Archief november 2013

terriltocht-is-enorm-succes

Terriltocht is enorm succes

De terrilwandeling van de vzw Toerisme Heusden-Zolder was zaterdagavond een regelrecht schot in de roos. Zowat 350 mensen schreven zich in, en nog zeker 100 zijn op eigen houtje de terril opgegaan. Bij het vertrek aan Den Lavaar kregen de wandelaars een eerste inleiding over het mijnverleden door gidsen die zich in de rol en het pak van mijnwerkers en mijndirecteurs gekropen waren. Van daaruit ging het in het duister richting terril. Zowel de aanloop als het wandelpad tot op de top waren afgebakend (…) Lees het hele bericht

morgen-bijzonder-concert-in-de-kerk

Morgen bijzonder concert in de kerk

Pianist Tom Beghin en tenor Jan Van Elsacker geven morgen om 15 uur een concert in de Sint-Vincentiuskerk. Ze brengen er 'Winterreise' van Franz Schubert. Tom Beghin zal daarbij op een authentieke pianoforte van Gottlieb Hafner spelen, en dat zal een bijzondere klankkleur geven. Vandaag was Tom er al voor de voorbereidingen. (foto Julien Maebe)

de-kijk-van-richie-54

De kijk van Richie

Straks met zijn allen de mijnterril op.

uitgelaten-sfeer-op-feest-in-eversel

Uitgelaten sfeer op feest in Eversel

De KWB van Eversel organiseerde in samenwerking met Variant al voor het 17de jaar op rij een muzikaal evenement voor mensen met een handicap. En ook leden van andere verenigingen leverden hun bijdrage. Volop ambiance en in die uitgelaten sfeer deed ook de Sint zijn intrede.

het-weer-na-het-weekend-kouder

Het weer: na het weekend kouder!

Aanvankelijk domineren koude maritieme luchtstromingen met veel wolken en van tijd tot tijd neerslag. Na het weekend schuift de kern van een hogedrukgebied over ons land. De neerslagkansen worden fors lager en de zon krijgt meer kansen om tevoorschijn te komen. Het wordt echter wel kouder.
Vandaag houdt de regen aan tot de avondperiode. Maxima rond 8 graden. Morgen bereikt het kwik 9 graden. In de ochtend is het regenachtig, maar nadien blijft het meestal droog. De wolken zijn echter steeds in de (…) Lees het hele bericht

kanaalweg-is-helemaal-geasfalteerd

Kanaalweg is helemaal geasfalteerd

De inwoners van de Kanaalweg kunnen herademen. Vandaag wordt in de laatste fase van de straat de asfaltverharding gelegd. vanaf vanavond kan daardoor iedere inwoner op een min of meer propere manier aan zijn woning geraken. De wegomleiding blijft van kracht zolang de werkzaamheden niet afgerond zijn.

bewoner-oog-in-oog-met-inbrekers

Bewoner oog in oog met inbrekers

Een bewoner van de Roosterstraat stond gisteravond kort voor 7 uur oog in oog met twee inbrekers. De man zag vanuit zijn woning beweging voor het raam, toen hij door het andere raam naar buiten keek, werd er een zaklamp op zijn gezicht gericht. De inbrekers - met een muts en in het zwart gekleed - schrokken zich ook een hoedje en sloegen op de vlucht. Ze sprongen over de draad heen. De man ging nog achterna, maar een buur had hen ondertussen in een donkere break zien vertrekken.
In de (…) Lees het hele bericht

cd-v-was-blij-om-dode-mus

CD&V was blij om dode mus

Toen gisteravond op de gemeenteraad het toegevoegde punt van de CD&V in verband met aansluiting bij de leeftijdsvriendelijke steden, onverwacht werd goedgekeurd, konden de christendemocraten een vreugdekreet amper onderdrukken. Buiten henzelf had immers iedereen zich onthouden, en dan is het punt goedgekeurd. Maar achteraf bekeken, bleek het een lege doos te zijn want in het besluit staat letterlijk: "Cd&V pleit ervoor dat Heusden-Zolder zich aansluit bij de leeftijdsvriendelijke (…) Lees het hele bericht

1214-gezinnen-hebben-vuilzakken-nog-niet-gehaald

1214 gezinnen hebben vuilzakken nog niet gehaald

10 % van de vuilniszakken die voor dit jaar in Heusden-Zolder geleverd waren, ligt nog altijd in het gemeentehuis. Dat betekent dat 1214 gezinnen hun bordeaux zakken nog niet zijn gaan ophalen. Ze hebben daarvoor nog de tijd tot 24 december, dat is de laatste openingsdag van het gemeentehuis dit jaar. Daarna is het wachten op de uitnodiging voor volgend jaar.

met-de-fiets-naar-de-laatste-werkdag

Met de fiets naar de laatste werkdag

Marijke Aerts van de dienst welzijn en lokale economie van het gemeentebestuur maakt vandaag haar laatste dag voor ze met pensioen gaat. En haar collega's wilden dat niet ongemerkt laten voorbijgaan. Marijke gaat meestal met de fiets naar het werk en daarom kwamen een aantal 'die-hards' haar vanochtend met de fiets uithalen, vergezeld van de nodige ballonnen en een fles cava. In het gemeentehuis werd Marijke opgewacht door de andere collega's. "We zullen haar missen," weerklonk het in koor.

containers-voor-jeugdverenigingen

Containers voor jeugdverenigingen

Er is een voorlopige oplossing voor de jeugdbewegingen in Heusden-Centrum. Die zitten sinds jaar en dag in de oude lokalen aan de Schomstraat, het vroegere Heem. Maar die gebouwen zijn dus totaal verouderd, de verwarming werkt niet of nauwelijks en het is er vochtig. Er was 25.000 euro voorzien, maar dat zou maar een halve en korte termijn oplossing geboden hebben. Met de nakende winter zag het er niet goed uit. Daarop heeft het schepencollege onderhandeld met zowat alle instanties die in Heusden over (…) Lees het hele bericht

fred-vertelt-over-zijn-poppen

Fred vertelt over zijn poppen

Fred Delfgaauw en co brachten vanavond 'De Verteller' in Muze. Een spel met levende poppen, toch? (foto's Lenscollectief)

punt-kinderopvang-eindigt-op-sisser

Punt kinderopvang eindigt op sisser

Door de voorafgaande actie tegen de sluiting van de kinderopvang in Viversel, was er vanavond heel wat publiek op de gemeenteraad blijven plakken. Maar het geduld van de toeschouwers werd flink op de proef gesteld, doordat er weer ellenlange stemprocedures voor afgevaardigden in intercommunales moesten afgewerkt worden. De gemeenteraad keurde een samenwerkingsovereenkomst goed met het Sint-Franciscuscollege met het oog op de uitbreiding van campus Berkenbos. Beide gaan samenwerken voor de (…) Lees het hele bericht

overtreders-aan-de-markt

Overtreders aan de markt

Tijdens de multiculturele markt begingen 16 marktbezoekers een parkeerovertreding. Het ging daarbij om het negeren van een parkeerverbodsbord (4), parkeren op het fietspad in Gasthuisstraat (4) en parkeren op een mindervalidenparking zonder kaart (8). Eén fietser kreeg een jongeren-proces-verbaal omdat hij reed zonder verlichting. 3 andere fietsers kregen een proces-verbaal van waarschuwing voor hen defecte fietsverlichting.

dieven-stelen-geld-en-sigaretten

Dieven stelen geld en sigaretten

Vanmorgen is een inbraak vastgesteld in het Texacotankstation aan de Meylandtlaan. De inbrekers waren aan de haal gegaan met een lading sigaretten voor een waarde van 3000 euro en nog een geldsom.

viversel-voert-actie-tegen-sluiting-kinderopvang

Viversel voert actie tegen sluiting kinderopvang

Tientallen inwoners van Viversel en hun kinderen hebben voor de gemeenteraad gemanifesteerd tegen de nakende sluiting van de kinderopvang. De actie verliep luidruchtig met fluitjes, ze droegen spandoeken en pamfletten mee. De kinderen gooiden een massa oude knuffels in de hal van het gemeentehuis. Ze hadden ook Sinterklaas en enkele zwarte pieten bij zich. De Sint sprak de gemeenteraad vermanend toe en liet de kinderen luidruchtig bevestigen dat ze geen sluiting van de opvang in Viversel willen. Bij het buitengaan strooiden de pieten nog koekjes in het rond, maar of ze in ruil een koekje van eigen deeg krijgen, is nog niet duidelijk.(meer foto's van Michiel Reynders)

mazoutvlek-op-albertkanaal

Mazoutvlek op Albertkanaal

Wie in de buurt van het Albertkanaal komt, zal daar mogelijk een mazoutgeur opsnuiven. Het gaat om een mazoutvervuiling die afkomstig is uit het Luikse. Ze is vanmiddag rond 15 uur voor het eerst opgemerkt in Riemst, toen was het nog een gigantische olievlek. Daar is de prefase van het gemeentelijk rampenplan van kracht en wordt wellicht heel de nacht door met de grote middelen aan de bestrijding gewerkt. Ondertussen is de mazoutvlek in verdunde vorm doorgestroomd tot in Paal, dwars door Limburg dus. Er is naar verluidt geen gevaar voor de volksgezondheid.

wordt-geefkast-het-woord-van-het-jaar

Wordt 'geefkast' het woord van het jaar?

Er zijn 10 woorden in de running voor de verkiezing tot 'woord van het jaar'. Daarbij speelt de actualiteit van dit jaar uiteraard een belangrijke rol, denk bijvoorbeeld maar aan rommeltrein, panda-rel, fairnesstaks of kweekburger. We zouden zelf nog een aantal lokale termen aan het lijstje kunnen toevoegen, maar dat is niet nodig want er zit een begrip uit Heusden-Zolder tussen de 10: de geefkast, dat is een kast op een publiek toegankelijke plaats waarin mensen iets achterlaten dat door anderen weer kan meegenomen worden. En de boekenkast (berenkast) die sinds mei voor het Berenhuis staat en een succes is, vormt daar een prachtig voorbeeld van. Stemmen kan hier tot 16 december.

artikel-27-bracht-3-740-euro-op

Artikel 27 bracht 3.740 euro op

De mensen van Artikel 27 hebben de balans opgemaakt van de editie 2013 van hun kunstexpo. Gedurende 25 dagen hebben meer dan 2.000 mensen de 166 werken van 41 kunstenaars bezocht. De oudste bezoeker was 101 jaar, de jongste 3 maanden. Er waren 15 rondleidingen. Het project bracht 3.740 euro op, geld dat wordt geschonken aan de fruitsapcoöperatie Mali Muleba, Tanzania en de kleuterscholen in Phnom Penh, Cambodja. Daar bovenop zal nadien ook nog de opbrengst komen van het missiefeest van het college. Wie ondertussen een idee heeft voor een locatie voor de editie 2014, mag een seintje geven.

een-warm-turnwelkom-voor-de-sint

Een warm turnwelkom voor de Sint

130 kinderen van 3 tot 10 jaar verzamelden bij Fit & Jong in Zolder voor een Sinterklaasfeest. Ze genoten van een poppenkast, waarna Sint en Piet binnenkwamen met een hele lading snoep en knuffelberen. Wat de Sint niet kon beloven, is dat de 350 leden van Fit & Jong nog vele jaren kunnen blijven sporten in hun hal in Zolder-Centrum.

ex-internaatbeheerder-moet-72-000-euro-betalen

Ex-internaatbeheerder moet 72.000 euro betalen

De voormalige internaatbeheerder van het Sint-Franciscuscollege moet een forse schadevergoeding betalen aan twee van zijn slachtoffers. Vorig jaar in april was de man al tot 5 jaar celstraf, waarvan twee met uitstel, veroordeeld omwille van zedenfeiten met leerlingen. De man deed zich op het internet voor als meisje en zo hield hij pikante chatsessies met jongens. Hij dwong hen tot seksuele handelingen want hij zou alles naar buiten brengen als ze niet deden wat hij vroeg. Twee slachtoffers (…) Lees het hele bericht

zaterdag-met-de-pitslamp-op-de-terril

Zaterdag met de pitslamp op de terril

Het zal een leuke bedoening worden, zaterdag in de vooravond met een gezellige groep de mijnterril op. Met de pitslamp in de hand, want het zal af en toe wat zoeken worden. Beneden aan de 'berg' zorgen de harmonie en de Putheks voor de ambiance. Afspraak om 17 uur aan Den Lavaar, voor 2 euro betaal je niet alleen de gids maar daar zit ook de consumptie van een streekdrankje in. En blijf je achteraf plakken in Den Lavaar, daar kan je genieten van een steengrill en mijnwerkersbier voor € 18. Vooraf reserveren: 011 - 82 26 96 of info [!] denlavaar.com.

innovatieaward-is-voor-vandersanden

Innovatieaward is voor Vandersanden

De steenfabriek Vandersanden uit Bilzen heeft vanavond in het Huis van de Ondernemer in Hasselt de VOKA-innovatie-award 2013 gekregen. Dat betekent dat de andere laureaten het niet hebben gehaald, de gemeente Houthalen-Helchteren en Living Tomorrow voor zijn carehome of the future bij Bocasa in Bolderberg.

de-plaatsen-6-tot-en-met-10

De plaatsen 6 tot en met 10

En hier zijn de andere laureaten van de zomerse vakantiefoto's.

de-plaatsen-1-tot-en-met-5

De plaatsen 1 tot en met 5

Hier nog eens de bekroonde foto's. Dit zijn alvast de eerste vijf.  Bent u niet bij de winnaars? Geen nood, we maken van december een heuse feestmaand waarbij het prijzen zal regenen op uw Internetgazet. En volgend jaar verwachten we weer uw vakantiefoto's.

prijzen-van-de-fotowedstrijd-zijn-uitgereikt

Prijzen van de fotowedstrijd zijn uitgereikt

Vanavond had in Den Lavaar de prijsuitreiking plaats van de jaarlijkse vakantiefotowedstrijd van Internetgazet Heusden-Zolder. Uit de massa inzendingen heeft de jury via een puntensysteem 10 winnaars bekroond. Schepen van toerisme Jeanne Gijsen-Prikken benadrukte nog eens het belang van het toerisme, ook in eigen gemeente. Ze deed een warme oproep om ook zoveel mogelijk de mooie plekjes in Heusden-Zolder op de foto vast te leggen zodat zoveel mogelijk mensen ze leren kennen. De schepen had (…) Lees het hele bericht

aftellen-naar-wereldbeker-veldrijden-2

Aftellen naar Wereldbeker veldrijden

Het is nu aftellen naar de Wereldbeker veldrijden die op 26 december plaats vindt op en rond Circuit Zolder. De wereldbekermanche in Heusden-Zolder is ondertussen uitgegroeid tot een traditie. De vele toeschouwers op tweede Kerstdag en het spectaculaire parcours zijn daar niet vreemd aan. Het begint al om 10 uur met de World Cup voor junioren, om 11u10 verschijnen de beloften aan de start en om 13u30 de dames. Om 15 uur wordt dan het startschot gegeven voor de profrenners en dan barst het volksfeest helemaal los.

voorbereiding-revue-op-volle-toeren

Voorbereiding revue op volle toeren

In hun lokaal achter 't Kuipershof werken de leden van 't Heusdens Volksteater volop aan hun nieuwe revue. Die komt er pas begin volgend jaar - première 31 januari - maar nu al draait alles op volle toeren: zo is de decorploeg druk aan het zagen en timmeren en de acteurs repeteren enkele keren per week hun teksten en grappen en grollen. 'Vrugger eh' blikt een stuk terug in de tijd, maar ook weer niet helemaal ... binnenkort start de voorverkoop op de kersthappening 't HVT. (foto's Julien Maebe)

het-weer-nu-en-dan-regen

Het weer: nu en dan regen

Hoewel een hogedrukgebied vlakbij onze regio heeft plaatsgenomen, blijft de zon vaak achterwege. In een maritieme luchtstroming wordt vochtige lucht aangevoerd, waarbij wolkenvelden domineren. Af en toe schuiven verzwakte storingen in deze luchtstroming mee en nemen de neerslagkansen toe.
Vandaag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken en af en toe kan er wat lichte regen of motregen vallen. Grote hoeveelheden worden er evenwel niet verwacht. De maxima liggen rond 6 graden.
Morgen schuift een (…) Lees het hele bericht

drie-gewonden-bij-botsing-in-ubbelstraat

Drie gewonden bij botsing in Ubbelstraat

In de Ubbelstraat zijn kort voor half 3 twee auto's gebotst. Daarbij zijn drie gewonden gevallen, de materiële schade was ook groot. (foto's Michiel Reynders)

te-snel-op-gewestwegen

Te snel op gewestwegen

De verkeersdienst van de politie stelde de flitscamera op langs gewestwegen. Daar passeerden 739 voertuigen, 33 reden te snel. Vooral in de Brugstraat (19), Sint-Jobstraat (8), Stationsstraat (5) en Meylandtlaan (1). 2 bestuurders reden met een niet-verzekerde wagen. De auto's zijn in beslag genomen en getakeld. 8 waarschuwingen zijn opgesteld voor auto's die technisch niet in orde waren.

nog-geen-vonnis-in-zaak-doodslag

Nog geen vonnis in zaak doodslag

De rechtbank in Hasselt heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak tegen een 53-jarige man uit Heusden. Hij had op 16 september 2011 ruzie met zijn vader, daarbij kwam het tot duwen en trekken. De vader struikelde, viel met met zijn hoofd op de hoek van een tafel en overleed aan de gevolgen van een schedelfractuur. De zoon zei dat het om een dom ongeluk ging. Hij stond trouwens terecht voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk te doden. Het parket had 5 jaar met uitstel gevorderd, behalve voor het deel dat hij in voorhechtenis heeft gezeten. De uitspraak is uitgesteld tot 17 december.

