Archief maart 2020

vandaag-gezien-157

Vandaag gezien

Estelle Bleux trof deze prachtige bloemetjes aan in de tuin van haar ouders. Ze hebben alle kenmerken van de fritillaria pyrenaica, dat is een bloemsoort afkomstig uit de Spaanse en Franse Pyreneeën.

meer-details-over-planning-vormsel-en-communie

Meer details over planning vormsel en communie

Het bisdom Hasselt heeft ondertussen meer details vastgelegd voor de nieuwe planning van de eerste communies en de vormsels. Voor de vormsels stelt het bisdom voor om die te laten plaatsvinden in de weekends van 19-20 september, 26-27 september en 3-4 oktober. Daarbij dringt het bisdom er op aan om de vormselvieringen niet per parochie te organiseren maar per federatie of pastorale eenheid. De eerste communies zullen dus in september en oktober plaatsvinden, nog voor de herfstvakantie, en bij voorkeur in de zondagsviering. 

elk-gezin-1-keer-per-twee-weken-naar-recyclagepark

Elk gezin 1 keer per twee weken naar recyclagepark

Bij Limburg.net hebben ze de situatie bekeken nu de recyclageparken volgende week dinsdag weer opengaan. Om de toestroom te beperken wordt er slechts elke 14 dagen één bezoek per gezin toegelaten. Als je je vroeger terug aanmeldt zal de toegang geweigerd worden en gaat de slagboom dus niet open. Ook worden de openingsuren van de recyclageparken terug op winteruur gezet. Dit betekent dat alle recyclageparken sluiten om 16 uur en op donderdag om 17 uur.

voor-elk-wat-wils-aan-de-containers

Voor elk wat wils aan de containers

Een heel assortiment hebben de sluikstorters achtergelaten aan de containers aan het Brilonplein en aan het Sint-Barbaraplein: een zak films, brood, een kerstboom, een zaak vol verrassingen, enz. (foto's Eric Lefèbvre)

61-inwoners-van-heusden-zolder-positief-getest

61 inwoners van Heusden-Zolder positief getest

Sciensano, het onderzoeksinstituut van Volksgezondheid, publiceerde vandaag een kaart van ons land die een beeld geeft hoeveel inwoners per gemeente er met zekerheid besmet zijn met het coronavirus.  In Heusden-Zolder gaat het om 61 inwoners (opgelet, niet te verwarren met de cijfers van het ziekenhuis, daar gaat het om opgenomen patiënten, en die komen ook van elders). Heusden-Zolder staat wel op de 7de plaats in Limburg. Het wordt voorafgegaan door (…) Lees het hele bericht

stem-en-zie-hoe-eric-vanderaerden-de-ronde-won

Stem en zie hoe Eric Vanderaerden de Ronde won

Een wielervoorjaar betekent niet dat er geen wielrennen op Sporza is. Zo kan je zondag kijken naar een oude editie van de Ronde van Vlaanderen. Via deze link kan je stemmen op een aantal edities met Belgen in de hoofdrol. Wat dacht je van de editie uit 1985 met Eric Vanderaerden? Hij won toen in helse omstandigheden. "Nooit heb ik zo’n (…) Lees het hele bericht

even-ademhalen-in-de-natuur-9

Even ademhalen in de natuur (9)

Voor we u morgen met een kersverse wandelroute op pad sturen, nog een laatste t(r)ip uit ons archief om dit coronatijdperk al wandelend door te komen. De terril- en tuinwijkwandeling laat je de wijk Lindeman verkennen, vertrekken aan ZLDR luchtfabriek. Ze leidt langs de kerk van Lindeman, het Volkerenplein, de moskee, de mijnterril, ... en verschillende zuiderse horecazaken die momenteel helaas gesloten zijn. Maar de wandeling blijft de moeite: je volgt de groene rechthoek op grijze paaltjes en je bent voor 7,5 km vertrokken. Hier vind je meer info.

college-annuleert-alle-activiteiten-en-uitstappen

College annuleert alle activiteiten en uitstappen

De directie van het Sint-Franciscuscollege heeft weer een aantal knopen moeten doorhakken door de aanslepende coronacrisis. Zo worden alle activiteiten en schooluitstappen van het derde trimester geannuleerd. Ook de openschooldag van 26 april gaat niet door, er wordt nog bekeken hoe de inschrijvingen van nieuwe leerlingen online kan georganiseerd worden. Een zestigtal leerlingen werkt thuis met een geleende laptop van school. Het (…) Lees het hele bericht

ziekenhuis-betreurt-opnieuw-3-overlijdens

Ziekenhuis betreurt opnieuw 3 overlijdens

In het Sint-Franciscusziekenhuis zijn afgelopen 24 uur opnieuw 3 coronapatiënten overleden. Daarmee staat de tragische balans op 15. Er liggen nu 47 besmette patiënten in het ziekenhuis. Zoals eerder gemeld nam het ziekenhuis eerst 4 patiënten op de gewone afdeling over van Sint-Trudo Sint-Truiden en zijn gisteravond 2 patiënten van de afdeling intensieve zorg van Heusden-Zolder naar Antwerpen gebracht. Positief is dan weer dat 7 patiënten naar huis zijn mogen gaan, dat brengt het totaal op 18 genezingen.

eerste-verhaal-van-an-neven-in-vlaamse-filmpjes

Eerste verhaal van An Neven in 'Vlaamse Filmpjes'

An Neven uit Boekt hakte een kleine twee jaar geleden de knoop door en besliste zich op haar passie te gooien: verhalen schrijven. Overdag is ze een gewone mama als een andere, maar 's avonds als iedereen slaapt, zet ze zich aan het schrijven en verzint verhalen over nieuwe werelden vol magie en bijzondere wezens. Op dit moment werkt ze aan haar eerste jeugdboek. Maar vorige week is alvast in de reeks van de gekende Vlaamse Filmpjes haar verhaal 'Terra Rossa' verschijnen. Op Instagram vind je meer over An. 

de-kijk-van-richie-427

De kijk van Richie

Mondmaskers zijn het nieuwe goud.

recyclageparken-mogen-vanaf-7-april-weer-open

Recyclageparken mogen vanaf 7 april weer open

De recyclageparken vanaf dinsdag 7 april gecontroleerd hun poorten weer openen. Dat heeft Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir vanmorgen bekendgemaakt. Voorwaarde is dat wel dat Limburg.net de veiligheidsmaatregelen kan garanderen. Blijkbaar is er voldoende personeel beschikbaar, net als bij de afvalphaling. Indien nodig mogen de afvalintercommunales een beroep doen op interimarbeiders, tijdelijke werklozen of gemeentepersoneel. Er komen wel strikte richtlijnen voor de bezoekers, er mogen er niet teveel tegelijk binnen, ze moeten afstand houden en in de auto blijven in de wachtrij. Toch vraagt de minister dat mensen alleen naar het containerpark gaan als het echt niet anders kan.

antwerpse-ziekenhuizen-nemen-patienten-over

Antwerpse ziekenhuizen nemen patiënten over

Twee patiënten van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder en twee van Sint-Trudo Sint-Truiden zijn maandagavond overgebracht van de afdeling intensieve zorgen naar het ziekenhuisnetwerk Antwerpen. Voor Heusden-Zolder gaat het om een maatregel uit preventieve voorzorg. In de Antwerpse ziekenhuizen is immers nog genoeg plaats, en zo komt hier ruimte vrij om snel te kunnen handelen. Heel de oefening gebeurt niet alleen per ziekenhuis, maar binnen elk netwerk en over de provinciegrenzen heen.  Trouwens, indien  het Sint-Franciscusziekenhuis zijn volledige bezetting dreigt te bereiken, is er nog een tijdelijke intensieve tussenopvang extra voorzien.

tientallen-inwoners-willen-helpen

Tientallen inwoners willen helpen

Er hebben zich nog meer mensen ingeschreven als vrijwilliger voor de actie Heusden-Zolder Helpt.  34 mensen hebben zich aangemeld om naar de apother te gaan voor inwoners die dat zelf niet kunnen. 31 willen naar de winkel gaan en 28 zijn bereid om de hond uit te laten. 15 mensen willen mondmaskers maken, 12 hebben zich aangemeld als 'sociaal contact' en er zijn 6 inschrijvingen om zorg te verlenen. 

beren-kijken-uit-op-lege-straten

Beren kijken uit op lege straten

Opnieuw een hele lading nieuwe berenfoto's vandaag, maar wel vanuit een ander perspectief. De beren kijken dezer dagen immers uit op lege straten en een ongewone rust. Gelukkig komen er geregeld kinderen voorbij die vanop veilige afstand naar hen zwaaien en hen tellen. De actie kent ondertussen in Heusden-Zolder maar ook elders, gigantisch veel aanhangers. Zelfs het tv-journaal besteedde er aandacht aan. Foto's zijn nog altijd welkom bij info[!]ikzagtweeberen.com


contact-via-de-babbelbox-in-hof-ter-bloemen

Contact via de babbelbox in Hof ter Bloemen

Woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen in Heusden heeft iets nieuws gelanceerd waardoor familieleden toch nog contact kunnen houden met bewoners. Er waren al digitale gesprekken mogelijk via Skype, maar dat is niet voor iedereen evident. Nu is er een babbelbox gebouwd aan de cafetaria. Daarvoor zijn enkele firma's en vrijwilligers ingeschakeld. Bezoekers moeten vooraf een afspraak maken om hun familielid te zien - er is daarvoor een regeling per verdieping gemaakt - (…) Lees het hele bericht

er-liggen-nu-49-coronapatienten-in-het-ziekenhuis

49 coronapatiënten in het ziekenhuis, 2 overleden

Terwijl elders in ons land meer slachtoffers zijn gevallen en meer coronabesmettingen werden genoteerd, bleef de toestand in het Sint-Franciscusziekenhuis relatief stabiel. Er zijn nu 49 patiënten opgenomen, dat zijn er 3 meer dan gisteren.  UPDATE Uiteindelijk blijken er toch twee patiënten overleden te zijn, wat het aantal op 12 brengt. Er zijn tot nu toe 8 patiënten naar huis gemogen, dat cijfer is onveranderd gebleven.  

domherenpark-krijgt-beheerplan-voor-24-jaar

Domherenpark krijgt beheerplan voor 24 jaar

De gemeente en Limburgs Landschap vzw bereiden een beheerplan voor het Domherenpark voor. Het gaat om een visie voor de volgende 24 jaar die de leidraad vormt bij alle keuzes die voor het park gemaakt worden. Het komt ook in aanmerking voor erfgoedpremies, daarom wordt het plan dit jaar nog ter goedkeuring voorgelegd aan het Agentschap Onroerend Erfgoed. In 1976 kocht de gemeente het park van 5 ha van de familie de Villenfagne, in 1999 vestigde (…) Lees het hele bericht

definitief-voorlopig-geen-communies-of-vormsels

Definitief: Voorlopig geen communies of vormsels

Zoals het er gisteren al zat aan te komen, hebben nu ook de bisschoppen samen beslist om tussen Pasen en Pinksteren geen eerste communievieringen te houden en ook geen vormels te doen. Dat heeft dus in Heusden-Zolder een impact op enkele honderden gezinnen. UPDATE De vormsels worden verschoven naar de maanden september of oktober. De eerste communies worden verschoven naar volgend schooljaar. Elk bisdom zal daarvoor een eigen regeling uitwerken

opgelet-voor-valse-facturen-van-de-watergroep

Opgelet voor valse facturen van De Watergroep

Een massa inwoners van Heusden-Zolder heeft vandaag via mail een zogenaamde factuur van De Watergroep gekregen. Het gaat meestal om een factuur met vermelding 'Eind jaarafrekening' of 'De jaarrekening'. Het gaat dus om valse facturen van oplichters. Het zijn eigenlijk phishing mails met als bedoeling aan uw gegevens te raken en geld af te troggelen. 

gezocht-foto-s-van-heusdense-jeugdverenigingen

Gezocht: foto's van Heusdense jeugdverenigingen

De Geschied- en Heemkundige Kring Heusden zal ook in 2020 een jaarboek uitgeven over het verleden van Heusden. Daarbij gaat de aandacht vooral naar de geschiedenis van de jeugdverenigingen, denk bijvoorbeeld maar aan chiro, kajotters, scouts, ... en dat zowel in Heusden-Centrum, Berkenbos als Eversel. Heel wat van die verenigingen bestaan ondertussen niet meer. Er  worden foto's gezocht van voor het jaar 2000. En nu veel mensen toch thuis zitten en (…) Lees het hele bericht

even-ademhalen-in-de-natuur-8

Even ademhalen in de natuur (8)

Vandaag sturen we jullie nog eens op pad voor de wandeling Viversel-Bolderberg. Dat is een pittige wandeling van iets meer dan 9 km waarvoor je best wandelschoenen draagt. Vertrekken kun je aan de kerk van Viversel en je volgt de oranje bolletjes. Op het traject onder meer de Laambeek, vier vijfers, de Galgenberg, Bovy, een stukje kanaaloever, het circuit, ... Hier vind je er alles over.

ziekenhuistechnici-bouwen-duikmaskers-om

Ziekenhuistechnici bouwen duikmaskers om

Omstandigheden als de huidige stimuleren de creativiteit. Zo heeft de technische dienst van het Sint-Franciscusziekenhuis deze week , in samenspraak met de anesthesisten, een variant bedacht op de volgelaats-duikmaskers die de Italiaanse ziekenhuizen gebruiken om patiënten te beademen. "Wij kozen om het masker om te bouwen om de gebruiker te beschermen. Ons masker kan voor 2 toepassingen gebruikt worden: als gewoon beschermings /spatmasker of als (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-156

Vandaag gezien

Vandaag hebben we de zon niet veel te zien gekregen, maar ze was nog net genoeg present om in de tuin van Lowie Gielis een aantal kleurrijke bloemen te belichten. 

canvas-zoekt-migratieverhalen

Canvas zoekt migratieverhalen

Voor een documentairereeks over de geschiedenis van België als migratieland, is Canvas op zoek naar boeiende vertellers: zowel van de eerste generatie, die hier in de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 aankwam, als de kinderen en kleinkinderen. Heb jij zelf een bijzonder verhaal of willen jouw (groot)ouders hun ervaringen delen? Mail dan naar kinderenvandemigratiecanvas.be en vermeld zeker je telefoonnummer.‘Kinderen van de migratie’,

dan-maar-andere-weggebruikers

Dan maar andere weggebruikers

Het is stil in de straten. Zelfs op een anders zo drukke plaats als de Koerselsebaan vlakbij de rotonde kunnen de kauwen rustig op de weg rondhuppelen omdat er nauwelijks ander verkeer passeert. (foto Karin Cerstelotte)

code-geel-in-de-natuur-door-de-droogte

Code geel in de natuur door de droogte

Na de natte maand februari, laten de droogte en schrale wind van de afgelopen weken hun gevolgen voelen in de natuur. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft voor Limburg code geel afgekondigd. Beheerders en brandweer zijn dan extra waakzaam. In Heusden-Zolder geldt de waarschuwing voor Helderbeek-Voort, mijnterril, Mangelbeekvallei, bossen Van Soest, Galgenberg en Vijvergebied Midden-Limburg. Overigens, op de Kalmthoutse Heide in de provincie Antwerpen zitten ze nu al aan code oranje. 

even-ademhalen-in-de-natuur-7

Even ademhalen in de natuur (7)

Toegegeven, het weer is vandaag heel wat wisselvalliger en kouder dan de afgelopen week, en misschien zien sommigen er wat tegenop om te gaan wandelen. Maar omdat wandelen - samen met fietsen - één van de weinige buitenactiviteiten is, geven we toch weer een wandeltip. Je kunt de blauwe wandeling Eversel-Ubbersel gaan doen bijvoorbeeld. Je vertrekt aan Sint-Baaf, waar het infobord je wegwijs maakt. Een tocht van 7,2 km leidt onder meer langs het Speelhuisje, het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum en kasteel Obbeek. Zeker de moeite. Hier vind je alle info.

sfz-2-overlijdens-46-patienten-opgenomen

SFZ: 2 overlijdens, 46 patiënten opgenomen

Het Sint-Franciscusziekenhuis heeft weer een zware dag achter de rug. 2 patiënten zijn overleden, wat de trieste balans op 10 overlijdens brengt. Er zijn nu 46 besmette patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Het ziekenhuis van Heusden-Zolder heeft ook 4 patiënten overgenomen van een ander ziekenhuis, het gaat om coronapatiënten die op de gewone afdeling van het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden lagen, maar zoals bekend is het daar erg druk. Gisteren zijn ook 3 patiënten vanuit het SFZ naar huis mogen gaan.

live-cocnert-zondag

Live concert: Gema & Los Amigos

Voor het derde zondags liveconcert grijpen de collega's van AfterMuzeClip niet zo ver terug in de tijd: vandaag het allereerste optreden in het splinternieuwe MuzeCafé vorig jaar:  Gema & Los Amigos. Gema Lopez Gonzalez stond er op het podium stamen met Johan Schroyen, Jef Peys, Yvan Van Erdeweghe, Stefan Elsen, en Tom Michielsen. Let ook op het prachtige bisnummer 'Bella Ciao'. De clip geeft ook een mooi beeld van het nieuwe MuzeCafé.

de-kijk-van-richie-426

De kijk van Richie

Iedereen moet in zijn kot blijven.

eerste-communies-en-vormsels-uitgesteld

Eerste communies en vormsels uitgesteld?

