Archief maart 2012

volle-zaal-voor-bangladesh-concert

Volle zaal voor Bangladesh-concert

Een sfeervol concert vanavond in 't Kuipershof voor de schooltjes van de vzw Dakbhanga in Bangladash. Een volle zaal genoot onder meer van musicalzanger Ilse La Monaca (foto) begeleid door pianist Pieter Smout. (meer foto's van Julien Maebe)

rugbytornooi-met-7-in-7-minuten

Rugbytornooi met 7 in 7 minuten

Op Helzold had vandaag één van de grootste rugbytornooien van Vlaanderen plaats, waarin de beste spelers uit het land tegen elkaar uitkwamen; Het ging zowel bij de dames als bij de heren om vier ploegen met selecties: Noord (Oost- en West-Vlaanderen), Zuid (Limburg en Vlaams-Brabant), West (Brussel en Henegouwen) en Oost (Namen; Luik en de rest) Bij de dames stond ook Evelyn Bosmans van Heusden-Zolder in de selectie. Het tornooi werd gespeeld volgens de zogenaamde 7S, (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-31-maart-2012

Vandaag gezien

Graffiti op de achterkant van de school in Bolderberg. Maar of iedereen dit stijlvol zal vinden, is nog maar zeer de vraag. (foto Yves Maex)

fitness-en-feest-tegen-vandalisme

Fitness en feest tegen vandalisme

De actie 'Vandalisme! Tegen (w)elke prijs!' kende vandaag haar eerste hoogtepunt met een feestjes in het Weyerkespark. Eerst trokken de jongeren erop uit met handschoenen en prikkers om het zwerfvuil op te ruimen. Er werd ook gewandeld, gezongen en gemusiceerd, er waren hapjes en drankjes. Schepen Marc Swevers mocht de gloednieuwe en kleurrijke fitnesstoestellen openen. Het Weyerkespark heeft nu zijn eigen fitnesscentrum in openlucht, een leuke bezigheid die er mee moet voor zorgen dat iedereen respect heeft voor de omgeving waar geen plaats is voor vandalisme en rondslingerend vuil. (meer foto's)

circuit-zolder-snoeit-in-management

Circuit Zolder snoeit in management

Het is volop crisis in de automobielwereld, dat is al langer dan vandaag geweten. Naast de economische crisis is het nog altijd niet duidelijk wie een aantal Belgische races zal mogen organiseren. Die onzekerheid weegt ook op Circuit Zolder, dat is nog duidelijk gebleken bij de officiële seizoensopening. De rechtbank moet zich nog uitspreken over het hele dispuut, maar plan B ligt klaar in Zolder waarbij het circuit zelf enkele 'Belcar'-races zou organiseren. Daarnaast dwingt heel de (…) Lees het hele bericht

opgelet-voor-drukte-op-e314

Opgelet voor drukte op E314

Wie de E314 richting Lummen neemt, moet er rekening mee houden dat ook dit weekend in de buurt van de verkeerswisselaar het asfalt vernieuwd wordt. Zaterdagnamiddag staat er daardoor een file van Zolder tot Lummen. (foto Davy Neuteleers)

lenen-wordt-goedkoper

Lenen wordt goedkoper

De financiële en economische crisi heeft ook voordelen voor wie een woning wil bouwen of kopen. Zo blijven de intrestvoeten op hypotheeklenningen laag. Onesto (vroeger bekend als het Sint-Jozefskrediet in Beringen) dat in Heusden-Zolder en omgeving een groot deel van de sociale woonkredieten verschaft, laat weten dat het vanaf morgen de rentevoet voor alle woonkredieten met 0,10 % verlaagt.Op dit moment is het tarief van 3,79% waarbij de rente 15 jaar vast is, en dan maximaal 3% kan stijgen, het meest populair.

drievoudig-afscheid-van-de-nieuwe-snaar

Drievoudig afscheid van De Nieuwe Snaar

Vrijdagavond bracht De Nieuwe Snaar de eerste van drie voorstellingen van Koñec in Muze, ook vanavond en morgenavond staan ze voor een uitverkochte zaal. En zoals altijd toffe gasten, veel humor en schitterende muzikanten. Destijds speelde De Nieuwe Snaar één van de eerste optredens in Muze, en nu dus drie van de laatste, want ze zijn bezig aan hun afscheidstournee. (foto Lenscollectief)

motorracers-palmen-circuit-in

Motorracers palmen circuit in

Vandaag maakten de motoren het mooie weer op Circuit Zolder tijdens een evenement van de Motorsportschool. (foto's Davy Neuteleers)

rode-kaarten-doen-si-de-das-om

Rode kaarten doen SI de das om

In  het zaalvoetbal heeft SI Heusden-Zolder vanavond bij Noorderwijk verloren met 7-6. In een vrij sportieve wedstrijd speelde de scheidsrechter een hoofdrol door drie omstreden rode kaarten te trekken.

wijkinspecteur-marcel-feestelijk-uitgezwaaid

Wijkinspecteur Marcel feestelijk uitgezwaaid

Heel wat inwoners vroegen zich vanmorgen af wat er allemaal aan de hand was. Er trok een karavaan met politiemensen, begeleid door een vendelier en trommelaar van Tingel Tangel en motorrijders door het dorp. Vanop de Naaldert, via de Koolmijnlaan, de Brugstraat en het Willibordusplein naar het politiecommissariaat. Midden in de stoet Marcel Veltjen en zijn vrouw, Marcel was jarenlang wijkinspecteur in Berkenbos en gaat nu met pensioen en zijn collega's wilden hem op gepaste wijze (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-30-maart-2012

Vandaag gezien

Een kievitsbloem, zomaar gegroeid in een kippenweide. (foto Jan Leijskens)

nog-twee-maanden-miserie-in-de-geenrijt

Nog twee maanden miserie in de Geenrijt

De inwoners van het laatste deel van de Geenrijt - tussen Kooidries en brandweerkazerne - zitten nog twee maanden in de miserie. De firma neemt nu eerst paasvakantie tot de 10de april. De glijbekisting - betonnen boorden - komen er in de eerste week van mei en pas vanaf 24 mei zal de eerste laag asfalt worden gelegd. Nog twee maanden stof dus, of modder wanneer het regent. Afgelopen week vonden ook nog enkele bezitters van crossmotoren en terreinwagens het leuk om verschillende keren door de straat te komen racen.

het-weer-opnieuw-koud

Het weer:: opnieuw koud!

De weerkaarten hebben het een beetje moeilijk met de verwachting op lange termijn . Alles hangt hierbij af van de positie van een hogedrukgebied tussen Ierland en Ijsland. Ligt deze meer westelijk, dan nemen de neerslagkansen bij ons toe. Komt deze meer oostelijk te liggen dan houden we het droog. In beide gevallen wordt echter koude lucht vanuit het noorden aangevoerd en kunnen we wel stellen dat de eerste week van de paasvakantie koud zal verlopen.  
Vandaag domineren wolken het weerbeeld, (…) Lees het hele bericht

gilbert-vrancken-nieuw-gemeenteraadslid

Gilbert Vrancken nieuw gemeenteraadslid

Bij het begin van de gemeenteraad heeft Gilbert Vrancken de eed afgelegd als nieuw raadslid van de SP.a, hij vervangt de overleden Mimoun Abdelmalek. Voor Vrancken is het een terugkeer naar de raad waarin hij jaren zetelde.

sluikstorters-moeten-betalen

Sluikstorters moeten betalen

De gemeente gaat zwerfvuil en sluikstorten aanpakken. Dat gebeurt verder met sensibilisering, maar wie betrapt wordt kan sowieso rekenen op een boete van 250 euro. Bovendien is met de procureur afgesproken om de overtreders samen voor de rechtbank te dagvaarden. Vorig jaar is al een vrouw uit Heusden-Zolder veroordeeld die betrapt was op sluikstorten. Ze had een zak met afval achtergelaten en dat heeft haar bijna 1.000 euro gekost. Vorig jaar zijn hier 306 sluikstortingen opgeruimd, (…) Lees het hele bericht

brandweer-zoekt-nieuwe-vrijwilligers

Brandweer zoekt nieuwe vrijwilligers

De brandweer gaat 5 nieuwe vrijwilligers aanwerven in de hoofdpost Heusden-Zolder en nog eens 2 voor de voorpost Tessenderlo. Er wordt ook een werfreserve aangelegd om in de toekomst uit te putten. In feite zijn in Heusden-Zolder op dit moment 10 vrijwillligersplaatsen niet ingevuld, maar in eerste instantie wordt maar de helft aangeworven om te voorkomen dat de groep stagiairs te groot zou zijn.

zondag-kunst-en-designmarkt-bij-localoca

Zondag kunst- en designmarkt bij Localoca

Nu zondag 1 april - geef toe, de datum kan geen toeval zijn, organiseert de vzw Localoca op het pleintje aan het station van Zolder een te gekke kunst- en designmarkt. Van 11 tot 18 uur kan je je op de Mercado Loco vergapen aan een heleboel kleurrijke stands, waarbij Mexico het centrale thema, of zeg maar de centrale sfeer is. Je vindt er ook een cantina, Oxfamwereldcafé, springkastelen, een huifkar, workshops, enz. www.localoca.eu

gaat-kvv-zich-toch-redden

Gaat KVV zich toch redden?

In de eerste provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder vanavond met 1-4 gewonnen op het terrein van Beek. Bij de rust stond het al 0-3, na een uur kon de thuisploeg milderen en in de slotfase viel de vierde goal. Met deze zege bij de laatste, is er op twee speeldagen van het einde toch nog hoop op redding voor KVV.

een-spandoek-in-plaats-van-een-brief

Een spandoek in plaats van een brief?

Dit spandoek hing vandaag langs de Westlaan. Iemand die op die manier zijn liefde wil verklaren? Of misschien iets goed te maken heeft? In beide gevallen succes gewenst. (foto Andy Brepoels)

actieve-senioren-bezoeken-de-bark

Actieve senioren bezoeken De Bark

Een 15-tal leden van de Vereniging voor Vlaamse Actieve Senioren bracht vandaag een kennismakingsbezoek aan De Bark. Ze kwamen uit onder meer Hasselt, Diest en Heusden-Zolder. De meesten kenden het opvangcentrum nauwelijks. Met een uiteenzettng over de asielprocedure en een rondleiding door enkele bewoonsters kregen ze een beter beeld van de dagelijkse werking in een opvangcentrum voor asielzoekers.

vandaag-gezien-29-maart-2012

Vandaag gezien

Aan het CVO, in maart legt ieder vogeltje zijn ei. (foto Julien Maebe)

vlaams-belang-wil-stemmen-met-potlood

Vlaams Belang wil stemmen met potlood

Als het aan het Vlaams Belang ligt, zouden we op 14 oktober opnieuw met potlood en papier stemmen. De partij verwierp vanavond tijdens de gemeenteraad het gebruik van de nieuwe computerapparatuur van binnenlandse zaken. Vlaams Belang fractieleider Jan Jans vond dat in het nieuwe systeem te weinig controlemogelijkheden zijn ingebouwd. En hij heeft geen vertrouwen in het hogere Belgische echelon. De andere partijen keurden het computerstemmen wel goed.
Zoals verwacht kwam er tegenwind (…) Lees het hele bericht

willy-aerts-verlaat-de-kluis-van-bolderberg

Willy Aerts verlaat de kluis van Bolderberg

Willy Aerts verlaat binnenkort de kluis van Bolderberg. Begin juni vertrekt hij met zijn partner naar een woning in Geel, daarmee geeft hij een nieuwe wending aan zijn leven.Ook al geeft hij toe er een stuk van zijn 'ziel' achter te laten. In het totaal heeft Willy 7 jaar  verbleven in de kluis waar hij voor alle bezoekers het aanspreekpunt was als kluizenaar Ze konden er ook terecht voor een gesprek of bezinning, Willy zorgde ook dat de kapel in orde was. Voordien woonde hij ook (…) Lees het hele bericht

bovy-krijgt-weer-een-bakhuis

Bovy krijgt weer een bakhuis

Op Bovy zijn de werkzaamheden gestart voor de heropbouw van het bakhuis. Het bakhuis dateert vermoedelijk uit 1850 en bedrijfsleider Gilles De Baere zocht contact met de VDAB die eerder al op Herckenrode een gelijkaardige operatie volbracht. Instructeur Jef Mariën is nu met een groep cursisten naar Bovy afgezakt. "Er is nog heel wat werk, de oven moet goed branden en daarvoor gebruiken we een techniek van de Romeinen met een mengsel van onder meer stro en leem, (…) Lees het hele bericht

flitspaal-koolmijnlaan-is-op-komst

Flitspaal Koolmijnlaan is op komst

Binnenkort wordt de lang verwachte flitspaal op de Koolmijnlaan geplaatst. Dat heeft Vlaams minister van openbare werken Crevits vandaag bekendgemaakt. De flitspaal moet de snelheid naar beneden drukken en het aantal ongevallen verminderen. "We hadden de snelheidscamera al langer gevraagd na de dodelijke ongevallen maar door een wijziging van de procedure heeft alles vertraging opgelopen," legt burgemeester Sonja Claes uit. De diensten van de Vlaamse overheid zijn samen met de politie (…) Lees het hele bericht

gratis-met-de-bus-naar-sagalassosexpo

Gratis met de bus naar Sagalassosexpo

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren loopt momenteel de prestigieuze tentoonstelling 'Sagalassos, City of Dreams'. De geschied en heemkundig kring van Heusden organiseert op woensdag 18 april een bezoek aan de tentoonstelling en legt daarvoor een bus in. Deelnemen kost € 15 per persoon, toegang en gids inbegrepen. De bus is gratis. Vertrek om 13u30 op het Koning Boudewijnplein, terug omstreeks 18 uur. Er zijn nog 15 plaatsen, dus snel inschrijven en betalen bij Sylvain Huybrechts, St. Jansblok 93, tel 011-75 94 01

suri-alpacas-zijn-kampioenen

Suri Alpacas zijn kampioenen

Sinds een goed jaar wonen Alain Verschueren en Christine Scherens in de Mangelbeekstraat waar ze alpacas fokken. Niet de gekende Huacaya-soort maar de zeldzame Suri-soort. Op de internationale Alpacashow in het Nederlandse Hapert is hun zelf gefokt hengstje Pure Suri Figaro gekroond tot beste Suri. Ook bij de nakomelingenklasse (3 cria's of veulens van dezelfde hengst) werden Christine en Alain Beneluxkampioen. Meer over deze prachtige dieren vind je op hun website.

urbanus-komt-naar-muze

Urbanus komt naar Muze

Op zondag 1 april kan je in MUZE terecht voor tickets voor het voor het nieuwe cultuurseizoen. Vorige week maakten we al grote namen bekend als Helmut Lotti, John Scofield, Circus Ronaldo, Zornik en The Levellers. Ook monumenten zoals Jan Decleir, Wim Helsen, Wouter Deprez, Jan Decorte, Adriaan Van den Hoof, Frank  Focketyn, Jo Demeyere, Chris Lomme & Els Dottermans staan het komende jaar op de planken. Een supergrote verrassing is de doortocht van Urbanus. Hij komt op 7 en 8 (…) Lees het hele bericht

de-bark-en-de-schans-spelen-gelijk

De Bark en De Schans spelen gelijk

De gasten van De Bark en het dagactiviteitencentrum De Schans namen het vandaag tegen elkaar op in een vriendschappelijke wedstrijd zaalvoetbal. Het enthousiasme lag hoog maar ook fairplay stond centraal. Iedereen kon zich dan ook vinden in de 1-1 uitslag. En zo hebben beide organisaties en hun gasten elkaar wet beter leren kennen.

gewonden-bij-ongevallen-1

Gewonden bij ongevallen

In de Guido Gezellelaan is vanmiddag een lichtgewonde gevallen bij een botsing tussen drie auto's. Gisteren in de vooravond was er ook in de Koolmijnlaan al een gewonde bij een ongeval. Een fietser werd daar aangereden door een auto

uiteenlopende-straf-voor-drugscriminelen

Uiteenlopende straf voor drugscriminelen

De rechtbank in Hasselt heeft een vrouw van 24 veroordeeld tot 14 maanden effectief omdat ze betrokken was bij een diefstal van speed. Ze had een man uit Ham vergezeld toen die in november 2009 's nachts de woning van een man en diens vriendin in Leopoldsburg binnendrong. Daar had hij de vriendin van de bewoner met een metalen pin bedreigd. Uiteindelijk gingen ze aan de haal met een rugzak met daarin gsm's, 800 gram speed, drugsattrbuten, 600 euro en een bankkaart. De man kwam er vanaf met een (…) Lees het hele bericht

zware-straf-voor-stelende-drugsdealer

Zware straf voor stelende drugsdealer

Een 34-jarige inwoner van Heusden-Zolder, die nu al in de gevangenis zit, is vandaag door de rechter in Hasselt veroordeeld tot 26 maanden celstraf en 5.500 euro boete voor drugs, een diefstal met braak en het achterhouden van gestolen documenten. De man is een bekende van het gerecht. Hij had samen met een vrouw uit Hasselt een dartsautomaat gekraakt in een café in Halen en daarbij 250 euro buitgemaakt. Ze probeerden in een krantenwinkel in de buurt de muntstukken om te ruilen, maar (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-28-maart-2012

