Archief augustus 2018

afscheid-van-de-zomermaanden

Afscheid van de zomermaanden

Morgen begint september en dus betekent vanavond het afscheid van de metereologische zomer. Op weersvlak een onvergetelijke vakantie 2018, Jan Leijskens brengt nog even een fotografische ode aan de voorbije maanden.

vakantiegroeten-uit-lanzarote

Vakantiegroeten uit Lanzarote

De familie Vogels-Leyssens vierde de verjaardag van Stefan in Lanzarote. Ze deden de zuidtoer op het vulkaaneiland, met hier Ann en de kleinzonen bij Cabo Verde, een felgroen meer is ontstaan door een reactie van het zoute water op de lava.

iedereen-klaar-voor-de-natuurloop

Iedereen klaar voor de Natuurloop?

Alle atleten worden morgennamiddag in Heusden-Centrum verwacht voor de 34ste Natuurloop van de KWB. De kinderloop vertrekt om 14u30, het gezamenlijk startschot voor de 4,5 en 9 km wordt om 15 uur gegeven. Er is weer een parcours uitgetekend door de Mangelbeekvallei. Inschrijven kan in 't Kuipershof. KWB-leden betalen € 3, anderen € 5.Na aankomst krijgt iedereen een prijs en er is bovendien nog een aanwezigheidstombola.

ongevallen-ontwrichten-verkeer-op-e-314

Ongevallen ontwrichten verkeer op E 314

Twee ongevallen hebben vanavond weer voor grote problemen gezorgd op de E314. Eerst botsten ter hoogte van afrit Terlaemen in de richting van Lummen twee auto's. Het bleef daar bij blikschade, maar al snel ontstond een file tot in Houthalen. Daar merkte een bestuurder te laat dat het verkeer stilstond en hij knalde op drie auto's. Eén bestuurder moest bevrijd worden, twee zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Er was een ware ravage aangericht, waardoor de file groeide tot in Genk, maar vanaf 20 uur raakte het verkeer weer op gang.

gt3-s-en-touringcars-tegen-elkaar

GT3's en touringcars tegen elkaar

Op Circuit Zolder zijn vandaag al straffe bakken aan de slag gegaan: GT3's zoals Audi R8 LMS, Mercedes AMG GT3, Porsches en een unieke Praga 1. Zij zijn hier neergestreken voor het Motorsport XL Race Weekend. Vandaag waren het de kwalificaties, morgen staan heel wat races op het programma zoals de DMV Motorsport Grand Turismo Touring Car Cup en de Dunlop 60 endurance race. Er zijn ook enkele historische klassen. De toegang is gratis. (foto's Kurt Vanvelk)

vakantiegroeten-uit-frankrijk-12

Vakantiegroeten uit Frankrijk

En zo worden foto’s meteen 'retro' ingekaderd in Zuid-Frankrijk stelt Kristof Vanvelk vast. Hij had had wel geen slijpschijf bij om van 'portrait' naar 'landscape' over te schakelen ...

nieuwe-muze-toneeltoren-verrijst

Nieuwe Muze: toneeltoren verrijst

Er wordt hard door gewerkt op de site van de toekomstige Muze. De toneeltoren wordt echt wel herkenbaar, gisteren en vandaag zijn de betonnen wandplaten geplaatst. Later volgt de bekleding. Op zondag 9 september kan iedereen een uitzonderlijk bezoek brengen aan de werf. Er worden gratis rondleidingen gegeven, wel tijdig inschrijven, het aantal plaatsen is beperkt. Hier info en inschrijvingen.

drie-weken-controles-op-schoolverkeer

Drie weken controles op schoolverkeer

Van 3 tot 21 september houdt de politie in heel Limburg weer een thema-actie voor 'Veilig Schoolverkeer'. Dat is al voor de 17de keer. Vooral het begin van het nieuwe schooljaar brengt extra gevaar mee. De kinderen zijn vaak hun speelsheid van de grote vakantie nog niet verleerd en ouders brengen de kinderen naar school en moeten zich dan naar het werk haasten. Ook andere automobilisten moeten na twee rustige maanden weer wennen aan kinderen in het verkeer. In de schoolomgeving controleert de (…) Lees het hele bericht

haalt-patrick-snijers-dit-weekend-de-bk-titel

Haalt Patrick Snijers dit weekend de BK-titel?

Vanavond start in Roeselare de ConXioN Omloop van Vlaanderen, de 7de van de 9 rally’s van het Belgische kampioenschap. Voor het eerst in jaren staat Patrick Snijers met zijn Porsche 997 GT3 nog eens aan de start van deze klassieker, met zijn 59edities de oudste rally op de kalender. Snijers won er al zes keer. Met zijn corijder Davy Thierie kan hij dit weekend de Belgische titel in zijn klasse behalen. Maar eerst moet de race nog gereden worden uiteraard en in en rond Roeselare ligt een snel parcours met gladde klassementsritten. Er is dus veel mogelijk. (foto BRCjobfixers.be)

vakantiegroeten-uit-nederland-7

Vakantiegroeten uit Nederland

Een avondlijk beeld van het het Veluwemeer in Putten, Nederland, van de familie Claes-Cerstelotte.

sp-a-gaat-voor-de-burgemeesterssjerp

SP.a gaat voor de burgemeesterssjerp

De SP.a gaat met ambitie naar de gemeenteraadsverkiezingen en wil de eerste socialistische burgemeester van Heusden-Zolder leveren. Dat is vanmiddag gezegd bij de voorstelling van de lijst. Zoals al bekend was, wordt die aangevoerd door advocaat Eddy Pools (59), die in Boekt onder meer voorzitter van de kerkfabriek en de vrije basisschool is. Met Ineke Vlaminck staat ook een nieuwkomer op plaats 2, zij is trouwens ook partijsecretaris. Door met nieuwe gezichten vooraan uit te pakken, wil de (…) Lees het hele bericht

600-deelnemers-aan-circuitrondleidingen

600 deelnemers aan circuitrondleidingen

De vzw Toerisme Heusden-Zolder heeft de begeleide rondleidingen op Circuit Zolder voor dit seizoen afgesloten. Gisteren waren er 30 bezoekers en dat brengt het totaal voor juli en augustus op 600 deelnemers, uit heel Vlaanderen en daarbuiten. De behoefte aan dit initiatief bewijst zichzelf dus elk jaar opnieuw. (foto Bert Rodiers)

ocmw-moet-alsmaar-minder-vluchtelingen-opvangen

OCMW moet alsmaar minder vluchtelingen opvangen

OCMW-voorzitter Elke Gijbels gaf aan de gemeenteraad uitleg bij de jaarrekening van het OCMW, een mix van positief en zorgelijk nieuws. Zo werd binnen de exploitatie een overschot van meer dan 956.000 euro gerealiseerd. Met de opbrengst van de verkoop van de bejaardenwoningen in de Rodenbachlaan zijn in 2015 en 2016 leningen afgelost en zo moesten in 2017 minder intresten betaald worden. Maar de aankondiging gisteren dat de spilindex is overschreden, betekent dan weer dat ook de leeflonen stijgen. En (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-duitsland-7

Vakantiegroeten uit Duitsland

Zoals elk jaar trok Rosita Vandebroek naar het Zwarte Woud, een wandeling op de Feldberg gaf zelfs de indruk om de hemel tegemoet te gaan.

geheime-zitting-tot-half-twaalf

Geheime zitting tot half twaalf

Zoals bekend zijn de punten die Bruno Buyse en Simonne Janssens-Vanoppen hadden ingediend over het Auditrapport naar de geheime zitting verwezen. En datzelfde gebeurde ook met de rechtspositieregeling van het personeel. Er viel duidelijk heel wat te bespreken en bediscussiëren, want de zitting heeft tot 23u30 geduurd.

gemeente-kan-nu-de-motorclubs-aanpakken

Gemeente kan nu de motorclubs aanpakken

Als zich in de toekomst problemen voordoen rond motorbendes in Heusden-Zolder kan de gemeente de exploitatievergunning van hun clubhuizen intrekken. De gemeenteraad heeft vanavond de politieverordening daarover goedgekeurd, hetzelfde reglement dat ook al verschillende andere gemeenten hebben aangenomen. Alleen het Vlaams Belang onthield zich. Dat was een reactie omdat kort voordien een amendement was geweigerd waarmee de partij het woord motorclubs wilde vervangen door 'vzw' s met lokalen om samen te komen'. Dat ging de anderen te ver.

spelen-met-taal-feestelijk-afgesloten

'Spelen met taal' feestelijk afgesloten

In Het Berenhuis is vandaag het taalbad 'Spelen met Taal' afgesloten. De 12 kinderen die zeven dagen lang samen speelden en Nederlands oefenden, verwelkomden de ouders met drankjes en een mooi versierde berentuin. Daarna werd samen gekookt. Het afscheid was emotioneel.

vakantiegroeten-uit-zuid-tirol-3

Vakantiegroeten uit Zuid-Tirol

De familie Biesmans-Vandael was met vakantie in Zuid-Tirol, op Italiaans grondgebied.

gemeente-wil-groen-hart-in-zolder-centrum

Gemeente wil groen hart in Zolder-Centrum

Het gemeentebestuur heeft een 'groen masterplan' laten maken voor Zolder om het centrum een nieuw elan te geven na het vertrek van Muze. Volgens het schepencollege geeft het masterplan veel aandacht aan sport, onderwijs en gemeenschapsvoorzieningen, en staat de natuur centraal. De zwakke weggebruikers zullen voorrang krijgen, daarom komen er fiets- en wandelpaden in het park rond het Woutershof, een grote overdekte fietsenstalling aan de school en sportzaal. De Lijn krijgt een halte (…) Lees het hele bericht

industriegrond-wordt-nu-toch-verkocht

Industriegrond wordt nu toch verkocht

De verkoop van industriegrond op De Schacht aan de bvba Cirilius voor de nv Schaverij Lenzo, en aan Group Ceyssens, stond opnieuw op de raad, nadat die vorige keer waren weggestemd. Volgens Bruno Buyse (onafh) beantwoordden de punten nog altijd niet aan de eigen regels van de gemeente. Hij had ook moeite met het schattingsverslag. Deze keer trad de rest van de oppositie de meerderheid wel bij, omdat aan hun kritiek was tegemoet gekomen. Bij de verkoop van grond aan Ceyssens drukte Annette (…) Lees het hele bericht

nog-geen-oplossing-voor-everzwijnen-in-zicht

Nog geen oplossing voor everzwijnen in zicht

Elke Gijbels (onafh) vroeg hoe het zat met de bestrijding van de everzwijnenplaag. Burgemeester Mario Borremans heeft daarover deze namiddag samengezeten met jagers van de wildbeheerseenheid, natuurverenigingen en landbouwers. Maar de enige die bevoegd is om extra jachtgebieden te helpen afbakenen - Agentschap Natuur en Bos - liet verstek gaan. Het probleem voor de jagers is blijkbaar dat heel wat gebieden rond de wijk Lindeman, waar het probleem zich het meest manifesteert, niet mogen bejaagd (…) Lees het hele bericht

burgemeester-haalt-zwaar-uit-naar-bruno-buyse

Burgemeester haalt zwaar uit naar Bruno Buyse

Burgemeester Mario Borremans heeft voor de gemeenteraadszitting nog gereageerd op de commotie rond het auditrapport. Volgens hem is de snelle restauratie van het ophaalgebouw tegen goede financiële voorwaarden een succesverhaal, maar dat niet door iedereen wordt gedeeld met als resultaat een klacht bij Audit Vlaanderen. Verder minimaliseert hij de conclusies "We kunnen besluiten dat er vormfouten gemaakt zijn en dat uiteindelijk Audit Vlaanderen ons één aanbeveling heeft (…) Lees het hele bericht

cd-v-fouten-zijn-onbewust-gemaakt

CD&V: 'Fouten zijn onbewust gemaakt'

CD&V Heusden-Zolder heeft ook gereageerd op de perikelen rond het auditrapport. Volgens de partij lag er in 2010 - toen ze mee in de meerderheid zat en de burgemeesterssjerp had - er een grote tijdsdruk op de restauratie van het ophaalgebouw. De facturen voor het (Europees) EFRO-programma moesten immers binnen een tijdspad afgeleverd worden. "De afdeling grondgebiedszaken zag het niet haalbaar om dit project in eigen afdeling te realiseren. Daarom waren bijkomende aanwervingen en externe (…) Lees het hele bericht

audit-rapport-niet-op-openbare-zitting

Audit-rapport niet op openbare zitting

De raad begon al meteen met een incident. Voorzitter Marc Swevers (Open VLD) vroeg aan Tony Beerten (NHZ) die hem tijdens zijn afwezigheid had vervangen, waarom hij de drie ingediende punten van de oppositie zonder meer naar de geheime zitting had verwezen. Volgens Swevers had kunnen bekeken worden om toch een aantal zaken in openbare zitting te behandelen. Hij stelde voor dat ze de punten opnieuw zouden indienen voor een zitting op 13 september en dan zou hij - op eigen risico - de punten op de (…) Lees het hele bericht

bouworde-65-jaar-belangeloze-inzet

Bouworde: 65 jaar belangeloze inzet

In De Bark is vandaag de 65ste verjaardag van Bouworde vzw gevierd. Geen toeval dat het op die locatie gebeurde, want de site in de Kapelstraat was decennialang een centrum van de Bouworde. Voor het ontstaan moeten we terug naar 6 april 1953 toen oprichter pater Werenfried van Straaten (Oostpriesterhulp) met de eerste 100 Vlaamse jongeren naar Münster in West-Duitsland trok om er tijdens de paasvakantie huizen te bouwen voor Duitse vluchtelingen. Na de tweede Wereldoorlog waren miljoenen (…) Lees het hele bericht

zwembad-breit-er-nog-een-weekend-aan

Zwembad breit er nog een weekend aan

Voor de komende dagen zijn de weersvoorspellingen goed. Dus hebben ze bij het openluchtzwembad Terlaemen beslist om niet op 31 augustus te sluiten, maar er nog één weekend bij te doen. Dat betekent dus dat zaterdag 1 en zondag 2 september zwemlustigen en andere genieters welkom zijn van 13 uur tot 18u30.

ophaalgebouw-2-projecten-2-regelingen

Ophaalgebouw: 2 projecten, 2 regelingen

In de aanloop naar de gemeenteraad van vanavond en de mogelijke perikelen daar rond het auditrapport blijven mensen uit partijen en de administratie reageren. Zo zijn er verschillende betrokkenen die het gehanteerde getal van 1,7 miljoen euro als kostprijs van de externe begeleiding in twijfel trekken. Want daarop baseren leden van de vorige en huidige meerderheid zich om de besparing van ruim 1 miljoen naar voor te schuiven. Daarnaast maken ze ook een onderscheid tussen de constructie die is opgezet (…) Lees het hele bericht

roekeloze-brokkenmaker-is-rijbewijs-kwijt

Roekeloze brokkenmaker is rijbewijs kwijt

Een bestuurder die eergisteren op het kruispunt van de Koolmijnlaan met het Sint-Barbaraplein een ongeval veroorzaakte, is voor 15 dagen zijn rijbewijs kwijt. Dat heeft het parket beslist. De bestuurder kwam tegen hoge snelheid aangereden en probeerde een auto te ontwijken die stond te wachten om af te slaan. Daarbij raakte hij een tegenligger en werd vervolgens tegen de stilaande auto gekatapulteerd. Eén vrouw is gewond naar het ziekenhuis gebracht, drie auto' s en het wegdek zijn (…) Lees het hele bericht

rode-lichten-in-bolderberg-worden-genegeerd

Rode lichten in Bolderberg worden genegeerd

Aan de tijdelijke verkeerslichten die opgesteld staan op de Bolderberg voor de werken aan de Kerkstraat-Sint-Jobstraat zijn er geregeld verkeersproblemen. Volgens de politie zijn de lichten wel degelijk op elkaar afgestemd, maar worden de problemen veroorzaakt door ongeduldige bestuurders die het rood negeren. Dat is niet alleen gevaarlijk voor het verkeer, ook voor de arbeiders. Eergisteren zijn in een uur tijd tijd drie overtreders betrapt. Ook de komende dagen en weken zal het toezicht worden voortgezet. Overtreders riskeren een boete boven de 200 euro.

zondag-opendeur-in-de-academie

Zondag opendeur in de academie

Denk je als jongere aan een loopbaan als kunstenaar? Of ben je gewoon graag bezig met allerlei beeldende kunsten? Of wil je als volwassene eindelijk je vroegere dromen waarmaken en schilderen of beeldhouwen? Zondag kun je alleszins gaan kennismaken met het aanbod van de academie voor beeldende kunsten, tussen 14 en 17 uur staan de deuren van alle ateliers open, zowel in kasteel Meylandt als aan Het Heem.

vakantiegroeten-uit-antwerpen

Vakantiegroeten uit Antwerpen

In de Vlaeykensgang in Antwerpen trof Roger Elsen een bijzonder sleutelgat in de deur. Dat is zo ontworpen dat je via trapjes boven het sleutelgat ook in beschonken toestand nog de sleutelopening kon vinden. Al zal dat wellicht ook wel even geduurd hebben.

