Archief april 2008

geen-verkeersdoden-in-heusden-zolder

Geen verkeersdoden in Heusden-Zolder

In 2007 is in Heusden-Zolder voor het tweede jaar op rij geen verkeersdode gevallen op de openbare weg. Dat blijkt uit het jaarverslag van de politie. Als verklaring worden niet alleen de verkeerscampagnes van de politie aangehaald, maar ook de aanpassingen van de infrastructuur. Het aantal ongevallen met zwaargewonden (8) is licht verminderd, wel vielen vorig jaar iets meer lichtgewonden (190). Ook waren minder zwakke weggebruikers in ongevallen betrokken, 89 ten opzichte van 94 in 2006

rondleiding-in-gemeentehuis-voor-75-plussers

Rondleiding in gemeentehuis voor 75-plussers

Op zondag 18 mei van 10 tot 18 uur kunnen alle inwoners een kijkje gaan nemen in het nieuwe gemeentehuis, ze kunnen dan op eigen houtje een parcours volgen. Maar een dag eerder, op zaterdag, is er een aparte bezoekmogelijkheid voor 75-plussers. Elke inwoner, geboren in 1933 of vroeger, kan tussen 14 en 18 uur op afspraak een rondleiding van een uur krijgen. Ze moeten vooraf inschrijven , ofwel op 011-80 80 80 of via e-mail: christiane.claes[!]heusden-zolder.be, iedere 75-plusser mag één begeleider meebrengen.

lorka-en-wim-opbrouck-zijn-uitverkocht

Lorka en Wim Opbrouck zijn uitverkocht

Cultuurcentrum Muze programmeert woensdag als aanloop naar het lange weekend twee theateracts. Om 15 uur brengt Studio Lorka “Lave, een bodemonderzoek” voor iedereen vanaf 6 jaar en om 20u15 is het de beurt aan Wim Opbrouck en Maandacht met “Tv-tunes K.N.2”. Beide voorstellingen zijn uitverkocht, 't is te zeggen, gisteren was er nog één (1) ticket voor Wim Opbrouck.

wie-wint-de-award-dochter-van-venus

Wie wint de award 'Dochter van Venus'?

Zoals eerder gemeld is Grete Remen van Damhert één van de dames die gevolgd worden in het Vitaya-programma ‘Dochters van Venus’. Nu loopt er ook een wedstrijd waarbij iedereen op de website van Vitaya kan stemmen voor de award van ‘Dochter van Venus’. Moet het nog verbazen dat bij Damhert iedereen gemobiliseerd is om in de wijde regio stemmen te ronselen voor iemand van Heusden-Zolder? Op www.vitaya.be, moet je gewoon het bolletje Grete aanduiden.

chiro-berkenbos-slachtoffer-van-vandalisme

Chiro Berkenbos slachtoffer van vandalisme

In de nacht van zaterdag op zondag hebben vandalen lelijk huisgehouden in het lokaal van de chiro in Berkenbos, langs de Pastoor Paquaylaan. "Ze hebben de deur ingetrapt en alles overhoop gehaald, vervolgens hebben ze de brandblusser leeggespoten," vertelt leider Thomas Lemmens. "Vooral de inhoud van de poederblusser heeft voor een vreselijke toestand gezorgd. We gaan proberen deze week alles op te poetsen. Zondag was het gelukkig mooi weer, zodat we onze leden buiten hebben kunnen bezighouden. Gestolen is er niets, in het lokaal staan alleen maar zetels en stoelen." In het lokaal van de AA, dat in het zelfde gebouw ligt, zijn de vandalen niet binnengeraakt, daar hebben ze enkele ruiten ingegooid. In het verleden zijn nog al eens vensters ingegooid bij de chiro, maar zulk vandalisme hebben ze nog niet meegemaakt. De politie stelt een onderzoek in.

kempenbloei-uit-achel-is-provinciaal-kampioen

Kempenbloei uit Achel is provinciaal kampioen

In Muze verzamelde het kruim van de Limburgse harmonies en fanfares voor het vierjaarlijkse provinciaal tornooi. Tien korpsen hadden zich daarvoor gekwalificeerd. Het tornooi wordt georganiseerd door de Limburgse afdeling van de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie en de proivincie. Grote laureaat was de Koninklijke Fanfare Kempenbloei uit Achel dat zich met 95,87 % tot provinciaal kampioen kroonde. De Koninklijke Harmonie De Werkmanszonen uit Zichen was tweede en de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia uit Rotem derde. De winnaar kreeg naast de titel ¬ 300.

openbare-verkopingen-2

Openbare verkopingen

- Op dinsdag 13 mei om 16 uur heeft in De Klimroos de verkoop plaats van een huis, Lusthofstraat 13 op een perceel van 10a en 4ca.
- Op woensdag 14 mei om 15u30 wordt in De Klimroos een huis, Middenweg 28, verkocht. De woning ligt op een perceel van 559 m² en de inzet is na opbod gebracht op 161.200 euro.

adviesraad-toegankelijkheid-is-boos-op-de-post

Adviesraad toegankelijkheid is boos op De Post

De gemeentelijke adviesraad voor toegankelijkheid en aanpasbaar bouwen is boos op de directie van De Post. Die heeft in januari het postkantoor in Zolder-Centrum gesloten, als alternatief wordt een groot deel van de dienstverlening overgenomen in een zogenaamd postpunt, ondergebracht bij een lokale winkel. Maar daar is de raad niet over te spreken. Ondervoorzitter Felix Aerts: "Het postkantoor was volledig toegankelijk voor rolstoelen met een hellend vlak en een lift en er was een verlaagde balie. Bij het nieuwe postpunt ligt een stoep van 18 cm en is de balie niet aangepast. We hebben al brieven naar alle mogelijke instanties geschreven, we krijgen dan te horen dat ze het zullen bekijken, maar er wordt geen enkel initiatief genomen. Minister van gelijke kansen Van Brempt heeft ons aangeraden bij de ombudsdienst een klacht in te dienen wegens discriminatie. Maar zo'n klacht moet komen van een individueel benadeelde. En dat zal gebeuren." Over dit conflict is wellicht de laatste brief nog niet verstuurd ... via De Post.

meiboomplanting-luidt-de-lente-in

Meiboomplanting luidt de lente in

Woensdagavond heeft aan het Woutershof de tradtionele meiboomplanting plaats. Zowel bij de Kelten,de Germanen als de Romeinen verwijst de start van de meimaand naar de vruchtbaarheid. De Katholieken noemden Maria zelfs de meikoningin, toch is het meifeest van heidense oorsprong. Vorige eeuw heeft in Europa opnieuw het gebruik de kop opgestoken om te dansen rond de meipaal of meiboom, ook veel kapellen krijgen zo'n boom of bloemenkrans. Woensdag om 18u45 vertrekt op het Heldenplein de meistoet begeleid door de Kon. Harmonie De Verenigde Vrienden, de Boekweitmannen, de reuzengilde Lambert Hoelen, volksdansgroep Tingel-Tangel, vendeliers en een steltloper. Om 19 uur wordt aan het Woutershof de meiboom geplant met volksdansen en vendelzwaaien en na afloop een natje en de niet te versmaden boekweitpannenkoekjes.

27-000-euro-voor-onderhoud-gewestwegen

27.000 euro voor onderhoud gewestwegen

De Vlaamse overheid sluit met het gemeentebestuur een overeenkomst af voor het onderhoud van de gewestwegen. De gemeente zorgt daardoor zelf voor het onderhoud van die wegen op haar grondgebied. In Heusden-Zolder gaat het om de N72 (Zonhoven-Beringen-Leopoldsburg), de N719 (Heusden-Helchteren) en de N729 (Kuringen-Zolder). Daarvoor krijgt de gemeente jaarljks 27.000 euro.

dierenrescue-te-land-en-te-water

Dierenrescue te land en te water

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum hield zondag zijn traditionele voorjaarswandeling. Onderweg konden de deelnemers kennismaken met de vele vogelsoorten in de streek en ze werden geregeld verrast met allerlei reddingsdemonstraties zoals met telescopische schepnetten, vangnetcontructies en vooral de reddingen te water met motorboot en kayak. Onderweg werd ook een bezoekje gebracht aan Anko, het stiertje dat in het centrum met de fles is grootgebracht en nu in de buurt een adoptiestek heeft gevonden in een Bed&Breakfastzaak.

veel-interesse-voor-open-moskee-dag

Veel interesse voor open-moskee-dag

De Limburgse open-moskeedag heeft heel wat volk gelokt. In de Selimiye-moskee in Heusden-Zolder bijvoorbeeld maakten tientallen bezoekers de rondleiding en het middaggebed mee. De Selimiye-moskee werd in 1963 als eerste moskee in West-Europa gebouwd en ze is ook één van de eersten die door de overheid zijn erkend. De bezoekers werden verwelkomd door voorzitter Engin Özdemir, die tijdens de rondleiding een pak vragen moest beantwoorden. Vervolgens konden ze een kijkje nemen bij het ritueel wassen en het middaggebed (één van de vijf per dag) volgen. Ze maakten ook kennis met imam Alay Harun, die bijna halfweg zijn 4-jaartermijn in Heusden zit. Na de rondleiding volgden de thee en de koekjes, heel wat bezoekers waren een boel wetenswaargheden rijker en enkele vooroordelen armer.

l-b-l-zet-punt-achter-klassiek-voorseizoen

L-B-L zet punt achter klassiek voorseizoen

Vandaag zijn de ogen van alle wielerliefhebbers op de Ardennen gericht, want met Luik-Bastenaken-Luik wordt het klassiek voorseizoen afgerond. Meteen ook één van de zwaarste koersen over 261 km met een 12-tal serieuze beklimmingen. Voor Jan Kuyckx ook zijn laatste koers voor een korte vakantie. Jan heeft alles gegeven in de klassiekers en in bijna elke wedstrijd reed hij zich in de kijker. Vandaag gaat hij dat nog eens proberen, vorig ontsnapte hij in het Luikse al na iets meer dan 10 km met 3 medevluchters en ze haalden op een bepaald ogenblik 18 minuten voorsprong. Vanaf 14 uur op Canvas, Jan rijdt met het nummer 206. UPDATE Jan Kuyckx heeft opgegeven.

er-is-werk-aan-de-kerk

Er is werk aan de kerk

Afgelopen week moesten de kerkfabrieken voor het eerst een 6-jarenplanning aan het gemeentebestuur voorleggen. Dat nieuwe voorschrift moet gemeenteraden toelaten om voor de hele legislatuur een betere raming van de kosten te maken. En het blijkt dat er heel wat werk op stapel staat. De kerk van Boekt is dit jaar aan renovatie toe. De kerk Onze-Lieve-Vrouw Lindeman (foto) laat dit jaar dakwerken uitvoeren, volgend jaar moet de verlichting vernieuwd én de binnenkant geverfd en (…) Lees het hele bericht

speedwayseizoen-gaat-van-start

Speedwayseizoen gaat van start

Zondag wordt in het Helzoldstadion het nieuwe speedwayseizoen geopend. De SpeedwayFanClub mag rijders uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en ons land verwelkomen voor een wedstrijd die meetelt voor het Open Nederlands Kampioenschap. De rijders hanteren 500 cc machines op methanol, zonder remmen en met één versnelling. In één race nemen 6 rijders het tegen elkaar op over 4 ronden. Spektakel gegarandeerd dus. De trainingen beginnen om 11 uur, om kwart voor één worden de deelnemers voorgesteld en om 13 uur wordt de eerste heat op gang gevlagd. Rond 17 uur staat de huldiging van de winnaars gepland. Een kaartje kost € 5.

bumpers-en-babes-centraal-tijdens-race-wars

Bumpers en babes centraal tijdens Race Wars

Zondag van 9 tot 18 uur heeft op Circuit Zolder de 5de editie van Race Wars plaats. Dat is de jaarlijkse hoogmis voor liefhebbers van tuning cars en sprintbolides. Je vindt er de nieuwste gadgets om je auto om te bouwen tot een heuse 'Johnny-car' of je kunt je trommelvliezen laten teisteren tijdens een dB Dragswegdstrijd waarbij boomcars elkaar proberen te overstemmen. De bekende stuntrijder Terry Grant toont zijn kunstjes. En niet te versmaden: er zullen weer tientallen babes en pitspoezen paraderen, om nog maar te zwijgen van de enige echte bikini-carwash. Dus als uw man zondag met een blinkende auto thuiskomt ... kijk eens goed of hij zelf ook niet een beetje blinkt.

vandaag-gezien-25-april-2008

Vandaag gezien

Een fel contrast tussen de prachtig bloeiende kerselaar en het aftakelende oude gemeentehuis. Pas rond 24 mei zal alles verdwenen zijn ... een week na de opendeurdag (18 mei) in het nieuwe complex.

