Archief januari 2024

luc-reynders-op-rondreis-door-afrika-3

Luc Reynders op rondreis door Afrika (3)

Een bijzonder moment van de Afrika-reis van Luc Reynders beleefde hij richting Rwanda waar hij het wachtlokaal bezocht waar de 10 Belgische blauwhelmen in april 1994 vermoord werden. Zij maakten deel uit van de VN-vredemacht. "Het Kigali Genocide Memorial herdenkt de Rwandese genocide van 1994. De stoffelijke overschotten van meer dan 250.000 mensen zijn daar begraven. Scholen en mensen uit de buurlanden komen er op bezoek."

"Na een rit van 13 uur kom ik aan in het (…) Lees het hele bericht

slagboom-aan-de-school-van-bolderberg-staat-er

Slagboom aan de school van Bolderberg staat er

Bij de Vrije Basisschool in Bolderberg zijn ze tevreden nu er eindelijk een slagboom staat in de schoolbuurt. Die kan bij het schoolbegin - en einde naar beneden gezet worden om zo van de straat een echte schoolstraat te maken die dan telkens ontoegankelijk is voor auto's.

5-578-euro-aan-schulden-geind-2-auto-s-in-beslag

5.578 euro aan schulden geïnd, 2 auto's in beslag

De verkeersdienst van de politie en VlaBel (Vlaamse Belastingdienst) hielden gisteren samen een controle op de Meylandtlaan en de Koolmijnlaan. Er zijn 3.736 voertuigen gecontroleerd. Er werd 5.578 euro aan openstaande schulden geïncasseerd. Twee bestuurders die samen nog 2.631 euro hadden openstaan en dat niet konden betalen, zagen hun auto afgevoerd worden met de takelwagen. Daarnaast zijn nog andere overtredingen vastgesteld: niet-aangifte commercieel kenteken, vervallen keuring (12), GSM-gebruik (7), gordel (5), kinderzitje, gevaarlijk inhalen, ladingzekering, parkeren (5), negeren C1 (verboden richting). 1 bestuurder blies alarm tijdens een alcoholcontrole, hij moest zijn rijbewijs 3 uur inleveren.

zaterdag-bal-en-aanstelling-van-de-feestknallers

Zaterdag bal en aanstelling van de Feestknallers

Carnavalsvereniging De Feestknallers houdt nu zaterdag haar jaarlijkse bal, en dat voor het eerst in de feestzaal van voetbalclub KVV Heusden-Zolder aan de Nieuwe Dijk. Het begint om 20.11. Om 22.11 uur treedt de huidige prins af en om 23.15 uur wordt de nieuwe prins of prinses van het gezelschap aangesteld. DJ Glenn zorgt voor de ambiance. 

heusden-zolder-krjigt-287-per-inwoner

Heusden-Zolder krjigt € 287 per inwoner

Vandaag krijgen de Vlaamse gemeentes van de overheid een eerste schijf van hun werkingsbudget voor 2024. Voor Heusden-Zolder bedraagt het totale budget voor 2024 9.933.532 euro. Het gaat om een algemene subsidie van Vlaanderen voor de werking van de lokale besturen, denk maar aan de lonen, OCMW-uitgaven, onderhoud van gebouwen en infrastructuur, enz. Het is één van de belangrijkste inkomstenposten voor de gemeente. Omgerekend gaat het in Heusden-Zolder om 287 euro per inwoner. En daar knelt het (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-86

De blik van Richie

Zo kun je 't ook bekijken.

vanavond-gezien-135

Vanavond gezien

Balkdonker vanavond en toch hing er een wat mysterieuze gloed rond de Sint-Janskapel in het Sint-Jansbos. Geen bijzondere verschijning of zo, maar gewoon het effect van de verlichting van de voetbalvelden van SK Heusden 06.

neos-verkende-de-marollen-en-het-afrikamuseum

Neos verkende de Marollen en het Afrikamuseum

Neos Heusden-Zolder bracht vandaag een bezoek aan Brussel. De gidsen wachtten het gezelschap op in het coöperatieve brouwcafé Mazette aan het Vossenplein in de Marollen. Daarna werd de Marollen bezocht, nog steeds een authentieke volksbuurt waar de Hoogstraat, Blaesstraat, Hellemanscité, … hun geheimen prijsgaven. Ze passeerden langs het pandjeshuis en enkele  art nouveau gevels waarna in Mazette een Brussels ‘dikkebroodje’ werd verorberd. Na de middag werd het Afrikamuseum in Tervuren verkend. Dat is helemaal vernieuwd en de gidsen gaven aan de hand van unieke voorwerpen een hedendaagse kijk op de gebruiken in Afrika, het koloniale  verleden van België en de andere kolonisatoren. Terug in Heusden-Zolder werd nog wat nagekaart in de velodroom. (foto's Robrecht Froyman)

donderdag-boerenprotest-op-klaverblad-gepland

Donderdag boerenprotest op Klaverblad gepland

Wie donderdagochtend de weg op moet, houdt er best rekening mee dat de boeren plannen om het Klaverblad in Lummen te blokkeren. Als dat lukt, zal dat niet alleen op de snelwegen E314 en E313 voor grote problemen zorgen, maar zullen ook de wegen in de wijde regio strop zitten. Vooral ook omdat de tractoren vanuit verschillende richtingen zullen komen, vanuit Ham (Floralux), Genk (kerk Zwartberg), Bekkevoort (douane) en Hasselt (Ikea). Naar die plekken zullen de boeren al voor 6 uur rijden, om nadien naar Lummen af te zakken.

eindejaarsactie-voor-10-000-prijzen-uitgereikt

Eindejaarsactie: voor € 10.000 prijzen uitgereikt

In het gemeentehuis hebben voorzitter Ronny Oyen en de bestuursleden van de MHZ samen met hun collega's van de vier handelskernen en schepen van Handel en Lokale Economie Isabelle Thielemans vanavond de prijzen uitgereikt van de voorbije eindejaarsactie. De winnaars konden lachend naar huis gaan met aankoopbonnen die ze bij de aangesloten handelszaken kunnen te gelde maken. De winnaars per handelskern, met hun gewonnen bedrag en tussen haakjes de zaak waar ze hun aankoop deden.
Cite: Ellen Gielissen € 1.000 (Jumbo), Rudi Elsen € 500 (Il Canniccio), Yanouck Moons € 500 (De Greeve) en Estelle Raeyen € 500 (Moda Stoffen).      
VHZ (Zolder): Ruben Lambrechts € 1.000 ('t Bruuke), Renhilde Vuegen € 500 (Tre Donne Fashion), Viviane Donné € 500 (Diepvens Hilde Kiné) en Jan Decancq € 500 (Argenta Danny Tielens).
HHD (Heusden): Yasmine Nowicki € 1.000 (Di Angeli Sports), Johan Geerts € 500 (Bol Bikes), Jozef Vandecruys € 500 (Grasmaaiers Hendrik Claes) en Hilde Coomans € 500 (Lorenz Shoe Fashion).      
BHV (Bolderberg): Christa Switten € 1.000 (Kapsalon Castello), Erwin Veltjen € 500 (Schepers Wheel Service), Anja Marechal € 500 (Ella Bella) en Maria Jané € 500 (Beau Vie).

luc-reynders-op-rondreis-door-afrika-2

Luc Reynders op rondreis door Afrika (2)

De grote droom van Luc Reynders tijdens zijn Afrikaanse rondreis was een bezoek aan het Serengeti National Park in Tanzania. "Ik reed over onverharde en hobbelige wegen. De jaarlijkse trek van wilde beesten naar hun zoektocht voor eten is gevaarlijk. Dieren lopen elkaar voor de voeten terwijl ze zich door de rivierstroom vechten. Krokodillen liggen op de loer. Ik maakte er kennis met een Masai familie. Door hun felgekleurde rode omslagdoeken zijn ze van ver te herkennen. Ze wonen in lemen (…) Lees het hele bericht

limburg-net-verstuurt-brieven-rond-datalek

Limburg.net verstuurt brieven rond datalek

Wie betrokken is bij het datalek na de cyberaanval bij Limburg. net eind vorig jaar, krijgt in de komende dagen een brief. Limburg.net is vandaag gestart met het versturen van 280.875 brieven naar de personen wiens gegevens zijn buitgemaakt door het hackerscollectief Medusa. De afvalintercommunale bevestigt ook de de hackers al op 17 november vorig jaar binnendrongen in haar systemen, terwijl ze dat zelf pas op 19 december ontdekte. Twee dagen nadien werd een (…) Lees het hele bericht

ondernemers-registreren-als-lokale-leverancier

Ondernemers: registreren als lokale leverancier

Zoals schepen van Lokale Economie Isabelle Thielemans onlangs al aankondigde, wil het gemeentebestuur de lokale ondernemers actief en op een efficiënte manier betrekken bij overheidsopdrachten. Daarom kunnen ze zich vanaf vandaag registreren als 'Lokale Leverancier'. Bij het uitvoeren van marktonderzoek en het voorbereiden van overheidsopdrachten zoeken de verschillende teams van de gemeente naar potentiële kandidaten. Als er een overeenkomst is tussen de bedrijfsactiviteiten van de geregistreerde leverancier en de opdracht, is de kans groot dat hij/zij wordt uitgenodigd om een offerte in te dienen. Zo komt de gemeente tegemoet aan de eerdere vraag van de ondernemers om op de hoogte te blijven van overheidsopdrachten. Ze kunnen zich eenvoudig registreren als Lokale Leverancier via www.heusden-zolder.be

sfc-leerlingen-verkopen-snoep-vanuit-sweeth-tooth

SFC-leerlingen verkopen snoep vanuit Sweeth Tooth

Leerlingen van het vijfde jaar Bedrijfswetenschappen van het Sint-Franciscuscollege zijn met een eigen bedrijfje gestart. Ze doen dat in het kader van het Vlajo-project (Vlaamse Jonge Ondernemingen) dat de bedoeling heeft jongeren te laten ervaren wat ondernemen inhoudt. En dus richtten Alessandro Favero, Aya Kadri, Miel Engelen en Arianna Achten 'Sweet Tooth' op. Ze verkopen Amerikaanse snoep, grotendeels in de vorm van 'mystery boxes'. Daarin vind je merken als Prime, Sour Patch, Twizzlers, Nerds, ... Op zaterdag 16 maart vind je hen tussen andere studentenshops in Shopping 1 in Genk en dat van 10 tot 18 uur. Maar je kunt hen ook contacteren via Instagram [!]Sweettooth._candy of sweettooth5A14[!]gmail.com.

tip-van-de-bib-malinda-lo

Tip van de Bib: Malinda Lo

De bibliotheek raadt ons deze week het boek 'De nacht in de Telegraph Club' van Malinda Lo aan.

Korte inhoud

De zeventienjarige Lily Hu en haar vriendin Kathleen bezoeken in het geheim de queer Telegraph Club, geen veilige plek voor jonge meisjes in de jaren '50 in San Francisco. Een jeugdige lesbische roman, die een oprechte zoektocht naar identiteit laat zien.

2024-is-een-belangrijk-jaar-voor-mhz

2024 is een belangrijk jaar voor MHZ

De Middenstandsraad Heusden-Zolder, MHZ, heeft ondertussen haar eerste vergadering van het nieuwe jaar achter de rug. De afgevaardigden waren het erover eens dat 2024 een belangrijk jaar worden voor de vier handelskernen (Cité, Heusden-Dorp, Zolder en Bolderberg). Er zijn uiteraard de gemeenteraadsverkieziingen waar ook de lokale ondernemers halsreikend naar uitkijken. Daarnaast zijn er in alle handelskernen wel sterkhouders die hun activiteit (…) Lees het hele bericht

de-huismus-blijft-de-kampioen

De huismus blijft de kampioen

In de Limburgse tuinen zitten de meeste huismussen, gevolgd door de koolmezen en de pimpelmezen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het vogeltelweekend van Natuurpunt. Het verschil met de rest van Vlaanderen is dat daar de kauw op nummer drie staat.  In Limburg wordt de top 10 vervolledigd door de vink, kauw, merel, houtduif, Turkse tortel, ekster en spreeuw. Opvallend is ook dat we de enige provincie zijn waar de houtduif een achteruitgang kent. Er waren in Limburg 4202 tellers in 2758 tuinen, ook in Heusden-Zolder is volop geteld.

luc-reynders-op-rondreis-door-afrika-1

Luc Reynders op rondreis door Afrika (1)

Zoals we eerder al aankondigden, is Luc Reynders de voorbije maanden door verschillende Afrikaanse landen getrokken en dat nadat hij eerder al verschillende expedities op verschillende bijzondere plekken op de wereld ondernam. Vanaf vandaag brengen we zeven dagen lang het verslag van zijn avontuur. "Ik ben constant op zoek naar bestemmingen die mij het meest raken. Mijn verlangen naar avontuur en het ontdekken van onbekende plekken, het contact maken met de lokale bevolking en hun (…) Lees het hele bericht

yannick-ganseman-spreekt-in-de-academie

Yannick Ganseman spreekt in de academie

De kunstacadmie organiseert op 3 februari een lezing van kunstenaar Yannick Ganseman. De aanleiding is de Dag van de Academies. Het werk van Yannick Ganseman, gekenmerkt door kunsthistorisch onderzoek en geïnspireerd door lokale artefacten en geschiedenis, bevindt zich op het kruispunt van beeldhouwkunst, tekenen en schilderkunst. Met uiteenlopende technieken streeft hij naar een emotioneel authentieke weergave van het menselijk bestaan. Dit gaat van heel kleinschalig naar groter dan (…) Lees het hele bericht

wellness-in-belgisch-limburg

Wellness in Belgisch-Limburg

PARTNERBIJDRAGE Belgisch-imburg staat bekend om de prachtige landschappen en gastvrije cultuur. En natuurlijk ook niet te vergeten het bourgondische leven. Het ligt net over de grens bij Nederland en is voor de Hollanders populair als vakantiebestemming. Veel mensen kiezen voor een actief uitje omdat je er heerlijk kan wandelen en fietsen maar wat de regio vooral aantrekklijk maakt zijn de wellness mogelijkheden. In deze blog lees wat er allemaal te doen als je voor een wellness (…) Lees het hele bericht

straatracers-botsten-in-bolderberg

Straatracers botsten in Bolderberg

In de Sint-Jobstraat zijn zondagavond twee auto’s gebotst. Ze raakten elkaar zijdelings en volgens de vaststellingen zouden de twee aan het racen geweest zijn waarbij ze elkaar beurtelings inhaalden. De twee hadden nog geluk, ze kwamen er met de schrik van af. De politie maakte de pv's op.

broers-vanthoor-4de-en-8ste-in-daytona

Broers Vanthoor 4de en 8ste in Daytona

In de 62ste editie van de 24 uur van Daytona in de States is Laurens Vanthoor met zijn teamgenoten Brit Nick Tandy en de Fransman Kevin Estre net naast het podium gevallen. Ze eindigden op de vierde plek met hun Porsche 963. Nochtans had het team zondagochtend even de leiding in handen, maar door een softwareprobleem liepen ze verschillende tijdstraffen op. Broer Dries Vanthoor - in een BMW M V8 Hybrid - eindigde achtste op 10 ronden van de winnaars, de Braziliaan Felipe Nasr, de Australiër Matt Campbell en de Amerikanen Dane Cameron en Josef Newgarden, in een Porsche 963.

acties-tegen-pesten-en-voor-mentaal-welzijn

Acties tegen pesten en voor mentaal welzijn

Ook dit jaar wil Heusden-Zolder een krachtig signaal uitsturen tijdens de Week tegen Pesten van 2 tot 9 februari. En dat is niet nieuw. In 2022 ondertekenden 25 jeugd-, sport- en cultuurverenigingen het charter ‘Nee tegen pesten’ en ontvingen een ‘Pestbuster’-label. Er kunnen zich nog altijd verenigingen aansluiten, melden daarvoor bij aap[!]heusden-zolder.be. Tijdens de Week tegen Pesten brengt Heusden-Zolder (…) Lees het hele bericht

gele-wijk-viversel-klinkt-op-2024

Gele wijk Viversel klinkt op 2024

Zoals ieder jaar in januari kwam de gele wijk Viversel samen in De Halte om te klinken op het nieuwe jaar.  Met een hapje en een drankje maakten de buurtbewoners er een  gezellige ontmoeting van. (foto Stephan Hulsmans)

petanque-boekt-wint-alle-wedstrijden

Petanque Boekt wint alle wedstrijden

In het petanque heeft Boekt gewonnen in alle reeksen terwijl De Berk en Olympia buur Genenbos klopten. De uitslagen. Vlaamse liga: Boekt – Schorpioen: 6-3 en Olympia – Lint: 5-4. Ere Limburg: Boekt A – Sparrendal A: 9-0 en De Berk A – Genenbos B: 7-2. 1ste Limburg: De Berk B – Boekt B: 3-6 en Olympia A – Genk A: 7-2. 2de Limburg: De Berk C – Boekt B: 3-6 en Olympia B – Genenbos D: 5-4.

een-fijne-bluesavond-kan-ook-rustig-zijn

Een fijne bluesavond kan ook rustig zijn ...

