Archief januari 2016

heusdes-veur-op-ne-spandook

Heusdes veur op ne spandook

Op De Dag van de Moedertaal op 27 februari in De Bark willen de bewoners en medewerkers van De Bark, Het Berenhuis en de dienst welzijn van de gemeente iedereen welkom heten met een spandoek of banner. Aan de ingang van De Bark zal een spandoek hangen met 'Welkom' in verschillende talen. Omdat de Kapelstraat in Heusden ligt, is het Berkenhuis op zoek naar de vertaling van 'Fijn dat je er bent' in het Heusdens dialect. De banner zal na het feest een permanente plek krijgen op het terrein van De Bark. Vertalingen sturen naar redactie[!]heusden-zolder.eu.

zolder-c-wint-tegen-heusden-z

Zolder C wint tegen Heusden Z

In de tweede provinciale van het basketbal verloor Heusden A van Zonhoven A met 81-50. In derde provinciale A verloor Kajoba met 73-46 bij Stevoort D. Zolder B verloor met 94-78 bij Pelt C. In derde B verloor Heusden B in Helchteren met 83-58. In vierde A kreeg Zolder Z een 81-47 aangesmeerd van Alken B. Een derby in vierde B waar Zolder C Heusden Z klopte met 67-63. In de eerste provinciale dames verloor DBBC Zolder A met 56-45 van Lummen C.

slecht-weekend-voor-de-berk

Slecht weekend voor De Berk

In het petanque verloor De Berk A met 6-3 bij Kelchteren A. De Berk B verloor met 4-5 van Genk A en De Berk C moest zich met 3-6 gewonnen geven tegen Olympia B.

burenborrel-in-halhei

Burenborrel in Halhei

En ook op Halhei hielden ze hun burenborrel, voor de derde keer. De opkomst was zeer goed en heel wat nieuwe gezichten verschenen op het appèl. Die konden genieten van allerlei lekkers en een gezellige babbel. De kinderen amuseerden zich flink en er is een afspraak gemaakt voor een eerste straatfeest in mei. (foto Sara Bellinkx)

burenborrel-in-de-lusthofstraat

Burenborrel in de Lusthofstraat

Gezellige boel is het daar blijkbaar in de Lusthofstraat, want gisteren verzamelden de buurtbewoners voor de 2de editie van hn burenborrel. (foto's Elke Goris)

sneeuwpret-in-oostenrijk

Sneeuwpret in Oostenrijk

Zoals we gisteren al meldden, zijn de leerlingen van het 6e leerjaar van 't Molenholleke gisteren op sneeuwklassen vertrokken. Ze troffen daar in Oostenrijk blijkbaar goede sneeuw aan, want meteen na hun aankomst vanochtend hebben ze zich al goed geamuseerd.

kinderen-op-wetenschapsuitstap

Kinderen op wetenschapsuitstap

31 kinderen uit Heusden-Zolder, die lid zijn van Natuur en Wetenschap vzw, maakten een uitstap naar het wetenschapspark Continium in Nederland. Tijdens verschillende workshops ondervonden ze dat wetenschap best boeiend kan zijn. (foto Theo Rayen)

locals-met-klinkende-namen-en-dito-muziek

Locals met klinkende namen en dito muziek

Met een bliksemflits en donderslag hielden de weergoden gisteravond een jamsession met The Night of the Locals die op dat ogenblik al heel wat decibels door de Zolderse nacht hadden geknald. Deze 19de editie was een uitstekende met heel wat bekende namen op het podium, die ook bewezen dat The Locals geen festival is dat alleen om volume draait maar om rock in zijn meest brede verschijningsvormen. Na de opener van Rune Carremans maakte Amber Siwinski haar drumdebuut op het podium. Andere klinkende (…) Lees het hele bericht

een-stukje-mauro-pawlowski-ontdekken

Een stukje Mauro Pawlowski ontdekken

Muze organiseerde zaterdag een 'avondje Mauro Pawlowski', noem het een poging om het publiek een keertje te laten kijken in het binnenste van deze artistieke kameleon. Of dat gelukt is? Natuurlijk niet, of toch maar voor een stuk, want Pawlowski is niet te vatten in één avond. Van theater tot kunst, maar toch het meest indrukwekkend wanneer hij alleen op het podium staat met zijn akoestische gitaar, gevoelig beginnend in het Nederlands om te eindigen als de zwarte, meer gekende rocker. (foto's Lenscollectief)
(meer foto's)

alleen-kvv-behaalt-een-punt

Alleen KVV behaalt een punt

In vierde provinciale B speelde KVV Heusden-Zolder 1-1 gelijk tegen Verbroedering Lommel. SK Heusden 06 verloor met 4-3 bij Peer SV. Statie Zolder verloor met 4-1 bij SV Breugel.

anadol-speelt-gelijk-1

Anadol speelt gelijk

In de derde provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol 1-1 gelijk gespeeld tegen Turkse.

certitudes-voor-de-komende-jaren

Certitudes voor de komende jaren

Nu Sven Nys in grote stijl afscheid genomen heeft van de grote internationale koersen, en binnenkort van het actieve veldrijden, is de top drie van vandaag samen met nog een handvol anderen, degenen die de komende jaren de dienst zullen uitmaken in het veldrijden.

op-meer-gehoopt

'Op meer gehoopt'

Kevin Pauwels is sowieso al geen spraakwaterval en hij toonde hij nu erg ontgoocheld met zijn derde plaats. Zolder is een parcours dat hem ligt en in de loop van de wedstrijd had hij er ook een goed oog in. Maar uiteindelijk was hij niet meer mee met Van Aert en van der Haar en werd het dus brons.

bespuwd-en-begoten

'Bespuwd en begoten'

Lars van der Haar mag zich zowat een thuisrijder voelen op Circuit Zolder waar hij de Werelbeker al twee keer won, de vorige editie miste hij op een haar door een technisch defect en ook vandaag was hij er dichtbij. Toch gaf hij ruiterlijk toe dat met Van Aert de sterkste heeft gewonnen. En niet leuk voor de sympathieke Lars, hij werd uitgejouwd door het Belgische publiek en een aantal keren zelfs bespuwd en met bierpintjes bekogeld.

bk-was-emotioneler

'BK was emotioneler'

Uiteraard een dolgelukkige Wout Van Aert achteraf op de persconferentie waar hij zat te glunderen in zijn regenboogtrui en met zijn gouden medaille. Toch gaf hij toe dat de Belgische titel emotioneler was, omdat die de bevestiging bracht. Vandaag had hij relaxter kunnen rijden, en ook door het 'incident' met Mathieu Van Der Poel waarbij hij heel wat tijd verloor, was hij niet in paniek geraakt. Wat hij vanavond gaat doen, weet hij nog niet, maar hij vermoedt dat het feesten wordt met de supporters.

wout-van-aert-zorgt-voor-nieuw-feest

Wout Van Aert zorgt voor nieuw feest

Met een ultieme aanval in de slothectometers heeft Wout Van Aert zich tot wereldkampioen bekroond voor Lars van der Haar, de bekroning van een erg spectakulaire en spannende wedstrijd. Kevin Pauwels maakte het Belgisch feest compleet met een derde plaats. Overigens gedroeg het publiek niet altijd even netjes ten opzichte van de Nederlandse renners die enkele keren boegeroep en zelfs bier naar het hoofd kregen.

hulpdiensten-zijn-massaal-present

Hulpdiensten zijn massaal present

De politie is met een kleine 100 manschappen aanwezig op het WK, tweederde federaal, één derde lokaal, niet alleen uit Heusden-Zolder maar ook uit zones in de omgeving. In de buurt patrouilleert de politie te paard, en op het terrein zelf zijn enkele hondengeleiders aanwezig. Vanuit de lucht houdt de helikopter de toestand van het verkeer in de gaten. Wellicht zullen de politiemensen straks bij de grote uittocht vooral de handen vol hebben. Ook brandweer en medische hulpdiensten zijn present, deze laatste zijn al enkele keren moeten optreden voor toeschouwers die onwel werden of gewond raakten.

rare-snuiters-zijn-weer-present

Rare snuiters zijn weer present

Zoals op carnaval, Rimpelrock, het Schlagerfestival en andere grote evenementen komen ook naar het cyclocross heel wat mensen verkleed afgezakt. Je ziet dan ook nogal wat rondlopen langs het parcours, soms in nationale kleuren, soms in ... ja, in wat eigenlijk?

volle-ambiance-op-en-rond-circuit

Volle ambiance op en rond circuit

Vanmorgen was het allemaal wat traag op gang gekomen, maar nu is het erg druk geworden op Circuit Zolder, tienduizenden mensen verdringen zich langs het parcours waar ze straks een glimp van de profs willen opvangen. De dranktenten zitten vol en er heerst een heuse carnavalssfeer, ook aan de drank- en eetkraampjes is het aanschuiven.

vck-verliest-van-lanaken

VCK verliest van Lanaken

In het volleybal heeft VCK Bolderberg van KVC Lanaken verloren met 1-3. De thuisploeg was nochtans geestdriftig begonnen aan de wedstrijd maar moest halfweg de eerste set de touwtjes uit handen geven. Pas in set 3 kon de thuisploeg weer even vieren. Tussendoor hadden de scheidsrechters enkele keren een bedenkelijke hoofdrol gespeeld. Maar het verdict was 20-25, 20-25, 26-24 en 14-25.

eindelijk-belgisch-feest

Eindelijk Belgisch feest

Met een eerste plaats voor Eli Iserbyt die het in de sprint won voor de Tjsech Adam Toupalik en de Limburger Quinten Hermans, werd het bij de beloften eindelijk een Belgisch feest. Het was een bijzonder spannende maar ook rare koers waarbij de Nederlander Wouters zijn kansen verspeelde door een val, en de Tsjech Toupalik op één ronde voor het einde begon te juichen omdat hij dacht dat hij gewonnen had. Die flater heeft hem wellicht de wereldtitel gekost, de Belgen reden vervolgens braaf (…) Lees het hele bericht

makkelijke-zege-voor-zolder

Makkelijke zege voor Zolder

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A Tongeren B verslagen met 69-42. In het eerste kwart kwamen beide ploegen moeilijk tot scoren en kregen bijna geen bal door de ring, het bleef dan ook 7-4. Pas in het derde kwart kwam de thuisploeg op stoom. De bezoekers konden nooit echt dreigen en zo werd het een vlotte thuiszege.

teams-maken-zich-klaar-voor-beloftenstrijd

Teams maken zich klaar voor beloftenstrijd

De verschillende nationale teams maken zich klaar voor de beloftenwedstrijd die om 11 uur start. Renners verkennen het parcours en warmen zich op, en dat laatste is nodig want het is een frisse ochtend. Aan de teamstands wordt het materiaal klaargemaakt en de banden gekozen in functie van de laatste bevindingen over de staat van het parcours.

wk-drukte-komt-langzaam-op-gang

WK-drukte komt langzaam op gang

Het was vanochtend nog rustig op en rond Circuit Zolder, de toeschouwers kwamen mondjesmaat toe en van verkeers- of parkeerproblemen was nog geen sprake. De politiehelikopter houdt vanuit de lucht een oogje in het zeil, maar alles is onder controle. Ook in de Paddock en langs het parcours komt alles stilaan op gang. De eerste hamburgers zijn al achter de kiezen verdwenen en ook al menig pintje is doorgegoten. Om 10 uur zagen we helaas ook de eerste paraplu's opengaan.

molenholleke-op-weg-naar-oostenrijk

Molenholleke op weg naar Oostenrijk

Zaterdagavond zijn 48 leerlingen en 4 leerkrachten van het 6de leerjaar van 't Molenholleke samen met monitoren van het Axion Ski Team vertrokken voor een weekje sneeuwklassen in het Oostenrijkse Werfenweng. Samen met de juffen hebben ze deze reis al een hele tijd in de klas voorbereid, voor velen is het de eerste reis zonder ouders, voor nog meer leerlingen de eerste keer dat ze op de latten zullen staan. Er werden dan ook wat traantjes weggepinkt, maar ook de opwinding was groot. Morgenvroeg (…) Lees het hele bericht

naamopgave-voor-vormelingen-viversel

Naamopgave voor vormelingen Viversel

De eerste stap op weg naar het Vormsel is de naamopgave. Dit weekend namen de vormelingen van Viversel alvast die stap. (foto Lode Beylemans)

zinderende-start-voor-heusdense-revue

Zinderende start voor Heusdense revue

De Heusdense revue ' Ooch da nog' kende gisteravond een zinderende première. Ook vandaag en de komende weken staan de heren van 't Heusdens Volksteater nog op het podium van 't Kuipershof met hun nieuwste productie, een verhaal van Robby Steenberghs. (foto's Lowie Gielis)

stal-bolderberg-is-afgelast

Stal-Bolderberg is afgelast

Door het slechte weer zijn vanavond enkele competitiewedstrijden in het voetbal uitgesteld. Zo is de match Stal Sport - Bolderberg afgelast.

matchen-in-bedrijfsvoetbal-afgelast

Matchen in bedrijfsvoetbal afgelast

In het bedrijfsvoetbal is vandaag maar een beperkt programma afgewerkt door de rotslechte weersomstandigheden. Daardoor zijn onder meer de wedstrijden SV De Condé - RP Products en Wieze Boys A - Mees 80 afgelast

vip-gebeuren-onmisbaar-bij-elk-groot-event

VIP-gebeuren onmisbaar bij elk groot event

Elk groot evenement kan niet meer zonder VIP-gebeuren. Sponsorinbreng door bedrijven, ruilovereenkomsten met mediabedrijven, verkoop van tafels met alle faciliteiten, ... het is broodnodig voor een organisator om zijn budget rond te krijgen. Vandaag was het al aardig druk in de VIP-tenten, maar voor morgen staat zelfs nog een extra bovenverdieping gedekt.

koen-monu-blijft-er-kalm-bij

Koen Monu blijft er kalm bij

Het regent pijpenstelen, het parcours wordt alsmaar modderiger, sommige parkeerplaatsen ook, ... maar voor alles bestaat een oplossing. WK-organisator Koen Monu verliest in alle omstandigheden zijn kalmte niet. Hier komt hij even overleggen met burgemeester Mario Borremans.

uitstekende-ambassadrices-voor-heusden-zolder

Uitstekende ambassadrices voor Heusden-Zolder

De leerlingen van het Sint-Franciscuscollege die als eredames mee de bloemen mogen geven op het podium, vervullen hun rol met glans. Via de tv-beelden en persfoto's zijn het uitstekende ambassadrices voor Heusden-Zolder.

had-femke-van-den-driessche-motor-in-fiets

Had Femke Van den Driessche motor in fiets?

Onze landgenote Femke Van den Driessche was bij de dames-beloften gestart als favorieten. Maar ze miste haar start en gaf in de laatste rond op met materiaalpech. De UCI heeft echter haar fiets in beslag genomen op verdenking van fraude. Er zou mogelijk een soort motortje hebben ingezeten. Later wordt meer uitleg gegeven, maar technologische fraude wordt op dezelfde manier bestraft als dopinggebruik

omloop-ligt-er-erg-zwaar-bij

Omloop ligt er erg zwaar bij

De omloop op en rond Circuit Zolder staat bij de kenners geboekstaafd als een snel parcours waardoor snelle en technisch sterke renners meestal op de voorgrond treden. Maar de regen van de afgelopen dagen en uren heeft er een bijzonder zware omloop van gemaakt. En naarmate er vandaag meer gekoerst werd, werd de omloop ook moeilijker. De rensters zakten nog meer in de modder weg, de plassen werden groter en vooral de klimstukken waren erg zwaar. Zeker rensters uit 'exotische cyclocrosslanden' hadden het moeilijk en moesten bijna naar boven kruipen, strompelden of trokken zich op aan de nadar.

vooral-een-oranjefeest-op-zaterdag

Vooral een Oranjefeest op zaterdag

Voor de Nederlanders die naar Heusden-Zolder zijn afgezakt, kan het weekend na deze eerste dag al niet meer stuk. Twee keer klonk het Wilhelmus door de boxen. Eerst bij de heren junioren. Daar was het de Nederlander Jens Dekker die won nadat hij heel de koers had gedomineerd. Tweede was de Fransman Mickael Crispin gevolgd door zijn landgenoot Thomas Bonnet. Eerste Belg was Jappe Jaspers op de 7de plaats. De vrouwen beloften reden voor het allereerst hun eigen WK en dat werd verrassend gewonnen (…) Lees het hele bericht

eerste-wk-dag-geteisterd-door-rotweer

Eerste WK-dag geteisterd door rotweer

De eerste dag van de wereldkampioenschappen veldrijden had erg te lijden onder het rotslechte weer. Regen en wind teisterden parcours en toeschouwers, ongetwijfeld bleven daardoor last minute een aantal toeschouwers thuis. De aanwezigen waren daardoor ook geneigd om meer in de reusachtige dranktenten te blijven plakken tijdens de wedstrijden, van waaruit ze ook een zicht hadden op het parcours en de schermen. Daardoor bleef in de tenten de sfeer ook overeind, tot zelfs enkele uren na de laatste (…) Lees het hele bericht

het-weer-veel-regen-1

Het weer: veel regen!

Een actieve storing schuift over onze streken met overvloedige neerslag. Nadien volgt tijdelijk koudere lucht, maar met een volgende storing wordt alweer zachtere lucht aangevoerd. Het wordt een nat weekend. Na het weekend houdt het wisselvallige en relatief zachte weer aan.
Vanavond blijven winterse buien mogelijk, we hebben trouwens op Circuit Zolder in de vooravond enkele bliksemschichten, donderslagen met felle regen en wat hagel gehad.
Morgen zijn er opklaringen in de ochtend. (…) Lees het hele bericht

the-locals-met-knalaffiche

The Locals met knalaffiche

Vanavond barst op het Heldenplein de editie 2016 van The Night of the Locals los. Het begint eerst wat rustiger om 19 uur met Moira en Yure Meffe (singer songwriters), Rune Carremans (emotional songs) en Stefano (beatbox). Om 20 uur volgt coverband Debbie & Co, om 20u35 de rockcovers van Seduce Sound, om 21u10 is het extravangzee met Hermaxiss, rock is er om 20u45 met Skyline After Friday, om 22u20 gaat Ifidivide op de experimentele toer, garagerock krijg je om 22u55 met Out of Reaction, (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-183

De kijk van Richie

Iedereen is er klaar voor

kleuters-bezoeken-het-ziekenhuis

Kleuters bezoeken het ziekenhuis

De 5-jarige kleuters van juffrouwen Jolien en Marleen van 't Molenholleke namen de bus van De Lijn voor een bezoek aan het Sint- Franciskusziekenhuis. Verpleegster Lucia begeleidde de nieuwsgierige kleuters in het ziekenhuis en gaf geduldig alle uitleg over het reilen en zeilen. Ongetwijfeld hebben heel wat kindjes een stukje de schrik voor de prik, gips, de spoedafdeling, het lawaai van de ziekenwagen, de dokter, het ziekenhuis,... overwonnen. En ze weten dat ze in geval van nood het nummer 112 moeten bellen. (foto's Marleen Hoydonckx)

vic-de-wachter-als-kleine-koning-december

Vic De Wachter als Kleine Koning December

Acteur Vic De Wachter is een duizendpoot. Hij maakt ook deel uit van toneelgezelschap Het Gevolg/Het Paleis en bracht vrijdagavond 'Kleine Koning December' op de planken in Muze. (foto Lenscollectief)

es-oeren-hoof-al-gerantzeerd

Es oeren hoof al gerantzeerd?

Als Roger Vanbriel zijn tuin wat op orde wil brengen, dan gebruikt hij geen hark maar wel een gritsel.

parkings-gecompenseerd-dubbel-aantal-bussen

Parkings gecompenseerd, dubbel aantal bussen

Het ziet ernaar uit dat alle parkeerplaatsen voor het WK die de voorbije dagen door de regen zijn verloren gegaan, sinds enkele uren volledig zijn gecompenseerd. Het inleggen van éénrichtingsverkeer in bredere straten - vooral in Viversel - zorgt ervoor dat ook in die straten kan geparkeerd worden. Daarnaast zijn enkele bijkomende weides ingeschakeld die eerst niet in het parkeerplan waren opgenomen. Bovendien mag de volledige parking van domein Herkenrode gebruikt (…) Lees het hele bericht

twee-ongevallen-met-vrachtwagens

Twee ongevallen met vrachtwagens

In de Industrieweg zijn vanmorgen rond 1 uur een auto en en vrachtwagen gebotst. In de auto viel daarbij een gewonde. Gisteren was ook al een ongeval gebeurd met een vrachtwagen in de Vrunstraat, daarbij was toen een fietser betrokken en die raakte gewond.

toerismepionier-gaston-bielen-is-overleden

Toerismepionier Gaston Bielen is overleden

Gaston Bielen uit Boekt is overleden, één van de boegbeelden uit de pionierstijd van het toerisme in Heusden-Zolder én Limburg. Hij was de oprichter van de gewestelijke VVV Toerisme Midden-Limburg, waarvan hij vele jaren voorzitter was. Hij was ook zeer lange tijd lid van de raad van bestuur en het dagelijks bestuur van Toerisme Limburg. Meer dan 20 jaar was Gaston Bielen voorzitter van de VVV Heusden-Zolder en daarvoor ook één van de trekkers bij de start van Circuit Zolder. Nadat hij uit de actieve bestuursfuncties van het toerisme was gestapt, was hij samen met andere figuren van het eerste uur, één van de bezielers van de oprichting van een museumwerking over Circuit Zolder. Daarnaast lag hij mee aan de basis van de vriendschapsbanden tussen de partnersteden Heusden-Zolder en Saint-Hubert. Gaston Bielen werd 90 jaar.

zolder-is-bijna-klaar-voor-night-of-the-locals

Zolder is bijna klaar voor Night of the Locals

In Zolder-Centrum wordt in ijltempo alles klaar gemaakt voor The Night of the Locals, het jaarlijkse festival voor lokale rockbands of artiesten met roots in Zolder. Het is aan zijn 19de editie toe en de vrijwilligers zijn nu dus samen met hun 'frontman' Robert Quitens bezig met de opbouw van tent, podium, installaties, togen, enz.  Morgenvroeg meer details over het programma maar er staan heel wat gekende namen op zoals Andres Romero, Rocco Di Turi en zelfs Mauro Pawlowski. Vanaf 19 zal het stevigere rockwerk door de Zolderse lucht klinken en met 5 euro is de toegangsprijs zoals steeds belachelijk laag. (foto's Tony Sempels)

mijnkracht-opent-toerismeseizoen

Mijnkracht opent toerismeseizoen

Het toeristismeeizoen in Heusden-Zolder wordt geopend op zondag 24 april met het evenement Mijnkracht. Dat speelt zich af op het Marktplein en in de gebouwen die daarrond liggen en hun deuren zullen openzetten. Niet alleen kun je al dan niet met gids die dag de gerestaureerde mijngebouwen bezoeken, er staat ook heel wat animatie op het programma. Zo zijn er optredens als smaakmaker voor de toekomstige vestiging van Muze, workshops, fotografietentoonstellingen, animatie, foodtrucks, ... Later meer details maar schrijf het nu alvast in je agenda. Niet toevallig valt deze dag samen met de Erfgoeddag.

