Platform steunt Mehmet Üstün en moskee

De werkgroep ‘Wij van Heusden-Zolder, Interlevensbeschouwelijk Platform’ waarin verschillende Islamitische moskeeën, de Alevitische gemeenschap, de rooms-katholieke en evangelische kerk en enkele individuele burgers zitten, steunt in een open brief aan de bevolking de Sultan Ahmet Moskee en haar voorzitter Mehmet Üstün. Na de uitzending in Pano is de werkgroep in spoed bijeengekomen. De leden zeggen perplex te staan bij de mediastorm waar deze moskee en haar voorzitter in terecht zijn gekomen. "Want de Sultan Ahmet Moskee is reeds vele jaren betrokken bij onze werking. Wij hebben de leidinggevende figuren van deze moskee, en ook de andere religieuze gemeenschappen in onze gemeente trouwens, altijd ervaren als heel loyale bondgenoten: mensen die zoeken naar verstandhouding, samenwerking en goed nabuurschap. Wij denken daarbij aan de oproepen die de Sultan Ahmet moskee en haar voorzitter mede hebben onderschreven bij diverse gelegenheden, zoals ondermeer onze jaarlijkse Vredeswakes, maar ook na crisismomenten zoals 9/11 en de aanslagen in Parijs en Brussel. Wij werden nooit  geconfronteerd met uitingen die zouden kunnen wijzen op moslimfundamentalisme en/of extremisme. Integendeel, bij deze gelegenheden hebben zij telkens samen met ons positieve standpunten ingenomen en verspreid."

Dialoog

Nog in de open brief steken ze een hart onder de riem van voorzitter Mehmet Üstun die volgens de werkgroep altijd positief en verbindend geweest is. "Nog steeds is hij een man die onze initiatieven sterk ondersteunt, ze promoot binnen zijn gemeenschap, de dialoog opzoekt en bruggen tracht te bouwen, zowel binnen de Turkse gemeenschap als in de bredere samenleving. Wij kennen Mehmet Üstün als iemand die zich sterk heeft ingezet om vormen van extremisme te voorkomen en te counteren."

Onaanvaardbaar

Omwille van deze ervaringen vindt de werkgroep het onaanvaardbaar dat de reputatie van de Sultan Ahmet-moskee en voorzitter Mehmet Üstün fundamenteel beschadigd worden. "Een beschadiging die de hele moslimgemeenschap in onze gemeente en in ons land treft. Dat juist Mehmet Üstün, die we reeds tientallen jaren ervaren als bruggenbouwer, nu al in bepaalde middens als extremist wordt afgeschilderd, vinden we ongehoord en is koren op de molen van hen die het “goed samenleven in diversiteit” tegenwerken en daarbij moslims viseren."

Een gelijkaardige brief is ook verstuurd aan de burgemeester van Heusden-Zolder, met kopie aan de gouverneur en minister Somers. 70945