Voor zijn eerste Sunday Evening Blues van dit jaar in het MuzeCafé had Mine Blues gekozen voor een wat rustige start: The Rusty Zippers. Akoestische gitaar in de hoofdrol, lekkere blues met een vleugje country, twee artiesten die perfect op elkaar zijn ingespeeld en het publiek een heerlijke luisteravond bezorgden. (foto's Roman Martyka)

doorprikt-de-hacking-van-de-vuilniszak

DOORPRIKT: Vuilniszak gehackt

Al dagenlang zitten de hacking en het datalek bij Limburg.net in het nieuws, nationaal zelfs. Dat hoeft  niet te verbazen. Voor zover we weten, gaat het om de grootste datadiefstal bij een overheidsbedrijf tot nu toe, en waarbij gegevens van u en van mij zijn ontvreemd en te grabbel worden gegooid. En 't is een cliché, maar de vraag was ook niet of zoiets kon gebeuren, maar wel wanneer het zou gebeuren. Het zet ons wel aan het denken bij de evolutie die onze maatschappij ondergaat en vooral (…) Lees het hele bericht

hebad-trekt-met-13-spelers-naar-bk-in-leuven

Hebad trekt met 13 spelers naar BK in Leuven

Zaterdag 3 en zondag 4 februari zakt een groot deel van de toppers van Hebad Heusden af naar het Belgisch kampioenschap in Leuven. Liefst 11 spelers die bij Hebad zijn aangesloten treden er aan. Daarnaast zullen ook nog twee spelers die op uitleenbasis actief zijn voor Hebad het beste van zichzelf geven. En hoewel Hebad regerend landskampioen is, staan de individuele spelers nergens als favoriet in de voorbeschouwingen aangestipt. Toch is het in het dubbelspel uitkijken naar de (…) Lees het hele bericht

actie-goed-eten-van-rikolto-was-een-succes

Actie 'Goed Eten' van Rikolto was een succes

De actie 'Goed Eten' van Rikolto was in Heusden-Zolder een groot succes. Er zijn vandaag liefst 101 boxen voor in het totaal 250 mensen afgehaald. Zij konden genieten van een gezond ontbijt met goed eten van lokale producenten en handelaars.

hebad-3h-klopt-smash-2h

Hebad 3H klopt Smash 2H

In de tweede provinciale van het badminton won Hebad 3H thuis met 5-3 van Smash 2H. Hebad blijft zo aan de leiding van het klassement met slechts 1 veliespunt dit seizoen. In tweede Liga B won Hebad 1H zondagavond met 2-6 uit bij Tots Keerbergen 1H.

jef-baerts-viert-zijn-100ste-verjaardag

Jef Baerts viert zijn 100ste verjaardag

In Viversel werd dit weekend gefeest, want Jef Baerts mocht op 25 januari 100 kaarsjes uitblazen. Hij werd op 25 januari 1924 geboren als tweede van vier jongens aan de kolenhaven - de lossing - in Genenbos. Als vierjarige verloor hij al zijn vader en ook zijn drie broers overleden relatief jong. Zijn moeder haalde wel de respectabele leeftijd van 85 jaar. In de oorlog moest hij meermaals onderduiken en werkte bij een boer in de buurt. Na de oorlog deed hij zijn legerdienst, eerst (…) Lees het hele bericht

weer-verlies-voor-basket-zolder-a

Weer verlies voor basket Zolder A

In de tweede landelijke van het basketbal zakt Zolder A weg uit de top van het klassement na een nieuwe nederlaag, 73-66 bij Houtem Redwolves A. In tweede provinciale moest Zolder C het onderspit delven tegen Peer A, 52-57. De dames van Zolder verloren met 34-61 tegen Union Leopoldsburg B. In de vierde provinciale klopte Zolder E Lummen C met 76-68.

bewoners-van-kapellehof-klonken-op-2024

Bewoners van Kapellehof klonken op 2024

De bewoners van Residentie Kapellehof hielden gisteren hun nieuwjaarsreceptie. Ze konden daarvoor terecht in het eigen gebouw, in de ruimte van broodjesbar Picobello waar Elke en Juanito de nodige hapjes en drankjes serveerden. Er waren 32 bewoners afgezakt. Naast de gebruikelijke nieuwjaarswensen werd er gefeest, gezongen, herinneringen opgehaald en er kwamen natuurlijk straffe verhalen aan de oppervlakte. (foto's Fons Vanbilsen)


commercieel-strategisch-plan-wordt-in-2025-herzien

Commercieel-strategisch plan wordt in 2025 herzien

Bij Sealprof in de Meylandtlaan hielden de Verenigde Handelaars Zolder (VHZ) vandaag hun nieuwjaarsreceptie. Voor de traditionele toespraken was voor een andere formule gekozen, VHZ-voorzitter Kiki Baggermans en schepen van Economie en Lokale Handel Isabelle Thielemans gingen kort met elkaar in 'debat'. De voorzitter wees erop dat de dames al voor het tweede opeenvolgende jaar de dienst uitmaken in het VHZ-bestuur maar deed toch een oproep tot andere (…) Lees het hele bericht

kvv-verliest-thuis-1

KVV en Anadol verliezen thuis

In de tweede provinciale B heeft KVV Heusden-Zolder met 3-4 verloren van FC Paal-Tervant. FC Anadol verloor thuis met 1-2 van Lindelhoeven VV A.

winst-voor-bolderberg-en-heusden

Winst voor Bolderberg en Heusden

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Bolderberg FC met 3-1 gewonnen van FC De Jeugd Borgloon. In vierde provinciale B won SK Heusden 06 zaterdagavond al met 1-2 bij KRC Peer B.

the-locals-muzikaal-breder-dan-ooit

The Locals: muzikaal breder dan ooit

Met vijf heel verschillende bands koos The Night of the Locals dit jaar voor een programmatie in de breedte. Living Room Setup mocht openen voor een nog vrij lege tent. Het trio uit Hasselt-Genk-Maasmechelen speelt meestal easy-listening muziek maar koos nu voor meer uptempo nummers. Goose Blues uit Hasselt speelde voor het eerst in deze bezetting.Muzikanten met heel wat 'levenservaring' zetten knappe Chicagoblues neer die zeker kan evolueren naar de affiches van de bluesclubs of bluesfestivals.Thrashhead, (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-de-bovenstraat

Inbraak in de Bovenstraat

In de Bovenstraat is gisterennacht een inbraak gepleegd. Die werd gisterochtend ontdekt. Over een eventuele buit is niets bekendgemaakt.

de-blik-van-richie-85

De blik van Richie

Ook vandaag kun je nog vogels tellen. 

gloaming-van-scala-beroert-muzepubliek

Gloaming van Scala beroert Muzepubliek

In een volledig uitverkochte Muzeschouwburg presenteerden de Kolacnybroers en het koor Scala hun nieuwe album. ‘Gloaming’ draait rond hoogtepunten uit hun Hollywood-reprtoire. De typische klank en de choreografieën van de Scalazangeressen beklijven. Niet toevallig werden opnames van het koor de afgelopen jaren geregeld gebruikt in Netflix- en Hollywoodproducties. Het publiek was laaiend enthousiast en bleef bisnummers vragen. (foto's Ann Jordens)

wieze-boys-mee-op-kop-na-stuntzege-bij-century

Wieze Boys mee op kop na stuntzege bij Century

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A voor de klapper van het weekend gezorgd. Het ging met 0-3 winnen bij leider Century Hasselt. Wieze Boys komt nu op gelijke hoogte van de Hasselaren en blaast de titelstrijd geheel nieuw leven in. Wieze Boys B won vandaag met 2-0 van SV Vastgoed. RP Products verloor met 1-0 bij Cosmos Spouwen.

nieuwjaarsreceptie-in-sint-annabuurt

Nieuwjaarsreceptie in Sint-Annabuurt

De Sint-Anna buurtwerking hield haar jaarlijkse nieuwjaarsdrink. Daarvoor kwamen heel wat inwoners van de Schootstraat en omliggende straten afgezakt naar buurthuis Sint-Anna. Het was weer gezellig en ook een gelegenheid om kennis te maken met nieuwe buren. (foto's Jenna Lisowski)

repaircafe-voortaan-bij-sint-vincentius

Repaircafé voortaan bij Sint-Vincentius

Na eerdere try-outs had vandaag het eerste repaircafé plaats bij Sint-Vincentius. Daar kun je voortaan elke laatste zaterdag van de oneven maanden van 9 tot 11.30 uur terecht. Vakmensen proberen je te helpen bij het herstellen van defecte spullen, dat kan gaan van electro tot kleding. (foto's Greta Mullens)

op-de-fiets-op-zoek-naar-weesgedichten

Op de fiets op zoek naar weesgedichten

Een vrolijke groep fietsers is deze namiddag - op uitnodiging van Toekomst Telt en de bilbiotheek - vertrokken voor een fietstocht langs de weesgedichten. Ze gaan samen op zoek naar de gedichten die tal van inwoners op hun vensters hebben laten schrijven in het kader van de Poëzieweek. Onderweg beleefden ze inspirerende momenten. Wie op eigen houtje de tocht wil maken, kan een plannetje halen in de bib. 

een-voorproefje-op-de-musical-van-leyn-en-de-mijn

Een voorproefje op de musical van Leyn en de mijn

Behoorlijk wat belangstelling in de bib vanmorgen waar de muzieklab- en woordlabklassen van de academie een collage van liedjes en gedichten over 'Thuis' brachten, het centrale thema van de Poëzieweek. Er hing dan ook een leuke sfeer. En in absolute primeur brachten ze een voorproefje van hun musical Leyn en de mysterieuze mijn, een productie waaraan ze nog hard werken. (video en foto's Julien Maebe)

gsm-achter-stuur-altijd-15-dagen-rijbewijs-kwijt

GSM achter stuur? Altijd 15 dagen rijbewijs kwijt

Wie in Limburg betrapt wordt met een GSM of ander mobiel apparaat met scherm achter het stuur, moet zijn rijbewijs meteen voor 15 dagen inleveren. De maatregel gaat in op 1 februari en zal permanent gelden. Het gaat om een beslissing van parket Limburg. Volgens studies is er in  8% van de dodelijke ongevallen sprake van GSM-gebruik, dat zou 50 doden en 4500 gewonden per jaar betekenen. De voorbije jaren hielden politie en parket in Limburg al geregeld acties met intrekking van het rijbewijs. Daarbij werden telkens veel bestuurders betrapt. Omdat blijkbaar af en toe een actie niet volstaat, wordt voortaan het rijbewijs altijd voor 15 dagen ingetrokken bij een betrapping op GSM-gebruik achter het stuur. En nadien volgt ook nog een stevige boete. Het parket wil hiermee een duidelijk signaal geven en bijdragen aan veilig verkeer.

55ste-revue-van-t-hvt-is-in-premiere-gegaan

55ste revue van 't HVT is in première gegaan

In een goed gevuld Kuipershof is vrijdagavond 'Ich mot just niks' in première gegaan, de 55ste revue van 't Heusdens Volksteater. Het is weer een voorstelling vol kolder, zang, muziek en dans in prachtige zelfgemaakte decors. De voorstelling is geschreven en geregisseerd door Robby Steenberghs. Er zijn de komende dagen en weken nog  11 voorstellingen, maar wie nog een plaatsje wil, zal snel moeten zijn. (foto's Lowie Gielis)

daphne-agten-schittert-op-witte-doek-en-rode-loper

Daphne Agten schittert op witte doek en rode loper

Actrice Daphne Agten - afkomstig uit Bolderberg - kende gisteravond een eerste hoogtepunt  in haar nog prille carrière. Ze straalde op de rode loper van het Filmfestival Oostende. Daphe speelt de hoofdrol 'Holy Rosita', de openingsfilm van het festival, die gisteren meteen ook in alle Oostende zalen draaide.  Het is ook het langspeelfilmdebuut van regisseur Wannes Destoop. De film vertelt het verhaal van Rosita. Ze heeft een grote (…) Lees het hele bericht

een-act-met-dieren-is-echt-niet-zo-evident

Een act met dieren is echt niet zo evident

Jo De Rijck die al voor de derde keer Penn & Teller Fool Us’ in Las Vegas won, het begint bijna evident te lijken, maar dat is het allerminst. Deze keer werkte hij dus met een hamster. "“Een getrainde hamster die gedachten kan lezen. Ik heb er meer dan een jaar hard aan gewerkt”, aldus Jo. “Het trainen van de hamster en uitwerken van de act was heel intensief. Maar vooral het bedenken van unieke magie die nooit eerder is vertoond en waarbij ook goochelaars geen idee (…) Lees het hele bericht

goleman-als-de-normaliteit-ver-zoek-is

Goleman, als de normaliteit ver zoek is

In de Zwarte Zaal van CC Muze had vrijdagavond de première plaats van Goleman, een samenspel van dichter en literair performer Peter Holvoet-Hanssen, muzikant Mauro Pawlowski en zangeres Leen Diependaele. Al snel na de geestige opwarming door Peter Holvoet-Hanssen werd het publiek overvallen door een gevoel van 'waar zijn we hier beland'. De voorstelling fuseert poëzie, zang, absurd visueel en auditief entertainment. Peter Holvoet-Hanssen perst de kracht en energie uit zijn (…) Lees het hele bericht

juwelen-gestolen-in-koedrieshof

Juwelen gestolen in Koedrieshof

Aan de Koedrieshoef in Bolderberg zijn dieven binnengedrongen in een woning. Ze zijn met juwelen aan de haal gegaan. De inbraak is vrijdag ontdekt.

jo-de-rijck-wint-voor-de-derde-keer-in-las-vegas

Jo De Rijck wint voor de derde keer in Las Vegas

Illusionist Jo De Rijck uit Heusden-Zolder heeft in Las Vegas als eerste voor de derde keer op rij de Amerikaanse tv-show 'Penn & Teller Fool Us' gewonnen. Naar eigen zeggen gaat het om de grootste goochelshow op de Amerikaanse televisie. De opnames dateren van vorige zomer, maar pas nu mocht hij het zelf bekendmaken. Deze keer had hij een act met een hamster. Bij zijn vorige deelnames won hij met een kip die gedachten kon lezen - Kip Curry - en vorig jaar met een boa (…) Lees het hele bericht

hebad-speelt-ook-pickleball-in-de-velodroom

Hebad speelt ook pickleball in de velodroom

Hebad Heusden, dat naast badminton ook pickleball promoot, is sinds twee weken met zijn donderdagse pickleball actief op een nieuwe locatie: de velodroom. En die verhuizing heeft meteen een positieve invloed op het aantal spelers op donderdag. Wie ook eens wil komen proberen is altijd welkom. Voor 5 euro kan je twee uur meedoen en een palet van de club gebruiken. Op dinsdag van 20 tot 22 uur kun je terecht in sporthal Olympia en op donderdag van 19 tot 21 uur in de velodroom.

meeste-limburgers-zijn-tevreden-met-hun-job

Meeste Limburgers zijn tevreden met hun job

88 procent van de Limburgers zijn tevreden over hun job. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van ACV-Limburg. Die ondervroeg daarover 6.500 Limburgers, zowel leden als  niet-leden van de vakbond, zowel arbeiders, bedienden als niet-actieven. 70 % geeft aan dat ze een werkbare job hebben, voor bijna 20 % is dat niet het geval. Werkbaar werk heeft te maken met stress, werkplezier, leermogelijkheden, balans werk/privé. Vooral mensen in grotere bedrijven spreken over een werkbare job. 88 % (…) Lees het hele bericht

klaar-voor-het-vogeltelweekend

Klaar voor het vogeltelweekend?

Morgen en zondag heeft het jaarlijkse vogeltelweekend plaats. Het is de bedoeling dat je dan een kwartier lang in je tuin de vogels telt. Niet zomaar in het wilde weg, op de website van Natuurpunt vind je de richtlijnen en een formulier om in te vullen. Je kunt er ook duidelijk de verschillende vogelsoorten herkennen. Dus zorg dat er voeder ligt in je tuin, hou een verrekijker klaar en noteer nauwkeurig. Hoe meer mensen deelnemen, hoe vollediger het beeld van de telling. Maandag kennen we al de eerste resultaten. (foto Roger Convents)

deels-gunstig-advies-voor-watergevoelige-gebieden

Deels gunstig advies voor watergevoelige gebieden

De gemeenteraad heeft gisteren een gedeeltelijk gunstig advies gegeven aan de voorlopig aangeduide watergevoelige openruimtegebieden. Zoals bekend gaat het in Heusden-Zolder om vier gebieden: ‘Recreatiegebied Viversel’, 'De Slogen Bolderberg’, ‘Koeweide Bolderberg’ en 'Hal-Berkenbos’. De Vlaamse regering wil in zones met een overstromingsrisico alle bouw- en andere activiteiten verbieden. Voor de laatste drie heeft de raad een gunstig advies verleend. Voor Recreatiegebied Viversel gaat het om een gedeeltelijk gunstig en gedeeltelijk ongunstig advies. Het weiland in het oostelijk deel van dat gebied wordt bij grote evenementen op het circuit als parking gebruikt, daarnaast is er geen overstromingskans in het zuidelijk deel van het oostelijk deelgebied. Daarom stelt de gemeente voor om de afbakening te beperken tot het deel waar wel een kans op overstromingen bestaat, zo kan het andere deel flexibel ingezet worden bij grotere circuitevenementen. 

de-blik-van-richie-84

De blik van Richie

Geluk of tevredenheid?

kristof-ulenaers-vijfde-in-egypte

Kristof Ulenaers vijfde in Egypte

Een zeer knappe prestatie van golfer Kristof Ulenaers op het Red Sea Ain Sokhna Open in Egypte. Hij is er vandaag als vijfde geëindigd. Hij realiseerde een slotronde van 69 slagen, drie onder par, zo stond zijn eindtotaal op 207, negen onder. Hij deelde die vijfde plaats met acht anderen. Toch telde hij slechts drie slagen meer dan de winnaar, de Zwitser Fiorino Clerici.

een-gedicht-van-lutgart-aerts

Een gedicht van Lutgart Aerts

Lutgart Aerts stuurde een gedicht in met als titel 'Een vriend'.

Een vriend is een tochtgenoot
die naast je staat als bondgenoot.
Een vriend is iemand die vraagt
wanneer je terugkomt als je vertrekt.
Een vriend is iemand van de zeldzame mensen die vraagt hoe het met je gaat en wacht op een antwoord .
Een vriend maakt je last en verdriet kleiner en maakt je hart en horizon ruimer , Hij zegt je in de woestijn , de oase kan niet ver meer zijn.
Een vriend is iemand die komt
als er niemand meer komt .
Een vriend begrijpt waarom je gelukkig bent omdat hij je door en door kent !

anb-hield-bufferbekken-aan-t-wiek-tegen

ANB hield bufferbekken aan 't Wiek tegen

Het is ondertussen een traditie dat gemeenteraadsleden op gedichtendag hun poëtische hart luchten. De spits werd afgebeten door Ann Leyssens (N-VA), terwijl cultuurschepen Marleen Hoydonckx (GOED) er meteen een politiek afscheidsgedicht van maakte. De raad keurde de aanstelling van een bijkomende omgevingsambtenaar goed. Die moet de werklast op de dienst draaglijker maken. Tony Lespoix en Jan Jans (Vlaams Belang) hadden vragen bij de recente wateroverlast in 't Wiek, een probleem dat (…) Lees het hele bericht

ine-thoelen-is-de-nieuwe-financieel-directeur

Ine Thoelen is de nieuwe financieel directeur

Ine Thoelen heeft in de gemeenteraad vanavond de eed afgelegd als nieuwe financieel directeur van Heusden-Zolder. Ze treedt in dienst op 1 februari. Ze is afkomstig uit Peer en woont sinds jaar en dag in Bolderberg. Ze werkte tot nu toe voor GOED, een onderdeel van de CM. Met de indiensttreding van Ine Thoelen heeft Heusden-Zolder eindelijk weer een volwaardige financieel directeur, de afgelopen jaren is die functie waarnemend vervuld door een medewerker van de dienst Financiën.

mohamed-ahmidouch-uit-vooruit-nu-onafhankelijk

Mohamed Ahmidouch uit Vooruit, nu onafhankelijk

Mohamed Ahmidouch zetelt voortaan als onafhankelijke in de gemeenteraad. Bij het begin van de raad las burgemeester Mario Borremans zijn mededeling voor waarin hij zegt ontslag te nemen uit de Vooruit-fractie en voortaan als onafhankelijke te zullen zetelen. Een verrassing is die stap niet. Ahmidouch bleef de afgelopen 24  maanden afwezig op de gemeenteraad na strubbelingen binnen zijn partij. Vandaag was hij dus voor het eerst sinds lang weer op post. Hij kreeg ook een nieuwe plaats toegewezen, naast Vlaams Belang. 

