Archief december 2013

vandaag-gezien-31-december-2013

Vandaag gezien

Een opname uit het Bolderdal en dit effect krijg je dus met een lensbay (een soort softlens): de waterkant scherp en het land troebel. (foto Jan Leijskens)

feestmaand-uw-foto-voor-een-etentje-1

Feestmaand: uw foto voor een etentje

De feestmaand december loopt ten einde, we hebben nog één cadeau weg te geven: een heerlijk fondue-etentje in De Winterkaai, die overigens nog tot lang na de feestdagen openblijft. Maar omdat het oudejaarsavond is, willen we graag iets geks doen. Bezorg ons allemaal uw leukste, zotste of mooiste foto's van uw oudejaarsavond, aftelling, vuurwerk, nieuwjaarsfeest, ... Doe dit voor nieuwjaarsdag 22 uur (tegen die tijd zijn we zelf hopelijk ook weer helder) en je maakt kans op een etentje. Vergeet uw volledig adres niet. redactie[!]heusden-zolder.eu

voorzichtig-met-vuurwerk

Voorzichtig met vuurwerk

In Heusden-Zolder dreigen er gelukkig geen GAS-boetes als je vuurwerk afsteekt, maar wees straks toch maar voorzichtig bij het afschieten van vuurwerk of het oplaten van wensballonnen. Ieder jaar ontstaat er weer brand, of lopen mensen brandwonden op. Of moet het opvangcentrum uitrukken om geschrokken dieren te vangen of hun eigenaar te vinden. Voorzichtig dus, we zouden hier op de eerste dag van het nieuwe jaar niet graag slecht nieuws brengen.

feestmaand-en-de-winnaar-is-8

Feestmaand: En de winnaar is

Met een klein beetje zoekwerk kon je ontdekken dat kluizenaar Lambert Hoelen in Loreto zijn inspiratie opdeed voor de kluis en de kapel. Mieke Swerts was één van de vele juiste inzenders, maar zij is wel de enige die in de Wellnessboetiek in de Graaf de Theuxlaan langs mag om daar een huidanalyse en gelaatsverzorging te ondergaan.

winterborrelwandeling-opgeluisterd-met-gezangen

Winterborrelwandeling opgeluisterd met gezangen

De vzw Toerisme Heusden-Zolder organiseert op 19 januari haar jaarlijkse winterborrelwandeling naar de kluis van Bolderberg. Dat gebeurt zoals steeds op de dag dat Bolderberg Sint-Antoniuskermis viert. Iedereen kan vrij komen wandelen maar om 13u45 vertrekt aan het infokantoor van de dienst toerisme een wandeling met gids. Tussen 13 en 16 uur kan je boven aan de kluis aan de stands van vzw toerisme heerlijke dranken en hapjes kopen. Heel bijzonder is dat het Ensemble Herman Elegast de wandelaars zal verrassen met Gregoriaanse en Byzantijnse gezangen. Ook weer niet helemaal toevallig want kluizenaar Pieter Stevens is één van de zangers. De komende weken houden we je op de hoogte van dit winterevenement.

versterking-voor-si-heusden-zolder-2

Versterking voor SI Heusden-Zolder

Zaalvoetbalclub SI MFC Heusden-Zolder heeft zich net voor het jaareinde nog versterkt met Ivan Kruychkov (ex-Reydams Halen). Hij is in het veldvoetbal ook actief bij vierdeprovincialer Bolderberg.

paul-coolen-fietst-door-zuid-amerika

Paul Coolen fietst door Zuid-Amerika

Voor Paul Coolen is het alweer een tijdje aan het kriebelen, en hij vertrekt nu voor een nieuwe solofietstocht, ditmaal door Zuid-Amerika. Op nieuwjaarsdag landt hij in Porto Alegre (Zuid-Brazilië), de grote steden als Rio en Sao Paolo laat hij om veiligheidsredenen links liggen. Nadat hij er zijn fiets in elkaar heeft gesleuteld, brengt hij een kort stadsbezoek. Daana gaat het naar het zuiden, richting Montevideo in Uruguay, en volgt Buenos Aires in Argentinië. (…) Lees het hele bericht

circuit-werkt-aan-gevulde-affiche

Circuit werkt aan gevulde affiche

Het is nog even wachten op de definitieve kalender van Circuit Zolder, waarbij misschien nog verassingen uit de lucht kunnen vallen, maar een blik op de voorlopige agenda leert dat 2014 een druk jaar wordt. Er liggen niet alleen een aantal belangrijke auto-events in het verschiet (24 uren, Belgian Masters), de motoren zullen ook actief zijn (onder meer IDM Superbike), op fietsvlak is er ook de 24 uren en de BMX-ers rijden o.m. hun Europees kampioenschap. Daar bovenop komen nog evenementen als The Fisherman's Friend Strongmenrung, Race Wars en de Clean Week 2020.

feestmaand-win-huidanalyse-en-gelaatsverzorging

Feestmaand: Win huidanalyse en gelaatsverzorging

Rond de feestdagen of op één van de talrijke nieuwjaarsrecepties nadien, wil iedereen er natuurlijk piekfijn bij rondlopen. Dat kan, want hou je goed vast: er is een huidanalyse met de computer en een bijhorende gelaatsverzorging te winnen In de Wellnessboetiek in de Graaf de Theuxlaan. Daar moet je wel wat voor doen. Lambert Hoelen was in de 17de eeuw de oprichter van de kluis van Bolderberg en ook de eerste kluizenaar. Waar had hij zijn inspiratie gevonden voor de bouw van de kluis en kapel? Stuur ons voor morgen 16 uur het juiste antwoord met uw volledig adres: redactie[!]heusden-zolder.eu

feestmaand-en-de-winnaar-is-7

Feestmaand: En de winnaar is

De meeste mensen hadden juist geteld, er zijn inderdaad 8 katholieke kerken in Heusden-Zolder: Heusden- en Zolder-Centrum, Boekt, Viversel, Bolderberg, Lindeman, Berkenbos en Eversel. Domien Luts zat tussen de juiste antwoorden en hij mag bij Pitou Kado in de Guido Gezellelaan langsgaan om zijn voorraad feestartikelen voor de jaarovergang in te slaan. Veel plezier, en de anderen krijgen straks weer een kans.

wandelaars-in-de-modder

Wandelaars in de modder

Lezer Philippe De Pauw ergert zich mateloos aan de manier waarop de beheerswerken in onze natuurgebieden worden aangepakt. Vorige week is gestart met het kappen van bomen langs het oud kolenspoor in de buurt van Meylandtlaan en Schootstraat. Door de inzet van een bulldozer of tractor is het wandelpad onderaan het fietspad herschapen in een modderpoel. De modder, de spoorvorming en de takken maken het onmogelijk om nog te wandelen. En de graslanden zijn geen alternatief, want daar kreeg Philippe het al eerder aan de stok met jagers.

met-de-bus-naar-de-nieuwjaarsreceptie

Met de bus naar de nieuwjaarsreceptie

Op 4 januari organiseert het gemeentebestuur zijn jaarlijkse nieuwjaarsreceptie op het Heldenplein voor het gemeentehuis. Aan verschillende kraampjes kan je - zolang de voorraad strekt - gratis drank krijgen en er is ook animatie gepland. Er wordt dit jaar nog een tweede poging gedaan om de inwoners van alle kerkdorpen met de bus en dus veilig naar de receptie te brengen en weer terug. Er zijn twee lijnen: telkens vertrekken die om 18u30 in Zolder-Centrum en ze hebben verschillende stopplaatsen, die vind je hier. Om 21u30 vertrekken de bussen opnieuw in Zolder-Centrum, zowel voor de rit heen als terug betaal je telkens 1 euro.

een-sfeervol-kinderfeest

Een sfeervol kinderfeest

Het evenement 'Derde Kerstdag ' voor de zowat 300 kinderen van de Limburgse tehuizen is een feest met veel ambiance en sfeer geworden. De kinderen konden smullen, kregen cadeautjes, werden geschminkt. Ze werden getrakteerd op dans, zang en op een concert van tweemaal een half uur door de jeugdharmonie van Zolder. Wedden dat ze hopen volgend jaar weer uitgenodigd te worden. (meer foto's Julien Maebe en Gust Put)

dieven-zonder-buit

Dieven zonder buit

Er zijn dit weekend tot nu toe twee inbraakpogingen geweest. Bij het distributiecentrum van Aldi in de Boterbosstraat moesten de daders zonder buit vertrekken. En ook in een handelszaak in de Koolmijnlaan was er een inbraakpoging. De dieven konden niets buitmaken maar het slot was wel beschadigd.

fietser-gewond-5

Fietser gewond

Gisteravond kort voor half 8 is op de Koolmijnlaan een fietser gegrepen door een auto. De fietser raakte daarbij gewond.

de-sterkste-volleybalfamilie

De sterkste volleybalfamilie

Tijdens de viering van de 40ste verjaardag van volleybalclub Bolderberg werd een familietornooi betwist. De familie Vanderzande-Roosen toonde zich daarin de sterkste en ging met de beker naar huis.  

feestmaand-win-voor-50-feestartikelen-1

Feestmaand: Win voor € 50 feestartikelen

Nog op zoek naar feestartikelen voor oudejaar? Of vuurwerk of wensballonnen? We helpen u want er is weer een geschenkcheque te winnen van 50 euro voor Pitou Kado in de Guido Gezellelaan. Maar dan moet je wel het juiste antwoord weten op de wedstrijdvraag. Heusden-Zolder telde heel wat gebedshuizen, van verschillende aard, maar hoeveel katholieke kerken zijn er? Stuur uw antwoord met volledig adres voor maandag 10 uur naar redactie[!]heusden-zolder.eu.

weeskinderen-krijgen-prachtig-feest

Weeskinderen krijgen prachtig feest

Meer dan 100 vrijwilligers rollen vandaag de rode loper uit in het ECR-gebouw om de kinderen uit de Limburgse wees- en opvangtehuizen een onvergetelijk kerst- en eindejaarsfeest te bezorgen.  Voor de organisatie van deze 'Derde Kerstdag'  is niet op enige moeite gekeken en heel wat sponsors en gulle gevers maakten het mogelijk om de kinderen lekker eten en drinken te bezorgen, maar ook cadeautjes, dans, muziek en animatie, het optreden van twee koren en vanavond als afsluiter een vuurwerk. Pino, Gabriele Mauro en Dirk hebben samen met hun hele bende een enorm feest in elkaar gebokst. (meer foto's van Julien Maebe)

feestmaand-en-de-winnaar-is-6

Feestmaand: En de winnaar is

Een massa oplossingen rolde onze mailbox binnen, maar lang niet iedereen had het helemaal juist. Circuit Zolder meet namelijk 3977 meter. Ooit was dat enkele honderden meters meer, maar door aanpassingen, onder meer aan de bochten, is het wat korter geworden. Uit de juiste inzendingen heeft de onschuldige hand Stijn Callewaert getrokken als winnaar van een steengrillmenu in Den Lavaar. Straks spelen we weer!

ook-mama-s-en-papa-s-komen-op-het-veld

Ook mama's en papa's komen op het veld

Geen winterstop bij FC Bolderberg want daar stonden vandaag enkele bijzondere voetbalwedstrijden op het programma. De jeugd nam het op tegen de mama's en de derde ploeg moest de papa's partij geven. Het resultaat doet even niet terzake want het bondsparket onderzoekt nog of er omkoping in het spel was. (foto's Yves Maex)

feest-voor-40ste-verjaardag-van-volley-bolderberg

Feest voor 40ste verjaardag van volley Bolderberg

Zoals aangekondigd is het vandaag feest van VCK Bolderberg. De club viert haar veertigste verjaardag, bovendien vergaat het haar ook op sportief vlak voor de wind. VCK A staat aan de leiding in eerste nationale en in de tweede divisie staat VCK B op de derde plaats. Dus mocht er een feestje gebouwd worden. Dat gebeurde met een 'druk meegespeeld' tornooi, met kinderanimatie, een party, enz. De stemming zat er alvast in van vroeg op de middag, en vraag ons niet hoe laat het daar gaat eindigen. (foto's Davy Neuteleers)

25-vrijwilligers-poetsen-jeugdlokalen

25 vrijwilligers poetsen jeugdlokalen

Zowat 25 vrijwilligers hadden vanmorgen de oproep 'we laten ze niet in de kou staan' beantwoord om de jeugdlokalen en omgeving aan het Heem te komen opruimen en poetsen. De ramen binnen en buiten werd gepoetst, de vloeren geschobd en op de speelpleinen en aan de toegang werden de herfstbladeren opgeruimd. Ook het hout van de klimtoren werd verder stuk gezaagd, het kreeg een nieuwe bestemming als zitbanken. In februari wordt er weer gewerkt.

bolderberg-viert-40-jaar-volleybal

Bolderberg viert 40 jaar volleybal

Vandaag is het feest bij volleybal Bolderberg want de club bestaat 40 jaar. Dat wordt in de vroege namiddag gevierd met een familietornooi met animatie. Om 17 uur is er een reünie gepland en een huldiging door de gemeente. Vanavond volgt dan nog een dj-party. (straks meer)

feestmaand-win-een-steengrillmenu-2

Feestmaand: Win een steengrillmenu

Heeft er nog iemand zin in zo'n lekker steengrillmenu van Den Lavaar? Wel, dan heb je nu nog een kans. Weet je hoe lang Circuit Zolder is, exact in meters uitgedrukt? Stuur voor zaterdag middernacht het antwoord naar redactie[!]heusden-zolder.eu. Vergeet niet je volledige adres te vermelden.

burenborrel-van-merelstraat-schaapsweg

Burenborrel van Merelstraat-Schaapsweg

De buurtbewoners van de Merelstraat en de Garenstraat hadden vanavond hun jaarlijkse 'burenborrel' in de zaal van de OLV-gilde. Er werd teruggeblikt op het afgelopen jaar en geklonken op 2014. (foto Julien Maebe)

sint-vincentius-verwelkomt-150-behoeftigen

Sint-Vincentius verwelkomt 150 behoeftigen

Vanavond hield Sint-Vincentius zijn jaarlijkse kerstfeest voor minderbedeelden in de refter van het Sint-Franciscuscollege campus Heusden. Tot vorig jaar had dat plaats op kerstavond maar nu is het dus wat opgeschoven en eigenlijk herdoopt tot vredesfeest. Daardoor hadden ook meer deelnemers ingeschreven, 150 in het totaal. Eerst werd iedereen verwelkomd door voorzitter Jef Aerts, nadien volgden enkele beschouwingen door katholieke en evangelische voorgangers. Daarna kregen de aanwezigen door 30 vrijwilligers van Sint-Vincentius een feestelijke maaltijd geserveerd. Later op de avond was er ook nog kinderanimatie met wat verrassingen en pakjes. Voor Sint-Vincentius is deze avond een stuk hoogtepunt van het jaar, maar de werking van de vereniging en de ondersteuning van de behoeftigen draait 52 weken per jaar door. (meer foto's)

het-weer-zachte-weer-houdt-aan

Het weer: zachte weer houdt aan!

Na een winderige en natte afsluiter van de week, zorgen storingen ook voor een nat weekend. Na het weekend staan opnieuw geregeld regen en wind op het programma. De hele periode blijft het wel te zacht voor de tijd van het jaar. Pas een stuk na Nieuwjaar geven de weerkaarten een indicatie van kouder weer.
Vanavond en vannacht kan er bij momenten intense regen vallen. De maxima liggen rond 11 graden.
Morgen is betrokken met regen. Tijdelijk wordt het wat droger, maar nadien valt er opnieuw (…) Lees het hele bericht

auto-tegen-boom

Auto tegen boom

In de Westlaan is vanmorgen vroeg een auto tegen een boom gebotst. Dat gebeurde omstreeks kwart voor twee. De ambulance moest één gewonde naar het ziekenhuis afvoeren. Er werd ook een elektriciteitspaal geraakt en er werd gevreesd dat die zou omvallen.

klein-theater-serveert-soep-met-balletjes

Klein Theater serveert soep met balletjes

Klein Theater Bolderberg speelt binnenkort het blijspel 'Soep met balletjes'. Fred en Magda trekken al jaren naar dezelfde camping voor een rustig verblijf. Als op een dag schoon jong vrouwvolk op de camping arriveert, is Fred in zijn nopjes maar Magda is minder blij. Gelukkig komt zoon Jacky met zijn lief op bezoek, maar ook zijn levenswandel blijkt niet zo zuiver. Samen met een afgedankte operazanger die nu animator is, verhandelt hij drugs op de camping. Helaas komen de drugs in de (…) Lees het hele bericht

morgen-opruiming-aan-de-jeugdlokalen

Morgen opruiming aan de jeugdlokalen

Toeval of niet, maar morgen op de dag der 'onschuldige kinderen' houden jeugdverenigingen, ouders, dorpsraad en andere vrijwilligers een opruimactie aan de jeugdlokalen bij het Heem. Van 9u30 tot 13u30 wordt iedereen verwacht met borstels, harken, poetsmateriaal, enz. In eerste instantie zullen de ramen van de lokalen gepoetst worden en als de omstandigheden het toelaten zal ook het terrein wat opgeruimd worden: bladeren opruimen, de restanten van de toren zagen en verwijderen, ... Zoals bekend heeft het gemeentebestuur nieuwe lokalen in het vooruitzicht gesteld, maar in afwachting moet er nog een tijdje geroeid worden met de riemen die ze hebben.

feestmaand-en-de-winnaar-is-5

Feestmaand: En de winnaar is

We zijn het persoonlijk gaan meten en inderdaad: de oppervlakte van Heusden-Zolder bedraagt 53,23 vierkante kilometer. Vele juiste antwoorden kwamen, sommige zaten er net naast. Wie het alleszins juist had was Marina Hermkens, en zij werd door het lot bepaald als winnares van de geschenkbon van 50 euro bij Pitou Kado. Veel plezier en voor de anderen ... straks komt er een nieuwe kans.

de-kijk-van-richie-58

De kijk van Richie

De internationale veldrijderstop was vandaag aan de slag in heusden-Zolder.

