Archief februari 2013

vanaf-maart-europese-rijbewijzen

Vanaf maart Europese rijbewijzen

In maart start het gemeentebestuur met de uitreiking van de Europese rijbewijzen, in de vorm van een bankkaart. Daarvoor is een speciaal apparaat geleverd, de gemeente hoopt nog een tweede te krijgen. Het elektronisch rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig en kost 25 euro, 5 euro daarvan gaat naar de gemeentekas. De voorlopige en internationale rijbewijzen blijven in papiervorm.

schepencollege-gaat-de-boer-op

Schepencollege gaat de boer op

Het nieuwe schepencollege wil zijn beleidsplanning onder meer baseren op een 'luisterronde' in de verschillende kerkdorpen. Het is de bedoeling om telkens een tweetal uren uit te trekken om vier vaste thema's te behandelen (veiligheid, afval, infrastructuur en voorzieningen en lokale initiatieven eigen aan de buurt) en aansluitend is er de mogelijkheid om een aantal vragen te stellen of onderwerpen aan te kaarten (geen individuele uiteraard). Vooraf sturen naar naar volksraadpleging[!]heusden-zolder.be. Dit is de planning: Lindeman (Millenium, 15/4), Heusden (Harmoniezaal, 18/4), Berkenbos (Sint-Martinusgilde, 22/4), Eversel (Sint-Baaf, 29/4), Viversel (Vierseleer, 2/5), Bolderberg (Witte Zaal, 6/5), Boekt (Weyerman, 13/5), Zolder (Harmoniezaal 16/5)

eindeloze-stemmingen-op-raad

Eindeloze stemmingen op raad

Bij de start van de gemeenteraad legde Rita Vanhove (CD&V) de eed af als nieuw raadslid, in opvolging van Isabelle Thielemans. Joris Van Ende (N-VA) repliceerde met een gedicht als afscheid aan Thielemans. Het was al langer bekend dat de Monnoyerschouw op het mijnterrein beschermd is en daarvoor een restauratiepremie krijgt van Vlaanderen. De gemeente moet zelf 15 % van de kosten ophoesten, dat is bijna 78.800 euro. En dan moest er een heel aantal afgevaardigden van de gemeente gekozen worden (…) Lees het hele bericht

tamme-brandgans-naar-opvangcentrum

Tamme brandgans naar opvangcentrum

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum heeft vanmiddag een tamme brandgans opgepikt in een voortuin in de Kapelstraat. Het dier - niet geringd - liet zich probleemloos vangen. Wie zijn gans kwijt is, kan het centrum contacteren (011-43 70 89). De brandgans is een sierwatervogel, ze mag alleen gehouden worden als ze gekweekt is. En dan nog heeft de vogel behoefte aan zwemwater en een grasveld. (foto Gust Put)

biggetje-op-bezoek-bij-de-kleuters

Biggetje op bezoek bij de kleuters

De kleuters van juffrouw Esmeralda in Ubbersel keken zich de ogen uit op hun ongewone bezoeker. Louis het biggetje kwam in de klas op bezoek en hij voelde er zich blijkbaar helemaal in zijn schik. Zo'n biggetje is tenslotte ook nog een een beetje kleuter.

expo-over-doctoraten-in-de-kunst

Expo over doctoraten in de kunst

Op 7 maart geven de Media, Arts & Design-faculty (MAD-faculty, Hasselt) en Galerij De Mijlpaal een overzicht van de doctoraten in de kunst die opgestart zijn vanuit de Associatie Universiteit Hogescholen Limburg (AUHL). Lut Maris van De Mijlpaal kwam steeds vaker mensen tegen die actief waren als kunstenaar en als doctoraatsstudent in een hogeschool. "Ik was geboeid door hun drijfveren om zich te verdiepen in een project en wilde zien welke soort van resultaten bereikt kunnen worden in (…) Lees het hele bericht

het-weer-zachter-en-stilaan-zon

Het weer: zachter en stilaan zon

Drukstijgingen zorgen voor rustig weer. De aangevoerde lucht is echter vochtig in de onderste lagen van de atmosfeer waarbij nevel, mist en lage wolken gemakkelijk gevormd worden. De volgende dagen verlopen meestal droog en stilaan is er meer ruimte voor de zon, waarbij ook het kwik hoger uitkomt.  
Vandaag domineren wolken en is het eerst mistig. Na de middag zijn er enkele opklaringen mogelijk bij 7 graden.  
Morgen zijn er af en toe enkele opklaringen, maar de wolken (…) Lees het hele bericht

celstraf-en-boete-voor-verkoop-lease-auto

Celstraf en boete voor verkoop lease-auto

Een man die in april 2009 in Heusden-Zolder een Alfa Romeo had geleased en die in plaats van terug te geven had doorverkocht, kreeg daar vandaag van de strafrechter in Hasselt de rekening voor gepresenteerd: negen maanden effectief - hij gaf verstek - en een boete van 1.100 euro. De man, een Hasselaar, moet ook nog eens meer dan 22.000 euro schadevergoeding betalen aan de leasingmaatschappij.

langere-invoegstrook-op-e-313

Langere invoegstrook op E 313

Over zowat een jaar worden er al enkele aanpassingen doorgevoerd aande verkeerswisselaar in Lummen. Dat heeft minister Crevits laten weten aan Vlaams parlementslid Marino Keulen. Die had aangekaart dat na de grote herinrichtingswerken er toch nog een aantal onveiligheden inzaten. Zo heeft het verkeer dat vanuit Leuven (E 314) in de richting van Hasselt (E 313) wil op drukke momenten problemen om in te voegen. Daarom wordt de invoegstrook met een kleine kilometer verlengd tot aan de oprit Zolder-Lummen. Ook het wegdek zal dan vernieuwd worden.

marijn-put-naar-ek-badminton-in-turkije

Marijn Put naar EK badminton in Turkije

Marijn Put is geselecteerd voor de Europese badmintonkampioenschappen U19. Die vinden plaats van 22 tot 31 maart in de Turkse hoofdstad Ankara. Badminton Vlaanderen heeft de selectie vandaag bekendgemaakt. Er zijn zowel 4 jongens als 4 meisjes gekozen, die komen uit op het individueel tornooi en in het teamevent. Landenteams waartegen België het opneemt zijn Schotland, Turkije, Cyprus en Armenië.

vrijdag-huldiging-sportkampioenen

Vrijdag huldiging sportkampioenen

Vrijdagavond om 19u30 organiseren de dienst sport en de sportraad de jaarlijkse kampioenenviering in de balzaal van Muze. Dan worden de sportkampioenen van 2012 op de verschillende niveaus gehuldigd, zowel de ploegen als de individuen. En uiteraard hopen heel wat sporters op de felbegeerde trofeeën van onder meer sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar.

jim-cole-brengt-de-southern-soul

Jim Cole brengt de Southern Soul

Liefhebbers van het Stax/Atlantic-repertoire moeten zaterdag zeker naar Muze want Jim Cole houdt er dan halt samen met zijn live-band, Tutu Puoane, Sofie en Kevin. Ray Charles, Aretha Franklin, Otis Redding, Booker T & the MG's… grote namen die begin jaren '50 furore maakten in Memphis. Het label dat aan de bakermat lag van Rhythm & Blues, de voorloper van soul met een grote ‘S’ heette STAX. Oprichters Stewart en Axton waren gek van popmuziek en gaven de muzikale jeugd in (…) Lees het hele bericht

beekbeemden-focust-op-gezonde-voeding

Beekbeemden focust op gezonde voeding

De leerlingen van Beekbeemden werken 2 weken rond gezonde voeding. In de kleuterschool kookten ze elke dag iets gezonds en lekkers. Daar werd hard gewerkt rond de voedingsdriehoek. Leerlingen van het 5de leerjaar kwamen in de verschillende kleuterklassen gezelschapsspelletjes spelen rond voeding. De leerlingen van de lagere school werden getrakteerd op een gezond ontbijt. De hele gaf een diëtiste lessen en ieder gezond tussendoortje levertje een sticker op een grote spaarappel op.

inbrekers-en-vandalen-op-pad

Inbrekers en vandalen op pad

Toen de bewoners van een huis in de Lobelialaan maandag in de vooravond thuiskwamen van een weekendje weg, stelden ze vast dat er ingebroken was. De buit is niet duidelijk. Er is ook ingebroken in een voertuig dat geparkeerd stond langs de weg ter hoogte van oprit 28 van de E 314 aan de Vogelsancklaan. Een ruit was stukgeslagen en de dader of daders waren er vandoor gegaan met onder meer de radio. In de Westlaan zijn vanmorgen vroeg dan weer enkele wagens aangetroffen waarvan de banden waren stuk gestoken.

meer-opvang-voor-mensen-met-hersenletsel

Meer opvang voor mensen met hersenletsel

Op de campus van 't Weyerke zijn ze gestart met de bouw van 'Hof van Loon', op het voetbalveld achter de technische dienst. Het gaat om 12 studio's voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel. Mensen die blijvend ernstige beperkingen hebben na bijvoorbeeld een verkeersongeval of hersenaandoening. Die worden nu al 6 jaar opgevangen in Huize Terlaemen, maar de vraag is zo groot dat er lange wachtlijsten zijn. Het Hof van Loon kost 2,2 miljoen euro, waarvan de Vlaamse overheid 1,85 miljoen betaalt. Maar die middelen komen over een periode van 20 jaar. De investering moet dus voorgefinancierd worden, de rest - 350.000 euro - moet komen van onder meer het Lentebuffet (10 maart) en de Weyerkesfeesten (28, 29, 30 juni)

speciale-voertuigen-weer-aan-de-praat-krijgen

Speciale voertuigen weer aan de praat krijgen

 Het uitvindersduo René Baldewijns en Katty Vermeulen uit Viversel zijn altijd wel met iets speciaals in de weer. Nu hebben ze twee bijzondere voertuigen in bruikleen gekregen van het 'Land, Air and Sea Museum' in Londen: een Dropambulance en een Terra Tiger. Een dropambulance is een opvouwbare jeep die vanuit de lucht aan een parachute wordt gedropt om snel in te zetten voor de evacuatie van slachtoffers in moeilijk toegankelijke gebieden. En een Terra Tiger is een (…) Lees het hele bericht

olivier-nouwen-is-limburgs-kampioen

Olivier Nouwen is Limburgs kampioen

In het jumping is Olivier Nouwen met zijn paard Wiske in Bocholt provinciaal kampioen geworden. Olivier treedt aan in de springwedstrijden voor pony's.

medailles-voor-zolderse-dolfijnen

Medailles voor Zolderse Dolfijnen

Op de tweede dag van het Limburgs B-Circuit zwemmen in Bree deden de zwemmers van de Zolderse Dolfijnen het prima. Koen Gielissen (rechts)  en Jolien Sijbers behaalden allebei een zilveren medaille. Koen Gielissen bij de 13-jarigen in de 100m rugslag en Jolien Sijbers op de 50m rugslag dames. In de 100m vrije slag deed Jolien het nog beter en won goud bij de 19+.

