Archief februari 2020

de-ware-vrienden-in-prachtig-jubileumconcert

De Ware Vrienden in prachtig jubileumconcert

Voor de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden was de start van het jubileumjaar al meteen een topper zaterdagavond. Het uitverkochte concert in de balzaal van Muze was een voltreffer. Het was een mooi concert vol afwisseling met de Juniors die het beset van zichzelf gaven, het groot orkest dat een gevarieerd repertorium uitvoerde en als absoluut hoogtepunt de slotmars met alle muzikanten samen. (foto's Ann Jordens)

150-jaar-de-ware-vrienden

150 jaar De Ware Vrienden

Van 6 tot 82 jaar, van klarinet tot trombone. 150 jaar De Ware Vrienden, verbonden door de liefde voor muziek en de vriendschap. Vandaag zetten ze de viering van anderhalve eeuw in. (foto Ann Jordens)

pelgrims-op-weg-tussen-bolderberg-en-herkenrode

Pelgrims op weg tussen Bolderberg en Herkenrode

Weer of geen weer, ze waren met tientallen om vandaag vanuit Bolderberg aan de pelgrimstocht deel te nemen, een deel koos voor  het lange traject, anderen voor het kortere. Bij het begin van de christelijke vastenperiode gaan gelovigen op pad langs de Kluis van Bolderberg door de natuur van De Wijers richting Herkenrode-abdij. Onderweg was er ruimte voor stilte, bezinning, ervaringsuitwisseling, maar ook met muziek en zang op verschillende plekken. Een halte in de kerk van Herkenrode en achteraf een gezamelijke gebedsviering in de kerk van Bolderberg. (foto's Roger Convents)

bedrijfsploegen-doen-het-uitstekend

Bedrijfsploegen doen het uitstekend

In het bedrijfsvoetbal hebben de ploegen uit Heusden-Zolder het vandaag uitstekend gedaan. RP Products won met 4-0 van FC Tamara. Wieze Boys A ging met liefst 2-10 winnen bij Weerstand Zonhoven. En in de tweede afdeling won ook Wieze Boys B, met 0-3 bij Stokrooie United.

speciale-kit-tegen-ongevallen-met-jongeren

Speciale kit tegen ongevallen met jongeren

Binnen Circuit Zolder hebben ProMove en Responsible Young Drivers Vlaanderen vandaag  de ‘Drive Safe Kit’ gelanceerd. Die wil beginnende automobilisten bewustmaken om verantwoord te rijden zonder alcohol. Daarvoor waren jongeren uitgenodigd die recent hun rijbewijs haalden. Ze kregen hun kits uit handen van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Het project krijgt de steun van drankenproducent Diageo in het kader van (…) Lees het hele bericht

verdachte-pas-volgende-week-voor-raadkamer

Verdachte pas volgende week voor raadkamer

Pas volgende week vrijdag moet de 25-jarige Somaliër uit Bocholt opnieuw voor de raadkamer verschijnen in verband met de dood van zijn 21-jarige landgenote, nu een week geleden in de Kapelstraat in Heusden-Zolder. de man was woensdag aangehouden en moest dus binnen 5 dagen voor de raadkamer verschijnen. Maar op vraag van zijn eigen advocaat heeft de raadkamer haar oordeel een week verschoven. Ondertussen blijft de man in de cel.

de-kijk-van-richie-414

De kijk van Richie

En beetje trager kan geen kwaad maar ...

veroveren-van-der-laan-woe-nu-ook-belgie

Veroveren Van der Laan & Woe nu ook België?

Cabarettiers Van der Laan & Woe zijn in Nederland erg populair. Ze spelen er voor volle zalen en zijn zowat wekelijks op tv te zien. Vrijdagavond gaven ze hun allereerste optreden in België, in de Muze in Heusden-Zolder. Hun programma 'Pesetas' viel in de smaak. (foto Herman Eerdekens)

bolide-van-tony-sempels-in-een-flashy-kleedje

Bolide van Tony Sempels in een flashy kleedje

 Een gele carrosserie en een gifgroene neus, de bolide van Tony Sempels zal in het nieuwe seizoen op racetrack Venray meer dan behoorlijk opvallen. Voor de rest krijgt de wagen nog een upgrade zodat Tony zijn kansen het komende seizoen volwaardig kan verdedigen. Op Paasmaandag zal hij er staan, samen met zijn team.

vandaag-gezien-145

Vandaag gezien

Roger Convents is een zwarte trilzwam tegengekomen.

dvz-de-brug-dankt-zijn-vrijwilligers

DVZ De Brug dankt zijn vrijwilligers

Morgen begint de 'week van de vrijwilliger', die loopt nog tot 3 maart. In dagverzorgingscentrum De Brug hebben ze bij wijze van proloog de vrijwilligers bedankt voor hun inzet en enthousiasme. Samen met de gebruikers kregen ze een boerenfeest aangeboden. Na het verorberen van gepaste hapjes, gingen de tafels aan de kant en was het tijd voor volksdansen gecombineerd met zitdansen. Vrijwilligster Frieda had de juiste liedjes en dansjes uitgekozen om de ambiance er in te krijgen.

konijntjes-zoeken-een-nieuwe-thuis

Konijntjes zoeken een nieuwe thuis

Voor heel wat diersoorten is de lente al ingezet, en dat betekent ook dat in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum de eerste piepjonge slachtoffers moeten worden opgevangen. Maar er is plaats tekort, want er zitten nog zowat 40  konijnen in het opvangcentrum. Blijkbaar zijn die vooral het gevolg van ondoordachte cadeautjes die tijdens de feestdagen zijn gegeven. En dus wordt nu gezocht naar gastgezinnen voor die schattige, tamme konijntjes.

veel-schade-bij-zware-botsing

Veel schade bij zware botsing

Vanmorgen om 9 uur is op de Meylandtlaan een kop-staart aanrijding gebeurd. Ter hoogte van de Lidl botste een wagen voluit op een andere. Twee mensen raakten licht gewond, maar de schade aan de wagens is erg groot. Het ongeval zorgde voor heel wat verkeershinder tot takelbedrijf Geert Schops de wrakken had opgeruimd.

zondag-studiekeuzebeurs-in-berkenbos

Zondag studiekeuzebeurs in Berkenbos

Op zondag 1 maart 2020 organiseert de vzw Youth Of Rose een studiekeuzebeurs waar vooral studenten uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen hun ervaringen in het hoger onderwijs delen. De organisatoren zeggen dat hun evenement zich  onderscheidt van andere studiekeuzebeurzen door aandacht te vestigen op de studenten zelf.  Ze mikken dus op kinderen en jongeren, die in kansarmoede leven, om hen te motiveren om verder te studeren. Er komen standen van een 15-tal opleidingen. Alles heeft plaats tussen 14 en 18 uur bij Anadolu Sahnesi, Pastoor Paquaylaan 101 in Heusden, gratis toegang.

vandaag-gezien-144

Vandaag gezien

Krokussen in de Bolderbergse sneeuw. (foto Jan Leijskens)

puur-leguum-over-biologische-teelt

Puur Leguum over biologische teelt

Bij KWB-Overdag was vandaag Filip Zandecki te gast, initiatiefnemer en zaakvoerder van Puur Leguum. Dat is een kleinschalig, biologisch landbouwbedrijf in de Schootschansweg in Heusden. Filip legde eerst uit wat biologische teelt juist inhoudt, en aan welke criteria zijn bedrijf moet voldoen. Hij gaf ook heel wat tips om je eigen (moes)tuin duurzaam te onderhouden. Zijn advies luidt: "Zorg voor een levende bodem, zorg voor rotatie, struiken en bomen zijn nodig voor het aantrekken van natuurlijke vijanden in plaats van bestrijdingsmiddelen.  En wees creatief met bloemen, mulchlagen, en insectenhotels." (foto's Ludo Deleux)

rookontwikkeling-door-problemen-met-houtkachel

Rookontwikkeling door problemen met houtkachel

In de Langstraat leek het er deze namiddag op dat een schouwbrand was ontstaan in een woning. De rook bleek veroorzaakt voor problemen met een houtkachel. De brandweer ging ter plaatse en deed een controle. Er moest niet geblust worden.

enkele-honderden-op-afscheid-mohamed

Enkele honderden op afscheid Mohamed

Enkele honderden mensen hebben vanmiddag in de Selimiye-moskee de uitvaartplechtigheid bijgewoond van Mohamed Shamsa. Onder hen leden van de plaatselijk Turkse en Marokkaanse moslimgemeenschap, maar ook tientallen bewones van het Rode Kruisopvangcentrum. Na het gebed werd het stoffelijk overschot vergezeld naar de Islamitische begraafplaats in Berkenbos waar ze haar laatste rustplaats kreeg. 

petanque-50-promotiestrijd-wordt-spannend

Petanque 50+ promotiestrijd wordt spannend

In het petanque 50+ heeft De Berk C een steek laten vallen tegen Genk C waardoor de strijd rond de promotie weer extra spannend wordt. De uitslagen: Ere afdeling: Zigzag A - Olympia A 7-2, 1ste afdeling: Tongeren A - Boekt B 5-4, De Berk A - Boekt A 8-1. De Berk en Boekt staan nu samen eerste. 3de afdeling: Horizon Bree C - Olympia B 7-2. 4de afdeling: Olympia C - De Berk B 4-5, Genk C - De Berk C 7-2 en Hasselt B - Boekt C 6-3.

somalische-vrouw-wordt-vanmiddag-begraven

Somalische vrouw wordt vanmiddag begraven

Straks na het middaggebed vindt in de Selimiye-moskee in de Valentinusstraat een afscheidsplechtigheid plaats voor Mohamed Shamsa, de jonge Somalische vluchtelinge die zaterdagnacht om het leven kwam bij een incident in de Kapelstraat. De plechtigheid zal trouwens bijgewoond worden door asielzoekers uit Afrika en elders. Nadien zal haar lichaam begraven worden op de islamitische begraafplaats in Berkenbos.

fietser-van-de-week-jef-broux

Fietser van de week: Jef Broux

Jef Broux is onze fietser van de week. Hij rijdt dagelijks met de fiets naar het werk. Maar onlangs kwam hij erg ongelukkig ten val op een fietspad in Beringen waar door wegenwerken een stuk verharding ontbrak. Hij reed zich vast met zijn voorwiel en ging over de kop met een heupbreuk tot gevolg. De Fietsersbond Heusden-Zolder organiseerde daarom een mini-vergadering rond zijn bed in het ziekenhuis. Eén van de verpleegsters nam de foto. Nog kandidaten om te nomineren als fietser van de week? Mail naar paul.coolen[!]telenet.be

verzuurde-sfeer-rond-de-overname-van-blokker

Verzuurde sfeer rond de overname van Blokker

De overname van alle Blokker-winkels - dus ook die in de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder - door de  Dutch Retail Groep - lijkt dan toch niet zonder slag of stoot te verlopen. Vorige week kondigde eigenaar Dirk Bron aan dat hij alle winkels overnam met alles personeelsleden en ze zou omvormen tot Mega World winkels, vergelijkbaar met Action. Maar de Nederlandse pers heeft nu gemeld dat er een strafonderzoek loopt tegen de man. Hij zou verdacht worden van (…) Lees het hele bericht

auto-mist-afrit-en-komt-in-het-water-terecht

Auto mist afrit en komt in het water terecht

 In de late namiddag is op de afrit van de E314 Heusden-Zolder een auto van de weg gegaan en in de berm terechtgekomen. Die staat door de overvloedige neerslag helemaal onder water. De bestuurder raakte niet gewond, maar hield er wel natte voeten aan over. Takelbedrijf Geert Schops kon de wagen bergen.

bestuurder-aangehouden-na-dood-vrouw

Bestuurder aangehouden na dood vrouw

De man die gearresteerd is in verband met de dood van de Somalische vrouw zaterdagnacht in de Kapelstraat, is vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die heeft hem aangehouden. Hij wordt verdacht van opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Hij had eerst een verklaring afgelegd als getuige, maar is nadien verhoord en gearresteerd als verdachte. Hij wordt ervan verdacht de vrouw opzettelijk te hebben aangereden, maar of hij dat bewust heeft gedaan, wordt nog verder onderzocht. De man is 25 en zelf van Somalische afkomst, hij woont in Bocholt en kende het slachtoffer al langer.

pensioendienst-geen-tegenstelling-kb-en-wet

Pensioendienst: 'Geen tegenstelling KB en wet'

De Federale Pensioendienst reageert op de persconferentie van de KS-Vriendenkring rond het pensioendossier. De Federale Pensioendienst bevestigt dat binnen het Beheerscomité een werkgroep werd opgericht om de eisen van de ex-mijnwerkers te onderzoeken. Maar het klopt niet dat het beheerscomité zou gesproken hebben van een tegenstelling tussen het koninklijk besluit en de wet. Het beheerscomité zegt in zijn verslag geen positie in te nemen. (…) Lees het hele bericht

andrea-schon-neemt-videoclip-op-in-de-kluis

Andrea Schön neemt videoclip op in De Kluis

De schlagerzangeres Andrea Schön streek neer in Bolderberg voor de opname van de videoclip voor haar nieuwe cd 'Der Letzte macht die Tür zu'. Ze had in het interieurcafé De Kluis het ideale decor en de juiste sfeer gevonden om haar clip in te blikken. Andrea Schön is van Tienen, maar ze is geboren in het Duitse Regensburg. Daar zette ze - samen met haar zus - de eerste muzikale stappen. Later in ons land pikte ze de draad weer op en ze brengt vooral een repertoire van Duitse schlagers, après-ski hits en meezingers. In Duitsland is ze trouwens erg populair.

sportieve-leiding-bij-kvv-blijft-ongewijzigd

Sportieve leiding bij KVV blijft ongewijzigd

In de tweede voetbalprovinciale heeft het bestuur van KVV Heusden-Zolder beslist volgend jaar verder te gaan met de huidige trainerstaf. Peter Vandebroek blijft dus trainer, bijgestaan door T2 Gert Swennen. Frank Elsen blijft trainer van de doelmannen. 

de-ware-vrienden-boek-bier-en-muziek

De Ware Vrienden: boek, bier en muziek

Nu zaterdag start dus het feestjaar van De Ware Vrienden met een jubileumconcert in Muze, alle kaarten daarvoor zijn al de deur uit. Het zal weer iets speciaals worden. Voor de slotmars komen niet alleen het groot orkest en de juniors samen op het podium maar zijn ook de mukanten die er ooit bij waren geïnviteerd. En ook Roel Henckens komt, hij speelt bij het Philharmonisch Orkest van Noorwegen en zijn vader is klarinetleraar van een aantal muzikanten. Op 2 en 3 mei wordt in Muze de (…) Lees het hele bericht

150-jaar-de-ware-vrienden-vriendschap-is-leidraad

150 jaar De Ware Vrienden: vriendschap is leidraad

Meer dan twee jaar hebben ze eraan gewerkt en er naar toegeleefd, maar nu zaterdag is het zover: dan start voor de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden het feestjaar. En er mag gefeest worden, want welke harmonie of vereniging kan er nog prat op gaan dat ze 150 jaar bestaat. Het was inderdaad in 1870 dat de fanfare ontsproot uit een zangvereniging. In 1872 werd ze dan opgericht als 'Fanfare De Ware Vrienden' "een gezelschap voor doel hebbende, door beoefening der (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-het-aswoensdag-1

Vandaag is het Aswoensdag

Niet zoveel mensen gaan nog een askruisje halen en het vasten is er ook wat uit gegaan. Maar toch begint voor de christenen vandaag op Aswoensdag de veertigdagentijd. Dat was vroeger meer dan nu een periode van soberheid en bezinning. In Nederland en Duitsland zetten ze daarmee ook een punt achter de carnavalsperiode, op veel plaatsen worden nog haringen gegeten. Bij ons gaat het carnaval in de weekends door, tegenwoordig zelfs tot na Pasen.

zaterdag-pelgrimswandeling-vanuit-bolderberg

Zaterdag pelgrimswandeling vanuit Bolderberg

Zaterdag heeft er weer een pelgrimswandeling bij het begin van de 40-dagentijd plaats, het gaat om een samenwerking van IJD Hasselt, de Vlaamse overheid en de Werkgroep Pelgrimspastoraal van het bisdom. Het thema is dit jaar 'wijsheid uit de woestijn'. Onderweg zijn er inhoudelijke impulsen en gebedsmomenten vanuit de levenswijsheid van de 'woestijnvaders', oosterse monniken uit de eerste eeuwen van het christendom. Vertrek en einde aan de kerk van (…) Lees het hele bericht

ziekenhuis-is-voorbereid-op-coronavirus

Ziekenhuis is voorbereid op Coronavirus

Ook in het Sint-Franciscusziekenhuis geldt op dit moment een verhoogde alertheid in verband met het coronavirus. De overheidsinstructies via de FOD Volksgezondheid worden nauwkeurig opgevolgd. Bij vragen worden de  overheids- en gezondheidsinpectiediensten gecontacteerd. Daarnaast heeft het ziekenhuis uiteraard ook een samenwerking met de huisartsen in de regio.   Naast de verhoogde waakzaamheid van de artsen en ziekenmedewerkers in (…) Lees het hele bericht

dood-somalische-vrouw-was-geen-auto-ongeluk

Dood Somalische vrouw was geen auto-ongeluk

FLASH De dood van een Somalische vrouw in de Kapelstraat zaterdagnacht was geen auto-ongeval met vluchtmisdrijf, maar het gevolg van een conflict. Eén verdachte is gearresteerd en wordt ondervraagd. UPDATE Blijkbaar had de vrouw een conflict met een landgenoot die niet in het centrum verbleef. De recherche van de politie van Heusden-Zolder onderzocht al enkele dagen een andere piste. De hypothese van aan auto-ongeluk werd ontkracht door de autopsie op het lichaam van de vrouw en de analyse van camerabeelden. Daaruit bleek dat de vrouw niet accidenteel om het leven is gekomen, maar wel door een incident met een auto. De politie van Heusden-Zolder kon een kennis van de vrouw - die niet in het Rode Kruisopvangcentrum verblijft - arresteren, nadat hij eerst als getuige werd gehoord. Hij wordt op dit moment ondervraagd. Er is al een onderzoeksrechter gevorderd voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.

oplossing-pensioendossier-lijkt-in-het-verschiet

Oplossing pensioendossier lijkt in het verschiet

Het lijkt erop dat een oplossing voor de mijnwerkerspensioenen in het verschiet ligt. Dat liet de KS-Vriendenkring deze namiddag op een persconferentie in ZLDR Luchtfabriek uitschijnen. Na de acties en verschillende vergaderingen heeft de werkgroep die door het beheerscomité van de Federale Pensioendienst was opgericht haar conclusies klaar. Het comité stelt nu vast dat er een tegestelling is in de interpretatie tussen de (…) Lees het hele bericht

ook-dit-jaar-baseballtornooi-voor-de-jeugd

Ook dit jaar baseballtornooi voor de jeugd

 Het is ondertussen al een fikse traditie geworden dat de jeugdverenigingen van Heusden-Zolder en de jongeren van Arktos elkaar bekampen tijdens een baseballtornooi. Ook dit jaar organiseert de jeugdraad het tornooi op paasmaandag 13 april vanaf 9 uur. Het 'stadion' is deze keer het terrein van Chiro Boekt. Je kunt meedoen als je minstens 9 spelers of speelsters hebt. Inschrijven voor 23 maart op de website van de gemeente.