eliterenners-volledig-buitenlands-podium

Eliterenners: volledig buitenlands podium

Veel volk en behoorlijk was sfeer vanmiddag tijdens de wereldbeker veldrijden voor eliterenners in Heusden-Zolder. Meestal heeft deze WB-manche cyclocross wel verrassingen in petto, en vandaag was dat niet anders. Zo lieten favorieten Nys en Albert zich wegdrummen bij de start, Albert bleef bovendien aan een paaltje hangen zodat hij als allerlaatste uit de eerste bocht kwam. Ondertussen maakten na één derde wedstrijd vier buitenlanders mee het mooie weer voorin: van der Haar, Walsleben Bina (…) Lees het hele bericht

dames-compton-de-snelste-bij-de-vrouwen

Dames: Compton de snelste bij de vrouwen

Bij de vrouwen was de Amerikaanse Katherine Compton de sterkste, ze versloegen de Nederlandse toprenster Marianne Vos en de derde podiumplaats was voro Sanne Cant. Compton versterkt haar leidersplaats in de wereldbekerstand.
De uitslag: 1. Katherine Compton (VSt) 38:42, 2. Marianne Vos (Ned) op 20", 3. Sanne Cant op 57", 4. Nikki Harris (GBr), 5. Lucie Chainel-Lefevre (Fra), 6. Sabrina Stultiens (Ned), 7. Ellen Van Loy, 8. Sophie de Boer (Ned), 9. Annefleur Kalvenhaar (Ned), 10. Helen (…) Lees het hele bericht

beloften-van-der-poel-blijft-onklopbaar

Beloften: van der Poel blijft onklopbaar

Vrij verwacht heeft de Nederlander Mathieu van der Poel, leider in de wereldbeker, het veldrijden bij de beloften gewonnen. Een halve wedstrijd lang bleef een grote kopgroep samen maar toen ging van der Poel aan de haal. Hij werd achterna gezeten door Wout Van Aert en Mike Teunissen maar die konden nog slechts voor de andere podiuplaatsen strijden. van der Poel blijft superieur.
De uitslag: 1. Mathieu van der Poel (Ned) 49:08, 2. Wout Van Aert op 11", 3. Mike Teunissen (Ned) op (…) Lees het hele bericht

junioren-tsjech-toupalik-sneller-dan-belgen

Junioren: Tsjech Toupalik sneller dan Belgen

De wereldbekermanche veldrijden voor junioren zit er al op en de overwinning ging naar Adam Toupalik, de nationale kampioen van Tsjechië. Hij ging meteen in de aanval maar kreeg Thijs Aerts, Yannick Peeters, Thomas Joseph en Max Gulinckx in zijn wiel. Even later ging Aerts in de aanval terwijl achter hem een hergroepering tot stand kwam. Daarop zette Toupalik het tegenoffensief in, hij ging over Aerts en bleef sneller in de slotfase, terwijl Peeters net niet kon terugkeren. Peeters blijft wel (…) Lees het hele bericht

alles-klaar-voor-derde-kerstdag

Alles klaar voor 'Derde Kerstdag'

Zondag wordt het druk in het ECR, want dan worden daar enkele honderden kinderen uit Limburgse tehuizen verwacht voor het evenement 'Derde Kerstdag'. Initiatiefnemers Pino, Gabriele, Mauro en Dirk hebben drukke weken achter de rug. Ze hielden enkele succesvolle inzamelingen van speelgoed, dat werd geselecteerd, schoongemaakt of hersteld waar nodig. Ondertussen is alles in goede banen geleid om een heel animatieprogramma uit te werken en pizza's voor iedereen klaar te maken. Vandaag worden de laatste voorbereidingen getroffen zodat het zondag een spetterend feest wordt. www.weesblij.be

vandaag-gezien-26-december-2013

Vandaag gezien

Guido Driessens vond in zijn tuin, onder een varenstruik, enkele mooie 'gewimperde aardsterren' (geaster fimbriatus).

feestmaand-win-voor-50-feestartikelen

Feestmaand: Win voor € 50 feestartikelen

Over een week is het Nieuwjaar en sommigen vieren dat met vuurwerk of wensballonnen, slingers of andere feestartikelen of leuke cadeautjes. Handig dus als je een cadeaubon van 50 euro kunt winnen voor Pitou Kado in de Guido Gezellelaan. De vraag van vandaag: hoeveel bedraagt de oppervlakte van Heusden-Zolder, in vierkante km en tot op 2 cijfers na de komma. Stuur uw antwoord voor donderdag 26 december middernacht naar redactie [!] heusden-zolder.eu, vergeet niet je volledige adres te vermelden.

ook-op-kerstdag-oefenen-de-veldrijders

Ook op Kerstdag oefenen de veldrijders

Kerstdag of niet, maar de internationale veldrijders waren vandaag volop aan het oefenen voor de wereldbekermanches van morgen. Het parcours op en rond het circuit ligt er op de meeste plaatsen snel berijdbaar bij. Ook de ploegen van de VRT-televisie maken alles klaar om er morgen een rimpelloze live-uitzending van te maken. (meer foto's van Davy Neuteleers)

zorgt-het-parcours-voor-een-verrassing

Zorgt het parcours voor een verrassing?

Morgen worden meer dan 10.000 toeschouwers verwacht rond het circuit waar de wereldbeker veldrijden wordt betwist. Wil je alle koersen zien, dan moet je er al om 10 uur zijn want dan gaan de juniores van start voor hun world cup, en hou ook al maar rekening met wat file en aanschuiven aan de parking. Tickets kosten € 15 aan de kassa. Over de 4 races verdeeld komen 210 deelnemers uit 19 landen aan de start. Bij de profs gaat het om 58 renners uit 16 landen. Voor de zege wordt vooral (…) Lees het hele bericht

feestmaand-en-de-winnaar-is-4

Feestmaand: En de winnaar is

130 lezers wisten dat Sven Nys vorig jaar de snelste was tijdens de Wereldbeker cyclocross in Heusden-Zolder. Nog heel wat anderen gokten op Kevin Pauwels, maar die zaten er een jaar naast. Het lot heeft Evert Cuppens aangeduid als winnaar van een fondue-etentje in de Winterkaai. Niet gewonnen? Niet getreurd, vanavond komt er alweer een nieuwe kans aan.

geslaagd-krakmoment-ondanks-rotweer

Geslaagd krakmoment ondanks rotweer

De chirojongeren hielden op kerstavond hun krakmoment in Heusden-Centrum, ze verkochten warme drank, pintjes en jenever voor Sint-Vincentius en een project in Tanzania. Door het slechte weer moesten ze uitwijken naar de speelplaats van de vroegere lagere school, maar ook daar daagde heel wat volk op voor een drankje en de eerste kerstwensen. (foto's Julien Maebe)

een-fijne-kerstmis-1

Een fijne Kerstmis

Hopelijk kunnen we het op alle fronten wat rustig houden dezer dagen.

de-kijk-van-richie-57

De kijk van Richie

Kerstmis is het feest van de vrede.

grootste-schade-in-meylandtlaan

Grootste schade in Meylandtlaan

De grootste schade door de storm is aangericht bij een woning aan de Meylandtlaan. Daar vielen twee bomen op een huis en is de brandweer urenlang bezig geweest met opruimingswerken. Onder meer het dak en de vensters liepen heel wat schade op. Een aantal jaren geleden is de voorkant van het gebouw volledig uitgebrand, en nadien ontstond in de woning ook nog eens brand toen de bewoner zelf een wespennest wilde uitroken.

diefstal-van-kerstverlichting

Diefstal van kerstverlichting

In de Schansstraat zijn dieven afgelopen nacht aan de haal gegaan met kerstverlichting. De eigenaars ontdekten de diefstal vanmorgen.

heusdens-carnaval-verliest-een-van-zijn-vaders

Heusdens carnaval verliest één van zijn vaders

Theo Bartels, beter gekend als 'Thei vanne Bartel', is gisteren plots overleden. Theo was een gekend figuur in Heusden-Zolder, hij was de stichter van Dranken Bartels, maar ook één van de grondleggers van het carnaval in Heusden. Zo was hij destijds eerst prins carnaval bij Hal Sport. Later richtte hij samen met wijlen Jean Geraerts De Slamridders op. Daar werd hij in 1986 uitgeroepen tot prins. Thei is De Slamridders en het carnaval altijd trouw gebleven, vorige maand was hij nog present bij de opening van het nieuwe carnavalsseizoen. Hij is 85 jaar geworden, zijn uitvaart vindt plaats op maandag 30 december om 10u30 in de Sint-Willibrorduskerk.

vandaag-gezien-24-december-2013

Vandaag gezien

In zwart-wit komen de donkere wolken boven Zolder-Centrum nog krachtiger tot hun recht. Sommigen zien er wellicht een symbolisch voorteken in. (foto Gust Put)

multiculturele-markt-is-afgelast

Multiculturele markt is afgelast

FLASH De burgemeester heeft zojuist beslist om de multiculturele markt af te gelasten. Zoals bekend was die van morgen naar vandaag verplaatst omwille van Kerstmis, maar door de storm is het volgens de hulpdienst veel te gevaarlijk. Er worden ook voor de komende uren nog rukwinden van 95 km per uur voorspeld en na de middag komt daar nog een pak regen bovenop. Daarom was er vanmorgen een plaatsbezoek waar politie en gemeentediensten overleg hebben gepleegd. Ze hebben dan de burgemeester geadviseerd om het evenement af te gelasten en die heeft dan ook geen risico genomen.

al-meer-dan-20-oproepen-voor-stormschade

Al meer dan 20 oproepen voor stormschade

De storm woedt nog altijd in onze contreien. Vanaf half één vannacht kreeg de brandweer van Heusden-Zolder sporadisch oproepen binnen. Meestal ging het om omgewaaide bomen, of bomen die op elektriciteitskabels waren terechtgekomen. Af en toe ook schade aan een dak. Tegen de ochtend is het aantal oproepen toegenomen, iets voor negen uur waren er al 22 geregistreerd. In de Meylandtlaan kwamen twee bomen op een woning terecht. Daar is behoorlijk wat schade. Vanochtend waren zowat 8 ploegen op de baan om de schade te herstellen of op te ruimen. UPDATE Het ziet ernaar dat vooral Infrax veel werk gaat hebben met het herstellen van elektriciteitskabels die in sommige gevallen op de grond liggen. In de Beekstraat in Boekt moest de brandweer de dakpannen terugleggen. (foto Hendrik Huyghelier)

het-weer-stormachtig

Het weer: stormachtig!

De ex-orkaan 'Dirk' momenteel nabij Schotland zorgt in onze streken voor een stormachtige wind. Na de doortocht van het koufront wordt het rustiger. Nadien blijft evenwel een strakke zuidwestelijke luchtstroming aanhouden met de aanvoer van zachte, maar erg wisselvallige lucht. Alvast tot het einde van het jaar zijn er geen winterse vooruitzichten.
Vandaag raast een erg sterke wind over onze regio. De rukwinden lopen op tot 90 km/u en lokaal is zelfs 100 km/u niet uitgesloten. De weerkaarten (…) Lees het hele bericht

kapwerken-aan-de-kluis-zijn-gestart

Kapwerken aan de kluis zijn gestart

In het bos in de buurt van de kluis in Bolderberg zijn de kapwerken gestart die Limburgs Landschap eerder had aangekondigd. Meteen wordt er stevig tegenaan gegaan en dat levert natuurlijk een aantal flinke kale plekken op, wat voor gemengde reacties zal zorgen. Het zal een tijdje duren voor alles weer hersteld is, maar het uiteindelijke doel is de oorspronkelijk vegetatie alle kansen geven. (foto's Miranda Gijsen)

politie-pakt-snelheidsduivels-en-dronkelappen

Politie pakt snelheidsduivels en dronkelappen

Na klachten van buurtbewoners stelde de politie de flitsauto op in een aantal straten. 745 wagens passeerden de snelheidsmeter, 44 bestuurders reden te snel in Oude Baan (5), Vogelsancklaan (13), Weg naar de Grauwe Steen (2), Holstraat (4), Nieuwe Dijk (5) en Meylandtlaan (15). Van 32 gecontroleerde bestuurders in Laambroekstraat reed niemand te snel.  Eén bestuurster reed ondanks het rijverbod dat haar was opgelegd. De auto werd in beslag genomen. Een Afghaanse bestuurder die reed (…) Lees het hele bericht

feestmaand-win-een-fondue-etentje

Feestmaand: win een fondue-etentje

De Winterkaai langs het kanaal in Viversel is in deze periode the place to be. Wil je er ook eens gaan proeven van een eindejaarssfeer met gepaste muziek in een typisch decor? Wel we geven een fonduemenu weg voor twee personen in de Winterkaai. De opgave luidt: wie won vorig jaar de wereldbeker veldrijden op en rond Circuit Zolder? Mail voor woensdag 12 uur het antwoord met je volledige adres naar redactie[!]heusden-zolder.eu.

vandaag-gezien-23-december-2013

Vandaag gezien

Zelfs de frambozen zijn geneigd om er nog een oogstrondje bovenop te doen. (foto Julien Maebe)

binnenkort-moet-infobord-vlot-werken

Binnenkort moet infobord vlot werken

De afgelopen dagen is gewerkt aan het elektronisch infobord van de gemeente op het Snt-Willibrordusplein. In het verleden lag dat voortdurend uit, of de informatie was voorbijgestreefd, en blijkbaar had dat te maken met een slechte GSM-verbinding. Nu wordt er een breedbandkabel gelegd rechtstreeks vanop de infodienst zodat vanaf januari de infoverstrekking even vlot moet lopen als het bord aan het gemeentehuis. Hetzelfde gebeurt met het bord aan het recyclagepark. (foto Julien Maebe)

zware-cijfers-bij-olympia

Zware cijfers bij Olympia

Op deze laatste speeldag van 2013 zware cijfers bij petanqueclub Olympia. De ligaploeg verloor met 6-3 van Niel en de A-ploeg van buur Genebos met 7-2. De B-ploeg daarentegen won overtuigend met 8-1 van Pelt (Overpelt) en redde de clubeer.

nummerplaten-gestolen

Nummerplaten gestolen

Een man die mee vertrokken was voor een eendaagse busreis had zijn auto achtergelaten op de parking tegenover de scholen in de Brugstraat. Maar bij zijn terugkeer gisteravond stond hij voor een onaangename verrassing, zijn beide nummerplaten waren gestolen.

bolderberg-niet-meer-op-kop

Bolderberg niet meer op kop

In vierde provinciale A versloeg Statie Zolder Eendracht Houthalen met zware 6-0 cijfers. SK Heusden 06 kon eindelijk nog eens winnen, 3-2 tegen Ellikom al was daar een thriller tot de laatste minuut voor nodig. Anadol verloor met 3-1 bij Houthalen VV. En Bolderberg mag zich ex-leider noemen na een nieuwe nederlaag, deze keer 3-1 bij SV Breugel.

vrijheid-geeft-leiding-uit-handen

Vrijheid geeft leiding uit handen

In de derde provinciale C heeft Vrijheid Zolder de topper tegen RDK Gravelo verloren met 0-1. Daardoor moet Vrijheid Gravelo weer alleen de leiding laten. KVV Heusden-Zolder verloor met 1-0 bij ESJ Alken. Viversel verloor met 2-1 in Lummen.

pantoffelhelden-in-beekbeemden

Pantoffelhelden in Beekbeemden

In Beekbeemden hebben ze een leerlingenraad, 'de ronde tafel', en die had ervoor gezorgd dat als inzet van de kerstvakantie, alle kinderen hun pantoffels in de klas mochten aantrekken en samen gezelschapspelletjes spelen. En zo krijg je dus een verzameling pantoffelhelden. (foto An Vanoppen)

zolder-centrum-gaat-in-het-verweer

Zolder-Centrum gaat in het verweer

In Zolder-Centrum gaan meer en meer proteststemmen op tegen de plannen van het gemeentebestuur om cultuurcentrum Muze te verhuizen naar De Verdieping en wellicht op termijn ook het zwembad en de sporthal met de grond gelijk te maken. Een actie op Facebook heeft ondertussen al de sympathie van bijna 450 mensen gekregen.

verenigingen-verzamelen-op-kerstmarkt

Verenigingen verzamelen op kerstmarkt

Gezellige boel vanmiddag en vanavond op de binnenkoer van de brandweer want daar had voor de tweede keer een kerstmarkt plaats. De verschillende kraampjes werden er bemand en bevrouwd door de verenigingen die er een extra centje konden verdienen met de verkoop van drankjes en hapjes. De harmonie zorgde voor de muzikale sfeer en wie buiten de alcohol nog extra warmte nodig had, kon die vinden aan de vuurkorven. Later op de avond werd het afgesloten met een mooi vuurwerk. (meer foto's van Michiel Reynders)

lachen-met-comedy-line-up

Lachen met Comedy Line Up

Lachen, gieren, brullen tijdens de comedy-avond met The Line Up III vanavond in Muze. (foto Lenscollectief)

aan-de-haal-met-bouwmateriaal

Aan de haal met bouwmateriaal

In de Sint-Jansstraat zijn onbekenden afgelopen nacht binnengedrongen in een werfkeet. Ze gingen er aan de haal met bouwmateriaal.

si-heusden-zolder-wint-spannende-derby

SI Heusden-Zolder wint spannende derby

In de tweede nationale van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder gisterenavond de geladen derby in Koersel met 4-7 winst afgesloten. In een bomvolle sporthal haalde uiteindelijk het surplus aan kwaliteit het van de werkkracht en de onverzettelijkheid van de thuisploeg. Een schoonheidsprijs verdiende deze wedstrijd zeker niet. Spannend was het wel want bij de rust stond het nog 3-3. Op scorevlak maakte Vanbeuren met 4 treffers het verschil.

en-toch-begint-vandaag-de-winter

En toch begint vandaag de winter

Vanavond om 18u11 gaat de astronomische winter van start. Maar dat zou je natuurlijk niet zeggen aan de temperaturen. Is het je trouwens al opgevallen dat we bij elke seizoenswisseling berichten brengen over de natuur die het noorden kwijt is? Nu is dat niet anders, want Gust Ischen trof de hortensia's aan waarvan de knoppen klaar zijn voor een nieuwe bloeiperiode. Binnenkort geen hulst maar krokussen en narcissen aan de kerstboom.

steen-door-ruit-van-verzekeringskantoor

Steen door ruit van verzekeringskantoor

Uit een garage in de Minderbroedersstraat is een aanhangwagen gestolen, het gaat om een dubbelasser. In de Sint-Jobstraat zijn vanmorgen rond kwart over vier twee auto's gebotst. Daarbij is één gewonde gevallen. En in de Buitingweg was vanmiddag een vandaal aan het werk, die gooide een steen door het raam van een verzekeringskantoor.

het-weer-veel-wind

Het weer: veel wind!