28-bestuurders-te-snel

28 bestuurders te snel

De politie heeft snelheidscontroles gehouden in de OLV-straat, Brugstraat en G. Gezellelaan. 700 voertuigen werden gecontroleerd. 28 bestuurders reden te snel.

ook-titel-voor-laura-poelmans-van-smash

Ook titel voor Laura Poelmans van Smash

Ook bij badmintonclub Smash blikken ze tevreden terug op het Belgisch kampioenschap badminton in Kortrijk. Laura Poelmans is eerste geworden in het dames dubbel -13. Bij het gemengd dubbel en het enkel dames verloor ze telkens in een spannende halve finale van de latere winnaar. Voor Luca De Angelis eerstejaars -13 kwam het BK net iets te vroeg, maar hij speelde een mooi BK en drong drie keer door tot in de derde ronde.

titels-en-medailles-voor-hebad-jeugd

Titels en medailles voor Hebad-jeugd

Op de Belgische kampioenschappen badminton voor de jeugd deden die van Hebad het uitstekend. Ann Knaepen won liefst 3 titels: enkel, dubbel en dubbel gemengd in de U-17. Rowan Scheurkogel haalde 2 titels in de U-17: herendubbel met Babatido en gemengd dubbel met Ann Knaepen. Marijn Put won het heren enkel in de U19 en haalde met Thijs Demeyere zilver in het herendubbel. Eerstejaars U-11 Yaro Vandelsen haalde op zijn eerste BK een mooie zilveren medaille. En ook Iljo Van Delsen, Wout Troosters, Benjamin Eeckhout, Pol Biesmans, Pieter Troosters en Debbie Simons drongen door de de kwartfinales of halve finales.

meisje-gewond-in-leopoldsburg

Meisje gewond in Leopoldsburg

Een meisje van 16 uit Heusden-Zolder is gisteravond naar het ziekenhuis gebracht nadat ze in Leopoldsburg betrokken raakte in een ongeval. Rond kwart over zeven werd ze in de buurt van het station van Leopoldsburg aangereden door een auto, ze raakte licht gewond.

test-van-een-nieuwe-matrak

Test van een nieuwe matrak?

Geert Luypaert heeft van zijn vrije tijd gebruik gemaakt om Philadelphia te bezoeken. Naast de belangrijkste gebouwen en monumenten, mag daarbij natuurlijk niet het stadion van baseballclub The Phillies ontbreken. Ondanks het feit dat de politiechef zich in de pressroom als nieuwste aanwinst liet voorstellen, zijn de besprekingen toch nog afgesprongen. Naar verluidt vroegen ze in Heusden-Zolder een te grote transfersom. (meer foto's)

sam-vloemans-is-ritme

Sam Vloemans is ritme

In het Muzecafé deed Sam Vloemans met zijn band gisteravond even de winter vergeten met een optreden dat dreef op beweging. Het publiek moest zich voortdurend aanpassen aan een opvolging van ritmes en dat in een meltingpot van samba  - funk - Jazz - merengue - calypso - reggae - salsa - cha-cha ... (meer foto's van Ria De Clerck)

olympia-b-haalt-het-in-slotfase

Olympia B haalt het in slotfase

In het petanque moest bij Olympia alleen de B-ploeg aantreden in derde provinciale. Die maakte in de sneeuw de verplaatsing naar Maaseik. Het loonde de moeite want na een 3-0 achterstand, ging het via 4-2 naar een onverhoopte 4-5 overwinning.

vck-b-wint-van-zoersel

VCK B wint van Zoersel

In het volleybal heeft VCK Bolderberg B Zoersel verslagen met 3-1. Het draaide goed bij VCK alleen aan het einde van de derde set sputterde de motor even. Setstanden: 28-26, 25-21, 21-25, 25-21.

de-sneeuwpret-kan-niet-op

De sneeuwpret kan niet op

Velen verfoeien de sneeuw, maar voor de meeste kinderen kan de sneeuwpret dezer dagen niet op. (foto's Davy Neuteleers)

vandaag-gezien-24-februari-2013

Vandaag gezien

Een gek zicht, de besneeuwde hazelaar, waar tegelijk de 'katjes' bloeien. De hazelaar is dan ook een zogenaamde 'naaktbloeier', de plant staat in bloei voor ze bladeren heeft. Overigens zijn de katjes al in de zomer aanwezig in de oksels van de bladeren en toch gaan ze pas begin van het volgende jaar echt bloeien. (foto Michel Gerits)

de-combinatie-van-zang-en-humor

De combinatie van zang en humor

Britse humor gecombineerd mert een fenomenale zangkunst, dat kon je vanmiddag in Muze bewonderen tijdens het optreden van The London Quartet Cantabile. Amper 2,5 jaar geleden wisten ze in Muze het publiek ook al eens aan zich gekluisterd te houden. (foto Lenscollectief)

artikel-27-naar-klooster-in-berkenbos

Artikel 27 naar klooster in Berkenbos

Artikel 27, de jaarlijkse tentoonstelling voor hedendaagse kunst in november, zal dit jaar plaatsvinden in het Franciscanenklooster in Berkenbos. Jaarlijks zoeken de mensen van Art 27 een tijdelijke kunstgalerij in een leegstaand gebouw of één dat op een nieuwe bestemming wacht. Het klooster in Berkenbos wordt de volgende jaren helemaal verbouwd en zal dan deel uitmaken van het vernieuwde en uitgebreide college. Van 1 tot en met 24 november kan iedereen voor de eerste en laatste keer een (…) Lees het hele bericht

auto-in-vitrine-van-begrafenisondernemer

Auto in vitrine van begrafenisondernemer

Rond 3 uur vannacht is op de Koerselsebaan een auto die in de richting van het centrum reed, geslipt aan de vluchtheuvel ter hoogte van Noordberm. De auto kwam terecht in de vitrine van Begrafenissen Beyne-Baerts. Daar werd een ware ravage aangericht. De brandweer kwam het gat in de etalage dichten en het puin ruimen, en ook de toegang tot de zaak vrijmaken. De bestuurder van de auto sloeg op de vlucht maar de politie kon snel achterhalen wie het was. (foto's Julien Maebe)

vck-bolderberg-lijkt-gelanceerd

VCK Bolderberg lijkt gelanceerd

In het volleybal lijkt VCK Bolderberg A nu echt wel zijn tweede adem gevonden te hebben in de competitie. Het moest voor een verre trip naar Hermes Oostende, derde in de stand. Maar Gert Palmers en Davy Vaes heersten aan het net en zo kwam Bolderberg terug van de kust met een 2-3 en twee hard bevochten punten. Setstanden: 16-25, 25-20, 25-20 20-25 en 10-15.

een-winterse-zondagochtend

Een winterse zondagochtend

Wij zijn vanmorgen ontwaakt onder een flink sneeuwtapijt en er dwarrelen nog altijd vlokken uit de hemel. De winter is nog niet voorbij. (foto Gust Ischen)

kbcc-zolder-blijft-winnen

KBCC Zolder blijft winnen

In de tweede provinciale van het basketbal is KBBC Zolder A met 52-89 gaan winnen bij Cosmo Genk BBC A. Met zijn 18 op 18 blijft Zolder uiteraard stevig aan de leiding.

alle-voetbalmatchen-zijn-afgelast

Alle voetbalmatchen zijn afgelast

Er wordt ook vandaag weer niet gevoetbald in de provinciale afdelingen. Het provinciaal comité van de voetbalbond heeft vanmorgen beslist om door de sneeuw alle wedstrijden tot en met woensdag af te gelasten.

si-heusden-zolder-geeft-zege-uit-handen

SI Heusden-Zolder geeft zege uit handen

In de tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder eindelijk eens niet verloren, het werd 6-6 thuis tegen Pibo Tongeren. Lange tijd leek de thuisploeg zelfs op weg naar de eerste zege van 2013, maar een 2-1 voorsprong bij de rust en een rode kaart bij de tegenstanders volstonden niet om de bonus te behouden.

t-molenholleke-op-sneeuwklassen

't Molenholleke op sneeuwklassen

Zaterdagavond zijn de leerlingen van vrije basisschool ’t Molenholleke vertrokken voor een weekje sneeuwklassen in het Oostenrijkse Werfenweng, in de buurt van Salzburg. Ze zijn vertrokken op een wit tapijt en ginder wacht hen minstens 1 meter sneeuw op de pistes. De weergoden lijken hen ook gunstig gezind met elke dag wel zon in ’t verschiet. De volgende dagen zetten de begeleiders elke avond belevenissen en foto's op www.molenholleke.be (foto Kurt Vanvelk)

40-deelnemers-aan-tornooi-schremke-schieten

40 deelnemers aan tornooi schremke schieten

In de petanquehal van Olympia aan De Veen betwistten 40 deelnemers vandaag het 9de landentornooi schremke schieten. Een organisatie van de 'Veenbonkers'. Er namen spelers uit zowat alle leeftijdscategorieën deel en die maakten het elkaar niet makkelijk. (meer foto's van Julien Maebe)
Na afloop van het kampioenschap werd er Bourgondisch gevierd. Niet in het minst door de winnaars: 1. Siemen Verlinden, 2. Kenny Peetermans, 3. Fred Peeters. Met Sint-Janskermis komt er weer een 'Olympische versie'.

atleten-overwinnen-de-koude

Atleten overwinnen de koude

Straffe gasten en madammen die vandaag in Bolderberg de strijd aangingen met de natuurelementen tijdens de mountainbikewedstrijd en de duatlon. De koude, de sneeuw en de snijdende wind maakten er één van de zwaardere edities van. En toch lieten ook de toeschouwers zich niet afschrikken, het was bijwijlen zelfs een gezellige boel.
Uitslag duatlon.
MANNEN   
3 km lopen-25km mountainbike-3 km lopen    
Seniors: (…) Lees het hele bericht

derby-viversel-zolder-afgelast

Derby Viversel-Zolder afgelast

Vanavond stond in derde provinciale A een derby met Standaard Viversel-Vrijheid Zolder op de affiche. Maar niet zo lang voor de wedstrijd oordeelde de scheidsrechter dat door de sneeuwval niet in normale omstandigheden kan gevoetbald worden. Daarop is de wedstrijd afgelast, voor de andere matchen in provinciale van morgen is er nog geen officiële beslissing.

de-kijk-van-richie-11

De kijk van Richie

Richie is de nieuwe treinwachthuisjes ook gaan bekijken.

koffiestop-leidt-tot-gesprekken

Koffiestop leidt tot gesprekken

De Koffiestop in het kader van Broederlijk Delen vanmorgen in de bibliotheek, leidde ook tot boeiende gesprekken over ontwikkelingshulp en de derde wereld. Gelukkig hebben we met onder meer Rita Meynen en Jac De Bruyn ervaringsdeskundigen in huis.

37-beboet-in-kanaalweg

37 beboet in Kanaalweg

De verkeersdienst van de politie hield snelheidscontroles in de Kanaalweg. De overtreders werden onderschept en geconfronteerd met hun verkeersonveilig gedrag. 802 voertuigen werden gecontroleerd. 37 bestuurders kregen een boete.

zingen-voor-oeganda

Zingen voor Oeganda

Broederlijk Delen leeft ook in de scholen, zo zongen de leerlingen van De Springplank met zijn allen een liedje voor Oeganda.

naar-de-verkeersvormingsklas

Naar de verkeersvormingsklas

De politie hield controles rond fietsveiligheid. Verschillende scholieren fietsten zonder verlichting, hadden een fiets met technische gebreken of vertoonden een roekeloos rijgedrag. Fietsers die zonder verlichting reden werden doorverwezen naar een verkeersvormingsklas. 47 scholieren onder 16 jaar en 12 boven 16 jaar kregen verkeersonderricht die te maken had met hun overtreding. Als educatief toetje werd de vernieuwde rijbewijswetgeving toegelicht.

zware-straffen-voor-overval-op-dokter

Zware straffen voor overval op dokter

Drie mannen die in november 2011 een huisarts in Heusden-Zolder overvielen zijn vandaag door de rechtbank in Hasselt veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan zes maanden met uitstel. Het gaat om een man uit Ham, een Kosovaar uit Lommel en een Macedoniër uit Mol. De man uit Ham had bij de dokter aangebeld, duwde hem onder bedreiging van een alarmpistool binnen en ging aan de haal met zijn porteuille, bankkaarten, laptop en 1.500 euro. De overvaller probeerde de dokter vast te binden, die (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-22-februari-2013