nog-niet-meer-duidelijkheid-over-ongeval

Nog niet meer duidelijkheid over ongeval

Er is nog altijd niet meer duidelijkheid over het ongeval dat zaterdagnacht in de Kapelstraat het leven kostte aan een bewoonster van het Rode Kruisopvangcentrum. Politie en parket zeggen dat ze nog zoeken naar de bestuurder of de auto waarmee het dodelijk ongeval gebeurde.  Maar het is niet duidelijk of ze enig spoor hebben.

christian-de-coninck-ontmaskert-de-misdadigers

Christian De Coninck ontmaskert de misdadigers

Op donderdag 26 maart om 20 uur geeft Christian De Coninck in de bibliotheek een lezing over beruchte misdadigers. De Coninck is bekend als politiecommissaris en woordvoerder van de Brusselse politie. Hij was de afgelopen decennia als politieman betrokken bij heel wat grote gebeurtenissen, denk maar aan de aanslagen. Indertussen is hij ook actief geworden als misdaadauteur. Die avond geeft hij tekst en uitleg over de misdaden, het leven en de slachtoffers van onder andere Andras Pandy, Charles Manson en Bonnie & Clyde. Het wordt wellicht een beklijvende lezing. Inschrijven kan tot 23 maart met vermelding ‘Christian’ en je telefoonnummer via bliotheek.reservaties[!]heusden-zolder.be

vandaag-gezien-143

Vandaag gezien

Een maarts viooltje - in februari - brengt wat kleur in deze sombere dagen, gezien in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

ook-dit-jaar-rondleiding-achter-dtm-schermen

Ook dit jaar rondleiding achter DTM-schermen

In het weekend van 24 tot 26 april opent de DTM het internationale autosportseizoen op Circuit Zolder. Ok deze keer wordt het weer een heus festival waar niet alleen de pure raceliefhebber aan zijn trekken komt. Voor de Deutsche Tourenwagen-Masters levert ook het gemeentebestuur een extra inspanning. Net als vorig jaar krijgen de inwoners de kans om vooraf op donderdag 23 april om 18 uur een exclusieve rondleiding mee te maken. Ze moeten wel vooraf inschrijven via deze link.

de-berk-c-moet-leiding-delen

De Berk C moet leiding delen

In het petanque was het weer een beperkte speeldag met alleen wedstrijden in derde provinciale. De Berk C heeft een steek laten vallen en moet daardoor Genenbos D langs zich dulden aan de leiding. Olympia B - Oetervallei B 3-6, Olympia C - De Berk B 2-7, Genenbos D - Boekt C 6-3 en Pelter B - De Berk C 5-4.

kristof-vranken-heeft-speciale-ontwikkeltechniek

Kristof Vranken heeft speciale ontwikkeltechniek

Fotograaf Kristof Vrancken, die opgroeide in Bolderberg, heeft voor zijn doctoraatsproject aan de LUCA School of Arts, een bijzondere fotoreeks gemaakt. Hij fotografeerde industriële landschappen in Genk, zoals de Ford-site, en ontwikkelde die met emulsies van planten die groeiden op de plaats waar hij de foto’s nam.  De planten hebben de vervuiling van de bodem in zich opgenomen en dat heeft dus een invloed op de ontwikkeling. Eén van zijn werken is geselecteerd voor de Sony World Photography Awards, één van de grootste fotowedstrijden ter wereld met ruim 340.000 inzendingen. Vanaf 17 april worden de geselecteerde werken getoond op een expo in Londen. (foto Kristof Vranken)

alleen-zolder-d-kan-winnen-1

Alleen Zolder D kan winnen

In de derde provinciale B van het basketbal heeft Zolder D vandaag met 64-76 gewonnen bij Baclo Lommel A. In de vierde provinciale verloor Zolder G van As C met 47-61. Zolder F verloor in dezelfde reeks met 58-45 van Hades Kiewit E. De dames van Zolder gingen met 72-25 de boot de boot in bij Croonen Lommel B.

bolderberg-speelt-gelijk-3

Bolderberg speelt gelijk

In de tweede provinciale B van het voetbal is Bolderberg met een 1-1 teruggekeerd van HIH Hoepertingen. 

oplichters-zijn-weer-erg-actief-1

Oplichters zijn weer erg actief

Oplichters zijn de jongste dagen weer erg actief en ook heel wat inwoners van Heusden-Zolder zullen dat geweten hebben. Zo kregen mensen vandaag een sms zogenaamd van de FOD Financiën met het dreigement dat als ze een openstaande schuld niet dringend betalen (via een bijgevoegde link) de deurwaarder zou langskomen. Pure nonsens natuurlijk, zo werkt de FOD Financiën niet. Ook worden weer heel wat mensen telefonisch bestookt zogenaamd door medewerkers van (…) Lees het hele bericht

opvangcentrum-opent-rouwregister

Opvangcentrum opent rouwregister

Het slachtoffer van het ongeval vannacht in de Kapelstraat is een vrouw van 21, Mohamed Shamsa, afkomstig uit Somalië, een land dat zowat geldt als de hel van Afrika. Ze was sinds ongeveer een half jaar in het opvangcentrum en verbleef hier zonder familie. Ze was samen met twee medebewoonsters op wandel toen ze werd gegrepen door een auto en ter plaatse overleed. De aanrijding gebeurde bijna voor de ingang van het opvangcentrum. De anderen waren in shock en hadden opvang (…) Lees het hele bericht

smash-domineert-bk-g-badminton

Smash domineert BK G-badminton

Op de Belgische kampioenschappen G-badminton in Dendermonde heeft Smash het weer uitstekend gedaan. In het rolstoelbadminton won Rik Op de Beek zowel het enkel als het dubbel heren, in het enkel is het zijn derde titel op rij.  Yorrit Noben en Bob Biesmans wonnen goud in het dubbel heren A, in het enkel haalde Bob zilver en Yorrit brons. In het dames enkel B was Louise Vliegen de beste, en in het dames enkel C haalde Esther ’S Hertogen goud en Katharina Peeters zilver.

het-vuur-van-praga-kahn-is-nog-lang-niet-gedoofd

Het vuur van Praga Kahn is nog lang niet gedoofd

Praga Kahn zette gisteravond CC Muze in vuur en vlam. In 'Khantasia' nam dorpsgenoot Maurice Engelen het entousiaste publiek mee op een reis door 30 jaar Praga Kahn. Striemende muziek,  gastartiesten, performers, geweldige lichtshow, kortom ... speketakel zoals alleen Praga Kahn dat kan bieden. (foto's Herman Eerdekens)

asielzoeker-doodgereden-in-kapelstraat

Asielzoeker doodgereden in Kapelstraat

Rond middernacht is in de Kapelstraat een bewoner van het Rode Kruis Opvangcentrum voor vluchtelingen doodgereden.  Het gaat om een vrouw die dood is aangetroffen, midden op de weg.  Volgens getuigen was ze aangereden door een wagen die vervolgens vermoedelijk vluchtmisdrijf pleegde.  Na het ongeval was het voertuig nergens meer te vinden. De hulpdiensten konden niets meer doen voor het slachtoffer. De brandweer kwam een tent plaatsen. Later (…) Lees het hele bericht

leiders-zolder-a-en-kajoba-verliezen

Leiders Zolder A en Kajoba verliezen

In de eerste provinciale van het basketbal kreeg Zolder A een zware opdoffer bij Croonen Lommel C, het werd 82-52. In de tweede provinciale won Heusden A van Optima Tessenderlo B met 81-72. In derde A verloor Heusden B van Zonhoven A met 64-68. Zolder C versloeg Tongeren C met 85-69. In de vierde provinciale wordt het leider Kajoba heet onder de voeten na een nipte 74-73 nederlaag bij Lummen D. Zolder E versloeg Zonhoven B met 79-72.

hanne-gevers-alweer-tweede-1

Hanne Gevers ...alweer tweede

Ook in haar laatste cyclocross van het seizoen, in Heverlee, eindigde Hanne Gevers op het podium. Ze behaalde een tweede plaats. 't Zal na het seizoen even wennen worden om zonder die wekelijkse bloemen in huis ...

leider-anadol-zwaar-de-boot-in

Leider Anadol zwaar de boot in

In de derde provinciale B heeft leider FC Anadol zaterdagavond verrassend met 5-2 verloren van FC Hechtel. 

kvv-blijft-steken-op-gelijkspel-1

KVV blijft steken op gelijkspel

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder vandaag 1-1 gespeeld bij 's Herenelderen. 

vandaag-gezien-142

Vandaag gezien

In de bossen van Eversel, volgens gebruikers van de 'dorpswandeling' heeft iemand er een dagelijkse gewoonte van gemaakt om zijn afval in het bos achter te laten. En er passeren daar blijkbaar dorstige vervuilers ... Wat zou er het ergst aan toe zijn, hun hersenen of hun lever?

wieze-boys-a-speelt-de-bekerfinale

Wieze Boys A speelt de bekerfinale

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A zich opnieuw geplaatst voor de bekerfinale. Na de heenmatch won het nu ook de terugwedstrijd in de halve finale tegen Pool Keramo A met 2-1. Century is de andere finalist, de Hasselaren zetten de puntjes op de i met een 8-1 tegen Vlam Eisden. Wieze Boys B speelde een competitiewedstrijd, het won met 0-3 bij Stokrooie United.

een-supportersclub-voor-remco-evenepoel

Een supportersclub voor Remco Evenepoel

Heusden heeft sinds kort een officiële supportersclub van wielerbelofte Remco Evenepoel: R.EV 1703 Official Fanclub Limburg. Het is na Schepdaal, Geraardsbergen, Hannuit en Luik de 5de supportersclub. De club is opgericht na heel wat overleg met de vader van Remco, om ook afspraken te maken over wat mag gedaan worden op het vlak van foto's, reclame en kleding. Alle supportersclubs dragen dezelfde naam, namelijk R.EV. als afkorting van zijn naam, 1703 (…) Lees het hele bericht

doorprikt-toerisme-is-geen-terrorisme

DOORPRIKT: Toerisme is geen terrorisme

Moeten politici en actiegroepen zich nu ook gaan moeien met schoolreizen? Het was de afgelopen dagen en weken alleszins het geval bij een school uit Landen die haar jaarlijkse uitstap naar Heusden-Zolder maakte met bezoek aan de Selimiyemoskee, een Turks cultuurcentrum, een kebabzaak, de wijken en het wijkenspel. Het is één van de pakketten die worden aangeboden door toerisme Heusden-Zolder. Ook één van de aanbiedingen die kennis laten maken met de erfenis (…) Lees het hele bericht

les-truttes-als-headliner-op-bravo-boulevard

Les Truttes als headliner op Bravo Boulevard

Op 28 maart heeft in Muze Bravo Boulevard plaats, dat is het jaarlijkse muzikaal en culinair netwerk-event waar de nadruk ligt op samen ongedwongen genieten, op goede smaak en sfeer. Het event bestaat al sinds 2015 en is bedoeld als fundraising om een bijdrage te leveren aan sociale projecten in de regio. Vanaf dit jaar gaan de initiatiefnememers een stapje verder en organiseren meerdere activiteiten om ondernemers samen te brengen, telkens ter ondersteuning van lokale sociale (…) Lees het hele bericht

springplank-alaaf-2

Springplank Alaaf!

De leerlingen van De Springplank trokken gisteren met hun gekste kleren aan in een carnavalstoet door de straten van Eversel. Ze kregen niet alleen de begeleiding van de politie, maar ook een helpende hand van de gloednieuwe carnavalsgroep Het Zot Geweld uit Eversel. Die groep was met 2 praalwagens present om de kinderen met dreunende carnavalsmuziek een prachtige optocht te bezorgen. Stevige ambiance. (foto Yannick Crijns)

bert-toont-samsoncollectie-in-speelgoedmuseum

Bert toont Samsoncollectie in Speelgoedmuseum

Heusdenaar Bert Beerten is één van de verzamelaars die op dit moment in het Speelgoedmuseum in Mechelen hun collectie Samson & Gert speelgoed tonen. Er zijn meerdere verzamelaars uitgenodigd naar aanleiding van de 30ste verjaardag van het duo. Samen vormen ze de tentoonstelling 'Samson & Gert: 30 jaar dikke vrienden’. Bert is van in zijn jonge jaren (…) Lees het hele bericht

bankautomaat-in-eversel-is-verwijderd

Bankautomaat in Eversel is verwijderd

Amper twee wekeen geleden brachten we het bericht dat vier grootbanken werken aan een plan om een netwerk van bankautomaten uit te bouwen. Zo zou iedereen tegen 2025 een bankautomaat binnen een straal van 5 km ter beschikking hebben. Dat zou goed nieuws zijn voor verschillende kerkdorpen van Heusden-Zolder. Maar uitgerekend afgelopen maandag is in Eversel de enige bankautomaat weggenomen. Die is er destijds gekomen nadat lokale organisaties campagne voerden om een eigen automaat te krijgen. Wie dus 's avonds of in 't weekend in Eversel cash nodig heeft, moet voortaan naar Heusden-Centrum. Maar dan wel met de fiets eh, want 't is de bedoeling van het klimaatplan dat lokale verplaatsingen niet meer met de auto gebeuren ...

de-kijk-van-richie-413

De kijk van Richie

Alweer een winderig weekend ....

de-brug-alaaf

De Brug alaaf!

In De Brug vierden de leerlingen eigenlijk een hele week carnaval. De ene dag stond in het teken van gekke schoenen, de andere in die van de gekke sokken, dan volgden haren en hoeden tot gekke kleren. En vandaag werd afgesloten met een carnavalsfeest vol dans en plezier. 

beekbeemden-alaaf-1

Beekbeemden alaaf!

 Ook bij Beekbeemden waren de leerlingen vandaag verkleed opgedaagd. Er werd gedanst en gezongen op school, de ideale aanloop naar de krokusvakantie. (foto's An Vanoppen)

viversel-alaaf-1

Viversel alaaf!

Het schoolcarnaval in Viversel is ondertussen al jaren een bekend gegeven. De leerlingen van de Sint-Jan Berchmansschool en van Heideland slaan daarvoor de handen in elkaar. In de school zelf werd al heel wat lol getrapt en het hoogtepunt was natuurlijk de stoet door de straten van Viversel. (foto's Daphne Claes)


molenholleke-alaaf-1

Molenholleke alaaf!

De leerlingen en leerkrachten van 't Molenholleke trokken vandaag met een carnavalstoet door de Zolderse straten. Onderweg vierde heel wat volk mee. De stoet was maar mogelijk door de ervaring en de inbreng van De Slamridders. (foto's Sara Bellinkx)

zijn-er-valse-energiecontractverkopers-op-pad

Zijn er valse energiecontractverkopers op pad?

Inwoners van de Schootstraat hebben deze namiddag de politie gebeld. Er waren drie personen op pad. Twee belden telkens aan en gaven zich uit voor vertegenwoordigers van Eneco, ze zouden voordelige energiecontracten voor gas en elektriciteit aanbieden. Volgens een getuige zou de derde persoon rond het huis gaan als er niet wordt opengedaan en daar notities nemen.

berenhuis-laat-nieuwkomers-dromen-van-een-toekomst

Berenhuis laat nieuwkomers dromen van een toekomst

Vandaag startte een project waarin Het Berenhuis de 22 anderstalige nieuwkomers van de wereldklas van De Luchtballon laten dromen van een mooie toekomst. Tien schooldagen lang bezoeken ze mensen die met passie hun beroep uitoefenen. Zo worden naast spontane oefenkansen Nederlands ook mogelijke toekomstperspectieven aangeboden. Alle herinneringen worden bewaard in een zelfgemaakte schatkist. Vanmorgen maakten ze kennis met Inge van de bibliotheek en na de middag kwam een grimeuse langs. De wereldklas won tijdens het carnavalfeest de prijs voor de best verklede klas van de school. 

t-is-den-daag-vanne-moeiertoal

't Is den daag vanne moeiertoal

Vandaag, den ienentwintigste februoari, es het den daag vanne moeiertoal. Op zoe nen daag wulle wjê nog es reclam make veur het plat klappe. Of da noa Zolders ès, of Heusdes, of Bollebergs of Viersels, ... ge moogt het oos ooch altêd lûtte wete. Stuurt mèr noa oos ie-meel adres: internetgazet[!]heusden-zolder.eu. Maak ter nog ne schoenen daag van!

met-toy-champ-en-eli-is-muitenberg-compleet

Met Toy Champ en Eldi is Muitenberg compleet

Vandaag opent de speelgoedwinkel Toy Champ zijn deuren langs de Koolmijnlaan op de commerciële verkaveling De Muitenberg. Eerder heeft ook de electroketen Eldi daar zijn nieuwe winkel in gebruik genomen. Daarmee is het project De Muitenberg op dit moment volledig bezet. Eerder vestigden zich daar Action, fitnessketen Basic Fit en warenhuis Lidl. Binnenkort start aan de overzijde van de weg de afbraak van de 'Amerikaanse stock' en enkele woningen zodat daar het nieuwe warenhuis Jumbo kan gebouwd worden, met onder meer ook een aantal appartementen.