nog-altijd-veel-vragen-rond-geurhinder-remo

Nog altijd veel vragen rond geurhinder Remo

Deze vakantie zijn bij de politie 8 klachten binnengekomen over geurhinder rond Remo, de meeste kwamen uit Vlierhof of Kolderstraat. Niet altijd kon de politie bij aankomst nog een geurhinder vaststellen of werd de waarnemingsdrempel overschreden. In enkele gevallen was er wel duidelijke geurhinder, en wees alles richting Remo. Op andere momenten stond dat niet vast en is zelfs een andere bron van geurhinder niet uitgesloten. Remo heeft ondertussen een integrale geuraudit besteld: enerzijds zijn per (…) Lees het hele bericht

doorprikt-vertel-gewoon-de-waarheid

DOORPRIKT: Vertel gewoon de waarheid

De aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen verloopt altijd gespannen en er komen dan wel eens vetes aan de oppervlakte of er worden afrekeningen gemaakt. Maar nu kwam er een andere aap uit de mouw: het rapport dat Audit Vlaanderen vlak voor de zomer afleverde. Het gaat over bijkomende vergoedingen voor personeelsleden uit het management die het dossier van het ophaalmachinegebouw begeleidden. Het onderzoek daarover is dit voorjaar gevoerd, na een klacht van ex-schepen Bruno Buyse twee jaar geleden. Dat de (…) Lees het hele bericht

cvo-geeft-technische-opleidingen-in-de-halstraat

CVO geeft technische opleidingen in de Halstraat

Directie en leerkrachten van CVO De Verdieping hebben samen met burgemeester en schepenen de nieuwe ateliers voor technische opleidingen van het CVO in de Halstraat geopend. Het gaat om een nieuwe lesplaats van ruim 1500 m²: twee grote hallen, twee klaslokalen en een cafetaria. Er zijn ook heel wat parkeerplaatsen. In de Halstraat worden voortaan de cursussen metselen, pleisteren, sanitair en loodgieterij, gyproc plaatsen, schilderen en behangen en tegelen gegeven. De nieuwe ateliers kun (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-engeland-1

Vakantiegroeten uit Engeland

Leen Beunens bezocht The Savill Garden in Windsor. En daar hebben ze de afgelopen weken blijkbaar wel extra water mogen sproeien.

zuhal-demir-plukte-aardbeien-bij-rudi-boermans

Zuhal Demir plukte aardbeien bij Rudi Boermans

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) was vandaag te gast bij het fruitbedrijf van Rudi Boermans aan de Oude Baan. De Boerenbond nodigt een aantal politici uit voor een zomerstage op bedrijven om politiek en land- en tuinbouw dichter bij elkaar te brengen. Ze steken er zelf de handen uit de mouwen en bespreken tegelijk een aantal thema's met de bedrijfsleiders. Rudi Boermans en zijn dochter legden de werking van hun bedrijf uit, ze zijn gespecialiseerd in de aardbeienteelt en meer en meer (…) Lees het hele bericht

motorrijder-van-het-fietspad-gehaald

Motorrijder van het fietspad gehaald

De politie haalde een motorrijder (een 125 cc) aan de kant die aan hoge snelheid over het fietspad aan het Sint-Willibrordusplein reed. Op die manier wilde hij het verkeer voorbijrijden dat aanschoof aan de rotonde. Maar ook in de Brugstraat bleef hij over het fietspad rijden aan 80 per uur. Zijn uitleg was dat hij zo sneller door het verkeer kon. Maar de motorrijder reed wel rakelings enkele fietsers voorbij op het fietspad. Daarom werd het parket verwittigd. Hij mocht onmiddellijk zijn rijbewijs (…) Lees het hele bericht

noodnummer-1722-is-geactiveerd-1

Noodnummer 1722 is geactiveerd

Of het allemaal zo erg zal zijn, valt af te wachten, maar het KMI heeft code geel afgekondigd omdat ter een onweerszone vanuit Frankrijk over onze streken komt. En die zou veel regen kunnen meebrengen. Voor Limburg wordt dat pas na de middag verwacht. Maar Binnenlandse Zaken heeft alvast het nummer 1722 geactiveerd voor niet dringende hulpoproepen.

40ste-verjaardag-van-het-folkfestival-slot

40ste verjaardag van het Folkfestival (slot)

In zijn zeven edities zag het Folkfestival een pak artiesten van divers pluimage de revue passeren, letterlijk uit zowat heel de wereld. Daarbij ook grote namen, bij wie het heel wat inspanning (en geld) kostte om hen naar Heusden te krijgen. Zo kon de laatste editie uitpakken met de legendarische Dubliners. Eerder was ook al Melanie de revue gepasseerd. Het waren vooral Bretoenen en Schotten die voor ambiance zorgden, denk maar aan de onvergetelijke Tannahill Weavers. Andere grote (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-28-augustus-2018

Vandaag gezien

Nog genieten van de zon zolang het kan, zal deze zweefvlieg gedacht hebben. (foto Jan Leijskens)

regi-rondt-de-zomer-aan-de-kust-af

Regi rondt de zomer aan de kust af

Op het strand van Oostende brengt Regi vanavond duizenden feestvierders in beweging tijdens het laatste sunsetconcert aan het Q-Beachhouse van deze zomer. Net voordien had Lost Frequencies al voor de 'opwarming' gezorgd. (foto Dimitri Reynders)

vakantiegroeten-uit-frankrijk-11

Vakantiegroeten uit Frankrijk

De familie Schevernels verbleef een aantal dagen in Mers-les-Bains, een prachtig dorpje aan de Franse kust, met grote krijtrotsen.

verkeerschaos-op-de-e314-1

Verkeerschaos op de E314

Wie richting Genk of Maasland moet, doet dat deze namiddag best niet via de E 314. Ter hoogte van Houthalen-Helchteren zijn twee ongevallen gebeurd, in beide richtingen. De snelweg is volledig versperd. Eerst botsten een auto en een vrachtwagen in de richting van Lummen, ze gingen beide door de vangrail. De twee bestuurders raakten licht gewond. Even later botsten drie auto's richting Genk, daar was alleen stoffelijke schade en verkeershinder. UPDATE Kort over 15 uur mocht in beide (…) Lees het hele bericht

boze-reacties-op-behandeling-oppositiepunten

Boze reacties op behandeling oppositiepunten

De N-VA reageert verbolgen op het feit dat de meerderheid heeft beslist om de punten over het audit-rapport in geheime zitting te behandelen. Volgens de N-VA is dat onterecht. "Namen, functies, bedragen dat moet allemaal in geheime zitting. Dat is nogal logisch. Maar het gesprek over de juiste voorbereiding, voldoende informatie en over de principes moet in de openbare zitting gebeuren," dus voorzitter Herwig Hermans. Ook Bruno Buyse (onafh), de indiener van de andere punten over de audit en wijziging van de rechtspositieregeling van het personeel, is niet spreken over de verwijzing naar de geheime zitting.

40ste-verjaardag-van-het-folkfestival-4

40ste verjaardag van het Folkfestival (4)

Het folkfestival mocht dan wel een internationale affiche hebben, ook artiesten en groepen van hier kregen een kans. In de Pastoor Van Mierlolaan op het vrij podium bijvoorbeeld. Daar stonden de Fezoops in de beginjaren, maar enkele jaren later waren ze te zien op het hoofdpodium. Luc Cuppens - zelf altijd met From Us To You aanwezig - en Robrecht Leenders coördineerden het vrij podium. En soms werd het publiek getrakteerd op een optreden van het Trio Leenders. In de Pastoor Van (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-kroatie-7

Vakantiegroeten uit Kroatië

Dit was het panorama van Gert Bex vanop zijn vakantieterras in Radovici nabij het dorpje Šumber in het Kroatische Istrië. Overdag genoten ze er van een stralende zon, 's avonds geregeld van een verfrissende bui.

op-weg-naar-oost-afrika

Op weg naar Oost-Afrika

Het ringen van de trekvogels is weer gestart. Dit is een zeldzame sperwergrasmus, op weg naar Oost-Afrika. Het is nog een vrij jonge vogel, zijn vederkleed is nog niet volwassen. (foto Stefan Was)

over-17-jaar-63-meer-dementie-in-heusden-zolder

Over 17 jaar 63 % meer dementie in Heusden-Zolder

Tussen nu en 2035 zal het aantal mensen met dementie in Vlaanderen gemiddeld met 42,7 % stijgen. Van bijna 132.000 nu naar ruim 188.000 over 17 jaar. De berekeningen zijn gemaakt door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen. In Heusden-Zolder zou het het aantal inwoners met dementie in die periode met 63,1 % stijgen: van 577 naar 941. Het is overigens geen toeval dat de organisaties de cijfers nu bekendmaken. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vragen ze een meer dementievriendelijke samenleving en hopen dat de partijen er in hun programma aandacht aan besteden.

met-z-n-allen-op-de-speelstraat

Met z'n allen op de speelstraat

De Kerkenblook was vandaag speelstraat en dus afgesloten voor het verkeer. De kinderen van buitenschoolse opvang 't Klim-Op-Ke verbroederden er met de kinderen die een taalbad volgen in Het Berenhuis. (foto's Gerlinde Gilissen)

vakantiegroeten-uit-zweden-1

Vakantiegroeten uit Zweden

De familie Frederix-Vanherck trok naar Zweden. In het dorpje Roxenbaden in Östergötland was het zalig genieten van de rust en één van de vele mooie meren die Zweden rijk is.

auditrapport-en-personeel-naar-geheime-zitting

Auditrapport en personeel naar geheime zitting

Simonne Janssens-Vanoppen (N-VA) en Bruno Buyse (onafh) die punten rond het rapport van Audit Vlaanderen hadden ingediend voor de gemeenteraad van donderdag en die in openbare zitting wilden behandelen, krijgen hun zin niet. Ze zijn op de agenda van de geheime zitting geplaatst Ook het voorstel van Bruno Buyse om de E-loonschaal van het personeel af te schaffen, wordt tot zijn verbazing in geheime zitting besproken. Volgens hem verdienen werknemers op het E-niveau amper 150 euro meer dan een (…) Lees het hele bericht

everzwijnen-storten-zich-weer-op-lindeman

Everzwijnen storten zich weer op Lindeman

Afgelopen nacht hebben everzwijnen weer heel wat gras omgewoeld in de wijk Lindeman. Ze sloegen onder meer toe vlakbij La Baracca in de Galgenbergstraat, en ook het hoekje om richting kerk. Verder moesten voortuinen in de Kolderstraat eraan geloven en ook in de Doornstraat en Bermstraat waren ze actief. Ook in de Staintonstraat zijn de zwijnen vannacht actief geweest. (foto's Eric Lefèbvre)

onze-open-ruimte-verdwijnt-snel

Onze open ruimte verdwijnt snel

Natuurpunt heeft vandaag een rapport gepubliceerd over het ruimtebeslag door beton in de Vlaamse gemeenten. Daaruit blijkt dat Heusden-Zolder met 19 % verharding boven het Vlaamse gemiddelde van 14 % zit. Het gaat om woningen, gebouwen, straten en parkings. Heusden-Zolder staat 75ste op 308 Vlaamse gemeenten. Qua ruimtebeslag (voor wonen, werken, mobiliteit en recreatie) wordt 45 % van onze oppervlakte ingenomen (in Vlaanderen 33 %) en daarmee staan we op plaats 70. Nog erger is dat (…) Lees het hele bericht

40ste-verjaardag-van-het-folkfestival-3

40ste verjaardag van het Folkfestival (3)

We schreven het al, het folkfestival van weleer, is in niets te vergelijken met de hedendaagse festivals. Maar alles werd dan ook zelf gedaan door de vrijwilligers: van de opbouw van de tenten, tot het leggen van de elektriciteit, ... Voor de toegangscontrole werden enkele nadars gebruikt, ook daar stonden eigen vrijwilligers, geen security-mensen, geen fouillering, en een stempel op de hand in plaats van een fluobandje. Maar de ambiance en het samenhorigheidsgevoel waren top.

vakantiegroeten-uit-de-states-4

Vakantiegroeten uit de States

Lieze Bielen maakte deze sprookjesachtige foto in Yellowstone Park.

veel-dieren-wachten-op-een-adoptiegezin

Veel dieren wachten op een adoptiegezin

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum heeft dit weekend veel volk over de vloer gekregen voor zijn jaarlijkse opendeurweekend. Gisteren zijn 900 bezoekers geteld, vandaag is de 1000 stevig overschreden. De bezoekers kregen er veel dieren te zien die momenteel worden opgevangen. Heel wat schapen, geiten, hangbuikzwijnen en konijnen. Dit jaar zijn er veel reisduiven binnengebracht waarvoor nog een thuis gezocht wordt. Daarvoor kunnen gegadigden zich altijd bij het VZOC aanmelden. (meer foto's van Michiel Reynders)

een-mooie-verzameling-oldtimers

Een mooie verzameling oldtimers

Boven op de Sterrenwacht op Terlaemen was het vandaag een komen en gaan van de mooiste oldtimers. Roadhouse Classics organiseerde een Show & Shine van oldtimer en classic voertuigen. Daar waren heel wat exclusieve voertuigen te zien, wagens, motoren pick-ups, ... . Daarnaast zorgden optredens voor de sfeer en tussendoor kon je in het nabije museum even terugblikken op de geschiedenis van het circuit. (meer foto's van Ann Jordens)

scandinaven-domineren-gouden-helm

Scandinaven domineren Gouden Helm

Voor de laatste keer dit seizoen konden de speedwayliefhebbers hun hartje nog eens ophalen in het Helzoldstadion. De speedwayclub mocht uit een groot deel van Europa racers verwelkomen die streden om de Gouden Helm. En zoals steeds verkochten ze hun huid weer allemaal duur en werden er vlijmscherpe races afgewerkt. (meer foto's van Stephan Volders)
De uitslagen:
Gouden Helm
1. Mark Beyer (DK)
2. (…) Lees het hele bericht

dries-vanthoor-4de-in-japan-laurens-11de

Dries Vanthoor 4de in Japan, Laurens 11de

Dries Vanthoor, Frédéric Vervisch en de Duitser Christopher Mies zijn in een Audi als vierde geëindigd in de 10 Uren van Suzuka in Japan. De overwinning ging naar Vautier/Engel/Marciello (Fra/Dui/Ita) in een Mercedes. Zij haalden het voor een andere Mercedes en een Audi. Laurens Vanthoor reed in een Porsche 911 met zijn teammaats Estre en Jaminet, ondanks hun sterke tijd in de oefenraces, strandden ze op een elfde plaats.

12-uren-van-zolder-cycling-beslecht-in-de-spurt

12 uren van Zolder cycling beslecht in de spurt

Op Circuit Zolder had dit weekend de 12 hours of Zolder cycling plaats, zeg maar het kleinere broertje van de 24 uur die eerder dit jaar werden gereden. Er namen liefst 176 teams of individuen deel. De winst ging naar SRT Wolfpack dat 125 rondes aflegde, goed voor 500 km. Tweede werd Bikes Claessens Racing Team 1 en derde Crabbé CT Youngsters. Opvallend is dat de overwinning in de spurt betwist werd en de eerste drie op minder dan een seconde van elkaar eindigden ... Ook opvallend: in de (…) Lees het hele bericht

wtc-boekt-op-driedaagse-in-venray

WTC Boekt op driedaagse in Venray

De wielertoeristenclub van Boekt is op driedaagse in het Nederlandse Venray. Het weer zit mee en de sfeer zit er precies ook goed in.

