Archief juni 2013

zatte-zondag-is-nog-springlevend

Zatte Zondag is nog springlevend

Het mooie weer en de sfeergroepen zorgden ervoor dat de kermisstemming in Heusden-Centrum er nog tot zondagavond laat inzat. Er was dan ook heel wat volk op afgekomen. De cafés hadden dan ook gekozen voor ambiancebands die met humor en covers het publiek probeerden te beroeren en daar ook grotendeels in slaagden. De tappers hadden de handen vol. Een half jaar geleden leek Zatte Zondag verleden tijd, maar nu is ie alweer springlevend en voor de komende jaren sudderen er blijkbaar nog heel wat plannen. (meer foto's)

speedwayliefhebbers-kregen-waar-voor-hun-geld

Speedwayliefhebbers kregen waar voor hun geld

De speedway van de Speedwayfanclub op Helzold was vandaag weer een adembenemend spektakel. En dat bedoelen we niet zozeer letterlijk door het stof maar wel door de strijd die er op het grind werd geleverd. De vier teams die het tegen elkaar opnamen, gingen liever ten onder dan mekaar een haarbreed toe te geven. En dat leverde voor de toeschouwers heel wat sensatie op. (meer foto's van Stephan Volders)

en-nu-naar-de-volgende-halve-eeuw

En nu naar de volgende halve eeuw

De toeschouwers die vandaag naar Circuit Zolder kwamen, waren duidelijk nostalgische zielen. Ze hadden veel belangstelling voor de oldtimers en ook het museum kreeg behoorlijk wat bezoekers over de vloer. Het is goed om geregeld terug te blikken op het verleden, tegelijk is het nu aan de leiding van het circuit om de poort naar de volgende 50 jaar te openen. (meer foto's van Yves Maex)

john-de-schutter-de-snelste-na-zware-koers

John De Schutter de snelste na zware koers

De eerste koers die wielerclub Berg-Op Eversel in Heusden-Centrum organiseerde, was meteen een schot in de roos. Er verschenen liefst 80 renners aan de start in deze 'gemengde categorie' en er was een pak publiek langs de weg. Bovendien maakten de renners er een loodzware wedstrijd van waarbij meteen na de start er de pees werd opgelegd. Gaandeweg verbrokkelde het deelnemersveld en moesten heel wat renners de strijd staken. Uiteindelijk bood een kopgroep zich aan voor de zegespurt, daarin was John De Schutter de snelste voor oudgediende Gert Claes en Tom Mertens. (meer foto's)

warmte-komt-van-binnenuit-op-weyerkesfeesten

Warmte komt van binnenuit op Weyerkesfeesten

De derde dag van de Weyerkesfeesten was een schot in de roos. Het mooie weer zorgde voor een grote opkomst en ook de sfeer zat erin, niet in het minst tijdens de optredens van de vedetten zoals Voicedeelnemer Bert Voordeckers, Christian Jones - broer van Grace Jones - en uiteraard kreeg Weyerkepeter Regi de gasten mee op het podium en op de dansvloer. Enkele sponsors werden ook in de bloemetjes gezet, zoals voormalige wielerclub Chasse Patat die omwille van de eigen organisatie nooit aanwezig kon zijn, maar nu verscheen met een cheque van 4000 euro. En ook de Limburgse Reddingshonden die bijna wekelijks langskomen kregen veel waardering. (meer foto's van Davy Neuteleers en Kurt Vanvelk)

weyerkesfeesten-aan-derde-dag-toe

Weyerkesfeesten aan derde dag toe

Onder heel wat beter weer dan gisteren zijn vanmorgen de Weyerkesfeesten opnieuw van start gegaan. Terwijl de eerste fietsers al lang op pad waren, werd in de tent een eucharistie opgedragen opgeluisterd door een zangkoor. Ondertussen kwam buiten het leven aan de tentjes en kraampjes ook alweer op gang. (meer foto's Lieven Kaerts)

kermisvierders-zoeken-de-warmte-op

Kermisvierders zoeken de warmte op

Er was vanavond nog meer volk in Heusden-Centrum dan op het eerste gezicht leek. Alleen had iedereen de warmte van de cafés, tenten en verwarmde terrassen opgezocht. Tussendoor was er nog animatie door Nynix en deden de optredens de temperatuur nog heel lichtjes stijgen. (meer foto's)

weyerkesgasten-genieten-op-de-motor

Weyerkesgasten genieten op de motor

Eén van de hoogtepunten van de Weyerkesfeesten - althans voor de gasten van 't Weyerke zelf - is de traditionele motorrun. Motorrijders, trikers of bestuurders van een zijspan nemen de gasten dan mee voor een rondrit en dan kunnen de pret en het enthousiasme niet op. Voor de motorrijders is het trouwens ook een dankbare klus. (foto Kurt Vanvelk)

weinig-belangstelling-op-eerste-circuitdag

Weinig belangstelling op eerste circuitdag

Voor het zaterdagluik van de Zolder Grand Prix 50 Years was - om het zacht uit te drukken - de opkomst niet bepaald massaal. Niet dat er geen mooie wagens of motoren te zien waren op het circuit of in de paddock, maar wellicht was het weer vanochtend te druilerig voor velen om er een ticket van tientallen euro's aan te riskeren. Morgen is er nog een kans om terug te blikken op 50 jaar auto- en motorracing. (meer foto's van Yves Maex)

net-niet-door-de-geluidsmuur

Net niet door de geluidsmuur ...

De zeepkistenrace die de jeugdraad vandaag op de Weyermanbrug in Boekt organiseerde, was andermaal een spektakelstuk. De deelnemers toonden zich bijzonder creatief want ze kwamen met de meest uiteenlopende racebolides aan de start. Er werd al eens gecrasht - gelukkig zonder erg - maar er waren er ook die tegen een rotvaart naar beneden suisden. (meer foto's van Davy Neuteleers)

limburgse-jeugdtoppers-tennissen-in-heusden

Limburgse jeugdtoppers tennissen in Heusden

Vandaag en morgen is TC Heusden gastclub voor de Limburgse jeugdfinales interclub tennis. Misschien nog geen Wimbledonniveau maar er verschenen duidelijk heel wat talentvolle spelers op de courts. (foto's Davy Neuteleers)

de-eerste-boterjaanpannenkoeken-goedgekeurd

De eerste Boterjaanpannenkoeken goedgekeurd

Dorpsraadvoorzitter Julien Maebe en zijn team presenteerden vanavond een nieuwigheid: de Boterjaanpannenkoek. Pannenkoeken waarin de Boterjaan, dé Heusdense drank in verwerkt zit samen met een geheim recept. Burgemeester Borremans en schepen Jeanne Prikken proefden en gaven meteen hun goedkeuring.

winnaars-kleurwedstrijd-krijgen-kermisjetons

Winnaars kleurwedstrijd krijgen kermisjetons

De kleurwedstrijd voor de kermis, waarvoor de formulieren via de scholen werden verspreid, kende uiteiendelijk 203 inzendingen. Daarvan werden er 30 geselecteerd en die kregen vanavond van de dorpsraad en Eugène Vanlingen - de voorzitter van de foorkramers - gratis jetons voor de kermisattracties. (meer foto's)

kermis-is-geopend

Kermis is geopend

Met een toespraak van burgemeester Mario Borremans, die vervolgens het lint mocht doorknippen, en een optocht achter koninklijke harmonie De Heidegalm en drumband De Toekomst, is Sint-Janskermis in Heusden-Centrum vanavond officieel geopend. Tegelijk gingen ook de jaarmarkt en de kunst- en ambachtenmarkt van start. De zon was van de partij waardoor er ook behoorlijk wat volk opdaagde. Die konden niet alleen genieten van de kermisattracties, de marktkramen, de kunsten en ambachten maar ook van heel wat optredens en animatie. De Heidegalm gaf ook nog een volledig concert. In de valbus kregen senioren tips om vallen te voorkomen. (meer foto's)

vandaag-gezien-29-juni-2013

Vandaag gezien

Jan Leijskens is weer eens een bloem aan de binnenkant gaan bekijken. En dan krijg je zo'n effect.

morgen-regi-en-belle-perez-op-weyerkesfeesten

Morgen Regi en Belle Perez op Weyerkesfeesten

De Weyerkesfeesten draaien nu op volle toeren met vandaag op het programma de Weyerkesgordel, motorrun, worshops voor alle leeftijden, circusinitiatie, om 17 uur barbecue en optredens van The Maniacs, buikdansers Indirah en Fit en Jong. Vandaag zijn ook de Limburgse Reddingshonden aanwezig. Morgenvroeg is er opnieuw de Weyerkesgordel, een dankviering, aperitiefconcert door De Heidegalm, om 12 uur zomerbuffet en na de middag een show met grote namen als Regi, Belle Perez (foto), Ricky Fleming, Chris Jones, Averechts, ... Met de gordel en de tombola zijn heel wat prijzen te winnen.

alleen-auto-s-te-snel-in-de-westlaan

Alleen auto's te snel in de Westlaan

Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners heeft de verkeersdienst van de politie een snelheidscontrole gehouden in de Westlaan. 261 voertuigen werden gecontroleerd. 76 bestuurders reden sneller dan de toegelaten 50 km/u. In 1 uur passeerden er 7 vrachtwagens. Geen enkele reed te snel.

50-jaar-later-slot

50 jaar later (slot)

Om af te ronden nog zo'n foto die de evolutie op en rond Circuit Zolder weergeeft. Hoe de tribunes veranderd zijn, hoe er andere reclames gekomen zijn en hoe bovenop ook hotel De Pits is gemoderniseerd. Last but nog least zijn uiteraard de racewagens fel veranderd, maar dat kan je dit weekend zelf live gaan bekijken. We brengen er ook nog verslag van. (foto Gust Ischen)

w-lt-madammen-maken-pittige-sjakosjen

W!LT-madammen maken pittige sjakosjen

De dames van W!LT zijn enkele avonden naar het stoffenwinkeltje 'Met Pit' in de Nieuwstraat afgezakt. Daar gingen ze aan de slag met kleurrijke stoffen, draad en naaimachine. En soms tot hun eigen verbazing - sommigen kenden een naaimachine alleen uit de etalage - toverden ze op korte tijd een leuke handtas te voorschijn. Misschien hebben ze de smaak nu defintief te pakken en verschijnt binnenkort een nieuwe W!LT sjakosjen-lijn in het straatbeeld. (meer foto's)

buurtfeest-in-de-padbroekweg

Buurtfeest in de Padbroekweg

54 inwoners van de Padbroekweg kropen gisteravond knusjes bij elkaar in een tent voor de jaarlijkse barbecue van de buurt. Jong en oud konden elkaar daarbij wat beter leren kennen, tijdens het smullen, drinken en kletsen. De datum voor volgend jaar ligt ook al vast. (foto Gust Ischen)

het-weer-verbetering-in-zicht

Het weer: verbetering in zicht

Na de doortocht van een storing kan een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren zich stilaan ontfermen over het weer in onze streken. Dankzij een stijgende luchtdruk krijgt de zon meer kansen en het kwik komt ook hoger uit.
Morgen domineren wolken in de ochtend en eerst kan er wat regen vallen, maar het wordt stilaan droog. Later volgen er opklaringen, die na de middag breder worden. Het kwik klimt tot 20 of 21 graden.
Zondag wordt een overwegend droge dag met een afwisseling van (…) Lees het hele bericht

college-knalt-de-vakantie-in

College knalt de vakantie in

In het Sint-Franciscuscollege werd vandaag de vakantie ingezet met de traditionele Bye Bye School Party. Door het mindere weer werd een groot deel van het programma in de sporthal afgewerkt, met optredens van leerlingen, leerkrachten en de leerkrachten L.O., ropeskippers, dj's onder wie Zohra en de huldiging van de sportkampioenen. De apotheose werd het gel-gevecht waarbij op de speelplaats de directie 'onder vuur' werd genomen. Om 12 uur volgde het aftellen en met enkele knallen werd de vakantie ingeluid. (meer foto's van Marina Poelmans)

gaatjesboorder-in-viversel

Gaatjesboorder in Viversel

Afgelopen nacht heeft opnieuw een gaatjesboorder toegeslagen. Deze keer werd een inbraakpoging ondernomen in de Veldstraat in Viversel. De inbraak werd rond half drie vanochtend ontdekt.

muze-huisorkest-op-genk-on-stage

Muze huisorkest op Genk on Stage

Het Muze Jazz Orchestra, het huisorkest van CC Muze speelt zondag op het gratis festival Genk on Stage. Ze staan van 19u30 tot 20u30 op de MainstreamStage aan de Fruitmarkt. Voor de gelegenheid putten de jazzboys uit het repertoire van Frank Zappa.

wielerpiste-beslissing-komende-weken-of-maanden

Wielerpiste: beslissing komende weken of maanden

De komende weken of maanden zullen beslissend zijn voor de komst van een overdekte wielerbaan bij Circuit Zolder. Zoals bekend wordt er al lang aan het project gewerkt, maar recent is het nu ook ingediend als SALK-project. De komende weken wordt bekeken welke projecten in Limburg extra middelen krijgen in het kader van het strategisch actieplan dat de gevolgen van de sluiting van Ford moet bestrijden. Er zijn liefst 800 projecten ingediend, en één van de belangrijkste criteria bij de (…) Lees het hele bericht

een-razend-druk-weekend

Een razend druk weekend

Het weekend wordt razend druk in Heusden-Zolder. In het Helzoldstadion is er speedway met de teamwedstrijd van de Helzoldstars, Zaterdag trainingen vanaf 12 uur, zondag trainingen om 10 uur en de eerste heat om 12 uur. Deelnemers zijn team Helzoldstars, Team MSC Diedenbergen, Team Veenoord en Team Engeland. Zaterdag is er de zeepkistenrace op de Weyermanbrug in Boekt. Van vrijdag tot en met zondag kan je in Zolder terecht op de Weyerkesfeesten. Op Circuit Zolder zijn er nog het hele weekend de (…) Lees het hele bericht

renners-krijgen-zondag-100-km-voor-de-wielen

Renners krijgen zondag 100 km voor de wielen

Voor wielerclub Berg-Op Eversel is het aftellen naar zondag 17 uur want dan start voor hen - althans in Heusden-Centrum - de eerste wielerkoers naar aanleiding van de kermis. Zoals bekend hebben zij tot opluchting van velen de organisatiestok van Chasse Patat overgenomen. Hoeveel renners aan de start verschijnen, is afwachten want er wordt niet met voorinschrijvingen gewerkt, maar het gaat om een brede categorie dus het kunnen er nogal wat zijn. De renners starten aan de sporthal en rijden van (…) Lees het hele bericht

50-jaar-later-11

50 jaar later (11)

Deze keer een omgekeerd beeld, vanop de Sacramentshelling naar beneden. En zo zie je ook hoe de paddock geëvolueerd is, en hoe bijvoorbeeld de ruimte boven de boxen is uitgebouwd. Daar bestaan trouwens op dit moment opnieuw grote plannen voor. (foto Gust Ischen)

kleuters-op-schoolreis-naar-binnenspeeltuin

Kleuters op schoolreis naar binnenspeeltuin

De kleuters van kleuterschool Pagadder mochten naar aanleiding van het einde van het schooljaar op 'schoolreis' naar de binnenspeeltuin in Leopoldsburg.  Klimmen, Klauteren, glijden, vallen en weer opstaan,... 't was genieten. (foto Leentje Elsen)

hommeles-over-vermeend-corruptiedossier

Hommeles over vermeend corruptiedossier

De gemeenteraad heeft tijdens de geheime zitting nog een woelig staartje gekregen. Aanleiding was de vraag van Sonja Claes aan schepen Bruno Buysse wat hij bedoelde met de corruptiedossiers die er volgens hem zouden zijn in de gemeente, een bewering die hij deed tijdens het schepencollege van 3 juni. Het bleek te gaan over een bestemmingsruil van gronden in de Bieststraat, een dossier dat door de gemeenteraad in 1994 is ingeleid. Destijds is alles unaniem goedgekeurd en waren er geen bezwaren. (…) Lees het hele bericht

verhuist-ocmw-personeel-naar-gemeentehuis

Verhuist OCMW-personeel naar gemeentehuis?

