Archief oktober 2017

repair-cafe-als-afscheid-van-de-collega-s

Repair-café als afscheid van de collega's

De woning van Rudi Heyligen in de Geenrijt was vandaag omgetoverd tot een repair-café met allerlei gerecycleerde apparaten. Een stunt van zijn collega's op de technische dienst van de gemeente, want het was vandaag zijn laatste werkdag. Ze kwamen dan ook met zijn allen langs voor een pensioenfeestje. (foto's Eddy Bielen)

specialistenwerk-in-de-hoogte

Specialistenwerk in de hoogte

In de Schobbenberg en omgeving werd vandaag gewerkt aan de hoogspanning. Dat is een niet alledaagse klus die duidelijk specialistenwerk is. (foto's Marcel Peeters)

100-jaar-kvlv-heusden-2

100 jaar KVLV Heusden (2)

Bij de Boerinnenbond en later KVLV stond veel - maar tegenwoordig verhoudingsgewijs heel wat minder - in het teken van koken en eten. Zo maakte de groep boven deel uit van de kooklessen die in 1960 werd gegeven en uit de foto onder blijkt dat bij feestjes - zoals hier de viering van 50 jaar KVLV in het Oud-Patronaat - blijkbaar ook stevig werd gegeten.

al-druk-op-de-kerkhoven

AL druk op de kerkhoven

Op de verschillende kerkhoven in Heusden-Zolder was het vandaag al erg druk. Veel familieleden brachten nu al hun bloemstuk of chrysanten voor de grote toestroom van de komende dagen. Zo worden de begraafplaatsen stilaan herschapen in kleurrijke bloemenzeeën.

pieter-jan-vliegen-houdt-van-het-zwaardere-werk

Pieter-Jan Vliegen houdt van het zwaardere werk

Alle ogen van de cyclocrossliefhebbers zijn morgen op de Koppenbergcross gericht, ook Heusdenaar Pieter-Jan Vliegen komt daar aan de start bij de beloften. En met een zekere gretigheid want zware crossen met hoogteverschillen en veel bochtenwerk liggen Pieter-Jan, daar mag voor hem trouwens ook best wat modder of zand mee gemoeid zijn. "Als het maar geen saai parcours is."

Sinds begin dit veldritseizoen rijdt de ondertussen 18-jarige bij de beloften, eigenlijk van op een (…) Lees het hele bericht

een-filmimpressie-van-de-mijnterril

Een filmimpressie van de mijnterril

Lars van der Gaast maakt in zijn vrije tijd videos over speciale plaatsen, en dat met een ietwat eigenzinnige aanpak. Zo bezocht hij onlangs de mijnterril en hij monteerde zijn impressies tot een toch wel wat apart filmpje. Je kunt het bekijken op zijn YouTube-kanaal.

boven-op-de-berg

Boven op de berg ...

Als je vanop Suska-Berg fotografeert richting kerk en daarbij wat inzoomt, dan krijg je het beeld van een fikse afdaling. En de toren lijkt wel te priemen tussen de heuvels van de mijnterril. (foto Marcel Gybels)

zaterdag-staan-de-jeugdhuizen-in-de-kijker

Zaterdag staan de jeugdhuizen in de kijker

Nu zaterdag 4 november is het de Dag van de Jeugdhuizen en dat blijft in Heusden-Zolder niet ongemerkt. Immers, wij hebben hier 3 erkende jeugdhuizen. Elke week geeft daar een groep enthousiastelingen en creatievelingen het beste van zichzelf om andere jongeren een toffe avond te bezorgen. En daar komt tegenwoordig heel wat bij kijken: van de boekhouding, het organiseren van activiteiten tot het tappen van een pintje.

Net als ieder weekend zetten jeugdhuis Distel en (…) Lees het hele bericht

100-jaar-kvlv-heusden-1

100 jaar KVLV Heusden (1)

Een groot deel van het jaarboek én de tentoonstelling van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden is gewijd aan 100 jaar KVLV. Om eens een stevig contrast te schetsen: boven een foto van het feest van de Boerinnenbond omstreeks 1930 en onder het KVLV-bestuur van 2017.

berkenbos-en-real-verliezen

Berkenbos en Real verliezen

Twee wedstrijden maandagavond in de derde provinciale A van het zaalvoetbal. HZ Real Heusden moest een 2-6 slikken tegen Yellow Red Boys Hasselt. En ook Berkenbos United verloor, 7-6 bij Sealgroup Lommel A

zagros-lost-de-verwachtingen-in

Zagros lost de verwachtingen in

Opnieuw een avant-première vanavond in The Roxy Theatre waar ElaN erin geslaagd was om voor de filmclub 'Zagros' naar hier te halen, terwijl die pas op 15 november in de zalen komt. Regisseur Sahim Omar Kalifa was heel de avond aanwezig en mocht zowel voor als na de film toelichting geven en vragen beantwoorden voor een goedgevulde filmzaal. Met het verhaal gaat de regisseur terug naar zijn Koerdische roots, 't is het verhaal van een man die verward raakt in het spanningsveld (…) Lees het hele bericht

ook-eversel-en-ubbersel-ongerust-over-kolenhaven

Ook Eversel en Ubbersel ongerust over kolenhaven

Een hondertal inwoners van Eversel en Ubbersel woonde vanavond in Sint-Baaf de extra open dorpsraad over de plannen rond de kolenhaven bij. Ze kregen van schepen van ruimtelijke ordening Lode Schops toelichting bij de plannen rond de bijkomende industriegronden en de ontsluiting ervan. Uit de vragen nadien bleek dat er ook in Ubbersel en Eversel grote onrust heerst over de industriële activiteiten en de verkeersstroom die via Heusden-Zolder wordt afgeleid. Nu al is het zware verkeer in de Kanaalweg vaak niet te harden, viel te horen. De bereidheid is dan ook duidelijk groot om bezwaarschriften in te dienen tegen de plannen.

boekt-blijft-het-uitstekend-doen

Boekt blijft het uitstekend doen

In de Vlaamse liga van het petanque blijft Boekt het goed doen terwijl Olympia weer verlies leed, deze keer wel met zware cijfers. In de provinciale competitie boeren onze dorpsploegen ook al niet te best. Alleen in de 2de provinciale wonnen De Berk C en Olympia B. Olympia B staat dan ook ongeslagen aan de leiding.
Uitslagen
Vlaamse liga: Boekt-Verbroedering Melle 5-4 De Singel Brussel-Olympia 7-2
Ere-afdeling Limburg
: Boekt A-Zig Zag Ham: (…) Lees het hele bericht

tweemaal-goud-eenmaal-brons-voor-brasa

Tweemaal goud, eenmaal brons voor Brasa

Brasa Limburg uit Heusden-Zolder zakte dit weekend met een kleine delegatie vechters en supporters naar Nijmegen af. Liefst 400 vechters namen er deel aan het Nederlands Kampioenschap Braziliaanse Jiu Jitsu. Bart Schraepen verdedigde met succes zijn titel in de klasse tot 70 kg. Hij won zijn 4 wedstrijden, alleen de halve finale won hij op punten, de andere - ook de finale - met verwurging. Rik Broux won dit jaar al (…) Lees het hele bericht

oorlog-tussen-heusden-zolder-en-lummen

Oorlog tussen Heusden-Zolder en Lummen

De discussie over de ontsluiting van de kolenhaven dreigt op een regelrechte oorlog tussen Heusden-Zolder en Lummen uit te draaien. Schepen van ruimtelijke ordening Lode Schops reageert in een persbericht woedend op wat hij noemt de "eenzijdige terugtrekking van het gemeenschappelijk standpunt over de ontsluiting van de kolenhaven." Schops citeert een gemeenteraadsverslag van Lummen waaruit blijkt dat Lummen zich niet achter een gemeenschappelijk standpunt schaart en opteert voor (…) Lees het hele bericht

2-verliesmatchen-voor-hebad-in-eerste

2 verliesmatchen voor Hebad in eerste

Voor badmintonclub Hebad was het een druk weekend. Het 1ste team maakte in eerste nationale de verre verplaatsing naar Kortijk. Daar werd in de voormiddag met 3-5 verloren van Waterloo Vier van de vijf verliesmatchen gingen teloor in de derde en beslissende game. In de namiddagsessie werd opnieuw met 5-3 verloren van Bad’79. Na de twee dubbels en de vier enkels hingen de bordjes in evenwicht maar daarna werden de twee gemengd dubbels verloren.

Het 2de team moest het in (…) Lees het hele bericht

misdaadauteur-jo-claes-weer-in-de-prijzen

Misdaadauteur Jo Claes weer in de prijzen

Misdaadauteur Jo Claes, afkomstig van Heusden, is weer in de prijzen gevallen. Op de Boekenbeurs kreeg hij de Hercule Poirot Publieksprijs voor 'Het gewicht van de haat'.  Het verhaal speelt zich af in 2015 in Leuven waar hevige protesten rijzen tegen de opvang van 250 Syrische vluchtelingen. Dan worden in enkele dagen tijd twee mensen in het opvangcentrum vermoord, korte tijd nadien gevolgd door de moord op twee allochtone Leuvenaars. In elk van de misdaden blijkt bovendien een vast patroon te zitten ... Eerder won Jo Claes al de Hercule Poirot publieksprijs 2014 en De Gouden Strop 2015.
'Het gewicht van de haat' is verschenen bij Houtekiet, het kost € 21,99 of € 14,99 als e-book.

gordel-en-gsm-blijven-grote-verkeersproblemen

Gordel en gsm blijven grote verkeersproblemen

De politie betrapte foutparkeerders in de Koolmijnlaan en Guido Gezellelaan waar auto's op het fietspad en voetpad stonden. 3 bestuurders krijgen een boete van € 116 wegens gsm'en aan het stuur. In Koolmijnlaan-cité trok een auto een aanhangwagen zonder verlichting met verschillende kentekenplaat. Tijdens de provinciale verkeersthema-actie 'gordel & gsm' - van 11 tot 25 oktober - zijn 42 overtreders op het boekje gevlogen. 16 bestuurders droegen geen gordel en 4 ouders gebruikten het kinderzitje niet. De boete bedraagt € 174. In die periode zijn 22 bestuurders betrapt met een gsm in de hand.

straatracer-is-auto-kwijt

Straatracer is auto kwijt

  In het kader van de aanpak van het straatracen hield de politie een controle op industriezone De Schacht. In het Brancardiershof troffen de inspecteurs een vermoedelijke racer aan die een auto bestuurde met verlopen keuring, kale banden  en een reproductiekentekenplaat met zwarte letters. In opdracht van het parket werd de auto in beslag genomen en getakeld.

zolder-c-wint

Zolder C wint

In de derde provinciale B van het basketbal verloor Kajoba met 70-68 van Lummen B. Zolder C versloeg Zonhoven A met 78-63. En Zolder Z verloor in vierde B met 62-65 van Sint-Truiden C.

laatste-voorbereidingen-voor-artikel-27

Laatste voorbereidingen voor Artikel 27

In de bedrijfsruimte en de bijhorende woning van het vroegere Zen Soft in de Pastoor Paquaylaan zijn de mensen van Art 27 vzw al enkele weken bezig met de voorbereidingen van de editie 2017 van de kunstexpo. 43 kunstenaars brachten ondertussen 230 kunstwerken, geïnspireerd op 'Ode an die Freude', binnen en die krijgen nu een mooi plaatsje in de verschillende ruimten. Sommige kunstenaars verwijzen naar Europa, zoals de (…) Lees het hele bericht

het-bezoek-van-cardijn-aan-heusden-2

Het bezoek van Cardijn aan Heusden (2)

Het bezoek van kardinaal Cardijn aan Heusden in 1967 was een enorme gebeurtenis waar maanden voorbereiding aan voorafgingen. Voor de kerk was een groot podium opgesteld. Daar werd een show opgevoerd door de verschillende vereningen met muziek, dans, turndemo en allerlei boodschappen. De kardinaal sprak zelf de menigte ook toe, op zijn typische bezielende manier. De maand nadien overleed kardinaal Cardijn, waardoor zijn bezoek aan Heusden één van zijn laatste en misschien wel allerlaatste (…) Lees het hele bericht

de-oorlog-nabij-in-muziek-en-woord

De oorlog nabij in muziek en woord

Een heel bijzonder concert dat Muze vandaag in de Sint-Vincentiuskerk organiseerde: Shelter. Revue Blanche trad sowieso al op in een ongewone bezetting waarmee het muziek rond de oorlog van een rist componisten uitvoerde. Dat werd dan nog aangevuld met teksten die auteur Stefan Hertmans voorlas uit zijn bekroond boek 'Oorlog en Terpetijn'. (foto's Ria De Clerck)

eversel-huldigt-strafste-wielertoeristen

Eversel huldigt strafste wielertoeristen

In Eversel werd het wielertoeristenseizoen vandaag afgesloten met een gezellige bijeenkomst en de huldiging van de kampioenen. Bij WTC Sint-Baaf kroonden Maurice Kennes, André Frédérix en Robert Coels zich tot kampioen met de meeste ritten. Bij wielerclub Onder De Toren legde Jos Vanhove het grootst aantal ritten af, hij hield nipt twee 81-jarigen achter zich: Alfons Swinnen en Marcel Lemmens. (foto's Rita Vanhove)

musiceren-in-halloweenstemming

Musiceren in halloweenstemming

Elke zondag tussen 9 en 10 uur speelt het jeugdorkest van Eigen Volk in De Vierseleer. Vanochtend gebeurde dat in halloweensfeer en alle muzikanten verschenen verkleed op de repetitie. Sommigen waren alleen nog aan hun instrument te herkennen. (foto's Beylelo)

drie-inbraken-in-zolder-centrum

Drie inbraken in Zolder-Centrum

Inbrekers hebben weer op drie plaatsen toegeslagen, deze keer in Zolder-Centrum. Een bewoner van de Breughellaan kwam gisteren kort voor 8 uur thuis en stelde vast dat het slot van de achterdeur was opengebroken. Enkele uren later ontdekte een bewoner van de Ernest Claeslaan dat inbrekers alles overhoop hadden gehaald. En vanmorgen bleek dan ook nog eens dat de chirolokalen aan de Jogem ongewenst bezoek hadden gehad. De dieven hadden onder meer een doos met spullen meegenomen.

zwaar-verlies-voor-kvv

Zwaar verlies voor KVV

In derde provinciale A kreeg KVV Heusden-Zolder een 7-2 pandoering bij Excelsior Hamont. Bolderberg speelde 3-3 gelijk bij W.S. Linkhout.

gelijkspel-voor-sk-06

Gelijkspel voor SK 06

In vierde provinciale A speelde SK Heusden 06 2-2 gelijk bij Lommel Kolonie.

uitwinst-voor-oppiter-op-anadol

Uitwinst voor Oppiter op Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol met 0-1 verloren van Opitter.

alzheimer-bespreekbaar-maken-via-kunst

Alzheimer bespreekbaar maken via kunst

In ZLDR Luchtfabriek is deze namiddag de tentoonstelling 'Uit het Niets' geopend, een onderdeel van het project 'De Alzheimercode'. Het gaat om een tweeluik waarbij enerzijds foto's van Alexandra Cool en Mirjam Devriendt mensen met alzheimer tonen, en anderzijds staat er een collectie met beelden die mensen met alzheimer maakten. Het project doorbrak een stukje de mist waarin de betrokkenen vertoeven, en maakt de problematiek ook meer bespreekbaar. Daarom dat (…) Lees het hele bericht

weyerkegasten-maken-verbluffende-kunst

Weyerkegasten maken verbluffende kunst

Heel wat interesse vanmiddag in Muze voor de verrassende tentoonstelling 'WeyARt'. Vier jaar lang volgden gasten van 't Weyerke - mensen met een beperking - een kunstopleiding aan de academie van Heusden-Zolder. En het resultaat is ronduit verbluffend: ze creëerden prachtige werken, van bijzonder kleurrijk tot erg verfijnd, werken die enthousiasme maar ook gevoeligheid uitstralen. Directeur Marijcke Lecok van de academie schetste het proces van de samenwerking en de begeleiding, maar (…) Lees het hele bericht

vck-strijdend-ten-onder-1

VCK strijdend ten onder

In het volleybal moest VCK Bolderberg met 1-3 het onderspit delven tegen BVMV Noorderkempen, een ploeg die niet toevallig als toekomstige kampioen wordt getipt. Toch werd de thuisploeg niet overspeeld. Elke set werd uitstekend geopend, maar meestal in de slotfase uit handen gegeven. Behalve de tweede toen Noorderkempen flink het nakijken kreeg. Setstanden: 20-25, 25-15, 21-25 en 24-26.

winkelcentrum-cite-steunt-olmense-zoo

Winkelcentrum Cité steunt Olmense Zoo

Enkele handelaars van winkelcentrum Cité zijn gisteravond afgezakt naar de Olmense Zoo. Daar werd een benefiet georganiseerd voor de dierentuin die onlangs is gesloten door minister Weyts omdat de regels van het dierenwelzijn zouden zijn overtreden. Sindsdien zit de zoo zonder inkomsten, terwijl de dagelijkse kosten onverminderd oplopen. De zoo kan dan ook op heel wat sympathisanten rekenen. Eén van hen is Vic Willems uit Heusden-Zolder, samen met Ronny Oyen en Peter De Greeve (…) Lees het hele bericht

ze-komen-van-ver-vanavond-in-t-muzecafe

Ze komen van ver vanavond in 't Muzecafé

Zoals gemeld spelen vanavond 'Tegen Beter Weten In' en 'Bucht' in het Muzecafé en dat in de concertreeks AfterMuzeCafé. Beide acts samen zullen ongetwijfeld het grootst aantal kilometers afleggen dat totnutoe voor deze concertreeks is geteld. De ene komt uit Antwerpen, de andere uit West-Vlaanderen. Kenners voorspellen bovendien dat Bucht op de rand van de doorbraak straat en dat het wel eens één van de laatste keren zou kunnen zijn dat de band op een klein podium staat.
Vanavond om 20 uur, toegang gratis.

dorpsraad-eversel-ubbersel-over-kolenhaven

Dorpsraad Eversel-Ubbersel over kolenhaven

Zoals gemeld zijn ook de dorpsraden volop bezig met de organisatie van het verzet tegen de plannen rond de kolenhaven. Maandag, morgen dus, om 19 uur organiseert de dorpsraad Eversel-Ubbersel een vergadering voor alle inwoners. Ook daar zal de problematiek toegelicht worden en zal uitgelegd worden hoe een bezwaarschrift kan ingediend worden. De vergadering heeft plaats in Sint-Baaf.

vlotte-zeges-voor-zolder-a-en-heusden-a

Vlotte zeges voor Zolder A en Heusden A

In de eerste provinciale van het basketbal won Zolder A met 64-74 bij Maasmechelen A. In tweede provinciale behaalde Heusden A een ruime zege tegen Bacma Maaseik A: 89-58. Zolder B klopte in derde A Pelt B met 71-50. Heusden B moest thuis zijn meerdere erkennen in Achel A: 58-67. In vierde A won Heusden C van Achel B met 62-60. Zolder E verloor nipt van Genk C met 56-54. De dames van Zolder wonnen in Peer met 51-55.

sarah-ferri-weet-te-bekoren

Sarah Ferri weet te bekoren

Sarah Ferri speelde vanavond met 'Displeasure' prachtig concert: violen, piano-beats, ... en dat gecombineerd met haar stevige stem. (foto's Lenscollectief)

het-bezoek-van-cardijn-aan-heusden-1

Het bezoek van Cardijn aan Heusden (1)

Vandaag en de komende dagen zetten we het jaarboek en de tentoonstelling van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden in de kijker. Het eerste onderwerp daarin is het bezoek van de legendarische kardinaal Cardijn aan Heusden op 11 juni 1967. Dat was naar aanleiding van de viering van 35 jaar KAJ, 25 jaar KWB, 20 jaar KAV en 10 jaar VKAJ. De kardinaal werd verwelkomd door burgemeester Jef Aerts, de notabelen van gemeente en kerk maar ook minister Fred Bertrand. Opvallend is ook een tafereel (…) Lees het hele bericht

doorprikt-tussen-wal-en-schip

DOORPRIKT: Tussen wal en schip

Het is bijna historisch ... de eendracht en unanimiteit waarbij zowat heel Heusden-Zolder aan één zeel trekt in het verzet tegen de plannen rond de voormalige kolenhaven. Oppositie en meerderheid, dorpsraden en individuele inwoners ... ze zitten samen in hetzelfde schuitje. 

Vooreerst, we zijn ongetwijfeld allemaal voorstanders van meer transport over het water. Het haalt heel wat vrachtwagens van de weg, beter dus voor milieu en mobiliteit. En daarvoor moet je (…) Lees het hele bericht

femma-sprokkelt-ideeen-in-fabriek

Femma sprokkelt ideeën in fabriek

Vrouwenbeweging Femma heeft een 'Ideeënfabriek' en organiseert daarrond op twee plaatsen een voorstelling met workshops. Eén daarvan had nu plaats in ZLDR Luchtfabriek, door tussenkomst van Femma Eversel. De naam is trouwens niet uit de lucht gegrepen want het is de bedoeling dat de Femma-afdelingen op zo'n creatieve bijeenkomst sprokkelen voor het volgende werkjaar. Een handig hulpmiddel dus om een jaarprogramma vast te leggen ...

doelpuntenkermis-in-bedrijfsvoetbal

Doelpuntenkermis in bedrijfsvoetbal

In de eerste afdeling van het bedrijfsvoetbal waren beide clubs uit Heusden-Zolder in goede doen. RP Products won met 2-6 bij Pool Keramo A. Wieze Boys A versloeg Huwa-San Bilzen met 0-3. In de tweede afdeling moest Wieze Boys B met 0-5 het onderspit delven tegen Sporting Caetsbeek.

t-waren-avontuurlijke-dagen-in-het-kasteel

't Waren avontuurlijke dagen in het kasteel

De leerlingen van het zesde leerjaar van vrije lagere school De Brug zijn vandaag ongetwijfeld nog aan het bekomen van 'OpenLuchtKlas'. Een hele week lang verbleven ze in het prachtige kasteel van Filot-Hamoir. Daar beleefden ze de meest avontuurlijke dagen. Ze kregen ook wel wat les in een aangepaste vorm, maar ze kwamen interessante dingen over de natuur te weten, speelden unieke spelletjes, beleefden een sjieke casino-avond, ... De leerkrachten en begeleiders hadden een prachtig (…) Lees het hele bericht

leerlingen-tussen-boerderijdieren

Leerlingen tussen boerderijdieren

De leerlingen van het derde leerjaar van de gemeentelijke basisschool Beekbeemden zijn weer terug thuis na twee dagen 'Plattelandsklassen'. Ze hebben daarbij erg veel geleerd en zich tegelijk ook goed geamuseerd. (meer foto's)

inbrekers-op-pad-in-de-vrunstraat

Inbrekers op pad in de Vrunstraat

De klok wordt pas vannacht teruggezet maar toch hebben inbrekers gisteren in de vooravond al toegeslagen op drie plaatsen in de Vrunstraat. De drie inbraken zijn ontdekt tussen ongeveer half 9 en half tien gisteravond. Het gaat dan zo goed als zeker ook om dezelfde daders.

vannacht-klok-terugdraaien

Vannacht klok terugdraaien

De wintertijd komt eraan ... (foto Marcel Gybels)

liggen-oer-haasse-oocht-geried

Liggen oer haasse oocht geried?

