Archief augustus 2013

betoging-is-afgeblazen

Betoging is afgeblazen

De oproep van de moskeeverenigingen tot de Turkse jongeren om vandaag niet te betogen, is niet in dovemansoren gevallen. De manifestatie is afgeblazen en er daagde om 14 uur - het afgesproken uur - ook niemand op in de Koolmijnlaan.

vakantiegroeten-uit-kroatie-1

Vakantiegroeten uit ... Kroatië

De familie Reynders was met vakantie in Kroatië en verzamelde daar een aantal mooie beelden.

vakantiegroeten-uit-frankrijk-2

vakantiegroeten uit ... Frankrijk

Greta Claes stuurt ons nog vakantiegroeten uit de Elzas in Frankrijk met ooievaars in het park en een boer die 's morgens zijn koeien naar de weide brengt om ze daar 's avonds te gaan terughalen.

vakantiegroeten-uit-italie

Vakantiegroeten uit ... Italië

Nathalie Hody trok eerst naar Tremonise aan het drukke Gardameer (boven) en liet haar vakantie eindigen in het rustige Obergurgl in Oostenrijk (onder).

vakantiegroeten-uit-oostenrijk-4

Vakantiegroeten uit ... Oostenrijk

De hangbrug in Holzgau  is de hoogste, langste en meest spektalaire hangbrug waar je in Oostenrijk kan over wandelen, laat Suzanne Jans weten. De brug is ruim 200 meter lang, 1 meter breed en ongeveer 105 meter hoog.

thomas-neuteleers-naar-wk-turnen

Thomas Neuteleers naar WK turnen

Thomas Neuteleers is geselecteerd voor het WK artistieke gymnastiek dat van 30 september tot 6 oktober in Antwerpen plaats heeft. De Gymnastiekfederatie maakte haar selectie bekend na een aantal testwedstrijden. Die wedstrijden waren voor Thomas niet zo super omwille van een blessure en een griep, maar hij kon zich toch plaatsen voor de brug en de grondoefening. Meer dan 300 gymnasten uit 70 landen zullen aan het WK deelnemen, de Belgische mannen turnen hun kwalificaties op 30 september in het Sportpaleis.

vakantiegroeten-uit-oostenrijk-3

Vakantiegroeten uit ... Oostenrijk

Roger en Jacqueline Van Briel waren dit jaar voor de 27ste keer te gast in Spittal a/d Drau, dat is in het mooie Karinthië in Oostenrijk.

fc-anadol-altijd-nieuwigheden

FC Anadol: altijd nieuwigheden

Bij FC Anadol weten ze er altijd de spanning in te houden. Het bestuur wordt geregeld gewijzigd en trainer Nazmi Burakcin is er ook aan zijn eerst seizoen toe.
Kernspelers: Adem Aksoy, Zafer Aksoy, Oguzhan Balya, Mesut Canakciglu, Adem Ciftci, Ferhat Demiral, Omer Durmaz, Ozan Ekizoglu, Mehmet Esen, Halil Hakeymer, Oscan Ismail, Tarik Kalkan, Serdar Karabayir, Emre Karakaya, Fatih Kumru, Samet Memis, Gungor Nihat, Yunuz Ozturk, Hakan Sanli, Murat Sanli, Mucahid Sari, Okan Sen, Onur (…) Lees het hele bericht

statie-zolder-alvast-goed-begonnen

Statie Zolder: alvast goed begonnen

Bij Statie Zolder hebben ze alvast een beloftevolle start genomen, het is nu afwachten of die lijn kan doorgetrokken worden. Trainer Freddy Mathijs is er aan zijn eerste seizoen begonnen.
Kernspelers: Baris Akbaba, Cetin Akgoz, Jens Baeten, Laurens Baeten, Damiano Bresciani, Claudio Bresciani, Alessandro Calchi, Alessio Cacucciolo, Stefano Cacucciolo, Gianni Corsi, Baris Cosar, Sinan Demir, Bernie De Vuyst, Deniz Dursun, Aykut Ekeroglu, Daan Engelen, Sandro Faieta, Alexandro Fernandez, (…) Lees het hele bericht

fc-bolderberg-hoopt-op-eindronde

FC Bolderberg hoopt op eindronde

Bij FC Bolderberg dromen ze ervan om via de eindronde de promotie naar derde provinciale af te dwingen. Over de titel wordt niet gesproken omdat in 4A veel ploegen zitten met een recent verleden in 3de. Bolderberg versterkte zich met twee 1ste provincialers en heeft ondertussen 25 nieuwe jeugdspelertjes mogen verwelkomen. Trainer Filip Peeters begint aan zijn derde seizoen.
Inkomende transfers: Beyen Kristof (Stal), Claes Bart (Godsheide), Delbroek Tom (Zonhoven VV), Dupont (…) Lees het hele bericht

sk-heusden-06-mikken-op-de-jeugdwerking

SK Heusden 06: mikken op de jeugdwerking

Bij SK Heusden 06 willen ze op de eerste plaats een goede jeugdwerking uitbouwen en een gezonde club zonder schuld. Mocht het even kunnen, wl het bestuur ook wel uit vierde provinciale wegkomen hoewel dat zonder de middelen niet makkelijk is. Traner Tom Dierick heeft wel een brede kern ter beschikking.
Spelerskern: Agirdag Aytun, Bloemen Frankie, Camello Santos, Cardinaels Kenneth, Claes Niels, Cops Vincent, Dell'Anna Fabio, Di Marco Tiziano, Dierick Mike, Diliên Daniel, (…) Lees het hele bericht

trekvogels-van-hier-en-ginder-11

Trekvogels van hier en ginder (11)

Het porseleinhoentje leeft tussen de dichte begroeiing van moerassen, meren en andere vochtige gebieden. Belangrijk is de aanwezigheid van water van minder dan 15 cm diep. Maar zulke gebieden verdwijnen en daardoor gaat de populatie porseleinhoenders sterk achteruit. Het verenkleed is vooral bruin, de onderzijde grijs. Het verenkleed is geheel bedekt met witte stippen en strepen. De poten zijn groenachtig. Het is de roep van deze prachtige vogel die zijn aanwezigheid meestal verraad: een fluitend ‘huit’ (als 8 in ’t Frans), ook wel omschreven als een zweepslag. Hij overwintert ten zuiden van de Sahara. (foto Stefan Was)

vandaag-gezien-30-augustus-2013

Vandaag gezien

In een kleine wilde bloementuin valt er altijd wel wat te beleven, schrijft Gust Put. Zo kreeg hij een gele krabspin op een bloem in het oog, die nam verschillende posities op de blaadjes in, achtend op een prooi. Maar telkens er een bij of hommel langs kwam, ging ze zich veiligheidshalve verstoppen.

het-weer-tijdelijk-kouder-en-bewolkt

Het weer: tijdelijk kouder en bewolkt

Alvorens een nieuw hogedrukgebied onze regio kan domineren, kunnen eerst verzwakte storingen over onze streken schuiven met vooral wolkenvelden en in mindere mate neerslag. Het wordt bovendien wat kouder. Na het weekend wordt het zonniger en warmer. Halfweg volgende week zou het wel eens opnieuw zomers kunnen worden.
Morgen schuift een storing over onze streken met veel bewolking en van tijd tot tijd wat lichte regen of motregen. Na de middag blijft het meestal droog en stilaan volgen er opklaringen. (…) Lees het hele bericht

ook-standaard-viversel-is-klaar

Ook Standaard Viversel is klaar

Bij Standaard Viversel zijn ze helemaal klaar voor een nieuw seizoen in derde provinciale C. Trainer Erhan Ozturk begint er aan zijn eerste seizoen. Hij heeft een vrij veel ervaren spelers in zijn kern.
Spelers: Hans Aerts, Michael Bogaerts, Bachir Chouaten, Muammed Er, Jordi Garcia, Jonathan Gonzalez-Gonzalez, Toon Grooten, Kristof Janssen, Jake Jeuris, Robby Ketels, Pieter-Jan Knevels, Sandro Motmans, Jo Nijs, Santi Polo en David Van Ginniken. (foto Julien Maebe)

kvv-heusden-zolder-nieuwe-start-met-grote-kern

KVV Heusden-Zolder: nieuwe start met grote kern

Bij KVV Heusden-Zolder zijn ze na het dramatische seizoen van vorig jaar fier om met een grote spelerskern te kunnen starten in derde provinciale. Het nieuwe en verjongde bestuur heeft als doel een probleemloos seizoen te draaien, liefst in de linker kolom. In de beginfase zien ze het automatisme in het spel mogelijk als een struikelblok door de vele nieuwe spelers. Hoofdtrainer is Carlo Martens.
Aangeworven: Akkoc Sedat, Akouz Tarik, Aktas Riza, Baldelli Stefano, Aybar Enes, (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-de-cite

Vakantiegroeten uit ... de Cité

Marcel Veltjen zocht het op onze eigen kleurige Cité ... een zonnige zomervakantie maanden lang, het bed en het eten waren goed, de mensen waren vriendelijk en het vakantiehuis was goedkoop omdat hij het zelf netjes moest onderhouden. Hij laat weten dat hij bijna zeker ook de rest van het jaar blijft.

alles-is-bijna-klaar

Alles is bijna klaar

Op Circuit Zolder zijn ze klaar voor de 24 hours of Zolder die morgen om 16 uur op gang worden gevlagd. De tenten van de sponsors en voor de VIP-gasten zijn klaar, de monteurs in de boxen halen de bolides zowat helemaal uit elkaar om ze helemaal raceklaar te maken. (foto's Davy Neuteleers)

een-half-jaar-cel-voor-partnergeweld

Een half jaar cel voor partnergeweld

Een man uit Heusden-Zolder moet een half jaar de cel in omdat hij geweld had gebruikt tegen zijn vrouw. In de lente van vorig jaar had het koppel ruzie over hun dochtertje, de man vond dat zijn vrouw het kind 's middags teveel liet slapen. Daarop gooide hij een plastieken stoel naar de vrouw. Die was daardoor tien dagen arbeidsongeschikt. De man was twee jaar geleden ook al eens tot 15 maanden cel met uitstel veroordeeld wegens diefstal en drugsgebruik. Twee maanden geleden was hij bij verstek tot 10 maanden veroordeeld, daartegen tekende hij verzet aan en nu kreeg hij dus een lichtere straf.

30-maanden-cel-voor-inbraken-in-trucks

30 maanden cel voor inbraken in trucks

Vijf Algerijnen - dertigers en veertigers - zijn vandaag door de rechter in Hasselt veroordeeld tot 30 maanden cel omdat ze meer dan 100 keer inbraken in vrachtwagens. Ze sloegen toe op vrachtwagenparkings langs snelwegen over het hele land, maar ook een 30-tal keren langs de E 314 in Heusden-Zolder en Zonhoven. Met een schaar openden ze de trucks zodat de braaksporen niet meteen te zien waren. Alles wat ze buit maakten, verkochten ze op straat. Ze moeten samen ook meer dan 6300 euro proceskosten betalen.

vakantiegroeten-uit-wales

Vakantiegroeten uit ... Wales

Het lukte Guido Driessens nog net tijdens zijn trektocht door Wales. Gelukkig kwam er geen tegenligger.

politie-pakt-overlast-op-cite-aan

Politie pakt overlast op Cité aan

Naar aanleiding van klachten van handelaarsvereniging op de Cité en buurtbewoners voert de Lokale Politie de controles op in de overlastbuurt van Koolmijnlaan-cité. 36 bestuurders begingen in Koolmijnlaan overtredingen zoals onaangepaste snelheid (16), geen gordel dragen (4), fout parkeren (14), onaangepast rijgedrag (2), rijden met grootlichten (1). Voorts betrapte de politie 4 foutparkeerders vin Wendelenhof en werden 55 snelheidsovertreders betrapt in Sluisbamd (7), Inakker (19), Terlaemenlaan (8), Bieststraat (9) en Schansstraat (12).

fietser-gewond-4

Fietser gewond

Aan de Beringersteenweg zijn rond twee uur vanmiddag twee fietsers gebotst. Eén van de twee raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

diefstal-van-water-en-machines

Diefstal van water en machines

In de Muitenbergstraat is gisteravond ontdekt dat er gretig water werd afgenomen van de Watermaatschappij, illegaal en zonder te betalen. Vanmorgen werd een inbraak vastgesteld in een werkhuis in de Mommestraat. De dieven zijn er met enkele machines vandoor.

poseren-in-een-reuzenhelm-op-bovy

Poseren in een reuzenhelm op Bovy

Morgen zijn er tegelijk 'Live in Bolderberg' en de 24 uren van Zolder, daarom brengt de website Bolderberg.be de twee samen. Francis Holsteyns en Wave69 brengen van 14 tot 16 uur een speciale racehelm naar Domein Bovy. Het gaat om een reusachtige helm die kan rijden en plaats biedt aan één volwassene en twee kinderen. In deze helm en ook in een kart kunnen ouders hun kinderen laten fotograferen. Tegelijk kunnen zijzelf deelnemen aan de wedstrijd waarmee ze Corvetteritten op het circuit, rijvaardigheidscursussen en kartingritten kunnen winnen. Trouwens, er gebeurt morgen nog meer op Bovy. De Middenstandsraad sluit er met een feest de promotiecampagne van de geschenkbon af, er staan springkastelen en als eerste act van Bolderberg Live treedt Along Comes Mary op.

moskeeen-tegen-betoging-voor-egypte-en-syrie

Moskeeën tegen betoging voor Egypte en Syrië

Morgen om 14 uur wil een groep jongeren in de Koolmijnlaan protesteren tegen de staatsgreep in Egypte en het aanhoudend geweld in Syrië. Ze hebben de afgelopen dagen gemobiliseerd via Facebook en sms. Maar de besturen van de drie moskeeën zijn daar allerminst over te spreken. Vertegenwoordigers van de Selimiye Moskee, Sultan Ahmed en Yeni Camii Moskee zijn bijeengekomen en laten nu aan het schepencollege, de handelaarsvereniging en de inwoners van Heusden-Zolder weten dat ze (…) Lees het hele bericht

fietspad-wordt-gegoten

Fietspad wordt gegoten

Aan de Kanaalweg wordt vandaag het fietspad tot aan de grens met Lummen gegoten. Ook de bedding tot voorbij het IJzerveld en in het Hemelrijk worden aangevuld om volgende week geasfalteerd te worden. Via een loopbruggetje kunnen de bewoners hun woning verlaten. (foto's Jos Coels)

vrijheid-zolder-verdere-verjonging

Vrijheid Zolder: verdere verjonging

Grootste ambitie voor Vrijheid Zolder in derde provinciale is verder te gaan met de verjonging van de ploeg en tegelijk een sportief zorgeloos seizoen te spelen. Maar stilletjes wordt ook gehoopt op een mogelijke plaats in de top 5, een uitdaging voor trainer Eddy Raymaekers.
Transfers in: Dieter Aerts (KVV Heusden-Zolder), Kristof Cauwenbergh (Beerzel), Niels Ivens (Zelem), Geert Reekmans (Melo Zonhoven), Rutger Theunis (Weerstand Koersel), Thomas Vanhove (Viversel), Niels Vanpol (…) Lees het hele bericht

de-bal-rolt-weer

De bal rolt weer

Gisteravond is de aftrap gegeven in vierde provinciale en ook in derde provinciale beginnen ze dit wekeend aan de voetbalcompetitie. Met drie clubs in derde provinciale C (KVV Heusden-Zolder, Vrijheid Zolder en Standaard Viversel) en vier in vierde provinciale A (SK Heusden 06, FC Bolderberg, FC Anadol en Statie Zolder) wordt het in deze gemeente een boeiend seizoen met heel wat derby's. Vandaag en de morgen brengen we een korte voorstelling van de clubs.