Vandaag gezien

Mensen en dieren rillen van de koude, de lente is nog niet in zicht, maar de sneeuwklokjes voelen zich nu natuurlijk wel als een vis in het water. (foto Jan Leijskens)

gewonde-op-de-koolmijnlaan

Gewonde op de Koolmijnlaan

Rond twintig voor twee is op de Koolmijnlaan een ongeval gebeurd. Daarbij viel één licht gewonde, het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

het-weer-nog-even-koud

Het weer: nog even koud

Een krachtig hogedrukgebied met kern momenteel over de Noordzee zorgt voor een koude oostelijke luchtstroming. Hierbij worden wolkenvelden meegestuurd, die soms voldoende dik zijn om wat sneeuwvlokken te lossen. Na het weekend komt het kwik wat hoger uit en het blijft nog droog.
Vandaag domineert de hogeluchtdruk, maar er zijn geregeld wolkenvelden die wat sneeuwvlokken lossen. Een echt sneeuwtapijt wordt er niet verwacht, maar het kan af en toe wel wit zien. Maxima rond 1 graad.
Lees het hele bericht

in-beslag-genomen-paarden-in-opvangcentrum

In beslag genomen paarden in opvangcentrum

Sinds gisteren zitten er nog eens drie extra paarden in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Die zijn door Inspectiedienst Dierenwelzijn in beslag genomen bij een illegale hondenkweker in Hamont-Achel. De man kweekte vooral Engelse boxers zonder vergunning. De inspecteurs vonden 41 verwaarloosde honden en een dode hond. De honden zaten in kooien vol uitwerpselen, ze hadden huidletsels en oogontstekingen. Tijdens de inspectie probeerde de eigenaar nog 8 pups te verstoppen in een brandkast en (…) Lees het hele bericht

bisschop-vanbuel-spreekt-over-centraal-afrika

Bisschop Vanbuel spreekt over Centraal-Afrika

Op donderdag 28 februari om 19 uur organiseert de dienst welzijn van de gemeente in het Muzecafé een avond over 'Hoop voor Centraal Afrika'. Centraal staat een getuigenis van Bert Vanbuel uit Boekt die bisschop is in Kaga Bandora, Centraal Afrikaanse Republiek, één van de armste landen ter wereld. Gezondheid en onderwijs vormen grote problemen. Voor de jeugd is een jeugdcentrum en beroepscentrum gebouwd. Maar sinds eind vorig jaar is het bijzonder woelig en de rebellen hebben ook Kaga Bandoro bezet. Daarom hebben 400 mensen een veilige toevlucht gezocht in de mssiepost, de leefomstandigheden zijn er erg moeilijk. Bert Vanbuel doet heel het verhaal. Toegang gratis, wel vooraf inschrijven via welzijn.lokale.economie [!] heusden-zolder.be.

sk-heusden-op-zoek-naar-nieuwe-trainers

SK Heusden op zoek naar nieuwe trainers

SK Heusden A zet de samenwerking stop met zijn hoofdtrainers Raymond Meykens en René Laremans. Beiden blijven nog aan de slag tot eind van dit seizoen, ondertussen gaat de clubleiding op zoek naar opvolgers.

wietfamilie-runde-5-plantages

Wietfamilie runde 5 plantages

8 leden van eenzelfde familie uit West- en Midden-Limburg zijn vandaag voor de rechtbank in Hasselt verschenen omdat ze 5 cannabisplantages zouden uitgebaat hebben in Heusden-Zolder, Beringen en Hasselt. De pater familias, een schoonzoon en nog een aangetrouwd familielid riskeren elk 36 maanden cel. Drie zonen hangt 18 maanden cel boven het hoofd, voor een dochter en een zoon is 9 maanden gevorderd. De 'pater familias' was begin jaren '90 vanuit Kosovo naar Nederland (…) Lees het hele bericht

broederlijk-delen-voor-oegandese-boeren

Broederlijk Delen voor Oegandese boeren

Met de campagne ‘Geef Molly een kans ... en stop de honger’ wil Broederlijk Delen de honger bestrijden in Noord-Oeganda. Dat gebied werd 20 jaar lang geteisterd door oorlog en gewapende conflicten. Gevolg is dat veel landbouwkennis verwaterde, er is geen gereedschap en geen geld om vee te kopen. Molly staat symbool voor de vele boerenfamilies die de handen uit de mouwen steken om hun akkers opnieuw vruchtbaar te maken en zo de honger te bestrijden. In Heusden-Zolder worden tijdens de (…) Lees het hele bericht

beperkte-hinder-bij-de-lijn

Beperkte hinder bij De Lijn

Door de nationale vakbondsactie is er een beperkte hinder bij de bussen van De Lijn in Limburg. Van de streeklijnen rijdt 1 op 4 bussen niet, maar in Heusden-Zolder valt dat al bij nog mee. Voorlopig ziet het ernaar uit dat op de lijn 2 en 29 telkens 1 bus niet uitrijdt, de rest van de dienstverlening zou zo goed als normaal verlopen.

tingel-tangel-bestaat-35-jaar

Tingel Tangel bestaat 35 jaar

Volksdansgroep Tingel Tangel bestaat 35 jaar en dat werd gevierd. De groep is in februari 1978 opgericht voor de viering van 100 jaar kerk in Bolderberg. Later zijn er ook nog een tijdlang een kindergroep, vendeliers en muzikanten bij geweest. Ze traden vaak op in Bad Arolsen, op Bovy en de 1 meivieringen. Momenteel maken nog 29 vrouwelijke dansers deel uit van Tingel Tangel, onder wie 7 van het eerste uur. Elke woensdagavond van 20 tot 22 uur dansen ze in de sporthal van Bolderberg, nieuwe leden zijn nog welkom. De optredens worden beperkt tot enkele keren per jaar in rusthuizen. (foto Bolderberg.be)

vandaag-gezien-20-februari-2013

Vandaag gezien

Een aparte blik op de mijnterril. (foto Jan Leijskens)

warm-ingeduffeld-op-dikke-truiendag

Warm ingeduffeld op dikke truiendag

Het was vandaag dikke truiendag. In vele scholen werd de verwarming een graadje minder gezet en kwamen de kinderen in warme truien, mutsen en sjaals naar school. Zo ook in kleuterschool Pagadder. En omdat het extra koud was, mochten de kinderen zich warm dansen en wandelen. En ook in de klas stonden nog leuke activiteiten op het programma. (foto's Leentje Elsen)

rieteilandjes-voor-de-roerdomp

Rieteilandjes voor de roerdomp

Ook de graafwerken die momenteel aan de gang zijn in de leeggelaten vijver van Terlaemen hebben te maken met de natuurherstellingswerken. Daar worden nu twee rieteilanden aangelegd: eilandjes waarop riet wordt aangeplant waarin de roerdomp kan komen broeden. Het kleine eiland is al klaar, het grote wellicht morgen. In de richting van het kasteel wordt nog gewerkt in functie van de natte heide, hooilanden, poelen voor de boomkikker enz. Als de vijver aan de overzijde is leeggelaten worden ook daar rieteilandjes aangelegd. (foto Davy Neuteleers)

limburgs-landschap-herstelt-natuur-in-bolderberg

Limburgs Landschap herstelt natuur in Bolderberg

Limburgs Landschap vzw gaat met Europese steun (Life+) ingrijpende herinrichtingswerken uitvoeren in het natuurgebied Bolderberg. Dat gaat over bijna 100 hectaren bos- en heidegebied, met prachtige waterplassen en enkele hooilanden. Het is een domein met hoge natuurwaarden en een belangrijke trekpleister voor heel wat vogels en planten. In februari en maart zullen er plagwerken plaatsvinden: de bovenste bodemlaag met vegetatie wordt verwijderd om streekplanten zoals struikhei en gewone dophei, maar ook zeldzame planten als moeraswolfsklauw, zonnedauw en beenbreek alle kansen te geven. Door de ingrepen krijgt het vijvercomplex van Midden-Limburg opnieuw zijn elan als ecologische topplek. (foto Limburgs Landschap)

praten-over-anders-geaard-zijn

Praten over 'anders geaard zijn'

De KWB organiseerde gisterenavond een praatavond over 'anders geaard zijn' in de O.L.Vrouwschuttersgilde. De moderator die de tongen moest doen loskomen was radiomaker en ervaringsdeskundige Sven Pichal. Hij kreeg het gezelschap van zijn collega Annemie Peeters. De belangstelling was beperkt, maar dat maakte de avond niet minder boeiend.

voorbereiding-uitbreiding-bib-van-start

Voorbereiding uitbreiding bib van start

De voorbereidende werkzaamheden voor de uitbreiding van de bibliotheek zijn van start gegaan. Eerst moeten de nutsleidingen worden aangepast. (foto Julien Maebe)

elliot-murphy-komt-naar-muze

Elliot Murphy komt naar Muze

Enkele decennia na zijn eerste optreden in Heusden, staat de Amerikaanse singer-songwriter Elliot Murphy op zaterdag 23 maart opnieuw op het podium, deze keer in Muze. Murphy werd geboren in New York en groeide op in een gezin waar zowat iedereen in de show business zat. Hij leerde gitaarspelen op zijn 12de en in 1966 won hij met een eigen band een belanrijk muziekconcours in New York. Nadien trad hij op als straatzanger in Europa en begon toen ook zijn eigen nummers te schrijven. Zijn (…) Lees het hele bericht

21-voertuigen-zonder-verkeerstaks

21 voertuigen zonder verkeerstaks

Samen met het Agentschap Vlaamse Belastingdienst heeft de politie van Heusden-Zolder controles gehouden op de verkeersbelasting op verschillende plaatsen in de gemeente. 63 voertuigen werden gescreend en onderschept. 3 bestuurders konden geen verzekering voorleggen. 3 voertuigen bleken niet gekeurd. 2 bestuurders droegen geen gordel. 7 processen-verbaal van waarschuwing werden opgesteld wegens technische gebreken. 1 voertuig werd onmiddellijk geëscorteerd naar de autokeuring. 3 voertuigen werden getakeld en op 1 auto werd een wielklem aangebracht. 1 wagen werd in beslag genomen. Tenslotte liepen 21 bestuurders tegen de lamp die geen verkeersbelasting betaalden voor hun voertuig.

serene-herdenkingsplechtigheid-bij-spoorweg

Serene herdenkingsplechtigheid bij spoorweg

Een groep jongeren heeft in de vooravond bij de spoorweg aan de Edward Staintonstraat een serene herdenking gehouden voor het meisje dat daar gisteren uit het leven stapte. De jongeren hadden vooraf hun actie bij de spoorwegen gemeld en kregen begeleiding van de veiligheidsdiensten van de NMBS. Er werden bloemen neergelegd en ingetogen herinneringen opgehaald.

hulpdiensten-leren-veilig-rijden

Hulpdiensten leren veilig rijden

De jongste tijd raken nogal wat hulpdiensten betrokken in verkeersongevallen terwijl ze onderweg zijn voor een dringende opdracht. Maar ook alsmaar hulpdiensten als lokale en federale politie, ambulancediensten, MUG en brandweer sturen hun personeel voor een opleiding naar onder meer Circuit Zolder. Daar had ProMove vandaag de media uitgenodigd om een kijkje te nemen bij zo'n rijopleiding, daarin zitten onder meer rijvaardigheden, slipcursussen, anticiperen, enz. (foto Davy Neuteleers)

huisvuilzakken-worden-uitgedeeld

Huisvuilzakken worden uitgedeeld

Vandaag is gemeentepersoneel gestart met het uitdelen van de huisvuilzakken. Daarvoor kun je - met identiteitskaart of gemeentekaart - nog tot 19 uur in De Zandloper terecht. De andere momenten in de komende dagen vind je hier. Overigens, wie nog grijze vuilniszakken heeft liggen, die zijn nog te gebruiken tot 30 april. (foto Julien Maebe)

het-weer-koud-winterweer

Het weer: koud winterweer

Onder impuls van een hogedrukgebied met kern over de Scandinavische landen, wordt koude lucht van polaire oorsprong vanuit het oosten, naar onze streken gestuurd. De temperaturen presteren ondermaats en het vriest tijdens de nacht algemeen. Een zwakke storing zorgt in eerste instantie voor veel bewolking. De volgende dagen is er af en toe zonneschijn.
Vandaag zorgen wolkenvelden voor een grijs weerbeeld. Tegen de avond wordt de bewolking dik genoeg om ook een drupje motregen te lossen of eventueel (…) Lees het hele bericht

crisis-geen-domper-op-ondernemingszin

Crisis geen domper op ondernemingszin

Liefst 60 geïnteresseerden namen maandagavond deel aan de startersavond van Stebo Buurtzaken in Muze. De economische crisis tempert dus niet de ondernemerszin. Na het welkomstwoord door voorzitter Danny Tielens van de Middenstandsraad, kregen de kandidaat-ondernemers meer toelichting door Queenie Dirkx van Unizo. Zij gaf een globaal overzicht van wat komt kijken bij de start van een eigen zaak of onderneming. Meer info kan je ook altijd krijgen bij het Team Lokale Economie in het gemeentehuis (ondernemersloket) of bij Stebo 011-57 19 29.

