Archief september 2013

overtreders-in-koolmijnlaan-gepakt

Overtreders in Koolmijnlaan gepakt

Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners hield de verkeersdienst van de politie toezicht uit in winkelcentrum Cité. 8 bestuurders werden betrapt wegens niet dragen van de gordel (2), negeren van een inrijverbod (1), parkeren buiten de vakken (1), parkeren op minder dan 5 m van een kruispunt (2), parkeren op een fietspad (1) en rijden met een niet-verzekerde auto (1). De auto is in beslag genomen en getakeld.

zwembad-gaat-morgen-weer-open

Zwembad gaat morgen weer open

Het overdekt zwembad in Zolder gaat morgen weer open. Het is zowat een maand dicht geweest door lekken en andere technische problemen. Maar een gespecialiseerde firma heeft alles hersteld. Vanmorgen is wel de pomp nog uitgevallen met koud water tot gevolg. "Bij nazicht bleek dat de motor van de pomp stuk was, maar de eigen technische dienst van de gemeente heeft ze vervangen en nu is alles opgelost" zo laat schepen van sport Robin Stroobants weten.

laatste-beheersfase-aan-de-bolderberg

Laatste beheersfase aan de Bolderberg

In en rond natuurgebied Bolderberg vinden in oktober en november de laatste grote werkzaamheden plaats in het kader van het Europese Life+ project 3WatEr. Met deze werken wil Limburgs Landschap vzw het Europees beschermde heidelandschap herstellen en het vergezicht vanop het befaamde uitkijkpunt bij de Kluis verbeteren. Limburgs Landschap is al sinds 1981 bezig met natuurbeheer aan de Bolderberg. Op dit ogenblik beheert de organisatie 15 ha, vooral heidevegetatie. Die was in het begin zo goed (…) Lees het hele bericht

hof-ter-bloemen-opent-kinderdagverblijf

Hof Ter Bloemen opent kinderdagverblijf

Terwijl het woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen in de Pastoor Van Mierlolaan stilaan ingenomen wordt door bejaarde bewoners, gaat er binnenkort ook een initiatief voor de kleinsten van start. Aan de kant van de Cijnshofstraat opent in Hof Ter Bloemen meteen na de herfstvakantie (4 november) immers Duimelijntje een nieuw kinderdagverblijf. Daar is plaats voor 18 kinderen van 0 tot en met 6 jaar. Die kunnen er terecht op weekdagen van 6u30 tot 18 uur. De kinderen komen in twee groepen terecht waarin alle leeftijden samenzitten. Een volledige dag kost € 23, een halve € 15. Info: 011-30 51 00.

t-is-paddenstoelentijd-8-2

't Is paddenstoelentijd (8)

De grofplaatrussula (russula nigricans) is vanaf augustus een talrijke russula van naald- en loofbos. De soort valt meer op door zijn grootte dan door zijn kleur. Van de groep van langzaam zwart wordende russula’s heeft hij de dikste en het verst van elkaar afstaande plaatjes. Deze zijn bijzonder breekbaar en lopen bij kneuzing snel rood aan. Na een tijdje ziet de paddenstoel er verkoold uit, zoals dit exemplaar in het Helzoldbos. (foto's Stefan Was)

veel-volk-op-61ste-braderie

Veel volk op 61ste braderie

Het mooie weer en het uitgebreide animatieprogramma lokte vandaag een massa volk naar de braderie op de cité. Jong en oud amuseerde zijn aan de attracties en er werd nogal wat geproefd en gesnoept.

drie-limburgse-kampioenen-bij-tc-heusden

Drie Limburgse kampioenen bij TC Heusden

Tennisclub TC Heusden telt drie Limburgse kampioenen in zijn rangen: Maarten Verlinden (H2), Fien Peeters (D2) en Luc Huygen (H35/3)

titel-van-vanthoor-komt-in-het-gedrang

Titel van Vanthoor komt in het gedrang

Dit weekend hadden Laurens Vanthoor en zijn ploegmaat Stéphane Ortelli in Navarra de titel in de FIA GT Series kunnen grijpen. Ze reisen met hun Audi immers naar Spanje af met 19 punten voorsprong. Helaas blijven daar nu nog 5 punten van over en zal het nog bijzonder spannend worden tijdens de laatste race op 22 en 23 november in Baku, Azerbeidjan. Een slechte bandengok leverde in de eerste race in Spanje slechts 4 punten op, en in de tweede race ging het er nog slechter aan toe, alles liep in het honderd door zware remproblemen.

3-auto-s-botsen

3 auto's botsen

Op de E314 ter hoogte van Heusden-Zolder zijn vanmorgen rond 11 uur drie auto's gebotst. Eén persoon raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

bolderberg-neemt-de-leiding-1

Bolderberg neemt de leiding

In de vierde provinciale A van het voetbal het Bolderberg met 2-1 gewonnen van Excelsior Hamont, Bolderberg neemt de leiding in handen. SK Heusden 06 is met 5-1 de boot ingegaan bij SV Peer. FC Anadol verloor met 1-4 van Eendracht Houthalen. Statie Zolder versloeg Gestel met 5-2.

nieuwe-zege-voor-kvv-1

Nieuwe zege voor KVV

In de derde provinciale C van het voetbal won KVV Heusden-Zolder met 1-2 bij Lummen VV. Vrijheid Zolder verloor met 2-0 bij Godsheide.

de-kijk-van-richie-43

De kijk van Richie

Ook Richie heeft bouwplannen

boekt-wint-bij-olympia

Boekt wint bij Olympia

In het petanque is de wintercompetitie dit weekend begonnen. Bij Olympia Heusden verloren de liga spelers thuis met 4-5, onder de ogen van een talrijke opgekomen publiek, tegen dorpsgenoot Boekt. In 2de provinciale won de A-ploeg met 5-4 van Genebos terwijl in 3de provinciale de B-ploeg ging winnen in Overpelt met 3-6 cijfers.

ook-vck-a-wint-tegen-genk

Ook VCK A wint tegen Genk

VCK Bolderberg A heeft tegen een kandidaat top 3 zijn eerste thuiszege behaald, 3-1 tegen Racing Genk. Daarmee deed de A-ploeg deed wat de B-ploeg had voorgedaan nl. winnen tegen de enige provinciegenoot. Setstanden: 25-23, 25-17, 17-25 en 25-22

vanochtend-gezien-5

Vanochtend gezien

Gust Ischen was vanmorgen al vroeg uit de veren en was zo getuige van een prachtig ochtendgloren.

t-is-paddenstoelentijd-7-2

't Is paddenstoelentijd (7)

De paarse knoopzwam (ascocoryne sarcoides) komt vrij algemeen voor op dood loof- en (naald)hout. Hij is meestal makkelijk herkenbaar aan de vorm, het gelatineuze vlees en de kleur. Dit exemplaar is aangetroffen op de parking van Helzold. (foto Stefan Was)

nieuwe-nederlaag-voor-viversel

Nieuwe nederlaag voor Viversel

In derde provinciale C heeft Standaard Viversel vanavond met 0-2 verloren van Heide Hasselt. Daardoor blijft Viversel mee achteraan bengelen zonder punten.

files-door-werken-vallen-nog-mee

Files door werken vallen nog mee

Heel de dag waren er files op de E 314 richting Lummen, door de werken op de kanaalbrug in Viversel. De rechterrijstrook krijgt daar een nieuw wegdek. Maar de files bedroegen helemaal geen 10 km zoals het Verkeerscentrum vooraf had laten uitschijnen. De werkzaamheden duren overigens nog tot maandagochtend. (foto Davy Neuteleers)

finale-van-de-hz-open

Finale van de HZ Open

Heel wat van de beste tennissers van Heusden-Zolder verzamelden vandaag op de terrein van TC Heusden voor de finale van de HZ Open. Dat is een competitie voor de lokale spelers.(foto's Davy Neuteleers)

fel-bevochten-zege-voor-vck-b

Fel bevochten zege voor VCK B

In het provinciale volleybal heeft VCK Bolderberg B Genk B verslagen met 3-1. VCK heeft hard moeten vechten voor die overwinning maar hield de volle puntenbuit terecht thuis. Setstanden: 19-25, 25-22, 26-24, 25-15

drie-inbraken-in-kiewitstraat

Drie inbraken in Kiewitstraat

Inbrekers hebben op drie plaatsen toegeslagen in de Kiewitstraat, telkens drongen ze een woning binnen. De ene keer deden ze dat via de kelder, de andere keer door een raam stuk te slaan.

moeizame-thuiszege-voor-si

Moeizame thuiszege voor SI

In de tweede nationale van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder ZVK Eisden Dorp verslagen met 4-1. Voor de start van de wedstrijd werden de twee jeugdploegen voorgesteld aan een gevulde tribune. De match zelf was een dubbeltje op zijn kant, een nog steeds gehandicapt SI had het niet onder de markt tegen een goed spelend Eisden, de 1-0 bij de rust was eerder vleiend. De Maaslanders kwamen zelfs nog gelijk, maar gelukkig hield de thuisploeg het hoofd koel en kon de bezoekende fouten afstraffen.

het-weer-aanhoudend-zacht

Het weer: aanhoudend zacht

De kern van een hogedrukgebied komt over Scandinavië te liggen, waarbij de windrichting in onze streken oost tot zuidoost wordt. Hierdoor wordt er drogere landlucht aangevoerd en is de kans op mist kleiner. Op korte termijn kan echter een verzwakte storing over onze regio schuiven met kans op enkele regendruppels.
Zondag maken opklaringen plaats voor toenemende wolken. Af en toe kunnen er enkele regendruppels vallen, maar veel stelt dit niet voor. Het wordt wat minder zacht bij 17 graden.
Lees het hele bericht

t-is-paddenstoelentijd-6-2

't Is paddenstoelentijd (6)

Typisch voor de narcisridderzwam (tricholoma sulphureum zijn de zwavelgele lamellen die vrij dik zijn en ver uiteen staan. Hij heeft een onaangename geur (als carbid of lichtgas en komt voor in loofbossen en lanen, vooral bij eiken, deze exemplaren staan aan de watertoren. De naam is afgeleid van het Franse ‘bolet des chevaliers’. Tot de Franse Revolutie (1789) was het gebruikelijk dat de ridderzwam (vooral de Gele Ridderzwam) voor de adel voorbehouden was. Alleen personen met een titel van ridder of hoger mochten deze paddenstoel plukken en consumeren, daarom was de koeienboleet voor de koeienwachters voorbehouden. (foto Stefan Was)

overtreders-op-de-bon

Overtreders op de bon

Tijdens een druk bijgewoonde scholenveldloop hield politie verkeerstoezicht. 3 bestuurders en 2 kinderen droegen geen veiligheidsgordel. Een wagen parkeerde op een kruispunt en een jonge bestuurder die rechts over het fietspad inhaalde moet zijn rijbewijs inleveren. In de Koolmijnlaan werd één niet-verzekerde auto aangetroffen en getakeld. Een bestuurder van een niet-verzekerde en niet ingeschreven moto kon geen rijbewijs tonen. De moto werd in beslag genomen. Voorts reden bestuurders zonder gordel (3), met gsm aan het stuur (2), parkeerden 2 hun auto buiten de parkeervakken en 2 op het fietspad

inbrekers-in-bedrijf-en-tuinhuis

Inbrekers in bedrijf en tuinhuis

Dieven zijn de afgelopen nacht binnengedrongen bij een bedrijf in de Vlinderstraat. Ze drongen daarvoor binnen via een zijraam, dat ze geforceerd hadden. De recherche kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek. In de Pater Beckersstraat zijn dieven binnendrongen in een tuinhuis.

leerlingen-van-bolderberg-lopen-het-snelst

Leerlingen van Bolderberg lopen het snelst

In atletiekstadion De Veen had vandaag de jaarlijkse scholenveldloop plaats. Voor de start was er voor iedereen een gepaste warming-up. De jongens en meisjes van het eerste tot en met het zesde leerjaar liepen zich de ziel uit het lijf voor de medailles, voor de persoonlijke eer en uiteraard voor de eer van de school. Daarbij werden ze luid aangemoedigd door hun collega's, leerkrachten, directies en een aantal ouders. Overigens bleken de leerlingen van Bolderberg de snelste lopers, ze behaalden liefst (…) Lees het hele bericht

nieuwe-inrichting-voor-cafetaria-olympia

Nieuwe inrichting voor cafetaria Olympia

Gisteravond besliste de gemeenteraad om de uitbating van de sporthal in Zolder-Centrum door de gemeente zelf te laten overnemen. Er wordt ook gehoopt op die manier een duurzame oplossing te vinden voor de uitbating van de cafetaria die ook al een lijdensweg achter de rug heeft. Aan de andere kant van de gemeente heeft de cafetaria van sporthal Olympia ondertussen een opknapbeurt gekregen met een nieuwe inrichting en meubilair. Die oogt nu merkelijk frisser en moderner. De oude meubelen hebben Sabine en Erik geschonken aan De Winning in Lummen.

braderie-serveert-uitgebreid-programma

Braderie serveert uitgebreid programma

De koopjes lopen al sinds woensdag en duren nog tot en met maandag, maar het feestprogramma van de 61ste Braderie begint vanavond. Om 20 uur is er de quiz in de feesttent. Morgen overdag is er kinderanimatie, de rit voor wielertoeristen vanaf 12 uur en om 19 uur in de feesttent Soirée Cité. Zondag is traditiegetrouw de topdag met vanaf 8 uur vlooienmarkt in de Kleuterweg en Koolmijnlaan, van 9 tot 13 uur frühshoppen in de feesttent en vanaf 13 uur tientallen acts: van kinderanimatie tot muzikale optredens, kermisattracties, ... Het winkelcentrum is verkeersvrij, kom te voet of met de fiets, wie toch met de auto komt, parkeert best op Helzold en kan dan met de gratis shuttle naar het winkelcentrum.

t-is-paddenstoelentijd-5-2

't Is paddenstoelentijd (5)

Er bestaan verschillende soorten knotszwammen. Het vruchtlichaam van de draadknotszwam (Macrotyphula juncea) is 3 tot 6 cm hoog en 1 tot 2 mm dik, geelwit tot okerkleurig. Hij komt vrij algemeen voor op rottend bladstrooisel, op voedselrijke- en vochtige bodems. (foto boven, Kayenberg) Het vruchtlichaam van de spitse knotszwam (clavaria falcata) is 1 tot 8 cm hoog, zuiver wit en slank knotsvormig. Hij is vrij zeldzaam en komt vooral voor in mosrijke, schrale graslanden. (foto linksonder, (…) Lees het hele bericht

illegaal-verkoopt-nepparfum

Illegaal verkoopt nepparfum

De politie betrapte tijdens de multiculturele markt een illegaal die nepparfum verkocht. 23 flacons zijn in beslag genomen. De Tunesische verkoper kon geen identiteitsdocumenten voorleggen en werd bestuurlijk aangehouden. Een marktkramer vervoerde zijn fruit met een niet-verzekerde en niet-ingeschreven vrachtauto. Zijn marktwagen werd getakeld. Voorts schreef de politie pv's wegens negeren van een parkeerverbod (1), niet dragen van de gordel (1), vervoeren van kinderen zonder (…) Lees het hele bericht

sluiting-opvang-blijft-behouden

Sluiting opvang blijft behouden

Marie-José Maris-Vanluydt maakt zich op de gemeenteraad druk omdat de buitenschoolse kinderopvang in Eversel en Viversel wordt afgeschaft en gecentraliseerd zonder overleg. Volgens OCMW-voorzitter Elke Gijbels waren de scholen niet opgedaagd voor het overleg en laat het OCMW in de toekomst opnieuw een opening om weer kinderen van buiten Heusden-Zolder in de opvang toe te laten als zij hier school lopen. Maar de meerderheid maakte wel duidelijk dat ze niet meer op de beslissing terugkomt (…) Lees het hele bericht

ontsluiting-de-schacht-of-omleidingsweg

Ontsluiting De Schacht of omleidingsweg

De felste discussies speelden zich vanavond af aan het eind van de gemeenteraad. De CD&V had de omleidingsweg rond Heusden aan de agenda toegevoegd en Kristof Was vroeg zich af of alles wel goed overlegd en berekend was. Hij vroeg ook naar de conclusies van de verkeerstellingen. Maar het belangrijkste punt was voor de CD&V dat de aansluiting van het mijnterrein met de Noord-Zuidverbinding nu is afgevoerd, omdat volgens minister Crevits het huidige schepencollege andere plannen heeft, (…) Lees het hele bericht

gemeente-neemt-uitbating-sporthal-zolder-over-1

Gemeente neemt uitbating sporthal Zolder over

Qua agenda kondigde de gemeenteraad zich vanavond alvast als één van de kortste van de jongste tijd aan. Bij de verkiezing van gemeentelijke afgevaardigden voor Limburg.net vond Veronique Bartels het raar dat de presentiegelden van Limburg.net met 20 euro verhoogd werden en ook de kilometervergoeding, en dat in een tijd dat iedereen moet inleveren. Maar daar kreeg ze geen duidelijk antwoord op vanuit de meerderheid. De kerkfabriek van Zolder-Centrum krijgt een toelage van meer dan 13.200 (…) Lees het hele bericht

kleding-voor-kringwinkel-illegaal-weggeplukt

Kleding voor Kringwinkel illegaal weggeplukt

De mensen van de Kringwinkel en het Hergebruikcentrum waren vandaag weer op pad in Heusden-Zolder om zoals aangekondigd aan huis zakken met kleding op te halen. Ze doen dat elke drie maanden en ze verspreiden vooraf bedrukte zakken. Maar alsmaar vaker zijn er kapers op de kust. Op de ophaaldagen van de Kringwinkel rijden vooral Oost-Europeanen met bestelwagens rond om de kleding weg te nemen en vervolgens voor eigen rekening te gaan verkopen, net zoals ze dat ook met metalen proberen. Daardoor (…) Lees het hele bericht

files-verwacht-door-werken-e-314

Files verwacht door werken E 314

Komend weekend gaat het Agentschap Wegen en Verkeer op de E 314 richting Leuven het wegdek van de rechterrijstrook boven het Albertkanaal ter hoogte van Viversel vernieuwen. De werken starten morgenavond om 20 uur en kunnen tot maandagochtend 5 uur duren. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht op piekmomenten files tot 10 km. De vertragingen zullen op borden aangegeven worden.