laagste-criminaliteitsgraad-van-het-land

Laagste criminaliteitsgraad van het land

Heusden-Zolder heeft de laagste criminaliteitsgraad van heel België. Dat blijkt uit het jaarverslag van de lokale politie voor 2007. De criminaliteitsgraad is het aantal geregistreerde criminele feiten per 1000 inwoners per maand. Heusden-Zolder haalt daar een cijfer van 3,67. Voor Limburg bedraagt dat 5,28, voor Vlaanderen 6,63 en voor heel België 7,84. Geen enkele andere zone kan zo'n laag cijfer voorleggen. Toch blijft zonechef Geert Luypaert met beide voeten op de grond. (…) Lees het hele bericht

innovatie-certificaat-voor-glas-ceyssens

Innovatie-certificaat voor Glas Ceyssens

Vandaag komt gedeputeerde van economie Marc Vandeput naar het bedrijf Glas Ceyssens, samen met onder meer een afvaardiging van Universiteit Hasselt. Afgevaardigd-bestuurder Dirk Ceyssens krijgt een certificaat omdat het bedrijf heeft deelgenomen aan het project 'Strategisch innoveren in de Euregio Maas-Rijn'. Ceyssens is het 200ste bedrijf dat het certificaat binnenhaalt en daarom krijgt de uitreiking extra aandacht. De projectcoördinatoren benadrukken de keuze van het bedrijf voor duurzaamheid. Vorig jaar nam Ceyssens de op dat moment grootste zonnepaneleninstallatie van het land in gebruik op een speciaal gebouwde schans. En nu recent heeft het bedrijf extra grond aangekocht om uit te breiden. Het gaat zich, zoals eerder gemeld, ook toeleggen op verwarmd glas.

de-sexy-folk-van-lais-in-muze

De sexy folk van Laïs in Muze

Folk is niet langer muziek op geitenwollensokken. En daar heeft in Vlaanderen op de eerste plaats het trio Laïs toe bijgedragen. Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix hebben niet alleen betoverende stemmen, zij brengen folkmuziek in zijn breedste vorm, wereldmuziek uit Vlaanderen dus. Laïs maakte folk in Vlaanderen opnieuw cool en sexy. 5 cd's hebben ze ondertussen op hun repertoire, het beste daaruit kan je zaterdagavond in de schouwburg van Muze beluisteren. Tickets kosten € 20 aan de kassa.
(foto Guy Kokken)

extra-tussenkomst-voor-cultuurcentrum

Extra tussenkomst voor cultuurcentrum

Op de gemeenteraad van donderdagavond werd heel wat cijfermateriaal verslonden. De meerjarenplannen van de kerkfabrieken lagen voor, de begroting van het grondbedrijf en de cijfers van cultuurcentrum Muze. Dat laatste heeft 2007 afgesloten met een winst van bijna 9.000 euro. Daarin zat een gemeentelijke tussenkomst van € 127.620, 108.412 van de Vlaamse Gemeenschap en zelf haalde Muze bijna 320.000 euro uit zijn werking.  Volgens schepen van cultuur Isabelle Thielemans was 2007 dan ook een goed jaar voor Muze met een succesvol Circo Paradiso. Voor dit jaar voorziet de gemeente een tussenkomst van 227.620 euro, 100.000 meer ter compensatie van het verlies aan Vlaamse subsidies. De raad keurde nog een subsidie van 6.897 euro goed voor de jeugdlokalen in Boekt. Daarmee kan de helft van de verharding van de speelpleinen worden betaald.

de-roovers-ontmaskeren-de-liefde

de Roovers ontmaskeren de liefde

Vrijdag 25 april staan de Roovers op de planken van Muze met 'Le Dindon'. Georges Feydeau schreef het stuk in de 19de eeuw, het was zijn manier om het fenomeen van de liefde te vatten. Zowat iederen staat in vuur en vlam voor de onbereikbare geliefde en iedereen is bereid om de duurste eden te zweren om het onmogelijke te bereiken  Feydeau toont dat de liefde zich pas echt laat kennen als de personages er eens flink tegen aan botsen. de Roovers vertaalden en bewerkten het stuk en stopten er het nodige vuurwerk in. Met Warre Borgmans in één van de hoofdrollen. Tickets kosten € 14.

bloed-geven-in-heusden-zolder

Bloed geven in Heusden-Zolder

Het Rode Kruis organiseert de komende weken 3 bloedinzamelingen. Maandag 28 april kan je terecht in de brandweerkazerne in Heusden, dinsdag 6 mei strijkt de bloedtransfusiedienst neer in parochiezaal Sint-Baaf in Eversel en op donderdag 8 mei worden de bedjes ontplooid in de Witte Zaal in Bolderberg. Telkens van 18 uur tot 20u30.

de-kardinaal-komt-naar-de-mijlpaal

De kardinaal komt naar De Mijlpaal

Op zaterdag 31 mei om 20 uur geeft kardinaal Godfried Danneels een lezing in kunstgalerij De Mijlpaal in Heusden. Lut Maris kon de kardinaal strikken voor de lezing samen met Iny Driesen. Beiden hebben samen het boek 'Richt ons weer op' geschreven. De lezing maakt deel uit van het project Libri Amicorum waarbij de Mijlpaal tussen 18 mei en 22 juni twee boekvoorstellingen, twee lezingen en twee tentoonstellingen programmeert. Later meer details daarover.

senioren-op-feest-van-de-thuiszorgdiensten

Senioren op feest van de thuiszorgdiensten

Het OCMW organiseerde voor de derde maal op rij de dag van de gebruiker. 160 inwoners, die een beroep doen op de thuiszorgdiensten van het OCMW, waren uitgenodigd voor een ontspannende middag in Muze. Ze kregen er een hapje en een drankje aangeboden én een optreden van de plaatselijke zanger Ricky Flemming met zijn danseressen. Ricky diepte er songs op uit zijn eigen repertoire maar vooral - luid meegezongen - medleys uit de tijd van toen. Uiteraard was ook het personeel van de thuiszorgdiensten, die dagelijks voor de senioren in de weer zijn, van de partij op het feest voor hun 'cliënten'.

3-moskeeen-zetten-hun-deuren-open

3 moskeeën zetten hun deuren open

Volgende zondag organiseert het provinciebestuur de Limburgse Open Moskeedag. Het is de bedoeling dat iedereen kan komen kennismaken met de Islam als godsdienst maar vooral met de activiteiten en gebruiken in de moskee. Een moskee is immers niet alleen een gebedsruimte maar ook een centrum met sociaal-culturele functie. In Heusden-Zolder zijn 3 moskeeën toegankelijk: de Selimiye moskee, Valentinusstraat 61 (foto), de Sultan Ahmet moskee, Pastoor Paquaylaan 77 en de Taoubat moskee, Pastoor Paquaylaan 157. Het programma ziet er overal hetzelfde uit: Op 13 uur worden de bezoekers ontvangen, nadien krijgen ze de nodige uitleg van een moskeegids, van 13u45 tot 14 uur kan het middaggebed gevolgd worden, nadien is er nog een rondleiding en een theeceremonie tot 15 uur.

morgenavond-gemeenteraad

Morgenavond gemeenteraad

Morgenavond vergadert de gemeenteraad. Op de agenda staan 34 punten, onder meer het jaarverslag en de begroting van de politie, de meerjarenplannen van de kerkfabrieken en de financiën van cultuurcentrum Muze. Daarnaast ook nog een rist grondkwesties. De raad begint om 19 uur in de gloednieuwe raadzaal.

voorjaarswandeling-bij-het-opvangcentrum

Voorjaarswandeling bij het Opvangcentrum

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum organiseert zondag zijn traditionele voorjaarswandeling. In de directe omgeving van het Opvangcentrum is een nieuwe wandelroute uitgetekend waar de deelnemers vergast worden op demonstraties van vangtuigen en ander interventiemateriaal. De wandeling wordt geleid door huisornitholoog Ludo Grauwels, die onlangs nog in de belangstelling kwam met zijn boek over de koekoek. Hij geeft uitleg bij de vele vogelsoorten in het gebied. “En dan zijn er onderweg nog de demonstratie- en infostands” zegt voorzitter Rudi Oyen. “Een beetje asiel-in-werking: over vangtechnieken, het gebruik van een verdovingsgeweer, de inzet van kayaks en motorboot, ... En reken maar op enkele verrassingen."  De wandeling start om 14 u in de Strabroekweg 32, deelnemen kost € 2,50, 1 consumptie inbegrepen. Na de wandeling wachten pannenkoeken en soep en zijn er rondleidingen door het opvangcentrum.

spelers-van-sk-heusden-06-fuiven

Spelers van SK Heusden 06 fuiven

De spelers van voetbalclub SK Heusden 06 willen het afgelopen seizoen letterlijk uit hun spieren swingen, want op zaterdag 26 april organiseren ze een disco-retrofuif in de feestzaal van CC Muze. Om 21 uur zwaaien de deuren open en barst de Studio 06-party los. Kaarten kosten ¬ 6 aan de kassa (¬ 4 in vvk). Wel vooraf even in uw kleerkast op zoek gaan naar gepaste discokleren.

walkro-pakt-geurhinder-aan

Walkro pakt geurhinder aan

Walkro, de producent van champignonsubstraat, gaat aan zijn vestiging in Eversel de geurhinder aanpakken. Wellicht nog dit jaar wordt gestart met de bouw van een  luchtzuiveringsinstallatie. Nu klagen buurtbewoners geregeld over een indringende stank. Leden van de dorpsraad van Eversel en het gemeentebestuur hebben samen met de milieu-ambtenaar een gelijkaardige installatie bij Walkro in Maasmechelen bezocht om kennis te maken met de werking ervan.

dirk-vanouytsel-heeft-marathonsmaak-te-pakken

Dirk Vanouytsel heeft marathonsmaak te pakken

Na de marathon van Antwerpen afgelopen zondag heeft Dirk Vanouytsel (links op de foto) de marathonmicrobe definitief te pakken. Na Maastricht was dit zijn tweede uithoudingsrace en in een kolkende massa van 21.000 korte afstandlopers en 2000 marathonlopers, liep hij samen met compagnon Peter Dewulf de 42 km in 4u17. En nu op naar de volgende.

mark-lens-is-jonge-ondernemer-van-het-jaar

Mark Lens is jonge ondernemer van het jaar

Onze dorpsgenoot Raf Vanthoor van BergHOFF Worldwide heeft het uiteindelijk niet gehaald in de verkiezing van de jonge Limburgse ondernemer van het het jaar. Die award ging naar Mark Lens, de man achter de computer- en softwareketen Eurosys, dat ook in Heusden-Zolder een vestiging heeft.

drukke-tijden-voor-mauro-pawlowski

Drukke tijden voor Mauro Pawlowski

Ook al woont hij nu al ettelijke jaren in Antwerpen, de roots van  zanger-muzikant-kunstenaar Mauro Pawlowski liggen onmiskenbaar in Heusden-Zolder. Het was hier dat hij zijn legendarische groep Evil Superstars oprichtte. Tegenwoordig heeft Mauro het bijzonder druk met de groep Deus, waarvan hij gitarist is en zanger naast Tom Barman. Deus is volop bezig met de promotie van zijn nieuwe CD Vantage Point, de single daaruit bereikte enkele weken geleden zowaar de hitlijsten. Van 7 mei tot 15 juni neemt Mauro ook nog deel aan het kunstproject 'PopEye' waarbij kunstenaars en muzikanten werk tentoon stellen in de oude gevangenis van Hasselt, wellicht het laatste kunstproject op die locatie. Ondertussen is hij nog bezig met andere muzikale en artistieke projecten. Wie had dat destijds verwacht op de Lindeman, of tijdens zijn periode in 't college?

auto-over-de-kop-op-e-314

Auto over de kop op E 314

Door een nog onbekende oorzaak heeft maandagvoormiddag op de E 314 in Zolder een autobestuurder de controle over het stuur verloren. De auto ging aan het tollen, sloeg over de kop en kwam op zijn dak in een gracht terecht. De bestuurder kwam er met lichte verwondingen van af. De verkeershinder door het ongeval bleef beperkt.