40ste-verjaardag-van-het-folkfestival-2

40ste verjaardag van het Folkfestival (2)

Toen het Folkfestival in 1978 van start ging, groeide het al snel uit tot één van de bekendste festivals van het land. Het was dan ook nog een andere tijd. De fanfare kwam het festival openen. Er was één podium zonder poeha in een gewone feesttent,  een camping met gewone trekkerstentjes en zonder veel luxe, ... Maar de prijzen waren ook navenant. 250 frank voor een weekendticket, zeg maar 6,25 euro. En een pintje kostte 25 frank of 0,62 euro. En de ambiance was er niet minder op.

everzwijnen-ook-op-pad-in-eversel

Everzwijnen ook op pad in Eversel

De everzwijnen zijn nu ook op pad geweest in de bossen van Eversel. Tijdens zijn ochtendwandeling merkte Jos Coels op dat everzwijnen goed waren tekeer gegaan in de buurt van het Speelhuisje, wellicht om zich van een ontbijt te voorzien. Het mag daar nu tot Eversbos omgedoopt worden.

vakantiegroeten-uit-nederland-6

Vakantiegroeten uit Nederland

Tony Vogels bezocht Volendam en genoot daar van de bootjes op het water.

pol-bosmans-vanavond-op-tv-in-de-witte

Pol Bosmans vanavond op tv in De Witte

Vanavond kun je op Eén nog eens 'De Witte van Sichem' bekijken, de film die Robbe De Hert in 1980 maakte naar het gelijknamige boek van Ernest Claes. Het is ondertussen uitgegroeid tot een klassieker onder de Vlaamse films, het verhaal speelt zich af in het Hageland rond 1900. De hoofdrol wordt vertolkt door Eric Clerckx uit Lummen (als de Witte), maar ook Heusdenaar Pol Bosmans speelde mee. Pol had de rol van Fompe, een jongen uit de kliek van de Witte. Fompe is degene die zijn knikkers (…) Lees het hele bericht

vos-aangereden-en-overleden

Vos aangereden en overleden

Vlakbij kasteel Terlaemen is vandaag een vos het slachtoffer geworden van een verkeersongeval. De vos is niet bij iedereen geliefd, zeker niet bij kippenhouders, maar niemand kan ontkennen dat het een prachtig dier blijft. (foto Luc Van Esch)

drukke-editie-van-bolderberg-live

Drukke editie van Bolderberg Live

Bolderberg Live heeft zaterdagavond een sterke editie gekend. Niet alleen verkeerden de weergoden uiteindelijk in een muzikale stemming, er namen ook heel wat horecazaken deel zodat de editie 2018 één van de meeste gevulde affiches bood. Zo nam ook domein Bovy deel met een optreden op de binnenkoer. Wie Bolderberg vanavond te voet of per fiets doorkruiste, hoorde langs alle kanten de muziek, van heel wat genres. En op heel wat terrassen of in horecazaken werd gedanst. (foto's Roger Convents)

nathalie-lemmens-en-tigers-naar-ek

Nathalie Lemmens en Tigers naar EK

Het staat nu vast, de Yellow Tigers mogen naar het EK. Vanavond wonnen de Belgische volleybaldames - met Nathalie Lemmens - in Maribor van Slovenië met 0-3. De thuisploeg moest eraan geloven met 17-25, 16-25 en 23-25. Met vier opeenvolgende zeges zijn onze dames zeker van EK-deelname.

de-opgeknapte-speedwaypiste-is-ingereden

De opgeknapte speedwaypiste is ingereden

Vandaag was het al druk op en rond de speedwaypiste van Helzold. De deelnemers aan de Gouden Helm van morgen kwamen er voor de vrije oefenritten en tussendoor werd er ook gesleuteld aan de motoren. De piste is weer mooie onderhoudsbeurt gekregen van de vrijwilligers van de speedwayclub. Vandaag was het weer nog wisselvallig, voor de morgen zijn de voorspellingen beter. Voormiddag zijn er de officiële trainingen, na de middag de races van de internationalen en de nationalen. (foto's Kurt Vanvelk)

vakantiegroeten-uit-portugal-6

Vakantiegroeten uit Portugal

De familie Elsen genoot van een vakante in het Buddhapark in Quinta dos Loridos in Portugal.

salim-segers-luidt-bolderberg-live-in

Salim Segers luidt Bolderberg Live in

Op genieten van muziek staat geen leeftijd. Dat is deze namiddag nog eens bevestigd bij de start van Bolderberg Live. De spits werd namelijk afgebeten door woonzorgcentrum BoCaSa waar niet alleen een Vlaamse kermis plaatsvond, maar waar Salim Segers het muziekfeest inzette. Salim putte uit zijn eigen repertoire en gekende hits, het talrijk opgekomen publiek wist het te smaken, en zelfs mensen die minder goed te been zijn, probeerden een danspasje te plaatsen. Bolderberg Live werd dus met veel sfeer én zon (…) Lees het hele bericht

nog-altijd-breuken-in-de-waterleiding

Nog altijd breuken in de waterleiding

Of het nog altijd een gevolg is van de recente droogte, is niet duidelijk maar er doen zich de jongste dagen opnieuw verschillende breuken aan de waterleiding voor. Gisteren in de late namiddag moesten de technici van De Watergroep nog maar eens naar de Onze-Lieve-Vrouwstraat voor een herstelling. Gisteravond kort voor middernacht was er dan een grotere breuk in de Ernest Claeslaan. Het water spoot er metershoog. De brandweer ging ter plaatse en nadien kwam ook De Watergroep voor de herstelling zorgen.

jonge-muzikanten-verrassen-bij-ware-vrienden

Jonge muzikanten verrassen bij Ware Vrienden

Bij de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden in Zolder is het de gewoonte om rond deze tijd van het jaar een familiedag te organiseren, waarin de jonge muzikanten centraal staan. De Juniors mogen dan andere muzikanten uitnodigen om mee te komen spelen. Zo waren er verschillende externe muzikanten opgedaagd en zelfs eentje die nog nooit met deze groep had meegedaan. Er werd een hele voormiddag gerepeteerd en na de middag brachten 36 muzikanten - met ook enkele ervaren leden - voor familie en vrienden (…) Lees het hele bericht

het-weer-fris-1

Het weer: Fris!

Noordwestelijke hoogtestromingen transporteren koele en onstabiele lucht naar onze streken. Het weekend wordt fris met vooral zaterdag kans op buien. Na het weekend is het eerder wisselvallig, maar het wordt wel wat zachter. Vandaag wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Er komen buien opzetten, die na de middag kunnen vergezeld worden van een donderslag. Tegen de avond nemen de buien af. De maxima liggen slechts rond 17 graden en er staat een matige wind uit het westen. Morgen is de kans op een bui eerder (…) Lees het hele bericht

ronde-tafel-zolder-steunt-sportfonds-voor-kinderen

Ronde Tafel Zolder steunt sportfonds voor kinderen

Serviceclub De Ronde Tafel van Zolder overhandigde een cheque van 1000 euro aan de Brede School De Terrilling. in Beringen-Mijn. Het geld wordt gestort in een sportfonds zodat kinderen die normaal geen toegang hebben tot sport, wel kunnen gaan sporten. De Brede School De Terrilling zorgt al een paar jaar voor succesvolle naschoolse activiteiten in Beringen-Mijn en werkt nauw samen met de drie basisscholen. En volgens Anna Dieltjens helpt dat fonds heel wat kinderen om hen over de drempel van het inschrijvingsgeld te tillen.

vakantiegroeten-uit-beringen

Vakantiegroeten uit Beringen

Voor ongewone foto's moet je niet altijd ver gaan, zoals blijkt uit deze die Ann Louette nam op de mijnterril van Beringen.

40ste-verjaardag-van-het-folkfestival-1

40ste verjaardag van het Folkfestival (1)

Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat het eerste Jefa Folkfestival in Heusden-Centrum van start ging. Het was het eerste van in het totaal 7 folkfestivals. De eerste vijf waren een organisatie van jeugdhuis Jefa, de laatste 2 van een aparte vzw. Drijvende kracht was André Olyslaegers die met de steun van zijn vrouw Rita en een grote groep vrijwilligers, als 26-jarige een enorme verantwoordelijkheid nam, maar elk jaar weer voor een huzarenstuk zorgde. Honderden bands en artiesten (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-337

De kijk van Richie

Zolang als ze maar tussen de lijntjes kleuren ...

ook-bruno-buyse-rammelt-aan-de-audit-boom

Ook Bruno Buyse rammelt aan de audit-boom

Ook Bruno Buyse heeft een bijkomend punt ingediend voor de gemeenteraad van volgende week in verband met de conclusies van de audit. Buyse zetelt als onafhankelijke maar de communicatie rond zijn punt is vanavond verspreid door de nieuwe beweging 'Meer Heusden-Zolder'. Buyse zegt dat de belangrijkste conclusies van de audit waren dat voor ruim 365.000 euro onrechtmatige kosten zijn uitbetaald aan medewerkers. Er werden volgens hem vaststellingen gedaan op onregelmatigheden in de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-horst

Vakantiegroeten uit Horst

Je moet niet altijd in het verre buitenland op zoek naar prachtige historische gebouwen, zo blijkt uit de inzending van Paulette Huybrechts van het kasteel van Horst, ook bekend als het kasteel van de Rode Ridder. Ook ideaal om aansluitend de fiets- en wandelroutes rond Scherpenheuvel aan te snijden.

meer-heusden-zolder-voor-het-eerst-naar-buiten

'Meer Heusden-Zolder' voor het eerst naar buiten

De burgerbeweging 'Meer Heusden-Zolder' van Jim Broux (ex-N-VA) is vanavond voor het eerst naar buiten getreden. Ze neemt zich voor om positief kritisch te kijken naar beslissingen van de beleidsmakers in onze gemeente en de werking van de gemeente. Meer Heusden-Zolder wil burgers informeren over het beleid en wat er met hun belastingen gebeurt, en adviseren bij problemen, maar ook beleidsbeslissingen analyseren en (…) Lees het hele bericht

everzwijnen-blijven-maar-toeslaan

Everzwijnen blijven maar toeslaan

De everzwijnen zijn de jongste dagen weer erg actief in Berkenbos en dat laat zich voelen. Eerst hebben ze heel wat schade aangericht aan de grasmat op het kerkhof, waar ze zich blijkbaar ondanks alle maatregelen een toegang konden verschaffen. En nu kreeg afgelopen nacht ook de voortuin van Fatih Gündüz in de Minderbroedersstraat ongewenst bezoek. Die ligt er helemaal omgewoeld bij. Ook verschillende buren hebben de zwijnen gehoord. De onrust neemt dan ook toe over het gedrag van de (…) Lees het hele bericht

fusieclub-in-het-zaalvoetbal-heeft-nieuwe-website

Fusieclub in het zaalvoetbal heeft nieuwe website

De gloednieuwe fusieclub in het zaalvoetbal Futsal LL SI Heusden-Zolder heeft een nieuwe website en die is zopas online gegaan. Zoals bekend vormt de club de fusie van Los Leones Lummen en MFC SI Heusden-Zolder en die roots wordt ook duidelijk gemaakt in de titelbalk. Verder moet uiteraard de site nog groeien, maar er komt nieuws op van de eerste ploeg senioren, beloften, dames en jeugd. Op 7 september speelt de eerste ploeg voor de Beker van België en op 14 september start de competitie, mét ambitie.

n-va-eist-klaarheid-over-het-audit-rapport

N-VA eist klaarheid over het audit-rapport

De N-VA wil klaarheid over het rapport van de forensische audit door Audit Vlaanderen en vooral over wat er verder mee gaat gebeuren. Daarom heeft Simonne Janssens-Vanoppen een bijkomend punt voor de gemeenteraad ingediend. Zoals gemeld werd het rapport vorige raad in geheime zitting behandeld. Het was volgens de N-VA eerder een kennisgeving en de raadsleden moesten tekenen voor absolute geheimhouding. Nochtans werden volgens de partij onregelmatigheden vastgesteld bij de gemeenteadministratie (…) Lees het hele bericht

marc-en-co-fietsen-tegen-diabetes-naar-vogezen

Marc en co fietsen tegen diabetes naar Vogezen

Nog 1 week en dan gaan 3 HALT2Diabetes ambassadeurs 'VELOgezen': Ze fietsen naar de Vogezen. Na heel wat voorbereidingen vertrekt Heusdenaar Marc Bosmans samen met Carl Verschelde en Jan Bonne uit Maasmechelen naar Gérardmer. En de opdracht is niet niks: in 5 dagen fietsen ze 500 km en krijgen daarbij 5000 hoogtemeters voor de wielen. Ze willen daarbij HALT2Diabetes, preventie van 'suikerziekte' en de Diabetes Liga onder de aandacht brengen en tegelijk hopen ze zoveel mogelijk (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-zolder

Vakantiegroeten uit Zolder

De familie Vanmechelen verkozen een zomerse avond op het eigen terras in Zolder. Eerlijk gezegd, de komende dagen en weken zouden zulke avondluchten wel eens erg schaars kunnen worden.

volgend-jaar-spitsstroken-tussen-lummen-en-zolder

Volgend jaar spitsstroken tussen Lummen en Zolder

De werken voor de aanleg van een spitsstrook op de E 313 tussen Lummen en Paal zijn zo goed als klaar. Vanaf maandag kan het verkeer in beide richtingen weer vlot doorrijden. En meer, tijdens de spitsuren kan het verkeer een derde rijstrook innemen. Dat is ook goed nieuws voor Heusden-Zolder. Telkens het verkeer nu strop zat op die E 313, en dat was ook voor de hele duur van de werken het geval, zocht het verkeer een uitweg tussen Beringen en de opritten in Boekt, en zaten dus de Beringersteenweg, Graaf de (…) Lees het hele bericht

90-deelnemers-aan-circuit-rondleiding

90 deelnemers aan circuit-rondleiding

Hoewel het einde van de vakantie stilaan in zicht komt, was ook de voorlaatste rondleiding op Circuit Zolder weer een voltreffer. De vzw Toerisme Heusden-Zolder mocht liefst 90 bezoekers verwelkomen, waardoor drie groepen moesten gevormd worden. Ze kwamen uit Diest, Schaffen, Koersel, Hasselt, Leopoldsburg, Zele, Vorselaar, Schulen en ook opnieuw uit Heusden-Zolder zelf. Nog één te gaan. (foto's Bert Rodiers)

elektrische-treinen-door-heusden-zolder

Elektrische treinen door Heusden-Zolder ...

In Hamont-Achel is donderdag de eerste paal gezet van een reeks van 830 die het spoorwegnet tussen Hamont en Mol de komende jaren moeten elektrificeren. En we mogen ook gelijkaardige werken in Heusden-Zolder verwachten want begin volgend jaar start Infrabel met de plaatsing van zulke palen langs de lijn Hasselt-Mol om ook die te elektrificeren. Over een aantal jaren zullen dus ook hier elektrische treinen rijden. Die maken minder lawaai, zijn milieuvriendelijker, sneller, goedkoper voor de spoorwegen (…) Lees het hele bericht

weersverandering-op-komst

Weersverandering op komst

De lucht die zich vanavond boven Zolder, vanuit Heusden bekeken, aandiende, is duidelijk de boodschapper van weersverandering. (foto Karin Cerstelotte)

neos-op-wandel-in-diest

Neos op wandel in Diest

De traditionele augustuswandeling bracht de leden van Neos Heusden-Zolder in Diest. Daar trokken ze langs de Demer en de Schaffense Wal en ze bezochten de Ezeldijkmolen. (foto Trudo Groffi)

feestje-voor-50-jaar-heusdens-volksteater

Feestje voor 50 jaar Heusdens Volksteater

We schreven het al eerder tijdens de opvoering van de revue begin dit jaar: 't Heusdens Volksteater bestaat in 2018 50 jaar. Dat werd niet alleen gevierd met een bijzondere jubileumvoorstelling, Op 16 september volgt nog een feestje in 't Kuipershof. Het begint 's morgen tussen 8 en 13 uur met een ontbijt, iedereen kan reserveren voor een stevig ontbijt (€ 12,50, € 8 kinderen tot 12 jaar, gratis kinderen tot 3 jaar). Om 14 uur begint de opendeur. Tot 19 (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-limburg

Vakantiegroeten uit Limburg

Kyano Schepers op fietsvakantie langs het fietsroutenetwerk in Limburg.

tarzan-en-jane-zit-op-schema-opening-in-oktober

Tarzan en Jane zit op schema, opening in oktober

De buitenkant van binnenspeeltuin Tarzan & Jane heeft zijn vorm ondertussen gekregen, de afgelopen maanden - ook tijdens de bouwvakantie - is er volop doorgewerkt. Nu de ruwbouw er staat kan de binneninrichting en -afwerking worden voortgezet en is ook de buitenaanleg van speelterreinen en dergelijk volop aan de gang. Het staat nu ook vast dat de brasserie BistroBar De Statie zal heten. Gisteren was er een sollicitatiedag voor nieuw personeel, en (…) Lees het hele bericht

wie-draagter-tallonnekes

Wie draagter tallonnekes?

