Archief oktober 2020

sk-heusden-06-zet-jeugdwedstrijden-stop

SK Heusden 06 zet jeugdwedstrijden stop

Voetbalclub SK Heusden 06 wil, gezien de alarmerende coronacijfers in Heusden-Zolder, haar verantwoordelijkheid nemen. Daarom worden vanaf nu en dat tot het einde van de herfstvakantie alle wedstrijden, thuis en op verplaatsing niet gespeeld. Volgens de richtlijnen mogen de jeugdploegen wel spelen, maar er zijn binnen de club al gevallen in de U10, U11 en U21 en het bestuur wil het virus niet wegbrengen noch importeren. De trainingen blijven wel behouden om de spelers bezig te houden in de eigen bubbel.

zelfs-de-turnmeester-in-uniform

Zelfs de turnmeester in uniform

Heel wat scholieren in 't Molenholleke daagden vandaag op in de uniform van de jeugdbeweging. Er blijken vooral veel kinderen aangesloten te zijn bij Chiro Zolder. Maar ook turnmeester Bas was present in uniform. (foto's Rita Grosemans) 

beekbeemden-vierde-dag-van-de-jeugdbeweging

Beekbeemden vierde Dag van de Jeugdbeweging

In Beekbeemden hebben ze de Dag van de Jeugdbeweging beleefd in klasbubbels. 'Samen sterk, samen in beweging,' was het motto waarmee ze zich trots in hun outfit toonden. (foto An Vanoppen)

ziekenhuis-annuleert-niet-dringende-ingrepen

Ziekenhuis annuleert niet-dringende ingrepen

In het Sint-Franciscusziekenhuis is de toestand vandaag ongewijzigd met 9 bevestigde COVID-19-patiënten van wie 1 op de intensieve zorgen verblijft. Vanaf maandag gelden wel nieuwe richtlijnen voor de ziekenhuizen en zijn ze verplicht  alle planbare en electieve chirurgische activiteiten stop te zetten voor een periode van minimaal 4 weken. Niet-dringende operaties met verblijf in het ziekenhuis of dagziekenhuis worden uitgesteld, er wordt gewerkt aan een aangepaste (…) Lees het hele bericht

tweede-en-derde-graad-sfc-19-dagen-thuis

Tweede en derde graad SFC 19 dagen thuis

Het stijgend aantal besmettingen in Heusden-Zolder en buurgemeenten heeft ook zijn weerslag in het Sint-Franciscuscollege.  "De laatste dagen merken we een stijging van het aantal positieve testen bij onze leerlingen, personeelsleden en in hun gezinnen.  Maar we stellen vooral een significante stijging vast van het aantal leerlingen en personeelsleden die afwezig zijn of tijdens de schooldag vroegtijdig naar huis gaan omwille van COVID-19 symptomen of een verplichte quarantaine. De (…) Lees het hele bericht

toch-nog-een-leuke-dag-van-de-jeugdbeweging

Toch nog een leuke 'Dag van de Jeugdbeweging'

Ondanks de beperkingen in de scholen en ondanks de nieuwe beperkingen die de overheid zopas voor de jeugdbewegingen heeft aangekondigd, zijn ze er in het Sint-Franciscuscollege toch in geslaagd om een leuke 'Dag van de Jeugdbeweging' te organiseren. Veel leerlingen kwamen in uniform naar school en ze kregen een take-away-ontbijt aangeboden. Nadien werd een dansje opgevoerd, mét mondmasker en met de nodige afstand.

nog-eens-34-besmettingen-meer

Nog eens 34 besmettingen meer

Het aantal positieve testen dat we gisteren gaven, was helaas nog niet de piek, vandaag is er nog één meer: 34 inwoners van Heusden-Zolder. Alleen Genk, Beringen en Hasselt doen het nog slechter. Het totaal sinds de uitbraak van de pandemie staat nu op 761 in Heusden-Zolder. Het gemiddelde per 100.000 inwoners is nu opgeklommen tot 427.

in-harmonie-150-jaar-de-ware-vrienden-3

In Harmonie: 150 jaar De Ware Vrienden (3)

De Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden heeft altijd wel bijzondere figuren in haar rangen gehad. Neem nu Remi Dewit. Hij droeg vroeger de vlag en was dan ook present bij optochten. Maar hij was niet alleen, hij werd altijd vergezeld door zijn trouwe hond Flok. Zelfs in carnavalsoptochten, waar toch wel een aparte sfeer heerste, was Flok van de partij en bleef hij rustig. En als de harmonie halt hield, posteerde Flok zich aan de voeten van zijn baasje, zoals op deze foto uit 1995.

broers-vanthoor-naar-super-pole-in-francorchamps

Broers Vanthoor naar Super Pole in Francorchamps

De broers Vanthoor zijn nog eens in eigen land aan de slag, ze rijden beiden volgend weekend de 24 Uren van Spa-Francorchamps. En het ziet er voorlopig goed uit na de kwalificaties van vandaag. Dries Vanthoor, die samen met  de Duitser Christopher Mies en de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde een Audi van het Belgisch WRT-team bestuurt, klokte de snelste tijd en mag vrijdagavond aan de Super Pole deelnemen. Broer Laurens Vanthoor mag ook naar de Super Pole. Hij reed in een (…) Lees het hele bericht

verkeerslichten-worden-straks-herstart

Verkeerslichten worden straks herstart

De korte stroompanne in Boekt en Zolder werd vanavond veroorzaakt door een grote middenspanningstoring. Daardoor zouden volgens schepen Lode Schops - die contact had met de betrokken diensten - tot in Sint-Truiden verkeerslichten zijn uitgevallen. Die moeten door een firma allemaal herstart worden. Omstreeks 21.15 uur was een ploeg onderweg naar Heusden-Zolder. Ondertussen probeert de politie het verkeer in goede banen te leiden. Net voor de aankomst van de politie is er trouwens in de chaos al een botsing gebeurd.  

percentage-positieve-testen-schommelt-sterk

Percentage positieve testen schommelt sterk

De afgelopen 12 dagen zijn in het triagecentrum in Heusden-Zolder (bij het Sint-Franciscusziekenhuis) 1374 covid-testen gedaan, in het triagecentrum in Beringen (bij de huisartsenwachtpost) 765. Alleen voor de eerste 8 dagen (10 - 17 oktober) zijn ook de volledige resultaten bekend. De piek in Heusden-Zolder werd bereikt op 10 oktober met 35 positieven op 73 (47,9 %), daartegenover stond 13 oktober met 12 positieven op 130 (9,2 %), de andere dagen (…) Lees het hele bericht

de-paddenstoelen-zijn-er-weer-8

De paddenstoelen zijn er weer (8)

 Ze rijzen als ... paddenstoelen uit de grond. Zo stelde Luc Elsen vast tijdens zijn volgende rondgang in de buurt van Ubbersel. 

verkeerslichten-uit-na-stroompanne

Verkeerslichten uit na stroompanne

Een gevaarlijke situatie in Boekt vanavond. Daar heeft zich eerst een korte stroompanne voorgedaan waardoor een groot deel van de buurt in het donker zat. Dat was trouwens ook het geval in heel wat straten in Zolder. Nadien is dat hersteld, maar ondertussen liggen wel de verkeerslichten op het kruispunt uit. En dat is een bijzonder gevaarlijke situatie, al zeker 's avonds.

verenigingen-mogen-afhaal-of-levermaaltijden-doen

Verenigingen mogen afhaal- of levermaaltijden doen

Heel wat verenigingen verliezen een pak inkomsten doordat ze omwille van de coronamaatregelen geen eetdagen kunnen organiseren. Ze proberen dat te compenseren door afhaal of leveringen. Daarover waren vragen gerezen de jongste dagen. De gemeente kreeg nu meer duidelijkheid vanuit Noordplanning Limburg. Daaruit blijkt dat een vereniging bv. ontbijtmanden of andere maaltijden mag leveren of voor afhaal aanbieden als daarbij de maatregelen gerespecteerd worden. Zo (…) Lees het hele bericht

everzwijnen-hebben-het-nog-altijd-op-gazons-gemunt

Everzwijnen hebben het nog altijd op gazons gemunt

De everzwijnenproblematiek is ook in Bolderberg nog lang niet opgelost. Aan deze woningen in de Fazantenlaan was het vernielde gazon nog maar pas opnieuw ingezaaid, en de evers hebben al opnieuw toegeslagen en het grotendeels omgewoeld. (foto Roger Convents)

gust-cambre-is-nieuwe-bestuurder-van-uhasselt

Gust Cambré is nieuwe bestuurder van UHasselt

Gust Cambré uit Heusden-Zolder is door de provincieraad verkozen tot nieuwe bestuurder van de Universiteit Hasselt. Hij was voorgedragen door het Vlaams Belang. Vorige maand lukte het Vlaams Belang niet om Lode Vereeck op te vissen als bestuurder, hij was immers ontslagen als hoogleraar aan de UHasselt. Cambré kreeg gisteren 24 stemmen voor, er waren 4 onthoudingen. Hij is nog maar 23 en universitair geschoold.

33-nieuwe-besmettingen-in-een-dag

33 nieuwe besmettingen in één dag

Liefst 33 inwoners van Heusden-Zolder hebben alweer te horen gekregen dat ze positief getest zijn. Daarmee zitten we nu al aan 727 besmettingen sinds de uitbraak van de pandemie. Alleen Hasselt, Genk, Beringen en Sint-Truiden hebben een groter aantal. Over de afgelopen week zijn hier 121 gevallen bijgekomen, het gemiddelde bedraagt 359 per 100.000 inwoners.  Maar nogmaals, ook in andere gemeenten gaat het momenteel erg snel. UPDATE In het Sint-Franciscusziekenhuis is één patiënt bij opgenomen, er verblijven nu 9 COVID-patiënten, nog één wordt op de intensieve verzorgd. 

in-harmonie-150-jaar-de-ware-vrienden-2

In Harmonie: 150 jaar De Ware Vrienden (2)

Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden heeft altijd een nauwe band gehad met Zolder-Centrum, niet alleen omdat ze daar gevestigd is, maar bijvoorbeeld ook met kerstconcerten in de kerk. Hier poseert de hele groep voor de Sint-Vincentiuskerk in 1970, op een ogenblik dat nog geen sprake was van de restauratie van de kerk. Let op de leuke hoedjes die de muzikanten toen droegen. In die periode beschikten De Ware Vrienden ook nog over een eigen trommelkorps

de-paddenstoelen-zijn-er-weer-7

De paddenstoelen zijn er weer (7)

We worden op de redactie momenteel zowat overspoeld met paddenstoelen. Ook Roger Convents heeft prachtige exemplaren aangetroffen in de omgeving van Bolderberg. 

sam-gooris-zorgt-voor-ambiance-in-t-weyerke

Sam Gooris zorgt voor ambiance in 't Weyerke

Ondanks de moeilijke periode die we momenteel doormaken, was er vandaag toch volop ambiance op 't Weyerke. Daar kwam namelijk Sam Gooris optreden. Dit jaar kon het festival Micromix niet doorgaan. Maar Micromix had wel een wedstrijd uitgeschreven waarbij een live-optreden te winnen was. En Huize Heusden van 't Weyerke was één van de drie winnaars. Dus werd er een podium gezet en werden met nadars compartimenten gebouwd. Er werd stewards ingezet, (…) Lees het hele bericht

mondmasker-verplicht-op-de-kerkhoven

Mondmasker verplicht op de kerkhoven

Op 1 en 2 november - Allerheiligen en Allerzielen - moet iedereen ouder dan 12 jaar een mondmasker dragen op alle begraafplaatsen in Heusden-Zolder. Dat heeft de burgemeester vandaag beslist. De verplichting geldt ook op de parkings bij de kerkhoven. De nodige signalisatie zal nog worden aangebracht. De beslissing heeft te maken met de stijgende besmettingscijfers in de gemeente en met het feit dat rond die tijd heel wat mensen naar de begraafplaatsen gaan, waardoor afstand houden (…) Lees het hele bericht

meeste-besmettingen-tussen-31-en-50-jaar

Meeste besmettingen tussen 31 en 50 jaar

Ook vandaag liggen in het Sint-Franciscusziekenhuis 8 positief geteste patiënten. 2 van hen verblijven op de afdeling intensieve zorgen. Het overzicht van de positief geteste inwoners van Heusden-Zolder tussen 14 oktober en gisteren, toont ondertussen aan dat het aantal oudere inwoners dat besmet is nog altijd beperkt is: 4 tussen 81 en 90 jaar en 6 tussen 71 en 80. De grootste groep zit in de categorie 31-40 jaar: 27, gevolgd door 41-50 jaar: 20. In de andere (…) Lees het hele bericht

portiek-tegen-vrachtwagens-in-everselstraat

Portiek tegen vrachtwagens in Everselstraat

Aan de Everselstraat in Beringen zijn de werken begonnen voor de aanleg van een nieuwe riolering. Eerst worden de nutsleidingen aangepast en daarna wordt een gescheiden riolering onder het wegdek gelegd. De plannen om de straat ter hoogte van de grens met Heusden-Zolder te knippen worden ondertussen opgeborgen. De stad Beringen wilde zo het sluikverkeer van vrachtwagens van en naar Industriezone Beringen-Zuid aanpakken. Daar wilde de gemeente Heusden-Zolder niet (…) Lees het hele bericht

geen-nieuwe-vergunning-remo-blijft-dicht

Geen nieuwe vergunning, Remo blijft dicht

Remo krijgt geen milieuvergunning voor de uitbreiding van zijn stortplaats in de groene zone richting Heusden-Zolder. Dat heeft Vlaams minister van Natuur en Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) beslist. Op korte termijn komt er dus ook geen heropening van de stortplaats en moeten de bedrijven dus elders hun afval kwijt, zoals dat trouwens al sinds juni het geval is. Het kabinet Demir wijst er trouwens op dat 55 % van het afval van buiten Limburg komt en voor het zwaardere afval gaat het (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-528

De kijk van Richie

Ze kunnen ook gewoon een computerspel spelen ...

fietser-van-de-week-claudio-perelli

Fietser van de week: Claudio Perelli

Weer of geen weer, Claudio Perelli pendelt al meer dan twee jaar alle dagen met de fiets naar zijn werk, bij Rezinal. Met volle goesting. En tussendoor gaat hij ook naar de winkel met de fiets. Daarom wordt hij genomineerd door zijn schoonzus Marina Sempels. Hier kun je zelf ook iemand voordragen.

