Archief januari 2019

meylandtart-brengt-prachtige-kunst-samen

MeylandtArt brengt prachtige kunst samen

Vanavond werd in Muze MeylandtArt 2019 geopend, dat is de jaarlijkse expo die de kunstacademie aan het begin van het kalenderjaar opzet. Onder meer oud-directeur Walter Missotten mocht de vernissage inleiden en hij weet als geen ander welke creativiteit de Academie voor Beeldende Kunsten herbergt. De tentoonstelling brengt het werk van een 250-tal volwassen cursisten samen. Zij zitten op het 3de tot 7de jaar en vertegenwoordigen uiteenlopende disciplines: schilderen, beeldhouwen, (…) Lees het hele bericht

sevda-durukan-is-hairdresser-of-the-year

Sevda Durukan is Hairdresser of the Year

Sevda Durukan uit Heusden-Zolder heeft zich in Brussel gekroond tot 'The Hairdresser of the Year' tijdens het evenement van Coiffure.org, de beroepsfederatie van de kappers, De deelnemers waren geselecteerd door de topmerken waarmee ze werken. Er bleven uiteindelijk nog drie genomineerden over die het in de finale tegen elkaar opnamen. De kappers moesten zich in 4 creaties inspireren op de 'Sterrennacht' (…) Lees het hele bericht

de-kroon-is-niet-meer

De Kroon is niet meer

Jarenlang was De Kroon in de Guido Gezellelaan een populaire horecazaak, maar ze is al lange tijd dicht. De afbraakwerken waren al gestart en vandaag ging het gebouw helemaal tegen de vlakte. Om plaats te maken voor een nieuw verhaal. (foto Julien Maebe)

kwb-ers-weten-nu-alles-over-wilde-dieren

KWB-ers weten nu alles over wilde dieren

Vandaag vertelde Jan Kenens van Natuurpunt over wilde dieren in Limburg. De leden van KWB-overdag hingen aan zijn lippen. Iedereen kent immers ondertussen de wolf Naya die in onze streek haar biotoop heeft gevonden, samen met August. Maar de jongste jaren worden ook andere dieren opgemerkt die vroeger zeldzaam waren: de bever, otter, wilde kat en lynx. Van de meeste dieren hebben we geen last, in tegenstelling tot de everzwijnen. Jan Kenens werd na zijn uiteenzetting bestookt met vragen.

t-molenholleke-trakteert-grootouders-op-feest

't Molenholleke trakteert grootouders op feest

Vandaag vierden de kleuters van 't Molenholleke samen met hun grootouders feest in de kerk van Zolder. Het werd een spektakel waarin lichtjes, sterretjes en hartjes de rode draad vormden. Weldra is het immers Lichtmis en Valentijn: feesten over licht en liefde, over vriendschap en warmte. En dat werd gesmaakt door alle oma's en opa's. (foto Rita Grosemans)

beekbeemden-vierde-ouderfeest

Beekbeemden vierde ouderfeest

Bij de kleuters van Beekbeemden was het vandaag ouderfeest. Daarbij gingen ze in kleine groepjes op foto-speurtocht via de Muze-site, naar het Domherenbos en zo terug naar school. Onderweg werden letters verzameld en terug op school vormden ze daar 'Het is feest' mee. En een feest, dat werd het, met warme drank, cake en feestmuziek. (foto's An Vanoppen)

onenigheid-over-het-ruimen-van-fietspaden

Onenigheid over het ruimen van fietspaden

Hans Zegers (N-VA) vond dat de fietspaden tijdens een sneeuwoffensief moeten geruimd worden. Daarbij moet volgens hem prioriteit gegeven worden aan de wegen waar het schoolverkeer langskomt en ook de grote invalswegen in de gemeente. Volgens schepen van openbare werken Lode Schops (GOED) worden heel de winter twee personeelsleden standby te houden om sneeuw te ruimen en te strooien op twee vastgelegde routes. Die zijn bepaald in overleg met de hulpdiensten zodat (…) Lees het hele bericht

worden-taalproblemen-voldoende-aangepakt

Worden taalproblemen voldoende aangepakt?

Herwig Hermans (N-VA) hield een uitvoerig pleidooi om middelen vrij te maken voor het organiseren van een taalbad voor kinderen van het lager onderwijs, om zo de taalachterstand aan te pakken. Volgens hem is het grote voordeel dat alle kinderen die daar behoefte aan hebben, bereikt worden en dat het niet afhankelijk is van de vrijwilligheid van de ouders en anderen.

Schepen van Onderwijs Marleen Hoydonckx (GOED) deelde de bekommernis om de (…) Lees het hele bericht

hoofddoekverbod-voor-raadsleden-niet-behandeld

Hoofddoekverbod voor raadsleden niet behandeld

Burgemeester Mario Borremans vroeg de gemeenteraad het punt van het Vlaams Belang over het hoofddoekverbod voor gemeenteraadsleden niet te behandelen. Hij verwees daarmee naar eerdere gebeurtenissen in Boom. De gemeente heeft wel een zekere autonomie inzake huishoudelijk reglement maar volgens hem is er ook nog de voogdij-overheid en hij haalde ook onder meer de Belgische grondwet rond godsdienstvrijheid en vrije meningsuiting en de Europese Rechten van de Mens aan. De meerderheid (…) Lees het hele bericht

oppositie-wil-geen-delegatie-van-bevoegdheden

Oppositie wil geen delegatie van bevoegdheden

Vrij vroeg op de gemeenteraad onthield de oppositie van N-VA en Vlaams Belang zich bij twee punten. Bij de delegatie van bevoegdheid voor aanwerving en benoeming bij de politie van de gemeenteraad naar de burgemeester, vond Hans Zegers (N-VA) het niet gezond om teveel bevoegdheden van de gemeenteraad naar de burgemeester over te hevelen. En bij de delegatie van de bevoegdheid van uitgaven onder de gewone begroting bij de politie van de raad naar het schepencollege, meende Zegers dat het alleen tot een gelimiteerd bedrag aanvaardbaar was geweest. Maar de meerderheid keurde het dus goed.

dorpsraad-heeft-nieuwjaarsbrief-met-9-wensen

Dorpsraad heeft nieuwjaarsbrief met 9 wensen

De voltallige dorpsraad van Heusden-Dorp heeft net voor het begin van de gemeenteraad een nieuwjaarsbrief met een verlanglijstje met 9 punten aan de gemeenteraad gebracht. Daarin de herinrichting van de Pastoor Van Mierlolaan, de afwerking van de terreinen rond het Heem, de restauratie van de grot aan het Heem en van de Kajotterskapel in de Kapelstraat. Verder pleit de dorpsraad voor een aansluiting tussen Kapellehof en de buurtterreinen, de uitbouw van de (…) Lees het hele bericht

politie-vat-jonge-inbrekers-in-koersel

Politie vat jonge inbrekers in Koersel

Gisteren in de vooravond belden bewoners van de Witte Weg in Koersel de politie met de melding dat er ingebroken werd. Toen de ploegen van politie Heusden-Zolder ter plaatse kwamen, hadden de buurtbewoners al drie jongemannen in de kraag gevat. Die waren binnengedrongen in een huis dat gerenoveerd wordt en hadden allerlei spullen klaarstaan om mee te nemen. Het gaat om jongeren van 18 en 19 uit Beringen. Ze brachten de nacht in de cel door en worden in snelrecht gedagvaard.

mario-borremans-in-burgemeestesmarathon

Mario Borremans in Burgemeestersmarathon

Deze week loopt op Radio 2 de burgemeestersmarathon, elke dag worden in een andere provincie de burgemeesters aan de tand gevoeld over zichzelf en over hun plannen. Morgen, vrijdag tussen 6 uur en ongeveer 11 uur is Radio 2 Limburg aan de beurt. Daar zullen 40 van de 42 Limburgse burgemeesters de revue passeren, 2 zitten in het buitenland. Alles wordt live gestreamd op de website Radio2.be. Burgemeester Mario Borremans is te zien en te horen omstreeks 10.15u. Achteraf kan iedereen ook op VRTNWS de beloften van de verschillende burgemeesters bekijken. Daarvoor klik je op de interactieve kaart.

verwarmingsketel-zorgt-voor-rookontwikkeling

Verwarmingsketel zorgt voor rookontwikkeling

Rond 10 uur vanmorgen is de brandweer uitgerukt naar Het Wijerke, de straat tussen de Edward Staintonstraat en de Naaldert. Een bejaard koppel zag daar plots veel rook uit de kelder komen. Eén van hen schakelde de verwarmingsketel uit, ze gingen naar buiten en sloegen alarm. De brandweer had de toestand snel onder controle. De woning werd verlucht en er werden metingen gedaan op koolstofmonoxide. Alles bleek veilig en de bewoners konden weer naar binnen.

vandaag-gezien-17

Vandaag gezien

Het Bolderdal heeft in elk seizoen en bij elk weer zijn charme. (foto Jan Leijskens)

gedichtendag-het-stille-land

Gedichtendag: 'Het stille land'

Oud-collega journalist Marcel Kumpen is al langer in de ban van de poëzie. Elke woensdagochtend post hij een eigen gedicht op zijn facebookpagina. Op bijzondere dagen schrijft hij gelegenheidsgedichten. Zoals vandaag: Het Stille Land, gepast in deze winterperiode.

't Glanzend witte land 
- eindeloos -
schreeuwt in
eeuwige kille stilte.
Echo botst op
donkere bossen
en keert weer
naar hier en nu.
Geen vogels te (…) Lees het hele bericht

de-laatste-tickets-voor-raf-walschaerts-in-muze

De laatste tickets voor Raf Walschaerts in Muze

Op zaterdag 9 februari om 20.15u brengt Raf Walschaerts 'Biecht' in de Muze-schouwburg. Al decennia staat hij samen met zijn broer Mich als Kommil Foo op de scène, maar nu doet hij het dus alleen. Met een piano, een gitaar, een handvol sterke songs aaneen gelijmd met straffe verhalen. Ook nu weer sleurt hij het publiek mee tussen verschillende gemoedstoestanden: van hilarisch en absurd tot ontroerend, maar altijd eerlijk en scherp. Voor wie erbij wil zijn, de laatste tickets zijn nog beschikbaar: €20, € 17, € 14.

gedichtendag-een-ode-aan-mijn-dorp

Gedichtendag: 'Een ode aan mijn dorp'

Op deze gedichtendag laat Rita Vanhove haar poëtische ontboezemingen aan haar dorp Eversel de vrije loop.

Het dichten wilde eerst maar niet lukken.
Soms schoot me iets te binnen en was ik het zo weer kwijt.
Oei dat wordt weer zwoegen en zuchten.
Maar eenmaal op dreef, was het of ik alles herbeleef.
Ik ben een fiere bewoner van dit dorp en hoop dat jullie luisteren naar dit gedicht.

Dat we dichter bij elkaar komen en iedereen welkom heten in dit huis, (…) Lees het hele bericht

richie-in-een-poetische-bui

Richie in een poëtische bui

Onze huiscartoonist geeft de aanzet voor gedichtendag.

indrukwekkend-verhaal-van-de-vlucht-uit-syrie

Indrukwekkend verhaal van de vlucht uit Syrië

Het was woensdagavond druk in de bibliotheek waar Karen Boonen haar boek 'Ayla's vlucht' kwam voorstellen. Het is een mooi geïllustreerd boek, waarin Karen Boonen de ervaringen en gevoelens neerschreef van kinderen, die vluchtten voor de vreselijke oorlog en de chaos in Syrië. Het gaat om erg aangrijpende gebeurtenissen. En om het nog herkenbaarder te maken kwam Tayma - die met haar familie in Heusden-Zolder woont en model stond voor het boek (…) Lees het hele bericht

400-ondernemers-horen-hoopvolle-boodschappen

400 ondernemers horen hoopvolle boodschappen

In ZLDR Luchtfabriek verzamelden woensdagavond zowat 400 ondernemers uit Heusden-Zolder voor hun jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Kersvers middenstandsraadvoorzitter Bruno Dethier raakte in zijn maidenspeech enkele kernpunten van UNIZO en de Middenstandsraad aan. UNIZO had vorig jaar kritiek op de invoering van de bijkluswet, het energie-debacle, statiegeld op pmd en de dreigende afschaffing van de sperperiode. Maar daarnaast was UNIZO vorig jaar positief (…) Lees het hele bericht

iedereen-reageert-enthousiast-op-de-actie

'Iedereen reageert enthousiast op de actie'

Stefan Was is ook vandaag weer op ronde geweest langs verschillende supermarkten die hij nog net aangedaan had tijdens de Warmste Maand: B2 Zolder, Aldi Zolder, Okay Zolder (er komt tegen maandag een kar), Lidl Heusden en Carrefour Heusden. Overal is de ontvangst door het personeel enthousiast en werken de klanten volop mee aan de actie. Ook het personeel van het Sint-Franciscusziekenhuis (foto boven, ook het schilderij is te koop) had gezorgd voor volle bakken voeding.

quinten-torp-staat-open-voor-uitwisseling

Quinten Torp staat open voor uitwisseling

Dit weekend, van 1 tot 3 februari, stelt kunstenaar Quinten Torp - Geert Mullens - zjn atelier in het station van Zolder open voor het publiek. Alles staat dan in het teken van 'uitwisseling' en het event wordt samen met The Voice of Art georganiseerd. Torp presenteert in zijn atelier een reeks werken die niet te koop zijn, maar waarvoorje iets in ruil kan geven. Het is dan aan de (…) Lees het hele bericht

ook-kleine-bijdragen-helpen-aan-een-beter-klimaat

Ook kleine bijdragen helpen aan een beter klimaat

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen aan een beter leefmilieu en klimaat. Dat kan door grote acties, maar ook door kleine ingrepen. Zo dacht ook de 8-jarige Matisse Valkenborgh. Hij kreeg van zijn meester in het 3de leerjaar in de Wegwijzer in Lummen als opdracht na te denken over een bijdrage aan een beter klimaat. En dus maakte hij samen met zijn mama een wandeling van een half uur in de eigen buurt. En dat was voldoende om heel wat zwerfvuil bij te rapen. Tot hun eigen verbazing en droefheid.

leerlingen-van-de-brug-gingen-schaatsen

Leerlingen van De Brug gingen schaatsen

De leerlingen van VLS De Brug zijn vandaag gaan schaatsen en dat was een hele belevenis. Elk leerjaar mocht een uurtje genieten op het ijs. Voor sommigen was het de allereerste ervaring, anderen konden al een aardig rondje schaatsen. En opvallend, in het begin stonden er heel wat met wankele benen op het ijs, maar aan het eind van het uur durfden ze al vlot naar het midden. De leerkrachten hadden niet alleen op, maar ook naast het ijs de handen vol, onder meer met het binden van de veters. (foto Inge Vreys)

45-boekt-afspraak-via-de-gemeentewebsite

45 % boekt afspraak via de gemeentewebsite

Sinds mei vorig jaar kunnen inwoners van Heusden-Zolder alleen nog na afspraak terecht aan de loketten van de afdelingen burger- en grondgebiedszaken van de gemeente. Sinds de omschakeling maakten ongeveer 22.000 inwoners een afspraak, de meeste worden nog telefonisch gemaakt. Toch stijgt het aantal digitale afspraken: 45 procent doet het via de website van de gemeente en plant daar zelf een afspraak in. Het is de bedoeling dat aantal nog op te krikken. Resultaat (…) Lees het hele bericht

een-sneewliedje-uit-het-aftermuzecafe

Een sneeuwliedje uit het AfterMuzeCafé

We blikken nog even terug op het AfterMuzeCafé van zondagavond. Toen bracht Marco Cirone een mooie versie van ‘Sometimes it Snows in April’ van Prince. Frans Morawski maakte er een filmpje van en omdat het vandaag sneeuwt in januari, laten we u er even van meegenieten.

anderhalve-maand-verkeershinder-in-boekt

Anderhalve maand verkeershinder in Boekt

De bushaltes in de Meylandtlaan - in de buurt van het kruispunt met de verkeerslichten - worden de komende weken aangepast. Daarvoor wordt vrijdag vanaf 5 uur 's ochtends signalisatie geplaatst tussen de rotonde van Suskaberg en de rotonde aan Boekterheide. Doordat een signalisatiewagen het personeel beschermt, zal er hinder zijn voor het verkeer, maar vermoedelijk is dat voor de ochtendspits opgelost. Maandag na de ochtendspits starten dan de eigenlijke werken en dat (…) Lees het hele bericht

warmste-maand-het-blijft-komen

Warmste Maand: het blijft komen

De mensen van Sint-Vincentius zijn nog eens op ronde geweest. De eigenaar van supermarkt Erpa kon een heel pallet voor voedingswaren afleveren. En bij de kinderopvang 't Klim-Op-Ke in Berkenbos hadden ouders van een twintigtal kindjes hun warme hart getoond. (foto's Stefan Was)

fietser-van-de-week-laila-en-ali

Fietser van de week: Laila en Ali

Laila en Ali zijn een fietsend koppel uit Heusden-Zolder. Zij hebben elkaar jaren geleden uitgedaagd om jaarlijks de meeste dagen te fietsen van en naar het werk. Zo zijn ze ook in eigen gemeente de fiets meer gaan gebruiken voor boodschappen bijvoorbeeld, maar ook shoppen en vriendenbezoeken in de buurtgemeenten doen ze nu per fiets.

iets-nief-voart-alted

Iets nief voart altêd

We horen het deze dagen meerdere keren: "De nief Internetgezet ziet ter schoen oat, mèr het voart toch in 't begin." Voaren is een typische uitdrukking om aan te geven dat het even wennen is in 't begin.

fietsersbond-start-onder-gunstig-gesternte

Fietsersbond start onder gunstig gesternte

Onder grote belangstelling is vanvond in De Kring de Fietsersbond Heusden-Zolder opgericht. Er tekenden onder meer delegaties van verschillende dorpsraden maar ook van politieke partijen present. Na de verwelkoming door dorpsraadvoorzitter Julien Maebe en de inleiding door initiatiefnemer Paul Coolen, gaf Sarah Beurms van de Fietsersbond Vlaanderen een uiteenzetting over het opzet en de werking van de organisatie, waarvan (…) Lees het hele bericht

kruispunt-boekt-wordt-veiliger-gemaakt

Kruispunt Boekt wordt veiliger gemaakt

De lijst met zogenaamde zwarte punten - waar veel verkeersongevallen gebeuren - wordt verder systematisch aangepakt en weggewerkt. Dat heeft het kabinet van minister Weyts laten weten na een vraag van Vlaams parlementslid kamerlid Orry Van de Wauwer (Cd&V). In Limburg waren er vorig jaar 34 zwarte punten, 7 daarvan zijn ondertussen in uitvoering of uitgevoerd. Heusden-Zolder telt één zwart punt, namelijk het kruispunt van de Meylandtlaan, Bieststraat, OLV-straat. Daar gebeuren geregeld ongevallen. Van dat kruispunt is ondertussen een analyse gemaakt en een oplossing wordt uitgewerkt. Het is nog niet duidelijk welke maatregelen het Agentschap Wegen en Verkeer zal nemen.

vandaag-gezien-16

Vandaag gezien

Boven het Marktplein waren vanochtend duidelijk de cirkels zichtbaar die een vliegtuig achterliet in de lucht. Het leek of het even zijn afslag had gemist en terugkeerde. Maar wellicht ging het om een vliegtuig dat foto's maakte of thermografische opnamen. Het koude, heldere weer leende zich daar alleszins toe met een mooi effect als resultaat.

