Archief oktober 2012

halloween-in-de-huiskamer

Halloween in de huiskamer

Vanavond is het Halloween, een gebeuren dat vanuit de States is overgewaaid naar hier. In verschillende woningen en etalages is ook een gepaste versiering aangebracht. Zo troffen we vanavond in de Geenrijt een woonkamer die volledig in het teken van Halloween staat. (meer foto's)

regi-en-ex-manager-voor-rechtbank

Regi en ex-manager voor rechtbank

De Hasseltse rechtbank van koophandel heeft zich vandaag gebogen over een zakelijk geschil tussen Regi Penxten van hitformatie Milk Inc. en het managementsbureau TMC van zijn ex-manager Michel Lenaerts. TMC meent aanspraak te maken op ondanks de ontbinding van de overeenkomst tussen Regi en het managementsbureau. De ex-manager, die tussen 1998 en 2011 samenwerkte met Regi, claimt leer dan 270.000 euro aan commissies. Regi, bijgestaan door zijn raadsman Didier Deneuter, noemde de hele situatie (…) Lees het hele bericht

diefstallen-en-inbraken

Diefstallen en inbraken

In het Vlierhof zijn gisteren materialen op een bouwwerf gestolen. Een buur zag een 5-tal jongeren weglopen. Vanmorgen even over half 9 is ook ingebroken in de Ghoosstraat. Daar werd de dader op heterdaad betrapt en achternagezeten door een getuige, maar hij kon ontkomen. In de Veenderweg kreeg opnieuw een clublokaal ongewenst bezoek. Deze keer was het lokaal van de petanqueclub het doelwit, dat werd helemaal overhoop gehaald. De politie kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek. En ook in de Schootstraat drongen inbrekers een woning binnen.

geen-individueel-succes-voor-belgen

Geen individueel succes voor Belgen

Na een dagje genieten in Japan (foto) was het snel weer met de voetjes op de grond voor de Belgische badmintonspelers op het WK voor junioren. In het enkelspel kon alleen Flore Vandenhoucke doorstoten naar de derde ronde. De andere Belgen gingen er allemaal uit in de eerste ronde, ook Marijn Put verloor zijn eerste partij tegen de Koreaanse klepper Huyl Jin Jeon.

morgen-opent-12de-editie-van-artikel-27

Morgen opent 12de editie van Artikel 27

Morgen is het dus zover, dan opent de 12de editie van de hedendaagse kunsttentoonstelling van Artikel 27 vzw. Opnieuw is gekozen voor de leegstaande gebouwen van De Luchtballon in de Kortstraat. Thema is Utopiart 27, 43 kunstenaars lieten zich inspireren door de ideale samenleving. Daarvoor zijn ook 4 kunstenaars uit Mali en 4 uit Cuba uitgenodigd om hun ideale werelden te toetsen aan de dromen en ideeën van kunstenaars uit België, Nederland, Finland en Congo. Morgen om 14u30 is er (…) Lees het hele bericht

eerste-bomen-worden-verwijderd-in-snt-jansbos

Eerste bomen worden verwijderd in Snt-Jansbos

Een ploeg van Limburgs Landschap is aan de slag in het Sint-Jansbos in Heusden. Zoals vroeger gemeld worden daar de 'exotische' bomen en struiken verwijderd om plaats te maken voor streekeigen bomen en planten. In de eerste plaats wordt nu de robinia acacia verwijderd, een Noord-Amierkaanse soort die de inheemse bomen verdringt. Later dit najaar of volgend voorjaar komen de andere bomen aan de beurt, toch tenminste die met een streep zijn gemarkeerd. In de buurt van de kapel blijven wel bomen (…) Lees het hele bericht

en-de-winnaars-zijn-8

En de winnaars zijn ..;

U heeft weer massaal gereageerd op de prijsvraag rond de tentoonstelling van Artikel 27. Het was inderdaad Thomas More die Utopia schreef. De gelukkige winnaars van een ontvangst op de tentoonstelling met fairtrade brunch zijn: Patrick Sneyers, Christiane Aerts, Betty Vansweevelt, Lotte Gijbels en Geert Vos. Veel plezier alvast!

het-is-halloween

Het is Halloween

Ook cartoonist Richie is in Halloweenstemming

70-jaar-kwb-3

70 jaar KWB (3)

Een historisch moment: de legendarische kardinaal Cardijn op bezoek in Heusden-Centrum voor de viering van 25 jaar KWB.

paddenstoelen-groot-en-klein-10

Paddenstoelen groot en klein (10)

De kroontjesknotszwam of artomyces pyxidatus is een uniek exemplaartje in Vlaanderen! De paddenstoel staat beschreven als zeer zeldzaam. Deze vond Stefan Was toevallig in de omgeving van de koolmijn Zolder. De beschrijving staat op www.soortenbank.nl : Het vruchtlichaam is éénjarig, 4 tot 12 cm, kandelaarachtig vertakt, bleek vleeskleurig tot beige of okergeel. Vlees geelwit, taai, bij kneuzing bruin (…) Lees het hele bericht

brand-door-wasmachine

Brand door wasmachine

Aan de Rubenslaan is kort voor half 6 brand ontstaan aan een wasmachine die begon te smeulen. De bewoners waren niet thuis, maar buren zagen rook uit de garage komen. De brandweer had de toestand snel onder controle en kon uitbreiding van het vuur voorkomen De wasmachine is vernield en ook een auto in de garage raakte beschadigd.

70-jaar-kwb-2

70 jaar KWB (2)

Als leden een bijzondere gebeurtenis te vieren hebben, zijn de KWB-ers present. Hier waren ze erbij toen Romain Truyers - toenmalig secretaris - in 1963 in het huwelijksbootje stapte met Maria Frederix, in het Don Boscocollege in Hechtel. Op de foto staat ook kapelaan Vanheusden. De foto's zijn ook te zien op de tentoonstelling in de bibliotheek, en dat tijdens de openingsuren en op zondagen 4 en 11 november van 14 tot 17 uur. Je kunt er ook het jaarboek van de geschied- en heemkundige kring kopen voor 10 euro.

een-nieuwe-marc-sleen-in-de-maak

Een nieuwe Marc Sleen in de maak?

Een groep enthousiaste kinderen woonde vandaag in de bib een workshop striptekenen van Mario Boon bij. Nadat ze de drie belangrijkste elementen van het striptekenen hadden geraden - potlood, gom en spiegel - konden ze aan de slag, hoewel ze niet hadden verwacht dat er wiskunde aan te pas kwam. Ze leerden hoe ze aan de hand van hulplijnen, delingen door 2, spiegelbeelden, … een figuurtje in de juiste proporties en verhoudingen kunnen tekenen. Daarna werd het erg moeilijk met voor-, en zijaanzichten. De eerste resultaten waren hoopgevend, benieuwd of we over enkele jaren een bekende striptekenaar in ons midden hebben.

dure-papiersnippers-achtergelaten

Dure papiersnippers achtergelaten

Een inwoner van Heusden-Zolder moet in het totaal meer dan 1600 euro betalen omdat hij in april vorig jaar bij het Helzoldstadion papiersnippers had achtergelaten. Met wat puzzelwerk kon de politie de eigenaar identificeren. De man beweerde dat de snippers uit zijn auto waren weggewaaid. Hij daagde niet op tijdens de zitting van de rechtbank. Dat had hij beter wel gedaan, want verstek geven levert meestal een zwaardere straf op. In dit geval 1375 euro boete en de gerechtskosten.

inbrekers-gaan-via-slaapkamer

Inbrekers gaan via slaapkamer

In de Bavostraat in Eversel zijn inbrekers binnengedrongen in een huis. Ze deden dat via het slaapkamerraam. De inbraak werd gisteravond vastgesteld.

dieren-worden-te-weinig-gechipt

Dieren worden te weinig gechipt

In deze periode van het jaar is het wat rustiger voor de opvang van vogels en wilde dieren, maar in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum hebben vlak voor de winter de handen vol met de opvang van tamme dieren. De voorbije twee weken zijn er 7 paarden en pony’s, 3 ezels, 18 hangbuikzwijnen en ook nog heel wat kleine dieren, zoals tamme konijnen opgevangen. Soms gaat het om ontsnapte of gedumpte dieren, soms zijn het verwaarloosde dieren die in beslag zijn genomen ofwel kon de eigenaar er niet (…) Lees het hele bericht

het-weer-regen-en-wind-1

Het weer: regen en wind

Een omvangrijk depressionair gebied komt in de tweede helft van de week over West-Europa liggen en hierbij schuiven dochterdepressies vaak dichtbij of over onze regio. Met een strakke gradiënt wil dat zeggen dat de wind flink gaat toenemen en storingen kunnen geregeld onze streken aandoen. Het wordt onvervalst herfstweer !
Vandaag is het licht wisselvallig met opklaringen, maar ook plaatselijke buien. Er zijn echter ook lange droge perioden en in de loop van de namiddag neemt de kans op een bui (…) Lees het hele bericht

win-een-fairtrade-brunch-met-artikel-27

Win een fairtrade brunch met Artikel 27

Op 1 november om 14.30 uur opent de 12de editie van de kunsttentoonstelling Artikel 27. Meer dan 40 kunstenaars uit binnen- en buitenland tonen werk met als thema Utopia. Speciale gasten zijn dit jaar 5 kunstenaars uit Cuba en 4 Malinese kunstenaars.Fairtradegemeente Heusden-Zolder trakteert 10 inwoners op een bijzondere brunch op zondag 4 november. Art 27 ontvangt u om 10 uur in de tentoonstellingslocatie in de leegstaande vleugel van Basisschool De (…) Lees het hele bericht

paddenstoelen-groot-en-klein-9

Paddenstoelen groot en klein (9)

Kenmerkend bij de blauwplaatstropharia of psilocybe rugosoannulata'zijn de kleverige hoed, de ring om de steel en de paarszwart wordende plaatjes. De meest geschikte voedingsbodems zijn rottend stro en ander organisch afval van landbouw en moestuin. Ook op hakselhout (hier bij hostellerie De Kluis) doet hij het goed, waar hij zich verspreidt met behulp van zijn witte strengen. (foto Stefan Was)

70-jaar-kwb-1

70 jaar KWB (1)

Het jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring van Heusden heeft voor zijn editie 2012 als centraal thema '70 jaar KWB Heusden' gekozen. De grootste van alle verenigingen heeft een rijk verleden met veel activiteiten - vandaag is dat trouwens niet anders - en dus heeft dat ook heel wat fotomateriaal opgeleverd. Het boek is te koop bij 't Punteke, in Spar Aerts en in de drankenhallen Bartels en Hauweycken. De komende dagen tonen we u wwat historische foto's van de Heusdense KWB. Vandaag alvast eentje van een 'uitstap naar Volendam', in gepaste kleding.

klinkende-zege-voor-rc9-dames

Klinkende zege voor RC9-dames

In de 2de nationale A van het rugby hebben de dames van RC 9 Heusden-Zolder met 0-65 gewonnen bij Standard Chaudfontaine. De Heusdense dames hadden nog een eitje te pellen met Standard, nadat er vorig seizoen nipt verloren werd na een potig duel. En ondanks het groot aantal geblesseerden, konden ze de sterke en agressieve Walen op afstand houden en de wedstrijd tot het einde domineren.

stijn-coninx-filmt-marina-in-oude-school

Stijn Coninx filmt 'Marina' in oude school

Hoog bezoek vandaag in Berkenbos want in de vroegere school in de Sint-Maartenlaan, hebben heel de dag opnamen voor de film 'Marina' naar het leven van Rocco Granata plaats gevonden. Regisseur Stijn Coninx met in zijn voetspoor een hele reeks technische en logistieke medewerkers, acteurs en figuranten, streken er neer. Bij hen onder meer acteur Ludo Hellinckx. Producent is Eyeworks Film & TV Drama en de release is voorzien in het najaar van 2013. (foto's Dimitri Reynders)

paddenstoelen-groot-en-klein-8

Paddenstoelen groot en klein (8)

De porseleinzwam of oudemansiella mucida groeit alleen op bomen die al ziek of afgestorven zijn (vooral beuk), en dus mag hij niet tot de schadelijke paddenstoelen worden gerekend. De hoed is bedekt met een slijmlaag die karakteristiek is voor de soort en de ring van de steel is fijn gestreept. Uit het mycelium wordt mucidine gewonnen, een antibioticum tegen huidschimmels. Deze soort is aangetroffen in de bossen Van Soest, aan 't speelhuisje. (foto's Stefan Was)

fietser-gewond-bij-aanrijding-2

Fietser gewond bij aanrijding

In de Koolmijnlaan is zondag in de vooravond een fietser aangereden door een auto. De onfortuinlijke fietser raakte daarbij gewond en moest naar het ziekenhuis gebracht worden.

inbraken-in-boekt-en-heusden

Inbraken in Boekt en Heusden

In de Veenderweg is afgelopen weekend ingebroken in een clubhuis. En in de Onze Lieve Vrouwestraat merkten de bewoners van een huis zondagavond dat er ongewenst bezoek was geweest. De inbrekers geraakten langs achter binnen door een venster te forceren. Eerder dit weekend waren er ook al inbraken in de Bovenstraat, de Vrunstraat en de Sint-Annastraat.

gezocht-schapen-of-geiten-voor-natuurbeheer

Gezocht: schapen of geiten voor natuurbeheer

Limburgs Landschap vzw werkt al jaren met schapen voor begrazingsprojecten, maar met een beperkte kudde. Enkele graslanden en heidebiotopen in Heusden-Zolder hebben een natuurlijke begrazing met schapen en/of geiten nodig. Daarom zoekt LiLa schapen- (geiten)houders die bereid zijn met een beheerovereenkomst hun dieren op de percelen in te zetten. Ze kunnen daarbij gebruik maken van verplaatsbare rasters. De voorkeur gaat naar rassen die van oudsher in Vlaanderen voorkomen, en dus geschikt zijn voor grazen op arme gronden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met wim.fourie [!] limburgs-landschap.be of 0479-47 09 49. (foto Jos Vandebergh)

het-weekend-door-richie

Het weekend door Richie

Cartoonist Richie ging dit weekend joggen op de Finse piste.

belgen-uitgeteld-door-canada

Belgen uitgeteld door Canada

Op het WK badminton voor junioren heeft het niet mogen zijn voor de Belgen. Tegen Canada stonden ze al snel 3-0 achter zodat ze de twee resterende partijen niet meer speelden. België eindigt 22ste. Na een dagje rust en genieten, gaat het individueel tornooi van start. Benieuwd wat Marijn Put daarin gaat doen.

overwinning-voor-bolderberg-b

Overwinning voor Bolderberg B

In het volleybal heeft VCK Bolderberg B Vosselaar verslagen met 3-1. Het ging om een belangrijke zespuntenwedstrijd. Setstanden: 25-20, 25-21, 24-26, 25-18

eindelijk-zege-voor-olympia

Eindelijk zege voor Olympia

In het petanque heeft Olympia zich herpakt na twee nederlagen en ging in Mol winnen met liefst 1-8. In de provinciale afdelingen verloor Olympia A opnieuw met het kleinste verschil nu tegen Hasselt met 5-4 terwijl Olympia B vrij was.

bolderberg-verliest

Bolderberg verliest

In vierde provinciale C verloor FC Bolderberg met 2-1 bij ESJ Alken.

alleen-anadol-wint

Alleen Anadol wint

In de vierde provinciale A van het voetbal verloor SK Heusden 06 met 1-3 van SV Breugel. Statie Zolder verloor ook al thuis, 0-1 tegen Houthalen VV. Gelukkig kon FC Anadol de eer redden door Zwartberg FC met 3-2 naar huis te sturen.

nieuwe-pandoering-voor-kvv-1

Nieuwe pandoering voor KVV

In tweede provinciale B van het voetbal kreeg KVV Heusden-Zolder een 6-1 nederlaag aangesmeerd van Alt Hoeselt.