hans-van-alphen-inspireert-insys-medewerkers

Hans Van Alphen inspireert Insys-medewerkers

Het bedrijf Insys in de Kolderstraat, gespecialiseerd in softwaretoepassingen voor de textiel- en leerindustrie, wil zijn personeel meer aan het bewegen krijgen. Daarom nodigde bedrijfsleider Jan Leyssens tienkamper Hans Van Alphen van 'Beweeg Meer' uit om samen te zoeken naar "meer beweging tijdens een werkdag ! “  Via gestandardiseerde testen werd de conditie, het lichaamsvet en de kracht gemeten. Een (…) Lees het hele bericht

twee-elfjes-van-paulette-huybrechts

Twee 'elfjes' van Paulette Huybrechts

In de coronaperiode hield Paulette Huybrechts zich bezig met het beschilderen van stenen, een soort van Happy Stones. De kabouterhuisjes in de Mangelbeekvallei inspireerden haar met het sprookje van Sneeuwwitje. Ze heeft toen 13 stenen beschilderd en in een tijdsspanne van 2 maanden aan de huisjes gelegd. Het ene kabouterhuisje is ondertussen vernield en afgebroken, maar Paulette hoopt dat haar stenen een fijne thuis hebben gekregen. En omdat het thema van de poëzieweek 'thuis' is, heeft ze met de foto's van haar stenen twee 'elfjes' gemaakt.

paul-catteeuw-over-voetbal-bij-kwb-overdag

Paul Catteeuw over voetbal bij KWB-Overdag

Bij KWB-Overdag sprak Paul Catteeuw vandaag over het wel en wee in de voetbalwereld. Hij is zelf jarenlang voetbalverslaggever geweest en volgt het voetbal nog op de voet. Ze noemen hem ‘De witte duivel’, omdat hij zich altijd kritisch uitlaat over de spelregels. Hij haalde heel wat herinneringen boven over bekende  trainers en spelers. En heeft ook gemengde gevoelens over de VAR, die volgens hem te weinig openheid vertoont. De kwaliteit van het voetbal is ook minder geworden, zegt hij, en dat komt vooral door het geldgewin. Maar Paul Catteeuw blijft nog altijd supporter van mooie voetbaltaferelen.

een-gedicht-van-marcel-kumpen

Een gedicht van Marcel Kumpen

Marcel Kumpen stuurde ons zijn gedicht 'Ik zoek naar jou'. Ook in een kalligrafieversie, die geven we als bijlage mee omdat we in onze kolommen alleen gewone tekst kunnen weergeven. Wie trouwens met meer werk van Marcel wil kennismaken, vrijwel wekelijks zet hij nieuwe gedichten op zijn website marcelkumpen.be

zaterdag-voordacht-en-fietstocht-rond-poezieweek

Zaterdag voordracht en fietstocht rond poëzieweek

Met Gedichtendag is vandaag ook de Poëzieweek van start gegaan. Daarrond gebeurt ook één en ander in Heusden-Zolder. Zo maakten de Muzieklab- en Woordlab-klassen van Academie Beringen, afdeling Heusden-Zolder,  een superleuke collage van korte liedjes en gedichten over 'thuis', het centrale thema van de poëzieweek. Die brengen ze zaterdag om 11 uur in de bib. Daar krijg je ook al een voorproefje van  hun musical ‘Leyn en de mysterieuze mijn’. De toegang is (…) Lees het hele bericht

auto-crasht-op-rotonde-in-boekt

Auto crasht op rotonde in Boekt

Gisteravond is een auto tegen de rotonde geknald aan de Meylandtlaan. De 24-jarige bestuurder uit Heusden-Zolder raakte lichtgewond, hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij legde een positieve ademtest af. Zijn auto raakte zeer zwaar beschadigd bij de crash.

zaterdag-25ste-keer-night-of-the-locals

Zaterdag 25ste keer Night of the Locals

Als er één muzikale traditie standhoudt in Heusden-Zolder, dan is het wel 'The Night of the Locals', het jaarlijkse festival met rocktalent dat één of andere link heeft met Zolder. Een kwarteeuw bestaat het ondertussen en het kan nog steeds bogen op een stevige aanhang. Nu zaterdag is het weer zover, in een tent op het Heldenplein. The Locals hebben een stevige affiche samengesteld met Living Room, Setup, Gooseblues, Thrashhead, The Locals Band en als afsluiter Rocco & Arturo (We Two) & Friends. De presentatie is in handen van Katelijne Crommen en Dirk Reynders. De deuren gaan open om 19.30, de eerste band speelt om 20 uur. Tickets kosten nog altijd maar 10 euro, ook drank en eten aan democratische prijzen. Vanaf 23 uur is er een taxidienst voorzien. (foto Tony Sempels)

boekt-d-komt-naast-olympia-c

Boekt D komt naast Olympia C

In 5de afdeling van de petanque 50+ competitie komt Boekt D mee aan de leiding met Olympia C dat een rustdag had. De uitslagen. Ere-Limburg: Pelter A – De Berk A: 3-6 en Boekt B – Boekt A: 6-3. 1ste Limburg: Olympia A – Pelter b : 6-3. 2de Limburg: Olympia B – Horizon B: 7-2. 3de Limburg:  Oetervallei B – De Berk B: 3-6. 4de Limburg: De Berk C – Pelter D: 7-2 en 5de Limburg: Boekt D – Kelchteren B: 9-0. 

de-blik-van-richie-83

De blik van Richie

't Is vandaag Gedichtendag. Heb je ook iets geschreven? Laat onze lezers meegenieten ...

weer-mia-voor-dance-voor-regi

Weer MIA voor Dance voor Regi

Tijdens de uitreiking van de MIA's, de awards van de muziekindustrie, die vanavond live door de VRT werd uitgezonden, is Regi opnieuw in de prijzen gevallen. Ook dit jaar kreeg hij de award voor de beste dance-act. Daarmee is zijn trofeeënkast nog wat meer gevuld geworden. De MIA's werden trouwens gedomineerd door Pomelien Thijs die 5 prijzen won. (illustratie VRT)

stadsmonitor-tevredener-maar-minder-gelukkig

Stadsmonitor: tevredener, maar minder gelukkig

Vandaag zijn de cijfers bekendgemaakt van de stadsmonitor, de rondvraag waarmee Vlaanderen een beeld probeert op te hangen van de tevredenheid van de inwoners van alle gemeenten in Vlaanderen. Drie jaar geleden is eenzelfde enquête gehouden. Opvallend is dat Heusden-Zolder in 7 van de 10 indicatoren beter scoort dan in 2020. Globaal is de tevredenheid toegenomen, maar het geluksgevoel is veminderd en het onveiligheidsgevoel gestegen. En vergeleken met de rest van Vlaanderen (…) Lees het hele bericht

lindeman-willen-bussen-terug-met-actie-en-petitie

Lindeman wil bussen terug met actie en petitie

De inwoners van Lindeman willen dat de bussen van De Lijn opnieuw stopplaatsen in hun wijk krijgen. Door de hervorming van de dienstverlening van de openbare vervoersmaatschappij zijn die geschrapt. Deze namiddag hebben enkele tientallen inwoners actie gevoerd voor het gemeentehuis. Aan burgemeester Mario Borremans en schepen van Mobiliteit Lode Schops werd een petitie met 426 handtekeningen overhandigd. Daarin wijzen de ondertekenaars er op dat de buslijnen 22 en (…) Lees het hele bericht

bmw-kwijt-en-180-uur-werkstraf-voor-agressor

BMW kwijt en 180 uur werkstraf voor agressor

De man van 21 uit Heusden-Zolder die op 28 mei vorig jaar - tijdens de viering van de verkiezingsoverwinning van de Turkse president Erdogan - in de Koolmijnlaan bijna op twee politieagenten inreed, is zijn BMW 325 definitief kwijt. Hij is ook veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur wegens gewapende weerspannigheid. Als hij die niet tijdig uitvoert, moet hij 16 maanden de cel in. De twee agenten, die 28 dagen arbeidsongeschikt waren, kregen een totale schadevergoeding van 3.887 euro, minder dan de helft van de 8.000 euro die ze gevraagd hadden. 

kristof-ulenaers-voorlopig-45ste-in-egypte

Kristof Ulenaers voorlopig 45ste in Egypte

Golfer Kristof Ulenaers is momenteel aan de slag in de Red Sea Ain Sokhna Open, een tornooi van de Pro Golf Tour op de Ain Sokhna-golfbaar in Egypte. Na de eerste dag staat hij op een 45ste plaats. Hij had gisteren 73 slagen nodig.

femma-eversel-hield-nieuwjaarsreceptie

Femma Eversel hield nieuwjaarsreceptie

Femma Eversel organiseerde dit jaar voor het eerst een nieuwjaarsdrink in plaats van de klassieke winterwandeling. De opkomst was groot. Tegelijk werd ook het jaarprogramma voorgesteld. Femma Eversel mag zich nog een bloeiende vereniging noemen, een hechte vriendinnengroep met veel vrijwillligsters. (foto Rita Vanhove)

gerecht-neemt-700-000-euro-af-van-drugsdealers

Gerecht neemt 700.000 euro af van drugsdealers

De rechter in Leuven heeft vier mannen uit de omgeving van Diest veroordeeld tot celstraffen van 1 tot 4 jaar en 16.000 euro boete.  Ze hadden drie jaar lang cocaïne en cannabis verkocht in Heusden-Zolder, Genk en Diest. De opbrengst van de drugs - 700.000 euro - zijn ze definitief kwijt. Het netwerk werd vanaf januari 2019 stelselmatig uitgebouwd. De dealers waren te contacteren op Nederlandse GSM-nummers die geregeld werden vervangen, nadien gebruikten ze speciale apps. Hun drugs kochten ze in Nederland. De spilfiguur, bij wiens ouders drugs en geldsommen gevonden zijn, kreeg vier jaar cel. De anderen kwamen er van af met één jaar of 40 maanden, voor sommigen deels met uitstel. Om zeker te zijn dat de hoofdverdachte zijn deel van de opbrengst - 400.000 euro - afstaat, heeft het gerecht al beslag laten leggen op zijn woning. 

29-leerlingen-niet-in-orde-met-fietsverlichting

29 leerlingen niet in orde met fietsverlichting

De politie Heusden-Zolder controleerde vandaag samen met de gemeente de fietsers in de omgeving van het Sint-Franciscuscollege. Daarbij ging de grootste aandacht naar de fietsverlichting. 29 leerlingen waren niet in orde met de fietsverlichting. Ze mogen zich verwachten aan een jongeren-pv, dat betekent dat ze nadien naar een verkeersles moeten komen om aan een boete te ontsnappen.

neos-heusden-zolder-12de-in-limburgse-quiz

NEOS Heusden-Zolder 12de in Limburgse quiz

NEOS Heusden-Zolder had weer een sterk zeskoppig team afgevaardigd naar de provinciale quiz in Lanaken. Louis, Louis, Fons, Guido, Chris en kapitein Dominique namen het tegen 24 andere Limburgse NEOS-verenigingen op. Heusden-Zolder deed het goed en belandde met 47 punten op de 12de plaats. Slechts 3 schamele puntjes scheidden hen van de 7de stek. Met wat oefening ligt misschien volgend jaar het podium in het verschiet ... De overwinning ging deze keer naar Herk-de-Stad. (foto's Robrecht Froyman)

diefstal-uit-auto-in-de-koolmijnlaan

Diefstal uit auto in de Koolmijnlaan

In de Koolmijnlaan heeft een dief een auto opengebroken. Hij ging er vandoor met een laptop en een tablet. De diefstal is deze voormiddag ontdekt. 

vandaag-gezien-519

Vandaag gezien

Volop zon deze voormiddag - in de late namiddag verdreven door de regen - en dat nodigde Michel Oyen uit voor een wandeling langs de Mangelbeek. De weilanden liggen er daar zompig bij, met hier en daar nog een koppig dun laagje ijs. Een gele kwikstaart was al in actie op de rand van de weilanden, in de buurt van het kasteel Meylandt timmerde een specht aan zijn woning, merels en mezen leken te oefenen voor hun paringsdans. En toch is het nog te vroeg om victorie ... euh lente te kraaien?

de-heusdense-voort-klonk-op-2024

De Heusdense Voort klonk op 2024

De bewoners van het uiterste hoekje van de Heusdense Voort - Uilshoek, Kruisvijverstraat Schaapsweg, Voort en Merelstraat - kwamen samen voor hun traditionele nieuwjaarsdrink. 60 volwassenen en een 10-tal kinderen tekenden present. Er werd vrolijk geklonken en gedronken tot in de kleine uurtjes. (foto's Romain Beerten)

parket-start-onderzoek-naar-hacking-limburg-net

Parket start onderzoek naar hacking Limburg.net

Het parket Limburg is een onderzoek gestart naar de hacking bij Limburg.net waarbij een massa data en gegevens van inwoners van Limburg zijn buitgemaakt. Het parket zegt bezorgd te zijn over het downloaden van gestolen informaticagegevens.  "Enerzijds kunnen de op het internet aangeboden bestanden op zich ernstig schadelijk zijn ingeval van opslag ervan op particuliere computers of andere digitale dragers, anderzijds heeft de wetgever een specifieke strafbaarstelling voorzien die erop gericht is om het bezitten, onthullen, verspreiden of gebruik maken van gestolen datagegevens te kunnen laten bestraffen. Ingeval van vervolging, kan de sanctie oplopen tot maximaal een gevangenisstraf van 3 jaar en een geldboete tot 800.000 euro", aldus parket Limburg.

Het parket bevestigt ook dat verschillende gedupeerden een klacht hebben ingediend tegen Limburg.net wegens mogelijke inbreuken op de wet inzake de bescherming van natuurlijke personen met bescherming tot de verwerking ven persoonsgegevens.  Het onderzoek naar de totaliteit van deze feiten zal worden gevoerd door de computer crime unit van de federale gerechtelijke politie in Limburg.

tip-van-de-bib-sangu-mandanna

Tip van de Bib: Sangu Mandanna

Deze week beveelt de bibliotheek ons 'The very secret society of irregular witches' van  Sangu Mandanna als leestip aan.

Korte inhoud

Een warme en opbeurende roman over een geïsoleerde heks die een eigenzinnig nieuw gezin en een nieuwe liefde, die de loop van haar leven verandert, probeert te omarmen.  Gezelligheid en magie gegarandeerd.

collegebrand-de-nachtmerrie-van-50-jaar-geleden

Collegebrand, de nachtmerrie van 50 jaar geleden

23 januari 1974, ergens tussen 22.30 uur en 23 uur, als 14-jarige die 's anderendaags naar het tweede jaar van het college moet, lig ik thuis in bed als de sirene van de brandweer loeit. De kazerne lag toen nog achter het gemeentehuis van Heusden en als de spuitgasten werden opgeroepen via de sirene, hoorde heel het dorp dat. Ze loeide drie keer, brand in Heusden dus. Wat zou het zijn? 

Pas 's ochtends zouden we het drama vernemen. Eerst via een familielid dat al vroeg thuis binnenspringt. (…) Lees het hele bericht

hoe-te-wapenen-tegen-cybercriminaliteit

Hoe te wapenen tegen cybercriminaliteit?

Een 50-tal geïnteresseerden volgde deze namiddag een lezing rond cybercriminaliteit die NEOS Heusden-Zolder organiseerde. Gastspreker was Manuel Schaeken, commissaris bij de Federale Gerechtelijke Politie. Hij had heel wat tips waarmee je je kunt wapenen tegen  cybercriminaliteit. (foto's Robrecht Froyman)

toestroom-van-paarden-in-vzoc-stopt-niet

Toestroom van paarden in VZOC stopt niet

Het blijft een drukte van jewelste in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum, vooral verwaarloosde paarden blijven maar toekomen. In Kinrooi waren de medewerkers een verwaarloosde pony met grote etterende wonden aan het opladen , terwijl er alweer een oproep kwam, uit de Druivenstreek deze keer. De politie had daar 10 verwaarloosde paarden aangetroffen. Het overbrengen van die paarden naar Heusden-Zolder was een enorme logistieke operatie met 7 voertuigen en trailers die liefst negen uren in beslag nam. De dieren worden nu verzorgd en kunnen langzaam herstellen. 

inbraak-in-de-zandstraat-2

Inbraak in de Zandstraat

Er is opnieuw een inbraak gepleegd in de Zandstraat. Dat is deze namiddag ontdekt. De politie kwam ter plaatse maar of er buit werd gemaakt, is niet bekend. 

orchis-verkoopt-inheemse-bomen-en-struiken

Orchis verkoopt inheemse bomen en struiken

Voor de 38ste keer organiseert natuurverenging Orchis in het voorjaar een verkoop van inheemse bomen en struiken. De vereniging wil het aanplanten van streekeigen plantensoorten in tuinen stimuleren waardoor het natuurlijk evenwicht wordt vergroot. Bomen en struiken bieden voedsel aan vogels en bedreigde insecten. Omdat ze verontreiniging en CO2 uit de lucht opnemen, hebben ze ook een positieve invloed op de luchtkwaliteit en de opwarming van de aarde. Wie planten aankoopt steunt (…) Lees het hele bericht

het-kan-verkeren

Het kan verkeren ...

