Archief mei 2021

inbraak-in-jeugdlokalen-jogem

Inbraak in jeugdlokalen Jogem

Vanmiddag is een inbraak ontdekt in de jeugdlokalen aan de Jogem. Vermoedelijk is die afgelopen nacht gebeurd. Het is niet duidelijk of er buit is gemaakt en of er een verband is met de indringers in gemeenteschool Beekbeemden.

de-besmettingscijfers-van-nabij-bekeken

De besmettingscijfers van nabij bekeken

Het zal wel duidelijk zijn dat de coronacijfers in de maand mei allesbehalve goed zijn voor Heusden-Zolder. Daarom even een analyse naar leeftijd en locatie. Als we de leeftijd van de besmettingen bekijken dan doet er zich een duidelijke verjonging voor, wat uiteraard voor een deel samenhangt met de besmettingen in de scholen. In mei waren er 77 besmettingen in de leeftijd 6-11 jaar, dat was nu de tweede hoogste getroffen categorie, terwijl die in andere maanden (…) Lees het hele bericht

alle-kapellen-samen-in-beeld

Alle kapellen samen in beeld

Door de coronabeperkingen konden veel activiteiten aan de kapellen in de meimaand ook dit jaar niet doorgaan. Toch waren de meeste kapellen versierd door hun eigenaars of vrijwilligers uit de buurt. Ze werden de afgelopen tijd gefotografeerd door een heel aantal mensen en Lode Beylemans bracht ze op de laatste dag van mei samen in één montage. 

6-mannen-gestraft-voor-grote-cannabisplantage

6 mannen gestraft voor grote cannabisplantage

De rechter in Tongeren heeft vandaag 6 mannen veroordeeld omdat ze in 2019 betrapt waren met een grote cannabisplantage in Heusden-Zolder. Ze kregen celstraffen tussen 12 en 42 maanden. De zaak werd eerder toevallig ontdekt toen de politie bij een inval in een café in Genk drie kilo cannabis, andere drugs en cash geld vond en foto's die leidden naar de wietplantage in de Brugstraat in Heusden-Zolder. Daar stonden bijna 1.900 planten (…) Lees het hele bericht

beekbeemden-weer-ten-prooi-aan-vandalisme

Beekbeemden weer ten prooi aan vandalisme

De gemeentelijke basisschool Beekbeemden heeft opnieuw bezoek gehad van vandalen. Die hebben graffiti gespoten op een schuifraam. De daders waren het terrein binnengeraakt door een gat in de omheining te maken. Een maand geleden waren er ook al ruiten ingegooid. En ook in het verleden kreeg de school al vandalen en inbrekers over de vloer. 

problemen-door-waterlek-in-mommestraat

Problemen door waterlek in Mommestraat

In de Mommestraat is vanmorgen een waterlek opgemerkt. De Watergroep stuurde technici ter plaatse om het te herstellen. Daardoor zit een deel van de inwoners van de Mommestraat, de Bloemelingen en de Stukkenstraat momenteel zonder drinkwater. De Watergroep schat dat het ongemak tot 15 uur kan duren.

steven-goris-n-va-vervangt-ria-feyen-in-raad

Steven Goris (N-VA) vervangt Ria Feyen in raad

Ria Feyen (N-VA) geeft haar ontslag uit de  gemeenteraad en wordt daar vervangen door haar partijgenoot Steven Goris. Ria Feyen, die vorige legislatuur ook al zetelde, is deze ambtsperiode pas een jaar geleden in de raad gekomen als opvolgster van Simonne Janssens-Vanoppen. Maar nu heeft ze besloten dat ze om persoonlijke redenen haar taak van gemeenteraadslid  niet meer op zich kan nemen. Wel blijft ze actief binnen het partijbestuur en zal ook haar rol blijven spelen (…) Lees het hele bericht

ook-hier-niet-op-ingaan

Ook hier niet op ingaan

Vanochtend krjigen heel wat mensen een sms-je, zogenaamd van Proximus met de mededeling dat ze nog een saldo te betalen hebben. Uiteraard is ook dit weer fake en zitten er oplichters achter. Vooral niet doorklikken op de link die ze meesturen. 

6-nieuwe-positieve-testen-in-heusden-zolder

6 nieuwe positieve testen in Heusden-Zolder

Vandaag zijn de statistieken met 6 nieuwe positieve inwoners aangedikt, we zitten nu op een totaal van 2801. Het waren er 82 in de afgelopen week, dat is gemiddeld 242 per 100.000 inwoners. 

45-van-de-volwassenen-is-1-keer-gevaccineerd

45 % van de volwassenen is 1 keer gevaccineerd

Op dit ogenblik zijn in Heusden-Zolder 12.390 inwoners minstens 1 keer gevaccineerd. Dat is 45,18 % van de 18-plussers. 5.852 inwoners zijn volledig gevaccineerd, 21,34 % van de bevolking. Als we specifiek naar de 65-plussers kijken, dan zijn er 3.991 volledig gevaccineerd, 60,30 % van die bevolkingsgroep. 

oldtimers-overspoelen-de-roadhouse

Oldtimers overspoelen de Roadhouse

Aan de Roadhouse aan de Sterrenwacht was het een komen en gaan van bijzondere auto's en motoren. Daar had het eerst oldtimertreffen sinds lang plaats. De kostbare beestjes mochten weer van stal en glimden alsof er het voorbije jaar continu aan gepoetst was. Bezoekers keken zich de ogen uit. En de eerste hot-dog verkoop van dit jaar was alvast voor een goed doel bestemd. (foto's Tony Sempels)

code-geel-voor-brandgevaar-in-de-natuur-1

Code geel voor brandgevaar in de natuur

Het Agentschap Natuur en Bos heeft code geel afgekondigd voor de Limburgse natuurgebieden. Ondanks de vele regen van de afgelopen weken, is de vegetatie momenteel erg droog en is het brandgevaar reëel. Daarom mag in de natuur geen vuur gemaakt worden of mogen wandelaars niet roken. Natuur en Bos beheert in Heusden-Zolder een 7-tal natuurgebieden maar de richtlijnen gelden evenzeer voor gemeentelijke gebieden, gebieden van natuurverenigingen of in privébezit.

delegatie-bezocht-kluis-van-bolderberg

Delegatie bezocht Kluis van Bolderberg

Ondanks de afgelasting en uitstel van de Open Gebedshuizendag in Heusden-Zolder trok een beperkte delegatie naar de Kluis van Bolderberg. Ze maakten er kennis met de geschiedenis en bewoner Jonas Slaets vertelde over de hedendaagse invulling van deze bijzondere plek. (foto Mehmet Üstün)

kevin-de-bruyne-met-dubbele-kater

Kevin De Bruyne met dubbele kater

Kevin De Bruyne zit met een dubbele kater na de Champions League finale. Die verloor zijn ploeg, Manchester City, niet alleen tegen Chelsea. Het blijkt nu na een nachtje ziekenhuis dat zijn blessure waarmee hij uitviel, erger is dan gevreesd. Hij liep een neusbreuk op en een gebroken linker oogkas. Het is afwachten wat de gevolgen hiervan zijn, ook voor het EK.

nu-krijg-je-pas-echt-zomersproeten

Nu krijg je pas echt zomersproeten ...

Nu het weer naar zomerse proporties begint te neigen en de zon volop de kunstwerken schijnt, komt de tentoonstelling Zomersproet van de academie pas echt tot haar recht.  Nog te bezoeken tot en met zondag 6 juni, maar wel vooraf reserveren via de website van de academie.  (foto's Leen Beunens)

10-nieuwe-positieve-testen-in-heusden-zolder-1

10 nieuwe positieve testen in Heusden-Zolder

10 nieuwe besmettingen vandaag in Heusden-Zolder, zo staat de totale teller op 2795 positieve testen in dik 14 maanden. De afgelopen week zijn er 86 vastgesteld of gemiddeld 254 per 100.000 inwoners. 

beekbeemden-beleefde-een-alternatief-schoolfeest

Beekbeemden beleefde een alternatief schoolfeest

Dit weekend was in de gemeenteschool Beekbeemden het jaarlijkse schoolfeest gepland. Maar de coronamaatregelen dwongen tot een alternatief. Vrijdag stond voor de kleuters en leerlingen een Vlaamse kermis klaar. Daar beleefde iedereen heel wat plezier en ze kregen na afloop van het oudercomité een lekkere verrassing. Vandaag ging een online schoolfeest van start met optredens van klein en groot. (foto's An Vanoppen)

bosloop-steekt-in-volledig-nieuw-kleedje

Bosloop steekt in volledig nieuw kleedje

De Heusden-Zolderse Bosloop is in een volledig nieuw kleedje gestoken. Van 26 juni tot en met 11 juli kan iedereen zijn loopschoenen aantrekken voor een leuk parcours met lussen van 4, 8 of 12 km. Die gaan door de bossen en de natuur met start en aankomst aan kasteel Meylandt. Corona zorgt ervoor dat de bosloop in een STRAVA-editie wordt ondergedompeld. De verschillende routes worden uitgepijld en in de STRAVA-app gegoten.  Wie met de app (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-281

Vandaag gezien

Vanmiddag op een verdoken plekje in de Geenrijt, genieten van de zon ... (foto Stefan Was)

de-week-van-de-waarheid-27

De Week van de Waarheid

Ze moeten nog definitief worden, maar zijn dus al gekozen: de nieuwe straatnamen. De straten op Mortelveld zullen namen van dokters krijgen. Van de eerste dokters die opereerden in het ziekenhuis bijvoorbeeld, in de tijd toen er al eens weinig liefkozend over het slachthuis werd gesproken. Of van 'den doktoor vanne put', een bedrijf dat zijn eigen cultuur en omgangsvormen had.  De anekdotes daarover zijn legio. Maar zo krijgt Heusden-Zolder dus een dokterswijk, (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-652

De kijk van Richie

Ze is er ... de zon.

besmettingen-blijven-komen

Besmettingen blijven komen

Ook vandaag zijn er helaas 17 nieuwe positieve inwoners van Heusden-Zolder in de statistieken bijgekomen. Het blijft dus nog altijd flink stijgen in vergelijking met het gemiddelde van de de meeste andere steden en gemeenten. We zitten aan 2785 sinds maart vorig jaar. 89 besmettingen in de afgelopen week zijn er gemiddeld 263 per 100.000 inwoners. Daarmee zijn we nu koploper in Limburg. In absolute aantallen doet Genk het nog slechter.

eversel-herdenkt-pater-jef-beckers

Eversel herdenkt Pater Jef Beckers

Op 30 mei 1965 werd pater Jef Beckers samen met 30 andere missionarissen vermoord in Buta, Congo. Maar hij is nog niet vergeten, hij wordt einde mei herdacht, er is een Pater Beckersstraat, een Butastraat, een Kruisherenstraat, een monument aan hem opgedragen, ... Wie de historische achtergronden van deze gebeurtenissen en de figuur van pater Beckers beter wil kennen, kan zaterdag en zondag van 9 tot 16 uur in de kerk van Eversel terecht, daar loopt een powerpoint voorstelling.

radio-2-limburg-live-vanop-het-muzeterras

Radio 2 Limburg live vanop het Muzeterras

Op donderdag 3 juni van 12 tot 13 uur zendt Radio 2 Limburg live uit vanop het terras van het MUZEcafé. Presentator Mathijs Bijnens ontvangt er dan gasten zoals kunstenaars Danie Jordens en Mark Swysen wiens tentoonstellingen in ZLDR Luchtfabriek nog tot en met 6 juni lopen.  Centraal staat de heropstart van het cultuurcentrum waar vanaf 10 juni een hele rist artiesten en acteurs weer komen optreden. Eigenlijk bevinden we ons op dat ogenblik op een scheidingslijn, niet (…) Lees het hele bericht

don-boscoleerlingen-winnen-nmbs-wedstrijd

Don Boscoleerlingen winnen NMBS-wedstrijd

Leerlingen en leerkrachten van 5IW van Don Bosco in Helchteren hebben de hoofdprijs gewonnen van de jubileumeditie - 10de keer - van de BERT-wedstrijd van de NMBS. Van de winnende werkgroep met 4 leerlingen, zijn er twee uit Heusden-Zolder, namelijk Warre Moons en Miel Van den bergh. BERT staat voor Belgian Railways Competition for Technicians en richt zich tot leerlingen uit de derde graad van het technisch- en beroepsonderwijs. Dit jaar daagde (…) Lees het hele bericht

de-verkeerde-stenen-boodschap

De verkeerde stenen boodschap

Voor de actie 'Gewoon GAAN' morgen aan het Jefhuis, was opgeroepen om een steen met een boodschap mee te brengen en achter te laten. Maar de stenen die onbekenden tussen De Bark en de Gemeentelijke Werkplaatsen hebben achtergelaten, geven duidelijk een verkeerde boodschap weer.

nog-9-coronapatienten-in-het-ziekenhuis-2

Nog 9 coronapatiënten in het ziekenhuis

Op dit moment lijkt ook het Sint-Franciscusziekenhuis de nationale trend te volgen waarbij de druk eindelijk wat minder wordt. 2 patiënten waren voldoende hersteld om naar huis te mogen. Daardoor wordt het weekend ingegaan met nog 9 COVID-patiënten van wie 1 op intensieve zorgen.


hoeveel-kost-een-inbeslagname-van-een-voertuig

Hoeveel kost een inbeslagname van een voertuig?

De gemeenteraad keurde gisteravond een nieuw reglement goed dat bepaalt hoeveel het kost wanneer je voertuig bestuurlijk in beslag wordt genomen. Dat kan in verschillende gevallen, bijvoorbeeld na een straatrace. Het gaat nu om een eenvormig reglement dat - na overleg met ARIEC en het parket - voor heel Limburg geldt. Wanneer je voertuig (tot 3500 kg) wordt getakeld door de week overdag, kost je dat € 205,70, 's nachts, op feestdagen en in het weekend wordt dat € 254,10. Is het voertuig (…) Lees het hele bericht

20-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

20 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Er zijn opnieuw 20 besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder, het totaal sinds maart vorig jaar staat nu op 2768 inwoners die positief getest zijn. Er waren 79 nieuwegevallen in de afgelopen week, dat is een gemiddelde van 233 per 100.000 inwoners.  Zowel in totale aantallen (na Genk) als in het gemiddelde (na Wellen) blijft Heusden-Zolder op een tweede plaats in Limburg staan. 

sara-slaat-de-vocale-brug-naar-het-einde-van-covid

Sara slaat de vocale brug naar het einde van COVID

Sara Wehenkel van het Heusdense koor Exsultate nam in ZLDR Luchtfabriek een mooie versie van Hallelujah van Leonard Cohen op, ze werd daarbij begeleid door Siebe Doggen, gastpianist van het koor. De aangepaste tekst werd geschreven door Gerda Van Der Velden, een alt uit Beringen, die er tijdens de laatste lockdown mee aan de slag ging. Sara vond in de expo expo Social distance/Rethinking society van Mark Swysen het ideale decor, want ook die (…) Lees het hele bericht

klacht-rond-vaccinaties

Klacht rond vaccinaties

Burgemeester Borremans (GOED) gaf nog een stand van zaken van de vaccinaties in het vaccinatiecentrum Watt 17. Bij die gelegenheid kaartte Jan Jans (Vlaams Belang) aan dat iemand een klacht had ingediend tegen een medewerker van het vaccinatiecentrum. Het zou gaan om een geval van bevoordeling bij de planning van de vaccinaties. Jans vroeg wat met die klacht gebeurd is. Volgens burgemeester Borremans is de klacht ingeschreven en wordt ze behandeld door de klachtenmanager. Daarna (…) Lees het hele bericht

sociale-economie-blijft-belangrijke-werkgever

Sociale economie blijft belangrijke werkgever

De gemeenteraad keurde vanavond ook de toelagen en overeenkomsten sociale economie goed. Het gaat om organisaties die een aantal taken voor de gemeente uitvoeren en daarmee ook werk verschaffen aan mensen die het op de reguliere arbeidsmarkt moeilijk hebben. Bewel krijgt € 36.200, PWA Heusden-Zolder € 38.000, € 26.000 voor Reset vzw en € 12.000 voor Ferm Kinderopvang. Schepen Isabelle Thielemans wees erop dat de werkzoekendengraad momenteel op 5,5 (…) Lees het hele bericht

oppositie-vindt-inbeslagname-voertuigen-goedkoop

Oppositie vindt inbeslagname voertuigen goedkoop

De gemeenteraad moest een nieuw reglement goedkeuren voor de tarieven voor de bestuurlijke inbeslagname en stalling van voertuigen. Heusden-Zolder was daar destijds pionier in. Maar nu andere gemeenten en steden daar ook op ingespeeld wordt, is er een gemeenschappelijk reglement met tarieven voor alle gemeenten vastgesteld. De oppositie onthield zich omdat zoals Herwig Hermans het uitdrukte de bewaarkost per dag zo laag is dat je er nog niet kunt voor parkeren in een stad. 