derdaele-heyer-eerste-winnaars-belcar-5000

Derdaele-Heyer eerste winnaars Belcar 5000

Nu het autosportseizoen in ons land er definitief opzit, maakt ook Circuit Zolder de balans op van de eerste editie van zijn Belcar 5000, het eigen klassement van de verschillende races dit seizoen. Daaarin gaat de overwinning naar Noord-Limburger Dylan Derdaele en zijn vaste Duitse kompaan Kenneth Heyer. Verder in de top 10 vinden we namen als Laurens Vanthoor, Anthony Kumpen, Steve Vanbellingen, Bert Longin, ... Grote namen dus maar achter hen komen ook de betere amateurs en beloften opzetten met onder meer Jo Lammens en Gregory Eyckmans. Het staat dan ook vast dat het Zolderse kampioenschap ook in 2014 een editie krijgt over 5000 km.

kleuters-luisteren-naar-sintverhaal-1

Kleuters luisteren naar Sintverhaal

Alle 4- en 5-jarige kleuters van Heusden-Zolder kwamen vorige en deze week op bezoek in de bib. Daar maken ze op speelse wijze kennis met de bibliotheek en luisteren naar een gezellige sinterklaasvertelling. En of ze geboeid luisterden!

crescendo-heeft-vakantiekuren-in-viversel

Crescendo heeft vakantiekuren in Viversel

Toneelgroep Crescendo staat de komende weken liefst 7 keer op de planken van zaal de Vierseleer in Viversel met 'Vakantiekuren'. Wanneer 2 families met 3 knappe dochters en een hippe oma samen op vakantie gaan naar de Moezel en op zoek gaan naar luxe verwennerij in het nabij gelegen sjieke kuuroord, dan barst de rivaliteit tussen de dames los. Maar ook de heren krijgen last van vakantiekuren. Kortom, auteur Willy Gilis heeft weer één en ander in elkaar gebokst en hij regisseert ook het geheel. Er zijn voorstelling op 30 november, 6, 7, 13 en 14 december om 20 uur en ook op 8 december om 15 uur. Kaarten kosten € 6,50 in voorverkoop en € 7 aan de kassa. Reservatie: Rita Gilis, 0479-64 52 77 of    Gilis.Rita[!]telenet.be    

kerstboom-van-st-hubert-naar-meylandt-verhuisd

Kerstboom van St. Hubert naar Meylandt verhuisd

Er bestaat al langer een traditie dat partnersteden in de aanloop naar Kerstmis een kerstboom schenken aan Heusden-Zolder. Maar vandaag is er iets bijzonders gebeurd: Saint-Hubert in de Ardennen heeft een grote dennenboom met wortels geschonken en die is geplant bij kasteel Meylandt. Daar blijft hij ook na de kerstperiode groeien als blijvend symbool van de verbroedering. De boom was al langer gekozen. Vandaag togen de leden van het verbroederingscomité naar de Ardennen samen met petereenheid Cie (…) Lees het hele bericht

snoep-en-medailles-voor-dolfijnen

Snoep en medailles voor Dolfijnen

Het begint stilaan razend druk te worden voor Sinterklaas, zo moest hij ook een bezoekje brengen aan het clubfeest van de Zolderse Dolfijnen. Een nieuw zwembad had hij helaas niet bij maar wel een grote zak snoep voor iedereen. En er waren ook heel wat medailles en bekers, maar dat waren geen cadeautjes, daar hebben de zwemmers het afgelopen clubkampioenschap hard voor geknokt. Overigens namen 9 competitiezwemmers dit weekend in Hasselt deel aan de zwemwedstrijd. Koen Gielissen kon een gouden medaille veroveren op de 50 m schoolslag.

markt-op-dinsdag-voor-kerstmis

Markt op dinsdag voor Kerstmis

De laatste multiculturele markt van dit jaar zal plaatsvinden op dinsdag 24 december van 12 tot 17 uur. De vierde woensdag van de maand valt op Kerstdag en dan is een markt sowieso uitgesloten. De meningen zijn verdeeld over die dinsdag. Sommigen denken dat het een ideale gelegenheid is om de laatste kerstinkopen te doen, anderen zijn ervan overtuigd dat mensen op dat moment geen tijd meer hebben om naar een markt te gaan en dat veel standhouders op dat ogenblik elders hun tenten opslaan of niet komen. Afwachten dus, misschien wordt het wel een sfeervol gebeuren, al dan niet met os en ezel...

staat-suska-in-brand

Staat Suska in brand?

Toen Karin Cerstelotte deze foto in de late namiddag vanuit de Brugstraat nam, leek het inderdaad of heel de omgeving van Suska-Berg in vuur en vlam stond. Maar 't was gewoon een mooie zonsondergang. Of Sinterklaas die koeken aan het bakken is.

meer-snelle-dan-dronken-bestuurders

Meer snelle dan dronken bestuurders

Aan de grote SLimcontrole van het afgelopen weekend namen in Limburg 14 van de 17 lokale politiezones - onder wie Heusden-Zolder - en de wegpolitie deel. 3 % van de autobestuurders die moesten blazen, hadden teveel gedronken. 4 bestuurders hadden drugs gebruikt. 14 % reed te snel. Daarnaast zijn nog 58 andere overtredingen vastgesteld, meestal omdat de auto of de papieren niet in orde waren. Er zijn dit weekend in heel de provincie bijna 100 ongevallen gemeld met 1 dode, 5 zwaar- en 36 lichtgewonden. Daarbij bliezen nog eens 9 bestuurders positief. Er waren ook 27 gevallen van vluchtmisdrijf. In het totaal zijn in Limburg dit weekend 18 rijbewijzen ingetrokken.

gasflessen-gestolen

Gasflessen gestolen

Soms gebeuren er de vreemdste diefstallen. Zo werd afgelopen weekend in de Meylandtlaan een container opengebroken, daaruit gingen de dieven aan de haal met gasflessen.

jaak-heynen-is-nieuwe-voorzitter-van-circuit

Jaak Heynen is nieuwe voorzitter van circuit

Jaak Heynen is verkozen tot nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de vzw Terlamen, de uitbater van Circuit Zolder. Heynen volgt Hugo Leroi op, die benoemd is tot voorzitter van de algemene vergadering. Leroi was 15 jaar voorzitter en geeft samen met de verjonging van het bestuur het voorzitterschap door. Heynen zetelt trouwens al sinds 2005 in die raad van bestuur en heeft managementervaring van bij o.a. Hewlett Packard, Belgacom en Celerant Consulting. 

wereldtitel-is-binnen-voor-laurens-vanthoor

Wereldtitel is binnen voor Laurens Vanthoor

Niet helemaal onverwacht heeft Laurens Vanthoor samen met zijn Monegaskische ploegmaat Stéphane Ortelli de wereldtitel bij de GT's gepakt. Het Audi-duo reed heel het seizoen in de kop van het snelle bolides-peleton, maar was tot de laatste race in Bakoe (Azerbeidjan) nog niet zegezeker. Terecht, zo bleek, want het werd een spectaculaire race met veel brokken in de start en een slechte pitststop. Toch konden Vanthoor-Ortelli de race nog winnen en ze gaven zo hun wereldtitel nog meer glans. Laurens Vanthoor, die vlakbij Circuit Zolder woont, is nog maar 22 en won eerder ook al de Duitse formule 3. Volgend seizoen blijft het welicht bij Audi in de GT-klasse, al weet je in de autosport nooit.

vandaag-gezien-25-november-2013

Vandaag gezien

Een tweeling in het gras. (foto Jan Leijskens)

sint-bezoekt-de-judoka-s

Sint bezoekt de judoka's

De leden van de judo clubs Heusden en Zolder waren samen op de Dojo van Zolder. Daar werd niet alleen een aardig robbertje gevochten voor de ogen van de aanwezige ouders, Sinterklaas en Zwarte Piet kwamen ook op bezoek met cadeautjes en snoep. En wees gerust, Sint en Piet werden niet gevloerd. (meer foto's van Ivar Put)

vzw-toerisme-is-klaar-voor-nieuwe-projecten

vzw Toerisme is klaar voor nieuwe projecten

Volgende zaterdag heeft een nieuwe activiteit plaats in Heusden-Zolder, dan wordt er met zoveel mogelijk volk de mijnterril opgewandeld, onder leiding van gidsen. Het gaat om een organisatie van de vzw Toerisme Heusden-Zolder. Die heeft zopas een nieuw bestuur samengesteld met Bert Rodiers als voorzitter, Marie-Josée Geerts en Thierry Deflandre (niet op de foto) als ondervoorzitters en verder Rik Tijskens, Michel Verdonck, Ria Schepers, Marie-Paule Aerbeydt, Jos Bervoets,  Guido (…) Lees het hele bericht

hulpdiensten-voetballen-tegen-bv-s

Hulpdiensten voetballen tegen BV's

Het is alweer enkele jaren gelden dat de politie van Heusden-Zolder een galazaalvoetbalwedstrijd voor het goede doel organiseerde. Maar nu heeft het Rode Kruis Heusden-Zolder de draad weer opgenomen. Op woensdag 18 december om 20 uur speelt een selectie van de hulpdiensten uit Heusden-Zolder (Rode Kruis, brandweer, politie, Sint-Franciskusziekenhuis en de burgemeester) tegen een ploeg van BV's in sporthal Olympia. Tijdens de wedstrijd wordt een tombola verkocht met als prijs onder meer een (…) Lees het hele bericht

mev-turnsters-uitstekend-in-eigen-cup

MeV-turnsters uitstekend in eigen cup

Een verrassing is het niet, maar de 10de Cup Michel Wanten van turnclub Moed en Volharding in Berkenbos was een schot in de roos dit weekend. 120 gymnasten uit België, Nederland, Luxemburg en Groot-Brittannië streden om de ereplaatsen. Gisteren werd er in teamverband gespeeld en daar ging de titel naar MeV in de 'oudste' categorie dankzij Natasha Jacobs, Evelyn Neuteleers, Laura Achten en Marte Rutten. De andere teams behaalden verdienstelijke plaatsen. Voor de (…) Lees het hele bericht

gemengd-succes-voor-olympia

Gemengd succes voor Olympia

In het petanque ging de ligaploeg van Olympia zonder problemen winnen bij club Mol met 3-6. De andere ploegen hadden het moeilijker. Olympia A won met nipte 5-4 cijfers van Tongeren, terwijl de B-ploeg thuis verloor van dorpsgenoot De Berk, leider tegen laatste, met 4-5. Toch blijft Olympia B aan de leiding in 3de provinciale.

diefstal-in-kluisstraat

Diefstal in Kluisstraat

Vandaag hebben dieven toegeslagen in de Kluisstraat. Dat werd door de eigenaars ontdekt vroeg in de namiddag.

chiro-vierde-christus-koning

Chiro vierde Christus Koning

De chiro van Heusden vierde vandaag het feest van Christus Koning, thema van de viering was 'samen sterk'. Wat echt bijzonder was, is dat er sinds jaren weer een jongensgroep bij is. De Pagadders zijn tegenwoordig gemengd. Het is bedoeld nu langzaam jaar na jaar een volwaardige jongensgroep op te bouwen. (foto's Bart Claes)

een-pintje-voor-de-leiders

Een pintje voor de leiders

In het volleybal heeft VCK Bolderberg A Shanks Guibertin B verslagen met 3-1. Op papier was Guibertin nochtans een taaie klant die van bij de start op hoog niveau speelde. Maar een zwoegend en knokkend Bolderberg gaf maar één set prijs. De leiders mochten dan ook terecht een puntje nuttigen op het veld. Setstanden: 26-24, 22-25, 25-21 en 25-19.

vurig-afscheid-van-artikel-27-2013

Vurig afscheid van Artikel 27 2013

In de vooravond is een punt gezet achter een succesvolle editie van Artikel 27. Een 40-tal kunstenaars leverde een bijzondere confrontatie met de soberheid van het klooster  van de paters in Berkenbos, dat mocht éénmalig bezocht worden voor het plaats maakt voor de nieuwbouw van het college. Vandaag kwamen nog zeker 500 bezoekers kijken waardoor de kaap van 2500 ruimschoots overschreden is. Na het vallen van de duisternis werd sfeervol afgesloten met een vuurkunstwerk. Eerst had burgemeester Mario Borremans de initiatiefnemers en kunstenaars nog gefeliciteerd met het project.

zo-verzoen-je-water-en-vuur

Zo verzoen je water en vuur

Heel wat volk vanmiddag op de happening 'Water en Vuur' in de bibliotheek en op het Willibrordusplein, en opvallend, jeugd én volwassenen waren afgezakt naar Heusden-Centrum. De happening bracht de voorleesweek en de week van de smaak samen. Je kon er dan ook één en ander proeven, waarbij sommige hapjes of drankjes voor een bijzonder vurige nasmaak zorgden. De brandweer demonstreerde onder meer hoe je voor een brandende frietketel juist geen water mag gebruiken. Aan ieder kraampje viel trouwens wel iets te proeven of te leren. Ondertussen konden de kinderen door de bib op zoektocht, naar verhaaltjes luisteren of voor de meest creatieven: onderleggertjes maken. Hoe dan ook, plezante boel in 't dorp. (straks meer foto's)

bolderberg-en-statie-blijven-winnen

Bolderberg en Statie blijven winnen

In vierde provinciale A versloeg leider Bolderberg Peer SV met 2-0. Statie Zolder won met 0-4 bij SV Breugel. Anadol speelde 1-1 gelijk tegen Wijshagen en SK Heusden 06 verloor met 5-2 bij Eendracht Houthalen. Bolderberg telt één punt voorsprong op Gestel, Statie volgt op 9 punten. SK 06 staat voorlaatste.

vrijheid-wint-in-hasselt

Vrijheid wint in Hasselt

Vrijheid Zolder blijft goed bezig in de derde provinciale C van het voetbal, het ging met 0-3 winnen bij Heide Hasselt. KVV Heusden-Zolder verloor met 1-2 van Spalbeek.

viversel-moet-er-weer-6-slikken

Viversel moet er weer 6 slikken

In de derde provinciale C van het voetbal heeft Standaard Viversel een nieuwe pandoering gekregen, 0-6 thuis tegen Donk. Viversel blijft laatste met drie punten..

maesen-vanop-middellijn-in-laatste-seconde

Maesen vanop middellijn in laatste seconde

In het basketbal heeft KBBC Zolder Tongeren verslagen met 80-77. Daarmee kregen die van Tongeren niet alleen een koude douche omwille van de defecte verwarming in de hal, maar ook omwille van de eerste competitienederlaag. De toeschouwers kregen trouwens een thriller voorgeschoteld waarbij het halfweg 40-40 stond. 2 seconden voor het einde leek een verlenging onafwendbaar tot Maesen vanop de middellijn een buzzerbom binnen kegelde. De ontlading was groot.

eversel-vierde-ceciliafeest

Eversel vierde Ceciliafeest

In Sint-Baaf in Eversel vierden ze gisteravond hun traditionele Ceciliafeest. Daarmee zegt de parochie jaarlijks dank aan de vrijwilligers die hun steentje bijdragen tot de goede werking van de lokale gemeenschap. Ook de Sint kwam hen een hart onder de riem steken. (foto's Gust Ischen)

vck-b-blijft-derde

VCK B blijft derde

In het volleybal heeft VCK B Olympia Haacht verslagen met 3-0. Nochtans liep het niet altijd als een trein en waren in de loop van de wedstrijd beide ploegen vaak aan elkaar gewaagd. Maar in een felbevochten derde set, maakten die van Bolderberg het helemaal af. Daarmee blijven ze derde. Setstanden: 25-18, 25-22 en 29-27.

winterse-toestanden-op-de-weg

Winterse toestanden op de weg

De temperatuur is kort voor elf uur vanavond tot plus drie gezakt, mogelijk gaan we straks in de buurt van het vriespunt stranden. Alleszins op de gewestwegen werd er al volop zout gestrooid. De voorraden zijn voorlopig ruim genoeg. Overigens, een aangenaam nevenverschijnsel van de koude, kijk eens naar de hemel, je ziet enorm veel heldere sterren. En kijk ook maar uit dat je niet teveel drinkt, want in heel Limburg zijn er controles op alcohol en snelheid, die sterren (en strepen) zie je liever niet.