pwa-poetst-grafstenen-3

PWA poetst grafstenen

Zoals elk jaar biedt het PWA in de aanloop naar Allerheiligen hulp aan bij het poetsen van grafstenen als familieleden van overledenen het zelf niet meer kunnen. Voor een grafsteen van maximaal 2 m² kost het € 8, een grafsteen groter dan 2 m² kost € 13. Is de grafsteen extra vuil of heeft hij speciale afmetingen, dan komt er een meerprijs van € 5 bij. In de prijs zijn het werk, de schoonmaakproducten en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid begrepen. Meer inlichtingen op 011-28 68 90 of info[!]pwaheusdenzolder.be

exsultate-en-kathedraalkoor-zingen-requiem

Exsultate en Kathedraalkoor zingen Requiem

Het koor Exsultate gaat samen met het Kathedraalkoor Hasselt een enorme uitdaging aan: ze combineren de Franse 19de eeuwse romantiek met het feest van Allerheiligen en komen zo uit bij het indrukwekkende Requiem van Gabriël Fauré. Tegelijk indringend en intiem en ondersteund door strijkers, hoorns, trompetten, orgel en harp. In 1888 werd deze ‘Messe de Requiem’ voor het eerst opgevoerd en kent tot op vandaag veel bijval. Vorig jaar behaalde het Requiem nog een 18de (…) Lees het hele bericht

actie-rond-zwerfvuil-op-braderie

Actie rond zwerfvuil op braderie

Het gemeentebestuur grijpt ieder jaar de braderie aan voor een beeldvormingsactie. Dit weekend wordt gesensibiliseerd rond het achterlaten van zwerfvuil en de gevolgen daarvan. De klemtoon ligt op zwerfvuil dat veelal voorkomt op de Koolmijnlaan, zoals drankverpakkingen, kauwgum, zonnebloempitten en sigarettenpeuken. Tijdens de braderie worden ludieke acties opgezet met onder meer het trio TROEP, acteurs in zwerfvuilpakken. In de beeldvormingtent kan je gebruik maken van een peukenbak en kauwgumboom. Je kunt ook een afvaltasje komen ophalen. De beeldvormingtent staat aan de Koolmijnlaan 88.

wie-kent-deze-larven

Wie kent deze larven

Jurgen Schots trof deze larven aan in de Garenstraat tussen een hoop hakselhout en hij vraagt zich af welke larven het zijn. Op de foto hieronder heeft Jurgen er zijn gsm bij gelegd om een idee te geven van de grootte. Wie kan helpen? redactie [!] heusden-zolder.eu  UPDATE Heel wat reacties op de larven van Jurgen. Volgens Gust Put gaat het om engerlingen van de meikever, ook (…) Lees het hele bericht

t-is-paddenstoelentijd-4-2

't Is paddenstoelentijd (4)

Het gewoon elfenbankje of trametes versicolor komt voor in vrijwel alle bostypen op dode takken, stronken … en is heel variabel van uiterlijk. Elfenbankjes herken je meteen aan het gezoneerd oppervlak en de witte tot beige buisjeslaag. Ze behoren tot de algemeenste houtzwammen. In de Chinese en Japanse geneeskunde wordt ‘gewoon elfenbankje’ medecinaal gebruikt tegen chronische vermoeidheid, baard- en andere haarziekten, eczeem, hepatitis B, blaasontsteking, urinewegeninfecties en huidschimmels. (foto Stefan Was)

61ste-braderie-is-van-start-gegaan

61ste Braderie is van start gegaan

In de feesttent op het Braderieplein is vanavond de 61ste Braderie van het winkelcentrum Cité geopend. Voorzitter Marleen Bongaerts (links onder) - die de fakkel heeft overgenomen van Eddy Daniëls - wees erop dat zich het afgelopen jaar meer handelaars bij de vereniging hebben aangesloten. Winkelcentrum Cité groepeert nu 45 handelszaken. Dit jaar zijn trouwens voor het eerst de koopjes al op woensdag gestart. Schepen van middenstand Jeanne Prikken (rechts onder) wenste de handelaars veel succes met hun braderie, die vooral in het weekend weer een uitgebreid feest- en animatieprogramma in petto heeft. Op de foto boven het bestuur.

kinderen-genieten-van-heksentaart

Kinderen genieten van 'heksentaart'

Guy Daniëls en Lisa Brandenburg waren vanmiddag in de bib te gast voor de vertelling 'Heksentaart'. Het was een leuke vertelling met een verrassend en creatief eindresultaat met de kinderen van de laatste kleuterklas en het eerste leerjaar!

goedkoop-rijden-kan-duur-uitvallen

Goedkoop rijden kan duur uitvallen

Samen met het Agentschap Vlaamse Belastingdienst heeft de politie controles uitgevoerd op verschillende plaatsen in de gemeente. Daarbij werd vooral gekeken naar wagens waarvoor geen verkeersbelasting was betaald. 293 voertuigen werden gescand. 21 bestuurders liepen tegen de lamp omdat ze niet betaald hadden en één wagen was zelfs niet ingeschreven. In het totaal is bijna 9.100 euro aan boetes geïnd. Twee auto's werden met een wielklem uit het verkeer gehaald.

familie-cuypers-broux-nu-ook-met-nanook-op-pad

Familie Cuypers -Broux nu ook met Nanook op pad

Kim Broux en Jochem Cuypers kunnen het niet laten daarboven in Noorwegen. Nadat ze met hun zoontje Tristan al de meest onwaarschijnlijke avonturen hebben meegemaakt - hij was 7 maanden toen ze meer dan 3 maanden door Nieuw-Zeeland fietsten en bergtoppen beklommen - doen ze gewoon verder nu ook Nanook er bij is gekomen. Hij is ondertussen 7 maanden oud en samen staan ze klaar voor een expeditie in het 'Wilde Westen', een trip van 90 dagen. Nanook (…) Lees het hele bericht

verloor-een-vrachtwagen-steenpuin

Verloor een vrachtwagen steenpuin?

Vanmorgen bleek dat bij Schoenen Lorenz in de Guido Gezellelaan 1 venster helemaal stuk was en twee zijramen beschadigd. De stoep lag over enkele tientallen meters vol steenpuin. Mogelijk heeft de vrachtwagens afgelopen nacht een deel van zijn lading verloren en is het gruis door de wielen weg gekatapulteerd. De politie heeft de vaststellingen gedaan. (foto Julien Maebe)

kim-kan-nog-dromen-van-miss-belgie-finale

Kim kan nog dromen van Miss België finale ....

Kim Poelmans mag dan afgelopen zaterdag niet in de hoofdprijzen zijn gevallen tijdens de finale van Miss Limburg, ze heeft toch weer een nieuwe uitdaging om naar toe te werken. Kim kreeg namelijk wel een 'Crown Card', dat betekent dat het nationaal comité haar geselecteerd heeft voor de preselecties van Miss België.

de-zeldzame-inktviszwam-is-er-weer

De zeldzame inktviszwam is er weer

Gust Put heeft zijn stunt van vorig jaar kunnen herhalen en opnieuw foto's maken van de zeldzame inktviszwam. Op de plaats waar ze vorig jaar in grote getale voorkwamen, zijn er dit jaar maar twee exemplaren te vinden, en Gust vreest dat er volgend jaar misschien geen meer zijn. De inktviszwam is een exoot, maar wordt de jongste jaren meer en meer in België gespot. Met meestal 5 roze-rode armen met zwarte inkt, die uit een soort van ei (duivelsei) komen, ziet hij eruit als een inktvis. Hij verspreidt een soort van kadavergeur die vliegen en andere insecten aantrekt, en zo worden de sporen verspreid. 

de-juniors-gaan-weer-aan-de-slag

De Juniors gaan weer aan de slag

Jeugdharmonie De Juniors van harmonie De Ware Vrienden uit Zolder hield haar 'kids kickoff', een repetitie- en familiedag met animatie en als afsluiter een miniconcert. De Juniors repeteren iedere zondag van 10u30 tot 11u30. Ze zijn nog op zoek naar blazers en slagwerkers die minstens 1 jaar instrumentenles gevolgd hebben. (foto Gust Put)

het-weer-rustig-en-droog

Het weer: rustig en droog

In een rustige atmosfeer met nauwelijks wind bereikt het kwik aangename waarden. De vochtigheid in de onderste lagen van de atmosfeer manifesteert zich als mist, die soms moeizaam wordt opgelost. Het droge en rustige weer houdt nog een tijdje aan.
Vandaag is het mistig in de ochtend. Het kan vrij lang duren alvorens de mist en lage wolken opgeruimd zijn, maar nadien is er ruimte voor de zon. Het kwik kan oplopen tot een aangename 22 graden.
Morgen is er opnieuw kans op mist in de (…) Lees het hele bericht

t-is-paddenstoelentijd-3-2

't Is paddenstoelentijd (3)

De koeienboleet (suillus bovinus) is een vertaling van de Franse naam ‘bolet bovin’ (tijd van de Franse Revolutie). Het was een paddenstoel die geplukt mocht worden door gewone lieden, onder wie de koeienwachters. De koeienboleet behoort tot het geslacht van de slijmboleten, met slijmerige hoed die steeds onder naaldbomen groeien. Zo vind je de koeienboleet steeds bij dennen. Typerend zijn de grote hoekige gaatjes op de hoedonderzijde. Hoed en steel zijn oker, terwijl buisjes en gaatjes een kakigele tint vertonen. (foto Stefan Was)

sint-franciskusziekenhuis-heeft-beste-bouwteam

Sint-Franciskusziekenhuis heeft beste bouwteam

De Bouwunie Limburg huldigde vandaag naar jaarlijkse gewoonte het beste bouwteam van 2013 en dat gebeurde niet toevallig in het Sint-Franciskusziekenhuis. Elk project dat in de afgelopen vijf jaar is gerealiseerd, mocht worden ingediend. Daarbij beoordeelde de jury niet alleen het project op zich, maar ook de manier waarop de samenwerking tussen verschillende partijen een meerwaarde opleverde en welke weg het project aflegde van de tekentafel tot de oplevering. En een goede samenwerking is (…) Lees het hele bericht

fietser-gewond-bij-aanrijding-3

Fietser gewond bij aanrijding

In de de Borghgravelaan is vanmorgen rond 10 uur een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte gewond en is afgevoerd naar het ziekenhuis.

dieven-stelen-duiven

Dieven stelen duiven

In de Pastoor Sakstraat heeft de bewoner van een appartement gisteravond een inbraak ontdekt. De dieven waren via de deur binnengedrongen. In de Broeksteeg werd vanmorgen de diefstal van een aantal duiven ontdekt.

ook-voorzitter-wielerbond-ziet-piste-zitten

Ook voorzitter wielerbond ziet piste zitten

Er komen alsmaar meer positieve signalen voor de bouw van een overdekte wielerpiste bij Circuit Zolder. Ook voorzitter Tom Van Damme van de Belgische Wielerbond breekt vandaag in Het Nieuwsblad een lans voor de wielerpiste. Eerder was gezegd dat ons land zich kandidaat zou stellen voor de organisatie van een wereldkampioenschap op de weg tussen 2017 en 2019, in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Maar de bondsvoorzitter vindt dat in deze crisistijd te duur en vindt dat het geld beter kan (…) Lees het hele bericht

politie-oefende-in-kleine-brogel

Politie oefende in Kleine-Brogel

De politie van Heusden-Zolder heeft twee dagen lang allerei politietechnieken ingeoefend. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse TPI, tactische politie interventie. Daarbij oefenen de inspecteurs bijvoorbeeld hoe ze iemand fouilleren met aandacht voor alle veiligheidsmaatregelen. Het gaat er soms hard aan toe, bijvoorbeeld om een lastige klant uit een auto te halen. Los van het oefenen, is de TPI ook een vorm van teambuilding waarbij de collega's even kunnen bijpraten over sommige interventies. Dit jaar vonden de TPI-dagen plaats op het militair domein in Kleine-Brogel, dat maakte het oefenen zonder pottenkijkers mogelijk.

vandaag-gezien-24-september-2013

Vandaag gezien

Een mierenleeuw in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

politie-arresteert-juwelendieven

Politie arresteert juwelendieven

Afgelopen week-end zijn twee verdachten van een diefstal van juwelen in het Woonzorgcentrum Hof ter Bloemen gevat. De twee hadden toegeslagen in het nieuwe rusthuis in de Pastoor Van Mierlolaan en waren er met juwelen vandoor gegaan. Maar een voorbijganger had zaterdag twee verdachte personen opgemerkt aan een bushalte. Daar werden ze door de politie opgepakt en al snel bleek het om de dieven te gaan. Ze zijn zondag voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden, vandaag moeten ze voor de raadkamer verschijnen.

koningsbezoek-met-regi-zonder-mario

Koningsbezoek met Regi, zonder Mario

Tijdens het koningsbezoek in het provinciehuis straks zullen 30 van de 44 Limburgse burgemeesters de koning en koningin begroeten. Onze burgemeester Mario Borremans is er niet bij, zijn agenda liet het naar eigen zeggen niet toe. Overigens had niemand van de Limburgse N-VA-burgemeesters tijd om naar Hasselt af te zakken, maar ze ontkennen met klem dat dat de afspraak was of dat er een bedoeling achter zit. Regi Penxten zal de eer van Heusden-Zolder ongetwijfeld hoog houden

binnenkort-weer-bloed-geven

Binnenkort weer bloed geven

Je kunt binnenkort weer gaan bloed geven in Heusden-Zolder. Op donderdag 3 oktober kan je terecht in de Witte Zaal in Bolderberg, op maandag 7 oktober in Ons Huis in Berkenbos en op dinsdag 8 oktober in Sint-Baaf in Eversel. Telkens van 18 uur tot 20u30.

t-is-paddenstoelentijd-2-2

't Is paddenstoelentijd (2)

De roodsteelfluweelboleet of boletus chrysenteron is tot in de late herfst één van de talrijkste boleten, overal te vinden in onze bossen. Het is een veranderende soort met sterk wisselende hoedkleur. De hoed breekt in veldjes op, de scheurtjes verkleuren kersrood. (foto Stefan Was)

luca-de-angelis-schittert-op-toptornooi

Luca De Angelis schittert op toptornooi

Op de sterk bezette eerste editie van het Yonex BJM (Belgium Junior Masters) badmintontornooi voor de jeugd in sportcentrum Dommelhof Neerpelt heeft Luca De Angelis van Smash zich laten opmerken. Hij drong door tot de finale van het enkelspel waarin hij het opnam tegen Robby Bronselaer, speler van Topsport Vlaanderen en de Topsportschool van Wilrijk. Luca won in 2 sets: 21/15 en 21/12. Samen met Lennert Taildeman won hij ook nog het dubbelspel tegen de Belgische kampioenen van 2012 in 2 (…) Lees het hele bericht

geen-paniek-over-omleidingsweg

'Geen paniek over omleidingsweg'

"Alle paniek over een mogelijke omleidingsweg rond Heusden is overbodig. We hebben een oud plan weer bovengehaald en eens bekeken en er een keer over gesproken met de mensen van het Agentschap voor Wegen en Verkeer toen die toch juist hier waren. Maar voor de rest zijn er geen beslissingen genomen of hebben we geen acties ondernomen." Dat zegt burgemeester Mario Borremans. De voorbije dagen was er nogal wat onrust ontstaan onder meer bij handelaars in Heusden. "Iedereen ziet dat Guido Gezellelaan, Brugstraat en Koolmijnlaan dichtslibben, dat er problemen rijzen met het laden en lossen, ... vandaar dat we nadenken over mogelijke oplossingen. Maar als er bijvoorbeeld een omleidingsweg zou komen, dan is dat een project dat we als gemeente zeker niet alleen aankunnen," aldus de burgemeester. In die oude plannen loopt de omleidingsweg grof geschetst tussen de Schootstraat-Staintonstraat en de het fietsroutenetwerk.

weer-omheining-doorgeknipt-bij-bedrijf

Weer omheining doorgeknipt bij bedrijf

Vanmorgen vroeg werd op de ambachtelijke zone de Lange Beemden ontdekt dat de omheining van een bedrijf was doorgeknipt. Er was niets gestolen, maar de jongste tijd zijn verschillende bedrijven in die buurt het mikpunt van dieven geweest. En op tal van plaatsen in Zolder werd afgelopen week de omheining doorgeknipt.

