Archief februari 2012

nieuwe-schoenenwinkel-een-eeuw-na-de-start

Nieuwe schoenenwinkel een eeuw na de start

Vanavond is de nieuwe schoenenwinkel van Lorenz in de Guido Gezellelaan geopend. Erik en Chantal Claes hebben samen met zonen Brecht, Frederik en Alexander een nieuwbouw neergezet op enkele meters waar de grootvader van Erik en diens broer een eeuw geleden, in 1910 om exact te zijn, als schoenmakers startten. In die tijd maakten ze hun schoenen volledig zelf. Later exploiteerden de ouders van Erik de winkel één deur verder, en die werd dan de voorbije decennia geleidelijk uitgebouwd. Tot ook die te klein werd en nu dus vervangen is door een grote gloednieuwe winkel, enkele meters verder. Daar werken ze met 7 voltijds, en nog een rist gelegenheidsmedewerkers.

vanthoor-niet-meer-in-nationaal-team

Vanthoor niet meer in nationaal team

De Royal Automobile Club of Belgium (RACB) heeft dinsdagavond zijn National Team 2012 voorgesteld. Het team bestaat uit vijf Belgische racepiloten en is in vergelijking met vorig jaar licht veranderd. Zo maakt onze dorpsgenoot Laurens Vanthoor er niet langer deel van uit, zijn plaats wordt ingenomen door Kevin Demaerschalck. De anderen zijn gebleven: Jérôme D'Ambrosio, Bertrand Baguette, Thierry Neuville en Stoffel Vandoorne. Wat Laurens Vanthoor betreft, is het nog altijd niet duidelijk in welke races hij dit seizoen zal uitkomen. Op zijn website laat hij weten dat hij een contract op zak heeft, maar dat het nog niet officieel is

w-lt-dames-aan-de-chocolade

W!LT-dames aan de chocolade

De dames van W!LT hebben zich gisteren - net niet letterlijk - ondergedompeld in de wereld van de chocolade. Ze trokken daarvoor naar Boon, het chocoladehuis in Hasselt. In het atelier zagen ze hoe ze thuis eenvoudig aan de slag kunnen met chocolade, zo leerden ze achtereenvolgens pralines, truffels en chocoladeversieringen maken. Moet het nog gezegd dat alles ter plekke uitvoerig geproefd en becommentarieerd werd?

tweede-editie-supersonic-festival-ligt-vast

Tweede editie Supersonic Festival ligt vast

Het staat nu definitief vast dat er op zaterdag 8 september - tijdens de 24 uren van Zolder- een tweede editie komt van het Supersonic Festival. “We hebben al verschillende vergaderingen met de gemeente, de veiligheidsdiensten en het Circuit Zolder achter de rug en alles evolueert perfect. We willen het festival verder uitbouwen. Zo gaan we investeren in het comfort van de bezoekers en hebben we met de overheid afgesproken om extra aandacht aan veiligheid en mogelijke overlast te besteden. (…) Lees het hele bericht

vingerafdrukken-zonder-inkt

Vingerafdrukken zonder inkt

De politie heeft in de toekomst geen papier en inkt meer nodig om vingerafdrukken te nemen. Er wordt immers een zogenaamde Livescan aangekocht, een elektronisch systeem om vingerafdrukken en handpalmafrukken te nemen. Ze worden dan meteen doorgestuurd naar een centrale datatbank en als het om een gekend figuur gaat, krijgt de politie meteen de nodige info. Iemand die liegt over zijn identiteit, valt zo ook onmiddellijk door de mand, als hij of zij in de databank zit. Snel, efficiënt en gedaan met die vervelende uitleg thuis over de inkt aan je vingers.

een-fijne-schrikkeldag-gewenst

Een fijne schrikkeldag gewenst

Vandaag 29 februari is een schrikkeldag, een extra dagje dus in het jaar zoals dat maar om de vier jaar gebeurt. Meer dan 6.000 mensen in ons land zijn vandaag jarig. We hebben ons trouwens altijd afgevraagd of iemand die op een schrikkeldag is geboren, vier keer zo lang moet werken tot aan zijn of haar pensioen. Wie per maand betaald wordt, mag vandaag een dagje gratis werken voor zijn baas. Geef toe, een argument dat kan tellen om gemotiveerd aan de werkdag te beginnen.

raymond-meykens-blijft-trainer-bij-heusden

Raymond Meykens blijft trainer bij Heusden

Ook in het seizoen 2012-2013 blijft Raymond Meykens de hoofdtrainer van vierde provincialer SK Heusden 06. Het clubbestuur heeft zonet de samenwerking met de trainer verlengd.

unizo-vraagt-ook-een-ondernemersbeleid

UNIZO vraagt ook een ondernemersbeleid

UNIZO Heusden-Zolder heeft dinsdagavond aan de voorzitters of afgevaardigden van de meeste politieke partijen een bundel overhandigd met de ondernemersprioriteiten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Er werd ook kort van gedachten gewisseld over een aantal economische thema's en hete hangijzers. De organisatie van zelfstandige ondernemers heeft een hele bundel uitgewerkt. Voorzitter Raf Coomans belichtte de kernpunten. Zo vraagt UNIZO de voortzetting van de bestaande werking (…) Lees het hele bericht

massale-belangstelling-voor-vijverproject

Massale belangstelling voor vijverproject

De infoavond op Bovy over het project 3WATER is een vanavond enorm succes geworden. Er daagden veel inwoners van Heusden-Zolder, Hasselt en Zonhoven op, de grote zaal van de Pannenkoekenbakker zat afgeladen vol. Het publiek kreeg meer info over hoe het project het vijverlandschap in de drie gemeenten wil verbeteren en zeldzame soorten als de boomkikker en roerdomp wil ondersteunen. Daarvoor kregen ze onder meer een film te zien en uitleg van onder meer Bert Van Holen van het Agentschap Natuur en Bos. Ook in de toekomst zal er verder gecommuniceerd worden over de plannen en de evolutie van het project.(meer foto's)

inbraken-in-bieststraat-en-schootstraat

Inbraken in Bieststraat en Schootstraat

Afgelopen nacht hebben inbrekers op vier plaatsen toegeslagen. In de Bieststraat namen ze een auto mee en haalden drie laptops uit een huis, een andere inbraak in dezelfde straat mislukte. Ook in de Schootstraat zijn inbrekers in twee huizen binnengedrongen. Op beide plaatsen konden ze buit maken, onder meer een gsm, geld en juwelen.

fietser-gewond-bij-aanrijding-1

Fietser gewond bij aanrijding

Een 60-jarige fietser uit Heusden-Zolder is gewond naar het ziekenhuis gebracht na een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurd voor de middag op de kruising van de Boekterheide met de Inakker.

het-weer-rustig-en-zacht

Het weer: rustig en zacht

Ondanks de aanwezigheid van een hogedrukgebied over onze streken, laat de zon het vaak afweten. Oorzaak is de vochtigheid in de onderste luchtlagen van de atmosfeer die verantwoordelijk is voor veel lage wolken en mistig weer. Er wordt wel relatief zachte lucht aangevoerd. Tot zaterdag blijft het rustig en zacht. Vanaf zondag komt er een ommekeer in het weerbeeld en wordt het wisselvallig en minder zacht.
Vandaag domineren wolken en het is nevelig. Lokaal kan wat motregen vallen, maar meestal is het (…) Lees het hele bericht

goud-en-zilver-voor-jolien-sijbers

Goud en zilver voor Jolien Sijbers

Op de 4de Dag van de Limburg Cup in Maasmechelen behaalde Jolien Sijbers van de Zolderse Dolfijnen zilver op de 200m vrije slag en goud in de 100m rugslag. De benjamins moesten het deze keer zonder medailles stellen, wel een aantal persoonlijke besttijden.

vandaag-gezien-28-februari-2012

Vandaag gezien

's Ochtends hangen er wel eens druppels aan bijvoorbeeld een mos, of een sneeuwklokje. Doorgaans passeren we er dan zonder verder acht op te slaan. Maar door de macro-lens van Jan Leijskens worden dat plots kunstwerkjes.

volgende-week-freek-de-jonge-in-muze

Volgende week Freek de Jonge in Muze

Dinsdag 6 maart om 20u15 staat Freek de Jonge in de schouwburg van Muze. de Jonge is zonder twijfeld de meest productieve cabaretier van dit moment: een Nieuwjaarsconference, de langverwachte cd ‘Van A naar Z’ met de gelijknamige muziektournee samen met Ocobar en JW Roy, zijn verkiezingsconference ‘De Stemming 2010’ en de Jaarsconference ‘Het Verlossende Woord’. Sinds 2011 trekt Freek rond met een avondvullende conference met frappante familiebanden als leidraad. (…) Lees het hele bericht

eric-en-claudia-van-franse-naar-spaanse-droom

Eric en Claudia: van Franse naar Spaanse droom

Eric en Claudia Philips-Peeters hebben hun plannen helemaal omgegooid. Rond Kerstmis vertrokken ze vanuit Heusden-Zolder, met hun dochtertjes Yetteke en Yanneke, naar Frankrijk om een B&B en 'table d'hôte' te beginnen in Artigat.Ze hebben ondertussen hun hart verloren aan Spanje en zijn 900 km verder getrokken. In het mooie La Azohia bij Mazzaron hebben ze een gloednieuwe woning op de kop hebben kunnen tikken, dichtbij strand en bergen. Het is de bedoeling om daar op 1 mei (…) Lees het hele bericht

eens-iets-anders-dan-een-voordeur

Eens iets anders dan een voordeur

Dominique Truyers is 50 geworden en dat hebben ze geweten in de Schootstraat. In plaats van de klassieke 'nieuwe voordeur' heeft zijn aanhang de nodige borden voor een renovatieproject geplaatst.

chauffeur-dood-in-vrachtwagen-van-de-zwerver

Chauffeur dood in vrachtwagen van De Zwerver

Op een parkeerterrein langs de snelweg A67 in het Nederlandse Veldhoven is vanmorgen een trucker dood in zijn vrachtwagen gevonden. Het gaat om een Duitse chauffeur die voor De Zwerver uit Viversel werkte, het autocar- en reisbedrijf heeft nog aan aparte vrachtwagenafdeling. Daar wordt verslagen gereageerd op het nieuws."De man was 64 jaar oud en werkte al 18 jaar voor ons. Vorige dinsdag meldde hij zich ziek, daarop is woensdag een andere collega de aanhangwagen gaan ophalen (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-27-februari-2012

Vandaag gezien

's Morgens heel vroeg en bij valavond fluiten de merels en ook op andere vlakken merk je dat de lente stilaan op komst is. Dit is een sierhazelaar. (foto Jan Leijskens)

ook-titel-en-finaleplaatsen-voor-hebad-jeugd

Ook titel en finaleplaatsen voor Hebad-jeugd

Ook de jeugd van Hebad Heusden wist te schitteren op het Belgisch kampioenschap badminton in Bastogne. Marijn Put pakte de titel in zowel het enkel heren als het dubbel bij de -19 jarigen. Er waren ook nog finaleplaatsen voor Ann Knaepen (dames enkel -17 jaar), Pol Biesmans en Debbie Simons (dubbel gemengd -15). Debbie greep ook nog nipt naast de titel in het enkel dames -15 jaar.

circuit-neemt-24-uur-zelf-in-handen

Circuit neemt 24 uur zelf in handen

Circuit Zolder neemt de organisatie van de 24 uur van Zolder opnieuw volledig in handen. Daarvoor heeft het Jacky Andrzejewski (rechts) als promotor aangetrokken. Andrzejewski was al eerder actief op het circuit en in de autosector. Hij moet voor de etmaalrace op 8 en 9 september zoveel mogelijk deelnemers aantrekken. Algemeen directeur Deflandre: “Het zal een race worden die voor geen enkel kampioenschap telt, maar waarvoor we resoluut kiezen voor nationale én (…) Lees het hele bericht

luca-de-angelis-is-belgisch-kampioen

Luca De Angelis is Belgisch kampioen

Dit weekend hebben de jeugdspelers van badmintonclub Smash in Bastogne het BK gespeeld. Luca De Angelis (foto) is daar Belgisch Kampioen Enkel Heren -11 jaar geworden en 2de  in het dubbel gemengd -11jaar,  Laura Poelmans werd 2de bij de dubbel dames -13 jaar,  Bo Borremans verloor nipt in de halve finale enkel dames -11 jaar en Milan De Angelis verloor zijn wedstrijd dubbel heren -13 jaar nipt in drie sets.

omstreden-verlies-voor-statie

Omstreden verlies voor Statie

In vierde provinciale C verloor Statie Zolder bij Terkoest Alken 2-1, Statie kwam 0-1 voor, maar kreeg dan een omstreden penalty tegen en zag dan ook nog een doelpunt afgekeurd. Leider Bolderberg kwam niet verder dan 1-1 in Meldert en heeft in de rangschikking nog maar één punt meer dan Heide Hasselt.

gelijkspel-voor-sk-06-ondanks-strafschoppen

Gelijkspel voor SK 06 ondanks strafschoppen

In vierde provinciale A speelde SK Heusden 06 gelijk op het veld van Lommel Kolonie: 1-1, voor SK was dat met wat geluk want het kreeg twee strafschoppen tegen. Anadol verloor met 0-3 tegen Excelsior Hamont.

vrijheid-speelt-gelijk-1

Vrijheid speelt gelijk

In de derde provinciale A heeft Vrijheid Zolder thuis 1-1 gespeeld tegen Flandria Paal. Het was een treffen tussen de nummers vier en drie. Gisteravond al verloor Viversel met 2-1 bij Ham United, nummer vijf in de rangschikking.

gelijkspel-levert-kvv-niets-op

Gelijkspel levert KVV niets op

In de eerste provinciale van het voetbal heeft de wissel binnen de technische staf van KVV Heusden-Zolder voorlopig voor een beperkt resultaat gezorgd. KVV kwam niet verder dan 3-3 tegen Zepperen dat 2 punten meer telt. Bij de rust stond het al 0-2, in acht minuten tijd bracht Jan Leyssens de stand weer in evenwicht, KVV kwam zowaar aan de leiding, maar moest na een vrije schop op een kwartier voor tijd de Zuid-Limburgers weer naast zich dulden.

meer-dan-5-800-wandelaars-in-eversel

Meer dan 5.800 wandelaars in Eversel

Eversel werd vandaag overrompeld door liefst 5.831 wandelaars. Ze namen allen deel aan de Nationale Wandeldag die Wandelend Paal organiseerde met als hoofdvertrekpunt Sint-Baaf. Er waren verschillende trajecten - van 4 tot 42 km - uitgestippeld vooral door het groen van Heusden-Zolder en ook een stukje over het grondgebied Beringen. Voor Wandelend Paal was het de grootste organisatie in zijn 40-jarig bestaan en ook in Heusden-Zolder zijn nog maar zelden zoveel wandelaars verzameld geweest. (meer foto's van Rudi Rykers)

nieuw-belgische-record-voor-wesley-joris

Nieuw Belgische record voor Wesley Joris

Wesley Joris heeft vandaag alweer bewezen dat hij zijn titel van beloftevolle sporter van Heusden-Zolder meer dan waard is. Op een zwemmeeting in Waremme zwon hij een Belgisch jeugdrecord bij de 16-jarigen. Hij deed 8.21.34 over de 800 meter.

stevige-muziekavond-in-muze

Stevige muziekavond in Muze

Een stevige muzikale avond gisteren in Muze met eerst een concert door Pieter Embrechts & The New Radio Kings (boven) en daarna eeen van de afterparty met Al Paone Band (onder) en tot in de late uurtjes dj's The Modest Men. (foto's Lenscollectief)

fel-bevochten-zege-van-vck

Fel bevochten zege van VCK

In het volleybal heeft VCK Bolderberg La Chaine Orp verslagen met 3-2. Het was een zwaarbevochten zege in een wedstrijd die bijna heel de tijd door alle kanten uit kon. Alleen in de eerste set liet VCK de Walen permanent tegen een kloof aankijken, het werd dan ook 25-16. In set twee lieten ze de thuisploeg even in de zegewaan en stoomden toen naar de overwinning. De twee volgende sets waren enorm spannend, bij 20-23 in de vierde zag het er bekaaid uit voor Bolderberg, maar de thuisspelers bleven (…) Lees het hele bericht

overtuigende-zege-voor-bbc-zolder

Overtuigende zege voor BBC Zolder

In het basketbal heeft Zolder een 73-91 overwinning behaald op Geraardsbergen. De bezoekers zagen na vijf minuten uitvallen met een hevig bloedende onderlip, het gevolg van een kopstoot. Toch konden de Limburgers een kleine voorsprong nemen met een sterke Thomas Balette, maar Geraardsbergen bleef in het spoor. Na rust was Delalieux terug en zorgde voor een nieuwe kloof, deze keer op het scorebord. Kort voor tijd werd Geraaardsbergen na protest bestraft met drie technische fouten. Vanhove kon toen de zege veilig stellen.

strenge-winter-een-ramp-voor-de-kikkers

Strenge winter een ramp voor de kikkers?