16-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

16 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

 694 inwoners van Heusden-Zolder zijn sinds maart positief getest. Er zijn er gisteren dus 16 bijgekomen. Over de voorbije week gaat het om 111 nieuwe gevallen of een gemiddelde van 329 per 100.000 inwoners Samen met Hasselt en de vier andere mijngemeenten blijft Heusden-Zolder in de top 6 van Limburg. Overigens, doordat vanaf nu alleen nog maar mensen met symptomen worden getest en niet iedereen die met een besmette persoon contact heeft gehad, wordt verwacht dat de komende periode de cijfers zullen dalen. Terwijl in werkelijkheid mensen met een besmetting zullen rondlopen zonder het te weten, ook al moeten die dan volgens de richtlijnen in quarantaine.

in-harmonie-150-jaar-de-ware-vrienden-1

In Harmonie: 150 jaar De Ware Vrienden (1)

Afgelopen weekend werd het boek 'In Harmonie - De kracht van het Middenveld' voorgesteld, waarin auteur Bart Demyttenaere de geschiedenis van Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden schetst en het belang van het verenigingsleven in de kijker zet. Helaas heeft de harmonie het feestprogramma voor haar 150ste verjaardag - een uitzonderlijk jubileum - grotendeels moeten uitstellen. Maar we willen de feestnoten figuurlijk in de huiskamers laten klinken door vandaag en de komende (…) Lees het hele bericht

geen-dorpsraad-in-berkenbos

Geen dorpsraad in Berkenbos

Er komt dit jaar geen open dorpsraad meer in Berkenbos. Die jaarlijkse traditie wordt na overleg met de dorpsraadleden onderbroken door het coronavirus. Er stonden geen hoogdringende punten op de agenda en als lokaal orgaan wil de dorpsraad het voorbeeld geven door niet absoluut noodzakelijke bijeenkomsten te vermijden. Wie ondertussen vragen of opmerkingen heeft, kan die uiteraard altijd kwijt op dorpsraad[!]berkenbos.be

lilian-saint-pierre-zingt-uit-haar-nieuwe-album

Liliane Saint-Pierre zingt uit haar nieuwe album

Liliane Saint-Pierre, Grande Dame van de Vlaamse podia, is vrijdagavond om 20.15 uur te gast in de Muzeschouwburg. Ze heeft een nieuw album uit 'Karma'. Ze ziet tram 7 op zich afkomen en heeft een boodschap: "70 jaar worden schrikt velen af, maar ik heb het gevoel van een nieuw begin, een derde leven. Omringd door jonge, passievolle muzikanten, wil ik jullie entertainen en verleiden met een gloednieuw album, waarin ik het beste van mezelf geef. Want mijn (…) Lees het hele bericht

de-paddenstoelen-zijn-er-weer-6

De paddenstoelen zijn er weer (6)

Seppe Mues kwam ook nog wat bijzondere paddenstoelen tegen in het bos. De linkse is een bloedweizwam. Die beneden is een koraalzwam of mogelijk ook een kleverige koraalzwam.

een-speciale-tijdelijke-theaterlocatie

Een speciale (tijdelijke) theaterlocatie

Heel wat mensen hebben verbaasd opgekeken bij de bijzondere constructie die op het Marktplein wordt gebouwd. Het is een soort mini-theater met enkele tientallen zitplaatsen van Studio Orka. Het befaamde kindertheater strijkt een heel weekend neer bij CC Muze met zijn voorstelling Pied de Poule. Alles is uitverkocht, maar geef toe, 't speelt zich af in een bijzondere setting.

25-inwoners-bijkomend-besmet

25 inwoners bijkomend besmet

Heusden-Zolder heeft er gisteren liefst 25 positief geteste inwoners bijgekregen. Het totaal is daarmee opgelopen tot 678 sinds maart. De afgelopen week waren er liefst 107 positieve testen, dat is een gemiddelde van 317 per 100.000 inwoners. Volgens een raming van de VUB besmet in Heusden-Zolder op dit moment iedere positieve inwoner gemiddeld twee anderen. UPDATE In het Sint-Franciscusziekenhuis verblijven acht positief geteste patiënten van wie twee op de afdeling intensieve zorgen.

de-paddenstoelen-zijn-er-weer-5

De paddenstoelen zijn er weer (5)

Deze paddenstoelen trof Jan Leijskens ook aan in de buurt van Bolderberg. De inktzwammen, de gewone zwavelkop en de zwavelkop samen met het fluweelpootje.  

college-is-klaar-voor-code-oranje

College is klaar voor code oranje

Met het toenemend aantal besmettingen wordt ook de druk op de scholen alsmaar groter. De kans  is nu wel bijzonder groot dat ze de komende dagen op code oranje overschakelen. In het Sint-Franciscuscollege zijn ze er alleszins klaar voor. Algemeen directeur Gert Koninckx hield vanmiddag bij Radio 2 nog een pleidooi voor halftijds onderwijs voor de oudste leerlingen - tweede en derde graad - precies om een volledige sluiting te vermijden. Hij (…) Lees het hele bericht

weer-donkere-wolken-boven-mega-world

Weer donkere wolken boven Mega World

Het personeel van Mega World, met een vestiging in de Koolmijnlaan, zit opnieuw in de onzekerheid. Eerder dit jaar was er opluchting toen de prijzenkraker Mega World heel wat filialen van Blokker overnam. Maar eigenaar Dirk Bron, een Nederlandse zakenman, bleek in eigen land niet onbesproken. Hij moet er zelfs terechtstaan voor fraude. Ondertussen heeft het bedrijf vorige week in ons land - bij de ondernemingsrechtbank in Mechelen - een aanvraag (…) Lees het hele bericht

lijn-51-blijft-toch-door-heusden-zolder-rijden

Lijn 51 blijft toch door Heusden-Zolder rijden

Buslijn 51 blijft behouden. Dat heeft De Lijn laten weten aan het gemeentebestuur. Lijn 51 verbindt de dorpskernen van Heusden-Zolder. Maar in het nieuwe vervoersplan dat voorlag zou lijn 51 maar lopen van Hasselt tot Bolderberg. Daarmee zou Bolderberg geïsoleerd blijven van de rest van Heusden-Zolder. Er zou dus geen verbinding meer zijn naar het gemeentehuis, het ziekenhuis of andere dorpskernen, ook aantrekkingspolen zoals Domein Bovy, Circuit Zolder en de toekomstige (…) Lees het hele bericht

dries-van-langendonck-rijdt-snelste-ronde-op-wk

Dries Van Langendonck rijdt snelste ronde op WK

Na intensieve trainingen met coach Alessandro Manetti en monteur-papa Frank Van Langendonck, begon Dries Van Langendonck vorige maandag aan het WK karting mini 60 cc in het Italiaanse Franciacorta. In de kwalificaties plaatste hij zich als 7de van de 86 rijders voor de finale. In die finale dit weekend stoof hij bij de start meteen naar de vijfde plaats. Maar toen hij de aanval inzette op plaats drie werd hij van de baan getikt, waardoor hij na één ronde op de 20ste plaats reed. Hij (…) Lees het hele bericht

zeven-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-1

Zeven nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Er zijn gisteren 7 nieuwe besmettingen opgetekend bij inwoners van Heusden-Zolder. Het totaal staat nu op 653. 86 positieve testen zijn in de afgelopen week afgenomen, een gemiddelde van 255 per 100.000 inwoners. Heusden-Zolder blijft ook in de weinig benijdenswaardige Limburgse top 5 staan. UPDATE Twee patiënten met een coronabesmetting hebben het Sint-Franciscusziekenhuis verlaten, drie zijn er bij gekomen. Op dit moment gaat het om 8 COVID-19 patiënten, van wie één op intensieve zorgen verblijft.

vanthoor-vijfde-in-de-states

Vanthoor vijfde in de States

Laurens Vanthoor is in zijn Porsche vijfde geëindigd in de GTLM-categorie in Braselton - de Amerikaanse staat Georgia - waar een manche van het Noord-Amerikaanse Endurance kampioenschap (IMSA) werd gereden. Die race wordt de Petit Le Mans genoemd. Tegen het einde van de race ging Vanthoor van de baan. Zo eindigde hij samen met ploegmaats Earl Bamber (Nieuw-Zeeland) en Mathieu Jaminet, op twee ronden van de winnende Porsche. 

gepts-decurtins-doen-het-nog-eens-over

Gepts-Decurtins doen het nog eens over

In de Belcar Endurance leek het vandaag allemaal goed te gaan voor het team Longin-Longin-Cortens toen Stinus Longin in de Norma het hazenpad koos, maar de voorsprong ging verloren toen hij weer een drive-through opgelegd kreeg. Een motorpanne maakte de ramp compleet en de safety car kwam op de baan. Daarop nam Ian Gepts – winnaar van gisteren – de leiding in handen en hij gaf ze niet meer af zodat hij samen met ploegmaat Pieder Decurtins mocht juichen. (…) Lees het hele bericht

commedia-dell-arte-sluipt-in-de-kunst

Commedia dell'Arte sluipt in de kunst

Het zijn sombere tijden, sport en verenigingsleven liggen grotendeels stil en vanaf morgen kun je ook al geen restaurant of café meer bezoeken. Wat dan? Een goeie tip: loop eens binnen in kunstgalerij De Mijlpaal in de Brugstraat. Nog tot 21 februari loopt daar de tentoonstelling 'Commedia dell'Arte'. 18 gerenommeerde kunstenaars hebben werk geleverd waarin veel humor zit, impliciet of expliciet. Noem het een vaccin tegen verzuring en neerslachtigheid. Lut Maris ontvangt je - (…) Lees het hele bericht

rene-rast-opnieuw-de-snelste-na-spektakelrace

René Rast opnieuw de snelste na spektakelrace

René Rast (Audi) is werkelijk onklopbaar op Circuit Zolder. Vandaag won hij er zijn vierde DTM-race op rij en heeft zo zijn leiderspositie in het kampioenschap nog versterkt op Nico Müller, die kon vandaag de schade wel beperken door als tweede te eindigen. Robert Kubica werd  derde. Het was een spektakelrace met heel wat incidenten, een herstart en één van de BMW's die vuur vatte aan de grote chicane. Ook Robin Frijns was het slachtoffer (…) Lees het hele bericht

op-verkenning-over-de-trage-wegen

Op verkenning over de trage wegen

Vandaag was er de Dag van de Trage Wegen. Dat betekent traditiegetrouw dat iedereen wordt uitgenodigd om te wandelen en te fietsen over de trage wegen van Heusden-Zolder. Coronagewijs moest dat gebeuren in beperkte groepen. En 't is ook duidelijk dat de evoluties van de jongste tijd heel wat mensen afschrikken voor groepsactiviteiten. De opkomst voor de wandeling en de fietstocht was dan ook bescheiden.  Maar de deelnemers hebben - mede door het zeer behoorlijke weer - genoten van hun tocht door de natuur en voor een deel langs de gemeentegrens. (foto's Ann Jordens)

heel-wat-punten-voor-volgende-gemeenteraad

Heel wat punten voor volgende gemeenteraad

De gemeenteraad vergadert op donderdag 29 oktober om 19 uur, voorlopig over 35 punten, en ook weer digitaal, te volgen via YouTube. Het gaat onder meer over de aanpak van zwerfvuil en sluikstorten, de samenwerking met Wegen en Verkeer voor de aanleg van fietspaden langs de Terlaemenlaan en de aansluitingen met Snelwegstraat en Westlaan en een heleboel punten rond de financiën van de kerkfabrieken. De raad moet het reglement van het noodfonds voor verenigingen goedkeuren en (…) Lees het hele bericht

belastingteruggave-via-mail-vergeet-het

Belastingteruggave via mail? Vergeet het

Oplichters blijven maar truukjes bedenken om mensen digitaal geld af te troggelen. Na de mails van openstaande boetes en pakjes waarvoor verzendkosten nog moesten betaald worden, krijgen nu inwoners mails zogenaamd van de belastingen. Daarin wordt gesuggereerd dat ze recht hebben op een belastingteruggave van 1.290,60 euro. Klinkt heel aanlokkelijk uiteraard en dan wordt de bestemmeling gevraagd om door te klikken op een verificatieproces. Uiteraard bedoeld om aan uw gegevens te geraken om uw rekening te plunderen. Zo werken de belastingen dus niet.

15-inwoners-bijkomend-besmet

15 inwoners bijkomend besmet

Alweer 15 nieuwe besmettingen zijn gisteren geregistreerd, Heusden-Zolder zit nu - sinds maart - aan 646 positieve testen. 85 positieve testen afgelopen week brengen ons op gemiddeld 252 per 100.000 inwoners. Ook nog even meegeven dat in Hasselt, Beringen en Genk de situatie nog sneller verslechtert dan in Heusden-Zolder.

belcar-onverwachte-zege-van-gepts-decurtins

Belcar: onverwachte zege van Gepts-Decurtins

De eerste uithoudingsrace van de Belcar Endurance is vandaag gewonnen door Ian Gepts en Pieder Decurtins in een Norma. Ze waren nochtans in de race ver teruggeslagen door een spin na een aanrijding. Ze begonnen dan aan een inhaalrace en konde mede door een dubbele drive through (straf) van de Norma van Longin-Longin-Corten de leiding afsnoepen. Nicolas Saelen en Dylann Derdaele (Lamborghini) werden derde. 

dtm-trophy-heinemann-kampioen-verdonck-verrast

DTM-Trophy: Heinemann kampioen, Verdonck verrast

In de eerste race van de DTM-Trophy op Circuit Zolder heeft Tim Heinemann (Mercedes AMG) zich vandaag tot de allereerste kampioen gekroond. DTM had dit kampioenschap dit jaar in het leven geroepen voor GT4-wagens. Tim Heinemann domineert al het hele seizoen en een derde plaats in de eerste race van het weekend volstond voor de titel. De Zwitser Lucas Mauron (Audi) won vandaag voor de verrassende Belg Nico Verdonck in een Toyota Supra. 

rene-rast-lijkt-onklopbaar-op-zolder

René Rast lijkt onklopbaar op Zolder

De Duitser René Rast  voelt zich blijkbaar in zijn nopjes op Circuit Zolder want net als voirg weekend - toen hij twee keer won - zette hij ook vandaag zijn Audi op de eerste plaats van de DTM-race. Tweede werd vandaag de Nederlander Robin Frijns en derde de Oostenrijker Ferdinand Habsburg. Al Audi wat de klok slaat dus. En met nog één race te gaan (morgen) heeft Rast nu ook de leiding overgenomen van Nico Müller die tien punten achterstand telt. Extra spanning dus voor morgen.

ongeval-met-gewonden-en-verkeershinder

Ongeval met gewonden en verkeershinder

Bij een verkeersongeval op de grens van de Graaf de Theuxlaan en de Meylandtlaan, ter hoogte van de vroegere molen, zijn deze namiddag gewonden gevallen. Het ging om een man op een elektrische fiets die door een bestelwagen werd aangereden. Er kwamen twee ziekenwagens ter plaatse, één voor de gewonde fietser en een andere voor de vrouw die de wagen bestuurde en in shock was. Door het ongeval stond er op een bepaald ogenblik een file tot aan de rotonde van Suska en de verkeerslichten in Boekt.

ook-heusden-zolder-kent-nog-veel-armoede

Ook Heusden-Zolder kent nog veel armoede

Het is vandaag Werelddag van Verzet tegen Armoede. Op heel wat plaatsen worden acties ondernomen om de problematiek van armoede in de kijker te zetten. Want bij armoede denken mensen vaak aan ontwikkelingslanden, maar ook in onze eigen maatschappij is die nog volop aanwezig. En in coronatijden dreigt die zelfs ondergesneeuwd te worden door aandacht voor de volksgezondheid en daardoor nog te verergeren.