vakantiegroeten-uit-baskenland

Vakantiegroeten uit ... Baskenland

Op de terugweg naar huis hield Clairette Praets een tussenstop in Baskenland, meer bepaald in Getaria, waar je onder de wijnranken naar de zee kunt wandelen. Goed bekeken van de Basken.

vakantiegroeten-uit-aywaille

Vakantiegroeten uit ... Aywaille

Hoe kunnen de kleinkinderen beter op het nieuwe schooljaar worden voorbereid dan met moeke en vake een 'bergwandeling' te maken langs de Ninglingspo in Aywaille, dacht Roger Elsen. En ondanks natte voeten, enkele tuimelpartijen en een wespensteek kwam het gezelschap veilig aan.

vanthoor-en-co-pakken-de-pole

Vanthoor en co pakken de pole

De strijd om de pole-positie in de 24 uren van Zolder is gestreden. Thuisrijder Laurens Vanthoor reed niet helemaal onverwacht met een scherpe 1.28.712 naar de eerste startplek, voor de prototype Bas Koeten Racing Wolf GB08 en de Belgium Racing Porsche 997 van onder meer de jonge Noord-Limburger Dylan Derdaele. Met pole onderstrepen Vanthoor-Kumpen-Longin-Ide nogmaals hun favorietenrol, nogal wiedes als ze samen goed zijn voor 13 zeges in de etmaalrace van Zolder. Nog op het circuit hebben (…) Lees het hele bericht

stan-van-samang-nu-al-in-museum

Stan Van Samang nu al in museum

Eén van de opmerkelijkste deelnemers aan de 24 uren van Zolder is zanger-acteur Stan Van Samang. Hij bezocht gisteravond alvast het museum, en wie weet als hij het er nu en in de komende jaren goed van afbrengt, krijgt hij daar ooit nog zelf een plaatsje. (foto's Yves Maex)

trekvogels-van-hier-en-ginder-10

Trekvogels van hier en ginder (10)

De rietzanger broedt in weelderige riet- en zeggenvegetaties met verspreide bosjes, zelden ver van water. Hij overwintert ten zuiden van de Sahara, zoals veel van zijn 'collega's'. (foto Stefan Was).

vakantiegroeten-uit-egypte

Vakantiegroeten uit ... Egypte

Erwin van Agtmael en Denise Vogels waren op vakantie in Port Ghalib/Marsa Alam in Egypte. Erwin's hobby is duiken en hij poseerde dan ook op de plaats waar hij het liefst vertoeft: onder water.

vakantiegroeten-uit-denemarken

Vakantiegroeten uit ... Denemarken

Als Greta Mullens van de bibliotheek op reis gaat, kan ze het niet laten de plaatselijke bib te bezoeken. Nu ook weer in Denemarken want de Noorse landen zijn gekend voor hun vooruitstrevende bibliotheekbeleving. Daar stootte ze zowaar op een rouwkapel, een aparte hoek voor een overleden auteur of muzikant met aangepaste muziek en tekst. Er is ook veel ruimte voor kleuters en jongeren met multimedia en zelfs een flipperkast

aan-de-nieuw-patatjes

Aan de nieuw patatjes

De afgelopen tijd was er al heel wat te doen omdat het een slecht aardappelenseizoen zou zijn. Maar dat vond Julien Maebe allerminst toen hij daarstraks zijn plantage van 17 struiken oogstte. 't Is duidelijk, hij is wel al aan de nieuw patatjes.

bolides-zijn-op-toerental

Bolides zijn op toerental

Je hebt het wellicht gehoord, vandaag is er al volop getraind voor de 24 uren van Zolder. Morgen wordt het nog meer menens, dan moeten immers de startposities duidelijk worden voor de 15 GT's en 5 prototypes. (foto's Davy Neuteleers)

werk-aan-de-winkel-voor-dorpsraad-heusden

Werk aan de winkel voor dorpsraad Heusden

 Met een barbecue gaf de Dorpsraad Heusden de start voor het nieuwe werkjaar. Toen de laatste brokken waren doorgeslikt werden als doelstellingen voor 2013-2014 deftige jeugdlokalen en het stillewegenproject gepresenteerd terwijl de dorpstuinen en de restauratie van de Heusdense reuzen bovenaan het werklijstje staan.

heusden-statie-en-bolderberg-winnen

Heusden, Statie en Bolderberg winnen

In de vierde provinciale van het voetbal is vanavond de competitie van start gegaan. reeksen is vanavond de voetbalcompetitie gestart. SK Heusden 06 wist meteen de weg naar de goal te vinden want het versloeg Zwartberg met 3-0. Er stond ook meteen een derby op het programma met Statie Zolder - Anadol. Het werd 3-0 voor de thuisploeg.
Bolderberg heeft ook voor een verrassing gezorgd door met 1-2 te winnen bij titelkandidaat Houthalen VV, in de eerste helft misten beide ploegen een strafschop.

gauwdieven-slaan-toe-op-markt

Gauwdieven slaan toe op markt

Tijdens een drukke multiculturele markt parkeerden 4 marktbezoekers op een fietspad. 1 wagen vormde een gevaar voor de fietsers en werd getakeld. 4 bestuurders parkeerden op een mindervalidenparkeerplaats zonder de speciale kaart te leggen. 4 marktbezoekers werden het slachtoffer van gauwdiefstal. De gauwdieven waren alleen uit op de portefeuilles die in de trolley van de marktbezoeker zitten. De trolley is dan even onbewaakt als de eigenaar in een pashokje staat of aankopen doet aan een kraam.

ieder-zijn-on-waarheid

Ieder zijn (on)waarheid

Het was allerminst een verrassing dat verschillende partijen zich lieten horen naar aanleiding van het voorlezen van de ontslagacte van schepen Bruno Buyse (N-VA), de eedaflegging van zijn partijgenoten Lode Schops (eerste schepen) en later van Elke Gijbels als nieuwe schepen. Jan Jans (Vlaams Belang) omschreef de twist tussen (N-VA) en NHZ als een familieruzie tussen Vlaams nationalisten, "want net als het Belang zelf zijn jullie uit dezelfde moederpartij ontstaan," hij gaf hen een (…) Lees het hele bericht

ook-voor-het-ocmw-wordt-alles-duurder

Ook voor het OCMW wordt alles duurder

De gemeenteraad - met veel toeschouwers - begon met een hele reeks verontschuldigingen van mensen die nog met vakantie zijn, zo moest ook Tony Beerten (NHZ) het voorzitterschap overnemen van Marc Swevers (Open VLD). Kristof Was (CD&V) vroeg zich af of alle partijen de raadszaal kunnen huren en zelf inkleden, waarmee hij doelde op de persconferentie van de N-VA onlangs. De raad kreeg de jaarrekening van het OCMW gepresenteerd. Die vertoont een overschot van ruim 414.800 euro, de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-frankrijk-1

Vakantiegroeten uit ... Frankrijk

De familie Beutels-Coomans ging, samen met 4 andere families, kano varen op de Dordogne en kreeg naast de kanopret een prachtig uitzicht aangeboden.

marc-martens-verlaat-na-15-jaar-circuit-zolder

Marc Martens verlaat na 15 jaar Circuit Zolder

Officieel is zaterdag zijn laatste werkdag maar Marc Martens neemt vandaag al afscheid van zijn contacten als Sustainability Manager van Circuit Zolder, een functie die hij 15 jaar lang vervulde. Zo was hij verantwoordelijk voor contacten met de buurt en verstuurde hij de nieuwsbrieven rond activiteiten. Met zijn eigen aanpak wist hij ook klachten op een diplomatische wijze te benaderen. Maar Marc ging nog een stuk verder en werd ook de ambassadeur van het circuit in Bolderberg en Heusden-Zolder. Je kon hem tegenkomen op evenementen in Bolderberg of op het circuit voor het goede doel waar hij zich graag mee voor de kar zette. De crisis bespoedigde zijn vertrek, maar met een drink in het circuitmuseum - de grens tussen verleden en toekomst - verliet hij Circuit Zolder op een sympathieke manier.

vergunning-circuit-terug-naar-2004

Vergunning circuit: terug naar 2004

De vergunningsvoorwaarden voor Circuit Zolder zijn gewijzigd voor de rest van het jaar. Enkele buren zijn in beroep gegaan bij de Raad van State tegen de vergunning die minister Schauvliege in 2009 afleverde. Daarop heeft de vzw Terlamen zijn aanvraag voor de wijziging van enkele voorwaarden ingetrokken en dat is door de minister aanvaard. Het departement leefmilieu heeft nu de kalender voor de rest van het jaar aangepast en daarbij zijn de bepalingen uit de vergunning van minister Tavernier (…) Lees het hele bericht

bouw-brandweerwoningen-is-gestart

Bouw brandweerwoningen is gestart

Op het braakliggende terrein recht tegenover de brandweerkazerne in de Geenrijt is gestart met de bouw van vier woningen. De gemeente laat die bouwen om vervolgens te verhuren aan leden van de brandweer. Op die manier is er nog sneller volk in de kazerne voor dringende uitrukken en kan er dus kostbare tijd gewonnen worden. De huizen worden gebouwd door aannemer V&W Construct. (foto Julien Maebe)

vakantiegroeten-uit-oostenrijk-2

Vakantiegroeten uit ... Oostenrijk

Albert en Jacqueline Plessers-Webers gingen op vakantie in Oostenrijk en zagen en hoorden daar de harmonie van hun vakantiedorp Bichlbach uittrekken ....

fietser-gewond-3

Fietser gewond

Rond kwart over negen gisteravond is op de Meylandtlaan een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

trekvogels-van-hier-en-ginder-9

Trekvogels van hier en ginder (9)

Het paapje is een klein bruingestreept zangvogeltje met een lichte borst. Het zit vaak op een opvallende uitkijkpost, maar het is tegenwoordig een zeldzame vogel. Door intensivering van de landbouw is het leefgebied van deze vogel voor een groot deel verdwenen of minder geschikt geworden. Het zijn trekvogels, die ten zuiden van de Sahara overwinteren. (foto Stefan Was)

zaterdag-is-er-weer-bolderberg-live

Zaterdag is er weer Bolderberg Live

In Bolderberg zijn ze aan het aftellen want nu zaterdag staat de editie 2013 van Bolderberg Live op stapel, een dorpsfestival georganiseerd door handelaarsvereniging BHV. In en rond de horecazaken zal er weer heel wat live-muziek te beluisteren en beleven vallen. Het programma: Savarin 20 uur X-Press Delivery en 22u30 The Fools, 't Bolderke 20 uur Silk Stalkings, Domein Bovy 14 uur Along Comes Mary en 20 uur Salim Seghers, cafetaria sporthal 20 uur Black Man Ray, Sint-Job 19 uur Two of Us en 22 uur Karaoke, Nieuw Bolderberg 20 uur Nostalgie, 't Brasserieke 20 uur JMK S(w)ing Experience, Da Genaro 19 uur Gino & Vincenzo en Le Bistro d'à Côté 18 uur Knappe Koppen. De toegang is gratis.

vakantiegroeten-uit-het-maasland

Vakantiegroeten uit ... het Maasland

Frans en Ria Morawski-De Clerck kozen vandaag voor een vakantie-uitstap dicht bij huis en gingen samen met hondje Fordo op wandeling door het Nationaal Park vanaf Eisen. De bedoeling was een tochtje van 1,5 uur, maar ze speelden hun wandelkaart kwijt, probeerden de pijltjes te volgen maar pas na 4 uur, 3 mijnterrils, mooie vergezichten en veel pijn in bekende en onbekende spieren kwamen ze terug in de buurt van de schachtbokken. (meer foto's)

viking-kubb-wordt-een-rage

Viking Kubb wordt een rage

Viking Kubb is zowat een rage aan het worden in Vlaanderen. Vorig weekend had een heus Belgische kampioenschap plaats in het Antwerpse en ook de Heusdense KWB heeft nu zijn eerste tornooi achter de rug, aan de OLV-gilde. Tien ploeg speelden vijf rondes en dan de final waarbij de 'Hannepannes' zich de sterksten toonden. (meer foto's)

vakantiegroeten-uit-portugal

Vakantiegroeten uit ... Portugal

Danny Tielens stuurt ons groeten uit de Algarve in Portugal. Hij stelde er onder meer vast dat letterlijk iedereen mee is met de tijd. Hij kiekte de vissershaven van Olhao en merkte op dat op de markt van dat stadje iedereen een hoed draagt.

lisa-germano-komt-naar-muze

Lisa Germano komt naar Muze

 Lisa Germano toert in het najaar door Europa voor een solotournée, ze geeft een eenmalig concert in ons land, op zaterdag 9 november om 22 uur staat ze in de schouwburg van Muze. Germano is een heel grote naam want Smashing Pumpkins, Eels, U2, David Bowie, Iggy Pop, JC Mellencamp, Iggy Pop, Simple Minds… doen geregeld een beroep op haar diensten. Ze maakt dan ook prachtige muziek met haar doorleefde stem. Ze is één van de pioneers van de dreampop en creëert een mysterieus geluid tussen pop, rock en folk. Pakkende songs met een melancholische viool, een treurende piano, haar lichtjes onstabiele stem en subtiele arrangementen. In Muze brengt ze een selectie uit haar 8 CD's. Tickets: 12 en 10 euro. (foto James Dean)

vakantiegroeten-uit-slovenie

Vakantiegroeten uit ... Slovenië

De familie Geraerts-Feyen was op vakantie in Slovenië en maakte daar deze foto op 2700 meter hoogte.

trekvogels-van-hier-en-ginder-8

Trekvogels van hier en ginder (8)