In een strakke, maar wel zachte zuidwestelijke luchtstroming worden storingen en depressies naar onze streken gestuurd. Na het weekend nadert zelfs een stormdepressie en wordt het uitkijken hoe hard de wind tekeer gaat.
Morgen domineren wolken het weerbeeld, al zijn er eerst ook opklaringen. Na de middag wordt het betrokken en later volgt er regen vanuit het westen. De maxima liggen rond 7 graden en het gaat flink waaien met rukwinden tussen 50 en 70 km/u.
Zondag is het zwaar bewolkt (…) Lees het hele bericht

kerstvakantie-ingezet-met-dansje-en-lekkers

Kerstvakantie ingezet met dansje en lekkers

In de Springplank in Eversel is vanmiddag de kerstvakantie op een feestelijke manier ingezet. De voorbije dagen hadden de kinderen de grootste eik op de speelplaats al omgetoverd tot een originele kerstboom ... door er cd's in te hangen, daarvoor was wel een helpend handje van de brandweer nodig. Vandaag werd dan afscheid genomen van het eerste trimester en 2013. Alle kinderen en leerkrachten waren sfeervol uitgedost met kerstmutsen, en ze deden samen een dansje rond de boom. De ouders waren ondertussen ook opgedaagd en mochten mee aanschuiven voor drankjes en lekkernijen. (meer foto's van Gust Ischen)

wat-een-zootje

Wat een zootje!

Het is weer een serieus zootje tussen de glas- en kledingcontainers in de Molenstraat, er is een pak afval gedumpt. Het bord dat dreigt met 250 euro boete voor sluikstorten maakt blijkbaar weinig indruk. Het gaat nochtans grotendeels om afval dat gewoon in de vuilniszak of PMD-zak thuishoort.

ophaling-grof-vuil-vier-keer-zo-duur

Ophaling grof vuil vier keer zo duur

De ophaling van grofvuil wordt duurder. Limburg.net maakt de stickers op 1 januari 4 keer zo duur: ze kosten dan 20 euro, nu moet er nog 5 euro op geplakt worden. Wie nog stickers van 2,50 euro heeft, mag die tot eind januari omruilen in het gemeentehuis. De regels voor de ophaling van grofvuil veranderen niet. Eén keer per maand wordt het opgehaald als je minstens een week vooraf een seintje geeft via Limburg.net of 0800 90720. Een voorwerp of samengebonden bundel mogen niet groter dan 2 bij 1 meter zijn en 70 kg zwaar, het mag ook maximaal over 2 m³ gaan.

nog-geen-politiefusie-in-het-verschiet

Nog geen politiefusie in het verschiet

Op dit moment ziet het er niet naar uit dat er snel een fusie van Heusden-Zolder met een andere politiezone moet verwacht worden. Jan Jans (Vlaams Belang) stelde die vraag naar aanleiding van de politiebegroting. Maar volgens burgemeester Mario Borremans is er op dat vlak niet veel beweging. In de zone West-Limburg hebben ze in de nasleep van de Meulenbergrellen andere zorgen gehad, Houthalen-Helchteren heeft nu definitief voor fusie met GAOZ gekozen en met de zone rond Beringen zijn de besprekingen afgesprongen op financiële meningsverschillen. Een nieuwe belettering van de combi's is dus voorlopig niet nodig

beekbeemden-hield-zijn-kerstviering

Beekbeemden hield zijn kerstviering

Vandaag hield de gemeentelijke basisschool Beekbeemden haar kerstviering in de kerk van Zolder. De leerlingen van de lagere school hadden daarvoor de handen in elkaar geslagen en brachten het kerstverhaal voor hun medeleerlingen en voor de leerkrachten. Er werd samen gezongen, voorgelezen, ... het was genieten voor iedereen. (foto An Vanoppen)

gemeenteraad-verwarde-stemming

Gemeenteraad: verwarde stemming

Er werd binnen het meerjarenplan over een tiental punten apart gestemd, en daarbij stak geregeld de verwarring de kop op, niet alleen bij het publiek maar aan de vergadertafel wisten ze vaak ook niet meer van waar de wind kwam. Meestal stond de CD&V alleen, de andere oppositiepartijen - Vlaams Belang en Sterk Heusden-Zolder - onthielden zich terwijl de meerderheid coherent de CD&V-standpunten verwierp. Alleen bij de stemming over het behoud van de toelage aan de MUG en het verwerpen (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-de-meerderheid-antwoordt

Gemeenteraad: de meerderheid antwoordt

Over de toekomst van de school Beekbeemden zei schepen van onderwijs Marleen Hoydonckx dat er jaarlijks bedragen voorzien zijn - over heel de periode meer dan 700.000 euro - om het bestaande gebouw leefbaar te houden." Ondertussen zijn we aan het onderzoeken wat we het beste doen, maar niet die site is onmogelijk door de moerassige bodem." Wat de kinderopvang in Viversel en Eversel betreft, werd nog eens gezegd dat de beslissing niet wordt teruggedraaid. Ook al vroeg de CD&V om de toelage (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-oppositie-haalt-sabel-boven

Gemeenteraad: oppositie haalt sabel boven

Massale opkomst voor de gemeenteraad vanavond met ruim 100 toeschouwers in de zaal, onder meer veel volk van Beekbeemden en dorpsraad Zolder. Bij de N-VA waren drie gemeenteraadsleden verontschuldigd. Bij de start van de bespreking van het meerjarenplan gaf schepen van financiën Tielens wat uitleg bij de reden voor de besparingen, de minderinkomsten, en dat er voor gekozen is om de belastingen niet te verhogen en geen naakte ontslagen door te voeren. Daarop nam de CD&V-fractie voor zowat (…) Lees het hele bericht

albert-vanierschot-is-veroordeeld

Albert Vanierschot is veroordeeld

Racer en rallyrijder Albert Vanierschot is vandaag veroordeeld tot 9 maanden cel waarvan de helft effectief, hij moet 5.500 euro boete betalen. De rechter in Hasselt bevond hem schuldig aan schriftvervalsing en bedrieglijk onvermogen. Hij had goederen (onder meer wagens) uit zijn firma die failliet ging overgeheveld naar een andere firma. Daardoor bleven zijn schuldeisers in de kou zitten. In maart volgend jaar buigt de rechtbank zich over de schadevergoedingen die hij moet betalen.

inbraak-in-rodenbachlaan

Inbraak in Rodenbachlaan

Inbrekers hebben vannacht of vanmorgen toegeslagen in de Rodenbachlaan. De feiten zijn in de loop van de voormiddag ontdekt.

eversel-en-ubbersel-tegen-bedrijfsuitbreiding

Eversel en Ubbersel tegen bedrijfsuitbreiding

Heel wat inwoners van Eversel en Ubbersel zijn ongerust over de uitbreidingsplannen van het bedrijf Carmans aan de kolenhaven in Lummen, net over de gemeentegrens. Carmans Wegenbouw NV & GRC Limburg NV in de Kanaalstraat heeft een milieuvergunning aangevraagd om zijn bestaande activiteiten uit te breiden. Zo zou de opslag van niet gevaarlijke afvalstoffen met de helft worden opgetrokken met bodemslakken. Er zou ook de fysisch-chemische behandeling van maximaal 2.000 ton verontreinigd van carwash (…) Lees het hele bericht

beekbeemden-nieuwbouw-of-fusie

Beekbeemden: nieuwbouw of fusie?

In een brief aan het oudercomité van de gemeentelijke school Beekbeemden herhaalt de burgemeester dat het gemeentebestuur door de toestand van de schoolgebouwen verplicht is om een keuze te maken: verhuizen naar een nieuwbouw of samengaan met een andere school van een ander onderwijsnet. Hij onderlijnt dat er nog geen enkele beslissing genomen is maar dat er in de nabije toekomst verkennende gesprekken gepland zijn. "Daarbij zal veel aandacht besteed worden aan het (…) Lees het hele bericht

24-maanden-voor-vaste-rechtbankklanten

24 maanden voor vaste rechtbankklanten

Twee broers uit Heusden-Zolder en Hasselt zijn vandaag door de strafrechter veroordeeld tot 24 maanden effectieve celstraf. Afgelopen oktober trof een auto-eigenaar hen in zijn wagen aan terwijl ze aan het contactslot aan het knoeien waren. Toen ze werden opgepakt, verklaarden dat ze op zoek waren naar een beetje warmte. Maar het parket en de rechter geloofden dat niet omdat het een zachte herfst was. Bovendien hadden ze beiden al een omvangrijk strafblad, één broer was al 19 keer veroordeeld wegens verkeersinbreuken en 11 keer in strafzaken, de andere 8 keer in het verkeer en 12 keer door de correctionele rechtbank. Dit brengt hun totaal dus op 52 veroordelingen.

winnende-nummers-van-zaalvoetbaltombola

Winnende nummers van zaalvoetbaltombola

Gisteren na de galazaalvoetbalwedstrijd is geloot om de shirts van de BV's die er aan deelnamen. Ze hebben allemaal hun handtekening vereeuwigd op het truitje. Deze toegangskaartnummers hebben gewonnen: 102, 59, 12, 137, 999, 804, 1113, 9, 121, 422, 607, 201, 43, 3 en 160. De winnaars kunnen hun prijs afhalen in het lokaal van het Rode Kruis, Rode Kruisstraat 1, wel even vooraf bellen, 011-57 15 35

wordt-gemeenteraad-een-marathonzitting

Wordt gemeenteraad een marathonzitting?

Vanavond is het dus de laatste gemeenteraad van het jaar. Met het meerjarenplan, de belastingreglementen, de meerjarenplannen van de kerkfabrieken en de samenstelling van de raad van bestuur van het grondbedrijf - 46 punten - belooft het een bijzonder lange zitting te worden. Er mogen immers nog heel wat opmerkingen en bedenkingen verwacht worden. De raad begint om 19 uur, maar over het einduur durven we geen prognose te doen.

onder-de-slopershamer

Onder de slopershamer

Zoveel is duidelijk ... de kapelanijen in Heusden-Centrum zullen Kerstmis niet halen. (foto Julien Maebe)

de-selfie-van-meneer-konijn

De selfie van Meneer Konijn

Toen Meneer Konijn vanmorgen hoorde van onze oproep om een selfie te maken en in te sturen, deed hij meteen mee met dit resultaat.

zaalvoetbalmatch-eindigt-op-strafschoppen

Zaalvoetbalmatch eindigt op strafschoppen

De galazaalvoetbalwedstrijd tussen de bv's en de hulpdiensten vanavond in sporthal Olympia was een mengeling van echte strijd om de bal en show. Bij de start namen de hulpdiensten al snel de leiding ondanks het goede keeperswerk van Robby Longo, even leek er een kloof te komen, maar de bv's vochten terug, ze kwamen zelfs voor maar hadden toch de hulp nodig van politiedoelman Herman Thiels om een 14-14 gelijkspel af te dwingen en zo de onvermijdelijke strafschoppen te kunnen nemen en die (…) Lees het hele bericht

bmx-startheuvel-is-volgende-maand-klaar

BMX-startheuvel is volgende maand klaar

De Olympische startheuvel op het BMX-circuit begint aardig vorm te krijgen. Vorige maand startte de Limburgse aannemer Mathieu Gijbels met de bouw en volgend maand is die klaar. De constructie is 8 meter hoog, bevat 25 ton staal, een hellingspercentage van 40 %, en voor de rest een dek van 257 m² en 325 m² gevelplaten. Een startheuvel is uiterst belangrijk in het BMX-en legt cycling manager Marc Wauters uit. “Een rijder die als eerste weg is, heeft alle vrijheid om de (…) Lees het hele bericht

de-gezelligheid-van-de-seniorenfilms

De gezelligheid van de seniorenfilms

De seniorenfilms in Muze - in samenwerking met de seniorenraad - groeien altijd uit tot een gezellige ontmoeting. Zo genoten heel wat senioren van de film 'Hope Springs', nadien schoven ze samen aan tafel voor koffie en taart rond de kerstboom. De eerste seniorenfilm in het nieuwe jaar is de Vlaamse prent 'Brasserie Romantiek', op dinsdag 14 januari om 14 uur. Tickets € 4 (vvk), € 5 (kassa)

bushokje-opgeblazen-in-boekt

Bushokje opgeblazen in Boekt

Om middernacht - twee weken te vroeg dus - klonk een felle knal en was een lichtflits te zien in de Borghgravelaan. Onbekenden hadden een 'explosief' in het bushokje gegooid. Alle ruiten gingen stuk. De Lijn werd verwittigd en de brandweer werd erbij geroepen om het glas op te ruimen, de scherven vormden immers een gevaar voor passanten of busgebruikers.

meneer-konijn-in-het-gemeentehuis

Meneer Konijn in het gemeentehuis

Meneer Konijn was vanmorgen te gast in Heusden-Zolder. In het gezelschap van Q-Music presentatrice Felice Dekens kwam hij de opbrengst van de acties voor Meneer Konijn ophalen. Het ging vooral om de verkoop van cupcakes van Tanja Heyligen, bijna 500 euro. Enkele gemeentepersoneelsleden deden ook hun duit in de spaarpot. Het geld werd in het gemeentehuis in aanwezigheid van burgemeester Borremans overhandigd. Nadien ging meneer Konijn nog even goeiedag zeggen in de school Molenholleke waar het net speeltijd was. (foto's Julien Maebe)

viversel-wil-kinderopvang-en-territorium-terug

Viversel wil kinderopvang en territorium terug

Gisteravond discussieerde de algemene vergadering van dorpsraad Viversel niet helemaal onverwacht meer dan een uur over de sluiting van de kinderopvang. Er werd met heel wat cijfers gegoocheld, maar de vertegenwoordigers van de gemeente garandeerden dat de capaciteit in Boekt toereikend is om de extra kinderen op te vangen. Daar hebben ze in Viversel hun twijfels bij en ze willen blijven ijveren voor het behouden van de opvang in De Val. Een heel aantal andere thema's passeerde ook de revue, maar meest opmerkelijk was toch de vraag naar de verplaatsing van het bord dat de dorpsgrens tussen Viversel en Bolderberg aangeeft. Momenteel zou dat voor kasteel Terlaemen staan terwijl het aan parking 69 zou moeten staan ...

klaar-voor-de-match-van-t-jaar

Klaar voor de match van 't jaar

Vanavond om 20 uur wordt in sporthal Olympia de aftrap gegeven van de galazaalvoetbalmatch tussen de hulpdiensten van Heusden-Zolder en een ploeg bekende Vlamingen. De opbrengst gaat naar verschillende goede doelen in de gemeente, onder meer 't Weyerke en Sint-Vincentius. De hulpdienstenploeg bestaat uit Geert Luypaert, Steven Claes, Herman Thiels, Dieter Vandebeeck en Kris Janssen (politie), Bert Gernaey, Erwin Van De Beek en Maarten Engelen (brandweer), Pascal Dernier, Nico Lemmens en (…) Lees het hele bericht

vannacht-gezien-5

Vannacht gezien

Vannacht was er weer een maanhalo te zien, een lichtkring die deze keer volledig rond de maan zat. Die wordt teweeggebracht door de hoge bewolking die uit ijskristallen bestaat en het licht van de maan 'breken'. Maar desondanks toonde ook de planeet Jupiter zich binnen de halo. (foto Gust Put)

celstraf-dreigt-voor-nutteloze-politieoproepen

Celstraf dreigt voor nutteloze politieoproepen

Vandaag stond een vrouw uit Heusden-Zolder (47) terecht voor de strafrechter in Hasselt omdat ze liefst 14 nutteloze oproepen naar de lokale politie had gedaan. Dat gebeurde in maart dit jaar, maar in november vorig jaar was de vrouw al voor gelijkaardige feiten veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Ze belde iedere keer naar de politie omdat ze zogezegd geslagen werd door haar man, een ex-politieman. Maar telkens was er niets aan de hand. Daarom stelde zonechef Geert (…) Lees het hele bericht

feestmaand-en-de-winnaar-is-3

Feestmaand: En de winnaar is ...

U heeft weer massaal gereageerd op onze prijsvraag, het juiste inwonersaantal van Heusden-Zolder op 1 januari dit jaar was 32.126, iedereen zat weer in de buurt, velen hadden het juist. En eindelijk heeft de onschuldige hand - we begonnen al te twijfelen - eens een mannelijke winnaar geloot. Serge Bernier wist het juiste aantal en mag in Den Lavaar op het Marktplein van een steengrillmenu gaan genieten. Voor de anderen, succes bij de volgende opgave.

sfc-leerlingen-runnen-eigen-bedrijfje

SFC-leerlingen runnen eigen bedrijfje

De leerlingen van het zevende jaar Organisatie-Assistentie van het Sint-Franciscuscollege hebben op campus Heusden hun leeronderneming '4seasons' geopend. Dat gebeurde met een stijlvolle receptie in hun sfeervol aangeklede 'restaurant'. De aanwezigen konden er meteen van hun kookkunsten proeven. Dat is ook de komende periode nog het geval tijdens de openingsuren. De leerlingen krijgen op die manier alle aspecten van het ondernemerschap onder de knie, iets wat hen later in het beroepsleven zeker van pas zal komen. (meer foto's van Patrick Daniëls)

scheurtje-in-ocmw-meerderheid

Scheurtje in OCMW-meerderheid

Tijdens de stemming over het meerjarenplan op de OCMW-raad vanavond is er weer een scheurtje in de meerderheid ontstaan. Raadslid Bjorn Winters (N-VA) onthield zich. Hij was niet tegen de besparingen op zich, maar hij stoorde zich aan het feit dat er "gezien de recente ontwikkelingen binnen het gemeentebestuur loonsverhogingen mogelijk zijn en dat het dan niet kan op kap van de armen. Wij moeten hier opkomen voor de zwakkeren." Het lijkt erop dat er een spanning suddert tussen delen (…) Lees het hele bericht

meer-dan-10-000-euro-autotaks-geind

Meer dan 10.000 euro autotaks geïnd

De verkeersdienst van de politie hield vandaag samen met het Agentschap Vlaamse Belastingdienst een controle op 2 plaatsen. Ook deze keer bleek dat verkeersbelasting op voertuigen dikwijls niet betaald wordt. 61 auto’s werden gescand. De inspecteurs stelden 30 processen-verbaal op wegens fiscale inbreuken. Daarbij werd in het totaal voor 10.564 euro aan autotaks ontdoken. 4 overtreders droegen bovendien geen veiligheidsgordel. 4 wagens vertoonden technische gebreken waarvoor ze een waarschuwing kregen. 3 bestuurders hadden hun aanhangwagen op weg naar het recyclagepark duidelijk overladen.