Ook in Heusden-Zolder is armoede helaas geen onbekend begrip. Deze gemeente (…) Lees het hele bericht

artikel-27-gaat-door-in-maximale-veiligheid

Artikel 27 gaat door in maximale veiligheid

Na de aankondiging van de verstrengde maatregelen gisteravond,  besliste Art 27 vzw om de jaarlijkse tentoonstelling 'Artikel 27' toch te laten doorgaan. Er waren al veel maatregelen genomen en ZLDR luchtfabriek is een ruim en goed verlucht gebouw waar maximale veiligheid kan worden gegarandeerd. Allleen de vernissages in beperkte kring en het traditionele kunstcafé sneuvelen. Maar de ruimte die voor het (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-rood-3

Vandaag is rood ...

... de herfstkleur van de bomen aan het Sint-Franciscuscollege. (foto Jos Willems)

alle-ogen-op-dtm-en-belcar-gericht

Alle ogen op DTM en Belcar gericht

Dit weekend rijdt niet alleen de DTM twee races op Circuit Zolder: vandaag en morgen om 13.30 uur. Daarnaast zijn er ook races van de Lotus Cup Europe, de DTM Trophy en het Belcar Endurance Championship. De Belcar rijdt twee races van 105 minuten (telkens om 16.15 uur), het is de voorlaatste race van het kampioenschap. Op dit moment leiden de regerende kampioenen Dylan Derdaele en Nicolas Saelens met hun Lamborghini het kampioenschap voor de Porsche van John De Wilde.  Een druk programma dus, maar wel zonder (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-527

De kijk van Richie

Oei, ook dat nog. 

14-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

14 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Alweer 14 nieuwe besmettingen erbij gisteren in Heusden-Zolder, wat in de huidige context niet eens abnormaal is als je weet dat in heel België - dinsdag - op één dag net iets meer dan 10.000 positieve testen zijn gebeurd. Bij ons staat het totaal nu op 631 sinds de uitbraak. De afgelopen week kwamen we aan een gemiddelde van 279 per 100.000 inwoners. Met een reproductiegetaal van 2,41 geven 100 positieve inwoners het virus door aan 241 anderen. 

dtm-bereidt-zich-voor-op-tweede-weekend

DTM bereidt zich voor op tweede weekend

Ook dit weekend rijden de DTM-bolides weer twee kampioenschapsraces op Circuit Zolder. Vandaag stonden oefenritten op het programma. Hier zie je onder meer hoe ze traag hun aanloop nemen. 

de-paddenstoelen-zijn-er-weer-4

De paddenstoelen zijn er weer (4)

Het is blijkbaar een rijk paddenstoelenseizoen en dan is Jan Leijskens niet te houden. Hij trof in Bolderberg en omgeving onder meer de reuzeparasol, de geschubde inktzwam en de vliegenzwam. 

een-boeiende-voorstelling-van-in-harmonie

Een boeiende voorstelling van 'In Harmonie'

In de Muze-schouwburg heeft een 80-tal mensen vanavond de voorstelling van het boek 'In Harmonie - De kracht van het middenveld' bijgewoond. Het boek is geschreven naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden uit Zolder. Daarvoor werd niemand minder dan auteur Bart Demyttenaere aangetrokken. Bart heeft er een apart werkstuk van gemaakt. Niet alleen gebaseerd op de boeiende geschiedenis van de (…) Lees het hele bericht

peuters-van-t-windekind-blij-met-hun-kunstwerk

Peuters van 't Windekind blij met hun kunstwerk

Feest deze namidag aan kinderdagverblijf Windekind. Zoals we al eerder aankondigden, had de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten de opdracht gekregen om een kunstwerk te maken voor bij de nieuwbouw. Het moest een werk worden dat kleur en vreugde brengt en past bij een kinderdagverblijf. Na een interne wedstrijd in de academie werd gekozen voor een prachtige combinatie van windmolentjes. Dat viel vandaag meteen in de smaak bij de jonge gasten van Windekind. Ze kregen trouwens zelf allemaal een eigen molentje wat de vreugde alleen maar groter maakte. (foto's Ann Jordens)

geen-night-of-the-locals-in-januari

Geen Night of The Locals in januari

In het rijtje van de afgelastingen, blijven ook de liefhebbers van stevige rock deze winter op hun honger zitten. The Night of the Locals - de hoogmis van de hardere rock met groepen en artiesten wiens roots in Zolder liggen - is afgeblazen door de coronatoestanden. Dus op zaterdag 30 januari klinken er geen decibels door Zolder-Centrum maar vzw The Locals laat weten wel aan een alternatief te werken. (foto Tony Sempels)

dries-gijsels-houdt-zichzelf-een-spiegel-voor

Dries Gijsels houdt zichzelf een spiegel voor

Morgenavond staat Dries Gijsels op het podium van de schouwburg van CC Muze met 'Realtime'. Daarin presenteert hij een lichtvoetig, slim en poëtisch verhaal over een theatermaker die een voorstelling probeert te maken over 'tijd'. Samen met Cédric Coomans, Eline Kuppens, Femke Stallaert en Greg Timmermans ontdekken we een intrigerend universum van vertraging, onthaasting, deadlines, te veel koffie en te weinig slaap. De voorstelling werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2020 in de categorie #nieuwjong. Tickets: €18/15/12

nog-eens-11-extra-besmettingen

Nog eens 11 extra besmettingen

Er zijn alweer 11 nieuwe besmettingen bijgekomen, zodat het totaal aantal positief geteste inwoners van Heusden-Zolder op 617 zit sinsd de uitbraak van de coronapandemie. Dat is na Hasselt, Genk, Sint-Truiden en Beringen het vijfde hoogste aantal van Limburg. De voorbije week zijn er 85 besmettingen bijgekomen, wat gemiddeld liefst 252 per 100.000 inwoners betekent. Straks zal de overheid strengere maatregelen aankondigen voor heel het land.
UPDATE Twee patiënten hebben het Sint-Franciscusziekenhuis verlaten, drie anderen zijn opgenomen. Er verblijven nu zeven coronapatiënten van wie één op intensieve zorgen.

bewoner-raakt-verbrand-door-steekvlam

Bewoner raakt verbrand door steekvlam

 De brandweer moest donderdagavond al voor de tweede keer in één dag uitrukken, deze keer naar de Kerkebosstraat. Daar was vuur ontstaan  bij werken in de buurt van een electricitieitskast. Vermoedelijk hebben gassen door een vonk vuur gevat. De bewoner van het huis liep daarbij brandwonden op en is naar het ziekenhuis gebracht. In de woning bleef de schade beperkt.

alleen-eigenaar-luiks-rampgebouw-veroordeeld

Alleen eigenaar Luiks rampgebouw veroordeeld

Op het proces over de gasexplosie waarbij ruim tien jaar geleden in Luik 14 mensen omkwamen, onder wie Vicky Storms uit Zolder, is de eigenaar van het gebouw donderdag veroordeeld tot 14 maanden celstraf, waarvan de helft met uitstel. Ook de Luikse brandweerintercommunale (IILE) werd schuldig bevonden, omdat er geen plaatsbezoek ter controle was uitgevoerd, maar krijgt opschorting van uitspraak.  Nochtans was enkele dagen voor de ramp al melding gedaan van (…) Lees het hele bericht

onze-zeven-prijswinnaars-zijn-bekroond

Onze zeven prijswinnaars zijn bekroond

In een volledig coronaproof ingericht restaurant La Passione in Bolderberg had vanavond de prijsuitreiking plaats van de vakantiefotowedstrijd van de Internetgazet Heusden-Zolder. Door de reisbeperkingen kende die vooral een staycation-insteek met veel inzendingen uit Limburg. Daarmee pikten we bewust in op de campagne van Toerisme Limburg ter ondersteuning van het recreatie- en verblijfstoerisme. Dat beklemtoonde ook gedeputeerde van toerisme en voorzitter van (…) Lees het hele bericht

brand-veroorzaakt-schade-in-de-bierstal

Brand veroorzaakt schade in De Bierstal

Het heeft deze namiddag gebrand in café De Bierstal in Viversel. Daar was vuur ontstaan in het vals plafond. Het was vooral een smeulende brand. Iedereen kon tijdig naar buiten. De brandweer van Heusden-Zolder had de toestand snel onder controle. Er is vooral veel schade aan het plafond en rookschade in het gebouw, maar de woning blijft bewoonbaar.

clementine-viert-haar-100ste-verjaardag

Clementine viert haar 100ste verjaardag

Een hoogdag vandaag in Zolder want daar viert Clementine Vanhove haar 100ste verjaardag. Door de coronamaatregelen hield de familie het allemaal noodgedwongen bescheiden, de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen zullen op een ander moment moeten samenkomen voor een feestje. Maar Clementine kan zelf als geen ander relativeren. Ondanks haar hoge leeftijd woont ze nog zelfstandig, kookt haar eigen potje en trekt zich goed uit de slag. Clementine is een (…) Lees het hele bericht

zorghuis-verwent-zijn-gasten-vandaag-eens-extra

Zorghuis verwent zijn gasten vandaag eens extra

Het is vandaag de Dag tegen Kanker en de vrijwilligers van Zorghuis Limburg in Koersel zullen de verblijvende gasten daar gratis extra verwennen met onder meer een zelf bereide feestelijke maaltijd en massages. En dat uiteraard met het nodige respect voor de coronamaatregelen. In mei 2017 opende Zorghuis Limburg zijn deuren, in de Hazerikstraat in Koerel, in de omgeving van de Vallei van de Zwarte Beek. Het is een tweede thuis voor kankerpatiënten, ook uit Heusden-Zolder. Zij (…) Lees het hele bericht

aantal-besmettingen-stijgt-pijlsnel

Aantal besmettingen stijgt pijlsnel

Er zijn gisteren liefst 23 besmette inwoners bijgekomen in Heusden-Zolder, daarmee ronden we de kaap van 600 en komen op 606 uit sinds de uitbraak van het coronavirus. De voorbije week waren er 83 positieve testen, dat brengt ons op een gemiddelde van 246 per 100.000 inwoners. Het reproductiegetal ligt nu op 2,59, dat betekent dus dat 100 positieve  inwoners er 259 anderen besmetten. Over heel Limburg waren eergisteren 7 %  (252  van de 3583) van de testen positief. UPDATE In het Sint-Franciscusziekenhuis mocht één coronapatiënt naar huis, twee nieuwe zijn opgenomen, wat het totaal op zes brengt, van wie één op intensieve zorgen.

fietser-van-de-week-christiane-en-ludo

Fietser van de week: Christiane en Ludo

Christiane Elsen en Ludo Bellinkx wonen in de Champert en doen bijna alles met de fiets: winkelen, bezoekjes en uitstapjes. En neen, geen elektrische fietsen, alles op pure beenkracht! Hun auto staat dan ook het grootste deel van de tijd op stal. Dochter Sara is daar best fier op en wil ze graag hiermee eens in de kijker plaatsen. Wil je ook een fervente fietser nomineren? Dat kan hier.

de-braderieprijzen-zijn-uitgereikt

De braderieprijzen zijn uitgereikt

Niets dan lachende gezichten - weliswaar achter mondmaskers - vanavond bij Garage Temur want daar hielden de handelaars van winkelcentrum Cité de prijsuitreiking van hun Braderietombola. De ruimte van de garage maakte het ook mogelijk om er een coronaproofeditie van te maken. En de prijzen waren zoals bekend niet niks. De hoofdprijs, een Fiat 500, werd door Ilhan Yasemin gewonnen bij RTC-mode. Johan Engels won bij Gul Reizen een elektrische fiets en Dennis Freij kreeg (…) Lees het hele bericht

de-paddenstoelen-zijn-er-weer-3

De paddenstoelen zijn er weer (3)

Milan Eerdekens trok met zijn fototoestel over de Heusdense Voort op zoek naar sporen van de herfst. En hij trof heel wat paddenstoelen, sommige tussen een tapijt van eikels. 

sint-vincentius-heeft-nieuwe-magazijn-geopend

Sint-Vincentius heeft nieuwe magazijn geopend

Ondanks de nieuwe opmars van het coronavirus is het bij Sint-Vincentius druk. Zo is het nieuwe magazijn geopend en werd het lint doorgeknipt door Monique en Pierre, beiden trouwe vrijwilligers sinds 20 jaar. Voortaan kan iedereen zijn kleding en huishoudmateriaal kwijt achteraan het gebouw. De vrijwilligers kregen ook een rondleiding in de nieuw ingerichte voedselruimte. Daar kunnen de 'cliënten' voortaan zelf komen winkelen en zo zelf bepalen waar ze (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-526

De kijk van Richie

Neen, geen markt vandaag. 