auto-s-beschadigd-door-brokstukken

Auto's beschadigd door brokstukken

Gisteravond zijn op de E 314 verschillende auto's beschadigd geraakt doordat ze op brokstukken van een eerder incident reden. Kort voor 8 uur stonden daar zelfs 5 auto's met problemen langs de kant. Een koelwagen had er zelfs zijn achteras gebroken.

vandaag-gezien-23-september-2013

Vandaag gezien

Deze wants op een bloem, gespot in Bolderberg, lijkt wel op een monstertje, maar ze meet amper 7 milimeter. (foto Jan Leijskens)

nog-jaren-problemen-met-de-treinen

Nog jaren problemen met de treinen

Het ziet er niet naar uit dat de problemen met te korte treinen en overvolle wagons snel van de baan zullen zijn. Bij de NMBS weten ze te vertellen dat er pas vanaf 2015 een lichte verbetering te verwachten is, maar dat de problemen pas echt zullen opgelost zijn na 2018. Dan zijn er nieuwe treinstellen geleverd, onder meer dubbeldekkers. Maar heel wat studenten die nu geregeld de dupe zijn van de capaciteitsproblemen, zijn tegen die tijd uiteraard afgestudeerd.

kappersshow-voor-kinderkankerfonds

Kappersshow voor Kinderkankerfonds

Vanavond springen de leerlingen haarzorg 7dejaar haarstylist van KTA2 Hasselt in de bres voor het goede doel. Tijdens een wervelende show in de Update Academy zullen 5 nationaal en internationaal bekende kappers het beste van zichzelf geven voor het Kinderkankerfonds in Gasthuisberg Leuven. Symbool voor deze benefiet staat Louise, dochter van ex-basketballer Jochen Ceyssens en Femke Dezeure. Louise is een 3-jarig meisje waarbij vorig jaar in september leukemie werd (…) Lees het hele bericht

t-is-paddenstoelentijd-1-2

't Is paddenstoelentijd (1)

Het kleine papegaaizwammetje of hygrocybe psittacina’ (breedte 2-3 cm en hoogte 4-7 cm) is een paddenstoel van onbemeste graslanden en wordt dan ook steeds zeldzamer (rode lijst). Wij vinden hem nog op de mijngronden van Zolder. Paddenstoelen met groene tinten zijn niet bepaald talrijk. Ook onder de ‘wasplaten’ is dit zwammetje een uitzondering. In het zonlicht verbleekt de kleur echter snel. Zijn vlees is broos, glazig en slijmig. (foto's Stefan Was)

speelstraat-bij-kwb-eversel

Speelstraat bij KWB-Eversel

KWB-Eversel organiseerde vandaag voor het eerste een speelstraat. Op de afgesloten parking van Sint Baaf stonden allerlei grote spelen, zoals reuze Mikado, reuze Jenga, groot Mens Erger Je Niet. Met reuze katapulten konden de kinderen blikken schieten en een ijsje verdienen. Maar er was ook kinder zumba, cupcakes versieren, springkasteel, pannenkoeken, .... En op een afgesloten parcours konden de jongsten rondtoeren met go-karts, fietsjes en steps. De opkomst was erg groot. (foto's Rudi Rykers)

t-is-paddenstoelentijd

't Is paddenstoelentijd

Vanavond (jawel, de 22ste) om 22u44 begint officieel de astronomisch herfst en zoals we al eerder meldden, telt de natuur weer een hele paddenstoelenrijkdom. En dus is onze specialist Stefan Was de natuur van Heusden-Zolder ingetrokken op zoek naar de mooiste exemplaren. Ook de voorbije jaren deed hij dat al, dit is de voorlopig laatste reeks, te bewonderen vanaf morgen.

man-dominantie-zoals-verwacht

MAN-dominantie zoals verwacht

Zoals verwacht hebben de MAN trucks de FIA European Truck Grand Prix op Circuit Zolder gedomineerd. De eerste race kende een volledig MAN podium met Antonio Albacete, Norbert Kiss en Markus Östreich. In de tweede race was de dominantie nog groter, die won Jochen Hahn voor René Reinert en Norbert Kiss, ook weer allen in MAN. In race drie werd de hegemonie zowaar doorbroken en was David Vrescky in zijn Freightliner de snelste voor de MAN's van Markus Östreich en Norbert Kiss. En in (…) Lees het hele bericht

bolderberg-en-statie-zorgen-voor-spektakel

Bolderberg en Statie zorgen voor spektakel

In vierde provinciale A verloor SK Heusden 06 met 0-1 van Wijshagen. Bolderberg haalde zwaar uit bij Eendracht Houthalen: 0-4. Statie Zolder won een spektakelmatch bij Sporting Ellikom met 3-5 en FC Anadol verloor met 2-4 van Verbroedering Lommel.   

vrijheid-vindt-de-goal-in-heers

Vrijheid vindt de goal in Heers

In derde provinciale C heeft Vrijheid Zolder met 2-4 gewonnen bij Heers VV. In KVV Heusden-Zolder AC Tervant was het spannend tot op het laatste, nadat de thuisploeg een 2-0 uit handen had gegeven, kon 5 minuten voor tijd de 3-2 ingetrapt worden. Viversel verloor met 2-4 van Godsheide.

vandaag-gezien-22-september-2013

Vandaag gezien

Een koekoeksbloem gehuld in dauwdruppels. (foto Jan Leijskens)

er-had-meer-ingezeten-voor-vck-a

Er had meer ingezeten voor VCK A

In het volleybal heeft VCK Bolderberg A zjn competitiestart gemist, het verloor met 3-2 van Rembert Torhout terwijl er meer had ingezeten. De eerste set werden de bezoekers ronduit afgetroefd, de tweede werd ondanks een ruime kloof ei zo na nog uit handen gegeven. De derde en vierde verliepen bijzonder spannend met winst voor beide ploegen, en in de tiebreak presteerde Bolderberg het om een 2-7 niet te verzilveren. Setstanden: 25-10, 22-25, 23-25, 25-22 en 15-12.

de-kijk-van-richie-42

De kijk van Richie

Ontkennen helpt niet ... ook de astronomische herfst is begonnen.

brand-ontstond-door-wietplantage

Brand ontstond door wietplantage

Het is nu bevestigd dat de brand in de Sint-Lutgardusstraat gisteravond is veroorzaakt door een kortsluiting in een wietplantage. Die was in twee kamers op de bovenste verdieping ondergebracht, blijkbaar zijn de stroomkabels doorgebrand en die hebben het pand in lichterlaaie gezet. Het gerechtelijk lab is nog ter plaatse geweest. De bewoner of bewoners van de woning zijn ondertussen op de vlucht.

het-weer-droge-en-zachte-periode

Het weer: droge en zachte periode

Een hogedrukgebied bouwt op over onze streken en zorgt voor rustig en droog najaarsweer. Soms kunnen zwakke storingen over onze regio schuiven en zorgen voor meer bewolking, neerslag wordt er de volgende dagen echter niet verwacht.
Vandaag is er kans op mist in de ochtend, maar nadien kan de zon doorbreken. Na de middag schuift een verzwakte storing over onze streken en is er veel bewolking. Het blijft echter droog en het wordt aangenaam warm bij maxima rond 21 graden.
Morgen zijn er (…) Lees het hele bericht

twee-huizen-onbewoonbaar-door-zware-brand

Twee huizen onbewoonbaar door zware brand

Zaterdagavond laat heeft een zware brand gewoed in de Sint-Lutgardusstraat. Daarbij zijn twee huizen zwaar beschadigd en tijdelijk onbewoonbaar. Het vuur ontstond op de bovenverdieping van één van de twee woningen, de vlammen drongen door het plafond naar de zolder en verspreidden zich daar naar de andere woning, de zolders zijn immers met elkaar verbonden. Toen de brandweer ter plaatse kwam sloegen de vlammen al hoog door het dak. Het was overigens niet makkelijk voor de (…) Lees het hele bericht

atleten-uit-andorra-komen-naar-hier

Atleten uit Andorra komen naar hier

Van 9 tot 20 september volgend jaar vinden de Special Olympics European Summer Games in Antwerpen plaats. Uit 58 Europese en Euraziatische landen komen meer dan 2.000 verstandelijk gehandicapte atleten en 1.000 coaches naar hier afgezakt. Er komen tien sporten aan bod en de atleten en coaches worden ondergebracht in gastgemeenten. Heusden-Zolder zal van 9 tot en met 13 september de delegatie uit Andorra ontvangen, 19 atleten en 8 coaches. Dat is geen toeval, het gemeentebestuur wilde een delegatie van enkele tientallen en bovendien gaat het hier om G-badmintonners, iets waar hier bij ons een belangrijke werking rond bestaat. Waar ze zullen logeren, is nog niet duidelijk. Wel is het de bedoeling dat ze in contact komen met de bevolking en dat ze kennismaken met onze regio.

ook-static-show-van-trucks-loont-de-moeite

Ook static show van trucks loont de moeite

De pk-monsters zijn neergestreken op Circuit Zolder voor de FIA Truck Grand Prix. Vooral morgen vallen er races te beleven, vandaag waren heel wat mooie vrachtwagens te bewonderen tijdens de static show in de paddock. (foto's Davy Neuteleers)

fietsers-botsen

Fietsers botsen

Gisteren omstreeks 16 uur zijn in de Singelstraat twee fietsers gebotst. Daarbij raakte een oudere vrouw lichtgewond, ze had schaafwonden.

kim-poelmans-telt-af-naar-de-finale

Kim Poelmans telt af naar de finale

Voor onze dorpsgenote Kim Poelmans is het aftellen want vanavond begint in de volledig vernieuwde concertzaal van de Grenslandhallen de finale van de Miss Limburg verkiezing. Kim heeft de afgelopen maanden een stevige campagne gevoerd en ze heeft zich uitstekend voorbereid op de finale van vanavond. De bal ligt nu in het kamp van jury en publiek. Ze heeft alvast de steun van burgemeester Mario Borremans die haar veel succes wenst en hoopt dat Heusden-Zolder massaal achter haar staat. Wij duimen mee!

si-geeft-het-in-de-slotfase-uit-handen

SI geeft het in de slotfase uit handen

In de tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 9-6 verloren bij Grace-Hollogne. Bij de rust stond het nog 1-2 en het grootste deel van de wedstrijd stonden de bezoekers op voorsprong, maar de slotfase was er teveel aan want 6 van de 9 tegendoelpunten werden geslikt in de laatste vijf minuten. Het moet wel gezegd dat Heusden-Zolder heel wat basisspelers moest missen.

wat-deed-inwoner-met-granaat

Wat deed inwoner met granaat?

Bij een bezoek aan een wanbetaler in de Kerkenblookstraat, hebben deurwaarder en politie gisteren een verrassende ontdekking gedaan. De bewoner had een handgranaat uit de tweede wereldoorlog in huis, het is niet duidelijk met welke bedoeling. DOVO, de ontmijningsdienst van het leger werd opgeroepen om het tuig veilig af te voeren en onschadelijk te maken. Nadien kon een deel van de inboedel verder opgeladen worden.

lazarus-speelde-idioot

Lazarus speelde idioot

Vanavond stond toneelgezelschap Lazarus met de voorstelling Idioot op het Muzepodium voor een uitverkochte schouwburg. (foto Lenscollectief)

20-bedrijven-in-vkw-top-500

20 bedrijven in VKW top 500

Vandaag heeft werkgeversorganisatie VKW-Limburg zijn jaarlijkse top 500 voorgesteld. Dat is een omvangrijk boekwerk met daarin de 500 grootste bedrijven gerangschikt volgens omzet in 2012. Daarin staan 20 bedrijven uit Heusden-Zolder. Hoogste genoteerd is het distributiecentrum van Aldi in de Boterbosstraat op plaats 11 met een omzet van 370 miljoen euro en 614 werknemers. Op plaats 85 staat Q-Bakeries met bijna 76 miljoen euro omzet en 294 personeelsleden. Pijnlijk is wel dat het derde (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-20-september-2013

Vandaag gezien

Wie dezer dagen een stapje in de natuur zet, zal het wel merken, door de intrede van de herfst en de regen, beginnen overal de paddenstoelen ... nu ja, als paddenstoelen uit de grond te schieten. Vanaf maandag tonen we u tien dagen exemplaren die de voorbije jaren in onze reeksen nog niet aan bod zijn gekomen. 't Zal de moeite zijn. (foto Jan Leijskens)

bocasa-werd-feestelijk-geopend

Bocasa werd feestelijk geopend

Groot feest vandaag in Bolderberg want daar had de officiële opening plaats van serviceresidentie Bocasa. Tijdens de academische zitting vanavond werd het woord gevoerd door onder meer gedeputeerde van welzijn Frank Smeets en burgemeester Mario Borremans, minister van Welzijn Vandeurzen had een kabinetsmedewerker gestuurd. Opmerkelijke gasten ook waren Celie Dehaene (voorzitster van het Huis van de Toekomst) en (…) Lees het hele bericht

politie-gaat-aan-de-slag-met-tablets

Politie gaat aan de slag met tablets

De politie van Heusden-Zolder gaat nu maandag aan de slag met tablets,  Enkele maanden geleden kocht het korps via raamcontract vier tablets. Daarop werd een aantal zaken geconfigureerd, vervolgens zijn ze voorgesteld tijdens de jarlijkse TPI-dagen (tactische politie interventie) en nadien besloot het korps ze in gebruik te nemen. Voorlopig staan nuttige documenten zoals wachtlijsten (dokters, magistraten,…) op de tablets, maar er is ook navigatie op voorzien en de inspecteurs (…) Lees het hele bericht

ook-regi-naar-de-nieuwe-koning

Ook Regi naar de nieuwe koning

Bij de 120 gasten die volgende dinsdag in Hasselt koning Filip en prinses Mathilde mogen ontmoeten, zit ook Regi Penxten. Hij is geïnviteerd omdat hij - net als Kim Clijsters - ambassadeur voor Limburg is. Veel tijd om over zijn muzikale plannen te praten, zal er niet zijn want omgerekend zal de ontmoeting nog geen minuut duren volgens het scenario. Regi is eerder ook al ontvangen door koning Albert II, samen met andere Belgische artiesten die toen populair waren voor de jeugd.

kinderen-van-t-molenholleke-strappen

Kinderen van 't Molenholleke 'strappen'

’t Molenholleke houdt vandaag een STRAPdag (stap en trap-dag), in de week van de mobiliteit en de provinciale actie veilig schoolverkeer, de kinderen werden opgeroepen om met de fiets te komen, fluovestjes en een helm te dragen. En met succes, zo was de fietsenstalling bijna te klein. De school hoopt nu bij leerlingen en ouders de aanzet gegeven te hebben om dat ook na vandaag te blijven doen. De gemeenschapswachten waren ook present, zij controleerden de fietsen. De meeste waren in orde, alleen de fietsbel ontbrak vaak. (meer foto's van Kurt Vanvelk)

week-van-de-sportclub-bij-ac-meylandt

Week van de sportclub bij AC Meylandt

Bij Meylandt AC - een afdeling van Looise AV - lieten ze zich afschrikken door de hevige regen om te sporten. En toch zeker niet omdat ze tijdens de 'Week van de sportclub' nog een tandje wilden bijsteken. Op dinsdag en donderdag van 18u30 tot 19u40 is iedereen trouwens aan de Jogem, meer info 0495-69 73 14 (Marc Hermans)

vrachtwagen-verliest-slib

Vrachtwagen verliest slib

In de Sint-Antoniusstraat zaten ze vanmiddag goed in de shit. Een Nederlandse vrachtwagen had er op de straat een groot deel van zijn lading slib verloren. Het duurde een hele tijd eer het goedje was opgeruimd.

fietser-aangereden

Fietser aangereden

Vanmorgen, kort voor 8 uur, is op de Ringlaan een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte daarbij licht gewond.

trucks-gaan-voor-spanning-zorgen

Trucks gaan voor spanning zorgen

Zoals eerder aangekondigd wordt circuit Zolder dit weekend ingenomen door de trucks tijdens het FIA Truck Racing Chamionship. 180 punten zijn er nog te winnen in de 3 resterende rondes van het kampioenschap. Puur mathematisch maakt de huidige nummer 7 in het klassement, de Zwitser Markus Bösiger (MKR-Renault), zelfs nog kans op de titel. Maar momenteel staat alles in het teken van het duel tussen de huidige leider, de Spanjaard Antonio Albacete, en de Duitse titelverdediger Jochen (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-met-een-tiental-punten

Gemeenteraad met een tiental punten

De gemeenteraad vergadert volgende week donderdag 26 september om 19 uur met slechts een tiental punten op de openbare agenda. Op de agenda de stopzetting van de concessie met de vzw Sporthal Zolder. De gemeente wil op die manier de aanslepende moeilijkheden oplossen en de werking van de sportverenigingen vrijwaren door zelf het beheer over te nemen. Aan twee kerkfabrieken wordt een investeringstoelage goedgekeurd. En voor de brandweer moeten de komende jaren nieuwe broeken en vesten gekocht worden.

ultieme-versterking-voor-si-heusden-zolder

Ultieme versterking voor SI Heusden-Zolder

Zaalvoetbalclub SI Heusden-Zolder heeft zich versterkt met Kevin Fillée (ex Kaya's Beringen). Fillée is een aanvaller en moet de ploeg aanvullen nu er veel spelers met blessures aan de kant staan. Hij kan nu vrijdag voor de eerste competitiematch in Grace-Hollogne bij de beloften kunnen aantreden.