bestuurder-zonder-rijbewijs-lacht-er-eens-mee

Bestuurder zonder rijbewijs lacht er eens mee

Gisteren ging een politie patrouille met een anonieme auto op pad, onder meer op zoek naar bestuurders zonder rijbewijs. Twee zijn er betrapt. Zo kon de de politie een bestuurder al voor de 4de keer betrappen die van de rechtbank zijn proeven opnieuw moet afleggen.  Ook de politie LRH heeft hem al eens betrapt. Hij had gisteren bovendien marihuana en amfetamines gebruikt. Zijn auto is aan de ketting gelegd. Een tweede bestuurder zonder rijbewijs kwam met vrouw en kinderen uit (…) Lees het hele bericht

neos-ging-kijken-en-proeven-bij-butlers-in-spe

Neos ging kijken en proeven bij butlers in spe

Deze keer trok Neos Heusden-Zolder voor een erg bijzondere uitstap de grens over: naar Huize Damiaan in Simpelveld. Daar is de Butler Academy gevestigd. Dat is niet alleen de oudste butlerschool ter wereld, ze won ook zopas de award van beste butleropleiding ter wereld. De neosleden genoten van een uitgebreid diner, vlekkeloos opgediend door de butlerstudenten. Daarna kregen ze een rondleiding in de school en verbaasden zich over wat allemaal bij zo'n opleiding komt kijken. (foto Trudo Groffi)

rechts-protest-om-schoolreis-naar-heusden-zolder

Rechts protest om schoolreis naar Heusden-Zolder

De uiterst rechtste actiegroep Voorpost houdt vanochtend samen met Vlaams Belang een protestactie aan GO! Campus D’Hek in Landen. Ze protesten tegen een schooluitstap van de leerlingen naar Heusden-Zolder waar de wijken rond de mijn en de Selimiyemoskee worden bezocht en de kinderen een kebab eten in een Turks eethuis. Nadien spelen ze het wijkspel. De uitstap maakt deel uit van de mondiale dag op school. Het programma is één van de pakketten die door de dienst (…) Lees het hele bericht

fien-leysen-op-zoek-naar-zichzelf

Fien Leysen op zoek naar zichzelf

Fien Leysen van het Nieuwstedelijk stond donderdag op het Muzepodium. Ze kijkt in 'Wie we zijn' terug op waar ze vandaan komt en hoe identiteit gevormd wordt. Het onderzoek start bij haar eigen grootvader die piloot was voor het Belgisch leger. Ze zoekt antwoorden bij een bioloog, een filosoof, een psycholoog, een ornitholoog, een boeddhist, een digital expert, een robotontwerper en zelfs een ruimtevaarder. In de wereld van de digitaliteit, zijn onze online identiteiten onmisbaar geworden. Bijna ieder van ons is online terug te vinden, via Facebook, Twitter, Linkedin of Instagram. (foto's Ria De Clerck)

meer-dan-25-miljoen-voor-klimaatmaatregelen

Meer dan 25 miljoen voor klimaatmaatregelen

De gemeenteraad heeft vanavond dus het klimaatplan van Heusden-Zolder goedgekeurd.  Dat is gebaseerd op een risico-en kwetsbaarheidsanalyse en de berekening van de CO2-uitstoot. Het plan bevat 79 actiepunten. Zo kiest Heusden-Zolder voor een rationeel energieverbruik in gemeentegebouwen (€300.000), maar ook moet de bezettingsgraad van de infrastructuur verbeteren. Er wordt ook heel wat energie bespaard door de openbare verlichting op LED-verlichting om te (…) Lees het hele bericht

kwb-berkenbos-frist-de-wegcode-op

KWB Berkenbos frist de wegcode op

De KWB van Berkenbos organiseerde gisteravond een opfriscursus van de wegcode in Ons Huis. KWB-Limburg had voor een deskundige rij-instructeur gezorgd die alles duidelijk wist over te brengen. 32 deelnemers lieten hun kennis van de verkeersregels nog eens opfrissen en voor een stuk updaten. Wellicht zitten ze de komende dagen met iets meer aandacht dan anders in de auto of op de fiets. (foto Ludo Vanherle)

vragenuurtje-voor-de-gemeenteraad-komt-er-niet

Vragenuurtje voor de gemeenteraad komt er niet

Jan Jans (Vlaams Belang) stelde voor om een vragenuurtje voor de burgers in te voeren voor de maandelijkse gemeenteraad, waar uiteraard een procedure voor vastgelegd wordt. Op die manier kan voor hem de burger rechtstreeks in contact komen met de bestuurders. Dirk Schops (GOED) stelde dat inspraak en participatie belangrijk zijn, vandaar dat nu ook een schepen van participatie is aangeduid. 5 tot 6 keren per jaar kunnen inwoners van de kerkdorpen samenzitten (…) Lees het hele bericht

in-juni-een-plan-tegen-zwerfvuil-en-sluikstorten

In juni een plan tegen zwerfvuil en sluikstorten

Hans Zegers (N-VA) bracht een punt rond de aanpak van zwerfvuil en sluikstorten aan. Recent zijn scholen en verenigingen nog opgeroepen om - tegen een vergoeding - straten te gaan opruimen. Hij vroeg zich af of dit een oplossing is voor de zwerfvuilproblematiek, die alsmaar erger lijkt te worden. Er zijn coachingtrajecten mogelijk en daar kun je sinds begin dit jaar ook subsidies voor ontvangen. Zegers stelde voor dat de gemeente bij Limburg.net en Mooimakers zou aankloppen voor hulp, verder zou (…) Lees het hele bericht

glasramen-van-oude-muze-zijn-niet-te-redden

Glasramen van oude Muze zijn niet te redden

Vanuit de N-VA-oppositie benadrukte Simonne Janssens-Vanoppen de architectonische waarde van het oude cultuurcentrum. Ze betreurde de nakende afbraak maar stelde toch voor om te proberen de mooie, kleurrijke glasramen in de inkomhal te redden en te herbestemmen, in een gebouw of in een kunstwerk. Want ze vond dat we in tegenstelling tot andere gemeenten en steden - ze gaf Diest als voorbeeld - weinig kunstwerken in ons straatbeeld hebben. Daarom is volgens Simonne Janssens-Vanoppen (…) Lees het hele bericht

muzecafe-zal-7-dagen-op-7-opengaan

MUZEcafé zal 7 dagen op 7 opengaan

Er waren vanuit de N-VA wat vragen bij het gemeentelijk klimaatplan. Maar er wordt nog gezocht naar maatregelen om gemeentegebouwen milieu- en energievriendelijker te maken. Ook aan het fietsbeleidsplan wordt nog gesleuteld. Het leegstandsreglement - waarbij belastingen op leegstaande gebouwen en woningen - worden geheven moet geactualiseerd worden. Er wordt een stuurgroep samengesteld die zich moet buigen over de actualisatie van het kerkenbeleidsplan, daarin zitten ook raadsleden en ambtenaren. (…) Lees het hele bericht

jarige-fietsersbond-brengt-prioriteiten-naar-raad

Jarige Fietsersbond brengt prioriteiten naar raad

Zoals aangekondigd was de voltallige Fietsersbond bij de start van de gemeenteraad aanwezig om zijn eerste verjaardag in de kijker te zetten. Voor de raad zorgde een éénwieler al voor de opwarming. De Fietsersbond schuift vijf prioriteiten naar voor zoals onder meer een actieplan, het terugdringen van het autoverkeer, het scholenplan, goede fietspaden, ... bovenal vraagt de Fietsersbond aan de gemeente om zelf ook betrokken te worden in het fietsbeleid en ze stelt haar expertise ter beschikking.

sven-pribylla-verlaat-circuit-zolder

Sven Pribylla verlaat Circuit Zolder

Sven Pribylla, de general manager van Circuit Zolder, verlaat het circuit. Dat heeft hij aan de raad van bestuur meegedeeld. Hij wil naar eigen zeggen een nieuwe stap in zijn carrière zetten. Momenteel overlegt hij nog met de raad van bestuur wanneer hij precies vertrekt, hij gaat alles nog eerste races van het seizoen zoals de DTM begeleiden. De raad van bestuur gaat zo snel mogelijk op zoek naar een vervanger. Een tijdje geleden vertrok ook al marketing manager Pascal Ursi. Hij is ondertussen vervangen.  Bestuur en management van het circuit benadrukken vanavond dat ze de ingeslagen weg met volle inzet zullen voortzetten. 

innovaties-rond-wegmarkeringen-van-nabij-bekeken

Innovaties rond wegmarkeringen van nabij bekeken

Op Circuit Zolder waren vandaag meer dan 100 specialisten uit binnen- en buitenland verzameld voor het event 'The Road Ahead'. Dat is een event waarop alle specialisten en know how rond wegmarkeringen werden samengebracht. Het werd georganiseerd door ACB Group uit Lummen. All Chemie Belgium onder leiding van afgevaardigd bestuurder Jeffrey Jennen is een wereldspeler wanneer het gaat basisproducten voor wegmarkering. Het bedrijf staat (…) Lees het hele bericht

de-kluizenaars-deden-hun-verhaal-bij-de-kwb

De 'kluizenaars' deden hun verhaal bij de KWB

Bij KWB-overdag stond vandaag de Kluis van Bolderberg centraal. Eerst overliep gewezen kluizenaar Willy Aerts de hele geschiedenis van de kluis. Dank zij de onverdroten inzet van verschillende geestdriftigen is dit gebouw in een prachtige omgeving gerenoveerd. Willy bracht ook zijn persoonlijke verhaal van zijn pelgrimstocht naar Loreto en Rome. Een verhaal van goed onthaal en vriendelijke mensen, 'alleen in de stad Rome is mijn portefeuille gepikt'. De (…) Lees het hele bericht

femma-eversel-boog-zich-over-recyclage

Femma Eversel boog zich over recyclage

Femma Eversel hield een ontbijtgesprek rond recyclage. Eerst werd een ontbijt verorberd. Nadien werden  de nieuwe sorteerregels toegelicht: hoe correct sorteren, waarom is sorteren belangrijk, hoe kunnen we de afvalberg verminderen en afval als basis voor nieuwe grondstoffen. Het was voor de dames een boeiende en leerrijke ochtend, we gaan ervan uit dat alle resten van het ontbijt perfect gerecycleerd zijn. (foto's Rita Vanhove)

114-per-uur-in-de-brugstraat

114 per uur in de Brugstraat

De politie hield dinsdag in de late namiddag en avond een snelheidscontrole op 8 verschillende locaties. Van de 1090 gecontroleerde bestuurders reden 280 te snel. Dat is dus meer dan 1 op 4. 3 bestuurders moeten voor de politierechter verschijnen en riskeren daar hun rijbewijs te mogen inleveren: de kampioen reed 114 in de Brugstraat waar maar 50 per uur is toegestaan. De politie had de bestuurder willen achterna rijden om zijn auto in beslag te nemen, maar om veiligheidsredenen is daar van afgezien. In de Beringersteenweg haalde er eentje 122 per uur, dat is 52 boven het maximum. En in de Bieststraat passeerde een auto aan 88 waar maar 50 is toegelaten. 

jarige-fietsersbond-trekt-naar-gemeenteraad

Jarige Fietsersbond trekt naar gemeenteraad

De Fietsersbond Heusden-Zolder bestaat 1 jaar en zal daarom vanavond voor de gemeenteraad haar verjaardagsbrief voorlezen. De stuurgroep bestaat ondertussen uit 12 gemotiveerde fietsers die samen met alle instanties tegen 2025 het autoverkeer willen verminderen met 25%, vandaar dus 'actie 25/25'. Ze maken zich sterk dat dat een haalbare kaart is omdat uit metingen blijkt dat meer dan de helft van het autoverkeer in Heusden-Zolder lokaal is. Veel korte ritjes dus. Tegen 18.45 uur worden de gemeenteraadsleden 'verrast'.


heusden-zolder-maakt-actieplan-rond-fietsbeleid

Heusden-Zolder maakt actieplan rond fietsbeleid

Heusden-Zolder is één van de negen Vlaamse gemeenten die deze week een  coachingtraject rond lokaal fietsbeleid hebben afgerond. Daarbij wordt voor de gemeente een actieplan opgesteld om fietsen veiliger te maken. Het traject wordt aangeboden door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en Fietsberaad Vlaanderen.  Het traject duurde 4 maanden. Eerst is het huidige fietsbeleid geanalyseerd, daar leerden ze wat een kwalitatief hoogstaand fietsbeleid is. Onder leiding van een (…) Lees het hele bericht

dreigen-met-riek-kost-buur-veel-geld

Dreigen met riek kost buur veel geld

Een burenruzie tussen twee mannen uit Heusden-Zolder - een zestiger en een zeventiger - is voor één van hen vrij duur uitgedraaid. De twee kregen in juni 2018 een vrij banaal conflict dat uit de hand liep. De zestiger had een riek vast en zei dat hij de ander daarmee zou steken. Die stapte naar de politie. Er werd nog een bemiddelingspoging ingeschakeld, maar de man met de riek wilde daar niet van weten en dus moest de rechter zich uitspreken. Die veroordeelde de zestiger tot 400 euro boete, met daar bovenop nog eens een schadevergoeding en de proceskosten, alles samen voor meer dan 900 euro.

ondernemers-leren-ehbo-bij-de-brandweer

Ondernemers leren EHBO bij de brandweer

Woensdagavond vond in de brandweerkazerne een cursus EHBO voor ondernemers plaats. Die was georganiseerd door Unizo, Syntra en de gemeente Heusden-Zolder. De belangstelling was zo groot dat de groep werd opgesplitst. Terwijl één deel de basistechnieken van reanimatie en EHBO kreeg uitgelegd, volgde de andere groep een rondleiding door de brandweerkazerne. Het was de bedoeling van de avond om accuraat te reageren als een klant of personeelslid plots in nood geraakt. (foto's Michiel Reynders)

inbrekers-dringen-binnen-bij-hobbyfarm

Inbrekers dringen binnen bij Hobbyfarm

Afgelopen nacht zijn inbrekers binnengedrongen in dierenspeciaalzaak Hobbyfarm aan Suska-Berg. Ze hadden eerst de toegangspoort geforceerd en zich vervolgens via een zijwand toegang verschaft. De inbrekers hebben alles doorzocht en waren blijkbaar vooral geïnteresseerd in het kantoor van de zaakvoerder. Daar konden ze het geld uit de kassa en uit de kluis meenemen. Wellicht is de aangerichte schade groter dan de buit.

schouwbrand-in-boekt

Schouwbrand in Boekt

Een schouwbrand aan het kruispunt in Boekt heeft woensdagavond nogal wat aandacht getrokken. Even hing er heel wat rook op het kruispunt. De brandweer had de toestand vrij snel onder controle. Het gebouw werd verlucht. (foto Michiel Reynders)

vzoc-krijgt-meeste-vlaamse-geld-voor-opvang

VZOC krijgt meeste Vlaamse geld voor opvang

De Vlaamse dierenasielen vangen steeds meer geplaatste dieren op en  krijgen dus alsmaar meer geld van de overheid. Koploper is het Vogel- en Zooddierenopvangcentrum. Dat heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) geantwoord op een vraag van parlementslid Gwenny De Vroe (Open Vld). De opvangcentra krijgen van Vlaanderen een bedrag op basis van het aantal geplaatste dieren, bijvoorbeeld na verwaarlozing of mishandeling. Daarvoor is een vast bedrag  van 10 (…) Lees het hele bericht

300-uur-werkstraf-voor-agressie

300 uur werkstraf voor agressie

Een man van 47 uit Heusden-Zolder moet 300 uren werkstraf presteren omdat hij vorig jaar zijn vriendin geslagen en geschopt had en agressief was tegen de politie. In oktober vorig jaar was de man teruggekeerd bij zijn vriendin nadat hij 6,5 jaar in de gevangenis had gezeten voor zedenfeiten. Maar al snel begon hij opnieuw cocaïne en alchohol te gebruiken. Hij kreeg ruzie met zijn vriendin, hij sloeg haar en schopte haar in het gezicht zodat ze naar het (…) Lees het hele bericht

er-komt-een-onafhankelijk-luchtonderzoek-rond-remo

Er komt een onafhankelijk luchtonderzoek rond Remo

Een onafhankelijk onderzoeksbureau moet nagaan wat de invloed is van het Remostort op de gezondheid van de buurtbewoners in Lindeman en Lillo. Dat is afgesproken op een nieuwe zitting bij de vrederechter in Beringen. Zoals bekend had buurtbewoner Aldo Rizzuto van Lindeman een procedure aangespannen omdat er volgens hem geen objectief onderzoek bestaat naar de gezondheid van de buurtbewoners en heel de commotie rond Remo de waarde van hun huizen (…) Lees het hele bericht

bouw-magazijn-sint-vincentius-schiet-goed-op

Bouw magazijn Sint-Vincentius schiet goed op

 Op de terreinen van Sint-Vincentius schieten de werken aan het nieuwe magazijn goed op. Het metselwerk heeft de geplande hoogte bereikt. Nu moet het dak er nog op gebouwd worden en daarna volgt de afwerking. Zo zullen in de toekomst de goederen beter gestockeerd kunnen worden. De centen van de benefiet van het AfterMuzeCafé op donderdag 19 maart om 19 uur in het MuzeCafé zullen dan ook welkom zijn. De toegang bedraagt € 10 en daarvoor krijg je een swingend concert van Rocco & Friends. (foto's Stefan Was)

n-va-bezorgd-over-sluikstorten-en-muze-glasramen

N-VA bezorgd over sluikstorten en Muze-glasramen

De N-VA heeft twee bijkomende punten ingediend voor de gemeenteraad van morgen. De partij vraagt bijkomende maatregelen tegen sluikstorten en zwerfvuil en stelt voor dat de gemeente zich bij Limburg.net en Mooimakers bevraagt naar de mogelijkheden daarvoor. Er wordt ook gevraagd digitale applicaties voor de melding van zwerfvuil en sluikstorten te bekijken. Daarnaast zou iedereen die helpt opruimen beter beloond moeten worden, terwijl mobiele camera's en GAS-boetes voor de (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-domino-s-pizza

Fietser van de week: Domino's Pizza

De fietser van de week is deze keer een fietsvriendelijke onderneming. Sinds enkele maanden is de Amerikaanse keten Domino’s Pizza gevestigd in de Koolmijnlaan, in het pand van de vroegere Bla Bla. Zaakvoerder Fatih Efe zet fietsen in om de thuisleveringen zoveel mogelijk op een milieuvriendelijke manier te laten doen. En daar kunnen medewerkers Eslem, Anys en Saime zich zeker in vinden. 

het-verhaal-van-een-fietsodyssee

Het verhaal van een fietsodyssee

Het zaaltje van de bibliotheek was dinsdagavond volgelopen voor de voordracht van Paul Coolen over zijn fietstocht 'van Kopenhagen naar Istanboel'. Hij deed in woord en beeld zijn avonturen uit de doeken en oogstte daarbij bewondering. Het verhaal werd trouwens simultaan vertaald in gebarentaal. Sommige aanwezigen vonden het een riskante onderneming, zeker in de regio's waar geen voorzieningen zijn voor de fiets. Maar dat maakte het hele verhaal van Paul alleen maar boeiender. Of hij navolging gevonden heeft ... we durven het betwijfelen. Tenzij over een korte afstand en dichter bij huis. (foto's Julien Maebe)

spoorwegbrug-op-fietsroutenetwerk-wordt-verhoogd

Spoorwegbrug op fietsroutenetwerk wordt verhoogd

 In de komende jaren wordt de brug over de spoorweg tussen de Zolderseweg en Helzold in Heusden verhoogd. Over die brug leidt het fietsroutenetwerk, dat gebruik maakt van het vroegere kolenspoor van de mijn. De verhoging heeft te maken met de elektrificatie van de spoorlijn tussen Hasselt en Mol. Daarvoor moeten langs het hele traject masten en bovenleidingen worden vervangen. Zowel het dek van de brug als de borstwering worden vervangen. Het is nog niet duidelijk wanneer de werkzaamheden precies zullen uitgevoerd worden en hoe lang het fietsverkeer hinder zal ondervinden.

neos-wandelde-over-de-willekensberg

Neos wandelde over de Willekensberg

Neos Heusden-Zolder maakte een après-storm wandeling op de Willekensberg in Lummen. Aan het begin van de tocht werd de 'boom van het jaar'  bezocht, met aansluitend een heerlijke wandeling op de Willekensbui, af en toe besprenkeld met een regenbui. Enkele modderpoelen zorgden voor extra pret, laat voorzitter Trudo Groffi weten, hoewel onduidelijk blijft wat we ons bij dit laatste moeten voorstellen.


jagers-ook-wij-zijn-natuurbeschermers

Jagers: 'Ook wij zijn natuurbeschermers'

In het werkgebied van de Wildbeheereenheid (WBE) De Zwarte Beek werden vorig jaar 497 everzwijnen geschoten. In de WBE zijn 35 jachtgroepen actief. In 6 daarvan werden één of meerdere drukjachten georganiseerd. De WBE De Zwarte Beek heeft het afgelopen jaar ook hard gewerkt aan een samenwerking met de diverse instanties. Zo was er nauw overleg met de gemeentebesturen van Heusden-Zolder, Beringen en Leopoldsburg. Ook is er een goede samenwerking van het Agentschap Natuur en Bos, Natuupunt (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-141