15-vormelingen-in-eversel

15 vormelingen in Eversel

Zondag ontvingen in Eversel 15 kinderen het Vormsel. Een jaar lang waren ze op hun grote dag voorbereid door de catechisten Liselotte, Katelijne en Stefanie. Een stralend zonnetje maakte de dag nog extra feestelijk.

twee-motorrijders-verongelukt-op-circuit-zolder

Twee motorrijders verongelukt op Circuit Zolder

Maandagochtend zijn bij een botsing tussen twee motoren op Circuit Zolder een dode en een zwaargewonde gevallen. Het Circuit was afgehuurd door een Nederlandse organisatie voor een Kawasaki-evenement met expert-rijders. Kort na de start reed in de rechte lijn naar de aankomst een motor traag, een snelle rijder botste daar achterop. Twee ziekenwagens van het Circuit waren meteen ter plaatse. Ze konden van de aanrijdende motorrijder alleen maar de dood vaststellen, de andere was zwaargewond. De MUG kwam ter plaatse en de man is naar het ziekenhuis gebracht. UPDATE Het dodelijke slachtoffer is een man van 30 jaar uit Brecht (bij Antwerpen), het andere slachtoffer is een 28-jarige uit Brussel. UPDATE Hij is overgebracht naar het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt, daar vecht hij voor zijn leven. Vorige donderdag was tijdens een uithoudingsrace voor motoren een Nederlander zwaargewond geraakt, maar die is volgens de circuit-directie ondertussen buiten levensgevaar.

openbare-verkopingen-1

Openbare verkopingen

Op donderdag 8 mei om 17 uur wordt in Ons Huis een perceel bouwgrond voor open bebouwing verkocht, het perceel ligt op de hoek van de Oude Baan en Kleuterweg en is 6 a en 10 ca. Op de eerste zitdag is het voorlopig toegewezen voor 85.000 euro.

toeristen-ontdekken-de-nieuwe-infodienst

Toeristen ontdekken de nieuwe infodienst

Nu het lenteweer eindelijk onze contreien heeft bereikt, dagen ook alsmaar meer toeristen op. En die vinden makkelijk de weg naar de dienst Toerisme die eind vorig jaar naar de vroegere bibliotheek in Bolderberg verhuisde, in het hartje van toeristisch Heusden-Zolder. "Putteke winter kregen we hier in enkele weken tijd al meer bezoekers over de vloer dan in een heel jaar in Zolder-Centrum," zegt Marcel Dumon van de dienst toerisme."Hier zitten we echt strategisch en bovendien ruim (…) Lees het hele bericht

jongeren-kunnen-naar-slovenie-en-hongarije

Jongeren kunnen naar Slovenië en Hongarije


De gemeente Heusden-Zolder is op zoek naar 11 individuele jongeren die in de zomer letterlijk een stapje in de wereld willen zetten. Ze kunnen namelijk deelnemen aan enkele bijzondere uitwisselingsprogramma's. 6 jongeren tussen 18 en 25 jaar kunnen deelnemen aan een uitwisselingsprogramma met Slovenië. ilearn.iparticipace.iculture is erop gericht om informeel te leren met het gebruik van moderne multimedia. Van 30 juni tot 7 juli. En 5 jongeren tussen 16 en 25 kunnen deelnemen aan de groepsuitwisseling met Hongarije. Die loopt onder het motto 'Adventures on the water' en gebruikt sport als communicatiemiddel om elkaar beter te begrijpen. Deze uitwisseling heeft plaats van 19 tot 30 augustus. Voor je deelname betaal je slechts 30 % van de reis- en verblijfkosten, de rest wordt door Europa gefinancierd. Inschrijven moet gebeuren voor 1 mei bij het gemeentebestuur, op de website vind je een inschrijvingsformulier.

ghislaine-bergen-schrijft-eerste-roman

Ghislaine Bergen schrijft eerste roman

Ghislaine Bergen heeft zojuist haar eerste roman gepubliceerd.'Levende Engelen' speelt zich af in Heusden-Zolder, vooral in Eversel. "Daar heb ik het verhaal ook grotendeels geschreven, want langs het kanaal en in de bossen is het rustig en inspiratievol om te schrijven," vertelt de auteur. Die is trouwens niet aan haar proefstuk toe, vorig jaar publiceerde ze al een bundel verhalen die  allemaal met de politie te maken hebben. Maar nu is het dus een roman geworden, (…) Lees het hele bericht

politiecontroles-nog-niet-afgelopen

Politiecontroles nog niet afgelopen

Vrijdagnacht of afgelopen nacht ook al moeten blazen bij één van de vele politiecontroles? Kraai niet te vlug victorie, want de grootste SLimcontroles ooit op de Limburgse wegen lopen nog tot maandagmorgen  6 uur. Voor de resultaten is het nog wachten tot het begin van de week, dan worden ze voor heel de provincie opgeteld. Vast staat dat heel wat gadgets zijn uitgedeeld aan voorbeeldige bestuurders, ook uit Heusden-Zolder.

sporters-uit-viversel-voor-zware-opdracht

Sporters uit Viversel voor zware opdracht.

Wielrenner Jan Kuyckx moet vandaag niet al te ver van zijn deur rijden. De Amstel Gold Race speelt zich immers af tussen Maastricht en Valkenburg. Over goed 257 moeten in totaal 31 hellingen genomen worden. Een zware koers dus en Jan is nog steeds niet van de naweeën van zijn verkoudheid verlost. Toch hoopt hij zich zoals de voorbije weken in de vroege fase van de wedstrijd te tonen. Hij draagt het nummer 197, te zien op Sporza rond 14u20. UPDATE Jan Kuyckx heeft opgegeven.
Een andere sporter uit Viversel, Dirk Vanouytsel, start vandaag in de marathon van Antwerpen. Pas twee jaar geleden begon hij op de lange afstand te trainen en vorig jaar liep hij de marathon van Maastricht. Het wordt drummen in Antwerpen tussen wellicht een kleine 2.000 marathonlopers, maar Dirk koestert niet de ambitie om in de buurt van toppers als Zonhovenaar Rik Ceulemans te eindigen. Deelnemen en eindigen is in zijn geval het belangrijste.


groeten-van-zion

Groeten van Zion

Zion Notermans is geboren op 7 januari dit jaar. Zijn trotste ouders Stijn Notermans en Els Lucas zijn meteen de eersten die gebruik maken van onze rubriek "Nieuw leven in de familie" om iedereen te laten kennismaken met hun spruit. Wedden dat hij zelf meekijkt op onze site?

wordt-raf-vanthoor-jonge-ondernemer-van-het-jaar

Wordt Raf Vanthoor jonge ondernemer van het jaar?

Raf Vanthoor (40) van BergHOFF Worldwide is één van de vijf genomineerden voor de award 'Jonge Limburgse ondernemer van het jaar'. Die wordt op maandagavond 21 april uitgereikt door JCI Limburg. BergHOOF (op het industrieterrein Zolder-Lummen nabij het kanaal) is opgericht in 1994 onder de naam Euro Household. Het bedrijf ontwerpt, produceert en commercialiseert over zowat hel de wereld zijn eigen kookpotten en andere keukenattributen. In Heusden-Zolder werken 37 mensen, wereldwijd zijn 12.000 mensen op de één of andre manier aan het bedrijf verbonden. Momenteel worden de magazijnen en kantoren op het industrieterrein uitgebreid. De concurrentie voor de trofee is wel niet mals met Gunther Slaets van L&G, Mark Lens van Eurosys, Koen Carolus van Carolusen Ingrid Bijnens van Runtime.

gilde-zoekt-standhouders-voor-rommelmarkt

Gilde zoekt standhouders voor rommelmarkt

De Onze-Lieve-Vrouwschuttersgilde organiseert op zondag 13 juli van 10 tot 17 uur voor het eerst een grote rommelmarkt. Dat gebeurt op het terrein van de gilde in de Schaapsweg. Ze lanceert nu een oproep naar standhouders. Voor € 2,50 mag je 3 meter inpalmen, maar inwoners van de Heusdense Voort mogen er gratis staan. Het is ook mogelijk om een overdekt kraampje te huren. Voor info en inschrijvingen kan je iedere vrijdag tussen 19 en 21 uur in de Gildezaal terecht, op 0473-26 96 85 of via olvgilde [!] mail.be.

fietspad-voor-auto-s

Fietspad voor auto's?

Twee jaar geleden besliste de gemeenteraad om het gemarkeerde fietspad op de vernieuwde parking tussen de Kerkenblookstraat en de Brugstraat ook officieel het statuut van fietspad te geven en er verkeersborden te plaatsen. Voordien kon de politie immers niet verbaliserend optreden tegen foutparkeerders. Afgelopen week is er eindelijk een bord geplaatst, maar de autobestuurders lijken zich daar alsnog weinig van aan te trekken. Het fietspad wordt druk gebruikt door de kleuters van de Toverfluit, de scholieren van De Brug en de leerlingen van het Sint-Franciscuscollege en die moeten vaak laveren tussen de auto's. Het moet wel gezegd dat de parking op piekmomenten te krap is voor alle auto's.

jeugdwerk-en-de-kabel-zoeken-logo

Jeugdwerk en De Kabel zoeken logo

Een tijdje geleden werd vanuit het gemeentebestuur een wedstrijd gelanceerd om een nieuw logo te ontwerpen voor de vzw Jeugdwerk Heusden-Zolder en de uitleendienst vzw De Kabel. Maar tot nu toe bleef het aantal inzendingen beperkt, daarom is de wedstrijd verlengd tot en met 30 mei 2008. Beide diensten zijn op zoek naar mooi, strak en eigentijds logo. Elk winnend logo is goed voor een prijs van 150 euro. Voor meer details kan je op de jeugddienst terecht.

lachen-tijdens-het-comedycafe

Lachen tijdens het comedycafé

Zondagavond heeft in de feestzaal van Muze een nieuwe editie plaats van Comedycafé. Om de twee maanden organiseert Muze zon avond, in samenwerking met de 123Comedy Club uit Gent. Daarbij wordt steevast gekozen voor een mix van pril en doorweekt talent. Morgen staan Steven Mahieu (foto), Jan-Bart De Meulenaere, Bert Gabriëls en Chris van der Ende op de affiche & goed voor een portie humor, ironie, sarcasme, cynisme en schuine moppen. De deuren gaan open om 19u30, een uur later gaat het programma van start. Tickets kosten slechts 2 euro en das geen misplaatste grap

meezingen-met-koor-exsultate

Meezingen met koor Exsultate

In het kader van de Week van de Amateurkunsten, van 25 april tot 4 mei, organiseert het zangkoor Exsultate een open-repetitie-avond. Op dinsdag 29 april van 20 uur tot 22u30 kan iedereen die zich graag eens vocaal laat gaan terecht in cultuurcentrum Muze. Op het programma staan onder meer folk, musical, swing, Afromusic, … kortom het thema van de WAK, ‘Vreemdgaan Toegestaan’ wordt alle eer aan gedaan. Als je wil meedoen, liefst dit weekend nog inschrijven bij verlinden.ann[!]gmail.com of 0474-53 91 68. Na afloop biedt het koor de deelnemers een drankje aan, dat zou wel eens van pas kunnen komen.

schouwbrand-in-de-noordberm

Schouwbrand in de Noordberm

In een woning in de Noordberm, vlakbij het voetbalstadion van Heusden, is vrijdag in de vooravond een schouwbrand ontstaan. Dat zorgde voor een felle rookontwikkeling. De brandweer was snel ter plaatse en kon voorkomen dat het vuur zich uitbreidde naar de rest van de woning. De schade bleef daardoor vrij beperkt.

muze-is-morgen-een-jazzclub

Muze is morgen een jazzclub

CC Muze tovert zaterdagavond zijn feestzaal om tot een jazzclub. De spits wordt om 20u15 afgebeten door Saltamontes, een creatief collectief rond trompettist Sam Vloesmans. Onlangs bracht het gezelschap de cd 'Bord du Nord' uit. Ook daaruit de vermenging van een Parijse sfeer met invloeden uit tango, jazz, chanson, klezmer en klassiek. Na de pauze is het volop ambiance met Lady Linn and Her Magnificent Seven. Zangeres Lien De Greef en haar band brengen jazznummers uit de jaren '20 tot '50 weer tot leven met een extra dosis dynamiet en ludieke teksten. Daarbij wordt vooral geput uit de nieuwe cd 'Here we go again'. Tickets kosten ¬ 16 aan de kassa. 

open-atelier-dagen-keramiek

Open-atelier-dagen keramiek

De keramiekkunstenaars in beide Limburgen houden dit weekend een open-atelier-dag. Het publiek kan dan gewoon binnenstappen om kennis te maken met hun werk of om de kunstenaar aan de slag te zien. Bij ons is het atelier van Jeanny Stijntjes en Öcsi Sinkó in de Dorpsstraat 73 in Zolder toegankelijk, zaterdag en zondag telkens van 10 tot 17 uur.

wie-is-de-beste-dj

Wie is de beste dj?

Ook dit jaar gaat de jeugdhuizenraad van Heusden-Zolder op zoek naar de beste dj tijdens de derde DJ-Contest. Er worden vijf voorrondes georganiseerd in telkens een ander jeugdhuis. Op zaterdag 3 mei in 't Raster, vrijdag 16 mei in De Put,  vrijdag 23 mei in Jovita, zaterdag 31 mei in de Distel en vrijdag 6 juni tenslotte in Bascule. Elke avond kunnen 4 dj's aan de slag. De winnaars van elke voorronde nemen het op 12 juli tegen elkaar op in Muze. Geïnteresseerd? Heel snel inschrijven, je hebt nog tot woensdag 23 april: djcontesthz [!] hotmail.com.

