Archief juni 2020

mooiere-prijzen-dan-ooit-in-vakantiefotowedstrijd

Mooiere prijzen dan ooit in vakantiefotowedstrijd

Morgen 1 juli begint officieel de zomervakantie. En dat is voor de Internetgazet Heusden-Zolder naar oude traditie het sein om onze vakantiefotowedstrijd te starten. Het wordt uiteraard geen vakantie zoals alle andere. Daarom leggen we andere accenten. Naast vakantiefoto's uit binnen- en buitenland, verwachten we veel foto's uit Limburg en Heusden-Zolder. En de prijzenpot is prachtiger dan ooit. Een smartphone van Auva, een Limburg vakantiecheque van 250 euro voor de mooiste foto uit Limburg, een mand met fiets- en wandelkaarten met streekspecialiteiten voor de mooiste foto uit Heusden-Zolder, verder hebben we een publieksprijs en een prijs voor het mooiste (kort)filmpje. In onze prijzenkast zitten nog prachtige bloemen van Bopha, twee heerlijke drankenkorven van Dranken Bartels en last but not least een zalig etentje voor twee in restaurant La Passione. Stuur ons liggende foto's (geen staande) van voldoende kwaliteit, één foto per gezin per vakantie, met info van de bestemming en uiteraard je naam en adres:  internetgazet[!]heusden-zolder.eu. Veel succes en geniet van je vakantie.

wielerpiste-krijgt-vrijdag-groen-licht

Wielerpiste krijgt vrijdag groen licht

Het ziet ernaar uit dat de laatste hindernissen weggenomen zijn voor de komst van de overdekte wielerpiste met de bijhorende turnhal en verschillende multifunctionele sportterreinen op het binnenplein. Vrijdag vergadert de raad van bestuur van de vzw Velodroom en die zal dan de knoop definitief doorhakken. Zaterdag worden dan de concrete plannen toegelicht en dan zal ook bekend worden welke bedrijven instaan voor de bouw van het complex en op welke timing gemikt (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-slot-8

Afscheid van de lagere school (slot)

Tenslotte hadden de juffen Katrien en Jill in 6B nog een tweede bubbel en ook die leerlingen zwaaien ze nu uit bij hun afscheid van de lagere school. Het zijn Emirhan Güzeldal, Maarten Hoebers, Bünyamin Kodalci, Thorsten Koska, Yusuf Ozer, Ozcan Somuncu, Kerem Varol, Nisa Yaman en Bensu Yenidogan. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-24-1

Afscheid van de lagere school (24)

In 't Molenholleke zag ook juffrouw Katrien samen met juffrouw Jill de leerlingen van bubbel 1 van 6 B vertrekken richting middelbaar onderwijs. Het zijn Florian Bormans, Delano Bosmans, Rien Bynens, Lien Claes, Karsten De Schepper, Axelle Gysels, Kirsten Janssens, Sophie Kerfs, Jaeno Lopez-Martinez, Alex Srisuwan, Mirthe Steensels en Yinthze Van de Vorst. (foto Marina Poelmans)


afscheid-van-de-lagere-school-23-1

Afscheid van de lagere school (23)

Nog in 't Molenholleke zwaaien ook de leerlingen van de tweede bubbel van 6A van juffrouwen Pam en Jill af in de lagere school. Het zijn Rilind Alaj, Jasper Claes, Mathias Claes, Jelle Gybels, Tim Jammaers, Koray Kankilic, Kobe Lynen, Hamza Nohut, Dean Reygel en Alpay Turkeri. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-22-1

Afscheid van de lagere school (22)

In de vrije basisschool 't Molenholleke zijn de klassen tijdens deze coronaperiode in bubbels opgesplitst. Zo nemen juffen Pam en Jill van 6A afscheid van de leerlingen van bubbel 1. Het zijn Illeana Ceulemans Reygel, Manue Cornelis, Phebe Dol, Fie Evers, Sofie Hören, Kato Masset, Maria Roosen, Selin Salgin, Flore Van Baelen, Rebeca Sanchez Gonzalez. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-21-1

Afscheid van de lagere school (21)

Ook in De Schans hebben de leerlingen van het zesde feestelijk afscheid genomen van hun lager onderwijs en van de meesters Benjamin en Dries. Mehmet Ak, Meyra Altintas, Aleks Angelov, Burak Ansin, Yusuf Arslan, Esma Asilsoy, Mehmet Aygun, Melisa Bektas, Tuhuna Dogan, Muhammed Yigit Durmus, Ugur Erdogan, Mert Göcer, Halenur Kalender, Dilay Karta, Ceylin Kaya, Mert (Hasan)Kilincaslan, Enes Konak, Eyup Korkmaz, Bahri Kilak, Eyuptaner Mavili, Esma Mert, Zehra Oguz, Sare Tetik, Mirza Top, Salih (Efe) Uludag en Mariyami Zuribek. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-20-1

Afscheid van de lagere school (20)

In De Luchtballon heeft meester Stijn tijdens een stijlvolle proclamatie afscheid genomen van zijn kapoenen van het zesde. Het zijn Alfarooq Abd-Almaujod, Esila Aksoy, Hanane Amzil, Zumrije Berisa, Rebecca Brijani, Azel Gümüstekin, Ryad Ibrir, Eslem Kahriman, Zeynep Kahriman, Ceylan Polat, Abdulkerim Sahin, Ravza Ulvan, Aysenur Yildirim, Baran Yildirim en Alpay Karademir. (foto Marina Poelmans)

de-zandloper-heropent-de-deuren

De Zandloper heropent de deuren

Na een lange corona sluitingsperiode heropent dienstencentrum De Zandloper zijn deuren. Er wordt nog gewerkt met een beperkt aanbod met nadruk op bestaande groepjes en op veiligheidsmaatregelen zoals het dragen van een mondmasker en voldoende afstand houden. Ook de cafetaria opent weer, met veiligheidsmaatregelen. Ze zal open zijn elke weekdag van 10 tot 16 uur, op zaterdag van 13 uur, niet op zon- en feestdagen.

kleuters-van-beekbeemden-zwaaien-af

Kleuters van Beekbeemden zwaaien af

De oudste kleuters van de gemeentelijke basisschool Beekbeemden kregen een individuele prijsuitreiking op het podium. En een blijvende souvenir aan hun afzwaaien. (foto An Vanoppen)

nog-een-patient-in-het-sfz-3-nieuwe-besmettingen

Nog één patiënt in het SFZ, 3 nieuwe besmettingen

Opnieuw heeft een coronapatiënt het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten. Er wordt dus nog één besmette COVID-19 patiënt verpleegd. Minder positief is dat opnieuw drie inwoners van Heusden-Zolder positief getest zijn, wat het totaal op 224 brengt.

nieuwe-subsidies-voor-school-in-boekt

Nieuwe subsidies voor school in Boekt

Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft een nieuwe reeks subsidies voor schoolgebouwen in Vlaanderen bekendgemaakt, alles samen voor 5 miljoen euro. In Heusden-Zolder krijgt de vrije basisschool van Boekt opnieuw toelagen voor twee dossiers. Enerzijds ontvangt de school 102.000 euro voor de verbouwing van verschillende klassen. Anderzijds is ook nog eens 21.300 euro voorzien voor de verwijdering van tussendorpsels met asbest.

ook-in-viversel-zijn-de-kleuters-afgestudeerd

Ook in Viversel zijn de kleuters afgestudeerd

In de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel vierden de oudste kleuters hun 'afstuderen'. Dat gebeurde in stijl met onder meer een diploma en een glaasje bubbels. Ze zijn er klaar voor, om naar de 'grote school' door te groeien. (foto Daphne Claes)

reserveer-je-tickets-voor-relanceconcerten-in-muze

Reserveer je tickets voor relanceconcerten in Muze

Zoals aangekondigd neemt cultuurcentrum Muze morgen een nieuwe start. Dat gebeurt morgen, woensdag 1 juli, want vanaf dan mag het weer. Onder de noemer Relance[!]Muze wordt een hele reeks optredens aangeboden, letterlijk van 's morgens tot 's avonds in de verschillende zalen en met de nodige veiligheidsmaatregelen. Op de affiche onder meer Alessio Di Turi, Along Comes Mary, Mauro Pawlowski, Kameel, We Two, Marco Cirone & Miss Jolene en Lenoise, ... Er zijn nog plaatsen voor het grote publiek. De tickets zijn gratis maar je moet ze wel per optreden reserveren. Dat kan via deze link.

vandaag-gezien-193

Vandaag gezien

Jan Leijskens spotte vandaag een witte krekel in Bolderberg. 

voltrafast-wil-elektrische-auto-s-promoten

Voltrafast wil elektrische auto's promoten

Ondanks de vele inspanningen en innovaties komen er maar met mondjesmaat elektrische wagens in het verkeer. Voltrafast, verdeler en installateur van laadpalen en laadstations in de Lochtemansweg in Heusden-Zolder, wil daarom een paar versnellingen hoger schakelen. Voltrafast mikt vooral op gezinnen, handelszaken, vrije beroepen en kmo’s van elke omvang. “Het groeipotentieel is daar zeker aanwezig”, zegt zaakvoerder Johan Maris. “We verwachten dat dit segment zich (…) Lees het hele bericht

743-bestuurders-zijn-zaterdag-geflitst

743 bestuurders zijn zaterdag geflitst

De flitsauto van de politie is zaterdag ingezet in 7 straten in Heusden-Zolder. Daar passeerden 2292 voertuigen, 743 zijn geflitst.  Dat is meer dan 32 %, dus bijna 1 op 3.  2 bestuurders zullen hun rijbewijs moeten inleveren omdat zij tussen de 87 en 90 hebben gereden in de bebouwde kom, in de Bieststraat.  Voorts werd gecontroleerd in de Zandstraat, St Jobstraat, Inakker, Schansstraat, Koolmijnlaan en Beringersteenweg.  

vier-bromfietsen-en-een-motor-in-beslag-genomen

Vier bromfietsen en één motor in beslag genomen

Zaterdag was de verkeersdienst van de politie weer actief met motorrijders en de flitsauto. Opnieuw zijn 4 bromfietsen in beslag genomen voor 30 dagen omdat ze veel te snel reden. In de Koolmijnlaan konden drie jongemannen tegengehouden worden omdat ze met hun brommers te snel reden, een vierde kon ontkomen. Hun klasse A bromfietsen haalden op de rollen 57, 62 en 99 per uur. Er werd ook nog een motorfiets in beslag genomen. Hij was niet (…) Lees het hele bericht

nog-twee-coronapatienten-in-ziekenhuis

Nog twee coronapatiënten in ziekenhuis

Weer iets meer rust in het Sint-Franciscusziekenhuis met het weekend achter de rug. Daar worden op dit moment nog twee coronapatiënten verzorgd. En ook uit de Sciensano-statistieken blijkt dat er niemand meer positief getest is bij de inwoners van Heusden-Zolder, dat totaal blijft dus op 221 staan.

bibliotheek-helpt-de-boekenwurmen-in-de-zomer

Bibliotheek helpt de boekenwurmen in de zomer

De vakantie is de ideale periode om te lezen, en dus neem je best één of meer goede boeken mee, of je nu in eigen land dan wel in het buitenland erop uittrekt. De bibliotheek wil graag haar steentje bijdragen en deze zomer vallen boekenwurmen tussen 3 en 18 jaar zelfs in de prijzen! Zij kunnen in de bib een 'reispas' afhalen en zichzelf uitdagen om zes boeken te lezen. Per gelezen boek krijgen ze een stempel in die reispas. Een volle reispas brengen ze voor (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-18-6

Afscheid van de lagere school (19)

Nog in Berkenbos zwaait juffrouw Sofie Rombouts haar leerlingen van L6S uit, want ook zij zwermen uit naar het middelbaar onderwijs. Saynur Sude Basoglu, Ebrar Can, Okan Cay, Bette Claes, Nihat Dayioglu, Sven De Cat, Nehir Erdogan, Ecrin Gunaydin, Alejandra Mitrovoltsis, Wout Reynders, Ibrahim Savurmus, Nilo Timmers, Jef Versele en Ravza Yilmaz. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-18-5

Afscheid van de lagere school (18)

In de vrije lagere school in Berkenbos nemen de leerlingen van L6O afscheid van meester Olivier Lenaers en van het lager onderwijs. Het zijn Marie Beutels, Enes Bilmis, Iiker Cabuk, Tunahan Cesur, Esila Ciftci, Tuana Cihangir, Muhammed Esen, Batu Oztunayli, Emma Paverick, Zehra Sevim, Ravzanur Ustun, Rune van der Plas, Roxan Van Oeveren. (foto Marina Poelmans)

kevin-de-bruyne-viert-verjaardag-met-goal

Kevin De Bruyne viert verjaardag met goal

Kevin De Bruyne heeft vandaag zijn 29ste verjaardag niet in Bolderberg gevierd, maar wel in Newcastle. Daar was hij met Manchester City op bezoek voor de kwartfinales van de FA Cup, de prestigieuze Engels voetbalbeker en het oudste voetbaltornooi ter wereld. City won met 0-2 en Kevin scoorde vanop de stip en zette zo een extra kaarsje op zijn verjaardagstaart. In de halve finale nemen De Bruyne en co het op tegen Arsenal.

toenemende-klachten-over-loslopende-honden

Toenemende klachten over loslopende honden

Er zijn de jongste tijd nogal wat klachten van wandelaars die last hebben van loslopende honden. Vooral in de Mangelbeekvallei worden nogal eens mensen lastig gevallen door loslopende honden. En wie zelf een hond bijheeft, moet dubbel opletten. Ook vandaag was er nog incidentje. Daarover is een klacht ingediend bij de wijkagent. Natuurbeheerders en boswachters van het Agentschap Natuur en Bos blijven herhalen dat het absoluut verboden is om je hond in de natuur los te laten lopen, dat geldt zowel voor kleine als grote honden.

vandalisme-onder-de-poort

Vandalisme Onder De Poort

Jongeren hebben gisteravond vandalenstreken uitgehaald Onder De Poort. Ze vernielden enkele palen in de straat. Buurtbewoners verwittigden de politie.

woensdag-kennismaken-met-tai-chi-aan-de-kluis

Woensdag kennismaken met tai chi aan de Kluis

Wellicht heb je al eens ooit gehoord van tai chi, een stijlvolle bewegingskunst, gebaseerd op de principes van yin en yang. Oorspronkelijk werd het toegepast als gevechtssport, later heeft tai chi zich ontwikkeld tot een toegankelijke, niet-inspannende gezondheidstraining voor lichaam en geest.  Typisch zijn de trage, vloeiende bewegingen die spieren en gewrichten ontspannen, ze zouden leiden tot een soepelere lichaamscoördinatie, een meer gestroomlijnde lichaamshouding, (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-192

Vandaag gezien

De Sint-Jacobsrups laten zich opmerken in Bolderberg. Hier komt later de gelijknamige nachtvlinder uit. (foto Jan Leijskens)

breuk-in-waterleiding-in-heidestraat

Breuk in waterleiding in Heidestraat

In de Heidestraat heeft zich vanochtend een breuk in de waterleiding voorgedaan. Er stond heelwat water op de weg. De Watergroep stuurde ploegen ter plaatse om het euvel op te lossen. In afwachting is de watertoevoer afgesloten en zit de buurt zonder water. Door de droogte volgt het aantal breuken in de waterleiding in Heusden-Zolder zich op, dat heeft vooral te maken met de verouderde leidingen, hoofdzakelijk in deelgemeente Zolder. (foto Jan Leijskens)

afbraak-brug-genenbos-wordt-live-gestreamed

Afbraak brug Genenbos wordt live gestreamed

Vanavond en vannacht wordt de brug over het Albertkanaal in Genenbos gesloopt, de verbinding tussen Heusden en Lummen. Dat wordt een spectaculaire operatie maar door de coronamaatregelen is het niet toegelaten om ter plaatse te komen kijken. De Vlaamse Waterweg verzorgt daarom een livestream via haar website en Facebook zodat je het gebeuren toch goed kunt volgen. Om 22 uur beginnen ze de eerste beelden te streamen, je kunt het hier bekijken. Nog eens herhalen dat je vanaf nu 9 maanden lang moet omrijden tussen Lummen en Heusden. (foto Gust Ischen) 

regenboog-gespot-vanuit-boekt

Regenboog gespot vanuit Boekt

Vroege vogels hebben dit misschien ook gezien, Ivan Henderix zag alleszins rond 6 uur deze mooie dubbele regenboog boven de kerk van Boekt. Het spektakel duurde een kleine 5 minuten.

vandaag-gezien-191

Vandaag gezien

Seppe Mues sprokkelde voor ons nog wat zomerse foto's. Links zie je een gehakkelde aurelia en verder een bij in actie, een chrysoperla en een nat viooltje. applaus-en-orgelmuziek-voor-t-vlot

Applaus en orgelmuziek voor 't Vlot

Enkele tientallen buurtbewoners, leden van de dorpsraad en sympathisanten waren deze namiddag afgezakt naar het pleintje tussen de bibliotheek en residentie Kapellehof. Ze gingen daar na een moeilijke coronaperiode het personeel en de bewoners van 't Vlot een hart onder de riem steken met applaus en draaiorgelmuziek van Julien Maebe. Eén van de bewoners was maar al te gelukkig om zelf ook eens orgeldraaier te mogen spelen. Alles gebeurde uiteraard op (…) Lees het hele bericht

geen-kermis-geen-modehow-geen-optredens

Geen kermis, geen modehow, geen optredens, ...