dave-en-leo-in-de-ban-van-de-bal

Dave en Leo in de ban van de bal

Een 30-tal voetbalfans heeft maandagavond in de kantine van SK Heusden 06 de voorstelling van het boek 'In de ban van de bal' bijgewoond. De sprekers waren dan ook niet de eersten de besten met auteur Dave Peters en gast Leo Van der Elst. De aanwezigen kregen boeiende verhalen opgedist die in sommige gevallen de wenkbrauwen deden fronsen. (meer foto's van Julien Maebe)

de-vriesnacht-als-kunstenaar

De vriesnacht als kunstenaar

Een vriesnacht kan zich ontpoppen tot een ware kunstenaar, dat blijkt 's morgens maar al te duidelijk wanneer ook nog eens de zon over het Bolderdal valt. Bevroren judaspenning, bevroren paddenstoelen en schimmel op een rotte tak. (foto's Jan Leijskens)

sabrina-struyf-schiet-zich-tot-belgisch-kampioen

Sabrina Struyf schiet zich tot Belgisch kampioen

Op het Belgisch kampioenschap handboogschieten Indoor in Merksplas, is Sabrina Struyf uit Heusden-Zolder opnieuw Belgisch kampioen geworden bij de recurve dames. In 2010 behaalde Sabrina al eens goud en dat deed ze nu nog eens over door in de finale jeugdschutster Karianne Van Houtven te verslaan met 6-0. Afgelopen seizoen won Sabrina ook al de gouden medaille op het BK Outdoor. Maar deze is extra speciaal omdat Sabrina in juli haar eerste kindje verwacht.

zilver-voor-linda-claes

Zilver voor Linda Claes

Op de Belgische kampioenschappen G-badminton hebben ook de rolstoelbadmintonners van Smash het behoorlijk gedaan. Smash trok met vijf spelers naar Herne. Linda Claes haalde het zilver bij de dames enkel en de anderen haalden net niet het podium. Toch blikt iedereen terug op een geslaagd BK.

geen-treinen-door-wanhoopsdaad

Geen treinen door wanhoopsdaad

Honderden scholieren en pendelaars zijn vanmorgen moeten terugkeren van de treinhaltes. Er rijden geen treinen tussen Mol en Hasselt en omgekeerd. Onderweg is een persoon onder een trein terechtgekomen. Het is niet duidelijk hoelang de problemen zullen duren. UPDATE Het bleek te gaan om een wanhoopsdaad ter hoogte van de Edward Staintonstraat, daardoor was er geen treinverkeer tussen Heusden en Zonhoven. Op de trein richting Mol zat een 100-tal reizigers. Die mochten pas (…) Lees het hele bericht

gene-bervoets-niet-alleen-op-tv-te-zien

Gene Bervoets niet alleen op tv te zien

Gene Bervoets is de jongste tijd niet van het tv-scherm weg te slaan, maar toch verschijnt hij ook nog op de theaterpodia, zoals in Muze met 'The Juliet Letters' samen met Amaryllis Uitterlinden en een strijkkwartet. De acteur in een aparte gedaante. (foto Lenscollectief)

kvv-blijft-verliezen-2

KVV blijft verliezen

KVV Heusden-Zolder verloor vandaag thuis met 0-4 van Melo Zonhoven. KVV blijft in tweede provinciale B puntenloos laatste met 11 gemaakte goals en 125 tegendoelpunten.

bolderberg-verpulvert-amandina

Bolderberg verpulvert Amandina

In vierde provinciale C deed Bolderberg Amandina duizelen met een 2-9 monsterscore.

fel-bevochten-zege-voor-heusden

Fel bevochten zege voor Heusden

In vierde provinciale A behaalde SK Heusden 06 een fel bevochten 2-1 zege tegen Lommel Kolonie. Anadol verloor met 1-4 van Houthalen VV. En ook Statie Zolder leed een thuisnederlaag,1-3 tegen Lille.

6-doelpunten-in-zolder

6 doelpunten in Zolder

In derde provinciale A speelde Vrijheid Zolder 3-3 gelijk tegen Grote Brogel. Standaard Viversel won met 1-2 bij Peer SV.

hoop-en-wanhoop-bij-olympia

Hoop en wanhoop bij Olympia

In het nationale petanque heeft Olympia een goede zaak gedaan. Het versloeg gisteren Huy met 6-3. Nu nog de laatste match winnen en het behoud is verzekerd. Olympia A in tweede provinciale vergaat het minder. Er werd alweer verloren, deze keer van de damesploeg van Genebos met 4-5. Degradatie naar derde wordt haast onvermijdelijk. Olympia B was vrij.

belgische-g-titels-voor-smash

Belgische G-titels voor Smash

Op het Belgisch kampioenschap G-badminton in Herne hebben de spelers van Smash het uitstekend gedaan. De spelers met een mentale handicap brachten maar liefst 7 1ste en 2 2de plaatsen mee naar Heusden-Zolder. Bij de dubbel heren A werden Bob Biesmans en Thomas Melotte Belgisch kampioen en bij het enkel heren A won Bob de finale van Thomas. Bij de dubbel heren B dubbel werden Fabian Franssen en Nagy Stevie Belgisch kampioen en bij het enkel heren B won Fabian de finale van Stevie. Tenslotte werd Alexandra Mondelaers 1ste bij het enkel dames B.

si-heusden-zolder-blijft-verliezen

SI Heusden-Zolder blijft verliezen

In de tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft SI Heusden-Zolder opnieuw een nederlaag geleden, 7-5 tegen Real Noorderwijk. Maar zoals de vorige matchen lag het ook nu niet onder tegen de derde in de stand. Alleen op het vlak van efficiëntie en defensie schiet de ploeg tekort. Dat betekent ook dat in 2013 alle wedstrijden zijn verloren. Nu woensdag (21u15) komt Eisden Dorp op bezoek in het kader van de beker van Limburg.

carnaval-2013-u-was-weer-geweldig

Carnaval 2013: u was weer geweldig

Naast de deelnemende wagens aan de carnavalsstoet, liet Davy Neuteleers zijn lens inzoomen op een aantal deelnemers. (meer foto's)
En Julien Maebe focuste zijn toestel op de gezichten die het gelaat van het carnaval 2013 bepaalden. (meer foto's)

alleen-de-lokale-jeugd-ontbreekt-in-stoet

Alleen de lokale jeugd ontbreekt in stoet

Het zag er oorspronkelijk naar uit dat de 34ste stoet van De Slamridders de traditie hoog zou houden en dat ze het slecht weer konden weghouden. Helaas toen de stoet een tijdje door Heusden-Centrum aan het trekken was, gingen de hemelsluizen open. Maar dat kon de pret amper temperen, want de opkomst was goed en tussen de 33 deelnemende wagens zaten enkele heuse pareltjes. Opvallend dit jaar was het ontbreken van de lokale jeugdgroeperingen. De genodigden op de eretribune werden door prins Jurgen I, jeugdprins Wout I en hun gevolg flink bestookt met confetti en andere - meer gewenste - spullen. (meer foto's)

de-stevige-stem-van-geike

De stevige stem van Geike

Prachtige stem die Geike, maar wel wat eigenzinnige dame, vrijdagavond wist ze het Muzepubliek te bekoren. (foto Lenscollectief)

de-verscheidenheid-van-projecta

De verscheidenheid van Projecta

Heel wat belangstelling vrijdagavond voor de opening van de fototentoonstelling van Projecta in de foyer van Muze. 7 fotografen tonen daar het beste van wat ze de afgelopen twee jaar 'op de gevoelige plaat' hebben vastgelegd, van natuurfoto's, gebouwen, vliegtuigen, concertfoto's tot curiosa. Het gaat om werk van Bart Claes, Tony Claes, Gino De Decker, Gust Ischen, Jan Leijskens, Fons Put en Henri Vanhoudt. Nog een maand te zien, zeker de moeite waard. En ook nieuwe leden zijn nog erg welkom bij Projecta.

jong-en-oud-danst-bij-de-slamridders

Jong en oud danst bij De Slamridders

Vanavond is de feestzaal van Ons Huis goed volgelopen voor het carnavalsbal van De Slamridders. Niet alleen werd daar op de tonen van de discobar goed gedanst door heel wat gezelschappen -die soms van ver kwamen - de groepen kwamen ook hun volgnummer voor de stoet afhalen. Bovendien werden ook de traditionele 'medailles' uitgereikt tijdens een korte plechtigheid en ook burgemeester Mario Borremans weet nu wat een op- en afmars is, want hij mocht mee op het podium om de carnavalisten een (…) Lees het hele bericht

deskundig-advies-gevraagd-over-ziekenhuisarts

Deskundig advies gevraagd over ziekenhuisarts

De correctionele rechtbank in Hasselt vraagt bijkomend deskundig advies in het dossier van de neus-, keel- en oorarts die zich moest verantwoorden voor valsheid in informatica en informaticabedrog en die bijkomend gedagvaard werd wegens opzettelijke slagen aan een patiënt. Die overleed aan een kwaadaardige tumor. In verband met de patiënt wil de rechtbank van een college van deskundigen weten of de arts fouten zou gemaakt hebben bij diens behandeling, en of er een verband is met het (…) Lees het hele bericht

het-weer-droge-periode-2

Het weer: droge periode

Door anticyclonale invloeden staat er een overwegend droge periode voor de deur en later is er zelfs zonneschijn. Eerst moet het vocht in de onderste lagen van de atmosfeer verdreven worden. Dit vocht is verantwoordelijk voor nevel en mist.
Morgen lage wolken in de ochtend en verspreid komen er nevel en mist voor. Het kan enige tijd duren alvorens de nevel opgeruimd is, maar ook nadien zijn de wolken steeds nog in de meerderheid. Het wordt wel relatief zacht bij 7 graden.
Zondag is het (…) Lees het hele bericht

eva-droogmans-maandag-presentatrice-bij-tvl

Eva Droogmans maandag-presentatrice bij TVL

Vanaf maandag 18 februari is Eva Droogmans te zien als nieuwe presentatrice van het TVL-nieuws. Ze zal dat elke maandag voor haar rekening nemen. Droogmans is afkomstig van Bolderberg, ze is 32 en is an de slag bij Radio 2 Limburg waar ze al een 8-tal jaren Middagpost presenteert. Daarnaast is ze ook te horen als 'offscreen' stem op Canvas.

de-kijk-van-richie-10

De kijk van Richie

Voor één keer geen cartoon van Richie, hij schreef zowaar een limerick als ode aan prins carnaval.

wachthokjes-zijn-klaar

Wachthokjes zijn klaar

Wie in Heusden de trein neemt, hoeft voortaan niet langer in regen of koude te wachten De wachthokjes zijn nu klaar. Er staan er vijf richting Hasselt en twee richting Mol. (foto Julien Maebe)

kinderen-bezoeken-jarige-politiechef

Kinderen bezoeken jarige politiechef

Afgelopen week kreeg Geert Luypaert op de FBI-Academy heel wat gastsprekers te horen van CIA, NCIS en ook Mike Durant, de piloot van de Black Hawk helicopter die in Mogadishu (Somalië) werd neergehaald en 9 dagen werd vastgehouden. Woensdag was dan een bijzondere dag. Geert was jarig, zijn twee kinderen kwamen op bezoek in het gezelschap van zijn broer. Zo konden ze meteen toeschouwer zijn op 'the lions' leap' een loop van iets dan vijf kilometer waarbij hij weer als eerste over de meet kwam. En een voordeel van het tijdsverschil: nu was hij 30 uur jarig ...