Volgens onze weerman wordt het de komende dagen nog zacht. Maar iedereen weet dat als november er aankomt 'zèn haasse geried motte ligge veur as 't huul kaad wjêrd'. Maar voorlopig zijn er dus nog geen handschoenen nodig.

het-weer-somber-maar-meestal-droog

Het weer: somber maar meestal droog

Langs de westelijk flank van een hogedrukgebied met kern over de Britse Eilanden, wordt in een strakke noordelijke hoogtestroming lucht van polaire oorsprong aangevoerd. De aangevoerde lucht is bovendien erg vochtig. Er staat somber weer op het programma, maar de neerslagkansen zijn relatief laag.
Vandaag zijn er opklaringen in de ochtend, maar vanuit het noorden nemen de wolkenvelden gestaag toe. Op het einde van de middag volgt er lichte regen of motregen in de noordelijke provincies. Maxima rond (…) Lees het hele bericht

griezelen-in-de-bolderbergse-bossen

Griezelen in de Bolderbergse bossen

't Was griezelen en gruwelen gisteravond in de bossen van Bolderberg tijdens de jaarlijkse halloweentocht van kfc Bolderberg. Heel wat gezinnen waren opgedaagd om langs een parcours vol gruwelijkheden te trekken en nadien weer even te bekomen. (meer foto's van Yves Maex en Wim Vanhamel)

de-kijk-van-richie-286

De kijk van Richie

Wetenschappelijk bewezen ...

mfc-wint-vlot-bij-geleeg

MFC wint vlot bij Geleeg

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder vanavond gewonnen bij ZVC Geleeg Leopoldsburg A. Het werd daar 1-6. Eerder hadden de beloften met 9-2 verloren..

scholen-samen-in-de-heksenketel

Scholen samen in de heksenketel

Een primeur vandaag aan de Kortstraat want de basisscholen De Schans en De Luchtballon én Middenschool Linus hebben voor het eerst samen Halloween gevierd. Een hele dag lang konden heksen, tovenaars, vampiers en weerwolven zich amuseren met spelen en activiteiten rond Halloween. Leerkrachten hadden ondertussen een heksensoep bereid. De leerlingen werden over alle klassen heen in groepjes verdeeld. De meer dan 300 halloweenies werden 's middags getrakteerd op een (…) Lees het hele bericht

tartufo-en-berkenbos-spelen-gelijk

Tartufo en Berkenbos spelen gelijk

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal heeft Il Tartufo Heusden vanavond 3-3 gelijkgespeeld bij Pes Peer 07. Ook een gelijkspel voor Berkenbos United tegen Primo Zelk in derde A: 2-2

veel-interesse-voor-expo-en-boek-heemkundekring

Veel interesse voor expo en boek heemkundekring

De cafetaria van Hof Ter Bloemen was vrijdagavond helemaal volgelopen voor de voorstelling van het jaarboek en de bijhorende tentoonstelling van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden. Centraal staan dit jaar de viering van 100 jaar KVLV, 75 jaar KWB en het is precies 50 jaar geleden dat kardinaal Cardijn Heusden bezocht. Gilbert Tiri van de Heemkundige Kring benadrukte eerst het belang van archiveren en droomde luidop van een soort centraal archief in Heusden-Zolder waar ook (…) Lees het hele bericht

wondere-werkjes-in-de-straal-mobiel

Wondere werkjes in de sTrAAL-mobiel

Oktober was voorleesmaand in de vrije lagere school Berkenbos. In alle klassen werd een spannend boek gekozen en de kinderen genoten tijdens het luisterkwartiertje van de dag naar het verhaal. Daarna gingen ze aan de slag met woord en beeld om een coole collage te maken. En na schooltijd kwamen de ouders de werkjes bewonderen in de sTrAAL-mobiel bij een kopje koffie en een hartenwafel. Overigens, de sTrAAL-mobiel is een vrolijke caravan op de speelplaats die omgetoverd werd tot een (…) Lees het hele bericht

nieuwe-action-lidl-brico-en-basic-fit-op-cite

Nieuwe Action, Lidl, Brico en Basic Fit op Cité

Er komt een nieuwe handelszone op de Muitenberg, meteen achter de brug, tussen Koolmijnlaan en Schansstraat die een ingrijpende invloed zal hebben op het winkelcentrum Cité. Concreet gaat het om het gebied waar nu nog sanitair Vanoppen ligt en de achterliggende gronden. Die worden verkaveld tot een nieuwe winkelzone. Het gaat om meer dan 5000 vierkante meter bruto winkeloppervlakte.

Er komt een nieuwe winkel voor Action - die nu nog niet in Heusden-Zolder aanwezig (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-27-oktober-2017

Vandaag gezien

Jan Leijskens trof deze superkleine witte paddenstoelen, je ziet ze nauwelijks staan in de Bolderbergse natuur. Ken iemand de naam? redactie [!] heusden-zolder.eu
UPDATE Het zijn blijkbaar fopdraadwatjes ....

internen-in-de-bres-voor-bednet-in-warmste-week

Internen in de bres voor BEDNET in Warmste Week

De internen en begeleiders van het internaat van het Sint-Franciscuscollege nemen deel aan de Warmste Week van Studio Brussel. Samen met alle Limburgse internaten zetten ze een actie op poten om geld in te zamelen voor BEDNET, dat internetonderwijs voor langdurig zieke kinderen organiseert. Bij de afhaling van de rapporten stonden de internen klaar om wafels, kaarsen, lolly's en papieren zakdoekjes te verkopen. En dat was een stevig succes. Op woensdag 20 december trekt een (…) Lees het hele bericht

huizen-van-het-kind-slaan-handen-in-elkaar

Huizen van het kind slaan handen in elkaar

Het Huis van het Kind in Heusden-Zolder werkt al langer samen met heel wat initiatieven, diensten en organisaties die gezinnen ondersteunen. Maar nu slaan de huizen van het kind in West-Limburg de handen in elkaar. Zo bouwt Heusden-Zolder samen met Beringen, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Halen, Ham én de provincie een nieuwe website. Daarop vind je binnenkort alles terug rond zwangerschap, kinderopvang, opvoeding, onderwijs, ....
Je kunt ook eens binnenspringen in het (…) Lees het hele bericht

op-verkenning-door-het-land-van-1000-vijvers

Op verkenning door het land van 1000 vijvers

Neos Heusden-Zolder fietste door de Wijers en maakte daarbij gebruik van het Happen & Trappen-arrangement. Zo maakten de deelnemers van dichtbij kennis met het vijvergebied van Zolder, Zonhoven en Houthalen.

dieren-krijgen-mooie-thuis-op-bovy

Dieren krijgen mooie thuis op Bovy

De werkzaamheden aan de dierenweide van Bovy zijn momenteel volop aan de gang. Het gaat om een ontwerp van Kimberly Hamers, studente van CVO De Verdieping. Er zijn aparte ruimtes voorzien voor mini-ezels, schapen en geiten, varkens, kippen, pauwen en cavia's, ... De paden zijn al aangelegd, de picknick- en speelweide is ingezaaid. Eind februari worden de stallen verwacht. En dan kunnen de dieren - die nu nog in het VZOC verblijven - naar Bovy komen.

nog-geen-beperking-verkiezingsborden

Nog geen beperking verkiezingsborden

Zoals aangekondigd had de N-VA een bijkomend punt om het gebruik van verkiezingsborden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen aan banden te leggen. Het gaat volgens Robin Stroobants om een gentleman's agreement dat ze willen voorleggen. Volgens burgemeester Mario Borremans komt het voorstel op een ongelukkig moment. Bij de vorige verkiezing heeft de Raad van State een gelijkaardig besluit vernietigd. Nu komt er een nieuw besluit van de Vlaamse regering daarover en dat is (…) Lees het hele bericht

bovy-concessie-voor-winning-gal-voor-vld

Bovy: concessie voor Winning, gal voor VLD

De Winning krijgt definitief de concessie van de horeca op Bovy toegewezen voor twee jaar. Vanaf maart zal de organisatie de brasserie en het café uitbaten. Ondertussen zal ook het hotel een grondige renovatiebeurt krijgen, zodat het vanaf september volgend jaar wellicht zijn deuren weer kan openen. Er wordt bekeken of ondertussen in de wintermaanden Bar Bovy kan voortgezet worden.

Elke Gijbels vroeg zich af of De Winning zich al elders bewezen heeft (…) Lees het hele bericht

terreinen-statiesport-mogen-verkocht-worden

Terreinen Statiesport mogen verkocht worden

Na een eerder uitstel, zette de gemeenteraad het licht op groen voor de publieke verkoop van de grond met gebouw van het voormalige Statiesport. Na een eerdere aanpassing gaat het nu nog om iets meer dan 2 ha en 4 are. Volgens het schattingsverslag zou dat minstens 215.000 euro moeten opbrengen. Er worden bijkomende voorwaarden opgelegd, zoals een bouwverplichting binnen de 12 maanden, een minimum bouwoppervlakte van 2000 m², een minimale tewerkstelling van 6 voltijdse equivalenten per ha (…) Lees het hele bericht

raad-unaniem-tegen-ontsluiting-kolenhaven

Raad unaniem tegen ontsluiting kolenhaven

Heusden-Zolder wil niet weten van de huidige plannen rond de insteekhaven (kolenhaven) en vooral de ontsluiting ervan. Het schepencollege is er niet over te spreken dat het verkeer afkomstig van de industrieterreinen van de kolenhaven en Lummen-Gestel via de kant van Viversel langs het kanaal wordt afgeleid naar de brug en zo naar de oprit 26bis. Doordat ook het klaverblad dichtslibt, wordt bovendien nog een aanzuigeffect verwacht van verkeer dat de verkeerswisselaar wil vermijden. Schepen (…) Lees het hele bericht

nieuwe-speeltoestellen-in-het-voorjaar

Nieuwe speeltoestellen in het voorjaar

Ook de komende periode mogen weer enkele speelterreinen rekenen op nieuwe speeltoestellen, hetzij bijkomende hetzij voor de vervanging van versleten toestellen. Deze keer is een bedrag van 47.000 euro uitgetrokken. Dat gaat naar de speelterreinen Lindeman kerk, Witte Bosstraat, Lavendelsteeg, Bovy en Olympia. De toestellen worden in het voorjaar geplaatst zodat ze vanaf de paasvakantie kunnen gebruikt worden. Heusden-Zolder heeft nu 30 speelterreinen.

vragen-bij-openheid-van-de-kerken

Vragen bij openheid van de kerken

Bij de bespreking van de financiën van de kerkfabrieken vroeg Elke Gijbels (N-VA) naar de uitvoering van het kerkenplan en wat de consequenties zijn het aanduiden van een zondagskerk en centrumkerk. Ze verwees naar de dreigende uitzetting van toneelgroep Kreabo uit de kerk van Boekt. Schepen van financiën Peter Tielens reageerde dat het niet de bedoeling is om het kerkenplan zomaar te herzien. Volgens hem is het precies de bedoeling dat kerken meer en meer voor andere (…) Lees het hele bericht

anpr-camera-s-komen-eind-dit-jaar

ANPR-camera's komen eind dit jaar

Tegen eind dit jaar zullen in de Dellestraat ANPR-camera's staan. Die komen in de beide richtingen op de grens tussen Heusden-Zolder en Lummen. De camera's worden gebruikt voor nummerplaatherkenning en moeten helpen om de inbrakenplaag op het industrieterrein te bestrijden. De kosten worden gedeeld tussen de politiezones Heusden-Zolder en Limburg Regio Hoofdstad waartoe Lummen behoort.

kunstzwaluwnesten-onder-de-kanaalbruggen

Kunstzwaluwnesten onder de kanaalbruggen

In Limburg en Antwerpen is de Vlaamse Waterweg momenteel bezig met de verhoging of vernieuwing van de bruggen over het Albertkanaal. Daarbij worden telkens kunstnesten aangebracht waarin zwaluwen zich kunnen vestigen. Het is de bedoeling dat de zwaluwkolonies die bij de afbraak van de brug hun nest verloren, daar opnieuw terecht kunnen. Zo zullen volgend jaar onder de brug van Viversel 50 dubbele kunstnesten worden aangebracht. Of ze daar ook effectief gebruik van maken, moet afgewacht worden. (…) Lees het hele bericht

126-bestuurders-reden-te-snel

126 bestuurders reden te snel

Opnieuw reed de flitsauto van de politie uit om klachten van buurtbewoners te checken. In 6 straten zijn 758 wagens gecontroleerd, 126 daarvan reden te snel. In de Elf Novemberstraat (42) en de Viverselweg (10) ging de helft van de bestuurders over de limiet. Andere snelheidsinbreuken waren er in de Michel Scheperslaan (54), De Slogen (13), Ringlaan (4) en Heuvelstraat (3). In het kader van de provinciale verkeerscampagne 'gordel & gsm' zijn 3 personen zonder gordel betrapt en 5 anderen met de gsm aan het stuur.

de-lijn-voert-volgende-week-aanpassingen-door

De Lijn voert volgende week aanpassingen door

Op 30 oktober, wordt de dienstregeling van De Lijn op een aantal punten en ritten aangepast, dat zal ook in Heusden-Zolder te voelen zijn. Op lijn 22 Hasselt-Beringen zal op schooldagen rit 5 aan Hasselt-Station om 6u40 vertrekken in plaats van 6u45. Rit 6 vertrekt om 6u12 aan Beringen-Bogaersveld, 10 minuten vroeger. De halte Heusden-Rode Kruisstraat krijgt een nieuwe naam: Heusden - Waterleidingstraat. De halte Meulenberg - (…) Lees het hele bericht

weyart-een-bijzondere-kunstexpo

WeyArt: een bijzondere kunstexpo

Zondag opent in Muze een tentoonstelling met werk van mensen met een beperking. Vier jaar geleden begonnen zij enthousiast aan een kunstopleiding in de academie. Daar werden ze met open armen ontvangen want de academie wil kunsteducatie voor een breed publiek toegankelijk maken. Iedereen kan, ongeacht voorkennis of achtergrond, een opleiding in een kunstdiscipline volgen. De samenwerking met ’t Weyerke is daar een mooie illustratie van.

In WeyArt kregen mensen met (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-26-oktober-2017

Vandaag gezien

Ze heeft wat weg van een dragonfly, maar Marcel Gybels vraagt zich toch af of iemand dit soort vlieg kent. redactie [!] heusden-zolder.eu
UPDATE
Volgens Gust Put gaat het om het wijfje van de roofvlieg

facebookgroep-tegen-plannen-kolenhaven

Facebookgroep tegen plannen kolenhaven

Meer dan 60 inwoners van Viversel tekenden donderdagavond present op de extra dorpsraad rond de plannen met de kolenhaven. Die kregen eerst een uiteenzetting over de historiek, de juridische en technische details. Daarna lag de klemtoon op het indienen van bezwaarschriften. Dat moet snel gebeuren, uiterlijk op 10 november moeten bezwaren binnen zijn. Om daarbij buurtbewoners een handje toe te steken, is de facebookgroep 'Ontsluiting ENA Insteekhaven Lummen: neen aan scenario 1, ja aan scenario 4' opgericht. Daar vindt iedereen alle informatie. Vanuit de dorpsraad is ook opgeroepen om zoveel mogelijk bezwaarschriften in te dienen. Iedere meerderjarige inwoner kan dat.

kunstexpo-om-dementie-bespreekbaar-te-maken

Kunstexpo om dementie bespreekbaar te maken

In ZLDR Luchtfabriek zijn de voorbereidingen voor de expo 'Uit het niets' volop aan de gang. Na een BBC-documentaire over mensen met dementie vroeg beeldhouwster en fotografe Alexandra Cool zich af hoe het zou zijn om mensen in beeld te brengen die tegelijk aanwezig en afwezig zijn. In 2011 maakte ze beelden en foto's van mensen met dementie, in 2015 en 2017 volgden in woonzorgcentra workshops waarbij mensen met dementie een beeld in klei konden boetseren. Mirjam Devriendt maakte (…) Lees het hele bericht

internetgazet-reikt-prijzen-fotowedstrijd-uit

Internetgazet reikt prijzen fotowedstrijd uit

Het was feest vanavond in Den Lavaar waar de prijsuitreiking plaats had van de jaarlijkse vakantiefotowedstrijd van de Internetgazet Heusden-Zolder. Al de laureaten kwamen hun prijs afhalen en mochten genieten van de gastvrijheid van Patrick Liefsoens van Den Lavaar. In het prijzenpakket lag de nadruk op de troeven die Heusden-Zolder in petto heeft. Zo mocht schepen Funda Oru een pakket met streekproducten van de dienst Lees het hele bericht

eerste-winterkleren-verkocht-op-de-markt

Eerste winterkleren verkocht op de markt

Op de multiculturele markt was het vandaag vrij druk en in het aankoopgedrag viel duidelijk de aanloop naar de winter te bespeuren. Zo gingen ook al de eerste winterpulls over de toonbank en werd zelfs Franse dakisolatie aangeboden. De dames van Think Pink verkochten accessoires ten voordele van de strijd tegen borstkanker.

inbraak-in-michel-scheperslaan-1

Inbraak in Michel Scheperslaan

In de Michel Scheperslaan is een inbraak gepleegd. De daders hadden een deur geforceerd om binnen te geraken, de buit is niet gekend.

26-procent-werd-geflitst

26 procent werd geflitst

Na klachten van buren posteerde de verkeersdienst van de politie de flitsauto in 6 straten. Van de 1822 bestuurders die passeerden, reden er 476 te snel, liefst 26 %. Koploper was de Bieststraat met 202 overtreders, gevolgd door de Koerselsebaan (143), Kanaalweg (121), Laambroekstraat (73), Zandstraat (39) en Stationsstraat (20). Drie rijbewijzen worden ingetrokken. Het gaat om bestuurders die 90 haalden in de Koerselsebaan, 100 in de Kanaalweg en 120 in de Zandstraat. In de Michel Scheperslaan werd (…) Lees het hele bericht

ook-roel-neemt-deel-aan-gemeenteraadsverkiezingen

Ook ROEL neemt deel aan gemeenteraadsverkiezingen

Ook de partij ROEL wil volgend jaar deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Heusden-Zolder. Bij de parlementsverkiezingen in 2014 kwam de lijst voor het eerst op en ook nu trekt Daisy Bergen in Heusden-Zolder weer aan de kar. ROEL, wat staat voor Recht Op Een Leven, heeft als belangrijkste programmapunten het onvoorwaardelijke basisinkomen voor iedereen in combinatie met alle wettelijke sociale uitkeringen en lonen, een goed uitgebouwde dierenpolitie zoals in de U.K en Australië en (…) Lees het hele bericht

leerlingen-maken-kennis-met-blindengeleidehond

Leerlingen maken kennis met blindengeleidehond

De leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar van De Springplank Eversel kregen het bezoek van een medewerkster van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Greet, die zelf blind is, vertelde hoe zij omgaat met het leven als blinde en hoe zij de hulp van haar speciaal getrainde hond zeer goed kan gebruiken.Ze had ook een boek in braille bij zodat de kinderen echt voelden hoe je met braille echt kunt lezen. Het maakte echt indruk. Greet vroeg ook aandacht voor de inzamelactie van plastic dopjes ten voordele van het centrum voor blindengeleidehonden in Tongeren. De Springplank doet daar alvast aan mee.

vanavond-extra-dorpsvergadering-viversel

Vanavond extra dorpsvergadering Viversel

De dorpsraad Viversel organiseert vanavond een extra open dorpsraad over de herinrichting van de voormalige kolenhaven en de ontsluiting via Viversel. Daarbij wordt meer toelichting gegeven over de negatieve impact op het kerkdorp. Er zal ook uit de doeken gedaan worden hoe buurtbewoners een bezwaarschrift kunnen indienen om tijdens en na het openbaar onderzoek toch te kunenn wegen op de besluitvorming.
De vergadering heeft om 20 uur plaats in de Vierseleer.

het-weer-zacht-maar-somber

Het weer: zacht maar somber

Langs de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kernen over Frankrijk en Spanje, wordt in een westelijke hoogtestroming tijdelijk zachte lucht aangevoerd. Een storing schuift van west naar oost en zorgt in onze streken voornamelijk voor wolkenvelden. Neerslag wordt er in mindere mate verwacht. In het weekend kiest de wind stilaan voor het noordwesten en gaat het kwik een flink stuk achteruit.
Vandaag staat er een matige wind uit het westen tot het zuidwesten. Hierbij wordt er relatief zachte (…) Lees het hele bericht

dorpsraad-blijft-ongelukkig-over-rup-bovy

Dorpsraad blijft ongelukkig over RUP Bovy

Ook na een nieuwe toelichting over RUP Bovy door schepen van ruimtelijke ordening Lode Schops voor de dorpsraad van Bolderberg, is de raad nog altijd niet te spreken over een aantal elementen uit dat plan. Zo blijft de ongerustheid over het toelaten van een kopgebouw met 4 bouwlagen op de hoek van Galgeneinde en Sint-Jobstraat. Alleen kan er, nu de definitieve goedkeuring is gebeurd, niet veel meer gewijzigd worden. De dorpsraad maakt zich sterk dat de interpretatie van de tekst toelaat dat de (…) Lees het hele bericht

jan-verheyen-te-gast-op-fifty-one-benefiet

Jan Verheyen te gast op Fifty-One Benefiet

In The Roxy Theatre had vanavond de jaarlijkse filmbenefiet van de Fifty-One Club West-Limburg plaats. Met een kleine 200 filmliefhebbers was de opkomst groot, het ging dan ook om de avant-première van het 2de Gelaat, de nieuwste film van Jan Verheyen, geïnspireerd op het boek Double Face van Jef Geeraerts. Eerst werd een cheque van 1.000 euro van Fifty-One overhandigd aan Zorghuis Limburg dat aan 't Koersels Kapelleke een tweede inloophuis uitbaat. Daar kunnen mensen met kanker tijdens (…) Lees het hele bericht

t-moet-niet-altijd-zon-zijn

't Moet niet altijd zon zijn

Als het regent, leent de natuur zich ook weer voor aparte beeld. (foto's Jan Leijskens)

1700-aankoopbonnen-voor-braderiewinnaars

€ 1700 aankoopbonnen voor braderiewinnaars

Het bestuur van het winkelcentrum Cité heeft vanavond de prijzen uitgereikt van de braderietombola. De winnaars zullen ongetwijfeld nog geregeld in het handelscentrum opduiken want ze gingen met een pak waardebonnen naar huis die ze in de verschillende zaken kunnen besteden. Marijke Lemmens uit Heusden-Zolder kreeg voor haar eerste prijs liefst 1.000 euro. Ilse Lenaerts uit Veldwezelt mocht voor 500 euro aankoopbonnen opstrijken en als derde was Maxine Claes uit Beringen nog altijd goed voor 200 euro.

zagros-in-avant-premiere-bij-elan-filmavonden

Zagros in avant-première bij ELan-filmavonden

De ELaN Filmavonden, een initiatief van het talenbureau ELaN uit Heusden-Zolder, heeft voor volgende week maandag een primeur te pakken. Het kan dan om 21 uur in The Roxy Theatre in avant-première de film Zagros vertonen. Dat is de grote winnaar van Film Fest Gent. Ook regisseur Sahim Omar Kalifa zal die avond aanwezig zijn. Voor de andere bioscopen komt de film pas in roulatie op 15 november.

hopelijk-zijn-er-nog-genoeg-kapsels

Hopelijk zijn er nog genoeg kapsels ...