Het was te verwachten en nu heeft alvast het bisdom Antwerpen beslist dat er al zeker tot Pinksteren geen eerste communies of vormsels worden gedaan in ons land. Wellicht zullen de andere bisdommen volgen, morgen of overmorgen laat het bisdom Hasselt zijn beslissing weten. Dat zou dan betekenen dat ook in Heusden-Zolder in de meeste parochies die vieringen moeten worden uitgesteld. Voor de periode van Pinkersteren tot aan de grote vakantie wordt de situatie later nog bekeken, maar wellicht zullen veel vieringen naar het najaar verhuizen. UPDATE Voor de komende periode zijn ook de lentefeesten en feesten van de vrijzinnige jeugd uitgesteld. 

vandaag-gezien-155

Vandaag gezien

Het voordeel van de zon en het voorlopig wegblijven van de regen, is dat de bloemen in de tuin van Lowie Gielis nog steeds in volle bloei staan. Ze lijken te lachen in zijn lens. 

ronde-tafel-zolder-steunt-zorginstellingen

Ronde Tafel Zolder steunt zorginstellingen

Ronde Tafel 94 Zolder organiseert elk jaar een fundraiser 'Racing Night' (archieffoto boven) om met de opbrengst lokale goede doelen te steunen. Zo hebben de leden afgelopen week hun steentje bijgedragen aan de steunacties voor de zorgsector. In elk woonzorgcentrum in Heusden-Zolder en 't Weyerke is een groot aantal zakjes pralines afgeleverd voor elke bewoner en verzorgende. Chocolade biedt immers (…) Lees het hele bericht

ook-tijdens-earth-hour-waken-ze-over-ons

Ook tijdens Earth Hour waken ze over ons

Vanavond tussen half 9 en half 10 kan even wat donkerder worden, want het is Earth Hour, het jaarlijkse uur waarop een aantal lichten wordt gedoofd en gevraagd wordt om digitale apparaten uit te schakelen. Dat moet wijzen op de klimaatverandering én de lichtvervuiling. Maar hoe dan ook zullen aan honderden ramen de beren en knuffels blijven waken. En in een periode als deze wordt de creativiteit aangewakkerd: Mirthe heeft geen raam aan de straatkant dus tekende ze een beer op de muur. In het (…) Lees het hele bericht

zomeruur-denk-aan-je-klokken

Zomeruur: denk aan je klokken

Volgende nacht schakelen we over op het zomeruur. Dat betekent dat we om 2 uur de klok een uur vooruitzetten, het wordt dan 3 uur. Morgenvroeg duurt het een uur langer voor de zon opkomt, maar morgenavond blijft het ook een uur langer licht. Dat houden we zo tot 25 oktober. 

coronapatient-dominique-respecteer-de-regels

Coronapatiënt Dominique: 'Respecteer de regels'

Dominique Convens, die in Heusden woont, is momenteel herstellende van het coronavirus. Hij is gisteren ontslagen uit het Sint-Franciscusziekenhuis en deelt graag zijn verhaal om nog eens in de verf te zetten dat corona geen ver van ons bed verhaal is. Hij flirtte een week lang met 40° koorts en hoestte alsof zijn longen eruit kwamen. Nu is hij gelukkig aan de beterhand. "Bijna twee weken hebben mijn vrouw en ik nu Covid-19. Gisterennamiddag (…) Lees het hele bericht

even-ademhalen-in-de-natuur-6

Even ademhalen in de natuur (6)

Een nieuwe wandeling vandaag door de lokale natuur, deze keer door 't groen van Heusden-Centrum. Vanop het Boudewijnplein trekje langs de Sint-Janskapel, via de Champert, kom je langs de Halbeek, Beringerheide, ... heel veel bos, heide en weiden dus. Hier vind je alle details terug, en een plannetje.

benefiet-alfa-22-naar-latere-datum

Benefiet 'Alfa 22' naar latere datum

Nu de voetbalcompetitie in de lagere afdelingen definitief is stopgezet, maken de verschillende clubs stilaan de balans op. Sommige kunnen zich verheugen over de kampioenstitel of promotie, maar feestvreugde valt uiteraard nergens te bespeuren. Maar voor elke club is het sowieso een financiële aderlating: toegangsgelden vallen weg, kantine-inkomsten ook, eetdagen zijn geschrapt, ... Bij SK Heusden 06 moet nu ook het paastornooi voor de jeugd - een oude traditie - afgelast (…) Lees het hele bericht

behoorlijk-lang-en-toch-geen-slang

Behoorlijk lang en toch geen slang

Gert Deferme kwam dit lange exemplaar tegen langs 't routeke in Ubbersel. Het is dus geen slang maar wel een flink uit de kluiten gewassen hazelworm, en die behoort tot de familie van de hagedisachtigen. En je hoeft vooral niet uit die buurt weg te blijven, maar de hazelworm is volkomen onschadelijk, meer nog, hij is erg schuw. 

sfz-een-patient-overleden-5-naar-huis

SFZ: Eén patiënt overleden, 5 naar huis

Het Sint-Franciscusziekenhuis heeft zojuist de nieuwe balans van de afgelopen 24 uur bekend gemaakt. 1 patiënt heeft het niet gehaald, wat het trieste totaal op 8 overledenen brengt. Er liggen 39 besmette patiënten in het ziekenhuis, 7 van hen worden intens opgevolgd  op de afdeling intensieve zorgen. Maar er is ook positief nieuws: 5 patiënten hebben het ziekenhuis mogen verlaten wat hun totaal op 7 brengt.

eugenie-mattei-is-ook-uitbater-van-nieuwe-muzecafe

Eugenie Mattei is ook uitbater van nieuwe MuzeCafé

De aanbestedingsprocedure voor het nieuwe MuzeCafé is achter de rug en het gemeentebestuur heeft de knoop doorgehakt: Eugenie Matei wordt ook de uitbater van nieuwe MuzeCafé. Daarmee mag hij zijn jarenlange ervaring in het oude café doortrekken. Heel wat vaste bezoekers en organisatoren van concerten en andere events reageren al opgelucht op de continuïteit die daardoor mogelijk wordt. (foto Ria De Clerck)

de-kijk-van-richie-425

De kijk van Richie

Verzorg jezelf op alle vlakken. 

vandaag-gezien-154

Vandaag gezien

Ook vandaag biedt Lowie Gielis ons een inkijk in zijn kleurrijke tuin. Hopelijk  kunnen die bloemetjes tegen de koude nachten die komen, want volgens onze weerman zou het kwik 's nachts weer onder het vriespunt gaan dalen. 

de-beren-waken-ook-s-avonds

De beren waken ook 's avonds

Terwijl de mensen buiten klappen en de kerkklok 's avonds luidt voor iedereen die onze maatschappij draaiende houdt, waken de beren ook 's avonds  achter het raam. En er komen er dagelijks meer en meer bij. Je mag je foto’s nog altijd doorsturen naar info[!]ikzagtweeberen.com

niet-iedereen-krijgt-steun-van-de-overheid

'Niet iedereen krijgt steun van de overheid'

Het zijn moeilijke tijden voor handelaars en horeca-uitbaters die door de corona-crisis hun zaak moeten sluiten. Maar ze kunnen niet allemaal een beroep doen op de sluitingspremie. Dat onderstreept ook Jo Vanoppen van de gekende dancing Grand Prix op Terlaemen. "Ik heb mijn pensioen als personeelslid van de spoorwegen en run de dancing in bijberoep. Als hoofdinkomen is dat immers totaal niet rendabel. Maar omdat de dancing niet mijn hoofdberoep is, krijg ik (…) Lees het hele bericht

voetbalcompetitie-definitief-stopgezet

Voetbalcompetitie definitief stopgezet

In het voetbal worden alle jeugd- en amateurcompetities, die sinds midden maart stilliggen, definitief stopgezet. Dat heeft de crisiscel van de KBVB beslist. De stand van 12 maart bepaalt het sportief eindklassement. Dat geldt voor alle afdelingen en reeksen van het jeugd- en amateurvoetbal. Over het profvoetbal is er nog geen beslissing. UPDATE  FC Anadol wordt dus uitgeroepen tot kampioen in derde provinciale B en promoveert naar tweede provinciale. KVV Heusden-Zolder en Bolderberg FC spelen ook volgend jaar in tweede provinciale en SK Heusden 06 blijft in vierde provinciale.

politie-gaf-al-27-overtreders-een-pv

Politie gaf al 27 overtreders een pv

In de periode tussen de afkondiging van de beperkingen rond de coronacrisis en vanmorgen 9 uur heeft de politie in Heusden-Zolder al 27 pv's opgesteld. Het waren allemaal overtreders die een niet-essentiële verplaatsing maakten of die op heterdaad betrapt werden bij een samenscholing. Aanhoudingen zijn tot nu toe nog niet gebeurd. 

1-overlijden-45-in-het-ziekenhuis

1 overlijden, 45 in het ziekenhuis

Het Sint-Franciscusziekenhuis telde de afgelopen 24 uur alweer een overleden patiënt, dat brengt het totaal op 7. Er liggen nu 45 positieve patiënten in het ziekenhuis, 7 van hen ligt op de afdeling intensieve zorgen. Ondertussen is opnieuw een patiënt in die mate hersteld, dat hij het ziekenhuis kon verlaten. Twee mensen zijn dus ondertussen weer thuis.

een-logistiek-steuntje-voor-online-handel

Een logistiek steuntje voor online handel

Het is een open deur intrappen om te zeggen dat de coronacrisis een grote impact heeft op de lokale handel en horeca. Er zijn wel nog handels- en horecazaken die actief blijven via online verkoop, take-away of thuisbezorging. De gemeente wil hen een steuntje geven en zet daarom op haar website een overzicht van de zaken waar je terecht kunt, die zal dagelijks een update krijgen.

weer-klachten-over-stank-van-remo

Weer klachten over stank van Remo

Er zijn de jongste dagen in de wijk Lindeman weer klachten over geurhinder van de Remo-stortplaats. Volgens buurtbewoners is de stank bij momenten niet te harden. Er zijn ook via de politie meldingen gebeurd. n principe zou de zaak die een buurtbewoners tegen Group Machiels, de gemeentebesturen en de provincie heeft aangespannen volgende maand weer voor de vrederechter in Beringen komen. Maar in de huidige omstandigheden is dat uiteraard nog niet zeker. 

even-ademhalen-in-de-natuur-5

Even ademhalen in de natuur (5)

Vandaag rakelen we de blauwe wandeling nog eens op als tip voor een 'gezond tussendoortje'. Ook die vertrekt aan Bovy, en via de Fanzantenlaan wandel je naar de Galgenberg, een natuurgebied in Bolderberg dat minder gekend is. Je komt ook langs de vijvers, de kluis, het sterrenplekje, het gebied op de Bolderberg om terug op Bovy aan te komen. Dan heb je 5,1 km achter de rug, maar let op, je mag niet met de auto naar de parking van Bovy of de andere parkings in de buurt. Meer details.

de-kijk-van-richie-424

De kijk van Richie

En het begon allemaal met gelaatsmaskers. 

zeer-korte-gemeenteraad

Zeer korte gemeenteraad

De gemeenteraad achter gesloten deuren donderdagavond is een bijzonder korte geworden. Er zijn slechts drie dringende puntjes behandeld: de goedkeuring van de notulen van vorige raad, de bekrachtiging van een beslissing van het schepencollege om een snel interventievoertuig voor de politie te kopen en de openstelling van de functie van directeur van Beekbeemden. Al de rest zal voor later zijn, dus ook de voorstellen van de N-VA in het kader van de coronacrisis. Vlaams Belang fractieleider Jan Jans bleef weg, omdat volgens hem de preventieve gezondheidsmaatregelen niet werden gerespecteerd. 

verbod-genegeerd-voorbijgangers-geintimideerd

Verbod genegeerd,voorbijgangers geïntimideerd

Al verschillende dagen klagen wandelaars en fietsers over de overlast van groepjes jongeren. Meestal troepen ze samen aan het brugje van het fietsroutenetwerk over de Zolderseweg en ook over het treinspoor. Ook vandaag waren ze daar weer en negeerden daarbij het samenscholingsverbod en de social distancing. Wie hen daarop attent maakte werd uitgescholden en soms bespuwd. Ze weigerden opzij te gaan voor fietsers en met de scooter werden stunts uitgehaald. De buurt ligt er ook vol zwerfvuil: drankblikjes, sigaretten, snoepafval, ... de gemeente heeft het tijdje geleden al zoveel mogelijk opgeruimd, maar 't ligt ondertussen weer vol. De Fietsersbond had de omgeving willen opruimen tijdens Straat.net, maar die actie is uiteraard door de coronabeperkingen afgeblazen.

ook-viversel-luidt-s-avonds-het-klokje

Ook Viversel luidt 's avonds het klokje

Ook in Viversel luidt om 8 uur 's avonds de kerkklok om de dankbaarheid te tonen aan de zorgverleners en iedereen die zijn steentje bijdraagt aan het goed functioneren van onze maatschappij in deze onzekere tijden.

vandaag-gezien-153

Vandaag gezien

Mooie bloemen in een zonnige omgeving. Het zijn zowat de vitaminen voor onze ogen in deze sombere tijden. Lowie Gielis laat ons ook vandaag genieten van een aantal mooie opnamen uit zijn tuin. 

ze-kwamen-zelfs-van-down-under

Ze kwamen zelfs van down under

De knuffels zoeken massaal de ramen en voortuinen op om vanuit de lentezon naar voorbijgangers te zwaaien. De meeste dappere exemplaren nestelen zich op een klimophaag. Vandaag ontving Het Berenhuis zelfs een foto helemaal uit Australië, waar de actie enkele weken geleden begon. Al is het twijfelachtig wanneer de Aussie Rules Football Fan weer eens naar een wedstrijd kan. Knuffelfoto's blijven welkom bij info[!]ikzagtweeberen.com

eerste-gelaatsmaskers-bij-ziekenhuis-afgeleverd

Eerste gelaatsmaskers bij ziekenhuis afgeleverd

Terwijl ten huize Vanvelk heel de familie aan de slag is en ook op heel wat andere plaatsen gelaatsmaskers met de 3D-printer gemaakt worden, is Ruben Vanvelk in het Sint-Franciscusziekenhuis de eerste lading gaan afgeven. Die werden uiteraard in dank aanvaard. De productie is ook verhoogd doordat de school van Ruben - Don Bosco in Helchteren - haar 3D-printers ter beschikking stelde en ook Auva maakte twee printers vrij om de gelaatsmaskers voor hulpverleners te maken. Alle info vind je op de Facebookpagina van Kurt Vanvelk.


vastgoedmakelaar-in-de-bres-voor-zijn-buren

Vastgoedmakelaar in de bres voor zijn buren

Cédric Larbie, een vastgoedmakelaar uit Het Heike, biedt in deze coronacrisis zijn buurtbewoners in Eversel aan om hen bij te springen. Zoals zovele handelaars en sectorgenoten heeft Cédric zijn activiteiten tijdelijk stop moeten zetten. Maar hij heeft nu een brief verspreid bij zijn buren waarin hij aanbiedt om voor hen te gaan winkelen of andere boodschappen te doen, ook als ze nood hebben aan een gewone babbel mogen ze hem bellen. Zelfs wie zich verveelt kan op zijn creativiteit een beroep doen voor advies en tips. En hoewel hij als vastgoedmakelaar gewoon is overal binnen te gaan, zal hij nu uiteraard de social distancing en andere veiligheidsmaatregelen respecteren.