laura-poelmans-wint-in-luxemburg

Laura Poelmans wint in Luxemburg

Laura Poelmans jeugdspeelster van badmintonclub smash heeft dit weekend deelgenomen aan het toernooi 8th Luxembourg Youngsters International. Ze behaalde in het enkelspel U13 een 2de plaats en in het dames dubbel U13 een klinkende overwinning.  

toon-aerts-de-beste-veldrijder-in-eversel

Toon Aerts de beste veldrijder in Eversel

In Eversel stond vandaag het traditionele veldrijden op het programma. µbij de elite zonder contract en beloften ging de overwinning naar Toon Aerts. Er waren 38 deelnemers.
De uitslag 1. Toon Aerts (Rijkevorsel), 10 ronden in 1u01:20     2. Sven Beelen op 0:30   3. Diether Sweeck 4. Daan Soete; 5. Kevin Cant; 6. Daan Hoeyberghs; 7. Maxim Panis; 8. Jimmy Tielens; 9. Stijn Huys; 10. Bart Verschueren; 11. Jeffrey Mellemans op 1:05; 12. Hendrik Sweeck op (…) Lees het hele bericht

kim-bosmans-wint-stratenloop-in-kuringen

Kim Bosmans wint stratenloop in Kuringen

Kim Bosmans uit Heusden-Zolder heeft vandaag in Kuringen de 'Borreltjesloop' gewonnen. Ze liep de stratenloop over 5 km in 19'08" en had daarmee meer dan vijf en een halve minuut voorsprong op de tweede.

john-scofield-imponeert

John Scofield imponeert

Stevige sets zaterdagavond in Muze met de John Scofield Trio - dat voor twee optredens naar ons land is gekomen, Antwerpen en Heusden-Zolder - en daarnaast een verrassend voorprogramma van Soledad. (foto's Lenscollectief)

wk-badminton-belgen-verslaan-turken

WK badminton: Belgen verslaan Turken

Op het WK badminton voor junioren in Japan wonnen de Belgen van de turken. Bij een 1-3 tussenstand konden de Turken niet meer terugkomen en daarop werd besloten forfait te geven voor het gemengd dubbel, om zich zo te sparen voor de laatste wedstrijd tegen Canada. Marijn Put won zijn wedstrijd tegen Sinan Zorlu erg moeizaam met twee keer 21-19.

bolderberg-verslaat-koploper-halle

Bolderberg verslaat koploper Halle

In de eerste nationale van het volleybal heeft VCK Bolderberg A zijn thuisreputatie alle eer aangedaan. Koploper Sollenbeemd Halle werd met een 3-1 terug naar het Brusselse gestuurd na een sterke collectieve prestatie van VCK. Setstanden: 25-27, 27-25, 25-23 en 25-18

vanochtend-gezien-2

Vanochtend gezien

Het was voorspeld en in deze lange nacht heeft het winteruur zijn naam alle eer aangedaan. Vriestemperaturen en dat was vanochtend in de natuur te merken. (foto Yves Maex)

paddenstoelen-groot-en-klein-7

Paddenstoelen groot en klein (7)

De gele stekelzwam of ihydnum repandum's is bij ons een zeldzame, bedreigde soort. Het is een gemakkelijk herkenbare paddenstoel. De kleur van de hoed, die fijn viltig aanvoelt, varieert van diep oranjegeel tot geelachtig wit. Het meest kenmerkend zijn de dicht opeenstaande stekels aan de achterzijde van de hoed. In het Frans luistert Gele Stekelzwam naar de poëtische naam 'pied-de-mouton' (voetstap van het schaap). De zwam is gebonden aan schrale gronden, de terreinen waarop ze vroeger schapen zetten. Zo leek het alsof Gele Stekelzwam in het voetspoor van schapen groeide.(foto Stefan Was)

winst-voor-viversel

Winst voor Viversel

In derde provinciale A heeft Standaard Viversel vanavond Verbroedering Lommel verslagen met 2-0. Vrijheid Zolder speelde 1-1 gelijk op het veld van Achel VV.

belgen-verliezen-van-aussies

Belgen verliezen van Aussies

Op het WK badminton voor junioren heeft België verloren van Australië met 3-2. Marijn Put verloor zijn enkelspel met 21-17 en 21-19, zo ging het beslissende punt naar de Aussies. De Belgen spelen morgen tegen de Turken voor de plaatsen 21 en 24.

vannacht-schakelen-we-over-op-winteruur

Vannacht schakelen we over op winteruur

Vannacht schakelen we over op het winteruur, om 3 uur zetten we de klok terug naar 2 uur. Dat betekent dus een uurtje langer slapen, een uurtje langer op stap gaan of voor de pechvogels een uurtje langer werken. Zondagavond zal het helaas ook een uur vroeger donker zijn.

nederlaag-voor-si-heusden-zolder

Nederlaag voor SI Heusden-Zolder

In de tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 4-5 verloren van Eisden Dorp. Beide stonden al twee keer tegenover elkaar dit seizoen, in september won SI, deze keer waren het de Maaslanders die vooral iets scherper oogden in de tweede helft, want bij de rust stond het nog 3-3.

3-linkervoeten-en-3-speciale-stemmen

3 linkervoeten en 3 speciale stemmen

Iedereen kent wel iemand met 2 linkerhanden maar de 3 linkervoeten van 3 Left Feet in het Muzecafé schopten gelijktijdig tegen de emoties en raakten de aanwezigen in hun ziel. Een virtuose Gerry De Mol, vingervlugge rifs op zijn snaarinstrumenten, zijn bruine stem ondersteunend, dan weer overheersend. het mooie stemgeluid van Mieke Delanghe afwisselend met de rauwe keel van Pascale Michiels. Dat alles overgoten met fijne humort zorgde voor 80 heerlijke minuten. (meer foto's van Ria De Clerck)

verschillende-verdachten-opgepakt-bij-acties

Verschillende verdachten opgepakt bij acties

Vanmiddag worden bij de onderzoeksrechter in Hasselt verschillende verdachten voorgeleid die gisteren en vannacht zijn opgepakt bij een grootscheepse actie. Wat hen precies ten laste wordt gelegd, is nog niet duidelijk maar de aanpak wijst erop dat het om zware jongens gaat. De lokale politie werkte daarvoor samen met de zogenaamde POSA, (Peletons Protectie Observatie, Steun en Arrestatie). De actie ging van start kort na 15 uur. Op de hoek van de Koolmijnlaan en de Neerjouten reden (…) Lees het hele bericht

paddenstoelen-groot-en-klein-6

Paddenstoelen groot en klein (6)

De periode waarin het echt judasoor of Hirneola auricula-judae verschijnt duurt van de late herfst tot in het voorjaar. De paddenstoelen blijven op hun standplaats verscheidene maanden intact. Ze groeien bij voorkeur op vlierstruiken. Uiteraard verwijst de naam naar de apostel Judas, die volgens het Nieuwe Testament, Jezus verraden heeft, maar naderhand berouw had en zichzelf verhing. Omdat de middeleeuwse mens in trilzwammen onheil zag, geloofde hij dat Judas zich aan de gewone vlier verhangen had. (…) Lees het hele bericht

peter-balette-boekt-succes

Peter Balette boekt succes

Peter Balette heeft een succes geboekt als interim-coach bij Standard, hij versloeg gisteravond met zijn team Cercle Brugge met 2-1. Maar het was een zege met een bittere bijsmaak, de eigen supporters keerden zich volledig tegen het team. Eerst door collectief te laat te komen, daarna door ijzig stil te blijven om vervolgens op een fluitconcert over te schakelen. Ze willen zo tegen het ontslag van de trainer protesteren. Voor Balette komt het er nu op aan het hoofd koel te houden en de spelers te motiveren op de ingeslagen weg verder te gaan.
klik hier voor de persconferentie van Peter na de wedstrijd

het-weer-nachtvorst-1

Het weer: nachtvorst!

Na de doortocht van een storing wordt koude lucht van polaire oorsprong aangevoerd. Er is wel ruimte voor de zon, maar de temperaturen zijn ondermaats en tijdens de nacht kan het tot lichte vorst komen. Na het weekend komen storingen opzetten en er wordt iets zachtere lucht aangevoerd.
Vandaag zorgt een storing voor perioden met regen. Pas in de late namiddag of avond wordt het droog en klaart het op. Maxima rond 7 graden.
Morgen wisselen zonnige perioden en opklaringen elkaar af. De (…) Lees het hele bericht

de-week-door-richie-1

De week door Richie

De aangekondigde sluiting van Ford is ook cartoonist Richie niet ontgaan.

halloween-in-de-kapelstraat

Halloween in de Kapelstraat

De leerlingen van de Springplank in de Kapelstraat hebben vrijdagmiddag de herfstvakantie ingezet met een Haloweenspel. In een doorschuifsysteem deden ze vijf activiteiten: van heksendrankjes maken tot griezelschminken. Kortom, een griezelige maar leuke namiddag en compensatie voor het feit dat de traditionele Haloweentocht in Heusden-Centrum dit jaar niet doorgaat. .

verkleed-naar-school-voor-de-td

Verkleed naar school voor de TD

Leerlingen van het zesde jaar van het Sint-Franciscuscollege gaan ieder jaar op reis naar Italië. Eén van de activiteiten om dat dte bekostingen is de jaarlijkse TD. Traditioneel mogen de zesdejaars die dag verkleed naar school komen. En dat levert altijd weer mooie beelden op. (meer foto's van Patrick Daniels)

verlies-en-winst-voor-badmintonners

Verlies en winst voor badmintonners

Op de openingsdag van het WK badminton voor junioren in Japan, hebben de Belgen niet kunnen stunten. Onze landenploeg - met Marijn Put - verloren met twee keer 5-0. Vandaag kunnen ze zich herpakken tegen Uzbekistan. UPDATE En ze hebben zich herpakt want ondertussen wonnen de Belgen met 5-0. Zo worden ze derde in hun groep. In de volgende ronde wordt het knokken tegen Australië voor de plaatsbepaling op de worldranking.

paddenstoelen-groot-en-klein-5

Paddenstoelen groot en klein (5)

De koningsmantel of tricholomopsis rutilaus wordt ook wel purpergele ridderzwam genoemd. Het is een fraaie paddenstoel, die in de zomer en de herfst gewoonlijk in bundels, stronken van sparen en dennen siert. Dit jonge exemplaar stond in vol ornaat op de Beringerheide. (foto Stefan Was)

drie-provinciale-medailles-voor-sint-jan-berchmans

Drie provinciale medailles voor Sint-Jan Berchmans

Op de provinciale SVS-scholenveldloop in het Duinenstadion in Hechtel deed de Sint Jan Berchmansschool uit Viversel van zich spreken. De school stuurde 14 sportieven leerlingen. Drie behaalden een medaille: Emeline Indeherberge (1ste plaats meisjes 2de leerjaar), Hanne Gevers (1ste plaats meisjes 3de leerjaar) en Jeff Gevers (2de plaats jongens 5de leerjaar). Tibo Hombroux (jongens 1° leerjaar) en Leandro Bartels (jongens 6° leerjaar) belanden op een 4° plaats. Tussendoor werd ook heel wat plezier gemaakt.

lies-lefever-trad-op-in-muze

Lies Lefever trad op in Muze

Vanavond bracht Lies Lefever in Muze haar 'meisje van plezier' op de planken. (foto Lenscollectief

beekbeemden-op-plattelandsklassen

Beekbeemden op plattelandsklassen

Het derde leerjaar van Beekbeemden ging twee dagen op plattelandsklassen naar Peer. Ze logeerden daar in de Breugelhoeve en kregen een druk programma voorgeschoteld: rondleiding in de manège, zelf koken met melkproducten, een bezoek aan de boederij van boer Dominique waar ze de kalfjes mochten voederen, de koeien uit de wei halen en de konijntjes en biggetjes knuffelen.

griezeltjes-in-de-toverfluit

Griezeltjes in De Toverfluit

In de kleuterschool De Toverfluit was het vandaag Halloweenfeest. Er daagden heksen, pompoenen en spoken op en de kleuters van juffrouwen Miranda, Melina en Jolien griezelden dat het een lieve lust was.

punt-over-bib-uitbreiding-uitgesteld

Punt over bib-uitbreiding uitgesteld

Lode Schops (onafhankelijke) vroeg of er al een initiatief is genomen rond de situatie bij Ford-Genk. "Er is een vergadering gepland met alle Limburgse burgemeesters volgende week onder leiding van de burgemeester van Genk," liet burgemeester Claes weten. Danny Vanoppen (sp.a) vroeg ook wanneer de specialie gemeenteraadscommissie rond de herbegravingen zal bijeengeroepen worden, maar volgens schepen Borremans moet nog bekeken worden of dat dit of volgend jaar zal gebeuren. Over de noodzakelijke (…) Lees het hele bericht

grote-dievenbende-opgedoekt

Grote dievenbende opgedoekt

De politie van de zone Hazodi heeft een grote dievenbende opgedoekt die in het totaal 47 inbraken zou hebben gepleegd. Voor het onderzoek werd samengewerkt met de politiezones Heusden-Zolder, West-Limburg en Beringen/Ham/Tessenderlo. De zaak ging aan het rollen in februari. Bij een inbraak in Zonhoven kon een buur toen de nummerplaat van de daders noteren. Daarop volgden maanden van observaties en telefoontaps. De politie kwam uit bij verdachten van Servische, Macedonische, Kosovaarse en Turkse (…) Lees het hele bericht

231-ex-mijnwerkers-bij-ford

231 ex-mijnwerkers bij Ford

We schreven het gisteren al, heel wat voormalige werknemers van de K.S. zijn na de sluiting van de mijnen bij Ford-Genk gaan werken. En zij maken daar nu voor de tweede keer een bedrijfssluiting mee. Het blijken er in het totaal 231 te zijn. In dat cijfer is iedereen meegeteld, ook degenen die maar enkele jaren bij de K.S. hebben gewerkt.

paddenstoelen-groot-en-klein-4

Paddenstoelen groot en klein (4)

De bittere boleet of tylopilus felleus valt op door de buisjes die licht zalm tot koraalroze zijn. Het zuiver witte tot roomkleurige vlees wordt nauwelijks door maden aangevreten en ziet er dan ook heel smakelijk uit. Maar dat is schijn want het smaakt zo bitter als gal. Dus opgelet: één exemplaar van de Bittere Boleet bederft een heel paddenstoelengerecht. Dit exemplaar is aangetroffen in de bossen Van Soest. (foto Stefan Was)

karin-even-oud-als-ford-genk

Karin even oud als Ford Genk

Karin Cerstelotte van frituur 't Brugske werd vandaag 50 jaar. Geen uitzonderlijke gebeurtenis ware het niet dat ze gisteren vernam dat Ford Genk vandaag ook 50 werd. Want het was exact een halve eeuw geleden dat de eerste steen van die fabriek werd gelegd. Een gedeeld feest is dubbel feest, dacht Karin, dus stuurde ze een sympathieke postogram naar Ford Genk met de boodschap dat ze samen hun 50ste verjaardag vieren. Maar vanochtend kreeg Karin plots een ander geluid van haar leeftijdsgenoot te horen: de fabriek gaat dicht. Karin is er niet goed van, maar laat weten dat 't Brugske wel gewoon open blijft. Tenminste zolang er patatten zijn.

leerlingen-op-verkenning-in-het-bos

Leerlingen op verkenning in het bos

In het kader van de week van het bos wandelden de kinderen van de school Beekbeemden de voorbije dagen in het Domherenbos.  De jongsten volgden het ‘regenboogpad’ met allerlei opdrachten zoals het maken van een puzzel, het observeren van paddenstoelen, het waarnemen van verschillende geuren. Voor de kinderen van de 2e en 3e graad was er de ‘bomenkist’ met allerlei leerrijke opdrachten. Limburgs Landschap hielp een handje. (foto's Ann Jans)

braderieprijzen-zijn-uitgereikt

Braderieprijzen zijn uitgereikt

De winnaars van de braderieactie mochten gisteravond hun prijs komen afhalen bij een natje en een droogje bij Il Canniccio. De eerste prijs ging naar Laura Beeken (bijna 18) uit Heusden-Zolder. Zij kreeg voor 1240 euro aan waardebonnen en denkt eraan om daarmee een Iphone 5 te gaan kopen. De tweede prijs (240 euro) was voor Ann Liesenborgs uit Beringen en de derde (120 euro) voor Rachel Raeyen uit Koersel.

doorprikt-hoe-komen-we-dit-te-boven

DOORPRIKT: Hoe komen we dit te boven?