Het zou wel eens kunnen dat de strenge winter een ramp is voor de kikkers. Jan Leijskens trof een heleboel dode diertjes aan. Kikkers die in vijvers overwinterden kregen door het langdurige ijs en de sneeuw wellicht te weinig zuurstof. Andere mogelijkheid is dat de kikkers die geen diep water hebben geovnden, zijn doodgevroren in laag water.

bier-levert-2-groepen-startverbod-op

Bier levert 2 groepen startverbod op

Bij De Slamridders werd zaterdagavond een positieve balans opgemaakt van de jubileumstoet. Vooral in de Koolmijnlaan en Guido Gezellelaan stonden nog zeker zoveel toeschouwers als andere jaren, in de Brugstraat was het rustiger. Voor het eerst had de politie - na goedkeuring van het schepencollege - een volledig alcoholverbod voor de groepen afgekondigd. Een maatregel na een vechtpartij van vorig jaar. Ondanks de waarschuwingen hadden twee jeugdgroepen - waaronder één met 70 leden - toch bier (…) Lees het hele bericht

succesvolle-jubileumstoet-van-de-slamridders

Succesvolle jubileumstoet van De Slamridders

Een pak volk, een stralende zon en een mooie stoet. De Slamridders konden zich geen betere viering van hun 3 x 11 jubileum inbeelden. Ook de publiciteitskaravaan was behoorlijk lang. Aan de stoet zelf nam een 50-tal groepen deel, uit grote delen van Limburg, waarbij vooral Noord-Limburg sterk vertegenwoordigd was, ook opvallend veel groepen uit Vlaams-Brabant en het Antwerpse. Ook de andere plaatselijke verenigingen waren erbij met mooie wagens en zo konden de toeschouwers ook nog eens (…) Lees het hele bericht

alle-sportkampioenen-op-het-podium

Alle sportkampioenen op het podium

De kampioenenhulde was vrijdagavond een drukke bedoening: alle sporters of ploegen die in 2011 een titel behaalden, mochen op het podium om een sporttas als herinnering in ontvangst te nemen. Opvallend daarbij is het groot aantal jonge talenten. Heusden-Zolder scoort momenteel bijzonder goed in het badminton, het zwemmen en het atletiekgebeuren. (meer foto's van Dimitri Reynders)

tamara-is-opnieuw-beste-g-sporter

Tamara is opnieuw beste G-sporter

Het is nauwelijks nog een verrassing maar Tamara Medarts is opnieuw uitgeroepen tot beste G-sporter. Vorig jaar heeft ze dan ook weer een pak titels behaald. Zo werd ze liefst 6 keer Belgisch kampioen. Ze won twee gouden medailles op het Britse open nationaal kampioenschap, nam deel aan het open internationaal Duits kampioenschap en zwom goede resultaten op de Europese kampioenschappen in Berlijn. Bij de validen behaalde ze een provinciale titel op de 400 meter vrije slag. Voor Tamara is het nu uitkijken naar de Paralympics in Londen. (foto Dimitri Reynders)

wesley-en-bo-zijn-de-beloftevolle-jongeren

Wesley en Bo zijn de beloftevolle jongeren

Als beloftevolle sportjongen en - sportmeisje heeft de sportraad gisteravond Wesley Joris en Bo Batens gehuldigd. Wesley is een groot zwemtalent. Hij werd vorig jaar onder meer Belgisch en Vlaams kampioen op de 400 wisselslag, Limburgse kampioen op de 400 wissel, 200 vlinder, 1500, 400 en 200 vrije slag, hij behaalde 9 provinciale records en is als enige 15-jarige Limburgers geselecteerd voor het Talent Development Team. Ook Bo Batens toont haar talent in het zwembad, zij doet aan schoonspringen. Daarin werd ze vorig jaar Belgisch kampioen op de 1 meter en de 3 meter. (foto's Dimitri Reynders)

iedereen-opgewarmd-voor-de-carnavalspret

Iedereen opgewarmd voor de carnavalspret

Ons Huis was gisteravond volgelopen voor het carnavalsbal van De Slamridders. Die waren de avond gestart met een receptie want een carnavalsgroep die 3 x 11 jaar bestaat, dat maak je niet zo vaak mee. De dj's zorgden voor de ambiance terwijl de drie prinsen de nummers voor de volgorde van de stoet van vanmiddag toekenden. Iedereen is er klaar voor. (meer foto's van Lieven Kaerts)

si-speelt-gelijk-bij-de-leiders

SI speelt gelijk bij de leiders

In het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder voor een verrassing gezorgd met een 5-5 op het terrein van leider Ougree. Na een lange studieronde werd de ban gebroken, toen Martens een snelle tegenaanval mooi wist af te ronden. Het antwoord van Ougrée volgde vrijwel onmiddellijk, meer nog de Walen gingen erop en erover naar 3-1 en 4-2 bij de rust. Maar dan was het aan SI om via Martens en Vanpol gelijk te komen. Twee minuten voor tijd kwamen de leiders terug voor, maar in dezelfde minuut effende (…) Lees het hele bericht

de-gelukkige-prins-in-muze

'De gelukkige prins' in Muze

Ann De Donder en Muziektheater Transparant brachten vrijdagavond 'De gelukkige prins' in Muze. (foto Lenscollectief)

sportverdienste-voor-edgard-vangeneugden

Sportverdienste voor Edgard Vangeneugden

Brandweerofficier Edgard Vangeneugden kreeg vrijdagavond de trofee voor sportverdienste 2011. Tijdens de Fire and Police Games - zeg maar de Olympische Spelen voor brandweer- en politiemensen - in New York behaalde hij vorig jaar een gouden medaille in de oriëntatieloop. Over enkele maanden gaat hij met pensioen als brandweervrijwilliger maar dat betekent nog niet het einde van zijn sportieve carrière. (foto Dimitri Reynders)

hebad-heusden-is-sportploeg-van-het-jaar

Hebad Heusden is sportploeg van het jaar

Badmintonclub Hebad Heusden is uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. De eerste ploeg speelde vorig jaar kampioen in tweede liga en promoveerde daardoor naar het allerhoogste niveau. De club gaat er prat op dat dat met eigen spelers gebeurt, een resultaat van een doorgedreven jeugdwerking. (foto Dimitri Reynders)

marleen-loos-en-jelle-geens-sporters-van-het-jaar

Marleen Loos en Jelle Geens sporters van het jaar

Marleen Loos en Jelle Geens zijn vanavond door de sportraad gehuldigd als sportvrouw en sportman van 2011. Ze kregen van schepen van sport Mario Borremans een trofee en een herinnering van sportraad-voorzitter Johan Verhaegen. Voor badmintonspeelster Marleen (Smash Berkenbos) was het niet de eerste keer dat ze op het podium stond. Vorig jaar werd ze Belgisch kampioene bij de +45 Enkel en Dubbel Dames, provinciaal kampioene bij de Dubbel Dames B2 en Enkel Dames bij de Veteranen 1. (…) Lees het hele bericht

het-weer-droog-carnavalsweekend

Het weer: droog carnavalsweekend

Na de doortocht van een storing in de nacht van vrijdag op zaterdag, wordt wat koelere lucht vanuit het noorden over onze streken gestuurd. De luchtdruk stijgt echter, waarbij eht droog blijft. Na het weekend kunnen storingen opnieuw onze regio bereiken, maar in de tweede helft van de week zou een hogedrukgebied weerbepalend worden.
Morgen is het nevelig of mistig in de ochtend en zijn er lage wolken mogelijk. Later wordt het ochtendgrijs opgeruimd en kan de zon doorbreken. Na de middag zijn er (…) Lees het hele bericht

celstraf-en-boete-voor-canabisteelt

Celstraf en boete voor canabisteelt

De rechtbank in Hasselt heeft een man van 34 uit die stad veroordeeld tot 1 jaar cel en 5.500 euro boete voor het telen van cannabis en het illegaal aftappen van elektriciteit. Hij moet ook bijna 12.000 euro aan gerechtskosten betalen. De man had een cannabisplantage in zijn appartement. Hij woonde indertijd in Heusden-Zolder. Tussen februari 2009 en mei 2010 hield hij zich bezig met cannabisteelt, toen de politie binnenviel, waren de planten al 15 cm hoog. In de zaak stonden nog anderen (…) Lees het hele bericht

vanavond-huldiging-van-sportkampioenen

Vanavond huldiging van sportkampioenen

Vanavond om 19 uur heeft in Muze de traditionele sportkampioenenhulde plaats. De sportraad huldigt daarmee ploegen en individuele sporters die in 2011 een kampioenstitel behaald hebben. Ook wordt bekendgemaakt voor wie de titels van sportman, sportvrouw, sportclub en G-sporter zijn. En om de jonge beloften in de kijker te zetten, worden de titels van beloftevolle jongen en meisje toegekend.

animo-voert-actie-tegen-uitspraken-burgemeester

Animo voert actie tegen uitspraken burgemeester

4 leden van Animo, de jongerenorganisatie van de SP.a, hebben vanmorgen op de Cité een symbolische actie gevoerd tegen de uitspraken van burgemeester Sonja Claes. Die had eerder deze week gezegd dat er in een buurt als 'Onder de Poort' geen sprake is van integratie maar van segregatie van de Turkse gemeenschap. Ook uit andere politieke hoeken kreeg Claes hiervoor al de wind van voren. De Animo-leden sloten de Cité symbolisch af met rood-wit lint en deelden een pamflet uit met (…) Lees het hele bericht

kvv-vernieuwt-technische-staf

KVV vernieuwt technische staf

Na de aanhoudende slechte resultaten en de dreigende degradatie uit eerste provinciale, heeft KVV Heusden-Zolder een deel van haar technische staf vernieuwd. Trainer Ludo Vanpol had vorige zondag na de wedstrijd al aangegeven dat hij er ging mee stoppen. Voormalig hulptrainer Carlo Martens wordt nu de nieuwe hoofdcoach, hij wordt bijgestaan door Tom Dierick die overkomt van de nationale U-19. Leon Janssen blijft keeperstrainer en ook verzorger Rob Daemen blijft op post.

het-parcours-van-de-carnavalstoet

Het parcours van de carnavalstoet

Voor wie morgen naar de carnavalstoet in Heusden gaat kijken, dit is het parcours. De stoet wordt gevormd op De Schacht en start om 14u11 op de Koolmijnlaan om vervolgens te rijden langs Brugstraat, Sint-Willibrordusplein, Guido Gezellelaan, Sint-Jansblok, Veenderweg, Sint-Jansstraat, Kapelstraat en Koning Boudewijnplein waar de stoet ontbonden wordt.

internationale-dag-van-de-ontvoerden

Internationale dag van de ontvoerden

Vandaag, 23 februari, is het de internationale dag van de ontvoerden. Wereldwijd worden dagelijks mensen ontvoerd om uiteenlopende redenen: van criminele aard, politieke intimidatie, gedwonen bruiden, ...

zelf-leren-taiko-spelen

Zelf leren taiko spelen

In het kader van de Japanweek had vanavond in Muze een spektakulair taiko-concert plaats, dat is een optreden met grote Japanse drums. Maar eerst was er een workshop waar het publiek de knepen van het vak kreeg aangeleerd. (meer foto's van Ria De Clerck)

vandaag-gezien-23-februari-2012

Vandaag gezien

Rijm op riet. (foto Jan Leijskens)

bedrijven-willen-geen-extra-belastingen

Bedrijven willen geen extra belastingen

Werkgeversorganisatie VOKA bracht in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bedrijfsleiders, ambtenaren en politici uit Heusden-Zolder rond de tafel. In de lokalen van P & V Elektrotechniek zijn werkafspraken gemaakt over het technisch onderwijs, verbeterde busverbindingen, kinderopvang, gemeentebelastingen en speerpuntsectoren. Heel wat bedrijven hebben het moeilijk om geschikte werknemers aan te trekken. Heusden-Zolder beschikt niet over een technische school en het is zelfs (…) Lees het hele bericht

opgelet-voor-engelse-dakreinigers

Opgelet voor Engelse dakreinigers

Bij de politie is een melding binnengekomen van Engelsen die in Heusden-Zolder komen aanbellen en zich voordoen als dakreinigers. Ze doen sterk denken aan de 'Engelse asfalteerders' die de voorbije jaren op pad waren en overal aanklopten met het voorstel om een oprit goedkoop aan te leggen of op te knappen. Achteraf bleek het om minderwaardig werk te gaan en klachten waren moeilijk doordat het om een Engelse firma ging. Ook nu geeft de politie het advies niet op het voorstel in te gaan en onmiddellijk te bellen als de dakreinigers opduiken.

eyecon-genomineerd-voor-bruidfoto-award

Eyecon genomineerd voor Bruidfoto Award

Johan Vanstraelen van Eyecon uit Zolder is genomineerd voor de Bruidsfoto Award (BFA) 2012 van Bruid en Bruidegom Magazine. Fotografen uit België en Nederland stuurden 1.700 foto's in en een vijfkoppige vakjury heeft er 60 geselecteerd die in aanmerking kmen voor de BFA die begint juni wordt uitgereikt. Er zijn 6 categorieën met telkens 10 nominaties, Johan Vanstraelen zit in de categorie Bruid en Bruidegom. Op de website www.bruidsfotoaward.nl kunnen aanstaande bruidsparen en fotografen stemmen voor de publieksprijs en de vakprijzen.

politie-waarschuwt-voor-oplichter

Politie waarschuwt voor oplichter

De lokale politie waarschuwt de  bevolking voor een oplichter die in Heusden-Zolder actief is. Het gaat om een man van rond de 50 jaar die geld probeert af te troggelen. De één keer zamelt hij geld in voor het gemeentepersoneel, de andere keer omdat hij zogenaamd niet in staat is om zijn mazoutrekening te betalen. De man is gekend voor oplichting. De politie vraagt onmiddellijk contact op te nemen, wanneer de man zich aanbiedt.

loopcriterium-met-4-manches

Loopcriterium met 4 manches

Het Heusden-Zolders loopcriterium zal ook dit jaar uit vier manches bestaan. Het start op 25 maart met de VijverRun33 in Bolderberg (kidsrun, 5, 12 en 33 km). Op 22 april volgt de ZolderRun in Zolder-Centrum (2,5, 5 en 10 km). Op 8 september is er de KWB-loop in Heusden-Centrum (kinderlopen, 2,3, 4,6 en 9,2 km). Afsluiter is de '10 Miles of Zolder' op 16 september (kidsrun, 4 km en 10 miles).

paul-coiolen-geeft-lezing-over-fietstocht

Paul Coiolen geeft lezing over fietstocht

Op dinsdag 6 maart om 20 uur geeft Paul Coolen in de bibliotheek een lezing over zijn fietstocht langs religieuze en spirituele centra. Het was een leerrijke ervaring van een goeie 16 dagen, onderweg hield hij alles bij op zijn blog met dagverslagen, foto's en video-interviews. Ondertussen heeft Paul aan zijn blog een geaninmeerde kaart toegevoegd waarbij je letterlijk een fietser het traject ziet afleggen en de verschillende bezochte plekken in beeld komen.

beringse-politie-doekt-cannabisplantage-op

Beringse politie doekt cannabisplantage op

De lokale politie van de zone Beringen-Ham-Tessenderlo heeft gisteren in een woning in Heusden-Zolder een cannabisplantage ontmanteld. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt. Het ging om een professionele plantage met 520 planten die in drie verschillende kamers stonden. De huiszoeking gebeurde in opdracht van de onderzoeksrechter in Hasselt. De wietplanten waren recent geoogst, in de woning lag nog hen hoeveelheid cannabis te drogen. Het huis werd gehuurd door een Nederlander, maar (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-22-februari-2012

Vandaag gezien

Een vrachtwagen geladen met een kleine graafmachine is woensdag in de vooravond vastgereden in de Geenrijt ter hoogte van de Gompartsstraat. Daar zijn wegwerkzaamheden nog aan de gang en de grond was er aangewalst. Er kwam een tweede vrachtwagen aan te pas om de pechvogel los te trekken.

laagste-bod-bijna-17-miljoen-voor-de-verdieping

Laagste bod: bijna 17 miljoen voor De Verdieping

De enveloppes voor de inschrijvingen voor de restauratie en uitbouw van De Verdieping zijn geopend, en de laagste inschrijvers zitten op de raming, laat een opgetogen burgemeester Sonja Claes weten. Een tijdelijke vereniging van twee Limburgse aannnemers - Houben uit Paal en Vanderstraeten uit Lummen en restaurateur Vandekerkhoven uit Ingelmunster deed het laagste bod: 16.980.650 euro. Het is nu de komende weken aan de specialisten om het dossier in detail te onderzoeken en dan kunnen de werken in de loop van de lente toegewezen worden.

dit-weekend-bal-en-stoet-met-6-prinsen

Dit weekend bal en stoet met 6 prinsen

Voor De Slamridders nadert het hoogtepunt van de viering van hun 3 x 11 jarig bestaan. Nu vrijdagavond om 20u11 organiseren ze hun prinsenbal in ontmoetingscentrum Ons Huis met discobar Flashback met dj's Jo en Shana. Daar worden ook de deelnemende groepen verwacht om hun nummer af te halen voor de stoet. En op zaterdag is er dan het grote feest voor de drie 'grote' en drie 'kleine' prinsen want dan trekt de 33ste carnavalstoet uit. Vanaf 12 uur wordt de stoet gevormd op (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-de-europese-dag-van-het-slachtoffer

Vandaag is de Europese Dag van het slachtoffer

Vandaag, 22 februari, is de Europese Dag van het slachtoffer. Jaarlijks zetten op die dag de hulporganisaties het slachtoffer centraal. Daarbij wordt onderstreept dat slachtoffers, wie dan ook of van wat dan ook, recht hebben op opvang en op informatie. Ook binnen de hulpdiensten gaat er meer en meer aandacht naar slachtoffers, onder meer door een goed uitgebouwde dienst slachtofferhulp.

siberische-uil-in-de-merelstraat

Siberische uil in de Merelstraat

Heeft het te maken met het feit dat velen het de voorbije weken Siberisch koud noemden? Alleszins vloog de afgelopen dagen in de Merelstraat een Siberische oehoe rond. Het bleek om een ontsnapt exemplaar te gaan, want de uil kon tot op enele meters benaderd worden. Leden van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum hebben de uil ondertussen gevangen.

marco-polo-team-mag-niet-starten-in-achel

Marco Polo-team mag niet starten in Achel

De organisatie van de Beverbeek Classic (BC) in Hamont-Achel heeft het continentaal team Marco Polo-Donckers Koffie met Ethiopische licentie van de deelnemerslijst geschrapt. Van de 10 ingeschreven renners zouden er slechts drie over een UCI-licentie beschikken. Een week geleden meldde UCI-commissaris Erwin Kistemakers (NL) aan het BC-bestuur dat er zeven renners van dit team niet bij de UCI bekend waren. De organisatie zou dan aangedrongen hebben bij de ploeg om alles in orde te maken, maar dat zou (…) Lees het hele bericht

auto-rijdt-in-bos

Auto rijdt in bos

Dinsdagavond kort voor middernacht is op de Vogelsancklaan een auto door een onbekende oorzaak van de weg afgeraakt en kwam in het bos terecht gekomen. Er vielen geen gewonden, maar de hulpdiensten kwamen ter plaatse om de auto weer op de weg te krijgen. De schade bleef beperkt.(foto Michiel Reynders)

de-berentaal-in-t-rwandees-slot

De Berentaal in 't Rwandees (slot)