15-kmo-units-in-lochtemansweg

15 KMO-units in Lochtemansweg

In de Lochtemansweg in Eversel, onderdeel van de industriezone Beringen-Zuid, worden 15 functionele KMO-units gebouwd. De meeste van die units zijn al verkocht want de vraag naar KMO-ruimte is groot in de streek. Het gaat om energiezuinige bedrijfshallen die casco worden aangeboden door Unit Building. Dat heeft eerder al een gelijkaardig project in Ham neergezet. Meer info.

huismus-is-nog-talrijk-aanwezig

Huismus is nog talrijk aanwezig

Details per gemeente zijn er nog niet bekend van de vogeltelling van het afgelopen weekend. Maar wellicht zal Heusden-Zolder grotendeels aansluiten bij het beeld van de rest van Limburg. Daarin komt de huismus als talrijkst gespotte vogel naar voor, gevolgd door de koolmees en de vink. De houtduif en pimpelmees vervolledigen de top 5. De merel volgt pas op plaats 9. (foto Francois Van Bauwel)

honderden-uit-de-bol-op-fluofuif

Honderden uit de bol op Fluofuif

Nog even een terugblik op de 6de Fluofuif van de ouderraad van de vrije basisschool Bolderberg. Er waren zowat 600 aanwezigen in ontmoetingscentrum Stokrode (Stokrooie) en die gingen uit de bol op de liedjes die in de klas waren gekozen; Daarnaast konden ze verdwalen ineen fluo onderwaterwereld, er was een cosy corner, animatie, snoepjes en drankjes, de anders konden ze aan de cocktails laven. (foto's Jim Broux)

chiro-in-de-bres-voor-warmste-maand

Chiro in de bres voor Warmste Maand

Volwassen-begeleidster Liesbet en de Chiro-leden van Heusden-Centrum hadden in het kader van de Warmste Maand zakken vol droge voeding verzameld aan hun lokalen. Ook Chiro Boekt hield gisteren een geslaagde actie voor Sint-Vincentius. De 'jeugd van tegenwoordig' engageert zich dus niet alleen voor het klimaat maar ook voor de kansarmen.

winst-voor-olympia-verlies-voor-boekt

Winst voor Olympia, verlies voor Boekt

In de Vlaamse liga van het petanque heeft Olympia Roeselare verslagen met 7-2. Boekt moest met 6-3 het onderspit delven in Haeseveld. De uitslagen in eerste provinciale: Olympia A - Genk B: 5-4, Boekt A - Interlommel: 7-2, Boekt B - Olympia B: 5-4 en De Berk A - Genenbos B: 6-3. In tweede provinciale werd niet gespeeld.

n-va-wil-sneeuwvrije-fietspaden-en-taalbaden

N-VA wil sneeuwvrije fietspaden en taalbaden

De N-VA heeft voor de gemeenteraad van volgende donnderdag twee punten aan de agenda toegevoegd. De partij vraagt dat de gemeente de winterdienst op de fietspaden opneemt in het strooi - en ruimingsplan. De partij stelde afgelopen week vast dat de wegen goed sneeuwvrij worden gehouden door de strooiploegen, maar dat de fietspaden er abominabel bijlagen, zeker in vergelijking met buurgemeenten. N-VA wil daarom dat bij sneeuwval zeker de fietspaden die door scholieren gebruikt (…) Lees het hele bericht

richie-mee-met-de-gazet

Richie: Mee met de gazet

Onze huiscartoonist kon vandaag niet achterblijven ...

warmste-maand-zorgt-voor-gevulde-karren

Warmste Maand zorgt voor gevulde karren

De Warmste Maand loopt zo stilaan op haar laatste beentjes, dus nog een warme oproep om wat in de winkelkarren te gaan deponeren. Er zijn ondertussen al gevulde karren geledigd door de mensen van Sint-Vincentius bij zelfbediening Spar Aerts en bij Aldi. In die laatste winkel stond ook nog fruit en brood klaar. Bij Erpa in de Koolmijnlaan zijn ze een heel pallet eetwaren aan het klaarzetten. In al die winkels scharen management en personeel zich achter de actie. (foto's Stefan Was)

een-avond-vol-muzikale-verrassingen

Een avond vol muzikale verrassingen

Het was weer volle bak voor het AfterMuzeCafé, en niemand hoorde je daarover na afloop klagen. Vanaf de eerst tonen, pakte Leen De Haes iedereen mee in haar deels autobiografisch verhaal. Ze vertolkte dit geloofwaardig, zowel in pure Americana als in de echte countrysound, maar ook in emotionele nummers. Dat Katy Too nog terugkomt, staat nu al vast. Marco Cirone is een vaste waarde in CC Muze, maar toch verraste hij iedereen met een repertoire dat (…) Lees het hele bericht

kinderen-van-de-schilderswijk-naar-technopolis

Kinderen van de Schilderswijk naar Technopolis

Voor hun eerste activiteit van 2019 trokken de kinderen van de Schilderswijk -afdeling van Natuur en Wetenschap vzw - naar Technopolis in Mechelen. In dit doe-centrum voor wetenschap en technologie konden ze volop experimenteren met interactieve opstellingen. Zo konden ze het verschil ervaren tussen leerstof en realiteit. (foto Theo Rayen)

gele-wijk-viversel-vierde-nieuwjaar

Gele Wijk Viversel vierde Nieuwjaar

De Gele Wijk van Viversel hield haar nieuwjaarsdrink.Daarvoor zakten zowat 75 buurtbewoners af naar 'De Halte'. Daar kregen ze een hapje en drankje aangeboden en het was ook meteen een leuke ontmoeting en kennismaking met enkele nieuwe buren.

rc-9-verliest-in-beernems-modderbad

RC 9 verliest in Beernems modderbad

De verplaatsing naar Beernem is RC 9 Heusden-Zolder dan toch niet zo goed bekomen. RC 9 was met slechts 15 spelers afgereisd en werd daar opgewacht door 22 enthousiaste thuisspelers. De bezoekers begonnen loom aan de wedstrijd en kwamen op achterstand. Toch konden ze weer de bovenhand nemen, tot een betwiste try-out de bordjes bij de rust op 10-10 bracht. In de tweede helft raakten enkele bezoekers geblesseerd op het loodzware veld zodat RC 9 met 13 verder moest. Er volgden nog twee tries en een penalty en zo werd het 30-15.

een-nieuwe-website-voor-u

Een nieuwe website voor u

Voilà, 't is gebeurd. Na meer dan 10 jaar ziet uw vertrouwde Internetgazet Heusden-Zolder er vanaf vandaag wat anders uit. Geef toe, 't werd tijd. Maar deze metamorfose is dan ook niet van vandaag op morgen tot stand gekomen, er zijn heel wat probeersels en discussies aan voorafgegaan. 

De website kan voortaan ook beter bekeken worden op smartphones en IPads bijvoorbeeld. Het werk van onze fotografen komt nog beter tot zijn recht, als (…) Lees het hele bericht

broers-vanthoor-laten-zich-zien-in-daytona

Broers Vanthoor laten zich zien in Daytona

De broers Dries en Laurens Vanthoor waren dit weekend aan de slag in de 24 uur van Daytona in de States. Laurens werd met zijn Porsche 4de in de GT-reeks en 13de in de algemene rangschikking. Jongere broer Dries - zoals steeds in een Audi - eindigde 2de in de GTD-reeks en strandde op een 18de plaats in het algemeen klassement.

inakker-doelwit-van-inbrekers

Inbrekers slaan toe op vijf plaatsen

Inbrekers hadden het dit weekend gemunt op de Inakker. Ze drongen er binnen in drie handelszaken op dezelfde site waar de fitnesszaak Eurofit is gevestigd is. De fitnessruimte zelf werd opengebroken, daar verdwenen heel wat producten en een gitaar. Uit een kantoor werden slutels meegenomen. En uit het brasserie-restaurant Portofino hadden ze de keuken en kelder doorzocht. Daar zijn onder meer cash geld, documenten en bankkaarten gestolen. De (…) Lees het hele bericht

burenborrel-in-de-lusthofstraat-1

Burenborrel in de Lusthofstraat

De buren van de Lusthofstraat verzamelden voor een gezellige nieuwjaarsborrel. Jammer genoeg moesten enkelen verstek geven wegens griep en andere kwalen. (foto Eric Deferme)

zedde-ge-ooch-een-onwes

Zèdde ge ooch een onwês?

Soms krijg je al eens naar je hoofd gesmeten 'Ge zèt een onwês'. Dat is uiteraard afgeleid van onwijs, en ze bedoelen ermee dat je door je gedrag of praat als een dommerik opstelt. Iemand die blijkbaar niet beter weet.

ook-klimaatbetogers-uit-heusden-zolder-stapten-op

Ook klimaatbetogers uit Heusden-Zolder stapten op

Ze waren vandaag - ondanks het rotweer - met liefst 70.000 om in Brussel te betogen voor maatregelen tegen de totale verstoring van het klimaat. Onder hen ook heel wat mensen uit Heusden-Zolder. Ze stapten er samen met Walen en Vlamingen, jong en oud, mobiel en minder mobiel, en schreeuwden samen hun bekommernis uit en hun eisen om snelle maatregelen. De foto's komen van Julien Maebe die er met zijn familie was.

anadol-stopgezet-bolderberg-verliest

Anadol stopgezet, Bolderberg verliest

In tweede A is de wedstrijd Anadol-VV Stokkem stopgezet. Bij een 0-5 stand had Anadol niet meer genoeg spelers op het terrein en floot de scheidsrechter af. In tweede B heeft Bolderberg met 4-1 verloren van Landen.

kvv-maakt-de-kloof-alsmaar-groter

KVV maakt de kloof alsmaar groter

In derde provinciale A ging KVV Heusden-Zolder met 1-3 winnen bij Linkhout. De ploeg uit Hal staat ondertussen liefst 12 punten los van de eerste achtervolger.

vlotte-zege-voor-sk-06-2

Vlotte zege voor SK 06

In de vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 niet veel moeite gehad met Sporting Winterslag. De Genkenaars werden in eigen huis met 2 - 5 ingeblikt.

deel-mommestraat-is-weer-proper

Deel Mommestraat is weer proper

Delen van de Mommestraat waren de jongte tijd opnieuw herschapen tot een vuilnisbelt en dus trok Ellen Haenen er vanochtend met enkele vrijwilligers op uit om het boeltje op te ruimen. Op een strook van 100 meter konden ze 3 volle zakken verzamelen: vooral blikjes van bier, frisdrank en energiedrank . Daarnaast lagen er ook meerdere lege sterke drankflessen. De inspanningen van Ellen en co werden alleszins gewaardeerd door enkele passanten die daarvoor zelfs even stopten. Als ook nog de vervuilers het werk zouden respecteren ...

speciale-koekjes-voor-lancering-fietsersbond

Speciale koekjes voor lancering Fietsersbond

De kick-off van de Fietsersbond Heusden-Zolder - nu dinsdag om 20 uur in De Kring - krijgt nog een extraatje. Johan Snyders van El Parachutero heeft voor de gelegenheid speciale koekjes in de vorm van een fiets gebakken. 't Zijn gezonde fietskoekjes met biospelt, echte boter, fairtrade rietsuiker en eitjes, alles puur natuur. Johan geeft er zelf ook een signaal mee, samen met zijn vrouw Marie is hij een fervente fietser. Elke aanwezige krijgt dinsdag zo'n koekje, mogelijk is het prestatiebevorderend, maar je passeert zonder problemen de dopingcontrole.

heusden-c-wint-derby-tegen-zolder-z

Heusden C wint derby tegen Zolder Z

Dit weekend wordt in het programma slechts een beperkt programma afgewerkt. In de derde provinciale A heeft Heusden B met 83-69 verloren bij Baclo Lommel A. In vierde A stond een derby op het programma Heusden C tegen Zolder Z, het werd 73-52.

vck-verliest-van-achel

VCK verliest van Achel

In het volleybal moest VCK Bolderberg zich zaterdagavond gewonnen geven tegen Tectum Achel B, het werd 1-3. Setstanden waren 20-25, 23-25, 25-17 en 16-25.

locals-de-dreunende-zolderse-rockscene

Locals: de dreunende Zolderse rockscene

De editie 2019 van The Night of the Locals was er weer eentje voor de annalen. Ook nu weer vormde het een festijn voor de liefhebbers van het harde rockgenre, met tussendoor ook nog fraai akoestisch gitaarwerk. Robert Quintens en co blijven inzetten op een kwalitatief en lokaal geïnspireerd festival voor een democratische toegangsprijs, ook al moeten ze de jongste jaren wat toegevingen doen aan de uren en de decibels. Dat lieten de verschillende muzikanten en bands niet aan (…) Lees het hele bericht

kwb-bolderberg-wandelde-in-kelchterhoef

KWB Bolderberg wandelde in Kelchterhoef

De KWB van Bolderberg maakte een winterwandeling op Kelchterhoef. De leden maakten er kennis met de winterse charme van de natuur. (foto's Jan Leijskens)

barbara-dex-eert-haar-vader

Barbara Dex eert haar vader

Zaterdagavond stond Barbara Dex op het Muzepodum met 'Dex tot de tweede macht'. In deze intimistische muziekvoorstelling brengt ze op een vernieuwende, persoonlijke wijze de liedjes van haar vader. Een ode dus. (foto Lenscollectief)

vhz-bijna-dubbel-zoveel-leden-in-een-jaar

VHZ: bijna dubbel zoveel leden in een jaar

Vanavond was het de beurt aan de Verenigde Handelaars Zolder om hun nieuwjaarsreceptie te houden. Deze keer vormde de Machinevriend in de Bieststraat het decor. Het was ook gastheer Guido Vanoppen die het woord voerde namens het bestuur en namens voorzitter Bruno Dethier die om beroepsredenen pas later kon aanwezig zijn. Guido Vanoppen benadrukte de enorme inspanningen die het aflopen jaar geleverd zijn om nog (…) Lees het hele bericht

carla-lynen-getuigt-over-leeftijdsvooroordelen

Carla Lynen getuigt over leeftijdsvooroordelen

Carla Lynen uit Heusden-Zolder is morgenvroeg op Eén te gast in De Zevende Dag en maandagochtend na 9 uur ook nog eens 'Bij Debecker' op Radio 1. Ze brengt er haar verhaal als werkzoekende ambitieuze vrouw die moet vaststellen dat ze - net als heel wat leeftijdsgenoten - botst tegen het vooroordeel van zogenaamd 'te oud zijn'. Ze wil haar stem laten horen en met haar verhaal ondernemers en organisaties wakker schudden en hen wijzen op het feit dat ze met hun expertise nog betaalbare krachten kunnen zijn. Die boodschap zal ongetwijfeld duidelijk doorklinken morgen op tv, en maandag op de radio. Nadien wordt ze via verschlllende kanalen en podcasts verspreid. De bal werd eerder aan het rollen gebacht door presentatrice Annemie Peeters die er een programma over maakt.

bedrijfsvoetbal-alles-afgelast

Bedrijfsvoetbal: alles afgelast

Door de weersomstandigheden en de vele terreinen die er slecht bij liggen door de vrieskoude, de sneeuw en dan weer de dooi achteraf, zijn alle wedstrijden in het bedrijfsvoetbal voor vandaag afgelast.

geen-dames-en-jeugdwedstrijden-in-rugby

Geen dames- en jeugdwedstrijden in rugby

In het rugby wordt dit weekend maar een deel van de competitie afgewerkt, want door de vrieskou en de sneeuw zijn heel wat terreinen in slechte staat. De rubybond heeft ondertussen de knopen doorgehakt. De dames van Soignies moeten de verplaatsing naar Heusden-zolder niet maken. Ook de jeugdwedstrijden gaan niet door. Maar de heren van RC 9 reizen morgen wel naar Beernem. Daar moeten ze niet alleen opletten voor de staat van het veld, maar ook (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-366

De kijk van Richie

Voor sommigen is de sneeuw best plezant.

zwaargewonde-mountainbiker-toevallig-gered

Zwaargewonde mountainbiker toevallig gered

Moutainbiker Jos Machiels uit Heusden-Zolder heeft vorig weekend even de hel doorstaan. De man was op de Teut in Zonhoven een parcours aan het uitstippelen voor een tochtje voor personen met een handicap. Maar daarbij maakte hij net voor het invallen van de duisternis een zware val, bij de afdaling van de Teut in de buurt van de bezoekersparking. Pas 2,5 uur later werd hij zwaargewond en onderkoeld teruggevonden in de heide. Wandelaars hadden eerst zijn fiets (…) Lees het hele bericht

verlies-voor-il-tartufo

Verlies voor Il Tartufo

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal heeft Il Tartufo Heusden vrijdagavond met 4-2 verloren van Res Peer 07 A.

chaos-op-de-e314

Chaos op de E314

Het is complete chaos deze namiddag op de E 314. Een ongeval zorgt voor een file tussen Lummen en Heusden-Zolder. Een ander ongeval zorgt voor verkeersopstopping in de richting van Genk-Centrum. En dan is er ook nog een auto in brand gevlogen ter hoogte van Maasmechelen. Daardoor staat een file tussen Genk-Oost en Maasmechelen en ook alle wegen in de buurt zitten daar strop.

sfc-zesdejaars-vieren-x-mos

SFC-zesdejaars vieren X-Mos

Feest in het Sint-Franciscuscollege want de symbolische laatste 100 dagen van het secundair onderwijs voor de 6de jaars worden ingeluid. Chrysostomos dus en dat werd al van vanochtend vroeg gevierd. Heel de dag door hebben de leerlingen allerlei activiteiten en dat zal ergens laat eindigen met een fuif. (foto's Noël Engelen)

regi-op-zomereditie-night-of-the-proms-aan-zee

Regi op zomereditie Night of the Proms aan zee

Op donderdag 1 augustus heeft in Koksijde - Kerkplein Koksijde-Bad - de allereerste editie plaats van Night of the Proms Summer Edition. Ook daar zal het programma bestaan uit bekende nummers uit het lichtklassieke genre, afgewisseld met nummers uit de pop- en rockgeschiedenis. Naast John Miles hebben nu ook Gérard Lenorman en Regi hun komst bevestigd. Regi Penxten stond in 2015 al eens op het podium van Night of the Proms in het Sportpaleis. Hij weet dus hoe hij ook dat publiek kan bespelen. Volgende week dinsdag start de voorverkoop voor NOTP Summer Edition.

het-weer-zachter-2

Het weer: zachter

Storingen bereiken onze streken in het weekend en brengen een portie minder koude lucht met zich mee. Helaas gaat dit ook gepaard met regen. De winter keert even op zijn stappen terug, maar na het weekend wordt het terug kouder. Al is de koude wel eerder beperkt.
Vandaag blijven de wolken hardnekkig aanwezig in het weerbeeld. Later in de namiddag komt een storing opzetten. Eerst valt er sneeuw, maar die gaat later over in regen. De maxima liggen rond 3 graden en er staat een matige (…) Lees het hele bericht

vlaams-belang-wil-hoofddoekverbod-in-gemeenteraad

Vlaams Belang wil hoofddoekverbod in gemeenteraad

Het Vlaams Belang heeft aan de volgende gemeenteraad een bijkomend punt toegevoegd om ook voor raadsleden een verbod op het dragen van een hoofddoek of andere opzichtige religieuze symbolen tijdens de gemeenteraad of commissies op te leggen. Sinds 2009 geldt al zo'n verbod voor het personeel dat aan de balie werkt. Het Vlaams Belang vindt dat het personeel niet mag gediscrimineerd worden en dat ook elk raadslid respect moet tonnen voor het personeel. De oppositiepartij reageert daarmee concreet op raadslid Elif Sanli die sinds deze maand in de raad zit voor de CD&V-Groen fractie en een hoofddoek draagt.

dinsdagavond-kick-off-van-nieuwe-fietsersbond

Dinsdagavond kick-off van nieuwe Fietsersbond

Dinsdag om 20 uur heeft in De Kring de kick-off plaats van de nieuwe afdeling van de Fietsersbond. Die is opgericht onder de slogan 'Fietsen van H tot Z'. Ook grote delen van Heusden-Zolder kreunen immers onder het autoverkeer. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de gezondheid en de verkeersveiligheid. De Fietsersbond wil daar wat aan doen door het gebruik van de fiets te promoten, om naar de winkel, de familie, de vergadering, de sportclub, ... te gaan, dus voor de korte verplaatsingen. Immers, op de Koolmijnlaan, Brugstraat en Guido Gezellelaan is 80 % lokaal verkeer. Iedereen die wil meedoen of gewoon uit nieuwsgierigheid wil komen luisteren, is dinsdagavond welkom. Ontvangst vanaf 19.30u.