38-duurzame-appartementen-op-de-schacht

38 duurzame appartementen op De Schacht

Over enkele maanden starten op De Schacht, het voormalige mijnterrein, de werken voor de bouw van 38 appartementen. Die komen in de hoek bij de Koolmijnlaan en Kolderhof. De Kantonnale Bouwmaatschappij gaat de helft van de woningen verhuren, Vooruitzien cvba zal de andere 19 verkopen. De huurappartementen krijgen 2 tot 3 slaapkamers, de iets grotere koopappartementen 3 tot 4. Die laatste worden ook wat duurder dan de gemiddelde verkoopprijs die Vooruitzien hanteert, omdat ze volgens (…) Lees het hele bericht

kleingelddieven-en-hardrijders

Kleingelddieven en hardrijders

Dieven hebben donderdagochtend een drankautomaat open gebroken voor een zaak langs de Brugstraat in Heusden. De daders gingen aan de haal met het kleingeld. Nog donderdag heeft de politie snelheidscontroles gehouden op de Ringlaan, de Bieststraat, de Koolmijnlaan en de Mommestraat.19 van de 887 gecontroleerde bestuurders vlogen op de bon wegens overdreven snelheid. De politie trok ook twee rijbewijzen in van hardrijders die ver boven de limiet zaten. Drie bestuurders kregen een bekeuring, omdat ze aan het bellen waren achter het stuur.

motorrijder-kritiek-na-val-op-circuit-zolder

Motorrijder kritiek na val op Circuit Zolder

Tijdens de Motorsport Endurance Trophy (Club MET), een uithoudingswedstrijd voor amateur-motorracers op Circuit Zolder, is donderdagmiddag een deelnemer zwaar ten val gekomen. Even voorbij de Villeneuve-bocht verloor de man wellicht de controle over zijn motor, kwam ten val en kreeg zijn machine op zich. De race werd onderbroken zodat de interne hulpdiensten en de MUG de man de eerste zorgen konden toedienen. Daarna is hij in kritieke toestand naar het ziekenhuis van Hasselt gebracht, het gaat om een Nederlander van 48. Na zowat een half uur onderbreking besloten de andere rijders in overleg met de organisatie om de race te hervatten. In totaal waren vanmiddag 62 teams met 170 rijders aan de slag op het circuit.

opgepast-voor-verkeerscontroles-dit-weekend

Opgepast voor verkeerscontroles dit weekend

Van vrijdagavond 22 uur tot maandagmorgen 6 uur worden op de Limburgse wegen de grootste SLim-controles ooit gehouden. In al de 18 politiezones, dus ook in Heusden-Zolder, zijn alcohol-, drugs- en snelheidscontroles gepland. Daarvoor zetten de lokale politie en de wegpolitie veel personeel en middelen in. De controles zullen op verschillende plaatsen gebeuren en de posten worden geregeld verplaatst. De provinciale campagne wordt trouwens ook verruimd met nieuwe gadgets voor voorbeeldige bestuurders die zelfs een auto kunnen winnen

funk-en-soul-met-jim-cofey

Funk en soul met Jim Cofey

Vrijdagavond speelt de band Jim Cofey in de feestzaal van Muze, het gaat om het nieuwste project van bassist Jan Ieven (ex-El Fish &The Rhythm Junks). Het is een supervintage funk & soulband met roots in het New Orleans van de jaren ‘60 en ’70, genre Dr. John, Allen Toussaint en Jimmy Mc Griff. Zopas bracht Jim Cofey de CD ‘Black Box Allegations’ uit, in een productie van dj 4T4, de man achter de draaitafels van ’t Hof van Commerce en brein achter Ultrasonic 7. De release van ‘Black Box Allegations’ wordt in de verf gezet met een promotour waavan het Limburgse luik in CC Muze plaats heeft. Het wordt een rasechte New Orleans Party met na het concert een afterparty met DJ 4T4. Tickets € 12, € 10 (vvk, -25, +55)

rachel-frederix-laat-musti-niet-los-en-omgekeerd

Rachel Frederix laat Musti niet los (en omgekeerd)

Voormalig tv-omroepster Rachel Frederix, geboren en getogen in Zolder, kan de (getekende) kat Musti niet loslaten. Ze leende 17 jaar lang haar stem aan de tekenfilmversie van het "poesje met het voorbeeldige gedrag" en schreef een hele reeks scenario's, ook voor de boekjes. Nu nog wordt ze geregeld gevraagd om de verhaaltjes te komen voorlezen in scholen of bibliotheken bijvoorbeeld. Musti blijft razend populair, ook al omdat de verhaaltjes meestal subtiel aansluiten bij de leefwereld van de kleuters. Rachel heeft nu de vijf mooiste en populairste verhalen geselecteerd voor het 'Groot Verhalenboek' van Musti Standaard Uitgeverij, 104 pagina's, 9,95 euro.

320-vastgoedverrichtingen-in-heusden-zolder

320 vastgoedverrichtingen in Heusden-Zolder

De stijging van de vastgoedprijzen lijkt een beetje terug te vallen, vooral dan van appartementen. Dat blijkt uit de nationale statistieken voor 2007 die woensdag bekend gemaakt zijn. In Limburg zijn woonhuizen en villas vorig jaar 8 % duurder geworden, een vergelijkbare stijging met 2006. Bouwgronden stegen voor het tweede jaar op rij met 12 %. Vooral opvallend is de prijs van de appartementen, in 2006 ging die er nog met 13 % op vooruit, vorig jaar nog met 7 %. In Heusden-Zolder zijn vorig jaar 96 woonhuizen verkocht voor gemiddeld ¬ 167.141 (155.638 in Limburg), 78 villas en bungalows haalden een gemiddelde prijs van ¬ 259.324 (246.974 in Limburg) en 64 appartementen haalden een gemiddelde prijs van ¬ 157.170 (161.859 in Limburg). Tenslotte gingen in deze gemeente 82 bouwgronden van de hand voor ¬ 89 per m² (106 in Limburg)

man-in-gevangenis-na-agressie-op-bus

Man in gevangenis na agressie op bus

De onderzoeksrechter in Hasselt heeft een man uit Heusden-Zolder aangehouden en laten opsluiten in de gevangenis. De man was door de politie van Heusden-Zolder voorgeleid nadat hij dinsdag een chauffeur van De Lijn had geslagen. Bij een halte op de Voort in Zolder wilde hij de bus verlaten langs de voordeur. Maar een andere passagier stond hem in de weg, toen de chauffeur de man aanmaande om - zoals voorgeschreven - langs achter buiten te gaan, werd hij agressief en sloeg de chauffeur. Die kon zijn rit vervolgen maar diende achteraf een klacht in. De politie pakte de dader op, het gaat om bekende van het gerecht. Hij werd aangehouden, ook al omdat het gerecht de jongste tijd - naar aanleiding van de gebeurtenissen in Antwerpen en Brussel - strenger optreedt tegen agressors op openbaar vervoer. De woordvoerster van De Lijn in Hasselt beklemtoont dat het om een alleenstaand feit gaat in de gemeente. Ook de tussenkomsten van de lokale politie op de bus zijn meestal van preventieve aard.

dag-van-de-aarde-bij-cedubo

Dag van de Aarde bij CeDuBo

Volgende zondag heeft in heel Vlaanderen de Dag van de Aarde plaats, een initiatief waarmee de BBL iedereen wil sensibiliseren tegen de opwarming van de aarde. De provinciale happening heeft plaats in het Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder. Bedrijven geven op hun stands toelichting bij verschillende aspecten van bouwen. Er zijn infosessies over zonne-energie, lage energiewoningen en premies voor duurzaam bouwen en je kunt de permanente expo over duurzaam bouwen bezoeken. Om 15 uur is er een klimaatmoment. Dan ondertekenen de Limburgse overheden een lokaal Kyotoprotocol, wordt de Limburgse klimaatheld bekendgemaakt en geeft Gert Bettens (ex-K’s Choice) een akoestisch concert. Om 11, 13 en 16 uur organiseert het Sint-Franciscuscollege geleide wandeltochten over de mijnsite, om 10, 12 en 14 uur vertrekken fietstochten van 30 km met een gids van Limburgs Landschap en om 11, 13 en 16 uur wordt de VRT-reportage ‘Iedereen Eco’ vertoond. De Dag van de Aarde bij CeDuBo heeft plaats van 10 tot 18 uur, alle activiteiten zijn gratis.

chasse-patat-stikt-e-tenteke-be

Chasse Patat stikt e tenteke bè

Wielerclub Chasse Patat organiseert op zaterdag 19 april haar 5de Wielerparty 30+. Deze keer gebeurt dat onder het motto Chasse Patat stikt e tenteke bè. Voor de fuif zal zaal t Kuipershof in de Guido Gezellelaan weer sfeervol aangekleed worden met allerlei fietsattributen. Discobar Stresske met dj Erik Van Limburg draait aangepaste fuifmuziek uit de jaren 70, 80 en 90. De toegang is gratis en de party barst los om 21 uur. De eindmeet is nog niet getrokken, maar de ervaring uit de vorige jaren leert dat de party ergens in de vroege uren wordt afgevlagd.

mijnwerkers-staan-op-hun-nieuwe-plaats

Mijnwerkers staan op hun nieuwe plaats

Het bronzen beeld 'Drie generaties mijnwerkers' van Marcelle Kerkhofs uit 1992 is dinsdag op zijn nieuwe sokkel geplaatst. Die is opgetrokken op de plaats van de gesloopte fontein. Er is nog wat voeg- en plantwerk nodig en dan maar hopen dat de voormalige eerste burgers van het land bij potentiële vandalen meer respect afdwingen dan een sputterende buizenconstructie.

921-euro-voor-mobiele-schooltjes

921 euro voor mobiele schooltjes

Zowat 300  kleuters en leerlingen van de lagere school Beekbeemden in Zolder-Centrum hadden dinsdag letterlijk de handen vol krijt. Ze moesten op hun speelplaats in het totaal 921 namen schrijven van familieleden en buren die elk 1 euro gesponsord hadden voor de vzw Mobile School. Met dat geld kunnen nieuwe mobiele schoolkarretjes gekocht worden om straatkinderen in de derde wereld toch een minimum aan onderwijs te bieden. De voorbije weken waren de kinderen ook al van de problematiek bewust gemaakt in de levensbeschouwelijke lessen en groepsactiviteiten. Maar de krijtactie - die dinsdag in heel Vlaanderen plaats had - was voor hen een absoluut hoogtepunt, dat werd afgesloten met een terecht applaus voor zichzelf.

duurzaam-hotel-langs-domein-de-val

Duurzaam hotel langs domein De Val

Heusden-Zolder krijgt het eerste passief of duurzaam hotel van het land. Dat komt langs De Val in de Kerkstraat in Viversel. Projectontwikkelaar is André Vandebosch, een ondernemer uit Hoeselt die al enkele jaren bezig is met de voorbereidingen. Het hotel wordt in stenen opgetrokken met een spouwmuurisolatie van 15 tot 20 cm, het wordt luchtdicht gemaakt, voorzien van driedubbele beglazing en met balansventilatie met warmterecuperatie met warmtepomp en aardwarmtewisselaar. Het zou ook een 'kijkhotel' worden voor wie passief wil bouwen. Bovendien wordt het volledig toegankelijk voor mindermobielen. Het hotel krijgt 30 kamers en een feestzaal. André Vandebosch denkt aan een formule zoals in de Franse ketens, maar dan wel met een 3-sterrencomfort en hij droomt van een automatische incheckprocedure. De werken starten wellicht in de komende maanden, op een openingsdatum wil hij zich nog niet vastpinnen.

ignace-heeft-zijn-trofee-beet

Ignace heeft zijn trofee beet

Afgelopen nacht, drie uur onze tijd, heeft Ignace Schops in San Francisco de Goldman Environmental Price gekregen, tijdens een plechtigheid met meer dan 3.000 aanwezigen. Hij ontving een mooie trofee en 125.000 dollar. Ignace wil pas bij zijn terugkeer de bestemming van dat geld bekendmaken. Hij heeft ondertussen al tientallen interviews achter de rug. Straks vertrekt hij naar Washington DC, daar wordt de ceremonie nog eens overgedaan in het  bijzijn van vooral politici. De komende dagen blijft hij daar voor een aantal vergaderingen. Tegen het weekend komt hij terug, juist op tijd voor de opening van Kattevennen als eerste poort tot 'zijn' Nationaal Park Hoge Kempen.

(foto: Goldman Price Organisation)

zijn-dagen-zijn-geteld

Zijn dagen zijn geteld ...