Maandag opent in de Guido Gezellelaan de Nostalgie Barbershop. De grotere wegen in onze gemeente krijgen stilaan de allures van kappersboulevards. (foto Julien Maebe)

revue-blanche-en-stefan-hertmans

Revue Blanche en Stefan Hertmans

Voor nu zondag om 16 uur heeft cc MUZE Revue Blanche en Stefan Hertmans naar de kerk van Zolder uitgenodigd. Revue Blanche is een vocaal/instrumentaal kamermuziekensemble met een ongewone maar kleurrijke bezetting: Lore Binon (sopraan), Caroline Peeters (fluit), Kris Hellemans (altviool) en Anouk Sturtewagen (harp). Het programma ‘Shelter’ verwijst naar oorlog en wordt gebracht samen met auteur Stefan Hertmans, (…) Lees het hele bericht

volgende-dinsdag-is-het-circuit-voor-de-lopers

Volgende dinsdag is het circuit voor de lopers

Wie dacht dat met het einde van het Heusden-Zolders loopcriterium voor dit seizoen het loopgebeuren erop zat, had het mis. Volgende dinsdag 31 oktober 's avonds heeft op Circuit Zolder de Runfastic plaats met drie loopafstanden: 4 km (1 ronde), 12 km (3 ronden) of de halve marathon (5 ronden). Voorinschrijvingen zijn nog mogelijk tot zondag 29 oktober, € 4 voor de 4 km, € 8 voor de andere (…) Lees het hele bericht

thuisverlies-voor-la-baracca-1

Thuisverlies voor La Baracca

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman maandagavond thuis verloren van Futsal Santos Houthalen met 3-5.

hedder-ooch-gjere-ne-broaj-spek

Hèdder ooch gjêre ne broaj spek?

Voal minse êëjête gjêre ne broaj spek bè e stuk of twie èër, mèr as ge tevool èër êëjêt, dan kunder 't an oere ljêver krège. Een stuk spek kan smaken, zeker ook met eieren erbij, maar teveel is teveel en kan uw lever schaden.

liesbeth-maris-morgen-voorzitter-van-v-m

Liesbeth Maris morgen voorzitter van V&M

Morgen wordt Liesbeth Maris officieel voorzitter van Vrouw & Maatschappij, de vrouwenbeweging van de CD&V. Ze volgt het Leuvense kamerlid Els Van Hoof op die na 13 jaar stopt. Liesbeth Maris, die tegenwoordig in Helchteren woont, was enige kandidaat-voorzitter. Ze is 30 en volgde na haar middelbare studies aan het Sint-Franciscuscollege allerlei universitaire opleidingen. Ze is ook persoonlijk medewerker van Vlaams parlementslid Sonja Claes.

hebad-2g-verslaat-antwerp

Hebad 2G verslaat Antwerp

Het uitvallen van de geblesseerde Dylan Rosius kon badmintonploeg Hebad 2G dit weekend niet beletten om met 2-6 te gaan winnen bij Royal Antwerp. Maar door een opstellingsfout in het gemengd dubbel in de partij tegen Brasschaat, werd de 4-4 omgezet in een 6-2 verlies. Na vier speeldagen in eerste liga staat Hebad 2G tweede op één punt van leider Brasschaat. Volgend weekend wordt het erg druk: Hebad 1G speelt dan in eerste nationale tegen Waterloo en landskampioen Bad 79 in Kortrijk. (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-23-oktober-2017

Vandaag gezien

Een slak heeft zich geïnstalleerd in het blad van een appelboom dat een lepelvorm heeft aangenomen. (foto Marcel Gybels)

inbraak-in-reeenlaan

Inbraak in Reeënlaan

In de Reeënlaan is een inbraak gepleegd in een woning. De dieven drongen binnen langs de achterdeur. De inbraak is gisteravond ontdekt door de bewoners.

boekt-aan-de-leiding-in-vlaamse-liga

Boekt aan de leiding in Vlaamse liga

In de Vlaamse liga van het petanque neemt Boekt de leiding en behaalt Ollympia zijn eerste overwinning tegen Zig-Zag (Ham). In de 1ste provinciale rukt De Berk A op naar de tweede plaats na een klinkende overwinning met 8-1 tegen Hasselt A In 2de blijft Olympia B als enige ongeslagen aan de leiding, terwijl De Berk C de laatste plaats deelt met 3 andere clubs.
De uitslagen:Vlaamse liga: Olympia - Zigzag Ham: 5-4 Moeskroen - Boekt: 3-6 Ere-afdeling Limburg: Boekt A - Pelter (…) Lees het hele bericht

muze-als-cultuurtrekker-voor-limburg

'Muze als cultuurtrekker voor Limburg'

Vlaams minister van cultuur Sven Gatz en gedeputeerde Igor Philtjens hebben een nieuw cultuurplan voor Limburg gelanceerd. Dat moet Limburg helpen om aan te sluiten bij de rest van Vlaanderen. Enerzijds zijn hier de afgelopen periode weinig dossiers ingediend waardoor maar een fractie van de reguliere cultuurmiddelen naar hier stroomden. Anderzijds verliest de provincie volgend jaar haar culturele bevoegdheden, terwijl het Limburgse provinciebestuur daar toch een belangrijke rol in vertolkte.

Lees het hele bericht

shopfabriek-komt-weer-naar-de-centrale

Shopfabriek komt weer naar De Centrale

Op zondag 5 november strijkt de Shopfabriek weer neer in De Centrale, dat is een pop-up beurs met meer dan 50 hippe en eigentijdse Belgische en Nederlandse (web)winkels. Zij hebben de meest uiteenlopende spullen in hun aanbod: hedendaagse decoratie- en interieurartikelen, geschenken en papierwaren, heren- en dameskleding en schoenen, nostalgische en originele verlichting, juwelen en accessoires, stoffen en fournituren, baby- en (…) Lees het hele bericht

artikel-27-in-seventies-style

Artikel 27 in seventies style ...

Op 1 november opent Artikel 27, de jaarlijkse hedendaagse kunsttentoonstelling in Zen Soft Belgium in de Pastoor Paquaylaan. Vanmiddag waren er alvast enkele bezoekers in het kunstcafé, waar je een heuse revival van de seventies kunt meemaken. (foto Bart Claes)

zesdeklassers-van-de-brug-op-openluchtklas

Zesdeklassers van De Brug op Openluchtklas

De leerlingen van de 6de klassen van VLS De Brug zijn vanochtend vertrokken voor hun zesdaagse OpenLuchtKlas. In de vooravond waren de 52 leerlingen en 7 begeleiders geïnstalleerd in Chateau d'Insegotte in Filot-Hamoir. Het is een kasteel met een rijk verleden dat zich met zijn domein van 1 ha leent voor een waaier aan activiteiten. De leerlingen zullen de natuur verkennen maar ondertussen leren samenwerken, respect tonen voor elkaar, ... Centraal thema is 'Donald Duck' en ze startten hun voorbereidingen al in de eerste week van september onder meer met het inoefenen van een eigen lied en dans. Vrijdagavond komen ze weer naar huis. Hier kun je hun avonturen volgen.

prachtige-kindervoorstelling-in-muze

Prachtige kindervoorstelling in Muze

Een prachtvoorstelling voor kinderen deze namiddag in Muze. Moquette Productions stond daar samen met Het Paleis op de bühne met 'Eet je stekels op' en dat is een voorstelling met animatie en verrassende geluiden. (foto Lenscollectief)

heusden-a-lijdt-verlies

Heusden A lijdt verlies

Ook vandaag werd er gebasket in de provinciale afdelingen. In tweede A verloor Heusden A met 74-65 van Sint-Truiden B. Zolder B verloor in derde provinciale A met 69-56 van Bree Basket C.

opnieuw-gigantische-opkomst-voor-cyclocross

Opnieuw gigantische opkomst voor cyclocross

Ook vandaag mocht Berg-Op Eversel weer veel veldrijders ontvangen voor het tweede deel van de Bèr Sjap Classic. Bij de dames waren er alles samen 37 starters en bij de heren liefst 218. Eversel is dan ook een absolute klassieker geworden in het veldritgebeuren in Limburg. Het is een aantrekkelijk parcours en de brug zorgt voor extra spektakel. De dames hadden voor het eerst hun eigen koersen. Bij de U17 won de Nederlandse Senne Knaven, terwijl in de andere categorie Marthe Truyen net Jinse (…) Lees het hele bericht

geen-doelpunten-aan-de-noordberm

Geen doelpunten aan de Noordberm

In de vierde provinciale A eindigde SK Heusden 06 Amandina VC op een scoreloos gelijkspel, 0-0 dus.

ruime-zege-voor-kvv

Ruime zege voor KVV

In de derde provinciale A versloeg KVV Heusden-Zolder KFC Ham United met 3-0. FC Bolderberg bleef thuis steken op een 2-2 tegen Excelsior Hamont

anadol-boekt-uitwinst

Anadol boekt uitwinst

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol met 0-2 gewonnen bij Flandria Paal.

mooi-concert-van-beverley-craven

Mooi concert van Beverley Craven

Singer-songwriter Beverley Craven gaf een gesmaakt concert in Muze. (foto Lenscollectief)

op-uitstap-naar-technopolis

Op uitstap naar Technopolis

De Picassootjes van de Schilderswijk Zolder - een afdeling van Natuur en Wetenschap vzw - trok met 43 leden op uitstap naar Technopolis in Mechelen. Het centrum heeft meer dan 350 permanente interactieve opstellingen waar kinderen wat kunnen opsteken van wetenschap en technologie. Trouwens, iedere inwoner van Heusden-Zolder tussen 8 en 18 jaar is welkom om ook deel te nemen aan de uitstappen. Zie op schilderswijk.be of stuur een mailtje naar info [!] schilderswijk.be. (foto's Theo Rayen)

boer-bavo-wint-eversel-kwisspel-t

Boer Bavo wint Eversel Kwisspel(t)

20 ploegen namen deel van 'Eversel kwisspel(t)' de afsluiter van de parochiefeesten. Winnaar van de lustrum-uitgave werd de ploeg Boer Bavo met groepsleider Huub Put. De deelnemers kregen niet alleen denkvragen voorgeschoteld, maar ook doe-opdrachten. Zo moesten ze aardappelen snijden in frieten en 250 gram inleveren. Wie daar het dichtst bijzat, kreeg extra punten. Nadien werden alle frieten gebakken en geserveerd aan de deelnemers. (foto's Willy Van Aelst)

vck-wint-vrij-gemakkelijk

VCK wint vrij gemakkelijk

In het volleybal heeft VCK Bolderberg zijn slappe prestatie van vorige week uitgewist door VC Heist Herenthout met 3-0 in te blikken. De bezoekers konden alleen in de eerste en tweede set tot halfweg dreigen, maar moesten zich dan telkens gewonnen geven. In in de derde kwamen ze er nog amper aan te pas. Setstanden: 25-21, 25-20 en 25-10.

inbraak-in-leegstaande-woning-1

Inbraak in leegstaande woning

In een leegstaande woning in de Michel Scheperslaan, waarvan de eigenaar is overleden, zijn inbrekers over de vloer geweest. Wat ze hebben gestolen of vernield, is niet bekend.

winst-voor-wieze-boys-en-rp-products-1

Winst voor Wieze Boys en RP Products

In de eerste afdeling van het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys A met 1-2 gewonnen bij Pool Keramo A. RP Products versloeg FC Berg op eigen veld met 1-3. In de tweede afdeling speelde Wieze Boys B 0-0 gelijk thuis tegen Pool Keramo B.

alleen-zolder-c-kan-winnen

Alleen Zolder C kan winnen

In de derde provinciale A van het basketbal kreeg Heusden B een 55-37 aangesmeerd van Bilzerse B. in derde B won Zolder C bij Hades Hasselt met 63-69. In vierde provinciale A verloor Heusden C met 51-46 van Bilzerse C. Zolder E verloor in diezelfde reeks een spannend duel tegen Houthalen-Helchteren E: 78-79.

gruwelijke-halloweentaferelen-op-bovy

Gruwelijke halloweentaferelen op Bovy

Griezelen en gruwelen, maar ook op tijd en stond eens flink lachen. Dat waren de reacties van de talrijke bezoekers aan het halloweenevent dat Wakasa zaterdagavond op Bovy organiseerde. Zowel rond het centrum van het gebeuren als tijdens de wandeling kon iedereen op elk moment aan het schrikken gebracht worden, maar het gebeurde uiteraard allemaal op een kindvriendelijke manier. De meeste kinderen hadden zichzelf laten schminken tot griezeltjes ...Tussendoor zorgde de vuurspuwer voor de stijging van de lokale temperatuur. (meer foto's van Roger Convents)

stormloop-op-de-kringwinkel

Stormloop op de kringwinkel

Het is vandaag de dag van de kringwinkel en ook in die van Heusden-Zolder waren extra koopjes te doen. Voor openingstijd stond een hele rij mensen aan te schuiven en toen de deur openging, stormden die letterlijk naar binnen. En ze waren echt gekomen om te kopen: speelgoed, decoratie, meubeltjes, ... het ging allemaal vlot van de hand. Een drankje en een knabbeltje zorgden voor een feestelijke sfeer. (meer foto's van Julien Maebe)

177-jonge-veldrijders-aan-de-start-in-eversel

177 jonge veldrijders aan de start in Eversel

Voor het eerste luik van de veldrittweedaagse Bèr Sjap Classic in Eversel mochten de organisatoren van Wielerclub Berg-Op zich al meteen in de handen wrijven. Het weer bleef heel de dag goed, met meestal zelfs de zon van de partij en in het totaal kregen ze liefst 177 jonge veldrijders aan de start. Velen gingen er van bij de start tegenaan want ze hopen natuurlijk allemaal uit te groeien tot een Van Aert of een van der Poel. Bij de 8-jarigen won Tibo Bylois van het Team Circuit Zolder, de overwinning (…) Lees het hele bericht

vormelingen-op-fietstocht

Vormelingen op fietstocht

Vormelingen van Bolderberg en Viversel, samen, op gezinsfietstocht. De vormelingen van Bolderberg en Viversel zijn samen op gezinsfietstocht gegaan. Ze passeerden daarbij op enkele plaatsen waar mensen stilstaan om te bezinnen of te bidden. Zo kwamen ze langs de kapel van Hamelheide in Stokrooie en fietsten verder naar de abdij van Herkenrode waar de samenkomst werd afgesloten met een muzikale gebedsviering. (foto Beylelo)

n-va-wil-wildgroei-verkiezingsborden-stoppen

N-VA wil wildgroei verkiezingsborden stoppen

Als het aan de N-VA ligt, zullen er bij de verkiezingen van volgend jaar minder propagandaborden te zien zijn in het straatbeeld van Heusden-Zolder. Robin Stroobants, Simonne Janssens-Vanoppen en Ria Feyen leggen daarover een politiereglement voor aan de gemeenteraad van volgende week. Ook elders zijn de jongste tijd oproepen te horen om geen wildgroei aan verkiezingsborden meer toe te laten. En nu duidelijk wordt dat in Heusden-Zolder opnieuw ongeveer 10 partijen zullen deelnemen aan de (…) Lees het hele bericht

pipo-plooit-ballonnen-in-klas-van-juf-sara

Pipo plooit ballonnen in klas van juf Sara

Ieder jaar als juffrouw Sara Bellinkx van klas 1A in 't Molenholleke jarig is, komt Pipo de Clown - die verdacht veel op tante Rita lijkt - op bezoek in de klas. Voor de kinderen is het een enorme belevenis om de kunst van het ballonnen plooien mee onder de knie te krijgen. En ieder jaar is het ook voor de juf weer een leuke verjaardag.

de-laatste-zomerbloemen

De laatste zomerbloemen ...

Nu het weer echt in herfststemming dreigt te komen, heeft Jan Leijskens de laatste zomerbloemen gespot.

monsterzege-voor-dames-zolder

Monsterzege voor dames Zolder

In het basketbal hebben de dames van KBBC Zolder Lommel C verpulverd. Ze wonnen met 79-20.

t-es-wier-hoora

't Es wier hoora

Ken je de uitdrukking " 't es wier hoora inne geboere ..." Dat wordt al eens gezegd als je buren hebt die veel ruzie maken. Maar pas op, dat wil niet zeggen dat je thuis ook geen 'hoora' kunt hebben.

de-kijk-van-richie-285

De kijk van Richie

Voel je niet persoonlijk aangesproken ...

de-snelle-evolutie-van-een-vliegenzwam

De snelle evolutie van een vliegenzwam

Sander Balette hield in de gaten hoe een vliegenzwam snel kan evolueren. Tussen de foto's boven en onder zit één week.

tartufo-en-berkenbos-halen-uit

Tartufo en Berkenbos halen uit

In het provinciale zaalvoetbal hebben de clubs uit Heusden-Zolder vrijdagavond verpletterend uitgehaald. In 2de A won Il Tartufo Heusden met 0-6 bij Genea '80 Lummen. In derde A verpulverde Berkenbos United ZVC Schulen met 14-4.

nieuwe-nederlaag-voor-mfc

Nieuwe nederlaag voor MFC

Opnieuw een nederlaag voor zaalvoetbalclub MFC SI Heusden-Zolder in tweede afdeling B. Het verloor vrijdagavond met 3-5 van Los Leones Lummen.

burgemeester-sluit-sishabar-marpuc

Burgemeester sluit sishabar Marpuc

Burgemeester Mario Borremans heeft de sishabar Marpuc gesloten. Hij reageert daarmee op het verslag dat hem is overgemaakt na de inval van vorige week. Politie, brandweer en FOD Economie hebben daar toen een hele reeks overtredingen vastgesteld. Daarbij ging het onder meer om brandonveiligheid en commerciële activiteiten die onder het mom van een vzw worden uitgeoefend. De sluiting van het waterpijpcafé geldt op dit moment voor onbepaalde tijd.

mirakelspelmedewerkers-hielden-reunie

Mirakelspelmedewerkers hielden reünie

In de Vierseleer had vanavond een reünie plaats van het Mirakelspel. Meer dan 200 medewerkers met kinderen waren present. Voorzitter Peter Flipkens stipuleerde dat het gebeuren rond het Mirakelspel de levendigheid van het kerkdorp Viversel vertaalde. Er werd open kaart gespeeld over de financiën: een deel van de opbrengst is opzij gezet voor het volgende Mirakelspel en voor het andere deel mogen initiatieven in Viversel ingediend worden. De dvd van de opvoering ging ook vlot van de (…) Lees het hele bericht

jeugdbewegingen-ook-in-beekbeemden

Jeugdbewegingen ook in Beekbeemden

Jawel hoor, ook in Beekbeemden waren de leden van de jeugdbewegingen vandaag met velen. (foto An Vanoppen)

serviesruilkastje-bij-jarige-el-parachutero

Serviesruilkastje bij jarige El Parachutero

El Parachutero, de artisanale bakkerij in de Kapelstraat viert dit weekend haar 3de verjaardag. Dat laten Johan en Marie niet zomaar voorbijgaan. Ze hebben een verrassing met een wedstrijd voor alle klanten. En vandaag zorgden ze voor een heuse stunt door het eerste serviesruilkastje te openen. In een knus kastje aan de voorzijde kan iedereen zijn of haar kopjes of borden deponeren, en er ook weer andere in de plaats nemen. En zo krijgt de circulaire economie er weer een initiatief bij. "Maar de broodjes, die blijven even vers," garandeert Johan. (foto Marina Poelmans)

veel-overtreders-in-de-buurt-van-scholen

Veel overtreders in de buurt van scholen

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'gordel & gsm' hield de politie controles in schoolomgevingen. 10 bestuurders droegen geen veiligheidsgordel. 2 krijgen een boete van € 174 wegens niet gebruiken van het kinderzitje. 6 overtreders reden met de gsm in de hand. Aan basisschool Beekbeemden zijn 6 foutparkeerders betrapt. Aan 't Molenholleke zijn 4 inbreuken vastgesteld. In het kader van de aanpak van overlast zijn 16 jongeren geïdentificeerd op Schachtplein.

strapwedstrijd-stem-viversel-naar-de-overwinning

Strapwedstrijd: stem Viversel naar de overwinning

De lagere school van Viversel is in de running voor de overwinning in de Strapwedstrijd, een initiatief van de Voetgangersbeweging. Daaraan mogen alleen zogenaamde Octopusscholen deelnemen, en de inzending bestaat bijvoorbeeld uit een filmpje waarin de leerlingen zingen of dansen op het nieuwe Straplied. Uiteindelijke doel is de kinderen (en hun ouders) stimuleren om te voet naar school te gaan. De school van Viversel stond lang aan de leiding, maar is nu voorbijgestoken, terwijl er nog tot middernacht mag gestemd worden. Als heel Heusden-Zolder massaal voor hen zou stemmen, kunnen ze het alsnog halen. Hier klikken en stemmen. Gewoon doen!

morgen-is-de-dag-van-de-kringwinkel

Morgen is de dag van de kringwinkel

Morgen is het de Dag van de Kringwinkel en zetten alle Vlaamse kringwinkels de deuren open. Ook bij de Kringwinkel Heusden-Zolder aan het Marktplein kun je tussen 10 en 18 uur een kijkje achter de schermen gaan nemen. Daar wordt voor de gelegenheid een extra aanbod aan kleding en landelijke spullen geëtaleerd. Bovendien staan de poorten van het magazijn open en daar kun je meubeltjes aan spotprijzen kopen. Iedere klant krijgt een drankje en hapje, en die zijn niet tweedehands.

in-uniform-en-met-de-tent-naar-school

In uniform en met de tent naar school

De dag van de jeugdbeweging heeft heel wat in beweging gezet in het Sint-Franciscuscollege. Gisteravond al zetten de leden van verschillende jeugdbewegingen hun tenten aan de school op en daar brachten ze ook de nacht door. Vanmorgen konden ze dan genieten van een heerlijk schoolontbijt en werden koude en vocht weggezongen en gedanst. Vervolgens ging het geüniformeerd richting leslokalen. (meer foto's van Patrick Daniëls)

met-velen-in-de-springplank

Met velen in De Springplank

Veel uniformen vanochtend in De Springplank, maar we durven van hieruit niet zeggen welke jeugdbeweging in de meerderheid is.

jeugdbewegingen-staan-centraal-vandaag

Jeugdbewegingen staan centraal vandaag

Vandaag is het de dag van de jeugdbeweging en wordt iedereen die lid is van één of andere jeugdorganisatie op school verwacht in zijn 'jeugdbewegingskleding'. Wist je trouwens dat in Heusden-Zolder meer dan 150 gemotiveerde leiders en leidsters elk weekend kinderen en jongeren een leuke tijd bezorgen. Chiro en Scouts zijn hier zelfs op meerdere plaatsen actief. Op de lagere scholen waren er vanochtend heel wat kinderen in uniform te zien. In het Sint-Franciscuscollege begon (…) Lees het hele bericht

mazouttank-in-kelder-loopt-over

Mazouttank in kelder loopt over

Vanochtend is in de kelder van een huis in de Wijngaardstraat de mazouttank overgelopen. Een firma had pas de stookolie geleverd maar blijkbaar deed zich nadien een technisch probleem voor, waardoor de tank overliep. Honderden liters stroomden over de keldervloer. Buiten de stank die in heel de woning hing, zaten ook heel wat spullen die in de kelder lagen, onder de smurrie. De brandweer kwam met gespecialiseerd materiaal ter plaatse om te voorkomen dat de mazout zich verder verspreidde (…) Lees het hele bericht

verhaal-van-ief-postino-in-boek-en-theater

Verhaal van Ief Postino in boek en theater

In ZLDR Luchtfabriek had vanavond een oergezellige Italiaanse avond plaats rond de voorstelling van Ief Postino. Herinnert u zich nog het alter ego van theatermaker Ief Gilis uit Bolderberg die in het najaar van 2016 in Iedereen Beroemd als postbode van Limburg naar Italië trok? In zijn Ape, een gemotoriseerde driewieler, bracht hij 16 brieven naar evenveel Italianen. Ze waren allemaal geschreven door kennissen, oude vrienden of familieleden die nu in Limburg wonen.

