Villa Zwart Goud: verhalen over kool en kanaries

Villa Zwart Goud: verhalen over kool en kanaries

Villa Zwart Goud, de vroegere directeursvilla recht tegenover de mijn van Zolder, is omgedoopt tot een boutique restaurant, dat de beleving extra in de verf zet door straffe verhalen. Die verhalen zijn deels geïnspireerd op herinneringen van Mathilde Sas, van 1948 tot 1955 inwonende dienstmeid in de directeursvilla. Mathilde wordt morgen 95 maar de herinneringen aan die tijd zijn nog springlevend, zeker als het gaat om de eerste kus aan het poortje met haar toekomstige man. "In die tijd aten de directeur en zijn vrouw heel gewoon. De groenten kwamen wel allemaal uit de tuin en vlees en vis werden aan huis gebracht. Bij feesten mocht het wel wat meer zijn", vertelt Mathilde. In Villa Zwart Goud krijg je voortaan naast een 9-gangenmenu ook nog een bord vol verhalen mee. De uitleg over de gerechten en de selecte wijnen wordt extra gekruid met sappige verhalen uit het rijke Limburgse mijnverleden.

Vleugje Italië

"De gerechten zijn gebaseerd op Italiaanse smaken en texturen die er in de jaren 50 in de cités van de steenkoolmijnen hing. Eetbare steenkool is één van de gerechten die we serveren met daaraan verbonden het verhaal van de ontdekking van steenkool door André Dumont. We serveren ook een gerecht met het verhaal van de kanaries die mee de mijn ingingen als waarschuwingssignaal voor mijngas. Maar bij ons moet je je geen zorgen maken, maar genieten van de aroma's", zegt eigenaar Tom De Weyer van Vila Zwart Goud.

Chef Stefano Bagnoli werkt al langer samen met Tom en geeft een Italiaanse toets aan de gerechten. Zo importeert hij een unieke gerookte ricotta gemaakt door zijn familie in het zuiden van Italië. Toen Tom de villa zeven jaar geleden kocht vond hij in de kelder een oude mal om sigaren te maken. Dat was de inspiratie voor een heerlijk gerecht op basis van een rolletje 'sigaar' met eendenmousse gepresenteerd in een sigarenkistje. "De villa is nog altijd even chique als toen", liet Mathilde zich vanmiddag ontvallen. 

Van 2 tot 32

Bij Villa Zwart Goud draait het om private dining voor koppels tot en met groepen tot 32 personen. Omdat de gasten toch privé zitten, zijn ook honden welkom. Er is zelfs een speciaal hondenmenu met hondenfrietjes en hondenbier. (foto Hans Put)77216