indienen-projecten-gros-kan-tot-1-mei

Indienen projecten GROS kan tot 1 mei

Door de coronacrisis heeft de GROS Heusden-Zolder (Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking) de deadline voor het indienen van projectvoorstellen opgeschoven naar 1 mei in plaats van 1 april. Het gaat om kleinschalige projecten in het Zuiden die zich richten op kwetsbare groepen. De projecten moeten gedragen worden door de doelgroep en de initiatiefnemers moeten banden hebben met mensen uit Heusden-Zolder. Kortlopende projecten, stages, inleefreizen of vrijwilligerswerk komt niet in aanmerking voor financiële ondersteuning. Alle informatie vind je hier terug.

opnieuw-twee-overlijdens-in-ziekenhuis-1

Opnieuw twee overlijdens in ziekenhuis

Het Sint-Franciscusziekenhuis is de afgelopen 24 uur opnieuw geconfronteerd geworden met 2 patiënten die overleden zijn aan het coronavirus. Dat brengt het totaal op 6. Er liggen nu 39 besmette mensen in het ziekenhuis, 6 van hen op de afdeling intensieve verzorging. Er is ook één lichtpuntje: een patiënt heeft het ziekenhuis mogen verlaten.


de-kijk-van-richie-423

De kijk van Richie

Jammer, onze conditie stond juist op peil ...

even-ademhalen-in-de-natuur-4

Even ademhalen in de natuur (4)

Vandaag hernemen we de Meylandtwandeling door de Vallei van de Mangelbeek. Die vertrekt aan het Domherenhuis in de Dekenstraat en leidt je langs een traject van toch wel 12,5 km door het natuurgebied rond de Mangelbeek om uit te komen aan het kasteel Meylandt. Daar kun je onder meer de fruitboomgaard van de Boomgaardenstichting gaan bekijken. Om niet verloren te lopen: blijf de rode wandeling volgen. Hier vind je er alles over.

elke-dag-een-stapje-vooruit

Elke dag een stapje vooruit

Ook vandaag is er weer stevig gewerkt op het circuit. De curbs zijn aangelegd, een bandenmuur in de Bianchibocht, lijnroosters en acodrains, ... In het kader van de coronarichtlijnen zijn de arbeiders van de firma's elk met aparte wagens aanwezig. 

ook-eversel-luidt-s-avonds-de-klok

Ook Eversel luidt 's avonds de klok

Elke avond om 20 uur weerklinkt ook het angelusklokje vanuit de Sint-Jacobuskerk over Eversel. Het geluid van solidariteit en dankbaarheid aan de zorgverleners

de-dans-der-muggen

De dans der muggen

In de namiddag in het tegenlicht in Bolderberg, duizenden muggen die in een meterslange slurf dansen. (foto Jan Leijskens) 

asielzoekerscentrum-sluit-voortaan-om-18-uur

Asielzoekerscentrum sluit voortaan om 18 uur

De asielcentra in Limburg sluiten vanaf vrijdag elke dag om 18 uur de deuren. Dat geldt dus ook voor het Rode Kruis opvangcentrum in de Kapelstraat. Dat is deze namiddag beslist na overleg tussen waarnemend gouverneur Michel Carlier, Fedasil, het Rode Kruis en de burgemeesters van Heusden-Zolder, Lanaken, Sint-Truiden, Lommel, Pelt, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg. De burgemeesters van Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg hadden de kat de bel aangebonden omdat er veel (…) Lees het hele bericht

dtm-naar-augustus-24-uur-wordt-wintereditie

DTM naar augustus, 24 uur wordt wintereditie

De coronacrisis schudt de kalender van Circuit Zolder behoorlijk door elkaar. Het openingsweekend van het DTM kampioenschap - gepland voor het laatste weekend van april - verschuift naar het weekend van 7-9 augustus. De 24 Hours of Zolder krijgen daardoor een ‘wintereditie’ op 7 en 8 november. “Uitzonderlijke omstandigheden vergen uitzonderlijke maatregelen. Maar deze verschuivingen op de kalender bieden ook (…) Lees het hele bericht

knuffels-veroveren-ook-de-etalages

Knuffels veroveren ook de etalages

De knuffels achter ramen blijven zich vermenigvuldigen.  Het Berenhuis ontving vandaag ook een aantal foto’s van vitrines van zaken die voorlopig gesloten zijn. Zo hield Garage Bosmans uit de Brugstraat de initiatiefnemers op de hoogte van het proces. Eerst kwam de beer in een heus werkpak, daarna kreeg hij een prachtige regenboog boven zich geschilderd. Ook Kunstgalerij De Mijlpaal maakte ruimte vrij voor enkele beren.  En daarnaast zie je in letterlijk elke straat knuffels die ons toelachen. Knuffelfoto's mogen nog altijd gemaild worden naar info[!]ikzagtweeberen.comeverselkiezel-gaat-tijdelijk-weer-open

Everselkiezel gaat tijdelijk weer open

De werken voor de aanleg van fietspaden in de Everselkiezel zijn voor onbepaalde duur stilgelegd door de corona-maatregelen. Daarom wordt de aangepaste signalisatie verwijderd en mag dus alle verkeer weer over de Everselkiezel. De politie waarschuwt wel voor eventuele werkmaterialen die in de berm gestockeerd liggen. Zij worden afzonderlijk gesignaleerd en duidelijk afgebakend voor de passanten. Zo gauw de werken kunnen hervatten, wordt de signalisatie weer aangepast.

breng-pbm-s-binnen-bij-het-rode-kruis

Breng PBM's binnen bij het Rode Kruis

Het gemeentebestuur doet nog eens een oproep om alle beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) als mondmaskers, wegwerp-overalls, ... binnen te brengen om door het medisch personeel te laten gebruiken. Zowel aan bedrijven als inwoners wordt gevraagd om zulke PBM's vanavond of vrijdagavond tussen 17 en 19 uur binnen te brengen in het gebouw van het Rode Kruis. Van daaruit zal de gemeente ze verdelen naar de plaatsen waar ze het meest nodig zijn.

college-biedt-ziekenhuispersoneel-rustkamers-aan

College biedt ziekenhuispersoneel rustkamers aan

Het Sint-Franciscuscollege springt de buren van het Sint-Franciscusziekenhuis bij. Na overleg stelt de directie vijftien vrije kamers en de sanitaire ruimtes in het internaat ter beschikking.  Artsen en verpleegkundigen kunnen daar een paar uur komen uitrusten indien zij er nood aan hebben.  Het college wil hen zo goed mogelijk in de watten leggen.Voor de rest is het erg kalm in het college met deze week alleen op dinsdag twee leerlingen aanwezig. (…) Lees het hele bericht

drankenhandel-moet-aanname-los-leeggoed-stoppen

Drankenhandel moet aanname los leeggoed stoppen

Nu de mensen thuis zijn en veel tijd hebben, zijn ze overal massaal aan 't opruimen geslagen. En dat voelen ze op verschillende plaatsen. Bij Dranken Bartels in de Koolmijnlaan bijvoorbeeld hebben ze zo'n gigantische hoeveelheden losse flessen/flesjes leeggoed binnengekregen, dat het niet meer te verwerken is. De zaak heeft daarom een stop afgekondigd en neemt geen los leeggoed meer aan, ook al om de gezondheidsrisico's voor de medewerkers te beperken.

vierde-overlijden-in-heusdens-ziekenhuis

Vierde overlijden in Heusdens ziekenhuis

Zoals in de rest van het land zijn ook de cijfers in het Sint-Franciscusziekenhuis ongunstig geëvoleerd. Zo is er opnieuw een patiënt overleden wat het totaal op 4 brengt. Er zijn nu 34 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. 5 van hen liggen op intensieve verzorging. Er is nog niemand van de zieken ontslagen.

even-ademhalen-in-de-natuur-3

Even ademhalen in de natuur (3)

Vandaag sturen we u op pad voor de Mijnarchitectuurwandeling, waarover je hier de details terugvindt. Het mijnterrein De Schacht en de wijken er omheen staan hierin centraal. In ZLDR Luchtfabriek kun je een gratis folder afhalen (maar uiteraard momenteel niet). Je vertrekt op het Marktplein voor een volledige verharde wandeling over 9,5 km. Daarbij volg je de grjize paaltjes met rode driehoek.


de-kijk-van-richie-422

De kijk van Richie

Hoe moeilijk het ook is, niet opgeven, doorgaan!

fietser-van-de-week-tony-lespoix

Fietser van de week: Tony Lespoix

De foto van onze fietser van de week, is duidelijk niet deze week genomen, maar ergens in de plenzende regen. Tony Lespoix woont in de Mommestraat. Hij is gemeenteraadslid en gaat naar alle vergaderingen met de fiets. Hij telt per gemeenteraad ongeveer 3 fietsers, er is nog ruimte voor verbetering dus. Hij is ook peter van verschillende fietspaden die hij regelmatig inspecteert op mogelijke problemen. Met de koersfiets vat Tony ook lange afstanden aan: Oostenrijk, Santiago de Compostella…  samen met vrienden. Wil je ook iemand nomineren? paul.coolen[!]telenet.be 

vlaams-belang-noemt-gemeenteraad-onverantwoord

Vlaams Belang noemt gemeenteraad onverantwoord

In een mail aan zijn collega's van de gemeenteraad doet Jan Jans, fractieleider van Vlaams Belang, een oproep om de raadsvergadering van nu donderdag uit te stellen. Volgens hem zijn er geen dringende punten en is het onverantwoord. Ondanks de zitting achter besloten deuren met alleen college, fractieleiders en algemeen directeur zouden er volgens hem nog 15 mensen aanwezig zijn. Jans had advies ingewonnen bij de veiligheidsadviseur van de coronacel van het ziekenhuis. Er zouden volgens de richtlijnen mondmaskers moeten voorzien worden, wat verspilling is in deze tijd. Hij noemt het ook een negatief signaal naar de bevolking die in haar kot moet blijven.

familie-vanvelk-maakt-gelaatsbeschermers

Familie Vanvelk maakt gelaatsbeschermers

Bij de familie Vanvelk in Zolder is het dezer dagen een heksenketel. Op aangeven van zoon Ruben startte papa Kurt mee naar een zoektocht om met hun eigen 3D-printer gelaatsbeschermers te maken zoals die in ziekenhuizen dezer dagen meer dan ooit worden gebruikt. Na wat zoeken en experimenteren lukte het, en rolde het eerste exemplaar uit de printer. Er werden ondertussen nog verbeteringen aangebracht en tegelijk kwamen ook de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-152

Vandaag gezien

We hebben het al zo vaak van onze lezers gehoord: mensen worden vrolijk van bloemen. En dus trok fotograaf Lowie Gielis op deze zonnige dag zijn tuin in en trakteert ons op een reeks fleurige foto's. 

sint-vincentiuskerk-luidt-de-klok

Sint-Vincentiuskerk luidt de klok

In Zolder geven ze gevolg aan de oproep van de bisschoppen. Net als gisteren luidde vanavond om 20 uur de Angelusklok in de toren van de Sint-Vincentiuskerk als steunbetuiging aan de zorgverleners. 

ook-in-de-cijnshofstraat-zijn-ze-t-beu

Ook in de Cijnshofstraat zijn ze 't beu

De bewoners van de Cijnshofstraat zijn het beu. Er slingert daar constant allerlei afval rond, PMD, groenafval en zelfs karton worden er gezet, ook al is rond die tijd geen ophaling voorzien. Een buurtbwoner heeft dan maar een ironisch briefje 'gratis stortplaats' aan de boom gehangen ...

steunbetuigingen-vanuit-beekbeemden

Steunbetuigingen vanuit Beekbeemden

 Het Beekbeemdenteam doet nog een schepje bovenop alle dank- en solidariteitsbetuigingen. 

een-nieuwe-overrompeling-van-knuffels

Een nieuwe overrompeling van knuffels

Ook vandaag zijn in Het Berenhuis weer massaal veel foto’s van knuffels achter de ramen binnengestroomd. Ze zwaaien vanop een veilige afstand en wensen ons en elkaar warmere tijden.  In Heusden-Zolder moeten al honderden beren staan, maar ook vanuit Vliermaal, Beringen, Genk, Hasselt, Diepenbeek, Zutendaal, Leopoldsburg, Tongeren en zowat heel Limburg stromen berenfoto’s binnen.  Daar zijn vaak persoonlijke verhalen aan verbonden. Zo schrijft een dame : "Wij zijn gepensioneerde zeventigers, (…) Lees het hele bericht

problemen-aan-de-overweg

Jongeren gooiden stenen op spoorweg

Door een nog onduidelijke oorzaak staat de trein ter hoogte van de stopplaats Heusden al een hele tijd stil deze vooravond. De slagbomen op de Koerselsebaan blijven naar beneden en het verkeer moet omrijden. UPDATE Kort voor 19 uur zette de trein zich weer in beweging en kon ook het verkeer weer door. UPDATE Volgens Infrabel gooiden jongeren met stenen vanop de spoorwegbrug. De treinbestuurder had dat tijdig gezien en kon stoppen. Daarop werd de politie verwittigd, die ging ter plaatse maar de daders waren gevlucht. Er is geen schade maar het treinverkeer liep vertraging op.

gemeente-sluit-parkings-bovy-en-mijnterril-af

Gemeente sluit parkings Bovy en mijnterril af

Het is nog altijd toegelaten om een wandeling in de natuur te maken, alleen of per koppel of gezin. Maar het is niet de bedoeling dat wandelaars van heinde en verre met de auto onze natuurgebieden komen opzoeken. Daarom heeft het gemeentebestuur de parkings bij domein Bovy en aan de mijnterril afgesloten voor auto's. Dat moet een grote toeloop voorkomen, maar inwoners blijven natuurlijk welkom. De politie zal op beide plaatsen controles houden.

ravage-nadat-vrachtwagenchauffeur-onwel-wordt

Ravage nadat vrachtwagenchauffeur onwel wordt

Vanmiddag is in de Graaf de Theuxlaan, ter hoogte van de vroegere molen, een vrachtwagen van de baan gegaan, nadat de chauffeur onwel was geworden. De vrachtwagen ging onder meer door een omheining en kwam tegen enkele bomen terecht. Enkele bomen zijn afgeknakt. de omheining en beplanting zijn voor een deel vernield. De chauffeur kreeg ter plaatse de eerste zorgen en is dan naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer kwam ter plaatse om alles op te ruimten. De Hamse Sleepdienst en Takelbedrijf Schops moesten de vrachtwagen inclusief lading wegtakelen. De politie moest het verkeer beurtelings laten passeren.

opnieuw-twee-overlijdens-in-ziekenhuis

Opnieuw twee overlijdens in ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis zijn de afgelopen 24 uur opnieuw 2 patiënten overleden aan het coronavirus, dat brengt het totaal op 3. 26 patiënten verblijven momenteel in het ziekenhuis, waarvan 4 op de afdeling intensieve verzorging. Een geluk bij een ongeluk is dat er opvallend minder andere 'gevallen' op de spoedafdeling toekomen. Er zijn minder ongevallen in het verkeer en minder arbeidsongevallen door de (…) Lees het hele bericht

geen-water-in-brugstraat-en-kruiswegstraat

Geen water in Brugstraat en Kruiswegstraat

Door een waterlek zit een aantal bewoners van de Brugstraat en de Kruiswegstraat op dit moment zonder drinkwater. De Watergroep heeft technici ter plaatse gestuurd om het lek te dichten. De watertoevoer is voorlopig afgesloten. (foto Karin Cerstelotte) -updat Kort na de middag is de watertoevoer hersteld.

koen-snyvers-stuurt-gedichten-via-whatsapp

Koen Snyers stuurt gedichten via WhatsApp

Koen Snyers, de Heusdense dichter, schrijver en tekstperformer, komt met iets nieuws op de proppen nu het openbare leven is stilgevallen: Zeghetmettekst-audio. Hij maakt luistergedichten die via WhatsApp verstuurd worden. Je kunt je aanmelden via www.zeghetmettekst.be. "Ik ben steeds op zoek naar nieuwe manieren om mijn teksten bij de mensen te brengen. Er zijn al mijn bundels op papier, (…) Lees het hele bericht

de-symboliek-van-bloemen

De symboliek van bloemen

Estelle Bleux merkte dat zelfs de bloemen in de tuin wit kleuren uit solidariteit met de zorgsector. In een andere bloem vond ze dan weer de Belgische driekleur, 't hele land zit immers in hetzelfde schuitje. 

even-ademhalen-in-de-natuur-2

Even ademhalen in de natuur (2)