2000ste-bezoeker-op-artikel-27

2000ste bezoeker op Artikel 27

Vandaag was het zover, op de voorlaatste dag mocht Artikel 27 de 2000ste bezoeker verwelkomen. De gelukkige was Gaby Leijskens-Jeurissen uit Bolderberg. ze kreeg applaus van het hele café en als cadeau een boel fairtradesnoepjes. Morgen vanaf 14 uur heb je de laatste kans om de kunstwerken te gaan bekijken, om 17u15 is er een vuurkunstwerk en daarna blijft het café nog een tijdje open.

vier-generaties-bij-de-familie-baeten

Vier generaties bij de familie Baeten

Een viergeslacht bij de familie Baeten. Van links naar rechts: (bompa) Wim (80 jaar), (papa) Brecht (30 jaar), (bompa) Benny (56 jaar) en kleine Iebe (binnenkort 4 maanden). Net 30 jaar geleden, in 1983 was Brecht de jongste telg van het vorige Baeten viergeslacht. 'Vo' Leon Baeten overleed enkele jaren later. En als je goed kijkt naar de foto, mag Brecht stilaan zijn snor laten groeien, voor Iebe is dat nog iets te vroeg.

vandalisme-en-inbraak

Vandalisme en inbraak

In de Holstraat hebben vandalen de brievenbus aan een woning beschadigd. In de Heikant is in de loop van de nacht ingebroken in een huis. De feiten werden vanmorgen opgemerkt.

volg-gymnastiek-in-berkenbos-live

Volg gymnastiek in Berkenbos live

De Cup Michel Wanten in de sporthal van Berkenbos draait op volle toeren. Dames gymnasten uit binnen- en buitenland brengen hun oefeningen op een erg hoog niveau. En zoals aangekondigd, je kunt het allemaal live volgen vanuit je huiskamer als je hier klikt, de livestreaming geeft helemaal de sfeer weer.

team-fons-van-bortel-wint-rode-kruis-quiz

Team Fons van Bortel wint Rode Kruis quiz

Gisteravond had de derde quiz van het Rode Kruis Heusden-Zolder plaats, deze keer bij 't Weyerke. 14 ploegen kwamen er zich met elkaar meten. Ze kregen verschillende rondes met algemene kennisvragen voorgeschoteld, fotorondes over Heusden-Zolder, geluidsfragmenten, titels van Suske en Wiske albums, een rebus, smaken herkennen, enz. Na een meer dan 3 uur was het team Fons van Bortel de winnaar, die met een ultieme jump voorbij Barak Boekt sprong. De winnaars gingen naar huis met 150 euro, (…) Lees het hele bericht

bart-herman-mooie-songs-aparte-stem

Bart Herman: mooie songs, aparte stem

Binnen de Vlaamse zangerswereld blijft Bart Herman een buitenbeentje, dat bewees hij gisteren ook met zijn band in Muze. (foto Lenscollectief)

het-weer-somber

Het weer: somber

Aan de oostelijke flank van een hogedrukgebied nabij Ierland wordt vochtige maritieme lucht van polaire oorsprong naar onze streken gestuurd. Wolken domineren en soms is er wat neerslag. Vaak is het echter ook droog, maar de opklaringen zijn eerder schaars.
Vandaag zijn er talrijke wolken, maar het is meestal droog. In de loop van de namiddag is er af en toe een opklaring. De maxima liggen rond 7 graden en de matige wind luwt tot zwak.
Morgen wordt opnieuw een sombere dag. In de (…) Lees het hele bericht

verbroedering-neemt-afscheid-van-hans-stracke

Verbroedering neemt afscheid van Hans Stracke

Wie de verbroedering tussen Heusden-Zolder en zijn partnersteden volgt, zal voortaan een bekend gezicht moeten missen. Hans Stracke is overleden, gisteren heeft een delegatie uit Heusden-Zolder zijn uitvaart in Bad Arolsen bijgewoond. Hij was een in het lokale comité een dynamisch medewerker van bij de start van de verbroedering 40 jaar geleden. Bij het zilveren jubileum haalde hij een krachttoer uit en kwam met een zodiac van Bad Arolsen naar Heusden-Zolder. Hij hield er hier vele vrienden op na.

si-heusden-zolder-voorlopig-op-kop-1

SI Heusden-zolder voorlopig op kop

In het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder een spannende topper tegen titelkandidaat Besiktas Antwerpen met 5-4 gewonnen. Het was een op- en neergaande wedstrijd waarbij eerst de bezoekers uitliepen, bij de rust de stand in evenwicht was, en nadien de thuisploeg weer een kloof sloeg. Antwerpen kwam terug, maar in de allerlaatste minuut scoorde Vanbeuren de winning goal. SI is voorlopig leider,, maar twee achtervolgers hebben een wedstrijd minder.

morgen-livestreaming-cup-michel-wanten

Morgen livestreaming Cup Michel Wanten

Het bestuur van de turnkring M.e.V Berkenbos zorgt dit weekend voor een heuse stunt. In de sporthal van Berkenbos heeft morgen en zondag de jaarlijkse Cup Michel Wanten plaats. Omdat het de tiende editie is kan iedereen de wedstrijden ook thuis volgen vanop de computer via een live-streaming op de website van de turnkring. Michel Wanten was de eerste hoofdtrainer van Moed&Volharding, hij bracht eerst de (…) Lees het hele bericht

sluiting-kinderopvang-viversel-op-gemeenteraad

Sluiting kinderopvang Viversel op gemeenteraad

Volgende donderdag valt op de gemeenteraad nog enig animo te verwachten rond de sluiting van de buitenschoolse kinderopvang in Viversel. Het punt is aan de agenda toegevoegd door de CD&V-fractie en de ouderraad van de Sint-Jan Berchmansschool is nu aan het mobiliseren. Samen met hun sympathisanten verzamelen ze een half uur voor de raad aan supermarkt B2, dan stappen ze op naar het gemeentehuis, waar ze enkele verrassingen in petto hebben voor de raadsleden. "Ondertussen hebben al 640 (…) Lees het hele bericht

8-procent-reed-te-snel

8 procent reed te snel

Naar aanleiding van klachten van bewoners voerde de politie snelheidscontroles uit. 561 wagens passeerden de flitscamera. 48 bestuurders reden te snel in Molenstraat (8), Holstraat (0), G. Gezellelaan (24), Kapelstraat (11) en Kapelhof (5). Eén bestuurder werd aan een ademtest onderworpen en blies positief. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken. 5 bestuurders kregen een waarschuwing wegens defecte verlichting. Onreglementair gebruik van mistlichten resulteerde in een onmiddellijke inning. (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-poorthoevestraat

Inbraak in Poorthoevestraat

In de reeks inbraken in Heusden-Zolder was vandaag de Poorthoevestraat aan de beurt. De bewoners ontdekten de inbraak vanmiddag.

vandaag-gezien-22-november-2013

Vandaag gezien

Vorig jaar al voorgesteld in de reeks van Stefan Was, en nu nog een mooi exemplaar ontdekt door Jan Leijskens in Bolderberg: de porseleinzwam.

de-mijlpaal-blikt-terug-met-michel-seuphor

De Mijlpaal blikt terug met Michel Seuphor

Nu zondag van 14 tot 18 uur heeft in galerij De Mijlpaal de vernissage plaats van de tentoonstelling met werk van Michel Seuphor. De Mijlpaal bestaat 20 jaar en viert dat in 20013-2014 door naast een tijdelijke tentoonstelling, een remake van een opvallende tentoonstelling uit de afgelopen twee decennia te plaatsen. Die start dus met een terugblik naar Michel Seuphor (1901-1999), die al twee keer te gast was. Voor de Seuphor-expo van (…) Lees het hele bericht

nog-drie-dagen-artikel-27

Nog drie dagen Artikel 27

Vandaag, morgen en zondag van 14 tot 18 uur heb je de laatste kans om de tentoonstellng Opere Di Misericordia in het vroegere klooster van Berkenbos te gaan bekijken. De mensen van Artikel 27 zijn ondertussen aan het aftellen richting 2000ste bezoeker. Als de weergoden barmhartig zijn, wordt zondag om 17u15 afgesloten met vuurkunst, daarna blijft het Fairtrade cafeetje nog enkele uren open. En toch nog even dit, de tentoonstelling is - tot vreugde van de GATAB - ook toegankelijk voor mindermobielen.
www.artikel27.be

vti-leerlingen-aan-de-slag-in-basisonderwijs

VTI-leerlingen aan de slag in basisonderwijs

De leerlingen van 6 TSO van het VTI (Spectrumcollege) in Beringen hebben deze week hun sociale inzetdagen. De leerlingen verlaten dan de schoolbanken om in basisscholen een handje te gaan toesteken, bijvoorbeeld bij de begeleiding van de kleuters op een busuitstap of bij activiteiten in de klas. Het VTI telt ook heel wat leerlingen uit Heusden-Zolder, dus ligt het voor de hand dat er ook hier aan de slag zijn zoals in De Toverfluit, 't Molenholleke, Beekbeemden en de Springplank (foto's Julien Maebe). Voor de jongeren is het een leerrijke ervaring, en ook de kinderen waarderen hun tijdelijke jonge 'meesters'.

kreabo-speelt-tartuffe-van-moliere

Kreabo speelt 'Tartuffe' van Molière

Op zaterdag 30 november om 20 uur en zondag 1 december om 14 en 20 uur speelt Kreabo in de Muzeschouwburg 'Tartuffe' van Molière. Trudo Groffi bewerkte en regisseert het stuk. 't Is een pareltje uit het Franse repertoiretoneel dat ook nu nog actueel blijft met zijn aanklacht van schijnvroomheid. Thema's als hebzucht, erotiek en pedofilie worden dan ook niet uit de weg gegaan. Bijtende maar niet kwetsende spot werkt onvermijdelijk op de lachspieren. De 18 acteurs spelen in een decor waarin de decorploeg onder leiding van Ria Hermans meer dan 100 kerkstoelen verwerkte, ook de kleding voor dit stuk is bijzonder. Kaarten kosten € 10 en kunnen besteld worden op 0486-57 53 28 of kreabo.be waar je ook meer details vindt.

frank-lemmens-nieuwe-trainer-van-kvv

Frank Lemmens nieuwe trainer van KVV

Carlo Martens heeft vanavond beslist dat hij een stap opzij zet als trainer van derde provincialer KVV Heusden-Zolder. Zijn taak als T1 wordt overgenomen door Frank Lemmens.  Het nieuws is vanavond aan de spelersgroep meegedeeld. Martens doet dat naar eigen zeggen om zich volledig te kunnen toeleggen op zijn taak als voorzitter. Toegegeven, bij Racing Genk zien we Herbert Houben ook niet meteen een seizoen lang de ploeg trainen ...

doorprikt-een-moeilijke-denksport

DOORPRIKT: een moeilijke denksport

De afgelopen dagen was er heel wat te doen over het sportplan van de gemeente voor de komende decennia. Niet verbazend, elke verandering wekt weerstand op en als clubs hun vertrouwde stek moeten verlaten, is dat niet altijd prettig. Nu, het is nog lang niet zover, ten eerste is er op dit moment wellicht (nog) geen politieke meerderheid voor te vinden en ten tweede is de nodige 11,5 miljoen euro niet beschikbaar. Maar los daarvan moet het minstens als denkoefening een kans krijgen. In het (…) Lees het hele bericht

strenge-straffen-voor-rusthuisdieven

Strenge straffen voor rusthuisdieven

De rechter in Hasselt heeft vandaag twee Algerijnen uit Molenbeek en uit Beziers (Frankrijk) veroordeeld wegens een diefstal van geld en juwelen van een bewoonster van Hof Ter Bloemen in Heusden. Op 21 september waren beiden het Woonzorgcentrum binnengestapt, naar eigen zeggen omdat ze dachten dat het een ziekenhuis was en één van hen tandpijn had. Maar ze gingen de kamer van een bewoonster binnen - die net in de eetzaal zat - en daar roofden ze een geldsom en juwelen uit een kast. Een (…) Lees het hele bericht

albert-vanierschot-voor-de-rechtbank

Albert Vanierschot voor de rechtbank

Rally- en autoracer Albert Vanierschot stond vandaag terecht voor de rechtbank van Hasselt, hij wordt verdacht van schriftvervalsing en bedrieglijk onvermogen. Hij zou in 2009 en 2010 wagens en andere activa uit AD-Sport verkocht hebben en doorversluisd naar zijn andere vennootschap. Daardoor bleven de schuldeisers in de kou staan na het faillissement. Volgens de openbare aanklager was dat een schoolvoorbeeld van een 'sterfhuisconstructie' en hij vraagt 9 maanden cel en 1000 (…) Lees het hele bericht

woning-en-bedrijfsinbraken

Woning- en bedrijfsinbraken

Gisteravond zijn twee inbraken gepleegd in de Dijkstraat.In de ene woning zijn de dieven binnengedrongen via de verandadeur. Bij een ander huis ontdekten de bewoners na middernacht dat de achterdeur en een zijvenster openstonden. Binnen was alles overhoop gehaald. En bij een bedrijf in de Magazijnstraat hebben onbekenden de elektriciteitscabine opengebroken.

hardrijders-in-het-heike-en-westlaan

Hardrijders in Het Heike en Westlaan

Na klachten van bewoners over snelheidsduivels hield de politie snelheidscontroles. 649 voertuigen werden gecontroleerd. In totaal reden 115 bestuurders te snel in de Veldstraat (18 auto’s en 2 vrachtwagens), Boekterheide (4), Butastraat (3), Gasthuisstraat (1), De Lobbert (0), Westlaan (27), Zandstraat (5), Het Heike (35), Dorpsstraat (17), Heikant (1), Eikhof (1) en Kapelhof (1). 1 rijbewijs wordt ingetrokken.

voorlezen-in-alle-talen

Voorlezen in alle talen

We zitten in de voorleesweek en in de vrije basisschool De Springplank wordt iedere dag voorgelezen door ouders, grootouders en leerkrachten. Speciaal dit jaar was dat er naast boeken in het Nederlands ook uit boeken in een vreemde taal werd voorgelezen. Zo kregen de kinderen verhalen te horen in het Nederlands, Spaans, Italiaans, Frans, Turks en Engels. In de school werd er ook een leeshoek ingericht met meertalige prentenboeken, kranten, strips, leesboeken, .... De kinderen kregen een voorleeskaart mee naar huis waarop iedere 'voorlezer' thuis het voorgelezen boek kon noteren.

134-kg-restafval-per-inwoner

134 kg restafval per inwoner

Heusden-Zolder zit ruim onder het Vlaamse gemiddelde met zijn ingezamelde restafval. Dat blijkt uit OVAM-cijfers. Vorig jaar is hier meer dan 4343 ton restafval opgehaald, dat is 134,87 kg per inwoner. Het Vlaamse gemiddelde ligt op 149,2 kg en het streefcijfer is 150 kg. Ook in vergelijking met onze buurgemeenten doen we het niet slecht: Beringen (148 kg), Houthalen-Helchteren (154 kg), Lummen (134 kg) en Zonhoven (139 kg)

met-zijn-allen-s-avonds-de-terril-op

Met zijn allen 's avonds de terril op

Op 30 november pakt de vzw Toerisme Heusden-Zolder met een nieuw initiatief uit: een begeleide avondwandeling op de mijnterril. De terril is immers één van de kroongetuigen van ons mijnverleden, een verleden dat de grondslag heeft gelegd voor wat Heusden-Zolder vandaag is en ook morgen nog zal zijn. Daarom wordt de terril die zaterdag centraal gezet tijdens een wandeling met de Putheks, streekverhalen en legendes, muziek van de koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden en de (…) Lees het hele bericht

speelgoed-en-versiering-voor-kinderfeest-gezocht

Speelgoed en versiering voor kinderfeest gezocht

Onder de noemer ‘3de Kerstdag’ organiseren vier mensen uit de regio op 29 december een kerstfeest voor kinderen die thuis geen kerst kunnen vieren doordat ze bijvoorbeeld in tehuizen verblijven. Giuseppe Costa wist een aantal kennissen voor zijn initiatief te mobiliseren en samen boksten ze het feestprogramma in elkaar. Alles zal zich afspelen in het ECR-gebouw. Met de hulp van sponsors krijgen alle kinderen er pizza aangeboden maar er is ook heel wat animatie gepland zoals (…) Lees het hele bericht

in-gesprek-met-peter-terrin

In gesprek met Peter Terrin

Gisteren was auteur Peter Terrin te gast in de bib waar hij in gesprek ging met leden van de leeskring en begeleidster Greetje Hendrix over zijn boek 'Post mortem'. Voor die roman kreeg hij in 2012 de AKO Literatuurprijs nadat hij al twee keer genomineerd was met 'Blanco' en de verhalenbundel 'De Bijeneters'. Daarnaast kreeg hij nog verschillende andere nominaties.

goud-eerlijk-bezocht-umicore

GOUD:EERLIJK? bezocht Umicore

De partners van het project GOUD:EERLIJK? in Limburg brachten een bedrijfsbezoek bij Umicore in Hoboken. Ze kregen er een blik achter de schermen en de bevestiging dat urban mining en recyclage een duurzaam alternatief voor de klassieke mijnbouw biedt. Umicore stopte twintig jaar geleden met gewone mijnbouw en schakelde over op de recyclage van essentiële metalen. Het bedrijf is wereldleider in het herwinnen van edele metalen uit complexe materialen. Vanavond kreeg het bezoek een vervolg in het (…) Lees het hele bericht

de-afvalplaag-blijft-toenemen

De afvalplaag blijft toenemen

In het Bijbelboek Exodus was sprake van tien plagen, maar doe er voor onze regio gerust maar een elfde bij: sluikstorten. Geregeld krijgen we van inwoners mails en foto's van regelrechte stortplaatsen die overal ontstaan en het wordt alsmaar erger. Vandaag fotografeerde Ludo Sempels deze toestanden langs De Drij Dreven in Zolder. Groenafval, rondslingerend PMD en een aantal zakken met een onduidelijke inhoud. En hij maakt zich de bedenking dat vroeger scholen de bossen (…) Lees het hele bericht

ruim-6700-euro-voor-de-verkeersbelasting

Ruim 6700 euro voor de verkeersbelasting

De politie en het Agentschap Vlaamse Belastingdienst hebben op verschillende plaatsen controles gehouden op de verkeersbelasting en op boorddocumenten. 90 wagens zijn gescreend: 16 bestuurders hadden geen verkeersbelasting betaald voor een totaal van € 6712. Op één auto is een wielklem gelegd tot de achterstallen zijn betaald. Voorts zijn 16 overtreders bekeurd wegens niet verzekerd rijden (1), geen keuring (1), niet dragen van de gordel (7), gsm’en aan het stuur (4), foutparkeren (1) geen inschrijving (1) en kale banden (1). Eén auto werd getakeld. 16 snelheidsovertreders krijgen eveneens een boete.