Een mooie exotische afsluiter met een verhaal: de Berentekst in het Rwandees, vertaald door Liliane Ikirezi. Alleen rees er één probleem: in Rwanda kennen ze geen beren en dus bestaat dat woord ook niet in hun taal. Als compromis kozen Hilde Baccarne en Liliane voor een zebra of imparage. Een alternatief was de impyisi die veel in Rwandese dierenverhalen voorkomen, maar dat is een hyena, en die heeft niet zo'n knuffelgehalte.
Nuko umwana w’imparage abaza nyina, (…) Lees het hele bericht

de-berentekst-in-gebarentaal-in-beeld

De Berentekst in gebarentaal in beeld

Onlangs al gaven we hierbij de afbeeldingen van de Berentekst in de Vlaamse gebarentaal. We kunnen nu ook laten zien wat dat in de praktijk betekent, via deze link kom je bij een filmpje terecht waarin Hilde Verhelst van VGTC de Berentekst in gebarentaal 'voorleest'.

de-berentekst-in-t-turks

De Berentekst in 't Turks

Eén van de talen die in Heusden-Zolder het meest gesproken wordt, is ongetwijfeld het Turks. Coskun Tuncer vertaalde de Berentekst in zijn moedertaal.
‘Haydi o zaman ‘ diyor ayıcık, ‘ beni nasıl bulduğunu bir defa daha anlat.’ ‘Daha sonra tatlı tatlı uyuyacak mısın? diye homurdanıyor ayı. ‘Söz veriyorum ‘ diyor ayıcık. ‘Ayı, ayıcığı sıkıca sarıp daha önce pek çok kez anlattığı öyküyü bir kere daha anlatmaya bașlıyor.

de-berentekst-in-t-frans

De Berentekst in 't Frans

Liza Cretskens is 17 en leerlingen aan het Sint-Franciscuscollege. Zij beantwoordde meteen de oproep om de Berentekst te vertalen en deed dat in haar favoriete taal, het Frans. Ze wil er zich zelfs na haar zesde jaar verder in gaan verdiepen.
« S’il vous plait, » Teddy dit, « raconte-moi à nouveau comment tu m’a trouvé. » « Tu dormiras doux alors ? » , Beer grogne. « Il est très tard pour nounours comme toi. » « Je te promets » , Teddy dit. Donc Beer prend petit Teddy fermement et raconte l’histoire qu’ils avaient partagé si souvent.

eddy-en-jef-zijn-40-jaar-souffleur

Eddy en Jef zijn 40 jaar souffleur

Voor Eddy Webers en Jef Minten was de afgelopen Heusdense revue een speciale editie. Beiden zijn immers al 40 jaar souffleur. Voor wie het niet kent, een souffleur of voorzegger staat achter de schermen klaar om de tekst in te fluisteren bij een speler die zijn draad zou kwijt zijn. Ze moeten dan ook altijd geconcentreerd volgen en kennen de producties door en door. (foto Lowie Gielis)

het-weer-het-wordt-zachter

Het weer; het wordt zachter

Een hogedrukgebied over het zuiden van Europa veroorzaakt een westelijk luchtstroming, waarbij later op de week zachte lucht wordt aangevoerd. De lucht is echter gestoord, waarbij er af en toe regen valt. In het weekend kiest de wind voor het noordwesten en wordt het opnieuw een fractie kouder.
Vandaag domineert de zon in de namiddag, al komen er stilaan ook wat meer wolken opzetten. Het blijft droog en het kwik kan oplopen tot 8 graden.
Morgen is het koud in de ochtend met (…) Lees het hele bericht

de-berentekst-in-t-latijn

De Berentekst in 't Latijn

Misschien alsmaar minder gekend, maar daarom historisch niet minder belangrijk: het Latijn. Otto Jongmans uit het Nederlnadse Wateringen zorgde voor de vetaling.
“Age”, Theodorolus dicat, “extrema tempora, iterum mihi narra quomodo te me offendisse.” “Dormiesne dulce deinde?”, Ursus murmurat, “Theodorolis tibi aequalis sero admodum.” “Promitto”, dicat Theodorolus. Ergo, Ursus forte tenet Theodorolum parvum et narrat historiam saepissimam unam cum sibi.

de-berentekst-in-t-hasselts

De Berentekst in 't Hasselts

Patrick Coenegrachts vertaalde de Berentekst in het Hasselts, jawel, de taal van de smaak. 
Allè dan, zit teddy. Vertélt miech nog iene kieër wè dzjië miech gevonne het. Zul dzjië dan achternoa braaf goan sloape? groemmelt biër. Et es al hiël lààt vur teddies wè dzjië. Ich beleuf het oech, zit teddy. Dus pak biër de kleene teddy goewed vas, en hië vertélt de histeuwere dee ze bètien al zoe dek gehiërd haën.

de-berentekst-in-qr-code

De Berentekst in QR-code

Johan Snyders van Movingrip vertaalde voor ons de Berentekst in een QR-code. Dat is een geschreven vorm van een codetaal die sinds kort in Heusden-Zolder ook gangbaar is, al was het maar op de parkeerautomaten. Met een smartphone kan je de Berentekst ontsluieren. Heb je geen smartphone? Dan kan je het ook eenvoudig proberen met deze procedure: Sla de afbeelding van de QRcode op, op je computer, ga dan naar de  zeer eenvoudige website Lees het hele bericht

vandaag-is-de-internationale-dag-van-de-moedertaal

Vandaag is de Internationale Dag van de Moedertaal

Vandaag is het de Internationale Dag van de Moedertaal, uitgeroepen door de UNESCO. Samen met het Berenhuis startten we vorige maand een campagne om een kort tekstje uit het Berenboek - geïnspireerd op het schilderij Bearable Love van Marcel Witte - te vertalen in één of andere moedertaal: dialect of vreemde taal. Al gauw werden onze mailboxen overstelpt, we ontvingen liefst meer dan 200 vertalingen, van Heusden-Zolder, heel Limburg, Vlaanderen, heel Europa (…) Lees het hele bericht

glenn-claes-zorgt-voor-verrassing-op-revue

Glenn Claes zorgt voor verrassing op revue

De 44ste Heusdense revue 'n Poar Onpoar zit erop, verschillende duizenden toeschouwers hebben de afgelopen weken 't Heusdens Volksteater aan het werk gezien. De bezoekers van de slotvoorstelling zondagavond kregen een onverwacht extraatje, een live-optreden van Glenn Claes uit Beverlo, één van de favorieten van 'The Voice van Vlaanderen' die aan een promotiecampagne bezig is, en het publiek én de spelers op zijn hand kreeg in 't Kuipershof. (foto's Lowie Gielis)

ikebama-of-de-japanse-bloemkunst

Ikebama of de Japanse bloemkunst

Vandaag is dus het 'Japan-project' van start gegaan in Muze. Zowat heel het cultuurcentrum ademt de sfeer van het Land van de Rijzende Zon. Zo was er vanavond een workshop ikebana; Letterlijk betekent dat 'levende bloemen' en het is de Japanse kunst van het bloemstukken maken. In tegenstelling met het bloemschikken dat bij ons gekend is, staat de kwaliteit van de bloemen voorop, waarbij gewerkt wordt aan fraaie composities met aandacht voor het lijnenspel, ritme en kleur. (foto's Ria De Clerck)

rugbydames-winnen-op-verplaatsing

Rugbydames winnen op verplaatsing

In het damesrugby heeft RC 9 Heusden-Zolder met 5-10 gewonnen bij Halle/Schilde. Eindelijk nog eens een wedstrijd na de gedwongen winteronderbreking. RC9 ging met veel vertrouwen na de 52-5 uit de heenwedstrijd. Heusden kon al snel scoren door gebruik te maken van een overlap. Daarna was het aan Halle/Schilde om de aanval op te zoeken. En kreeg de kans om tegen te scoren dankzij een penalty recht voor de palen. Het werd een misser maar door onoplettendheid kon Halle/Schilde een try scoren. 5-5 (…) Lees het hele bericht

inbraak-bij-de-voorzorg-in-zolder

Inbraak bij De Voorzorg in Zolder

Rond 4 uur vanochtend heeft het kantoor van De Voorzorg in de Pironlaan in Zolder-Centrum een inbreker over de vloer gehad. Hij vernielde de glazen toegangsdeur, geraakte binnen maar moest zonder buit weer afdruipen.

verschillende-bedrijven-failliet

Verschillende bedrijven failliet

De rechtbank van koophandel in Hasselt heeft de afgelopen weken nog enkele bedrijven uit Heusden-Zolder failliet verklaard. Het gaat om het bouwbedrijf Yikil Madim bvba uit de Kleuterweg, dakwerken LT Dak bvba uit de Terlaemenlaan, Public Safety Consulting bvba uit de Kapelstraat, landschapsverzorging Herbal Cultures VBR uit de Brugstraat en koerierdienst Van Ruyssevelt Werner uit de Grootveldstraat.

muze-is-een-week-in-japanse-sfeer

Muze is een week in Japanse sfeer

Vanaf vandaag wordt Muze ondergedompeld in Japanse sferen. Nog tot en donderdag biedt het cultuurcentrum een mix van film, expo, concert en workshops die samen een introductie bieden tot het moderne en het traditionele Japan. Zo kan je kennismaken met de kunst van het bloemschikken (Ikebana), het schilderen (Sumi-e) of de beginselen van Taiko. Zelfs kinderen kunnen aan de slag met sushi of maken kleurrijke Japanse lampions.Voor de filmliefhebbers zijn er de animatiefilm Ponyo of de bewerking (…) Lees het hele bericht

fred-brouwers-over-de-opera

Fred Brouwers over de opera

Op maandag 5 maart, om 20 uur geeft onze dorpsgenoot Fred Brouwers onder de noemer 'Niet bloeden, maar zingen', een eigentijdse inleiding tot de opera in de bibliotheek. De voormalige presentator van Klara en de Koningin Elisabeth-wedstrijd is de geknipte figuur om een verhelderend beeld te schetsen van opera. Hij zal aandacht hebben voor het ontstaan, de evolutie van de opera, voor de verbanden met andere vormen van muziektheater, voor stemtypes, voor zangstijlen en voor regie. Voor (…) Lees het hele bericht

dag-van-het-geweldloos-verzet

Dag van het geweldloos verzet

Vandaag 20 februari, is de internationale dag van het geweldloos verzet. Daarbij denken we natuurlijk aan figuren als Ghandi en de Dalai Lama, maar in onze maatschappij die alsmaar gewelddagiger wordt, zou daar ook eens bij stilgestaan mogen worden.

babyborrel-met-een-fairtrade-knipoog

Babyborrel met een fairtrade knipoog

Op zondag 4 maart organiseert de gemeente haar tweede babyborrel: daarop zijn alle baby’s uit Heusden-Zolder, geboren in 2011, samen met mama en papa, broertjes en zusjes uitgenodigd. Het wordt weer een leuke namiddag waar heel wat interessante dingen te ontdekken vallen. De ouders moeten zeker ook eens gaan kijken op de fairtrade babyplanner via www.fairtradegemeente.be, daar vinden ze alle info, leuke weetjes en tips over (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-20-februari-2012

Vandaag gezien

Sneeuw, hagel en vrieskou, nog eens een sneeuwklokje dat zich hier momenteel thuis voelt.  (foto Jan Leijskens)

de-berentekst-in-t-australisch

De Berentekst in 't Australisch

Paula Schetters bezorgt ons een versie van de Berentekst in het Australisch, en hoe zou die nu verschillen van het Engels? Juist, een stuk ruiger, minder afborsteld.  
Hey mate, says Teddy, can you run it past me one more time ‘bout how ya stumbled across me? Cross ya heart you'll be true blue and hit the sack and catch some zeds after that?, grunts Bear. It's way late for li’l nippers like you to be mucking about still. You little ripper! I promise, says Teddy. So Bear picks up Teddy and tells him the yarn they have been sharing for yonks once again.
Reacties op Facebook

titels-en-ereplaatsen-voor-smash-spelers

Titels en ereplaatsen voor Smash-spelers

De Belgische kampioenschappen G-badminton waren niet alleen organisatorisch een succes voor Smash Berkenbos, ook op het sportieve vlak hebben de eigen spelers uitstekend gepresteerd. Tijdens de wedstrijden voor spelers met een mentale achterstand haalden Bob Biesmans en Steven Decraene van Smash de titel in het dubbel heren 1, Bob won werd ook nog eens kampioen enkel heren 1. Thomas Melotte (winnaar enkel heren 2), Fabian Franssen (finalist enkel heren 2) en Alexandra Mondelaers (…) Lees het hele bericht

succesvolle-bk-organisatie-voor-smash

Succesvolle BK-organisatie voor Smash

Badmintonclub Smash Berkenbos heeft een succesvolle organisatie van de Belgische kampioenschappen G-badminton achter de rug. Zaterdag kwamen de atleten met een mentale achterstand op het terrein, zondag was het bijzonder spektakulair met de spelers in een rolstoel. Bij de dames enkel won Ann De Raeymaecker van OBTC en bij de heren enkel Joachim Gérard van LHF. In het dubbel ging de titel naar Joachim Gérard (LHF) en Bart Broekx (Sporta). (meer foto's  van Davy Neuteleers)

testen-in-hondenweer

Testen in hondenweer

Op Circuit Zolder had vandaag de eerste testdag van het jaar plaats die door het circuit zelf was georganiseerd. Sneeuw en hagel zorgden soms voor helse omstandigheden. (meer foto's van Davy Neuteleers)

klinkende-zege-voor-statie-zolder

Klinkende zege voor Statie Zolder

In vierde provinciale C won Statie Zolder op het terrein van Loksbergen met zware 2-5 cijfers.

sk-beslecht-derby-in-laatste-minuut

SK beslecht derby in laatste minuut

Een derby in vierde provinciale A waar Anadol thuis SK Heusden 06 ontving, het werd 1-2, een pijnlijke thuisnederlaag voor Anadol dat in de laatste minuut een tegengoal incasseerde.

zolder-wint-viversel-afgestraft

Zolder wint, Viversel afgestraft

In derde provinciale A heeft Vrijheid Zolder thuis Gestel verslagen met 1-0. Viversel verloor op het terrein van Kattenbos met zware 6-0 cijfers.

nieuwe-nederlaag-voor-kvv-3

Nieuwe nederlaag voor KVV

In de eerste provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder thuis tegen KSK Meeuwen verloren met 1-4. Aan de rust stond het 0-2, een kwartier in de tweede helft maakte de thuisploeg de aansluitingstreffer, maar de bezoekers namen al gauw alle hoop weg.

carnaval-in-venetie

Carnaval in Venetië

Terwijl in Limburg overal de carnavalsstoeten uittrekken in een sfeer van hoempapa en confetti en voorlopig nog geen denderend weer, ging onze fotograaf Michiel Reynders van het carnaval in Venetië proeven. In volle zon, met de typische maskers, verfijnde kleding en met gracieuze bewegingen schrijdend over het San Marcoplein en omgeving. (meer foto's)

vannieuwkerke-et-les-supappes-bekoren

Vannieuwkerke et les Supappes bekoren

Je moet het maar doen, twee uur lang een volle zaal bezighouden op basis van 10 brieven. Nochtans is dat wat Karl Vannieuwkerke et les Supappes gisteravond in Muze presteerden met hun 'Helden van de sport'. (foto Lenscollectief)

vandaag-gezien-19-februari-2012

Vandaag gezien

Op het middaguur heeft een fikse hagelbui tuinen en gazons onder een witte laag bedolven. Het lijken wel isomobolletjes. UPDATE Ondertussen hebben we rond twee uur een tweede wit offensief gehad, deze keer een mix van sneeuw en hagel. Gust Ischen bezorgde ons onderstaande foto's.

booischot-te-sterk-voor-vck-bolderberg

Booischot te sterk voor VCK Bolderberg

In het volleybal heeft VCK Bolderberg een 3-0 pandoering gekregen bij Mendo Booischot. De tegenstrevers waren gewoon te snel en te goed, Bolderberg kon daar buiten wat goeie wil niet veel tegenover zetten. Setstanden: 25-18, 25-20 en 25-18.

de-berentekst-in-het-kikuyu

De Berentekst in het Kikuyu

We kregen een mail uit Kenia. Daar heeft Esther Wanjiru de Berentekst in haar moedertaal, het Kikuyu vertaald.
Teddy auga "Ndugiuke"Njira ringi uria wanyona"Weniugukoma wega?"Nigutuku hari andu tainyui."Teddy akimera uguo;Kuoguo mutuare toro na umuganire karugano karia endete kugana.
Reacties op Facebook

bolderberg-wint-zuinig-van-bokrijk

Bolderberg wint zuinig van Bokrijk

In vierde provinciale C won Bolderberg zaterdagmiddag een inhaalwedstrijd tegen Bokrijk met 1-0. Het was geen hoogstaande partij, maar met de drie punten op zak blijft Bolderberg alleszins nog ruimschoots leider. Maar met nog enkele zware wedstrijden voor de boeg, nemen ze het woord titel nog niet in de mond. (foto Peter Vanduren)

zolder-bolide-valt-op-in-spa

Zolder-bolide valt op in Spa

André Lotterer viel vandaag flink op met zijn Porsche in de kleuren van Circuit Zolder. De winnaar van de 24 uren van Le Mans maakte zijn rallydebuut in de Legend Boucles de Spa met aan zijn zijde Jean-Marc Fortin. (foto's Davy Neuteleers)

kinderen-uit-de-bol-op-fuif

Kinderen uit de bol op fuif

De KWB organiseerde zaterdag in de vooravond een kinderfuif in de turnzaal van de school in de Brugstraat. Het was een party met alles op en aan: dj, hapjes, drankjes, dans, spelletjes, springkasteel, schminken, ....De opkomst was nog niet massaal voor deze editie, maar de kinderen die er waren hebben zich uitstekend geamuseerd. (meer foto's)

auto-over-de-kop-op-oprit

Auto over de kop op oprit

Op de oprit Terlaemen van de E 314 richting Lummen is zaterdag kort voor half twee een auto over de kop gegaan.  De bestuurder, een jongeman uit Wellen, raakte gewond en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Het ongeval zorgde niet voor verkeershinder.