Normaal was dit een topweekend geweest in Heusden-Centrum. Silnt-Janskermis zou vandaag geopend worden, met daarbij de traditionele modeshow. De markt zou utigebreid worden tot een grotere middenstandsmarkt en als artiesten waren onder meer Sam Goris en Laura Lynn geboekt, ... Maar ook hier heeft corona ervoor gezorgd dat er gewoon moet afgeteld worden naar volgend jaar. 

de-kijk-van-richie-495

De kijk van Richie

Deze periode brengt heel wat creativiteit op gang. 

cvo-de-verdieping-restaureert-de-schuur-op-bovy

CVO De Verdieping restaureert De Schuur op Bovy

De voorbije drie weken is hard gewerkt in De Schuur op Domein Bovy. Zoals bekend moet die later dit jaar onderdak bieden aan de horecazaak van De Winning als de bistro op haar beurt grondig gerestaureerd wordt. Maar ook De Schuur was aan een opknapbeurt toe na jarenlang gebruik en nadien de leegstand. Een deel van de binnenkant wordt nu onder handen genomen door cursisten van CVO De Verdieping samen met hun begeleiders. Met de gemeente is eerst bekeken welke werken haalbaar (…) Lees het hele bericht

waterleiding-doorgetrokken-bij-werken

Waterleiding doorgetrokken bij werken

Bij werkzaamheden in de Elf Novemberstraat is een buis van de waterleiding doorgetrokken. Dat zorgde voor heel wat wateroverlast, vooral op de straat en op een werf. De brandweer kwam ter plaatse en technici van De Watergroep herstelden het euvel. 

het-hooi-is-binnen

Het hooi is binnen

Na de warmte en de droogte mag het beginnen regenen, want in Zolder hebben ze het hooi binnengehaald. (foto's Tony Lespoix)

ook-kleuters-studeren-af-3

Ook kleuters studeren af ...

Zes kleuters van juf Esmeralda van het wijkschooltje De Toverfluit in Ubbersel  zwaaien af. In september begint een nieuwe fase in de schoolloopbaan van Finn, Matti, Lauren, Robin, Jax en Ferre.

sfc-leerlingen-strijden-in-containercup

SFC-leerlingen strijden in containercup

Normaal pakt het Sint-Franciscuscollege aan het eind van het schooljaar altijd uit met een spectaculiare Bye-Bye Schoolparty. De coronacrisis besliste daar nu anders over. Toch zorgen Kris Bertrands en co weer voor een stunt, met een echte containercup. Helemaal zoals op VT4, alleen de golfproef wordt vervangen door een worp met een krachtbal. En alle sportlokalen worden benut. Is ook nodig, want liefst 79 leerlingen schreven zich in. Ze komen per twee per uur, en telkens (…) Lees het hele bericht

een-doe-en-werkboekje-over-de-wijers

Een doe- en werkboekje over De Wijers

Op domein Bovy is vandaag het De Wijers-doeboek “De Wijers in vogelvlucht met Robbie Roerdomp” gelanceerd. Kinderen van 6 tot 12 jaar ontdekken met dit vrolijke boek het prachtige land van 1001 vijvers. Het derde leerjaar van de lagere school van Bolderberg mocht het als eerste proberen. Kinderen worden in de vakantie gestimuleerd om verschillende plekjes in het gebied te bezoeken en zo te sparen voor een Wijers-Boc’n Roll, een afwasbare foodwrap. Het boekje met tekeningen van illustrator (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-17-9

Afscheid van de lagere school (16)

En nog in Boekt bestaat ook klas 6B van juffrouw Jolien uit een tweede bubbel. Ze nemen dezer dagen afscheid na een toch wel heel bijzonder schooljaar. Het zijn Julie Cornelissen, Riano Costa, Metehan Kurbagnoli, Fran Lemmens, Lyano Passini, Mette Tumkiewicz, Muhammet Uysal en Sam Willems. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-16-10

Afscheid van de lagere school (17)

og in Boekt zwaait juffrouw Jolien haar bengels van 6B uit. In haar eerste bubbel zijn dat Arno Baeten, Lentel Brepoels, Senne Claes, Ela Kececi, Fien Maes, Loredana Perelli, Ruben Rogiers, Lieze Van Asten en Emile Vandenbussche. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-15-10

Afscheid van de lagere school (15)

6 A, de klas van juffrouw Els in Boekt, bestaat nog uit een tweede bubbel, voor wie het lager onderwijs nu ook ten einde loopt. Het zijn Melih Budak, Kaan Caz, Kelly De Jonghe, Emma De Nies, Tiebo Engelen, Paulien Prenen, Yuna Reynkens, Thibeau Vanhex en Arda Yalci. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-14-10

Afscheid van de lagere school (14)

In de vrije lagere school van Boekt hebben ze door de coronacrisis hun twee klassen van het zesde opgesplitst in vier bubbels. Juffrouw Els van 6A neemt in bubbel 1 afscheid van Nette Corthouts, Sam Denruyter, Evay Keskin, Lucas Martens, Luca 's Jongers, Luna Van Genechten, Vince Van Hooydonck en Lukas Vanhove. (foto Marina Poelmans)

2-brommers-en-1-auto-in-beslag-genomen

2 brommers en 1 auto in beslag genomen

De politie Heusden-Zolder heeft gisteren 6 inspecteurs met motoren en auto’s de weg op gestuurd voor verkeerscontroles. Daarbij concentreerden ze zich op de zone rond het mijnterrein, de Koolmijnlaan en haar zijstraten en enkele overlastplaatsen. 1 wagen is getakeld en in beslag genomen wegens niet verzekerd. Twee bromfietsen klasse B zijn ook in beslag genomen omdat ze 99 en 89 als maximale snelheid haalden. Een bestuurder moet (…) Lees het hele bericht

status-quo-in-het-ziekenhuis

Status-quo in het ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis zitten ze vandaag met een status-quo op de COVID-19 afdeling. Er zijn geen ontslagen of opnames waardoor nog steeds drie patiënten worden verzorgd. Wat Heusden-Zolder betreft, worden in het totaal 221 positief geteste inwoners geteld. Sciensano heeft dus een correctie naar beneden gedaan omwille van dubbeltellingen.

oplichters-doen-zich-voor-als-overheid

Oplichters doen zich voor als overheid

Oplichters proberen voortdurend andere methodes uit om mensen geld of gegevens afhandig te maken via elektronische weg. En ze proberen daarbij de overheid zoveel mogelijk te gebruiken. De jongste dagen kregen lezers en ook wijzelf zogenaamd via eBox - het bestaande platform van de overheid - een vraag om een openstaand bedrag bij de FOD Financiën te betalen. Fake dus, maar het ziet er wel geloofwaardig uit. De overheid roept nogmaals op tot de grootste voorzichtigheid. Zo zal (…) Lees het hele bericht

wellicht-toch-zomerscholen-eind-augustus

Wellicht toch zomerscholen eind augustus

De raad keurde ook een reeks tijdelijke belastingsvoordelen aan handelaars, horeca-ondernemers en bedrijven goed die hen moeten helpen de coronacrisis te overbruggen. Alle raadsleden schaarden zich daar unaniem achter. Verderop werden ook de tijdelijke aanpassing van de toelages aan handelskernen en het reglement van de geschenk- en horecabon goedgekeurd. De gemeenteraad schaarde zich zoals ieder jaar achter de toelagen aan de sociale economie: € 35.000 voor Bewel, € 37.000 voor (…) Lees het hele bericht

meerderheid-keurt-gemeentelijk-relanceplan-goed

Meerderheid keurt gemeentelijk relanceplan goed

Een beetje een historische gemeenteraad vanavond, want voor het eerst kon iedereen de digitale zitting volgen via een livestreaming op YouTube. Bijna een uur ging naar de behandeling naar het gemeentelijk relanceplan #wijzijnheusdenzolder dat moest goedgekeurd worden. Burgemeester Mario Borremans (GOED) onderlijnde dat het geen statisch plan is, te meer omdat niet duidelijk is hoe lang de COVID-periode zal duren. Namens N-VA legde Herwig Hermans 6 (…) Lees het hele bericht

vandalen-gooien-ruiten-in

Vandalen gooien ruiten in

Jonge vandalen hebben gisteravond ruiten ingegooid van de fanfarezaal en buitenschoolse kinderopvang 't Klim-op-ke in de Kerkenblookstraat. Ze bekogelden beide gebouwen met stenen en kozen daarna het hazenpad. Getuigen belden de politie.

drie-jaar-cel-voor-heusdense-cokedealer

Drie jaar cel voor Heusdense cokedealer

Een inwoner van Heusden-Zolder (51) moet drie jaar de cel in en 12.000 euro boete betalen. De man is een gekende cocaïnedealer. Hij liep in het verleden al 13 veroordelingen op, goed voor 4 jaar gevangenisstraf, maar leerde daar blijkbaar geen lessen uit. De politie hield hem begin dit jaar al een tijdje in de gaten en kon één van zijn klanten onderscheppen. Toen ze bij hem aanklopten, stopte hij snel 34 bolletjes cocaïne in zijn mond. Hij (…) Lees het hele bericht

buurt-en-dorpsraad-applaudisseren-voor-t-vlot

Buurt en dorpsraad applaudisseren voor 't Vlot

De Dorpsraad Heusden en 't Weyerke hebben een oproep aan de buurtbewoners gelanceerd om zaterdag te komen applaudisseren voor de vrijwilligers, het personeel en de bewoners van het  woon- en bezigheidsproject 't Vlot in het Kapellehof. Er wordt om 14 uur verzameld achter de muur tussen de bibliotheek en het wooncomplex in de Kapelanijstraat. De bewoners blijven op hun terras of in de gemeenschappelijke ruimte. Orgelman Julien Maebe zal enkele nummers draaien.


nog-altijd-3-coronapatienten-in-ziekenhuis

Nog altijd 3 coronapatiënten in ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis is de afgelopen 24 uur één coronapatiënt ontslagen en één opgenomen. Er blijven dus 3 patiënten in behandeling. De voorbije 7 dagen zijn in Heusden-Zolder 4 inwoners positief getest.

muze-maakt-zich-op-voor-verrassend-zomeroffensief

Muze maakt zich op voor verrassend zomeroffensief

Door de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad komt er ook voor Muze een einde aan een periode van meer dan 100 dagen cultuurstilte. In die periode zijn de laatste afwerkingsklussen geklaard in het nieuwe cultuurcentrum. Maar ondertussen is ook voor de zomer een alternatief programma uit de grond gestampt. De details volgen nog maar op 1 juli begint het voor de abonnementshouders - die vooraf inschrijven - met van 's morgens tot 's avonds een hele (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-13-10

Afscheid van de lagere school (13)

In De Linde nemen de schoolverlaters dezer dagen afscheid van hun juffen Kim Deferme en Ingrid Timmermans. Jammer genoeg was maar een deel van de klas present, maar de volledige groep bestaat uit Ali Biçer, Asya Akbaba, Ismira Ashimbayeva, Jayden Schrayen, Maksun Kurti, Marwan Taissame, Muhamed Gusani, Selman Yilmaz, Tiara Houben en Tibo Van Royen. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-12-10

Afscheid van de lagere school (12)

Bubbel 3 van het zesde leerjaar van Beekbeemden neemt ook afscheid van de lagere school en van de juffen Els Baert en Stefanie Custers. Het zijn Livay Broux, Siebe De Fauw, Murat Elkilic, Alara Eryilmaz, Ellen Fransen, Jirne Janssens, Celeste Put, Anise Tercan, Fatma Süheyla Uysal en Olivia Verheyden. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-11-9

Afscheid van de lagere school (11)

Ook de leerlingen van bubbel 2 van Beekbeemden maken zich klaar om afscheid te nemen van juffrouw Els Baert en van juffrouw An Gijbels. Het zijn June Ariën, Marwa Boufker, Mats Camberlin, Mehmet Dogan, Merve Nil Dogan, Matteo Eben, Mats Laenen, Diana Luykx, Ibrahim Etem Oguz, Mahmut Enes Oguz, Lucy Peels, Ruben Trincas en Fleur Verheyen. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-10-10

Afscheid van de lagere school (10)

De coronacrisis heeft de afgelopen maanden heel wat teweeggebracht in het schoolleven. Zo moesten de 33 leerlingen van het zesde leerjaar van de gemeentelijke basisschool Beekbeemden in drie bubbels worden opgesplitst. Juffrouw Els Baert kreeg telkens hulp van een collega, in bubbel 1 was dat Inge Houben. De leerlingen zijn Selina Boyen, Melis Caglar, Erdinc Enes Can, Rhune Gijsbers, Anisa Goker, Ilana Maes, Zümra Sahin, Zoë Vandebroek, Leo Vanluyd en Ilyan Boesmans. (foto Marina Poelmans)

oudervereniging-dankt-personeel-van-de-springplank

Oudervereniging dankt personeel van De Springplank

De oudervereniging van De Springplank in Eversel heeft de leerkrachten aan het eind van het schooljaar een hart onder de riem gestoken. Vorige week kregen de leerkrachten al zeeproosjes en lekkernijen, en vandaag werden daar nog eens gepersonaliseerde waterflessen met het schoollogo bovenop gedaan. Naast de traditionele attenties aan het eind van het schooljaar wil het oudercomité de leerkrachten en directies daarmee bedanken voor hun efficiënte aanpak in de afgelopen (…) Lees het hele bericht

zwembad-terlaemen-mikt-op-1-augustus

Zwembad Terlaemen mikt op 1 augustus

Voor de zwemliefhebbers is het ondanks het mooie weer en ondanks de versoepeling van de maatregelen door de Nationale Veiligheidsraad nog even wachten voor ze weer kunnen zwemmen in het openlucht zwembad Terlaemen. De vzw mikt op dit moment op een heropening op 1 augustus. Op dit ogenblik wordt nog heel hard gewerkt aan de vernieuwing van het zwembad. Er is vandaag een beschermende laag aangebracht die tegen schimmels moet beschermen en in de komende uren komt een (…) Lees het hele bericht

binnenspeeltuin-tarzan-en-jane-heropent-op-1-juli

Binnenspeeltuin Tarzan en Jane heropent op 1 juli

Nu de Nationale Veiligheidsraad weer een aantal coronamaatregelen versoepeld heeft, kan de binnenspeeltuin Tarzan en Jane eindelijk ook weer de deuren openen. Dat gebeurt op 1 juli. Tijdens de grote vakantie is het complex elke dag open vanaf 10 uur, de speeltuin sluit om 19 uur, de Smaakhoeve blijft open tot 21 uur. Het nieuwe horecaconcept met onder meer zelfgedraaid ijs, wafels pannenkoeken, enz. dat in de coronacrisis is gelanceerd, blijft definitief behouden. (…) Lees het hele bericht

bv-s-en-ondernemers-in-24-uur-van-zolder

BV's en ondernemers in 24 uur van Zolder

Zoals bekend is de 24 uur van Zolder door de coronacrisis verschoven van augustus naar 7 en 8 november. Xwift Racing Events zal er een netwerkevenement met ondernemers organiseren. En daarbij wordt voor een stunt gezorgd:  25 ondernemers krijgen een intensieve race initiatie van een professioneel team en worden klaargestoomd om met vijf omgebouwde wagens aan de start te komen. Bovendien doet Xwift een beroep op vier BV's om achter het (…) Lees het hele bericht

bromfietser-gewond-in-zolder

Bromfietser gewond in Zolder

Een man uit Beringen - iemand van eind in de 40 - is vanmorgen licht gewond geraakt bij een ongeval in de Langstraat. Hij kwam met zijn bromfiets in botsing met een auto.