een-jaar-cel-voor-messteken

Een jaar cel voor messteken

De rechtbank in Tongeren heeft een man (33) uit Heusden-Zolder voor één jaar naar de gevangenis gestuurd voor slagen en verwondingen. In een bar in Lanaken kreeg hij het drie jaar geleden aan de stok met twee mannen tijdens een discussie over een geldkwestie. Hij haalde een knipmes boven en haalde uit naar de mannen. Eén van hen werd daarbij flink geraakt, hij moest in het ziekenhuis 27 hechtingen krijgen. Volgens het medisch rapport was maar nipt de halsslagader vermeden. De man is altijd blijven ontkennen, maar volgens de rechter waren er genoeg bewijzen. Hij moet een boete betalen, maar voorlopig hebben de slachtoffers nog geen schadevergoeding gevraagd.

de-kijk-van-richie-53

De kijk van Richie

Het wordt stilaan winter.

bestuurder-zwaargewond-bij-crash

Bestuurder zwaargewond bij crash

Vanmorgen vroeg, even voor 5 uur, is een spectaculair ongeval gebeurd op het kruispunt van de Beringersteenweg en de Kapelstraat. Een (Bulgaarse) autobestuurder had de rotonde daar pas op het laatste moment opgemerkt. Hij raakte ze nog, kwam tegen een verlichtingspaal terecht en sloeg vervolgens over de kop tot tegen een woning. De bestuurder raakte daarbij zwaargewond. De brandweer kwam ter plaatse om puin te ruimen, het huis - dat pas opgekalefaterd is - raakte beschadigd maar moest niet gestut worden.

neos-in-de-doorkijkkerk

NEOS in de doorkijkkerk

NEOS ging wandelen in Borgloon en bezocht het inmiddels bekende kunstwerk: de doorkijkkerk. Prachtig van buiten, uniek vanbinnen. Na afloop volgde een pannenkoek met Loonse stroop. Wie graag aan de NEOS-activiteiten wil deelnemen en dus lid worden, gewoon een seintje gegeven op 011-53 04 99.

veel-interesse-voor-zolderse-vraagstukken

Veel interesse voor Zolderse vraagstukken

Ondanks de concurrentie van het voetbal op tv, daagden vanavond zowat 70 geïnteresseerden op voor de open dorpsraad van de dorpsraad Zolder in de Harmoniezaal. Het was de bedoeling van de dorpsraad bij de inwoners te horen wat er leeft en waarover ze zich zorgen maken. Daarbij kwam onder meer het Heldenplein ter sprake, de verdere inrichting ervan en de ruimte waar vroeger het gemeentehuis stond. Ze vragen een groen plein. Nogal wat inwoners maken zich ook zorgen over een leegloop van (…) Lees het hele bericht

mammies-zorgen-voor-moeders-met-kinderen

Mammies zorgen voor moeders met kinderen

Bij Sint-Vincentius is vandaag onder grote belangstelling het nieuwe project 'De Mammies' voorgesteld. Vijf vrouwen beginnen vrijwillig met het inzamelen van kinderkleding. Op termijn willen ze ook andere spullen verzamelen zoals bijvoorbeeld speelgoed en dat verdelen aan andere mamma's die daar nood aan hebben. Volgens de vrouwen neemt de armoede voortdurend toe en is dit soort ondersteuning onmisbaar voor (éénouder) gezinnen. Elke eerste zaterdag van de maand van 10 tot (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-zeven-septemberlaan

Inbraak in Zeven Septemberlaan

Deze namiddag is een inbraak ontdekt in een woning in de Zeven Septemberlaan. Het is niet duidelijk of de inbraak overdag gepleegd is, maar door de vroege duisternis slaan inbrekers alsmaar vroeger toe. Gisteren in Lummen nog in 7 huizen in één straat in de late namiddag of vooravond. Waakzaam zijn is de boodschap.

ignace-schops-is-commandeur-in-de-kroonorde

Ignace Schops is commandeur in de kroonorde

Onze dorpsgenoot Ignace Schops, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, is vandaag samen met nog een 20-tal anderen op audiëntie ontvangen bij Koning Filip en Koningin Mathilde. Op voordracht van de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de Koning hem het burgerlijke ereteken van Commandeur in de Kroonorde verleend. Volgens het paleis is dat het resultaat van de bijzondere binnen- en buitenlandse erkenningen die Schops de voorbije jaren heeft ontvangen voor zijn inzet voor natuurbehoud, biodiversiteit en de strijd tegen klimaatverandering. Eerder dit jaar is hij door de voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore uitgenodigd om deel uit te maken van het 'Climate Leadership Corps'

burgemeester-realistisch-sportaanbod

Burgemeester: 'Realistisch sportaanbod'

"Onze bedoeling is om in de toekomst een kwalitatief aanbod van sportinfrastructuur te voorzien in Heusden-Zolder en daar willen we ons voor inzetten, maar niet ten koste van alles. We vinden de studie een interessante referentienota die we principieel hebben goedgekeurd. Een aantal projecten zal ook al in ons meerjarenplan staan, maar over andere projecten zullen we pas beslissen in functie van het geld dat we hebben en de opportuniteiten die zich aandienen. Toen (…) Lees het hele bericht

college-wil-sporthallen-en-stadions-slopen

College wil sporthallen en stadions slopen

Als het aan het schepencollege ligt, dan wordt het aanbod van sportinfrastructuur in Heusden-Zolder de komende 18 jaar volledig door elkaar geschud. Een studiebureau werkte 2 jaar aan een studie van de sportinfrastructuur. Daar is een visie uit voortgesproten en het schepencollege heeft zich daar grotendeels achter geschaard. Nochtans kreeg het plan gisteravond tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Gemeenteraadscommissie de wind van voor van oppositie en zelfs (…) Lees het hele bericht

vrachtwagen-in-de-vangrail

Vrachtwagen in de vangrail

Op de E 314 in Zolder, richting Lummen, is vanmiddag rond half drie een lichte vrachtwagen met een trailer van zijn rijvak afgeweken en in de vangrails van de middenberm terechtgekomen. De chauffeur zat gekneld maar raakte slechts lichtgewond. Het was niet makkelijk om de vrachtwagen te takelen, niet alleen omwille van de vangrails maar ook door het struikgewas op de middenberm. Daardoor moest ontstond al gauw een file en in de andere richting was er een kijkfile.

toerismekantoor-zit-onder-het-bluspoeder

Toerismekantoor zit onder het bluspoeder

Het kantoor van de dienst toerisme in Bolderberg is een tijdje gesloten door technische problemen. Bij de jaarlijkse controle van de brandblussers is één van de poederblussers 'afgegaan'. Het hele kantoor werd daardoor onder een laag bluspoeder bedekt. Er kon dus niet langer gewerkt worden of bezoekers ontvangen. Een gespecialiseerde firma moet nu de documenten en paperassen komen proper maken. Erger is het gesteld met de electronische apparaten zoals computers, printers, telefoons. Daar dringt het poeder diep in door en als ze al niet meteen defect zijn, kan dat op termijn gebeuren. Voorlopig gebeurt de dienstverlening vanuit het gemeentehuis.

living-tomorrow-genomineerd-voor-innovatieprijs

Living Tomorrow genomineerd voor innovatieprijs

Volgende week woensdag reikt werkgeversorganisatie VOKA-Limburg voor de 6de keer de Innovatie Award uit. Die gaat naar een bedrijf of organisatie in Limburg waar vernieuwende producten, diensten of werkwijzen worden ontwikkeld, en die tegelijk een soort voorbeeldfunctie hebben. Bij de genomineerden Living Tomorrow voor de manier waarop in Bocasa in Bolderberg de zorgwoning van de toekomst als demonstratieproject voor innovatie in de zorg is gerealiseerd. De andere genomineerden zijn de gemeente Houthalen-Helchteren (Nieuw Administratief Centrum, Greenville en de Cleantech Campus) en de Vandersanden Group (nieuwe technologie van steenstrippen met de look van baksteen).

leerkrachten-verzamelen-rond-meertaligheid

Leerkrachten verzamelen rond meertaligheid

Vanavond ontvangt Muze zowat 220 leerkrachten van alle scholen uit Heusden-Zolder op een vrolijke inspiratieavond. Het team welzijn en lokale economie van de gemeente organiseert er, samen met Het Berenhuis en een paar juffen een ludieke avond rond ouderbetrokkenheid, anders- en meertaligheid. Naast workshops, een praktijkcarrousel en een bijzondere ontvangst door een stel anderstalige heren - Nynix weet van niks - zal socioloog Orhan Agirdag er toelichting geven rond het belang van meertaligheid. Orhan groeide op in Heusden-Zolder en werkt als onderzoeker voor de universiteiten van Gent en Leuven.

het-weer-winters-1

Het weer: winters!

In een noordelijke luchtstroming wordt koude gestoorde lucht over onze streken aangevoerd. Enkele dagen met neerslag staan op het programma. Deze neerslag kan een winters karakter hebben. Op de langere termijn bouwt een hogedrukgebied over onze regio, het wordt droger en zonniger, maar ook kouder met nachtvorst.
Vandaag schuift een storing over onze streken met veel wolken en perioden van lichte regen. Pas in de avond wordt het droger. De maxima liggen rond 8 graden.
Morgen is het koud (…) Lees het hele bericht

ex-rode-duivel-felix-geybels-overleden

Ex-Rode Duivel Felix Geybels overleden

Gewezen Rode Duivel en speler van FC Beringen Felix Geybels is overleden, hij stierf in Gasthuisberg in Leuven kort voor zijn 78ste verjaardag. Tussen 1959 en 1963 werd hij negen keer geselecteerd voor de nationale ploeg , hij speelde één volledige wedstrijd. Later liep hij een levenslange schorsing op in het omkoopschandaal tussen Turnhout en FC Beringen, hij was toen aanvoerder van de mijnploeg. Felix Geybels zetelde ook een tijdlang in de gemeenteraad van Heusden-Zolder voor de toenmalige SP. Zijn uitvaart heeft donderdag om 10u30 in de kerk van Zolder-Centrum plaats.

maurice-hermans-schreef-boek-over-ward-van-ende

Maurice Hermans schreef boek over Ward Van Ende

Maurice Hermans uit Bolderberg heeft zopas een nieuw wielerboek uitgegeven, deze keer over de Heusdense renner Ward Van Ende. Daarmee is Maurice niet aan zijn proefstuk toe, eerder publiceerde hij al boeken over Nic Hoydonckx, de eerst Limburgse voetbalinternational, wielrenner Roger Loysch, wielrenster Yvonne Reynders en uiteraard Marc Wauters. Nu dus over Ward Van Ende, de man die vooral naam maakte in Ronde van Frankrijk met twee top 15 plaatsen. Hij typeert Van Ende ook en vooral (…) Lees het hele bericht

dorpsraad-boekt-houdt-hoorzitting

Dorpsraad Boekt houdt hoorzitting

De Dorpsraad Boekt organiseert op donderdag 21 november om 20 uur haar jaarlijkse hoorzitting in het Buurthuis. Het gaat om een volksvergadering waarbij de dorpsraad wil horen wat er leeft bij de bevolking. De aanwezigen krijgen trouwens eerst het financieel verslag van dit jaar en de begroting van volgend jaar te horen, evenals de werking dit en volgend jaar. Tijdens de hoorzitting kan alles aan bod komen in verband met leefomgeving, verkeer, milieu, sociale en sportieve infrastructuur, activiteiten, opmerkingen naar het gemeentebestuur, enz.

sk-heusden-06-ontslaat-trainer-1

SK Heusden 06 ontslaat trainer

SK Heusden 06 heeft vanavond zijn trainer Tom Dierick ontslagen. De ploeg is al een groot deel van de competitie op de sukkel en de 1-4 thuisnederlaag tegen Anadol was gisteren de spreekwoordelijke druppel. De ploeg staat momenteel voorlaatste in vierde provinciale A met 6 punten, ze kon nog maar één keer winnen.

feest-voor-70-jarigen-van-zolder-centrum

Feest voor 70-jarigen van Zolder-Centrum

De 70-jarigen van Zolder-Centrum hielden hun feestelijke samenkomst in de Savarin. Er werd gezellig getafeld en oude verhalen werden opgediept.

lange-file-door-botsing

Lange file door botsing

Omstreeks half 9 vanmorgen is op de E 314 ter hoogte van Heusden-Zolder een vrij spectaculair ongeval gebeurd. Vier auto's en een vrachtwagen botsten daar tegen elkaar. Er vielen twee lichtgewonden, maar er was behoorlijk wat blikschade en dat zorgde voor verkeershinder, vooral omdat twee auto's en de vrachtwagen op de rijweg stonden. Dat veroorzaakte tot 6 km file.

getuigen-van-ongeval-gezocht-1

Getuigen van ongeval gezocht

Gisteren, zondag omstreeks 9 uur, is een verkeersongeval met twee auto's gebeurd op het kruispunt van de Meylandtlaan (N72) en de Onze-Lieve-Vrouwstraat. De politie zoekt getuigen van dat ongeval want volgens beide bestuurders waren er op het ogenblik van het ongeval andere wagens aanwezig. Die passanten of andere getuigen mogen langskomen in het commissariaat (Rectorstraat 2) of telefonisch contact opnemen, op 011-45 01 11.

adventsviering-op-7-december-in-berkenbos

Adventsviering op 7 december in Berkenbos

Op 7 en 8 december wordt de traditionele adventsviering met de partnersteden gevierd, dit jaar is de Valentinuskerk in Berkenbos de centrale plaats van het gebeuren. Daar begint het zaterdag om 17u30 met een mis. Om 18u20 wordt de kerstverlichting ontstoken door vertegenwoordigers van Heusden-Zolder en partnersteden, daarna biedt Bad Arolsen glühwein aan in Ons Huis. Om 19 uur volgt de jubileumviering St-Hubert - Heusden-Zolder (25 jaar) met ondertekening van de oorkonde en (…) Lees het hele bericht

pret-a-gouter-behoudt-zijn-michelinster

Prêt-à-Goûter behoudt zijn Michelinster

Zojuist is de nieuwe Michelingids voorgesteld. Het restaurant Prêt-à-Goûter in Bolderberg behoudt zijn ster. Vorige week behield het restaurant ook al zijn goede score in de Gault&Millau. Maar helaas, net als in de G&M heeft ook de Michelin geen ander eethuis in Heusden-Zolder de moeite waard gevonden.

de-liefde-voor-vancouver-bezongen

De liefde voor Vancouver bezongen

Jaclyn Guillo deed gisteravond in het Muzecafé de toehoorders wegdromen naar de old times op het Amerikaanse continent. 'Lovers Walz' deed Gerswhin herleven en de aanwezige vrouwen zullen vandaag wel gaan zoeken naar 'Little red shoes'. Jackyn Guillo laat je proeven uit haar herinnering en haar liefde voor Vancouver. Samen met haar Belgische muzikanten bracht ze gisteravond 4 songs in première. (meer foto's van Ria De Clerck)

juwelen-uit-gerecycleerde-materialen

Juwelen uit gerecycleerde materialen

In de foyer (boven) van Muze is de tentoonstelling UpCycling Tubes geopend met werk van de leerlingen van de Haspengouwse Academie. Het gaat om juwelen die gemaakt zijn uit gerecycleerde materialen. Misschien kan het je inspireren als je zelf op een goedkope manier aan een juweel wilt geraken voor vrouw- of manlief. Nog te kijk tot en met 15 december. (meer foto's van Ria De Clerck)

geen-supersnelle-gt-s-meer-op-24-uur

Geen supersnelle GT's meer op 24 uur

Circuit Zolder probeert alles te ondernemen om te anticiperen op de economische crisis die in de autosport ook keihard toeslaat. Zo was het onder meer bijzonder moeilijk om nog veel deelnemers aan de start van de 24 uren van Zolder te krijgen. Daarom grijpt de directie in op de editie van 30 en 31 augustus volgend jaar. Dan mogen alle Touring Cars, prototypes, Cup cars, Sportcars, BMW clubsport Tropydeelnemers en GT wagens (behalve GT1, GT2, GT 3 en Evolution Cars) deelnemen. Geen supersnelle sportwagens meer dus, maar wel terug naar de basis. De circuitdirectie is ervan overtuigd dan wel veel deelnemers te krijgen.

olympia-wint-alles

Olympia wint alles

In het petanque kon Olympia dit weekend op verplaatsing overal winnen. De ligaploeg won met 3-6 in het verre Gent. De A-ploeg versloeg Genk met 4-5 en de B-ploeg troefde dorpsgenoot De Berk af met 1-8.

volleybalfinale-voor-nathalie-lemmens

Volleybalfinale voor Nathalie Lemmens

Nathalie Lemmens (smashend op de foto) uit Viversel heeft dit weekend met haar ploeg Asterix Kieldrecht de halve finales van de Beker van Belgie volleybal gewonnen tegen VC Oudegem. Gisteren werd het thuis 3-2 en vandaag uit 1-3. De finale vindt plaats op 8 februari in de Lotto Arena. Nathalie heeft sinds augustus een contract bij Asterix Kieldrecht. Zij speelt de middenpositie. Kieldrecht staat momenteel ook aan de leiding in de Liga A. (foto Chantal De Troch)

anadol-wint-op-heusden

Anadol wint op Heusden

Ook een derby in vierde provinciale A, daar moest SK Heusden 06 het onderspit delven tegen Anadol met 1-4. Statie Zolder verloor met 0-1 van Houthalen VV. Bolderberg won met 0-1 bij Wijshagen. Bolderberg blijft uiteraard aan de leiding.