Vandaag tippen we u de wandeliing 'In het spoor van de Theux'. Die vertrekt aan de kerk van Heusden en leid je via de Mangelbeekvallei naar kasteel Meylandt. Misschien kom je onderweg de raven wel tegen. Je moet in ieder geval de gele betonnen palen met een zwarte pijl volgen. Goed voor een tochtje van 6 km, en jawel, deze week onder een stralende zon. 

signalisatie-in-reitveld-beschadigd

Signalisatie in Reitveld beschadigd

Tijdens een - gewettigde - fietstocht kwam de Fietsersbond in Boekt tot de vaststelling dat de verkeerssignalisatie in het Reitveld, in de schoolomgeving, letterlijk aan flarden is geblazen door de rukwinden en ook stukgereden. De problemen zijn meteen gemeld zodat ze voor de herneming van de lessen kunnen opgelost worden.

raven-gespot-aan-de-mangelbeek

Raven gespot aan de Mangelbeek

Afgelopen week zijn in de Vallei van de Mangelbeek in Heusden-Zolder raven gezien. Die grote, zwarte kraaiachtige vogels kwamen lang niet meer voor in onze contreien. Zowat anderhalve eeuw geleden verdwenen ze hier door toedoen van de mens, het waren immers gehate vogels die als onheilsprofeten werden gezien. Toch zijn het van de meest intelligente en sluwe vogels. Tegenwoordig is de raaf dan ook een beschermde soort. De afgelopen jaren waren ze meermaals in het Maasland gespot en in Vlaams-Brabant hebben ze al gebroed. Nu vestigen ze zich mogelijk ook in onze contreien

opgelet-voor-namaak-mondmaskers-en-geneesmiddelen

Opgelet voor namaak mondmaskers en geneesmiddelen

De federale politie waarschuwt voor criminelen die van de coronacrisis misbruik maken om mensen op te lichten. Ze maken gebruik van de bezorgdheid en angst die er heerst om te proberen online mondmaskers, niet toegelaten vaccins, luchtreinigers, voedingssupplementen, essentiële oliën, enz. te verkopoen. Als je al iets ontvangt na betaling, zijn dat namaakproducten waarvan de werking niet bewezen is of die mogelijk zelfs schadelijke effecten hebben. Wij (…) Lees het hele bericht

berenjacht-neemt-bliksemstart

Berenjacht neemt bliksemstart

De oproep om beren en andere knuffels voor het raam te plaatsen, die voor Heusden-Zolder door Het Berenhuis is gelanceerd, kende vandaag een onwaarschijnlijke start. In een pak huizen hebben grote en kleine bewoners hun knuffels aan het raam gezet. Van daaruit geven eern symbolische knuffel aan de passanten die wat afstand moeten houden door het coronavirus en het is ook een blijk van solidariteit met iedereen die het moeilijk heeft of zich keihard inzet voor de anderen. Het (…) Lees het hele bericht

alleen-college-en-fractieleiders-op-raad

Alleen college en fractieleiders op raad

Zoals aangekondigd gaat de gemeenteraad van nu donderdag in Heusden-Zolder door. Maar dat zal niet alleen achter gesloten deuren gebeuren maar ook 'en petit comité'. Er is afgesproken dat alleen het schepencollege zal aanwezig zijn en van elke partij de fractieleider. Op die manier kunnen alle aanwezigen voldoende ver uit elkaar gezet worden. De fractieleiders hebben als het ware een volmacht, en voor als er zou moeten gestemd worden, zitten de andere (…) Lees het hele bericht

gewonden-bij-zware-klap-in-koolmijnlaan

Gewonden bij zware klap in Koolmijnlaan

Bij een zware botsing in de Koolmijnlaan - ter hoogte van de vroegere Amerikaanse stock - zijn vanavond 3 gewonden gevallen. Eén persoon was zwaargewond en kreeg ter plaatse de eerste zorgen van de MUG, ook een tweede persoon is naar het ziekenhuis gebracht, nog een derde liep lichte verwondingen op. Geen van de slachtoffers is in levensgevaar. lHet moet een flinke klap geweest zijn, de auto's raakten zwaar beschadigd en kwamen langs de weg terecht. De brandweer kwam ter plaatse, net als drie ziekenwagens. De politie sloot een deel van de Koolmijnlaan af. (foto's Michiel Reynders)

toch-op-een-plaats-file-op-het-circuit

Toch op één plaats file ... op het circuit

Een file van vrachtwagens op het circuit, want met behulp van een grote freesmachine moet in twee dagen tijd de volledige bovenlaag van het asfalt weggefreesd worden. Morgen starten ook de betonwerken, in het tweede deel van de week worden afwatering en infiltratieputten geplaatst en wadi's aangelegd. Daarna kan de nieuwe asfaltlaag aangebracht worden.

kerken-mogen-de-klokken-luiden

Kerken mogen de klokken luiden

De bisschoppen hebben deze namiddag de parochies opgeroepen om zich aan te sluiten bij de solidariteitsacties. Daarbij mogen parochies kaarsen buiten zetten, hun klokken laten luiden om 20 uur of een wit laken buiten hangen. Daarbij wil de kerk haar dank betuigen aan onder meer artsen en verpleegkundigen maar ook steun betuigen aan de zieken. Er wordt wel gevraagd om 's avonds niet de feestklokken maar de angelusklok te luiden. De oproep is nog recent, het is nog even afwachten welke kerken in Heusden-Zolder zich daarbij aansluiten.

een-patient-meer-in-24-uur

Eén patiënt meer in 24 uur

In het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder verblijven op dit moment 22 patiënten die besmet zijn met het coronavirus. In vergelijking met gisteren is er dus maar 1 patiënt bijkomen. Het gaat ook nog altijd om 5 patiënten die worden behandeld op de afdeling intensieve zorgen. 

geen-vieringen-in-goede-week-of-op-pasen

Geen vieringen in Goede Week of op Pasen

 De Belgische bisschoppen hebben beslist om de schorsing van alle publieke kerkelijke vieringen te verlengen tot en met 19 april. Dat betekent ook dat alle liturgische vieringen van de Goede Week - zowat de belangrijkste periode van het jaar voor de christenen - van Palmzondag tot Pasen - worden geschorst. De bisschop kan eventueel op enkele plaatsen een uitzondering toestaan zodat een viering via radio, tv of live-stream kan uitgezonden worden tot bij de gelovigen thuis. Daarbij mag alleen wie strikt nodig is voor de uitzending aanwezig zijn. De schorsing geldt voor alle kerken en kapellen, ook die van van kloosters, katholieke instellingen of bedevaartsoorden. 

pagadder-helpt-de-kleuters-bezig-te-houden

Pagadder helpt de kleuters bezig te houden

Bijna alle peuters en kleuters zitten nu wekenlang thuis door het corona-virus en dan is het niet makkelijk om hen telkens weer met leuke activiteiten bezig te houden. Maar de kleuterleidsters van VKS Pagadder in Berkenbos steken iedereen een helpend handje toe. Zij hebben op hun website een blok 'Activiteiten voor kleuters gezet dat linkt naar een pagina met verschillende links en activiteiten. Ga er af en toe zeker eens terug kijken, want de website wordt geregeld aangevuld.  www.kleuterschoolpagadder.be


de-voorzorg-tijdelijk-terug-naar-heusden-centrum

De Voorzorg tijdelijk terug naar Heusden-Centrum

De Voorzorg, het socialistisch ziekenfonds, komt tijdelijk terug naar zijn oude kantoor in de Guido Gezellelaan in Heusden (hoek Pastorijstraat). Het huidige kantoor in de Koolmijnlaan sluit op 27 maart voor verbouwingen. Het kantoor zal op een meer moderne leest geschoeid worden met minder loketten, meer automatisatie, er zullen minder uitbetalingen in cash gebeuren en meer op de rekening, ... Tegen 1 april moet het tijdelijk kantoor opengaan. (foto Julien Maebe)

radio-benelux-brengt-mensen-in-contact

Radio Benelux brengt mensen in contact

Radio Benelux, dat zijn studio weliswaar in Beringen heeft, maar zijn zender in Heusden-Zolder,  start deze week met een nieuw radioprogramma. 'Uit je kot' is een gezellig verzoekplatenprogramma, elke dinsdag en donderdag tussen 12 en 13 uur. In deze coronatijden is het voor de meesten onder ons onmogelijk en zelfs verboden om hun dierbaren te ontmoeten. De moderne communicatiemiddelen laten ons gelukkig toe om contact te maken met kleinkinderen, kinderen, ouders of (…) Lees het hele bericht

even-ademhalen-in-de-natuur-1

Even ademhalen in de natuur (1)

'Blijf in uw kot', het  is meer dan ooit ernstig te nemen. Het enige waarvoor je nog uit je 'kot' mag komen zijn noodzakelijke verplaatsingen om eten te gaan halen of naar de apotheker of dokter te gaan. Alleen wordt af en toe een natuurwandeling aangeraden, kwestie van even gezonde lucht te gaan opsnuiven. Zolang je maar in de buurt blijft en er niet met de auto naartoe rijdt.  Het is bovendien ideaal wandelweer, dus geven wij vanaf vandaag elke dag nog eens even (…) Lees het hele bericht

ook-meer-events-in-april-afgelast

Ook meer events in april afgelast

Nu het er meer en meer naar uitziet dat heel de coronacrisis nog een tijdje zal duren, worden ook voor april heel wat geplande activiteiten geschrapt. Zo heeft de bibliotheek alvast alle activiteiten tot en met de Sharefair van 2 mei van de kalender afgevoerd.  De Slamridders hebben hun carnavalsdriedaags van 17 tot 19 april met als apotheose de stoet eveneens afgelast. 

vanaf-morgen-solidariteit-en-knuffels-op-afstand

Vanaf morgen solidariteit en knuffels op afstand

In deze moeilijke tijden kan je natuurlijk nog gewoon de Berenwandeling doen, als je voldoende afstand bewaart om de beren en jezelf niet te besmetten. Maar op vraag van heel wat inwoners van Heusden-Zolder lanceert Het Berenhuis morgen een berenjacht. Het idee komt uit Australië en is geïnspireerd door het kinderboek ‘We gaan op berenjacht’ van Michael Rosen en Helen Hoxbury. Iedereen wordt gevraagd een teddybeer of andere knuffel voor het raam te plaatsen, om zo (…) Lees het hele bericht

van-pech-gesproken

Van pech gesproken ...

Vrijdagnamiddag is op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren een man van 29 uit Heusden-Zolder gewond geraakt. Een passerende vrachtwagen verloor zijn wiel en dat kwam tegen de auto van de ongelukkige bestuurder terecht.

doorprikt-tousensemble-samen

DOORPRIKT: #samen #tousensemble

Eerder deze maand werd de coronadreiging nog door velen afgeschilderd als paniekzaaierij door de media. Ondertussen heeft een periode van amper anderhalve week ons in een andere wereld gekatapulteerd, een ander land, een ander dorp, ja zelfs in families waarin iedereen anders met elkaar moet omgaan. Het virus ‘discrimineert’ niet, niet tussen afkomst of geloof, niet tussen rang of stand, niet tussen jong en oud. Niets is nog wat het een maand geleden was, en ook al zullen we deze crisis vroeg of laat (…) Lees het hele bericht

oldtimer-brandt-uit-langs-snelweg

Oldtimer brandt uit langs snelweg

Op de middag is op de E 314 ter hoogte van de afrit Zolder-Terlaemen een auto uitgebrand. Het gaat om een oldtimer. De brandweer kon het vuur wel doven, maar de wagen werd totaal vernield. Niemand raakte gewond. 

sint-franciscusziekenhuis-telt-nu-21-patienten

Sint-Franciscusziekenhuis telt nu 21 patiënten

De drukte in het Sint-Franciscusziekenhuis blijft van dag tot dag toenemen. Op dit ogenblik zijn er 21 patiënten met een coronabesmetting opgenomen. Van hen verblijven er 5 op de afdeling intensieve verzorging. Het goede nieuws is dat vandaag geen nieuw overlijden is genoteerd. Ondertussen liggen uiteraard ook nog veel 'gewone' patiënten in het ziekenhuis voor wie de zorg wordt voortgezet. 

live-concert-rocco-di-turi-brengt-pink-floyd

Live-concert Rocco Di Turi brengt Pink Floyd

Ook deze zondag presenteren de collega's van AfterMuzeCafé/AfterMuzeClip weer een live-concert dat nog nooit online is gegaan. Iedereen kent Roco Di Turi, de muzikant van Italiaanse origine die altijd opnieuw, collega-muzikanten weet mee te nemen in zijn muzikale dromen. Op 16 en 17 juni 2018 liet hij twee dagen na elkaar de schouwburg van CC Muze vollopen voor zijn Pink Floyd Project, waaraan ook Jolien Thijs, David Demuynck, Marco Cirone , Lieven (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-151

Vandaag gezien

Een sleutelbloem (boven) en een kievitsbloem (onder) ... een klein bloemetje kan zoveel schoonheid etaleren. (foto's Jan Leijskens)

het-blijft-gebeuren

Het blijft gebeuren

Een inwoner van de Koolmijnlaan stuurt ons verontwaardigd deze foto van de inzamelcontainers aan de Carrefour waar iemand een afgedankte Playstation en ander afval heeft gedumpt. "En dan maar klagen dat onze Koolmijnlaan er niet proper uitziet," benadrukt de buurtbewoner nog.

die-ochtend-in-heusden-centrum

Die ochtend in Heusden-Centrum

Een zondag in maart, halfweg de voormiddag in Heusden-Centrum. Normaal is dan behoorlijk druk in de Guido Gezellelaan. Maar vandaag buiten een eenzame voetganger, geen kat te zien, laat staan een auto. (video Julien Maebe)

de-kijk-van-richie-421

De kijk van Richie

En 't is nog gezond ook.

een-muziekje-om-de-ouderen-op-te-vrolijken

Een muziekje om de ouderen op te vrolijken

Zaterdagnamiddag kwam een doedelzakspeler de bewoners van woonzorgcentrum Bloemelingen wat opvrolijken met een aantal bekende deuntjes. Dat moest uiteraard vanuit de voortuin gebeuren, maar het werd wel erg geapprecieerd. Zol worden de afzondering en eentonigheid wat draaglijker. (foto Casimir Elsen)


n-va-wil-maatregelen-na-de-coronacrisis

N-VA wil maatregelen na de coronacrisis

Voor de gemeenteraad van volgende donderdag - die tot nader order nog steeds doorgaat en achter gesloten deuren - heeft de N-VA-oppositie twee bijkomende punten ingediend. Ze stelt voor een heroplevingsplan te maken voor lokale cultuurconsumptie met bijkomende steun aan kleinschalige lokale evenementen, de cultuurconsumptie in CC Muze te ondersteunen met extra reclame en lokale cultuurcheques (bv. voor wie zich ingezet heeft tijdens de coronacrisis). Daarnaast (…) Lees het hele bericht

stroompanne-in-boekt

Stroompanne in Boekt

 In Boekt zitten de inwoners van de Driesstraat en de Winterbeekstraat zonder stroom. De panne ontstond kort voor 19 uur. Technici van Fluvius zijn ter plaatse en proberen het euvel op te lossen. (foto Yves Maex) UPDATE Tegen kwart voor 8 hadden de buurtbewoners weer elektriciteit.

coronaregels-met-voeten-getreden-voor-gemeentehuis

Coronaregels met voeten getreden voor gemeentehuis

Bij één van de twee huwelijken die vanmiddag in het gemeentehuis werden voltrokken, zijn achteraf alle voorschriften rond coronaveiligheid met de voeten getreden. Alle genodigden poseerden voor de ingang van het gemeentehuis dicht bij elkaar voor de groepsfoto. Alles behalve een tussenafstand van anderhalve meter dus, en dat terwijl de toestand ook hier in de streek alsmaar erger wordt. Schepen Lode Schops, die het huwelijk voltrok, bevestigt dat in (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-150

Vandaag gezien

Hier is wellicht eentje gepasseerd die gehoord had dat de bushaltes moesten aangepast worden. Deze was evenwel al eerder verbouwd. Of te snel van de brug afgereden? (foto Julien Maebe) UPDATE Het mysterie is ontsluierd, de dader blijkt een vrachtwagenbestuurder te zijn die aan een supermarkt ging leveren. Na de aanrijding heeft hij het hazenpad gekozen, maar een getuige zag alles gebeuren en heeft de politie ingelicht. 

eerste-overlijden-in-sint-franciscusziekenhuis

Eerste overlijden in Sint-Franciscusziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis is een eerste corona-patiënt overleden. Ondertussen verblijven al 19 patiënten in het ziekenhuis voor een behandeling. Twee worden verpleegd op de afdeling intensieve verzorging.

hildas-bezorgt-massa-handschoenen-aan-ziekenhuis

Hildas bezorgt massa handschoenen aan ziekenhuis

Alsmaar meer ondernemers proberen op hun manier een steentje bij te dragen aan de bestrijding van de coronacrisis. Zo heeft het bedrijf Hildas uit de Boekterheide liefst 45.000 handschoenen (22.500 paar) geschonken aan het Sint-Franciscusziekenhuis. Hildas is gespecialiseerd in onder meer vleeswaren en materialen voor kebab-zaken. Het bedrijf moet zelf volgens strikte hygiënevoorschriften werken en heeft daardoor de handschoenen in voorraad. "In een periode als deze waarin iedereen zich inspant, is het belangrijk dat we allemaal ons steentje proberen bij te dragen vanuit onze eigen mogelijkheden," zegt Fuat Akarsu

het-is-vandaag-wereld-downsyndroomdag

Het is vandaag Wereld Downsyndroomdag

Vandaag is het Wereld Downsyndroomdag. Iedereen wordt opgeroepen om twee verschillende sokken te dragen, om aan te geven dat verschillend zijn OK is en dat ondanks de verschillen tussen mensen iedereen eigen talenten en mogelijkheden heeft. Clara Tielens geeft alvast het voorbeeld, en wie Clara kent, weet dat ze heel wat in haar marge heeft.

zitten-die-ook-in-quarantaine

Zitten die ook in quarantaine?