vandaag-gezien-18-september-2013

Vandaag gezien

We zitten in het pompoenenseizoen,lekker om soep van te koken zo'n pompoen. Ook mieren zijn er blijkbaar dol op, toch zeker op de stamper. (foto Jan Leijskens)

bromfietser-rijdt-voetganger-aan

Bromfietser rijdt voetganger aan

Kort voor half tien vanochtend is in de Schansstraat een voetganger aangereden door een bromfiets. De voetganger raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

inbrekers-betrapt-in-bakkerij

Inbrekers betrapt in bakkerij

Inbrekers hebben gisteravond en vannacht weer toegeslagen. Eerst ontdekten bewoners van een huis in de Pater Beckersstraat gisteravond bij hun thuiskomst dat er ongewenst bezoek was geweest. Bij een bakkerij in de Lange Beemden werden inbrekers kort voor half drie op heterdaad betrapt, ook een ander bedrijf op de ambachtelijke zone kreeg de inbrekers op bezoek, maar dat werd pas vanochtend ontdekt.

milk-inc-maakt-gasten-bekend

Milk Inc. maakt gasten bekend

Zoals bekend staat Milk Inc. op zaterdag 19 oktober in het Sportpaleis en wordt het deze keer geen concertreeks maar een echt MilkFest. Regi, Linda en co geven zoals steeds een spetterend live-concert. Daarnaast maken ze er een heuse party van met een heleboel gasten en daarvan zijn de eerste namen nu bekend gemaakt. Voor de opwarming zorgen on meer Dj Ward en Sem Thomasson, tijdens hun optreden krijgen Regi, Linda en Filip het gezelschap van onder meer Peter Luts en Kraantje Pappie en (…) Lees het hele bericht

kinderen-zonder-gordel-of-zitje-165

Kinderen zonder gordel of zitje: € 165

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie “veilig schoolverkeer” voerde de politie een controle uit op het dragen van de veiligheidsgordel en het gebruik van kinderzitjes aan lagere school De Springplank in Everselkiezel. 82 bestuurders werden aan de kant gezet. 1 bestuurder en 10 kinderen droegen geen veiligheidsgordel. Kinderen vervoeren zonder gordel of veiligheidssysteem resulteert in een boete van 165. Voorts kregen 3 bestuurders een waarschuwing wegens defecte lichten (2) en niet kunnen voorleggen van een verzekeringsbewijs (1). Een fietser die zonder handen aan het stuur de controle passeerde moest € 50 ophoesten.

naar-schops-en-laenen-op-openbedrijvendag

Naar Schops en Laenen op openbedrijvendag

Zoals elk jaar op de eerste zondag van oktober heeft op 6 oktober de openbedrijvendag plaats. In Heusden-Zolder nemen dit jaar 2 bedrijven deel. Voor het eerst kan iedereen een kijkje achter de schermen van carrosseriebedrijf Schops in de Kapelstraat nemen, ook gekend als FAST-depanageteam in de regio. Je ziet er depanneurs, lakwerkers en monteurs aan het werk. Je kunt er zien hoe een takeling correct wordt uitgevoerd en van (…) Lees het hele bericht

een-andere-kijk-op-de-klimaatdiscussie

Een andere kijk op de klimaatdiscussie

Op donderdag 3 oktober om 20u15 kan je in Muze naar de film 'Global Warming Swindle' van Martin Durkin gaan kijken. Daarin worden twijfels geuit over de beweringen in 'An Inconvenient Truth' en het klimaatonderzoek. De film zet vraagtekens bij de invloed van de mens op het klimaat en de onafhankelijkheid van de wetenschap, het broeikasteffect zou makkelijker voor subsidies kunnen zorgen. Voor de inleiding en nabespreking is Ignace Schops uitgenodigd, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en lid van het Climate Leadership Corp van Al Gore. De film is gratis.

gemeente-neemt-uitbating-sporthal-zolder-over

Gemeente neemt uitbating sporthal Zolder over

Qua agenda kondigde de gemeenteraad zich vanavond alvast als één van de kortste van de jongste tijd aan. Bij de verkiezing van gemeentelijke afgevaardigden voor Limburg.net vond Veronique Bartels het raar dat de presentiegelden van Limburg.net met 20 euro verhoogd werden en ook de kilometervergoeding, en dat in een tijd dat iedereen moet inleveren. Maar daar kreeg ze geen duidelijk antwoord op vanuit de meerderheid. De kerkfabriek van Zolder-Centrum krijgt een toelage van meer dan 13.200 (…) Lees het hele bericht

het-weer-weekend-droger-en-zachter

Het weer: weekend droger en zachter

Een omvangrijk depressionair gebied over West-Europa is verantwoordelijk voor het wisselvallige en koude weer in onze streken. Alvast tot het eind van de week blijft het erg wisselvallig. Nadien gaat de luchtdruk stijgen en lijkt het voor een langere periode droog te blijven.
Morgen valt er wat regen in de ochtend, maar stilaan wordt het droger vanuit het noorden en volgen er enkele opklaringen. Later komen er ook enkele buien opzetten. Het kwik stagneert op 14 graden.


Lees het hele bericht

vandaag-gezien-17-september-2013

Vandaag gezien

Waterdruppels zijn er vandaag genoeg uit de lucht gevallen, sommigen blijven hangen aan een spinnenweb. (foto Jan Leijskens)

repeteren-op-het-scherp-van-de-snee

Repeteren op het scherp van de snee

Zwoegen, zweten, werken en bijschaven. Stijn Meuris is een veeleisend iemand voor zijn muzikanten. Dat is ook vandaag gebleken tijdens dag 2 van de repetities in Muze. Elk detail moet kloppen. Urenlang zitten ze de muziek te analyseren om toch maar tot die ultieme beleving te komen. Zelfs tijdens de lunch wordt er nog duchtig gediscussieerd. Meuris staat blijkbaar scherp voor de avant-première van de theatertour ‘Mirage’, nu donderdagavond. (foto's Gert Dehasque/Muze)

onze-duifjes-hebben-het-goed-gedaan

Onze duifjes hebben het goed gedaan

Het duivenseizoen 2013 zit erop en ook in het centrum Duivensport België in de Obbeekstraat maken ze de balans op. Het eindklassement - met daaraan gekoppeld een sauna - is gewonnen door Toon Veulemans, het teamklassement gaat naar de ploeg 'No woman no cry'. Onze Internetgazet duiven hebben het ook niet slecht gedaan met een 20ste plaats in het ploegenklassement. In het individuele klassement hadden we duiven op de 41ste, 61ste, 109de en 114de plaats. De beste duiven - een 35-tal - zullen nu verkocht worden. Dat gebeurt met een veiling op pitts.be vanaf 23 september gedurende 10 dagen.

gemeente-wil-meestappen-in-wielerpiste

Gemeente wil meestappen in wielerpiste

Het ziet ernaar uit dat voor de mogelijke bouw van de overdekte wielerpiste op Circuit Zolder de bal in het kamp van de privé-sector ligt. Er is 18 miljoen euro nodig, te verdelen over Vlaanderen, Limburg en de privé-sector. Limburg is bereid om uit de middelen van Limburg Sterk Merk 6 miljoen euro vrij te maken als ook de andere partijen dit doen. Vanuit het kabinet Muytters zijn ondertussen ook positieve geluiden te horen. De minister zou bereid zijn de bouw van de piste te (…) Lees het hele bericht

twee-wagons-meer-maar-nog-te-weinig

Twee wagons meer, maar nog te weinig

Vandaag arriveerde de trein Mol-Hasselt rond half acht met vier wagons. Zowel in Heusden, Zolder als Zonhoven is iedereen er opgeraakt, zij het dat de meesten bijna op elkaar moesten staan in het middenpad. Deze keer zijn ze dus op bestemming geraakt, maar comfortabel is iets anders en dan hebben we het nog niet over veiligheid.

vanavond-gezien-49

Vanavond gezien

Met fotograaf Jan Leijskens weet je nooit, zo beweert hij vanavond een UFO boven Bolderberg gefotografeerd te hebben ...

rugby-club-9-begint-met-overwinning

Rugby Club 9 begint met overwinning

Rugby Club 9 Heusden-Zolder is goed aan zijn nieuwe seizoen begonnen, het versloeg Laakdal2/Turnhout met 36-12. 't Was even afwachten wat het na de degradatie naar 2de regionale zou geven en ook stonden er veel geblesseerden naast het veld. De match begon met slordigheden en fouten aan beide zijden, toch toonde RC 9 zich de betere, dat was ook in de tweede helft zo, hoewel slordigheden geregeld de kop opstaken.

neos-vierde-feest-om-derde-lustrum

Neos vierde feest om derde lustrum

Zoals eerder al bleek uit een cartoon van Richie, vierde NEOS Heusden-Zolder zijn derde lustrum. Voorzitter Guido Willems gaf een overzicht van de voorbije werkjaren van het Netwerk van Ondernemende Senioren. Nationaal voorzitter Thijs Streng deed de nationale werking uit de doeken en Jos Kerkhofs belichtte het nieuwe werkjaar. Daarna ging het echte feest van start.

doorprikt-de-triestige-treintragedies

DOORPRIKT: De triestige treintragedies

Het was dus vanmorgen weer van dat, meer dan 100 leerlingen bleven op de treinperrons in Heusden, Zolder en Zonhoven achter omdat de trein maar twee wagons had en dat op het drukste moment van de dag. Sommigen probeerden het met de bus, anderen lieten hun ouders met de auto opdraven en vervolgens stond iedereen in de file in en rond Hasselt want daar zat het ook strop, we hebben het zelf mee ondervonden als gelegenheidstaxichauffeur. Koop dan maar een duur abonnement voor uw kinderen als je geen (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-16-september-2013

Vandaag gezien

't Is nu al zo laat op het jaar en toch trof Gust Put vanmorgen nog een rups van de zuringuil (vlinder) in zijn tuin aan. Er hingen zelfs dauwdruppels op.

meer-dan-100-scholieren-raken-niet-op-trein

Meer dan 100 scholieren raken niet op trein

Het schooljaar is nog maar pas bezig en er zijn weeral problemen met de treinverbindingen voor de scholieren. Vanmorgen kwam de trein Mol-Hasselt van even over half acht aan met 2 wagons, terwijl er dat meestal zes zijn. Het gevolg was dat in de stations van Heusden, Zolder en Zonhoven alles samen meer dan 100 scholieren niet op de trein konden. Heel wat ouders moesten hen alsnog met de auto brengen, anderen arriveerden hopeloos te laat op school. De voorbije schooljaren is dat ook tientallen (…) Lees het hele bericht

vandalen-en-vallende-palen

Vandalen en vallende palen

Een inwoner van de Meylandtlaan stelde gisteravond vast dat de omheining achter zijn woning was doorgeknipt. Opvallend is dat dat in het weekend nog op verschillende andere plaatsen in de buurt is gebeurd. Gisteravond is een betonnen elektriciteitspaal in de Opperstraat omgevallen, de draden lagen op de grond. Brandweer en Infrax zijn ter plaatse gekomen. Achter een lokaal in de Hofeinde hebben vandalen afgelopen nacht vuur gestookt, daarbij werd schade aangericht.

stijn-meuris-aan-de-slag-in-muze

Stijn Meuris aan de slag in Muze

Vandaag is Stijn Meuris met zijn crew neergestreken in cultuurcentrum Muze. Ze komen er vier dagen lang sleutelen aan hun nieuwe theatertour ‘Mirage’. Met lichtman Lucas Pellens en het geluid van Tom Vuerstaek van belooft het een spetterende show voor oor en oog te worden. Er is nog een aantal tickets beschikbaar voor de avant-première op donderdag 19 september via tickets[!]muze.be of bel 011/80.80.98. Kris Vandevenne van Muze legde de sfeer van dag één vast.

17-reed-te-snel

17 % reed te snel

Afgelopen weekend zijn SLimcontroles gehouden door de wegpolitie en in 6 politiezones waaronder Heusden-Zolder. Van de (in heel Limburg) 621 gecontroleerde bestuurders bliezen 18 positief (4 %), 2 hadden drugs gebruikt. Opvallend is dat 1120 van de 6781 wagens te snel reden, dat is liefst 17 %. Daarnaast waren er nog enkele tientallen zonder papieren of met een auto die technisch niet in orde was. 8 rijbewijzen zijn onmiddellijk ingetrokken. Er gebeurden dit weekend 61 ongevallen, daarbij zijn nog eens 3 dronken bestuurders betrapt.

kinderopvang-in-viversel-en-eversel-gaat-dicht

Kinderopvang in Viversel en Eversel gaat dicht

De kinderopvang in Eversel en Viversel wordt op 1 januari volgend jaar gesloten. Het OCMW heeft beslist om de buitenschoolse kinderopvang ’t Klim-op-ke meer te centraliseren. De kinderen van de Vrije Basisschool Sint-Jan Berchmans van Viversel zullen opgevangen worden in de vestiging van Boekt, die van Eversel in Heusden-Centrum.  De kinderopvang voorziet in het noodzakelijke vervoer tussen school en opvang. Volgens het OCMW levert de sluiting een belangrijke besparing op omdat (…) Lees het hele bericht

leerlingen-fietsen-best-niet-alleen

Leerlingen fietsen best niet alleen

Ouders en leerlingen van het Sint-Franciscuscollege hebben van de directie een brief ontvangen waarin ze worden aangespoord tot voorzichtigheid. Aanleiding is een incident op het fietsroutenetwerk tussen Meylandt en de Zolderse Weg waarbij vorige week een onbekende man een leerling van zijn fiets probeerde te sleuren. De jongenn kon ontkomen. De politie werd gewaarschuwd. De directie heeft nu in overleg met de politie de brief opgemaakt waarin de leerlingen wordt aangeraden om zoveel mogelijk in groep naar school te rijden.

op-een-slakkengangetje

Op een slakkengangetje ...

Eddy Pluymers trof een serieus exemplaar van een huisjesslak in zijn tuin aan. Om een idee te geven van de grootte, legde hij er een muntstuk van 1 euro langs. Eddy vraagt zich af om zulke grote exemplaren vaker in onze contreien voorkomen. redactie[!]heusden-zolder.eu

duo-lottchen-en-de-ufo

Duo Lottchen en de Ufo

Gisteravond stond Duo Lottchen in het Muzecafé. Het vibrafoonspel van Sonja Huber combineert prachtig met de fijnzinnige stem van zangeres Eva Buchmann die u misschien kent van The Jacquelines. De twee zielsverwanten betoveren met mysterieuze klanken en een melodische uitbundigheid. Ze serveerden vooral werk uit de nieuwe CD ‘Traveling Birds’.Na de pauze kwam Chris Joris erbij en als percusionist-pur-sang bracht hij nog meer diepte in een bijna buitenaardse (…) Lees het hele bericht

provinciale-verkeersactie-gaat-van-start

Provinciale verkeersactie gaat van start

De politie heeft al een aantal acties rond verkeersveiligheid en de schoolstart ondernomen, maar van 16 september tot 14 oktober heeft in heel Limburg de gecoördineerde thema-actie 'Veilig Schoolverkeer' plaats. Daarna werken het provinciebestuur, de politiediensten en de beide parketten mee, het is trouwens al voor de 12de keer dat die actie op het getouw wordt gezet. De politie let in de schoolomgeving extra op het dragen van de veiligheidsgordel, het foutief parkeren en op snelheid. De jongeren worden dan weer gecontroleerd op de technische eisen van hun fiets/bromfiets en op hun (rij)gedrag in het verkeer.

bmx-ers-betwisten-3-nation-cup

BMX-ers betwisten 3 Nation Cup

Dit weekend werd op de BMX-track op Circuit Zolder een luik voor de 3 Nation Cup gereden, gisteren al reden de Challenge Classes en vandaag was het de beurt aan de boys/girls vanaf 15 jaar en ook de juniores en elites. (foto's Davy Neuteleers)

weer-dieven-op-pad-2

Weer dieven op pad

Er waren gisteren en vannacht weeral dieven op pad in Heusden-Zolder. In de Nieuwstraat hebben ze de deur van een huis geforceerd. Ook in de Koolmijnlaan drongen ze in een woning binnen. In de Vogelsancklaan werd op twee plaatsen de omheiningsdraad doorgeknipt, en datzelfde gebeurde bij twee woningen in de Boekterheide.

twee-zeges-voor-bolderberg-in-volleybeker

Twee zeges voor Bolderberg in volleybeker

VCK Bolderberg A (1ste nationale)  heeft zijn eerste wedstrijd voor de Beker van Limburg gewonnen bij Bocholt. Ondanks de voorgift van 4 punten per set wist VCK het laken naar zich toe te trekken. Het werd uiteindelijk 1-3.VCK B (tweede divisie) herpakte zich, na de valse noot op zaterdag, tegen een andere tweede divisieploeg Eisden. De B-ploeg behaalde vandaag, ook voor de Limburgse beker, een makkelijke 3-0 overwinning in een goed uurtje.

bolderberg-haalt-zwaar-uit-naar-anadol

Bolderberg haalt zwaar uit naar Anadol

In vierde provinciale A heeft FC Bolderberg de buren van FC Anadol een 5-0 nederlaag aangesmeerd. SK Heusden 06 kreeg een 6-2 pandoering van Verbroedering Lommel. Statie Zolder verloor met 2-4 van Zwartberg FC.

iedereen-verliest-in-derde

Iedereen verliest in derde

In derde provinciale C heeft Vrijheid Zolder met 2-3 verloren van Spalbeek.
Ook een nederlaag voor Standaard Viversel, 5-2 bij Mechelen Bovelingen Opheers. En ook KVV Heusden-Zolder kon niet doorgaan op zijn elan van vorige week, het verloor met 3-0 bij VKM Sint-Truiden.

de-kijk-van-richie-41
buurtfeest-in-eversel

Buurtfeest in Eversel

In Sint-Baaf vond gisteravon het buurtfeest plaats van de hoek Everselkiezel, Padbroekweg en Bavostraat. 45 deelnemers kwamen lekker tafelen want er was een pastabuffet, ook de nieuwste buren kwamen kennismaken en de plannen voor volgend jaar zijn al gesmeed. (foto Gust Ischen)

bolderberg-b-verliest-bij-provincialer

Bolderberg B verliest bij provincialer

In het volleybal speelde Bolderberg B zijn eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen voor de beker van Vlaanderen. Het kreeg van Schoten een 3-0 nederlaag aangesmeerd. Schoten kreeg als eersteprovincialer per set 2 punten voorsprong en wist dat ook te verzilveren, Bolderberg vocht wel terug maar liet het op cruciale momenten afweten. Setstanden: 25-23, 25-23, 25-16

vandaag-gezien-14-september-2013

Vandaag gezien

Een huisjesslak op een klaproos. (foto Jan Leijskens)

nu-waterlek-in-de-inakker

Nu waterlek in de Inakker

Het houdt niet op, nu is er afgelopen nacht een breuk in de waterleiding geweest in de Inakker. Rond twee uur stond daar de straat onder water. De afgelopen dagen was dat ook al verschillende keren het geval in Zolder-Centrum, trouwens de voorbije jaren waren er lekken van Zolder-Centrum tot aan de Stationsstraat. De watermaatschappij heeft aangekondigd dat ze de staat van de leidingen gaat onderzoeken.

inbrekers-slaan-toe-op-vier-plaatsen

Inbrekers slaan toe op vier plaatsen

Dieven hebben weer toegeslagen op verschillende plaatsen in Heusden-Zolder. In de Brandeborg drongen ze gisteravond een woning binnen. In de Elf Novemberstraat was er vannacht een poging tot woninginbraak. In de Laambroekstraat ontdekten bewoners vanmorgen dat in hun huis was ingebroken. En in de Kleine Venstraat zijn dieven er afgelopen nacht vandoor gegaan met fietsen die in een tuinhuis stonden.

ieder-trouwt-op-zijn-eigen-manier

Ieder trouwt op zijn eigen manier ...

