Wil de echte meerderheid nu rechtstaan?

Wil de echte meerderheid nu rechtstaan?

In de gemeenteraad van Heusden-Zolder (en bij uitbreiding de OCMW-raad) is het voor buitenstaanders niet altijd duidelijk wie tot de meerderheid en de oppositie behoort. Te meer omdat dat al eens wijzigt in deze legislatuur. Dat werd donderdagavond nogmaals duidelijk toen afgevaardigden werden gekozen voor de intergemeentelijke projectvereniging Wijk-werk West-Limburg.

Waar gaat het om? Eind dit jaar moet iedere gemeente niet langer een PWA-kantoor houden, omdat het systeem vervangen wordt door wijk-werken. Daarbij kunnen gemeenten in een groter verband samenwerken. Heusden-Zolder stapt samen met Lummen, Herk-de-Stad, Halen, Beringen, Ham, Tessenderlo en Leopoldsburg in een intergemeentelijk samenwerkingsverband. Daarvoor moest de gemeenteraad vandaag drie afgevaardigden kiezen: iemand van de meerderheid, iemand uit de oppositie en een ambtelijke vertegenwoordiger. Voor de meerderheid werd schepen Nico Geeraerts (SP.A) voorgedragen en verkozen. Voor de oppositie waren dat Tony Lespoix Vlaams Belang), Marie-José Van Maris-Vanluydt (CD&V) en Dirk Schops.

Tegen de kandidatuur van die laatste protesteerde vooral de CD&V scherp, hij is immers destijds uit oppositie-partij CD&V gestapt en zetelt nu officieel als onafhankelijk terwijl algemeen geweten is dat hij zich tot (nieuwe) meerderheidspartij GOED heeft bekeerd. Daarop wilde N-VA ook Ria Feyen als haar kandidaat van de oppositie toevoegen. Maar dat kon dan weer niet, omdat die partij bij de start van de legislatuur tot de meerderheid behoorde en nu - ondanks haar oppositie-positie - geen oppositie-kandidaat kan naar voor schuiven. Dirk Schops werd verkozen met 16 stemmen en zo vertegenwoordigt dus iemand uit de meerderheid  - onbezoldigd - de oppositie in de projectvereniging Wijk-Werk. Kan iedereen nog volgen?38352