5-jaar-met-uitstel-voor-dood-vader

5 jaar met uitstel voor dood vader

De rechtbank in Hasselt heeft vandaag een man van 53 uit Heusden-Zolder veroordeeld tot vijf jaar met uitstel voor de dood van zijn vader. In september 2011 kreeg de zoon ruzie met zijn vader Jef Daniëls, in de gemeente gekend als amateur-kunstenaar en vroegere brandweerman. Tijdens die ruzie kreeg de vader een duw, hij struikelde over een mat en kwam met zijn hoofd tegen een tafel terecht. De zoon belde de hulpdiensten, maar de vader overleed nadien in het ziekenhuis. De zoon kampte (…) Lees het hele bericht

raadkamer-bevestigt-aanhouding

Raadkamer bevestigt aanhouding

Zowat heel de namiddag en mogelijk ook de vooravond is de raadkamer in Hasselt nog bezig met de 7 verdachten die vorige week zijn aangehouden in het onderzoek naar internationale cocaïnehandel. Onder hen de uitbater van een pizzeria in Bolderberg - een kopstuk - en enkele familieleden. De raadkamer neemt voor elk van de verdachten individueel een beslissing, zodat de zitting en ondervragingen tot vanavond kunnen duren. De advocaten hebben zich naar eigen zeggen naar maar beperkt kunnen informeren. Wel bleek het onderzoek al 1,5 jaar aan de gang te zijn. Dat heeft geleid tot een dossier van een 8-tal dozen. UPDATE De raadkamer heeft later vandaag de aanhouding van de 7 bevestigd. Zij blijven dus nog een maand langer in de cel, er zullen in die periode nog ondervragingen volgen.

stuur-ons-uw-mooiste-selfie

Stuur ons uw mooiste 'Selfie'

'Selfie' is dus het Woord van het Jaar 2013 geworden. Dat heeft Van Dale vanmorgen bekendgemaakt. De afgelopen weken kon iedereen stemmen op 10 genomineerde woorden die het afgelopen jaren de status van modewoord hebben gekregen. Selfie gaat belbos en geefkas vooraf, ook in Nederland en de Engelstalige wereld is selfie woord van het jaar geworden. Voor wie het niet weet: een selfie is een fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera, gsm of smartphone op armlengte en gepubliceerd op een sociaalnetwerksite. Nu willen wij natuurlijk niet achterblijven en gaan op zoek naar de mooiste selfie van Heusden-Zolder. Stuur ons voor middernacht uw selfie door en morgenvroeg publiceren we de mooiste. redactie [!] heusden-zolder.eu

ook-maurice-engelen-aan-de-aftrap

Ook Maurice Engelen aan de aftrap

Er is alweer een grote naam bij gekomen voor het vedettenteam dat morgenavond aantreedt in sporthal Olympia: Maurice Engelen, de excentrieke muzikant-dj-producer-muziekauteur, die vooral bekend is van Praga Khan, maar eerder ook van Lords of Acid en andere projecten. Naar verluidt moet je hem niet onderschatten op het voetbalterrein. De hulpdiensten kunnen dus best nog maar wat gaan trainen. Morgen om 20 uur in sporthal Olympia.

het-weer-zacht-en-wisselvallig

Het weer: zacht en wisselvallig

Zachte zuidwestelijke luchtstromingen blijven het weerbeeld voor de volgende 10 dagen domineren. Storingen en depressies horen er echter ook bij, waarbij wind en neerslag geregeld op het programma staan. Een groene en natte Kerst wordt door de meest recente weermodellen bevestigd.
Vandaag zijn er opklaringen, maar er komen ook veel hoge wolken voor. Het blijft echter droog en het is behoorlijk zacht bij maxima rond 9 graden. Er staat wel wat wind.
Morgen domineren wolken en periodiek (…) Lees het hele bericht

derde-en-laatste-boek-over-de-voort

Derde en laatste boek over de Voort

Bij de OLV-gilde is het boek 'Om en rond de Voort' voorgesteld. Auteurs Rik Vandenwijngaert, Guy Peeters, Lieven Kaerts en Maurice Mues zijn daarin opnieuw op zoek gegaan naar verhalen en anekdotes die het leven op de Heusdense Voort hebben bepaald. En dat wordt uiteraard rijkelijk geïllustreerd met historische foto's. Maurice Mues schetste hoe dit derde en laatste boek tot stand is gekomen, schepen van cultuur Marleen Hoydonckx toonde zich verheugd dat met dit soort iniatieven de geschiedenis bewaard blijft. Het boek 'Om en rond de Voort' kost € 15 en is te koop bij Stefan en Ann, winkel Gybels, 't Punteke, drankenhal Hauweycken, de Spar Aerts, De Kring en Themacafé. (foto's Julien Maebe)

de-trein-der-traagheid-1

De trein der traagheid

Het is buiten erg zacht en toch zijn er de jongste dagen weer problemen met de treinen alsof het een Siberische winter is. Gisteren stond de trein naar Hasselt zoals gemeld met een defect in Beringen stil. En moesten de pendelaars aan de stations van Heusden en Zolder richting Hasselt met 7 minuten vertraging rekening houden en die richting Mol met 6 minuten.

vandaag-gezien-16-december-2013

Vandaag gezien

Het Bolderdal, met een speciaal effectje. (foto Jan Leijskens)

de-wijzen-brachten-goud-mee

De Wijzen brachten goud mee

Wie schreven het zaterdag nog ... dat de Wijzen verwacht werden voor de inwijding van de kerststal in Heusden-Centrum. En wat brachten de Wijzen mee volgens de overlevering? Wierook, goud en mirre. De wierook werd vervangen door wijwater, en de mirre door boterjaanborrels, maar goud hadden ze wel degelijk bij. Bij het opruimen van de drankstand vonden de KWB-ers immers een echte gouden ring, wellicht van een vrouw. De ring is momenteel in veilig KWB-bezit. De eigenares kan bellen naar 011-42 07 02 en met een perfecte beschrijving aantonen dat het om haar eigendom gaat. Als er geen eigenaar opdaagt, is er misschien echt wel een wonder gebeurd.

motorsportschool-is-klaar-voor-2014

Motorsportschool is klaar voor 2014

De Motorsportschool heeft zojuist haar kalender met activiteiten voor volgend jaar bekendgemaakt. Wat de races betreft, is er nog een klein beetje onder voorbehoud maar het grootste deel ligt vast. Zo zijn er de races van Club MET en NBC Megabike, die komen op donderdag 8 mei,donderdag 10juli en donderdag 2 oktober naar Circuit Zolder, zondag 8 en maandag 9 juni zit het gezelschap in het Duitse Oschersleben. Het is niet uitgesloten (…) Lees het hele bericht

bedenk-eens-een-straatnaam

Bedenk eens een straatnaam ...

Door nieuwe verkavelingen en bouwprojecten krijgt Heusden-Zolder er een aantal straten bij. Dat is het geval in Eversel, Zolder, Boekt en Bolderberg. Nieuwe straten moeten natuurlijk een naam krijgen en de gemeente doet daarvoor een oproep aan de bevolking. We weten dat er nogal wat creatief talent tussen onze lezers schuilt, dus zullen we het gemeentebestuur eens een handje toesteken? Zet uw voorstellen op Facebook en wie weet mag de winnaar zijn of haar naam wel ooit aan één van de stille wegen geven.

leerlingen-in-de-bres-voor-st-vincentius

Leerlingen in de bres voor St.-Vincentius

De 2 laatste weken voor de Kerstvakantie zetten de leerlingen van De Springplank Eversel zich in voor de Sint-Vincentiusvereniging. vorige week hielden ze een voedselinzamelactie en deze week verkopen ze zelfgebakken koekjes en taartjes. De vijfdeklassers gaan donderdag ook kennismaken met de werking en de vrijwilligers van Sint-Vincentius. Dan worden ook het ingezamelde voedsel en de opbrengst van de koekjesverkoop overhandigd.

robby-longo-en-brian-lynch-sjotten-mee

Robby Longo en Brian Lynch sjotten mee

Het lijstje met vedetten die nu woensdag aan de aftrap verschijnen in de galazaalvoetbalmatch tegen de hulpdiensten van Heusden-Zolder blijft maar groeien. Nu heeft ook basketcoach Brian Lynch toegezegd, de echtgenoot van Kim Clijsters. En er komen niet alleen sportmensen een balletje meetrappen want ook countryzanger en Voicevedette Robby Longo zal van de partij zijn. Woensdagavond om 20 uur in sporthal Olympia.

trein-defect-in-beringen

Trein defect in Beringen

Weer maar eens pech vanmorgen voor de vele pendelaars en studenten die de trein van iets over half 8 naar Hasselt wilden nemen. De trein stond met een defect stil in Beringen en dus moest iedereen op zoek naar een alternatief vervoersmiddel. Er zullen er wellicht dus heel wat te laat zijn gekomen.

de-kijk-van-richie-56

De kijk van Richie

Richie blijft iemand van alle seizoenen ...

afval-gedumpt-aan-weg-naar-grauwe-steen

Afval gedumpt aan Weg naar Grauwe Steen

Steeds meer inwoners storen zich mateloos aan het zwerfvuil dat onze gemeente vervuilt. Maar ze zijn helemaal verontwaardigd als er gewoon bergen afval langs de weg of in de natuur gedumpt worden. Zo stootte een buurtbewoner op zijn wandeling aan de Weg naar de Grauwe Steen op deze berg afval. Hij vreest dan ook dat het zonder maatregelen nog verder de spuigaten zal uitlopen.

marathonwedstrijd-in-het-petanque

Marathonwedstrijd in het petanque

In het petanque had de ligaploeg van Olympia liefst zes uur nodig om Sint-Truiden met 5-4 te verslaan. De A-ploeg verloor met dezelfde cijfers van Boekt B en is daardoor haar leidersplaats kwijt. Zondag verloor ook de B ploeg in Hasselt met 4-5, maar sluit de eerste seizoenshelft af als herfstkampioen. 

twee-inbraken-1

Twee inbraken

Het afgelopen etmaal zijn er twee inbraken gemeld in Heusden-Zolder. In de Oude Baan werd gisteravond laat een inbraak in een woning ontdekt. En vandaag kort na de middag bleek ook een woning aan de Beringersteenweg ongewenst bezoek te hebben gekregen.

huldigingen-op-ingekort-brandweerfeest

Huldigingen op ingekort brandweerfeest

De brandweer hield haar jaarlijkse korpsfeest. Traditiegetrouw worden dan een aantal mensen gehuldigd: Peter Vos, Patrick Deprez en Wouter Vliegen werden gehuldigd omwille van hun dienstjaren, Louis Deelkens, Marc Eerdekens en Noël Claes omdat ze als vrijwilligers met pensioen gaan. De brandweermannen werden samen met hun partners in de bloemetjes gezet door burgemeester Mario Borremans en schepen van brandweer Robin Stroobants. Ook werden de brandweerlieden herdacht die het afgelopen jaar overleden. Rond één uur liep het feest plots ten einde, toen zowat alle manschappen werden opgetrommeld voor het incident in de Grand Prix. (foto's Bart Claes)

pandoering-voor-heusden-06-draw-in-derby

Pandoering voor Heusden 06; draw in derby

In vierde provinciale kreeg SK Heusden 06 een 6-1 pandoering bij Zwartberg. Anadol en Statie Zolder deelden de punten, 2-2. Leider Bolderberg moest thuis het onderspit delven tegen Houthalen VV met 0-1. Daardoor springt Gestel erover.

vrijheid-wint-en-neemt-leiding

Vrijheid wint en neemt leiding.

In derde provinciale C heeft Vrijheid Zolder met 0-1 gewonnen bij Turkse FC.
KVV Heusden-Zolder verloor met 0-3 van Donk. Vrijheid Zolder staat nu op kop in zijn reeks.

stormloop-op-revuekaarten-1

Stormloop op revuekaarten

't Heusdens Volksteater kreeg vanmiddag een pak volk over de vloer voor zijn kersthappening. Traditiegetrouw gingen de kaarten voor de nieuwe productie 'Vrugger eh' als zoete broodjes over de toog. Het wachten werd ondertussen aangenaam gemaakt in een prachtig versierde zaal, met een kerstdorp dat je in vele grote winkels nog niet ziet, en met hapjes en drankjes voor een prikje. En nu is het aftellen tot aan de revue. (meer foto's)

oorlogshelden-mogen-niet-vergeten-worden

Oorlogshelden mogen niet vergeten worden

In Leopoldsburg is een herdenkingsplechtigheid gehouden voor Jules Dekeyser, de voormalige brigadecommandant van de rijkswacht in Leopoldsburg, die op 11 december 1944 als politieke gevangene overleed. Hij was de vader van Jos Dekeyser de voorzitter van het verbroederingscomté Heusden-Zolder en voormalige voorzitter van dorpsraad Eversel. Tijdens de oorlog ging Jules Dekeyser in het verzet. Hij werd opgepakt en weggevoerd naar verschillende gevangenissen en kampen, om uiteindelijk in het (…) Lees het hele bericht

het-betere-werk-van-douglas-firs

Het betere werk van Douglas Firs

Douglas Firs serveerde de muziekliefhebbers in Muze een heel typisch geluid. (foto Lenscollectief)

vck-a-is-herfstkampioen

VCK A is herfstkampioen

VCK Bolderberg A is herfstkampioen in het volleybal. Tegen de gedoodverfde titelkandidaat Blaasveld kwam het niet in de problemen. Bolderberg speelde zjn eigen spel, was goed in de service, goed in de receptie, prima aan de pas en uitstekend in de afwerking. En zo win je een topwedstrijd met 3-0. Setstanden: 25-20, 25-23, 25-18.

hebad-zet-stap-naar-behoud

Hebad zet stap naar behoud

Badmintonclub Hebad heeft een eerste stap gezet richting behoud. Het won twee keer en zo ligt alles weer open voor de laatste speeldag op 5 januari. Eerst was er de wedstrijd tegen Pluimplukkers uit Gent. Na de enkelspelen was het 3 - 3, maar de spelers wonnen al knokkende de twee gemengede partijen en het werd dus 5-3. Daarna wachtten de leiders in de playdows, Grâc (Grâce-Hollogne), Daar werd het een vlotte 6-2 overwinning. Het gaat nu tussen Grâce 5,  Hebad en Pluimplukkers 4  en Malmedy 3. (foto PEeck)

stybar-start-in-heusden-zolder

Stybar start in Heusden-Zolder

Zdenek Stybar zal op 26 december deelnemen aan de wereldbeker veldrijden in Heusden-Zolder. Dat is vanmorgen bekendgemaakt. De wereldbekermanche op en rond het circuit wordt voor Stybar de eerste wereldbekerrace van dit seizoen. Ze past ook in zijn mogelijke deelname aan het wereldkampioenschap in Hoogerheide

gelukkig-was-er-geen-slow

'Gelukkig was er geen slow'

Dancing Grand Prix bestaat al tientallen jaren, nog maar pas heeft Johan Vanoppen de zaak overgenomen en nieuw leven ingeblazen. Dat leek ook goed te lukken, want er kwam in de weekends behoorlijk wat volk op af. Geen discotheekpubliek, maar een wat ouder publiek, om te dansen. Ook gisteravond en vannacht werd er volop gedanst, tot het ogenblik dat het plafond naar beneden kwam, uitgerekend boven de dansvloer. "Nog een geluk dat er op dat ogenblik een quickstep werd gedanst, en geen slow (…) Lees het hele bericht

vooral-blutsen-en-builen-door-impact

Vooral blutsen en builen door impact

"Al bij al is het hier allemaal nog goed afgelopen met 200 mensen die hier binnen zaten en het plafond dat net boven de dansvloer instort," zegt brandweercommandant Marc Ceyssens. "Toen we hier kwamen stond iedereen buiten, we hebben de mensen dan verzameld rond één ziekenwagen zodat van daaruit de triage kon gebeuren. Ook MUG-arts Raf Fransen die de medische coördinatie op zich nam, benadrukt dat de slachtoffers allemaal lichtgewond zijn. "Eigenlijk (…) Lees het hele bericht

17-gewonden-bij-instorting-plafond-dancing

17 gewonden bij instorting plafond dancing

Rond 1 uur vannacht is het een deel van het plafond in dancing Grand Prix op de Sterrenwacht (bij circuit Zolder) ingestort. Dat gebeurde net boven de dansvloer, er vielen in het totaal 17 gewonden, 11 zijn met ambulances naar het ziekenhuis gebracht, 2 gingen op eigen kracht, 4 anderen werden ter plaatse verzorgd. Niemand is er erg aan toe. Het mag trouwens een wonder heten dat er geen zwaargewonden of doden zijn gevallen, want op het ogenblik waren er zowat 200 mensen in de zaal aanwezig. Meteen (…) Lees het hele bericht

vck-b-derde-na-heenronde

VCK B derde na heenronde

In het volleybal ontving VCK Bolderberg B vandaag Haasrode met de derde plaats als inzet. En het zag er lange tijd niet goed uit voor de thuisploeg want een gedreven Haasrode liep uit tot 0-2. Gelukkig bleef VCK erin geloven en het nam op een overtuigende manier de volgende twee sets en de belle binnen, 3-2 dus. Daarmee sluit het de heenronde op een mooie derde plaats af. Setstanden: 22-25, 19-25, 25-20, 25-21, 15-11.

nieuw-verlies-voor-viversel-1

Nieuw verlies voor Viversel

In de derde provinciale C van het voetbal heeft Standaard Viversel vanavond met 0-4 verloren van AC Tervant. Viversel blijft helemaal onderaan met 3 punten, dat zijn er 9 minder dan de voorlaatste

de-nieuwe-stal-is-ingewijd

De nieuwe stal is ingewijd

Met bubbels, borrels, hapjes en wijwater werd vanavond bij de kerk van Heusden-Centrum de nieuwe kerststal ingewijd. De pastoor zorgde voor de zegening, Ward Ceyssens voor de lovende woorden en de talrijke aanwezigen voor de bewonderende blikken voor het werk dat KWB en academie hebben afgeleverd. Met de nodige natjes en droogjes kwam er een heuse kerstsfeer tot stand. (foto's Julien Maebe)

inbraak-in-chirolokalen

Inbraak in chirolokalen

Deze voormiddag werd een inbraak ontdekt in de chirolokalen van Berkenbos, aan de Pastoor Paquaylaan. De inbrekers konden blijkbaar niets buitmaken.

voetganger-gewond-2

Voetganger gewond

In de Koolmijnlaan is gisteravond rond 21 uur een voetganger aangereden door een auto. Het slachtoffer raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

wachten-op-de-wijzen

Wachten op de Wijzen

De gloednieuwe kerststal in Heusden-Centrum staat klaar om straks ingewijd te worden, zelfs de Wijzen uit het oosten zijn gearriveerd. Wedden dat er straks nog meer wijzen present zijn om het glas te heffen? De KWB-ers en de academie hebben een prachtig staaltje van hun kunnen geleverd. (foto Julien Maebe)

waar-de-ster-bleef-hangen

Waar de ster bleef hangen ...