Vandaag gezien

Een mooie larve. Zou dit eentje van de glimworm kunnen zijn? (foto Jan Leijskens)

racewars-met-tuning-cars-en-babes

Racewars met tuning cars en babes

Op 15 april heeft op Circuit Zolder de negende editie van Race Wars plaats, dat is het grootste tuning-event van de Benelux. Er worden 3000 getunede auto’s verwacht op het circuit, 100 daarvan behoren tot de ‘Circle of Gold’. Na vier jaar komt ook Terry Grant terug met zijn stuntshow, hij heeft 11 wereldrecords op zijn naam. Extra aandacht gaat naar het nieuwe Ketnetprogramma Rox! De wagen van het Rox-team brengt een bezoekje aan het circuit. Driftpiloten uit heel Europa brengen (…) Lees het hele bericht

het-weer-weekend-wordt-kouder

Het weer: weekend wordt kouder

Het is wel bijzonder aangenaam om op deze zonnige manier verwend te worden zo vroeg in het voorjaar. Dankzij de invloed van een krachtig hogedrukgebied kan het zonnige en vooral bijzonder warme lenteweer nog even aanhouden.  Op het einde van de week verandert het weer echter stilaan en het weekend wordt een flink stuk kouder met toenemende regenkansen.
Vandaag wordt het, na wat ochtendnevel, zonnig en warm bij maxima rond 19 graden. Misschien kan nog net 20 graden bereikt worden. Er staat (…) Lees het hele bericht

richie-wint-publieksprijs-op-sportcartoonale

Richie wint publieksprijs op sportcartoonale

Onze dorpsgenoot Richard Demot - beter bekend als cartoonist Richie - is in de prijzen gevallen op de tweejaarlijkse internationale Sportcartoonale in het Blosodomein in Hofstade. Hij neemt er momenteel - tot 9 september - deel aan de cartoonale rond 'Londen en de Olympische Spelen'. Maar tijdens de vernissage werd ook de winnaar van de publieksprijs bekendgemaakt van de editie 2009 met als thema 'Eva en Sport', de vrouw in de sport dus. En de bovenstaande cartoon van Richie werd door het publiek als beste bekroond.

gezocht-opvoedingssituaties-voor-een-poster

Gezocht: opvoedingssituaties voor een poster

Movin'grip vzw uit de Kapelstraat is dringend op zoek naar een paar voorbeelden uit het leven van een ouder en een puber of jongere waarin het opvoeden en opgroeien aan bod komt: normaal, raar, ongewoon, vindingrijk, confronterend, gezapig of bemoedigend. Je wordt vereeuwigd op een knotsgekke poster en verjaardagskalender over opvoedsituaties. Die wordt gelanceerd tijdens de week van de opvoeding en wordt nadien verspreid via opvoedingswinkels, steunpunt opvoedingsondersteuning (…) Lees het hele bericht

inbraken-in-meilweg-en-langs-e-314

Inbraken in Meilweg en langs E 314

Vanmiddag hebben inbrekers toegeslagen in een woning in de Meilweg. Dat moet gebeurd zijn toen de bewoners weg waren, ergens tussen 10 en 14 uur. De inbraak werd nadien vastgesteld. En op de parking langs de E 314 is weeral ingebroken in een vrachtwagen. Daarbij zouden drie daders zijn opgemerkt.

voetganger-lichtgewond

Voetganger lichtgewond

Aan het Sint-Willibrordusplein is rond kwart over 10 vanmorgen een overstekende voetganger tegen een auto terechtgekomen. Het slachtoffer, een vrouw van 89, raakte lichtgewond en is voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

vandaag-gezien-27-maart-2012

Vandaag gezien

Een hotel voor wilde bijen. (foto Jan Leijskens)

zondag-opent-toeristisch-seizoen

Zondag opent toeristisch seizoen

Zondag 1 april - geen grap - wordt het nieuwe toeristische seizoen in Heusden-Zolder geopend. Plaats van afsrpaak is deze keer het kasteelpark Meylandt als vertrekpunt voor wandelingen in de vallei van de Mangelbeek. Limburgs Landschap (Lila) stelt twee nieuwe wandelingen voor: de Meylandtwandeling en de de Theuxwandeling en brengt daarover een fraaie brochure uit en plaats infoborden langs het traject. Om 15 uur en om 15u30 kan je aan de Blokhut vertrekken voor een wandeling met gids, maar je (…) Lees het hele bericht

45-jaar-kaartwedstrijden-in-eversel

45 jaar kaartwedstrijden in Eversel

In Eversel hebben ze een feestje gebouwd omdat de ACV-OKRA gepensioneerden al 45 jaar kaartwedstrijden 'zetten' organiseren. Het begon destijds in de oude parochiezaal om in 1981 naar Sint-Baaf te verhuizen Sinds 19 jaar coördineert Marcel Neven de wedstrijden en hij heeft zelf een computerprogramma uitgewerkt dat meteen de totaaluitslag berekent. Het gaat om een 13-tal wedstrijddagen, met gemiddeld een 10-tal tafels. Op 1 oktober start de volgende reeks. (meer foto's van Rita Vanhove)

vandaag-is-internationale-theaterdag

Vandaag is internationale theaterdag

Vandaag, 27 maart, is het de internationale dag van het theater. Eerlijkheidshalve moeten we eraan toevoegen dat vooral in Nederland daar wat rond gebeurt. Maar in Heusden-Zolder mogen we sowieso niet klagen over het theateraanbod met al die theaterproducties in Muze en de vele voorstellingen van onze eigen amateurgezelschappen.

belgisch-zwemrecord-voor-marc-vaes

Belgisch zwemrecord voor Marc Vaes

Niet alleen de jonge zwemmers van Heusden-Zolder zorgen tegenwoordig voor records. In Nijlen heeft Marc Vaes van de Zolderse Dolfijnen een nieuw Belgisch record gezwommen op de 1500 meter vrije slag in een 25 meter bad. Marc klokte bij de masters 50 - 54 jaar een tijd van 21:14'26.

zaterdagavond-punk-running-door-heusden-zolder

Zaterdagavond Punk Running door Heusden-Zolder

Nu zaterdag en zondag doorkruist het team van atleet Rik Ceulemans al lopend heel Limburg. Ze doen dit voor de actie 'kilometers voor het Zuiden' van Broederlijk Delen. Daarvoor zullen ze in één weekend 424 km afleggen door alle Limburgse gemeenten. Zaterdagavond laat passeert de karavaan door Heusden-Zolder. Rond 23u49 wordt Ruben Kenis aan het gemeentehuis van Heusden-Zolder afgelost door Jeroen Henderikx die richting Lummen loopt. Iedereen is welkom om een stukje mee te lopen of te fietsen, of gewoon te komen supporteren. De juiste route en timing vind je op www.punkrunning.be

vandaag-gezien-26-maart-2012

Vandaag gezien

Een platte wielwebspin in de Terlaemense natuur. (foto Jan Leijskens)

slim-3-dronken-10-te-snel

SLim: 3 % dronken, 10 % te snel

Bij de grootscheepse SLimcontroles van het voorbije weekend, ook in Heusden-Zolder, hadden 58 van de 1852 bestuurders (3 %) teveel gedronken. Dat is één procent minder dan bij de actie van een jaar geleden. 5 bestuurders hadden drugs gebruikt. 407 van de 4169 auto's reden te snel. Dat is 10 % van het totaal, maar liefst 3 % meer dan het jaargemiddelde. 23 rijbewijzen zijn onmiddellijk ingetrokken. Daarnaast zijn in heel Limburg nog eens 115 pv's opgemaakt vooral voor auto's en papieren die niet in orde waren en bestuurders of passagiers die hun gordel niet droegen.

ondernemend-heusen-zolder-op-facebook

Ondernemend Heusen-Zolder op Facebook

Ondernemend Heusden-Zolder is nu ook actief op Facebook. Het is de bedoeling via die weg nog vlotter de laatste nieuwtjes voor ondernemers en handelaars bij het doelpubliek te verspreiden. En tegelijk een discussieforum aan te bieden. Niet toevallig vindt vanavond de eerste vormingsavond rond ondernemers en sociale media plaats. Ondernemend Heusden-Zolder kun je hier volgen

vonnis-internaatsbeheerder-op-23-april

Vonnis internaatsbeheerder op 23 april

Op 23 april kent de gewezen internaatsbeheerder van het Sint-Franciscuscollege zijn straf, want voor die dag staat het vonnis gepland. Vandaag is de verdediging van de man aan het woord gekomen, opnieuw achter gesloten deuren. Zijn advocaat Steve Geerdens heeft een lang pleidooi gehouden. Achtaf wilde niemand van de advocaten - ook niet van de school en slachtoffers - commentaar kwijt. De man riskeert 4 jaar cel, waarvan 1 met uitstel.

aan-kiekens-geen-gebrek

Aan kiekens geen gebrek

Wie dezer dagen op Bovy wandelt, heeft het wellicht al gezien: buiten aan het kippenbedrijf langs het domein krioelt het van de kiekens. Ze zijn met honderden en genieten er ook van het mooie weer. Gelukkig kunnen ze de beek niet over, anders stond er misschien wel een nieuwe soort pannenkoek op het menu.

gemeenteraad-over-digitale-verkiezingen

Gemeenteraad over digitale verkiezingen

Nu donderdag om 19 uur vergadert de gemeenteraad. Op de openbare zitting staan 23 agendapunten, waaronder de subsidies op de kermissen die we al eerder aankaartten. De raad begint met de eedaflegging door Gilbert Vrancken (SP.a) die de overleden Mimoun Abdelmalek zal opvolgen. Verder heel wat grondgebiedszaken en een nieuw politiereglemen op de begraafplaatsen. De raad moet ook een eerder besluit van het schepencollege goedkeuren, zodat ze op 14 oktober digitaal kunnen stemmen op nieuwe computers.

pasen-is-in-aantocht

Pasen is in aantocht

Dat Pasen in aantocht is, merk je niet alleen aan de bloeiende narcissen, maar ook aan de paashazen die op verschillende locaties in Bolderberg weer hun plaats hebben ingenomen. Met een knipoog naar het Wijerdorp.

nog-even-de-motorbehendigheid-aanscherpen

Nog even de motorbehendigheid aanscherpen

Op de parking van Truckstop organiseerde de Motorcycle Action Group dit weekend samen met de instructeurs van de vzw STAM Education behendigsproeven voor motorrijders. Het is ondertussen een jaarlijkse traditie om - met de steun van de Vlaamse overheid - zulke testen te doen bij de start van het nieuwe motorseizoen. "De motoren (…) Lees het hele bericht

prachtige-dauwwandeling-rond-terlaemen

Prachtige dauwwandeling rond Terlaemen

Limburgs Landschap organiseerde vanmorgen een dauwwandeling met ontbijt in het gebied van Terlaemen. De talrijke deelnemers konden zich geen betere omstandigheden dromen. De natuur verkeerde volop in lentestemming, 's ochtends hing het dauw aan bladeren en sprieten en de zon wierp haar breedste lach over de ontluikende natuur. (meer foto's van Jan Leijskens)

met-de-fiets-van-drongen-naar-bolderberg

Met de fiets van Drongen naar Bolderberg

In Bolderberg waren er niet alleen de moedige deelnemers aan de 33 km van de VijverRun. Paul Leyseele uit Drongen bij Gent was met de fiets afgezakt om zijn dochters Eline en Sofie te komen aanmoedigen. Paul deed over de 147 km iets meer dan 6 uur. Voor hem was het meteen ook de voorbereiding voor de fietstocht Gent-Parijs op 14 april, het gaat om een tocht ten voordele van mensen met clusterhoofdpunt. 's Anderendaags, op 15 april, nemen zijn dochters ook deel aan de marathon van Parijs. www.sportforhealth.be

kbbc-zolder-is-kampioen

KBBC Zolder is kampioen

In het basketbal is KBBC Zolder kampioen in landelijke. Het won in de vooravond van Nieuw Brabo Antwerpen, tweede in het klassement, met 77-67. Het was een spannende wedstrijd, waarin Zolder heel de tijd leidde. Door de zege is een onoverbrugbare kloof geslagen. Na het eindsignaal volgde de ontlading en barstte het feest los. Daarbij waren er complimenten voor heel de ploeg en in het bijzonder voor coach Robby Thoelen.

in-eversel-maken-ze-bijzondere-nestkastjes

In Eversel maken ze bijzondere nestkastjes

KWB-Eversel en de Kawellen van de scouts hebben samen een 40-tal nestkastjes gemaakt. Een hele klus: zagen, boren, schuren en nagelen. Achteraf kon iedereen een persoonlijke tint aan zijn zelfgemaakt nestkastje geven. Er werden gezichten, bloemen en tekstjes op de kastjes geschilderd. In Eversel en omstreken hangen nu nestkastjes met 'welkom' en 'kom maar binnen'. Dat belooft voor de lente en zomer.

statie-verliest-bolderberg-wint

Statie verliest, Bolderberg wint

In vierde provinciale C heeft Statie Zolder thuis van Termolen verloren met 2-3. FC Bolderberg (foto Yves Maex) won met 1-2 op het terrein van Engsbergen.

heusden-en-anadol-winnen

Heusden en Anadol winnen

In de vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 FC Lillonia verslagen met 2-1. Anadol won met 2-3 op het veld van G.T. Lommel Kolonie.

verlies-voor-vrijheid-in-zelem

Verlies voor Vrijheid in Zelem

In derde provinciale A Vrijheid Zolder bij Eendracht Zelem verloren met 3-2.

pandoering-voor-kvv

Pandoering voor KVV

In de eerste provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder op het veld van Termien verloren met zware 6-1 cijfers. De noodploeg van KVV speelde de eerste helft nog goed mee, hoewel het na 7 minuten al 1-0 stond. Toen Termien 20 seconden na de rust de score verdubbelde was de KVV-kaars uit en werden de bezoekers van het kastje naar de muur gespeeld. Het wordt benauwd met nog drie matchen te gaan.

diefstal-uit-bestelwagen

Diefstal uit bestelwagen

In de Kolderstraat is dit weekend ingebroken in een bestelwagen. De dieven gingen aan de haal met een boormachine en ander materiaal. In het Eikhof mislukte gisteren een inbraakpoging maar daarbij werd wel een toegangsdeur vernield. Er waren ook weer vandalen op pad; In de Zandstraat werd een klinker door een venster gegooid en in de Koolmijnlaan werden vuilniszakken in brand gestoken.


150-moedigen-voor-de-33-km

150 moedigen voor de 33 km

Onder een stralende zon zijn vanmiddag in Bolderberg welgeteld 150 moedige lopers vertrokken voor de VijverRUn 33, een wedstrijd over 33 km die vooral door bossen, langs de vijvers en door de natuur gaat. Later op de middag was het aan de kortere afstandslopers en de jongsten. UPDATE Maarten Vanderdonck uit Vorselaar was de snelste van het pak in 2u03'32". 2.Jochen Valkeneers (Zonhoven, eerste bij de masters), 3. Leo Smets (Olen), 4. Gino De Cock (…) Lees het hele bericht

grote-namen-kwamen-biechten

Grote namen kwamen 'Biechten'

't Arsenaal bracht gisteravond een pleiade aan bekende Vlaamse acteurs in de Muzeschouwburg. Ze brachten er 'Biechten' van Walter Van Den Broeck in een regie van Michael De Cock. (foto Lenscollectief)

bolderberg-wint-na-sterkte-match

Bolderberg wint na sterkte match

In het volleybal heeft VCK Bolderberg VT Kemzeke Stekene A met 3-2 verslagen. Nochtans kwam Kemzeke, tweede in de stand, naar Bolderberg in hoop zijn titelambities gaaf te houden. In de eerste set hadden de bezoekers weinig in te brengen tegen een collectief sterke thuisploeg, in de tweede set volstond de inzet niet. De derde en vierde set gingen lange tijd gelijk op, eerst kon Bolderberg het pleit nog in zijn voordeel beslechten, maar de vierde was na een ware thriller voor de bezoekers: (…) Lees het hele bericht

5-zakken-zwerfvuil-in-bloemelingen-en-stukken

5 zakken zwerfvuil in Bloemelingen en Stukken

De kinderen van Bloemelingen en de Stukkenstraat maakten gebruik van het mooie weer om ook dit jaar weer een zwerfvuilactie te houden. Gewapend met een plastic zak zochten ze in de bermen naar voorwerpen die er niet thuishoorden. Het resultaat was 5 volle vuilniszakken, een triest record. De moedige opruimers reageerden zelf verontwaardigd om al dat vuil in hun leefomgeving.

viversel-overtuigt-tegen-houthalen

Viversel overtuigt tegen Houthalen

In de derde provinciale A van het voetbal was Standaard Viversel vanavond duidelijk sterker dan Eendracht Houthalen, het werd 3-0

brandgevaar-neemt-toe-door-droogte

Brandgevaar neemt toe door droogte

Het is nog maar pas droog of links en rechts steekt het brandgevaar al de kop op. Op verschillende plaatsen in Limburg en Vlaanderen zijn de afgelopen dagen al kleinere bos- en heidebranden geweest. De brandweer van Heusden-Zolder is zaterdag na de middag uitgerukt voor een brandje bij het fietsroutenetwerk, ter hoogte van Schootstraat-Graaf de Theuxlaan. Het vuur was meteen geblust.