3-covid-patienten-in-ziekenhuis

3 COVID-patiënten in ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis is ondertussen weer een coronapatiënt opgenomen, er zijn geen ontslagen of overlijdens waardoor momenteel 3 COVID-19 patiënten verzorgd worden.  Het totaal aantal positief geteste inwoners van Heusden-Zolder staat momenteel op 223.

geen-markt-meer-deze-zomer

Geen markt meer deze zomer

Er wordt deze zomer geen multiculturele markt meer georganiseerd in Heusden-Zolder. Dat heeft het schepencollege vanmorgen beslist. Net als alle andere markten werd ze stopgezet bij het uitbreken van de coronacrisis. Ze was tot nu oe nog niet herstart. Volgens het gemeentebestuur is het onmogelijk om de markt op een veilige manier te organiseren voor marktkramers en bezoekers. Op een zomerse dag komen er tot 8.000 bezoekers. Daardoor is het eigenlijk een massa-evenement en valt (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-494

De kijk van Richie

Wegenwerken met dubbele functie.

afscheid-van-de-lagere-school-9-11

Afscheid van de lagere school (9)

In de Sint-Jan Berchansschool in Viversel neemt ook juffrouw Myriam Orens volgende week weer afscheid van haar pupillen uit het zesde leerjaar. Het zijn Lien Bormans, Zander Ceunen, Phara Goris, Nikki Horemans, Seppe Indeherberge, Mathieu Jans, Lena Laermans, Taylan Ozer, Rune Princen, Selene Put, Ann-Sofie Thans, Rowan Vanheel en Yuna Weyens. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-8-10

Afscheid van de lagere school (8)

En De Brug heeft dit schooljaar ook nog een derde klas in het zesde leerjaar, in 6C is Aude Vansnick de juf. De leerlingen die ze de komende dagen uitzwaait zijn Kostandina Antico, Nica Breugelmans, Selcuk Cinar, Esila Demirel, Elise Desmaret, Renske de Vries, Dogan Ertugrullu, Vildan Keskin, Valentino Petrosillo, Celia Rubio, Irmak Taspinar, Kobe Vanhoudt, Cisse Vanpol, Alissa Vertongen, Aymila Yavuz en Burak Yener. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-7-10

Afscheid van de lagere school (7)

Nog in De Brug nemen de leerlingen van 6B van juffrouwen Dorine Snyders en Sofie Pannemans afscheid van hun lagere schoolloopbaan. Nisa Aksoy, Azra Aras Zeynep, Berra Aygün, Meyra Bagci, Yanis Ben Kadhi, Maud Bruyninckx, Louis Ceyssens, Nesibe Gungor, Margaux Kaelen, Elanaz Kose, Furkan Mutlu, Sefa Ozcan, Hanne Pennings, Selin Seymen, Yigithan Ulvan en Roman Wlosiniak. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-6-10

Afscheid van de lagere school (6)

In de vrije lagere school De Brug beëindigen de 17 leerlingen samen met meester Marc Neuteleers binnenkort het schooljaar. Het zijn Izzet Aktag, Efe Alduman, Sarana Beyen, Esmanur Demir, Elvin Guller, Mehmet Karakaya, Ali Kataray, Alisa Kartal, Miraç Kosar, Maide Lopez Ruiz, Salwa Osta, Tayyar Sahan, Sena Seymen, Lisa Sillen, Lopke Smulders, Like Turan en Sahra Uvacin. (foto Marina Poelmans)

fietser-van-de-week-monique-geunis

Fietser van de week: Monique Geunis

Onze fietser van de week is Monique Geunis. Monique woont in de Boekterheide. Zij en haar man kiezen bewust voor één wagen. Zij rijdt alle korte afstanden met een e-bike en telt daardoor bijna 20 km per dag op haar teller: werk, winkelen, bezoekjes… Monique raadt ook andere inwoners aan dat te doen want je bespaart geld, je wordt gezonder en draagt zo zorg voor het milieu. Héél veel autoverplaatsingen kunnen hiermee vermeden worden. Hier kan je zelf ook iemand nomineren.

poolse-bestuurder-moet-1-212-aan-boetes-betalen

Poolse bestuurder moet € 1.212 aan boetes betalen

De politie van Heusden-Zolder hield gisteren een controle in de vroege uurtjes. Uit onderzoek was gebleken dat een Audi A6 met Pools kenteken geregeld aan hoge snelheid over de Koolmijnlaan scheurde en daarbij de flitspaal liet afgaan.  De bestuurder had daardoor al 10 openstaande boetes verzameld. Om 5.30 uur kon een ploeg hem onderscheppen, het gaat om een Poolse man die tijdelijk in Heusden-Zolder verblijft en hier werkt. De auto is eigendom van zijn moeder in Polen. Hij moet nu in het (…) Lees het hele bericht

de-springplank-dicht-na-2-coronabesmettingen

De Springplank dicht na 2 coronabesmettingen

De kleuter- en lagere school De Springplank in Eversel is met onmiddellijke ingang gesloten tot het einde van het schooljaar. Aanleiding zijn twee leerlingen die met het coronavirus zijn besmet. Het gaat om twee losstaande gevallen. Vorige week was er al een eerste leerling uit het zesde leerjaar  besmet, al de klasgenoten bleven vanaf toen thuis. Deze voormiddag werd dan bevestigd dat een tweede leerling ook met COVID-19 het virus droeg. Daarop werd na (…) Lees het hele bericht

tombolatrekking-samana-is-uitgesteld

Tombolatrekking Samana is uitgesteld

De vrijwilligers van Samana Eversel gaan weer van start, zo gaan ze op een veilige manier hun tombolaverkoop houden. De trekking was gepland op 8 mei, zo staat ook op de lotjes vermeld. De coronacrisis besliste er evenwel anders over. Maar wie een tombola koopt, kan gerust zijn, de trekking is uitgesteld tot 23 oktober en de winnaars zullen nadien bekendgemaakt worden.

code-geel-waarschuwt-voor-hitte

Code geel waarschuwt voor hitte

Het KMI heeft zojuist code geel afgekondigd, die geldt vanaf vandaag tot en met vrijdag. Het gaat de komende dagen erg warm worden met temperaturen die van woensdag tot vrijdag rond of boven de 30 graden gaan. De hittewaarschuwing geldt voor een groot deel van het land, behalve voor de kust en de provincies Luik, Namen en Luxemburg. Ook de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan zijn geactiveerd.

afscheid-van-de-lagere-school-5-10

Afscheid van de lagere school (5)

Nog in Bolderberg moet juffrouw Elien Steukers haar kapoenen van 6B zeer binnenkort uitzwaaien. Het zijn Alexander Aerts, Ashley Bruno, Louise Corstjens, Eva Denys, Lotte D'haeyere, Matthis Dias, Niels Geunes, Mehmet Hira, Matthias Huys, Mathias Indeherberg, Michèle Klaps, Ruben Leeten, Elisabeth Maris, Thomas Roosen, Jules Stulens, Lisa Stynen, Janne Swinnen, Alexander Thiel, Amélie Tielen, Liv Van Den Heuvel, Iben Vanderhoydonck en Lore Wellens. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-4-10

Afscheid van de lagere school (4)

Het einde van hun lagere schoolcarrière nadert ook voor de leerlingen van 6A in de vrije lagere school in Bolderberg, in de klas van juffrouw Annelies Renders. Het zijn Rakia Akhnouch, Joy Anssems, Yoran Ariën, Loranne Broux, Damiaan Bynens, Dorien Daemen, Senne Deferm, Yana Dessers, Nicolas Fransen, Louis Geurts, Amélie Hagelsteens, Gilles Hermans, Nore Hermans, Kobe Martens, Liano Nicosia, Camille Nulens, Jelle Stulens, Sem Theunis, Maxime Van Buggenhout, Karlijn Vandereyken, Nora Vanherk, Rauke Van Mol en Korneel Willaert. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-3-10

Afscheid van de lagere school (3)

In de Daltonschool in Zolder zwaait juf Jess de leerlingen van haar knusse klasje de komende dagen uit. Het zijn Alexander Goris, Elise Bessemans, Malou Papy, Eva Ballet, Zion Notermans, Floor Vanhove, Rune Goeleven en Eliano Liberato. (foto Marina Poelmans)

tweederde-van-de-inwoners-deels-gevaccineerd

Tweederde van de inwoners deels gevaccineerd

18.143 volwassen inwoners van Heusden-Zolder hebben ondertussen minstens één vaccin gekregen, dat is 66,16 % van de bevolking boven de 18 jaar. 6.241 van hen zijn ouder dan 65 jaar. 9.111 inwoners zijn ook al volledig gevaccineerd, dat is 33,23 procent van de totale doelgroep. Ondertussen hebben ook al 20-ers hun uitnodiging ontvangen of hun prik gepland. 

geschenkcheques-heusden-zolder-de-winnaars-1

Geschenkcheques Heusden-Zolder: de winnaars

Voor de oplossing van onze wedstrijd rond de geschenkcheques van de Middenstandsraad Heusden-Zolder zijn we te rade gegaan bij schepen Isabelle Thielemans. Zij is immers bevoegd voor de aanvragen van horecazaken die hun terras willen uitbreiden. Ongetwijfeld zijn nog verschillende aanvragen onderweg, maar vandaag is afgeklokt op 19. Paula Huybrechts en Romain Beerten hadden dat aantal exact juist, bij degenen die dicht in de buurt zaten, telden we (…) Lees het hele bericht

onaangekondigde-werken-halen-schansstraat-overhoop

Onaangekondigde werken halen Schansstraat overhoop

Bewoners van de Schansstraat reageren erg misnoegd over werkzaamheden die daar vanmorgen onaangekondigd in opdracht van Fluvius zijn van start gegaan. Volgens de bewoners begonnen de arbeiders onbezonnen te graven, daarbij hebben ze alle leidingen doorgetrokken. Ze stellen zich dan ook de vraag of het verplicht vooronderzoek wel is uitgevoerd, alleszins is geen controlesleuf getrokken.  Volgens hen laat de signalisatie ook te wensen over. Ze probeerden (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-190

Vandaag gezien

In de tuin van Karin Cerstelotte kunnen de insecten hun pret niet op. Ze kunnen dan ook aanschuiven aan een rijkelijk buffet van onder meer catalpa, linde en hartgespan. 

gemeenteraad-live-te-volgen-via-youtube

Gemeenteraad live te volgen via YouTube

 De OCMW- en gemeenteraad van nu donderdag om 19 uur zal opnieuw digitaal verlopen. Dat betekent dat alleen de burgemeester, de waarnemend algemeen directeur en enkele secretariaatsmedewerkers in het gemeentehuis zitten. De andere raadsleden en ook schepenen volgen de raad van thuis uit, waar ze kunnen tussenkomen en stemmen. Maar voor het eerst wordt de raad ook live gestreamd via het YouTube-kanaal van de gemeente. Zo kunnen de inwoners de zitting ook volgen.

weer-een-waterlek-in-zolder-1

Weer een waterlek in Zolder

Gisteren in de vooravond heeft zich opnieuw een waterlek voorgedaan in Zolder. Deze keer was het in de Boekterheide te doen. De Watergroep stuurde technici ter plaatse om het lek te repareren. 

een-opname-in-het-ziekenhuis

Eén opname in het ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis is dit weekend één coronapatiënt opgenomen. Daarnaast waren er geen ontslagen of overlijdens zodat op dit ogenblik twee patiënten op de COVID-afdeling worden verzorgd.

eerste-viering-in-sint-vincentius-kerk

Eerste viering in Sint-Vincentiuskerk

Meer dan vijftig gelovigen woonden in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder-Centrum de eerste misviering bij, na de verplichte coronasluiting. Uiteraard moest iedere aanwezige rekening houden met de afstandsregels. Toch werd het een mooie, intense viering. (foto René Pollers)

afscheid-van-de-lagere-school-2-10

Afscheid van de lagere school (2)

Nog in De Springplank zwaait ook juffrouw Ellen haar leerlingen van 6B binnenkort uit: Tiemen Aerts, Efe Albay, Aras Altinok, Tuur Buyvoets, Fleur Demyttenaere, Linde Droogmans, Arlo Garcia-Iglesias, Lowie Janssen, Lander Lemmens, Jutta Lenaerts, Ömer Polat, Mila Put, Selin Tanriover, Ata Türkoglu, Liene Vanbroeckhoven, Jinte Volders en Sverre Winterscheid. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-1-10

Afscheid van de lagere school (1)

De leerlingen van 6A van De Springplank Eversel nemen stilaan afscheid van hun juffrouw Marijke Vaes. Het zijn Dervis Aliustaoglu, Yasin Bataray, Lotte Bernier, Lenthe Bogaerts, Mattijs Erregeerts, Pieterjan Fransis, Amber Goossens, Robrecht Gybels, Alani Indeherberge, Kobe Kenis, Melih Kislali, Berkay Kodak, Amine Lakridi, Wout Lekens, Mattia Pizzato, Amber Postelmans en Julie Vos. (foto Marina Poelmans)

win-5-geschenkcheques-nog-tot-morgenvroeg

Win 5 geschenkcheques: nog tot morgenvroeg

Vrijdag gaven we onze tweede opgave waarmee je vijf geschenkcheques van 20 euro kan winnen om te besteden in winkels en horecazaken in Heusden-Zolder. Iedereen heeft nog tot morgenvroeg 10 uur de tijd om zijn antwoord naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu te sturen. Zoals steeds kan er uiteraard maar één winnaar per adres zijn.

sluikstorters-voor-gesloten-poort

Sluikstorters voor gesloten poort

Blijkbaar hadden de sluikstorters die geregeld in de Sint-Valentinusstraat teisteren deze week de Internetgazet niet gelezen. Anders hadden ze geweten dat de eigenaar - die de toevloed van afval in het bos beu was - een afsluiting had geplaatst aan de toegang. Ze hebben hun afval dan maar langs de weg achtergelaten. 

het-verloop-van-covid-19-in-heusden-zolder

Het verloop van COVID-19 in Heusden-Zolder

Het onderzoeksinstituut Sciensano geeft vanaf nu voor de weekends geen cijfers meer vrij in verband met de coronacrisis, we moeten dus tot dinsdag wachten voor een volgende update. De informatie slaat immers telkens op de afgelopen 24 uur. Dat geeft ons de kans om even het verloop van de vastgestelde besmettingen in Heusden-Zolder te bekijken. Op 31 maart, dus enkele weken nadat de crisis hier echt uitbrak, waren 61 inwoners positief getest. Een maand later was dat aantal al opgelopen tot 152. Met (…) Lees het hele bericht

een-jaartje-wachten-op-zolders-foodtruckfestival

Een jaartje wachten op Zolders foodtruckfestival

Normaal was Zolder-Centrum dit weekend the place to be voor de smulpapen, maar helaas kan zoals alles ook de editie van het Foodtruckfestival 'Chefs on Wheels' dit jaar niet doorgaan. Een jaartje wachten dus. Er waren ook plannen om in de zomer in Heusden een foodtruckfestival te houden en dat van Bovy op 26 en 27 september staat op dit moment nog op de kalender, maar over alle events van het najaar hangt uiteraard nog veel onzekerheid.

vanaf-morgen-afscheid-van-de-lagere-school-2

Vanaf morgen afscheid van de lagere school

Het is ondertussen al een lange traditie dat de Internetgazet aan het eind van het schooljaar de zesde leerjaren in beeld brengt. De leerlingen nemen immers afscheid van de lagere school en zetten daarmee een nieuwe, belangrijke stap in hun leven. Dit was een heel bizar schooljaar en de scholen doen het best om het min of meer met een goed gevoel te laten eindigen. Ook wij willen de zesdejaars die afscheidsfoto niet onthouden en brengen ze de komende anderhalve week allemaal in (…) Lees het hele bericht

op-wandel-met-een-vluchteling

Op wandel met een vluchteling

Op Wereldvluchtelingendag konden drie wandelingen gemaakt worden vanuit het Rode Kruis opvangcentrum in de Kapelstraat. De drie trajecten leidden door de mooie natuur in de omgeving. Wandelaars werden 'gekoppeld' aan een vluchteling om ondertussen een dialoog tot stand te brengen en het persoonlijke verhaal van de vluchteling te vernemen. En onderweg stonden vluchtelingen klaar met een hapje en drankje, gastvrijheid gaat in elke richting. (foto's Lambert Reynders)

federale-filters-zijn-niet-voor-federale-maskers

Federale filters zijn niet voor federale maskers

De mondmaskersaga blijft maar voortduren. Zoals gemeld kan iedereen vanaf maandag in het gemeentehuis de federale filters voor mondmaskers gaan afhalen. Ondertussen loopt de verdeling van de federale mondmaskers via de apothekers. Alleen ... de federale mondmaskers - die in opdracht van de federale overheid door defensie zijn besteld - zijn niet voorzien om een filter in te stoppen. Die kun je dus alleen zonder filter gebruiken. Dus de federale filter kan alleen gebruikt worden in (…) Lees het hele bericht

nieuw-leven-in-de-druivelaar

Nieuw leven in de druivelaar

Estelle Bleux ontdekte vandaag nieuwe bewoners in haar druivelaar. Een koppel tortelduiven had er gebroed en mocht twee kersverse jongen verwelkomen. 