In zijn tuin trof Stefan Was deze familie neushoornkevers die blijkbaar ook in quarantaine zit. In de composthoop zit het hele gezin gezellig samen te wachten op betere tijden: links de papa met hoorn, mama let op de kleinsten en een paar pubers kunnen zichzelf bezighouden.

ook-begrafenisondernemers-beleven-harde-tijden

Ook begrafenisondernemers beleven harde tijden

Ook voor begrafenisondernemers zijn het momenteel harde tijden. Elke dag overlijden meer mensen door het coronavirus en de vrees bestaat dat de ergste golf nog moet komen. Bovendien gelden nu strikte regels. Het was een traditie dat bij een overlijden de begrafenisondernemer zelf naar de familie komt. Dat mag nu niet meer, een beperkte delegatie van de familie moet nu naar de ondernemer komen. Bovendien mag er geen publieke begroeting meer plaatsvinden en mag de uitvaart maar in (…) Lees het hele bericht

een-gedicht-tegen-corona

Een gedicht tegen corona

Iedereen probeert deze coronacrisis op zijn of haar eigen manier door te komen. Een vleugje humor of een handvol creativiteit kunnen daar bij helpen. Zo bindt Maarten Beylemans de coronastrijd aan met een gedicht. 

de-kijk-van-richie-420

De kijk van Richie

 Het ziet ernaar uit dat de ooievaars hier gaan moeten overwinteren wegens teveel werk.

de-onvoorspelbare-kracht-van-een-kunstwerk

De onvoorspelbare kracht van een kunstwerk

Kunstenaar Quinten Torp uit Zolder schilderde begin december vorig jaar dit werk in het kader van de reeks 'We are the people'. Nu, een goeie drie maanden later, lijkt het alsof dit werk iets profetisch in zich heeft. En wat helemaal straf is, de kunstenaar inspireerde dit werk op een portretfoto die hij zag op een tentoonstelling in ... Milaan. Nog een aantal werken uit de indrukwekkende reeks 'We are the people' vind je terug op de Instagrampagina van Quinten Torp.

triagepunt-verhuist-maandag-naar-sfz

Triagepunt verhuist maandag naar SFZ

De voorbije week hebben de huisartsenkringen en wachtposten in samenwerking met de ziekenhuizen in een snel tempo overal in Vlaanderen triageposten opgericht, een huzarenstuk. Triagepunten hebben als doel om patiënten met mogelijk corona fysiek te kunnen onderzoeken. Het triagepunt in Beringen, zal vanaf maandag 23 maart verplaatst zijn  naar het terrein aan het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. Het triagepunt is niet rechtstreeks toegankelijk (…) Lees het hele bericht

werkzaamheden-op-circuit-gaan-flink-vooruit

Werkzaamheden op circuit gaan flink vooruit

De werkzaamheden op Circuit Zolder gaan ondertussen gestaag verder. De Villeneuvebocht is gefreesd en wordt bekist met nieuwe curbs.De bult aan het eind van de pitlane is weggewerkt en de pitlane krijgt ook een nieuwe afwatering. De eerste linkse (bocht) is gefreesd en voorbereid om ook daar de afwatering te vervangen. In de Jacky Ickx-chicane wordt een extra veiligheidsstrook aangelegd en staat een nieuwe veiligheidsmuur. Overal zijn de voorbereidingen achter de (…) Lees het hele bericht

bram-en-noah-tekenen-tegen-corona

Bram en Noah tekenen tegen corona

Kristof Fagard uit Eversel is niet de eerste de beste in tekenland. Hij werkt als tekenaar voor de razendpopulaire stripreeks 'De Kiekeboes'. Maar door de coronacrisis werkt hij niet alleen thuis, ook Bram en Noah maken nu deel uit van de plaatselijke tekenstudio en er borrelt daar duidelijk heel wat nieuw talent op. Samen zijn ze aan de slag voor #samentegencorona en #limburgtegencorona. Hoe het daar allemaal in zijn werk gaat, blijkt uit het filmpje.

12-coronapatienten-in-het-ziekenhuis

12 coronapatiënten in het ziekenhuis

Terwijl het aantal besmette patïenten in ons land - zoals verwacht - nu wel snel toeneemt en er helaas dagelijks ook meer overlijdens geregisteerd worden, is de aangroei in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder nog onder controle. Op dit moment worden 12 coronapatiënten in het ziekenhuis verzorgd. Van hen verblijven er 2 op de afdeling intensieve verzorging.

rode-kruis-opvangcentrum-dankt-mee

Rode Kruis opvangcentrum dankt mee

Bewoners en personeel van het Rode Kruis opvangcentrum in de Kapelstraat gaven ook gevolg aan de oproep om zorgverleners en vrijwilligers een hart onder de riem te steken en ze hingen verschillende witte doeken uit.

heusden-zolder-dankt-massaal

Heusden-Zolder dankt massaal

De respons op de actie met de witte lakens en doeken en het applaus vanmiddag is zo massaal, dat we de foto's moeten gaan bundelen. De respons op de actie met de witte lakens en doeken en het applaus vanmiddag is zo massaal, dat we de foto's moeten gaan bundelen.  Bij de familie Bleux-Fernandez in het Barierstraatje krijgt iedereen, inclusief de postbode een bedankje. In de Aanhofstraat tonen Lennert en Senne en welgemeende dankjewel aan het raam. Een witte (…) Lees het hele bericht

t-molenholleke-doet-ook-mee

Scholen doen massaal mee

De meeste scholen in Heusden-Zolder doen mee aan de actie 'dankbaarheid' om hulde te brengen aan iedereen die zich in deze moeilijke periode inzet. Bij 't Molenholleke hingen ze dankbrief tegen de deur, affiches op het venster en leerlingen met een wit doek om hun dankbaarheid namens henzelf en het personeel te tonen.  De leerlingen van De Linde toonden een dikke merci. Het wijkschooltje van De Toverfluit was één van de kleinste schooltjes dat zijn grootste hart toonde. De leerlingen van De Brug maakten een prachtig spandoek. De pagadderkes van kleuterschool Pagadder lieten zich ook niet onbetuigd. 

de-beren-danken-mee

De Beren danken mee

Het Berenhuis kan nu ook een tijdlang geen gasten mee ontvangen maar heeft een witte 'vlinder' aan het raam gehangen om samen te hopen op betere tijden, respect te tonen voor mensen in cruciale factoren en extra aandacht te vragen voor mensen in kansarmoede 

de-jongsten-danken-mee

De jongsten danken mee

Ook de kleinkinderen van de familie Barzan doen vanuit de Nicolaistraat hun duit in het bedankzakje. 

amideus-dankt-de-hulpdiensten

Amideus dankt de hulpdiensten

Personeel en bewoners van Amideus in Berkenbos danken alle hulpdiensten die dezer dagen ook voor hen klaarstaan.  

medische-werfreserve-is-breed-samengesteld

Medische werfreserve is breed samengesteld

De afgelopen weken is na een oproep van Vlaams minister van welzijn Wouter Beke door het Agentschap Zorg en Gezondheid een reserve-pool samengesteld in verband met het coronavirus. Daarop is heel wat respons gekomen van onder meer artsen en verpleegkundigen die bijvoorbeeld niet meer actief zijn of in andere sectoren werken, maar hun ervaring en know how ter beschikking stellen wanneer een tekort aan helpende handen dreigt. Ook Heusdenaar Hendrik Huyghelier , oorspronkelijk verpleegkundige maar nu via zijn firma-website Belgomedical leverancier van medische hulpmiddelen en aanverwanten in heel Europa, is in de pool opgenomen. 

daar-zijn-de-eerste-vlaggen

Daar zijn de eerste vlaggen

Bij de familie Engelen-Was in de Corbiestraat hangt alvast een mooie vlag. 

de-kijk-van-richie-419

De kijk van Richie

Fietsen mag, maar met voldoende afstand. 

de-lente-is-begonnen-1

De lente is begonnen

Nog even een leuk feit meegeven, vanmorgen om 4.49 uur is de astronomische lente officieel begonnen. Volgens onze weerman Michel - zie weerrubriek - zal het weer de komende periode wel nog wat op en neer gaan.  (foto Jan Leijskens)

stuur-ons-foto-s-en-filmpjes-van-de-middagactie

Stuur ons foto's en filmpjes van de middagactie

Iedereen is opgeroepen om straks om 12 uur witte lakens of ander wit textiel buiten te hangen en tegelijk vanuit het raam te applaudiseren voor allen die in deze moeilijke tijd paraat staan voor de bevolking, in alle mogelijke sectoren. Doe jij ook mee? Bezorg ons straks foto's en filmpjes van uw actie en laat de rest van Heusden-Zolder zien dat je solidair bent. internetgazet[!]heusden-zolder.eu

laat-anderen-mee-genieten-van-je-natuurwandeling

Laat anderen meegenieten van je natuurwandeling

Geen samenscholingen, maar wandelen in de natuur wordt zelfs aangeraden, zij het met twee en afstand houden van andere wandelaars. We kennen de raadgevingen ondertussen hopelijk stilaan. Limburgs Landschap heet de wandelaars ook welkom in zijn natuurgebieden. Maar de organsiatie is er zich ook van bewust dat ouderen en zieken moeten binnenblijven en dat wie de handen vol heeft in de ziekenhuizen of andere diensten, momenteel de kans niet heeft om te wandelen. Daarom lanceert ze de actie (…) Lees het hele bericht

sultan-ahmet-moskee-start-hulpactie-voor-buurt

Sultan Ahmet Moskee start hulpactie voor buurt

De I.G Sultan Ahmet moskee in de Paquaylaan start samen met haar jeugd- en vrouwenafdeling een buurtproject om mensen uit risicogroepen een helpende hand toe te steken. Vrijwilligers van de verschillende afdelingen willen ouderen helpen bij boodschappen, vuilnis buitenzetten of andere essentiële diensten zodat ze zelf zo weinig mogelijk in aanraking komen met de buitenwereld. De moskeeverantwoordelijken benadrukken dat het initiatief openstaat voor iedereen uit de buurt en dat ze uiteraard de voorschriften van social distancing respecteren. Wie hulp nodig heeft kan een seintje geven op 0477 50 90 04 of 0474 71 47 34

logistieke-operatie-om-160-pakketten-te-verdelen

Logistieke operatie om 160 pakketten te verdelen

Voor Sint-Vincentius was het een hele logistieke operatie om in deze quarantainetijden toch alle voedselpakketten aan de behoeftigen te bezorgen. Die konden door de omstandigheden uiteraard zelf niet naar het centrum komen. Alles was goed voorbereid samen met de burgemeester en het sociaal huis. Samen met de bestelwagen van Sint-Vincentius werden nog 6 bestelwagens van gemeente en OCMW ingezet. Tussen vanochtend en de vroege middag werden 160 pakketten aan huis (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-helpt-al-60-aanmeldingen

Heusden-Zolder helpt: al 60 aanmeldingen

Het platform Heusden-Zolder helpt heeft zijn start niet gemist. Het gemeentebestuur wil via zijn website alle helpende handen registreren en in contact brengen met anderen die hulp nodig hebben. Liefst 60 inwoners en verenigingen hebben zich al aangemeld om boodschappen te doen (17), naar de apotheker te gaan (15), de hond uit te laten (17), een sociaal contact te leggen via telefoon, Skype, whatsApp of sms (…) Lees het hele bericht

7-besmette-patienten-verblijven-in-ziekenhuis

7 besmette patiënten verblijven in ziekenhuis

Op dit moment verblijven in het Sint-Franciscusziekenhuis 7 patiënten die met het coronavirus zijn besmet. Van hen verblijven 2 mensen op de afdeling intensieve zorgen. Van deze en vorige week zijn er ook 5 positief geteste patiënten die in thuisquarantaine zitten.

ks-vriendenkring-geeft-advies-aan-kamercommissie

KS-Vriendenkring geeft advies aan kamercommissie

De werkgroep van de KS-Vriendenkring heeft deze namiddag haar advies in verband met de aanpassing van het supplement van de pensioenen voor de ondergrondse mijnwerkers overgemaakt aan de Commissie voor Sociale Zaken, Werk en Pensioen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Ook Kamervoorzitter Patrick Dewael kreeg het advies. Daarin wordt commentaar gegeven op de drie wetsvoorstellen die ingediend zijn vanuit Groen, SP.A en Vlaams Belang. In de wetsvoorstellen wordt de berekeningswijze rechtgezet, daarna volgt ook nog een resolutie waarin de federale regering niet alleen gevraagd wordt om de berekeningen aan te passen maar ook binnen de 12 maanden de achterstallen te regulariseren. De volledige tekst vind je hier.

mondmaskers-en-naaimachines-voor-ziekenhuis

Mondmaskers en naaimachines voor ziekenhuis

Naast corona, moet mondmasker zowat één van de meest gebruikte woorden zijn de jongste tijd. Ziekenhuizen, artsen en verzorgenden hebben er grote hoeveelheden nodig en ze dreigen alleen maar schaarser te worden. Mensen beginnen ze zelf te maken en vinden hiervoor inspiratie op www.maakjemondmasker.be. BEFRAKO uit Zonhoven, invoerder van Singer naaimachines in de Benelux, schenkt meer dan 120 naaimachines aan (…) Lees het hele bericht

oproep-morgenmiddag-applaus-en-witte-doeken

Oproep: morgenmiddag applaus en witte doeken

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder sluit zich aan bij de actie 'Wit als teken van hoop' en vraagt de bevolking naar analogie met Italië om morgen, vrijdag, om 12 uur vanuit het raam van huizen en appartementen een applaus te geven voor de artsen, verpleegkundigen en andere  werknemers in de zorgsector. Ons land telt ongeveer  280.000 geregistreerde verpleegkundige functies met 133.000 zorgkundigen en 150.000 verpleegkundigen. In (…) Lees het hele bericht

een-populaire-sluikstortplek

Een populaire sluikstortplek

De glas- en textielcontainers in de Molenstraat staan in de top 5 van sluikstortplaatsen in de gemeente. Wekelijks komen de gemeentediensten de rotzooi opruimen en bijna even wekelijks wordt er opnieuw afval achtergelaten, ook nu weer dus. 

de-kijk-van-richie-418

De kijk van Richie

Oh neen, nu wil Richie zijn winkel sluiten en we hebben vooraf geen tekeningen gehamsterd.

vakbondsactie-verstoort-busregeling-de-lijn

Actie verstoort busregeling De Lijn

Door het coronavirus is het aanbod van bussen bij De Lijn al beperkt. Vanmorgen is het dan ook nog eens verstoord door een spontane actie van de chauffeurs. Die wordt gevoerd in twee stelplaatsen, waaronder die in Beringen (Beverlo) zodat de bussen in de regio Beringen-Leopoldsburg-Hasselt getroffen worden, de andere problemen situeren zich vooral rond Lanaken. UPDATE De chauffeurs vinden dat er te weinig ontsmettingsproducten aanwezig zijn en vragen meer hygiëne in de bussen. Directie en vakbonden proberen de bussen zo snel mogelijk weer aan het rijden te krijgen, zeker in de huidige omstandigheden. UPDATE Ondertussen is de staking afgelopen en rijden de bussen weer. De directie heeft toegezegd dat de bussen, en zeker de cabines van de chauffeurs, dagelijks nog meer poetsbeurten zullen krijgen. Ook is gisteren een grote lading ontsmettingsgels en -doekjes geleverd.wieze-boys-a-tot-kampioen-uitgeroepen