vandaag-gezien-24-maart-2012

Vandaag gezien

Gras in water, hoe gewone dingen bijzondere beelden kunnen opleveren. (foto Jan Leijskens)

klassiek-en-jazz-in-mooie-pianoklanken

Klassiek en jazz in mooie pianoklanken

Jef Neve en Liebrecht Vanbeckevoort toonden zich gisteravond in Muze twee toffe 'pees' die op een sublieme wijze jazz en klassieke wijzer aaneenrijgen. (foto Lenscollectief)

vannacht-over-naar-het-zomeruur

Vannacht over naar het zomeruur

Vannacht schakelen we over naar de zomertijd, dat wil zeggen dat we om 2 uur de klok doorzetten naar drie uur. Wie op stap gaat, heeft een uurtje minder voor de boeg, net als onze nachtrust met een uur wordt ingekort. De nachtwerkers moeten dan weer een uur minder kloppen. En morgenavond blijft het een uur langer licht.

morgen-vijverrun33-in-bolderberg

Morgen Vijverrun33 in Bolderberg

Morgen heeft in en rond Bolderberg de traditionele VijverRun33 Midden-Limburg plaats. Dat is een unieke bosloop door de bossen en langs de vijvers. Het telt onder meer mee voor het Heusden-Zolders loopcriterium. De deelnemers kunnen kiezen tussen 1, 5, 12 en 33 km. De 33 km start om 12 uur (€ 8), de 12 km om 14 uur (€ 8), de 5 km om 13 uur (€ 5) en de kidsrun over 1 km (€ 1) om 13u45. Inschrijvingen en start aan de Witte Zaal in Bolderberg.

nieuwe-zege-voor-si

Nieuwe zege voor SI

In het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder een overtuigende 2-11 overwinning behaald bij Koersel. SI moest drie basisspelers missen maar dat was geen handicap tegen een thuisploeg die amper iets in te brengen had. Bij de rust hadden de bezoekers al een comfortabele 1-5 op het scorebord staan. Na de pauze liep SI gewoon verder uit en de twee debuterende scholieren Alessio Del Freo en Ruben Wijgaerts konden zelfs scoren. Door het onverwachte verlies van Leopoldsburg klimt SI naar een tweede (…) Lees het hele bericht

vrouwen-getrakteerd-tijdens-alleenstaandendag

Vrouwen getrakteerd tijdens 'alleenstaandendag'

In Eversel werden de weduwen en alleenstaande vrouwen door de KAV getrakteerd tijdens de 'alleenstaandendag'. Ze werden vergast op een hapje, animatie en een gastspreekster. (foto Rita Vanhove)

extra-drukte-bij-op-en-afrit-27

Extra drukte bij op- en afrit 27

Aan afrit 27, Zolder-Terlaemen, zal het dit weekend flink wat drukker zijn. Dat heeft te maken met werkzaamheden die vanavond om 20 uur gestart zijn in de buurt van de verkeerswisselaar in Lummen. Op de E 314 wordt daar een nieuwe asfaltlaag gelegd. Ter plaatse zijn de afritten dicht en moet het verkeer dus via Terlaemen. Maandagmorgen om 5 uur moet alles achter de rug zijn.

tc-heusden-feest-om-nieuwe-clubhuis

TC Heusden feest om nieuwe clubhuis

Groot feest vanavond bij tennisclub TC Heusden bij sporthal Olympia want het langverwachte clubhuis is er geopend onder massale belangstelling. TC Heusden bestaat sinds 1970 en is met meer dan 600 leden één van de grootste en meest actieve clubs van Limburg. Er zijn stages, vakantiekampen, de tennisschool, enz. Maar het was wachten tot nu op eigen lokalen. Er is bij de tennisterreinen en de hal een modern complex neergezet met cafetaria, kleedkamers, sanitaire ruimtes en alles wat (…) Lees het hele bericht

de-laatste-stukken-riolering

De laatste stukken riolering

De werken in de Geenrijt zitten op schema. De eerste asfaltlaag ligt tot in fase C, de defintieve laag voor het hele traject is gepland in de tweede helft van mei. Met Pasen liggen de werken een week stil. De arbeiders zijn trouwens ook tevreden dat het niet regent, want op een diepte van 4,60 meter (foto Julien Maebe) moeten nu al zandzakjes gelegd worden om de voeten droog te houden.

een-telefooncel-met-een-sjaal

Een telefooncel met een sjaal

De dames van Localoca hebben vandaag de telefooncel bij het station van Zolder met een sjaal ingepakt. Daaraan is enkele weken breiwerk voorafgegaan. Meteen ook het eerste voorwerp in Heusden-Zolder dat van een sjaal voorzien is, nu zou een kunstwerk aan 't Weyerke moeten volgen. Op 1 april organiseren ze bij Localoca Mercaco Loco, een kunst- en handwerkmarkt met een knipoog naar Mexico. 20 creatieve standhouders nemen deel, er is een fairtrade café, een cantina met (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-23-maart-2012

Vandaag gezien

Een wolzwever op een madeliefje. (foto Jan Leijskens)

nog-een-week-jeugdboekenweek

Nog een week Jeugdboekenweek

Nog een week loopt de 'Jeugdboekenweek' in de bibliotheek en kan iedereen zich naast allerlei boeken en media, onderdompelen in een beestige sfeer. Morgenvoormiddag krijg je van Jos Willems ook weer uitleg over zijn vlinder- en insectencollectie.

het-weer-zonnig-en-warm

Het weer: zonnig en warm

Een hogedrukgebied met kern over de Noordzee stuurt droge landlucht naar onze streken, waarbij de zon alle ruimte heeft. Het kwik bereikt uitzonderlijke hoge waarden voor de tijd van het jaar en er zijn nauwelijks wolken. Het warme en zonnige lenteweer blijft ook na het weekend nog aanhouden.
Vandaag is het stralend zonnig weer en er komen vrijwel geen wolken voor. Na een koele ochtend, schiet het kwik de hoogte in en na de middag liggen de maxima rond 20, lokaal mogelijk 21 graden.
Lees het hele bericht

vandaag-is-dag-van-de-meteorologie

Vandaag is Dag van de Meteorologie

Vandaag, 23 maart, is het de Internationale Dag van de Meteorologie. Die is in 1951 opgericht door de World Meteorology Organization. Elk jaar gaat er die dag extra aandacht naar de weersvoorspellingen en de wetenschappelijke aspecten ervan. Centraal thema vandaag het belang van de weersvoorspellingen voor onze toekomst, het klimaat en het water. Op deze website vind je er meer over. Wij maken van deze dag gebruik om onze weerman Michel Nulens (foto) even in het zonnetje te zetten.

neve-en-vanbeckevoort-verenigen-jazz-en-klassiek

Neve en Vanbeckevoort verenigen jazz en klassiek

Vanavond om 20u15 brengen Jef Neve en Liebrecht Vanbeckevoort hun programma 'If Mozart and Monk were brothers' in Muze. In dat programma verenigen Vanbeckevoort en Neve het beste uit twee werelden. Ze brengen transcripties en improvisaties en verweven jazz en klassiek op een aparte manier. Op het programma werk van Mozart, Strayhorn, Schubert, Monk, Liszt, Ravel, Gershwin en Neve zelf. Een bijzonder dubbelconcert van de meester van het klassieke oeuvre en de eigenzinnige jazzvirtuoos. Tickets: € 21, € 18.

windekind-blaast-20-kaarsjes-uit

Windekind blaast 20 kaarsjes uit

Op zaterdag 21 april van 13 tot 18 uur viert kinderdagverblijf Windekind (Nieuwstraat, bij 't Weyekerke) zijn 20ste verjaardag. Op het Windekindfeest zijn alle 1.000 kinderen die er ooit onthaald zijn samen met hun gezin en vrienden en (ex)medewerkers welkom. Ook iedereen die wil kennismaken met Windekind, mag komen, de lokalen staan open en er is kinderanimatie met veel lekkers. Het kinderdagverblijf startte 20 jaar geleden in oude schoollokalen aan de Koolmijnlaan. Nu nog is Windekind (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-22-maart-2012

Vandaag gezien

Een paddenstoel op een stronk. (foto Jan Leijskens)

laurens-vanthoor-test-zijn-audi-8

Laurens Vanthoor test zijn Audi 8

Onze dorpsgenoot Laurens Vanthoor was vandaag aan de slag op Circuit Zolder. Samen met zijn team kwam hij testen met de Audi R8 LMS GT3 . Meer info over het team. (foto's Davy Neuteleers)

heusdens-volksteater-steunt-de-schans

Heusdens Volksteater steunt De Schans


Zorgcoördinator Joris Smets en teamcoördinator Kristel Tomsin van De Schans kregen vandaag het bezoek van Raymond Claes, Eddy Webers en Jef Minten van 't Heusdens Volksteater. De mannen van de revue hadden 400 euro bij, de opbrengst van de vestiaire van de afgelopen productie. Het is een traditie dat die aan een goed doel geschonken wordt. De Schans zal er een elektrische figuurzaag mee kopen, die de gasten gebruiken om houten kunstwerkjes te maken. De Schans is (…) Lees het hele bericht

de-luchtballon-op-pad-voor-en-met-water

De Luchtballon op pad voor en met water

Ook in De Luchtballon was het vandaag duidelijk te merken dat het Wereldwaterdag was. Al van 's morgens vroeg zat de sfeer erin en hadden leerlingen en leerkrachten zich in het blauw gekleed, blauw beschilderd en ja, er waren zelfs leerkrachten met blauw haar. Ze hadden spandoeken gemaakt en gingen met toeters en bellen op pad om aandacht te vragen voor het belang van het water. De leerlingen van het 3de, 4de, 5de en 6de leerjaar hebben 6 km afgelegd, ze namen een hoeveelheid water mee om (…) Lees het hele bericht

nieuwe-samenaankoop-van-gas-en-stroom

Nieuwe samenaankoop van gas en stroom

Er wordt dit jaar opnieuw een groepsaankoop van gas en elektriciteit georganiseerd. Vanaf vandaag kan je daarvoor inschrijven op www.samenstroom.be. Op woensdag 28 maart om 20 uur wordt in zaal De Germinal, Pironlaan 8 in Zolder-Centrum ook een lokale info-avond gehouden waarop je met al je vragen terecht kunt. Vorig jaar hebben door die actie duizenden gezinnen behoorlijk wat geld bespaard. Tot en met 20 mei kan iedereen (…) Lees het hele bericht

zak-cement-gestolen

Zak cement gestolen

Een inwoner van de Kruiskapelstraat heeft vanmorgen de politie gebeld om een gestolen zak cement aan te geven. De politie onderzoekt de zaak. Er is voorlopig nog geen signalement verspreid van de zak.

slimcontroles-in-heel-limburg

SLimcontroles in heel Limburg

Dit weekend heeft in Limburg het eerste algemeen SLim-weekend van 2012 plaats. Dat betekent dat de politie van alle 17 zones en ook de wegpolitie Limburg controles gaan houden op alcohol, drugs en snelheid. Ook in Heusden-Zolder zul je bij een overtreding dus een grote kans maken om tegen de lamp te lopen, vooral ook omdat de controleposten zich voortdurend verplaatsen. Ze zullen ook aan de op- en afritten van de snelwegen staan. Het SLimweekend start vrijdagavond om 22 uur en duurt tot maandagochtend 6 uur.

water-dragen-van-lindeman-naar-lillo

Water dragen van Lindeman naar Lillo

Er gebeurt vandaag heel wat in het kader van Wereldwaterdag. Zo kwamen alle leerlingen van de lagere school van Lillo water halen in 'De Linde', de school op de Lindeman. Zo hebben de jongens en meisjes ervaren dat het in andere landen niet altijd vanzelfsprekend is om aan water te geraken. Want ze moesten met hun volle emmers en bekers te voet terug naar Lillo. Dus als je onderweg wat waterspatten tegenkomt, dan weet je hoe dat komt ...

helmut-lotti-komt-naar-muze

Helmut Lotti komt naar Muze

Op zondag 1 april van 10 tot 17 uur start in Muze de ticketverkoop voor het cultuurseizoen 2012-2013. Ze gaan er een feestelijke dag van maken met veel live muziek, van onder meer Along Comes Mary en Rocco Di Turi. Muze heeft trouwens een spectaculair cultuurjaar in petto met grote namen als John Scofield, Wim Mertens, Circus Ronaldo, Kapitein Winokio, The Levellers… Daarnaast staan verschillende theatermonumenten op het podium: Jan Decleir, Wim Helsen, Wouter (…) Lees het hele bericht

leerlingen-spelen-toneel-voor-kleutertjes

Leerlingen spelen toneel voor kleutertjes

De leerlingen van het vijfde leerjaar van meester Gert in Beekbeemden hadden de voorbije weken hard gewerkt aan een toneeltje. Dat mochten ze opvoeren voor de allerkleinste kleuters, de 2,5-jarigen van juffen Nadine en Wendy. De kleuters hebben al een tijd gewerkt rond Willie en rond kleuren, het verhaaltje van 'Willie en zijn gele kar' was dus heel herkenbaar, zeker omdat er ook dieren met felgekleurde voorwerpen in voorkwamen.(foto An Vanoppen)

lezertjes-bezoeken-berenhuis

Lezertjes bezoeken Berenhuis

In het kader van de Jeugdboekenweek - met als thema 'dieren' - nodigde de bibliotheek haar lezertjes uit in Het Berenhuis.Ze maakten er kennis met het everzwijn, de aap, de muis, de ekster en zoveel andere dieren.

vandaag-gezien-21-maart-2012

Vandaag gezien

Een vlieg koestert zich op een madeliefje. (foto Jan Leijskens)

nieuwe-faillissementen

Nieuwe faillissementen

De rechtbank van koophandel in Hasselt heeft opnieuw twee zaken uit Heusden-Zolder failliet verklaard. Het gaat om Twins Pool vof uit de Sint-Lutgardisstraat en Videopolis bvba uit de Meylandtlaan dat net als heel wat anderen de instorting van de filmverhuursector niet overleeft.

een-persoonlijke-touch-aan-sushi-geven

Een persoonlijke touch aan sushi geven

Enkele dames van W!LT doken gisteravond de leskeuken van Muze in voor een workshop sushi onder leiding van Joris Vandersmissen. Ze leerden daarbij dat het niet alleen om rauwe vis en rijst draait, maar dat sushi ook hip, eenvoudig en leuk zijn om te maken. Bovendien kan je er naar eigen smaak een persoonlijke touch kan aan geven.

nieuwe-regels-en-borden-bij-speelterreinen

Nieuwe regels en borden bij speelterreinen

De gemeentelijke speelterreinen hebben nieuwe infoborden en borden met spe(e)lregels. De borden zijn in een kindvriendelijk jasje gestoken. Guusje maakt de regels duidelijk met tekeningen. Er is ook een brochure ontwikkeld met toelichting, alle kinderen tussen 4 en 12 in de buurt van de speelterreinen krijgen die samen met een kleurwedstrijd in de bus. Nieuwe inwoners vinden ze in het infopakket dat ze van de gemeente krijgen en ook bij het gemeentebestuur kan de brochure afgehaald of gedownload worden.

het-weer-het-is-nu-echt-lente

Het weer: het is nu echt lente!