vanavond-begint-de-zomer-1

Vanavond begint de zomer

We hebben al heel wat zomerse dagen gehad en voor volgende week ligt mogelijk zelfs een hittegolf in het verschiet. Maar de echte astronomische zomer begint vanavond om 23.43 uur, we zitten dus nu op het langste der dagen, met 16 uur en 32 minuten tussen zonsopgang en zonsondergang. Vanaf 26 juni beginnen de dagen weer te korten. Net zoals in het hoge noorden zullen ook hier de midzomernachtvieringen niet of op een alternatieve manier worden beleefd. (foto Jan Leijskens)

heusden-zolder-heeft-222-besmettingen

Heusden-Zolder heeft 222 besmettingen

Hoewel de trend overal sterk dalend is, blijven er de jongste week in Heusden-Zolder inwoners bijkomen die positief getest worden op corona. Ook de afgelopen 24 uur is er weer één bijgekomen waardoor het totaal nu op 222 zit sinds de uitbraak van de COVID-19 crisis. Uiteraard zijn de meesten ondertussen genezen, maar ondertussen weten we ook dat vele mensen met corona niet getest zijn en dus niet in de statistieken zitten. Wat het ziekenhuis betreft, is het door de ingetreden rust qua corona wachten tot begin volgende week op nieuwe informatie.

obstakels-worden-almaar-sneller-opgelost

Obstakels worden almaar sneller opgelost

De Fietsersbond Heusden-Zolder staat nogal eens aan de klaagmuur. 't Is te zeggen, de organisatie meldt systematisch gevaarlijke situaties aan gemeente of andere instanties. En ze laat nu weten dat de verwerking van die meldingen  op kruissnelheid komt. Zo signaleerde een fietser een gevaarlijke verzakking aan enkele putdeksels in de Pastoor Paquaylaan (foto links). De Watergroep, de beheerder van de putten, reageerde snel en efficiënt door de verzakte klinkers terug op niveau te leggen. (foto onder)

de-kijk-van-richie-493

De kijk van Richie

Je zou van minder examenstress krijgen.

celstraffen-gevraagd-voor-erdogan-aanhangers

Celstraffen gevraagd voor Erdogan-aanhangers

Voor de strafrechter in Hasselt zijn vandaag vijf aanhangers van de Turkse president Erdogan verschenen op beschuldiging van het posten van berichten op sociale media die tot haat, segregatie en geweld aanzetten. Volgens een 44-jarige man uit Houthalen-Helchteren, die als een aanhanger van de Gülen-beweging werd aanzien, had de 'heksenjacht' gevolgen voor zijn supermarkt en voor zijn restaurants in de Koolmijnlaan in Heusden en (…) Lees het hele bericht

wet-aanpassing-mijnwerkerspensioen-gepubliceerd

Wet aanpassing mijnwerkerspensioen gepubliceerd

De wet die de berekening van de pensioenen van de ondergrondse mijnwerkers aanpast, is vandaag in het Belgisch Staatsblad verschenen. De jongste tijd was er onrust gerezen bij de mijnwerkers over het feit dat de publicatie uitbleef en er was zelfs al gedreigd met nieuwe acties. Daarop is een delegatie van het bestuur van de KS-Vriendenkring naar Brussel getrokken om de politici aan te porren. Nu het KB is verschenen , kan aan de uitvoer begonnen worden. Het gaat om een aanpassing (…) Lees het hele bericht

fietspatrouille-meer-kilometers-dan-overtreders

Fietspatrouille: meer kilometers dan overtreders

Een fietspatrouille van de politie hield gisteren toezicht op het fietsroutenetwerk naar mogelijke hangjongeren die de coronamaatregelen niet respecteren. In het winkelcentrum bekeken ze het parkeergedrag van de wagens, iedereen had zich correct geparkeerd. Wel zijn drie autobestuurders betrapt op telefoneren tijdens het rijden. De fietspatrouille kon blijkbaar wat kilometers gebruiken, want dan ging het verder via Zolder-Centrum naar Bolderberg. Ook daar werd niets of niemand verdacht opgemerkt. (…) Lees het hele bericht

vanaf-maandag-filters-voor-mondmaskers-afhalen

Vanaf maandag filters voor mondmaskers afhalen

De bedeling van de federale mondmaskers via de apothekers is inmiddels van start gegaan. Hier kun je nog eens bekijken vanaf wanneer je naar de apotheek kunt om jouw exemplaar en eventueel die van de familieleden af te halen. Bij dat mondmasker horen ook filters voor iedereen. Die kun je dan weer vanaf maandag 22 juni afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis. Er zijn twee filters voorzien (…) Lees het hele bericht

nog-veel-snelheidsovertreders-in-bolderberg

Nog veel snelheidsovertreders in Bolderberg

De politie hield gisteren snelheidscontroles in Heusden-Zolder. Zo heeft de flitsauto op 7 plaatsen de snelheid van 1491 bestuurders gecontroleerd. 473 liepen tegen de lamp en krijgen een boete. 3 van hen mogen wellicht hun rijbewijs inleveren: één reed tussen 87 en 90 in de Biesttraat, een andere tussen 116 en 120 op dezelfde plek - waar maar 50 mag - en een derde reed tussen 97 en 100 in de Zandstraat, het dubbele van de toegelaten snelheid. In de Zandstraat en (…) Lees het hele bericht

vrijwilligers-maandenlang-present-in-triagepost

Vrijwilligers maandenlang present in triagepost

Van 27 maart tot vandaag zijn 13 vrijwilligers actief geweest aan het triagecentrum bij de dienst spoedgevallen aan het Sint-Franciscusziekenhuis. Zij kregen vandaag een bedankje van de medische directeur dokter Inge Wouters van het ziekenhuis en van dokter Johan Corthouts als voorzitter van de huisartsenkring. De vrijwilligers stonden al die tijd buiten aan het ziekenhuis, elke dag van 8 tot 18 uur, in weer en wind, met alleen een kleine hobunit (…) Lees het hele bericht

nog-slechts-een-patient-in-ziekenhuis

Nog slechts één patiënt in ziekenhuis

Opnieuw zijn twee coronapatiënten voldoend hersteld om het ziekenhuis te verlaten. Op dit moment wordt in het Sint-Franciscusziekenhuis nog welgeteld één COVID-19 patiënt verzorgd. Dat is dus een complete herademing sinds de uitbraak van de crisis. Bij de inwoners van Heusden-Zolder zijn weer twee besmettingen bijgekomen, zodat het totaal nu op 221 komt te staan. 

win-5-geschenkcheques-voor-heusden-zolder

Win 5 geschenkcheques voor Heusden-Zolder

We blijven de handelaars en horecazaken van Heusden-Zolder verder ondersteunen in deze moeilijke periode. Samen met de Middenstandsraad hebben we opnieuw 5 geschenkcheques van 20 euro weg te geven om hier in de winkels of horecazaken te besteden. Laat ons weten hoeveel horecazaken in Heusden-Zolder op maandag 22 juni om 12 uur een aanvraag zullen ingediend hebben om hun terras tijdelijk aan te passen. Uw antwoord verwachten we voor maandag 10 uur op internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met uw naam en adres.

geen-vervolg-voor-first-date-van-bruno-buyse

Geen vervolg voor first date van Bruno Buyse

Menig inwoner is gisteravond wellicht van zijn stoel gevallen bij het bekijken van First Dates op Eén. Daar dook zowaar ex-schepen Bruno Buyse op die op zijn 60ste naar een nieuwe date op zoek was. Hij kreeg een zekere Diane als tafelgenote, een 56-jarige personeelsverantwoordelijke. Bruno gaf te kennen dat hij bezield is door water - startte dan ook met een bruiswater als apertief - en ook de zee. Het was een gemonteerd programma, toch leken zijn tussenkomsten minder lang en (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-189

Vandaag gezien

Jan Leijskens trof deze geringelde smalboktor. Merkwaardig is niet zozeer dat hij zich tegoed doet aan allerlei bloemen, maar dat hij zoveel mogelijk een wesp nabootst om vijanden af te schrikken. 

schapen-verdwenen-uit-weide

Schapen verdwenen uit weide

In een weide aan de Stukkenstraat zijn afgelopen nacht twee schapen verdwenen. Details zijn niet gekend, maar er lag een plas bloed waardoor het vermoeden bestaat dat de schapen ter plekke gekeeld en nadien meegenomen zijn. 

ziekenhuispersoneel-wil-niet-alleen-applaus

Ziekenhuispersoneel wil niet alleen applaus

Het personeel van het Sint-Franciscusziekenhuis is vanmiddag om 5 voor 12 massaal naar buitengekomen op initiatief van de christelijke en socialistische vakbonden. Tegelijk vonden gelijkaardige initiatieven plaats elders in Vlaanderen. Ze eisen een pact voor de non-profit. In volle coronacrisis kreeg het zorgpersoneel massaal applaus en complimentjes. Maar in een pact vragen ze ook meer loon voor iedereen, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, minder werkdruk en meer (…) Lees het hele bericht

geen-verandering-op-het-covid-19-front

Geen verandering op het COVID-19 front

In het Sint-Franciscusziekenhuis worden nog altijd drie COVID-19 patiënten verzorgd, er zijn geen ontslagen, geen opnames of geen overlijdens te melden in de voorbije 24 uur. Er zijn ook geen bijkomende inwoners van Heusden-Zolder positief getest, dat aantal blijft op 219.

oer-snoat-euveral-tusse-stjeke

Oer snoat euveral tusse stjêke

Djè stikt zèn snoat euveral tusse, dat zeggen ze van iemand die zich overal mee moeit. Een moeial eigenlijk. 

handcreme-voor-de-ziekenhuisverpleging

Handcrème voor de ziekenhuisverpleging

Fen en Elena-Rose uit Koersel bedachten tijdens de coronaperiode een leuke actie: ze wilden centjes verzamelen om aan het ziekenhuis een machine cadeau te doen die corona zou stoppen zodat verpleging en dokters niet meer zo hard moesten werken. Maar dat was natuurlijk een droom, dus stelde één van de mama's voor om handcrèmes te schenken. Dat was ook goed voor de meisjes. Ze zamelden geld in met de verkoop van zelfgemaakte mondmaskertjes, Kadokaai (van (…) Lees het hele bericht

meer-dan-34-000-handtekeningen-voor-groen-delle

Meer dan 34.000 handtekeningen voor Groene Delle

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft vandaag meer dan 34.000 handtekeningen ontvangen tegen de omzetting van 23 hectare van het natuurgebied De Groene Delle in industriezone. De ondertekenaars eisen het volledige behoud van het natuurgebied. Zes leden van het actiefront zijn door de minister ontvangen. Verschillende milieu- en natuurverenigingen tekenen bezwaar aan tegen de beslissing. Volgens minister Demir gaat het om een beslissing van de voltallige Vlaamse (…) Lees het hele bericht

code-oranje-door-onweersdreiging

Code oranje door onweersdreiging

Het KMI heeft voor deze namiddag code oranje afgekondigd omdat er onweders overtrekken. Er bestaat daardoor kans op felle regen- en onweersbuien. Die kunnen tot wateroverlast leiden, ook hagel en rukwinden zijn mogelijk. Maar uiteraard zijn dat heel vaak plaatselijke verschijnselen, waarbij moeilijk te voorspellen valt waar ze zich zullen voordoen. Voorlopig ziet er het op de radar naar uit dat het ergste onder Limburg doortrekt. 

beer-vertelt-wereldklas-over-zijn-nieuwe-krant

Beer vertelt wereldklas over zijn nieuwe krant

De leerlingen van de wereldklas van GO! basisschool De Luchtballon in de Kortstraat kregen vanochtend een veilig afstandsbezoek van de beer van Het Berenhuis. Hij vertelde er over zijn nieuwe krant. Elke week in juli en augustus brengt beer zijn krant boordevol spelletjes en leesplezier naar een 40-tal kinderen in Heusden-Zolder. Daarnaast worden ook de zomerkampen voorbereid in Het Berenhuis.

weer-twee-patienten-hersteld

Weer twee patiënten hersteld

2 coronapatiënten waren voldoende hersteld om de afgelopen 24 uur het Sint-Franciscusziekenhuis te verlaten. Ondertussen is er wel één opname gebeurd, zodat nu nog 3 COVID-19 worden verzorgd. Eén inwoner van Heusden-Zolder is bijkomend positief getest wat het totaal op 219 brengt.

fietser-van-de-week-gilbert-wouters

Fietser van de week: Gilbert Wouters

Gilbert Wouters is onze fietser van de week. Hij woont in de Heilig Hartlaan in Boekt. Hij fietste gedurende 30 jaar 6000 km naar zijn werk. Na zijn pensioen beklom hij de Alpe d’Huez en de Mont Ventoux met zijn zoon en kleinzoon. Hij doet ook alle verplaatsingen in de buurt met de fiets. Als iemand een nominatie verdient is het wel Gilbert! Hier kun je ook iemand nomineren. Hier kun je ook iemand nomineren.

voor-de-toekomst-van-de-soort

Voor de toekomst van de soort ...

Waarschijnlijk zullen die vlinders nu weer gaan klagen over de schending van hun privacy, maar als ze het in iemand anders zijn tuin doen, lopen ze nu eenmaal het risico betrapt te worden. (foto Karin Cerstelotte)

geschenkcheques-heusden-zolder-de-winnaars

Geschenkcheques Heusden-Zolder: de winnaars

Heel wat inwoners hebben via onze facebookpagina iemand genomineerd om een geschenkcheque van 20 euro te winnen die kan gespendeerd worden in bij de handelaars of horeca in Heusden-Zolder. Het systeem heeft de winnaars er 'random' uitgekozen: het zijn Kelly Vermeyen, Jimmy Tielens, Henri en Mady Reynders-Breugelmans, Bert Van Hoecke en Lins Ceyssens-Reekmans. Voor de anderen, blijf de Internetgazet ook de komende dagen in de gaten houden want samen met de Middenstandsraad Heusden-Zolder blijven we de lokale ondernemers een steuntje geven. 

eigenaar-sluit-bostoegang-af-tegen-sluikstorters

Eigenaar sluit bostoegang af tegen sluikstorters

De bosrijke omgeving van de Sint-Valentinusstraat is al langer een omgeving waar sluikstorters voortdurend hoeveelheden afval komen dumpen. Ronny Oyen, die eigenaar is van het bos aan de rechterzijde, was het meer dan beu om voortdurend gevulde zakken met afval en bouwafval aan te treffen op zijn privéterrein. De jongste tijd was het meer dan erg, daarop heeft hij de toegang tot het bos met hekken afgesloten zodat er zeker geen auto's al dan niet met aanhangwagens meer (…) Lees het hele bericht

geen-sint-jansmis-en-burenreceptie-dit-jaar

Geen Sint-Jansmis en burenreceptie dit jaar

Dat er dit jaar geen Sint-Janskermis in Heusden zal zijn, was al eerder beslist. Maar ook de openluchtmis aan de Sint-Janskapel met aansluitend de burenreceptie die de buurtwerking traditiegetrouw organiseert, is afgeblazen.De coronamaatregelen laten sowieso de receptie niet toe en het comité wil in de strijd tegen Covid-19 geen enkel risico lopen en heeft daarom ook de eucharistie afgelast. Uiteraard is het de bedoeling volgend jaar de draad weer op te pakken.

vijf-hardrijders-kunnen-hun-rjibewijs-verliezen

Vijf hardrijders kunnen hun rijbewijs verliezen

De politie heeft gisteren in de ochtend- en avondspits snelheidscontroles gehouden in Heusden-Zolder. 2491 bestuurders zijn gecontroleerd, van wie zowat 360 of 14,5 % te snel reden. De meeste overtreders zijn in de avondspits betrapt. Ook overdag stonden de camera's opgesteld. 3 autobestuurders mogen wellicht hun rijbewijs inleveren. Twee reden tussen 87 en 90 in de bebouwde kom van de Dorpsstraat, een derde haalde daar bijna 100. En ook twee (…) Lees het hele bericht

coronasituatie-is-vandaag-stabiel

Coronasituatie is vandaag stabiel

De toestand op de COVID-afdeling van het Sint-Franciscusziekenhuis blijft volledig stabiel. Er worden 4 coronapatiënten verzorgd, er zijn dus geen opnames of ontslagen meer gebeurd, en ook niemand meer overleden. Het totaal aantal positief geteste inwoners van Heusden-Zolder blijft ook op 218 steken. 

gemeenteraad-krijgt-relanceplan-voorgelegd

Gemeenteraad krijgt relanceplan voorgelegd

Op 25  juni vergaderen de OCMW- en gemeenteraad digitaal met op de agenda voorlopig respectievelijk 4 en 18 punten. De gemeenteraad moet onder meer het relanceplan goedkeuren dat gisteravond is voorgesteld en ook een aantal tijdelijke belastingaanpassingen die te maken hebben met de COVID-19 crisis. In 't Wiek - zijstraat van de Stationsstraat - wil de gemeente een stuk grond van de NMBS aankopen om daar een regenwaterbekken aan te leggen. De verbouwing (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-188

Vandaag gezien

Seppe Mues keek eens rond welke insecten zich zoal toonden op een doordeweekse dag in de tuin. Hij kwam er  een  mier, een aardhommel, een bij in een bijenhotel en een gewone kameleonspin tegen.

geschenkbonnen-hoe-werkt-het

Geschenkbonnen: hoe werkt het?