fairtradetoffee-voor-berenhuis

Fairtradetoffee voor Berenhuis

In Muze zijn gisterenavond de fairtradetoffees 2013 uitgereikt aan organisaties die door de provincie Limburg bekroond worden omwille van de promotie van fairtradeproducten. Muze mocht 'gastheer' zijn omdat het vorige jaar won. Er waren dit jaar drie 'toffees' in drie categorieën en jawel, er blijft weer eentje in Heusden-Zolder. In de categorie 'Creatief' ontving Het Berenhuis de fairtradetoffee voor zijn uiterst creatieve initiatief 'ik zag twee beren (…) Lees het hele bericht

de-carnavalstoet-praktisch

De carnavalstoet praktisch

Zaterdag trekt dus de 34ste carnavalsstoet door de straten van Heusden. Die wordt vanaf 12 uur gevormd op het Schachtplein en het Marktplein. Dan trekt de stoet de Koolmijnlaan op waar om 14u11 de officiële start aan het Sint-Barbaraplein, voorafgegaan door de reclamekaravaan. Vervolgens gaat het verder over de Koolmijnlaan, Brugstraat, Sint-Willibrordusplein, Guido Gezellelaan, Sint-Jansblok, Veenderweg, Sint-Jansstraat, Kapelstraat en ontbinding op het Koning Boudewijnplein. Tijdens de stoet wordt (…) Lees het hele bericht

einde-samenwerking-toerisme-midden-limburg

Einde samenwerking Toerisme Midden-Limburg

Op donderdag 28 februari om 19 uur vergadert de gemeenteraad met liefst 40 punten op de agenda. De meeste punten gaan over het verkiezen van afgevaardigden voor de bestuursorganen van de verschillende intercommunales. Daarnaast staat het nu ook vast dat de samenwerking met Toerisme Midden-Limburg op 14 maart stopt. Daarmee komt niet alleen een einde aan een jarenlange toeristische samenwerking met de andere gemeenten in West-Limburg maar ook aan een discussie die de voorbije jaren voortdurend oplaaide. Heel wat raadsleden en partijen vonden dat de resultaten niet opwogen tegen de kosten en daarom werd aangesloten bij Toerisme Limburg.

de-speciale-stem-van-geike

De speciale stem van Geike

Morgenavond om 20u15 staat Geike op het podium van Muze met 'For the beauty of confusion'. Geike Arnaert maakte meer dan 10 jaar furore als stem en frontvrouw van Hooverphonic. Maar ondanks het succes ging ze solo eigen muzikale wegen verkennen. Daaruit is het meeslepende album geboren dat zijn naam gaf aan de concerttournee. Ze laat zich daarbij begeleiden door een zeskoppige band. Tickets € 21, € 18. (foto Lalo Gonzalez)

kinderen-maken-cupcakes-in-t-klim-op-ke

Kinderen maken cupcakes in 't Klim-Op-Ke

Het is krokusvakantie en dus is er in de buitenschoolse kinderopvang 't Klim-Op-ke wat meer tijd om creatief bezig te zijn. De kinderen werken er deze week rond het thema 'winterhartjes' en maken er de heerlijkste cupcakes.

fototentoonstelling-in-opbouw

Fototentoonstelling in opbouw

De leden van fotoclub Projecta zijn 'gefocust' bezig met de opbouw van hun tentoonstelling 'Blikvanger' in de foyer van Muze. Vrijdagavond gaat de expo open en kan iedereen komen kijken naar de architectuurfotografie, natuurfotografie, macro, HDR, panorama, concert, ... (foto Bart Claes)

senioren-kunnen-petanque-spelen-in-de-regen

Senioren kunnen petanque spelen in de regen

Vandaag heeft het petanqueveld aan De Zandloper een mooie overkapping gekregen. Zo kunnen de senioren ook bij regenweer hun balletje gooien. (foto's Michel Gerits)

schouwbrand-in-de-bavostraat

Schouwbrand in de Bavostraat

De brandweer is vanavond uitgerukt naar de Bavostraat waar brand was ontstaan in de schoorsteen van een woning. De pompiers konden het vuur vrij snel onder controle krijgen zodat het zich niet kon uitbreiden. (foto Michiel Reynders)

maatschappelijk-onderzoek-naar-schutter

Maatschappelijk onderzoek naar schutter

Voor een 28-jarige Beringenaar, die op 2 april 2011 aan de Koerselsebaan in Heusden enkele leden van zijn schoonfamilie onder vuur nam, komt er eerst een maatschappelijk onderzoek. Pas daarna zal de strafrechter in Hasselt zich over het dossier buigen. Met dat onderzoek wil de rechter een kijk krijgen op de familiale situatie van de man, die liet via zijn advocaat weten dat hij zich opnieuw verzoend heeft met zijn echtgenote. De advocaat van de schoonfamilie vroeg voor drie leden van die (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-13-februari-2013

Vandaag gezien

Ze worden heel zeldzaam, maar ze zijn er nog, mensen die op Aswoensdag een assenkruisje gaan halen. (foto Julien Maebe)

het-weekend-van-de-slamridders

Het weekend van De Slamridders

Vandaag is het Aswoensdag en een groot deel van het carnavalsgebeuren ligt achter de rug. Maar in Heusden moet het hoogtepunt nog komen. De Slamridders pakken nu vrijdag om 20u11 immers uit met hun carnavalsbal in Ons Huis. En zaterdag volgt dan de carnavalsstoet door de straten van Heusden, die vertrekt om 14u11 (officiële start aan het Sint-Barbaraplein. Morgen brengen we het exacte parcours van de stoet. Het zal alleszins een hoogdag worden voor Prins Jurgen I, Jeugdprins Wout I, adjudant Timmy en first lady Valerie.

tijd-om-vuilniszakken-af-te-halen

Tijd om vuilniszakken af te halen

De periode van de bedeling van nieuwe huisvuilzakken komt er weer aan. Ieder gezinslid heeft recht op een rol met 10 grote zakken, met een maximum van 5 rollen per gezin. Op volgende plaatsen en uren kan je de huisvuilzakken gaan afhalen: De Zandloper, 19 februari van 11 tot 19 uur, Basisschool Reitveld Boekt, 20 februari van 12 tot 15 uur, Ons Huis Berkenbos, 21 februari van 11 tot 15 uur, Gemeentehuis Zolder, 23 februari van 9 tot 12 uur, Circuit Zolder, 25 februari van (…) Lees het hele bericht

het-weer-zachter-na-het-weekend

Het weer: zachter na het weekend

Onder impuls van een uitloper van een hogedrukgebied met kern over Rusland, wordt koude lucht van polaire oorsprong naar onze streken gestuurd. Het is rustig en koud winterweer. Na een storing op donderdag kan stilaan wat mildere lucht onze streken bereiken en komt het kwik wat hoger uit.
Morgen is er ruimte voor wat zon, maar er komen ook lage wolken voor en die kunnen hier en daar hardnekkig zijn. Na de middag komt er stilaan meer bewolking vanuit het westen opzetten. Het blijft echter droog en de (…) Lees het hele bericht

liftende-dievegge-moet-de-cel-in

Liftende dievegge moet de cel in

Een vrouw van 45 uit Hasselt is vandaag door de strafrechter bij verstek veroordeeld tot 3 jaar effectieve celstraf. Ze had in 2011 en 2012 mensen beroofd die haar een lift gaven. Dat gebeurde 7 keer in Heusden-Zolder en nog eens in Houthalen. Terwijl ze bij de mensen in de auto zat, maakte ze haar beklag dat ze ziek en hulpbehoevend was, maar ondertussen stal ze geld, portefeuilles, handtassen en papieren. De vrouw had in het verleden al heel wat meer op haar kerfstok gezet. Ze moet aan twee slachtoffers 900 euro betalen

vandaag-gezien-12-februari-2013

Vandaag gezien

Het wisselen van de seizoenen in één beeld gevat, op dezelfde takken de overblijfselen van de herfst en de eerste botten van de nieuwe lente. (foto Julien Maebe)

info-avond-voor-startende-ondernemers

Info-avond voor startende ondernemers

Op maandag 18 februari van 19 tot 22 uur organiseren UNIZO. de Middenstandsraad en Stebo een informatieavond 'Starten als ondernemer' in de Arolsenzaal van Muze. Kandidaat-ondernemers krijgen er een globaal overzicht van wat het starten van een eigen zaak of onderneming meebrengt: opstartvoorwaarden en opstartformaliteiten, hoofd- of bijberoep, sociaal statuut, keuze eenmanszaak / vennootschap, BTW/belastingen en steunmaatregelen. Nadien staat een startersadviseur ter beschikking om vragen te beantwoorden. Deelnemen is gratis maar wel hier vooraf inschrijven.

of-wordt-het-peter-van-eylen

Of wordt het Peter Van Eylen?

Gisteren stelden we al een eerste kandidaat uit Heusden-Zolder voor die genomineerd is voor de award van de 'Limburgse Jonge Ondernemer van het Jaar'. En ook de tweede van vier kandidaten is een ondernemer van hier: Peter Van Eylen van LED Techno uit de Mijnwerkerslaan. Dat bedrijf is een toeleverancier voor laboratoria die betrokken zijn bij de voedselveiligheid en kwaliteit. LED Techno onderscheidt zich van andere bedrijven doordat het zowel verbruiksgoederen, electronica als media levert, op maat van de klant in feite. Sinds kort wordt ook geleverd aan de biotech industrie.

de-blije-bloemen-komen-eraan

De 'Blije Bloemen' komen eraan

Valentijn komt eraan en dat betekent dat Heusden-Zolder als Faitrade gemeente zich ook weer aansluit bij de 'Blije Bloemen-actie'. Het gaat om rozen die te koop worden aangeboden en waarvan gegarandeerd is dat ze milieuvriendelijk geteeld zijn en dat de medewerkers er een eerlijk loon voor ontvangen hebbben. Die Blije Bloemen kan je kopen in Bloemenzaak Bopha Heusden, Carrefour Market Heusden en Proxy Delhaize Bolderberg. Vrijdag zijn in het Sint-Franciscuscollege al 510 fairtrade rozen uitgedeeld. Ze waren vooraf door het leerlingenparlement verkocht ten voordele van de Damiaanactie. En op het Valentijnskaartje kon de schenker een liefdesboodschap kwijt.

sven-martens-genomineerd-voor-ondernemersaward

Sven Martens genomineerd voor ondernemersaward

Sven Martens van het apotheekdistributiebedrijf 2Pharma uit de Kapelstraat is één van de vier genomineerden voor de award 'Jonge Ondernemer van het Jaar' van JCI Limburg. Met ervaring bij Omega Pharma startte hij zijn eigen bedrijf op dat apotheken bevoorraad met bepaalde producten. In vijf jaar tijd groeide hij uit van een eenmanszaak tot een bedrijf met 24 medewerkers dat ook over de grenzen bekend is.Voor de award moet hij het opnemen tegen Hans Similon (Mobile Vikings), Jo Peters (Deusjevoo) en Peter Van Eylen (LED Techno). De prijs wordt op 25 maart in Hasselt uitgereikt. Dat wordt om nog andere redenen een bijzondere avond want gastsprekers zijn Luc Hooybergs (CEO van Nike Laakdal) en Thyl Gheyselinck die de vergelijking zal maken tussen de sluiting van de mijnen en die van Ford.

st-franciskusziekenhuis-27-nieuwe-personeelsleden

St-Franciskusziekenhuis: 27 nieuwe personeelsleden

Ook de ziekenhuizen ontkomen niet aan de crisis en de bijhorende besparingen. Volgens Zorgnet, de koepel van Vlaamse ziekenhuizen en rusthuizen, zouden er 700 banen geschrapt worden in alle Vlaamse ziekenhuizen. Een rondvraag in de ziekenhuizen leert dat de situatie nogal uiteenlopend is. In het Sint-Franciscusziekenhuis komen er zelfs 27 personeelsleden bij, het gaat dan vooral over verpleegkundigen.