Met de invloed van een hogedrukgebied over onze streken, lijkt de lente op alle vlakken echt van start te zijn gegaan. De zon kan de volgende dagen meestal domineren. Op het einde van de week komt echter een storing opzetten vanuit het zuiden met een hogere kans op neerslag. Na het weekend bouwt een volgend hogedrukgebied op en het ziet er voorlopig naar uit dat we dan opnieuw op veel zon kunnen rekenen.
Vandaag is het zonnig en droog. Later kunnen er enkele hoge wolken voorkomen . Na een koude start (…) Lees het hele bericht

leerlingen-organiseren-concert-jeugdorkest-1

Leerlingen organiseren concert Jeugdorkest

Het is ondertussen een tradtie dat de leerlingen van Onthaal en Public Relations van het Sint-Franciscuscollege de organisatie van 'The Night of The Young Musicians' van het Jeugdorkest Beringen voor een groot deel voor hun rekening nemen. Het concert heeft plaats op zaterdag 31 maart om 20 uur in het Casino van Beringen. Onder leiding van kersvers dirigent Graziana Buzzerio brengt het orkest muziek van onder meer Frank Sinatra en Lady Gaga en uit de film ‘Superman’. De (…) Lees het hele bericht

dag-tegen-racisme-en-discriminatie

Dag tegen racisme en discriminatie

Vandaag, 21 maart, is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie. Deze datum is gekozen omdat op 21 maart 1960 in Sharpeville, een 'zwarte township' in Zuid-Afrika de politie het vuur opende op een menigte die vreedzaam demonstreerde tegen de pasjeswetten. Het zou nog tientallen jaren duren eer de Apartheid werd afgeschaft. En ook vandaag bestaat er nog veel racisme en onverdraagzaamheid. In onze multiculturele gemeente valt dat al bij al nog mee, 't is trouwens ook iets dat van twee kanten moet komen;

drie-kandidaten-voor-woonproject-eversel

Drie kandidaten voor woonproject Eversel

3 projectontwikkelaars hebben een dossier ingediend om een woonproject te ontwikkelen op de site van de oude jongensschool in Eversel. Dat laat raadslid Anita Beutels (CD&V) weten. Zoals bekend komen daar appartementen die vooral mikken op senioren. Nu moeten de dossiers bij de verschillende diensten passeren, eenmaal de jury een keuze heeft gemaakt, hakken achtereenvolgens het schepencollege en de gemeenteraad de knoop door. Dan zouden de eerste bewoners hun intrek in de flats kunnen nemen.

in-boekt-zitten-de-leesbeesten

In Boekt zitten de leesbeesten

De leerlingen van klas 6B van de school in Boekt lijken zich te ontpoppen tot ware leesbeesten. Na een opfrissing van de leeshoek introduceerde juf Valérie enkele nieuwigheden om het leesplezier te bevorderen. Zo wordt om de maand een andere bibliothecaris benoemd. Die is, net zoals in een ‘echte’ bib, verantwoordelijk voor de leeshoek, de orde in de rekken, het in en uitleveren van de boeken, … Wie 5 boeken heeft gelezen wordt gepromoveerd tot (…) Lees het hele bericht

bewoners-garenstraat-klagen-over-stofwolk

Bewoners Garenstraat klagen over stofwolk

Terwijl de werkzaamheden in de Geenrijt en omgeving goed opschieten, zijn de bewoners van de Garenstraat het stof beu. Tractoren voeren door die straat zand af en aan,. Volgens hen was de straat al een week niet meer geborsteld waardoor het zand zich opstapelde. Na klachten stuurde het gemeentebestuur een borstelwagen maar daardoor vloog het stof metershoog op met alle gevolgen vandien. De buurtbewoners gingen daarop opnieuw aankloppen bij de gemeente en vragen zich af of er andere maatregelen komen.

sint-bona-wil-zijn-schat-voorstellen

Sint-Bona wil zijn schat voorstellen

Bij Koninklijke Toneelgroep Sint-Bona was het vanavond alle hens aan dek want in de toneelzaal van het Sint-Franciscuscollege (langs de kerk van Berkenbos) hield het gezelschap zijn generale repetitie van 'Schat, mag ik je mijn schat voorstellen'. Het is een komedie van Johan Deckers geregisseerd door Armand Vanhamel. Een gedreven gynaecoloog gaat zo op in zijn werk dat hij zijn jongere vrouw verwaarloost. Die probeert hem jaloers te maken met een leugentje over een minnaar die ze (…) Lees het hele bericht

ongelijkheid-op-equal-pay-day

Ongelijkheid op Equal Pay Day

Het regent tegenwoordig themadagen, zo is het vandaag ook Equal Pay Day, een dag die wil aanklagen dat vrouwen vaak nog altijd niet hetzelfde loon krijgen voor hetzelfde werk. Gemiddeld moeten ze tot vandaag werken om voor het afgelopen jaar evenveel betaald te krijgen als mannen op dezelfde job. Bij ons passen we het gelijkheidsbeginsel alleszins toe: iedereen krijgt evenveel: uw waardering.

vandaag-gezien-20-maart-2012

Vandaag gezien

De gewone krabspin laat zich weer zien. (foto Jan Leijskens)

vandaag-is-het-wereldverteldag

Vandaag is het Wereldverteldag

Vandaag, 20 maart, is het Wereldverteldag, overal worden dan verhalen verteld op de meest denkbare en ondenkbare plaatsen. Ook sommige scholen hebben er extra aandacht voor. In Heusden-Zolder worden er ook geregeld vertellingen georganiseerd door de bibliotheek en ook door het Berenhuis. En als Sabam zich niet teveel komt moeien, zal dat nog lang zo blijven.

ondernemers-leren-werken-met-sociale-media

Ondernemers leren werken met sociale media

Middenstandsraad, Stebo en BuurtZaken organiseren vier gratis infosessies “Sociale Media” speciaal en alleen voor ondernemers van Heusden-Zolder. Het is de bedoeling dat ondernemers leren ontdekken wat Facebook, Twitter, Foursquare, Linkedinn, Google+, enz. kunnen betekenen voor hen, voor online shopping of voor de marketing. De eerste, 'inleiding tot de sociale media' heeft plaats op maandag 26 maart om 20 uur in de kleine feestzaal van Muze. Inschrijven is noodzakelijk (…) Lees het hele bericht

geen-vuurwerk-meer-bij-kermissen

Geen vuurwerk meer bij kermissen

Er komt geen vuurwerk meer bij de opening van de kermissen in Zolder en Heusden. Dat staat in het nieuwe toelagereglement voor de opwaardering van de kermissen dat de gemeenteraad op 29 maart moet goedkeuren. Het geld dat daarmee uitgespaard wordt, krijgen de handelaarsverenigingen zodat ze meer kunnen investeren in de animatie. Zowel die van Heusden als die van Zolder krijgen daarmee een budget van 3.250 euro. Toch zal het reglement ongetwijfeld kritiek krijgen, want de voorbije jaren was er al gemor omdat de wijkkermissen niets krijgen, en ook nu staan ze niet op de lijst.

leerlingen-gaan-op-kanalentocht

Leerlingen gaan op Kanalentocht

Het is een oude traditie dat de leerlingen van het Sint-Franciscuscollege tijdens de paasvakantie een driedaagse voettocht ondernemen. Hoewel het parcours, de tussenbestemmingen en het einddoel geheim zijn, wordt telkens rond een thema gewerkt, dit jaar is dat de Kanalentocht. 157 leerlingen uit het tweede en derde jaar zullen deelnemen. Ze worden begeleid door 35 collega's uit het vijfde jaar en 25 leerkrachten, die bemannen en bevrouwen onder meer de controleposten. Zo'n tocht vergt uiteraard veel voorbereiding en die is nu in volle gang. Op 30 maart moeten de deelnemers aantreden in een testvoettocht om te bewijzen dat ze er 'conditioneel en mentaal' klaar voor zijn.

platform-integratiebeleid-tips-voor-partijen

Platform Integratiebeleid: tips voor partijen

Het Platform Lokaal Integratiebeleid heeft de politieke partijen een reeks aandachtspunten voor de gemeenteraadsverkiezingen bezorgd. Vertrekpunt zijn de decenniumdoelstellingen 2017 voor Vlaanderen ben Brussel, die naar Heusden-Zolder worden vertaald. Zo blijkt dat mensen in kansarmoede en allochtonen minder deelnemen aan preventieve gezondsheidszorg. Dat merken ze in de kraamafdeling van het ziekenhuis en ook bij Kind en Gezin. Allochtone senioren gebruiken veel geneesmiddelen en zijn vaak (…) Lees het hele bericht

davidsfonds-bekroont-junior-journalisten-1

Davidsfonds bekroont junior journalisten

In de bib werd het aankomend literair talent van Heusden-Zolder bekroond: de winnaars van de junior journalistenwedstrijd 2012. Het Davidsfonds, de organisator,  beloonde de winnaars met een mooi pakketje boeken. De bibliotheek trakteerde op een korte lezing door Bart Demyttenaere over ‘het schrijverschap’.  Kwestie van de jonge journalisten meteen op het juiste spoor te zetten.

babyspecial-is-online

Babyspecial is online

Onlangs organiseerde de gemeente in Muze voor de tweede keer een babyborrel voor ouders (en families) van kinderen die vorig jaar werden geboren. Fotografen van het CVO hadden daar postgevat voor een fotoshoot. Die foto's zijn nu online te bekijken in een eigen babyspecial. Ouders die niet konden aanwezig zijn, kunnen nog altijd langsgaan bij spelotheek Patapoef in de Minderbroedersstraat 10 (maandag 17-19 uur en zaterdag 10-12 uur) om een fairtrade baby t-shirt af te halen.

de-lente-doet-bloeien-slot

De lente doet bloeien (slot)

Ook vandaag nog enkele mooie bloemen die Gust Ischen op de eerste lentedagen kon kieken.

trucker-zwaargewond-bij-botsing-op-e-314

Trucker zwaargewond bij botsing op E 314

Vanmorgen kort over negen uur is op de E 314 ter hoogte van afrit Terlaemen in de richting van Lummen een Duitse trucker achterop een Nederlanse tankwagen ingereden. De brandweer moest de trucker uit zijn wrak bevrijden. Hij kreeg ter plaatse de eerste zorgen en is dan zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval zorgde voor heel wat verkeershinder, een tijdlang stond er een file tot in Houthalen. Voor elf uur waren de wrakken verwijderd en was de hinder van de baan.

sfeerconcert-van-maarten-decombel

Sfeerconcert van Maarten Decombel

Jazz in Muze presenteerde zondagavond Maarten Decombel, een geniale gitarist die musiceert op de grens van jazz, folk en wereldmuziek. In het MuzeCafé stelde hij zijn nieuwe plaat ‘October Sunrise’ voor met Louis Favre op drums en Rui Salgado op contrabas. Het is een bijzonder sfeervolle CD, een sfeer die zondagavond duidelijk tot het publiek doordrong. (meer foto's van Ria De Clerck)

concert-voor-schooltjes-in-bangladesh

Concert voor schooltjes in Bangladesh

Op 31 maart heeft in 't Kuipershof het jaarlijkse benefietconcert voor Bangladesh plaats. Op de affiche zangeres Ilse La Monaca begeleid door pianist Pieter Smout en de Barbieshopsisters. De passie van Ilse La Monaca voor musical werd nog aangescherpt tijdens haar opleiding in “The Art Educational London School” en haar dansstage op Broadway New York. In musicals als Grease, Sweet Charity, Lysistrata, Worldcafé en Fame zong ze enkele hoofdrollen en in Wenen (…) Lees het hele bericht

ward-ceyssens-getuigt-over-guatemala

Ward Ceyssens getuigt over Guatemala

Momenteel loopt de jaarlijkse vastenactie van Broederlijk Delen. Bijzondere aandacht gaat naar de mensen in Guatemala die ondanks de druk van de mijnbouw voedsel en een inkomen proberen te halen uit duurzame landbouw. Daarvoor werkt Broederlijk Delen samen met partnerorganisaties in Guatemala en Equador. Diaken Ward Ceyssens uit Heusden-Zolder is op inleefreis naar ginder geweest. Zijn getuigenis: “Het is godgeklaagd dat westerse ondernemingen het ginds in de mijnbouw niet (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-35

Vanavond gezien

Vanavond ook gezien wat voor een merkwaardige kleuren er over onze contreien vielen? Dat was een combinatie van een prachtige zonsondergang met een witte wolkenmassa die daardoor een aparte tint kreeg. (foto's Gust Ischen)

zilver-voor-evelyn-neuteleers

Zilver voor Evelyn Neuteleers

Op de Vlaamse kampioenschappen DMT (dubbel mini-trampoline) in Oostende heeft Evelyn Neuteleers zilver behaald. Eerder werd ze al Limburgse kampioene. Na de drie sprongen deelde ze de eerste plaats met een andere gymnaste. Beiden behaalden 86.800. Maar het reglement bepaalt dat de moeilijkheidsgraad van de laatste sprong de doorslag geeft. En daar had ze net iets lager gescoord. Pech, maar toch nog zilver.

zolderse-dames-spelen-bekerfinale

Zolderse dames spelen bekerfinale

Damesbasket DBBC Zolder heeft zich in een dubbele confrontatie tegen Lummen zich geplaatst voor de Limburgse bekerfinale. In de heenmatch was het  51-44 voor Zolder, maar in Lummen verloren ze vandaag met 51 – 46. Een kort van Jane Geurden op het eindsignaal was goed voor de kwalificatie. Op 1,8 seconden van het einde hadden de bezoekers nog een time out ingelast. De finale wordt in mei in de Sportschuur van Kuringen gespeeld tegen Houthalen.

ruime-thuiszege-voor-rc9

Ruime thuiszege voor RC9

In het rugby heeft RC9 een ruime thuiszege behaald: 53-7 tegen Leuven 2. Na 2 minuten kwam RC9 al op voorsprong dankzij een penaltykick van het jonge talent Joren Poel. Enkele minuten later scoorde de thuisploeg een try dankzij een prachtige break van Pieter Vanbrabant. Daarmee was RC9 vertrokken en kon zo vlot de ene try na de andere afdrukken. Leuven was agressief op de bal, wat resulteerde in een rode kaart. In de tweede helft speelde RC9 wat chaotischer, waardoor Leuven een gat kon vinden (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-18-maart-2012

Vandaag gezien

Een bloeiend speenkruid met een mini-vliegje. (foto Jan Leijskens)

jan-kuyckx-8ste-in-budingen

Jan Kuyckx 8ste in Budingen

Wielrenner Jan Kuyckx is vandaag 8ste geworden in de wedstrijd voor eliterenners zonder contract en beloften in Budingen-Zoutleeuw. Er waren 178 deelnemers. Maarten Craeghs uit Lommel was de snelste.

bolderberg-doet-alles-in-eerste-helft

Bolderberg doet alles in eerste helft

In vierde provinciale C heeft Bolderberg als virtuele leider - 2 punten minder maar 1 match minder dan Hasselt - met 4-0 gewonnen van Loksbergen. De einduitslag lag al bij de rust vast. Jelle Bongaerts en Arne Pallen scoorden elk twee keer. (foto Peter Vanduren) Statie Zolder moest niet onderdoen want het won met dezelfde cijfers van Amandina VC, ook 4-0 dus.

anadol-scoort-12-keer

Anadol scoort 12 keer

In vierde provinciale A heeft Anadol voor dé uitslag van de dag gezorgd door staartploeg Beverlo een 12-0 zege aan te smeren. Dit is geen tikfout, twaalf doelpunten dus. SK Heusden 06 heeft met veel moeite een 1-1 gelijkspel uit de brand gesleept bij Excelsior Hamont.

klinkende-zege-voor-vrijheid

Klinkende zege voor Vrijheid

In de derde provinciale A heeft Vrijheid Zolder een overtuigende 0-3 zege behaald bij Houthalen.

koude-douche-in-blessuretijd-voor-kvv

Koude douche in blessuretijd voor KVV

In de eerste provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder met 1-2 verloren van KVK Wellen dat daardoor mee op kop komt. Nochtans had Leroy Schuyten na een kwartier de thuisploeg op voorsprong gebracht, op het halfuur kwamen de bezoekers gelijk. De thuisploeg dwong nog verschillende kansen af maar kreeg uitgerekend in de 91ste minuut het deksel op de neus.

de-lente-doet-bloeien-2

De lente doet bloeien (2)

Nog wat lentebloeiers die Gust Ischen tegenkwam.

probleemloze-zege-voor-vck-bolderberg

Probleemloze zege voor VCK Bolderberg

In het volleybal heeft Bolderberg een verdiende 3-0 zege behaald tegen VC Walhain. Na een minuut stilte sloeg de VCK-turbo al snel aan en in een mum van tijd zat de eerste set erop. Ook het verhaal van de tweede set is erg kort, Bolderberg won die met de vingers in de neus. Set drie ging minder vlot, vooral door concentratieverlies, Walhain bleef Bolderberg plagen, maar een combinatie van schitterende blocks, recepties en prachtige aanvallen leidde de thuisploeg naar setwinst. Coach Ronny Lemmens liet alle spelers meedraaien. Setstanden: 25-17, 25-16 en, 25-22

gentlemen-drivers-rijden-uithouding

Gentlemen Drivers rijden uithouding

De Belgian Gentlemen Drivers Club organiseerde op Circuit Zolder de eerste race van het seizoen, een uithoudingswedstrijd over 2,5 uur. Ook op 1 mei en 10 november zijn ze nog op het circuit te gast. (meer foto's van Davy Neuteleers)

thuisnederlaag-voor-viversel

Thuisnederlaag voor Viversel

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Standaard Viversel vanavond met 1-2 verloren van Verbroedering Lommel.

wesley-joris-haalt-brons-bij-de-groten

Wesley Joris haalt brons bij de groten

Op de open Belgische zwemkampioenschappen in Antwerpen heeft Wesley Joris zaterdag voor een nieuwe stunt gezorgd. Met een tijd van 16.16.52 op de 1500 meter vrije slag behaalde hij een bronzen medaille en mocht tussen de allergrootsten op het podium staan. Zijn tijd is ook een nieuw provinciaal record bij de 16-jarigen.

spektakel-tijdens-zeepkistenrace

Spektakel tijdens zeepkistenrace

In het kader van de actie 'Maak Kabaal' waarbij jeugdgroeperingen in heel Vlaanderen actie voeren rond het onrecht van de armoede, organiseerde de jeugdraad een zeepkistenrace op de brug aan de Weyerman in Boekt. Veel ambiance, veel lol en spektakel, met zelfgebouwde 'racebolides' werd afgedaald en langs de hindernissen afgescheurd. Af en toe liep het ook een beetje mis, maar dat voedde alleen maar de hilariteit. (meer foto's van Davy Neuteleers)

de-lente-doet-bloeien-1

De lente doet bloeien (1)

De lente is in 't land. Dat voel je niet alleen aan de temperaturen, dat hoor je niet alleen aan de vogels, maar dat zie je ook aan de bloemen en planten. Ze beginnen te botten en ook te bloeien. Vandaag en de komende dagen brengt Gust Ischen het voorjaar de eerste lentedagen in beeld.