Groot nieuws viel er niet te rapen tijdens de gemeenteraad vanavond, althans niet tijdens de openbare zitting die amper 50 minuten duurde. De kerkfabriek van Bolderberg wil het kloostertje van Bolderberg aankopen om te gebruiken als vergaderruimte. Het klooster is een klein gebouwtje dat aanleunt bij de dienst toerisme en waar nu nog één zuster woont. Om dat te betalen heeft de kerkfabriek gronden in De Wolverik verkocht. Daarmee wordt ook een stukje erfgoed en dorpsgezicht gevrijwaard.
Lees het hele bericht

50-jaar-later-10

50 jaar later (10)

Zoals we gisteren al schreven, kwam de chicane of S-bocht voor de Sacramentshelling er om de snelheid wat af te remmen. In de loop der jaren is de bocht verschillende keren aangepast in functie van de veiligheid en de eisen van internationale organisaties. (foto Gust Ischen)

kleuters-zaten-3-5-jaar-in-zelfde-klas

Kleuters zaten 3,5 jaar in zelfde klas

Ook de kleuters van 't wijkschooltje De Toverfluit in Ubbersel studeren af in stijl. Ze namen afscheid van juf Esmeralda waarmee meer dan drie jaar doorbrachten in één klasje met alle leeftijden. Ze kregen een heus kleuterdiploma, maar ook een puzzeldiploma en een MOS-diploma. Amber, Üveys, Esma, Mathies, Cobe, Noah, Wout, Giel stappen nu over naar de lagere school, maar Juf Esmeralda die blijft…

heusden-maakt-zich-op-voor-druk-kermisweekend

Heusden maakt zich op voor druk kermisweekend

Onder de noemer 'kûrmès in 't dûrp' staat Heusden-Centrum een weekend lang in 't teken van Sint-Janskermis. Zaterdag en zondag telkens om 10 uur beginnen bij tennisclub TC Heusden de gewestelijke finales van de jeugdinterclub Limburg met daarin de beste jeugdtennisspelers van de regio. Zaterdag om 14 uur vertrekt aan De Kring een wandeling van LAVA, de vereniging voor alleenstaanden. Zaterdag om 18 uur worden aan het Sint-Willibrordusplein de kermis en de (…) Lees het hele bericht

bierquiz-op-eerste-dag-weyerkesfeesten

Bierquiz op eerste dag Weyerkesfeesten

Aan 't Weyerke staat alles klaar voor de editie 2013 van de Weyerkesfeesten. Met vele helpende handen is daar de grote feesttent opgebouwd en ingericht. Drie dagen feesten liggen in het verschiet met morgenavond voor het eerst een Bierproefquiz. Met een ploeg van minimaal 2 en maximaal 6 personen kan je je vanaf 20 uur bewijzen als bierkenner tijdens de proeverijen. Deelnemen kost € 20 per ploeg en als je je haast, kan je nu nog snel inschrijven op 011-53 95 70 of via receptie[!]wey.stijn.be. Het begint morgen trouwens al vroeger met van 8 tot 15 uur de derde Weyerkeswandeltochten over 5, 10, 15 en 20 km. Om 14 uur start de namiddagshow met Dirk Pollaris.

vandaag-gezien-27-juni-2013

Vandaag gezien

Wim Goris ontdekte de nestholte van een boomklever. Op zich mag dat niets speciaals lijken, maar de boomklever is één van de weinige Europese soorten die het vlieggat - in dit geval gemaakt door een specht - dichtmetselt zodat alleen hijzelf er doorkan, en dan nog nipt.

berenhuis-heeft-druk-werkjaar-achter-de-rug

Berenhuis heeft druk werkjaar achter de rug

De schoolvakantie begint en voor het Berenhuis betekent dat uitbollen na een druk werkjaar. Er was het bezoek van 46 klassen uit het basisonderwijs, 11 buitenschoolse groepen, 6-jarigen met hun gasten, 16 groepen volwassenen uit onder meer onderwijs, kinderopvang, oudergroepen en bedrijfswereld. De beren lanceerden hun fairtrade-berenwandeling, hun Berengoud (bier) en kregen de Limburgse Fairtradeprijs voor creativiteit. De boekenkast is ondertussen zo'n succes dat al een tweede wordt beloofd.

zaterdag-zeepkistenrace-in-boekt

Zaterdag zeepkistenrace in Boekt

Nu zaterdag 29 juni wordt de Weyermanbrug in Boekt omgebouwd tot het parcours voor de spannendste en zotste race van het jaar. De jeugdraad en het gemeentebestuur organiseren dan immers hun jaarlijkse zeepkistenrace. De namen van de ingeschreven teams laten niets aan de verbeelding over: Vlammende Banne, Dampend Achterwiel, Fast 5, Team Combi, Bitbusters, Kabukiman Racing Team, Vroem Boekt en Buurman Racing Team. Zij gaan de strijd aan voor de snelste en/of meest originele zeepkist. De pechvogel van (…) Lees het hele bericht

milk-inc-heeft-nu-al-best-verkochte-album

Milk Inc. heeft nu al best verkochte album

Het belooft een hete zomer te worden voor Regi Penxten. Niet omdat hij veel luiers moet verversen maar wel omdat het nieuwe album van Milk Inc. 'Undercover' na één week al op nummer 1 staat in de Ultra Top van de albums. Zelf dankt Regi het coveralbum trouwens aan de geboorte van zijn dochter. Hij zocht daarvoor een project dat hij zo goed als helemaal van thuis uit kon producen en dat is dus Undercover geworden. Als daar niet nog meer kinderen van komen ...

school-kapelstraat-sluit-na-80-jaar

School Kapelstraat sluit na 80 jaar

Als directeur Patrick Balette de deuren van de lagere school De Springplank in de Kapelstraat morgen definitief sluit, wordt een hoofdstuk van liefst 80 jaar in Heusden-Centrum afgesloten. In die periode hebben duizenden kinderen - eerst alleen jongens, later jongens en meisjes - leren lezen, schrijven en rekenen. Ook uw dienaar schreef er zijn eerste opstelletjes en kreeg toen al de smaak voor het schrijven te pakken. De leerlingen en leerkrachten zullen vooral onderdak vinden in De (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-slot-2

Afscheid van de lagere school (slot)

De eer om dit jaar de reeks schoolverlaters af te sluiten, geven we graag aan de Springplank in de Kapelstraat. De leerlingen van 6A zijn er immers de allerlaatsten die er afstuderen aan de lagere school, die morgen defintief dichtgaat. Nog een extra vleugje nostalgie dus voor juffrouw An Schraepen. En de leerlingen: Niels Baptist, Britt Breugelmans, Brechje Cypers, Aron Daniëls, Laura Diliën, Gitte Franssens, Talha Gur, Riet Heyligen, Taro Heyligen, Okan Huyuk, Kürsad Ilksoy, Donna Lekens, Elias Lenaerts, Ulas Polat, Ozge Safranti, Bjarne Smeulders, Aykut Uludag, Timo Van Eetvelde en Eline Vanhoudt. (foto Marina Poelmans)

zaal-sint-vincent-moet-nu-toch-dicht

Zaal Sint-Vincent moet nu toch dicht

De dagen van zaal Sint-Vincent op de Zolderse Voort zijn nu toch geteld. Gisteren heeft de beheerraad van het gemeentebestuur een aangetekend schrijven ontvangen met de mededeling dat de concessie niet verlengd wordt. Drie jaar geleden wilde de gemeente de lokalen ook al slopen vanwege hun slechte staat, maar nadien is daar op teruggekomen. Nu ziet het ernaar uit dat de zaal op 31 december dit jaar definitief dichtgaat. "Voor het sociale leven op de Voort betekent dat een (…) Lees het hele bericht

opnieuw-jongenschiro-in-heusden-centrum

Opnieuw jongenschiro in Heusden-Centrum

Leuk nieuws in deze tijden dat de verenigingen het moeilijk hebben en de jeugd niet altijd positief in beeld komt. In september gaat in Heusden-Centrum na verschillende jaren opnieuw een jongenschiro van start. Er zijn alvast twee gemotiveerde leiders gevonden die er willen invliegen. Er wordt gestart met jongens uit het eerste en tweede leerjaar, zodat er het jaar nadien nog altijd maar één groep is, kwestie van te kunnen wennen en opbouwen. De jongens zullen trouwens geregeld samenkomen met de meisjes. Nadien worden ze opgesplitst in de rakkers en de kwiks.

markt-met-gauwdieven-en-veel-foutparkeerders

Markt met gauwdieven en veel foutparkeerders

Een drukke multiculturele markt bezorgde vandaag de politie handenvol werk. Marktbezoekers pleegden 64 verkeersinbreuken namelijk parkeren op het fietspad (43), negeren van een parkeerverbod (6), parkeren zonder kaart op een mindervalidenparking (14) en rijden zonder reproductienummerplaat (1). 2 op het fietspad geparkeerde auto’s werden getakeld. 1 bestelwagen met Poolse kentekenplaten werd eveneens getakeld. Tijdens de markt werd aangifte gedaan van 1 vermist kind. De dreumes werd na (…) Lees het hele bericht

politiezones-we-blijven-alsnog-alleen

Politiezones: We blijven alsnog alleen

De politie van Houthalen-Helchteren gaat een fusie aan met GAOZ, de zone rond Genk. Dat is vandaag bekendgemaakt en het is het eerste resultaat van de besprekingen over fusies of samenwerkingen die de jongste maanden op gang zijn gekomen. Houthalen-Helchteren had een goeie partner voor Heusden-Zolder kunnen zijn, maar burgemeester Mario Borremans vindt dat geen reden tot paniek. "Ik sluit niets uit voor de toekomst maar voorlopig blijven we alleen. Met 62 euro per inwoner zijn we (…) Lees het hele bericht

weer-inbraak-aan-helzold

Weer inbraak aan Helzold

Er is gisteren opnieuw een inbraak vastgesteld in één van de lokalen bij het Helzoldstadion aan de Stadionlaan. De verenigingen die daar gevestigd zijn worden om de haverklap geteisterd door inbraken, vandalisme en brandstichtingen. Dat heeft natuurlijk ook met te maken met het feit dat het er afgelegen is. Op de parking is het ook een komen en gaan van auto's met daarin 'een bepaald slag jongeren'. In de Halstraat werden rond 4 uur vanochtend inwoners gewekt door een lawaai. Ze gingen beneden kijken, maar zagen niks. Pas later merkten ze dat het slot van de voordeur was kapotgebroken.

cultuursubsidie-voor-sandra-carota

Cultuursubsidie voor Sandra Carota

De provincie Limburg reikt voor 35.000 euro STROOM-beurzen uit aan jong artistiek talent uit de provincie. De provincie wil eigen talent meer ontwikkelen en geeft daarom een cultuurondersteuning aan talenten. In het totaal zijn 11 beurzen toegekend. Daarbij ook één aan theatermaakster Sandra Carota uit Heusden-Zolder. Ze raakte in het circuit al bekend met haar jongerenproducties als ‘Madame très Bleue’. Ze krijgt nu € 5000 voor de ontwikkeling van de (…) Lees het hele bericht

50-jaar-later-8

50 jaar later (8)

Vroeger konden de bolides zonder snelheid te minderen de Sacramentshelling bestormen. Later bleek het toch veiliger én goed voor het spektakel om daar een chicane te leggen. (foto Gust Ischen)

afscheid-van-de-lagere-school-17-4

Afscheid van de lagere school (17)

En nog in Boekt moeten ook de leerlingen van 6B afscheid nemen van meester Stefan Truyers en juffrouw Jolien Philips. Daan Beliën, Serdar Güven, Karo Hendrickx, Hoessein Himmich, Sam Hulsmans, Milan Jans, Sara Kenis, Dylan Muller, Fried'l Oeyen, Hannes Perilleux, Sam Ravesloot, Malik Selçuk, Bjorn Swennen, Joery Swinnen, Amy Thijs, Tommie Truyers en Thomas Vandenhoudt. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-16-4

Afscheid van de lagere school (16)

Het schooljaar zit er zo goed als op voor de leerlingen van 6A van juffrouw Els Frederix van de lagere school in Boekt. Birgül Bilir, Maria-Concetta De Vuono, Tijl Driessens, Alexander Geens, Marie Houbrechts, Brian Kenens, Senne Moermans, Femke Polders, Ferre Reynders, Ruben Roosen, Seth Schoofs, Nele Vanbockrijck, Merel Van Den Bergh, Liam Vanderhoydonck, Robin Vanluyd, Siel Willekens, Batuhan Yildirim en Eyyub Yildiz. (foto Marina Poelmans)

kinderen-leven-zich-uit-op-sportdag-1

Kinderen leven zich uit op sportdag

Voor de tweede dag op rij verzamelden de lagere scholen van Heusden-Zolder - vandaag de hogere klassen - in en rond de sporthal van Zolder-Centrum voor een sport- en speldag. De gemeentelijke sportdienst had gezorgd voor een uitgebreid parcours van sporten en spelen, vol plezier, avontuur en behendigheid. De kinderen genoten er ten volle van, geef toe, er zijn vervelender manier om de laatste dagen van het schooljaar door te brengen. (meer foto's van Marina Poelmans)

het-weer-het-wordt-warmer-6

Het weer: het wordt warmer!

Aanvankelijk domineert nog steeds een koele noordwestelijke luchtstroming en presteert het kwik ondermaats. Op het einde van de week kiest de wind voor het zuidwesten en wordt mildere lucht aangevoerd, waarbij het kwik tot boven 20 graden kan klimmen. Tot dan is het koel en wisselvallig.
Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. De zon is af en toe van de partij, maar na de middag kan er lokaal ook een enkele bui tot ontwikkeling komen. De maxima liggen rond 18 graden.