Wieze Boys A tot kampioen uitgeroepen

De KLBS heeft beslist de competitie in het bedrijfsvoetbal stop te zetten en de rangschikking zoals ze nu is als eindrangschikking te beschouwen. Dat betekent dat Wieze Boys A voor het tweede jaar op rij kampioen is. Een beetje een titel in mineur, maar wel opnieuw een verdiende prijs voor de club van Boekt. Overigens kan Wieze Boys ook nog de beker winnen, net als vorig jaar. Ze hebben zich immers geplaatst voor de finale tegen Century Hasselt. Op dit moment staat die nog gepland op 21 mei, Hemelvaartsdag. (foto archief, Ann Jordens)

stroompanne-in-heusden-centrum-1

Stroompanne in Heusden-Centrum

FLASH Een deel van Heusden-Centrum zit vanochtend zonder stroom. De onderbreking is vastgesteld nog voor 4 uur, maar het is nog niet duidelijk hoe groot de panne is. Kort over 4 uur waren de eerste ploegen van Fluvius onderweg. Later zou pas duidelijk worden wat de oorzaak is en hoe groot het euvel is.  De getroffen straten zijn Geenrijt, Gompartstraat, Garenstraat en een deel van de Kooidries. UPDATE Om kwart voor 7 was de stroomtoevoer hersteld.

vlaanderen-rouwt-om-johny-voners

Vlaanderen rouwt om Johny Voners

De Vlaamse televisie- en theaterwereld is in rouw om het overlijden van acteur Johny Voners. Hij is uiteraard voor eeuwig bekend als Xavier uit FC De Kampioenen maar had nog zoveel meer in zijn marge als acteur in tv-feuilletons en theaterstukken en vertolker van Charles Aznavour. In juni 2016 was hij te gast in de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel, daar kwam hij voorlezen in het kader van een actie rond pleegzorg. (foto Marina Poelmans)

in-de-natuur-gaat-het-er-hard-aan-toe

In de natuur gaat het er hard aan toe

De natuur in Heusden-Zolder is prachtig en adembenemend. Maar die natuur kan soms ook hard zijn, 't is namelijk een struggle for live. Zo konden we deze unieke beelden maken van een sperwer die een duif pluimt en verorbert, nadat hij ze had neergehaald. 't Is niet duidelijk of het om een bosduif of een andere gaat. 

carpoolparkings-worden-gepoetst

Carpoolparkings worden gepoetst

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal tijdens de twee komende vrijdagnachten de carpoolparkings in Limburg reinigen. Dat gebeurt twee keer per jaar en is nodig. Vorig jaar is bij de acties in maart en oktober in het totaal bijna 14 ton veegvuil opgeruimd en werd bijna 4 ton slib uit de afvoerkolken gehaald. Tijdens de reinigingswerken is er een parkeerverbod tussen 20 uur en 6 uur zaterdagochtend. In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 maart komt de (…) Lees het hele bericht

zou-dat-nu-ook-wat-minderen

Zou dat nu ook wat minderen?

Oproep aan de sluikstorters: blijf binnen en hou uw afval ook bij. Dit lag vandaag alweer aan De Drij Dreven.

verzoeknummers-voor-de-bewoners-van-amideus

Verzoeknummers voor de bewoners van Amideus

Plezante boel in deze sombere tijden deze voormiddag aan de assistentiewoningen Amideus in Berkenbos. Accordeonist Jonas Van Esch trakteerde er de bewoners op een leuk optreden. Ze kwamen op hun balkons en terrassen en konden meteen ook hun verzoeknummers van vroeger en nu doorgeven. En het zonnetje scheen dan ook nog eens. En welgekome afwisseling. (foto's Estelle Bleux)


mia-wordt-op-muur-gemeentehuis-getoond

'Mia' wordt op muur gemeentehuis getoond

Naar aanleiding van de oproep van Gentse muzikante Dorien Staljanssens om het nummer ‘Mia’ van Gorki massaal te zingen, wil ook de gemeente Heusden-Zolder de inwoners een hart onder de riem steken. Als alles technisch meewil, wordt het nummer vanavond om 19 uur op de glazen zijgevel van het gemeentehuis geprojecteerd. Het is de bedoeling dat de omwonenden meekijken en vanop hun balkon meezingen. Let op, het is absoluut niet de bedoeling dat anderen naar het gemeentehuis afzakken, het is een symbolisch gebaar. Voor de rest, "Blijf in uw kot" om de minister van volksgezondheid te citeren, maar laat niets u tegenhouden om zelf luidkeels vanuit uw raam te brullen. 

alle-kampen-in-de-paasvakantie-afgelast

Alle kampen in de paasvakantie afgelast

In de paasvakantie worden alle kampen afgeschaft. Dat heeft de Vlaamse regering beslist samen met een hele reeks andere maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. Dat betekent ook dat in Heusden-Zolder onder meer het geplande multimove-kamp niet kan doorgaan.

ziekenhuis-kan-rekenen-op-lesgevers-en-bedrijven

Ziekenhuis kan rekenen op lesgevers en bedrijven

Op dit ogenblik zijn in het Sint-Franciscusziekenhuis 5 patiënten opgenomen die met het coronavirus zijn besmet. Twee van hen verblijven op de afdeling intensieve zorgen. Ondertussen worden de voorbereidingen voortgezet om de in komende periode alle mensen en middelen efficiënt in te zetten. Tot nu toe zijn al rond 1000 geplande activiteiten geschrapt. Het ziekenhuis krijgt ook versterking van verpleegkundigen die anders aan de slag zijn als lesgever in de opleiding verpleegkunde. En het kan ook rekenen op steun van bedrijven uit de buurt. Mireille uit Berkenbos heeft spontaan witte pakken en brillen aangeboden. En GG-verpakkingen uit Bolderberg bood verpakkingen en mondmaskers aan.

gemeente-bundelt-hulpvragen-en-aanbiedingen

Gemeente bundelt hulpvragen en -aanbiedingen

Vanuit het verenigingsleven in Heusden-Zolder zijn de afgelopen week al heel wat initiatieven en acties gelanceerd om inwoners te helpen die daar nood aan hebben. De gemeente heeft daarom alle vragen gebundeld op www.heusden-zolder.be/heusden-zolder-helpt, waar je ziet wat je kunt doen als vrijwilliger: boodschappen doen, de hond uitlaten, mondmaskers maken of iemand telefonisch een hart onder de riem steken?  Of heb je zelf nood aan iemand die naar de winkel of de post gaat voor jou of een fijne babbel? Het wordt allemaal verzameld. Voor wie het niet lukt om zich te registreren, bel naar 011 80 80 86 en je wordt verder geholpen. Voor wie zelf hulp nodig heeft en zich online niet kan registreren, belt naar 011 45 61 50.

gemeente-levert-schermen-bij-apotheken

Gemeente levert schermen bij apotheken

Bij het gemeentebestuur is de noodkreet van de apothekers niet in dovemansoren gevallen. In het weekend hadden de apothekers geopperd dat ook zij blootgesteld staan aan besmettingsgevaar, zeker in een periode dat er een grote toeloop is. De diensten van de gemeenten hebben nu voor plexischermen gezorgd, waardoor de apothekers beschermd zijn en tegelijk de klanten nog kunnen bedienen. De gemeente heeft elke apotheek een scherm aangeboden. We horen alvast tevreden reacties.

een-blijk-van-waardering-vanuit-de-opvang

Een blijk van waardering vanuit de opvang

Ook 't Molenholleke zorgt voor de opvang van leerlingen wiens ouders aan de slag moeten blijven.  Het gaat vaak om ouders die werken in ziekenhuizen, woonzorgcentra, thuisverpleging, veiligheidsberoepen, warenhuizen ... de leerlingen in de opvang laten op hun manier hun waardering voor de inzet van die mensen zien. (foto Rita Grosemans)

fietser-van-de-week-het-ziekenhuispersoneel

Fietser van de week: het ziekenhuispersoneel

Op dit moment hebben ze de handen vol in het ziekenhuis zelf, maar heel wat personeelsleden van het Sint-Franciscusziekenhuis komen met de fiets naar het werk. In de zomer staat daar de fietsenstalling overvol, maar in de koudere wintermaanden is het aantal woon-werk-fietsers minder. Karin, Relinde, Katrien, Gert, Renild en Linda zijn enkelen van de dapperen die zich niet laten afschrikken. Samen met een heel aantal andere collega's zorgen ze maandelijks voor gemiddeld 11 500 fietskilometers naar en van het Sint-Franciscusziekenhuis. Wil je ook iemand nomineren? paul.coolen[!]telenet.be 

vanavond-gezien-97

Vanavond gezien

Even diep ademhalen. Misschien hebben in de gegeven omstandigheden niet zoveel mensen het gezien, maar het was een mooie valavond met een dito zonsondergang. De mensen kunnen nu wel een opkikkertje gebruiken vond fotograaf Lowie Gielis en dus bezorgde hij ons deze mooie foto's van op domein Meylandt.

vanaf-morgenmiddag-strikte-beperkingen

Vanaf morgenmiddag strikte beperkingen

Het woord 'lockdown' willen de leden van de Nationale Veiligheidsraad niet gebruiken, maar er zijn heel wat nieuwe beperkingen afgekondigd. Mensen moeten thuisblijven om maximaal contacten te vermijden. Fysieke activiteiten buiten mogen en worden zelfs aangemoedigd, maar maximaal met één andere persoon. Er komt dus een samenscholingsverbod.  Alle niet-essentiële (…) Lees het hele bericht

ook-weer-een-rush-op-de-apotheken

Ook weer een rush op de apotheken

Er werd niet alleen gehamsterd in de winkels. Ook de apotheken kenden vandaag een ware rush. Deze keer was er grote vraag naar thermometers, Dafalgan (Paracetamol) en producten die de weerstand versterken.Naast handgels en mondmaskers raken ook deze voorraden bij de apothekers in Heusden-Zolder stilaan uitgeput. Toch blijven mensen bellen en vragen naar die producten wat de werkdruk in de apotheken doet toenemen. Groothandels kunnen bovendien de toevloed van bestellingen niet meer aan. De normale leveringen aan de apotheken zijn ofwel vertraagd ofwel afgelast. De apothekers zoeken voortdurend naar alternatieven, maar het wordt erg moeilijk doordat heel veel mensen hamsteren. 

sluikstorter-laat-adres-achter-1

Sluikstorter laat adres achter

Niet alleen het coronavirus verpest onze samenleving. Er zijn ook nog altijd sluikstorters die hun duit in het zakje doen ... of liever ... hun zaakje in de natuur dumpen. Aan Helzold was gisteren in de voormiddag alles netjes opgeruimd, en deze voormiddag lag er een heleboel afval. De sluikstorter was zo vriendelijk er documenten bij af te leveren met adres en alle info van een huis dat hij vermoedelijk aan het verbouwen is. De gemeente beschikt ondertussen over de info.

alsmaar-meer-winkels-sluiten

Alsmaar meer winkels sluiten

Het aantal winkels in Heusden-Zolder dat zelf belist om de deuren te sluiten, groeit met het uur aan. Ondertussen gaat het om bloemenwinkels (eentje heeft een automaat), een cadeaushop, electro- en multimediazaken, machines en tuingereedschappen, kleding, kapperszaken, schoonheidssalons, bankkantoren (alleen op afspraak), ... Ook kindercrèche Duimelijntje is ondertussen dicht. Winkelcentrum Cité heeft zijn lentehappening van de komende dagen afgeblazen. 


kringwinkel-sluit-de-deuren

Kringwinkel sluit de deuren

De Kringwinkel aan het Marktplein sluit zijn deuren. En dat blijft zo minstens tot en met 5 april. Het is een beslissing die genomen is voor alle kringwinkels in Vlaanderen. De directie wilde niet langer besmettingsrisico's voor het personeel lopen en uiteraard ook niet voor de klanten. Voor de personeelsleden is tijdelijke werkloosheid aangevraagd.

stop-nu-toch-met-hamsteren

Stop nu toch met hamsteren!!

Wie dacht dat na het afgelopen weekend de hamsterwoede wel voorbij zou zijn, had het mis. Gisteravond is een aantal keren het woord lockdown gevallen en dus begon de stormloop vanmorgen weer in zowat alle Heusden-Zolderse warenhuizen. Overvolle karren met toilet- en keukenpapier, pasta, ... werden naar buiten gereden. Allemaal nergens voor nodig, want ook in een lockdown blijven alle winkels met levensmiddelen gewoon open en  kunnen ze normaal bevoorraad worden. Er is (…) Lees het hele bericht

chiro-zolder-gaat-ook-aan-de-slag

Chiro Zolder gaat ook aan de slag

De leiding en oud-leiding van Chiro Zolder laten zich ook niet pramen om de handen uit de mouwen te steken. Ze willen boodschappen doen of naar de apotheker gaan voor wie dat zelf niet kan, gaan wandelen met de hond, een telefoonlijn opstarten voor mensen die nood hebben aan een gesprek.  Voor al die activiteiten organiseren ze twee keer per week een moment, waarbij alle mogelijke voorzorgen worden getroffen. Je kunt hen contacteren via chirozolder[!]gmail.com. Aan de chiroleden vragen ze om in het kader van de actie ‘Iets lief in een brief’ briefjes en tekeningen te sturen naar Bloemelingen (Ringlaan 40) of naar 't Weyerke (Domherenstraat 3).

jeugdraad-in-de-bres-voor-wie-hulp-nodig-heeft

Jeugdraad in de bres voor wie hulp nodig heeft

De jeugdraad van Heusden-Zolder geeft het goede voorbeeld om samen met alle geëngageerde inwoners in de bres te springen voor iedereen die niet over de nodige hulp beschikt. Het kan gaan om boodschappen doen, babysitten, ...  evidente zaken waarbij iedereeen kan helpen . Ze hebben daarvoor een Facebook-groep 'Stronger Together' opgericht waarin iedereen die hulp nodig heeft een oproep kan plaatsen en iedereen die kan helpen kan reageren. Je kunt ook gewoon de QR-code hiernaast inlezen. 'Spread the word' vragen Elian Pergola en zijn collega's in de hoop dat iedereen zoveel mogelijk familieleden, vrienden, kennissen toevoegt en het bericht op Facebook deelt.

sfz-nieuwe-balans-9-positief-4-in-ziekenhuis

SFZ: nieuwe balans: 9 positief, 4 in ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis zijn ondertussen 91 personen getest op het coronavirus. 5 ambulante patiënten bleken positief en konden naar huis om daar in quarantaine te verblijven. 4 andere patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis om verder behandeld te worden, 2 van hen liggen op de afdeling intensieve zorgen. Ondertussen laat de directie weten dat er op veel begrip en inzet kan gereken worden van patiënten, bezoekers en ziekenhuismedewerkers. 

recyclagepark-dicht-vanaf-deze-namiddag

Recyclagepark dicht vanaf deze namiddag

Het gaat snel met de coronacrisis en voortdurend komen er nieuwe beslissingen. Zo sluiten alle recyclageparken deze namiddag met onmiddellijke ingang. Het gaat om een beslissing van Vlaams minister Zuhal Demir. Heel wat parken kregen de afgelopen dagen tot 50 % meer bezoekers en die drukte ging in tegen de richtlijn om met velen tegelijk te verzamelen en onnodige verplaatsingen te maken. Dus gaan de containerparken op slot.

werken-op-circuit-aan-hoog-tempo

Werken op circuit aan hoog tempo

Door de onverwachte sluiting van het circuit zijn de werkzaamheden aan de piste gisteren vervroegd van start gegaan. En het is werkelijk alle hens aan dek, de werken vorderen dan ook gestaag.

waar-wordt-het-papier-niet-opgehaald

Waar wordt het papier niet opgehaald?