Vandaag gezien

Mos en kraailook, een mooie combinatie. Jan Leijskens trof het gewoon aan op de muur van zijn inrit. 

blokker-wordt-mega-world

Blokker wordt Mega World

Het personeel van Blokker kan opgelucht ademhalen. De Nederlandse directie had al eerder aangekondigd dat ze de situatie van de Belgische filialen zou onderzoeken. Vandaag is er dan een ondernemingsraad geweest gevolgd door een mededeling aan het personeel. Daar is bekendgemaakt dat alle filialen - dus ook in de Koolmijnlaan in Heusden - worden verkocht aan Dutch Retail Groep B.V., een andere Nederlandse groep. Ze worden omgevormd tot Mega World, dat is een winkel met discountformule op basis van partijenhandel. Zowat te vergelijken met de Action. Al het personeel van Blokker wordt overgenomen.

vlaams-belang-wil-vragenuurtje-voor-inwoners

Vlaams Belang wil vragenuurtje voor inwoners

Het Vlaams Belang wil dat er een vragenuurtje komt op de gemeenteraad dat de burgers inspraak moet geven en de mogelijkheid om hun bezorgdheden te uiten. De partij heeft daarover een bijkomend agendapunt voor de gemeenteraad van overmorgen ingediend. Volgens de oppositiepartij kan zo'n vragenuurtje de kloof tussen burger en overheid gevoelig verkleinen. In het voorstel worden vragen ten laatste 14 kalenderdagen voor de gemeenteraad ingediend en 10 dagen (…) Lees het hele bericht

auto-zwaar-beschadigd-na-aanrijding-met-everzwijn

Auto zwaar beschadigd na aanrijding met everzwijn

Op  de Beringersteenweg is gisteravond laat een everzwijn door een auto aangereden. De bestuurder kon het zware dier niet vermijden. Bij de botsing werd zijn auto zo zwaar beschadigd dat hij moest getakeld worden. Het everzwijn overleefde de klap niet.

limburgse-kappers-leren-van-britse-topbarbier

Limburgse kappers leren van Britse topbarbier

Veel volk vanavond bij de Update Academy in de Lochtemansweg. Daar was de bekende en populaire barbier Josh Lamonaca te gast en voor een publiek van professionals gaf hij een show van enkele uren. Daarvoor was Lamonaca vanuit Londen overgekomen. In de Britse hoofdstad is hij op zijn 15de gestart als barbier. Hij maakte een steile opgang en creëert met mes, tondeuse en zijn eigen techniek originele en stoere mannenkapsels, waarbij uitgaat van de vorm van het hoofd. Zo is hij (…) Lees het hele bericht

13-bestuurders-hadden-teveel-gedronken

13 bestuurders hadden teveel gedronken

De politie zette dit weekend 6 inspecteurs in voor alcoholcontroles op verschillende plaatsen in Heusden-Zolder met tussendoor ook patrouilles. Er werden 384 ademtesten afgenomen. 6 bestuurders hebben positief geblazen en moesten hun rijbewijs 6 uur inleveren en mogen het later voor de politierechter gaan uitleggen. 1 van die 6 ging teveel in ’t rood en zag zijn rijbewijs zelfs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.  7 bestuurders bliezen alarm en moesten hun rijbewijs 3 uur afgeven. Zij krijgen in de komende week een boete in de bus. Daarnaast is ook nog  1 bestuurder betrapt die reed onder invloed van cannabis, 2 boetes zijn uitgeschreven voor het niet dragen van de gordel, 1 voor verkeerd gebruik van de lichten en 1 pv inzake fout gebruik kinderzitje. 

paul-coolen-vertelt-morgen-zijn-fietsverhaal

Paul Coolen vertelt morgen zijn fietsverhaal

Trouwe lezers herinneren zich nog de odyssee die fietser Paul Coolen vorige zomer ondernam. In augustus en september fietste hij van Kopenhagen naar Istanboel. Een gigantische fietstocht via Oost-Europa, die hem bracht van kunststeden naar plattelandsdorpen, van rustige fietswegen naar verkeersaders die de complete hel vormen voor tweewielers. Internetgazet volgde zijn avonturen op de voet en Paull hield er een blog over bij. Maar zoals ook na zijn andere fietsexpedities, geeft hij nadien een lezing met al zijn ervaringen en tips voor wie - al is het maar een stukje ervan - deze expeditie wil navolgen. Morgenavond om 19.30 uur in de bibliotheek.

mijnwerkers-keren-tevreden-terug-van-actie

Mijnwerkers keren tevreden terug van actie

De KS-Vriendenkring noemt de actie van de ex-mijnwerkers in Brussel geslaagd. Niet alleen omdat ze van verschillende politieke partijen steun kregen. Ook aan het gesprek met eerste minister Wilmès houden ze een goed gevoel over. Die beloofde immers via haar contacten te pushen bij de federale pensioendienst om vaart te zetten achter het dossier. "En als de conclusies van de werkgroep hetzelfde zijn als de professoren ons vertellen, dan zal de zaak vanuit (…) Lees het hele bericht

neos-bezocht-vzw-de-springplank

Neos bezocht vzw De Springplank

Neos Heusden-Zolder bracht een bezocht aan 'De Springplank vzw’. Die  biedt ondersteuning op maat aan mensen die moeilijk een job vinden op de gewone arbeidsmarkt. vanuit Neos was er veel belangstelling met 40 deelnemers, de groep moest zelfs in twee gesplitst worden. De kringwinkels van Hasselt en Sint-Truiden zorgen via ‘ de Springplank vzw' o.a. voor verhuur en onderhoud van fietsen, montage en assemblage van bedrijfsfietsen, upcycling concepstore in het centrum (…) Lees het hele bericht

225-oproepen-in-zuid-west-limburg

225 oproepen in Zuid-West Limburg

Bij de hulpverleningszone Zuid-West Limburg, waartoe Heusden-Zolder behoort, zijn van zondagmorgen tot deze maandagmorgen 225 oproepen binnengekomen die met de storm Dennis te maken hebben. Daarvan waren er deze voormiddag 183 afgewerkt, op vijf plaatsen was de brandweer aan het werk en 37 stonden nog in de wachtrij. 60 % van de interventies gaat om schade aan daken  - meestal enkele pannen - 25 % van de oproepen heeft te maken met omgewaaide bomen en afgerukte takken en (…) Lees het hele bericht

de-mijnwerkers-laten-zich-horen-in-brussel

De mijnwerkers laten zich horen in Brussel

Tijdens hun betoging in Brussel laten de ondergrondse mijnwerkers zich zien en vooral horen om hun pensioeneisen kracht bij te zetten. Ze worden er niet alleen ontvangen door premier Wilmès en straks door PS-voorzitter Magnette. Ook andere partijen sturen delegaties, zo zijn onder meer de SP.A nationaal ondervoorzitter Funda Oru en provinciaal voorzitter Alain Yzermans te zien. De mijnwerkers zelf hebben zoals afgesproken halt gehouden vlak voor de neutrale zone die met friese ruiters is afgezet.

de-berk-c-neemt-de-leiding-1

De Berk C neemt de leiding

In het petanque werd dit weekend alleen in 2de provinciale gespeeld. Na een thriller wist De Berk C de overwinning tegen Olympia C naar zich te trekken en neemt op 4 speeldagen van het einde alleen de leiding in de rangschikking. De uitslagen: De Berk C - Olympia C 5-4, Olympia B - Pelter B 8-1, Boekt C - Hasselt A 6-3 en De Berk B - Genenbos D 3-6.

hebad-neemt-eerste-horde-richting-redding

Hebad neemt eerste horde richting redding

Het ziet er voorlopig goed uit voor Hebad 1G dat in de playdowns moet strijden voor het behoud in eerste nationale. Het versloeg in zijn eerste partij Pluimplukkers met 6-2. Hebad opende sterk met winst in het dubbel dames en dubbel heren. Vervolgens wonnen de beide heren hun enkelspel, en ook het eerste dames enkel werd binnengehaald. Alleen in de slotpartijen moest enkele keren het onderspit gedolven worden, maar toen was de winst binnen. Op zondag 1 maart valt de beslissing.

mijnwerkers-zijn-onderweg-naar-brussel

Mijnwerkers zijn onderweg naar Brussel

Honderden mijnwerkers zijn vanmorgen vertrokken richting Brussel. De meesten kwamen samen in het station van Zolder. Doordat de NMBS met capaciteitsproblemen zat, had de KS-Vriendenkring bussen ingelegd tot in Hasselt. Daar konden ze wel allemaal samen op de trein om te sporen richting Brussel Centraal. Van daaruit trekken de ex-ondergronders het centrum in waar ze onder meer de premier en nog een aantal politici zullen ontmoeten.

ook-vanavond-veel-omgewaaide-bomen

Ook vanavond veel omgewaaide bomen

Vanavond is de storm Dennis nog in kracht toegenomen en is het ook flink beginnen regenen. De rukwinden waren bij momenten zelfs krachtiger dan vorige week. De hulpdiensten hebben vanavond dan ook nog de handen vol gehad. De brandweer had verschillende ploegen op de baan, meestal ging het om omgewaaide bomen. Zo moest vanavond de oprit Zolder-Terlaemen worden afgesloten voor een omgewaaide boom. Een bestelwagen die de boom probeerde te ontwijken, reed vast in de modder en moest door Geert Schops getakeld worden. Ondertussen heeft de brandweer de boom opgeruimd. 

anadol-haalt-zwaar-uit-5

Anadol haalt zwaar uit

 In de derde provinciale B haalde leider Anadol weer zwaar uit, deze keer moest er met 6-2 aan geloven.

hanne-gevers-tweede-in-het-zand-en-de-wind

Hanne Gevers tweede in het zand en de wind

Een stormachtige wind, en een zandrijk parcours kregen de deelnemers aan de veldritten in Hechtel-Eksel vandaag voorgeschoteld. Voor Hanne Gevers waren dat allemaal geen obstakels om naar een tweede plaats te stevenen, haar zoveelste podiumplaats van dit seizoen.

rc-9-verliest-van-titelfavoriet

RC 9 verliest van titelfavoriet

RC 9 Heusden-Zolder heeft zijn eerste wedstrijd in de playoffs van het rugby met 7-19 verloren van Hamme. Het werd een gesloten wedstrijd waarbij de eerste try pas na 35 minuten viel. Voor en na die fase voerde de thuisploeg voortdurend de forcing maar ze had pech in de afwerking. Daarbovenop speelde de wind de RC9 blijkbaar meer parten. De bezoekers hadden daar eenvoudiger oplossingen voor en konden ook sommige scheidsrechterlijke beslissingen beter uitbuiten. Hoe dan ook, ze namen de winstpunten mee naar Hamme.

een-prachtcombinatie-van-gitaar-en-stem

Een prachtcombinatie van gitaar en stem

 De concerten in de Sint-Vincentiuskerk volgen zich snel  tegenwoordig. Vandaag stonden gistariste Raphaëlla Smits en tenor Guy De Mey samen voor het publiek. Een gelegenheidsduo dat een repertorium van Mompu, Britten en Walton meebracht. Ze maakten al snel duidelijk waarom ze beiden in binnen- en buitenland erg gewaardeerd worden. Buiten loeide de wind, maar die werd gelukkig overstemd door de warme klanken in de kerk. (foto's Ria De Clerck)

heusden-verliest-topper

Heusden verliest topper

In de vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 de topper tegen Velm VV verloren met 1-3.

kvv-wint-winderige-match

KVV wint winderige match

In de tweede provinciale heeft KVV Heusden-Zolder, gejaagd door de wind, met 2-1 gewonnen van Henis. Bolderberg speelde 0-0 tegen Hoeselt.

vandaag-gezien-140

Vandaag gezien

Jan Leijskens kwam in Bolderberg deze giftige vezelkop tegen. De soort is vrij zeldzaam en staat in Nederland zelfs op de rode lijst. Hij kan dodelijk zijn.

als-een-filmscenario-theater-wordt

Als een filmscenario theater wordt ...

Het was zaterdagavond nog eens een theatervoorstelling in CC Muze waarbij veel kon gelachen worden. Comp. Marius, met vijf geroutineerde acteurs, bracht de satire 'De Schpountz' op de planken. Daarbij baseerden ze zich op het gelijknamige filmscenario van Marcel Pagnol. Erg geslaagd. (foto's Herman Eerdekens)

schade-door-dennis-voorlopig-beperkt

Schade door Dennis voorlopig beperkt

Sedert vannacht laat storm Dennis zich horen in onze streken al lijkt hij heel wat minder krachtig dan zijn week oudere zusje Ciara. De brandweer is tot nu toe enkele keren moeten uitrukken. Eén keer om met zandzakken te beletten dat een zeildoek van een dak zou gaan vliegen in de Bieststraat. En in Lummen moest een omgevallen boom gezaagd worden. Voor de rest moet je links en rechts opletten voor een tak op de weg en zijn enkele hekken bij bouwwerven weer omgeblazen. In De Nieuwe Dijk kwam vanmorgen een elektriciteitsdraad op het fietspad terecht. In de Vogelsancklaan kwam in de vroege namiddag een boom op de weg terecht, vlabij de snelwegbrug.

nog-een-hele-dag-spelen-in-watt-17

Nog een hele dag spelen in Watt 17

Watt 17 is vandaag het ontmoetingspunt van iedereen die graag bordspelen speelt, of uit nostalgie zijn kinderen weer wil laten kennismaken. In de Spelfabriek kun je spelletjes proberen, je meten met tegenstanders, een spel kopen, of gewoon wat rondkuieren. De meeste bezoekers worden na de middag verwacht. Nog tot 18 uur, de toegang bedraagt € 7.

anatolische-rock-galmt-door-zldr-luchtfabriek

Anatolische rock galmt door ZLDR Luchtfabriek

ZLDR Luchtfabriek stond zaterdagavond in het teken van de herdenking van Baris Manço en Cem Karaca, twee belangrijke figuren uit de Anatolische rock. The Voice of Art had Verschillende bands en artiesten uitgenodigd en die brachten op hun manier een ode aan de twee overleden artiest en aan het genre en dat zorgde voor de nodige sfeer. (foto's Ann Jordens)zolder-a-weer-op-kop

Zolder A weer op kop

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A met 78-56 gewonnen van Lummen A en komt zo weer op kop. In de tweede provinciale verloor Heusden A bij Peer A met 84-78. Zolder B versloeg Hades Kiewit B met 92-86. In derde A moest Zolder C zich gewonnen geven bij Bilzerse B: 86-64. In de vierde provinciale verloor Zolder E van Bilzerse C met 98-32. Leider Kajoba had niet veel moeite met Croonen Lommel D en won met 95-72. De dames van Zolder verloren met 36-66 van Lummen. 

inbraken-in-boekt

Inbraken in Boekt

Er zijn bij het begin van het weekend alweer twee inbraken gepleegd, deze keer in Boekt op vrijdagavond. In de IJskelder raakten de inbrekers in een woning, maar 't is niet duidelijk of ze daar buit konden maken. In het Eikhof alleszins wel. Ze braken er het raam van een slaapkamer open, de hond werd opgesloten zodat ze ongestoord het huis konden doorzoeken. Ze namen twee laptops mee. Eerder waren er donderdag en vrijdag inbraken of pogingen daartoe in de Bovenstraat, de Stationsstraat, Holleweg en de Oudstrijderslaan.

oud-academieleraar-paul-frison-is-overleden

Oud-academieleraar Paul Frison is overleden

In Paal is dichter-kunstenaar Paul Frison overleden na een slepende ziekte. Bij ons is hij vooral gekend als een gepassioneerd leraar tekenen en schilderen aan de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten, een job die hij 30 jaar uitoefende. In die periode heeft hij aan vele honderden leerlingen de technieken doorgegeven maar hen vooral bijgebracht dat ze zelf moesten creatief zijn. (foto Hans Put)

fietsvrienden-vieren-jarige-toon-hoogsteyns

Fietsvrienden vieren jarige Toon Hoogsteyns

Al meer dan 25 jaar fietsen de ex-voetballers van KWB Zolder elke woensdag samen. Ze maken dan een ritje tussen de 50 en de 70 km. Daarbij doorkruisen ze heel Limburg maar steken ook geregeld de provinciegrens over. In die jaren zijn ze een hechte vriendengroep gaan vormen. Nogal logisch dus dat ze er een feestje van maakten nu Toon Hoogsteyns (uiterst links) zijn 85ste verjaardag vierde.

bedrijfsvoetbal-iedereen-wint-3

Bedrijfsvoetbal: iedereen wint

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Products vandaag met 4-1 gewonnen van Barcelona. Wieze Boys A klopte Berg met 5-2. In de tweede afdeling versloeg Wieze Boys B FC De Hutte op eigen terrein met 1-3.

ondergrondse-mijnwerkers-maandag-naar-brussel

Ondergrondse mijnwerkers maandag naar Brussel

Maandag trekken de ondergrondse mijnwerkers zoals voorzien naar Brussel om nog eens extra druk uit te oefenen op het pensioendossier. Eer worden minstens 600 deelnemers verwacht. De meesten zullen met de trein gaan, maar omdat er onvoldoende capaciteit is op de treinen zijn ook bussen ingelegd. In Zolder stappen de deelnemers om 7.36 uur op de trein. Ze worden kort over 9 uur in Brussel Centraal verwacht. Daar verzamelen ze aan de rotonde om vervolgens door de (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-de-sneeuw-van-t-molenholleke

Groeten uit de sneeuw van 't Molenholleke

Zoals ieder jaar zijn de leerlingen van het 6de leerjaar van 't Molenholleke naar Oostenrijk voor sneeuwklassen. Vrijdagavond zijn ze vetrokken en vanmorgen zijn ze goed en wel aangekomen in Werfenweg, samen met de juffen Hilde, Laudine, Katrien en Pam. Daar stond al een ontbijt te wachten. En die calorieën zullen ze kunnen gebruiken de komende dagen

zorgt-rc-9-voor-een-verrassing-in-playoff-1

Zorgt RC 9 voor een verrassing in playoff 1?