Er was een tijd dat de Limburgse economie 3 kroonjuwelen had: de KS, Philips Hasselt en Ford Genk. Vandaag heb ik voor de derde keer de aankondiging van de sluiting vanop de eerste rij meegemaakt. Zowaar, een dubieuze journalistieke eer. Telkens ging het om duizenden jobs, duizenden gezinnen, ... een drama dat verder reikt dan de mijnstreek, dan Hasselt of Genk. Bij elk van die sluitingen werd ook een pak gezinnen uit Heusden-Zolder getroffen. Ook nu verliezen wellicht een paar honderd mensen uit (…) Lees het hele bericht

marijn-put-is-aan-zijn-wk-begonnen

Marijn Put is aan zijn WK begonnen

Marijn Put is zijn WK badminton in Japan gestart met de Belgische ploeg in een groep met Zuid-Korea, Singapore en Oezbekistan. De landencompetitie loopt tot en met zondag. Na het team event, en een dagje rust op maandag, zijn er de individuele kampioenschappen van 30 oktober tot en met 3 november, de finaledag. In het individuele tornooi komt Marijn uit in het enkel heren en het dubbel gemengd met Ine Lanckriet.

paddenstoelen-groot-en-klein-3

Paddenstoelen groot en klein (3)

Deze baardige melkzwam of Lactarius torminosus is door Stefan Was aangetroffen in het natuurgebied Galgenberg. De zwam vormt mycorrhiza's (samenlevingsvorm) met diverse soorten berken. Hij komt veel voor op de terrils. Hij heeft een witte, wollige hoedrand en witte plaatjes en wit blijvende melk, die zichtbaar wordt bij het kwetsen van de hoed.

agatha-tot-leven-gebracht

Agatha tot leven gebracht

Compagnie Lodewijk/Louis bracht vanavond 'Agatha' op de planken in Muze. (foto Lenscollectief)

nieuwe-schaakclub-gaat-van-start

Nieuwe schaakclub gaat van start

Goed nieuws voor wie graag schaakt, want na enkele jaren van inactiviteit start in Heusden-Zolder opnieuw een schaakclub. Vanaf 24 oktober kan je voortaan iedere woensdag om 20 uur terecht in het clublokaal van TC Heusden voor een partijtje schaken. Iedereen kan aanschuiven: zowel beginners als gevorderden. Interesse? Kom gewoon naar het lokaal (achter sporthal Olympia) of neem even contact op met Jara Indeherberg op 0479-331 784  

vandaag-gezien-23-oktober-2012

Vandaag gezien

Tijdens een 'Indian Summer' zoals we die de jongste dagen beleven, kan je van alles zien. Zoals hier in Bolderberg bijvoorbeeld een salamander bij de eitjes van de naaktslak. (foto Jan Leijskens)

weer-inbraken-langs-snelweg

Weer inbraken langs snelweg

Afgelopen nacht is opnieuw ingebroken in twee vrachtwagens langs de E 314. Deze keer sloegen de daders toe op de parking in de richting van Genk.

botsing-op-terlaemenlaan

Botsing op Terlaemenlaan

Vanmiddag kort voor half één zijn twee auto's gebotst op de Terlaemenlaan ter hoogte van de oprit van de E 314. Eén van de auto's kwam dwars over de weg terecht en zorgde voor hinder. Eén gewonde is naar het ziekenhuis gebracht.

bijna-1400-kinderen-op-vroemdag

Bijna 1400 kinderen op Vroemdag

Bijna 1400 kinderen stonden vandaag aan te schuiven voor een ritje in een race- of andere wagen op Circuit Zolder. Daar had de 22ste Vroemdag plaats voor leerlingen van het buitengewoon onderwijs. Die beleefden een fantastische ervaring terwijl ze aan de zijde van een racer over het asfalt mochten scheuren. In de paddock konden ze ook terecht op de animatie. En ze hadden dan ook veel geluk met het weer. (meer foto's van Davy Neuteleers)

het-weer-stilaan-kouder

Het weer: stilaan kouder

Momenteel worden records gebroken, maxima tussen 22 en 24 graden zijn zelden in deze periode van het jaar. Dankzij een hogedrukgebied met kern over de Noordzee houdt het fraaie herfstweer nog enkele dagen aan. Het hogedrukgebied evacueert echter naar het westen, waardoor er een noordelijke luchtstroming over onze streken ontstaat. Het kwik gaat stelselmatig achteruit en in het weekend nemen de neerslagkansen toe.
Vandaag is de zon flink aanwezig en het kwik wordt al vlug richting 22 graden geduwd. (…) Lees het hele bericht

paddenstoelen-groot-en-klein-2

Paddenstoelen groot en klein (2)

De kale inktzwam of Coprinus atramentarius - hier door Stefan Was gefotografeerd op Meylandt, bestaat uit paddenstoelen die dicht tegen elkaar aangedrukt groeien. Het gaat soms om omvangrijke bundels op een humusrijke bodemgrond. Bij het eten van deze paddenstoelen is voorzichtigheid geboden. Een gerecht van jonge kale inktzwammen is volkomen betrouwbaar, als er geen alcohol bij wordt gebruikt. In verbinding met alcohol treden er namelijk vergiftigingsverschijnselen op.

komt-sp-a-toch-nog-in-de-coalitie

Komt sp.a toch nog in de coalitie?

FLASH Het blijft spannend in politiek Heusden-Zolder, de coalitie ligt dan toch nog niet helemaal vast. Er zijn opnieuw gesprekken aan de gang tussen N-VA en de sp.a om de coalitie uit te breiden. Zondagnacht waren de onderhandelingen afgesprongen omdat de SP;a vond dat ze te weinig mandaten aangeboden kreeg en de N-VA zich teveel wilde bemoeien met de eventuele schepenen. Maar nu zijn er vanuit de N-VA blijkbaar andere onderhandelaars op afgestuurd. Zoals bekend kon de N-VA-N/HZ-Open VLD coalitie slechts op een meerderheid van 16 op 31 zetels rekenen. Maar met de 6 sp.a-ers erbij zou dat een comfortabele meerderheid worden. De komende dagen zullen beslissend zijn

circuit-zolder-vraagt-aanpassing-kalender

Circuit Zolder vraagt aanpassing kalender

De directie van Circuit Zolder vraagt de nationale autosportfederatie RACB om de kalender voor volgend seizoen aan te passen. Enkele weken geleden het de RACB in de werkgroep kalender geprobeerd een evenwichtige planning op te maken. Vorige week kwam Kronos Events, dat het Belgian Racing Car Championship promoot, met een gewijzigde kalender op de proppen. Daarin een extra race de week na de 24 uren van Zolder. Onaanvaardbaar, zeggen ze in Zolder. ‘Het verplicht namelijk (…) Lees het hele bericht

weer-verwaarloosde-paarden-in-beslag-genomen

Weer verwaarloosde paarden in beslag genomen

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum heeft vrijdagavond op bevel van het parket van Tongeren verwaarloosde paarden in beslag genomen in Rekem bij Lanaken. De politie had er een uitgemergeld paard aangetroffen dat zo verzwakt was dat het nauwelijks nog kon rechtstaan. Tijdens het inladen van het paard arriveerde plots de eigenaar met een trailer. Hij verzette zich verbaal en wilde 2 shetlandpony's meenemen, naar eigen zeggen om te slachten. De politie liet ook die dieren meenemen naar het (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-wereldstotterdag

Vandaag is Wereldstotterdag

Het is vandaag Wereldstotterdag. Daarbij wordt aandacht gevraagd voor stotteren en andere spraakproblemen. Daarbij wordt ook in de verf gezet dat stotteren geen rem hoeft te zijn op succes of een carrière. Dat blijkt ook uit het lijstje van beroemde stotteraars, van Marilyn Monroe, Bruce Willis, via Axel Daseleire, Jan Decleir, Bart Peeters, Arno Hintjes tot Winston Churchill

zwemmers-zijn-niet-te-stuiten

Zwemmers zijn niet te stuiten

2 provinciale records, 8 titels en 1 x zilver dat was de oogst van de 6 zwemmers uit Heusden-Zolder aangesloten bij Spartacus op de zwemkampioenschappen. Tuur Lemmens zwom een provinciaal record op 400m vrij en haalde ook de titel binnen. Op zaterdag zwom hij ook al records op 50m en 200m rugslag. Wesley Joris bleek voldoende gerecupereerd van zijn stunt op vrijdag (Belgisch jeugdrecord op 1500m) en verbrak een 30 jaar oud record op 200m vlinderslag en ook hij haalde hiermee de provinciale titel. (…) Lees het hele bericht

paddenstoelen-groot-en-klein-1

Paddenstoelen groot en klein (1)

De echte Honingzwam of Armillaria mellea is één van de belangrijkste parasieten van bomen, omdat ze een intensieve witte rot veroorzaakt die leidt tot afsterven van de gastheer. De honingzwam vestigt zich tussen de schors en het hout. Met zogenaamde rizomorfen, een soort donkere stevige zwarte strengen (zoals veders) kunnen ze jarenlang in een gezond uitziende boom leven. Pas bij het verschijnen van de paddenstoelen blijkt de boom te zijn aangetast. Deze foto's heeft Stefan Was gemaakt in de Stukkenstraat Zolder.

schmetz-en-lemeret-snelsten-in-sprintraces

Schmetz en Lémeret snelsten in sprintraces

Michael Schmetz (foto) en Stéphane Lémeret waren vandaag de snelsten in de sprintraces voor het Belgian Racing Car Championship (BRCC) op Circuit Zolder.
De uitslagen
Race 1: 1. Michael Schmetz (Aston Martin) 19 rondes in 30:36.428 ; 2. Hans Thiers (Ferrari) 10.303 ; 3. Didier Grandjean (Porsche) 1:18.367 ; 4. Philippe Stéveny (KIA) 1:32.350 ; 5. Mirzoev Fakhraddin (VAE-Porsche) 1 ronde
Race 2: 1. Stéphane Lémeret (Volvo S60 V8) 19 rondes (…) Lees het hele bericht

paddenstoelen-groot-en-klein

Paddenstoelen groot en klein

Op onze redactie stromen de paddenstoelenfoto's momenteel binnen. Zo vonden Tom, Els en Ann-Sofie Thans-Vanherle vanmiddag tijdens een herfstwandeling dit reusachtige exemplaar. Het lijkt opnieuw een uitstekend paddenstoelenseizoen. Reden genoeg voor onze kenner Stefan Was om er de komende twee weken op uit te trekken, hij presenteert ons een reeks paddenstoelen die we de afgelopen jaren nog niet hebben getoond op de Internetgazet.

zeldzame-inktviszwam-gevonden

Zeldzame inktviszwam gevonden

Gust Put stootte op een zeldzame inktviszwam. Dat is een zwam die lijkt op een inktvis: 5 armen die uit een duivelsei komen en zich naar boven richten. De kans dat je zo'n zwam tegenkomt, is bijzonder klein. In dit geval ging het zelfs om tientallen exemplaren met nog honderden duivelseieren. De inktviszwam staat op de rode lijst van de beschermde paddenstoelen, daarom houdt de vinder de plaats liever stil. Overigens verspreidt de zwam een verschrikkelijke geur, een soort lijkgeur. De vliegen komen daar op af en verspreiden de sporen.

olympia-b-neemt-de-leiding

Olympia B neemt de leiding

Geen nationaal petanque dit weekend omwille van het Europees kampioenschap; in de provinciale reeksen werd er wel een balletje gegooid. Olympia A ging in Pelt verliezen met 5-4, terwijl de B-ploeg van Olympia met 3-6 won in Hasselt. Ze komt daardoor op kop in 3de provinciale.

bolderberg-b-bekert-verder-in-vlaanderen

Bolderberg B bekert verder in Vlaanderen

In tegenstelling tot de A-ploeg bekert VCK Bolderberg B verder, maar dan in de beker van Vlaanderen. Het versloeg vandag Volmar Ekeren met 3-0. De twee eerste sets werden vlot binnengehaald, maar de derde verliep gelijkopgaand. Setstanden 25-20, 25-18 en 26-24

bolderberg-a-nu-ook-uit-belgische-beker

Bolderberg A nu ook uit Belgische beker

In het volleybal is VCK Bolderberg A uitgeschakeld in de 1/16 finales van de beker van België na een 3-0 nederlaag bij reeksgenoot VC Walhain. Setstanden waren 25-13, 25-22 en 25-23.

verlies-voor-fc-bolderberg

Verlies voor FC Bolderberg

In vierde provinciale C verloor Bolderberg met 1-2 van Halveweg Zonhoven.

anadol-vindt-de-goal-1

Anadol vindt de goal

In vierde provinciale A haalde Anadol flink uit op het veld van Bokrijk, 1-4. SK Heusden 06 verloor met 2-1 bij Houthalen VV en ook Statie Zolder leed een nederlaag: 4-0 bij Excelsior Hamont.

kvv-verliest-van-alken

KVV verliest van Alken

In tweede provinciale B heeft KVV Heusden-Zolder thuis van KWS Alken verloren met 1-3.

vrijheid-wint-derby-van-viversel

Vrijheid wint derby van Viversel

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder de derby tegen Standaard Viversel gewonnen met 4-2.

the-levellers-doen-muze-ontploffen

The Levellers doen Muze ontploffen

Een afgeladen Muze-balzaal gisteravond met 600 hevige Leveller-fans.In het voorprogramma een echte ontdekking. Colline Hill, een Bretoense schone die verraste met onbespoten muziek recht uit het hart. En dan The Levellers, vanaf de eerste seconde werd het publiek ingepakt. Stomende folk-rock, van het betere op deze aardkloot. A Beatiful day als opener dan weet je het wel. Ook het gevoelige Carry Me mocht zeker niet ontbreken. En de heren genieten evenveel als het publie. The Levellers nog nooit live gezien, awel, da's echt een gat in je cultuur, besluit onze man ter plaatse. (meer foto's van Ria De Clerck)

het-weer-droge-periode

Het weer: droge periode

Een hogedrukgebied bouwt op boven de Noordzee en Engeland en zorgt voor enkele dagen met droog weer. Halfweg de week kan er koudere lucht onze streken aandoen en het ziet ernaar uit dat het in het weekend wel eens flink koud kan worden.
Vandaag in de ochtend komt er op vele plaatsen nevel en mist voor, die lokaal hardnekkig kan zijn. Waar de mist wordt opgeruimd kan later de zon doorbreken en klimt het kwik richting 22 graden. Waar de mist blijft hangen is het een stuk kouder.
Morgen (…) Lees het hele bericht

kleinste-vogel-van-europa-in-bolderberg

Kleinste vogel van Europa in Bolderberg

Jan Salaets uit Hasselt was op wandel in Bolderberg en hij spotte er zowaar een goudhaantje Het goudhaantje is met zijn 8 tot 9 cm de kleinste vogel van Europa.

