Archief juli 2024

vakantiegroeten-uit-piedimonte

Vakantiegroeten uit Piedimonte

Terwijl hij in Piedimonte in Sicilië aan het avondeten zat, kreeg Danny Wendelen een gratis toemaatje: een lichtspektakel van de Etna die weer maar eens actief is geworden en rook en lava over het oosten van het eiland spuwt. 

we-haalden-vandaag-31-8-graden-1

We haalden vandaag 31,8 graden

't Was puffen en zweten vandaag. Meteo Obbeek heeft om 18.24 uur de piektemperatuur in Heusden-Zolder gemeten, toen was het 31,8 graden Celsius. 't Koelt maar langzaam af, we gaan dus wellicht een zwoele nacht tegemoet. Morgen zou het nog warmer kunnen worden maar nadien volgt de afkoeling die wordt aangevoerd door regen- en/of onweerswolken.

bromfietser-slipt-op-oliespoor

Bromfietser slipt op oliespoor

Gisteren in de vooravond is een jongeman uit Heusden-Zolder gewond geraakt bij een slippartij in Hasselt. In de Sint-Lambrechts-Herkstraat slipte hij over een oliespoor en kwam ten val. De 18-jarige man werd naar het ziekenhuis gebracht.

de-beste-honden-uit-25-landen-werden-beoordeeld

De beste honden uit 25 landen werden beoordeeld

De internationale Siegershow van Onze Trouwe Hond vandaag op Helzold was een voltreffer. De organisatoren - die konden rekenen op wereldvermaarde keurmeesters - mochten deelnemers uit 25 landen verwelkomen. En zij brachten uiteraard ook de beste honden mee.  De honden werden streng beoordeeld zowel naar hun uiterlijk als naar hun prestaties. Ze gaven de beste van zichzelf en hadden blijkbaar minder last van de hitte dan hun baasjes. Al was ook voor de viervoeters elke verfrissing welkom na de inspanningen. (foto's Roman Martyka)

deze-week-was-het-een-echt-zomerkamp

Deze week was het een echt zomerkamp

Het twee zomerkamp in Het Berenhuis zit erop. 14 kinderen tussen 5 en 13 jaar genoten een week lang van allerlei avonturen in en rond Het Berenhuis. De zon speelde mee en dat maakte dat er wilde waterspelen, wandelingen en ijsjes op het programma konden komen. Ook werd verder gewerkt aan het perceel in de dorpstuintjes. Het afscheid was vandaag voor heel wat kinderen emotioneel, maar er zijn nieuwe vriendschappen gevormd. Volgende week start het derde zomerkampje.  (foto's Gerlinde Gilissen)

rijbewijzen-van-racende-motorrijders-ingetrokken

Rijbewijzen van racende motorrijders ingetrokken

Een anonieme wagen van de politie Limburg Regio Hoofdstad heeft vanochtend in de Molemstraat in Lummen drie motorrijders betrapt op gevaarlijk rijgedrag. Ze accelereerden erg snel en één van hen reed op zijn achterste wiel. Toen de politie hen wilden doen stoppen, staken ze aan hoge snelheid de politiewagen voorbij en vluchtten richting Heusden-Zolder. De agenten hadden evenwel de nummerplaat van de achterwielrijder genoteerd. Het ging om een 22-jarige man uit Zonhoven, zijn motorfiets is in beslag genomen en ook zijn rijbewijs is hij kwijt. Ook de andere motorrijders zijn geïdentificeerd: een man van 23 uit Heusden-Zolder en een leeftijdsgenoot uit Beringen moesten hun rijbewijs inleveren.

vakantiegroeten-uit-vensac

Vakantiegroeten uit Vensac

De familie Willems-Servaes trok naar de Médoc in Frankrijk.  In Vensac zagen ze dat de Olympische Spelen al begonnen waren.  Op het idyllische dorpsplein stonden talloze olympische disciplines op een ludieke manier uitgebeeld.  Op Belgische medailles was het ook daar nog wat wachten..

werkstraf-voor-messteken-en-beet-in-het-oor

Werkstraf voor messteken en beet in het oor

Een 36-jarige man uit Heusden-Zolder moet van de rechter in Hasselt 250 uur werkstraf uitvoeren omdat hij de ex-echtgenoot van zijn vriendin messteken had toegediend. Op 13 mei 2022 kwam de ex-echtgenoot zijn dochter - die toen 8 jaar was en samen met de moeder en haar nieuwe vriend woonde - ophalen. Toen de man had aangebeld ging hij terug naar zijn wagen om te wachten. Maar plots kreeg hij een klap op het hoofd en minstens zes messteken in de borst, de linkerarm en het (…) Lees het hele bericht

drie-jaar-cel-voor-verkrachting-van-ex-partner

Drie jaar cel voor verkrachting van ex-partner

Een man van 28 uit Heusden-Zolder is vandaag door de rechter in Hasselt voor drie jaar naar de gevangenis gestuurd, hij is ook voor vijf jaar zijn rechten kwijt. De man had op 14 januari dit jaar zijn ex-vriendin verkracht. Hij was samen met twee vrienden, broers van 24 en 26 jaar, na een kerstboomverbranding naar de woning van de vrouw aan de Luikersteenweg in Hasselt gegaan. Eén van zijn kameraden beukte de deur in, de man ging naar de slaapkamer van het slachtoffer en dwong haar tot orale sex. Ondertussen (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-torre-pedrera-1

Vakantiegroeten uit Torre Pedrera

Michel Oyen beleefde een op en top vakantiegevoel toen hem in  Torre Pedrera bij Rimini (Italië)  dit artisanaal ijsje werd geserveerd. Nu ja, ijsje ... 't lijkt ons een behoorlijke portie. 

zomervertelling-in-het-teken-van-de-koers

Zomervertelling in het teken van de koers

Ook dit jaar strijkt de Zomervertelling van TVL weer neer op het Marktplein. Op woensdag 28 augustus, twee weken voor de start van het EK Wielrennen, staat de TVL Zomervertelling helemaal in het teken van de koers. TVL stelde met vzw De Narrenhandel het veelbelovende trio Joost Van Hyfte, Jan Linssen en Lev Vanorbeek samen. Ze brengen een avond vol humor en ambiance op het Marktplein. De deuren openen om 19 uur, de voorstelling start om 20 uur. De toegang is gratis en je krijgt er nog een Martens Pils bovenop. Breng je eigen stoeltje mee. Bij slecht weer verhuist alles naar de balzaal van CC Muze. (foto Ann Jordens)

vakantiegroeten-uit-guangzhou

Vakantiegroeten uit Guangzhou

Ben Engelen was de afgelopen 2 weken voor zijn werk op reis in de provincie Guangdong in China. Gelukkig had hij naast zijn werk ook nog tijd voor wat vakantie en zo bezocht hij de stad Guangzhou. Dat is één van de belangrijkste Chinese havensteden, het is een metropool, de stad zelf heeft 18.7 miljoen inwoners, het hele gebied rondom de stad komt op 68,5 miljoen bewoners. Op de foto is het financiële centrum te zien bij valavond, de immense gebouwen worden dan mooi verlicht.

bloed-geven-chiro-berkenbos-geeft-het-voorbeeld

Bloed geven: Chiro Berkenbos geeft het voorbeeld

Vanavond hield het Rode Kruis zijn viermaandelijkse bloedinzameling in Ons Huis. Zoals bekend is het in de vakantiemaanden altijd moeilijker om voldoende donoren te vinden, terwijl de behoefte aan bloed evengroot blijft. De Chiro van Berkenbos bleef niet ongevoelig voor de oproep van het Rode Kruis en zakte na een speldag met liefst tien leden af naar Ons Huis om daar bloed te gaan geven. Een voorbeeld dat navolging verdient. En dat kan al snel, want de volgende bloedinzameling in Heusden-Zolder vindt plaats op donderdag 25 juli van 17.30 uur tot 20.15 uur in de Witte Zaal in Bolderberg. Je kunt je hier registreren.

op-15-augustus-is-er-weer-bolderberg-live

Op 15 augustus is er weer Bolderberg Live

Het is alweer een 5-tal jaren geleden dat Bolderberg Live nog werd georganiseerd. Een soort kroegentocht met overal live-optredens die gratis toegankelijk waren. Na een onderbreking blaast de Bolderbergse HandelaarsVereniging (BHV) de traditie nieuw leven in. Op 15 augustus zal de Bolderbergse lucht gevuld zijn met muzikale klanken want een tiental lokale zaken hebben hun wagonnetje al aan de live-locomotief gekoppeld. De namen van de artiesten en de exacte locaties volgen later.

berkenbos-leeft-op-1-september

Berkenbos Leeft op 1 september

Op zondag 1 september van 14 tot 18 uur heeft een nieuwe editie van Berkenbos Leeft plaats aan de speeltuin van Berkenheem. Blikvanger is altijd het kubbspel, daarvoor moet je met minimaal 3 spelers per ploeg voor 28 augustus inschrijven via dorpsraad[!]berkenbos.be. Verder kan je terecht op een terras met drank en hotdogs, ijs en pannenkoeken, er staat een springkasteel, .... Voor de muzikale noot zorgen de Koninklijke Harmonie De Heidegalm en het Jeugdorkest. De toegang is gratis. 