frivole-humor-en-muziek

Frivole humor en muziek

De Frivole Framboos speelde gisteravond in Muze, die kerels blijven gewoon schitterend! (foto Lenscollectief)

straks-kinderfuif-in-heusden

Straks kinderfuif in Heusden

De KWB organiseert vandaag een kinderfuif in de turnzaal van de kleuterschool in de Brugstraat in Heusden. Alle kinderen van de tweede kleuterklas tot en met het zesde leerjaar zijn welkom van 17 uur. Ze betalen 5 euro maar daar zitten alle drank en hapjes inbegrepen. Om 19u30 gaat de buitenbar open voor de ouders, vanaf dan kunnen de jongen kinderen ook afgehaald worden, de anderen kunnen nog doorfeesten tot 22 uur.

de-berentekst-in-het-maaseiks

De Berentekst in het Maaseiks

Gisteren gaven wij als proloog voor het carnaval de Berentekst in 't Aalsters, vandaag moeten we consequent zijn en het Maaslands opvoeren, want ook daar klopt het hart van het carnaval. Rob Gijsen bezorgde ons een vertaling uit de regio Maaseik.
 ‘Allè den’, zèet Teddy, ‘vertel miech nog es eine kier wiej ste mich gevunjen hubst’; ‘Geis te doanoa den zeut sloape?’ brumt de bèr. ‘ Tis al hiel laat vuur teddies wiejs diech.’ ‘ Iech beloaf het’, zèet Teddy. Dus pakt de bèr Teddy strang vas en vertelt het verhoal det ze al zoe dek deilden.
Reacties op Facebook

alaaf-in-beekbeemden

Alaaf in Beekbeemden

De gemeentelijke Basisschool Beekbeemden hield een heuse carnavalstoet doorheen Zolder-Centrum. De dolle bende trok zelfs door rusthuis Bloemelingen, langs de voordeur binnen en door de achterdeur buiten. Kleuters, leerlingen én leerkrachten waren om het mooist (of gekst) verkleed. Bovendien hebben ze met prins Elias een heuse jeugdprins in hun rangen. Daarom mochten de kleinste kleuters ook plaatsnemen op de prinsenwagen van De Slamridders.

alaaf-in-de-toverfluit

Alaaf in De Toverfluit

Dolle pret voor de kleuters van De Toverfluit, zij hielden een spetterend carnavalsfeest, met liedjes en hopen confetti. En de juffen die deden volop mee.

alaaf-in-t-molenholleke

Alaaf in 't Molenholleke

Een aparte aanpak in 't Molenholleke. Daar mochten de leerlingen defileren in een modeshow om hun creaties te tonen.

alaaf-in-berkenbos

Alaaf in Berkenbos

De kinderen en de leerkrachten van de vrije lagere school in Berkenbos hielden vrijdag een gezellig carnavalsfeest. Iedereen was verkleed en de sfeer zat er duidelijk in. (meer foto's)

overwinning-voor-si

Overwinning voor SI

In het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder vrijdagavond met 7-5 gewonnen tegen Schoten. De thuisploeg begon vrij afwachtend aan de wedstrijd, weliswaar met veel balbezit, maar zonder doelgevaar. Ook nadat Rossi eerder verrassend had geopend, bleef het tempo laag en konden de bezoekers terugkomen. SI kwam voor maar toch werd er gerust bij 2-2. De thuisploeg verscheen helemaal anders aan de aftrap van de tweede helft en binnen 4 minuten bouwden Ubachs en Bellinckx de score uit tot 5-2. (…) Lees het hele bericht

nog-plaatsen-voor-de-frivole-framboos

Nog plaatsen voor De Frivole Framboos

Vanavond om 20u15 speelt De Frivole Framboos ‘Terra Rare’ in de schouwburg van Muze. Oorspronkelijk was de voorstelling uitverkocht, maar er is goed nieuws voor wie naast een ticket greep, er zijn toch nog plaatsen beschikbaar. Tickets te koop aan de kassa. Info: www.muze.be.

het-weer-winters-prikje

Het weer: Winters prikje

Depressies en storingen zijn de volgende 48 uur bepalend voor het weerbeeld in onze regio. Nadien kan een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren over onze streken opbouwen, maar wordt er wel koude lucht aangevoerd van polaire oorsprong. Ook dit is maar een tijdelijk fenomeen, want halfweg het krokusverlof krijgen we opnieuw een omschakeling naar zachter, maar wisselvallig weer.
Vandaag is het somber in de namiddag met veel wolken en wat lichte motregen. Naarmate de namiddag vordert komen er meer (…) Lees het hele bericht

maandag-graafwerken-in-de-geenrijt

Maandag graafwerken in de Geenrijt

Maandag hernemen de effectieve graafwerken in de Geenrijt. Aan kant met de onpare nummers worden dan de sleuven voor de grote buizen getrokken en meteen gaan de buizen erin. Dat gaat zo tot halfweg de straat, dan begint het opnieuw aan de Gompartsstraat met de kleinere buizen aan de overzijde van de weg.Tussen Corbiestraat en Gompartsstraat worden volgende week huisaansluitingen gemaakt. In de week van 5 maart wordt in dat stuk - als het weer het toelaat - de glijbekisting en de (…) Lees het hele bericht

groenafval-kan-nog-minder

Groenafval kan nog minder

Hoewel het voorjaar nog niet in de cijfers zit, blijkt dat in de eerste maanden dat Limburg.net het recyclagepark uitbaatte, 4 % van de bezoekers zijn quotum groenafval (400 kg) heeft overschreden en dus moest bijbetalen. Voor bouwpuin ging het om 1,11 %, voor recycleerbaar materiaal om 0,36 % en voor asbest om 0,28 %. Schepen Isabelle Thielemans dringt er op aan dat ieder zijn 'groenbeleid' nog eens zou bekijken. "Er zijn mogelijkheden in de tuin (bij de aanleg, een (…) Lees het hele bericht

dit-weekend-bk-b-badminton-in-berkenbos

Dit weekend BK B-badminton in Berkenbos

Zoals we al eerder aankondigden, organiseert badmintonclub Smash dit weekend het Belgisch kampioenschap G-badminton in sporthal Berkenbos. Voor de club is het meteen de bekroning van 7 jaar G-werking., waarbij de G niet staat voor gehandicapt maar voor geïntegreerd. Zaterdag zijn er de kampioenschappen voor spelers met een mentale handicap. Die treden aan op twee niveaus: niveau 1 zijn spelers met een lichte mentale handicap die de sport en de regels goed beheersen, niveau 2 zijn spelers (…) Lees het hele bericht

de-berentekst-in-t-aalsters

De Berentekst in 't Aalsters

We staan voor het carnavalsweekend en dus moeten we wel de Berentekst in het Aalsters geven, oftewel in de taal der Ajuinen, ons bezorgd door Jos Van Cauter.
Mor alé, zoi teddy, vertel nog iëne kiejr hoe dage moi etj gevonne. Goj tein slaupen?, zoi den beir kwood. Tès loot ver nen teddy gelèk as gegoi! Beloefdet? Zoi teddy De kloinen beir pakt teddy en verteltj het verrozjeke vedrom.
Reacties op Facebook

de-move-tegen-pesten-in-beekbeemden

De 'Move' tegen pesten in Beekbeemden

Ieder jaar in de aanloop naar de krokusvakantie wordt de Vlaamse week tegen pesten georganiseerd. Ook de Gemeentelijke Basisschool Beekbeemden deed mee. Vandaag verzamelden kleuters en leerlingen op de speelplaats voor een 'Move tegen Pesten'. De leerlingen uit het 1ste leerjaar van juf Katelijne waren de coaches en demonstreerden de Move voor voor al de anderen. De leerlingen ijveren zo samen voor een pestvrije school want pesten is saai, stom, niet cool en heel vervelend.

ook-dikke-truiendag-in-ubbersel

Ook dikke truiendag in Ubbersel

Ook in het wijkschooltje van Ubbersel - wellicht het kleinste schooltje van Heusden-Zolder, namen de kleuters deel aan de dikke truiendag, zo laat juffrouw Esmeralda ons niet zonder trots weten.

een-sjaal-van-160-meter

Een sjaal van 160 meter

In basisschool De Luchtballon is de dikke truiendag niet ongemerkt voorbij gegaan. Kinderen en leerkrachten beleefden een superdag. In de voormiddag namen de leerlingen van het zesde leerjaar deel aan een toneel en workshops: dans je warm, loop je warm en mutsen en sjaals versieren. Na de middag werd er gedanst en werd de langste sjaal opgehangen: de ouders hadden twee maanden lang mee gebreid aan een sjaal van 160 meter. Als beloning kregen ze soep en chocolademelk, onder het goedkeurend oog van (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-herdenkt-mimoun-abdelmalek

Gemeenteraad herdenkt Mimoun Abdelmalek

De gemeenteraad startte donderdagavond met een herdenking van het onlangs overleden raadslid Mimoun Abdelmalek. Burgemeester Sonja Claes vatte kort zijn levensverhaal samen en hoe hij hier terechtkwam om in de mijn te werken. Ze schetste Mimoun als een sociaal bewogen man. Hij werd vijf jaar geleden kort na zijn verkiezing ziek, maar is altijd zoveel mogelijk blijven komen. Ook SP.A-fractieleider Danny Vanoppen bracht hulde aan zijn overleden collega die zich altijd verzette tegen sociaal onrecht en het (…) Lees het hele bericht

drummen-voor-de-kunst

Drummen voor de kunst

Enkele trotse kleuters staan te drummen voor de deur van hun klas. Ze konden vanmiddag amper wachten om hun klaslokalen binnen te stormen. Het gaat om kleuters van De Toverfluit in de Brugstraat, ze hadden vanmiddag aan creatieve tentoonstelling waar ouders en grootouders konden komen kijken wat ze gepresteerd hadden. (meer foto's van Julien Maebe)

een-koffer-als-alcoholpreventie-bij-de-jeugd

Een koffer als alcoholpreventie bij de jeugd

In jeugdhuis De Put is vanmiddag een materialenkoffer alcoholpreventie voorgesteld. Het gaat om een initiatief van het Centrum voor Alcohol en andere Drugsproblemen (CAD) voor de gemeenten, met steun van gedeputeerde van welzijn Mieke Ramaekers en betaald door Limburg Sterk Merk. "Er verdrinken meer mensen in een fles dan in de zee," zegt gedeputeerde Ramaekers, "vandaar dat we er iets proberen aan te doen." Carlo Baeten van het CAD is realist. "Er zijn (…) Lees het hele bericht

beker-en-sportpakket-voor-water-3-kamp

Beker en sportpakket voor Water 3-kamp

In november had in het zwembad Zolder de finale van de Water 3-kamp plaats met de beste deelnemers aan de waterproeven uit de verschillende scholen. De zwemmers van lagere school De Brug waren de besten en wonnen het scholenklassement. Vandaag kwam schepen van sport Mario Borremans samen met sportfunctionaris Tom Baerts naar de school om aan de winnaars hun beker en het bijhorend sportpakket te overhandigen.(meer foto's van Julien Maebe)

is-heusden-zolder-gezinsvriendelijk

Is Heusden-Zolder gezinsvriendelijk?

De Gezinsbond, opvoedingswinkel West-Limburg en de gemeentelijke afdeling welzijn en lokale economie willen te weten komen of Heusden-Zolder gezinsvriendelijk is of niet. Een onderzoek waaraan de gemeenteraadsverkiezingen natuurlijk niet vreemd zijn. Daarbij vormen kinderen het uitgangspunt, maar de vragen richten zich evenzeer tot gezinnen zonder kinderen, ouderen of andere gezinnen. Daarom kan je hier de online bevraging invullen en bovendien ook nog kans maken op een prijs.

brandje-in-de-voortstraat

Brandje in de Voortstraat

De brandweer is vanmorgen uitgerukt voor een brandje in de Voortstraat. Daar was een felle rookontwikkeling ontstaan in een loods, van iemand die afbraakwerken doet. Uit een oude mazouttank was brandstof gelekt en die was beginnen smeulen. Zo had ook een lichtstraat vuur gevat en zo zat het hele gebouw vol rook. De brandweer had het vuur snel onder controle, de schade bleef beperkt.

vandaag-is-het-dikketruiendag

Vandaag is het Dikketruiendag

De kalender met themadagen vermeldt voor vandaag, 16 februari, Dikketruiendag. Dat is ondertussen een jaarlijkse traditie maar komt misschien uitgerekend nu een beetje absurd over omdat we pas een koudegolf van twee weken achter de rug hebben. Hoe dan ook, in een aantal scholen en instellingen wordt de verwarming één of enkele graden minder gezet om energie te besparen en zo het milieu iets minder te belasten.

de-berentekst-in-het-wolof

De Berentekst in het Wolof

Cheikh MBacke Gueye bezorgde ons een vertaling van de Berentekst in het Wolof. Dat is de taal van de Wolof, volkeren in Senegal, Gambia en Mauretanië in West- Afrika. sou la nekhe teddy wakhatma no def ba guiss ma waye souma nope rek gua digua teudi coudi na lol thi oursboul mel ni yaw waw mako digue   our teuye teddy thi ay yokhom rek tambaly netali sene leep bi niou
Reacties op Facebook

parfumdiefstal-langs-e-314

Parfumdiefstal langs E 314

In de 'reeks' diefstallen op de parking langs de E 314 in Zolder, zijn woensdag doosjes met parfum gestolen uit een vrachtwagen. De eigenaar van de vrachtwagen hadden twee verdachten zien weglopen, maar die waren spoorloos.

scouts-en-asielzoekers-werken-samen

Scouts en asielzoekers werken samen

Een 10-tal mannelijke bewoners van De Bark heeft de voorbije dagen geholpen bij de opbouw van de tent en de dansvloer voor de Mystery-Party die de scouts van Beringen volgend weekend organiseren. Eén van de scouts, Wouter Bertrands, is ook vrijwilliger in het Rode Kruisopvangcentrum en hij had om hulp gevraagd. En die kwam er spontaan. En vervolgens kregen de Bark-mensen een uitnodiging voor de party.

mario-borremans-staat-op-de-n-va-lijst

Mario Borremans staat op de N-VA-lijst

Het is nu officieel, schepen van sport en openbare werken Mario Borremans, die enkele maanden geleden uit CD&V-Plus stapte, staat bij de gemeenteraadsverkiezingen op de N-VA-lijst. Dat is vanavond op een persconferentie bekendgemaakt. Welke plaats hij zal bekleden, staat nog niet vast. "Dat moeten we voor de hele lijst de komende weken nog uitmaken, het zou zonde zijn om nu alle plaatsen in te vullen als zich daarna nog waardevolle kandidaten aandienen," zegt raadslid Simonne (…) Lees het hele bericht

cd-v-plus-speelt-burgemeester-en-schepenen-uit

CD&V-Plus speelt burgemeester en schepenen uit

Het bestuur van CD&V-Plus heeft alvast een aantal plaatsen vastgelegd voor de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Burgemeester Sonja Claes is opnieuw lijsttrekker. De tweede plaats wordt ingenomen door schepen Dirk Schops en nog een andere zetelende schepen, Isabelle Thielemans, staat derde. De lijst wordt geduwd door OCMW-voorzitter en schepen Marc Vanderstraeten. "Daarnaast zal de lijst ook nog plaats bieden aan heel wat nieuwe, jonge mensen," zegt Sonja Claes, die als burgemeester en Vlaams volksvertegenwoordiger pleit voor de verdere professionalisering van de politiek

info-avond-rond-3water-project

Info-avond rond 3watEr-project

Op dinsdag 28 februari om 19u30 wordt in het Gasthof van Bovy een infoavond gehouden rond het project 3watEr en dat voor alle inwoners van Hasselt, Zonhoven en Heusden-Zolder. Het project 3watEr is een Life+-project in het kerngebied van de Wijers met met meer dan 1.000 vijvers. Het 3watEr-project wil de open vijverlandschappen herstellen en verbeteren, wat meer levenskansen geeft aan planten en dieren, met de nadruk op de roerdomp en de boomkikker. Daarvoor zijn tussen nu en (…) Lees het hele bericht

bart-demyttenaere-begeestert-de-kinderen

Bart Demyttenaere begeestert de kinderen

Deze week is jeugdauteur Bart Demyttenaere vier dagen te gast in de bibliotheek. Daar trakteert hij alle eersteklassers en hun ouders of grootouders op een leuke voorstelling. Hij voert één van zijn dinoverhalen op als een echte theatershow. Daarna kiezen de kinderen een boek samen met hun familie of leerkracht. De kinderen ontlenen het boek om thuis te lezen.

chaotische-werkhervatting-in-geenrijt

Chaotische werkhervatting in Geenrijt

Na enkele weken noodgedwongen onderbreking door het winteroffensief zijn vanmorgen de rioleringswerken in de Geenrijt hervat. Meteen werden de grote middelen ingezet en werden de grote rioleringsbuizen gelost. Maar in tegenstelling met vorige keren ging hier geen enkele verwittiging aan vooraf. Daardoor ontstond een serieuze chaos, bewoners moesten in allerijl hun auto verplaatsen, buizen werden plots voor inritten gedropt, brievenbussen werden onbereikbaar voor de postbode, ... de dooi en de regen maakten het modderfestijn bovendien compleet. UPDATE Ondertussen hebben de buurtbewoners een brief ontvangen, vanaf morgen wordt de weg effectief open gegraven en moeten ze ermee rekening houden dat ook de inritten onbereikbaar zullen zijn.

takko-fashion-begint-eraan

Takko Fashion begint eraan

In de Koolmijnlaan is vandaag het pand voor Takko Fashion opgeleverd. In het pand waar vroeger eerst Sint-Jan en daarna Hans Textiel waren gevestigd, is de binnenzijde de afgelopen maanden ontmanteld. Nu start de inrichting en op 4 april opent de kledingketen zijn nieuwe vestiging. Links pandeigenaar Ad De Reus en rechts Richard Lenselink, projectleider Benelux van Takko Fashion.