We kunnen ons inbeelden dat inwoners vooral geboeid zijn door de geschenkbonnen die ze van de gemeente krijgen in het kader van het relanceplan. Daarom toch een woordje extra uitleg. Ieder gezin krijgt 2 geschenkbonnen van 5 euro, om te besteden bij de lokale handel, maar ze moeten dan wel per bon van 5 euro minimaal 20 euro uitgeven. En ieder gezin krijgt ook 2 geschenkbonnen van 5 euro om te besteden in de plaatselijke horeca, maar ze moeten dan wel per bon van 5 euro minimaal (…) Lees het hele bericht

hz-niet-op-de-hoogte-van-bedreiging-vogelsanckbos

HZ niet op de hoogte van bedreiging Vogelsanckbos

Het schepencollege van Heusden-Zolder en de verschillende diensten zijn niet op de hoogte gebracht van de plannen die een bedrijf op Zonhovens grondgebied heeft, om een deel van Vogelsanckbos - vlakbij de gemeentegrens - te kappen. Warehouses De Pauw wil op een terrein dat aansluit bij Rettig 15.000 m² bos kappen om er een vrachtwagenparking aan te leggen, nabij de E314. De gemeente Zonhoven wil daar alleszins niets van weten en heeft de vergunning geweigerd. Ook al omdat er (…) Lees het hele bericht

burgemeester-en-schepenen-hebben-relanceplan-klaar

Burgemeester en schepenen hebben relanceplan klaar

#wijzijnheusdenzolder, dat is de titel van het relanceplan dat het schepencollege vanavond heeft voorgesteld en dat een heel reeks maatregelen bevat om Heusden-Zolder de gevolgen van de coronacrisis van zich te laten afschudden. De gemeenteraad moet het plan op 25 juni nog goedkeuren. De focus ligt op vier domeinen: lokale economie, Samen-leven, welzijn in Heusden-Zolder en communicatie. 

Lokale economie

Wat lokale economie betreft (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-187

Vandaag gezien

Nog wat fraaie prentjes uit Bolderberg geleverd door Jan Leijskens van onder meer een rombout libel, een lisdodde en kraailook.

er-zijn-weer-missen-opgedragen

Er zijn weer missen opgedragen

In de kerken van Heusden-Zolder zijn het  voorbije weekend de eucharistievieringen hervat. De nodige voorzorgsmaatregelen werden overal getroffen en alles verliep vrij vlot en volgens de voorschriften. De aanwezigen namen gespreid in de kerken plaats. Dat vormde geen belemmering om mee te vieren en er klonk vooral enthousiasme om er na drie maanden weer bij te zijn. Wellicht zijn nog heel wat gelovigen uit bezorgdheid thuisgebleven, maar ze kunnen volgend weekend gerust komen. (foto Willy Van Aelst)

toestand-in-ziekenhuis-blijft-ongewijzigd

Toestand in ziekenhuis blijft ongewijzigd

De toestand in de COVID-19 afdeling van het Sint-Franciscusziekenhuis blijft ongewijzigd. Er zijn geen nieuwe patiënten opgenomen, niemand is ontslagen of overleden, daardoor blijven 4 coronapatiënten in behandeling. Met 218 positieve gevallen blijven ook de besmettingen bij de inwoners van Heusden-Zolder stabiel. 

de-kijk-van-richie-492

De kijk van Richie

De nieuwe beeldenstorm is begonnen ...

parochiesecretariaat-in-zolder-opent-weer

Parochiesecretariaat in Zolder opent weer

In heel wat parochiekerken zijn vandaag weer zondagsvieringen opgedragen. Na die nieuwe start openen ze in Zolder-Centrum ook weer het parochiesecretariaat. Iedereen kan er terecht voor afspraken over misintenties, doopsels, huwelijken en begrafenissen.Het secretariaat is open op maandag van 15 tot 17 uur, en op woensdag van 9 tot 11 uur, ook bereikbaar op 011 53 71 66 en parochie-info.zolder[!]skynet.be

win-geschenkcheques-nog-tot-morgenmiddag

Win geschenkcheques: nog tot morgenmiddag

Opgelet, je heb nog tot morgenmiddag 12 uur de tijd om op onze Facebookpagina mensen te taggen die volgens jou een geschenkcheque van 20 euro van de Middenstandsraad Heusden-Zolder verdienen. Zet er ook bij waarom. En met één van die 5 cheques kunnen ze dan de winkels of horecazaken van Heusden-Zolder steunen om samen de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden.

vandaag-gezien-186

Vandaag gezien

Jean Vandevoort heeft een tuin vol bloemen, in alle kleuren, geuren en vormen. Daardoor vormt het ook een biotoop waar insecten zich bijzonder prettig voelen.

opnieuw-twee-inwoners-positief

Opnieuw twee inwoners positief

De toestand is stabiel in het Sint-Franciscusziekenhuis, er is niemand bijgekomen, niemand ontslagen en niemand overleden. Dat betekent dat er momenteel nog 4 coronapatiënten worden verpleegd. Anders verloopt het met de inwoners van Heusden-Zolder, daar zijn opnieuw 2 positieve testen gebeurd, wat het totaal op 218 brengt. 

live-concert-een-overzicht

Live concert: een overzicht

Nu het openbare leven meer en meer op gang komt, en mensen elkaar live kunnen ontmoeten, is dit meteen ook ons laatste zondagse live concert. De 14de editie is een overzicht van artiesten die op het kleine podium van het AfterMuzeCafé hebben gestaan. Alle genres kwamen aan bod en sommige artiesten veroveren ondertussen al de grotere podia. Je zult onder meer de volgende muzikanten en bands herkennen: Bert Peyffers , A For Effort , Frank & Piet, The Tuesday Night Music (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-491

De kijk van Richie

Niet vergeten op deze Vaderdag dat ook papa's thuis hun verantwoordelijkheid opnemen ...

circuit-zolder-krijgt-in-juli-8-wielerkoersdagen

Circuit Zolder krijgt in juli 8 wielerkoersdagen

Cycling Vlaanderen heeft de wielerkalender voor juli ondertussen vastgelegd, het gaat om een reeks oefenwedstrijden die de renners moeten voorbereiden op de herstart van het seizoen op 1 augustus. Zoals eerder al gesuggereerd, speelt Circuit Zolder daarin een belangrijke rol met liefst 8 koersdagen. Het begint op vrijdag 3 juli, dan staan er tijdritten op het programma voor de dames elite en junioren, de heren junioren en U23, elite en masters. De dames elite (…) Lees het hele bericht

het-moet-een-onderdeel-van-een-ruggenwervel-zijn

Het moet een onderdeel van een ruggenwervel zijn

Er hebben heel wat lezers gereageerd op de foto van het mysterieuze voorwerp die Ana Moran ons bezorgde. Echt uitsluitsel hebben die reacties niet opgeleverd. Maar de meeste lezers denken aan een onderdeel van de ruggenwervel. Jeaninne Eerdekens analyseert het voorwerp het meest in detail en spreekt van een wervel met in het midden het wervellichaam  waartegen een opening, het wervelkanaal, ligt. "Links en rechts  zien we 2 lange spitsuitlopende beenderen, de (…) Lees het hele bericht

nog-slechts-4-in-sfz-opnieuw-2-inwoners-besmet

Nog slechts 4 in SFZ, opnieuw 2 inwoners besmet

Opnieuw heeft een coronapatiënt het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten omdat hij voldoende hersteld was. Niemand is opgenomen, waardoor het dus alsmaar rustiger wordt in het ziekenhuis met nog vier besmette patiënten die verpleegd worden. Ondertussen zijn opnieuw 2 inwoners van Heusden-Zolder positief getest, dat brengt het totaal voor deze crisis al op 216.

er-komt-weer-leven-in-de-sporthallen

Er komt weer leven in de sporthallen

Het sportleven komt stilaan weer op gang. In de sporthallen van Berkenbos, Heusden en Zolder kunnen sportverenigingen en contactloze sporten tot en met 5 juli opnieuw  trainingen organiseren.  Team Sport nam contact op met alle clubs, bracht hen op de hoogte van de veiligheidsmaatregelen en plande hen in voor de drie locaties.  Ook de cafetaria van de sporthallen in Berkenbos en Bolderberg zijn weer open voor publiek. Ondertussen gaat de gemeente op zoek (…) Lees het hele bericht

onweer-is-nog-niet-voorbij

Onweer is nog niet voorbij

 Seppe Mues kon de bliksem vrijdagavond vastleggen terwijl de regen tegen het venster kletterde. Het onweer zorgde alleen maar voor wat beperkte wateroverlast. Maar volgens de meteomensen zijn straks en de komende dagen nog onweders mogelijk. 

de-kijk-van-richie-490

De kijk van Richie

 Tijd om wat inspanningen te doen. 

vandaag-gezien-185

Vandaag gezien

Jan Leijskens trakteert ons vandaag nog op wat fraais uit Bolderberg: vingerhoedskruid, tuinpaddistel, een eenzaam bloemblad en een schijnaardbei.

wandelen-over-drie-coronarringen-uit-eversel

Wandelen over drie CoronaRingen uit Eversel

Vanaf nu tot  dinsdag 30 juni organiseert Wandelend Paal zogenaamde CoronaRingen, van aan Sint-Baaf in Eversel.  Je kunt kiezen uit drie wandeltrajecten. Lus 1 gaat over slingerpaadjes naar de Beringerheide. Langs de St-Janskapel en atletiekstadion Het Veen keer je terug naar Eversel met onderweg flink wat bospaadjes, schaduwrijke wegjes en een  prachtige, bosgroene finale . Afstand: 8,5 km.
Lus 2 gaat door de bossen van Van (…) Lees het hele bericht

eerste-vrijdaggebed-is-goed-verlopen

Eerste vrijdaggebed is goed verlopen

In de Selimiye-moskee hebben vandaag ongeveer  500 mensen het eerste vrijdaggebed sinds de versoepeling van de maatregelen bijgewoond. Omdat het aantal aanwezigen beperkt moet blijven en de afstand moet gerespecteerd worden, verliep het gebed in verschillende  rondes. Ook werden alle ruimtes van de moskeevereniging, ook de feestzalen, gebruikt. Iedereen hield zich volgens de moskeeverantwoordelijken aan de regels, die de afgelopen week waren uitgewerkt. Volgende week wordt nog meer volk verwacht, maar ook daar is het scenario voor klaar. (foto's Erkan Konak)

stroompanne-na-incident-in-eversel

Stroompanne na incident in Eversel

In het Hemelrijk is een betonpomp in de elektriciteitskabels terechtgekomen. Dat veroorzaakte de nodige problemen in de buurt. De inwoners van een tiental straten in Eversel zaten zonder stroom. Fluvius stuurde enkele ploegen ter plaatse en zette een hoogtewerker in om de kabels te herstellen. (foto's Marc Bosmans)

bolderberg-heeft-de-eerste-schoolstraat

Bolderberg heeft de eerste schoolstraat

De Kluisstraat in Bolderberg is de eerste schoolstraat van Heusden-Zolder. Het initiatief begon bij de Fietsersbond die een voorstel op tafel legde om na de heropening van de school gebruik te maken van de wachtruimtes aan de schoolpoorten om de veiligheid te vergroten. Eenvoudige ingrepen op de parking aan de voetbalterreinen en de Witte Zaal konden dat mogelijk maken, samen met éénrichtingsverkeer in de Kluisstraat. School, politie en gemeente (…) Lees het hele bericht

toerisme-in-heusden-zolder-gaan-weer-van-start

Toerisme in Heusden-Zolder gaat weer van start

De zomervakantie komt eraan en dus moeten ook de medewerkers van de dienst toerisme klaarstaan om bezoekers te ontvangen. Zeker nu vakantie in eigen land belangrijker wordt dan ooit. Op maandag 15 juni opent het toeristisch infokantoor de deuren en kan iedereen er terecht voor tips over de toeristische hoogvliegers van Heusden-Zolder. Denk maar aan ZLDR Luchtfabriek, op de mijnsite. Ook daar komt een einde aan een lange sluitingsperiode. Vanaf zondag 14 juni (…) Lees het hele bericht

6-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

6 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

In het Sint-Franciscusziekenhuis was het afgelopen etmaal één patiënt voldoende hersteld om weer naar huis te mogen gaan. Op dit ogenblik worden nog 5 patiënten verzorgd van wie bevestigd is dat ze met COVID-19 zijn besmet. Er is geen overlijden meer genoteerd. Maar ondertussen is het positief aantal geteste inwoners van Heusden-Zolder opgelopen tot 214, dat zijn er liefst 6 meer dan gisteren. In het hele land zijn er 108 bijgekomen.

wereldvluchtelingendag-op-wandel-met-asielzoekers

Wereldvluchtelingendag: op wandel met asielzoekers

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag en het Rode Kruisopvangcentrum in Heusden-Zolder organiseert die dag een wandeling 'Samen op pad'. Op dit ogenblik biedt het centrum onderdak aan een 100-tal mensen die om internationale bescherming vragen. Daarom laten ze ook in coronatijden Wereldvluchtelingendag niet ongemerkt passeren. Iedereen wordt uitgenodigd om samen met de bewoners op wandel te gaan, uiteraard met anderhalve meter afstand. Bij je (…) Lees het hele bericht

limburgs-landschap-breidt-uit-in-laambroeken

Limburgs Landschap breidt uit in Laambroeken

Limburgs Landschap, dat gevestigd is in het Domherenhuis, breidt voortdurend de natuurgebieden uit die het in eigendom en dus beheer heeft. Na dit voorjaar stond de teller al op bijna 2650 ha. In de eerste drie maanden van 2020 zijn er 5 gebieden bijgekomen. Daarbij ook een extra stuk van 18a29ca in de Laambroeken in Heusden-Zolder. Het gaat om een deel van een oud grasland dat al zowat 10 jaar braak ligt. De graslanden (…) Lees het hele bericht

vermoedelijke-covid-patient-overleden

Vermoedelijke COVID-patiënt overleden

Het was erg lang geleden maar de afgelopen 24 uur viel in het Sint-Franciscusziekenhuis nog een overlijden van een patiënt te betreuren, het gaat om een zogenaamde covid suspected, dus iemand van wie een besmetting vermoed wordt. De tragische balans komt daarmee op 61. Eén patiënt was voldoende hersteld om naar huis te gaan, er is ook weer een opname gebeurd zodat op dit ogenblik nog altijd 6 positieve patiënten worden verzorgd. 208 inwoners van Heusden-Zolder zijn positief getest, twee meer dan gisteren.