zldr-luchtfabriek-te-huur-als-mice-locatie

ZLDR Luchtfabriek te huur als MICE-locatie

Vanaf nu kan iedereen de ruimtes in ZLDR Luchtfabriek huren voor allerlei doeleinden. Dat kan gaan om vergaderingen, recepties, ceremonies, beurzen, congressen, workshops, evenementen, enz. Daarvoor zijn zowel de onthaalbox, de zaal benedendek, de compressorenzaal, de horecazaal als de mezzanine ter beschikking. Die hebben een capaciteit tussen 80 en 444 personen, maar ze kunnen uiteraard ook gecombineerd worden. er zijn verschillende prijzen naargelang de huurder een particulier, een vereniging of (…) Lees het hele bericht

ticketverkoop-overschrijdt-46-000

Ticketverkoop overschrijdt 46.000

Volgens organisator Koen Monu zijn er tot gisteravond al 46.000 kaarten verkocht voor het WK. Daar mogen er gerust nog een pak bijkomen, want de ruimte en infrastructuur zijn voorzien tot 80.000 WK-bezoekers. En ook hij herhaalt dat er geen probleem zal zijn om te parkeren, de organisatie heeft de afgelopen dagen 7.000 euro om weidelanden en andere parkeerruimtes bij te huren.

geen-paniek-om-parkeerproblemen

Geen paniek om parkeerproblemen

Gemeentebestuur en WK-organisatie proberen het parkeerprobleem rond het WK wat te temperen. Er gaan dus inderdaad heel wat parkings verloren onder meer op het Dossche-terrein dat te modderig is, maar dat wordt gecompenseerd door in andere straten in de buurt éénrichtingsverkeer in te leggen, zodat ook daar auto's kunnen parkeren. En vanmorgen is ook bevestigd dat de parking van Herckenrode kan gebruikt worden, en daar worden supporters met shuttlebussen gehaald en gebracht.

quinten-hermans-is-limburgs-hoop

Quinten Hermans is Limburgs hoop

Nooit het vel van de beer verkopen voor hij geschoten is, maar dat er dit weekend Belgen op het WK-podium zullen staan, lijkt onvermijdelijk. Alleen de regenboogtruien zelf zullen bijzonder duur verkocht worden. Het feit dat de organisatie van de UCI de bomen niet op het parcours mag leggen, zal uiteindelijk weinig veranderen aan de kansen. Bij de profs blijft Mathieu Van Der Poel grote favoriet met zijn landgenoot Lars van der Haar als outsider en de Belgen Wout Van Aert en Kevin Pauwels als challengers. Maar ook onze beloften behoren tot de kanshebbers: Eli Iserbyt, Daan Hoeyberghs, Thijs Aerts en Quinten Hermans uit Tessenderlo (foto). Ook zij moeten afrekenen met sterke Nederlanders en vooral Fransen. Bij de dames is het vooral uitkijken naar Sanne Cant.

leerlingen-van-viversel-zingen-voor-renners

Leerlingen van Viversel zingen voor renners

Mooi moment vanmorgen voor de persconferentie op Circuit Zolder. De klas van juffrouw Hilde Kuyckx van de Sint Jan Berchmans School van Viversel had een liedje voorbereid en mocht dat na bemiddeling van bondscoach Rudi De Bie komen zingen voor de Belgische renners. Het was voor de kinderen het hoogtepunt van een project van 14 dagen waarbij ze hadden geoefend, geknutseld en informatie hadden opgezocht over de renners. Ook andere klasjes dan dat van Hilde hadden geknutseld, ze hadden onder meer (…) Lees het hele bericht

al-27-vrijwilligers-aan-de-slag-tegen-zwerfvuil

Al 27 vrijwilligers aan de slag tegen zwerfvuil

Al 27 inwoners van Heusden-Zolder doen mee aan de actie 'Claim je plek', zij hebben zich in het totaal ontfermd over 387 vakjes in de gemeente. Dat zijn stroken van 100 meter bij 10 waarvoor de vrijwilligers zich geëngageerd hebben om geregeld het zwerfvuil op te ruimen. Sommigen doen dit eens per week, anderen zelfs dagelijks. In ruil krijgen ze extra punten op hun e-portemonnee die ze kunen inruilen voor filmtickets, tickets voor De Lijn of cheques voor de NMBS. Voor hun taak krijgen ze afvalzakken en werkhandschoenen. De gemeente en Limburg.net hopen nu dat nog meer vrijwilligers zich zullen melden.

alle-hens-aan-dek-rond-parkings

Alle hens aan dek rond parkings

Doordat verschillende voorziene parkeerterreinen voor het WK te modderig blijken, is het alle hens aan dek om bijkomende capaciteit te vinden. Zo wordt geprobeerd om het vroegere voetbalveld van Viversel - dat nu wordt opgeruimd voor de noodbrug - in te schakelen.

ik-hou-van-puur-cultuur

Ik hou van ... puur cultuur

Jef Elsen bezorgde ons zijn gedicht 'Ik hou van ... puur cultuur' met zijn visie op creatieve zelfactiviteit versus passieve kijk- of gaapcultuur. En om het ook nog wat visueel te maken, voegt hij er een zelfgemaakt schilderij bij.
Over cultuur en kunst oordelen,
of zelf creatief met verf op doek penselen.
Voor sport en spel supporteren,
of zich naar lichaam en geest actief ontwikkelen.
Theater- en toneelvedetten vereren,
of in beweeg- en (…) Lees het hele bericht

ne-brief-be-nen-tember

Ne brief bè nen tember

Alain Jans plakt geen postzegel op een brief, maar wel een tember. Dat woord kom je trouwens op meerdere plaatsen tegen in Vlaanderen, Den Tember was zelfs ooit de naam van een postzegeldrukkerij. UPDATE Michel Dries denkt trouwens dat het woord afgeleid is van het Franse timbre.

veel-belangstelling-voor-is-verhaal

Veel belangstelling voor IS-verhaal

Een kleine 100 geïnteresseerden woonden vanavond de lezing bij die Jac De bruyn en Pieter Stockmans vanavond op uitnodiging van het Davidsfonds en de bibliotheek gaven over terreurbeweging IS. Vanuit zijn eigen ervaring en reizen en het boek De Jihadkaravaan schetste Pieter Stockmans de achtergronden en oorsprong, de relatie met de Palestijnse kwestie, Al Qaida, hoe jongeren uit Arabische landen vanuit en gewone leefsituatie of eerder penibele omstandigheden in het terrorisme terechtkomen en hoe het zich verder vertakt. Meer info : http://www.pieterstockmans.be/blog/book

t-heusdens-volksteater-klaar-voor-premiere

't Heusdens Volksteater klaar voor première

De mannen van 't Heusdens Volksteater hebben maandenlang gerepeteerd onder leiding van auteur en regisseur Robby Steenberghs, ze hebben getimmerd en geschilderd aan het decor, het orkest stemde de instrumenten op elkaar af en de danseressen zetten hun beste beentje voor, ... maar nu zijn ze klaar om morgen in première te gaan met 'Och dan nog', hun 48ste revue. Liefst 12 voorstellingen brengen ze op de planken, maar die zijn ondertussen allemaal volledig uitverkocht. (foto's Lowie Gielis)

vandaag-gezien-28-januari-2016

Vandaag gezien

Een magere alpensalamander warmt zich op op een houtzwam in de Bolderbergse zon, en dat in volle wintertijd! (foto Jan Leijskens)

veteranen-verkenden-het-parcours

Veteranen verkenden het parcours

Vandaag zijn verschillende renners het WK-parcours komen verkennen. En opvallend ... ook enkele veteranen kropen op de fiets en draaiden driftig hun rondjes. Daarbij ook bondscoach Rudi De Bie en de Nederlandse oud-kampioen Richard Groenendaal. Niels Albert stond ondertussen langs het parcours te kijken. (foto's Wendy Bielen)

ocmw-houdt-overschot-voorlopig-bij

OCMW houdt overschot voorlopig bij

OCMW-voorzitter Elke Gijbels bracht het aangepast meerjarenplan 2014-2019 van het OCMW op de gemeenteraad. Belangrijkste daarin is dat de gemeentelijke tussenkomst niet moet aangepast worden. Anderzijds nemen de uitgaven voor de leeflonen wel sterk toe, en ook de uitgaven ten gevolge van de vluchtelingencrisis stijgen. Schepen van financiën Peter Tielens stelde vast dat het kasoverschot bijna 2,5 miljoen euro bedraagt en vroeg zich af waarom de N-VA hier niet pleit om dat onmiddellijk weg (…) Lees het hele bericht

botsing-en-diefstal

Botsing en diefstal

Vannacht, kort voor half één is op Terlaemen een auto tegen een boom beland. De bestuurder raakte daarbij gewond. In de Koolmijnlaan is deze voormiddag een diefstal ontdekt. Onbekenden hadden er een vrachtwagen opengebroken.

karamellenverzen-om-raad-in-te-zetten

Karamellenverzen om raad in te zetten.

De gemiddelde leeftijd van het publiek op de gemeenteraad lag vandaag een stuk lager dan gewoonlijk, omdat een klas van het ASO van het Sint-Franciscuscollege de raad kwam volgen. De CD&V liet weten dat Sonja Claes als fractieleidster van CD&V-Plus werd opgevolgd door Annette Parlmers.
Onze vrees was uitgekomen, bij de start van de gemeenteraad werden de vellen met karamellenverzen bovengehaald en in volle publiek declameerd. Rita Vanhove (CD&V-Plus) beet de spits af met (…) Lees het hele bericht

regenweer-zorgt-voor-zware-parkeerproblemen

Regenweer zorgt voor zware parkeerproblemen

Politie en organisatie controleerden vandaag een laatste keer de staat van de parkings die voor het WK zouden gebruikt worden. Niet alleen het voormalige Dossche-terrein was een modderpoel maar ook andere grasparkings in Zwembadstraat en Schaltusstraat bleken te zompig om als parkeerterrein te worden ingezet. In allerijl wordt nog gewerkt aan het bruikbaar maken van voormalig voetbalterrein van Standaard Viversel maar in totaal wordt op een verlies van een 6000-tal (…) Lees het hele bericht

an-melis-bracht-hekselien-tot-leven

An Melis bracht Hekselien tot leven

An Melis, auteur en illustrator van de boekenreeks 'Hekselien' bracht haar boek in de bibliotheek tot leven in een heus verteltheater. Heks Annabel, de boekenheks van het boekenbos vertelde een leuk verhaal rond een heuse heksenketel. Met toverkrijtjes en toverpoeder tovert ze zelfs een figuur tevoorschijn … De eersteklassers en hun ouders of grootouders genoten er met volle teugen van. Het was dan ook een interactieve lezing waarin de kinderen betrokken worden bij het verhaal en spelen, bewegen, dansen, zingen…

geen-drones-of-scherpe-paraplus-op-wk

Geen drones of scherpe paraplus op WK

Tijdens een massa-evenement als het WK veldrijden gelden - zeker ook in deze tijden - extra veiligheidsmaatregelen. Zo is het absoluut verboden om drones in de lucht te laten. Toestellen die toch gebruikt worden, zullen meteen in beslag genomen worden. Daarnaast zullen geen voorwerpen toegelaten worden die als wapens kunnen gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld paraplu's met scherpe punten. Honden zijn ook niet toegelaten. Rugzakken worden best thuisgelaten, het is ook niet toegestaan om zelf drank of eten mee te brengen. Aan de ingang worden controles gedaan.

karikatuur-van-de-burgemeester

Karikatuur van de burgemeester

Er kan beter een karikatuur getekend worden van een burgemeester, dan dat hij een karikatuur is. Onder dat motto schakelde Radio 2 Limburg vanmorgen tekenaar Frank Bervoets in om tijdens de burgemeestersuitzending elke Limburgse burgervader of -moeder te tekenen. Ook Mario Borremans moest eraan geloven.

winnaars-eindejaarsactie-zijn-gekend

Winnaars eindejaarsactie zijn gekend

Vanavond zijn ook de hoofdwinnaars van de eindejaarsactie die de Middenstandsraad in heel Heusden-Zolder organiseerde, geloot. De hoofdprijs, een bedrag van 2500 euro in aankoopbonnen, gaat naar Roger Braeken uit Lummen. De tweede prijs, 1000 euro is voor Gie Colin uit Heverlee. De derde prijs van 500 euro tenslotte gaat naar Gerty Vossen uit Herk-de-Stad. Daarnaast zijn er handelaars die kleinere prijzen voor hun eigen klanten voorzien.

een-pleidooi-voor-economisch-realisme

Een pleidooi voor economisch realisme

Zowat 440 afgevaardigden van bedrijven uit Heusden-Zolder hebben vanavond in ZLDR Luchtfabriek de jaarlijkse ondernemersreceptie bijgewoond, door de grote belangstelling was het aantal inschrijvingen vooraf stopgezet. In zijn toespraak stelde burgemeester Mario Borremans dat het goed gaat met het lokale bedrijfsleven. Op 1 januari waren er 2286 BTW-plichtige ondernemingen waarvan 970 zelfstandigen. In 15 jaar tijd is het aantal BTW-plichtigen met liefst 56 % gestegen. In 2000 (…) Lees het hele bericht

inbraak-aan-beringersteenweg

Inbraak aan Beringersteenweg

Vanavond is een inbraak gepleegd in een woning aan de Beringersteenweg. De dieven drongen binnen via een deur aan de achterzijde waarvan ze het venster hadden ingeslagen. De buit is nog niet duidelijk. De brandweer moest de deur komen dichttimmeren.

noa-wjerd-het-huul-klen

Noa wjêrd het huul klèn

Benny Engelen wijst ons op het woord 'iepekrètske' wat dan staat voor iets heel kleins. Is dit Zolders? In Heusden werd ook wel eens een 'prietske' gezegd.

de-poezieweek-is-bloemrijk-geopend

De Poëzieweek is bloemrijk geopend

Vandaag openden de leerlingen van de Academie voor Muziek en Woord, Beringen officieel de Poëzieweek in de bib. Dat gebeurde met poëzie, maar ook met zang en muziek. Een leuke namiddag die bruiste van de creativiteit. De Poëzieweek loopt officieel van morgen tot en met 3 februari. We bieden onze lezers graag de kans om in die periode hun gedichten te laten lezen door een groot publiek. Sturen naar redactie[!]heusden-zolder.eu. Ter inspiratie: in de bib vind je een hele collectie gedichten voor jong en oud op de presentatietafels.

wellicht-wordt-marktkramer-geschorst

Wellicht wordt marktkramer geschorst

Over de zaak van de inbeslagname van de omstreden boeken bij een marktkramer, wacht burgemeester Mario Borremans nog even het resultaat van het onderzoek van het parket af. Anderzijds gaat hij deze week nog overleggen met de marktleider om te kijken of de betrokken marktkramer het reglement heeft overtreden. Een beslissing over een schorsing komt aan het schepencollege toe, maar op basis van de eerste informatie acht de burgemeester de kans groot dat het op een schorsing zal uitdraaien.

fundamentalistische-boeken-in-beslag-genomen

Fundamentalistische boeken in beslag genomen

Op de multiculturele markt is het vanmiddag tot een incident gekomen toen de politie bij een marktkramer boeken in beslag wilde nemen. Het ging om boeken, die naast kleren lagen, in het Arabisch met Nederlandse ondertitels die volgens de inspecteurs een discriminerend en opruiend karakter hadden, zeg maar fundamentalistische boeken. Het parket werd geraadpleegd en omdat de marktkramer ook nog voor andere feiten gekend was, gaf die de opdracht de boeken in beslag te nemen. Maar zo had een (…) Lees het hele bericht

80-collegeleerlingen-aan-de-slag-op-wk

80 collegeleerlingen aan de slag op WK

Uit zowat alle geledingen in Heusden-Zolder zijn mensen gemobiliseerd om te helpen tijdens het WK. Zo zet het Sint-Franciscuscollege zowat 80 leerlingen in voor verschillende opdrachten die tegelijk praktijkervaring kunnen opdoen. Zo helpen de leerlingen van de richting Veiligheid bij de bewaking deze week en tijdens het weekend. De leerlingen van het zevende jaar Business Support verzorgen een stand waarop ze drinkbussen, handdoeken en puthelmen verkopen in samenwerking met het (…) Lees het hele bericht

een-kunstenfestival-rond-mauro-pawlowski

Een kunstenfestival rond Mauro Pawlowski

Zaterdag heeft in Muze een kunstenfestival plaats over de artistieke wereld van Mauro Pawlowski. Mauro is een artistieke kameleon en deze avond geeft een apart inzicht in zijn kunstzinnig verhaal en zijn anarchistische geest. FERDNND speelt ‘Transkamer’om 20u15 (uitverkocht) en 22u45, Auteur Roland Topor onderzoekt daarin een universum vol humor, wreedheid en zelfspot en centraal staan drie allegorische personages: de beul, de meester en de schoonheid. Het publiek (…) Lees het hele bericht

oorlogsboek-in-goed-gezelschap

Oorlogsboek in goed gezelschap

In Limburg zijn heel wat historische boeken uitgegeven naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Ook de Geschied- en Heemkundige Kring van Heusden besteedde zijn jaarboek aan de oorlogsherinneringen en -verhalen. Het boek is nu door de provincie opgenomen in een overzicht van representatieve publicaties.

294-renners-uit-24-landen

294 renners uit 24 landen

Liefst 294 renners zijn voor de wereldkampioenschappen veldrijden ingeschreven. Dat is vermoedelijk een record, maar dat heeft dan te maken met het feit dat de dames -beloften voor het eerst een eigen kampioenschap betwisten. De junioren zijn met 79 deelnemers de grootste groep, bij de mannen profs komen 65 renners aan de start. De renners komen uit 24 landen, er zijn uiteraard de traditionele wielerlanden maar de meest 'exotische' deelnemers komen uit Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en Argentinië. Naargelang de draagkracht van de federaties verblijven de renners van luxehotels tot eenvoudige vakantieparken.

brandweer-zet-duikers-in-bij-wk

Brandweer zet duikers in bij WK

Ook de brandweer is zondag, present tijdens de wereldkampioenschappen veldrijden. Zo zullen 4 duikers met hun duikerswagen en een boot present zijn aan het kanaal. Langs het jaagpad worden enkele duizenden auto's geparkeerd en ook op het industrieterrein aan de overzijde zijn duizenden parkeerplaatsen voorzien. Bovendien zijn ook heel wat boten gecharterd waarmee bezoekers naar Heusden-Zolder varen. Dat betekent dat veel voetgangers in de buurt van het kanaal zullen komen, en het is ook afwachten in welke toestand sommigen na de koers terugkeren. Daarnaast is nog een ploeg van 3 mannen binnen het circuit voorzien met een voertuig om snel een brand te kunnen blussen. En een officier zit mee in het coördinatiecentrum van het circuit.

wie-hed-ter-nog-gjere-piersels

Wie hêd ter nog gjère piersels?

Een ‘piersel’ is huul lekker bè e stuk vlies of hoan, vindt Marc Claes. Mer toen het lief van hurren aatste vur den ierste kie kwaam êijete, vond Angele Schoofs het oarig dat da mûtske gien piersel most hemme. Achteraf bleek dat Bea wel degelijk graag perziken at, maar nog nooit van een piersel had gehoord.

geen-buit-maar-veel-schade-door-inbraken

Geen buit maar veel schade door inbraken

Aan de Kanaalweg hebben inbrekers toegeslagen bij een winkel die auto-onderdelen en -producten verkoopt. De dieven hebben niets buit gemaakt, maar ze lieten wel heel wat schade aan onder meer de toegang achter. Ook in de Schansstraat mislukte vandaag een inbraak. De daders trapten een deur in en gooiden bakstenen door twee vensters. Maar ze geraakten uiteindelijk niet binnen.

politie-zet-op-wk-de-grote-middelen-in

Politie zet op WK de grote middelen in

De wereldkampioenschappen veldrijden zullen volgend weekend, en zeker zondag, voor een volkstoeloop richting Heusden-Zolder zorgen. Er zijn meer dan 41.000 kaarten verkocht en daar zullen er de komende dagen en vooral in het weekend zelf nog een pak bijkomen. De politie laat niets aan het toeval over en zet de grote middelen in. Zaterdag wordt daarbij vooral gefocust op verkeersgeleiding. Dan zijn 25 mensen van de lokale politie Heusden-Zolder voorzien en ook 15 inspecteurs van de federale politie. Zondag, de dag van de grote wedstrijden, wordt ook volop ingezet op ordehandhaving. Dan zijn er 30 personeelsleden van de lokale politie voorzien, die ook een beroep doen op de drone van Midlim, en liefst 60 mensen van de federale politie. Die zorgen ook voor luchtsteun (helicopter), hondenpatrouilles en toezicht te paard.

info-avond-voor-startende-ondernemers-1

Info-avond voor startende ondernemers

Op dinsdag 16 februari van 19 tot 22 uur organiseren UNIZO–Limburg, de Middenstandsraad en Stebo vzw een informatieavond 'Starten als ondernemer' in de balzaal van Muze. Die mikt vooral op kandidaat-ondernemers. Onderwerpen die aan bod komen zijn opstartvoorwaarden en opstartformaliteiten, hoofd- of bijberoep, sociaal statuut, keuze eenmanszaak/ vennootschap, BTW/belastingen, steunmaatregelen en ondersteuningsorganisaties. Nadien kan iedereen vragen stellen aan een startersadviseur. Deelnemen is gratis, wel vooraf hier inschrijven.

academie-opent-poezieweek-in-bib

Academie opent Poëzieweek in bib

Donderdag start de Poëzieweek - help, dan is het ook weer gemeenteraad! - en daarom brengt de Academie voor Muziek, Woord en Dans van Beringen morgen om 15 uur een poëtische en muzikale voorstelling in de bibliotheek. Op het programma twee stukjes uit beginmethode Oswin Keller nr. 24 en 28, Feelings van Albert Moris, vierhandig gespeeld, Simple Syncopation, Tinga Layo, Thyestes van Hugo Claus, sonnetten van Shakespeare, fragment uit Azen van Dimitri Leue, fragment uit Lady (…) Lees het hele bericht

lezing-over-is-is-volzet

Lezing over IS is volzet

De lezing over 'De terreurorganisatie IS en de gevolgen voor Europa' die donderdagavond in de bib plaats heeft, is helemaal volzet, inschrijven heeft dus geen zin meer. Jac De bruyn en Pieter Stockmans proberen heel het verhaal in zijn context te plaatsen. Pieter Stockmans is samen met Montasser Alde'Emeh auteur van het boek De Jihadkaravaan. Maar die laatste werd anderhalve week geleden gearresteerd op verdenking van schriftvervalsing, hij zou geknoeid hebben met een (…) Lees het hele bericht

het-weer-zacht-en-wisselvallig-3

Het weer: zacht en wisselvallig

In een strakke zuidwestelijke luchtstroming wordt de volgende twee weken zachte, maar gestoorde lucht naar onze streken gestuurd. Het kwik bereikt overdag waarden van 10 graden of meer en ook tijdens de nachten blijven de temperaturen ruim positief. Regen en buien staan geregeld op het programma en de wind steekt een tandje bij.
Vandaag is het zwaar maar stilaan breekt de bewolking en blijft het droog. Na de middag is er ook wat zon. Het kwik bereikt 12 graden.
Morgen maakt een droge (…) Lees het hele bericht

een-onverwacht-wk-gebaar

Een onverwacht WK-gebaar ...

