Archief juli 2008

samenscholingsverbod-goed-nageleefd

Samenscholingsverbod goed nageleefd

Halfweg de vakantie kan de politie van Heusden-Zolder een positieve balans opmaken van het samenscholingsverbod op de parking van Ons Huis. Dat werd goed een maand geleden afgekondigd om een eind te maken aan de pesterijen die jeugdbewegingen op bivak daar ondervonden. Sindsdien is het rustig geweest. "We houden in de gaten of het samenscholingsverbod wordt opgevolgd, en dat blijkt het geval te zijn. Er is maar één incident geweest, nl. de diefstal van 2 vlaggen bij een chirogroep," zegt commissaris Benny Vandeweyer. "Voor de rest zijn de betrokken kerels nooit ver weg, ze komen nog wel eens toeteren of knipperen met de lichten, maar zijn dan hooguit met twee. We hebben nog niemand moeten oppakken."

anderlecht-bolide-voor-superleague

Anderlecht-bolide voor Superleague

We kunnen de fans van de lokale voetbalclubs of Racing Genk geruststellen ... we gaan hier geen Anderlecht-fanhoekje openen. We laten jullie alleen maar even kennismaken met de 'Anderlecht-bolide', die zopas is voorgesteld en die samen met nog 13 andere racewagens in de kleuren van topvoetbalclubs te zien zal zijn op Circuit Zolder, op 4 en 5 oktober. Dan heeft immers de Belgische manche plaats van de gloednieuwe Superleague Formula. De Anderlecht-wagen wordt bestuurd door het (…) Lees het hele bericht

qualibouw-zit-in-de-lift

Qualibouw zit in de lift

"We mogen zeer tevreden zijn over de eerste helft van 2008," : zegt projectcoördinator Dirk Smeets van Qualibouw dat gevestigd is op De Schacht in hetzelfde gebouw als Duurzaam Bouwen. Sinds 1999 geeft Qualibouw een label aan bouwbedrijven voor hun organisatie, het afgewerkt product en de klanttevredenheid. Bouwbedrijven krijgen daarvoor een aantal criteria opgelegd, daar moeten ze aan werken en nadien volgt een administratieve en technische audit. Ook de (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-de-partnersteden

Groeten uit de partnersteden

Heusden-Zolder onderhoudt zogenaamde jumelages met 4 steden: Saint-Hubert in de provincie Luxemburg, de Duitse steden Bad Arolsen in het district Waldeck-Frankenberg (Hessen) en Brilon in het Hochsauerland (Noord-Rijnland-Westfalen) en Hesdin in Pas-de-Calais, Noord-Frankrijk. Het zijn stuk voor stuk steden met een eigen karakter, historische gebouwen en pittoreske plaatsen. Kortom, een bezoekje meer dan waard. Van 1 tot en met 15 augustus brengen we dagelijks een sfeerfoto uit één van deze steden. Misschien kunnen ze inspireren tot een bezoekje of toch minstens tot een nadere kennismaking.

vandaag-gezien-30-juli-2008

Vandaag gezien

Zelfs het stoerste paard verkiest bij dit weer in de schaduw te grazen.

eversel-viert-zijn-parochiefeesten

Eversel viert zijn parochiefeesten

De komende dagen viert Eversel zijn parochiefeesten. Dat is al meer dan 30 jaar één van de hoogtepunten, maar sinds het Mysteriespel vorig jaar de titel van 'Dorp met toekomst' opleverde heeft het geheel natuurlijk nog een extra dimensie gekregen. De editie 2008 van dat Mysteriespel krijgt op zaterdag 2 augustus om 19u30 zijn ontknoping in Sint-Baaf. Nadien worden tijdens een dansavond de laatste restjes mysterie weggeswingd. Maar het begint al op donderdag 31 juli om 13u30 (…) Lees het hele bericht

ambiance-maken-in-teuven

Ambiance maken in Teuven

De chiro van Berkenbos bezorgde ons alvast enkele foto's van het kamp in Teuven bij Voeren dat stilaan op zijn laatste beentjes loopt. Zo te zien, zat de sfeer er duidelijk in en werden sprookjes op een eigen manier geïnterpreteerd, tot groot jolijt van iedereen.

inbraak-in-blokhut

Inbraak in blokhut

Dieven zijn binnengedrongen in de blokhut van de Meylandtvissers aan kasteel Meylandt. De inbraak is dinsdagochtend vastgesteld. Volgens de politie konden de daders een som geld buit maken. Vorige week was de vereniging naar verluidt ook al het slachtoffer van dieven.

kind-gebeten-door-rottweiler

Kind gebeten door rottweiler

Afgelopen weekend is een kind gewond geraakt door de beet van een rottweiler, in de Stationsstraat in Heusden-Zolder. Het slachtoffertje mocht inmiddels het ziekenhuis verlaten. Het kind raakte gewond in het aangezicht.

wie-redt-het-ophaalmachinegebouw

Wie redt het ophaalmachinegebouw?

Voor het voormalige ophaalmachinegebouw op het mijnterrein is nog altijd geen nieuwe bestemming gevonden. Nochtans blijkt uit de foto's dat restauratie dringend nodig is. Iedereen is het erover eens dat het gebouw momenteel de schandvlek van De Schacht is, zelfs de multiculturele markt wordt er wat door ontsierd. Er zijn al verschillende bestemmingen overwogen, maar niets bleek tot nu toe haalbaar of betaalbaar. Wat is het probleem? Vooreerst gaat om een beschermd gebouw, meer nog, (…) Lees het hele bericht

zaterdag-marc-wauters-classic

Zaterdag Marc Wauters Classic

Wielertoeristen hebben zaterdag hun rendez-vous in Eversel want wielerclub Berg-Op organiseert de traditionele Marc Wauters Classic. Er zijn trajecten van 50, 85 en 125 km uitgestippeld door de Limburgse Kempen. Overal zijn wegwijzers voorzien. Vertrekken kan tussen 7 uur 's morgens en 14 uur aan Sint-Baaf waar ook de inschrijvingen gebeuren. Info op 011-42 64 87.

een-stukje-provence-in-de-schootstraat

Een stukje Provence in de Schootstraat

Wie dacht dat 'jeu de boules' is voorbehouden aan wat oudere, pastisdrinkende inwoners van de Provence, die kent zijn eigen gemeente niet. In de Schootstraat ligt een petanqueterrein en daar komen de buurtbewoners - indien het weer het toelaat - iedere maandag-, woensdag- en vrijdagavond samen voor 'het spel met de ballen'. Daarbij wordt vaak gespeeld op het scherp van de snee, maar even belangrijk is het uchteren en het moppen tappen.

eindelijk-komen-de-vlinders-tevoorschijn

Eindelijk komen de vlinders tevoorschijn

Door de warmte en de zon van de afgelopen dagen zijn er eindelijk wat vlinders te zien in de tuinen en op de weilanden. En dat is niets te vroeg, want het is iedereen wellicht opgevallen dat er dit jaar uitzonderlijk weinig vlinders zijn. Zelfs in een natuurrijke provincie als Limburg. Bij een vorige telling bleken in deze provincie de grootste populaties aan citroenvlinders, koninginnepages en distelvlinders voor te komen. Maar het meest bekend zijn natuurlijk de koolwitjes en de (…) Lees het hele bericht

ballonfestival-op-helzold

Ballonfestival op Helzold

Op 15, 16 en 17 augustus heeft op Helzold het Kids Balloon Festival plaats. Het initiatief gaat uit van The Night Store die vorig jaar op Circuit Zolder al een ballonhappening voor zijn klanten organiseerde. Dit jaar trekt Stijn Neuteleers de meeting open voor het grote publiek waarbij vooral de kinderen aan hun trekken komen. Daarom komen er niet alleen klassieke ballonnen maar ook bijzondere modellen, zoals het paard (foto), de slaapmuts, de kat en het konijn. Dagelijks tussen 14 en (…) Lees het hele bericht

bliksem-slaat-in-op-gebedshuis

Bliksem slaat in op gebedshuis

Langs de Koolmijnlaan in Heusden is de bliksem zondagavond ingeslagen op een Islamistisch gebedshuis, dat ondergebracht is in de vroegere Cobra. Daarbij werd de schouw getroffen en er ontstond een dakbrand. De brandweer was snel ter plaatse en kon een verdere uitbreiding van het vuur voorkomen. Daardoor bleef de schade binnen de perken. Voor het overige waren er in West-Limburg enkele oproepen voor wateroverlast., onder meer op het Klaverblad in Lummen. Ham  werd getroffen door een windhoos. De voorpost moest daar een aantal bomen gaan opruimen, en de ambulance van Heusden rukte uit voor een bromfietser die daar tegen een boom terechtkwam.

kvv-bekert-verder

KVV bekert verder

In het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder zich geplaatst voor de volgende ronde van de Beker van België. De vierdeklasser won met 0-4 op het veld van de Antwerpse eersteprovincialer SK Retie-Branddonk.

rustige-kermis-in-boekt

Rustige kermis in Boekt

Wellicht was zondag in de loop van de middag het weer net iets té mooi voor Boekt-kermis, want het was er eerder aan de rustige kant. Het voordeel voor de kinderen was dat ze makkelijk op of in de attracties konden.

vandaag-gezien-27-juli-2008

Vandaag gezien

Als de wolken weg zijn en de zon schijnt volop, waar kan je dan het best afkoeling zoeken ... in het zwembad uiteraard.

watersport-in-kolenhaven

Watersport in Kolenhaven

De tijd dat in de Kolenhaven de steenkool werd aangevoerd met treintjes en daar overgeladen in donkere schepen ligt al 16 jaar achter de rug. Op zomerse dagen wordt de zijarm van het kanaal ingenomen door jetski's en motorboten.

vrouw-gewond-op-klaverblad

Vrouw gewond op Klaverblad

Zaterdagmiddag is op het Klaverblad in Lummen de auto van een vrouw uit Heusden-Zolder geslipt. De wagen sloeg over de kop. De vrouw raakte zwaar gewond, ze is naar het Sint-Franciskusziekenhuis overgebracht.

vierde-sportpaleis-concert-voor-milk-inc

Vierde Sportpaleis-concert voor Milk Inc.

Eerder deze week meldden we al dat het Milk Inc. van Regi Penxten voor de wind gaat. Zondag is bekendgemaakt dat er in het najaar nog een vierde 'Forever-concert' komt in het Sportpaleis in Antwerpen, op 10 oktober; Van de andere concerten op 26 en 27 september en 3 oktober zijn ondertussen al meer dan 45.000 tickets verkocht. Tickets kosten tussen € 22,50 en € 30 (exclusief kosten) via www.sportpaleis.be. Voor de vierde week op rij staan Regi en Linda op 1 in de Ultratopalbumlijst met 'Forever' en dat is goed voor goud. Ook hun gelijknamige single is een een stevige zomerhit aan het worden.

naar-de-feesten-in-saint-hubert

Naar de feesten in Saint-Hubert

Op zondag 7 september heeft het feest van de jacht en de natuur plaats in Saint-Hubert, zoals bekend één van de partnersteden van Heusden-Zolder. Daarom organiseren de gemeente, het verbroederingscomité en de vzw Toerisme een uitstap naar die festiviteiten. De bus vertrekt om 7u30 aan het cultuurcentrum. Ginder zijn er optredens van Belgische en buitelandse jachthoornblazers. Het koor Sint-Cecilia luistert de eucharistie in de basiliek op, daar zijn trouwens (…) Lees het hele bericht

wie-ontrafelt-het-mysterie

Wie ontrafelt het mysterie?