Lees het hele bericht

dieven-op-pad-1

Dieven op pad

Er zijn afgelopen nacht weer enkele diefstallen of pogingen daartoe geweest. Kort voor middernacht ging het alarm af in een woning aan het Sacramentspad. De bewoner haastte zich naar beneden en merkte natte voetsporen in zijn woning. De indringers waren er ondertussen vandoor gegaan, mogelijk in een Hyundai Tucson. In de Oude Baan zijn inbrekers een huis binnengedrongen door een gaatje te boren in het raam. De inbraak werd pas vanmorgen ontdekt. In dezelfde straat is er trouwens nog een diefstalpoging geweest. Bij een bedrijf in de Koeltorenlaan zijn vannacht materialen gestolen. Het bleek achteraf om twee ton inox te gaan.

ook-heusdenaar-jozef-vuegen-herdacht-in-schaffen

Ook Heusdenaar Jozef Vuegen herdacht in Schaffen

In de kapel en op de begraafplaats - bij het herdenkingsmonument - van het vliegveld in Schaffen hebben vandaag een kleine 300 mensen de militaire vliegtuigramp in het Duitse Detmold herdacht. Morgen vijftig jaar geleden kwamen daar 33 paracommando's en de vijfkoppige bemanning van een C 119 Flying Boxcar - de voorloper van de C 130 - om het leven bij een van de zwaarste ongevallen uit de geschiedenis van de Belgische luchtmacht. Op die bewuste dag namen vier vliegtuigen deel aan een (…) Lees het hele bericht

donderdag-niet-veel-treinhinder-verwacht

Donderdag niet veel treinhinder verwacht

De acties van de socialistische spoorwegvakbond - die voor nu donderdag zijn aangekondigd - blijven in Limburg beperkt tot infosessies. En dan nog alleen voor het onderhoudspersoneel dat voor de sporen verantwoordelijk is. Die arbeiders voelen zich immers ondergewaardeerd door de top van Infrabel, omdat ze flexibeler moeten werken en snel mee evolueren met de techniek. In principe rijden dus de treinen in Limburg, maar acties in andere provincies - bijvoorbeeld Antwerpen - kunnen hier wel voor vertragingen zorgen

circuit-viert-vier-dagen-feest

Circuit viert vier dagen feest

Van donderdag tot en met zondag viert Circuit Zolder zijn gouden jubileum. De Zolder Grand Prix ‘50 Years’ slaat de brug tussen 1963 en nu met een heleboel activiteiten. Zaterdag wordt ingezet met de kwalificaties voor de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, hypermoderne 911’s komen tegen elkaar uit in 3 races verspreid over het weekend. De oldtimers en youngtimers nemen deel aan de Belgian Historic & Youngtimer Cup. Liefhebbers van Britse schoonheden op leeftijd kunnen hun (…) Lees het hele bericht

50-jaar-later-7

50 jaar later (7)

De evolutie van de boxen en pitlane tot op vandaag. (Gust Ischen)

afscheid-van-de-lagere-school-15-4

Afscheid van de lagere school (15)

Aftellen ook in de Springplank in Eversel waar de leerlingen van 6C afscheid nemen van meester Jan Aerts en juffrouw Joline Vanhove. Thierry Aerden, Michael Bervoets, Micaëla Caubergs, Alessia Cutillas-Carpe, Umut Göksel, Jarne Lemmens, Britte Lijnen, Renske Motmans, Livio Perrone, Selim Selcuk, Claudia Sijbers, Eline Theys, Sara van Puijenbroek, Maarten Vandebroek, Iwein Vandenbulcke, Elise Vanesch en Joke Vanoppen. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-14-4

Afscheid van de lagere school (14)

In de vrije lagere school van Berkenbos zijn de leerlingen van L6M van meester Marcel Daniëls aan de laatste dagen van hun 'lagere schoolcarrière' toe. Alexandra Afendras, Sinem Aydemir, Rümeysa Aygun, Yassin Belkheyat, Jan Beutels, Emir Cayci, Melih Demirel, Helder Elen, Yunus Ibis, Aydin Kamalak, Ayla Kartal, Mehtap Konak, Luna Konings, Laura Leten, Andreas Michielsen, Helena Michielsen, Daniele Petrelli, Chanel Philtjens, Emircan Semiz, Erencan Sürmeli, Numan Ulgar, Vicky Vandepoel, Dilara Yilmaz, Emirhan Yilmaz en Esengül Yilmaz. (foto Marina Poelmans)

vandaag-gezien-24-juni-2013

Vandaag gezien

Een aparte kijk op een meelstamper. (foto Jan Leijskens)

23-1-kansarmoede-in-jonge-gezinnen

23,1 % kansarmoede in jonge gezinnen

Van de baby's van ouders die in Heusden-Zolder wonen, kwam vorig jaar 23,1 % terecht in kansarmoede. Daarmee komt deze gemeente in Limburg net achter Houthalen-Helchteren en het is ook één van de koplopers in Vlaanderen. De kansarmoede-index die Kind & Gezin voor Houthalen-Helchteren berekende bedraagt weliswaar 23,8 % maar die gemeente ging er in een jaar tijd met 3,4 % op achteruit, terwijl Heusden-Zolder nog 0,6 procent steeg. De gemiddelde kansarmoede-index in (…) Lees het hele bericht

cvo-fotografen-tonen-hun-mooiste-werk

CVO-fotografen tonen hun mooiste werk

Liefhebbers van mooie foto's moeten zeker eens binnenlopen in de twee foyers van Muze. Daar hangen nog tot 4 juli foto's van de mensen die na 5 jaar afgestudeerd zijn als fotograaf - digitale fotografie - aan het CVO in Heusden-Zolder. Het gaat om Elke Aerts, Leon Alders, Ellen Bex, Michael Blum, Nico Bringmans, Jean Busselen, Caroline Cox, Noël Deferm, Claudine De Rijckx, Jul Dupont, Benny Engelen, Patrick Eyckmans, Dieter Jacobs, Dirk Janssens, Veerle Lavreysen, Karen Mechelmans, Gust Put, Edward Tryzno, Erik Vandebeek en Stijn Van Mat. Hun foto's zijn meteen ook hun eindwerk en ze presenteren die onder de noemer 'Pixelicious'. De expo is elke dag, behalve zondag, gratis te bezoeken

auto-belandt-in-de-bosjes

Auto belandt in de bosjes

Rond 1 uur vannacht is in de Meylandtlaan een ongeval gebeurd. Een auto kwam er in het bos terecht. De bestuurder raakte lichtgewond, hij kon de hulp van de ambulancier uit het wrak geraken en werd daarna naar het ziekenhuis gebracht (foto's Dimitri Reynders)

50-jaar-later-6

50 jaar later (6)

De boxen zijn in de loop der jaren flink geëvolueerd. (foto Gust Ischen)

afscheid-van-de-lagere-school-13-4

Afscheid van de lagere school (13)

In De Linde moeten juffrouw Anke en juffrouw Liesbeth over enkele dagen hun kapoenen uit de zesde klas uitzwaaien. Safa Komar, Rahim Kazankaya, Brecht Pellens, Noah Louis, Mert Sahin, Wesley Jaskulsky, Bjarne Hendrickx, Tjalina Anthonissen, Eline Custermans en Makfira Bausmans. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-12-4

Afscheid van de lagere school (12)

In Beekbeemden nemen de zesdejaars afscheid van hun school en van juffrouw Els Baert. Eda Aksu, Sinem Aksu, Ömer Altin, Fatma Ay, Berkay Bayram, Eva Coucke, Elias Cutillas-Carpe, Fatih Demirel, Feyza Dogan, Timon Haerens, Melissa Haesen, Efekan Horzum, Elif Korkmaz, Emre Kurtulus, Dieter Princen, Svéa Schepers, Selina Sen, Muhammet Tasci, Ali Tercan, Jonas Van Geel, Fran Willems en Meryem Yener. (foto Marina Poelmans)

laurens-vanthoor-mee-in-de-frontlinies

Laurens Vanthoor mee in de frontlinies

De Superstars [!] Zolder zitten erop. Thuisrijder Laurens Vanthoor heeft zich laten opmerken door in elk onderdeel een hoofdrol te spelen.
De uitslagen.
    Supercar Challenge Supersport
   
Race 1: (55 minuten)
    1. Koen Bogaerts/Pieter Van Soelen (BMW E46 Coupé GTR) 32 ronden in
56:08.783 (gem. 136,0km/u)
Lees het hele bericht

terreinwagen-vat-vuur-op-snelweg

Terreinwagen vat vuur op snelweg

Op de E 314 ter hoogte van Terlaemen heeft zondag rond 16 uur een Duitse terreinwagen vuur gevat. De auto trok een caravan en reed in de richting van Nederland. De bestuurder kon zijn wagen nog op de pechstrook zetten. De brandweer was snel ter plaatse en kon de brand doven. Daardoor sloeg het vuur ook niet over naar de caravan, vooral het motorcompartiment van de auto raakte beschadigd. (foto Michiel Reynders)

vannacht-gezien-4

Vannacht gezien

Een glimworm. Stel dat we die massaal zouden kunnen kweken, zouden we dan geen straatverlichting kunnen uitsparen? (foto Jan Leijskens)

wees-creatief-in-de-vakantie

Wees creatief in de vakantie

De vakantie komt eraan en dat betekent dat veel jongeren een zee van vrije tijd voor de boeg hebben. Waarom niet eens lekker creatief met je talenten omspringen? Ben je bijvoorbeeld artistiek aangelegd en wil je dat graag aan andere mensen tonen? Of ben je bezig met film, mode, video, dans, multimedia, muziek, literatuur, theater, mime, of nog veel meer…? Informeer dan zeker eens of je wat projectsubsidies voor jeugd en cultuur uit de brand kunt slepen. Bij de vzw jeugdwerk kunnen ze er alles over vertellen, cultloverke [!] heusden-zolder.be

50-jaar-later-5

50 jaar later (5)

We vonden nog een oudere versie van de controletoren, het eerste exemplaar uit 1963. (foto Gust Ischen)

ook-vandaag-al-spektakel-op-circuit

Ook vandaag al spektakel op circuit

In het kader van de Superstars[!]Zolder was er vandaag al behoorlijk wat spektakel te zien. De meeste races vinden evenwel morgen plaats, zowat heel de dag door nemen de bolides het dan tegen elkaar op. (foto's Yves Maex)

goud-voor-zolderse-g-basketters

Goud voor Zolderse G-basketters

De Belgische mannenbasketters hebben zojuist goud behaald op het Europese unified volleybal en G-basketbaltornooi in Istanbul, Turkije. De Belgische G-basketploeg bestaat een tiental spelers van G-basketclub KBBC Zolder. Samen met delegatieleider Kris Cuppens en zijn staf, hebben ze gedaan wat ze moesten doen: winnen, winnen en nog eens winnen, goed voor goud. En die medailles krijgen ze in de loop van deze avond tijdens de ceremonie gevolgd door het afscheidsfeestje.

vandaag-gezien-22-juni-2013

Vandaag gezien

Het is geboortefeest bij de familie wants (foto Jan Leijskens)

het-weer-koelere-periode-1

Het weer: koelere periode

In een noordwestelijke luchtstroming wordt licht gestoorde, koele en maritieme lucht naar onze streken gestuurd. Het kwik presteert ondermaats en de neerslagkansen zijn groot. De volgende dagen stijgt de luchtdruk en wordt het droger, maar het kwik klimt slechts moeizaam.
Vandaag neemt de bewolking gestaag toe en na de middag komen er perioden van lichte regen opzetten vanuit het westen. Tussendoor zijn er ook nog droge perioden. Maxima rond 19 graden en winderig bij windstoten tot 60 km/u.
Lees het hele bericht

50-jaar-later-4

50 jaar later (4)

Pure nostalgie, de controletoren uit 1970, maar uiteraard zitten we nu met een veel moderner exemplaar. (foto Gust Ischen)

vandaag-gezien-21-juni-2013

Vandaag gezien

Het vrouwelijk exemplaar van een vliegend hert, gevonden in de Wolverik in Bolderberg. Hoewel het diertje gewond raakte en er van vliegen dus geen sprake meer is. (foto Jan Leijskens)

politie-vraagt-getuigen-van-ongeval

Politie vraagt getuigen van ongeval

De politie van Heusden-Zolder is op zoek naar getuigen van een ongeval dat vandaag in de vooravond gebeurde op het kruispunt van de Meylandtlaan en de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Daar zijn rond 17u45 twee wagens gebotst. Ongetwijfeld zullen passanten wat gezien hebben. Ze worden verzocht om contact op te nemen met de lokale politie, 011-45 01 11 of het nummer 101.  UPDATE Reacties mogen ook gestuurd worden naar politie[!]heusden-zolder.be.

meningitis-was-niet-besmettelijk

Meningitis was niet besmettelijk

UPDATE De overleden slachtoffersimulant is bezweken aan de niet-besmettelijke vorm van meningitis. Dat heeft burgemeester Borremans zojuist (vrijdagavond 18 uur) bevestigd gekregen van de FOD Volksgezondheid. Dat betekent in principe dat de preventieve behandeling van de hulpverleners niet zou nodig zijn. Maar er wordt nog bekeken of hier al dan niet mee doorgegaan wordt. In ieder geval is er nu helemaal geen reden tot paniek meer. UPDATE Rode Kruismedewerkers hebben vanavond toch een preventieve behandeling gehad.

ook-leerlingen-van-boekt-doen-fietsexamen

Ook leerlingen van Boekt doen fietsexamen

35 zesdejaars van de lagere school in Boekt hebben het fietsexamen afgelegd. Op een traject in het reële verkeer werden ze door gemeenschapswachten, leerkrachten en politie beoordeeld op allerlei fietsmanoeuvres. Links afslaan, verkeerslichten gebruiken, oversteken en inhalen stonden onder meer op het programma. De leerlingen bleken na een deliberatie (foto onder) in staat om volgend schooljaar zelfstandig met de fiets naar school te rijden.

hulpverleners-preventief-behandeld-tegen-menigitis

Hulpverleners preventief behandeld tegen menigitis

Alle hulpverleners die afgelopen woensdag tijdens de rampoefening in Woonzorgcentrum BoCasa in contact zijn gekomen met de slachtoffersimulanten, krijgen vandaag medicatie tegen meningitis. Eén van de simulanten die woensdag heeft deelgenomen, is overleden, op dit moment wordt er van uitgegaan dat hij het slachtoffer is geworden van bacteriële meningitis maar uiteraard worden ook daarnaar nog verdere onderzoeken gedaan die dat moet bevestigen. Er is geen reden tot paniek, maar er (…) Lees het hele bericht

vier-jaar-celstraf-voor-cokedealer

Vier jaar celstraf voor cokedealer

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft vandaag zware straffen uitgesproken tegen drie cocaïnedealers uit Heusden-Zolder. Het kopstuk kreeg 4 jaar gevangenisstraf, en zijn kompanen moeten respectievelijk 1 jaar en 15 maanden in de cel. De rechtbank is niet ingegaan op de vraag van de verdediging om de zaak uit te stellen in afwachting van de resultaten van het onderzoek door het comité P. De advocaat had het comité P ingeschakeld omdat de ex-vriendin van de beschuldigde een relatie (…) Lees het hele bericht

afscheid-met-escorte-en-marsmuziek

Afscheid met escorte en marsmuziek

Voortaan zal je hoofdinspecteur Eddy Put niet meer zien bij SLim- of BOB-controles of andere verkeersacties van de politie, want hij gaat vandaag met pensioen. En zijn collega's lieten dat niet ongemerkt voorbijgaan. Ze kwamen hem uithalen met een escorte en een combi die zowaar marsmuziek door de luidspreker liet schallen, wellicht een gepast repertoire voor een ex-gendarm. De escorte maakte nog een toertje met hem door de gemeente en nadien volgde een viering in het politiecommissariaat.

superstars-nemen-circuit-in

Superstars nemen circuit in

Dit weekend staat het jarige circuit in het teken van Superstars[!]Zolder. Aan de start staan onder andere Vipers, Aston Martins, Porsches, Moslers, Lotussen en ga zo maar verder. Geen enkele andere klasse kent zo’n divers deelnemersveld als de Supercar Challenge met motorvermogens van 250 tot 700 PK. Ze rijden dit weekend in het totaal zes races met zo'n 40 bolides aan de start. Het wordt ook uitkijken naar Laurens Vanthoor, die het dit seizoen uitstekend doet in de FIA GT Series, maar nu dus met zijn Audit naar de Superstars komt. En ook oud F1-rijder Domenico Schiatarella komt aan de start, met een Chevrolet Lumina. Alle info en het volledige programma vind je hier

verkeershinder-door-botsingen-op-snelweg

Verkeershinder door botsingen op snelweg

Twee ongevallen veroorzaakten vanochtend verkeershinder op de E 314 tussen Lummen en Heusden-Zolder. Een eerste ongeval gebeurde kort achter het klaverblad, richting Zolder. Daar botste een bestelwagen met een aanhangwagen. Een eindje verderop, dichter bij de afrit Heusden-Zolder, botsten ook nog een truck en een auto.