Tijdens de rondleiding voor inwoners langs het WK parcours vorige zaterdag, maakte één van de deelnemers een ongelukkige val. Frieda Lamotte kwam hard op de grond terecht waarbij ze een ernstige armbreuk opliep. 's Anderendaags al kreeg ze een telefoontje van WK-organisator Koen Monu om te informeren hoe het met haar was. En Koen deed er voor Frieda meteen ook twee vrijkaarten voor de titelstrijd van volgend weekend bovenop. Frieda zal zich wellicht ergens een veilig plekje uitzoeken om alles te volgen ...

viermaal-brons-voor-moed-amp-volharding

Viermaal brons voor Moed & Volharding

Op de tweede voorronde van het toestelturnen meisjes op het I-niveau in Hoogstraten deden die van Moed en Volharding het uitstekend. Kirsten Steegmans ( i9), Liara Munoz (i8), Jinthe Steegmans (i8) en Fran lemmens (i8) behaalden allen brons.

bijkomende-veiligheidsmaatregelen-rond-wk

Bijkomende veiligheidsmaatregelen rond WK?

Een groot evenement als het WK veldrijden het komende weekend geeft altijd aanleiding tot veiligheidsmaatregelen. Het gaat nu om het grootste sportgebeuren in ons land van dit voorjaar en dat zal ook bekeken worden tegen de achtergrond van het huidige terreurklimaat. De toestand wordt de komende dagen verder geëvalueerd, maar volgens organisator Koen Monu kunnen er fouilleringen en tassencontroles komen aan de ingang en zijn zelfs bijkomende maatregelen niet uitgesloten.

lars-boom-komt-toch-mee

Lars Boom komt toch mee

Ook de Nederlandse bondscoach Johan Lammerts heeft de knoop doorgehakt over zijn definitieve selectie voor het WK veldrijden. Bij de elite gaat het uiteraard om Mathieu van der Poel en Lars van der Haar, en verder zijn het Thijs van Amerongen, Lars Boom, Stan Godrie, Corné van Kessel, David van der Poel en Niels Wubben.

binnenkort-duidelijkheid-over-gasontploffing

Binnenkort duidelijkheid over gasontploffing?

Het onderzoek naar de gasontploffing van eind januari 2010 in de Rue Léopold in Luik is binnenkort afgerond. Het dossier kan dan naar een rechtbank worden gestuurd. Bij die ontploffing kwamen 14 mensen onder wie Vicky Storms uit Heusden-Zolder - toen 24 - samen met haar vriend om het leven. Op dit moment loopt nog een procedure over de vervanging van het college van experts, op 8 februari wordt daarover gepleit voor de kamer van inbeschuldigingstelling in Luik. Twee personeelsleden van (…) Lees het hele bericht

het-knallen-van-pertuuskes-of-klemmoschkes

Het knallen van pertuuskes of klemmoschkes

Vroeger had je van die speelgoedgeweertjes met papieren rolletjes paffertjes, herinnert Eddy Pluymers zich. Zelf is hij van Zonhoven en daar noemden ze dat 'pertuuskes', maar bij zijn vrouw in Bolderberg spraken ze over kemmoschkes. Hij vraagt zich af over dat in heel Heusden-Zolder zo genoemd werd. Zelf denken we eerder aan klemmoschkes ...

3-medailles-voor-avt-op-vlaams-kampioenschap

3 medailles voor AVT op Vlaams kampioenschap

Op de Vlaamse atletiekkampioenschappen indoor in Gent hebben de atleten aangesloten bij AVT het prima gedaan. Gretel Canters werd Vlaams kampioen in het hoogspringen bij de scholieren met een sprong over 1m73. Sydney Boesmans behaalde twee bronzen medailles bij de kadetten: op de 60 meter sprint met een tijd van 7,94 sec en op de 200 meter in 25,80 sec. Er waren verder top 10-plaatsen voor Britt Grossard, Britte Lodewijckx, Siebe Noblesse, Gitte Franssens (2), Tobiaz Willekens, Niels Kerkhofs (2).

fietspad-komt-dan-toch-langs-everselkiezel

Fietspad komt dan toch langs Everselkiezel

Het nieuwe fietspad in Eversel wordt dan toch niet door het bos aangelegd, maar langs de Everselkiezel. Dat kon het gemeentebestuur vanavond op de info-vergadering daarover in Eversel meedelen en meteen kon ook de petitie daartegen met honderden handtekeningen symbolisch in de prullenmand worden gegooid. Zoals bekend bestond al langer het plan om het fietspad vanaf de Beringersteenweg richting Eversel door het bos te laten lopen. Maar de inwoners zagen dat niet zitten omwille van de (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-garage

Inbraak in garage

In de Brugstraat is vanmorgen een inbraak in een garage vastgesteld. Daarbij is vermoedelijk een auto gestolen. Maar het precieze type en kleur kon nog niet doorgegeven worden. Nadien bleek het om een tweedehandswagen te gaan, de auto was evenwel nog niet in orde zodat de dieven hem amper een kilometer verder langs de Koolmijnlaan moesten laten staan.

4-bestuurders-hadden-teveel-gedronken

4 bestuurders hadden teveel gedronken

In het kader van de BOB-campagne hield politie een laatste alcoholcontrole. 147 bestuurders legden een ademtest af. 4 personen hadden teveel gedronken. 2 rijbewijzen zijn onmiddellijk ingetrokken. Voorts stelden de inspecteurs 17 inbreuken zoals rijden zonder verzekering (5), niet dragen van de gordel, parkeren op het fietspad, voorwaarden niet naleven van een voorlopig rijbewijs (2) en defecte verlichting (2). 2 auto's zijn in beslag genomen en getakeld.

molens-draaien-op-volle-toeren

Molens draaien op volle toeren

De windturbines langs het kanaal in Viversel en de kolenhaven zijn ondertussen in gebruik genomen en ze produceren op volle toeren stroom.

politie-pakt-misbruiken-gehandicaptenkaart-aan

Politie pakt misbruiken gehandicaptenkaart aan

Personen met een beperking die in het bezit zijn van een speciale kaart mogen gratis en onbeperkt parkeren op een gewone of een gemarkeerde parkeerplaats. Maar de politie stelt vast dat veel kaarten onterecht gebruikt worden. Meestal gaat het om kaarten waarvan de eigenaar is overleden of hersteld van zijn beperking. Trouwens, de parkeerkaart mag alleen gebruikt worden als de persoon aan wie ze toebehoort de auto bestuurt of erin vervoerd wordt. De boete voor onterecht parkeren op een (…) Lees het hele bericht

t-weyerke-klinkt-in-de-nieuwbouw

't Weyerke klinkt in de nieuwbouw

Personeel en vrijwilligers van 't Weyerke hielden hun nieuwjaarsreceptie op een bijzondere locatie: de ruwbouw van de nieuwe cafetaria. Het keukenteam en de technische dienst hebben de afgelopen maanden belangrijke inspanningen geleverd voor de nieuwbouw en dat leverde hen bewonderende blikken en reacties van iedereen op. De overstap naar de nieuwe keuken is ondertussen vlot genomen en in april zou de nieuwe cafetaria afgewerkt zijn. (foto's Inge De Geyter)

hanka-kupfernagel-werkt-mee-als-vrijwilligster

Hanka Kupfernagel werkt mee als vrijwilligster

De organisatoren van het WK veldrijden krijgen deze week hulp vanuit een onverwachte hoek: de Duitse topwielrenster Hanka Kupfernagel is naar hier afgezakt om een week lang als vrijwilligster mee te draaien. Kuperfnagel is een grote naam in het wielrennen: ze werd vier keer wereldkampioen veldrijden en 12 keer Duits kampioen. Op de weg won ze een hele reeks klassiekers en rittenwedstrijden, ze werd wereldkampioen tijdrijden en 11 keer Duits kampioen op de weg en tijdrijden, en (…) Lees het hele bericht

nieuwe-bibliothecaris-ziet-kansen-en-uitdagingen

Nieuwe bibliothecaris ziet kansen en uitdagingen

Saskia Schepers is de nieuwe bibliothecaris van Heusden-Zolder, ze woont hier trouwens en is afkomstig van Houthalen-Helchteren. Voordien werkte ze meer dan 16 jaar in de Stedelijke Bibliotheek van Hasselt waarvan 6 jaar als dienstleider. Nochtans was werken in de bib geen kinderdroom voor Saskia. "We moesten met de school altijd onder tijdsdruk een boek kiezen, ik kon dat niet zo snel en koos dan de verkeerde boeken, wat niet bevorderlijk was voor mijn leesliefde. Dat beterde pas (…) Lees het hele bericht

laatste-rechte-lijn-is-aangevat

Laatste rechte lijn is aangevat

Vanmorgen is een logistieke trein op gang gekomen op en rond Circuit Zolder. Medewerkers, die vaak nog tot gisteravond laat aan de slag waren in het Nederlandse Hoogerheide, brengen nu alles in de laatste rechte lijn voor het WK. Een groot deel van de infrastructuur staat gelukkig nog van de Wereldbeker een maand geleden, maar nadar, vlaggen en spandoeken, horecavoorzieningen, enz. moeten nog klaargezet worden.

ivo-konings-over-het-opstaan-na-de-val

Ivo Konings over het opstaan na de val

De Hasseltse auteur Ivo Konings gaf in de reeks 'Toast Literair' een lezing in de bib op uitnodiging van het Davidsfonds. Centraal stond zijn roman 'De Val' waarin hij zijn eigen verhaal als leidraad neemt. Ivo was destijds bezig aan de verbouwing van een gekocht huis, toen hij door het dak viel en verlamd raakte. 'De Val' brengt het verhaal van een moeizame revalidatie, twijfel, het vechten tegen zichzelf en de samenleving, het vallen en weer opstaan en het (…) Lees het hele bericht

les-blauw-speelt-jazz-manouche

Les Blauw speelt jazz manouche

In het kader van het Festival Djangofollies streek Les Blauw zondagavond neer in het Muzecafé. Vanaf het eerste moment dat Les Blauw speelt, waan je je in een nachtclub in Montparnasse. Het kwartet brengt de gekende Django Reinhartstijl, de jazz manouche, Jazz is vaak een gevecht tussen instrumenten, hier ging het eerder om een samenzang tussen kornet en sologitaar met als resultaat een heuse gipsysound. (meer foto's van Ria De Clerck)

nie-alle-kukskes-zen-lekker

Nie alle kukskes zèn lekker

Marcel Veltjen laat weten dat hij 'juist nog een 'kukske op de kast heeft gevonden maar dat het helemaal 'meps' was. Dat het om een koekje ging, was meteen duidelijk, maar het woord meps klinkt ons vreemd in de oren. Blijkbaar kun je het niet echt vertalen in het AN, 'wak' komt volgens Marcel nog het meest in de buurt, 't is in ieder geval een koekje dat niet meer vers is. Zo heb je ook een koekje dat niet helemaal doorbakken uit de oven is gekomen, dat is derf of ongaar.

mag-ik-deze-dans-van-u

Mag ik deze dans van u?

Ja, er wordt nog gedanst in Heusden-Zolder. Ook in een tijdperk dat de café-dansants van de Rena en de Oude Hoef allang tot de geschiedenis behoren, zijn er op zondag nog mensen die een danspasje gaan plaatsen. In De Klimroos organiseert Marc Corthouts op zondag tussen 17 en 21 uur en iedere tweede en vierde maandagnamiddag van de maand dansevents waar livemuzikant Erik Donker met rock & roll, jive, boogie, en andere genres de kriebels in de benen weet te prikkelen. (foto's Tony Sempels)

boekt-b-en-de-berk-a-winnen

Boekt B en De Berk A winnen

In de eerste provinciale van het petanque won Boekt B met 6-3 van Kelchteren A. De Berk A versloeg Tongeren A met 5-4. In tweede provinciale verloor Olympia A met 8-1 bij leider Maaseik A. In derde provinciale ging Olympia B met 3-6 winnen bij Genenbos D en blijft zo aan de leiding, terwijl De Berk C met 6-3 verloor van Pelt B. Boekt C won met 4-5 op het terrein van Maaseik B en De Berk B verloor met 6-3 van leider Sparrendal A. De federale ploeg van Olympia tenslotte won na een marathonwedstrijd in Wemmel Brussel met 3-6.

de-bolderbergse-voetbalfamilie

De Bolderbergse voetbalfamilie

In de aanloop naar de topwedstrijd tegen Anadol maakten ze bij FC Bolderberg deze familiefoto waar met zowel de eerste ploeg, de jeugdploegen als de begeleiders. 't Is daar de afgelopen jaren tot een grote familie uitgegroeid. (foto Yves Maex)

vandaag-gezien-24-januari-2016

Vandaag gezien

Na een aantal dagen van vriestaferelen, is het nu weer wennen aan het druppelgebeuren. (foto Marcel Gybels)

anadol-vindt-bolderbergse-goal

Anadol vindt Bolderbergse goal

In een zinderende derby heeft FC Anadol op het veld van Bolderberg FC getoond dat het niet toevallig ruimschoots aan de leiding staat in derde provinciale A. Het werd 2-5 voor de bezoekers. Er waren ongeveer 200 toeschouwers. (foto's Yves Maex)

sk-en-kvv-delen-de-punten

SK en KVV delen de punten

In vierde provinciale A hebben SK Heusden 06 en KVV Heusden-Zolder de punten gedeeld, het bleef 0-0. Er waren 170 toeschouwers voor deze derby. Statie Zolder verloor met 0-3 van Excelsior Hamont.

belgen-starten-met-7-in-wk

Belgen starten met 7 in WK

Het staat nu vast dat de Belgische ploeg op het wereldkampioenschap veldrijden volgende week in Heusden-Zolder uit 7 renners bestaat. Vandaag heeft Wout Van Aert zich in Hoogerheide verzekerd van de eindzege in de Wereldbeker waardoor België recht heeft op een extra renner en Tim Merlier dus mee aan de start mag komen. Overigens was Wout Van Aert tweede, in een koers die met gemak werd gewonnen door Mathieu van der Poel die daarmee volgende week superfavoriet is.

dief-betrapt-in-de-brugstraat

Dief betrapt in de Brugstraat

In de Brugstraat is gisteravond kort voor 21 uur een dief op heterdaad betrapt. Hij sloeg op de vlucht nog voor de politie ter plaatse was.

kwb-zolder-hield-nieuwjaarstraktatie

KWB Zolder hield nieuwjaarstraktatie

Het dagelijks bestuur van KWB Zolder Centrum organiseerde een nieuwjaarstraktatie voor de leden. Ondertussen hebben de bestuurders niet stilgezeten en achter de schermen gebrainstormd over het komende werkjaar. Nieuwe acties zijn in de maak, maar ook de klassiekers zoals de fietstochten en de wandelingen zullen weer terugkomen. (foto's Tony Sempels)

vck-bolderberg-verliest-in-herenthout

VCK Bolderberg verliest in Herenthout

In het volleybal verloor VCK Bolderberg met 3-1 in Herenthout. Een gehandicapt VCK was nochtans met hoop op puntenwinst vertrokken, maar in een rommelpartij met veel missers was het de thuisploeg die aan het langste eind trok. Setstanden: 25-18, 25-21, 21-25 en 25-21.

derbydag-in-het-voetbal

Derbydag in het voetbal

In het provinciale voetbal beginnen de wedstrijden vandaag niet alleen om 15 uur in plaats van 14u30, in Heusden-Zolder is het ook 'derbydag'. In derde provinciale A ontvangt FC Bolderberg, de 8ste in de stand, leider Anadol dat nog altijd tien punten voorsprong telt op de tweede. In vierde A krijgt SK Heusden 06, de derde laatste, het nummer 11 KVV Heusden-Zolder op bezoek. In diezelfde reeks zakt Excelsior Hamont naar Statie Zolder af.

cedric-nolf-springt-7m65

Cedric Nolf springt 7m65

Tijdens de meeting in de Galazo Atletiek Arena op De Veen heeft Cedric Nolf bij het verspringen een sprong van 7m65 gemaakt. Dat is in ons land de beste jaarprestatie indoor. Het bewijst ook het groeiende niveau van de meetings in de arena, alsmaar meer atleten met naam en faam en in hun kielzog supporters komen naar De Veen afgezakt.

winst-voor-zolder-a-en-heusden-a

Winst voor Zolder A en Heusden A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A zaterdagavond gewonnen bij Maasmechelen A met 58-73. In tweede provinciale was Heusden A sterker dan Alken A: 69-63. In dezelfde reeks verloor Berkenbos '95 met 59-47 bij Gems Diepenbeek A. In derde B leed Heusden B een nipte 58-60 nederlaag tegen Pelt B. In vierde B verloor Heusden Z met 54-74 van Stevoort E en won Zolder C met 47-54 bij Sint-Truiden C

tweemaal-verlies-voor-dbbc-zolder

Tweemaal verlies voor DBBC Zolder

In het damesbasketbal heeft DBBC Zolder B verloren van Lommel B met 44-63. Het ging om een wedstrijd in tweede provinciale. Vrijdagavond al verloren in de eerste provinciale de dames van DBBC Zolder A met 54-63 van Houthalen D. DBBC Zolder laat trouwens weten dat het - ondanks de plannen van KBBC Zolder - blijft doorgaan met zijn damesbasketbal, maar dan alleen met zijn volwassenteams.

stechele-das-wa-ze-opbe-gemente-doen

Stèchele, das wa ze opbe gemènte doen

Wie al eens naar de gemeenteraad gaat, heeft het al gezien en gehoord zonder misschien het plaatselijke woord te kennen, stèchele, dat Raymond Beliën ons doorspeelde. Het is een synoniem voor discussiëren op het scherp van de snee.

een-beetje-thuiskomen-voor-kommil-foo

Een beetje thuiskomen voor Kommil Foo

Gisteren en vanavond liet Kommil Foo de Muzeschouwburg vollopen voor 'Schoft'. Voor Raf en Mich Walschaerts is spelen in Muze altijd een beetje thuiskomen. (foto Lenscollectief)

veel-belangstelling-voor-wk-parcours

Veel belangstelling voor WK-parcours

Een grote groep erg geïnteresseerde inwoners heeft deze namiddag samen met een delegatie van het gemeentebestuur deelgenomen aan een geleide wandeling langs het parcours van het WK-veldrijden. Organisator Koen Monu was erg in zijn nopjes met de opkomst, zo kon hij de bezoekers een eenmalige blik achter de schermen bieden. Op en rond het circuit is ondertussen immers een immense infrastructuur van tenten opgebouwd. De bezoekers konden mee de bruggen op en maakten kennis met het (…) Lees het hele bericht

klinkende-zege-voor-rp-products

Klinkende zege voor RP Products

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Products Palmaers Bilzen verslagen met 7-2. Wieze Boys A was vrij.

diefstal-uit-auto-3

Diefstal uit auto

Een bewoner van de Ericastraat deed vanmorgen een onprettige ontdekking. Er was vannacht een diefstal gepleegd uit zijn wagen en daarbij was de auto ook behoorlijk beschadigd.

kwb-ers-van-eversel-maken-er-een-potje-van

KWB-ers van Eversel maken er een potje van

De mannen van de KWB van Eversel dompelen zichzelf onder in kooklessen. Niet dat ze nog nooit in de potten en pannen hadden geroerd, maar nu meer en meer toprestaurants er de brui aan geven, weet je maar nooit voor wat het goed is om je keukenvaardigheden wat aan te scherpen. (foto's Jos Coels)

het-loopt-als-een-trein-bij-t-klein-theater

Het loopt als een trein bij 't Klein Theater

Bij 't Klein Theater Bolderberg zijn ze gestart met de opvoering van het blijspel 'Hello Josefien' en het toneelgezelschap heeft een blitzstart genomen. De voorstellingen van vanavond en van volgende week zaterdag zijn uitverkocht. Voor morgen, zondag, om 15 uur is nog een tiental kaarten beschikbaar. Voor de opvoering van zaterdag 6 februari is het ook haasten geblazen als je er bij wil zijn, voor vridjag 5 februari, ook in Muze, zijn nog zowat 100 plaatsen vrij.

zelf-ook-eens-proberen-in-het-veld

Zelf ook eens proberen in het veld

Enkele tientallen inwoners zijn vanmorgen naar het circuit afgezakt. Onder het motto 'Het veld in met de burgemeester' kregen ze daar een initiatie veldrijden van de Vlaamse Wielerschool en dat als opwarmertje naar de wereldkampioenschappen van volgende week. Eerst was er een initiatief op het verharde deel, daarna ging het het bos in. De regen van gisteravond en vannacht hadden het parcours wat modderiger gemaakt zodat fietsen en kleding na de initiatie een flinke poets- en wasbeurt (…) Lees het hele bericht

kbbc-zolder-start-met-damesbasket

KBBC Zolder start met damesbasket

Basketbalclub KBBC Zolder gaat volgend seizoen van start met een damesploeg. Dat heeft de raad van bestuur beslist. De club heeft zelf een toenemende aantal jeugdspeelsters die met de jongens meedoen. Ze vreest voor een vacuüm binnen het damesbasket in de gemeente en wil daarom de basis leggen zodat ook in de toekomst meisjes en dames hun sport kunnen blijven beoefenen. Daarmee wordt KBBC Zolder een club die zich richt op jeugd, G-basket, heren én dames.

de-kijk-van-richie-182

De kijk van Richie

Nogal wat auto's hadden last van het winteroffensief.

wesley-joris-stopt-met-zwemmen

Wesley Joris stopt met zwemmen

Zwemmer Wesley Joris stopt ermee. Wesley is nog maar 19 maar heeft er al een 'carrière' van 15 jaar opzitten. Hij mag ook terugblikken op een prachtig palmares: tussen zijn 12de en 17de verzamelde hij 9 Belgische titels en 17 ereplaatsen op nationaal niveau. Twee jaar geleden stapte hij over naar het open water zwemmen en internationale wedstrijden volgden elkaar op: Kroatië, Mexico, Hongarije, Frankrijk, Nederland, ... in juni werd hij nog jeugdkampioen op de 10 km tijdens (…) Lees het hele bericht

pas-op-veur-djen-hotere-balk

Pas op veur djèn hotere balk

Fons Willems is afkomstig van Zonhoven en getrouwd met iemand van Heusden. Het grappigste woord dat hij hier in zijn beginperiode hoorde was 'nen hotere balk', een houten balk. In Zonhoven is dat blijkbaar 'ne hote balk'.

vandaag-gezien-22-januari-2016

Vandaag gezien

Een ijsbloem tegen enkel glas die je na 's ochtends na een vriesnacht aantreft, is eigenlijk een kunstwerkje van de natuur. (foto Marcel Gybels)

weer-problemen-met-de-trein-1

Weer problemen met de trein

Er waren weer maar eens problemen met de trein Hasselt-Mol vanmorgen, iets over half 7. Aan de halte in Heusden gingen de treindeuren niet open. De reizigers moesten aan de achterzijde instappen en werden door de treinbegeleider tot spoed aangemaand, waardoor het tot een discussie kwam, want het was glad aan perron. Een groepje jongeren kon zelfs niet uitstappen, pas in Beringen konden zij de trein verlaten, maar daar moesten ze helemaal niet zijn. Reizigers hebben bij de spoorwegen een klacht ingediend.

west-vlaamse-sixbikers-maken-eigen-wk-lied

West-Vlaamse Sixbikers maken eigen WK-lied

Elk jaar opnieuw 'tjeezen' zes West-Vlaamse wielervrienden samen richting WK veldrijden. Daarbij vallen ze flink op in de massa met een hilarisch hoofddeksel, hun eigen typische ‘Sixbikers’-tenue en de nodige ambiance. En ook volgend weekend zijn ze van de partij, maar dit jaar hebben ze er nog een schepje bovenop gedaan. Ze hebben hun eigen WK-lied gemaakt, want een WK blijft uniek, daar kan geen BK of welke andere cross dan ook aan tippen vinden Koen Kerkaert en co. De Sixbikers zullen op en rond het circuit ongetwijfeld hun eigen lijflied meer dan eens aanheffen, misschien is het aan het eind van het weekend wel een hit ... Luister hier.