bolderberg-b-verkocht-zijn-huid-duur

Bolderberg B verkocht zijn huid duur

In het volleybal heeft VCK Bolderberg B van Maaseik B verloren met 1-3. Het zijn dus de Maaslanders die een ronde verder gaan in de beker van Limburg. Nochtans heeft Bolderberg zijn huid bijzonder duur verkocht en had coach Guy Hoeberghs zijn basisploeg voor deze wedstrijd herschikt. Setstanden waren: 25-19, 18-25, 23-25 en 23-25

eerste-nederlaag-voor-si-heusden-zolder

Eerste nederlaag voor SI Heusden-Zolder

In het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder zijn eerste verlies van het seizoen geleden, 4-11 tegen Real Noorderwijk. De thuisploeg liep constant achter de feiten aan en was telkens op achtervolgen aangewezen. Toch was het zeker in de 1ste helft minstens de evenknie van Noorderwijk, maar de kansen bleven onbenut, in tegenstelling met de bezoekers. Met nog 8' op de klok schakelde de thuisploeg over op een 'vliegende keeper', maar dat werd meteen afgestraft zodat de score uiteindelijk overdreven was

flonflon-leert-de-kleuters-frans

Flonflon leert de kleuters Frans

In de gemeentelijke basisschool Beekbeemden krijgen de oudste kleuters sinds enkele jaren Franse initiatie. Elke week komt Flonflon, le mouton met een nieuw avontuur op bezoek. Zo maken de kleuters spelenderwijs kennis met het Frans. Deze taalmethonde wordt ook doorheen de hele lagere school gebruikt. Ondertussen werken de 4-jarigen en hun juffen rond de grove motoriek (tekenen, schilderen, fietsen, ...). Da's dan weer een voorbereiding op het latere leren schrijven. (foto's An Vanoppen)

bolderberg-uit-beker-van-limburg

Bolderberg uit beker van Limburg

In de beker van Limburg volleybal is VCK Bolderberg A er vrijdagavond uitgeflikkerd door VTI Hasselt: 3-1. Het lager geklasseerde Hasselt kreeg in elke set een voorgift van 4 punten en die bleek niet zo makkelijk weg te werken. In de eerste set kwam VCK nog voor maar verloor die toch nog. In de tweede set werden ze weggegespeeld en in een fel bevochten derde set trok Bolderberg eindelijk het laken naar zich toen. Maar dan kwam set vier, die ging gelijk op, maar uiteindelijk was het game over. Setstanden: 25-21, 25-11, 26-28 en 25-22.

bijzondere-figuren-starten-bibweek

Bijzondere figuren starten bibweek

Vanmorgen is de week van de bibliotheek van start gaan. De bezoekers van de bib werden vergast op koffie en cake, maar ook verwelkomd door enkele lugubere en sprookjesachtige figuren. Leerlingen van de afdeling toneel van de stedelijke academie van Beringen waren in de huid en kleren van enkele bijzondere personages gekropen. Ze deden mee de uitleg over de groteletterboeken en de dwarsliggers en hingen opvallend veel rond bij het hemelbed. Je kunt zelf ook nog een week lang je bibdromen kwijt in de speciale bus.

marijn-put-naar-wk-in-japan

Marijn Put naar WK in Japan

Heusdenaar Marijn Put is geselecteerd voor het wereldkampioenschap badminton voor junioren. Dat heeft plaats in Japan, van 25 oktober tot 4 november. Voor zijn club Hebad Heusden is het ook meteen een primeur, want nog nooit zagen zij een speler naar het WK gaan.

stevige-voorstelling-van-faust

Stevige voorstelling van Faust

Stevige voorstelling vanavond in Muze, 'Faust' van Pjeroo Roobjee door Theater Zuidpool met Jan Decleir en Koen De Sutter.(foto Lenscollectief)

doorprikt-wie-saboteert-de-bib

DOORPRIKT: Wie saboteert de bib?

Morgenvroeg start de bibliotheekweek met als thema 'Meedromen over de toekomst van de bib'. Maar uitgerekend nu dreigt de toekomst van de bib in Heusden-Zolder een nachtmerrie te worden. De Raad van State heeft de gemeente bevolen het dossier stop te zetten. En dat na een klacht van een bouwbedrijf. Het is een bijzonder raar verhaal. Ten eerste welke baat heeft het betrokken bedrijf bij een vernietiging van de gunning? Als de Raad van State dat zou beslissen, dan heeft het de werken nog niet, want (…) Lees het hele bericht

weer-belgisch-record-voor-wesley-joris

Weer Belgisch record voor Wesley Joris

Wesley Joris (16) neemt vandaag en morgen deel aan het 43ste internationaal Schwimmfestival in Aken. Daar heeft hij een Belgisch jeugdrecord op de 1500 meter vrije slag gezwommen. En dat terwijl het seizoen amper 7 weken bezig is. Eerder dit jaar zwom hij ook al een record op de 800 meter vrij. In Aken won hij een zilveren medaille in de open categorie. (foto Davy Neuteleers)

waarover-gaat-de-klacht-in-het-bibdossier

Waarover gaat de klacht in het bibdossier?

Zoals we gisteren al meldden, is de uitbreiding van de bib voorlopig afgeblazen. Op 1 oktober had het - voltallige - schepencollege de uitbreiding van de bib gegund aan een aannemer, Noordbouw NV, die na alle verrekeningen, de laagste prijs had ingediend, namelijk 2 042 563 euro, de tweede was Reynders uit Houthalen met 2 066 789. Het aanbestedingsverslag was opgemaakt door de architect, die juridisch advies had gevraagd en groen licht kreeg. Maar nu blijkt dat het bouwbedrijf Reynders een (…) Lees het hele bericht

week-van-de-bib-om-te-dromen

Week van de bib om te dromen

Morgen start de bibliotheekweek, nog tot 28 oktober kunnen de bezoekers 'meedromen over de toekomst van de bib'. Hoe ziet jouw droombib er uit? Wat mag er aan de bib veranderen? Wat verwacht jij van de bib? Je mag je ideeën, wensen en dromen doorgeven en even inspiratie opdoen in een hemelbed. de dromen mogen in de ideeënbox gestoken worden, wie niet in de bib geraak, mag dat doen op Lees het hele bericht

de-week-door-richie

De week door Richie

Cartoonist Richie - Richard Demot - heeft zijn eigen visie op de gebeurtenissen van de afgelopen week getekend.

gewond-in-de-gracht

Gewond in de gracht

In het Bolderdal is vanmiddag rond 14 uur een auto aangetroffen die in de gracht stak. De gewonde bestuurder zat er nog in. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis.

inbrekers-en-vandalen

Inbrekers en vandalen

Er zijn weer enkele inbraken of pogingen daartoe geweest. In de Galgeneinde stelde een bewoner gisteravond laat vast dat twee ramen waren geforceerd, maar de inbrekers raakten niet binnen.In de Meylandtlaan kwam vanmiddag een vrouw thuis en ze stelde vast dt er was ingebroken in haar woning. Binnen was alles overhoop gehaald. In de Populierenstraat hebben vandalen een raam aan diggelen gegooid.

zondag-chique-auto-s-en-vedetten-op-circuit

Zondag chique auto's en vedetten op circuit

Zondag kan je op Circuit Zolder heel wat vedetten zien bij de aankomst van de toeristische 'Rally van het Jubileum', in het kader van de Allan Sport Télévie Challenge. In 2005 startte deze actie om geld in te zamelen voor het onderzoek naar leukemie bij kinderen. Vorig jaar bracht het 52.000 euro op, afkomstig van de verkoop per opbod van de plaatsen als corijder. Zondag start de rally op de Vismarkt in Brussel en het is een mix van oldtimers en hedendaagse supercars (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-19-oktober-2012

Vandaag gezien

Schattig, zo'n groepje kleine paddenstoelen. (foto Jan Leijskens)

zuiddag-bracht-4200-euro-op

Zuiddag bracht 4200 euro op

De Zuiddag heeft gisteren in Heusden-Zolder liefst 4200 euro opgebracht. Het was het loon voor 105 leerlingen van het 5e jaar van het Sint-Franciscuscollege. Die werkten één dag lang in een bedrijf, instelling, school, organisatie of bij het gemeentebestuur. Hun loon gaat naar de Belgische vzw Bello Belgo die jongeren uit de achtergestelde wijken van Caracas, Venezuela een kans op een betere toekomst wil geven. Opvallend is dat het aantal deelnemers aan de Zuiddag elk jaar groeit.

volgende-week-korte-maar-spannende-gemeenteraad

Volgende week korte maar spannende gemeenteraad

Volgende week donderdag om 19 uur vergadert de gemeenteraad. Op de agenda staan slechts 7 punten, vooral grond- en personeelszaken. Het gaat onder meer over de verkoop van de grond voor het woonrproject in Eversel. Ook de aanpassing van de waterleiding naar aanleiding van de uitbreiding van de bibliotheek staat op het programma. Vooral dit punt kan voor spanning zorgen door de nieuwe situatie. Het valt trouwens af te wachten hoe de sfeer op de raad zal zijn na de verkieizingen en de gebeurtenissen daarrond.

uitbreiding-bib-voorlopig-afgeblazen

Uitbreiding bib voorlopig afgeblazen

Er is vandaag een schokgolf door het gemeentehuis gegaan. Er komt voorlopig geen uitbreiding van de bibliotheek in Heusden. Het hele dossier was rond en het schepencollege had een aannemer aangeduid. Maar uitgerekend de dag na de verkiezingen heeft de aannemer die als tweede uit de aanbesteding kwam een klacht ingediend bij de Raad van State. Die heeft dinsdag de gemeente Heusden-Zolder ervan op de hoogte gebracht dat het project volledig moet stilgelegd worden tot er een uitspraak ten gronde is. In (…) Lees het hele bericht

2pharma-stapt-in-internationale-groep

2Pharma stapt in internationale groep

Het farmaceutische bedrijf 2Pharma uit de Kapelstraat is toegetreden tot de Galenos Group, de Europese associatie van onafhankelijke leveranciers van farmaceutische grondstoffen. De andere leden-bedrijven zijn marktleider in Duitsland, Nederland, Zwitserland en Frankrijk. De samenwerking moet ook van 2Pharma op termijn marktleider in ons land maken. Pharma verdeelt voorschriftvrije producten aan apotheken in België. Twee jaar geleden is het gestart met een eigen grondstoffenlijn. (…) Lees het hele bericht

ook-zuiddaghulp-voor-artikel-27

Ook Zuiddaghulp voor Artikel 27

De inwoners van de Kortstraat zullen al gemerkt hebben dat in de leegstaande vleugel van GO Basisschool De Luchtballon al weken hard gewerkt wordt aan de kunsttentoonstelling Artikel 27. Die vindt daar plaats van 1 tot 18 november. De kunstenaars en de poetsende en bouwende vrijwilligers kregen vandaag de hulp van Riet en Marjan uit het Sint- Franciscuscollege, die in het kader van de Zuiddag een handje kwamen toesteken. De twee dames konden het niet laten om tussen het poetsen door zelf ook creatief aan de slag te gaan.

college-had-vandaag-een-nieuwe-directeur

College had vandaag een nieuwe directeur

Vandaag staken de leerlingen van het vijfde jaar van het Sint-Franciscuscollege de handen uit de mouwen en ze gingen een dagje werken voor het project Zuiddag. Ook in het college zelf waren enkele leerlingen aan de slag als directeur, leerkracht, secretariaatsmedewerker en leerlingenbegeleider. Na de presentatie door hun Venezolaanse collega's waren ze trouwens extra gemotiveerd.(foto's Patrick Daniels)

weer-engelse-dakwerkers-op-pad

Weer Engelse dakwerkers op pad

De Engelse dakwerkers die overal aanbellen, om tegen veel te hoge prijzen slechte kwaliteit dakrenovaties uit te voeren, zijn op pad in Heusden-Zolder. Omstreeks 16u30 zijn ze gesignaleerd in de Geenrijt, ze belden zelfs bij onze redactie aan. Het gaat om een vorm van oplichting, dus wie er mee geconfronteerd wordt, belt best meteen de politie. UPDATE Politie Heusden-Zolder is meteen met enkele ploegen ter plaatse gekomen en heeft de verdachten kunnen oppakken. UPDATE De Britten zijn overgebracht naar het bureau, na controle van hun papieren mochten ze beschikken.

scholier-licht-gewond

Scholier licht gewond

Omstreeks 8 uur vanmorgen heeft op de Koerselsebaan een automobilist bij een parkeermaneuver een scholier geraakt. De scholier raakte daarbij licht gewond, Veiligheidshalve werd een ziekenwagen opgeroepen.

n-va-wilde-engin-ozdemir-niet-als-schepen

'N-VA wilde Engin Özdemir niet als schepen'

Vier dagen na de verkiezingen heeft nu ook de sp.a Heusden-Zolder gereageerd. "We hebben een goed resultaat gehaald met 17,1 % en een zetel winst. De kiezers lieten duidelijk blijken dat ze niet tevreden zijn over het gevoerde beleid en toch zijn we niet in de meerderheid opgenomen," aldus Danny Vanoppen. "Toen zondagavond bleek dat NHZ en N-VA samen geen meerderheid konden vormen, moesten ze op zoek naar een derde partij. Het was echter duidelijk dat er op voorhand afspraken waren (…) Lees het hele bericht

opletten-voor-e-mails-van-banken

Opletten voor e-mails van 'banken'

Ook in Heusden-Zolder krijgen massa's mensen fake-berichten van ING-bank en ook van Bank van de Post in hun mailbox, ook als ze geen klant zijn. Daarin wordt hen meegedeeld dat de banken het doelwit zijn geworden van fraudeurs en dat daarvoor de beveiligingsinstellingen moeten gewijzigd worden. Er wordt gevraagd om allerlei vertrouwelijke informatie te geven. De mails zijn echter afkomstig van oplichters die zo de bankrekening willen leegplunderen. De lokale politie (…) Lees het hele bericht

de-nieuwe-burgervader-kort-voorgesteld

De nieuwe burgervader kort voorgesteld

Mario Borremans mag dus over enkele maanden naar de gouveneur om de eed af te leggen als burgemeester van Heusden-Zolder. Hij is vorige week 40 geworden, is gescheiden, maar heeft een vriendin en een dochter. In de huidige legislatuur is hij eerste schepen en verantwoordelijk voor onder meer openbare werken, nutsvoorzieningen, water en sport. Hij werkt op het ministerie van financiën in Hasselt, de afgelopen tijd deed hij dat halftijds maar dat gaat hij verder afbouwen. Verder gaat hij ook zijn mandaat als provincieraadslid opnemen. Mario Borremans woont in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Boekt, dezelfde straat als vroeger burgemeester Tony Beerten en de Terlaemenlaan, waar huidig burgemeester Sonja Claes woont, is daar in feite ook een verlengstuk van. Tijd voor een naamswijziging?

mario-borremans-wordt-burgemeester

Mario Borremans wordt burgemeester

FLASH Mario Borremans wordt op 1 januari de nieuwe burgemeester van Heusden-Zolder. Dat wordt op dit moment door de N-VA bekendgemaakt op een persconferentie. Na de verkiezingen claimden lijsttrekker Bruno Buysse en lijstduwer en stemmenkoning Mario Borremans beiden de sjerp. Het afdelingsbestuur heeft uiteindelijk de knoop doorgehakt. UPDATE De persvoorstelling werd bijgewoond door provinciaal voorzitter Steven Vandeput. Lokaal (…) Lees het hele bericht

105-jongeren-aan-de-slag-voor-zuiddag

105 jongeren aan de slag voor Zuiddag

Morgen is het Zuiddag. Onder de slogan Work for Change gaan 10 000 Vlaamse en Brusselse scholieren, onder wie ook 105 van het Sint-Franciscuscollege, niet naar school. Ze zijn dan aan het werk in een bedrijf, winkel, rusthuis, school, organisatie of overheidsinstelling, de gemeente zet er 12 aan het werk. Hun loon - minstens 40 euro - schenken ze aan leeftijdsgenoten uit de sloppenwijken van Caracas (Venezuela) die er gemeenschapsprojecten mee opzetten Dat gebeurt via de Belgische vzw Bello Belga. Vandaag zijn de jongeren uit Venezuela alvast een presentatie komen geven over hun leefwereld en hn dagelijkse problemen.