de-blik-van-richie-147

De blik van Richie

Met een goeie planning lukt het wel.

celstraffen-voor-diefstallen-uit-bestelwagens

Celstraffen voor diefstallen uit bestelwagens

De rechbank in Hasselt heeft een Serviër en een Bosniër - beiden 31 jaar - veroordeeld tot celstraffen omdat ze inbraken in bestelwagens, onder meer in Heusden-Zolder. Ze kwamen vanuit Antwerpen naar Limburg om hier bestelwagens open te breken en er elektrisch werkmateriaal uit te roven. Ze zouden 10 inbraken hebben gepleegd, 2 pogingen en daarnaast ook nog 8 gewone diefstallen. De Bosniêr is van een aantal feiten vrijgesproken, hij kreeg 40 maanden cel en 4000 euro (…) Lees het hele bericht

dit-weekend-domineren-de-historische-wagens

Dit weekend domineren de historische wagens

Volgend weekend staat Circuit Zolder in het teken van de oudjes, een woord dat we met veel respect neerschrijven want de Historic Grand Prix en het Concours d’élégance brengen de mooiste pareltjes uit de automobiel- en racegeschiedenis naar Zolder. De deelnemende klassiekers aan het Concours d’élégance maken hun intrede op zaterdag 20 juli. Op zondag 21 juli zal een internationale jury onder leiding van Leo Van Hoorick, conservator van Autoworld, de (…) Lees het hele bericht

peter-balette-assistent-coach-bij-schalke-04

Peter Balette assistent-coach bij Schalke 04

Peter Balette trekt naar Schalke 04, daar wordt hij in de trainersstaf de assistent van Karel Geraerts. Balette komt op aandringen van Geraerts naar Schalke. "Met Peter hebben we iemand kunnen halen die veel ervaring heeft van zijn tijd bij Belgische topclubs, waar wij allemaal - coaches en spelers - van zullen profiteren. We hebben Peter ons plan voorgelegd. Dat wil hij graag met ons afleggen. Ik ben dan ook heel blij dat hij zich vanaf nu bij ons (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-zakho

Vakantiegroeten uit Zakho

Roza Araz Haykaz Beto stuurt ons vakantiegroeten vanuit Zakho, dat is een stad in het Noorden van Irak, nabij de Turkse grens. 

tip-van-de-bib-suzanne-collins

Tip van de Bib: Suzanne Collins

Deze week raden de boekenwurpen van de bibliotheek ons "De ballade van slangen en zangvogels" van Suzanne Collins aan. Dat is een prequel op de Hongerspelen-trilogie.

Korte inhoud

Panem, 10 jaar na de opstand. Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans op roem en succes, als mentor in de spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe het hun verder zal vergaan, hangt af van Coriolanus’ prestaties.

spaanse-supporters-beleefden-heel-wat-verlengingen

Spaanse supporters beleefden heel wat verlengingen

De zon was vanochtend al aan het krieken toen de laatste Spaanse supporters hun bed opzochten. Ze hadden gisteravond laat en vannacht vooral aan Hogar Espanol in Houthalen feest gevierd. Vanuit heel Limburg waren de Spanjaarden daar naartoe afgezakt, ook een hele delegatie uit Heusden-Zolder. Ze beleefden er een thriller tegen Engeland, met veel ambiance, even een bedrukte stemming bij het tegendoelpunt om dan bij de winning goal helemaal uit de bol te gaan. Een fiësta waar tal van verlengingen werden aan gebreid. (foto's Robrecht Froyman)

bromfietser-gewond-na-botsing-met-auto

Bromfietser gewond na botsing met auto

In de Meylandtlaan zijn rond 15.15 uur een bromfiets en een auto gebotst. De bestuurder van de bromfiets, een 16-jarige uit Heusden-Zolder, kwam ten val en raakte gewond. Hij is naar het ziekenhuis afgevoerd.

vakantiegroeten-uit-kusadas

Vakantiegroeten uit Kusadasi

Het EK mag dan wel achter de rug zijn, in het Turkse Kusadasi blijft "de bal" nog steeds populair. Verkrijgbaar in alle maten en kleuren en met de scooter vervoerd.... zo stelde Gilbert Vanutte ter plaatse vast.

nieuw-verloskwartier-van-sfz-is-geopend

Nieuw verloskwartier van SFZ is geopend

Onder grote belangstelling vooral van toekomstige ouders is vanavond in het Sint-Franciscusziekenhuis het nieuw verloskwartier geopend. Het oude verloskwartier werd in 1985 gebouwd. Hoofdvroedvrouw Griet Janssen zag alles in die periode evolueren. De voorbije jaren werden al enkele renovaties doorgevoerd zoals een nieuwe vloer en een gezamenlijke badkamer. Maar dat volstond niet om aan de verwachtingen van de patiënten en het verloskundig team anno 2024 te beantwoorden. Vorig (…) Lees het hele bericht

auto-belandt-in-het-maisveld

Auto belandt in het maïsveld

Rond 13.20 uur vanmiddag is op de Graaf de Theuxlaan een auto van de weg geraakt en in het maïsveld beland. Wellicht raakte de wagen eerst de middengeleider. De bestuurder zat niet gekneld maar doordat de auto vrij ver in het veld tot stilstand kwam midden van de hoog opgeschoten maïs, werd de brandweer opgeroepen om hem uit de wagen te halen. De man leek op het eerste gezicht licht gewond, hij is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.  Het verkeer kon slechts beurtelings door op de gewestweg en daardoor ontstond een file in beide richtingen.

zoektocht-naar-mogelijke-inbrekers

Zoektocht naar mogelijke inbrekers

Deze voormiddag heeft de politie in Koersel een grote zoekactie gehouden naar mogelijke inbrekers. De politie van Beringen-Ham-Tessenderlo kreeg daarbij versterking vanuit Heusden-Zolder en van de federale politie. Er werd een speurhond ingezet en een helikopter van de federale politie hing lange tijd boven het grensgebied Heusden-Koersel.

op-verkenning-langs-de-transformatie-van-bovy

Op verkenning langs de transformatie van Bovy

Een 20-tal geïnteresseerden woonde vanmorgen een rondleiding op Domein Bovy bij. Ze werden er op sleeptouw genomen door Peter Roosen en Nathalie Persoons van het Regionaal Landschap Lage Kempen. Ze kregen er uitleg bij de transformatie die het domein de jongste jaren ondergaat, het natuurbeheer, de vernieuwde toegang en wandelpaden, ... Uiteraard speelt ook hier het slechte en natte weer een rol in de vordering van de werkzaamheden, maar Bovy is gestaag op weg naar een domein dat functies als wandel- en recreatiepark, natuurrijkdom en toegangspoort tot De Wijers combineert. (foto's Robrecht Froyman)

in-groep-naar-de-dodentocht-reizen

In groep naar de Dodentocht reizen

Op vrijdag 9 augustus heeft in Bornem de 55ste Dodentocht plaats. Elk jaar nemen ook enkele tientallen stappers uit Heusden-Zolder deel aan deze uitdagende tocht van 100 km. Dit jaar willen ze in groep heen en teruggreizen - met de trein of carpoolen - om zo ook voor de nodige sfeer en ondersteuning te zorgen. Uiteraard legt iedereen in eigen tempo de tocht af. Neem contact op met paul.coolen[!]telenet.be.

laurens-vanthoor-2de-in-brazilie-dries-9de

Laurens Vanthoor 2de in Brazilië, Dries 9de

Laurens Vanthoor is vanavond tweede geëindigd in de 6 Uur van São Paulo in Brazilië. Hij reed in de Porsche 963 samen met de Duitser André Lotterer en de Fransman Kévin Estre. Het ging om de vijfde manche van het FIA World Endurance Championship. Vanthoor en co verstevigen hun leidersplaats in het WK uithouding. Broer Dries Vanthoor stuurde zijn BMW M Hybrid V8 naar de negende plaats en boekte zo zijn eerste WK-punten.

verenigde-vrienden-spelen-muzikale-olympiade

Verenigde Vrienden spelen muzikale Olympiade

De Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden heeft er een traditie van gemaakt om bij het begin van de zomervakantie enkele creatieve muziekdagen te organiseren met tussendoor heel wat ruimte voor pret en ontspanning. Deze keer was het thema 'Olympische Spelen'. Vandaag in de vooravond volgde dan de apotheose in de harmoniezaal met een themaconcert. Mooie muziekstukken en fijn uitgevoerd, dit had wat meer publiek verdiend. (foto's Ann Jordens)

vanavond-gezien-142

Vanavond gezien

De ballonvaarders hebben door het slechte weer dit jaar nog niet veel van hun passie kunnen genieten. Vanavond zweefde er dan toch één over Heusden-Zolder. 