348-bestuurders-reden-te-snel

348 bestuurders reden te snel

Gisteren hield de politie een snelheidscontrole in Heusden-Zolder. In het totaal zijn op 6 plaatsen 1781 bestuurders gcontroleerd. Het ging om drie plaatsen met klachten van buurtbewoners en drie andere. 348 bestuurders zijn geflitst. Op de Vogelsancklaan werd 1 wagen geflitst die 163 per uur reed. Op de Kanaalweg waren 5 van de 18 vrachtwagens in overtreding.

naar-schindler-s-list-met-oude-bankbiljetten

Naar Schindler's List met oude bankbiljetten

Iedereen kent wel de film Schindler's List'het meesterwerk van Steven Spielberg, die 25 jaar geleden liefst 7 Academy Awards won. Een kwarteeuw later komt die terug in de bioscopen en uitzonderlijk kan je in The Roxy Theatre betalen met oude Belgische bankbiljetten van 100 of 200 frank (hier zie je welke biljetten aanvaard worden). De (…) Lees het hele bericht

krantencapriolen-in-de-sneeuw

Krantencapriolen in de sneeuw

Dat postbodes die 's ochtends zeer vroeg - en van wie geweten is dat ze onder sterke tijdsdruk staan - tijdens de krantenbedeling rare manoevers maken met hun auto, is geweten. Maar nu blijkt dat ook uit de sporen in de sneeuw, zoals hier in de Kanaalweg waar ook het fietspad wordt gebruikt.

de-inbreng-van-de-sultan-ahmed-moskee

De inbreng van de Sultan Ahmed Moskee

De Sultan Ahmed Moskee in de Pastoor Paquaylaan kon niet achterblijven in de Warmste Maand. Onder impuls van Mehmet Ustun, ook de voorzitter van de Moslim Executieve, kreeg Sint-Vincentius een hele lading met pakjes wafels en nog enkele dozen algemene voeding.

marc-wauters-over-zijn-passie-voor-de-fiets

Marc Wauters over zijn passie voor de fiets

Marc Wauters was vandaag te gast bij KWB-overdag in Heusden. Marc Wauters is nog steeds doordrongen van de passie voor de fiets. Als renner droeg hij de gele trui in de Ronde Van Frankrijk 2001 en hij werd drie keer Belgisch kampioen tijdrijden. Hij vertelde vandaag vooral over zijn werk bij de 'Cycling Unit Circuit Zolder'. Het is daar nog even wachten op de wielerpiste, maar de wielertoeristen zijn alleen maar door sneeuw van het circuit te houden. Vanaf april mogen ook (…) Lees het hele bericht

rik-broux-is-vice-europees-kampioen

Rik Broux is vice-Europees kampioen

Op het Europees kampioenschap Braziliaanse Jiu Jitsu in het Portugese Lissabon heeft Rik Broux van Brasa Limburg uit Heusden-Zolder zilver behaald. Dit kampioenschap is één van de grootste tornooien met liefst 5000 deelnemers uit de hele wereld die het een week lang tegen elkaar opnemen. Rik Broux was één van de Belgische vertegenwoordigers, vorig jaar werd hij er nog derde. Zijn eerst 4 (…) Lees het hele bericht

hvt-is-weer-gelanceerd-met-vk-dadest

HVT is weer gelanceerd met 'VK Dadest'

In 't Kuipershof speelde 't Heusdens Volksteater de avant-première van 'V.K. Dadest', zijn 51ste revue, de eerste voorstelling is traditiegetrouw voor Variant. Centraal staan deze keer de perikelen van een voetbalclub, en 't is er eentje van nogal een ... euh ... aparte soort. Een avondje lachen, gieren brullen dus, ook nog de komende weken. (foto's Lowie Gielis)

geen-jeugdvoetbal-dit-weekend-4

Geen jeugdvoetbal dit weekend

Er is geen jeugdvoetbal en G-voetbal dit weekend, ook alle matchen voor reserven en recreanten in Limburg van nu tot en met zondag zijn uitgesteld. Dat heeft het Provinciaal Comité van de voetbalbond beslist. Dat is uiteraard een gevolg van het winterweer;

dit-weekend-overal-vogels-tellen

Dit weekend overal vogels tellen

Dit weekend organiseert Natuurpunt in Vlaanderen het jaarlijkse vogeltelweekend. Ook in Heusden-Zolder nemen hier jaarlijks heel wat mensen aan deel. Het is de bedoeling dat je op zaterdag en/of zondag gedurende een kwartier of langer de vogels noteert die langskomen in jouw tuin of op het balkon. De resultaten kun je dan hier registreren. En met het huidige winterweer is de kans groot dat je veel bezoekers krijgt, toch zeker als je voedert. (foto Roger Convents)

the-night-of-the-locals-komt-eraan

The Night of the Locals komt eraan

Nu zaterdag zal de rust in Zolder-Centrum gedurende een aantal uren doorboord worden door stevige rockklanken. Dan staat in de tent op het Heldenplein immers de editie 2019 van The Night of the Locals op het programma. Ook nu weer wordt het beste uit de Zolderse rockscene van vroeger en nu bijeen gebracht met steeds ook weer verrassende jamsessions. De tent gaat open om 18 uur en een half uur later bestormt de eerste act (…) Lees het hele bericht

afbraak-gebouwen-gsv-vanoppen-is-gestart

Afbraak gebouwen GSV Vanoppen is gestart

Vandaag is in de Koolmijnlaan gestart met de afbraak van de gebouwen van GSV Vanoppen. Zoals bekend verdwijnen die in het kader van het project De Muitenberg. Op die plaats komt een nieuwe supermarkt van Lidl die zal verhuizen vanuit de Brugstraat. Met de sloping van GSV Vanoppen verdwijnt ook weer een vaste waarde uit het straatbeeld van de Cité, het familiebedrijf was decennialang gekend voor onder meer centrale verwarming en sanitairwerken. (foto's Michiel Reynders)

de-nieuwe-regels-belicht-door-de-notaris

De nieuwe regels belicht door de notaris

Notaris Guy Verlinden was te gast bij Neos Heusden-Zolder. Voor een geïnteresseerd publiek lichtte hij het nieuwe recht in verband met erfenissen en huwelijkscontracten toe. Aan de hand van enkele basislijnen maakte de notaris duidelijk waarom vernieuwing gewenst was, welk de belangrijkste wijzigingen zijn en wat ze inhouden. (foto Trudo Groffi)

markt-in-een-winters-kleedje

Markt in een winters kleedje

De multiculturele markt straalt normaal een zuiderse sfeer uit, maar vandaag was het toch eerder een Scandinavische versie. Een uitgedunde versie ook, alleen de die-hards waren present, en dat gold zowel voor de marktkramers als de bezoekers.

collegebrand-is-45-jaar-geleden

Collegebrand is 45 jaar geleden

Heel wat mensen in Heusden-Zolder en ook elders in Limburg staan vandaag stil bij een gitzwarte bladzijde in onze geschiedenis. Het is precies 45 jaar geleden dat bij een brand in het internaat van het toenmalige Heilig-Hartcollege in Berkenbos 23 jongens om het leven kwamen, 2 anderen raakten zwaargewond. Heel het land was dagenlang in shock door die tragische gebeurtenis. Theatergezelschap De Queeste - ondertussen Het nieuwstedelijk - maakte er in 2015 de veelbesproken theaterproductie 'Vuur' over.

en-zo-verdwijnen-we-ook-uit-het-vlaams-parlement

En zo verdwijnen we ook uit het Vlaams Parlement

De voorbije jaren liepen er in het Vlaams parlement nogal wat mensen rond met roots in Heusden, maar daar zal na 26 mei een eind aan komen. Vlaams parlementslid Sonja Claes (CD&V) heeft eerder al aangekondigd dat ze een punt zet achter haar politieke loopbaan en stelt zich dus niet meer verkiesbaar. Sonja Claes is geboren en getogen in de Guido Gezellelaan en woont sinds jaren in Boekt. Ook Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) gaat niet meer voor een nieuwe ambtstermijn. Voor wie het niet weet, Jo (…) Lees het hele bericht

freddy-maris-is-overleden

Freddy Maris is overleden

Nu vrijdag om 10.30u vindt in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder de uitvaartdienst plaats van Freddy Maris. Hij overleed afgelopen zondag in het Jessa Ziekenhuis. Freddy was een gekend en geëngageerd figuur in Heusden-Zolder. Hij was onderwijzer en later directeur van de basisschool 't Molenholleke. Ook na zijn pensioen bleef hij geëngageerd in verenigingen en activiteiten, nu was hij nog bestuurslid van NEOS. Freddy Maris zou binnenkort 76 jaar worden.

ook-vanochtend-opletten-voor-gladde-wegen

Ook vanochtend opletten voor gladde wegen

Het blijft ook vanochtend opletten op de weg. Er is geen sneeuw gevallen vannacht maar de vriestemperaturen maken het opnieuw gevaarlijk. De strooidiensten zijn voortdurend uitgereden maar ze moeten zich uiteraard beperken tot hun vaste routes, lang niet alle straten kunnen worden aangedaan. En dus blijft het opletten. (foto Marleen Clymans, genomen aan De Lobbert)

fietser-van-de-week-het-berenhuis

Fietser van de week: het Berenhuis

Ook de beren van het Berenhuis kiezen voor de fiets. Want fietsen geeft je net als wandelen de kans mensen en dieren te ontmoeten en het prikkelt al de zintuigen. Het Berenhuis zet zich in voor taal en cultuur maar promoot ook milieuvriendelijke verplaatsingen, uiteraard met de fiets, maar ook te voet en het met het openbaar vervoer.

t-zag-vandaag-een-beetje-wittekes

't Zag vandaag een beetje wittekes ...

Een bleek landschap na de middag, ook in het Bolderdal. (foto's Jan Leijskens)

katy-too-en-greg-in-the-middle-in-aftermuzecafe

Katy Too en Greg In The Middle in AfterMuzeCafé

Nu zondag om 20 uur gaat het AfterMuzeCafé de winterse temperaturen weer helemaal doen vergeten. Het brengt dan Katy Too en Greg In The Middle naar het Muzecafé. Leen De Haes of Katy Too is al lang geen groentje meer in de Vlaamse muziekwereld. Ze debuteerde in 2012 met het album ‘Quest For Honey’, vier jaar later volgde ‘Nine Lives’ met Wigbert Van Lierde als producer. De titelsong ‘Nine lives’ werd zowat grijs gedraaid op de radio. Greg (…) Lees het hele bericht

ook-femma-berkenbos-leverde-een-stevige-bijdrage

Ook Femma Berkenbos leverde een stevige bijdrage

De mensen van Sint-Vincentius mochten na de middag richting Heidegalm rijden want daar had Femma Berkenbos een inzamelactie gehouden voor de Warmste Maand. En ondanks alle winterse toestanden op de weg, kon ook daar een volle auto worden opgehaald. (foto Stefan Was)

opgelet-voor-gladde-wegen-1

Opgelet voor gladde wegen

De verkeersredactie van de VRT waarschuwt voor gevaarlijke wegen, zeker in de regio Midden-Limburg en ook in Heusden-Zolder. Op de snelwegen zijn er niet zoveel problemen en de strooidiensten doen hun best om te hoofdwegen sneeuwvrij te maken. Maar zeker op de kleinere wegen is het opletten geblazen want die kunnen erg glad zijn. UPDATE Ondertussen verloopt het ook moeizaam op de snelwegen.

bedekt-met-de-eerste-sneeuw

Bedekt met de eerste sneeuw

De winterakoniet stond in Bolderberg amper een week in bloei en nu is hij bedolven onder de sneeuw. Ook elders zorgt de sneeuw voor mooie plaatjes. (foto's Roger Convents)

en-de-sneeuw-kwam-dus

En de sneeuw kwam dus ...

Over een sneeuwlaagje kan je zeuren en kankeren, of je kunt er gewoon iets leuks mee doen. (foto Julien Maebe)

een-halo-als-voorbode-van-de-sneeuw

Een halo als voorbode van de sneeuw

Wie gisteren de maansverduistering gemist heeft, kon afgelopen nacht van een kleine troostprijs genieten. Er stond namelijk een bijzondere maanhalo, sterker dan normaal. Aan de bovenkant ervan kon je een heldere bovenraakboog zien. De halo was dan ook de voorbode van de sneeuw die vanmiddag is beginnen te vallen. (foto Gust Put)

everzwijnenjacht-op-galgenberg

Everzwijnenjacht op Galgenberg

Wie deze voormiddag knallen hoort in de buurt van de Galgenberg, moet zich niet ongerust maken. Het gaat niet om één of andere stammentwist die losgebarsten is, het zijn jagers die proberen zoveel mogelijk everzwijnen neer te leggen tijdens een drukjacht. Met een bord waren passanten en buurtbewoners trouwens verwittigd dat ze niet door mogen. De jacht zou tot 13 uur duren.

vandaag-gezien-15

Vandaag gezien

Het winterweer levert soms onverwachte gasten op. Zo kreeg Jan Leijskens een buizerd op bezoek in zijn appelboom.

2-000-voor-de-schans-en-heideland-van-cbos-noord

€ 2.000 voor De Schans en Heideland van CBOS Noord

Het Centrum voor Basisopleiding en Scholing Noord (CBOS Noord) steunt als petereenheid van Heusden –Zolder 2 goede doelen: De Schans en BSBO Heideland. Jaarlijks organiseert CBOS Noord een fietshappening en majoor Benny Van Bocxlaer mocht tijdens de nieuwjaarsreceptie de opbrengst daarvan aan beide overhandigen: elk een cheque van 2.000 euro. Directrice Fabienne Verhelle van BSBO Heideland liet weten dat met de opbrengst een groot springkasteel voor de polyvalente zaal zal gekocht worden. Ook directrice Kristl Tomsin van De Schans kende al een nuttige bestemming: het gaat naar de verdere uitbouw van de ateliers in het dagactiviteitencentrum. (foto's Robin Mues)

bomenkap-bestrijdt-letterzetter-in-domherenpark

Bomenkap bestrijdt letterzetter in Domherenpark

Morgen start in het Domherenpark een uitgebreide houtkap. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) laat daar een 15-tal monumentale sparren op de toegangsdreef en een 100-tal fijnsparren in het bos kappen. In 4 dagen moet die klus geklaard zijn. Met die maatregel moet de letterzetter bekampt worden. Dat is een kever die de stammen van sparren aantast, dat maakt de bomen ziek en gevaarlijk om af te knakken. De populatie is de jongste tijd sterk toegenomen. Nu zit er blijkbaar niets anders op dan de aangetaste sparren te kappen. De grote boomstammen worden meteen afgevoerd, de takken worden nadien ter plekke verhakseld. In het najaar worden dan nieuwe bomen geplant. Gemeente, ANB en de dienst Onroerend Erfgoed en het Regionaal Landschap moeten nog afspreken welke bomensoort.

het-weer-sneeuw-1

Het weer: Sneeuw!

Langs de oostelijke flank van een hogedrukgebied met kern ten westen van Ierland,schuift een storing over onze streken, nadien gevolgd door onstabiele en vooral koude lucht. De storing wordt vergezeld van sneeuw. De volgende dagen kan het hogedrukgebied zijn invloed laten gelden over onze streken en is het meestal droog. In het weekend bereikt echter een actieve storing onze regio, maar wordt er ook zachtere lucht aangevoerd.
Vandaag is het zwaar bewolkt en er trekt een storing van west naar (…) Lees het hele bericht

4000-bezoekers-voor-niet-schieten

4000 bezoekers voor 'Niet Schieten'

The Roxy Theatre heeft zijn 4000ste bezoeker voor de film Niet Schieten van Stijn Coninx over de vloer gehad. Diana van de Roxy mocht daarvoor een magnumfles cava overhandigen aan Hilde Belmans uit Beringen. Daarmee is het doek gevallen over de succesfilm die van 10 oktober tot nu op het programma stond in de Roxy. Deze week liggen trouwens nog enkele bijzondere bezoekersaantallen in het verschiet.

nieuwjaarswensen-op-heusdense-voort

Nieuwjaarswensen op Heusdense Voort

De buren die op het 'hoekje van de Voort' in Heusden kwamen samen om elkaar nieuwjaar te wensen. Dit jaar waren er heel wat nieuwe gezichten die verzamelden in de tent rond de vuurkorf bij een hapje en drankje. Volgende keer moet de tent dus alweer wat groter zijn. (foto Romain Beerten)

fernand-claes-neemt-afscheid-als-hhd-voorzitter

Fernand Claes neemt afscheid als HHD-voorzitter

De Handelaars Heusden Dorp hielden vanavond hun nieuwjaarsdrink bij Il Tarfufo, er waren zowat 80 aanwezigen. Voorzitter Fernand Claes uitte in zijn toespraak de wens dat het nieuwe gemeentebestuur rekening zal houden met het witboek dat voor de gemeenteraadsverkiezingen was opgesteld door de handelaars. Aansluitend werd de winnaar van de 500 euro aan waardebons van de eindejaarsactie in Heusden Dorp getrokken, de gelukkige is (…) Lees het hele bericht

5-en-4-jaar-geeist-tegen-nederlandse-oplichters

5 en 4 jaar geëist tegen Nederlandse oplichters

Tegen twee Nederlandse oplichters is voor de rechtbank van Gent vandaag respectievelijk 5 en 4 jaar cel geëist door de openbare aanklager. Zoals we eerder al meldden, staan de twee terecht voor een 40-tal gevallen van oplichting van mensen die iets te koop hadden gezet op een tweedehandssite. Ook in Heusden-Zolder maakten ze slachtoffers. Ze gingen vooral aan de haal met electronica zonder te betalen. Op 4 februari wordt de zaak voortgezet voor de rechtbank.

ook-t-anker-in-de-bres-voor-st-vincentius

Ook 't Anker in de bres voor St. Vincentius

De mensen van 't Anker verzamelden op hun beurt heel wat etenswaren voor St. Vincentius. Eerst stond de maandelijkse croque monsieur op het menu en daarna mochten de vrijwilligers van Sint-Vincentius de mouwen opstropen om de auto vol te laden met een partij voeding. (foto Gies Beerten)

voortaan-alleen-op-afspraak-naar-de-politie

Voortaan op afspraak naar de politie

Vanaf 1 februari kan je een afspraak maken om bij de politie een aangifte of melding te doen. Het is de bedoeling op die manier lange wachttijden in te dijken en te zorgen dat de politieambtenaar die u moet helpen, zich kan voorbereiden. Een afspraak maken kan via de website van de politie (www.politie.be/5375) of telefonisch (011 45 01 11). Er wordt dan een datum en uur bepaald waarop je langs kunt komen. Afspraken zijn mogelijk op maandag en donderdag tussen 7.30u en 19 uur, op dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 7.30u en 17.30u en zaterdag tussen 9 uur en 15.30u. Ook zonder afspraak kun je er nog terecht, maar dan kan het wel wachten zijn. Voor dringende oproepen moet je uiteraard altijd het noodnummer 101 bellen.

gemeente-geeft-tips-tegen-inbraken

Gemeente geeft tips tegen inbraken

Omdat in deze tijd van het jaar de inbrekers altijd meer toeslaan - ook de jongste tijd in Heusden-Zolder - verspreidt de gemeente een aantal tips. Zo laat je best je woning verlicht 's avonds en moet je altijd ramen en deuren dichthouden, ook al ben je maar even weg. Laat zeker geen briefje achter in verband met uw afwezigheid of post uw vakantieplannen niet op sociale media. Planten en bomen kunnen het zicht vanop (…) Lees het hele bericht

sk-heusden-06-bracht-een-eerste-lading-melk

SK Heusden 06 bracht een eerste lading melk

Het bestuur van SK Heusden 06 heeft na een druk weekend vanmorgen de eerste volgeladen auto naar Sint-Vincentius gebracht. Ouders en supporters hadden gehoor gegeven aan de oproep om vooral melk mee te brengen. Maar de actie loopt nog verder tot einde januari. (foto Nando Barzan)

129-zittenblijvers-in-het-onderwijs

129 zittenblijvers in het onderwijs

De lagere scholen in Heusden-Zolder telden vorig jaar 50 zittenblijvers, 34 jongens en 16 meisjes. Met in het totaal 2054 leerlingen in het lager onderwijs valt dat cijfer relatief mee. Procentueel ligt dat cijfer in de lijn van de vorige jaren, hoewel er op langere termijn toch sprake lijkt van een daling. In het secundair onderwijs ging het om 79 zittenblijvers op 1533 leerlingen. Daar is er in vergelijking met de voorbije jaren een stijging, maar op langere termijn lijkt het een normaal cijfer. Overigens lijken vooral de mijnstreek en de grootsteden in Vlaanderen het slechtst te scoren inzake zittenblijvers. De diverse afkomst van de leerlingen zou daarmee te maken kunnen hebben. De cijfers komen van Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

kleurrijk-bezoek-in-ruil-voor-wat-eten

Kleurrijk bezoek in ruil voor wat eten

Nu het echt wel winter is, moeten we blijven denken aan de vogels die op zoek gaan naar voedsel. Dus als je ze in de tuin wat te eten aanbiedt, kan je beloond worden met mooi bezoek, zoals Roger Convents die onder meer de groene en grote bonte specht zag passeren, maar ook de de koolmees, groenvink, koolmees en staartmees.

boekt-wint-olympia-verliest

Boekt wint, Olympia verliest

In het petanque kon alleen Boekt winnen in de Vlaamse liga, 7-2 tegen De Singel. Oympia verloor met 6-3 van Chapoo. In de provinciale afdelingen wonnen alle ploegen van De Berk en Olympia hun wedstrijden. De uitslagen: 1ste provinciale: Horizon A - Olympia A: 4-5, Genk B - Boekt A: 7-2, Interlommel A - Olympia B: 4-5 en Boekt B - Genenbos C: 6-3. 2de provinciale: De Berk B - Oetervallei B: 5-4, De Berk C - Bocholt A: 5-4 en Boekt C - Olympia C: 3-6.

expo-over-anne-frank-in-de-bib

Expo over Anne Frank in de bib

Nog tot donderdag kun je in de bib de expo 'Lezen en schrijven met Anne Frank’ bezoeken. Dat schrijven en lezen bij elkaar horen, bewees Anne Frank destijds. Ze las veel boeken en schreef naast haar bekende dagboek ook een verhaaltjesboek en een mooie-zinnen-boek. De tentoonstelling geeft een beknopt overzicht van het dagelijkse leven van de familie Frank en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Te bezoeken tijdens de openingsuren van de bib.

vanochtend-gezien-15

Vanochtend gezien

Voor wie de moeite gedaan heeft om vroeg op te staan op deze bitterkoude ochtend: het loonde de moeite want de maansverduistering was prachtig. (foto Frans Morawski). En ook Roger Convents trotseerde de koude met als resultaat onderstaande reeks.

evelyn-neuteleers-verlengt-haar-titel

Evelyn Neuteleers verlengt haar titel

Vandaag was er in Ternat het provinciaal kampioenschap dubbel mini trampoline voor de provincies Vlaams-Brabant en Limburg. Daar moest Evelyn Neuteleers haar titel verdedigen. Die van Vlaams-Brabant weliswaar, want sinds ze in Leuven studeert traint ze bij Wild Gym in Herent. En tussen de examens door kwam Evelyn weer haar titel ophalen. Ze won trouwens ook de open categorie. Goed bezig dus.

wie-legt-zolder-c-nog-iets-in-de-weg

Wie legt Zolder C nog iets in de weg?