Twee foto's op dezelfde plek met slechts 1 dag tussen. Van een verschil gesproken. (foto's Roger Elsen)

de-berk-c-neemt-de-leiding-2

De Berk C neemt de leiding

In 2de afdeling Limburg van het petanque neemt De Berk C de leiding nadat het Hasselt verpulverde. De uitslagen. Vlaamse liga: Schorpioen – Olympia: 5-4 en Moeskroen – Boekt: 3-6. Ere Limburg: De Berk A – Fenix A: 4-5 en Pelter A – Boekt A: 6-3. 1ste Limburg: Boekt B – Sint Truiden B: 8-1, De Berk B – Maaseik B: 5-4 en Oetervallei A – Olympia A: 5-4. 2de Limburg: Genk B – Olympia B: 7-2, Boekt C – Interlommel: 7-2 en De Berk C – Hasselt A: 9-0.

fietsatelier-in-de-bark-is-nu-drie-jaar-actief

Fietsatelier in De Bark is nu drie jaar actief

Het fietsatelier in het Rode Kruisopvangcentrum De Bark is ondertussen drie jaar actief. De KWB’s van Heusden-Zolder zorgden voor een vijftigtal fietsen. De Fietsersbond stond mee in voor de organisatie en fietseducatie. Fred, John en Walid zijn drie vrijwilligers die via vzw Gave Veste in contact kwamen met het centrum en nu elke zaterdagnamiddag langskomen om fietsen te herstellen. Op die manier beschikken de bewoners over fietsen om zich zelfstandig én duurzaam te verplaatsen. (foto's Paul Coolen)

heilige-ritabuurt-klonk-op-2024

Heilige Ritabuurt klonk op 2024

De Heilige Ritabuurt hield haar traditionele nieuwjaarsreceptie. Met warme en heel koude dranken, hotdogs en de nodige ambiance. 

smash-2g-wint-van-hebad-5g

Smash 2G wint van Hebad 5G

In het badminton heeft Hebad 3G met 6-2 verloren bij Looise 1G. Hebad 5G verloor met 3-5 thuis het derby tegen Smash 2G. Hebad 6G won met 7-1 thuis tegen BCZ Slagveld 1G.

from-boekt-to-benidorm

From Boekt to Benidorm

Deze namiddag ook gekeken naar het spannende verloop van de wereldbeker veldrijden in Benidorm? Dan heb je misschien ook in het 'Boekts' horen supporteren, want er is was wel degelijk een hele delegatie uit Boekt aanwezig. En die zorgde voor ambiance. 

met-honderden-in-wit-landschap-naar-de-kluis

Met honderden in wit landschap naar de Kluis

De Winterborrelwandeling was nog net op tijd gepland om haar naam waar te maken: een wandeling naar de Kluis van Bolderberg in de sneeuw. Eén dag later en het grootste deel van het witte landschap was wellicht helemaal weggesmolten. De gure wind zorgde daarnaast nog voor een winters gevoel bij de honderden wandelaars die naar Bolderberg waren afgezakt, voor een begeleide of individuele wandeling. De borrels, warme dranken en hotdogs boven aan de Kluis deden dan ook hun werk: een welgekomen opwarming, ze zorgden er ook voor dat de wandelaars nog wat bleven hangen om van de sfeer te genieten.  (foto's Roger Convents)

serene-herdenking-50-jaar-na-de-collegebrand

Serene herdenking 50 jaar na de collegebrand

Er was vrij veel volk afgezakt naar de kerk van Berkenbos waar een eucharistieviering werd opgedragen naar aanleiding van de 50ste droeve verjaardag van de collegebrand. Bisschop Patrick Hoogmartens ging voor in de mis met heel wat pakkende momenten en boodschappen. Vooraan op het altaar stonden 23 kaarsjes, één voor elke jongen die het leven liet bij de brand. Er was koozang en tijdens de live-uitvoering van Il Silenzio was het voor de rest muisstil. Jarenlang werd de brand en de gevolgen ervan verdrongen, maar nu is het meer dan ooit de bedoeling om het drama een plaatsje in de geschiedenis te geven. (foto's Roman Martyka)

jef-neve-een-aaneenrijging-van-prachtige-songs

Jef Neve: een aaneenrijging van prachtige songs

Zaterdagavond stelde Jef Neve in CC Muze zijn nieuwe album ‘That old Feeling’ voor. Een mix van eigen werk en meer of minder bekende liedjes, kwestie van een sfeervolle avond te creëren. En of dat lukte! Afgetrapt werd met de minder bekende song ‘Piece of Clay’ van Marvin Gaye gevolgd door ‘Something so right’ van Paul Simon.  Monique Harcum en Sam Merrick brachten de ene prachtige songversie na de andere. Met de meester himself uiteraard in een glansrol op de piano. Het kon niet anders dan op bisnummers uitdraaien waarbij beide zangers in duet gingen en contrabassist Natham Wouters zich helemaal liet gaan. (foto's Ann Jordens)

de-blik-van-richie-82

De blik van Richie

Zo kun je het ook bekijken ...

vanochtend-gezien-38

Vanochtend gezien

Vanochtend kregen we een gloeiende zonsopgang. Maar ondertussen is het alweer grijs geworden. Sinds 4 uur vanochtend zitten we ook niet langer met vriestemperaturen zodat de lange dooi is ingezet. (foto Greta Mullens) UPDATE Onze weerman Michel Nulens waarschuwt er wel voor dat de gure wind het ijskoud kan doen aanvoelen.

zolder-e-klopt-zolder-d

Zolder E klopt Zolder D

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Zolder C in de vooravond met 81-105 verloren van Union Leopoldsburg B. Een derby in vierde provinciale: daar kende Zolder E geen erbarmen voor Zolder D: 71-47.

nog-enkele-winterbeelden

Nog enkele winterbeelden ....

Verschillende mensen haalden vandaag hun fototoestel boven om de voorlopig nog intacte sneeuwlaag vast te leggen. Zo krijgen we een zicht op Zolder van Jean Davidts, Bolderberg van Roger Convents en de dorpstuintjes - met alleen de kop van de krulkool boven de sneeuw - van Julien Maebe.

cbos-noord-steunt-de-schans-en-heideland-1

CBOS Noord steunt De Schans en Heideland

Op de nieuwjaarsreceptie van CBOS Noord, was ook een ruime delegatie uit Heusden-Zolder aanwezig met burgemeester Mario Borremans, het Verbroederingscomité en mensen van De Schans en Heideland. Bart Grieten,  luitenant-kolonel van het vliegwezen, dankte de talrijk aanwezige militairen voor hun inzet en engagement. Enkele verdienstelijke medewerkers van het Centrum Basisopleiding en Scholing Noord werden in de bloemetjes gezet en kregen een geschenk van hun (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-518

Vandaag gezien

Jan Leijskens sprokkelde enkele winterfoto's in Bolderberg.

ook-wie-costello-niet-kent-was-onder-de-indruk

Ook wie Costello niet kent, was onder de indruk

Het publiek in de Muzeschouwburg was vrijdagavond erg onder de indruk van de manier waarop Mich Walschaerts samen met Room 13 Orchestra het Elvis Costello-repertoire interpreteerde en vertolkte. Yves Meersschaert had de nummers muzikaal volledig herschreven naar het 24-koppige orchestra, gedirigeerd door Frank Vantroyen. Een schitterend uitgebalanceerde set, waarbij de strijkers als het ware duelleerden met de blazers, met afwisselend subtiele en krachtige pianospel van Yves (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-81

De blik van Richie

Sneeuwfilosofie.

graffiti-onder-de-poort-nu-al-beschadigd

Graffiti Onder de Poort nu al beschadigd

De kleurrijke graffiti Onder De Poort, waar enkele tientallen jongeren uit de buurt eind vorig jaar maandenlang rond gewerkt hebben onder leiding van Arktos, zijn deels vernield door vandalen. Die hebben er slogans en scheldproza op aangebracht. 

zesdes-van-t-molenholleke-zitten-in-oostenrijk

Zesdes van 't Molenholleke zitten in Oostenrijk

Zoals ieder jaar zijn de leerlingen van het zesde leerjaar van 't Molenholleke naar Oostenrijk voor een wintervakantie. Gisterenavond vertrokken ze en bij aankomst in Oostenrijk vanochtend genoten ze meteen van een prachtig sneeuwtapijt. Daar zullen ze de komende dagen dolle pret beleven samen met de juffen Pam, Katrien, Laudine en Lena.

nog-even-genieten-van-de-sneeuw

Nog even genieten van de sneeuw

Het is nog even profiteren van de mooie sneeuwlandschappen, morgen kan het ook nog maar zondag wordt de dooi ingezet. Robrecht Froyman ging vandaag nog op pad. 

hackers-hebben-identiteitsgegevens-van-limburgers

Hackers hebben identiteitsgegevens van Limburgers

Bij de cyberaanval waaraan afvalintercommuncale Limburg.net op 13 december ten prooi is gevallen, hebben de hackers documenten van een oude dataserver gekopieerd. Het gaat om adresgegevens met het rijksregisternummer van de personen die op 1 januari 2014 en/of 1 januari 2015 als gezinshoofd stonden ingeschreven in een groot aantal gemeenten, ook Heusden-Zolder. Identiteitskaartnummers, paswoorden, inloggegevens, rekeningnummers of bankkaartnummers zitten niet in (…) Lees het hele bericht

zondag-eucharistie-50-jaar-na-de-collegebrand

Zondag eucharistie 50 jaar na de collegebrand

Volgende week is het precies 50 jaar geleden dat 23 jongens om het leven kwamen in de internaatsbrand in Heusden. Op woensdagavond 23 januari 1974 werd het toenmalige Heilig-Hartcollege in Berkenbos opgeschrikt door een brand op een van de oudere slaapzalen van het internaat, beheerd door de paters minderbroeders. 23 jongens tussen de 11 en 15 jaar konden de slaapzaal niet tijdig verlaten en overleefden het niet.  Het was een nationale ramp, die de betrokken gezinnen in (…) Lees het hele bericht

heusden-in-de-herfst

Heusden in de herfst

PARTNERBIJDRAGE Ondanks dat Heusden maar een klein stadje is, is het zeker de moeite waard om te bezoeken. Ook in de herfst is er genoeg te zien en te doen. Laat het weer je geen parten spelen en stap in de auto naar het mooie Brabant en laat je verrassen door de bezienswaardigheden. De historische stad ligt direct aan de Maas en is omgeven door mooie natuur. 

Vestingstad

Het is één van de vestingsteden die Nederland rijk is. Je (…) Lees het hele bericht

klein-theater-bolderberg-duikt-de-sauna-in

Klein Theater Bolderberg duikt de sauna in

Het Klein Theater Bolderberg staat de komende dagen en weken op de planken met zijn nieuwste productie: Proper Zweet. Een toneelstuk geschreven door Hilda Vleugels en geregisseerd door Guido Vlekken. Veronique en Oscar runnen al jaren een openbare sauna en willen op pensioen.  Helaas vond de makelaar nog geen koper. Met ongewone situaties tot gevolg. Ondertussen passeren allerlei badgasten: de hooghartige Brigitte zorgt voor heibel, Annie en Dieter komen hun zilveren jubileum (…) Lees het hele bericht

opletten-na-vriesnacht

Opletten na vriesnacht

Er wordt vanochtend nog gewaarschuwd voor lokale gladde plekken op de binnenwegen. We hebben dan ook weer een vriesnacht achter de rug. Het dieptepunt werd door Meteo Obbeek geregistreerd om kwart voor twee vannacht, met min 5,3 graden Celsius. Dat is minder koud dan gisterenochtend toen min 7,9 graden is gemeten. 

drie-straten-volledig-zonder-straatverlichting

Drie straten volledig zonder straatverlichting

In de 7-septemberlaan, de Zwaluwstraat en de Polenstraat werkt sinds maandagavond de straatverlichting niet meer. Buurtbewoners hebben dat al gemeld maar voorlopig blijven ze in 't duister zitten. (foto Philippe De Pauw) -update Sinds vrijdag zijn de problemen opgelost en schijnt het licht weer in de duisternis. 

tegen-eind-februari-branden-s-nachts-de-lichten

Tegen eind februari branden 's nachts de lichten

Zoals eerder gemeld heeft de gemeente Heusden-Zolder aan Fluvius de opdracht gegeven om tijdens de week 's nachts de straatverlichting weer te laten branden. Het was geweten dat het tijd in beslag zou nemen omdat alle 135 kabines één voor één moeten omgeschakeld worden, een klus die bovenop de gewone werkzaamheden van de technici komt. Dat proces is op dit moment bezig. Fluvius schat dat tegen eind februari, alle straten in Heusden-Zolder weer op het vroegere regime zitten. 

knuppelpad-in-de-berkenbosbeemden-wordt-aangelegd

Knuppelpad in de Berkenbosbeemden wordt aangelegd

Ook op deze winterse dagen worden de werkzaamheden in de Vallei van de Mangelbeek verdergezet. Op dit ogenblik laat de Vlaamse Landmaatschappij het knuppelpad in de Berkenbosbeemden aanleggen. Limburgs Landschap laat via deze foto weten dat dat deel van de Vallei van de Mangelbeek momenteel niet toegankelijk is. Dat zou ongeveer een maand kunnen duren. 

geen-voetbal-komend-weekend

Geen voetbal komend weekend

Volgend weekend wordt er niet gevoetbald in de lagere afdelingen. De KBVB en Voetbal Vlaanderen hebben beslist om alle wedstrijden voor het komende weekend af te gelasten. Heel veel velden zullen immers onbespeelbaar zijn. Alleen in de Jupiler Pro League en de Challenger Pro League wordt gespeeld.

de-winterborrelwandeling-belooft-winters-te-worden

De Winterborrelwandeling belooft winters te worden

Het ziet er naar uit dat de Winterborrelwandeling van de vzw Toerisme Heusden-Zolder haar naam nog eens echt gaat waarmaken. Voor zondag worden zachtere temperaturen voorspeld, maar het landschap zal er nog winters bijliggen. Het zag er vandaag bij een verkenning in ieder geval sprookjesachtig uit. Zelfs de Witteweg is echt wit. Om 13.30 uur zondag kun je met een gids vertrekken aan de dienst Toerisme voor een wandeling van 3,5 km. Er is ook een route met de kinderwagen mogelijk. Iedereen kan de wandeling ook op eigen houtje maken. Boven aan de Kluis ben je tussen 13.30 uur en 17 uur welkom voor glühwein, warme choco, gagelborrel en koolputterjenever. Er is ook sfeermuziek. (foto's Michel Oyen)

sneeuw-ruimen-gaat-verder

Sneeuw ruimen gaat verder

Het ruimen van de sneeuw in de straten gaat vandaag verder. In straten die niet op het strooirouteplan staan, heeft de gemeente nu ook tractoren met een 'schep' ingezet om ze sneller vrij te krijgen. 

vandaag-gezien-517

Vandaag gezien

Tja, ook rozentelers moeten vindingrijk zijn bij dit winterweer en dus stak Michel Oyen zijn stamroosje in een warm jasje.

pasar-heeft-het-nieuwe-jaar-ingewandeld

Pasar heeft het nieuwe jaar ingewandeld

Pasar Heusden-Zolder maakte een nieuwjaarswandeling en aan het Speelhuisje werd geklonken op 2024 en de plannen die de vereniging al heeft gesmeed.

college-schakelt-over-op-afstansdsonderwijs

College schakelt over op afstandsonderwijs

In het Sint-Franciscuscollege wordt vandaag geen fysieke les gegeven, maar overgeschakeld op afstandsonderwijs. Dat is gisteravond gecommuniceerd naar de leerlingen. Door de winterprik zullen vermoedelijk bussen van De Lijn niet of moeilijk rijden, maar ook met de fiets komen kan gevaarlijk zijn. Leerlingen die toch naar school komen worden opgevangen.

het-blijft-opletten-op-de-weg

Het blijft opletten op de weg

Vanavond is het gestopt met sneeuwen, de grotere wegen zijn meestal vrijgemaakt. De kleinere wegen blijven glad. Eerder vandaag hebben heel wat wagens het moeilijk gehad om boven te geraken op de Bolderberg en op de bruggen. Mogelijk is het morgenvroeg ook nog gevaarlijk op een aantal wegen. De strooidiensten blijven in ieder geval vannacht doorgaan. Hier vind je het schema dat in Heusden-Zolder wordt gevolgd via twee strooiroutes. (foto Cédric Vancluysen)

heusden-zolder-in-de-sneeuw-14

Heusden-Zolder in de sneeuw

We dachten, de duisternis is ingevallen, nu zal de stroom van sneeuwfoto's wel stilvallen. Dat was zonder creatieve geesten als Gilbert Vanutte gerekend, die in de combinatie sneeuw-duisternis-verlichting zelfs een politieke boodschap zag ... de electorale prognose van Vivaldi 2.

heusden-zolder-in-de-sneeuw-13

Heusden-Zolder in de sneeuw

De helling aan het gemeentehuis bood ook de nodige sneeuwpret vandaag, zoals ook de familie Rosseel-Put kon beleven.  Voor één keer mocht aan het gemeetenhuis een slippertje gemaakt worden.

heusden-zolder-in-de-sneeuw-12

Heusden-Zolder in de sneeuw

Ook heel wat viervoeters waren vandaag blij met dat buitengewone speelterrein. 

heusden-zolder-in-de-sneeuw-11

Heusden-Zolder in de sneeuw

Ook op de mijnterril lag in de loop van de namiddag een dikke sneeuwlaag. Het ideale decor voor enkele jongeren om zich aan een spellletje 'sleeboarden' te wagen. Lijkt bijzonder plezant. (foto Gust Put)

heusden-zolder-in-de-sneeuw-10

Heusden-Zolder in de sneeuw

Bart Grypdonck sprokkelde nog wat sfeerfoto's. 

heusden-zolder-in-de-sneeuw-9

Heusden-Zolder in de sneeuw

Ook in de wijkwerking Cité genoten de kinderen op deze vrije woensdagnamiddag van dolle sneeuwpret. (foto Gerlinde Gilissen)

heusden-zolder-in-de-sneeuw-8

Heusden-Zolder in de sneeuw

Robin Put schoot deze namiddag twee mooie prentjes van mensen die genoten van de sneeuw, bij de Mangelbeek en de brug van 't Routeke. Een vrouw en kinderen beleefden sneeuwpret en een ander koppel liet ook de hond met  de bijzondere omgeving kennismaken. 

heusden-zolder-in-de-sneeuw-7

Heusden-Zolder in de sneeuw

Idyllisch, de Molenstraat gefotografeerd van 't Molentje. (foto Carine Philippaerts)

heusden-zolder-in-de-sneeuw-6

Heusden-Zolder in de sneeuw

Te voet naar de winkel, in het midden van de rijbaan. Het lijken wel taferelen van de legendarische autoloze zondagen. (foto Tony Lespoix)

er-rijden-geen-bussen-van-de-lijn-meer

Er rijden geen bussen van De Lijn meer

Er rijden geen bussen van de Lijn meer in Limburg. Rond 15.45 uur heeft de busmaatschappij haar chauffeurs opgeroepen om naar de stelplaats te rijden. Door de sneeuwval is het op de meeste plaatsen te moeilijk of te gevaarlijk om nog te rijden. De chauffeurs blijven wel ter beschikking in de stelplaatsen, voor het geval de weerstomstandigheden zouden verbeteren.

heusden-zolder-in-de-sneeuw-5

Heusden-Zolder in de sneeuw

In de Mangelbeekvallei hadden de Poelmennekes vandaag hun nieuwjaarsreceptie gepland. 't Is er eentje in de sneeuw geworden, toen het nog erger begont te sneeuwen was de receptie gelukkig voorbij en gingen ze terug in hun paddenstoel. (foto Luc Poelmans)

heusden-zolder-in-de-sneeuw-4

Heusden-Zolder in de sneeuw

Wedden dat dit een foto is in de tuin van iemand die vroeger frituur had? (foto Karin Cerstelotte)

heusden-zolder-in-de-sneeuw-3

Heusden-Zolder in de sneeuw

't Is van in de coronaperiode geleden dat het nog zo rustig was op straat, laat Greta Mullens vanuit de Halvijvers. 

heusden-zolder-in-de-sneeuw-2

Heusden-Zolder in de sneeuw

Extra stilte op het kerkhof, waar het uitzicht iets oneindigs in zich heeft. (foto Guido Claes)

heusden-zolder-in-de-sneeuw-1

Heusden-Zolder in de sneeuw

Een beeld uit de Stukkenstraat, een rustige straat waar het nu nog rustiger is. (foto Tony Lespoix)

heusden-zolder-in-de-sneeuw

Heusden-Zolder in de sneeuw

Verstild, zo noemt Christina Put dit prentje dat net zo goed als een late kerstkaart kan dienen. 

wegen-zijn-spekglad

Wegen zijn spekglad

Door de aangekondigde sneeuwval is het vooral op de secundaire wegen woensdagmiddag spiegelglad. Ook parkings en voetpad liggen er erg glad bij. Op de hoofdwegen proberen de strooiploegen zoveel mogelijk alles berijdbaar te houden.  Voor wie niet het verkeer in moet, heeft het weer ook zijn charmes natuurlijk. Sneeuwfoto's zijn welkom op internetgazet[!]heusden-zolder.eu.

tip-van-de-bib-yuko-tsushima

Tip van de Bib: Yuko Tsushima

De boekentip van de bib is  voor deze week "Een Vrouw rent over een berg" van Yuko Tsushima.