De winterstop in het rugby zit erop en dus kunnen die van RC 9 Heusden-Zolder dit weekend nog eens tonen hoe het met de conditie gesteld is. De dames van RC 9 trekken vandaag richting Hamme om de 'Hammense Tijgerinnen' partij te geven, morgen ontvangen de heren de 'Tijgers' van Hamme op Vrijheid Zolder. RC9 Heusden-Zolder tegen RC Hamme is de eerste in een reeks van 5 playoff wedstrijden. Daarin maken de 6 beste teams van de Vlaamse regionale 2 uit wie kampioen wordt, terwijl ook (…) Lees het hele bericht

tiny-legs-tim-sleurt-iedereen-mee

Tiny Legs Tim sleurt iedereen mee

Het concert van Tiny Legs Tim in de zwarte zaal van Muze leek vrijdagavond wel reünie van alle roots- en bluesliefhebbers uit de verre omgeving. Op ‘Elsewhere Bound’, zijn vijfde album, ruilde Tiny Legs Tim de akoestische intimiteit van de vorige plaat ‘Melodium Rag’ in voor een 7-koppige bezetting met een veelkleurige sound. Stomende blazers, broeierige percussie en honky-tonkpiano, al blijft volgens Frans Morawski - onze man ter plaatse - zijn authenticiteit behouden. De muzikale indrukken die hij verzamelde tijdens een reis naar New Orleans zijn duidelijk hoorbaar. Hij versmelt blues, soul, rumba en americana met het originele bluesgevoel en puurt meer en meer zijn eigen stijl uit.  (foto's Ria De Clerck)

tamara-beleeft-de-avond-van-haar-leven

Tamara beleeft de avond van haar leven

Tamara Medarts heeft vrijdagavond in Chicago haar absolute moment de gloire meegemaakt. Na het spelen van het Amerikaanse volkslied trad ze mee aan in de wedstrijd die nipt door team Yellow werd gewonnen met 42-43. Weinige basketters maken het in hun loopbaan mee om voor zoveel volk te kunnen spelen, laat staan iemand van het bescheiden Zolder. En na de wedstrijd ging ze uiteraard met alle (ex)toppers uit de NBA en WNBA op de foto.

de-kijk-van-richie-412

De kijk van Richie

In de les politieke wetenschappen ...

tweede-overval-op-nachtwinkel-in-een-week

Tweede overval op nachtwinkel in een week

Al voor de tweede keer in een week tijd is een nachtwinkel in Heusden brutaal overvallen. Na maandagnacht in de Staintonstraat  sloegen de daders deze keer toe in de Koolmijnlaan. Opnieuw gingen ze brutaal te keer. De uitbater werd in het toilet geduwd en daar onder schot gehouden. Ondertussen plunderden de anderen de rekken met sigaretten en namen ook geld mee. Vervolgens sloegen ze op de vlucht. Wellicht is er een verband met de overval begin deze week, ook nu werd de buit in een zak van de Aldi gestopt. Het feit dat twee overvallen op nachtwinkels in dezelfde buurt gebeurden, kan er ook op wijzen dat de daders uit de omgeving komen. Ze zijn telkens gefilmd maar hebben zich onherkenbaar gemaakt. 

springplank-start-week-tegen-pesten

Springplank start week tegen pesten

Vandaag is de 'week tegen pesten' gestart in De Springplank Eversel. De hele school werd samengebracht om onder leiding van het zesde leerjaar het Ketnetlied 'stip it' te zingen en te dansen. Uiteraard kregen alle kinderen ook 4 stippen op hun hand als symbool tegen pesten. Nadien organiseerden de zesdeklassers tijdens de middagpauze allerlei spelletjes en activiteiten voor alle kinderen waarbij de verbondenheid, de spelvreugde  en het samen spelen voorop stonden als middel tegen pesten. Als slot schreven alle kinderen een valentijnswens.

ex-diaken-vrijgesproken-door-gebrek-aan-bewijs

Ex-diaken vrijgesproken door gebrek aan bewijs

De geschorste 58-jarige diaken uit Heusden-Zolder is vandaag vrijgesproken van aanranding van twee vrouwelijke leerlingen. De zaak is achter gesloten deuren behandeld, het vonnis is door de rechter alleen voorgelezen. De rechtbank heeft aan de advocaat van de twee vrouwen laten weten dat de verklaringen van beiden wel geloofwaardig overkwamen, maar de feiten waren 'buiten elke redelijke twijfel niet bewezen'. Het parket vond vorige maand dat ze wel voldoende bewezen waren (…) Lees het hele bericht

vanaf-30-maart-asbest-laten-ophalen-aan-huis

Vanaf 30 maart asbest laten ophalen aan huis

Vanaf 30 maart kunnen alle inwoners hun asbestafval goedkoop aan huis laten ophalen. Het gaat om een project van Limburg.net, de provincie en De Huisdokter met 4,5 miljoen euro Vlaams geld.  Het project is vanmiddag voorgesteld op een werf in de Sint-Hubertusstraat in Zolder. Sinds 2001 is het verboden om asbest te gebruiken in ons land. "Maar als we om ons heen kijken, zien we nog overal asbest in gebouwen, en meer nog, er is veel meer asbest dat we niet zien. Vandaar (…) Lees het hele bericht

beekbeemden-vierde-vanochtend-al-valentijn

Beekbeemden vierde vanochtend al Valentijn

In de school Beekbeemden hing vanmorgen een compleet Valentijnsfeertje. Niet alleen was alles er stemmig versierd. De ouders en de kinderen werden vanochtend door  verwend met koffie, thee en zelfgebakken koekjes. Omdat de leerkrachten hen graag zien. (foto's An Vanoppen)

zondag-spelletjesbeurs-in-watt17

Zondag spelletjesbeurs in Watt17

Op zondag 16 februari organiseert de vzw Meeple de spellenbeurs Spelfabriek in Watt 17. Van 10 tot 18 uur kun je daar kennismaken met allerlei bordspelen. Die kennen immers de jongste jaren een opgang. In Watt 17 etaleren binnen- en buitenlandse standhouders een enorm aanbod, er zijn workshops bijvoorbeeld om miniaturen te schilderen. Uiteraard kun je spellen spelen, kopen of verkopen. Je komt er ervaren spelers tegen, maar evengoed families met kinderen of geïnteresseerden die eens een kijkje komen nemen. Ter plekke kun je iets lekkers eten en proeven van een blond biertje dat speciaal hiervoor is gebrouwen. 

tamara-en-valerie-zijn-in-chicago

Tamara en Valerie zijn in Chicago

Tamara Medarts van G-basket Zolder en haar begeleidster Valerie Geluykens zijn aangekomen in Chicago. Zoals bekend waren ze  uitgenodigd voor het NBA Allstar weekend, waar Tamara vanavond mag meespelen als Point Guard bij Team West in het Unified Game. Ondertussen heeft Tamara haar stramme reisspieren er tijdens een eerste training weggewerkt. Ze heeft haar wedstrijduitrusting ontvangen. Haar ploegmaats in de wedstrijden vanavond zijn onder meer Mugsy Bogues en Dikembe Mutombo. Ze moeten het opnemen tegen kleppers als Horace Grant en Toni Kukoc. De match is live te volgen op de Facebook van NBA Cares om 23 uur.

nieuwe-busstaking-heeft-gevolgen

Nieuwe busstaking is afgelopen

Als je vanmorgen de bus neemt, hou er dan rekening mee dan die mogelijk niet opdaagt. In de stelplaats Beverlo van De Lijn is voor de tweede keer deze week een spontane staking uitgebroken. Gisteren zag het er nochtans naar uit dat er een akkoord was tussen vakbonden en directie naar aanleiding van het incident in Houthalen waarbij een chauffeur bedreigd werd. Het is op dit ogenblik niet duidelijk welke ritten door Heusden-Zolder verzorgd worden en welke niet en hoe lang de staking zal duren, maar hou er dus rekening mee dat je bus niet kan opdagen. UPDATE Vanmiddag gaan de chauffeurs weer aan het werk. Het busverkeer zal stilaan weer normaal worden

het-is-vandaag-valentijn-1

Het is vandaag Valentijn

Vandaag 14 februari, Valentijn, of de dag der geliefden. Je kunt je geliefde eens verwennen met een bloemetje, een juweeltje, een pralientje, een etentje of gewoon een stevige knuffel.  Sommigen vinden het een commercieel gedoe of een pijnlijke dag voor alleenstaanden ... ieder maakt zijn keuzes, maar ons kun je alleszins de schuld niet geven als je 't vergeet.

voice-of-art-herdenkt-anatolische-rockers

Voice of Art herdenkt Anatolische rockers

In Turkije en ook bij heel wat inwoners van Heusden-Zolder is anatolische rock erg populair. Het is een genre dat volksmuziek met westerse popinvloeden verenigt. Er sluipt dan ook heel wat stevig gitaarwerk in. Baris Manço en Cem Karaca waren de belangrijkste vertegenwoordigers van het genre, maar ze zijn overleden. Ieder jaar organiseert The Voice of Art een event om hen te herdenken. Ondertussen begint dat stilaan de allures van een mini-festival te krijgen. Nu zaterdag vanaf 20 uur staan 5 acts op het podium in ZLDR Luchtfabriek: de M&M Band (foto), Olku Dursun, Emre Durgut, Nilufer Ugurlu en Kadir Kankiliç. De toegang bedraagt 10 euro.

pukkelpopdealer-staat-voor-de-rechter

Pukkelpopdealer staat voor de rechter

Voor de correctionele rechtbank in Hasselt heeft het parket 18 maanden cel en 8.000 euro boete geëist tegen een twintiger uit Heusden-Zolder. Hij had in 2018 drugs verkocht op Pukkelpop en was op heterdaad betrapt. Nadat ze hem op de weide hadden zien dealen, maakten de speurders zijn locker open: daarin zaten coke, speed, wiet en xtc. Vervolgens deed de politie een huiszoeking en vond bij hem thuis nog eens meer dan 700 gram speed, canabis, cocaïne en geld. Hij had (…) Lees het hele bericht

vlotte-zege-voor-olympia

Vlotte zege voor Olympia

De uitslagen van het petanque 50+ van deze speeldag. Ere afdeling: Olympia A - Opec A 7-2, 1ste afdeling: Boekt B - Pelter A 4-5, De Berk A - Genk A 5-4, 3de afdeling: Olympia B - Genk B 7-2, 4de afdeling:Boekt C - De Berk B 3-6, De Berk C - Olympia C 6-3 en 5de afdeling: Interlommel D - Boekt D 2-7.

de-problematiek-rond-dyslexie-ontsluierd

De problematiek rond dyslexie ontsluierd

Een bijzonder boeiende en leerzame infosessie in de bibliotheek vanavond rond dyslexie. Dat de problematiek breed is en veel mensen boeit, bleek uit de opkomst: een 60-tal aanwezigen, zowel ouders als leerkrachten die ermee geconfronteerd worden. Experten Saskia Boets en Diego Anthoons wisten te vertellen dat in de lagere school tussen 3 en 5 % kinderen die hulp kunnen gebruiken, worden opgemerkt, in het middelbaar onderwijs spreken leerkrachten van cijfers tot 10 %. Na de uiteenzetting gaven de mensen van de bib een toelichting bij hetgeen de bib aan hulpmiddelen te bieden heeft, en dat is heel wat. (foto's Julien Maebe)

daar-zijn-de-foutparkeerders-bij-de-markt-weer

Daar zijn de foutparkeerders bij de markt weer

Op de multiculturele markt heeft de verkeersdienst van de politie liefst 13 foutparkeerders betrapt in de Koeltorenlaan. Eén wagen moest zelfs getakeld worden. Daarnaast stonden 2 auto's op een 'gehandicaptenparking', 3 kregen een pv voor hinderlijk parkeren en 2 parkeerden in de Koolmijnlaan op het fietspad. Voorts hielden de inspecteurs een Audi A6 met garageplaten tegen die onverantwoord reed. De (…) Lees het hele bericht

de-nieuwe-limburg-vakantiegids-is-er

De nieuwe Limburg Vakantiegids is er

Toerisme Limburg heeft vandaag de 'Limburg Vakantiegids 2020' voorgesteld. Het fietsroutenetwerk bestaat 25 jaar en daarom staat 2020 in het teken van de fiets als verbindingsmiddel tussen alle troeven die Limburg te bieden heeft. In de gids neemt reisjournalist Jonathan Ramael de lezers mee achterop zijn fiets door Limburg. De acht hoofdstukken zijn ingedeeld op basis van de landschappen die tijdens zijn fietstocht veranderen. Onderweg krijgen lezers tal (…) Lees het hele bericht

9-maatregelen-voor-veilig-verkeer-in-bloemenwijk

9 maatregelen voor veilig verkeer in Bloemenwijk

Dinsdagavond was er in Bolderberg de tweede werksessie van het participatietraject rond de verkeersveilige buurt in de Bloemenwijk. De deelnemers hebben voortgewerkt op de ideeën van de eerste avond en ze hebben daar concrete ontwerpen over uitgetekend.  Aan het eind van de avond brachten de werkgroepen hun voorstellen samen tot een verkeersplan, en waren het eens over 9 maatregelen voor de hele wijk. 
- Aan elke toegangsweg tot de wijk wordt (…) Lees het hele bericht

een-herstel-veur-klumpkes-te-kappe

Een herstel veur klumpkes te kappe

Misschien zullen vooral niet zo jonge mensen - met alle respect, eh - zich herinneren dat tegen een bijl vroeger ook wel eens 'herstel' werd gezegd. Eric Lefèbvre, weet het in ieder geval nog wel. Ze werd gebruikt om 'klumpkes te kappe veur inne stoof'.

ex-f1-rijder-kubica-debuteert-in-dtm-op-zolder

Ex-F1-rijder Kubica debuteert in DTM op Zolder

Bij de opening van het DTM-seizoen, van 24 tot 26 april op Circuit Zolder, zal de voormalige F1-rijder Robert Kubica zijn DTM-debuut maken. Kubica is een Poolse racer van 35. Hij debuteerde in 2005 op Circuit Zolder in de World Series by Renault. Hij won meteen de race en later dat jaar ook het kampioenschap. Zo kwam hij bij Sauber-BMW in de formule 1 terecht. In 2008 won hij in Montréal zijn eerste Grand Prix, nadien volgden nog 11 podiumplaatsen. Tot een crash in een rally (…) Lees het hele bericht

uitzonderlijk-concert-in-sint-vincentiuskerk

Uitzonderlijk concert in Sint-Vincentiuskerk

Gitariste Raphaella Smits en  zanger (tenor) Guy de Mey  vormen een uitzonderlijk gelegenheidsduo op vraag van Fred Brouwers, de programmator van de klassieke Muzeconcerten in de Sint-Vincentiuskerk. Nu zondag om 16 uur treden ze daar op. Fred brengt zo  twee uitzonderlijke Belgische artiesten samen die internationaal worden geprezen. . Raphaella Smits is virtuoos op achtsnarige gitaren en historische instrumenten en maakte tot in de States toe (…) Lees het hele bericht

bib-informeert-over-dyslexie

Bib informeert over dyslexie

Morgen om 19 uur heeft in de bibliotheek een info-avond plaats rond dyslexie. Mensen staan er vaak niet bij stil hoeveel kinderen, collega's, familieleden, ... kampen met één of andere vorm van dyslexie. Saskia Boets en Diego Anthoons van de Luisterbibliotheek zullen daarom belichten wat dyslexie is, hoe het wordt vastgesteld en waarom (welke) hulpmiddelen belangrijk zijn. Ook krijg je info over Daisy-luisterboeken, de anderslezen-app en de campagne ‘Ik haat lezen!’. De bib heeft trouwens een heel aanbod van Daisy-materialen. (foto Julien Maebe)

schaamteloos-1

Schaamteloos ...

Een man die onderweg was naar het recyclagepark met een aanhangwagen vol hout, stopte eerst nog even aan de containers bij Beekbeemden. Daar dumpte hij een zetel en een mat. Hij is op heterdaad betrapt, zijn nummerplaat is genoteerd. 

busverkeer-blijft-tot-vanavond-verstoord

Busverkeer blijft tot vanavond verstoord

 Ook de rest van de dag zal het busverkeer in de regio nog verstoord blijven. In de loop van de dag zijn ook in Heusden-Zolder heel wat bussen van De Lijn niet opgedaagd. Dat was het gevolg van een spontane staking die vanmorgen is uitgebroken in stelplaats Beverlo en die door zowat de helft van het personeel is opgevolgd. Aanleiding was een incident met een chauffeur die in Houthalen door twee passagiers met glasscherven werd bedreigd. Volgens de chauffeurs is de noodprocedure niet goed verlopen.

minister-weyts-onduidelijkheid-wielerpiste

Minister Weyts : Onduidelijkheid wielerpiste

Het blijft wachten op meer duidelijkheid over de financiering van de toekomstige wielerpiste en bijhorende infrastructuur op Circuit Zolder. Dat heeft Vlaams minister van sport Ben Weyts (N-VA) vanmorgen in de commissie sport geantwoord op een vraag van volksvertegenwoordiger Steven Coenegrachts (Open VLD). Er zijn nog altijd twee hindernissen die moeten genomen worden. Enerzijds moet de BTW-administratie nog steeds een beslissing nemen over de BTW-ruling. Het komt er op neer dat (…) Lees het hele bericht

pxl-zamelde-8-000-in-voor-slachtoffers-brand

PXL zamelde € 8.000 in voor slachtoffers brand

Aan de hogeschool PXL in Hasselt is vandaag een cheque van 8000 euro overhandigd aan de vriendenkring van de brandweer. Het is de opbrengst van de benefietloop die de school organiseerde voor de slachtoffers van de brandramp in Beringen. Geen toeval, want Arno Barzan, de gewonde brandweerman, is docent informatica aan de PXL. En dus vonden zijn collega's dat ze iets moesten doen. Er werden t-shirts verkocht en PXL-personeel en -studenten namen deel aan de (…) Lees het hele bericht

helft-bestuurders-s-avonds-te-snel-in-ringlaan

Helft bestuurders 's avonds te snel in Ringlaan

De politie heeft gisteren tussen 6 en 22 uur op 10 verschillende plaatsen in Heusden-Zolder snelheidscontroles gehouden. Zo werden sluipwegen tijdens de spitsuren gecontroleerd, zoals de Veldweg, Laambroekstraat en Elf Novemberstraat. Van de 1860 gecontroleerde bestuurders reden 324 te snel. Eentje maakte het te bont en haalde 118 per uur in de Terrilaan, waar maar 70 is toegestaan. Hij zal zijn rijbewijs mogen inleveren. Bijna de helft van de bestuurders in de Ringlaan reed te snel tussen 19 en 20 uur. 102 liepen daar een boete op, 38 van hen zaten geen 10 per uur boven het maximum van 50.

celstraf-geeist-voor-dreigen-met-kebabmes

Celstraf geëist voor dreigen met kebabmes

Voor de rechtbank in Hasselt stond vanmorgen een vrouw uit Heusden-Zolder terecht. In mei 2017 had ze in haar groentewinkel twee mensen met een kebabmes bedreigd. Aanleiding zou een conflict binnen de familie geweest zijn. De procureur vorderde 3 maanden celstraf en 600 euro boete. De twee 'slachtoffers' vragen een schadevergoeding van 3.000 en 1.500 euro. De verdediging bepleitte opschorting van straf en een kleinere schadevergoeding. Op 11 maart kent de vrouw haar straf.

de-eerste-aanbevelingen-zijn-al-doorgevoerd

De eerste aanbevelingen zijn al doorgevoerd

Ondertussen zijn al verschillende aanbevelingen uit het rapport in de praktijk gebracht zoals het invoeren van een codewoord bij onmiddellijke evacuatie en het opnemen van extra technische vereisten voor toekomstige warmtecamera’s. Andere aanbevelingen zullen op korte termijn gebeuren, zoals het plaatsen van een lichtbron aan de uitgangen, het systematisch gebruik van een ‘white board’ bij interventies in een complex gebouw en het doorgeven van het tijdsverloop (…) Lees het hele bericht

commissie-heeft-aanbevelingen-klaar-na-brandramp

Commissie heeft aanbevelingen klaar na brandramp

De federale commissie, die de rampzalige brand van 11 augustus vorig jaar in Beringen moest evalueren, heeft haar conclusies bekendgemaakt. Ze geeft vooral aanbevelingen om de  bestaande interventieprocedures en opleidingen te optimaliseren om een herhaling van het drama te voorkomen. De conclusies zijn ook overgemaakt aan de families, de brandweerlieden en alle hulpverleningszones van het land. Er wordt benadrukt dat de ploegen op een logische manier werden ingezet door de (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-peter-swinnen