In de derde provinciale B van het basketbal heeft autoritair leider Zolder C nu ook Orly Hasselt A kansloos naar huis gestuurd: 82-68. Orly wordt daardoor teruggeslagen naar de derde plaats. Ook winst voor Zolder Z in vierde A: 61-44 tegen Optima Tessenderlo C. Tenslotte speelden vandaag ook de dames van Zolder, ze verloren met 45-40 bij Bree A.

buurt-h-rita-vergeet-st-vincentius-niet

Buurt H. Rita vergeet St. Vincentius niet

De buurt van de Heilige Rita - een deel van de Schootstraat en Staintonstraat - hield vandaag haar nieuwjaarsreceptie. 't Was drummen rond de vuurtjes en de meer dan populaire grill voor de hotdog, maar de buurtbewoners hadden ook een hartverwarmend iniatief aan hun drink gekoppeld. Iedereen was opgeroepen om voeding mee te brengen voor Sint-Vincentius, dat leverde een rijke oogst op en nog eens meer dan 100 euro in de collectebus.

het-kermisseizoen-is-gestart-3

Het kermisseizoen is gestart

Traditiegetrouw mag Bolderberg rond het naamfeest van Sint-Antonius het kermisseizoen openen. Weliswaar een bescheiden kermis zo vroeg op 't jaar, maar de mensen van de frituur komen maar al te graag ieder jaar weer naar Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

de-kapelanijers-klonken-op-2019

De Kapelanijers klonken op 2019

Onder het motto 'Beter een goede buur dan een verre vriend,' troffen de bewoners van residentie De Kapelanijen elkaar voor een nieuwjaarsreceptie. Leo verwelkomde iedereen en verwoordde het familienieuws, terwijl een kersvers gepensioneerde voor een tractatie zorgde. Met koude bubbels, warme soep, hartige broodjes ontstond er een bruisend warme sfeer, die de bittere koude snel deed vergeten. 

winterborrelwandeling-blijft-veel-volk-lokken

Winterborrelwandeling blijft veel volk lokken

Het was vandaag het ideale weer voor de Winterborrelwandeling naar de Kluis van Bolderberg. Erg koud, maar droog en zonnig. En dus zakte een pak wandelaars af naar het natuurgebied dat momenteel in zijn winterslaap verkeert, maar daardoor wel meer vergezichten toestaat. Het was om 14 uur al meteen duidelijk dat het druk ging worden, want een grote groep geïnteresseerden meldde zich aan het toerismekantoor voor een begeleide wandeling, doorspekt met de nodige weetjes en (…) Lees het hele bericht

jonge-helden-schitteren-op-helzoldparcours

Jonge helden schitteren op Helzoldparcours

Ook vandaag was er weer behoorlijk wat belangstelling voor de cyclocrossen die de Zolderse Veldrijders op en rond Helzold organiseerden. Ze hadden er dan ook een bijzonder aantrekkelijk parcours uitgestippeld, met veel variatie voor renners en toeschouwers. Het begon vandaag met een rit voor G-sporters en vanaf de middag mochten dan de jongsten - miniemen en aspiranten - zich per leeftijdscategorie tonen. En de populariteit van het veldrijden straalt tegenwoordig duidelijk af op (…) Lees het hele bericht

truckchauffeurs-wandelen-over-pechstrook

Truckchauffeurs wandelen over pechstrook

Deze namiddag hebben verschillende automobilisten op de E 314 in Heusden-Zolder de 101 gebeld omdat er wandelaars over de pechstrook van de snelweg liepen. Het bleek te gaan om truckchauffeurs die hun vrachtwagen op de snelwegparking hadden gezet en van daaruit op weg gingen naar het centrum.

inbrekers-viseren-verenigingen

Inbrekers viseren verenigingen

Dit weekend zijn verenigingenslokalen geviseerd door inbrekers. In de Hofeinde zijn dieven binnengedrongen in het schutterslokaal. En in de Valentinusstraat kregen de lokalen van petanqueclub De Berk ongewenst bezoek.

yanno-i-doet-er-nog-een-jaartje-bij

Yanno I doet er nog een jaartje bij

Voor de tweede keer op één dag zorgden De Slamridders voor een verrassing van formaat door jeugdprins Yanno I voor het tweede opeenvolgende jaar tot prins te kronen. En dat tot verbazing van de jeugdprins zelf die totaal uit de lucht kwam gevallen. Yanno Lelièvre mocht als uittredende prins samen met schepen Fundu Oru het gordijn openen waaruit de nieuwe jeugdprins tevoorschijn zou komen. Maar tot twee keer toe kwam er niemand. En dan bleek dat - en slechts enkelen waren (…) Lees het hele bericht

bolderberg-blijft-steken-op-1-1

Bolderberg blijft steken op 1-1

In de tweede provinciale B heeft staartploeg Eendracht Mechelen Bovelingen Opheers Bolderberg FC in eigen huis met 1-1 in bedwang gehouden.

sk-heusden-06-laat-het-thuis-liggen

SK Heusden 06 laat het thuis liggen

Zowat 80 supporters zagen in de vierde provinciale A SK Heusden 06 thuis verliezen van een jong FC Paal-Tervant met 3-4. Nochtans had de thuisploeg een pak meer kansen gekregen maar neit benut.

kvv-verslaat-hechtel

KVV verslaat Hechtel op mirakuleuze wijze

In de derde provinciale A van het voetbal heeft leider KVV Heusden-Zolder met 4-2 gewonnen van Hechtel. Op zich zegt dat misschien niet zoveel, maar 5 minuten voor tijd stond KVV nog 1-2 achter. En dan zorgde Ricardo Casa met een loepzuivere hattrick voor de onwaarschijnlijke ommekeer. Hopelijk waren op dat ogenblik de supporters nog niet in de kantine gevlucht.

nieuwjaarsborrel-in-halhei

Nieuwjaarsborrel in Halhei

De inwoners van Halhei hielden zaterdagavond hun nieuwjaarsborrel. Daarvoor had iedereen een lekker hapje of drankje meegebracht. De stemming zat er dan ook flink in. Ook mochten ze enkele nieuwe buren verwelkomen. Alleen kon de warme sfeer niet voorkomen dat aan het eind zowat iedereen met bevroren tenen zat. (foto Sara Bellinkx)

de-raakpunten-tussen-heusden-zolder-en-voeren

De raakpunten tussen Heusden-Zolder en Voeren

In de bibliotheek luisterden enkele tientallen geïnteresseerden vanmorgen tijdens de Toast Literair naar verhalen - vooral van vroeger - uit Heusden-Zolder en Voeren. Ze werden opgedist door Jef Elsen en Julien Geelen die persoonlijk en professioneel met beide gemeenten zijn of waren verbonden en er dan ook heel wat anekdotes van voor en achter de schermen kennen. Voor de luchtige noot zorgde onze huiscartoonist Richie - Richard Demot - die uit zijn tekenpen weer heel wat relativerende prenten en commentaren had laten rollen. Toen de magen begonnen te grollen, kon een Voerens hapje soelaas brengen. (meer foto's van Ann Jordens)

linda-en-benny-eerste-prinsenpaar-van-slamridders

Linda en Benny: eerste prinsenpaar van Slamridders

De Slamridders hebben vanmiddag tijdens hun frühshoppen en prinsaanstelling voor een primeur gezorgd, want hun 40ste prins is geen prins maar een prinsenpaar. Prinses Linda I en prins Benny II zullen dit seizoen De Slamridders leiden. Tijdens de aanstellingsceremonie zag het er eerst naar uit dat Linda Huysmans als eerste prinses van De Slamridders het zou gaan runnen. Maar toen haar man Benny Tielens op het podium werd geroepen vroeg ze hem om mee prins (…) Lees het hele bericht

nieuwjaarsreceptie-van-kerkenblook-in-berenhuis

Nieuwjaarsreceptie van Kerkenblook in Berenhuis

De bewoners van de Kerkenblook hielden hun jaarlijkse nieuwjaarsdrink. Maar bij -5 doe je dat niet in een tent en dus zochten ze de warmte op van het Berenhuis. Zo doen buren dat nu eenmaal bij elkaar. En 't was er gezellig voor jong en oud. (foto Greta Vandebeeck)

muziek-van-django-reinhardt-wordt-levend-gehouden

Muziek van Django Reinhardt wordt levend gehouden

Zoals elk jaar neemt Muze deel aan Djangofollies, het festival waarmee in januari jazzgrootmeester Django Reinhardt herdacht wordt met tientallen concerten in heel het land. In Muze werden de honneurs waargenomen door het Limburgse trio Tritane, met gitaristen Domique Nelis en Tim Finoulst, en contrabasist Rob Vanspauwen. Zij brachten een knappe set op het podium. (foto's Lenscollectief)

vck-sputtert-na-goede-start

VCK sputtert na goede start

Na zijn overwinning vorige speeldag, moest VCK Bolderberg zich in het volleybal opnieuw bij de nederlaag neerleggen. Het kon wel een set afsnoepen van HE-VOC Hechtel Eksel dat in de eerste set even niet wist wat er gebeurde. Het werd toch nog 3-1 met als setstanden 14-25, 25-19, 25-21 en 25-19.

heusden-a-heeft-geen-moeite-met-maasmechelen

Heusden A heeft geen moeite met Maasmechelen

In de 2de provinciale overdonderde BBC Heusden A Maasmechelen B, het werd 82-40. Er waren zaterdagavond ook twee wedstrijden in 3de A: Heusden B-Hades Hasselt C werd 55-58 en Zolder B moest bij Pelt C het onderspit delven met 72-42. In 4A had Heusden C geen moeite met Baclo Lommel Z: 74-38. In 4B tenslotte versloeg Zolder E Orly Hasselt B met 83-60.

zolder-a-verliest-van-lommel-b

Zolder A verliest van Lommel B

In de tweede landelijke van het basketbal moest KBBC Zolder A thuis de zege laten aan Croonen Lommel B: 62-69. Zolder blijft onderaan bengelen.

nieuw-verlies-voor-anadol-2

Nieuw verlies voor Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol zaterdagavond met 3-1 verloren bij RC Reppel.

hanne-gevers-en-michael-bervoets-voor-eigen-volk

Hanne Gevers en Michael Bervoets voor eigen volk

't Was koud vandaag maar dat lieten de veldrijders op en rond het Helzoldstadion zich niet aan het hart komen, daarvoor zijn het dan ook beoefenaars van deze winterse sport. De Zolderse Veldrijders hadden voor hen een mooi parcours uitgetekend dat deels door het stadion liep, deels over het (vroegere) bmx-parcours en de rest van de omgeving. Daar streden betwistten eerst de gentlemen hun openingsrace en na de middag werd het niveau dan verder opgekrikt door de nieuwelingen en junioren. De toeschouwers kregen (…) Lees het hele bericht

3-leiders-na-derbywinst-rp-products

3 leiders na derbywinst RP Products

In het bedrijfsvoetbal is de derby tussen VK Wieze Boys A en RP Products verrassend geëindigd op 1-3. Het was een spannende maar sportieve wedstrijd met veel supporters langs de kant. Door dit resultaat wordt de competitie wel bijzonder spannend. Century Hasselt speelde immers gelijk en staat nu samen met Wieze Boys A en RP Products aan de leiding. In de tweede afdeling blijft Wieze Boys B leider. Het raakte vandaag nochtans niet verder dan 1-1 op het veld van FC Beukenhof.

eversel-bracht-massa-voeding-bijeen

Eversel bracht massa voeding bijeen

De Warmste Dag in Eversel was een overdonderend succes. Doordat de dorpsraad, parochieraad, Femma,KVLV, KWB en scouts de handen in elkaar sloegen, werd meteen een enorm groot doelpubliek bereikt. En van daaruit werd vanmiddag een grote lading voeding aangedragen voor Sint-Vincentius. (foto Rita Vanhove)

gemeenteraad-over-16-punten

Gemeenteraad over 16 punten

Op donderdag 31 januari vergadert de gemeenteraad, er staan op dit moment 16 punten op de agenda van de openbare zitting. De raad moet zich uitspreken over het delegeren en benoemen van politiepesoneel van de gemeenteraad naar de burgemeester, en van de uitgaven de politie - onder gewone begroting naar het schepencollege. Daarnaast ligt een aantal grondgebiedszaken op tafel en de raad bespreekt onder meer een wijziging van de visienota op de integratie van gemeente en OCMW.

warmste-maand-sk-06-gaat-voor-melk

Warmste Maand: SK 06 gaat voor melk

Zoals eerder gemeld neemt ook voetbalclub SK Heusden 06 deel aan de warmste maand voor Sint-Vincentius. Dit weekend is het bijzonder druk aan de Noordberm met een groot aantal thuismatchen. Daarom heeft het clubbestuur de ouders van de spelers opgeroepen om elk één fles melk mee te brengen voor de behoeftigen in Heusden-Zolder. Uitkijken naar de oogst aan het eind van het weekend ...

de-kijk-van-richie-365

De kijk van Richie

Gezien op het autosalon ...

stevige-zege-voor-berkenbos-1

Stevige zege voor Berkenbos

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal heeft Berkenbos United stevig gewonnen van RES Peer 07 A, het werd 8-3. Eerder van de week verloor Il Tartufo met 4-3 in Ham.

si-maakt-het-de-leiders-moeilijk

SI maakt het de leiders moeilijk

In det tweede afdeling van het zaalvoetbal het FS LL SI Heusden-Zolder met 4-6 verloren van A-Team Beverlo. Ondanks stevig weerwerk kon SI dus niet niet stunten tegen de ongeslagen leider. De beloften speelden 2-2 gelijk.

nieuwjaarsdrink-in-villa-vita-parc

Nieuwjaarsdrink in Villa Vita Parc

De bewoners van residentie Villa Vita Parc in Zolder-Centrum verzamelden vanavond in hun lokaal voor de jaarlijkse nieuwjaarsdrink. Het werd daar weer een gezellige boel die iedereen deed uitkijken naar een volgend feestje. (foto Luc Poelmans)

t-wordt-zondag-een-echte-winterwandeling

't Wordt zondag een echte winterwandeling

Voor de 30ste keer trekt zondag de Winterborrelwandeling van de vzw Toerisme Heusden-Zolder naar de Kluis van Bolderberg. Wie het natuurgebied wil verkennen met uitleg over de natuur, de geschiedenis en wat anekdotes, moet om 14 uur aan de dienst toerisme zijn. Daar wachten de gidsen u op voor een korte of langere wandeling. Iedereen kan uiteraard ook op eigen houtje op pad gaan. Tussen 13 en 16 uur klopt het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-14

Vandaag gezien

Mistig en winters weer hullen het Bolderdal in een mysterieuze pracht. (foto's Jan Leijskens)

mfl-een-stevig-steuntje-voor-tuki-vzw

MFL: Een stevig steuntje voor Tuki vzw

Tijdens de Warmste Week vorige maand engageerden Marina Ulenaers en Gerda Van Moll, beide vrijwilligers bij Tuki vzw, zich om allerlei benefietactiviteiten op het getouw te zetten. Zij organiseerden een wafelenbak, een wijnproeverij in het Brigidahuis in Koersel en een tombola tijdens de kerstmarkt in Woonzorgcentrum Hof ter Bloemen in Heusden. Die brachten samen € 2835 op en daar was Ine Vanbeul van Tuki vzw bijzonder blij mee. Daarmee kunnen opnieuw heel wat gezinnen met een kind met een levensbedreigende ziekte geholpen worden, zowel financieel, juridisch, administratief, emotioneel als praktisch. (foto Jean Beerten)

mfl-beekbeemden-in-de-bres-voor-st-vincentius

MFL: Beekbeemden in de bres voor St. Vincentius

Momenteel loopt niet alleen de Warmste Maand voor Sint-Vincentius. Vorige maand had de school Beekbeemden ook voor Sint-Vincentius gekozen als goed doel voor de Warmste Week van StuBru. Heel de maand december werd in de school gewerkt rond armoede. Op de wintermarkt verkochten alle leerlingen en kleuters hun knutselwerkjes: wenskaarten, koekjes, rendierlichtjes, sneeuwmannen enz. Ook het oudercomité hielp mee door winterse drankjes te verkopen. En dus mochten de mensen van Sint-Vincentius deze namiddag een symbolische cheque van 880 euro in ontvangst gaan nemen. (foto Stefan Was)

e-314-krijgt-derde-rijstrook-in-heusden-zolder

E 314 krijgt derde rijstrook in Heusden-Zolder

Er komt een derde rijstrook op de E314 in Heusden-Zolder. Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat daarvoor de middenberm gebruiken tussen de kanaalbrug in Viversel en de op- en afrit 27 Circuit Zolder. De derde rijstrook komt in beide richtingen en is permanent, dus geen zogenaamde spitsstrook. Doordat de middenberm daar zeer breed is, kunnen ook de pechstrook en de parkeerhavens blijven, en moet dus niet in de breedte gewerkt worden. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om het (…) Lees het hele bericht

toverfluit-krijgt-11-295-subsidie

Toverfluit krijgt € 11.295 subsidie

Tussen oktober en december vorig jaar heeft Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits in het totaal bijna 21 miljoen euro subsidies toegekend aan 28 scholenbouwprojecten in Limburg. Het gaat om projecten om de scholen te moderniseren. Daarbij ook één school in Heusden-Zolder: kleuterschool De Toverfluit krijgt € 11 295,47.

mfl-bracht-t-weyerke-53500-op

MFL bracht 't Weyerke € 53500 op

Music For Life heeft 't Weyerke geen windeieren gelegd. Tot nu toe heeft de Warmste Week in het totaal al 53.500 euro opgeleverd. De kerstmarkt alleen al - Magic For Life - was goed voor 22.500 euro. Ook nu zal het geld ongetwijfeld één of meer nuttige bestemmingen vinden.

eversel-eendrachtig-voor-de-warmste-dag

Eversel eendrachtig voor de 'Warmste Dag'

Morgen is het de beurt aan Eversel en Ubbersel om zich volop in de Warmste Maand te storten en zoals dat meestal het geval is in het dorp met de stevige sociale cohesie, doen ze dat met zijn allen. Voor die actie hebben de dorpsraad, KWB, Femma, KVLV, Scouts en parochieraad de handen in elkaar geslagen. Tijdens de 'Warmste Dag van Eversel en Ubbersel' kan iedereen zijn voedingswaren tussen 11 en 14 uur komen afleveren aan de jeugdlokalen van Eversel. En voor wie zich nog afvraagt wat allemaal in aanmerking komt als niet-bederfbare voeding hier nog een kleine bloemlezing: conserven, choco, chocolade, koffie, koekjes, spaghetti, rijst, soep, confituur, suiker, olie, bloem, melk …..Benieuwd naar het resultaat van Eversel en Ubbersel.

t-es-kellig-en-klammig

't Es kèllig en klammig

Boate regent het en strak kumt ter misschien snief. Doadoor es't binne ooch mèr klammig en kèllig. De vochtigheidsmeter is dus goed gestegen en ook de verwarming mag een streepje hoger.

winterlwandeling-de-wandelkaarten-zijn-voor

Winterwandeling: de wandelkaarten zijn voor ...

