Vrijwilligers maandenlang present in triagepost

Vrijwilligers maandenlang present in triagepost

Van 27 maart tot vandaag zijn 13 vrijwilligers actief geweest aan het triagecentrum bij de dienst spoedgevallen aan het Sint-Franciscusziekenhuis. Zij kregen vandaag een bedankje van de medische directeur dokter Inge Wouters van het ziekenhuis en van dokter Johan Corthouts als voorzitter van de huisartsenkring. De vrijwilligers stonden al die tijd buiten aan het ziekenhuis, elke dag van 8 tot 18 uur, in weer en wind, met alleen een kleine hobunit als schuilplaats, zonder enige vergoeding. Daarbij liepen ze ondanks persoonlijk beschermingsmateriaal ook nog een besmettingsrisico.

Klaar voor iedereen

Iedereen die zich aanmeldde, werd door hen opgevangen, zowel patiënten, familieleden als zorgverleners. Zij maakten hen wegwijs naar de juiste locatie, hielden toezicht op de veiligheidsmaatregelen, hielpen patiënten die zich moeilijk konden verplaatsen. Daarnaast boden zij een luisterend oor aan patiënten en familieleden. De triagecentra kwamen er op vraag van de overheid. Daar werden patiënten - na doorverwijzing door de huistarts - onderzocht. Er werd bepaald of ze getest werden, naar de spoedgevallendienst moesten of thuis mochten uitzieken. 

Huisartsen

Mijn-Wachtpost en de huisartsenkringen - een samenwerking van huisartsen uit de regio engageerden zich voor de medische taken, het Sint-Franciscusziekenhuis biedt de accommodatie en technische/praktische faciliteiten aan, De triagepost werd opgericht in het administratief centrum , een aparte ruimte buiten het ziekenhuis, vlakbij de dienst spoedgevallen aan SFZ.

Ervaringen

De inzet van de vrijwilligers was een onmisbare schakel in het geheel. Maar zelf getuigen ze ook van onvergetelijke ervaringen. "De grote nood aan medische zorg van patiënten die ernstig ziek waren door hun coronabesmetting maar ook hun dankbaarheid, zal ons altijd bijblijven." Of een andere "De emoties van een man die zijn erg zieke vrouw moest achterlaten, niet wetend of en wanneer hij haar zou terugzien, dat komt sterk binnen." Naast de vrijwilligers kon het ziekenhuis ook rekenen op brandweer Beringen en het Rode Kruis Heusden-Zolder voor de dagelijkse ontsmetting van de interventiejassen. (foto's Michiel Reynders)


56206