gemeente-heeft-noodwoning-op-het-oog

Gemeente heeft noodwoning op het oog

De gemeenteraad heeft ook vanavond weer digitaal plaats. De raadsleden - die dus thuis zitten - kregen een relatief korte agenda voorgeschoteld. De politie en de gemeente sluiten aan bij aankoopcentrale VEB voor de aankoop van elektriciteit en gas. Bij de bespreking van het jaarrapport van IGS Woonfocus stelde Herwig Hermans (N-VA) vast dat Heusden-Zolder als enige geen noodwoning heeft (voor bijvoorbeeld een gezin dat door brand getroffen is). Schepen (…) Lees het hele bericht

morgen-mariahulde-aan-kapel-in-eversel

Morgen Mariahulde aan kapel in Eversel

Het was weer geen meimaand als een andere maar in Eversel willen ze er toch op een mooie manier een slot aan breien. Morgen, vrijdag, om 18.30 uur brengen ze een Mariahulde aan het boskapelletje in de dreef van het bos Van Soest. Iedereen kan er even bezinnen of bidden bij het beeld van Maria, kinderen mogen een bloemetje meebrengen om achter te laten.


open-gebedshuizendag-is-verplaatst-naar-september

Open gebedshuizendag is verplaatst naar september

De open gebedshuizendag die voor nu zondag 30 mei was gepland, wordt door omstandigheden afgelast en verplaatst naar zondag 26 september. Op dat ogenblik zullen de wandeling en fietstocht langs de verschillende gebedshuizen volgens het uitgestippelde schema worden afgelegd, met ook het herdenkingsmoment voor de coronaslachtoffers.

vandaag-gezien-280

Vandaag gezien

Wie zich graag laat charmeren door het vurige rood van klaprozen, hoeft daar niet ver voor te gaan. Even de gemeentegrens in Bolderberg overwippen en aan de kanaalbrug in Stokrooie vind je zo'n rood woud. (foto's Roger Convents) UPDATE An Vaes stuurde ons volgend weetje in verband met de hoeveelheid klaprozen op de brugberm. De klaproos heeft zeer kleine zaadjes die diep in de ondergrond lang kunnen overleven, doordat ze zo klein zijn, rotten ze (…) Lees het hele bericht

52-boetes-voor-parkeren-op-de-loszone

52 boetes voor parkeren op de loszone

De politie heeft de voorbije periode al 52 GAS-pv’s opgesteld tegen bestuurders die hun auto’s parkeren op de los- en laadzones langs de Koolmijnlaan. Eind vorig jaar zijn op drie plaatsen in het winkelcentrum zulke zones ingericht precies om te vermijden dat vracht- en bestelwagens op de weg bleven staan tijdens het lossen van goederen. Dat zorgde vaak voor heel wat verkeershinder en gevaarlijke situaties. De laad- en loszones kunnen dag en nacht door vrachtwagens gebruikt worden. Maar (…) Lees het hele bericht

chris-barrow-met-music-videos-op-muzeterras

Chris Barrow met Music Videos op Muzeterras

Morgen, zaterdag en zondag is dj Chris Barrow te gast op het Muze-terras, telkens van 15 tot 21 uur. Ondertussen is zijn concept van music-videos stilaan gekend. Hij draait dan populaire hits - veelal oldies - waarvan je tegelijk de clips op een groot videoscherm kunt volgen. Hier krijg je alvast een voorproefje.

neen-u-hebt-helaas-geen-extra-vakantiegeld-tegoed

Neen, u hebt helaas geen extra vakantiegeld tegoed

Juist in een periode dat heel wat mensen hun vakantiegeld ontvangen, proberen ook oplichters daarvan gebruik te maken. Heel wat lezers - ook wijzelf - hebben een mail ontvangen van de zogenaamde Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie dat ze door een foutieve berekening nog extra vakantiegeld te goed hebben. Vooral niet doorklikken op de link in de mail. Het vakantiegeld komt van uw werkgever of de instantie die uw uitkeringen betaalt, en die regelen dat wel op een andere manier.


sfz-1-overlijden-nog-1-patient-op-intensieve

SFZ: 1 overlijden, nog 1 patiënt op intensieve

In het Sint-Franciscusziekenhuis is opnieuw een coronapatiënt overleden. Daardoor ligt  op dit moment nog 1 patiënt op de afdeling intensieve zorgen. Er is ook 1 patiënt ontslagen die voldoende hersteld was en 1 opgenomen. Er verblijven vandaag dus 11 COVID-patiënten in het ziekenhuis.

beoogde-som-voor-aankoop-groene-delle-in-zicht

Beoogde som voor aankoop Groene Delle in zicht

In de crowdfundingactie die Limburgs Landschap heeft opgestart om het natuurgebied in De Groene Delle aan te kopen staat de teller momenteel op 41.155 euro. De natuurorganisatie mikt op 50.000 euro, een kaap die stilaan in zicht komt. Ze heeft in het totaal 85.000 euro eigen inbreng nodig om de 27 ha in de driehoek Heusden-Zolder-Lummen-Hasselt langs het Albertkanaal te verwerven. Zoals bekend besliste minister Demir (…) Lees het hele bericht

fietspool-van-school-viversel-almaar-populairder

Fietspool van school Viversel almaar populairder

De fietspool van de St.-Jan Berchmansschool in Viversel wordt alsmaar populairder. Meester Steven en zijn vaste begeleiders ontfermden bij de start over 19 deelnemers. De pool is ondertussen uitgegroeid tot 27 leerlingen, ongeveer één leerling op vier van de school.  Er is ook een nieuwe regeling waarbij kinderen die met de auto worden gebracht op de parking van De Vierseleer worden afgezet en opgehaald. Dat alles zorgt voor heel wat minder auto's in de schoolomgeving en dus meer veiligheid. (foto Danny Wendelen)


15-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-1

15 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

15 positieve gevallen zijn er bijgekomen in Heusden-Zolder zodat de totale teller nu op 2748 staat. 77 inwoners zijn afgelopen week positief getest, dat is gemiddeld 227 per 100.000 inwoners. 

de-bib-komt-in-een-oosterse-sprookjessfeer

De bib komt in een oosterse sprookjessfeer

Liefhebbers van oosterse sprookjes komen van 2 juni tot en met 12 juli in de bib aan hun trekken tijdens de tentoonstelling ‘Meer dan duizend nachten–oosterse sprookjes in prentenboeken’. Bezoekers maken er een reis door een wereld van mythische figuren en geesten, sultans en bedelaars, Sheherazade en Sinbad. In de verteltent biedt een filmpje van Rodaan Al Galidi een voorproefje op zijn boek ‘Arabische sprookjes’. Je kunt er je eigen verhaal verzinnen met de interactieve zeekast. (…) Lees het hele bericht

pjepersesies-en-verkeslepkes

Pjêpersesies en vèrkeslèpkes

Nu het dialect opnieuw wat meer aandacht krijgt - met op 28 september de viering van 20 jaar Veldeke Bels Limburg in Muze - beginnen ook meer mensen te grasduinen in hun dialectkennis. Zo schrijft Lutgart Aerts: Ich gun noa de slachter en ich koep twiehonnerd gramme pjêpersesies en drei vèrkeslèpkes. Ze koopt dus bij de beenhouwer 200 gram pepersalami en drie varkenslapjes.


neos-wandelaars-niet-bang-voor-de-buien

Neos-wandelaars niet bang voor de buien

Nu de coronateugels al wat meer gelost worden, trotseerde een groep wandelaars van Neos Heusden-Zolder de buien voor een nieuwe wandeling. Het werd een vochtige, maar deugddoende wandeling in de omgeving van de Tuiltermolen van Herkenrode. (foto Trudo Groffi)

toekomst-telt-heeft-nog-altijd-20-tal-deelnemers

Toekomst Telt heeft nog altijd 20-tal deelnemers

De burgerbeweging Toekomst Telt telt nog altijd een 20-tal aanhangers, dat is gisteravond gebleken tijdens het 3de Toekomstcafé. Voorlopig vinden de 'bijeenkomsten' nog digitaal plaats met telkens twee maatschappelijke thema's op de discussie-agenda. Deze keer waren dat  “Solidariteit” en “Ruimte/Mobiliteit”. In het totaal liggen zo 8 thema's voor die tot acties moeten leiden die goed zijn voor mens en wereld. De initiatiefnemers (…) Lees het hele bericht

vlaamse-subsidie-voor-casa-maran

Vlaamse subsidie voor Casa Maran

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) investeert via Toerisme Vlaanderen 2,5 miljoen euro in betere infrastructuur voor logies. De uitbaters van 108 vergunde logies verspreid over heel Vlaanderen krijgen investeringssteun om werk te maken van structurele verbeteringen, zoals kind- en familievriendelijke voorzieningen, volledig toegankelijke en zorgspecifieke infrastructuur en voorzieningen voor kampeerauto’s. In Limburg gaat het om 23 projecten, waaronder grote spelers zoals de (…) Lees het hele bericht

sfz-t-blijft-een-komen-en-gaan

SFZ: 't Blijft een komen en gaan

3 COVID-patiënten hebben het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten, 4 anderen zijn opgenomen. Daardoor verblijven er vandaag 12 coronapatiënten van wie nog 2 op de afdeling intensieve zorgen.

unizo-leert-alles-over-mond-tot-mond-reclame

UNIZO leert alles over mond-tot-mond reclame

Op donderdag 24 juni om 19.30 uur organiseert Unizo Heusden-Zolder een info-avond over mond-tot-mond reclame in de zaal van AVT aan de Veenderweg. Branding experte Katlijn Voordeckers leert hoe een ondernemer mond-tot-mondreclame in drie stappen kan vermenigvuldigen of vermerkvuldigen. Onderwerpen zijn hoe laat je anderen over je merk praten, hoe versterk je je merk en hoe krijgt jouw online en offline mond-tot-mondreclame een boost in deze uitdagende digitale wereld? UNIZO-leden komen er (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-651

De kijk van Richie

Een flardje filosofie.

dokters-en-vrouwen-krijgen-straatnamen

Dokters en vrouwen krijgen straatnamen

Begin dit jaar lanceerde de gemeente een oproep om naamvoorstellen in te dienen voor de nieuwe straten, onder meer op de verkaveling Mortelveld (achter sporthal Olympia) en voor zijstraten aan Kapelhof, Kerkenblookstraat, voor het nog naamloze straatje tussen Kerkenblookstraat en schoolparking, het doodlopende stuk vanaf de Veenderweg en het deel tussen Sint-Jansstraatstraat en Schomstraat. Er zijn nu alvast namen geselecteerd die op 24 juni aan de gemeenteraad worden (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-sfc-leerkrachten

Fietser van de week: SFC-leerkrachten

Ook deze keer moeten we in de rubriek Fietser van de Week in het meervoud spreken. Het zijn immers de leraars van het Sint-Franciscuscollege. Het SFC is meer en meer een fietsvriendelijke school aan het worden en dat uit zich niet alleen in het stimuleren van de leerlingen, ook heel wat leerkrachten nemen de fiets, en dat voor meer dan behoorlijke verplaatsingen: op de foto Martine Dieltiens (Tessenderlo), Tom Melotte (Kuringen), Luc Boonen (Lummen), Mieke Schrooten (Bree) en Luc De Smet (Lommel). (…) Lees het hele bericht

5-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-2

5 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

5 inwoners die positief testten, zijn er vandaag bijgekomen in de statistieken. Het totaal staat nu op 2733. De afgelopen week zijn er in Heusden-Zolder 91 nieuwe besmettingen vastgesteld, gemiddeld is dat 269 per 100.000 inwoners. 

gewoon-gaan-voor-mentaal-welzijn-bij-jongeren

'Gewoon GAAN' voor mentaal welzijn bij jongeren

We trappen een open deur in door te stellen dat afgelopen jaar een bewogen periode was en dat veel jongeren zich niet goed voelen in hun vel. De leerlingen van 7BS van het Sint-Franciscuscollege willen op een positieve manier het mentaal welzijn bij jongeren de nodige aandacht bieden met 'Gewoon GAAN'. Daarvoor zetten de leerlingen een social media campagne op, verkopen ze polsbandjes en zetten ze het publiek (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-cate-quinn

Tip van de bib: Cate Quinn

Deze week krijgen we als boekentip 'Drie weduwen' van Cate Quinn mee. En dat is geen toeval, want dit boek werd door een van de bibmedewerkers in één weekend uitgelezen, maar ze verzekerde ons dat het absoluut een “in één ruk uitlezer” is. 

Korte inhoud

Mormoon Blake Nelson wordt dood op zijn ranch aangetroffen.  Daar, kilometers van de bewoonde wereld verwijderd, woont hij (…) Lees het hele bericht

eversel-leerlingen-werken-zelf-aan-schoolomgeving

Eversel: leerlingen werken zelf aan schoolomgeving

In juni wordt de schoolomgeving in Eversel verder aangepakt op het vlak van de verkeersveiligheid. Zoals we al eerder meldden, zijn daar al maatregelen genomen zoals een grotere wachtzone, enkele gevaarlijke dwarsparkeervakken zijn geschrapt en is een aparte bushaven aangelegd. Nu worden de leerlingen ingeschakeld. Met de telramenmethode tellen ze al het verkeer op verschillende plaatsen in Eversel, en ze noteren hun bevindingen over het verkeersgedrag. Volgend schooljaar kunnen (…) Lees het hele bericht

poging-tot-inbraak-in-minderbroedersstraat

Poging tot inbraak in Minderbroedersstraat

In de Minderbroedersstraat is afgelopen nacht een inbraakpoging gebeurd. Vanmorgen werd ontdekt dat de achterdeur beschadigd was, maar verder zijn de dieven blijkbaar niet geraakt. 


nieuwe-jumbo-opent-deuren-op-14-juli

Nieuwe Jumbo opent op 14 juli

Op woensdag 14 juli opent Jumbo zijn nieuwe warenhuis in de Koolmijnlaan. Het zal dan de 11de vestiging van de Nederlandse keten in Vlaanderen zijn want de twee weken voordien gaan ook al vestigingen in Zonhoven en Zedelgem open. De winkel in Heusden zal een verkoopoppervlakte van een kleine 2000 vierkante meter hebben, er wordt gerekend op zeker 50 personeelsleden. De aanwervingen daarvoor zijn bezig.  

sfz-1-overlijden-nog-2-op-intensieve

SFZ: 1 overlijden, nog 2 op intensieve

In het Sint-Franciscusziekenhuis is de toestand in het verlengde weekend lichtjes gewijzigd. Er liggen nu nog 11 COVID-patiënten in het ziekenhuis, van wie 2 op de afdeling intensieve zorg. Er viel ook opnieuw 1 overlijden te betreuren.

volgend-jaar-opnieuw-feesten-met-de-burgemeester

Volgend jaar opnieuw 'Feesten met de burgemeester'

Er komt ook dit jaar geen editie van 'Feesten met de burgemeester'. Die was gepland op 25 september maar wordt net als vorig jaar door de COVID-crisis afgeblazen. "We hebben hierover intern overleg gepleegd en besloten om de editie van dit jaar niet te laten plaatsvinden. Zo kan de balzaal ter beschikking gesteld worden aan verenigingen of cultuurliefhebbers wiens geduld al een hele tijd op de proef gesteld werd", verklaart burgemeester Mario Borremans (GOED). Maar hoe dan ook ligt de volgende editie al vast: zaterdag 17 september 2022 en dan wordt het uiteraard opnieuw een evenement voor het goed doel.


midden-juli-opent-het-nieuwe-skatepark

Midden juli opent het nieuwe skatepark

Midden juli opent op sportpark Vrijheid het nieuwe skatepark. Dat wordt meer dan 850 m² groot en is zowel geschikt voor beginners als professionals. Door de inbreng van ‘kenners en liefhebbers’ uit de gemeente zijn zowel de ligging van het park als de keuze van de toestellen op de gebruikers afgestemd. Het wordt een strak betonnen skatepark, met vaste elementen zoals hoge en lage rails, banks, hips en quarters. Veel onderdelen zijn met de hand gemaakt. Alles wordt in (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-krijgt-een-eigen-jac

Heusden-Zolder krijgt een eigen JAC

Op 1 juni start ook in Heusden-Zolder een JAC, oorspronkelijk de afkorting van een Jongeren Advies Centrum maar nu staat het voor 'Jongerenaanbod van het CAW’. Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar die met vragen zitten rond problemen thuis, seks, drugs, geldproblemen, pesten, op zoek zijn naar een eigen stek, of gewoon rond hun rechten of plichten. Elke vraag telt voor het JAC. Zeker nu de afgelopen periode een zware impact heeft gehad op de jongeren en hun hulpvragen met 40 % zijn toegenomen. Je kunt dus voortaan op afspraak terecht in het kantoor, Marktplein 9, 011 85 00 05 - 0489 83 37 41 - jac.limburg[!]cawlimburg.be

gratis-surfen-op-enkele-publieke-plaatsen

Gratis surfen op enkele publieke plaatsen

Voortaan kun je op een aantal publieke plaatsen in Heusden-Zolder gratis op  het internet via je mobiele toestel. Er zijn WiFi-hotspots geactiveerd in de sporthallen van Heusden en Zolder en op het Marktplein. Heusden-Zolder kreeg daarvoor een Europese subsidie van 15.000 euro via WiFi4EU. Daarnaast gaat de gemeente zelf de WiFi-hotspots financieren om te plaatsen op het binnenplein van domein Bovy. De hotspots zijn aangegeven met een logo, op je toestel surf je via WiFi4EU.

