Wandelen in HZ: langs de sporen van de mijn

Wandelen in HZ: langs de sporen van de mijn

De eerste dag van de maand gaan we traditioneel op wandel door Heusden-Zolder. Vandaag neemt Stefan Was ons op sleeptouw voor de mijnarchitectuurwandeling. De folder daarvoor – en die is echt wel nuttig – kan gratis afgehaald worden in ZLDR Luchtfabriek. De wandeling is ongeveer 9,5 km lang, en loopt nagenoeg helemaal over verharde wegen, dus ook geschikt voor rolstoel of kinderbuggy. Je vertrekt aan ZLDR Luchtfabriek en volgt de grijze paaltjes met de rode driehoek. Vanop het Marktplein krijg je al meteen een aantal (al dan niet) gerestaureerde gebouwen te zien: de nieuwe Muze, de Monnoyerschouw en watertoren, de Centrale (Watt17), de Kringwinkel, de badzaal, het Groot Magazijn,  …

Langs het Dodenhuisje gaat het naar de Koolmijnlaan, via het zebrapad wandel je langs de 3 vroegere directeurswoningen (met Villa Zwart Goud), een logementshuis , en dan gaat het richting Helzoldstadion en zo naar de Naaldert. Het Weyerkesbos rechts volgen over het bospaadje (kan ook links over het verharde weggetje voor rolstoel of buggy). Voorbij het Rode Kruisgebouw met fitnesstoestellen, kom je langs het Brilonplein met de symbolische kolenwagon en dan loop je over de Koolmijnlaan tot Onder de Poort. Dit straatje even doorlopen tot aan een klein wegje rechts dat naar de Waterleidingstraat leidt en vervolgens weer de Koolmijnlaan.

Religieuze straten

Bijna aan de Aldi staat een rode driehoek, die wijst je de straat over om de Koolmijnlaan in de andere richting af te lopen. Daar neem de afslag naar Mommeplas, langs het gebouw van St.-Vincentius, en zo terug de Koolmijnlaan op.  Die volg je tot aan de 7 septemberlaan, daar in en dan onmiddellijk rechts de Polenstraat in. Via het Barbarabeeld, beschermheilige van de mijnwerkers, stappen we verder richting Rond Punt, slaan de Minderbroedersstraat in (Huis van het Kind – Speleotheek) tot voorbij het St.-Franciscuscollege met het beeld van St.-Franciscus.

De Grauwzustersstraat brengt ons in de omgeving van het St.-Franciscusziekenhuis terwijl we in de Pastoor Paquaylaan het kerkhof van Berkenbos passeren met wat verder links de verbouwde Marokkaanse moskee. Hier slaan we rechts, de Watertorenstraat, en dan weer rechts de Minderbroedersstraat in. Voorbij het sportterrein van SFC aan het kruispunt links afslaan.  De Gasthuisstraat brengt ons naar de Koolmijnlaan richting grote rotonde, waar we links aanhouden via de Mijnwerkerslaan tot aan de gebouwen van CVO De Verdieping, de Muze en de nog te restaureren schachtbok.
47914