Hoewel de draaihals tot de familie van de spechten behoort, leeft hij vooral op de grond of hoog in de bomen. Hij heeft perfecte camouflagekleuren (boomschors) en kan zijn hals, bij gevaar, in vreemde kronkels draaien, vandaar dus de naam. De draaihals heeft een lange tong om mieren en miereneieren te bemachtigen. De vogel komt alsmaar minder voor en staat op de Vlaamse rode lijst. Het is een heel bijzondere vogel, bekijk zeker dit filmpje eens. (foto Stefan Was)

cvo-studenten-maken-rode-kruiscampagne

CVO-studenten maken Rode Kruiscampagne

Eén van de blikvangers tijdens de opendeurdag van het CVO vanavond was de voorstelling van een eindwerk van de opleiding grafisch ontwerp/webdesign. Ze waren aan de slag gegaan voor het Rode Kruis Heusden-Zolder om een soort imagocampagne te ontwikkelen. Meer concreet ontwierp Kim Roelands een flyer om 16-17-jarigen warm te maken voor een cursus en daarna eventueel de hulpdienst te versterken. Daarnaast moesten ze een nieuwe vlag ontwikkelen en een logo voor Steunpunt. (…) Lees het hele bericht

topfavorieten-rijden-in-flashy-audi

Topfavorieten rijden in flashy Audi

Vanavond zijn bij Grafityp in Houthalen enkele teams en wagens voorgesteld waarvan veel verwacht wordt tijdens de 24 uren van Zolder volgend weekend. Zonder twijfel bestaat het topfavorietenteam uit het kwartet met daarbij meervoudige winnaars: Anthony Kumpen-Bert Longin-Laurens Vanthoor-Enzo Ide. Niet alleen mogen zij zichzelf als thuisrijders in Zolder beschouwen, ze hebben ook stuk voor stuk ervaring in uithoudingsraces, zo maakt Laurens Vanthoor momenteel furore in de FIA GT. Het team komt (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-duitsland-1

Vakantiegroeten uit ... Duitsland

Iedereen brengt zijn vakantie op zijn eigen manier door; Zo bracht Bart Vandeloo afgelopen weekend een bezoekje aan de ADAC Deutschland Rally, in de regio Moezel-Saarland. En zo'n rally speelt zich natuurlijk 'midden in het landschap' af.

het-weer-nog-enkele-zomerse-dagen-1

Het weer: nog enkele zomerse dagen

Dankzij de gunstige invloed van het hogedrukgebied der Azoren kunnen we nog rekenen op enkele zomerse dagen met hoge temperaturen. Tijdens het weekend bereiken verzwakte storingen onze streken en nadien wordt er koelere lucht aangevoerd. De zomer lijkt stilaan ten einde te komen.  
Vandaag kregen we een mix van zon met af en toe stapelwolken. In de avond blijft het nog lang zonnig.  
Morgen wordt het opnieuw een zomerse dag bij maxima rond 24 graden en flink wat zon. Er zijn (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-27-augustus-2013

Vandaag gezien

Een bastaard wederik. (foto Jan Leijskens)

gewonde-bij-botsing-5

Gewonde bij botsing

Vanmorgen rond 10 over 10 zijn op de Meylandtlaan twee auto's gebotst. Daarbij viel een gewonde. Rond twintig over één is aan het kruispunt van de Pastoor Paquaylaan met de Galgenbergstraat een fietser tegen een auto terechtgekomen. De fietser raakte gewond.

jos-vaes-is-voka-ambassadeur

Jos Vaes is VOKA-ambassadeur

Voka - Kamer van Koophandel Limburg probeert al jaren de contacten en communicatie tussen ondernemers en gemeentebestuur te optimaliseren. Daarom installeerde de werkgeversorganisatie in iedere Limburgse gemeente één vooraanstaande ondernemer die als gemeentelijk ambassadeur fungeert. Nu de nieuwe gemeentebesturen ingewerkt zijn, werden ook de Voka-ambassadeurs hernieuwd. Voor Heusden-Zolder is dat voortaan Jos Vaes van DeaPlus. VOKA is trouwens bezig aan een 'ronde van Limburg' om met alle gemeentebesturen punten als bedrijventerreinen, belasting op drijfkracht, enz. te bespreken.

schoolkoorts-neemt-toe

Schoolkoorts neemt toe

De schoolkoorts begint stilaan toe te nemen. In verschillende scholen in Heusden-Zolder zijn leerkrachten bezig met verven, klaslokalen klaarmaken, enz. Op de secretariaten worden inschrijvingen genoteerd. In de winkels worden boekentassen en andere attributen gekocht. Zoals eerder gemeld kan je vandaag in het CVO terecht voor een kennismaking met het hele aanbod voor het volwassenenonderwijs in 2013-2014. En zondag van 14 tot 17 uur houdt ook de Academie een opendeurdag. In kasteel Meylandt en het (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-philippine

Vakantiegroeten uit ... Philippine

Dit is ook vakantie, Romain Beerten bezorgde ons deze foto van een uitstap naar mosselstadje Philippine. Drie Heusdense koppels hebben daar een jaarlijkse traditie van gemaakt en wat doe je als je naar Philippine gaat? Juist, mosselen eten.

trekvogels-van-hier-en-ginder-7

Trekvogels van hier en ginder (7)

De bosrietzanger is behalve aan de zang in het veld nauwelijks van de kleine karekiet te onderscheiden. Meestal leeft deze soort verborgen in de dichte begroeiing en is dus makkelijker te horen dan te zien. Hij heeft een plezierig klinkende, zeer gevarieerde, snelle, babbelende zang vol imitaties en afgewisseld met allerlei krassende en knarsende tonen. Deze trekvogel overwintert in tropisch Oost-Afrika. (foto Stefan Was)

10-jaar-temptation-carwash-op-circuit

10 jaar Temptation Carwash op circuit

Je bent er voor of tegen, maar de Temptation Carwash bestaat tien jaar en dat wordt zaterdag en zondag tijdens de 24 Hours of Zolder gevierd met maar liefst 10 bikini babes die de auto's daar een beurt van jewelste komen geven.Ze komen uit België, Sri Lanka, Thailand, Frankrijk, ... en ze strijden ook in het individueel kampioenschap bikini carwash. De meiden zijn zaterdag al te zien kort voor de start op de startgrid om 17u30 zijn er de kampioenschappen voor danseressen en om 19u30 voor striptease girls. Om 21u30 is de uitslag bekend, tussen 22 en 24 uur nemen de dj's van Harmony dj-team het over. Zondag zijn er ook nog optredens om 12u15 en 14u15. Wij hebben alvast enkele weken onze auto niet meer gewassen ... je weet maar nooit.

vakantiegroeten-uit-amsterdam

Vakantiegroeten uit ... Amsterdam

Tegenover het Rijksmuseum in Amsterdam ligt de Henry Moore-tuin. En als het warm is, zoals deze zomer wel vaker het geval was, dan trekt de fontein heel wat volk ter afkoeling. Speelt hier de fontein met de kinderen of de kinderen met de fontein, vraagt Julien Maebe zich af.

mobistar-wil-antenne-in-heusden-centrum

Mobistar wil antenne in Heusden-Centrum

Het ziet er naar uit dat de Mobistar-gebruikers in Heusden-Centrum in de toekomst een betere ontvangst hebben. De afgelopen tijd waren er vaak problemen met trage verbindingen of verbindingen die wegvielen. Een groot deel van Heusden was immers afhankelijk van de antenne die bij het Rode Kruisgebouw staat. Maar nu heeft Mobistar bij het gemeentebestuur een aanvraag ingediend om op de brandweertoren antennes bij te plaatsen. Nu staan daar al antennes van Proximus en Base. Het bedrijf moet daar jaarlijks 4500 euro huur voor betalen.

laatste-week-vakantiekiekjes

Laatste week vakantiekiekjes

De zomervakantie is haar laatste week ingegaan. Dat betekent ook dat onze vakantiefotowedstrijd aan de laatste week toe is, nog enkele dagen heb je dus de kans om je mooiste kiekjes in te sturen naar redactie[!]heusden-zolder.eu en daarmee onder meer een wellnessarrangement en heerlijke etentjes te winnen. Haast je, want zondag is het onherroepelijk afgelopen

vakantiegroeten-uit-noorwegen

Vakantiegroeten uit ... Noorwegen

Jos Reynders ging op verkenning in Noorwegen, en trof daar onder meer adembenemende panorama's aan de Geirangerfjord. Maar de Noren zijn ook creatief met verzorgde vuilnisbakken, hond Yoko genoot rustig mee van dat alles.

trekvogels-van-hier-en-ginder-6

Trekvogels van hier en ginder (6)

Net als veel andere rietzangers is ook de kleine karekiet een grijsbruin gekleurde vogel die goed langs verticale rietstengels kan klimmen. Hij is niet schuw en daardoor de gemakkelijkst waarneembare soort. Het is de meest verspreide zanger in het rietland, ze worden momenteel dan ook met honderden geringd. Hij overwintert in Centraal Afrika. (foto Stefan Was)

de-kijk-van-richie-37

De kijk van Richie

Richie was ook present op de speedwayraces.

speedway-was-weer-spektakelstuk

Speedway was weer spektakelstuk

Als we de gezichten van de fotografen bekijken, dan is er tijdens de speedway vandaag op Helzold weer heel wat stof 'gevreten'. Maar dat kwam ook doordat de meeste rijders tot het uiterste gingen in hun strijd om de 'Gouden Helm', veel spektakel dus en dat leverde niet alleen sensationele races op, maar ook enkele valpartijen. Dat was onder meer jammer voor de jonge Nederlandse Kelly Velda die erg goed bezig was en haar mannelijke collega's vaak het nakijken gaf. Maar ze kwam ten val en brak onder meer haar pols. Voor het overige mag de Speedwayfanclub op een geslaagde editie terugblikken. (meer foto's van Stephan Volders) .

niels-poelmans-europees-schutterskampioen

Niels Poelmans Europees schutterskampioen

Niels Poelmans van schuttersgilde Sint-Martinus Berkenbos heeft zich dit weekend in Tervant gekroond tot individueel Europees kampioen in het boogschieten op staande wip. Samen met het Belgische team won Niels bovendien ook het landenkampioenschap. De Europese kampioenschappen werden al voor de 63ste keer georganiseerd.

vakantiegroeten-uit-santorini-en-mykonos

Vakantiegroeten uit... Santorini en Mykonos

Gust Ischen was met vakantie op de Griekse eilanden Santorini en Mykonos. Alles gaat daar heel wat langzamer, de molen draait niet meer, maar de zon schijnt er bijna altijd. Af en toe een siësta en je beleeft de perfecte vakantie.

vrijheid-verliest-anadol-verslaat-heusden

Vrijheid verliest, Anadol verslaat Heusden

Ook vandaag is er weer gevoetbald voor de beker van het gewest. Helson-Vrijheid Zolder werd 2-1. FC Anadol versloeg SK Heusden 06 met 5-2.

vandaag-gezien-25-augustus-2013

Vandaag gezien

Een goudkever in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

weer-een-vechtpartij

Weer een vechtpartij

Vanochtend vroeg kwam een vrouw thuis bij haar woonst aan het Sint-Willibrordusplein. Daar merkte ze dat er was ingebroken, haar deur was opengebroken. Vanmiddag moest de politie naar de voetbalkantine aan de Nieuwe Dijk, daar was een vechtpartij ontstaan. Eén persoon werd daarbij met een glas gestoken en werd met de ambulance afgevoerd. Toen de politie ter plaatse kwam, waren de gemoederen bedaard

behoorlijke-belangstelling-voor-vzoc

Behoorlijke belangstelling voor VZOC

Wellicht enkele duizenden mensen hebben vandaag een bezoek gebracht aan het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum dat zijn deuren dit weekend openzette. Gisteren was het wel erg kalm. Blikvangers waren een 40-tal hangbuikzwijnen, een damhertbok en een reuzenschildpad. Voor het overige vogels, paarden, een ezel, konijnen, geiten, kippen, enz. De nestkasten gingen als zoete broodjes over de toonbank. (meer foto's van Dimitri Reynders)

de-spits-eraf-met-tour-of-duty

De spits eraf met Tour of Duty

De eerste klanken van het nieuwe seizoen in Muze waren gisteravond voor rekening van de Tour of Duty band. Die troonde de aanwezigen helemaal mee naar de rock, soul, funk... uit de legendarische TV serie 'Tour of Duty'.  Stéphanie Onclin, Sarah Gilis, Marco Cirone, Rob Vanspauwen en Jelle Wouters painted it black vanaf de eerste noot. Stéphanie bezorgde het publiek kippenvel door haar vertolking van I'd rather go blind van Chicken Shack en ondertussen laveerde Marco Cirone tussen alles door. Het publiek kon het allemaal erg appreciëren, het kwam dan ook grotendeels uit de tijd dat het zichzelf nog Born to be wild achtte ... (meer foto's van Ria De Clerck)

vakantiegroeten-uit-oostenrijk-1

Vakantiegroeten uit ... Oostenrijk

De kerk van Bichlbach in Oostenrijk kreeg een gloednieuwe  houten dakbedekking.  Tijdens de jaarlijkse Kirchtag werd de torenhaan in de eucharistieviering gezegend en door de dakdekker terug op zijn plaats gezet.  Alles gebeurde manueel, zonder kraan en iedereen keek dan ook gespannen toe, ook Gilbert en Rosita Jans-Vandebroek.

trekvogels-van-hier-en-ginder-5

Trekvogels van hier en ginder (5)

De gekraagde roodstaart is Is iets kleiner en ook slanker dan een huismus. De gekraagde roodstaart is vaak in een rechtopstaande positie zittend te zien op een zitpost, waarbij de staart voortdurend trilt. Het is een trekvogel en overwintert ook in Afrika ten zuiden van de Sahara. (foto Stefan Was)

ooievaars-strijken-neer-in-bolderberg

Ooievaars strijken neer in Bolderberg

Rond 20 uur vanavond zijn in de Oude Heidestraat in Bolderberg vier ooievaars neergestreken. Ze zochten blijkbaar een rustplaats op tijdens hun trektocht. (foto's Jan Leijskens)

vakantiegroeten-uit-oostduinkerke-1

Vakantiegroeten uit ... Oostduinkerke

in Oostduinkerke staan de strandcabines niet noodzakelijk allemaal mooi op een rijtje kort tegen de dijk … Of zou de sterke wind daar voor iets tussen gezeten hebben. De familie Bouduin genoot er in ieder geval van een mooie vakantie.

vandaag-gezien-24-augustus-2013

Vandaag gezien

Zo'n pompoenslinger is eigenlijk een kunstwerkje op zich. (foto Jan Leijskens)

vechters-en-dieven

Vechters en dieven

Rond kwart voor 4 vanochtend is de politie naar de Kleuterweg geroepen. Daar was een vechtpartij in bende ontstaan. En vanmorgen hebben de bewoners van een huis aan de Meilweg een diefstal vastgesteld.

gezinsbond-gaat-op-berentocht

Gezinsbond gaat op Berentocht

De Gezinsbond van Heusden-Zolder organiseert morgen vanaf 14 uur een berenleuke gezinsnamiddag voor haar leden. Op de speelplaats van de voormalige lagere school De Springplank in de Kapelstraat is iedereen welkom voor activiteiten als ballonplooien, grime, een springkasteel, ... Daarna kunnen alle leden op wandel met de beren van Het Berenhuis. Aan verschillende vertelpunten zitten voorlezers, die de geheimen van de beren verklappen. Meer info vind je hier

vakantiegroeten-uit-andalusie

Vakantiegroeten uit ... Andalusië

Tijdens zijn vakantie in Los Boliches Fuengirola in Andalusië trof Jan Jans er een gratis wifi-netwerk van de gemeente voor toeristen en inwoners op elk plein. En hij vindt dat wat in een arm Spaans vissersdorpje kan, hier zeker ook moet kunnen.