celstraf-gevraagd-voor-telefoonterreur-bij-politie

Celstraf gevraagd voor telefoonterreur bij politie

Een vrouw uit Hasselt riskeert twee jaar effectieve celstraf voor nodeloze telefonische oproepen naar de politie van Heusden-Zolder. Volgens haar advocaat ging de vrouw door echtelijke moeilijkheden en spanningen over tot de telefoonterreur. De advocaat vroeg een maatschappelijk verantwoord onderzoek, maar daar had de aanklager geen woorden naar omdat de afgelopen maanden nog pv's tegen de vrouw zijn opgemaakt. Hij vorderde twee jaar cel. Zelf was de vrouw niet aanwezig. De vrouw had de politie erg vaak (…) Lees het hele bericht

straks-is-naam-burgemeester-bekend

Straks is naam burgemeester bekend

Het staat nu vast dat vanavond geweten is wie de nieuwe burgemeester van Heusden-Zolder wordt. De N-VA gaat dat vanavond aankondigen. Straks meer op Internetgazet. Ondertussen blijkt dat het juridisch toch niet mogelijk zou zijn om een schepenmandaat open te houden als stok achter de deur voor als in de loop van de legislatuur versterking van andere partijen nodig is. Bij het begin van de legislatuur moet het aantal schepenmandaten vastgelegd én ingevuld worden.

het-weer-het-wordt-warmer-4

Het weer: het wordt warmer

Een hogedrukgebied over het oosten van Europa kan zijn invloed laten gelden over onze streken in het weekend en dit in combinatie met een zuidelijk briesje kan het kwik een stuk de hoogte in laten gaan. Storingen liggen echter dicht in de buurt, dus de situatie zal zeker opgevolgd moeten worden. Tot het weekend domineren zachte, maar gestoorde luchtstromingen het weerbeeld in onze regio.
Vandaag klimt het kwik tot 15 graden. Een storing zorgt echter reeds in de ochtend voor regen, soms matig. Later (…) Lees het hele bericht

heusdense-karatejeugd-scoort-in-bekertornooi

Heusdense karatejeugd scoort in bekertornooi

De Limburgse JKA (Japanse Karate Associatie) Karate afdeling organiseerde in Heers de Beker van Limburg. Onze Heusdense jeugd van karateclub Gankaku (www.karateheusden.be) heeft prijzen gepakt in alle categorieën.

een-schepen-minder-als-stok-achter-de-deur

Een schepen minder als stok achter de deur

Het is nog altijd wachten op de namen van de toekomstige burgemeester en schepenen. Eén naam is wel gekend, die van Open VLD-er Marc Swevers, die in principe de laatste drie jaar van de legislatuur schepen zal zijn. NHZ zal wellicht morgen zijn twee schepenen aanstellen en de andere namen moeten van de N-VA komen. Het college zal één schepen minder tellen, één mandaat wordt niet ingevuld. Mogelijk wordt dat officieel uitgelegd als een besparingsmaatregel. Maar in feite is het een stok achter de deur. Als in de komende jaren iemand zou overlopen waardoor de krappe meerderheid verdwijnt, dan kan de steun van een andere partij 'afgekocht' worden met een schepenmandaat.

10-000-euro-aan-niet-betaalde-verkeerstaks

10.000 euro aan niet-betaalde verkeerstaks

Vandaag zijn opnieuw een 30-tal autobestuurders tegen de lamp gelopen die hun verkeerstaks niet hadden betaald. Dat gebeurde tijdens een controle-actie van de politie Heusden-Zolder samen met de dienst verkeersbelasting van Hasselt. Voor de middag stonden de ploegen op de Beringersteenweg, na de middag in de Koolmijnlaan. Er zijn zowat 120 wagens gecontroleerd, de verkeersbelasting stelde een 30-tal pv's op omdat de eigenaars geen taks hadden betaald. Vier auto's kregen een wielklem (…) Lees het hele bericht

petanquecompetitie-is-gestart

Petanquecompetitie is gestart

De petanquecompetitie is weer van start gegaan. Maar voor de nationale ploeg van Olympia Heusden is het geen succesvolle start: eerst met 5-4 verloren in Genenbos en nadienmet 3-6 de boot in tegen het Luikse Moisson. Ook de A-ploeg in tweede provinciale verloor thuis van Sparrendal Lanaken met 3-6 cijfers, gelukkig won Olympia B in derde provinciale de dorpsderby tegen De Berk Heusden na een spannende wedstrijd met 5-4.

vandaag-gezien-16-oktober-2012

Vandaag gezien

Een eigenzinnige kijk op een ananasplant. (foto Jan Leijskens)

een-terugblik-op-een-bewogen-dag

Een terugblik op een bewogen dag

Onze fotografen zijn gisteren in de weer geweest van voor de opening van de stembureaus tot laat op de avond waar in het verkiezingscafé in Muze bij winnaars en verliezers een lach en een traan te bespeuren viel. Bekijk hier kriskras de foto's van Julien Maebe, Bart Claes en Marina Poelmans, portretten van een bewogen dag.

nog-altijd-geen-burgemeester

Nog altijd geen burgemeester

De aanstelling van de nieuwe burgemeester is bij de N-VA blijkbaar een moeilijke bevalling. Er moet een keuze gemaakt worden tussen lijsttrekker Bruno Buysse en lijstduwer Mario Borremans die bijna 1.000 stemmen meer behaalde. Beiden lijken  momenteel niet van plan zich gewonnen te geven.

diamanten-bruiloft-van-margueritte-en-louis

Diamanten bruiloft van Margueritte en Louis

Vandaag vieren Margueritte Vanzeer en Louis Vanhamel hun diamanten bruiloft. Margueritte (80) en Louis (84) hebben 7 kinderen, 11 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen. Die delen uiteraard in de feestvreugde.

vrijspraak-voor-aluminiumdieven

Vrijspraak voor aluminiumdieven

Twee mannen van 40 en 27 jaar uit Houthalen en Heusden-Zolder zijn vandaag door de rechter vrijgesproken omdat ze aluminiumramen hadden gestolen uit het uitgebrande Lucernacollege in Houthalen. De twee trokken eind november 2010 samen met een kompaan het gebouw in. Maar hun kompaan werd geëlektrocuteerd in de hoogspanningscabine en stierf. De anderen beweerden dat hij hun de toestemming had gegeven om de ramen weg te houden. Omdat er door het overlijden van de man onvoldoende bewijzen (…) Lees het hele bericht

doorprikt-heeft-niemand-een-les-geleerd

DOORPRIKT: Heeft niemand een les geleerd?

De verkiezingsuitslag in Heusden-Zolder volgt een aantal nationale trends, maar hier tekent alles zich toch nog een stuk scherper af, daarom ook dat als enige in Limburg de N-VA hier de grootste partij is. Waarom zijn CD&V en Open VLD zo fel afgestraft? Voor een slecht beleid? Dat lijkt me scherp gesteld. Misschien eerder voor een reeks incidenten en gebrekkige communicatie zoals de zaak van de kerkhoven, de beloofde moskee - wat de CD&V ongetwijfeld veel Turkse kiezers heeft gekost - De Verdieping (…) Lees het hele bericht

3-dorpsgenoten-naar-de-provincieraad

3 dorpsgenoten naar de provincieraad

Ook de verkiezingen voor de provincieraad zijn voor een aantal kandidaten uit Heusden-Zolder succesvol geweest. Bij de N-VA is Mario Borremans verkozen met 8748 stemmen en ook Ann Leyssens mag naar Hasselt dankzij 2773 stemmen. Bij Vlaams Belang is Veronique Bartels verkozen met 2729 voorkeurstemmen. De afgevaardigden voor de provincieraad worden verkozen per district, het vroegere kanton, bij ons dus Beringen.

open-vld-mag-mee-aan-boord

Open VLD mag mee aan boord

Kort over vijf uur vanochtend is de nieuwe coalitie bekendgemaakt. Verrassend toch wel wat N-VA en NHZ hebben Open VLD als derde partner binnengehaald. Daarmee hebben ze een bijzonder krappe 16 op 31 meerderheid.

wordt-het-een-n-va-sp-a-nhz-coalitie

Wordt het een N-VA-SP.a-NHZ coalitie?

De kans leek zondagnacht groot dat er uiteindelijk een N-VA-NHZ-SP;a-coalitie tot stand zal komen. De SP.a was op dat ogenblik naar Hasselt vertrokken om op het provinciaal hoofdkwartier groen licht te krijgen voor de toetreding.. De coalitie zou in ieder geval over een comfortabele meerderderheid van 21 zetels beschikken. Twistpunt was binnen de N-VA blijkbaar ook nog de burgemeestersjerp die zowel door Bruno Buysse als Mario Borremans wordt opgeëist

respect-wat-doet-n-va-voor-turken

Respect: 'Wat doet N-VA voor Turken?'

Nevzat Zevne (Respect): Wij hadden één zetel verwacht maar we hebben die niet gehaald. De partij is opgericht 35 dagen geleden. Wij hebben dus eigenlijk geen tijd gehad, maar mijn hoofddoel was 31 mensen op de lijst te zetten en dit is gelukt. Vanaf nu hebben wij 6 jaar tijd en zullen we deze partij opbouwen. Dit geeft ons extra moed om extra hard te werken. Ik wil de NVA proficiat wensen maar ik heb toch mijn twijfels. Omdat de NVA geen enkele persoon van Turkse origine op zijn lijst heeft (…) Lees het hele bericht

vlaams-belang-pad-geeffend-voorn-va

Vlaams Belang: 'Pad geëffend voorN-VA'

Jan Jans (Vlaams Belang): De mensen zijn een beetje gebrainwashed door de media, elke dag in het spoor van de NVA, en zo hebben ze dus ook gestemd. Daar zijn dan al onze stemmen naartoe gegaan. De NVA is in principe een kopie van het Vlaams belang en de programma's lopen dus min of meer ook parallel. Verkiezing na verkiezing hebben we gewonnen, we hebben eigenlijk het Vlaams nationalistisch pad geëffend voor NVA. Dus we hebben alle obstakels weggeruimd en NVA kan nu mooi over de rode loper (…) Lees het hele bericht

open-vld-aan-stabiele-partij-werken

Open VLD: 'Aan stabiele partij werken'

Marc Swevers (Open VLD): Wij hadden verwacht toch wel verlies te incasseren, de tendenzen voor de open VLD waren wat ze waren. Maar we eindigen nu met één zetel en dat is voor ons toch een moeilijke pil om te slikken. Aangezien er 25 nieuwe kandidaten op de lijst staan, gaan we in de komende 6 jaar zeker naar stabiliteit in de partij toewerken.

cdenv-werk-niet-afgestraft

CDenV: 'Werk niet afgestraft'

Sonja Claes (CD&V): Ik denk dat de positieve flow van de NVA ook in Heusden-Zolder tot uiting is gekomen. Ook ben ik ervan overtuigd dat een aantal mensen die van bij ons naar de N-VA zijn overgestapt hier een belangrijke rol in hebben gespeeld. Ik weiger te geloven dat het werk dat wij gedaan hebben afgestraft is, want ik vind en ik blijf nog altijd vinden dat we fantastisch werk geleverd hebben.

sp-a-we-staan-niet-buitenspel

SP.a: 'We staan niet buitenspel'

Danny Vanoppen (SP.a): Ik heb gelijk gekregen met mijn pronostiek en ik ben blij dat we onze 5 zetels hebben kunnen behouden. Wij zijn bereid om met iedere partij te praten, behalve met het Vlaams Belang. Wij zijn niet aan zet maar we staan niet buitenspel. Dat geeft mij een positief gevoel maar het blijft afwachten.

n-va-ervaring-laten-werken

N-VA:; 'Ervaring laten werken'

Bruno Buysse: We hadden gedacht dat 8 zetels haalbaar zouden zijn en daarmee de grootste partij worden, het zijn er 10, meer dan gehoopt. Zelf heb ik 6 jaar polieke ervaring in Leuven en daarnaast hebben we 3 oud-schepenen. Daaromhebben we de nodige bagage in huis, we gaan zeker niet met geld smijten maar de efficiëntie nog verbeteren.”. “Het is een luxe-probleem dat de lijstduwer meer stemmen haalt dan de lijsttrekker. We zijn een faire partij, iedereen heeft de morele code ondertekend over de verdeling van mandaten en bevoegdheden, dus nu is het woord aan het N-VA-bestuur," voegt Mario Borremans eraan toe.

de-stemmen-top-10

De stemmen top 10

Dit zijn de 10 kandidaten die in Heusden-Zolder de meeste voorkeurstemmen kregen. 1. Mario Borremans (2408), 2. Tony Beerten (1849), 3. Sonja Claes (1572), 4. Engin Özdemir (1528), 5 Bruno Buysse (1459), 6 Ann Leyssens (1126), 7. Simonne Janssens-Vanoppen (1039), 8. Lode Schops (1032), 9. Danny Vanoppen (983), 10. Isabelle Thielemans (952)

wie-is-verkozen

Wie is verkozen?

Dit zijn de verkozen raadsleden

N-VA: Bruno Buysse, Ann Leyssens, Simonne Janssens-Vanoppen, Elke Gijbels, Robin Stroobants, Ria Feyen, Corinna Nys, Lode Schops, Joris Van Ende en Mario Borremans

CD&VPlus: Sonja Claes, Dirk Schops, Isabelle Thielemans, Anita Beutels, Marie-Josée Maris-Vanluydt en Marc Vanderstraeten.

SP.A: Danny Vanoppen, Engin Özdemir, Funda Oru, Nico Geeraerts, Sole Garcia, en Jos Driesen. (…) Lees het hele bericht

uitslag-is-nu-volledig

Uitslag is nu volledig

Kort voor 20 uur waren de uitslagen van Heusden-Zolder eindelijk volledig, de vertraging kwam door technische problemen. Dit is de definitieve uitslag: N-VA 28,65% 10 zetels, CD&VPlus 17,86 % 6 zetels, SP.A 17,05 % 6 zetels, NHZ 15,33 % 5 zetels, Vlaams Belang 8,11% 2 zetels, Open Vld 6,27 % 1 zetel, Sterk H-Z 5,59 % 1 zetel, Respect 1,14 % 0 zetels. De coalitiebesprekingen zijn aan de gang.

mario-borremans-grootste-stemmenkaper

Mario Borremans grootste stemmenkaper

Alle stemmen zijn nog niet geteld, maar nu al is het duidelijk dat Mario Borremans, de N-VA-lijstduwer, de grootste stemmenkaper gaat worden, gevolgd door Tony Beerten (NHZ) en Sonja Claes (CD&VPlus), Verderop komen voorlopig Bruno Buysse (N-VA) en Engin Özdemir (SP.A). Later vanavond als de cijfers volledig zijn, brengen we de hitparade.

alleen-in-heusden-zolder-is-n-va-de-grootste

Alleen in Heusden-Zolder is N-VA de grootste

Met 24 van de 27 bureaus geteld is dit de stand: NV-A 11 zetels, CD&V-Plus 6 zetels, SP.A en NHZ elk 5 zetels, Vlaams Belang 2 zetels, Open VLD en Sterk Heusden-Zolder elk 1 zetel .Voorlopig is Heusden-Zolder de enige Limburgse gemeente waar de N-VA de grootste partij is.

weer-verschuiving

Weer verschuiving

Het blijft spannend. Met 14 van de 27 bureaus geteld - meer dan de helft - is de zetelverdeling als volgt: N-VA: 10 zetels; CD&VPlus: 6 zetels, NHZ 5 zetels, SP.A 5 zetels, Vlaams Belang 2 zetels, Open VLD 1 zetel en Sterk Heusden-Zolder 1 zetel

lichte-wijziging-tendens-blijft

Lichte wijziging, tendens blijft

Met 6 bureaus geteld is er een lichte wijziging in het tussenresultaat. N-VA zou op 10 zetels uitkomen, NHZ en SP.a beide op 6, CD&V blijft op 5 steken, Vlaams Belang op 2, Open VLD houdt er nog maar één meer over en ook Sterk Heusden-Zolder heeft in de nieuwste telling een zetel.