In Eversel spreekt iedereen over het mysteriespel. De groepen zijn daar ondertussen volop aan de slag en de opdrachten zijn bijna klaar. Iedereen kijkt nu uit naar de apotheoseavond op zaterdag 2 augustus, zoals ook de Snabbelendesnebbelsnipkes die het mysterie proberen te ontsluieren.

vandaag-gezien-26-juli-2008

Vandaag gezien

De agapanthus, ook wel Afrikaanse lelie genoemd, bloeit open in de zomerzon.

bijna-klaar-voor-nieuwe-rugbyseizoen

Bijna klaar voor nieuwe rugbyseizoen

Bij Rugbyclub 9 op Helzold zijn ze alles in orde aan het maken voor het nieuwe seizoen. Er is wel wat werk, want sinds een half jaar geleden de hobunits daar werden gezet, heeft de kantine al 9 keer het bezoek gehad van inbrekers. De komende dagen moet alles klaar zijn want op 1 augustus gaan de trainingen van start. Er wordt vooral uitgekeken naar de eerste ploeg van de mannen die in 1ste gewestelijke staat. Daarnaast pakt Rugbyclub 9 nu ook uit met een vrouwenploeg. Op 7 september start de competitie.

vandaag-gezien-25-juli-2008

Vandaag gezien

Neen, dit zijn geen undercoveragenten maar Marc en Dirk van het recyclagepark die zich met zonnebril en pet wapenen tegen de zon. Heb je overigens al eens gevoeld hoe heet het wel kan worden in het recyclagepark met zijn specifieke ondergrond?

het-blijft-nog-zomeren

Het blijft nog zomeren

Ook volgende week blijft het nog warm. Volgens Meteoservices krijgen we de komende 4 dagen onstabiel weer met tot maandag kans op onweer en dinsdag nog een regenkans. Al die tijd schommelt de maximale temperatuur rond of net onder 30 graden. Vanaf woensdag droog bij 26 graden, donderdag opnieuw 28 graden. Er waait een zwakke wind, behalve tijdens de eventuele onweersbuien.

een-ijsje-verkoelt

Een ijsje verkoelt

Bij deze zomerse temperaturen kan een ijsje deugd doen. Moet het nog gezegd dat de ijsventers goeie zaken doen, na enkele rotweken?

miranda-gijsen-hoofdredacteur-tvl

Miranda Gijsen hoofdredacteur TVL

Miranda Gijsen uit Zolder is na een selectieproef aangesteld als hoofdredacteur van TVL. De raad van bestuur heeft donderdagavond de knoop doorgehakt. De functie was al een tijdje vacant na het vertrek van Philip Hilven naar de Nederlands-Limburgse L1. Miranda Gijsen is 30 en werkt al een 6-tal jaren als videoreporter en eindredacteur bij TVL. Daarbij specialiseerde ze zich in sociaal-economische berichtgeving. Zelf zegt ze dat ze vooral het veldwerk zal missen. Maar nu krijgt ze dus de leiding over een medium dat voortdurend in evolutie is, een hele opgave waarbij we haar veel succes wensen.

luister-eens-naar-boek

Luister eens naar boek

Al gehoord van een luisterboek? Neen, dat 'gesproken boek' is niet alleen voor mensen met een leesbeperking. Het kan handig zijn om een boek mee te pikken in de auto, tijdens het strijken, joggen of waarom niet in bad of de hangmat. Ideaal om tijdens een lange autoreis op vakantie naar te luisteren of op het strand als het licht te sterk is om te lezen, zo dachten ze in de bibliotheek. Daarom hebben ze daar nog tot eind augustus een actie lopen, als je 1 CD-schijfje betaalt (…) Lees het hele bericht

een-dolprettige-speelmiddag

Een dolprettige speelmiddag

De 4 speelpleinen van Heusden-Zolder hebben donderdagmiddag een knalhappening georganiseerd waar alle kinderen zich konden uitleven. Dat was eerst gepland op de parking van Ons Huis maar door het samenscholingsverbod moest uitgeweken worden naar het speelterrein. Daar stonden onder meer enkele springkastelen, een trampoline en andere speelspullen. De pret kon niet op!

eindelijk-opnieuw-waterpret

Eindelijk opnieuw waterpret

We hebben de zomer opnieuw op bezoek en dus heeft donderdag ook het openluchtzwembad van Terlaemen zijn deuren weer geopend. Hopelijk blijft de waterpret deze keer langer duren, want exact twee uur na het vorige bezoek van onze fotograaf begon het te regenen ... om wekenlang niet meer te stoppen.

dieven-aan-het-werk

Dieven aan het werk

Op het Willibrordusplein zijn dieven donderdagochtend aan de haal gegaan met een auto. Het ging om een blauwe Ford Focus van een inwoner van Heusden-Zolder.

Onbekenden hebben in de nacht van woensdag op donderdag de touwen van een vlaggenmast doorgesneden langs de Pastoor Paquaylaan. De daders gingen aan de haal met enkele vlaggen.

Langs de Boekweitstraat in Heusden-Zolder zijn dieven donderdag binnen gedrongen op een bouwwerf. De buit bestaat uit enkele afvoerbuizen.

5-jaar-cel-voor-drugsdealer

5 jaar cel voor drugsdealer

Een man van 40 uit Heusden-Zolder moet van de correctionele rechtbank 5 jaar de cel in en 13.750 euro boete betalen. Hij had vanuit een café langs de Kuringersteenweg in Hasselt een cocaïnehandel opgezet. Voor de uitbating van het café had hij een stroman ingeschakeld, die verslaafd was aan de coke. Die stroman, ook al iemand uit Heusden-Zolder, kreeg 36 maanden cel, waarvan de helft effectief en 8250 euro boete. De handel speelde zich af tussen december (…) Lees het hele bericht

en-weg-zijn-zij

En weg zijn zij

Ook in Zolder is het weer wat stiller geworden, want de jongens en meisjes van de chiro zijn op kamp vertrokken. Eerst was het verzamelen geblazen aan de kerk waar ze kennismaakten met het kampthema 'Suske en Wiske'. Daarna stapten ze gepakt en gezakt op de trein richting Neerpelt. Daar wordt het 10 dagen lol maken, spelen en hopelijk ook nog een beetje slapen.

is-regi-een-vies-ventje

Is Regi een vies ventje?

We dachten even dat Heusdenaar Regi Penxten op het slechte pad is, toen we vernamen dat hij begin augustus in een Oostends bordeel zal binnenstappen, en hij neemt Linda nog mee ook. Maar het gaat blijkbaar om een project in het kader van Theater Aan Zee. Net als verschillende andere artiesten zal Milk Inc. in zo'n huisje van plezier een privé-concert geven voor één toeschouwer die daarvoor mag betalen wat hij wil. En de opbrengst van dit Red Sound (…) Lees het hele bericht

103-kg-afval-per-inwoner-opgehaald

103 kg afval per inwoner opgehaald

Vorig jaar hebben de vuilniswagens in Heusden-Zolder 3,2 miljoen kg opgehaald in de vuilniszakken en als grofvuil, dat is 103 kg per inwoner. Tel daarbij het restafval en het grofvuil op het recyclagepark en het afval van de gemeente, dan halen we 150 kg per inwoner en dat is exact het gemiddelde van Noord-West-Limburg. De cijfers staan in het jaarverslag van de intercommunale Limburg.net. Er werd bij ons 6 miljoen kg groenafval ingezameld op het recyclagepark en via de (…) Lees het hele bericht

gewonden-bij-ongevallen

Gewonden bij ongevallen

Woensdagmiddag is de bestuurder van een bestelwagen onwel geworden in de Kapelstraat in Heusden. Zijn wagen ging van de weg en crashte tegen een muurtje. De bestuurder, een man uit Heusden-Zolder, is met verwoningen naar het ziekenhuis gebracht.

Dinsdagavond rond 22u40 was ook al een gewonde gevallen bij een ongeval aan het Sint Willibrordusplein. Daar botsten een auto en een bestelwagen. Een vrouw uit deze gemeente werd gewond.

 

 

eindelijk-buiten-spelen

Eindelijk buiten spelen

Voor de begeleiders op de speelpleinen in Heusden-Zolder was het de afgelopen weken geen pretje om de kinderen leuk bezig te houden met het rotweer. Maar nu een nieuw zomeroffensief is losgebarsten, zien ze het weer helemaal zitten, zoals op speelplein Het Heem. Nog tot en met 22 augustus kunnen kinderen van 4 tot en met 15 jaar er elke namiddag terecht. Op 2 augustus is iedereen welkom op de barbecue met animatie.

je-snelheid-wordt-gemeten

Je snelheid wordt gemeten

Wie vanuit Zolder via de Vogelsancklaan Zonhoven binnenrijdt, heeft de afgelopen dagen misschien een geheimzinnig toestelletje zien hangen. Dat is daar geplaatst door de politie van de zone Hazodi. Het gaat om een viacount, die de snelheden van auto's en vrachtwagens apart registreert zonder de nummerplaten te onthouden. De politie gebruikt de opgeslagen gegevens om de snelheidscontroles te plannen. Dus samengevat: je wordt er niet geflitst, maar hou je toch maar aan de limiet, anders staan ze daar de komende dagen met een echte snelheidscamera.

vandaag-gezien-23-juli-2008

Vandaag gezien

Drie jonge eendjes oefenen zich op het kanaal in Viversel in een Olympische discipline: synchroonzwemmen

lourdes-bedevaarders-zijn-vertrokken

Lourdes-bedevaarders zijn vertrokken

In Heusden is woensdagochtend een groep van 40 vertrokken voor de jaarlijkse bedevaart naar Lourdes. Het gaat om 18 mijnwerkers-brancardiers die voor de begeleiding zorgen, 8 zieken en 14 bedevaarders. Vanuit Heusden ging het met de bus richting Frankrijk waar in Tourcoing de TGV genomen wordt tot Lourdes. Ginder sluiten ze aan bij de Limburgse Diocesane Bedevaart met bijna 700 deelnemers. De bedevaart krijgt dit jaar een bijzondere betekenis omdat Lourdes de 150ste verjaardag viert van de verschijning van O.L.-Vrouw aan Bernadette Soubirous. Maandag keren de bedevaarders terug.

postpunt-is-beter-toegankelijk

Postpunt is beter toegankelijk

De gemeentelijke adviesraad voor toegankelijkheid is tevreden over de betere toegankelijkheid van het postpunt in Zolder-Centrum. Een tijd geleden sloot de Post haar - erg toegankelijke - kantoor in Zolder-Centrum. In de plaats kwam een postpunt in de krantenwinkel. Maar de G.atab schreef meteen een aantal brieven omdat de stoep te hoog was en de postbalie niet aangepast voor rolstoelgebruikers. Nu heeft de gemeente alvast het voetpad aangepast zodat rolstoelen en kinderwagens zonder probleem binnen kunnen. Nu is het alleen nog wachten op de verlaging van de postbalie van 1,20 meter tot 0,80 meter. Daarover ligt ondertussen een brief op het kabinet van minister Inge Vervotte.