morgen-gouden-helm-speedway

Morgen Gouden Helm speedway

Morgen is het Helzoldstadion weer de verzamelplek voor de speedwayliefhebbers want de Speedwayfanclub organiseert er dan de 'Internationale Gouden Helm' met rijders uit een 8-tal landen. Die gaan het elkaar weer bijzonder moeilijk maken op het grind, gelukkig voor de toeschouwers hangt er regen in de lucht zodat het stof de rijders niet teveel aan het zicht zal onttrekken. Trouwens, ook vandaag valt er al wat te beleven op Helzold want vanaf 13 uur zijn er trainingen. morgen beginnen de trainingen om 10 uur en om 12u30 wordt de eerste heat op gang gevlagd. Overigens is op dit evenement de begeleiderspas geldig. Dat betekent dat een Limburgse persoon met een handicap met zo'n pas zijn begeleider gratis mag meenemen, de gehandicapte zelf betaalt het gewone tarief.

trekvogels-van-hier-en-ginder-4

Trekvogels van hier en ginder (4)

De tiftjaf is een kleine, onopvallende vogel die zich meestal in boomkruinen bevindt. Het beste kenmerk is zijn typische zang: een duidelijk herkenbaar tjif tjaf tjaf tjif tjif. In de winter trekken de meeste tjiftjafs naar het Middellandse Zeegebied, maar ook in Nederland en bij ons blijven vogels overwinteren. Ze laten zich als als eerste horen in de vroege lente! (foto Stefan Was)

schorpioen-bleek-amerikaanse-rivierkreeft

Schorpioen bleek Amerikaanse rivierkreeft

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum kreeg vanmorgen een oproep vanuit een crèche in Genenbos, daar voelden kinderen en begeleidsters zich bedreigd door een 'aanvallende schorpioen'. Ter plaatse bleek het om een Amerikaanse rode rivierkreeft te gaan, die er op de gazon zat. "Als het diertje zijn belagers voelt naderen zet het inderdaad zijn armen open en knipt het met zijn scharen. Het beschikt bovendien over een puntnagel waarmee het zijn prooi niet meer loslaat en serieuze (…) Lees het hele bericht

kinderen-maakten-kennis-met-badminton

Kinderen maakten kennis met badminton

Badmintonclub Smash organiseerde deze week in samenwerking met de gemeentelijke sportdienst een badmintonkamp. Daarvoor schreven 19 kinderen in, allemaal voor een eerste kennismaking met de sport. Vandaag kwam schepen van sport Robin Stroobants de diploma's uitreiken en de schepen klopte zelf ook zijn 'pluimpje' mee. Trouwens, Smash lanceert dit seizoen de badmintonprikkels, waarbij kinderen van 5 tot 9 spelenderwijs de sport onder de knie krijgen. Daarvoor kunnen ze iedere (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-23-augustus-2013

Vandaag gezien

Jos Willems merkte enkele vlinders op die in onze contreien vrij zeldzaam zijn: de Spaanse vlag (foto boven) en de kleine parelmoervlinder (foto onder).

gemeenteraad-over-schepenen-en-cijfers

Gemeenteraad over schepenen en cijfers

Volgende donderdag om 19 uur vergadert de gemeenteraad over ruim 20 punten. Daarbij uiteraard de verschuivingen binnen het schepencollege en de aanduiding van een opvolger in de OCMW-raad voor ontslagnemend voorzitter Lode Schops. Daarnaast de openstelling van enkele functies bij de brandweer, de rekening 2012 van het OCMW en investeringssubsidies voor het cultuurcentrum.

het-weer-neerslag-in-het-weekend

Het weer: neerslag in het weekend

Ondanks de aanwezigheid van een hogedrukgebied kon vrijdagochtend een storing toch over onze streken schuiven en vielen er enkele buien. Tijdens het weekend worden meer storingen verwacht, waarbij regen en buien op het programma staan. Nadien stijgt de luchtdruk opnieuw en volgt er rustig zomerweer, al kan er in het midden van de week opnieuw wat neerslag voorkomen.
Vandaag maken wolkenvelden in de namiddag steeds meer plaats voor opklaringen. De zon kan later zelfs flink tevoorschijn komen en het (…) Lees het hele bericht

dit-weekend-opendeur-in-vzoc

Dit weekend opendeur in VZOC

Dit weekend houdt het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zijn traditionele opendeurweekend. Morgen en zondag van 10 tot 18 uur kan je de infrastructuur (kooien, hokken, onderzoeks- en verzorgingsruimten, boten, voertuigen, ...) gaan bekijken. Uiteraard kan je zien welke dieren en vogels er momenteel verblijven. Er zijn nestkasten en tweedehands natuurboeken te koop en als nieuwigheid worden de automatische kippendeurtjes gelanceerd. Zondag van 14 tot 16 uur treedt de didgeridoogroep Kayu Berongga op. Het centrum steunen kan door iets te drinken of te eten of een 'altijd-prijs-tombola' te kopen.

trekvogels-van-hier-en-ginder-3

Trekvogels van hier en ginder (3)

De fitis komt overal voor en is een zeer levendig vogeltje. In het najaar neemt het gewicht van de fitis toe van ongeveer acht gram tot soms wel meer dan 12 gram. Het extra gewicht bestaat vooral uit vet, dat de fitis nodig heeft als energie om de overwinteringsplaats in Midden-Afrika te bereiken. (foto Stefan Was)

vakantiegroeten-uit-het-zillertal

Vakantiegroeten uit ... het Zillertal

Martin Boutsen bracht samen met zijn familie de vakantie door in Hippach bij Mayerhofen in het prachtige Zillertal. Bij zeer zonnig en warm weer was het heerlijk om in de bergen te wandelen, met prachtige vergezichten en tijdens een wandeling aan het stuwmeer Schlegeissee, kwam hij dit mooie plaat(s)je tegen: het bergwater dat uit de rotsstenen kwam gelopen.

mijnschade-wordt-nog-altijd-vergoed

Mijnschade wordt nog altijd vergoed

Velen denken dat mijnschade iets is uit het duistere mijnverleden. Het is natuurlijk wel zo dat bijna 21 jaar na de stopzetting van de mijnontginning het aantal gevallen van mijnschade hier in de streek sterk is teruggelopen. Toch kan het nog altijd voorkomen en dat kan je - indien de claim terecht is - nog altijd aanspraak maken op een vergoeding. Het is immers wettelijk voorzien dat de vroegere mijnen tot 2018 verantwoordelijk blijven. Daarvoor is destijds de dienst 'Mijnschade en Bemaling (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-22-augustus-2013

Vandaag gezien

Blijkbaar een vlinder met media-ervaring want hij blikt recht in de lens van Jan Leijskens.

lichtgewonde-bij-ongeval

Lichtgewonde bij ongeval

Op het kruispunt van de Minderbroedersstraat en de Amideuslaan zijn vanavond twee auto's gebotst. Daarbij werd vooral blikschade aangericht, één persoon werd voor controle met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.

nieuwe-datum-voor-rebeca-vallejo

Nieuwe datum voor Rebeca Vallejo

De programmatoren van cultuurcentrum Muze laten weten dat de datum van het optreden van Rebeca Vallejo gewijzigd is naar donderdag 3 oktober. Om 20 uur treedt ze dan op met haar trio en met John Snauwaert in het Muzecafé (vrije zit). Ze is afkomstig uit Madrid en staat bekend als een veelzijdige, creatieve zangeres. Ze combineert moeiteloos flamenco roots, Braziliaanse muziek en jazz. Dat levert een unieke sound op die wereldwijd wordt gesmaakt. Ze presenteert in het Muzecafé haar derde album ‘Azucar, Canela’ waarvoor ze samenwerkte met Grammy Award winnaar John Seymour (Santana, U2, Dave Matthews Band). Haar vaste trio wordt voor de Belgische concerten aangevuld met saxofonist John Snauwaert. Tickets: € 12, € 10.

134-vastgoedtransacties-in-half-jaar

134 vastgoedtransacties in half jaar

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in Heusden-Zolder al 134 vastgoedtransacties gebeurd, zonder bedrijfsgebouwen of -gronden. Daarbij zijn in het eerste kwartaal 17 gewone woonhuizen verkocht voor een gemiddelde prijs van 174.412 euro en in het tweede kwartaal 16 voor gemiddeld 195.219. Daaruit mag je niet afleiden dat de prijzen in die orde van grootte zijn gestegen, het ging immers om grotere oppervlakten. Bij de villa's en bungalows zijn er in de eerste drie maanden 16 verkocht (…) Lees het hele bericht

fietser-gewond-2

Fietser gewond

In de Haverveldstraat is vanmorgen kort over 9 uur een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

vakantiegroeten-uit-keulen

Vakantiegroeten uit ... Keulen

De familie Bicer maakte een speelse en kleurrijke uitstap en koos daarbij voor Phantasialand in het Duitse Keulen.

trekvogels-van-hier-en-ginder-2

Trekvogels van hier en ginder (2)

De grasmus is een talrijke en wijd verspreide broedvogel in open landschappen met bosjes, heggen en dichte struikvegetatie. Het mannetje zingt dikwijls vanop de top van een struik of in korte zangvlucht. De mannetjes komen eerder terug uit Afrika dan de vrouwtjes. In die tussentijd bouwt het mannetje enkele nesten, waaruit het vrouwtje een keuze maakt. Bevalt geen van de nesten haar - vrouwen eh - dan bouwt ze alsnog haar eigen nest. Grasmussen overwinteren ten zuiden van de Sahara en moeten (…) Lees het hele bericht

kwb-klaar-voor-29ste-stratenloop

KWB klaar voor 29ste stratenloop

Op zaterdag 7 september organiseert de KWB van Heusden al voor de 29ste keer een stratenloop. Het motto blijft 'Deelnemen is belangrijker dan winnen', en voor de traditioneel talrijke deelnemers is het inderdaad een uitdaging om de gekozen afstand tot een goed einde te brengen. Toch steken telkens weer verschillende deelnemers boven het pak uit. Zo verwacht de KWB op de korte afstand van 4.6 km een bitsige tweestrijd tussen Jan Sleurs en Willy Molemans. Jan Sleurs (Overpelt) eindigt (…) Lees het hele bericht

tafeltennisseizoen-van-start

Tafeltennisseizoen van start

Bij TTC Heusden is het nieuwe tafeltennisseizoen gestart. Er wordt getraind op maandag in hal A en donderdag in hal B. Op maandag van 17 tot 18u30 traint de jeugd begeleid, de volwassenen en gevorderden hebben vrije trainingen van 18u30 tot 20 uur. Op donderdag traint de jeugd van 17u30 tot 19 uur (geleide training) en de volwassenen/gevorderden van 19 tot 21 uur (geleide training). De thuismatchen van de interclub hebben plaats op zaterdag om 15 uur (jeugd + E-ploeg) en om 19 uur (A-, B-, C- en D-ploeg). Iedereen kan gratis eens komen proberen tijdens één van de trainingen, alle info vind je hier

kennismaken-met-cvo-aanbod

Kennismaken met CVO-aanbod

De vakantie loopt stilaan naar haar einde toe en dat betekent dat het CVO zich klaar maakt voor een nieuw schooljaar vol opleidingen voor volwassenen. Die opleidingen worden voorgesteld tijdens de opendeurdag van dinsdag 27 augustus van 16 tot 21 uur. Op het programma workshops, lessen, demo’s, presentaties, open fotostudio, tentoonstelling, open klas, virtuele klas, ... Het gaat om vele tientallen opleidingen. Daarbij ook heel wat nieuwe zoals pleisteren, flitsfotografie, (…) Lees het hele bericht

aannemer-veroorzaakt-stroompanne-1

Aannemer veroorzaakt stroompanne

Na de middag omstreeks 15 uur zijn gezinnen in Eversel en daarbuiten getroffen door een stroompanne. Tijdens de werkzaamheden aan de Kanaalweg heeft een aannemer een kabel doorgetrokken. Infrax stuurde technici ter plaatse, voor de meeste mensen duurde de panne geen uur, op veel plaatsen bleef het beperkt tot een 20-tal minuten.

vakantiegroeten-uit-spanje

Vakantiegroeten uit ... Spanje

Edward Nijs stuurt ons groeten uit de prehistorie, meer bepaald vanuit de Dolmen van Lácara nabij Mérida in Zuidwest-Spanje

noa-neal-levert-theme-song-voor-24-uur

Noa Neal levert theme song voor 24 uur

Eerder was al bekend dat Regi als top of the bill op het animatiepodium verschijnt tijdens de 24 uren van Zolder op 31 augustus en 1 september . Het programma is nu verder uitgebreid met Noa Neal, presentatrice van Anne-tv en die haar 'zomerhit' Skydive' meteen als theme song aan de 24 Hours of Zolder verbindt. En omdat het om een theme song gaat, zal ze het nummer op de startgrid brengen, als een soort pre-startschot, waarmee meteen een Amerikaanse tradtie naar Zolder wordt gehaald. Het startgridoptreden wordt ingeleid door een dj-set van Zohra en 's avonds zal Noa op haar beurt de intro verzorgen voor Regi.

trekvogels-van-hier-en-ginder-1

Trekvogels van hier en ginder (1)

De blauwborst is is nauw verwant met de roodborst. De vogel heeft een blauwe keel en zwarte roodbruine borstband. De soort broedt in lastig toegankelijk moerasgebied en in het najaar trekt de vogel naar het Iberisch Schiereiland en naar West-Afrika, vaak ten zuiden van de Sahara. Was vroeger te bewonderen in het vochtige Bolderberg. (foto Stefan Was)

het-weer-nog-enkele-zomerse-dagen

Het weer: nog enkele zomerse dagen

Dankzij drukstijgingen worden we enkele dagen getrakteerd op zomers weer in onze streken. Tijdens het weekend kunnen echter storingen tot onze regio doordringen en nadien gaan we over naar een wisselvallig en koeler weerbeeld met een grotere kans op neerslag.
Vandaag domineert de zon het weerbeeld. Er komen wel hoge wolkenvelden voor, maar die hinderen nauwelijks. Rond de middagperiode is er wat meer bewolking. Het kwik kan oplopen tot gemiddeld 26 graden en er is weinig wind.