monsterzege-voor-n-va-opdoffer-voor-cdenv

Monsterzege voor N-VA, opdoffer voor CDenV

FLASH Met 2 bureaus op 27 geteld ziet het tussenresultaat in Heusden-Zolder er bijzonder spectaculair uit. De N-VA zou de grootste partij worden met 31,87 % of 11 zetels (+7). NHZ lijkt voorlopig uit te komen op 23,45 % of 8 zetels. De CD&V-Plus van burgemeester Claes krijgt een opdonder van bijna 13 % en wordt gehalveerd van 10 naar 5 zetels. De SP.a haalt 10,39 %, goed voor 3 zetels. Ook een opdoffer voor het Vlaams Belang dat bijna 6,50 % moet inleveren en van 5 naar 2 zetels terugvalt. En ook Open VLD valt van 5 naar 3 zetels terug met een verlies van bijna 9 %. Sterk Heusden-Zolder haalt voorlopig geen 2 procent en Respect blijft onder het percent.

ayse-is-de-jongste-kiezer

Ayse is de jongste kiezer

Ayse Ozcam (rechts) is de jongste kiezer in Heusden-Zolder. Zij werd als enige vandaag 18 jaar en mocht dus samen met haar familie voor het eerst naar het stemlokaal.(foto Heusden-Zolder.be)

het-gaat-vlot-tegen-de-middag

Het gaat vlot tegen de middag

Tegen de middag verlopen alle kiesverrichtingen vlot. In Zolder was er nog één stembureau met een wachtrij, op alle andere plaatsen kon je meteen je stem uitbrengen. Ook in Heusden waren er hooguit enkele plaatsen met een korte wachttijd. En in tegenstelling met gevreesd, heeft het nieuwe stemsysteem voor de meeste mensen geen problemen opgeleverd. Nog even dit, roo het Rode Kruis is een verkiezing een welgekome gelegenheid om via de collectebussen wat extra centen in het laatje te krijgen. In ruil houden ze wel een ziekenwagen met bemanning ter beschikking voor als zich iemand onwel zou voelen.

trend-bevestigd-veel-fietsers-en-voetgangers

Trend bevestigd: veel fietsers en voetgangers

Om 11u30 werd de trend van vanmorgen bevestigd. Er komen erg veel mensen te voet en met de fiets naar de stemlokalen. De fiets worden achtergelaten op de bewaakte stelplaatsen. In Zolder staan de reguliere parkings vol, opvallend in Heusden is dat het Koning Boudewijnplein maar voor een deel vol staat. Wel staan de Sportalaan en Oudstrijderslaan aan beide zijden vol, en zijn ook de parkeerplaatsen langs de Guido Gezellelaan ingenomen. (foto's Julien Maebe)

een-erehaag-van-tandpastaverkopers

Een erehaag van tandpastaverkopers

Het is een traditie dat verkiezingskandidaten zich opstellen aan de ingang van de lokalen om de kiezers te begroeten iin een laatste poging hen te beïnvloeden voor het stemhokje. Een stukje folklore. Maar met 248 kandidaten in Heusden-Zolder heeft het meer weg van spitsroede lopen.

problemen-in-enkele-lokalen

Problemen in enkele lokalen

De opstart van de kiesverrichtingen is dan toch niet overal even vlot verlopen. In Zolder waren er enkele problemen met computers. Eén bureau kon daardoor pas om kwart voor negen opengaan, anderen startten pas om half 9. In Heusden is één computer in de loop van de voormiddag defect gegaan. Met de hulp van een aanwezige technicus uit Brussel is die vervangen. Rond tien uur waren er wat wachtrijen, op de meeste plaatsen zijn die geminderd. Alleen in Zolder stonden om 10u30 aan de bureaus 21 en 23 lange wachtrijen.

veel-te-voet-en-met-de-fiets

Veel te voet en met de fiets

Door de aangekondigde parkeerproblemen en het mooie weer komen opvallend veel mensen met de fiets of te voet naar de stembus. Dat is in Zolder het geval, maar zeker ook in Heusde. Vanmorgen stond het Koning Boudewijnplein amper voor een kwart vol. Dus je kunt best daar parkeren.

de-verkiezingen-zijn-gestart

De verkiezingen zijn gestart

De 27 stembureaus zijn om 8 uur opengegaan. Tot 15 uur kan iedere kiesgerechtigde er zijn stem gaan uitbrengen. Nadien wordt in elk bureau het resultaat op een stick gezet en die worden overgebracht naar het gemeentehuis waar het telbureau is gevestigd. Als alles goed verloopt, zijn in de vroege vooravond de resultaten bekend. Om half acht, een half uur voor de opening van de stembureaus, zaten de eerste stemmers al te wachten en die konden dus vrij snel het hokje in en het nieuwe systeem hanteren. (foto's Julien Maebe)

een-prelude-op-het-carnavalsseizoen

Een prelude op het carnavalsseizoen

Hoewel het carnavalsseizoen pas op 11 november officieel begint, was het gisteravond toch al volop prijs in 't Kuipershof. Daar had een gevulde carnavalsavond plaats met humor, muziek en dans, onder meer line dance van Horseback Riding in Diest. Hoogtepunt was de aanstelling van de prins en prinses van Limburg, Dimitri en Dorine. (meer foto's van Julien Maebe)

bolderberg-b-ondergaat-wet-van-de-sterkste

Bolderberg B ondergaat wet van de sterkste

In het volleybal heeft VCK Bolderberg B met 0-3 verloren tegen FH Nijlen dat duidelijk sterker was. Setstanden waren 19-25, 18-25 en 11-25.

vandaag-gezien-13-oktober-2012

Vandaag gezien

Een plooivoetstuifzwam. (foto Gust Put)

20-jaar-na-de-mijnsluiting-14

20 jaar na de mijnsluiting (14)

Deze foto illustreert nog eens hoe het mijnterrein was volgebouwd en hoeveel er nadien gesloopt is.

definitief-niet-parkeren-achter-de-sporthal

Definitief: niet parkeren achter de sporthal

Na een laatste inspectie vanmorgen heeft het gemeentebestuur definitief besloten dat het grasveld achter sporthal Olympia in Heusden niet als parking kan gebruikt worden tijdens de verkiezingen. Het terrein is te drassig en wordt afgesloten. Dat betekent ook dat de meeste vrijwilligers van de KWB die morgen normaal zouden present zijn om de weg te wijzen, niet aan de slag hoeven te gaan. Het Sint-Willibrordusplein en het Koning Boudewijnplein worden daardoor de belangrijkste parkeerplaatsen. (foto Julien Maebe)

motorrijder-overleden-na-botsing

Motorrijder overleden na botsing

Op de hoek van de Kapelstraat en de Schomstraat zijn rond vrijdagavond een auto en een motorrijder gebotst. De motorrijder raakte daarbij zwaargewond. De materiële schade was ook groot en de brokstukken lagen verspreid. Er kwam een verkeersdeskundige ter plaatse. UPDATE De motorrijder is later in het ziekenhuis overleden. Het gaat om een 18-jarige man uit Heusden-Zolder (foto's Julien Maebe)

20-jaar-na-de-mijnsluiting-13

20 jaar na de mijnsluiting (13)

Bij Ford in Genk pronken ze altijd met hun conveyer die de fabriek verbindt met de toeleveranciers. Maar als je ziet over welk kluwen van sporen en lopende banden de mijn destijds beschikte, dan waren ze toen hun tijd eigenlijk ver vooruit. Dat gold trouwens ook voor het hele magazijnsysteem.

wim-mertens-speelt-eigen-selectie

Wim Mertens speelt eigen selectie

Morgenavond brengt Wim Mertens in Muze een persoonlijke keuze uit 30 jaar muziek. Deze componist, pianist en gitarist is nog altijd één van onze meest gereputeerde internationale artiesten. Met zijn karakteristiek hoge stem en zorgvuldig geselecteerde teksten componeerde hij diverse stukken. Hij werd zowel bekend met korte, toegankelijke liederen, minimal music als piano solo’s en complexe partituren voor kamermuziekensembles en symfonieorkesten. Sinds zijn debuut in 1980 heeft Wim Mertens meer dan 50 albums uitgebracht. Daaruit brengt hij dus een selectie samen met violiste Tatiana Samouil en cellist Lode Vercampt. www.muze.be (foto Usura)

de-verkiezing-in-cijfers

De verkiezing in cijfers

Zondag worden 31 gemeenteraadsleden verkozen, daaruit moeten nadien een burgemeester, 7 schepenen en een OCMW-voorzitter komen. Er zijn 8 partijen met elk 31 kandidaten of 248 in het totaal. Daarbij 127 mannen en 121 vrouwen. In de sporthal van Zolder staan 14 stembureaus, daar worden 12.264 kiezers verwacht of gemiddeld 877 per bureau. Sporthal Heusden telt 13 stembureaus voor 11.694 kiezers of gemiddeld 900 per bureau. De gemiddelde wachttijd moet dus normaal aan elk bureau zowat hetzelfde bedragen.

189-medewerkers-in-de-stembureaus

189 medewerkers in de stembureaus

In de 27 stembureaus zitten zondag telkens 7 mensen: een voorzitter, een secretaris en 5 bijzitters. Dat betekent dus 189 in het totaal. Het gaat over het algemeen over 'Chinese vrijwilligers' die verplicht zijn opgeroepen en een stevige veroordeling riskeren als ze niet opdagen. Er staat een kleine vergoeding van 25 euro tegenover, vastgelegd en betaald door Binnenlandse Zaken. Ze krijgen wel broodjes, frisdrank en koffie geserveerd. 's Middags wacht ook een warme maaltijd, een (…) Lees het hele bericht

toegang-tot-stemhokjes-is-beperkt

Toegang tot stemhokjes is beperkt

In de aanloop van de verkiezingen benadrukken gemeentesecretariaat en politie nog eens dat de toegang tot de stembureaus beperkt is. Er mogen allen leden van het stembureau in, de getuigen, de kiezers om te gaan stemmen en de kandidaten om te gaan stemmen. Niemand mag langer in het stembureau blijven dan nodig is om te stemmen. Normaal gaat de kiezer alleen het stemhokje in. Een kiezer met een lichamelijke beperking mag zich laten begeleiden als hij niet alleen het hokje in kan of zijn stem niet (…) Lees het hele bericht

n-va-is-boos-om-turkse-vld-folder

N-VA is boos om Turkse VLD-folder

De N-VA van Heusden-Zolder is boos op Open-VLD omdat die de inwoners met Turkse roots een verkiezingsfolder bezorgde die volledig in het Turks is opgesteld. "Met het versturen van folders in het Turks geeft men een fout signaal alsof het leren van het Nederlands geen noodzakelijkheid zou zijn”, aldus voorzitter Ann Leyssens. “Daarenboven kan het ook zeer denigrerend overkomen naar een groot deel van mensen die wel de inspanning levert om zich maximaal te integreren in (…) Lees het hele bericht

het-weer-wisselvallig-en-fris-weekend

Het weer: wisselvallig en fris weekend

Een omvangrijke depressie wordt weerbepalend dit weekend. De neerslagkansen zijn daarbij hoog en de temperaturen komen beneden de normale waarden uit. Na het weekend is er tijdelijk wat beterschap, maar op het einde van de week kan er opnieuw regen vallen.
Vandaag maakt regen in de ochtend plaats voor droog weer met opklaringen vanuit het westen. De zon komt tevoorschijn en het kwik kan oplopen tot 15 graden. Later is er kans op een plaatselijke bui.
Morgen is het eerst droog, maar de (…) Lees het hele bericht

trein-liet-tientallen-scholieren-staan

Trein liet tientallen scholieren staan

Veel ouders en leerlingen zijn bijzonder boos op de spoorwegen. Afgelopen dinsdag zijn omstreeks half 8 tientallen leerlingen blijven staan op de perrons in Heusden en Zolder omdat de wagons richting Hasselt zo vol zaten dat er gewoon niemand meer bij kon. De NMBS had maar twee wagons ingezet in plaats van de gebruikelijke vier op dag uur. Bij de spoorwegen luidt het dat het aantal wagens gepland wordt in functie van de verwachte reizigers, maar dat is klinkklare onzin, omdat al sinds jaar en (…) Lees het hele bericht

regen-maakt-grasparking-onbruikbaar

Regen maakt grasparking onbruikbaar

Het ziet er naar uit dat door de overvloedige regen het grasveld achter de sporthal in Heusden-Centrum zondag niet zal kunnen gebruikt worden als parking tijdens de verkiezingen. De knoop wordt morgenmiddag definitief doorgehakt, maar op dit moment ziet het er niet goed uit. De kiezers kunnen best zoveel mogelijk te voet of met de fiets komen. Wie toch de auto gebruikt, parkeert op het Sint-Willibrordusplein of nog makkelijker op het Koning Boudewijnplein. Met zowat 12.000 kiezers zal het sowieso (…) Lees het hele bericht

hoeveel-kan-een-politicus-verdienen

Hoeveel kan een politicus verdienen?

In de verkiezingsstrijd hoor je vaak de vraag hoeveel de politici kunnen verdienen. Dat is vastgesteld door de gemeentewet en onder meer afhankelijk van het bevolkingsaantal. Zo heeft de burgemeester van Heusden-Zolder een bruto-jaarwedde van 79.021,17 euro. De schepenen verdienen hier 60 % van de burgemeester, dus bruto 47.412.70. Ze krijgen ook vakantiegeld en eindejaarspremie. Daarnaast kunnen ze bepaalde kosten vergoed krijgen. Het is ook gebruikelijk dat burgemeester en schepenen (…) Lees het hele bericht

doorprikt-hoe-vast-hangt-dat-bord

DOORPRIKT: Hoe vast hangt dat bord?

Vandaag is dus het werfbord onthuld op het ophaalgebouw. Hoewel ze het uiteraard in alle toonaarden ontkennen, had het iets van een holderdebolderspektakel dat nog gauw voor de verkiezingen moest opgevoerd worden. De Verdieping is dan ook een dossier met een belangrijke symboolwaarde geworden. Al in de aanloop van de verkiezingen van 2006 schreeuwde Sonja Claes van de daken dat ze opnieuw burgmeester wilde worden, om het ophaalgebouw een nieuwe bestemming te geven als slotstuk van de (…) Lees het hele bericht

20-jaar-na-de-mijnsluiting-12

20 jaar na de mijnsluiting (12)

Wie herinnert zich nog de imposante koeltorens?

werfbord-voor-de-verdieping-onthuld

Werfbord voor De Verdieping onthuld

Vandaag is op het voormalige ophaalgebouw de enorme werfplaat onthuld die de werken voor de inrichting van De Verdieping voor onder meer het CVO aangeeft. Het schepencollege - of toch tenminste de leden van CD&V-Plus en Open VLD - beschouwt dat als de officiële start van de werken. Daarmee hebben ze het symbolisch startschot nog net voor de verkiezingen kunnen geven. Zoals bekend heeft de N-VA nog tevergeefs geprobeerd om roet in het eten te strooien met een (…) Lees het hele bericht

vooral-rook-en-roetschade-bij-woningbrand

Vooral rook- en roetschade bij woningbrand

In de Schansstraat heeft het vanmorgen gebrand in een woning. Kort over half 9 merkte een buurtbewoonster brand in het huis van haar buur. Die verbleef op dat ogenblik in Turkije. De brandweer was snel ter plaatse. Het bed was helemaal opgebrand en in heel de woning is er rook- en roetschade.

auto-gestolen-in-stationsstraat

Auto gestolen in Stationsstraat

In de Stationsstraat is afgelopen nacht een auto gestolen. Het ging om een grijze Opel Kadet, een oude dan nog.

celstraf-voor-bedreigen-van-portiers

Celstraf voor bedreigen van portiers

Een 28-jarige man uit Heusden-Zolder is vandaag door de rechter in Hasselt veroordeeld tot een half jaar cel en 550 euro boete omdat hij twee portiers van een dancing in Hasselt met een knipmes had bedreigd. Eind juli vorig jaar mocht de man een discotheek niet in, daarop reed hij naar een andere dancing en vroeg de portiers daar of ze iets konden regelen zodat hij toch binnen mocht. De buitenwippers weigerden en daarop haalde hij een plooimes uit zijn auto, deed alsof het een pistool was en (…) Lees het hele bericht

volg-zondag-de-verkiezingen-bij-ons

Volg zondag de verkiezingen bij ons

Wil je op verkiezingszondag snel op de hoogte zijn van de gebeurtenissen, uitslagen en eventuele coalitie in Heusden-Zolder, dan moet je gewoon geregeld deze website bezoeken. Onze mensen zijn heel de dag in de weer met fototoestellen en laptops om alles te coveren.

vandaag-gezien-11-oktober-2012

Vandaag gezien

Niet te geloven wat een paddenstoelenrijkdom je in Bolderberg aantreft, dit is een witte klijfjeszwam. (foto Jan Leijskens)

zondag-verkiezingsavond-in-muze

Zondag verkiezingsavond in Muze

Zondag vanaf 16 uur organiseert de gemeentelijke infodienst in de balzaal van Muze een 'verkiezingsshow' onder de noemer 'Inne Rooi Potlut'. Gastheer Fred Brouwers praat heel het gebeuren aan elkaar. Hij confronteert er onder meer de lijsttrekkers met hun eigen verwachtingen en later met de uitslagen, tussendoor krijg je ook de resultaten uit de buurgemeenten en de belangrijkste steden in ons land. Er worden op een scherm foto's en videobeelden geprojecteerd en wie weet krijg je er live de nieuwe coalitie gepresenteerd.