Vreuger droege jong vroolie gjêre tallonschoen of tallonnekes, tegenwoordig motte ze doa zelfs nemie jonk veur zèn. Elegante schoenen op hakken zijn niet alleen in de herinnering van Eric Lefèbvre nog populair.

yellow-tigers-blijven-op-ek-koers

Yellow Tigers blijven op EK-koers

De Yellow Tigers zijn bijna zeker van deelname van het EK. De nationale vrouwenvolleybalploeg - met Nathalie Lemmens - won ook haar derde kwalificatiewedstrijd. Al was de partij tegen Slovenië de moeilijkste van de drie. Het werd 3-0 met als setstanden 25-23, 25-16 en 25-21. De tigers staan aan de leiding in hun groep. Zaterdag spelen ze in Maribor opnieuw tegen Slovenië.

vakantiegroeten-uit-duitsland-6

Vakantiegroeten uit Duitsland

Bernadette Kwanten maakte dit avondlijk beeld van een molen in Duisburg, Duitsland.

leerlingen-starten-in-nieuwe-klassen-in-brugstraat

Leerlingen starten in nieuwe klassen in Brugstraat

Op 3 september opent het nieuwe schooljaar, voor kleuters van De Toverfluit en leerlingen van lagere school De Brug is het een extra grote vernieuwing want in de gebouwen aan de Brugstraat is het voorbije jaar hard gewerkt. Daar was immers veel ruimte vrijgekomen na de verhuizing van het college. Eén deel daarvan is ondertussen door Basiseducatie ingenomen, maar een ander belangrijk deel is tot lagere school voor De Brug omgevormd. Er is meer dan een jaar aan gewerkt: van (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-oostenrijk-11

Vakantiegroeten uit Oostenrijk

Ruben en Greet Kennes-Webers waren op vakantie in het Oostenrijkse Kirchberg en kiekten daar zoon Jasper die op de top van de wereld lijkt te zitten. In werkelijkheid zat hij in Ellmau, in Ellmi Zauberwelt.

tweede-taalbad-in-het-berenhuis-is-gestart

Tweede taalbad in Het Berenhuis is gestart

In Het Berenhuis is het tweede taalbad van de zomer vandaag gestart. Kort voor het schoolbegin komen 16 kinderen zeven dagen lang spelen, fantaseren, plezier maken en Nederlands oefenen. Vandaag werd alvast goed ingezet met waterspelen en een uitje naar de speeltuin. Morgen maken ze een treinuitstap.

het-was-dorstig-in-zolder

Het was dorstig in Zolder

Toegegeven, het is de afgelopen tijd dorstig weer geweest. Maar hebben ze in Zolder echt zoveel gedronken? Of blijven de glasophalers achter. (foto Jean Davidts)

strenge-straffen-gevraagd-voor-overvallers

Strenge straffen gevraagd voor overvallers

Voor de strafrechter in Hasselt zijn vandaag vier drugsverslaafden verschenen die op half juni een overval pleegden op dagbladhandel Miranda in de Meylandtlaan en een nachtwinkel aan de Diestersteenweg in Kermt. Het gaat onder meer om een man uit Lummen die - ondanks zijn elektronisch toezicht - zijn appartement ter beschikking stelde aan drugsgebruikers uit Hasselt, Beringen en Houthalen-Helchteren. Ze moesten hun drugsschulden betalen en daarom gaf de Lummenaar hen een alarmpistool en (…) Lees het hele bericht

zaterdag-gaat-heel-bolderberg-live

Zaterdag gaat heel Bolderberg live

Nu zaterdag zal er in Bolderberg uit alle deuren van horecazaken of vanop de terrassen muziek klinken tijdens de editie 2018 van Bolderberg Live. Sommige acts beginnen al na de middag zoals de kinderanimatie in 't Bolleke (14 uur), de Vlaamse kermis en het optreden van Salim Seghers in BoCaSa (15 uur). Voor de rest is er een druk programma met optredens om 20 uur, tenzij anders vermeld: 't Bolderke: Ron Beatle (18 uur) en Silk Stalkings (22 uur), La Passione: Just the Two of Us en Marco Polo (…) Lees het hele bericht

zondag-speedwayraces-voor-de-gouden-helm

Zondag speedwayraces voor de Gouden Helm

Zondag organiseert SpeedwayClub Helzold het laatste event van het seizoen maar met de Gouden Helm is dat tegelijk ook een topper. Naast de internationale Gouden Helm klasse zullen ook de nationalen en 125 cc jeugdrijders strijden in een internationale bezetting. Voor het eerst komen ook de Gouden Helm winnaars van de voorbije twee edities aan de start: de Brit Max Clegg en de Noor Lasse Fredriksen. Maar ze krijgen tegenstand van de snelle Tsjechen Roman Cejka en Michal Dudek. Speedwayland (…) Lees het hele bericht

vanmorgen-gezien-3

Vanmorgen gezien

Peter Swinnen is een dagelijkse fietser, hij fietst onder meer van Viversel naar zijn werk in Kleine-Brogel. En dan krijg je al eens iets te zien, wat je mist vanuit de auto. Zo zag hij vanmorgen vroeg op het kolenspoor nabij Helzold een vos. En even later kwam hij in Wolfsdal nabij Lindeman dit schaap tegen. Mogelijk ontsnapt aan het Offerfeest? Een wolf heeft zich voorlopig nog niet getoond, zelfs niet in het Wolfsdal.

vakantiegroeten-uit-denemarken-3

Vakantiegroeten uit Denemarken

Mirthe, Tsane en Lander Schillebeeks genoten met hun bodyboard van de golven in Klitmøller en Nørre Vorupør in Noord-Jutland, in Denemarken.

dorpsraad-heusden-start-al-nieuwe-werkjaar

Dorpsraad Heusden start al nieuwe werkjaar

De dorpsraad van Heusden opende vanavond vervroegd zijn nieuwe werkjaar met de traditionele barbecue. De leden zaten op hete kolen want er is veel werk aan de winkel: dorpstuintjes, het Stille Weegenproject en de Dag van de Trage Wegen en fietsenvanHtotZ. Daarnaast staan een nieuwe ledenwerving en een reorganisatie op stapel.

op-naar-de-voetbalcompetitie-sk-heusden-06

Op naar de voetbalcompetitie: SK Heusden 06

SK Heusden 06 legt momenteel de laatste hand aan de voorbereiding voor de competitie in vierde provinciale. Daarvoor kan de club een beroep doen op een vrij ruime kern: Jordens Kobe, Cops Vincent, Mimon Buyemaa Mohammed, Saenen Tibo, Luijten Mart, Karakan Cem, Eykens Max, Yavuz Cem, Vogels Frederik, Engelen Evert, Eyckens Gert-Jan, Surinx Kevin, Imzri Ayoub, Schroyen Jonas, Mignolet Tom, Filippone Emanuele, Quintens Landert-Jan, Diliën Daniel, Mateos Mendoza Michael, Vermeyen Pieter, Kharra Rachid, (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-rhodos-2

Vakantiegroeten uit Rhodos

De familie Boelanders-Vogels, op verkenning in Rhodos, moest een stevig klimmetje overwinnen, maar werd daarvoor beloond met dit uitzicht.

diamanten-bruiloft-van-mariette-en-jef

Diamanten bruiloft van Mariette en Jef

Mariette Lambrechts (82) en Jef Balette (84) vierden hun 60ste huwelijksverjaardag, diamant dus. Samen hebben ze vier kinderen, negen kleinkinderen en binnenkort drie achterkleinkinderen. Mariette was naaister en huishoudster. Nu nog is ze actief als vrijwilligster in het dagcentrum 'De Brug'. Jef was onderwijzer en vele jaren trainer bij Heusden SK. Nu houdt hij zich bezig met wandelen en fietsen en ... veel voetbal kijken op tv of wat had je gedacht?

drukke-filmdagen-voor-de-boeg

Drukke filmdagen voor de boeg

Nu de zomervakantie stilaan naar haar einde sluipt, beginnen ze The Roxy Theatre de filmliefhebbers weer extra te verwennen. Vanavond om 20u30 tijdens de Men's Movie Night - vrouwen niet toegelaten - wordt in avant-première 'Lukas' vertoond, de nieuwste film met Jean-Claude Vandamme waarin ook Kevin Janssens en Sam Louwyck meespelen. Maandag 27 augustus wordt het zomerseizoen afgesloten met drie toppers die de (…) Lees het hele bericht

lijnbus-en-auto-botsen

Lijnbus en auto botsen

Aan de rotonde op de Zolderse Voort zijn in vooravond een bus van De Lijn en een auto gebotst. Er vielen geen gewonden, er was alleen materiële schade. De aanrijding veroorzaakte eerst een file, tot de politie ter plaatse kwam en de voertuigen langs de kant gingen. (foto Tony Lespoix)

zaterdag-en-zondag-opendeur-in-vzoc

Zaterdag en zondag opendeur in VZOC

Het laatste weekend van augustus zet het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in de Strabroekweg traditiegetrouw de deuren open. Er zijn veel dieren te zien: geiten en schapen, paarden, hoenders, konijnen, knaagdieren, allerlei vogels, ... Nog nooit is het VZOC zo vaak voor inbeslagnames opgeroepen als de jongste maanden. Vaak ging het om drie oproepen per dag, tot in de verste uithoeken van Vlaanderen. Daardoor zitten er ook erg veel dieren in het opvangcentrum. Trouwens herinner je je nog de (…) Lees het hele bericht

gemeente-draait-op-voor-vervuiling-statie-terrein

Gemeente draait op voor vervuiling Statie-terrein

Bij de aanleg van de binnenspeeltuin aan de Michel Scheperslaan is de gemeente Heusden-Zolder nog in de kosten gevallen. Immers, tijdens de grondwerken werd ontdekt dat er nog een stookolietank in de grond zat. Die had - volgens de wet - binnen de 36 maanden nadat ze niet meer gebruikt werd - moeten gereinigd en verwijderd of opgevuld worden. Maar Statiesport VV had dat niet gedaan. En dus moest de gemeente Heusden-Zolder als eigenaar van het terrein ervoor opdraaien. Tot overmaat van ramp (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-frankrijk-10

Vakantiegroeten uit Frankrijk

De vakantiegroeten van Chris Deelkens komen uit Morzine, in de Franse Savoie.

vakantiegroeten-uit-turkije-17

Vakantiegroeten uit Turkije

In de regio rond Kusadasi heeft deze familie de schapen gekocht voor het Offerfeest en keert tevreden huiswaarts om daar het feest verder voor te bereiden. (foto Gilbert Vanutte)

op-naar-de-voetbalcompetitie-kvv-heusden-zolder

Op naar de voetbalcompetitie: KVV Heusden-Zolder

Bij KVV Heusden-Zolder kijken ze uit naar de start van de voetbalcompetitie in derde provinciale. De club was al tijdig klaar met haar versterkingen en pakte ook al eerder uit met een nieuwe website. En nu dus ook met de ploegfoto.

vakantiegroeten-uit-de-states-3

vakantiegroeten uit de States

De familie Bielen-Bielen maakte een roadtrip door de Verenigde Staten en bezocht onder meer het Arches National Park. Dat is beroemd om zijn indrukwekkende rotsformaties en natuurlijke bogen waaronder deze in 'The Windows section'.

verkiezingsdebat-over-toekomst-zolder-centrum

Verkiezingsdebat over toekomst Zolder-Centrum

Op woensdag 19 september organiseert de dorpsraad van Zolder een verkiezingsdebat. Centraal thema is 'Zolder-centrum, centrum in Heusden-Zolder'. Alle politieke partijen worden uitgenodigd om hun licht te laten schijnen op thema's als ruimte voor: leefbare dorpen, handel en diensten, verkeer, openbare gebouwen, jeugd en recreatie, sport in eigen dorp, lokale culturele activiteiten, aangepast woonbeleid, het verleden, de natuur, ... Het debat heeft plaats in de balzaal van CC Muze en begint om 19 uur. De toegangsprijs bedraagt 2 euro.

tweede-editie-kucuna-mikt-nog-hoger

Tweede editie Kucuna mikt nog hoger

In kasteel Vogelsanck is vanmiddag de tweede editie van KUCUNA voorgesteld. In het weekend van 6 en 7 oktober worden de kasteeldeuren opnieuw geopend voor het grote publiek. De massale opkomst van vorig jaar overtuigden de baron en barones de Villenfagne de Vogelsanck om samen met hun zoon en coördinator Evrard uit te pakken met een tweede editie die nog hoger mikt. Het zou wel om de laatste editie gaan. Bezoekers ontdekken in groepjes (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-noorwegen-3

Vakantiegroeten uit Noorwegen

Om wat af te koelen na de voorbije weken, een ijzige foto van Lutgart Aerts uit Noorwegen.

win-een-smartphone-of-etentjes-met-je-vakantiefoto

Win een smartphone of etentjes met je vakantiefoto

We hebben in deze vakantie nog twee weken te gaan. En dus steken we een tandje bij in onze vakantiefotowedstrijd. We gaan er dus meer dan één per dag publiceren, want ze komen hier erg talrijk binnengestroomd uit alle uithoeken. En het kan de moeite lonen. De hoofdprijs is een Sony smartphone van Auva, maar verder is er ook nog een verrassingspakket te winnen, een exclusief ontbijt in de retrocaravan van El Parachutero en vijf steengrillmenu's voor twee in Den Lavaar. Het moeten liggende foto's zijn, van goede kwaliteit die nergens anders verschenen zijn. Sturen naar redactie[!]heusden-zolder.eu en vergeet vooral je naam en adres niet.

vlaamse-subsidies-voor-het-berkenheim

Vlaamse subsidies voor het Berkenheim

Vlaams minister van toerisme Ben Weyts heeft 354.000 euro uitgetrokken om 18 Limburgse jeugdverblijven te verbeteren. Het kan gaan om bijvoorbeeld de brandveiligheid verbeteren, het comfort te verhogen of de infrastructuur gezinsvriendelijker te maken. Ook het speelplein Berkenheim in Berkenbos kan daar mee van genieten, het krijgt 14.548 euro. Twee jaar geleden kreeg het ook al een impulssubsidie van bijna 16.000 euro.

offday-voor-laurens-vanthoor

Offday voor Laurens Vanthoor

Geen goeie dag vandaag voor Laurens Vanthoor die in zijn Porsche aan de slag was op de VIRginia International Raceway voor de tiende race van het Amerikaanse WeatherTech SportsCar Championship. Maar in de eerste ronde al werd zijn bolide aangereden en halfweg de race begaf dan ook nog een onderdeel het. Zo raakte hij niet verder dan een vijfde plaats. Zelf spreekt hij van één zijn drie slechtste races ooit ... de titel is wel nog altijd haalbaar.

westwijk-is-nieuwe-buurt-in-viversel

Westwijk is nieuwe buurt in Viversel

In Viversel is een nieuwe buurt geboren: de Westwijk. Dat is de nieuwe naam van de buurt tussen de Laaglandstraat en de Pastoor Douvenstraat. Daar zijn immers heel wat nieuwe huizen en nieuwe bewoners bijgekomen. Daarop namen Jonathan, Tamara, Bart en Lieve het initiatief voor een gezellige burendrink. Liefst 60 buurtbewoners gingen op de uitnodiging in en maakten er vandaag in de Vierseleer een gezellige boel van . (foto's Lode Beylemans)

vandaag-gezien-19-augustus-2018

Vandaag gezien

Zo krijg je natuurlijk een brede kijk op de dingen ... (foto Jan Leijskens)

dries-vanthoor-10de-en-8ste-op-zandvoort

Dries Vanthoor 10de en 8ste op Zandvoort

Dries Vanthoor en zijn Duitse ploegmaat Florian Spengler zijn vandaag in het Nederlandse Zandvoort 10de geworden in de ADAC GT Masters. Zoals bekend rijden ze in een Audi. Ze waren als dertiende gestart en maakten dus nog enkele plaatsen goed. Gisteren waren Vanthoor-Spengler op een 8ste plaats geëindigd, toen maakten ze er een indrukwekkende inhaalrace vanop de 19de plaats. Op 8 en 9 september volgt de voorlaatste manche van het Duitse kampioenschap plaats op de Sachsenring.