Fietser van de week: Peter Swinnen

Peter Swinnen, uit de Pleinstraat, is voorzitter van dorpsraad Viversel en pendelt dagelijks met de fiets naar zijn werk. Hierbij passeert hij drukke omgevingen als Heusden Cité en Heusden Centrum.Hij maakt met een camera al fietsend beelden van gevaarlijke situaties. En die zijn blijkbaar legio, daarom vandaag geen klassieke foto van de fietser waar wel een filmpje dat aantoont dat een fietser op bijvoorbeeld de Cité niet toekomt met twee ogen ... Peter roept automobilisten dan ook op om wat meer rekening te houden met de fietser in het verkeer. Heb je ook een fietser van de week die je wilt nomineren? paul.coolen[!]telenet.be

200-000-voor-nieuwe-visie-op-bedrijfsterreinen

€ 200.000 voor nieuwe visie op bedrijfsterreinen

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits geeft 200.000 euro aan Houthalen-Helchteren om samen met Heusden-Zolder de bedrijfsterreinen De Schacht – oud-mijnterrein van Zolder -, Centrum-Zuid – oud-mijnterrein van Houthalen – en het Europark aan te pakken. Er moet vooral een visie komen over de toekomst van de 3 industrieterrein, die rekening houdt met de mobiliteit en de bewoning in de buurt, en met de toeristische ambities van (…) Lees het hele bericht

de-brug-werkte-rond-biodiversiteit

De Brug werkte rond biodiversiteit

In de Vrije Lagere school De Brug stond op deze dikke truiendag de biodiversiteit centraal. De eerste graad maakte een collage rond biodiversiteit in de tuin, de tweede graad ging aan de slag met dieren in tuin en de derde graad maakte in een dansje duidelijk waarom biodiversiteit belangrijk is.  (foto's Inge Vreys)

jumbo-start-zijn-zoektocht-naar-personeel

Jumbo start zijn zoektocht naar personeel

Nu een vergunning is afgeleverd voor de nieuwe vestiging van de Nederlandse warenhuisketen Jumbo in de Koolmijnlaan, is het bedrijf ook gestart met de aanwerving van personeel. Het gaat om tientallen jobs. In eerste instantie is Jumbo op zoek naar leidinggevenden voor de kassa, droge voeding, keuken, vlees en vleeswaren, groenten en fruit, brood en kaas. De andere jobs zullen nadien aan bod komen.

de-bomen-blijven-vallen

De bomen blijven vallen

Ook vandaag heeft de brandweer nog verschillende oproepen gehad in verband met bomen die door het stormweer helemaal of voor een deel op de weg waren terechtgekomen. Dat was onder meer het geval op de Vogelsancklaan en in de Koerselsebaan. Op die laatste plaats hing een tak op de elektriciteitsdraden. De ploegen van Fluvius hebben dan ook de handen vol.

heusden-zolder-is-nu-een-edc-gemeente

Heusden-Zolder is nu een EDC-gemeente

Er is al enkele keren over gesproken op de gemeenteraad, maar nu is Heusden-Zolder een EDC-partner, wat staat voor de European Disability Card. Het is de bedoeling daarmee cultuur, sport en vrijetijdsbesteding een stuk toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Zij krijgen met hun kaartje in binnen- en buitenland bepaalde voordelen of kortingen bij veel partners zoals steden en gemeenten. In Heusden-Zolder is er al langer aandacht voor mensen met een (…) Lees het hele bericht

urban-trail-van-sfc-steunt-brandslachtoffers

Urban Trail van SFC steunt brandslachtoffers

De opbrengst van de Urban Trail, georganiseerd tijdens het missieweekend van het Sint-Franciscuscollege, was bestemd voor de getroffen families van de brand in Beringen. Organisator Kris Bertrands overhandigde een symbolische cheque van 2500 euro aan Bert Ceyssens, de voorzitter van de Vriendenkring van de brandweer. Het geld wordt ondertussen rechtstreeks overgemaakt aan de families. De opbrengst van missies[!]sfc zelf gaat naar de vzw Rondpunt en de sociale kas van het college. 

eerste-hulp-voor-ondernemers

Eerste hulp voor ondernemers

Op woensdag 19 februari om 19 uur organiseren Unizo Heusden-Zolder en de brandweer, met steun van de gemeente en Syntra, een opleiding 'EHBO en reanimatie in je onderneming' voor lokale zelfstandige ondernemers. Iedereen kan het immers meemaken dat een personeelslid of klant een ongeval krijgt, een beroerte of hartstilstand. In dat geval is het belangrijk om snel op de juiste manier te reageren. De opleiding brengt daarover de nodige informatie en technieken bij. De deelnemers krijgen ook nog een rondleiding door de brandweerkazerne. Deelnemen is gratis, maar snel inschrijven is de boodschap. 

toch-een-zelfstandige-uitbater-voor-muzecafe

Toch een zelfstandige uitbater voor MuzeCafé

Op donderdag 20 februari - uitzonderlijk niet de laatste donderdag wegens de krokusvakantie - vergadert de gemeenteraad over voorlopig 12 punten. De raad moet het gemeentelijk klimaatplan vaststellen. En het nieuwe MuzeCafé zal nu toch in concessie worden gegeven aan een zelfstandige uitbater. De afgelopen maanden was er een voorlopige regeling waarbij het beheer onder de gemeente viel, maar nu zal de raad het licht op groen zetten om zoals in het oude café een zelfstandige uitbater de touwtjes in handen te geven. 


open-vld-wil-ook-grotere-politizone

Open VLD wil ook grotere politizone

Open VLD Heusden-Zolder - dat niet meer vertegenwoordigd is in de gemeenteraad - betreurt het dat het niet mag deelnemen aan de werkgroep die zal praten over een lange termijnversie voor de politiezone. De partij heeft onlangs een nieuwe start heeft genomen enhad zelf gevraagd om in de werkgroep te worden opgenomen. Zelf vindt Open VLD dat Heusden-Zolder geen enclave mag vormen tussen drie grote zones. Ze vindt dat ook de inwoners moeten bevraagd en geïnformeerd worden. Voor de liberalen zijn (…) Lees het hele bericht

ciara-is-nog-niet-uitgeblazen

Ciara is nog niet uitgeblazen

De naweeën van storm Ciara laten zich maandagavond ook nog voelen. Zo trok een onweer over Limburg en dat heeft op enkele plaatsen voor blikseminslagen en zelfs brand gezorgd. In Heusden-Zolder voelden we vooral de windvlagen. Die gingen boven de 70 km per uur uit en hebben opnieuw enkele bomen omgeblazen en takken afgerukt. Zo werd de brandweer opgetrommeld om bij Circuit Zolder nog een boom van de weg te  gaan halen. In delen van Zolder is de kabeldistributie blijkbaar uitgevallen en zitten mensen zonder internet. Bewoners van de Kluisstraat moesten het een tijd zonder stroom tellen nadat een boom op de stroomdraad viel.

twee-gewonden-bij-botsing-met-4-auto-s

Twee gewonden bij botsing met 4 auto's

Op de snelwegbrug boven de E 314 bij op- en afrit 28 Heusden-Zolder zijn in volle avondspits 4 auto's op elkaar gebotst. In één van de auto's raakten een vrouw en haar kind gewond, ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. Er was heel wat materiële schade. De brandweer kwam ter plaatse voor signalisatie en om gelekte olie op te kuisen, terwijl takeldienst Geert Schops de betrokken auto's opruimde. Het ongeluk zorgde een tijdlang voor verkeershinder op de Vogelsancklaan richting Heusden-Zolder. 

drie-bomen-tegen-de-vlakte-in-de-slogen

Drie bomen tegen de vlakte in De Slogen

Een geluk bij een ongeluk tijdens de storm in De Slogen in Bolderberg. Daar waaiden drie bomen om. Ze vielen rakelings langs het alu-tuinhuis. De Bekaert-afspanning moest er wel aan geloven en ook het kersverse gazon werd beschadigd. (foto's André Roosen)

vincentius-wel-propere-kleding-geen-vuile-vodden

Vincentius: wel propere kleding, geen vuile vodden

Nu de actie ‘Hoop Doet Geven’ voorbij is, zijn de vrijwilligers van Sint-Vincentius bezig met het sorteren van de grote hoeveelheid ingezamelde goederen. Maanden zullen de voedselpakketten aangevuld kunnen worden uit hetgeen de inwoners van Heusden-Zolder hebben bijeengebracht. Ondertussen blijft Sint-Vincentius ook heel wat tweedehandskleding, speelgoed, huisraad, boeken, enz. ontvangen. Daarmee kan de tweedhandswinkel worden opengehouden voor het vaste cliënteel en de (…) Lees het hele bericht

verbeteringswerken-op-circuit-vorderen

Verbeteringswerken op circuit vorderen

Op Circuit Zolder heeft Ciara enkele bomen, reclamepanelen en zeilen doen sneuvelen. Alles is ondertussen opgeruimd en de werken zijn hervat. Zo zijn de graafwerken voor de glasvezelbekabeling en vernieuwing van het stroomnet rond de piste al over de helft.  Een aannemer is gestart met gestuurde boringen, alle rioleringen worden opgemeten en in kaart gebracht en de eerste nieuwe veiligheidscamera’s staan er al. Door de felle wind moet de hoogtewerker even aan (…) Lees het hele bericht

de-meiskes-van-berkenbos-kwamen-weer-samen

De 'meiskes' van Berkenbos kwamen weer samen

De 60 plus 1-jarige meisjes van Berkenbos bliezen nog eens verzamelen. En dat deden ze in de huidige vrije lagere school van Berkenbos. Het was voor velen trouwens 10 jaar geleden dat ze elkaar nog zagen. En dus werden er herinneringen opgehaald, anekdotes en straffe verhalen van vroeger weer tot leven gebracht en natuurlijk had iedereen een eigen verhaal van tegenwoordig. Zo werd het snel heel laat - of vroeg - en werd een datum voor volgend jaar vastgeprikt.

hongarije-trilogie-van-rudi-hermans-in-1-boek

Hongarije-trilogie van Rudi Hermans in 1 boek

Op 8 februari 1920 vertrok in de Hongaarse hoofdstad Boedapest de eerste ‘Kindertrein’ naar Nederland. Aan boord waren ondervoede, verwaarloosde kinderen onderweg om aan te sterken in een pleeggezin. De Eerste Wereldoorlog had Hongarije aan de rand van de afgrond bracht, en daardoor waren de ouders immers niet meer in staat hun kinderen zelf te verzorgen. Na Nederland was ook Vlaanderen bereid onderdak te bieden aan hulpbehoevende kinderen. Eén van hen was Magda Horváth, die (…) Lees het hele bericht

boekt-rukt-op-naar-derde-plaats

Boekt rukt op naar derde plaats

Storm kon de petanquespelers niet deren en dus werd een volledig programma afgewerkt. In de Vlaamse liga waren er verre verplaatsingen voor Boekt - 5-4 bij Gullegem - en Olympia - 4-5 bij Okapi -en zo kwam Olympia op een derde plaats in de rangschikking. In de ere-afdeling Limburg verloor Olympia A van de ongeslagen leider, Sint-Truiden A, met 4-5. De Berk A ging met 0-9 onderuit tegen Genenbos A. 1ste provinciale: Boekt B - Genenbos B 2-7.

waar-zitten-de-skatepark-deskundigen

Waar zitten de skatepark deskundigen?

Eén van de nieuwe plannen die voor de site van Vrijheid Zolder in de steigers staat, is de aanleg van een skatepark. De dienst sport wil bij het ontwerp daarvan rekening houden met de ideeën van de ervaren skaters en boarders in de gemeente. Wie mee wil denken en discussiëren over dat skatepark, kan zich inschrijven via de website van de gemeente. Op woensdag 26 februari om 18 uur is er bijeenkomst in de kantine van Rugbyclub 9 op Vrijheid. Het is de bedoeling te komen tot een park waar skaters, boarders, inliners en steppers zich thuis voelen, of het nu of beginners dan wel om professionelen gaat.

zijn-de-mollen-geteld

Zijn de mollen geteld?

Natuurpunt organiseerde dit weekend een mollentelweekend en deed daarbij een beroep op het publiek om zoveel mogelijk molshopen te tellen en eventueel te fotograferen. Door het stormweer vrezen we dat de actie een beetje is weggeblazen. Maar aan de brandweerkazerne zagen we in ieder geval heel wat hopen van een actieve mol.

ook-bomen-op-elektriciteitskabels

Ook bomen op elektriciteitskabels

Op verschillende plaatsen kwamen bomen terecht tegen elektriciteitskabels, of kabels van de tv-distributie. Zoals hier in de Hyancintenlaan. De brandweer kwam ter plaatse om de boom stuk te zagen en zo de druk op de kabels weg te nemen. Ook technici van Fluvius waren vanavond onderweg om een aantal problemen op te lossen. (foto's Michiel Reynders)

20-tal-oproepen-in-heusden-zolder

20-tal oproepen in Heusden-Zolder

In Heusden-Zolder heeft de brandweer tot 20 uur een 20-tal interventies moeten doen. Het ging daarbij hoofdzakelijk om omgewaaide bomen die over de weg lagen. Verschillende ploegen zijn daarvoor onderweg. Elders zijn ook bomen omgewaaid en takken afgerukt, maar als die niet hinderlijk zijn of voor gevaar zorgen, blijven ze momenteel liggen. Het is afwachten wat de komende uren zullen brengen, maar burgemeester Mario Borremans verwacht dat de gemeentediensten nog dagenlang de handen vol zullen hebben om alles op te ruimen. Fluvius laat vannacht de straatverlichting op volle capaciteit branden, voor veiligheid. 

werk-voor-de-boeg

Werk voor de boeg

Dat de gemeentediensten de komende dagen de handen zullen vol hebben om ook de fietswegen vrij te maken, werd zelfs deze namiddag al duidelijk. En toen was de storm nog lang niet op zijn hoogtepunt. 

ook-dit-jaar-3-speedwayraces-op-helzold

Ook dit jaar 3 speedwayraces op Helzold

SpeedwayClub Helzold inviteerde zoals elk jaar haar vrijwilligers op een feestje. Samen met voorzitter Benny Kupers blikten de 70 aanwezigen terug op het afgelopen seizoen, maar het is uiteraard vooral uitkijken naar 2020. Het nieuwe seizoen start in het weekend van 18 en 19 april met op zondag de Sidecar Masters waarin zijspanteams uit Nederland, Duitsland en Engeland het opnemen tegen het Belgische teams met vader Valentin en zoon Joachim (…) Lees het hele bericht

de-eerste-schadegevallen

De eerste schadegevallen

De brandweer is al enkele keren moeten uitrukken, het ging daarbij vooral om omgewaaide bomen die op de weg waren terechtgekomen. Bij Guy's Dorpscafé in Bolderberg heeft het terras deze namiddag helaas ook de kracht van de wind mogen ondervinden.

paaltje-van-berenwandeling-verdwenen

Paaltje van Berenwandeling verdwenen

Niet door de storm maar door mensenhanden, is een vertelpaaltje verdwenen van de Berenwandeling. Het paaltje hoort bij het spandoek van de ijsberen op de parking tegenover de lagere school De Brug in de Brugstraat. Het Berenhuis vraagt aan mensen die iets gezien hebben, dat te melden via info[!]ikzagtweeberen.com

al-vier-inbraken-dit-weekend

Al vier inbraken dit weekend

Dit weekend zijn al zeker vier inbraken gebeurd in Heusden-Zolder. In de Pastoor Paquaylaan drongen ze zaterdag binnen in een woning en maakten daar geld en juwelen buit. In de Koedrieshof kregen zaterdag in de vooravond zelfs drie huizen ongewenst bezoek. 

bin-s-heusden-zolder-worden-wbp

BIN's Heusden-Zolder worden WBP

De BIN's in Heusden-Zolder - wat staat voor Buurt Informatie Netwerk - opereren voortaan onder de naam WBP, WhatsApp Buurt Preventie. Daartoe is besloten na overleg met de preventieambtenaar en de zonechef van de politie. Reden is dat BIN een naam is die gebruikt woordt door Binnenlandse Zaken voor een ander systeem dan hier gehanteerd wordt. In Heusden-Zolder maken Berkenbos, Bolderberg, Boekt, Viversel en Voort gebruik van de WBP. Buurtbewoners sluiten dan aan bij de (…) Lees het hele bericht

mijnwerkers-op-17-februari-naar-brussel

Mijnwerkers op 17 februari naar Brussel

Op 17 februari trekken de ondergrondse mijnwerkers naar Brussel. Ze gaan dan actie voeren op een bestemming die voorlopig nog geheim blijft. Dat is vandaag beslist op een algemene ledenvergadering van de KS Vriendenkring. Opnieuw was er een massale opkomst, want in de badzaal van Zolder zaten twee zalen overvol. Ze willen met hun actie druk uitoefenen om zo snel mogelijk de onjuistheden in de uitbetaling van de pensioenen aan de ondergrondse mijnwerkers weg te werken. De KS-Vriendenkring neemt de komende dagen de nodige voorbereidingen voor de actie. Op 17 februari zullen de mijnwerkers de trein nemen vanuit de stations in Heusden-Zolder, Hasselt en Diest.


smash-scoort-medailles-op-limburgs-kampioenschap

Smash scoort medailles op Limburgs kampioenschap

Smash is weer met een hele lading medailles teruggekeerd uit Hoeselt, waar de limburgse badmintonkampioenschappen voor jeugd, G-spelers en veteranen plaatshadden.Bij de jeugd won Tybe Vanderhaegen zilver in het minibad, Fleur Lierman zilver in het enkel dames -13 en brons in het dubbel dames -17, Kyara Vanderhaegen zilver in enkel dames -15 en brons in het dubbel dames -17. Bij de veteranen won Marleen Loos goud in het enkel dames en goud in het (…) Lees het hele bericht

een-moordend-goed-concert

Een moordend goed concert

Moord en doodslag waren de centrale onderwerpen in het repertorium dat ''Murderballads Extended' zaterdagavond in Muze opvoerde. Een schare bekende muzikanten maakte duidelijk dat in de loop der voorbije decennia een heel aantal prachtige nummers aan deze toch wel morbide thema's zijn opgedragen. De bindteksten met heel wat humor, zorgden voor het nodige tegengewicht. (foto's Herman Eerdekens)

stuur-ons-foto-s-en-filmpjes-van-de-storm

Stuur ons foto's en filmpjes van de storm

Volgens de meeste weermodellen zal het krachtigste deel van de storm Ciara vanavond over Limburg trekken. Onze weerman Michel Nulens verwacht de piek tussen 20 uur en middernacht. Maar de hele dag door zijn sowieso al krachtige windvlagen mogelijk. Heb je foto's of filmpjes van de storm of van stormschade? Stuur ze meteen naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu.

