VKW: werkpunten voor de nieuwe gemeentebesturen
Limburgse ondernemers vinden dat het gemeentelijk beleid de afgelopen 6 jaar op eenzelfde niveau gebleven is, zo blijkt uit een bevraging van ondernemersorganisatie VKW Limburg in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het algemeen gemeentelijk beleid wordt door de Limburgse bedrijfsleiders beoordeeld met een score van 65%, het economisch beleid krijgt 61%, nagenoeg gelijkaardige cijfers als in 2018.
Wel valt op dat ondernemers hun gemeenten vandaag iets minder ondernemersvriendelijk inschatten dan in 2018, zegt Ruben Grauls, manager lokale netwerken bij VKW Limburg : “Bij 4 specifieke factoren rond ondernemersvriendelijkheid scoort op Limburgs vlak geen enkele factor boven de 60%. Dat is een duidelijke daling ten opzichte van 6 jaar geleden, waarbij in bepaalde gemeenten echter wel opvallende uitschieters te noteren vallen, zowel in positieve als in negatieve zin.”
Dienstverlening
De gemeentelijke dienstverlening aan de bedrijven, krijgt een algemene score van 54 op 100. De helft van de respondenten zegt niet te weten of er een aanspreekpunt voor bedrijven en ondernemers is in hun gemeente. 1 op 3 geeft aan het aanspreekpunt wel te kennen of er zelf al contact mee gehad te hebben. De samenwerkingen met de diensten economie worden doorgaans goed geëvalueerd, waar men bij de dienst ruimtelijke ordening vindt dat de dienstverlening nog vlotter kan.
Op gebied van fiscaliteit delen de Limburgse ondernemers evenmin hoge punten uit. Op de vraag of de bedrijfsbelastingen gerechtvaardigd zijn tegenover de dienstverlening in de gemeente, komt voor meerdere gemeentes een onvoldoende uit de bus. De invoering van nieuwe oppervlaktebelastingen in Genk, Maasmechelen en Beringen resulteert in die steden in een onvoldoende. Ook het vasthouden aan een hoge motorenbelasting wordt negatief onthaald in de bevraging, dat zien we bijvoorbeeld in Heusden-Zolder. Lummen krijgt dan weer een pluim van de ondernemers met een score van liefst 80% voor de afschaffing van de motorenbelasting zonder deze door een nieuwe belasting te vervangen.
Gebrek aan ruimte
Ruim 1/3 van de respondenten geeft ruimte om te ondernemen aan als hét cruciale actiepunt voor de nieuwe beleidsploegen. Meer dan de helft van de bevraagden zou in geval van groei liefst uitbreiden binnen de eigen gemeente, maar merkt steeds vaker dat er daartoe onvoldoende mogelijkheden zijn.
Op vlak van bereikbaarheid is men zeer positief in Genk en ook in Houthalen-Helchteren evalueren de ondernemers het mobiliteitsbeleid positief, ondanks de Noord-Zuid. In meerdere Noord-Limburgse gemeenten resulteert de moeilijke bereikbaarheid zelfs in een buis. Ook de toenemende verkeersdrukte in Hasselt zorgt voor een lagere mobiliteitsscore. Wat betreft woon-werkverkeer met de fiets geven 6 op de 10 de respondenten aan dat er door hun gemeente voldoende geïnvesteerd wordt in veilige fietsverbindingen. Waar vroeger bewegwijzering een belangrijk punt was, zegt 75 % van de bedrijven daar nu tevreden over te zijn. Blijkbaar hebben veel gemeenten daar de afgelopen legislatuur werk van gemaakt en dat gecombineerd met nieuwe mobiliteitsapps zorgt ervoor dat bedrijven vlotter vindbaar zijn.
Trage vergunningsprocedures
Het meest dringende actiepunt voor gemeenten zijn volgens de ondernemers vlottere vergunningsprocedures. De lange termijnen bij een vergunningsaanvraag - alsook de overvloed aan opmerkingen - zorgen voor grote ergernis bij ondernemers die hun groeiplannen zien vertragen. Ruimte om te ondernemen en mobiliteit vervolledigen de top 3 van meest dringende actiepunten, kort gevolgd door de lokale belastingdruk. Maar vooral de vraag naar meer betrokkenheid van bedrijven in het beleid duikt op als een nieuw aandachtspunt. Ondernemers voelen zich vaak nog te weinig gehoord in het gemeentelijk beleid en zowat iedere gemeente scoort in de bevraging laag op deze factor.
Amper 27% van de Limburgse ondernemers geeft aan geïnformeerd te worden over aanbestedingen of offertevragen van de eigen gemeente. Een score die zelfs 9 % lager ligt dan in 2018. Toen gaf nog 36% aan wel geïnformeerd te worden over lokale aanbestedingen. Op de vraag of de burgemeesters voldoende oor hebben voor de verzuchtingen van lokale ondernemers, geeft de Limburgse ondernemer de burgemeester een gemiddelde score van 6,4 op 10, iets beter dan zes jaar geleden (6,3%)83229