9-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-5

9 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

9 besmettingen zijn er bijgekomen in Heusdebn-Zolder, we spreken nu van 2728 positief geteste inwoners sinds de uitbraak van de pandemie. 96 besmettingen in de afgelopen week zijn er gemiddeld 283 per 100.000 inwoners. 

bijna-44-van-de-volwassenen-gevaccineerd

Bijna 44 % van de volwassenen gevaccineerd

11998 inwoners van Heusden-Zolder hebben op dit moment minstens één vaccin gehad, dat is 43,75 % van alle 18-plussers. 4697 inwoners zijn volledig gevaccineerd, of 17,13 % van de doelgroep. Bij de 65-plussers hebben 3100 inwoners twee prikken gehad, dat is dan weer 46,83 % van die bevolkingsgroep. 

motorrijder-gewond-bij-botsing-1

Motorrijder gewond bij botsing

In de vooravond, omstreeks half 6, zijn in de Witte Barier een auto en een motor gebotst. De motorrijder raakte gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd. (foto Geert Schops)


artikel-27-maakt-zomerse-uitstap-naar-beringen

Artikel 27 maakt zomerse uitstap naar Beringen

Artikel 27 vzw, dat nu al 2 decennia Heusden-Zolder in november verrast met kunsttentoonstellingen op al even verrassende locaties, maakt bij het begin van de zomer een uitstapje naar onze Beringse buren. Van 19 juni tot 4 juli presenteert de organisatie in de mijnkathedraal van Beringen-Mijn 'New Told Dream'. Daarin laten een 20-tal kunstenaars en de bewoners van dienstencentrum Sint-Oda in Pelt hun fantasie de vrije loop over de nakende zomer. Geïnspireerd door de hemelse architectuur tonen ze hun beelden fantasieën van licht, kleur en hoop. Nu al kun je gratis tickets reserveren via www.artikel27.eu


fietsersbond-stop-met-stoepparkeren-in-brugstraat

Fietsersbond: Stop met stoepparkeren in Brugstraat

De Fietsersbond Heusden-Zolder is niet te spreken over het parkeergedrag in de buurt van de school in de Brugstraat. Aan de overkant van de weg ligt een grote parking met een beveiligde oversteekplaats. Maar toch zijn er heel wat autobestuurders - zoals blijkt in het filmpje - die gewoon parkeren op de stoep langs de Brugstraat. Kinderen met ouders moeten daardoor het fietspad op en fietsers kunnen geen kant meer uit. De Fietsersbond vraagt aan de ouders met de auto om de parking te gebruiken en de stoep vrij te houden. En waar mogelijk te voet of met de fiets naar school te komen, zodat er ook meer parkeerplatasen vrij zijn voor ouders die van ver komen.


10-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-1

10 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

10 besmettingen zijn er bijgekomen in Heusden-Zolder, sinds half maart vorig jaar zijn nu 2719 inwoners positief getest. 97 positieve testen in de voorbije week betekenen een gemiddelde van 286 per 100.000 inwoners. Daarmee staan we pas op de 21ste plaats in België, maar binnen de top 25 zijn we wel veruit de grootste gemeente. 

een-maffe-combinatie-van-drums-en-piano

Een maffe combinatie van drums en piano

Het was een dolle bende deze namiddag en vanavond op het Marktplein tegen het terras van de Muze. Daar trad het Burundese gezelschap Kiyago Legacy op - 10 drummers met veel dans-, spektakel- en humorkwaliteiten - en dat in samenspel met klassiek pianiste Ioana Mandrescu. Two Seasons creëerde een bijzondere sfeer en de aanwezigen beleefden een prettige voorstelling. (foto's Ann Jordens)

vandaag-gezien-279

Vandaag gezien

Wie vandaag op het Marktplein passeerde, kreeg de indruk dat het vaccinatiedag was voor motards die tweewielers besturen met al wat jaren en kilometers op de teller. Het ging evenwel om een bijeenkomst van liefhebbers, ze kwamen dus niet voor een prik. (foto Julien Maebe)

zomersproet-prachtig-om-tussen-rond-te-dwalen

Zomersproet: prachtig om tussen rond te dwalen

Op de tweede dag van de expo 'Zomersproet' viel het weer al heel wat beter mee en konden de bezoekers droog de kunstwerken bewonderen. Meer nog, geregeld liet de zon het contrast tussen de kleurrijke kunst en het groene decor nog beter tot zijn recht komen. En nu maar duimen dat tussen nu en 6 juni nog wat echte zomerse dagen in het verschiet liggen. Onze weerman belooft zijn best te doen. (foto's Ann Jordens)


bolderberg-was-een-beetje-hollywood

Bolderberg was een beetje Hollywood

Inwoners en passanten van de Vrunstraat in Bolderberg waanden zich vanmorgen een beetje in Hollywood. Daar was immers een hele filmset opgesteld. Studenten van het derde jaar film-televisie van de Luca School of Arts in Genk waren er bezig met de opnames van een aantal scenes voor een kortfilm. Dat is hun afstudeerproject dat ze samen helemaal in elkaar steken. Dat begon een hele tijd geleden met het schrijven van het verhaal en scenario en alle voorbereidingen. Het handelt onder (…) Lees het hele bericht

vieren-met-beperkt-publiek-maar-in-uniek-decor

Vieren met beperkt publiek maar in uniek decor

Aan de Sacramentkapel in Viversel had vanmorgen een eucharistie in openlucht plaats naar aanleiding van Pinksteren. Alles moest coronaproof verlopen, dus waren maar 50 aanwezigen toegelaten die vooraf hadden gereserveerd. Het bleef gelukkig droog en geregeld kwam de zon erdoor, pastoor Ghislain Agognon, de medecelebranten en organist deden er dan ook alles aan om er toch een sfeervolle viering van te maken. In zo'n omgeving lukt dat uiteraard iets makkelijker. (foto's Peter Swinnen)

de-kijk-van-richie-650

De kijk van Richie

Richie heeft meteen een patent op zijn uitvinding genomen. 

13-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-2

13 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

13 inwoners van Heusden-Zolder hebben een positieve test afgelegd. Het zijn er nu 2709 sinds maart vorig jaar. In de afgelopen week waren het er 97, dus een gemiddelde van 286 per 100.000 inwoners. Daarmee staan we zowel in totalen als gemiddeld uitgedrukt op de tweede plaats in Limburg. Op Belgisch niveau staan we bij het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen op weekbasis niet in de Belgische top 20.

de-zomersproeten-regenden-weg

De zomersproeten regenden weg ...

'Zomersproet' aan kasteel Meylandt is een eindejaarstentoonstelling waarin de leerlingen hun creativiteit rond thema's als zon, zee en strand hebben mogen botvieren. Het was dan ook een beetje cynisch dat op de openingsdag de bezoekers met paraplu's en regenjassen tussen al die kleurrijke kunst moesten flaneren. Maar één troost, de expo loopt nog tot en met 6 juni, er zijn nog mogelijkheden genoeg om een plaatsje voor je bubbel te reserveren. (foto's Ann Jordens, morgen meer)


wie-kent-dialectspreekwoorden-van-hier

Wie kent dialectspreekwoorden van hier?

Vereniging Veldeke Bels Limburg maakt jaarlijks een scheurkalender met Limburgse dialectspreekwoorden. De vereniging neemt allerlei initiatieven om het dialect in stand te houden en te promoten. Op de volgende scheurkalender wil ze graag 6 dialectspreekwoorden uit Heusden-Zolder publiceren. Ken jij zo’n spreekwoord? Dan mag je dit bezorgen aan felixbergers[!]hotmail.com. Ze hebben volgende informatie nodig: het spreekwoord/uitdrukking/aforisme in het dialect, de letterlijke vertaling, de betekenis en het kerkdorp en eventueel de bron of zegspersoon. Insturen voor 20 juni.

volgende-week-zondag-open-gebedshuizendag

Volgende week zondag Open Gebedshuizendag

Volgende week zondag - 30 mei - vindt in Limburg de 10de Open Gebedshuizendag plaats, die als doel heeft dialoog en respect tussen de verschillende geloofsgemeenschappen te bevorderen. Heusden-Zolder doet ook dit jaar weer mee, zij het met een aangepaste, veilige formule met een wandeling en een fietstocht
Alle deelnemers verzamelen aan De Kring in de Guido Gezelleaan. De wandelaars vertrekken- in groepen van maximaal 10 - om 14 uur, de fietsers om (…) Lees het hele bericht

quinten-torp-exposeert-in-strafboutique

Quinten Torp exposeert in Strafboutique

Vandaag, morgen en maandag en ook volgende week zaterdag en zondag telkens van 14 tot 18 uur kan je in Strafboutique werk van Quinten Torp gaan bekijken. Hij toont er een selectie van zijn laatste reeksen ‘Le Salite’ (De beklimmingen) en ‘Le Cime’ (De Toppen). Voor deze serie liet de kunstenaar zich inspireren door zijn fietstochten in de Italiaanse Alpen. Ze passen in die zin ook nog perfect tegen de achtergrond van de Giro die dezer dagen wordt (…) Lees het hele bericht

de-week-van-de-waarheid-26

De Week van de Waarheid

Er wordt nog altijd volop gejaagd op militair Jürgen Conings, ze denken dat hij zo sterk getraind is in overlevings- en camouflagetechnieken dat hij niet te vinden is. Eigenlijk moet ik daar eens goed mee lachen. In mijn kindertijd beheerste ik samen met mijn vrienden ook al die technieken.

We trainden geregeld in het bos aan 't Sint-Janskapelleke, waar we verstoppertje speelden. En dan konden ze ons soms een half uur lang niet vinden. Akkoord, 't (…) Lees het hele bericht

de-zomersproet-wacht-nog-op-de-zon

De Zomersproet wacht nog op de zon

Aan kasteel Meylandt is nu alles klaar om de bezoekers te ontvangen in de tentoonstelling Zomersproet. Het werk van de jongste kunstenaars van alle afdelingen is er in het prachtige historische en groene decor geëtaleerd en kan nog tot en met 6 juni bewonderd worden.  De zon mag wel stilaan doorbreken om de sfeer van zon, zee en strand helemaal Wel even vooraf reserveren via de website van de academie. (foto Leen Beunens)

de-kijk-van-richie-649

De kijk van Richie

Nu nog de zomer zelf ...

7-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-3

7 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

7 nieuwe positieve testen zijn er bij gekomen in Heusden-Zolder waardoor de statistieken sinds maart vorig jaar op 2696 staan. Met 96 gevallen in de voorbije week spreken we nu over een gemiddelde van 283 per 100.000 inwoners.  Over 14 dagen bekeken heeft Heusden-Zolder helaas Maasmechelen voorbijgestoken en staat nu op de tweede plaats in Limburg. De zwaarst getroffen gemeenten zijn momenteel Genk (258), Heusden-Zolder (242), Maasmechelen (212), Beringen (158) en Hasselt (158).

burundese-drummers-en-piano-op-marktplein

Burundese drummers én piano op Marktplein

Nu zondag is het Marktplein aan ZLDR Luchtfabriek en het Muze het decor voor een muzikaal unicum: 10 Burundese drummers (Kiyago Legacy) delen voor de eerste keer het podium met een klassieke piano (Ioana Mandrescu). 'The Two Seasons' brengt Afrika en Europa samen met muziek en natuurgeluiden geïnspireerd door Beethovens 'Maanlichtsonate'. De composities zijn gemaakt door Jean de Dieu Uwimana, Ioana Mandrescu en Kjersti G. Andvig. Om 16 en 20 (…) Lees het hele bericht

verkeersveiligheid-wordt-beloond-in-de-brug

Verkeersveiligheid wordt beloond in De Brug

De leerlingen van De Brug hebben deze week hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk met de fiets of te voet naar school te komen. Daarbij werd ook gedacht aan de veiligheid, het dragen van fluohesjes en fietshelmen bijvoorbeeld. Ook in de lessen ging de aandacht naar fietsvaardigheden. Op het traject van Sam de Slang werd de aankomst bereikt met een ijsje als beloning. Tussendoor waren er trouwens nog andere beloningen: een langere speeltijd, muziek tijdens de speeltijd, zonder (…) Lees het hele bericht

ravage-bij-botsing-tussen-2-vrachtwagens

Ravage bij botsing tussen 2 vrachtwagens

Bij een botsing tussen twee vrachtwagens op de E314 ter hoogte van Zolder is een behoorlijke ravage aangericht. Het ongeval gebeurde in de al erg drukkek avondspits, en zowel de wrakken op de weg als de opruimingswerken veroorzaakten nog extra verkeershinder. (foto's Geert Schops) UPDATE De hinder zou nog een tijd kunnen aanhouden, daardoor blijft het in de vooravond ook op andere wegen in de buurt druk.

pagadderkleuters-werkten-rond-afval

Pagadderkleuters werkten rond afval

De infofolder van Limburg.net inspireerde de juffen van kleuterschool Pagadder om rond het thema ‘Mei afvalvrij’ te werken. Omdat corona een uitstap naar het recyclagepark onmogelijk maakte, werd het afval naar de school gebracht. Via spelletjes in de klas leerden de oudste kleuters waarvan alle voorwerpen gemaakt zijn en konden ze afval juist sorteren, ook in de Nieuwe Blauwe Zak. Kleuters namen ook hun ouders mee de straat op om zwerfvuil te prikken. En als afsluiter hielden ze een afvalvrije picknick. (foto's Hilde Coomans)


harvey-lee-lanceert-nieuw-nummer-en-clip

Harvey Lee lanceert nieuw nummer en clip

De band Harvey Lee  heeft vanmorgen zijn nieuw nummer Voices en de bijhorende clip gelanceerd. Het gaat over een man die voor de rechter verschijnt op beschuldiging van moord. Het is een stevig nummer geworden met mooie gitaarpartijen en een heel typische zang. Toegankelijk voor een breed muziekliefhebberspubliek, de clip is ookk erg geestig. Oordeel zelf maar. In Harvey Lee zitten twee muzikanten uit Heusden-Zolder: zanger-leadgitarist Jan Corthouts en drummer Yves Bosmans, de andere leden zijn bassist Jan Iven, sologitarist Bart Iven en Mathias Aerts op de keyboards. 

een-panorama-vanuit-de-combi

Een panorama vanuit de combi

Ook de politiezone Heusden-Zolder heeft voor de afgelopen  nacht versterking geleverd in de zoektocht naar Jürgen Conings in het Nationaal Park Hoge Kempen. Een nachtelijke taak in een onbekend gebied waar ze anders beroepshalve nooit komen, maar de inspecteurs werden er wel beloond met een mooie zonsopgang. 

besmettingen-blijven-nog-steeds-toenemen

Besmettingen blijven nog steeds toenemen

Alweer 18 nieuwe besmettingen zijn er geregistreerd in Heusden-Zolder. De voorbije week zijn er 105 bij gekomen, gemiddeld is dat 310 per 100.000 inwoners. Over twee weken bekeken telde Sciensano hier 236 nieuwe gevallen, dat is nog iets minder dan Genk (261) en Maasmechelen (246). In verhouding tot de bevolkingsgrootte doet alleen Wellen het momenteel slechter in Limburg, maar dat is ook een gemeente met veel besmettingen op school.

zwaardere-straf-voor-eigenaar-luikse-gebouw

Zwaardere straf voor eigenaar Luikse gebouw

De eigenaar van het gebouw in de Rue Léopold in Luik dat in de nacht van 26 op 27 januari 2010 door een enorme gasexplosie werd verwoest, heeft vandaag van het hof van beroep een zwaardere straf gekregen dan in eerste aanleg. Hij kreeg nu 18 maanden effectieve gevangenisstraf, in eerste instantie was dat met uitstel. Bij de ontploffing vielen 14 doden, onder hen Vicky Storms uit Zolder met haar vriend Alexis Robert, met wie ze er samenwoonde. De eigenaar is veroordeeld omdat hij niets had laten doen aan het gaslek, dat vier dagen voordien ook al werd geroken. 

de-laatste-rechte-lijn-naar-zomersproet

De laatste rechte lijn naar 'Zomersproet'

Rond kasteel Meylandt werd vandaag koortsachtig gewerkt. Iedereen was er volop in de weer met de laatste voorbereidingen voor de jaarexpo 'Zomersproet'. Vanaf dit weekend kun je daar het werk van de jongste kunstenaars in spe komen bekijken. Zoals ieder jaar wordt het weer een enorm kleurrijk aanbod van duizenden kunstwerken, maar deze keer allemaal in het teken van zon, zee en strand, iets dat we in deze sombere tijden zeker kunnen gebruiken. De expo loopt van nu zaterdag tot met 6 juni, voor de veiligheid is reserveren wel verplicht via de website van de academie. (foto's Ann Jordens)

fiets-zaterdag-langs-de-korte-keten-in-de-streek

Fiets zaterdag langs de korte keten in de streek

Je hebt het wellicht links of rechts al opgevangen: we zitten in de Week van de Korte Keten. Alle Limburgse Buurderijen - waar je streekproducten kunt kopen - organiseren daarom nu zaterdag een fietstocht. Buurderij Bovy is één van de  initiatiefnemers. Tussen 10 en 16 uur zetten de boeren en producenten hun deuren open zodat je al dat lokaal lekkers dat Limburg biedt kan proeven en ontdekken. Zo kun je een (kinder)boerderijbezoek (…) Lees het hele bericht

5-openbaar-vervoer-en-zwakke-weggebruikers

5 % openbaar vervoer en zwakke weggebruikers

't Is de Week van de Straat en daarom had vandaag de actie 'Straatvinken' plaats. Inwoners werden opgeroepen om in de vooravond tussen 17 en 18 uur het verkeer voor hun deur te tellen en te registreren. In heel Vlaanderen werd op 5839 locaties geteld, in Heusden-Zolder waren er een 14-tal deelnemers. De Guido Gezellelaan is traditiegetrouw één van de drukste plaatsen, niet toevalig werd die tijdens CurieuzeNeuzen ook als de meest vervuilde geregistreerd. Julien Maebe telde daar, (…) Lees het hele bericht

rode-kruis-heusden-zolder-present-in-maasmechelen

Rode Kruis Heusden-Zolder present in Maasmechelen

De zoektocht naar de ondergedoken militair Jürgen Conings in het Nationaal Park Hoge Kempen is één van de grootste operaties die ons land ooit gekend heeft. Federale en lokale politie en militairen, met alle speciale diensten, zijn met zowat 450 mensen ter plaatse. Ondertussen is ook een grote versterking van het Duitse leger en de Duitse politie toegekomen. Ze krijgen logistieke en eventueel medische ondersteuning van de civiele bescherming en het Rode Kruis, dat vanuit Heusden-Zolder met enkele wagens ter plaatse is.

stroompanne-in-de-koolmijnlaan

Stroompanne in de Koolmijnlaan

Er is rond kwart over 12 vanmiddag een stroomonderbreking ontstaan in een deel van de Koolmijnlaan. Die doet zich vooral voor in de buurt van de brug. Er zijn ook handelszaken door getroffen. Fluvius heeft technici gestuurd. UPDATE Na een dik anderhalf uur waren de problemen van de baan.

covid-patient-overleden-in-ziekenhuis

COVID-patiënt overleden in ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis is een COVID-patiënt overleden, een ander was voldoende hersteld om naar huis te gaan. Twee anderen zijn dan weer opgenomen, waarop het totaal op 14 blijft staan. Op de afdeling intensieve zorg verblijven nog altijd drie patiënten.

