Ontslagen SFC-directeur kan leraar blijven

Ontslagen SFC-directeur kan leraar blijven

Het is nog niet duidelijk of de voormalige directeur van het Sint-Franciscuscollege na de kerstvakantie terugkeert als leerkracht. In principe zou dat kunnen nu de Kamer van Beroep van het Vrij Onderwijs bij het Ministerie van Onderwijs weliswaar zijn ontslag heeft teruggebracht tot zijn functie als directeur. Hij is dus niet langer ontslagen als leerkracht. Het schoolbestuur onthoudt zich van commentaar, de betrokkene, die eerst algemeen directeur was en nadien logistiek directeur, is niet bereikbaar voor commentaar.

Restaurantkosten

Maar heel de uitspraak van de Kamer van Beroep is openbaar terug te vinden. Daarin staat duidelijk dat de man zijn creditcard onder meer gebruikte voor privé-restaurantbezoek, een privé-skireis, hotelkosten en andere privé-uitgaven. Maar ook dat hij voor de school uitgaven toeliet zoals 10.000 euro meerkost voor computers en omvangrijke verfwerken zonder de vereiste goedkeuring van het bestuur. Maar in haar beoordeling stelt de Kamer van Beroep dat in de tuchtprocedure onvoldoende onderzocht is of de restaurantbezoeken al dan niet aan de school gerelateerd waren, omdat blijkbaar de betaling van etentjes met bestuurders of personeelsleden met een creditcard van de school niet abnormaal waren. De Kamer van Beroep vindt ook dat teveel gefocust wordt op de restaurantkosten, terwijl andere, grotere kosten niet tot een tuchtprocedure aanleiding gaven.

Proportioneel

De Kamer heeft ook de afsprakennota's en evaluaties bekeken en concludeert dat "Uit het gebrek aan communicatie een onherstelbare vertrouwensbreuk afleiden die tot ontslag leidt, een brug te ver is." De Kamer herhaalt dat er ernstige feiten zijn gepleegd die een ernstige tuchtstraf verantwoorden, maar dat de feiten gelinkt zijn aan zijn functie als directeur, en dat een terugzetting in graad wel proportioneel is aan de feiten. De betrokkene kan dus in principe opnieuw als leraar aan de slag.76235