In de loop van deze week starten de afbraakwerken aan het oude gemeentehuis in Zolder. Dat zal nog niet meteen met de grote middelen gebeuren. Eind vorige week is asbest verwijderd uit het gebouw. Donderdag wordt een omheining geplaatst, daarna wordt het gebouw geleidelijk 'gestript', eerst de valse plafonds binnen, daarna het buitenschrijnwerk. Pas dan begint het echte slopingwerk. Einde mei zou het oude gebouw weg moeten zijn en is het wachten op nieuwe projecten voor het terrein.

ook-politie-heusden-zolder-hield-slim-controles

Ook politie Heusden-Zolder hield SLim-controles

In drie politiezones, Heusden-Zolder, Voeren en Hano (Noord-Limburg), zijn het afgelopen weekend SLim-controles gehouden. Daarbij zijn in het totaal 20 politiemensen ingezet. Die namen van 157 bestuurders een ademtest af, 8 hadden teveel gedronken, 3 zaten onder invloed van drugs achter het stuur. De politie flitste in de verschillende zones ook 5,43 procent van de bijna 3700 gecontroleerde autos. 7 autos waren niet verzekerd, en nog eens zoveel vertoonden technische mankementen. Zoals bekend houden de Limburgse politiekorpsen ieder weekend in een beurtrol gecoördineerde acties. Het gaat om een provinciaal initiatief.

rijkswachtgebouw-wordt-openbaar-verkocht

Rijkswachtgebouw wordt openbaar verkocht

De voormalige rijkswachtbrigade in de Pastoor van Mierlolaan wordt openbaar verkocht. Op 21 mei gaat het samen met een aanal andere federale overheidsgebouwen onder de hamer tijdens een verkoop in Hasselt. De toenmalige rijkswacht nam er in de jaren negentig haar intrek. Maar door de politiehervorming werden de rijkswachters ondergebracht bij de lokale politie in de Rectorstraat. Sindsdien staat het moderne gebouw leeg. De gemeente kreeg het destijds al te koop aangeboden, maar vond het te duur en niet functioneel. Het pand ligt op een perceel van 21 a 31 ca. De minimale inzetprijs bedraagt 370.000 euro. Voor de liefhebbers: de cellen zijn inbegrepen, voor de handboeien moet je zelf zorgen.

beekbeemden-in-de-bres-voor-mobiele-schooltjes

Beekbeemden in de bres voor mobiele schooltjes

De kinderen van de gemeentelijke lagere school Beekbeemden nemen morgen deel aan de nationale afsluitdag voor de VZW Mobile School. Dat is het project van Bilzenaar Arnout Raskin, die mobiele schooltjes ontwierp waarmee les- of ander educatief materiaal naar straatkinderen in de derde wereld kan worden gebracht. Zoals in 150 andere Vlaamse scholen – 39 in Limburg - hebben de kinderen van Beekbeemden geld ingezameld voor het project. En morgen gaan ze op de speelplaats de namen krijten voor wie het geld bestemd is.

informatie-over-veiligheid-in-en-rond-het-huis

Informatie over veiligheid in en rond het huis

De afdelingen Heusden, Eversel en Berkenbos van de Gezinsbond organiseren op woensdag 16 april een informatieavond over veiligheid in en om het huis en ongevallenpreventie bij kinderen. ‘Thuis pluis’ wordt geleid door Heidi Maex van het Rode Kruis. De info-avond begint om 20 uur en heeft plaats in één van de lokalen van De Kring, Guido Gezellelaan in Heusden.

ballonnen-van-communicanten

Ballonnen van communicanten

Groot feest in Eversel, want daar deden zondag 16 kinderen hun eerste communie. Het begon in de druilerige regen, maar nadien scheen de zon volop. En de ballonnen verdwenen hoog in de lucht.

drugsgebruikers-leiden-naar-dealer

Drugsgebruikers leiden naar dealer

Drugsgebruikers uit Heusden-Zolder en Beringen hebben ongewild geleid tot de aanhouding van een Genkse dealer. Ze waren zich in het weekend gaan bevoorraden in de woning van de dealer. Toen de politie hun twee autos voor controle tegenhield, ontdekte ze XTC-pillen. Daarop vielen inspecteurs het huis van de Genkenaar binnen en vonden daar een kwart liter vloeibare XTC en 200 gram speed. De onderzoeksrechter heeft de man aangehouden. Hij was geen onbekende voor politie en gerecht.

rik-meylaers-en-ann-houbaer-snelste-lopers

Rik Meylaers en Ann Houbaer snelste lopers

Rik Meylaers en Ann Houbaer waren zondag de sterkste lopers in de 33 km van de 4de Vijverrun33 in Bolderberg. De 5 km werd gewonnen door dorpgsnoot Raf Mertens en bij de 11,7 km vrouwen was een andere dorpsgenote, Stefanie Veltjen, de snelste.
De uitslagen
33 km mannen: 1. Rik Meylaers (Hechtel-Eksel) 2u09:04; 2. Peter Kelchtermans op 15”; 3. Rob Strigencz op 3’02”
11,7 km mannen: 1. Walter Vanopstal (Tessenderlo) 41:22; 2. Chris Wouters op 26”; 3. Peter Bellen op 1’09”
5 km mannen: 1. Raf Mertens (Heusden-Zolder) 17:23; 2. Herman Thiels op 22”; 3. Philippe Mottet op 38”
33 km vrouwen: 1. Ann Houbaer (Bilzen) 2u42:03; 2. Christa Bloemen op 29”; 3. Charlotte Meert op 6’25”
11,7 km vrouwen: 1. Stefanie Veltjen (Heusden-Zolder) 52:42; 2. Myriam Bruyninckx op 39”; 3. Vicky Tielens op 48”
5 km vrouwen:1. Sarah Verjans (Sint-Truiden) 20:56; 2. Roos Hermans op 1’16”; 3. Marijke Vandeweege op 1’28”

vital-borkelmans-debuteert-op-zolder

Vital Borkelmans debuteert op Zolder

Minstens één opvallende nieuwkomer zondag in de eerste race van het nieuwe seizoen op Circuit Zolder, ex-voetballer Vital Borkelmans kwam aan de start in een Mini Cooper van het Flandria Racing Team, aan de zijde van zijn neef Guy Verheyen. En hij bracht het er uitstekend van af. Blijkbaar heeft de Maaslander in de autosport een betere toekomst dan op het ijs. De andere wagen van het team werd mee bestuurd door Ronny Daelman, beter gekend als Sam uit Thuis. Maar hij heeft er al enkele races opzitten. Overigens werd de klasse 4 van de Endurance Cup gewonnen door de broers Raus, de twee Porsches van het Zolderse First Motorsport eindigden 6de en 7de. In het GT-kampioenschap wonnen Kumpen-Longin in een Mosler beide reeksen, in de eerste werden Koen Wauters en¨Patrick Schreurs (AD-Sport) negende, in de tweede waren het teamgenoten Raf Vanthoor en Kris Wauters die 5de werden voor Koen en Patrick. Bij de Touring Cars ging de eerste reeks naar Bouvy-Plash in een Renault Mégane en de tweede naar Vanbellingen-Redant in BMW M3.

vandaag-parijs-roubaix

Vandaag Parijs-Roubaix

De profrenners rijden vandaag door de Hel van het Noorden in Parijs-Roubaix. De weersvoorspellingen voor Noord-Frankrijk zijn merkelijk slechter dan voor onze contreien, deze 106de editie zou dus wel eens erg zwaar en gevaarlijk kunnen worden. Dorpsgenoot Jan Kuyckx van Landbouwkrediet-Tönnissteiner rijdt met het nummer 174. Vanaf 13u40 te volgen op Canvas. UPDATE Een sublieme Jan Kuyckx heeft alle verwachtingen overstegen. Na goed 80 km ging hij er (…) Lees het hele bericht

heusden-overrompeld-door-mustangs

Heusden overrompeld door Mustangs

In de Schaapsweg heeft dit weekend het jaarlijkse Mustang-treffen plaats, een organisatie van The Mustang Garage, die daar gevestigd is. Honderden Ford Mustang liefhebbers komen met hun oldtimers meestal vanuit België en Nederland afgezakt voor het treffen. Ze wisselen informatie en weetjes uit, er worden massa's foto's gemaakt. Zaterdag in de vooravond werd ook een gezamenlijke rondrit gemaakt. Zondag worden nog meer stoere bakken verwacht. Er is ook animatie voorzien. Voor de happening is de Schaapsweg vanaf de Koerselsebaan verkeersvrij gemaakt.

boorsteen-bij-de-dienst-toerisme

Boorsteen bij de dienst toerisme

Sinds kort staat de boorsteen S 22 H Z bij de ingang van de dienst toerisme in Bolderberg. De steen stond sinds 1902 op het landgoed Terlaemen bij het kasteel. Het was een markering van de boringen naar steenkool, amper een jaar na de ontdekking van eerste steenkool door André Dumont in As. De code staat voor Sondage (boring) 22 van de mijnconcessie Helchteren Zolder. De bewoners van het kasteel, jonkheer en jonkvrouw de Bellefroid-Poswick, hebben de steen onlangs aan de gemeente geschonken.

zolder-kermis-is-geopend

Zolder-kermis is geopend

Zaterdag in de loop van de middag zijn al de kermiskramen in Zolder-Centrum geopend. De kermis is duidelijk groter en heeft er enkele nieuwe attracties bij. Absolute blikvanger is de Booster, 40 meter hoog die de durvers tegen 120 km per uur langs de kerktoren zwaait. De kermis blijft nog tot en met maandag.

een-bont-allegaartje

Een bont allegaartje

Heusden-Zolder is een typisch multiculturele gemeente, maar heeft u zich ook al eens afgevraagd van waar al die mensen komen? Het Nationaal Instituut voor de Statistiek heeft becijferd dat we op 1 januari vorig jaar met 31.077 inwoners waren, van wie 1.961 een vreemde nationaliteit heeft. Het aantal allochtonen is daar uiteraard een veelvoud van, maar de meesten hebben inmiddels de Belgische nationaliteit. De Turken zijn met 633, de Italianen met 542, verder heben we nog 232 Nederlanders, 199 Spanjaarden, 67 Russen, 44 Marokkanen, 43 Roemenen, 42 Duitsers, 32 Bulgaren, 27 Polen, 22 Slovaken, 18 Grieken, 17 Tsjechen, 15 Serviërs, 7 Fransen, 6 Lithouwers, 6 Amerikanen, 5 Filippino's, 4 Letten,  4 Portugezen,  4 Bosniërs, 3 Ieren,  3 Oostenrijkers, 3  Macedoniërs, 3 Tunesiërs, 2 Japanners en dan nog wat eenzaten uit Zweden, Finland, Luxemburg, Estland, Hongarije, Denemarken, Kroatië en Canada. Daarnaast nog 12 vluchtelingen en een aantal van wie de nationaliteit niet duidelijk is.

lopen-door-het-vijvergebied

Lopen door het vijvergebied

Zondag organiseren de gemeentelijke sportdienst en de vzw Ontwikkeling Vijvergebied Midden-Limburg de VijverRun33. Het gaat om een recreatieve bosloop door de bossen en het vijvergebied Midden-Limburg, uitzonderlijk zelfs over privé-domeinen in Bolderberg, Stokrooie en Donk-Halveweg. De deelnemers kunnen kiezen tussen 33 km, 11,7 km en 5 km. Ook de jongsten kunnen eerste loopervaring opdoen tijdens de ‘1 km Kidsrun’. De voorbije edities daagden telkens enkele honderden deelnemers op. Inschrijven in de Witte Zaal Bolderberg vanaf 10u30. De 33 km-lopers starten als eersten om 12 uur.

vandaag-gezien-12-april-2008

Vandaag gezien

Reeën op wandel in ochtendlijk Ubbersel.

stille-en-zuinige-bolide-op-circuit-zolder

Stille en zuinige bolide op Circuit Zolder

Buurtbewoners van het circuit moeten nog niet te snel een gat in de lucht springen, deze stille en milieuvriendelijke bolide op zonne-energie is dit weekend voorlopig de enige tussen het racegeweld. Hij komt speciaal voor de Erfgoeddag naar Zolder waar hij tussen oude bolides en zeepkisten wordt opgesteld. Het gaat om de zonnewagen ontwikkeld door Vlaamse studenten van Groep T Hogeschool, die vorig jaar in pole-position startte in de World Solar Challenge in Australië. Morgen nog te kijk als curiosum maar in de toekomst ... wie weet

jeugdhuis-de-put-heeft-zijn-deuren-geopend

Jeugdhuis De Put heeft zijn deuren geopend

Sinds vrijdagavond is De Put in Heusden-Zolder weer open, deze keer weliswaar zonder steenkool. Het gaat om Jeugdhuis De Put dat met een feestje familie, buren en verenigingen liet kennismaken met de nieuwe ruimte waar de afgelopen tijd keihard is gewerkt. En het resultaat mag gezien worden: een jeugdhuis dat zich leent voor een rist activiteiten, ontspannende avonden, fuiven, optredens, ... kortom alles wat thuishoort in een jeugdhuis anno 2008. Dat werd ook benadrukt in de verschillende toespraken. De kernleden en voorzitter Dirk Bellinkx deden er alles aan om de bezoekers te verwennen, terwijl schepen van jeugd Dirk Schops en burgemeester Sonja Claes de tapinstallatie testten. Volgende vrijdag vanaf 21 uur is iedereen welkom op de gratis openingsfuif, met gratis vaten en keigoede dj's. Zaterdag is het open vanaf 20 uur en zondag 20 april is er een opendeur vanaf 14 uur. De gewone openingsuren van De Put zijn vrijdag van 16 tot 2 uur en zaterdag van 20 tot 2 uur.

vogelvangers-ook-actief-tijdens-broedseizoen

Vogelvangers ook actief tijdens broedseizoen

De meeste vogelsoorten zitten volop in hun broedseizoen. Maar voor sommige vangers is dat geen reden om de activiteiten te onderbreken. Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder heeft vrijdag samen met de politie van Sint-Truiden een vogelvanger op heterdaad betrapt. De man gebruikte 22 lokvogels en tientallen illegale vangtuigen, meer dan een bestelwagen vol. De man, meer dan 80 jaar oud, is geen onbekende voor het gerecht en allesbehalve een hobbyist. Hij zou zelfs een spilfiguur zijn. In het opvangcentrum is de helft van de vogels vrijgelaten, de andere helft moet nog even op krachten komen. Overigens is vrijdagavond nog een bijzondere gast in het centrum gearriveerd. De medewerkers hebben in Lommel een bennit-wallabi gevangen, dat is een kleine kangoeroesoort. Het dier was op de dool.