bijna-anderhalf-jaar-werken-in-kanaalweg

Bijna anderhalf jaar werken in Kanaalweg

De inwoners hebben er al jaren naar uitgekeken, maar in april begint de aannemer aan de vernieuwing van de Kanaalweg. Als het weer het de komende weken toelaat, dan zal eerst nog gewerkt worden aan de nutsvoorzieningen (water, gas, elektriciteit, kabel, telefoon). De wegenwerken starten aan de grens met Lummen omdat dat het hoogste punt van de riolering is en kan aangesloten worden op het nieuwe pompstation bij Het Heike. De Kanaalweg is 2,2 km lang en daarom worden de werken in 3 fases opgesplitst: (…) Lees het hele bericht

winter-op-t-meylandt

Winter op 't Meylandt

Ook het kasteeldomein Meylandt is in de greep van de winter en werkt erg inspirerend voor fotografen, zoals vandaag Gust Ischen. (meer foto's)

twee-nederlagen-voor-petanque-olympia

Twee nederlagen voor petanque Olympia

In het petanque verloor Olympia in de nationale afdeling de belangrijke inhaalmatch tegen Aalst met 4-5. Met dezelfde cijfers verloor Olympia B in derde provinciale van naaste achtervolger Tongeren, maar blijft toch op de derde plaats in de rangschikking. Olympia A (tweede provinciale) was vrij.

vandaag-gezien-10-februari-2013

Vandaag gezien

Afgelopen nacht heeft het goed gevroren en dat laat zijn sporen na in de natuur, zoals bij dit mos. (foto's Jan Leijskens)

bolderberg-speelt-gelijk

Bolderberg speelt gelijk

In vierde provinciale C heeft FC Bolderberg 1-1 gelijkgespeeld op het terrein van Engsbergen.

kvv-kan-zelf-ook-nog-scoren

KVV kan zelf ook nog scoren

In tweede provinciale B heeft KVV Heusden-Zolder met 6-3 verloren bij Nieuwerkerken. Akkoord, KVV kreeg 6 doelpunten tegen maar slaagde er toch ook maar in om er zelf 3 te scoren. Ze vinden dus het doel nog.

anadol-wint-spektakelderby-in-heusden

Anadol wint spektakelderby in Heusden

In vierde provinciale A stond vandaag een derby op het programma met SK Heusden 06 tegen Anadol. En de toeschouwers die de koude hadden getrotseerd, kregen een spektakelstuk geserveerd, het werd uiteindelijk 3-5, een verdiende overwinning voor een goed spelend Anadol. In dezelfde reeks behaalde Statie Zolder een klinkende 3-0 zege tegen Ellikom/

politiechef-legt-internationale-contacten

Politiechef legt internationale contacten

Op de FBI-Academy zit de vierde week erop, en Geert Luypaert heeft samen met de rest een bezoek gebracht aan het FBI hoofdkwartier in Washington DC. Volgens hem redelijk indrukwekkend en dus wellicht iets groter dan 'den buro in Heusden'. Hij heeft ondertussen een powerpointvoorstelling gegeven over 'this is Belgium', maar het is niet duidelijk of er flink mee gelachen is. Iedere 'flik' moet zijn eigen was doen en ook de toiletten zijn enigszins anders. Tijdens de vrijetijdsbezoeken werd onder meer een oorlogssite van de Burgeroorlog bezocht en ook een brouwerij. En er is tussendoor ook ruimte en tijd geweest voor internationale verbroederingen. (foto boven) (meer foto's)

nederlaag-voor-vrijheid-en-viversel

Nederlaag voor Vrijheid en Viversel

In 3de provinciale A leed Vrijheid Zolder zaterdagavond een 2-0 nederlaag bij K.F.C Hechtel, in elke helft viel één doelpunt. Viversel verloor thuis van Park Houthalen met 0-3.

vandaag-gezien-9-februari-2013

Vandaag gezien

Als een simpele steen door de vrieskoude een kunstwerk wordt. (foto Jan Leijskens)

weer-net-niet-voor-si-heusden-zolder

Weer net niet voor SI Heusden-Zolder

In het zaalvoetbal blijft een fel verzwakt SI Heusden-Zolder in de hoek zitten waar de klappen vallen. De thuisploeg speelde zeker niet onaardig tegen de technisch vaardige bezoekers maar stond op cruciale momenten onnodige tegendoelpunten toe. Bij een 3-6 tussenstand leek de wedstrijd gespeeld maar in de laatste 2 minuten zette SI alsnog een eindspurt in en binnen de minuut kon het milderen tot 5-6. De verdiende gelijkmaker kwam er echter niet. Met Olivier Pauwels werd wel een eerste transfer gedaan met het oog op het nieuwe seizoen.

acv-wil-volkstuintjes-aan-domherenhof

ACV wil volkstuintjes aan Domherenhof

Het ACV vraagt aan het gemeentebestuur van Heusden-Zolder om met een project rond volkstuintjes te starten. De vakbond ziet daarvoor mogelijkheden op het terrein aan het Domherenhujs die eigendom zijn van de gemeente. Daar zou plaats zijn voor een 50-tal volkstuintjes en één grotere van zowat een ha waar een aantal mensen in het kader van een sociaal tewerkstellingsproject biogroenten kunnen telen. De tuintjes zelf zelf zouden voor een democratische prijs verhuurd moeten worden door de gemeente. Zo kunnen mensen die zelf geen plaats hebben toch tuinieren, bovendien kunnen de verschillende 'tuinders' samenwerken en ontstaat er sociaal contact.

groeten-uit-portugal-2

Groeten uit Portugal

Terwijl wij hier klappertanden van de koude, stuurt Georges Veltjen ons een hartverwarmende foto vanuit 'zijn' Portugal, de streek van Penacova.

blikvanger-de-mooiste-foto-s-van-projecta

Blikvanger: de mooiste foto's van Projecta

Fotoliefhebbers moeten binnenkort zeker naar de foyer van Muze want op vrijdag 15 februari om 20 uur opent daar de tentoonstelling 'Blikvanger' van fotogroep Projecta. Het is de tweede keer dat Projecta een groepstentoonstelling houdt. De leden hebben de blik en de lens steeds op scherp voor een omstandigheid, een gebeuren, een situatie, ... die leggen ze dan op dat ene moment creatief vast. Geregeld zie je trouwens van enkelen van hen ook de foto's op deze website. Op de expo hangen foto's van Bart Claes, Tony Claes, Gino De Decker, Gust Ischen, Jan Leijskens, Fons Put en Henri Vanhoudt. Te kijk tot en met 15 maart, elke dag van 14 tot 20 uur

er-komt-beweging-in

Er komt beweging in ...

De kaders van de schuilhokjes aan de treinhalte zijn vandaag rechtgezet. Je kunt er al gaan instaan, maar zolang er geen dak opligt of geen glas instaat, ben je nog niet echt goed beschermd. (foto Julien Maebe)

vandaag-gezien-8-februari-2013

Vandaag gezien

Het is dezer dagen bijzonder grillig weer, maar wie goed oplet en het fototoestel bij de hand houdt, kan ook bijzondere opnamen maken, zoals Jan Leijskens vandaag deze gesmolten hagelsneeuw kiekte.

carnaval-in-pagadder

Carnaval in Pagadder

Volop carnavalsambiance ook in kleuterschool Pagadder, daar hielden de kleuters een optocht en daarna gingen ze er nog eens flink tegenaan tijdens het dansen. (meer foto's)

carnaval-in-de-linde

Carnaval in De Linde

De leerlingen van De Linde op de Lindeman zorgden vandaag voor een heus carnavalscircus. Nadien kon er gedanst worden in al die gekke pakjes. De lol bleef maar duren. (meer foto's)

muze-jazz-orchestra-eert-frank-zappa

Muze Jazz Orchestra eert Frank Zappa

Morgen om 20u15 brengt The Muze Jazz Orchestra 'Plays Zappa' in Muze, en donderdag 21 februari doen ze dat nog eens over in De Kruisboog in Tienen. Het is dit jaar 20 jaar geleden dat de geniale componist Frank Zappa naar de eeuwige klankkast is verhuisd. Maar zijn muziek blijft wereldwijd muzikanten inspireren en dus ook het MJO. De vaste bezetting wordt voor deze tournee aangevuld met vibrafonist Bart Quartier. Remo Perrotti maakte voor deze productie enkele nieuwe clips in de geest van Zappa. Tickets: € 16, € 13.

vijf-tenniskampen-voor-de-jeugd

Vijf tenniskampen voor de jeugd

De tennisschool Q-ten van TC Heusden organiseert dit jaar een 5- tal jeugdkampen, ook voor niet-leden. Tegelijk is het een mooi alternatief voor ouders die geen opvang hebben voor hun kinderen tijdens de vakantie. Er is dan ook opvang vanaf 8 uur en voor kinderen jonger dan 12 wordt een fiscaal attest afgeleverd. Het eerste kamp valt in de eerste week van de paasvakantie (2 tot 5 april). In de zomer staan 5 kampen op het programma: tennis-crea-kamp van 1 tot 5 juli, tennis-sport-kamp 1 en (…) Lees het hele bericht

het-weer-wisselvallig-en-koud

Het weer: wisselvallig en koud

Polaire lucht over onze streken staat garant voor lage temperaturen. Dankzij de invloed van een hogedrukgebied is het tijdelijk rustig op de weerkaarten, maar vanaf zondag komt daar verandering in. Na het weekend volgen enkele wisselvallige dagen en op het einde van de week wordt het stilaan wat minder koud.
Vandaag domineren wolken in de ochtend en zijn er enkele sneeuwbuien of buien van smeltende sneeuw mogelijk. Stilaan blijft het droog en zijn er ook enkele opklaringen. De maxima liggen rond 3 (…) Lees het hele bericht

begin-maar-te-oefenen-voor-de-vijverrun

Begin maar te oefenen voor de Vijverrun

Op zondag 17 maart weerklinkt opnieuw het startshot voor de 9de editie van de VijverRun aan de Witte Zaal in Bolderberg. Het is in feite een recreatieve bosloop, maar de koninginnenloop over 33 km kan je moeilijk bestempelen als een ‘walk in the park’. Maar geen probleem voor wie nog niet klaar is voor die afstand, je kunt ook kiezen tussen 5 of 12 km en uiteraard is er ook weer een kidsrun over 1 km voor de jongsten. En wie niet wil lopen, voor de toeschouwers is het ook een plezante bedoening. Voorinschrijvingen kunnen via het e-loket. Meer info bij sport[!]heusden-zolder.be of 011 80 80 85.

winterse-start-van-het-carnaval

Winterse start van het carnaval

Carnaval valt vroeg dit jaar en dus ook de krokusvakantie. Dat betekent dat vandaag in heel wat scholen van Heusden-Zolder carnval gevierd wordt met verkleedpartijen en optochtjes. Met de sneeuw en de koude wordt het alleszins een winters carnaval, we zijn benieuwd naar de foto's.
redactie [!] heusden-zolder.eu

schuilhuisjes-in-de-maak

Schuilhuisjes in de maak

Geen bouwpakketten van Ikea of Gamma die aan de treinhalte in Heusden afgeleverd zijn. Maar wel de onderdelen voor de gloednieuwe schuilhuisjes. Ze waren de afgelopen dagen al meer dan welkom geweest. Nog even geduld dus. (foto Bjorn Pennings)

rita-vanhove-vervangt-isabelle-thielemans-in-raad

Rita Vanhove vervangt Isabelle Thielemans in raad

Door haar nieuwe job bij VOKA, neemt Isabelle Thielemans ook ontslag als gemeenteraadslid voor de CD&V. De werkgeversorganisatie vraagt haar personeel om geen politieke mandaten te bekleden om de 'neutraliteit' te bewaren. Thielemans heeft ondertussen haar 'afstand van mandaat' bij de gemeentesecretaris afgegeven.Waarschijnlijk zal ze tijdens de gemeenteraad van februari worden opgevolgd door Rita Vanhove. Na Marc Vanderstraeten en Anita Beutels is Isabelle Thielemans al de derde van zes CD&V-verkozenen die aan het mandaat van raadslid verzaakt.