chiro-berkenbos-naar-voeren

Chiro Berkenbos naar Voeren

Dinsdag was het druk aan de lokalen van de chiro van Berkenbos. Heel de dag was het een komen en gaan van chiroleden die in groepjes met de fiets vertrokken richting kampplaats, in het Voerense Teuven. De Toppers waren het vroegst uit de veren, zij vertrokken al om 8 uur, een uur later gevolgd door de Aspi's meisjes. Het kamp duurt tot 10 dagen.

ubbersel-krijgt-riolering

Ubbersel krijgt riolering

6 straten in de wijk Ubbersel, waar nu nog grachten liggen, krijgen over afzienbare tijd riolering. Het gaat om de Kanaalweg, Havenstraat, Ubbersel, Hemelrijk, IJzerveld en Horionweg. De Vlaamse Milieumaatschappij neemt daarvan de kostprijs volledig voor haar rekening, op voorwaarde dat het regenwater wordt afgekoppeld van het afvalwater. Dat moet ook voor iedere woning apart gebeuren. Daarvoor wordt nu eerst een ontwerp opgemaakt, en er zal dus nog wat water door de grachten stromen voor de eerste buizen worden ingegraven.

kunst-geinspireerd-op-medische-onderzoeken

Kunst geïnspireerd op medische onderzoeken

In het voormalige medisch centrum in de Kerkenblookstraat is de expositie 'Suddenly, Last Summer ...' geopend. Art 27 nodigde 21 kunstenaars uit binnen- en buitenland uit om op een waardige wijze afscheid te nemen van het gebouw dat na de zomer tegen de vlakte gaat. Iedereen kan zijn afscheidswoorden achterlaten in een rouwkapel en vervolgens kan je kennismaken met werken van Jo Agten, Neta Amirn, Paul Caron, Stefan Elsen, Peter Geerts, H.A. Gerard, Tinne Kers, Fran Kusters, (…) Lees het hele bericht

3-sterren-voor-terril-2-voor-bolderberg

3 sterren voor terril, 2 voor Bolderberg

De toekenning van zogenaamde landschapssterren aan bijzondere plekjes in Noord- en Midden-Limburg is een onverhoopt succes geworden voor Heusden-Zolder. 2 van de 20 geselecteerde sterrenplekjes lagen hier: de mijnterril en de Bolderberg. De mijnterril is maandag door het Regionaal Landschap Lage Kempen samen met de diepste Holle Weg van Halen uitgeroepen tot een 3-sterrenplek. En de Bolderberg kreeg ook nog eens 2 sterren toegewezen. 20 sterrenplekjes waren eerder verkozen uit (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-21-juli-2008

Vandaag gezien

Misschien zijn dit wel vertegenwoordigers van de 3 taalgemeenschappen in ons land die op de nationale feestdag een oplossing bespreken voor alle communautaire vraagstukken. 'Roekoekoe' klinkt tenslotte hetzelfde in het Nederlands, Frans en Duits.

tia-en-kim-blijven-de-helden

Tia en Kim blijven de helden

In het Belgische atletenkamp waren er zowel vreugdekreten als geweeklaag te horen zondagavond tijdens de Nacht van de Atletiek in De Veen. Onze twee nationale idolen faalden niet, integendeel. Tia Helebaut won het hoogspringen met een sprong over 2 meter, haar beste prestatie van dit jaar, en een flinke opsteker voor Peking. Daarna bleek 3 keer dat 2m02 voorlopig nog te hoog gegrepen is, maar ze was erg tevreden. Dat was ook Kim Gevaert die de 100 meter won in 11'20", in deze (…) Lees het hele bericht

amerikaans-en-turks-record

Amerikaans en Turks record

Zoals verwacht was het zondagavond te koud om de beoogde records te doen sneuvelen tijdens de Nacht van de Atletiek. De Keniaan Paul Koech, gelanceerd door enkele hazen, bleef een tijd op wereldrecordschema in de 3000 m steeple maar moest zich uiteindelijk met een beste wereldjaarprestatie tevreden stellen. Er sneuvelden wel enkele buitenlandse nationale records. In de 3000 m steeple voor vrouwen klopte de Amerikaanse Jenny Barringer op de een landgenote en klokte meteen een nieuw Amerikaans record af. In de 100 meter horden voor vrouwen won de Turkse Nevin Yanit, zij vestigde een nieuw Turks record, helaas deze keer geen getoeter op de Cité.

veel-volk-op-sfeervolle-nacht

Veel volk op sfeervolle Nacht

Vanaf zondagmorgen volgde de ene regenvlaag op de andere stortbui. Voor de mensen van atletiekvereniging Toekomst en de medewerkers van Golazo was het een hel om in de laatste uren nog alles klaar te stomen voor de Nacht. Toch daagden al rond de middag de eerste echte atletiekliefhebbers op, daarbij opvallend veel uit Nederland en Wallonië. Terwijl tijdens het voorprogramma de zon zich af en toe liet zien, zat de sfeer er goed in. In de vooravond stroomden de 'VIPS' toe aan de (…) Lees het hele bericht

7-zwemmedailles-voor-tweeling-uit-viversel

7 zwemmedailles voor tweeling uit Viversel

Op het Vlaams Zomercriterium zwemmen voor de jeugd in Antwerpen hebben de tweelingbroers Tuur en Ward Lemmens uit Viversel van zich doen spreken. De wedstrijd geniet hoog aanzien en zowat heel de Belgische zwemtop is op het rendez-vous. Ward en Tuur, aangesloten bij de zwemclub van Hasselt, wonnen met hun tweetjes liefst 7 medailles. Tuur haalde viermaal goud: op de 100 meter rugslag, de 100 en 200 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag. Ward werd tweede op 200 meter vrije (…) Lees het hele bericht

weer-is-niet-ideaal-voor-toptijden

Weer is niet ideaal voor toptijden

Om iets over twee vanmiddag gaat het jeugdprogramma voor de Nacht van de Atletiek van start, om 19 uur is het aan de grote kleppers. Het blijft afwachten of de recordpogingen van Paul Koech (WR 3000 steeple) en Kevin Borlée (BR 400 m) kans op slagen maken, de weersomstandigheden zijn niet ideaal. Met overdag een maximum van 19 graden wordt het te fris en wat regen voor de wedstrijd is goed voor het zuurstofgehalte in de lucht, maar trop is teveel. Vanavond zou de buienkans wel verminderen. Canvas zendt om 22u45 een verslag van liefst drie kwartier uit. Na afloop van de meeting vind je op deze site een verslag met veel foto's.

de-laatste-loodjes

De laatste loodjes

In het medisch centrum wordt koortsachtig gewerkt om alles in gereedheid te brengen tegen maandag. Dan opent immers de tentoonstelling 'Sudderly, last summer ...', een afscheidsexpo met kunstwerken en teksten over het centrum en de medische onderzoeken. Ondertussen heeft Paul Tieman de buitenkant helemaal in een ander kleedje gestoken. Maandag om 14 uur opent de tentoonstelling in aanwezigheid van de deelnemende kunstenaars. Daarna kan je er elke vrijdag, zaterdag en zondag terecht tot 3 augustus, er is dan ook een zomerterras.

duiven-op-weg-naar-frankrijk

Duiven op weg naar Frankrijk

Bij duivenclub De Snelle Duif in de Sint-Maartenlaan waren ze zaterdagnamiddag druk bezig met het inkorven van de duiven. In totaal worden 400 tot 600 duiven in de vrachtwagen geladen, om 's avonds richting Laon in Frankrijk te vertrekken. Daar worden ze zondagmorgen gelost, als het weer het toelaat, en dan hebben de blauwe geschelpten een terugreis van zowat 180 km voor de boeg.

kartel-nieuw-lijst-dedecker-in-de-maak

Kartel Nieuw-Lijst Dedecker in de maak?

Nieuw-raadslid Peter Tielens treedt zoals gisteren aangekondigd toe tot Lijst Dedecker, samen met Ivan Hoebers (ex-VLD) gaat hij in Heusden-Zolder een lokale partijafdeling en -bestuur uit de grond stampen. Maar tegelijk blijft hij in de gemeenteraad zetelen in de Nieuw-fractie. Dat is zaterdag toegelicht op een persconferentie met provinciaal voorzitter Guy Geens, politiek secretaris Eddy Box en regiovoorzitter Patrick Panis van LDD. Opvallend was dat ook Nieuw-voorzitter Rob Gijsen en (…) Lees het hele bericht

fuchsiaflora-toegankelijk-vanaf-vandaag

Fuchsiaflora toegankelijk vanaf vandaag

Aan het kasteel van Terlaemen is vrijdagavond Fuchsiaflora 2008 geopend. Bij de start gaven de Fuchsiavrienden bloemen aan jonkvrouw de Bellefroid-Poswick, omdat het de 20ste 'bellekesshow' is en de 9de aan het kasteel. Nog tot en met 27 juli, dagelijks van 14 tot 22 uur, zijn talrijke bloemsoorten en creaties met bloemen te bezichtigen, toegang € 3.

peter-tielens-naar-lijst-dedecker

Peter Tielens naar Lijst Dedecker

Peter Tielens, die in de gemeenteraad zit voor Nieuw, treedt toe tot Lijst Dedecker. Hij gaat morgen zijn beslissing toelichten. Het is ook de bedoeling van LDD om in Heusden-Zolder met een afdeling en een bestuur te starten. Peter Tielens was in de vorige legislatuur verkozen voor de VLD, nadien scheurde hij zich samen met andere liberalen af in de Plus-groep, om dan bij de laatste verkiezingen verkozen te worden op de kartellijst van Nieuw-SP.a. Ondertussen meldt de voorzitter van Nieuw dat Tielens "volwaardig en trouw lid blijft van Nieuw Heusden-Zolder."

dader-blijft-in-de-cel

Dader blijft in de cel

De raadkamer in Hasselt heeft vanmiddag de aanhouding bevestigd van de 24-jarige man uit Heusden-Zolder, die zondagochtend bij een ongeval in de Sint-Jobstraat in Bolderberg Leen Dayers doodreed, haar vriendin verwondde en daarna vluchtmisdrijf pleegde. De man kon al zondag in de loop van de dag opgepakt worden en bekende. Hij zit sinds maandag in de cel. UPDATE Volgens zijn advocaat Geert De Wijs, wilde de dader zelf niet vrijgelaten worden en is hij diep onder de indruk van de gebeurtenissen. Ondertussen hebben de ouders van dader en slachtoffer elkaar ontmoet. Het was naar verluidt een emotioneel gesprek, waarbij geen enkel verwijt is gevallen.

massale-opkomst-voor-uitvaart-leen-dayers

Massale opkomst voor uitvaart Leen Dayers

In Bolderberg wonen naar schatting 600 mensen de uitvaartplechtigheid van Leen Dayers bij. De kleine Sint-Jobskerk zat al vroeg vol, de andere aanwezigen volgen de plechtigheid buiten in tenten via luidsprekers. Die is even over half elf van start gegaan. Onder de aanwezigen ook een grote delegatie scouts in uniform. Leen Dayers, die vorige zondag verongelukte, maakte deel uit van de scoutsleiding in Bolderberg. UPDATE Toen de kist de kerk werd binnengedragen, vormden de scouts een erehaag. Er waren heel wat toespraken, een emotioneel getuigenis van de vader over zijn dochter en scoutsleiders en jongere leden die Leen beschreven als een oljjk scoutsmeisje, dat niet toevallig als totem ‘guitige fodi’ had gekozen, maar tegelijk als een leidster met verantwoordelijkheidsgevoel. De plechtigheid, die voor de rest erg sereen verliep, duurde bijna twee uur. 