De ster die de juiste weg moet wijzen, bengelt al in de lucht, maar morgen heeft in 't Kuipershof de kersthappening van 't Heusdens Volksteater plaats. Dat is meteen de start van de voorverkoop voor de productie 2014 'Vrugger eh'. Naast de kaartenverkoop is de happening op zich al een sfeervol gebeuren met een feestelijk aangeklede zaal, aangepaste dranken en hapjes aan democratische prijzen. De deuren gaan open om 13 uur, de kaartenverkoop start om 14 uur. Het duurt tot 18u30. (foto Julien Maebe)

het-weer-zachtere-periode

Het weer: zachtere periode

Met een strakke zuidwestelijke luchtstroming worden storingen en depressies in vlug tempo naar onze streken gestuurd. Het wordt een wisselvallige periode, maar de aangevoerde lucht is zacht, waarbij er ook geen nachtvorst te verwachten valt tijdens de volgende dagen.
Vandaag maakt regen in de ochtend plaats voor droog weer met opklaringen. Vooral na de middag krijgt de zon meer ruimte. Maxima rond 8 graden.
Morgen kan er wat regen vallen in de ochtend, maar het blijft al vlug droog. (…) Lees het hele bericht

feestmaand-win-een-steengrillmenu-1

Feestmaand: Win een steengrillmenu

Nu het weekend gestart is, zullen we nog maar eens een feestelijk cadeautje weggeven. We gooien er weer een steengrillmenu bij Den Lavaar tegenaan. Dan willen we wel van u weten hoeveel inwoners Heusden-Zolder exact telde op 1 januari 2013. Mail uw antwoord voor maandagmorgen 8 uur naar redactie[!]heusden-zolder.eu, vergeet uw naam en volledig adres niet te vermelden.

7-leden-van-cocainebende-aangehouden

7 leden van cocaïnebende aangehouden

De onderzoeksrechter in Hasselt heeft zeven verdachten in de zaak van de internationale cocaïnesmokkel aangehouden. Gisteren waren er in ons land 13 opgepakt, in Nederland 3 en in Italië 1. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig. Bij de arrestanten de uitbater van een pizzeria in Bolderberg die een kopstuk van de bende zou zijn, en zich bezighield met het witwassen van het misdaadgeld. De 7 die aangehouden zijn, staan in verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen en invoer, uitvoer en bezit van verdovende middelen. Wellicht verschijnen ze dinsdag voor de raadkamer in Hasselt, die zich over hun verdere aanhouding buigt.

vandaag-gezien-13-december-2013

Vandaag gezien

De nachtelijke vrieskoude zorgt voor het eerste ijs op de vijvers. (foto Jan Leijskens)

gebeten-door-hond

Gebeten door hond

De politie moest gisteravond naar de Hulststraat, daar had een grote hond die niet aan de leiband zat, iemand gebeten. Een ziekenwagen was niet nodig, maar de kleding van het slachtoffer was stuk.. In de Koolmijnlaan werd midden in de nacht een woninginbraak gemeld. En er meldde zich ook iemand bij de politie wiens geld en gsm gestolen was.

auto-s-getakeld-tijdens-markt

Auto's getakeld tijdens markt

De politie heeft vandaag de balans opgemaakt van de multiculturele markt van woensdag. Van alle 220 marktkramers werden voor het begin de boordpapieren gecontroleerd. Slechts 1 voertuig was niet gekeurd. Gauwdieven gingen er vandoor met de portefeuilles van 4 marktbezoekers. De politie trof voorts een verkoper van namaakparfum aan. Zijn nepwaren werden in beslag genomen. De verkoper werd bestuurlijk aangehouden en in de cel opgesloten. Ook werd een illegaal aangetroffen die als (…) Lees het hele bericht

nieuwe-woningen-voor-viversel-in-de-maak

Nieuwe woningen voor Viversel in de maak

Het centrum van Viversel ondergaat al enkele jaren een metamorfose. Nu zijn achter de kerk ook de geplande bouwprojecten van start gegaan. Het gaat daar om verschillende bouwplaatsen voor individuele woningen en anderzijds twee complexen met appartementen. Zo komen er binnen afzienbare tijd enkele tientallen woningen en gezinnen bij. (foto Lode Beylemans)

douglas-firs-rockt-in-muze

Douglas Firs rockt in Muze

Zaterdag staat Douglas Firs op het podium van de Muzeschouwburg. Douglas Firs is het alter ego van Gertjan Van Hellemont, ook gekend als gitarist van The Bony King of Nowhere. Zijn CD ‘Shimmer & Glow’ is vol van warme rootsklanken, gelijknamige singel was vaak te horen op Radio 1 en Studio Brussel. Je zou er James Taylor of Ryan Adams in kunnen herkennen maar Douglas Firs is ook Van Hellemont's rock-’n-rollband die naar eigen zeggen rockt op de old-school manier. Het begint zaterdag om 20u15 met Zimmerman als support act.

steph-is-helemaal-niet-wild-en-opgejaagd

Steph is helemaal niet wild en opgejaagd

Met 'Opgejaagd & Wild' bracht de immer sympathieke Steph Goossens vanavond een gesmaakte voorstelling in Muze. (foto Lenscollectief)

dorpsraad-zolder-boycot-nieuwjaarsreceptie

Dorpsraad Zolder boycot nieuwjaarsreceptie

De dorpsraad van Zolder-Centrum zal op 4 januari niet gaan meehelpen op de nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur, zoals dat telkens aan de dorpsraden gevraagd wordt. De dorpsraad is verontwaardigd dat Zolder-Centrum zwaar geraakt wordt door de besparingsplannen en vraagt zich af wat er op termijn nog gaat overblijven. De raad is vooral boos omdat er geen communicatie is geweest, geen uitleg of toelichting bij de plannen. De dorpsraad zegt daarom een duidelijk signaal te willen geven dat hij niet akkoord kan gaan met een beleid dat de mening van de burger, dorpsraden, enz. niet wil horen.

leerlingen-maken-kennis-met-politie

Leerlingen maken kennis met politie

36 leerlingen van het beroepsvoorbereidend leerjaar (BVL) van het St-Franciscuscollege bezochten de politie. Tijdens hun projectdagen moesten ze zoveel mogelijk te weten te komen over de politiewerking. De leerlingen hadden een werkblad met vragen voorbereid en gingen op zoek naar de oplossingen. Daarbij ging het onder meer over de samenstelling van het korps, het uniform en de opleiding tot politie-inspecteur. Er werd halt gehouden in de wapenkamer, de politiecellen en de confrontatiekamer. (…) Lees het hele bericht

cokekopstuk-opereerde-vanuit-bolderberg

Cokekopstuk opereerde vanuit Bolderberg

De internationale cocaïnebende - althans zeker wat de witwasoperatie betreft - werd geleid vanuit Bolderberg, meer bepaald pizzeria Da Gennaro in de Sint-Jobstraat. Het is daar ook dat de politie vanmorgen is binnengevallen. Een 44-jarige man zou daar zijn opgepakt. Wat snuffelwerk in de publicaties van het Staatsblad leert dat in de loop der jaren geregeld zaakvoerders kwamen en gingen in het restaurant. Op dit ogenblik telt het restaurant zelfs 5 zaakvoerders, van wie de meesten familie zijn van elkaar en afkomstig zijn uit Calibrië. De meest recente wissel gebeurde op 30 september toen een jongeman van 19, ook een telg van de familie als zaakvoerder aan de bvba werd toegevoegd.

1-jaar-celstraf-voor-brandstichting

1 jaar celstraf voor brandstichting

Een man uit Hasselt is vandaag veroordeeld tot één jaar effectieve gevangenisstraf en een boete omdat hij brand had gesticht in zijn huurwoning in Heusden-Zolder. Op tweede Kerstdag 2011 had hij het vuur aangestoken. Maar hij belde de brandweer niet, hij ging gewoon naar zijn moeder en deed 's anderendaags aan de wijkagent zijn verhaal. Daarbij beweerde hij dat iemand anders zijn woning was binnengedrongen, zelf was hij zogenaamd wakker geworden van enkele knallen en op de vlucht (…) Lees het hele bericht

restauranthouder-is-kopstuk-van-cocainebende

Restauranthouder is kopstuk van cocaïnebende

Bij een grootscheepse internationale actie tegen een bende cocaïnesmokkelaars zijn vanmorgen 15 personen opgepakt. In België zijn 13 arrestaties gebeurd, de leider van de bende in België zou een 44-jarige restauranthouder uit Heusden-Zolder zijn. De politie is vanmorgen in dat restaurant binnengevallen. Het onderzoek in ons land was al aan de gang sinds vorig jaar, toen had de politie er lucht van gekregen dat de man uit Heusden-Zolder misdaadgeld zou witwassen. Dat geld kwam (…) Lees het hele bericht

warme-sjaals-voor-de-boeren-in-tanzania

Warme sjaals voor de boeren in Tanzania

Het wordt koud en dan heb je een warme sjaal nodig, als je daar nog het goede doel mee kunt steunen, is dat aardig meegepikt. Zo worden op zaterdag 21 en zondag 22 december van 11 tot 18 uur ten huize Frederix, Ubbelstraat 146 kleurrijke, handgemaakte sjaals verkocht ten voordele van Mali Muleba vzw, een actie die trouwens ook deel uitmaakt van Music for Life. Mali Muleba ondersteunt een boerenorganisatie in Tanzania. Honderden Tanzaniaanse boeren en boerinnen kunnen er hun fruit verkopen en krijgen zo een extra inkomen. Zo kunnen ze hun kinderen naar een middelbare school sturen en dat geeft hen een betere toekomst. Meer info

feestmaand-en-de-winnaar-is-2

Feestmaand: En de winnaar is

Opnieuw een massa inzendingen voor onze wedstrijdvraag, maar een aantal lezers had het toch bij het verkeerde eind. Het enige juiste antwoord is dat Heusden-Zolder 31 gemeenteraadsleden telt. Nogal wat lezers hadden de schepenen niet meegeteld, anderen hadden dan weer de secretaris meegerekend. De klassieke onschuldige hand heeft uit de juiste antwoorden de winnaar gehaald: Marleen Louwet mag bij Bopha aan het Sint-Willibrordusplein langsgaan voor een prachtig bloemsierstuk waarmee de kerstsfeer helemaal in huis wordt gehaald. Uitkijken maar naar de volgende opgave.

vandaag-gezien-11-december-2013

Vandaag gezien

Volle zon in de winter, en dat gaf daarstraks de indruk dat het licht neerdaalde over de kerk van Boekt.

schouwbrand-in-de-kooidries

Schouwbrand in de Kooidries

Vanavond is er een schouwbrand geweest in de Kooidries. Buren zagen op een bepaald ogenblik vlammen uit de schouw slaan. De schouw was pas enkele weken geleden schoongemaakt maar binnenin was hout aan het smeulen gegaan. De brandweer kon onder meer met producten het vuur doven en de schouw weer openmaken. (foto Michiel Reynders)

olievervuiling-en-diefstallen

Olievervuiling en diefstallen

Op een parking in de Koolmijnlaan hebben onbekenden een bus olie leeggegoten en de bus gewoon achtergelaten langs de olievlek. In de Brugstraat is de batterij van een vrachtwagen gestolen. En in de Naburenstraat hebben dieven een huisdeur ingebeukt van een man die in een rusthuis verblijft.

internering-wegens-burenterreur-en-vrouwengeweld

Internering wegens burenterreur en vrouwengeweld

Een man van 39 uit Heusden-Zolder moet geïnterneerd worden, zo heeft de rechter in Hasselt vandaag beslist. In maart 2011 had hij een bierfles naar het raam van zijn buren gegooid. Enkele maanden later stichtte hij bij diezelfde buren brand door de omheining en haag aan te steken met zijn sigaret. In de zomer van 2011 gaf hij slagen aan twee vrouwen. Volgens de gerechtspsychiater was en is de man ernstig geestesgestoord waardoor hij geen controle heeft over zijn daden. Hij daagde niet op voor de zitting. Hij moet zijn slachtoffers bijna 7.000 euro schadevergoeding betalen en krijgt ook nog de rekening van de gerechtskosten, nog eens meer dan 2.000 euro.

poppenkast-over-jan-klaassen-en-ijsjes

Poppenkast over Jan Klaassen en ijsjes

Woensdag Bibdag en dus was er vanmiddag een poppenkastworkshop met Annie en Inge. Het ging over Jan Klaassen die na een val doktersverzorging nodig had maar te bang was om naar de dokter te gaan. Uiteindelijk lukte het toch, en als beloning kreeg hij een ijsje. Na de voorstelling knutselden de kinderen een ijstorentje en tot hun verrassing kregen ze zelf ook een ijsje aangeboden. Ideaal, want de zon scheen.

femma-in-de-bres-voor-think-pink

Femma in de bres voor Think Pink

Femma Eversel organiseerde gisteren een avondwandeling van 5 km ten voordele van Think Pink, de nationale borstkankercampagne. Onder de slogan 'Vergeet-je-tietje-niet', willen ze zoveel mogelijk vrouwen aanmoedigen om hun borsten te laten onderzoeken. Bewegen is trouwens essentieel als preventie, daarom de wandeling waarvoor meer dan 50 vrouwen opdaagden. Er werden wafels gebakken, soep gekookt en drankjes geschonken, waarvan de opbrengst ook naar Think Pink gaat.

bijkomende-alcoholcontroles

Bijkomende alcoholcontroles

Bovenop de BOB-acties neemt de politie dagelijks ademtesten af van bestuurders. Vorige week moesten 51 bestuurders blazen, één van hen leverde een positieve test af en kreeg 3 uur rijverbod. 7 overtreders werden beboet wegens foutief parkeren (4), geen keuringsbewijs (1), defecte verlichting (1) en onleesbaar rijbewijs (1). 839 bestuurders passeerden de snelheidsmeter. 30 zijn er geflitst in de Bieststraat (11), M. Scheperslaan (1) en Koolmijnlaan-cité (9). In Beringersteenweg reden 9 personen sneller dan de toegelaten 70 km/u. Daar passeerde zelfs een snelheidsduivel aan 126 km/u. Zijn rijbewijs wordt ingetrokken.

filmpje-om-eindejaarsongevallen-te-voorkomen

Filmpje om eindejaarsongevallen te voorkomen

Elk jaar gebeuren er naar aanleiding van de eindejaarsfeesten heel wat incidenten die brandwonden of grote schade veroorzaken. Het kan dan gaan om een vuurwerk waarmee een ongeval gebeurt, een frituurpan of fondueset die vuur vatten, of een kerstboom die in de fik gaat. De Limburgse brandweerschool van het PLOT en de Limburgse Brandweerbond (KLBB) hebben daarom de krachten gebundeld en ze brachten een waarschuwingsfilmpje uit. En ze hebben ook een website met preventietips online gebracht. Neem hier een kijkje.

kwb-en-academie-zorgen-voor-eigentijdse-stal

KWB en academie zorgen voor eigentijdse stal

In Heusden vond de KWB dat de kleine kerstbeelden en het plexiglas voor de stal maar eens moesten plaatsruimen voor een eigentijdse kerststal. Daarom werden de koppen bij elkaar gestoken. Handige KWB-ers en artistieke schilders van de gemeentelijke academie sloegen de handen in elkaar en begonnen eraan. Sponsors en verenigingen uit de parochie hielpen de kosten betalen. Alles is bijna klaar en samen met de nodige verlichting wordt zaterdag alles geïnstalleerd. Om 18u30 wordt de kerststal op het Willibrordusplein ingewijden de handelaars zorgen dan voor een hapje en drankje.

het-relatieve-van-een-historische-dag

Het relatieve van een historische dag

Sommigen spreken weer van een historische datum vandaag, het is namelijk 11-12-13. Ach, als getalspelletje is dat misschien wel leuk, maar we de afgelopen jaren wel enkele keren per jaar zo'n 'historische datum'. Wedden dat we er volgend jaar ook weer krijgen?