Lees het hele bericht

vanaf-morgen-kennismaken-met-trekvogels

Vanaf morgen: kennismaken met trekvogels

Ook al zitten we nog in de zomer, voor sommige vogels is het ogenblik van de trek al aangebroken, voor andere is het nog een tijdje wachten. Het blijft hoe dan ook een boeiend natuurverschijnsel: een kleine vogel die de strijd aanbindt met de natuurelementen en een bovenmenselijke tocht van duizenden kilometers volbrengt. Er zijn vogelaars die de aantallen van de verschillende trekvogels tellen en noteren (trektellen.nl) , anderen houden zich bezig met het ringen van de vogels op tocht …. ! Bij (…) Lees het hele bericht

bolderberg-wint-in-donk

Bolderberg wint in Donk

In de beker van het gewest heeft FC Bolderberg vanavond bij Donk gewonnen met 1-3.

supermario-gaat-door

Supermario gaat door

We hadden zo'n vermoeden dat ook vandaag de Puthacker weer ging toeslaan en inderdaad, dit viel zojuist in onze mailbox.

doorprikt-wonden-genezen-littekens-blijven

DOORPRIKT: Wonden genezen, littekens blijven

Politiek ... het blijft een medaille met minstens twee kanten. Bij NHZ en SP.A luidde het dat Bruno Buyse moest opstappen of de coalitie zou worden opgeblazen. Bij de N-VA zeggen ze dat de man zelf een stap opzij zet omdat hij de commotie rond zijn persoon beu is. De ene zegt dat zijn 'met de voeten vooruit'-stijl niet thuishoort in een gemeentebestuur, voor de ander is het de verdienste van Buyse om een stuk bedrijfsfilosofie in het gemeentebeleid te brengen. Hij botste ook met (…) Lees het hele bericht

en-zo-komt-elke-gijbels-toch-nog-in-het-college

En zo komt Elke Gijbels toch nog in het college

Lode Schops wordt dus eerste schepen, en neemt alle bevoegdheden van Bruno Buyse over zoals ruimtelijke ordening, milieu, wonen, publieke ruimte, verandering, enz. Tot nu was hij OCMW-voorzitter en schepen van welzijn, integratie, ontwikkelingssamenwerking, enz Het wordt dus voor hem een ruil van de zachte bevoegdheden naar de harde materie. Die keuze hoeft ook niet te verbazen, Schops is immers één van de weinigen binnen de ploeg die al wat ervaring kan voorleggen.

Lees het hele bericht

buyse-ontslag-heeft-niets-met-magazijn-te-maken

Buyse: ontslag heeft niets met Magazijn te maken

Bruno Buyse zegt ontgoocheld te zijn in de coalitiepartners maar vooral dan in NHZ. Hij hoopt dat ze alsnog hun engagement om te werken aan verandering zullen nakomen, want anders zal N-VA als groep de samenwerking moeten herbekijken. Hij zegt ook dat zijn opstappen niets te maken heeft met het project van het Centraal Magazijn, uitgevoerd door het bedrijf waarvan hij bestuurder is. Het schepencollege weigerde onlangs de vergunning - in zijn afwezigheid - op advies van het diensthoofd (…) Lees het hele bericht

bruno-buyse-stapt-op-lode-schops-schuift-op

Bruno Buyse stapt op, Lode Schops schuift op

Bruno Buyse doet een stap opzij en neemt ontslag als schepen, dat is vandaag bevestigd op een persconferentie van de N-VA. Buyse zegt dat het zijn eigen keuze was om op te stappen. Hij is de commotie rond zijn persoon beu, en betreurt tegelijk de onbetrouwbaarheid van NHZ. Bij de N-VA benadrukken ze dat ze achter Buyse blijven staan en dat ze als groep één hecht blok blijven vormen. Ze halen trouwens ook uit naar de 'slinkse pogingen van CD&V om een alternatieve meerderheid op de been te (…) Lees het hele bericht

borduren-langs-de-kanaalweg

Borduren langs de Kanaalweg

In de Kanaalweg worden vandaag de borduren gegoten tussen de Ubberselstraat en de Obbeekstraat. Daarna volgt Hemelrijk. Ook de slokkers voor het regenwater worden aangebracht, net als de afslagstroken naar Ubberselstraat en Hemelrijk. Het blijft de bedoeling op die wegen twee asfaltlagen aan te brengen voor 1 september. (foto's Jos Coels)

vakantiegroeten-uit-scheveningen

Vakantiegroeten uit ... Scheveningen

"Mooi weer, zee en strand, wandelen op de boulevard, gezelligheid tot in de vroege uurtjes ... ... dat heet dan gelukkig zijn," mijmert Ana Moran bij haar vakantiefoto's uit Scheveningen.

veel-belangstelling-voor-art-27-in-cuba

Veel belangstelling voor Art 27 in Cuba

Zoals eerder aangekondigd heeft Art 27 vzw een deel van de tentoonstelling Utopiart (die in november vorig jaar in Heusden-Zolder te zien was) opgebouwd in Centro Hispanoamericano in de Cubaanse hoofdstad Havana. De vernissage werd niet alleen druk bijgewoond door een veel kunstliefhebbers, maar ook door de zaakgelastigde van de Belgische ambassade, en de ambassadeurs van Nederland en Mali. Op de foto de curatoren van Art 27 vzw, Casa de las Americas in Havana en kunstenaar Mark Swysen.

morgen-duidelijkheid-over-politieke-situatie

Morgen duidelijkheid over politieke situatie

Morgen zal er wellicht meer duidelijkheid zijn over de politieke situatie in Heusen-Zolder. Burgemeester Borremans is terug uit vakantie en de N-VA geeft morgen na de middag meer uitleg op een persconferentie bij de toestand van schepen Bruno Buyse.

vandaag-gezien-19-augustus-2013

Vandaag gezien

Als we weer maar eens geterroriseerd worden door een zoemende vlieg, halen we er meestal de mepper bij. Maar hier ziet u het diertje ook eens op een andere manier. (foto Jan Leijskens)

vakantiegroeten-uit-turkije-1

Vakantiegroeten uit ... Turkije

Gilbert Vanutte kiekte deze Turkse geitenhoeder voor wie het begrip vakantie eerder onbestaande is. De man moet dagelijks vanuit Gölova , ten zuiden van Izmir aan de Egeïsche Zee, met zijn zowat 150 geiten op pad. Het maquis in, waar de dieren op zoek gaan naar eten. En dat alles bij 40 graden ... En toch verliest hij er zijn glimlach niet bij...

nieuw-24-uur-skeelermarathon

Nieuw: 24 uur skeelermarathon

Rollerclub Tongeren en Circuit Zolder organiseren op 14 en 15 september de allereerste 24 uur skeelermarathon in ons land. Op het Franse circuit van Le Mans wordt een gelijkaardig evenement gehouden en daar kwamen dit jaar 5000 inline skaters op af. En die 24 uur werd gewonnen door onze eigen topper Bart Swings met zijn team. De organisatie hoopt hem ook in Zolder te verwelkomen. Net zoals in het racen en het fietsen is het de bedoeling om per team zoveel mogelijk rondes te maken in één etmaal. Zowel de recreanten, de competitie skeelers als kinderen kunnen deelnemen. Het gaat om verschillende categorieën: solo, duo, endurance 3 tot 5 personen, prestige 6 tot 10 personen en kids. Voor de kinderen zijn er op zaterdag en zondag wedstrijden van 3 uur. Start van de etmaalrace is zaterdag om 14 uur. Inschrijven kan op www.24inline.be, tot 25 augustus krijg je 10 % vroegboekkorting.

wim-en-rachel-zijn-10-jaar-cookies

Wim en Rachel zijn 10 jaar 'cookies'

De scouts van Eversel hebben Wim en Rachel Van der Meer gehuldigd. Beiden gaan al 10 jaar mee op kamp als 'cookies' oftewel kookouders. En na al die tijd blijkt het nog altijd even goed te smaken. (foto Evi Mentens)

vrijheid-wint-sk-verliest

Vrijheid wint, SK verliest

Ook vandaag is er weer gevoetbald voor de beker van het gewest. Vrijheid Zolder versloeg Paal met 4-3. SK Heusden 06 verloor met 2-4 van Lummen VV.

laurens-vanthoor-stap-dichter-bij-fia-gt-titel

Laurens Vanthoor stap dichter bij FIA GT-titel

Het circuit van de FIA GT Series streek dit weekend neer in Slovakije voor de vierde van de zes manches voor het FIA GT-kampioenschap. En het werd een prima weekend voor onze dorpsgenoot Laurens Vanthoor en zijn teamgenoot Stéphane Ortelli (Monaco) in hun WRT Audi R8 LMS Ultra. Ze finishten twee keer op de tweede plaats en hebben daardoor hun leiderspositie in het kampioenschap versterkt tot 19 punten. Met nog twee races te gaan, zien de kansen er mooi uit dat ze zich tot de eerste kampioenen van de nieuwe FIA GT Series gaan kronen.

dieven-slaan-weer-toe-1

Dieven slaan weer toe

In de Terlaemenlaan is een poging tot diefstal uit een wagen vastgesteld. En in de Schootstraat hebben dieven enkele machines gestolen uit een tuinhuis.

vakantiegroeten-uit-waterschei

Vakantiegroeten uit ... Waterschei

Roger Elsen maakte een vakantie-uitstap in de buurt: naar de Harmonic Fields aan de mijn van Waterschei. Spijtig was er veel 'Fields' maar weinig 'Harmonic', laat hij weten omdat de wind het liet afweten om de 500 instrumenten te beroeren.

de-kijk-van-richie-36

De kijk van Richie

De vele activiteiten van wielertoeristen in en uit Heusden-Zolder inspireerde Richie tot een limirick

fietsers-hebben-bergamo-gehaald

Fietsers hebben Bergamo gehaald

Gisteravond zijn de fietsers uit Heusden-Zolder aangekomen in hun eindbestemming: Bergamo. Een dag eerder was er nog de bijzonder zware etappe met de Stelvio, waar ze - na de rustige beklimmingen van de afgelopen dagen - buiten het zware klimwerk ook nog moesten rekening houden met de vele andere fietsers, auto's en motoren en dus ook uitlaatgassen. En ook in de laatste rit stonden nog enkele moeilijke beklimmingen op het programma. Maar uiteindelijk heeft iedereen de eindmeet gehaald zonder valpartij of ziekte en in een optimale sfeer. Vandaag keert het gezelschap weer naar huis, de fietsers met het vliegtuig, de begeleiders met de vrachtwagen en het materiaal.

dieven-met-rare-voorkeuren

Dieven met rare voorkeuren

Uit een paardenweide in de Schootstraat zijn dieven er vandoor gegaan met de wielen van een gloednieuwe aanhangwagen, met een rol draad en een ton. En voor een woning in de Vrunstraat is een verkeersbord verdwenen.

drie-gouden-bruiloften-in-een-familie

Drie gouden bruiloften in één familie

Het moet vrij uniek zijn als twee zussen en een broer samen hun gouden bruiloft vieren. Vandaag was dat het geval in de familie Neven. Alfons Neven en Paula Aerts, Maria Neven en Frans Billen en Hilda Neven en Henri Vanwetswinkel. Allen zijn nog goed gezond dus kunnen ze samen richtingen briljant stevenen.

vakantiegroeten-uit-turkije

Vakantiegroeten uit ... Turkije

De familie Pennings-Vanaeken beleefde een leuke vakantie in het Turkse Manavgat, en dat er veel plezier gemaakt werd, is duidelijk als je Hanne en Mayte in actie ziet.

het-weer-zomers-en-zonnig

Het weer: zomers en zonnig

Met het opbouwen van een hogedrukgebied nabij onze streken komt een zuidoostelijke en later oostelijke luchtstroming tot stand met de aanvoer van droge landlucht. De laatste week van augustus verloopt hierbij zomers. Eerst krijgen we echter af te rekenen met gestoorde lucht die het weekend en het begin van de week domineert.
Vandaag zijn storingen erg dicht bij onze regio en zorgen vaak voor zwaar bewolkt weer. Af en toe zijn er evenwel ook opklaringen. Op een lokaal drupje regen na, is het echter (…) Lees het hele bericht

concert-van-de-ware-vrienden-in-hongarije

Concert van De Ware Vrienden in Hongarije

Harmonie 'De Ware Vrienden' uit Zolder was de afgelopen week op concertreis in Hongarije. Dat was voor het eerst en het gezelschap streek neer in Gyor. Daar gaf de harmonie een concert op de Grote Markt tijdens een barokfestival, vandaar ook de mooi opgemaakte lokale dames op de foto. Er waren trouwens nog meer optredens, maar ook bezoeken aan Budapest, het Balatonmeer, Gyor en Wenen op de terugreis. Meer foto's binnenkort op de website van de harmonie. Volgend concert van De Ware Vrienden is het herfstconcert op 9 november. (foto Guido Govaerts)

neos-bezocht-oud-rekem

Neos bezocht Oud-Rekem

Neos Heusden-Zolder heeft een punt gezet achter het huidige werkjaar. En dat gebeurde met een bezoek aan het pittoreske Oud-Rekem, in 2007 nog verkozen tot 'Mooiste dorp van Vlaanderen'. Daar maakte het gezelschap een gesmaakte wandeling.

oud-schepen-viert-briljanten-huwelijk

Oud-schepen viert briljanten huwelijk

Jozef Vanderhoydonck (88) en Lucie Vanhamel (87) vierden hun briljanten huwelijksverjaardag. Jozef is oud-schepen en was ook 18 jaar gemeenteraadslid, daarnaast werkte hij als bediende op de mijn en in zijn vrije tijd was hij fervent jager. Zijn vrouw Lucie zorgde dat de jachtbuit lekker geserveerd werd. Ze hebben 3 kinderen, 6 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen. Ze wonen nu nog in Voetpad.

dieven-op-pad-2

Dieven op pad

In de Galgeneinde is een inbraakpoging in een woning mislukt. De dieven hadden al een gaatje in de ramen geboord maar zijn niet binnen geraakt. Aan de Weg naar de Grauwe Steen gingen onbekenden er vandoor met de nummerplaten van een auto. Een inwoner van de Mommestraat werd in Hasselt het slachtoffer van een gauwdiefstal, zijn portefeuille werd gestolen.

vakantiegroeten-uit-kroatie

Vakantiegroeten uit ... Kroatië

Op vakantie in Kroatië met het gezin Bervoets, genoten Jacques en kids op het strand van de mooie zonsondergang in het stadje Umag.

vandaag-gezien-16-augustus-2013

Vandaag gezien

Toch nog maar profiteren van het mooie weer, zal deze slak gedacht hebbeen en ze deed haar kleren uit. Het is niet voor niks een naaktslak. (foto Jan Leijskens)

een-static-show-van-paardenkracht

Een static show van paardenkracht

Na een periode van rust werd het later vanmiddag opnieuw druk in Eversel, want de motoren van de vijflandentocht en de oldtimers van de rondrit keerden weer allemaal terug naar Sint-Baaf. En ze vormden daar een static show van gemotoriseerde paradepaardjes. Gust Ischen verzamelde de mooiste. (meer)

cadetten-en-scholieren-strijden-voor-titels

Cadetten en scholieren strijden voor titels

De beste scholieren en cadetten uit de Vlaanderen verzamelden vandaag op De Veen voor de Vlaamse atletiekkampioenschappen in verschillende disciplines.
De uitslagen. Cadetten jongens. Verspringen: Nicque Marvin (6m70); 300 meter: Bart Boutsen; speer: Niel Mory (58m39); 100 meter: hinkstap; Jasper Vancoillie; 400 meter: Sam Van Campenhout; hoogspringen: Giebe Algoet; 100 meter: Marvin Nicque; 800 meter: Arne De Clerck; discus: Stijn Van Volsem; polsstok; Jesse Sterckx; kogel: Florian (…) Lees het hele bericht

brand-en-inbraakpoging

Brand en inbraakpoging

In een woning in de Burgemeester Eerdekensstraat in Heusden is een poging tot inbraak geweest. De feiten zijn gisteren in de vooravond ontdekt. In de Havenstraat heeft rond kwart voor elf vanmorgen een voertuig vuur gevat. De brandweer kwam ter plaatse.

met-90-vespa-s-de-baan-op

Met 90 vespa's de baan op

Vespa's en scooters zijn meer dan ooit in. Er zijn er nog die met echte authentieke exemplaren rijden, anderen kopen een replica en tegenwoordig zijn er zelfs elektrische uitvoeringen. Maar aan het clubhuis van TC Heusden waren het de échten die vandaag verzamelden voor een bijeenkomst gevolgd door een rondrit. Een 90-tal vespa's die samen de baan opgaan, het blijft altijd indruk maken, een sympatieke zelfs. (meer foto's van Julien Maebe)

veel-deelnemers-en-belangstelling-voor-processie

Veel deelnemers en belangstelling voor processie

Ze waren vandaag weer met honderden, de mensen uit Viversel en daarbuiten die meestapten in de Sacramentsprocessie. Onder hen niet alleen geestelijken, maar ook groepen die taferelen uitbeelden, mijnwerkers-brancardiers, enz. Ook langs het parcours tussen kerk en Sacramentskapel was heel wat belangstelling. Op de Sacramentsberg werd de eucharistie opgedragen en nadien maakten ze er - ook al naar traditie - nog een gezellige boel van tijdens het nakaarten in de Vierseleer. (meer foto's Lode Beylemans en Jos Moons)

vakantiegroeten-uit-duitsland

Vakantiegroeten uit ... Duitsland

Frans Mentens was met de familie op vakantie in Hunsruck, Duitsland en kwam er op een wandelpad dit rare verkeersbord tegen. Duitsers en verkeer, het blijft altijd iets aparts.

en-nu-is-het-aan-de-oldtimers

En nu is het aan de oldtimers ...