isabelle-thielemans-wordt-directeur-bij-voka

Isabelle Thielemans wordt directeur bij VOKA

Voormalig schepen Isabelle Thielemans heeft niet lang zonder werk gezeten na de coalitiewissel. Ze wordt op 18 februari directeur belangenbehartiging, talent en diensten bij werkgeversorganisatie VOKA - Kamer van Koophandel Limburg. Ze volgt er Jeroen Bloemen op die zelf ondernemer wordt. Bij VOKA treft Isabelle Thielemans nog enkele dorpsgenoten. Afgevaardigd-bestuurder Johann Leeten is van Zolder afkomstig en ook Heusdenaar Olivier Frederix is er aan de slag, hij verliet in de vorige legislatuur de gemeenteraad voor een job bij VOKA. En ook An Huveners, directeur directeur internationaal ondernemen en administratie bij VOKA woont in Heusden-Zolder.

marie-claire-claes-blogt-vanuit-tanzania

Marie-Claire Claes blogt vanuit Tanzania

Marie-Claire Claes uit Boekt is niet aan haar proefstuk toe wanneer het gaat om ontwikkelingshulp. Momenteel vertoeft ze weer een paar weken in Tanzania. Mailen naar het thuisfront lukt niet altijd, daarom zal ze haar ervaringen wekelijks op haar blog te posten, te vinden op http://malimuleba.weebly.com

landelijke-kinderopvang-zoekt-onthaalouders

Landelijke Kinderopvang zoekt onthaalouders

Landelijke Kinderopvang is op zoek naar nieuwe onthaalouders in Heusden-Zolder. Al meer dan 35 jaar zorgt Landelijke Kinderopvang voor kwalitatieve opvang in Vlaanderen: iIn 10 kinderdagverblijven, bij meer dan 2200 onthaalouders en via buitenschoolse opvang op meer dan 140 locaties. Onthaalouders vangen kinderen tussen 0 en 3 op in hun eigen gezin. Voor en na schooltijd en op vakantiedagen kunnen dat ook oudere kinderen zijn. De vraag naar opvang blijft maar groeien en daarom zoekt Landelijke Kinderopvang nieuwe ouders. Ze kunnen alles te weten komen en alle vragen stellen tijdens een infobijeenkomst op dinsdag 19 februari om 19u30 in Muze

geboeid-luisteren-naar-een-verhaal

Geboeid luisteren naar een verhaal

Op woensdag is het Bibdag voor alle kinderen van de laatste kleuterklas en het eerste leerjaar. Vandaag vertelde Katrien met de kamishibai het verhaal van 'Bo kan alles' van Geert De Kockere. Na afloop kregen de jongens en meisjes nog een bladwijzer van Bo. Misschien een handig hulpmiddel als ze zelf aan het lezen gaan.

vandalen-slaan-vensters-in

Vandalen slaan vensters in

Vanmorgen werd de politie van een nieuw geval van vandalisme op de hoogte gebracht. In de Pastoor Van Mierlolaan hadden onbekenden een aantal vensters van een gebouw ingeslagen.

weer-inbraken-op-snelwegparkings

Weer inbraken op snelwegparkings

Afgelopen nacht hebben dieven minstens drie keer toegeslagen op de parkings langs de E 314 in Zolder en Zonhoven. Telkens drongen ze binnen in de stuurkabine van een vrachtwagen. Ze gingen aan de haal met portefeuilles, geld en een GSM.

brandweervrijwilliger-tot-65-jaar

Brandweervrijwilliger tot 65 jaar

Goed nieuws voor brandweervrijwilligers die geen zin hebben om er op hun zestigste mee te stoppen.Tot nu toe moesten ze verplicht op hun zestigste 'met pensioen'. Maar morgen verschijnt een nieuw besluit van van minister van Binnenlandse Zaken Milquet in het Staatsblad, waardoor ze tot nu 65ste actief mogen blijven. Ze moeten dan wel slagen in een medische test, en telkens kan het engagement met een jaar verlengd worden. Een gemeente kan wel bijkomende voorwaarden opleggen. Mensen die na 17 februari 2012 60 zijn geworden, kunnen hun dienst zelfs hervatten.

schepen-misnoegd-over-sluiting-expo-in-houthalen

Schepen misnoegd over sluiting expo in Houthalen

Schepen van onderwijs Marleen Hoydonckx reageert ontgoocheld op de sluiting van de foto-expo van afgestudeerden van het CVO Heusden-Zolder op de mijnsite van Houthalen. "Ik vind het heel erg jammer dat deze sluiting is gebeurd, omwille van het feit dat cultuur-kunst-onderwijs géén grenzen mag kennen. Het is toch onze betrachting om zoveel mogelijk mensen te laten genieten en/of deel te nemen hieraan." De schepen hoopt dat in de toekomst de samenwerking op cultureel of onderwijskundig vlak wel beter kan verlopen en zet alvast zelf daarvoor de deuren open.

heemkundekring-zoekt-oorlogverhalen

Heemkundekring zoekt oorlogverhalen

Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat de eerste wereldoorlog uitbrak. De geschied- en heemkundige kring van Heusden is bezig met de voorbereidingen voor een terugblik. De vereniging is daarom op zoek naar foto's en verhalen van Heusdenaren wiens ouders, grootouders, ... daar iets van hebben meegemaakt. Contact via sylvainhuybrechts[!]hotmail.com

het-weer-winters

Het weer: winters!

Langs de westelijke flank van een depressie met kern over Denemarken wordt koude lucht van polaire oorsprong naar onze streken getransporteerd. Hierbij ontstaan gemakkelijk buien, die ook een winters karakter hebben. Bovendien komt het kwik lager uit en neemt de kans op nachtvorst toe.
Morgen is het betrokken met eerst regen en sneeuw of tijdelijk zelfs smeltende sneeuw. Later wordt het droog en na de middag is er ruimte voor de zon. Maxima rond 5 graden en een gure wind.
Donderdag (…) Lees het hele bericht

verkeer-in-heusden-werd-geteld

Verkeer in Heusden werd geteld

Nogal wat mensen vroegen zich af wat die 'rare snuiters in apparaatjes stonden te spreken op een aantal kruispunten in Heusden-Centrum vandaag. Wees gerust, het waren verkeerstellers die tijdens de ochtend- en avondspits op cruciale punten het verkeer telden en de nummerplaten inspraken. Die nummerplaten moeten duidelijk maken waar het verkeer naartoe reed. De resultaten worden opgenomen in een nieuw mobiliteitsplan. En dat moet dan weer duidelijk maken of een omleidingsweg rond Heusden nodig is. Maar dat idee is de voorbije decennia al verschillende keren opgedoken.

27-bestuurders-te-snel

27 bestuurders te snel

Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles in ’t Barrierstraatje, Inakker, Mijnwerkerslaan, Koolmijnlaan en G. Gezellelaan. 606 voertuigen passeerden het flitstoestel. 27 bestuurders hielden zich niet aan de snelheidsbeperking. 1 bestuurder kreeg een extra boete wegens gsm’en aan het stuur.

de-dinoverhalen-van-bart-demyttenaere

De Dinoverhalen van Bart Demyttenaere

Deze week is jeugdauteur Bart Demyttenaere vier dagen te gast in de bibliotheek. Hij trakteert alle leerlingen van het eerste leerjaar en hun ouders of grootouders op een leuke voorstelling. Bart voert één van zijn dinoverhalen op als een echte theatershow. Daarna kiezen de kinderen een boek samen met hun familie of leerkracht. De kinderen lezen thuis het boek en brengen het zelf terug naar de bib

berenhuis-zoekt-voorlezers

Berenhuis zoekt voorlezers

2013 is uitgeroepen tot het Jaar van het Voorlezen en dat wil Het Berenhuis aan de Koerselsebaan niet zomaar voorbij laten gaan. Tijdens het derde verjaardagsfeestje van Het Berenhuis zal er op verschillende vertelpunten langs De Berenwandeling voorgelezen worden uit de avonturen van de beren en hun harige vrienden. Daarvoor zoekt het huis vrijwillige voorlezers. wie komt in aanmerking? Iedereen tussen 6 en 106 jaar oud die zich minstens 2 uur kan vrijmaken op zaterdag 18 en/of zondag 19 (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-5-februari-2013

Vandaag gezien

Hoewel het nog niet maart of april is, is het weer momenteel bijzonder grillig met afwisselend wolken en zon, regen, sneeuw en hagel. Zo kreeg Bolderberg vanmorgen rond kwart over 10 een fikse hagelbui te verwerken. (foto Jan Leijskens)

binnenkort-damhertsuiker-in-pepsi

Binnenkort Damhertsuiker in Pepsi

Het hangt ondertussen al enkele jaren in de lucht, maar het ziet er nu heel concreet uit dat Damhert binnenkort zijn tagatosesuiker gaat leveren aan frisdrankengroep Pepsico en zuivelgroep Yoplait. Daarvoor moet de productie van tagatose - caloriearme suiker afkomstig uit melk - sterk worden opgedreven. Dat zal in eerste instantie gebeuren in de fabriek die Damhert in Italië heeft, later komt er ook nog een fabriek in ons land bij, waar is nog niet duidelijk. Maar de LRM, de Boerenbond en de GIMV zouden bereid zijn om mee te investeren.

weer-problemen-met-de-trein

Weer problemen met de trein

Heel wat scholieren en pendelaars zijn vanmorgen in Hasselt te laat op school of op het werk gekomen doordat er weer maar eens problemen waren met de trein. Deze keer zou een 'obstakel op het spoor' de oorzaak geweest zijn dat de trein van iets over half 8 stilstond in Leopoldsburg. Uiteindelijk is een vervangbus langsgekomen, maar die had onvoldoende capaciteit om alle reizigers mee te nemen.

cvo-expo-niet-welkom-in-houthalen

CVO-expo niet welkom in Houthalen

De fototentoonstelling van de afgestudeerden fotografie van het CVO op de mijnsite van Houthalen is al afgelopen. Ze was vorige vrijdag geopend en kende heel wat belangstelling. Maar het CVO van Houthalen vond het blijkbaar niet kunnen dat leerlingen van een 'concurrerende' school kwamen tentoonstelling en dus werden ze buiten geflikkerd. Van goed nabuurschap gesproken!

vandaag-gezien-4-februari-2013

Vandaag gezien

"Hoe ouwer, hoe gekker," zeggen ze wel eens. En inderdaad, het vrijwilligerswerk bij De Zandloper is duidelijk multifunctioneel. (foto Francois Willems)

overtreders-tegen-de-lamp

Overtreders tegen de lamp

De politie voerde verkeerstoezicht uit op het St.-Willibrordusplein en Graaf de Theuxlaan. 5 bestuurders begingen overtredingen zoals rechts voorbijsteken (2), parkeren op fietspad (1), gsm’en aan het stuur (1) en negeren van het rood verkeerslicht (1). Eén reproductieplaat van een aanhangwagen was niet reglementair.

groeten-uit-washington

Groeten uit Washington

In de weekends mag de riem er al eens af tijdens de opleiding in de FBI-Academy, en dan maken politiechef Geert Luypaert en zijn maten al eens een uitstapje. Zoals bijvoorbeeld naar Washington waar ze ook passeerden aan het Witte Huis. President Obama had hen nog op de koffie geïnviteerd, maar ze hadden te weinig plaats in hun programma.