de-voort-stelt-derde-boek-voor

De Voort stelt derde boek voor

Op 16 december om 19 uur stelt het erfgoedcomité 'De Voort op' zijn derde boek 'Om en rond de Voort' voor, in de zaal van de OLV-gilde, Schaapsweg 81. Het boek is een logisch vervolg op 'De Voort op' en 'Oppe Voort' en brengt ook nu weer een verzameling van 600 historische foto's met verhalen en anekdotes van de Heusdense Voort. Het vormt meteen ook de afsluiter van het drieluik, en kwam ook nu weer tot stand met de steun MijnErfgoed. Het boek kost 15 euro en is ter plaatse te koop.

morgen-stroomonderbreking-in-heusden-centrum

Morgen stroomonderbreking in Heusden-Centrum

Een deel van Heusden-Centrum gaat morgenochtend tot ergens rond de middag zonder elektriciteit zitten. Infrax moet een hoofdschakeling op een laagspanningsbord vervangen en daarvoor moet de stroomtoevoer uitgeschakeld worden. Dat zal wellicht voor ongemakken zorgen, niet alleen in woningen maar ook bij gemeentediensten, dienstenkantoren, winkels en horecazaken.

het-weer-zonnig-maar-nachtvorst

Het weer: zonnig maar nachtvorst

Een krachtig hogedrukgebied met kern over Centraal-Europa is verantwoordelijk voor droog en zonnig weer. De nachten verlopen echter koud met algemene vorst. In het weekend komt er meer bewolking voor, maar het blijft overwegend droog.
Vandaag koelt het na een zonnige dag al vlug af en uiteindelijk gaat het overal vriezen bij minima rond -3 graden.
Morgen wordt een stralend zonnige dag met nauwelijks wolken. Het kwik kan flink klimmen en komt uit op gemiddeld 8 of 9 graden. Er is (…) Lees het hele bericht

suyana-peru-zoekt-ook-nog-steun

Suyana Peru zoekt ook nog steun

Met de eindejaarsperiode in het verschiet en de actie Music for Life - waarvoor de vzw Suynana Peru ook als goed doel geregistreerd is - gaat Liesbet Willems er verder tegenaan voor haar projecten in Peru. Ze blijft zich volop inzetten voor het kinderdagverblijf, de jongerencoaching en de volkskeuken. De recente spaghettidag in Heusden-Zolder bracht ongeveer 3500 euro op, als er dan nog wat uit Music for Life zou kunnen bijkomen, zou dat aardig zijn meegenomen. Je kunt ook een fiscaal aftrekbare gift doen op de rekening van Stelimo vzw, Tulpinstraat 75, 3500 Hasselt: BE71 4569 5241 8169, BIC KREDBEBB, met mededeling Liesbet Willems – Peru.

music-for-perles-de-joie

Music for Perles de Joie

Er zijn in Heusden-Zolder al verschillende acties in het kader van Music for Life van Studio Brussel gelanceerd. Elian Pergola, de jongeman achter de creatieve website http://www.by101.tk/, heeft nu 'Music for Perles de Joie' gelanceerd. Hij wil geld inzamelen voor de vzw Perles de Joie, een organisatie die zich inzet voor minderbedeelde jongerenin Parijs en omgeving en hen hier een fijne vakantie wil laten doorbrengen. Hoe kan je steunen? Gewoon door hier te klikken en er wafels te bestellen. Die kan je dan op 17 december tussen 20 en 22 uur gaan afhalen aan de Sint-Vincentiuskerk in Zolder.

krakmoment-op-kerstavond

Krakmoment op kerstavond

Vandaag over twee weken is het kerstavond en ook dit jaar zal Chiro Heusden dan weer voor een krakmoment zorgen aan de kerk in Heusden-Centrum. Om 21u30 gaat de chirotent op het Sint-Willibrordusplein open, ze gaan er daar weer een gezellige boel van maken en verkopen glühwein, warme chocomelk, verse soep, frisdranken en vele soorten jenever. Alles voor slechts 1 euro en de opbrengst gaat naar twee goede doelen: Sint-Vincentius in Heusden-Zolder en een allround project in Tanzania. De chirojongeren benadrukken dat iedereen welkom is in hun tent.

volgende-week-volksvergadering-in-viversel

Volgende week volksvergadering in Viversel

Op dinsdag 17 december organiseert de dorpsraad Viversel een algemene vergadering voor alle inwoners van het kerkdorp. Punten die zeker op de agenda staan: sluiting kinderopvang De Val, update ontsluitingsweg kolenhaven Lummen, teruggekoppeling gemeente na de volksraadpleging van mei, de geluidsschermen aan de Westlaan en de fietspaden in de Kerkstraat. Andere vragen mogen gestuurd worden naar peter.swinnen[!]mil.be. Afspraak om 20 uur in de Vierseleer.

drie-in-de-cel-na-incident-op-industrieterrein

Drie in de cel na incident op industrieterrein

Bij de achtervolging en de schietpartij aan de Industrieweg zijn drie dieven gearresteerd. Het gaat om één meerderjarige en twee minderjarigen, ze zouden Iers of Brits zijn. De meerderjarige is ondertussen aangehouden door de onderzoeksrechter, de minderjarigen moeten voor de jeugdrechter verschijnen. Ze waren betrapt bij een koperdiefstal.

diefstal-in-de-hulststraat

Diefstal in de Hulststraat

Bewoners van de Hulststraat kregen dieven over de vloer. De feiten zijn vanmiddag vastgesteld.

meer-dan-een-kwart-te-snel-in-het-heike

Meer dan een kwart te snel in Het Heike

De verkeersdienst van de politie hield verkeerstoezicht op plaatsen waar veel ongevallen gebeuren. 14 bestuurders begingen verkeersovertredingen zoals het niet gebruiken van knipperlichten op een rotonde (2), geen veiligheidsgordel dragen (4), gsm’en aan het stuur (3), rijden zonder rijbewijs (1), geen “L” aangebracht (1), rijden zonder begeleider (1) en parkeren op een trottoir (1) of fietspad (1). Naar aanleiding van snelheidsklachten van buurtbewoners plaatste de politie (…) Lees het hele bericht

achtervolging-en-schoten-na-inbraak

Achtervolging en schoten na inbraak

Rond 14 uur gisteren is het tot een een achtervolging en een schietpartij gekomen op het Industrieterrein Zolder-Lummen. Bij het bedrijf VSG waren vier inbrekers betrapt. Meteen werd alarm geslagen en kwamen politieploegen van verschillende zones toegesneld. Het kwam tot een achtervolging, de politie probeerde in de Industrieweg de inbrekers klem te rijden en daarbij raakten de voertuigen beschadigd. De politie loste een viertal schoten, één van de kogels sloeg door een venster van een bedrijf in de buurt. Het onderzoek is ondertussen in handen van de federale gerechtelijke politie. Bij de politie van Heusden-Zolder konden we alleen vernemen dat ze niet deelden in de brokken.

vck-a-wint-ook-bij-de-tweede

VCK A wint ook bij de tweede

In het volleybal reisde leider VCK Bolderberg A af naar de tweede in de reeks: La Chaine Orp. Met de steun van een uitgebreide en luidruchtige aanhang, toonden de bezoekers met een sterk collectief blok dat ze niet toevallig bovenaan staan, want ze scoorden een kurkdroge 0-3. Setstanden: 22-25, 16-25 en 23-25.

ook-stijn-stijnen-en-luc-nilis-voetballen-mee

Ook Stijn Stijnen en Luc Nilis voetballen mee

De BV-ploeg voor de galazaalvoetbalmatch tussen de hulpdiensten uit Heusden-Zolder en de bekende Vlamingen op woensdag 18 december in sporthal Olympia krijgt meer en meer vorm. En er komen vedetten uit zowat alle disciplines naartoe. Nu hebben ook de voetballers Stijn Stijnen en Luc Nilis toegezegd, samen met motorracer Werner Daemen en uit het wielrennen Jan Kuyckx. Het zal druk worden die avond, je kunt dus best je kaart vooraf komen, in één van de sporthallen van Heusden-Zolder, bij de hulpdiensten, Gezellehuis of kapper Marnic.

minder-cadeaus-voor-jubilarissen

Minder cadeaus voor jubilarissen

In het kader van de besparingen gaat het gemeentebestuur ook bezuinigen op huwelijks-, klooster- en priesterjubilea en op 100-jarigen. Hun geschenkbonnen worden gereduceerd van 62,50 naar 37,50 euro. De fairtradekorf van 25 euro valt weg, en ook de ontvangst op het gemeentehuis. Maar ze blijven ook nog altijd een bloemenruiker krijgen, een postogram, felicitaties van het koningshuis en een herinneringsdiploma. Maar geef toe, het recept van een lang huwelijk is toch de liefde, en het geheim van een hoge leeftijd is soberheid. Dus met een beetje minder zal het ook wel lukken zeker?

oppositie-scherpt-de-messen

Oppositie scherpt de messen

Tot nu toe bleef rommelde het links en rechts wat, maar op het publieke forum bleef het nog vrij rustig wat kritiek op de beleidsplannen van de meerderheid betreft. Ondertussen is de oppositie de messen wel aan het scherpen. Een eerste reeks aanvallen zal wellicht vanavond ingezet worden tijdens de verenigde gemeenteraardscommissie over onder meer het beleidsplan en de gewijzigde financiële reglementen en retributies. De commissie vergadert om 19 uur in de raadszaal en is publiek toegankelijk. (…) Lees het hele bericht

feestmaand-win-een-prachtig-bloemstuk

Feestmaand: win een prachtig bloemstuk

Tijd voor een volgende wedstrijdopgave. We zitten in de periode dat iedereen volop bezig is met de kerstdecoratie in huis, dus wat is er leuker dan nu een prachtig bloemstuk te winnen van Bopha aan het Willibrordusplein. Daarvoor moet je wel weten hoeveel gemeenteraadsleden Heusden-Zolder telt. Stuur je antwoord voor woensdag 11 december om 12 uur naar redactie[!]heusden-zolder.eu. Vergeet je naam en adres niet.

olympia-wint-dorpsderby

Olympia wint dorpsderby

In het petanque werd de wedstrijd van de A-ploeg van Olympia bij Horizon (Bree) uitgesteld. Daarnaast werd de dorpsderby tussen Olympia  en Boekt overtuigend gewonnen door de ligaploeg van Olympia met 2-7, terwijl thuis de B-ploeg in 3de provinciale won met 6-3.

twee-ongevallen-met-fietsers

Twee ongevallen met fietsers

In de Koolmijnlaan kwam kort na de middag een fietser tegen een auto terecht, de fietser raakte daarbij lichtgewond en kon op eigen kracht naar het ziekenhuis voor verzorging. Een uur later werd ook in de Paquaylaan een fietser aangereden door een auto. Ook die moest in het ziekenhuis verzorgd worden.

6-jonge-eendjes-gestolen

6 jonge eendjes gestolen

In de Vroenweg hebben onbekenden afgelopen nacht zes jonge eendjes uit een tuin gestolen. De bewoners ontdekten het vanochtend, en waren er het hart van in.

bolderberg-wint-topper

Bolderberg wint topper

In de vierde provinciale A versloeg FC Anadol Termolen met 3-1. SK Heusden 06 verloor met 2-0 bij Sparta Lille. In de topper Bolderberg Statie Zolder trok de thuisploeg met 3-0 het laken naar zich toe. Bolderberg blijft dus autoritair leider. (foto's Yves Maex)

vrijheid-haalt-stevig-uit-1

Vrijheid haalt stevig uit

In de derde provinciale C heeft Vrijheid Zolder het derby op KVV Heusden-Zolder gewonnen met een klinkende 1-5.

feestmaand-en-de-winnaar-is-1

Feestmaand: En de winnaar is

Weinig foute antwoorden tussen de massa's inzendingen op onze vorige wedstrijdvraag, bijna iedereen wist dat achter cartoonist Richie, Richard Demot schuilgaat, de man met spitse tekeningen, creatieve teksten en een mooie calligrafie. De onschuldige hand haalde Mieke Cuppens als winnares tevoorschijn. Zij mag in de Wellnessboetiek in de Graaf de Theux langsgaan voor een manicure, pedicure of gelaatsbehandeling. Proficiat, en voor de anderen, er komen nog kansen ....

thuisnederlaag-voor-viversel-2

Thuisnederlaag voor Viversel

In de derde provinciale van het voetbal heeft Standaard Viversel thuis met 1-3 verloren van VKM Sint-Truiden. In diezelfde reeks staat straks een derby op het programma met KVV Heusden-Zolder-Vrijheid Zolder. Trouwens, ook in vierde provinciale vandaag een lokale topper met Bolderberg dat Statie Zolder ontvangt.

mooie-ode-aan-the-beatles

Mooie ode aan The Beatles

Rocco Di Turi had gisteravond een rits gerenommeerde muzikanten rond zich verzameld op het Muzepodium en samen brachten ze een ode aan The Beatles. Erg geapprecieerd door een uitverkochte balzaal. Een respectvolle ode op de vooravond van de sterfdag van John Lennon, waarmee trouwens een Muzetraditie wordt voortgezet.  (foto's Lenscollectief)

zolder-a-verslaat-maasmechelen

Zolder A verslaat Maasmechelen

Basketbalclub KBBC Zolder A blijft het goed doen, gisteren versloeg het -Maasmechelen met 67-60. De thuisploeg ging stevig van start maar kende een dipje na het uitvallen van de geblesseerde Maesen. Toch kon Zolder in het laatste kwart het laken naar zich toe trekken, ook al omdat de Maaslanders moegestreden waren.

bolderberg-wil-de-grootste-hebben

Bolderberg wil de grootste hebben

Kerstmis komt eraan en dat begint het in Bolderberg te kriebelen, dan willen ze de grootst mogelijk kerstboom. En die is vandaag ook weer op de rotonde gezet. Nu nog de versiering en hij zal weer goed opvallen. (foto Yves Maex)

circuit-verwende-zijn-vrijwilligers

Circuit verwende zijn vrijwilligers

Circuit Zolder hield zaterdag zijn vrijwilligersdag. Daarmee worden de vrijwilligers bedankt die heel het jaar door klaar staan om de verschillende aspecten van de werking draaiende te houden. Op het programma vandaag leuke dingen zoals een bezoek aan het museum, ritjes op het circuit, karting, rijden met 'rare tuigen', enz. Voor sommigen kan het nieuwe seizoen er niet snel genoeg komen. (meer foto's van Yves Maex)

banden-met-saint-hubert-worden-aangehaald

Banden met Saint-Hubert worden aangehaald

In Ons Huis had vanavond een feestzitting plaats met afgevaardigden van gemeentebestuur, verbroederingscomité en partnergemeenten. Centraal daarbij stond de 25ste verjaardag van de vriendschapsbanden met de Ardense stad Saint-Hubert. Dat engagement werd vernieuwd door de ondertekening van een oorkonde en toespraken door burgemeester Mario Borremans, schepen Patrick Pierlot van Saint-Hubert en voorzitter Jos Dekeyser van het verbroederingscomité. De beide (…) Lees het hele bericht

kerstlichtjes-met-wensen-uit-partnersteden

Kerstlichtjes met wensen uit partnersteden

Vanavond had in de kerk van Berkenbos de adventsviering plaats gevolgd door het ontsteken van de kerstverlichting in de boom. Het is een traditie waarmee de kerstperiode wordt ingeluid door de afgevaardigden van de gemeente, het verbroederingscomité en de verschillende partnersteden. In korte toespraken benadrukten burgemeester Mario Borremans en Wilhelm Müller van het verbroederingscomité in Bad Arolsen het belang van de vriendschapsbanden en de wensen voor Kerstmis en (…) Lees het hele bericht

een-bijzondere-muziekavond

Een bijzondere muziekavond

Bijzonder concert gisteravond in Muze met 'grote madam' Chrysta Bell op het podium en Fagnards als support act. (foto's Lenscollectief)

inbraken-in-woning-en-chirolokaal

Inbraken in woning en chirolokaal

Een inwoner van de Haverveldstraat stelde gisteravond bij zijn thuiskomst vast dat er was ingebroken. En in de Sluisbamd zijn onbekenden binnengedrongen in de chirolokalen. De inbraak is deze namiddag ontdekt.

nog-naweeen-van-de-storm

Nog naweeën van de storm

Gisteravond is de brandweer nog met de naweeën van het stormweer geconfronteerd. In de Minderbroedersstraat werd gevreesd dat twee omgevallen bomen, die tegen andere terecht waren gekomen alsnog op de rijweg zouden vallen. Maar volgens bestond daar niet meteen gevaar voor, en omdat het om privé-terrein ging, zou vandaag een firma de bomen komen opruimen. In de Merelstraat, vlak bij de spoorweg, hing een elektriciteitskabel erg laag, tot op de vuilnisbakken. Dat zorgde niet meteen voor gevaar, Infrax kwam ter plaatse.

de-kijk-van-richie-55

De kijk van Richie

Blijkbaar verloopt de terugkeer van de Sint niet zo vlot.

het-weer-drogere-periode-1

Het weer: drogere periode

Onder impuls van een hogedrukgebied met kern over Frankrijk ziet de lange termijn er droog uit en de kans op zonneschijn neemt toe. Op de korte zorgt een zwakke storing voor veel bewolking, waaruit wat lichte regen kan vallen.
Vandaag domineren wolken en zo nu en dan kan er wat lichte regen of motregen vallen. Het kwik bereikt 7 graden en er staat een matige zuidwestenwind.
Morgen zijn het opnieuw de wolken die domineren, maar het is overwegend droog. Het wordt wat zachter bij maxima (…) Lees het hele bericht

straks-verbroederingsevenement-in-berkenbos

Straks verbroederingsevenement in Berkenbos

Vanavond wordt de kerstperiode in Heusden-Zolder officieel ingezet tijdens de traditionele adventsviering met de partnersteden, om 17u30 in de kerk van Berkenbos. Er worden delegaties verwacht uit Bad Arolsen, Brilon, Hesdin en Saint-Hubert. Om 18u20 ontsteken de officiële vertegenwoordigers de kerstverlichting en daarna biedt de stad Bad Arolsen de bevolking glühwein aan in Ons Huis. Later op de avond volgt de ondertekening van de oorkonde naar aanleiding van 25 jaar vriendschapsbanden met Saint-Hubert uit de Ardennen.