een-goede-communicatie-rond-het-levenseinde

Een goede communicatie rond het levenseinde

KWB Bolderberg organiseerde een vormingsavond met als thema 'Praat voor je gaat'. 31 aanwezigen luisterden aandachtig naar een uiteenzetting over het levenseinde, het is belangrijk dat over alle aspecten die daarmee te maken hebben een goede communicatie wordt gevoerd. (foto Roger Convents)

na-het-weekend-komen-de-cyclocrossers

Na het weekend komen de cyclocrossers

De wereldkampioenschappen veldrijden komen nu heel dichtbij, volgende week, na dit laatste wedstrijdweekend dus, komen de cyclocrossers uit de verschillende landen naar onze contreien afgezakt. Alle hotels in de verre regio zijn ingenomen door ploegen, supporters, media, ... de Belgische ploeg zal logeren in hotel Soete Wey. Officiële trainingen zijn er donderdag van 14 tot 16 uur, vrijdag van 10 tot 12 uur en 14 tot 16 uur en zaterdag van 9 uur tot 10u30. De juniores rijden hun wereldkampioenschap zaterdag om 11 uur, de vrouwen beloften starten om 13 uur en de elite vrouwen om 15 uur. Op zondag rijden de mannen beloften om 11 uur en de elite mannen om 15 uur. Voor wie al het nieuws en de weetjes over het WK wil volgen, raden we de officiële website wk2016.be aan.

sloping-bib-van-boekt-gaat-starten

Sloping bib van Boekt gaat starten

Zoals we vorig jaar al aankondigden, wordt de oude bibliotheek in Boekt gesloopt. Dat zal nu de komende week gebeuren, samen met het opbreken van de parking en het kappen van de struiken en bomen. Alleen de laanbomen blijven staan. De grond wordt verkaveld tot nieuwe bouwpercelen, over anderhalve week zou alles moeten opgeruimd zijn. Ook de weg wordt wat heraangelegd.

grote-landen-als-tegenstanders-op-wk-badminton

Grote landen als tegenstanders op WK badminton

Het dames badmintonteam van het Sint-Franciscuscollege kent de tegenstanders op het WK scholensport in Malta. Diete Daemen, Laura Poelmans, Bo Borremans en Michelle Coomans - allen lid van Smash - zijn ingedeeld in poule C en moeten het daar opnemen tegen China, Brazilië en India. Het WK heeft plaats tijdens de paasvakantie.

weer-geen-jeugdvoetbal-dit-weekend

Weer geen jeugdvoetbal dit weekend

Voor de komende dagen tot en met het weekend zijn weer alle voetbalwedstrijden voor de jeugd, de reserven en het G-voetbal afgelast. Dat heeft het provinciaal comité Limburg van de voetbalbond vanavond beslist. De matchen van de eerste elftallen worden in de regel normaal gespeeld, maar opgelet, vanaf zondag worden ze weer om 15 uur afgetrapt in plaats van 14u30.

temenes-da-es-pas-stevig

Temènes, da es pas stevig

Staf Aerts signaleert ons het woord 'temènes', dat al eens gebruikt wordt om het woord dat volgt kracht bij te zetten, temènes wordt gebruikt in de betekenis van ferm, stevig, geweldig. Staf geeft zelf het voorbeeld van een temènes optreden in De Distel, Sommigen dachten dat het om de naam van een band ging, 'mer da warren ter warschijnlèk dei gien heusdens klappe of verstûn.'

gouverneur-verwerpt-drie-klachten-van-oppositie

Gouverneur verwerpt drie klachten van oppositie

De gouverneur heeft drie klachten verworpen die vanuit de oppositie in Heusden-Zolder waren ingediend. Twee kwamen vanuit de N-VA-fractie die vond - en dat ook op de gemeenteraad had aangekaart - dat de notulen van de gemeenteraad niet correct waren, maar de gouverneur is daar niet op ingegaan. Een derde klacht was gezamenlijk ingediend door Elke Gijbels (N-VA) en Sonja Claes (CD&V) tegen de aanstelling van de waarnemend financieel beheerder na de pensionering van de ontvanger. (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-21-januari-2016

Vandaag gezien

Een Vlaams leeuw kom je hier niet zo vaak tegen, een Vlaamse gaai des te meer. En nu we toch volop met dialecten bezig zijn, in de volksmond wordt die ook wel 'ne roeter' genoemd. (foto Marcel Gybels)

nog-10-veldrijders-kunnen-er-zaterdag-bij

Nog 10 veldrijders kunnen er zaterdag bij

Nu zaterdag beleven de inwoners van Heusden-Zolder hun eigen proloog voor het WK veldrijden. Onder de noemer 'het veld in met de burgemeester' kunnen ze zaterdagmorgen tussen 10 en 12 uur op Terlaemen een initiatie veldrijden volgen, begeleid door de Vlaamse wielerschool afdeling Limburg. Er zijn al ongeveer 30 inschrijvingen, er kunnen er nog 10 bij, inschrijven kan nog tot vrijdagmiddag, via deze link. Volwassenen brengen hun bmx of cx mee en moeten zorgen voor helm en kleding. Kinderen boven de 8 jaar, die niet groter zijn dan 1m70 kunnen deelnemen met een fiets en helm van de organisatie. Voor de wandelrondleiding langs het WK-parcours van de namiddag zijn zowat 100 inwoners ingeschreven.

advocaat-vergat-gemeente-te-informeren

Advocaat 'vergat' gemeente te informeren

Heusden-Zolder kan zich niet verder verzetten tegen de aanpassing van de parking langs de E 314. Zoals bekend worden de beide parkings - richting Lummen op grondgebied Heusden-Zolder, richting Genk op Zonhovens gebied - dit jaar volledig heringericht. Total zal er een tankstation bouwen met ook een restaurant en alle services en faciliteiten. De gemeente Heusden-Zolder was in beroep gegaan tegen de plannen omdat daarbij naar schatting zeker 30 vrachtwagenparkings verloren gaan en gevreesd wordt dat (…) Lees het hele bericht

een-ethische-vorm-van-bankieren

Een ethische vorm van bankieren

Op donderdag 11 februari om 19u30 organiseren de GROS en Muze een info-avond rond 'duurzaam en ethisch verantwoord bankieren en investeren'. Marc Bontemps komt in het Muzecafé het project New B voorstellen. Dat is in 2011 opgericht als aanzet naar een nieuwe, eerlijke bank, een coöperatieve bank van burgers die alleen wil investeren in sociaal verantwoorde projecten. Er wordt één en ander verteld over de haalbaarheid en de concrete plannen. Samen met Jac De bruyn zal Marc Bontemps ook een overzicht geven van de Belgische coöperaties waarin nu al duurzaam en ethisch kan belegd worden. Deelnemen is gratis, maar liefst vooraf inschrijven, dat kan hier

twee-nieuwe-politiemensen-in-dienst

Twee nieuwe politiemensen in dienst

Twee politie-inspecteurs van de zone Heusden-Zolder legden bij burgemeester Mario Borremans de eed af: Oje Truyers van de interventiedienst en Dirk Smeyers van het onthaal. Ze waren al 'afgedeeld' naar de zone maar hebben eind vorig jaar bij de selectieproeven dat kunnen omzetten in een benoeming. Sinds 1 januari zijn ze nu officieel in dienst bij de zone.

eerste-les-van-het-voorleescollege

Eerste les van het VoorleesCollege

12 studenten uit de wijk Halhei namen vanavond deel aan de eerste les van het VoorleesCollege. Ze hopen hun voorleesdiploma te halen. Het was alvast een boeiende eerste les, waarin ze kennis maakten met limericks, illustraties maakten bij sprookjes, voorlazen in verschillende talen en theatertechniekjes aanleerden. Het VoorleesCollege loopt tot half februari, de studenten zullen moeten voorlezen op verschillende plaatsen.

niet-alle-tuffers-tuffen

Niet alle tuffers tuffen

Marcel Peeters en Jos Put zochten het in dezelfde richting. Je kunt tuffen, en dan breng je tuf voort, met andere woorden, je kunt spuwen en dan breng je speeksel voort. Maar als je op je tuffer stapt, da's weer iets anders, want dat is een motorfiets.Hoewel je iemand die tuft eigenlijk ook een tuffer kunt noemen, ook al maakt die minder lawaai. Kunder nog volge?

buurtborrel-bij-de-h-rita

Buurtborrel bij de H. Rita

Ook de buurtwerking H. Rita in de Schootstraat greep het nog prille jaar aan als aanleiding voor een nieuwjaarsborrel. Een 60-tal buurtbewoners daagde op voor een gezellige hap en drank en dito babbel. (foto's Jean-Pierre Cuppens)

laatste-tickets-voor-kommil-foo

Laatste tickets voor Kommil Foo

Vrijdag 22 januari en zaterdag 23 januari om 20u15 staat Kommil Foo op het podium van de Muzeschouwburg met 'Schoft'. Ook nu weer maken Mich en Raf Walschaerts cabaret op hun eigen onnavolgbare wijze: vol ontroering, hilariteit, virtuoze muzikaliteit en pakkende beelden... De vraag blijft daarbij: is het om te lachen of om te wenen? De allerlaatste tickets zijn beschikbaar voor € 26 (kassa), € 23 (vvk) en € 20 (abonnees en groepen)

het-weer-stilaan-zachter

Het weer: stilaan zachter

Onder impuls van een hogeluchtdrukgebied met kern over Duitsland, wordt in eerste instantie nog koude lucht aangevoerd. De kern evacueert echter naar het oosten, waardoor de luchtstroming zuidwest wordt en zachte lucht kan stilaan over onze streken doordringen. De overgang naar de zachte lucht gaat evenwel gepaard met een storing.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld, maar op een lokaal sneeuwvlokje na, blijft het overwegend droog. Het is koud bij maxima rond 2 graden.
Morgen kan de (…) Lees het hele bericht

winterse-rust-aan-de-kluis

Winterse rust aan de Kluis

Na de Winterborrelwandeling van zondag had Jan Leijskens de smaak goed te pakken, en ging ook op een rustiger moment genieten van de winterse natuur rond de Kluis van Bolderberg. (meer foto's)

16-sociale-woningen-bij-kleuterweg-schansstraat

16 sociale woningen bij Kleuterweg-Schansstraat

In het binnengebied tussen Kleuterweg en de Schansstraat - ruwweg achter De Koepel -wordt in de toekomst bebouwd. De sociale huisvestingsmaatschappij Vooruitzien cvba uit Beringen wil daar 16 kleinere woningen bouwen. Het gaat om 4 duowoningen en 12 individuele woningen, allemaal met 2 slaapkamers. Het ontwerp is al klaar en gemaakt door het architectenbureau Q-Bus (foto). Voor het project is de bouwaanvraag ingediend. Tegelijk moeten er in het binnengebied ook wegen (…) Lees het hele bericht

gemeente-brengt-samenwerking-ocmw-op-gang

Gemeente brengt samenwerking OCMW op gang

Op donderdag 28 januari buigt de gemeenteraad zich over 15 punten in openbare zitting. Op de agenda onder meer enkele personeelsverschuivingen binnen de politie. De raad krijgt ook het aangepast meerjarenplan 2014-2019 en het budget 2016 van het OCMW voorgeschoteld. En ook moet de gemeenteraad de samenstelling van de stuurgroep goedkeuren die zich verder gaat bezighouden met de voorbereiding van integratie OCMW-gemeente. Het huurreglement voor de zalen van ZLDR Luchtfabriek en het gebruiksreglement van het Marktplein komt eveneens te berde. De raad begint om 19 uur.

ivo-konings-zondag-te-gast-in-de-bib

Ivo Konings zondag te gast in de bib

Toast Literair - het initiatief van het Davidsfonds en de bib - haalt zondag de Hasseltse auteur Ivo Konings naar de bibliotheek. Om 11 uur komt hij vertellen over zijn nieuwe roman 'De Val'. Daarin beschreef hij vanuit zijn eigen ervaring de moeilijkheden na zijn ongeval, de revalidatie, het vallen, opstaan en weer doorgaan. Ook het onbegrip waarop andersvaliden stoten, komt aan bod. De toegangsprijs bedraagt € 7 en € 5 (Davidsfondsleden). Inschrijven voor 22 januari op bibliotheek.reservaties[!]heusden-zolder.be of 011 80 80 90.

heusdense-handelaars-gewapend-voor-de-toekomst

Heusdense handelaars gewapend voor de toekomst

In de showroom van Garage Kwanten hield de Handelaarsvereniging Heusden-Dorp vanavond haar nieuwjaarsdrink. Voorzitter Fernand Claes mochten een 70-tal aanwezigen verwelkomen. Hij blikte terug op de eindejaarsactie en kon alvast voor de aanloop naar Pasen een nieuwe kraslotenactie aankondigen. Onder het motto 'Heusden bruist' zijn er dan flessen cava te winnen. De commotie die begin vorig jaar ontstond rond een studie in opdracht van de dorpsraad over de herinrichting van (…) Lees het hele bericht

keukenbrand-in-de-langstraat

Keukenbrand in de Langstraat

In de late namiddag heeft het even gebrand in een woning in de Langstraat. Het vuur ontstond in de keuken door een oververhitte ketel. Toen de brandweer ter plaatse kwam, waren de vlammen al gedoofd. De brandweer bracht wat verbrande spullen naar buiten om na te blussen en moest de woning verluchten. De bewoner van het huis liep lichte brandwonden op. In de woning is er vooral rookschade.

vrachtwagen-geplunderd-langs-snelweg

Vrachtwagen geplunderd langs snelweg

Vannacht is andermaal een vrachtwagen geplunderd op de parking langs de E314. Vanmorgen ontdekte de chauffeur dat het dekzeil van zijn oplegger was stukgesneden. Dieven waren er vandoor met een lading alkalinebatterijen.

een-gewonde-bij-botsing-5

Eén gewonde bij botsing

In de Koolmijnlaan zijn gisteravond kort over 6 uur drie auto's gebotst. Daarbij viel één lichtgewonde en de wagens waren behoorlijk beschadigd.

reupselen-maar-dan-wel-graag-discreet

Reupselen? Maar dan wel graag discreet

Monique Mechelmans en Greta Claes dachten bijna op hetzelfde moment aan hetzelfde Heusdens woord: reupselen. Dat betekent dus boeren of een boerke laten, en als je het woord traag genoeg uitspreekt, lijkt die wel van heel diep te komen ...

een-bruisend-programma-rond-talen

Een bruisend programma rond talen

Ruim geschat spreken de inwoners van Heusden-Zolder alles samen meer dan 70 verschillende talen. Met de campagne ‘Talen Troef!’ wil de gemeente tussen 8 februari en 20 april die rijkdom in de kijker zetten. Heel wat partners en verenigingen organiseren samen met de afdeling welzijn en lokale economie, de bib, Muze en Het Berenhuis een boeiende mix aan activiteiten en projecten voor alle leeftijden en interesses. Alle info daarover vind je hier terug, je kunt ook bellen met de afdeling welzijn 011 80 80 86.

meer-info-over-wk-situatie

Meer info over WK-situatie

Een 30-tal inwoners van Viversel en Bolderberg woonde in The Wheels een WK-café bij. Ze konden er vooral terecht met individuele vragen over de bereikbaarheid en de verkeerssituatie tijdens het WK. Daarvoor konden ze ter plaatse de nodige kaarten bekijken en er toelichting bij krijgen. Zaterdag om 13 uur kan ook iedere inwoner deelnemen aan een rondleiding langs het parcours. Zowat 100 belangstellenden schreven al in, tot en met vrijdag kunnen inwoners van Heusden-Zolder nog inschrijven op de website van de gemeente.

emx-omloop-wordt-verder-uitgebouwd

EMX-omloop wordt verder uitgebouwd

De afgelopen jaren zijn in ons land heel wat motorcrosscircuits verdwenen, maar binnen Circuit Zolder zal dit jaar het EMX-circuit samen met zijn accommodatie verder worden uitgebouwd op het terrein binnen de kanaalbocht. Voor alle duidelijkheid, het gaat om een circuit voor elektrische crossmotoren, die dus geen lawaai maken. De EMX-club is op zoek naar nieuwe leden en helpende handen. Het is de bedoeling op donderdagnamiddagen en tijdens een aantal weekends het circuit verder uit te bouwen (…) Lees het hele bericht

wk-we-kennen-de-belgische-deelnemers

WK: we kennen de Belgische deelnemers

Bondscoach Rudy De Bie is klaar met zijn selectie voor het WK veldrijden in Heusden-Zolder. Wout van Aert, Sven Nys, Tom Meeusen, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels zijn zeker van hun plaats. Als Van Aert zondag de eindstand in de Wereldbeker wint, komt ook zijn ploegmaat Tim Merlier mee, want dan krijgt België een extra renner. Bij de profs zitten geen Limburgers, maar bij de beloften is Quinten Hermans uit Tessenderlo geselecteerd, en bij de vrouwen Laura Verdonschot uit Lommel.

windekind-mag-uitbreiden

Windekind mag uitbreiden

Het Kinderdagverblijf Windekind, dat ligt op het domein van 't Weyerke, mag uitbreiden met liefst 69 plaatsen. Daarvoor bestond al langer een vraag. Maar nu heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen 600.000 euro uitgetrokken voor de uitbreiding. Die subsidie maakt deel uit van een totale investering van 100 miljoen in de zorg- en welzijnsinfrastructuur. Dat geld gaat naar 93 projecten waarvan 10 in Limburg.

laat-je-horen-op-moedertaaldag

Laat je horen op Moedertaaldag

Op zaterdag 27 februari heeft in Heusden-Zolder weer een evenement plaats in het kader van de 'Internationale Moedertaaldag', een initiatief van de UNESCO om diversiteit en meertaligheid te vieren. Onder het motto 'Heusden-Zolder, boordevol talen(t)' brengt Het Berenhuis iedereen samen in de ronde zaal van het Rode Kruis opvangcentrum De Bark. Om 15 uur beginnen de voorstellingen voor en door kinderen, om 19 uur die voor en door volwassenen. Kinderen treden (…) Lees het hele bericht

moe-spjele-ze-inne-kulle-schaoi-of-lommerd

Moe spjêle ze inne kulle schaoi of lommerd?

Rita Vanhove herinnert zich nog dat haar moeder tegen één van de kleinkinderen zei 'Ga maar wa 'inne kulle schaoi' spjêle. Het kind wist niet in de verste verte niet dat ze schaduw bedoelde. De grootmoeder van Rita zei dan weer 'inne lommerd'. Zou dat Zolders zijn? Wie weet het? UPDATE Wim Goris kent van in zijn Heusdense jeugd zowel 'kulle schaoi' als 'lommerd', maar denkt dat het eerste het meest werd gebruikt. Eric Lefèbvre is ervan overtuigd dat lommerd Zolders is.

vandaag-gezien-18-januari-2016

Vandaag gezien

Gust Ischen trotseerde vanmorgen de ochtendkoude om in het prille daglicht deze vorstfoto's te nemen.

kwb-zamelt-gsm-s-en-klein-elektro-in

KWB zamelt GSM's en klein elektro in

KWB nationaal is vandaag gestart met een actie om oude gsm' s in te zamelen. Die campagne loopt tot 31 januari. Het gaat ook om opladers, rekenmachines, scheerapparaten en ander klein elektrisch materiaal. Ook KWB Heusden-Centrum doet mee en plaatste vandaag een inzamelbox in de wachtzaal van de CM in de G.Gezellelaan 15. Hoewel de actie pas vandaag officieel is gestart, was de box al eerder geplaatst en blijkbaar hebben al heel wat mensen de weg er naartoe gevonden. KWB-ers Romain Beerten, Louis Vanderstraeten en Marc Bijloos namen zelf alvast de proef op de som.

wie-het-kleine-niet-begeert

Wie het kleine niet begeert, ...

Luna en Myo Coels plakten de karige sneeuwvlokjes uit heel de tuin samen en maakten er een mini-sneeuwman van. Het was dan misschien ook deze enige kans op een sneeuwpop deze winter. (foto Rita Vanhove)

de-gedaanteverandering-van-viversel

De gedaanteverandering van Viversel

Viversel ondergaat de jongste jaren langzaam maar zeker een metamorfose. Begin maart 2014 was het terrein achter de kerk nog een bouwwerf (foto links onder). Maar amper twee jaar later is daar een keurige site met woningen en appartementen verrezen. De huizen in Pastoor Douvenstraat naderen hun voltooiing of zijn in sommige gevallen al bewoond. (foto's Lode Beylemans)

6-podiumplaatsen-voor-gankaku-op-beker

6 podiumplaatsen voor Gankaku op Beker

Op de Beker van Limburg karate in As heeft de jeugd van JKA Karateclub Gankaku het uitstekend gedaan. Taro, Zyara, Esad, Osman, Nisa en Christophe behaalden podiumplaatsen. Voor Taro, Christophe en Brady was het een spannende ervaring want als kadetten moesten zij voor de eerste keer vrij vechten.

vredeseilanden-haalt-meer-dan-1700-op

Vredeseilanden haalt meer dan € 1700 op

Het voorbije weekend was het campagneweekend van Vredeseilanden. Ook in Heusden-Zolder waren er heel wat acties aan de supermarkten door de leerlingen van het Sint Fransiscuscollege en de vrijwilligers van de Vredeseilandenbikers. Samen haalden zij € 1758,47 op voor Vredeseilanden. Met de campagne Let’s #SaveTheFoodture daagt Vredeseilanden dit jaar de Belgische supermarkten uit om verder te kijken dan een lage prijs en mee te zorgen voor leefbare prijzen voor boeren (…) Lees het hele bericht

iets-kan-huul-wagespiekig-zen

Iets kan huul wagespiekig zên

Een lezer meldde ons het woord 'wagespiekig', een prachtig synoniem voor krakkemikkig. Een kast, stoel of tafel kunnen bijvoorbeeld wagespiekig zijn, ze staan dan te waggelen op hun poten. Maar ook andere voorwerpen kunnen wagespiekig zijn als ze niet al te stevig zijn.

merel-meest-verspreid-huismus-talrijkst

Merel meest verspreid, huismus talrijkst

Dit weekend had het grote vogeltelweekend plaats waarbij Natuurpunt iedereen had opgeroepen om in de eigen tuin de vogels te tellen en in te geven. De actie werd vanavond om 20 uur afgesloten en voor heel Vlaanderen zijn dit de (nog niet officiële) cijfers: 8735 tellingen van 81 soorten en 278636 exemplaren. De merel is in 91 % van de tuinen geteld, maar in kwantiteit staat de huismus ver op kop voor de koolmees, de vink en de merel. Voor Limburg zijn de resultaten vergelijkbaar (…) Lees het hele bericht

boekt-b-wint-bij-de-berk-a

Boekt B wint bij De Berk A

In de federale petanquecompetitie moest Olympia zich na een voorsprong van 2-4 na de tweede ronde toch met 5-4 gewonnen geven tegen Zig-Zag Tessenderlo.In de eerste provinciale won Boekt B met 3-6 bij De Berk A. Boekt A versloeg Eisden A met 6-3. In tweede provinciale leed Olympia A een 8-1 nederlaag bij Sint-Truiden A. In derde provinciale versloeg Olympia B Kelchteren B met 8-1. De Berk C verloor van Oetervallei B met 4-5 en De Berk B verloor met dezelfde cijfers van Oetervallei A. Boekt C blikte Genenbos C in met 8-1.