Het vergde gewoon een beetje zoekwerk om te ontdekken dat Willy Aerts, Pieter Stevens en Jonas Slaats de recente 'kluizenaars' op de Kluis van Bolderberg zijn. Heel wat juiste antwoorden dus en daartussen heeft het lot Stephan Praets aangeduid als winnaar van de box met wandelkaarten geschonken door Limburgs Landschap. Zondag krijgt hij ze in handen, maar hij heeft ze dan nog niet nodig, dan staat er immers om 14 uur een gids van de vzw Toerisme Heusden-Zolder klaar.

de-toverfluit-heeft-de-interesse-gewekt

De Toverfluit heeft de interesse gewekt

Kleuterschool De Toverfluit in Heusden-Centrum kreeg donderdagavond behoorlijk wat volk over de vloer voor zijn info-avond. Directrice Marleen Indestege gaf samen met haar team een voorstelling van en rondleiding door de school. In de loop van dit jaar wordt de speelplaats trouwens nog omgetoverd tot een groene speelruimte. En er gaat zoals gemeld extra aandacht naar het aantrekken van Nederlandstalige leerlingen. Ondertussen heeft ook de lagere school een grondige wijziging ondergaan en is verhuisd naar de vroegere collegelokalen. (foto Paul Coolen)

kwb-overdag-speelde-een-petanquetornooi

KWB-overdag speelde een petanquetornooi

KWB-overdag trok vandaag met een 45-tal mannen en vrouwen naar de petanquehal van de Berk aan de Lindeman. Daar kwamen ze tegen elkaar uit in het jaarlijkse tornooi. Een lijntje coke was daarbij niet nodig, een koffie of pintje volstonden om scherp te kunnen mikken. Jos Louwet werd de grote winnaar, maar iedereen had zich flink geamuseerd. (foto's Ludo Deleux)

circuit-zolder-is-ook-present-op-het-autosalon

Circuit Zolder is ook present op het Autosalon

Ook Circuit Zolder is aanwezig op het Autosalon van 19 tot en met 27 januari in Brussels Expo. Op twee standen promoot het circuit het DTM-Kampioenschap en de Petrolhead Days. Het Belgische WRT-team dat met twee Audi RS5 aan de start komt in het DTM-kampioenschap toont één van de twee wagens op het Autosalon aan de stand van ProduPress. Dat is een multi-media specialist die in ons land toonaangevend is in de verspreiding van informatie (…) Lees het hele bericht

zolderse-veldrijders-organiseren-11-cyclocrossen

Zolderse Veldrijders organiseren 11 cyclocrossen

Veldrijden wordt alsmaar populairder in onze contreien, het feit dat we ook een aantal uitstekende veldrijders hebben in Limburg - zie maar de twee Belgische kampioenen afgelopen weekend - en enkele beloftevolle jongeren in Heusden-Zolder, zal daar wel niet vreemd aan zijn. En dus na de veldritten in Eversel, de Wereldbeker op het circuit, krijgen we dit weekend een aantal cyclocrossen op Helzold. De Zolderse Veldrijders organiseren liefst (…) Lees het hele bericht

berenhuis-heeft-2019-ingeluid

Berenhuis heeft 2019 ingeluid

In Het Berenhuis is het nieuwe jaar gestart met een bezoek van de mama's van de voorschoolse groepen Hupsakee en Koala. Zij waren de eerste bezoekers van het nieuwe jaar en brachten meteen ook de jongste bezoeker mee: een baby van zes maanden, die wellicht later nog wel eens langskomt. (foto'Gerlinde Gilissen)

sfc-leerlingen-vertrokken-naar-klimaatbetoging

SFC-leerlingen vertrokken naar klimaatbetoging

48 leerlingen van de derde graad van het Sint-Franciscuscollege hebben vanmorgen in Heusden de trein genomen richting klimaatbetoging in Brussel, in het station van Zolder kregen ze het gezelschap van nog een 50-tal collega's. De meesten waren trouwens consequent met de fiets naar het station gekomen. Ze toonden hun consequente gedrag verder op het perron, één van hen verzamelde de snoeppapiertjes om ze in een afvalbakje te kieperen. De leerlingen hebben ook onderling afgesproken om in de school het speerpunt te vormen voor klimaatbewust en duurzaam gedrag. Ze kijken dus veel verder vooruit dan de betoging vandaag alleen. (foto's Julien Maebe)

pizzabakker-van-il-tartufo-treedt-aan-in-wk

Pizzabakker van Il Tartufo treedt aan in WK

Pizzabakker Rocco Cagliostro uit Genk, die werkt bij Il Tartufo in Heusden, zal van 8 tot 10 april ons land vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap pizzabakken in Parma, het zogenaamde 'Campionato mondiale della pizza'. In oktober werd hij in Italië ook al bekroond tot 'Meest talentvolle Italiaanse pizzabakker in het buitenland'. Nu treedt hij samen met enkele Walen aan als vertegenwoordiger van België. Het is zijn tweede deelname (…) Lees het hele bericht

team-instapje-zoekt-vrijwilligers

Team Instapje zoekt vrijwilligers

Team Instapje in Heusden-Zolder werkt met kinderen tussen 1 en 2,5 jaar, om de taalontwikkeling te bevorderen en de betrokkenheid tussen ouder en kind te versterken. Het is een onderdeel van Kind & Taal. Het team is op zoek naar vrijwilligers die een handje willen komen toesteken. Team Instapje zit in het Huis van het Kind in de Minderbroedersstraat, een locatie waar een leuke sfeer heerst. Heb jij nog wat vrije tijd en zin om mee het verschil te maken, geef dan een seintje via www.kindentaal.be of info[!]kindentaal.be

vandalen-beschadigen-buitenkant-jeugdhuis

Vandalen beschadigen buitenkant jeugdhuis

De politie is op zoek naar de vandalen die dinsdag in de late namiddag een brandje hebben gesticht aan jeugdhuis De Put, achter Ons Huis. Ze kropen over de afrastering en stichtten buiten brand. Enkele glastegels zijn daardoor stukgesprongen en de muur was zwartgeblakerd. Het vuur doofde vanzelf.

borrelwandeling-win-een-wandelbox

Borrelwandeling: win een wandelbox

Vandaag hebben we een extra mooie prijs in petto in de aanloop naar de winterwandeling naar de kluis volgende zondag: een wandelbox met liefst 18 wandelkaarten van Limburgs Landschap, goed voor een heel jaar wandelplezier. Daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. Laat ons voor vanavond 21 uur weten wie de drie bewoners van de kluis van Bolderberg zijn (geweest) sinds de kluis gerestaureerd is? internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

vandaag-gezien-13

Vandaag gezien

Luc Elsen ging met zijn team petanque spelen in Lanaken. Ze kregen er een 7-2 nederlaag aangesmeerd maar zagen in deze apocalyptische lucht een voorspelling van een betere toekomst. Of de totale ondergang?

borrelwandeling-de-winnaar-van-de-spotterskaarten

Borrelwandeling: de winnaar van de spotterskaarten

Het is de sopraan Helena Schoeters die zondag tijdens de winterse borrelwandeling in de kapel van de Kluis zal optreden. Paul Grauls was één van de juiste inzenders en hij is door digitale onschuldige hand aangeduid als winnaar van de set met 6 spotterskaarten geschonken door het Regionaal Landschap Lage Kempen.

zondag-hele-dag-ambiance-bij-de-slamridders

Zondag hele dag ambiance bij De Slamridders

Voor carnavalsvereniging De Slamridders komt er zondag een eerste hoogtepunt van het seizoen aan, heel de dag palmen ze Ons Huis in met twee grote events. Het begint 's morgens om 10.11u met een ontbijtshow. Terwijl de aanwezigen genieten van een ontbijt of een drankje presenteert De Limburgse André Van Duin een show met optredens van Paco Garcia en AmbiDance. Hoogtepunt wordt de aanstelling vna de nieuwe prins der (…) Lees het hele bericht

voedselinzamelacties-zijn-overal-succesvol

Voedselinzamelacties zijn overal succesvol

St.-Vincentius hield deze namiddag een opendeur-moment voor de inwoners van de Mommeplas, zeg maar de naaste buren. Zij konden zo kennismaken met de werking van de organisatie terwijl hun kinderen werden opgevangen. De inwoners brachten ook heel wat eetwaren mee in het kader van de Warmste Maand. En ook de medewerkers van De Zandloper konden trots poseren bij de ingezamelde eetwaren. Daar loopt trouwens de actie nog verder. Ondertussen is de winkelkar bij (…) Lees het hele bericht

het-weer-het-wordt-kouder-12

Het weer: het wordt kouder

Na de doortocht van een storing volgende nacht, wordt in een noordelijke hoogtestroming onstabiele en koude lucht over onze streken aangevoerd. Buien komen daarbij gemakkelijk tot ontwikkeling en met de koude bovenluchten krijgen de buien een winters karakter. De volgende dagen stabiliseert de atmosfeer door de gunstige invloed van een hogedrukgebied. Het wordt echter nog wat kouder en tijdens de nachten vriest het algemeen.
Vandaag hebben we een droge en winderige dag achter de (…) Lees het hele bericht

klimaatmars-krijgt-morele-steun-van-sfc

Klimaatmars krijgt morele steun van SFC

Morgen neemt een grote delegatie leerlingen van de derde graad van het Sint-Franciscuscollege deel aan de Youth for Climate mars in Brussel. De directie heeft aan de ouders laten weten dat het geen activiteit is die officieel door de school wordt georganiseerd en dat de school puur administratief gezien de afwezigheden niet 'wettig' kan maken, en dat dus ook de schoolverzekering niet van toepassing is. De directie werd trouwens pas begin deze week op de (…) Lees het hele bericht

zaterdag-afscheid-van-onze-oudste-inwoner

Zaterdag afscheid van onze oudste inwoner

De uitvaart van Stanske Vanhoudt, de oudste inwoner van Heusden-Zolder, heeft plaats nu zaterdag om 10u30 in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden, nadien volgt haar crematie in Hasselt en wordt ze bijgezet op de begraafplaats in Heusden. Vrijdag van 19 tot 20 uur kan een laatste groet gebracht worden in het funerarium J. Beyne aan de Koerselsebaan. Stanske overleed maandagavond, 3 dagen na haar 106de verjaardag. Ze was geboren in Balen, maar woonde al bijna 100 jaar onafgebroken in Heusden. Haar thuis was in de Geenrijt tot ze naar rusthuis Berkenbosch verhuisde. Ze was weduwe sinds 1979, ze had 6 kinderen en een grote groep kleinkinderen, achterkleinkinderen en achter achterkleinkinderen.

fietser-van-de-week-therese-colemont

Fietser van de week: Thérèse Colemont

Thérèse Colemont is met recht en rede deze week de 'Fietser van de week'. Ze is 88 jaar en doet nog alle korte afstanden met de fiets. Weliswaar elektrisch maar weinigen doen het haar na. Ze woont in de Eduard Staintonstraat en is de moeder van fietsersfront-boegbeeld Paul Coolen. Gebruik jij ook regelmatig de fiets voor korte of lange afstanden? Heb je een mooi functioneel fietsverhaal (geen vakantietrip)? Stuur dan een foto (in de breedte) van jezelf met fiets, je gegevens en alle informatie naar paul.coolen[!]telenet.be, ook koppels of groepjes komen in aanmerking.

de-kijk-van-richie-364

De kijk van Richie

En wat nu Groot-Brittannië?

de-toverfluit-wil-meer-nederlandstalige-kinderen

De Toverfluit wil meer Nederlandstalige kinderen

Kleuterschool De Toverfluit aan de Brugstraat organiseert morgen om 19 uur een infoavond. Geïnteresseerden krijgen dan een rondleiding door de school, kennismaking met de visie en werking en er is een praatcafé. De school wil streven naar klassen waarin 2 leerlingen op 3 Nederlands hebben als thuistaal. De school speelt ook nog andere troeven uit zoals kwaliteitsonderwijs, centrale ligging met grote (…) Lees het hele bericht

winterborrelwandeling-win-een-set-spotterskaarten-1

Winterborrelwandeling: win een set spotterskaarten

Ook vandaag stelt de vzw Toerisme Heusden-Zolder een prachtige set met 6 spotterskaarten ter beschikking naar aanleiding van de 30ste winterwandeling naar de Kluis die zondagnamiddag plaatsvindt. De jongste jaren is het een traditie dat de bewoner van de Kluis in de kapel een muzikaal optreden aanbiedt. Wiens prachtige stemgeluid zal er nu zondag te horen zijn? Mail het antwoord met je naam en adres naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu, voor vanavond 21 uur.

set-spotterskaarten-de-winnaar-is

Set spotterskaarten: de winnaar is ...

Het was niet zo moeilijk om terug te vinden dat de Winterwandeling naar de Kluis van Bolderberg Winterborrelwandeling volgende zondag aan haar 30ste editie toe is. Het lot heeft Woody Cuppens uit de lijst met juiste inzenders opgepikt en hij wint een set met mooie spotterskaarten. De anderen blijven best de Internetgazet in de gaten houden.

mijn-kracht-kriijgt-22-500-vlaams-geld

Mijn-kracht kriijgt € 22.500 Vlaams geld

Het kunstenfestival Mijn-kracht dat op 27 en 28 april plaatsvindt op het mijnterrein van Heusden-Zolder krijgt van Vlaams minister van cultuur Sven Gatz een subsidie van 22.500 euro. Dat geld komt uit de derde ronde van het zogenaamde Transitiereglement dat toelagen geeft aan cultuurprojecten met een bovenlokale uitstraling. In het totaal keert de minister deze ronde 1,78 miljoen euro uit aan 128 organisaties in Vlaanderen. Mijn-kracht is een gratis kunstenfestival met attracties en voorstellingen uit verschillende disciplines, animatie voor jong en oud én een sneak preview van het nieuwe cultuurcentrum.

duo-tickets-voor-het-autosalon-de-winnaars

Duo-tickets voor het Autosalon: de winnaars

Renault heeft een vijftal modellen van elektrische wagens. Maar de kleinste is de Twizy en de grootste de Master Z.E. bestelwagen. We kregen een heel aantal juiste antwoorden binnen - maar toch ook een pak foutieve - en het lot heeft volgende winnaars van een duo-ticket voor het autosalon aangeduid: Ilse Larbie, Steven Houben en Erdal Konak mogen met de groeten van Renault Kwanten naar de Heizel afzakken.

3-meter-sneeuw-in-15-dagen-in-bad-aussee

3 meter sneeuw in 15 dagen in Bad Aussee

In Oostenrijk begint het op te klaren en lijkt de ergste sneeuwval nu voorbij. Tijd om de balans op te maken. Heusdenaar André Leers en zijn streekgenoten hebben in de Obersteiermark afgelopen nacht nog een orkaanachtige storm te verwerken gekregen. En er valt dan ook nog veel sneeuw te ruimen. In zijn woonplaats Bad Aussee is de afgelopen 15 dagen welgeteld drie (3) meter sneeuw gevallen. En dat is voor die regio een record. Volgens de statistieken komt zo'n sneeuwval maar om de 30 tot 50 jaar voor. En is ook vandaag nog maar al te duideljk rond de woning van André, die ondertussen de voorbije dagen in zowat alle Vlaamse media is opgevoerd.

theaterregisseur-paul-de-rideaux-is-overleden

Theaterregisseur Paul de Rideaux is overleden

In zijn woning in Zolder-Centrum is vandaag Paul de Rideaux overleden. Hij leidde de jongste jaren een teruggetrokken leven, maar decennialang was hij één van de grote figuren in de Limburgse theaterwereld en daarbuiten. In zijn beginjaren was Paul de Rideaux verbonden aan de opera van Parijs, waarvoor hij verschillende producties regisseerde. Paul heeft ontelbare producties geregisseerd maar ook vertaald en bewerkt, dat ging van Shakesspeare - De feeks is getemd - tot (…) Lees het hele bericht

heb-je-zin-om-natuurverkenner-te-worden

Heb je zin om natuurverkenner te worden?

Natuurpunt Heusden-Zolder organiseert dit voorjaar een cursus natuurverkenner. Het gaat om een instapcursus voor liefhebbers die meer willen weten over de natuur dan wat oppervlakkigheden. In 6 lessen en 5 excursies laten de lokale lesgevers al hun enthousiasme op je los. Ze dompelen je onder in de wondere wereld van de wilde dieren en planten en gaan op reis langs onze natuurgebieden, en zoals bekend heeft onze regio heel wat rijke natuur met veel variatie. Inschrijven kan via deze link.

ook-lindeman-zamelt-massaal-voeding-in

Ook Lindeman zamelt massaal voeding in

De Warmste Maand draait op volle toeren en overal tonen mensen hun solidariteit. Zo heeft het wijkcentrum Lindeman veel voeding ingezameld. Dat kwam vooral van mensen van Turkse origine, onder meer de mensen van Vriendentaal en van Taalstimulering. Eén man was speciaal gaan winkelen voor Sint-Vincentius en bracht een volledige autokoffer vol (foto onder). Hij schreef zijn motivatie neer als volgt: (…) Lees het hele bericht

dries-vanthoor-start-met-2de-plaats-in-dubai

Dries Vanthoor start met 2de plaats in Dubai

Dries Vanthoor heeft de start van het nieuwe jaar niet gemist want samen met Christopher Mies, Mohammed Saud Fahad Al Saud en Michael Vergers is hij tweede geëindigd in de 24 uur van Dubai. In hun AudiR8 LMS van Belgian Audi Club streden ze tot aan de finish om de zege, waarbij ze zich pas in de laatste minuten moesten gewonnen geven. Vandaag zit hij al op het vliegtuig richting Daytona voor de start van het Amerikaanse raceseizoen.

krijgt-het-gezellehuis-een-nieuwe-eigenaar

Krijgt het Gezellehuis een nieuwe eigenaar?

De toekomst van café 't Gezellehuis in Heusden-Centrum ligt nog helemaal open. Vorige zomer werd een koopovereenkomst bereikt met de brouwerij Alken-Maes, maar die acte is nog steeds niet verleden. De gesprekken daarover met de brouwerij slepen aan. Maar ondertussen openen de eigenaars, de familie Vanheel, een nieuwe optie: ze willen het volledige pand ook aan een nieuwe eigenaar verkopen, niet alleen het café op zich, maar ook het appartement en de twee studio's erboven. Het is in ieder geval de bedoeling dat de horecazaak wordt voortgezet. Sinds de jaarwisseling is de zaak gesloten.

nieuw-verlies-voor-la-baracca-1

Nieuw verlies voor La Baracca

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman maandagavond met 3-8 verloren van LFC A-Team Lommel.

winterborrelwandeling-win-een-set-spotterskaarten

Winterborrelwandeling: win een set spotterskaarten

Volgende zondag in de namiddag worden de wandelaars en natuurliefhebbers verwacht aan en rond de Kluis van Bolderberg. De vzw Toerisme Heusden-Zolder organiseert daar dan de jaarlijkse Winterborrelwandeling. Een combinatie van wandelen en borrelen, al dan niet met een gids. Bij die gelegenheid geven we een set met 6 spotterskaarten weg. Een interessant ding, laat ons voor 21 uur vanavond weten aan de hoeveelste editie van de Winterborrelwandeling we toe zijn: internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

stanske-vanhoudt-is-vanavond-overleden

Stanske Vanhoudt is vanavond overleden

Stanske Vanhoudt, de oudste inwoner van Heusden-Zolder die vorige vrijdag 106 jaar oud werd, is vanavond plots overleden. Stanske is tot in haar laatste ogenblikken kranig en gezond geweest. Ze was vandaag wel wat moe na de feestjes van de voorbije dagen - gisteren nog samen met heel de familie en de burgemeester - maar toen ze na het avondeten in rusthuis Berkenbosch naar haar kamer werd gebracht, was het plots voorbij. Het ongelooflijke toeval wil dat de vrouw uit Diepenbeek die (…) Lees het hele bericht

raar-weertje-eh

Raar weertje eh

Vanuit de Oude Baan merkte Koen Claes deze regenboog op die de scheidingslijn vormt tussen opklaringen en regenwolken.

