Zo werf je personeel in de agrarische sector aan

Zo werf je personeel in de agrarische sector aan

PARTNERBIJDRAGE Binnen veel sectoren heerst momenteel een nijpend personeelstekort. In de agrarische sector is dat niet anders. Toch zien we wel een duidelijk verschil tussen de verschillende agro jobs. Sommige beroepen zijn populairder dan andere. Voor werkgevers binnen deze sector kan dit best lastig zijn. Want hoe vind je personeel als er weinig animo lijkt te zijn of een groot deel van de respondenten niet over de juiste papieren beschikt? 
Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van nieuw personeel buiten de agrarische sector gevonden kan worden. Meer dan een kwart van de Belgen ziet een baan in de land- en tuinbouw of food sector wel zitten, maar heeft tegelijkertijd ook geen idee wat ze zich hier precies bij voor moeten stellen. We kennen allemaal wel het beroep van teler of boer, maar ze hebben geen idee van de diversiteit binnen de sector. Dat is dus waar jij verschil kunt maken en de sleutel naar succes voor het werven van nieuw personeel. Benieuwd hoe je dit dan aan moet pakken? Lees dan snel verder.

Maak gebruik van een interim bureau

Ben je op zoek naar hoogopgeleiden die een baan binnen de agrarische sector kunnen vervullen? Dan is dit meestal als zoeken naar een speld in een hooiberg. Er zijn maar weinig nieuwe medewerkers te vinden en het aantal werkzoekenden dat er wél is, wordt al heel snel voor je neus weggekaapt. Een goede manier om dit op te lossen, is door gebruik te maken van een interim bureau. Dit is een bureau dat tijdelijk werknemers beschikbaar stelt voor andere bedrijven. Dit zijn medewerkers met een flinke dosis ervaring, de juiste opleidingen en de juiste motivatie om direct aan de slag te gaan. 

Het fijne van dergelijke nieuwe krachten is dat zij direct verschil kunnen maken binnen jouw bedrijf. Ze hoppen regelmatig tussen verschillende bedrijven en beschikken dan ook over enorm veel ervaring. Dit maakt dat zij snel goede en nieuwe veranderingen door kunnen voeren. Handig wanneer je een tijdelijke vacature hebt die snel vervuld moet worden.

Wees direct duidelijk over de arbeidsvoorwaarden

Binnen de agrarische sector heerst nog altijd het idee dat de arbeidsvoorwaarden slecht zijn. Dat je een slecht salaris mag verwachten. Niets is minder waar, maar dit mag wel wat duidelijker worden gemaakt. Wees daarom al direct in je vacature duidelijk wat men kan verwachten als zij bij jou in dienst komen. Welk salaris mogen zij verwachten? Is er ruimte voor onderhandelingen? Zijn er verdere doorgroeimogelijkheden? En ga zo maar door. Hoe duidelijker jij bent, hoe groter de kans dat mensen door de vacature worden aangetrokken.
Speel in op de verbinding met de natuur en de maatschappelijke betekenis

Wat maakt een baan in de agrarische sector zo speciaal? Dat komt natuurlijk vooral doordat je constant in verbinding staat met de natuur. Hoe bijzonder is het dat je dingen uit de natuur gebruikt om mensen bijvoorbeeld te voeden. Om nog maar te zwijgen over de maatschappelijke betekenis voor een exportland als België. Het werk binnen deze sector is nou eenmaal heel belangrijk en dat mag best wel eens benadrukt worden.
(Buiten verantwoordelijkheid van de redactie)78640