2-openluchtmissen-aan-de-sacramentskapel

2 openluchtmissen aan de Sacramentskapel

Nu zondag 23 mei om 9.30 uur zal pastoor Ghislain Agognon ter gelegenheid van Pinksteren een eucharistieviering in openlucht opdragen aan de Sacramentskapel van Viversel. De kapel ligt binnen het circuit, de poorten worden een half uur voor het begin, om 9 uur, geopend. En ook op Sacramentsdag, donderdag 3 juni, zal om 19 uur een eucharistieviering plaatsvinden aan de Sacramentskapel. Opgelet, door de maatregelen mogen telkens maar 50 personen (…) Lees het hele bericht

nieuwe-led-schermen-worden-geplaatst

Nieuwe LED-schermen worden geplaatst

Zoals aangekondigd laat de gemeente drie nieuwe infoschermen plaatsen in Heusden-Centrum, Zolder-Centrum en Bolderberg. Mogelijk komen er op termijn nog locaties bij. Het gaat om hoogwaardige LED-schermen, die weinig elektriciteit verbruiken en zich automatisch aanpassen aan het omgevingslicht. De gemeente heeft daarvoor een concessieovereenkomst afgesloten met City Screens.  Dat bedrijf betaalt de schermen, het onderhoud en de plaatsing, het bedrijf verkoopt (…) Lees het hele bericht

zondagse-avondconcerten-rond-blues-bij-muzecafe

Zondagse avondconcerten rond blues bij MUZEcafé

Muziekliefhebbers zullen de komende maanden niet in de kou blijven staan. De vzw CROSSROADS, het MUZEcafé en Studio Muze hebben de handen in elkaar geslagen voor een reeks concerten onder de noemer 'SundayEveningBlues'. Het worden dus zondagavondconcerten vooral in het teken van blues en roots, die naargelang de omstandigheden (belangstelling, weer, maatregelen) binnen of buiten aan het MUZEcafé of in de balzaal zullen plaatsvinden. (…) Lees het hele bericht

29-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

29 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

29 nieuwe besmettingen zijn erbij gekomen in Heusden-Zolder, het totaal sinds vorig jaar maar staat nu op 2671. 105 positieve testen in de voorbije week betekenen gemiddeld 210 per 100.000 inwoners. 

ondernemers-speeddaten-vanuit-de-auto

Ondernemers speeddaten vanuit de auto

Ondernemersorganisatie UNIZO pakte vandaag op Circuit Zolder uit met een primeur: een ronkende speeddating. In deze coronatijd zijn netwerkevents uiteraard nog uit den boze en dus was een creatieve en uitdagende oplosssing bedacht: 50 ondernemers kregen de kans om op het circuit vanuit de auto aan een speeddating deel te nemen. Ze werden ingedeeld in twee groepen om dan in tegenovergestelde richting langs elkaar op te schuiven. Bij de start ontvingen ze een (…) Lees het hele bericht

de-schans-gaat-morgen-weer-open

De Schans gaat morgen weer open

GO! basisschool De Schans gaat morgen weer open. Dat heeft de directie in de vooravond beslist, na evaluatie van de testresultaten. Vorige week is heel de school gesloten nadat alsmaar meer leerlingen besmet raakten. Gisteren is dan een massale test voor heel de school georganiseerd, en daaruit zijn vandaag 7 nieuwe positieve gevallen naar boven gekomen. Bij de leerkrachten bleek niemand besmet. Daarop heeft de directie - na overleg met onder meer het CLB - besloten de school weer (…) Lees het hele bericht

politie-analyseert-beelden-van-kampioenenviering

Politie analyseert beelden van kampioenenviering

Afgelopen zaterdag heeft de politie op twee plaatsen in Heusden-Zolder een snelheidscontrole gehouden, die nadien werd onderbroken voor de ordehandhaving rond de Turkse voetbalkampioenenviering. In de Heuvelstraat en De Nieuwe Dijk reden 144 van de 348 bestuurders te snel, ruim 41 %. Een bestuurder die in De Nieuwe Dijk tussen 97 en 100 reed in plaats van 50 zal voor de politierechter moeten verschijnen, hij riskeert een rijverbod.

Tijdens de Turkse kampioenenviering (…) Lees het hele bericht

verkeerslichten-waren-defect-in-de-brugstraat

Verkeerslichten waren defect in de Brugstraat

Vanmorgen waren de - bedienbare - verkeerslichten aan de school in de Brugstraat defect. Het gaat om een drukke gewestweg dus ging de verkeersagent ter plaatse om het verkeer te regelen. Maar hij heeft grotendeels kunnen toekijken, want de directeur en een juf hadden zich al opgesteld als gemachtigd opzichter en hielpen de kinderen te voet en met de fiets oversteken.


2811-overtreders-in-eerste-maand-trajectcontrole

2811 overtreders in eerste maand trajectcontrole

In de eerste maand van de trajectcontrole in de Michel Scheperslaan zijn er 2811 overtreders betrapt. Zoals bekend is op 1 april de trajectcontrole van de Acht Meilaan tot aan de grens met Houthalen-Helchteren in gebruik genomen, gemiddeld mag daar over die strook 50 km per uur gereden worden. Van de 2811 overtreders waren er 13 vrachtwagens en 1 bus. 83 overtreders hadden een buitenlandse nummerplaat, vooral Nederlanders, Duitsers en Polen. De hoogst gemeten snelheid lag tussen (…) Lees het hele bericht

straf-met-uitstel-voor-dealende-jonge-moeder

Straf met uitstel voor dealende jonge moeder

De jonge moeder van twee (27) uit Heusden-Zolder die voor de rechter moest verschijnen voor het dealen van cannabis en speed, is er van afgekomen met een straf met uitstel. Ze zat al 3,5 maanden in de cel, nadat ze betrapt was op dealen. Ze was niet aan haar proefstuk toe. De rechter volgde nu het pleidooi van de advocaat om rekening te houden met haar kinderen - die momenteel geplaatst zijn, want de vader zit ook in de cel - en gaf haar 24  maanden met uitstel. Voorwaarde is (…) Lees het hele bericht

kinderen-beekbeemden-nemen-groeilamp-mee

Kinderen Beekbeemden nemen 'groeilamp' mee

Het is de week van de opvoeding en dus nemen de leerlingen en kleuters van de gemeentelijke basisschool Beekbeemden vandaag een groeilamp mee naar huis. Ze geven hiermee een applaus en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien. De campagne wil mensen laten nadenken over hoe we een omgeving creëren waarin het goed is voor kinderen en jongeren om op te voeden. Daar speelt opvoeding een centrale rol in, en de (…) Lees het hele bericht

14-coronapatienten-in-het-ziekenhuis

14 coronapatiënten in het ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis zijn 2 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Eén patiënt is getransfereerd naar een ander ziekenhuis. Daardoor verblijven er vandaag nog 14 positieve in het ziekenhuis, van wie 3 op de afdeling intensieve zorg.

de-bibliotheek-is-meer-dan-ooit-onmisbaar

De bibliotheek is meer dan ooit onmisbaar

De bibliotheek van Heusden-Zolder betekent in deze coronatijd heel wat voor de inwoners, dat blijkt ook uit de bezoekerscijfers. Bij de eerste lockdown bleef de bib noodgedwongen 2,5 maand gesloten maar toen zijn honderden boekenpaketten uitgeleend. Nadien is ze in tegenstelling tot veel andere bibliotheken opnieuw geopend met de gewone openingsuren. Bezoekers mogen er nog steeds internetten, studeren, de krant lezen, ... het personeel ontsmet heel de dag door alle tafels, (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-648

De kijk van Richie

Als 't zo blijft, vertrekken de vogels terug naar 't zuiden. 

fietser-van-de-week-stinus-claes

Fietser van de week:Stinus Claes

Onze fietser van de week is Stinus Claes, in Heusden nog altijd bekend als de Stinus de verver. Hij is lid van OKRA en doet al zijn verplaatsingen met de fiets of te voet, en dat terwijl hij dit jaar de 90 op zijn teller krijgt. Bij hem op de foto Leon Vandeurzen die alvast mee het glas heft. Wil je ook iemand nomineren, dat kan hier.


the-big-bounce-komt-naar-school-in-heusden-zolder

The Big Bounce komt naar school in Heusden-Zolder

Er is de jongste tijd nogal wat te doen rond The Big Bounce, het grootste springkussenfestival van het land dat op tournee trekt met de meest spectaculaire springkastelen, games, muziek,  DJ podium, deejays, animatie, Photo Booth, ... Big Bounce strijkt onder meer neer in heel wat scholen. En zojuist kwam de bevestiging dat het festival ook naar één school in Heusden-Zolder komt. Alleen blijft nog even geheim welke ...

ook-vandaag-weer-10-besmettingen

Ook vandaag weer ... 10 besmettingen

Er blijven de jongste dagen telkens 10 besmettingen bijkomen in Heusden-Zolder, dat is ook vandaag weer het geval waardoor de teller sinds half maart vorig jaar op 2642 staat. In de voorbije week zijn 93 inwoners positief getest, dat is gemiddeld 274 per 100.000.

alleen-corona-gas-boetes-in-heusden-zolder

Alleen corona-GAS-boetes in Heusden-Zolder

In de lente van 2020 konden de Belgische steden en gemeenten gedurende korte tijd GAS-boetes uitschrijven voor inbreuken op de coronaregels. 52 gemeenten hebben daar gebruik van gemaakt, onder hen 12 in Vlaanderen. Heusden-Zolder was de enige in Limburg. "Dat was niet evident, eerst moest de gemeenteraad zijn goedkeuring geven, daarna moest al het politiepersoneel een briefing krijgen want dit was een heel andere manier van werken. Toch hebben we ervoor geopteerd. De eerste (…) Lees het hele bericht

jelle-geens-in-volle-voorbereiding-op-tokio

Jelle Geens in volle voorbereiding op Tokio

Vorig weekend schitterde triatleet Jelle Geens nog met een tweede plaats op de WK-manche in Yokohama, Japan en nu vrijdag staat hij in het Portugese Lissabon aan de start van de wereldbekermanche mixed-relay. Het kadert allemaal in de voorbereiding op de Olympische Spelen waar hij met de nodige ambitie naartoe trekt. Ondertussen heeft hij de afgelopen week 5 of 6 coronatests moeten doen, en dat zullen zeker niet de laatste zijn. Zo vertelde hij vanmiddag op Radio 2 Limburg en kun je lezen en beluisteren op VRTNWS. 

heusden-zolder-en-lummen-meten-vrachtwagens

Heusden-Zolder en Lummen meten vrachtwagens

De gemeentebesturen van Heusden-Zolder en Lummen hebben vandaag overleg gepleegd over de mobiliteit rond de kanaalzone. Zoals bekend laat de Vlaamse Waterweg een nieuwe studie uitvoeren over de ontsluiting van de kolenhaven, Die moet over 90 dagen klaar zijn. Wellicht zullen beide gemeenten ondertussen nog voor een gesprek uitgenodigd worden. "Als Heusden-Zolder zijn we alleszins voorstander om met Lummen een gezamenlijk standpunt in te nemen. We denken dan (…) Lees het hele bericht

er-komen-bluebikes-aan-beide-stations

Er komen bluebikes aan beide stations

Er komen binnenkort Bluebikes aan de stations van Heusden en Zolder. De gemeente sluit daarvoor een overeenkomst met Blue-Bike dat zijn typisch blauwe fietsen te huur aanbiedt. Je neemt dan een lidkaart of MOBIB-kaart of werkt via de speciale app. Met je smartphone kun je de nieuwste generatie fietsen openen, naargelang je uitleenduur wordt het bedrag afgerekend via je account. De gemeente maakt nu gebruik van een jubileumaanbod van (…) Lees het hele bericht

eversel-brengt-zijn-kapellen-in-beeld

Eversel brengt zijn kapellen in beeld

Voor katholieke gelovigen is meimaand de Mariamaand. Dan worden grote en kleine kapellen versierd, er worden bloemen gezet of er staat een kaars te branden. Ook Eversel heeft zo heel wat kapelletjes die onderhouden worden door vrijwilligers. Om die traditie in ere te houden en te voorkomen dat de kapellen verdwijnen uit het landschap en het geheugen, heeft de parochie Eversel ze op beeld vastgelegd en er een mooie presentatie van gemaakt. Die kun je in het pinksterweekend op 22 en 23 mei (…) Lees het hele bericht

nu-voor-rechter-voor-foltering-later-voor-moord

Nu voor rechter voor foltering, later voor moord

Voor de correctionele rechtbank in Hasselt moesten vandaag twee mannen uit Hasselt en Heusden-Zolder - beiden twintigers verschijnen voor foltering. Beiden waren dakloos en verslaafd en in de late zomer van 2018 hadden ze de eigenaar van een huis aan de Kempische Steenweg in Hasselt met elektriciteitskabels vastgebonden aan een radiotor en met een mes bedreigd. De man had hen onderdak gegeven maar was het beu dat ze voortdurend dronken waren. Het (…) Lees het hele bericht

nog-altijd-4-patienten-op-intensieve-zorg

Nog altijd 4 patiënten op intensieve zorg

De afgelopen dagen is een 5-tal coronapatiënten opgenomen in het Sint-Franciscusziekenhuis. Maar ondertussen waren 3 patiënten voldoende hersteld om naar huis te gaan en een patiënt is overgebracht naar een ander ziekenhuis. Op dit ogenblik verblijven er nog 13 positieve patiënten van wie 4 op de afdeling intensieve zorg.kruh

tip-van-de-bib-asa-hellberg

Tip van de bib: Åsa Hellberg

'Welkom bij hotel Flanagans' van Åsa Hellberg, dat is de tip die onze deze week vanuit de bibliotheek bereikt. Het is een ontspannende, leuke verhaallijn voor lezers van Lucinda Riley en Anne Jacobs. Ook haar boek ‘Vriendinnen voor altijd’ is een echte aanrader.