vrijheid-vernedert-viversel

Vrijheid vernedert Viversel

In de derde provinciale C kende Vrijheid Zolder geen erbarmen voor de buren van Standaard Viversel. Die werden verpulverd met 9-0. KVV Heusden-Zolder verloor met 3-2 bij leider Gravelo.

opnieuw-twee-inbraken

Opnieuw twee inbraken

In de Sint-Jansstraat is even over half één vannacht een inbraak in een woning ontdekt. De indringers hadden een raam opengebroken. In het Averbodeshof is vanmorgen een inbraak aan het licht gekomen. Ook daar waren de inbrekers via een raam aan de achterzijde binnen gegaan.

auto-in-tuin

Auto in tuin

In de Boekterheide is gisteren in de vooravond al het derde ongeval in een week tijd gebeurd. Deze keer kwam er een auto in een tuin terecht.

vck-a-neemt-de-leiding

VCK A neemt de leiding

In het nationale volleybal zorgde Bolderberg voor een onverwachte terugkeer bij SSJ Hemelveerdegem. Na twee barslechte sets gaf niemand nog één eurocent voor de kansen van VCK A. Maar vooral onder impuls van Davy Vaes behaalde het alsnog een 2-3 overwinning, goed voor de leidersplaats. Setstanden: 25-14, 25-18, 18-25, 18-25 en 11-15.

stefanie-en-diane-winnen-herfstrally

Stefanie en Diane winnen herfstrally

Stefanie Verheyen en Diane Timmers hebben in eigen 'gebied' de traditionele herfstrally te paard van manège Paddock gewonnen. De zoektocht leidde door de natuur van Bolderberg en omgeving.

nipt-verlies-voor-vck-b

Nipt verlies voor VCK B

In het volleybal heeft VCK Bolderberg B met 3-2 verloren bij VCV Leefdaal Bertem. Maar het had net zo goed andersom kunnen zijn, want na een trage start en eerste setverlies wonnen de bezoekers twee sets vrij gemakkelijk. Maar in de vierde lieten ze het afweten. In de tie-break streden ze tot op het laatste voor de overwinning. Setstanden: 25-20, 21-25, 16-25, 25-15, 15-12

het-wijde-land-in-muze

Het wijde land in Muze

Een straffe theatervoorstelling vanavond in Muze: 'Het wijde land' door STAN & Toneelhuis / Olympique Dramatique. (foto Lenscollectief)

si-heusden-zolder-wint-bij-leiders

SI Heusden-Zolder wint bij leiders

In het zaalvoetbal behaalde MFC SI Heusden-Zolder een knappe 5-8 overwinning op het veld van leider Zutendaal. Ondanks 3 geblesseerden speelde SI vooral een slimme wedstrijd, waarbij het initiatief bij de thuisploeg lag. Maar die kon daar niet veel mee aanvangen en stond bij de rust al 1-3 achter. Alleen begin tweede helft kende SI een moeilijke periode.

kunstkring-hazet-treedt-naar-buiten

Kunstkring HaZet treedt naar buiten

In de foyer (beneden) van Muze is vanmiddag de tentoonstelling van de kunstkring HaZet geopend. Die biedt vooral muurwerken, maar ook glaswerk van de lokale kunstenaars Clarisse Colson, Jean Jacob, Gerda Mangelschots, Berty Rogiers, Frieda Tempels, Lodewijk Troosters, Lucienne Vandercappellen en Lucie Van der Gucht. Het publiek werd tijdens de vernissage verwelkomd door voorzitter Jean Jacob, schepen van cultuur Marleen Hoydonckx stak tijdens haar toespraak haar bewondering niet onder stoelen of banken. Open tot en met 15 december, dagelijks van 14 tot 20 uur. (meer foto's)

twee-gewonden-bij-ongevallen

Twee gewonden bij ongevallen

Vanmorgen zijn bij twee verkeersongevallen evenveel gewonden gevallen. Kort voor elf uur botsten 2 auto's op de Meylandtlaan, ter hoogte van het kasteel. Daarbij viel één gewonde. Het ongeluk zorgde ook voor heel wat verkeershinder. Een klein uur later werd in de Boekterheide een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

inbreker-op-heterdaad-betrapt

Inbreker op heterdaad betrapt

In het Christoffelhof heeft een bewoner vannacht een inbreker op heterdaad betrapt. De indringer was blijkbaar over de omheining gesprongen en via de achterdeur - die niet op slot was - naar binnengegaan. Daar stootte hij op de bewoner, en sloeg meteen op de vlucht. De man hoorde nog een auto wegrijden, maar hij bleek spoorloos. De dader dreog een pet, een sjaal voor het gezicht, een zwarte jas en jeansbroek.

de-kijk-van-richie-52

De kijk van Richie

Alsmaar meer Chinezen in de frituren.

vandaag-gezien-16-november-2013

Vandaag gezien

Een spinnenweb in een herfstdecor. (foto Jan Leijskens)

hoge-belangstelling-voor-eerlijke-juwelen

Hoge belangstelling voor eerlijke juwelen

Veel belangstelling vanavond voor het juwelenluik op de tentoonstelling Artikel 27. Daarvoor waren zelfs Vlaams minister Ingrid Lieten en gouverneur Herman Reynders naar het vroegere klooster van de paters in Berkenbos afgezakt. 7 kunstenaars stellen hun juwelen tentoon binnen een apart kabinet van de expo. Fundamenteel is dat ze allemaal op fairtrade basis zijn gemaakt: dus met grondstoffen die op een eerlijke manier zijn gewonnen, verhandeld en bewerkt. (foto's Julien Maebe)

beieren-en-tirol-neergestreken-langs-het-kanaal

Beieren en Tirol neergestreken langs het kanaal

Heel wat volk vrijdagavond voor de officiële opening van de Winterkaai in Viversel. De Bierkaai op de oever van het kanaal is inderdaad in een goeie maand tijd omgetoverd in een Duits-Oostenrijks horecahuis. Er zijn tonnen hout aangesleept om zowel het terras, de brasserie als de kinderanimatie volledig in te kleden, en dat versterkt met kerstlichtjes en andere sfeerelementen. Wie er afgelopen zomer nog langsging, herkent het etablissement dan ook totaal niet meer. Met enorme houten constructies (…) Lees het hele bericht

het-weer-vorst

Het weer: vorst!

Een hogeluchtdrukgebied kan de volgende dagen het weer in onze streken domineren. Het wordt droger en er is wat meer zon, maar het wordt ook een stukje kouder. De kans op grondvorst en later zelfs nachtvorst neemt daarbij toe.
Vandaag kan er in de ochtend nog wat regen of een bui vallen, maar het blijft al vlug droog en de wolken maken stilaan plaats voor opklaringen. Na de middag is er meer ruimte voor de zon en het kwik kan oplopen tot 9 graden.
Morgen is het koud in de ochtend met (…) Lees het hele bericht

juwelen-in-de-kijker-op-artikel-27

Juwelen in de kijker op Artikel 27

Vanavond staan op Artikel 27 in het klooster van de paters in Berkenbos de juwelen centraal. GOUD:EERLIJK? in Limburg vroeg 7 juweelontwerpers om duurzaam na te denken over goud.  An Kindermans, Iris Mondelaers, Lies Wambacq, Lore Langendries, Mieke Dierckx, Roos de Krom en Veronique Sneyaert presenteren juwelen uit Fairtrade en 100% gerecycleerd goud. En die werken zijn samengebracht in een bijzonder juwelenkabinet dat deel uitmaakt van de expo. Vanavond komen minister Ingrid Lieten en gouverneur Herman Reynders de expo bekijken, en daar worden nog een kleine 100 geïnteresseerden verwacht.

feest-van-de-dynastie

Feest van de Dynastie

Feest van de Dynastie vandaag, vroeger noemden we dat 'prinskesdag' en toen was het echt wel een halve feestdag. Maar tegenwoordig beperkt het zich tot wat festiviteiten in Brussel, vlaggen die hier wapperen en administraties zoals gemeentediensten die de deuren gesloten houden. Je hoeft dus niet in bijvoorbeeld gemeentehuis of bib langs te gaan.

kerkebosstraat-wil-weer-pomp-tegen-grondwater

Kerkebosstraat wil weer pomp tegen grondwater

De inwoners van de Kerkebosstraat kijken elke dag ongerust naar de lucht nu het voortdurend regent, hun pompen draaien op volle toeren om te voorkomen dat hun kelders en andere lager gelegen ruimtes onderlopen. Ze wijzen met de vinger naar de dienst Mijnschade die na zowat een halve eeuw gestopt is met pompwerken. De buurtbewoners hebben vroeger al hun bouwplannen aangepast aan de hoge grondwaterstand in het gebied. Al die tijd waren er weinig problemen zolang Mijnschade het gebied bleef (…) Lees het hele bericht

artikel-27-ontving-1-000ste-bezoeker

Artikel 27 ontving 1.000ste bezoeker

Artikel 27, de kunsttentoonstelling in het vroegere klooster van de paters Minderbroeders, ontving vanmiddag de 1000ste bezoeker.Michel Manteleers (links vooraan) studeerde af in het college in 1958 en kwam niet alleen de kunst bekijken, maar ook wat herinneringen ophalen. Zijn vrouw nam het Fairtrade snoeppakket in ontvangst, dat prompt gedeeld werd met de buren die toevallig ook op bezoek waren. In het weekend tijdens missie[!]sfc is de tentoonstelling langer open, namelijk van 12 tot 20 uur.

achtervolging-van-beringen-via-heusden-tot-lillo

Achtervolging van Beringen via Heusden tot Lillo

Vanmorgen vroeg zijn de inwoners en passanten in een aantal straten in Heusden opgeschrikt door een achtervolging. Verschillende politieploegen zaten in volle vaart achter een auto aan die weigerde te stoppen. De achtervolging was al om 8u15 in Beringen-Centrum begonnen toen een motard van de politie een auto opmerkte die een reeks overtredingen beging. De bestuurder weigerde te stoppen en daarop begon de achtervolging. Pas in Lillo, aan de Pannemansstraat-Helzoldstraat stopte de auto nadat twee waarschuwingsschoten waren gelost. Twee 19-jarigen zijn gearresteerd, één uit Beringen en één uit Lummen. In de auto zijn vuurwapens aangetroffen. De man uit Beringen wordt voorgeleid.

2-tentoonstellingen-worden-opgebouwd

2 tentoonstellingen worden opgebouwd

In de foyers van CC Muze wordt volop gewerkt aan de opbouw van twee tentoonstellingen. De studenten van de ‘Academie Haspengouw’ atelier edelsmeedkunst herwerkten, vervormden en transformeerden ‘buizen/tubes’ tot sieraad. Stukken afval krijgen zo een nieuwe bestemming, een nieuw uiterlijk. De expo Upcycling Tubes opent zondag 17 november om 19 uur. De groepstentoonstelling van Kunstkring HaZet is ondertussen een jaarlijkse traditie in Muze. Maar in (…) Lees het hele bericht

361-000-euro-subsidie-voor-erfgoedwandeling

361.000 euro subsidie voor Erfgoedwandeling

Minister Bourgeois en Toerisme Vlaanderen hebben een subsidie van meer dan 361.000 euro uitgetrokken voor de Erfgoedwandeling De Verdieping. Dat geld komt uit de Vlaamse impulssubsidies voor 2013. Het gaat om een wandeltraject door het ophaalmachinegebouw dat de bezoeker de technische kant van het gebouw leert kennen. Bij die erfgoedwandeling zullen digitale technieken én lichtkunst gebruikt worden. Via de parking en het marktplein zullen bezoekers worden aangetrokken door twee (…) Lees het hele bericht

magazijnstraat-wordt-afgesloten-tijdens-markt

Magazijnstraat wordt afgesloten tijdens markt

Tijdens de multiculturele markt werden 4 marktbezoekers het slachtoffer van gauwdieven die het gemunt hadden op portefeuilles. 2 kinderen waren tijdelijk als vermist opgegeven. De politie takelde één voertuig met Bulgaars kenteken dat niet ingeschreven, niet verzekerd en niet gekeurd was. 10 bestuurders parkeerden op een parkeerplaats voor personen met een handicap en moeten € 110 betalen. De politie slingerde nog vier andere verkeersovertreders op de bon. Omwille van de steeds weerkerende parkeerproblemen en omdat heel wat bedrijven geblokkeerd of gehinderd worden, sluit de politie in de toekomst de Magazijnstraat af als parkeermogelijkheid voor marktbezoekers.

jeugdhuizen-steken-de-koppen-bijeen

Jeugdhuizen steken de koppen bijeen

Nu zaterdag is het in heel Vlaanderen de 'Dag van de Jeugdhuizen'. Onder het motto 'Jeugdhuizen blinken uit door echt en gezellig' worden dan allerlei activiteiten georganiseerd. De jeugdhuizen in Heusden-Zolder hebben de koppen samengestoken voor een gezamenlijk programma tussen 20 en 2 uur. Dan rijdt er een bus langs de Distel, De Put en 't Raster. Op elke plaats krijgen de bezoekers een leuke activiteit voorgeschoteld. Verbroedering en verzustering staan centraal.

wellicht-de-laatste

Wellicht de laatste ...

Gisteren ontmoette Hendrik Huyghelier op zijn inrit deze vlinder, vermoedelijk een gehakkelde aurelia. Hij heeft hem gastvrij een plaats op een bloemetje aangeboden. Met de vriestemperaturen van de afgelopen nacht en het weer dat nu verder omslaat, is dit vermoedelijk één van de laatste exemplaren van dit vlinderrijke jaar geweest.

jaclyn-guillou-quartet-zondag-in-muzecafe

Jaclyn Guillou Quartet zondag in Muzecafé

Zondag om 20 uur speelt het Jaclyn Guillou Quartet in het Muzecafé. De Canadese Jaclyn Guillou brak door tijdens het Vancouver International Jazz Festival in 2009. Haar CD 'To the City' werd veel gedraaid in haar thuisland en de VS. Haar muziek is zeer fris en toegankelijk met originele interpretaties van jazzstandards en kent zelfs invloeden uit de folk en Braziliaanse muziek. Ze wordt begeleid door een Belgisch muzikantentrio. Tickets:€ 12, € 10, € 8

complete-ravage-door-crash-met-auto-s-en-bus

Complete ravage door crash met auto's en bus

Een zware botsing heeft vanmorgen op de Boekterheide een complete ravage veroorzaakt. Omstreeks half 8 reed een schoolbus door de straat, gelukkig nog zonder kinderen aan boord. Op een ogenblik dat de bus werd voorbijgestoken door een auto, kwam uit een zijstraat een andere wagen en daarbij kwam het tot een crash. De bus moest naar rechts uitwijken, sleurde een boom mee voor een woning en boorde zich vervolgens in het huis ernaast. De buitenmuur werd verwoest en ook binnen in het huis is de (…) Lees het hele bericht

regi-zomertour-en-cd-s

Regi: zomertour en CD's

Volgend jaar in de zomer komt er de Regi Summer Madness Tour 2014. Top dj Regi Penxten zal dan een eigen zomer-festivaltour uitwerken. Naast de grootste dance- en festivalhits mag het publiek in deze show talrijke verrassingen verwachten: special effects, decors en (muzikaal) vuurwerk. Zopas heeft Regi zijn gloednieuwe album Regi in the Mix 14 uitgebracht en in de loop van 2014 volgt een solo-album van Regi. De tour van Regi start op 8 maart in de Ethias Arena in Hasselt met Regi in the Mix XL.

de-veen-krijgt-grote-atletiekhal

De Veen krijgt grote atletiekhal

Het atletiekstadion De Veen krijgt er een grote indoorhal bij, daarvoor worden op dit moment de laatste voorbereidingen getroffen. De hal komt rechts in het stadion waar tijdens de 'Nacht' de VIP-tent staat. Bij AVT hopen ze dat de hal tegen juni volgend jaar klaar is. Het wordt een complex van 100 meter lang en 25 meter breed, aan de zijkanten 7 meter hoog en in het midden ongeveer 8,5 meter. Marcel Schepers is enthousiast: "Het is de bedoeling om er in de periode (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-sint-jobstraat

Inbraak in Sint-Jobstraat

Met het korter worden van de dagen en de duisternis die vroeger invalt, neemt ook het aantal inbraken weer toen. Gisteravond ontdekte een inwoner van de Sint-Jobstraat dat er in zijn huis was binnengedrongen.

vandaag-gezien-13-november-2013

Vandaag gezien

Ook al zitten we bijna half november, er dolen blijkbaar nog altijd sprinkhanen rond. Zo spotte Gust Put vanmorgen het vrouwtje van de zuidelijke boomsprinkhaan van achter zijn raam.