wereldaward-voor-ignace-schops

Wereldaward voor Ignace Schops

Onze dorpsgenoot Ignace Schops, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, zit momenteel in San Francisco in de Verenigde Staten. Daar mag hij maandag de Goldman Prize in ontvangst nemen. Dat is de grootste natuurprijs ter wereld voor ‘helden uit het natuurbehoud’. Elk jaar wordt uit elk continent één project bekroond, het Nationaal Park is nu dus Europese laureaat. De prijs bevat een kunstwerk en 150.000 dollar. Ignace Schops zit als enige Belg in de "European Advisory Board" van Countdown 2010, dat de achteruitgang van de biodiversiteit wil tegengaan. De World Conservation Union praat zelfs al over het ‘Model Schops’, een project met een erg groot draagvlak, waarbij op een creatieve en bijzonder professionele wijze biodiversiteit en natuurbehoud worden beschermd en dat vele financiële middelen genereert. En om nog eens het belang van de Goldman Prize te onderlijnen: in 1991 won de Keniaanse Maathai Wangari en vier jaar geleden kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede.

racebolides-zijn-klaar-voor-de-start

Racebolides zijn klaar voor de start

Dit weekend beleeft Circuit Zolder the Belgian Race Kick Off. Meteen al heel wat grote kleppers aan de slag bij de seizoensstart want op de affiche het Belgian GT Championship, de Belgian Touring Car Series, de Dunlop Sport Maxx Endurance Cup en de Renault Sport Clio Cup. Voor de rest mag u gerust Nederlands spreken. Aan de start ook enkele lokale teams zoals het Zolderse First Motorsport van Jo Jamers en het Lummense AD-Sport van Albert Vanierschot met onder meer de broers Wauters en onze lokale rijder Raf Vanthoor. Vrijdag starten de oefeningen om 14 uur, zaterdag wordt vanaf 9 uur geoefend met een race om 13u45 en zondag volgen de races elkaar op vanaf 10u15. Zaterdag kost een ticket ¬ 5, zondag ¬ 10.

zondag-ook-erfgoeddag-in-heusden-zolder

Zondag ook Erfgoeddag in Heusden-Zolder

Paul Rogiers en Eddy Thys van de Heemkundige Kring Zolder proberen alvast de schoolbanken in het oude klasje dat ze hebben ingericht in het Museum Woutershof in de Dekenstraat. Zondag van 10 tot 18 uur zet het Museum zijn deuren open tijdens de Erfgoeddag. Het thema is dit jaar 'Wordt verwacht', een confrontatie tussen verleden en toekomst. In het Woutershof tonen ze hoe een klas is geëvolueerd, van lei en griffel, via papier, mechanische schrijfmachine tot een laptop. Of van houten speelgoud tot game, van open haard tot microgolfoven in de keuken. De geschied- en heemkundekring van Heusden opent zondagnamiddag zijn tentoonstelling 'foto's om nooit te vergeten' in de bib. En in het museum op Circuit Zolder, onder het vroegere restaurant Terlaemenhof, kan je van 10 tot 18 uur de rijke collectie bekers, affiches, foto's en filmbeelden bekijken. Er staan enkele oude raceswagens, zelfs zeepkisten en een wagen op zonne-energie.

provinciale-interesse-voor-duurzaamheid

Provinciale interesse voor duurzaamheid

Donderdagnamiddag hebben de gouverneur en de gedeputeerden zowat twee uur rond de tafel gezeten met de burgemeester en het schepencollege van Heusden-Zolder. Elke gemeente krijgt de provincie op bezoek, daarbij wordt vooral gekeken naar de sterke troeven en naar mogelijkheden tot samenwerking. Gouverneur Stevaert benadrukte dat de provincie hard wil strijden tegen de CO² en dat hetgeen op het mijnterrein gebeurt rond Cedubo en de cleantech bedrijven daar perfect bij aansluit. Burgemeester Claes verwacht een verdere wisselwerking met de provincie. Even werden ook de plannen aangekaart om op het silbbekken zonnepanelen te installeren, met ook een ruimte voor experimenten met windmolens. Maar dat laatste is momenteel niet mogeljk volgens de regels van de ruimtelijke ordening. Provinciale belangstelling was er ook voor het toerisme en de ontsluitingsmogelijkheden van de gemeente.

vorklift-gestolen

Vorklift gestolen

Dieven zijn donderdagochtend binnen gedrongen op een werf langs de Driehoekstraat in Heusden-Zolder. Ze namen een gele vorklift mee. De daders zijn voorlopig onbekend, de politie is een onderzoek gestart.

politieberichten

Politieberichten

De politie heeft donderdag snelheidscontroles gehouden op de Everselkiezel, de Halstraat, de Koolmijnlaan en de Ringlaan in Heuden-Zolder. 20 van de 467 gecontroleerde bestuurders werden geflitst. Eén motorrijder scheurde zelfs tegen 117 per uur over de Everselkiezel. Zijn rijbewijs is ingetrokken. Vier bestuurders moeten ook een extra geldboete ophoesten, omdat ze aan het bellen waren tijdens het rijden. Woensdag zijn 21 bestuurders (op 1.680) geflitst bij controles in de Koolmijnlaan, de Stationsstraat en de Sint-Jobstraat. Tijdens de multiculturele markt in Heusden werden 17 foutparkeerders op de bon geslingerd.

de-put-wordt-nieuwe-jeugdhuis-van-berkenbos

De Put wordt nieuwe jeugdhuis van Berkenbos

Vrijdag opent jeugdhuis De Put in Berkenbos officieel zijn deuren. Dat gebeurt in de kelder van Ons Huis, waar het jonge volkje 35 jaar lang terecht kon in jeugdhuis JAK. De voorbije periode is met man en macht gewerkt om de lokalen tot een eigentijds jeugdhuis om te bouwen. Het was lange tijd een bouwwerf maar morgenavond zou alles klaar moeten zijn. Dan is er een officieel gebeuren. Het grote publiek wordt volgende week vrijdag verwacht om 21 uur voor de kick-off-party met gratis vaten en djs Wess, Niels, T-Tronic & Der Schmetterling. www.jhdeput.be

urban-trad-blikvanger-op-boombal

Urban Trad blikvanger op boombal

Volgende zaterdag zal de feestzaal van Muze ontploffen van de ambiance want dan heeft er een boombal plaats met niemand minder dan Urban Trad. Volgens de boombaltraditie begint het om 19 uur met een introductie tot de verschillende dansen. De folk-rockgroep AedO zorgt voor de begeleiding en geeft op 20u30 een optreden. Hoogtepunt van de avond wordt ongetwijfeld het optreden van Urban Trad, de groep die inspiratie put uit de traditionele muziek maar die evenzeer vervlecht met de hedendaagse wereldmuziek. Urban Trad werd wereldberoemd door zijn tweede plaats op het Eurovisiesongfestival in 2005. Ondertussen loopt hun 4de CD als een trein. Wie na Urban Trad nog energie heeft, kan tot in de vroege uurtjes doorswingen met dj Klesie. Tickets: ¬ 14 of ¬ 12 (vvk)

college-bekijkt-de-primitieven-in-spiegelbeeld

College bekijkt de primitieven in spiegelbeeld

In de kapel van het Sint-Franciscuscollege in Berkenbos is een tentoonstelling geopend met als thema primitieven in spiegelbeeld. Rode draad is de controversiële stelling van de kunstenaar David Hockney dat vanaf begin de 15de eeuw de Vlaamse primitieven optische hulpmiddelen gebruikt hebben voor hun realistische schilderijen. In het college past de tentoonstelling in de integrale opdrachten van de richting STW, de seminaries van de derde graad ASO en de lessen licht en da Vinci in plastische opvoeding en cultuurwetenschappen. Het is een uitstekend voorbeeld van samenwerking over verschillende vakken heen," zegt algemeen directeur Gilbert Buekenberghs. De tentoonstelling loopt nog tot 16 april, bezoekers zijn welkom na een telefoontje op 011-52 07 33.

handelaars-geinteresseerd-in-city-marketing

Handelaars geïnteresseerd in city-marketing

Tientallen handelaars zijn dinsdagavond in Muze samengekomen om te luisteren naar een uiteenzetting van Wim Beernaert van het bureau Nelson over city-marketing. De gemeente Heusden-Zolder wil daar in de toekomst werk van maken. Het gaat er om de gemeente als merk te promoten met al zijn troeven, en dat moet dan weer leiden tot meer winkels, horecazaken én consumenten. De lokale handelaars toonden zich alvast erg geïnteresseerd in het opzet. Ook de nieuwe statuten van de raad voor de middenstand werden toegelicht door voorzitter Willy Huybrechts.

dit-weekend-zolder-kermis

Dit weekend Zolder-kermis

Wie in Zolder-Centrum is gepasseerd, heeft het al gemerkt, de kermis is er volop aan het opbouwen. Het verkeer moet er dan ook een ommetje maken. De kermis is dit jaar groter dan de vorige jaren. Het gemeentebestuur had zich voorgenomen om voor de kermissen op zoek te gaan naar bijkomende attracties. In Zolder is dat alvast de kindervortex en een buster. Zolder-kermis opent zaterdagnamiddag en duurt tot en met maandag.

performance-rond-serieel-in-de-mijlpaal

Performance rond 'Serieel' in De Mijlpaal

Zoals we eerder al meldden, loopt nog tot en met 27 april in kunstgalerij De Mijlpaal de tentoonstelling “Serieel”. 18 kunstenaars uit de meest uiteenlopende disciplines tonen hoe een werk evolueert, terwijl de kunstenaar het concept bijstuurt en experimenteert in de richting van het uiteindelijke kunstwerk. Een kleine ingreep kan daarbij soms tot een totaal ander resultaat leiden. In het kader van die tentoonstelling organiseert Lut Maris van De Mijlpaal op vrijdag 11 april om 18u45 stipt de performance “Vijf maal Tien”, aaneengepraat door TVL-presentatrice Veerle Verheyen. De performance duurt tot 20u45. Inschrijven kan op 011-43 52 02 of demijlpaal[!]skynet.be

voorbereidingen-voor-bouw-lidl-begonnen

Voorbereidingen voor bouw Lidl begonnen

Langs de Meylandtlaan zijn de voorbereidingen gestart voor de bouw van het nieuwe Lidl-warenhuis. Dat komt op de plaats van de vroegere doktersvilla en de aangrenzende bouwgrond. Tegelijk start ook de verkoop van de 4 appartementen boven de winkel. De vergunning voor Lidl heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Gemeentebestuur en middenstand waren tegen die vestigingsplaats, omdat ze de winkels vooral naar de dorpskernen willen halen. Maar uiteindelijk heeft Vlaams minister voor ruimtelijke ordening Vanmechelen in beroep toch een vergunning toegekend. Ondertussen is enkele honderden meters verder, vlak bij het kruispunt, het Okay-warenhuis zo goed als klaar voor de opening. Okay is de kleinere versie van Colruyt. Tegen wil en dank wordt de Meylandtlaan zo toch nog een shoppingbuurt, al is het spookbeeld van de Genkersteenweg voorlopig nog veraf.

adoptiegezinnen-gezocht-voor-eenden-en-ganzen

Adoptiegezinnen gezocht voor eenden en ganzen

Sinds dinsdagavond zitten er zowat 120 eenden en ganzen in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. De dieren zijn, op bevel van de federale overheid, wegens verwaarlozing in beslag genomen bij een eigenaar in Tremelo. De vogels zijn vermagerd maar in behoorlijke gezondheidstoestand. De VZOC-medewerkers hebben meer dan een halve dag moeten ploeteren in een modderlaag van 40 cm om de vogels te vangen. De brandganzen en Canadese ganzen moeten nog een tijd in het centrum blijven, maar voor de gewone ganzen en eenden mogen zich dagelijks vanaf 9 uur kandidaat-adoptiegezinnen melden, tel. 011-43 70 89.

vandaag-gezien-8-april-2008

Vandaag gezien

Een luchtballon in de vooravond boven Eversel.

gewapende-overval-op-aldi

Gewapende overval op Aldi

Twee gewapende mannen hebben dinsdagochtend voor openingstijd een overval gepleegd op het Aldi-warenhuis aan de Koolmijnlaan in Heusden. Ze konden ontkomen met een nog onbekende buit. Lokale en federale politie zijn ter plaatse een onderzoek gestart, veel details zijn nog niet bekend. Wel zou volgens de eerste berichten een vleesleverancier door de overvallers zijn bedreigd. De winkel blijft tijdens het onderzoek dicht, het personeel moest aan de ingang blijven wachten en de eerste klanten werden doorgestuurd. UPDATE Volgens het parket van Hasselt zijn de overvallers omstreeks 7 uur de winkel binnengedrongen. Ze overmeesterden en knevelden een medewerker. Vervolgens werd de gerant met een wapen bedreigd. Hij moest de kluis openen en de inhoud overhandigen, daarop verdwenen de daders. Het is nog niet bekend met welke wagen en in welke richting de overvallers zijn gevlucht. UPDATE Bij de overval is een paar duizend euro buitgemaakt. De federale politie onderzoekt of er een verband is met gelijkaardige overvallen in de Antwerpse Kempen. Vorige maand zijn in Stabroek en Turnhout de Aldiwinkels op een gelijkaardige manier overvallen.

openbare-verkopingen

Openbare verkopingen

- Vandaag om 14 uur wordt in Ons Huis een huis Halstraat 57 verkocht, met een perceeloppervlakte van 8a 87 ca. Bij de eerste zitdag is het voorlopig toegewezen voor ¬ 50.000.