Korte inhoud

In de hitte van een zomerse dag vertrekt Takiko Odaka te voet naar het ziekenhuis om te bevallen van een jongetje. Haar zwangerschap, het resultaat van een korte affaire met een getrouwde man, is een bron van verdriet en schaamte voor haar ouders. Takiko trekt zich daar echter niks van aan. Haar baby, zo stelt ze zich voor, zal van haar zijn en van haar alleen. Een vrouw rent over een berg is een prachtige en poëtische roman over het geluk en ongeluk van alleenstaand moederschap.

de-blik-van-richie-80

De blik van Richie

Een goed gedacht is veel waard. 

inbraak-in-de-koolmijnlaan

Inbraak in de Koolmijnlaan

In een woning in de Koolmijnlaan is gisteren een inbraak vastgesteld. Het is niet duidelijk of daarbij buit is gemaakt. 

elvis-costello-nummers-in-het-nederlands-gebracht

Elvis Costello-nummers in het Nederlands gebracht

Nu vrijdag is Mich Walschaerts (de helft van Kommil Foo) samen met Yves Meersschaert (Room13 Orchestra) te gast in CC Muze. Samen brengen ze nummers van Elvis Costello, maar dan in het Nederlands. Met deze productie gaat voor beiden een jongensdroom in vervulling. Ze kennen elkaar al jaren van in de Gentse muziekscène en zijn fans van het werk van Elvis Costello. Vooral door de combinatie van grootse melodieën met straffe teksten. Yves kleedde elk nummer uit om het opnieuw op te bouwen en Mich vertaalde de teksten naar het Nederlands. Dirigent Frank Vantroyen zorgt samen met de 24 muzikanten van Room 13 Orchestra voor een beklijvende muzikale vertolking. Het wordt ongetwijfeld een bijzonder voorstelling. Hier kun je tickets reserveren. (foto Room 13 Orchestra & Mich Walschaerts)

vandaag-gezien-516

Vandaag gezien

Poëzie in de Mangelbeekvallei. (foto Christina Put)

cvo-bekroonde-meer-dan-300-afgestudeerden

CVO bekroonde meer dan 300 'afgestudeerden'

Bij de start van het nieuwe jaar  heeft CVO De Verdieping in ZLDR Luchtfabriek aan meer dan 300 cursisten hun beroepscertificaat of diploma tweedekansonderwijs uitgereikt. Het gaat om afgestudeerden uit het tweedekansonderwijs, de arbeidsmarktgerichte dagopleidingen en de taalopleidingen. Schepen van Onderwijs Marleen Hoydonckx verwees in haar toespraak naar het belang van opleiding in het kader van een succesvolle carrièreswitch of (…) Lees het hele bericht

oplichters-zijn-weer-druk-in-de-weer

Oplichters zijn weer druk in de weer

We worden dezer dagen weer overspoeld door pogingen tot phishing of hacking. De meest voorkomende 'afzenders' zijn MyPension, Fluvius, Edenred, ... Ze laten uitschijnen dat je geld terugkrijgt of dat je gegevens moeten geactualiseerd worden. De meeste zijn erop gericht om uw itsme-gegevens te pakken te krijgen, omdat die de sleutel tot veel databanken vormen. Andere proberen nog altijd rechtstreeks op uw bankgegevens te mikken. Ze zien er ook alsmaar geloofwaardiger uit, dus wees dubbel voorzichtig.

kdb-in-het-voetbalteam-van-het-jaar

KDB in het voetbalteam van het jaar

Nadat hij eerder was genomineerd, is Kevin De Bruyne nu ook effectief opgenomen in het wereldvoetbalteam van het jaar. Dat is bekendgemaakt op The Best FIFA Football Awards in Londen. Voor KDB is dat trouwens al de vierde keer. De middenvelder van Manchester City werkt aan zijn comeback na zijn blessure, maar heeft vorig weekend tijdens zijn invalbeurt nog bewezen dat hij er al helemaal staat, alleen fysiek moet hij nog een achterstand wegwerken. Ook doelman Thibaut Courtois van Real Madrid is opgenomen in het team van het jaar. Het team van het jaar wordt verkozen door de spelers.

handelaars-krijgen-app-voor-gemeente-aankopen

'Handelaars krijgen app voor gemeente-aankopen'

Vanavond hielden de Handelaars Heusden Dorp hun nieuwjaarsreceptie in de kantoren van Optimus Vastgoed. Voorzitster Greta Feyen benadrukte in haar toespraak hoe verbondenheid de lijm vormt tussen de leden maar ook tussen de handelaars en hun klanten. Daarvoor worden ook grotere en kleinere acties op het getouw gezet zoals de paasactie met paaseitjes, Heusden Bolt ter gelegenheid van de Sint-Janskermis en de eindejaarsactie samen met de andere handelskernen. Deze winter werd het (…) Lees het hele bericht

8-bestuurders-dronken-en-2-gedrogeerd-op-de-weg

8 bestuurders dronken en 2 gedrogeerd op de weg

Tijdens het 'Weekend Zonder Alcohol' hebben de politiezones Beringen/Ham/Tessenderlo en Heusden-Zolder opnieuw hun krachten gebundeld voor een gezamenlijke controle. Daarbij zijn 1.167 ademtesten afgenomen. 8 bestuurders hadden te veel gedronken, hun rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken. Datzelfde lot was twee bestuurders beschoren die drugs hadden gebruikt. Eén bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij veel te snel reed. Een wagen, (…) Lees het hele bericht

mijn-wachtpost-hervat-vanavond-de-werking

Mijn-Wachtpost hervat vanavond de werking

Vanavond hervat de normale werking van de Mijn-Wachtpost in Beringen. Om 18 uur is die weer operationeel. Alle systemen die nodig zijn voor de werking zijn weer hersteld, na de stroomstoring van gisterenmiddag. 

volgende-week-gemeenteraad-met-14-punten

Volgende week gemeenteraad met 14 punten

De gemeenteraad van 25 januari om 19 uur telt 14 punten in de openbare zitting. De raad moet een bijkomende omgevingsambtenaar aanwijzen en de nieuwe financieel directeur zal de eed afleggen. Daarnaast moet de gemeenteraad een advies geven in verband met de voorlopig aangeduide watergevoelige openruimtegebieden. Ook buigt de raad zich over de retributie op het afleveren van vastgoedinformatie en de belasting op het afleveren van administratieve stukken. 

inschrijvingen-voor-vijverrun33-zijn-geopend

Inschrijvingen voor VijverRun33 zijn geopend

Op zondag 17 maart heeft weer de VijverRun33 plaats, een unieke trialrun door de bossen en langs de vijvers van Midden-Limburg. De deelnemers aan de 33 km ontdekken prachtige plekjes waar je anders niet kunt komen omdat verschillende eigenaars hun private gronden uitzonderlijk openstellen. De 33 km start om 9.30 uur, om 10.15 uur vertrekken de deelnemers aan de 16 km, om 10.45 die aan de 8 km en om 11 uur is er de 4 km. Deelnemen kost naargelang de afstand 20, 16, 8 en 6 euro. De dag zelf betaal je 2 euro meer. De inschrijvingen zijn nu geopend. Online inschrijven kan tot 15 maart middernacht, wie voor 10 maart middernacht inschrijft, krijgt een gepersonaliseerd borstnummer. Start en aankomst liggen op domein Bovy. De VijverRun33 is de seizoensopener van Vandersanden Limburg Runs. Voor inschrijvingen en info: klik hier.

vrijdag-winter-berkenland-in-berkenbos

Vrijdag Winter Berkenland in Berkenbos

De ouderraad organiseert nu vrijdag in de lagere school van Berkenbos 'Winter Berkenland'. Dat is een evenement ten voordele van de kleuterschool Pagadder en lagere school VLS Berkenbos. Er is kinderanimatie voorzien, zoals het bezoek van een prinses en een ridder, knutselen en film. Er staat lekkere pasta klaar, maar ook drinken voor iedereen, er is een taartencafé, ... Het weer maakt niets uit, want er wordt een verwarmde tent opgesteld. Het begint om 15.15 uur, aansluitend bij de school dus.

sfc-uitwisseling-met-italie-rond-mijnverleden

SFC: Uitwisseling met Italië rond mijnverleden

Nu woensdag heeft het kick-off event plaats van het MINE-POWER project bij het Sint-Franciscuscollege. Het gaat om een Erasmus+ project over twee jaar dat focust op de rijke mijngeschiedenis van Heusden-Zolder als opstap naar een betere integratie en meer interculturele solidariteit onder leerlingen van 15 tot 17 jaar oud. Daarvoor hebben het college en AMCLI-buurthuis La Baracca Lindeman in november de handen al in elkaar geslagen. Samen willen ze het mijnverleden onder de (…) Lees het hele bericht

een-korte-impressie-van-het-amicantusconcert

Een korte impressie van het Amicantusconcert

Het Vocaal Ensemble Amicantus gaf gisteren een driekoningenconcert in de kerk van Beverlo onder de naam 'Het quamen dry coninghen'. Stefan Was maakte deze momentopname die de sfeer van het concert weergeeft. 

olympia-walst-over-moeskroen

Olympia walst over Moeskroen

In het petanque heeft Olympia in de Vlaamse Liga Moeskroen met zware cijfers terug richting Henegouwen gestuurd. De uitslagen: Vlaamse Liga: Olympia – Moeskroen: 9-0 en Boekt – Zigzag: 6-3. Ere-Limburg: Boekt A – De Berk A: 2-7. 1ste Limburg: Maaseik A – Boekt B: 7-2 en Olympia A – De Berk B: 7-2. 2de Limburg: Olympia B – Oetervallei b: 7-2, Hasselt A – Boekt C: 6-3 en Hasselt B – De Berk C: 4-5.

volgend-jaar-is-t-hier-te-doen

Volgend jaar is 't hier te doen ...

Mede door het slechte weer maar vooral ook door de spanning hebben de voorbije dagen de wielerliefhebbers massaal voor de buis gezeten. Ze zagen hoe in Apeldoorn op de Europese baankampioenschappen de Belgen 6 medailles behaalden met vooral het dubbele goud van Lotte Kopecky als blikvanger. Zaterdag én zondag zagen vele liefhebbers beklijvende Belgische kampioenschappen veldrijden in Meulebeke. Volgend jaar hoef je het niet op tv te volgen want dan vinden beide (…) Lees het hele bericht

strooiwagens-rijden-overal-uit

Strooiwagens rijden overal uit

Af en toe valt er wat sneeuw en vannacht worden vriestemperaturen verwacht. Het kan dus zowel vannacht als morgenvroeg gevaarlijk zijn op de wegen en fietspaden. Al sinds deze namiddag wordt er volop gestrooid, zowel op de snelwegen, de gewestwegen als de gemeentewegen.

ook-vannacht-ligt-huisartsenwachtpost-uit

Ook vannacht ligt huisartsenwachtpost uit

De noodmaatregelen in de huisartsenwachtpost in Beringen blijven nog van kracht tot morgenvroeg 8 uur. De Mijn-Wachtpost is vanmiddag volledig uitgevallen door een stroompanne. Ook vannacht moeten mensen die een dokter nodig hebben dus naar de huisartsenwachtpost in Hasselt. Ondertussen blijft de hoop dat vanuit het ziekenhuis de nodige reparaties kunnen gedaan worden zodat morgenavond om 18 uur de wacht kan hervat worden.

3-x-goud-en-3-x-zilver-voor-husdinio-gym-op-bk

3 x goud en 3 x zilver voor Husdinio Gym op BK

De Belgische kampioenschappen Muaythai - Thai boks - voor de jeugd zijn een succes geworden voor Husdinio Gym. De club behaalde 3 gouden en 3 zilveren medailles. En dat terwijl 7 van de 12 atleten voor het eerst aan het kampioenschap deelnamen. Zaterdag kwamen de 10-, 11-, 12- en 13-jarigen in de ring.Yasin behaalde de Belgische titel -54 kg bij de 10-11-jarigen, met twee overtuigende overwinningen in een poule van 4. Bij de 10-11-jarigen in de -33 kg en -36 kg (…) Lees het hele bericht

nieuwjaarsdrink-en-wensen-in-de-kapelanijen

Nieuwjaarsdrink en -wensen in de Kapelanijen

De bewoners van residentie De Kapelanijen verzamelden vandaag voor hun nieuwjaarsdrink met soep, glühwein en hotdogs. De tuin was sfeervol verlicht met vuurkorven en de kerstverlichting aan de terrassen  werd nog eens aangestoken. Betty bracht haar traditionele speech, ze verwelkomde de nieuwkomers en wuifde de huurders die weggaan uit. Ze benadrukte dat deze samenkomsten de goede sfeer en de verstandhouding onder de bewoners bevorderen. Nu het nieuwe jaar is ingeluid, werd de zomerbarbecue ook al vastgelegd. (foto's Louis Mentens)

prinses-linda-en-adjudant-mathiz-aan-de-macht

Prinses Linda en adjudant Mathiz aan de macht

De Slamridders beleefden vandaag hun eerste hoogtepunt van het carnavalsseizoen met hun feestontbijt met aanstelling van de nieuwe prinses. Ons Huis was helemaal volgelopen met carnavalsgroepen uit alle windstreken die onder leiding van presentator-animator Jean-Paul Klinkers voor heel wat ambiance zorgden. Jean-Paul Klinkers - en zijn alterego de Limburgse André Van Duin - is al 11 x 4 jaar de gastheer van De Slamridders en werd daarvoor gehuldigd. Ook zanger Pé bracht heel wat sfeer in (…) Lees het hele bericht

hebad-2d-haalt-zwaar-uit

Hebad 2D haalt zwaar uit

In de tweede liga B van het badminton heeft Hebad 1D met 1-7 verloren van Looise 1D. Ook in tweede liga B raakte Hebad 1H niet verder dan een 4-4 gelijkspel op bezoek bij Looise 1H. In eerste provinciale A versloeg Hebad 2D BMC Peer 1D met 8-0.

burenborrel-corbiestraat-werd-druk-bijgewoond

Burenborrel Corbiestraat werd druk bijgewoond

De bewoners van de Corbiestraat hielden hun jaarlijkse burenborrel. Het feestcomité mocht 58 volwassenen en 8 kinderen verwelkomen, onder hen ook een aantal nieuwe bewoners. Ze werden getrakteerd op eten, drinken en een muzikale act. De vuurkorven waren welkom bij deze winterse temperaturen. (foto's Liesbet Was)

zolderse-vormelingen-deden-hun-naamopgave

Zolderse vormelingen deden hun naamopgave

Na hun 'kerkverkenning'  van vrijdagavond waren de vormelingen vandaag weer present in de Sint-Vincentiuskerk. Deze keer voor de naamopgave tijdens de zondagsmis. Dat is een belangrijk moment in de aanloop naar hun vormsel waar ze volmondig ja zeggen aan de voorbereidingen op het vormsel. (foto's David Amgad)

anadol-en-kvv-verliezen

Anadol en KVV verliezen

In de tweede provinciale B moest KVV Heusden-Zolder zijn meerdere erkennen in Standaard Elen A: 0-4. En ook FC Anadol verloor vandaag, 4-2 bij KRC Peer A.

vlotte-uitwinst-voor-sk-heusden

Vlotte uitwinst voor SK Heusden

In de vierde provinciale B van het voetbal heeft SK Heusden 06 met 0-4 gewonnen bij KFC Eksel B.

mijn-wachtpost-ligt-uit-door-stroompanne

Mijn-Wachtpost ligt uit door stroompanne

FLASH Vanmiddag is de huisartsenwachtpost Mijn-Wachtpost in Beringen getroffen geweest door een ernstige stroomonderbreking. Die is momenteel nog niet opgelost. Daardoor is de zorgvoorziening ernstig verstoord en kunnen patiënten niet verzorgd worden in de wachtpost te Beringen (op de campus van het Medisch Centrum Beringen, Hospitaalstraat). Patiënten worden in eerste instantie gevraagd de huisartsenwachtpost Hasselt te contacteren op: 011 33 65 33. Het adresdaar is Stadsomvaart 9, 3500 Hasselt, langs het Jessa Ziekenhuis. Daar wordt de continuïteit van de zorg verzekerd. Bij acute en niet uit te stellen zorg kun je bellen naar 112 of naar de   dichtstbijzijnde spoedgevallendienst. gaan, maar opgelet, alleen in uiterst dringende gevallen. Zo gauw de zorg in Beringen wordt hervat, wordt dat meegedeeld. 