jos-willems-toont-vlinders-en-kevers

Jos Willems toont vlinders en kevers

Zoals we al eerder schreven, zet de bibliotheek de jeugdboekenweek dit jaar in het teken van de 'beestjes'. Je moet zeker in de polyvalente zaal eens gaan kijken naar de prachtige collectie vlinders, kevers en spinnen van Jos Willems. Het is nog maar een deel van zijn privé-collectie maar het gaat om unieke exemplaren van over heel de wereld, maar ook uit eigen streek. Nog te zien toe eind deze maand tijdens de openingsuren van de bib, maar op zaterdagvoormiddag geeft Jos graag een woordje uitleg. (meer sfeerfoto's)

wesley-en-tuur-laten-zich-weer-zien

Wesley en Tuur laten zich weer zien

In Antwerpen worden dit weekend de open Belgische zwemkampioenschappen betwist en onze dorpsgenoten laten zich daar niet onbetuigd. Op de eerste dag heeft Wesley Joris (foto) zich tot Belgisch kampioen op de 800 meter vrije slag gekroond. Tuur Lemmens kon doordringen tot de finale van de 200 meter rugslag en tikte daar als zesde aan. Straffe prestaties van onze jongeren tussen die grote kleppers.

het-weer-wisselvallig-weekend-2

Het weer: wisselvallig weekend

Het weekend wordt gekenmerkt door koudere lucht en storingen die over onze regio trekken. Het kwik gaat een stuk achteruit en de neerslagkansen zijn hoog. Na het weekend bouwt een volgend hogedrukgebied op en kan de zon waarschijnlijk opnieuw doorbreken. De temperaturen gaan langzaam terug omhoog.
Vandaag krijgen we te maken met twee storingen. Een eerste zorgt reeds in de ochtend en voormiddag voor veel wolken met lokaal enkele buien. Een donderslag is zelfs mogelijk. Een volgende meldt zich in de (…) Lees het hele bericht

stammers-stappen-voor-het-zuiden

Stammers stappen voor het zuiden

Een tiental oudleidsters of stammers van Scouts en Gidsen Sint-Bavo is vandaag - en dat tot zondag - op wandelweekend vertrokken. Het wordt een avontuurlijke sponsortocht waarbij de deelneemsters zelf een traject moeten uitstippelen tussen Antwerpen-Mechelen-Haacht. Daarbij geldt een aantal voorwaarden zoals maximaal één keer het openbaar vervoer gebruiken, 10 km langs de grote routepaden, een aantal keren spoorlijnen en waterwegen oversteken, ... Ze hebben twee gratis slaapplaatsen (…) Lees het hele bericht

massale-belangstelling-voor-slaapwel-teddy

Massale belangstelling voor 'Slaapwel Teddy'

Onder een overweldigende belangstelling is vanavond in het gemeentehuis het boekje 'Slaapwel Teddy' voorgesteld. Het bevat de verzameling van vertalingen die de afgelopen maanden van de berentekst zijn binnengestuurd naar aanleiding van de Moedertaaldag van UNESCO. Er zijn ondertussen bijna 250 vertalingen binnengekomen, in dialecten uit Heusden-Zolder, Limburg, Vlaanderen, Europa en de hele wereld, en ook in bijzondere talen. Heel wat vertalingen zijn live gebracht, eerst tijdens het (…) Lees het hele bericht

60-jeugdploegen-op-paastornooi-in-heusden

60 jeugdploegen op paastornooi in Heusden

Aan het jaarlijkse paastornooi van voetbalclub SK Heusden 06, zullen dit jaar liefst 60 jeugdploegen deelnemen. Dat is vandaag bekendgemaakt. Het is al een oude traditie dat de jeugdploegen in het paasweekend hun rendez-vous hebben aan de Noordberm. Dit jaar zijn het de debutanten U6 en/of U7, duiveltjes U8 en/of U9 en preminiemen U10 en/of U11. De wedstrijden worden gespeeld op zaterdag 7 april vanaf 9u30, ter plaatse zijn snacks, drank en een tombola te koop.

theater-malpertuis-bekoort

Theater Malpertuis bekoort

Wim Danckaert, Ingrid De Vos, Tania Van der Sanden speelden gisteravond met Theater Malpertuis 'Herfstsonate' in Muze. (foto Lenscollectief)

nog-100-dagen-voor-zatte-zondag

Nog 100 dagen voor Zatte Zondag

We zitten vandaag precies op 100 dagen van zondag 24 juni, dat is Zatte Zondag, de dag waarop Wielerclub Chasse Patat de jaarlijkse Grote Prijs Ward Van Ende organiseert. Maar voor het zover is, staat een minstens even belangrijk evenement op de affiche want naar aanleiding van haar tiende verjaardag organiseert de wielerclub op 27 mei het Belgisch kampioen voor junioren - dames en heren - in Heusden-Centrum. En diezelfde avond volgt ook nog een wielerbal in retrostijl. De propagandamachine begint nu op volle toeren te draaien, er zijn bierviltjes in de maak, affiches, ... en er staan twee nieuwe websites online. Eén van Chasse Patat en één speciaal voor het Belgisch kampioenschap.

vandaag-gezien-16-maart-2012

Vandaag gezien

De meelstamper van een krokus. (foto Jan Leijskens)

ook-rouwmoment-in-heusden-zolder

Ook rouwmoment in Heusden-Zolder

Ook in Heusden-Zolder werd om 11 uur één minuut stilte gehouden in openbare diensten, bedrijven en scholen. Enkele bussen, auto's en vrachtwagens waren even aan de kant gaan staan. Nadien begonnen de rouwklokken te luiden. (foto Julien Maebe) Ook de scholen in Heusden-Zolder namen massaal deel. Zo hadden de kleuters en leerlingen van het eerste leerjaar van de St-Jan Berchmansschool in Viversel een een herdenkingshoekje gemaakt met kaarsjes, tekeningen, knutselwerkjes...waar ze (…) Lees het hele bericht

futsal-hasselt-te-sterk-voor-si

Futsal Hasselt te sterk voor SI

Zoals enigszins kon verwacht worden, is zaalvoetbalclub SI Heusden-Zolder uitgeschakeld door topclub Futsal Hasselt in de achtste finale van de beker van Limburg: 2-10, bij de rust stond het al 0-6. Hasselt speelde de thuisploeg van het kastje naar de muur en gaf op alle fronten een lesje in efficiëntie.

juwelen-maken-uit-zilverklei

Juwelen maken uit zilverklei

Instructrice Chris De Haes heeft de vrouwen van Kav Eversel leren juwelen in zilverklei te maken. Zilverklei voelt aan als gewone kle, maar na het kneden, pletten, boetseren, stempelen, drogen en bakken blijft er bijna puur zilver over. En de dames stonden zelf verstomd van hun kunstwerken.(meer foto's van Rita Vanhove)

kunstzwaluwnesten-zijn-geinstalleerd

Kunstzwaluwnesten zijn geïnstalleerd

Op de parking van De Schacht zijn nu twee grote kunstmatige zwaluwnesten geïnstalleerd. Ze staan op masten van een 4-tal meter. Het zijn in feite asielcentra voor de zwaluwen die jaarlijks onder de dakboord van het ophaalgebouw wonen en hun jongen grootbrengen. Maar door de restauratie moeten ze daar weg. Als de zwaluwen binnenkort terugkeren, zullen ze merken dat ze niet meer aan hun vroegere nestplaatsen kunnen. Volgens specialisten gaan ze dan in de onmiddellijke omgeving op zoek en (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-rouwt-met-affiches

Heusden-Zolder rouwt met affiches

Heusden-Zolder rouwt mee met de slachtoffers en hun families van de ramp in Sierre. Er werden vensteraffiches gemaakt met 'Heusden-Zolder rouwt mee en Sierre Zwitserland 13 maart 2012' rond een treffende foto. Het is de bedoeling om die te verdelen vanuit het gemeentehuis, de leerlingen van de Beekbeemden hebben ze vandaag al meegekregen. Maar omdat het morgen een dag van nationale rouw is, wordt de inwoners gevraagd, de affiche hier af te printen en voor het venster te hangen. Morgen om 11 uur wordt een minuut stilte gehouden in de openbare diensten en de scholen en om 1 minuut over 11 zullen alle rouwklokken luiden. Tot en met morgenmiddag vermelden de elektronische infoborden van de gemeente alleen dit onderwerp.

twee-gewonden-bij-aanrijding

Twee gewonden bij aanrijding

Op de hoek van de Koolmijnlaan en de Rode Kruisstraat zijn kort over vier uur vanmiddag twee gewonden gevallen bij een verkeersongeval. Een auto reed bij een afslagmaneuver een bromfiets aan, op die brommer zaten en moeder en haar zoon. Ze raakten lichtgewond en zijn met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De bromfiets werd getakeld.

mc-laren-als-blikvanger

Mc Laren als blikvanger

Tijdens de trainingen op Circuit Zolder was vooral de Mc Laren mp4 12c GT3 die Dylan Derdaele testte, de blikvanger. Maar er reden nog meer mooie wagens rond. (meer foto's van Davy Neuteleers)

leerlingen-op-bedrijfsbezoek

Leerlingen op bedrijfsbezoek

De leerlingen van het 5de leerjaar van Beekbeemden en hun meester Gert brachten een bezoek aan Schevenels Project Interieurs in het kader van de onderwijsvakmansroute. UNIZO wil zo leerlingen van de derde graad van het lager onderwijs laten kennismaken met technische beroepen en de dagelijkse werking van een bedrijf. Eva en Fran bezorgden ons een verslagje van het bezoek waarin ze laten weten dat ze het boeiend vonden. Ze zagen er interieurarchitecten aan het werk die hen enkele (…) Lees het hele bericht

internationale-dag-van-de-rechten-van-de-consument

Internationale dag van de rechten van de consument

Vandaag gaat wereldwijd de aandacht naar de Dag van de Rechten van de Consument. Het is jaarlijks de gelegenheid voor de internationale consumentenbeweging, zoals bij ons onder meer Test Aankoop, om de basisrechten van alle consumenten te promoten en te vragen dat deze rechten gerespecteerd worden. De oorsprong gaat terug tot de Amerikaanse president Kennedy die vier basisrechten voor de consument in een verklaring liet opnemen. Ondertussen zijn er daar nog vier bijgekomen: het gaat om recht op veiligheid, informatie, keuze, inspraak, vervulling van basisbehoeften, schadevergoeding, educatie en een gezonde omgeving.

jongeren-maken-kennis-met-truckers

Jongeren maken kennis met truckers

Vandaag was de TruckXperience te gast in het Sint-Franciscuscollege. Het gaat om een speciaal uitgeruste truck die jongeren wil laten kennismaken met de verschillende aspecten van het beroep van vrachtwagenchauffeur. Ze kregen uitleg over de boordinstrumenten in de cabine en mochten oefeningen maken over routeplanning en laden. Daarbij ging ook aandacht naar verkeersveiligheid. Vrachtwagenchauffeur is een knelpuntberoep en de sector Transport en Logistiek probeert de job daarom te promoten bij (…) Lees het hele bericht

weer-bedrijven-failliet

Weer bedrijven failliet

Aan het lijstje van failliete bedrijven is helaas weer een aantal namen uit Heusden-Zolder toegevoegd. De rechtbank van koophandel in Hasselt heeft de bvba Kutuk S uit de Beringersteenweg failliet verklaard, het gaat om een café-uitbater.Andere faillissementen zijn LG Consulting VOF uit de Guido Gezellelaan, BGL Immo bvba uit de Hoekstraat en informaticabedrijf Xedos bvba uit de Stationsstraat. Nog enkele eerdere faillissementen zijn afgerond.

zaterdag-opendeur-bij-duivensport-belgie

Zaterdag opendeur bij Duivensport België

Nu zaterdag vanaf 10 uur houdt het Kweek en trainingcenter "Duivensport België" in de Obbeekstraat weer een opendeur. Het center van dierenarts Rudi Hendrikx is een center waar topduiven huisvesten, gekweekt worden en verder getraind om deel te nemen aan wedstrijden. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de modernste technieken. Je zal er merken dat de duivensport - die in ons land nog altijd een wereldreputatie heeft - een hightechgebeuren geworden is. Tijdens de opendeur kan je kennismaken met de manier van werken, met de speciale hokken, duivenvoeding en uiteraard met de duiven zelf. Mensen kunnen er zelfs voor het eerst met de duiven spelen zonder dat ze zelf een hok hoeven te bezitten. Hier vind je alle info

het-berenboekje-in-studio-tvl

Het Berenboekje in Studio TVL

De Moedertaaldag van UNESCO ligt ondertussen een drietal weken achter ons, maar in Heusden-Zolder blijft het nazinderen. Het vertaalproject van het Berenhuis en Internetgazet levert nog altijd inzendingen op, in het totaal is de Berentekst nu al in meer dan 200 streekdialecten en talen vanuit heel de wereld omgezet. Ze staan niet alleen samen op deze blog, ze zijn ook samengebracht in prachtig boekje dat vrijdag wordt voorgesteld in aanwezigheid van heel wat vertalers. Straks rond 15u20 is (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-internationale-pi-dag

Vandaag is internationale Pi-dag

Vandaag is het internationale Pi-dag, wereldwijd 'vieren' wiskundigen het getal Pi of π of 3,14. Vandaar dus dat het centraal staat op de 14de van de 3de maand, vooral in Amerika wordt dit gevierd. Onder meer met taarten en etenswaren in de vorm van π, maar ook met spelletjes met berekeningen op basis van Pi. Het getal is vooral belangrijk om de omtrek van een cirkel te berekenen. Het meest perfecte Pi-moment is blijkbaar al een tijdje voorbij: 14 maart 1592 om 6u53 en 58 seconden. Want Pi mag dan een oneindig getal zijn: de eerste cijfers zijn 3,14159265358.

volg-het-drama-in-lommel-op-internetgazet

Volg het drama in Lommel op Internetgazet

Noord-Limburg is in diepe rouw na het busongeval in Zwitserland waarin 28 kinderen en begeleiders van een school in Lommel en één in Heverlee, samen met de chauffeurs zijn omgekomen. Er vielen ook meer dan 20 gewonden. Bij onze collega's van Internetgazet Lommel kan je heel de dag de ontwikkelingen volgen.

het-weer-lenteweer

Het weer: lenteweer!

De kern van een hogedrukgebied schuift over onze streken en laat de volgende dagen de wolken verdwijnen. Daarbij wordt er zachte lucht vanuit het zuiden aangevoerd en bereiken de temperaturen lentewaarden. Tijdens het weekend kunnen verzwakte storingen over onze streken dringen, voornamelijk gekenmerkt door wolken. Het kwik doet dan een stapje terug. Later kan er zelfs regen vallen.
Morgen breekt de bewolking in de loop van de ochtend open en zijn er vooral na de middag brede opklaringen, met steeds (…) Lees het hele bericht

leerlingen-maken-een-takkenmuur

Leerlingen maken een takkenmuur

De leerlingen van het zesde leerjaar van basisschool Boekt hebben de handen uit de mouwen gestoken in de bossen rond de vijvers van Terlaemen. Samen met mensen van Natuurpunt maakten de leerlingen een takkenwal met allerlei takken van wit hout. Die takken hadden ze eerst gesnoeid en door ze te stapelen tussen houten palen ontstond een natuurlijke muur. Die oogt niet alleen mooi, maar biedt muizen, egels, kleine vogels, enz. woongelegenheid en bescherming. 't Was een hele klus maar de tijd vloog voorbij. (foto's Valérie Beliën)

en-zo-is-hun-broodje-gebakken

En zo is hun broodje gebakken

Toen fotograaf Julien Maebe vanmiddag door Heusden fietste, kwam hij in de Sint-Jansblok langs een welriekende garage. Enkele vrouwen, afkomstig uit Anatolië, waren er gezellig keuvelend echt Turks brood aan het bakken. Daarbij heeft ieder zijn eigen taak, de één kneed, de ander rolt het deeg drie keer uit, ... drie generaties moeten er elkaar vinden. Da's niet evident, daarom doen ze het ongeveer om de 6 maanden. De broden worden belegd met ei of kaas of beide en opnieuw licht gebakken. Heerlijk, zo kon Julien achteraf getuigen.(meer foto's)

buurtcomite-waarschuwt-voor-inbrekers

Buurtcomité waarschuwt voor inbrekers

Toen bewoners van een huis in de Beringerheide gisteravond thuiskwamen, stelden ze vast dat er een inbraakpoging was gebeurd. Zowel aan de voorzijde als aan de achterkant waren ramen en deuren beschadigd, maar de inbrekers waren niet binnengeraakt. De inbraak moet gebeurd zijn na de middag, in die periode hebben buurtbewoners ook twee onbekenden in de straat gezien. De politie heeft de nodige vaststellingen gedaan. Ondertussen heeft het buurtcomité bij alle huizen in de Beringerheide een briefje gebust met een waarschuwing.

