DOORPRIKT: Olifant in porceleinwinkel?

DOORPRIKT: Olifant in porceleinwinkel?

Jumbo komt dus tegen eind dit jaar naar de Cité. Dat is toch de bedoeling, want de vergunningen moeten nog afgeleverd worden, maar we gaan ervan uit dat dat wel in orde zal komen. Maar ook dit is weer een medaille die duidelijk twee kanten heeft. 

Laat ons positief beginnen. Zo'n grote winkelketen gaat nooit over één nacht ijs. Het feit dat ze investeren in een winkel op de Cité, bewijst dat ze geloof en vertrouwen hebben in de toekomst van het winkelcentrum. Dat wordt bovendien nog eens extra in de verf gezet doordat het hier - na De Muitenberg aan de overkant - nu al om het tweede groot investeringsproject gaat. En terwijl de stadscentra leeglopen, kent de Cité amper leegstand, waarmee we natuurlijk geen oordeel vellen over de kwalitatieve invulling van elk handelspand. 

Keuze

Nog een warenhuis erbij - en wie weet wat nog in de toekomst - verruimt natuurlijk de keuzemogelijkheden voor de consument en dat is ook positief. Het kan bovendien nieuwe klanten aantrekken uit andere buurten en gemeenten, en dat is welkom met de concurrentie van be-MINE, Hasselt en de e-commerce in het achterhoofd. En daar kunnen dan weer alle winkels in de buurt de vruchten van plukken.

Maar er zijn ook bedenkingen. Hoe gaat bijvoorbeeld de verkeersafwikkeling evolueren? Nu al zit de Koolmijnlaan geregeld strop, en niet alleen op de marktwoensdagen. Een reden te meer ook om aan een goed leverplan voor vrachtwagens en verkeerscirculatieplannen te werken, waar ook het Agentschap Wegen en Verkeer in mee moet willen. En zoeken naar alternatieve verplaatsingsmogelijkheden.

Concurrentiestrijd

Bovendien zitten we daar binnenkort met een batterij suppermarkten op enkele vierkante meters. Niemand gaat daardoor meer potjes yoghurt eten, of meer vlootjes boter opsmeren, of pakken beschuit kopen. De concurrentiestrijd om de gunst van de klant zal dus bikkelhard worden. Dat kan gebeuren met het productassortiment en de kwaliteit, maar de prijs blijft toch het belangrijkste instrument in deze sector. Prijzen worden laag gehouden, of lager gezet, door de prijs die de producent ontvangt te drukken, en dus is onder meer de landbouwer de dupe. En het personeel dat aan minimale lonen maximaal flexibel moet werken. En de investeringen in duurzaamheid - die nochtans op termijn voordelig kunnen uitvallen - zullen er aan inschieten.

Niet dat deze problemen in het winkelcentrum Cité moeten opgelost worden. Verre van, het gaat immers om strategieën die uitgestippeld worden in Duitse, Nederlandse en Franse hoofdkwartieren. Alleen moeten sommige maatschappelijke evoluties ons af en toe eens aan het denken zetten, en we mogen de bekommernis om de kleine zelfstandige handelaar niet laten varen. (Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
(reacties op Facebook)
45345