protest-tegen-besparingen-op-dierenwelzijn

Protest tegen besparingen op dierenwelzijn

De provinciale adviesraad voor dierenwelzijn is verontwaardigd over de besparingen in het dierenwelzijn die de deputatie wil doorvoeren. Volgend jaar worden de middelen met een kwart teruggeschroefd en tegen 20017 zal het budget zelfs helemaal afgebouwd zijn. Nu gaat het nog om 160.000 euro per jaar. Limburg heeft altijd een voorbeeldrol vervuld in het dierenwelzijn in ons land. In de adviesraad zitten onder meer de opvangcentra voor honden en katten, de opvangcentra voor wilde dieren zoals het (…) Lees het hele bericht

vrachtwagens-parkeren-illegaal

Vrachtwagens parkeren illegaal

De politie hield een controle op het parkeerverbod voor vrachtwagens buiten de 6 vrachtwagenparkings. 7 vrachtwagenbestuurders parkeerden hun combinatie of oplegger op de brug over de E314 in de Vogelsancklaan. Ze krijgen een gemeentelijke retributie van € 100 opgelegd. Een Bulgaarse trucker die op het fietspad geparkeerd stond moest onmiddellijk € 110 betalen. Voorts zijn 12 bestuurders tegen gehouden die geen veiligheidsgordel droegen. Daarbij bleken 2 wagens niet verzekerd, één niet gekeurd en één niet ingeschreven. De politie betrapte nog een bestuurder die reed ondanks een opgelegd rijverbod.

gemeenteraad-over-26-punten

Gemeenteraad over 26 punten

Op 28 november om 19 uur vergadert de gemeenteraad met 26 punten in openbare zitting. Op de agenda investeringstoelagen voor enkele kerkfabrieken en voor Muze. De Amideuslaan moet heringericht worden met ook een parking en bushalte voor de uitbreiding van het Sint-Franciscuscollege en daarvoor gaat de gemeente met het college samenwerken. Voor de rest zal er weer heel wat moeten gestemd worden voor de aanduiding van afgevaardigden in allerlei bestuursorganen.

open-dorpsraad-in-zolder-centrum

Open dorpsraad in Zolder-Centrum

 De dorpsraad Zolder organiseert op 19 november de jaarlijkse 'open dorpsraad' waar iedereen welkom is. Op de agenda het einde van de werken en eventuele problemen in Zolder-Centrum, hoe moet het verder met sporthal, zwembad, Muze, Woutershof en Domherenhof? Wat gaat er gebeuren met de grond van het vroegere gemeentehuis. En als varia de mogelijke verhuizing van het OCMW naar Zolder en de onzekere toekomst van school Beekbeemden. De vergadering heeft plaats om 20 uur in de fanfarezaal in Zolder.

brand-woedt-in-villagarage

Brand woedt in villagarage

Er heeft vanavond een zware brand gewoed in de garages van een villa aan de Hertenlaan, dichtbij Bovy. De bewoners waren niet thuis, maar rond kwart over negen merkten buren de brand op. Toen de brandweer ter plaatse kwam, waren de ruiten van de garage al gesprongen en woedden de vlammen in volle hevigheid. De brandweer moest een poort en een achterdeur openbreken. Het vuur vond een gretige prooi in de houtvoorraad die in de ene garage lag opgeslagen en de boeken, kasten en meubelen in de andere (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-12-november-2013

Vandaag gezien

Een nachtelijke herfstimpressie. (foto Jan Leijskens)

politie-zoekt-killers-in-het-verkeer

Politie zoekt 'killers in het verkeer'

In het kader van de aanpak van de 'killers in het verkeer' hield de politie verschillende acties. De snelheid van 638 bestuurders werd gecontroleerd. 22 reden te snel in Koolmijnlaan (1), Barrierstraatje (9) en Everselkiezel (12). Aan het Brilonplein werd een bestuurder staande gehouden die reed zonder verzekering of keuring. Zijn wagen werd getakeld. In de Koolmijnlaan kregen 6 bestuurders die zonder gordel reden een boete van € 110. Een bestuurder die in de Stationsstraat postief blies, kreeg een rijverbod van 6 uur.

dieven-en-vandalen

Dieven en vandalen

In de Glorieuxstraat is er een inbraakpoging geweest afgelopen nacht. De daders raakten niet binnen maar richten wel schade aan. In de Minderbroedersstraat sloegen vandalen toe. Ze beschadigden een automaat, onder meer door de stekker er af te knippen.

info-over-derdewereld-voor-sfc-leerlingen

Info over derdewereld voor SFC-leerlingen

Zaterdag en zondag is het missie[!]sfc in het Sint-Franciscuscollege. Om de leerlingen te informeren, zullen medewerkers van Artikel 27 en Mali Muleba vzw vandaag en vrijdag in alle klassen vertellen over de projecten die ze met de expositie steunen: de kleuterschool in Cambodja en de fruitsapcoöperatie in Tanzania. Ook de missiefeesten scharen zich achter deze twee initiatieven. Vandaag (…) Lees het hele bericht

leerlingen-maken-kennis-met-bankwezen

Leerlingen maken kennis met bankwezen

Het derde leerjaar van ‘De Springplank’ in Eversel bracht een bezoek aan het lokale bank- en verzekeringskantoor. Daar kwamen ze op de eerste plaats te weten wat er allemaal komt kijken bij de werking van een bank. De leerlingen luisterden geboeid naar de uitleg en vertrokken nadien - neen, nog niet met een eigen rekening - maar wel met wat leuke gadgets.

het-weer-grondvorst-1

Het weer: grondvorst!

De volgende dagen krijgen we geregeld invloed van hogeluchtdruk gebieden. Dat levert enkele droge dagen op, maar ook erg koude nachten, waarbij het aan de grond gaat vriezen. De zon is af en toe van de partij, maar vaak domineren wolkenvelden.
Vandaag maken enkele opklaringen in de ochtend al vlug plaats voor toenemende wolken, waaruit stilaan wat lichte regen of motregen kan vallen. Na de middag komt er wat meer regen opzetten. Het is fris bij maxima rond 8 graden.
Woensdag zijn er (…) Lees het hele bericht

pret-a-gouter-behoudt-quotering

Prêt-à-Goûter behoudt quotering

In de nieuwe GaultMillau voor 2014 staat nog altijd maar één restaurant uit Heusden-Zolder. Prêt-à-Goûter in Bolderberg staat opnieuw met een score van 15 op 20. Het is ook het enige restaurant met een Michelin-ster in onze gemeente. Nog heel wat werk dus om weer uit te groeien tot het gastronomische centrum van West-Limburg.

vrouw-overleden-na-ongeval

Vrouw overleden na ongeval

De vrouw die zaterdagavond door een auto werd opgeschept op de Koolmijnlaan aan de Zolderse Voort, is in de loop van het weekend overleden. De vrouw stak de straat over nadat ze een kebab was gaan halen. Een verkeersdeskundige onderzoekt de oorzaak, mogelijk had ze de auto niet gezien, het was op dat ogenblik flink aan het regenen. Het slachtoffer is een vrouw van 78 uit Heusden-Zolder.

jongeren-actief-op-veldritkampioenschappen

Jongeren actief op veldritkampioenschappen

Op de Vlaamse kampioenschappen veldrijden in Leopoldsburg zijn vandaag ook enkele jongeren uit Heusden-Zolder in actie gekomen. Michaël Bervoets (Hageland Cycling Team - linksonder) werd 12de bij de 13-jarige jongens. Kjentill Bartels (Circuit Zolder - rechtsonder) werd 36ste bij de 12-jarige jongens. En Eva Janssens (Hageland Cycling Team - links) werd 8ste bij de 13-jarige meisjes. (foto's Davy Neuteleers)

zakken-met-oude-kleren-gestolen

Zakken met oude kleren gestolen

Inwoners van de Naaldert stelden vast dat er zakken met oude kleren uit hun auto in de garage verdwenen waren. En merkwaardig genoeg waren er geen braaksporen. Maar pas uren later kwamen ze tot de vaststelling dat de afstandsbediening van de garagepoort verdwenen was.

leute-maar-ook-crisis-in-carnaval

Leute maar ook crisis in carnaval

De crisis slaat ook in de carnavalswereld toe. Zo hebben De Slamridders hun traditionele zitting afgevoerd. Op 19 januari houden ze in Ons Huis om 10u15 Frühshoppen met om 12 uur de prinsaanstelling en na de middag de kinderzitting. Op 7 maart volgt het bal met de nummerafhaling in Ons Huis en op 8 maart de stoet. Maar die stoet trekt niet meer over de Koolmijnlaan, onder meer op vraag van de handelaars. Vertrek en aankomst zijn op het Koning Boudewijnplein, er wordt een lus gemaakt over (…) Lees het hele bericht

carnavalsseizoen-is-geopend

Carnavalsseizoen is geopend

Vanavond is in het gemeentehuis het nieuwe carnavalsseizoen officieel geopend. De vier gezelschappen waren er te gast bij een delegatie van het schepencollege, van wie schepen van feestelijkheden Engin Özdemir het woord voerde en het seizoen voor geopend mocht verklaren. De kopstukken van de vier gezelschappen namen vervolgens even kort het woord onder meer om elkaar een goed carnaval toe te wensen en om kort de belangrijkste activiteiten te schetsen. Daarna mochten de schepenen Elke Gijbels en Lode Schops de prinsen, jeugdprinsen en eredames de medailles overhandigen waarna werd geklonken op het nieuwe seizoen, dat overigens drie weken langer is dan vorig jaar. (meer foto's)

de-kijk-van-richie-51

De kijk van Richie

Vandaag is 't 11 november.

serene-herdenking-van-de-oorlogsslachtoffers

Serene herdenking van de oorlogsslachtoffers

Tijdens een serene plechtigheid werden aan het monument in Zolder-Centrum de slachtoffers van de beide wereldoorlogen en de Belgische missies in het buitenland herdacht. Voordien was er ook al een uitgebreide viering geweest in de kerk. Aan het monument werden onder meer bloemen neergelegd door waarnemend burgemeester Lode Schops, de leiding van de petereenheid CBOS Noord van Leopoldsburg, de oudstrijders zelf en de Italiaanse verenigingen. Er was ook weer een officiële Poolse delegatie (…) Lees het hele bericht

bloemenhulde-in-heusden-1

Bloemenhulde in Heusden

De 11-novembervieringen zijn vanmorgen al vrij vroeg begonnen in Heusden-Centrum. Daar bracht een beperkte delegatie een bloemenhulde aan het oorlogsmonument. (foto's Julien Maebe)

petanque-olympia-is-goed-op-dreef

Petanque Olympia is goed op dreef

Het draaide dit weekend weer behoorlijk goed bij petanqueclub Olympia. In de liga kon het team Lier verslaan met 6-3. Ook de B-ploeg in 3de provinciale haalde zwaar uit met 8-1 tegen Oetervallei A (Opoeteren+Opitter) en blijft aan de leiding. De A-ploeg ging nipt verliezen bij dorpsgenoot Boekt C. Na een 4-4 stand werd het laatste spel bij 12-12 verloren: eindstand 5-4

zolder-wint-thriller-van-lummen

Zolder wint thriller van Lummen

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder nipt het burentreffen tegen Lummen gewonnen met 62-61. De bezoekers speelden een erg sterke eerste helft en sprokkelden daar een maximale voorsprong van 21 punten. Maar na de rust zakten ze helemaal weg, ze maakten veel fouten zodat de thuisploeg vooral via 30 vrijworpen de achterstand wegwerkte. Daarna ging het op en neer en bleef het spannend tot de laatste seconde, Zolder bleek evenwel het efficiëntst.

morgen-is-het-medaillesdag

Morgen is het medaillesdag

Morgen haalt iedereen in Heusden-Zolder zijn medailles boven, zij het om totaal andere redenen. Morgenvroeg wordt de wapenstilstand herdacht en tegelijk alle slachtoffers van beide wereldoorlogen en de Belgische buitenlandse missies. De hoofdplechtigheid heeft - volgens beurtrol - in Zolder-Centrum plaats. Om 9u30 is er een korte bloemenhulde in Heusden aan het monument, om 10 uur begint herdenkingsdienst in de kerk van Zolder en rond 11u15 volgt de hulde aan het monument in Zolder. En om 20u11 (…) Lees het hele bericht

dolfijnen-hielden-hun-zwemkampioenschap

Dolfijnen hielden hun zwemkampioenschap

Zwemclub de Zolderse Dolfijnen organiseerde zijn clubkampioenschap, daarbij werd duidelijk dat de zwemmers het afgelopen jaar heel wat technische vaardigheden hebben bijgeleerd. Er werd den ook fel gekampt voor een medaille. De jongste deelnemers zwommen 1 lengte. De overigen konden kiezen uit 100 m schoolslag, 100 m rugslag, 100 m vrije slag, 100 m vlinderslag of 4x50 m wisselslag.

60-jarigen-bouwden-een-feestje

60-jarigen bouwden een feestje

In feestzaal Vogelzang verzamelden de 60-jarigen van Heusden-Centrum. Ze maakten er een gezellig feest van.

bolderberg-droogt-heusden-af

Bolderberg droogt Heusden af

In de vierde provinciale A kende FC Bolderberg geen genade in een derby met SK Heusden 06: het werd 5-0 (foto Yves Maex).  Statie Zolder verloor met 2-0 bij Verbroedering Lommel. Anadol kreeg thuis een 2-3 aangesmeerd door SK Meldert.

vrijheid-wint-in-mechelen-bovelingen

Vrijheid wint in Mechelen Bovelingen

In de derde provinciale C heeft Vrijheid Zolder met 0-1 gewonnen op het terrein van Mechelen Bovelingen Opheers. KVV Heusden-Zolder verloor met 0-2 van Turkse FC.

krappe-zege-voor-vck-a

Krappe zege voor VCK A

In het volleybal heeft VCK Bolderberg A voor de zevende wedstrijd op rij puntenwinst geboekt. Het versloeg Walhain VC met 3-2. VCK, dat niet zijn beste partij speelde, had het niet onder de markt. Maar de overwinning was verdiend, net als het puntje van de tegenstander. Setstanden: 25-21, 28-30, 26-28, 25-19 en 15-9.

c-est-bon-avec-isolde

C'est bon avec Isolde

Isolde Lasoen bracht in het Muzecafé een bloemlezing van het Franse chanson, uit een tijd dat deze jonge dame nog moest geboren worden. Ze bezong haar liefde voor Serge Gainsbourg en Brigitte Bardot ondersteund door de bezielende sound van Les Bens. Trio Ben en Isoldebrachten een prachtige avond Franse sixtiespop. (meer foto's van Ria De Clerck)

juwelen-kijken-en-passen-in-de-mijlpaal

Juwelen kijken en passen in De Mijlpaal

Kunst- en juwelenliefhebbers moeten zeker dit weekend - of nadien - eens langsgaan in galerij De Mijlpaal want daar is de tentoonstelling 'Pas-Par-Toutes' geopend. Die toont nog tot 12 januari hedendaagse en etnische juwelen. Uitgangspunt is dat juwelen bij uitstek symbolen zijn om identiteit aan te tonen, een uitdrukking van wie je bent of wie je wilt zijn. Elk sieraad vertelt veel over de maker, maar nog meer over de drager. Daarom is passen en proberen belangrijk. En dat kan je vandaag en morgen in De Mijlpaal, met een drankje en muziek op de achtergrond. Daarna kan je elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur de expo bezoeken.

kleuterkunst-rond-klei-en-touw

Kleuterkunst rond klei en touw

De voorbije week werkten de kleuters van de Balanskes (4- en 5-jarigen) van Beekbeemden rond het thema 'Klei en touw'. Ter afronding van dat thea hielden ze een tentoonstelling en daarvoor hadden ze de ouders en grootouders uitgenodigd. (foto's An Vanoppen)

de-babbeldoos-bezocht-artikel-27

De Babbeldoos bezocht Artikel 27

De kleuters van De Babbeldoos bezochten, met hun ouders, de expositie van Artikel 27 in het vroegere klooster van de Minderbroeders in Berkenbos. De organisatoren kijken alvast terug op een erg geslaagde eerste week met zo'n 800 bezoekers, waarvan 9 groepsbezoeken. De expo is nog open tot en met 24 november, elke dag (behalve maandag en dinsdag) van 14.00 tot 18.00 uur.

vck-b-wint-van-wijgmaal

VCK B wint van Wijgmaal

In een volleybalwedstrijd waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd waren, heeft VCK Bolderberg B Berg-Op-Wijgmaal verslagen met 3-1. Setstanden : 24-26, 25-20, 25-17, 25-21.

lisa-germano-streek-neer-in-muze

Lisa Germano streek neer in Muze

Lisa Germano toverde een breed repertoire uit haar piano en ... uit haar keel, gisteravond laat in Muze. (foto Lenscollectief)

nieuwe-nederlaag-voor-viversel-1

Nieuwe nederlaag voor Viversel

In de derde provinciale van het voetbal heeft Standaard Viversel met 1-3 verloren van Heers VV. Viversel blijft laatste.

de-wereld-op-zijn-kop-1

De wereld op zijn kop

De bestuurder van deze Mini wilde tijdens de Race Promotion Night de wereld even op zijn kop bekijken. En dat lukte aardig, alleen had hij achteraf hulp nodig om weer met vier wielen op de grond te geraken. Gelukkig bleef het bij blikschade. (foto's Davy Neuteleers)

het-raceseizoen-is-afgevlagd

Het raceseizoen is afgevlagd

De Race Promotion Night is traditiegetrouw de afsluiter van het gemotoriseerd seizoen op Circuit Zolder en dat was vandaag niet anders. Het is een lang seizoen geweest, met veel perikelen op sportief en organisatorisch vlak, veel onzekerheden voor de teams ook, mede door de economische crisis. De opkomst was vandaag niet echt massaal, maar de aanwezigen kregen een flink spektakel opgedist van teams en rijders die nog één keer het onderste uit de kast wilden halen. (meer foto's van Davy Neuteleers)

zwaar-verlies-voor-si

Zwaar verlies voor SI

In het zaalvoetbal is MFC SI Heusden-Zolder zwaar onderuit gegaan bij een kwiek Tongeren: 6-0. SI speelde, ondanks de waslijst afwezigen, een verdienstelijke partij. Tot overmaat van ramp viel ook Mario Hoste geblesseerd uit. Toen de bezoekers 4 min voor tijd pas echt risico's gingen nemen en doelman Vaes omwisselde voor een extra veldspeler, wist Tongeren de uiteindelijk zware eindcijfers op het bord te zetten. 

voetganger-zwaar-gewond-in-koolmijnlaan

Voetganger zwaar gewond in Koolmijnlaan

In de Koolmijnlaan, 100 meter voorbij het kruispunt met de Stationsstraat richting Houthalen, is vanavond een vrouw zwaar gewond geraakt bij een verkeersongeval. Ze was een döner kebap gaan halen en stak de straat over. Daar werd ze opgeschept door een auto. De vrouw kwam op de voorruit van de wagen terecht en raakte zwaar gewond. Ze kreeg ter plaatse de eerste zorgen van de MUG en is nadien naar het ziekenhuis gebracht. De politie sloot meteen de Koolmijnlaan in beide richtingen af. Het is nog niet duidelijk of er een verkeersdeskundige ter plaatse komt.

goede-doelen-voor-music-for-live

Goede doelen voor Music For Live

Studio Brussel organiseert van 17 tot 24 december weer zjn Music For Live actie. Verschil dit jaar is dat het publiek zelf goede doelen mag aanreiken. Tot nu toe zijn er drie geregistreerd uit Heusden-Zolder.Mali Muleba vzw ondersteunt een boerenorganisatie in Tanzania.  Honderden Tanzaniaanse boeren en boerinnen kunnen er hun fruit verkopen en krijgen zo een extra inkomen en kunnen ze hun kinderen naar de middelbare school sturen. Lees het hele bericht

het-weer-het-wordt-kouder-5

Het weer: het wordt kouder!