De meeste koppels dromen ervan dat hun huwelijk een sprookje wordt maar Dominique en An wilden er best een griezelgebeuren van maken. Niet alleen dosten ze zichzelf uit in zwart en rood, ze lieten zich ook nog vervoeren in een antieke zwarte lijkwagen met op de motorkap een gepaste bloemenruiker. Na hun huwelijk in het gemeentehuis in Zolder, lieten ze zich in hun originele bruidswagen naar de feestdis in Zonhoven rijden. Hoe de rest van de avond en nacht zijn verlopen, weten we voorlopig nog niet.

trekvogels-van-hier-en-ginder-slot

Trekvogels van hier en ginder (slot)

Een blauwe flits en een luide fluitende roep zijn vaak het eerste dat we van een ijsvogel te zien en te horen krijgen. Ijsvogels duiken in helder, liefst stromend water naar visjes en waterinsecten. De aanwezigheid van zandige of lemige steile oeverranden is een vereiste, omdat daarin de nesttunnel wordt uitgegraven. Het is vooral een standvogel, jonge vogels zwermen echter uit! Deze kleine diamant van de beek kan je met wat geluk zien in de omgeving Terlaemen of in de buurt van het Heidestrand. En deze prachtige vogel betekent meteen het orgelpunt van deze prachtige reeks waarin Stefan Was ons 25 dagen lang kennis liet maken met een aantal trekvogels en hun gewoonten. Hopelijk mogen we ze nog lang bij ons verwelkomen.

24-uur-inlineskaten-is-afgelast

24 uur inlineskaten is afgelast

De 24 uur inlineskaten, die normaal dit weekend op Circuit Zolder zou plaatsvinden, is afgeblazen. De organisatoren laten op hun website weten dat er te weinig inschrijvingen zijn, en dat ze volgend jaar een nieuwe editie zullen organiseren. Da zullen ze een korting inlassen voor vroege inschrijvers. Eerder werd ook al een nieuwe organisatie van de Music Miles afgelast.

de-kijk-van-richie-40

De kijk van Richie

De vereniging van ondernemende senioren Neos viert vandaag haar 15de verjaardag.

dieven-langs-de-voordeur

Dieven langs de voordeur

Dieven zijn binnengedrongen in een woning in de Sluisbamd. Ze raakten het huis binnen via de voordeur.

het-weer-regen-1

Het weer: regen!

Met noordwestelijke hoogtestromingen wordt koude, onstabiele en vochtige lucht van polaire oorsprong aangevoerd. Er staat een wisselvallige, koele en vooral natte periode voor de deur.
Vanavond verloopt regenachtig en vooral in de nachtperiode wordt er veel regen verwacht. Maxima rond 18 graden.
Morgen wordt een regendag met veel wolken en perioden van lichte regen of motregen. Bij momenten is de regen echter intenser. Tussendoor zijn er wat drogere perioden. De maxima komen uit op 16 (…) Lees het hele bericht

cannabisplantage-opgedoekt-in-de-lobbert

Cannabisplantage opgedoekt in De Lobbert

De politie van Heusden-Zolder heeft gisteren een cannabisplantage opgerold in De Lobbert. De planten en installaties zijn in beslag genomen en vernield. Bij de politie zelf willen ze weinig over de zaak kwijt omdat het onderzoek nog aan het lopen is, het heeft in ieder geval niets te maken met de grotere drugshandel die vorig weekend is opgedoekt. Buurtbewoners konden zien hoe het in De Lobbert om een eerder kleinere plantage ging. Ze was ondergebracht in een woning die vorig jaar verkocht was en nu verhuurd werd.

snoeien-nog-niet-ten-einde

Snoeien nog niet ten einde

Ook vandaag wordt er nog aan de bomen aan 't Meylandt gesnoeid. Dat gebeurt overigens niet ondoordacht, onder meer mensen van het Agentschap Natuur en Bos houden een oogje in het zeil. (foto Davy Neuteleers)

weer-waterlek-in-zolder

Weer waterlek in Zolder

In de August Cuppenslaan in Zolder is vanmorgen een waterlek vastgesteld. Door een onduidelijke oorzaak was er al een hoeveelheid water weggelekt. Technici van de watermaatschappij zijn ter plaatse gekomen om het lek te herstellen. De jongste jaren komen er in de buurt wel vaker lekken voor, dat heeft te maken met een verouderd netwerk.

trekvogels-van-hier-en-ginder-24

Trekvogels van hier en ginder (24)

De woudaap is de kleinste reiger. Zijn leefgebied bestaat uit rietvelden. Door zijn kleine omvang kan de woudaap behendig tussen het riet door klauteren, waarbij de lange tenen vaak meerdere rietstengels tegelijk omvatten. Door het verdwijnen van geschikte rietvelden, maar zeker ook door de toegenomen verstoring, is de woudaap een zeldzame vogel (Rode Lijst). De woudaap laat zich niet vaak zien. Een ontmoeting met een woudaap is dan ook een zeldzame aangelegenheid. In vlucht is de woudaap opvallender, vooral door zijn lichte vleugelvlekken. Bij gevaar neemt hij, net als een roerdomp, een paalhouding aan, waarbij de kop gestrekt omhoog gehouden wordt. In de broedtijd laat het mannetje een opvallende roep horen die lijkt op het blaffen van een hond. De wintermaanden worden doorgebracht in tropisch Afrika. (foto Stefan Was)

vandaag-gezien-12-september-2013

Vandaag gezien

... maar wat was er te zien? (foto René Bosmans)

dankfeestje-voor-zwembadvrijwilligers

Dankfeestje voor zwembadvrijwilligers

We schreven het al eerder, met zowat 15.000 bezoekers kende het openluchtzwembad Terlaemen een bijzonder succesvolle zomervakantie. De bezoekers werden ontvangen en de infrastructuur werd onderhouden door een groep vrijwilligers en die werden dan ook bedankt met een feestje.

drie-gewonden-bij-zware-botsing

Drie gewonden bij zware botsing

Op de Meylandtlaan is vanavond een zwaar verkeersongeval gebeurd. Twee auto's zijn er gecrasht, mogelijk bij een inhaalmaneuver. Er vielen drie gewonden, ze zaten niet gekneld maar zijn door de brandweer uit de zwaar beschadigde auto's geholpen. Alle drie de slachtoffers zijn naar het Sint-Franciskusziekenhuis afgevoerd. De hulpoperatie en het takelen zorgden voor wat verkeersmoeilijkheden, maar dat viel al bij al nog mee. (foto's Michiel Reynders)

twee-ongevallen-met-gewonden-1

Twee ongevallen met gewonden

Kort voor 8 uur vanmorgen is in de Koolmijnlaan een auto tegen een verlichtingspaal gereden. Door de klap stond de paal scheef. De bestuurder raakte licht gewond. Rond half tien gebeurde een ongeval op de Meylandtlaan, vlakbij het kasteel. In de file die daar stond door boomsnoeiwerken reed een auto langs achter in op een voorligger. Daarbij raakte een bestuurder licht gewond.

nog-maar-eens-een-trucker-bestolen

Nog maar eens een trucker bestolen

Afgelopen nacht is opnieuw een vrachtwagenbestuurder het slachtoffer geworden van dieven op de parking langs de E 314 in Zolder, richting Leuven. Een Roemeense trucker ontdekte rond 7 uur vanmorgen dat onbekenden in zijn vrachtwagen waren binnengedrongen en spullen hadden gestolen.

weer-gauwdieven-op-markt

Weer gauwdieven op markt

Tijdens de multiculturele markt zijn opnieuw 4 marktbezoekers het slachtoffer van gauwdieven geworden. Ook nu hadden ze het gemunt op portefeuilles in onbeheerde trolleys en handtassen. Voorts stelde de politie 10 verkeersovertredingen vast wegens parkeren op een mindervalidenparkeerplaats zonder speciale kaart (6), parkeren voor een inrit (1), negeren van een parkeerverbod (2) en vervoeren van een kind zonder beveiligingssysteem (1). Een wagen werd getakeld

jazzaftrap-met-duo-lottchen-en-chris-joris

Jazzaftrap met Duo Lottchen en Chris Joris

Zondag 15 september om 20 uur wordt in het Muzecafé de spits afgebeten van het nieuwe jazzseizoen in het cultuurcentrum. Op het programma Duo Lottchen, een project van zangeres Eva Buchman (The Jacquelines) en vibrafoniste Sonja Huber. Hun nieuwste CD heet ‘Traveling Birds’ en die komen ze live voorstellen met toppercussionist Chris Joris.

trekvogels-van-hier-en-ginder-23

Trekvogels van hier en ginder (23)

Zowel de grauwe (boven) als de bonte vliegenvanger (= is minder talrijk en een kopje kleiner dan de grauwe) arriveren in april- mei en in oktober zijn ze nagenoeg weer verdwenen richting tropisch Afrika. Zoals andere trekkende insecteneters snoept hij in het najaar soms van bessen om extra brandstof op te slaan. Vanaf een vaste zitpost maken ze korte vluchten achter vliegende insecten aan en vangen deze in volle vlucht. (foto Stefan Was)

sporten-is-tof

Sporten is tof

Ook in de gemeentelijke basisschool Beekbeemden gaven de leerlingen gehoor aan de oproep van Bloso en ze kwamen in sportkledij naar school. Op de speelplaats vormden ze samen de letters TOF om te tonen dat sporten en bewegen tof is en toegankelijk voor iedereen. (foto An Vanoppen)

vandaag-gezien-11-september-2013

Vandaag gezien

Nu het nog even kan, voor het door de nakende herfst verjaagd wordt, een koolwitje. (foto Jan Leijskens)

feestelijke-woensdag-in-de-bib

Feestelijke woensdag in de bib

Nu het schooljaar op het juiste toerental komt, is ook Woensdag Bibdag weer van start gegaan. Elke woensdag van 14 tot 15 uur kunnen kindjes van de derde kleuterklas en het eerste leerjaar aan leuke activiteiten deelnemen. Vandaag was het alvast groot feest met Stijn Moekaars, die vertelde en zong voor kinderen en hun ouders. Daarna genoten ze van een heuse receptie met een drankje en een hapje. Blije gezichtjes, olijke zangstemmetjes en aandachtige oortjes ... kortom, een leuke woensdagmiddag in de bib.

poging-tot-diefstal

Poging tot diefstal

In een woning aan de Schobbenberg is een poging tot diefstal gebeurd. De feiten zijn deze voormiddag vastgesteld.

sportievelingen-in-de-springplank

Sportievelingen in De Springplank

Momenteel loopt de 'Week van de Sportclub' en BLOSO heeft opgeroepen om onder meer vandaag in sportkleding naar school te komen onder het motto Toon je sport[!]school. De leerlingen van de lagere school van De Springplank in Eversel gingen alvast massaal in op die oproep en zo zag je heel wat sportdisciplines de revue passeren: voetbal, basketbal, paardrijden, BMX, balletdans, moderne dans, turnen, judo, karate, ... en ook heel wat leerkrachten toonden zich in hun sportiefste outfit.

vooral-rookschade-bij-brand-in-bieststraat

Vooral rookschade bij brand in Bieststraat

Het heeft vannacht gebrand in een huis aan de Bieststraat. De oorzaak is nog niet helemaal duidelijk maar toen de brandweer kort voor half één aankwam, waren meubelen aan het smeulen. Het hele huis hing vol rook en daardoor liep de bewoner rookintoxicatie op. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.  In de woning is er dan ook vooral rookschade. Het gerechtelijk lab komt ter plaatse voor een onderzoek naar de omstandigheden van de brand, de woning is verzegeld. Drie jaar geleden heeft het er ook al eens gebrand.

ook-vandaag-hinder-mogelijk-op-meylandtlaan

Ook vandaag hinder mogelijk op Meylandtlaan

Ook vandaag kan er ter hoogte van Meylandt nog hinder zijn door de snoeiwerken die daar aan de gang zijn. Een gespecialiseerde firma is in de buurt al dagenlang de bomen aan het snoeien. Daarbij worden hoogtewerkers ingezet. Maar om het werk langs de Meylandtlaan veilig te laten verlopen wordt één rijstrook afgezet en wordt het verkeer geregeld door werflichten.

trekvogels-van-hier-en-ginder-22

Trekvogels van hier en ginder (22)

De waterral komt vooral voor in dichtbegroeide moerassen. De vogels laten zich weliswaar niet vaak zien, maar maken hun aanwezigheid duidelijk door een kenmerkend, gillend geluid (van een varken), dat een aantal keer steeds zwakker herhaald wordt. Een deel van de waterrallen is standvogel en blijft dus het hele jaar in ons land. In de winter als het even gevroren heeft ziet men soms langs een bevroren rietrandje een waterral scharrelen. Ze zijn donker gekleurd met een rode lange snavel. Vliegen doen (…) Lees het hele bericht

metaaldieven-vrijdag-voor-raadkamer

Metaaldieven vrijdag voor raadkamer

De Servische metaaldieven die zondag op heterdaad betrapt zijn, bij een diefstal in de Koeltorenlaan, moeten vrijdag voor de raadkamer in Hasselt verschijnen. Eerder had de onderzoeksrechter hen ook al aangehouden. Ze worden niet alleen verdacht van meerdere diefstallen in het bedrijf op De Schacht maar ook elders in het land en dat in bende.

ook-zolder-heeft-zijn-viking-kubbkampioenen

Ook Zolder heeft zijn Viking Kubbkampioenen

We schreven het onlangs nog: Viking Kubb is een echte rage aan het worden. Nu was het de beurt aan de KWB van Zolder samen met de Jiensboys om zo'n 'stokken werptornooi' te organiseren. 8 ploegen van 6 bekampten elkaar en de winnaars werden beloond met een grote fles Duvel. Je zou je voor minder inzetten ...

het-weer-herfstweek

Het weer: herfstweek!