van-een-bruisende-vakantie-gesproken

Van een bruisende vakantie gesproken

Alsof er nog niet genoeg water uit de hemel valt... De familie Coomans-Greunlinx trok naar Spa en zag daar vooral... water, zowel bruis als plat.

zomerse-jazz-met-rubik-s-cue

Zomerse jazz met Rubik's Cue

SummerJAZZrelax brengt zondag Rubik’s Cue naar het Muzecafé. Rubik's Cue is een muzikantencollectief in het leven geroepen door Sara Gilis die ook lesgeeft in Muziekodroom. Zij speelt samen met saxofonist Daniel Daemen, contrabassist Tom van Acker en de Luxemburgse drummer Jeff Herr, stuk voor stuk muzikanten met ervaring in verschillende bands. Zoals de kubus van Rubik vormen ze een mozaïek met uitbundige en introverte passages, van suites tot korte improvisaties. Niet toevallig kreegt Rubik’s Cue in 2006 een eervolle vermelding tijdens de Blue Note Jong Jazz Talent Wedstrijd in Gent. Zondag om 21 uur, de toegang is gratis.

het-einde-van-in-den-appel

Het einde van 'In Den Appel'

Donderdagavond is een einde gekomen aan een stukje geschiedenis op de Koolmijnlaan. Uitbater Marc Geraerts heeft de deur van zijn groenten-, fruit- en voedingswinkel 'In Den Appel' voor de laatste keer dichtgedaan. Gedurende enkele generaties heeft zijn familie de winkel uitgebaat en was daarmee een begrip in het winkelcentrum. Nu is het pand van de hand gegaan en is het wachten op een nieuwe bestemming, Voor alle duidelijkheid, de krantenwinkel om de hoek blijft wel open.

ongeval-zorgt-voor-verkeerschaos

Ongeval zorgt voor verkeerschaos

Een ongeval met een vrachtwagen en een auto op de autosnelweg E313, vlakbij de nieuwe oprit in Lummen, heeft donderdag even voor drie uur voor een verkeerschaos gezorgd op de E 313 en de wegen errond. De auto werd grotendeels vernield, de vrachtwagen kwam op zijn zij terecht en verloor daarbij zijn lading inox-rollen.  De beide bestuurders raakten lichtgewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer van Heusden-Zolder kwam het wegdek opruimen. In de richting van Hasselt stond een lange file en in de andere richting een kijkfile. Doordat het verkeer de snelweg moest verlaten, raakten ook de wegen in de buurt vol, onder meer op het industrieterrein Zolder-Lummen. Rond half vijf kwam alles weer stilaan op gang nadat een rijstrook was vrijgemaakt. 

wordt-paco-een-spaanse-ster

Wordt Paco een Spaanse ster?

Na zijn vierde plaats in het VTM-programma X-factor, probeert Paco Garcia het nu in de gelijknamige Spaanse versie van de talentenjacht. Geen toeval uiteraard want Paco's roots liggen in Spanje. Woensdag besliste de jury hem alvast naar de tweede ronde door te sturen, en wat het dan verder wordt zal hij half augustus weten, als hij terug naar Spanje moet. Om ook daar naar de top door te stoten, zal in ieder geval niet makkelijk worden voor de Heusdenaar, want het deelnemersveld is vele malen groter dan in Vlaanderen en bovendien moet hij nog aan een Spaans paspoort geraken.

gratis-naar-de-nacht-van-de-atletiek

Gratis naar de Nacht van de Atletiek

Je moet de voorbije weken zowat op Mars hebben vertoefd om niet te weten dat volgende zondag in De Veen de Nacht van de Atletiek plaats heeft. De Vlaamse toppers Kim Gevaert en Tia Hellebaut krijgen het gezelschap van een rist topatleten. Blikvangers zijn de wereldrecordpoging op de 3000 meter steeple van de Keniaan Paul Koech (foto) en de aanval van Kevin Borlée op het nationaal record op de 400 meter. Inwoners van Heusden-Zolder mogen er gratis in op vertoon van hun identiteitskaart. Het zal druk worden, daarom kom je best met de fiets. De gemeente zorgt voor een bewaakte fietsparking in de Buitingweg. Om 14 uur begint het jeugdprogramma, om 16u40 het voorprogramma en om 19 uur start de KBC-nacht.

drukte-op-de-noordzee

Drukte op de Noordzee

Het hoeft niet altijd vakantie in een exotisch oord te zijn. Tijdens haar verblijf aan de Belgische kust zag de familie Bosmans niet alleen de zon schijnen, ze zag bij de Pier van Oostende ook waarom de Noordzee één van de drukst bevaren zeeën is: zeil- en plezierboten maken plaats voor een vissersboot terwijl in de verte een veerboot en een containerschip voorbijvaren.

zaterdag-opent-fuchsiaflora

Zaterdag opent Fuchsiaflora

Zaterdag opent in de tuin van het kasteel van Terlaemen Fuchsiaflora 2008, de 20ste bloemenshow van de Fuchsiavrienden. Je vindt er niet alleen fuchsia's in alle vormen en kleuren, maar ook bonsai, tropische kuipplanten, bolbegonia's, cana's, een pelargonium, waterpartijen, enz. Als je de wandelroute volgt, hoef je niks te missen. En wie het thuis zelf ook eens wil proberen, kan ter plaatse bloemen kopen, met advies. Fuchsiaflora is open tot en met 27 juli, dagelijks van 14 tot 22 uur, een ticket kost € 3. Parkeren kan aan het boswachtershuis tegenover het kasteel.

ocmw-kreeg-2574-hulpvragen

OCMW kreeg 2574 hulpvragen

Vorig jaar heeft het OCMW liefst 2574 vragen om hulp gekregen, een lichte stijging ten opzichte van 2006. Maar om alle vooroordelen nu eens uit de weg te helpen: 86 % van de mensen komt om informatie of bijstand rond sociale zekerheid, administratieve hulp, huisvestingsproblemen, contacten na overlijden, enz. In 14% van de gevallen werd dus financiële hulp gevraagd. Zo telde deze gemeente vorig jaar 144 leefloners en 67 mensen die een tussenkomst kregen voor de (…) Lees het hele bericht

mosselseizoen-is-gestart

Mosselseizoen is gestart

Na de regeringscrisis is de start van het mosselseizoen zowat het belangrijkste onderwerp van de afgelopen dagen in de nationale media. Vanaf donderdag liggen de Zeeuwse mosselen in zowat alle supermarkten en sieren ze de kaart in de meeste restaurants. Ze zijn van uitstekende kwaliteit konden we woensdag al in primeur proeven, het voordeel van één van de belangrijkste verdeelcentra in Heusden-Zolder te hebben.

ook-houthalen-helchteren-is-on-line

Ook Houthalen-Helchteren is on-line

De Noord-Zuidverbinding, het Remostort, de sterrenplekjes, fietspaden ... heel wat dossiers, problemen of juist leuke dingen stoppen niet aan de gemeentegrenzen. Het loont daarom de moeite ook een kijkje te gaan nemen bij onze collega's in buurgemeente Houthalen-Helchteren. Op www.ho-he.be volgen ook zij voortaan de lokale actualiteit op de voet. Succes aan de redactie!

bolderberg-en-mijnterril-zijn-sterrenplekjes

Bolderberg en mijnterril zijn sterrenplekjes

De Bolderberg en de mijnterril zijn uitgeroepen tot sterrenplekjes. Dat is het resultaat van een wedstrijd waarmee het Regionaal Landschap Lage Kempen en de provincie op zoek gingen naar de 20 mooiste plekjes in Noord- en West-Limburg. Die plaatsen krijgen een totempaal met informatie en ze zullen ook extra aandacht krijgen, in publicaties en op de website sterrenplekjes.be. Andere plekjes zijn onder meer de mijnterril van Beringen, De Teut in Zonhoven, Hengelhoef, Kelchterhoef en Ten Haagdoornheide in Houthalen-Helchteren en de Bocht van Laren en de Venusberg in Lummen. Maandag wordt bekend hoeveel landschapssterren elke plaats krijgt. Het project wordt later uitgebreid naar heel Vlaanderen.

gedenkplaat-al-bijna-volgeschreven

Gedenkplaat al bijna volgeschreven

In Bolderberg, op de plaats waar Leen Dayers zondagochtend verongelukte, heeft de scoutsleiding - naast de versieringen - een bord neergezet met enkele stiften eraan. Daarop kan iedereen een korte afscheidstekst schrijven. Vooral de scouts en vrienden van Leen hebben daarvan gebruik gemaakt. Woensdagmiddag stond het bord al zo goed als volgeschreven. Intussen worden de voorbereidingen getroffen voor een rustige uitvaartplechtigheid, vrijdag om 10u30 in de kerk van Bolderberg.

prijzen-van-grm-fietstocht-uitgereikt

Prijzen van GRM-fietstocht uitgereikt

De Gemeentelijk Raad voor de Middenstand heeft de prijzen uitgereikt van de eerste gezinsfietstocht die onlangs plaats vond. De eerste prijs, een gloednieuwe fiets, ging naar de familie Truyers-Beets uit Lummen die hem samen met de kleinkinderen kwam afhalen. Een GRM-geschenkbon van 25 euro ging naar Louis Leeten, één van 12,5 euro naar August Volders. Een frigoboxstoeltje van de toeristische dienst tenslotte werd geloot voor Frans Jamers, Marie-Louise Poelmans, Christiane Dassen, Marcel Schillebeeks en ... schepen van toerisme Marc Swevers. Een onschuldige hand, noemen ze dat dan!

de-bal-begint-weer-te-rollen

De bal begint weer te rollen

Dinsdagavond is bij vierdeprovincialer SK Heusden 06 de eerste training afgewerkt en de komende dagen en week beginnen ook de andere ploegen van Heusden-Zolder aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Vierdeklasser KVV Heusden-Zolder speelt volgende dinsdag al zijn eerste oefenwedstrijd tegen Cobox. De nieuwe competitie gaat van start in het laatste weekend van augustus. Naast KVV in bevordering, Anadol in 3de provinciale A en Vrijheid Zolder in derde C wordt het uitkijken naar de vele derby's in vierde A want daar vinden we zowel Bolderberg FC, SK Heusden 06, Standaard Viversel als Statie Zolder.

vandaag-gezien-15-juli-2008

Vandaag gezien

Voormalig topvoetballer Danny Boffin was vanmiddag op wandel op de mijnterril met zijn 9 maanden oude Argentijn Gotcha. Op de bank genoten Danny en zijn viervoeter van het weidse uitzicht.

cipier-was-lid-van-drugsbende

Cipier was lid van drugsbende

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft zware straffen uitgesproken tegen 4 van de 6 leden van een drugsbende uit Heusden-Zolder, één van van hen is een cipier. De bende was in april vorig jaar gestart met het dealen van cocaïne en cannabis, vooral in en rond Heusden-Zolder. Ze gingen zich in Nederland bevoorraden. In november vorig jaar was één van hen al eens op heterdaad betrapt aan een dancing in Lommel. In april dit jaar heeft de federale gerechtelijke (…) Lees het hele bericht