12-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

12 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Gisteren zijn er alweer 12 positief geteste inwoners van Heusden-Zolder bijgekomen. Daarmee zitten we aan 583 sinds de uitbraak van de pandemie. De voorbije week zijn 65 inwoners positief getest, wat een gemiddelde van 193 per 100.000 betekent. Volgens de VUB staat ons reproductiegetal weer op 2,41. In Limburg is de situatie momenteel nog slechter in Hasselt, Genk, Beringen en Maasmechelen. UPDATE In het Sint-Franciscusziekenhuis is de toestand nog onder controle. Daar verblijven 5 positief geteste patiënten, van wie 1 op intensieve zorgen.

vanmorgen-gezien-4

Vanmorgen gezien

Vanmorgen, juist voor het licht begon te worden, stond Venus heel dicht bij de maan. (foto Seppe Mues)

ook-de-rugbycompetitie-is-stilgelegd

Ook de rugbycompetitie is stilgelegd

Ook in het rugby is besloten om het prille seizoen alweer op te schorten. Dat geldt voor alle kampioenschappen en tornooien, alvast tot 8 november. In de eerste week van november wordt de situatie opnieuw geëvalueerd. Afgelopen weekend moesten al verschillende wedstrijden wordt uitgesteld wegens coronabesmettingen. Zowel de dames als de heren van RC 9 Heusden-Zolder waren sterk gestart op de eerste speeldag.

vandaag-gezien-225

Vandaag gezien

De donkere wolken die vandaag boven 't Koet - de vijver in De Groene Delle - hingen, zijn nu alleen nog letterlijk. De figuurlijke donkere wolken zijn weg nu het GRUP om er een industrieterrein in onder te brengen van de baan is. (foto Tony Lespoix)

ook-petanquecompetitie-is-stilgelegd

Ook petanquecompetitie is stilgelegd

Ook de petanquecompetitie is alweer stilgelegd. Ze was pas vorig weekend in een afgeslankte vorm van start gegaan nadat de Petanque Federatie Vlaanderen een coronaproof formule had uitgewerkt. De Berk, Boekt en Olympia hadden daarvoor een aantal ploegen ingeschreven, maar nu is het dus weer onderbroken. Morgen zou ook de midweekcompetitie voor 50+ zijn gestart, maar ook dat gaat dus niet door.

na-de-zaalsporten-nu-ook-geen-voetbal-meer

Na de zaalsporten nu ook geen voetbal meer

Het wordt de komende weken weer stil op sportief vlak. Nadat Vlaams Minister van Sport Ben Weyts gisteren al besloot om zaalsporten met nauw contact voor iedereen vanaf 12 jaar stil te leggen - denk maar aan basketbal, volleybal, zaalvoetbal, ... - en elders beperkingen oplegde, heeft Voetbal Vlaanderen beslist om met onmiddellijke ingang alle amateurcompetities stil te leggen. Dus vanaf nu ook geen voetbal meer in de provinciale afdelingen.  Jeugdcompetities van U6 tot U17 mogen wel nog plaatsvinden, eventueel ook vriendschappelijke wedstrijden binnen de regio. Ook bij de Limburgse Bedrijfssportbond is de voetbalcompetitie stilgelegd.

rode-kruisopvangcentrum-zoekt-vrijwilligers

Rode Kruisopvangcentrum zoekt vrijwilligers

Het Rode Kruisopvangcentrum in de Kapelstraat is op zoek naar een aantal vrijwilligers die af en toe een handje kunnen komen toesteken. Concreet gaat het om een sportieve dame om sportactiviteiten met bewoonsters te begeleiden (initiatie fitness, joggen, zumba, balspelen…), een kindervriend(in) met een liefde voor onderwijs (huiswerkklas lagere school), een waterrat die wil gaan zwemmen met de kinderen, een down-to-earth creatieveling die graag met jongeren bezig is en een (…) Lees het hele bericht

de-paddenstoelen-zijn-er-weer-2

De paddenstoelen zijn er weer (2)

Seppe Mues stootte tijdens zijn herfstwandeling op een heel aantal mooie paddenstoelen, onder meer een vliegenzwam , een rusula, een geschudde inktzwam en een amethistzwam. (foto boven)

fietsen-en-wandelen-op-dag-van-de-trage-weg-1

Fietsen en wandelen op Dag van de Trage Weg

De Dag van de Trage Weg nu zondag 18 oktober zal in een coronaversie verlopen. Er is een fietstocht van ongeveer 25 km met vertrek aan het openlucht zwembad in Viversel. De eerste groep vertrekt om 13.45 uur, de tweede om 14.15 uur. Er zijn maximaal 20 deenemers per groep toegelaten.

Een gezinswandeling (buggyvriendelijk) van ongeveer 4 km vertrekt aan De Val (Kerkstraat 106 in Viversel). De eerste groep gaat op pad om 14 uur, de tweede (…) Lees het hele bericht

vier-extra-besmettingen-geteld

Vier extra besmettingen geteld

Vier nieuwe besmettingen die gisteren zijn vastgesteld in Heusden-Zolder brengen het totaal op 571. Daarmee stijgt het hier op dit moment iets minder snel dan in andere gemeenten in de buurt. We zitten natuurlijk nog altijd aan 56 in de voorbije week of gemiddeld 166 per 100.000 inwoners. Het reproductiegetal staat op 1,87.

elektrische-trein-komt-dichterbij

Elektrische trein komt dichterbij

Het blijft nog wachten tot in 2021 maar op het vlak van infrastructuur lijkt de komst van de elektrische trein dichterbij te komen. Over de lijn Hasselt-Mol zijn ondertussen in zowat heel Heusden-Zolder de masten en geleiders geplaatst. Op enkele plaatsen zijn ook al de eerste kabels getrokken.

fietser-gewond-in-koolmijnlaan

Fietser gewond in Koolmijnlaan

In de late namiddag is in de Koolmijnlaan een aanrijding gebeurd door een auto en een fietser. De fietser raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. 

tegelspreuken-om-mensen-op-te-vrolijken

Tegelspreuken om mensen op te vrolijken

De wereld staat op zijn kop, ons leven wordt overhoop gehaald en voorlopig word je niet vrolijk van de vooruitzichten. Veerkracht is het antwoord en daarom zet de gemeente midden oktober het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker, meer bepaald met een actie rond tegelspreuken. De inwoners worden opgeroepen om leuke, inspirerende tegelspreuken te noteren  en die bij de deurbel of aan de brievenbus te hangen. Een glimlach is immers snel op iemands gezicht getoverd. Je vindt de (…) Lees het hele bericht

mijnmarkt-gaat-niet-door

MijnMarkt gaat niet door

De MijnMarkt - de nieuwe naam en vorm van de multiculturele markt - gaat overmorgen woensdag dan toch niet van start. Het gemeentebestuur heeft vandaag besloten om tot nader orde geen nieuwe edities van de markt meer te organiseren. De marktleiders hadden heel wat inspanningen geleverd om alles veilig te laten verlopen, maar in de huidige situatie blijkt het niet opportuun te zijn om 1000 mensen tegelijk toe te laten. Aan de hand van de besmettingscijfers zal bekeken worden wanneer de markt opnieuw kan gehouden worden.

snijers-haalde-de-finish-niet

Snijers haalde de finish niet

Patrick Snijers en Luc Dethier (Porsche 997 GT3) hebben de finish van de Aarova Rally niet gehaald. In de derde rit van de dag liet Snijers zich verrassen door aquaplanning en gleed hij van de baan op een veld. Over en uit. Maar Patrick Snijers werkt momenteel wel aan een plan om in november met zijn Porsche aan de start te komen in Ieper, in de Ypres Rally, de voorlaatste WK-manche van het seizoen. (foto Jobfixers Belgian Rally Championship)opnieuw-heel-wat-bestuurders-geflitst

Opnieuw heel wat bestuurders geflitst

De flitsauto van de politie is de voorbije dagen op verschillende plaatsen geposteerd. Vrijdag was er nog een snelheidscontrole in de Irislaan na de vele meldingen van het niet naleven van de zone 30 en ook de overlast door sluipverkeer.  Daar reden in iets meer dan een uur 53 van de 69 voertuigen te snel. Drie bestuurders mogen naar de politierechter en wellicht hun rijbewijs inleveren omdat ze zwaar in het rood gingen. Zaterdag zijn 3435 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd op (…) Lees het hele bericht

auto-scooter-brommer-en-lachgas-in-beslag

Auto, scooter, brommer en lachgas in beslag

Dit weekend heeft de politie Heusden-Zolder een verhoogd aantal agenten de baan opgestuurd en dat heeft resultaten opgeleverd. De hoofdvogel werd afgeschoten door een bestuurder die aan 120 per uur door de Stationsstraat reed (70 toegelaten), hij haalde in over een volle lijn en had geen verzekering. Bovendien had hij twee flessen lachgas van elk 2,5 kg bij zich en een 50-tal ballonnetjes. Het parket liet meteen zijn rijbewijs voor 15 dagen intrekken. De bestuurder, een 30-jarige (…) Lees het hele bericht

de-paddenstoelen-zijn-er-weer

De paddenstoelen zijn er weer

Het is weer paddenstoelentijd en overal in onze natuurgebieden zie je ze uit de grond schieten ... nu ja ... als paddenstoelen dus. Luc Elsen trof er heel wat aan in Everselbos en in de buurt van Suska. Hij vraagt zich wel af hoe het bovenstaande exemplaar heet. internetgazet[!]heusden-zolder.eu. 

zes-extra-besmettingen-in-heusden-zolder

Zes extra besmettingen in Heusden-Zolder

Gisteren zijn in Heusden-Zolder zes nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, zodat we in het totaal aan 567 zitten. We komen zo aan 57 over de afgelopen week of een gemiddelde van 169 per 100.000 inwoners. Volgens de VUB-berekening is het reproductiegetal nu weer opgelopen naar 1,5. Overigens is het ook in de andere mijngemeenten en Hasselt weer erg snel aan het gaan met de besmettingen.UPDATE In het Sint-Franciscusziekenhuis verblijven vandaag 6 positief geteste patiënten, één van hen is opgenomen op de afdeling intensieve zorgen

28-eerste-communicanten-in-bolderberg

28 eerste communicanten in Bolderberg

In de Heilig Hartkerk van Boekt deden zondag 28 kinderen van Bolderberg hun eerste communie. Gilles, Mattias, Kirsten, Alexander, Olivia, Ella, Lionel, Julian, Tobin, Benthe, Yoni, Emma, Liaro, Noor, Luana, Estee, Nout, Vince, Lize, Pippa, Noa, Laure, Lentl, Lorine, Marie, Elien, Seppe, Amber waren voorbereid door de juffen Ilse, Greet, Hilde en Kristel. (foto Zita Anisa)

de-berk-wint-bij-olympia

De Berk wint bij Olympia

De eerste wedstrijden in de afgeslankte competitie van het petanque zijn gespeeld. In de  ere-afdeling verloor Olympia A met 2-7 van De Berk A, de thuisploeg liet een 2-1 voorsprong teloorgaan. De wedstrijd Genk A-Boekt A ging niet door nadat een thuisspeler positief had getest. In eerste afdeling Limburg verloor De Berk C van De Berk B met 1-8. Boekt B was vrij.

negen-communicanten-in-berkenbos

Negen communicanten in Berkenbos

Vandaag ontvingen 9 kinderen voor het eerst de communie in de parochiekerk van Berkenbos. Vanaf nu zijn ze volwaardig lid van de gelovige gemeenschap. Het was een mooie viering waarin de kinderen ten volle van genoten. (foto Rita Ramakers)

kunstenaars-bezoeken-locatie-art-27

Kunstenaars bezoeken locatie Art 27

25 van de 47 deelnemende kunstenaars aan de 20ste editie van Artikel 27 kregen deze namiddag een rondleiding in de expositielocatie ZLDR luchtfabriek.Door het gepassioneerde verhaal van de gidsen van vzw Het Vervolg kwamen het gebouw en de geschiedenis van de mijn tot leven. Over een kleine twee weken starten de eerste voorbereidingen voor de tentoonstelling, die opent op 31 oktober.


dries-vanthoor-is-sprintkampioen

Dries Vanthoor is sprintkampioen

Dries Vanthoor en Charles Weerts zijn kampioen in de GT World Challenge Europe Sprint Cup. Vandaag werden ze tweede in de laatste race van het kampioenschap in Barcelona en dat was goed genoeg om de titel binnen te rijven. Ze stonden er na de race van gisteren al onverwacht beter voor nadat de Mercedes en de Lamborghini die hun voorafgingen waren gedeklasseerd. Vandaag volstond het dat ze zonder veel riscio's te nemen hun tweede stek verdedigden.

loek-hartog-ongenaakbaar-in-porsche-race

Loek Hartog ongenaakbaar in Porsche race

De Nederlander Loek Hartog (Bas Koeten) was ook vandaag op Circuit Zolder de snelste in de slotrace van de Porsche Sprint Challenge Benelux. De race werd een tijdlang geneutraliseerd en er waren wisselende kopposities maar Hartog won voor Morris Schuring (Team GP Elite) en Huub van  Eijndhoven. Daarmee kreeg de race hetzelfde podium als gisteren. Het ziet ernaar uit dat het kampioenschap tussen Hartog en Schuring beslecht wordt.

anadol-wint-bolderberg-speelt-gelijk

Anadol wint, Bolderberg speelt gelijk

In de tweede provinciale van het voetbal heeft FC Anadol met 3-0 gewonnen van Stal Sport.  FC Bolderberg speelde 2-2 gelijk tegen Reppel.

vlotte-uitwinst-voor-sk-heusden-06

Vlotte uitwinst voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 met 1-3 gewonnen in Molenbeersel.

rene-rast-is-ook-vandaag-de-snelste

René Rast is ook vandaag de snelste

De Duitse Audi-rijder René Rast heeft vandaag op Circuit Zolder ook de tweede manche van de DTM-races gewonnen. Gisteren was hij ook al de snelste. Het podium zag er vandaag wel anders uit met de Duitser  Mike Rockenfeller (Audi) op plaats twee en de Oostenrijker Lucas Auer in een BMW als derde. Er zijn nu 14 manches van de DTM gereden. De Zwitser Nico Müller  (Audi) - vandaag slechts negende - blijft wel leider in de tussenstand maar Rast nadert tot op tien punten. Volgend weekend worden op Zolder nog twee races gereden, daarna zijn er de laatste twee op Hockenheim.

samana-blijft-contact-houden

Samana blijft contact houden

Het oprukkende COVID-19-virus laat zich opnieuw voelen in meer en meer organisaties, ook bij Sanama bijvoorbeeld. De interparochiale samanadag in Ons Huis kon niet doorgan. Samana Heusden-Centrum heeft ook het kerstfeest dat op 16 december gepland was, afgelast. Maar de vrijwilligers konden wel opnieuw een bezoekje brengen bij de mensen. Met een hartje (foto) en een briefje met wat uitleg staken ze iedereen een hart onder de riem. Daarbij werd op veilige afstand een (…) Lees het hele bericht

everzwijnen-ook-aan-de-ringlaan

Everzwijnen ook aan de Ringlaan

De everzwijnen rukken ook in Zolder-Centrum verder op. Vannacht hebben ze aan de Ringlaan de voortuin van Bert Rodiers omgewoeld. 