sint-is-onderweg-naar-spanje

Sint is onderweg naar Spanje

Net voor hij naar Spanje vertrok, bracht de Sint nog een bezoek aan het schooltje een Ubbersel, waar hij door een brandweerwagen werd afgezet. En als MOS-schooltje kregen ze daar ook een dikke duim van de Sint voor hun inzet. Ondertussen is de stoomboot al een flink eind onderweg richting zuiden, en zal het weer een 11-tal maanden duren voor de foto's van de heilige man hier te zien zijn.

nieuwe-blancpain-in-oktober-op-zolder

Nieuwe Blancpain in oktober op Zolder

De Belgian Masters op Circuit Zolder krijgen op 11 en 12 oktober hoog bezoek van de Blancpain GT Series voor hun voorlaatste meeting van het seizoen. Door het In de loop van het enorme succes van de Blancpain Endurance Series, heeft SRO, in samenwerking met de Zwitserse horlogemaker Blancpain, beslist om ook een sprintserie te lanceren. Zowel organisator Stéphan Ratel van SRO, directeur Thierry Deflandere van Circuit Zolder als thuisrijder Laurens Vanthoor zijn erg enthousiast over de komst van de Blancpain nieuwe formule

belgie-rusland-op-groot-scherm-in-heusden

België-Rusland op groot scherm in Heusden

De loting voor de wereldbeker voetbal in Brazilië is nog maar net achter de rug, maar nu al staat vast dat er een wedstrijd live op groot scherm zal te volgen zijn op het Sint-Willibrordusplein. De organisatoren van de uitzending van Kroätie-België hebben meteen een scherm vastgelegd voor 22 juni, dan kan de wedstrijd België-Rusland rechtstreeks gevolgd worden met de nodige ambiance.

golden-oldies-met-chris-barrow

Golden Oldies met Chris Barrow

Dit weekend staat Muze op z’n kop met The Beatles show van Rocco Di Turi, zijn neef Mauro en een tiental andere getalenteerde muzikanten uit onze buurt. Na de show is het nog heupwiegen met de ‘Goldies’ van Chris Barrow: muziek uit de oude doos met videoclips. Op zaterdag van 23 tot 2 uur in de balzaal en op zondag van 19 tot 22 uur in het Muzecafé. Beide concerten zijn uitverkocht, maar de toegang tot de afterparty is gratis.

nog-geen-duidelijkheid-over-gemeentelijk-onderwijs

Nog geen duidelijkheid over gemeentelijk onderwijs

Het beleidsplan voor 2014-2018 brengt alsnog geen duidelijkheid over de toekomst van het gemeentelijk basisonderwijs. Het schepencollege zegt zich ervan bewust te zijn dat een oplossing nodig is. Daarvoor blijven verschillende pistes mogelijk. Een gebouw op exact dezelfde plaats als Beekbeemden nu lijkt het minst waarschijnlijk gezien het daar een moerassig gebied is en de vochtproblemen blijven duren. Het wordt dus ofwel een ander gebouw op een andere plaats, ofwel een samenwerking met (…) Lees het hele bericht

elektronisch-muziekfestival-in-muze

elektronisch muziekfestival in Muze

Morgen is de schouwburg van Muze afgehuurd voor het B-Wave Festvial. Dat is het eerste Belgian Electronic Music Festival, zoals de naam het zelf zegt originele elektronische muziek. Op de affiche de Belgische acts Nisus (winnaar Schallwelle Award als beste nieuwkomer van 2012), The Rosswel Incident (Gentse Berliner Schule van de bovenste plank), Age (pioneers van de elektronische muziek) en de Brit Ian Boddy (foto, sound designer, soundtrack composer) een grote naam in het genre die (…) Lees het hele bericht

de-nieuwe-snaar-blijft-boeien

De Nieuwe Snaar blijft boeien

De Nieuwe Snaar heeft zich altijd al thuis gevoeld in Muze, en ook in de 'nadagen' van dit succesvol gezelschap was dat niet anders. Ze deden een uitverkochte schouwburg zinderen. (foto Lenscollectief)

feestmaand-verwenbeurt-in-de-wellnessboetiek

Feestmaand: Verwenbeurt in de Wellnessboetiek

Tijd voor een nieuwe wedstrijdopgave in het kader van onze feestmaand. En de prijs van vandaag loont opnieuw de moeite. De winnaar mag zich naar de Wellnessboetiek in de Graaf de Theuxlaan reppen en daar een keuze maken uit een manicure, een pedicure of een gelaatsverzorging. Niet te versmaden in de aanloop naar de feestdagen. De wedstrijdvraag luidt: welk is de volledige naam van onze cartoonist Richie? Voor zaterdagmiddag 12 uur mailen naar redactie[!]heusden-zolder.eu.

storm-valt-hier-erg-mee

Storm valt hier erg mee

Terwijl ze aan de kust en in het Scheldebekken de adem inhouden, valt de storm bij ons nogal mee. Van schade is amper sprake. Vanavond versperde op de Graaf de Theuxlaan een stevige tak wel het fietspad, en zowaar er reden daar ook nog fietsers op dat moment. Ondertussen is de wind - al dan niet voorlopig - gaan liggen. Voor het overige zal het vooral Sinterklaas zijn die vannacht moet uitkijken als hij op de daken klimt.  

willy-en-nick-presenteren-rally-world-2014

Willy en Nick presenteren Rally World 2014

Veel volk vanavond in het Wheelscafé op Circuit Zolder want daar stelde rallyfotograaf Willy Weyens zijn boek Rally World 2014 voor, samen met zoon Nick trouwens die ondertussen in zijn voetsporen treedt. Rally World is hét fotoboek dat een overzicht geeft van het rallyseizoen in België, Europa en de hele wereld, in woord maar vooral in beeld. Bovendien blikt het al vooruit op volgend jaar. En het is al de 29ste editie. De foto's van Willy en Nick blijven (…) Lees het hele bericht

sint-komt-met-vuilniswagen

Sint komt met vuilniswagen

In het gezelschap van vijf pieten, bracht Sinterklaas een opmerkelijk bezoek aan De Springplank in Eversel. De Sint wilde normaal met een luchtballon komen, maar door een gaatje in de ballons moest hij een noodlanding maken aan het recyclagepark. Gelukkig stond daar een lege vuilniswagen en die bracht Sint en pieten naar de school. 't Is eens een ander vervoermiddel. De kinderen verwelkomden het gezelschap met een Spaanse versie van Happy Birthday en een pietendans. Ze kregen van de MOS-piet sorteertips voor het afval en mochten hun restafval zelf in de vuilniswagen kieperen.

inbraak-in-witte-bosstraat

Inbraak in Witte Bosstraat

Inwoners van de Witte Bosstraat kwamen gisteravond rond half negen thuis en stelden toen vast dat er werd ingebroken. Van de daders was er al lang geen spoor meer. In de Rode Kruisstraat kwam rond 20 uur iemand aanbellen. De man vroeg om binnen te mogen want hij kwam de tv afstellen. De bewoners trapten er niet in en belden de politie.

scooter-gevallen

Scooter gevallen

Vanmorgen rond kwart voor 8 is in de Sint-Maartenlaan iemand met een scooter ten val gekomen. De bestuurder van de scooter liep daarbij een wonde op en werd met de ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht.

opnieuw-heel-wat-fietsen-niet-in-orde

Opnieuw heel wat fietsen niet in orde

De politie hield opnieuw fietscontroles in het kader van de actie 'zichtbare zwakke weggebruiker'. In de buurt van het college, campus Berkenbos werden 212 fietsen gecontroleerd. 36 leerlingen reden met een fiets met één of meerdere gebreken zoals geen verlichting (24), onvoldoende reflectoren (5), slechte remmen (13) en geen bel (5). 37 leerlingen reden in de duisternis met een defecte fietsverlichting of hadden de verlichting niet aangezet. Ze krijgen een jongeren (…) Lees het hele bericht

water-wordt-33-euro-duurder-per-gezin

Water wordt 33 euro duurder per gezin

De bijdrage voor de afvoer van drinkwater in Heusden-Zolder wordt dus opgetrokken van 1,08 euro per kubieke meter naar 1,33. Dat is volgens het schepencollege het tarief dat ook aangerekend wordt in gemeenten die hun rioleringsnet aan Infrax hebben overgedragen. Die aanrekening komt bij op uw waterfactuur. Wat betekent dat concreet? Een gezin van vier personen verbruikt gemiddeld 132 kubieke meter water per jaar. Tot nu toe betaalde je in Heusden-Zolder daarop een toeslag van 142,56 euro. Vanaf volgend jaar wordt dat 175,56 of 33 euro per jaar meer.

feestmaand-en-de-winnaar-is

Feestmaand: En de winnaar is ...

De rook steeg net niet op uit onze mailbox want meer dan 100 lezers reageerden op onze eerste wedstrijdopgave voor december. De meesten wisten ook dat zwemmer Wesley Joris begin dit jaar werd uitgeroepen tot sportman van het jaar. De onschuldige hand - was me dat even zoeken - deed de rest en haalde Sara Huygelberghs tevoorschijn als winnaar van het steengrillmenu in Den Lavaar. Niet gewonnen? Niet getreurd, vanavond komt de volgende opgave eraan.

afbraak-kapelaanshuizen-is-gestart

Afbraak kapelaanshuizen is gestart

Op de hoek van de Kapelanijstraat en de Kapelstraat in Heusden is de afbraak gestart van de twee kapelaanswoningen. Daarmee verdwijnt weer een stuk uit het oude dorpsbeeld. Beide woningen hebben ondertussen al lang hun beste tijd gehad. Een projectontwikkelaar bouwt er een 20-tal appartementen en kantoorruimte, tussen het politiecommissariaat en het bestaande appartementsgebouw in de Kapelstraat. Daarbij wordt gekozen voor een moderne architectuur. (foto Julien Maebe)

belasting-op-ongebruikte-bouwgrond

Belasting op ongebruikte bouwgrond

Heusden-Zolder gaat de komende jaren extra inspanningen leveren om bijkomende woningen mogelijk te maken. Zoals elders, liggen hier veel bouwgronden die niet gebruikt worden en daarop komt een belasting van 15 euro per lopende meter. Die mikt vooral op speculanten en firma's, die op die manier zouden aangespoord worden de grond op de markt te brengen. Maar wie bijvoorbeeld bouwgrond voor zijn eigen kinderen achter de hand houdt, krijgt per kind een vrijstelling. Daarnaast worden (…) Lees het hele bericht

pietenstaking-verstoort-sintbezoek

Pietenstaking verstoort Sintbezoek

Het bezoek van Sinterklaas aan de school De Linde verliep niet rimpelloos. De pieten waren in staking, omdat ze het beu waren dat de Sint altijd in de belangstelling staat. De kinderen werden uitgedaagd voor 9 moeilijke opdrachten zoals zelf pietenkoekjes bakken, een pietenlied componeren, een schilderij maken voor de pieten, ... Toen dat allemaal gelukt was, zetten de pieten hun staking stop, en werden de snoep en pakjes bovengehaald.

opknapbeurt-voor-toerismekantoor

Opknapbeurt voor toerismekantoor

Hoe moet het de komende jaren met het toerisme in Heusden-Zolder? Het kantoor in Bolderberg blijft en het krijgt aan de binnenzijde een opknapbeurt. Het wordt gemoderniseerd, niet alleen op het vlak van inrichting en meubelair. Het wordt ook voorzien van multimedia zodat toeristen er makkelijk alle info vinden. In het gebied De Wijers komt een lange afstandswandeling, waarbij bijvoorbeeld je bagage kan nagebracht worden. In de buurt van parking 69 wordt een bezoekerscentrum voor De Wijers (…) Lees het hele bericht

opbrengst-voetbalmatch-naar-ter-engelen

Opbrengst voetbalmatch naar Ter Engelen

Gertjan Cupers en Steven Mertens, die de uitzending op groot scherm van de match Kroatië-België organiseerden, hebben vanavond de opbrengst aan het goede doel geschonken. Het gaat om welgeteld 203,11 euro en dat is overgemaakt aan de leerlingen van dienstencentrum Ter Engelen. Zij zullen volgend jaar onder leiding van André Peeters deelnemen aan de Special Olympics. Daarvoor kregen ze ook alvast van Heusdense handelaars mooie shirts cadeau. Gertjan en Steven kijken ondertussen uit naar de loting van vrijdag, want ze willen volgend jaar minstens één wedstrijd van de Rode Duivels op groot scherm tonen op het Willibrordusplein.(foto Julien Maebe)

chiro-boekt-500-euro-voor-goede-doelen

Chiro Boekt: 500 euro voor goede doelen

De leiding van Chiro Boekt heeft 500 euro geschonken aan twee goede doelen: Ziekenzorg en Sint-Vincentius. Het gaat om de opbrengst van het ontbijtbuffet dat onder de noemer 'Olé Pistolé' ondertussen een traditie is geworden. Heel wat mensen kwamen smullen van dat ontbijt. De afgevaardigden van Ziekenzorg en Sint-Vincentius kwam de opbrengst in ontvangst nemen en beloofden het goed te besteden.

wie-zal-dat-betalen

Wie zal dat betalen?

De gemeente zal de komende vijf jaar onder meer besparen door de helft van de gepensioneerden niet te vervangen. Dat komt neer op een vermindering van het personeelsbestand met 27,75 voltijdsen. Tegelijk mag volgens de meerderheid niet geraakt worden aan de dienstverlening. Waar komen dan de meerinkomsten vandaan als de belastingen niet verhoogd worden? Iedereen zal wat meer moeten betalen voor zijn waterverbruik, 't is te zeggen, de bijdrage voor de opvang van het vuil water wordt (…) Lees het hele bericht

centrale-sportfunctie-voor-wielerpiste

Centrale sportfunctie voor wielerpiste

Zoals het er nu uitziet - als alle budgetten rond geraken - krijgt de toekomstige wielerpiste aan het circuit een belangrijke rol als grote centrale sporthal in Heusden-Zolder. Op het binnenplein is daar ruimte voor 4 volwaardige binnenterreinen voor basket, volley, zaalvoetbal, badminton, .... De hoop dat die piste er gaat komen wordt alsmaar groter want burgemeester Borremans onderstreept dat met de Vlaamse overheid nu al wordt onderhandeld over de exploitatie. Eind januari gaat schepen van (…) Lees het hele bericht

3-miljoen-besparen-geen-belastingverhoging

3 miljoen besparen, geen belastingverhoging

Het hele beleidsplan en budget moeten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad van 19 december, maar we gaan ervan uit dat dat gebeurt. Er moet 3 miljoen euro bespaard worden, en de belastingen blijven behouden: 8 % personenbelasting en 1400 opcentiemen. Zoals eerder gezegd wordt er gestreefd naar een volledige integratie van gemeente en OCMW, alles op één locatie. Naast het Muzeverhaal, krijgt Heusden-Centrum binnen afzienbare tijd nieuwe jeugdlokalen. Daarvoor is (…) Lees het hele bericht

doorprikt-dynamiek-maar-ook-leegloop

DOORPRIKT: Dynamiek maar ook leegloop

Muze verhuist dus naar De Verdieping en dat is meteen één van de meest spectaculaire plannen van deze legislatuur. Voor het cultuurcentrum zal dat ongetwijfeld een goede zaak zijn. Het huidige gebouw vertoont heel wat slijtage en het is bovendien een concept uit een andere tijd met andere behoeften. Het voorbeeld van C-Mine in Genk waar het cultuurcentrum ook werd ondergebracht in een voormalig mijngebouw is een prachtvoorbeeld van hoe een nieuwe dynamiek kan gecreëerd worden. Een (…) Lees het hele bericht

muze-verhuist-naar-de-verdieping

Muze verhuist naar De Verdieping

FLASH Cultuurcentrum Muze verhuist van zijn huidige locatie in de Dekenstraat naar De Verdieping op mijnterrein De Schacht. Daarmee krijgen in het voormalige ophaalmachinegebouw zowel het CVO als het cultuurcentrum onderdak. Het gaat om één van de maatregelen in de beleidsplannen 2014-2018 van het schepencollege. UPDATE Op dit moment bevinden de plannen voor het nieuwe cultuurcentrum zich nog in een ruwe vorm. Er is een budget van 11 miljoen (…) Lees het hele bericht

buxusplanten-gestolen

Buxusplanten gestolen

Uit een tuin in Halhei zijn twee potten met buxusplanten gestolen. Dat werd vandaag na de middag ontdekt. Er is nog geen spoor van de daders.

zijn-er-alternatieven-voor-de-banken

Zijn er alternatieven voor de banken?