win-5-geschenkcheques-van-20-euro

Win 5 geschenkcheques van 20 euro

De winkels zijn nu al enkele weken weer open en deze week komen daar ook de meeste horecazaken in Heusden-Zolder bij. Het was een lange, moeilijke coronaperiode, maar nu schijnt de zon weer op de vitrines en de terrassen. Toch hebben de winkels en horecazaken de lokale klanten meer dan ooit nodig, en ook andersom. Laten we hen alvast met een eerste actie een steuntje bieden. Samen met de Middenstandsraad Heusden-Zolder geven we 5 cheques van 20 euro weg die je te gelde kan maken in heel wat lokale (…) Lees het hele bericht

aannemer-krijgt-boete-voor-gevaarlijke-toestand

Aannemer krijgt boete voor gevaarlijke toestand

Aan het kruispunt van de Koolmijnlaan en de Kleuterweg heeft de politie een aannemer beboet die werkzaamheden aan het voetpad uitvoerde. De voetgangers moesten noodgedwongen de rijbaan op.  De signalisatie was onvoldoende en dat zorgde volgens de politie voor een gevaarlijke situatie op.  Er is pv opgesteld en de gemeente werd gevorderd om de plaats te beveiligen.  Voorlopig zijn de werken niet stilgelegd maar ze worden nauw opgevolgd. 

tientallen-pv-s-bij-verkeersactie

Tientallen pv's bij verkeersactie

De verkeersdienst van de politie hield gisteren een actie met een patrouilleauto en een anonieme wagen. Daarbij zijn heel wat overtreders betrapt: 4 voor gebruik van gsm, 5 vrachtwagens voor parkeerverbod, 10 overtreders aan de werken in Everselkiezel, verder voor negeren plaatselijk verkeer, niet gebruik richtingaanwijzers, gordels, parkeren op het fietspad in de Stationsstraat, voetpad in de Lange Eindstraat en op het kruispunt Van Dijcklaan-Jordaenslaan, ... Een bestuurder die met zijn (…) Lees het hele bericht

drugsdealer-riskeert-opnieuw-4-jaar-cel

Drugsdealer riskeert opnieuw 4 jaar cel

Op 25 juni weet een 51-jarige man uit Heusden-Zolder hoelang hij de cel in moet omdat hij drugs dealt. De openbare aanklager heeft alvast een effectieve celstraf van 4 jaar en 16.000 euro boete gevraagd. De man is niet aan zijn proefstuk toe. Hij is al 13 keer veroordeeld, in december kreeg hij voor gelijkaardige feiten 4 jaar, daartegen is hij in beroep gegaan. Op 4 maart dit jaar is de politie opnieuw bij hem binnengevallen nadat ze een koper had onderschept. In zijn huis vond (…) Lees het hele bericht

cvo-de-verdieping-heeft-summerschool-op-afstand

CVO De Verdieping heeft summerschool op afstand

Gisteren werd vSchool gelanceerd, een virtuele school die in heel Vlaanderen 16- tot 100-jarigen toelaat een nieuwe vaardigheid of kennis te verwerven. Het gaat om een initiatief van CVO De Verdieping in Heusden-Zolder. Een team van 6 leerkrachten vormde een taskforce, zij legden hun talent op een collectieve hoop om zo tot een knap resultaat te komen. Zij vonden liefst 20 collega's bereid om ook in de zomervakantie les (…) Lees het hele bericht

brooddozen-en-drinkflesjes-voor-kansarme-kinderen

Brooddozen en drinkflesjes voor kansarme kinderen

Karlien Vanhoudt uit Koersel organiseert samen met haar unit van Tupperware de komende 3 maanden een actie voor de kansarme kinderen van Heusden-Zolder. Ze verkopen brooddozen en drinkflesjes. De mensen kopen die aan en in augustus bezorgt Karlien de brooddozen en flesjes aan Sint-Vincentius. Het is niet de bedoeling om geld te verdienen aan de actie want met de winst koopt ze nog extra tweelingdoosjes zodat de kinderen ook hun koekjes of fruit makkelijk kunnen meenemen naar (…) Lees het hele bericht

remo-sluit-morgen-voor-bedrijfsafval

Remo sluit morgen voor bedrijfsafval

Vanaf morgen zullen bedrijven geen afval meer kunnen storten op de Remostortplaats. Volgens de bedrijfsleiding zit de bestaande stortplaats vol. En door een juridische strijd die door de Limburgse Milieukoepel wordt geleverd, maar ook door de gemeentebesturen van Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren , mag de uitbreidingszone van 15 ha niet aangesneden worden. Remo wil nu een nieuw dossier indienen. De timing van de sluiting roept wel vragen op. Als de milieuvergunning niet (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-julien-vanhove

Fietser van de week: Julien Vanhove

Onze fietser van de week is Julien Vanhove. Julien woont in Halveld en fietst heel wat rond. Hij passeert via het routeke van Helzold naar Genenbos geregeld de brug aan de Zolderseweg waar een zitbank voor fietsers staat. Daar ergert hij zich enorm aan het zwerfvuil en hij roept iedereen op zulke plekken netjes te houden. En uiteraard zou ook Julien graag zien dat meer mensen de fiets nemen voor korte afstanden. Hier kun je ook iemand nomineren.

nog-een-positieve-inwoner-bij

Nog een positieve inwoner bij

Het afgelopen etmaal is opnieuw een inwoner van Heusden-Zolder positief getest op het coronavirus. Dat brengt het totaal nu op 206 sinds de crisis is losgebarsten. Nogmaals, in werkelijkheid zal dat aantal veel hoger liggen omdat zeker de eerste maanden lang niet iedereen met klachten getest werd. In het Sint-Franciscusziekenhuis is één patiënt bij opgenomen, daar worden nu 6 coronapatiënten verpleegd. 

lrm-verkoopt-laatste-grond-op-de-schacht

LRM verkoopt laatste grond op De Schacht

Via Biddit is gisteren het laatste stuk bedrijfsgrond verkocht dat de LRM nog in haar bezit had op De Schacht, het vroegere mijnterrein. Het gaat om een stuk grond van ongeveer 82,5 are tussen de Mijnwerkerslaan en de Koolmijnlaan in de buurt van het centraal magazijn. Het perceel is toegankelijk via de weg die onder meer naar loskade van De Kringwinkel leidt. Een bedrijf betaalde 518.000 euro voor de grond, omgerekend dus pakweg 62,81 euro per vierkante meter. (…) Lees het hele bericht

pak-minder-vacatures-door-crisis

Pak minder vacatures door crisis

Eerder bleek al uit de werkloosheidscijfers dat de economie zware klappen krijgt van de coronacrisis. En dat blijkt nu ook nog eens uit de cijfers van de vacatures die de VDAB heeft bekendgemaakt. De VDAB zelf kreeg uit Heusden-Zolder in mei 79 vacatures binnen, in mei vorig jaar waren er dat liefst 173. En ook de rest de vacatures (via bijvoorbeeld wervings- en selectiekantoren) is in een jaar tijd teruggevallen van 112 naar 29. Het aantal uitzendopdrachten is dan weer toegenomen van 48 naar (…) Lees het hele bericht

onkruid-van-carpoolparking-wordt-verwijderd

Onkruid van carpoolparking wordt verwijderd

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 juni de carpoolparkings in Heusden-Zolder, Hasselt en Paal reinigen. Het gaat om speciale reiniging van onkruid. Vooral die drie parkings zijn daar gevoelig aan omdat ze voorzien zijn van waterdoorlatende klinkers, in de voegen groeit sneller onkruid dan elders. Speciale onkruidborstels verwijderen dat. Een jaar geleden werd op de drie plaatsen 2 ton onkruid opgeruimd. Voor die werken moeten de parkings (…) Lees het hele bericht

rusten-en-bewegen-op-dezelfde-plek

Rusten en bewegen op dezelfde plek

Beweegbanken zijn in tegenwoordig. Ze zijn een combinatie van rustbank met fitnesstoestel. In het Domherenbos achter 't Weyerke zijn ze er ook eentje aan het bouwen. Ze moet nog afgewerkt worden, maar de tips hoe je er goed gebruik kunt van maken, zijn alvast opgehangen. (foto Philippe De Pauw)de-kijk-van-richie-489

De kijk van Richie

 De lezers kunnen er weer gretig tegenaan.

n-va-vraagt-gemeente-om-zomerschool-in-te-richten

N-VA vraagt gemeente om zomerschool in te richten

Er hebben zich al 144 zomerscholen – samen 734 zomerklassen – aangemeld nadat de Vlaamse regering daartoe een maand geleden opriep. In Limburg zijn 19 initiatieven gekend. Heusden-Zolder staat daar niet bij, oppositiepartij N-VA vraagt het gemeentebestuur alsnog een projectvoorstel in te dienen. Zo'n zomerschool combineert gedurende minstens 10 dagen sport, spel en cultuur in een leertraject en is een remedie tegen de leerachterstand na de coronacrisis. Raadslid (…) Lees het hele bericht

pieter-jan-valgaeren-aan-de-slag-bij-de-pxl

Pieter Jan Valgaeren aan de slag bij de PXL

Pieter Jan Valgaeren uit Heusden-Zolder is sinds deze maand aan de slag als 'Adviseur Valorisatie' bij PXL-Research. Valgaeren is 40 en maakte carrière als onderzoeker, docent en curator. Vanuit zijn achtergrond in de kunstgeschiedenis en recht specialiseerde hij zich in nieuwe media, hybride kunstvormen, technologie en intellectueel eigendom.Hij publiceerde onderzoeken over verschillende onderwerpen. In de afgelopen jaren werkte hij als consultant voor de EU in kunst (…) Lees het hele bericht

reeksindeling-provinciaal-voetbal-is-klaar

Reeksindeling provinciaal voetbal is klaar

Bij de voetbalbond zijn ze nu ook bezig met de voorbereidingen van de nieuwe competitie in de lagere afdelingen. PC Limburg heeft een voorstel klaar voor de reeksindelingen. De tweede provinciale A  zal drie ploegen uit Heusden-Zolder tellen: FC Anadol, Bolderberg FC en KVV Heusden-Zolder. De andere clubs zijn  Grote Heide, Halen, Hamont 99, Hechtel, Leopoldsburg, Lindelhoeven, Paal-Tervant A, Park Houthalen, RC Peer, Reppel, Stal, THES B en Turkse FC. SK Heusden 06 zal (…) Lees het hele bericht

boete-voor-hardleerse-corona-overtreder

Boete voor hardleerse corona-overtreder

Een man van 20 uit Heusden-Zolder is vandaag door de rechter in Hasselt veroordeeld tot een boete van 1600 euro, waarvan de helft met uitstel. Hij had verschillende keren de coronaregels overtreden. De eerste keer hield de politie hem in Beringen tegen toen hij op weg was naar zijn broer. Het ging om een niet essentiële verplaatsing. De man pikte dat niet en schold de politie uit voor strontflikken. Die namen zijn BMW 118 in beslag. Dezelfde dag werd hij bij zijn broer betrapt waar hij samen (…) Lees het hele bericht

wat-is-dit-1

Wat is dit?

Ana Moran vond dit vreemde voorwerp vandaag in haar tuin. Het lijkt op iets schedelachtigs en is ongeveer 11 cm groot. Ze vraagt zich af wat het is en hoe het daar terecht kan komen. Welke lezer kan haar helpen? Internetgazet[!]heusden-zolder.eu.

een-inwoner-positief-getest

Eén inwoner positief getest

De toestand in het Sint-Franciscusziekenhuis is ook de voorbije 24 uur ongewijzigd gebleven. Dat betekent dus dat er nog 5 coronapatiënten verzorgd worden. Opnieuw is één inwoner van Heusden-Zolder positief getest, wat het totaal op 205 brengt.

natuurdroogte-verminderd-naar-fase-oranje

Natuurdroogte verminderd naar fase oranje

Door de regen van de afgelopen dagen zitten we ondertussen terug in brandfase oranje in de Limburgse natuur. De rest van Vlaanderen is zelfs teruggevallen op fase geel. Maar zowel de medewerkers van Natuur en Bos als de brandweer blijven waakzaam. In de huidige omstandigheden kan het erg snel weer omslaan en de vraag blijft of we van de hele zomer wel uit één of andere fase van waakzaamheid zullen weggeraken.

er-komt-een-skatepark-op-de-vrijheid-site

Er komt een skatepark op de Vrijheid-site

Het staat nu definitief vast dat er een skatepark komt op de site van Vrijheid. Hoe dat er kan uitzien en welke faciliteiten het moet bieden, daar heeft de gemeente al een eerste overleg met toekomstige gebruikers over gehad. Vervolgens is een bestek opgesteld voor het ontwerp en de aanleg. De kosten worden geraamd om ruim 302.000 euro. Team Sport gaat nu via een aanbesteding op zoek naar een firma die het skatepark kan aanleggen. (foto skatepark in Beringen)

extra-steun-van-ocmw-voor-sint-vincentius

Extra steun van OCMW voor Sint-Vincentius

Meer dan 170 gezinnen en alleenstaanden krijgen maandelijks een voedselpakket van Sint-Vincentius. De hulpvragen worden alsmaar talrijker en de coronacrisis doet daar nog een schepje bovennop. Het OCMW gaat daaarom de voedselbedeling van Sint-Vincentius tijdelijk ondersteunen met 3.810 euro

vanavond-gezien-103

Vanavond gezien

Avondrood, water in de sloot. Het zou nog kunnen kloppen ook. (foto Julien Maebe)

jonge-fietser-gewond-bij-aanrijding

Jonge fietser gewond bij aanrijding

Een jongen van 12 uit Heusden-Zolder is vanmorgen gewond geraakt bij een ongeval in de Zandstraat. Hij kwam er in aanrijding met een auto en werd naar het ziekenhuis gebracht.

cafetaria-olympia-blijft-dicht

Cafetaria Olympia blijft dicht

Niet alle horecazaken heropenen deze week al. Een aantal kijkt de kat nog een tijdje uit de boom. Er zijn restaurants die bijvoorbeeld take-away aanbieden en dat blijven doen in afwachting van de verdere evolutie. Sommige zaken zijn erg klein en hebben dus moeite om met de nodige aanpassingen toch de social distancing te garanderen. De cafetaria van sporthal Olympia blijft zelfs helemaal dicht. Uitbaters Sabine en Eric waren sowieso van plan in augustus te (…) Lees het hele bericht

een-jaar-cel-voor-klappen-aan-heusdenaar

Een jaar cel voor klappen aan Heusdenaar

De rechtbank in Hasselt heeft een 25-jarige Genkenaar veroordeeld tot een jaar cel omdat hij in oktober 2016 een twintiger uit Heusden-Zolder zwaar toetakelde.Beide mannen kregen ruzie in discotheek Universal in Hasselt. De Heusdenaar kreeg eerst een klap in het gelaat, probeerde nog te vluchten maar werd onderschept en kreeg nog meer slaag. Daarbij raakte zijn oogzenuw beschadigd, hij moet daardoor geregeld op consultatie bij de oogarts. De rechter zal later de schadevergoeding nog bepalen.

ook-heusden-zolder-krijgt-extra-geld-tegen-armoede

Ook Heusden-Zolder krijgt extra geld tegen armoede

De Vlaamse regering maakt 45 miljoen euro extra vrij voor armoedebestrijding. 15 miljoen euro gaat naar een Covid-19-toeslag voor gezinnen die hun inkomen zagen dalen tot onder de 2.213 euro. 15 miljoen euro is voor armoedebestrijding via de lokale besturen. Daarvan komt iets meer dan 66.000 euro naar Heusden-Zolder, waar het OCMW met het geld aan de slag moet. Tot slot gaat nog eens 15 miljoen euro naar een eenmalig consumptiebudget voor gezinnen en (…) Lees het hele bericht

avondfietsen-op-circuit-start-wellicht-op-1-juli

Avondfietsen op circuit start wellicht op 1 juli

Als alles verloopt zoals gepland, en dat is natuurlijk in deze tijd dansen op een slappe koord, kan op woensdag 1 juli het avondfietsen op Circuit Zolder weer van start gaan. Samen met alle andere activiteiten werd dat opgeschort bij het ingaan van de coronamaatregelen. Veel fietsers kijken ernaar uit vooral omdat ze benieuwd zijn naar de invloed van het gloednieuwe wegdek en de rondetijden ... Nog even geduld dus. 

vzoc-in-1-week-179-verwaarloosde-dieren

VZOC: in 1 week 179 verwaarloosde dieren

Het is weer gigantisch druk in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Dramatisch genoeg komt dat niet op de eerste plaats door dieren die in de natuur in nood zijn geraakt. Integendeel, de medewerkers moesten voortdurend uitrukken  om dieren op te halen die in beslag werden genomen wegens ernstige verwaarlozing. Het ging om liefst 179 dieren in het totaal. De laatste dieren waren twee graatmagere paaden die in Genk in beslag zijn genomen en in Neerlanden een veulen van een maand oud waarvan de moeder was overleden.