laurens-vanthoor-van-de-baan-en-opgave

Laurens Vanthoor: van de baan en opgave

Laurens Vanthoor heeft moeten opgeven in Charlotte, waar een race voor het IMSA, het Noord-Amerikaanse Endurance kampioenschap, werd gereden. Het regende en daardoor ging hij al in de vierde ronde van de baan, zijn Porsche kon  niet meer voortrijden. In het klassement scoort Vanthoor dus opnieuw geen punten nadat hij voor de vorige race in Mid-Ohio ook al moest verstek geven door een coronabesmetting in het Porsche-team. Op 17 oktober wordt in Road Atlanta (…) Lees het hele bericht

zolder-a-wint-weer

Zolder A wint weer

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A opnieuw gewonnen, met 85-78 van Maasmechelen A. In de tweede provinciale verloor Heusden nipt van Miners Beringen C, 66-64, en won Zolder B tegen Maasmechelen B met 65-44.

de-kijk-van-richie-525

De kijk van Richie

Creativiteit in de sportsector. 

in-een-dag-24-besmettingen-erbij

In één dag 24 besmettingen erbij

De coronabesmettingen lijken nu op een nieuwe piek af te stevenen, Heusden-Zolder heeft er in één dag 24 positief geteste inwoners bijgekregen. Dat brengt het totaal sinds maart op 561. In één week tijd zijn er nu liefst 52 positieve testen bijgekomen, een gemiddelde van 154 per 100.000 inwoners. Huisartsen bevestigen wel dat de meeste mensen op dit moment nog niet ernstig ziek zijn, het gaat meestal nog om (relatief) jonge mensen. Toch lijkt - en dat wordt ook elders in het land bevestigd door besmettingen bij toppolitici en sporters - het virus zich snel en in alle lagen van de bevolking te verspreiden. Het strikt opvolgen van de regels is dus meer dan ooit noodzakelijk. 

uitwinst-voor-kvv-2

Uitwinst voor KVV

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder met 0-1 gewonnen in Leopoldsburg.

dries-vanthoor-blijft-leider-in-sprintchallege

Dries Vanthoor blijft leider in sprintchallenge

In de GT World Challenge Europe Sprint in Barcelona zijn Dries Vanthoor en Charles Weerts vandaag zesde geëindigd in de eerste van drie races. Gisteren tijdens de oefensessie was Vanthoor gecrasht waardoor het WRT-team in allerijl een nieuwe Audi R8 LMS liet overkomen. Vanop de achtste positie konden beiden vandaag nog naar de zesde stek oprukken, zodat ze aan de leiding blijven in het klassement, met  5 punten voorsprong op de Duitsers Stolz-Engels in een Mercedes.  Morgen valt de beslissing in de laatste twee races.

hebad-2g-neemt-de-leiding

Hebad 2G neemt de leiding

Hopelijk kunnen de badmintonners van Hebad 2G hun collega's van 1G  inspireren, want zij konden wel de bevestiging brengen van hun sterke seizoensstart. Deze voormiddag versloeg het Antwerp 1G met 6-2 en na de middag werd 4-4 gelijk gespeeld tegen Nivelles 1G. Met 7 op 8 staat Hebad 2G aan de leiding en met een volgende ronde thuis in het verschiet, moeten de play-offs een haalbare kaart zijn.

dtm-rast-wint-audi-domineert

DTM: Rast wint, Audi domineert

De Duitser René Rast heeft vandaag de eerste DTM-race op Zolder gewonnen. Hij had zijn Audi in de pole gepositioneerd, kon die plaats bij de start vrijwaren om vervolgens de leiding niet meer uit handen  te geven. Nederlander Robin Frijns, nog een Audi-rijder, ging over een traag startende Timo Glock. Hij leek een kloof te slaan, maar het kwam toch heel de tijd tot een haasje-over spel met de Duitse BMW-rijder. Die moest zich uiteindelijk gewonnen geven en moest ook de derde plaats nog laten aan Nico Müller. Müller maakte niet alleen het Audifestijn compleet maar blijft ook aan de leiding in het kampioenschap.

rp-products-en-wieze-a-aan-de-winst

RP Products en Wieze A aan de winst

In het bedrijfsvoetbal moest Wieze B - dat nochtans uitstekend aan het seizoen begonnen is - niet veel genade verwachten van de broers van Wieze A: het werd 4-0. RP Products ging vlot over Huwa-San Bilzen, uitslag: 4-0.

geschenkbonnen-nog-geldig-tot-en-met-donderdag

Geschenkbonnen nog geldig tot en met donderdag

Opgelet, de geschenk- en horecabonnen die ieder gezin van de gemeente Heusden-Zolder heeft ontvangen, zijn nog geldig tot en met donderdag 15 oktober. Nog enkele dagen dus om ze te besteden bij één van de deelnemende handels- of horecazaken. De geschenkbonnen van  5 euro  kun je gebruiken bij een aankoop van minimaal 20 euro, de horecabonnen van 5 euro gebruik je bij een aankoopbedrag van minimaal 10 euro. Met dit initiatief wil het gemeentebestuur de plaatselijke ondernemers ondersteunen die klappen kregen door de coronacrisis.

dorpsraden-willen-dialoog-met-lokale-besturen

Dorpsraden willen dialoog met lokale besturen

In ZLDR Luchtfabriek en Muze verzamelde vandaag een 60-tal leden van dorpsraden, bewonersgroepen, steden en gemeenten uit heel Vlaanderen voor de inspiratiedag van de Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen. Centraal stond 'verbindend samenwerken rond ruimtelijke ordening en verdichting'. In mensentaal: hoe kunnen we in de toekomst minder open ruimte laten verloren gaan door inwoners dichter en compacter te laten wonen, zonder aan kwaliteit in te boeten. Paul Coolen, (…) Lees het hele bericht

ferm-bekroont-mooiste-vogelverschrikkers

Ferm bekroont mooiste vogelverschrikkers

In Eversel en Ubbersel hebben ze de zomer van de vogelverschrikker nu helemaal afgesloten. Het was een aparte editie die liep over de maanden augustus en september, maar er namen liefst 29 prachtexemplaren deel. En heel veel mensen hebben van het mooie weer en de staycation gebruik gemaakt om ze te bezoeken en punten te geven. Dat leverde een nek-aan-nek race op met volgende uitslag:  1. Juffrouw Irma op de schommel; 2. Recycle Lady in bleu met ecologische boodschap en (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-524

De kijk van Richie

Een doordenker ...

het-blijft-toenemen

Het blijft toenemen

5 nieuwe besmettingen gisteren brengen het totaal in Heusden-Zolder op 537 sinds de uitbraak van de pandemie. De voorbije week zijn 39 inwoners positief getest en dat brengt het gemiddelde op 116 per 100.000 inwoners. Hasselt is in absolute aantal op dit moment koploper in Limburg, gevolgd door de mijngemeenten.

dtm-bolides-draaien-kwalifcatierondes

DTM-bolides draaien kennismakingsrondes

De meeste deelnemers aan de DTM - het Duitse touringkampioenschap - kennen Circuit Zolder nog van vorig jaar. Maar ondertussen is het wegdek volledig vernieuwd, de rijders maakten intens kennis vandaag tijdens de vrije trainingen. Morgenvoormiddag zijn er kwalifcaties en de DTM-races zijn morgen en zondag van 13.30 uur tot 14.50 uur. Er zijn ook drie races van de Porsche Carrera Cup Benelux.  Volgend weekend zijn er weer twee DTM-races maar dan met een heel andere omkadering. 

wibra-maakt-nu-toch-een-doorstart

Wibra maakt nu toch een doorstart

Gisteren zag het er somber uit en vanmorgen bleven de deuren nog dicht, maar nu is er opnieuw goed nieuws voor Wibra. Nadat gisteren het faillissement is uitgesproken, zaten vandaag de curatoren samen met de Nederlandse directie. En al na anderhalf uur was er een akkoord over een doorstart. Het plan dat voordien voorlag, wordt behouden. Er blijven dus 36 van de 81 winkels over, waaronder die in Heusden-Zolder. 183 van de 439 personeelsleden kunnen in dienst blijven. De komende (…) Lees het hele bericht

24-uren-van-zolder-ingekort-tot-de-helft

24 uren van Zolder ingekort tot de helft

De 24 uren van Zolder worden ingekort tot 12 uur. Dat is zopas besloten nadat alle betrokken teams zijn geraadpleegd en nadat een stemming is gehouden. Door de coronacrisis was de uithoudingsrace - het hoogtepunt van het Belcar Endurance Championship - al verplaatst van augustus naar zaterdag 7 november. Het zou een winterse editie worden met kraampjes enzomeer. Dat laatste was sowieso al niet meer haalbaar in de huidige omstandigheden en nu wordt het dus eenmalig een ingekorte (…) Lees het hele bericht

7-coronapatienten-in-sfz-niemand-op-intensieve

7 coronapatiënten in SFZ, niemand op intensieve

Vlak voor het weekend telt het Sint-Franciscusziekenhuis 7 patiënten met een COVID-19 besmetting. Er is één bij opgenomen, maar drie hebben het ziekenhuis mogen verlaten. Belangrijk is ook dat niemand van hen op de afdeling intensieve zorgen ligt. 

chiro-berkenbos-mag-zondag-herstarten

Chiro Berkenbos mag zondag herstarten

Goed nieuws van Chiro-Berkenbos, ze hebben witte rook gekregen en nu zondag mag de werking weer opstarten. Zoals bekend testte één van de leidsters een tiental dagen geleden positief. Meteen werd alles gestart volgens het draaiboek: de werking werd stilgelegd, alle leiders en leidsters lieten zich testen en gingen in quarantaine en ook de leden van de bewuste afdeling zijn getest. En mede door die snelle reactie is het (…) Lees het hele bericht

32-reed-te-snel-wegpiraat-onderschept

32 % reed te snel, wegpiraat onderschept

Gisteren – dus na de flitsmarathon – heeft de politie in Heusden-Zolder opnieuw snelheidscontroles gehouden, op 6 plaatsen in de namiddag en avond. Van de 874 gecontroleerde bestuurders reden 278 te snel, dat is bijna 32 %. 2 bestuurders mogen hun rijbewijs inleveren, ze haalden tussen 87 en 90 in de Westlaan. Een anonieme politieauto onderschepte een bestuurder die in de gietende regen erg vlot over de rotonde M. Scheperslaan-Stationsstraat  scheurde en (…) Lees het hele bericht

als-kunst-en-pralines-samensmelten

Als kunst en pralines samensmelten ...

Kunstenares Eefje Van den Brande uit Heusden-Zolder en chocolatier Wim Lutke Schipholt (LuSch Chocolade) uit Beringen hebben de krachten gebundeld met als resultaat een artistieke doos vol kunstige pralines. Eefje  deed de inspiratie daarvoor op in in de museumshop van het Van Gogh Museum in Amsterdam waar ze een doosje pralines zag met daarop het werk van de Nederlandse kunstenaar. Dat wilde ze ook en in Beringen vond ze daarvoor een chocolatier: Wim Lutke (…) Lees het hele bericht

ruim-een-op-vier-te-snel-tijdens-flitsmarathobn

Ruim één op vier te snel tijdens flitsmarathobn

Tijdens de flitsmarathon heeft de politie van Heusden-Zolder op deze plaatsen gecontroleerd: Kortstraat (schoolbegin, zone 30), Inakker (schooleinde, zone 30), Westlaan (bebouwde kom, max 50), Meylandtlaan (buiten bebouwde kom , max 70), Beringersteenweg (buiten bebouwde kom, max 70). Er zijn in het totaal 1160 voertuigen gecontroleerd, 301 reden te snel, bijna 26 % dus. In de Meylandtlaan waren er 5 die boven de 100 per uur reden, één van hen ziet zijn rijbewijs ingetrokken. 

ongeveer-de-helft-van-de-bussen-rijdt

Ongeveer de helft van de bussen rijdt

De staking bij De Lijn laat zich duidelijk voelen, maar is niet op alle lijnen zo erg als gevreesd. Op de lijn 22 Hasselt-Beringen rijden 7 ritten niet. Op de 23 Hasselt-Lillo-Beringen zijn op dit moment 11 ritten afgeschaft, maar daar is het van een heel aantal nog niet duidelijk wat er zal gebeuren. Voor lijn 51 Hasselt-Stokrooie-Zolder-Heusden rijden 15 bussen uit, de andere rijden ofwel niet ofwel is het nog onduidelijk. Op Lijn 52 Hasselt-Boekt-Beringen rijden deze voormiddag heel wat bussen (…) Lees het hele bericht

besmettingen-stijgen-nu-overal-sterk

Besmettingen stijgen nu overal sterk

Alweer 9 inwoners van Heusden-Zolder zijn positief getest op corona. Het totaal is daarmee opgelopen tot 532. De afgelopen week ging het om 35 nieuwe besmettingen, een gemiddelde van 104 per 100.00 inwoners.  Het is trouwens opvallend hoe de voorbije week de cijfers zowel in Hasselt als in de andere mijngemeenten enorm zijn toegenomen, zelfs nog in sterkere mate dan Heusden-Zolder. 

patrick-snijers-mikt-op-zege-bij-gt-s

Patrick Snijers mikt op zege bij GT's

Patrick Snijers neemt met zijn co-rijder Luc Dethier zondag deel aan de Aarova Rally, de tweede wedstrijd van het Belgisch rallykampioenschap in Oudenaarde. Snijers mikt op een plaats in de top 10 en hoopt met zijn Porsche 997 te winnen bij de GT’s. 225 dagen hebben de rallyrijders moeten wachten sinds de Haspengouw voor ze weer aan de slag konden in het BK. In Haspengouw was Snijers er zelfs niet bij zodat het zijn eerste kampioenschapsrace is. Voor één keer niet met (…) Lees het hele bericht

artsen-richtlijnen-wijzigen-voortdurend

Artsen: 'Richtlijnen wijzigen voortdurend'