De oldtimers die Eversel hebben ingenomen, deden dat met heel wat minder decibels. Ook zij zijn met een roadbook onder de arm aan een rondrit begonnen. Een weertje dat niet te warm en droog is, is voor hen ideaal want heel wat oldtimers zijn natuurlijk cabrio's. En dat geldt ook voor de oldtimermotoren. (meer foto's van Gust Ischen)

motoren-rijden-500-km-door-5-landen

Motoren rijden 500 km door 5 landen

Al sinds vanmorgen vroeg wordt de landelijke rust in Eversel (tijdelijk) verstoord door motorengebrul. Motorclub MC Mascotte organiseert met uitvalsbasis Sint-Baaf haar jaarlijkse 5-landentocht. Daarbij volgen de deelnemers een uitgestippeld parcours van 500 km door België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Om 8 uur waren er al zowat 300 inschrijvingen, van allerlei machines maar heel de organisatie gaat om rustig genieten van een mooie tocht door boeiende landschappen. Ze zullen natuurlijk een heel tijdje onderweg zijn, ondertussen zijn ook de oldtimer auto's en motoren in Eversel aangekomen. (meer foto's van Gust Ischen)

vandaag-gezien-14-augustus-2013

Vandaag gezien

Niemand loopt graag een blauwtje, maar als het om zo'n mooie vlinder gaat, lijkt ons dat geen probleem. (foto Jan Leijskens)

twee-jaar-cel-voor-onverbeterlijke-dief

Twee jaar cel voor onverbeterlijke dief

Een man van 37 uit Hasselt moet twee jaar effectief de cel in en een boete van 600 euro betalen wegens diefstallen en oplichting. Hij sloeg toe in Heusden-Zolder en andere gemeenten in West-Limburg. Daar stal hij spullen in winkels, later bracht hij de zaken terug naar dezelfde winkel omdat hij ze niet meer nodig had, zogezegd omdat zijn vader of moeder overleden was. Hij stal ook een auto waarmee hij tankte zonder betalen, hij bestal een lifster en ook in een restaurant haalde hij een handtas leeg. (…) Lees het hele bericht

omleiding-via-26-bis-zolder-lummen

Omleiding via 26 bis Zolder-Lummen

Er worden geluidsschermen geplaatst aan de verkeerswisselaar in Lummen en daarom zal Wegen en Verkeer de lus Antwerpen – Leuven /Genk komend weekend afsluiten. Het verkeer vanuit Antwerpen dat richting Leuven of Genk wil, moet omrijden via complex 26 bis Industrie Zolder – Lummen op de E313. De maatregelen gelden vanaf vrijdagavond 16 augustus om 21 uur tot maandagmorgen 5 uur.

veel-volk-op-markt-en-dus-fietspadparkeerders

Veel volk op markt en dus fietspadparkeerders

Het was weer erg druk op de multiculturele markt vandaag. En dat betekent ook fietspadparkeerders in de omgeving. Een buurtbewoner bezorgde ons foto's uit de Gasthuisstraat waar een lange rij geparkeerde auto's uit binnen- en buitenland de doortocht voor fietsers versperde.

vakantiegroeten-uit-oostenrijk

Vakantiegroeten uit ... Oostenrijk

Jean Vandevoort bezorgde ons een vakantiefoto uit Oostenrijk. Tjörven vertoefde er blijkbaar in harmonie met de plaatselijke veestapel.

tijd-voor-verandering

Tijd voor verandering?

Het politieke gerommel in Heusden-Zolder heeft nog meer gevolgen: de Puthacker is ontwaakt en in zijn ondergrondse archief vond hij de nodige inspiratie.

bergamofietstocht-verloopt-vlot

Bergamofietstocht verloopt vlot

De fietsers die in acht dagen vanuit Heusden-Zolder naar Bergamo rijden, zitten op schema. Op dit moment zijn ze ongeveer halfweg en alles verloopt op wieltjes. Vandaag zijn ze Zwitserland binnengereden, de voorbije dagen werden Frankrijk en Luxemburg doorkruist. Er zijn al verschillende cols en meer dan 700 km onder de koerswielen doorgegleden en iedereen verteert de inspanningen goed, op wat kleine kwaaltjes na. De volgende dagen wordt het menens, want dan liggen er alsmaar hogere cols in het verschiet. Gelukkig soigneren de begeleiders hun renners goed en houdt ook het zomerweer aan.

diefstal-in-reeenlaan

Diefstal in Reeënlaan

In een woning in de Reeënlaan is vandaag een diefstal gebeurd. De bewoners hebben de feiten rond de middag vastgesteld.

het-weer-warmer-1

Het weer: warmer!

Het opbouwen van een hogeluchtdrukgebied over onze streken gaat gepaard met meer zon en hogere temperaturen. Tijdens het weekend kunnen storingen onze streken bereiken met toenemende neerslagkansen, maar het warme weer houdt aan.
Morgen is het eerst flink zonnig. Gaandeweg de voormiddag komen er meer stapelwolken opzetten, die in de latere namiddag hier en daar kunnen uitgroeien tot een bui. Op vele plaatsen blijft het echter droog. De maxima liggen rond 22 graden.
Donderdag is het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-13-augustus-2013

Vandaag gezien

Deze boktor had een zonnig plaatsje uitgezocht. (foto Jos Willems)

doorprikt-verstrikt-in-de-verandering

DOORPRIKT: verstrikt in de verandering

De gemeenteraadsverkiezingen liggen nu precies tien maanden achter de rug, en sindsdien heeft politiek Heusden-Zolder amper een windstille week gekend. Het begon al op de verkiezingsdag waar de nieuwe coalitie dezelfde nacht nog veranderde. En in de loop van de maand werd ze nog eens aangepast. Met tussendoor nog gekrakeel over de burgemeestersjerp en ruzies met gepasseerde kandidaat-schepenen. En al vrij snel nadat de meerderheid aan de slag ging, bleken er nog meer haren in de boter te zitten. (…) Lees het hele bericht

politieke-crisis-en-wat-nu

Politieke crisis: en wat nu?

Als het ontslag van schepen Bruno Buyse officieel wordt, is het aan de N-VA om met een voordrachtsacte voor een nieuwe schepen op de proppen te komen. Wellicht zal die persoon - na de voorbije ervaringen - nog even ter goedkeuring aan de andere fracties worden voorgelegd. Er komen dan ook zo goed als zeker andere verschuivingen binnen het schepencollege. Bruno Buyse was immers niet alleen eerste schepen, hij had ook een enorm zware portefeuille zoals ruimtelijke ordening, leefmilieu, patrimonium, wonen, publieke ruimte, verandering en vereenvoudiging, grondbeleid, om nog maar een deel te noemen. Als nu een nieuwe, onervaren schepen in zijn plaats zou komen, zullen wellicht de bevoegdheden opnieuw herschikt worden. CD&V mag ondertussen haar beleidsdromen weer opbergen.

bruno-buyse-geeft-toch-ontslag

Bruno Buyse geeft toch ontslag

FLASH Ondanks zijn ontkenning en ondanks het stilzwijgen van de andere meerderheidspartijen, blijkt Bruno Buyse gisteravond toch zijn ontslagbrief als schepen te hebben geschreven. Die is aan NHZ en SP.A weliswaar overhandigd bijna 3 uur na het verstrijken van de deadline, ze hadden om 17 uur een beslissing geëist. Toch zijn de beide meerderheidspartijen nog niet helemaal tevreden. Zo bevat de ontslagbrief geen datum, de partijen willen dan ook dat de brief deze (…) Lees het hele bericht

donderdag-trekt-sacramentsprocessie

Donderdag trekt Sacramentsprocessie

Op 15 augustus trekt in Viversel traditiegetrouw de Sacramentsprocessie uit. Die vertrekt om 9.30 uur aan de St. Quirinuskerk. Ze gaat via de Kerkstraat naar het Rustplein. Aan het rustaltaar wordt even halt gehouden voor het Tantum Ergo, daar wordt de zegen uitgesproken. Vervolgens gaat het langs de Banneux-kapel naar de Sacramentsberg waar de plechtige misviering om 10u30 van start gaat. In de processie worden allerlei taferelen uitgebeeld, stappen groepen en de harmonie op. Na de eucharistie gaat het in processie weer naar de kerk voor de slotzegen, daarna volgt een gezellig samenzijn in de Vierseleer.

vakantiegroeten-uit-posof

Vakantiegroeten uit ... Posof

Talha Aydin en familie waren op vakantie in Posof, Turkije. En dit was het adembenemende uitzicht vanop hun terras. Overigens zal Posof bij vele mensen een belletje doen rinkelen, want heel wat Turkse families uit Heusden-Zolder zijn van daar afkomstig.

politieke-crisis-buyse-weg-of-meerderheid-weg

Politieke crisis: 'Buyse weg of meerderheid weg'

De politieke crisis in Heusden-Zolder is op dit moment groter dan ooit en de komende dagen zijn beslissend voor de coalitie. Belangrijkste aanleiding blijft nog altijd het aanslepende ongenoegen tussen NHZ (Nieuw) en schepen Bruno Buyse (N-VA). Vorige week hebben meerderheidspartijen NHZ en SPa zelfs met CD&V gepraat over een nieuwe meerderheid. Voor CD&V kan dat alleszins wel. Ondertussen zouden NHZ en SP.a de N-VA nog een laatste kans geven, waarbij ze schepen Buyse tot (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-12-augustus-2013

Vandaag gezien

't Is al vaak gezegd, we beleven een mooi vlinderseizoen. Dit landkaartje kiekte Jan Leijskens in Bolderberg.

vakantiegroeten-uit-blankenberge

Vakantiegroeten uit ... Blankenberge

Greet Claes keek naar de zonsopgang in Blankenberge. Het leek alsof de zon met de kraan werd opgehaald in de haven van Zeebrugge.

goede-vlucht-vanuit-argenton

Goede vlucht vanuit Argenton

Onze duiven maakten dit weekend een zware wedstrijd mee, vanuit Argenton over meer dan 565 km. Onze topduif deed het goed met een 29ste plaats binnen de groep van Duivensport België. Dat levert haar in het klassement voorlopig een 51ste plaats op met 132 punten. Onze andere duiven volgen verderop in de rangschikking.

zondag-geen-rustdag-in-de-natuur

Zondag geen rustdag in de natuur

Zondag is rustdag, maar niet in de natuur. Op de bloemen was het dringen voor een goed plaatsje voor de nektar schaarser wordt. (foto's Gust Ischen)

vrijheid-zolder-wint-gemeentetornooi-1

Vrijheid Zolder wint gemeentetornooi

Vrijheid Zolder heeft vanavond de wisselbeker van het gemeentelijk voetbaltornooi gewonnen. In de finale versloeg het gastploeg SK Heusden 06 - dat een afdeling lager speelt in de competitie - met klinkende 5-0 cijfers. De strijd om plaats drie en vier werd met 2-4 gewonnen door Standaard Viversel van RP Products. FC Bolderberg werd vijfde na een 3-1 overwinning tegen Statie Zolder. De zevende plaats ging naar VK Wieze Boys dat FC Anadol met 6-1 inmaakte. (meer foto's van Davy Neuteleers)

nog-een-keer-terugblikken-op-de-dodentocht

Nog één keer terugblikken op de Dodentocht

We komen nog één keer terug op de Dodentocht van gisteren. Ook Paul Coolen maakte vandaag een terugblik op een etmaal afzien.
Ik ben gestart met Diederik Dirickx en bij de start zaten we klaar om te vertrekken (redelijk vooraan) toen ik zag dat ik mijn inschrijvingskaart verloren was. We zijn terug naar de tent gelopen voor een nieuwe nummer en konden daarom pas om 21u30 vertrekken. Heel veel sfeer, heel fijne mensen, feestjes langs de weg, aanmoedigingen, drank, (…) Lees het hele bericht

inbraakpoging-in-jeugdlaan

Inbraakpoging in Jeugdlaan

In een woning in de Jeugdlaan is vannacht een poging tot inbraak gebeurd, de inbrekers raakten niet binnen. De bewoners ontdekten het vanochtend.

vakantiegroeten-uit-cuba

Vakantiegroeten uit ... Cuba

Lars Maebe trok op verkenning door Cuba en selecteerde dit prentje als herinnering.

de-kijk-van-richie-35

De kijk van Richie

Straks wordt de finale van het gemeentelijk voetbaltornooi gespeeld.

de-dodentocht-een-verslag-van-binnenuit

De Dodentocht: een verslag van binnenuit

Eén van de deelnemers aan de Dodentocht, Philippe De Pauw, hield onderweg een gedetailleerd verslag voor ons bij. Zo laat hij ons de Dodentocht van binnenuit meebeleven.
Vrijdagavond was het weer zover : de 44-ste Dodentocht in Bornem: 100 km in 24 uur via 16 controleposten waar je deelnemers badge gescand wordt. Zo weet de organisatie waar de wandelaars zich ongeveer bevinden en kan het thuisfront via de site volgen. De start wordt om 9 uur ’s avonds gegeven. Dit jaar waren (…) Lees het hele bericht