nog-maar-3-horeca-uitbaters-vroegen-groter-terras

Nog maar 3 horeca-uitbaters vroegen groter terras

Tot vanmorgen hadden nog maar drie horeca-uitbaters bij de gemeente een aanvraag ingediend om hun terrassen tijdelijk te mogen uitbreiden. Door de coronabeperkingen moeten de meeste horecazaken zowel binnen als buiten heel wat plaatsen inleveren. Dat mogen ze - al dan niet deels - compenseren door een uitbreiding van hun buitenterrassen. De gemeente gaat daar soepel en zonder bijkomende kosten mee om en ook het Agentschap Wegen en Verkeer heeft (…) Lees het hele bericht

vier-nieuwe-positieve-inwoners-in-heusden-zolder

Vier nieuwe positieve inwoners in Heusden-Zolder

In het Sint-Franciscusziekenhuis is de toestand vandaag ongewijzigd gebleven. Dat betekent dat er 4 coronapatiënten worden verzorgd. Elders in de provincie en in het land zet de dalende tendens zich voort. Er zijn wel 4 inwoners van Heusden-Zolder positief getest, zodat na enkele dagen van stabiliteit dat cijfer is opgeklommen tot 204.

overweg-langs-beringerheide-krijgt-voetgangersbrug

Overweg langs Beringerheide krijgt voetgangersbrug

Lang niet iedereen kent de overweg nummer 133 op de spoorlijn Hasselt-Mol. Die ligt een beetje verscholen in het groen van de Beringerheide. Het is geen bewaakte overweg, maar het is wel degelijk een officiële overweg die gebruikt wordt door en gekend is bij wandelaars en fietsers of mountainbikers. Infrabel wil die oversteekplaats veiliger maken met een voetgangersbrug met ook een fietsgoot, zodat fietsers met hun tweewieler aan de hand ook kunnen oversteken. Tractebel bereidt het dossier voor, en het gemeentebestuur gaat akkoord. 


ook-sultan-ahmet-moskee-is-weer-open

Ook Sultan Ahmet moskee is weer open

Ook de Sultan Ahmet moskee in de Pastoor Paquaylaan is vandaag weer opengegaan. Vanmorgen was er al een eerste gebedsmoment. Ook daar waren vooraf een hele reeks voorbereidingen getroffen en was alles in een draaiboek gegoten. Zo laat voorzitter Mehmet Üstün weten dat per persoon 14 vierkante meter moet voorzien zijn, er is handgel voorzien, iedereen moet zijn eigen gebedtapijtje meebrengen en bij voorkeur een mondmasker dragen. De richtlijnen zijn ook duidelijk geafficheerd. 

werken-everselkiezel-komen-in-slotfase

Werken Everselkiezel komen in slotfase

De aanleg van het fietspad aan de Everselkiezel schiet goed op. De werkzaamheden hebben door de coronamaatregelen slechts een 10-tal dagen vertraging opgelopen. Ondertussen liggen de grachten in buizen en vanaf de fietsersoversteekplaats tot aan de bosrand zijn boordstenen geplaatst.  De steenslagfundering is in orde zodat de rode klinkerbestrating van het fietspad kan gelegd worden. Trouwens, ook het deel tussen de bosrand tot aan de rotonde op de Beringersteenweg krijgt een (…) Lees het hele bericht

boekt-krijgt-nieuwe-jeugdlokalen

Boekt krijgt nieuwe jeugdlokalen

Dit najaar start in Boekt de bouw van nieuwe jeugdlokalen. Dat is nodig want de chiro en de speelpleinwerking krijgen alsmaar meer leden. Vrij logisch ook in een wijk waar meer woningen gebouwd worden en jonge gezinnen komen wonen. Daardoor kampte de jeugdwerking met plaatsgebrek. De gemeente stelt 130.000 euro (excl. BTW) ter beschikking, er is gekozen voor sobere lokalen om een maximale uitbreiding te kunnen doen. Zo kan er een nieuwbouw met 3 lokalen en toegankelijk sanitair (…) Lees het hele bericht

vuilniszakken-mogen-weer-naar-recyclagepark

Vuilniszakken mogen weer naar recyclagepark

Ook deze zomer mag je weer met je vuilniszak naar het recyclagepark in Heusden-Zolder, meer bepaald van 16 juni tot en met 12 september. Dat is een dienst voor bijvoorbeeld mensen die op een appartement wonen en bij hitte last hebben van geurhinder, of voor mensen die net met vakantie zijn als de vuilniswagen langskomt. Het huisvuil moet wel in de correcte bordeaux of grijze Limburg.net-huisvuilzakken worden aangeleverd. Je huisvuilzak is een aparte fractie dus indien je het samen met ander afval (…) Lees het hele bericht

krijgt-circuit-zolder-wielerkoersen

Krijgt Circuit Zolder wielerkoersen?

Door het coronavirus liggen de wielerwedstrijden al helemaal stil sinds het voorjaar. Maar er lijkt stilaan beweging te komen in het peleton, zij het achter de schermen. Cycling Vlaanderen heeft - met steun van de Belgische Wielerbond - plannen om de komende periode wielerwedstrijden achter gesloten deuren te organiseren op Circuit Zolder. Daar kan dat in veilige omstandigheden - zonder publiek zoals de trainingen met racewagens de jongste weken ook bewijzen - en met inachtname (…) Lees het hele bericht

kerken-in-zolder-herstarten-in-het-weekend

Kerken in Zolder herstarten in het weekend

In de federatie Zolder hebben de parochies Boekt, Bolderberg, Viversel en Zolder ondertussen ook de nodige voorbereidingen getroffen voor een heropstart. Op dit ogenblik zijn alleen nog maar weekendvieringen voorzien, voorlopig nog geen in de loop van de week. Dit is wat op dit moment vaststaat
- Viversel: zaterdag 13 juni (tweede zaterdag van de maand) 18 uur, geen viering op zondag 14 juni
- Bolderberg: zaterdag 20 juni, (derde zaterdag van de maand) 18 uur
- (…) Lees het hele bericht

ook-de-selimiye-moskee-heropent-morgenvroeg

Ook de Selimiye moskee heropent morgenvroeg

Ook in de Selimiye moskee in de Valentinusstraat worden vanaf morgen weer gebedsmomenten gehouden. Al zullen taferelen zoals op de archieffoto hierboven voorlopig niet meer te zien zijn. Ook daar is het aantal aanwezigen immers beperkt tot 100 per keer, zoals de Nationale Veiligheidsraad voorschrijft. Vorige zondag hebben de moskeeverantwoordelijken alles al nauwkeurig uitgemeten en de plaatsen aangeduid. Vandaag worden nog stickers aangebracht en de voorschriften uitgehangen. Morgenvroeg om (…) Lees het hele bericht

vanaf-morgen-weer-eucharistievieringen-in-heusden

Vanaf morgen weer eucharistievieringen in Heusden

Zoals bekend heeft de Nationale Veiligheidsraad het licht op groen gezet om vanaf morgen de  openbare erediensten weer te hernemen. De kerkfabrieken en parochieteams van de 4 parochies van de federatie Heusden (Berkenbos, Eversel, Heusden en Lindeman) hebben samen beslist om morgen meteen te hervatten en hebben ook de nodige veiligheidsmaatregelen genomen. Dit zijn dus vanaf morgen de dagelijkse vieringen:
- maandag om 18.30 uur in Heusden-Centrum
- dinsdag om 9 uur (…) Lees het hele bericht

een-ziekenhuisopname-sinds-gisteren

Eén ziekenhuisopname sinds gisteren

In het Sint-Franciscusziekenhuis is de afgelopen 24 uur één patiënt extra opgenomen. Er is niemand ontslagen, dus worden nu 4 coronapatiënten verzorgd. De crisis is wel over haar hoogtepunt, maar nog niet bezworen, en zo kan dat aantal nog wat blijven op en neer gaan. Wat Heusden-Zolder betreft, zijn er de voorbije dagen geen inwoners meer positief getest, dat aantal blijft dus op 200 staan.

live-concert-lieven-cambre-invites

Live concert: Lieven Cambré invites

Dankzij het Muze Jazz Orchestra is het MuzeCafé één van dé trefpunten in de Limburgse jazzwereld geworden.Van jazz hou je wel of niet, een tussenweg bestaat er niet. Maar elke eerste zondag van de maand loopt het café wel vol met jazzliefhebbers uit heel Limburg. Lieven Cambré, een echte Heusden-Zolderaar, heeft zich door de jaren heen ontpopt tot bandleader.  Een tiental (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-184

Vandaag gezien

Een penseelkever op verkenning in de bloemen. (foto Jan Leijskens)

st-vincentius-sluit-enkele-dagen-na-overrompeling

St. Vincentius sluit enkele dagen na overrompeling

Na een lange sluiting door de coronamaatregelen opende Sint-Vincentius vorige dinsdag zijn deuren. Het was duidelijk dat de mensen de afgelopen tijd hebben benut om op te ruimen want ze brachten tonnen materiaal binnen: kleding, speelgoed, schoenen ... De kelderruimte zit stampvol. De vrijwilligers hebben nu even de tijd nodig om alles te sorteren en sluiten daarom noodgedwongen enkele dagen. Nu maandag en dinsdag blijven de deuren gesloten. Tegen woensdag hopen (…) Lees het hele bericht

128-bestuurders-zijn-gisteravond-geflitst

128 bestuurders zijn gisteravond geflitst

Bij de acties van gisteravond heeft de politie ook snelheidscontroles gehouden, en ook dat was blijkbaar nodig. In de Ringlaan reden 80 van de 244 passanten te snel in de bebouwde kom. In de Terrillaan zijn 13 van de 92 bestuurders geflitst, ook daar is maar 50 toegelaten. De flitsauto stond op twee plaatsen in de Koolmijnlaan: in de zone 70 werden 4 van de 115 passanten geflitst en in de zone 50 21 van de 121. In de Guido Gezellelaan (zone 70) liepen 2 van de 90 bestuurders tegen de lamp. Op de (…) Lees het hele bericht

auto-van-agressieve-bestuurder-in-beslag-genomen

Auto van agressieve bestuurder in beslag genomen

De politie heeft gisteravond opnieuw een actie georganiseerd naar aanleiding van klachten over overlast door jongeren, door voertuigen en straatracen. Ook de overlastplaatsen werden gecontroleerd. Op de Koerselsebaan richting Heusden reed een man van 22 uit Beringen met zijn auto bijzonder kort op de anonieme politieauto en spoorde hen op een agressieve manier aan om sneller te rijden. Uiteindelijk haalde hij in, de politie moest 110 per uur rijden in de bebouwde (…) Lees het hele bericht

nog-slechts-3-coronapatienten-in-sfz

Nog slechts 3 coronapatiënten in SFZ

Het begint stilaan erg rustig te worden op de COVID-afdeling van het Sint-Franciscusziekenhuis. 3 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten omdat ze voldoende hersteld zijn. Er zijn geen nieuwe opnames gebeurd zodat er momenteel nog 3 verzorgd worden. Dat is op dit moment een hele herademing na enkele hectische maanden. 

elan-filmavonden-starten-over-een-maand-opnieuw

ElaN Filmavonden starten over een maand opnieuw

Op 1 juli mogen de bioscoopzalen weer open, dus ook The Roxy Theatre. Ook de ElaN Filmavonden kunnen daarmee weer van start gaan met een eerste vertoning op maandag 6 juli. Er wordt bekeken hoe dat precies coronaproef zal verlopen, maar 't komt in orde. In afwachting loopt het online aanbod gewoon door tot dan. Hier  kun je kiezen uit je favorieten.

de-kijk-van-richie-488

De kijk van Richie

De horeca rekent vanaf volgende week op u.

t-heeft-nog-eens-geregend-in-eversel

't Heeft nog eens geregend in Eversel

Na de eerste regen in weken had de postbode een waterscooter nodig om de post te bedelen in de Sint-Jacobusstraat in Eversel. Een terugkerend fenomeen.  (foto Jos Coels)

vandaag-gezien-183

Vandaag gezien

Je hoeft zeker niet altijd met je hoofd in de wolken te lopen, maar wie nooit eens naar boven kijkt, mist vaak mooie spektakels. Zo waren er deze namiddag vlak voor de regenbui met de rukwinden weer prachtige wolkenformaties te zien met ook een shelf cloud of plankwolk.

coronabeperking-in-asielcentrum-teruggeschroefd

Coronabeperking in asielcentrum teruggeschroefd

De COVID-19-maatregelen die in de Limburgse asielcentra sinds 25 maart van kracht waren, worden op 8 juni weer teruggedraaid, dus ook in Heusden-Zolder. Dat is beslist tijdens een evaluatievergadering met Fedasil, het Rode Kruis en de betrokken burgemeesters. Enige uitzondering is het asielcentrum van Houthalen-Helchteren, waar voor het eerst een aantal besmettingen met COVID-19 is vastgesteld en waar de besmette personen in quarantaine worden gehouden. De maategelen waren in (…) Lees het hele bericht

soroptimist-steunt-zomerwerking-van-het-berenhuis

Soroptimist steunt zomerwerking van Het Berenhuis

Gerlinde Gilissen van Het Berenhuis mocht vandaag van Soroptimist Bellefleurs - West-Limburg -  club in wording - en haar meterclub, Soroptimist lnternational Hasselt, een cheque van 1.000 euro in ontvangst nemen. Met die steun kan Het Berenhuis in de zomermaanden op een speelse manier taalactivering, educatie en talentbevordering aan kansarme kinderen aanbieden. Het initiatief sluit naadloos aan bij de doelstellingen van soroptimistenclubs (…) Lees het hele bericht

een-nieuwe-thuis-gevonden

Een nieuwe thuis gevonden

Een eendenkoppel heeft een nieuwe thuis gevonden bij het wachtbekken in de Beemdenstraat. Voorlopig zijn ze tevreden met het beekje. Maar nadat het wachtbekken de afgelopen dagen droogstond, hopen ze nu wellicht op een ommekeer door de regen. (foto Philippe De Pauw)

weer-een-patient-minder-in-sfz

Weer een patiënt minder in SFZ

Eén coronapatiënt heeft de voorbije 24 uur het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten. Daardoor worden nu nog 6 patiënten verzorgd. Heusden-Zolder telt in het totaal nog steeds 200 inwoners die positief getest zijn.

openbaar-onderzoek-groene-delle-gaat-van-start

Openbaar onderzoek Groene Delle gaat van start

Er heeft al massaal veel protest geklonken tegen de plannen om een deel van de Groene Delle om te zetten in industriegebied. Anderzijds waren de werkgeversverenigingen ontevreden omdat slechts een deel is voorzien voor watergebonden bedrijfsactiviteiten. Hoe dan ook, moet de Vlaamse Regering een openbaar onderzoek organiseren over dat voorlopig vastgesteld ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Zolder - Lummen Zuid'. Vanaf 9 juni kan iedereen (…) Lees het hele bericht

nieuwe-actie-tegen-wietplantages-in-limburg

Nieuwe actie tegen wietplantages in Limburg

De Limburgse politiediensten onder leiding van het parket hebben vanochtend in alle vroegte opnieuw een zogenaamde Cleanhouse-actie tegen wietplantages gehouden, de 21ste al. De federale gerechtelijke politie viel samen met 6 korpsen van de lokale politie - waarbij ook dat van Heusden-Zolder - binnen op 9 verdachte adressen. Daarbij zijn 3 plantages met in het totaal 1800 planten gevonden en vernietigd.  Eén plantage was al opgedoekt. Op de verschillende (…) Lees het hele bericht

celstraffen-voor-wietplantage-in-viversel

Celstraffen voor wietplantage in Viversel

De rechtbank in Hasselt heeft vandaag 3 mannen veroordeeld tot celstraffen van 18 en 30 maanden omdat ze in Heusden-Zolder een wietplantage hadden en ook speed en coke dealden. De plantage met 470 planten werd eind augustus vorig jaar ontdekt in een woning aan de Pleinstraat. Een man van 22, die op een ander adres in de gemeente verbleef, beweerde dat hij cannabisolie wilde maken voor zijn zieke petekind. Maar de man had in zijn woning ook 36 dosissen (…) Lees het hele bericht

heusdens-bedrijf-bindt-strijd-tegen-peuken-aan

Heusdens bedrijf bindt strijd tegen peuken aan

Fresh Tray, een startend bedrijfje uit de Brugstraat, heeft een recyclagestation in inox ontworpen dat een halt moet toeroepen aan sigarettenpeuken op straat en andere plaatsen. Sigarettenpeuken veroorzaken grote milieuschade en toch belanden er in Vlaanderen dagelijks 100.000 op straat. Ze leveren zwerfvuil op en giftige stoffen komen in het grondwater terecht. Het recyclagestation van Fresh Tray heeft een uitneembare (…) Lees het hele bericht

ine-levert-500-wafels-aan-t-weyerke

Ine levert 500 wafels aan 't Weyerke

Ine Agricola uit Koersel trekt al verschillende maanden met haar foodtruck 'Sweet Josephine' langs zorginstellingen. Samen met een team van vrijwilligers bakt ze dan telkens wafels voor personeel en bewoners. Vandaag leverde ze liefst 500 wafels aan 't Weykerke. (foto Patrick Cosemans)

wereldfietsdag-zindert-na

Wereldfietsdag zindert na ...