64-boetes-in-nederland

64 boetes in Nederland

Op de Duits-Nederlandse grensovergang Maalbroek bij Roermond heeft de Nederlandse politie een vrouw van 50 uit Heusden-Zolder opgepakt. De vrouw heeft een koeriersbedrijf, waarvan de wagens op haar naam staan. De voorbije periode hadden de chauffeurs in het totaal 64 verkeersovertredingen begaan in Nederland, in het totaal voor 5400 euro. Daarvan was nog geen enkele betaald. Voor de vrouw zat er niets anders op dat het totale boetebedrag neer te tellen. Daarna mocht ze verderrijden, wat ze hopelijk niet te snel heeft gedaan.

de-jeugd-wil-weer-dansen

De jeugd wil weer dansen

Dansen is weer in. Niet alleen tv-programma's als 'Sterren op de dansvloer' lokken mensen weer naar de dansvloer, zenders als TMF, JIM en MTV maken de jeugd warm voor hip hop, streetdance en andere genres. Deze week brengt Turnkring Moed en Volharding de jongeren in de sporthal van Berkenbos de knepen van het dansen bij. Verschillende leeftijden komen dagelijks een uurtje oefenen, dat volstaat want het is een vrij intensieve bezigheid.

nieuw-kleedje-voor-medisch-centrum

Nieuw kleedje voor medisch centrum

De Maastrichtse kunstenaar Paul Tieman is dinsdagochtend begonnen met het oude medisch centrum in de Kerkenblookstraat een artistiek kleedje aan te passen. Met de hulp van Herwig Nulens geeft hij de bleke kunststofpanelen een donkere kleur, waarna witte lijnen en figuren de herinnering zullen oproepen aan de medische onderzoeken in schoolverband, de organisatie, het aanschuiven, het kleine hartje waarmee de kinderen het gebouw betraden. "Dit is niet zomaar een keet," zegt Paul Tieman, (…) Lees het hele bericht

ocmw-krijgt-oplaadpunt-voor-budgetmeter

OCMW krijgt oplaadpunt voor budgetmeter

De stijgende olieprijzen zitten dagelijks in het nieuws en iedereen houdt zijn hart vast als over enkele maanden de stookolietanks weer moeten gevuld worden. In de winter van 2006-2007 moest het OCMW van Heusden-Zolder al 865 dossiers voor het stookoliefonds behandelen. En toen stonden de prijzen nog heel wat lager. Daarnaast zijn vorig jaar 16 aansluitingen van elektriciteit en 22 van gas afgesloten, omdat de gebruikers hun rekening niet betaalden. In augustus wordt daarom bij het OCMW een (…) Lees het hele bericht

viel-bestuurder-in-slaap

Viel bestuurder in slaap?

De jongeman die vorige zondagochtend in Bolderberg Leen Dayers en haar vriendin aanreed, beweert dat hij in slaap is gevallen. De man had een groot deel van de nacht als dj gewerkt. Uit de analyses kan niet worden afgeleid dat hij gedronken had, maar die zijn natuurlijk pas een halve dag later gebeurd. Zoals gemeld is de man, zelf ook uit Bolderberg, maandag aangehouden door de onderzoeksrechter. Vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer die moet oordelen of hij nog langer in de cel blijft.

inbraakalarm-zet-shop-in-rook

Inbraakalarm zet shop in rook

De brandweer van Heusden-Zolder rukte maandagavond met de grote middelen uit naar het Total-tankstation op de Beringersteenweg. De shop zat helemaal vol rook. Ter plaatse bleek het om het inbraakalarm te gaan dat rook verspreidt. Waardoor het alarm is afgegaan, was niet meteen duidelijk. De politie kwam ook ter plaatse. Het voorval zorgde voor veel bekijks op de Beringersteenweg.

doodrijder-blijft-in-de-cel

Doodrijder blijft in de cel

De onderzoeksrechter van Hasselt heeft de man aangehouden, die dit weekend twee scoutsmeisjes omreed en vluchtmisdrijf pleegde in de Sint-Jobstraat in Bolderberg. De 24-jarige inwoner van Heusden-Zolder wordt beschuldigd van onopzettelijke doding en vluchtmisdrijf. Hij was zondag in de loop van de dag al opgepakt, na een tip van een werknemer van Carglass die zijn autoruit had hersteld. Tijdens een vergadering met de andere meisjes van de scoutsgroep, burgemeester Claes en de politiecommissaris heeft de vader van het slachtoffer zondagavond al tot een serene houding ten opzichte van de dader opgeroepen.

kaj-naar-zeeuws-vlaanderen

KAJ naar Zeeuws-Vlaanderen

De KAJ van Heusden is maandag op bivak vertrokken naar Aardenburg in Zeeuws-Vlaanderen. Dat is een mooi stadje met zowel Romeinse als middeleeuwse overblijfselen. De 19 KAJ-ers blijven er tot 21 juli, in die periode moeten ze een 3-tal opdrachten per dag uitvoeren. De fietsen zijn met de vrachtwagen naar ginder gebracht.

vrijdag-begrafenis-leen-dayers

Vrijdag begrafenis Leen Dayers

Vrijdag heeft in de kerk van Bolderberg de uitvaartplechtigheid plaats van de verongelukte Leen Dayers. De scouts hebben inmiddels besloten om hun kamp uit te stellen, zodat iedereen afscheid kan nemen. De leiding zal zaterdag vertrekken om de kampplaats in gereedheid te brengen en de jongere leden zullen maandag achterna reizen. Vanavond komen ook de ouders samen in het scoutslokaal om de gebeurtenissen en de nieuwe planning voor het kamp te bespreken. Op de plaats van het ongeval zijn bloemen neergelegd, scouts en andere vrienden van Leen komen er af en toe langs en blijven er wat verpozen.

the-best-of-both-worlds

The best of both worlds

Toen Gilbert Vanutte op het strand van het Turkse Kusadasi dit tafereel zag, haalde hij zijn fototoestel boven. Op de voorgrond 4 dames uit Heusden in klassieke bikini die kijken naar Turkse dames die verfrissing zoeken gekleed in 'burkini'.

brand-verwoest-voetbalkantine

Brand verwoest voetbalkantine

Een felle brand heeft maandagochtend de voetbalkantine van de Wieze Boys in de Kongostraat volledig verwoest. Het is nog niet duidelijk hoe het vuur is ontstaan, maar toen de brandweer ter plaatse kwam, stond het gebouw in lichterlaaie. Alles is vernield, ook een groot deel van de voetbalkleding, waaronder gloednieuwe, is in de vlammen opgegaan. Voor de Wieze Boys is dit een zware opdoffer, alles is eigenhandig gebouwd, voor enkele clubleden was dit hun levenswerk. Er waren juist (…) Lees het hele bericht

laagste-werkloosheid-sinds-mijnsluiting

Laagste werkloosheid sinds mijnsluiting

Afgelopen maand was 6,34 % van de beroepsbevolking in Heusden-Zolder werkloos, dat is de laagste werkloosheidsgraad sinds de mijnsluiting in 1992. Het cijfer komt van de VDAB en is bekendgemaakt door het gemeentebestuur naar aanleiding van 4 jaar werkwinkel. In die werkwinkel zitten alle instanties die bezig zijn met werkgelegenheid samen op één plaats, wat veel eenvoudiger is voor de werkzoekende. "Vorig jaar kregen 445 werkzoekenden een trajectbegeleiding (…) Lees het hele bericht

meerkamptitels-voor-gourmet-en-de-wael

Meerkamptitels voor Gourmet en De Wael

Zondag zijn alle titels verdeeld van de Vlaamse kampioenschappen meerkamp, die twee dagen lang atletiekstadion De Veen inpalmden. Mannen senioren tienkamp: 1. Francois Gourmet (RFCL) 7971 ptn, 2. Gael Querin (Fra) en 3. Stijn Lichtert (OLSE).Junioren tienkamp: Thomas Van Der Plaatsen (DEIN); Scholieren negenkamp: Jeroen Van Mulder (DAC); Kadetten achtkamp: Arne Broeders (DCLA) 5357 (Belgisch record én Belgisch record speerwerpen met 68m01); Masters 35-40-45 vijfkamp: (…) Lees het hele bericht

meisje-dood-3-verdachte-bekent

Meisje dood (3): verdachte bekent

De man die vandaag door de politie werd opgepakt in verband met de dodelijke
aanrijding met vluchtmisdrijf in de Sint-Jobstraat heeft bekentenissen afgelegd. Het gaat om een 24-jarige man "uit de omgeving van Heusden-Zolder", aldus het parket van Hasselt. Op het ogenblik dat de man werd gearresteerd was hij niet dronken. Aanvankelijk diste hij een ander verhaal op, maar na confrontatie met doorslaggevende elementen uit het onderzoek ging hij door de knieën. Zo waren er op de plaats van (…) Lees het hele bericht

samenspel-tussen-hondje-en-baas

Samenspel tussen hondje en baas

De Politiehondenclub organiseerde zondag op Helzold een wedstrijd hondendressuur. 20 honden waren ingeschreven en ze kwamen met hun baasjes vanuit zowat heel Vlaanderen. Voor zowat 130 toeschouwers moesten hond en baasje hun zelfbeheersing en onderling vertrouwen bewijzen. Zoals Ghislain Goris (foto) uit Heusden-Zolder met de 4 jaar oude Mechelse scheper Fort. Hij levert een puike prestatie ondanks een blessure van Fort. Ghislain is ook ringmeester op Helzold. Op 7 september heeft daar trouwens het Limburgs kampioenschap plaats.

meisje-dood-2-verdachte-opgepakt

Meisje dood (2): verdachte opgepakt

UPDATE De lokale politie heeft vandaag een man opgepakt die ervan verdacht wordt, vanmorgen vroeg in de Sint-Jobstraat twee jonge vrouwen te hebben aangereden van wie er een overleed aan haar verwondingen (zie hierna). De bestuurder van de aanrijdende auto had daarna vluchtmisdrijf gepleegd. De verdachte, van wie geen verdere gegevens werden vrijgegeven, had vandaag zijn wagen aangeboden bij een garagist om de autoruit te laten herstellen. De zaakvoerder wist van de oproep tot getuigen en verwittigde de lokale politie. Zo kon de verdachte geïdentificeerd en opgepakt worden. Volgens het parket van Hasselt was het zeker het voertuig van de verdachte, dat bij de aanrijding betrokken was.

rommelmarkt-smaakt-naar-nog

Rommelmarkt smaakt naar nog

Met heel wat standhouders, veel bezoekers en een stralende zon, mocht de OLV-gilde zondag erg tevreden zijn met de organisatie van haar eerste rommelmarkt in de Schaapsweg. En zoals dat hoort op een rommelmarkt kon je er de meest uiteenlopende spullen op de kop tikken, van speelgoed, schilderijen, kleren tot spullen voor het huishouden.