50-jaar-later-3

50 jaar later (3)

Vroeger gebeurde het met vlaggen, nu met lichten, maar als de start van een race gegeven wordt en je zit op de overdekte tribune, dan hou je altijd best je oren dicht. (foto Gust Ischen)

fietsexamen-in-t-molenholleke

Fietsexamen in 't Molenholleke

Ook in lagere school ’t Molenholleke testten de leerlingen hun fietskennis en fietsvaardigheden met een fietsexamen. 61 zesdejaars legden een parcours af doorspekt met allerlei rijdmanoeuvres. Gemeenschapswachten en politie evalueerden samen met de leerkrachten de fietsende leerlingen.

afscheid-van-de-lagere-school-11-4

Afscheid van de lagere school (11)

In de Kortstraat probeert meester Stijn Van Herck er nog een aantal leuke dagen van te maken samen met de leerlingen van het zesde leerjaar in de Luchtballon. Atal Aqtash, Fatih Balci, Kenan Berisha, Ali Cetinkaya, Merve Dongel, Ummugulsum Erkalhan, Cynthia Gilissen, Seda Ileri, Betul Karakaya, Dogukan Karakoc, Merve Kaya, Sara Manus, Yelda Simsek, Jessy Van Dromme, Irem Yalcinkaya en Feride Yilmaz. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-10-4

Afscheid van de lagere school (10)

Met gemengde gevoelens kijkt juffrouw Ingrid Vanheel van De Schans uit naar het afscheid van de lichting 2012-2013 van haar zesde leerjaar. Abdul Altay, Sinem Dogru, Esra Karabal, Mustafa Kaygisiz, Kadir Korkmaz, Furkan Meric, Arif Ozcan en Sahin Yildirim. (foto Marina Poelmans)

chasse-patat-steunt-resem-goeie-doelen

Chasse Patat steunt resem goeie doelen

Wielerclub Chasse Patat heeft vanavond op een prachtige manier afscheid genomen. Begin januari besliste het bestuur van de wielerclub om ermee op te houden omdat de organisatie dermate groot geworden was, dat het niet meer combineerbaar was met hun beroepsactiviteiten. Vanavond hield de club een massaal bijgewoonde receptie voor al haar vrijwilligers en meteen werd ook het resterende geld verdeeld tussen een aantal goede doelen. Het moest daarbij wel gaan om concrete doelen. Zo gaat er 500 euro naar (…) Lees het hele bericht

verrassende-terrassen

Verrassende terrassen

't Is me wat daar op het terras van sporthal Olympia. Onlangs spotte Jo Balette daar de eerste meikever. En als bij toeval was het diezelfde Jo die nu een neushoornkever op bezoek kreeg. (foto Sabine Pirard)

oude-eik-begeeft-het-aan-de-kluis

Oude eik begeeft het aan de Kluis

Vanmorgen rond 6 uur werd Pieter Stevens, de bewoner van de Kluis van Bolderberg, gewekt door een enorm gekraak van een vallende boom. Een grote, oude eik op 30 meter van de Kluis had de geest gegeven en lag dwars over de toegangsweg. Daarbij ontwortelde hij één van de oude haagbeuken en vernielde een gedeelte van de omheining van de weide achter de kluis. De boom was doorgeknakt op zowat 5 meter hoogte, daar had hij een omtrek van liefst 2,20 meter. Zijn kern bleek helemaal uitgehold en verrot.

50-jaar-later-2

50 jaar later (2)

50 jaar nadat minister van verkeer Fred Bertrand samen met toenmalig burgemeester van Zolder Baron de Villenfagne de Vogelsanck het circuit officieel openden, heeft de infrastructuur een enorme evolutie ondergaan. Zoals hier bijvoorbeeld aan de boxen en de toren te zien is. Ook op dat vlak probeerde het circuit altijd vooruitstrevend te zijn. Dat werd bij de opening trouwens al symbolisch vertolkt door niet een lint door te knippen maar een stalen kabel door te branden. (foto Gust Ischen)

afscheid-van-de-lagere-school-9-4

Afscheid van de lagere school (9)

De juffen van de school Heideland in Viversel zijn erg trots op de prestaties van hun 12-jarigen. Juffrouw Lisette nam Hakki Karaça, Norman Kerfs, Steffe Degraen en Glen Raymaekers onder haar hoede. Juffrouw Mia bekommerde zich om Bjorn Wautraets, Jonas Clerckx, Saritha Uyttebroek en Evelien Van Geel. Melisa Ozden en Bayram Ugar waren de kapoenen van Juffrouw Rita. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-8-4

Afscheid van de lagere school (8)

In de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel zwaait juffrouw Myriam Orens haar leerlingen van het zesde leerjaar volgende week uit. Leandro Bartels, Charlotte Beelen, Selina Bogaerts, Bo Borremans, Brent Bosmans, Femke Carolus, Ymke Claesen, Ilana Driessens, Seppe Horions, Michiel Lenaerts, Mirthe Maes, Tom Meurrens, Joren Palmers, Julie Reynders, Willem Swennen, Lotte Swerts, Amy Swinnen, Jarne Truyers, Zoë Van Calster en Anabell Yavuz. (foto Marina Poelmans)

grote-rampoefening-in-bocasa-in-bolderberg

Grote rampoefening in Bocasa in Bolderberg

Vanavond werd Bolderberg opgeschrikt door een massale toestroom van hulpvoertuigen. Het ging evenwel om een rampoefening. Daarbij werd gesimuleerd dat in de ondergrondse garage van Woonzorgcentrum Bocasa een bestelwagen had vuur gevat. Daarbij vielen enkele slachtoffers. Vervolgens ging de rook doorheen een deel van het gebouw waardoor nog eens gasten gewond werden of geëvacueerd moesten worden. De balans bedroeg 1 dode, en een 20-tal zwaar- en lichtgewonden. Brandweer, MUG-teams van het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-19-juni-2013

Vandaag gezien

Op dagen dat er veel water in de lucht hangt, is een mooie foto van 'waterjuffers' op zijn plaats. (foto Jan Leijskens)

al-9-asociale-parkeerders-betrapt

Al 9 asociale parkeerders betrapt

Zoals we al eerder aankondigden, neemt ook de politie van Heusden-Zolder deel aan de provinciale verkeersthema-actie 'parkeerplaatsen voor personen met een handicap'. De actie loopt nu een week en er zijn al 9 bestuurders betrapt. Ze krijgen een boete van € 110 en als de parkeerkaart wordt misbruikt, kan ze in beslag genomen worden. En de overtredingen zijn soms flagrant. Gisteravond zagen we zelf op het Willibrordusplein nog een blitse sportwagen op een gehandicaptenplaats geparkeerd staan, terwijl een eindje verder plaats zat was. Cool is anders ...

dvc-de-brug-zet-morgen-deuren-open

DVC De Brug zet morgen deuren open

De Brug, het dagverzorgingscentrum van het OCMW is klaar en organiseert morgen - donderdag 20 juni - een opendeurdag. Het is de bedoeling van De Brug om overdag een opvang te bieden aan zorgbehoevende ouderen, die normaal thuiswonen. Ze krijgen er de nodige verzorging, maaltijden en bezigheden. Tot nu zat het centrum in enkele woningen van De Rijzillen, maar in de nieuwbouw - tussen De Zandloper en de seniorenflats van het OCMW aan de Hesdinstraat - is er veel ruimte en comfort en beschikken de begeleiders en gasten over de modernste voorzieningen. Morgen van 17 tot 20 uur kan iedereen een kijkje komen nemen en bij een koffie of frisdrank kennismaken met de werking.

50-jaar-later-1

50 jaar later (1)

Vandaag is het dag op dag 50 jaar geleden dat Circuit Zolder officieel werd geopend. Dat wordt van 28 tot 30 juni uitgebreid gevierd. Vanaf vandaag tot dan brengen wij u alvast in de juiste sfeer met een fotoreeks. Gust Ischen nam een reeks historische foto's ter hand en maakte nu vanop dezelfde plaats een nieuwe opname. Het illustreert de evolutie van het circuit in vijf decennia.

afscheid-van-de-lagere-school-7-4

Afscheid van de lagere school (7)

Nog in De Brug bereidt juffrouw Dorine Snijders de leerlingen van 6B voor op hun vertrek uit de Brugstraat. Dilara Ayvaz, Mikail Baloglu, Gizem Calkap, Cem Ciftçi, Eslem Ciftçi, Toon Eerdekens, Rubén Garcia-Rubio, Berkay Gök, Aliye Karadayi, Tobie-Hélène Mavakala Vieki Diyabanza, Berra Nas, Tugay Ozver, Berkant Palabas, Berna Sen, Umut Sezen, Esma Sonkaya, Rein Swolfs, Berkehan Tat, Aline Truyers, Magali Vandebrouck en Naomi Vermeer. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-6-4

Afscheid van de lagere school (6)

In De Brug wenkt het afscheid voor de leerlingen van 6A en meester Marc Neuteleers. Güney Acar, Irem Adibelli, Rumeysa Aygün, Neslihan Bayram, Hanne Beliën, Margot Blomme, Semih Damatoglu, Ecem Demirel, Enis Ergezen, Merve Gültepe, Yunusemre Hakymez, Bo Kenis, Arisha Mezienova, Ebru Özcan, Talha Seven, Eslem Topal, Aydanur Ulusoy, Gilles Van den Winkel, Yannick Vandevenne en Abdulkadir Yalvac. (foto Marina Poelmans)

het-weer-kans-op-hevig-onweer

Het weer: kans op hevig onweer

Morgen is de atmosfeer reeds onstabiel van in de ochtend. Hier en daar kan een enkele donderslag voorkomen, maar er zijn ook opklaringen. In de namiddag en avond wordt de onweersdreiging groter en is er kans op plaatselijk hevig onweer, met rukwinden, hagel en zware windstoten. Ook tijdens de nacht blijft deze onweerskans bestaan. Maxima rond 32 of 33 graden.
Donderdag vallen er in de ochtend lokaal buien. Nadien is het enige tijd droog met opklaringen, maar later in de namiddag en avond (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-18-juni-2013

Vandaag gezien

We gaan jullie niet vragen om deze groene kikker te kussen, maar kijk hem gewoon eens even in de ogen. (foto Jan Leijskens)

arme-studerende-studenten

Arme studerende studenten ...

We hadden na de middag al 32 graden in de schaduw in Heusden-Zolder, misschien komt er nog een ietsiepietsie bij. In ieder geval, 't is warm, heel warm. En morgen wordt het nog warmer. We voelen dan ook mee met de studenten die nog volop in de examens zitten. Wie de kans heeft, bezorg hen wat afkoeling, of verwen hen een beetje. We hebben het tenslotte allemaal meegemaakt.

en-dan-is-het-puffen-geblazen

En dan is het puffen geblazen

Met bijna 40 graden in de zon, was het puffen vandaag voor de arbeiders die beton aan het leggen waren aan de Kanaalweg in Eversel. Aan de andere kant waren hun collega's gigantische buizen in de grond aan het steken. Zware kost. (foto's Jos Coels)

zolderse-g-basketters-vertegenwoordigen-ons-land

Zolderse G-basketters vertegenwoordigen ons land

We hebben weer iets om trots op te zijn, want de spelers van G-basket Zolder zullen ons land vertegenwoordigen op het Europees tornooi in het Turkse Istanbul. Dat wordt betwist van 20 tot en met 23 juni, en wees gerust, ze spelen niet op het Taksimplein. Op 19 juni reist de Zolderse delegatie af met 10 basketspelers en 3 coaches.

academie-expo-krijgt-verlengstuk-in-etalages

Academie-expo krijgt verlengstuk in etalages

De prachtige kunsttentoonstelling van de academie in Muze naar aanleiding van Circo Paradiso is afgebroken. Maar een aantal kunstwerken staat nog een tijd langer in de kijker. 21 handelaars zetten één of meerdere van de kunstwerken in hun etalage of winkel. Ideaal om de zomer in te zetten. (foto Julien Maebe)

afscheid-van-de-lagere-school-5-4

Afscheid van de lagere school (5)

Ook in 't Bergske zit het er bijna op voor juffrouw Roberta Knops en haar leerlingen van het zesde leerjaar. Onur Gündogdu, Ersan Güney, Mert Güney, Zehra Koçar, Beytullah Saglam, Seyma Sahin, Sema Senturk, Semih Temelli, Gülsen Yilmaz en Riza Ozkoçak. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-4-4

Afscheid van de lagere school (4)