vck-bolderberg-blijft-op-koers

VCK Bolderberg blijft op koers

Volleybalclub VCK Bolderberg blijft op koers om zijn seizoensdoelstelling te halen: eindigen bij de eerste zes. Op Steven Vanderzande na, is iedereen momenteel volledig fit. Gisteravond werd een oefenpartij op Herenthout afgewerkt, Bolderberg won die met 2-3

de-berentekst-in-t-schiermonnikoogs

De Berentekst in 't Schiermonnikoogs

We hadden hier al eerder het Fries, maar omdat ze in Noord-Nederland zo ontgoocheld zijn door het niet doorgaan van de Elfstedentocht, vandaag een toemaatje: het Schiermonnikoogs, vertaald door Henriëtte Pieperiet. Ze noemen het ook het Eilanders en het wijkt sterk af van het standaardfries. Er zijn maar een 100-tal mensen meer die het nog kunnen spreken. Zij noemen hun eiland Lytje Pole, letterlijk 'Kleine Pol' (klein stukje grond).  
Tô dan, sei Teddy, (…) Lees het hele bericht

celstraf-dreigt-voor-frauduleuze-aannemer

Celstraf dreigt voor frauduleuze aannemer

Een 48-jarige aannemer uit Heusden-Zolder riskeert voor de strafrechtbank van Leuven een celstraf van drie jaar voor fraude. De man ging al drie keer failliet en was eerder door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot twaalf maanden cel en een beroepsverbod. Maar hij bleef aan de slag. Hij was vorig jaar de gevel van een woning in Tervuren aan het bekleden en had daarvoor 9.000 euro voorschot ontvangen. Maar na de bouwvakantie daagde hij niet meer op. Dat soort praktijken had hij al vaker (…) Lees het hele bericht

rozen-en-romantiek-op-de-speelplaats

Rozen en romantiek op de speelplaats

In het Sint-Franciscuscollege kon je er vandaag niet naast kijken dat het Valentijn was. Onder impuls van leerlinge Ann Cuppens had ook de school zich aangesloten bij de 'Blije Bloemen'-actie waarbij in Heusden-Zolder extra aandacht ging naar rozen die op een milieuvriendelijke en eerlijke manier geteeld zijn. Zo verkochten de leerlingen ongeveer 200 mooie rozen. Die schonken ze onder meer aan hun geliefden. En enkele galante ridders maakten daarbij zowaar een knieval. De jeugd heeft nog gevoel voor romantiek, en bovendien het hart op de juiste plaats. (foto's Patrick Daniëls)

afs-zoekt-dringend-gastgezin-voor-chinese-student

AFS zoekt dringend gastgezin voor Chinese student

Ook dit jaar verblijven een 200-tal jongeren van over heel de wereld in ons land om hier naar school te gaan, ons land en onze cultuur te leren kennen. De 16-jarige Zejun uit China gaat momenteel naar het Sint-Franciscuscollege, campus Berkenbos. AFS is nu dringend op zoek naar een gastgezin in Heusden-Zolder of omgeving om Zejun nog tot eind dit schooljaar op te vangen. Het hoeft niet noodzakelijk een gezin te zijn van wie de kinderen nog thuis wonen. Wie huis en hart wil openstellen voor Zejun kan contact opnemen met Mieke Melotte op 0474-51.08.57 of mielotte[!]gmail.com.

jef-slam-krijgt-zijn-hoofd-terug

Jef Slam krijgt zijn hoofd terug

In het atelier beeldhouwen van de academie voor beeldende kunsten is vandaag het hoofd van reus Jef Slam gegoten. Onder leiding van Veerle Achten werd bijzonder secuur te werk gegaan. Eerst werd in de twee mallen een laag aangebracht, vervolgens werden die tegen elkaar geplaatst en afgewerkt. Helemaal wordt het hoofd niet gevuld, want dan zou de reus veel te zwaar en te moeilijk hanteerbaar worden. Alles gebeurde onder het toeziend oog van zijn ega Trees Turf die al eerder gemaakt was. Kan het (…) Lees het hele bericht

het-weer-minder-koud

Het weer: minder koud

Met een noordwestelijke luchtstroming wordt vochtige, maritieme en mildere lucht aangevoerd. Hierbij is een einde gekomen aan de koudegolf en heeft de dooi zich ingezet. Storingen doen echter geregeld onze regio aan en zorgen voor wisselvallig weer. Tussendoor zijn er echter ook droge perioden met wat zon. Na het weekend stabiliseert de atmosfeer even, maar is er ’s nachts kans op vorst.
Vandaag is er tijdelijk ruimte voor wat zon. Na de middag komt er echter meer bewolking opzetten en tegen de (…) Lees het hele bericht

limburgse-fairtrade-toffee-voor-muze

Limburgse Fairtrade Toffee voor Muze

Cultuurcentrum Muze heeft vanmorgen in Alken de jaarlijkse 'Toffee van FairtradeLimburg' gekregen. Ieder jaar op Valentijn wordt die symbolische reuzensnoep uitgereikt aan een instelling die zich inzet voor de promotie en verkoop van fairtradeproducten. Iedereen die van ver of dichtbij betrokken is met Noord-Zuidthema's mocht kandidaten indienen. Zo waren er 11 genomineerden: uit het onderwijs, privé-personen, bedrijven, culturele organisaties, .... Uiteindelijk ging de (…) Lees het hele bericht

inbrekers-in-de-brico

Inbrekers in de Brico

Inbrekers zijn vanochtend vroeg aan de haal gegaan met de inhoud van de kassa van de Brico in de Koolmijnlaan. Ze verschaften zich een toegang door de glazen toegangsdeur in te slaan. De afgelopen weken is er in Limburg een ware plaag van inbraken in winkels. Daarbij worden meestal ramkraken gepleegd, dus het is niet zeker dat deze inbraak te maken heeft met die in onder meer Maasmechelen, Bilzen en Dilsen-Stokkem.

de-berentekst-in-t-perzisch

De Berentekst in 't Perzisch

Kijk eens aan, de Berentekst in het Perzisch. Het is een vertaling van Maxim Mohammadi, geboren in Iran maar nu woonachtig in Bocholt.  
میگه از تدی بپرس که بهت بگه یکبار ،یک بار دیگه  تو چطور منو پیدا کردی . میگه باید بری بخوابی  تو پیشه خرس های معروفت ،خیلی دیر  برای تدی ،همین طور که برای تو هم دیر؛من به شما قول میدم .پس خرس کوچیک  تدی اونو بغل میکنه ؛همینطور که  بارها برای هم تعریف کردند 
Reacties op Facebook

vandaag-is-het-valentijn

Vandaag is het Valentijn

Vandaag is het Valentijn, het feest der verliefden. Het is genoemd naar Sint-Valentijn, al is volgens verschillende legendes niet duidelijk om wie het gaat. Volgens het ene verhaal een priester, volgens het andere een bisschop die tegen de wetten van de Romeinse keizer heidense soldaten trouwde met christelijke vrouwen. Hij werd opgepakt, gemarteld en onthoofd. Maar er zijn nog andere verhalen, die allemaal wel te maken hebben met geliefden en marterlaars. In ieder geval, 14 februari is dus zijn feestdag en die der geliefden. En als hij of zij het vandaag vergeet, dan ligt het alleszins niet aan ons.

8-procent-te-snel-bij-slimacties

8 procent te snel bij SLimacties

Bij de SLimcontroles van afgelopen weekend in liefst 9 Limburgse politiezones, waaronder Heusden-Zolder, had 2 % van de bestuurders teveel gedronken. 8 % van de auto's reed te snel. En daarnaast zijn ook weer een rist andere pv's gemaakt voor het ontbreken van papieren of auto's die niet in orde waren. 21 rijbewijzen zijn onmiddelijk ingetrokken

poets-en-klusweek-in-sint-baaf

Poets- en klusweek in Sint-Baaf

In ontmoetingscentrum Sint-Baaf in Eversel is de jaarlijkse werkweek van start gegaan. Alle verenigingen die het hele jaar door gratis de vergaderlokalen mogen gebruiken, worden eens per jaar opgeroepen om alles grondig te poetsen. De klusjesmannen voeren herstellingen uit. Dagelijks wordt gewerkt van 8 tot 20 uur, Rita Habex zorgt daarbij voor de taakverdeling. (meer foto's van Rita Vanhove)

ligt-zolder-in-duitsland

Ligt Zolder in Duitsland?

Als je de organisatoren van de Le Mans Series mag geloven, ligt Circuit Zolder in Duitsland. Tenminste, op hun website, hebben ze bij de omloopvoorstelling bij Zolder een Duitse vlag gezet. Vermoedelijk zal het op een vergissing berusten, want bij de kalender hebben ze wel de juiste vlag gezet. Rood, geel, zwart is rood, geel, zwart, zullen ze daar gedacht hebben.

kleuters-van-t-bergske-hebben-het-druk

Kleuters van 't Bergske hebben het druk

Het is de afgelopen dagen druk geweest in de kleuterschool van BSGO Het Bergske in Zolder. De derde kleuterklas nam deel aan 'Het gezonde tandengeheim', een workshop waarin de kleuters op een speelse manier - onder meer via een verhaal - leren over mondhygiëne, gezonde voedingsgewoonten en het nut en verloop van een bezoek aan de tandarts. Na het verhaaltje poetsten ze allemaal samen de tanden. De kleuters kregen ook een werkboekje met poetsklok en een poetskit mee naar huis. De (…) Lees het hele bericht

gilbert-vrancken-nieuw-raadslid-sp-a

Gilbert Vrancken nieuw raadslid SP.a

Gilbert Vrancken wordt het nieuwe gemeenteraadslid voor de SP.a, hij zal de onlangs overleden Mimoun Abdelmalek opvolgen. Door de korte termijn zal zijn eedaflegging wellicht nog niet voor deze week zijn, maar voor de zitting van maart. Met Gilbert Vrancken krijgt de SP.a een ancien in de rangen, die jarenlang zetelde als gemeenteraadslid en ook korte tijd schepen was.

zwaar-verlies-voor-olympia

Zwaar verlies voor Olympia

In de eerste nationale van het petanque is PC Olympia met zwaar verlies teruggekeerd uit Nijvel: 8-1. En toch zeggen de cijfers niet alles want liefst 5 wedstrijden werden met 13-12 verloren.

groeten-uit-malaga

Groeten uit Malaga

Fotograaf Jan Leijskens is terug van zijn 'Focus-reis' naar Malaga. Het was daar ook koud en winderig, de windmolens draaiden op volle toeren, maar in tegenstelling met hier is het vee niet uit weide gehaald.

zolderse-basketfusie-in-de-maak

Zolderse basketfusie in de maak

In Zolder is een basketbalfusie in de maak. De clubs KBBC Zolder (mannen) en DBBC Zolder (vrouwen) zouden vanaf 1 juli één club vormen. De algemene vergaderingen moeten de fusie wel nog goedkeuren. De schaalvergroting moet een aantal voordelen opleveren zoals een breder rekruteringsgebied en betere doorgroeimogelijkheden, het is makkelijker om als grotere club sponsors binnen te halen dan elk apart, ook sponsoravonden en andere activiteiten zijn beter te organiseren. (…) Lees het hele bericht

de-berentekst-in-het-ests

De Berentekst in het Ests

Van Marina Mavrina kregen we de Berentekst in de Estse versie, Estland is zoals bekend één van de drie Baltische staten.
„Palun, lausub mõmmik, "ütle mulle veel üks kord, kuidas sa mind leidsid " "Kas sa lähed siis ilusti magama? küsib karu. "See on juba väga hilja sellisele mõmmikule nagu sina. "Ma luban!" vastab mõmmik Ning karu võtab teda sülesse ja uuesti räägib lugu, mis on räägitud juba nii tihti.
Reacties op Facebook 

oppe-voort-slot-jozef-vuegen

Oppe Voort (slot) Jozef Vuegen

Jozef Emiel Vuegen werd geboren in Tessenderlo in 1933 en groeide op op de Voort. Hij was piloot bij de Belgische Luchtmacht en vloog met de toenmalige C119 als navigator. Hij sneuvelde in Augustdorf (Duitsland) op 26 juni 1963, toen de Flying Boxcar neerstortte tijdens een opdracht. Dat gebeurde in volle koude oorlogsperiode.

vandaag-is-het-darwindag

Vandaag is het Darwindag

Vandaag 12 februari is het Darwindag, Charles Darwin werd geboren op 12 februari 1809. Deze dag herinnert aan zijn bijdrage tot de wetenschap. En zeggen dat er mensen en groepen zijn die zijn evolutieleer alsmaar hardnekkiger proberen te ontkrachten, in 2012.

expo-rond-fred-bervoets-geopend

Expo rond Fred Bervoets geopend

Het optreden van Axl Peleman in Muze was de proloog voor de opening van de tentoonstelling van Fred Bervoets. Peleman raakte in de ban van oude, bijna vergeten Antwerpse volksliederen. Ze werden gepubliceerd in het boek 'Volksliekes' met illustraties van Fred Bervoets. Bervoets maakte een tiental nieuwe schilderijen in zijn gekende, directe en kleurrijke stijl. Daarnaast bleken ook een aantal bestaande werken wonderwel samen te gaan met de vrolijke en vaak bizarre liedteksten. De expo in Muze (…) Lees het hele bericht

schoon-liekes-zelfs-uit-antwerpen

Schoon liekes, zelfs uit Antwerpen

Axl Peleman speelde vanmiddag met zijn band in Muze 'fijne Antwerpse liekes', en dat midden in Limburg. (foto Lenscollectief)

bbc-zolder-wint-aan-de-kust

BBC Zolder wint aan de kust

In het basketbal moest BBC Zolder zijn leidersplaats verdedigen bij BBC Koksijde A, de laatste in het klassement. En Zolder maakte de verre verplaatsing naar de kust niet voor niets, het won met 71-96. Nochtans leidde het bij de rust nog maar met 41-45. Maar mede doordat Geert Vanhove (foto) zijn duivels ontbond en liefst 41 punten maakte, werd het wedstrijdslot een formaliteit.

vanaf-nu-gevaarlijk-op-de-weg

Vanaf nu gevaarlijk op de weg

Rond kwart over vijf zijn de eerste sneeuwvlokken gevallen in Heusden-Zolder, ze zijn weliswaar klein, maar lijken in intensiteit toe te nemen. De strooidiensten hebben de afgelopen uren in ieder geval al volop gestrooid op de belangrijkste wegen.

winterrust-in-de-stukken

Winterrust in De Stukken

Michel Gerits maakte een zondagse winterwandeling in De Stukken en bezorgde ons deze impressies. (meer foto's)

een-laatste-dag-ijspret-op-terlaemen

Een laatste dag ijspret op Terlaemen

Met de weersvoorspellingen in het achterhoofd ziet het ernaar uit dat het vandaag de laatste dag was dat er ijspret te beleven viel op de vijvers van Terlaemen. Vanaf morgen gaan de temperaturen positief en dan wordt het gevaarlijk Dus trokken vandaag honderden kinderen, jongeren en volwassenen het ijs op, met de slede, op schaatsen, te voet en ja, zelfs met de fiets om van dolle pret te genieten. (meer foto's)

het-huis-van-eva-de-roovere

Het huis van Eva De Roovere

Eva De Roovere stond gisteravond in Muze, met haar nieuwe programma 'Mijn huis'. Eva is een toffe meid, maar muzikaal ben je voor of tegen haar. (foto Lenscollectief)

de-berentekst-in-gebarentaal

De Berentekst in gebarentaal

Vandaag een heel speciale. De Berentekst in Vlaamse Gebarentaal, ons bezorgd door Karolien Swerts. Het is de moedertaal van veel doven in Vlaanderen die genoteerd wordt in gebarenschrift. Jammer dat nog zo weinig mensen de beginselen van de gebarentaal kennen, het zou zeker in ogenblikken van nood cruciaal kunnen zijn. De tekens kunnen we niet als tekstbestand ingeven, daarom moet je ze wel even als fotobijlage openen.
Reacties op Facebook

tim-van-hemel-is-beste-duatleet

Tim Van Hemel is beste duatleet

De winterduatlon in Bolderberg had zijn naam dit jaar niet gestolen. In zo'n wedstrijd wordt er eerst 2,8 km gelopen 'door het veld', dan volgt 25 km op de mountainbike en nog eens 2,8 km veldloop. En dat bij temperaturen ver onder het vriespunt en op een parcours dat bevroren was en met sneeuw bedekt.
Uitslag
Mannen 1. Tim Van Hemel (Mol) in 1u14:43  2. Micha Van Den Eynde; 3. Roel Cristael;   4. Michael Dewilde; 5. Erik Thijs; 6. Wim De Waele; 7. Tom (…) Lees het hele bericht

mike-mulkens-snelste-mountainbiker

Mike Mulkens snelste mountainbiker

 De bittere koude en doordringende wind maakten er van de deelnemers aan de  mountainbikewedstrijd in Bolderberg geen lachtertje van. Maar de strijd was er niet minder bitsig om.
De uitslagen.
Mannen1. Mike Mulkens (Lommel) de 29 km in in 1u00:55     2. Gerrit Delfosse, 3. Gody Jacob     4. Maarten Wauters; 5. Nicck De Vries; 6. Bert Verboven; 7. Benny Van Genechten; 8. Philip Van Hemelen; 9. Rik Driesmans; 10. Stefan Vaes; 11. Kurt (…) Lees het hele bericht

oppe-voort-5-leon-bielen

Oppe Voort (5): Leon Bielen

Jarenlang was de transportfirma Bielen een gekend bedrijf in de Schaapsweg. Leon Bielen begon er een vrachtwagenbedrijf en al gauw reden zijn 'camions' over de wegen in binnen- en buitenland. In 1980 stopte de geschiedenis van het bedrijf op de Voort, het verhuisde naar een veel grotere, moderne vestiging op de ambachtelijke zone in de Kapelstraat. Later volgde ook nog een vestiging in Sint-Truiden en het is nu begrip in de sector, vooral als verdeler van Renault Trucks.

statie-op-zoek-naar-nieuwe-trainer

Statie op zoek naar nieuwe trainer

Vierdeprovincialer Statie Zolder is voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer. Clubbestuur en de huidige trainer Freddy Mathijs hebben in onderling overleg besloten om aan het eind van dit seizoen hun samenwerking stop te zetten. Na vijf jaar willen zowel de club als de trainer op zoek naar nieuwe wegen. Het is totaal nog niet duidelijk wie de sportieve leiding van Statie zal overnemen. Gegadigden mogen altijd contact opnemen met secretaris Marc Meurs, 0476-59 62 93

aan-de-haal-met-nummerplaten

Aan de haal met nummerplaten

Onbekenden zijn in de Brugstraat aan de haal gegaan met de nummerplaten van een auto. Het is de afgelopen maanden al vaker gebeurd in Heusden-Zolder en omgeving. Meestal worden de kentekenplaten dan gebruikt voor criminele doeleinden.