vandaag-gezien-12

Vandaag gezien

De eiken langs het fietspad naar Beekbeemden worden gesnoeid. Geen alledaagse klus die volgens de regels van de kunst en volgens strikte veiligheidsvoorschriften moet gebeuren. (foto Tony Lespoix)

heusden-zolderse-club-domineren-petanque

Heusden-Zolderse club domineren petanque

In het petanque neemt de spanning toe en daarmee ook het aantal toeschouwers. In de Vlaamse liga won Olympia van Boekt met 6-3. En ook in eerste provinciale gingen ze er stevig tegenaan: de uitslagen: Genenbos B - Olympia A: 9-0, Boekt A - Horizon A: 9-0, Olympia B - Genk B: 9-0 en Boekt B - De Berk A: 4-5. Opvallend is dat 3 clubs uit Heusden-Zolder de eerste plaatsen bezetten: Olympia B leidt voor De Berk A en Boekt A, 2de provinciale: Olympia C - De Berk B: (…) Lees het hele bericht

trainer-niels-vanpol-verlaat-kvv

Trainer Niels Vanpol verlaat KVV

Niels Vanpol is volgend seizoen geen trainer meer van derdeprovincialer KVV Heusden-Zolder. De afgelopen week hebben clubbestuur en de speler-trainer geen akkoord bereikt over een contractverlenging. Blijkbaaar kwamen de visies niet meer met elkaar overeen. Daarmee eindigt de samenwerking na drie jaar. Destijds maakte Vanpol de overstap van Thor Hasselt naar KVV. Dit seizoen lijkt die samenwerking naar een sportief hoogtepunt te groeien met KVV als autoritaire (…) Lees het hele bericht

klein-teater-is-klaar-voor-komische-avond

Klein Teater is klaar voor komische avond

Het Klein Teater Bolderberg staat de komende weken 6 keer op de planken met 'Mijn vrouw heet Maurice'. Dat is een van oorsprong Frans stuk van Raffy Shart, vertaald en bewerkt door Guy Keeren. Voor het Klein Theater neemt Ghislain Hendrickx de regie in handen en die kan daarbij rekenen op een aantal nieuwe talenten. Opnieuw werd gekozen voor een komisch toneel. Frank en Marion De Plukker leven als koppel al enkele jaren naast elkaar door. Marion is eigenares van een succesvolle (…) Lees het hele bericht

voormalige-kapelaan-lei-gielen-is-overleden

Voormalige kapelaan Lei Gielen is overleden

In rusthuis Ter Meeuwen in Meeuwen is dit weekend pastoor Lei Gielen overleden. Hij was 79 jaar en afkomstig van Beek. Op 4 juli 1965 werd hij in Bree priester gewijd. Eind de jaren '60 werd hij kapelaan in Heusden-Centrum. Lei - zoals hij ook door iedereen werd aangesproken - was zonder twijfel de populairste parochiepriester ooit in Heusden. Hij was alom aanwezig bij de verenigingen en ook bij de jeugd. Lei Gielen was een voetballiefhebber (op de foto aanwezig bij een (…) Lees het hele bericht

win-duokaarten-voor-het-autosalon

Win duokaarten voor het Autosalon

Het Autosalon komt nu heel dichtbij, tijd dus om er nog een lap op te geven. Renault Kwanten stelt drie duo-kaarten ter beschikking van onze lezers, één daarvan is zelfs geldig op zondag. Daar moet je wel wat voor gaan zoeken, want wij willen weten welk op dit ogenblik het kleinste én grootste model in het Renault-gamma zijn die volledig elektrisch rijden. Mail je antwoord met je naam en adres voor dinsdag 18 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu.

t-middelpunt-stopt-einde-maart

't Middelpunt stopt einde maart

Er is nog meer slecht nieuws uit de horeca van Heusden-Zolder, 't Middelpunt op de Zolderse Voort (Koolmijnlaan) stopt einde maart. 't Middelpunt heeft zich de afgelopen 12 jaar opgewerkt tot het referentie-biercafé in de streek. Uitbater Paul Reniers had niet alleen permanent een uitgebreide bierkaart en wisselende bieren op de tap, om de haverklap presenteerde hij ook nieuwe bieren, vooral afkomstig van kleine en middelgrote brouwerijen. In dit geval heeft de sluiting niets te maken met een faillissement of andere problemen maar na 12 jaar stopt Paul ermee. Tot aan de sluiting einde maart vinden wel nog altijd presentaties van nieuwe bieren plaats.

zolder-en-bolderberg-juichen

Zolder en Bolderberg juichen

Ook vandaag zijn nog enkele basketbalwedstrijden afgewerkt. In derde A won Zolder B met 79-75 van Lummen B. In vierde A verloor Zolder Z met 61-43 bij Baclo Lommel Z. In 4B klopt Kajoba As B met 59-37.

een-verrassende-voorstelling-van-de-kolonie

Een verrassende voorstelling van De Kolonie

Muziektheater De Kolonie gaf deze namiddag in Muze een eigen invulling aan een Roemeens volkssprookje. Een prinses die met een varken trouwt, kastelen, een curieuze bevalling, knorren en kussen, ... het werd een merkwaardige voorstelling vol verrassingen met poppen, swingende objecten en muziek. (foto Lenscollectief)

regen-veroorzaakt-wateroverlast

Regen veroorzaakt wateroverlast

De overvloedige regen zorgt op heel wat plaatsen voor grote waterplassen. Dat is opnieuw het geval aan het Sint-Willibrordusplein. Maar de brandweer moest ook naar de Kortstraat om de slokkers open te maken. Daar klagen de buurtbewoners dat ze al een half jaar meldingen doen over de verstopte afvoerputten, zonder resultaat. UPDATE Bij de gemeente wordt dat ontkend. Volgens de werkplaats zouden op 4 januari de slokkers ter hoogte van nr 29 in de Kortstraat zijn gekuist (…) Lees het hele bericht

het-zwarte-verleden-van-wim-claeys

Het zwarte verleden van Wim Claeys

Wim Claeys vertelde, zong en speelde het verhaal 'Zwartzak' in cc Muze, op gitaar begeleid door Ward Snauwaert. Het is een ontroerende, openhartige en grappige vertelling over zijn jeugd.. Hij groeide op als zoon van een Oostfronter en werd als kind gekneed door het militante Vlaams nationalisme. Zo laat hij het publiek kennismaken met een stuk verwerkte of onverwerkte vaderlandse geschiedenis. (foto's Lenscollectief)

stevig-thuisverlies-voor-anadol

Stevig thuisverlies voor Anadol

In de tweede provinciale A kreeg FC Anadol thuis een 0-4 pandoering te slikken tegen Paal-Tervant A. Anadol blijft voorlaatste.

match-van-bolderberg-werd-uitgesteld

Match van Bolderberg werd uitgesteld

In de tweede provinciale B is de wedstrijd tussen 's Herenelderen en Bolderberg uitgesteld. De regen had het speelveld herschapen in een akker, zodat de scheidsrechter de wedstrijd niet liet starten.

sk-heusden-06-benut-zijn-kansen-niet

SK Heusden 06 benut zijn kansen niet

In vierde A verloor SK Heusden 06 - dat zijn kansen niet benutte - met 1-0 bij Turkse Rangers.

kvv-scoort-liefst-10-keer

KVV scoort liefst 10 keer

In de derde provinciale A van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder met 0-10 gewonnen bij staartploeg Amandina. Dit moet één van de zwaarste overwinningen zijn uit de geschiedenis van de ploeg uit Berkenbos. Ricardo Casas en Omar Achadoud scoorden elk 3 keer, Mathias Van Heeswijk 2 keer. Uiteraard blijft KVV autoritair leider.

buren-klinken-op-het-nieuwe-jaar

Buren klinken op het nieuwe jaar

In de Sint-Barbarastraat kwamen de buren al voor de 10de keer samen om samen te klinken op het nieuwe jaar. Het gaat om de bewoners van de hoek Schansstraat-Sint Maartenlaan en St Barbarastraat. Het werd naar verluidt een erg gezellige avond. (foto Hilde Aerts)

verhalen-en-figuren-uit-voeren-en-heusden-zolder

Verhalen en figuren uit Voeren en Heusden-Zolder

Vandaag over een week, zondag 20 januari om 10 uur, organiseert het Davidsfonds een toast literair in de bibliotheek rond de auteurs Jef Elsen en Julien Geelen en cartoonist Richard - Richie - Demot. 'Toen, Hier & Daar' brengt verhalen over Heusden-Zolder en Voeren. Julien Geelen is immers geboren in Sint-Pieters-Voeren, maar woont al lang in Zolder. Toch trekt hij nog geregeld naar Voeren waar hij ook toeristische gids is. Jef Elsen heeft een vader (…) Lees het hele bericht

auto-slipt-op-afrit-e-314

Auto slipt op afrit E 314

Op de afrit Heusden-Zolder van de E314 is gisteravond een auto geslipt en in de zijkant in de dieper liggende gracht terechtgekomen. Er vielen geen gewonde, maar er was wel een takelwagen nodig om de auto weg te halen. Op die plaats schatten bestuurders wel eens vaker de bocht verkeerd in.

eigen-volk-met-sopraan-op-nieuwjaarsconcert

Eigen Volk met sopraan op nieuwjaarsconcert

De Koninklijke Harmonie Eigen Volk Viversel gaf in een bomvolle Vierseleer haar nieuwjaarsconcert. Het Jeugdorkest Viversel bracht een stevig voorpgroamma met ook een eigen compositie van het duo Menno en Marlon Knuts. Daarna was het volop genieten van een uitgebreid concert door de hele harmonie onder leiding van Jan Rypens met als special act sopraan Eva Vanduren. (meer foto's van Lode Beylemans)

jeugdorkest-viversel-heeft-nieuwe-dirigent

Jeugdorkest Viversel heeft nieuwe dirigent

Bij het Jeugdorkest Viversel heeft dirigent Paul Cox het stokje doorgegeven aan Marlon Knuts. In 6 jaar bouwde Paul Cox de jeugdgroep uit tot een volwaardig jeugdorkest. Hij kreeg van zijn opvolger een gouden dirigentenstokje om zijn laatste muzikaal stuk te leiden. Jeugdvoorzitter Marijn Beylemans bedankte Paul met een collage foto’s van het Jeugdorkest Viversel. Paul Cox blijft als trompettist actief in de Harmonie. (foto Lode Beylemans)

cvo-recruteerde-200-nieuwe-cursisten

CVO recruteerde 200 nieuwe cursisten

De openlesweek heeft deze week CVO De Verdieping geen windeieren gelegd. 200 nieuwe cursisten maakten kennis met meer dan 150 cursussen en opleidingen. Het CVO probeert meer en meer op de behoeften van de arbeidsmarkt in te spelen. "Werkgevers willen goed opgeleide medewerkers en wie een nieuwe job heeft of wil, investeert vaak ook in bijkomende opleiding. Daarom starten eind januari meer dan 150 cursussen en 15 intensieve dagopleidingen. Daar zullen we naar schatting 3000 (…) Lees het hele bericht

de-vlam-in-de-kerstbomen

De vlam in de kerstbomen

Het was druilerig weer zaterdagavond maar dat belette de aanhang van scouts De Perenboom niet om talrijk naar de lokalen aan de Oude Baan af te zakken voor de traditionele kerstboomverbranding. Ook nu was er weer een flinke stapel bomen samengebracht die de afgelopen maand menig huiskamer sierden met hun geur en kleur. Maar nu ging - iets trager door de nattigheid - onverbiddelijk de vlam erin en laaide het vuur hoog op. Ondertussen genoten de aanwezigen van een hapje en drankje en van de stapel die nog lang nasmeulde. (foto's David Amgad)

leider-zolder-c-wint-weer

Leider Zolder C wint weer

In de derde provinciale B van het volleybal had leider Zolder C later op de avond weinig moeite met Pelt, het werd 51-80. Zolder C  moet weliswaar Sint-Truiden nog naast zich dulden maar heeft een betere puntenverhouding.

vck-schittert-met-thuiszege

VCK schittert met thuiszege

Eindelijk mochten de supporters van volleybalclub VCK Bolderberg juichen. Het versloeg in eigen huis Heist Herenthout met 3-0. Dat Bolderberg die zege niet op een serveerblaadje kreeg, maken de setstanden duidelijk: 25-23, 26-24 en 30-28.

zolder-e-redt-de-eer

Zolder E redt de eer

In de derde provinciale A van het basketbal verloor Heusden B met 81-53 bij Stevoort C. In vierde A verloorZolder D thuis van Lummen C met 32-57. In 4B ging Zolder E vlot winnen op het terrein van Hades Hasselt D: 51-80.

zolder-a-verliest-in-aarschot

Zolder A verliest in Aarschot

In de tweede landelijke van het basketbal heeft KBBC Zolder A in de vooravond nipt verloren bij GSG Aarschot B, het werd 63-60. Voorlopig raakt Zolder niet weg uit de staart van de rangschikking.

il-tartufo-wint-derby-tegen-la-baracca

Il Tartufo wint derby tegen La Baracca

Er was dit weekend ook een derby in de tweede provinciale van het zaalvoetbal. Il Tartufo Heusden kon thuis La Baracca Lindeman vrij makkelijk in bedwang houden, het werd 6-3.

bedrijfsvoetbal-iedereen-wint-1

Bedrijfsvoetbal: iedereen wint

In het bedrijfsvoetbal hebben de Heusden-Zolderse ploegen zich ook op deze speeldag niet laten verrassen. RP Products won met 3-1 van UD Barcelona en VK Wieze Boys A ging met 1-2 winnen bij OH Bergmans. In de tweede afdeling versloeg Wieze Boys B Cosmos Spouwen met 2-0.

10de-plaats-voor-michael-bervoets-op-bk

10de plaats voor Michaël Bervoets op BK

Op het Belgisch kampioenschap veldrijden voor junioren in Kruibeke is Michael Bervoets 10de geëindigd. Hij kwam aan met 2:45 achterstand op de verwachte winnaar, Ryan Cortjens uit Lanaken. (foto archief, Frederick Lemmens)

leuke-cd-die-nieuwe-van-lenny-en-de-wespen

Leuke CD, die nieuwe van Lenny en de Wespen

Lenny & De Wespen stelden in cultuurcentrum Muze hun nieuwe album 'Instant' voor. Die tweede Nederlandstalige cd brengt herinneringen uit de jeugd van zanger/gitarist Lennaert Maes aan de oppervlakte doorspekt met observaties over de wereld om zich heen. Voor de aanwezigen was het een geslaagd en verfrissend optreden. (foto's Lenscollectief)

neos-danste-het-jaar-in

Neos danste het jaar in

Ook Neos Heusden-Zolder hield zijn nieuwjaarsreceptie. De talrijke aanwezigen genoten van heerlijke hapjes en drankjes en van de muziek van de L&M-band die de danslustigen kon prikkelen. (foto Trudo Groffi)

mooie-vijfde-plaats-voor-hanne-gevers

Mooie vijfde plaats voor Hanne Gevers

Op de Belgische kampioenschappen veldrijden in Kruibeke is Hanne Gevers uit Viversel op een mooie vijfde plaats geëindigd bij de meisjes nieuwelingen. Op een zwaar parcours strandde ze op 2:29 van kampioene Sterre Vervloet. Een podiumplaats bleek vandaag net niet haalbaar, maar Hanne heeft dan ook al behoorlijk in de lappenmand gelegen dit seizoen.

het-gaat-straks-vonken-aan-de-veen

Het gaat straks vonken aan De Veen

In de Vlaamse liga-competitie van het petanque staat deze namiddag een derby en topper op het programma: Olympia ontvangt Boekt. Boekt telt in zijn rangen de Belgische kampioenen tripletten, bij hen ook Heusdenaar Gert Quetin. Hij getuigde deze week nog over het drugsgebruik door een aantal spelers in het petanque. Aan De Veen zal straks wellicht geen coke klaarliggen voor één van beide ploegen.

wensen-en-goede-voornemens-in-de-exelgaarden

Wensen en goede voornemens in de Exelgaarden

Ze waren vrijdagavond met een 30-tal, de bewoners van de Exelgaarden die naar hun jaarlijkse nieuwjaarsdrink waren afgezakt. Er werden nieuwjaarswensen uitgewisseld en herinneringen opgehaald aan de hand van foto's van 10 jaar buurtfeesten. Ondertussen is het een traditie om bij het begin van het jaar de zwerfvuil-ophaalkalender op te stellen. Ook in 2019 zal elke maand een bewoner de straat zwerfvuil-vrij maken. (foto Patrick Neuteleers)

het-weer-lange-termijn-ziet-er-winters-uit

Het weer: lange termijn ziet er winters uit

In een noordwestelijke luchtstroming wordt gestoorde lucht naar onze streken gestuurd. Regenzones wisselen elkaar in vlug tempo af en de zon is vaak afwezig. De volgende dagen kan een uitloper van een hogedrukgebied voor tijdelijk droge condities zorge, maar het wordt wel iets kouder. Op het einde van de week nemen de neerslagkansen opnieuw toe.
Vandaag is het betrokken en tijdens de voormiddag is het overwegend droog, afgezien van enkele druppels motregen. In de namiddag trekt een regenzone (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-363

De kijk van Richie

Als zelfs muzikanten blaaskes verkopen ...

kaarten-autosalon-de-winnaars-zijn

Kaarten Autosalon: de winnaars zijn ...

Het Autosalon is inderdaad aan zijn 97ste editie toe. De nadruk ligt dit jaar zowel op personenwagens, motoren als bedrijfsvoertuigen. Het lot heeft uit de juiste inzenders 6 winnaars aangeduid die met de groeten van Renault Kwanten hun ogen de kost mogen gaan geven op Brussels Expo: Edgard Vangeneugden, Rudi Maes, Jolien Willems, Josette Nijs, Ivo Custers en Jos Coels. Niet gewonnen? Blijf de Internetgazet in de gaten houden ... wie weet.

kunstwerken-van-eefje-zorgen-voor-steun-voor-vzoc

Kunstwerken van Eefje zorgen voor steun voor VZOC

In feestzaal Vogelzang - bij Stefan & Ann -  had vanavond in de slipstream van de N-VA nieuwjaarsreceptie de kunstveiling plaats die kunstenares Eefje Van den Brande organiseerde ten voordele van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Ze had daarvoor een 12-tal kunstwerken gemaakt met dieren en natuur in de hoofdrol. VZOC-voorzitter Rudi Oyen kwam vooraf even toelichten hoe welkom de bijkomende middelen wel zijn, onder meer met het oog op de nieuwe infrastructuur voor (…) Lees het hele bericht

opnieuw-a-label-voor-smash

Opnieuw A+ label voor Smash

Badminton Vlaanderen heeft vandaag de jeugdsport+ labels uitgereikt. Badmintonclub Smash behaalde voor het derde jaar op rij de meeste punten van Vlaanderen voor haar jeugdwerk. Er zijn in Vlaanderen slechts 14 clubs met het A+ label, waarvan 2 in Limburg: Smash en de Bokkerijder uit Pelt.

weer-winst-voor-ll-si-hz

Weer winst voor LL SI HZ

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft LL SI Heusden-Zolder met 2-6 gewonnen bij Schoten. De beloften verloren van hetzelfde team met 4-3.

vandaag-gezien-11

Vandaag gezien

Voetgangers en fietsers zien meer dan automobilisten. Zo viel het oog van een fietsende Paul Coolen op de muur van één van de twee huizen die in de Guido Gezellelaan worden gesloopt: Musti in graffitivorm. Een opgefleurde kinderkamer of een jeugdige rebel die de onschuldige kat bij uitstek als symbool voor zijn ondergrondse verzet opvoert? Wie zal het zeggen?

stanske-ouze-oudste-is-vandaag-106

Stanske, onze oudste is vandaag 106

In woonzorgcentrum Berkenbosch werd vandaag een glaasje gedronken en een taart aangesneden want Stanske is jarig. De oudste inwoner van Heusden-Zolder - voluit Constance Vanhoudt - wordt 106 jaar. Stanske is nog altijd fluks en kranig en is op een vrouw uit Diepenbeek na de tweede oudste Limburger. Vandaag vierde Berkenbosch mee samen met enkele familieleden, zondag komt de rest van de familie en ook burgemeester Mario Borremans komt naar jaarlijkse gewoonte zijn (…) Lees het hele bericht

opgelet-voor-alcoholcontroles-dit-weekend

Opgelet voor alcoholcontroles dit weekend

Dit weekend is het extra opletten geblazen, want overal zal de politie - dus ook in Heusden-Zolder - alcoholcontroles houden in het kader van het nationale 'weekend zonder alcohol'. Er komen controleposten en eventueel steekproeven in het verkeer tussen vanavond 18 uur en maandagochtend 6 uur. De lokale politie neemt de gemeente- en gewestwegen voor haar rekening. De autowegenpolitie houdt de E 313 en E 314 in de gaten met nadruk op op- en afritten en parkings.

axel-daeseleire-en-hans-van-cauwenberghe-gaan-door

Axel Daeseleire en Hans Van Cauwenberghe gaan door

Na ‘237 redenen voor seks’ hebben acteurs Axel Daeseleire en Hans Van Cauwenberghe nu ‘237 redenen om door te gaan’. Ze zijn inmiddels de 50 voorbij en voelden de behoefte om de balans op te maken. Waar staan ze in hun leven? Hoe lang hebben ze nog? Hoe willen ze herinnerd worden? Is er leven na de seks? En welke plaatjes moeten er gedraaid worden op hun allerlaatste feestje? De voorstelling heeft niets en tegelijk alles met de dood te maken. Te bekijken donderdag 17 januari om 20.15u in CC Muze. Tickets: €20, €17 en €14.

weer-maar-eens-stroomproblemen-in-de-bieststraat

Weer maar eens stroomproblemen in de Bieststraat

In de Bieststraat beginnen ze er stilaan aan te wennen ... de stroomonderbrekingen. Vanmiddag zat een deel van de straat alweer een uur zonder stroom. Een tijd geleden is dat nog eens het geval geweest voor anderhalf uur. En dat was ook al niet de eerste keer. Zou de Bieststraat een oefenterrein voor het afschakelplan zijn?