Lees het hele bericht

nieuw-gemeentepersoneel-deed-het-goed

'Nieuw gemeentepersoneel' deed het goed

We melden het vanmorgen al, na hun kennismaking en introductie zijn de YOUCA-leerlingen van het collega uitgezwermd over bijna alle diensten van de gemeente. Daar hadden ze vandaag hun handen vol, maar 't was voor iedereen een verrijkende dag, die bovendien geld in het laatje bracht voor het goede doel. (meer foto's van Jana Govarts)

youca-hulp-in-de-kleuterschool

YOUCA-hulp in de kleuterschool

Ook in de kleuterschool van De Springplank in Eversel staken 2 leerlingen van het SFC de handen uit de mouwen in het kader van de YOUCA-dag. Emma en Hanne vonden het een leuke ervaring en misschien worden ze in de toekomst wel kleuteronderwijzerer, wie weet...

inbraak-in-cafetaria-eversel

Inbraak in cafetaria Eversel

In Eversel zijn dieven binnengedrongen in de cafetaria van de sporthal. Dat werd vanmorgen vroeg ontdekt, de buit is nog onduidelijk. In een woning in de Reeënlaan hebben inbrekers vannacht ook proberen binnen te dringen. Vanmorgen ontdekte de bewoonster de inbraaksporen, maar ze waren niet binnengeraakt.

wandelen-in-het-spoor-van-de-italianen

Wandelen in het spoor van de Italianen

Op zaterdag 25 november organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder een unieke wandeling rond het voormalige mijnterrein aan de voet van de terril. In tegenstelling met vorige jaren wordt nu niet over de mijnterril getrokken, wel gaat de wandeling door het natuurgebied Galgenberg. Ze heeft nu ook in de namiddag plaats. Onderweg word je ondergedompeld in verhalen en getuigenissen, want de wandeling staat voor een groot deel in het teken van Italië, een land dat ons kunst en cultuur (…) Lees het hele bericht

zaterdag-gruwelen-en-griezelen-op-bovy

Zaterdag gruwelen en griezelen op Bovy

Zoals dat in het verleden nog het geval geweest is, slaat Wacasa weer toe op Bovy met een griezelfeest in de aanloop naar Halloween. Daarvoor wordt op het domein een halloweendorp opgebouwd en kun je tussen 17 en 21 uur vertrekken voor een halloweenwandeling. Ondertussen worden de duistere wateren in rook gehuld, op de muren van het plein dansen oogverblindende kleuren. Muziek hitst de dansende en springende heksen op, de (…) Lees het hele bericht

herfstkleuren-bereiken-hoogtepunt

Herfstkleuren bereiken hoogtepunt

De herfstkleuren in de natuur bereiken zo stilaan hun hoogtepunt. Dat merk je onder meer in het gebied van De Wijers. (foto's Roger Convents)

leerlingen-zijn-een-dag-gemeentepersoneel

Leerlingen zijn een dag gemeentepersoneel

Bij het gemeentebestuur zijn 12 leerlingen van het Sint-Franciscuscollege aan de slag tijdens deze Youca-dag. Na een welkomwoordje door burgemeester Mario Borremans kregen de leerlingen een kleine introductie over de werking van een gemeente. Daarna trokken ze naar hun werkplaatsen voor één dag: de bibliotheek, basisschool Beekbeemden,  CC MUZE, team ontwikkelingssamenwerking,  project Hupsakee, de Spelotheek, de werkplaats, team jeugd, en de afdelingen burgerzaken, secretariaat en juridische zaken.  (foto Jana Govarts)

weekend-vol-cyclocross-in-eversel

Weekend vol cyclocross in Eversel

Eversel staat weer het hele weekend in het teken van het veldrijden want zaterdag en zondag organiseert wielerclub Berg-Op-Eversel de Bèr Sjap cyclocross. Zaterdag komen de jeugdwielrenners aan de start: miniemen en aspiranten van 8 tot 14 jaar. De eerste start is om 10 uur, de laatste om 15 uur.

Zondag is het de beurt aan de amateurs en masters, nieuwelingen, junioren, beloften en eliten zonder contract. De eerste wedstrijd start om 11 uur, de laatste om 16 uur. (…) Lees het hele bericht

leerlingen-steken-handen-uit-mouwen-op-youca-dag

Leerlingen steken handen uit mouwen op Youca-dag

Vandaag is het Youca Action Day, tot vorig jaar de Zuiddag, waarop leerlingen van de middelbare school de handen uit de mouwen steken. Zo gaan de leerlingen van het vijfde jaar ASO en TSO van het Sint-Franciscuscollege vandaag niet naar de les. Ze zijn aan het werk bij verschillende bedrijven en organisaties in Heusden-Zolder: het Sint-Franciscusziekenhuis, Mireille NV, het gemeentebestuur, OCMW, Hema, bij Vlaams parlementslid Sonja Claes, het college zelf, ... Hun loon - minstens € 50 - (…) Lees het hele bericht

ook-deputatie-niet-bevoegd-in-zaak-apl

Ook deputatie niet bevoegd in zaak APL

Schepen Ann Leyssens, die voor de N-VA ook in de provincieraad zit, heeft daar vanavond een aantal vragen gesteld in verband met de geurproblematiek rond APL in Viversel. Gedeputeerde van leefmlieu Ludwig Vandenhove antwoordde dat hij wel op de hoogte is van de problemen, maar dat hij ook niet bevoegd is. Ook vanuit de provincie wordt verwezen naar de milieu-inspectie, die onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege opereert. Ann Leyssens zal nu via partijgenoten in het Vlaams parlement de zaak laten voorleggen aan de minister. Zo zou er meer duidelijkheid moeten komen over de situatie en de te nemen maatregelen.

neos-wandelde-in-nieuwenhoven

Neos wandelde in Nieuwenhoven

Neos Heusden-Zolder ging op wandel in het provinciaal domein van Nieuwenhoven bij Sint-Truiden. Het was er genieten van de herfstkleuren en -geuren. De volgende wandeling is gepland op woensdag 8 november op Herkenrode.

inbraakpoging-in-schomstraat

Inbraakpoging in Schomstraat

In de Schomstraat is er een inbraakpoging in een woning geweest. De dieven raakten evenwel niet binnen.

e-bikes-en-nieuwe-auto-voor-wijkinspecteurs

E-bikes en nieuwe auto voor wijkinspecteurs

Het voertuigenpark van de wijkdienst van de politie is uitgebreid met 1 auto en 3 elektrische fietsen. De e-bikes, kunnen maximaal 25 per uur halen, en moeten de inspecteurs toelaten om zichtbaar en aanspreekbaar te zijn in hun wijken. Ze leveren ook een tijdsbesparing in verplaatsingen naar bijvoorbeeld Viversel en Bolderberg. De nieuwe VW Golf moet dan weer de veroudering van het wagenpark opvangen. De wijkinspecteurs gebruiken die bij slecht weer.

vandaag-gezien-18-oktober-2017

Vandaag gezien

De weg naar het Speelhuisje door het bos van Eversel/Ubbersel baadt helemaal in een herfstsfeer. (foto's Marcel Gybels)

familieleden-op-verkenning-in-berenhuis

Familieleden op verkenning in Berenhuis

De kinderen van het eerste leerjaar van de Vrije Lagere School Berkenbos brengen in mei volgend jaar een bezoek aan Het Berenhuis. Vandaag mochten de ouders en grootouders alvast zelf ervaren wat hun kinderen zullen beleven. Na de rondleiding gaf Hatice Kahraman in de ontmoetingsruimte tips over opvoeden. Als afsluiter spraken ze onder de kroon van koning leeuw hun wensen uit voor een betere wereld. (foto's Gerlinde Gilissen)

gemeenteraad-over-insteekhaven-en-bovy

Gemeenteraad over insteekhaven en Bovy

De gemeenteraad van donderdag 25 oktober vermeldt tot nu toe 22 punten in openbare zitting. Het grootste deel gaat om financiële zaken (kerkfabrieken) en grondgebiedszaken. Daarnaast moet de gemeenteraad een advies uitbrengen over het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan rond de insteekhaven (kolenhaven). Nu al staat vast dat dat advies negatief gaat zijn omdat er teveel overlast dreigt voor Heusden-Zolder en de buurtbewoners in de onduidelijkheid gelaten worden over onteigeningen. De (…) Lees het hele bericht

zondag-concert-in-eversel-kerk

Zondag concert in Eversel-kerk

In Eversel kunnen ze zingen én houden ze van zang. Dat zal nu zondag nog eens duidelijk worden tijdens een concertnamiddag. Om 15 uur komen in de kerk heel wat zangers bijeen die - al dan niet ondersteund door instrumenten - een heel repertoire zullen brengen. Het gaat om Yolande en Raymond Reemans, Katrien en Nele De Keyzer, Monique en Henk Tiebosch, Bruno Sprengers en 'The 4 Kings oftewel Henri, Jan, Santo en Lode. Alle zangliefhebbers dus present om 15 uur, de toegang is gratis.

tegen-beter-weten-in-en-bucht-in-aftermuzecafe

Tegen Beter Weten In en Bucht in AfterMuzeCafé

'Tegen Beter Weten In' en 'Bucht', ... geef toe, de namen alleen al van de groepen die zondag 29 oktober optreden in het AfterMuzeCafé, zijn opvallend. Beide treden dan ook voor het eerst op in Limburg. 'Tegen Beter Weten In' (foto onder) omschrijft zichzelf als een licht gestoord doch zindelijk akoestisch kleinkunstduo uit het Antwerpse. Robin Van Araignien en Timothy Van de Gejuchte (…) Lees het hele bericht

het-weer-einde-nazomer-in-zicht

Het weer: einde nazomer in zicht

Het hogedrukgebied dat voor het schitterende nazomerweer zorgde, trekt verder naar het oosten en verliest zijn invloed over onze streken. De volgende 24 uur komt er stilaan een zuidwestelijke luchtstroming op gang, waarbij storingen en buien naar onze regio worden gestuurd. Bovendien komt het kwik een flink stuk lager uit en is er meer wind.
Vandaag kan het even duren alvorens de mist overal is opgeruimd. Nadien is er ruimte voor de zon en kan het kwik oplopen tot gemiddeld 21 graden. In het westen (…) Lees het hele bericht

acv-heusden-zolder-in-fakkeltocht-tegen-armoede

ACV Heusden-Zolder in fakkeltocht tegen armoede

Een ruime delegatie van ACV Heusden-Zolder nam vanavond in Hasselt deel aan de fakkeltocht tegen armoede. Die fakkeltocht is ondertussen een traditie als signaal op de Werelddag van Verzet tegen Armoede. (foto Beylelo)

de-laatste-zijn-de-speciaalste

De laatste zijn de speciaalste

Het vogelringseizoen loopt ten einde. De nachttrekkers zijn bijna allemaal door, nu nog enkele dagtrekkers en dan treedt de winterse rust in. Maar Stefan Was speelde ons nog de laatste 2 geringde vogels door en die zijn de moeite waard. Zo is de Cetti's zanger aan het oprukken, dit jaar zijn 3 zangposten geteld in het vijvergebied Midden-Limburg. En onder zie je een baardman, dat is een rietvogel waarbij het mannetje karakteristieke bakkebaarden heeft.

immo-vl-heeft-nieuwe-vestiging-in-heusden

Immo VL heeft nieuwe vestiging in Heusden

Immo VL heeft zijn nieuwe kantoor in Heusden nu ook officieel geopend. Het ligt in de Guido Gezellelaan 16/5 en is het vijfde kantoor van de groep. Immo VL bestaat ondertussen iets meer dan 20 jaar en probeert als regionaal vastgoedkantoor alsmaar meer aanwezig te zijn in het straatbeeld. Na de kantoren in Geel, Mol, Herentals en Tessenderlo - die de afgelopen jaren gerenoveerd zijn of verhuisd naar een nieuwe locatie - is er nu dus het nieuwe kantoor in Heusden. Kantoorverantwoordelijke is Niels Bongaerts, met zelf al meer dan 10 jaar ervaring in de vastgoedsector. Hij heeft ook de steun van een administratieve kracht.

vanmorgen-gezien-1

Vanmorgen gezien

Vanmorgen ook gezien?? Die knalrode zon die zich om half 10 door de wolken en nevel probeerde heen te wroeten. (foto Roger Convents) UPDATE En ook vanavond om 18 uur is de zon weer rood in een troebele hemel ondergegaan. Blijkbaar spelen bij die verschijnselen het stof van de Portugese bosbranden, het woestijnzand en het aanzuigeffect van orkaan Ophelia een belangrijke rol. (foto onder Marcel Gybels)

goed-en-cd-v-honen-open-vld-weg

GOED en CD&V honen Open VLD weg

Burgemeester Mario Borremans (GOED) vindt de aantijgingen van Open VLd 'te belachelijk om op te reageren. Ik ken de vrouw van Wouter Beke zelfs niet eens en voor de rest weet iedereen die mij kent dat ik me met zulke praktijken niet bezig hou." Een gelijkaardig standpunt bij Isabelle Thielemans van CD&V. "Op inhoudelijke zaken wil ik altijd ingaan, maar op politieke fantasieën reageer ik niet. Trouwens, onze raadsleden hebben de gemeenteraadsagenda nog niet gehad en onze fractie vergadert pas volgende week over de inhoud daarvan."

open-vld-bovy-is-achterkamerpolitiek

Open VLD: Bovy is achterkamerpolitiek

Open VLD haalt zwaar uit naar GOED (meerderheid) en CD&V (oppositie) die ze beschuldigt van achterkamerpolitiek rond Bovy. Volgens de liberalen wordt op de volgende gemeenteraad het 'voorakkoord' van vorig jaar bevestigd waarbij de concessie van Bovy in handen komt van De Winning en Wakasa.

Open VLD noemt in een persbericht namen om de link tussen beide en de CD&V aan te tonen: "Leen Desmyter is de vrouw van CD&V-voorzitter Wouter Beke en in vaste loondienst als (…) Lees het hele bericht

paard-slaat-op-hol-in-buurt-bovy

Paard slaat op hol in buurt Bovy

Bij een controle op het jaagpad langs het Albertkanaal trof de politie een amazone aan die van haar paard was gevallen. Het paard sloeg op hol via de Galgeneinde richting Kluisstraat. Ondanks de drukte in de omgeving van Bovy konden ongevallen vermeden worden. Een collega-ruiter van de amazone kon het dier vasthouden in de Kluisstraat.

 In de Kerkstraat zag de politie een 'oude bekende' rijden in een auto. Hij had geen rijbewijs, de auto was niet verzekerd en ook niet (…) Lees het hele bericht

college-komt-op-tegen-armoede

College komt op tegen armoede

Vandaag is het Werelddag van Verzet tegen Armoede. En ook in het Sint-Franciscuscollege gaat dat niet ongemerkt voorbij. Omdat 1 kind op 4 in Heusden-Zolder opgroeit in armoede willen leerlingen en leerkrachten een signaal geven dat ze opkomen tegen armoede. De leerlingen van de eerste graad noteerden vanmorgen per klas een boodschap op een wit laken. Nadien werd dat aan de schoolpoort opgehangen. (foto's Noël Engelen)

opnieuw-een-trouwkaravaan-beboet

Opnieuw een trouwkaravaan beboet

Afgelopen weekend merkte een politie-inspecteur een autocaravaan op in de Graaf de Theuxlaan die een trouw aan het vieren waren. Uit één van de toeterende wagens hingen 2 passagiers die met vlaggen zwaaiden. De politie stelde een proces-verbaal op.

2-sishabars-met-niets-in-orde

2 sishabars met niets in orde

Samen met de Federale OverheidsDienst Economie en de brandweer hield de politie een controle in 2 shishabars in Heusden-Zolder. De politie maakte een proces-verbaal op wegens zwartwerk. De brandweerdeskundige stelde meerdere inbreuken vast op de brandveiligheid. En de inspecteurs van de FOD Economie ontdekten dat beide zaken commerciële activiteiten uitoefenen onder de dekmantel van een vzw. Alle vaststellingen zijn overgemaakt aan de overheden, die nu een beslissingen moeten nemen.

problemen-door-ongevallen-op-e313

Problemen door ongevallen op E313

Het is vanochtend weer de hel voor wie de autosnelwegen wil gebruiken, en niet alleen rond Brussel en Antwerpen, ook hier. De grootste problemen in West-Limburg doen zicht voor op de E313. Eerst was de snelweg in Beringen afgesloten nadat een auto en een vrachtwagen botsten. De auto ging over de kop en de bestuurder is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Kort voor elf uur is een nieuw ongeval gebeurd niet ver achter van afrit 26bis Zolder/Lummen, op een kleine kilometer voor het (…) Lees het hele bericht

nocturne-tijdens-artikel-27-de-winnaars

Nocturne tijdens Artikel 27: de winnaars ...

De Negende Symfonie van Beethoven met zijn Ode an die Freude dateert inderdaad uit 1823, met een eerste uitvoering in 1824. Uit de juiste inzendingen heeft het lot tien lezers aangeduid die met twee mogen gaan genieten van een nocturne tijdens Artikel 27. Alle anderen zijn natuurlijk ook welkom op de kunsttentoonstelling, tijdens de gewone openingsuren, tussen 1 en 19 november bij Zen Soft Belgium, in de Pastoor Paquaylaan.

la-baracca-verliest-real-wint-1

La Baracca verliest, Real wint

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman maandagavond met 3-7 verloren van Peer 07 Hz Real Heusden won met 1-4 in de sporthal van Dozie Boys Lummen.

vijf-jongeren-uit-heusden-zolder-gewond

Vijf jongeren uit Heusden-Zolder gewond

UPDATE Bij het busongeval dat vanavond op de Kuringersteenweg in Hasselt is gebeurd zijn 5 inwoners van Heusden-Zolder gewond geraakt. Het gaat allemaal om jongeren. Volgens de politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad zijn ze allemaal lichtgewond. Het gaat om Zehra E. (18 jaar), Aygul A. (18 jaar), Selin E. (18 jaar), Eva S. (17 jaar) en Ezgi C. (15 jaar). Daarnaast zijn twee vrouwen en een man uit Hasselt gewond, daar gaat het om twee vijftigers en een zestiger. (…) Lees het hele bericht

opnieuw-een-adventsviering-met-partnergemeenten

Opnieuw een adventsviering met partnergemeenten

Er komt dit jaar opnieuw een adventsviering van Heusden-Zolder samen met zijn partnergemeenten Bad Arolsen, Brilon, Hesdin, Saint-Hubert en de petereenheid CBOS Leopoldsburg. Tot enkele jaren geleden was dat een traditie, toen is er een punt achter gezet omdat de formule wat versleten was. Maar op vraag van velen, wordt de draad weer opgepikt. Het was Roger Borgions, voorzitter van het Verbroederingscomité Heusden-Zolder, die de partnergemeenten samenriep en met een nieuwe formule op de (…) Lees het hele bericht

bus-naar-heusden-betrokken-in-zware-botsing

Bus naar Heusden betrokken in zware botsing

In Hasselt is vanavond een zware botsing gebeurd tussen twee bussen van De Lijn, dat gebeurde op de Kuringersteenweg ter hoogte van de Carrefour. De chauffeur van bus 51, met bestemming Heusden met een heel aantal passagiers aan boord, moest volop in de remmen gaan toen een auto plots voor hem inreed. De chauffeur kon een aanrijding vermijden, maar een andere Lijn-bus, één van het Hasseltse stadsnet, reed hard in achter op de bus. In beide bussen werden de passagiers door elkaar (…) Lees het hele bericht

nieuw-een-upcycling-shop-vanuit-heusden

Nieuw: een upcycling shop vanuit Heusden

Liesbeth Vancluysen uit Heusden-Zolder lanceert vandaag haar nieuwe shop Lisamardi. Dat is een online shop met mooie en zorgvuldig uitgekozen en geherwaardeerde voorwerpen. Op dit moment gaat het vooral om veel speelgoed uit de oude doos, maar er zijn ook meubeltjes en sieraden, mooie lampen,… Binnenkort komen daar ook nog vintage meubelen bij. “Ik droom al lang van een zaak en ik hou van zelfgemaakte (…) Lees het hele bericht

borden-van-fietssnelwegen-staan-er

Borden van fietssnelwegen staan er

Op initiatief van de provincie Limburg worden de fietssnelwegen uitgebouwd, ook wel fietsostrades genoemd. Dat zijn snelle fietsverbindingen die niet alleen voor toeristische doeleinden maar ook voor woon-werk-verkeer kunnen worden gebruikt. De strook langs het Albertkanaal tussen Heusden-Zolder en Hasselt maakt daar deel van uit. Daar zijn nu ook de eerste speciale fietsostrade-borden geplaatst.

alleen-olympia-b-wint-1

Alleen Olympia B wint

In het petanque kon bij Olympia alleen de B-ploeg winnen: op verplaatsing bij Genk A in 2de provinciale: 4-5. De andere uitslagen: in de Vlaamse liga Alosta (Aalst)-Olympia 5-4, in eerste provinciale Horizon (Bree)-Olympia A 7-2 en nog in tweede provinciale Boekt C-Olympia C 6-3. UPDATE In de Vlaamse afdeling versloeg Boekt-Tongeren met 6-3. In de ere-afdeling Limburg verloor Boekt A van OPEC A met 7-2. In de 1ste afdeling won Boekt B bij Genenbos B met 3-6. Oetervallei A (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-16-oktober-2017

Vandaag gezien

Dit merkwaardig verschijnsel is door Jan Leijskens aangetroffen nabij de kluis. En het zou gaan om roze heideschimmel ...

doorprikt-kentering-of-versplintering

DOORPRIKT: Kentering of versplintering?