vandaag-gezien-17-januari-2016

Vandaag gezien

Gesmolten sneeuw in tegenlicht. (foto's Jan Leijskens)

grote-theaternamen-op-het-muzepodium

Grote theaternamen op het Muzepodium

Grote namen op het podium van Muze vanmiddag met onder meer Jo De Meyere en Leah Thys. Samen met het Fakkelteater brachten ze 'Een Oscar voor Emily' indrukwekkend op het podium. (foto Lenscollectief)

vck-bolderberg-wint-spannende-match

VCK Bolderberg wint spannende match

In het volleybal heeft VCK Bolderberg gewonnen van VC Wara Genk met 3-2. Nochtans moest de thuisploeg door de vele blessures in een vertimmerde opstelling aantreden. Het werd een op- en neergaande wedstrijd die alle kanten uitkon en waar de toeschouwers op een spannend gebeuren werden getrakteerd. Maar het was de thuisploeg die het laken in de ultieme fase van de tiebreak naar zich toetrok. Setstanden: 25-22, 20-25, 18-25,25-23 en 17-15.

nieuwjaarsreceptie-in-rode-wijk

Nieuwjaarsreceptie in Rode Wijk

De Rode Wijk in Zolder hield vanmiddag haar nieuwjaarsreceptie. De buurtbewoners kwamen daarvoor samen aan het speeltuintje in de Lodewijk Dosfellaan. Het was er gezellig. (foto Kristof Cuppens)

bolderberg-opent-het-kermisseizoen

Bolderberg opent het kermisseizoen

Sint-Antoniuskermis en dus komen de foorkramers naar Bolderberg afgezakt. Dat is meteen de opening van het seizoen want Bolderberg vormt traditiegetrouw de allereerste Limburgse kermis. De draaimolen kende wat bijval, enkele kinderen leerden samen met papa hun eerste 'pijltjes' afschieten maar traditiegetrouw is de frituur de meest populaire 'attractie'.

meer-dan-500-wandelaars-rond-de-kluis

Meer dan 500 wandelaars rond de Kluis

De Winterborrelwandeling van de vzw Toerisme Heusden-Zolder heeft zijn meest succesvolle editie achter de rug met meer dan 500 deelnemers. Voor de geleide wandeling alleen al hadden zich 200 gegadigden gemeld. Het weer was dan ook ideaal voor een winterwandeling, met een dun laagje sneeuw dat het natuurgebied rond de Kluis een nog idyllischer uitzicht bood. Trouwens, in een jaar tijd is het beeld vanop het sterrenplekje drastisch gewijzigd met heel wat windmolens die het panorama zijn (…) Lees het hele bericht

amber-i-is-nieuwe-jeugdprinses-van-slamridders

Amber I is nieuwe jeugdprinses van Slamridders

Na een geanimeerde jeugdcarnavalnamiddag met vooral clown Renaldo in de hoofdrol, mochten De Slamridders hun mini-prins Jonas I uitzwaaien en de nieuwe jeugdprins verwelkomen ... en zowaar het werd een nieuwe jeugdprinses. Amber I heeft samen met de rest van de Slamridders een druk programma voor de boeg. Amber Bekkers komt uit Overpelt en is nieuw in de groep. Ze wist vandaag haar rol stijlvol te vervullen en alle gastgezelschappen kwamen haar feliciteren en een medaille in ontvangst nemen.

alleen-sk-heusden-06-behaalt-een-punt

Alleen SK Heusden 06 behaalt een punt

In de vierde provinciale A speelde SK Heusden 06 2-2 gelijk bij Verbroedering Lommel. KVV Heusden-Zolder verloor met 2-3 van VV Lummen. De wedstrijd Peer-Statie werd uitgesteld.

leider-anadol-verliest-in-stal

Leider Anadol verliest in Stal

In het voetbal heeft leider FC Anadol in de derde provinciale A een onverwachte 3-2 nederlaag geleden bij Stal Sport. FC Bolderberg verloor met 5-2 van Hechtel FC.

christoff-i-is-nieuwe-prins-der-slamridders

Christoff I is nieuwe prins der Slamridders

Tijdens het frühshoppen van De Slamridders in Ons Huis hebben enkele honderden carnavalisten de aanstelling van de nieuwe prins meegemaakt. Christoff I zal het komende jaar Slamridders leiden langs stoeten, zittingen en bals. Christoff Van Den Boorn komt uit Zonhoven. Hij krijgt de hulp van de adjudanten Tom (Donkers) en Timmy (Bollen). Het was een gevarieerde frühshoppen met zang, dans en humor. Jean-Paul Klinkers haalde zijn Limburgse André Van Duin weer boven, en de lokale (…) Lees het hele bericht

hulpdiensten-massaal-naar-kanaal

Hulpdiensten massaal naar kanaal

De hulpdiensten zijn vanmorgen massaal uitgerukt naar het Albertkanaal. Voorbijgangers hadden gedacht dat ze er een auto in het water hadden gezien. Meteen reden ziekenwagen en de brandweer met duikerswagen en boot er naartoe en ook verschillende politieploegen. Er werd wel een bumper gevonden, maar voor de rest leverde de zoekactie niets op, buiten veel bekijks van fietsers, wandelaars en vissers.

de-eerste-sneeuw-ligt-er

De eerste sneeuw ligt er

Sommigen hebben er lang naar uit gekeken, anderen verafschuwen het, maar vanmorgen zien we ons eerste laagje sneeuw van deze winter. Marcel Gybels maakte de eerste sfeerfoto's, wie nog meer mooie prentjes heeft, stuur maar naar redactie[!]heusden-zolder.eu

nieuwjaarsborrel-in-de-padbroekweg

Nieuwjaarsborrel in de Padbroekweg

In de Padbroekweg in Eversel kwamen de buren samen voor hun jaarlijkse nieuwjaarsborrel, die uiteraard verzegezeld ging van de nodige wensen. Ze waren met een 50-tal, die konden genieten van borrels en hotdogs. En 't was vooral gezellig door de pietjesbak, het kaarten en natuurlijk het bijbabbelen. (foto's Gust Ischen)

leiders-kennen-geen-erbarmen-voor-berkenbos

Leiders kennen geen erbarmen voor Berkenbos

In de tweede basketbalprovinciale verloor Heusden A met 86-66 bij Bree A. Berkenbos '95 kreeg een erg zware nederlaag aangesmeerd van leider Union Leopoldsburg A: 58-105. In derde A won Zolder B bij Hasselt BT D met 59-89. In vierde A was er verlies voor Zolder Z bij Hades D: 69-47. In vierde B versloeg Heusden Z Gems Diepenbeek B met 69-54. In tweede provinciale dames was er een nederlaag voor DBBC Zolder B: 58-62 tegen Houthalen-Helchteren A.

zolder-a-laat-steek-vallen-tegen-beringen

Zolder A laat steek vallen tegen Beringen

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A thuis verloren van Miners Beringen B, het werd 75-79. Voor Zolder een gemiste kans in de top van het klassement. De bezoekers ontketenden een blitzstart en grepen de thuisploeg naar de keel.Zolder kwam na de rust fris uit de kleedkamer en kroop in een zinderende tweede helft dichterbij, maar kon geen kloof slaan. Het waren integendeel de Miners die de winst mee naar huis namen omdat de thuisploeg teveel vrijworpen miste.

vanavond-gezien-63

Vanavond gezien

Het koude en heldere weer biedt een klare blik op de maan met zijn kraters, zeker met een stevige fotolens. (foto Marcel Gybels)

wie-es-he-allemoal-e-kringsel

Wie es hê allemoal e kringsel?

Als iemand tegen u zegt 'Ge zèt e kringsel' dan bedoelen ze daar in Heusden mee dat je een lastpost of een ruziestoker bent. Roger Elsen speelde het ons door en vertelde er gelukkig bij dat het niet persoonlijk bedoeld was, anderen denken daar wellicht het hunne over ...

wieze-boys-opnieuw-5-punten-voor

Wieze Boys opnieuw 5 punten voor

In het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys A vandaag met 3-1 gewonnen van Pool Keroma A. RP Products ging met 3-0 de boot in bij Kotem Vrij Vooruit. Daardoor loopt leider Wieze Boys opnieuw uit tot 5 punten.

vandaag-gezien-16-januari-2016

Vandaag gezien

We beleven een fusie tussen winter en lente. (foto's Jan Leijskens)

het-weer-nachtvorst-4

Het weer: nachtvorst!

Dankzij drukstijgingen staat er droog en vrij zonnig weer op het programma. Er wordt echter arctische lucht aangevoerd, wat resulteert in erg lage maxima en algemene vorst tijdens de nacht. De volgende dagen houdt het koude weer aan met maxima rond of net boven het vriespunt en algemene nachtvorst.
Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Af en toe valt er een winterse bui, die tegen de avond meer van sneeuw wordt vergezeld. Maxima rond 5 graden en een koude noordwestenwind. Tijdens de (…) Lees het hele bericht

winterborrelwandeling-met-gregoriaanse-gezangen

Winterborrelwandeling met Gregoriaanse gezangen

De Winterborrelwandeling naar de Kluis van Bolderberg gaat morgen in optimale omstandigheden plaatsvinden: bij winterse temperaturen. Dat is niet alleen ideaal om van een helder uitzicht te genieten, ook zullen boven aan de Kluis tussen 13 en 16 uur de borrels, de soep en de andere warme dranken extra smaken. En er zijn niet alleen warme dranken, maar ook dito klanken, want in de kapel trakteert kluisbewoner Pieter Stevens de bezoeker met tussenpozen op prachtige Gregoriaanse gezangen.

dames-zolder-winnen-van-stevoort

Dames Zolder winnen van Stevoort

In de eerste provinciale van het damesbasketbal heeft DBBC Zolder A Stevoort A verslagen met 62-42.

de-kijk-van-richie-181

De kijk van Richie

Topcondities op het autosalon.

indrukwekkende-stemmenharmonie-van-lais

Indrukwekkende stemmenharmonie van Laïs

Laïs stond vrijdagavond in de Sint-Vincentiuskerk met 'Midwinter Tales'. Een overvolle kerk als in vervlogen tijden, alleen de engelen waarvoor vroeger naar de hemel verwezen werd, stonden nu in de kerk zelf. 3 vrouwenstemmen, die in klank- en stemkleur in volle harmonie, het wordt zelfs heel bijzonder als ze vanop de preekstoel een gezang laten horen, ook al versta je de taal niet. Perfecte timing trouwens, die Midwinter Tales net op het ogenblik dat de winter zijn intrede doet. Het publiek was onder de indruk, mogelijk komen ze in februari volgend jaar terug.
(meer foto's van Ria De Clerck)

si-wint-in-koersel

SI wint in Koersel

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder vrijdagavond de derby bij RSC Koersel gewonnen. Het werd 4-7. SI speelde als een geoliede machine en al na 6 minuten kopte Achadoud de 0-1 op het bord.  Toch kon Koersel even later voor komen, maar vier minuten voor rust stond het 2-4. Na de onderbreking ontbond Stevens al zijn duivels en zorgde met een hattrick voor de 3-7, Koersel kon nog één keer tegenscoren maar de zege was verdiend.

winst-voor-il-tarfufo

Winst voor Il Tarfufo

In de eerste provinciale van het voetbal heeft La Baracca Lindeman vrijdagavond in Zutendaal verloren met 5-1. In de derde provinciale D won Il Tartufo met 4-5 bij Real Jills Diepenbeek. HZ Real Heusden won met 3-5 in Lummen, bij The Freestyle Boys.

receptenboek-en-de-winnaar-is

Receptenboek: en de winnaar is ...

28 graden alcohol krijg je in je kraag, als je een Gagelborrel achterover slaat, zondagnamiddag op de Kluis bijvoorbeeld.  An Gees was één van de vele lezers die het juiste antwoord kenden. Zij heeft binnenkort het boek 'De Limburgse Keuken' met recepten van Limburgse burgemeesters binnen handbereik en kan dan zelf eens uittesten of en hoe onze sjerpendragende dames en heren er een potje van maken.

ne-vreus-es-goed-tegene-kaa

Ne vreus es goed tegenè kaa

De werkmakkers van Stephan Praets verstonden hem niet wanneer hij het had over een 'vreus', 'noat kaer wjêrd zal ich menne vreus gûn zukke'. Da's natuurlijk een heel actuele, met de koude die nu opdoemt, kunnen we allemaal wel een trui of pullover, of dus 'vreus' gebruiken. Zijn er nog andere woorden voor elders in Heusden-Zolder?

politie-ging-geregeld-op-cafe

Politie ging geregeld op café

De lokale politie moet de vergunningen leveren om een café of zogenaamde drankslijterij uit te baten. In 2015 werden 41 attesten afgeleverd. Het ging dan om een overname (13), een correctie van het dossier (22) of de opening van een nieuwe zaak (6). Vier uitbaters gaven er in 2015 de brui aan. Samen met de inspectiediensten hield de politie vorig jaar verschillende controles op het rookverbod, de tewerkstelling en boekhouding. 2 café's werden gesloten, omdat op dat ogenblik niemand in de zaak stond die gerechtig was om die uit te baten.

okra-hield-zijn-nieuwjaarsfeest

OKRA hield zijn nieuwjaarsfeest

OKRA Heusden hield vanmiddag zijn nieuwjaarsfeest in 't Kuipershof. Voorzitter Maurice Mues heette iedereen welkom en bracht even een gezondheidsrapport van Leon Truyers, de trekker van vele acties, die momenteel een tijdje uitligt. Jeanne en Georgette kregen de lachers op hun hand met een aantal Heusdense sketches. Er werden foto's geprojecteerd die de werking doorheen het jaar illustreren en iedereen mocht aanschuiven voor een vieruurtje. (foto's Julien Maebe)

kwb-houdt-opvallende-actie-tegen-zwerfvuil

KWB houdt opvallende actie tegen zwerfvuil

De 6 KWB-afdelingen van Heusden-Zolder hebben deze namiddag een actie tegen zwerfvuil gehouden op de Beringerheide. Ze kozen niet toevallig die straat met veel natuur, omdat die erg 'zwerfvuilgevoelig' is en voortdurend geteisterd wordt door allerlei afval. De KWB-ers ruimden al het zwerfvuil in de buurt op en hadden een soort van wieleraankomst opgesteld. Alle passanten werden even tegengehouden en symbolisch 'geflitst', en kregen een sensibiliserend pamflet in de (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-de-bergstraat-1

Inbraak in de Bergstraat

In de Bergstraat zijn inbrekers gisteren en woning binnengedrongen. Ze forceerden daarvoor het keukenvenster aan de achterzijde van de woning. De inbraak is gebeurd in de loop van de namiddag toen de bewoners niet this waren. De precies buit is niet duidelijk.

nieuw-record-goederentrafiek-op-kanalen

Nieuw record goederentrafiek op kanalen

Dat de verhoging van de kanaalbruggen noodzakelijk is, blijkt uit de cijfers van nv De Scheepvaart die vrijdagmorgen zijn bekendgemaakt. Vorig jaar zijn op het Albertkanaal en de Kempense kanalen samen 433.000 containers vervoerd, 2,32 % meer dan in 2014 en ook een nieuw record. In het totaal gaat het daarbij om zowat 35 miljoen ton goederen. Het is ook de bedoeling om nog meer plaats te maken langs het kanaal voor nieuwe bedrijven die voor hun goederenvervoer schepen in plaats van vrachtwagens kunnen gebruiken. (foto Lode Beylemans)

grondwerken-voor-tijdelijke-brug-vorderen

Grondwerken voor tijdelijke brug vorderen

Aan het kanaal in Viversel zijn de grondwerken - die de plaatsing en van een tijdelijke brug voorafgaan - al flink gevorderd. Zo is er al een doorsteek van het voetbalterrein naar het kanaal. Als je de ruimte tussen de boten en de bruggen op dit ogenblik bekijkt, dan is het duidelijk dat er een ingreep moet gebeuren om schepen met 4 containers gestapeld door te laten. (foto's Lode Beylemans)

win-het-boek-de-limburgse-keuken

Win het boek 'De Limburgse Keuken'

Zondag tijdens de winterwandeling kun je tussen 13 en 16 uur allerlei lekkers eten en drinken aan de standjes boven aan de Kluis. Ongetwijfeld zal ook de Gagelborrel tussen het aanbod staan. Hoeveel alcohol zit er in de Gagelborrel? Mail je antwoord voor 21 uur vanavond naar redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres. De prijs van vandaag is het boek De Limburgse Keuken, met recepten van de Limburgse burgemeesters. Af te halen zondag tijdens de wandeling

filmpje-over-verhuizing-binnen-sfc

Filmpje over verhuizing binnen SFC

De grote verhuizing in het Sint-Franciscuscollege, waarbij alle leerlingen en personeelsleden van campus Heusden naar Berkenbos verkassen, is pas voor 1 september gepland. Maar deze week zijn al heel wat interne verschuivingen gebeurd naar de nieuwe lokalen op campus Berkenbos, de leerlingen staken daarbij ook zelf de handen uit de mouwen. Op de website van het college vind je een leuk filmpje dat een impressie geeft van die interne verhuizing.

planeet-koers-een-lach-en-een-traan

Planeet Koers: een lach en een traan

Velen hebben donderdagavond twee uur lang geboeid geluisterd naar Planeet Koers, de wielerverhalen van Michel Wuyts, gelardeerd met de Nederlandstalige (wieler)liederen van Geert Vandenborn. Speciaal in de aanloop naar het WK veldrijden had Wuyts zijn 'repertoire' extra geconcentreerd rond de cyclocrossers. Verhalen over Sven Nys, Kevin Pauwels, Eric De Vlaeminck, ... maar evenzeer over zijn uitstap samen met Eddy Merckx naar de aanval op het werelduurrecord door Miguel Indurain, of over het gevallen godenkind Frank Vandenbroucke, ...  Alles geïllustreerd met sprekende, grote foto's op de achtergrond. Het was bijwijlen hilarisch, dan weer diep ontroerend. Maar alleszins een sfeervolle proloog voor het WK. (foto's Tony Sempels)

iemand-goesting-veur-wa-hinnebik

Iemand goesting veur wa hinnebik?

Eric Philips mag dan al een tijdje met zijn gezin in het Spaanse Mazarron wonen, hij stelt nog geregeld voor om eens 'hinnebik geried te make', dat is dan het Heusdens voor roerei. In de Kapelstraat staat trouwens een villa die vroeger Villa Hinnebik heette. UPDATE Jos Put wijst er op dat hinnebik niet het zelfde is als roerei. Roerei wordt zonder bloem gemaakt terwijl hinnebik volgende ingrediënten bevat: 2 eetlepels bloem, 2 eieren, snuifje zout, genoeg melk om een luchtig papje te maken, blokjes spek.

kookboek-de-winnaar-is

Kookboek: de winnaar is ...

Het was niet zo moeilijk om te achterhalen dat het Vogelsanckschelpje gevuld is met pruimenspijs. Een lekker koekje overigens. Misschien staat er ook wel een recept van lekkere koekjes in het Limburgse kookboek, dat is alleszins gewonnen door Maria Aerts. Meer lekkers kun je tijdens en na de winterwandeling van zondag ook te pakken krijgen

geen-jeugdvoetbal-dit-weekend-3

Geen jeugdvoetbal dit weekend

De voetbalbond heeft beslist om alle wedstrijden voor het komende weekend op 16 en 17 januari af te gelasten voor de jeugd, de reserven en het G-voetbal. De eerste ploegen spelen in principe wel.

bloed-geven-bij-het-rode-kruis

Bloed geven bij het Rode Kruis

Je kunt dezer dagen weer bloed gaan geven tijdens de inzamelingen van het Rode Kruis. Vanavond tussen 18 uur en 20u30 ben je welkom in de Witte Zaal in Bolderberg. Maandag 18 januari zijn de ploegen van het Rode Kruis te gast in Ons Huis in Berkenbos een dinsdag 19 januari in Sint-Baaf Eversel, telkens op dezelfde uren.

onze-inkomens-zitten-flink-onder-het-gemiddelde

Onze inkomens zitten flink onder het gemiddelde

In 2013 zijn in Heusden-Zolder 7.709 belastingaangiften ingediend met een gemiddeld belastbaar inkomen van 43.807 euro. Daarmee zitten onze inkomens behoorlijk onder het Vlaamse (50.253 euro) en Belgische (49.212 euro) gemiddelde. In totaal zijn voor dat jaar in Heusden-Zolder voor 337,70 miljoen euro aan netto belastbare inkomens aangegeven. En daarop is in het totaal bijna 74,64 miljoen euro belasting betaald aan staat en gemeente.

inbraak-in-processieweg

Inbraak in Processieweg

In de Processieweg zijn inbrekers binnengedrongen in een woning. De inbraak is gisteren in de vooravond ontdekt.

vandaag-gezien-14-januari-2016

Vandaag gezien

Een sperwer zit op de loer tot zijn lievelingsgerecht passeert: Turkse tortels en van die duifjes zijn er heel wat in de buurt. (foto Marcel Gybels)  UPDATE Het blijkt niet te gaan om een sperwer maar om het vrouwtje van de torenvalk.

winterwandeling-win-een-limburgs-kookboek

Winterwandeling: win een Limburgs kookboek

In de aanloop naar de Winterwandeling aan de Kluis van Bolderberg - nu zondagnamiddag - geven we vandaag met de groeten van de vzw Toerisme Heusden-Zolder het boek 'Limburg Geproefd' weg, dat is een toeristisch kookboek met recepten van Limburgse chefkoks. Onze vraag van vandaag zit ook wat in de sfeer van de streekgastronomie. In Heusden-Zolder kennen we het 'Vogelsanckschelpje' als één van de specialiteiten. Welke vulling zit in dat koekje? Stuur je antwoord met naam en adres voor 21 uur vanavond naar redactie[!]heusden-zolder.eu. De winnaar moet wel zijn boek zondag aan de Kluis gaan afhalen.

het-weer-winterprik-2

Het weer: winterprik!

Onstabiele lucht die stelselmatig kouder wordt, schuift over onze streken. Er vallen buien, die stilaan een winters karakter krijgen. In het weekend wordt de aangevoerde lucht nog wat kouder, maar de neerslagkansen nemen gestaag af. Tijdens de nachten gaat het algemeen vriezen.
Vandaag schuift een storing in de ochtend en voormiddag over onze streken met enige tijd regen. Na de middag wordt het enige tijd droog met mogelijk enkele opklaringen. Later vallen er echter enkele buien, die lokaal (…) Lees het hele bericht

ikra-blijft-in-de-top

Ikra blijft in de top

In de vierde provinciale A van het zaalvoetbal is Ikra Heusden met 4-10 gaan winnen bij The Corner Beringen. Ikra staat tweede op twee punten van leider

zolder-telt-af-naar-night-of-the-locals

Zolder telt af naar Night of the Locals

In Zolder-Centrum zijn ze nu al aan het aftellen naar zaterdag 30 januari, want naar jaarlijkse traditie heeft dan The Night of the Locals plaats. De feesttent in het centrum vormt dan weer de verzamelplaats voor iedereen die vroeger of nu met het steviger rockwerk te maken had en in Zolder zijn roots of woonplaats heeft. Daarbij gaat het zowel om muziek uit de jaren '70, '80, '90 als 2000. Robert Quintens en de rest van The Locals hebben weer een uitgebreide affiche samengesteld (…) Lees het hele bericht

wandelgidsen-de-winnaars-zijn

Wandelgidsen: de winnaars zijn ...