25-dorpsgenoten-zijn-aangekomen

25 dorpsgenoten zijn aangekomen

De Dodentocht in Bornem zit erop. 25 dorpsgenoten hebben de helletocht van 100 km tot een goed einde gebracht en ze verdienen dan ook ons grootste respect. De aankomers op een rijtje, let op dit is niet de volgorde waarbinnen ze zijn aangekomen. Jimmy Bartels, Petrus Bartels, Johan Ceyssens, Paul Coolen, Davy D'haeyere, Philippe De Pauw, Davy Dekoning, Diederik Dirickx, Peter Greunlinx, Dennis Lenaers, Dries Moons, Eric Reckers, Rieka Rutten, Luc Thaens, Stijn Thijs, Steven Trekels, Marc Van Empten, Wim Waeben, Davy Wouters, Guido Vanderhoydonck, Fien Poelmans. Roger Kerfs, Tim Lekens, Jan Reynders en Luc Reynders. Proficiat allemaal.

in-8-dagen-met-de-fiets-naar-bergamo

In 8 dagen met de fiets naar Bergamo

Om 7 uur vanochtend zijn aan sporthal Olympia 13 moedige fietsers en 2 begeleiders vertrokken voor een 8-daagse tocht naar Bergamo in Noord-Italië. Vandaag stond al meteen een rit van 200 km tot bijna in Luxemburg op het programma. Wellicht zal het hoogtepunt - letterlijk en hopelijk ook figuurlijk - volgende week vrijdag volgen met de beklimming van de Stelvio. De escapades van de fietsers zijn te volgen op www.bloggen.be/fietsvakantiebergamo

heusden-en-vrijheid-spelen-de-finale

Heusden en Vrijheid spelen de finale

De toeschouwers op de eerste dag van het gemeentelijk voetbal kregen een meer dan behoorlijk aantal doelpunten te zien tijdens wedstrijden die met open vizier werden betwist. Vrijheid Zolder en gastploeg SK Heusden 06 hebben zich geplaatst voor de finale van morgen.
De uitslagen
RP Products - K.Vrijheid Zolder: 2 - 3 VK Wieze Boys - K.St.Viversel : 0 - 1 Statie Zolder - FC Anadol: 2- 0  FC Bolderberg - SK Heusden 06: 2 - 4 Statie Zolder - RP Products: 2 - 6 (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-10-augustus-2013

Vandaag gezien

Waar de gele cirkelbloem haar naam vandaan haalt, hoeft wel geen uitleg zeker? (foto Jan Leijskens)

het-weer-aangename-maxima

Het weer: aangename maxima

Maritieme luchtstromingen sturen koele lucht over onze streken, al zijn de temperaturen normaal voor de tijd van het jaar. Het is bovendien licht wisselvallig met af en toe enkele buien, maar er is ook ruimt voor de zon. In de tweede helft van de week stijgt de luchtdruk, komt het kwik hoger uit en neemt de kans op neerslag af.
Vanavond wisselen wolken en zonnige perioden elkaar af. Het kwik bereikt gemiddeld 22 graden en het blijft overwegend droog.
Morgen is het overwegend droog in (…) Lees het hele bericht

auto-met-gastank-in-brand

Auto met gastank in brand

In de Schansstraat werd gisteravond alarm geslagen, rond 22u45 had een auto vuur gevat die naast een huis stond. De auto had bovendien een LPG-tank. De brandweer bluste het vuur.

vakantiegroeten-uit-de-provence

Vakantiegroeten uit ... de Provence

Jos Willems bracht een weekje vakantie door in de mooie Provence en verkende de omgeving van de Mont Ventoux. De lavendel stond in bloei en dat leverde prachtige beelden op, heel wat vlinders zoals de koningspage waren er in de weer. En de reus van de Provence zelf lag te bekomen na de drukte van de Tour.

davy-dekoning-is-al-aangekomen

Davy Dekoning is al aangekomen

Na een zware nacht zijn de meeste dorpsgenoten ondertussen een heel eind over halfweg in Bornem en omgeving. Davy Dekoning is om 10u33 al aangekomen en hij haalde een gemiddelde snelheid van 6,9 km. Dennnis Lenaers en Eric Reckers zaten om 11u22 aan controlepost 12 op ruim 80 km, op korte afstand gevolgd door Peter Greunlinx.

36-dorpsgenoten-gestart-in-dodentocht

36 dorpsgenoten gestart in Dodentocht

Om 21 uur vanavond is in Bornem de traditionele Dodentocht van start gegaan. De deelnemers moeten 100 km stappen en daarvoor krijgen ze 24 uur de tijd. En erg opvallend, er zijn liefst 33 deelnemers uit Heusden-Zolder. Onder hen enkele gekende sportievelingen zoals Luc Reynders - de man van de expedities, afstandsloper Johan Ceyssens, Paul Coolen, de man van de exotische fietstochten. Onze oudste deelnemers zijn Jean Vandebroek (69) en Roger Kerfs (68). Opvallend is ook de deelneming van Philippe De (…) Lees het hele bericht

kim-poelmans-verkoopt-appels-voor-goeie-doel

Kim Poelmans verkoopt appels voor goeie doel

Kandidates voor Miss Limburg en dus Miss België doen tijdens hun campagne vaak acties voor het goede doel. Miss Limburg finaliste Kim Poelmans uit Heusden-Zolder kreeg van veiling Borgloon 500 appels, die gaat ze verkopen voor 1 euro en de opbrengst gaat naar een goed doel dat de organisatie van Miss België bepaalt. Voor dit jaar moet dat nog gebeuren, maar vorig jaar is de bouw van een schooltje in Cambodja gesponsord.

stan-racet-mee-met-de-van-samangs

Stan racet mee met de Van Samangs

Het Genkse Motorsport Services & Engineering zal tijdens de 24 Uren van Zolder een BMW E92 Coupé inzetten. De bemanning van de BMW zal bestaan uit Peter Beckers, Bart en Jef Van Samang - alle drie oude rotten in de autosport en meer dan bekenden hier in Heusden-Zolder - en ze krijgen het gezelschap van zanger-acteur Stan Van Samang. Hoewel het zijn eerste stappen in de autosport zijn, kijkt Stan vol vertrouwen naar zijn debuut. “Ik moet toegeven dat het een beetje stressen is, maar ik (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-34

De kijk van Richie

De openluchtzwembaden beleven drukke dagen ...

vandaag-gezien-9-augustus-2013

Vandaag gezien

Een hagewinde op lissen. (foto Jan Leijskens)

vakantiegroeten-uit-sardinie

Vakantiegroeten uit ... Sardinië

Volgens de bewoners van Siniscola in Sardinië was het slecht weer, maar de familie Moons-Carzedda vond 35 graden en een licht briesje ideaal vakantieweer in die mooie streek.

komend-weekend-gemeentelijk-voetbaltornooi

Komend weekend gemeentelijk voetbaltornooi

Komend weekend, zaterdag 10 en zondag 11 augustus, heeft het jaarlijkse gemeentelijk voetbaltornooi voor competitieploegen plaats. Gastclub is dit jaar SK Heusden 06 dat zijn terreinen aan de Noordberm ter beschikking stelt. Zaterdag zijn er de selectiewedstrijden: 13u30 RP Products - Vrijheid Zolder en Wieze Boys - Standaard Viversel, 15 uur: Statie Zolder - Anadol en Bolderberg -SK Heusden 06, om 16u30 Statie Zolder - RP Products en Bolderberg - Wieze Boys, om 18 uur Anadol - Vrijheid Zolder en SK (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-karinthie

Vakantiegroeten uit ... Karinthië

Jef Leyssens en zijn familie sturen ons vakantiegroeten uit het Oostenrijkse Karinthië.

vanochtend-gezien-4

Vanochtend gezien

Vanochtend vroeg lag er een zomerse dauw op de bloemen en planten en die zullen daar erg blij mee geweest zijn na al die hete en droge weken. (foto's Gust Ischen)

einde-van-de-ramadan

Einde van de Ramadan

Vandaag eindigt de Ramadan, na een maand vasten overdag mogen de moslims weer eten en drinken. Het Suikerfeest wordt vooral gevierd in familiekring, maar ook aan de moskeeën in Heusden-Zolder is het vandaag erg druk.

vakantiegroeten-uit-chevetogne

Vakantiegroeten uit ... Chevetogne

Leen Beunens gng met de schoonfamilie afkoelen in de Ardennen. Deze foot nam ze in de crypte van de Byzantijnse kerk van Chevetogne bij Rochefort. De foto is in tegenlicht genomen en toch is er nog een schaduw te zien van Lore. Leen weet ook niet vanwaar het extra licht kwam, in een kerk weet je natuurlijk maar nooit ...

vakantiefoto-s-nu-insturen-om-te-winnen

Vakantiefoto's: nu insturen om te winnen

Je hebt nog exact 24 dagen om je vakantiefoto's in te sturen en daarbij kans te maken op onder meer een wellnessarrangement bij Wellux en heerlijke etentjes in Den Lavaar. Wacht niet tot de laatste dagen om je foto in te sturen, want dan loop je het risico dat hij niet meer op de Internetgazet gepubliceerd geraakt. redactie[!]heusden-zolder.eu

vandaag-gezien-7-augustus-2013

Vandaag gezien

't Heeft niks met de vochtigheid van vandaag te maken, maar links en rechts zijn planten aangetast door schimmel. En geef toe, als je die goed bekijkt, heeft die ook zijn charme. (foto Jan Leijskens)

volgende-week-kaarskensprocessie-in-bolderberg

Volgende week kaarskensprocessie in Bolderberg

Ieder jaar, aan de vooravond van het feest van Maria Hemelvaart trekken pelgrims en parochianen van Bolderberg van de kerk naar in processie naar de kluis. Bovenop de Bolderberg vormt de kapel van 'Onze-Lieve-Vrouw van Loreto' het decor voor de eucharistieviering in openlucht. Dit jaar zal de processie en viering een extra muzikaal tintje krijgen. Het 'Ensemble Herman Elegast', het vocaal trio met kluisbewoner Pieter Stevens, zorgt voor de muzikale ondersteuning met Marialiederen uit oost en west. Kaarskensprocessie, woensdag 14 augustus om 20 uur aan de kerk van Bolderberg.

ook-vck-bolderberg-start-voorbereiding

Ook VCK Bolderberg start voorbereiding

In het volleybal speelt eerste nationaler Bolderberg nu zaterdag om 15 uur zijn eerste voorbereidingswedstrijd, thuis tegen Guibertin. Er volgen nog meer wedstrijden, maar opvallend zijn de clubdag op 24 augustus waarbij thuis tegen Achel wordt gespeeld (ook de de dames en de tweede divisieploeg spelen die dag) en op 31 augustus is om 13 uur de tornooiwedstrijd tegen Vosselaar/Zoersel.

het-weer-koelere-luchtstromingen

Het weer: koelere luchtstromingen

Een actieve storing met flink wat hemelwater schuift over onze streken en wordt gevolgd door minder warme lucht. De volgende dagen verlopen vaak droog met temperaturen die iets boven de normalen voor deze tijd van het jaar liggen. Na het weekend nemen de neerslagkansen toe.
Morgen is het droog in de vroege ochtend, maar vanuit het zuiden komt er al vlug regen opzetten. Later gaat het hard regenen en onweer is mogelijk. De weerkaarten voorzien gemiddeld tussen 15 en 20 mm hemelwater. Pas in de latere (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-6-augustus-2013

Vandaag gezien

Een kleine zweefvlieg. (foto Jan Leijskens)

het-aanslepend-probleem-der-blauwe-zakken

Het aanslepend probleem der blauwe zakken

De blauwe PMD-zakken blijven voor ongenoegen zorgen. Niet alleen storen heel wat mensen zich aan het feit dat de zakken snel scheuren. Geregeld blijven ook zakken achter met de befaamde rode sticker omdat ze spullen bevatten die volgens de voorschriften niet mogen. Problematisch is wel als die zakken blijven liggen aan appartementsgebouwen of plaatsen waar ze door verschillende buurtbewoners worden samengebracht. Van wie zijn ze dan? De Inakker in Zolder-Centrum is zo één van die (…) Lees het hele bericht

augustus-actie-moet-geschenkbon-promoten

Augustus-actie moet geschenkbon promoten

De Middenstandsraad organiseert in augustus een grote actie om de geschenkbon te promoten. Deelnemers kunnen één of meerdere prijzen uit het pakket van meer dan € 1800 winnen. De hoofdprijs bedraagt € 250 in geschenkbonnen, die bij meer dan 120 handelaars van Heusden-Zolder kunnen verzilverd worden. Om deel te nemen moet je in augustus 5 stempels van deelnemende handelaars verzamelen en enkele eenvoudige vragen oplossen. De deelnemingsformulieren liggen bij de (…) Lees het hele bericht

vanholst-en-kippers-niet-te-stuiten

Vanholst en Kippers niet te stuiten

De 10 km was de topwedstrijd van de midzomer jogging in Eversel en ondanks dat het de eerste keer was, kwamen daar liefst 71 deelnemers aan de start. Bij die start was de sfeer nog ontspannen, maar meteen nadien werd het menens, zeker aan de kop van de wedstrijd. Michel Vanholst en Hilde Kippers toonden zich uiteindelijk de snelsten bij de mannen en vrouwen. Een topafsluiter dus voor de 37ste parochiefeesten waar ze voor volgend jaar al op een vervolg broeden.
Uitslagen 10 km
mannen: 1. Vanholst Michel, 35:39 2. Fillee Ronny, 35:54 3. Van Dingenen, 36:30
vrouwen: 1. Kippers Hilde, 41:44 2. Reynders Nele, 48:17 2. Frederix Elien, 48:23  (meer foto's van Gust Ischen)

put-en-lambotte-de-snelsten-over-5-km

Put en Lambotte de snelsten over 5 km

Onder al wat meer belangstelling vertrok om 19u30 de groep van 50 deelnemers voor de afstand van 5 km door de straten van Eversel. De drukkende warmte kon niet beletten dat de sfeer er goed inzat, ook bij de lopers, er was trouwens voor nogal wat randanimatie gezorgd.
De uitslag van de 5 km
mannen: 1. Put Jonas  in 0:20:48 2. Willems Renaat  in 0:22:12 3. Troonbeeckx Gunter in 0:22:29  
vrouwen: 1. Lambotte Manon uit Luik in 0:24:43 2. Haugustaine Lore in 0:28:12 3. Kennes Elly in 0:29:59 (meer foto's van Gust Ischen)

eerste-midzomer-jogging-een-succes

Eerste midzomer jogging een succes

De parochiefeesten 2013 in Eversel werden vanavond afgesloten met een nieuwigheid: de midzomer jogging. Aan de kidsrun over 1 km namen 37 jonge deelnemers deel. Bij de jongens was Yannick Koppens de winnaar voor Wesley Jacobs en Noah Gaens. Bij de meisjes was Debby Jacobs de snelste voor Elise Vanesch en Ans Wouters. Daarnaast waren er joggings over 5 en 10 km. Die uitslagen volgen later. (meer foto's van Gust Ischen)

lambert-hoelen-en-co-in-kattenstoet-zelzate

Lambert Hoelen en co in Kattenstoet Zelzate

De reus Lambert Hoelen van Bolderberg nam gisteren met een uitgebreid gezelschap van vendeliers en koninklijke harmonie De Verenigde Vrienden deel aan de Kattenstoet in Zelzate. 's Morgens vroeg werd het gezelschap al ontvangen door de burgemeester van Zelzate. Daarna was het omkleden geblazen en het opbouwen van de reus. De tocht over 6 km was niet evident bij 33 graden. Er waren een 30-tal reuzen en Lambert Hoelen en zijn gezelschap kregen heel wat applaus als sluitstuk van de stoet.