leuke-voorstelling-voor-jong-en-oud

Leuke voorstelling voor jong en oud

Verteller en poppenmanipulator Fred Delfgaauw en pianist Bart van den Brink brachten gisteravond een mooie voorstelling in Muze. (foto Lenscollectief)

chocolaatjes-bij-de-vuilzakken

Chocolaatjes bij de vuilzakken

Leden van N-VA Heusden-Zolder hielden vanmorgen een vooruitgeschoven Valentijnsactie. De inwoners die in het  gemeentehuis hun huisvuilzakken kwamen afhalen, kregen een chocolaatje met daarop 'Een hart voor Heusden-Zolder'. Ook al is 14 oktober nog ver weg, de campagne is begonnen.

de-berentekst-in-t-kortessems

De Berentekst in 't Kortessems

 Jef Oris uit Kortessem vertaalde de Berentekst in zijn dialect oftewel het Kotsoves :       "Allè dan, zèt teddy, vertel mich no'ns enne keer wéi djéë mich vonnen hèt"     "Zal ich tr' aternoù zuutjes sloöpe koenne", groemmelt de beër? "Het is al bra laot vör teddy's as djéë"     "Ich beloof het oech" zèt de beër.     Dan pak de beër de klennen teddy ferm vaa's en vertelt hum de histoöre déi ter al zoe dek geheuid hao.  
Reacties op Facebook

sterke-bekeroverwinning-voor-si

Sterke bekeroverwinning voor SI

In de beker van Limburg zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 1-7 gewonnen bij United Tongeren. SI speelde een ijzersterke match.

oppe-voort-4-fernand-deelkens

Oppe Voort (4): Fernand Deelkens

In mei 1969 was niet alleen de Voort maar heel Heusden in de ban van de wereldrecordpoging van Fernand Deelkens of 'Fernand va Herrie va Wies', broer van kapper Jef Deelkens. In het Patronaat - waar nu de bib staat - ging hij op 34-jarige leeftijd het wereldrecord fietsen op rollen te lijf. Dat stond toen op 242 uren. De poging gebeurde onder deurwaarders- en dokterstoezicht. Na 11 dagen, 11 nachten en 1 uur had hij 265 uren gefietst en stapte hij af, het wereldrecord was binnen.

regi-en-elke-trouwen-op-2-juni-in-zolder

Regi en Elke trouwen op 2 juni in Zolder

Regi Penxten en Elke Vanelderen trouwen op 2 juni, tenzij er alsnog één of ander groot evenement de planning in de war zou sturen. Vorig jaar al vroeg hij haar ten huwelijk, maar op een datum bleef het wachten. Hoe de dag precies zal verlopen en waar feest en dergelijke zullen plaatsvinden, moet nog uitgemaakt worden.De Centrale behoort tot de mogelijkheden. Het enige wat vaststaat is dat het koppel zal trouwen in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder-Centrum. Het wordt ook geen huwelijk in alle discretie, in tegendeel, het lijkt op een heus media-event uit te draaien waarop heel wat cameraploegen en fotografen verwacht worden.

zolderse-bolide-in-rally-van-spa

Zolderse bolide in rally van Spa

André Lotterer, winnaar van de jongste 24 uren van Le Mans, maakt op 18 februari zijn rallydebuut in de 'Legend Boucles de Spa'. En hij zal dat doen in de kleuren van Circuit Zolder. Hij wordt bijgestaan door Jean-Marc Fortin, die in de jaren '90 aan de zijde van Grégoire de Mevius twee keer de 'bochten' won. Lotterer gaat rijden in een Porsche 911 SC uit 1977, met een drielitermotor die tot 220 pk is opgedreven. Vandaag had de voorstelling op Circuit Zolder (…) Lees het hele bericht

lrm-investeert-1-miljoen-in-bocasa

LRM investeert 1 miljoen in Bocasa

De investeringsmaatschappij LRM investeert 1.000.000 euro in het nieuwe woonzorgcentrum Bocasa in Bolderberg. Op een domein van 2,2 ha bouwt Bocasa 43 service flats (waarvan 20 verkocht) en zal er ook 64 rusthuisbedden aanbieden. Een investering van 16,6 mio euro die woongelegenheid voor 107 senioren oplevert. Naast het woonzorgcentrum plant initiatiefnemer Frank Beliën, via Living Tomorrow (Vilvoorde), ook een zorgwoning van de toekomst op de plaats. Daarbij wordt een innovatieve (…) Lees het hele bericht

veel-belangstelling-voor-dirk-barrez

Veel belangstelling voor Dirk Barrez

Een 40-tal mensen luisterde donderdagavond in de bib geboeid naar de uiteenzetting van Dirk Barrez over 'van verontwaardiging  naar verandering'.

het-weer-dooi-in-zicht-maar

Het weer: dooi in zicht maar ...

De volgende dagen komt er een krachtige kern van hogedruk ten westen van Ierland liggen. Hierbij wordt de luchtstroming noordwest. De aangevoerde lucht is milder en vooral ook vochtiger. De temperaturen komen na het weekend wat hoger uit, maar de neerslagkansen nemen ook toe. Het kan daarbij wel eens gevaarlijk worden als er neerslag op een nog bevroren ondergrond valt.
Vandaag is het flink zonnig, maar erg koud bij maxima rond -3 of -4 graden. Het blijft evenwel de hele dag droog.
Lees het hele bericht

blije-bloemen-voor-valentijn

'Blije Bloemen' voor Valentijn

Heusden-Zolder voert campagne om bij Valentijn 'Blije Bloemen' te geven. Alsmaar meer rozen komen uit het Zuiden, waar de arbeidsomstandigheden vaak schrijnend zijn. 'Blije Bloemen' zijn er die gegarandeerde gekweekt zijn met respect voor mens en milieu. In de aanloop naar Valentijn zijn de eerlijke rozen met een gratis Blije Bloemen Valentijnskaart te koop bij Bopha bloemen en in GB Heusden. Je kunt ze ook online bestellen met een persoonlijke boodschap op Lees het hele bericht

de-berentekst-in-het-kiluba

De Berentekst in het Kiluba

Dit is ook weer een mooie: de Berentekst in het Kiluba, dat is de taal van de Luba in het zuiden van Congo. De vertaling is gemaakt door Patience Kayumba Mutonkole
Teddy wamulondolola amba: shi usakile, mfumikileko monka motwemwenine nobe. Kimungu kabuluka ne kumwipangula'mba : usaka kwenda  kulala monka?   kyaba kekibwane kyobe kya kwenda kulala byokudi kimungu bwa ami. Teddy wamulondolola'mba :  nakulayakyo kala. Kimungu wafumbakanya Teddy mu kyadi kupwa waanza kumufumikila myanda moipitshilanga kyaba kivule.
Reacties op Facebook

oppe-voort-3-jef-sop

Oppe Voort (3): Jef Sop

Eén van de bekendste handelaars van De Voort was Jef Quintens alias Jef Sop. Samen met zijn vrouw Julie Vlayen had hij een soepbedrijf, Soep Ideal. Op het hoogtepunt reden dagelijks 21 wagens rond in de streek om soep aan de deur te leveren, maar ook leverde Jef eten voor feesten, voor het OCMW en hij was één van de eersten met afhaalmaaltijden.

nhz-gaat-alleen-naar-de-verkiezingen

NHZ gaat alleen naar de verkiezingen

NHZ (Nieuw Heusden-Zolder) neemt aan de verkiezingen deel als autonome, onafhankelijke lijst. Dat heeft het bestuur vanavond bekendgemaakt. Daarmee wordt komaf gemaakt met geruchten over een kartel. Zes jaar geleden vormde Nieuw - de inmiddels oude naam - nog een kartel met de SP.a. Maar dat was geen onverdeeld succes. Wie er precies en in welke volgorde op de lijst gaat staan, is nog niet uitgemaakt. De fractieleden en bestuursleden zullen wellicht grotendeels op de lijst terug te vinden zijn. Wel (…) Lees het hele bericht

roofvogels-in-klemmen-in-jachtgebied

Roofvogels in klemmen in jachtgebied

In dierenartsenpraktijk De Aak in Koersel zijn vandaag twee buizerds geopereerd die daar naartoe waren gebracht door het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. In vergelijking met de voorbije winters was het tot nu toe rustig gebleven met het vergiftigen van roofvogels. Maar nu zijn op korte tijd verschillende buizerds en een havik aangetroffen in klemmen, vooral in een jachtgebied in Lummen. Twee buizerds en een havik hebben het niet overleefd, de andere twee buizerds zullen moeten revalideren. (foto Jan Ruymen)

verwarring-op-alle-fronten

Verwarring op alle fronten

Even dachten we dat de verkiezingscampagne gestart was, toen we aan De Bloemelingen en dan nog tegenover het gemeentehuis schepen Nanda Van Ende op een grote foto zagen prijken; Volledig in look en outfut van Marilyn Monroe. Maar bij nader inzien bleek de affiche geen electorale doeleinden te dienen, maar wel haar 40ste verjaardag in de verf te zetten. En 't is natuurlijk toeval, maar andere partijen gaan straks wel al met verkiezingsnieuws uitpakken;

vandaag-gezien-9-februari-2012

Vandaag gezien

Het lijkt wel alsof deze boom geknuffeld wordt door drie armen, of drie slangen, naargelang je verbeelding. (foto Jan Leijskens)

garagebrand-in-eversel

Garagebrand in Eversel

Rond twintig voor twee vannacht is de brandweer uitgerukt richting Eversel. In de Zagerijstraat was brand ontstaan in een garage en het vuur bedreigde een woning, waar de garage tegen lag

de-berentekst-in-t-heists

De Berentekst in 't Heists

Gisteren kregen ze in Knokke-Heist onverwacht bezoek van een potvis. Hoe ze hem hebben aangesproken, is niet duidelijk, maar wanneer er beren op bezoek komen, zullen ze niet naar woorden moeten zoeken, zoals blijkt uit de vertaling van Veronique Sneyaert.
How, zecht Teddy, zechnohekè oe daje me gevoen’ et Ho je dorachter broave sloapn? Bromt beire.  Tes al wrieje/wrjee loajte voe teddy’s helek joen. ‘k belovenet, zecht Teddy Dus pakt beire kliejne Teddy vaste en verteildem ‘t verteilsel dassal azzo vele djeelden
Reacties op Facebook

oppe-voort-2-t-weefke

Oppe Voort (2): 't Weefke

Nog een gekend figuur, afkomstig van de Voort was Rosalie Gilot-Goris (midden), veel beter bekend als 'Het Weefke'. Haar ouderlijk huis stond eind 19de eeuw langs de Koerselsebaan, ongeveer waar nu frituur 't Bekske is. Na haar huwelijk met Alfons Gilot vestigde Rosalie zich er tegenover, waar later Jef Sop woonde. Ze kreeg 2 dochters en 2 zonen. In 1929 werd ze al weduwe en hield ze in 't Dorp een café, op de plaats waar nu Dexia staat. Nadien baatte ze iets verder een ander café uit.'t Weefke overleed op kerstdag 1971, ze was 87. Nu nog praat de oudere generatie over haar café.

vandaag-is-het-safer-internet-day

Vandaag is het Safer Internet Day

Vandaag 8 februari is het Safer Internet Day, een dag die aandacht vraagt voor de gevaren van het Internet. Met dat de mogelijkheden op het wereldwijde web toenemen, loert ook het gevaar om elke hoek; Zo moet je opletten dat betalingen alleen op veilige sites gebeuren, op oplichting te vermijden. Om dezelfde reden is het opletten geblazen met bepaalde identiteitsgegevens vrij te geven maar het allerbelangrijkste is de kinderen bewust te maken van het gevaar. En hen tot voorzichtigheid aan te sporen, zonder daarbij alles te gaan verbieden.

vanavond-gezien-34

Vanavond gezien

Andermaal een mooi spel van licht en wolken vanavond, voorlopig valt er wel niets uit die wolken en is het iets minder koud dan de voorbije dagen. (foto Yves Maex)

weer-geen-provinciaal-voetbal

Weer geen provinciaal voetbal

Er wordt volgend weekend weer niet gevoetbald in de provinciale reeksen. Het Provinciaal Comité Limburg heeft vandaag beslist om alle wedstrijden vanaf vandaag tot en met donderdag 16 februari af te gelasten. Door het aanhoudende winterweer blijven de meeste terreinen immers onbespeelbaar.

huisjesmelkers-zijn-huuropbrengst-kwijt

Huisjesmelkers zijn huuropbrengst kwijt

Een man (50) en een vrouw (57) uit Heusden-Zolder zijn door de rechtbank in Hasselt schuldig bevonden aan huisjesmelkerij. Ze hadden in een gebouw aan de Koolmijnlaan kamers ondergebracht en die verhuurden ze van 2008 tot 2010. Maar de kamers en het gebouw voldeden niet aan de kwaliteitsnormen. Dat bleek ook uit een verslag van de wooninspectie. Intussen zijn wel de nodige verbeteringswerken uitgevoerd. Daarom hebben ze vandaag opschorting van straf gekregen, maar de huuropbrengsten uti die periode - 67.120 euro - zijn ze kwijt aan de staat.

interieurstudenten-bekijken-lege-winkels

Interieurstudenten bekijken lege winkels

45 laatstejaarsstudenten van de bachelor interieurarchitectuur van de PHL bezochten vandaag drie winkelpanden in Heusden. Het is de bedoeling dat de studenten hun creativiteit de vrije loop laten en een winkelconcept bedenken voor de panden. Het gaat om de leegstaande ruimte boven Brico en GB, het pand waar vroeger Hans Textiel en daarvoor bakkerij Sint-Jan zat en de ruwbouw naast het Gezellehuis. Eind mei, begin juni zouden de plannen klaar zijn.

wandelend-paal-organiseert-nationale-wandeldag

Wandelend Paal organiseert Nationale Wandeldag

Op 26 februari wordt Heusden-Zolder ingenomen door de wandelaars want Wandelend Paal organiseert hier dan de Nationale Wandeldag. Ankerpunt in heel het gebeuren is zaal Sint-Baaf in Eversel met het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Centrum als bijkomende startmogelijkheid.Wandelend Paal heeft ervaring in de organisatie van grote evenementen maar is ook qua aanwezigheid op andere wandeltochten één van de prominente clubs van Vlaanderen. Ze viert trouwens dit jaar haar (…) Lees het hele bericht

foto-van-jan-leijskens-bekroond

Foto van Jan Leijskens bekroond

Onze trouwe lezers kennen ondertussen de prachtige natuurfoto's van fotograaf Jan Leijskens. Maar Jan kan veel meer dan dat, zo nam hij deel aan een wedstrijd rond actiefoto's van het gespecialiseerde tijdschrift Focus. En met bovenstaande zwart-wit foto had hij prijs en mocht op reis.

de-berentekst-in-t-luxemburgs

De Berentekst in 't Luxemburgs

Veel mensen denken dat in het Groot-Hertogdom Luxemburg alleen maar Frans en Duits wordt gesproken. Maar de Luxemburgers hebben ook hun eigen taal, het Letzenburgs of het Lëtzebuergesch zoals ze het zelf noemen. En in die taal schreef Claude Bellon onze Berentekst.
 "Wann ech glift", seet den Teddy, "erziel mer nach eng Kéier wéi´s Du mech fonnt hues". "Gees Du duerno schlofen?", grommelt de Bier. "Et ass scho schéi spéit (…) Lees het hele bericht

het-weer-nog-de-hele-week-bibberen

Het weer: nog de hele week bibberen!

Koude, polaire luchtstromingen blijven onze streken nog tot het einde van de week domineren. Uiteindelijk zou in het weekend een einde komen aan de koudegolf, wanneer het kwik voor het eerst terug positief wordt. Na het weekend lijkt het wat zachter te blijven, maar de neerslagkansen nemen toe en dat zou wel eens gevaarlijk kunnen worden.  
Vandaag is het opnieuw bitterkoud in de ochtend met minima rond -8 graden en een matige en schrale noordoostenwind. Het is evenwel droog en er zijn (…) Lees het hele bericht

oppe-voort-1-de-secretarissen

Oppe Voort (1): de secretarissen

Naar aanleiding van het tweede boek 'Oppe Voort' blikken we vandaag en de komende dagen terug op een aantal merkwaardige figuren van de Voort. Felix Stevens, geboren op 1 mei 1888 op de Gemeentewinning, was van 1915 tot 1957 gemeentesecretaris van Heusden. Toen hij op 14 oktober '57 overleed was hij nog in dienst. Twee dagen later werd Jaak Heyligen aangesteld tot zijn opvolger, ook al iemand van de Voort. Hij werd later ook secretaris van de fusiegemeente Heusden-Zolder. (…) Lees het hele bericht

lod-lavkiprijs-voor-els-beerten

Lod Lavkiprijs voor Els Beerten

Els Beerten, afkomstig van Berkenbos, wint de 5-jaarlijkse Lod Lavkiprijs voor het beste Vlaamse jeugdboek. Die prijs wordt in Hasselt uitgereikt en bekroont het beste jeugdboek voor de periode 2005 tot 2010. Er waren liefst 102 inzendingen waarvan er 15 genomineerd zijn. De jury onder leiding van René Swartenbroekx verkoos het boek van Els Beerten. Ze krijgt daarvoor 2500 euro. De prijs wordt op 10 maart uigereikt in het stadhuis van Hasselt.

tientallen-autobanden-gestolen

Tientallen autobanden gestolen

Dieven hebben vannacht weer toegeslagen op de parking langs de E 314 ter hoogte van Zolder. Ze sneden het dekzeil van een vrachtwagen open en gingen aan de haal met 70 tot 80 autobanden. In de Koolmijnlaan drongen dieven binnen in een bloemenwinkel. Ze sloegen daarbij een raam stuk. Het was al de derde keer in twee weken tijd dat de winkel ongewenst bezoek kreeg.

onrust-over-snelbussen

Onrust over snelbussen

Er is onrust over de bedreiging van de snelbussen van De Lijn vanuit Limburg naar Brussel en Antwerpen. Die vertrekken vanuit Noord-Limburg en het Maasland en stoppen ook aan de grote carpoolparkings. Daarmee kunnen pendelaars op een comfortabele manier naar de steden reizen, hoewel de snelheid van de verbinding uiteraard van het verkeer afhangt. De Lijn heeft die verbindingen aan twee private maatschappijen toegewezen. Heidebloem in Lanaken en De Valk in Heusden-Zolder. De Valk verzorgt (…) Lees het hele bericht

graaf-de-theux-in-het-nieuw

Graaf de Theux in het nieuw

In deze barre tijden, kan je je maar beter goed kleden tegen de koude. Zo is ook het beeld van Graaf de Theux voorzien van een trendy hoed en sjaal. Volgens sommigen zit Nicky Vankets hierachter, anderen houden het bij Stijn Helsen. Ongetwijfeld een nieuwe rage in de volgende wintercollectie.

wie-wordt-nieuwe-gemeenteraadslid

Wie wordt nieuwe gemeenteraadslid?