meeste-spaanse-supporters-trekken-naar-houthalen

Meeste Spaanse supporters trekken naar Houthalen

Vanavond is het zover, de finale van het Europees kampioenschap tussen Spanje en Engeland. In tegenstelling tot de vorige wedstrijden trekken veel Spaanse supporters uit Heusden-Zolder vanavond naar Houthalen, naar Hogar Espanol.  Dat is de enige resterende Spaanse club in Limburg en de Spanjaarden hebben afgesproken om daar met zoveel mogelijk de sfeer te beleven. En ze hopen natuurlijk nadien ook samen te kunnen vieren ...µ

vakantiegroeten-uit-rotterdam

Vakantiegroeten uit Rotterdam

De familie Poelmans maakte een boottocht door de haven van Rotterdam en kon van daaruit de bijzondere skyline van de Nederlandse stad bewonderen. Vooral opvallend door de mix van verschillende bouwstijlen. Overigens, nu de meeste bedrijven in vakantie zijn en het weer wat aan de beterhand is, is het vandaag en de komende dagen ideaal om op vakantietrip te gaan in Heusden-Zolder en Limburg. En de foto's die je daar maakt kunnen de moeite lonen, met onder meer twee verrassingspakketten van Heusden-Zolder, een vakantie- of restaurantcheque van 400 euro van Visit Limburg of wie weet haal je het etentje voor twee bij Het Goed van Bovy binnen. Of mooie bloemen van Bopha om je huiskamer op te fleuren? Of een zeer nuttig cadeau van Auva.

jelle-geens-vierde-in-hamburg

Jelle Geens vierde in Hamburg

Triatleet Jelle Geens is vandaag vierde geworden in het Duitse Hamburg waar een manche voor de World Triathlon Series werd georganiseerd. Geens klokte af op 50:18 na 750 meter zwemmen, 19,8 km fietsen en 4,8 km lopen. Dat was net 8 seconden te traag voor een podiumplaats. Maar het was wel een geslaagde repetitie voor Parijs waar Jelle Geens zowel in de indivuele triatlon aantreedt als in de gemengde aflossing met de Belgian Hammers. 

motorhome-vat-vuur-op-de-snelweg

Motorhome vat vuur op de snelweg

Omstreeks 17 uur heeft een Nederlands gezin op de E314 tussen beide afritten in Heusden-Zolder richting Nederland zijn camper op de pechstrook gezet omdat er rook uit het motorcompartiment kwam. De motor had vuur gevat,. Toen de brandweer ter plekke kwam had een passant het vuur al met zijn poederblusser gedoofd. Zo bleef de schade beperkt, maar voor de onfortuinlijke Nederlanders kwam wel een vroegtijdig einde aan hun trip.

twee-gewonden-bij-kop-staart-botsing

Twee gewonden bij kop-staart botsing

De hulpdiensten en de takeldiensten hebben vandaag de handen vol gehad op de E 314 met enkele ongevallen. Kort over 13 uur gebeurde in Zolder in de richting van Nederland een kop-staart aanrijding tussen een Belgische en een Britse personenauto. Daarbij vielen twee gewonden, ze werden met de ambulance afgevoerd. Terwijl takeldienst Geert Schops de weg vrijmaakte, kwam de brandweer ter plaatse voor signalisatie en om de olie op de weg op te ruimen. 

vandaag-gezien-551

Vandaag gezien

Justine Vanoppen bezorgde ons enkele pareltjes uit de natuur. Boven een torenvalk op de uitkijk, hieronder een kolibrivlinder en rechts de kleurrijke bonte wikke. 

brandweer-zoekt-nieuwe-vrijwilligers-3

Brandweer zoekt nieuwe vrijwilligers

De hulpverleningszone Zuid-West-Limburg is op zoek naar vrijwilligers voor 6 van de 8 brandweerposten. Het gaat om de posten van Heusden-Zolder, Beringen, Borgloon, Sint-Truiden, Tessenderlo en Tongeren. De vrijwilligers moeten op maximaal 4 km of 8 minuten van een post wonen of bereid zijn tegen het eind van hun stage naar die omgeving te verhuizen. Na het slagen in een proef kunnen ze hun opleiding starten. Brandweervrijwilligers (mannen of vrouwen) worden niet alleen ingezet voor het blussen van branden maar ook bij stormschade of wateroverlast, verkeersongevallen, het redden van mensen en dieren, wespennesten verdelgen, enz. Daarvoor krijgen ze ook een vergoeding. Inschrijven kan tot en met 30 september. Hier vind je alle info. (foto Ann Jordens)

de-blik-van-richie-146

De blik van Richie

Duurzaamheid zit niet overal.

dorpsraad-zolder-heeft-10-puntenprogramma-klaar

Dorpsraad Zolder heeft 10-puntenprogramma klaar

Dorpsraad Zolder heeft vandaag zijn memorandum met de strategische visie voor 2025-2030 aan de politieke partijen bezorgd. Dat memorandum kwam tot stand na voorstellen en discussies tijdens open dorpsraden in april en mei. Dorpsraad Zolder begint een overzicht van wat ze de kaalslag in Zolder-Centrum noemen: het zwembad, CVO, Muze met zijn hele infrastructuur, 2 sporthallen met judolokaal, cafetaria en 4 tennisterreinen, de ontruiming van het Woutershof, ... Leefbare dorpen (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-fiss

Vakantiegroeten uit Fiss

Fernand en Karin Claes-Cerstelotte gingen het dit jaar in hogere sferen zoeken. Ze trokken naar Fiss, een schilderachtig bergdorp in Tirol. Ze verkeerden er naar eigen zeggen even met het hoofd in de wolken. 

400-limburgers-op-bedevaart-naar-lourdes

400 Limburgers op bedevaart naar Lourdes

Van 14 tot 19 juli nemen 400 Limburgers deel aan de diocesane bedevaart naar Lourdes, onder hen ook gelovigen uit Heusden-Zolder. Er worden volgende week meer dan 1.400 Vlamingen verwacht in het bedevaartsoord, ze krijgen het gezelschap van de bisschoppen van Hasselt, Brugge, Gent en Antwerpen.  De Limburgse Diocesane Bedevaart organiseerde al meer dan 70 pelgrimages naar Lourdes. Jongeren, mijnwerkers-brancardiers, vrijwilligers en zieken vertrekken met bussen vanuit Limburg naar het station van Tourcoing in Frankrijk, van daaruit reizen ze verder met de trein naar Lourdes. Daar komen ook de andere Vlamingen erbij. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de lichtprocessie met kaarsen, de ziekenzalving en de internationale eucharistievieringen.  (foto Hans Put)

eerste-inclusieve-speeltuin-geopend-in-de-regen

Eerste inclusieve speeltuin geopend in de regen

In de gietende regen is vanmorgen het nieuwe speelterrein Speelplaneet langs de Dekenstraat geopend. Zoals de naam al enigzins verraadt ligt het speeltuintje vlakbij basisschool De Leerplaneet maar het is permanent voor iedereen toegankelijk. En dat laatste mag je letterlijk nemen, want het is de eerste inclusieve speeltuin van Heusden-Zolder. Kinderen met en zonder beperking kunnen er probleemloos samenspelen. "Er staan bijvoorbeeld een zandbak op hoogte, waar een rolstoel (…) Lees het hele bericht

gulden-spoor-voor-andre-knaepen-van-cegeka

Gulden Spoor voor André Knaepen van Cegeka

Tijdens de 11-juliviering van de stad Antwerpen heeft de Beweging Vlaanderen-Europa vandaag twee Gulden Sporen uitgereikt: Prof. Emmanuel Gerard kreeg een Gulden Spoor voor Maatschappelijke Uitstraling en André Knaepen een Gulden Spoor voor Economische Uitstraling. Emmanuel Gerard is de commissievoorzitter van de Canon van Vlaanderen. André Knaepen uit Bolderberg is de stichter van het familiebedrijf Cegeka, gegroeid uit de informatica-afdeling van de KS en nu (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-141

Vanavond gezien

Tegenwoordig is er elke dag een ander boeiend beeld te zien aan de hemel. Zo leken vanavond wolken een dekentje te leggen boven Boekt in afwachting van de zonsondergang, zo merkte Michel Oyen op. 

vakantiegroeten-uit-smaland

Vakantiegroeten uit Småland

De familie Reynders genoot aan het Vättermeer in Småland, Zweden. Het is het tweede grootste meer van Zweden en het 6de grootste van Europa, met een oppervlakte van meer dan 35 keer Heusden-Zolder. Op zijn diepste punt meet het liefst 128 meter.