meisje-dood-bestuurder-pleegt-vluchtmisdrijf

Meisje dood, bestuurder pleegt vluchtmisdrijf

UPDATE In De Sint-Jobstraat zijn vanmorgen rond 4.15u. twee fietsende scoutsmeisjes aangereden door een voorlopig onbekend voertuig. Een 20-jarig meisje uit Heusden-Zolder raakte zwaargewond en bezweek in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Het andere meisje was lichtgewond en verkeerde in shock. De politie kon haar nog niet verhoren, omdat ze te zeer onder de indruk was. De automobilist is nog altijd voortvluchtig.
Het nieuws over het fatale ongeval deed snel de ronde (…) Lees het hele bericht

atletiek-op-alle-fronten

Atletiek op alle fronten

Wie houdt van spektakulaire atelieknummers werd zaterdag op zijn wenken bediend in De Veen. Het kruim van de meerkampatleten was daar immers samengekomen voor de Vlaamse kampioenschappen. Op elk moment gebeurt er dan wel iets in elke hoek van het stadion, van springen tot spurten of werpen. Toch kwam er alvast zaterdag niet zoveel volk opdagen,het druilerige weer zal daar wellicht niet vreemd aan zijn. Zondag worden de kampnummers voortgezet.

belgische-speedwayrijders-samen-op-helzold

Belgische speedwayrijders samen op Helzold

Op Helzold had zaterdag en ook nog morgen een opendeur van de Speedwayfanclub plaats. Tegelijk konden rijders tijdens de try-out komen rondjes draaien. Er daagden heel wat rijders op. Onze fotograaf slaagde erin om liefst 4 Belgische rijders samen op de foto te krijgen, een unicum. Guido Hulsmans uit Houthalen (rijdt clubspeedway), Willy Kenis (rijdt classic speedway in Lelystad Nederland), Wim Kennis (rijdt mee in het Nederlands kampioenschap) en Geert Krawinkel (zijspan).

zigeuners-uit-boekt-naar-neeroeteren

'Zigeuners' uit Boekt naar Neeroeteren

De chirojongens van Boekt gaan de komende dagen Neeroeteren onveilig maken. Vrijdag al zijn de leiding en Aspi's begonnen met de kampplaats in gereedheid te brengen, ze hebben er een volledig tentenkamp klaargezet. Zaterdagochtend zijn dan de Toppers en de Kerels (foto) hen met de fiets achterna gereisd. Later volgden ook de Speelclub en de Rakkers, en als over enkele dagen de Sloebers - de jongsten - ook richting Maasland vertrekken zijn ze met 95. Neeroeteren wordt dan overspoeld door zigeuners, want dat is het bivakthema dit jaar.

swingen-op-het-dorpsplein

Swingen op het dorpsplein

De eerste 30+Hot Summer Party van de KWB in Heusden-Centrum was niet echt hot van temperatuur. Integendeel, na de fikse regenbui in de vooravond was enige warming-up nodig, maar de sfeer kwam er uiteindelijk toch goed in. En wat die 30+ betreft ... zowat elk decennium na de tweede wereldoorlog was vertegenwoordigd en amuseerde zich op zijn/haar manier. Alles samen zorgden bijna 500 fuifnummers voor een geslaagde eerste editie.

vlaamse-donderwolk-op-11-juli

Vlaamse donderwolk op 11 juli

Of het iets te maken heeft met de sputterende staatshervorming weten we niet, maar op de Vlaamse feestdag in de vooravond heeft een onweersbui haar tranen de vrije loop gelaten. Dat zorgde her en der voor wat wateroverlast. De brandweer moest onder meer de kelder bij de zusters Urselinnen in de Brugstraat gaan leegpompen.

kampioenschappen-meerkamp-in-de-veen

Kampioenschappen meerkamp in De Veen

Het lijkt een prelude op de Nacht van de Atletiek van volgende week zondag, maar dit weekend zakken de beste meerkampers uit Vlaanderen af naar stadion De Veen voor de Vlaamse kampioenschappen meerkamp. Zoals bekend gaat het er in een meerkamp om dat de atleten zoveel mogelijk punten sprokkelen in verschillende disciplines als sprint, springnummers, werpnummers, ... Zowel jongeren als masters, dames als heren komen naar Heusden-Zolder en naargelang de categorie komen die uit in de vijfkamp, of in de zes-, zeven-, acht- negen- of tienkamp. Het begint zaterdag en zondag om 10 uur.

geronk-en-geblaf-op-helzold

Geronk en geblaf op Helzold

Op Helzold wordt het erg druk dit weekend door twee totaal uiteenlopende evenementen. De speedwayfanclub organiseert zaterdag en zondag een opendeur met vrije training en try out. Een ideale gelegenheid voor wie zijn eerste stappen (nu ja) in de speedwaysport wil zetten. Voor 20 euro kan je zelf je eerste rondjes draaien en dat tussen 10 uur 's morgens en 18 uur. De toeschouwers komen er gratis in en kunnen van een hapje en drankje genieten. Even verderop, op het terrein van de hondenclub, organiseert de lokale politiehondenvereniging een wedstrijd hondenafrichting NVBK Categorie 3. Daar kan je zondag van 13 tot 19 uur een kijkje gaan nemen, de toegang bedraagt € 1,20. Wees vooral niet bang, je kent dat immers van die blaffende honden ....

30-hot-summerparty-in-heusden

30+Hot Summerparty in Heusden

Of het weer zomers gaat zijn, blijft nog even afwachten maar hoe dan ook organiseert de KWB van Heusden-Centrum op vrijdag 11 juli een 30+Hot Summerparty. Voor iemand zich daarbij allerlei verkeerde dingen gaat voorstellen ... het gaat om een tentfuif die op de eerste plaats op 30-plussers mikt. Daarom ook wordt muziek uit de jaren '80 en '90 gedraaid door DJ HSP. De organisatoren zorgen voor een sfeervol zomerterras met leuke zithoeken, een cocktail- en wijnbar, iets om (…) Lees het hele bericht

veel-werk-voor-sloopfirma-s

Veel werk voor sloopfirma's

Het puin van het vroegere gemeentehuis is amper geruimd en de sloopmachines kunnen binnenkort al naar hun volgende doel stomen. De zaal van de Sint-Barbaragilde en de kantine op Helzold moeten tegen de vlakte. Beide gebouwen kampen met stabiliteitsproblemen. De vroegere kapelanij in Zolder-Centrum moet wijken voor bijkomende parkeerplaatsen. En de woning aan de Haverveldstraat 31 wordt afgebroken om het kerkhof van Zolder verder te kunnen uitbreiden.

atletieknacht-knipoogt-naar-peking

Atletieknacht knipoogt naar Peking

In Brussel is woensdag het programma van de Nacht van de Atletiek voorgesteld die op zondag 20 juli in De Veen plaats heeft. De editie 2008 staat helemaal in het teken van de Olympische Spelen. Enerzijds is het voor heel wat atleten de allerlaatste kans op een ticket voor Peking. Immers, één dag later moeten alle inschrijvingen binnen zijn bij het Internationaal Olympisch Comité. Daarnaast staan alle topatleten op scherp. Het evenement heeft dit jaar op zondag (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-heeft-zijn-eigen-idolen

Heusden-Zolder heeft zijn eigen idolen

De eerste Singstar-wedstrijd woensdag in de bib was een succes met heel wat deelnemers en vooral veel talent dat aan de oppervlakte is gekomen. En dat talent ontluikt al op zeer jonge leeftijd, want de jongste deelneemster, Kaat Munters, is vier jaar en ze won meteen de publieksprijs. Algemeen winnaar werd Shauni Zimmer, de tweede plaats was voor Tobie-Hélène Mavakala en de derde plaats werd behaald door Lien Van Gestel. Onhou die namen voor later op festivalaffiches of televisieshows.


groene-fietsers-in-zolder-gearriveerd

Groene fietsers in Zolder gearriveerd

Woensdagavond zijn enkele tientallen fietsers van Jong Groen! aan de Jogem in Zolder aangekomen. Ze waren 's middags vertrokken op de Grote Markt van Hasselt voor hun Zomerkaravaan. 5 dagen lang fietsen ze door Limburg om kennis te maken met dé fietsprovincie bij uitstek én om de groene partij een hart onder de riem te steken. Na enkele moeilijke jaren is in Limburg weer een 4-tal lokale afdelingen van Jong Groen! ontstaan en in september komt daar ook een (…) Lees het hele bericht

verdere-aanpassingen-parking-ons-huis

Verdere aanpassingen parking Ons Huis

De diensten van de gemeente hebben woensdag op de parking van Ons Huis zogenaamde varkensruggen en snelheidsremmers aangebracht. Eerder waren er ook al paaltjes gezet. Bedoeling van al die maatregelen is om het racen en slalommen op de parking onmogelijk te maken, dat was één van favoriete bezigheden van een aantal hangjongeren. Ondertussen lijkt het samenscholingsverbod zijn vruchten af te werpen, sinds eind vorige week zijn er nauwelijks nog problemen geweest.

nierpatienten-op-reis-in-sauerland

Nierpatiënten op reis in Sauerland

Heusdenaar Maurice Mues, voorzitter van Nier-Limburg, heeft er pas een 6-daagse trip naar het Duitse Sauerland opzitten. Geen gewone reis want het 78-koppige gezelschap bestond uit nierpatiënten en hun familie. Dat vergde heel wat voorbereiding, want vooraf moesten afspraken gemaakt worden met een plaatselijk ziekenhuis zodat de patiënten daar terecht konden voor hun noodzakelijke dialyse. Ze werden er met open armen ontvangen. Het bijzondere karakter van de reis trok (…) Lees het hele bericht

fietseigenaars-zijn-nonchalant

Fietseigenaars zijn nonchalant

Alsmaar meer mensen springen op de fiets, maar als die fiets gestolen wordt, zijn de eigenaars blijkbaar te nonchalant om aangifte te doen of zelfs te laks om hun tweewieler te gaan terughalen. In 2007 zijn 60 fietsen gevonden waarvan slechts 10 terug zijn afgehaald. Tussen januari en eind juni dit jaar gaat het zelfs al om 64 waarvan nog maar 13 terug bij de eigenaar is beland. Die fietsen worden een half jaar bewaard en gaan dan naar de kringwinkel waar de (…) Lees het hele bericht

zoek-de-nieuwe-nadal

Zoek de nieuwe Nadal

37 kinderen tussen 6 en 16 jaar volgen deze week op Olympia een tenniskamp van TC Heusden, vorige week waren er ook al 49 tennisliefhebbers. Maar het is niet alles tennis wat de klok slaat, tussendoor nemen de trainers de kinderen ook mee op het voetbalterrein voor conditieproeven, bal- en andere sporten. Gelukkig zijn er binnenterreinen om af en toe te vluchten voor de regen. De deelnemers zijn vaak kinderen die al tennissen, maar ook anderen komen kennismaken met de sport, al dan niet (…) Lees het hele bericht

dansen-met-reuzeballonnen

Dansen met reuzeballonnen

In Olympia hadden ze vanmorgen een leute van jewelste. Daar stond een workshop 'dansen met reuzeballonnen' op het programma. Kinderen konden er naar hartelust stoeien, dansen en kunstjes uithalen met rekbare ballonnen. Flubberpret tot en met!!