Korte inhoud

Stap binnen bij Hotel Flanagans, waar kristallen kroonluchters een zachte gloed werpen over fluwelen sofa’s terwijl de Londense high society elkaar ontmoet (…) Lees het hele bericht

ook-vandaag-10-nieuwe-besmettingen

Ook vandaag 10 nieuwe besmettingen

Weer zijn er 10 besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder. Sinds half maart vorig jaar hebben nu all 2632 inwoners te horen gekregen dat ze corona hebben opgelopen. De voorbije week zijn er 96 bijgekomen, dat is gemiddeld 283 per 100.000 inwoners. 

het-verhaal-van-lennert-baerts-in-iedereen-beroemd

Het verhaal van Lennert Baerts in Iedereen Beroemd

Trouwe kijkers van 'Iedereen Beroemd' op Eén weten dat illustrator Penelope Deltour iedere week in 'De Mooiste Herinnering' een indringend verhaal van een Vlaming vastlegt in een tekening. Ze laat hem of haar het verhaal doen en ondertussen maakt ze haar kunstwerk. Vandaag kwam Lennert Baerts uit Heusden-Zolder aan het woord. Lennert was een uitstekende doelman en derde keeper bij Racing Genk en het zag ernaar uit dat hij daar (…) Lees het hele bericht

exclusieve-sportwagens-te-gast-op-circuit

Exclusieve sportwagens te gast op circuit

Vandaag waren op Circuit Zolder enkele unieke hypercars van het type Pininfarina Battista te bewonderen. En uniek kun je ze wel noemen. Er worden slechts 150 stuks van deze Italiaanse pareltjes gebouwd en ze kosten ongeveer 2,5 miljoen dollar per exemplaar. Ze rijden elektrisch en bestaan grotendeels uit koolstofvezel en aluminium. Ze hebben zowat 1900 pk onder de kap en gaan in minder dan 2 seconden van 0 naar 100 per uur, de 299 per uur bereiken ze zelfs in 12 seconden. De topsnelheid zit rond (…) Lees het hele bericht

academie-exposeert-veilig-in-openlucht

Academie exposeert veilig in openlucht

Zoals we al eerder meldden, laat de academie zich dit jaar niet tegenhouden door één of andere pandemie! Dé grote expo van alle kinderen en jongeren van de hele academie zal wel degelijk plaatsvinden van 22 mei tot en met 6 juni. In de voortuin van kasteel Meylandt, in openlucht, op reservatie, met mondmasker vanaf 12 jaar en volgens een uitgestippelde route. Volkomen veilig dus. En daar kun je dan de creaties van ongeveer 2600 leerlingen van de (…) Lees het hele bericht

lucas-beerten-3-jaar-langer-bij-krc-genk

Lucas Beerten 3 jaar langer bij KRC Genk

Racing Genk heeft het contract van speler Lucas Beerten uit Heusden-Zolder verlengd. Beerten is 18, hij is een centrale verdediger en ondertussen al aan zijn elfde seizoen bezig in de Genkse jeugdacademie waar hij als jonkie terechtkwam. In 2018 tekende hij er zijn eerste profcontract en dat is voor drie seizoenen verlengd. 

verstopte-slokkers-veroorzaken-problemen

Verstopte slokkers veroorzaken problemen

De felle regen heeft vandaag op verschillende plaatsen voor lokale wateroverlast gezorgd. Die werd vooral veroorzaakt door verstopte slokkers. De brandweer heeft verschillende slokkers opengemaakt in Eversel en Heusden-Centrum. 

geen-ek-op-groot-scherm-deze-zomer

Geen EK op groot scherm deze zomer

Zojuist heeft bondscoach Martinez de selectie bekendgemaakt die gaat aantreden op het EK van 11 juni tot en met 11 juli. Uiteraard is Bolderberg-inwoner Kevin De Bruyne geselecteerd, voor de rest zitten er uit deze gouw nog de doelmannen Thibault Courtois en Simon Mignolet bij en ook Hans Vanaken en Leandro Trossard. In tegenstelling met vroegere kampioenschappen zal de gemeente geen groot scherm plaatsen. Enerzijds zijn de coronacijfers niet van die aard om tegen dan een (…) Lees het hele bericht

voor-100-bloemen-en-bierkaartjes-voor-terrassen

Voor € 100 bloemen en bierkaartjes voor terrassen

Het gemeentebestuur  geeft elke horecazaak met een terras in Heusden-Zolder een geschenkkaart van 100 euro. Die kunnen ze gebruiken om bloemen of planten bij de lokale bloemisten te kopen en zo hun terras wat op te fleuren. Ook verdeelt de gemeente meer dan 30.000 bierkaartjes met de boodschap’ Op jullie gezondheid’ onder de horecazaken met terras. Daarin zit niet alleen een wens voor plezierige momenten in de horeca maar ook een oproep om de (…) Lees het hele bericht

toekomst-telt-over-diversiteit-en-mobiliteit

Toekomst Telt over diversiteit en mobiliteit

Op 25 mei om 19.30 u. organiseert de burgerbeweging Toekomst Telt het derde online Toekomstcafé. Het is de bedoeling dat inwoners vanuit eigen kennis, kracht en passie mee zorgen voor verandering: concreet, wijds lokaal en herkenbaar. Deze keer wordt gedacht over diversiteit en ruimte/mobiliteit en vooral hoe die thema's op een positieve manier kunnen aangepakt wordtn in Heusden-Zolder.  Geïnteresseerden kunnen zich melden via toekomsttelt[!]gmailcom. Na inschrijving ontvangen ze een link voor deelname. 


10-bijkomende-positieve-testen

10 bijkomende positieve testen

10 nieuwe besmettingen vandaag in de statistieken voor Heusden-Zolder, sinds vorig jaar staat de teller op 2622. 100 positieve testen de voorbije week zijn omgerekend gemiddeld 295 per 100.000 inwoners. 

laurens-vanthoor-zesde-in-de-states-1

Laurens Vanthoor zesde in de States

In de derde manche van de Acura Sports Car Challenge (IMSA) in de Verenigde Staten is Laurens Vanthoor in zijn Porsche gisteravond zesde geëindigd. De race werd gereden Lexington op de Mid-Ohio Sports Car Course. De volgende race heeft plaats op het legendarische Watkins Glen, maar daarvoor is het nog wachten tot 2 juli.

elfde-en-twaalfde-plek-voor-dries-vanthoor

Elfde en twaalfde plek voor Dries Vanthoor

Op het circuit van Oschersleven stond dit weekend de opening van het Duitse ADAC kampioenschap op het programma. Daaraan neemt Dries Vanthoor samen met Charles Weerts deel in een Audi R8 LMS GT3. Gisteren kwamen ze niet verder dan een elfde plaats. Vandaag in de tweede race zijn ze op de twaalfde plaats geëïndigd. 

amper-2-leerlingen-positief-de-brug-opent-morgen

Amper 2 leerlingen positief, De Brug opent morgen

De massale testing van leerlingen en leerkrachten van lagere school De Brug gisteren, heeft slechts 2 nieuwe positieve gevallen opgeleverd. Het gaat om twee leerlingen uit twee verschillende klassen, alle personeelsleden hebben negatief getest. Concreet betekent dit dat de school morgen gewoon kan opengaan. Vier van de vijf klassen die al in quarantaine waren, blijven dat ook nog in de loop van deze week. De eerste klas die in quarantaine is (…) Lees het hele bericht

de-brem-bloeit-volop-in-eversel

De brem bloeit volop in Eversel

Ondanks het sombere lenteweer ontdekte Jos Coels tijdens een ochtendlijke wandeling in de Everselse natuur dat de brem volop in bloei staat. 

neosleden-leerden-heel-wat-bij-in-labiomista

Neosleden leerden heel wat bij in Labiomista

Neos Heusden-Zolder bezocht Labiomista in Genk. Begeleid door een plaatselijke gids maakte het gezelschap kennis met de driehoek 'Kunst-Wetenschap-Maatschappij', basis van de projecten van kunstenaar Koen Vanmechelen waarin de oerkip een belangrijke rol speelt. Bijzondere aandacht ging ook naar Lama Winter, wereldberoemd om zijn bijdrage tot vaccinatie tegen coronavirussen  Sars en Meers en naar een koppel zwarte ooievaars die voorbereid worden op een leven in vrijheid. (foto Trudo Groffi)


de-kijk-van-richie-647

De kijk van Richie

Onze huiscaroonist voelt zich geprikt. 

12-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-5

12 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

12 besmettingen zijn er bijgekomen in Heusden-Zolder. De voorbije week zijn 101 inwoners positief getest, dat is een gemiddelde van 298 per 100.000 inwoners. In de voorbije twee weken zijn er 249 besmettingen bijgekomen, in totalen uitgedrukt is dat het derde meeste van Limburg en in België staan we daarmee op de 18de plaats. 


vzoc-medewerkers-vangen-jonge-stier

VZOC-medewerkers vangen jonge stier

De medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zijn ondertussen al gewoon dat ze de meest uiteenlopende oproepen krijgen. Zo belde de politie hen gisteravond om bijstand nadat in Heusden-Zolder een jonge stier op de dool was. De politie had het dier al op een perceel achter een woning kunnen drijven. Daar kon de stier worden gevangen, een dierenarts gaf het dier - dat uiteraard in paniek was - een kalmerend spuitje. Vandaag heeft de eigenaar zich dan gemeld, hij had de stier pas gisteren gekocht.

is-dit-lente

Is dit lente?

Het contrast op deze foto illustreert het lentegevoel dat velen momenteel hebben. (foto Julien Maebe)

de-winnaars-van-de-paaskleurwedstrijd-op-cite

De winnaars van de paaskleurwedstrijd op Cité

Winkelcentrum Cité organiseerde een paaskleurwedstrijd. De winaars zijn ondertussen één voor één langsgekomen om hun prijs af te halen: ze wonnen elk een paassnoepje en twee toegangstickets voor binnenspeeltuin Tarzan & Jane die op 9 juni zijn deuren weer mag openen. De buitenspeeltuin en het terras kunnen op dit moment wel al bezocht worden. De winnaars zijn Elien Vincken, Fenna Deferme, Gien Vanoevelen, Lien Legein, (…) Lees het hele bericht

de-schans-blijft-dicht-tot-en-met-woensdag

De Schans blijft dicht tot en met woensdag

Het aantal besmettingen bij kinderen blijft maar toenemen in Heusden-Zolder. Nu is ook beslist dat de lagere school De Schans - van het Gemeenschapsonderwijs - in de Schansstraat dicht blijft, alvast tot en met woensdag. Ook daar blijken nogal wat leerlingen en leerkrachten een positieve test te hebben afgelegd. De besmettingen in Heusden-Zolder verspreidden zich de jongste tijd vooral ook binnen gezinnen en families. 

jelle-geens-2de-in-japan

Jelle Geens 2de in Japan

Jelle Geens heeft vandaag voor een knalprestatie gezorgd door als tweede te eindigen in  de World Triathlon Series in een heet Yokohama, Japan. Hij deed 1 uur 43  minuten en  seconden over de  1500 meter zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen. Hij bleeft slechts 10 seconden achter de Noor Kristian Blummenfelt. Geens startte erg matig in het zwemmen, maar kwam sterk terug in het fietsen om in het lopen dan naar de kop te stoten. Blummenfelt deed alsof hij zijn beste pijlen (…) Lees het hele bericht

bijna-de-helft-reed-te-snel-in-de-kolderstraat

Bijna de helft reed te snel in de Kolderstraat

Afgelopen woensdag heeft de politie de flitsauto in 6 straten in Heusden-Zolder geposteerd. In het totaal werden 2084 voertuigen gecontroleerd, 302 bestuurders reden te snel, dat is 14,5%. De meeste bestuurders gingen maar licht in het rood. Er moest maar één rijbewijs onmiddellijk worden ingetrokken: in de Brugstraat reed een bestuurder 106 waar maar 50 is toegelaten. Ook opvallend: in de Kolderstraat reed bijna de helft te snel. In de (…) Lees het hele bericht

de-week-van-de-waarheid-25

De Week van de Waarheid

Heb je er al eens bij stilgestaan wat leidingen allemaal betekenen in ons leven? Wel , ik de voorbije week dus wel. Het begint al vrij jong voor mensen die bij een jeugdbeweging gaan, daar hebben ze zich te schikken naar de leiding. Op school is het de leerkracht of directie die leiding geeft. En als je dan later in het beroepsleven terechtkomt, dan moet je weer luisteren naar de bedrijfsleiding. ik ken er zelfs enkelen die het in het uitgaansleven zo bont hadden gemaakt, dat ze in het ziekenhuis (…) Lees het hele bericht

ze-zijn-weer-onderweg

Ze zijn weer onderweg

Vol goeie moed is het Team Tsjak Tsjak Volle Bak vanmorgen aan de brandweerkazerne vertrokken voor een pittige trip langs alle brandweerkazernes van de hulpverleningszone Zuid-West-Limburg. In afstand uitgedrukt gaat het om 133 km maar zeker in Haspengouw wacht een golvend parcours. Vandaag krijgt Tom Naômé het gezelschap van brandweermannen die zo collega Geert Roosen een hart onder de riem steken. Allen zetten zich zo in voor Kom Op Tegen Kanker. (foto Julien Maebe)


de-kijk-van-richie-646

De kijk van Richie

Gaat het om de sterkste of de langste arm?

16-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-2

16 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

16 inwoners van Heusden-Zolder zijn bijkomend besmet geraakt. De totale teller sinds de uitbraak van de pandemie staat nu op 2600. Er waren 118 positieve testen in de afgelopen week, of een gemiddelde van 348 per 100.000 inwoners. 

1000-km-kotk-de-noordelijke-lus-is-overwonnen

1000 km KOTK: de noordelijke lus is overwonnen

Tom Naômé en zijn papa reden vandaag het noordelijke traject door Limburg van de 1000 km voor Kom Op Tegen Kanker. De eigenlijke lus was 127 km maar doordat ze van thuis uit vertrokken stond er net geen 140 km op de teller. Knalprestatie dus van beiden, Tom's vader wordt dit jaar trouwens 69+1 jaar. Onderweg zorgde initiatiefnemer Geert Roosen samen met Heide voor de 4 noodzakelijke bevoorradingen. Morgen wacht nog een zware trip, dan krijgt Tom het gezelschap van 5 brandweermannen.
anpr-camera-tegen-vrachtwagens-op-nieuwe-brug

ANPR-camera tegen vrachtwagens op nieuwe brug

De tonnagebeperking (voor vrachtwagens) in de Kanaalweg waarover het schepencollege eerder een proefproject tot einde juni had vastgelegd, gaat niet door in die vorm. De gemeenten Lummen en Heusden-Zolder hebben samengezeten en het ziet er naar uit dat er - zoals ook gepland op de brug in de Westlaan - een vrachtwagensluis met ANPR-camera komt op de nieuwe brug in Genenbos. Daardoor zou zowel aan de kant van Heusden als van Lummen alleen plaatselijk (…) Lees het hele bericht

ze-hebben-vlot-doorgeprikt

Ze hebben vlot 'doorgeprikt'

Ook in het verlengde weekend wordt er volop gevaccineerd in Watt17. Het is er zelfs erg druk met gisteren 900 gevaccineerden en vandaag 800.Vandaag waren er wel weer problemen met de lift, wat erg vervelend was voor mindermobiele mensen.  UPDATE Blijkbaar zijn vrijdag minder mobiele mensen beneden gevaccineerd zolang de lift niet werkte. 


leerlingen-en-leerkrachten-de-brug-worden-getest

Leerlingen en leerkrachten De Brug worden getest

Morgen worden zowat 220 leerlingen en een 20-tal leerkrachten van lagere school De Brug getest. Dat is besloten na een aantal coronabesmettingen op school. Daardoor was vorige week de opvang van 't Klim-Op-Ke al dichtgegaan en de voorbije week en dagen zijn 5 klassen in quarantaine gegaan. 'Een klas van het tweede leerjaar zat al een week in quarantaine, een van 't vierde is vorige vrijdag gevolgd en woensdag één van 't vijfde. Na nieuwe (…) Lees het hele bericht

hasseltse-wietteler-in-bolderberg-gearresteerd

Hasseltse wietteler in Bolderberg gearresteerd

In de Vrunstraat in Bolderberg is dinsdagnamiddag een man (32) uit Hasselt opgepakt. De man zou achter een wietplantage in Oudsbergen zitten. Die is bij toeval ontdekt toen een deurwaarder samen met de politie een bezoek bracht aan een loods in Oudsbergen. daarin waren twee teeltruimtes ondergebracht: één met 824 wietplanten en in de tweede waren de planten geoogst. De onderzoekstrechter in Hasselt heeft de man inmiddels aangehouden.

gemeenteraad-heeft-voorlopig-14-punten

Gemeenteraad heeft voorlopig 14 punten

Op 27 mei om 19 uur vindt de volgende zitting van de gemeenteraad plaats. Voorlopig bevat de agenda van de openbare zitting 14 punten.  De raad moet het beheerplan voor het Domherenpark en Domherenhuis goedkeuren die de vzw Limburgs Landschap heeft opgesteld. Daarnaast ligt ook de toekenning van toelagen in het kader van de sociale economie aan de verschillende vzw's voor. 

cite-krijgt-dit-jaar-een-buitengewone-braderie

Cité krijgt dit jaar een Buitengewone Braderie

De handelaars van Winkelcentrum Cité pakken dit jaar uit met een volwaardige, maar wel aangepaste braderie: de Buitengewone Braderie. Die heeft plaats van woensdag 29 september tot en met maandag 4 oktober.  Er zal wel een feesttent worden gezet maar daar komen geen avondactiviteiten in en er wordt een buitentoog aan gekoppeld. De nadruk zal dus volledig op het buitengebeuren liggen. Op zondag komt er als van oudsher een wervelend programma met straatanimatie. De (…) Lees het hele bericht

weinig-verandering-in-het-ziekenhuis-2

Weinig verandering in het ziekenhuis

Vandaag liggen er nog altijd 12 COVID-patiënten in het Sint-Franciscusziekenhuis, één is ontslagen en andere is opgenomen. Op de afdeling intensieve zorg blijft de situatie ongewijzigd, daar worden 4 patiënten van nabij opgevolgd.