wiettelers-gestraft-voor-plantage-in-heuvelstraat

Wiettelers gestraft voor plantage in Heuvelstraat

De strafrechter in Hasselt heeft twee mannen uit As en Genk veroordeeld voor een wietplantage in de Heuvelstraat in Heusden. In een schuur achter de woning trof de politie in november 2019 een cannabisplantage met 328 kleine planten aan, een bijkomende ruimte werd voorbereid om nog meer planten te telen. Het huis was eigendom van de 36-jarige Genkenaar, de 37-jarige inwoner van As was zogenaamd de huurder, maar hij woonde er niet. Naast de planten, de materialen vond de politie er (…) Lees het hele bericht

zaterdagavond-onverwacht-wielerkoers-op-circuit

Zaterdagavond onverwacht wielerkoers op circuit

Nu zaterdag heeft er onverwacht een wielerkoers plaats op Circuit Zolder, namelijk de tweede rit van Vermarc Cycling Project, dat is een meerdaagse koers voor junioren. Die zou normaal in Tisselt en omgeving - bij Willebroek in de provincie Antwerpen - worden gereden, maar het onweer en de storm van eergisteren hebben daar zoveel schade veroorzaakt dat van koersen geen sprake kan zijn. En zoals dat in het verleden nog is gebeurd - denk maar aan de Ronde van Wallonië drie jaar geleden - bood Circuit Zolder de oplossing. De renners zullen er zaterdag om 18 uur starten voor 20 rondes of 80 km in het totaal. Vermarc Cycling Project start morgen in Nieuwrode en eindigt zondag in Schoonderbuken.

eendracht-aalst-betrekt-anadol-in-een-voetbalsoap

Eendracht Aalst betrekt Anadol in een voetbalsoap

Voetbalclub FC Anadol lijkt ongewild te zijn terechtgekomen in een Oostvlaamse voetbalsoap. Het bestuur van SC Eendracht Aalst heeft in een mededeling op zijn Facebookpagina aangekondigd dat de ploeg uit tweede afdeling A volgend seizoen op het terrein van ... Anadol zal spelen. Aalst, met een roemrijk verleden in eerste nationale en zelfs Europees voetbal, dat nadien in een spiraal van fusiediscussies, bestuurswissels en een faillissement (…) Lees het hele bericht

eversel-viert-in-september-175-jaar-kerk

Eversel viert in september 175 jaar kerk

De Sint-Jacobuskerk in Eversel bestaat dit jaar 175 jaar. De parochie zal dat vieren in het weekend van 7 en 8 september. Zo kan je in de kerk een tentoonstelling bekijken  over de kerkschatten van Eversel en het parochieleven, oude kerkelijke rituelen en gebruiken,…. Die zondag is het trouwens ook Open Monumentendag. Zaterdag 7 september om 19 uur gaat bisschop Patrick Hoogmartens voor in een feestelijke eucharistie en zondag om 15 uur geeft het koor Singhet Scone samen met muzikanten een concert.  Later meer details.

honden-uit-17-landen-op-19-juli-te-zien-op-helzold

Honden uit 17 landen op 19 juli te zien op Helzold

Op vrijdag 19 juli heeft op de terreinen aan het Helzoldstation de Belgische Siegershow 2024 plaats. Met die internationale hondenshow heeft Onze Trouwe Vriend een sterke reputatie opgebouwd want op dit moment zijn er al 220  inschrijvingen uit 17 landen: België, Duitsland, Denemarken, Ecuador, Spanje, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Polen, Roemenië, Taiwan, het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Servië, Letland.  De honden worden getest op werkkwaliteiten en exterieure benadering van de ras standaard. Na de werkproef worden ze honden individueel in stand gekeurd , waarna ze in volgorde tegen mekaar het opnemen in een loopkeuring. Er zijn aparte reeksen naargelang  ouderdom, geslacht en vachtvariëteit. In de hoogste klas worden de internationale bel begeerde 'auslese ' titels uitgereikt aan de tophonden. Het begint om 9 uur, de toegang bedraagt 4 euro.

funda-oru-heeft-de-eed-afgelegd-in-de-kamer

Funda Oru heeft de eed afgelegd in de Kamer

Vandaag is de nieuwe Kamer van volksvertegenwoordigers geïnstalleerd. Ook Funda Oru - het enige parlementslid uit Heusden-Zolder - heeft de eed afgelegd als volksvertegenwoordiger, toevallig gebeurde dat op haar verjaardag. Als fractielid van Vooruit zal ze onder meer ook zetelen in de commissie Sociale Zaken en Volksgezondheid.

vakantiegroeten-uit-gambia

Vakantiegroeten uit Gambia

Sara Leen is naar Gambia getrokken en ging daar onder meer eten bij de locals. De meeste mensen wonen er in een compound, een soort van leefgemeenschap. De vrouw op de foto is de zus van de gids van het gezelschap. Ze bereidde voor hen benachin, het nationale gerecht van Gambia met veel rijst met kip en kruiden.

179-km-wandelen-op-verkenning-door-mijnstreek

179 km wandelen op verkenning door Mijnstreek

In Beringen hebben Visit Limburg en Grote Routepaden vzw (GR) vandaag de nieuwe Streek-GR Limburgse Mijnen geopend. Dat is een langeafstandswandelroute van 179 km die wandelaars onderdompelt in de rijke geschiedenis en prachtige natuur van de Limburgse mijnstreek.  "Deze thematische wandelroute is een waardevolle aanvulling op ons toeristische aanbod en sluit aan bij de groeiende vraag naar langeafstandswandelingen", aldus Igor Philtjens, (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-550

Vandaag gezien

Denise Greunlinx kreeg onverwacht (ongewenst??) bezoek in haar cactus serre in Bolderberg.

neos-bewegen-en-genieten-in-omgeving-kinrooi

Neos: bewegen en genieten in omgeving Kinrooi

Neos Heusden –Zolder nam met 17 leden deel aan de provinciale bewegings- en belevingsdag van Neos Limburg in Kinrooi. Daarbij deden ze het handelsmerk van Neos alle eer aan: bewegen, samenzijn, cultuur opsnuiven en lekker eten en drinken. In het totaal waren er 400 deelnemers. Die konden kiezen tussen wandelingen van 7, 12, 25 of 40 km, fietstochten van 25 of 40 km en een boottocht op de Maas. Voor welke formule ze ook kozen: ze genoten allemaal van de mooie omgeving, waar grote gebieden na de grindontginning teruggegeven zijn aan de natuur, verder ook het witte stadje Thorn, gallowayrunderen die voor natuurbeheer worden ingezet, rondleidingen in het mooie kerkje van Kessenich, ... (foto's Robrecht Froyman)

platina-voor-anna-en-roger

Platina voor Anna en Roger

Roger Vanheerle  en Anna Notermans vierden in  huize Romi in Paal hun platina huwelijksjubileum. Roger is 93 jaar, Anna 89 jaar. Ze woonden jarenlang in de Oudstrijderslaan in Heusden, in 2004 verhuisden ze naar een serviceflat in Corsala, ondertussen verblijven ze sinds een 4-tal maanden in Huize Romi. Anna en Roger gaven elkaar op 3 juli 1954 het ja-woord. Ze kregen twee zonen, Ronny en Eric, later kwamen er met Els en Bart ook 2 kleinkinderen. Roger werkte bovengronds op de mijn van Zolder, Anna werkte in de winkel bij beenhouderij Vanhoudt en bij Mireille. Op hun oude dag proberen ze nog zoveel mogelijk te genieten, van elkaar en van de babbels met medebewoners. (foto André Caubergs)

de-blik-van-richie-145

De blik van Richie

Grensoverschrijdende limiricks ...

spaanse-fiesta-na-zege-in-de-halve-finale

Spaanse fiësta na zege in de halve finale

Na een erg warme dag, liep vanavond de temperatuur nog verder op in de kantine van KVV Heusden-Zolder want daar verzamelden de Spaanse supporters om samen naar Frankrijk-Spanje te kijken. Ze hadden daarvoor nog een groot scherm laten aanrukken. Vooral de eerste helft was sensationeel en toen werd de Spaanse fiësta al voor een deel ingezet om dan na het eindsignaal helemaal uit de bol te gaan. Nu is het nog wachten tot morgen om te zien wie zondag de tegenstander wordt in de finale. Nederland of Engeland, ze zullen er aan geloven, daar zijn de Spaanse supporters van overtuigd. (foto's Roman Martyka)

we-haalden-vandaag-31-8-graden

We haalden vandaag 31,8 graden

We trappen een open deur in als we stellen dat het vandaag behoorlijk warm was. De piektemperatuur - gemeten door Meteo Obbeek - bereikten we in Heusden-Zolder om 16.37 uur, toen was het 31,8 graden Celsius. Tegen 18.50 uur is de temperatuur dan pijlsnel beginnen dalen.

vanavond-gezien-140

Vanavond gezien

Dreigende wolken boven Heusden. 

vluchtmisdrijf-na-aanrijding-met-fietser-1

Vluchtmisdrijf na aanrijding met fietser

Rond 15 uur vanmiddag is op de rotonde Halstraat-Weg Naar De Grauwe Steen-Singelstraat een fietser aangereden door een auto. De fietsers raakte lichtgewond en is door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de auto pleegde vluchtmisdrijf.