Over een jaar trekken we naar het kieshokje om voor een nieuwe gemeenteraad te stemmen. Weet je nog, die woelige 14 oktober 2012, een turbulente zondagavond die achteraf het voorteken bleek voor een stormachtige legislatuur. We gaan niet alle details oprakelen van wat er sindsdien op het politieke schouwtoneel is gepasseerd, maar ruzies, verdachtmakingen, coalitieveranderingen, bevoegdheidsontnemingen, vrijwillige en gedwongen ontslagen uit partijen, politieke kleurveranderingen, overloperijen, ... lijken (…) Lees het hele bericht

verkiezingen-2018-onduidelijkheid-troef

Verkiezingen 2018: onduidelijkheid troef

Op een jaar voor de verkiezingen is de situatie in Heusden-Zolder zoals ze de afgelopen vijf jaar was: onduidelijk. Vast staat dat er heel wat partijen zullen opkomen, in 2012 waren er dat tien, de kans is groot dat het er nu beetje minder zijn omdat de nieuwe partijen nog zoeken naar kartelvorming. De grote partijen zijn alleszins bezig met hun lijstvorming, hoewel ze naar de buitenwereld nog karig zijn met informatie. Wel zetten daar de traditionele lijsttrekkers een stapje terug.

Bij Open VLD heeft gemeenteraadsvoorzitter en boegbeeld Marc Swevers voor een rol als lijstduwer gekozen, terwijl OCMW-raadslid Ben Vandebergh de trekker wordt. De N-VA zet Elke Gijbels en Hans Zegers op 1 en 2, voor de rest heeft de partij een traject met deadlines om de 3 maanden. De meeste huidige verkozenen zullen er sowieso op staan. De CD&V-lijst wordt aangevoerd door oud-schepen Isabelle Thielemans, voormalig burgemeester Sonja Claes duwt ze. Ook de SP.A kiest met Eddy Pools voor een niet-traditionele lijsttrekker, de huidige schepenen komen dus verder op de lijst terecht.

Vlaams Belang zal ook met een volledige lijst komen, maar maakt pas tegen januari bekend wie daar welke positie inneemt. GOED, de nieuwe lijst van burgemeester Mario Borremans, zal ongetwijfeld genoeg volk aantrekken om alle plaatsen gevuld te krijgen. Daar staat alleen vast dat Borremans de lijst aanvoert. Groen maakt zijn comeback in Heusden-Zolder. Yasin Gul zal de lijst trekken hoewel dat officieel nog zal bevestigd worden op 24 november bij het bezoek van nationaal voorzitter Meyrem Almaci aan Heusden-Zolder. Groen zou nu al 17 kandidaten hebben.

Er is ook Vooruit, de nieuwe beweging met onder meer ex-N-VA-ers, die in Heusden-Zolder wordt aangevoerd door ex-NVA-voorzitter Jim Broux. Volgende dinsdag houdt Vooruit een nationale bijeenkomst over haar 10-puntenprogramma, pas nadien gaan ze hier lokaal mee aan de slag. Of ze effectief aan de verkiezingen deelnemen staat nog niet vast, maar als dat zo is, gebeurt dat mogelijk in één of ander kartel. En terwijl nu toch al vaststaat dat de meeste partijen kandidaten van Turkse origine op hun lijst zullen zetten, komen uit die hoek ook nog één of twee partijen op de proppen. Sterk Heusden-Zolder - nu één verkozene - zou een nieuwe poging wagen maar of de groep rond Ahmet Koç en Abou Jahjah er in slaagt een lijst op poten te krijgen, is nog erg onzeker. Ook progressieve Turkse jongeren zaten de jongste tijd rond de tafel, maar tussen vrome voornemens en een partij oprichten, gaapt een diepe kloof.

En dan zijn er nog kandidaten wiens politieke toekomst onduidelijk is: nu NHZ wordt ontbonden komen er enkele op de markt: schepen Marleen Hoydonckx heeft zich intussen tot GOED bekeerd terwijl haar collega Peter Tielens en zijn entourage nog hopen een nieuwe lijst te starten of een kartel aan te gaan. Ook twee ex-NVA-ers, Hendrik Huyghelier en Bruno Buyse, laten nog in het midden wat ze gaan doen. Huyghelier zegt de verschillende programma’s af te wachten en Buyse heeft nog niet uitgemaakt of hij in Heusden-Zolder nog aan politiek wil doen.

winst-voor-kajoba

Winst voor Kajoba

In de derde provinciale van het basketbal heeft Kajoba Tongeren C verslagen met 67-51. In derde B moest Zolder C het onderspit delven tegen Maasmechelen B, 56-69. In vierde A verloor Heusden C van Lummen C met 65-41.

vandaag-gezien-15-oktober-2017

Vandaag gezien

De ochtendstond had nog eens goud in de mond, 't zal niet meer zo lang duren ... (foto Christina Put)

de-norma-s-zijn-weer-baas

De Norma's zijn weer baas

Ook vandaag maakten de Norma's het mooie weer tijdens de laatste race van het Belcar uithoudingskampioenschap. Ze bekleedden het volledige podium in het algemeen klassement. Na 3 uur race had de Norma van Houthoofd-Vervisch 110 rondes op de teller staan, op 21" volgden De Cock-Joosen-Piessens en op 1 ronde Thiers-Thiers-Van Hooydonck. Vierde was de Wolf met Bella rosa-Longin en Frank Beliën. De broers Wauters posteerden samen met Stevens hun Porsche op de vijfde plaats en wonnen zo in de Belcar 1. De BMW van Beckers-Van Samang-Van Samang eindigde 14de. (meer foto's van Marcel Gybels)

goossens-wint-day-is-nascarkampioen

Goossens wint, Day is Nascarkampioen

Zoals verwacht heeft Alon Day zich vandaag op Circuit Zolder gekroond tot Europees Nascarkampioen. De laatste race werd weliswaar volledig gedomineerd door Marc Goossens die won in een Mustang voor Frederic Gabillon en Anthony Kumpen. Alon Day eindigde op de vierde plaats. Kumpen had alles uit de kast gehaald, maar meer dan een podiumplaats zat er dus niet in. Hij werd ook tweede in de eindrangschikking.Toch werd er ook een Belgisch feestje gevierd op Zolder, want Stienes Longin werd juniorkampioen en de 18-jarige Guillaume Deflandre behaalde zijn eerste zege in de Elite 2.  Het was vandaag trouwens weer over de koppen lopen. (meer foto's van Marcel Gybels)

viversel-blaast-zijn-kermis-nieuw-leven-in

Viversel blaast zijn kermis nieuw leven in

In Viversel hebben ze de kermis nieuw leven ingeblazen met een buurtfeest aan De Val. Een groep vrijwilligers stak de handen uit de mouwen en zorgde voor een vlotte bediening met als topper ... echte smoutebollen zoals op de echte kermis. Een Vlaamse kermis met oude en iets modernere spelen maakte het jolijt compleet. Wellicht de start van een nieuwe traditie. (foto's Beylelo)

smash-alleen-leider-in-1ste-provinciale

Smash alleen leider in 1ste provinciale

In de eerste provinciale van het badminton heeft Smash Berkenbos de topper tegen Hebad Heusden gewonnen met 5-3. Voor deze derby stonden beide clubs ongeslagen aan de leiding, Smash wordt nu dus alleen leider.

ook-gelijkspel-voor-kvv

Ook gelijkspel voor KVV

In de derde provinciale A speelde KVV Heusden-Zolder 2-2 gelijk op het veld van Peer SV.

zwaar-verlies-voor-sk-06

Zwaar verlies voor SK 06

In de vierde provinciale A kreeg SK Heusden 06 een 5-1 pandoering van Halveweg Zonhoven.

nieuw-gelijkspel-voor-anadol

Nieuw gelijkspel voor Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol 2-2 gelijk gespeeld tegen Elen.

dorpsradenpad-is-nu-ook-toegankelijk

Dorpsradenpad is nu ook 'toegankelijk'

Na de wandeling en de fietstocht werd op Meylandt het toegankelijkheidsbord bij het Dorprsradenpad onthuld. Toen het Dorpsradenpad vorig jaar als stille weg werd ingehuldigd, kon het label nog niet worden aangebracht omdat verschillende onderdelen niet toegankelijk waren voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers en kinderwagens. De GATAB onder leiding van de betreurde Felix Aerts heeft zich daar dan achter geschaard, de gemeente deed heel wat investeringen en Felix zette mee het licht op groen. De (…) Lees het hele bericht

fietsers-en-voetgangers-genieten-van-trage-wegen

Fietsers en voetgangers genieten van Trage Wegen

Vanuit alle dorpen kwamen vanmiddag fietsers en wandelaars naar kasteel Meylandt afgezakt voor de viering van de 'Dag van de Trage Weg'. Hier wordt het evenement ondersteund door de dorpsraden en gemeentediensten. Na een korte toelichting door Julien Maebe trokken de wandelaars onder leiding van gids Louis Hauquier op pad voor een natuurtocht van 4,2 km, de fietsers -begeleid door Leo Nulens - kregen 17,7 km voor de wielen. Bij de terugkeer op Meylandt wachtten een hapje en drankje.

vier-koningen-uit-het-noorden

Vier koningen uit het noorden

Volgens de overlevering kwamen de drie koningen uit het oosten en hadden ze geschenken bij, maar op de vogelringplaats hebben Stefan Was en zijn collega's vier koningen uit het noorden begroet. Het ging weliswaar om bladkoningen. Buiten hun mooie vederkleed hadden ze niets bij, maar ze kregen we zelf een cadeautje: een mooi ringetje. En met de wensen voor een goede reis werden ze weer los gelaten.

vck-moet-hoofd-buigen-tegen-stevoort

VCK moet hoofd buigen tegen Stevoort

In het volleybal heeft VCK Bolderberg van Roveka Stevoort verloren met 1-3. VCK won de eerste set en leek dus zijn leiderspositie met brio te gaan verdedigen, maar dan kwamen de jonge bezoekers onder stoom en kreeg de thuisploeg drie sets na elkaar het nakijken. Terug met de voeten op de rond dus. Setstanden: 25-20, 20-25, 16-25 en 22-25.

big-joe-amp-phantom-309-in-sportpaleis

Big Joe & Phantom 309 in ... Sportpaleis

Nick Cave speelde gisteravond voor een stevig gevuld Sportpaleis. Maar wie mocht er in de VIP de aanwezigen nog wat extra muzikaal vuur bezorgen ... Big Joe & Phantom 309. Zolang ze Tom Michielsen maar geen directeur van het Sportpaleis maken ... (foto Remo Perrotti)

oktoberfest-in-de-ambachtlaan

Oktoberfest in de Ambachtlaan

De bewoners van de Ambachtlaan hebben gisteravond hun eerste Oktoberfest gehouden. Initiatiefnemer Kris Vaes kreeg 70 enthousiaste vierders in de sfeer van ' Lederhosen , dirndl und Anton aus Tirol‘. Het ging er bijzonder gemütlich aan toe en volgend jaar willen ze het nog groter maken. Wie weet wat daar uit groeit? (foto Frans Morawski)

spanning-voor-de-laatste-race

Spanning voor de laatste race

Vandaag krijgen de Nascar-rijders dus een laatste kans om te scoren of belangrijke punten te halen, ook heel wat Belgen zijn nog in de running. Guillaume Dumarey mikt op winst in Elite 2, al moet hij rekening houden met Guillaume Deflandre - die het gisteren goed deed - maar ook met Justin Kunz van PK Carsport en Jerry de Weerdt. Zoals we gisteren al meldden, kan in Elite 1 de titel moeilijk nog ontsnappen aan Alon Day. Anthony Kumpen zal in schoonheid proberen af te sluiten en ook Marc (…) Lees het hele bericht

wieze-boys-wint-derby

Wieze Boys wint derby

In het bedrijfsvoetbal won VK Wieze Boys A de derby bij RP Products met 0-2. In de rangschikking staat Wieze Boys nu derde, RP Products tiende, maar beide tellen een match minder dan heel wat opponenten. Wieze Boys B haalde stevig uit naar Aviaclub: 5-1.

en-toch-werd-bowie-dicht-benaderd

En toch werd Bowie dicht benaderd

Vanavond stond op de Muzeplanken het 11-koppige gezelschap 'Major Tom' met de uitvoering 'We are not Bowie'. Ze waren inderdaad niet Bowie, maar zaten er geregeld erg dichtbij, Bowie, veelzijdige zanger-performer met de verschillende gedaantes kwam muzikaal uitstekend tot zijn recht. (foto's Lenscollectief)

t-wordt-krap-voor-anthony-kumpen

't Wordt krap voor Anthony Kumpen ...

Het wordt erg moeilijk voor Anthony Kumpen om zijn Chevrolet morgen naar de Nascartitel te manoevreren. Niet dat hij het vandaag slecht deed, hij werd derde en schuift daardoor in het klassement naar de tweede plaats. Maar de Israëliër Alon Day, ook een Chevroletrijder en leider in het klassement, won en is nu heel dicht bij zijn titel. Marc Goossens werd vandaag tweede in een Mustang. Kumpen telt voor de laatste wedstrijd van het seizoen 55 punten achterstand op Day. De Spanjaard (…) Lees het hele bericht

heusden-a-zwaar-onderuit-in-lummen

Heusden A zwaar onderuit in Lummen

In de tweede basketprovinciale kreeg Heusden A een zware 85-45 nederlaag aangesmeerd bij Lummen A. Een derby in derde A, daar won Heusden B bij Zolder B met 47-66. In de 4de provinciale A won Zolder E bij Optima Tessenderlo C met 63-65.

uitwinst-voor-bolderberg-2

Uitwinst voor Bolderberg

In de derde provinciale A van het voetbal heeft FC Bolderberg vanavond met 1-2 gewonnen op het terrein van KFC Ham United.

feesten-schminken-en-kappen-in-retrostijl

Feesten, schminken en kappen in retrostijl

Er hing vanavond een heel bijzondere maar prettige sfeer in zaal De Schaft op 't Weyerke. Onder de noemer 'Life rolls on' had daar een benefiet in retrostijl plaats voor het Hof van Loon. DJ Cyriel zorgde voor de sfeermuziek tussen de swingende covers van Still Dizzy en 2-3-go door. Bezoekers begonnen spontaan te dansen. Veel bijval genoot ook de retro dansact. De leerlingen van 6de jaar haarzorg en schoonheidsverzorging van het Spectrum College in Beringen hadden een kappers- en (…) Lees het hele bericht

26-teams-quizzen-voor-vredeseilanden

26 teams quizzen voor Vredeseilanden

Het ging er vanavond ernstig aan toe in 't Kuipershof, 26 teams zaten er geconcentreerd rond de tafels om de antwoorden te zoeken op bijna 200 quizvragen. En die waren zeker niet van de gemakkelijkste. Ze namen deel aan de quizavond ten voordele van Vredeseilanden, waarvoor vooral An Kindermans en Maarten Verlinden zich hier bij ons inzetten. Onlangs waren ze nog op 'fietsexpeditie' in Tanzania. Maar goed, vanavond speelde alles zich op Heusdense bodem af. De deelnemers kregen dus (…) Lees het hele bericht

gewonde-bij-botsing-in-boekt

Gewonde bij botsing in Boekt

Op het kruispunt in Boekt zijn vanavond twee auto's gebotst. Dat gebeurde toen één van beide een afslagmanoeuvre maakte. In één van de auto's raakte een vrouwelijke bestuurder gewond, ze werd met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. De politie had de handen vol met de verkeersregeling want er ontstond een fikse file. Toen beide wagens getakeld waren, raakte het verkeer weer vlot.

circuit-krijgt-volgend-jaar-gt-electrical

Circuit krijgt volgend jaar GT Electrical

Hoewel het raceseizoen 2017 nog niet helemaal is afgelopen, werd vandaag al vooruitgeblikt naar het seizoen 2018. Dat gebeurde onder meer in aanwezigheid van CEO Sven Pribylla en burgemeester Mario Borremans. Circuit Zolder kijkt tevreden terug op dit jaar waar de Blancpain GT Series terugkeerden, de Historic Grand Prix werd versterkt met een Concours d'élégance, de Truck Grand PRix een internationale (…) Lees het hele bericht

veel-volk-voor-eerste-dag-american-weekend

Veel volk voor eerste dag American Weekend

Het mooie weer en de voor geïnteresseerden aantrekkelijke affiche bracht vandaag al veel volk naar Circuit Zolder voor de eerste dag van het 'American Weekend'. In de paddock was voor veel kinderanimatie gezorgd, heel wat grote springkastelen en een kids village, terwijl de volwassenen zich vergaapten aan de blinkende Amerikaanse bolides, zowel de hedendaagse als de classic cars. (meer foto's)

het-boek-orgelman-besproken

Het boek 'Orgelman' besproken

De leden van de leesclub van Neos Heusden-Zolder kwamen samen om het met ‘De Gouden Uil’ bekroonde werk ‘Orgelman’ van Mark Schaevers te bespreken. Het gaat over de wonderlijke wedergeboorte van Felix Nussbaum, een kunstenaar die door Hitler werd vernietigd. Jef Dhae­nens, vriend van de auteur, analyseerde het werk en becommentarieerde de schilderijen. Deze zijn permanent tentoongesteld in het Felix Nuss­baumhaus in Osnabruck.

de-kijk-van-richie-284

De kijk van Richie

Heusden-Zolder heeft nochtans ook zijn streekdranken, misschien binnenkort de Gagelborrelfeesten als tegenzet tegen die van Hasselt ...

wordt-anthony-kumpen-alsnog-kampioen

Wordt Anthony Kumpen alsnog kampioen

Veel autofreaks uit de streek hopen dat Anthony Kumpen zich zondag op Circuit Zolder alsnog tot kampioen in de NASCAR Whelen Euro Series kroont. Vlak voor de laatste manche van dat kampioenschap staat de Hasselaar met zijn Chevrolet op de derde plaats met 444 punten in de categorie Elite 1 en dat na zijn Israëlische ploegmaat Alon Day (485 punten) en de Spaanse Ford-rijder Borja Garcia (448 punten). Er staan in het finaleweekend twee races op het programma, daarin zijn 192 punten te winnen, dus eigenlijk is nog alles mogelijk. Kumpen won dit seizoen 3 van de 10 races, vorig jaar en in 2014 kroonde hij zich tot kampioen. De kwalificaties zijn op zaterdagochtend, de eerste race in de namiddag en de tweede zondagnamiddag. (foto Marcel Gybels)

zolderse-mannen-en-vrouwen-winnen

Zolderse mannen en vrouwen winnen

Het blijft goed gaan met KBBC Zolder A in de eerste provinciale van het basketbal. Vrijdagavond ging het met 47-65 winnen bij Miners Beringen B. Vreugde bij de dames van DSE Zolder ook want zij konden nipt van Femina Habac Sint-Truiden winnen, 50-49.

winst-voor-il-tartufo-6

Winst voor Il Tartufo

Nog in het zaalvoetbal, in de 2de provinciale A had Il Tartufo Heusden niet zoveel moeite met Zonhoven, het werd 4-0. In derde A won Berkenbos United met 2-8 bij VKM Godsheide.

niew-verlies-voor-mfc

Niew verlies voor MFC

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder vrijdagavond een nieuwe nederlaag geleden, 6-1 bij Auto5 Genk A.

lachen-met-the-show

Lachen met 'The Show'

'Strange Comedy', alias 'Mr. & Mrs. Strange', brachten vrijdagavond in Muze de komische show 'The Show'. (foto Lenscollectief)

veel-interesse-voor-doorleefd-nepalverhaal

Veel interesse voor doorleefd Nepalverhaal

In de bibliotheek was er vanavond erg veel interesse voor de lezing 'Samen naar Nepal'. 5 jonge vrouwen, allen van de oud-leiding van de scouts van Eversel, trokken zoals bekend afgelopen zomer een tijdlang naar Nepal. Ze staken daar de handen uit de mouwen in dorpen en bij een schooltje die zwaar getroffen waren door de aardbeving van twee jaar geleden en de overstromingen van dit jaar.

Ze deden dat in samenspraak met Luc Reynders die geregeld naar ginder reist vanuit (…) Lees het hele bericht

63-cursisten-studeren-af-bij-cvo-de-verdieping

63 cursisten studeren af bij CVO De Verdieping

Bij CVO De Verdieping zijn vanavond de certificaten uitgereikt aan de cursisten die afgelopen schooljaar hun opleidingstraject hebben voltooid. Het ging zowel om cursisten die een half jaar of een jaar een volledige dagopleiding volgden als mensen die 5 jaar lang 1 avond per week zijn gekomen. Daarbij zijn certificaten voor uiteenlopende opleidingen uitgereikt: webmasters en sociale media managers, uitvoerend CAD-tekenaars, computer- en netwerktechnic, residentieel elektrotechnisch installateurs, (…) Lees het hele bericht

het-weer-indian-summer

Het weer: indian summer!!