pagadder-wint-prijs-voor-voorleesdag

Pagadder wint prijs voor Voorleesdag

Kleuterschool Pagadder heeft boekenpakket gewonnen als taalprijs na de Grote Voorleesdag. De school had toen ouders en grootouders gevraagd om te komen voorlezen in de klas van hun kapoen. Daarop kwam heel wat reactie. De voorleesactie was geregistreerd bij de VCOV (Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen). De jury was blijkbaar overtuigd en koos VKS Pagadder uit als één van de beste inzendingen uit Limburg. En dus kreeg de (…) Lees het hele bericht

andre-leers-weet-wat-een-pak-sneeuw-inhoudt

André Leers weet wat een pak sneeuw inhoudt

Je kunt er donder op zeggen, dat als we binnenkort één of twee centimer sneeuw krijgen, dat het hele land weer in rep en roer staat. In Oostenrijk lachen ze daar eens mee. Daar zijn ze heel wat meer gewoon. Maar de jongste tijd krijgen ze er wel echt pakken sneeuw te verwerken. Heusdenaar André Leers die er al decennia woont, kan er van meepraten. André woont met zijn familie op 850 meter hoogte in Bad Aussee, in de Steiermark, beter (…) Lees het hele bericht

racen-op-recepties

Racen op recepties

Dit zijn ze dan, de pitspoezen die gisteravond op de nieuwjaarsinvitito van VOKA - het grootste netwerkevent van Limburg en mogelijk ook van Vlaanderen - promotie maakten voor de DTM op Circuit Zolder. (foto Ronny Vanthienen)

vandaag-inzameling-bij-lidl

Vandaag inzameling bij Lidl

Naast de lopende actie aan de verschillende supermarkten in Heusden-Zolder staat de winkelkar van Sint-Vincentius vandaag ook aan de Lidl in Heusden, opgelet, daar loopt de actie alleen vandaag. Iedereen kan er niet-bederfbare voedingswaren achterlaten.

kwb-bezocht-de-brug-en-de-toverfluit

KWB bezocht De Brug en De Toverfluit

KWB-overdag was vandaag te gast in kleuterschool De Toverfluit en lagere school De Brug in de Brugstraat. Daar maakten de leden kennis met de specifieke onderwijsvormen, toegelicht door de directeurs Ludo Van Ende (lagere school) en Marleen Indestege (kleuterschool). De scholen beschikken tegenwoordig over ruime, modern ingerichte lokalen, er ligt een grote parking aan de overzijde met aansluitend de kinderopvang. In de (…) Lees het hele bericht

avt-deed-er-meer-dan-een-slok-soep-bovenop

AVT deed er meer dan een slok soep bovenop

Je kent wel de uitdrukking .. . ze maken er een soepje van. Meestal verwijst dat naar weinig goeds. Maar de hoeveelheid soep die Atletiekvereniging Toekomst (AVT) aan Sint-Vincentius leverde voor de Warmste Maand is meer dan welkom.

scouts-verbranden-zaterdag-de-kerstbomen

Scouts verbranden zaterdag de kerstbomen

De jongste tijd wordt meer en meer de kerstboomverbranding in vraag gesteld - wat wordt er trouwens niet in vraag gesteld - maar bij de scouts De Perenboom in de Oude Baan kun je zaterdag traditiegetrouw terecht voor de kerstboomverbranding. Om 19 uur gaat de vlam in de stapel. Als je al niet genoeg warmte van het vuur krijgt, dan zijn er nog jenevertjes, glühwein, warme choco of een pintje (voor €1,50) en als ook dat niet helpt dan kun je (…) Lees het hele bericht

op-zoek-naar-zonne-energie

Op zoek naar zonne-energie

We krijgen de jongste weken de zon amper nog te zien. Zouden deze schapen daarom zonne-energie aan het zoeken zijn op het grote zonnepanelenpark op De Schacht?

vandaag-gezien-10

Vandaag gezien

Zelfs een putteke kan in de put zitten ... (foto Julien Maebe)

win-vrijkaarten-voor-het-autosalon-3

Win vrijkaarten voor het Autosalon

Op 19 januari opent op de Heizel de Brussels Motor Show beter gekend als het autosalon. Wij mogen met de groeten van Renault Kwanten 6 lezers van de Internetgazet blij maken met een toegangsticket. Je moet er natuurlijk wel iets voor doen, namelijk twee vragen beantwoorden. De hoeveelste editie van het autosalon is dit en op welke drie categorieën ligt de nadruk? Mail de antwoorden met je naam en adres voor vrijdagavond 21 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu

warmste-maand-stormvloed-aan-acties

Warmste Maand: stormvloed aan acties

De acties voor de Warmste Maand breiden alsmaar meer uit. Steeds meer organisaties engageren zich om voedsel in te zamelen voor Sint-Vincentius. Op dit moment zijn er volgende voedselinzamelpunten : seniorencentrum De Zandloper, wijkcentrum Lindeman, BKO (buitenschoolse kinderopvang), spelotheek en de warenhuizen (Lidl Heusden morgen). Heel wat organisaties en verenigingen zetten acties op om voeding in te zamelen: ’t Weyerke, De Brug, kleuterschool de Toverfluit, (…) Lees het hele bericht

bij-de-dtm-zullen-nog-pitspoezen-present-zijn

Bij de DTM zullen nog pitspoezen present zijn

Sinds de #MeToo-beweging de prikkelende of toch minstens niet-functionele aanwezigheid van vrouwen bij sportevenementen terecht in vraag heeft gesteld, is de discussie opgelaaid. De formule 1 heeft de ‘grid girls’ gebannen en ook in andere sporttakken zoals boksen stellen ze zich vragen. Circuit Zolder en de DTM hebben afgesproken om de 'pitspoezen' op de tarmac toch toe te laten. De DTM-organisatie brengt trouwens haar eigen hostessen mee. Bovendien wordt (…) Lees het hele bericht

bij-hebad-klinken-ze-vol-verwachting

Bij Hebad klinken ze vol verwachting ...

Sporten op niveau en alcohol drinken gaan niet echt hand in hand, maar bij badmintonclub Hebad hebben ze de spelers toch een natje en een droogje aangeboden bij de eerste training van het nieuwe jaar. Recreanten en competitiespelers klonken samen op een hopelijk succesvol jaar. En dat zou best wel eentje met veel vuurwerk kunnen zijn met Hebad 1 en 2 die in de running zijn voor de titels.

bescheiden-oogst-op-multiculturele-markt

Bescheiden oogst op multiculturele markt

Vandaag had St.-Vincentius zijn bakken neergezet op het centrale plein van de multiculturele markt. Voor de rmiddag scheen de zon en dat gaf hoop ... Enkele vriendelijke mensen schonken appels, clementijnen, tomaten en enkele basisprodukten. Maar na de middag kwam een gure wind opzetten en deed de vrijwilligers besluiten om de wapperende banner op te ruimen. Maar ondertussen hebben weer heel wat mensen kunnen zien dat de Warmste Maand loopt en dat iedereen kan helpen tegen het onrecht van de armoede.

vandaag-gezien-9

Vandaag gezien

We hebben gisteren zelf aan den lijve - allez aan de carrosserie van onze auto - ondervonden dat in de Guido Gezellelaan PMD-zakken de straat op waaiden. Dat overkwam blijkbaar meerdere automobilisten, en de gevolgen zijn vandaag nog merkbaar.

het-regent-weer-cultuurin-de-muze

Het regent weer cultuur in de Muze

In de kerst- en eindejaarsperiode was het even rustig in cultuurcentrum Muze, maar the Muze Jazz Orchestra heeft die rust vorige zondag definitief weggeblazen. En nu komen de voorstellingen dus snel achter elkaar. Te beginnen vrijdag om 20.15u met Lenny & De Wespen (foto) die hun nieuwe album 'Instant' komen voorstellen. Het is de opvolger van 'Zin' uit 2017 die nadien nog 3 populaire radiosingles opleverde. Instant (…) Lees het hele bericht

een-drukke-jaarstart-in-the-roxy-theatre

Een drukke jaarstart in The Roxy Theatre

Het ziet ernaar uit dat we opnieuw in een boeiende filmperiode terechtkomen, dat valt ook af te leiden uit het programma van The Roxy Theatre. Nu vrijdag om 19 uur is er een nieuwe Subtitles Club. Deze keer een Duitse film met enkel Duitse ondertitels; Liebe in den Gängen'. Maandag 14 januari zijn er weer de ElaN Filmavonden. In samenwerking met Gent On Tour wordt dan de avant-première van 'If Beale (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-giuseppe-carollo

Fietser van de week: Giuseppe Carollo

Vanaf nu zet de Internetgazet een 'fietser van de week' in de kijker. Het gaat om een inwoner van Heusden-Zolder voor wie de fiets een belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven. De pas opgerichte Fietsersbond Heusden-Zolder nomineert telkens zo'n 'functionele' fietser, iemand die de fiets gebruikt om naar het werk te gaan, de winkel, vrienden of familie, ...De fietsersbond wil zo bijdragen aan een beter milieu, de gezondheid van de inwoners en meer (…) Lees het hele bericht

exsultate-brengt-hartverwarmend-concert-in-bark

Exsultate brengt hartverwarmend concert in Bark

Exsultate is geen gewoon zangkoor, zowel naar repertorium, doelpubliek als decor durven de zangers en zangeressen heel breed gaan. Van ZLDR Luchtfabriek, via een opgesmukte kerk samen met Britse topzangers tot een jaarlijks benefiet/nieuwjaarsconcert in De Bark voor de vluchtelingen in het Rode Kruis opvangcentrum. Ook nu kregen koor en dirigent weer iedereen van zijn stoel om mee te dansen en te zingen. Zelfs één van de bewoners - Sisi - bracht een mooie solo en hoopt (…) Lees het hele bericht

worden-ook-de-koerselse-buren-reuzengek

Worden ook de Koerselse buren reuzengek?

Vertegenwoordigers van Reuzen in Vlaanderen, afdeling Limburg, met vooral leden uit Heusden-Zolder, proberen ook de buren in Koersel te overtuigen om voor een erkenning als reuzenvriendelijke gemeente te gaan. 't Is te zeggen, ze hebben vandaag al een 60-tal leden van KWB-overdag in Koersel enthousiast gemaakt om zich te scharen achter de verrijzenis van de lokale historische reuzen Tuskes Riek en Salie. (foto reuzengilde Houeijken-Heusden)

uren-bloedinzamelingen-verschuiven

Uren bloedinzamelingen verschuiven

Bloedgevers mogen niet vergeten dat vanaf nu de uren zijn aangepast in Heusden-Zolder, zo gaan de collectes telkens van start om 17.30u in plaats van 18 uur, ze duren tot 20 uur (vandaag in Sint-Baaf Eversel en volgende maandag in Ons Huis Berkenbos), alleen in Bolderberg (Witte Zaal, overmorgen) duurt het nog tot 20.30u.

opgelet-voor-valse-incassobureaus

Opgelet voor valse incassobureaus

Heel wat inwoners van Heusden-Zolder krijgen de afgelopen dagen telefoon van een zogenaamd incassobureau. Er wordt hen dan nogal dreigend gezegd dat ze nog schulden hebben openstaan en die dringend moeten betalen. Zoniet zou het incassabureau samen met de politie langskomen. Via een mail wordt nadien dan nog eens het verhaal bevestigd met ook het rekeningnummer erbij. Heel wat ongeruste inwoners contacteerden al de politie hierover. Het gaat dus om oplichters, niet om een (…) Lees het hele bericht

morgen-staat-st-vincentius-op-de-markt

Morgen staat St. Vincentius op de markt

Morgen staat Sint-Vincentius ook met een stand op de multiculturele markt. Tussen 11.30u en 16 uur staan de vrijwilligers met hun kisten klaar om droge voeding in ontvangst te nemen. Wie zijn steentje wil bijdragen, moet er wel rekening mee houden dat de voeding best wordt meegebracht. Op de markt zelf is het aanbod vrij beperkt en het moet uiteraard om langer houdbare voeding gaan.

het-weer-tijdelijk-kouder-5

Het weer: tijdelijk kouder

Tussen een hogedrukgebied ten westen van Ierland en een depressie over Polen, wordt in een noordelijke luchtstroming koudere lucht naar onze streken gestuurd. Het hogedrukgebied kan stilaan voor wat meer stabiliteit zorgen in de atmosfeer, waardoor het droog blijft. Vanaf vrijdag bereiken storingen onze streken en nemen de neerslagkansen toe, het wordt dan echter ook wel opnieuw zachter.
Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Er vallen buien, die kunnen vergezeld worden van (…) Lees het hele bericht

berkenbos-krijgt-pandoering-in-lommel

Berkenbos krijgt pandoering in Lommel

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal is Berkenbos United met een 19-0 nederlaag teruggekeerd van de verplaatsing naar leider LFC A-Team Lommel.

school-van-bolderberg-zamelt-voeding-in

School van Bolderberg zamelt voeding in

In Bolderberg wil de vrije basisschool het inzamelpunt zijn voor de voedselactie van Sint-Vincentius. Daarvoor werkt de school samen met de dames van KVLV en de parochie. Iedereen kan tijdens de schooluren van 8.30u tot 12 uur voedingswaren binnenbrengen in de bureelruimte van de school.

dries-vanthoor-aan-de-slag-in-dubai-en-de-states

Dries Vanthoor aan de slag in Dubai en de States

Voor autoracer Dries Vanthoor zit het bijzonder korte kerstreces er alweer op. Afgelopen weekend al maakte hij in het Amerikaanse Daytona, samen met andere toprijders, kennis met de bijzondere omloop tijdens the Roar Before the Rolex 24 At Daytona, dat is een voorbereidingsweekend op de echte 24 uur van Daytona op 26 en 27 januari. Maar eerst rijdt hij nu vrijdag en zaterdag met Sheldon van der Linde, Mohammed Saud Fahad Al Saud en Michael Vergers de 24 uur van (…) Lees het hele bericht

bij-de-berk-geven-ze-geen-cadeaus

Bij De Berk geven ze geen cadeaus

In het petanque is de competitie hervat. De uitslagen. 1ste provinciale: Boekt B - Genk A: 6-3, Genenbos B - Boekt A: 5-4, Horizon A - Olympia B: 2-7, De Berk A - Interlommel: 8-1. 2de provinciale: De Berk C - De Berk B: 1-8, Genenbos D - Boekt C: 5-4, Oetervallei B - Olympia C: 6-3.

vandaag-gezien-8

Vandaag gezien

Voedseltekort? Niet als je een ezel bent in de Mommestraat. (foto Elie Tiri)

winkelkarrenactie-start-vandaag

Winkelkarrenactie start vandaag

Vandaag start de Warmste Maand in Heusden-Zolder met de winkelkarrenactie. Aan verschillende supermarkten staat vanaf vandaag een winkelkar met een affiche van Sint-Vincentius erbij waar iedereen niet-bederfbare voedingswaren kan droppen, die later kunnen bezorgd worden aan de behoeftigen van Heusden-Zolder. Op die manier worden de leveringsproblemen door de bureaucratie van Europa gecompenseerd. De winkelkarren staan aan Aldi Heusden, Aldi Zolder, Carrefour Heusden, Broekmans Zolder, Spar Aerts Heusden en Lidl Heusden (bij die laatste alleen volgende vrijdag).

een-stomend-mjo-zet-het-jaar-in

Een stomend MJO zet het jaar in

MJO startte het nieuwe jaar in de meest funky set die het orkest tot nu toe al bracht. "Kan niet anders als je de muziek van de Wizards of Ooze kent," oppert verslaggever Frans Morawski. Deze band stopte ongeveer 18 jaar geleden met muziek die je echt niet in 1 hokje kunt stoppen. Maar mede dank zij Hugo Bogaerts , één van de oorspronkelijke leden van de Wizards , kreeg het Muzecafé een 'hot set' met Zappa-invloeden. Marco Cirone kon zich volledig uitleven op gitaar en voor het publiek was het moeilijk om te blijven zitten in een volgelopen Muzecafé. (foto's Ria De Clerck)

huiseigenaar-ook-beschuldigd-van-huisjesmelkerij

Huiseigenaar ook beschuldigd van huisjesmelkerij

De eigenaar van het gebouw in de Rue Léopold in Luik waar 9 jaar geleden een gasexplosie plaatsvond, komt morgen voor de correctionele rechtbank van Luik. Hij wordt in een andere zaak verdacht van huisjesmelkerij. Bij de explosie in de nacht van 26 op 27 januari 2010 vielen 14 doden onder wie Vicky Storms uit Zolder en haar vriend. Ook in die zaak moet de eigenaar later nog voor de correctionele rechtbank verschijnen, samen met een (…) Lees het hele bericht

vzoc-ving-vorig-jaar-5-871-dieren-op

VZOC ving vorig jaar 5.871 dieren op

In 2018 heeft het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum 5.871 dieren opgevangen, bijna 1.000 meer dan een jaar eerder. Het ging om 3369 inheemse exemplaren, dieren die hier in de natuur leven. 56 % daarvan is helemaal hersteld en nadien weer in de natuur vrijgelaten. "Dat is wel degelijk een prima cijfer, het betekent dat meer dan 1 op 2 inheemse dieren, die bij ons belanden, weer de natuur in kunnen. Het bewijst ook het belang dat mensen ons blijven contacteren (…) Lees het hele bericht

amicantus-geeft-gesmaakt-driekoningenconcert

Amicantus geeft gesmaakt driekoningenconcert

Het vocaal ensemble Amicantus gaf zondagnamiddag in Heusden een driekoningenconcert. Daarvoor waren heel wat muziekliefhebbers naar de Sint-Willibrorduskerk gekomen. Ook nu had dirigent Alexander Schneider niet voor de makkelijkste werken gekozen, met een mix van bekende en minder bekende componisten. Organist David Van Bouwel zorgde voor de muzikale ondersteuning van de uitstekende zangers. (foto's Julien Maebe)

gelijkspelen-voor-anadol-en-bolderberg

Gelijkspelen voor Anadol en Bolderberg

In de tweede provinciale A deelden Turkse FC en FC Anadol de punten: 1-1. Eerder was ook al Bolderberg met een 1-1 teruggekeerd van bij Thor Hasselt.

sk-06-wint-subtopper

SK 06 wint subtopper

In de vierde provinciale A won SK Heusden 06 als vierde het treffen met nummer drie Lille met 1-0.

scoreloos-gelijkspel-voor-kvv

Scoreloos gelijkspel voor KVV

In de derde provinciale A van het voetbal is KVV Heusden-Zolder thuis niet verder gekomen dan 0-0 tegen Kaullille.

akkermennekes-stuurden-hun-driekoningen-uit

Akkermennekes stuurden hun Driekoningen uit

Als het 6 januari is, dan zijn de Driekoningen van Volkskunstgroep De Akkermennekes niet binnen te houden, weer of geen weer. En dus trokken ze ook vandaag op pad, gekroond en in hun sierlijke gewaden. (foto Heide Claes)

vandaag-gezien-7

Vandaag gezien

Deze zie je niet zo vaak in onze tuinen: de kuifmees. Maar bij Stefan Was is het een vaste wintergast die aan het tuinbuffet aanschuift.

veenbonk-viert-zijn-20ste-verjaardag

Veenbonk viert zijn 20ste verjaardag

Veenbonk bestaat 20 jaar en dat werd vandaag extra gevierd tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. De vereniging werd 2 decennia geleden opgericht door oud-gedienden van onder meer Jefa, Folkfestival en Petrel. Ze organiseerden enkele edities van Veenbonk, een kleinschalig festival op De Veen. Een festival is evenwel in deze tijd financieel en organisatorisch niet meer haalbaar, en daarom schakelde Veenbonk over op andere activiteiten: schremke schieten, reizen, citytrips, (…) Lees het hele bericht

driekoningen-zingen-voor-de-missies-in-viversel-1

Driekoningen zingen voor de missies in Viversel

Het is vandaag het feest van Driekoningen, dus is vanmorgen in Viversel - na een viering in de Vierseleer - een grote groep driekoningen op pad getrokken. Ze zullen in het hele kerkdorp gaan zingen om geld in te zamelen voor de missies. Straks gaat het gebeuren naadloos over in het missiefeest, de eetdag voor dezelfde projecten. (foto's Lode Beylemans)

zo-werd-het-nog-een-leuke-avond

Zo werd het nog een leuke avond

De feestvierders op het Heldenplein lieten zich het gemiezer niet aan het hart komen, en maakten van de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie een gezellige boel. Wensen en kussen werden uitgewisseld, borrels achterovergeslagen, een koude pint gecompenseeerd door een warme soep, ... Mensen die elkaar een tijdje niet meer hadden gezien, maakten een afspraak voor in de loop van het jaar, ... ach, goede voornemens, ze zijn zoals alcohol, meestal vrij snel uitgewerkt, maar wel harverwarmend op het moment zelf. (meer foto's van Ann Jordens)

bedrijfsvoetbal-de-3-ploegen-winnen

Bedrijfsvoetbal: de 3 ploegen winnen

In het bedrijfsvoetbal zijn de lokale ploegen bij de start van 2019 op hun elan van vorig jaar doorgegaan. In eerste afdeling won VK Wieze Boys A met 3-0 van SV De Condé. RP Products ging met 0-4 winnen op het terrein van Huwa-San Bilzen. In de tweede afdeling versloeg Wieze Boys B FC Klotbroek met 0-2.