751-deelnemers-aan-winterse-breakfast-run

751 deelnemers aan winterse Breakfast Run

Op en rond Circuit Zolder had vanochtend de Breakfast Run plaats, letterlijk een loopwedstrijd met ontbijt. Het was een winterse editie, erg koud en met soms wat sneeuwvlokken over een parcours dat deels over het circuit liep, maar ook door de paddock, over de bruggen, het bos aan de Sacramentsberg, ... Maar de dappere lopers lieten zich niet door het weer afschrikken. Voor de drie afstanden samen waren er liefst 751 deelnemers. Het koninginnennummer, de 15 km, werd bij de mannen gewonnen door Jonas Scheynen, voor Dimitri Bongers en Dries Elsen. Bij de vrouwen was Lize Baert de snelste voor Josephine Markopoulos en Lynn Smolders. Arnout van Staeyen won de 10 km heren voor Niels De Bruecker en Andy De Rooy. De dames 10 km was voor Heleen Vermeulen die Katrien Verstuyft en Sophie Brouckaert achter zich liet. Tenslotte zette Siebe De Winter de 5 km bij de mannen op zijn naam, daar was het tweede schavotje voor Toon Miermans en het derde voor Glenn Philips. De dames 5 km werd gewonnen door Stefan D'Haen, met als tweede Maxime Voorter en derde Tara Philips. (foto's Robrecht Froyman)

alleen-zolder-b-houdt-de-eer-hoog

Alleen Zolder B houdt de eer hoog

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A opnieuw verloren, deze keer thuis van Helios Zottegem met 59-66. Ondertussen blijft Zolder B in de eerste provinciale aan de leiding, nu moest Bree A er aan geloven met 76-64. In de derde provinciale moest Zolder C een zware pandoering incasseren: 105-45 tegen Stevoort C. En ook in vierde provinciale gingen beide Zolderse clubs onderuit: As C-Zolder E 70-55 en Zolder D-Sint-Truidense D 31-96.

twee-gewonden-bij-botsing-aan-be-mine

Twee gewonden bij botsing aan be-MINE

Twee inwoners van Heusden-Zolder zijn gisteren gewond geraakt bij een verkeersongeval aan de parking van be-MINE in Beringen. Een auto die de parking verliet kwam in aanrijding met een andere wagen, drie andere wagens geraakten ook nog betrokken. De inzittenden van één van de auto's moesten bevrijd worden door de brandweer. De 20-jarige bestuurster en haar 17-jarige passagier, beiden uit Heusden-Zolder, zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Door het ongeval ontstond een lange file in de buurt van be-MINE en de Koolmijnlaan, altijd al een drukke verkeersader op zaterdag en in de koopjesperiode al zeker.

jelle-cleymans-deed-het-samen-met-het-publiek

Jelle Cleymans deed het samen met het publiek

Jelle Cleymans wist vanavond in de Muzeschouwburg een staande ovatie en drie bisnummers af te dwingen. Het publiek kon zijn programma 'Roubaix' geïnspireerd op zijn nieuwe album dan ook erg waarderen. Roubaix is een verzameling liefdesnummers, grotendeels op eigen ervaringen geïnspireerd. De nummers variëren van klassieke Vlaamse kleinkunst tot meer pittige songs, tekstueel goed in elkaar gepuzzeld en vooral ondersteund door een ijzersterke band. Cleymans weet bovendien het publiek te bespelen en in heel de voorstelling te betrekken. Nog lang naar de voorstelling stonden de fans aan te schuiven voor selfies en handtekeningen. (foto's Ann Jordens)

kerstboomverbranding-werd-een-gezellig-evenement

Kerstboomverbranding werd een gezellig evenement

Scouts en Gidsen De Perenboom hielden vanavond op hun terreinen aan de Oude Baan de traditionele kerstboomverbranding. Daarvoor waren heel wat afgedankte kerstbomen aangevoerd. Terwijl de brandweer een oogje in het zeil hield, werd het vuur omzichtig aangestoken en het laaide al snel op. Het zorgde voor de nodige warmte om er een gezellig gebeuren van te maken, met eten en drinken. Naarmate de avond vorderde, kwam er ook alsmaar meer volk afgezakt. De scouts kregen zo het gezelschap van familie, vrienden, buren en sympathisanten. Het duurde nog tot laat in de avond eer het vuur letterlijk en figuurlijk doofde. (foto's Roman Martyka)

nieuw-verlies-voor-bolderberg-2

Nieuw verlies voor Bolderberg

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Bolderberg FC met 3-1 verloren bij Eendracht Stevoort.

diabetes-liga-nog-veel-vragen-te-beantwoorden

Diabetes Liga: 'Nog veel vragen te beantwoorden'

De Diabetes Liga West-Limburg, waaronder uiteraard ook Heusden-Zolder valt, hield vandaag in Korspel een nieuwjaarsreceptie met daarin ook een praatcafé. Voorzitter Julien Pulinckx gaf als inleiding een toelichting bij de komende activiteiten van de afdeling West-Limburg. De creatieve bestuursleden hadden gezorgd voor gepaste en lekkere hapjes en dankjes. In het praatcafé ging zelfstandig diabeteseducator Bea Claes in gesprek met enkele leden. (…) Lees het hele bericht

century-is-de-winnaar-van-het-weekend

Century is de winnaar van het weekend

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys B met met 0-2 verloren van leider Century Hasselt. Tegelijk liet eerste achtervolger Wieze Boys B punten liggen tegen Cosmos Spouwen, 1-1. Nog slechter verging het de derde, RP Products, dat met 0-1 verloor van FC Klotbroek.

circuitdirectie-we-verstrengen-monitoring-nog

Circuitdirectie: 'We verstrengen monitoring nog'

Van haar kant zegt de directie van Circuit Zolder dat de beslissing van minister Demir uitvoerbaar is in tegenstelling tot deze van midden vorig jaar. "Het grote verschil is dat de voorgaande bijstelling ons oplegde om een bijkomend immissiepunt te plaatsen op de dichtstbijzijnde woning. Los van de plaats is het belangrijk om mee te geven dat de immissiepunten meer dan 25 jaar geleden bepaald zijn door de geluidsdeskundige en goedgekeurd door de commissie Terlaemen en (…) Lees het hele bericht

respondico-in-beroep-tegen-metingen-op-circuit

Respondeco in beroep tegen metingen op circuit

De vzw Respondeco gaat de komende weken een verzoekschrift tot nietigverklaring indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de beslissing van Vlaams minister Demir om het derde imissiemeetpunt bij de woning die het dichtst bij het circuit ligt, te schrappen en te vervangen door 2 bijkomende meetpunten langs de piste (op het terrrein van Circuit Zolder). Eerder had de provincie dat opgelegd, maar omdat de dichtsbijzijnde buur zijn eigendom niet wilde (…) Lees het hele bericht

buikspreekster-verrast-neos-leden

Buikspreekster verrast NEOS-leden

 De leden van NEOS Heusden-Zolder daagden talrijk op voor hun nieuwjaarsreceptie. Het feest werd opgeluisterd door een verrassingsact: buikspreekster Marina Theunissen, zelf NEOS-lid, hield de zaal bijna een vol uur in de ban en kreeg na haar optreden een overdonderend applaus. Ook andere NEOS leden toonden hun creatief werk. Het feest werd afgesloten met een speciaal gemaakte NEOS-nieuwjaarstaart. (foto's Robrecht Froyman)

de-blik-van-richie-79

De blik van Richie

Pluk maar ineens het hele weekend.

en-alweer-4-verwaarloosde-paarden-en-pony-s

En alweer 4 verwaarloosde paarden en pony's

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum is vandaag in Halen twee paarden en twee pony's gaan ophalen. De dieren waren vermagerd, geteisterd door schurft en wormen. Deze week alleen al zijn vijf keer verwaarloosde dieren opgehaald: maandag 2 schapen in Geel, dinsdag 6 paarden in Geel, woensdag 53 vissen in een aquarium in Zonhoven, donderdag hanen in Diepenbeek en vandaag de paarden in Halen. En het jaar is nog maar 12 dagen oud ...

zolderse-vormelingen-bereiden-zich-voor

Zolderse vormelingen bereiden zich voor

De vormelingen in Zolder bereiden zich voor op hun vormsel. Vanavond hadden ze daarvoor een bijeenkomst in de Sint-Vincentiuskerk. Ze gingen samen op verkenning in de kerk en ontdekten daar nieuwe dingen zoals wierook, het Godslampje, de ciborie en nog veel andere objecten. Daarna zijn ze op zoek gegaan naar de klokken. Dat waren heel wat trappen. Maar de jongeren vonden het wel een leuke en interessante samenkomst. (foto's David Amgad)

rk-opvangcentrum-de-bark-focust-ook-op-jongeren

RK opvangcentrum De Bark focust ook op jongeren

In 2023 hebben 18.430 mensen minstens één nacht opvang gekregen in een centrum van het Rode Kruis. Het gaat om 15.697 asielzoekers en 2.733 Oekraïense vluchtelingen. Opvallend, in 2022 werden nog 10.453 Oekraïners minstens één nacht opgevangen door Rode Kruis Vlaanderen. Het Rode Kruis heeft nu 23 opvangcentra in Vlaanderen en Brussel.  Vier van de opvangcentra namen er een jeugdverblijf bij om zo extra opvangplaatsen voor gezinnen met kinderen te verschaffen in het kader van het winterplan van Fedasil. Het gaat om de centra in Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Alsemberg en Sint-Niklaas.

fiets-gestolen-in-de-opperstraat

Fiets gestolen in de Opperstraat

In de Opperstraat is een dief er vandaag vandoor gegaan met een damesfiets. Het ging om een vrij opvallende fiets met fietstassen die onder een afdak van een woning stond.

politiezones-klinken-op-groeiende-samenwerking

Politiezones klinken op groeiende samenwerking

In de Vierseleer had vandaag de eerste gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van de politiezones Heusden-Zolder en Beringen-Ham-Tessenderlo plaats. Beide zones hebben het afgelopen jaar hun samenwerking nog versterkt en dus was dit voor Heusden-Zolder de gelegenheid om vandaag de collega's uit te nodigen. 190 aanwezigen waren present, het politiepersoneel zelf en ook de burgemeesters van de betrokken gemeenten. Kris Janssen, waarnemend zonechef in (…) Lees het hele bericht

zitbank-in-de-mangelbeekvallei-in-de-beek-gegooid

Zitbank in de Mangelbeekvallei in de beek gegooid

We kregen vandaag verschillende verontwaardigde reacties en foto's binnen van wandelaars die in de Vallei van de Mangelbeek vaststelden dat vandalen de zitbank van Limburgs Landschap nabij het brug over de beek, gewoon in de beek hebben gegooid. Daar is behoorlijk wat sleur- en duwwerk aan te pas gekomen. 

slechts-twee-bestuurders-hadden-gedronken

Slechts twee bestuurders hadden gedronken

De verkeersdienst van de politie hield gisteren in de avonduren een alcoholcontrole. De resultaten daarvan vielen best mee: van de 277 bestuurders die een ademtest aflegden, hadden er slechts 2 gedronken. Ze moesten hun rijbewijs voor drie uur afgeven. Er zijn wel andere overtredingen vastgesteld:  8 passagiers zonder gordel, 2 GSM-gebruikers, 2 fietsen zonder verlichting, 1 pv voor rijden over het fietspad en één niet-verzekerd voertuig getakeld.

huurauto-van-jonge-wegpiraat-in-beslag-genomen

Huurauto van jonge wegpiraat in beslag genomen

De recherchedienst van de politie heeft vanmorgen in de Meylandtlaan een auto klemgereden waarvan de bestuurder zeer agressief en onverantwoord reed. De wagen zigzagde om in te halen en overschreed geregeld de volle witte lijn. Toen de inspecteurs de blauwe zwaailichten van de anonieme wagen aanzetten, probeerde hij nog te vluchten, maar hij reed zich vast in de drukke ochtendspits. De verkeersploeg kwam erbij en stelde vast de de auto met Duitse nummerplaten van een verhuurfirma (…) Lees het hele bericht

harmonicatrio-doet-vlam-in-de-pan-slaan

Harmonicatrio doet vlam in de pan slaan

Ook Move2Blues heeft het nieuwe jaar ingezet met een bluesconcert in het MuzeCafé. Harmonica Throwdown draait zoals de naam het zegt rond het harmonicatrio Greg Izor (USA), Steven Trock (B) en Thomas Toussaint (NL). Eerst speelden ze elk apart met de band en na de pauze stonden ze samen op de planken wat voor een geweldige sfeer zorgde. (foto's Roman Martyka)

fietsen-op-trage-wegen-dorpsraden-en-maalbeek

Fietsen op trage wegen: Dorpsraden en Maalbeek

De Fietsersbond zet deze maand twee trage wegen in de kijker: het Dorpsradenpad en het Maalbeekpad, en eigenlijk ook nog eentje zonder naam. Je kunt starten aan de Sint-Annakapel langs de Sint-Annastraat en daar een doorsteek van 522 meter maken tot aan de gekende totempaal van het Dorpsradenpad. Het Dorpsradenpad is 537 meter en was de allereerste trage weg van Heusden-Zolder. Normaal ligt het er breed en goed berijdbaar bij, maar de vele regen van de afgelopen (…) Lees het hele bericht

joris-vrancken-aan-het-werk-voor-meer-welvaart

Joris Vrancken: 'Aan het werk voor meer welvaart'

“Zonder bedrijven is er geen toegevoegde waarde, zijn er geen jobs en is er dus geen welvaart in onze samenleving. Laten we daarom van 2024 het jaar van de welvaart maken in Limburg." Die oproep deed Joris Vrancken, de CEO van P&V Panels in Heusden-Zolder en kersvers voorzitter van ondernemersorganisatie VOKA vanavond in Hasselt op de jaarlijkse Invitito van VOKA-Limburg.  “Door de hoge loonkosten in dit land verliezen we concurrentiekracht met onze (…) Lees het hele bericht

rikolto-zet-goed-eten-in-de-kijker

Rikolto zet 'goed eten' in de kijker

Morgen start 'De week voor goed eten' , een nationale campagne van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden). In Heusden-Zolder wordt de actie getrokken door het lokale Rikoltoteam An Kindermans, Fatma Cosar, Edwige Voeten, Nele De Boever en Hanne Van Eeckhoute. Zij verkopen we ontbijtboxen boordevol goed eten. De producten in de ontbijtbox komen namelijk van lokale boeren en handelaars die iedere dag zorgen voor goed eten. Met de verkoop van de ontbijtboxen wil Rikolto (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-de-butastraat-1

Inbraak in de Butastraat

Inwoners van de Butastraat ontdekten vandaag dat er was ingebroken in hun huis. Of daarbij ook buit is gemaakt, is nog niet bevestigd.

the-beer-experience-heeft-een-stevige-affiche

The Beer Experience heeft een stevige affiche

Er zijn meer details bekend over het programma van The Beer Experience op 23 en 24 maart in CC Muze en ZLDR Luchtfabriek. Wat de muziek betreft staan volgende bands en artiesten op de affiche: Sha-La-Lee's (zo), Yerra Yerra (zo), Harvesters (za), Six Hands (za), Along Comes Mary (za), Rocco en Johan + band (za en zo), Presidentz (zo). De beer comedy wordt gebracht door Dennis Vansant. Voor het kunstluik wordt deze keer samengewerkt met de lokale kunstkring. De ticketverkoop is gestart. (foto Ann Jordens)

kwb-overdag-verdiept-zich-in-ai

KWB-Overdag verdiept zich in AI

KWB-Overdag verdiepte zich vandaag in Artificiële Intelligentie. Daarvoor was Stef Hermans uitgenodigd, leerkracht aan CVO De Verdieping en al jaren bezig met AI. Hij legde uit wat AI precies is en hoe het wordt gebruikt om daarna over te stappen naar CHAT GPT. Er zijn nog wat kinderziekten, maar al bij al zal de maatschappij erop vooruitgaan, zo meent Stef, die daarmee de aanwezigen een stukje gerust stelde. (foto's Ludo Deleux)

jelle-cleymans-rijdt-zaterdag-in-muze-naar-roubaix

Jelle Cleymans rijdt zaterdag in Muze naar Roubaix

Jelle Cleymans is zaterdag met zijn band te gast in de schouwburg van CC Muze, ze presenteren er dan het nieuw album 'Roubaix'. Het is al zijn vierde album, in zijn eigen, slimme en frivole stijl brengt hij samen met zijn vijfkoppige band een vaak grappige ode aan de rotzooi in ons leven. Want als we vallen, dan moeten we opnieuw rechtkrabbelen, niet twijfelen en gewoon weer die fiets op. Als ons gezicht onherkenbaar besmeurd is door de modder, dan vegen we het weer schoon. En blijven trappen. Zoals in Parijs-Roubaix dus. Hij wordt in zijn hel van het noorden vergezeld door Peter Verhaegen (bas), Patrick Steenaerts (gitaar), Alano Gruarin (piano), Jan Cleymans (sax, klarinet) en Yves Baibay (drums). Tickets klik hier(foto Koen Bauters)

boekt-en-olympia-aan-de-leiding

Boekt en Olympia aan de leiding

Ook in het petanque 50+ is de competitie hervat na de break. In de 5de afdeling staan na een spannende wedstrijd tussen Boekt en Olympia beide ploegen aan de leiding. De uitslagen: Ere-Limburg: Boekt B – De Berk A: 4-5. 2de Limburg: Olympia B – Boekt C: 6-3. 3de Limburg: Kelchteren A – De Berk B: 1-8. 4de Limburg: De Berk C – Genk C: 7-2. 5de Limburg: Boekt D – Olympia C: 5-4.

t-was-de-koudste-nacht-en-ochtend

't Was de koudste nacht en ochtend

We hebben de koudste nacht en ochtend sinds het begin van het kortstondige winteroffensief achter de rug. Het dieptepunt werd pas vanmorgen rond 9 uur gemeten. Toen registreerde Meteo Obbeek -7,9 graden Celsius.  Het voordeel is dat het zonnig en helder is. Maar daar komt stilaan een einde aan, vannacht krijgen we mogelijk al positieve temperaturen met meer wolken.

pxl-studenten-maken-sportvideo-op-circcuit

PXL-studenten maken sportvideo op circuit

Wat doen jongeren met een auto op Circuit Zolder op een winterse dag? Het blijken studenten van de hogeschool PXL-MAD te zijn. Zij maken een sportkortfilm die zich als creatief en veelbelovend aankondigt. De mensen van Circuit Zolder, die uiteraard de video nadien ook krijgen, kijken er reikhalzend naar uit. 

andrea-schon-nam-videoclip-op-in-bolderberg

Andrea Schön nam videoclip op in Bolderberg

Andrea Schön, een Duitse schlagerzangeres afkomstig uit Beieren, heeft opnieuw Heusden-Zolder uitgekozen voor de opname van de videoclip voor haar nieuwe CD: Zeit (Tijd in het Nederlands). Enkele jaren geleden was ze te gast in het interieurcafé De Kluis, dit jaar namen zij en haar crew ’t Bolderke als uitvalsbasis. De buitenopnames werden gemaakt op Domein Bovy. En ook de Vrije Basisschool Bolderberg stelde een klaslokaal en speelplaats ter beschikking. Vijf leerlingen van de school werkten als heuse actrices mee aan de opnames. Ze kregen als beloning een klein cadeautje van André Schön. De nieuwe CD en de bijhorende clip zullen te zien en horen zijn vanaf 18 februari op YouTube en Facebook en Instagram van Andrea Schön.

nog-geen-uitspraak-over-inrijden-op-politie

Nog geen uitspraak over inrijden op politie

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft vandaag het vonnis over het incident tijdens de Erdoganviering op 28 mei vorig jaar uitgesteld tot 24 januari. Toen de verkiezingsoverwinning van de Turkse president Erdogan duidelijk werd, kwamen honderden aanhangers op Cité op straat en ontstond er verkeerschaos. Een 21-jarige gemaskerde man zigzagde met zijn BMW over de Koolmijnlaan en hij reed in op twee politieagenten. Die konden net op tijd aan de kant springen maar raakten gewond. Ze waren (…) Lees het hele bericht

honderden-vrijwilligers-gezocht-voor-ek-wielrennen

Honderden vrijwilligers gezocht voor EK wielrennen

Voor de Europese kampioenschappen wielrennen van woensdag 11 september tot en met zondag 15 september is organisator Flanders Classics op zoek naar honderden vrijwilligers. Zoals bekend ligt de startplaats zowel van de ritten in lijn als de tijdritten in Heusden-Zolder - nabij de velodroom - en de aankomst in Hasselt.  Het gaat om 14 koersen in het totaal. Daarbij zijn honderden vrijwilligers nodig: om nadar te ztten, publiciteit aan te brengen, als steward of seingever, maar ook als shuttle chauffeur, of om aan de slag te gaan in het accreditatiecentrum, het infopunt, enz. Kandidaten kunnen zich indiviudeel of met hun vereniging melden via team[!]limburg2024.be

de-blik-van-richie-78

De blik van Richie

Studiekeuzestress.

slechts-2-hadden-gedronken-veel-andere-inbreuken

Slechts 2 hadden gedronken, veel andere inbreuken

De verkeersdienst van de politie hield gisteren in de avonduren een alcoholcontrole. Van de 309 gecontroleerde bestuurders blies één alarm (rijbewijs 3 uur inleveren) en een ander positief (rijbewijs 6 uur inleveren). 1 bestuurder sloeg op de vlucht. Na een korte achtervolging waarbij hij heel wat verkeersinbreuken beging, werd hij onderschept. Hij had geen rijbewijs waardoor zijn wagen werd getakeld. Hij krijgt de auto terug zo gauw hij een rijbewijs kan voorleggen. 1 wagen was sinds (…) Lees het hele bericht

auto-in-beslag-kippen-geevacueerd

Auto in beslag, kippen geëvacueerd

De politie zette vanavond ter hoogte van de Ringlaan en Molenstraat een auto aan de kant wiens papieren op geen enkele manier in orde waren. De auto wagen werd getakeld, maar eerst moesten leden van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum nog een tiental kippen uit de wagen 'evacueren'.