Op donderdag 12 december om 19 uur kan je in het Muzecafé naar een avond rond het thema 'Bank to the roots'. Wat doen banken met ons geld? Hoe kunnen banken bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving? Zijn er alternatieven? Antwoorden hierop komen er in de vorm van een ontmoeting, info-avond en debat. Er wordt ook gediscussieerd over duurzame financiële alternatieven met Frank Vanaerschot van Fairfin en Dirk Barrez van New B. Deelnemen is gratis, inschrijven via muze.be

t-is-vandaag-sint-baar-1

't Is vandaag Sint-Baar

Sommige inwoners van Heusden-Zolder en de mijnstreek maken er vandaag een feestdag van, want het is het naamfeest van Sint-Barbara. 'Sint-Baar', zoals ze beter gekend is, blijft de patroonheilige van de mijnwerkers, maar ook van de brandweermannen, elektriciens, enz, kortom van alle beroepen waar het gevaar om de hoek loert. In de glorietijd van de mijnen, werd er dan flink gefeest. Maar ook vandaag zijn er nog ex-mijnwerkers die de traditie in ere houden.

zwarte-mie-bezocht-femma

Zwarte Mie bezocht Femma

Bij Femma Eversel riskeren ze niet meteen een veroordeling door de VN wegens het opvoeren van een stereotype Sint of Zwarte Piet want zij kregen zowaar het bezoek van Zwarte Mie. Die had niet alleen presentjes voor iedereen bij, maar ook een woordje van dank voor het uitgebreide programma en de vele goede doelen waaraan Femma meewerkt.

het-weer-winters-intermezzo

Het weer: winters intermezzo

Met de aanvoer van polair maritieme en gestoorde lucht wordt het de volgende dagen tijdelijk kouder en is er kans op winterse neerslag. Nadien breekt een drogere periode aan. Eer het echter zo ver is gaat het eerst regenen en zijn de temperaturen normaal voor de tijd van het jaar.
Vandaag maakt de zon in de loop van de ochtend plaats voor toenemende wolken. Na de middag wordt het betrokken en tenslotte volgt er lichte regen vanuit het noordwesten. Na een koude vriesochtend klimt het kwik tot 7 (…) Lees het hele bericht

christa-bell-de-muze-van-david-lynch

Christa Bell: de muze van David Lynch

Vrijdag 6 december oml 20u15 staat Chrysta Bell op het Muzepodium, ze is tegelijk een dromerige zangeres en topmodel. Ze heeft zoveel uitstraling dat filmregisseur David Lynch - Wild at Heart, Twin Peaks, Mulholland Drive - helemaal in de ban van haar geraakte. Ze heeft met hem gewerkt aan het album 'This Train', dat een typoische Lynchsfeer uitstraalt: dromerig, rokerig, surrealistisch en vol schoonheid. Ze stond vroeger al op het podium met Willie Nelson, Donovan, en anderen, nadien werd ze (…) Lees het hele bericht

peter-winterscheid-blijft-trainer-bij-heusden-06

Peter Winterscheid blijft trainer bij Heusden 06

Het bestuur van SK Heusden 06 heeft beslist om met de huidige interim-trainer Peter Winterscheid het seizoen vol te maken. Winterscheid - 44 - verdiende zijn sporen bij Park Houthalen en Turkse Rangers, en via de jeugdwerking van SK Heusden 06 stootte hij onlangs na het ontslag van Tom Dierick door tot de T1-positie.

het-bolderik-mysterie

Het Bolderik-mysterie

Gust Put ontdekte een merkwaardig verschijnsel in zijn tuin waar enkele Bolderik-bloemen staan. Wanneer de blaadjes afvallen blijft er een zakje met zaadjes over. Normaal gaat dat open zodat de wind de zaadjes kan verspreiden. Maar niet alle zaadjes geraken eruit, en met het weer van de afgelopen herfst ontkiemen sommige zaadjes dan opnieuw in het zakje en dat komt er een nieuwe bloem uit de oude bloem. Maar de winter maakt nu een einde aan het bloemenfestijn.

34-fietsen-niet-in-orde

34 fietsen niet in orde

Nadat eerst in de omgeving van campus Heusden van het Sint-Franciscuscollege een controle van de fietsverlichting gebeurde, hadden de politieploegen zich deze keer opgesteld in de buurt van campus Berkenbos. 252 fietsen zijn daar gecontroleerd. 34 leerlingen reden op een fiets met technische gebreken zoals onvoldoende reflectoren (13), slechte remmen (10), geen bel (10) en geen verlichting (21). 13 overtreders kregen een jongerenproces- verbaal en mogen op woensdagnamiddag naar de verkeersvormingsklas.

academie-bouwt-voorleeshoekje-in-bib

Academie bouwt voorleeshoekje in bib

De tekenacademie van Heusden-Zolder heeft op vraag van de bibliotheek een prachtig het voorleeshoekje gemaakt dat helemaal in de sfeer van Sinterklaas baadt. Enkele panelen werden uitgezaagd en beschilderd met kleurrijke Pieten, sappige wortels en mooie cadeautjes. En ook het paard van de Sint ontbreekt uiteraard niet. De kinderen die naar de verhalen komen luisteren, reageren erg enthousiast en kijken nu met nog meer verwachtingen uit naar 6 december.

kerstmarkt-bij-de-brandweer

Kerstmarkt bij de brandweer

Na de eerste editie van 2013, komt er dit jaar opnieuw een kerstmarkt bij de brandweer. Die heeft plaats op zaterdag 21 december van 15 uur tot 23 uur op het parkeerterrein van de kazerne. Verschillende verenigingen uit Heusden-Zolder verkopen lekkers in hun kraampje en daarmee kunnen ze hun kas wat spijzen. Uiteraard is er ook dit jaar weer animatie zoals muziek, de kerstman, ... De kerstmarkt wordt 's avonds afgerond met een mooi vuurwerk.

weyerkekunstenaars-exposeren-in-laak

Weyerkekunstenaars exposeren in Laak

In het kerkje van Laak in Houthalen kan je gaan kijken naar schilderijen van de kunststudenten van ’t Weyerke, je wordt er verrast door de originaliteit en verbeeldingskracht. De Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten van Heusden-Zolder heeft vorig jaar een atelier ingericht en geeft daar aangepaste kunstlessen aan personen met een beperking. De studenten geven blijk van enthousiasme, inzet en creativiteit en ze tonen nu hun werk voor het eerst aan het grote publiek. De kunstwerken zijn zowel figuratief, abstract, expressief als poëtisch en ze verraden een eigen authentieke kijk op de werkelijkheid. Nog te bezoeken op 7, 8, 14 en 15 december van 14 tot 17 uur.

nu-kijk-je-er-nog-doorheen

Nu kijk je er nog doorheen

In Eversel zijn de afgelopen dagen de nieuwsgierige geesten geprikkeld, want naast het bord van het mountainbikenetwerk is een nieuw bord verschenen. Al is het voorlopig een doorkijkbord. De wegwijsbordjes op het paaltje vlakbij (foto beneden) doen vermoeden dat het om een wandelnetwerk gaat. Al is een verrassing in deze Sinterklaastijd natuurlijk nooit uit te sluiten. (foto's Gust Ischen)

wie-wint-de-jci-award-2014

Wie wint de JCI Award 2014?

Bij 2Pharma in de Kapelstraat heeft JCI Limburg vanavond de vier genomineerden voorgesteld voor de JCI Award Limburgse Jonge Ondernemer 2014. Dat gebeurde niet toevallig bij 2Pharma want CEO Sven Martens was dit jaar de laureaat. De nieuwe genomineerden zijn Peter Guelinckx van Groep Delorge-Peerlings (Herk-de-Stad), Joeri Haex van Haex Bouwonderneming (Meeuwen-Gruitrode), Geert Houben van Aristoco/Cubigo (Diepenbeek) en Yves Maes van Maes Containers (Tessenderlo). De uiteindelijke winnaar wordt op 27 maart bekendgemaakt.

feestmaand-win-een-steengrillmenu

Feestmaand: Win een steengrillmenu

We starten met onze decemberacties. De vraag van vandaag luidt: wie werd in 2013 in Heusden-Zolder uitgeroepen tot sportman van het jaar. Stuur je antwoord met je volledige adres voor woensdag 4 december om 18 uur naar redactie [!] heusden-zolder.eu. Je kunt een heerlijk steengrillmenu winnen in Den Lavaar, Marktplein in Heusden-Zolder.

music-for-life-16-acties-voor-t-weyerke

Music for Life: 16 acties voor 't Weyerke

Nu december is begonnen, komt ook de actie Music for Life van Studio Brussel op gang. En zoals eerder gemeld mag iedereen dit jaar zelf allerlei goede doelen insturen. 't Weyerke blijft daarbij niet onbetuigd want er zijn liefst 16 benefietacties voor het centrum ingediend. Directeur Jan Thiry organiseert op donderdag 5 december een gesponsorde rolstoelfietstocht van 90 km naar Groenhof in Scherpenheuvel. Dat wordt een nieuw project van vzw Stijn voor mensen met een niet-aangeboren (…) Lees het hele bericht

bankkaart-gestolen

Bankkaart gestolen

Een persoon die in de Holstraat logeert, is het slachtoffer geworden van een diefstal. Daarbij werd zijn bankkaart ontvreemd. Het slachtoffer kende evenwel de dader, ondertussen liet hij via cardstop ook zijn bankkaart blokkeren.

9-fietsen-niet-in-orde

9 fietsen niet in orde

In het kader van de provinciale actie 'Zichtbare zwakke weggebruiker' hield de politie fietsencontroles in de schoolomgeving van het SFC, campus Heusden. De fietsen van 58 scholieren werden nagekeken. 9 leerlingen reden met een rijwiel dat één of meerdere gebreken vertoonde zoals geen bel (2), slechte remmen (1), ontbrekende reflector (1) of defecte verlichting (6). 7 overtreders kregen een jongerenproces-verbaal en worden uitgenodigd op een verkeersvormingsklas. 2 bromfietsen zijn gecontroleerd en die waren wel in orde.

alleen-ligaploeg-van-olympia-verliest

Alleen ligaploeg van Olympia verliest

In het petanque ging het er dit weekend spannend aan toe. Alle ploegen van Olympia stonden na de tweede ronde in het verlies. De ligaploeg kon deze situatie niet meer rechtzetten en verloor thuis van Lint met 4-5. In tweede provinciale versloeg de A-ploeg Horizon Bree met 6-3 terwijl de B-ploeg bij Kelchteren wist te winnen met 4-5.

bolderbergse-tripel-is-gelanceerd

Bolderbergse Tripel is gelanceerd

De eerste discrete proeverijen dateren al van de zomer maar nu is hij definitief gelanceerd: de Bolderbergse Tripel. Het recept is ontwikkeld door Louis Hauquier. Die maakte er een blonde tripel van met een alcoholgehalte van 8,5%. Als je hem op de juiste manier inschenkt, krijgt hij een mooie schuimkraag die aan het glas kleeft, kenners zullen de mout en hop ruiken en proeven, samen met een fruitgheid die bij de afdronk een aangename bitterheid nalaat. De Bolderbergse Tripel kan je proeven in de Savarin, of kopen in de Spar en Delhaize in Bolderberg of drankenhandel Marlou in Zonhoven.

jules-swinnen-karateka-van-70-jaar

Jules Swinnen: karateka van 70 jaar

Jules Swinnen pakt geregeld uit met een stevige tsuki. Niet speciaal denkt u? 't Zal nog niet: Jules doet dat al meer dan 40 jaar en hij werd zopas 70 jaar. Hij traint zich nog voortdurend in het zweet en pikt maandelijks verschillende provinciale en federale trainingen mee. Bij karateclubs in het hele land kennen ze Jules, maar zijn thuisbasis blijft JKA Heusden, waar ze hem respecteren en fier zijn op hem. Zijn verjaardagsfeest werd dan ook een tweedaagse met training, receptie en etentje. Hij kreeg een nieuwe kimono als dank voor zijn inzet, maar ook om nog jaren door te gaan. Meer info over Jules Swinnen en de andere karateka's van JKA op karateheusden.be

vandaag-gezien-2-december-2013

Vandaag gezien

Het spel van zonlicht, late herfst en nakende winter levert mooie beelden op. (foto's Jan Leijskens)

ook-speelgoed-voor-minderbedeelde-kinderen

Ook speelgoed voor minderbedeelde kinderen

Bij de KWB in Eversel kwam de Sint op bezoek. Dat gebeurt in zowat iedere vereniging. Maar tegelijk werd de kinderen gevraagd om zelf ook speelgoed mee te brengen en in te leveren. Dat gaat naar de actie 'Ieder kind een Sint', waarbij speelgoed aan minderbedeelde kinderen wordt bezorgd.

win-prijzen-met-internetgazet

Win prijzen met Internetgazet

December is de feestmaand bij uitstek, ook de periode dat iedereen op cadeautjesjacht gaat. De Internetgazet Heusden-Zolder wil u mee in de sfeer brengen, heel de maand lang geven wij wekelijks een aantal prijzen weg. Gewoon het antwoord op onze prijsvraag mailen en je maakt kans. Maak er een fijne feestmaand van!

galazaalvoetbal-de-eerste-namen

Galazaalvoetbal: de eerste namen

Zoals aangekondigd wordt op woensdag 18 december om 20 uur in sporthal Olympia de galazaalvoetbalwedstrijd tussen de hulpdiensten van Heusden-Zolder en Vlaamse vedetten gespeeld. En dat voor het goede doel. De eerste bv's zijn ondertussen bekend. Het zijn voetballer Vincent Euvrard, basketlegende Odell Hodge, TVL-presentator Philippe Dehollogne en de (ex-)wielrenners Eric en Gert Vanderaerden.

feestmaand-uw-foto-voor-een-etentje

Feestmaand: uw foto voor een etentje

De feestmaand december loopt ten einde, we hebben nog één cadeau weg te geven: een heerlijk fondue-etentje in De Winterkaai, die overigens nog tot lang na de feestdagen openblijft. Maar omdat het oudejaarsavond is, willen we graag iets geks doen. Bezorg ons allemaal uw leukste, zotste of mooiste foto's van uw oudejaarsavond, aftelling, vuurwerk, nieuwjaarsfeest, ... Doe dit voor nieuwjaarsdag 22 uur (tegen die tijd zijn we zelf hopelijk ook weer helder) en je maakt kans op een etentje. Vergeet uw volledig adres niet, redactie [!] heusden-zolder.eu

marco-en-bbthree-in-soulmood

Marco en BBthree in soulmood

In het overvolle Muzecafé brachten BBthree en Marco Cirone vanavond opmerkelijke bewerkingen van Stax-Songs. Johan de Haan als Ray Charles, jonglerend met de prachtige sound van de Fender-Rhodes, was alive and kicking. Steffen Thormahlen de altijd lachende drummer  en Marco met snerpende soli, importeerden Motown vanavond in Heusden-Zolder.
(meer foto's van Ria De Clerck)  

op-winterreise-met-schubert

Op Winterreise met Schubert

Tom Beghin op pianofortè en tenor Jan Van Elsacker brachten vanmiddag Schubert tot leven in de Kerk van Zolder. Als romantische ziel word je zeker geroerd door de 24-delige liedcyclus 'Winterreise', en dan zeker als het gebracht wordt door twee talenten die schitteren in hun vak. Dan mag buiten de herfst gieren of de winter het ijs doen kraken, binnen voel je slechts een warme gloed. (meer foto's van Ria De Clerck)

tuur-lemmens-en-lindsay-joris-winnen

Tuur Lemmens en Lindsay Joris winnen

Op de zwemmeeting in Hasselt hebben de zwemmers uit Heusden-Zolder zich weer laten opmerken. Tuur Lemmens was de snelste op de 200 meter vlinder en 200 meter rug. En Lindsay Joris was bij de dames de snelste op de 200 meter vlinderslag. Beiden zijn aangesloten bij de Hasseltse Zwemvereniging Spartacus. (foto's Davy Neuteleers)

jeugdorkest-is-uit-de-startblokken

Jeugdorkest is uit de startblokken

De adventsviering in Viversel was meteen ook een gelegenheid voor het Jeugdorkest om uit de startblokken te schieten. Samen met enkele 'ouderen' van de harmonie verzorgden ze de viering. Het jeugdorkest bestaat uit muzikanten van de lokale harmonie en brengt een eigen repertoire. Ze gaven alvast een demonstratie van hun kunnen. Ze zijn trouwens nog op zoek naar jeugdige muzikanten uit de omgeving, op zondag van 9 tot 10 wordt geoefend in de Vierseleer. (foto Lode Beylemans)

de-lichtjes-in-de-adventsboom-branden

De lichtjes in de adventsboom branden

In Viversel is het al jaren een traditie om bij de start van de advent, de lichtjes te ontsteken in de adventsboom. Eerst werd de eucharistie opgeluisterd door het zangkoor en het jeugdorkest. De dienst werd mee verzorgd door de vormelingen. De burgemeester, de voorzitter van het parochiaal team en een afgevaardigde van het jeugdorkest deden hun zegje met afwisselend muziek. De viering werd afgesloten met een drankje. (foto's Lode Beylemans)

viversel-wuift-zijn-koster-uit

Viversel wuift zijn koster uit

In Viversel zette de parochiegemeenschap Emiel Swinnen in de bloemetjes. 12 jaar lang was hij er koster, hij was er altijd voor de parochie en verzorgde ook de activiteiten mee. Om gezondheidsredenen zet hij een punt achter zijn taak, maar nu kan hij meer tijd vrijmaken voor zijn vrouw, kinderen en 8 kleinkinderen. (foto Lode Beylemans)

60-spelers-op-g-badmintontornooi

60 spelers op G-badmintontornooi

Het G-badmintontornooi van Smash in de sporthal van Berkenbos was een opsteker voor de organisatie. In de voormiddag traden 40 spelers met een mentale beperking aan en na de middag waren er 20 spelers in het roel- en zitbadminton. Veel inzet en veel plezier tekenden de dag.

bolderberg-blijft-winnen-1

Bolderberg blijft winnen

In de vierde provinciale A won leider Bolderberg met 0-3 in Termolen. Statie Zolder speelde 2-2 tegen Halveweg Zonhoven. SK Heusden 06 verloor thuis met 1-3 van Excelsior Hamont. Anadol verloor met 2-1 in Peer.

vrijheid-speelt-gelijk-2

Vrijheid speelt gelijk

In de derde provinciale van het voetbal heeft Vrijheid Zolder 0-0 gelijk gespeeld tegen KFC Ham United. Viversel verloor met 5-1 bij E.S.J. Alken. KVV Heusden-Zolder verloor met 3-2 bij Heers.

vandaag-gezien-1-december-2013

Vandaag gezien

Toch sympathiek, zo ochtendlijke dauwdruppels. (foto Jan Leijskens)

60-jarigen-van-eversel-verzamelden

60-jarigen van Eversel verzamelden

In Eversel verzamelden de 60-jarigen voor hun feestje, hoewel heel wat jubilarissen het lieten afweten. De meeste aanwezigen wonnen nog altijd rond de kerktoren, alleen eentje kwam - ondanks een gebroken voet - vanuit Antwerpen afgezakt. De afwezigen hadden trouwens ongelijk want er is gefeest tot in de late uurtjes. En de niet 60-jarigen waren BOB.

vck-b-verliest-heenwedstrijd

VCK B verliest heenwedstrijd

In de halve finale van de beker van Limburg volleybal heeft VCK Bolderberg B zijn heenwedstrijd bij Geetbets verloren met 3-0. VCK kreeg telkens een voorgift van 2 punten maar moest het natuurlijk opnemen tegen een tegenstander van hoger niveau. Toch heeft het zich niet laten afslachten en kan misschien in maart bij de terugwedstrijd het de tegenstander nog aardig moeilijk maken. Setstanden: 25-16, 25-20, 25-21