De rode wandelroute, die onder meer door de bossen van Vogelsanck leidt, is 11,8 km lang. De winnaars van een wandelpakket met lokale wandelroutes zijn Pierre Renard, Felix Lemmens, Eric Wuyts en Monique Dubois. Ze kunnen alvast zondag aan de Kluis een eerste keer hun kaarten proberen

hennig-van-handig-tot-knap

Hennig: van handig tot knap

Heidi Braeken vindt hennig een leuk woord, het staat voor handig. Iemand met twee linkse handen is dus niet echt hennig. Maar in onze jonge tijd - heel lang geleden dus - gebruikten we het woord ook in een andere context: een knap meisje was voor ons een 'hennig mûtske'.

inbraakpoging-in-brugstraat

Inbraakpoging in Brugstraat

In de Brugstraat is een inbraakpoging gebeurd. Maar de dieven raakten niet binnen zodat er ook niets is buitgemaakt.

regen-teistert-voetballers

Regen teistert voetballers

De regen speelt verschillende voetbalploegen parten. Bij SK Heusden 06 hebben ze deze namiddag hun trainingen moeten afblazen omdat de terreinen onder water staan. En de eerste ploeg zou normaal vanavond een oefenmatch spelen bij Herk Sport, maar ook die partij is afgelast door het weer.

traject-lijn-34-wordt-bijgestuurd

Traject lijn 34 wordt bijgestuurd

Op 8 februari wijzigt De Lijn haar dienstregeling in Limburg om haar lijnen te versterken. Nu hebben nog heel wat buslijnen varianten die allemaal een verschillende reisweg volgen en dat zorgt voor verwarring bij de reizigers. Het is de bedoeling om te komen tot ritten die één duidelijk traject volgen met een betere frequentie. Zo verdwijnen op lijn 34 Zonhoven-Heusden-Helchteren deeltrajecten tussen de haltes Bolderberg Kerk en Zonhoven Weg naar Bolderberg en tussen de haltes (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-13-januari-2016

Vandaag gezien

Neen, deze foto komt niet uit het archief maar is gewoon vandaag gemaakt in de tuin van Jean Vandevoort. Gelukkig beseffen de bloemen niet welk weer hen de komende dagen te wachten staat ...

win-vier-pakketjes-met-wandelkaarten

Win vier pakketjes met wandelkaarten

Zondagnamiddag kan iedereen deelnemen aan de Winterborrelwandeling van de vzw Toerisme Heusden-Zolder aan de Kluis van Bolderberg. Maar je kunt natuurlijk heel het jaar wandelen in de gemeente. Zo zijn er binnen het gebied De Wijers verschillende wandelroutes uitgestippeld. Hoe lang is de rode route? Mail je antwoord voor 21 uur vanavond naar redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres. En het loont de moeite want vandaag kunnen we liefst 4 lezers blij maken met een pakketje lokale wandelkaarten. Die moeten ze wel zondag aan de Kluis komen afhalen.

wie-wil-leren-verhalen-vertellen

Wie wil leren verhalen vertellen?

Het Berenhuis lanceert weer een nieuw initiatief: Leren verhalen vertellen. Mensen houden van oudsher van verhalen vertellen: bij het kampvuur, op café, op zomeravond bij het uchteren, voor het slapengaan op de rand van het kinderbed, ... Daarom gaat het Berenhuis op zoek naar mensen die graag verhalen vertellen voor vrienden of (klein)kinderen. In een kleine groep leert een echte verhalenverteller hoe je een verhaal goed kunt (…) Lees het hele bericht

grote-belangstelling-voor-werken-aan-bruggen

Grote belangstelling voor werken aan bruggen

Meer dan 100 aanwezigen luisterden vanavond in De Vierseleer geïnteresseerd naar de informatie over de verhoging van de twee bruggen over het Albertkanaal in Viversel. De gemeente organiseerde de avond, maar de informatie werd verstrekt door nv De Scheepvaart, de opdrachtgever voor de werken. Buurtbewoners wilden vooral weten hoe het zat met geluids- en verkeershinder en omleidingen. In de zomer kunnen de werkzaamheden al aanvatten rond half 7 's morgen en ze duren in principe tot 18 (…) Lees het hele bericht

van-slat-tot-schotelvod

Van slat tot schotelvod

Gisteren hadden we het al over een sletteke, in Heusden-dorp spreken ze volgens Roger Vanbriel ook over een slat, als ze een schotelvod of in het mooi Nederlands een vaatdoek bedoelen.

nestkastje-en-de-winnaar-is

Nestkastje: en de winnaar is ...

Toegegeven het was een beetje een strikvraag, in het ene jaar wordt altijd de vogel voor het volgende jaar verkozen. En dus bij de verkiezing in 2015 werd de heggemus verkozen door een meerderheid. Vele tientallen lezers wisten toch het juiste antwoord. Hubert Cornelissen is door het lot aangeduid als winnaar. Benieuwd welke vogel hij volgend seizoen in zijn nestkastje van Limburgs Landschap mag verwelkomen. Morgen spelen we weer.

een-bestuurder-moest-nog-9000-betalen

Eén bestuurder moest nog € 9000 betalen

Samen met Douane & Accijnzen heeft de politie controles gehouden op verschillende plaatsen in Heusden-Zolder. 92 voertuigen passeerden de ANPR-camera. 4 bestuurders bleken waren nog boetes verschuldigd. Eén bestuurder moest nog 9000 euro aan achterstallige boetes betalen. Eén bestuurder werd betrapt met rode diesel. De politie stelde inbreuken vast wegens niet-verzekering (3), geen keuring (3), niet dragen van de gordel (5), niet gebruiken van het kinderzitje en gsm'en aan het stuur. 10 bestuurders bliezen safe en ook 2 speekseltesten waren negatief. Eén ongeldige mindervalidenkaart werd in beslag genomen en één auto is getakeld.

telefonische-oplichting-vanuit-zimbabwe

Telefonische oplichting vanuit Zimbabwe

Bijna elke dag bereiken ons bericht over nieuwe pogingen om mensen op te lichten via het internet of de telefoon. Vandaag kregen we een mailtje van een inwoonster uit Heusden-Zolder die de afgelopen dagen oproepen gekregen had van de nummers 263 771118552 en 263771135945. Het gaat telkens om telefoonnummers uit Zimbabwe die zowel op GSM's als op vaste telefoontoestellen de bel één keer laten overgaan. Ze hopen dan dat je terugbelt om te weten wie je heeft proberen te bellen, maar dan (…) Lees het hele bericht

smash-krijgt-label-voor-jeugdwerking

Smash krijgt label voor jeugdwerking

Badmintonclub Smash in Berkenbos heeft ook voor 2016 het A+ label gekregen voor zijn jeugdwerking. Dat is trouwens het hoogst haalbare label voor jeugdwerking. Twee clubs in Limburg kregen dat toegekend: Bokkenrijder Overpelt en Smash Heusden-Zolder.

op-bezoek-bij-de-gladiatoren-in-tongeren

Op bezoek bij de Gladiatoren in Tongeren

De Geschied- en Heemkundige Kring Heusden organiseert jaarlijks een trip naar één of ander historisch interessant museum, fort, stad, ... Dit jaar is gekozen voor een bezoek aan de tentoonsteliing 'Gladiatoren - Helden van het Colosseum' in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren op woensdag 17 februari. De bus vertrekt op het Koning Boudewijnplein om 13 uur, een uur later begint de rondleiding die zowat 1,5 uur duurt. Nadien rest nog wat vrije tijd in Tongeren en om 18 (…) Lees het hele bericht

kwb-voert-actie-tegen-zwerfvuil

KWB voert actie tegen zwerfvuil

De zes afdelingen van KWB Heusden-Zolder slaan de handen in elkaar voor een ludieke actie tegen zwerfvuil, nu vrijdag 15 januari. Op het vlak van recycleren behoort Heusden-Zolder tot de betere leerlingen van de klas en toch - zoals je op de Internetgazet geregeld kan lezen - is het zwerfvuilprobleem voortdurend aanwezig. Daarom gaan de KWB-ers nu vrijdag actie voeren op de Beringerheide, één van de probleembuurten. Het wordt een ludieke, symbolische actie. Iedereen die passeert (…) Lees het hele bericht

fracties-gaan-moskeevraag-eerst-intern-bespreken

Fracties gaan moskeevraag eerst intern bespreken

Het is nog niet duidelijk wat de houding is van de meerderheidsfracties ten opzichte van de vraag naar de bouw van een nieuwe moskee in de gemeente. Gisteravond hebben de partijen samengezeten en vastgesteld dat die vraag voorligt. Daarop is afgesproken dat iedereen het nu binnen de eigen fractie bespreekt en dat binnen een tweetal maanden de standpunten naast elkaar gelegd worden. "We gaan er geen tijdsdruk op leggen, maar de vraag is gesteld en de mensen hebben ook recht op een (…) Lees het hele bericht

slamridders-kiezen-zondag-hun-nieuwe-prinsen

Slamridders kiezen zondag hun nieuwe prinsen

Voor carnavalsvereniging De Slamridders staat nu zondag 17 januari een belangrijk tweeluik op het programma in Ons Huis. Het begint 's morgens om 10u11 met frühshoppen. Wie van plan is die dag een glas te drinken kan al meteen een stevige 'fond' leggen met spek en eieren. Daarnaast is er op het podium heel wat te doen met Footloose Dancers Diepenbeek, Limburgse André van Duin, Renaldo en Sammy. Hoogtepunt wordt de aanstelling van de nieuwe prins der Slamridders die de macht mag overnemen van André II (foto). Traditiegetrouw komen er veel groepen van ver naar dit gebeuren afgezakt. Dit kunnen meteen blijven plakken want om 14u11 begint de kindernamiddag, waarnaar ook jeugdbewegingen uit Heusden-Zolder naar afgezakt komen. De namiddag wordt opgeluisterd door clown Renaldo en ook wordt het jeugdprinsenpaar aangesteld dat de scepter overneemt van miniprins Jonas. De toegang tot beide evenementen is gratis.

werken-in-dekenstraat-zijn-gestart

Werken in Dekenstraat zijn gestart

In de Dekenstraat zijn personeelsleden van De Winning gestart met de aangekondigde werken aan de bomen van het Domherenhof langs de straatkant. In eerste instantie worden vooral dode of gevaarlijke takken verwijderd, die bij felle wind een gevaar kunnen vormen voor het verkeer. Het verkeer moet er ondertussen rekening houden dat maar één rijstrook vrij is, maar het wordt wel in beide richtingen doorgelaten.

win-een-nestkastje

Win een nestkastje

We geven opnieuw een prijs weg in aanloop naar de Winterborrelwandeling die de vzw Toerisme Heusden-Zolder zondagnamiddag op en rond de Kluis van Bolderberg organiseert. Vandaag kun je een prachtig nestkastje winnen, geschonken door Limburgs Landschap vzw. Laat ons voor 21 uur vanavond weten welke vogel in 2015 is verkozen tot 'vogel van het jaar' op redactie [!] heusden-zolder.eu met je naam en adres. Opgelet, de prijs kan alleen zondagnamiddag tijdens de wandeling worden afgehaald.

automobilist-zwaargewond-op-e-314

Automobilist zwaargewond op E 314

Vanmorgen is een zwaar verkeersongeval gebeurd op de E 314 ter hoogte van Terlaemen in de richting van Genk. Een auto knalde daar rond half 7 achterop een vrachtwagen. De automobilist raakte daarbij zwaargewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Door de botsing midden in de ochtendspits ontstond al snel een file tot Lummen. Na een half uur was de rijbaan vrijgemaakt en loste de verkeershinder zich langzaam op.

wandelkaarten-de-winnaars-zijn

Wandelkaarten: de winnaars zijn ...

De gemeenten die deel uitmaken van het Bosland zijn inderdaad Hechtel-Eksel, Overpelt en Lommel. Joris Willems wint een wandelpakket van De Wijers en Anny Vaes krijgt een Boslandwandelbox, beide geschonken door Regionaal Landschap Lage Kempen. Morgenvroeg is er weer een winstkans.

jongeren-van-moed-en-volharding-winnen-brons

Jongeren van Moed en Volharding winnen brons

Voor de gymnasten van Moed en Volharding is het wedstrijdseizoen weer gestart en de jongsten mochten de spits afbijten. De 8-jarigen traden voor het eerst in een wedstrijd aan en ze deden het meteen prima. Liara Munoz, Jinthe Steegmans en Fran Lemmens behaalden een bronzen medaille. Voor I-niveau 9 mocht Kirsten Steegmans aantreden en ook zij won brons. (foto's Sophie Neuteleers)

de-proloog-voor-het-wk-in-de-muzeschouwburg

De proloog voor het WK in de Muzeschouwburg

Doorgaans is Muze het terrein van de cultuurliefhebbers terwijl de sportfreaks zich eerder naar sporthallen, sportvelden of pistes begeven. Maar nu donderdag om 20u15 treffen ze elkaar in de Muzeschouwburg. Michel Wuyts rijdt er als het ware de proloog voor de wereldkampioenschappen veldrijden met zijn voorstelling Planeet Koers. Hij leest er voor uit zijn wielerboeken, vertelt straffe verhalen uit het wielermilieu en diept grappige anekdotes op. Alles wordt geïllustreerd met prachtige (…) Lees het hele bericht

sletteke-is-eigenlijk-een-proper-woord

Sletteke is eigenlijk een proper woord

Als Jan Remen vraagt naar een sletteke, dan moet je hem niet meteen van slechte manieren verdenken. Meer nog, 't is gewoon een propere jongen die in 't Heusdens een washandje vraagt. Sommigen houden het eenvoudiger en spreken van een washenneke. UPDATE Volgens Ivo en Rita Custers-Lambregts zou het eerder gaan om een sleddeke, in dat geval is natuurlijk elke verdachte ondertoon verdwenen ...

diefstal-in-paquaylaan

Diefstal in Paquaylaan

In de Pastoor Paquaylaan is afgelopen nacht een diefstal in een woning gepleegd. De feiten werden vanmorgen vroeg ontdekt.

nieuwe-oplichtingspogingen-via-phishing-mails

Nieuwe oplichtingspogingen via Phishing-mails

Er doen weer opnieuw Phishing-mails de ronde, ook in Heusden-Zolder. Bestuurders krijgen van een zogenaamde Nederlands incassobureau in opdracht van de politie de vraag om een openstaande boete voor bijvoorbeeld een snelheidsovertreding te betalen. Doen ze dat niet, dan wordt zogenaamd het bedrag nog verhoogd. Via een link komen ze op een andere site terecht waarmee ze met een code hun betaling kunnen uitvoeren. Maar uiteraard is het de bedoeling om zo aan de bankgegevens van de slachtoffers te geraken en hen verder op te lichten. Eén advies van de (echte) politie: mail negeren en vernietigen.

les-soeurs-willen-permanente-stores

Les Soeurs willen permanente stores

In juni vorig jaar kende de Hasseltse pop-up van de zusjes Hendrickx uit Heusden-Zolder van het juwelenlabel ‘Les Soeurs’ een overdonderend succes: na de eerste openingsdag waren ze volledig uitverkocht, en ook de dagen nadien was het aanschuiven geblazen tegen dat de deuren open gingen. Ondertussen lijkt de storm nog lang niet overgewaaid, daarom beslisten Clio, Kay en Jules om de pop-up in de Dr. Willemsstraat 8 (…) Lees het hele bericht

broer-en-zus-behalen-5-medailles

Broer en zus behalen 5 medailles

Op de provinciale atletiekkampioenschappen in de Golazo-Arena op De Veen hebben de atleten van AVT Heusden-Zolder het uitstekend gedaan. Onze plaatselijke atleten Jens en Gitte Franssens behaalden samen 5 medailles. Jens, eerstejaars junior, behaalde drie titels: op de 60 m, de 200 m en het verspringen. Daarmee deed hij zijn twee sprinttitels van vorig jaar over met nog een sprong van 6m55 er bovenop. Gitte, is tweedejaars kadet, en zij won brons op de 200 m en zilver op de 60 m.

muzikanten-leven-voort-na-laatste-applaus

Muzikanten leven voort na laatste applaus

Wat is dat toch de jongste tijd met artiesten? Wereldwijd moeten we bijna dagelijks afscheid nemen van een artiest. Vandaag rouwt de muziekwereld om David Bowie. Afgelopen weekend werd Zjef Vanuytsel ten grave gedragen. Wie had op 1 maart vorig jaar in Muze durven denken dat Zjef daar zijn laatste optreden gaf, zijn laatste applaus kreeg en zijn laatste buiging maakte. Eén van zijn muzikanten getuigde dit weekend dat hij daar ook voor het eerst in zijn loopbaan alle muzikanten de hand drukte voor het bisnummer.

weinig-alcohol-in-t-verkeer-2-gedrogeerden

Weinig alcohol in 't verkeer, 2 gedrogeerden

In het kader van de BOB-eindejaarscampagne hield de politie alcoholcontroles op verschillende plaatsen in de gemeente. 111 bestuurders legden een ademtest af. Slechts één persoon had een beetje teveel op. bestuurders legden een speekseltest af. Eén overtreder reed met de joint aan het stuur. De andere testte positief op cocaïne. Er is tegen beiden een pv opgesteld wegens drugbezit. Voorts nam de politie één niet-verzekerde auto in beslag. De auto werd getakeld. Andere verkeersinbreuken waren niet dragen van de gordel of het kinderzitje (7), kale banden (2) en niet-gelijkende reproductieplaat.

win-wandelkaarten-van-de-wijers-en-bosland

Win wandelkaarten van De Wijers en Bosland

Naar aanleiding van de Winterborrelwandeling naar de Kluis geven we deze week elke dag prijzen weg. Vandaag zitten in onze prijzenkast twee pakketten van Regionaal Landschap Lage Kempen: 1 pakket van 7 wandelkaarten van De Wijers en 1 boslandbox met 10 kaarten. Over dat laatste gaat onze vraag van vandaag. Welke gemeenten behoren tot het Bosland? Mail je antwoord voor 21 uur vanavond naar redactie[!]heusden-zolder.eu. Let op, de prijzen kunnen alleen zondag aan de stand van de vzw Toerisme Heusden-Zolder worden afgehaald.

zondag-wandelen-naar-de-kluis-in-bolderberg

Zondag wandelen naar de Kluis in Bolderberg

Nu zondag is het zover, Sint-Antoniuskermis in Bolderberg en dus strijken de foorkramers neer voor hun eerste kermis van het jaar. En dat is voor de vzw Toerisme Heusden-Zolder ook telkens weer de gelegenheid om de Winterborrelwandeling naar de Kluis te organiseren. Voor wie het nog niet deed, het gaat om een mooie wandeling die je bovenop de berg beloont met een prachtig panorama op de vijvers en het (…) Lees het hele bericht

verlies-voor-heusden-b-en-zolder-z

Verlies voor Heusden B en Zolder Z

In de derde provinciale B van het basketbal heeft BBC Heusden B vandaag met 80-63 verloren bij Orly Hasselt A. In vierde provinciale ging KBBC Zolder Z kopje onder bij Lommel Z, het werd 65-48.

vrijkaarten-autosalon-en-de-winnaars-zijn

Vrijkaarten Autosalon en de winnaars zijn ...

Blijkbaar staan veel mensen te trappelen om de komende week naar de Heizel te trekken om in Brussels Expo het Autosalon te bezoeken, want onze mailbox stond gloeiend heet. De meeste mensen wisten ook het juiste antwoord, vorig jaar zijn 100.000 Dacia's verkocht en die jubileumwagen ging dan ook nog bij Garage Kwanten de deur uit. Dit zijn de winnaars van telkens twee kaarten: Brigitte Put, Karel Vandebergh en Dorien Vandikkelen.

tweemaal-winst-voor-pc-olympia

Tweemaal winst voor PC Olympia

In het petanque heeft de federale ploeg van PC Olympia met 7-2 gewonnen tegen De Singel uit Strombeek Beveren. In de eerste provinciale won de B-ploeg met dezelfde cijfers van Hasselt A.

cd-v-plus-koos-nieuw-bestuur

CD&V-Plus koos nieuw bestuur

CD&V-Plus Heusden-Zolder koos vandaag een nieuw bestuur. Bij die verkiezingen werd Dirk Claes bevestigd als voorzitter. Philippe Beeckmans is verantwoordelijk voor de jongeren, de seniorenafdeling wordt geleid door Marie-Josée Maris-Vanluyd en Rita Vanhove wordt de verantwoordelijk voor Vrouw&Maatschappij. (foto Ronny Vanthienen)

michael-bervoets-met-brons-terug-uit-lille

Michaël Bervoets met brons terug uit Lille

Alle aandacht ging vandaag natuurlijk naar Wout Van Aert die in Lille voor eigen volk nationaal kampioen veldrijden bij de elite werd. Er waren onze dorpsgenoten Brenda Kaczmarczyk en Pieter-Jan Vliegen die zich in de top 20 reden bj respectievelijk de dames en de juniores. Maar dé prestatie werd dit weekend geleverd door Michaël Bervoets uit Eversel. De renner van Lensworld Cycling Team reed zich naar een derde plaats bij de eerstejaarsnieuwelingen. Hij eindigde op 11 seconden van nationaal kampioen Yente Peires en 8 seconden van de tweede Witse Meeusen. Michaël dus op het podium dus met de bronzen medaille. Dat belooft voor de toekomst. (foto Fanpage Michaël Bervoets)

minister-geens-te-gast-in-heusden-zolder

Minister Geens te gast in Heusden-Zolder

Hij heeft bijzonder hectische maanden achter de rug, maar vanmiddag was minister van justitie Koen Geens te gast in Muze. Op de nieuwjaarsreceptie van CD&V onderhield hij zijn lokale partijgenoten over de actualiteit. (foto Ronny Vanthienen)

brenda-kaczmarczyk-19de-op-bk

Brenda Kaczmarczyk 19de op BK

Op de Belgische kampioenschappen veldrijden voor vrouwen, is deze namiddag onze dorpsgenote Brenda Kaczmarczyk op de 19de plaats geëindigd.

stanske-onze-oudste-is-103-jaar

Stanske, onze oudste, is 103 jaar

't Was weer feest voor Stanske Vanhoudt in woonzorgcentrum Berkenbosch want onze oudste inwoner wordt morgen 103 jaar. Kinderen en familie waren met velen opgedaagd om dat te vieren. Ook burgemeester Mario Borremans kwam zijn oudste inwoonster proficiat wensen. Hij las een brief van het koningspaar voor en mocht van het koningshuis als geschenk ook een mand met koekjesassortiment overhandigen en ook namens de gemeente bracht hij enkele leuke geschenken mee. Stanske – die er nog prima uitziet en bij de pinken is – genoot er met volle teugen van en maakte alvast een afspraak voor volgend jaar.

sk-06-wint-oefenmatch

SK 06 wint oefenmatch

In de vierde provinciale A was er nog geen competitie. SK Heusden 06 speelde een oefenwedstrijd tegen KFC Smeermaas en won die met 5-2.

anadol-haalt-zwaar-uit-3

Anadol haalt zwaar uit

In de derde provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol Hechtel verslagen met 7-2. FC Bolderberg speelde 1-1 gelijk tegen VK Gestel.

oan-deze-of-oan-gene-kant

Oan deze of oan gene kant?