exsultate-zorgt-voor-ambiance-in-de-bark

Exsultate zorgt voor ambiance in De Bark

Volop ambiance vanavond in het Rode Kruisopvangcentrum De Bark. Zoals de voorbije jaren bood zangkoor Exsultate bewoners en andere bezoekers er een nieuwjaarsconcert aan. Daarbij werd de klemtoon gelegd op samenzang en ambiance, dirigent Bruno Sprengers wierp zich op als een heuse entertainer, bracht iedereen aan het zingen en bewegen, greep zelf naar de dwarsfluit terwijl Guido Leenders voor de muzikale ondersteuning zorgde. Er waren drankjes en hapjes en de bewoners uit alle culturen beleefden een onvergetelijke avond. (foto's Ann Jordens)

alweer-zes-paarden-opgenomen-in-het-vzoc

Alweer zes paarden opgenomen in het VZOC

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zijn vandaag alweer 6 paarden bijgekomen. Ze zijn in beslag genomen in Geel in opdracht van de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn. De eigenaar was verschillende keren verwittigd door de politie dat de paarden onder meer te weinig schuilmogelijkheden hadden in deze barre weersomstandigheden. Met vier voertuigen en drie paardentrailers kwamen de medewerkers van het VZOC ter plaatse. Het vangen en opladen moest voorzichtig (…) Lees het hele bericht

bochten-velodroom-vergelijkbaar-met-apeldoorn

Bochten velodroom vergelijkbaar met Apeldoorn

Morgen starten in het Nederlandse Apeldoorn de Europese kampioenschappen op de piste. Een deel van de Belgische selectie heeft die kampioenschappen voorbereid in de velodroom in Heusden-Zolder, meer bepaald de teams voor de ploegenachtervolging en teamsprint, zowel bij de vrouwen als de mannen. Volgnes bondscoach Tim Carswell is dat geen toeval. "De piste in Heusden-Zolder is gelijkaardig met die van Apeldoorn, onder meer door de ruimte bochten. Zo (…) Lees het hele bericht

stroomproblemen-blijven-opduiken

Stroomproblemen blijven opduiken

Er blijven de jongste dagen geregeld stroomonderbrekingen voorkomen. Vanmorgen zaten woningen in de omgeving Merelstraat, Garenstraat, Geenrijt anderhalf uur zonder stroom. Rond diezelfde tijd viel ook in Molenveld-Terlaemenlaan een deel van de elektriciteit uit. En op de middag werd de omgeving Kapelstraat-Pastorijstraat weer getroffen door een stroompanne. 

kanunnik-davidlaan-is-de-fonkelstraat-2023

Kanunnik Davidlaan is de Fonkelstraat 2023

De Kanunnik Davidlaan mag zich Fonkelstraat 2023 noemen. Vanavond is de prijs uitgereikt door burgemeester Mario Borremans: de feestcheque van 500 euro, tegelijk werd ook het felbegeerde straatnaambord onthuld. De bewoners van zes straten dongen mee naar de eretitel in de feestperiode en de jury gaf punten op vier criteria: creativiteit, sfeergevoel, decoratie en verlichting. De Kanunnik Davidlaan realiseerde de hoogste score met een smaakvol verlichte straat. En dus waren er vanavond alleen maar lachende gezichten te zien toen het straatnaambord 'Fonkelstraat' als blijvende trofee werd onthuld. Burgemeester Mario Borremans had niet alleen felicaties voor de buurt, maar ook een evenementencheque van 500 euro waarmee een leuk buurtfeest kan georganiseerd worden, om de sfeer ook in de rest van het jaar vast te houden. (foto's Robrecht Froyman)

maltese-turners-komen-trainen-in-gymhal

Maltese turners komen trainen in gymhal

Van donderdag tot en met zondag verblijft de Nationale Sportschool van Malta met een gynnastiekdelegatie in Heusden-Zolder om te trainen in de nieuwe gymhal in de velodroom. Dat is geen toeval want sinds kort werkt Luk Van Gompel, trainer van Moed en Volharding, samen met Sunlive, een internationale sportorganisatie met zetel in Portugal maar ondertussen ook al actief in Qatar en Malta. Eerder werd ook al het dames- en herenteam van Brazilië succesvol begeleid op het WK in Antwerpen. Nu komt Malta met een delegatie van 26 personen: 15 artistieke en 7 ritmische gymnasten, 3 begeleiders van de school en een verantwoordelijke van Sunlive Malta. Luk Van Gompel is stagecoördinator en trainer voor de artistieke gymnastiek, samen met Cindy Bleux. De ritmische gymnasten worden getraind door de Bulgaarse Silvana Vaskova Tagareva. (foto Ann Jordens)

tip-van-de-bib-emily-carroll-1

Tip van de Bib: Emily Carroll

De bibliotheek geeft ons deze week 'A guest in the house' van Emily Carroll als leestip mee.

Korte inhoud

In dit aangrijpende graphic novel-horrorverhaal trouwt een jonge vrouw met een vriendelijke tandarts, maar beseft dan dat  er een duister mysterie rond de dood van zijn voormalige vrouw schuilt. Emily's meesterlijke balans tussen zwart en wit, surrealistische kleuren, rijke texturen en dramatische tekst brengt dit verhaal tot leven. 

fonkelhuis-2023-staat-in-de-witte-barier

Fonkelhuis 2023 staat in de Witte Barier

Het Fonkelhuis 2023 staat in de Witte Barier 96. Dat is vanmiddag bekend gemaakt. Ook deze winter had het lokaal bestuur Heusden-Zolder een oproep gedaan aan de inwoners om hun woning in de eindejaarsperiode zo mooi mogelijk te versieren. De meeste stemmen gingen dus naar de Witte Barier, de bewoners winnen een geschenkkaart van 100 euro te besteden bij de handelaars in de gemeente.

slamridders-stellen-zondag-nieuwe-prinsen-aan

Slamridders stellen zondag nieuwe prinsen aan

Carnavalsvereniging De Slamridders organiseert op zondag 14 januari haar jaarlijkse ontbijtshow in Ons Huis. Er wordt uiteraard ontbeten, maar ondertussen ook carnaval gevierd. Het begint om 10.11 uur. Er zijn optredens van Pé, de Limburgse André Van Duin en Bernd, Jean-Paul Klinkers praat alles aan elkaar. Om 11.30 uur treedt prinses Ines af en om 12.30 uur wordt de nieuwe prins of prinses aangesteld. Om 14.11 uur begint dan de kindernamiddag met kindergrime, Kids Disco Show en de aanstelling van het jeugdprinsenpaar. De toegang is gratis.

husdinio-gym-met-ambitie-naar-kampioenschappen

Husdinio Gym met ambitie naar kampioenschappen

Op 13 en 14 januari hebben in Gent de Belgische kampioenschappen Muay Tahai (Thaiboksen) plaats. De Heusdense club Husdinio Gym zal alvast deelnemen met 13 jeugdatleten. De verwachtingen zijn hooggespannen want in zijn 7-jarig bestaan heeft de club al verschillende  titels behaald. Zo won Malik vorig jaar in een zeer moeilijke poule de titel tussen 16 atleten. Het kampioenschap is voor de Husdinio-atleten ook een test om hun niveau te meten, want ze hebben de ambitie om geselecteerd te worden voor het natioanale team van België. Tijdens de laatste training bleken de concentratie en motivatie in ieder geval optimaal te zijn.

ondernemers-zijn-relatief-optimistisch-voor-2024

Ondernemers zijn relatief optimistisch voor 2024

Wat moeten we verwachten van de Limburgse economie in 2024? De jaarlijkse bevraging van ondernemersorganisaties VKW Limburg en UNIZO Limburg geeft alvast een eerste impressie, en die is relatief optimistisch. Vooreerst blijkt dat iets meer dan 4 op 10 Limburgse bedrijven het in 2023 beter deden dan in 2022. Dat aantal ligt heel wat hoger dan een jaar geleden verwacht werd. Voor 1 op 3 was het voorbije jaar slechter dan 2022. 8 op 10 bedrijven hopen het boekjaar 2023 met winst te kunnen afsluiten (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-515

Vandaag gezien

Met de koude is ook het sombere weer met zijn grijze wolkendek verdreven en dat was ook te merken vandaag bij zonsondergang. (foto Anna Hojnacki)

woensdag-start-voorverkoop-the-beer-experience

Woensdag start voorverkoop The Beer Experience

Nu woensdag 10 januari start de ticketverkoop voor de 3e editie van The Beer Experience die op 23 en 24 maart in en rond CC Muze en ZLDR Luchtfabriek plaatsheeft. Het is een groot bierfestival dat in twee dagen 3.000 bezoekers verwerkt met bijna 40 brouwers en 200 uiteenlopende bieren. Maar het gaat om veel meer dan bier proeven alleen. Er spelen 8 bands op 4 locaties en 2 dj's. Er zijn 11 foodpairings of beertalks/tastings met koks, brouwers en bierexperts, er is live een culinaire podcast te zien en een kunstproject. Nieuw is dit jaar de biercomedy. Niet voor niets werd The Beer Experience tijdens de  BeerAwards verkozen tot beste biergebeuren van België. Tickets zijn te koop via deze website.

mijnmarkt-trakteert-bezoekers-op-appelflappen

MijnMarkt trakteert bezoekers op appelflappen

Terwijl de bakkers bij ons stilaan de Antwerpse traditie van Verloren Maandag introduceren met worstenbroodjes en appelbollen, doet de MijnMarkt deze week ook iets speciaals. Op de eerste MijnMarkt van het nieuwe jaar - nu woensdag 10 januari - worden de bezoekers verwend met appelflappen. De marktleider heeft er liefst 750 besteld die woensdag vers gebakken worden.

terugronde-petanque-is-goed-gestart

Terugronde petanque is goed gestart

In het petanque is de terugronde begonnen. In de Vlaamse liga rukt Olympia op naar de 3de plaats. In Ere-Limburg nestelt De Berk A zich op de 2de plaats en Boekt B doet dit in 1st terwijl Boekt C de leiding neemt in 2de. De uitslagen: Vlaamse Liga: Zigzag – Olympia: 4-5 en Reynaert – Boekt: 6-3. Ere-Limburg: De Berk A – Tongeren A: 9-0 en Fenix A – Boekt A: 5-4. 1ste Limburg: Boekt B – Genenbos C: 4-5 en Maaseik A – Olympia A: 5-4. 2de Limburg: Boekt C- Genenbos D: 7-2 en De Berk C – Olympia B: 8-1.

werken-aan-de-schachtbok-gaan-van-start

Werken aan de schachtbok gaan van start

De werken aan de schachtbok gaan van start, daarmee krijgt het laatste beschermde monument van de mijn van Zolder een nieuwe bestemming. Het wordt het XR-competentiepunt de Skip. Wablieft? De naam is een knipoog naar de skip-installatie, waardoor de kolenwinning in Zolder destijds veel efficiënter gebeurde dan in de andere mijnen. XR staat voor Extended Reality, een term die alles beschrijft wat te maken heeft met de combinatie van de echte wereld en de (…) Lees het hele bericht

mjo-heeft-het-jazzjaar-ingeluid

MJO heeft het jazzjaar ingeluid

The Muze Jazz Orchestra heeft het jaar goed ingezet met een knap concert in het MuzeCafé. Dat was daarvoor volgelopen met jazzliefhebbers. (foto's Ann Jordens)

jonge-turnsters-van-mev-halen-goede-resultaten

Jonge turnsters van MeV halen goede resultaten

Op het Westhoektornooi 2024 behaalden de C-gymnasten van Moed en Volharding mooie resultaten. Bij de C10 Rosalie: barre 7ste, balk 13de, grond 11ste en Amber: barre 6de, balk 20ste, grond 6de. Bij de C12 Luz: barre 4de, balk 17ste, grond 11ste en Gioia: barre 21ste, balk 6de, grond 14de. Bij de C13 Juna: barre 2de, balk 1ste, grond 1ste, Anouk: barre 10de, balk 5de, grond 3de en Ece: barre 13de, balk 4de. Bij de C14 Lindsay: barre 8ste, balk 4de, grond 13de. (foto's Lieze Vogels)

inbrekers-in-de-kringwinkel

Inbrekers in de kringwinkel

Kort over één uur vannacht zijn inbrekers binnengedrongen in de Kringwinkel aan het Marktplein. Wat ze daar zochten, is niet duidelijk maar ze baanden zich een weg via enkele deuren, maar zijn mogelijk op de vlucht geslagen door het alarm. Er zou niets gestolen zijn.

hebad-4g-wint-topwedstrijd

Hebad 4G wint topwedstrijd

In de tweede liga A van het badminton won Hebad 4G met 7-1 tegen Lokerse 2G. Door die winst blijft Hebad aan de leiding en neemt het afstand van eerste achtervolger Lokerse. UPDATE Net als Hebad 4G promoveerde Hebad 3G afgelopen seizoen van derde naar tweede liga, maar doet het daar duidelijk minder goed. Halfweg het seizoen staat de ploeg laatste. Vanavond had het van die plaats weg kunnen raken, maar ook bij Dendermondse 1G verloor het met 5-3.

de-blauwe-wijk-klonk-op-2024

De Blauwe Wijk klonk op 2024

De traditionele winterborrel van de Blauwe Wijk leek een kale bedoening te worden: de kerststal is immers bij de laatste storm gaan vliegen, waardoor de bestuursleden moesten improviseren. Maar ze zijn daar creatief en met attributen, kerstverlichting en een spekoven werd de nodige sfeer tevoorschijn getoverd. Daarbij zorgden borrels, soep, choco en glühwein voor iedereen wat wils. 2024 wordt trouwens een speciaal jaar met de 25ste verjaardag van de buurtwerking, die zal gevierd worden tijdens het lentefeest. (foto's Tony Sempels)

vrijwilligers-vincentius-klaar-voor-2024

Vrijwilligers Vincentius klaar voor 2024

In de Franciscuszaal van het gelijknamige college hield Sint-Vincentius Heusden-Zolder zijn nieuwjaarsreceptie. Daaraan namen een kleine 100 vrijwilligers deel. Voorzitter Stefan Was dankte allen voor hun inzet, hij stelde vast dat de verschillende onderdelen van de organisatie gesmeerd verlopen en deed ook de plannen voor de nabije toekomst uit de doeken. Tegelijk moest de voorzitter helaas ook vaststellen dat Sint-Vincentius meer dan ooit nodig is. Met wat drankjes en hapjes en muzikale intermezzo's kregen de vrijwilligers in ieder geval een steuntje om er ook in het nieuwe jaar weer volop tegenaan te gaan.

de-blik-van-richie-77

De blik van Richie

Nieuwe straatverlichting voor de Koolmijnlaan.

vredeswensen-over-de-grenzen-heen

Vredeswensen over de grenzen heen

In de Sint-Vincentiuskerk had vanavond de jaarlijkse vredeswake van de Werkgroep Interlevensbeschouwelijke Dialoog Heusden-Zolder plaats. Verantwoordelijken en aanhangers van alle (geloofs)overtuigingen en alle leeftijden kwamen er samen om naar teksten en muziek te luisteren, met vrede, begrip en respect als leidraad. De talrijke aanwezigen wisselden vredeswensen uit naar aanleiding van Nieuwjaar en ze ondertekenden een engagementsverklaring. Achteraf werd nog wat nagekaart bij een drankje. (foto's David Amgad)

kvv-en-anadol-winnen-oefenmatchen

KVV en Anadol winnen oefenmatchen

Geen competitie dit weekend in het provinciale voetbal dus werden enkele vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. KVV Heusden-Zolder won met 5-1 van Stal Sport Koersel A. Anadol klopt Future Winterslag A met 3-0.

zolder-a-doet-slechte-zaak

Zolder A doet slechte zaak

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A een 70-82 thuisnederlaag geleden tegen Tienen A en verliest daarmee de aansluiting met de leiders. 

jongeren-en-paracyclers-streden-voor-de-driekleur

Jongeren en paracyclers streden voor de driekleur

Het was opnieuw druk op de wielerpiste van de velodroom vandaag, want daar werden de Belgische pistekampioenschappen voor de jeugd en paracyclers betwist. En dat in de verschillende disciplines. Jongeren vanaf 12 jaar reden er hun eerste kampioenschappen, anderen waren al wat meer geroutineerd in disciplines als afvalling, scratch, temporonden, ploegkoers, tijdrijden, ... De inzet en verbetenheid dropen er in ieder geval van af. Uitslagen: puntenkoers juniors: 1. Aless De Bock 2. Thibaut Van (…) Lees het hele bericht

mjo-blaast-het-nieuwe-jaar-in

MJO blaast het nieuwe jaar in

Het nieuwe jaar is nog maar pas gestart en morgen blaast The Muze Jazz Orchestra het oude helemaal van zich af met MJO invites MJO. Het voltallige gezelschap zal op het podium van het MuzeCafé staan. De vaste leden die door andere verplichtingen niet present zijn worden vervangen door oud-lid Carlo Nardozza, gitarist Jeroen Reggers en Lennert Baerts op de baritonsax. Het wordt een avond vol verrassingen met eigen nummers, nummers uit het realbook, ... Het begint om 20 uur en de toegang is gratis. (foto Ann Jordens)

op-13-1-kerstboomverbranding-bij-de-scouts

Op 13/1 kerstboomverbranding bij de scouts

Vandaag over een week, op zaterdag 13 januari om 19 uur organiseren de Scouts en Gids De Perenboom hun jaarlijkse  kerstboomverbranding, aan de lokalen langs de Oude Baan 49-51. Wie van zijn eigen kerstboom af wil - in ruil voor een gratis consumptie - of handelaars die overschotten hebben, kan de scouts via Facebook contacteren. Iedereen is trouwens welkom bij de kerstboomverbranding, een traditie om rond het vuur het nieuwe jaar in te zetten met een pintje, jenever, soep, hotdog, ....  En dat voor een prikje, een consumptie kost slechts 2 euro. (foto Stephan Volders)

vandaag-gezien-514

Vandaag gezien

Sommige bomen denken dat het al lente is. Maar dat zal hen de komende dagen letterlijk en figuurlijk koud op het dak vallen. De 'snottebellen' kunnen dan misschien symbool staan voor een verkoudheid. (foto Julien Maebe)

de-blik-van-richie-76

De blik van Richie

't Is vandaag het feest van Driekoningen, waarmee in feite de kerstperiode wordt afgesloten.

doorprikt-camera-s-alleen-omdat-het-moet

DOORPRIKT: Camera's ...alleen omdat het moet

Er komt dus een uitgebreid cameranetwerk in de Koolmijnlaan, dat heel het winkelcentrum omvat. Geen verrassing, de plannen lagen al langer in de schuif, eerst is er een proefopstelling geweest en twee oudejaarsavonden na elkaar waren ook al tijdelijke camera's opgesteld.