sportraad-heeft-6-werkpunten-voor-volgende-beleid

Sportraad heeft 6 werkpunten voor volgende beleid

Vanmiddag heeft de sportraad in de Golazo Arena een memorandum voorgesteld en  overhandigd aan de politieke partijen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen willen de sportverenigingen van Heusden-Zolder hun wensen en bekommernissen onderstrepen. Het memorandum kwam tot stand dit voorjaar tijdens de algemene vergadering van de sportraad waar alle vertegenwoordigde clubs in werkgroepen de koppen bij elkaar staken. Voorzitter Johan Verhagen van de (…) Lees het hele bericht

code-oranje-voor-onweer-in-limburg-1

Code oranje voor onweer in Limburg

Het KMI heeft code oranje afgekondigd voor de provincie limburg, omdat er omstreeks de tijdsspanne 19 uur - 21 uur een onweerszone over onze streken wordt verwacht. Die kan felle onweders meebrengen met lokaal veel regen op korte tijd, mogelijk ook met hagel en op sommige plaatsen zeer zware rukwinden die schade kunnen veroorzaken, aldus het KMI. Voor niet dringende gevallen - waarbij niemand in gevaar is - gebruik je het noodnummer 1722 of liefst het digitaal loket www.1722.be. UPDATE Volgens verschillende weermodellen zou het onweer ons rond 19.45 uur bereiken, maar zoals steeds bij onstuimig weer kan zich dat last minute wijzigen.

brengt-jaroslava-na-wereldrecord-ook-goud-naar-hz

Brengt Jaroslava na wereldrecord ook goud naar HZ?

Komt er vanop de Olympische Spelen in Parijs voor het eerst een gouden medaille mee naar Heusden-Zolder? Het zou zomaar kunnen en daarvoor kan onze sportvrouw van het jaar, de Oekraïense Jaroslava Mahoetsjich ,zorgen. De hoop is helemaal gewettigd sinds ze op de Diamond League-meeting in Parijs het 37 jaar oude wereldrecord heeft verbeterd. Ze sprong er 2,10 meter hoog. En met wat extra training op De Veen en tips van voormalig gouden medaillewinnaar Tia Hellebaut zou er volgens kenners nog progressie inzitten.  (foto Marina Poelmans)

mev-2-podiumplaatsen-en-veel-pret-in-malta

MeV: 2 podiumplaatsen en veel pret in Malta

Turnkring Moed en Volharding is teruggekeerd van enkele dagen Malta. Een delegatie van 26 personen woonde daar een internationale wedstrijd bij. De meisjes konden er ervaringen opdoen en ze behaalden met Lindsay Hendrikx (2de aan grond) en Julie Joris (3de aan balk) ook 2 podiumplaatsen. Naast de wedstrijd konden de 12 turnsters, samen met trainers, juryleden en supporters ook genieten van het zonnige Malta. (foto's Lieze Vogels)

tip-van-de-bib-puck-koper

Tip van de Bib: Puck Koper

Omdat we in de vakantie allemaal wel eens met de kinderen naar het water trekken, is de boekentip van deze week zeker gepast: "Water is voor vissen" van Puck Koper

Korte inhoud

Zolang als Kaat zich kan herinneren woont ze met zes stoere, maar ook hele lieve zeemannen op een vissersboot. En daar voelt ze zich helemaal thuis. Als ze op een dag een groep walvissen ziet spelen, heeft Kaat één grote wens: leren zwemmen. Ze vraagt de mannen om haar les te geven en dat kunnen ze niet weigeren. Kaat krijgt een zeer uitgebreid lesprogramma: van ademtraining tot lessen over de zwemtechniek van vissen. En van noodsignalen tot zwemliederen. Kaat wordt er wanhopig van, want wanneer mag ze nou het water in? Het lijkt wel of de mannen haar niet echt willen leren zwemmen. Maar dat zal toch niet waar zijn?
Om voor te lezen vanaf 6 en zelf te lezen vanaf 8 jaar.

vakantiegroeten-uit-winterberg

Vakantiegroeten uit Winterberg

De familie Loos trok naar Winterberg in Duitsland. Het gekende wintersportoord heeft ook in de zomer heel wat fraais in petto. En ondanks het mindere weer heeft heel de familie er volop van genoten. 

buren-van-de-h-rita-lieten-het-zich-smaken

Buren van de H.Rita lieten het zich smaken

De buurtwerking van de Heilige Rita hield dit weekend haar zomerbarbecue. Er was een stevige opkomst, maar er stond ook een stevige wind zodat de tent extra moest verankerd worden. Dat kon echter de pret niet bederven, en al zeker niet het buffet dat vakkundig was bereid onder supervisie van de 81-jarige Alice Vanhoudt.

in-het-vzoc-worden-2-schapen-per-minuut-geschoren

In het VZOC worden 2 schapen per minuut geschoren

Het is een enorme drukte vandaag in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. De 338 schapen die een tweetal weken geleden in Wallonië in beslag werden genomen, moeten geschoren worden. Dat is een immense klus waarvoor het VZOC een beroep deed op een externe firma die tot twee schapen per minuut kan scheren. VRTNWS maakte er een leuke reportage over. (foto VRTNWS Limburg)

auto-s-in-beslag-genomen-rijbewijzen-ingetrokken

Auto's in beslag genomen, rijbewijzen ingetrokken

De politie had afgelopen weekend extra personeel ingezet voor de voetbalwedstrijd Nederland-Turkije. Door het verlies van Turkije bleef de massale supportersopkomst uit, maar de politie stelde heel wat verkeersinbreuken vast voor, tijdens en na de wedstrijd. Zo reed een 40-jarige man uit Heusden-Zolder met een bromfiets klasse A aan meer dan 100 km/u over de Koolmijnlaan en E. Staintonstraat, zonder lichten bovendien. Zijn bromfiets is voor 30 dagen afgenomen waarna hij hem weer (…) Lees het hele bericht

gemeentelijke-voetbalontmoeting-op-15-augustus-1

Gemeentelijke voetbalontmoeting op 15 augustus

Het is al een oude traditie dat de voetbalploegen van Heusden-Zolder elkaar ontmoeten in augustus. Vroeger was dat een echt tornooi, tegenwoordig een sportieve ontmoeting. Voor de clubs is het ook één van de tussenstappen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Dit jaar ligt de afspraak vast op donderdag 15 augustus op de terreinen van FC Bolderberg. Om 13.30 spelen KVV Heusden Zolder en KVK Wieze Boys tegen elkaar, om 15.30 uur is het de beurt aan RP Products en SK Heusden 06 en om 17.30 uur speelt KFC Bolderberg tegen KFC Anadol. De toegang is gratis. (foto Ann Jordens)

ook-tweede-dag-bmx-kampioenschappen-succesvol

Ook tweede dag BMX-kampioenschappen succesvol

Nadat de motoren van de Supercar Madness op het circuit vanavond stilvielen, was het weer aan de BMX-ers op de BMX-track om in actie te komen voor de tweede dag van de Belgische kampioenschappen. Deze keer was het de beurt aan de volwassen rijders. Ook in die wedstrijd waren er - weliswaar minder - valpartijen te zien, maar doorgaans ook minder erg. Daar speelt natuurlijk de ervaring een rol. De toeschouwers kregen in ieder geval ook nu weer waar voor hun geld. (foto's Roman Martyka)

de-relaties-met-partners-nieuw-leven-inblazen

'De relaties met partners nieuw leven inblazen'

De afgelopen jaren zijn de verbroederingsactiviteiten tussen Heusden-Zolder en zijn partnersteden wat stilgevallen. De oorzaken zijn zoals bij vele verenigingen: de gevolgen van Covid en de vergrijzing. Alleszins wordt vanuit partnerstad Brilon alles in het werk gesteld om de verbroedering nieuw leven in te blazen. Zo heeft daar een nieuwe voorzitter de touwtjes van het verbroederingscomité in handen genomen: Toby Klaholz. Hij kwam dit weekend naar Heusden-Zolder voor een (…) Lees het hele bericht

veel-volk-voor-exclusieve-wagens-en-races

Veel volk voor exclusieve wagens en races

Er was erg veel volk afgezakt naar Circuit Zolder voor de Supercar Madness. Zowel de overdekte als de open tribune zaten helemaal gevuld en ook in de paddock was het over de koppen lopen. Dat had uiteraard op de eerste plaats te maken met de vele exclusieve auto's die er te zien waren en die met het nodige vertoon werden opgevoerd. Maar er waren ook races. De beide  races voor de Supercar Challenge werden gewonnen door Laurens de Wit en  Fabian Schoonhoven in een Cupra TCR SSP 1. In (…) Lees het hele bericht

blijft-ook-de-nieuwe-zonnewagen-onklopbaar

Blijft ook de nieuwe zonnewagen onklopbaar?