Donderdag 16 februari - uitzonderlijk vroeger op de maand omwille van de krokusvakantie - beraadt de gemeenteraad zich over een 12-tal punten. Daarbij de aankoop voor de politie van een anonieme wagen en een elektronisch systeem voor vinger- en handpalmafdrukken. De gemeenteraad zal nog een eerste toegevoegd punt moeten behandelen, namelijk de opvolging van de overleden Mimoun Abdelmalek. Hij zetelde voor de SP.a. Maar als de eerste opvolgers laten verstek gaan, dan kunnen ze theoretisch bij Nieuw terecht komen, want Nieuw en SP.a vormden zes jaar geleden een kartel. De raad begint om 19 uur.

cvo-cursisten-maken-jazz-website

CVO-cursisten maken jazz-website

Elk semester organiseert het CVO een cursus webdesign voor werkzoekenden met telkens een eindwerk. Dit jaar was de opdracht een website maken voor de Muze Jazz Orchestra. Dat is niet alleen in de schoot van Muze ontstaan maar toert ook een jaar door Vlaanderen met zijn Zappa-repertorium. De webdesigners moesten alle registers van Photoshop, Drupal en PHP opentrekken om een passende vormgeving met de nodige functionaliteiten te ontwerpen. En dat in twee weken. Hier kan je wat resultaten van de opleiding bekijken.

de-berentekst-in-t-russisch

De Berentekst in 't Russisch

Annelies de hertogh uit Sint-Amandsberg stuurde ons de Russische vertaling van de Berentekst, wel met de opmerking dat ze geen native speaker is. Maar we hebben hem even aan Poetin voorgelegd en die vond het OK, en Poetin kent iets van beren.
"Ну-ка, пожалуйста," говорит мишка, "расскажи мне еще раз, как ты меня нашел." "Обещай мне, что потом будешь умницей и ляжешь спать," ревет медведь, "Мишкам давно спать пора." "Обещаю," говорит мишка. Итак медведь крепко обнимает мишку и в очередной раз рассказывает о том, как он мишку нашел.
Reacties op Facebook

vergeet-uw-vuilzakken-niet

Vergeet uw vuilzakken niet

Toch nog even in herinnering brengen: vandaag starten ze met de bedeling van de huisvuilzakken. Er zijn bijna dagelijks afhaalplaatsen en -momenten en dat tot en met 14 februari. Hier vind je het overzicht.

bouwsector-lam-door-koude

Bouwsector lam door koude

't Was weer een koude ochtend, in Kleine Brogel hebben ze vanmorgen min 16 gemeten, op de meeste plaatsen in Heusden-Zolder zijn we op min 13 blijven steken. Ondertussen liggen ook de bouwwerven - tenminste wat de buitenwerken betreft - zowat overal stil. Ook aan de riolerings- en bestratingswerken in de Geenrijt is al enkele dagen geen werkende ziel meer te bespeuren en dat zal zo zeker nog een tijdje blijven.

veel-belangstelling-voor-boek-oppe-voort-2

Veel belangstelling voor boek 'Oppe Voort' 2

Veel volk vanavond in de gildezaal in de Schaapsweg want het 'Erfgoedcomité De Voort' stelde er het tweede boek 'Oppe Voort' voor. Het boek bevat veel oude foto's en verhalen over merkwaardige figuren van de Heusdense Voort, historische gebeurtenissen en interssante bezigheden van de mensen. Maurice Mues schreef de tekst, Rik Vandenwijngaert verzamelde de foto's, Guy Peeters deed het inscanwerk en Lieven Kaerts zorgde onder meer dat het (…) Lees het hele bericht

acv-ers-op-wandel-in-de-bossen

ACV-ers op wandel in de bossen

Koud of niet, maar zowat 30 ervaren wandelaars van de gepensioneerden en actieve bestuursleden van ACV Regio Heusden-Zolder zijn op wandel geweest in de bossen van de Lindeman en Lillo. Dat is een jaarlijkse gewoonte, waarbij telkens de afdeling van een andere parochie de wandeling organiseert. Deze keer was Berkenbos-Lindeman aan de beurt. De tocht werd afgerond met een winterbarbecue aan de Poolse zaal. (foto Ludo Vanherle)

weer-inbrekers-gemeld

Weer inbrekers gemeld

Bij de politie zijn weer enkele inbraken of pogingen daartoe gemeld. Gisteren in de late middag merkte een bewoner van de Astridlaan dat onbekenden zijn deur hadden proberen te forceren. De voordeur raakte daarbij beschadigd maar de dieven raakten niet binnen. Dat was wel het geval in een huis in de Joachimstraat, daar stelde de bewoner gisteravond vast dat ze binnengedrongen waren.

lokeren-wint-bij-olympia

Lokeren wint bij Olympia

In de eerste nationale van het petanque moesten die van Lokeren - ondanks het slechte weer - een verre verplaatsing tot bij Olympia Heusden ondernemen. En ze werden beloond want ze wonnen met 4-5, hoewel Olympia zich niet zonder slag of stoot gewonnen gaf.

ine-stockmans-wint-zes-vlaamse-titels

Ine Stockmans wint zes Vlaamse titels

In het zwemwereldje weten ze sinds dit weekend wie Ine Stockmans (midden) is. Op de Vlaamse zwemkampioenschappen voor de jeugd in Antwerpen won ze 6 titels bij de 12-jarigen. Ine werd Vlaams kampioen op de 100m, 200m, 400m, 800m vrij, 100m en 200m rug. En dit was haar debuut op een Vlaams kampioenschap. En de 14-jarige Lindsay Joris won brons op de 800 meter vrije slag. (foto Cindy Schepers)

brand-vernielt-appartement-bewoners-onderkoeld

Brand vernielt appartement, bewoners onderkoeld

Een brand heeft vanmorgen een appartement in de Koolmijnlaan vernield. Het vuur ontstond in het middenste van de drie appartementen boven bruidswinkel Sposa. Toen de brandweer ter plaatse kwam, stond het appartement helemaal in brand. Twee bewoners waren in hun ondergoed het dak op gevlucht. De brandweer kon hen evacueren met met lichte onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis brengen.  De brandweer had het vuur snel onder controle maar de binnenzijde van de woning was toen (…) Lees het hele bericht

steven-de-bruyn-in-de-laatste-show

Steven de Bruyn in De Laatste Show

In De Laatste Show kan je vanaf vandaag tot en met donderdag iedere avond Steven de Bruyn met zijn Rhythm Junks aan het werk zien. De Laatste Show kiest sinds dit seizoen telkens voor een andere band die de hele week opluistert op zijn eigen manier, Steven zal zich ongetwijfeld weer flink laten gaan op zijn 'mondmuziekske'. De Laatste Show, Eén, 22u05.

internationale-dag-tegen-vrouwenbesnijdenis

Internationale Dag tegen Vrouwenbesnijdenis

Vandaag, 6 februari, is de Internationale Dag tegen de Vrouwenbesnijdenis. Die is in 2003 in het leven geroepen nadat bleek dat in Afrika jaarlijks zowat 2 miljoen meisjes genitaal verminkt worden. In heel wat Afrikaanse landen is het ondertussen verboden, maar gebeurt het nog stiekem. Ook bij ons zijn al Afrikaanse vluchtelingen aangekomen die daar het slachtoffer van waren.

de-berentekst-in-t-assers

De Berentekst in 't Assers

Felix Bergers bezorgde ons de Berentekst in het dialect van As-Dorp
"Alleh nów," zaet teddy, "vertèl mich nog eine kier wi-j dats te mich gevónne hèbs." "Zils te achteraaf zeet goeën slaope?" brómt baer. "'t Is al sirieus laat vier teddy's wi-j diche." "Ich belaof 't", zaet teddy. Sedis pikt baer kleinen teddy good vast en vertèlt 't verhaal dat ze al zoeë dèk deilde.
Reacties op Facebook

monsterzege-voor-bbc-zolder

Monsterzege voor BBC Zolder

In het basketbal heeft KBBC Zolder Roeselare een 113-65 pandoering toegediend. Via Vanhove en Delalieux kwam Zolder na 14 minuten al 47-26 voor. Concentratieverlies liet Roeselare even terugkomen halfweg het tweede quart. De Limburgers bleven op hoog niveau spelen en aan 70% afwerken.

3-medailles-voor-trampolinespringers

3 medailles voor trampolinespringers

Op het Limburgs kampioenschap trampoline in Diest hebben twee dorpsgenoten vandaag een medaille behaald. Bij de benjamins I won Kiara Gijbels goud en Joney Houben zilver. Luana Engelen werd vierde en viel dus nipt naast het podium. De drie trampolinespringers trainen allen bij GYM 90 Beringen. Ook Evelien Neuteleers (onder) behaalde haar eerste titel op de trampoline. Enkele weken geleden was ze nog kampioene op de dubbel mini trampoline.

ook-een-rustige-winterwandeling-was-mogelijk

Ook een rustige winterwandeling was mogelijk

Velen zochten vandaag de winterpret op aan de vijvers van Terlaemen of op de mijnterril, anderen gingen wandelen in rustiger oorden. Gilbert Vanutte stelde vast dat het aan de voet van de mijnterril bijzonder rustig was, en diezelfde rust trof Valentin Vreven aan in de Merelstraat en de Voortstraat. (meer foto's)

kunstvuur-sluit-ambachtendag-af

Kunstvuur sluit ambachtendag af

Vandaag was het de dag van de ambachten en in Heusden-Zolder kon je bij de dames van Localoca gaan kijken hoe keramiek gemaakt worden. Kunstsmid Robin Das zette zijn atelier open en stookte het vuur nog wat extra om samen met Raf Nulens enkele potige demonstraties te geven. 's Avonds werd de opendeur afgesloten met mooi kunstvuur. (meer foto's van Julien Maebe)

winterpret-op-de-mijnterril

Winterpret op de mijnterril

Aan de mijnterril was het bijna aanschuiven vanmiddag, heel wat mensen wilden in deze winterse omstandigheden naar boven. De jongsten (en minder jongeren) om te spelen met sledes - al dan niet geïmproviseerd - en de anderen om van het landschap te genieten. We zagen er die zelfs met een badkuip naar boven leurden, en de jeugdbeweging dapper in korte broek. En ook al lag er vorige winter een veel mooiere en dikkere sneeuwlaag op de terril, er werd veel pret gemaakt. (meer foto's)

ijshockey-en-schaatspret-op-vijvers

Ijshockey en schaatspret op vijvers

Hoewel het vrijdag bij het gemeentebestuur nog klonk dat het niet mocht, hebben honderden kinderen, jongeren en volwassenen vandaag van ijspret genoten op de vijvers van Terlaemen. Er werden bitsige ijshockeywedstrijden gespeeld, waarbij menige 'blauwe plek' is opgelopen, maar er waren ook rustiger sledetochten en andere glijpartijen. (meer foto's van Yves Maex)

hoeven-wij-dit-te-pikken

Hoeven wij dit te pikken?

Zondag na de middag heeft de luchtballon van de stad Hasselt een 'touch down' gemaakt op de bevroren vijvers van Terlaemen. Wij vinden dit een ongehoorde daad van imperialistische agressie, een provocatie van de zogenaamde 'stad van de smaak'. Dit moet gewroken worden. Dorpsgenoten, bewapen u en laat ons de Japanse Tuin bezetten. (foto Yves Maex)

vandaag-gezien-5-februari-2012

Vandaag gezien

Gisteren ging Gust Ischen op zoek naar winterse landschappen, maar doordat de sneeuw gecombineerd is met zware vriestemperaturen, blijft die ook makkelijk hangen op planten en voorwerpen. En dat levert mooie detailfoto's op. (meer foto's)

opnieuw-een-thriller-in-bolderberg

Opnieuw een thriller in Bolderberg

In het volleybal heeft VCK Bolderberg een fel bevochten 3-2 zege tegen Warsco Units Eisden behaald. De bezoekers schoten het best uit de startblokken en leidden tot 13-18, maar dan vonden de lokale aanvallers het welletjes en gingen erop en erover. De tweede set liep alleen in het begin wat moeizaam voor de thuisploeg maar in de derde was ze van bij het begin op achtervolgen aangewezen. In set 4 Bolderberg vier setballen onbenut om dan te verliezen. In de beslissende set zag het er bij 8-11 bekaaid (…) Lees het hele bericht

de-berentekst-in-t-italiaans-dialect

De Berentekst in 't Italiaans dialect

Met een beetje hulp van een neef uit Treviso  heeft Ness Barzan de Berentekst vertaald in het Italiaans,'t is te zeggen het dialect van de regio Veneto met als hoofdstad Venezia. Hij voegt er nog aan toe dat de x wordt uitgesproken als z  zoals in zon, om het onderscheid te maken tussen de s in sole (zon) of de z in Rose (Rozen)   
Dai, dixeva teddy , contame ancora na volta come xe che te me ga trovà ? E dopo vatu dormir ?  Brontoeava Orso. Xe xa massa tardi par un teddy come ti . Te o giuro , dixe teddy. Eora l' Orso el struca el picoeo forte , e el ghe conta sta storia che el ghe ga conta xa tante volte
Reacties op Facebook

marijn-put-geselecteerd-voor-ek-badminton

Marijn Put geselecteerd voor EK badminton

Bij badmintonclub Hebad Heusden zijn ze apetrots op hun speler Marijn Put. Marijn is immers geselecteerd voor de Belgische nationale ploeg bij de elite die over anderhalve week deelneemt aan het Europees Kampioenschap voor landenploegen. Daar mag hij zich meten met de beste spelers van Europa en enkele wereldtoppers.

vandaag-gezien-4-februari-2012

Vandaag gezien

De wereld bedekt door een flink sneeuwtapijt, de ochtend begon nevelig, later brak de zon erdoor. En dus ging Gust Ischen op pad op zoek naar mooie beelden en landschappen. (hier vind je er nog meer)

strijd-tegen-de-gladheid

Strijd tegen de gladheid

Zoals elke winter proberen de strooiwagens van de gemeente de belangrijkste gemeentewegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Firmavrachtwagens in opdracht van Wegen en Verkeer strooien voortdurend op de gewestwegen. Voor kleinere wegen en fietspaden worden tractoren en het kleiner materiaal van de gemeente ingezet. (foto's Gust Ischen)

dit-weekend-vogels-tellen

Dit weekend vogels tellen

Eigenlijk had het niet beter kunnen gekozen zijn, maar Natuurpunt organiseert dit weekend de jaarlijkse actie 'vogels voeren en beloeren'. Daarbij is het de bedoeling dat je de vogels in je tuin telt en identificeert en ingeeft op een website. En met dit weer kan je de vogels makkelijk aan je deur krijgen. (foto's Gust Ischen)

ijshockey-op-vijvers-van-terlaemen

Ijshockey op vijvers van Terlaemen

Op de vijvers van Terlaemen is vandaag het 'ijshockeyseizoen op natuurijs' gestart. Onder het toezicht van ijsmeesters Alain Claes en Ivan werden de eerste wedstrijden betwist en morgen na de middag staan de finales op het programma.

internationale-dag-tegen-kanker

Internationale Dag tegen Kanker

Vandaag 4 februari is het de internationale dag tegen kanker. Nog teveel mensen bezwijken ieder jaar aan de gevreesde ziekte. Bij deze gelegenheid heeft Vlaams minister Vandeurzen - met roots in Heusden, weet je nog - een nieuwe campagne tegen darmkanker opgezet.

kijken-op-de-dag-van-de-ambachten

Kijken op de 'dag van de ambachten'

Morgen is er de 'dag van de ambachten' en ook in Heusden-Zolder kan je dan op twee plaatsen gaan kijken naar demonstraties. Kunstsmid Robin Das, Schootstraat 224, stookt zijn vuur heet en zal je verbazen met een combinatie van het ruwe en tegelijk verfijnde werk van de smid. De dames van Carmika en Localoca zetten de deuren van het oude station van Zolder open. Carmika maakt kunstzinnige en gebruikskeramiek met de hulp van mallen en ingekleurde klei. Localoca organiseert creatieve workshops voor kinderen en volwassenen. Op beide plaatsen kan je morgen van 10 tot 17 uur terecht.

de-berentekst-in-het-esperanto

De Berentekst in het Esperanto

Vandaag krijg je de Berentekst in het Esperanto. Dat is een internationale, kunstmatige taal, die eenvoudig aan te leren is en waarmee ontwerper Lejzer Zamenhof de wereldwijde communicatie wilde verbeteren. In dat laatste is hij nog niet echt geslaagd, maar wereldwijd spreken het toch al een 2 miljoen mensen.
 'Nu do', diras Ursido, 'rakontu lastfoje kiel vi min trovis.' 'Ĉu vi poste dormos bonkondute?' grumblas Urso. 'Estas jam tre malfrue por ursidoj kiel vi.' 'Mi promesas tion', diras Ursido. Do Urso firme prenas la idon kaj rakontas la historion tiel ofte gurditan.
Reacties op Facebook

groeten-van-leander

Groeten van Leander

Een trotse papa Evert Cuppens stuurde ons deze kersverse foto van Leander, gisteren geboren. Hij weegt 3,060 kg en meet 46,5 cm. Mama en zoon stellen het uitstekend, grote broer Andreas is apetrots. En ook de papa maakt het - de omstandigheden in acht genomen - voorlopig nog goed.

