Velodroom nadert stap voor stap voltooiing

Velodroom nadert stap voor stap voltooiing

In de velodroom nadert de wielerpiste zijn voltooiing. Over enkele weken zullen de laatste plankjes geslagen worden. Het bouwen van de wielerpiste is specialistenwerk en gebeurt heel secuur, letterlijk plankje voor plankje. Naast de piste wordt aan de bovenzijde een doorzichtige plexiwand van 1,5 meter voor de veiligheid aangebracht. Eerder maakte Marc Wauters al duidelijk dat hij op deze snelle piste de komende jaren Europese en wereldkampioenschappen wil organiseren. Maar daarnaast zullen er uiteraard ook jeugdmeetings en  -kampioenschappen komen en wordt het een belangrijke trainingscentrum voor de jeugd en professionals. Die krijgen ook ruimte om hun baanfietsen veilig achter te laten. ings en trainingsfaciliteiten. Ook wie wil kennismaken met de baansport zal er terechtkunnen, daarvoor wordt een heel aantal baanfietsen te huur aangeboden.

Multisport

Maar 'Sport Vlaanderen Heusden Zolder – Velodroom Limburg' zal meer zijn dan een wielertempel. "We beschikken hier over een complex van ruim 15.000 m² dat we met Sport Vlaanderen, Circuit Zolder en de gemeente Heusden-Zolder uitbouwen tot een multifunctioneel complex", vertelt centrummanager Ruben Clijsters. "Het middenplein is ook een paradepaardje: dat wordt een ultramoderne sporthal met vier volwaardige sporterreinen die tegelijk kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld basketbal, volleybal, badminton, enz. Afscheidingsnetten zorgen dat ze geen hinder hebben van elkaar. De lichten hebben ook verschillende standen, naargelang er gepoetst, getraind of gekoerst wordt, we hebben zelfs een speciale verlichtingsstand voor bij tv-uitzendingen.

Gedeeltelijk ondergronds wordt de gymhal van meer dan 1.000 m² afgewerkt, waar de lokale turnclubs in optimale omstandigheden kunnen trainen en waarvoor ook uit de regio belangstelling bestaat." Morgen komen de lokale sportclubs trouwens de infrastructuur bekijken. Geïntegegreerd in het complex wordt een modern medisch centrum uitgebouwd dat tegelijk ook door Circuit Zolder wordt gebruikt. Ziekenwagens kunnen vanop het circuit binnenrijden, maar ook vanuit het medisch centrum naar de binnenkant van de wielerbaan rijden. Het medisch centrum krijgt ook alle faciliteiten, inclusief operatiezaal en rustplaatsen voor het personeel. 
Beneden komt een inspanningslab, er is een grote horecaruimte met terras die als wielercafé wordt ingericht en die ook langs buiten toegankelijk is. En er is een grote fitness voorzien. Voor die projecten zijn private partners aangetrokken waarvan volgende maand de namen zullen bekendgemaakt worden. 

Fietsherstelplaats

In één van de ruimtes komt ook een fietsherstelplaats. Er zijn gesprekken bezig met CVO De Verdieping uit het volwassenenonderwijs om daar een opleiding voor fietsherstellers te organiseren. Dat gebeurt nu ook al in de Fietshal en zal bij het wielergebeuren mooi kunnen aansluiten. 

Aan de buitenzijde komen een parking, met ook oplaadmogelijkheden voor elektrische voertuigen, een uitgebreide fietsenstalling en groenvoorziening. Over enkele maanden wordt het oude medisch centrum van het circuit afgebroken, op die plaats komt dan een rietveld.

Timing

Een precieze timing is op dit moment moeilijk te geven. Mogelijk rijden in de zomer al de eerste renners hun rondjes, het hele complex zou dan uiterlijk op 1 september toegankelijk zijn voor het publiek en de sportclubs en na afloop van het wielerseizoen is er een grootse officiële opening gepland. 
76787