20-jaar-na-de-mijnsluiting-11

20 jaar na de mijnsluiting (11)

Toen waren ze nog met twee, de schachtbokken.

vandaag-gezien-10-oktober-2012

Vandaag gezien

Een wesp op een geweizwammetje. (foto Jan Leijskens)

het-weer-kouder-in-het-weekend

Het weer: kouder in het weekend

Een mobiele wig van hogedruk kan tijdelijk het weerbeeld in onze streken bepalen met behoorlijk wat zon. Storingen komen echter gestaag opzetten en laten op het einde van de week de neerslagkansen toenemen. Het wordt bovendien een stuk kouder in het weekend.
Vandaag is er veel zon. In de ochtend zijn wel enkele mistbanken mogelijk en tijdelijk is er hogere bewolking aanwezig. Na de middag is er steeds meer zon bij 14 graden.
Morgen zijn er zonnige perioden, maar in de namiddag komt er (…) Lees het hele bericht

20-jaar-na-de-mijnsluiting-10

20 jaar na de mijnsluiting (10)

De mijn beschikte destijds over een indrukwekkende logistieke infrastructuur

middenstandsraad-heeft-een-eigen-app

Middenstandsraad heeft een eigen App

De middenstandsraad heeft vanavond een nieuwe 'app' voorgesteld. Voortaan kan iedereen die over een Iphone of een Android-GSM beschikt de bedrijven- en handelsgids raadplegen. Daardoor kan je op zoek naar een bepaald soort horecazaak, en je krijgt meteen alle informatie zoals openingstijden, routeplanner, de website enzovoort. Een klik op een icoon vormt automatisch het telefoonnummer of maakt een maildocument aan. Als handelaars een wijziging van hun gegevens doorgeven, worden die (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-fotograaf-loe-sohl

Afscheid van fotograaf Loe Sohl

Met een mooie dienst in de Sint-Willibrorduskerk is vandaag afscheid genomen van Loe Sohl hij was vorige week overleden op 77-jarige leeftijd. Loe Sohl was een kleurrijk figuur, en destijds vooral gekend als fotograaf op de Cité. Een karavaan oldtimerliefhebbers gaf hem vandaag een gepast afscheid, na de uitvaart vertrokken ze toeterend richting Cité.(foto Jean Vandevoort)

verstekelingen-in-vrachtwagen

Verstekelingen in vrachtwagen

Vanmorgen vroeg belde een Poolse vrachtwagenchauffeur de federale politie vanop de parking langs de E 314 richting Nederland. Hij had drie verstekelingen aangetroffen in zijn vrachtwagen. De wegpolitie kwam ter plaatse.

twee-ongevallen-met-gewonden

Twee ongevallen met gewonden

Om kwart over tien gisteravond is een gewonde gevallen bij een verkeersongeval in de Koolmijnlaan. En kort over middernacht moest de ambulance naar de Vogelsancklaan. Op de oprit van de E 314 had een auto zijn bocht gemist en was langs de weg beland, ook daar viel een gewonde.

zondag-start-week-van-het-bos

Zondag start 'Week van het Bos'

Zondag gaat de 'Week van het Bos' van start. Dit jaar is het centrale thema 'toegankelijkheid' en onder de noemer 'Iedereen welkom' mogen jong en oud, personen met rolstoelen of kinderwagens, fietsers en ruiters de bossen en natuur in. Het gaat om een organisatie van het Agentschap voor Natuur en Bos samen met BOS+ en Natuurpunt. Ook in Heusden-Zolder kan je het bos in, al moet je dat op eigen houtje doen, want deze bosrijke gemeente komt niet voor in de activiteitenkalender. Eerder deden we ook al niet mee aan Openmonumentendag en met slechts 1 bedrijf aan Openbedrijvendag. Trieste boel in de zevende gemeente van Limburg.!

stinkt-ie-of-stinkt-ie-niet

Stinkt ie of stinkt ie niet?

Een inwoner van de Michel Scheperslaan belde kort over elf uur gisteravond de politie, hij bekloeg zich dat hij elke avond zijn ramen moet sluiten omwille van de stank. En die is volgens hem van de verbrandingsoven in Houthalen afkomstig. Er ging een politiepatrouille ter plaatse, maar die kon niets opsnuiven. Nog gisteravond, rond tien voor acht, zijn op de Ringlaan twee auto's gebotst. Daarbij vielen enkele lichtgewonden.

11-snelheidsovertredingen-bij-slimcontroles

11 % snelheidsovertredingen bij SLimcontroles

Afgelopen weekend hebben vijf Limburgse politiezones - waaronder Heusden-Zolder - en de wegpolitie SLimcontroles gehouden. 2 % van de bestuurders had teveel gedronken, 5 hadden drugs gebruikt. Opvallend is wel dat 11 % van de 778 gecontroleerde auto's te snel reden. 8 rijbewijzen zijn meteen ingetrokken.

wakasa-strijkt-neer-op-bovy

Wakasa strijkt neer op Bovy

Na localoca is het de beurt aan Wakasa om een vaste stek te krijgen op Bovy. Zo organiseren beide verenigingen, met de scouts van Bolderberg, op 3 november een Haloweenevenement in Bolderberg. Het gaat om een griezeltocht van een uur voor jong en oud, waarna iedereen bij de Pannenkoekenbakker een gratis pannenkoek krijgt. Voor en na de tocht is er heel wat animatie en in het Gasthof kunnen kinderen deelnemen aan griezelige workshops. Localoca organiseert een mercado loco nocturno (gekke (…) Lees het hele bericht

verhuisfirma-wint-reclamespot

Verhuisfirma wint reclamespot

Valentin Bijnens en zijn vrouw Dorette Loos uit Heusden-Zolder zijn vanaf morgen te horen in een radiospot op Studio Brussel, Radio 1 en Joe FM. In de spot maken ze al zingend reclame voor hun zaak Vervoer en Verhuizingen Valentin Bijnens. Valentin en Dorette kregen de zendtijd cadeau van Telenet dat hiermee zelfstandigen, vrije beroepen en kleine ondernemingen in de kijker wil zetten. Telenet deed enkele maanden geleden een oproep naar zijn businessklanten, 15 bedrijven konden winnen. (…) Lees het hele bericht

twee-nederlagen-voor-rc-9

Twee nederlagen voor RC 9

In de tweede nationale B van het rugby hebben de dames van RC 9 met 35-0 verloren bij Kituro. De ex-eersteklassers begonnen agressief en snel aan de partij, en konden een gaatje vinden in de stevige verdediging van RC 9. Dat spelbeeld bleef de rest van de partij behouden waarbij de bezoeksters de schade al bij al nog konden beperken. Ook de heren van RC 9 kregen in de eerste regionale een nederlaag aangesmeerd: 30-5 bij Eeklo. Een gehavend Heusden had veel nieuwe, jonge (…) Lees het hele bericht

20-jaar-na-de-mijnsluiting-9

20 jaar na de mijnsluiting (9)

Opvallend op de meeste historische foto's: tijdens de bouw van de mijninfrastructuur lagen er al overal treinsporen.

7-limburgse-zwemtitels-naar-heusden-zolder

7 Limburgse zwemtitels naar Heusden-Zolder

Op de eerste provinciale kampioenschapsdag zwemmen in Genk hebben 6 zwemmers uit Heusden-Zolder 7 titels bij elkaar gezwommen. De 12-jarige Ine Stockmans werd kampioen op 50 meter vlinderslag. Lindsay Joris (14) behaalde de titel op 200 meter rugslag. Tuur Lemmens (15) nam twee titels voor zijn rekening: 200 meter rugslag en 100 meter vrij. Wesley Joris (16) nam de titel op 400m wisselslag. Naast de individuele nummers zwommen 6 dorpsgenoten in twee aflossingsploegen. Bij de (…) Lees het hele bericht

imponerend-jazzconcert-met-big-band

Imponerend jazzconcert met big band

Jazzceremoniemeester Marco Cirone en Bert Minten, met de voltallige big band van de academie van Beringen hadden zondagavond net plaats genoeg op het podium van de Muzeschouwburg. Bijna 30 uitstekende jonge muzikanten én hun docenten die Muze inpakten. Laat daar dan ook een prachtige vocaliste als Inge Minten op los, it's Big fun when you got a big band ... Na het concert ging het naar het Muzecafé voor de jamsession. (meer foto's van Ria De Clerck)

250-deelnemers-aan-eerlijke-berenwandeling

250 deelnemers aan eerlijke berenwandeling

Zowat 250 mensen hebben vandaag deelgenomen aan de faitrade wandeling van Het Berenhuis. Daarbij werd duidelijk gemaakt dat de beren verlekkerd zijn op eerlijke honing, de deelnemers konden er trouwens snoepen van onder meer versgebakken fairtrade koeken enzomeer. (meer foto's van Het Berenhuis)

waterlek-in-de-mommestraat

Waterlek in de Mommestraat

In de Mommestraat is vandaag een waterlek ontstaan. Blijkbaar is de situatie vrij ernstig, want buurtbewoners zijn er vanavond van verwittigd dat de watertoevoer tot morgenmiddag wordt afgesloten.

koen-vanmechelen-te-gast-in-de-mijlpaal

Koen Vanmechelen te gast in De Mijlpaal

In kunstgalerij De Mijlpaal is de tentoonstelling 'Combat' met werk van Koen Vanmechelen geopend. Het gaat om een dubbeltentoonstelling waarvan eerder vandaag ook al de vernissage in Alden Biesen plaats had. Kunstenaar Koen Vanmechelen, vooral gekend van zijn kippenprojecten, gaat in de expo de strijd aan met zijn eigen werk en de Duitse Orde. Hij toont daarbij hoofdzakelijk nieuwe installaties. Centraal daarin wat volgens hem aan de basis ligt van elke transformatie: constructie versus destructie. De tentoonstelling kan nog bezocht worden tot 16 december. (foto's van Ronny Vanthienen)

thuisverlies-voor-bolderberg-b

Thuisverlies voor Bolderberg B

In het volleybal heeft VCK Bolderberg B verloren van VTI Hasselt met 0-3. Setstanden waren 20-25, 14-25 en 19-25.

20-jaar-na-de-mijnsluiting-8

20 jaar na de mijnsluiting (8)

Het was destijds hard labeur, zo moesten de imposante mijngebouwen van in de grond volledig met de hand worden opgetrokken. Van machines of kranen was uiteraard nog geen sprake, zoals blijkt uit deze foto, uit september 1924.

bbc-zolder-wint-derby-in-verlenging

BBC Zolder wint derby in verlenging

Het traditionele basketbalderby tussen Heusden A en Zolder A is een regelrechte thriller geworden. De thuisploeg plooide pas in de verlenging. In het eerste wedstrijddeel toonde Zolder zich snediger maar Sander Vaes hield zijn ploeg met vier driepunters op gelijke hoogte. Ruststand 25-28. In het tweede deel verliep het spel volledig gelijkopgaand en niemand kon een kloof slaan. Het draaide dus uit op verlengingen, daarin verstarden beide ploegen wat, maar het was Zolder dat de ultieme zege uit de brand sleepte: 53-58. (foto Raf Mangelschots)

opnieuw-een-pandoering-voor-kvv

Opnieuw een pandoering voor KVV

In tweede provinciale B heeft KVV Heusden-Zolder met 0-5 verloren van WS Linkhout. KVV heeft nu dit jaar al 33 goals tegengekregen en maar 3 keer zelf gescoord, het staat nog puntenloos achterin.

houten-elektriciteitspaal-dreigt-te-vallen

Houten elektriciteitspaal dreigt te vallen

In de Opperstraat maakten buurtbewoners zich in de vooravond ongerust over een oude houten elektriciteitspaal die scheef was gezakt. De brandweercommandant kwam ter plaatse en sloot de straat een tijdlang af. Ondertussen werd een technicus van Infrax opgeroepen. (foto Michiel Reynders)

bolderberg-wint-met-forfaitcijfers

Bolderberg wint met forfaitcijfers

In vierde provinciale C had Amandina VC zich de verplaatsing naar Bolderberg beter kunnen besparen. Het verloor immers ook nu met forfaitcijfers, 5-0 dus.

pak-kletsen-voor-sk-heusden-06

Pak kletsen voor SK Heusden 06

In vierde provinciale A leden alle ploegen van Heusden-Zolder een nederlaag. Voor SK Heusden 06 werd dat een pijnlijke 8-0 pandoering bij Lommel Kolonie. Anadol ging met 4-1 onderuit bij Houthalen VV. Statie Zolder verloor met 4-2 bij Sparta Lille.

winst-voor-vrijheid-2

Winst voor Vrijheid

In derde provinciale A heeft Vrijheid Zolder gewonnen van Kattenbos Sport met 4-2. Standaard Viversel verloor met 3-1 bij VK Gestel.

wevelgem-te-sterk-voor-vck

Wevelgem te sterk voor VCK

In het volleybal heeft VCK Bolderberg A met 0-3 verloren van Marke Webis Wevelgem. Van in het begin was duidelijk dat Wevelgem - jong en dynamisch - te sterk was voor de thuisploeg. Die kon alleen in de derde set lange tijd gelijke tred houden. Setstanden: 15-25; 16-25 en 21-25.

stevig-concert-van-the-scene

Stevig concert van The Scene

The Scene gaf zaterdagavond een schitterend concert in Muze. (foto Lenscollectief)

20-jaar-na-de-mijnsluiting-7

20 jaar na de mijnsluiting (7)

In de beginjaren zag de koolput er nogal wat anders uit.

si-heusden-zolder-bekert-verder

SI Heusden-Zolder bekert verder

In de tweede ronde van de beker van België zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder Anderlecht Braine Black Eagles verslagen met 8-3. SI mistte drie basisspelers maar had weinig moeite met de leider van 3de nationale. De veer bij de technisch sterke bezoekers brak 7 minuten voor tijd toen Meykens en Luyten er kort achtereen 6-3 van maakten. Daarvoor had de thuisploeg te zeer met de aangeboden kansen gemorst. In de volgende ronde speelt MFC thuis tegen eersteklasser Fenerbahce Beringen.