De jongste dagen was her en der kritiek te horen op de huisartsen die geen eenvormig advies zouden geven aan hun patiënten, bijvoorbeeld rond de noodzaak van een coronatest wanneer ze mogelijk met een besmette in aanraking zijn gekomen. "Maar we proberen wel degelijk de richtlijnen allemaal strikt te volgen. Alleen er zijn er meerdere en ze worden voortdurend aangepast. Er zijn richtlijnen voor sportclubs, voor scholen - die dan nog verschillen voor (…) Lees het hele bericht

kleuters-beekbeemden-krijgen-groenten-op-bezoek

Kleuters Beekbeemden krijgen groenten op bezoek

Wie woont er achter het gat in de haag? Het zijn de groenten! Elke maand komen ze op bezoek bij de kleuters van Beekbeemden tijdens 'kleuters van de maand'. Zo hebben ze de kinderen al spelletjes geleerd om nadien op de speelplaats te spelen. En juffrouw An vertelde het verhaal van de tomaat en de wortel die vrienden worden. Het uiteindelijke doel is een positief zelfbeeld te krijgen.


busvervoer-morgen-verstoord-door-staking

Busvervoer morgen verstoord door staking

De drie vakbonden houden morgen een 24 urenstaking bij De Lijn. Ze protesteren tegen de privatisering van activiteiten, zoals de belbuscentrale en het leerlingenvervoer, en het fstoten van personeel. De bonden vragen garanties komen voor de werkzekerheid van de betrokken personeelsleden. Het is op dit moment nog afwachten wat de impact gaat zijn van de staking, maar vast staat dat zeker een aantal bussen die in Heusden-Zolder moeten passeren, morgen niet zullen rijden. Zeker is dat van de lijnen (…) Lees het hele bericht

opnieuw-onzekerheid-over-toekomst-wibra

Opnieuw onzekerheid over toekomst Wibra

De toekomst van de Wibra-winkel in de Koolmijnlaan is nu plots toch weer onzeker. Twee weken geleden meldden we dat het Nederlandse concern zwaar wilde afslanken en in ons land nog slechts zou doorgaan met 36 van de 81 winkels. Daar zat ook de vestiging van Heusden-Zolder bij, toen was ook duidelijk dat eerst de ondernemingsrechtbank van Dendermonde dat overnameplan moest goedkeuren. Maar de rechtbank heeft dat nu verworpen. Volgens de vakbonden (…) Lees het hele bericht

winnaars-van-de-braderietombola-zijn-gekend

Winnaars van de braderietombola zijn gekend

Op het Braderieplein zijn vanmiddag de prijswinnaars uitgeloot van de wedstrijd die de afgelopen vijf weken plaats had naar aanleiding van de 'Braderie Anders' in winkelcentrum Cité. Voorzitter Ronny Oyen liet de onschuldige hand wijselijk over aan schepen van handel en middenstand Isabelle Thielemans. Die graaide diep in de ton en haalde daar volgende winnaars uit: Ilhan Yasemin uit Heusden-Zolder wint de Fiat 500. Johan Engels uit Koersel en Dennis Freij uit Lummen (…) Lees het hele bericht

herfstparels-langs-de-oranje-wandeling

Herfstparels langs de oranje wandeling

 Stefan Was en Eric Lemmens hebben de oranje wandeling nog eens afgestapt om te checken of de staat van het traject en de wegwzijers nog in orde zijn. Ze legden 9 km af, van aan de kerk van Viversel, via het kanaal naar Bovy. Vervolgens met een '7 PK' in de motor de Galgenberg over en via het circuit richting vijver Terlaemen en terug langs de meanderende Laambeek. Onderweg lieten zich enkele herfstparels zien zoals de reuzenzwam en de eikhaas, parasiterend op boomwortels ...

opnieuw-vijf-positieve-testen

Opnieuw vijf positieve testen

Gisteren zijn opnieuw vijf inwoners van Heusden-Zolder positief getest op corona. De balans sinds de uitbraak van de pandemie half maart is nu opgelopen tot 523. We  blijven - qua recente besmettingen - koploper in Limburg voor hoofdstad Hasselt, en de vier andere mijngemeenten. We zitten aan 32 positieve testen in de voorbije week en een gemiddelde van 95 per 100.000 inwoners. Toch bedraagt het reproductiegetal volgens de VUB op dit moment slechts 0,65. UPDATE In het Sint-Franciscusziekenhuis verblijven nog steeds 9 positief geteste patiënten. 

voorwaardelijke-celstraf-voor-potloodventer

Voorwaardelijke celstraf voor potloodventer

De rechter in Brugge heeft vandaag een man van 73 jaar uit Heusden-Zolder veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf voor openbare zedenschennis. Hij had in augustus vorig jaar in het zwembad van Sun Parcs De Haan zijn geslachtsdeel laten zien. Een redder verwijderde hem uit het zwembad en toen de politie arriveerde gaf hij meteen de feiten toe. De man was niet aan zijn proefstuk toe: in 1975 was hij al een eerste keer voor zulke feiten veroordeeld, nadien (…) Lees het hele bericht

het-dtm-circus-is-aangekomen

Het DTM-circus is aangekomen

Op een hermetisch afgesloten Circuit Zolder zijn de teams van de DTM gearriveerd. De bolides worden uitgeladen en de teams installeren zich in de boxen. Ook op en naast het circuit worden de laatste voorbereidingen getroffen. Het hele DTM-circus blijft hier immers voor twee weekends gecampeerd en dan zullen in het totaal vier manches van het Duitse kampioenschap worden betwist. Maar zoals gemeld, helemaal zonder publiek.

veel-schade-bij-botsing-in-koolmijnlaan

Blikschade bij botsing in Koolmijnlaan

In de Koolmijnlaan, ter hoogte van de oversteekplaats aan het Brilonplein, is vanavond een botsing gebeurd. Een auto die was gestopt om een fietser over te laten, werd langs achter aangereden door een bestelwagen. De eerste auto schoof daarop vooruit en raakte de fietser die  ten val kwam. Gelukkig raakte de man niet gewond. De fiets werd licht beschadigd, maar beide auto's liepen wel grote schade op. De politie moest de Koolmijnlaan een tijdlang in één richting afsluiten.

de-digidokters-zijn-gestart-met-bibconsultaties

De digidokters zijn gestart met bibconsultaties

Het project 'digidokters' is vandaag van start gegaan in de bibliotheek. Voortaan zullen elke woensdag tussen 13 en 15 uur twee leerlingen van het zesde jaar informaticabeheer in de bib aanwezig zijn, om mensen die daar behoefte aan hebben wegwijs te maken in de computerwereld. Het kan daarbij gaan om alle toepassingen die in het dagelijkse leven nuttig kunnen zijn. Vandaag was het nog rustig, maar ongetwijfeld zullen in de toekomst meer mensen van de diensten van de digidokters gebruik maken, eens hun aanbod ruimer bekend is. (foto's Julien Maebe)

nieuwe-beperkingen-gelden-ook-voor-sportclubs

Nieuwe beperkingen gelden ook voor sportclubs

Het Team Sport van Heusden-Zolder heeft alle sportclubs een briefing bezorgd naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen die vrijdag ingaan. Clubs met een kantine moeten die ook om 23 uur sluiten en mogen maximaal slechts vier personen samen aan tafel toelaten, tenzij ze onder één dak wonen. Daarnaast blijven registratie, mondmasker, enz. verplicht zoals elders in de horeca. De sportsector mag voorlopig wel doorgaan onder (…) Lees het hele bericht

neos-laat-zich-informeren-over-klimaatopwarming

NEOS laat zich informeren over klimaatopwarming

Weerman Ruben Weytjens was bij Neos Heusden-Zolder te gast voor een lezing over de opwarming van de aarde. Hij toonde met heldere statistieken aan dat onze planeet de voorbije decennia al meer dan 1 graad is opgewarmd. "Het is nog niet hopeloos, maar het is toch de hoogste tijd dat we er iets gaan aan doen”, aldus Ruben. (foto Trudo Groffi)

zo-kan-het-ook-cultuurcentrum-muze

Zo kan het ook: cultuurcentrum MUZE

Op de eerste woensdag van de maand zetten we een bedrijf of instelling in de kijker waar fietsers duidelijk welkom zijn. Cultuurcentrum MUZE zit ondertussen goed en wel geïnstalleerd op het mijnterrein en legt daar de fietsers in de watten met de grootste fietsenstalling van Heusden-Zolder. Niet meer van die ouderwetse insteekrekken maar handige robuuste beugels waar je je fiets veilig aan kan bevestigen. De Fietsersbond suggereert nog om een kleinere fietsenstalling dicht bij de ingang te ztten voor kortere bezoeken, zoals aan het MUZEcafé. Wil je zelf ook een bedrijf of winkel met een goede fietsenstalling nomineren? Dat kan hier.

drie-bijkomende-besmettingen

Drie bijkomende besmettingen

Drie nieuwe besmettingen brengt het totaal in Heusden-Zolder op 518.  Met 27 positieve testen in de afgelopen week zitten we aan een gemiddelde van 80 per 100.000 inwoners. We blijven nog altijd koploper in Limburg. UPDATE In het Sint-Franciscusziekenhuis is één patiënt naar huis mogen gaan, twee mensen met een COVID-19 besmetting zijn er bijgekomen dat het totaal vandaag op 9 brengt.

twee-dtm-weekends-zonder-publiek

Twee DTM-weekends zonder publiek

 De twee komende weekends is Circuit Zolder twee keer gastomloop voor de DTM. Eerder dit jaar werd het Duits Touringwagen kampioenschap opgeschort omwille van de coronacrisis. Nadien kwam er een hertekende kalender en om het aantal verplaatsingen te beperken kreeg Zolder twee manches toegewezen. Normaal zouden per dag 800 toeschouwers worden toegelaten. Maar door het groeiend aantal besmettingen wordt ook daar van afgezien en worden het dus twee DTM-weekends zonder publiek. (foto vorig jaar)

lichte-straf-voor-slagen-aan-fake-hells-angel

Lichte straf voor slagen aan fake Hells Angel

 Drie mannen uit Lommel en Pelt zijn er bij de strafrechter in Hasselt met een eenvoudige schuldigverklaring van afgekomen voor een strafexpeditie tegen een man uit Heusden-Zolder. De man zou zich onterecht hebben uitgegeven voor een Hells Angel. Daarop haalden ze hem thuis op en brachten hem naar het clublokaal van de Hells Angel in Lanaken. Daar kreeg hij slaag. Het parket had voor elk 20 maanden cel gevorderd. Daar is de rechter niet (…) Lees het hele bericht

academie-maakt-kunstwerk-voor-windekind

Academie maakt kunstwerk voor Windekind

De Gemeentelijke academie van Heusden-Zolder heeft een kunstwerk gemaakt voor inderdagverblijf Windekind in de Nieuwstraat. Voor de deur worden kleurrijke molentjes gezet die de vrolijkheid van de binnenkant ook naar buiten uitstralen. Windekind vangt dagelijks een 70-tal kindjes tussen 0 en 3 jaar op. Het kinderdagverblijf telt heel wat enthousiaste medewerkers, heeft 30 jaar ervaring, een vernieuwde accommodatie in een groene omgeving, … alleen (…) Lees het hele bericht

ook-flitsmarathon-in-heusden-zolder

Ook flitsmarathon in Heusden-Zolder

Opgelet, want de politie houdt weer een flitsmarathon in het hele land. Die begint morgenvroeg om 6 uur en loopt 24 uur lang. Er wordt geflitst op de snelwegen, gewestwegen en gemeentewegen. Ook de politie Heusden-Zolder neemt deel aan de actie en zal snelheidscontroles houden verspreid over 8 straten. En als je de E 313 of E 314 oprijdt, dan is de kans groot dat je de camera van de federale wegpolitie passeert.


nationaal-goud-en-zilver-voor-suraya-hendrikx

Nationaal goud en zilver voor Suraya Hendrikx

Suraya Hendrikx uit Heusden-Zolder heeft afgelopen weekend op het Belgisch kampioenschap dressuur in Lier goud en zilver gewonnen. Het zilver won ze bij de Young Riders en goud in het eindklassement van tour B. Een straffe prestatie als je weet dat Suraya twee weken geleden zwaar ten val kwam met haar paard en een zware hersenschudding opliep. Ze moest daardoor 10 dagen verplichte rust nemen en kon maar twee dagen trainen voor het kampioenschap, maar met schitterend resultaat. Suraya studeert (…) Lees het hele bericht

lunchgarden-gaat-aantal-jobs-schrappen

Lunchgarden gaat aantal jobs schrappen

Het is nog niet duidelijk wat de preciese gevolgen zullen zijn van de afslanking die de restaurantketen Lunchgarden vandaag heeft aangekondigd. Die heeft een 7-tal vestigingen in Limburg, waarvan één op de parking langs de snelweg in Heusden-Zolder, en ook één aan de overzijde op Zonhovens grondgebied. De directie wil in ons land 138 van de 1100 jobs schrappen. Meer dan de helft kan met brugpensioen maar voor 64 moet een andere oplossing gezocht worden, de (…) Lees het hele bericht

kunst-die-doet-glimlachen-in-de-mijlpaal

Kunst die doet glimlachen in De Mijlpaal

Nu zondag opent in kunstgalerij De Mijlpaal de tentoonstelling 'Commedia dell'Arte'. Commedia dell’Arte verwijst naar een Italiaanse toneelspel uit de 16de tot de 18de eeuw. Het ontstond vanuit het volksvermaak, met toespelingen op actuele gebeurtenissen, en vormde de basis van de volkshumor. Heel wat gerenommeerde kunstenaars leverden voor De Mijlpaal werken af die een glimlach op het gezicht van de toeschouwer toveren: Karin Borghouts, Marcel Broothaers, Patrick Ceyssens, Peter (…) Lees het hele bericht

afrit-geblokkeerd-door-gekantelde-vrachtwagen

Afrit geblokkeerd door gekantelde vrachtwagen

De  afrit 26 bis Lummen-Zolder op de E313 is vanmorgen afgesloten. Daar is een vrachtwagen gekanteld en dat zorgt voor heel wat verkeershinder voor het afslaand verkeer. De bestuurder liep verwondingen op. De vrachtwagen was geladen met afval, dat kwam grotendeels in de zijberm en op de weg terecht. - update De afrit bleef urenlang versperd.