34ste-natuurloop-komt-eraan

34ste Natuurloop komt eraan

De Midzomerjogging ligt bijna twee weken achter de rug en nu komt de Natuurloop van KWB Heusden in het vizier. Die wordt op zaterdag 1 september voor de 34ste keer georganiseerd en is meteen het sluitstuk van het Heusden-Zolders Loopcriterium. Op het programma een kinderloop om 14u30 en daarna de 4,5 en 9 km die om 15 uur samen op gang worden geschoten.

vakantiegroeten-uit-nederland-5

Vakantiegroeten uit Nederland

Nederland en zijn molens zijn dit jaar erg populair dit jaar bij vakantiegangers uit Heusden-Zolder. De familie Vogels-Jacobs ging op verkenning in Heusden ... maar dan wel dat andere.

nog-twee-weken-vogelverschrikkers-kijken

Nog twee weken vogelverschrikkers kijken

Wie nog niet is gaan kijken naar de vogelverschrikkers in Berkenbos heeft daarvoor nog twee weken de tijd. En de weermannen en -vrouwen geven voor volgende week opnieuw zomerweer, dus spring zeker eens op de fiets voor een rondritje langs al die exemplaren. Je kunt ook nog punten geven voor de publieksjury. Daarnaast is er ook nog de prijs van de vakjury. Tijdens het slotevent Berkenbos Leeft op 2 september worden de deelnemers bekroond. (foto Ann Jordens)

alle-duivels-in-de-hemel

Alle duivels in de hemel

In het begin van de zomer waren het de Rode Duivels die alles domineerden. Maar halfweg augustus werden in Het Berenhuis alle duivels ontbonden met de kunstwerken van Herwig Nulens en Bart Heijlen die zich als artistieke kwelduivels laafden aan de inspiratie van La Divina Commedia van Dante. Vanavond was er een nocturne en morgen de slotdag, aanleiding voor Jan Leijskens om als een duiveltje uit een doosje met zijn fototoestel tevoorschijn te komen en al de werken eens in beeld te brengen. Kunst kan tegelijk des duivels en hemels zijn. (meer foto's)

pukkelpopbussen-naar-gemeenten-wel-succes

Pukkelpopbussen naar gemeenten wel succes

Dit jaar hebben een kwart minder festivalgangers de bussen van De Lijn gebruikt om naar Pukkelpop te gaan. Vorig jaar werd met 170.000 een record gevestigd. Toppers als J. Bernardt, Bazart, Imagine Dragons en Kendrick Lamar zorgden vandaag voor nog wat volk maar hoe dan ook raakte het festival dit jaar niet uitverkocht en was er minder pendelverkeer tussen camping Relax en het festivalterrein. Maar overdag gebruikten wel veel meer festivalgangers de streeklijnen. En ook de nachtlijnen naar (…) Lees het hele bericht

het-weer-de-zomer-is-terug

Het weer: de zomer is terug

Met het opbouwen van een wig van hogedruk vanuit het westen tot over onze streken, stabiliseert de atmosfeer en nemen de neerslagkansen sterk af. Bovendien is er de volgende dagen ook veel ruimte voor de zon. De zomer is terug in onze streken, al zijn de temperaturen eerder wat bescheiden. Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. De zon kan bij momenten flink aanwezig zijn en duwt het kwik richting 24 graden. Er staat hierbij een zwak briesje uit het zuidwesten. Morgen krijgt de zon wat meer (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-nederland-4

Vakantiegroeten uit Nederland

Ben en Sigrit Engelen-Vanderhoydonck bezochten met hun gezin Kinderdijk in Nederland. Dat zou volgens hen de meest gefotografeerde plaats van Nederland zijn. Alleszins, dat het er mooi is, staat buiten kijf.

straks-nocturne-van-la-divina-commedia

Straks nocturne van La Divina Commedia

In Het Berenhuis wordt het laatste weekend van La Divina Commedia ingezet. Vandaag en morgen kan je er nog tussen 14 en 17 uur de kunstwerken van Bart Heijlen en Herwig Nulens zien of genieten van duivels en hemelse drankjes op het zonneterras. Ook de bijzondere pannenkoekenmachine van Erik Heijlen is in werking, die bakt pannenkoeken terwijl ze koffie zet. Straks om 19u30 is er ook een nocturne.

de-kijk-van-richie-336

De kijk van Richie

Een regenloze Pukkelpop lijkt niet te bestaan ...

muzikale-groeten-vanop-pukkelpop

Muzikale groeten vanop Pukkelpop

Honderden jongeren - en ja, ook wat minder jongere fans - uit Heusden-Zolder bevinden zich op de weide in Kiewit waar ze genieten van Pukkelpop 2018. Zoals bijvoorbeeld vanavond tijdens het optreden van N.E.R.D, één van de headliners op de mainstage. Heel wat onder hen verblijven op de camping, anderen maken gebruik van de speciale pendelbussen die ook in Heusden-Zolder passeren en nog anderen pendelen met de mama- of papa-taxi. (foto Michiel Reynders)

droogtemaatregelen-worden-versoepeld

Droogtemaatregelen worden versoepeld

De overvloedige regen van de afgelopen dagen heeft ervoor gezorgd dat de droogtemaatregelen in Limburg worden versoepeld. Door de daling van de temperatuur is ook het drinkwaterverbruik gedaald. Daarom mogen tuinen weer gesproeid worden, auto's weer gewassen en zwembaden gevuld. Toch wijst de gouverneur erop dat drinkwater een kostbaar goed blijft en verspilling moet vermeden worden. In de natuur geldt code oranje. Er mogen ook weer kampvuren gemaakt worden. Anders is het gesteld (…) Lees het hele bericht

nieuwe-muze-nog-heel-wat-werk-op-de-plank

Nieuwe Muze: nog heel wat werk op de plank

Marktbezoekers of toevallige voorbijgangers hebben het wel gemerkt, er wordt heel hard gewerkt aan het toekomstige cultuurcentrum bij het Marktplein. Maar er is ook nog heel wat te doen. Zo is de ruwbouw van de Balzaal is klaar. Maar nu hebben de specialisten natuurlijk nog een hele klus aan de elektriciteit, de waterleiding, de voorzieningen voor het sanitair. De bouwwerken aan de theatertoren zijn nog aan de gang. En de gevel van ophaalgebouw 3 wordt gerenoveerd, terwijl ook het dak daar een herstelling ondergaat.

vakantiegroeten-uit-oostenrijk-10

Vakantiegroeten uit Oostenrijk

De familie Organe zocht het in de hoogte in Oostenrijk.

diamant-voor-louis-en-maria

Diamant voor Louis en Maria

Louis en Maria Vanhove-Engelen vierden hun diamanten huwelijk. Ze leerden elkaar destijds kennen op de braderie en stapten op 15 augustus 1958 in het huwelijksbootje. Louis was ondergronds mijnwerker en Maria zorgde voor het huishouden. Ze wonen nog altijd in de Oude Baan, maar hun feestje vierden ze bij hun enige dochter Ria in Koersel. Daar kwam burgemeester Mario Borremans de jubilarissen feliciteren, hij had trouwens geschenkbonnen van de gemeente en een telegram van de koning bij. Louis en Maria (…) Lees het hele bericht

75-deelnemers-aan-circuit-rondleiding

75 deelnemers aan circuit-rondleiding

Met 75 deelnemers was er vandaag weer een prima opkomst voor de rondleiding op Circuit Zolder. De wandelaars werden verdeeld over 3 groepen, ze kwamen uit Sint-Truiden, Vilvoorde, Riemst, Lanaken, Houthalen, Lummen en Heusden-Zolder. Veel belangstelling was er voor de BMX-track waren enkele jonge rijders aan het trainen waren en wiens snelheden en sprongen indruk maakten op de bezoekers. Op het circuit draaiden snelheidsmotoren hun rondjes. (foto's Bert Rodiers)

everzwijnen-rukken-ook-op-in-boekt

Everzwijnen rukken ook op in Boekt

De everzwijnen veroveren alsmaar meer terrein in Heusden-Zolder. Tot nu toe waren ze vooral actief in het oosten van de gemeente: Lindeman, Berkenbos en delen van Zolder. Maar ze zijn nu ook doorgedrongen tot in Boekt. En daar hebben ze meteen hun sporen - en dat is erg zacht uitgedrukt - nagelaten in een weiland. (foto Rudolf Witters)

food-trucks-volgende-maand-op-bovy

Food Trucks volgende maand op Bovy

We hebben er dit jaar al eerder mee kennisgemaakt: het Foodtruckfestival van Chefs on Wheels was een succes op het Heldenplein. En volgende maand strijken de foodtrucks weer neer in Heusden-Zolder: op 8 en 9 september op domein Bovy. Ook daar zullen ze weer een breed aanbod van eten - en drank - etaleren, niet alleen uit eigen land, maar uit heel wat Europese landen en zelfs uit verschillende continenten. De trucks zijn er op zaterdag 12 tot 22 uur en op zondag van 12 tot 21 uur. Er zijn ook live optredens: op zaterdag van Good Vibrations en op zondag van Joris Vos.

stichter-pret-a-gouter-is-overleden

Stichter Prêt-à-Gouter is overleden

Geert Vandenhove, de oprichter van restaurant Prêt-à-Gouter in Bolderberg is overleden na een ziekte. Samen met zoon Bart en dochter Maaike startte hij het restaurant eerst boven het slachthuis in Hasselt. Maar ondanks zijn behaalde Michelinster verhuisde de zaak naar Bolderberg, de gebouwen van het vroegere Oud-Bolderberg. Daar kregen ze in november 2009 opnieuw een Michelinster. Ondertussen waren Bart en Maaike meer en meer de gezichten van de zaak. De ster werd later vrijwillig (…) Lees het hele bericht

raad-doet-nieuwe-poging-tot-verkoop-industriegrond

Raad doet nieuwe poging tot verkoop industriegrond

De gemeenteraad van 30 augustus bevat op dit moment 24 punten in openbare zitting. Verschillende punten hebben te maken met politiepersoneel en grondgebiedszaken. Zo doet de gemeente een nieuwe poging om industriegrond op De Schacht te verkopen aan houtverwerkend bedrijf Lenzo en Glas Ceyssens, nadat voor die verkoop vorige keer geen meerderheid was. De raad krijgt ook een toelichting bij de jaarrekening van het OCMW, waarop een overschot op kasbasis van bijna 4,4 miljoen euro staat en (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-de-panne-1

Vakantiegroeten uit De Panne

Marleen en Robert Vogels-Jacobs troffen in de duinen van De Panne deze paarden die duidelijk genoten van hun omgeving en het weer.

klacht-vlaams-belang-tegen-schepen-ozdemir

Klacht Vlaams Belang tegen schepen Özdemir

Het Vlaams Belang heeft bij de voorzitter van de deontologische commissie van de gemeenteraad een klacht ingediend tegen SP.A-schepen Engin Özdemir. Volgens het Vlaams Belang heeft de schepen de deontologische code overtreden. Hem wordt verweten dat hij op 29 april deelnam aan een 'politiek getinte optocht georganiseerd door een duistere vzw uit Heusden-Zolder'. De partij zegt dat de schepen 'vergat' het schepencollege in te lichten over de praktijken van deze organisator. (…) Lees het hele bericht

yellow-tigers-starten-goed-aan-ek-campagne

Yellow Tigers starten goed aan EK-campagne

De Belgische nationale vrouwenvolleyploeg is vanavond in Kortrijk goed gestart in zijn kwalificatiecampagne voor het EK van 2019. De Yellow Tigers - met Nathalie Lemmens - klopten een zwak IJsland met 3-0. Setstanden waren 25-4, 25-8 en 25-10. Deze maand moeten de Tigers nog thuis tegen Slovenië en uit in Israël en Slovenië.

giet-het-bedieme-giete

Giet het bedieme giete?

Willy Beerden speelt ons deze Zolders weeruitdrukking door. 'Anne locht te zien giet het bedieme serieus giete'. Aan de lucht te zien gaat het dadelijk hard regenen.

de-sacramentsprocessie-trok-door-viversel

De Sacramentsprocessie trok door Viversel

Ze waren weer met veel, de inwoners van Viversel en omstreken die deze voormiddag opstapten in de Sacramentsprocessie. Heel wat van hen maakten in mooie kleding deel uit van groepen. Aan het Sacramentskapelletje, op de gelijknamige heuvel, werd de eucharistie opgedragen. Daarna ging het weer met zijn allen richting kerk van Viversel en naar de Vierseleer voor een drink. (meer foto's van Lode Beylemans)

vakantiegroeten-uit-knokke

Vakantiegroeten uit Knokke

Georges Wouters bezocht het Zwin in Knokke en maakte deze foto vanuit het natuurcentrum.

gemeente-wil-motorbendes-kunnen-aanpakken

Gemeente wil motorbendes kunnen aanpakken

In Heusden-Zolder maakten gemeente en politie zich tot nu toe niet al te veel zorgen over de activiteiten van motorbendes. Hoewel er hier met de Blue Angels en Satudarah twee actief zijn. Maar de gemeenteraad krijgt eind deze maand nu toch een politieverordening voorgelegd over de exploitatievergunning voor clubhuizen van motorclubs. Gemeenten als Lanaken, Leopoldsburg en Genk zijn daar al langer mee bezig. Zo'n verordening maakt het voor de gemeente immers mogelijk om bijvoorbeeld (…) Lees het hele bericht

kaarskesprocessie-trok-naar-de-kluis-1

Kaarskesprocessie trok naar de kluis

Dinsdagavond is de traditionele kaarskesprocessie in Bolderberg uitgetrokken. Die vertrok aan de Sint-Jobkerk richting kluis. Het weer viel goed mee en dus kon daar een eucharistie in openlucht worden opgedragen. Het blijkt altijd een bijzonder decor voor dergelijke viering op een zomeravond. (foto's Roger Convents)

twee-bijkomende-anpr-camera-s-aan-gemeentegrens

Twee bijkomende ANPR-camera's aan gemeentegrens

Er komen twee bijkomende ANPR-camera's aan de gemeentegrenzen van Heusden-Zolder. In april is al zo'n intelligente camera met nummerplaatherkenning geïnstalleerd in de Dellestraat op de grens met Lummen. Er komen er nog twee bij: één op Beringersteenweg, op de grens tussen Heusden en Beringen, en één op de Koerselsebaan-Laan op Heusden, op de grens tussen Heusden en Koersel. De eerste zal aangekocht worden door de politiezone Heusden-Zolder, de tweede door Beringen-Ham-Tessenderlo. (foto Dimitri Reynders)

een-hemelse-verrassing-voor-maria-s-en-anderen

Een hemelse verrassing voor Maria's en anderen ...

Ook op de expo rond 'La Divinia Commedia' in Het Berenhuis wordt morgen de Hemelvaart van Maria niet vergeten. Immers, in het middeleeuwse epos ‘De Goddelijke Komedie’ wordt Dante door zijn muze Beatrice naar de hemelpoort geleid. Dit kan het begin zijn van een spannende ontmoeting... Daarom verwennen kunstenaars Bart Heijlen en Herwig Nulens morgen alle dames met volgende namen met een hemelse verrassing: Bea, Beatrice, Beate, Beatrix, Maria, Mia, Marie(ke), Mary, Mariëlle, (…) Lees het hele bericht

circusartiesten-in-de-maak

Circusartiesten in de maak

Vier dagen lang maken kinderen in sporthal Olympia kennis met verschillende circustechnieken. In het circuskamp  zitten ook erg nuttige onderdelen als evenwichtsoefeningen en beheersing. Deskundige begeleiders stomen de kinderen klaar om vrijdag al een voorstelling te geven tijdens het toonmoment. (foto's Julien Maebe)

auto-over-de-kop-in-mjnwerkerslaan

Auto over de kop in Mjnwerkerslaan

Kort over tien uur vanmorgen heeft een bestuurster de controle over het stuur verloren in de Mijnwerkerslaan. Haar auto sloeg over de kop. De bestuurster kwam er goed van af. (foto Eric Lefèbvre)

morgen-trekt-de-sacramentsprocessie-uit-1

Morgen trekt de Sacramentsprocessie uit

Hopelijk schijnt ook morgen weer de zon als de traditionele Sacramentsprocessie in Viversel trekt. De processie met veel deelnemers en taferelen vertrekt om 9u30 aan de kerk en een uur later wordt aan de Sacramentskapel binnen het circuit de eucharistie opgedragen. (foto Lode Beylemans)

vakantiegroeten-uit-nederland-3

Vakantiegroeten uit Nederland

Inge Willems kende in het rustige Nederlandse kustplaatsje Cadzand een weliswaar bewolkte maar toch warme dag.

hoe-wulde-ge-oere-kaffie

Hoe wulde gè oere kaffie?

