DOORPRIKT: rondjes draaien en surplace
Je voelt de nervositeit rond de sportinfrastructuur in Heusden-Zolder de jongste tijd toenemen, enerzijds omdat mensen uit het sportmilieu niet altijd met de juiste informatie de gordijnen worden ingejaagd en anderzijds omdat de onzekerheid rond de wielerpiste maar blijft duren. Die onzekerheid is inderdaad voor niemand goed en het aanslepen voedt speculaties. Hoe was die BTW-misrekening toch mogelijk, blijf je je afvragen!
Toch is zowat iedereen het eens over de grote opportuniteit die de wielerpiste biedt: voor Circuit Zolder, voor Heusden-Zolder, voor Limburg, voor een deel van Vlaanderen en voor de wielersport. En zeker en vast biedt dit ook voor heel wat sportverenigingen in Heusden-Zolder extra kansen, niet alleen voor de turners die er hun eigen hal krijgen. Maar natuurlijk, en ook dat is des mensen, verandering schrikt iedereen een beetje af. Als je daartegenover de realiteit van een verouderde sportinfrastructuur in de verschillende kerkdorpen bekijkt, dan beseft iedereen dat er iets moet gebeuren. Als dat tot een verplaatsing van sommige activiteiten moet leiden, schreeuw niet meteen moord en brand, want de mobiliteit van de sportbeoefenaar wordt onderschat.
Alleen, heel belangrijk en daar hebben we al eerder voor gewaarschuwd, de jongste kinderen moeten in de nabije omgeving de kans krijgen om voor het eerst te proeven van een aantal sporttakken. Zonder dat eerste contact worden het nooit sporters. En hoe kunnen ze dat als een deel van de sporthallen verdwijnt? Samenwerking lijkt ons het antwoord.
Gemeente, scholen, clubs, parochies, ... kunnen samenwerkingsovereenkomsten sluiten voor het benutten van sport- en ook andere infrastructuur. De scholen hoeven dan niet langer hun sportzalen onbenut te laten 's avonds en in de weekends. Ze krijgen er inkomsten voor in de plaats en bij de bouw van nieuwe zalen zou de gemeente voor een participatie, wie weet via een pps-constructie, kunnen kiezen zodat de turnzaal inderdaad naar sporthalniveau kan opgekrikt worden. Bruikbaar voor iedereen, maar ook goedkoper voor iedereen.
Samenwerking ook tussen sportclubs. Je kunt clubs niet tot fusies dwingen, maar als ze door samenwerking zouden clusteren per discipline in elke locatie dan kan ook gericht geïnvesteerd worden in betere infrastructuur. Meer samenwerking leidt tot betere kwaliteit. En de volwassen sporters zullen er zich niet druk om maken om dan enkele kilometers meer te moeten afleggen. Maakt samen naar de club rijden niet een stukje deel uit van de teamspirit? Als we maar de allerjongsten niet uit het oog verliezen, want zij zijn onze kampioenen en recreanten van morgen. En dat de verantwoordelijken nu eens eindelijk een duidelijk antwoord geven op dat BTW-vraagstuk, laat de surplace over aan de pisterenners. Iedereen wil dat startschot horen. (Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
Reacties op Facebook
34742