In een noordelijke luchtstroming wordt koele maritieme lucht van polaire oorsprong naar onze streken gestuurd. Buien en regenzones bepalen het weerbeeld vaak, maar tussendoor zijn er af en toe ook enkele opklaringen.
Morgen wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Hier en daar vallen er enkele buien, maar vaak is het ook droog. In de latere namiddag komt er regen vanuit het westen opzetten. Het kwik bereikt gemiddeld 18 graden en er staat een matige noordwestenwind.
Donderdag is er (…) Lees het hele bericht

nieuwe-academie-afdeling-gestart-in-berkenbos

Nieuwe academie-afdeling gestart in Berkenbos

Vandaag is de Academie voor Beeldende Kunsten in de oude meisjesschool van Berkenbos gestart met een nieuwe afdeling voor de jongeren van 6 tot 12 jaar. De vraag daartoe was gekomen van de leden van het oudercomité van de vrije kleuter- en lagere school in Berkenbos.  Ze vonden dat ze iets moesten doen aan het nijpend gebrek aan naschoolse opvang en het beperkt vrijetijdsaanbod in de parochie En 't is een schot in de roos, want 26 kinderen schreven zich vandaag in en genoten meteen van de eerste tekenles. Donderdag komt nog een tweede groep.

een-rijk-film-najaarsaanbod

Een rijk film najaarsaanbod

Muze heeft voor dit najaar weer een bijzonder aantrekkelijke filmaffiche samengesteld, die kan je meestal voor een prikje gaan bekijken, € 5 aan de kassa, en € 4 in voorverkoop. De vertoning start om 20u15 tenzij anders vermeld. Het begint op woensdag 2 oktober met Lincoln van Steven Spielberg (foto). Donderdag 3 oktober The Great Global Warming Swindle van Martin Durkin (Free Documentary, gratis), woensdag 30 oktober om 15 uur Hotel Transylvania van Genndy Tartakovsky, (…) Lees het hele bericht

leerlingen-op-kunstverkenning-in-muze

Leerlingen op kunstverkenning in Muze

112 leerlingen van het 3de jaar BSO en TSO van het Sint-Franciscuscollege hebben vandaag kennis gemaakt met verschillende kunstdisciplines in CC Muze. Dansen, knuffels maken, stempels ontwerpen, theaterworkshops, theatertechniek en zelf kapsels creëren stonden op het programma. En zowaar, er is heel wat nieuw talent ontdekt! De workshops werden door leerkrachten van het college van de academies van Heusden-Zolder en Beringen en de technische ploeg van Muze. (straks meer foto's)

vandaag-gezien-10-september-2013

Vandaag gezien

De zomer mag dan voorbij zijn, dit weerhoudt enkele libellen er niet van om wat te rollebollen. Geef toe, met wat verbeelding ....  (foto Jan Leijskens)

metaaldieven-op-heterdaad-betrapt

Metaaldieven op heterdaad betrapt

Zondag heeft de politie van Heusden-Zolder drie Serviërs op heterdaad betrapt terwijl ze metaal aan het stelen waren in een bedrijf. De drie zijn betrokken bij meerdere diefstallen in dat bedrijf en wellicht ook over het hele land. De politie had een observatie georganiseerd en kon hen zo betrappen. Na verhoor zijn ze voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die heeft hen aangehouden, later deze week moeten ze voor de raadkamer verschijnen. Er waren dit weekend ook al twee drugshandelaarrs opgepakt.

cornichon-decadence-komt-er-weer-aan

Cornichon Decadence komt er weer aan

Op 28 september organiseert de jeugdraad van Heusden-Zolder 'Cornichon Decadence' in jeugdhuis De Put. Daarvoor zijn de dj's Kevin Colt, Blueshades,Gruth Lawait en Loveboat ft Bizonn vastgelegd. Het begint om 22 uur en de toegang bedraagt 5 euro. Om 20 uur is er ook nog een walkiing dinner party voor kernleden, moni's en leiding uit het plaatselijke jeugdwerk, bij allerlei lekkers kunnen die dan netwerken. Deelnemen kost €12.

trekvogels-van-hier-en-ginder-21

Trekvogels van hier en ginder (21)

De spotvogel kan de zang van tientallen vogels imiteren, waaronder vaak die van de kleine karekiet, de rietzanger, de putter en de merel. Hij heeft een luide, krassende zang. Spotvogels trekken in een breed front pal naar het zuiden. De Middellandse Zee wordt over de volle breedte overgestoken richting Tropisch Afrika. (foto Stefan Was)

vandaag-gezien-9-september-2013

Vandaag gezien

Dit groentje profiteerde vanmorgen van de - mogelijk - laatste zomerzon om zich te laven aan de eerste dauwdruppels. (foto Jan Leijskens)

inbrekers-knippen-draad-door

Inbrekers knippen draad door

De 101-centrale kreeg de afgelopen 24 uur nogal wat oproepen vanuit Heusden-Zolder. Gisteren kort voor vier belden een vrouw en een man vanuit de Dellestraat dat ze aangevallen werden door een groep van een 10-tal kerels. Daarbij kwam het tot een vechtpartij. In de Schobbenberg is er een inbraakpoging geweest, de inbrekers hadden eerst een tuindraad doorgeknipt om bij de woning te geraken. Ook in De Lange Beemden is vanmorgen een inbraakpoging vastgesteld waarvoor eerst de afsluitdraad was (…) Lees het hele bericht

elan-nu-ook-in-nederland-actief

ElaN nu ook in Nederland actief

Taalprovider ElaN Languages heeft een vestiging geopend in Nederland. Dat past in de strategie van ElaN, met hoofdkwartier op De Schacht, om zijn klanten langs digitale weg te bedienen. ElaN Languages Nederland staat onder leiding van André le Fèvre (foto), een Nederlander met ruime internationale ervaring in de markt van opleidingen en training. "Vanaf de oprichting van ElaN in 1990 profileren we ons als een totaalleverancier van taaldiensten met taaltrainingen op maat, (…) Lees het hele bericht

zwembad-begin-oktober-weer-open

Zwembad begin oktober weer open

Zoals de zaken er nu voorstaan, gaat het overdekt zwembad in Zolder op 4 oktober weer open. Technici van een gespecialiseerde firma zijn poolshoogte komen nemen. Ze willen de 7 lekken met een nieuwe techniek dichten. Volgens schepen van sport Robin Stroobants gaat het om een betaalbare oplossing, waarna het zwembad hopelijk weer voor een hele tijd meekan. Volgende week wordt de herstelling uitgevoerd. Deze week moet dan het water weggelaten worden. Eens de herstelling klaar, duurt het nog een week voor de kuip (…) Lees het hele bericht

snelheidsovertreders-op-de-bon

Snelheidsovertreders op de bon

Naar aanleiding van klachten voerde de verkeersdienst van de politie snelheidscontroles uit. In de Koolmijnlaan reden 48 van de 715 bestuurders te snel. 4 overtreders krijgen een extra boete voor het gsm’en aan het stuur. In de Westlaan reden 74 van de 267 gecontroleerde bestuurders, waarvan 1 vrachtwagenbestuurder sneller dan de toegelaten 50 km/u. 1 rijbewijs wordt ingetrokken. In OLV-straat registreerde de politie 21 overtreders op 231. Een opgefokte bromfiets is ook in beslag genomen.

politie-doekt-drugshandel-op

Politie doekt drugshandel op

De politie van Heusden-Zolder heeft dit weekend een drugshandel opgedoekt. Het onderzoek was al een tijd aan de gang. Dit weekend werd tot de actie overgegaan, de lokale recherche coördineerde een actie in verschillende zones, daarbij werden onder meer huiszoekingen verricht in Heusden-Zolder, Geel, Eghezée en Bassenge. Op dit moment zijn twee personen aangehouden, zij moeten morgen voor de raadkamer verschijnen. Bij de huiszoekingen zijn een grote geldsom en 3 kg cannabis in beslag genomen. Op één plaats is ook een cannabisplantage ontmanteld.

7500-opladingen-voor-gas-en-stroom

7500 opladingen voor gas en stroom

Het OCMW kreeg vorig jaar 2173 hulpvragers over de vloer, in 14 % van de gevallen ging het om financiële hulpvragen. Een kwart van die financiële hulpvragers is jonger dan 25, 59 % is vrouw, 64 % is niet-Belg van origine en ongeveer de helft is alleenstaand of eenoudergezin. Opvallend bij de andere hulpverlening zijn de 7500 opladingen van de kaart voor de budgetmeter voor gas of elektriciteit. Er waren 141 dossiers van activering en tewerkstelling, 129 van schuldhulpverlening en 97 voor opvang en medische hulp van asielzoekers.

uitstap-naar-bad-arolsen-gaat-niet-door

Uitstap naar Bad Arolsen gaat niet door

De uitstap naar Bad Arolsen op 5 en 6 oktober om daar de 40ste verjaardag van de verbroedering te vieren, gaat niet door. In juli werd een oproep aan de bevolking gelanceerd om het feestprogramma daar mee te maken. Maar in Bad Arolsen is die viering nu afgeblazen en verschoven naar het voorjaar 2014 waar ze samenvalt met nog een ander jumelagejubileum. Het verbroederingscomité gaat in oktober wel nog met een beperkte delegatie naar ginder.

trekvogels-van-hier-en-ginder-20

Trekvogels van hier en ginder (20)

De braamsluiper is, zoals zijn naam wellicht al doet vermoeden, een onopvallende vogel die het best te herkennen is aan de ratelende zang, die hijj vanaf een verborgen zangpost voordraagt. Slechts weinig vogelsoorten hebben zo’n witte keel als de braamsluiper. Braamsluipers trekken door Frankrijk en Spanje naar Afrika, waar ze ten zuiden van de Sahel overwinteren. (foto Stefan Was)

muzikale-odyssee-door-de-20ste-eeuw

Muzikale odyssee door de 20ste eeuw

In een goed gevulde Sint-Vincentiuskerk werd op een muzikale wijze afscheid genomen van de zomer, meteen ook het eerste klassieke concert van dit cultuurseizoen. Het Odysseia Ensemble, bestaande uit houtblazers en strijkers, bracht een zeer gevarieerd programma van onder meer Britten, Straus en Prokofiev. Mede dankzij de deskundige uitleg van Fred Brouwers werd het verhaal bij de muziek overduidelijk. Nadien volgde nog een receptie, met allemaal gelukkige muzieklovers, in de zonovergoten foyer van de Muze. (meer foto's van Ria De Clerck)

onze-lieve-vrouw-is-beste-schutterij

Onze-Lieve-Vrouw is beste schutterij

De wisselschieting tussen de schuttersgilden van Heusden-Zolder is gewonnen door Onze Lieve Vrouw met 92 punten. Tweede werd Berkenbos met 83 punten, op de derde plaats ex aequo Hal en Oud-Heusden met 81 punten en vijfde werd Zolder met 78 punten. Beste individuele schutter was Kris Caubergs (OLV Heusden), beste dame was Wendy Reymenants (Oud-Heusden) en beste jeugdschutter Niels Poelmans. (foto Luc Jans)

meylandtvissers-winnen-tornooi

Meylandtvissers winnen tornooi

De Meylandtvissers hebben voor de derde keer op rij de wisselbeker gewonnen tijdens het gemeentelijk vistornooi per club. Ze haalden 14 punten, 't Gueveltje was tweede met 17 punten en de Gemeentewinning eindigde op de derde plaats met 44 punten. (foto René Bosmans)

guga-baul-imiteert-op-muzepodium

Guga Baul imiteert op Muzepodium

Guga Baúl bracht gisteravond 'Maestroloog' in Muze, met prachtige imitaties. (foto Lenscollectief)

alleen-statie-kan-winnen

Alleen Statie kan winnen

In vierde provinciale A speelde Bolderberg thuis 0-0 gelijk tegen Verbroedering Lommel. SK Heusden 06 verloor met 4-1 bij Meldert. Statie Zolder won met 2-4 bij Lille. Anadol Halveweg Zonhoven werd 2-2.

eindelijk-een-zege-voor-kvv-1

Eindelijk een zege voor KVV

Een feestje vandaag in de kleedkamers van KVV Heusden-Zolder in derde provinciale C. De ploeg won met 2-1 van ESJ Alken en behaalde daarmee de eerste competitiepunten in meer dan een jaar.

feest-als-start-voor-woensdag-bibdag

Feest als start voor Woensdag Bibdag

Woensdag om 14 uur wordt de feestelijke start van Woensdag Bibdag gegeven, ook dit werkjaar is er op woensdag weer heel wat te doen voor de jongsten. Nu woensdag kunnen de kinderen van de laatste kleuterklas en het eerste leerjaar samen met Stijn Moekaars komen zingen en springen! Verkleden mag en ze mogen toeters, bellen ouders en grootouders meebrengen. De toegang is gratis maar vooraf inschrijven is noodzakelijk, nog tot en met 9 september op reservaties.bibliotheek[!]heusden-zolder.be of 011-80 80 90.

trekvogels-van-hier-en-ginder-19

Trekvogels van hier en ginder (19)

De tuinfluiter heeft geen opvallende tekening maar wel een luide zang, die wat lijkt op een haastige merelzang. Hij leeft vooral verborgen en is daardoor vaker te horen dan te zien. Om voldoende energie voor de lange trek naar Afrika op te doen, worden in het najaar ook veel bessen (vlierbessen bijvoorbeeld) gegeten. (foto Stefan Was)

gelijkspel-voor-vrijheid-2

Gelijkspel voor Vrijheid

In de derde provinciale C heeft Vrijheid Zolder vanavond 1-1 gelijk gespeeld bij Gravelo. Viversel verloor met 0-3 van Lummen.

cvo-onderwijst-ecologie

CVO onderwijst ecologie

Vanmorgen heeft het CVO z'n lessenprogramma rond alles wat met tuinbouw en dergelijke te maken heeft voorgesteld tijdens een opendeurvoormiddag in de Ganzenstraat, waar onder meer de serres liggen. Er was een druk programma uitgewerkt met gratis workshops en lezingen. De bezoekers konden snuisteren in de markstalletjes naar boeken, tuinbeelden, kruidenrecepten, planten. Er was een grote proefstand met (…) Lees het hele bericht

chiel-poffe-en-ilse-vandenborne-snelsten-op-9-2-km

Chiel Poffé en Ilse Vandenborne snelsten op 9,2 km

Normaal is het ieder jaar stralend weer tijdens de KWB-stratenloop in Heusden-Centrum, dit jaar was dat niet het geval. En toch kregen de organisatoren voor de 4,6 en 9,2 km 20 deelnemers meer dan vorig jaar aan de start: 153 in het totaal. Toegegeven, het was voor de lopers dan ook ideaal met veel zuurstof in de lucht. Ze gingen er van in het begin keihard tegenaan en binnen de kortste keren was het deelnemersveld totaal versnipperd. Chiel Poffé uit Zelem was de snelste over de 9,2 km, Ilse Vandenborne uit (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-de-garenstraat

Inbraak in de Garenstraat

Gisteren is een inbraak gepleegd in de Garenstraat. De bewoners stelden dat vast toen ze in de loop van de avond thuiskwamen. De inbrekers waren blijkbaar via het bureel binnen geraakt.

smash-organiseert-30-party

Smash organiseert 30+Party

Badmintonclub Smash BC organiseert op zaterdag 14 september zijn tweede 30+Party. Het is de bedoeling met de opbrengst een steentje bij te dragen aan de gehandicapten- en jeugdwerking van de club. Het begint om 21 uur en eindigt om 4 uur, in jeugdhuis De Put. Er is livemuziek van coverband The Maniacs en voor de rest van de ambiance zorgen dj Kris en discobar Gruth Laweit! Hongeren kunnen een hotdog achter de kiezen steken. Kaarten kosten € 7 aan de kassa of € 5 in voorverkoop (dranken Bartels, Haarmode RC, jeugdhuis De Put of via gert[!]smashbc.com)

trekvogels-van-hier-en-ginder-18

Trekvogels van hier en ginder (18)

De roodborst is een algemene en wijd verspreide broedvogel. Meestal te zien als individu, zelden in groepjes. De roodborst is een standvogel bij zachte winters of een korte afstandstrekker. West- en Midden Europese broedvogels trekken deels naar Zuid-Europa en worden hier vervangen door roodborsten uit broedgebieden verder naar het noorden en het oosten. (foto Stefan Was)

duivels-plezier

Duivels plezier

In groep kijken op groot scherm in cafés, jeugdhuizen en open lucht op de ene plaats al met meer enthousiasme dan op de andere - zelfs toeterende auto's na het eindsignaal... De gewonnen wedstrijd van de Rode Duivels in Schotland heeft al heel wat los geweekt in Heusden-Zolder. Het staat nu voor meer dan 90 % vast dat ze naar het WK in Brazilië gaan. Dat zal hier dan nog iets geven.

het-weer-kouder-en-wisselvallig-2

Het weer: kouder en wisselvallig

Een storing schuift tijdens het weekend over onze streken en brengt neerslag met zich mee. Na de doortocht van deze storing wordt koudere lucht aangevoerd. In deze koudere lucht ontstaan gemakkelijk buien. Het wordt stilaan tijd om afscheid te nemen van de zomer.
Morgen domineren wolken het weerbeeld. In de vroege ochtend valt er regen, maar nadien volgt een drogere periode met soms een opklaring. Na de middag komen er echter opnieuw perioden met regen opzetten, die tot de avond aanhouden. Maxima (…) Lees het hele bericht

brandweermannen-supporteren-voor-duivels

Brandweermannen supporteren voor Duivels

Ook Heusden-Zolder is vanavond in Schotland vertegenwoordigd om de Rode Duivels aan te moedigen. Brandweermannen Igor Vanhoudt, Raf Theunis, Tom Byloos en Bart Claes (niet op de foto wegens achter het toestel) hebben zich de voorbije dagen in de Schotse sfeer gewenteld en zijn goed op temperatuur gekomen. Zelfs Steven Martens, de grote baas van de voetbalbond, ging maar al te graag met hen op de foto.