Het Innoptus Solar Team, in Heusden-Zolder uitgeroepen tot sportploeg van het jaar 2023, heeft na 12 maanden werken naar eigen zeggen de efficiënste zonnewagen ooit gebouwd. In oktober vorig jaar werden ze wereldkampioen met hun zonnewagen en die hebben ze helemaal geïnnoveerd.  Door het uitwerken van een digital twin van de wagen, optimalisatie van de motor- en batterijkoeling en het toevoegen van vortex generatoren werd de al zeer performante Infinite tot de efficiënste (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-tallberg

Vakantiegroeten uit Tällberg

De familie Reynders is op reis door Zweden en verblijft ook in Tällberg, bij het meer Siljan.

vandaag-gezien-549

Vandaag gezien

Niet recht in de zon kijken ....

veel-volk-en-mooie-races-op-eerste-dag-bk-bmx

Veel volk en mooie races op eerste dag BK BMX

De eerste dag - eigenlijk moeten we zeggen de eerste avond - van de Belgische kampioenschappen BMX was meteen een schot in de roos. Zaterdag waren het de jongeren die aan bod kwamen in de verschillende leeftijdscategorieën en daarbij ging het er pittig aan toe. Het weer zat bovendien mee en de jonge rijders hadden een pak supporters en andere toeschouwers op de been gebracht. Zondagavond vanaf 18 uur is het aan de andere categorieën (foto's Roman Martyka)

wie-mag-volgende-week-vieren

Wie mag volgende week vieren?

Na de uitschakeling van de Turken en eerder ook al de Italianen en de Belgen op het Europees Kampioenschap, is het aantal aanhangers van de resterende landen in Heusden-Zolder drastisch geslonken. Als we rekening houden met de nationaliteit - qua afkomst liggen die cijfers hoger maar zijn moeilijk meetbaar - dan staan de Nederlanders op kop met 663, de Engelsen - ondergebracht bij het Verenigd Koninkrijk - kunnen daar slechts 11 aanhangers tegenover zetten. In de andere halve finale kunnen de Spanjaarden hier op 135 landgenoten rekenen, daar staan slechts 17 Fransen tegenover. Wie herinnert zich trouwens nog 1 juli 2012, toen beleefden we een heuse Spaanse fiësta in de straten nadat Spanje Europees kampioen werd door Italië te verslaan. (foto). De feestroes is dus wellicht nog niet van de baan. 

vakantiegroeten-uit-utiel-requena

Vakantiegroeten uit Utiel-Requena

Eric en Claudia Philips zijn van hun woonplaats Mazarrón (Spanje) met de camper - die ze De Gust hebben gedoopt - onderweg naar Vallon pont d Arc. Bestemming is een boerderijcamping waar ze 25 jaar geleden nog zijn geweest. Hun reis kan trouwens gevolgd worden op deze blog. Vandaag kwamen ze in de Utiel-Requena regio een herder met een kudde schapen tegen die begeleid werd door ... een klein hondje en een ezel. 

vandaag-gezien-548

Vandaag gezien

De echte zomer wil nog altijd maar niet doorbreken, maar Jan Leijskens probeert ons toch in de sfeer te brengen met onder meer een kolibrivlinder en libellen. 

nederland-turkije-braderieplein-verkeersvrij

Nederland-Turkije: Braderieplein verkeersvrij

Vanavond om 21 uur spelen Nederland en Turkije de laatste kwartfinalewedstrijd van het EK. de voorbije overwinningen brachten op de Cité veel Turkse supporters op de straat, ook letterlijk en als de Turken zich vanavond plaatsen voor de halve finale zal dat minstens evenveel zijn. Daarom wordt het Braderieplein verkeersvrij gemaakt, zodat de supporters daar ruimte hebben om te vieren en niet op de Koolmijnlaan moeten komen ...

exclusieve-bolides-op-supercar-madness

Exclusieve bolides op Supercar Madness

Op Circuit Zolder heeft dit weekend de Supercar Madness plaats. Daarbij kun je exclusieve bolides bewonderen:  een Techart GT Street R met 800PK, AutoMatties met de luidste 812 SF van Europa, de 1000+PK Nissan GTR Leslie…  Het gaat volgens de organisatoren van V-Max Racing Management om een 100-tal supercars en hypercars van particulieren die je nooit op de openbare weg zult zien. Er zijn ook races zoals de Supercar Challenge, de Ford Fiesta Sprint Cup, de Mazda MX-5Cup en de historische (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-144

De blik van Richie

Een terugblik.

vakantiegroeten-uit-rosas

Vakantiegroeten uit Rosas

Bernadette Nuyts zag de zon ondergaan in het Spaanse stadje Rosas

eerste-zomerkamp-in-berenhuis-is-afgerond

Eerste zomerkamp in Berenhuis is afgerond

13 tieners genoten een week lang van avonturen in en rond Het Berenhuis tijdens het eerste zomerkamp. Daarbij is maximaal ingezet op buurtparticipatie. Zo speurden ze in de bib naar de Schat van Vlieg en samen met het DAC werden 2 leuke spelnamiddagen gehouden. De geplande tennis- en padelinitiatie bij TC Heusden viel jammer genoeg in het water door de regen. Maar vandaag sloten ze af met een afscheidsfeestje in de dorpstuintjes. Daar werden de handen uit de mouwen gestoken bij de bouw van een houtwal en werden de eerder gemaakte vogelhuisjes in de bomen gehangen. Het Berenhuis organiseert deze zomer nog 4 kampjes.  (foto's Gerlinde Gilissen)

fanclub-schreeuwt-evenepoel-naar-tijdritzege

Fanclub schreeuwt Evenepoel naar tijdritzege

De Limburgse Remco Evenepoel Fanclub, met clublokaal en heel wat leden in Heusden, verblijft dezer dagen in de Bourgognestreek. En daar hebben ze vandaag hun poulain naar de overwinning in de tijdrit geschreeuwd. Wat wordt het de volgende dagen?

het-openluchtspel-leeft-in-viversel

Het openluchtspel leeft in Viversel

De voorbereidingen voor het openluchtspel De Heks van Viersel schieten goed op. Het decor krijgt vorm en de spelers zijn hun rollen intents aan het inoefenen. Op zaterdag 20 juli vindt in De Val een nieuw afhaal- en verkoopmoment voor de tickets plaats. Tussen 14 en 16 uur kunnen gereserveerde tickets afgehaald, bewonersvouchers ingeruild, tickets gekocht (18 euro) en bewonerspakketten (20 euro) gekocht worden.  Ondertussen hangen verspreid over Viversel al heel wat wimpels uit. Zoals steeds leeft het openluchtspel.

kiara-maene-is-geselecteerd-voor-parijs

Kiara Maene is geselecteerd voor Parijs

Kiara's Dream komt uit: atlete Kiara Maene uit Heusden-Zolder is geselecteerd voor de Paralympische Spelen in Parijs. Ze zal er de 400 meter lopen in de klasse T20.Er waren al 6 Belgische atleten geselecteerd en nu zijn er dus nog 9 aan toegevoegd die zich officieel tot Paralympic Team Belgium mogen rekenen. Het gaat dus nu om 15 atleten in 5 disciplines, morgen worden nog nieuwe selecties aangekondigd. Maar voor Kiara begint nu het aftellen en vooral de intense voorbereiding.

meeste-autobestuurders-negeren-fietsstraatregels

'Meeste autobestuurders negeren fietsstraatregels'

De fietsstraat in Zolder-Centrum is nu meer dan twee jaar geleden ingericht. In het begin was het duidelijk wennen voor de automobilisten.  De gemeente heeft ondertussen een aantal verbeteringen aangebracht in de signalisatie zoals de plaatsing van borden “doorgaand verkeer” en een extra verkeersbord voor duidelijker snelheids- en inhaalregels. Onlangs zijn de fietszone-logo's opnieuw aangebracht op asfalt omdat ze van de klinkers werden weggereden. Maar dat brengt allemaal weinig zoden (…) Lees het hele bericht