vandaag-gezien-224

Vandaag gezien

 't Is herfst en dan duiken overal in de natuur paddenstoelen op. De zwartwordende wasplaat doet in Bolderberg haar naam alle eer aan, ronduit pikzwart. En dan te bedenken dat de paddenstoel als hij nog pril is, geel tot oranje is. (foto Jan Leijskens)

vijf-nieuwe-positieve-testen

Vijf nieuwe positieve testen

Gisteren zijn opnieuw vijf inwoners van Heusden-Zolder positief getest, de teller staat nu op 515 sinds de uitbraak van de pandemie. De afgelopen zeven dagen zijn er 30 gevallen bijgekomen en we zitten aan een gemiddelde van 89 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. UPDATE In het Sint-Franciscusziekenhuis verblijven 8 patiënten die positief gescreend zijn.

fresh-tray-nu-ook-actief-in-bezoekersregistratie

Fresh Tray nu ook actief in bezoekersregistratie

Het bezoekersregistratiesysteem 'Ik Ben Bij' breidt uit en biedt voortaan ook een installatieservice aan. Ontwikkelaar C-Works! in Geel werkt hiervoor samen met Fresh Tray uit Heusden-Zolder, een jong bedrijf dat bekend is van zijn recyclagestations voor sigarettenpeuken. De app voor QR-bezoekersregistratie van C-Works is de afgelopen maanden al behoorlijk verspreid geraakt over Vlaanderen en Nederland. Het was in eerste instantie voor de horeca bedoeld maar is ook (…) Lees het hele bericht

beekbeemden-luidde-de-alarmbel

Beekbeemden luidde de alarmbel

Het was vandaag de Internationale Dag van de Leerkracht. Bij die gelegenheid wordt ook altijd de actie 'Saved by the bell' gehouden, om te onderstrepen dat elk kind waar ook ter wereld, recht heeft op onderwijs. Ook de leerlingen van Beekbeemden hebben laten horen en zien dat zij zich achter die eis scharen. (foto's An Vanoppen)

auto-botst-op-aanhangwagen-in-boekt

Auto botst op aanhangwagen in Boekt

In de Ubbelstraat is in de vooravond een auto ingereden op de aanhangwagen van een tuinbedrijf die daar achter een bestelwagen op de weg stond. Vermoedelijk is de bestuurster van de auto verblind geweest door de laagstaande zon, waardoor ze noch de bestelwagen noch de kegels zag. De bestuurster leek relatief lichtgewond en is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Haar auto is vernield,  ook de aanhangwagen is beschadigd. 

sfc-leerlingen-worden-digidokters-in-de-bib

SFC-leerlingen worden digidokters in de bib

Voor veel mensen die dagelijks met een computer werken, zijn de meeste informaticaklussen routine. Maar niet iedereen ervaart het als evident om een document te printen of een bestand over te zetten op een USB-stick. Daarom gaat de bibliotheek in Heusden-Zolder digidokters inzetten, dat zijn mensen die van wanten weten en bezoekers wegwijs maken in dagelijkse toepassingen. En daarvoor kan de bibliohteek een beroep doen op leerlingen van het zesde jaar informaticabeheer van (…) Lees het hele bericht

meer-dan-3-op-4-reed-te-snel-in-irislaan

Meer dan 3 op 4 reed te snel in Irislaan

Vrijdag heeft de politie een snelheidscontrole gehouden in de Irislaan. Dat gebeurde na vele klachten over het niet naleven van de zone 30 en van overlast door sluipverkeer. In ruim een uur tijd zijn 69 bestuurders gecontroleerd, 53 reden te snel. Drie zullen mogelijk hun rijbewijs mogen inleveren bij de politierechter. Twee reden tussen 67 en 70 per uur, een derde haalde tussen 71 en 76 per uur. 

stoepparkeerders-beboet-wegpiraten-naar-rechter

Stoepparkeerders beboet, wegpiraten naar rechter

Het voorbije weekend heeft de politie Heusden-Zolder een hoger aantal verkeersagenten ingezet omwille van de Nascar races. Maar die hadden uiteraard tijd voor andere controles want er waren maar enkele honderden toeschouwers per dag toegelaten. Zo betrapten ze een bestuurder die gedronken had. Zijn rijbewijs was hij drie uur kwijt, maar zijn auto - die niet gekeurd of verzekerd was - is ook getakeld. Dat gebeurde ook met de auto van een bestuurder zonder rijbewijs, keuring, inschrijving en verzekering. Twee (…) Lees het hele bericht

bizlocator-helpt-in-zoektocht-naar-bedrijfspand

Bizlocator helpt in zoektocht naar bedrijfspand

Sinds enkele dagen kunnen ondernemers die op zoek zijn naar een professionele ruimte in Heusden-Zolder gebruik maken van Bizlocator Dat is een online platform voor bedrijfsvastgoed dat vragers en aanbieders van bedrijfsgebouwen of -gronden met elkaar in contact brengt. Het kan zowel gaan om beschikbare winkelpanden en horecazaken, als (…) Lees het hele bericht

wietplantage-in-de-naaldert-was-geoogst

Wietplantage in de Naaldert was geoogst

De politie is binnengevallen in een woning in de Naaldert. Daar was een wietplantage ondergebracht. De planten waren evenwel al geoogst. Het ging om een vrij goed uitgebouwde installatie voor een 500-tal planten. De civiele bescherming is er plaatse gekomen om de installatie te vernietigen. Ook Infrax kwam ter plaatse, want de stroom werd illegaal van het net getapt. Op dit moment is nog niemand opgepakt. (foto's Michiel Reynders)

de-kijk-van-richie-523

De kijk van Richie

Vandaag is de Dag van de Leerkracht ...

vinken-talrijkste-trekvogels-boven-mijnterril

Vinken talrijkste trekvogels boven mijnterril

Afgelopen weekend was er het grote trekvogeltelweekend. Op heel wat plaatsen in ons land - en in het buitenland - werden de trekvogels geteld. Dat is, ondanks het slechte weer, gisteren ook gedurende 2 uur op de mijnterril van Heusden-Zolder gebeurd. Uit de cijfers van Natuurpunt bljikt dat daar in die periode 450 vogels passeerden. De vinken waren met 358 het talrijkst. Verderop kwamen de graspieper (32), boerenzwaluw (18) en veldleeuwerik (10). In het totaal ging het over 13 soorten trekvogels en  3 opvallende plaatselijke vogels: een torenvalk, een buizerd en een boompieper.

vandaag-blijft-de-groei-binnen-de-perken

Vandaag blijft de groei binnen de perken

Gisteren is in Heusden-Zolder slechts één positieve inwoner bijgekomen, wat het totaal op 510 brengt. De afgelopen week gaat het over 38 vastgestelde besmettingen of een gemiddelde van 113 per 100.000 inwoners. Heusden-Zolder blijft ook de weinig benijdenswaardige koploper in Limburg. UPDATE Ondertussen heeft één patiënt het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten zodat daar nog 8 mensen met een coronabesmetting verblijven.

dries-van-langendonck-aan-de-leiding-in-nederland

Dries Van Langendonck aan de leiding in Nederland

De broers Tom en Dries Van Langendonck waren zondag aan de slag in de derde wedstrijd voor het Nederlands kampioen mini karting voor junioren in Berghem. Tom klokte de zesde kwalificatietijd , Dries kon daar door technische problemen niet starten en kreeg dus de laatste plaats toegewezen. Dat belette hem niet om een indrukwekkende race te rijden: van de 19de naar de 2de plaats, Tom werd 5de. Dries won daarop de tweede en derde race, met Tom telkens op de 10de plaats. In het dagklassement eindigde (…) Lees het hele bericht

mjo-zette-david-demuynck-centraal

MJO zette David Demuynck centraal

The Muze Jazz Orchestra is nog altijd bezig aan de reeks jubileumconcerten om zijn 10de verjaardag te vieren. Zondagavond was daarbij in de  balzaal van CC Muze pianist-componist David Demuynck de centrale gast. Zijn muziek kreeg een eigen interpretatie van de MJO. (foto's Herman Eerdekens)

tweemaal-winst-voor-zolder

Tweemaal winst voor Zolder

In de derde provinciale B van het basketbal heeft Zolder D met 87-79 gewonnen van Helchteren 2020 A. In de vierde A won Zolder E met 46-57 bij Hades Kiewit E.

dries-vanthoor-tweede-in-duitsland

Dries Vanthoor tweede in Duitsland

Dries Vanthoor en Charles Weerts (Audi WRT) zijn tweede geworden in de GT Masters op de Sachsenring. Zaterdag waren ze elfde geëindigd in de eerste manche.  Ze stonden dit seizoen al drie keer op het podium in de ADAC GT Masters.

nascar-martin-doubek-en-alon-day-de-winnaars

NASCAR: Martin Doubek en Alon Day de winnaars

In de EN2 van de NASCAR was het weer een incidentrijke wedstrijd met de safetycar geregeld op het circuit, de Marshalls en Race Rescue die de handen vol hadden en rijders die een behoorlijke ravage in het wagenpark achterlieten. Tussendoor was Martin Doubek net als gisteren de snelste van het pak, na een race waarin amper 6 rondes echt geraced was.  In de ENPRO ging Stienes Longin er vanuit de pole als een pijl vandoor, met Alon Day in zijn spoor. Een (…) Lees het hele bericht

een-leuke-voorstelling-voor-de-jongsten

Een leuke voorstelling voor de jongsten

Ook de kleinsten worden in deze periode niet vergeten in CC Muze. Deze namiddag bracht Batmat met 'This side up' een frisse, fijne en erg visuele voorstelling voor de allerkleinsten. (foto's Herman Eerdekens)

nog-altijd-negatieve-testen-bij-chiro-berkenbos

Nog altijd negatieve testen bij Chiro Berkenbos

Het is nog niet duidelijk waar de reeks bijkomende besmettingen van gisteren in Heusden-Zolder vandaan komen. Alleszins op dit moment niet bij de Chiro van Berkenbos. Alle leiders en leidsters die tot nu toe hun testresultaat hebben gekregen, zijn negatief. Het blijft daar op dit moment alleen bij één leidster die elders een besmetting zou hebben opgeraapt.

hebad-1g-kan-niet-bevestigen

Hebad 1G kan niet bevestigen

In de eerste nationale van het badminton heeft Hebad 1G zijn sterke start niet kunnen bevestigen. In de voormiddag ging het met 5-3 onderuit tegen Lebad uit Kortrijk. Na de middag werd eenzelfde nipte nederlaag geleden, deze keer tegen W&L 1G. Voor de volgende speeldag zakken alle teams af naar hier, thuis zou Hebad moeten kunnen stunten.

kvv-wint-derby-tegen-anadol

KVV wint derby tegen Anadol

Een derby in tweede provinciale A. Daar klopte KVV Heusden-Zolder FC Anadol met 4-2. Anadol startte goed maar halfweg de eerste helft nam de thuisploeg het heft in handen. bij de rust stond het al 3-1. In de tweede helft miste de thuisploeg zelfs nog een strafschop en andere kansen. Gisteravond al won Bolderberg FC met 1-3 bij FC Hamont 99.

rc-9-begint-sterk-aan-rugbyseizoen

RC 9 begint sterk aan rugbyseizoen

De coronabeperkingen hebben ook voor de rugbyclubs de seizoensvoorbereiding in de war gestuurd, maar voor RC9 vormde dat geen belemmering voor een sterke competitiestart. Gisteren kregen de dames van Celtic (Brussel) een 36-20 aangesmeerd op Vrijheid. Vandaag hebben de heren van RC Heusden verschroeiend uitgehaald bij Ambiorix Tongeren: het werd 5-105. In de tweede helft mocht Arno Barzan voor het eerst sinds het branddrama in augustus vorig jaar zijn plaats in het team weer innemen. (foto's Ann Cuppens)

longin-cortin-winnen-derdaele-saelens-leiden

Longin-Cortin winnen, Derdaele-Saelens leiden

De #11 Krafft Racing Norma van Bert Longin en Christoff Corten heeft de vierde race van het Belcar Endurance Championship gewonnen. Na 180 minuten - met nogal wat incidenten en drive-throughstraffen - hadden ze een ronde voorsprong op de #99 Belgium Racing Lamborghini met Dylan Derdaele en Nicolas Staelens en de #67 T2 Racing Norma vervolledigde het algemene podium. Voor Bert Longin was de zege meteen een eerbetoon aan zijn vader die deze week overleed. Derdaele-Saelens (foto) (…) Lees het hele bericht

thuisverlies-voor-heusden-1

Thuisverlies voor Heusden

In de vierde provinciale B van het voetbal heeft SK Heusden 06 met 0-1 verloren van Wijshagen.

het-is-vandaag-werelddierendag

Het is vandaag Werelddierendag

Het is vandaag Werelddierendag, niet toevallig op de naamdag van Franciscus van Assisi. Misschien een gelegenheid om uw huisdier vandaag nog eens extra te verwennen, hoewel heel wat dieren daar nu al niet over mogen klagen, zoals Nijn het huiskonijn bijvoorbeeld. Anderzijds komen er helaas nog teveel verwaarloosde dieren in de asielen en het opvangcentrum terecht. 