60-verminkte-ganzen-in-vzoc

60 verminkte ganzen in VZOC

Maandagavond zijn 80 kadavers van Canadese ganzen overgebracht naar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Die zijn opgehaald vlakbij de afrit Geel-West van de E 313. De dieren waren daar in zakken achtergelaten en gevonden door de politie. Alle ganzen waren onthoofd, de poten waren geamputeerd en de borst was bruut weggesneden. Het waren allemaal jonge dieren. Het vermoeden bestaat dat de dieren als kuiken uit de natuur geroofd zijn en in (…) Lees het hele bericht

een-kitscherig-kasteel-in-sintra

Een kitscherig kasteel in Sintra

"Niet alleen in Heusden-Zolder staan prachtige kastelen," gniffelde Miranda Gijsen toen ze voor het Palácio da Pena in Sintra Portugal stond. Vanuit Lissabon sta je na 40 minuten met de trein midden in de bergen van Sintra, een regio met veel kastelen. Dit kasteel bereikten Miranda en co na een vermoeiende bergbeklimming en ze hebben eens hartelijk gelachen met deze mengeling van stijlen, kitsch met een grote K. "Gelukkig hebben we in onze gemeente meer smaak," oppert ze. Inderdaad Miranda, toch wat kastelen betreft.

vorig-jaar-278-meldingen

Vorig jaar 278 meldingen

Alsmaar meer inwoners maken gebruik van de meldingskaart om problemen bij het gemeentebestuur te melden. Vorig jaar zijn op die manier 278 meldingen gedaan, in 231 gevallen is daarbij de digitale meldingskaart gebruikt, de andere kaarten kwamen onder meer uit de gemeentegids en 'lees Heusden-Zolder'. De centra van Zolder en Heusden voeren met 27,3 % en 23,7 % het klassement aan, maar dat is logisch vermits de bevolkingsdichtheid daar het grootst is. Berkensbos volgt op 3 met (…) Lees het hele bericht

inbrekers-gepakt-in-borgloon

Inbrekers gepakt in Borgloon

In dancing MacQueen in Borgloon zijn maandagmorgen omstreeks 4 uur 6 autochtone jongeren uit Heusden-Zolder op heterdaad betrapt bij een inbraak. Dat gebeurde terwijl in de dancing een groot evenement aan de gang was. Het waren de eigenaars zelf die de inbrekers betrapten, even later zijn ze opgepakt door de politie van het kanton Borgloon die versterking vanuit Tongeren kreeg. Hun wagen zat helemaal volgeladen met elektrische apparaten en drank; De 6 zijn voorgeleid bij de (…) Lees het hele bericht

turnkamp-bij-moed-en-volharding

Turnkamp bij Moed en Volharding

Turnkring Moed en Volharding organiseert heel de week een recreatief turnkamp in de sporthal van Berkenbos. Jongens en meisjes van de laatste kleuterklas tot het zesde leerjaar komen er op een plezante manier proeven van de turnsport. Bij Moed en Volharding valt trouwens heel het jaar door wel wat te beleven. De kring telt 370 leden, zowel kleuters als senioren, en die komen niet alleen voor het klassieke turnen, maar ook voor gymdans en sporten in het algemeen. De club heeft sinds haar ontstaan in 1941 de provinciale en nationale titels aan elkaar geregen.

plonsen-in-gummuldur

Plonsen in Gummuldur

De familie Thijs bijt de spits af in onze zomerse reeks waarbij inwoners van Heusden-Zolder ons foto's van hun vakantie tonen. En dus kans maken op een leuke prijs. De familie Thijs is verknocht geraakt aan Turkije. Dit jaar ging het naar Gummuldur waar opa Henri Thijs met kleindochter Lotte een frisse duik neemt. Lotte springt sindsdien zonder angst in het water.

ook-tonnagebeperking-op-de-wegen

Ook tonnagebeperking op de wegen

Vorige week meldden we al dat het voortaan verboden is om zware vrachtwagens te parkeren in woonbuurten. En precies om de leefbaarheid van de wijken te verbeteren, geldt voortaan ook een tonnagebeperking op de meeste wegen. Het is de bedoeling om het zwaar vervoer voortaan af te leiden via vastgelegde routes en over de grote wegen. Ook al omdat bij calamiteiten op de E 314 en E 313 het verkeer via sluipwegen een uitweg zoekt. De industriezone Eversel moet bereikt worden via de (…) Lees het hele bericht

uw-favorieten-steeds-bij-de-hand

Uw 'favorieten' steeds bij de hand

In de rechterkolom van onze site staat voortaan een knop "Toevoegen aan favorieten". De pagina waarop u zich bevindt, kunt u daarmee in uw "favorieten" of "bladwijzers" plaatsen; daarvoor klikt u op het sterretje ( favorietenicon ) dat verschijnt wanneer u met de cursor op het kruisje gaat staan. Naast het sterretje zijn er nog enkele andere icoontjes, waarmee u online uw favorieten kunt bijhouden. Zo'n dienst is bijvoorbeeld del.icio.us. Handig als u op meer dan één computer werkt, want dan hebt u uw favorieten steeds bij de hand - zowel op de PC thuis als op het werk, op de laptop of in een internetcafé in het buitenland. Het werkt voor elke pagina van de Internetgazet, dus zowel voor de nieuwspagina van elke gemeente maar ook voor de zoekertjes of de kalender. U kunt ook één enkel bericht bookmarken; klik daarvoor eerst op het permalink-icoontje ( permaicon ).

wie-schoot-vaars-dood

Wie schoot vaars dood?

In de nacht van zaterdag op zondag is een vaars doodgeschoten in een weide in de Boskensstraat in Zolder. Volgens de eerste vaststellingen is dat gebeurd met een handvuurwapen van zwaar kaliber. Wie of waarom dit heeft gedaan is niet duidelijk. De politie tilt zwaar aan de feiten, een eerste buurtonderzoek heeft nog geen aanwijzingen opgeleverd.

auto-uitgebrand-op-voort

Auto uitgebrand op Voort

Even paniek zondagochtend toen brand ontstond in een auto die geparkeerd stond vlakbij een huis op de hoek van de Koolmijnlaan en het Kolderhof. Omstaanders zagen hoe plots rook uit de wagen kwam en duwden hem weg van het huis voor hij echt vuur vatte. De brandweer kon de auto - die helemaal uitbrandde - blussen. Aan het huis is alleen rookschade.

bestuurder-uit-heusden-zolder-dood

Bestuurder uit Heusden-Zolder dood

Bij een ongeval op de Olmensesteenweg in Beringen is vrijdagavond een jongeman van 28 uit Heusden-Zolder omgekomen. Even voor 22 uur ging zijn auto van de man, botste tegen een betonnen paal en raakte vervolgens enkele kleine bomen. De bestuurder stierf ter plaatse.

brand-in-halstraat-snel-geblust

Brand in Halstraat snel geblust

Zondag in de vooravond heeft het gebrand in een leegstaand huis in de Halstraat. Het vuur ontstond in een zijgebouw waar ook een auto geparkeerd stond. De brandweer was snel ter plaatse en had het vuur al na enkele minuten onder controle. De auto is vernield, het bijgebouw zwaar beschadigd. Vermoedelijk hebben vandalen de brand veroorzaakt.

mislukte-motodiefstal-zorgt-voor-problemen

Mislukte motodiefstal zorgt voor problemen

Tijdens de ADAC-race op Circuit Zolder hebben onbekenden geprobeerd een motorfiets te stelen. Ze kregen het slot niet open, maar lieten het geforceerd achter. Daardoor kon de eigenaar zijn motor niet losmaken. De brandweer werd erbij gehaald maar het bevrijdingsgereedschap is ontworpen voor zwaardere materialen. Uiteindelijk moest de pechdienst de onfortuinlijke motorrijder komen helpen.

ahmadiyya-moslims-in-ecr-gebouw

Ahmadiyya Moslims in ECR-gebouw

De afgelopen 3 dagen was het druk in het ECR-gebouw op het Marktplein. Daar hield de Ahmadiyya Moslim gemeenschap van België haar jaarlijkse bijeenkomst. De Ahmadiyya Moslims zijn meestal Pakistani, die als politiek vluchteling bij ons leven. Het zijn volgelingen van Mirza Ghulam Ahmad die eind de 19de eeuw een nieuwe interpretatie aan de Islam gaf, een hervorming als het ware. Zij beschouwen hem als een profeet wiens komst was voorspeld door Mohammed. Andere Islamisten willen hen geen (…) Lees het hele bericht

acrobatiek-op-buurtfeest

Acrobatiek op buurtfeest

Aan de Beatrijslaan in Zolder kwamen de buurtbewoners zaterdagavond samen voor een wijkfeest. Dat was helemaal uitgewerkt rond het thema circus. De aanwezigen werden er getrakteerd op een spektakulair optreden van de AGD-groep van Moed en Volharding. De meisjes toonden zich ware arobaten op de airtrack. En achteraf mochten ook de kinderen én hun ouders zich ook eens laten gaan op dat lange 'springkasteel'.

buurtfeest-in-de-schootstraat

Buurtfeest in de Schootstraat

Liefst 136 deelnemers daagden zaterdagavond op voor het buurtfeest van 'Sint-Rita'. Dat is de Schootstraat (vanaf de Kruiswegstraat), Zolderseweg, Staintonstraat (tot aan de Rodekruisstraat) en Waterleidingstraat. Op het menu een barbecue en veel gezelligheid. De buurtwerking viert dit jaar haar 25ste verjaardag. Ze ontstond in 1983 bij de inwijding van de Sint-Ritakapel en sindsdien zijn er heel wat initiatieven genomen. Het buurtfeest kaderde ook in de campagne 'Vlaanderen Feest' en dat leverde een financieel steuntje van de gemeente op.

vrouw-sterft-na-ongeval

Vrouw sterft na ongeval

Zondagmorgen rond 9 uur is op de E 314 in Zolder richting Genk een auto tegen een verlichtingspaal terechtgekomen. De paal knapte af en de auto kwam op zijn dak in de gracht terecht. De brandweer had heel wat werk om de slachtoffers uit het wrak te bevrijden. Het ging om een vrouw van 41 uit Mechelen en haar zoon van 19. Ze kregen ter plaatse de eerste zorgen van de MUG. De vrouw overleed later in het ziekenhuis, de zoon is gewond maar niet in levensgevaar.

gapen-naar-de-drie-gratien

Gapen naar de drie Gratiën

Wie geregeld langs kasteel Meylandt komt, heeft zich de afgelopen dagen wellicht al vergaapt aan het kunstwerk dat daar op een sokkel in geroest metaal staat. Het gaat om een beeldengroep van François Joré die de drie Gratiën uit de klassieke oudheid voorstelt. De beelden, uitgevoerd in felgrijs polyester, tonen sensuele organische vormen en zijn een ode aan de schoonheid van de vrouw. Kunstenaar François Joré, uit Lummen, is bij ons geen onbekende, hij maakte (…) Lees het hele bericht

gezinsfietstocht-is-van-start-gegaan

Gezinsfietstocht is van start gegaan

De gezinsfietstocht van de gemeentelijke raad voor de middenstand is zaterdagochtend op gang gefietst door onder meer burgemeester Sonja Claes en de schepenen Mario Borremans en Marc Swevers. Ze kregen van Willy Huybrechts alvast de eerste duurzame fietswinkeltas. Ook de andere deelnemers konden die verdienen. UPDATE Uiteindeljk zijn een kleine 300 fietsers geteld, en die hebben het nagenoeg allemaal droog kunnen houden.

zolder-in-duitse-handen

Zolder in Duitse handen

Dit weekend wordt op Circuit Zolder vooral Duits gesproken want de traditionele ADAC-race strijkt er neer. Toch moet je niet meteen splinternieuwe bolides uit de BMW- en Porsche-fabrieken verwachten, het rijk is eerder aan de oudjes. Op het programma staan onder meer de Classic Trophy met touring- en GT-wagens uit de periode 1947-1971 en de historique brengt oude Britse racewagens aan de start. Maar er zijn ook de Alfa Romeo Challenge, de Classic Formula Ford, de hscc met formule-wagens vanaf 1966 en de Yougtimers uit meer recente tijden.