- Morgen wordt in De Klimroos een woning met tuin in de Singelstraat 14 verkocht, het gaat in totaal om 882 m², tijdens de eerste zitdag is ¬ 130.000 ingezet. En nog vandaag in De Klimroos heeft de tweede zitdag plaats voor een huis Laambroekstraat 19 met tuin en vijver, ingezet voor ¬ 160.000.

- Volgende donderdag wordt in Ons Huis een perceel bouwgrond op de hoek van de Oude Baan en de Kleuterweg verkocht. Her perceel voor open bebouwing is 6 a 10 ca.

- Op dinsdag 15 april wordt in café Torenhof in Helchteren de woning aan de Schansstraat 93 verkocht, met een tuin en achterliggende grond. Het gaat om de tweede zitdag met een inzet van ¬ 115.000.

-Op donderdag 24 april wordt in café Muze een villa met dubbele garage en praktijk Witte Barier 56 verkocht. Het perceel is 25 a 72 ca, na een hoger bod is de inzet gebracht op ¬ 481.200

wat-met-het-remostort

Wat met het Remostort?

Een tijdje geleden ontvouwde de Groep Machiels plannen om het afval dat in de ondergrond van het Remostort zit weer boven te halen en op een milieuvriendelijke manier te verbranden tot groene energie. Buurtbewoners van De Lindeman, Lillo en Helchteren stellen zich daar vragen bij en groepeerden zich. De Bezorgde Buurtbewoners organiseren op donderdag 10 april om 20 uur een debat in de Poolse Zaal, Beukenstraat op de Lindeman. Aan het panelgesprek nemen afgevaardigden deel van de gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren, de Groep Machiels en de Limburgse Milieukoepel. De gemeente Heusden-Zolder verkoos om haar standpunt schriftelijk mee te delen. Eerst komen al de standpunten aan bod, daarna mogen de buurtbewoners hun vragen stellen.

gouverneur-en-deputatie-bezoeken-heusden-zolder

Gouverneur en deputatie bezoeken Heusden-Zolder

Volgende donderdag komt gouverneur Stevaert samen met de gedeputeerden op werkbezoek in Heusden-Zolder. Na de installatie van de nieuwe schepencolleges begin vorig jaar is het provinciebestuur begonnen aan een tournee langs alle gemeenten. Onder de noemer "Trots op ..." wordt de nadruk gelegd op de sterke punten en wordt uitgezocht in welke dossiers de provincie en de gemeente elkaar kunnen versterken. Daarover plegen de gouverneur en deputatie overleg met de burgemeester, schepenen en OCMW-voorzitter.

wegomleiding-tussen-bolderberg-en-halveweg

Wegomleiding tussen Bolderberg en Halveweg

Vanaf vandaag is de weg tussen Bolderberg en Halveweg-Zonhoven voor ongeveer een maand afgesloten op het grondgebied Zonhoven. De Zwanenstraat wordt heringericht, de riolering en het wegdek worden er vernieuwd. Dat betekent dat het verkeer vanuit Bolderberg richting Heidestrand een omweg moet maken via de Terlaemenlaan en de Vogelsancklaan en omgekeerd. Indien alles volgens planning verloopt, gaat de weg op 9 mei weer open.

clouseau-split-in-zolder

Clouseau split in Zolder

Kris en Koen Wauters zullen deze week verschillende keren op het Circuit Zolder verschijnen, zonder muzikanten maar met mecaniciens. Net als de rest van de rijders tellen ze immers naar de start van het nieuwe race-seizoen nu zaterdag en zondag.  Voor het eerst in 16 jaar zullen de muzikale broers niet meer samen rijden. Ze maken weliswaar beiden nog deel uit van het Lummense AD-Sport team van Albert Vanierschot, maar Koen vormt nu team met Patrick Schreurs en Kris met onze dorpsgenoot Raf Vanthoor. Beide teams komen in exact dezelfde Dodge Viper aan de start, de concurrentie zou dus wel eens hard kunnen zijn.

historische-foto-s-van-heusden-in-de-bib

Historische foto's van Heusden in de bib

Naar aanleiding van Erfgoeddag heeft de Geschied- en Heemkundekring Heusden eens flink gegrasduind in het foto-archief. Het resultaat is een tentoonstelling die te zien is in de polyvalente zaal van de bibliotheek, van 8 tot 26 april, tijdens de openingsuren van de bib. De expo toont vooral Heusden hoe het vroeger was, hoe de straten, pleinen en gebouwen er toen uitzagen, de kiosk bijvoorbeeld of de Molenbeek in Ubbersel. Ook het vooroorlogse verenigingsleven komt aan bod, de sport , scholen, het Roomse leven, &. Later dit jaar worden de fotos gebundeld in een gratis bijlage bij het jaarboek.

barbecue-veroorzaakt-brandje-in-noordberm

Barbecue veroorzaakt brandje in Noordberm

Zondagvoormiddag is een brandje ontstaan onder het afdak van een woning in de Noordberm. De hete as van een barbecue had vuur doen ontstaan in een vuilnisbak. De brandweer was snel met de grote middelen ter plaatse en kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar de woning. Daardoor bleef de schade beperkt.

politieberichten-van-het-weekend

Politieberichten van het weekend

Vrijdagavond raakte een fietser betrokken bij een ongeval op de Koolmijnlaan. Een jongeman uit Heusden-Zolder werd gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

Vrijdagavond, kort voor middernacht, hebben vandalen een steen gegooid door het venster van een huis langs de Kanaalweg. De politie kwam ter plekke voor een onderzoek maar van de daders ontbreekt elk spoor.
piepjonge-eekhoorntjes-en-bosuiltjes-opgevangen

Piepjonge eekhoorntjes en bosuiltjes opgevangen

Het weer is eerder winters, maar dat kan de lentestemming bij de dieren niet drukken. Heel wat soorten hebben al hun eerste nakomelingen op de wereld gezet. Minder prettig neveneffect is dat ook al de eerste weesjes zijn binnengebracht in het VZOC. Momenteel worden er 5 kleine eekhoorntjes verzorgd - ze krijgen melk via een spuitje met fopspeen - en ook de eerste bosuiltjes van het seizoen zijn er.

let-op-het-nummer-185

Let op het nummer 185

Vandaag wordt tussen Brugge en Meerbeke de 92ste Ronde van Vlaanderen gereden. En de 264 km over 17 hellingen en een rist kasseistroken zouden wel eens een helletocht kunnen worden want de weersvoorspellingen laten niets aan de verbeelding over: koude, wind, regen, hagel, sneeuw, onweer ... het hele repertoire wordt blijkbaar uit de kast gehaald. Jan Kuyckx start met het nummer 185 en is samen met ploegmaat De Waele als kopman naar voor geschoven door Landbouwkrediet-Tönnisteiner. Jan reed al een uitstekend voorjaar, maar van een kopman wordt natuurlijk verwacht dat hij zich in Vlaanderens mooiste toont. Daarvoor heeft hij alle tijd, want de tv-uitzending begint om 12u30 op Canvas. UPDATE In een loodzware en felbevochten Ronde heeft Jan uiteindelijk geen rol van betekenis kunnen spelen. Hij heeft ze wel uitgereden en is 69ste geëindigd.

toerisme-heusden-zolder-tevreden-over-paasvakantie

Toerisme Heusden-Zolder tevreden over paasvakantie

De dienst toerisme is tevreden over de afgelopen paasvakantie. Ondanks het slechte weer en de vroege vakantie, boekten de hotels in Heusden-Zolder heel wat reserveringen, zeker dan in de weekends. Ook het toerismekantoor in Bolderberg kreeg heel wat toeristen over de vloer. "Ze vroegen vooral wandelplannen en fietskaarten, en ook waar ze 's avonds terechtkonden, want terrasjesweer was het niet bepaald. Dat er niet zoveel te doen was, vonden ze niet erg, want toeristen bezoeken onze gemeente in deze tijd van het jaar vooral voor de rust," vertelt Marcel Dumon. Domein Bovy, dat met Pasen heropend is, moest het vooral hebben van zijn pannenkoekenrestaurant waar het zeker in de weekends erg druk was. Volgend weekend wordt een eerste seizoenstopper voor Bolderberg, want dan opent op het circuit het nieuwe raceseizoen.

calamiteitenroute-met-letters-aangeduid

Calamiteitenroute met letters aangeduid

Automobilisten op de Meylandtlaan richting autosnelweg hebben wellicht de rechthoekige oranje borden met een F opgemerkt die daar gezet zijn. De borden maken deel uit van een verkeerscirculatieplan dat in werking treedt bij calamiteiten op de E 313 of E 314. Het gebeurt geregeld dat een ongeval de snelweg verspert in bijvoorbeeld Beringen of op het Klaverblad in Lummen. Auto’s en vrachtwagens gaan dan op zoek naar alternatieve wegen en voor wie de streek niet kent, is dat niet altijd evident. De Meylandtlaan is één van de wegen die dan erg veel gebruikt worden, de borden moeten de weggebruikers weer naar de snelweg leiden. Bij grote werkzaamheden is het systeem al eerder toegepast.

is-heusden-zolder-een-sterk-handelsmerk

Is Heusden-Zolder een sterk handelsmerk?

De Gemeentelijke Raad voor de Middenstand organiseert op dinsdag 8 april om 20 uur een info-avond in Muze. Alle handelaars en lokale ondernemers kunnen er dan meer vernemen over het hoe en waarom van citymarketing. Daarvoor is Wim Beernaert van het bureau Nelson uitgenodigd. Het is ook een gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe statuten van de middenstandsraad en ondernemers kunnen zelf de thema’s aanreiken voor het volgende werkjaar. Meer info bij Thierry Dekkers, tel. 011-80 80 86.

ontginning-mijngas-niet-voor-morgen

Ontginning mijngas niet voor morgen

Samen met de olie- en andere energieprijzen zijn ook de gasprijzen de jongste tijd enorm gestegen. Een extra argument om werk te maken van het ontginnen van methaangas uit de steenkoollagen die nog in onze ondergrond zitten, zou je denken. Maar zo eenvoudig is het niet. Nochtans gaat niemand minder dan Albert Frère een joint venture oprichten om gas te halen uit oude mijnen in de Benelux. De LRM heeft de VITO uit Mol al eerder een studieopdracht gegeven. Zo is er in de ondergrond van de mijnstreek 58 miljard m³ gas aanwezig waarvan 7 miljard op een rendabele manier te ontginnen is. Maar een probleem bij ons is dat de kolenlagen diep zitten, dat ze dun zijn en dat de vroegere mijngangen zijn ingestort of vol water gelopen. Dat maakt de ontginning alleen maar duurder en moeilijker. De vroegere Waalse mijnen bieden iets betere perspectieven, omdat de gangen niet helemaal zijn ondergelopen en ze dus vol gas zitten. Overigens wordt ook nog onderzocht of het warme water van de ondergrond bruikbaar is om woningen te verwarmen. Ook de prijs van de steenkool is ondertussen enorm geklommen op de internationale markt, maar dat maakt het momenteel nog niet mogelijk om bij ons opnieuw rendabel steenkoo te ontginnen. De koolputters mogen hun helm nog een tijdje aan de kapstok laten.

zaterdag-faspivalitis-in-jeugdhuis-distel

Zaterdag Faspivalitis in jeugdhuis Distel

Op de echte zomerfestivals is het nog een tijdje wachten, maar jeugdhuis Distel pakt zaterdag toch al uit met een festival: Faspivalitis. Op de affiche staan Saturn Trip, X-Press, Los Conejos Muertos, The Rhythm Beats, Raise the Flag en Evil Coconuts. Het begint om 18 uur en tickets kosten 5 euro.

zondag-familietheater-in-muze

Zondag familietheater in Muze

Op zondag 6 april om 15 uur speelt BronksIn de meidoorn” in de schouwburg van Muze. Het is een familievoorstelling, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Twee meisjes dwalen door de straten en ontmoeten daar een oude man die hen dierenverhalen vertelt. Over een schaap dat verliefd wordt op een egel of over een passionele wesp die het zwaar te pakken heeft voor een reiger. Regisseur Johan Dehollander maakt ‘In de meidoorn’ met een tekst van Raven Ruëll en met acteurs An Miller, Kristien De Proost en Wim Willaert . Het is een beeldende en muzikale voorstelling over liefde en verlies, over dingen die mislukken maar wel heel amusant kunnen zijn of over mooie belevenissen die bitter blijken. Tickets € 6, € 5.

tweedehandsbeurs-voor-kindermateriaal

Tweedehandsbeurs voor kindermateriaal

De Gezinsbond Heusden en Eversel organiseert op zondag 4 april een tweedehandsbeurs voor kindermateriaal. Je kunt er terecht met en voor kinderkleding, speelgoed en andere spullen. De beurs heeft plaats van 10 tot 14u30 in zaal 't Kuipershof, Guido Gezellelaan. Meer info bij Rosette Vanbrabant, tel. 011-42 32 53.