In Bolderberg nemen de juffen Annette en Annelies eind volgende week afscheid van hun leerlingen van de zesde klas. Sandro Barilla, Anne-Sophie Beerten, Brecht Bogaerts, Ewout Claes, Bronwyn De Bont, Marie Deferme, Frederick Detrez, Nymke Dullers, Iris Eerdekens, Louis Eyskens, Jonas Franssens, Caroline Geerts, Merel Gorissen, Gilles Grisar, Dennis Hertoghe, Nisa Hira, Celine Jennes, Allegra Morani, Fien Poesen, Timo Quintens, Anouck Soille, Ivan Tarantsov, Lien Tormans, Julie Verstrepen en Bram Vos. (foto Marina Poelmans)

leerlingen-leggen-voetgangersexamen-af

Leerlingen leggen voetgangersexamen af

De leerlingen van het 3de leerjaar van de lagere school in Berkenbos hebben een voetgangersexamen afgelegd. Op een traject in het reële verkeer werden ze getest op een 10-tal gedragingen zoals het oversteken van een drukke weg op een zebrapad, het innemen van de juiste plaats op de rijbaan en het inschatten van de snelheid van aankomende auto's. Gemeenschapswachten en politie beoordeelden de gedragingen. Na een korte deliberatie kregen de leerlingen hun getuigschrift, want ze bewezen dat ze zelfstandige als voetganger het verkeer in kunnen.

deel-kanaalweg-krijgt-vorm

Deel Kanaalweg krijgt vorm

Bij de huidige weersomstandigheden gaan de werkzaamheden aan de Kanaalweg goed vooruit. Op het deel tussen de grens met Lummen tot en met het Hemelrijk zijn de rioolbuizen geplaatst en zijn zelfs al huisaansluitingen uitgevoerd. Vandaag is tot aan de Ubberselstraat de betonnen goot aangebracht waarin ook de straatkolken geplaatst worden. Morgen wordt hierop de afwerkingslaag aangebracht zodat de wegbedding stilaan vorm krijgt. (foto Jos Coels)

openluchtzwembad-dinsdag-en-woensdag-open

Openluchtzwembad dinsdag en woensdag open

Hoewel de officiële opening van het openluchtzwembad Terlaemen pas voor zaterdag was gepland, heeft het bestuur van de vzw Zwembaden besloten om morgen (dinsdag) en overmorgen (woensdag) het zwembad ook al te openen. Er worden voor de komende twee dagen immers tropische temperaturen boven de 30 graden voorspelt en dan is een verfrissende duik altijd welkom. Het zwembad is telkens open vanaf 12 uur.

amokmaker-op-de-spoeddienst

Amokmaker op de spoeddienst

De politie is gisteren in de vooravond naar de spoeddienst van het Sint-Franciskusziekenhuis geroepen. Een patiënt die niet akkoord ging met het feit dat hij werd ontslagen uit het ziekenhuis, had daar amok gemaakt en onder meer de glazen deur van de spoeddienst aan diggelen geslagen, waarna hij vertrok. Maar uiteraard was zijn identiteit gekend. Aan sporthal Olympia in de Pastoor Van Mierlolaan hebben ook vandalen toegeslagen, dat is vandaag ontdekt. Nog vandaag heeft iemand het slot van (…) Lees het hele bericht

peter-balette-weg-bij-standard

Peter Balette weg bij Standard

Uitgerekend aan de vooravond van de hervatting van de trainingen bij Standard kreeg hulptrainer Peter Balette te horen dat er voor hem geen plaats meer is bij de Rouches. De nieuwe Israëlische trainer wil zelf zijn T2 kiezen. Balette moet dus op zoek naar een nieuwe ploeg, al is het moment daarvoor niet zo geschikt. De meeste plaatsen zijn immers al ingevuld voor volgend seizoen, al kan er altijd een verrassing uit de lucht vallen.

cliff-rilly-zong-cd-nummers-live

Cliff Rilly zong CD-nummers live

De sympathieke Cliff Rilly stelde gisteravond zijn CD 'For the good times' live voor in het Muzecafé. Met zijn jarenlange ervaring was het geen probleem om de nummers live minstens even sterk als op CD te brengen.  (foto Lenscollectief)

afscheid-van-de-lagere-school-3-4

Afscheid van de lagere school (3)

En zowaar nog een derde zesde jaar in 't Molenholleke waar juffrouw Kimberly binnenkort haar oogappels uitwuift. Tarik Biler, Michela Bomans, Lien De bruyn, Gille De Bruyne, Lara Demir, Yasin Duzgun, Britt Feytons, Nick Gijbels, Halime Karahan, Enes Kaya, Sofie Meykens, Christophe Mullens, Benthe Neyens, Teun Quintens, Cleo Rutten, Paulien Rutten, Jochem Schraa, Kyan Vaesen, Kato Van Baelen, Axelle VanDerStricht, Lise Van Der Velden, Emma Vercruysse en Rhunen Vranckx. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-2-4

Afscheid van de lagere school (2)

Nog in 't Molenholleke zit het er bijna op voor de leerlingen van 6B van juffrouw Veerle. Jarno Baeten, Melisa Balci, Semih Bayram, Laura Briganti, Amber Cuppens, Emily Hermans, Aren Landuyt, Kelly Lemmens, Melissa Lemmens, Nandin Namdag, Elian Pergola, Shakira Ramaekers, Imke Schillebeeks, Laura Vandevelde, Lara Vanhamel, Sam Vanoppen, Brent Vanvelk, Matice Verbeek, Dries Verheijen, Liam Wevers en Ine Witters. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-1-4

Afscheid van de lagere school (1)

In 't Molenholleke nemen de leerlingen van 6A binnenkort afscheid van de lagere school en hun juffrouw Pam. Talha Aydin, Yaren Baysal, Hadewijch Bosmans, Rune Carremans, Evi Claes, Mehmet Cosar, Beau Devries, Leenie Gerits, Jelle Geybels, Mirte Lijnen, Moira Lucas, Eray Ozcan, Cagla Salik, Michiel Schepers, Quinten Tricarico, Emily Vaes, Freyke Vanhees, Reninca Verhees, Marlena Willems en Joachim Wyckmans. (foto Marina Poelmans)

drie-sterren-twee-molens

Drie sterren, twee molens

Miranda Gijsen merkte op dat het driesterrenplekje aan de kluis in Bolderberg er in zijn panorama ook nog eens twee windmolens heeft bijgekregen. En de kans is groot dat er nog volgen.

beloftevolle-atleten-doen-zich-opmerken

Beloftevolle atleten doen zich opmerken

Op De Veen had een jeugdolympic meeting plaats. In een meerkamp kwamen jonge atleten tegen elkaar uit in verschillende disciplines. De winnaars: speerwerpen miniemen dames: Ann Telemans, 60 meter pupillen dames: reekswinnaars: Elena Pluckers, Freya Boyen, Ina Schepers, Rune Cicilia en Amber Vandezande. Verspringen benjamins heren: Ruben Pannemans, 60 meter pupillen heren: reekswinnaars: Jente Stappers, Miguel Smets, Oliver Pollers, Wout Bex, Pieter Houben, Simone Ambrico. Kogelstoten miniemen (…) Lees het hele bericht

veel-belangstelling-voor-kyu-step-dag

Veel belangstelling voor KYU-step dag

In sporthal Olympia organiseerde badmintonclub Hebad de tweede KYU-step dag. De kinderen kregen er spelenderwijs de eerste vaardigheden mee. Nu was het nog maar proeven, maar op zondag 8 september gaat het project definitief van start in de sporthal van Eversel.

lokaal-talent-eert-grote-namen

Lokaal talent eert grote namen

Prima sfeer gisteravond in het Muzecafé waar Big Joe & Phantom 309 optraden. Muzikaal talent uit Heusden-Zolder en omstreken - kijk goed op de foto's en zie de bekenden ... - aangevoerd door de stemmen van Gemma Lopez en Johan Schroyen brachten eerste een eerbetoon aan Tom Waits. En daarna putten ze kwistig uit het repertoire van onder meer David Bowie, Patti Smith, Nora Jones en vele anderen. (foto's Lenscollectief)

duivensport-we-zijn-goed-bezig

Duivensport: we zijn goed bezig

Na de moeizame start door het rotweer is het duivenseizoen nu echt goed op gang gekomen. In het Belgisch Centrum voor de Duivensport hebben Rudi Hendrikx en zijn medewerkers hun nieuwe lichting duiven intensief getraind en nu zijn de officiële en oefenwedstrijden volop aan de gang. Ook de Internetgazet Heusden-Zolder heeft een team duiven in competitie. Vanochtend zijn de duiven gelost voor een vlucht van 165 km vanuit Vervins. En we zijn erg tevreden want onze snelste duif eindigde op een mooie zevende plaats, en verderop behaalden we nog een 55ste, 68ste en 99ste plaats. In het teamklassement staan we nu op een 13de plaats.

afscheid-van-de-lagere-school-21

Afscheid van de lagere school

Het schooljaar 2012-2013 nadert stilaan zijn einde. Voor de kinderen van de zesde leerjaren is het nog meer aftellen geblazen: tegelijk nemen ze afscheid van de lagere school en bereiden ze zich voor op de overstap naar het middelbaar onderwijs. En omdat goede tradities in ere moeten gehouden worden, verschijnen vanaf morgen de afscheidsfoto's van de zesde leerjaren op uw vertrouwde Internetgazet.

vandaag-gezien-15-juni-2013

Vandaag gezien

Een morgenster, ook hiervan bestaan verschillende variëteiten. (foto Jan Leijskens)

wielertoeristen-vertrokken-naar-duitsland

Wielertoeristen vertrokken naar Duitsland

Vanmorgen om 8 uur zijn de wielertoeristen Sint-Baaf vertrokken voor hun jaarlijkse tweedaagse. Onder een stralend zonnetje maar met een strakke wind, togen ze richting Voeren. Via de Nederlandse grensgemeente Vaals gaat het naar Duitsland waar eindbestemming Heimbach ligt. Als ze daar arriveren hebben ze 154 kilomter op de teller. Het gaat bovendien over een heuvelachtig parcours. Morgenavond omstreeks 18 uur worden ze weer in Sint-Baaf verwacht, Uitbaters Danny en Gilberte hebben alvast een traktatie beloofd.

keukenbrand-snel-geblust

Keukenbrand snel geblust

Rond half één vannacht heeft het gebrand in een appartement op de eerste verdieping in de Meylandtlaan, vlakbij de verkeerslichten. Het vuur ontstond vermoedelijk door een kortsluiting in de afzuigkap. De bewoners hadden het snel gehoord en konden naar buiten. De brandweer had de brand vlug geblust en moest daarna het gebouw verluchten met een ventilator. De schade bleef al bij al beperkt. (foto Dimitri Reynders)

pannenkoekenbakker-heeft-aangepast-toilet

Pannenkoekenbakker heeft aangepast toilet

Het artikel over het gebrek aan toegankelijke toiletten voor personen met een beperking in Bolderberg, is niet in dovemansoren gevallen. Roel Peeters van de Pannenkoekenbakker op domein Bovy heeft het aanwezige toilet volledig in orde gemaakt en samen met een opgetogen Felix Aerts van de gemeentelijke adviesraad voor toegankelijkheid en aanpasbaar bouwen (GATAB) de bewegwijzeringsstickers aangebracht. Het toilet is beschikbaar tijdens de openingsuren van de Schuur, van 11 uur tot sluitingstijd. De GATAB hoopt dat dit voorbeeld nog meer navolging krijgt.

vandaag-gezien-14-juni-2013

Vandaag gezien

Gust Put trof deze zwartkopkever aan op een berg houtschilfers. Geen toeval want de kever legt zjn eitjes liefst in dood hout waar de larven twee tot drie jaar opgroeien. De volwassen kevers zie je vooral rond mei-juni, hier gaat het om een mannetje, te zien aan de kamvormige voelsprieten, bij het vrouwtje zien die er 'tandvormig' uit.

de-kijk-van-richie-27

De kijk van Richie

En niet alleen door het dorstige weer.

weer-inbrekers-op-pad-1

Weer inbrekers op pad

In de Poorthoevestraat is gisteravond laat een inbraakpoging ontdekt. Onbekenden hadden daar geprobeerd met een schroevendraaier een deur van een hal open te breken. Vandaag kort voor de middag is in Het Heike een inbraak vastgesteld. Daar waren de inbrekers effectief binnen geraakt. En ook in de Sporkstraat heeft een woning ongewenste bezoekers over de vloer gekregen. Eerder gisteren was ook al een inbraak opgemerkt in een appartement in de Brugstraat.

het-weer-zwoele-vooruitzichten

Het weer: zwoele vooruitzichten

Na een rustig weekend met drukstijgingen wordt het weerbeeld in onze streken gedomineerd door depressies en storingen vanuit het zuidwesten. Op het grensvlak van warme en koude lucht kan er soms veel neerslag vallen en de aangevoerde lucht is vochtig en warm, waardoor het zwoel zal aanvoelen.
Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Het is meestal droog en bij momenten is er flink wat zon. Het kwik kan klimmen tot gemiddeld 21 graden.
Morgen zijn er stapelwolken en rond de (…) Lees het hele bericht

de-laatste-opruimbeurt-van-de-brug

De laatste opruimbeurt van De Brug

Het is een traditie dat het zesde leerjaar van De Brug, de klas van meester Marc, het hele schooljaar de jeugdafdeling van de bibliotheek opruimt. De leerlingen zorgen dat alle boeken netjes op hun plaats terechtkomen. De vakantie komt eraan en nu hebben ze dat voor het laatst gedaan. Tijdens de zomermaanden neemt het bibpersoneel die taak over en volgend jaar is het aan de huidige leerlingen van het vijfde leerjaar.

werken-zolder-centrum-vertraagd-door-het-weer

Werken Zolder-Centrum vertraagd door het weer

Wellicht volgende week is fase twee van de werken in Zolder-Centrum voltooid. Het gaat om een deel van de Pironlaan waar de verzakte klinkers - door de vele bussen - worden vervangen door een nieuw wegprofiel en er komt extra groen. Daarna start fase 3 in de Dorpsstraat vanaf huisnummer 17 tot aan het kruispunt met 't Kuipke. Maar die zullen niet klaar zijn tegen de bouwvakantie. De aannemer gaat er wel alles aan doen om het kruispunt Dorpsstraat-Kuipke af te hebben zodat het verkeer (…) Lees het hele bericht

50-jaar-later-9

50 jaar later (9)

In de loop der jaren is de chicane of S-bocht verschillende keren aangepast, in functie van de veiligheid of de eisen van internationale organisaties. (foto Gust Ischen)

en-nu-wachten-op-het-heideherstel

En nu wachten op het heideherstel

Limburgs Landschap heeft afgelopen winter hard gewerkt in het natuurgebied van Bolderberg en dat in het kader van het Life+ project EwatEr. Er werden bomen gekapt, de stronken gefreesd en vervolgens kon het plaggen en chopperen beginnen. Bij plaggen wordt de bovenste laag van de bodem afgeschraapt tot op de zanderige ondergrond, bj chopperen wordt maar een deel van de bovenlaag afgevoerd, vooral om de heide (…) Lees het hele bericht