Het doel? Alle vormen van overlast aanpakken. En die zijn er nogal wat, niet alleen op oudejaarsavond, toen ook dit jaar weer illegaal en gevaarlijk vuurwerk is gebruikt. Er zijn de straatracers, (…) Lees het hele bericht

15-lijnen-doen-voortaan-heusden-zolder-aan

15 lijnen doen voortaan Heusden-Zolder aan

Er is al veel over te doen geweest, maar morgen gaat dus de nieuwe dienstregeling van De Lijn in. Daardoor wijzigt ook in Heusden-Zolder één en ander, onder meer verdwijnt een aantal haltes, rijden enkele bussen anders of krijgen nieuwe nummers. Dit zijn de lijnen die Heusden-Zolder aandoen, opgelet, een aantal bussen rijdt alleen tijdens het schooljaar.
- 29 Hasselt-Beringen-Lommel
- 296 Lummen-Genebos -Zonhoven-Hasselt
- 297 Heppen-Beringen-Zonhoven-Hasselt
- 31 (…) Lees het hele bericht

dan-toch-driekoningen-zingen-bestaat-nog

Dan toch ... driekoningen zingen bestaat nog

Morgen is het feest van de Driekoningen. Vroeger trokken dan heel wat kinderen langs de huizen om te gaan "driekoningen zingen" in ruil voor een centje. De jongste jaren is de traditie wat op de achtergrond geraakt. Maar vandaag nam Julien Maebe de gasten van DAC in Heusden ('t Weyerke) op sleeptouw. Met een zelfgemaakte draaiende ster met lichtjes en het gekende draaiorgel werd gezongen en gemusiceerd aan voordeuren, in appartementshallen, zelfs de politie kreeg bezoek. En de actie legde geen windeieren: liefst 271,40 euro werd rondgehaald. Dat geld wordt bijgepast voor een fun-train, de elektrische duofiets waarvoor ze momenteel sparen bij DAC. 

5-jaar-cel-met-uitstel-voor-aanranding-in-zolder

5 jaar cel met uitstel voor aanranding in Zolder

Een 23-jarige man uit Heusden-Zolder die op 14 janauri 2022 in de Michel Scheperslaan had geprobeerd een meisje achter een bestelwagen te sleuren, is veroordeeld tot vijf jaar cel met probatie-uitstel. Hij moet zich laten begeleiden door een psycholoog en voor zijn drugsgebruik. De man is uiteindelijk veroordeeld voor poging tot aanranding. Hij is vrijgesproken voor poging tot ontvoering omdat daar twijfel over bestond.  Het meisje had zich hevig verzet en kon zich vasthouden aan een paal van (…) Lees het hele bericht

brandweer-heeft-al-uren-gepompt-in-t-wiek

Brandweer heeft al uren gepompt in 't Wiek

De brandweer krijgt nog geregeld oproepen voor wateroverlast. Meestal gaat het om ondergelopen kelders - door het opstijgend grondwater - of bomen die door het vele water omvallen en op de weg terechtkomen. Eén van de gevoelige plekken in de gemeente is 't Wiek. Daar heeft de brandweer gisteren en ook heel de voormiddag al gepompt. Tuinen staan er onder water door een gracht die het water niet afgevoerd krijgt. Daarnaast zijn verschillende kelders ondergelopen, maar dat is dan weer afkomstig van het grondwater dat in heel de buurt van 't Wiek en Stationsstraat erg hoog staat. (foto Tony Lespoix)

bijna-kwart-meer-werklozen-in-een-jaar

Bijna kwart meer werklozen in een jaar

Eind december telde Heusden-Zolder 1.044 werkzoekenden, dat zijn er 24,3 % meer dan eind 2022. In vergelijking met november 2023 waren er dan weer 12 werklozen minder. 6,8 % van de beroepsbevolking zit zonder werk, dat is slechter dan Limburg (6,3 %) en Vlaanderen (6,5 %). De grootste groei zit in de categorieën jongeren, laaggeschoolden, allochtonen en vooral dan met niet-EU nationaliteit en mensen met weinig kennis van het Nederlands.

morgen-bk-op-de-piste-voor-jeugd-en-paracyclers

Morgen BK op de piste voor jeugd en paracyclers

Morgen zijn er alweer Belgische pistekampioenschappen in de velodroom. Deze keer is het de beurt aan de jongeren vanaf 12 jaar, de nieuwelingen en juniores en de paracyclers. Ze strijden om de truien in de puntenkoers, scratch, temporonden, afvalling, 500 en 1000 m tijdrijden. De eerste koers start om 12 uur, de meeting is gedaan om 19 uur. (foto Robrecht Froyman)

twee-jaar-geeist-voor-cokebezit-en-cannabishandel

Twee jaar geëist voor cokebezit en cannabishandel

Voor de rechtbank in Hasselt heeft het openbaar ministerie twee jaar celstraf en 8.000 boete geëist tegen een drugsdealer uit Heusden-Zolder. Bij een huiszoeking in de Schansstraat had de politie op 28 september vorig jaar een blok cocaïne van 600 gram gevonden, de man handelde ook in cannabis. Dat laatste gaf hij toe, maar met de coke had hij naar eigen zeggen niets te maken. Hij beweerde dat hij in de woning in de Schansstraat renovatiewerken uitvoerde (…) Lees het hele bericht

kwb-overdag-trok-op-borrelwandeling

KWB-Overdag trok op borrelwandeling

Bij de start van het nieuwe jaar houdt KWB-Overdag in Heusden altijd een borrelwandeling, deze keer was gekozen voor de vallei van de Halbeek. Door het slechte weer van de afgelopen dagen, was gevreesd door een geringe opkomst. Onterecht zo bleek, veel volk, weliswaar met regenjas en paraplu uit voorzorg. Op weg naar de Halbeek werd de groep even verdeeld door de slagbomen die plots naar beneden gingen. Aan de beek vertelde Wim Goris de hele historiek van het gebied, vroeger en nu. Aan drie haltes stonden koffie en borrels klaar. Het ging ook naar de Muitenberg en de Rijzillen. De soep aan het slot was er dit jaar niet, ze was besteld maar niet geleverd. (foto's Ludo Deleux)

stroomproblemen-in-kapelstraat-zijn-opgelost

Stroomproblemen in Kapelstraat zijn opgelost

Het ziet ernaar uit dat de stroomproblemen in de Kapelstraat van de baan zijn. Tussen 10 uur vanochtend en 14.05 uur vanmiddag hebben een heel aantal woningen zonder stroom gezeten. Ook enkele vrije beroepen werden daardoor getroffen. Het probleem zat blijkbaar in de stroomkast op de hoek van de Kapelstraat en Pastorijstraat. Fluvius kon het uiteindelijk oplossen.

19-camera-s-tegen-de-overlast-op-de-koolmijnlaan

19 camera's tegen de overlast op de Koolmijnlaan

Er komen liefst 19 camera's in de Koolmijnlaan. Dat staat in het cameraplan dat het schepencollege heeft goedgekeurd. Dat plan is een reactie op de verschillende vormen van overlast. De camera's moeten helpen om vandalisme, sluikstorten, straatracen, foutparkeren op fietspaden en vrachtwagenparkeerplaatsen te bestrijden, maar ze kunnen ook nuttig zijn bij de verwerking van verkeersongevallen. De 19 camera's zullen verspreid staan over verschillende zones tussen de spoorwegbrug en Kameleon Huis van het Kind. De politie kan de beelden live volgen, zodat sneller kan ingegrepen worden. Maar de beelden kunnen evenzeer achteraf worden geanalyseerd. Het uiteindelijke doel is de veiligheid en het comfort in het winkelcentrum te verbeteren. De camera's zullen in de loop van dit jaar worden geplaatst. Vooraf was al een proefopstelling gebeurd.

kevin-de-bruyne-in-elftal-van-het-jaar

Kevin De Bruyne in Elftal van het Jaar?

Middenvelder Kevin De Bruyne (Manchester City) maakt opnieuw kans op een plaats in het Team van het Jaar op 'The Best FIFA Football Awards'. De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de 23 genomineerden bekendgemaakt, daarbij ook doelman Thibaut Courtois. Vorig jaar stonden zowel De Bruyne als Courtois in de Ploeg van het Jaar, voor De Bruyne was dat zelfs al de derde keer op rij. Deze keer krijgt KDB op het middenveld concurrentie van de Spanjaard Rodri en de Portugees Bernardo Silva (Manchester City), de Duitser Ilkay Gündogan (eerst City, nu Barcelona),  de Engelsman Jude Bellingham (eerst Dortmund, nu Real Madrid), de Kroaat Luka Modric en de Uruguayaan Federico Valverde (beiden Real). Op 15 januari wordt het elftal bekendgemaakt tijdens een plechtigheid in Londen.

leren-bridgen-in-de-zandloper

Leren bridgen in De Zandloper

Wist je dat bridge het beste kaartspel is om dementie te voorkomen of af te remmen. Een ideaal spel dus voor 55-plussers die hun geest alert willen houden. Het is immers een combinatie van concentratie, logisch denken en samenwerking tussen teamgenoten. In De Zandloper wordt daarom een reeks van 10 lessen georganiseerd waarin je leert bridgen. Die hebben plaats van 25 januari tot 28 maart, telkens op donderdag van 13.30 tot 16 uur. Je moet wel snel inschrijven in De Zandloper want er kunnen maar 16 personen deelnemen.

wordt-het-een-winterse-winterborrelwandeling

Wordt het een winterse Winterborrelwandeling?

Het regent dezer dagen pijpenstelen en 't is nog niet helemaal achter de rug. Maar tegen het weekend mogen we ons aan winterse temperaturen verwachten en ook begin volgende week zal het overdag amper boven het vriespunt uitkomen. We beginnen dus stilaan in de sfeer te komen voor de jaarlijkse Winterborrelwandeling van vzw Toerisme Heusden-Zolder. Die heeft plaats op zondag 21 januari tussen 13.30 uur en 17 uur. Benieuwd of we zoals dat in 30 edities enkele keren is gebeurd, nog eens echt winterweer gaan krijgen. Dan smaken de borrels en warme dranken nog extra. Nog even afwachten dus, maar schrijf die datum toch maar in je gloednieuwe agenda. Of sla het op in je digitale planning.

op-14-januari-lopen-en-ontbijten-op-circuit-zolder

Op 14 januari lopen en ontbijten op Circuit Zolder

Veel tijd krijgen de lopers niet om na de feestdagen hun gewicht te herwinnen, want er moet getraind worden voor de New Balance Breakfast Run op zondag 14 januari op Circuit Zolder. Nu, dat circuit lijkt wat misleidend want het gaat om een gevarieerd parcours met verharde en onverharde stroken, dus zowel delen van het circuit - pitlance, tribune, bruggen - als de bosrijke omgeving met de Sacramentsberg. Om 8 uur gaat het onthaal open, om 9.30 uur start de 15 km, om 10 uur de 10 km en om 10.30 uur de 5 km. Wie nu nog inschrijft, betaalt € 27, € 24, € 21 naargelang de afstand. Maar daarvoor krijg jeeen uitgebreid ontbijt, een verzekering, bevoorrading, een medaille en je maakt kans op verschillende prijzen.  Ontbijt (cava, fruitsap, water, koffie, chocoladebroodje, broodjes, beleg, fruit, granola/muesli en yoghurt). Hier vind je alle info. (foto Zolder Breakfast Run 2023)

tip-van-de-bib-christina-de-witte

Tip van de Bib: Christina de Witte

Deze maand geeft Chinouk van de bib ons haar boekentips. De spits wordt afgebeten door 'Araya' van Chistina de Witte.

Korte inhoud

Na de dood van haar vader ziet de twintigjarige Araya geen andere optie dan bij haar moeder te gaan wonen in Thailand. Alleen: ze is daar nog nooit geweest. Araya is een modern coming-of-ageverhaal over (zelf)liefde in een constant veranderende wereld, echte vriendschap, een complexe moederband en vechten voor waar je in gelooft.

exsultate-zingt-voor-de-vluchtelingen-in-de-bark

Exsultate zingt voor de vluchtelingen in De Bark

Op dinsdag 9 januari om 19.30 uur geeft het zangkoor Exsultate een benefietconcert in het Rode Kruis opvangcentrum De Bark. Daarmee trekt het koor een traditie van meer dan 10 jaar door. De bewoners, vluchtelingen uit heel de wereld, krijgen telkens in het begni van het jaar een nieuwjaarsconcert aangeboden en ook iedereen van buitenuit is er welkom. Het is eigenlijk eerder een zanghappening, waarmee naast liederen uit het gekende repertoire een leuke samenzang op het programma staat, laat dirigent Bruno Sprengers weten. Misschien ga je zelfs naar huis met een mondje kennis van Afrikaans of Afghaans. De toegang is gratis, inschrijven is niet nodig. 

de-blik-van-richie-75

De blik van Richie

Toogfilosofie.

stroomproblemen-en-wateroverlast

Stroomproblemen en wateroverlast

Of de overvloedige regen er mee te maken heeft, is niet duidelijk maar er zijn al enkele stroomproblemen geweest vandaag. In Eversel hebben na de middag verschillende straten een tijdlang zonder elektriciteit gezeten na een defect in een stroomcabine. De brandweer kwam ook ter plaatse, technici van Infrax kwamen ter plaatse om het euvel te herstellen. Vanavond om 19 uur is er ook een stroomonderbreking geweest in de Oudstrijderslaan en de Pastoor Van Mierlolaan. Daar waren de problemen na ongeveer drie kwartier van de baan. Overigens heeft de brandweer vandaag al verschillende interventies gehad om te gaan pompen bij wateroverlast.

toch-weer-zwaar-geschut-op-de-cite

Toch weer zwaar geschut op de Cité

Hoewel het afgelopen nieuwjaarsnacht relatief rustig is gebleven op de Cité, hebben jongeren toch weer een zware vuurwerkbom laten ontploffen. Dat is pas achteraf gebleken uit een filmpje dat onder meer op TikTok is verschenen. Uit de beelden blijkt dat het explosief niet alleen een zware knal veroorzaakt maar ook een stevige vlam. Wat verder belette een rookbom dan weer een tijdje het zicht. De politie nam ook een auto in beslag, de inzittenden schoten tijdens het rijden bengaals vuurwerk uit het raam. Net op dat ogenblik passeerde een anonieme politiewagen die hen klemreed.

auva-werkt-voortaan-samen-met-excellent

AUVA werkt voortaan samen met Exellent

AUVA, de IT- en telecomketen van Heusdenaar Raf Coomans werkt vanaf nu samen met de Exellent-groep. In de AUVA-winkels - zoals die in Heusden-Zolder bijvoorbeeld - verandert er niets en ook de medewerkers blijven allemaal op post. "Deze samenwerking is een win-win-situatie", legt Raf Coomans uit. "Voor hardware - bijvoorbeeld computers, printers, smartphones, ... - is het tegenwoordig alsmaar moeilijker om aan voldoende stocks te geraken, je moet (…) Lees het hele bericht

eindejaarswedstrjid-dit-zijn-de-winnaars

Eindejaarswedstrijd: Dit zijn de winnaars

Ook voor ons ligt het telwerk achter de rug en dus zijn de winnaars van onze eindejaarswedstrijd gekend. Het luxe-ontbijt voor vier van Bakkerij Schreurs gaat naar Jos Willems, met 14.914.272 zat hij het dichtst bij ons eindresultaat van 15.259.128. Hij werd gevolgd door Patrick Huybrichs (13.245.560), goed voor een etentje voor twee in Restaurant Lavandi. Derde werd Johan Verhagen (13.238.960), hij wint mooie bloemen van Bloemenatelier Bopha. De filmtickets voor twee voor The Roxy Theatre zijn gewonnen door Dirk Roosen, Marie-José Bellinkx en Gust Meeus. De fietskaarten voor heel Limburg en Limburgboeken gaan naar Jenny Ceyssens, Raymond Beliën, Hanne Roosen en Viviane Donné. Proficiat aan de winnaars, en dank aan al de anderen om zo enthousiast mee te spelen.

vandaag-gezien-513

Vandaag gezien

Het is nat in De Wijers, erg nat, en met de voorspelde regen zal het er zeker niet droger op worden. (foto Jan Leijskens)

724-kindjes-geboren-in-sint-franciscusziekenhuis

724 kindjes geboren in Sint-Franciscusziekenhuis

Vorig jaar zijn in het Sint-Franciscusziekenhuis 724 kindjes geboren. Dat zijn er minder dan in de meeste voorbije jaren, waarmee de algemene trend van het dalende geboortecijfer bevestigd lijkt. Ondertussen lopen in het ziekenhuis de voorbereidingen voor de inrichting van een nieuw verloskwartier. Er komen vijf nieuwe verloskamers met alle moderne voorzieningen en comfort.

vzoc-ving-in-2023-4-507-dieren-in-nood-op

VZOC ving in 2023 4.507 dieren in nood op

In 2023 heeft het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder exact 4.507 dieren in nood opgevangen. Dat is duidelijk minder dan in 2022, toen het er 6.031 waren. Dat verschil wordt toegeschreven aan het feit dat er per interventie minder dieren tegelijk werden aangemeld dan het jaar voordien. Zo gingen de medewerkers meermaals 1 jong hulpeloos diertje van bijvoorbeeld een verstoord nestje inheemse dieren binnen één rit afhalen, terwijl er dat het jaar voordien 5 of meer (…) Lees het hele bericht

eindejaarswedstrijd-de-oplossing-van-de-finale

Eindejaarswedstrijd: de oplossing van de finale

Er is de voorbije dagen heel wat gecijferd, sommige finalisten zijn zelfs aan de kluis gaan wandelen in de hoop dat ze het juiste traject volgden, ... maar dit is de enige juiste uitslag: we zetten respectievelijk 3.697 en 3.671 stappen, 7.368 in het totaal. We legden het traject af in 34 minuten en 31 seconden of omgerekend 2.071 seconden.  7.368 x 2.071 = 15.259.128. De jury heeft nu wat rekenwerk voor de boeg en zal morgen de winnaars bekendmaken. Het is dus nog even in spanning afwachten voor de finalisten.

burgemeester-ontmoeting-en-samenhorigheid-in-24

Burgemeester:'Ontmoeting en samenhorigheid in '24'

Zoals ieder jaar vroegen we de burgemeester om op de eerste dag van het jaar een woordje te richten tot de bevolking. Ontmoeting en samenhorigheid zijn voor 2024 de sleutelbegrippen in de boodschap die burgemeester Mario Borremans meegeeft.

"De eindejaarsdagen vormen een periode van geschenken, cadeaus. We krijgen graag iets maar iets geven is nog veel fijner. En het moeten niet altijd dure, sjieke voorwerpen zijn die we weggeven. Je kan ook extra aandacht geven aan iemand uit (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-74

De blik van Richie

De wensen van onze huiscartoonist.

onze-beste-wensen-voor-2024

Onze beste wensen voor 2024

Maak er met zijn allen een mooi jaar van.