vandaag-gezien-6

Vandaag gezien

Niet alleen Sint-Vincentius is op zoek naar voedsel, ook de vogeltjes vinden alsmaar moeilijker voedsel nu de winter vordert. Help ze dus een handje. (foto's Stefan Was)

vrijwilligershanden-laven-de-dorstigen

Vrijwilligershanden laven de dorstigen

Er viel een beetje motregen bij de start van de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie vanavond op het Heldenplein. Daardoor sijpelde het publiek aanvankelijk ook langzaam toe. De vlam zat in de vuurkorven en het muzikale duo Sound Wave probeerde - in het begin zonder meeval - diezelfde vlam op de aanwezigen te laten overslaan. Vrijwilligershanden zorgden er ook nu weer voor dat niemand dorst hoefde te lijden, daarvoor werden warme en koude, alcoholische en niet-alcoholische dranken (…) Lees het hele bericht

vredeswake-in-het-teken-van-licht-en-ontmoeting

Vredeswake in het teken van licht en ontmoeting

Er was vanavond een goede opkomst voor de vierde vredeswake die de Werkgroep Interlevensbeschouwelijke Dialoog in de Sint-Vincentiuskerk organiseerde. Onder de aanwezigen heel wat overtuigingen, maar toch vooral moslims en christenen. Ook nu weer zorgde Botswing voor de muzikale omkadering. De viering rond het thema 'Iedereen Thuis' kende enkele bijzondere momenten. Zo ontstaken de scouts van Eversel de kaarsen met het (…) Lees het hele bericht

oliespoor-in-de-guido-gezellelaan

Oliespoor in de Guido Gezellelaan

De brandweer moest vanmiddag - begeleid door de politie - een oliespoor opruimen in een groot deel van de Guido Gezellelaan. Daarvoor werd een mix van water en detergent op het wegdek aangebracht. De werkzaamheden veroorzaakten een fikse file. (foto's Julien Maebe)

bus-naar-heusden-botst-in-lummen

Bus naar Heusden botst in Lummen

Vanmiddag is aan de Schalbroekstraat in Lummen de bus van Lijn 92, die op weg was naar Heusden, gebotst met een auto. De auto belandde tijdens een manoeuvre voor de bus, werd in de flank gegrepen en enkele meters meegesleurd. Beide bestuurders zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht, er was geen passagier gewond. De Schalbroekstraat was een tijdje afgesloten voor het verkeer tot de brandweer de rijbaan weer had vrijgemaakt.

de-kijk-van-richie-362

De kijk van Richie

Glaasje op, laat je rijden ...

ll-si-heeft-het-jaar-goed-ingezet

LL SI heeft het jaar goed ingezet

In de tweede afdeling van het zaal voetbal heeft FS LL SI Heusden-Zolder met 4-7 gewonnen in Huy. Het jaar is dus goed ingezet door het eerste team. De beloften daarentegen verloren met 4-0.

bovy-krijgt-circus-theater-op-bezoek

Bovy krijgt circus-theater op bezoek

Domein Bovy zal dit jaar verder opleven. De natuurinrichting wordt voortgezet, de accentuering van de blikvangers, de horeca, het pad met sprookjesfiguren, ... ook zullen er meer en meer activiteiten plaatsvinden. Zo organiseert cultuurcentrum Muze er op donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 maart om 20u15 drie voorstellingen van 'Fidelis Fortibus' van Circus Ronaldo. De gekende Danny Ronaldo bouwt zijn tent op het domein. Hij ontvangt er (…) Lees het hele bericht

maarten-verlinden-toont-2018-in-lego-opstelling

Maarten Verlinden toont 2018 in LEGO-opstelling

Ook dit jaar toont Heusdenaar Maarten Verlinden weer zijn eigenzinnig jaaroverzicht in de bibliotheek. Opnieuw heeft hij de meest prangende actualiteit van het afgelopen jaar vertaald in een grote LEGO-opstelling. Gebouwen, figuren, voertuigen, ...ze vormen samen de wereld van 2018. Zowaar een boeiend verhaal. En er is meer want wie de vragenlijst over het afgelopen jaar correct invult, maakt kans op een mooie prijs. Het LEGO-jaaroverzicht van Maarten Verlinden kan je nog tot 31 januari bekijken, tijdens de openingsuren van de bib.

nederlandse-oplichters-in-gent-voor-rechter

Nederlandse oplichters in Gent voor rechter

Twee Nederlanders - twintigers uit Middelburg en Rotterdam - moeten maandag voor de correctionele rechtbank in Gent verschijnen wegens een reeks oplichtingen. Eén van hun slachtoffers was een inwoner van Heusden-Zolder. De Nederlanders namen telefonisch contact op over een zoekertje op een tweedehandssite. Ze kwamen dan de goederen ophalen en betaalden via een app op de gsm van één van de twee. Ze wonnen het vertrouwen van de kopers door een naam of (…) Lees het hele bericht

mjo-lanceert-nieuwe-jazzjaar

MJO lanceert nieuwe jazzjaar

De jazzliefhebbers worden na een korte winterstop zondagavond weer in het Muzecafé verwacht. The Muze Jazz Orchestra roffelt en blaast dan alle nieuwjaarskaters weg met een concert geïnspireerd op een van dé Belgische bands uit de jaren 90: Wizards Of Ooze. Deze pioniers van de Acid Jazz lieten hun magische krachten los in psychedelische grooves en Zappaesque humor en stijl gegoochel. Het concert begint om 20 uur, omstreeks 21u30 kan iedereen deelnemen aan een heerlijk jazz jamsesssion. De toegang is gratis, vrije gift.

kunstveiling-en-kalenders-voor-het-vzoc

Kunstveiling en kalenders voor het VZOC

Kunstenares en dierenvriend Eefje Van den Brande heeft een hele actie opgezet om het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum te ondersteunen. De actie bereikt volgende vrijdag 11 januari om 21 uur haar hoogtepunt met een kunstveiling in zaal Vogelsanck (Stefan & Ann), Schaapsweg 79. Het is bekend dat het VZOC alsmaar meer (…) Lees het hele bericht

het-weer-erg-zacht-2

Het weer: erg zacht

Langs de oostelijke flank van een hogedrukgebied met kern nabij de Britse Eilanden wordt vochtige maritieme lucht naar onze streken getransporteerd. Zwakke storingen brengen af en toe wat lichte neerslag met zich mee, maar het is ook vaak droog. Opmerkelijk zijn de erg hoge maxima, deze zijn bijna het dubbel van de normale waarden voor deze tijd van het jaar.
Vandaag is het betrokken en mistig in de ochtend. Daarbij kan er van tijd tot tijd een drupje regen of motregen vallen. Na de middag (…) Lees het hele bericht

meeste-werklozen-in-heusden-centrum-en-berkenbos

Meeste werklozen in Heusden-Centrum en Berkenbos

Heusden-Zolder heeft 2018 afgesloten met 950 werklozen, dat zijn er slechts 5 minder dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar, op maandbasis zijn er zelfs 5 bij gekomen. Deze gemeente heeft nu 6,4 % werklozen, 0,2 % minder dan een jaar geleden. Limburg (6,2 %) en Vlaanderen 6,1 %) doen het toch nog altijd wat beter. Tegenwoordig zijn de werkloosheidsgegevens tot op wijkniveau opgesplitst. Heusden-Centrum is koploper met 109 werklozen, voor Berkenbos met 107, (…) Lees het hele bericht

veroordeeld-voor-drugs-wapens-en-doping

Veroordeeld voor drugs, wapens en doping

Er passeerden nogal wat mensen uit Heusden-Zolder op de rechtbank. Ook een 28-jarige man kreeg van de strafrechter in Hasselt 12 maanden celstraf, met volledig uitstel. Hij moet 2.000 euro effectieve boete betalen en nog eens 6.000 met uitstel. Drie jaar geleden was de man betrapt met wapens en drugs. In het totaal vond de politie bij hem thuis twee vuurwapens, een stroomstootwapen, drugs als coke en cannabis en verschillende dopingproducten. Hij beweerde dat hij alles bewaarde voor een kennis die hem in ruil drugs gaf.

strafopschorting-voor-drugs-op-festival

Strafopschorting voor drugs op festival

Voor de correctionele rechtbank in Hasselt zijn vandaag 5 festivalgangers verschenen die vorig jaar op Pukkelpop of Extrema Outdoor betrapt zijn met gebruikershoeveelheden drugs. Ze hadden toen geen gebruik gemaakt van het aanbod om een minnelijke schikking te betalen. Onder hen ook iemand uit Heusden-Zoder. Ze kregen nu opschorting van straf voor drie jaar. Ze moeten wel elk 83 euro proceskosten betalen. De rechter hield rekening met hun jeugdige leeftijd en het feit dat ze nog studeren.

celstraf-voor-aanranding-van-jongeren

Celstraf voor aanranding van jongeren

De strafrechter in Hasselt heeft vandaag een man van 24 uit Heusden-Zolder veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 18 met uitstel. Hij had tussen 2013 en 2016 7 jongeren aangerand in de buurt van een jeugdhuis. Na de feiten bedreigde hij hen met de dood als ze hem zouden verraden. De man, die zwakbegaafd is, is voor 5 jaar zijn rechten kwijt en mag 10 jaar niet naar activiteiten gaan waarbij jongeren betrokken zijn. Hij moet meer dan 4.200 euro schadevergoeding betalen aan 4 (…) Lees het hele bericht

kwb-overdag-trok-op-borreltocht

KWB-overdag trok op borreltocht

Zoals de traditie het wil trok KWB-overdag ook op deze eerste donderdag van het jaar op borreltocht. Deze keer ging het richting Eversel bos, waar de meter rond de dikste eik werd gelegd: liefst 4,44 meter omtrek. Gids Wim Goris belichtte onderweg in geuren en kleuren het ontstaan van het mooie natuurgebied. Het Speelhuisje werd uiteraard aangedaan en aan de Bouworde werd afgerond met een kom soep. Om de borrels wat te verdunnen wellicht ... (foto's Ludo Deleux)

cvo-de-verdieping-heeft-een-nieuw-aanbod-klaar

CVO De Verdieping heeft een nieuw aanbod klaar

Het nieuwe semester komt eraan en dus heeft het Centrum voor Volwassenenonderwijs De Verdieping een nieuw cursusaanbod klaar. Er staan verschillende nieuwigheden op het programma: van BBQ academy tot moestuinieren, van zakelijk Engels tot klussen voor beginners, maar bijvoorbeeld ook een masterclass architectuurfotografie. Wie meer wil te weten komen of de sfeer van enkele lessen wil opsnuiven, is welkom tijdens de open lesweek van maandag 7 tot en met (…) Lees het hele bericht

maandag-start-de-warmste-maand-in-heusden-zolder

Maandag start de Warmste Maand in Heusden-Zolder

Maandag 7 januari start de Warmste Maand in Heusden-Zolder. Sint-Vincentius probeert dan zoveel mogelijk houdbaar voedsel in te zamelen voor de behoeftigen van Heusden-Zolder. Tot nu toe hebben al heel wat verenigingen toegezegd dat ze een handje toesteken. En ook aan 6 supermarkten in Heusden-Zolder komt een winkelkar te staan waar iedereen voedsel kan in droppen en de geregeld wordt leeggemaakt door de vrijwilligers. We houden u op de hoogte van de details.

zaterdag-nieuwjaarsdrink-voor-iedereen

Zaterdag nieuwjaarsdrink voor iedereen

Nu zaterdag organiseert het gemeentebestuur de traditionele nieuwjaarsdrink voor de bevolking op het Heldenplein. Er is keuze tussen verschillende dranken, geserveerd in tentjes die bevolkt worden door de dorpsraden van Heusden-Zolder. De band Sound Wave zorgt voor de muzikale ambiance. Het begint om 19 uur en duurt tot 22 uur.

vanavond-gezien-88

Vanavond gezien

Zo tonen we u ook eens letterlijk de achterkant van de politiek ...

bevoegdheden-schepenen-volgende-week-officieel

Bevoegdheden schepenen volgende week officieel

Het nieuwe schepencollege waarvan eerder vanavond de volgorde werd bepaald. Volgende week op het schepencollege zullen officieel de bevoegdheden worden toegewezen. Hoewel daar in de week na de verkiezingen al de nodige afspraken over gemaakt zijn.

de-nieuwe-gemeenteraad-van-heusden-zolder

De nieuwe gemeenteraad van Heusden-Zolder

Dit is 'm dus, de nieuwe gemeenteraad die Heusden-Zolder de komende 6 jaar zal besturen. 31 leden, 20 mannen, 11 vrouwen. 11 leden van GOED, 7 van SP.A, 6 van CD&V-Groen, 4 van N-VA en 3 van Vlaams Belang.

ook-ocmw-raad-en-bijzonder-comite-zijn-gestart

Ook OCMW-raad en bijzonder comité zijn gestart

Na de gemeenteraad werd dus de OCMW-raad geïnstalleerd en die bestaat uit dezelfde leden als de gemeenteraad. De burgemeester-gemeenteraadsvoorzitter is ambtshalve voorzitter. Voor de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst werd Yasin Gül (CD&V-Groen) aangeduid, hij legde daar ook nog eens de eed voor af. Hij wordt vanuit die hoedanigheid ook toegevoegd aan het schepencollege. In principe zal de OCMW-raad vergaderen aansluitend bij de gemeenteraad. Dan was het aan leden van (…) Lees het hele bericht

raadsleden-hebben-de-eed-afgelegd

Raadsleden hebben de eed afgelegd

De eedaflegging van de raadsleden gebeurde - op enkele kleine haperingen na - vrij vlot. Het gebeurde in volgorde van anciënniteit. De langst zetelende raadsleden eerst, de nieuwkomers als laatste. Bekijk hier de eedaflegging van de raadsleden. Daarna kon burgemeester Mario Borremans (GOED) aankondigen dat hij als voorzitter van de gemeenteraad was aangesteld. De schepenen die voorgedragen waren, moesten vervolgens in volgorde nog de eed komen afleggen. Marleen Hoydonckx (GOED) als eerste schepen, Engin Özdemir (SP.A) als tweede, Isabelle Thielemans (CD&V-Groen) als derde, Dirk Schops (GOED) als vierde, Lode Schops (GOED) als vijfde, Funda Oru (SP.A) als zesde, voor een termijn van drie jaar. Er werd een korte pauze ingelast alvorens de OCMW-raad te installeren.

veel-belangstelling-voor-installatie-gemeenteraad

Veel belangstelling voor installatie gemeenteraad

Onder grote belangstelling is de gemeenteraad vanavond van start gegaan. Het gaat om de installatievergadering van de nieuwe legislatuur. Dus moeten de gemeenteraadsleden de eed afleggen en traditiegetrouw komen nogal wat familieleden en sympathisanten dat moment mee beleven. Er waren dan ook stoelen te weinig in de raadszaal.

894-geboorten-in-sfz-in-2018

894 geboorten in SFZ in 2018

Op 1 januari werden al meteen 3 baby's geboren in het Sint-Franciscusziekenhuis. Chiara, Ravza en Esin zagen er als eersten van dit jaar het levenslicht. Voor heel 2018 staat de teller van de kraamafdeling op 894 bevallingen.

de-snelheid-van-de-natuur

De snelheid van de natuur

Gisteren toonden we al een aantal schimmels die door het vocht ontstaan. Ook deze is een mooie, op het brandhout in de kippenweide. Maar wat blijkt nu? Na een dag zijn ze helemaal weg. Soms evolueert de natuur traag, een andere keer dan weer bliksemsnel. (foto's Jan Leijskens)

ook-verkeersborden-werden-niet-gespaard

Ook verkeersborden werden niet gespaard

Bij de vandalenstreken van de afgelopen avonden en nachten zijn ook verkeersborden niet gespaard gebleven. Dat blijkt onder de brug tussen Brugstraat en Koolmijnlaan. De palen van enkele verkeersborden werden daar letterlijk omgeplooid, een parkeersverbodsbord is vernield.

amicantus-brengt-zondag-driekoningenconcert

Amicantus brengt zondag driekoningenconcert

Het vocaal ensemble Amicantus geeft zondag 6 januari om 16 uur een driekoningenconcert in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden. Op het programma staan liederen van Hammerschmidt, Pachelbel, Praetorius, Sweelinck, Byrd en Willcocks. Het gezelschap staat onder leiding van Alexander Schneider en wordt op orgel begeleid door David Van Bouwel. Hetzelfde concert wordt ook uitgevoerd nu vrijdag om 20 uur in de kerk van Zammelen (Kortessem) en zaterdag om 19.30u in de kerk van Aldeneik (Maaseik).

emoe-op-de-loop-door-vuurwerk

Emoe op de loop door vuurwerk

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum is vannacht moeten uitrukken om een emoe te vangen. Het dier was opgeschrikt door vuurwerk en zo over zijn afspanning geraakt. Het liep in paniek over de weg en was dus een gevaar voor het verkeer. Hij werd gevangen en later vandaag is zijn eigenaar opgedaagd in het VZOC.

nacht-vol-vandalisme-in-heusden-zolder

Nacht vol vandalisme in Heusden-Zolder

Bij de dienst 101 - het centrale oproepnummer van de politie - zijn gisteravond en vannacht opvallend veel oproepen uit Heusden-Zolder binnengekomen. Het gaat dan niet alleen om de verschillende inwoners die belden om hinder door vuurwerk of harde bommetjes. Kort over half 1 zag een getuige hoe jongeren in de Waterleidingsstraat een brandende fles onder een auto gooiden. De man kon de fles zelf onder de wagen uithalen, maar vermoedde dat de auto wel beschadigd zou zijn. De daders sloegen op de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-5

Vandaag gezien

Het jaar start nat en nattigheid zorgt voor schimmels en zwammen, die vind je dan ook in overvloed in de natuur. (foto's Jan Leijskens)

the-day-after-op-helzold

The day after op Helzold

The day after ... op de Helzoldterreinen is een pak afval van vuurwerk en andere zooi achtergebleven na een woelige feestnacht ...

het-weer-somber-6

Het weer: somber!

De kern van een krachtig hogedrukgebied komt boven Engeland te liggen. Hierdoor komt in onze streken een noordelijke luchtstroming op gang van wat koudere, maar ook erg vochtige lucht. Dit resulteert in talrijke wolken en wat lagere maxima. Neerslag van betekenis zit er voorlopig niet aan te komen, al is een drupje motregen niet uitgesloten.
Op deze nieuwjaarsdag is het nevelig in de ochtend en bewolkt. Een spatje motregen is mogelijk. Na de middag is het droog met enkele opklaringen vanuit (…) Lees het hele bericht

brandweer-heeft-handen-vol

Brandweer heeft handen vol

Voor het peleton met dienst van de brandweer was het geen rustige oudejaarsavond. De brandweermannen moesten enkele keren uitrukken, onder meer voor kleinere klussen op de hoek van de Guido Gezellelaan en Cijnshofstraat (foto Julien Maebe), waar ook heel wat verkeershinder ontstond. Buren hadden de brandweer gebeld omdat een tuinhuis in lichterlaaie zou staan. De brandweer moest vaststellen dat het om een stevig brandende vuurkorf ging.. Nadien kreeg de brandweer nog een oproep om in de Inakker ter plaatse te gaan. In de Singelstraat belden buurtbewoners vanmorgen voor een vermeende schouwbrand in een huis waarvan de bewoners net thuis waren. Uiteindelijk bleek er geen gevaar te dreigen.

vuurwerkverbod-massaal-overtreden-1

Vuurwerkverbod massaal overtreden

Het regent klachten over het gebruik van vuurwerk en vooral zware voetzoekers en andere explosieven. Vooral de Koolmijnlaan en omgeving zijn herschapen in een heuse warzone. Buurtbewoners zijn boos omdat de politie niet zou reageren op hun oproepen. Ook dit jaar draait het vuurwerkverbod letterlijk en figuurlijk op een sisser uit.

gelukkig-nieuwjaar-1

Gelukkig Nieuwjaar

Onze beste wensen voor een gezond en succesvol 2019 voor alle lezers.

de-wens-van-richie

De wens van Richie

Dat heet ... zijn stempel drukken op een jaar.