15-maanden-met-uitstel-voor-cokedealer

15 maanden met uitstel voor cokedealer

Een cocaïnedealer uit Heusden-Zolder is vandaag door de strafrechter in Hasselt veroordeeld tot 15 maanden cel met uitstel en 9.000 euro boete. 17.000 euro die hij verdiende met de drugsverkoop is hij kwijt aan de staat. De 48-jarige man trof zijn klanten in de buurt van een café in de Koolmijnlaan, hij zou iedere week zowat 50 gram hebben verkocht. De politie betrapte hem begin dit jaar toen hij pas een nieuwe voorraad coke had ingeslagen. Hij had 14 dosissen drugs bij, en in zijn (…) Lees het hele bericht

breng-je-taxussnoeisel-naar-het-containerpark

Breng je taxussnoeisel naar het containerpark

Op het recyclagepark wordt van 15 juni tot 30 augustus het taxussnoeisel ingezameld. Daarmee schaart Limburg.net zich voor de zesde maal achter de actie 'Vergroot de hoop'. Taxus bevat de waardevolle grondstof baccatine die de basisgrondstof is voor een medicijn in de behandeling van verschillende soorten kanker. Per kubieke meter taxussnoeisel schenkt boomkwekerij Van Hulle als inzamelaar 50 euro aan organisaties die zich actief inzetten in de strijd tegen kanker. In 2012 werd er in (…) Lees het hele bericht

de-russen-ze-komen

De Russen ... ze komen

Van 1 tot 8 juli houden jongeren uit Heusden-Zolder van ‘Kunstverkennend Wild’ met jongeren uit Rusland van ‘Theatre light Russia’ een interculturele uitwisseling. Het thema is ‘Expanding boundaries’ met theater als methodiek. Onder begeleiding van Villa Basta en met de ondersteuning van d gemeente krijgen ze allerlei workshops en groepssessies met af en toe theater op locatie’ in openlucht Heusden-Zolder.  Daarvoor zijn enkele typische (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-13-juni-2013

Vandaag gezien

De koekoeksbloem staat in volle bloei. Er bestaan overigens verschillende variëteiten van deze bloem.  (foto Jan Leijskens)

110-meter-horden-wordt-topnummer

110 meter horden wordt topnummer

Het ziet ernaar uit dat tijdens de Nacht van de Atletiek in de Veen op zaterdag 13 juli de 110 meter horden één van de topnummers wordt. De organisatoren hebben daarvoor de Jamaicaan Dwight Thomas en de broers Ryan en Shane Brathwaite uit Barbados aangetrokken. Ze worden de uitdagers van onze landgenoten Adrien Deghelt en Damien Broothaerts die beiden op zoek gaan naar de WK limiet van 13:50. Voor wie het zich nog herinnert, in 2009 werd Ryan Brathwaite - toen amper 18 - wereldkampioen in 13:14. Dwight Thomas vestigde in Jamaica het nationale record in amper 1 honderste meer dan de tijd van Brathwaite.

opnieuw-namaak-parfum-op-de-markt

Opnieuw namaak parfum op de markt

Tijdens de multiculturele markt telde de Politie bijna 7000 bezoekers. zijn 60 verkeersinbreuken vastgesteld wegens negeren van een parkeerverbod (22), parkeren op een fietspad (33), parkeren op een mindervalidenparking zonder speciale kaart (3), parkeren in een bocht (1) en gsm’en aan het stuur (1). De politie wist ook beslag te leggen op 41 flacons namaakparfum. De 2 daders konden in de mensenmassa ontkomen. Op de rotonde Rena viel een pikdorser in panne met filevorming tot gevolg. De machine had elektronische versnellingsproblemen die na een half uur werden opgelost.

gemeenteraad-bekijkt-veel-cijfers

Gemeenteraad bekijkt veel cijfers

Op de agenda van de gemeenteraad van 27 juni om 19 uur staan 24 punten. Daarbij de goedkeuring van de balans en resultatenrekening van Muze en De Zandloper. Daarnaast worden de financiën van de kerkfabriek onder de loep genomen. De politieke afgevaardigden voor de nieuwe raad van bestuur van Muze moeten worden verkozen. En ook de lijst met projectensteun vanuit de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking ligt voor.

tekeningen-kleuren-voor-de-kermis

Tekeningen kleuren voor de kermis

Voor de promotie van de Sint-Janskermis organiseert de Dorpsraad Heusden samen met onder meer de bib en de handelaars een kleurwedstrijd. Via de schooldirecties zijn kleurtekeningen verspreid die de kleuters of leerlingen tot 23 juni in de bib kunnen binnenbrengen. Ze kunnen gratis tickets winnen voor een aantal kermisattracties op maandag 1 juli. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de kunst- en ambachtenmarkt op zaterdag 29 juni rond 18u30 aan de stand van de dorpsraad.

unizo-waarschuwt-voor-reclameronselaars

Unizo waarschuwt voor reclameronselaars

Unizo Heusden-Zolder heeft vanmorgen nog maar eens een waarschuwing verspreid bij de ondernemers om op hun hoede te zijn voor reclameronselaars. Die hebben ook hier al verschillende keren toegeslagen. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als vriendenkring van politie, brandweer of overheidsdiensten om reclame te werven voor een boekje of kalender. Of ze vragen om de bedrijfsgegevens te actualiseren voor stadsplannen, telefoongidsen, gemeentegidsen, enz. Telkens volgen er dan enorme rekeningen waar nauwelijks iets tegenover staat. Hier vind je meer info.

verbroedering-met-neos-sint-truiden

Verbroedering met Neos Sint-Truiden

De Neos-afdelingen van Sint-Truiden en Heusden-Zolder hebben verbroederd. Aanleiding was het bezoek van 45 leden van Neos Sint-Truiden aan onze gemeente. Die werden op sleeptouw genomen door Jef Smets, vroeger voorzitter van het verbroederingscomité Heusden-Zolder maar nu woont hij in Sint-Truiden. Na een ontvangst in het gemeentehuis en een lunch, toog het gezelschap onder meer naar de omloop. In de vooravond werd het bezoek afgesloten rond de verbroederingseik op Meylandt waar (…) Lees het hele bericht

het-weer-tijdelijk-wat-regen

Het weer: tijdelijk wat regen

Zwakke storingen schuiven over onze streken met voornamelijk wolkenvelden, maar ook kans op soms wat neerslag. Op het einde van de week bouwt een hogedrukgebied over onze regio op, die het weerbeeld kan domineren tijdens het weekend. Na het weekend nemen de neerslagkansen echter flink toe.
Vandaag is een plaatselijke lichte regenbui is mogelijk in de avond, maar nadien wordt het droog. Maxima rond 22 graden.
Morgen is het zwaar bewolkt tot betrokken. Een drupje regen is mogelijk, al (…) Lees het hele bericht

donkere-rook-door-brand-op-remo

Donkere rook door brand op Remo

Het heeft vanavond even gebrand op het Remostort. Rond kwart voor negen was een grote, zwarte rookpluim te zien. De brandweer snelde ter plaatse, maar het eigen personeel van Remo kon het vuur doven met zand. De donkere rook werd wellicht veroorzaakt door brandende folie.

ook-circuit-heeft-g-parkeerplaatsen

Ook circuit heeft G-parkeerplaatsen

Op Circuit Zolder zijn nu ook heel wat G-parkeerplaatsen ingericht of voorzien van een bordje. Voortaan kunnen personen met een beperking binnen het circuit parkeren, ook tijdens activiteiten. Voorwaarde is dat ze een G-parkeerkaart bezitten en een begeleiderspas.

vandaag-gezien-11-juni-2013

Vandaag gezien

Mooi contrast, rode mijten op een witte alyssum. (foto Gust Put)

verenigingen-kunnen-de-bark-bezoeken

Verenigingen kunnen De Bark bezoeken

Op 20 juni is er de Wereldvluchtelingendag plaats en dan vinden allerlei activiteiten plaats. Maar ook daarbuiten kan je kennismaken met de vluchtelingenproblematiek. De gemeentelijke integratieraad biedt dit jaar alle verenigingen een cadeaubon aan, waarmee ze een gratis groepsbezoek kunnen brengen aan het opvangcentrum De Bark. Ook andere verenigingen uit de buurt doen mee zoals Het Berenhuis, de Samenwerking Limburgse Alevieten en de Selimiye moskee. Ziekenzorg Zolder heeft als eerste gebruik (…) Lees het hele bericht

cliff-rilly-stelt-nieuwe-cd-voor-in-muze

Cliff Rilly stelt nieuwe CD voor in Muze

Nu zondag 16 juni om 19 uur stelt Cliff Rilly zijn nieuwe CD 'For The Good Times' voor in het Muzecafé. 'Studio Muze' profileert zich daarbij niet alleen als een kweekvijver voor jong talent maar ook als een forum voor oude rotten en pioniers. Cliff Rilly - artiestennaam van Albert Hermans afkomstig van Boekt - was in de jaren '60 de gangmaker van het balorkest The Drifters, één van de populairste orkesten uit de streek met een fanclub van ruim 3000 leden. (…) Lees het hele bericht

auto-over-de-kop-tegen-gebouw

Auto over de kop tegen gebouw

Omstreeks 20 over één vanmiddag is in de Jeugdlaan een auto over de kop gegaan en vervolgens tegen een schuur bij een woning terechtgekomen. De bestuurder raakte daarbij gewond, onder meer aan het hoofd. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht.

diefstallen-bij-bedrijven

Diefstallen bij bedrijven

Bedrijven blijven een geliefkoosde prooi voor dieven en inbrekers. Vanmorgen vroeg is een diefstal vastgesteld bij een bedrijf in de Westlaan. En op een bouwwerf op De Schacht zijn materialen gestolen, ook dat werd vanmorgen ontdekt.

0-12-te-snel-aan-camera

0,12 % te snel aan camera

Van 21 mei tot 4 juni controleerde de onbemande camera in de Koolmijnlaan de snelheid van 109821 voertuigen. 128 bestuurders of 0,12% reden sneller dan de toegelaten 50 km/u.

de-spijker-verwerkt-ook-ict-materiaal

De Spijker verwerkt ook ICT-materiaal

Onlangs is Atelier ‘De Spijker’ van Dienstencentrum ’t Weyerke gestart gegaan met een nieuw project. Volwassen personen met een matig, ernstig of diep mentale handicap kunnen er al langer overdag terecht voor een zinvolle dagbesteding zoals de verwerking van oud papier en oud-ijzer maar nu verzamelen ze ook oude, gebruikte laptops, gsm’s en pc’s om ze daarna te recycleren. Weet je dus niet waar naartoe met je oude ICT-materiaal, brengt het binnen bij De Spijker, Domherenstraat in Zolder, aanmelden bij het onthaal, ofwel 011-53 95 70 of spijker[!]wey.stijn.be.

chasse-patat-steunt-andere-verenigingen

Chasse Patat steunt andere verenigingen

Begin dit jaar besliste wielerclub Chasse Patat om er na tien succesvolle jaren het bijltje bij neer te leggen. De organisatie was dermate gegroeid dat het voor het bestuursleden onmogelijk te combineren viel met een dagelijkse job. Toen beloofde de club ook dat ze met de financiële overschotten goede doelen zou steunen. Ondertussen heeft Chasse Patat 6 grote projecten en een aantal kleinere geselecteerd. Die krijgen op donderdag 20 juni om 20 uur een mooie som geld in de zaal bij Stefan & An in de (…) Lees het hele bericht

een-heel-weekend-feest-in-wzc-berkenbosch

Een heel weekend feest in WZC Berkenbosch

In woonzorgcentrum Berkenbosch - in de Schansstraat - hebben ze het hele weekend feestgevierd, want het gebouw is opnieuw ingehuldigd. Na de eerste opening in 1995 werd het WZC uitgebreid met ongeveer 50 kamers en het bestaande gebouw werd gerenoveerd. Tijdens de openingsplechtigheid sprak Vlaams minister van welzijn Jo Vandeurzen de genodigden toe, en directrice Cindy Leten plantte samen met de minister een lork, de enige naaldboom die in de herfst zijn naalden verliest en er telkens (…) Lees het hele bericht

g-renners-dwingen-respect-af

G-renners dwingen respect af

Eén van de blikvangers tijdens de fietshappening was ongetwijfeld de G-koers. Atleten met beperkingen op verschillende niveau's die het met verschillende aangepaste en uitgeruste fietsen tegen elkaar opnamen. Vaak erg spektakulair. En na afloop kregen de deelnemers een medaille van burgemeester Mario Borremans. (meer foto's van Davy Neuteleers)

alles-proberen-tijdens-fietshappening

Alles proberen tijdens fietshappening

Op Circuit Zolder kon je heel de dag terecht op een fietshappening. Na de wijding vanochtend, ging het circuit open voor de recreatieve fietsers. Niet alleen de 'snelle jongens' scheurden deze keer over het asfalt, maar ook hele families. En op de BMX-track kon iedereen de smaak te pakken krijgen van een discipline die hier enorm in de lift zit. (foto's Davy Neuteleers)

vandaag-geroken

Vandaag geroken

Dit is de drakenbloem. Ze wordt meer dan een halve meter groot en staat maar enkele dagen in bloei, maar ze stinkt vreselijk, ergens iets tussen rottend vlees en rotte vis in. (foto Jan Leijskens)

fietsen-zijn-gewijd

Fietsen zijn gewijd

Vanochtend werd op de Sacramentsberg op Terlaemen een eucharistie opdragen waarbij wielertoeristen en andere fietsliefhebbers hun tweewieler konden laten zegenen. Nogal wat mensen maakten daarvan gebruikt. (foto's Lode Beylemans)

een-speelse-aanloop-naar-badminton

Een speelse aanloop naar badminton

Badmintonclub Hebad Heusden organiseerde een eerst KYU-step dag. Trouwens volgende week zaterdag van 10 tot 11u30 zijn alle kleintjes opnieuw welkom.

open-repetitie-of-toch-een-concert-van-roco

Open repetitie of toch een concert van Roco?

Roco di Turi hield zaterdagavond samen met zijn band een open repetitie in het Muzecafé, en dat ter voorbereiding van het grote Beatles-project op 7 december. Ze brachten Beatles-nummers maar ook andere nummers, zelfs op verzoek. (foto's Lenscollectief)

niet-vergeten-dat-het-vaderdag-is

Niet vergeten dat het vaderdag is?

