Wijk-werken in de plaats van het PWA

Wijk-werken in de plaats van het PWA

De nieuwjaarsreceptie van het PWA Heusden-Zolder stond vrijdagavond voor een groot deel in de teken van de wijzigingen. Op 1 januari is het PWA-systeem door een beslissing van de Vlaamse regering immers vervangen door ‘wijk-werken’. Heusden-Zolder staat daardoor samen met 7 andere gemeentebesturen in de regio en de VDAB in voor de organisatie van ‘wijk-werken’ en dat binnen het ‘Samenwerkingsverband Wijk-werken West-Limburg’.

Voorzitter Franco Ruffo beklemtoonde dat Wijk-werken veel gelijkenissen vertoont met het PWA-systeem. Ook Wijk-werken betekent enkele uren per week klusjes uitvoeren bij iemand thuis of in een school, gemeente, OCMW, vzw, niet-commerciële vereniging of land- en tuinbouwbedrijf. "Je mag maximaal 60 uur per maand en 630 uur per jaar klusjes doen, en dit gedurende maximaal 12 maanden. Vroeger mocht je maar 45 uur per maand doen en mocht je langdurig in het systeem werken. Dat laatste mag alleen nog voor wie al in het systeem zat. Een wijk-werkcheque kost voor de gebruiker € 7,45 en er wordt 1 cheque per begonnen uur betaald," aldus de voorzitter.

Het wijk-werken valt onder de bevoegdheid van de VDAB maar de wijk-werkbemiddelaar heeft zijn zitdagen in het huidige PWA-kantoor in de Kerkenblookstraat, daar kunnen ook de gebruikers en wijk-werkers terecht op maandag, dinsdagvoormiddag en donderdag. De nieuwe raad van bestuur bestaat voorlopig uit Franco Ruffo, Herman Snyers, Leon Steenberghs, Henri Gilissen en Alberto Righi. (foto's Julien Maebe)38929