Links en rechts zien we de term indian summer opduiken. Een term die van Amerika is overgewaaid wanneer het laat in het jaar heel warm wordt. In onze streken wordt die ook graag gebruikt om aan te geven dat er mooi en warm weer op komst is. Dat is wat er dit weekend dan ook te gebeuren staat, zonnig en erg warm weer voor deze tijd van het jaar.
Morgen is de zon reeds aanwezig van in de ochtend, nauwelijks gehinderd door wolken. Hier en daar kan er wel een mistbank voorkomen. De namiddag verloopt (…) Lees het hele bericht

geen-duim-voor-iedereen

Geen duim voor iedereen

Niet iedereen krijgt een dikke duim in de Knaepenstraat ...

kraan-geplaatst-auto-getakeld

Kraan geplaatst, auto getakeld

Voor de bouw van residentie Kapellehof, op de site van de vroegere jongensschool in de Kapelstraat, werd vandaag een tweede bouwkraan geïnstalleerd. Dat was vooraf aangekondigd en er was een parkeerverbod. Een automobilist had zich daar niet aan gestoord en dus werd zijn wagen getakeld.

opgelet-voor-pseudo-proximus-facturen

Opgelet voor pseudo-Proximus-facturen

Oplichters worden alsmaar verfijnder in oplichtingspogingen via phishing. Een zaakvoerder uit Heusden-Zolder ontving een factuur aan van Proximus in verband met een openstaand bedrag. De factuur zag er zowel naar vorm, inhoud als taalgebruik erg geloofwaardig uit. Zelfs in één van de kantoren van Proximus hadden ze niet meteen door dat het om oplichtingspraktijken ging. Evenwel, wanneer geklikt wordt op een link om de 'aanrekening handmatig te betalen', blijk je alleen met (…) Lees het hele bericht

diefstal-in-dellestraat

Diefstal in Dellestraat

Bij een bedrijf in de Dellestraat hebben dieven afgelopen nacht toegeslagen. De feiten zijn vanochtend aan de politie gemeld

vandaag-gezien-13-oktober-2017

Vandaag gezien

Nu het volop paddenstoelentijd is, is Stefan Was niet meer te houden en loopt hij - althans in de natuur - permanent met het hoofd naar beneden. Zo vond hij in de buurt van Helzold de phallus impudicus (boven, je weet wel, die van Jan De Wilde uit 'Daar is de lente') en verder de gekraagde aardster, de massaal verspreide honingzwam, de gele ringboleet - altijd nabij een lork - en de kroontjesknotszwam, vertakt als een kandelaar.

zondag-is-de-dag-van-de-trage-weg

Zondag is de Dag van de Trage Weg

Nu zondag is het de Dag van de Trage Weg en in Heusden-Zolder zetten de dorpsraden daar samen hun schouders onder. Zo vertrekken er groepen fietsers vanuit elk kerkdorp om via de trage wegen naar kasteeldomein Meylandt te fietsen. Daar worden ze verwacht om 14 uur. Alleszins vertrekken die van Berkenbos (kerk), Heusden (bibliotheek), Bolderberg (dienst toerisme) en Viversel (Vierseleer) om 13u30. Ook Boekt, Zolder en Eversel doen uiteraard mee, maar die zouden wellicht niet in groep komen. Uiteraard kun je ook te voet komen. Ter plaatse leent de Mangelbeekvallei zich ook voor een mooie wandeling, zeker met het voorspelde prachtweer ... Om 16 uur wordt het toegankelijkheidsbord aan het Dorpsradenpad onthuld.

nog-twee-dagen-om-nocturne-art-27-te-winnen

Nog twee dagen om nocturne Art 27 te winnen

De tijd gaat snel ... zo heb je nog twee dagen om een exclusieve nocturne voor twee personen te winnen tijdens de kunstexpo 'Ode an die Freude' van Artikel 27 op vrijdag 3 november om 19u30. De opgave vind je hier en je antwoord moet voor zondag 18 uur binnen zijn op redactie[!]heusden-zolder.eu

melotte-en-p-v-werken-samen-met-colruyt

Melotte en P&V werken samen met Colruyt

Twee bedrijven uit Heusden-Zolder hebben samen met de technische afdeling van de Colruyt Group een middenspanningscabine gebouwd op de site Dassenveld van Colruyt in Halle. Dat was nodig voor de capaciteitsuitbreiding van de waterstofcentrale die Colruyt al een 6-tal jaren gebruikt als alternatief voor fossiele brandstof. Kort samengevat wordt door elektrolyse groene waterstof uit wind- of zonne-energie mogelijk. Daarbij wordt alleen maar onschadelijke waterdamp uitgestoten.

De (…) Lees het hele bericht

minder-files-door-aanpassingen-nabij-brug

Minder files door aanpassingen nabij brug

Sinds de aanpassing van de rijstroken op de E314 in de buurt van de werkzaamheden aan de brug van Viversel zijn er minder files. Het Agentschap Wegen en verkeer heeft daar begin deze week een derde rijstrook richting Antwerpen aangelegd. Daardoor is de verkeerssituatie duidelijker voor bestuurders en wordt er minder vertraagd en bruusk gemanoeuvreerd om de afslag te nemen. Het is evenwel nog te vroeg om te besluiten of dat ook tot minder ongevallen leidt. (foto Marcel Gybels)

nascarwagens-doen-zolder-opschrikken

Nascarwagens doen Zolder opschrikken

In een indrukwekkende karavaan reden de bolides van de Nascar in de late namiddag van Circuit Zolder via een traject door Zolder-Centrum naar het Marktplein. Daar stonden ze samen opgesteld zodat ze van nabij konden bewonderd worden terwijl de fans op foto- en handtekeningenjacht bij de rijders konden langsgaan. Blikvanger is zoals steeds Anthony Kumpen die dit weekend voldoende punten hoopt binnen te rijven om de titel te behalen. (meer foto's van Marcel Gybels)

marcel-dumon-spreekt-op-reuzencongres

Marcel Dumon spreekt op reuzencongres

In de Spaanse stad Reus (Tarragona) heeft gildedeken Marcel Dumon van de Reuzengilde van Bolderberg een toespraak gehouden namens de vzw Reuzen in Vlaanderen. Hij is momenteel ondervoorzitter van deze landelijke vereniging. De stad Reus is dit jaar culturele hoofdstad van Catalonië.

Daarom is vandaag een internationaal reuzencongres gestart dat nog tot overmorgen loopt. Voor ons land zijn de reuzen van Geraardsbergen en Lier naar ginder getrokken. Marcel had het in (…) Lees het hele bericht

ouders-parkeren-fout-bij-de-school

Ouders parkeren fout bij de school

Na klachten hield de verkeersdienst van de politie een parkeercontrole aan basisschool Beekbeemden. 10 ouders kregen een boete wegens parkeren in een bocht of op een plaats met parkeerverbod. Voorts zijn ook overtredingen vastgesteld wegens parkeren op een fietspad in de Koolmijnlaan, gsm'en aan het stuur, geen voorrang verlenen op rotonde Suska en onterecht parkeren op een parkeerplaats voor personen met een beperking. In het winkelcentrum Cité struikelde een voetgangster over een (…) Lees het hele bericht

foutparkeerders-en-te-snelle-brommers

Foutparkeerders en te snelle brommers

Tijdens de markt betrapte de politie 24 verkeersovertreders. 21 marktbezoekers parkeerden niet in de parkeervakken op het Schachtplein. 2 bestuurders negeerden het parkeerverbod in het Kolderhof en de Mijnwerkerslaan. In de Magazijnstraat liet een marktbezoeker zijn auto achter voor de inrit van een bedrijf.

De bestuurder van een opgefokte snorfiets werd staande gehouden, hij kon 83 per uur rijden terwijl het niet sneller dan 25 mag. De bromfiets is alvast 30 dagen in beslag (…) Lees het hele bericht

kleuters-van-boekt-geboeid-door-nascar

Kleuters van Boekt geboeid door Nascar

Zondag is er de grote finale van de Nascar Europe op Circuit Zolder, maar de primeur om het eens van nabij te bekijken was voor de 4-jarigen van de basisschool van Boekt. Zij kwamen - beschermd door oordopjes - op bezoek bij de 'Lightning Mc Queen'. Mecaniciens Sven en Marko reden de bolide van Racing Total.de met het nummer #46 naar buiten zodat ze hem langs alle kanten konden bewonderen. Dit weekend zitten Marko Stipp en de Belg Guillaume Deflandre aan het stuur. Misschien met enkele nieuwe (…) Lees het hele bericht

een-brede-waaier-aan-bolides

Een brede waaier aan 'bolides'

Straks is er de parade door het centrum van Zolder en de static show op het Marktplein en ook de komende dagen zal het vooral om Nascar draaien op het circuit. Maar er zijn dit weekend ook nog andere races en ook de rest van het seizoen zit er nog niet op. Er waren dus ook heel wat andere wagens vandaag aan het oefenen. (foto's Marcel Gybels)

markt-wordt-alsmaar-toeristischer

Markt wordt alsmaar toeristischer

De multiculturele markt kende gisteren een herfstige editie. Ondertussen blijkt uit steekproeven - en ook te oordelen aan de taal die gesproken wordt - dat de bezoekers van ver buiten Heusden-Zolder komen, de Kempen, het Antwerpse, Noord-Brabant en Limburg in Nederland, enz. Ook sommige marktkramers leggen speciaal 200 km af. Volgens de marktverantwoordelijken is het ondertussen uitgegroeid tot de grootste markt van Limburg. De komende periode wordt het toeristische karakter nog meer (…) Lees het hele bericht

straks-nascar-optocht-door-zolder

Straks Nascar-optocht door Zolder

Onder begeleiding van politie en Race Rescue rijden straks de deelnemers aan de Nascar door Zolder. Ze komen van het circuit en passeren om 16 uur Parking 69, dan gaat het verder via Terlaemenlaan, Onze-Lieve-Vrouwstraat, Bieststraat, Ringlaan, Stationsstraat, Langstraat, Koolmijnlaan, Koeltorenlaan en zo naar het Marktplein waar ze omstreeks 16u15 worden verwacht. Na een tweetal uren zullen ze opnieuw vertrekken richting circuit.

208-betrapt-tijdens-flitsmarathon

208 betrapt tijdens flitsmarathon

De politie van Heusden-Zolder nam tussen woensdagochtend 6 uur en vanochtend deel aan de nationale flitsmarathon. De snelheidscamera stond in 7 straten. 1414 voertuigen passeerden het flitstoestel en ondanks de waarschuwingen vooraf liepen 208 bestuurders tegen de lamp. Koploper was de Kanaalweg met 91 overtreders, gevolgd door de Michel Scheperslaan (49), Beringersteenweg (33), Everselkiezel (32) en Stationsstraat (3). Een snelheidsduivel die in de schoolomgeving van de Kanaalweg 100 per uur haalde, (…) Lees het hele bericht

minder-licht-op-zaterdagavond

Minder licht op zaterdagavond

Schrik niet als volgende zaterdag om 19 uur een deel van de straatverlichting uitvalt ... het is immers de Nacht van de Duisternis en ook Heusden-Zolder neemt deel. Dat betekent dat voor één avond om 19 uur in plaats van middernacht de openbare verlichting op nachtregime overschakelt. Het gaat om een jaarlijkse campagne van de Bond Beter Leefmilieu, vzw Preventie Lichthinder en de Vereniging voor Sterrenkunde. Teveel licht leidt immers tot 'lichtvervuiling', energie- en geldverspilling. Die ene dag is natuurlijk eerder symbolisch maar het is de bedoeling om ook de inwoners te doen nadenken over hun gebruik van teveel licht. Iedereen mag dus zaterdag zijn lichten wat dimmen, steek eens een kaars aan bijvoorbeeld, maar doe dat dan wel voorzichtig ...

ongerustheid-over-kolenhaven-blijft

Ongerustheid over kolenhaven blijft

Er is vandaag heel wat volk afgezakt naar de Vierseleer. Daar organiseerde Vlaanderen een infomarkt over de plannen rond de insteekhaven, de vroegere kolenhaven in Genebos. Zoals gemeld wil de Vlaamse Waterweg rond de haven meer plaats maken voor bedrijven die grondstoffen of materialen aan- of afvoeren via het Albertkanaal. Achter de bedrijven zou een groene buffer komen en er komen maatregelen om het natuurgebied rond de Mangelbeekvallei te versterken. De brug wordt afgebroken en niet vervangen. Maar (…) Lees het hele bericht

letterbuffet-wordt-proefproject-voor-elders

Letterbuffet wordt proefproject voor elders

Vanuit Artikel27/Het Berenhuis is de voorbije periode al geëxperimenteerd met het Letterbuffet en vandaag is het in wijkcentrum Lindeman officieel gelanceerd als een proefproject met steun van het Agentschap Integratie en Inburgering. Het Letterbuffet combineert spontane oefenkansen Nederlands met ontmoeting tussen de deelnemers in een vertrouwde context. Het is een kook- en proefspel gebaseerd op het alfabet.

Anderstalige deelnemers kunnen een netwerk uitbouwen met (…) Lees het hele bericht

motor-na-achtervolging-in-stationsstraat-gestopt

Motor na achtervolging in Stationsstraat gestopt

Gisteravond heeftde politie in de Stationsstraat een motorrijder gestopt die al achtervolgd werd van in Kuringen. De politie Limburg Regio Hoofdstad was gisteravond een verkeerscontrole aan het doen toen ze in de Albertkanaalstraat in Kuringen een motorrijder betrapte, die tegen de rijrichting reed aan wegenwerken. Hij sloeg op de vlucht en het kwam tot een achtervolging door Stokrooie, Zonhoven en Heusden-Zolder die dus in de Stationsstraat eindigde. De motorfiets was niet ingeschreven of verzekerd. (…) Lees het hele bericht

de-kabien-is-bijna-verdwenen

De Kabien is bijna verdwenen

De Kabien in Eversel is letterlijk en figuurlijk bijna met de grond gelijk gemaakt. Er wordt verwacht dat vanavond alles zal opgeruimd zijn. (foto Rudi Rykers)

vandaag-gezien-11-oktober-2017

Vandaag gezien

Op zijn beurt is Roger Convents op paddenstoelenjacht geweest in de Heidestraat. De oogst was rijk.

eversel-gaat-weer-kwispelen-2

Eversel gaat weer kwispelen

Midden in de zomer gingen de parochiefeesten in Eversel van start en pas op 20 oktober wordt er echt een punt achter gezet. Dan heeft om 20 uur in Sint-Baaf het populaire 'Eversel kwisspel(t)' plaats, een boeiende, leerrijke, soms plezante, quiz met gevarieerde vragen en opdrachten. Er kunnen ploegen van maximaal 6 personen deelnemen. Per ploeg betaal je 15 euro, te storten op rekening nr. BE13 9300 0933 8639 van Parochiefeesten Eversel. Er zijn meerdere mooie prijzen te winnen en elke (…) Lees het hele bericht

opgelet-voor-de-flitsmarathon

Opgelet voor de flitsmarathon

Als u vandaag met de auto de weg op moet, vergeet dan niet een brede lach op uw gezicht te toveren, want er bestaat een behoorlijke kans dat u gefotografeerd wordt. De lokale politie en de federale wegpolitie houden immers sinds 6 uur vanochtend een flitsmarathon en ze gaan daarmee door tot morgenvroeg 6 uur. Nu is in Heusden-Zolder de pakkans sowieso al behoorlijk groot, maar nu wordt dus overal een tandje bijgestoken. En als u over enkele dagen het bedankbriefje in de bus krijgt ... dan verdwijnt die brede lach weer vanzelf.

senioren-zijn-dol-op-dana-winner

Senioren zijn dol op Dana Winner

Het tweede luik van de seniorendag was het optreden van Dana Winner in de Muze-schouwburg. Het concert was trouwens reeds lang vooraf uitverkocht. Na de toespraak van seniorenraadvoorzitter Hugo Ketelslegers , bracht Dana Winner, begeleid door een band, een greep uit haar eigen hits, maar ook een movie-medley en een aantal covers van gekende nummers als 'Don't cry for me Argentina', 'So Long Marianne', 'Through before we even started' en 'One Moment' in time. Het publiek reageerde erg enthousiast en genoot nadien nog na tijdens de koffie. (meer foto's Julien Maebe)

vrijwilligers-gehuldigd-bij-20-jaar-zandloper

Vrijwilligers gehuldigd bij 20 jaar Zandloper

Het was vanmiddag een topdag voor de senioren van Heusden-Zolder en dat naar aanleiding van 20 jaar De Zandloper. Het begon met een huldiging van de vrijwilligers van het seniorencentrum. Die kregen een receptie en een feestmaal aangeboden. Schepen Fundu Oru wierp een blik op de werking van De Zandloper en benadrukte het belang van de inzet van de vrijwilligers. De viering werd bijgewoond door leden van het gemeentebestuur van nu en destijds. (meer foto's van Julien Maebe)

cvo-de-verdieping-telt-2746-cursisten

CVO De Verdieping telt 2746 cursisten

Bij CVO De Verdieping zijn ze alweer aan een succesvol schooljaar bezig. Op dit moment hebben 2746 (unieke) personen die zich voor één of meerdere cursussen inschreven. De grote succesopleidingen zijn fotografie (481 cursisten), Vreemde Talen (357 cursisten), Koken en Bakken (337 cursisten) en Mode (224 cursisten). Het interessegebied Grafische Vormgeving en Webdesign is ook vrij groot met 321 unieke cursisten. De cursisten komen één keer per week naar de les, op een voormiddag, namiddag of avond. Maar er zijn er ook die opteren voor intensiever programma.

staking-bij-de-lijn-heeft-zich-uitgebreid

Staking bij De Lijn heeft zich uitgebreid

De staking bij De Lijn is in de loop van de dag verder uitgebreid. Concreet betekent dat dat er in Heusden-Zolder heel wat meer ritten zijn weggevallen. Voor lijn 51 Hasselt-Heusden gaat het om 14 ritten tot vanavond 20u31. Van de lijn 52 Beringen-Boekt-Hasselt zijn liefst 20 ritten geschrapt. Van Diest-Heusden (tot het Sint-Franciskusziekenhuis) zijn ondertussen 11 ritten niet verzekerd. Lijn 23 Hasselt-Lillo-Beringen laat 20 ritten wegvallen en lijn 22 Hasselt-Beringen-Mijn tenslotte ziet 18 ritten geschrapt.

voetganger-gewond-bij-aanrijding-2

Voetganger gewond bij aanrijding

Om 11 uur vanmorgen heeft ter hoogte van Onder de Poort een automobilist een voetganger aangereden. De voetganger raakte daarbij gewond.

inbraak-in-galgenbergstraat-2

Inbraak in Galgenbergstraat

In de Galgenbergstraat is vannacht een inbraak gepleegd in een woning. De feiten kwamen vanmorgen aan het licht. De buit is nog niet duidelijk.

vandaag-gezien-10-oktober-2017

Vandaag gezien

Jan Leijskens stelde vast dat ze in Bolderberg weer kunnen genieten van een rijkelijk paddenstoelenseizoen. Het kleverig koraalzwammetje, de draadknotszwam, de gewone zwavelkop, de streepsteelmycena en de witte kluifzwam, ... ze staan er weer allemaal.

afbraak-van-de-kabien-gestart

Afbraak van De Kabien gestart

Na de nodige voorbereidingen, zijn nu de effectieve afbraakwerken aan De Kabien in Eversel gestart. Dat moet heel omzichtig gebeuren om de nieuwe appartementen niet te beschadigen. (foto's Rudi Rykers)

hinder-door-staking-blijft-beperkt

Hinder door staking blijft beperkt

De staking die de ACOD vandaag organiseert bij de openbare diensten heeft bij ons gevolgen voor het openbaar vervoer maar het lijkt voorlopig nog mee te vallen. Volgens de NMBS is het spoorverkeer tussen Hasselt en Mol licht verstoord. Dat betekent dat je wellicht een trein kunt nemen in de haltes van Heusden en Zolder, maar of die stipt rijdt, is een ander paar mouwen. Bij De Lijn Limburg zijn tientallen streeklijnen afgeschaft, maar voor Heusden-Zolder blijft het op dit moment beperkt tot 1: de 51 Hasselt-Heusden rijdt niet om 11u31 vanuit Hasselt, en dus maakt ze om 12u29 ook niet de omgekeerde beweging vanuit Heusden.

winst-voor-real-heusden-1

Winst voor Real Heusden

In de derde provinciale A van het zaalvoetbal heeft HZ Real Heusden maandagavond Het Durrep Overpelt geklopt met 9-6.

vandaag-gezien-9-oktober-2017

Vandaag gezien

Marcel Gybels ging vandaag op jacht naar roofinsecten die graag vertoeven op de bloeiende grondklimop. Horzels, roofwespen, gewone wespen, ... ze zijn allemaal op de afspraak.

alle-leerkrachten-op-de-tandem

Alle leerkrachten op de tandem

De leerkrachten van basisschool De Springplank in Eversel namen vandaag deel aan een pedagogische studiedag die op een originele manier werd afgesloten: een fietstocht per tandem om de groepsdynamiek nog te verbeteren. Soep met balletjes en een broodje in Sint-Baaf maakten het gebeuren compleet.

de-kabien-verdwijnt-uit-straatbeeld-eversel

De Kabien verdwijnt uit straatbeeld Eversel

In Eversel zijn de voorbereidingen voor de afbraak van 'de Kabien' gestart. Eerder zijn de elektrische installaties ondergebracht in de kelder van het appartementsgebouw dat zijn naam verder draagt. 't Was eigenlijk de bedoeling om enkele maanden geleden al de afbraak uit te voeren. Maar er moest een aannemer gevonden worden die het aankon of aandurfde om het gebouwtje op 1,5 meter van een nieuwbouw te slopen. In ieder geval verliest Eversel hiermee een ijkpunt in het straatbeeld. (foto Rudi Rykers)

samana-bolderberg-hield-ziekendag

Samana Bolderberg hield ziekendag

Samana Bolderberg hield zijn jaarlijkse ziekendag. Eerst werd in de vroege ochtend een ontbijtkorf bezorgd aan de mensen die 'thuisgebonden' zijn. Na de middag was er een gezellig samenzijn in de Witte Zaal met de Samanaleden. Daarvoor daagden ook enkele nieuwe leden op. Ze konden samen genieten van een etentje en een drankje en herinneringen ophalen. (foto's Roger Convents)

bieststraat-is-s-nachts-een-racebaan

Bieststraat is 's nachts een racebaan

De politie hield dit weekend nachtelijke snelheidscontroles. 523 wagens passeerden de snelheidscamera, 198 bestuurders (38%) reden te snel. Vooral in de Bieststraat ging het hard: daar reden 143 van de 267 bestuurders sneller dan 50 per uur, dat is 54 %. Het rijbewijs van 6 racers wordt ingetrokken: ze reden meer dan 30 km/u te snel. In de Meylandtlaan reden 43 van 116 bestuurders te snel. Eén straatracer knalde aan 132 km/u door de zone 70. Zijn rijbewijs wordt ingetrokken. Andere (…) Lees het hele bericht

verkeershinder-door-nieuwe-werken-aan-brug

Verkeershinder door nieuwe werken aan brug

Er is maandagmiddag heel wat verkeershinder op de Graaf de Theuxlaan en de Meylandtlaan. Brandweer en gemeentediensten zijn daar opnieuw aan het werk aan de brug waar vorige week betonschilfers loskwamen. Deze keer brengen ze een soort van panelen aan die moeten beletten dat - in afwachting van de restauratie - nog stukjes naar beneden komen. Tijdens de werken wordt het verkeer geregeld door werflichten. Over de middag stond er een file tot bijna aan het kruispunt in Boekt en aan de overzijde tot aan Suska-Berg.

vanthoor-wint-nu-ook-in-duitse-vln

Vanthoor wint nu ook in Duitse VLN

Voor Dries Vanthoor is 2017 werkelijk hét seizoen van de doorbraak. Nu heeft hij ook nog de 8ste manche van de VLN gewonnen, meteen de jongste winnaar ooit van dat Duitse kampioenschap. Vanthoor reed samen met ex-F1-rijder Markus Winkelhock in een Audi R8 van Land Motorsport op de Nürburgring. Volgend weekend gaat hij weer aan de slag in China.

stille-weg-of-cyclocrossparcours

Stille weg of cyclocrossparcours?