Van boormachines tot ontbijten, van bongobonnen tot flessen wijn, van mooi gebrachte versjes tot zelf geknutselde presentjes, velen verwennen vandaag op hun eigen manier hun papa. Of ben jij vergeten dat het vaderdag is?

met-wat-vertraging

Met wat vertraging

Vroeger stond nog niet in elke tuin een rododendron zoals nu, maar aan het kasteel Meylandt hebben ze altijd gestaan. Daarom werd in de buurt destijds al eens gesproken over 'kasteelbloemen'. En weliswaar later dan andere jaren, maar nu staan ze aan 't Meylandt in volle bloei. (foto René Bosmans)

lijk-gevonden-langs-albertkanaal

Lijk gevonden langs Albertkanaal

Langs het Albertkanaal in Viversel, ter hoogte van de zandhopen van het bedrijven aan de Lummense kant, is zaterdag na de middag een lichaam aangetroffen. Ambulance en MUG haastten zich ter plaatse maar er kon geen hulp meer baten. Door het weer was het bijzonder druk langs het kanaal en de vele fietsers keken verbaasd op door de toestroom van hulpdiensten. De brandweer plaatste een tent over het stoffelijk overschot zodat het gerechtelijk laboratorium de eerste vaststellingen kon doen. Die waren (…) Lees het hele bericht

auto-s-met-afval-worden-uit-galgenbergbos-gehouden

Auto's met afval worden uit Galgenbergbos gehouden

De afgelopen groenactiedagen in een aantal wijken heeft heel wat zwerfvuil opgeleverd. Zo haalden in Halhei 19 kinderen en 3 bewoners 7 grote vuilniszakken op. In de wijk Lindeman waren ze met 32 en daar vulden ze 16 grote vuilniszakken. Daarnaast werden ook in het (beschermde natuurgebied) Galgenbergbos nog eens zakken gevuld en een boel afval ingezameld dat niet in zakken kon. Limburgs Landschap gaat er trouwens voor zorgen dat er geen auto's meer het bos in kunnen want vaak (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-8-juni-2013

Vandaag gezien

Een aparte blik op een gewone boterbloem. (foto Jan Leijskens)

opletten-voor-files-op-e-314

Opletten voor files op E 314

Vanavond zijn op de E 314 vanaf het Klaverblad Lummen richting Leuven opneiuw werkzaamheden gestart. Deze keer wordt de linker rijstrook vernieuwd over bijna 6 km. Dat zal duren tot maandagochtend 5 uur. Al die tijd moet het verkeer over één rijstrook. Daardoor kunnen files van 2 tot 7 km staan, op piekmomenten kan er een wachttijd zijn van 1 uur. Dat staan er files tot voor Heusden-Zolder.

over-twee-weken-vonnis-tegen-dealer

Over twee weken vonnis tegen dealer

Vandaag over twee weken zal de correctionele rechtbank zich uitspreken over de veertiger uit Heusden-Zolder die beschuldigd wordt van het dealen van drugs, samen met twee kompanen. Eerder had het parket zes jaar celstraf tegen hem geëist en twee jaar tegen zijn medeplichtigen. De advocaat van de hoofdbeklaagde heeft bij het comité P een klacht ingediend, omdat volgens hem de ex-vriendin van de dealer alles zou hebben verteld aan haar volgende vriend, een rechercheur van een politiedienst buiten Heusden-Zolder.

feest-op-de-dag-van-de-thuiszorg

Feest op de dag van de thuiszorg

Het is ondertussen een traditie dat het OCMW van Heusden-Zolder op de 'dag van de thuiszorg' alle gebruikers van de thuiszorgdiensten uitnodigt op een feestje. Ze kregen een revueshow aangebod met Tobi en Martin. De goocheltrucs afgewisseld met de liedjes uit de tijd van toen werden erg gesmaakt. Tijdens de pauze werden de aanwezigen getrakteerd op koffie, taart en een broodje. Voor velen was het een welgekomen 'uitje'

bib-gaat-drie-dagen-dicht

Bib gaat drie dagen dicht

Door de verbouwingswerken gaat de bibliotheek deze maand drie dagen dicht. De werkzaamheden spitsen zich momenteel toe op de ruwbouw, de betonconstructies en het metselwerk. Aan de buitenkant krijgt de nieuwe ruimte al enige vorm. Binnenkort volgden de eerste werken om vanuit de ruwbouw een doorsteek te maken naar de bestaande bibliotheek. Om de veiligheid en het comfort niet in het gedrang te brengen, wordt de bib gesloten van woensdag 19 juni tot en met vrijdag 21 juni. Zaterdag in de voormiddag (…) Lees het hele bericht

het-weer-wat-minder-warm

Het weer: wat minder warm

Dankzij de invloed van een krachtig hogedrukgebied met kern over de Britse Eilanden staat er droog en vrij warm weer op het programma. Het hogedrukgebied evacueert echter naar het westen, waarbij de luchtstroming in de loop van het weekend noordelijker en ook koeler wordt.
Vandaag is het stralend zonnig weer met nauwelijks wolken. Het kwik kan oplopen tot 28 graden en een graadje meer is zelfs niet uitgesloten. Dit bij weinig wind geeft een op en top zomers gevoel.
Morgen is het (…) Lees het hele bericht

kunst-en-theater-in-de-weide

Kunst en theater in de weide

Vandaag, morgen en zondag kan je in de weide in de Exelgarden terecht op het project 'Dörfer der Welt' van Gorges Oclo. Voor wie het zich nog herinnert, vorig jaar verbleef de antropoloog-kunstenaar van Ghansese afkomst een maandlang tussen de koeien op dezelfde weide. Hij wilde bestuderen hoe de dieren zich gedroegen als hij in hun gemeenschap binnendrong en op die manier de effecten van de menselijke kolonisatie in beeld brengen. Het resultaat van dat project is nu te zien in de weide. (…) Lees het hele bericht

eerste-ondernemerscafe-is-schot-in-de-roos

Eerste ondernemerscafé is schot in de roos

Vanavond organiseerde UNIZO Heusden-Zolder - de organisatie voor zelfstandige ondernemers - het eerste ondernemerscafé in De Koreander. En dat was meteen een schot in de roos want er daagden zeker 70 lokale ondernemers op. Niet voor een officieel programma met toespraken ofzo, maar voor wat informeel babbelen en netwerken bij een hapje en een drankje. UNIZO wil dat in de toekomst af en toe nog herhalen, maar uiteraard buiten de drukke periodes. (meer foto's van Dimitri Reynders)

vandaag-gezien-6-juni-2013

Vandaag gezien

De hongerigen spijzen is een werk van barmhartigheid. Deze jonge vogels zitten piepend te wachten tot vader of moeder met een lading voedsel aangevlogen komt. (foto Davy Neuteleers)

oude-lindebomen-op-meylandt-zijn-geveld

Oude lindebomen op Meylandt zijn geveld

De drie oude lindebomen aan kasteel Meylandt zijn vandaag geveld. De bomen waren in zeer slechte staat, binnenin bleken ze helemaal rot te zijn, en bij een fikse windstoot zou dat gevaarlijk kunnen zijn.

blijf-van-mindervalidenparkings

Blijf van mindervalidenparkings!

Van 10 tot 30 juni voeren de Limburgse politiediensten - dus ook in Heusden-Zolder - een campagne tegen asociaal verkeersgedrag ten opzichte van personen met een handicap. Daarbij worden twee inbreuken vooral aangepakt: het onterecht gebruiken van parkings voor bestuurders met een handicap of het misbruik van een parkeerkaart waarop je geen recht hebt. De parketten werken ook mee aan de acties en zullen overtreders vervolgen. Maar voor alle duidelijkheid, ook buiten deze periode kun je daarvoor op het boekje vliegen.

nieuwe-botsing-op-snelweg-1

Nieuwe botsing op snelweg

Kort voor elf uur is een nieuw ongeval gebeurd op de E 314, deze keer ter hoogte van afrit 28 Heusden-Zolder richting Lummen. Daar waren twee auto's gebotst. Eén bestuurder raakte daarbij lichtgewond. De auto's stonden snel op de pechstrook zodat er nauwelijks bijkomende verkeershinder ontstond.

vrachtwagens-botsen-op-e314

Vrachtwagens botsen op E314

Opnieuw een ongeval op de E314 vanochtend. Ter hoogte van afrit Terlaemen botsten even over 8 uur twee vrachtwagens in de richting van Lummen. Daarbij werd één van de chauffeurs lichtgewond. Maar het ongeval zorgde voor een file die lange tijd stond tot voor Park Midden-Limburg. Rond 9u20 was de weg vrijgemaakt, maar het duurde nog tot rond 10 uur voor de verkeersproblemen van de baan waren

de-kijk-van-richie-26

De kijk van Richie

Een trein om 'fyr' op te zijn.

femma-eversel-in-de-kook-frontlinie

Femma Eversel in de kook-frontlinie

Volgende week presenteert de vrouwenbeweging Femma nationaal in Antwerpen de brochure 'Koken van A tot Z'. Omdat eten mensen nu eenmaal samenbrengt, is het de bedoeling dat Femmavrouwen samen met nieuwkomers in ons land gaan koken. Als ze recepten uitwisselen, samen boodschappen doen én koken, leren de vrouwen elkaars cultuur beter kennen en begrijpen. En de nieuwkomers kunnen hun Nederlands oefenen en het verenigingsleven leren kennen. Het initiatief moet doordringen in heel Vlaanderen, (…) Lees het hele bericht

man-dood-aangetroffen-in-auto

Man dood aangetroffen in auto

Opschudding vanavond in de Schootstraat waar medische hulpdiensten en politie aankwamen en de brandweer een tent boven een auto zette. Kort voordien hadden buurtbewoners de man - een zestiger - aangetroffen in zijn auto. De bijgeroepen MUG kon alleen maar de dood vaststellen. Wellicht gaat het om een natuurlijk overlijden, politie en gerechtelijk lab stelden weliswaar veiligheidshalve een onderzoek in. De meest nabije buren van het slachtoffer reageerden aangeslagen, want ze hadden een goed contact met de man. (foto Michiel Reynders)

vandaag-gezien-5-juni-2013

Vandaag gezien

Eén van de nadelen van warmer weer: wespennesten. (foto Jan Leijskens)

turken-naar-betoging-in-brussel

Turken naar betoging in Brussel

Morgen na de middag heeft in Brussel een betoging plaats als steun aan de Turkse betogers die vooral in Istanbul op straat komen om hervormingen te eisen en tegen de maatregelen van de regering Erdogan. Ook vanuit Heusden-Zolder trekken verschillende organisaties en individuen naar Brussel om deel te nemen aan de manifestatie.

bestuurder-onwel-auto-in-de-vangrails

Bestuurder onwel, auto in de vangrails

Rond half 10 vanmorgen is op de E 314, ter hoogte van afrit Zolder in de richting van Nederland, een auto van de weggeraakt en in de vangrails gegaan. De bestuurder was blijkbaar onwel geworden, hij is afgevoerd naar het ziekenhuis. Er zaten geen passagiers in de wagen. Het ongeval en de hulpverlening zorgde voor een lange file die op een bepaald ogenblik tot aan de verkeerswisselaar in Lummen stond.

rechtszaak-schietpartij-pas-in-november

Rechtszaak schietpartij pas in november

De correctionele rechtbank heeft vandaag de zaak over de schietpartij in Heusden van twee jaar geleden uitgesteld tot 13 november. Het ging over de schermutselingen in de nacht van 1 op 2 april 2011. Een Turkse man was toen naar de woning aan de Koerselsebaan getrokken waar zijn vrouw en hun dochtertje bij haar familie verbleef, na relatieproblemen. Het kwam tot een hevige ruzie en de man opende het vuur, zijn schoonmoeder en twee schoonbroers werden geraakt. Maar vandaag bleek dat het onderzoek nog (…) Lees het hele bericht

opbrengst-mini-onderneming-voor-sint-vincentius

Opbrengst mini-onderneming voor Sint-Vincentius

De leerlingen van 3de jaar Economie van het Sint-Franciscuscollege hebben dit jaar opnieuw enkele lessen besteed aan de oprichting van een minionderneming. Ze werden wegwijs wegwijs gemaakt in het reilen en zeilen van een onderneming. Als 'bedrijfsactiviteit' verkochten ze waterijsjes en donuts. Die vonden vlot de weg naar de consument want de voorraden waren geregeld uitverkocht. De winst van de minionderneming (950 euro) gaat integraal naar een goed doel. Dit jaar kozen de leerlingen voor de Sint-Vincentiusvereniging die minderbedeelden helpt met onder meer voedsel en kleding. (foto Patrick Daniëls)

viering-50-jaar-circuit-met-4-pijlers

Viering 50 jaar circuit met 4 pijlers

Van 27 tot 30 juni heeft op Circuit Zolder de 'Zolder Grand Prix 50 Years' plaats, zeg maar de officiële viering van het gouden jubileum. De viering bestaat uit een viertal pijlers. Er is een race- en circuitonderdeel met o.a. de Belgian Historic Cup, Triumph Competition & British GT’s, BOSS GP, Formula, 3 Cup, GT3 CCB, club trackday, vip-laps, parades en taxiritten. Daarnaast komen er rally's met oldtimers uit exclusieve wagens op het circuit toe, die vertrekken vanuit Antwerpen en Brussel. Verschillende prestigieuze merken bouwen er showrooms op en doen birthday presentations met nieuwe wagens en exclusieve oldtimers zoals Porsche, Lamborghini en McClaren). Tenslotte zijn er de tentoonstellingen zoals 50 Jaar Circuit Zolder en 'Ferdinand Porsche The Heritage – from electric to electric'.

vandaag-gezien-4-juni-2013

Vandaag gezien

Een stel bruine wantsen denkt aan het nageslacht.(foto Jan Leijskens)

inbraak-bij-rugbyclub

Inbraak bij rugbyclub

De inbraken en het vandalisme in en rond het Helzoldstadion blijven maar aanhouden. Gisteravond werd ontdekt dat de rugbyclub het slachtoffer was geworden van inbrekers.

fietsdiploma-voor-20-kinderen-in-viversel

Fietsdiploma voor 20 kinderen in Viversel

De politie heeft samen met de gemeenschapswachten het fietsexamen afgenomen van de zesdejaars van de St.-Jan Berchmansschool in Viversel. 20 leerlingen legden een traject af waarop ze een 10-tal manoeuvres en handelingen moesten uitvoeren. Na een korte deliberatie kregen alle geslaagden een fietsdiploma. Dat is een bewijs dat de laatstejaars over alle fietsvaardigheden beschikken om volgend schooljaar zelfstandig naar de grote school te fietsen.

rijkswachtgebouw-is-gesloopt

Rijkswachtgebouw is gesloopt

Vandaag is er weer een stukje Heusdense geschiedenis uit het straatbeeld verdwenen. In de Pastoor Van Mierlolaan is het voormalige rijkswachtgebouw gesloopt. Het maakt plaats voor de parking van Woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen. Tijdens de bouwwerken heeft het gebouw als 'werfkeet' gefunctioneerd. Het gebouw functioneerde als rijkswachtbrigade tot de eenheidspolitie werd ingevoerd. Daarvoor zat de rijkswacht in een herenhuis aan het Sint-Willibrordusplein, dat ondertussen ook al voor appartementen heeft plaats geruimd. In feite zijn de voormalige rijkswachterswoningen in de Sportalaan nu nog de enige overblijfselen van de 'gendarmen' in Heusden-Zolder.

het-weer-zomerse-maxima

Het weer: zomerse maxima

De luchtdruk stijgt de volgende dagen en de wind ruimt naar het oosten. Hierbij wordt droge landlucht aangevoerd en krijgen wolken het zelfs moeilijk om tevoorschijn te komen. Het kwik schiet de hoogte in met zomerse waarden. In het weekend nadert een depressie vanuit het zuiden, maar de meest recente weermodellen houden de depressie buiten onze regio.
Vandaag verloopt de namiddag met flink wat zon en slechts enkele wolken. Het kwik kan hierbij oplopen tot gemiddeld 20 graden en er staat niet al te (…) Lees het hele bericht

namiddagshow-als-aanloop-naar-weyerkesfeesten

Namiddagshow als aanloop naar Weyerkesfeesten

In de aanloop naar de Weyerkesfeesten wordt op vrijdag 28 juni om 14 uur bij 't Weyerke een namiddagshow georganiseerd met Dirk Pollaris op het podium. Daar zijn niet alleen de zorggebruikers van 't Weyerke welkom maar ook de senioren van Heusden-Zolder en omgeving. Zorggebruikers en opvoeders mogen er gratis in, familieden en externen betalen 3 euro (dessertje inbegrepen)

wie-is-die-man-naast-ludo

Wie is die man naast Ludo?