Zoals al gemeld zullen de verenigingen deze maand alvast geen ronde doen om papier en karton op te halen. Dat is het gevolg van de richtlijn rond het verbod op samenkomsten van verenigingen. Concreet worden daardoor geen ophaalrondes gedaan in Boekt, Eversel en Ubbersel, Berkenbos en Viversel. In de delen van Heusden-Zolder waar een privé-firma de ophaling doet, gaat die tot nader order wel door.

meer-dan-1-op-3-bestuurders-geflitst

Meer dan 1 op 3 bestuurders geflitst

 Bij een nieuwe snelheidscontrole gisteravond heeft de verkeersdienst van de politie 163  overtreders betrapt. De flitsauto stond in drie  straten, daar passeerden 454 voertuigen en daarvan reed 35 % te snel. Vier bestuurders zullen hun rijbewijs mogen inleveren.  3 haalden tussen 88 en 96 per uur in de Westlaan, waar 50 het maximum is. En op de Meylandtlaan is eentje geflitst aan 122 waar maar 70 is toegestaan.

gedaan-met-spelen-in-de-speeltuinen

Gedaan met spelen in de speeltuinen

Deze kinderen die gisteren aan het ravotten waren in speeltuin Olympia, zouden wel eens de laatsten kunnen zijn die we daar in weken zien. Vanuit de crisiscel wordt aangedrongen om alle speeltuinen af te sluiten, niet alleen omdat de kinderen daar met elkaar in contact komen maar ook omdat het eventuele virus er even kan blijven hangen op speeltuigen bijvoorbeeld. Het gaat dan zowel om grotere speeltuinen als Olympia en Bovy als om de verschillende wijkspeeltuintjes. Bij Tarzan & Jane zijn de binnen- én buitenspeeltuin al eerder dichtgegaan. (foto's Frans Morawski) UPDATE Personeel van de gemeentelijke werkplaatsen zal vandaag de speeltuinen Olympia en Bovy afsluiten. Morgen plaatsen ze nadar rond de wijkspeeltuintjes.

meer-en-meer-handelszaken-sluiten

Meer en meer handelszaken sluiten

Sinds maandag sluiten meer en meer handelszaken in Heusden-Zolder de deuren. Het gaat om uiteenlopende zaken, ook de degene die niet tot de grote ketens behoren. Niet alleen wordt het moeilijk om de hygiënmaatregelen te handhaven, er dagen ook alsmaar minder klanten op. Verschillende restaurants zijn dan weer creatief met de opgelegde sluiting. Ze bieden afhaalmaaltijden aan of komen zelfs hele menu's leveren aan huis. Voor alle duidelijkheid, dat is perfect legaal en ondernemersorganisatie UNIZO had daar eind vorige week ook voor gepleit. 

76-schapen-erbij-in-een-week-in-het-vzoc

76 schapen erbij in één week in het VZOC

Na de paardengolf van de afgelopen weken, zitten ze nu met een schapenvloed in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Daar zijn in een week tijd liefst 76 schapen bijgekomen. Vrijdag zijn de medewerkers in Tervuren 23 schapen moeten gaan ophalen in opdracht van de Vlaamse inspectiedienst. En vandaag mochten ze op vraag van dezelfde dienst richting Vissenaken om nog eens 53 schapen op te halen. Een hele klus maar de dieren zitten ondertussen op de groene weiden van het VZOC.

bovy-als-moerasgebied

Bovy als moerasgebied

Door de overvloedige regen van de afgelopen weken, maakt domein Bovy zijn reputatie als moerasgebied meer dan ooit waar. 

geen-markt-meer-deze-maand

Geen markt meer deze maand

Hoewel tot nu toe markten tijdens de week zonder beperking - maar wel met inachtname van de hygiënische voorschriften - mochten doorgaan, is de eerstvolgende multiculturele markt afgelast. Dus geen markt op woensdag 25 maart, voor de edities nadien wordt de situatie nog bekeken. 

3-fietssters-gewond-in-zonhoven

3 fietssters gewond in Zonhoven

Drie vrouwen uit Heusden-Zolder die gisteren samen aan het fietsen waren in de Zwanenstraat in Zonhoven raakten daar betrokken in een ongeval en werden gewond. Het gaat om twee vrouwen van vooraan in de zestig en eentje van net voorbij de zeventig. Hun verwondingen zijn gelukkig niet zo erg.

ga-niet-onnodig-naar-recyclagepark

Ga niet onnodig naar recyclagepark

Op dit moment blijven de recyclageparken gewoon open en ook de afvalophaling wordt gegarandeerd. Limburg.net vraagt wel dat niet noodzakelijke bezoeken aan de recyclageparken worden uitgesteld, afgelopen zaterdag was het ongewoon druk. Alles wordt voortdurend geëvalueerd. De inzameling van asbest wordt wel tijdelijk stopgezet en er wordt geen asbest aan huis opgehaald. De ophaling van papier en karton door verenigingen wordt voorlopig stopgezet. En zoals eerder gemeld, wordt de jaarlijkse zwerfvuilactie Straat.net van 20 tot 22 maart geannuleerd. 

gemeenteraadscommissie-geannuleerd

Gemeenteraadscommissie geannuleerd

Twee gemeenteraadscommissies zijn geannuleerd door het coronavirus. Het gaat om de commissie in verband met de noord-zuidverbinding en de stuurgroep die zich ging buigen over de actualisatie van het kerkenbeleidsplan. Op dit moment staat de gemeenteraad van volgende week donderdag achter gesloten deuren nog steeds op de agenda.

vrouwen-in-beroep-tegen-vrijspraak-ex-diaken

Vrouwen in beroep tegen vrijspraak ex-diaken

De twee vrouwen die een proces hadden aangespannen tegen de 58-jarige geschorste diaken uit Heusden-Zolder, gaan in beroep tegen de vrijspraak van de man. Nadat de man tot diaken was gewijd en werd aangekondigd dat hij ook tot priester zou gewijd worden, dienden de twee een klacht in omdat hij hen - toen hij nog directeur was van het Sint-Franciscuscollege - als 17-jarigen ongepast zou hebben behandeld. De aanklacht luidde aanranding van de eerbaarheid, maar de rechtbank sprak hem (…) Lees het hele bericht

motor-rijdt-168-op-de-beringersteenweg

Motor rijdt 168 op de Beringersteenweg

De politie hield vrijdagavond nog een snelheidscontrole, vooraleer over te gaan tot controles op de coronamaatregelen. Van de 985 gecontroleerde bestuurders reden er 189 te snel, bijna 1 op 5 dus. Vier gingen zodanig in het rood dat hun rijbewijs onmiddellijk wordt ingetrokken. In de Brugstraat reden drie bestuurders tussen de 97 en 115 waar maar 50 km per uur is toegelaten. Maar op de Beringersteenweg versloeg een motorrijder zowat alle records, hij reed 168 waar maar 70 km is toegestaan, ... dat record zal hem weinig vreugde op zijn bankrekening opleveren.

zeer-weinig-leerlingen-op-school

Zeer weinig leerlingen op school

In de scholen in Heusden-Zolder zijn vandaag maar weinig leerlingen opgedaagd. Dat was ook het geval in de basisscholen. Bijvoorbeeld in de gemeentelijke school Beekbeemden telden ze vandaag 12 kinderen. In het Sint-Franciscuscollege is het nog rustiger, daar daagden maar 3 van de 1850 leerlingen op. Er zijn ook geen internen. De drie leerlingen houden zich bezig met de opdrachten die ze online kregen, ze lezen, bekijken een film (…) Lees het hele bericht

gemeente-alleen-op-afspraak-personeel-beschermd

Gemeente: alleen op afspraak, personeel beschermd

Het gemeentebestuur heeft de dienstverlening bijgestuurd, in het gemeentehuis kun je vanaf morgen tot en met 3 april alleen nog op afspraak terecht. Een afspraak maken kan via www.heusden-zolder.be of telefonisch via 011 80 80 80.  Zo wil het bestuur het aantal bezoekers beperken om zo de medewerkers en de inwoners te beschermen tegen het coronavirus. Daarom wordt ook gevraagd alleen voor dringende zaken een (…) Lees het hele bericht

sfz-een-patient-opgenomen-een-medewerker-thuis

SFZ: één patiënt opgenomen, één medewerker thuis

Het coronavirus komt in een stroomversnelling. 73 patiënten zijn ondertussen getest in het Sint-Franciscusziekenhuis. Zoals eerder gemeld zijn drie ambulante patiënten positief getest en verblijven zij in quarantaine thuis. Ondertussen verblijft ook één patiënt in het ziekenhuis voor verdere behandeling. Een medewerker van het ziekenhuis is ook positief bevonden en blijft thuis in quarantaine. Ondertussen (…) Lees het hele bericht

even-wat-nostalgie

Even wat nostalgie ...

Vorige week kwamen er nogal wat reacties op ons bericht rond de start van de afbraak van Hauweycken, van mensen die met nostalgie terugdachten aan de periode van de drankenhal en voordien de feestzaal. Voor hen nog enkele laatste binnenbeelden.  

de-kijk-van-richie-417

De kijk van Richie

Even de verkeersinformatie meegeven ....

werken-op-circuit-starten-vandaag-al

Werken op circuit starten vandaag al

Doordat de coronacrisis alle activiteiten op Circuit Zolder voledig heeft lamgelegd, starten de werkzaamheden die voor later deze maand voorzien waren, een week vroeger.  Daarmee hoopt de directie de economische impact van de crisis binnen te perken te kunnen houden. Voor de werken zou het circuit 25 kalenderdagen dichtgaan. Vandaag starten de werken al onder strikte preventiemaatregelen. De gewone toegang is afgesloten en er komt een (…) Lees het hele bericht

plaats-gemaakt-voor-spoorpalen

Plaats gemaakt voor spoorpalen

Ook in de omgeving van Beringerheide waren er vandaag heel wat wandelaars, joggers en moutainbikers. Velen onder hen vroegen zich af waarom er zoveel bomen zijn gerooid langs de spoorweg. Die moesten uiteraard plaatsruimen voor de palen die Infrabel daar de komende weken gaat zetten voor de elektrificatie van de spoorlijn Hasselt-Mol. (foto Greta Mullens)

sfz-3-positieve-testen-van-externe-patienten

SFZ: 3 positieve testen van externe patiënten

In het Sint-Franciscusziekenhuis is recent een derde ambulante patiënt positief getest op het coronavirus. Het was dus opnieuw iemand die niet in het ziekenhuis verblijft, en die zijn quarantaine thuis mag uitzitten. Dat maakt tot nu toe sinds de uitbraak in het totaal 3 positieve testen op 59 verdachte patiënten. Er verblijft geen besmette patiënt in het ziekenhuis. Ook het personeel wordt uiteraard opgevolgd en dat is tot nu toe volledig coronavirus-vrij gebleken. 

overal-veel-wandelaars-op-zondagmiddag

Overal veel wandelaars op zondagmiddag

Wat doe je op een zondagnamiddag dat alle sportieve, culturele en sociale activiteiten lamliggen en er ook niets actueels op tv te zien valt? Juist, een wandeling in de natuur gaan maken. Het was deze namiddag overal erg druk. Op domein Bovy krioelde het van de wandelaars en de kinderen in de speeltuin. De horeca niet open? Een aantal mensen had eigen picknick of eigen drinken bij. Op een veilige manier van de nood een deugd maken, heet dat. En de natuur ontdekken. 

apothekers-vragen-toonbankscherm

Apothekers vragen toonbankscherm

Ook de 10 apotheken in Heusden-Zolder worden overspoeld met vragen rond het coronavirus. Ze krijgen ook veel mensen over de vloer die door de dokters telefonisch worden doorgestuurd om bijvoorbeeld keeltabletten of hoestsiroop te komen uithalen. Maar zelf zijn de apothekers niet of nauwelijks beschermd. Ze doen daarom een oproep tot het gemeentebestuur om voor uniforme toonbankschermen te zorgen, daarmee zijn de apothekers beschermd en aan de onderzijde kunnen ze de medicijnen (…) Lees het hele bericht

chiro-berkenbos-wil-helpen-shoppen

Chiro Berkenbos wil helpen shoppen

De Chiro Berkenbos wil haar steentje bijdragen in deze barre coronatijden. Voor alle inwoners van Heusden-Zolder die zelf niet in staat zijn om boodschappen te gaan doen of naar de apotheker te gaan of een verhoogd risico, wil de leiding van Chiro Berkenbos klaarstaan. Ze heeft daarvoor een Facebookpagina geopend en wie een beroep wil doen op de diensten van de jongeren, sturen daarnaar een berichtje. De actie loopt voorlopig van 17 maart tot en met 2 april.


muze-dicht-dan-maar-live-concert-online

Muze dicht? Dan maar live-concert online

Het culturele leven is helemaal stilgevallen, cultuurcentra en concertzalen zijn dicht, alle organisaties zijn afgeblazen, geen theater, live-muziek of andere voorstellingen meer. Onze collega's van AfterMuzeClip/AfterMuzeCafé willen daar wat aan doen door elke zondag een live-concert uit CC Muze online te zetten, dat nog nooit eerder op het web te zien was. Vandaag brengt de Tour of Duty band (24 augustus 2013 in het MuzeCafé)  u helemaal terug (…) Lees het hele bericht

huisartsen-roepen-op-om-richtlijnen-te-volgen

Huisartsen roepen op om richtlijnen te volgen

De huisartsenkring Heusden-Zolder-Koersel wil meer duidelijkheid scheppen in deze verwarrende tijden en geeft daarom een overzicht van de te volgen richtlijnen bij ziekte. Indien je 1 van de volgende symptomen hebt, is het verboden de huisartsenpraktijk te betreden. De symptomen zijn niezen of hoesten of keelpijn of koorts. 
Indien je 1 van deze symptomen hebt en hiervoor medische hulp nodig hebt, contacteer je je eigen (…) Lees het hele bericht

strikte-beperkingen-voor-utivaartsector

Strikte beperkingen voor uitvaartsector

Het coronavirus heeft ook geleid tot richtlijnen voor begrafenisondernemers, dus ook die in Heusden-Zolder. "Bij een overlijden zijn we verplicht om de getroffen familie bij ons in het funerarium te ontvangen om afspraken te maken naar de uitvaart toe, en ook het aantal personen te beperken. De uitvaartdiensten mogen zowel in de kerk als in de aula alleen maar in besloten kring plaatsvinden. We bespreken met de naaste familie wat besloten kring betekent. Het (…) Lees het hele bericht

voorzorgsmaatregelen-bij-de-bakkers

Voorzorgsmaatregelen bij de bakkers

De bakkers behoren tot de categorie die gewoon door mogen werken en hun openingsuren behouden. Alleen passen ze strikte hygiënemaatregelen toe. Als het te druk is, zoals uiteraard op deze zondagmorgen, dan moet een deel van de klanten buiten wachten. Ze moeten afstand houden en ook zoveel mogelijk met electronisch betalen. (foto Julien Maebe)

ks-vriendenkring-houdt-online-meeting

KS-Vriendenkring houdt online meeting

Zondagmorgen zou de KS-Vriendenkring een nieuwe algemene vergadering houden waarop ze een stand van zaken zou geven over het pensioendossier. Maar ook die kan uiteraard niet doorgaan door de beperkende maatregelen in het kader van het corona-virus. Bestuursleden Michel Dylst, Eddy Melis en Robert Coens hielden dan maar een 'algemene vergadering' buiten bij ZLDR Luchtfabriek in de schaduw van de schachbok die als video werd bezorgd aan de leden. Door het virus zijn ook de hoorziting van de kamercommissie Sociale Zaken op 17 maart en de geplande actie van de ex-mijnwerkers in Brussel op 23 maart afgelast. Ondertussen wordt achter de schermen verder gewerkt aan het dossier. 

vandaag-gezien-149

Vandaag gezien

Het natuurgebied van De Wijers in het Bolderdal ligt er ook behoorlijk nat bij na de overvloedige regen van de afgelopen weken. In zo'n klimaat doen zwammen het uiteraard goed. (foto's Jan Leijskens) 

olympia-a-degradeert-de-berk-c-promoveert

Olympia A degradeert, De Berk C promoveert

We meldden gisteren al dat de petanquecompetitie definitief wordt stopgezet en dat het klassement van vorige zondag de eindrangschikking is. Voor de ploegen uit Heusden-Zolder betekent dat volgende resultaten: In ere-afdeling Limburg wordt De Berk A 6de, Boekt A 8ste en Olympia A 9de en voorlaatste, wat meteen degradatie naar 1ste provinciale betekent. In die eerste provinciale eindigt Boekt B 3de. In de 2de Limburg wordt De Berk C 2de achter (…) Lees het hele bericht

een-tekening-voor-t-weyerke-of-de-woonzorgcentra

Een tekening voor 't Weyerke of de woonzorgcentra

De zorggebruikers van 't Weyerke mogen tot 13 april geen bezoek ontvangen. Ook de vrijwilligers zijn er niet meer. Dat is een lange tijd die het personeel op alle mogelijke manieren een beetje fijner wil maken. Vandaar een oproep naar iedereen die een kaartje, een mooie tekening of een leuk briefje wil sturen naar  t Weyerke, 'Actie iets lief in een brief', Domherenstraat 3, 3550 Heusden-Zolder.
En de personeelsleden van de vier woonzorgcentra zouden gelijkaardige initiatieven ook waarderen want ook hun mensen zitten tot 19 april van de buitenwereld afgesloten. De adressen van de vier rusthuizen - Berkenbosch, Bloemingen, BoCasa en Hof ter Bloemen -vind je terug op hun websites.