De stille weg aan de Ghoosstraat - het niet verharde gedeelte - wordt gebruikt als fietsverbinding naar Heusden-Centrum maar ook scholieren passeren daar dagelijks. Helaas ligt de weg er momenteel bij als een behoorlijk zwaar cyclocrossparcours. Meer nog, zelfs Van Aert en van der Poel zouden de putten niet zonder tuimelperte passeren.

win-een-nocturne-op-artikel-27

Win een nocturne op Artikel 27

De jaarlijkse kunsttentoonstelling Artikel 27 komt eraan. Dit jaar heeft alles plaats in de gebouwen van Zen Soft Belgium, Pastoor Pacquaylaan 184 en dat rond het thema 'Ode an die Freude'. Artkel 27 nodigt 10 van onze lezers met 2 personen uit voor een exclusieve nocturne op vrijdag 3 november om 19u30. Wil je meegaan, dan moet je er wel wat voor doen. Laat ons weten in welk jaar Ludwig Von Beethoven de negende symfonie ‘Ode an die Freude’ schreef.
Antwoord voor zondag 15 oktober 18 uur met je naam en adres naar redactie[!]heusden-zolder.eu.

provinciale-ploegen-olympia-winnen

Provinciale ploegen Olympia winnen

In het petanque speelden alle ploegen van Olympia dit weekend thuis. In de Vlaamse competitie verloor Olympia nipt van Melle (Gent): 4-5. De andere drie wonnen, in eerst provinciale Olympia A - Hasselt A 5-4, tweede provinciale Olympia B - Boekt C  9-0 en Olympia C - De Berk B 7-2.

alleen-zolder-c-kon-winnen

Alleen Zolder C kon winnen

Ook vandaag zijn nog heel wat basketmatchen afgewerkt. In derde provinciale A verloor Heusden B van Union Leopoldsburg B met 59-62. In derde B won Zolder C met 81-89 bij As A. In diezelfde reeks kreeg Kajoba een 85-54 aangesmeerd van Nieuwerkerken B. In vierde B verloor Zolder Z van Houthalen-Helchteren F met 66-55.

ruim-1500-bezoekers-voor-mijnsuite

Ruim 1500 bezoekers voor mijnsuite

Vanavond is het doek gevallen over de 'Suite voor de Laatste Mijn'. In totaal hebben ruim 1500 mensen de verschillende uitvoeringen bijgewoond en de commentaren waren unaniem lovend. Bezoekers spraken van ontroerend, beklijvend, kippenvel, .. Het verhaal behoort daarmee trouwens helemaal niet tot het verleden. Over enkele maanden komt de dvd uit en zal wellicht gegeerd zijn. Er wordt ook aan gedacht om daar bijvoorbeeld in de scholen iets mee te doen. En wanneer de nieuwe Muze (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-8-oktober-2017

Vandaag gezien

Tja, ook voor spinnen in hun web waren het tussendoor 'natte tijden' vandaag. (foto Marcel Gybels)

de-halte-een-plek-waar-veel-mogelijk-is

De Halte, een plek waar veel mogelijk is

In de Sint-Quirinusstraat in Viversel is De Halte geopend. Eigenaar Marc Goossens heeft daar zijn schuur omgetoverd tot een plaats waar het leuk is om even halt te houden. Er kunnen ook tentoonstellingen georganiseerd worden of workshops. Schepen van cultuur Marleen Hoydonckx toonde zich alvast opgetogen met de nieuwe locatie die ook werd ingespeeld door Phantom 309. (foto's Martine Aerts)

sk-heusden-verliest-1

SK Heusden verliest

In de vierde provinciale is SK Heusden 06 met een 3-2 verlies teruggekeerd van de verplaatsing naar Houthalen VV.

winst-voor-bolderberg-verlies-voor-kvv

Winst voor Bolderberg, verlies voor KVV

In de derde provinciale klopte Bolderberg Peer SV met 3-1. KVV Heusden-Zolder van zijn kant verloor met 1-3 van Kaulille FC.

gelijkspel-voor-anadol-3

Gelijkspel voor Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol 2-2 gelijkgespeeld bij Meeuwen.

inbraak-in-sint-jobstraat-1

Inbraak in Sint-Jobstraat

In de Sint-Jobstraat is vannacht een inbraak in een woning gepleegd. Dat werd door de bewoners opgemerkt kort voor één uur. De buit is niet duidelijk.

iedereen-wil-achter-de-kasteelmuren-kijken

Iedereen wil achter de kasteelmuren kijken

Ondanks het wisselvallige weer, is Kucuna op kasteeldomein Vogelsanck een megasucces geworden. Het domein werd zowat overrompeld door duizenden bezoekers, die stonden erg lang in de rij voor een geleid bezoek aan het kasteel. Daar kregen ze een boeiende uitleg van de gidsen. Genodigden mochten ondertussen ondervinden hoe baron Claude de Villenfagne de Vogelsanck een boeiende verteller is en de barones een ervaren gastvrouw. Verschillende andere familieleden hadden ook hun rol zoals zoon Evrard (…) Lees het hele bericht

al-aanschuiven-van-in-de-vroege-ochtend

Al aanschuiven van in de vroege ochtend

Regen of geen regen, vanochtend stonden de eerst belangstellenden al aan te schuiven om een geleid bezoek te krijgen in het kasteel van Vogelsanck.

het-weer-regen-en-buien-2

Het weer: regen en buien

In koele luchtstromingen vanuit het noordwesten worden storingen en buien naar onze streken gestuurd. Het weekend verloopt in mineur met lage maxima en veel nattigheid. Na het weekend houdt het natte weer aan, maar op het einde van de week lijkt het tij te keren.
Vandaag domineren wolkenvelden het weerbeeld en er komen in de loop van de ochtend buien opzetten. Tussen de buien zijn er evenwel ook droge perioden en later ook enkele opklaringen. Naarmate de namiddag vordert, nemen de buien in aantal (…) Lees het hele bericht

piv-huvluv-beantwoordt-de-vragen

Piv Huvluv beantwoordt de vragen

Stand up comedian Piv Huvluv was vanavond te gast in Muze met 'Zijn er nog vragen?', waarmee hij zijn 20ste verjaardag als comedian in de verf zet. (foto Lenscollectief)

thuisnederlaag-voor-heusden-a

Thuisnederlaag voor Heusden A

In de tweede provinciale van het basketbal moest Heusden A vanavond thuis het onderspit delven tegen Orly Hasselt A: 59:66. In de derde provinciale A verloor Zolder B met 78-49 bij Achel A. In de vierde provinciale A heeft Zolder Z Peer Z verslagen met 68-59.

alleen-rp-products-wint

Alleen RP Products wint

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Products vandaag met 0-1 gewonnen bij Century Hasselt. VK Wieze Boys A leed opnieuw puntenverlies, 1-1 op het veld van FC Berg. En Wieze Boys B verloor met 1-3 van FC Total Energy.

vogelsanck-is-klaar

Vogelsanck is klaar

De standhouders hebben de voorbereidingen getroffen, de tentjes staan opgesteld, foodtrucks zijn gearriveerd, de busboot ligt in het water, de fietsparking is ingericht,... Vogelsanck is klaar voor het Kucuna.

neos-op-verkenning-door-het-waasland

Neos op verkenning door het Waasland

Neos Heusden-Zolder bracht een bezoek aan de Verbeke Foundation in Kemzeke. Die beheert de private kunstverzameling van Geert Verbeke. Het was een verrassende ervaring om te wandelen tussen producten van bio-art, animal-art, vreemde verzamelstukken, verwerkte recyclage, ... Nadien bezocht de groep spookdorp Doel, dat ten prooi viel aan kerncentrale en haven, en de stad Sint-Niklaas die haar 800ste verjaardag viert.

inbraak-aan-everselkiezel

Inbraak aan Everselkiezel

Gisteravond is ingebroken in een woning aan de Everselkiezel. De dieven kwamen via een slaapkamerraam binnen. De bewoner vermoedt dat er juwelen gestolen zijn, maar moest de inventaris nog maken.

voetganger-gewond-8

Voetganger gewond

In de Guido Gezellelaan is gisteravond een voetganger aangereden door een auto. De voetganger raakte gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd.

ze-spjele-hunne-gieles-vol

Ze spjêle hunne gieles vol

Hjê spûlde zènne gieles ferm vol, dat zeggen ze van iemand die zich meer dan dik heeft gegeten.

een-hele-dag-activiteiten-op-vogelsanck

Een hele dag activiteiten op Vogelsanck

Morgen tussen 8 en 17 uur heeft dus Kucuna plaats bij kasteel Vogelsanck. Wie een blik in het kasteel wil werpen (€ 5 extra) kan onder leiding van gidsen een boeiende rondgang volgen (niet tussen 12 uur en 13u30). Daarnaast is er de Art Market. Daaraan nemen verschillende kunstenaars deel: Andrea Clanetti, Kathleen de Fays, Marie Cuiro, Marie Thys, Sophie Le Grand, Véronique Kalivenzeff en van hier Robin Das Kunstsmid. Bij de (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-283

De kijk van Richie

Morgen opendeur in Vogelsanck ...

zolder-a-blijft-winnen-1

Zolder A blijft winnen

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A vanavond een spannende topper bij Union Leopoldsburg A gewonnen met 68-69. Zolder handhaaft zich in de top van de rangschikking. In de tweede damesprovinciale verloor Zolder met 37-40 van Gems Diepenbeek C.

lindeman-en-berkenbos-bekeren-verder

Lindeman en Berkenbos bekeren verder

Nog in het zaalvoetbal speelden de provinciale ploegen voor de beker van de provincie. La Baracca Lindeman versloeg Mini Star Genk met 5-2, Berkenbos United klopte Genea '80 Lummen met 9-6 en Il Tartufo Heusden verloor met 8-5 bij Terdonk Zonhoven.

mfc-verliest-in-koersel-1

MFC verliest in Koersel

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 4-1 verloren in Koersel. De beloften wonnen met 4-5.

nascar-wagens-in-colonne-naar-marktplein

Nascar wagens in colonne naar Marktplein

Terwijl Stienes Longin nog uit het Nederlandse America komt terug getuft, blikken we al even vooruit op het American Festival dat op 14 en 15 oktober op Circuit Zolder neerstrijkt. Het spektakelstuk van het weekend wordt natuurlijk de finale van de Europese Nascar. En daarbij krijg je ook nog de finale van het Belgische uithoudingskampioenschap, de Belcar.

De kost zal ook Amerikaans zijn (…) Lees het hele bericht

zo-kunnen-we-het-natuurlijk-ook

Zo kunnen we het natuurlijk ook ...

Wie gisteren goed in de tekst rond de trip van Stienes Longin van Circuit Zolder naar America had gekeken, zal wel opgemerkt hebben dat het met een C geschreven werd. Niet het Amerika van Trump dus, maar wel het America in het Nederlandse Horst aan de Maas.  En dat met een terreinwagen, daarvoor had hij zichzelf twee uur gegeven. Volgens Routenet heb je voor die 116 km 1u13 minuten nodig. Als hij dat met een tractor gehaald had, zou het pas een stunt geweest zijn.

ook-dit-weekend-nog-suite-voor-de-laatste-mijn

Ook dit weekend nog 'Suite voor de Laatste Mijn'

Morgen en zondag zijn er nog voorstellingen van het fel bejubelde 'Suite voor de Laatste Mijn' in ZLDR Luchtfabriek. Er zijn ook nog kaarten beschikbaar. De voorstellingen zijn op beide dagen om 14, 17 en 20 uur. De uitvoering duurt exact 25 minuten.

schoten-in-de-lucht-en-inbraak

Schoten in de lucht en inbraak

Vanuit de Laarstraat belde gisteravond iemand naar de politie omdat aan het kanaal - op Lummens grondgebied - iemand met een vuurwapen aan het schieten was. Hij vuurde schoten in de lucht af. In de Galgeneinde is vanmorgen een inbraak in een schuur ontdekt.

win-toegangskaarten-voor-kucuna-op-vogelsanck

Win toegangskaarten voor Kucuna op Vogelsanck

Zondag heeft dus Kucuna plaats op en rond kasteel Vogelsanck. De toegang tot het domein met het evenement op zich kost € 5, de rondleiding in het kasteel € 5 extra. Maar als hoofdsponsor van het evenement verloot het ING-kantoor Vandezande in Heusden 20 toegangskaarten voor het domein onder onze lezers. Gewoon voor zaterdag 16 uur een mailtje sturen naar vandezande-heusden[!]ing.be. De winnaars wordt zaterdagavond via mail op de hoogte gebracht en zondag liggen hun kaarten aan de inkom. (foto Michiel Reynders)

betonschilfers-vielen-van-spoorwegbrug

Betonschilfers vielen van spoorwegbrug

Brandweer en gemeentediensten zijn vanmorgen opnieuw naar de brug over de Graaf de Theuxlaan getrokken. Gisteren waren aan de balustrade wat betonschilfers losgekomen en op de weg terechtgekomen. Daarop waren brandweer en gemeentediensten een eerste keer ter plaatse gekomen om de loshangende betonschilfers te verwijderen. Vanmorgen heeft burgemeester Mario Borremans dan opdracht gegeven om zeildoeken aan de onderkant te bevestigen en dat in afwachting van herstellingen door een firma. De burgemeester (…) Lees het hele bericht

vrachtwagendiefstal-en-inbraak

Vrachtwagendiefstal en inbraak

Opnieuw waren er twee diefstallen in Heusden-Zolder. In de Naaldert zag de bestuurder van een lichte vrachtwagen gisterenmorgen dat de wagen voor zijn deur was gestolen. En de speel-o-theek in de Minderbroedersstraat kreeg opnieuw ongewenst bezoek. Deze keer werd een raam stuk gegooid, buiten de schade bedraagt de buit hooguit 50 euro.

vogelsanck-4-stijlen-uit-4-tijdperken

Vogelsanck: 4 stijlen uit 4 tijdperken

Het kasteel van Vogelsanck dat nu zondag tijdens Kucuna kan bezocht worden, is geen kasteel dat in één keer gebouwd is. Het bestaat eigenlijk uit vier delen, die dateren uit vier tijdperken en ook staan voor vier bouwstijlen. Dat maakt het kasteel uniek. Kort samengevat dateren de eerste delen uit de 11de en 12de eeuw en zijn Romaans van stijl. Archeologen situeren de funderingen en sommige kelders in het jaar 1000. Het (…) Lees het hele bericht

al-klachten-over-nieuw-wegdek-stationsstraat

Al klachten over nieuw wegdek Stationsstraat

Het doorgaand verkeer kan weer door de Stationsstraat, er ligt een nieuwe asfaltlaag en ook de spoorovergang is aangepast met nieuwe balken. Maar het nieuwe asfalt was amper afgekoeld en er kwamen al de eerste klachten van buurtbewoners omdat het te hobbelig zou zijn. Dus dan maar zelf even over het nieuwe wegdek gaan rijden. Over het eerste stuk - tussen Koolmijnlaan en spoorweg - valt weinig aan te merken. Aan de andere kant van het station tot aan de rotonde voel je heel wat meer gehobbel, toch zeker voor een nieuw wegdek. (foto's Marina Poelmans)

cd-v-bracht-pralines-naar-leerkrachten

CD&V bracht pralines naar leerkrachten

CD&V Heusden-Zolder maakt er een gewoonte van om de leerkrachten in de gemeente op de Dag van de Leerkracht te verrassen met pralines. Vandaag gebeurde dat voor de 10de keer. 7 mandatarissen of partijleden trokken er op uit om de meer dan 20 scholen te bezoeken.

bus-zorgt-voor-file-in-bolderberg

Bus zorgt voor file in Bolderberg

In de vooravond is een bus in panne gevallen, in de Sint-Jobstraat juist in de beklimming van de Bolderberg. Omdat het op die plaats gevaarlijk is om in te halen,  stond er in de avondspits al gauw een file van voor de rotonde. (foto Gust Put)

dromenvangers-met-belletjes-in-beekbeemden

Dromenvangers met belletjes in Beekbeemden

Op de Dag van de Leerkracht werd bij de kleuters van Beekbeemden het verhaal van Arras voorgelezen. Arras is een jongetje uit Afrika dat heel graag naar school wil, maar thuis hard moet werken. Om te laten horen dat onderwijs heel belangrijk is, maakte elk kleuterklasje een prachtige dromenvanger met belletjes in. In de hoop dat ooit elk kind ter wereld de schoolbel zal horen. (foto An Vanoppen)

volgend-jaar-huisvuil-naar-alle-recyclageparken

Volgend jaar huisvuil naar alle recyclageparken

Welgeteld 992 gezinnen (op 16.000) hebben tussen 1 juni en 30 september hun huisvuilzakken naar het recyclagepark gebracht. Zoals bekend was Heusden-Zolder daarvoor een proefproject. De resultaten moeten nu nog verder onderzocht worden, maar uit de eerste analyse blijkt dat die mogelijkheid als een noodoplossing werd gebruikt, bijvoorbeeld in warme periodes door appartementsbewoners of door mensen die met vakantie gingen. Zo was er vooral toevoer in juli en augustus en een sterke terugval in (…) Lees het hele bericht

minister-vandeurzen-meer-geld-voor-weyerke-gasten

Minister Vandeurzen: meer geld voor Weyerke-gasten

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft vanmiddag in 't Weyerke uitleg gegeven over de bijsturing van de Persoonsvolgende financiering. In april had de gebruikersraad van 't Weyerke op zijn kabinet een protestpetitie aan de minister afgegeven. Ze vond de nieuwe regeling discriminerend. Personen met een beperking krijgen voortaan - afhankelijk van hun situatie - een budget om hun zorg te betalen. Voordien ging de financiering rechtstreeks naar de instellingen zoals 't Weyerke. Maar door (…) Lees het hele bericht

welke-stunt-haalt-longin-morgen-uit

Welke stunt haalt Longin morgen uit?

Stienes Longin, zoon van Bert, en al minstens even getalenteerde racepiloot gaat morgen op Circuit Zolder een stunt doen ter promotie van het American Festival Circuit Zolder Nascar Finals op 14 en 15 oktober. Longin junior werd vorig jaar kampioen in de Elite 2 klasse van de NASCAR Whelen Euro Series en dit jaar doet hij het goed in de klasse 1. Morgen om 15 uur staat hij op de startgrid op Circuit Zolder, de uitdaging is een 'reis naar America in minder dan twee uur' ... wat (…) Lees het hele bericht

woensdag-infomarkt-over-plannen-kolenhaven

Woensdag infomarkt over plannen kolenhaven

Op woensdag 11 oktober organiseert de Vlaamse overheid in De Vierseleer een infomarkt over het ontwerp van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Specifiek regionaal bedrijventerrein met watergebonden karakter Insteekhaven Lummen’. In mensentaal: de herinrichting en ontsluiting van de kolenhaven en omgeving. Vlak voor de zomer heeft de Vlaamse regering het ontwerp-RUP vastgesteld.

Het bedrijventerrein langs het water - op de grens van Lummen en Heusden - (…) Lees het hele bericht

een-kopje-voor-de-dag-van-de-leerkracht

Een kopje voor de Dag van de Leerkracht

In de lagere school van Berkenbos zette het oudercomité de leerkrachten in de bloemetjes want het is de Dag van de Leerkracht. Ze werden vergast met een mooi kopje met theezakjes waarop mooie uitspraken stonden, een mandje fruit en cupcakes.En of dat gewaardeerd werd! (foto Rita Ramakers)

hebad-en-smash-in-nek-aan-nek-race

Hebad en Smash in nek-aan-nek race

Tussen de twee Heusdense badmintonclubs Hebad en Smash bestaat al lang een gezonde rivaliteit en dit jaar komt die wel heel erg tot uiting, want beide - Hebad 3G en Smash 1G - staan samen aan de leiding in eerste provinciale. Ze zijn alletwee nog ongeslagen. Het komende weekend ontvangt Hebad Neerpelt en bezoekt Smash Webacsa. Maar het is toch vooral uitkijken naar zondag 15 oktober, dan staan beide leiders tegenover elkaar, om 14u15 in de sporthal van Berkenbos.

pwa-poetst-ook-dit-jaar-graven

PWA poetst ook dit jaar graven

Allerheiligen komt stilaan in zicht en voor velen is dat het moment om het graf van familieleden te poetsen. Maar niet iedereen is daartoe in de mogelijkheid. Daarom biedt de Duizendpoot PWA Heusden-Zolder ook dit jaar weer aan om graven te poetsen. Een grafsteen van maximaal 2 m² kost € 8, is de steen groter dan 2 m² dan wordt dat € 13. Als de grafsteen extra vuil is, komt er € 5 bij. In de prijs zijn de schoonmaakproducten en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid inbegrepen.
Aanvragen moeten voor vrijdag 20 oktober gebeuren bij De Duizendpoot PWA Heusden-Zolder vzw, Kerkenblookstraat 9, tel. 011 28 68 90.

op-bezoek-bij-een-oude-adelijke-familie

Op bezoek bij een oude adelijke familie

Volgende zondag heeft op en rond kasteel Vogelsanck Kucuna plaats, dat wordt een totaalevent waarbij je het kasteel en het domein uitzonderlijk kunt verkennen. Daarvoor zijn er rondleidingen, een rondrit met paard en koets, boottochtjes op de slotgracht, helikoptervluchten, een offroadparcours van ProMove, ... Op een Art Market tonen kunstenaars hun werk en strijken antiquairs neer. De komende dagen meer details.

Maar wist je dat de (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-83

Vanavond gezien

Het spel van zon en wolken zorgde om 19u32 voor een ongelooflijk mooie 'sunset'. (foto Marcel Gybels)

gewonde-bij-botsing-in-vogelsancklaan

Gewonde bij botsing in Vogelsancklaan

Op de Vogelsancklaan zijn kort voor half één vanmiddag een auto en een vrachtwagen gebotst. Bij die aanrijding raakte in de auto een persoon gewond.

het-weer-hoge-neerslagkansen-2

Het weer: hoge neerslagkansen!