veel-deelnemers-verwacht-voor-stratenloop

Veel deelnemers verwacht voor stratenloop

Zoals we al eerder aankondigden, organiseert de KWB Heusden-Centrum morgen de 29ste stratenloop, de eerste kinderen vertrekken om 15 uur, de 'grote loop' om 15u45. Inschrijven kan vanaf 14 uur in 't Kuipershof. Kinderen tot en met het vierde leerjaar betalen € 0,50, joggers en kinderen vanaf het vijfde leerjaar € 1,50, voor de 4,6 en 9,2 km kost het € 4 voor KWB-ers en € 6 voor niet-KWB-ers. De deelnemers aan de lange afstanden krijgen bij de inlevering van hun (…) Lees het hele bericht

autowrak-getakeld

Autowrak getakeld

In het kader van de verkeersthema-actie 'veilig schoolverkeer' hield de politie toezicht aan verschillende scholen. Bij het schooleinde werd aan SFC, campus Berkenbos een roekeloze, jonge bestuurder staande gehouden. Hij negeerde het toegangsverbod en droeg geen gordel. 2 andere bestuurders droegen evenmin een gordel en kregen een boete van € 110. Een bestuurder die met een autowrak de school passeerde werd ook tegengehouden. Hij kon geen verzekering of schouwingsbewijs (…) Lees het hele bericht

werkmateriaal-gestolen

Werkmateriaal gestolen

Vannacht ontdekte een inwoner van de Schaapsweg dat er was ingebroken in de bestelwagen die hij van zijn werkgever bij had. Uit de wagen was werkmateriaal verdwenen.

gewonden-bij-ongevallen-3

Gewonden bij ongevallen

Rond 6 uur gisteravond zijn in de Pastoor Paquaylaan twee auto's gebotst. De dochter van één van de bestuurders voelde zich na de aanrijding niet goed en is naar het ziekenhuis gebracht. Vanmorgen om kwart voor negen is op de Koolmijnlaan een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte gewond. En iets over twee uur vanmiddag kwam aan het Sint-Willibrordusplein een fietser tegen een auto terecht, ook die werd gewond naar het ziekenhuis gebracht.

de-kijk-van-richie-39

De kijk van Richie

Op hoop van zege ...

overdekt-zwembad-dicht-door-defect

Overdekt zwembad dicht door defect

Het overdekt zwembad in Zolder is tijdelijk gesloten door een technisch defect. In de zomervakantie was een gespecialiseerde firma al twee keer langs geweest en toch zijn er gisteren opnieuw problemen vastgesteld. Technici zijn vandaag weer langs gekomen en gaan nu de herstellingsmogelijkheden op een rijtje zetten. Ten vroegste volgende week zal duidelijk zijn wat er kan gebeuren.

open-monumentendag-alleen-in-woutershof

Open Monumentendag alleen in Woutershof

Zondag is het weer Open Monumentendag. Maar het programma in Heusden-Zolder is bijzonder beperkt. Bij ons kan je alleen terecht in het museum Woutershof in Zolder-Centrum. Daar kan je van 10 tot 18 uur de gelijkvloerse verdieping en de themakamer gaan bekijken. Er zijn vrije bezoeken mogelijk maar de mensen van de Heemkundige Kring kunnen ook de nodige uitleg geven.

trekvogels-van-hier-en-ginder-17

Trekvogels van hier en ginder (17)

De boompieper leeft graag aan de rand van bossen en open plekken, zoals aan de kluis in Bolderberg. Moerassen zijn zeer geliefd, maar ook kaalgekapte bospercelen en heideterreinen worden volop bewoond door boompiepers. Deze vogel zit graag in de top van bomen of struikjes. Vanuit de boomtop begint de vogel omhoog te vliegen om vervolgens als een parachute of een badmintonshuttle met stijve vleugels en hangende pootjes weer in een boom te landen. Hij overwintert in Afrika ten zuiden van de Sahara. (foto Stefan Was)

bolderberg-haalt-zwaar-uit

Bolderberg haalt zwaar uit

In vierde provinciale A heeft FC Bolderberg met 5-0 gewonnen van Breugel. Statie Zolder won met 2-3 op het veld van Eendracht Houthalen. En Anadol verloor thuis met 1-3 van VV Houthalen. SK Heusden 06 kwam niet verder dan 1-1 bij Ellikom.

weigeren-is-rijbewijs-kwijt

Weigeren is rijbewijs kwijt

Naar aanleiding van klachten van bewoners voerde de verkeersdienst van de politie een actie uit tegen overlast. Een bestuurder met alcoholintoxicatie werd in Brancardiershof aangetroffen. Hij weigerde een ademtest en een bloedproef en dus werd zijn rijbewijs ingetrokken. Hij werd bovendien tijdelijk in de cel gestopt. Na een korte achtervolging werd in St.-Jansblok een bestuurder staande gehouden. Hij blies positief en kreeg een tijdelijk verbod tot sturen. Voorts werden overtredingen (…) Lees het hele bericht

wie-doet-mee-aan-de-zuiddag

Wie doet mee aan de ZuidDag?

Dit jaar vindt de ZuidDag plaats op 17 oktober, jongeren uit de derde graad secundair onderwijs gaan dan tijdens de schooluren helpen in een bedrijf of organisatie. Hun ‘loon’ voor die dag, minstens 40 euro, schenken de scholieren en hun werkgevers aan een jongerenproject in het Zuiden. Dit jaar is gekozen voor een project van Vredeseilanden met jonge koffieboeren in Peru. Vorig jaar namen tientallen bedrijven en instellingen in Heusden-Zolder deel en evenveel leerlingen van het (…) Lees het hele bericht

15-000-bezoekers-voor-zwembad-terlaemen-1

15.000 bezoekers voor zwembad Terlaemen

Het openlucht zwembad van Terlaemen heeft zijn beste seizoen in jaren achter de rug. Zoals bekend is het zwembad alleen open van einde juni tot eind augustus. En het stralende zomerweer heeft zowat 15.000 zwemmers, zonnekloppers en recreanten naar Terlaemen gelokt. Vooral juli was een absolute topmaand. Het is een opsteker voor de mensen van de vzw die nu weer wat middelen voor enkele noodzakelijke investeringen hebben.  

cvo-leert-studenten-koken

CVO leert studenten koken

CVO Heusden-Zolder start nu ook met een cursus koken voor studenten. Je leert er eten koken in weinig tijd en met een beperkt budget dat toch tegelijk lekker kan zijn. Door het gebruik van seizoensgebonden producten en door de juiste technieken te hanteren, leren de studenten tijd en geld besparen en toch gezond en lekker te eten. Van eenvoudige soepjes en pasta's tot verrassende dessertjes. En dat om de twee weken, ofwel of woensdagnamiddag, op vrijdagavond of op zaterdagvoormiddag, 17 lessen in het totaal met start in de week van 16 september.

trekvogels-van-hier-en-ginder-16

Trekvogels van hier en ginder (16)

‘Waar in ’t bronsgroen eikenhout, 't nachtegaaltje zingt ...’ . Vroeger kwam de nachtegaal voor in de Mangelbeekvallei, maar ze is nu verdwenen uit onze contreien, in het Maasland zit ze nog wel. Het is een onopvallende, roodbruin gekleurde vogel met een lichte buik die verscholen leeft in het struikgewas. Zoals het vaker is in de vogelwereld hebben de minst opvallende soorten de meest uitbundige zang en moeten bont gekleurde vogels het doen met een magere stem. Hoewel de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-4-september-2013

Vandaag gezien

Een zomerse bloementuin in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

binnenkort-komen-de-trucks-weer

Binnenkort komen de trucks weer

Op 21 en 22 september heeft op Circuit Zolder de FIA Truck Grand Prix plaats, daarmee wordt een oude traditie gerespecteerd. Wie er al eens geweest is, weet dat de truckraces garant staan voor een verbeten strijd met Al even traditioneel is hun verbeten strijd op het circuit. Gierende banden, fluitende turbo’s en metershoge wolken, … Wist je trouwens dat het sportieve reglement toelaat dat er ‘contact’ is tussen de deelnemers. Verschillende rijders spelen dan ook een spelletje tikkertje met (…) Lees het hele bericht

een-steuntje-voor-diversiteit

Een steuntje voor diversiteit

Verenigingen, scholen, buurten, .... die een activiteit organiseren waarin diversiteit een plaatsje krijgt, kunnen daarvoor financiële ondersteuning krijgen. De integratieraad geeft immers steun aan socioculturele of educatieve initiatieven, die het intercultureel samenleven in Heusden-Zolder stimuleren. Je moet het project wel vóór zondag 15 september indienen bij het Zebrafonds. Het reglement en het aanvraagformulier vind je terug op www.heusden-zolder.be, indienen kan via e-mail of via het e-loket (klikken op het ‘Projectsubsidies Zebrafonds’).  

278-000-euro-voor-sociale-economie

278.000 euro voor sociale economie

Het is de afgelopen dagen weer duidelijk geworden dat het nog altijd de verkeerde kant opgaat met de werkloosheid in Vlaanderen. Zoals de voorbije jaren wordt in Heusden-Zolder ook nu weer een aantal opleidings- en tewerkstellingsinitiatieven in de sociale economie ondersteund door de gemeente. Alternatief vzw (waar 20 inwoners werken) krijgt 180.000 euro. Voor Stebo dat de activiteits- en werkzaamheidsgraad probeert te verhogen) ligt 11.500 euro klaar. Bewel geeft werk aan 70 inwoners (…) Lees het hele bericht

trekvogels-van-hier-en-ginder-15

Trekvogels van hier en ginder (15)

De boerenzwaluw onderscheidt zich van de huiszwaluw door de bruinrode keel en voorhoofd en in de vlucht door de veel diepere gevorkte staart. Deze zwaluw slaapt vaak in grote aantallen op gemeenschappelijke slaapplaatsen in een rietveld. De boerenzwaluw overwintert in Afrika ten zuiden van de Sahara. De vogel vormt dan grote zwermen, meestal samen met andere zwaluwen. (foto Stefan Was)

machtsoverdracht-bij-ocmw-is-een-feit

'Machtsoverdracht' bij OCMW is een feit

Tijdens de OCMW-raad vanavond heeft ex-voorzitter Lode Schops de 'macht' overgedragen aan zijn opvolgster Elke Gijbels. Dat gebeurde symbolisch met de overhandiging van de sleutels van het OCMW. De De eedaflegging was donderdag na de gemeenteraad gebeurd. Maar de nieuwe voorzitter is nu helemaal gelanceerd. (foto's Julien Maebe)

het-weer-nieuwe-hittegolf

Het weer: nieuwe hittegolf?

De kern van een hogedrukgebied komt ten oosten van onze regio te liggen, waardoor de luchtstroming zuidelijk wordt. Hierdoor kan lucht van subtropische oorsprong onze streken bereiken en komen de maxima bijzonder hoog uit voor de tijd van het jaar. In het weekend lijkt er stilaan een weersverandering op til te staan.
Morgen wordt het een schitterende zomerdag. Het kwik bereikt 27 of 28 graden en de zon is van de vroege ochtend tot de late avond aanwezig, nauwelijks gehinderd door wolken. Er zijn in (…) Lees het hele bericht

ook-in-brilon-kennen-ze-nu-de-grote-kluizenaar

Ook in Brilon kennen ze nu de 'grote' kluizenaar

In Brilon kennen ze nu ook de reus 'De Kluizenaar van Bolderberg'. Hij was er samen met zijn kleurrijke gilde drie dagen te gast. Het gezelschap vormde er onder meer een attractie tijdens het Altstadtfest in de oude binnenstad.

uil-en-giraf-op-bezoek-in-de-linde

Uil en Giraf op bezoek in De Linde

In BuLo De Linde kregen ze bij de start van het schooljaar Uil en Giraf op bezoek en die zorgden op hun beurt voor een warme ontvangst van kinderen en ouders.

politie-gaf-verkeerstips

Politie gaf verkeerstips

In samenwerking met het St.-Franciscuscollege campus Berkenbos heeft de verkeersdienst van de politie verkeerstips en -advies gegeven aan 300 eerstejaarsstudenten. Op de 4 toegangswegen tot de campus hebben de inspecteurs de verkeerssituatie toegelicht Relevante rechten en plichten uit de wegcode zoals plaats van de fietser, fietsverlichting, oversteken, gebruik van de gordel, fietspadparkeren, gedrag aan een bushalte, voorrang geven en vooral de plaatselijke gevaren van het verkeer werden uit de (…) Lees het hele bericht

politieberichten-17

Politieberichten

Onder de Poort zijn gisteren de banden van enkele auto's stuk gestoken. In de Struikenstraat werd gisteren in de vooravond alarm geslagen voor een garagebrand. De schade bleef beperkt. En in de Koolmijnlaan werd een jongen aangereden door een auto, hij raakte gewond.

vandaag-gezien-3-september-2013

Vandaag gezien

Gezien in Bolderberg, een spanrups en een onbekend vliegend wezen. (foto Jan Leijskens)

jeugdverenigingen-gaan-weer-van-start

Jeugdverenigingen gaan weer van start

Nu september is aangebroken, gaan ook heel wat jeugdverenigingen weer van start met hun werking, en de dienst welzijn van de gemeente laat weten dat hét moment voor de inschrijvingen is aangebroken. Een  jeugdvereniging is er voor kinderen vanaf 6 jaar, bij de KAJ vanaf 16. Ze kunnen er ravotten, zich uitleven en vuil maken, samen buiten spelen, leeftijdsgenootjes ontmoeten, in groep nieuwe dingen ontdekken , grenzen aftasten, op kamp gaan en vooral veel plezier maken. Ze worden (…) Lees het hele bericht

ocmw-zoekt-vrijwilligers-voor-bezoekersteam

OCMW zoekt vrijwilligers voor bezoekersteam

Het OCMW is op zoek naar vrijwilligers voor het bezoekersteam. Het gaat om mensen die hun vrije tijd nuttig willen besteden, sociaal geëngageerd zijn en vinden dat senioren extra aandacht verdienen in deze snel evoluerende maatschappij. Het bezoekersteam van het OCMW brengt huisbezoeken aan 80-jarigen om hen te helpen hun weg te vinden in de hulp- en dienstverlening. Tegelijk laat het team de bejaarden hun (financiële) rechten kennen zonder verstrikt te raken in de (…) Lees het hele bericht

een-extra-kookles-bij-de-kwb

Een extra kookles bij de KWB?

Met het mooie zomerweer, houden nog wel meer mensen een barbeque, maar valt er u bij deze iets op? Juist ja, bijna allemaal mannen. Het zijn dan ook de vlijtige leerlingen van de KWB-kookcursus die nog een extra lesje aan hun reeks breiden. Of zou het een tweede zit geweest zijn?

trekvogels-van-hier-en-ginder-14

Trekvogels van hier en ginder (14)

De zwartkop is gemakkelijk te zien in bossen, parken en tuinen met hoge bomen en struiken in dichte ondergroei. Bij het mannetje met zijn luide, fluitende zang, is het verenkleed grijs met een zwarte kopkap. Het vrouwtje heeft een grijsbruin verenkleed met een bruine kopkap. Hij overwintert in het Middellandse Zeegebied en is daardoor snel terug bij ons in het voorjaar. (foto Stefan Was)

burgemeester-borremans-op-werkbezoek-in-brilon

Burgemeester Borremans op werkbezoek in Brilon

Tijdens de Altstadtfesten in Brilon het afgelopen weekend heeft burgemeester Mario Borremans met een afvaardiging van het verbroederingscomité een bezoek gebracht aan de partnerstad. De delegatie werd onder meer ontvangen door burgemeester en schepenen en een aantal raadsleden. De toekomstplannen werd onder de loep genomen onder meer de verdere samenwerking tussen de verbroederingscomités en de betrokkenheid van de jeugd. Zo werd onder meer de mogelijkheid van onderlinge stages (…) Lees het hele bericht

samen-op-weg-in-beekbeemden

Samen op weg in Beekbeemden

In de Gemeentelijke Basisschool Beekbeemden stond de poort weer helemaal open om veel kinderen, leerkrachten en ouders welkom te heten op de eerste schooldag. Iedereen moest over een lang zebrapad, want het thema dat de rode draad vormt gedurende het hele schooljaar is 'Met Beekbeemden op weg'. Het gaat om een dubbele boodschap: samen op weg om er een leuk, leerrijk schooljaar van te maken én de ouders en de kinderen het hele jaar door allert maken voor verkeer en veiligheid. We wensen iedereen een veilige en goede start van het nieuwe schooljaar! (meer foto's)

in-de-brug-gaan-ze-ervoor

In De Brug gaan ze ervoor

Ook de leerkrachten en leerlingen van VLS De Brug zijn aan het nieuwe schooljaar begonnen. Onder het grote afdak werd de officiële start van het schooljaar gegeven. Het thema voor dit jaar is : 'Voel je wel in je vel'. En om dat te bereiken staan samenwerking en de zorg dat iedereen erbij hoort centraal. Met het themalied en themadans werd de startbijeenkomst afgesloten.

ook-heusden-zolder-tegen-discriminatie-op-school

Ook Heusden-Zolder tegen discriminatie op school

Heusden-Zolder neemt samen met 10 andere Limburgse gemeenten deel aan de campagne tegen discriminatie op school. Afgelopen week kregen zowat 140 Limburgse scholen een postpakket in de bus met daarin ‘de grote discriNImeer show’, een quiz met 11 ludieke tekenfilmpjes over discriminatie. Bedoeling is dat scholen de quiz inpassen in hun lessenpakket, om de leerlingen bewust te maken van de tastbare gevolgen van discriminatie. Burgemeesters en schepenen van 11 Limburgse gemeenten spraken de stemmen in.