Evert Cuppens herinnert zich dat er thuis al eens misverstanden konden ontstaan doordat zijn vader - van Diepenbeek afkomstig - 'an gene kant' moest kijken wanneer hij vroeg waar iets lag. Iemand of iets kan zich trouwens ook an gene kant van 't kanaal of van de weg bevinden bijvoorbeeld, dat is dan de andere kant.

pieter-jan-vliegen-16de-op-bk

Pieter-Jan Vliegen 16de op BK

Op de Belgische kampioenschappen veldrijden in Lille is Heusdenaar Pieter-Jan Vliegen 16de geëindigd bij de junioren. Pieter-Jan, die ook in het mountainbike actief is, werd eerder ook al 4de in het Limburgs kampioenschap en behaalde dit seizoen in het veldrijden al een overwinning en verschillende podiumplaatsen.

wieze-boys-en-rp-products-winnen-1

Wieze Boys en RP Products winnen

Ook in het bedrijfsvoetbal is de competitie hervat na de eindejaarsstop en de beide plaatselijke clubs hebben nog steeds hun vorm vast. RP Products won met 5-2 van UD Barcelona. En VK Wieze Boys A ging met 2-3 winnen bij Weerstand Zonhoven. De Wieze Boys blijven 2 punten voorsprong op RP Products tellen.

viversel-telt-vele-koningen

Viversel telt vele koningen

Traditiegetrouw gaan de zondag na Driekoningen ook de koningen op stap in Viversel, maar dan wel met een veelvoud van drie. Voor de kerststal zongen ze een nieuwe versie van het bekende driekoningenlied en vervolgens sloegen de koningen en Viverselnaren de handen (en stemmen) in elkaar om in vijf groepen op weg te gaan en te zingen. De opbrengst gaat naar vier missies of projecten: van Jos Jans, bisschop Bert Vanbuel, Alex Hulsmans en zuster Swinnen. De tocht eindigt vanmiddag in het missierestaurant in De Vierseleer. (foto's Lode Beylemans)

zolder-heeft-weinig-moeite-met-stevoort

Zolder heeft weinig moeite met Stevoort

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A Stevoort B verslagen met 85-61. In een vrij gelijkopgaande eerste helft sprokkelde de thuisploeg al een 12-punten voorsprong bijeen. In het derde kwart stonden de bezoekers nergens waardoor Zolder de kloof kon vergroten zodat in het vierde kwart de boel rustig onder controle kon gehouden worden.

vooral-kajoba-vindt-de-korf

Vooral Kajoba vindt de korf

In tweede provinciale van het basketbal verloor BBC Heusden A van Lummen B met 47-66. In dezelfde reeks won Miners Beringen C met 75-56 van Berkenbos ’95.In derde A eindigde Kajoba - Lommel A op 94-68 en won Zolder B met 71-77 bij Stevoort D. In vierde B verloor Heusden Z thuis van Lummen C met 45-51. In de eerste provinciale bij de dames won DBBC Zolder A na een spannende match met 49-50 bij Tongeren.

eigen-volk-speelde-een-muzikale-haiku

Eigen Volk speelde een muzikale haiku

De Koninklijke Harmonie Eigen Volk Viversel gaf zaterdag haar nieuwjaarsconcert Musical Haiku in de Vierseleer. Inge Hulsmans praatte alles ludiek aan elkaar en het Jeugdorkest Viversel onder leiding van Paul Cox mocht openen met drie werken. Daarna speelden de jongeren met de rest van de harmonie mee in een gevarieerd programma onder leiding van Jan Rypens. Solo-optredens waren er onder meer van saxofoniste Natasja De Wit en trombonist Wim Lauryssen. (foto's Lode Beylemans)

kwb-bolderberg-klinkt-op-nieuwe-jaar

KWB Bolderberg klinkt op nieuwe jaar

De KWB van Bolderberg hield haar nieuwjaarsdrink in de Witte Zaal. Voorzitter Piet Dejong mocht een veertigtal sympathisanten verwelkomen waarna samen werd geklonken op het nieuwe jaar. (foto's Roger Convents)

radio-guga-was-op-dreef

Radio Guga was op dreef

Samen met zijn live-band bracht stemmenimitator Gugal Baul zaterdagavond een fel gesmaakte show voor een uitverkochte Muzeschouwburg. (foto Lenscollectief)

auto-gestolen-in-de-schootstraat

Auto gestolen in de Schootstraat

In de Schootstraat is afgelopen nacht een auto gestolen. De bewoners merkten rond half 7 vanochtend op dat de auto op de oprit verdwenen was.

het-weer-het-wordt-stilaan-kouder

Het weer: het wordt stilaan kouder

Een omvangrijke depressie nabij Schotland stuurt over onze regio's onstabiele, vochtige, gestoorde, maritieme lucht. Er staat wisselvallig weer op het programma met geregeld regen of buien. Tussendoor is er echter ook ruimte voor wat zon. Halfweg de week komen de temperaturen stilaan lager uit.
Vandaag wisselen brede opklaringen af met wolkenvelden. De bewolking neemt echter gestaag toe, maar op een lokale bui na, blijft het meestal droog tot de avond. Tijdens de nacht gaat het echter regenen. (…) Lees het hele bericht

schilderswijk-klinkt-op-2016

Schilderswijk klinkt op 2016

De Schilderswijk Zolder, afdeling van Natuur en Wetenschap vzw, hield gisteravond haar jaarlijkse nieuwjaarsdrink. En iedereen die al eens in de Schilderswijk komt, weet dat ze er er daar altijd een extra 'touch' weten aan te geven. Meer dan 60 buurtbewoners en andere genodigden beleefden dan ook een plezante avond. (foto's Theo Rayen)

dragen-we-in-de-keuken-een-vurring-of-vjering

Dragen we in de keuken een vurring of vjèring

Een woord dat ons al door zowel Lutgarde Vanpaeschen als Greet Beckers is bezorgd is vurring, dat is het Heusdens voor voorschot. Zelf heeft ze nog 6 jaar zo'n grunne vurring gedragen in 't middelbaar onderwijs bij de nonnen. In Zolder kennen dat woord ook maar daar is het een vjèring. In gemengde huwelijken leidt dat al eens tot discussies ...

tartufo-en-ikra-scoren-stevig

Tartufo en Ikra scoren stevig

In de derde provinciale D van het zaalvoetbal blikte Il Tartufo Heusden The Freestyle Boys in met 7-1. In de vierde provinciale A haalde Ikra Heusden zwaar uit naar Terrazza Lommel, het werd liefst 15-2.

si-heusden-zolder-start-het-jaar-goed

SI Heusden-Zolder start het jaar goed

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal is MFC SI Heusden-Zolder goed aan het nieuwe jaar begonnen. Het versloeg thuis Fortuna Lindenhof met 5-4.

de-kijk-van-richie-180

De kijk van Richie

Opletten voor alcoholcontroles.

een-winterse-nacht

Een winterse nacht

Het begint nu toch wat winterachtig aan te voelen. De temperatuur is vrijdagavond gedaald tot tegen het vriespunt. Bestuurders van auto's die niet beschut stonden, mochten de ijskrabber al bovenhalen. De strooidiensten hebben de belangrijkste wegen al van een laagje zout voorzien, als preventie tegen mogelijke ijzel.

vandaag-is-rood-2

Vandaag is rood ...

... de kleur van de zonsondergang. Marco Borsato kon het niet beter bezingen. (foto Marcel Gybels)

voorbereiding-nutsvoorzieningen-heem-gestart

Voorbereiding nutsvoorzieningen Heem gestart

Wanneer de bouw van de nieuwe jeugdlokalen aan Het Heem in de Schomstraat van start gaat, is nog niet duidelijk. Maar de eerste aanpassingen voor de nutsvoorzieningen zijn alvast gestart. Op 16 februari krijgen buurtbewoners en andere geïnteresseerden meer uitleg tijdens een infovergadering. (foto's Julien Maebe)

de-dankbaarheid-is-enorm-groot

De dankbaarheid is enorm groot

Zoals hij al aankondigde, heeft Luc Reynders ondertussen verschillende scholen bezocht in Nepal. Ook in het bezochte gebied leven allemaal mensen uit de laagste kasten in tenten of huisjes met een dak van plaat en muren van hout of bamboe. Hij wordt vergezeld van leden van de Lions club Nepal. Zij hebben ook voor het overgrote deel het materiaal aangekocht met geld uit België en Nederland. In het gebied leven nog 1100 gezinnen, 1043 kinderen gaan naar school. Voor een deel van de (…) Lees het hele bericht

lezing-over-is-en-de-djihadkaravaan

Lezing over IS en de Djihadkaravaan

Op donderdag 28 januari om 20 uur geeft Jac de Bruyn - een organisatie met KWB en Davidsfonds - een lezing over 'Terreurbeweging IS en de gevolgen voor Europa', in de bibliotheek. Ook journalist Pieter Stockmans  (staand op de foto) zal aanwezig zijn. Stockmans is de jongste jaren voortdurend bezig met het Midden-Oosten en Syrië. Hij schrijft daarover onder meer in MO. Samen met Montasser Alde'Emeh is hij auteur van het boek De Jihadkaravaan. Daarin wordt gepeild naar waar het bij IS strijders om gaat. Na de lezing gaan Jac en Pieter een debat aan met de aanwezigen. De toegang is gratis, wel vooraf inschrijven bij de bib.

vraag-om-een-nieuwe-moskee-weer-op-tafel

Vraag om een nieuwe moskee weer op tafel

Maandag steken de politieke fracties van de meerderheid de koppen bijeen over een nieuwe vraag om een grotere moskee te bouwen in de buurt van de Koolmijnlaan. In het verleden kreeg zo'n vraag nooit voldoende politieke steun. Voor alle duidelijkheid, het gaat niet om een bijkomende moskee, maar om een gebedshuis dat in de plaats komt van de huidige Dyanet moskee op de Lindeman. Die is gebouwd in 1963 en was de eerste Turkse moskee in West-Europa. Maar bij het vrijdaggebed en bij grotere (…) Lees het hele bericht

win-kaarten-voor-het-autosalon

Win kaarten voor het Autosalon

Volgende donderdag opent in Brussels Expo het Autosalon, zeg maar de hoogmis van gemotoriseerde vier- en tweewielers. Tot zondag 24 januari kan iedereen er kennismaken met de nieuwste modellen en de modernste snufjes. Enkele lezers van de Internetgazet kunnen er gratis naartoe want Garage Kwanten in de Guido Gezellelaan stelt 3 x 2 vrijkaarten ter beschikking. Laat ons voor zondagavond 22 uur weten de hoeveelste Dacia eind vorig jaar in ons land is verkocht? redactie [!] heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

nog-niet-alle-problemen-van-de-baan

Nog niet alle problemen van de baan

Op de meeste plaatsen brandt weer het licht, maar inwoners van de Bieststraat melden dat ze om 23 uur nog steeds in het donker zitten. De stroomtoevoer via een zogenaamde 10 Kv-leiding is dus nog niet helemaal hersteld.

grote-stroompanne-in-boekt

Grote stroompanne in Boekt

FLASH In een groot deel van Boekt is vanavond de stroom uitgevallen. De oorzaak is nog niet duidelijk, maar de inwoners zitten er in het duister. UPDATE Infrax is op de hoogte van het probleem en heeft technici gestuurd. Later is het probleem nog verder uitgebreid, en zat ook een deel van Zolder zonder stroom. De verkeerslichten in Boekt zijn uitgevallen. De stroompanne reikte toen van aan de brug aan Meylandt tot aan de snelwegbrug in Viversel. Om 22u30 kreeg Infrax het euvel hersteld en kon fasegewijs iedereen weer van stroom worden voorzien. UPDATE Het ging blijkbaar om een onderbreking van de hoogspanning, maar de oorzaak is nog niet duidelijk. Het is voorlopig ook afwachten of er ergens schade is aangericht. Op heel wat plaatsen hebben alarminstallaties geloeid.

karige-belangstelling-voor-werken-domherenhof

Karige belangstelling voor werken Domherenhof

In Muze vond vanavond de informatievergadering rond de beheerswerken aan het Domherenhof plaats. Het was de bedoeling om buurtbewoners de kans te geven meer te weten te komen over de verandering van uitzicht, het hakhoutbeheer, de maatregelen tijdens de werken en de heraanplantingen. Maar de belangstelling was aan de karige kant, tussen de aanwezigen zaten ook politici en leden van de dorpsraad. Ze kregen vooral van Peter Roosen van Regionaal Landschap Lage Kempen uitleg. (…) Lees het hele bericht

euveral-en-nieverands

Euveral en nieverands

Het tofste woord dat Rianne Caris ontdekte toen ze hier kwam wonen, was nieverands. Ze vindt het zo grappig en veelzijdig te gebruiken. Het betekent overigens: nergens.

limburg-brengt-verzamelaars-samen

Limburg brengt verzamelaars samen

De Geschied- en Heemkundige Kring van Heusden neemt deel aan de actie 'Limburg Verzamelt', waarbij in heel de provincie gezocht wordt naar verzamelaars en verzamelingen. Elke verzameling is uniek en is op een eigen manier bijeengebracht door de verzamelaar. ‘Limburg Verzamelt’ brengt die inspanningen onder de aandacht, probeert te leren van hun ervaringen en waar mogelijk ondersteuning te bieden rond vragen over behoud, beheer, bruikleen, schenkingen, verzekeringen en (…) Lees het hele bericht

kleuter-koningen-zingen-door-zolder

Kleuter-koningen zingen door Zolder

De kleuters van 't Molenholleke kregen eerst het verhaal van Caspar, Melchior en Balthasar te horen. Daardoor konden ze zich supergoed in hun koninklijke rollen inleven en ze trokken door Zolder-Centrum terwijl ze uit volle borst zongen.

gewonden-en-chaos-na-enorme-crash

Gewonden en chaos na enorme crash

In de vooravond heeft een zware botsing voor een complete verkeerschaos gezorgd in Heusden-Centrum. Daarbij  vielen zeker twee gewonden. Toen een auto uit de Schomstraat de weg opreed, probeerde een bestuurder in een BMW die richting Suska reed, hem te ontwijken. Daarbij raakte hij de ander toch nog, vervolgens botste hij tegen een tweede auto die uit de andere richting om dan frontaal op een vierde auto te knallen. Een vijfde auto die ook richting centrum reed, botste vervolgens op zijn voorligger. De ravage was enorm en in volle avondspits was de hele Guido Gezellelaan versperd. De gewonden werden door twee ambulances afgevoerd en ook de brandweer kwam met een ploeg ter plaatse. Er ontstond meteen een file in beide richtingen. (foto's Michiel Reynders)

kwb-wandelaars-laten-zich-niet-afschrikken

KWB-wandelaars laten zich niet afschrikken

KWB-overdag organiseerde vandaag de jaarlijkse borrelwandeling door Heusden-Centrum. Ondanks het slechte weer daagden bijna 50 wandelaars op en de sfeer zat er van bij het begin in. Onderweg had trouwens niemand nog last van de koude of de nattigheid, de borrels en de soep zorgden immers voor interne temperatuurstijgingen bij de deelnemers. Die passeerden niet alleen door verschillende straten in 't dorp, maar ook door de vallei van de Mangelbeek. Daar was het op sommige plaatsen wat drassig, maar ook dat kon de pret niet temperen. (meer foto's van Ludo Deleux)

vandaag-gezien-7-januari-2016

Vandaag gezien

Met het zachte weer hebben vogels en andere dieren tot nu toe nog behoorlijk wat voedsel kunnen vinden in de natuur. Maar er lijkt toch een winteroffensief in de maak, dus opgelet dat we onze gevederde en andere vrienden niet vergeten. Vandaag heeft Natuurpunt trouwens nog een oproep in die zin gedaan, want bij een winterprik moeten vogels meteen voedsel kunnen vinden. Stefan Was heeft in zijn tuin een tak hangen met kleine gaatjes in geboord. Die zijn dan opgevuld met nootjes, in de schil nog, want lui zijn ze allerminst. Ook een eekhoorn kwam er zich aan te goed doen, eerst aan de tak zelf, nadien aan de lekkernij die op de grond was beland.

rusland-te-sterk-voor-yellow-tigers

Rusland te sterk voor Yellow Tigers

Op het Olympisch kwalificatietoernooi volleybal in Ankara hebben de Yellow Tigers vrouwen niet kunnen stunten tegen Rusland. Het team van Nathalie Lemmens en co verloor met 3-0 van de Europese kampioen. België heeft nog een waterkans op de halve finales, maar dan moet Polen straks met 3-2 winnen van Italië.

de-allereerste-hulp-na-de-aardbeving

De allereerste hulp na de aardbeving

Luc Reynders is ondertussen al enkele dagen aan de slag in het zwaar getroffen gebied in Nepal. Hij is gestart met de verdeling van dekens en kleding in het dorpje Madji Gaum, waar al verschillende volwassenen en kinderen doodvroren. Zowat 50 gezinnen uit de laagste kasten leven er van landbouw en visvangst, niemand kan lezen of schrijven. Van wegen is geen sprake, met bootjes moet de rivier worden overgestoken, of met de auto door een droge rivierbedding. In de regio zijn bij de (…) Lees het hele bericht

winkelcentrum-cite-heeft-nieuw-bestuur

Winkelcentrum Cité heeft nieuw bestuur

Tijdens een buitengewone algemene vergadering heeft de vzw Winkelcentrum Cité een nieuw bestuur verkozen. Voorzitter wordt Ronny Oyen (Electro Ronny Oyen), ondervoorzitter Unal Sekmen (Gul Reizen), secretaris Debby Wyns (Brico), penningmeester Marleen Claessen (Xplosiv), bestuursleden Alberto Righi (Il Canniccio), Peter De Greeve (Juweliers De Greeve) en Mahmut Temur (Garage Temur). Het nieuwe bestuur wacht een aantal uitdagingen zoals het mee uitwerken van het strategisch-commercieel plan en het opzetten van acties als de Braderie, terwijl ze ook over middelen uit de nieuwe handelaarsbijdrage kunnen beschikken.

ambulances-vervoerden-2218-patienten

Ambulances vervoerden 2218 patiënten

De ambulances van de brandweerpost Heusden-Zolder hebben het vorig jaar erg druk gehad. In het totaal werden 2443 ritten gereden. Tijdens 2172 ritten werden 2218 patiënten vervoerd. 271 keer moest de ziekenwagen zonder slachtoffer terugkeren naar de kazerne. Het grootst aantal ritten (962) werd in Heusden-Zolder afgelegd. Maar ook naar Houthalen-Helchteren (432) en Beringen (390) moest vaak uitgerukt worden. In de meeste gevallen gaat het om ziekenvervoer, op de tweede plaats gevolgd door ongevallen, vaak in het verkeer of aan huis. Sportongevallen en intoxicaties komen ook geregeld voor.

kleuters-helpen-de-postbode

Kleuters helpen de postbode

In de Balanskes van de school Beekbeemden staat deze week alles in het teken van het thema post. De kleuters leren over alles wat de postbode zoal brengt. Ze schreven (tekenden) een mooie brief en stopten die in de postbus. Net op dat ogenblik kwam de postbode aangereden om de bus te ledigen. De kleuters mochten haar helpen om de brieven in de zak te gooien. Later zal de post gesorteerd worden en morgen of overmorgen brengt de postbode de brieven rond. (foto's An Vanoppen)

boekhouder-en-autohandelaar-pleiten-onschuldig

Boekhouder en autohandelaar pleiten onschuldig

Deze namiddag had het laatste luik plaats in het drugsproces. Daarbij kregen de beklaagden zelf de kans om nog te reageren op de beschuldigingen van het federaal parket en de replieken van hun advocaten. Hoofdbeklaagde Gennaro Bartolomeo had, net als de Colombiaanse La Tia, niets toe te voegen aan de pleidooien van de advocaten. De autohandelaar uit Heusden-Zolder zei dat hij zich nog altijd afvroeg wanneer en waarom hij in dit dossier verzeild is geraakt en hij zei zich er slecht door (…) Lees het hele bericht

yellow-tigers-na-de-euforie-in-de-put

Yellow Tigers na de euforie in de put

Vandaag hebben Nathalie Lemmens en haar collega's van de Yellow Tigers geen reden tot feesten. Ze verloren met 3-2 van Italië, het was balen want de Belgen kwamen telkens in de sets op voorsprong en hadden zelfs een matchbal die hen uitzicht op de halve finale bood. Maar de ervaren Italiaansen trokken aan het langste eind. Om toch nog door te gaan moet België morgen winnen tegen Europees kampioen Rusland, of in het andere geval moet Italië verliezen van Polen.

iedereen-blaast-safe

Iedereen blaast safe

De verkeersdienst van de politie legde in de namiddag 28 bestuurders een ademtest op. Iedereen blies Safe. Eén bestuurder reed met een niet-verzekerde en niet-ingeschreven auto. De wagen werd in beslag genomen en getakeld. Een roekeloze bestuurder die het bord verplichte richting in Exelgaarden negeerde en bovendien zijn knipperlicht niet gebruikte krijgt een forse boete. Voorts verleende iemand geen voorrang aan rechts op een gevaarlijk kruispunt hetgeen hem een boete van € 110 oplevert. Een persoon die reed met de gsm in de hand moet ook € 110 ophoesten.