golf-van-faillissementen-in-de-horeca

Golf van faillissementen in de horeca

Vorige week is het nog maar eens duidelijk geworden uit de nationale cijfers: het aantal faillissementen blijft maar in stijgende lijn gaan. Daarbij blijken vooral de bouwsector en de kleinhandel klappen te krijgen. En dat ook de horeca het moeilijk heeft, blijkt ook uit het lijstje van bedrijven uit Heusden-Zolder dat de jongste maanden op de rechtbank van koophandel is gepasseerd voor uitspraak of afhandeling, al mag je in deze gemeente duidelijk alle horecazaken niet over dezelfde kam (…) Lees het hele bericht

spaghetti-als-start-van-de-antipest-week

Spaghetti als start van de antipest week

Leerlingen en leerkrachten van de gemeenteschool Beekbeemden smulden samen van spaghetti - klaargemaakt door een ouder en geserveerd door grootouders. Dat was meteen de start van de Vlaamse Week tegen Pesten. Een week lang gaan de leerlingen tijdens de speeltijden samen dansen en zingen op hedendaagse hits en doen ze de 'Move tegen Pesten'. (foto An Vanoppen)

nardazzo-laat-escargots-swingen

Nardazzo laat escargots swingen

Het Carlo Nardozza Quintet bracht zondagavond in het overvolle MuzeCafé enkel eigen jazzcomposities. Een altijd zeer energieke Alano Gruarin is eigenlijk een ritmesectie op de piano, prachtig overvloeiend naar de vingervlugge Marco Cirrone op gitaar en op de kook gebracht door Mister Nardozza himself. En als je wil weten hoe escargots walsen kan je nog altijd de laatste nieuwe CD van Carlo Nardozza aanschaffen, wel in beperkte oplage uitgebracht. (meer foto's van Ria De Clerck)

kbbc-zolder-is-nog-ongeslagen

KBBC Zolder is nog ongeslagen

KBBC Zolder heeft voor dit seizoen nog eens een stap terug gezet, maar dat is op sportief vlak zeker geen slechte keuze geweest. Na 16 wedstrijden in tweede provinciale B staat Zolder alleen op kop, met het maximum van de punten. Vandaag ging Zolder bij Bacma Maaseik B winnen met 27-61

vijf-tegendoelpunten-voor-kvv

Vijf tegendoelpunten voor KVV

In tweede B kreeg KVV Heusden-Zolder een 5-0 aangesmeerd bij Linkhout.

gelijkspel-voor-bolderberg-3

Gelijkspel voor Bolderberg

Bolderberg FC wist in vierde provinciale C een 1-1 gelijkspel af te dwingen tegen Velm.

winst-voor-sk-06

Winst voor SK 06

In vierde provinciale A was SK Heusden 06 aan het feest met een 2-3 zege in Lille. Anadol verloor met 4-0bij Excelsior Hamont.

zolder-verliest-in-kattenbos

Zolder verliest in Kattenbos

In derde provinciale A heeft Vrijheid Zolder met 3-0 verloren bij Kattenbos.

statie-verliest-in-opglabbeek

Statie verliest in Opglabbeek

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft Statie Zolder met 2-1 verloren bij Kabouters Opglabbeek.

zit-bolderberg-a-weer-op-de-rails

Zit Bolderberg A weer op de rails?

Hoewel te vroeg victorie kraaien nooit gezond is, ziet het er naar uit dat ook VCK Bolderberg A weer op de rails zit. Het won met 1-3 bij Sollenbeemd Halle. Coach Bart Stulens bracht hetzelfde team tussen de lijnen waarmee hij vorige week de match succesvol afrondde. Met succes, afgezien van de nederlaag in de tweede set en het kantje-boordje effect in de vierde. Setstanden: 14-25, 25-19, 20-25 en 26-28.

belangrijke-punten-voor-bolderberg-b

Belangrijke punten voor Bolderberg B

In het volleybal heeft VCK Bolderberg B belangrijke punten binnengehaald door een 0-3 zege bij Vosselaar. In de eerste set bood de thuisploeg nog taai weerwerk, maar daarna was het hek van de dam. Nu volgen enkele weken rust. Setstanden: 25-27, 11-25, 19-25

stevige-overwinning-voor-viversel

Stevige overwinning voor Viversel

In derde provinciale A heeft Standaard Viversel vanavond Gestel verslagen met 3-0.

vandaal-gooit-met-flesjes

Vandaal gooit met flesjes

De politie is gisteren in de late namiddag naar de Guido Gezellelaan geroepen. Daar was iemand zich aan het amuseren door flesjes naar voorbijrijdende auto's te gooien.

nieuwe-nederlaag-voor-si-heusden-zolder-1

Nieuwe nederlaag voor SI Heusden-Zolder

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 6-5 verloren bij Kortessem. Het draait momenteel vierkant bij SI en elke wedstrijd daalt het niveau. Gisteravond waren de bezoekers nochtans tot 2-5 uitgelopen, maar ze lieten 30 seconden voor het einde de volle puntenbuit bij de rode lantaarn. En volgende week in Koersel zijn dan ook nog eens drie basisspelers afwezig.

wk-veldrijden-naar-heusden-zolder

WK veldrijden naar Heusden-Zolder

FLASH Het is nu officieel: de wereldkampioenschappen veldrijden 2016 hebben in Heusden-Zolder plaats. Dat heeft de Internationale Wielerunie UCI beslist tijdens de vergadering van het managementcomité in het Amerikaanse Louisville. De toewijziing is niet echt een verrassing want Heusden-Zolder was de enige kandidaat. Het wereldkampioenschap zal opnieuw plaatsvinden op en rond Circuit Zolder, zoals dat ook al het geval was in 1970 (met Eric De Vlaeminck als wereldkampioen) en in 2002 (met Mario De Clercq als winnaar). Volgend jaar heeft het WK plaats in het Nederlandse Hoogerheide, het jaar nadien in het Tsjechische Tabor.

het-weer-opnieuw-kouder-2

Het weer: opnieuw kouder

In een noodwestelijke tot noordelijke luchtstroming wordt koude lucht naar onze streken gestuurd. De temperaturen gaan achteruit en de neerslag krijgt de volgende dagen een winters karakter. Of er sneeuw zal blijven liggen, is op dit moment nog niet zeker, maar de temperaturen lijken net te hoog te zullen blijven.
Vandaag wordt lucht vanuit het noorden aangevoerd met een strakke noordelijke wind. Het voelt behoorlijk guur aan en er kunnen enkele winterse buien tot stand komen. Dit zijn meestal buien (…) Lees het hele bericht

avt-huldigde-zijn-kampioenen

AVT huldigde zijn kampioenen

Op De Veen heeft atletiekclub AVT haar kampioenen gehuldigd. Tegelijk kon voorzitter Marcel Schepers terugblikken op een druk atletiekjaar waarbij de AVT-ers aan de slag waren op de piste, in het veld en in indoorhallen. Ze lieten zich opmerken op provinciale, Vlaamse, Belgische en Europese kampioenschappen en op grote meetings, en dat in verschillende disciplines, zowel individueel als in teamverband.
Belgische kampioenen
Lone Meetens, Vaislia Gounakis, Yalina Truyers en Yinta Truyers: (…) Lees het hele bericht

cvo-fotografen-stellen-tentoon-in-houthalen

CVO-fotografen stellen tentoon in Houthalen

In zaal Transit, op de mijnsite in Houthalen, is vanavond de tentoonstelling 'Expo 13' opengegaan. Het zijn foto's van afgestudeerden van de afdeling fotografie aan het CVO Heusden-Zolder. De foto's waren gemaakt als eindwerk. Je kunt ze nog gaan bekijken tot en met 10 februari, op weekdagen van 18 tot 21 uur en op zaterdag en zondag van 15 tot 18 uur.

duitse-brandweermannen-wonen-begrafenis-bij

Duitse brandweermannen wonen begrafenis bij

Vandaag was er een grote delegatie brandweerlieden uit Bad Arolsen naar Heusden-Zolder afgezakt om de begrafenis van gepensioneerd brandweerman Remy Nys bij te wonen. Remy Nys was samen met zijn collega Manfred Axs uit Bad Arolsen één van de pioniers van de verbroedering tussen beide steden, ze zijn altijd een bijzondere vriendschap blijven onderhouden. Het volgende verbroederingsfeest in 2015 (50-jarige verbroedering) zal dan ook wennen zijn zonder de vaste waarde Remy. (foto Bart Claes)

12-te-snel-in-de-mijnwerkerslaan

12 te snel in de Mijnwerkerslaan

Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners voerde de verkeersdienst van de politie 2 snelheidscontroles uit in de Mijnwerkerslaan. De snelheid van 220 voertuigen werd gecontroleerd. 12 bestuurders reden te snel.

rolstoellift-maakt-academie-toegankelijk

Rolstoellift maakt academie toegankelijk

Ook de gemeentelijke academie voor beeldende kunsten in kasteel Meylandt is nu 'toegankelijk'. De trappen aan de ingang van het historische gebouw waren een probleem voor rolstoelgebruikers. Daarom is nu aan de achterzijde van het kasteel een platform-heflift aangebracht aansluitend bij een G-parkeerplaats en met ook een geautomatiseerde toegangsdeur. Het gaat om een project van de Gatab (Gemeentelijke Adviesraad voor Toegankelijkheid en Aanpasbaar Bouwen) en de academie. De knop van (…) Lees het hele bericht

inbrekersbende-moet-cel-in-en-betalen

Inbrekersbende moet cel in en betalen

De rechtbank in Hasselt heeft vandaag de 8 leden van een Servische inbrekersbende uit Heusden-Zolder veroordeeld tot celstraffen van 4 tot 30 maanden. De Romabende pleegde in de eerste helft van vorig jaar 30 inbraken en deed 13 inbraakpogingen in huizen, vooral in Limburg maar ook in Brabant en het Antwerpse. Daar gingen ze aan de haal met geld en juwelen. Ze beraamden hun inbraken in een café in Heusden-Zolder en gebruikten daarbij codetaal. Maar hun telefoons werden afgeluisterd en een (…) Lees het hele bericht

agent-in-parenclub-mag-niet-op-tv

Agent in parenclub mag niet op tv

TV-producent Smooth Media uit Heusden-Zolder riskeert een boete van 25.000 euro als Life!TV een aflevering van de erotische reeks 'Tease and Please' uitzendt. Het gaat om de omstreden reportage waarin een politieman uit Keerbergen zijn huwelijk viert in de parenclub Eroxx in Balen. De man had eerst zijn toestemming gegeven voor de opnamen en de uitzending. Maar toen de promotrailer begon te lopen startte zijn politiezone een intern onderzoek. Daarop vroeg de man aan producent (…) Lees het hele bericht

hoe-duur-wordt-de-grofvuilophaling

Hoe duur wordt de grofvuilophaling?

PMD-zakken worden duurder, ze gaan van 2,5 naar 3 euro. De gemeenteraad keurde dat goed op vraag van Limburg.net. Maar ondertussen is een nieuw schrijven van Limburg.net toegekomen omdat de Vlaamse regering nieuwe minimale en maximale variabele afvalbelastingen oplegt, in principe vanaf 1 juli. Volgens schepen Bruno Buysse zou dat betekenen dat in Heusden-Zolder de prijs voor stickers van grofvuil van 2,5 naar 20 euro zou gaan. De schepen vreest dat daardoor het sluikstorten zal (…) Lees het hele bericht

localoca-en-wakasa-houden-boerderijkamp-op-bovy

Localoca en Wakasa houden boerderijkamp op Bovy

Het voorjaar komt stilaan in zicht en bij de vzw Localoca begint het dan te kriebelen, het wordt trouwens dit jaar drukker dan ooit. Zo zet Localoca - alle geruchten ten spijt - haar werking op Bovy gewoon voort, alleen wordt nog bekeken hoe dikwijls de workshops worden gehouden en of het winkeltje een 'pop-up store' voor handwerkers zou kunnen worden, daarvoor wordt nog naar andere creatieve zielen gezocht. Daarnaast (…) Lees het hele bericht

alleen-eerste-ploegen-voetballen

Alleen eerste ploegen voetballen

Door het vele water op de voetbalvelden wordt dit weekend alleen gevoetbald door de eerste ploegen. Het Provinciaal Comité Limburg heeft alle competitie- en vriendschappelijke wedstrijd van vandaag tot en met dinsdag afgelast voor de reserven, de jeugd en het G-voetbal.