sluikstorters-blijven-toeslaan

Sluikstorters blijven toeslaan

De sluikstorters gaan alsmaar driester tewerk. In Boekt ontdekten buurtbewoners zaterdagochtend een hoop afvalhout die onbekenden over de draad van de Ubbelvelden hebben gegooid. Dat lag langs de pas aangelegde parking bij het nieuwe buurthuis. De politie heeft vaststellingen gedaan. En ook in de Kleuterweg (onder) blijven ze kampen met vuilnis- en PMD-zakken die worden achtergelaten op plaatsen, momenten en met inhoud die niet horen.

duosprong-voor-16de-verjaardag

Duosprong voor 16de verjaardag

Lore s'heeren werd 16 en ze kreeg van haar ouders als geschenk een duosprong cadeau. Daarvoor trok ze naar Spa en 't is duidelijk dat ze genoten heeft. (meer foto's van jpd [!] Skydive Spa)

ook-kikker-is-bang-van-nieuwigheden

Ook kikker is bang van nieuwigheden

De kinderen van De Springplank in Eversel zijn het nieuwe schooljaar gestart met een beginspel: 'spring,spring,spring, we springen er samen in!' De leerlingen van de lagere school maakten kennis met kikker Springy, een nieuwkomer die zich verstopt heeft omdat hij bang is van al die nieuwigheden. De kinderen zoeken en vinden Springy op de speelplaats en via bewegende spelvormen worden alle nieuwe afspraken overlopen zodat de kikker zich gerust voelt. De leerlingen hebben de klassen wat kleur (…) Lees het hele bericht

negen-maanden-een-indrukwekkend-levensverhaal

'Negen maanden': een indrukwekkend levensverhaal

Onder grote belangstelling is gisteravond in de brandweerkazerne het boek 'Negen Maanden' van Cindy Schepers voorgesteld. Daarin vertelt ze een apart hoofdstuk van hun gezinsleven dat zich vooral vorig jaar afspeelde. Rudi Joris en Cindy Schepers leven in Heusden het leven van een normaal, gelukkig gezin. Rudi engageert zich naast zijn reguliere job bij de brandweer van Heusden-Zolder, bij de ambulancedienst van Heusden-Zolder en Tessenderlo en de spoeddienst. Hij haalt hier en uit (…) Lees het hele bericht

start-met-koffie-en-nieuwe-directeur

Start met koffie en nieuwe directeur

Onder een stralende zon verschenen er deze morgen op de speelplaats van de Lagere school ’t Molenholleke, een grote groep kinderen en hun leerkrachten om te starten voor een nieuw schooljaar. Daarnaast kwam zich ook een nieuwe directeur voorstellen. En er was ook een hele groep ouders die de start kwamen meemaken. De ouderraad had gezorgd voor een koffie-start  … zodat nog heel wat ouders een tijd bleven napraten. (foto's Kurt Vanvelk)

325-te-snel-in-de-vakantie

325 te snel in de vakantie

De onbemande camera controleerde tijdens de vakantiemaanden in de Koolmijnlaan 410 616 voertuigen. 325 bestuurders reden sneller dan de toegelaten 50 km/u. Dit is 0,1%. Het gemeentelijk gemiddelde bedraagt 6%, maar overdag is het in de Koolmijnlaan natuurlijk niet evident om sneller te rijden.

delegatie-bezocht-feesten-in-st-hubert

Delegatie bezocht feesten in St. Hubert

In partnerstad Saint-Hubert had gisteren de Europese opening van de dagen van de jacht en natuur plaats. Een delegatie van het verbroederingscomité van Heusden-Zolder werd door het voltallige stadsbestuur ontvangen in het stadhuis van Saint-Hubert. Zaterdagavond was er een eerste hoogtepunt met het internationaal hoornblazersconcert in de basiliek. Zondag gaf een luchtshow de start van een openluchtspektakel, historische taferelen beeldden de geschiedenis van de stad in de Ardennen uit. (foto'Roger Borgions)

meer-dan-twee-uur-onzichtbaar-in-wrak

Meer dan twee uur onzichtbaar in wrak

Een man die vanmorgen rond half zes met zijn auto van de rijbaan ging op de E314 in Heusden-Zolder - richting Nederland - is pas na meer dan twee uur in zijn wrak gevonden. De brandweer heeft hem daaruit bevrijd. Het ziet ernaar uit dat de man in slaap is gevallen en zo tegen een paal knalde, nadien ging hij over een beek de bosjes in, en daar kwam zijn auto voor een deel in een andere beek terecht. Zijn auto was zo zwaar beschadigd dat hij er niet meer uit geraakte, de bestuurder had bovendien geen gsm bij. Hij werd enkele uren later toevallig ontdekt toen de wegpolitie naar een ander ongeval onderweg was. De politie zag brokstukken op de weg en ontdekte zo het wrak. Daarop werd alarm geslagen. De man is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

een-eigen-tripel-voor-bolderberg

Een eigen tripel voor Bolderberg

Nog een beetje discreet werd dit weekend in avant-première in de Savarin de Bolderbergse Tripel geprobeerd. Zelf kunnen we er nog niet van meespreken, maar onze proever ter plaatse spreekt van een beetje agressief op de tong bij de eerste slok, waarna hij al zijn facetten ontplooit om vervolgens met wat pittige citrus de smaakpapillen te verleiden. Hij bevat 8,5 % alcohol, dus we garanderen u geen correcte bierkundige omschrijving door onze man ter plaatse. (foto Julien Maebe)

de-kijk-van-richie-38

De kijk van Richie

Willen of niet, 't is vandaag de eerste schooldag.

opgelet-aan-de-schoolpoorten

Opgelet aan de schoolpoorten

Vanmorgen gaan ook in Heusden-Zolder weer duizenden kleuters, scholieren van het lager en leerlingen van het middelbaar onderwijs weer naar school. Let op, want dat geeft ook in de omgeving van de scholen een nerveuze verkeersdrukte. De politie houdt een oogje in het zeil op de gevaarlijkste plaatsen. Overigens, gebeurt er iets speciaals op school op deze eerste schooldag? Stuur ons uw foto. redactie[!]heusden-zolder.eu

mjo-blijft-zich-versterken

MJO blijft zich versterken

Het Muze Jazz Orkest, gisteravond in het Muzecafé, is als een stamboom waar altijd nieuwe takken bijgroeien. Daniel Vanderhoydoncks op trompet en zeker Stien Carlier op baritonsax waren opgemerkte nieuwe gezichten bij dit nu al vermaarde gezelschap. Voor de pauze 4 prachtige composities van respectievelijk Lieven Cambré en David Demuynck en na de pauze kreeg het publiek o.a. van Carlo Nardozza een opmerkelijk meltingpotje confituur voorgeschoteld. In het najaar komt de eerste CD van MJO uit. (meer foto's van Ria De Clerck)

trekvogels-van-hier-en-ginder-13

Trekvogels van hier en ginder (13)

De snor leeft in het riet en laat een ‘snorrende’ zang horen (zoals een laag, zacht kookwekkertje). Hij staat op de Vlaamse rode lijst als ernstig bedreigd. Het is een trekvogel die de winter doorbrengt ten zuiden van de Sahara. Ze trekken via continentaal Europa naar Gibraltar voor de oversteek naar Afrika. (foto Stefan Was)

einde-van-de-vakantiefotowedstrijd

Einde van de vakantiefotowedstrijd

Jullie hebben ons de afgelopen twee maanden vakantiegroeten gestuurd uit alle windstreken. Er zaten prachtige plaatjes bij, soms van landschappen waarvan we het bestand niet eens vermoedden. Maar nu de vakantie erop zit, zetten we ook een punt achter onze wedstrijd. De jury heeft de komende weken de handen vol met punten geven en tellen en nadien de winnaars bekendmaken. Bedankt alvast voor jullie talrijke inzendingen!

vakantiegroeten-uit-noordwijk

Vakantiegroeten uit ... Noordwijk

In het Nederlandse Noordwijk komen mensen samen op een platform om samen te geniet van een prachtige zonsondergang. (foto Ana Moran)

vakantiegroeten-uit-sicilie

Vakantiegroeten uit ... Sicilië

Danny Wendelen trok naar de meest actieve vulkaan van Europa: de Etna. Zwaveldampen en -neerslag transformeren het landschap op 3700 meter hoogte om tot een mystieke omgeving.

vakantiegroeten-uit-naxos

Vakantiegroeten uit Naxos

Michel Gerits zorgt voor sfeerbeelden uit het Griekse Naxos.

vakantiegroeten-uit-canada

Vakantiegroeten uit ... Canada

Een spectaculaire foto maakte Kristof Schevernels van de Niagara Falls, de grootste waterval van Canada. Aan de bovenzijde zit je in USA, beneden is Canada.

vakantiegroeten-uit-lesbos

Vakantiegroeten uit ... Lesbos

Jan Leijskens ging met vakantie op het Griekse eiland Lesbos en had daar vooral oog voor de natuur.

middenstandsraad-reikt-prijzen-uit

Middenstandsraad reikt prijzen uit

De middenstandsraad organiseerde op domein Bovy zijn slothappenng om de zomerpromotiecampagne voor de geschenkcheque in de kijker te stellen. Op het domein stonden verschillende springkastelen, er was kinderschmink en een optreden van Along Comes Mary. Er waren 63 winnaars, enkelen waren aanwezig om hun prijs onmiddellijk in ontvangst te nemen, waaronder de eerste 3 winnaars. Voorzitter Danny Tielens en schepen Jeanne Prikken konden de winnaars gelukkig maken. De anderen worden in de loop van de week verwittigd en kunnen hun prijs aan de balie van het gemeentehuis afhalen.

zege-voor-bolderberg

Zege voor Bolderberg

In vierde provinciale A heeft FC Bolderberg met 1-2 gewonnen bij Halveweg Zonhoven. SK Heusden 06 - dat na 20 minuten met 10 spelers verder moest - verloor met 2-5 van VK Gestel. Statie Zolder verloor met 0-2 van Exelsior Hamont. SV Breughel-Anadol werd 2-2

vrijheid-wint-van-turkse

Vrijheid wint van Turkse

In derde provinciale C heeft Vrijheid Zolder Turkse fc verslagen met 2-0. KVV Heusden-Zolder heeft met 4-0 verloren bij Donk. Viversel verloor met 1-0 bij Tervant.

kim-bosmans-wint-stratenloop-in-linkhout

Kim Bosmans wint stratenloop in Linkhout

Onze dorpsgenote Kim Bosmans heeft in Linkhout bij Lummen de stratenloop over 9,5 km bij de dames gewonnen. Ze legde de afstand af in 37:46 en was daarmee 1:03 sneller dan de tweede Sofie Hendrix en 6,5 minuten dan Mieke Ilsbroux.

dubbel-feest-voor-belgium-racing

Dubbel feest voor Belgium Racing

De overwinning is binnen voor Belgium Racing, de Porsche 997 met daarin Derdaele-Heyer- Redant-Giemaziak-Thiers. Onverwacht maar daarom niet minder verdiend. Het team legde in 24 uur 801 rodes af. Dat zijn er 16 meer dan de tweede: de BMW Silhouette van JR Motorsport met Van Bellingen-Dupont-Nelissen-Grade-Sluys. Derde, op 27 rondes, is de tweede Porsche van Belgium Racing geëindigd met daarin Mattheus-De Laet-Kroll. De gedoodverfde favorieten Vanthoor-Kumpen-Longin-Ide eindigden vierde op 36 rondes nadat hun Audi heel wat technische problemen kende. 18 wagens haalden het einde, sommige wel met gigantische achterstand. Volgens de circuit-directie zijn er 15.000 toeschouwers geweest.
(meer foto's van Yves Maex)

inbraakpoging-tijdens-vakantie

Inbraakpoging tijdens vakantie

Toen inwoners van de Heuvelstraat vanmiddag terugkeerden van vakantie, merkten ze er tijdens hun afwezigheid een inbraakpoging was gebeurd.Onbekenden hadden geprobeerd het raam open te breken maar dat was niet gelukt.

de-24-uur-achter-de-schermen

De 24 uur achter de schermen

Tijdens de Menzo 24 Hours of Zolder werken er honderden mensen achter de schermen. Technici van de teams, veiligheidsmensen, de mensen die de videoschermen in de gaten houden, de mensen die de tijdsmeting volgen, ... Yves Maex biedt een kijkje achter de schermen.
(meer foto's)

ambiance-op-bolderberg-live

Ambiance op Bolderberg Live

Ambiance troef zaterdagavond tijdens Bolderberg Live, daar was het zingen en swingen, op straat en in de horecazaken, de affiche had voor elk wat wils en de weergoden waren ook in de live-mood. Aan het Brasserieke, toffe Vlaamse meezingers, in de tent aan de Savarin, stevige jaren 70, op Bovy Eric en Co, aan het Bolderke het beetje heavy stuff, van jerken tot polonaise, ... tussendoor nog even afscheid van Marc Martens als mede-grondlegger van de BHV. En 't schijnt dat de nacht lang heeft geduurd. (meer foto's van Julien Maebe)

toch-nog-op-weg-naar-het-podium

Toch nog op weg naar het podium?

Het Audikwartet probeert keihard terug te vechten na de zware technische problemen die het team vannacht lang in de pits hebben gehouden. Ze zijn weer opgerukt naar de derde plaats en hebben de tweede Porsche van Belgium Racing ruim twee rondes achter zich gelaten. Het podium komt dus toch nog in zicht. (foto Davy Neuteleers) UPDATE Ondertussen ziet het er opnieuw slecht uit, de Audi staat rond drie uur al een hele tijd in de pits, is daardoor zijn derde plaats kwijt en dreigt nog meer ingehaald te worden.

het-swingde-niet-de-pan-uit

Het swingde niet de pan uit

Het zogenaamde festivalletje vannacht tijdens de 24 uur kon uiteraard geen alternatief bieden voor het Supersonic Festival van de afgelopen twee jaar. Daarvoor was de inkleding veel te sober en de line-up met enkele dj's, zangeres Noa Neal en als top of the bill Regi. In de loop van de nacht troepte er toch wel behoorlijk veel volk voor het podium, maar de ambiance beperkte zich wel tot de eerste rijen. Zien wat het volgend jaar wordt. (meer foto's van Yves Maex)

over-de-koppen-lopen

Over de koppen lopen

Op zaterdagnamiddag en zaterdagavond is er traditioneel veel volk op de 24 uren van Zolder. Het gaat dan enerzijds om nogal wat genodigden die zich reppen naar de VIP-ontvangsten en nadien uitzwermen, maar anderzijds ook om het 'gewone' publiek dat de start en de eerste uren wil meemaken en daarna proeft van de animatie. Voordien hadden ook nogal wat bezoekers gebruik gemaakt van de kans om op de startgrid de wagens en hun entourage van nabij te bekijken. 'In de vooravond kon je in de paddock over de koppen lopen. (meer foto's van Yves Maex)

porsche-ruikt-de-overwinning

Porsche ruikt de overwinning

De nacht en ochtend hebben de 24 uren van Zolder dan toch hun onverwachte wending gegeven. Op de middag reed de Porsche 997 van Belgium Racing aan de leiding met 671 rondes, op 8 rondes gevolgd door de BMW Silhoutte van JR Motorsport en op 26 rondes de tweede Porsche van Belgium Racing. De gedoodverfde favoriet Belgian Audi Club met de supersnelle Audi R8 volgt op 28 rondes, daar hebben ze de overwinningsdromen helemaal opgegeven en ook voor de derde podiumplaats zal het nog hard moeten strijden op vier uur van het einde. (meer foto's van Davy Neuteleers)

toch-nog-spanning-door-problemen-bij-audi

Toch nog spanning door problemen bij Audi?

Weinig verrassend nam de Audi van Vanthoor-Kumpen-Longin-Ide een verschroeiende start, hij reed tijdens de kwalificaties dan ook al zowat 5 seconden per ronde sneller dan de rest. Het duurde ook niet zolang voor de eerste deelnemers gedubbeld waren. Voor het overige waren er in de eerste uren enkele incidenten. Meest pijnlijke was dat waarbij Stan Van Samang de BMW van zijn team volledig in de prak reed. Vannacht ging het dan plots helemaal fout met de Audi van de leiders en kort voo half twee (…) Lees het hele bericht

vijf-gewonden-bij-zware-botsing

Vijf gewonden bij zware botsing

Rond middernacht is op het kruispunt van de Terlaemenlaan met de afrit van de E314 een zwaar verkeersongeval gebeurd. Twee wagens kwamen er in botsing, ze sleurden daarbij de wegwijzers en verkeersborden met beton en alles uit het middeneiland. Brandweer Hasselt en verschillende ambulances kwamen ter plaatse, in het totaal werden vijf gewonden naar het ziekenhuis gebracht. De politie was al aanwezig door de 24 uren van Zolder en kon het verkeer in goede banen leiden. De beide wagens zijn bij het ongeval wellicht totaal vernield. (meer foto's van Dimitri Reynders)

trekvogels-van-hier-en-ginder-12

Trekvogels van hier en ginder (12)

Als je een klein, roodachtig-bruin vogeltje links en rechts doorheen het lage struikgewas ziet flitsen, mag je aan een winterkoninkje denken. Als je hem dan ook nog ziet zitten met zijn staartje rechtop en je het hoort zingen met een krachtig trillen en rollen (zoals een wekkertje), dan weet je zeker dat het om ons tweede kleinste vogeltje gaat (goudhaantje is kleinste). Het is vooral een standvogel (die dus hier blijft), terwijl er winterkoninkjes uit koude landen naar hier verhuizen. (foto Stefan Was)