In een noordwestelijke luchtstroming wordt koele, onstabiele lucht van polaire oorsprong naar onze streken gestuurd. Er staat dan ook koel en wisselvallig weer op het programma. Op de lange termijn is er weinig verandering te verwachten, al wordt de aangevoerde lucht een tikkeltje zachter en zijn er enkele droge dagen in het verschiet.  
Vandaag domineren wolken het weerbeeld, maar er zijn af en toe ook enkele schuchtere opklaringen. Het blijft overwegend droog en de maxima komen uit op 16 (…) Lees het hele bericht

gwendolyn-rutten-overlegt-met-lokale-open-vld

Gwendolyn Rutten overlegt met lokale Open VLD

Op Terlaemen vond vandaag een overleg plaats tussen Open VLD Heusden-Zolder - met voorzitter Bert Houbrechts en lijsttrekker Ben Vandebergh - en nationaal Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Na een rondleiding op het circuit luisterde Rutten naar de plannen van Open Heusden-Zolder. Ze gaf haar zegen aan de nieuwe lokale naam, de lijsttrekker en lijstduwer. Ze zou in de nabije toekomst Heusden-Zolder nog eens bezoeken.

rijvaardigheidscursus-blijkt-nuttig-op-de-weg

Rijvaardigheidscursus blijkt nuttig op de weg

Touring, ProMove en Bosch hebben vanmiddag samen een persconferentie gegeven bij het rijvaardigheidscentrum op Circuit Zolder over rijhulpsystemen. Zo kwam een testpubliek van jonge en minder jonge automobilisten een cursus volgen. Ze konden ook verschillende nieuwe rijhulpsystemen testen zoals de electronische stabiliteitscontrole. Met 230 verkeersdoden in de eerste helft van 2017 ogen de statistieken misschien wel goed, maar er zijn jaarlijks ook meer dan 50.000 gewonden. Aanpassing van het (…) Lees het hele bericht

dorpsraad-bolderberg-in-alle-staten-over-rup-bovy

Dorpsraad Bolderberg in alle staten over RUP Bovy

Dorpsraad Bolderberg is in alle staten over de definitieve vaststelling van het RUP Bovy. Weliswaar is de 'toren van 4 verdiepingen' op het domein van de baan, maar er zijn nog twee grote knelpunten voor de dorpsraad. Enerzijds het feit dat de resterende open ruimte langs het plein kan dichtgebouwd worden en zo alle evenementen worden gehypothekeerd. Anderzijds dat op de hoek van Sint-Jobstraat en Galgeneinde - de site van Villa Mozart - tot 4 hoog zou mogen gebouwd worden.
Lees het hele bericht

verkeer-vlotter-door-politietoezicht

Verkeer vlotter door politietoezicht

Ook vanochtend was het weer druk op de kruising van de Schootstraat en Zolderseweg, maar het verkeer verliep nu heel wat meer gedisciplineerd. De politie had deze keer een ploeg ter plaatse gestuurd.(foto Marcel Gybels)

aanpak-everzwijnen-wordt-voortgezet

Aanpak everzwijnen wordt voortgezet

Limburgs Landschap blijft de inspanningen voortzetten om everzwijnen te vangen of te schieten. Er staat nog altijd een vangkooi en ook het uitkijktorentje op Lindeman is elke avond bemand om de everzwijnen te spotten. Sinds de maatregelen van kracht zijn, zijn er twee everzwijnen doodgeschoten. Volgens Limburgs Landschap zijn er de afgelopen dagen minder dieren opgemerkt. De natuurvereniging gaat opnieuw rond de tafel zitten met burgemeester Mario Borremans.

toch-openbare-zitting-over-doodslag-in-dennenweg

Toch openbare zitting over doodslag in Dennenweg

Er komt dan toch een openbare terechtzitting waarbij de 47-jarige man uit Houthalen-Helchteren zich moet verantwoorden voor het doodslaan van een thuisverpleegster en het verwonden van twee andere vrouwen in de Dennenweg, in februari vorig jaar. De uitspraak is vandaag achter gesloten deuren gedaan. Het openbaar ministerie wil de man laten interneren. Zijn advocaat is het daarmee eens, maar de slachtoffers niet. In het totaal hebben zich 17 personen burgerlijke partij gesteld, de man (…) Lees het hele bericht

davidsfonds-serveert-zijn-cultuurmenu

Davidsfonds serveert zijn cultuurmenu

Het Davidsfonds Heusden-Zolder ontving vanavond in Muze zijn leden en geïnteresseerden met een drankje op 'Vers Geperst'. Dat is de lancering van het nieuwe seizoen waar het Davidsfonds zijn cultuuraanbod etaleert, letterlijk. Tafels, rijkelijk gevuld met boeken over uiteenlopende onderwerpen, illustreerden dat het tijdperk van het gedrukte woord nog niet voorbij is. Klassieke CD's konden beluisterd worden, of wie wilde kon intekenen voor interessante uitstappen of boeiende concerten Het bestuur heeft in ieder geval zijn handen vol tot aan de zomer.

werken-zorgen-voor-verkeersproblemen

Werken zorgen voor verkeersproblemen

De werkzaamheden in de Stationsstraat en de omleiding zorgen in de spits voor lange files op de Zolderseweg en een chaos op het kruispunt met de Schootstraat. (foto's Marcel Gybels)

vannacht-krijgt-verkeer-rijstrook-bij

Vannacht krijgt verkeer rijstrook bij

De komende nachten zullen het Agentschap Wegen en Verkeer en NV De Vlaamse Waterweg de verkeerssituatie op de E314 ter hoogte van de brug over het Albertkanaal in Heusden-Zolder wijzigen. Bij de werken ontstonden meer files dan verwacht en daarbij zijn heel wat ongevallen gebeurd, vooral in de richting naar Lummen. Op dit moment zijn er 3 rijstroken richting Nederland, maar slechts 2 richting Lummen.

Na de aanpassingen zullen ook in deze richting 3 rijstroken beschikbaar zijn (…) Lees het hele bericht

weer-overtreders-aan-scholen

Weer overtreders aan scholen

In het kader van het schooltoezicht ging de politie langs aan enkele Zolderse scholen. In het Beekbeemdenhof werden 5 parkeerovertreders betrapt. Aan basisschool 't Molenholleke parkeerde een ouder onterecht op een parkeerplaats voor personen met een beperking. Hij kon bovendien geen rijbewijs of identiteitskaart voorleggen.

bijna-6500-euro-verkeersbelasting-geind

Bijna 6500 euro verkeersbelasting geïnd

Samen met de Vlaamse belastingdienst (VlaBel) speurde de politie op twee plaatsen naar bestuurders die hun verkeersbelasting niet hadden betaald of niet met hun autopapieren in orde waren. 684 wagens passeerden de nummerplaatherkenner. 21 bestuurders hadden achterstallige verkeersbelasting voor een totaal bedrag van € 6459. Eén wagen is in beslag genomen en getakeld omdat de eigenaar zijn schuld van € 1001 niet onmiddellijk kon betalen. De politie stelde voorts (…) Lees het hele bericht

honderdduizenden-op-straat-in-barcelona

Honderdduizenden op straat in Barcelona

Waar het in Barcelona en Catalonië allemaal gaat eindigen is niet duidelijk. Vandaag is er een algemene staking, er rijden geen taxi's, treinen en metro rijden op minimumbezetting. Sommige mensen raken niet tot op de luchthaven. De universiteit is al 10 dagen bezet door de studenten. Yvo Aerts is vanop de eerste lijn getuige hoe zich op het Universiteitsplein honderdduizenden mensen verzamelen voor een betoging.

werken-in-stationsstraat-zijn-uitgebreid

Werken in Stationsstraat zijn uitgebreid

Zoals eerder gemeld wordt in 9 straten in Heusden-Zolder dezer dagen de asfaltlaag vernieuwd. Eerst wordt de bestaande bovenlaag weggefreesd en vervolgens wordt een nieuwe laag gelegd. Doorgaans duren de werken maar enkele dagen, overal zijn omleidingen voorzien. Voor de Stationsstraat was eerst voorzien dat een deel van de straat zou vernieuwd worden, nu is besloten om de hele straat aan te pakken. Daar zijn momenteel de freeswerken aan de gang. Infrabel maakt van de gelegenheid (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-3-oktober-2017

Vandaag gezien

Onder houtstapels, losse tegels of vochtige buitenomgevingen in het algemeen kun je al eens een oorworm tegenkomen. Wist je trouwens dat er zowat 1800 soorten bestaan? Ondanks alle verhalen doen ze geen kwaad, ze kunnen je hooguit even knijpen met hun scharen. Overigens hebben ze deze diertjes een naam gegeven die van geen kanten klopt: ze kruipen niet in je oor en het zijn geen wormen. (foto Marcel Gybels)

uci-label-is-nog-maar-een-begin

UCI-label is nog maar een begin

Het is nog niet duidelijk wat er met de trofee zal gebeuren die Heusden-Zolder van de UCI kreeg, de zogenaamde UCI Bike City Label. Wellicht krijgt die voorlopig een plaats in het gemeentehuis; burgemeester Mario Borremans en schepen Peter Tielens dromen ervan om hem later een definitieve plaats in de wielerpiste te kunnen geven. Op dit ogenblik zijn er wereldwijd 8 steden en gemeenten die het label dragen.

Doordat de gemeente het label mag gebruiken op alle (…) Lees het hele bericht

werkloosheid-daalt-weer-trager

Werkloosheid daalt weer trager

Heusden-Zolder telde eind september 1102 werklozen, dat zjn er amper 5 minder dan op hetzelfde moment vorig jaar of een daling met 0,5 %. In vergelijking met vorige maand zijn er 44 werklozen minder. We zitten nu op een werkloosheidsgraad van 7,6 %, ter vergelijking in Limburg en Vlaanderen is dat 7,1 %. Er zitten 557 mannen zonder werk en 545 vrouwen. In een jaar tijd zien we het aantal jonge werklozen sterk verminderen, maar nemen wel de langdurig werklozen toe.

zedde-ge-ooch-ne-zwadderjer

Zèdde gè ooch ne zwadderjèr?

Djè mins kan nogal zwadderen, en inne zomer wjêrd ter ooch huul wa afgezwadderd. Dat je ongetwijfeld als gehoord. Iemand die veel of lang kan drinken is een zwadderjèr, je kunt dan zelfs veel drinken zonder dorst te hebben. En neen, het hoeft niet altijd alcohol te zijn, 't kan net zo goed water zijn want ook van kinderen zeggen ze het. Maar als je veel alcohol zwaddert, dan zedder 's anerdaags giene mins.

dries-vanthoor-naar-duitsland-en-azie

Dries Vanthoor naar Duitsland en Azië

Voor Dries Vanthoor zit het race-seizoen er nog niet op, maar wel de Blancpain GT Series, die zoals bekend uit vijf sprints en vijf uithoudingsraces bestaat. En laat de laatste race - een uithouding over 3 uur - nu net in Barcelona hebben plaatsgevonden. Samen met ploegmaats Stevens en Fässler reed hij opnieuw de snelste tijd in de prekwalificaties. Maar helaas doordat het stuurinrichting het begaf, moesten ze in de race opgeven, terwijl ze aan de leiding reden. Toch legt de jongste Vanthoor zijn helm daarmee nog niet in de kast. Hij gaat deze maand nog aan de slag in de Duitse VLN en de Aziatische GT3.

dieven-weg-met-laptops-uit-school

Dieven weg met laptops uit school

Afgelopen weekend is ingebroken in de school in de Brugstraat. Daar zijn de lagere school De Brug en kleuterschool De Toverfluit gevestigd. De inbrekers gingen aan de haal met laptops. De diefstal werd vanmorgen door het personeel vastgesteld.

straatracer-zonder-rijbewijs

Straatracer zonder rijbewijs

In de wijk Onder de Poort onderschepte de politie een auto met 5 inzittenden. De jonge bestuurder terroriseerde de wijk met zijn roekeloos rijgedrag en bracht onder meer de kinderen rond het speelplein in gevaar. De straatracer, die met de wagen van zijn broer reed kon geen rijbewijs tonen ... hij had er geen. De politie nam de auto in beslag en lieten hem takelen. Tijdens de opbouw van de braderie liet de politie 4 wagens takelen die het parkeerverbod hadden genegeerd.

talen-leren-door-films-te-bekijken

Talen leren door films te bekijken

Elan Languages, het bedrijf op het Marktplein dat gespecialiseerd is in taaldiensten voor bedrijven, werkt al langer samen met The Roxy Theatre, onder meer met de ElaN Filmavonden. Maar omdat het bekijken van films een leuke en efficiënte manier is om vreemde talen bij te schaven, lanceert het nu ook de ‘Subtitles Club’. "Vanaf 6 (…) Lees het hele bericht

boekt-verslaat-olympia

Boekt verslaat Olympia

In het petanque is de nieuwe competitie gestart. In de Vlaamse competitie versloeg PC Boekt Olympia met 5-4. In eerste provinciale won De Berk A van Olympia A met 8-1. In tweede provinciale speelden Olympia C en Olympia B tegen elkaar, de B-ploeg won met 3-6.

wijncommanderij-zoekt-nieuwe-leden

Wijncommanderij zoekt nieuwe leden

De Wijncommanderij Vogelsanck is op zoek naar nieuwe leden die willen leren over wijnen of hun liefde voor de wijn willen delen. De wijncommanderij is in 1989 opgericht na een cursus wijnproeven. Ze brengt wijnliefhebbers uit Heusden-Zolder en omstreken samen die gepassioneerd zijn door wijn uit alle streken van de wereld, op basis van alle druiven die een noemenswaardige wijn opleveren, en in zeer uiteenlopende prijsklassen. (…) Lees het hele bericht

file-door-ongeval-op-e-314

File door ongeval op E 314

Wie vanochtend vroeg richting Brussel vertrekt, moet rekening houden met verkeersproblemen op de E 314. Ter hoogte van Circuit Zolder is omstreeks 6u15 een ongeval gebeurd op de linkerrijstrook. Dat zorgt uiteraard voor verkeershinder en na een tiental minuten was de file al opgelopen tot oprit Heusden-Zolder. UPDATE Om 7 uur was de wachttijd op de snelweg al tot 1 uur opgelopen, de file staat tot Park Midden-Limburg. UPDATE Na de opruiming kwam het verkeer vanaf 8 uur langzaam op gang.

een-avondje-met-jazz-standards

Een avondje met jazz-standards

Na een druk weekend liep het Muzecafé weer vol voor een jazzavond met Lieven Cambré (altsax), Martijn Vanbuel (contrabas), Tim Finoulst (gitaar) en Gert-jan Dreessen (drums). 't Werd een avond vol standards maar het jazzgebeuren op de eerste zondag van de maand blijft goed standhouden. (foto's Ria De Clerck)

tante-els-viert-87ste-verjaardag-tussen-spelertjes

Tante Els viert 87ste verjaardag tussen spelertjes

Els Corthouts, in Bolderberg gekend als Tante Els, is sponsor van de jeugdspelers van KFC Bolderberg. En dus kwam ze haar 87ste verjaardag vieren tussen de U10. En als Els naar het voetbal of volleybal gaat, wil ze de gepaste sjaal dragen. Daarom kreeg ze een mooi nieuw exemplaar, maar ook cadeautjes van de trainer en kussen van de spelertjes. (foto Francis Holsteyns)

wachten-op-de-uitslag-die-iedereen-kent

Wachten op de uitslag die iedereen kent

Het is nog wachten op de uitslag van het referendum in Catalonië maar vooral in Barcelona zijn vandaag 761 gewonden geteld door het politiegeweld. Yvo Aerts kon in de vooravond vaststellen hoe het internationale mediacircus zich opstelde om de rest van de avond - en wellicht nacht - verslag uit te brengen. Ondertussen is een groot gecombineerd spandoek gemonteerd op de Placa Catalunya met daarop 'Hallo Republiek, hallo nieuw land, hallo Europa, hallo wereld'. De duiven op de (…) Lees het hele bericht

25-jaar-na-de-sluiting-van-de-laatste-mijn-slot

25 jaar na de sluiting van de laatste mijn (slot)

Een tijd na de sluiting van de mijnen werden de meeste installaties en gebouwen afgebroken, alleen de belangrijkste gebouwen bleven behouden. Spektakulair was onder meer de sloping van de tweede schachtbok. (uit het archief van Eric Lefèbvre)

zolder-c-overtuigt

Zolder C overtuigt

In het basketbal heeft Zolder C deze namiddag in derde provinciale B overtuigend gewonnen van Stevoort D: 78-58. In vierde A verloor Heusden C met 73-64 in Houthalen-Helchteren E. In de B-reeks verloor Zolder Z nipt van As B, 47-50.

perfecte-start-voor-hebad-1g

Perfecte start voor Hebad 1G

Vandaag is de nationale badmintoncompetitie dan toch van start gegaan, met één maand vertraging. Een betwisting van enkele tweedenationalers zorgde immers voor een juridisch steekspel en dus uitstel van de competitiestart Voor Hebad 1G heeft dat geen problemen gegeven want het startte uitstekend. Deze voormiddag versloeg het Pluimplukkers uit Gent met 5-3 winst en met dezelfde cijfers werd namiddag Lebad uit Kortrijk geklopt. 4 op 4 dus. Op 29 oktober staat het volgende tweeluik in Deerlijk op het programma met Waterloo en de uittredende landskampioen BAD79 uit Anderlecht.

spanning-blijft-toenemen-in-barcelona

Spanning blijft toenemen in Barcelona

Terwijl mensen nog aanschuiven aan de stembureaus die nog open zijn, sommige bureaus zijn gewelddadig ingenomen door de guardia civil, neemt de spanning in Barcelona nog altijd toe. Voor buitenlanders - zoals Yvo Aerts dus - is het moeilijk te vatten hoe er gereageerd wordt op de poging tot referendum . De Catalaanse politie (Mossus) is rustig in het straatbeeld aanwezig. Ook de media zijn uiteraard massaal present. Er zijn nu al meer dan 300 gewonden geteld en FC Barcelona speelt straks achter gesloten deuren.

ruime-winst-voor-sk-heusden-06

Ruime winst voor SK Heusden 06

In vierde provinciale A won SK Heusden 06 met 1-4 op het terrein van staartploeg Loksbergen.

puntenverlies-voor-bolderberg

Puntenverlies voor Bolderberg

In derde provinciale A heeft Kaulille de stormram van FC Bolderberg aan banden kunnen leggen, het werd 1-1. Later vandaag verloor KVV Heusden-Zolder met 4-1 bij Kadijk SK.

thuisnederlaag-voor-anadol-2

Thuisnederlaag voor Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol met 2-4 verloren van Grote Heide.

overrompeling-op-de-braderie

Overrompeling op de Braderie

Na een eerder rustige start vanochtend, kende de Braderie deze namiddag een heuse overrompeling. Je kon tussen de attracties door bijna letterlijk over de koppen lopen. Voor de 65ste editie was dan ook een zondagsprogramma met zowat 50 attracties voorzien, waarbij zowel de kinderen aan bod kwamen, als de liefhebbers van muziek, dans, straattheater als de historische Braderierally. De handelaars zullen zich in ieder geval in de handen gewreven hebben. (foto's Ronny Vanthienen)

vck-wint-maar-laat-punt-liggen

VCK wint, maar laat punt liggen

In het volleybal heeft VCK Bolderberg het behoorlijk gedaan op verplaatsing bij BVMB Beerse, met een 2-3 winst. Beerse was een totale onbekende tegen wie Bolderberg nog nooit gespeeld had. En het bleek een niet te onderschatten tegenstander die al meteen de eerste set won. VCK kon dan gelijk komen en voorsprong nemen, maar de thuisploeg vocht zich terug. De beslissende set begon niet zo goed voor Bolderberg, maar toen het terugkwam tot 11-11 lag de weg naar de zege open. Setstanden: 25-21, 23-25, 20-25, 25-23 en 12-15.


de-greeve-verkozen-tot-leukste-winkel-2017

De Greeve verkozen tot leukste winkel 2017

Tijdens de Braderie is vanmiddag Juwelier De Greeve gehuldigd als 'leukste winkel' van Winkelcentrum Cité 2017. Bij de publieksstemming behaalde De Greeve 1 stem meer dan Kruidvat, de winnaar van vorig jaar. Op de derde plaats eindigde kleding- en accessoirewinkel Direct, waarmee twee van de drie podiumplaatsen worden ingenomen door traditionele winkels van de Cité.

Ook nieuwkomer 'natuur- en biowinkel Oliva’ met zitplaatsen scoorde al meteen (…) Lees het hele bericht

niet-overal-in-barcelona-zijn-er-rellen

Niet overal in Barcelona zijn er rellen

Yvo Aerts is nog verder gaan kijken naar het stemgebeuren in Barcelona. Daar zijn ondertussen al meer dan dertig gewonden gevallen bij rellen, maar er zijn ook duidelijk rustiger buurten. Zo staat hier een rij van honderden meters - in de regen - aan te schuiven bij het kiesbureau van Fontana, waar ook een gekende metrohalte ligt. Iedereen wacht rustig zijn beurt af. Ook heel wat oudere mensen willen gaan stemmen. In pamfletten wordt opgeroepen 'stemmen om vrij te zijn'. Hier houdt de guardia civil vanop afstand een oogje in het zeil.

barcelona-in-de-ban-van-referendum

Barcelona in de ban van referendum

De spanning in Barcelona is om te snijden, nu het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid toch doorgaat. Op enkele plaatsen heeft de politie al met rubberkogels geschoten om de menigte uit elkaar te drijven. In andere buurten zoals Gracià liggen de straten er rustig bij en staan de mensen aan te schuiven aan de stemlokalen. Maar overal is het referendum en de roep om een 'Si' aanwezig in het straatbeeld. Dat kan ook Yvo Aerts vaststellen, hij is zopas toegekomen in Barcelona, toevallig een langer geplande trip.

trage-start-voor-rommelmarkt-op-braderie

Trage start voor rommelmarkt op Braderie

Een blik op de weersvoorspellingen leert dat Winkelcentrum Cité erg veel geluk heeft voor de topdag van de 65ste Braderie. Die kwam vanmorgen langzaam op gang met de rommelmarkt die minder standhouders lokt dan enkele jaren geleden. Nochtans presenteren de aanwezige verkopers een uitgebreid en gevarieerd aanbod. De echte koopjesjagers waren er vroeg bij, maar het grotere publiek sijpelde pas in de loop van de voormiddag door. Ondertussen kende de start (…) Lees het hele bericht

de-sound-van-the-band-tot-leven-gewekt

De sound van The Band tot leven gewekt

'Winterland '76' bracht zaterdagavond in Muze 'A tribute to the music of Band' waarin de muzikanten de prachtige songs van 'The Band' opnieuw lieten beleven, maar dan wel in een eigen interpretatie. (foto's Lenscollectief)

vroegere-aldi-wordt-opnieuw-supermarkt

Vroegere Aldi wordt opnieuw supermarkt

De vroegere Aldi aan de Koolmijnlaan krijgt een nieuwe invulling als supermarkt. Erpa gaat er Italiaanse en Turkse specialiteiten aanbieden, maar ook groenten en fruit. Aan de achterzijde, de vroegere Renmans, komt een bakkerij.