Zorgt windmolen voor geurhinder van APL?
De N-VA had de geurhinder bij APL in Viversel aan de gemeenteraadsagenda toegevoegd. Volgens schepen Ann Leyssens zijn er de jongste 2 jaar minstens 57 meldingen geweest en komen de klachten als de milieu-inspectie niet te bereiken is. De partij stelt vast dat verschillende vergunningsvoorwaarden niet nagevolgd worden en vraagt of de gezondheidskwesties voor buurt en schooltje al onderzocht zijn. Daarnaast maakte Ann Leysens ook een hele reeks vragen van de buurtbewoners over.
Schepen van leefmilieu Lode Schops heeft ondertussen opnieuw overleg gehad en alles wijst erop dat de stank verspreid wordt door de windmolens. De geurklachten begonnen immers sinds de windmolens in de herfst van 2014 gestart zijn. Een Nederlands onderzoek van vorig jaar toont een relatie aan tussen windmolens en geurhinder, de windmolens - 50 meter hoog - drukken de rookpluim uit de schouw - 42 meter hoog - weer naar beneden. Dat is blijkbaar het geval bij zuidwestenwind. Volgens schepen Schops is er mogelijk ook een verband met toegenomen geurklachten bij Umicore en Afox.
Schouw kuisen
Wat APL betreft, zijn er nu enkele afspraken. Tijdens de bouwvakantie ligt het drie weken stil en dan komt een firma de geur uit de schouw verwijderen. Ook Luminus is samen met de milieu-inspectie bij de gesprekken betrokken en zal tijdens de productie bij zuidwestenwind de molen stilleggen, om de effecten na te gaan. Als dat bevestigd wordt, hoopt de gemeente dat de minister de milieuvergunning van de windmolen aanpast. APL onderzoekt ook een nieuwe productiemethode met minder uitstoot. Schepen Schops benadrukte dat de geur zeer indringend is, maar niet schadelijk. En ook dat er geen teer aanwezig is op het terrein. De N-VA kon zich - net als de andere partijen - verzoenen met het engagement van de schepen om de zaak op te volgen en iedereen te informeren.34725