18-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

18 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

18 besmettingen zijn er alweer bijgekomen in Heusden-Zolder, sinds maart vorig jaar zijn 2584 inwoners positief getest. 130 positieve testen waren er in de voorbije week, dat is gemiddeld 384 per 100.000 inwoners. 

37-is-minstens-een-keer-gevaccineerd

37 % is minstens één keer gevaccineerd

We trappen een open deur in als we zeggen dat het momenteel niet goed gaat met de besmettingscijfers in Heusden-Zolder. Daardoor zijn enkele klassen, een kinderopvang, een moskee, ... gesloten. Maar ondertussen gaan ook de vaccinaties volop voort en wordt voor de komende weken nog een versnelling verwacht. Op dit moment hebben 10.155 inwoners boven de 18 jaar minstens één vaccinatie gehad, dat is 37,03 % van de bevolking boven de 18. 2878 inwoners zijn volledig (…) Lees het hele bericht

briljant-voor-roza-en-andre

Briljant voor Roza en André

Het is feest bij André en Roza Kelchtermans-Claes in de Weg naar de Grauwe Steen, want zij vieren hun briljanten bruilof. Proficiat. (foto Ludo Aerts)

geert-en-tom-laten-zich-niet-uit-het-lood-slaan

Geert en Tom laten zich niet uit het lood slaan

We zijn in het weekend van de 1000 km voor Kom Op Tegen Kanker. Geert Roosen en Tom Naômé hadden onder de noemer Team Tsjik Tsjak Volle Bak heel wat voorbereidingen achter de rug en zouden dagelijks elk een etappe voor hun rekening nemen. Maar helaas, het noodlot sloeg toe. Geert kwam op training ten val en raakte serieus geblesseerd aan pols en elleboog, einde verhaal. Corona haalde dan weer de voorbereidingen (…) Lees het hele bericht

dieven-stelen-signalisatie-in-exelgaarden

Dieven stelen signalisatie in Exelgaarden

Dieven hebben vannacht alle signalisatie gestolen die was aangebracht voor de beveiliging van een werfcontainer in de Exelgaarden. Ze namen rood-wit gestreepte bakens mee, knipperlichten en een verkeersbord op paal. De politie is met een onderzoek gestart.

2-feestdagen-maar-beperkt-in-heusden-zolder

2 feestdagen maar beperkt in Heusden-Zolder

Het gebeurt niet zo vaak, maar vandaag vallen twee feestdagen van de christenen en de moslims samen. De christenen vieren Onze-Lieve-Heer Hemelvaart, waarin ze gedenken dat Jezus op de 40ste dag na zijn verrijzenis naar de hemel zou zijn 'gevaren'. Voor de moslims is het vandaag ramadamfeest - in de volksmond suikerfeest - waarbij ze het einde van hun vasten vieren. Voor beide geloofsgemeenschappen zijn de vieringen in de gebedshuizen beperkt door de coronamaatregelen en (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-645

De kijk van Richie

Iedereen heeft het afgelopen jaar het woord perspectief geleerd .... 

17-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-2

17 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Alweer 17 nieuwe besmettingen bij inwoners van Heusden-Zolder tillen het totaal naar 2566. De voorbije week zijn er 138 geteld of gemiddeld 407 per 100.000 inwoners. Over twee weken bekeken staat Heusden-Zolder nu op de 3de plaats in Limburg met in het totaal 244 besmettingen, achter Genk (345) en Maasmechelen (341) maar voor Hasselt (218) en Pelt (186).

de-reeksindeling-in-het-provinciale-voetbal

De reeksindeling in het provinciale voetbal

De voetbalbond heeft de indeling van de reeksen in het provinciaal voetbal voorlopig klaar. Hier kunnen eventueel nog bezwaren tegen ingediend worden. In tweede provinciale A treffen we drie clubs van Heusden-Zolder, namelijk Anadol, Bolderberg en KVV Heusden-Zolder. Hun tegenstanders zijn Grote Heide, Halen, Hamont 99, Hechtel, Leopoldsburg, Lindelhoeven A, Paal-Tervant A, Park Houthalen, RC Peer, Reppel, Stal, THES B en Turkse FC. SK Heusden 06 staat in vierde provinciale C met (…) Lees het hele bericht

muze-pakt-uit-met-reeks-voorstellingen-in-juni

Muze pakt uit met reeks voorstellingen in juni

Nu op 9 juni de cultuurhuizen weer mogen openen, staat uiteraard ook het team van MUZE te popelen. En juni staat meteen een hele reeks voorstellingen op het programma, te beleven in je bubbel en op een veilige afstand. In de schouwburg wordt tussen elke bubbel een stoeltje vrijgehouden zodat er 1,5 meter afstand is. Er worden in juni ook maar 8 van de 15 rijen gebruikt. Dat betekent ongeveer 100 bezoekers. Daarnaast start in de balzaal opnieuw het succesvolle (…) Lees het hele bericht

12-coronapatienten-in-het-ziekenhuis-1

12 coronapatiënten in het ziekenhuis

Bij het ingaan van het verlengde weekend is de toestand relatief stabiel in het Sint-Franciscusziekenhuis. Er is 1 COVID-patiënt bij opgenomen waardoor er 12 positieve patiënten verblijven. 4 van hen liggen nog steeds op de afdeling intensieve zorgen.


75-plussers-krijgen-kaartje-en-consumpties

75-plussers krijgen kaartje en consumpties

Ook dit jaar is er door corona geen 75+-feest in De Zandloper. Toch worden de jarigen niet vergeten. Ze krijgen een kaartje in de bus van de gemeente en vzw De Zandloper, met daarbij twee consumptiebonnen die ze in De Zandloper kunnen gebruiken. Deze week heeft de cafetaria van De Zandloper trouwens de deuren weer geopend.

heusden-zolder-heeft-nu-een-tuttenboom

Heusden-Zolder heeft nu een Tuttenboom

Aan de Rode Kruislokalen is vanmiddag de Tuttenboom van Heusden-Zolder in gebruik genomen. Het gaat om een echte boom waar kinderen van pakweg 2,5 tot 4 jaar op een ludieke manier kunnen afscheid nemen van hun fopspeen of tutje door het erin te hangen. Het is de bedoeling van dat 'historische moment' een leuke foto te maken en daar mee binnen te springen bij Wiegwijs (Kind en Gezin) of bij spelotheek Patapoef in de Minderbroedersstraat. Daar krijgt het kind dan het (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-644

De kijk van Richie

Lockdown wordt countdown.

fietser-van-de-week-emilie

Fietser van de week: Emilie

Emelie is het dochtertje van Wendy Van den Broeck. Zij is 8 jaar en woont in de Halstraat. Zij gaat elke dag met de fiets naar school door weer en wind. Ze winkelt mee met haar mama op haar fietsje. Een auto komt er niet meer aan te pas. Emelie is dus echt een voorbeeld voor toekomstig fietsend Heusden-Zolder. Wil je ook iemand nomineren? Klik hier.


selimiye-moskee-tijdelijk-dicht-door-corona

Selimiye-moskee tijdelijk dicht door corona

De Selimiye-moskee in de Valentinusstraat sluit tot volgende week vrijdag de deuren omwille van coronabesmettingen. De beslissing is gisteravond genomen, net voor het einde van de ramadan, dat morgen gevierd wordt met het ramadanfeest, in de volksmond suikerfeest. "We zaten al met een aantal besmettingen en wilden voorkomen dat mensen naar de moskee zouden komen voor het feestgebed en daar nog meer mensen zouden besmetten. Bovendien heb ik gisteren een mail van de (…) Lees het hele bericht

gemiddelde-besmettingen-boven-de-400

Gemiddelde besmettingen boven de 400

13 nieuwe besmettingen brengen het totaal in Heusden-Zolder op 2549 inwoners die positief getest werden sinds half maart vorig jaar. Er waren de afgelopen week 136 nieuwe besmettingen, daarmee heeft het gemiddelde de kaap van de 400 overschreden, namelijk 401 per 100.000 inwoners

waterlek-in-t-wiek

Waterlek in 't Wiek

In de loop van de nacht is een lek in de waterleiding ontstaan in 't Wiek. Rond 6 uur werd een buurtbewoner gewekt door de postbode die aan zijn krantenronde bezig was. Op dat ogenblik stond al een groot deel van de straat onder water. De Watergroep werd gealarmeerd. (foto Fonny Jeurissen)

in-het-voorjaar-2023-moet-de-velodroom-klaar-zijn

In het voorjaar 2023 moet de Velodroom klaar zijn

Een 60-tal mensen heeft vanavond de online info-meeting rond de Velodroom bijgewoond. Voorzitter Jan Peumans verwelkomde iedereen en schetste welke partners allemaal bijdragen aan de realisatie. Marc Wauters - live vanuit de Giro - vertelde hoe zijn eigen wielerdroom en zijn passie die door te geven aan jongeren uitmondden in dit project en hoe groot de noodzaak is aan een overdekte wielerpiste aan deze kant van het land. Architecte Karin Hupperts belichtte hoe (…) Lees het hele bericht

24-uren-van-zolder-verplaatst-naar-eind-september

24 Uren van Zolder verplaatst naar eind september

De 24 Uren van Zolder zijn uitgesteld naar 25 en 26 september, dat is zojuist beslist. Normaal waren die het eerste weekend van juli gepland, maar na overleg met de teams van het Belgisch uithoudingskampioenschap en na de beslissingen van het Overlegcomité deze namiddag, is besloten tot het uitstel. De directie van Circuit Zolder hoopt in het laatste weekend van september dan ook het publiek én de VIPS op een goeie manier te verwelkomen en een echte 24 uur-beleving te bieden.


genkenaar-had-17-flessen-lachgas-bij

Genkenaar had 17 flessen lachgas bij

Zaterdag heeft de politie een man van 22 uit Genk betrapt met liefst 17 flessen lachgas in zijn auto. De wagen stond geparkeerd op het Brilonplein. Het ging om flessen van 5 en 7,5 kg, en waren dus duidelijk niet bestemd om in zijn eentje te lachen. Alles is in beslag genomen en een pv is opgesteld. Het is niet bekend of er nog een zuur lachje afkon.

quad-van-wegpiraat-in-beslag-genomen

Quad van wegpiraat in beslag genomen

Gisteren merkte een politiepatrouille een quad op die aan hoge snelheid over de Koolmijnlaan scheurde. Daarbij begon hij verschillende keren te driften op een rotonde waarbij hij het voertuig niet meer onder controle had. De verkeersagent moest 100 per uur rijden om hem in het vizier te houden, ondertussen vloog de quad fietsers en voetgangers voorbij. Uiteindelijk kon hij worden tegengehouden, het ging om een 25-jarige man uit Heusden-Zolder. De papieren van de (…) Lees het hele bericht

besmettingen-vooral-binnen-families-en-op-school

Besmettingen vooral binnen families en op school

Het is al een hele tijd duidelijk, Heusden-Zolder doet het echt weer niet goed op het vlak van coronabesmettingen. Uit analyses blijkt dat de grootste bron van besmettingen op dit moment nog steeds het contact tussen familie- en gezinsleden is. De heropening van de scholen is eveneens duidelijk te bemerken in de cijfers. Ten opzichte van de paasvakantie is er een stijging te merken in de leeftijdscategorieën 6-11 jaar en 12-17 jaar. Er zijn ook al enkele klassen in (…) Lees het hele bericht

bevolking-van-heusden-zolder-blijft-fiks-groeien

Bevolking van Heusden-Zolder blijft fiks groeien

De komende jaren zal de bevolking van Heusden-Zolder verder groeien, dat wordt nog maar eens bevestigd door de cijfers die Statistiek Vlaanderen vandaag publiceert. Tegen 2030 worden hier 35741 inwoners verwacht, op dit moment zijn er dat 34.057. Tussen 2020 en 2030 betekent dat een bevolkingsgroei met 5,8 %, daarmee zouden we de vierde grootste groeier van Limburg zijn. In 2040 zouden we hier al met 37.468 wonen volgens de prognoses. Keerzijde van de medaille is dat de bevolking (…) Lees het hele bericht

nog-11-cobid-patienten-in-het-ziekenhuis

Nog 11 COVID-patiënten in het ziekenhuis

Twee COVID-patiënten hebben het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten, één is er opgenomen waardoor er vandaag nog 11 verblijven. Er verblijven nog altijd 4 coronapatiënten op de afdeling intensieve zorgen.

14-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-6

14 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

14 besmettingen zijn er bijgekomen in Heusden-Zolder zodat sinds vorig jaar al 2536 inwoners een positieve COVID-test hebben afgelegd. De voorbije week waren er 135 positieve testen, omgerekend betekent dat een gemiddelde van 398 per 100.000 inwoners.

tip-van-de-bib-oliver-jeffers

Tip van de bib: Oliver Jeffers

Deze week tipt de bibliotheek 'Samen gaan bouwen: plannen voor onze toekomst' van Oliver Jeffers. Het is een heerlijk nieuw (vertaald) prentenboek van de Britse auteur en schrijver over de bouwstenen van het leven.

Korte inhoud

Een vader bouwt met zijn dochtertje aan hun toekomst. Ze bouwen een huis, fort, tunnel, toren en zelfs een weg naar de maan! Onderweg worden vijanden vrienden. Het is een prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties en een beknopte tekst. Aanbevolen voor jonge lezertjes vanaf ongeveer 4 jaar.


tijd-om-aan-je-conditie-te-werken

Tijd om aan je conditie te werken ...

Op woensdag 19 mei start Team Sport met een lessenreeks aan de ipitup-beweegbank aan ’t Weyerke. Geen toeval uiteraard, want nu iedereen wat meer buiten mag doen, is het een goed moment om mensen aan het bewegen te krijgen. Het gaat om 7 lessen op woensdagavond, waarbij kracht- en stabiliteitsoefeningen centraal staan, met ook aandacht voor cardio. De 12-16-jarigen komen aan bod van 18.30 u tot 19.20 u waarbij het de bedoeling is dat jongeren met hun vrienden komen sporten, van (…) Lees het hele bericht

nieuwe-baby-s-krijgen-voortaan-een-tutketting

Nieuwe baby's krijgen voortaan een tutketting

Voortaan krijgen kersverse ouders uit Heusden-Zolder een attentie als ze hun pasgeborene komen aangeven aan de loketten van het gemeentehuis. Ze ontvangen dan een houten tutketting voor hun kapoen. Maar uiteraard zijn er ook ouders wiens kindje in een andere gemeente geboren wordt en dus daar wordt aangegeven. Voor hen zorgt Team Burger dat de attentie wordt nagestuurd.