Ludo Vangenechten ging op het filmfestival van Cannes inspiratie opdoen voor zijn programmatie. Hij ontmoette er onder meer Mads Mikkelsen (foto), bekend van Casino Royale, Clash of the Titans en Jagten (waarmee hij vorig jaar in Cannes de prijs van de beste acteur won). De komende periode zal er alvast één en ander van Cannes terug te vinden zijn op de affiche van The Roxy Theatre. Gisteravond was er al Le Passé te zien en vanavond tijdens de Ladies Night The Great Gatsby en er volgt nog meer.

kermisaffiche-raakt-helemaal-gevuld

Kermisaffiche raakt helemaal gevuld

Het programma voor het kermisweekend in Heusden-Centrum - vooral op zaterdag 29 en zondag 30 juni raakt meer en meer ingevuld. Zo organiseert De Kring een tweedaags programma op zijn terras met podium. Op zaterdag om 18 uur krijg je daar De Koninck Kader Soiree en om 20 uur Twix. Zondag om 17u30 staat Silhouet op het podium, om 19u30 is het de beurt aan Nerveus en om 22 uur mag Averechts afronden.

jongeren-met-afstudeerprojecten-in-muze

Jongeren met afstudeerprojecten in Muze

Veel jong geweld dezer dagen op de scène van cc Muze want de zesdejaarsleerlingen van de Kunsthumaniora Hasselt stomen zich klaar om af te studeren en ze doen dat met maar liefst twee voorstellingen. ‘Process of Unfolding’ is een theatervoorstelling waarmee 7 jonge acteurs via lichaamsbeweging met het publiek communiceren over loslaten en afscheid nemen. In ‘Try Standing Still’ wordt dan weer een verhaal verteld over de harde concurrentie tussen dansers in een (…) Lees het hele bericht

pater-frans-is-20-jaar-pastoor-in-eversel

Pater Frans is 20 jaar pastoor in Eversel

In Berkenbos hebben ze hebben afscheid gevierd van de paters die het klooster verlaten, maar aan de andere kant van 't dorp, in Eversel, hebben ze ook één van die Minderbroeders in de bloemetjes gezet: pater Frans is er immers 20 jaar pastoor. Er werd eerst een eucharistie opgedragen in de kerk en nadien volgde een feestelijke huldiging in een volle Sint-Baaf. En in Eversel hopen ze dat hun pastoor nog lang blijft.

botsing-tussen-motor-en-fietser

Botsing tussen motor en fietser

In de Stationsstraat, aan de overweg, is gisteren in de vooravond opnieuw een ongeluk gebeurd. Deze keer botsten een fietser en een motorrijder. Eén lichtgewonde is naar het ziekenhuis gebracht.

vandaag-gezien-3-juni-2013

Vandaag gezien

In een macro-opname lijkt een eenvoudig brembloemetje een heus kunstwerk. (foto Jan Leijskens)

twee-bijzondere-schoolfeesten

Twee bijzondere schoolfeesten

Vele schoolfeesten de afgelopen dagen in Heusden-Zolder, maar twee hadden toch wel iets bijzonders. Bij de vrije basisschool in Boekt werd de hele boel op stelten gezet door Nickelodeon dat met spelletjes en optredens voor ambiance zorgde en waarbij onder meer Grietje en Spongebob de show stalen. (foto's Ana Moran). En dan was er nog het schoolfeest bij de Springplank in de Kapelstraat. Ook daar ging het er vrolijk aan toe, maar toch hadden veel mensen de krop in de keel want het was het allerlaatste schoolfeest voor de school eind deze maand sluit en wordt gesloopt. (Meer foto's: Bart Claes)

laurens-vanthoor-speelt-weer-mee

Laurens Vanthoor speelt weer mee

In de Blancpain Endurance Series is Laurens Vanthoor weer in de running voor het kampioenschap. In het Engelse Silverstone behaalde hij met zijn ploegmaats René Rast (Duitsland) en Stéphane Ortelli (Monaco) een tweede plaats na een harde strijd. Ze hadden hun WRT Audit R8 bij de kwalificaties pas op de derde rij kunnen 'parkeren', maar ze wonnen ronde na ronde en waren zelfs in strijd voor de overwinning. In de rangschikking staan ze nu vierde op 11 punten van de leiders, terwijl er nog 108 te verdelen vallen. Begin juli is de afspraak in Zandvoort.

feest-van-de-buren-in-de-bloemelingen

Feest van de buren in de Bloemelingen

De buurtbewoners van de straat de Bloemelingen kwamen samen om de 'Dag van de buren' te vieren. In een toch wel bijzonder decor als je 't ons vraagt ... (foto Saskia Goraj)

vandaag-gezien-2-juni-2013

Vandaag gezien

Onze fotografen zijn dolgelukkig dat de zon weer van de partij is, nu kunnen ze hun creativiteit weer volop botvieren. (foto Jan Leijskens)

nostalgie-over-80-jaar-schoolgeschiedenis

Nostalgie over 80 jaar schoolgeschiedenis

Herinneringen en nostalgie kwamen vanavond bovendrijven in de Springplank, de school aan de Kapelstraat. Zoals eerder gemeld gaat die eind deze maand definitief dicht, na 80 jaar. Vandaag had het laatste schoolfeest plaats en nadien werden de leerkrachten, oud-leerkrachten en medewerkers uitgenodigd voor een hapje en een drankje en voor een bezoek aan de tentoonstelling van de geschied- en heemkundige kring. Zowat 50 mensen blikten samen terug op vervlogen tijden. (foto's geschied- en heemkundige kring)

twee-zwaargewonden-op-e-314

Twee zwaargewonden op E 314

Heel het weekend was er al hinder op de E 314 richting Lummen door de aangekondigde werken - die nu stilaan ten einde lopen - maar vanavond werd dat nog erger. Net voor de grens met Lummen in Viversel werd een motor langs achter aangereden door een auto. De motor vatte vuur en werd helemaal vernield. De motorrijder en zijn passagier raakten daarbij zwaar gewond. Brandweer en medische hulpdiensten kwamen ter plaatse. Eén van de gewonden kreeg ter plaatse de eerste zorgen van de MUG.

jongen-keukens-klokt-af-na-240-rondes

Jongen Keukens klokt af na 240 rondes

De editie 2013 van de fiets 24 uren van Zolder zit erop. Het was uiteindeljk het team Jongen Keukens Cycling 1 dat als eerste over de meet ging toen het etmaal achter de rug was. Zij hadden 240 rondes afgelegd, zeg maar een slordige 1000 km. Op de tweede plaats eindigde het Bongiorno Cycling team met een achterstand van 4'03" en derde werd Aan Tafel bij Luc Bellings met net een ronde minder. De ontlading was groot bij alle teams en renners die deze 24 uren race tot een goed einde hadden gebracht. De nacht was dan wel fris, maar in vergelijking met de voorbije dagen en weken hadden de weergoden erbarmen gekend. (foto Davy Neuteleers)

huldigingen-en-brevetten-bij-rode-kruis

Huldigingen en brevetten bij Rode Kruis

Feest bij het Rode Kruis zondagmorgen want daar werden de brevetten van de jongste cursussen 'eerste hulp -helper' uitgereikt en tegelijk werd een aantal hulpverleners van het Rode Kruis zelf gehuldigd omwille van hun verdienste. Medailles en onderscheidingen waren er voor volgende Rode Kruismensen: Elke Snyders, Davy Aerts, Sofie Booms,Christiane Princen, Sandra Gilissen, Carlo Broux, Maddy Lauwers, Erik Bortels, Erik Bortels, René Aerts, Janette Lisowski, Marco Vanheel, Willy Cleeren, Miet Fransen, Lode Schops, Edgard Claes, Guillaume Vanbilsen, Magda Smeets, Rita Gilis en Emile Rekkers.

staande-ovatie-voor-80-jaar-dienstbaarheid

Staande ovatie voor 80 jaar dienstbaarheid

Tijdens een warme en bij momenten emotionele viering hebben in de kerk van Berkenbos parochianen en personeelsleden van het Sint-Franciscuscollege afscheid genomen van de laatste paters Minderbroeders. Die verlaten het klooster waar ze in 1932 zijn neergestreken en van waaruit ze niet alleen de parochie hebben uitgebouwd, maar vooral het college hebben op gezet.Aan het eind van de viering zongen de paters de zegen van Franciscus voor de bevolking. Nadien kregen ze een lange staande ovatie. In (…) Lees het hele bericht

tweemaal-goud-voor-thomas-neuteleers

Tweemaal goud voor Thomas Neuteleers

In Gent hadden de gymfinales plaats. Aan elk toestel kwamen de twee beste gymnasten van het Belgisch Kampioenschap in actie. Zoals eerder gemeld, had Thomas Neuteleers zich voor drie toestellen geplaatst: brug, rek en ringen. In spannende duels won hij goud op brug en rek, op de ringen kwam hij 0.15 te kort. De gymnastiekfederatie heeft ondertussen Thomas (voor Vlaanderen) en Maxime Gentges (voor Wallonië) geselecteerd als Belgische vertegenwoordigers op de Universiade in Kazan (Rusland) van 6 tot 17 juli. Dat zijn de tweejaarlijkse 'olympische spelen' voor universiteitsstudenten, er worden ongeveer 8.000 deelnemers verwacht.

de-meesten-overleven-de-nacht

De meesten overleven de nacht

Voor de renners op het circuit was het een lange, zware nacht waarbij vooral tegen de ochtend heel wat deelnemers last hadden van de koude. Toch zijn vanochtend de meeste teams en individuen nog in koers. Het kan overigens nog veel kanten uit want om 9 uur vanmorgen reed Aan Tafel Bij Luc Bellings 1 nog altijd aan de leiding met 180 rondes, op amper 10 seconden gevolgd door Bongiorno Cycling Team en op 2'08 door Jongen Keukens Cycling Team 1.Vervolgens komen er 8 teams op 1 ronde.

zorgt-de-nacht-voor-afscheiding

Zorgt de nacht voor afscheiding?

Om 1 uur vannacht reed Jongen Keukens Cycling Team 1 aan de leiding met 101 ronden, samen met hen rijden ook Aan Tafel bij Luc Bellings 1 en Bongiorno Cycling Team op kop. Nog een 15-tal andere teams volgt hen op de voet, dus alles is nog mogelijk hoewel de nacht koel en hard zal zijn. (foto Davy Neuteleers)

morgen-open-kerkendag

Morgen open kerkendag

Morgen is het de Europese open kerkendag. Centraal thema dit jaar is 'Erfgoed in kleur'. In Heusden-Zolder kan je een bezoek brengen aan de kapel van de kluis in Bolderberg, de kerk van Zolder-Centrum en de kerk van Eversel. De kluiskapel is open van zonsopgang tot zonsondergang, in de Sint-Hubertus en Sint-Vincentiuskerk kan je rondleidingen volgen om 14u30 en 16 uur en de Sint-Jacobuskerk van Eversel is vrij toegankelijk.

zware-val-van-johan-museeuw

Zware val van Johan Museeuw

Oud-wereldkampioen Johan Museeuw heeft een zware val gemaakt tijdens de 24 uur van Zolder. Al vroeg in de wedstrijd ging hij tegen de grond toen voor hem twee renners in elkaar haakten. Zes renners gingen tegen de grond. Museeuw raakte als enige gewond, hij kwam op zijn schouder terecht. Hij werd naar het medisch centrum van het circuit gebracht, daar leek het erop dat hij zijn rechter sleutelbeen zou gebroken hebben of zijn schouder ontwricht. Hij is vervolgens met eigen vervoer naar het ziekenhuis van Oostende gebracht voor verder onderzoek.

ze-geven-elkaar-geen-haarbreed-vooraan

Ze geven elkaar geen haarbreed vooraan

De 24 uren van Zolder op de fiets draaien op volle toeren. Zaterdagavond om half 9 stonden 20 teams nog in dezelfde ronde, ze hadden er 55 rondes opzitten. Op kop reed op dat moment Aan Tafel bij Luc Bellings 1, gevolgd door De Brug Cycling Team 1 en Jongen Keukens Cycling Team 1. . In het totaal zijn er 188 teams en individuen in de race. (foto Davy Neuteleers)

problemen-voor-mobistarbellers-in-heusden

Problemen voor Mobistarbellers in Heusden

De gebruikers van het Mobistar-netwerk hebben het ongetwijfeld al gemerkt, sinds mei zijn er in de omgeving van Heusden-Centrum grote problemen. Gesprekken verlopen gestoord, zijn moeilijk te verstaan of worden gewoon afgebroken. Bij de gsm-operator zijn ze ondertussen op de hoogte door de vele klachten. Er wordt naar verluidt aan gewerkt maar hoe lang de problemen nog duren, is niet duidelijk.

geen-rolstoeltoiletten-in-toeristisch-bolderberg

'Geen rolstoeltoiletten in toeristisch Bolderberg'

De GATAB (Gemeentelijk Adviesraad voor Toegankelijkheid en Aanpasbaar Bouwen) trekt aan de alarmbel over de toegankelijkheid van de toiletten in Bolderberg. "Bolderberg is dé toeristische plek van de gemeente maar alleen de sporthal heeft toiletten die toegankelijk zijn voor rolstoelen," klaagt voorzitter Felix Aerts aan. "Tot onlangs had op domein Bovy het Gasthof een toilet dat langs buiten toegankelijk was via een helling en ook met een bordje was aangeduid. Maar die deur (…) Lees het hele bericht

straks-start-de-fiets-24-uren

Straks start de fiets 24 uren

Vandaag en morgen heeft de vijfde editie van de '24 Hours Cycling of Zolder' plaats. Heel wat teams worden aan de start verwacht voor een uithoudingsrace die traditiegetrouw in de loop van de nacht en de prille ochtend zijn zwaarste momenten kent. Dit jaar mogen licentiehouders van de wielerbond niet meer aan de start verschijnen, omdat de organisatie de amateurfietsers en wielertoeristen het wedstrijdbeeld wil laten bepalen. Elke team bestaat uit maximaal 8 fietsers en ook nu weer neemt een 30-tal solorijders deel. Ook vrouwenteams en bedrijventeams zijn weer van de partij.