Wijers-steun voor 't Weyerke en vogels op Bovy

Wijers-steun voor 't Weyerke en vogels op Bovy

In maart dit jaar werd het Wijersfonds gelanceerd om kleinschalige, lokale projecten die de streek duurzaam ontwikkelen een duwtje in de rug te geven. Er volgde een projectoproep, 6 voorstellen kwamen binnen en vandaag zijn drie door de jury bekroond met een mooi bedrag. Het geld komt uit het Wijersfonds dat gespekt wordt door Vlaanderen en Limburg. De uitreiking gebeurde niet toevallig in 't Weyerke, want ook dat viel in de prijzen. Natuurbeleving en inclusie: hand in hand voor de zorg van ’t Weyerke in Heusden-Zolder kreeg 9996 euro. Daarmee wil ’t Weyerke kinderen en volwassenen met een (niet-)aangeboren beperking meer kansen bieden om de natuur ten volle te beleven. Ze willen de natuur meer binnen het dienstencentrum trekken en zorgen voor een grotere biodiversiteit op het domein, dat daarmee ook aansluit op het Domherenbos en Zolder-centrum. Inge Degeyter van ’t Weyerke: “Het domein is permanent toegankelijk voor wandelaars en mensen uit de buurt. We planten meer bomen op het domein, zaaien het grasplein in met bloemenmengsel, er komen een bloemenplukweide en Wijers-zitbanken en ook bieden nestkastjes, dierenhuisjes en vogelbadjes meer contact met de natuur.” 

Vredesbos

Buurtpark Vredesbos van Kerngroep Vredesbos in Houthalen-Oost krijgt 10.000 euro. De buurtwerking wil een nieuw park aanleggen in de omgeving Merelstraat en Weg naar Zwartberg, met een vredesbos, waar de buurt kan samenkomen en waar er aandacht is voor alle slachtoffers van zinloos geweld.

Gluren naar Bovy-vogels

Tenslotte is er Birdwatch Bovy van Vogelringgroep Bokrijk op Domein Bovy, die 4.967 euro krijgt. Om de bezoekers van Domein Bovy en De Wijers de kans te geven mee te gluren in de nesten van verschillende vogelsoorten worden 4 nestkastcamera’s geïnstalleerd. 2 mezenkastjes, een kerkuilenkast en een vlotcamera voor watervogels bieden de kijkers een inzicht op het broedproces van deze vogels via livestream, te volgen op de website van dewijers.be en via smartphone ter plaatse. 


Nu zondag is het de Dag van de Wijers, waarbij mensen overal in het gebied van alles kunnen beleven, proeven en verkennen. Ook Domein Bovy is één van de centrale punten. Het Wijersfonds wil in de toekomst nieuwe projecten ondersteunen en rekent daarbij ook op giften.75286