vandaag-gezien-13-maart-2012

Vandaag gezien

Een bijtje heeft zijn schuilplaats in de grond verlaten om stuifmeel te zoeken op een madeliefje. (foto Jan Leijskens)

gold-meat-investeerde-8-miljoen

Gold Meat investeerde 8 miljoen

Gold Meat, een charcuterieproducent in de Industrieweg op het industrieterrein Zolder-Lummen, heeft een investering van 8 miljoen euro achter de rug. Die investering is uitgesmeerd over de afgelopen zes jaar. Het aantal inpakstraten is verdubbeld van 2 naar 4 inpakstraten, er zijn 2 robots in gebruik genomen en ook een cleanroom. Daarmee zegt het bedrijf zelf dat het aan de hoogste kwaliteitsnormen en hygiënische voorschriften voldoet. Door de cleanroom wordt de lucht (…) Lees het hele bericht

de-originele-witte-in-muze

De originele 'Witte' in Muze

Pure nostalgie in Muze dezer dagen want daar staat de originele film 'De Witte' van Jan Vanderheyden uit 1934 op de affiche. De orginele Witte is gebaseerd op het boek van Ernest Claes met in de hoofdrol Jefke Bruyninckx en ook de piepjonge Nand Buyl speelt erin mee. Het verhaal beschrijft de schelmenstreken van een deugniet in plattelandsgemeente Zichem. Een bijzonder Vlaams tijdsdocument dat nog altijd genietbaar is voor jong en oud. Morgen dinsdag om 14 uur wordt de film (…) Lees het hele bericht

si-heusden-zolder-ontvangt-futsal-hasselt

SI Heusden-Zolder ontvangt Futsal Hasselt

Nu woensdag mag zaalvoetbalclub MFC SI Heusden-Zolder Futsal Hasselt ontvangen in het kader van de achtste finales van de beker van Limburg. Daarmee krijgt het één van de beste ploegen uit de provincie en bij uitbreiding van het land op bezoek. Het wordt dus een soort galawedstrijd, om 21 uur in sporthal Olympia.

vandaag-gezien-12-maart-2012

Vandaag gezien

Een hommel die vol zit met luizen. En het diertje heeft er ook last van want het kan moeilijk vliegen omdat het wordt 'leeggezogen' door de luizen. (foto Jan Leijskens)

vier-jaar-celstraf-geeist-tegen-internaatbeheerder

Vier jaar celstraf geëist tegen internaatbeheerder

Op de eerste dag van het proces tegen de voormalige internaatbeheerder van het Sint-Franciscuscollege heeft de openbare aanklager vier jaar gevangenisstraf gevraagd, waarvan één jaar met uitstel. De psychiater die de man onderzocht spreekt van een pseudo-inzicht. Daardoor vragen de advocaten van de slachtoffers zich af of hij wel voldoende tot inzicht is gekomen over zijn daden. Zijn chatsessies met de jongens - en wat er nog bijkwam - duurden 8 jaar. En ze stopten ook niet als de (…) Lees het hele bericht

olympia-verliest-laatste-match

Olympia verliest laatste match

In het petanque heeft Olympia Heusden zijn laatste competitiematch niet kunnen winnen, het verloor met 3-6 tegen Elite Brussel. Dat is dan ook de onbetwistbare kampioen die de competitie ongeslagen afsluit en naar de hoogste klasse promoveert. (meer foto's van Dimitri Reynders)

proces-tegen-internaatbeheerder-start

Proces tegen internaatbeheerder start

Vanmorgen gaat voor de correctionele rechtbank van Hasselt het proces tegen de vroegere internaatbeheerder van het Sint-Franciscuscollege van start. De man werd vorig jaar aangehouden nadat bleek dat hij pikante chatsessies hield met leerlingen. De beschuldiging luidt onder meer aanranding van de eerbaarheid en bezit van kinderporno. Maar daar bovenop komen nog afpersing, het gebruik van een valse identiteit en elektronische belaging, omdat via het internet werkte. Hij wordt (…) Lees het hele bericht

een-middag-bluegrass-in-muze

Een middag Bluegrass in Muze

Voor een middagje onvervalste Bluegrass moest je vanmiddag in Muze zijn, waar Sons of Navarone op het podium stonden. Sinds de film 'O BROTHER WHERE ART THOU' met George Clooney weten de meesten hoe echte Bluegrass klinkt. The Sons zijn een echte Europese superband in dit genre. Hun recept is een spel tussen banjo en mandoline, op tempo gebracht door een gitaar en meegesleurd door de zoetgevooisde bassist. De lente drong zowaar door tot in de schouwburg.(meer foto's van Ria de Clerck)

japanse-tekens-en-symbolen-in-de-mijlpaal

Japanse tekens en symbolen in De Mijlpaal

Onder grote belangstelling - onder meer van de Japanse ambassadeur, is vandaag in De Mijlpaal de tentoonstelling 'l'Empire des Signes', Japan in tekens en symbolen geopend. Het eerste deel, dat loopt tot 22 april, bevat lakobjecten van Jean Lemmens, maar ook Japanse objecten, Japanse samoerai en foto's van Felice Beato (1833-1907). Het project is geïnspireerd op het gelijknamige boek van de Franse filosoof Roland Barthes uit 1970. Spil van de tentoonstelling (…) Lees het hele bericht

europese-dag-tegen-terrorisme

Europese dag tegen terrorisme

Vandaag 11 maart is het de Europese dag tegen het terrorisme. In onze contreien hebben we daar gelukkig niet zoveel last van. Hoewel, als het aan Trabelsi had gelegen, was Kleine-Brogel een aantal jaren geleden de lucht ingevlogen.

statie-wint-met-9-spelers

Statie wint met 9 spelers

In vierde provinciale C won Statie Zolder bij Donk met 2-3, bij de rust stond het al 0-2, maar Zolder moest de wedstrijd met 9 man uitspelen.

dure-penaltymisser-voor-vrijheid

Dure penaltymisser voor Vrijheid

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder thuis 3-3 gespeeld tegen Kadijk SK. het was een mooie spektakelmatch waar het bij de rust al 2-2 stond. Vier minuten voor tijd kreeg Zolder de kans om vanop penalty 4-2 te maken, maar die werd gemist en vanuit de tegenaanval maakte Kadijk nog gelijk, een wat bitter einde voor de thuisploeg.

daar-is-de-lente-2

Daar is de lente ....

Vandaag moet je echt wel geloven dat de lente in aantocht is. Geregeld zien we de zon, zachte temperaturen, de fietsen en motoren zijn van stal gehaald en de lentebloemen staan in bloei. (foto Julien Maebe)

motorrijdster-zwaar-gewond-bij-botsing

Motorrijdster zwaar gewond bij botsing

In de Sint-Jobstraat in Bolderberg is zondag na de middag een motor tegen een auto gebotst. De motorrijdster raakte daarbij zwaar gewond. Ze kreeg ter plaatse de eerste zorgen van de MUG en is daarna naar het Jessa ziekenhuis in Hasselt gebracht. De schade aan de motorfiets en de auto is groot, de brandweer ruimde de brokstukken op.

kbbc-zolder-op-titelkoers

KBBC Zolder op titelkoers

In het basketbal heeft KBBC Zolder een klinkende 79-107 overwinning behaald bij Gembo B. De bezoekers namen een schitterende start met 18 punten van Delalieux in het eerste quart. Maar dan liet Zolder liet te veel gaten in de verdediging zodat Gembo 33-29 voorkwam. 23 punten van Vanhove in het tweede quarter zorgden voor een nieuwe kloof. even werd het spannend maar teveel fouten deden Gembo de das om. Door deze winst en het verlies van Aalter kan Zolder over  twee weken thuis kampioen spelen.

de-vlam-in-de-brandweerkazerne

De vlam in de brandweerkazerne

De mannen van de brandweer staan wel eens vaker voor hete vuren, maar zaterdagnacht liep in de kazerne zelf de temperatuur aardig op tijdens de 30+fuif. De vijfjaarlijkse party moet de viering van de 55ste verjaardag luister bijzetten en dat gebeurde op de tonen en beats die DJ Sven zorgvuldig had uitgekozen. En wie de trommelvliezen even rust wilde gunnen, kon uitwijken naar de chillroom. Nu is het uitkijken naar de opendeur van het najaar. En voor wie zou gedacht hebben dat Heusden-Zolder er ondertussen een megafuifzaal bij heeft ... de interventiewagens staan alweer terug op hun plaats. (meer foto's van Dimitri Reynders)

bolderberg-verliest-bij-sint-jan

Bolderberg verliest bij Sint-Jan

In het volleybal heeft VCK Bolderberg met 3-2 verloren bij Sint-Jan Hemelveerdegem. In de Vlaamse Ardennen verging het Bolderberg zoals het landschap : op en af ! In de eerste set moest het de wet van de sterkste ondergaan, maar set twee en drie waren duidelijk voor Bolderberg. De 4de set was kantje/boordje. Gert Palmers viel uit met een pinkblessure, er werd een aantal wissels doorgevoerd, maar dat bracht geen uitkomst. In de tie-break boden de bezoekers heel wat weerwerk, maar dat kon de (…) Lees het hele bericht

moeten-er-nog-verzoeknummers-zijn

Moeten er nog verzoeknummers zijn?

Prachtig muzikaal verzoekprogramma vanavond in Muze met Jukebox2000 met Lucas van den Eynde, Tine Embrechts en Nele Bauwens. (foto Lenscollectief)

eindelijk-overwinning-voor-kvv

Eindelijk overwinning voor KVV

In de eerste provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder eindelijk nog eens met de overwinning kunnen aanknopen. Het won met een overtuigende 2-4 bij KVK Beringen. Het telt nu 19 punten.

viversel-speelt-gelijk-in-stal

Viversel speelt gelijk in Stal

In derde provinciale A van het voetbal heeft Standaard Viversel zaterdag 1-1 gelijkgespeeld op het veld van Stal Sport.

man-uit-heusden-zolder-verongelukt-in-lummen

Man uit Heusden-Zolder verongelukt in Lummen

Bij een zwaar verkeersongeval in Lummen is in de vooravond een 64-jarige man uit Heusden-Zolder omgekomen. Rond 17 uur botste hij in de Genebosstraat door een onbekende oorzaak tegen de brug van de E 313. De brandweer van Heusden-Zolder kwam ter plaatse om de man te bevrijden, samen met de MUG maar de man is ter plaatse overleden.

neen-geen-gouden-bruiloft

Neen, geen gouden bruiloft

Toen we de versiering van dit huis in de Schootstraat zagen, dachten we even aan een gouden bruiloft. Maar neen, Lydia Eerdekens wordt 50 en omdat ze zelf altijd haantje (allez hinneke) de voorste is om anderen in de bloemen te zetten, hebben DD-club en familie haar een visuele verrassing bezorgd. Zoals Lydia het ook in elkaar bokst voor Circo Paradiso en andere evenementen.

vandaag-gezien-10-maart-2012

Vandaag gezien

Het speenkruid, één van de eerste voorjaarsbloemen in de natuur. (foto Jan Leijskens)

droogkast-veroorzaakt-appartementsbrand

Droogkast veroorzaakt appartementsbrand

Rond één uur vanmiddag heeft het gebrand in een appartement boven Electro Meers aan de Beringersteenweg. Het vuur ontstond aan een droogkast op een ogenblik dat de bewoners niet thuis waren. Buren merkten de rook op en verwittigden de brandweer. Die kon de droogkast naar buiten brengen, het vuur zat ook in de isolatie van het plafond maar kon uiteindelijk ook daar bedwongen worden. Het appartement leed vooral rookschade. De winkel bleef volledig gespaard. De politie moest het verkeer vanop de Beringensteenweg omleiden wat voor drukte op de zijwegen zorgde. (meer foto's van Michiel Reynders)

si-wint-thriller-van-bocholt

SI wint thriller van Bocholt

In het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder Bocholt na een thriller verslagen met 5-3. Een sterke Ubachs heeft met liefst vier doelpunten de wedstrijd beslecht, bij de rust stond het 2-0

een-applausje-voor-de-welzijnswerkers

Een applausje voor de welzijnswerkers

In de harmoniezaal in Heusden organiseerde het OCMW vrijdagavond het jaarlijkse welzijnsforum, een ontmoetingsmoment voor alle vrijwilligers en beroepskrachten die zich inzetten in de welzijnssector. Volgens OCMW-voorzitter Marc Vanderstraeten is hun dagelijkse inzet een geweldig alternatief voor de deprimerende actualiteit. Op sociaal vlak is er de afgelopen tijd ook al heel wat verwezenlijkt in Heusden-Zolder: 600 jobs in de sociale economie in 8 jaar, nieuwe kinderopvang, de serviceflats en (…) Lees het hele bericht

kijken-in-elkaars-potten

Kijken in elkaars potten

Bij de KAV stond van vandaag een try-out 'koken van A tot Z' op het programma. Dat is een experimentele vorming waarbij KAV-vrijwilligers en vrouwelijke nieuwe belgen (die in een inburgeringstraject stapten) samenkomen. Ze wisselen gerechten uit, vertellen over elkaars leefgewoonten, eet- en kookcultuur. En uiteraard komt de taal daarbij aan bod. Ook worden samen inkopen gedaan. Vandaag vonden alvast de Vlaamse, Irakese, Russische, Cambodjaans, Dominikaanse en Kosovaarse keuken elkaar. Na een (…) Lees het hele bericht

spagetti-smullen-op-school

Spagetti smullen op school

Geen boterhammen vandaag voor de leerlingen van de gemeentelijke basisschool Beekbeemden, maar wel een heus spagettifestijn. Chef-kok Brigitte toverde 4 grote ketels saus tevoorschijn en de kinderen smulden er op los. Zo wordt de middagpauze op school extra plezant.

bib-is-klaar-voor-een-beestige-jeugdboekenweek

bib is klaar voor een beestige jeugdboekenweek

Zaterdag gaat de jeugdboekenweek van start en vandaag is in de bibliotheek hard gewerkt om alles klaar te maken. Het personeel heeft de bib omgetoverd tot een Bizarre Beestige Boekentuin. Zo kan je gaan kijken naar een kleurrijke insectenverzameling van Jos Willems. Zaterdag van 10 tot 12 uur is Jos zelf aanwezig om alle vragen te beantwoorden. Bijna alle klassen van het lager onderwijs komen in de jeugdboekenweek luisteren naar Bizarre Beestige Boekenverhalen. Nu woensdag om 14 uur wordt de (…) Lees het hele bericht

het-weer-hoge-luchtdruk

Het weer: hoge luchtdruk

Het hogedrukgebied der Azoren gaat de volgende dagen het weerbeeld in onze streken bepalen. Tijdens het weekend kunnen echter nog verzwakte storingen tot onze regio doordringen met veel bewolking, nadien krijgt de zon meer ruimte.
Morgen is het zwaar bewolkt tot betrokken weer en een drupje motregen is niet uitgesloten. Vaak is het echter droog en soms kan het wolkendek even breken. Het is zacht bij 12 of 13 graden.
Zondag domineren de wolken, maar het is droog en af en toe kan de zon (…) Lees het hele bericht

oud-mijnwerkers-behouden-toch-hun-rechten

Oud-mijnwerkers behouden toch hun rechten

De oud-mijnwerkers behouden dan toch hun statuut en pensioenrechten. De pensioenhervorming van eind vorig jaar had de meeste rechten die waren toegekend bij de mijnsluiting, ongedaan gemaakt. Maar daar is de regering nu dus op teruggekomen met een uitzonderingswet die ondertussen in een koninklijk besluit is gegoten. Alle oud-mijnwerkers die nu nog aan het werk zijn kunnen de komende maanden een keuze maken, Ze kunnen dan hun rechten als mijnwerker behouden en na 30 jaar met (…) Lees het hele bericht

communicatie-blijft-moeilijk

Communicatie blijft moeilijk

Vandaag is in de Guido Gezellelaan een aannemer in opdracht van Infrax gestart met werken aan de nutsvoorzieningen. Ogenschijnlijk gaat het om elektriciiteitskabels, maar daarover is geen uitsluitsel gegeven, de Guido Gezellelaan is een gewestweg. De bewoners hadden wel een briefje in de bus gekregen met de vraag een blad op te hangen met de bestaande aansluitingen. Voor de rest bleef de informatie onduidelijk, en dat in een communicatietijdperk. UPDATE Het gaat blijkbaar (…) Lees het hele bericht

de-linde-ruimt-lindeman-op

De Linde ruimt Lindeman op

De leerlingen van de lagere school voor buitengewoon onderwijs De Linde ruimen de straten van de Lindeman op. De actie past in het MOS-project (Milieuzorg op school). Met zijn allen zijn ze er op uitgetrokken, gewapend met vuilniszakken, handschoenen en afvalgrijpers. De wijk en de schoolomgeving liggen er nu weer netjes bij

nog-een-viertal-weken-modder-of-stof

Nog een viertal weken modder of stof

Over een 4-tal weken zullen de bewoners van het laatste deel van de Geenrijt van de modder moeten verlost zijn, want tegen de paasvakantie moet er een eerste asfaltlaag liggen. Overigens zullen de werken van 9 tot 13 april stilliggen wegens vakantie. Op 26 maart volgt nog een infovergadering voor de bewoners van de straten waar de werken nu voltooid zijn. Ze zullen er dan meer uitleg krijgen over de loskoppeling van riolerings- en regenwater op hun privé-eigendom, maar daarvoor krijgen ze een aparte uitnodiging.

pwa-en-strijkatelier-zijn-verhuisd

PWA en strijkatelier zijn verhuisd

Het PWA is verhuisd, 16 jaar na zijn oprichting en na enkele verhuizingen zit het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap in een nieuwbouw in de Kerkenblookstraat 9. In het gebouw zitten het dienstenbedrijf van het PWA en de klussendienst De Duizendpoot, Ook het strijkatelier heeft er ondertussen zijn deuren geopend. Het dienstencentrum is open elke dag van 9 tot 11u30, maandag van 14 tot 16 uur , woensdag en donderdag van 13 tot 16 uur. Ook bereikbaar via 011-28 68 90 of info[!]pwaheusdenzolder.be. Zondag 18 maart is er een opendeurdag in het nieuwe gebouw.