2-5-jaar-werken-voor-herinrichting-boekt-centrum

2,5 jaar werken voor herinrichting Boekt-Centrum

De plannen om het centrum van Boekt helemaal te herinrichten zijn deze week aan de inwoners voorgelegd. Al jaren is daar sprake van en zijn er beloftes over gedaan, maar nu zijn ze eindelijk concreet. Hoofddoel is Boekt een volwaardige dorpskern te geven met een veiliger verkeer. Zo wordt het plein aan de kerk groener en er komen banken en speeltoestellen. De Ubbelstraat krijgt een knip tussen Reitveld en Hoogveld. Het stuk richting buurthuis Den Ubbel wordt een fietsstraat. Ook vanaf Hoogveld tot (…) Lees het hele bericht

schitterend-werk-van-7-limburgse-academies

Schitterend werk van 7 Limburgse academies

In ZLDR Luchtfabriek is vanavond de tentoonstelling VEBEM EXPO – XS/XL geopend. Ieder jaar bundelen de zeven Limburgse academies voor beeldende kunsten de krachten om samen een zomerexpo samen te stellen. Dit jaar is Heusden-Zolder dus gastgemeente en ZLDR Luchtfabriek, sowieso geregeld het decor van academiewerk, is daarvoor de geknipte locatie. Martine Theys en Gert Vervoort, leerkrachten van de plaatselijke academie, zijn de curatoren van de tentoonstelling. Zij zochten met veel geduld en kritische zin de meest kwalitatieve werken van de zeven academies uit en brachten ze samen. Geslaagd, zo oordeelden de zeven directeurs en het publiek vanavond bij de vernissage. Deze toch wel bijzondere tentoonstelling kan nog tot 25 augustus dagelijks bezocht worden. (foto's Ann Jordens)

vrijwilligers-van-t-weyerke-op-eerste-rondleiding

Vrijwilligers van 't Weyerke op eerste rondleiding

Het zomerprogramma met rondleidingen op Circuit Zolder is gestart. De spits werd afgebeten door 25 vrijwilligers die zich inzetten op 't Weyerke. Ze zijn met honderden, maar een delegatie mocht vandaag onder leiding van ervaren gids Jos Bervoets van vzw Toerisme Heusden-Zolder een blik achter de schermen van het circuit werpen. De weergoden hadden bovendien voor droog en zonnig weer gezorgd. Jos diepte allerlei weetjes op over de geschiedenis en werking van (…) Lees het hele bericht

motorrijder-gewond-bij-botsing-in-boekt

Motorrijder gewond bij botsing in Boekt

Even over 18 uur vanavond zijn aan de verkeerslichten in Boekt een auto en een motorfiets gebotst. De motorrijder kwam ten val en raakte lichtgewond. Hij is naar het ziekenhuis afgevoerd. Beide voertuigen moesten getakeld worden. De brandweer werd erbij gehaald voor signalisatie en om het wegdek proper te maken. Ondertussen had de politie de handen vol met het verkeer in de drukke avondspits. 

vakantiegroeten-uit-torrevieja

Vakantiegroeten uit Torrevieja

Lutgart Aerts stuurt groeten uit La Mata aan de zoutmeren in Torrevieja.

werkloosheidscijfers-blijven-schommelen

Werkloosheidscijfers blijven schommelen

Einde juni zaten in Heusden-Zolder 1.008 mensen zonder werk, dat zijn er 5,9 % meer dan op hetzelfde moment vorig jaar. In vergelijking met eind mei zijn er dan weer 16 werkzoekenden minder. Op dit ogenblik bedraagt de werkloosheidsgraad 6,6 %, we doen het daarmee slechter dan Limburg (6,0 %) en Vlaanderen (6,2 %). Ter vergelijking, de andere mijngemeenten geven een zeer wisselend beeld: Beringen 5,9 %, Genk 8,8 %, Houthalen-Helchteren 6,9 %, en Maasmechelen 8,6 %. 

de-blik-van-richie-143

De blik van Richie

't Kan alleen nog maar beter. 

deze-zomer-kan-je-schatten-proeven

Deze zomer kan je schatten proeven

Ook deze zomer loopt weer ‘Schatten van Vlieg’! In heel Vlaanderen en Brussel worden daarbij zoektochten georganiseerd voor de hele familie en dat op culturele locaties. In Heusden-Zolder zijn er zoektochten in de bibliotheek en op domein Bovy en in ZLDR Luchtfabriek maakt de academie er een zintuiglijke beleving van. 'Proef jij wat ik proef' is immers het centrale thema. Ga dus zeker eens langs in de gouden container op het Marktplein, elke dag van 9 tot 17 uur en dat tot 31 augustus. 

vakantiegroeten-uit-sonnenberg

Vakantiegroeten uit Sonnenberg

Ken Nijs zag deze zonsondergang net voor aankomst in Landal GreenParks in Sonnenberg, in de Moezelstreek. Met de vallei op de achtergrond en de vele wijngaarden op de bergflanken vond hij dit een adembenemend zicht. Het was trouwens de start van een zeer leuk weekend in een prachtig landschap.

28-boetes-en-auto-in-beslag-genomen

28 boetes en auto in beslag genomen

Zoals we vannacht al meldden, heeft de politie gisteravond laat in de Koolmijnlaan de rijbaan moeten afsluiten na de wedstrijd Oostenrijk-Turkije. "De druk van de menigte werd te groot en regelmatig kwamen er mensen op de rijbaan terecht. Onze agenten hebben meermaals mensen aangesproken achteruit te gaan maar het was dweilen met de kraan open", zegt korpschef Kris Janssen. "Verschillende voertuigen reden al claxonnerend, al dan niet gedecoreerd met vlaggen, voorbij. Af en toe (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-547

Vandaag gezien

Dit insect kon Cedric Vancluysen vastleggen in zijn eigen tuin: een tuinbladsnijder die zijn nest bouwt in holtes met blaadjes die hij met zijn kaken uitknipt. Daarna rolt hij ze op en vliegt met het materiaal tussen de pootjes naar zijn nestplaats. Vaak kiest hij gaatjes in tuinmeubilair, muren, bomen, ... Hij heeft nog tijd tot eind volgende week, daarna begint de bouwvakantie. 

morgen-is-er-de-eerste-circuitrondleiding

Morgen is er de eerste circuitrondleiding

Morgen is er de eerste rondleiding van deze zomer op Circuit Zolder. De gidsen van vzw Toerisme Heusden-Zolder staan klaar om de bezoekers mee te nemen en van uitleg te voorzien in onder meer de velodroom (nieuw dit jaar), de BMX-track, de herdenkingsplaats voor Gilles Villeneuve, het museum, het race controle center, ... Afspraak om 14 uur op de parking bij de Martini Racing Club in de paddock. Groepen melden zich vooraf via vzwtoerismehz[!]gmail.com. Deelnemen kost 5 euro per persoon.

koolmijnlaan-strop-door-vierende-turkse-supporters

Koolmijnlaan strop door vierende Turkse supporters

Meteen na het affluiten van Oostenrijk-Turkije kwamen in de Koolmijnlaan enkele duizenden feestvierende Turken naar buiten. Er werd gezongen, gescandeerd en gedanst. Ook reden al snel autokaravanen over de Cité, de boetes voor het getoeter na de vorige wedstrijd hadden weinig indruk gemaakt want er werd nog meer getoeterd tot laat na middernacht. Aanvankelijk bleven alle supporters langs de kant staan, maar een harde kern waagde zich een aantal keren dansend op de (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-de-schansstraat-3

Inbraak in de Schansstraat

Inwoners van de Schansstraat zijn het slachtoffer geworden van een inbraak. De dieven drongen via het keukenraam aan de achterzijde het huis binnen. Ze haalden er alles overhoop maar 't is nog niet duidelijk of ze buit konden maken.

ravage-bij-botsing-tussen-twee-auto-s

Ravage bij botsing tussen twee auto's

In de vooravond zijn op de Zolderse Voort, op het kruispunt van Koolmijnlaan-Stationsstraat-Kolderhof auto's op elkaar gebotst. Daarbij is een behoorlijke ravage aangericht. Enkele mensen raakten gewond, een ambulance kwam ter plaatse. Het ongeval zorgde in de spits voor heel wat verkeershinder. De brandweer werd erbij geroepen om het wegdek te schoon te maken. Het kruispunt staat bekend als één van de gevaarlijke plekken in Heusden-Zolder waar al heel wat ongevallen zijn gebeurd. (foto's Dominique Reynders)

pret-a-gouter-vanavond-in-met-vier-in-bed

Prêt-à-Goûter vanavond in 'Met vier in bed'

De nieuwe reeks 'Met vier in bed' van VTM strijkt vandaag in Bolderberg neer, meer bepaald in Prêt-à-Goûter van Maaike en Bart Vandenhove. Waar vroeger hun vader Geert een sterrenrestaurant had, hebben Maaike en Bart er een BBB (bistro, bar, bad) van gemaakt. Zij mogen in de aflevering vanavond hun gasten verwennen, en die zullen dus ook op culinair vlak in de watten worden gelegd. Voor de animatie zullen ze enkele honderden meters verder naar de velodroom trekken. Met vier in bed, VTM, vanavond 20:35 - 21:25. (foto VTM)

dit-weekend-1-000-bmx-ers-verwacht-voor-bk

Dit weekend 1.000 BMX-ers verwacht voor BK

Dit weekend wordt het weer erg druk op de BMX-track binnen Circuit Zolder. Daar hebben de Belgische kampioenschappen plaats. Er wordt een 1000-tal rijders verwacht die in de verschillende leeftijdsklassen strijden om de kampioenentruien. Zoveel rijders brengen uiteraard een veelvoud aan toeschouwers mee, daarvoor worden ook drank- en eetkramen voorzien en commerciële standjes.  De races beginnen telkens om 18 uur. De toegang bedraagt 10 euro, maar inwoners van Heusden-Zolder mogen gratis binnen op vertoon van hun EID. (foto Ann Jordens)

meer-dan-20-rijbewijzen-ingetrokken-bij-controles

Meer dan 20 rijbewijzen ingetrokken bij controles

Bij verschillende controles heeft de politie in Heusden-Zolder afgelopen weekend meer dan 20 rijbewijzen ingetrokken. 1 bestuurder reed pijlsnel over de Vogelsancklaan, de politiewagen die hem kruiste, keerde om en moest tot 220 km per uur rijden om hem niet uit het oog te verliezen. Het ging om een man van 34 uit Heusden-Zolder. Hij stelde zich arrogant op en beledigde verschillende keren de agenten, ook daarvan is een pv opgemaakt, naast de intrekking van zijn rijbewijs. Van een (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-546