1-op-4-baby-s-wordt-kansarm-geboren

1 op 4 baby's wordt kansarm geboren

24 % van alle baby's die vorig jaar in Heusden-Zolder is geboren, komt in een kansarm gezin terecht. Een kansarm gezin (of alleenstaande ouder) voldoet aan een aantal criteria zoals de opleiding en het werk van ouders, opvoedingsstimulatie, taalkennis, enz. Niet alleen gaat het om een groot aantal - 83 baby's vorig jaar -, OCMW-voorzitter Marc Vanderstraeten vindt het ook verontrustend dat die kansarmoede zich later ook doorzet in de hulpverlening, het onderwijs en de (…) Lees het hele bericht

rode-kruis-brevetten-uitgereikt

Rode Kruis-brevetten uitgereikt

Bij het Rode Kruis van Heusden-Zolder zijn vrijdagavond de brevetten uitgereikt aan de personen die met succes de cursus 'Helper' hebben gevolgd. De belangstelling voor die cursus was bijzonder groot. De geslaagden: Gerd Vreven, Hilde Van der Meer, Gogi Sandu, Katrien Balette, Lindsay Willems, Jolien Put, Isabelle Gerits, Arne Aerts, Sofie Coomans, Lore Jordens, Karen Zielinski, Barbara Gijbels, Anita Geens, Ute Michalski, Cindy Steenhout, Hatice Uygun, Zeynep Uygun, Jean-Pierre (…) Lees het hele bericht

toestand-rustig-aan-ons-huis

Toestand rustig aan Ons Huis

De eerste avond na de afkondiging van het samenscholingsverbod lijkt de situatie in de buurt van Ons Huis rustig. Het verbod en wellicht nog meer de oproepen in de moskee en elders binnen de Turkse gemeenschap hebben blijkbaar resultaat. De jongeren bleven weg. De leden van de jeugdgroepering hebben inmiddels hun kamp ingenomen.

circusartiest-in-een-dag

Circusartiest in één dag

Kinderen tussen 6 en 12 zetten vandaag hun eerste stappen in de wereld van het circus. In de sporthal van Berkenbos konden ze een dag lang, in het kader van de Grabbelpas, circuskunstjes leren: jongleren, spelen met ballen en diabolo's, fietsen op één wiel, evenwichtskunsten of clownerieën, ...ze oefenden gretig en konden aan het eind van de dag hun verbaasde ouders op een voorstelling trakteren.

samenscholingsverbod-op-parking-ons-huis

Samenscholingsverbod op parking Ons Huis

Sinds vrijdag 16 uur en dat tot 31 augustus geldt op de parking van Ons Huis langs de Paquaylaan een samenscholingsverbod voor meer dan 3 personen. Burgemeester Sonja Claes en zonechef Geert Luypaert hebben de maatregel toegelicht tijdens een persconferentie. Directe aanleiding is een brandstichting donderdagavond. Onbekenden hebben toen het zeil in brand gestoken dat was aangebracht tussen speelplein Berkenheem en de parking. Dat zeil moest precies dienen om de camping waar (…) Lees het hele bericht

morgen-gezinsfietstocht-van-grm

Morgen gezinsfietstocht van GRM

Zoals eerder aangekondigd organiseert de gemeentelijke raad voor de middenstand op zaterdag 5 juli een gezinsfietstocht. Het signaal dat de GRM wil geven is duidelijk, we moeten de fiets niet alleen meer recreatief gebruiken maar ook functioneel om naar de winkel om de hoek te gaan. Daarom is parcours van 25 km langs de mooiste plekjes van de gemeente uitgestippeld. Inschrijven en vertrekken kan tussen 10 en 16 uur bij één van de fietshandelaars van (…) Lees het hele bericht

extra-opvang-tijdens-de-vakantie

Extra opvang tijdens de vakantie

Bijna alle Vlaamse gemeenten hebben wachtlijsten van ouders die tijdens de vakantie geen opvang vinden voor hun kinderen. Maar het aantal plaatsen in de buitenschoolse opvang is natuurlijk beperkt. In Heusden-Zolder teltde 't Klim-Op-Ke van het OCMW voor juli 386 opvangmomenten op zijn wachtlijst. Maar doordat Vlaams minister Vanackere op de valreep nog extra geld vrijmaakte, heeft het OCMW de opvang in Viversel geopend voor juli en daar kunnen dagelijks nog eens 27 kinderen (…) Lees het hele bericht

geen-belasting-voor-politiek-drukwerk

Geen belasting voor politiek drukwerk

De gemeenteraad moest zich gisteravond opnieuw buigen over de gemeentebelasting op de huis-aan-huis-bedeling van reclamebladen en drukwerken. Dat reglement is in januari goedgekeurd, maar er waren enkele aanpassingen nodig. Zo werd in het oorspronkelijke reglement verkiezingsdrukwerk vrijgesteld van de belasting, maar dat is nu uitgebreid tot drukwerk van politieke partijen. "Omdat verkiezingsdrukwerk moeilijk te onderscheiden is van gewone publicaties van politieke partijen," dixit (…) Lees het hele bericht

vrachtwagens-moeten-weg-uit-woonzones

Vrachtwagens moeten weg uit woonzones

Vrachtwagens van meer dan 3,5 ton mogen voortaan niet meer parkeren in straten en op pleinen. De gemeenteraad heeft donderdagavond een nieuw reglement daarover goedgekeurd. Volgens het schepencollege loopt het de jongste jaren de spuigaten uit, onlangs zijn er 90 geteld die 's avonds en in het weekend overal parkeren. Op het Koning Boudewijnplein (foto) alleen gaat het om een tiental. "Op sommige plaatsen maken die het gevaarlijk voor fietsers en voetgangers, buurtbewoners (…) Lees het hele bericht

steeds-meer-treinreizigers-in-heusden-zolder

Steeds meer treinreizigers in Heusden-Zolder

Het succes van de treinstopplaatsen in Heusden-Zolder gaat nog steeds in stijgende lijn. Uit de meest recente cijfers - najaar 2007 - blijkt dat in Heusden op een weekdag gemiddeld 233 reizigers op de trein stappen, op zaterdag 70 en op zondag 154. Voor de periode 2004-2006 was dat gemiddeld 179 tijdens de week, 59 op zaterdag en 100 op zondag. Maar ook de halte in Zolder die vier jaar geleden heropend is, doet het uitstekend met op een weekdag 137 opstappers, op zaterdag (…) Lees het hele bericht

stilte-over-ontvoeringszaak

Stilte over ontvoeringszaak

Vier dagen na de ontknoping van de ontvoeringszaak van Enver Tercan blijft het dossier in nevel gehuld, ook het parket geeft nog geen commentaar. Het is überhaupt niet duidelijk of de speurders na twee ondervragingen van de ontvoerde ook maar enige vooruitgang hebben geboekt in het onderzoek naar de daders en het motief. De autohandel is gesloten wegens jaarlijkse vakantie en heel de familie vertrekt vrijdag en de komende dagen naar Turkije voor een huweljksfeest.

playa-terlaemen-paraiso

Playa Terlaemen Paraiso

Het warme weer heeft voor enkele topdagen gezorgd in het openluchtzwembad Terlaemen. Vooral jongeren maakten van de eerste vakantiedagen gebruik om wat af te koelen. Dinsdag werden een kleine 500 bezoekers geteld en woensdag daagden ook nog een paar honderd zwemmers op, hoewel later op de middag het water uit de verkeerde richting begon te komen.

1-extra-opvangplaats-in-t-weyerke

1 extra opvangplaats in 't Weyerke

In dienstencentrum 't Weyerke komt er één extra plaats voor een volwassene in het kader van het bezigheidstehuis voor niet-werkenden. Dat heeft Vlaams minister voor Welzijn Steven Vanackere woensdag bekendgemaakt. De extra plaats in 't Weyerke maakt deel uit van een contingent van in het totaal 85 plaatsen in Limburg. De minister had eerder extra middelen aangekondigd om de wachtlijsten korter te maken en hij had bijkomend geld vrijgemaakt voor persoonlijke assistentiebudgetten en andere vormen van zorgvernieuwing.

aula-voor-uitvaarten-in-heusden

Aula voor uitvaarten in Heusden

Vanaf volgende week kun je in Heusden-Zolder gebruik maken van een aula voor uitvaartplechtigheden. Tot nu toe vond je voor een niet-kerkelijke plechtigheid - bij een crematie bijvoorbeeld - alleen maar een aangepaste ruimte in het crematorium zelf. Het is begrafenisondernemer Beyne op de Koerselsebaan die voor die Limburgse primeur zorgt. "Er vinden alsmaar minder kerkelijke uitvaartplechtigheden plaats en de mensen vragen zich dan af wat ze moeten doen. Voor de aula's in het (…) Lees het hele bericht

wisselvallige-start-van-de-koopjes

Wisselvallige start van de koopjes

Ook in Heusden-Zolder is dinsdag de koopjesperiode van start gegaan, zoals in de rest van Vlaanderen, gaf ook de Koolmijnlaan een uiteenlopend beeld. Zowel op straat als in verschillende winkels was het drukker dan anders, maar zeker geen overrompeling. Andere kledingzaken spreken dan weer een een merkelijk hogere omzet dan op 1 juli vorig jaar. Vandaag geen tijd gehad? Geen probleem, je hebt nog tot 31 juli de tijd voor een fris jurkje of t-shirt. En vergeet zeker geen zwembroek met dit weer.

vandaag-gezien-1-juli-2008

Vandaag gezien

Opa Michel, oma Lieve en de pas 9 geworden Louise Manteleers op fietstocht over de oude spoorweghelling

singstar-wedstrijd-in-de-bib

Singstar-wedstrijd in de bib

Vroeger was de bibliotheek een 'boekerij', een gebouw volgestuwd met boeken. Maar tegenwoordig gebeuren er om de haverklap verrassende dingen. Volgende week woensdag, 9 juli om 16 uur bijvoorbeeld, organiseert de bibliotheek een Singstar-wedstrijd. Alle jongeren tot 12 jaar die een keertje door een micro willen zingen, moeten dan zeker hun kans grijpen. Je hoeft echt geen Robbie Williams of Madonna in spe te zijn, zelfs geen Paco Garcia. Maar je mag wel een leuk pak aantrekken of je favoriete song brengen. Afgelopen week zijn er al wat try-outs geweest (foto). Inschrijven voor zaterdag 5 juli met je bibpasje.

donderdag-vergadert-gemeenteraad

Donderdag vergadert gemeenteraad

Donderdag om 19 uur vergadert de gemeenteraad en de raadsleden moeten zich vooral door veel cijfermateriaal heenbijten. Op de agenda staan onder meer de jaarverslagen van OCMW en de Zandloper, het jaarverslag van het autonoom gemeentebedrijf en van het gemeentebestuur. Verder moet de raad de knoop doorhakken over een aantal grondgebieds- en gebouwenzaken en een rist verkeersingrepen regulariseren.