receptie-in-de-gele-wijk-in-viversel

Receptie in de gele wijk in Viversel

We zitten al in februari maar dat is voor de inwoners van de gele wijk in Viversel geen bezwaar om toch nog een nieuwjaarsreceptie te houden en elkaar de beste wensen aan te bieden. Ze verzamelden voor de nodige natjes, droogjes en gezellige babbels ten huize van Jean-Pierre en Alice Quintens. (meer foto's van Greta Eyckmans)

solarcompany-in-de-prijzen-op-bouwbeurs

Solarcompany in de prijzen op Bouwbeurs

Op de openingsavond van de beurs Bouwinnovatie in de Grenslandhallen en Ethias-Arena in Hasselt zijn ook de jaarlijkse beursprijzen uitgereikt. De prijs van Dubolimburg (Duurzaam Bouwen) ging naar Solarcompany voor zijn totaalconcept van pv-panelen, warmtepomp, mechanische ventilatie tot volledig passiefwoningen. De architectenprijs ging naar Ceveco, een project van 5 studenten van de Xios Hogeschool. De persjury nomineerde 3 standhouders voor de mooiste stand Solarcompany, Isola en Dubolimburg. Het (…) Lees het hele bericht

nog-maar-eens-een-winterse-dag-op-t-meylandt

Nog maar eens een winterse dag op 't Meylandt

"Ik kan 't niet laten," laat René Bosmans weten. "maar met eerst de zon en daarna de sneeuw, lag 't Meylandt er weer mooi bij."

kwb-op-bezoek-in-de-bark

KWB op bezoek in De Bark

Zowat 50 leden van KWB-Heusden bezochten het Rode Kruisopvangcentrum De Bark. De niet meer zo jonge leden kenden het gebouw nog van vroegere vakantiekampen of bezinningsdagen met de school. Ze waren dan ook nieuwsgierig naar de veranderingen. Voor enkelen was het een hernieuwde kennismaking met het centrum dat nu twee jaar op volle toeren draait.

ook-afgelasting-in-het-zaalvoetbal

Ook afgelasting in het zaalvoetbal

Niet alleen het veldvoetbal in provinciale en nationale (behalve eerste) afdelingen is afgelast door het winterweer. Ook in het zaalvoetbal is de partij van MFC SI Heusden-Zolder tegen ZVK Meeuwen is uitgesteld.

sneeuw-veroorzaakt-verkeerschaos

Sneeuw veroorzaakt verkeerschaos

Ook hier heeft de sneeuw in de avondspits voor een totale chaos gezorgd. Zelf reden we bijvoorbeeld anderhalf uur van Hasselt tot Heusden. Vanaf de Radson tot aan de verkeerslichten in Boekt zat de weg potdicht. Ook op de E 314 verliep het verkeer stapvoets. Heel wat automobilisten verlieten daarom de snelweg in Boekt, maar die moesten dan weer tussen de andere auto's in geraken en dat maakte het allemaal nog erger. Die situatie duurde urenlang. (foto Yves Maex)

sneeuwoffensief-ook-over-heusden-zolder

Sneeuwoffensief ook over Heusden-Zolder

Het is gevaarlijk op de wegen door het sneeuwoffensief dat kort voor de avondspits is losgebroken. Er vallen dan ook heel wat vlokken uit de hemel. (foto's Gust Ischen, Jurgen Jacob en Yves Maex)

inbraak-in-manege

Inbraak in manège

Kort voor de middag is een diefstal vastgesteld uit een vrachtwagen op de parking langs de E 314, al de zoveelste keer dat daar een incident gebeurt. De autowegenpolitie heeft de vaststellingen gedaan. En ook manège Hemelrijk in Eversel is vanmiddag een inbraak vastgesteld.

schaatsen-op-vijvers-is-verboden

Schaatsen op vijvers is verboden

De aanhoudende vriestemperaturen maken het dit weekend misschien mogelijk om op sommige vijvers te schaatsen. Maar bij het gemeentebestuur is te horen dat in Heusden-Zolder schaatsen op vijvers verboden is. Ook al omdat de veiligheid niet kan gewaarborgd worden. Ook Natuur en Bos benadrukt dat schaatsen in natuurgebieden niet mag, behalve als gemeente en brandweer het als voldoende veilig beoordelen.

het-weer-ijsdagen

Het weer: ijsdagen!

Een sneeuwzone schuift vanuit het noorden over onze regio. Nadien stijgt de luchtdruk opnieuw en kan polaire lucht het weerbeeld domineren. Er staat een erg koud weekend voor de deur ! Alvast tot het einde van de week blijft de winterkou heersen in onze streken. Tijdens de nacht komt er strenge vorst voor een ook overdag raakt het kwik niet boven het vriespunt. We krijgen dus nog een aantal onvervalste ijsdagen. Pas op het einde van de week lijken de temperaturen wat hoger uit te komen.
Vandaag neemt de (…) Lees het hele bericht

veel-theater-dit-weekend

Veel theater dit weekend

Veel theater dit weekend in Heusden-Zolder. 't Heusdens Volksteater speelt vanavond en morgen 'n Poar Onpoar in 't Kuipershof. Het Klein Theater Bolderberg brengt vanavond en morgenavond 'Kippensoep met selder' in Muze. En in diezelfde Muzeschouwburg staan zondag om 15 uur Inne Goris (foto) op het podium met 'Vader, moeder, ik en wij', een familievoorstelling geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

morgen-g-badmintontornooi-in-berkenbos

Morgen G-badmintontornooi in Berkenbos

Morgen organiseert badmintonclub Smash het jaarlijkse G-badmintontoernooi in de sporthal van Berkenbos. Tussen 9 en 14 uur strijden 44 badmintonners met een mentale beperking voor de eer, van 14 tot 18 uur is het de beurt aan de zit- en rolstoelbadmintonners zij zijn met 17. Er komen ook 15 spelers vanuit Nederland, waar ze veel verder staan in het G-badminton. Voor de Belgische deelnemers is het een laatste test voor het nationaal kampioenschap dat Smash samen met Badminton Vlaanderen organiseert op 18 (mentale beperking) en 19 februari (rolstoel), ook in Berkenbos.

de-berentekst-in-t-fries

De Berentekst in 't Fries

De jongste dagen zijn we overspoeld met Nederlandse dialecten,je zou er van versteld staan hoe ook bij onze noorderburen de streektalen verschillen. Maar met dit vriesweer wordt er natuurlijk vooral over de Elfstedentocht gepraat. En daarom de Berentekst vandaag in het Fries of Frysk. We hebben er verschillende ontvangen, dit is de versie van Fedde Dijkstra uit Leeuwarden en da's één van de elf steden.
'Toe dan', seit teddy, 'fertel my noch íén kear (…) Lees het hele bericht

kav-leert-etiquette

KAV leert etiquette

Ook al meegemaakt dat je op restaurant je tafelgenote amper verstaat door het gsm-gebrul aan een buurtafel? Of dat je tafelgenoot met het menu op Facebook tikt? Nieuwe gebruiken en nieuwe technieken beïnvloeden onze omgangsvormen, maar niet altijd ten goede. Bij de KAV in Eversel wilden ze er het fijne van vernemen tijdens een ontbijtsessie over etiquette en hedendaagse omgangsvormen. Hopelijk is er geen gsm afgegaan. (meer foto's van Rita Vanhove)

asielzoeker-loopt-naakt-door-zolder

Asielzoeker loopt naakt door Zolder

Een uitgeprocedeerde asielzoeker - bij de wie de stoppen waren doorgeslagen - heeft na de middag in Zolder voor enige ophef gezorgd. De man, vermoedelijk afkomstig uit Nigeria, had ondanks de koude al zijn kleren uitgetrokken en achtergelaten langs de straat. Vervolgens was hij in de buurt van de Michel Scheperslaan door tuinen beginnen lopen, over omheiningen gesprongen en zelfs op een dak geklommen. De buurtbewoners, geconfronteerd met dit niet alledaags zicht, belden de politie. Die kon de (…) Lees het hele bericht

chinese-school-bezoekt-college

Chinese school bezoekt college

Het Sint-Franciscuscollege kreeg vandaag een middelbare school uit het Chinese Bejing op bezoek. De leerlingen en leerkrachten van de Xishan Branch Highschool zijn op doorreis in Europa en willen kennismaken met het Belgisch onderwijssysteem. Ze kregen onder meer van directeur Eddy Willems een voorstelling van het SFC en na de middag volgden ze een les Engels.

vandaag-is-wereld-wetlands-dag

Vandaag is Wereld Wetlands Dag

Vandaag is Wereld Wetlands Dag. Die dag bestaat sinds 1971 toen op 2 februari in de Iraanse stad Ramsar de Conventie voor de Wetlands werd ondertekend. Daarin verplichten regeringen zich om hun wetlands te beschermen: watergebieden van internationale betekenis (moerassen, meren, rivierdelta's, kustzones en zeeën) die belangrijke verblijfplaatsen voor vogels zijn. Bij ons is zijn de vijvers van Terlaemen belangrijk voor de vogels, maar een wetland is het voorlopig nog niet.

geen-provinciaal-voetbal-dit-weekend-1

Geen provinciaal voetbal dit weekend

Er wordt dit weekend niet gevoetbald in de provinciale afdelingen. Dat heeft het provinciaal comité zojuist beslist. De velden zijn door sneeuw en vrieskoude onbespeelbaar en met de voorspellingen van de komende uren en dagen zal het er niet beter op worden. Het gaat om alle competitiematchen, vriendschappelijke wedstrijden en G-voetbal.

minister-weinig-mijnwerkers-getroffen

Minister: 'weinig mijnwerkers getroffen'

Volgens minister van pensioenen Van Quickenborne gaat het maar om een 15-tal ex-mijnwerkers die pas op 62 jaar met pensioen zullen kunnen gaan, twee jaar later dan tot nu toe het geval was. Voor alle anderen verandert er niets, zo zei hij tenminste vandaag in de kamer. Het comité Mijnwerkersstatuut beweert dat het om enkele honderden gaat. Van Quickenborne zegt dat er voor de 27.000 mijnwerkers met pensioen niets verandert. "Ook voor de 55-plussers die nu nog werken, wijzigt er niets. (…) Lees het hele bericht

het-weer-koudegolf-ook-na-het-weekend

Het weer: koudegolf ook na het weekend

De meest recente weerkaarten laten de koudegolf die momenteel ook onze gemeente in zijn grip houdt, alvast tot het einde van volgende week aanhouden. Hierbij zijn de nachten bijzonder koud waarbij het kwik kan dalen tot -10 graden. Ook overdag blijven de temperaturen negatief en we spreken dus van onvervalste ijsdagen. Deze lage temperaturen worden veroorzaakt door het sneeuwtapijtje. Een matige oostelijke tot noordoostelijke wind betekent bovendien dat de gevoelstemperatuur in de ochtend -20 graden (…) Lees het hele bericht

brandweercommandant-vanavond-in-panorama

Brandweercommandant vanavond in Panorama

Vanavond krijgen we onder meer brandweercommandant Marc Ceyssens van Heusden-Zolder te zien en te horen in een Paroramareportage over de ambulancediensten in ons land. Onder de noemer 'De ziekenwagen loopt in het honderd' is de kern van de boodschap dat het huidige systeem van de dienst 100 op termijn onhoudbaar en voor de betrokken diensten onbetaalbaar is. Het ziet ernaar uit dat de reportage voor de nodige ophef zal zorgen, want de Unie van de Belgische (privé) Ambulancesector heeft vandaag al aan de alarmbel getrokken tijdens een persconferentie. Panorama, 21u30 op Canvas

studentenmobiliteit-wordt-in-kaart-gebracht

Studentenmobiliteit wordt in kaart gebracht

De studentenraad van de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim) houdt momenteel een enquête over studentenmobiliteit. Vorig jaar was er al een congres over de mobiliteit van de studenten. En daar is nu de studentenraad onder leiding van onze dorpsgenoot Stijn Vermeulen opgesprongen. Via een online enquête op www.stumo.be en proberen ze de 200.000 Vlaamse studenten te bereiken en in kaart te brengen hoe en met welke (…) Lees het hele bericht

zaterdag-kijkdag-in-carpe-diem

Zaterdag kijkdag in Carpe Diem

Zaterdag 4 februari van 9 tot 16 uur houdt het OCMW nogmaals een kijkdag in verband met de 28 Carpe Diem serviceflats die momenteel in de Hesdinstraat worden afgewerkt. In de Zandloper kunnen geïnteresseerden alle informatie bekomen, ze kunnen een kijkflat bezoeken en zich eventueel inschrijven voor een serviceflat. Daarbij kan gekozen worden uit de 10 nog beschikbare flats. De kostprijs bedraagt voorlopig 25 euro per dag (niet inbegrepen: onderhoud van de woning en ramen, elektriciteit, telefoon en tv-distributie, maaltijden, verzorging, enz.)

de-berentekst-in-t-surinaams

De Berentekst in 't Surinaams

Om het wat warmer te krijgen, vandaag de Berentekst in het Surinaams, vertaald door Zarroni Rolden uit Nederland.
 'A dan'  teki teddy, ' ferteri mi baka fa vu fani mi'. 'Tyari mi drape sweeti go sribi?' krutu beri. 'a laati bun kaba vu teddy efu vu.' 'me pramisi' den teki teddy. So paki beri pikin teddy tranga fasti en taki da tori dati den awinsi we nofotron.   
Reacties op Facebook

boze-ex-mijnwerkers-organiseren-infovergadering

Boze ex-mijnwerkers organiseren infovergadering

De ex-mijnwerkers zijn boos op de federale regering omdat die met de pensioenhervorming hun rechten van tafel veegt. Vandaag is een delegatie van het pas opgerichte comité 'Mijnwerkersstatuut' ontvangen door de kabinetschef van minister Van Quickenborne en 2 ambtenaren van de rijksdienst voor pensioenen. Ze kregen koffie en koeken aangeboden maar geen afdoende antwoorden. "Elke mijnwerker is sinds 31 december 2011 zijn statuut kwijt. Door onkunde en gebrekkige dossierkennis (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-1-februari-2012

Vandaag gezien

Ook bij dit weer moeten dieren en vogels eten en drinken, een handje helpen is wenselijk. (foto Davy Neuteleers)

inbrekers-aan-het-werk

Inbrekers aan het werk

Inbrekers hebben gisteren in de vooravond toegeslagen in een woning in de Bieststraat. Later op de avond is ook nog een inbraakpoging ontdekt in een huis in de Schootstraat. Daarbij werd de achterdeur beschadigd

geen-bijkomende-plaatsen-in-de-bark

Geen bijkomende plaatsen in De Bark

Door de barre weersomstandigheden is er een dringende nood aan opvang voor daklozen en asielzoekers die nu vooral in Brussel ronddwalen in de koude. Het Rode Kruis drijft de opvangcapaciteit in zijn centra tijdelijk op met 148 bedden, tot aan het einde van het winteroffensief, maar in De Bark in de Kapelstraat komen er geen bij. Wel zijn er 12 extra voorzien in Overpelt, 10 in Lanaken en 60 in Houthalen-Helchteren. Zoals de voorspellingen er nu uitzien, zouden die over een 2-tal weken weer opgedoekt worden.

mimoun-abdelmalek-is-overleden

Mimoun Abdelmalek is overleden

Afgelopen nacht is gemeenteraadslid Mimoun Abdelmalek overleden, hij was al een hele tijd ziek. Mimoun Abdelmalek was van Marokkaanse afkomst, jaren geleden verscheen 'Het verhaal van Mimoun' een boekje over hoe hij hier terechtkwam en hoe hij dat had ervaren. Destijds zat Abdelmalek eerst bij de groenen, later stapte hij over naar de SP.a bij wie hij zes jaar geleden in de gemeenteraad werd verkozen. Ondanks zijn ziekte, is hij zoveel mogelijk naar de raadszittingen blijven komen. Hij was ook actief in de moskee, in informatieverspreiding rond de islam en in het project 'sleutelfiguren'. Vanmiddag was er in de moskee in Berkenbos al een herdenkingsplechtigheid.

agora-is-verhuisd-naar-de-centrale

Agora is verhuisd naar De Centrale

De vzw Agora is verhuisd van de vroegere directeursvilla aan de Koolmijnlaan naar de Centrale, waar ruimte was vrijgekomen door het opdoeken van het ECR. Voor alle duidelijkheid, Agora huurt een deel van het gebouw, vooral de bureelruimtes, de seminarielokalen en cafetaria. De hoofdzetel is er ondergebracht en ook een deel van de opleiding wordt er gegeven. Vroeger was de vormingsinstelling bekend als Lenteleven, maar ondertussen is het uitgegroeid tot een professioneel (…) Lees het hele bericht

het-meylandt-in-winterkleed

Het Meylandt in winterkleed

Sommigen zitten bij koud weer liefst binnen, dichtbij de open haard of de radiator. Anderen grijpen hun fototoestel en gaan op zoek naar mooie beelden. Zo trof René Bosmans het Meylandt weer in een pittoresk kader aan.

de-berentekst-in-t-zweeds

De Berentekst in 't Zweeds

Erg koud dus serveren we om in de sfeer te blijven de Berentekst in het Zweeds, vertaald door de mensen van Elan Languages. Maar beloofd, morgen bezorgen we u een hartverwarmende tekst.
'Snälla', säger nalle, 'berätta mig en gång till om hur du har hittat mig. 'Kommer du att sova lydigt efter?' brummar björnen. 'Det är redan ganska sent för små nallar som du.' 'Det lovar jag' säger nalle. Så tar björnen lilla nallen stadigt och berättar berättelsen som de delade så ofta redan.
Reacties op Facebook

om-van-te-klappertanden

Om van te klappertanden

We hebben vanmorgen min 8 gemeten, maar in de open ruimte of dicht bij de grond zullen sommigen ongetwijfeld nog lagere temperaturen vastgesteld hebben.  We hebben vanochtend al menig fietser en voetganger zien klappertanden, Of om in de sfeer van de jongste tijd te blijven ... 't is berekoud.  Onze weerman Michel Nulens waarschuwt dat zowel vanochtend als morgenvroeg de gevoelstemperatuur min 20 graden bedraagt en overdag ook nog min 15. Bij blootstelling aan de wind kunnen er (bij min 15) na een uur onderkoelingsverschijnselen optreden en bij min al na een half uur. Warme kleding is dus een noodzaak;