urban-nomads-geannuleerd

Urban Nomads geannuleerd

De dansvoorstelling Urban Nomads die voor vanavond in Muze was gepland, is geannuleerd. Eén van de dansers is ziek.

cocktailparty-van-fc-bolderberg

Cocktailparty van FC Bolderberg

Spelers en bestuur van FC Bolderberg organiseren zaterdag weer een fuif in de Witte Zaal van Bolderberg. Onder de noemer 'The Return of the Cocktailparty' zal het er stevig aan toegaan, en zal er menig 'coupeke' soldaat gemaakt worden. D.J. Piet neemt plaats achter de draaitafel. Kaarten kosten 3 euro in voorverkoop (in de kantine) of 5 euro aan de kassa. De deuren zwaaien open om 21 uur.

vandaag-is-het-wereldnierdag

Vandaag is het Wereldnierdag

Vandaag is het niet alleen de Internationale Vrouwendag, het is ook de Wereldnierdag. Het aantal mensen met nierproblemen neemt jaarlijks toe, een gevolg van het stijgend aantal gezondheidsproblemen. Maar tegelijk blijft het aantal donoren hetzelfde, waardoor de wachttijd oploopt, in ons land tot gemiddeld 4,5 jaar. En dan rest er slechts de nierdialyse. In Vlaanderen zouden 300.000 mensen nierproblemen hebben, 850 staan op de wachtlijst voor een donornier. Ze vinden elkaar in de vereniging (…) Lees het hele bericht

kleuters-op-bezoek-bij-de-bakker

Kleuters op bezoek bij de bakker

De kleuters van BSGO Het Bergske hebben een bezoek gebracht aan de bakker. Ze hebben gezien hoe de bakker croissants maakt: van het kneden tot het rollen, uitsnijden en bakken. De kleuters kregen trek door al die lekkere geuren, maar daarop verraste de bakkersvrouw hen op een speculaas.

brandweerfuif-is-helemaal-uitverkocht

Brandweerfuif is helemaal uitverkocht

De 30+fuif van de brandweer van volgende zaterdag is volledig uitverkocht. De 1000 kaarten zijn allemaal de deur uit. Er komen nog voortdurend vragen binnen om nog tickets te kopen, maar er zijn er dus ook geen meer aan de kassa te koop. Wat wil je, ze moeten daar rekening houden met de brandveiligheid ....

campagne-tegen-vandalisme-op-cite

Campagne tegen vandalisme op Cité

De gemeente is gestart met een campagne voor meer netheid, meer aandacht en respect voor de woonomgeving. Die concentreert zich op winkelcentrum Cité en de woonwijken daarrond. Eerst zullen ludieke acties de aandacht vestigen op plaatsen waar zwerfvuil, sluikstorten of vandalisme voorkomen. Een rondtrekkende voorstelling confronteert buurtbewoners met allerlei beelden van vandalisme en overlast op de Cité.  Nadien worden bewoners en verenigingen uitgenodigd om de beelden te (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-het-internationale-vrouwendag

Vandaag is het Internationale Vrouwendag

Vandaag is het de Internationale Vrouwendag. Gisteren werd door het provinciebestuur daarvoor het startsein al gegeven met het Evanement. Daarbij lag de nadruk op 'vrouw en stem', niet toevallig in de aanloop naar de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. De lijsten in oktober moeten voor de helft uit vrouwen bestaan, maar ook in Heusden-Zolder hebben de meeste partijen de grootste moeite om voldoende vrouwen te vinden. In een debat in Hasselt werd gisteravond nog gezegd dat dat ook de schuld van de mannen is ...

vandaag-gezien-8-maart-2012

Vandaag gezien

De werkzaamheden gecombineerd met de regen van de afgelopen dagen hebben een deel van de Geenrijt herschapen in een modderbad, er is amper nog door te geraken met de auto. Eén troost, in deze wellnesstijd betalen sommige mensen met plezier veel geld voor een modderbad en dat wordt in de Geenrijt gratis aangeboden.

workshops-illustreren-ongelijkheid

Workshops illustreren ongelijkheid

Zoals eerder gemeld werken de leerlingen, leerkrachten en ouders van de vrije basisschool in Boekt een half jaar lang rond eerlijke handel en duurzame landbouw. De kinderen van de derde graad zijn voor een workshop in groepjes verdeeld waarbij elke groep een werelddeel vertegenwoordigde. Ze kregen een verhaal over leven zonder Fairtrade, gevolgd door een film over eerlijke handel. Met een quiz en chocolaatjes als teken van rijkdom werd de ongelijke verdeling van de wereldrijkdom (…) Lees het hele bericht

en-toen-waren-ze-met-twee

En toen waren ze met twee

Onlangs toonden we u hoe het hoofd van de Heusdense reus Jef Slam werd gegoten in latex. Nu is hij uit zijn 'baarmoeder' verwijderd. en het hoofd van Jef prijkt nu naast zijn ega Trees Turf. Nu begint het grote werk: afwerken, kleuren, aankleden, lichamen aanmeten en naar de kleermaker gaan. Dat wordt nog een hele klus, net zoals achteraf de reuzen 'tot leven brengen'. Daarom belegt de dorpsraad binnenkort een vergadering met alle geïnteresseerden en betrokkenen. (meer foto's Julien Maebe)

freek-op-dreef

Freek op dreef

Freek de Jonge was gisteravond goed op dreef tijdens zijn nieuwste show in Muze. (foto Lenscollectief)

wie-fietst-paul-coolen-achterna

Wie fietst Paul Coolen achterna?

Paul Coolen heeft gisteravond het publiek in de polyvalente zaal van de bib een tijdlang in de ban gehouden met het verhaal over zijn fietstocht langs spirituele en religieuze plaatsen in Wallonië en Frankrijk. Met anekdotes maakte hij het publiek warm om zelf op de fiets te springen. Daarvoor liggen in de bib heel wat fietsgidsen klaar, maar Paul Coolen kiest zelf voor een kompas. Op 21 april heeft in de bib nog een workshop plaats over het gebruik van een fiets- en wandelgps.  

breien-voor-een-gemeente-vol-sjaals

Breien voor een gemeente vol sjaals

Bij Localoca zijn ze eraan begonnen: het yarn bombing of wild breien. Sjaals of kousen breien voor de winter is/was alledaagse kost, maar gebouwen inpakken da's al iets anders. Ze zijn nu sinds gisteravond aan 't breien met als eerst doel de telefooncel voor het station warmpjes in te pakken. Nadien zouden nog andere gebouwen, objecten of kunstvoorwerpen een 'sjalleke' krijgen. Alle hulp is nog welkom. (foto's van Ria De Clerck)

eversel-heeft-vragen-bij-bankoverval

Eversel heeft vragen bij bankoverval

In Eversel groeit de commotie rond een brutale bankoverval die daar bijna drie weken geleden op de Record Bank is gepleegd. Sindsdien is het windstil gebleven, de overval is merkwaardig genoeg niet in de media geraakt en ook de officiële communicatie erover blijft beperkt. Gevolg is dat het verhaal in Eversel zijn eigen leven aan het leiden is en bij een aantal inwoners het onveiligheidsgevoel verhoogt. De politie geeft geen commentaar maar bij het parket hebben we ondertussen de (…) Lees het hele bericht

beestige-kunstboel-in-het-ziekenhuis

Beestige kunstboel in het ziekenhuis

Twee jaar nadat ze de kraamafdeling van het Sint-Franciskusziekenhuis aankleedde met kunstwerken van zwangere dieren, gemaakt door kunstenaars in spe, heeft de tekenacademie weer een artistieke bijdrage geleverd aan het SFZ. Nu kwam de vraag vanuit het ziekenhuis om de vernieuwde kinderafdeling op te fleuren. "De kinderen van de tekenacademie ontwierpen een reeks leuke, fantasievolle beesten. De schetsen werden uitvergroot, geprojecteerd op houten panelen en met veel zorg en oog voor (…) Lees het hele bericht

vandalisme-in-lindeman-en-bolderberg

Vandalisme in Lindeman en Bolderberg

Er zijn vandaag twee gevallen van vandalisme bij de politie gemeld. Aan de Weg naar de Grauwe Steen heeft een jongeman de afsluitdraad en de wasdraad van een wonng vernield. Hij was in de tuin binnengedrongen. En in de Lambert Hoelenstraat heeft de eigenaar van een nieuwbouw vanmorgen vastgesteld dat de designlampen aan zijn hekwerk vernield waren.

levenslang-geen-honden-meer-houden

Levenslang geen honden meer houden

De rechter in Hasselt heeft een 40-jarige vrouw verboden om de rest van haar leven nog honden te houden. Ze is schuldig bevonden aan dierenverwaarlozing. Daarvoor krijgt ze ook - bij verstek - een boete van 550 euro en ze moet de gerechtskosten betalen. De vrouw was in januari 2011 van Heusden-Zolder naar Hasselt verhuisd, maar ze had haar hond niet meegenomen. Het dier bleef achter in een te klein hok zonder eten. Volgens de rechter was het dier ernstig verwaarloosd.

straks-in-station-zolder-yarn-bombers

Straks in station Zolder: Yarn Bombers

Vanavond organiseren de dames van de vzw Localoca in het stationsgebouw van Zolder een avondje wildbreien of Yarn Bombing. Dit relatief nieuwe fenomeen is een vorm van tijdelijke street art. Yarn Bombers haken, breien of naaien stukjes in of aan elkaar en verspreiden die door het dorp. Het idee is om publieke objecten (bomen, lantaarnpalen, vuilnisbakken, kunstwerken, ...) te versieren en mooier te maken met de kleurrijke breiwerken. Het is hun bedoeling het stationsgebouw te versieren en bij (…) Lees het hele bericht

kwb-mannen-aan-de-kookpotten

KWB-mannen aan de kookpotten

 De mannen van de KWB van Berkenbos zijn zelf achter de kookvuren gaan staan. Vier avonden lang waren ze met een 15-tal in de weer om de lekkerste gerechten tevoorschijn te toveren. En gisteren was er dan de finale-avond waarbij de partners de benen onder de tafel mochten steken. En ja, ze proefden dat het lekker was. Maar nu begint het natuurlijk pas ...

het-weer-zonniger-en-warmer

Het weer: zonniger en warmer

Een storing brengt op woensdag een flinke plens regen. Na een volgende storing op het einde van de week, komen we in minder koude lucht terecht. Een hogedrukgebied schuift dan stilaan naar onze streken, maar zal pas na het weekend de wolken echt kunnen doorbreken.
Vandaag zijn er brede opklaringen en het is droog. Koude lucht houdt het kwik echter beperkt tot 9 of 10 graden. De wind neemt in de namiddag af.
Morgen is het koud in de ochtend met grondvorst of lokaal lichte vorst. (…) Lees het hele bericht

veel-interesse-voor-fred-brouwers-over-opera

Veel interesse voor Fred Brouwers over opera

Ja, er is nog belangstelling voor de opera. Dat bleek maandagavond in de bib waar Fred Brouwers een inleiding gaf over de opera. En de aanwezigen kwamen meteen een stuk wijzer buiten, met kennis over de geschiedenis van en stromingen binnen de opera. (meer foto's van Marie-Claire Rouffart)

zaterdag-30-fuif-bij-de-brandweer

Zaterdag 30+fuif bij de brandweer

Fuiven in de brandweerkazerne, het is geen alledaags gegeven maar nu zaterdag gaan alle registers open voor een mega 30+fuif in de kazerne. Directe aanleiding is de 55ste verjaardag van het korps en de manschappen willen met de fuif wat geld in het laatje krijgen om van de opendeurdag in het najaar iets speciaals te maken. Het 'fuifcomité' (foto) is nu bezig met de laatste voorbereidingen, maar de kaartenverkoop loopt als een trein, in die mate dat je voor de allerlaatste (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-de-europese-dag-van-de-logopedie

Vandaag is de Europese dag van de logopedie

Vandaag, 6 maart, is het de Europese Dag van de Logopedie. In tegenstelling met wat velen denken, doen logopedisten veel meer dan mensen helpen met uitspraakmoeilijkheden of kinderen met leesproblemen. Ze ondersteunen kinderen bijvoorbeeld bij een heleboel leerproblemen.

eenrichting-heuvelstraat-weer-opgeheven

Eénrichting Heuvelstraat weer opgeheven

In een deel van de Heuvelstraat werd nog maar pas dit jaar éénrichtingsverkeer ingevoerd en het is alweer opgeheven. De bedoeling van de eerste maatregel was om de gevaarlijke kruising van Heuvelstraat en Exelgaarden veiliger te maken. Maar het gevolg was dat er veel meer doorgaand verkeer door de Kortstraat reed en dat kwam de verkeersveiligheid rond de school dan weer niet ten goede. Daarop heeft de gemeente het éénrichtingsverkeer weer opgeheven. "Er zijn in (…) Lees het hele bericht

mountainbikebegeleiders-voor-vijverrun-gezocht

Mountainbikebegeleiders voor Vijverrun gezocht

Op zondag 25 maart organiseert de dienst sport de VijverRun, een recreatieve loop door de bossen en langs de vijvers van Midden-Limburg. Voor de begeleiding van de lopers over de verschillende afstanden zijn de organisatoren op zoek naar mensen op de mountainbike. Die fietsen mee op de 5, 11,7 of 33 km zodat de lopers zonder kleerscheuren de finish bereiken. De begeleiders krijgen een uitgebreid lunchpakket, drankbonnetjes, kleed- en douchemogelijkheid. Interesse? Bel naar 011-80 83 09 of mail tom.naome[!]heusden-zolder.be.

wie-weet-meer-over-vluchtmisdrijf

Wie weet meer over vluchtmisdrijf?

Zaterdagmorgen enkele minuten over middernacht is in de Sluisbamd, ter hoogte van het huisnummer 77, een auto ingereden op een groep jongeren. Het ging om 9 jongeren die rechts op de weg in de richting van Heusden wandelden. 3 jongeren raakten gewond, één van hen zelfs vrij zwaar gewond. De bestuurder van de auto, die uit Zolder-Centrum kwam, pleegde vluchtmisdrijf. Maar ter plaatse is wel een rechter buitenspiegel teruggevonden, afkomstig van een zilvergrijze (…) Lees het hele bericht

dauwwandeling-met-ontbijt-aan-de-bolderberg

Dauwwandeling met ontbijt aan de Bolderberg

Op zondag 25 maart organiseert Limburgs Landschap een dauwwandeling met ontbijt bij de Bolderberg. Een maal per jaar kan je genieten van het uitgestrekt, majestueus vijvercomplex van Terlaemen dat grotendeels privé-eigendom is. Samen met twee gidsen kan je van de vijvers naar de top van de Bolderberg met zijn prachtige uitzicht. Na de wandeling wacht een ontbijt in het boswachtershuisje. Vertrek is om 7 uur. Deelnemen kost 7,5 euro (5 euro voor Lila-leden), inschrijven voor 20 maart, er kunnen maximaal 30 wandelaars mee, info[!]limburgs-landschap.be, 011-53 02 50

circuit-testdagen-op-3-en-4-april

Circuit-testdagen op 3 en 4 april

Op 3 en 4 april organiseert Circuit Zolder twee volwaardige testdagen zonder geluidsbeperking. Daarmee wordt aan teams uit alle klassen de mogelijkheid geboden om de bolides te testen met het oog op het nieuwe seizoen. Zowel op diinsdag als woensdag kan er gereden worden van 9uur tot 13u45 en van 14 uur tot 18u45.

weer-een-spetterende-jazzavond

Weer een spetterende jazzavond

Het volk kan tegenwoordig amper nog binnen in het Muzecafé voor de jazzavonden. Het was vanavond ook weer goed raak met de zwoele stem en de basklanken van Henk De Laat vermengd met de wereldse trompetklanken van Sam Versweyveld. Voeg daarbij de energieke toetsenist Alano Gruarin en snarenplukker Marco Cirone, op ritme geklopt door Jelle Van Giel ... er was amper tijd om te ademen. (meer foto's van Ria De Clerck)

marc-swevers-trekt-open-vld

Marc Swevers trekt Open-VLD

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober zal schepen Marc Swevers de Open VLD-lijst aanvoeren. Dat is zondagavond bekendgemaakt. "Eind vorig jaar besliste het VLD-bestuur dat één van de twee schepenen de lijst moest aanvoeren met daarbij de vraag dat we zelf onze voorkeur zouden bekendmaken. Vandaag hebben Nanda Van Ende en ik de knoop doorgehakt."

vandaag-is-het-wereldgebedsdag

Vandaag is het wereldgebedsdag

Vandaag, 4 maart, is het Wereldgebedsdag, en zoals we al eerder dit jaar ter gelegenheid van de internationale dag van de religie schreven, wordt er in deze gemeente nogal wat afgebeden. Voor verschillende goden? Of uiteindelijk toch allemaal voor dezelfde?