Hier bij ons drinken ze een zjat kaffie bè e klètske mûllek en e klûtteke sûeker. Je kunt ook een kop koffie drinken met een wolkje melk en een klontje suiker. Ingeschonken door Lutgarde Aerts.

morgenavond-kaarskesprocessie-in-bolderberg

Morgenavond kaarskesprocessie in Bolderberg

Morgenavond trekt de kaarskesprocessie in Bolderberg weer uit. Het is een traditie uit 1978 om aan de vooravond van Maria ten Hemel Opneming, van de kerk van Bolderberg met kaarsen te vertrekken, tegenwoordig met de kluis als bestemming. Vertrek morgen om 19u30 aan de kerk aansluitend een eucharistie aan de kluis. Wie niet goed te been is, kan met de auto mee naar boven. Mocht het weer tegenvallen, dan wordt de eucharistie om 19u30 in de kerk opgedragen. (foto Roger Convents)

schilderijen-van-hilde-bosmans-in-ziekenhuis

Schilderijen van Hilde Bosmans in ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis kan je nog tot eind september gaan kijken naar schilderijen van Hilde Bosmans uit Beringen. Voor Hilde is het de eerste expo. "Eind 2015 heb ik voor de eerste keer een penseel in mijn handen genomen. Had er mij toen iemand gezegd dat ik binnen de 3 jaar een eigen tentoonstelling zou organiseren, die had ik voor gek verklaard. En voilà het is zover."

geld-van-boekenverkoop-naar-goede-doelen

Geld van boekenverkoop naar goede doelen

Begin juni organiseerde de bibliotheek een grote boekenverkoop. Zo kwam ruimte vrij om het aanbod dagelijks te actualiseren en uit te breiden. Een 800-tal boekfanaten bezocht de boekenmarkt en gingen met één of meerdere boeken naar huis. En dat bracht geld in het laatje: liefst €1953. Die opbrengst werd vandaag verdeeld tussen 6 goede doelen in Heusden-Zolder die net als de bib openstaan voor iedereen en een steentje bijdragen aan de samenleving: vzw Anker, Het huis van (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-13-augustus-2018

Vandaag gezien

Buurtbewoners schrokken geen klein beetje toen ze vanochtend op de hoek van de Koerselsebaan en de Helderbeekstraat - op de grens van Heusden en Koersel - een grote stapel gedumpt karton aantroffen. En dan te bedenken dat dit gewoon voor de deur kan gezet worden bij de maandelijkse papierophaling. (foto Michiel Reynders)

college-geeft-negatief-advies-aan-vergunning-apl

College geeft negatief advies aan vergunning APL

Het schepencollege van Heusden-Zolder heeft een ongunstig advies gegeven voor de nieuwe milieuvergunning van het asfaltbedrijf APL. Zoals bekend verstrijkt de vergunning van de nv Asfalt Productie Limburg en moet het bedrijf dus een nieuwe krijgen om zijn exploitatie langs het kanaal te kunnen voortzetten. Maar - vooral vorig jaar - regende het klachten over geurhinder vanuit Viversel. Het bedrijf heeft dan een hele reeks maatregelen getest en genomen. De toestand verbeterde maar helemaal waren de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-neerglabbeek

Vakantiegroeten uit Neerglabbeek

De scouts van Eversel zijn op kamp in Neerglabbeek en ze zijn daar met liefst 190. De eerste groep is er al sinds dinsdag en blijft nog tot maandag. De kapoenen zijn gisteren aangekomen en vertrekken vrijdag weer, samen met de kabouters en welpen die er dan een week hebben opzitten. De jogi’s en de givers blijven 10 dagen. De JIN’s, leiding, materiaalmeesters, kookouders en groepsleiding zijn er voor de volle 13 dagen, en ze hebben naar verluidt de handen vol maar beleven ook veel fun.

daphne-voerde-campagne-op-24-uur

Daphne voerde campagne op 24 uur

Voor Daphne Op ’T Eynde was het afgelopen weekend ook druk tijdens de 24 uur van Zolder. Daphe is finaliste Miss De Luxe 2019 en probeert zich uiteraard zoveel mogelijk te presenteren en profileren, niet in het minst in de eigen gemeente en regio. Ze ging op het circuit dan ook met heel wat mensen op de foto zoals Kurt Heirman, Eveline Maes, Koen Wouters, Anthony Kumpen, Tom Boonen en Sam Dejonghe. Als dat haar campagne geen extra turbo geeft ...

nederlandse-fotografen-roven-massaal-boomkikkers

Nederlandse fotografen roven massaal boomkikkers

De boomkikker is dé blikvanger in de natuur van De Wijers. Gisteren organiseerden Nederlanders een fotoles aan de kapel in Stokrooie, een soort workshop hoe je best boomkikkers kunt fotograferen. Maar achteraf bleek dat alles was platgelopen, getuigen bevestigen dat de Nederlanders 's avonds met bokalen zijn teruggekomen en als een roversbende massa's boomkikkers hebben gevangen en meegenomen. Volgens fotograaf Jan Leijskens zat het er drie dagen geleden nog vol met jonge boomkikkers en is daarvan nu zeker 80 procent gestolen.

geen-zomerhit-voor-regi-ellie-martha-steelt-show

Geen Zomerhit voor Regi, Ellie Martha steelt show

Het is zondagavond geen Zomerhit geworden voor Regi Penxten tijdens de gelijknamige uitzending van Radio 2 en Eén in Blankenberge. Regi - samen met de Nederlandse zanger Jake Reese - was met zijn nummer Ellie genomineerd. Ze brachten het nummer live waarbij een dansende dochter Ellie Martha de show stal. Even later deed ze dat nog een tweede keer tijdens de backstage interviews door Showbizz Bart. Toen die haar vroeg hoe oud ze was, reageerde ze pittig met "Dat heb ik u juist toch al (…) Lees het hele bericht

bekerwinst-voor-sk-06-en-kvv

Bekerwinst voor SK 06 en KVV

Er is vandaag ook weer gevoetbald in de aanloop naar het nieuwe seizoen. De reserven van SK Heusden 06 verloor een oefenpartij tegen Sparta Lille met 3-4. De eerste ploeg van Heusden speelde tegen datzelfde Lille voor de Expoline Cup. Het werd Lille: 2 - 0 ( penalty's. 4-5). Ook KVV Heusden-Zolder speelde voor de beker van het gewest en stuurde Thes Sport C met een 7-2 pandoering naar huis.

dries-vanthoor-en-co-winnen-de-24-uur

Dries Vanthoor en co winnen de 24 uur

Dries Vanthoor heeft het gedaan. Samen met zijn teamgenoten de Limburger Niels Lagrange, Xavier Stevens, Lieven Goegebuer en Christian Engelhart legden ze in Porsche 911 806 rondes af. Daarmee hadden ze 4 rondes voorsprong op de Porsche 911 van Belgium Racing met nog enkele Limburgers: Dylan Derdaele, Louis Machiels, Roger Grauwels, Nicolas Saelens en Lars Kern. Derde werd de Norma M 20 met David Houthoofd, Francois Bouillon, Marc Goossens, Fréderic Vervisch en Kris Cools. Op de vierde plaats strandde (…) Lees het hele bericht

ze-kunnen-er-zelfs-de-slaap-vatten

Ze kunnen er zelfs de slaap vatten

Ze boffen ook vandaag weer met het weer op de 24 uren van Zolder, waardoor ook nu de opkomst weer goed is. Al is die traditiegetrouw niet te vergelijken met de zaterdag. De 'die hards' blijven overigens het volledige etmaal langs het circuit en slagen er zelfs in ondanks het permanente motorengebrul van te slapen. (foto's Ann Jordens)

vakantiegroeten-uit-bokrijk

Vakantiegroeten uit Bokrijk

De jonge zwanen gaan achter hun moeder in ganzenpas weer het water in. Christina Put legde het tafereel vast bij een bezoekje aan Bokrijk.

voetbalclubs-speelden-op-hun-ontmoetingsdag

Voetbalclubs speelden op hun ontmoetingsdag

Het gemeentelijk voetbaltornooi was dit jaar vervangen door een ontmoetingsdag voor de voetbalploegen waarbij de teams van de Belgische voetbalbond en die van de bedrijfssportbond elk één wedstrijd speelden. De Wieze Boys waren gastheren voor de eerste ontmoeting 'new style' waarbij het dus ook niet ging om een competitie of beker. RP Products won met 2-0 van SK Heusden 06. KVV Heusden-Zolder verloor met 0-1 van Wieze Boys en Anadol-Bolderberg bleef 0-0, Bolderberg won met de (…) Lees het hele bericht

ook-animatie-lokt-het-publiek-tijdens-24-uur

Ook animatie lokt het publiek tijdens 24 uur

Vooral de eerste dag van de 24 uren is altijd een topper. Zaterdag was er dan ook bijzonder veel volk afgezakt naar het circuit. De gridwalk is daarbij natuurlijk dé attractie maar ook de andere animatie is populair: van het elektronisch racen, karten, driften tot bikini-carwash. En natuurlijk het VIP-gebeuren voor wie de juiste invitatie heeft. Trouwens, wie dat wilde kon ter plaatse zijn haar laten knippen bij een echte barbier. (meer foto's van Ann Jordens)

dries-vanthoor-en-porsche-nemen-de-leiding

Dries Vanthoor en Porsche nemen de leiding

De 24 uur van Zolder zullen vandaag een spannende ontknoping krijgen. Op minder dan 7 uur van het einde rijdt thuisrijder Dries Vanthoor in zijn Porsche aan de leiding met 3 ronden voorsprong op een andere Porsche met Dylan Derdaele aan het stuur en op 6 ronden volgt nog een Porsche met Kris Wauters. Het ziet er dus naar uit dat de Porsches de hegemonie van de prototypes doorbreken. Hoewel de Wolf van Bert Longin op 7 ronden nog niet uitgeteld is. De Norma van François Bouillon daarentegen rijd (…) Lees het hele bericht

24-uur-het-kan-nog-alle-kanten-uit

24 uur: het kan nog alle kanten uit

Na zowat één derde van de 24 uur van Zolder ziet het ernaar uit dat we een bijzonder boeiende uithoudingsrace krijgen die momenteel alle kanten uit kan. Een tijdlang reed de Wolf Tornado van Longin, Kumpen en co aan de leiding. Rond middernacht heeft dan de Norma van Russel Racing het commando overgenomen met enkele ronden voorsprong. Op de derde plaats rijdt de Ligier, om middernacht bestuurd door Adrian Spescha en dan kwamen liefst 7 Porsches. De andere prototypes, zoals de Norma van Deldiche, zijn al een heel eind teruggeslagen. Overigens kon de start van de 24 uur en het avondgebeuren op grote publieke belangstelling rekenen. En daarbij ook opvallend veel jeugd. (foto's Kurt Vanvelk)

proficiat-aan-de-dappere-dodentochtstappers

Proficiat aan de dappere Dodentochtstappers

Zoals we al meldden, hebben tientallen inwoners van Heusden-Zolder deelgenomen aan de 49ste Dodentocht in Bornem. Heel wat dapperen hebben die 100 km ook binnen de 24 uur uitgestapt, sommigen zelfs in een scherpe tijd. Dit zijn alvast de aankomsten, zoals ze ons tot nu toe bekend zijn. Weet je er nog? Stuur door naar redactie [!] heusden-zolder.eu. Thomas Vanhove (9u51),  Frank Verjans (11u02), Chris Baerts (…) Lees het hele bericht

jelle-geens-brengt-brons-mee-naar-huis

Jelle Geens brengt brons mee naar huis

Op de Europese Kampioenschappen in Glasgow hebben de triatleten met Jelle Geens brons gewonnen in de landenwedstrijd. Samen met Jelle zorgden Claire Michel, Valerie Barthelemy en Marten Van Riel voor dat eremetaal na Frankrijk en Zwitserland. 4 atleten - twee vrouwen en twee mannen - moeten in de landenwedstrijd 300 meter zwemmen, 5,9 kilometer fietsen en 1,5 kilometer lopen. Claire Michel nam meteen de leiding, Jelle Geens kwam als tweede aan de beurt en gaf als tweede in de wedstrijd door aan Valerie Barthelemy. Zij moest de Fransen en Zwitsers laten voorgaan, Maarten Vanriel hoerfde dan alleen nog stand te houden op de derde plaats en dat lukte.

wolf-heeft-de-leiding-in-handen

Wolf heeft de leiding in handen

De 24 uur van Zolder wordt na anderhalf uur geleid door de Wolf Tornado met Ivan Bellarosa aan het stuur. In zijn spoor rijden de drie Norma's met in de cockpit Jeffrey Van Hoydonck, François Bouillon en op de vierde plaats Superpole-winnaar Sam De Jonghe. Maar uiteraard is ook de race nog jong.

luchtshow-geeft-kleur-aan-start-24-uren

Luchtshow geeft kleur aan start 24 uren

De start van de 24 uren van Zolder kreeg deze namiddag nog wat extra cachet door een heuse luchtshow van stuntvliegers. En ook in Viversel genoten ze daarvan mee. (foto's Lode Beylemans)

de-mijlpaal-stevig-verankerd-in-knokse-zeedijk

De Mijlpaal: stevig verankerd in Knokse Zeedijk

In kunstgalerij De Mijlpaal in de Brugstraat heerst in deze periode traditiegetrouw een zomerse rust. Maar in de zustergalerij aan de Zeedijk 816 in Knokke bruist het des te meer. Daar heeft Lut Maris vorige week met Botanical Stills II al haar tweede expo van deze zomer geopend. Op de stoep langs de dijk word je al meteen geconfronteerd met een enorm werk - 2,5 ton zwaar - in handgemaakt beton van Wellenaar Frits Jeuris, dat je door een klein kijkgaatje een blik op de aanrollende zee (…) Lees het hele bericht

vakantegroeten-uit-turkije

Vakantegroeten uit Turkije

Fatih Gunduz trok met vakantie naar Turkije, en maakte deze foto van Istanboel, vanop deze populaire panoramaplek, de Camlica-heuvel. .

de-kijk-van-richie-335

De kijk van Richie

De zomer van de vogelverschrikker loopt nog de hele maand.

24-uur-sterke-wagens-bekende-namen

24 uur: sterke wagens, bekende namen

Met de 41ste editie van de Eleven Sports 24 Hours of Zolder zoals de officiële naam van de 24 uur van Zolder luidt, breekt morgen het hoogtepunt van het Belcar uithoudingskampioenschap aan. Er komen 45 wagens aan de start, netjes verdeeld over de verschillende klassen. Circuitdirecteur Sven Pribylla is meer dan tevreden met het deelnemersveld. In de Belcar 1 verwacht hij een duel tussen de Porsches, BMW en Chevrolet. In de Belcar 2 kan het voor het tweede opeenvolgende jaar een (…) Lees het hele bericht

duivelse-kunst-verovert-het-berenhuis

Duivelse kunst verovert Het Berenhuis

Veel geïnteresseerden waren vanavond present in Het Berenhuis voor de vernissage van de expo 'A Divina Comedia' waarin Heusdenaar Herwig Nulens en Kampenaar Bart Heijlen hun eigen kijk geven op het meesterwerk van Dante. Hoewel het deze keer om een project voor volwassenen gaat, verliep de opening helemaal in Berenhuissfeer waarbij 'Helleveeg' Gerlinde Gilissen de aanwezigen toesprak en Herwig als Dante hen met dobbelstenen liet bepalen of ze naar de hemel mochten (…) Lees het hele bericht

jelle-geens-5de-op-ek-triatlon

Jelle Geens 5de op EK triatlon

Op de Europese Kampioenschappen Triatlon heeft Jelle Geens een uitstekende vijfde plaats behaald. Landgenoot Marten Van Riel sleepte zelfs brons uit de brand. Jelle Geens is erg tevreden met die vijfde plaats die hij als het hoogst haalbare beschouwde maar toch ... Het zwemmen blijft hoe dan ook zijn zwakke punt en daarbij kreeg hij ook nog eens water binnen. Zo had hij een slechte startpositie na het zwemmen en moest dus tijdens het fietsen een inhaalbeweging inzetten. Die trok hij door bij (…) Lees het hele bericht

meer-dan-30-dorpsgenoten-op-dodentocht

Meer dan 30 dorpsgenoten op Dodentocht

Vanavond om 9 uur start in Bornem de Dodentocht. De 100 km lange tocht is nu al aan zijn 49ste editie toe. De deelnemers moeten minimaal 10 uur en maximaal 24 uur stappen. Zaterdag om 21 moet iedereen dus binnen zijn, want dan wordt de registratie afgesloten. Ook nu weer nemen heel wat mensen uit Heusden-Zolder deel aan de Dodentocht, het zijn er alleszins meer dan 30.

klaar-om-de-divina-comedia-te-bestormen

Klaar om de Divina Comedia te bestormen

Vanaf vanavond is Het Berenhuis even gereserveerd voor de grote mensen. De kunstenaars Bart Heijlen en Herwig Nulens zijn klaar met de voorbereidingen voor hun expo die een eigentijdse kijk biedt op La Divina Commedia, het meesterwerk van Dante Alighieri. Straks is er de vernissage en ook de komende dagen kan er genoten worden van duivelse en hemelse drankjes op het zomerterras.

het-weer-rustig-weekend-1

Het weer: rustig weekend

Aan de voorzijde van een storing die onze regio na het weekend bereikt, zorgt een mobiele wig van hogedruk voor rustig en vrij zonnig weer tijdens het weekend. Later wordt ook warme lucht aangevoerd en bereikt het kwik zomerse waarden. Na het weekend staan regen en buien op het programma en wordt het terug kouder. Het wordt bovendien vrij winderig.
Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af en het blijft meestal droog. Met een matige tot soms vrij krachtige zuidwestenwind stagneert het kwik op (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-nederland-2

Vakantiegroeten uit Nederland

Raymond en Claire Beliën-Bielen gingen op fietsvakantie naar het 'Bokrijk' van Noord-Holland. Da's de regio boven Amsterdam, met onder andere Zaanse Schans en Volendam. Het was er relaxed fietsen tussen de oude dorpskernen en de onnoemelijk vele grachten.

norma-s-veruit-de-snelste-wagens-van-het-pak

Norma's veruit de snelste wagens van het pak

De krachtsverhoudingen tussen de verschillende deelnemers aan de 24 uur van Zolder zijn vanavond al een stuk duidelijk geworden. Zowel tijdens de prekwalificaties als de superpole namen de Norma's de kopposities in. In de Superpole klokte de Norma van Deldiche Racing met Sam Dejonghe een 1'28"638, dat was 126 duizendsten sneller dan de Norma van François Bouillon (Aqua Protect) en 155 duizendsten dan de Norma van Russel Racing. Anthony Kumpen realiseerde met zijn Wolf Tornado de vierde tijd op ruim 2,7 seconden. Hij werd net gevolgd door de Porsche van Ronald Hessels.

kvv-wint-oefenmatch

KVV wint oefenmatch

In een oefenwedstrijd in de aanloop naar het nieuwe seizoen heeft KVV Heusden-Zolder vanavond met 2-1 gewonnen van Houthalen.