Storingen en depressies staan aanvankelijk nog op het programma, maar op het einde van de week gaat de luchtdruk stijgen en wordt het droger. Er wordt dan echter ook koudere lucht aangevoerd, waarbij het kwik weer een stukje lager uitkomt.
Vandaag is het droog in de ochtend en er is ook ruimte voor de zon. Later komt er wat meer bewolking opzetten en is een bui niet uitgesloten. Tegen de avond wordt het echter betrokken en gaat het vanuit het westen regenen. Maxima rond 11 graden.

Lees het hele bericht

witte-lintjes-tegen-geweld-op-vrouwen-1

Witte lintjes tegen geweld op vrouwen

De dames van Vrouw & Maatschappij trokken vanavond naar jaarlijkse gewoonte de straat op om witte lintjes uit te delen. Die staan symbool voor het verzet tegen geweld op vrouwen. Zo worden in ons land volgens de vrouwenbeweging van CD&V wekelijks 8 verkrachtingen en 5 groepsverkrachtingen aangegeven, terwijl algemeen geweten is dat maar een klein deel van de seksuele delicten effectief wordt aangegven. De vrouwen vragen dan ook maatregelen tegen straffeloosheid van seksueel geweld.

inbraak-in-de-kleine-venstraat

Inbraak in de Kleine Venstraat

Een vrouw die vanmorgen even voor half 5 terugkwam van haar werk, merkte dat er ingebroken was in haar woning in de Kleine Venstraat. Ze had nog een auto horen wegrijden, mogelijk van de daders. In de zetel hadden de inbrekers een spaarpot achtergelaten.

vandaag-gezien-8-november-2013

Vandaag gezien

Jan Leijskens spotte vandaag mooie herfstkleuren in het Bolderdal.

kan-gerard-weer-horen-na-3-jaar

Kan Gerard weer horen na 3 jaar?

Volgende week volgt 'Iedereen beroemd' Gerard Vanhaeren uit Heusden-Zolder. Hij kreeg in 1983 een hersentumor waardoor hij nog maar aan één kant hoorde. En drie jaar geleden was hij plots volledig doof. Maar daar komt nu verandering in. De camera volgde hem in de week dat hij een hoorimplantaat krijgt. Na drie jaar krijgt zijn leven een drastische wending en daar kan de kijker getuige van zijn. Iedereen Beroemd, elke dag na het journaal op Eén. (foto VRT)

de-fusie-van-jazz-en-theater

De fusie van jazz en theater

LOD stond gisteravond samen met Josse De Pauw en het Kris Defoort Trio in Muze met 'An Old Monk'. (foto Lenscollectief)

water-en-vuur-in-en-rond-de-bib

Water en Vuur in en rond de bib

Ook de gemeente Heusden-Zolder neemt deel van de Week van de Smaak en koppelt daar ook de Voorleesweek aan. Op zondag 24 november kan je van 14 tot 17 uur in en rond de bibliotheek komen proeven van 'Water en Vuur. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar gaat het om verhalen vertellen en workshops zoals marshmallows op open vuur maken, een brandje blussen, badzout maken, … Daarnaast zijn er voor jong en oud allerlei (vurige) proeverijen: geflambeerde pannenkoek, een pittig soepje, een (…) Lees het hele bericht

24-medailles-voor-smash

24 medailles voor Smash

Op het provinciaal kampioenschap badminton in Bocholt, haalde badmintonclub Smash Berkenbos maar liefst 24 medailles, daarbij stonden de leden vijf keer op het hoogste schavotje. Diete Daemen won  in het dames enkel C1, Nathalie Aerts was de beste in het dames dubbel C2 en Linda Claes won zowel het enkel als het dubbel rolstoel samen met Bouwdewijn Hansen.

duimen-voor-daphne-wim-en-mario

Duimen voor Daphne, Wim en Mario

Heusden-Zolder neemt deel aan de volgende editie van de quiz 'De Slimste Gemeente' op Vier. Onze eer zal hoog gehouden worden door Wim Bosmans en Daphne Agten. Wim woont al heel zijn leven in Heusden-Zolder, Daphne woont nog niet zo lang weer hier nadat ze 7 jaar in Frankrijk heeft gestudeerd. Beiden werden door burgemeester Mario Borremans gevraagd om samen hoge toppen te scheren in het spel.

de-kijk-van-richie-50

De kijk van Richie

Voor de wandelaars in het Loonse Land.
Gaan sport en kunst wonderwel hand in hand.
Een monumentaal werk Zoals de 'Doorkijkkerk'.
Past goed in de 'Culturele Neos-trant'.

19-zorgkundigen-zijn-afgestudeerd

19 zorgkundigen zijn afgestudeerd

In het OCMW-gebouw zijn vanavond de getuigschriften uitgereikt aan de pas afgestudeerde zorgkundigen. Elk jaar organiseren het OCMW en de VDAB Social Profit de opleiding 'polyvalent verzorgende/zorgkundige'. Tijdens een praktijkgerichte opleiding krijgen de cursisten 600 uren theorie en 600 uren stage. Het bekwaamheidsattest zorgkundige geeft werkkansen in een woon- en zorgcentrum, de gezinszorg, een ziekenhuis, een dagverzorgingscentrum enz. 19 cursisten zijn afgestudeerd, verschillende onder hen hebben al een werkaanbieding op zak. En met de voortschrijdende vergrijzing ligt de arbeidsmarkt voor hen nog breder open.

problemen-straatverlichting-bijna-opgelost

Problemen straatverlichting bijna opgelost

Infrax heeft laten weten dat ten laatste morgen de problemen met de straatverlichting verholpen zijn. Mochten er zich in de komende dagen toch nog problemen voordoen, dan kunnen de inwoners dit melden aan het gemeentebestuur (011-80 80 80). Hou er wel rekening mee dat het gemeentehuis gesloten is op 11 en 15 november.

proces-tegen-wietfamilie-gaat-voort

Proces tegen wietfamilie gaat voort

Het proces tegen 8 leden van een Kosovaarse familie die wietplantages hadden, gaat gewoon verder. Dat heeft de rechter in Hasselt vandaag in een tussenvonnis beslist. De advocaten van de beklaagden vonden tijdens een vorige zitting de dagvaarding van het openbaar ministerie verwarrend waardoor het volgens hen niet mogelijk was hun cliënten te verdedigen. Onterecht, zo oordeelde een andere rechter vandaag. De familie had vijf wietplantages in Heusden-Zolder, Beringen en Hasselt. Eerder was al tegen de vader en twee andere kopstukken 36 maanden cel geëist, tegen de anderen zijn straffen van 9 en 18 maanden gevorderd. Op 20 februari wordt de zaak voortgezet.

verzet-tegen-sluiting-opvang-groeit

Verzet tegen sluiting opvang groeit

In Viversel groeit het verzet tegen de sluiting van de buitenschoolse kinderopvang in De Val door het OCMW. Vooral de ouderraad van de Sint-Jan Berchmansschool is met verschillende acties bezig. De online petitie is ondertussen al meer dan 520 keer ondertekend. Er is een flyer huis-aan-huis verspreid. De actievoerders hebben nu drie grote spandoeken tegen de sluiting opgehangen aan strategische punten, die hangen aan de rotonde in Viversel, aan De Val en nog één aan de bocht in de OLV-straat. De ouderraad wil blijven ijveren tegen de sluiting van de kinderopvang omdat hij vindt dat de besparing die het OCMW specifiek in Viversel zou realiseren niet opweegt tegen het totale jaarlijkse verlies van de kinderopvang in Heusden-Zolder.

liesbet-werkt-in-de-sloppenwijken-van-lima

Liesbet werkt in de sloppenwijken van Lima

We hebben het hier al vaker gehad over onze dorpsgenote Liesbet Willems, die als psychologe al 7-tal jaren in Peru werkt. Eerst was ze aan de slag in Ayacucho en nu in de sloppenwijken rond Lima. Daar richtte ze de NGO Padma op. Padma wil slachtoffers van huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling of verwaarlozing helpen. De organisatie biedt hen psychologische begeleiding aan. Tegelijk worden vrouwen weerbaarder gemaakt tijdens workshops. Voor de scholen is er een preventieve werking (…) Lees het hele bericht

lisa-germano-zaterdag-in-muze

Lisa Germano zaterdag in Muze

Zaterdag 9 november presenteert Muze een een grote maar minder bekende naam uit de rockgeschiedenis: Lisa Germano is een begenadigd singer-songwriter en multi-instrumentalist. Daarom doen grote namen geregeld een beroep op haar diensten: The Smashing Pumpkins, U2, David Bowie, Iggy Pop en Simple Minds … Germano is één van de pioneers van de dreampop en creëert een mysterieus geluid dat zich losjes beweegt tussen pop, rock en folk. Zaterdag brengt ze een selectie uit haar meer dan 10 albums. Ze speelt dit naar slechts vijf concerten in Europa: Berlijn, Hamburg, Dresden, Keulen en… Heusden-Zolder. Het concert in de schouwburg begint pas om 22 uur. Tickets: € 12, € 10 (vvk)  

oppassen-met-buitenlandse-oproepen

Oppassen met buitenlandse oproepen

Alsmaar meer mensen in de regio krijgen - vaak 's nachts - een oproep van een vreemd nummer op hun gsm. Nieuwsgierig naar wie er gebeld heeft, proberen ze dan nadien terug te bellen. Maar dan komen ze op een buitenlands netwerk terecht. Sowieso worden ze dan vaak aan het lijntje gehouden waardoor de communicatiekosten flink kunnen oplopen. Soms zitten daar nog andere addertjes onder het gras zoals wedstrijden, tombola's of andere oplichtingspogingen. Eén goede raad: verschijnt er een buitenlands nummer op je display dat je niet verwacht, neem niet op en bel zeker niet terug.

nieuw-uniform-voor-sint-jacobusgilde

Nieuw uniform voor Sint-Jacobusgilde

De klepschutters van St-Jacobus gilde uit Eversel hebben een nieuwe outfit . De vier ploegen hebben allemaal hetzelfde uniform gekregen. Op de foto hierboven de C-ploeg die kampioen werd in het verbond Lummen en de beker van het verbond Lummen-Beringen won.

wie-zijn-de-sportkampioenen

Wie zijn de sportkampioenen?

Begin 2014 zal de gemeentelijke sportraad samen met de afdeling vrije tijd - dienst sport traditiegetrouw de sportkampioenen van het afgelopen jaar huldigen tijdens een viering in Muze. Alle ploegen of individuele sporters die dit jaar kampioen zijn geworden, komen in aanmerking voor de huldiging. Daarvoor moeten ze wel tijdig de nodige inlichtingen (naam, adres, leeftijd, geslacht en behaalde titels) van iedere kampioen schriftelijk of digitaal sturen naar de afdeling vrije tijd dienst sport of bij voorkeur het digitaal formulier op de website invullen. Alles moet voor 2 december binnen zijn.

inbraken-in-de-savoerenweg

Inbraken in de Savoerenweg

In de Savoerenweg is vannacht op enkele plaatsen ingebroken. Daarbij werd een gaatje in het raam geboord. In één woning gingen de dieven er vandoor met een IPad en geld. Op de andere plaats had de bewoner rond kwart over vier een deur horen dichtslaan, hij vermoedde dat de inbrekers langs de achterzijde waren gaan lopen. Daar maakten ze geld en een bankkaart buit.

weer-botsing-op-kruispunt

Weer botsing op kruispunt

Vanavond zijn op het kruispunt van de Kooidries en de Noordberm twee auto's gebotst. Er vielen geen gewonden maar de materiële schade is groot. Een wagen kwam tegen een paal terecht, beide auto's moesten getakeld worden. Het is al het zoveelste ongeval op het gevaarlijke kruispunt. Er geldt daar voorrang van rechts, vele bestuurders nemen die, maar weinigen geven de voorrang ...

31-overtreders-in-verkeersvormingsklas

31 overtreders in verkeersvormingsklas

De politie van Heusden-Zolder hield fietsencontroles, fietsers die reden met een defecte verlichting of de verlichting niet gebruikten, kregen een jongeren-pv. 31 scholieren uit Heusden-Zolder werden bekeurd. Ze kregen een uitnodiging voor een educatieve verkeersvormingsklas. 18 van hen begingen de feiten in Heusden-Zolder, 13 in andere gemeenten. 2 sessies, één voor –16-jarigen en één voor +16-jarigen vonden plaats op woensdagnamiddag. De provincie betaalt de lesgever die de overtreders op een educatieve wijze de inbreuk doet benaderen. Iedereen was trouwens present.

problemen-met-de-straatverlichting

Problemen met de straatverlichting

Er zijn nogal wat problemen met de straatverlichting. Infrax heeft heeft laten weten dat het gaat om de aansturing van de straatlampen. In bepaalde straten brandt helemaal geen straatverlichting, in andere is er nachtverlichting waarbij alleen die lampen branden die normaal voorzien zijn voor de periode tussen middernacht en 6 uur. En ook wijzigt het regime onregelmatig. Infrax onderzoekt het probleem en probeert het zo snel mogelijk op te lossen.

de-boekentoren-reikt-in-de-hoogte

De 'boekentoren' reikt in de hoogte

De werken aan de uitbreiding van de bibliotheek zitten op schema. Vooral de 'toren' voor de trappenhal en de liftkoker is indrukwekkend. Krijgt Heusden-Zolder nu zijn eigen boekentoren? Wellicht kan volgende week de vloerplaat van de tweede verdieping gelegd worden.

fifty-one-club-steunt-hart-voor-als

Fifty-One Club steunt Hart voor ALS

De Fifty-One Club West-Limburg - die haar zetel heeft in Bolderberg - organiseerde gisteravond een avant-première van de film Marina in TheRoxyTheatre in Koersel. Enkele honderden filmliefhebbers zagen een prachtige film, afwisselend grappig en ontroerend, gelardeerd met mooie muziek en met veel herkenbare locaties uit de streek. Tegelijk wilde de serviceclub geld bijeenbrengen voor een goed doel. Het bestuur van de Fifty-One Club West-Limburg kon dan ook 2.000 euro overhandigen aan 'Hart voor ALS', een vereniging die het onderzoek naar en de bestrijding van de spierziekte ALS wil ondersteunen.

het-weer-regen-2

Het weer: regen!