11-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-1

11 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Er zijn alweer 11 inwoners van Heusden-Zolder positief getest. We hebben nu in het totaal - sinds de uitbraak in maart - de kaap van de 500 vastgestelde besmettingen ruimschoots overschreden: 509. In de afgelopen week waren er 49 positieve testen en gemiddeld zijn er 145 besmettingen gemeten per 100.000 inwoners. Het reproductiegetal staat op 1,63. In  het Sint-Franciscusziekenhuis liggen 9 patiënten met een coronabesmetting.

basketploegen-nemen-goede-start

Basketploegen nemen goede start

De basketbalcompetitie in de provinciale afdelingen is weer van start gegaan, maar dan wel onder strikte coronabeperkingen. In de eerste provinciale is Zolder A bij Lummen A gaan winnen met 78-87. In de tweede provinciale heeft Zolder B met 60-67 gewonnen bij Lummen B. Heusden won makkelijk van Stevoort C met 67-48. In derde C verloor Zolder vorige week al van Baclo Lommel A met 71-37. 

martin-doubek-de-snelste-in-en2

Martin Doubek de snelste in EN2

Op de NASCAR is de EN2 - de vroegere Elite 2 en nog altijd de opstapklasse binnen het Europese NWES V8 gebeuren - gewonnen door Martin Doubek van Hendriks Motorsport. Hij reed van start tot finish aan de leiding. De Belg Guillaume Dumarey maakte zijn heroptreden met een mooie derde plaats. Noord-Limburger Dylan Derdaele streed mee voor de vijfde plaats, maar moest het onderspit delven tegen Julia Landauer, de Amerikaanse van PK Carsport die ondanks een straf met vijf startplaatsen, toch vijfde werd. (foto Tony Sempels)  

stienes-longin-snelste-maar-dure-fout

Stienes Longin: snelste, maar dure fout

De eerste manche van de NASCAR ENPRO vandaag op Circuit Zolder is gewonnen door Lasse Sörensen in een Chevrolet. Hij vertrok vanuit de pole en gaf de leiding niet meer uit handen.  Het was meteen zijn eerste zege in de Pro-klasse, uitgerekend dan nog op de omloop waar hij vorig jaar de titel in de NASCAR Europe 2 veroverde. Het was overigens een zware race die in de regen werd betwist. Het was Stienes Longin die Sörensen onder druk zette - en (…) Lees het hele bericht

negen-patienten-met-corona-in-het-ziekenhuis

Negen patiënten met corona in het ziekenhuis

Alsmaar meer ziekenhuizen krijgen coronapatiënten over de vloer. En ook in het Sint-Franciscusziekenhuis is het te merken dat in deze regio het aantal besmettingen stijgt. In vergelijking met gisteren zijn er twee patiënten met een COVID-19 besmetting bijgekomen, wat het totaal op negen brengt. Er verblijft niemand op de afdeling intensieve zorgen.


wieze-boys-a-scoort-aan-lopende-band

Wieze Boys A scoort aan lopende band

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A opnieuw zwaar uitgehaald, het won met 0-7 bij Berg. Ook Wieze Boys b won opnieuw, met 2-1 tegen FC Tamara. RP Products bleef thuis op een 1-1 steken tegen Pool Keramo.

er-komt-toch-een-beperkte-petanquecompetitie

Er komt toch een beperkte petanquecompetitie

Nadat verschillende clubs zich gemeld hadden, heeft de Limburgse petanquefederatie toch een alternatieve maar beperkte wintercompetitie opgesteld. De drie clubs uit Heusden-Zolder nemen deel, De Berk en Boekt zelfs met meerdere ploegen. In ere-afdeling treden aan Olympia A, De Berk A en Boekt A. En in de eerste afdeling zien we De Berk B en C en Boekt B. Er is ook een competitie 50+, daarin treden 6 teams uit Heusden-Zolder aan. Er gelden overal strenge voorschriften en er is geen publiek (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-522

De kijk van Richie

Da's pas vergroenen ...

een-extra-besmetting

Eén extra besmetting

Slechts 1 besmetting is er gisteren vastgesteld wat het totaal voor Heusden-Zolder op 498 brengt, sinds half maart.  We zitten aan 51 positieve testen in de afgelopen week en aan een gemiddelde van 151 positieve testen per 100.000 inwoners. Het reproductiegetal bedraagt nu 2,32.  In de Sciensano dashboard blijven we helaas koploper in Limburg, gevolgd door de andere mijngemeenten en Hasselt.

jelle-cleymans-doet-het-alleen

Jelle Cleymans doet het alleen

Jelle Cleymans geeft doorgaans katoen in het gezelschap van een band, maar vanavond stond hij solo op het podium van de balzaal van CC Muze. 'Alleen in het ruime sop' is zijn eerste solovoorstelling, en daarmee maakte hij indruk, niet alleen vocaal maar ook op verschillende instrumenten. (foto's Herman Eerderkens)

everzwijnen-vernielen-weiden-in-boekt

Everzwijnen vernielen weiden in Boekt

De schade die horden everzwijnen tijdens hun nachtelijke bezoeken aan verschillende weiden in Boekt aanrichten, wordt alsmaar groter. Dat stelt ook Rudolf Witters vast die in het gebied Galloway runderen houdt.

toestand-bij-chiro-berkenbos-nu-onder-controle

Toestand bij Chiro Berkenbos nu onder controle

De toestand bij Chiro Berkenbos lijkt op dit moment nog goed onder controle. Nadat één leidster positief testte, ging meteen heel de leiding in quarantaine en werd alvast voor dit weekend de werking opgeschort. De anderen hebben zich ondertussen laten testen. Stilaan komen de uitslagen daarvan binnen en het goede nieuws is dat de eerste 13 al allemaal negatief zijn.  De andere uitslagen worden wellicht morgen verwacht. 

nascar-en-belcar-endurance-voor-200-fans

NASCAR en Belcar Endurance voor 200 fans

Dit weekend strijkt het NASCAR American Festival neer op Circuit Zolder. Dat zal helaas zonder de show van andere jaren gebeuren, want er zijn maar 200 toeschouwers per dag toegelaten. Zaterdag en zondag wordt telkens één manche beslist. Er nemen 44 rijders en 25 wagens deel.  De ENPRO rijdt op zaterdag om 14.10 uur en zondag om 16.05 uur, de EN 2 zaterdag om 16.55 uur en 11.05 uur, de races zijn live te volgen via onder meer het YouTubekanaal van Euronascar. Tegelijk wordt ook de (…) Lees het hele bericht

gigantische-bedrag-van-wietplantages-verbeurd

Gigantische bedrag van wietplantages verbeurd

De rechter in Hasselt heeft 680.000 euro verbeurd verklaard, het gaat om de vermoedde opbrengst van wietplantages die gerund werden door een bende van 17 wiettelers. Die hadden verschillende wietplantages in Noord- en West-Limburg. De grootste stond in een huis in Heusden-Zolder, meer dan 1500 planten. De rechter gaf in het totaal 303 maanden gevangenisstraf; De zwaarste celstraf - 40 maanden waarvan de helft met uitstel - was voor een growshopuitbater uit Heerlen die de materialen had geleverd. De 17 bendeleden moeten ook elk 6.000 euro boete betalen. 

meer-werklozen-dan-in-2019-minder-dan-in-augustus

Meer werklozen dan in 2019, minder dan in augustus

 Eind september zaten in Heusden-Zolder 1048 mensen zonder werk, dat zijn er 51 of 5,1 % meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. In vergelijking met augustus dit jaar zijn er dan weer 41 werklozen minder. Op dit ogenblik zit 6,9 % van onze beroepsbevolking zonder job, in Limburg en Vlaanderen is dat 6,5 %. De meeste werklozen zijn er het afgelopen jaar bijgekomen in de categorie 25-39 jaar (+ 9,8 %) en bij de midden- en hooggeschoolden. Bij de laaggeschoolden was er zelfs een afname.

geen-opening-van-het-carnavalseizoen

Geen opening van het carnavalsseizoen

De komende weken moet nog duidelijk worden hoe het carnavalsseizoen in Heusden-Zolder dit jaar zal verlopen. De groepen moeten nog - ook in overleg met de gemeente - bespreken wat zal gebeuren met bals, happenings en stoeten. Vast staat wel al dat de traditionele opening van het carnavalsseizoen met alle groepen en de sleuteloverhandiging op 11 november in het gemeentehuis niet zal doorgaan. 

de-kijk-van-richie-521

De kijk van Richie

De sleutel tot wat?

vijf-racers-mogen-hun-rijbewijs-inleveren

Vijf racers mogen hun rijbewijs inleveren

De politie heeft gisteren - namiddag en avond - snelheidscontroles gehouden op 8 plaatsen in Heusden-Zolder. 330 van de 1424 bestuurders zijn geflitst, dat is meer dan 23 %. 5 bestuurders zullen hun rijbewijs mogen inleveren. De eerste liep tegen de lamp in de Sint-Jobstraat, hij haalde daar tussen de 116 en 120 per uur waar maar 50 is toegelaten. De andere vier gingen in de Meylandtlaan in het rood, waar 70 het maximum is. Twee (…) Lees het hele bericht

6-nieuwe-besmettingen-7-in-ziekenhuis

6 nieuwe besmettingen, 7 in ziekenhuis

Er zijn gisteren alweer 6 nieuwe besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder, zodat het totaal sinds de uitbraak van de pandemie op 497 staat. De afgelopen week zijn er 54 positieve testen bijgekomen, wat gemiddeld 160 per 100.000 inwoners betekent. De reproductiegraad bedraagt nu 2,57. In het Sint-Franciscusziekenhuis liggen vandaag 7 patiënten met een COVID-19 besmetting. In alle cijfers is Heusden-Zolder op dit moment koploper in Limburg. 

vanavond-gezien-104

Vanavond gezien

Je moet echt niet ver reizen om een mooie zonsondergang te zien in de herfst, stelde Jean Davidts vast toen hij dit beeld vanavond om 19 uur vanuit Zolder-Centrum vastlegde. 

alweer-prijs-voor-kevin-de-bruyne

Alweer prijs voor Kevin De Bruyne

De prijzenregen houdt maar niet op voor Kevin De Bruyne (Manchester City). Vandaag is hij in Genève Zwitserland verkozen tot 'Middenvelder van de Champions League' in het seizoen 2019-2020. Dat is bekendgemaakt in de marge van de loting van de groepsfase van de Champions League. De Bruyne liet Thomas Müller en Thiago Alcantara achter zich die vorig seizoen met Bayern München de finale wonnen. Nadien eindigde De Bruyne tweede in de vekiezing van UEFA Player (…) Lees het hele bericht

en-toch-is-de-braderie-bezig

En toch is de Braderie bezig ...

Normaal zou vanavond de feestelijke opening van de Braderie hebben plaatsgevonden, maar zoals eerder aangekondigd zal ook het jaarlijks hoogtepunt van winkelcentrum Cité deze keer anders verlopen. Dus geen feesttent, geen animatie op zondag en geen kraampjes voor de deur, wat al bij al nog een meevaller is met het voorspelde weer. Maar de handelszaken houden allemaal opendeur tot en met maandag met extra kortingen, koopjes en uiteraard de wedstrijd die nog loopt.

aanhangwagen-met-auto-over-de-kop

Aanhangwagen met auto over de kop

Op de Vogelsancklaan is in de late namiddag een spectaculair ongeval gebeurd. Een man was met zijn oude auto op een aanhangwagen op weg naar de garage - hij had een nieuwe gekocht - maar blijkbaar begon de aanhangwagen te slingeren en zo verloor de bestuurder de controle. De aanhangwagen sloeg over de kop en zo kwam heel de combinatie in de gracht terecht. De bestuurder bleef gelukkig ongedeerd.

ferm-opende-een-troostplek-in-eversel

Ferm opende een troostplek in Eversel

Ferm Eversel heeft woensdagavond een zogenaamd 'troostplekje' geopend, dat gebeurde omwille van het coronavirus in zeer beperkte kring. Het initiatief komt er na een ongewone lente en zomer die ook als een schok door deze gemeente gingen. Veel mensen worstelen nu nog met gemis, verlies en een moeilijk afscheid. Daarom werd in het zijstraatje links van de Lusthofstraat een plekje ingericht met een gedichtenhoek - waar geregeld andere gedichten te lezen zijn - (…) Lees het hele bericht

europacup-bmx-afgeblazen-voor-dit-jaar

Europacup BMX afgeblazen voor dit jaar

De Rounds 5 en 6 van de European Cup BMX zullen dit jaar niet meer plaatsvinden op de BMX-track van Circuit Zolder. Dat hebben de circuitdirectie en Europese wielerfederatie besloten naar aanleiding van het aanhoudende Covid-19 virus. In mei was een nieuwe kalender vastgelegd en de twee Belgische manches waren met Allerheiligen gepland. De Europacup wordt uitgesteld tot 2021 maar de data - ook voor Zolder - moeten vastgelegd worden door de UCE, UCI en Belgian Cycling. (foto Ann Jordens)

ook-lid-van-chiro-berkenbos-positief

Ook lid van Chiro Berkenbos positief

Na de massale besmetting bij Chiro Boekt, heeft ook bij Chiro Berkenbos iemand positief getest. Meteen is iedereen verwittigd, zullen testen gebeuren en is de contact-tracing in gang gezet. Voor nu zondag zijn de activiteiten afgeblazen, de leiding hoopt op 11 oktober te kunnen herstarten, maar zit nu wel in quarantaine. Maar ondertussen neemt diezelfde leiding ook haar verantwoordelijkheid: alle leiders zullen altijd een mondmasker dragen en raden de leden vanaf Tito's aan om hetzelfde te doen. Er wordt voortaan gewerkt met een bubbel per afdeling, zes in het totaal.  

mondmasker-blijft-verplicht-in-winkelstraten

Mondmasker blijft verplicht in winkelstraten

Van de Nationale Veiligheidsraad mogen vanaf vandaag, 1 oktober, een aantal zaken weer versoepeld worden, zoals de mondmaskerplicht. Wel is het zo dat de beslissing daarover aan de burgemeesters wordt overgelaten die zo kunnen inspelen op de plaatselijke situatie. In Heusden-Zolder houdt burgemeester Mario Borremans gezien de cijfers op dit ogenblik nog vast aan de bestaande voorschriften, dat wil zeggen dat je het mondmasker moet dragen in de Guido Gezellelaan (vanaf het (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-520

De kijk van Richie

 De componist Vivaldi kon je nochtans op weinig valse noten betrappen ...

neos-fietst-door-het-gebied-van-de-wijers

NEOS fietst door het gebied van de Wijers

Een groepje leden van Neos Heusden-Zolder fietste door het gebied van de 1001 vijvers. 't Was een mooie tocht en hun spieren zijn alvast losgereden voor de volgende trip op woensdag 14 oktober. (foto Trudo Groffi)


julienne-en-frans-vieren-diamanten-bruiloft

Julienne en Frans vieren diamanten bruiloft

Een speciale dag vandaag voor Frans Vanpol en Julienne Geyskens uit de Oudstrijderslaan. Zij vieren hun diamanten bruiloft. Ze hadden elkaar leren kennen in café 'Het Slachterke'. Julienne was daar serveerster, Frans stamgast. Tien maanden later, op 1 oktober 1960,  stapten ze al in het huwelijksbootje en dat vaart dus nog altijd verder. Er kwamen drie kinderen, ondertussen zijn er vijf kleinkinderen en het eerste achterkleinkind is ook al 5 jaar. Frans wandelt veel, Jullienne trekt er graag met vriendinnen met de fiets op uit. Proficiat.

geen-nieuwe-positieve-testen

Geen nieuwe positieve testen

Er is gisteren in Heusden-Zolder niemand positief getest op corona, en dat is goed nieuws na de tientallen besmettingen die er de afgelopen dagen bij zijn gekomen. Op dit moment blijft het dus bij  49 in de afgelopen week, of gemiddeld 145 per 100.000 inwoners. Het reproductiegetal is ook weer gedaald tot 2,33.