een-initiatief-voor-meer-fietsen-bij-ons

Een initiatief voor meer fietsen bij ons

Paul Coolen heeft een initiatief genomen om het fietsen in Heusden-Zolder te bevorderen. Coolen - zelf een fervent fietser die er zelfs al enkele wereldtrips heeft opzitten - stelt vast dat ook in Heusden-Zolder teveel verplaatsingen van minder dan 5 km met de auto gebeuren terwijl dat perfect met de fiets kan. Daarvoor kunnen ook de stille wegen perfect geïntegreerd worden. Paul Coolen heeft daarvoor een website online gezet met ook een motiverend filmpje. Hij hoopt dat het initiatief ook extra weerklank krijgt als één van de items van Jijkiest, de website die de VRT heeft gelanceerd om bij de bevolking voorstellen los te weken in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

sporten-en-creatief-zijn-gaan-hand-in-hand

Sporten en creatief zijn gaan hand in hand

De dienst sport van de gemeente organiseert deze week in de sporthal van Eversel een Multi- en Creamovekamp voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Ze amuseren zich met bewegings- en sportactiviteiten maar ook krijgen ze de kans om te knutselen, knippen, plakken, schilderen, tekenen en boetseren. Kortom, een mooie combinatie van bewegen en creatief bezig zijn. (foto's Julien Maebe)

doa-es-al-een-ferm-schoer-oatgevalle

Doa es al een ferm schoer oatgevalle

We hemmentoestrak al een gooi schoer gehad, en volgens Deboosere kûmter strak nog een aner schoer oan. Bè ooch onwjêr terbê. Een schoer is een zeer stevige regenbui.

vandaag-de-proloog-op-de-24-uur

Vandaag de 'proloog' op de 24 uur

Na de fel bekeken parade door Zolder-Centrum speelt het gebeuren rond de 24 uur van Zolder zich vandaag weer volledig af op het circuit. Heel de voormiddag zijn er vrije oefeningen voor de deelnemers van de Belcar 24 Hours, de Ford Fiesta en de Lotus Cup. Om 14u10 beginnen de deelnemers aan de Belcar Youngtimer Cup en de Belcar Historic Cup aan hun kwalificaties. De 24 uur-rijders krijgen van 15u15 tot 16u45 een pre-kwalificatie voor de wielen, waarna het overgaat in de testen voor de Lotus Cup en de (…) Lees het hele bericht

zondag-garageverkoop-in-ubbersel

Zondag garageverkoop in Ubbersel

Garageverkopen zitten in de lift tegenwoordig. Zo kun je volgende zondag 12 augustus op liefst 20 plaatsen in Ubbersel gaan snuisteren in het aanbod van de bewoners. De deelnemende huizen liggen verspreid over het IJzersveld, de Horionweg, de Opperstraat, Hemelrijk, Kanaalweg en Ubbersel. Je kunt er terecht van 8 tot 14 uur. De vroegste vogels hebben dus de meeste keuze.

vakantiegroeten-uit-middelkerke-1

Vakantiegroeten uit Middelkerke

Frans Mentens liet zich inspireren door de zonsondergang boven zee in Middelkerke.

vandaag-gezien-8-augustus-2018

Vandaag gezien

Boomkikkers blijven verrassende diertjes. Maar als je ze in een serre bovenop een meloen aantreft, zoals vanavond door Roger Convents, dan lijkt ons dat behoorlijk uniek.

veel-belangstelling-voor-parade-24-uur-rijders

Veel belangstelling voor parade 24 uur rijders

In de late namiddag en vooravond kwam veel volk van de sfeer van de 24 uren proeven. Jong en oud trouwens. Na hun optocht door Zolder hadden de bolides die zaterdag en zondag de etmaalrace rijden postgevat op het Heldenplein en daar werden ze druk gefotografeerd. Ook heel wat aanwezige rijders gingen met de fans op de foto of deelden handtekeningen uit. (meer foto's van Michiel Reynders)

markt-minder-warm-maar-even-zuiders

Markt: minder warm maar even zuiders

Ook op de multiculturele markt was het even herademen nu de hitte achter de rug ligt. Maar dat wil niet zeggen dat de zuiderse sfeer daar niet kan vastgehouden worden. Daarvoor tekenen de talrijke zuiderse marktkramers. Zoals vandaag een eetkraampje met verse Italiaanse panzerotti. En ook Kelly Brebels stond te glunderen, want zij kreeg een aankoopbon van 100 euro als winnaar van de actie '#‎ilovemulticulturelemarkt3550. Over twee weken is er nog een laatste winstkans door een compliment met bijhorende foto te posten via de hashtag.

boekweitmannen-einde-van-een-tijdperk

Boekweitmannen: einde van een tijdperk

Carnavalsgroep De Boekweitmannen houdt ermee op. Het was de oudste groep van Heusden-Zolder, maar die zal dus net zijn 62ste verjaardag niet bereiken. Mogelijk gaan enkele leden een nieuwe groep oprichten, anderen overwegen zich bij bestaande gezelschappen aan te sluiten. De Boekweitmannen hielden telkens meteen na de start van het carnavalsseizoen in november hun bal met prinsaanstelling, als één van de eerste in Limburg. Jelle Kerkhofs zal de geschiedenis ingaan als de laatste prins van (…) Lees het hele bericht

straks-parade-deelnemers-24-uur-door-zolder

Straks parade deelnemers 24 uur door Zolder

Vandaag wordt de aanloop naar de 24 uren van Zolder 2018 definitief ingezet. Zoals we al eerder meldden, gebeurt dat opnieuw met een parade door Zolder van de deelnemende bolides en een verzameling op het Heldenplein. Een 60-tal raceauto's vertrekt om 15u30 in de paddock en rijdt dan via de Terlaemenlaan, Ubbelstraat, Meylandtlaan, Boekterheide en Inakker naar het Heldenplein. In het gemeentehuis moeten de teams een aantal officiële formaliteiten vervullen. Ondertussen kan iedereen (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-engeland

Vakantiegroeten uit Engeland

Nico Alenus maakte deze foto van een vitrine in een boekenwinkel in Engeland. Ook daar was het kurkdroog, maar de vlieg die zich op de lectuur van 'Het jaar van de droogte' wilde storten, heeft het toch niet overleefd.

gevolgen-onweer-blijven-beperkt

Gevolgen onweer blijven beperkt

De gevolgen van het onweer zijn in Heusden-Zolder tot nu toe beperkt gebleven. Bij de oproepen bij de hulpdiensten ging het eerder om akkefietjes zoals het zagen van omgewaaide bomen en afgebroken takken. Op de meeste plaatsen konden de rioleringen het water goed verwerken. Een krachtiger deel van het onweer trok over de buurgemeenten Beringen, Ham en Tessenderlo.

jeugdraad-organiseert-een-politiek-debattle

Jeugdraad organiseert een politiek 'Debattle'

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, organiseert de jeugdraad Heusden-Zolder een jongerendebat 'Debattle' op zaterdag 29 september om 19 uur in jeugdhuis Distel. Op de Facebookpagina van de Jeugdraad staat meer informatie. Elke politieke partij mag één persoon afvaardigen die tijdens het debat de standpunten van zijn partij verdedigt. Het debat verloopt in verschillende rondes met uiteenlopende onderwerpen, met als afsluiter een vragenmoment voor het publiek. Afgelopen weekend was de jeugdraad al aan de slag met de voorbereidingen. Dat verliep moeizaam omdat ze nog maar één partijprogramma hadden ontvangen.

gezin-slachtoffer-van-brutale-overval

Gezin slachtoffer van brutale overval

Een gezin uit Heusden-Zolder is vanavond bestolen langs de E314 in Maasmechelen. Ze waren gestopt voor een auto die schijnbaar in panne stond op de pechstrook en waarvan de bestuurder om hulp wuifde. Toen de vrouw vroeg wat er aan de hand was, zeiden de mannen van de auto - met Duitse nummerplaat - dat ze zonder benzine stonden en vroegen wat geld. Terwijl de vrouw voor overleg terug naar haar man keerde, liep één van de mannen naar hun auto, sprong erin en roofde een portefeuille uit het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-7-augustus-2018

Vandaag gezien

De kleine vuurvlinder fladdert rond in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

noodnummer-1722-staat-weer-open

Noodnummer 1722 staat weer open

De meteodiensten geven voor vanavond en vannacht kans op hevig lokaal onweer met bliksem, gedonder, rukwinden en mogelijk wateroverlast. Het blijft wel moeilijk te voorspellen hoe en waar het zich precies zal voordoen. Ondertussen is wel het noodnummer 1722 voor niet-dringende oproepen weer geopend.

nieuw-meldpunt-voor-verloren-huisdieren

Nieuw meldpunt voor verloren huisdieren

Er is een nieuw centraal meldpunt opgestart voor vermiste huisdieren in België. Het gaat om een eenvoudige, efficiënte website ontwikkeld door het piepjonge bedrijfje Huskii uit Heusden-Zolder. Op het meldpunt kan iedereen niet alleen gratis zijn huisdier melden dat vermist is, meteen kun je ook snel opzoeken welke huisdieren in de buurt vermist zijn als je bijvoorbeeld zelf één aantreft. Of je kunt een gevonden huisdier ook zelf melden. Dit is de website: www.ikbenvermist.be

vakantiegroeten-uit-turkije-16

Vakantiegroeten uit Turkije

Ali Özcan bezocht de miljoenenstad Istanboel in Turkije.

lopers-niet-afgeschrikt-door-de-hitte

Lopers niet afgeschrikt door de hitte

Lopers ... het blijven aparte sportbeoefenaars. Terwijl het snikheet is en overal wordt opgeroepen om inspanningen te beperken, kwamen ze met liefst 243 naar Eversel afgezakt voor de Midzomer Jogging. En daar waar andere organisatoren het tegenwoordig moeilijk hebben om de kinderlopen in stand te houden, was dit in Eversel ook al een voltreffer. Zo kwamen er liefst 22 aan de start van de pagadderkesloop. Stien Schuer won die voor Ella Vandebrouck en Thorven Claes. Voor de run over 1 km daagden liefst (…) Lees het hele bericht

anadol-op-verplaatsing-door-everzwijnenschade

Anadol op verplaatsing door everzwijnenschade

FC Anadol zal zijn wedstrijd voor de beker van het gewest tegen Helson niet thuis spelen maar op het terrein van Helson. Het clubbestuur van Anadol heeft dat zelf gevraagd omdat everzwijnen weer flink hebben huisgehouden op de beide terreinen van de club. Daarmee zijn ook de inspanningen om de grasmat tijdens de droogte groen te houden, teniet gedaan. Ook vorig jaar kreeg de club ongewenst bezoek van de everzwijnen.

brandje-door-sigaretten

Brandje door sigaretten

De brandweer is deze namiddag uitgerukt naar De Nieuwe Dijk, daar was een brand in een tuin gemeld. Het vuur zou ontstaan zijn nadat sigaretten in een kunststof ton waren gedoofd. De brandweer had het vuur snel onder controle.

jasper-stuyven-wint-na-tourcriterium

Jasper Stuyven wint na-tourcriterium

Jasper Stuyven heeft vanavond de finale van het eerste na-Tourcriterium op Circuit Zolder gewonnen. Hij liet in een race over 59 km Iljo Keisse en Bauke Mollema achter zich. Jelle Vanendert werd vierde, Kenneth Vanbilsen vijfde. Er waren 30 deelnemers, onder wie ook heel wat beloften en enkele veldrijders. De publieke opkomst lag ver beneden de verwachtingen. Officiële cijfers zijn er niet, maar de verhoopte 5.000 werden lang niet gehaald.

tommelein-pleit-voor-europese-eenvormigheid

Tommelein pleit voor Europese eenvormigheid

Op Circuit Zolder hebben nogal wat mensen deze namiddag elektrische wagens, e-bikes en e-scooters getest. Ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein maakte een testrit en pleitte voor meer eenvormigheid in Europa rond elektrisch rijden. "In Europa moet je elke elektrische auto aan elke laadpaal kunnen opladen", aldus Tommelein. Tommelein liet zich niet pramen om een toertje te maken met een elektrische fiets, een elektrische bromfiets en met de nieuwe Jaguar I-pace. Volgens Tommelein is (…) Lees het hele bericht

inbraken-in-halstraat-en-kluisstraat

Inbraken in Halstraat en Kluisstraat

Inbrekers hebben afgelopen nacht op twee plaatsen toegeslagen in Heusden-Zolder. In de Halstraat drongen ze een woning binnen via een raam. Ze gingen aan de haal met een geldsom. In de Kluisstraat kwamen dieven via een glazen deur binnen. Daar was de buit nog niet gekend.

vandaag-gezien-6-augustus-2018

Vandaag gezien

Wat kan de natuur in deze tijd van 't jaar toch voor mooie kleurcombinaties zorgen. (foto Chantal Serwy)

drukke-dagen-op-everselse-parochiefeesten

Drukke dagen op Everselse parochiefeesten

't Zijn drukke dagen in Eversel waar de parochiefeesten heel wat volk op de been brengen. De verschillende lokale verenigingen steken dan ook een handje toe. Zo was het terrastheater een voltreffer, maar ook de fotozoektocht en de barbecue waren - ondanks de hitte - succesnummers. En vanavond zal de temperatuur nog wat verder kunnen stijgen tijdens de Midzomer Jogging als afsluitend nummer. Om 19 uur zijn er de (…) Lees het hele bericht

win-een-ontbijt-met-een-e-mobility-foto

Win een ontbijt met een e-mobility foto

Vanavond is er op Circuit Zolder dus het na-tourcriterium. Om 18 uur worden de renners voorgesteld en om 19 uur start de eerste race. Het worden twee afvallingskoersen over telkens 10 rondes, daarna is er de finale over 15 ronden. Ook het eigenlijke criterium gaat over 15 rondes van 1,5 km. Om 21u30 is er de huldiging van de laureaten. Maar deze namiddag is er dus ook al heel wat te doen. Om 13 uur begint het e-mobility test-event waar je elektrische fietsen, scooters, auto's, enz. kunt testen. (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-vanop-de-haagdoornheide

Vakantiegroeten vanop de Haagdoornheide

Neen, deze foto is niet gemaakt in Toscane of in het zuiden van Frankrijk, maar gewoon in Limburg op de Haagdoornheide. Die staat kurkdroog terwijl de heide zich uitermate inspant om wat kleur te brengen tussen al dat goud-geel. Zo ontdekt Kurt Vanvelk ook leuke plekjes dichtbij huis tijdens de vakantie.

chloe-met-andere-kandidaat-missen-in-brugge

Chloë met andere kandidaat-missen in Brugge

Chloë Verbeeck uit Heusden-Zolder is kandidate Miss Limburg voor Miss België 2019. Cloë is 20 en studeert winkelmanagement. Afgelopen weekend bezocht ze samen met de andere kandidates op uitnodiging van miss.items.be Brugge. Daar gingen ze langs in het Historium, brouwerij Bourgogne des Flandres en het Frietmuseum waar natuurlijk frieten op het menu stonden. En de kandidaat-missen moesten voor één keer niet (…) Lees het hele bericht

buurtfeest-in-vunderstraat-en-neerjouten

Buurtfeest in Vunderstraat en Neerjouten

De bewoners van de Vunderstraat en Neerjouten bliezen verzamelen voor hun jaarlijkse buurtfeest. Opnieuw had het straatcomité zijn beste beentje voorgezet met een springkasteel, frieten, ijsjes en uiteraard ... drank of wat had je verwacht, zeker bij dit weer. De sfeer zat er dan ook van begin tot einde in. (foto's Ludo Vanherle)

nieuw-schildpadmanneke-voor-de-vrunstraat

Nieuw schildpadmanneke voor de Vrunstraat

De inwoners van de Vrunstraat hebben hun 'schildpadmanneke' enkele maanden moeten missen, maar nu staat er een gloednieuw exemplaar. Het Schildpadmanneke siert de Vrunstraat al sinds november 1984, het was gemaakt door de plaatselijke beeldhouwer Paul Joris. Maar het was ten prooi gevallen aan de tand des tijds. Nu is een nieuw schildpadmanneke gemaakt in weersbestendig materiaal. Het vergt minder onderhoud en ook zijn paal is hersteld. Heel wat inwoners waren dan ook present bij de onthulling, want hun schildpadmanneke, dat koesteren ze.

vandaag-gezien-5-augustus-2018

Vandaag gezien

Deze vlinder geniet van het stuifmeel van de bloemen van de muntplant. (foto Jan Leijskens)

jonge-lions-en-ferre-toch-niet-naar-a-divisie

Jonge Lions en Ferre toch niet naar A-divisie

De Belgische basketbaljongens – Met Ferre Vanderhoydonck - zijn zondag in het Macedonische Skopje op de derde plaats geëindigd op het EK basket voor spelers onder 18 jaar. Eerst hadden ze in de halve finale met 70-73 verloren van Slovenië. Het werd dus een kleine finale om het brons en daarin versloegen ze Estland met 73-67. Bij de rust stond het 38-33. Nu ze derde geëindigd zijn, waren ze normaal gepromoveerd samen met de Fransen en Slovenen naar de A-divisie.  Maar nadien (…) Lees het hele bericht

da-es-noa-es-ne-nuggere-gast

Da es noa es ne nuggere gast

Da's ne nuggere kerel. Ze zeggen dat eigelijk in twee betekenissen. Enerzijds over iemand djèn onner 'm uit es, maar anderzijds ook over iemand die erg wakker is, zich werkzaam toont.