cultuurprijs-voor-fred-brouwers

Cultuurprijs voor Fred Brouwers

Fred Brouwers heeft vrijdag het Eikenloof gekregen, dat is de driejaarlijkse cultuurprijs van Heusden-Zolder. Fred ademt dan ook cultuur, hij was tot voor kort presentator bij Klara en de Koning Elisabethwedstrijd. Hij presenteert de klassieke concert van Muze in de Sint-Vincentiuskerk en draaft geregeld op voor één of andere aankondiging. Hij is bovendien ook een veelzijdig presentator, volgende week praat hij de verkiezingsshow aan elkaar. Fred Brouwers heeft ook verschillende (…) Lees het hele bericht

muze-orkest-versterkt-door-academie

Muze-orkest versterkt door academie

Het concert en de jamsessie morgen in Muze worden wel héél speciaal. Jazzceremoniemeester Marco Cirone heeft aan Bert Minten gevraagd om de voltallige big band van de academie in Beringen op te trommelen: bijna 30 uitstekende jonge muzikanten én hun docenten die Muze komen inpakken. Vandaar dat het eerste gedeelte zal plaatsvinden in de schouwburg. Op het repertoire muziek van Charles Mingus, Bert Joris, Jaco Pastorius, Ray Henderson e Miles Davis. Na het concert start (…) Lees het hele bericht

an-werkt-met-fairtrade-fairmined-goud

An werkt met fairtrade-fairmined goud

An Kindermans uit Heusden verwerkt als eerste Belgische juweelontwerpster fairtrade - fairmined goud in haar ontwerpen. Vrijdagavond is haar project 'Goud Eerlijk' voorgesteld en het is de bedoeling dat nog meer Belgische juweliers volgen. Het goud moet op een veilige en duurzame manier gewonnen zijn door mijnwerkers die een eerlijk loon krijgen; De mijnwerkers krijgen niet alleen een eerlijke prijs voor hun goud maar ook een Fairtrade premie om te investeren in hun gemeenschap en (…) Lees het hele bericht

saved-by-the-bell-in-beekbeemden

Saved by the bell in Beekbeemden

Op de Dag van de Leerkracht werden ook de leerkrachten van Beekbeemden verrast op lekkers. En zoals op veel andere plaatsen werd ook aandacht gevraagd voor kinderen in het zuiden die niet naar school kunnen gaan. Het initiatief kwam van Studio Globo die had opgeroepen om de schoolbel extra lang en extra luid te laten horen. De actie heette dan ook 'Saved by the bell'. De kleuters maakten samen een grote schoolbel, die ze bestempelden en beplakten. Tijdens de turnlesjes werd (…) Lees het hele bericht

het-weer-droger-in-het-weekend

Het weer: droger in het weekend

Een golvende storing is nog enige tijd verantwoordelijk voor hoge neerslagkansen. Onder impuls van een uitloper van een hogedrukgebied wordt deze storing naar het zuiden gedwongen en blijft het enige tijd droog. Na het weekend nemen de regenkansen echter opnieuw toe.
Vandaag domineren wolken en perioden met lichte regen wisselen af met drogere perioden. Er komen nauwelijks opklaringen voor. Tot de middag staat er veel wind met kans op rukwinden tot 70 km/u. Na de middag neemt de wind in kracht af. (…) Lees het hele bericht

zondag-eerlijke-berenwandeling

Zondag eerlijke Berenwandeling

De weersvoorspellingen zijn voor zondag al heel wat beter, en dat komt goed uit voor de Fairtrade Berenwandeling van Het Berenhuis. En dat onder de noemer 'Ik twee beren eerlijke honing smeren'. Deelnemen is gratis en je kunt tussen 13 en 17 uur vertrekken aan Het Berenhuis. De wandeling is 2,5 km en is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Onderweg kom je allerlei eerlijke verrassingen tegen;

vandaag-is-dag-van-de-leerkracht

Vandaag is 'Dag van de Leerkracht'

Vandaag is de 'Dag van de Leerkracht' en vanmorgen vroeg al hadden in verschillende scholen leerlingen en oudercomités een verrassing voor de leerkrachten voorbereid. In de Springplank (foto) in Heusden-Centrum bijvoorbeeld stond een feesttaart met cava en fruitsap klaar.

20-jaar-na-de-mijnsluiting-6

20 jaar na de mijnsluiting (6)

In die tijd was er duidelijk nog geen sprake van beperkende emissienormen of onrust over de opwarming van de aarde.

vandaag-gezien-4-oktober-2012

Vandaag gezien

Dit is de kopergroenzwam (foto Jan Leijskens)

wie-wint-de-cultuurprijs-2012

Wie wint de cultuurprijs 2012?

Morgenavond om 19u30 wordt in Muze voor de 8ste keer het Eikenloof uitgereikt, de driejaarlijkse cultuurprijs. Die gaat naar een persoon of organisatie die Heusden-Zolder op de culturele kaart heeft gezet. Afwachten wie de opvolger wordt van fotografe Marleen Daniëls, priester Jef Ulburghs, zanger Jef Put, oudheidkundige Fons Claes, cartoonist Bob Vincke, dirigent Toine Hendrickx en natuurfilmer Martin Loenders. Ook de winnaar van de kunstwedstrijd rond ‘jong leven’ wordt bekend (…) Lees het hele bericht

auto-s-botsen-in-halstraat

Auto's botsen in Halstraat

In de Halstraat zijn rond drie uur vanmiddag twee auto's gebotst. Die raakten daarbij beschadigd. Eén persoon liep lichte verwondingen op, maar moest uiteindelijk niet naar het ziekenhuis worden gebracht

vandalen-slaan-toe

Vandalen slaan toe

Op vier plaatsen in Heusden-Zolder zijn gisteren en vandaag vandalenstreken gemeld. Het begon gisteravond in de Koolmijnlaan waar vier jonge kerels met een zaklantaarn verkiezingsborden aan het vernielen waren. Die stonden voor een woning, die ook nog eens met stenen werd bekogeld. Op het Sint-Willibrordusplein, vlakbij het OCMW-gebouw, ontdekte een parkeerwachter vanmorgen dat enkele achterruiten van auto's waren ingeslagen. Het ging om dienstvoertuigen van het OCMW. Opnieuw in de (…) Lees het hele bericht

35-000-euro-voor-kankeronderzoek

35.000 euro voor kankeronderzoek

Ruveyda Dok (24) uit Heusden-Zolder krijgt een startersbeurs van 35.000 euro van de Vlaamse Liga tegen Kanker voor haar onderzoek naar hoofd-halskanker. Ruyeda is onderzoekster aan de KU Leuven. Voor haar doctoraatsthesis doet ze onderzoek naar hoofd-halskanker. Meer bepaald onderzoekt ze moleculaire biologie om het effect van bestralingen te verhogen. Dat kan dus door de oorzaken beter in kaart te brengen. "Hoofd-halskankers zijn wereldwijd de zesde meest voorkomende, en bijkomend onderzoek is dan ook noodzakelijk," zegt Ruyeda. Ze is nog maar recent gestart met haar doctoraat.

finse-piste-is-weer-open

Finse piste is weer open

De Finse piste is weer open. De afgelopen weken heeft die een volledige opknapbeurt gekregen en nu kan er dus weer gelopen worden. De ondergrond voelt nu heel zacht aan door de dikke laag houtsnippers. Ook de verlichting werkt weer en floept - bij duistere weersomstandigheden aan tussen 6 en 9 uur en 17 en 23 uur.

vandaag-is-t-werelddierendag-1

Vandaag is't Werelddierendag

Vandaag is het Werelddierendag. Verras uw kat, hond, goudvis, krokodil of dromedaris dus eens op iets lekkers of leuks. Of beter nog, laat ze een dagje binnenblijven bij dit rotweer. Deze dag is niet toevallig gekozen, het is immers de sterfdag van Franciscus van Assisi (1226), zijn hele leven lang toonde hij belangstelling voor de natuur en de dieren en hij probeerde dat ook bij anderen over te brengen.

20-jaar-na-de-mijnsluiting-5

20 jaar na de mijnsluiting (5)

Zo zag de boortoren eruit toen hij nog in opbouw was.

snelheidsremmers-in-overleg-met-bevolking

'Snelheidsremmers in overleg met bevolking'

Vanavond bracht het programma 'Niet tevreden, Stem terug' op Eén een bijdrage over verkeersremmende maatregelen. Daarin werd onder meer duidelijk dat bloembakken, drempels of kussens vaak ondoordacht worden aangelegd. "Een gemeentebestuur doet dat vaak in overleg met de inwoners," vertelde professor verkeerskunde Tom Brijs van Universiteit Hasselt. Niet in Heusden-Zolder dus, uitgerekend op het ogenblik dat de professor dat vertelde, kregen we een snok in onze zetel van (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-3-oktober-2012

Vandaag gezien

We hebben het buiten al goed kunnen voelen, de herfst is in 't land, en dus wordt het stilaan paddenstoelentijd. (foto Jan Leijskens)

oefenen-op-stemmen-in-de-bib

Oefenen op stemmen in de bib

Op zondag 14 oktober zal het stemmen anders gebeuren dan de vorige jaren. Dat komt doordat een nieuw computersysteem in gebruik is genomen. Wie vooraf een keertje wil oefenen, kan dat alvast in de bibliotheek. Daar staat een proefopstelling die tijdens de openingsuren kan gebruikt worden. Maar denk eraan, die stemmen tellen nog niet mee.

13-van-heusden-zolder-is-natuur

13 % van Heusden-Zolder is natuur

Heusden-Zolder doet het niet slecht in het natuurrapport 2006-2012 van Natuurpunt. De natuurorganisatie heeft daarbij een inventaris gemaakt van de natuur in elke Vlaamse gemeente en Heusden-Zolder staat in de tweede van de zeven tabellen. 13 % van de totale oppervlakte bestaat uit natuur. Het gaat om 6,99 vierkante kilometer natuurgebied. Er zijn hier 34 dagvlindersoorten geteld en 194 vogelsoorten. Daarnaast zijn 10 soorten reptielen of amfibieën aangetroffen. Heusden-Zolder krijgt 6,76 als biodiversiteitsindicator.

niet-vergeten-vandaag-geen-treinen

Niet vergeten: vandaag geen treinen

Wie vandaag naar de treinhaltes in Heusden of Zolder gaat, zal zich daar wellicht eenzaam voelen. En een trein zal er ook niet passeren. Want door een vakbondsactie ligt het treinverkeer stil tot 22 uur vanavond. En de bussen zullen wellicht extra vol zitten, want De Lijn legt geen extra bussen in.

20-jaar-na-de-mijnsluiting-4

20 jaar na de mijnsluiting (4)

De 'post' zat erop, en de koolputters gaan naar huis. In die tijd stonden er blijkbaar nog geen 'brakskes' waar ze bleven plakken.

diamanten-bruiloft-van-jang-en-vurske

Diamanten bruiloft van Jang en Vurske

Jang en Vurske Gerits vieren hun diamanten bruiloft. Stephanie en Kenneth willen hun oma en bompa langs deze weg feliciteren.

het-weer-koud-met-regen

Het weer: koud met regen

Verbonden aan een depressie nabij Schotland zorgt een storing voor flink wat regen. Bovendien komt er een strakke wind te staan en er wordt koude lucht aangevoerd. De temperaturen zijn ondermaats voor de volgende dagen. In het weekend lijkt er wel een verbetering te volgen.
Morgen schuift een storing vanuit het westen over onze regio met veel wolken en perioden met regen. Vooral na de middag wordt de regen intens. Er staat een strakke wind en de temperaturen komen op 16 graden.
Lees het hele bericht

huisjesmelker-is-75-000-euro-kwijt

Huisjesmelker is 75.000 euro kwijt

Een huisjesmelker uit Heusden-Zolder is zijn volledige opbrengst kwijt. De correctionele rechtbank in Hasselt verklaarde vandaag meer dan 75.000 euro verbeurd. De man - die verstek liet gaan - moet bovendien 110.000 euro boete beetalen en een jaar de cel in, de celstraf en 99.000 euro van de boete zijn met uitstel omdat hij de woning ondertussen had aangepast. De man (39) had in de Posthoornstraat in Beringen een illegaal logementshuis. Daar verhuurde hij kamers aan mensen die illegaal in ons (…) Lees het hele bericht

2-gasflessen-gestolen

2 gasflessen gestolen

In de Laarstraat zijn dieven aan de haal gegaan met twee volle gasflessen. Die stonden voor een huis en waren zelfs aangesloten. De diefstal is deze voormiddag vastgesteld.

4-ongevallen-met-gewonden

4 ongevallen met gewonden

Er zijn vandaag vier ongevallen met gewonden gebeurd in Heusden-Zolder. Rond 8 uur vanmorgen is in de Dorpsstraat een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht; Kort voor half 12 vanmiddag zijn in de Vogelsancklaan, ter hoogte van de oprit aan de E 314 3 auto's gebotst. Eén vrouw raakte daarbij lichtgewond. En rond half 2 viel ook in de Brugstraat nog een gewonde bij een ongeval. En kort voor 15 uur gebeurde ook in de Koolmijnlaan nog een ongeval waarbij iemand gewond raakte.

vandaag-gezien-2-oktober-2012

Vandaag gezien

Blijkbaar een moeilijke evenwichtsoefening. (foto Jan Leijskens)

20-jaar-na-de-mijnsluiting-3

20 jaar na de mijnsluiting (3)

Deze foto is 110 jaar oud. Hij geeft weer hoe in 1902 naar steenkool werd geboord. Dus voor alle duidelijkheid, op de achtergrond zie je geen schachtbok in aanbouw, maar een boortoren. 

vandaag-gezien-1-oktober-2012

Vandaag gezien

Een zonnedauwstengel, dit vind je dus zomaar in het gebied van De Wijers. (foto Jan Leijskens)

familie-frederix-ging-op-wandel

Familie Frederix ging op wandel

De familie Frederix hield haar eerste familiewandeldag, niet toevallig in Ubbersel, de vroegere woonplaats van vake en moeke Frederix. Liefst 80 ouders, kinderen en kleinkinderen daagden op. Jeanne en Margriet, de beide tantes die nog in leven zijn, werden in de bloemetjes gezet met onder meer een familielied. Er werd een leuke wandeling gemaakt met onderweg een tussenstop waar de kinderen Zoe, Fien en Roos Elsen hun kunstwerken tentoon stelden. (meer foto's van Albert Elsen)

in-levensgevaar-na-verkeersongeval

In levensgevaar na verkeersongeval

Op de Koolmijnlaan ter hoogte van het kruispunt met de Mijnwerkerslaan is vanmorgen rond 9u een 17-jarige bromfietser uit Heusden-Zolder levensgevaarlijk gewond geraakt bij een aanrijding met een auto die linksaf de Mijnwerkerslaan wilde indraaien. Vanuit de andere richting kwam de bromfietser op het fietspad aangereden, waarna de wagen en de jongeman met elkaar in botsing kwamen. Het parket van Hasselt stuurde een verkeersdeskundige om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

bolderberg-a-verlies-bij-namen

Bolderberg A verlies bij Namen

In het volleybal heeft VCK Bolderberg met 3-2 verloren bij Namur Het draaide dus enigzins anders uit dan vorige week toen nog met 1-3 werd gewonnen. Het was een wedstrijd die net zo goed in de andere richting had kunnen kantelen. De setstanden zeggen genoeg: 25-22, 23-25, 19-25 en 15-11

3-zwemmers-in-nationale-selecties

3 zwemmers in nationale selecties

3 zwemmers uit Heusden-Zolder zijn opgenomen in de Vlaamse en nationale selectieteams voor 2012-2013. De 12-jarige Ine Stockmans is geselecteerd voor het Future team. Dat us de eerste instap op federaal niveau. Een selectie van 47 zwemmers - onder wie 5 Limburgers - worden uitgenodigd voor een aantal trainingen. Tuur Lemmens (15) behoort voor het tweede jaar op rij tot het Talent Development team. Daarbij worden talentvolle jongeren ondersteund en begeleid in hun verdere ontwikkeling naar mogelijke (…) Lees het hele bericht

20-jaar-na-de-mijnsluiting-2

20 jaar na de mijnsluiting (2)

De mijn beschikte over een indrukwekkend arsenaal van machines. Zoals de locomotieven die onder de grond de mijnwerkers van en naar hun werkplaats brachten en ook de gedolven steenkool naar de schachten afvoerden.