12-covid-patienten-in-het-ziekenhuis

12 COVID-patiënten in het ziekenhuis

Eén COVID-patiënt heeft het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten, 3 anderen zijn opgenomen. Daardoor verblijven er vandaag nog 12 coronapatiënten van wie 4 op de afdeling intensieve zorgen liggen.


opletten-voor-bpost-oplichters

Opletten voor bpost oplichters

De jongste dagen slaan oplichters massaal toe met sms-en die zogenaamd van bpost komen. Ook in Heusden-Zolder kregen heel wat inwoners zulke berichten. Uiteraard mag je hier op geen enkele manier op ingaan, probeer de nummers best te blokkeren. 

installaties-geinspireerd-op-de-griekse-mythologie

Installaties geïnspireerd op de Griekse mythologie

Tijdens het openingsweekend kreeg de expo Mythanique van Danie en Jules Jordens al meteen heel wat volk over de vloer. Kunstenaar Danie Jordens legde de bezoekers uit hoe zijn installaties, waarvoor hij de meest uiteenlopende materialen gebruikte, de Griekse mythologie naar de bovenste verdieping van ZLDR Luchtfabriek brengen. Zoon Jules zorgde voor bijpassende teksten en gedichten. Gratis te bezoeken tot en met 6 juni, na reservatie.

botsing-met-alleen-maar-blikschade

Botsing met alleen maar blikschade

Op het kruispunt van de Kapelstraat en de Dijkstraat zijn vanmorgen omstreeks kwart over 8 twee auto's gebotst. Eén van de wagens kwam in een voortuin terecht. Er vielen geen gewonden maar er is wel heel wat schade.  (foto Geert Schops)

11-nieuwe-positieve-testen-in-heusden-zolder

11 nieuwe positieve testen in Heusden-Zolder

Vandaag melden we 11 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder, waar sinds half maart vorig jaar 2522 inwoners positief getest zijn. 124 positieve testen in de voorbije week zijn er gemiddeld 366 per 100.000 inwoners. Ook niet leuk om vast te stellen is dat Heusden-Zolder in de veertiendaagse tabel van Sciensano naar de 3de plaats in Limburg is opgeklommen met 242 besmettingen, na Maasmechelen (343) en Genk (337), maar voor Hasselt (233).

de-powerboat-en-jetskiraces-in-beeld-gebracht

De powerboat- en jetskiraces in beeld gebracht

We meldden al eerder dat de races van de powerboats en jetski's op het Albertkanaal voor heel wat spektakel zorgden. Wie er niet bij kon zijn, zal zeker overtuigd raken door het filmpje te bekijken dat Roger Convents er van maakte. 

muzikanten-van-de-heidegalm-speelden-voor-troost

Muzikanten van De Heidegalm speelden voor troost

Vandaag heeft een ensemble van de Koninklijke Harmonie De Heidegalm van Berkenbos een muzikale boodschap van troost en hoop gebracht. Op het terras van ZLDR Luchtfabriek brachten de muzikanten een eerbetoon aan de coronaslachtoffers, maar ook een moment van muzikale verbondenheid tussen muzikanten en verenigingen die al maandenlang de pauzeknop moeten indrukken. 'Fermate' is een ingetogen moment, een initiatief van Vlamo. Het is het officiële slotmoment van de deel (…) Lees het hele bericht

vlotte-zege-voor-thiers-magnus-van-hooydonck

Vlotte zege voor Thiers-Magnus-Van Hooydonck

Met 19 wagens aan de start van de eerste seizoensrace van het Belcar Endurance Championship op Circuit Zolder kon je bezwaarlijk van een overrompeling spreken. Het koersverloop was ook niet echt verrassend, uiteraard waren het de prototypes die het hoge woord voerden. Thiers-Magnus-Van Hooydonk wonnen met één ronde voorsprong op vader en zoon Longin, die samen met Corten reden. Verheyen-Gepts-Decurtins strandden op de derde plaats op twee rondes. In de GTA wonnen Derdaele-Saelens in hun Porsche terwijl (…) Lees het hele bericht

tweede-terrasdag-stukken-beter

Tweede terrasdag stukken beter

Het kwakkelweer hield gisteren nog heel wat bezoekers weg van de terrassen, maar vandaag was het overal behoorlijk druk. Zo ook aan de Muze waar heel wat mensen een bezoek aan de beide tentoonstellingen combineerden met een terrasje.  Ook bij Stefan en Ann liep het binnenterras vol met hongerigen. 

te-grote-niveauverschillen-tussen-de-boten

Te grote niveauverschillen tussen de boten

Opnieuw waren vandaag heel wat toeschouwers afgezakt naar de kanaaloevers in de opgeving van Genenbos en Eversel, daar werden immers nog eens twee races van de powerboats en de waterscooters afgewerkt. Alletwee spectaculair, hoewel de spanning bij de raceboten want ontbrak omdat het niveauverschil tussen de boten echt wel groot was. (foto's Ann Jordens)


wolken-eren-de-moeders

Wolken eren de moeders

Zowel Ronny Dierckx als Gust Put hebben deze namiddag opgermerkt dat de lucht boven Heusden-Zolder opvallende wolken bevatte: Mammatuscumulus of uierwolken, die ook wel simpelweg mama genoemd worden. Kan het mooier op Moederdag. Geregeld vormen zulke wolken de voorbode van onweer. Tot nu toe valt dat alleszins nog mee ... 't Zal gewoon een eerbetoon aan de moeders geweest zijn. 


artikel-27-ziet-het-europees

Artikel 27 ziet het Europees

Op 9 mei 1950  hield Robert Schuman een toespraak voor de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal  (EGKS) en een jaar later werd dat verdrag ondertekend. Het was de voorloper van de Europese Unie. Daarom wordt vandaag in alle EU-landen de Europadag gevierd. De EU deelt ook Euopese Erfgoed-labels uit aan erfgoed dat een rol speelt in onze geschiedenis en cultuur. Art 27 vzw uit Heusden-Zolder maakt deel uit van een Europees (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-643

De kijk van Richie

Aan alle mama's een fijne Moederdag gewenst. 

weer-29-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

Weer 29 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de toevloed van positieve testen bij inwoners van Heusden-Zolder, er zijn er alweer 29 bijgekomen. Zo staat de teller op 2511 sinds half maart vorig jaar. 125 besmettingen in de afgelopen week vormen een gemiddelde van 369 per 100.000 inwoners. 

weeral-een-waterlek-in-boekt-1

Weeral een waterlek in Boekt

Vanochtend zitten buurtbewoners van de OLV-straat in Boekt zonder drinkwater. Vanochtend vroeg is daar opnieuw een lek vastgesteld, waarbij heel wat water in de berm en op de weg terechtkwam. De Watergroep heeft technici ter plaatse gestuurd, maar in afwachting van de reparatie is dus in een deel van de omgeving de watertoevoer afgesloten.

gilles-smits-wint-eerste-race-benelux-series

Gilles Smits wint eerste race Benelux Series

Speedlover-rijder Gilles Smits (Speedlover Porsche GT3) heeft vandaag op Circuit Zolder de eerste race van de Benelux Racing Series gewonnen in het kader van het New Race Festival. De BRS is een samenvoeging van de Porsche Sprint Trophy Benelux en de BMW M2 CS Racing Cup Benelux. Alexander Goddijn was de snelste in de Porsche Cayman GT4-klasse, Stienes Longin was de eerste winnaar van de nieuwe BMW M2 CS Racing Cup Benelux. 

veel-spektakel-op-het-kanaal

Veel spektakel op het kanaal

De powerboats en watercrafts zorgden vandaag al voor veel spektakel op het Albertkanaal. Het kloppende hart van de eerste manche van het BK Offshore lag aan Lumma Ski en van daar legden de raceboten en 'waterscooters' een traject af tussen de kolenhaven en Eversel. De betonnen kanaaloevers zorgen voor extra golven zodat het niet alleen voor de toeschouwers spektakulaire maar voor de racers ook slopende races zijn. Bij de powerboats ging de eerste zege naar de boot van 'Voschemie'. Morgen zijn er opnieuw races voor- en namdidag. (foto's Ann Jordens)

rustige-herstart-geen-overrompeling-van-terrassen

Rustige herstart, geen overrompeling van terrassen

Vanavond is de zon opnieuw doorgebroken en dat kan misschien nog voor gezellige terrasmomenten zorgen. In de loop van de dag was het wat wisselvallig. De gevreesde overrompeling van de terrassen bleef uit in Heusden-Zolder, zodat iedereen probleemloos een veilig plekje kon vinden. Het gaf de horeca-uitbaters ook de gelegenheid om rustig aan de nieuwe maatregelen te wennen en de klanten te bedienen. De jeugd gaf wel duidelijk presentDe echte lente en zomer moeten nog beginnen. (foto's Julien Maebe)

vandaag-gezien-278

Vandaag gezien

Er lijkt weersverandering in de lucht te hangen. (foto Jean Vandevoort)

inbraak-in-de-geenrijt-1

Inbraak in de Geenrijt

Gisteravond is een inbraak gepleegd in een woning in de Geenrijt. De dieven gingen aan de haal met geld en juwelen.

dappere-jeugd-zet-door

Dappere jeugd zet door

De jeugd laat zich niet ontmoedigen door wat regen en profiteert meteen van de eerste dag op het terras van jeugdhuis Distel. (foto Julien Maebe)

overkappingen-voor-speelplaats-de-schans

Overkappingen voor speelplaats De Schans

De speelplaats van GO! basisschool De Schans ziet er wat anders uit na een aantal investeringen. Zowel bij de kleuterafdeling als aan de lagere school is een nieuwe speelplaatsoverkapping geplaatst. Zo kunnen de leerlingen bij regenweer buiten in openlucht blijven spelen. Spelen en leren in de buitenlucht is ontzettend belangrijk, dat is sinds vorig jaar al meermaals gebleken. En het is nu eenmaal een opdracht voor een school om kinderen samen en gezond te laten spelen, en als het even kan ook buiten te laten leren. (foto's Bahattin Koçak)

de-week-van-de-waarheid-24

De Week van de Waarheid

De terrassen zijn dus nu geopend. En ja, als het weer een beetje meezit en we vinden een plaatske, dan zullen we ons ook ergens neervleien en ons het nodige gerstennat van de tapkraan laten voorzetten. Maar de aanloop naar de heropening van de terrassen was toch een beetje bizar.

Eerst ging iedereen tekeer alsof het einde van de oorlog in zicht was en vandaag het Verdrag van Versailles zou ondertekend worden. Vervolgens kwam het overlegcomité met de regels qua (…) Lees het hele bericht

bezorg-ons-jullie-terrasfoto-s

Bezorg ons jullie terrasfoto's

Er is weken over gepraat en gediscussieerd, maar vandaag gaan de terrassen weer open. Ook in Heusden-Zolder kun je op tal van plaatsen weer een koffietje, iets fris of stevigs bestellen op één van de terrassen, hopelijk straks in de zon. Laat in ieder geval anderen mee genieten van je terrasuitstapje, maak op een veilige manier een sfeervolle foto van de terraspret en bezorg ons die vandaag nog op internetgazet[!]heusden-zolder.eu. Proost.

de-kijk-van-richie-642

De kijk van Richie

D-day voor  terrasliefhebbers.

28-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-2

28 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Er zijn liefst 28 nieuwe besmettingen geteld in Heusden-Zolder. Dat brengt het aantal positieve testen in de afgelopen week op 120 of een gemiddelde van 354 per 100.000 inwoners. Over 14 dagen bekeken staat Heusden-Zolder in Limburg nog steeds vierde in het aantal nieuwe besmettingen, na Maasmechelen, Genk en Hasselt.

jozef-schops-viert-platina-priesterjubileum

Jozef Schops viert platina priesterjubileum

Jozef Schops vierde in Bolderberg zijn platina priesterschap en werd daarvoor onder meer gehuldigd door pastoor Ghislain Agognon. Jozef Schops werd op 2 april 1923 geboren in Zolder. Op zijn 12de ging hij op internaat in Don Bosco Hechtel. Zijn geloften legde hij in 1947 af bij de Salesianen in Oud Heverlee waarna hij nog vier jaar theologie studeerde. Op 6 mei 1951 volgde zijn priesterwijding. Hij stond in het onderwijs in Hechtel, Kortrijk en Vremde. In Vremde zorgde hij 17 jaar (…) Lees het hele bericht

eerste-boten-voor-bk-zijn-gearriveerd

Eerste boten voor BK zijn gearriveerd

Het zal dit weekend behoorlijk druk zijn op het Albertkanaal, aan Lumma Ski heeft het Belgisch kampioenschap Offshore plaats. Dat is een snelheidswedstrijd voor powerboats en watercrafts, in de vooravond zijn alvast de eerste boten gearriveerd. Spektakel gegarandeerd op een parcours tussen de kolenhaven en Eversel. De races zijn morgen tussen 15 uur en 17.30 uur en zondag tussen 10.30 uur en 12 uur en 13.45 uur en 15.15 uur. Later deze zomer volgen er nog BK manches in Oostende, Blankenberge en Zeebrugge. 

mildred-speelde-laatste-keer-voor-de-zorg

Mildred speelde laatste keer voor de zorg

Mildred Gielen speelde vandaag in de Kleine Ubbelstraat in Boekt voor de 117de keer voor de zorg. Ze haalde haar sax voor het eerst boven in de eerste lockdown en gaf elke avond een serenade, tot groot genoegen van buren en passanten. Dat deed ze 66 keer op rij tot de heropening in juni vorig jaar. Toen in oktober de tweede lockdown werd afgekondigd, hernam MIldred (…) Lees het hele bericht

danie-en-jules-jordens-in-griekse-mythologie

Danie en Jules Jordens in Griekse mythologie

Terwijl de tentoonstelling met de installaties van Mark Swysen nog loopt, opent morgen alweer een nieuwe speciale expo in ZLDR Luchtfabriek. Daar heeft CC Muze vader Danie en zoon Jules Jordens uitgenodigd voor de expo Mythanique. Daarin duikt theatermaker én beeldhouwer Danie Jordens onder in de Griekse mythologie met verbeeldingen van o.m. Atlas, Icarus, Narcissus, Orpheus, Diana en Argus. De beelden zijn speels, humoristisch én mechanisch. Je (…) Lees het hele bericht

het-wordt-wat-minder-druk-in-het-ziekenhuis

Het wordt wat minder druk in het ziekenhuis

De situatie in het Sint-Franciscusziekenhuis verbetert. 3 COVID-patiënten waren voldoende hersteld om naar huis te mogen. Er verblijven nu nog 10 positieve patiënten, wel hebben nog altijd 4 van hen intensieve zorgen nodig. 

zandloper-heropent-maandag-terras

Zandloper heropent maandag terras

Morgen gaan heel wat terrassen van horecazaken in Heusden-Zolder weer open. Ook het terras van De Zandloper is vanaf maandag weer open. Je kunt daar terecht van maandag tot vrijdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag van 13 tot 16 uur. Uiteraard gelden ook daar beperkingen, zoals mondmaskerdracht tot je aan tafel zit en met maximaal 4 samenzitten. Bediening is zoals oveal enkel aan tafel toegelaten.


26-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

26 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Er zijn liefst 26 besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder, waarmee de totale teller sinds de uitbraak van de pandemie op 2454 komt te staan. 113 positieve testen zijn in de afgelopen week geregistreerd, dat is gemiddeld 333 per 100.000 inwoners. 

raceseizoen-en-belcar-openen-dit-weekend

Raceseizoen en Belcar openen dit weekend

Het nationale autosportseizoen gaat dit weekend van start op Circuit Zolder met het New Race Festival. Het wordt een gevuld programma, weliswaar nog altijd zonder publiek. Op het programma staan het Belcar Endurance Championship en de gloednieuwe Belcar Skylimit Sprint Cup. De Belcar Skylimit Sprint Cup 2021 werd in het leven geroepen als  echte instapklasse voor de Belgische autosport. Daarnaast komen ook nog de Benelux Racing Series met de Porsche Sprint (…) Lees het hele bericht

ziekenhuis-krijgt-nieuwe-blok-in-4-bouwlagen

Ziekenhuis krijgt nieuwe blok in 4 bouwlagen

Het Sint-Franciscusziekenhuis heeft goed nieuws gekregen. De geplande nieuwbouw met vier bouwlagen aan de voorzijde komt in aanmerking voor de subsidies die Vlaams  minster van Volksgezondheid en Welzijn Wouter Beke (CD&V) vandaag aankondigde. Vlaanderen  investeert 30 miljoen euro per jaar in de infrastructuur van algemene, psychiatrische en revalidatieziekenhuizen. 17,5 miljoen daarvan gaat naar de algemene ziekenhuizen en het SFZ staat nu dus op die lijst. Het (…) Lees het hele bericht

stroompanne-in-heusden-centrum-2

Stroompanne in Heusden-Centrum

Door een nog onbekende oorzaak zit een deel van Heusden-Centrum op dit moment zonder stroom. Het gaat om de omgeving van de Kapelanijstraat, Kapelstraat, Rectorstraat en Sint-Willibrordusplein. Niet alleen particulieren, ook enkele handelszaken, politie en dienstenkantoren zijn getroffen. De uitval deed zich omstreeks 14 uur voor. UPDATE Het gaat om enkele tientallen aansluitingen, wellicht is bij werken in de buurt een kabel geraakt. Technici van Fluvius zijn onderweg. UPDATE Omstreeks 16 uur was het probleem opgelost. Maar ondertussen was er wel een stroompanne ontstaan in de Dekenstraat in Zolder-Centrum.  Kort voor half 8 vanavond had daar de buurt weer elektriciteit. 

een-vleugje-nostalgie

Een vleugje nostalgie ...

Luc Schoofs brengt nog eens in herinnering dat in Heusden-Zolder vroeger ook heel wat aan motorcross werd gedaan. Er waren hier wedstrijden maar ook heel wat goede motorcrossers. En daar hoorde uiteraard ook een gespecialiseerde winkel bij, zoals de gekende zaak Mangelschots, waarvan hier nog een advertentie. 