Vandaag gezien

Het is miezerig en de natuur is kletsnat, maar een jong reetje kon vanmorgen zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen in de Schansstraat. (foto Greta Mullens)

inktpatronen-voor-geld-dit-zou-ieder-moeten-doen

Inktpatronen voor geld: dit zou ieder moeten doen

PARTNERBIJDRAGE Elk jaar belanden in Europa alleen al 212 miljoen lege cartridges op de vuilnisbelt, terwijl deze cartridges twee tot drie keer hergebruikt kunnen worden. Er zijn verschillende bedrijven die zich inzetten voor deze vorm van circulaire recycling door lege inkjetcartridges in te zamelen. De vergoeding voor deze cartridges kan naar goede doelen gaan of naar jouw eigen bankrekening worden overgemaakt. Je kunt de meeste lege inktpatronen van HP of Canon gewoon inleveren en daar een vergoeding voor krijgen.

Maar hoe zit dat precies? 

Een eenvoudige manier om je lege inktpatronen kwijt te raken, is door ze terug te brengen naar de winkel waar je nieuwe koopt. Veel van deze winkels hebben verzamelpunten voor gebruikte cartridges, en vaak ondersteunen ze daarmee ook nog goede doelen. Je kunt ook in het hele land terecht bij diverse inzamelpunten om je cartridges te recyclen.

Online inleveren en beloond worden

Je kunt ook je lege cartridges gratis opsturen naar gespecialiseerde recyclingbedrijven. Bij deze bedrijven kun je je cartridges inleveren en vaak krijg je daar een vergoeding voor. Je kunt er ook voor kiezen om het bedrag te doneren aan een goed doel. Op de website selecteer je welke cartridges je wilt inleveren en zie je direct wat ze waard zijn. Vul je naam, adres, en telefoonnummer in, kies een vervoersbedrijf, beslis of het geld naar je bankrekening of naar een goed doel gaat, en je krijgt een e-mail met een pakketlabel om uit te printen. Daarna kun je het pakketje afgeven bij een lokaal afleverpunt van het gekozen vervoersbedrijf. Je ontvangt bij aankoop van bijvoorbeeld HP 305 inkt een recyclezakje of je kunt zelf een verzendlabel uitprinten.

Terug naar de fabrikant

Veel fabrikanten, waaronder Brother, Canon, Epson, en HP, bieden hun eigen recyclingprogramma's aan voor inktpatronen. Je kunt je lege cartridges bij deze programma's inleveren, waarbij ze vaak een envelop verstrekken of speciale inleverpunten hebben waar je ze kunt achterlaten.

Milieuvriendelijke keuzes maken

Het terugbrengen van lege inktpatronen is zowel financieel als milieuvriendelijk voordelig. Door cartridges te recyclen, kunnen we waardevolle materialen hergebruiken en de hoeveelheid afval verminderen. Bovendien helpen recyclingprogramma's om een duurzamere samenleving te bevorderen, doordat ze de vraag naar nieuwe grondstoffen verlagen.

Wat gebeurt er precies met de cartridges?

Wanneer bedrijven de gebruikte cartridges ontvangen, verwijderen ze eerst alle verpakkingsmaterialen. Daarna sorteren ze deze zorgvuldig, voeren een visuele inspectie uit en pakken ze per item in. Deze cartridges worden vervolgens naar een productieafdeling gestuurd, waar ze opnieuw visueel geïnspecteerd worden en door een elektronische test gaan. Als een cartridge nog goed werkt, worden deze grondig gereinigd en aangevuld met een vacuümtechniek. Daarnaast gaat deze een strenge kwaliteitscontrole door voordat ze het verpakken met een 100% kwaliteitsgarantie. Zo bieden ze goede en betaalbare alternatieve cartridges.
(Buiten verantwoordelijkheid van de redactie)

vakantiegroeten-uit-noorwegen-9

Vakantiegroeten uit Stryn

Hilde Gijbels nam deze foto bij een uitstap Stryn in Noorwegen, tijdens een cruise langs de Noorse fjorden.

de-blik-van-richie-142
tip-van-de-bib-kanehito-yamada

Tip van de Bib: Kanehito Yamada

Als eerste boekentip voor de vakantie serveren de specialisten van de bibliotheek ons Beyond journey’s end, een verhaal van Frieren van auteur Kanehito Yamada met illustraties van Tsukasa Abe.

Korte inhoud

Magiër Frieren en haar mede-avonturiers hebben de Demon King verslagen en daarmee vrede gebracht over het hele land. Maar Frieren is een elf; zij zal blijven leven zelfs lang nadat al haar kameraden overleden zijn.
50 jaar na hun overwinning wordt Frieren op de begrafenis van een vriend geconfronteerd met haar eigen onsterfelijkheid. Om de laatste wensen van haar kameraden in vervulling te laten gaan, vertrekt ze weer op avontuur… 

vakantiegroeten-uit-fuerteventura-1

Vakantiegroeten uit Fuerteventura

De wedstrijd wordt op gang getrokken door jurylid Michiel Reynders, die ging surfen op Fuertventura. Hier een panoramisch beeld van het vulkaanlandschap op het Spaanse eiland. Met uw vakantiefoto's maakt u kans op een cheque van 400 euro van Visit Limburg, een mooie prijs van Auva, twee verrassingspakketten van Visit Heusden-Zolder, prachtige bloemen van Bopha en een heerlijk etentje op Het Goed van Bovy. Stuur je foto met naam adres en wat uitleg naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu. Hier vind je het reglement.

ontgoochelde-supporters-zien-duivels-verliezen

Ontgoochelde supporters zien Duivels verliezen

Op verschillende plaatsen, vooral in cafés van sporthallen en buurthuizen - zoals café De Kompel -verzamelden voetbalsupporters vanavond voor de partij Frankrijk-België. Alle geroep en emoties ten spijt - bijna te horen tot in Düsseldorf - heeft het niet mogen zijn en is het over and out voor de Belgen op het EK. De ontgoocheling werd nadien dan maar doorgespoeld. (foto's Roman Martyka) 

stuur-eens-een-postkaartje-uit-heusden-zolder

Stuur eens een postkaartje uit Heusden-Zolder

Wie vakantie viert in eigen gemeente of misschien gewoon familie of vrienden wil verrassen, die kan een mooie postkaart uit Heusden-Zolder sturen. De beeldambassadeurs die voor de gemeente foto's maken op events kregen de opdracht om elk 3 beelden in te sturen van plaatsen die een vakantiegevoel oproepen of het ontdekken waard zijn. Daar zijn nu een aantal postkaarten van gemaakt die je gratis kunt afhalen in het gemeentehuis, de bibliotheek, ZLDR Luchtfabriek en het toeristisch kantoor. 

fietsersbond-heeft-memorandum-voor-de-partijen

Fietsersbond heeft memorandum voor de partijen

De Fietsersbond heeft ook een memorandum opgemaakt voor de politieke partijen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Daarin staan volgens de bond de wensen en verzuchtingen van de fietser in Heusden-Zolder. Zo wil de Fietsersbond dat  het STOP-principe wordt verdergezet en dat de toepassing ervan wordt verbeterd, dat de fietsinfrastructuur verder wordt uitgebreid, verbeterd en onderhouden. Terwijl de gemeente volop inzet op het toeristisch fietsroutenetwerk en (…) Lees het hele bericht

de-levenswijsheid-stapelt-zich-op-in-t-kuipke

De levenswijsheid stapelt zich op in 't Kuipke

Weliswaar los van het Guiness Book of Records flirten ze in 't Kuipke graag met zelfbedachte records. Zo pakten ze een tijdje geleden al uit met het langstdurende pooltornooi. Maar ook als het om jaren levenswijsheid gaat, tikt de teller aardig aan. Zo telde Tony Sempels op een gegeven moment aan twee tafels samen 643 levensjaren, bijeengebracht door 8 personen. Het zijn kameraden die er door de week geregeld afspreken om wat te kletsen, verhalen op te dissen en natuurlijk terug te blikken op vroegere grappen en grollen toen menigeen van hen nog haantjesgedrag vertoonde. Nu hebben ze letterlijk wat pluimen verloren, maar de streken ... die zitten er nog in.