In een strakke westcirculatie worden storingen en depressies met de regelmaat van de klok over onze streken gestuurd. Er staat de volgende dagen veel neerslag op het programma met soms flink wat wind en vaak lage temperaturen. Op de korte termijn wordt het echter even wat zachter.
Morgen klimt het kwik tot 13 graden. Dit gaat echter gepaard met veel wolken, die na de middag ook geregeld regendruppels lossen. Tegen de avond gaat het tijdelijk zelfs flink regenen. Er staat een matige zuidwestenwind. (…) Lees het hele bericht

een-blikje-met-statiegeld

Een blikje met statiegeld

Dat je maar beter geen drankblikje kan weggooien, heeft een vrouw uit Balen vandaag ervaren, ze is door de correctionele rechtbank veroordeeld tot 900 euro boete, waarvan 300 effectief, en 248 euro gerechtskosten. Medio 2012 had ze aan het politiekantoor in Heusden-Zolder een drankblikje uit de auto gegooid. En dat had de politie gezien, de bestuurder bij wie ze in de auto zat, had het blikje nog opgeraapt maar het kwaad was geschied. De vrouw had een minnelijke schikking in de bus gekregen, (…) Lees het hele bericht

boete-voor-paardenverwaarloziing

Boete voor paardenverwaarloziing

Een man uit Heusden-Zolder moet van de rechter in Hasselt 550 euro boete betalen omdat hij zijn 18 paarden verwaarloosde. De feiten dateren van twee jaar geleden. De paarden stonden in weiden zonder stal, met onvoldoende voedsel en water, enkele hadden medische verzorging nodig, maar de eigenaar deed geen beroep op een dierenarts. Die werd er wel door de dierenbescherming bij gehaald. De man had al twee keer een administratieve boete toegestuurd gekregen, maar die niet betaald. Ook voor de rechtbank (…) Lees het hele bericht

bolderiaan-nu-al-in-de-prijzen

Bolderiaan nu al in de prijzen

De Bolderiaan - het nieuwe 'bier van Bolderberg' - heeft nog voor zijn lancering goud gewonnen op de Internationale Belgian - Brussels Beer Challenge 2013 in Luik, het bier werd bekroond in de categorie blond bier. De Bolderiaan wordt volgend weekend voorgesteld tijdens het bierweekend van de Limburgse Biervrienden in Hasselt en volgende week dnsdag wordt het op de markt gebracht. Het is opnieuw een initiatief van Luc Van Esch (De Bierkaai) die eerder ook al de Bolderiaan Likeur, het (…) Lees het hele bericht

stenen-tegen-slaapkamerraam

Stenen tegen slaapkamerraam

In de Michel Scheperslaan hebben onbekenden 's nachts stenen tegen de ruit van een slaapkamer gegooid. De bewoners hadden 's nachts tussen half twee en twee uur al een luide knal gehoord, maar 't was niet duidelijk waar die vandaan kwam. Pas vele uren later ontdekten ze dat het raam volledig gebarsten was.

voetganger-gewond-1

Voetganger gewond

In de Sint-Jobstraat is gisteravond even voor 6 uur een voetganger aangereden door een auto. Het slachtoffer raakte gewond en is voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

controles-op-fietsverlichting

Controles op fietsverlichting

Van 15 november tot 15 december neemt de politie van Heusden-Zolder deel van de provinciale 'verkeersthema-actie 'Verlichting zwakke weggebruikers'. Het is de bedoeling het aantal ongevallen met fietsers en bromfietsers te verminderen. In Heusden-Zolder is dat alvast onvoldoende teruggedrongen, van 98 in 2011 tot 87 vorig jaar. De eerste 2 weken wordt gesensibiliseerd in de media, daarna volgt de repressieve fase met controles op defecte verlichting of verlichting die niet gebruikt wordt. De gemeenschapswachten hebben alvast controles uitgevoerd in alle scholen: driekwart van de 975 rijwielen was in orde, maar 238 scholieren hebben een waarschuwing gekregen. Volgende keer krijgen ze een jongeren-pv met dus een verkeersvormingsklas en als ze ouder zijn dan 18 een boete van € 55. "Zien ... maar ook gezien worden!" is het motto van de campagne. En wie dat niet wil inzien ... die is gezien.  

meedenken-over-de-jeugdwerking

Meedenken over de jeugdwerking

Morgenavond om 19u30 wordt in de hobbyzaal van De Kring een vergadering georganiseerd voor alle Heusdenaren die willen meedenken over de jeugdwerking in het centrum. Heel wat toonaangevende figuren op politiek, sociaal of religieus vlak beschouwen hun jaren in de jeugdwerking als een belangrijke leerschool voor hun latere engagement. Dat is hier niet anders. Enkelen hebben nu de koppen bij elkaar gestoken. Zij vinden dat de leiding zich moet kunnen bezighouden met de begeleiding van kinderen en (…) Lees het hele bericht

dronken-professor-is-rijbewijs-kwijt

Dronken professor is rijbewijs kwijt

De politierechter in Leuven heeft een man uit Heusden-Zolder veroordeeld tot een boete en 45 dagen rijverbod omdat hij dronken tegen een geparkeerde auto was gebotst. Hij reed met bevroren ramen en probeerde de politie-inspecteurs te intimideren met zijn goede connecties bij het gerecht. De man is hoogleraar aan de KU Leuven. Hij had 1,77 promille in het bloed.

marina-is-ook-een-stukje-van-hier

'Marina' is ook een stukje van hier

Vanavond gaat in Genk de film 'Marina' naar het leven van Rocco Granata in première. Dat gebeurt niet toevallig in de bioscoop die nu in de voormalige mijngebouwen van Winterslag is uitgebracht. De film verhaalt niet alleen het leven van een zanger, maar ademt ook een stuk sfeer en leven uit de mijnstreek. Een jaar geleden is regisseur Stijn Coninx met zijn crew trouwens in de vroegere school in de Sint-Maartenlaan in Berkenbos opnamen komen maken voor de film. Zo zit er ook een stukje Heusden-Zolder in de film die ongetwijfeld een stormloop gaat kennen. Ook te zien in The Roxy Theatre in Koersel (foto), waar regisseur en hoofdrolspelers eerder al te gast waren voor een avant-première,

morgen-toch-weer-papierophaling-in-heusden

Morgen (toch weer) papierophaling in Heusden

Nadat vorige zaterdag in Heusden-Centrum het papier is blijven staan, heeft het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum een regeling getroffen met het bedrijf Vangansewinkel. Dat haalt morgen - dinsdag - vanaf 6 uur 's morgens met de vrachtwagen het papier en karton op. Dus wie het weer heeft binnengehaald, vanavond opnieuw naar buiten ermee en hopen dat het nu niet te hard regent of het wordt sowieso tot pulp herleid. Ondertussen zit er ook een hoeveelheid paper in de containers op het Boudewijnplein. Die moeten moeten daar ten laatste morgen weg, omdat het Wienercircus vanaf donderdag zijn tenten zal opslaan. Na het papiercircus komt dus het echte circus.

diefstal-bij-bedrijf

Diefstal bij bedrijf

Bij een bedrijf in de Industrieweg - Industrieterrein Zolder-Lummen - is dit weekend een diefstal gepleegd. De feiten werden vanmorgen vastgesteld.

wandelpaden-op-seniorencampus

Wandelpaden op seniorencampus

Aan de seniorencampus in de Hesdinstraat gaan de buitenwerken van start. Die moeten de sociale contacten bevorderen tussen de gebruikers van De Zandloper, de 28 serviceflats en het dagcentrum. Daarom worden alle gebouwen verbonden met voetpaden die maximaal toegankelijk zijn. Een voetpad maakt de verbinding met de winkelomgeving zodat mindermobiele bejaarden kunnen gaan winkelen of een pintje pakken zonder daarvoor altijd bij anderen te moeten aankloppen. Centraal komt een pleintje met zitbanken om (…) Lees het hele bericht

3-gitaarvirtuozen-op-een-klein-podium

3 gitaarvirtuozen op een klein podium

In het drukke Muzecafé stond gisteravond het David Minguilon Quartet. Jorre en Gerry Reynders, de gitaristen David Minguillón en Marco Cirone en bassist Roman Kolorik [bas] boeiden vanaf de eerste snaar. Vloeiende muzikale bewegingen van David overgaand in de helle saxklanken van Jorre. Een flamencotoets, gevolgd door een prachtige bas-solo van Roman. Niet alledaags: een 6-string basgitarist in strijd met 2 sologitaristen. Er bleef geen enkele string onberoerd ... allez, toch niet op de gitaren. (meer foto's van Ria De Clerck)

delegatie-bezocht-saint-hubert

Delegatie bezocht Saint-Hubert

Een delegatie uit Heusden-Zolder is gisteren ontvangen in partnergemeente Saint-Hubert en dat naar aanleiding van het traditionele feest van de jacht en de natuur. Nog op het programma een viering in de basiliek, met ook aartsbisschop Leonard, nadien een buffet in het stadhuis, en een rondleiding in de basiliek en een bezoek aan de artisanale markt.

onrust-over-toekomst-beekbeemden

Onrust over toekomst Beekbeemden

Een aantal ouders en personeelsleden van Beekbeemden maakt zich ongerust over de toekomst van de gemeentelijke basisschool. Er zijn heel wat kosten aan het schoolgebouw en dat net op een ogenblik dat de gemeente werkt aan een besparingsplan en ze een kerntakendebat moet voeren, over hetgeen een gemeentebestuur nog wel en niet moet doen. Bovendien heeft nu net ook de Vlaamse regering een werkgroep geïnstalleerd die moet nadenken over een fusie tussen onderwijs van gemeente, provincie en (…) Lees het hele bericht

nieuwe-doelman-voor-si-heusden-zolder

Nieuwe doelman voor SI Heusden-Zolder

 Zaalvoetbalclub MFC SI Heusden-Zolder heeft een extra doelman aangetrokken: Dieter Conard (ex-Leopoldsburg) moet Olivier Pauwels vervangen. Ondertussen zal doelpuntenmaker Christof Vanbeuren vermoedelijk enkele weken out zijn. Hij moet een operatie ondergaan.

nederlaag-voor-bolderberg-2

Nederlaag voor Bolderberg

In vierde provinciale A heeft leider Bolderberg een verrassende 2-1 nederlaag geleden bij Meldert. FC Anadol heeft met 2-1 verloren bij Gestel. SK Heusden 06 kon thuis tegen Halveweg Zonhoven de 0-0 op het bord houden. Statie Zolder won met 1-3 bij Verbroedering Lommel.

vlotte-zege-voor-vrijheid-zolder

Vlotte zege voor Vrijheid Zolder

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder VV Lummen verslagen met 3-0. KVV Heusden-Zolder verloor met 3-6 van Godsheide en Standaard Viversel kreeg een 5-0 aangesmeerd van Spalbeek.

voetganger-gewond-door-spiegel

Voetganger gewond door spiegel

In de Pastoor Van Mierlolaan is kort voor half drie vanmorgen een voetganger geraakt door de spiegel van een voorbijrijdende auto. Het slachtoffer werd gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis. Vlakbij was op dat moment een fuif aan de gang, buiten ontstond enige commotie. Er kwamen drie politieploegen ter plaatse, maar de situatie bekoelde zonder veel problemen.

bijna-500-ontbijten-voor-11-11-11

Bijna 500 ontbijten voor 11.11.11

Vandaag organiseerden de KWB, Femma en de scouts van Eversel hun actie 'ontbijtkorven voor 11-11-11'. In alle vroegte was het voor de leden verzamelen geblazen om de pakketten klaar te maken, en daarna reden de bestellers uit om ze aan huis te bezorgen. Er zijn bijna 500 pakketten geleverd. (foto's Rudi Rykers)

kennismaken-met-kunst-en-klooster

Kennismaken met kunst en klooster

20 mensen - onder wie 10 Internetgazetlezers - kregen vanmorgen een exclusieve rondleiding op de tentoonstelling Artikel 27 in het voormalige Minderbroedersklooster in Berkenbos. Ze kregen er uitleg bij de kunstwerken, die allemaal in het teken van de 7 Werken van Barmhartigheid staan en in de meeste gevallen zijn ondergebracht in de vroegere kamers en gemeenschappelijke ruimten waar de paters verbleven. De kunstwerken zijn tegelijk geïntegreerd in die omgeving en vormen soms ook een stuk (…) Lees het hele bericht

vck-a-verslaat-oostende

VCK A verslaat Oostende

In de eerste nationale van het volleybal heeft VCK Bolderberg A Hermes Volley Oostende verslagen met 3-2. Er was in de Kajobahal bij momenten sprankelend volleybal te zien, alleen de derde set stond bol van de opslagmissers. Libero Daan Palmers stuwde zijn ploeg met schitterend verdedigingswerk naar de overwinning. Meteen de vijfde zege op rij voor VCK A. Setstanden: 25-18, 20-25, 23-25, 25-19 en 15-9.

voetbalwedstrijden-om-14u30

Voetbalwedstrijden om 14u30

Voetballiefhebbers opgelet. Het winteruur is ingetreden en het schemert al behoorlijk vroeg. Dus beginnen de wedstrijden in het provinciale voetbal op zondag vanaf vandaag om 14u30 in plaats van 15 uur. 't Is maar dat u tijdig op uw wekelijkse afspraak verschijnt ... of op tijd uit de kantine komt.

vck-b-wint-van-hofstade

VCK B wint van Hofstade

In het volleybal heeft VCK Bolderberg B met 3-1 gewonnen van Hofstade-Zemst. VCK won verdiend maar moest in set twee tot het uiterste gaan en set 3 zelfs de wet van de sterkste ondergaan. Setstanden : 25-17, 26-24, 18-25, 25-18

mooi-halloweenspektakel-op-bovy

Mooi halloweenspektakel op Bovy

Het is bijna een traditie dat de mensen van Wakasa niet echt door de weergoden worden verwend in de aanloop naar en tijdens hun Halloweentocht op en rond Bovy. Maar toch was er vanavond weer heel wat belangstelling van kinderen en volwassenen. 't Was dan ook een prima organisatie met heel wat verrassende acts en animatie. Niet alleen griezelen geblazen trouwens, maar ook echt mooie dingen zoals de vuurkunstenaars. (meer foto's van Davy Neuteleers)

papier-blijft-staan-in-heusden-centrum

Papier blijft staan in Heusden-Centrum

Het papier is vandaag blijven staan in Heusden-Centrum. Oorzaak ligt bij een vergissing in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum dat voor de maandelijkse ophaling instaat. Dat gebeurt steevast op de eerste zaterdag van de maand maar zopas was de ophaalkalender voor volgend jaar opgesteld en omwille van Allerheiligen gebeurt het dan op de tweede zaterdag van november. En daar is de verwarring ontstaan. Ondertussen stonden wel de containers op het Boudewijnplein en zette iedereen zijn papier (…) Lees het hele bericht

jonge-inbrekers-betrapt

Jonge inbrekers betrapt

In de Boekweitstraat zijn gisteravond 4 inbrekers op heterdaad betrapt. Ze waren kort over 22 uur via de tuin gekomen en probeerden zo het huis binnen te komen. Maar de bewoner betrapte hen. Daarop sloegen ze op de vlucht richting Lillostraat. Het gaat om vier jonge kerels die wellicht in het zwart gekleed waren.

vandaag-gezien-2-november-2013

Vandaag gezien

Een gepaste paddenstoel voor in het wildseizoen: het hazenoor. (foto Jan Leijskens)

hoe-gebeuren-vogeltellingen-op-mijnterril

Hoe gebeuren vogeltellingen op mijnterril?

We hebben de voorbije weken al enkele keren bericht over de vogeltellingen op de mijnterril, die sinds kort als nieuwe officiële telplaats voor trekvogels geldt, en met enorm veel succes. Wim Goris heeft ons nog wat extra info bezorgd over de manier van werken. Telkens vatten vogelkenners boven op de top post. Ze moeten uiteraard een goede kennis hebben van de lokroep, het trekgedrag, het vliegbeeld, de vliegstijl en van de verschillende vogelsoorten, omdat ze hen vanop afstand moeten (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-49

De kijk van Richie

De boekenkermis is weer gestart.

bijzondere-kunst-op-een-speciale-plek

Bijzondere kunst op een speciale plek

Bij de vernissage en de eerste dag van de tentoonstelling rond de 7 werken van Barmhartigheid van Artikel 27 is een massa volk opgedaagd. Veel mensen die een eerste en laatste blik wilden werpen in het klooster waaruit de Minderbroeders ondertussen vertrokken zijn. Maar uiteraard wilde iedereen ook zien hoe de kunstenaars zich lieten inspireren door de werken van barmhartigheid en hun kunst inpasten in die omgeving. Ook viel er heel wat animatie te beleven en kon er gebabbeld worden met de kunstenaars. (meer foto's van Julien Maebe)

het-weer-herfstweer

Het weer: herfstweer!

Depressies en storingen volgen elkaar de volgende dagen in vlug tempo op. De neerslagkansen zijn iedere dag hoog en er staat geregeld flink wat wind. Dit samen met temperaturen die niet meer boven 15 graden komen, geeft een periode met onvervalst herfstweer.
Vandaag liggen de maxima rond 12 graden. Wolken domineren vaak en zo nu en dan kan er een drupje regen vallen. Met mondjesmaat kan de zon soms even tevoorschijn komen.
Morgen komt het kwik wat hoger uit bij 14 graden. In de (…) Lees het hele bericht

botsing-tegen-werfwagen

Botsing tegen werfwagen

Op de E 314 in Heusden-Zolder is gisteravond kort voor 21 uur een auto gebotst tegen een mobiele werfwagen die bezig was met werkzaamheden. In de auto viel een gewonde.

vandaag-gezien-1-november-2013

Vandaag gezien

Spinnenwebben doen het ook altijd goed in deze halloweentijd, zeker als ze nog eens gedecoreerd zijn met regen- of dauwdruppels. (foto Gust Ischen)

terugblikken-tussen-een-zee-van-bloemen

Terugblikken tussen een zee van bloemen

Het is erg druk op de kerkhoven. Te midden van een zee van kleurrijke chrysanten en andere bloemen - zoals op de foto's op het kerkhof van Eversel - halen mensen herinneringen op aan hun overledenen, of ze maken het even stil voor een gebed of bezinning. Niet alleen vandaag op Allerheiligen maar ook morgen bij Allerzielen. (foto's Gust Ischen)

artkel-27-en-de-winnaars-zijn

Artkel 27: en de winnaars zijn ...

Vandaag tussen 14 en 19 uur heeft de feestelijke opening van de tentoonstelling Artikel 27 plaats in het oude klooster van de Franciscanen in Berkenbos. Iedereen is daar welkom, maar vijf van onze lezers krijgen met een partner zondag een exclusieve rondleiding met een fairtrade brunch. Ze namen de afgelopen dagen deel aan onze wedstrijd en gaven het juiste antwoord, namelijk dat er 7 werken van barmhartigheid zijn. De winnaars zijn Bert Rodiers, Josée Geerts, Roger Poelmans, Dorien Wynands en Renilde Schops. Proficiat!