prettige-sfeer-op-de-babyborrel

Prettige sfeer op de Babyborrel

Vele tientallen baby's met hun ouders, broers en zusjes zondagmiddag op de Babyborrel van de gemeente. Dan zou je veel geween en gekrijs verwachten, maar niets was minder waar. Er hing een heel plezante sfeer, de baby's genoten van de aandacht, de spelletjes of hun maaltijdje. En ondertussen konden broertjes en zusjes naar hartenlust ravotten. De ouders konden zich informeren bij allerlei stands waarbij de nadruk lag op fairtrade en duurzaamheid. Ouders en kindjes amuseerden zich ook bij het poppenspel in de tent van het Berenhuis. (meer foto's)

bolderberg-scoort-8-keer

Bolderberg scoort 8 keer

Na enkele mindere matchen heeft leider Bolderberg in vierde provinciale C orde op zaken gesteld. Het versloeg ESJ Alken met 8-0. Arne Pallen scoorde liefst 5 keer. (foto Peter Vanduren)  Statie Zolder verloor met 2-3 tegen Stokrooie.

thuisnederlaag-voor-sk-heusden-06

Thuisnederlaag voor SK Heusden 06

In vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 een overdreven 0-3 nederlaag geleden tegen Herkol. Herkol mag zich meteen ook al kampioen noemen, het kan niet meer ingehaald worden. FC Anadol speelde een sterke wedstrijd en won met 1-4 op het terrein van Breugel.

concert-voor-sint-vincentius

Concert voor Sint-Vincentius

Vanmiddag organiseerden de muziekacademie en basisschool Beekbeemden een aperitiefconcert. Dat gebeurt om de twee jaar, de opbrengst ging deze keer naar de plaatselijke Sint-Vincentiusvereniging. Het concert stond ook in het teken van de herdenking van Chris Mesens, leerkracht aan de Muziekacademie en organisator van het aperitiefconcert. Leerlingen van de AMV zongen samen met enkele leerlingen van het 2de en 3de leerjaar van Beekbeemden. Nadien traden de leerlingen van de academie op, elk met een eigen instrument. (foto An Vanoppen)

opnieuw-inbraak-in-de-schootstraat

Opnieuw inbraak in de Schootstraat

Gisteravond is opnieuw een inbraak gepleegd in de Schootstraat. Toen de bewoners 's avonds laat thuiskwamen, merkten ze dat het achterraam was opengebroken. Binnen was heel het huis ondersteboven gekeerd en alle lades opengetrokken. De inbrekers gingen aan de haal onder meer met laptops, een playstation, een IPad. Ook de reservesleutels van de auto hebben ze meegenomen, maar de wagen zelf is blijven staan. De daders verlieten het huis via de voordeur. Afgelopen week kregen in dezelfde buurt nog twee huizen ongewenst bezoek.

chiromeisjes-brengen-televisieshow

Chiromeisjes brengen televisieshow

De chiromeisjes van Heusden hielden in 't Kuipershof hun jaarlijkse ouderavond. Ze hadden een hele show uitgebouwd rond het thema televisie. Daarin passeerden onder meer 'The Voice', 'De Smurfen', 'Wat als?' enz. de revue. De show werd erg gewaardeerd door de vele ouders, grootouders en sympathisanten in de zaal. (meer foto's van Bart Claes)

man-uit-heusden-zolder-zwaar-gewond

Man uit Heusden-Zolder zwaar gewond

Bij een verkeersongeval op de Luikersteenweg in Hasselt is afgelopen nacht een 61-jarige vrouw uit Tongeren om het leven gekomen. Rond drie uur botsten twee auto's frontaal. De vrouw overleed ter plekke, in de andere auto raakte een 28-jarige man uit Heusden-Zolder zwaargewond. De politie heeft hem nog niet kunnen verhoren over de omstandigheden van het ongeval.

de-wielertoeristen-zijn-weer-op-pad

De wielertoeristen zijn weer op pad

De meeste wielertoeristenclubs hebben vanmorgen hun nieuwe seizoen op gang geschoten. Al dan niet gehuld in een nieuwe outfit vertrokken ze aan hun stamlokaal, zoals hier de wielertoeristen van Eversel. (foto Gust Ischen)

ook-koffiestop-in-school-van-boekt

Ook Koffiestop in school van Boekt

Ook de Vrije Basisschool Boekt nam deel aan de Koffiestop-actie van Broederlijk Delen. De school heeft ouders, leerlingen en andere geïnteresseerden opgeroepen om een kopje koffie te komen dinken, in een spaardoos konden ze een vrije bijdrage stoppen, geld dat Broederlijk Delen gebruikt voor zijn projecten in ontwikkelingslanden. (meer foto's)

vck-speelt-limburgse-bekerfinale

VCK speelt Limburgse bekerfinale

In de halve finale van de beker van Limburg volleybal heeft VCK Bolderberg het onmogelijke gedaan. Na 2-3 thuisverlies in de heenmatch, moest het met minstens 1-3 winnen bij Noliko Maaseik B en bovendien een golden set binnenhalen. De klus werd geklaard en dat was niet makkelijk want de tegenstander kreeg telkens een voorgift van 4 punten. De thuisploeg verdedigde erg taai zijn voorgift in elke set en bleef ook nadien nog stevig weerwerk bieden zodat de slotfase telkens de uitkomst (…) Lees het hele bericht

kvv-verliest-in-zonhoven

KVV verliest in Zonhoven

In de eerste provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder op het veld van Zonhoven VV verloren met 2-1.

thomas-neuteleers-in-goede-doen

Thomas Neuteleers in goede doen

Op de gymwedstrijd in Houthalen was onze topturner Thomas Neuteleers zaterdag weer in goede doen. Dat blijkt ook uit deze foto's van Davy Neuteleers.

zolder-wint-ook-na-mindere-partij

Zolder wint ook na mindere partij

Ook na een minder goede wedstrijd is basketbalclub KBBC Zolder zaterdag met een overwinning en de drie punten naar huis gekeerd: 55-66 op het terrein van Betekom A. Let nog twee uit- en twee thuismatchen voor de boeg blijft Zolder daarmee op kop.

weer-gelijkspel-voor-vrijheid

Weer gelijkspel voor Vrijheid

In derde provinciale A heeft Vrijheid Zolder zaterdagavond 2-2 gelijk gespeeld op het terrein van Achel. Viversel heeft SV Peer ingeblikt met een zware 4-0.

goesting-in-reizen-door-reisbabbel

Goesting in reizen door reisbabbel

Tijdens de reisbabbel in de bib zijn zaterdag weer heel wat bezoekers warm gemaakt voor een deugddoende wandeling of fietstocht. Duidelijk was ook dat je heus niet ver hoeft te gaan voor een leerrijke of avontuurlijke vakantie. Niet iedereen fietst immers door Palestina of het Hoge Noorden. Of de zoektocht naar een slaapplaats, of verrassende ontmoetingen. .

een-babbel-bij-de-koffiestop

Een babbel bij de koffiestop

Vandaag kon je in de bib voor een lekkere kop fairtradekoffie met een zelfgebakken koekje terecht bij Jac en Gies om met hen ook een babbel te slaan over het Zuiden. Met een vrijwillige bijdrage konden de koffiekletsers Broederlijk Delen steunen. De bijdragen waren gul.

meer-dan-60-baby-s-voor-babyborrel

Meer dan 60 baby's voor babyborrel

Voor de tweede babyborrel die de gemeente morgen in Muze organiseert, zijn meer dan 60 baby's - geboren in 2011 - ingeschreven samen met hun ouders, broers en zusjes. Het wordt daar dus een dolle bende. Op het programma animatie en heel wat stands van onder meer Het Berenhuis, de Gezinsbond, webshop Okkie, Ana Juweelontwerp, 2e handswinkel Alles Kids, vertellingen door de bib, heel veel speelgoed van de Spelotheek, de opvoedingswinkel, fairtrade fruitpap voor de baby’s en fruitsnack voor broertjes en zusjes, een fairtrade receptie en een baby fotoshoot door cursisten van het CVO.

voetganger-gewond

Voetganger gewond

Kort voor middernacht is op de Sluisbamd een voetganger tegen een auto terechtgekomen. De voetganger raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

amicantus-zoekt-zangers

Amicantus zoekt zangers

Het Vocaal Ensemble Amicantus is op zoek naar nieuwe zangers en houdt daarom op zondag 18 maart een repetitie met open deuren. Liefhebbers van klassieke zang kunnen er dan ‘live’ kennismaken met de wijze waarop Amicantus zich onder leiding van Inge Feyen voorbereidt op het nakend Zonnewendeconcert. Inge Feyen is sinds vorig jaar dirigente en ze drukte al snel haar stempel op het gezelschap. Waar het koor, sedert de oprichting in 1995, vooral bekendheid verwierf door zijn vertolking (…) Lees het hele bericht

nieuwe-overwinning-voor-si

Nieuwe overwinning voor SI

In het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder vrijdagavond van Tongeren gewonnen met 4-2. Moeizame en zwaarbevochten, maar wel verdiende zege voor SI die pas diep in de tweede helft tot stand kwam. Pibo verkocht zijn huid duur  en daar had de thuisploeg het knap lastig mee. De wedstrijd werd beslist op stilstaande fases na fouten die voor discussie vatbaar waren. Maar daar maalde SI niet om, dat - met nog een wedstrijd te goed - tot 4 punten van nummer 2 Leopoldsburg nadert.

een-creatieve-info-avond

Een creatieve info-avond

Het Sint-Franciscuscollege hield gisteren in Muze een info-avond voor 12-jarigen die op het punt staan een studie- en schoolkeuze voor het middelbaar onderwijs te maken. De huidige leerlingen van de school zetten daarbij hun beste beentje voor om een leuke show op te voeren. (meer foto's van Patrick Daniëls)

het-weer-koelere-periode

Het weer: koelere periode

Wie uitkijkt naar de lente, zal toch nog even geduld moeten hebben. Hoewel de krokussen al in bloei staan, is het weer nog niet echt lenteachtig. Een hogedrukgebied domineert het weer op zaterdag. Nadien kunnen zwakke storingen onze regio aandoen, maar vanaf dinsdag schuift een volgend hogedrukgebied over onze streken.
Vandaag is het ondanks de hoge luchtdruk grijs en vrij somber weer. De zon kan vrijwel niet doorbreken, waardoor de wolken nagenoeg de hele dag aanwezig blijven. Het is bovendien (…) Lees het hele bericht

laatse-stukken-riolering-in-geenrijt

Laatse stukken riolering in Geenrijt

In de Geenrijt worden momenteel de rioleringsbuizen gelegd ter hoogte van het kruispunt met Schreverland, volgende week worden die doorgetrokken tot aan het weiland. Vervolgens zal ook het resterende deel van de regenwaterafvoer - de kleinere buizen - gelegd worden. Tussen Garenstraat en Gompartsstraat wordt in principe op 6 en 7 maart de betonnen afvoergoot aangebracht. De eerste laag asfalt volgt daar op 16 maart, maar als de onderhoudswerken van de asfaltcentrale nog wat duren, kan dat drie of vier dagen opschuiven. .

eerste-jonge-eekhoorns-opgevangen

Eerste jonge eekhoorns opgevangen

Sinds gisteren zitten de eerste jonge eekhoorns van 2012 in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. De diertjes zijn gevonden aan een omgehakte boom waarbij het nest op de grond was beland. Gelukkig hadden de mensen die de eekhoorns vonden hen nog geen enkele voeding gegeven, dat is belangrijk want vooral koemelk is dodelijk voor jonge eekhoorns.

en-de-winnaar-is-1

En de winnaar is ...

Het juiste antwoord op onze wedstrijdvraag is dat er buiten Heusden-Zolder nog negen Internetgazetten zijn in Limburg. Moet het nog gezegd dat onze mailbox werd overspoeld door antwoorden, waarvan een groot deel goed was. De onschuldige hand deed de rest en lootte daaruit Ethel Eerdekens uit Heusden als winnaar van het wellness-arrangement bij Wellux. Proficiat en geniet ervan.

cvo-fotografen-maken-eigen-blog

CVO-fotografen maken eigen blog

Art Photography Limburg is een nieuwe fotoblog van amateur-fotografen die hun opleiding hebben gevolgd aan het CVO in Heusden-Zolder. Aan het eind van hun opleiding staken enkele cursisten de koppen bij elkaar op zoek naar een mogelijkheid om toch nog samen dingen te kunnen doen. Zo werd APL geboren. De fotografen willen er meer tonen dan vakantiekiekjes, maar laten zien dat ze kwalitatieve en artistieke opnames maken. Eens per jaar willen ze ook samen tentoonstellen, zoals vanaf 4 april in de Markhallen in Herk-de-Stad.

morgen-reisbabbels-in-de-bib

Morgen reisbabbels in de bib

Onder de noemer 'reizigers informeren reizigers' heeft morgen van 9 tot 12 in de bib de reisbabbel plaats. Je krijgt er een hele reeks uiteenzettingen en praktische tips over fiets- en wandeltochten door mensen die het zelf hebben gedaan. Voor de fietstrips gaat het om: van Heusden-Zolder naar Praag met Annie Put en Marina Claes; Moezel en Rijnstreek met Leonie Grobben en Guido Winters; naar Polen door Duitsland met Godelieve Kenens en Marcel Van Sande; door Noord-Duitsland, van (…) Lees het hele bericht

vanthoor-rijdt-de-fia-gt-1

Vanthoor rijdt de FIA GT 1

Gisteren was het nog even afwachten, maar vandaag is het officieel: Laurens Vanthoor rijdt in 2012 het FIA GT1 wereldkampioenschap. Hij doet dat met een Audi R8 LMS Ultra voor het Belgische privéteam WRT. Dat heeft de namen van de vier rijders van zijn twee Audi's bekendgemaakt: naast Vanthoor zijn dat de Monegask Stéphane Ortelli, ex-winnaar van de 24 uur van Le Mans, de Duitser Frank Stippler en de Engelsman Olivier Jarvis.

zeepkistenrace-tegen-armoede

Zeepkistenrace tegen armoede

Op zaterdag 17 maart organiseert de jeugdraad een zeepkistenrace aan de Weyermanbrug en een open podium op de terreinen van Chiro Boekt. Het heeft allemaal te maken met het actiejaar 'Armoede is een onrecht. Maak er een spel van', een thema dat door zeven jeugdbewegingen is uitgekozen. Het weekend van 17 en 18 maart moet daarvan het hoogtepunt worden en maakt de jeugd in heel Vlaanderen kabaal rond armoede. Bij ons gebeurt dat dus met een spectaculaire zeepkistenrace vanop de brug in Boekt. En ook een open podium en een kampvuur bij de Chiro van Boekt. Meer info

drie-schrikkelbaby-s-geboren-in-sfz

Drie schrikkelbaby's geboren in SFZ

We schreven gisteren al dat het aantal verjaardagen op een schrikkeldag beperkt is, doordat er maar eens om de vier jaar mensen kunnen geboren worden op 29 februari. Gisteren zijn in het totaal 3 schrikkelbaby's geboren in het Sint-Franciskusziekenhuis. Die moeten dus in feite nog vier jaar wachten voor ze hun eerste verjaardag kunnen vieren.

een-complimentje-zomaar

Een complimentje ... zomaar

In de reeks themadagen - 'waar blijven ze ze toch vandaan halen? - is het vandaag complimentendag., Het is de bedoeling dat je mensen of organisaties of wat dan ook een complimentje geeft voor wat ze doen, of gewoon omdat ze er zijn als dat nodig is. Wij kregen via de post alvast een leuk complimentenkaartje in de bus en we hebben er al enkele mondeling gehad. En jullie krijgen onze complimenten, omdat we u hier dagelijks zo talrijk mogen begroeten. Voilà.

bewaar-uw-juwelen-veilig

Bewaar uw juwelen veilig

De politie van Heusden-Zolder raadt de bevolking aan om voorzichtig te zijn bij het bewaren van juwelen. Zeker wanneer het gaat om juwelen, die enkel bij bijzondere gelegenheden gedragen worden, kan je ze best laten bewaren in een bankkluis. Wil je ze toch liever thuis houden, dan adviseert de politie de aanschaf van een brandkoffertje. Aanleiding voor de oproep zijn de inbraken van de afgelopen weken. Daarbij zijn verschillende keren juwelen gestolen, die onbeschermd te vinden waren in huis.

win-een-verjaardagsgeschenk

Win een verjaardagsgeschenk

Vandaag blaast de Internetgazet Heusden-Zolder vier verjaardagskaarsjes uit. We zijn  inderdaad precies 1.461 dagen zonder onderbreking in de weer om u dagelijks het nieuws uit deze gemeente te serveren. En weet je wat, om uw trouw te belonen, geven we zelf een cadeau weg. Een wellness-arrangement bij Wellux. Om kans te maken moet je voor 10 uur vrijdagochtend het antwoord doormailen op volgende vraag: Hoeveel Internetgazetten zijn er momenteel nog in Limburg, buiten Heusden-Zolder? redactie[!]heusden-zolder.eu.

peter-verlinden-over-het-gezicht-van-congo

Peter Verlinden over het 'gezicht van Congo'

Op maandag 19 maart om 14 uur komt Peter Verlinden in Muze vertellen over 'het gezicht van Congo'. De Congo-specialist van de VRT is uitgenodigd door seniorenvereniging Neos Heusden-Zolder. Hij toont eerst een korte videoreportage over Congo, onder meer over de geschiedenis van het land en dat vertaalt Verlinden meteen ook in het heden. Na een pauze met koffie en taart kan iedereen vragen stellen. Toegang: 9 euro te betalen voor 11 maart, contact via magda.hendrickx[!]live.be of 011-53 04 99.