4-keer-per-dag-een-beroep-op-de-brandweer

4 keer per dag een beroep op de brandweer

De brandweerpost Heusden-Zolder, die nu tot de brandweerzone Zuid-West-Limburg behoort, kreeg vorig jaar 118 brandmeldingen te verwerken, 83 daarvan waren in Heusden-Zolder. In 16 gevallen ging het om een gebouwbrand, maar met 3 huisbranden viel het al bij al het veroorzaakte 'leed' nog mee. Verder is er bijvoorbeeld ook sprake van 5 tuinhuizen en chalets. 21 keer moest de brandweer uitrukken voor een gras-, bos- of heidebrand, waaronder 4 grotere bosbranden. Er deden zich 7 (…) Lees het hele bericht

jawel-er-gaan-nog-driekoningen-op-pad

Jawel, er gaan nog 'Driekoningen' op pad

De traditie is stilaan aan het wegdeemsteren maar op deze Driekoningendag waren er toch enkele moedige jongeren die van deur tot deur gingen zingen. Dit gezelschap, gespot in de Geenrijt, bestond weliswaar uit vier en het waren koninginnen, maar daarom werden ze op sommige plaatsen niet minder warm onthaald. (foto Stefan Was)

advocaten-blijven-schieten-op-drugsonderzoek

Advocaten blijven schieten op drugsonderzoek

Op het drugsproces in Hasselt heeft vanmorgen advocaat Walter Van Steenbrugge - verdediger van pizzabakker Gennaro Bartolomeo - zijn repliek gehouden. Ook hij trok fel van leer tegen federaal magistraat Marianne Cappelle, wiens dossier volgens hem 'fake' is. Hij vergeleek de houding van het openbaar ministerie met die in het dossier Aquino. Van Steenbrugge herhaalde de argumenten van zijn voorgangers gisteren en bekritiseerde een rogatoire opdracht naar Italië. In Rome (…) Lees het hele bericht

hier-is-weinig-te-merken-van-spoorstaking

Hier is weinig te merken van spoorstaking

Op de treinen tussen Hasselt en Mol die in Heusden en Zolder passeren, valt er amper iets te merken van de spoorstaking. Die is uitgeroepen door de Waalse spoorwegvakbonden voor 48 uur uit protest tegen de hervormingen bij de NMBS en vooral de personeelsafslanking. Wie van hier vertrekt naar Hasselt of Antwerpen om van daaruit door te reizen naar bijvoorbeeld Luik, Brussel of andere regio's moet wel rekening houden met een deel afgeschafte treinen.

bakkerij-wertelaers-overgenomen

Bakkerij Wertelaers overgenomen

Het blijft bewegen in de bakkerswereld. Na de faling en overname van Le Bon Grain in Viversel, is nu ook Bakkerij Wertelaers - die ressorteert onder de nv Requile - overgenomen door bakkerijgroep Mariën uit Balen. Wertelaers is gekend als Hasseltse bakkerij, maar de productie gebeurt al vele jaren op de ambachtelijke zone De Lange Beemden in Zolder. Wertelaers heeft een 4-tal eigen winkels maar levert ook aan koude bakkers, supermarkten, scholen en ziekenhuizen. Mariën is actief in Noord-Limburg en de Antwerpse Kempen, er ontstaat nu dus een grotere bakkerijgroep.

fruitbomen-en-zomereik-voor-domherenpark

Fruitbomen en zomereik voor Domherenpark

Zoals we al eerder meldden, krijgt het Domherenpark de komende jaren een stevige opknapbeurt. Daarvoor slaan het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) en het provinciebestuur de handen in elkaar. De bomenrand aan de buitenkant, langs de Dekenstraat, zal volledig gekapt worden, omdat de toestand van de bomen voor onveiligheid kan zorgen. Die werken starten op 11 januari en zullen zowat 5 dagen duren. Uiteraard is het in die periode oppassen geblazen, daarom wordt de Dekenstraat in (…) Lees het hele bericht

yellow-tigers-en-nathalie-lemmens-winnen

Yellow Tigers en Nathalie Lemmens winnen

De Belgische volleybalvrouwen zijn goed gestart aan het olympisch kwalificatietoernooi in Ankara. De Yellow Tigers wonnen hun openingsmatch tegen Polen met 3-1, met als setstanden 25-19, 16-25, 27-25 en 25-18. Ook onze dorpsgenote Nathalie Lemmens mocht invallen. Woensdag nemen de dames het op tegen Italië

exsultate-geeft-feestconcert-in-de-bark

Exsultate geeft feestconcert in De Bark

Het is ondertussen een traditie geworden dat zangkoor Exsultate vlak na Nieuwjaar een feestelijk concert geeft in opvangcentrum De Bark. Vanavond zat de zaal weer stampvol, ook bezoekers van buitenuit waren welkom. Het koor wisselde nummers van bij ons af met Syrische, Afghaanse en Afrikaanse liederen en ritmes. De Radetsky-mars mocht in de finale niet ontbreken, maar er werd afgesloten met een Farandole of Polonaise, waarvoor niemand op zjn stoel bleef. De Bark-bewoners lieten zich (…) Lees het hele bericht

als-een-vlinder-ne-piepel-wordt

Als een vlinder ne piepel wordt

De dialectwoorden beginnen hier al aardig binnen te stromen. Frans Morawski bijvoorbeeld, die in Zolder woont, zegt in de zomer al eens tegen zijn vriendin, 'Ziet doa ne piepel', en het duurde blijkbaar even voor ze doorhad dat het om een vlinder ging. Wellicht wordt het woord ook in de rest van de gemeente gebruikt? redactie[!]heusden-zolder.eu

werkloosheid-is-stabiel-en-rond-het-gemiddelde

Werkloosheid is stabiel en rond het gemiddelde

Eind december zaten in Heusden-Zolder 1113 mensen zonder werk, dat is 7,8 % van de beroepsbevolking. Op jaarbasis gaat het om een minimale stijging, met 7 werklozen of 0,6 %. Ten opzichte van november ging het dan weer om een zeer kleine daling, namelijk met 9. Heusden-Zolder zit nu perfect op hetzelfde werkloosheidscijfer als Vlaanderen en doet het zelfs lichtjes beter dan Limburg (8,0 %). Bij ons gaat het om 579 mannen (7,2 %) en 534 vrouwen (8,4 %). De mannelijke werkloosheid (…) Lees het hele bericht

drugsproces-blijft-een-welles-nietes-spelletje

Drugsproces blijft een welles-nietes spelletje

Voor de correctionele rechtbank van Hasselt is vandaag het drugsproces rond pizzabakker Gennaro Bartolomeo uit Bolderberg hervat. Eerst kwam federaal magistraat en aanklager Marianne Cappelle aan het woord met een repliek van zowat 3,5 uur waarin ze de argumenten van de verdediging - aangebracht voor Kerstmis - probeerde te weerleggen. Ze bood vooral heftig weerwerk tegen de advocaten die probeerden de strafvordering onontvankelijk te laten verklaren omdat een burgerinfiltrant (…) Lees het hele bericht

het-weer-zacht-en-wisselvallig-2

Het weer: zacht en wisselvallig!

Terwijl het oosten en het noorden van Europa stevig winterweer kent met soms overvloedige sneeuwval, ijzel en vriestemperaturen, blijven zachte luchtstromingen onze regio domineren. De aangevoerde lucht is gestoord, waarbij regen en buien vaak onderdeel uitmaken van het weerbeeld.
Vandaag domineren wolken, maar het eerste deel van de dag verloopt overwegend droog. Na de middag komt een storing opzetten en volgt er regen vanuit het westen. De maxima liggen rond 9 graden.
Morgen bereikt (…) Lees het hele bericht

sputnik-3-stelt-eerste-cd-voor-in-muze

Sputnik 3 stelt eerste CD voor in Muze

Nu vrijdag om 20u15 staat het jazztrio Sputnik 3 op het podium van de Muzeschouwburg met de voorstelling van de nieuwe CD Orbits. Het is andermaal een exponent van de rijke Limburgse jazzlichting die ons momenteel overspoelt, want rijzende ster en drummer Raf Vertessen is afkomstig van Tessenderlo. In 2010 verhuisde hij naar Amsterdam om te studeren aan het conservatorium waar hij in 2014 afstudeerde. Nadien trok (…) Lees het hele bericht

schouwbrand-in-max-van-melbeekstraat

Schouwbrand in Max van Melbeekstraat

De brandweer is vanmorgen uitgerukt naar de Max van Melbeekstraat. In een woning was daar een schouwbrand ontstaan. De toestand was snel onder controle en daardoor bleef de schade beperkt.

wie-verdient-de-fairtrade-toffee

Wie verdient de Fairtrade-toffee?

De afgelopen jaren heeft Heusden-Zolder telkens goed gescoord bij de uitreiking van de FairtradeLimburg-toffee. Dat is een symbolische trofee waarmee de provincie Limburgers of organisaties bekroont die een bijzondere bijdrage leveren aan de promotie en het dagelijks gebruik van fairtrade. Een eerlijke prijs voor een eerlijk product, is nu eenmaal een belangrijke manier om mensen in het Zuiden structureel te ondersteunen.De Toffee is aan zijn zesde editie toe. De provincie doet een oproep aan (…) Lees het hele bericht

dit-voorjaar-starten-werken-bruggen-viversel

Dit voorjaar starten werken bruggen Viversel

Dit voorjaar start NV De Scheepvaart met de werkzaamheden om de bruggen over het Albertkanaal in Viversel te verhogen tot minstens 9,10 meter, zodat er schepen met 4 opgestapelde containers onderdoor kunnen. Dat moet in het totaal met 62 bruggen in Vlaanderen gebeuren, 28 zijn al aangepast. De brug van de E 314 in Viversel moet 1,60 meter hoger. Daarvoor is geen nieuwe brug nodig, maar ze kan worden 'opgevijzeld' (foto onder), samen met een verhoging van de pijlers (…) Lees het hele bericht

cvo-de-verdieping-houdt-open-lesdag

CVO De Verdieping houdt open lesdag

Op dinsdag 12 januari houdt CVO De Verdieping een open lesdag. Die is vooral bedoeld voor mensen die het centrum voor volwassenenonderwijs nog niet kennen of die bijvoorbeeld als ex-cursist het nieuwe gebouw nog niet hebben beleefd. Ze kunnen de school in werking zien, er zijn rondleidingen in het gebouw, geleide bezoeken aan verschillende lessen en ook een shuttledienst naar de lessen 'Doe-het-zelf' in de Ganzenstraat. Je kunt terecht in De Verdieping tussen 9u30 en 12 uur en tussen 18u30 en 21u30. Hier vind je alvast het aanbod voor het nieuwe semester.

eerste-fase-college-is-opgeleverd

Eerste fase college is opgeleverd

Vandaag is de eerste fase van de bouwwerken aan het Sint-Franciscuscollege opgeleverd. Het gaat om meer dan 9000 vierkante meter waarbij nu al duidelijk is hoe historische elementen van het college verzoend worden met een ultramodern schoolgebouw. Ook de polyvalente zaal oogt indrukwekkend. Morgen starten de eerste verhuizingen en ook de werken voor fase 2 aan de Minderbroedersstraat. Scholen van Morgen bracht het nieuws vandaag onder de aandacht. Het gaat om een publiek-private (…) Lees het hele bericht

30-40-per-inwoner-uit-het-gemeentefonds

€ 30,40 per inwoner uit het gemeentefonds

Tijdens het jaarlijkse nieuwjaarsfeest met meer dan 300 personeelsleden, schepenen en gemeenteraadsleden maakte burgemeester Mario Borremans vandaag een balans op van 2015 en blikte vooruit naar dit jaar. Zo zijn er momenteel meer dan 600 handelszaken actief en is het voorbije jaar de leegstand gedaald van 12 % naar 9 %. Dat moet verder verbeteren met de acties uit het strategisch-commercieel plan dat tegelijk ook het handelscentrum Cité moet versterken. De investeringen die (…) Lees het hele bericht

881-kinderen-geboren-in-sint-franciskusziekenhuis

881 kinderen geboren in Sint-Franciskusziekenhuis

Het aantal bevallingen in de 65 Vlaamse ziekenhuizen met een materniteit is voor het vijfde jaar op rij gedaald. In 2015 kwamen er 63.447 baby's op de wereld, 2,7 pct, minder dan in 2014. In Limburg zagen 7.658 kinderen het levenslicht, 3,1 procent minder dan in 2014. Het gaat trouwens niet langer op dat in provincies met de grootste concentratie vrouwen van niet-Europese afkomst de geboorten blijven stijgen. Het Sint-Franciskusziekenhuis in Heusden-Zolder mocht vorig jaar 881 kinderen op de wereld zetten.

alleen-in-limburg-meer-faillissementen

Alleen in Limburg meer faillissementen

In Limburg zijn vorig jaar In Limburg zijn vorig jaar 798 bedrijven failliet gegaan, dat zijn er 8 of 1 % meer dan in 2014. Het is daarmee de enige provincie met meer faillissementen. De stijging laat zich uitsluitend optekenen bij de rechtbank van koophandel in Tongeren, waaronder Genk en het Maasland vallen. Daar zijn opvallend meer horecazaken, winkels en kleine bouwbedrijven dan elders op de klippen gelopen en dat is nog altijd een gevolg van het aangetaste consumptiegedrag na de sluiting (…) Lees het hele bericht

werken-koolmijnlaan-zijn-helemaal-afgerond

Werken Koolmijnlaan zijn helemaal afgerond

Het lijkt bijna een symbolische start bij het begin van het nieuwe jaar, maar de aannemers hebben vandaag alle signalisatie en borden aan de Koolmijnlaan weggenomen. De herinrichting van de straat, en de kruispunten met Stadionlaan, Helzoldlaan, Naaldert, Amideuslaan en Gasthuisstraat is in feit, net als de aanleg van de grote rotonde die de kruising met de Mijnwerkerslaan veiliger moet maken. De maatregelen moeten de snelheid afremmen en de conflicten veiliger maken, ook is de rechtstreekse toegang van enkele straten tot de Koolmijnlaan afgesloten voor auto's.
(meer foto's van Marcel Gybels)

voetganger-gewond-en-kerstvandalisme

Voetganger gewond en kerstvandalisme

In de Guido Gezellelaan is gisteravond een voetganger licht gewond geraakt nadat die werd geraakt door de spiegel van een voorbijrijdende auto. Aan de Galgeneinde hebben vandalen een kerstboom en kerstverlichting vernield. De feiten werden deze voormiddag ontdekt.

je-houdt-het-niet-voor-mogelijk

Je houdt het niet voor mogelijk ...

Vlak voor Nieuwjaar ontdeed Peter Schaeken in de Schansstraat een strook van 1 km van alle zwerfvuil. Amper 6 dagen later heeft hij zijn werk nog eens opnieuw gedaan: er lagen 36 (!) stuks zwerfvuil. Inclusief een doos ongebruikte kroketten van het nieuwjaarsmenu. Schaamteloos!

open-vld-gestart-met-lijstsamenstelling

Open VLD gestart met lijstsamenstelling

Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, in oktober 2018, zal Open VLD Heusden-Zolder opnieuw met een eigen lijst opkomen. Dat heeft de partij aangekondigd naar aanleiding van de jaarwisseling. Het partijbestuur heeft volgens voorzitter Patrick Schroyen al gesprekken gevoerd met kandidaten en een consensus bereikt over de invulling van enkele prominente plaatsen. Na de vorige verkiezingen werd de aanwezigheid van de liberale partij in de gemeenteraad herleid tot één (…) Lees het hele bericht

welk-is-het-dialectwoord-van-heusden-zolder

Welk is hét dialectwoord van Heusden-Zolder?

Heusden-Zolder is een gemeente vol diversiteit, op verschillende vlakken. Ook op het gebied van dialecten bijvoorbeeld. Dat klinkt voor een stuk anders in Zolder-Centrum of Heusden-Dorp, in Viversel of Boekt, of al helemaal in Bolderberg. Maar tegelijk dreigt het dialect ook teloor te gaan, alsmaar minder mensen, en zeker jongeren spreken niet of nauwelijks dialect, of een mengvorm. De Internetgazet wil een handje helpen bij het bewaren van onze dialecten. Het hele voorjaar gaan we op zoek naar hét dialectwoord van Heusden-Zolder met aan het eind een stemming. Stuur je dialectwoord met de betekenis en de plaats waar het gesproken wordt - en liefst met fonetische uitspraak erbij - naar redactie[!]heusden-zolder.eu. En er zàl over gesproken worden, al dan niet in het plat. Cartoonist Richie ontwierp het campagnebeeld hierboven.

mjo-schiet-muzikaal-jaar-op-gang

MJO schiet muzikaal jaar op gang

Met een eigen concert heeft The Muze Jazz Orchestra het muzikale jaar 2016 echt in gang gezet. Er werden alvast de nodige vibes en moves door het Muzecafé gejaagd. En da's de start van veel meer, want elke eerste zondag van de maand wordt daar een portie jazz geserveerd, telkens onder leiding van 1 van de MJO-leden. (meer foto's van Ria De Clerck)

luc-reynders-vertrekt-met-hulp-naar-nepal

Luc Reynders vertrekt met hulp naar Nepal

Heusdenaar Luc Reynders neemt vanavond het vliegtuig richting Nepal, hij bezoekt het land al voor de vierde keer sinds de zware aardbeving vorig jaar. Zoals we vorige week al meldden, vriezen in de vluchtelingenkampen mensen dood door de koude. Ze verblijven in tenten of noodwoningen die amper uit wat platen bestaan, soms stroomt er gewoon water onder door, en ze hebben een tekort aan dekens. Luc trekt naar het district Sindhupalchowk, in het dorpje Majhi Gaun is de nood (…) Lees het hele bericht

nieuwe-tennishal-is-officieel-geopend

Nieuwe tennishal is officieel geopend

Feest zondagavond bij TC Heusden, niet alleen voor de finales en prijsuitreiking van het kersttornooi, ook werden de twee nieuwe indoor tennisterreinen officieel ingehuldigd. Die terreinen hebben trouwens afgelopen weken al meteen hun nut bewezen. Een trotse voorzitter Fons Vanbilsen schetste van waar de club is gekomen, opgericht in 1970 door enkele enthousiastelingen die graag een balletje wilden slaan. In de loop der jaren is de (…) Lees het hele bericht

blauwe-wijk-hield-nieuwjaarsdrink

Blauwe Wijk hield nieuwjaarsdrink

De Blauwe Wijk hield zondagmiddag haar nieuwjaarsdrink. Voorzitter Patrick Volders mocht veel inwoners verwelkomen. Die kregen soep, boterhammen met spek en borrels aangeboden. 't Was tegelijk ook een stuk 'uitzwaaien', want uittredend voorzitter Willy Vranckx en Jef Reynders gaven de fakkel door aan de jongere generatie bestuursleden, die de handen vol zullen hebben met de verschillende activiteiten het jaar door. (foto's Tony Sempels)

vzoc-overspoeld-met-203-paarden-in-2015

VZOC overspoeld met 203 paarden in 2015

In 2015 heeft het Vogel- & Zoogdierenopvangcentrum 6350 dieren opgevangen, een cijfer dat past binnen het gemiddelde van 5000 tot 7000 in de afgelopen jaren. Bij de inheemse vogels gaat de trieste titel van meest opgevangen soort naar de houtduif die net voor de merel bleef. Bij de inheemse zoogdieren was de egel traditiegetrouw de meest opgevangen soort. De meest zeldzame inheemse dieren die gered en (…) Lees het hele bericht

weer-een-druk-fietsjaar-voor-de-deur

Weer een druk fietsjaar voor de deur

Ook 2016 wordt weer een druk fietsjaar op Circuit Zolder met verschillende internationale en nationale wedstrijden. Het hoogtepunt komt natuurlijk al meteen eind deze maand met op 30 en 31 januari de wereldkampioenschappen veldrijden. Op 27 maart volgt de Flanders Cup BMX, ondertussen ook een klassieker. Op 2 en 3 april strijken de beste BMX-ers uit Europa weer neer op de BMX-track voor ronde 1 en 2 van de Europacup. Op 11 en 12 juni rijden de fietsers hun 24 uren op het circuit en op (…) Lees het hele bericht

waar-men-gaat-langs-vlaamse-wegen

Waar men gaat langs Vlaamse wegen ...

Overal tref je in deze kerstvakantie vrachtwagens met buitenlands kenteken aan, die in de praktijk worden ingezet voor binnenlands vervoer. Zo konden vandaag ook in de Kapelstraat 12 trekkers met een Slowaakse nummerplaat gespot worden, hun embleem op de deuren verwijst naar een Genkse firma. Over een gemeentelijke parkeerkaart beschikten ze alleszins niet. (foto Julien Maebe)

vandaag-gezien-3-januari-2016

Vandaag gezien

De boomklever verkeert duidelijk in lentemodus. (foto's Marcel Gybels)

honderden-klinken-op-het-nieuwe-jaar

Honderden klinken op het nieuwe jaar

Vele honderden inwoners zijn zaterdagavond op het Heldenplein komen klinken op het nieuwe jaar, ook opvallend veel leden van de gemeenteraad en schepencollege tekenden present. Al van kort na de start stroomde het plein vol en de dorpsraden - alleen dorpsraad Heusden-Centrum deed niet mee - , KWB-Zolder en de moslimgemeenschap die zorgden voor de bediening in de tentjes hadden de handen vol met het laven der dorstigen. En als alle wensen en goede voornemens die zaterdagavond zijn uitgewisseld en uitgesproken - al dan niet in staat van geestelijke verheugdheid - uitkomen, dan staat Heusden-Zolder een mooi jaar te wachten ... (meer foto's)

onverwacht-veel-volk-op-vredeswake

Onverwacht veel volk op vredeswake

Een onverwacht groot aantal mensen heeft zaterdagavond deelgenomen aan de vredeswake die de interreligieuze werkgroep in de kerk van Zolder organiseerde. Die werd bijgewoond door katholieken, moslims, leden van de Evangelische kerk, vrijzinnigen, ook priesters en imams ... er werden nieuwjaarswensen uitgewisseld, gebeden voorgelezen, kaarsen ontstoken, muzikanten speelden sfeermuziek, maar bovenal kwam in alle teksten en beschouwingen de boodschap van vrede naar voor tegen de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-2-januari-2016

Vandaag gezien

Op deze tweede januari trakteert Roger Convents ons op een aantal lentebloeiers, zoals de paardenbloem, de framboos en de akoniet.

het-mag-best-een-beetje-waaien

Het mag best een beetje waaien ...

Laat ons aan de wensen van dezer dagen misschien nog de 'Wind van achter' toevoegen. Er mag dit jaar best wat wind waaien want langs het Albertkanaal staan over een strook van zowat 4 km tussen Beringen en het industrieterrein Lummen-Zolder nu 12 windmolens. De meest recente - die ter hoogte van Viversel en de kolenhaven Lummen -zijn de voorbije weken rechtgezet en nog niet in werking. Maar het aandeel van de groene stroom zal hoe dan ook weer een stukje toenemen. (foto Gust (…) Lees het hele bericht

kajoba-neemt-papierophaling-in-heusden-over

Kajoba neemt papierophaling in Heusden over

In Heusden-Centrum wordt het oud papier voortaan opgehaald door leden van basketbalclub Kajoba Bolderberg, die daarmee de clubkas wat willen spijzen. Kajoba neemt het over van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum dat er na vele jaren mee gestopt is. Het ziet er wel naar uit dat vandaag niet alle papier wordt opgehaald. De mensen van Kajoba zijn enkele uren vroeger aan hun ronde begonnen, dat was hen aangeraden om rond te geraken en ze hebben op zaterdag nog wedstrijdverplichtingen. Op (…) Lees het hele bericht

nieuwjaarsdag-in-de-wijers

Nieuwjaarsdag in De Wijers

Als de rook en de gensters om hun hoofd zijn verdwenen, leiden de bewoners van De Wijers weer hun rustige leventje. (foto's Jan Leijskens)

auto-tegen-paal-op-snelweg

Auto tegen paal op snelweg

Het ongeval op de Meylandtlaan vanavond was niet het enige zware ongeval deze nieuwjaarsperiode. Op oudejaarsavond kort voor half was op de E 314, bij afrit 28 in Heusden-Zolder richting Lummen ook al een auto tegen een paal geknald. De hulpdiensten kwamen ter plaatse, de bestuurder is zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht.

autobestuurder-richt-ravage-aan

Autobestuurder richt ravage aan

Vanavond heeft een autobestuurder een ware ravage aangericht op de Meylandtlaan. De man reed richting Zonhoven, maar is dan plots aan de andere kant van de weg terecht gekomen. Daar reed hij een hele rij paaltjes weg die een prive-eigendom van de weg scheiden. Vervolgens is hij door een omheining gegaan om tenslotte in de voortuin van een buurwoning tot stilstand te komen. De bestuurder raakte zelf niet meer uit zijn auto en is er door de brandweer uitgehaald. Hij kreeg de eerste zorgen van de MUG en is dan gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Op de plaats van het ongeval is de schade erg groot.

dirk-schops-treedt-toe-tot-g-o-e-d

Dirk Schops treedt toe tot G|O|E|D

Er is al meteen politiek nieuws op de eerste dag van het jaar, want onafhankelijk gemeenteraadslid Dirk Schops treedt toe tot de partij G|O|E|D van burgemeester Borremans. Overigens is die stap niet helemaal een verrassing. Zoals bekend is voormalig schepen Dirk Schops een jaar geleden uit oppositiepartij CD&V gestapt omdat volgens hem binnen de partij de afspraken niet werden nagekomen en er met twee maten en twee gewichten werd gewerkt. Het afgelopen jaar stelde Dirk Schops zich vrij (…) Lees het hele bericht

knallend-en-flitsend-het-nieuwe-jaar-in

Knallend en flitsend het nieuwe jaar in

Ook boven Heusden-Zolder werd de lucht afgelopen nacht gekleurd door knallend vuurwerk. (foto's Gust Ischen en Marcel Gybels)

de-kijk-van-richie-179

De kijk van Richie

Richie is helemaal uit de bol gegaan vannacht ...

een-gelukkig-2016

Een gelukkig 2016

De redactie van Internetgazet Heusden-Zolder en de collega-edities wenst alle lezers een gezond en voorspoedig 2016.