13-covid-patienten-in-het-ziekenhuis-1

13 COVID-patiënten in het ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis is 1 bijkomende COVID-patiënt opgenomen. Er verblijven er nu in het totaal 13, van wie 4 op de afdeling intensieve zorgen.


voldoende-aangepaste-parkeerplaatsen-op-muitenberg

Voldoende aangepaste parkeerplaatsen op Muitenberg

Met 17 parkeerplaatsen voor personen met een beperking is het winkelcentrum rond de Muitenberg nu volledig voorzien van aangepaste parkeerplaatsen. De voorbije tijd had de GATAB enkele keren aan de alarmbel getrokken omdat de geplande parkeerplaatsen er nog niet waren, maar dat is nu allemaal opgelost. (foto Danny Wendelen)

15-nieuwe-positieve-testen

15 nieuwe positieve testen

Er zijn 15 inwoners van Heusden-Zolder positief getest, of opgeteld 2428 sinds maart vorig jaar. In de afgelopen week zijn er 109 bijgekomen waardoor het gemiddelde nog altijd op 322 per 100.000 inwoners staat. 

herdenkingsplechtigheid-mijnwerkers-komt-later

Herdenkingsplechtigheid mijnwerkers komt later

De KS-Vriendenkring had op 7 mei een grote herdenking van en voor mijnwerkers gepland. Het was immers de dag waarop vorig jaar de onrechtmatige situatie van de ondergrondse mijnwerkers deels rechtgezet werd. Het zou de start worden van een jarenlange traditie om samen te komen achter pot en pint en herinneringen op te halen. Maar bij de planning was de Vriendenkring er van uitgegaan dat de coronasituatie achter de rug was en dat iedereen zou gevaccineerd zijn. Helaas is de (…) Lees het hele bericht

zo-kan-het-ook-fietspad-de-nieuwe-dijk

Zo kan het ook: fietspad De Nieuwe Dijk

Voor vele fietsers was fietsen van Berkenbos naar Koersel via De Nieuwe Dijk onveilig. Het fietspad ging plots over in een fietssuggestiestrook zonder markering en er lag heel wat zand op. Dat heeft de gemeente recent in orde gemaakt waardoor het fietsen een stukje veiliger is. Nu moeten de buren nog volgen. 
Wil je een nominatie indienen voor “Zo kan het ook”? Dat kan hier.


minister-kitir-bezocht-juwelenatelier-ana-edelsmid

Minister Kitir bezocht juwelenatelier Ana Edelsmid

Federaal minister van ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) heeft deze namiddag een bezoek gebracht aan het atelier van Ana Edelsmid in Heusden. An Kindermans werkt voor haar juwelen alleen maar met fairmined goud of ecosilver. Dat zijn grondstoffen die op een milieuvriendelijke manier zijn ontgonnen door medewerkers die in menswaardige omstandigheden werken en eerlijk vergoed worden. Nu zaterdag is het  Fairtrade Dag. En bij die (…) Lees het hele bericht

jonge-moeder-kan-het-dealen-niet-laten

Jonge moeder kan het dealen niet laten

Tegen een moeder van 27 uit Heusden-Zolder heeft het openbaar ministerie vandaag voor de rechtbank in Hasselt 24 maanden cel en 8.000 euro boete geëist  omdat ze speed en andere drugs dealde. De vrouw is niet aan haar proefstuk toe en werd betrapt terwijl ze nog probatie-uitstel had. Haar twee kinderen staan onder toezicht van de jeugdrechter en verblijven bij de grootmoeder. Want ook de biologische vader zit voor drugsfeiten in de cel. Vorig jaar was de politie LRH er (…) Lees het hele bericht

grootste-brandgevaar-in-de-natuur-is-geweken

Grootste brandgevaar in de natuur is geweken

Door de regen, vooral van gisteren en vannacht, is het acute brandgevaar in de Limburgse bossen en natuur geweken. Noordplanning en Crisisbeheer Limburg heeft daarom besloten om het risiconiveau van oranje terug naar geel te brengen. Dat betekent wel nog altijd dat het brandgevaar groter is dan normaal en dat wandelaars in de bossen en de natuur tot voorzichtigheid en waakzaamheid worden aangespoord.

vandaag-gezien-277

Vandaag gezien

Mama merel is druk in de weer om haar jongen van voedsel te voorzien en Stefan Was vraagt zich af of ze zondag ook in de bloemetjes gezet wordt voor Moederdag. 

nog-4-covid-patienten-op-intensieve-zorgen

Nog 4 COVID-patiënten op intensieve zorgen

In het Sint-Franciscusziekenhuis is één coronapatiënt ontslagen, die voldoende hersteld was. Vandaag verblijven er nog 12 COVID-patiënten, 4 van hen liggen op de afdeling intensieve zorgen.

de-kijk-van-richie-641

De kijk van Richie

We zitten trouwens in het sterrenbeeld stier. 

12-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-4

12 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

12 besmettingen zijn er bijgekomen in Heusden-Zolder, zodat het totaal sinds maart vorig jaar op 2413 staat. 113 nieuwe positieve gevallen in de afgelopen week betekenen een gemiddelde van 333 per 100.000 inwoners, wat nog altijd zeer hoog is. 

3-auto-s-botsen-in-terlaemenlaan

3 auto's botsen in Terlaemenlaan

Rond 19 uur vanavond zijn in de Terlaemenlaan drie auto's op elkaar gebotst, één van de wagens kwam in een omheining terecht. Er vielen geen gewonden maar takelbedrijf Geert Schops moest twee beschadigde auto's afvoeren. 

kanaalweg-ook-vanavond-nog-afgesloten

Kanaalweg ook vanavond nog afgesloten

De Kanaalweg is vanavond nog altijd afgesloten. De brandweer heeft de handen vol met een enorme boom die daar is omgewaaid en voor het nodige gevaar zorgt. Er zijn ook nog kleinere tussenkomsten geweest. Vanavond is ook nog een ploeg uitgerukt naar Zolder, daar was een boom omgewaaid en op de koepel van een woning terechtgekomen. De koepel is daarbij vernield. UPDATE In de loop van de avond mocht het verkeer weer door over de Kanaalweg.

vanavond-gezien-110

Vanavond gezien

Het was vandaag een bijzonder wisselvallig en onstuimig weer. En dan krijg je in de vooravond een wel erg bijzondere wolkenformatie. 

brandweer-moet-omgewaaide-bomen-opruimen

Brandweer moet omgewaaide bomen opruimen

Het was een stormachtige dag vandaag. De schade bleef wel grotendeels beperkt tot omgevallen bomen afgerukte takken, die de brandweer op een aantal plaatsen moest gaan opruimen. Zo bleef de Kanaalweg een tijdje afgesloten nadat aan de dreef in het bos een boom was omgevallen. Daar moest de brandweer een hoogtewerker inzetten. (foto Karen Scevenels)

enquete-polst-naar-leesgedrag-en-bibgedrag

Enquête polst naar leesgedrag en bibgedrag

De bibliotheek van Heusden-Zolder neemt deel aan de eerste bevraging van het grootschalig publieksonderzoek Bib21! Het gaat om een online enquête van Universiteit Antwerpen over de vrijetijdsinvulling, het leesgedrag en het gebruik van de bibliotheek tijdens de coronaperiode. De enquête kan de hele maand mei worden ingevuld via deze link.

college-behoudt-gedeeltelijk-online-onderwijs

College behoudt gedeeltelijk online onderwijs

Het Sint-Franciscuscollege behoudt - na overleg met de preventiediensten en de raad van bestuur - zijn huidige schoolorganisatie tot aan de S-toetsen. Zoals bekend heeft het overlegcomité het licht op groen gezet voor secundaire scholen om vanaf 10 mei ook leerlingen van de tweede en derde graad weer voltijds naar school te laten komen. Maar daar gaat het college niet op in. De leerlingen van de eerste graad komen dus dagelijks naar school, de tweede en derde graad komen 50 (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-de-dag-van-de-brandweer

Vandaag is de Dag van de Brandweer

Vandaag is het de Internationale Dag van de Brandweer. 4 mei is de feestdag van Sint-Florian, patroonheilige van de brandweer, zoals in ons land ook Sint-Barbara dat is. De internationale dag van de brandweer op zichzelf is ontstaan uit een tragisch voorval in Linton nabij Melbourne in Australië. Op  2 december 1998 bestreden heel wat brandweerkorpsen daar een grote bosbrand. Tijdens het bijtanken van een tankwagen keerde de wind plots om en de vlammen verteerden de 5 (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-pieter-aspe

Tip van de bib: Pieter Aspe

Jammer genoeg moesten we afgelopen weekend afscheid nemen van een van Vlaanderens meest geliefde misdaadauteurs: Pieter Aspe. Hij schreef tientallen spannende boeken met de eigenzinnige politieman Van In in de hoofdrol. 

Als je nog geen boek van hem gelezen hebt, is het nu het moment en anders herlees je gewoon nog eens je favorieten. Je kunt ze vinden in de bibliotheek, lees ze al dan niet met een Duvel erbij.


weer-een-overlijden-nog-3-op-intensieve

Weer een overlijden, nog 3 op intensieve

Er valt opnieuw een overlijden te betreuren in het Sint-Franciscusziekenhuis. Eén patiënt was ook voldoende hersteld om naar huis te mogen, 4 andere COVID-patiënten zijn opgenomen. Op de afdeling intensieve zorgen worden nu nog 3 mensen opgevolgd. 

3-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-4

3 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Er zijn in Heusden-Zolder slechts 3 nieuwe besmettingen bijgekomen waardoor het algemeen totaal is gestegen tot 2401. Hopelijk is dit een teken van de ommekeer, maar laat ons vooral een slag om de arm houden en eerst de cijfers van de komende dagen afwachten. Na een verlengd weekend heeft het al vaker wat langer geduurd eer alle informatie is doorgegeven en verwerkt. De voorbije week waren er 190 besmettingen of gemiddeld 322 per 100.000 inwoners. 

feeks-is-de-eerste-webreeks-van-lennart-lemmens

'FEEKS' is de eerste webreeks van Lennart Lemmens

Onlangs zijn de opnames van ‘FEEKS', de webreeks van Thuis-acteur Lennart Lemmens - Heusdenaar van afkomst -  van start gegaan. De hoofdrollen worden vertolkt door Jelisa van Schijndel (Campus12,Spangas,Forever rich), Jasmine Sendar (Grenslanders,Onderweg naar morgen) en Maarten Nulens(Beau Séjour,Gevoel voor tumor). Naast de hoofdcast zijn er ook nog rollen weggelegd voor o.a. Nathan Bouts (WTFock), Leonard Santos (Buck), Kristof Verhassel (Familie), Katrien (…) Lees het hele bericht

bindus-verzamelde-stevig-steuntje-voor-vincentius

Bindus verzamelde stevig steuntje voor Vincentius

Bij het festival ‘Sultan der Maanden’ van Bindus vzw werd een solidariteitsactie met voedselinzameling opgezet ten voordele van Sint-Vincentius. En die vond gehoor. De verenigingen Tourmania en Zonsopgang verzamelden twee wagens vol voedsel en hygiëneproducten. Hulphuis kreeg een bestelwagen vol vers vlees dankzij donaties van de slagers in de Koolmijnlaan. Hiermee kan Sint-Vincentius aan de slag om al wie het moeilijk (…) Lees het hele bericht

leerlingen-krijgen-initiatielessen-sporten

Leerlingen krijgen initiatielessen sporten

In 't Molenholleke krijgen dezer dagen sporten en bewegen extra aandacht, ze zijn immers belangrijk voor het welzijn van kinderen en jongeren. Studenten van de lerarenopleiding L.O. van de PXL organiseren daarom initiatielessen op school. Deze sportleerkrachten in spe moeten er immers niet van overtuigd worden, dat de lessen lichamelijke opvoeding hun plaats op school meer dan waard zijn. Op de foto's de leerlingen van het vierde leerjaar in actie.
fietser-gewond-in-berkenbos

Fietser gewond in Berkenbos

Deze namiddag, rond half 4, is een fietser gewond geraakt toen hij in de Edward Staintonstraat in aanraking kwam met een auto. Hij werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

celstraffen-en-boetes-geeist-voor-grote-plantage

Celstraffen en boetes geëist voor grote plantage

Voor de rechtbank van Tongeren heeft het parket celstraffen van 24 tot 48 maanden en boetes tot 16.000 euro geëist voor 7 mensen die betrokken waren bij een grote cannabisplantage in Heusden-Zolder. De zaak zit bij de rechtbank Tongeren omdat ze begon in een café in Genk, van waaruit een deel van de drugs samen met gnb werd verhandeld. Bij een inval in het café, in 2019, vond de politie onder meer 3 kilo cannabis en grote sommen geld. Op de gsm van de uitbater (…) Lees het hele bericht

sultan-ahmet-moskee-in-de-bres-voor-vluchtelingen

Sultan Ahmet moskee in de bres voor vluchtelingen

Zoals bekend loopt momenteel de islamitische vastenmaand Ramadan. Bij die gelegenheid heeft de Sultan Ahmet moskee een  inzameling van droge voeding en nieuwe kleren georganiseerd voor de bewoners van het opvangcentrum van het Rode Kruis in De Bark. Dit weekend trok een delegatie van het bestuur van de moskee naar het opvangcentrum om daar een grote hoeveelheid goederen te overhandigen.

een-overlijden-in-ziekenhuis-nog-11-patienten

Eén overlijden in ziekenhuis, nog 11 patiënten

In het Sint-Franciscusziekenhuis valt weer een overlijden van een COVID-19 patiënt te betreuren. Enkele coronapatiënten zijn ook huiswaarts mogen keren waardoor er vandaag nog 11 verblijven. 4 van hen liggen op de afdeling intensieve zorgen.

12-nieuwe-positieve-testen-in-heusden-zolder

12 nieuwe positieve testen in Heusden-Zolder

Er zijn 12 positief geteste inwoners bijgekomen, het totaal staat daarmee op 2398 sinds de uitbraak van de pandemie. 119 bijkomende besmettingen in de afgelopen week betekenen een gemiddelde van 351 per 100.000 inwoners. 

vandalen-richten-vernielingen-aan

Vandalen richten vernielingen aan

Vandalen hebben dit weekend weer toegeslagen in Heusden-Zolder. In de Schansstraat staken ze de band van een auto stuk. In 't Roosterke werd een ruit ingegooid.


huis-verwoest-door-brand-in-stationsstraat

Huis verwoest door brand in Stationsstraat

Een korte maar hevige brand heeft deze namiddag de onderkant van een huis in de Stationsstraat helemaal vernield. Toen de brandweer ter plaatse kwam stond alles in lichterlaaie. UPDATE Het gaat om een woning die in twee is gesplitst. De bewoners van de gelijkvloerse verdieping, waar het brandde, waren niet thuis. Die van de bovenverdieping zijn rustig naar buiten kunnen gaan. Ondanks de felle vlammen had de brandweer het vuur snel onder controle en kon voorkomen dat het appartement op (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-276

Vandaag gezien

De familie Schraeyen kreeg in de Halstraat een sperwer op bezoek. 

fikse-verschillen-tussen-de-triagecentra

Fikse verschillen tussen de triagecentra

Uit nieuwe cijfers van de triagecentra van Beringen en Heusden-Zolder blijkt dat in Heusden-Zolder - waar voor alle duidelijkheid niet alleen inwoners van hier passeren - het percentage positieven hoger ligt. Tussen 15 en 21 april zijn in beide triagecentra 1014 mensen getest met 200 positieven of gemiddeld 19,27 %. Tussen 22 en 28 april zijn 1060 mensen getest met 161 positieven of gemiddeld 15,22 %. Maar de artsen moeten concluderen dat de situatie in het triagecentrum Beringen duidelijk (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-640

De kijk van Richie

Een overpeinzing ...

weer-24-nieuwe-positieve-testen

Weer 24 nieuwe positieve testen

Jammer genoeg gaat Heusden-Zolder nog steeds tegen de dalende trend van de rest van 't land in, want er zijn opnieuw 24 besmettingen bijgekomen. De totale teller staat nu op 2386. 118 positieve testen in de voorbije week betekenen een gemiddelde van 348 per 100.000 inwoners. 

vandaag-gezien-275

Vandaag gezien

Een oranjetipje op bezoek in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

bestelwagen-grotendeels-uitgebrand

Bestelwagen grotendeels uitgebrand

Op de parking vlakbij het kruispunt Stationsstraat-Koolmijnlaan, waar gisteren nog het ongeval gebeurde, is deze namiddag een bestelwagen grotendeels uitgebrand. De brandweer kon het vuur doven, maar de bestelwagen liep heel wat schade op. 

geen-rondgang-maar-toch-versierde-kapellen

Geen rondgang maar toch versierde kapellen

Door de coronabeperkingen kon de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden voor het tweede jaar op rij geen rondgang maken langs de kapellen. Toch hebben de meeste mensen traditiegetrouw de kapel op hun eigendom of in hun buurt versierd bij de start van de Mariamaand. Voorzitter Sylvain Huybrechts trok dan maar alleen op pad en legde er een aantal vast.


een-traditie-sinds-1882

Een traditie sinds 1882

De tekst bij het veldkapelleke in de Nieuwstraat in Zolder spreekt voor zich. Het verhaald begon in 1882 en wordt sedertdien elke 1ste mei herdacht. (foto Magda Meykens)

de-week-van-de-waarheid-23

De Week van de Waarheid

't is 't Feest van de Arbeid vandaag. Traditioneel een hoogdag voor iedereen die zich socialist noemt. Ze kwamen dan ergens samen in een Limburgse stad of gemeente waar de socialistische partij - vroeger BSP, nadien SP, daarna sp.a en sinds kort Vooruit - aan de macht was. Daar werden dan vlammende toespraken gehouden tegen het grootkapitaal, voor de bevrijding van het proletariaat en andere postrevolutionaire kreten. Ze hielden dan een optocht, roos in het knoopsgat, en op de eeuwig (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-639

De kijk van Richie

Is het nu Dag van de Arbeid of Feest van de Arbeid?

21-nieuwe-positieve-testen-in-heusden-zolder-1

21 nieuwe positieve testen in Heusden-Zolder

21 nieuwe besmettingen zijn er alweer bijgekomen in Heusden-Zolder, we behoren dus tot de  delen van Limburg die voorlopig nog tegen de nationale trend ingaan. Over de afgelopen twee weken staat Heusden-Zolder nu op de vierde plaats in Limburg na Maasmechelen, Genk en Hasselt. 108 positieve testen in de afgelopen week betekenen een gemiddelde van 319 per 100.000 inwoners.