de-poortentocht-van-het-college-zit-erop

De Poortentocht van het college zit erop

De leerlingen van het Sint-Franciscuscollege zijn donderdag moe maar tevreden gearriveerd aan Kattevennen in Genk. Ondertussen was hen al lang duidelijk geworden waarom deze 30ste 3-daagse de Poortentocht was gedoopt, ze zijn namelijk langs alle toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen gepasseerd. Een tocht van 60 km en meteen ook de eerste grootschalige groepstocht in het Park. Daarom ook dat directeur en ex-collegeleerling Ignace Schops hen bij de aankomst een herinnering kwam aanbieden. De afgelopen dagen is alles naar wens verlopen, ook het vinden van een overnachting was geen probleem, alleen de leerlingen die in een Maaslandse jacuzzi terechtkwamen, konden op heel wat jaloerse reacties rekenen. Maandag beginnen leerlingen en leerkrachten aan het derde trimester ... met heel wat gespreksstof.

kuyckx-21ste-in-driedaagse-de-panne-koksijde

Kuyckx 21ste in Driedaagse De Panne-Koksijde

Jan Kuyckx is uiteindelijk 21ste geëindigd in de Driedaagse De Panne-Koksijde. Op de slotdag werd hij vanmorgen 29ste in de rit in lijn en in de afsluitende tijdrit 30ste op 1'05" van winnaar Joost Posthuma. In het eindklassement strandde Jan op 1'48". Na afloop maakte de leiding van Tönnisteiner-Landbouwkrediet bekend dat Kuyckx zondag samen Bert De Waele kopman wordt voor de Ronde van Vlaanderen.

de-natuur-kan-uw-gezondheid-schaden

De natuur kan uw gezondheid schaden

De natuur heeft ook haar scherpe kantjes, dat heeft voorzitter Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum ervaren. Samen met medewerkers was hij opgeroepen om een ontsnapt damhert te vangen. Het ging om een mannetjesdier en het bleek ondanks zijn verdoving nog net wakker genoeg om zijn gewei in de buikholte van Rudi Oyen te duwen. De man vertoeft nu enkele dagen in het ziekenhuis om te herstellen, maar naar eigen zeggen heeft hij er de buik nog niet van vol. Het damhert stelt het wel en is weer thuis.

hvt-geeft-400-euro-aan-nier-limburg

HVT geeft 400 euro aan Nier Limburg

De patiënten op de nierdialyse in het Sint-Franciscusziekenhuis kregen een onverwachte verrassing. Voorzitter Raymond Claes en penningmeester Jef Minten van 't Heusdens Volksteater kwamen langs met een cheque van 400 euro. Jaarlijks geeft 't HVT de opbrengst van de vestiaire tijdens de revue aan een goed doel. Deze keer was daarvoor de organisatie Nier Limburg gekozen. Geen toeval, want de 40ste productie van 't HVT was geschreven door Maurice Mues, die al tien jaar voorzitter is van Nier Limburg. Maurice is zelf al 15 jaar nierpatiënt en dus vaste bezoeker van de dialyse  in Heusden, een onderafdeling van het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt,. Maurice Mues kondigde aan dat het geld van 't HVT zal gebruikt worden voor de sociale programmatie van Nier Limburg. Die zorgt voor de begeleiding van de patiënten, de info aan de bevolking en potentiële nierpatiënten.

bestuurder-rijdt-in-gracht

Bestuurder rijdt in gracht

In de Heuvelstraat is woensdagochtend even over 1 uur een auto geslipt. De wagen crashte in een gracht. De bestuurder, een man van 24 uit Sint-Joost-ten-Node, liep bij de klap verwondingen op en is naar het ziekenhuis gebracht.

leerlingen-zijn-aangekomen-in-lanaken

Leerlingen zijn aangekomen in Lanaken

De leerlingen van het Sint-Franciscuscollege hebben hun tweede dag van de Poortentocht erop zitten. Na een nachtrust die voor de één al wat beter was dan voor de ander, zijn ze vanmorgen vertrokken in Opgrimbie. Ze hebben al flink kunnen genieten van de Mechelse Heide. Vanmiddag werd even uitgeblazen op Pietersheim waar het traktatiepunt van de dag gepland was. Ook de rest van de dag vertoefden ze in het Maasland want het eindpunt lag vanavond in Gellik bij Lanaken. Onderweg hebben de leerlingen in de praktijk geleerd wat samenwerken is, en hun oriëntatievermogen is flink op de proef gesteld. Voor velen was het ook een eerste kennismaking met allerlei tochttechnieken. Donderdag nog even doorbijten tot aan het eindpunt. 

drugsbende-uit-heusden-zolder-opgerold

Drugsbende uit Heusden-Zolder opgerold

De federale gerechtelijke politie heeft een drugsbende uit Heusden-Zolder opgerold. Dinsdag vielen de speurders binnen in 5 woningen. Daar vonden ze cocaïne, cannabis, amfetamines en een hoeveelheid geld. De drugs lagen klaar om te verkopen. In de woning van een koppel zijn ook anabolische producten gevonden. De speurders hielden de bende al een tijd in de gaten. Ze waren vooral actief in Heusden-Zolder en omgeving en verkochten cocaïne, amfetamines en viagra. Twee broers van 30 en 23 gingen de cocaïne in Nederland halen. 3 mannen (25, 27 en 39 jaar) en een koppel (25 en 23 jaar) gingen zich bij de broers bevoorraden om de drugs vervolgens aan gebruikers te verkopen. Na ondervraging zijn 4 van de 7 aangehouden en opgesloten in de gevangenis. Het onderzoek loopt nog voort.

 

heusden-zolder-doorgelicht-door-voka

Heusden-Zolder doorgelicht door VOKA

"Duurzaam bouwen aan economische toekomst Heusden-Zolder", onder die titel verschijnt deze week in Bedrijvig Limburg een dossier over Heusden-Zolder. Bedrijvig Limburg is het maandblad van werkgeversorganisatie VOKA en volgens een recente studie de meest gelezen economische publicatie in Limburg. Het blad brengt onder meer een dubbelinterview met burgemeester Sonja Claes en ondernemer Raf Vanthoor. Vanthoor is de baas van Berghoff Worldwide, producent en distributeur van tafel-, keuken- en huishoudartikelen en hij treedt op als VOKA-ambassadeur in de gemeente. Die ambassadeur moet de communicatie tussen gemeentebestuur en bedrijfsleven versoepelen. In de bijdrage staan als sterke punten de voorlopersrol inzake duurzaamheid, de goede ontsluiting via het Klaverblad en het sterk uitgebouwde team lokale economie. Als zwak punt wordt de gestegen gemeentelijke belastingdruk aangehaald. Opportuniteiten ziet VOKA in het stroomlijnen van de communicatie, de vermarkting van het toerisme en de mobiliteit door De Schacht via de Noord-Zuid te ontsluiten en de ombouw van het Klaverblad.

de-eerste-dag-zit-erop

De eerste dag zit erop

De poortentocht van het Sint-Franciscuscollege is dinsdagmorgen van gestart gegaan aan het Fenixstadion in Genk. Daar hing er nog een euforisch sfeertje na de 2-6 overwinning in Brugge en enkele leerlingen-supporters van KRC waren liefst wat langer blijven rondhangen, maar ... de uitdaging riep. Met het toeristisch treintje ging het richting As Station, één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Daar wachtte de bagage en begon de voettocht echt. Het werd een mooie tocht, met onderweg aan de Salamander een traktatie. De weersomstandigheden op deze eerste dag zijn al bij al best meegevallen. 's Avonds zijn de leerlingen gearriveerd in de buurt van het Gemeenschapscentrum in Opgrimbie, waar ieder groepje zijn eigen logies probeerde te organiseren.

bolderhof-werkt-aan-gezonde-eieren

Bolderhof werkt aan gezonde eieren

Eén van de hot items in de nieuwsbulletins van dinsdag was de aanwezigheid van dioxine in vele scharreleieren. Die blijken dus niet per definitie gezond te zijn, zeker in industriegebieden of historisch vervuilde gebieden blijft het opletten. Het Radio 1 actua-programma Vandaag bracht dinsdagavond een reportage van het bio-eierenbedrijf Bolderhof uit de Sint-Jobstraat in Bolderberg. Vader Maes legde daar in 1950 al de basis voor het legkippenbedrijf. Ondertussen runt dochter Griet samen met Jos Berden en broer-dierenarts Jos het bedrijf. Op Radio 1 legde ze uit aan welke strenge voorwaarden moet voldoen worden om het bio-label te kunnen dragen. Er komt jaarlijks onder meer minstens één aangekondigde en één onaangekondigde controle over de vloer. De installaties en de bodem van het bedrijf, de huisvesting, buitenloop en voeding moeten aan strenge voorwaarden voldoen. De dioxinecrisis zorgde voor een enorme groei van het bedrijf. Het Bolderhof is momenteel één van de grote spelers, niet alleen met zijn eigen biologische eieren, maar ook de de massale verpakking van eieren die bij andere eieren worden opgehaald. www.bolderhof.be

56-automobilisten-op-de-bon

56 automobilisten op de bon

Dinsdag heeft de politie snelheidscontroles gehouden in de Koolmijnlaan, de Halstraat, de Guido Gezellelaan en de Everselkiezel. 16 van de 629 gecontroleerde bestuurders kregen een bekeuring wegens overdreven snelheid. Vandaag is ook bekendgemaakt dat tijdens de multiculturele markt 40 foutparkeerders op de bon zijn geslingerd.

jan-boyen-naar-paralympische-spelen-in-beijing

Jan Boyen naar Paralympische Spelen in Beijing

Wielrenner Jan Boyen uit Heusden-Zolder is opgenomen in de definitieve selectie voor de Paralympische Spelen in Beijing. Dat heeft de selectiecommissie van BOIC/BPC dinsdag bekendgemaakt. Boyen komt uit in de wegrit, de tijdrit én de achtervolging. Vorig jaar werd hij al wereldkampioen in het tijdrijden en de achtervolging. Daarvoor kreeg hij de titel sportman van het jaar in Heusden-Zolder en de Limburgse laurier. Jan Boyen maakt in China deel uit van een Belgische delegatie met 19 atleten uit 6 sportdisciplines. Het is niet uitgesloten dat daar nog enkele namen aan toegevoegd worden. De Paralympics vinden plaats van 6 tot 17 september.

fontein-in-heusden-centrum-is-verwijderd

Fontein in Heusden-Centrum is verwijderd

Gemeentearbeiders hebben de fontein op het Sint-Willibrordusplein in Heusden-Centrum weggehaald. Destijds was de buizenconstructie er geplaatst als symbool voor de samenhang tussen de verschillende kerkdorpen. Maar in de loop der jaren heeft de fontein meer droog gestaan dan gespoten: mechanische problemen, vandalen die afval in de buizen stopten of grapjassen die er wasproduct ingoten.  "Bovenop die problemen kwam nog dat de boomwortels in de constructie waren doorgedrongen en dat het muurtje moest hersteld worden. Nu zijn er nieuwe bomen geplant en binnenkort verhuist het beeld van de mijnwerkers, dat bij het OCMW stond, naar die plaats," vertelt schepen Mario Borremans. In Heusden zijn ze nu wel een voorwerp van spot kwijt.

100-collegeleerlingen-zijn-3-dagen-op-poortentocht

100 collegeleerlingen zijn 3 dagen op Poortentocht

Vanaf vandaag zijn 100 leerlingen van het tweede jaar van het Sint-Franciscuscollege op trektocht door Limburg. Al dertig jaar lang wordt tijdens de paasvakantie zo'n 3-daagse voettocht georganiseerd waarbij jongeren van 13, 14 jaar zelf hun boontjes moeten doppen. Ze hebben meer dan 60 km voor de boeg en worden gedropt in een onbekende omgeving. In groepjes van 3 tot 4 moeten ze via allerlei tochttechnieken de controleposten en hun dagelijkse (geheime) eindbestemming vinden. En dan kunnen ze ook nog op zoek naar logies. In tijd van nood is wel een gemeenschappelijk nachtverblijf voorzien. 40 leerlingen van het 5de jaar en een groep leerkrachten zorgen voor de controleposten en de begeleiding. Deze jubileumeditie is Poortentocht gedoopt. Waarom is nog een geheim, maar elke avond brengen we op www.heusden-zolder.eu een kort relaas van de afgelopen dag.

jan-kuyckx-in-driedaagse-de-panne-koksijde

Jan Kuyckx in Driedaagse De Panne-Koksijde

Wielrenner Jan Kuyckx vertoeft vanaf vandaag drie dagen aan de kust, niet op vakantie maar met zijn ploeg Landbouwkrediet-Tönnisteiner neemt hij deel aan de Driedaagse van De Panne-Koksijde. Dat is de laatste voorbereidingskoers voor de Ronde van Vlaanderen en een onderdeel van de befaamde Vlaamse wielerweek. Vandaag rijden de renners van Middelkerke van Zottegem, morgen van Zottegem naar Koksijde en donderdag is er in de voormiddag een rit in lijn in De Panne en 's namiddags de slottijdrit van De Panne naar Koksijde en terug. Alles komt rechtstreeks op Eén, Jan Kuyckx rijdt met het nummer 195. UPDATE Dinsdag eindigde Jan 33ste.