alle-provinciale-matchen-afgelast

Alle provinciale matchen afgelast

De voetbalbond heeft pas de knoop doorgehakt. Alle provinciale voetbalwedstrijden in Limburg deze namiddag zijn afgelast omwille van het stormweer. Hetzelfde geldt voor de jeugdwedstrijden die om 12 uur of later beginnen.

zolder-a-verliest-zwaar-in-leopoldsburg

Zolder A verliest zwaar in Leopoldsburg

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A zaterdagavond een behoorlijke pandoering gekregen van Union Leopoldsburg A: 101-72. In derde A verloor Zolder C met 50-58 van Cosmo Genk C. Heusden B ging vlot over Hades Kiewit D heen: 77-44. Een derby in vierde provinciale waar Kajoba in Bolderberg Zolder F op bezoek kreeg, de buren konden evenwel op weinig erbarmen rekenen: 91-41. Zolder E moest tegen As C een 51-90 verlies slikken. 

gelijkspel-voor-sk-06-2

Gelijkspel voor SK 06

SK Heusden 06 is zaterdagavond met een 2-2 gelijkspel teruggekeerd van bij Herk-de-Stad B. 

hebad-speelt-titelfinale-in-2de-afdeling

Hebad speelt titelfinale in 2de afdeling

Badmintonclub Hebad heeft zich vandaag geplaatst voor de finale in 2de nationale. Daar moest eerst Antwerp voor overwonnen worden. Dat was een taaie klus omdat in de voorronde Hebad nog met 5-3 verloren van de Antwerpenaren. Vandaag werd het bijzonder spannend. Na de dubbelspelen stond het 1-1, maar in de enkelspelen moest Hebad maar één keer onderdoen: 4-2 voor de start van het gemengd dubbel en ook daar won Hebad een spannende partij. Op 14 maart wacht de titelfinale tegen favoriet Lokerse.

hanne-gevers-weer-op-het-podium-1

Hanne Gevers weer op het podium

Op de Krawatencross behaalde Hanne Gevers vandaag een derde plaats. Weer maar eens op het podium dus.

wieze-boys-a-doet-goede-zaak

Wieze Boys A doet goede zaak

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A een prima zaak gedaan vandaag in de beker. Het won met 1-4 bij Pool Keramo A. Dat betekent een goede uitgangspositie voor de terugmatch. Concurrent Century Hasselt verloor met 2-1 bij Vlam Eisden en zal dus in de terugwedstrijd alles uit de kast moeen halen. Wieze Boys B verloor met 1-3 van Tuinwijk VV, een match voor de competitie in tweede afdeling. 

morgen-geen-voetbal-bij-sk-heusden-06

Morgen geen voetbal bij SK Heusden 06

Het bestuur van vierdeprovincialer  SK Heusden 06 heeft beslist om al zijn thuiswedstrijden van morgen zondag af te gelasten, en dat omwille van het stormweer. De eerste ploeg speelt vanavond, op het terrein van Herk-de-Stad B. De voetbalbond zelf laat morgenvoormiddag alle wedstrijden doorgaan en neemt ten laatste morgen om 10 uur een beslissing over het namiddagprogramma.

vandaag-gezien-139

Vandaag gezien

Er zijn altijd gelovigen die proberen dichter bij God te komen, maar op de kerk van Lindeman hebben ze dat wel letterlijk geprobeerd. (foto RS) 

kmi-kondigt-code-oranje-af

KMI kondigt code oranje af

Het KMI heeft nu effect code 'oranje' afgekondigd voor de storm Ciara die morgen ons land binnentrekt. Dat betekent dat je absoluut moet wegblijven uit bossen en natuurgebieden. De storm zou zich in de loop van de ochtend al laten voelen en dan later op de namiddag en avond verder in kracht toenemen. Ook 's nachts en 's ochtends worden nog problemen verwacht. Dat kan maandagochtend tot verkeersproblemen leiden.

zo-klonk-yevgueni-in-de-kerk

Zo klonk Yevgueni in de kerk

In het hierbij gevoegde filmpje van Frans Morawski kun je nog eens helemaal de bijzonder sfeer opsnuiven die Yevgueni vrijdagavond tot stand bracht in de Sint-Vincentiuskerk. 

de-kijk-van-richie-411

De kijk van Richie

Zo raken we de tel niet kwijt ...

yevgueni-galmt-na-in-sint-vincentiuskerk

Yevgueni galmt na in Sint-Vincentiuskerk

Yevgueni koos voor zijn twintigjarig bestaan voor een unieke bezetting en locatie. Drums en elektrische gitaren werden vervangen door een cello en een viool, aangevuld met toetsen, akoestische gitaren en hier en daar een streepje bas. "Morgen verse sneeuw' weekte ontroering en bewondering los, een sfeer waarvoor de Sint-Vincentiuskerk met haar licht en akoestiek het ideale deocr vormde. Een meer dan tevreden publiek was het resultaat. (foto's Ria De Clerck)


opvangcentrum-wil-meer-verbinding

Opvangcentrum wil meer verbinding

Door tegenstanders en protestacties komen opvangcentra voor asielzoekers en hun bewoners de jongste tijd niet altijd op een positieve manier in beeld. Daarom streeft het Rode Kruis opvangcentrum in de Kapelstraat naar meer verbinding met de omgeving. Daarbij willen de begeleiders nog meer dan anders de focus leggen op positieve zichtbaarheid van het opvangcentrum binnen de gemeente. Daarvoor willen ze enkele leuke evenementen organiseren, samenwerkingen met partners in Heusden-Zolder op poten te zetten, maar ook door zich meer te tonen binnen de (sociale) media. Wie daarbij wil helpen, mag een seintje geven aan integratie.ocheusden-zolder.be

vincentius-hz-is-een-van-de-grotere-afdelingen

Vincentius HZ is één van de grotere afdelingen

De 37 Limburgse Vincentius verenigingen hebben vorig jaar samen 3.784 kwetsbare gezinnen geholpen met hulppakketten, vooral voedingsproducten. In het totaal bereiken ze maandelijks 10.342 personen onder wie 2.905 kinderen onder of gelijk aan 12 jaar en 1.392 kinderen tussen 12 en 18 jaar. 799 van de 3.784 zijn eenoudergezinnen en 1.382 zijn alleenstaand zonder kinderen.  Vergeleken met 2018 is een lichte daling merkbaar:  -0,99% bij het aantal gezinnen en -1,44% bij het aantal personen. (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-de-bergstraat-3

Inbraak in de Bergstraat

 Inwoners van de Bergstraat ontdekten donderdagnamiddag dat er een inbraak was gebeurd. De waren binnengeraakt door een raam stuk te slaan. Binnen hebben ze alles overhoop gehaald. Het is nog niet duidelijk of ze iets hebben meegenomen.

enkele-preventieve-maatregelen-tegen-storm

Enkele preventieve maatregelen tegen storm

Langs alle kanten wordt gewaarschuwd voor een stormachtige zondagavond. Het kan trouwens net zo goed dat de felste windstoten opschuiven naar zondagnacht. Of dat het allemaal weer best zal meevallen. Links en rechts worden toch wel maatregelen genomen. Aan bouwwerven worden werfdoeken verwijderd en losliggende elementen opgeruimd, de burgemeester heeft de gemeentevlaggen laten neerhalen. Het Agentschap Natuur en Bos waarschuwt dat bij code oranje iedereen uit de bossen en natuurgebieden moet blijven omwille van het gevaar van afbrekende takken of omgewaaide bomen. Voorlopig heeft het KMI code geel ingevoerd.

nog-beperkt-aantal-kaarten-voor-heusdense-revue

Nog beperkt aantal kaarten voor Heusdense revue

 'Mer on 'm' de 52ste reuve van 't  Heusdens Volksteater draait op volle toeren. Het gezelschap speelt meestal voor volle zalen, maar voor de komende weken zijn nog enkele kaarten beschikbaar. (foto's Lowie Gielis)

leerlingen-overhandigen-opbrengst-abba-night

Leerlingen overhandigen opbrengst ABBA-Night

De leerlingen van  het seminarie 'ondernemen' van het Sint-Franciscuscollege overhandigden vanmorgen een cheque aan twee goede doelen. Het was de opbrengst van de succesvolle ABBA-Night die ze op 17 januari organiseerden. Daarvoor kregen ze heel wat muziekliefhebbers over de vloer - een volle Franciscuszaal - en 82 mensen genoten van een volledig verzorgd VIP-arrangement. De leerlingen namen de bediening van het VIP-menu voor hun rekening. En als resultaat mochten ze vandaag aan de vzw Banglabari - die projecten in Bangladesh steunt - en de MS Liga elk 1.000 euro schenken.

heerlijke-moordmuziek-op-de-muzeplanken

Heerlijke moordmuziek op de Muzeplanken

Met 'Murderballads Extended' staat morgenavond om 20.15 u een speciale voorstelling op de affiche van de Muzeschouwburg. Lady Linn, Bart Van Lierde, Karel De Backer, Stijn Meuris, Gregory Frateur en Tijs Delbeke brengen een vervolg op het erg gewaardeerde ‘Murderballads’. ‘Murderballads Extended’ omvat uiteraard nieuw materiaal maar ook sterke nummers uit de vorige tournee. Songs die aan je ribben blijven plakken en doordringen zijn van 'true crime'. Denk maar aan de moordballade 'I don’t like Mondays’ van de Boomtown Rats. Freaks, minnaars, slechte verliezers, griezels, sociopaten en andere mensen die soms dodelijk uit de hoek durven komen, dartelen op de scène. Het wordt tegelijk bloedmooi met een vleugje humor. Tickets: €22, €19 en €16.

hdg-de-stock-kan-bijna-gemaakt-worden

HDG: de stock kan bijna gemaakt worden

Kleuterschool De Toverfluit voegde ook nog een stevig pakket toe aan de ingezamelde goederen van Hoop Doet Geven. Maandag komt er nog de collectie van de kinderopvang in Bolderberg bij en dan kunnen de vrijwilligers van Sint-Vincentius hun 'stock' maken. Ondertussen tonen ze zich dankbaar voor de massale respons op hun oproep: jong en oud, individuen en groepen, christenen, moslims en vrijzinnigen, ... iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. Sint-Vincentius stelt vast dat nog steeds 1 op (…) Lees het hele bericht

gaan-die-van-kwb-overdag-de-veroudering-te-lijf

Gaan die van KWB-Overdag de veroudering te lijf?

Hoe kunnen we op een gezonde manier verouderen? Over die vraag bogen de deelnemers van KWB-overdag zich samen met expert en microbioloog Alfred Coninx. We hebben natuurlijk niet alles in de hand maar kunnen zelf wel wat doen: een half uurtje bewegen per dag bijvoorbeeld. En Coninx verwees naar het feit dat niet hazen maar schildpadden het langst leven. Ook de hersenen prikkelen of uitdagen helpt, 'rusten is immers het oorkussen van de duivel'. En daarnaast is uiteraard gezonde voeding een goed medicijn tegen verouderen. (foto's Ludo Deleux)

meylandtart-een-breed-kunstaanbod-in-oude-muze

MeylandtArt: een breed kunstaanbod in oude Muze

Veel volk vanavond in de oude Muze, daar had de vernissage plaats van MeylandtArt 2020. In de foyer, de kleine feestzaal en enkele gangen zijn de kunstwerken te zien van de leerlingen vanaf het derde tot en met het zevende jaar van de academie. Het is een gevarieerd aanbod van schilderijen, beelden, foto's, grafiek en tekeningen: uiteenlopend, verrassend en vaak van hoog niveau. Een trotse directeur Marijcke Lecok wees erop dat dit meteen ook het afscheid is van de (…) Lees het hele bericht

twee-mislukte-inbraakpogingen-in-lindeman

Twee mislukte inbraakpogingen in Lindeman

Opnieuw hebben dieven afgelopen nacht rondgedwaald in de straten van Lindeman. In de Berkenstraat hebben ze geprobeerd in te breken via de keukendeur. Die werd licht beschadigd, maar de inbrekers raakten niet binnen. Zelfde verhaal in de Populierenstraat, in dezelfde buurt. Ook daar hadden ze tevergeefs geprobeerd een deur van een huis te openen.

krijgt-elke-dorpskern-een-bankautomaat

Krijgt elke dorpskern een bankautomaat?

Vier grootbanken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC) werken aan een plan om een netwerk van neutrale bankautomaten uit te bouwen, waar mensen buiten de kantooruren terechtkunnen. Zo zou iedereen tegen 2025 binnen een straal van maximaal 5 kilometer een geldautomaat ter beschikking moeten krijgen. In Heusden-Zolder blijven op dit moment vooral inwoners van Boekt, Viversel, Bolderberg en Lindeman verstoken van een automaat. De Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw (…) Lees het hele bericht

hdg-voorraden-zijn-verder-aangedikt

HDG: voorraden zijn verder aangedikt

Vanmorgen reed de bestelwagen van Sint-Vincentius langs de buitenschoolse kinderopvang in Zolder en Berkenbos. Daar mochten heel wat gevulde dozen ingeladen worden. Ook Sint-Franciscus zag tot zijn tevredenheid dat het gelijknamige college zijn beste beentje had voorgezet. En KWB-Overdag gaf een cheque, daarmee kan de organisatie zelf de ontbrekende voedingswaren kopen. (foto's Stefan Was)

de-laatste-loodjes-voor-de-opening-van-meylandtart

De laatste loodjes voor de opening van MeylandtArt

't Zijn drukke dagen voor de medewerkers van de academie. Ze moeten immers alles in orde brengen voor de grote tentoonstelling MeylandtArt die vanavond om 20 uur opent in de oude Muze in Zolder-Centrum. Daar is werk te zien van leerlingen vanaf het derde jaar, het werk van de eerste twee jaren is vanaf het weekend te bekijken in kasteel Meylandt.

volgende-maande-derde-bolderbergse-bierhappening

Volgende maand derde Bolderbergse Bierhappening

Ook dit voorjaar kunnen bierliefhebbers weer in Bolderberg terecht. BHV organiseert op zaterdag 7 maart de derde Bierhappening, met Louis Hauquier en Benny Smeets als bezielers. Tussen 13 en 22 uur kan iedereen in de Witte Zaal proeven van een 45-tal Limburgse bieren. Bij aankomst betaal je een borg voor het glas, die je bij inlevering volledig terugkrijgt. Met jetons kun je bier bestellen en om zoveel mogelijk te proeven kun je ieder bier verdelen tussen meerdere personen. Overigens, zijn er ook alcoholvrije dranken en hapjes te verkrijgen. (foto Roger Convents)

fietser-van-de-week-rene-debruyn

Fietser van de week: René Debruyn

Onze fietser van de week is René Debruyn. René is 75 en woont aan het Sint-Barbaraplein. Samen met zijn vrouw Nicole fietst hij dagelijks korte en lange afstanden. Vaak gewoon voor het plezier, maar even vaak gaat het om functionele verplaatsingen. René laat zich zelfs door een rit van 80 km niet afschrikken. Hij heeft een heelkundige ingreep ondergaan, maar een e-bike maakt het mogelijk dat hij de fiets niet aan de kant moet laten.

femma-koersel-steenveld-in-speelhuisje

Femma Koersel-Steenveld in Speelhuisje

Het Speelhuisje in Eversel heeft altijd al een aantrekkingskracht uitgeoefend op passanten. Ook de leden van Femma Koersel-Steenveld hielden er halt met borrels en lekkers tijdens hun jaarlijkse wandeling. Die ging voor de rest door de bossen van Eversel en Ubbersel. (foto Marie-Claire Nickmans)

nog-meer-poetische-traktatie

Nog meer poëtische traktatie

"Mag  ik even een stukje poëzie voorlezen, alstublieft?", ook woensdag in de vooravond werden verschillende bezoekers van de bibliotheek verrast met die fijne vraag van leerlingen van de Academie voor Muziek en Woord. Net als hun collega's gisteren waren ze met een aantal mooie gedichten naar de bib afgezakt die op een keurige manier werden voorgedragen. Geef toe, af en toe een vleugje poëzie zou het leven wat meer kleur geven. (foto's Julien Maebe)

seniorenraad-sterkste-in-taalquiz

Seniorenraad sterkste in taalquiz

Vanmiddag had Het Berenhuis 28 senioren uitgedaagd voor een taalquiz. 6 ploegen met soms vreemde groepsnamen - zoals Ruiten zijn geen Beschuiten - bogen zich over allerlei taalkronkels. En het was best een pittige test, wat wil je als zelf hun kennis van het Zuid-Afrikaans werd getest. Er werd dan ook wat afgelachen. De seniorenraad werd uiteindelijk tot winnaar gekroond, hun prijs was helaas geen reis naar Zuid-Afrika. (foto's Gerlinde Gilissen)

47-kandidaten-gemachtigd-opzichter

47 kandidaten gemachtigd opzichter

De oproep om deel te nemen aan de opleiding gemachtigd opzichter is in Heusden-Zolder niet in dovemansoren gevallen. In het totaal 47 inwoners hebben zich ingeschreven voor de provinciale opleiding die op 19 februari van start gaat. Vooal de belangstelling van vrouwen is tegenwoordig groot voor die opleiding; Een gemachtigd opzichter wordt vooral aan de oversteekplaatsen bij de scholen ingezet om kinderen bij het begin en einde van de school veilig over te loodsen. Maar ze kunnen net zo goed een groep fietsende senioren begeleiden  of groepen die op uitstap zijn.

dieven-zijn-uit-op-werkmateriaal

Dieven zijn uit op werkmateriaal

Twee dieven die vanochtend omstreeks 4 toesloegen in de Rijkelstraat, zijn betrapt door een bewoner. Ze waren uit op werkmateriaal en konden dat nog meenemen terwijl ze op de vlucht sloegen. Het ging om een bouwbedrijf - waarvan de eigenaar boven de zaak woont - en de dieven zouden een 40-tal machines mee hebben. Daardoor was het personeel vandaag werkloos. 

kinderlokker-riskeert-37-maanden-cel

Kinderlokker riskeert 37 maanden cel

Voor de rechtbank in Hasselt is vanmorgen de 29-jarige man afkomstig uit Heusden-Zolder verschenen die de afgelopen jaren tot drie keer toe jonge kinderen probeerde mee te lokken. Dat mislukte gelukkig, want in de witte bestelwagen van de man lagen onder meer een masker, tape en knevelbandjes. In juli 2018 werd hij een eerste keer op heterdaad door de politie betrapt in Hechtel. Toen kreeg hij voorwaarden opgelegd. In maart vorig jaar probeerde hij in de buurt van (…) Lees het hele bericht

jonge-bestuurder-trekt-zich-nergens-iets-van-aan

Jonge bestuurder trekt zich nergens iets van aan

Tussen vrijdag en maandag heeft de politie verschillende patrouilles gehouden met anonieme wagens om bestuurders met rijverbod en straatracers te kunnen betrappen. Ze hielden een 18-jarige man uit Heusden-Zolder tegen met een voorlopig rijbewijs, met een niet ingeschreven auto. Hij had een passagier bij terwijl dat verboden is. Bovendien had hij marihuana gebruikt, waarop zijn rijbewijs meteen voor 15 dagen is ingetrokken. Een 32-jarige man uit (…) Lees het hele bericht

ruim-10-000-boetes-geind-en-3-auto-s-getakeld

Ruim € 10.000 boetes geïnd en 3 auto's getakeld

Gisteren hielden de politie Heusden-Zolder en de Vlaamse Belastingdienst controles op drie plaatsen. Daarbij hebben ze 10.435 euro aan openstaande belastingen en boetes geïnd. 3 voertuigen zijn getakeld omdat de bestuurders 1.822 euro niet konden betalen. Daarnaast kregen twee vrachtwagenbestuurders een boete omdat ze geen aangifte hadden gedaan aan de verkeersbelastingen. Verder zijn boetes uitgeschreven voor een wagen met kale banden en een bestuurder die de gordel niet droeg.  Er werden ook twee vrachtwagens beboet op de Michel Scheperslaan die het tonnageverbod niet hadden nageleefd.