droogte-vzoc-vraagt-fruit-voor-de-dieren

Droogte: VZOC vraagt fruit voor de dieren

De droogte blijft voor merkwaardige en onverwachte evoluties zorgen. Zo doet het Vogel- en ZoogdierenOpvangCentrum een oproep om afgevallen fruit, zoals appelen en peren binnen te brengen. Door de droogte valt veel fruit van de bomen. Voor de mens is dat meestal verloren. Maar het wordt gesmaakt door de liefst 130 geiten en schapen die momenteel in het VZOC zitten en waarvoor op dit moment geen groen gras voor beschikbaar is.

vakantiegroeten-uit-turkije-15

Vakantiegroeten uit Turkije

De vakantiegroeten van Levent Turkeli komen van het Turkse Bozcaada-eiland met zijn witte Ayazma-strand.

vandaag-gezien-4-augustus-2018

Vandaag gezien

Ondanks de droogte en het labeur in de hitte aan de dorpstuintjes ging het er vandaag vrolijk aan toe. Blijkbaar vonden de vrijwilligers dat het drinkwater voor de plantjes eerst ook even hun vermoeide spieren mocht afkoelen. Metingen hebben voorlopig geen ernstige vervuiling aangetoond ... (foto's Julien Maebe)

een-nieuwe-website-over-left-hand-georges

Een nieuwe website over Left Hand Georges

Left Hand Georges, de singer-songwriter en kunstenaar uit Heusden-Zolder heeft een nieuwe website. Daarop kun je kennismaken met de 9 albums die hij de afgelopen 21 jaar uitbracht, maar ook met zijn kunstwerken waarmee hij al aan heel wat exposities in binnen- en buitenland deelnam. Ondertussen is een roadmovie over het leven van Georges in de maak, de opnames zijn gebeurd, nu worden de beelden gemonteerd. Daarin komt hij niet (…) Lees het hele bericht

jonge-lions-spelen-halve-finale

Jonge Lions spelen halve finale

In het basketbal speelt de nationale ploeg U18, met Ferre Vanderhoydonck, de halve finale van het EK in Skopje. In de kwartfinale versloegen ze Portugal met 54-67. Vanavond spelen ze tegen Slovenië. Bij winst nemen de Lions het morgen in de finale op tegen Nederland of Estland, bij verlies spelen ze om de derde plaats. De eerste drie ploegen van het EK promoveren volgend jaar naar de A-divisie. De wedstrijd is live te volgen via www.fiba.basketball

het-wordt-puffen-in-eversel

Het wordt puffen in Eversel

In Eversel komen vandaag de parochiefeesten helemaal op gang, maar het zouden evengoed de 'zweterige dagen' kunnen worden. Straks is er in de buurt van Sint-Baaf terrastheater te beleven, vanaf 19u30 staan er straattheaterachtige acts op het programma en nadien een optreden van zanger Bettes. Ze hebben genoeg drank laten aanrukken. Die zal trouwens morgen ook nodig zijn voor de fietstocht, de fotozoektocht en vooral bij de barbecue. Maar echt puffen zal het pas maandagavond worden. Dan (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-turkije-14

Vakantiegroeten uit Turkije

Aras Berkay ging op vakantie in Turkije en bezocht in de provincie Balikesir de dorpen Ayvalik en Altinoluk. Deze foto is genomen in Altinoluk, in de buurt van het Kaz-gebergte.

de-kijk-van-richie-334

De kijk van Richie

Iedereen heeft het warm ...

nog-een-tijdje-tropisch-warm

Nog een tijdje tropisch warm

Onder impuls van hogedrukgebieden en de aanvoer van lucht uit subtropische streken volgt nog een aantal dagen met veel zon en tropische temperaturen. De huidige weerkaarten zien een kentering in het weerbeeld vanaf 9 augustus en dat zou wel eens gepaard kunnen gaan met veel klank en lichtspel.
Vandaag is het uitermate zonnig in de ochtend. Na de middag komen er enkele wolkenvelden voor, maar het blijft droog. Het wordt tropisch warm bij maxima rond 32 graden.
Morgen is er wat bewolking aanwezig, (…) Lees het hele bericht

zwembad-terlaemen-heeft-record-in-het-verschiet

Zwembad Terlaemen heeft record in het verschiet

Hoewel voor volgende week het einde van de hittegolf in het verschiet lijkt te liggen, ziet het ernaar uit dat het openlucht zwembad Terlaemen op een absoluut record afstevent. In juli zijn daar liefst 13.673 betalende bezoekers geteld. Het record voor een hele zomer staat tot nu toe op 15.000, dus dat zal wellicht sneuvelen. Er zijn ook al 29 groepen koelte komen zoeken, samen goed voor 947 kinderen. De vrijwilligers die het zwembad openhouden en onderhouden, zijn uiteraard blij (…) Lees het hele bericht

tourcriterium-renners-en-elektrische-voertuigen

Tourcriterium: renners en elektrische voertuigen

Voorafgaand aan het natourcriterium, heeft maandagnamiddag in de paddock van Circuit Zolder een E-Mobility Testevent plaats. Het is de bedoeling dat het publiek zoveel mogelijk kan kennismaken en testen met elektrische voertuigen. Tussen 13en 18 uur staan er elektrische wagens klaar voor een rondje op het circuit, elektrische fietsen op een fietsomloop en ook e-scooters. In de zone 0 (op het einde van de paddock) is Jaguar present met de Jaguar I-Pace Smart Cones. Later op de avond wordt het (…) Lees het hele bericht

kvv-wint-bekermatch

KVV wint bekermatch

In een wedstrijd voor de beker van het gewest heeft KVV Heusden-Zolder vrijdagavond met 3-5 gewonnen op het terrein van Hechtel.

wie-mist-een-valkparkiet

Wie mist een valkparkiet?

Welke vogelbezitter in Heusden-Zolder of omgeving is zijn valkparkiet kwijt? De vogel is vanmiddag terechtgekomen in de tuin van de familie Beliën-Bielen in de Schansstraat. Ze hebben hem daar gevangen en tijdelijk asiel gegeven. De valkparkiet draagt een blauwe ring met LPC 437 5.5 11008. Het zou blijkbaar gaan om een vogel uit 2011 en de eigenaar of kweker zou deel uitmaken van een bond. Stuur een mailtje naar redactie[!]heusden-zolder.eu en we brengen u in contact met zijn opvanggezin.

een-trainingsavond-rond-succesvol-verkopen

Een trainingsavond rond 'succesvol verkopen'

UNIZO organiseert een trainingsavond rond 'succesvol verkopen'. Succesvol verkopen is meer dan een vlotte babbel en goed voorkomen, het is kwestie van communiceren en vertrouwen opbouwen. Goede verkopers worden echter niet geboren, ze worden gevormd. Daarom nodigen de UNIZO-afdelingen van Heusden-Zolder, Lummen en Zonhoven samen trainster Hilde Jacobs uit voor een training op donderdag 20 september om 19 uur in zaal De Schaft in 't Weyerke. De avond eindigt met een netwerkborrel. Elke (…) Lees het hele bericht

sommige-minse-hemme-dings-genoeg

Sommige minse hemme dings genoeg

Je hoort wel eens 'djèn hèd dings genoeg', dan bedoelen ze dat iemand er warmpjes inzit. Meestal zit aan die bewering ook een jaloers ondertoontje.

vakantiegroeten-uit-noorwegen-2

Vakantiegroeten uit Noorwegen

Ronny en Hilde Moons-Vandebroek maakten een rondreis door het prachtige Noorwegen. Deze foto is een sprekende illustratie van dat prachtige land, de Geirangerfjord.

kvv-wint-oefenpot-bij-gestel

KVV wint oefenpot bij Gestel

In een oefenwedstrijd heeft KVV Heusden-Zolder met 0-1 gewonnen bij VK Gestel.

schepencollege-gunstig-advies-vergunning-circuit

Schepencollege: gunstig advies vergunning circuit

Het schepencollege van Heusden-Zolder heeft een gunstig advies uitgebracht over de aanvraag voor een nieuwe omgevingsvergunning van Circuit Zolder. Zoals gemeld liep er de afgelopen periode een openbaar onderzoek rond die nieuwe vergunning. Er zijn in het totaal 132 bezwaren binnengekomen, waarbij 130 handtekeningen stonden onder een gezamenlijk bezwaarschrift en daarnaast nog 2 individuele werden ingediend. Het dossier met de bezwaren uit de buurt en het advies van het schepencollege gaat nu naar de (…) Lees het hele bericht

hitte-deert-circuit-bezoekers-niet

Hitte deert circuit-bezoekers niet

Ook vandaag trotseerden weer 30 moedige wandelaars de hitte om op Circuit Zolder te luisteren naar de verhalen van gids Jos. Ze kwamen deze keer uit Sint-Lievens-Houtem, Kuringen, Stevoort, Anderlecht, Beerzel, Hechtel, Zonhoven, Arnhem en zelfs uit Wit-Rusland. En ze hadden geluk, want naast de andere haltes waren de pitlane en het controlecentrum bijzonder boeiend omdat verschillende bolides bezig waren met de voorbereiding van de 24 uren. (foto's Bert Rodiers)

cilleke-van-den-drukker-is-overleden

'Cilleke van den drukker' is overleden

'Cilleke van den Drukker' is vandaag overleden. Zo stond Cecile Balette in Heusden-Zolder bekend. Aan de zijde van haar man Jan Bongaerts bouwde ze één van de meest gekende zaken van de Cité uit van een drukkerij, tot de Moderna - een winkel met speelgoed, schoolmateriaal, sportartikelen, boeken en decoratie - die later uitgroeide tot de Fun. Cilleke verbleef in woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen. Daar had ze in oktober 2015 al afscheid moeten nemen van haar man Jan. (…) Lees het hele bericht

jonge-lions-naar-kwartfinale

Jonge Lions naar kwartfinale

De nationale ploeg U18 speelde op het EK basketbal haar laatste groepswedstrijd tegen Georgië. Aan de rust stond het 34-35. Gelukkig speelden de jonge Lions in de tweede helft gretiger zodat ze alsnog met 58-81 wonnen. Ferre Vanderhoydonck speelde de laatste 4 minuten. Ze stoten zo door naar de kwartfinales waar morgennamiddag Portugal wacht.

vakantiegroeten-uit-spanje-5

Vakantiegroeten uit Spanje

Wim en Hilde Driessens sturen ons een vakantiegroeten uit Andalusië.

werkloosheid-minder-op-jaarbasis

Werkloosheid: minder op jaarbasis

Op 31 juli telde Heusden-Zolder 1031 werklozen, dat is 7 % van de beroepsbevolking. Ten opzichte van een maand eerder gaat het om een toenname met 113, maar dat is de jaarlijkse stijging in juli die ook voor de rest van Limburg en Vlaanderen geldt. In vergelijking met een jaar geleden zijn er 70 werklozen minder, een daling met 6,4 %. Limburg telt 6,9 % werklozen, Vlaanderen 6,7 %. We zien in Heusden-Zolder een toename bij de oudere en langdurig werklozen, de grootste vermindering zit bij de allochtonen.

de-ware-vrienden-zoeken-jonge-muzikanten

De Ware Vrienden zoeken jonge muzikanten

De Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden uit Zolder-Centrum zoekt jeugdige muzikanten voor het nieuwe werkjaar. Onder meer daarom organiseert ze op zaterdag 25 augustus een familiedag. Wie minstens 1 jaar een muziekinstrument bespeelt en graag muziek maakt met andere jongeren, moet dan zeker eens langskomen in de harmoniezaal. Het wordt een dag vol muziek en spel. En jawel, na enkele uren staat al een eerste concert voor familie en vrienden op het programma. Daarna start de fietszoektocht en (…) Lees het hele bericht

nog-een-maand-vakantiefoto-s-1

Nog één maand vakantiefoto's ...

Augustus is ingezet en dat betekent ook dat onze vakantiefotowedstrijd halfweg is. Het is de moeite om je foto's in te sturen want je kunt mooie prijzen van Auva winnen, heerlijke steengrillen in Den Lavaar en zowaar een origineel gepersonaliseerd ontbijt in de retrocaravan van El Parachutero. Stuur je (liggende) foto's met je naam en adres naar redactie[!]heusden-zolder.eu. Wacht niet tot op het laatste want dan is er mogelijk geen plaats meer door de toevloed. Prettige vakantie.

ook-bauke-mollema-start-in-natourcriterium

Ook Bauke Mollema start in natourcriterium

Voor het natourcriterium op Circuit Zolder volgende maandag, liggen verschillende interessante namen vast. Denk maar aan de Nederlander Bauke Mollema, de kopman van Trek-Segafredo. Maar ook Jelle Vanendert, Jasper Stuyven, Iljo Keisse, Guillaume Van Keirbulk, Kenneth Vanbilsen, Amaury Capiot, Dennis Coenen, David van der Poel en Wietse Boslmans. Er wordt ondertussen nog verder onderhandeld met andere namen en er komen nog wat beloften aan de start. Buurtbewoners die eerder een uitnodiging in de bus kregen, komen er gratis in als ze vooraf mailen: info [!] circuit-zolder.be. Anderen betalen 5 euro. In de prijs is ook de toegang tot het E-MobilityTestevent inbegrepen.

zolderrun-schenkt-1000-aan-t-weyerke

ZolderRun schenkt € 1000 aan 't Weyerke

De 10de editie van de Zolderrun verwelkomde dit jaar 285 lopers, onder wie 17 kids. Voor de vierkoppige organisatiekern, hun families en tientallen vrijwilligers was dit dan ook een geslaagde jubileumeditie. Het parcours was aangepast maar werd er niet minder zwaar op. Zoals steeds gaat de opbrengst naar 't Weyerke en Dirk Van Ouytsel (links) en Danny Tielens (rechts) van de ZolderRun mochten dan ook 1.000 euro overhandigen aan directeur Jan Thiry.

bijzolder-2018-bracht-15-000-op

BijZolder 2018 bracht € 15.000 op

Dit jaar heeft BijZolder - de opvolger van de Weyerkesfeesten - zowat 15.000 euro opgebracht. Dat heeft algemeen directeur Jan Thiry bekendgemaakt. Die reikte ook de hoofdprijzen van de tombola uit. Vanessa Coomans won de luchtdoop van Sanicole. Luc Ruyters mocht met een muziekinstallatie naar huis en de organisatie is nog op zoek naar de winnaar van de rondrit met een Mercedes cabrio. De persoon met het winnend nummer 1508 kan zich met zijn lotje nog tot 31 augustus aanmelden aan de receptie van ’t Weyerke. (foto's André Cauberghs)

jonge-lions-herpakken-zich-helemaal

Jonge Lions herpakken zich helemaal

In hun vierde groepswedstrijd op het EK in Skopje speelden de Belgian Lions U18 tegen Georgië. Na de eerste helft keken ze tegen een achterstand van 10 punten aan (31-41). Na drie minuten in het derde kwart kregen de jonge leeuwen 41-41 op het bord en op het einde van dit kwart stond het 67-46 voor België. Erop en erover dus met als eindstand 83-65. Ferre Vanderhoydonck speelde de laatste 4 minuten.

beeld-symboliseert-de-vleugels-van-t-weyerke

Beeld symboliseert de vleugels van 't Weyerke

Zoals aangekondigd is aan 't Weyerke het beeld 'Jij geeft me vleugels' van Geertje Van Aken, leerling aan de academie, officieel ingehuldigd. De kunstenares gaf toelichting bij de betekenis van haar werk. Ze vond inspiratie bij een jongen die ervan droomde om te vliegen, maar in tegenstelling tot zijn vriend de vogel was hij beperkt in zijn vrijheid en kon hij niet vliegen. Hij vertelde zijn droom aan de vogel en samen bouwden ze een mooi rood vliegtuig en zo vliegen ze samen (…) Lees het hele bericht

hittetips-de-winnaars-van-een-ontbijt

Hittetips: de winnaars van een ontbijt

Heel wat leuke tips om de hitte te trotseren kregen we binnen. Ongetwijfeld zullen onze lezers er ook de komende dagen nog wat aan hebben, want het blijft heet en droog. Dit zijn alvast de winnaars die met zijn twee van een heerlijk uitgebreid ontbijt mogen genieten in Den Lavaar: Wendy Danko, Christophe Tarallo en Leen Beunens.

vakantiegroeten-uit-mallorca-6

Vakantiegroeten uit Mallorca

De familie Declerck was met vakantie in Mallorca en bezocht daar de pittoreske havenstad Soller, gelegen in een binnenbaai en gekend om zijn trammetjes.

een-zjenoffel-op-oere-jas-of-inne-bekee

Een zjenoffel op oere jas of inne bekee

Hoewel mensen bij dit weer misschien eerder naar een cactus of vetplant grijpen, zijn er in de bloemenwinkel ook nog zjenoffels te koop. Ken je die? Zo noemen we hier anjers, mooi in een boeket of ne bekee, stijlvol op de revers van een jas.