vrunstraat-stort-zich-in-petanque

Vrunstraat stort zich in pétanque

In de Vrunstraat waren ze toe aan de 4de Night of the pétanque. Er werd gestart met 18 spelers verdeeld over 3 speelvelden. Er waren geen vaste teams, na elk spel wijzigde de samenstelling wat de onderlinge concurrentie nog opdreef. Er werd nogal wat gemeten en gediscusiëerd, maar ook veel gelachen en verteld, zelfs de supporters lieten zich geregeld horen. (foto Louis Hauquier)

bestelwagen-kantelt

Bestelwagen kantelt

Kort voor 5 uur vanochtend is op de Everselkiezel een bestelwagen op zijn zijkant beland. Daarbij viel er één gewonde, die met de ziekenwagen werd afgevoerd.

inbraken-op-drie-plaatsen

Inbraken op drie plaatsen

De afgelopen dag zijn er weer drie inbraken gemeld in Heusden-Zolder. In de Sportalaan braken de ongewenste bezoekers daarvoor een poortje open. In de Waterleidingstraat drongen inbrekers een huis binnen. In de Sint-Jobstraat in Bolderberg tenslotte kreeg een café ongewenst bezoek.

libelle-nipt-gered

Libelle nipt gered

De natuur in Heusden-Zolder blijft ons deze zomer mooie beelden opleveren.  Bij Gust Put vloog deze libelle de garage in, Gust kon ze net op tijd - en zonder veel schade - redden uit de klauwen van zijn kat. Ondertussen vliegt het diertje alweer in de natuur, en na verschillende fora en Facebook geraadpleegd te hebben, weet Gust dat het om een blauwe glazenmaker gaat. UPDATE En ook Elly Ghijs kreeg het gezelschap van een libelle toen ze vanmorgen de was ging binnenhalen. (Foto onder)

onze-duiven-verzamelden-200-punten

Onze duiven verzamelden 200 punten

Ons team van Internetgazet-duifjes blijft het behoorlijk doen in de duivenwedstrijden die de jongste weken in een loden hitte worden betwist. Na opnieuw een zware wedstrijd vanuit het Franse Marne - meer dan 300 km - hebben onze 5 duiven 200 punten verzameld, goed voor een 22ste plaats in de teamrangschikking van het Belgisch Centrum Duivensport. Er zijn nog verbeteringen mogelijk, maar een podiumplaats kunnen we wel vergeten voor dit seizoen.

vrijheid-verslaat-thes

Vrijheid verslaat Thes

Vrijheid Zolder had niet zoveel moeite met Thes Sport dat met 2-0 weer naar huis werd gestuurd.

bolderberg-speelt-gelijk-2

Bolderberg speelt gelijk

Nog voor de beker van het gewest speelde FC Bolderberg 1-1 gelijk tegen KWS Alken. (foto Yvex Maex)

kvv-verliest-in-linkhout

KVV verliest in Linkhout

Nog in de beker van het gewest verloor KVV Heusden-Zolder met 3-1 bij WS Linkhout. KVV was de betere in de eerste helft maar kon drie open kansen niet benutten, na de rust kwam de ommekeer, zeker toen de KVV-keeper uitviel.

statie-wint-sensatiederby

Statie wint sensatiederby

Weer een derby vandaag in de beker van het gewest, daar ontving SK Heusden 06 Statie Zolder. En het werd een memorabele match op alle vlak. Statie trok het laken naar zich toe met 2-4, maar daarnaast vielen er liefst 4 rode kaarten en werden 4 strafschoppen gefloten waarvan er dan ook nog 3 gemist werden ...

vakantiegroeten-uit-luxemburg

Vakantiegroeten uit ... Luxemburg

Tijdens een leuke en warme vakantie in Luxemburg, stond Stephanie Jaemers stil bij de slachtoffers van Wereldoorlog II. Ze bezocht het Luxembourg American Cemetery and Memorial in Luxemburg-Stad. Daar heerste een indrukwekkende stilte.

buurtfeest-in-vunder-en-neerjoutenstraat

Buurtfeest in Vunder- en Neerjoutenstraat

De bewoners van de Vunder- en Neerjoutenstraat hebben gisteren hun straat volledig ingepalmd met de hulp van een paar tentjes met springkasteel en ondersteund door een lekkere barbecue en voldoende gekoelde drank. Pas in de zeer late uurtjes gingen de laatsten - al dan niet met ondersteuning - weer naar huis. (foto Ludo Vanherle)

t-lustig-ververke-wint-in-extremis

't Lustig Ververke wint in extremis

Een drukke avond gisteren tijdens 'Eversel Kwis(pel)t'. Liefst 19 tafels met elk maximaal 6 deelnemers en ook de zaal zat vol en er was heel wat ambiance. De kwis verliep spannend, in drie delen. De Stammers stonden lange tijd aan de leiding tot 't Lustig Ververke in extremis de overwinning wegkaapte met één punt verschil. De kinderen amuseerden zich intussen onder leiding van Moed en Volharding in de sporthal. (foto's Gust Ischen)

dokter-viviane-verzorgt-willy

'Dokter' Viviane verzorgt Willy

Nog een apart verhaal uit de Marc Wauters Classic. Drie jaar geleden kregen Viviane Lambrichts en Willy Cox rond dezelfde tijd kanker en dat schept uiteraard een band. Maar ondanks alles bleef Willy fietsen en verscheen gisteren aan de start in de Classic. Hij werd door Viviane verrast: zij had zich helemaal als dokter uitgedost, met alle attributen en de nodige verzorgingsproducten. Zo werd Willy nog eens goed 'gesoigneerd' voor zijn vertrek en kreeg hij een verklaring dat 'hij in staat was om de starten'.

vandaag-gezien-3-augustus-2013

Vandaag gezien

Haagwinde op graan. (foto Jan Leijskens)

damestoilet-met-bloemetjesgordijn

Damestoilet met bloemetjesgordijn

Zoals eerder vandaag bij ons te zien, namen nogal wat dames deel aan de Marc Wauters Classic. Onderweg was ook een bevoorrading met sportdrank en een versterking voorzien. De meeste renners lassen dan een plaspauze in, mannen zoeken een boom of muur op, maar voor dames is dat moeilijker. Daarom zorgde de organisatie voor een verplaatsbaar toilet, discreet afgezoomd met een bloemetjesgordijn. En elke vrouw die deelnam aan de 150 km, heeft het toilet gebruikt. Al was het maar om het bloemetjesgordijn. (foto Rudi Rykers)

meer-dan-500-fietsers-in-eversel

Meer dan 500 fietsers in Eversel

De Marc Wauters Classic voor wielertoeristen - onderdeel van de parochiefeesten in Eversel was vandaag opnieuw een voltreffer. Om half tien waren er al meer dan 500 fietsers vertrokken voor een rit over 50, 100 of 150 km. Bij aankomst deden velen zich tegoed aan een stuk taart of frsise pint. De stadswachten zorgden niet alleen voor de bewaking van de kostbare tweewielers maar wie wilde, kon zijn stalen ros ook laten graveren. straks is er nog het finalespel van Eversel kwisspel(t) en ook kinderanimatie. (meer foto's van Gust Ischen)

vakantiegroeten-uit-frankrijk

Vakantiegroeten uit ... Frankrijk

Erik en Brigitte Jacobs-Jaspers zijn eergisteren naar het evenement Lorraine Mondial Air Ballons in Frankrijk geweest. Daar steeg een groot aantal luchtballons op, zowat 300 per dag. Het gebeuren vindt om de twee jaar plaats in Chambley-Buissières in de buurt van Metz en volgens Erik en Brigitte is het een echte aanrader voor wie van luchtbalonnen houdt

ongeval-en-vandalisme

Ongeval en vandalisme

Vanmorgen vroeg, rond 7u20 zijn in de Koerselsebaan een auto en een motorfiets gebotst. Daarbij is één gewonde gevallen, hij is naar het ziekenhuis gebracht. In de Jeugdlaan hebben vandalen toegestaan, de feiten zijn vastgesteld rond 10 uur vanochtend.

het-weer-minder-heet

Het weer: minder heet

Met 36.5 graden werd het vandaag in Limburg de warmste dag van het jaar. In onze regio noteerden we 35 graden. Een storing schuift vannacht over onze streken en wordt gevolgd door minder warme lucht. Tropische maxima worden tijdens het weekend net niet meer bereikt. Halfweg de week volgt een volgende storing en nadien wordt het gevoelig koeler.
Vandaag wordt het een tropisch warme avond. Pas een stuk na 20 uur daalt het kwik onder 30 graden. Het is helder en zonnig. In het tweede deel van de nacht (…) Lees het hele bericht

en-het-was-inderdaad-puffen

En het was inderdaad puffen

Vandaag was aangekondigd als de heetste dag van het jaar en dat is het blijkbaar ook geworden. Het bewijs wordt ons geleverd door Marcel Peeters die in de vooravond bovenstaande temperatuur in de Schobbenberg heeft gemeten.

night-of-the-locals-op-25-januari

Night of the Locals op 25 januari

De affiche moet nog verder samengesteld worden, maar vandaag heeft organisator Robert Quintens van vzw The Locals bekendgemaakt dat de volgende Night of the Locals plaats heeft op zaterdag 25 januari volgend jaar. Vanuit de rocktent op het Heldenplein zullen dan de rockklanken weer galmen over Zolder-Centrum. Wie er niet naartoe gaat, heeft bij deze alvast genoeg tijd om oordopjes aan te schaffen.

wie-kent-dit-wezen

Wie kent dit wezen?

Frans Morawski trof vanmorgen dit vreemde insect in zijn tuin aan. Hij dacht even dat de aliens geland waren. Volgens hem was het diertje zeer vriendelijk en communiceerde via zijn antennes. Weet iemand waar het hier over gaat? redactie [!] heusden-zolder.eu UPDATE Volgens Jan Leijskens gaat het om een groene gaasvlieg of chrysopa septempuncata wesmael , Elseviers insectengids vermeldt acht soorten. UPDATE  Julien Vanhove denkt dan weer dat het om een libelle gaat met de naam Glazenwasser of Aeshna Viridis, een in ons land een zeldzame libelle-soort. UPDATE Marcel Veltjen denkt ook aan een gaasvliegje of goudoogje (chrysoperla carnea) waarvan de ogen lijken op speldenkopjes  met alle kleuren van de regenboog, ze zouden vooral 's nachts actief zijn en tot de belangrijkste natuurlijke vijanden van de bladluizen behoren, een welgekomen tuinbezoeker dus.

leer-alles-over-de-vleermuis

Leer alles over de vleermuis

Op zaterdag 24 augustus vanaf 19 uur organiseert Limburgs Landschap de 'Nacht van de Vleermuis' in het Domherenhuis in Zolder. Vleermuizen zogen voor verwondering maar boezemen heel wat mensen ook angst in, omdat er allerlei prietpraat- en bijgeloofverhalen over bestaan. In de Nacht van de Vleermuis gaan kinderen op stap met heksen, koken ze spinnensoep en maken ze samen vleermuizen. (Inschrijven tegen 16 augustus via heleentje.debrauwer[!]limburgs-landschap.be of 011-53 02 51. Wie zich het leukst verkleed, krijgt van de heksen een verrassing. Ondertussen genieten ouders of grootouders van een vleermuiscocktail in het vleermuizencafé, luisteren ze naar spannende vleermuisverhalen, bekijken ze een film over vleermuizen en gaan ze op stap met een gids. En natuurlijk kom je vleermuizen tegen!

eversel-is-klaar-voor-zijn-parochiefeesten

Eversel is klaar voor zijn parochiefeesten

In Eversel beginnen ze vandaag aan hun parochiefeesten. Vier dagen lang staan allerlei activiteiten op het programma. Vanavond om 19 uur begint het met een showavond en kinderdisco met Just Us in Sint-Baaf, kinderen tussen 4 en 12 zijn daar welkom. Morgen tussen 7 en 12 uur worden de wielertoeristen verwacht voor de Marc Wauters Classic, met afstanden van 50, 100 en 150 km. 's Avonds is er dan de kwis in Sint-Baaf. Zondag vanaf 13 uur is er de traditionele fietszoektocht en vanaf 17 uur kan je aanschuiven voor de barbecue. Maandag volgt dan een nieuw initiatief: een midzomer joging. Het gaat om een stratenloop met een kidsrun over 1 km en jogging voor volwassenen over 5 en 10 km. Het begint om 19 uur. www.eversel.be

vandaag-gezien-1-augustus-2013

Vandaag gezien

Het weer zorgt de afgelopen tijd geregeld voor een uitbraak van vliegende mieren. Dat is ook deze roofvlieg niet ontgaan: ze ving er eentje en ging die rustig verorberen. Daarvoor beschikt de roofvlieg over een zuigsnuit waarmee ze enzymen in haar prooi spuit. Die verlammen het slachtoffer en doen de ingewanden verteren, waarna de vlieg de inhoud naar binnen zuigt. Het klinkt misschien niet zo smakelijk, maar heb je sommige mensen al eens zien eten? (foto Gust Put)

politie-acties-in-verkeer-en-tegen-overlast

Politie-acties in verkeer en tegen overlast

De lokale politie is gestart met een reeks bijkomende controles en acties. Het is daarbij niet alleen de bedoeling verkeersovertredingen aan te pakken maar ook allerlei overlast te bestrijden. Zo was de politie de afgelopen week onder meer in actie in de Koolmijnlaan en op Parking 69. Daarbij zijn al heel wat processen-verbaal opgesteld. Ook de komende dagen en weken zal de politie nadrukkelijker in het straatbeeld te zien zijn.

distels-zijn-niet-des-duivels

Distels zijn niet des duivels

Er komen nogal wat reacties op het artikel rond de distels in Boekt. Zo zou de hele 'wetgeving' rond de verplichte bestrijding van distels door de staatshervorming geen grond meer hebben. Nogal wat mensen stellen zich ook de vraag of de hele heisa rond distels niet sterk overdreven is. Voor landbouwers waren ze destijds wel een plaag, zeker als ze in het hooi terechtkwamen. Anderzijds kunnen distels misschien wel voor hinder zorgen op bebouwde percelen of bij de buren, maar op pure (…) Lees het hele bericht