waterproblemen-in-omgeving-viverselweg

Waterproblemen in omgeving Viverselweg

Sinds vanmorgen hebben inwoners van de Viverselweg en omgeving problemen met de watertoevoer. Oorzaak ligt bij een lek in de waterleiding. Sommige buurtbewoners hebben geen water, ander ondervinden een lage druk. Technici van De Watergroep zijn ter plaatse om het euvel te herstellen.

academie-bezet-nog-een-keer-de-oude-muze

Academie bezet nog één keer de oude Muze

Nog één keer krijgen we een tentoonstelling te zien in het oude cultuurcentrum Muze in de Dekenstraat: de leerlingen van de Academie voor Beeldende Kunsten veroveren het gebouw nog voor een allerlaatste keer. Het gaat om de studenten van 3de tot en met het 7de jaar selectie grafiek, schilderijen, foto’s, tekeningen, en beeldhouwwerken. Ze zijn met een 250-tal die samen MeylandtArt bevolken. De expo wordt morgenavond om 20 uur geopend en kan van 8 februari tot en met 1 maart op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur bezocht worden. Tegelijk kun je van 6 tot en met 23 februari het werk van de studenten van het 1ste en 2de jaar bekijken in kasteel Meylandt, op weekdagen van 8.30 tot 22 uur en op zaterdag van 8.30 tot 12.30 uur.

hdb-ook-ocmw-en-bib-deden-mee

HDB: Ook OCMW en bib deden mee

Vandaag reed de bestelwagen van Sint-Vincentius langs het OCMW en de bibliotheek om daar de goederen van de actie Hoop Doet Geven op te halen. Nu staan nog de verschillende kinderopvangplaatsen, De Toverfluit en het Sint-Franciscuscollege op de planning. (foto's Stefan Was)

handelaars-reiken-voor-duizenden-euro-prijzen-uit

Handelaars reiken voor duizenden euro prijzen uit

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis zijn dinsdagavond de prijzen uitgereikt van de eindejaarsactie 'Win in Heusden-Zolder 2019'. De laureaten werden per handelskern bekendgemaakt en een heel aantal onder hen ging met waardevolle prijzen naar huis. Schepen van evenementen Marleen Hoydonckx hield een pleidooi om in eigen gemeente te kopen en benadrukte dat ze het zelf vertikt om in Hasselt te gaan shoppen. Degenen die in de eindejaarsperiode in Heusden-Zolder geshopt (…) Lees het hele bericht

poetische-verrassingen-in-de-bib

Poëtische verrassingen in de bib

De bibliotheek viert de 'Poëzieweek' en hoe kun je dat beter tot zijn recht laten komen door de leerlingen van de Academie voor Muziek en Woord uit te nodigen om de bezoekers te verrassen met een prettige opvoering. Niet voor niets luidt de slogan 'De toekomst is nu'. Niets vermoedende bezoekers en lezers werden getrakteerd op mooie gedichten en konden dat appreciëren. Trouwens, ook morgen tegen 17 uur kun je je in de bib nog eens laten verrrassen door leerlingen die onder leiding van Lut Daniëls het beste van zichzelf geven. (foto's Julien Maebe)

cultuursteun-voor-school-bolderberg-en-de-schans

Cultuursteun voor school Bolderberg en De Schans

21 Limburgse scholen krijgen van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts  financiële steun voor meer cultuur in de klas.  Zo kunnen leerkrachten samen met kunstenaars creatieve projecten organiseren. “Niet elke leerling gaat met de ouders naar de bib of het theater, dus halen we cultuur naar de klas”, zo luidt de redenering van de minister. In Heusden-Zolder krijgen twee scholen subsidies: de Vrije Basisschool in Bolderberg voor het project 'De toverkist van Merlijn', de GO! Next Basisschool De Schans voor 'Kennismaking met street art'

6-4-zit-zonder-werk-in-heusden-zolder

6,4 % zit zonder werk in Heusden-Zolder

968 inwoners van Heusden-Zolder stonden eind januari op de werkloosheidslijst van de VDAB, dat zijn er 20 of 2 % minder dan een jaar eerder. In vergelijking met eind december 2019 zijn er 54 werklozen bijgekomen. 6,4 % van onze beroepsbevolking zit nu zonder job, in Limburg is dat 6,0 % en in Vlaanderen 5,9 %. Als we de cijfers op wijkniveau analyseren dan spant Berkenbos de kroon met 129 werklozen, voor Heusden-Centrum met 125 en Halvijvers met 98.Toch moeten die (…) Lees het hele bericht

veel-faillissementen-1-in-heusden-zolder

Veel faillissementen, 1 in Heusden-Zolder

In januari zijn in Limburg 74 bedrijven failliet gegaan. Dat zijn er 13 minder dan in januari vorig jaar. Toch is dat nog altijd het tweede hoogste van de jongste tien jaar. In de meeste andere provincies waren er meer faillissementen. Volgens Graydon Belgium, dat de cijfers bekendmaakte, vallen de grootste klappen in de horecasector. In Heusden-Zolder viel het mee. Hier werd alleen Womancare uit de Sint-Jobstraat failliet verklaard. 

van-de-regen-in-de-drop

Van de regen in de drop ...

Vorige week heeft de GATAB bij de gemeente aangeklaagd dat bij de werkzaamheden aan de huizen in de Sint-Lutgardisstraat een parkeerplaats voor mensen met een beperking onterecht was ingenomen. De gemeente en de aannemer hebben gepast gereageerd en de parkeerplaats vrijgemaakt ... waarna ze werd ingenomen door iemand die niet de vereiste parkeerkaart heeft. Dat was dus ook niet de bedoeling.

nog-heel-wat-bruggen-te-bouwen-in-de-streek

Nog heel wat bruggen te bouwen in de streek

De Vlaamse Waterweg is nog volop bezig met het verhogen van de bruggen over het Albertkanaal zodat er schepen met 4 opgestapelde containers onder door kunnen. De komende maanden en jaren wordt vooral hier in de streek gewerkt, en dat heeft soms gevolgen voor het verkeer. De brug in Stokrooie is ondertussen al een tijdje afgewerkt. De komende dagen starten de voorbereidende werken in Beringen. Vooral dan aan de kaaimuren enzo, zodat er weinig hinder is voor de (…) Lees het hele bericht

autopapieren-gestolen

Autopapieren gestolen

In de Doornstraat is vanmiddag de inbraak in een bestelwagen ontdekt. Onbekenden hadden een ruit van de wagen ingeslagen en de map met papieren meegenomen

fraudeur-krijgt-de-rekening-gepresenteerd

Fraudeur krijgt de rekening gepresenteerd

Een 49-jarige man uit Heusden-Zolder is vandaag veroordeeld tot 2 jaar effectieve celstraf en 800 euro boete.  Hij had in het totaal 7 auto's - 6 Mercedessen en 1 Audi - van leasingfirma's laten verdwijnen. Hij had zijn vrouw zonder dat ze het wist zaakvoerder gemaakt van een vennootschap voor elektrische installatiewerken. Hij hoopte zo aan de dans te ontspringen omdat de zaak failliet ging. Bovendien had hij alle (…) Lees het hele bericht

hdg-warenhuizen-leverde-flinke-bijdrage

HDG: Warenhuizen leverde flinke bijdrage

De vrijwilligers van Sint-Vincentius zijn vandaag langs de warenhuizen in Heusden-Zolder gegaan. Daar had iedereen zijn best gedaan voor de actie Hoop Doet Geven en met een volgeladen bestelwagen konden ze weer naar het centrum rijden waar het sorteren kon beginnen. In bijgaande foto's de buit van Spar Aerts Heusden, Okay Zolder, Delhaize Bolderberg, Aldi Zolder, Broekmans Zolder, Carrefour Heusden, Lidl Heusden en Aldi Heusden. Van hun kant hebben mensen van Chiro Heusden en Stebo hun pakket St.-Vincentius gebracht. En in de Spelotheek Berkenbos bewaakten knuffels de ingeleverde producten. (foto's Stefan Was)

boekt-klopt-olympia

Boekt klopt Olympia

 Een beperkte speeldag in het petanque waar alleen de ploegen in tweede provinciale zijn aangetreden. De uitslagen: Bocholt A - De Berk C 1-8, Hasselt B - Olympia C 4-5 en Boekt C - Olympia B 6-3

stef-poelmans-is-nieuwe-gezicht-van-limburg-zingt

Stef Poelmans is nieuwe gezicht van Limburg Zingt

Limburg Zingt, onderdeel van Vlaanderen Zingt, neemt dit jaar een nieuwe start met een opgefriste formule. Het gaat om een massa zangevenement op een centrale plaats in een gemeente of stad. Het publiek en plaatselijke verenigingen worden nog meer betrokken en de organisatoren kunnen een trofee én een verrassing winnen als ze de best zingende gemeente van Limburg worden. Limburg Zingt krijgt ook een nieuwe presentator-animator: Stef Poelmans uit Heusden-Zolder. Hij is (…) Lees het hele bericht

brico-heusden-sluit-in-het-najaar-zijn-deuren

Brico Heusden sluit in het najaar zijn deuren

In het najaar sluit de Brico in de Koolmijnlaan zijn deuren. De doe-het-zelf keten huurt al tientallen jaren een deel van hetzelfde gebouw waar ook de Carrefour gevestigd is. Het gebouw op zich is verouderd en bood ter plaatse weinig uitbreidingsmogelijkheden. De voorbije jaren zijn verschillende andere pistes onderzocht. Eerst was het de bedoeling om in het vorige project rond het Centraal Magazijn te stappen. Maar dat is dan niet doorgegaan. Vervolgens kwam een verhuizing naar een nieuwbouw op de vlakbij gelegen Muitenberg in beeld. Maar dat sleepte te lang aan. Uiteindelijk is ervoor gekozen om de activiteiten in het najaar te staken. Het personeel is op de hoogte gebracht. 

een-gezellige-jazzavond

Een gezellige jazzavond

Het is de eerste zondag van de maand en dus was het jazztime in het Muzecafé. Daar komen steevast een aantal vaste 'cliënten' op af om te genieten van een kwaliteitsvolle gezellige muziekavond. (foto's Ria De Clerck)

marijn-put-is-belgisch-kampioen-badminton

Marijn Put is Belgisch kampioen badminton

Op de Belgische badmintonkampioenschappen in Houthalen is Marijn Put van Hebad Belgisch kampioen geworden, meteen zijn eerste titel bij de senioren. Het waren trouwens succesvolle kampioenschappen voor Hebad met Jona Van Nieuwkerke en Lise Jaques die het gemengd dubbelspel wonnen en Dylan Rosius en Jona Van Nieuwkerke die het dubbelspel verloren in de finale. 

7-goals-te-zien-in-bolderberg

7 goals te zien in Bolderberg

Een spectaculaire wedstrijd in tweede provinciale B vandaag, Bolderberg FC moest uiteindelijk met 3-4 het hoofd buigen tegen Sp. Kolmont.

vlotte-winst-voor-anadol-1

Vlotte winst voor Anadol

In de derde provinciale B heeft FC Anadol met 3-1 gewonnen van Sp. Lille.

heusden-verslaat-de-leider

Heusden verslaat de leider

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 gestunt, het versloeg de leider, De Jeugd Borgloon, met 2-0.

beekbeemden-werkt-en-feest-rond-kleuren-en-vormen

Beekbeemden werkt en feest rond kleuren en vormen

Drie weken lang hadden de kleuters in Beekbeemden gewerkt rond het thema 'Loeloe kleuren en vormen'. Dat project werd afgesloten met een groot eindfeest. Daarvoor werd onder meer een grote vorm- en kleurentaart gebakken. En er werd niet alleen gesmuld maar ook gezongen en gedanst.

slippende-auto-komt-deels-in-het-water-terecht

Slippende auto komt deels in het water terecht

Omstreeks 14 uur vanmiddag is op de afrit 28 Heusden-Zolder van de E314 een auto geslipt en in de berm terechtgekomen. Door de overvloedige regen stond water erg hoog en verdween een deel van de auto in het water. Er vielen geen gewonden. Een takelwagen van Geert Schops moest de auto uit de berm halen. 

jaak-i-zwaait-de-scepter-bij-de-feestknallers

Jaak I zwaait de scepter bij De Feestknallers

Jaak I zwaait dit seizoen de scepter bij De Feestknallers. Tijdens een bruisend bal werd Jaak Verslegers - sinds jaar en dag boegbeeld van De Feestknallers - aangesteld tot eerste prins. Hij neemt de leiding over van prinses Cynthia I. Jaak, geboren en getogen in Heusden maar nu wonend in Beringen is al sinds 1998 actief in het carnaval. Dat betekent dus dat hij persoonlijk dit jaar zijn 2 x 11 jubileum ook nog eens mag vieren. In 2003 werd hij 'boer' (…) Lees het hele bericht

de-eighties-doen-de-muze-vonken

De eighties doen de Muze vonken

De balzaal van Muze werd zaterdagavond in vuur en vlam gezet door de Britse band 'The Wild Boys'. In hun show ''The Bootleg Eighties' spelen ze hits uit de jaren tachtig die uiteraard luid werden meegebruld en die heel wat danslustigen in beweging brachten. De ambiance werd nadien nog doorgetrokken tijdens de afterparty met het dj-duo Chick On Hippo. (foto's Herman Eerdekens)

vzoc-heeft-nu-voor-jaren-handdoeken

VZOC heeft nu voor jaren handdoeken

De oproep van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum om oude handdoeken te schenken om in de lente jonge diertjes te kunnen verzorgen, is niet in dovemansoren gevallen. Er werden vele duizenden handdoeken binnengebracht, goed om enkele jaren mee toe te komen. Heel wat gezinnen en organsiaties brachten handdoeken. Enkele initiatieven zorgden voor een opvallend grote oogst. Zo was er de succesvolle actie van Phara (foto) van de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel. De politiezone Geel – Laakdal – Meerhout hield een inzamelactie bij het personeel en kon zo een combi vol komen afleveren. En wielerkledingproducent Bioracer in Tessenderlo heeft nog verschillende rollen stof die als restmaterialen beschouwd worden. Het bedrijf heeft aangeboden deze op maat met de machine te snijden. Dat zal onder meer ideaal zijn om in de couveuses te gebruiken.

mijnwerkers-kwamen-weer-samen

Mijnwerkers kwamen weer samen

in het Casino van Waterschei zijn zondagochtend opnieuw een heel aantal voormalige ondergrondse mijnwerkers bijeengekomen voor een infovergadering over het pensioendossier. Deze keer waren het vooral mijnwerkers van de oostelijke mijnzetels, maar ook uit het westen was opnieuw een delegatie aanwezig. Op de vergadering werd opnieuw gesteld dat er op 2 maart naar Brussel wordt getrokken als er eind deze maand geen oplossing is voor de te weinig uitbetaalde pensioenen.  UPDATE Er hadden zich 873 mijnwerkers aangemeld aan de ingang. Ze kregen niet alleen een toelichting door Michel Dylst en Eddy Melis van de KS-Vriendenkring maar ook van Vlaams parlementslid en pensioenspecialist Kim Dewitte (PVDA). Namens de vakbonden waren Eddy Kellens (ACV) en Jan Staal (ABVV) present. 

zolder-b-wint-1

Zolder B wint

In de tweede provinciale van het basketbal won Zolder B met 78-90 bij Peer A. In derde A verloor Zolder C van As A met 59-67. In de vierde provinciale ging Zolder G onderuit tegen Bilzerse D: 76-57.

kvv-klopt-nu-ook-nummer-twee

KVV klopt nu ook nummer twee

In de tweede provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder zaterdagavond Herderen-Millen verslagen met 3-2. Bij de rust stond het nog 0-0, maar in een spannende tweede helft was de thuisploeg net iets beter. Zo moest dus de tweede in de rangschikking voor de bijl, nadat vorige week ook van de leider al twee punten waren afgesnoept.

hdg-eversel-ubbersel-met-vereende-krachten

HDG: Eversel-Ubbersel met vereende krachten

Vandaag was er een inzameling voor Hoop Doet Geven in Eversel-Ubbersel. De plaatselijke verenigingen hadden daar de handen in elkaar geslagen: Ferm, Femma, Scouts en Gidsen, KWB en Parochieraad. En de opbrengst was navenant: een massa droge voeding en onderhoudsproducten. Ondertussen heeft ook het poetspersoneel van het Sint-Franciscuscollege een belangrijke bijdragen rechtstreeks naar het centrum gebracht. (foto's Stefan Was)

eerste-winst-voor-zolderse-dames

Eerste winst voor Zolderse dames

In de tweede provinciale van het damesbasketbal mochten die van Zolder eindelijk juichen. Ze versloegen Bree met 44-41.

wieze-boys-a-scoort-12-keer

Wieze Boys A scoort 12 keer

De schutters van Wieze Boys A hebben vandaag gigantisch zwaar uitgehaald naar Barcelona: het werd 12-2. Wieze Boys B keerde met een 4-4 terug van bij Mees 80. De topwedstrijd Century-RP Products werd afgelast omdat het veld deze voormiddag na de felle regen onder water stond.

optimus-vastgoed-stelt-wielerploeg-voor

Optimus Vastgoed stelt wielerploeg voor

In Koersel is vrijdagavond de wielerploeg Optimus Cycling Team voorgesteld. Het team werd in september vorig jaar overgenomen door An Lismont. Sponsor is het Heusdense vastgoedkantoor Optimius Vastgoed van Andy Vanhoudt, zelf vroeger een prima renner en actief in de wielerwereld. Hun drie zonen fietsen zich de jongste tijd geregeld in de kijker in het veld. Samen met Davy Janssen en Kristof Van der Plaetsen bouwen ze de ploeg verder uit en trekken daarbij voluit (…) Lees het hele bericht

wandelen-in-hz-viversel-bolderberg

Wandelen in HZ: Viversel-Bolderberg

De eerste dag van een nieuwe maand en dus gaat uw Internetgazet weer op wandel in Heusden-Zolder. Wandelpeter Eric Lemmens neemt onze lezers mee op de oranje wandeling Viversel-Bolderberg. De bollekeswandeling – naar het symbool dat op de palen staat – gaat over iets meer dan 9 km. Ze zit vol afwisseling. Goed schoeisel is een vereiste, met een buggy of rolstoel begin je er best niet aan. Starten doe je aan de kerk van Viversel. Daar is parking en staat (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-410

De kijk van Richie

De pannenkoekentraditie rond Lichtmis - morgen 2 februari - kent een echte revival.