Ook in de Guido Gezellelaan worden fietsers op het fietspad begroet naar aanleiding van Wereldfietsdag. Herkennen we daar trouwens Lambik onder de slogan? (foto Julien Maebe)

vandaag-gezien-182

Vandaag gezien

Deze merkwaardige plant die Jan Leijskens in Bolderberg trof, is de slangenwortel. In de lage landen is ze eerder zeldzaam geworden. Ze groeit vooral aan de oevers van sloten en plassen én is giftig. 

uc-belgium-schenkt-desinfectiezuilen

UC Belgium schenkt desinfectiezuilen

Het evenementenbureau UC Belgium uit Heusden-Zolder deelt uiteraard ook in de klappen van de coronacrisis. Maar tegelijk wil het zijn trouwste klanten helpen bij de heropstart en schenkt hen daarom een complete desinfectiezuil. Een eerste exemplaar heeft CEO Peter Veekmans (rechts op de foto) deze namiddag overhandigd aan Hyundai Construction Equipments Europe in Tessenderlo, waar het in ontvangst werd genomen door Rudy Raeymaekers, die (…) Lees het hele bericht

porsche-stopt-laurens-vanthoor-zwaar-ontgoocheld

Porsche stopt: Laurens Vanthoor zwaar ontgoocheld

Laurens Vanthoor reageert via twitter bijzonder ontgoocheld over de beslissing van Porsche om uit het Noord-Amerikaanse IMSA-kampioenschap te stappen na dit seizoen. Als reden geeft het Duitse automerk de moeilijke economische situatie aan die uit het coronavirus is voortgevloeid. De oudste van de Vanthoor-broers rijdt nu het vierde jaar vor Porsche in de categorie GT Le Mans, samen met teamgenoot Earl Bamber uit Nieuw-Zeeland werd hij vorig (…) Lees het hele bericht

politie-hield-actie-tegen-overlast

Politie hield actie tegen overlast

De politie heeft gisteren een controle gehouden op  verschillende overlastplaatsen in Heusden-Zolder. Er kwamen de jongste tijd immers heel wat meldingen binnen over schending van de corona-maatregelen, overlast door auto’s en het achterlaten van  zwerfvuil, onder meer op warenhuisparkings.  In het totaal namen 11 politiemensen deel aan de actie.  Zij controleerden 21 personen en 8 voertuigen.  Er zijn 4 onmiddellijke inningen gebeurd voor verkeersovertredingen, 3 (…) Lees het hele bericht

vooral-blikschade-bij-botsing

Vooral blikschade bij botsing

In de Guido Gezellelaan, vlak bij Suska zijn deze voormiddag twee auto's gebotst. Ze raakten daarbij behoorlijk beschadigd en moesten getakeld worden. De bestuurders raakten op het eerste zicht niet gewond, maar zijn toch voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval en het takelen zorgden voor hinder, de politie leidde het verkeer in goede banen. (foto's Michiel Reynders)

weer-twee-patienten-naar-huis

Weer twee patiënten naar huis

Twee coronapatiënten zijn ontslagen uit het Sint-Franciscusziekenhuis omdat ze voldoende hersteld zijn. Er zijn geen nieuwe opnames gebeurd en geen overlijdens meer geregistreerd zodat nu nog zeven coronapatiënten worden verpleegd. 

dorpsbelangen-wil-leefbaarheid-na-corona-behouden

Dorpsbelangen wil leefbaarheid na corona behouden

De Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen - waarvan op één na alle dorpsraden van Heusden-Zolder  deel uitmaken - roept dorpsbewoners, lokale besturen en de Vlaamse Overheid op om dit jaar nog werk te maken van ingrijpende veranderingen om het leven in de dorpen na de coronapandemie aangenaam te houden. De afgelopen periode werden de dorpen verkeersluw en de vereniging zou graag inspanningen zien om dat te behouden. Daardoor kunnen zwakke weggebruikers (…) Lees het hele bericht

een-knipoog-naar-de-held-van-de-humor

Een knipoog naar de held van de humor

Van bij het begin van de coronacrisis zorgde onze huiscartoonist Richie dagelijks voor een actueel geïnspireerde cartoon, soms gelardeerd met een limerick. Uit de vele reacties blijkt dat Richard Demot op die manier de lezers minstens met een glimlach - en soms met een bulderlach - aan de dag liet beginnen in deze sombere periode. Hij zetten op zijn manier de beperkingen in de kijker en bracht hulde aan de helden van de zorg, of de helden die de maatschappij lieten verder (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-487

De kijk van Richie

 Tijd om wat gas terug te nemen ...

544-000-euro-vlaams-geld-voor-verenigingen

544.000 euro Vlaams geld voor verenigingen

Vlaanderen trekt € 87 miljoen uit voor de lokale sport-, jeugd- en cultuurverenigingen die door de coronacrisis heel wat inkomsten mislopen hebben. Volgens N-VA is daarvan  544.424,44 voor de sport-, jeugd- en cultuurverenigingen in Heusden-Zolder.  “Deze extra middelen zijn voor veel van onze verenigingen de redding om te kunnen blijven voortbestaan en zo het sociale weefsel in Heusden-Zolder mee vorm te geven. Bij de toekenning van deze extra middelen moet de gemeente (…) Lees het hele bericht

werkloosheid-stijgt-sterk-vergeleken-met-2019

Werkloosheid stijgt sterk vergeleken met 2019

1016 mensen zaten eind mei zonder werk in Heusden-Zolder. Dat zijn er liefst 150 of 17,3 % meer dan op hetzelfde moment vorig jaar, wat uiteraard niet hoeft te verbazen door de coronacrisis.  Op maandbasis zijn er evenwel 28 werklozen minder. Op dit ogenblik zit 6,9 % van de beroepsbevolking zonder job, in Limburg bedraagt dat 6,5 %, in Vlaanderen 6,4 %. De werkloosheid is vooral toegenomen bij de 25- tot 39-jarigen en bij de midden- en hooggeschoolden. 

fietser-gewond-bij-val-7

Fietser gewond bij val

In de Elzerikstraat, de verbinding tussen de Galgeneinde en het jaagpad, is deze namiddag een fietser ten val gekomen. Die raakte daarbij gewond en moest naar het ziekenhuis afgevoerd worden.

2-dtm-manches-op-nieuwe-circuitkalender

2 DTM-manches op nieuwe circuitkalender

Circuit Zolder heeft een volledig nieuwe kalender klaar waar bijna alle grote activiteiten een plaats hebben gekregen. Meest opvallend is dat de topper, de DTM, voor twee manches naar het circuit komt. Op 9, 10 en 11 oktober en op 16, 17 en 18 oktober. Al moet nog afgewacht worden of dat met publiek zal zijn. Het 'seizoen begint' op 8 en 9 augustus met de Zolder Superprix, de Essec 12 Hours Cycling volgen op 16 augustus en op 22 en 23 (…) Lees het hele bericht

oversterfte-valt-in-heusden-zolder-relatief-mee

Oversterfte valt in Heusden-Zolder relatief mee

Er is weer een coronapatiënt bijgekomen in het Sint-Franciscusziekenhuis zodat er nu 9 verpleegd worden. Voor de rest is er niets bijkomend veranderd. Het aantal positief geteste inwoners van Heusden-Zolder staat nog altijd op 200. Het oversterftecijfer in de gemeente Heusden-Zolder in de maand april was 1,3. Dat betekent dat er 1,3 keer zoveel mensen zijn gestorven als gemiddeld in dezelfde maand tussen 2016 en 2019. Daarmee zit Heusden-Zolder nog onder het Limburgse gemiddelde.

eric-bosmans-is-weer-thuis

Eric Bosmans is weer thuis

Nadat hij meer dan twee maanden in het Sint-Franciscusziekenhuis verbleef, waarvan 58 dagen op de afdeling intensieve zorg, is Eric Bosmans weer thuis. Daar wachtte hem een warm welkom van onder meer de buren en familieleden. Zijn coronabesmetting op zich is verleden tijd, maar hij heeft nog een hele revalidatie te gaan. (video Amber Paesen)

fotografeer-je-fietsmoment-en-win-een-circuit-doop

Fotografeer je fietsmoment en win een circuit-doop

Het is vandaag Wereld Fietsdag en op zo'n dag wil Heusden-Zolder als UCI Bike City niet achterblijven. De jongste tijd was het al een stuk makkelijker om de inwoners te overtuigen om de fiets te gebruiken, zowel recreatief als om naar het werk te gaan. 't Is de bedoeling dat tijdens de versoepeling door te trekken. Daarom wordt iedereen opgeroepen om vanaf vandaag er met de fiets op uit te trekken en een leuke foto te maken van zijn of haar fietservaring. Die mag je doorsturen via (…) Lees het hele bericht

waterlek-in-het-voetpad

Waterlek in het Voetpad

Er is vanmorgen opnieuw een waterlek vastgesteld in Heusden-Zolder. Deze keer in het Voetpad. De Watergroep heeft meteen technici ter plaatse gestuurd die het lek opsporen en proberen te dichten. Ondertussen zit de buurt wel zonder drinkwater. Voorlopig wordt geschat dat de hinder tot 14 uur kan duren.


nieuwe-socceracademy-wil-voetbal-steuntje-geven

Nieuwe Soccer Academy wil voetbal steuntje geven

Volgende week gaat in Heusden-Zolder de nieuwe Soccer Academy Limburg van start met een kickoff. De initiatiefnemers Kristof Bielen en Bart Boons namen het initiatief omdat volgens hen nergens in de regio iets gelijksaardigs bestaat. De Soccer Academy geeft voetbaltechniektraining en coördinatietraining vooral als aanvulling op de wekelijkse trainingen in clubverband. Er is ook een start-to-soccer formule voor de allerkleinsten waarbij ze de liefde voor het voetbal (…) Lees het hele bericht

zo-kan-het-ook-apotheek-eversel

Zo kan het ook: apotheek Eversel

Al sinds vorig jaar gaan we samen met de Fietsersbond elke woensdag op zoek naar de 'Fietser van de Week' in Heusden-Zolder. Dat blijven we ook doen. Maar vanaf nu voegen we er een nieuw element aan toe. Elke eerste woensdag van de maand wordt het 'Zo kan het ook'. Dan zetten we mooie fietsenstallingen, fietsvriendelijke bedrijven, verenigingen of instellingen in de kijker.  Vandaag apotheek Eversel in de Bovenstraat. Caroline Vandebergh  (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-486

De kijk van Richie

Als ze bij de buren al wat meer mogen ...

coronacrisis-geeft-p-laser-duwtje-in-de-rug

Coronacrisis geeft P-Laser duwtje in de rug

Het bedrijf P-Laser uit de Lochtemansweg gebruikt laser cleaning voor duurzame industriële reinigingsprocessen. P-Laser is marktleider in Europa op het vlak van reiniging van industriële oppervlaktes, mallen, lasnaden via laser cleaning. Het bedrijf kreeg de afgelopen maand grote bestellingen vanuit onder andere Kazachstan, Frankrijk en Australië. De reinigingsmachines van P-Laser werken met lasertechnologie en produceren een minimale, (…) Lees het hele bericht

280-euro-voor-overtreding-coronabeperkingen

280 euro voor overtreding coronabeperkingen

Vier Limburgers moesten vandaag voor de rechtbank in Hasselt verschijnen omdat ze de coronamaatregelen hadden overtreden. Bij hen ook een man van 27 uit Heusden-Zolder. Hij was op 14 april door de politie betrapt terwijl hij 3 personen in zijn woning had ontvangen. Dat kost hem nu 280 euro.

onverwacht-bezoek-van-een-bijenvolk

Onverwacht bezoek van een bijenvolk

In de tuin van Paulette Huybrechts en Jos Willems is deze namiddag een hele bijenzwerm neergestreken. Wellicht had een bijenkoningin - daartoe aangezet door de versoepeling van de coronamaatregelen - samen met haar volk haar kot verlaten. Heel de bubbel streek neer op de pruimenboom van Paulette en Jos. Spectaculair dat wel, maar ze hebben er toch maar een imker bijgeroepen die het bijenvolkje weer in een korf lokte.

bolpapaver-groeit-en-bloeit-in-heusden

Bolpapaver groeit en bloeit in Heusden

Frans Morawski heeft - ergens in Heusden- een slaapbol of bolpapaver in bloei bespeurd. De plant wordt ongeveer een meter hoog. Vooral in Afghanistan wordt die massaal geteeld omdat het melksap ongveer 10 % opium bevat. Kijk binnenkort iedereen maar eens diep in de ogen, we zullen zien wie door de mand valt.

twee-opnames-in-ziekenhuis

Twee opnames in ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis zijn weer twee coronapatiënten opgenomen, zodat er nu weer 8 verpleegd worden. Voor de rest vallen geen ontslagen of overlijdens te noteren. Het aanta positieve inwoners van Heusden-Zolder blijft op 200 staan.

het-berenhuis-doet-mee-aan-wereldfietsdag

Het Berenhuis doet mee aan Wereldfietsdag

Iedereen mag aan het krijttekenen slaan ... de beren kruipen alvast op hun krijtfiets. 

kleuters-kunnen-weer-naar-school

Kleuters kunnen weer naar school

Nog een maandje kunnen de kleuters op school samen zijn en bij de juf. Juffrouw Esmeralda van het wijkschooltje van De Toverfluit zorgde alvast voor een warm en veilig welkom. En de kleuters waren allen even blij. 

de-kijk-van-richie-485

De kijk van Richie

Praktijkoefeningen kunnen helpen. 

auto-belandt-in-het-bos

Auto belandt in het bos

Kort over 23 uur gisteravond is een ongeval gebeurd in Bolderberg, op de hoek Kerkstraat-Terlaemenlaan. Een autobestuurder kwam uit de Kerkstraat en wilde richting Bolderberg afslaan, maar zijn wagen ging rechtdoor en kwam daar in het bos terecht. De bestuurder bleef ongedeerd, maar depannage Geert Schops moest de auto van tussen de bomen takelen. 

unizo-ondersteunt-ondernemers-rond-brug-genenbos

UNIZO ondersteunt ondernemers rond brug Genenbos

UNIZO wil de ondernemers helpen die de komende periode zullen geconfronteerd worden met de onderbroken kanaalbrug naar Genenbos. Zoals eerder gemeld zal de doorgang daar vanaf 22 juni 9 maanden lang onderbroken zijn. Tijdens de onderbreking van de Genenbosstraat zal het gemotoriseerde verkeer worden omgeleid via de N717 Lummenseweg en de N72. De industriezone Lummen-Gestel blijft bereikbaar via de westzijde van de brug (zijde Lummen). Daarvoor is (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-181

Vandaag gezien

Mensen lopen in de natuur vaak aan mooie of merkwaardige diertjes voorbij, en missen daarbij wel wat. Daarom legde Seppe Mues ze op foto vast. Boven de smaragdlangsprietmot, en onder de Misumenoides formasipes (krabspin), het uitheems lieveheersbeestje en de sprinkhaan.

200ste-inwoner-is-positief-getest

200ste inwoner is positief getest

Er is de afgelopen 24 uur één inwoner van Heusden-Zolder positief getest op corona en daarmee is de kaap van de 200 gerond. In het Sint-Franciscusziekenuis is ondertussen de situatie volledig stabiel: er is niemand opgenomen, niemand ontslagen en niemand overleden. Zo worden er nog 6 coronapatiënten verpleegd.

college-beperkt-herstart-tot-minimum

College beperkt herstart tot minimum

Het Sint-Franciscuscollege kiest voor een minimale heropstart van de andere leerjaren - naast het zesde en zevende - die vanaf morgen mogelijk is. Op die manier blijft de aanwezigheid van leerlingen en personeel beperkt tot het minimale.  Alle leerlingen van het 1ste en 3de jaar en de leerlingen van het 5de jaar uit A+-richtingen komen dit schooljaar nog éénmaal naar school. De leerlingen van de andere jaren komen nog minimaal twee halve dagen (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-484

De kijk van Richie

Richie geeft ons hoop.