autorijlessen-en-examens-ook-stopgezet

Autorijlessen en examens ook stopgezet

Ook de autorijscholen moeten nu hun activiteiten stopzetten. De overheid heeft beslist dat zowel theorie- als praktijklessen voorlopig niet meer worden gegeven. Ook examencentra staken de activiteiten. Er zal dan wel tolerant omgesprongen worden met de geldigheidsduur van voorlopige rijbewijzen. 

richtlijnen-worden-strikt-opgevolgd

Richtlijnen worden strikt opgevolgd

Het ziet ernaar uit dat de sluitingsmaatregelen voor winkels en horeca in Heusden-Zolder goed opgevolgd worden. De politie houdt controles. Ook in het grootste winkelcentrum van de gemeente - Cité - verloopt alles correct. Voorzitter Ronny Oyen van de handelaarsvereniging was gisteren alle handels- en horecazaken afgegaan met een brief in twee talen met duidelijke richtlijnen. Samen met de politie heeft hij vandaag een ronde gemaakt, en het ziet ernaar uit dat alles strikt wordt opgevolgd. Slechts op één plaats elders in de gemeente is de politie een zaak moeten binnengaan om de uitbater te doen sluiten.


veel-vraagtekens-in-het-voetbal

Veel vraagtekens in het voetbal

Alle sportdisciplines kampen in de huidige omstandigheden met onzekerheden. Het voetbal krijgt ook stevige klappen, daar hangt zowel het EK als het verdere verloop in eerste klasse af van verschillende beslissingen. Maar ook de provinciale clubs zitten met de handen in het haar nu er niet meer gespeeld en getraind worden. Voor de jeugd komt daar nog bij dat ze door het slechte weer en de staat van de velden de jongste tijd amper nog aan trainen toekwamen. SK Heusden 06 heeft ook (…) Lees het hele bericht

tandartsen-nemen-extra-voorzorgen

Tandartsen nemen extra voorzorgen

Ondanks het coronavirus blijven de tandartsen hun patiënten verder ontvangen. Ze nemen daarbij uiteraard nog meer dan anders de nodige voorzorgen. Zo houdt de grote tandartspraktijk Beutels in de Kapelstraat gewoon open en werkt de afspraken af. Apparatuur en behandelruimtes worden grondig gedesinfecteerd en gesteriliseerd, om zowel patiënten als medewerkers te beschermen.

ook-sint-vincentius-lijdt-onder-corona

Ook Sint-Vincentius lijdt onder corona

 De werking van Sint-Vincentius wordt ook een stuk verlamd door de coronacrisis. Het centrum in de Sint-Lutgardisstraat is vanaf vandaag dicht, en dat blijft ook zo tot en met 5 april. Dat betekent dat zowel de voedselafdeling, de sorteerruimte, de mammies, de winkel als Joepie Jarig gesloten zijn. De medewerkers vragen ook dat niemand meer langskomt met materialen, het luik blijft dicht. Voor de voedselbedeling van donderdag 19 maart wordt nog een aparte regeling getroffen.

de-kijk-van-richie-416

De kijk van Richie

Geen huiswerk maar thuiswerk.

uit-auto-gesprongen-uit-angst-voor-satudarah

Uit auto gesprongen uit angst voor Satudarah

Voor de rechtbank in Hasselt moest vandaag een lid van motorclub Satudarah verschijnen, maar hij daagde niet op. Hij riskeert 30 maanden cel en een geldboete voor een strafexpeditie tegen een 33-jarige man uit Beringen, die van zijn vrijheid werd beroofd, geslagen werd en nadien niet de nodige hulp kreeg. De 21-jarige neef van de hoofdbeklaagde - ook een Beringenaar - daagde wel op. Tegen hem werd 18 maanden cel met uitstel en een boete geëist. Zij advocaat pleitte dat hij niet wist wat met (…) Lees het hele bericht

het-water-in-de-mangelbeek-staat-hoog

Het water in de Mangelbeek staat hoog

Wanneer de zon even schijnt na zoveel sombere weken, doet het even deugd om aan de corona-berichten te ontvluchten. En waar kun je beter wat frisse lucht ademen dan bijvoorbeeld in de Mangelbeekvallei. Tijdens en na de zomer stond het water in de Mangelbeek erg laag, nu stroomt er zoveel water door dat zelfs het wandel- en mountainbikepad blank staan. Even opletten voor natte voeten dus. (foto's Greta Mullens)

petanque-activiteiten-en-eetdag-afgelast

Petanque-activiteiten en eetdag afgelast

Ook de petanquesport deelt in de corona-klappen. De Petanque Federatie Vlaanderen heeft alle actviteiten op alle niveaus afgelast tot en met 19 april. Dat betekent dat de wintercompetitie wordt stopgezet en het klassement zoals het afgelopen zondag vaststond, als definitieve eindrangschikking wordt beschouwd. Petanqueclub Olympia moet haar eetdag 'Ich rikkem, 't es bikkem' van 4 april afblazen, het is nog niet duidelijk of er een nieuwe datum komt, dan (…) Lees het hele bericht

alle-bezoek-verboden-in-ziekenhuis

Alle bezoek verboden in ziekenhuis

FLASH Er zijn zojuist nieuwe maatregelen van kracht geworden in het Sint-Franciscusziekenhuis. Vanaf nu wordt alle bezoek verboden. Er zijn slechts enkele uitzonderingen: één of beide ouders van kinderen tot 18 jaar , naasten van personen in kritieke toestand of in hun eindelevensfase en maximaal één begleider bij noodzakelijke consultaties of onderzoeken. Alleen dringende en noodzakelijke raadplegingen, onderzoeken en raadplegingen kunnen nog plaatsvinden.

aparte-opvang-voor-patienten-in-medisch-centrum

Aparte opvang voor patiënten in Medisch Centrum

De huisartsen, de veiligheidscel van Beringen en het Sint-Franciscusziekenhuis hebben samen een plan van aanpak uitgewerkt om patiënten met coronasymptomen goed te kunnen opvangen en zoveel mogelijk gescheiden te houden van de andere patiënten. In het Medisch Centrum Beringen - Hospitaalstaat 27 - hebben ze in een afzonderlijk toegankelijke ruimte, enkele kabinetten ingericht waar de huisartsen patiënten met symptomen van koorts, hoesten, niezen, (…) Lees het hele bericht

sfz-51-getest-2-positief

SFZ: 51 getest, 2 positief

In het Sint-Franciscusziekenhuis zijn tot nu toe 51 patiënten getest met symptonen van corona, van hen waren er 2 positief, zoals bekend 2 mensen uit Houthalen. De situatie in het ziekenhuis zelf blijft ongewijzigd, maar de beschermingsmaatregelen worden strikter. Het maximum van 2 bezoekers blijft gehandhaafde maar de beperking tot 1 geldt nu ook voor de diensten geriatrie, intensieve zorgen, op de kinderafdeling zijn alleen ouders toegelaten, op de kraamafdeling enkel de partner.

ook-geen-activiteiten-op-circuit-zolder

Ook geen activiteiten op Circuit Zolder

 Ook bij Circuit Zolder worden alle geplande events tot en met 3 april verplaatst naar een latere datum. Het gaat om de Skylimit Trackcays van dit weekend en de 1000 km van Zolder op 21 en 22 maart. Daarnaast gaat het vooral om traings- en testdagen en activiteiten van externen. In het laatste deel van de maand was de racetrack sowieso dicht wegens werken.

in-pyjama-naar-beekbeemden

In pyjama naar Beekbeemden

 In Beekbeemden kwamen leerlingen en leerkrachten vandaag in pyjama of badjas naar school. Zo steunen ze Bednet, de organisatie die onderwijs voor zieke kinderen ondersteunt. (foto's An Vanoppen)


bijna-alle-gemeentediensten-gaan-dicht

Bijna alle gemeentediensten gaan dicht

Naar aanleiding van de maatregelen vanuit de nationale crisiscel heeft de gemeente Heusden-Zolder vanmiddag bijkomende maatregelen bekendgemaakt. Ze gelden allemaal vanaf nu tot en met 3 april. Volgende diensten gaan dicht en alle lessen, activiteiten en dienstverlening worden opgeschort: CC MUZE, CVO De Verdieping, de Academie voor Beeldende Kunsten, Beekbeemden, sporthallen en de cafetaria's erbij, de bibliotheek, speleotheek, toeristisch infokantoor, ZLDR Luchtfabriek, Seniorencentrum De (…) Lees het hele bericht

doe-niet-mee-aan-de-massahysterie

Doe niet mee aan de massahysterie

De massahysterie slaat toe in de warenhuizen. Mensen bestormen bij wijze van spreken de winkels, er zijn karren te weinig, er moet lang aangeschoven worden aan de kassa en de rekken raken leeg omdat het personeel niet kan volgen. Op sommige plaatsen ontstaan spanningen tussen de overgestresste klanten. Voor het personeel is het amper nog te doen. In Beringen heeft de Lidl zijn deuren zelfs een uur gesloten om alles tot rust te brengen. Een gouden raad: blijf gewoon weg uit de winkel als je niet iets dringend nodig hebt, er is overal genoeg in voorraad voor zeer lange tijd. De centrale magazijnen in de regio zitten ook volgestouwd. Er zijn geen bevoorradingsproblemen en die zijn ook op korte termijn ook niet voorzien. (foto Hans Put)

moskeeen-dicht-tot-minstens-3-april

Moskeeën dicht tot minstens 3 april

Gisteravond besliste het bestuur van de Selimiye-moskee al om het vrijdaggebed af te gelasten, net als de koranlessen en andere activiteiten. Nu heeft het Executief van de Moslims van België (EMB) en de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België (CIB) gevraagd dat alle moskeeën hun deuren sluiten, minstens tot 3 april. Dat betekent dat de vijf dagelijkse gebeden en de koran-, godsdienst- en Arabische taallessen voor volwassenen en kinderen worden afgelast, net als conferenties en andere groepsactiviteiten.

gemeenteraad-achter-gesloten-deuren

Gemeenteraad achter gesloten deuren

De gemeenteraad vergadert op donderdag 26 maart achter gesloten deuren. Dat is beslist na overleg met de fractieleiders van meerderheid en oppositie. Dat heeft uiteraard te maken met het coronavirus. Op de agenda staan voorlopig 11 punten. Het gaat daarbij om verschillende personeelsaangelegenheden van de politie en de goedkeuring van de aankoop van een snelle interventiewagen voor de politie die eerder bij hoogdringendheid door het schepencollege was beslist. De gemeenteraad moet (…) Lees het hele bericht

toneel-van-kreabo-verschoven-naar-oktober

Toneel van Kreabo verschoven naar oktober

Toneelgroep Kreabo Boekt stelt de voorstellingen van 'Geen schuilplaats meer' uit. Normaal zouden de opvoeringen plaatshebben op 13, 14 en 21 maart. Die zijn nu verschoven naar 10 en 17 oktober

nooit-geziene-maatregelen-halen-alles-overhoop

Nooit geziene maatregelen halen alles overhoop

Door de maatregelen van Nationale Veiligheidsraad zal het leven er ook in Heusden-Zolder er de komende weken heel anders uitzien. In de scholen worden de lessen stopgezet tot aan de paasvakantie, de scholen moeten opvang bieden aan leerlingen die alleen bij de grootouders terechtkunnen of van ouders die in de zorgsector werken. Hoe dat concreet zal georganiseerd worden, zullen ze vrijdag moeten bekijken. Daarnaast moeten vanaf vrijdag middernacht (…) Lees het hele bericht

vrijdaggebed-bravo-bouvelard-en-smash-gestopt

Vrijdaggebed, Bravo Bouvelard en Smash gestopt

In de loop van de avond zijn nog bijkomende afgelastingen afgekondigd. De moslimgemeenschap heeft besloten om het vrijdaggebed in de moskee af te gelasten. Ook de koranlessen en andere activiteiten zullen niet meer doorgaan. Het populaire benefiet-event Bravo Boulevard dat op 28 maart in Muze zou plaatsvinden, zal met hetzelfde programma naar een andere datum verplaatst worden. Badmintonclub Smash heeft haar spagettidag van 21 maart afgeblazen, er (…) Lees het hele bericht

geen-berkennacht-geen-chiro-of-scoutsvents

Geen Berkennacht, geen Chiro- of Scoutsevents

De coronacrisis is ook voor Chiro Berkenbos een opdoffer. Die pakte nu zaterdag voor het eerst uit met de Berkennacht. Dat werd een spektakel met kampvuurtjes en een lampionnentocht voor de kleintjes, een quiz, jeneverbar en live bandjes voor de ouderen, ... Maar de ploeg heeft vanavond samengezeten en beslist het event uit te stellen naar een latere datum. Die wordt binnenkort bekendgemaakt. En net zoals de andere Chiro- en Scouts-groepen in Heusden-Zolder volgen (…) Lees het hele bericht

ook-bij-t-weyerke-is-bezoekverbod-van-kracht

Ook bij 't Weyerke is bezoekverbod van kracht

Ook in 't Weyerke is er tot 13 april een bezoekverbod. Die beslissing is vandaag genomen nadat op Vlaams niveau de maatregelen werden uitgebreid. Ouders, netwerken en mantelzorgers, personeel en vaste vrijwilligers zijn op de hoogte gebracht. Het gaat uiteraard om een maatregel om de kwetsbare zorggebruikers te beschermen tegen een mogelijke besmetting, omdat alle transfers voor een risico kunnen zorgen. Daardoor zijn ook alle buitenhuisactiviteiten afgeschaft en ook (…) Lees het hele bericht

meer-maatregelen-en-richtlijnen-van-de-gemeente

Meer maatregelen en richtlijnen van de gemeente

De burgemeester heeft in de loop van de dag bijkomende maatregelen uitgevaardigd. Zo is het dagverzorgingscentrum De Brug nu ook effectief dichtgegaan na een richtlijn van Vlaams minister Beke. Het personeel van het Sociaal Huis neemt de nodige voorzorgen.  Het gaat dan vooral over duidelijke instructies voor de thuiszorgdiensten over hand-, niest- en hoesthygiëne. Verder moeten de medewerkers hun contacten beperken en alert zijn voor de (…) Lees het hele bericht

sint-franciscusziekenhuis-verstrengt-maatregelen

Sint-Franciscusziekenhuis verstrengt maatregelen

Het Sint-Franciscusziekenhuis neemt een bijkomende reeks maatregelen. Bezoekers wordt gevraagd niet te komen indien ze symptonen hebben, patiënten die op raadpleging komen, doen dat best alleen. Van dagpatiënten wordt bij aankomst een temperatuurcontrole uitgevoerd, patiënten met lichte symptonen wordt gevraagd te annuleren. Bij patiënten die in het ziekenhuis verblijven zijn maximaal 2 bezoekers toegelaten, op de kraamafdeling (…) Lees het hele bericht

afgelastingen-bij-kwb-en-okra

Afgelastingen bij KWB en OKRA

Bij OKRA Eversel zijn de kaartwedstrijden van 16 en 30 maart afgelast, ze worden verschoven. Na 15 april wordt verder gecommuniceerd. KWB Heusden-Centrum gelast alle activiteiten van maart af of verplaatst die naar een latere datum:  Drumshift van vanavond is afgelast, ook die van 26 maart. De Nationale Wandeldag van dit weekend verschuift naar  1 Juni. Cafe Manger van 27 maart wordt geschrapt,  het bloemschikken van 31 komt terug op een latere datum. Voor april wordt de situatie afgewacht.

bij-de-berk-kunnen-ze-feesten

Bij De Berk kunnen ze feesten

In het petanque zit de wintercompetitie voor de veteranen erop. In 1ste provinciale kroont De Berk A zich tot kampioen en stijgt naar de ere-afdeling. In 4de provinciale is De Berk B kampioen en de C-ploeg wordt tweede, zodat beide ploegen provomeren naar 3de provinciale. Reden te over om te feesten bij De Berk. De uitslagen: ere-afdeling:Sint Truiden A – Olympia A 5-4, 1ste provinciale: Boekt B – Genenbos C 6-3, Pelter B – Boekt (…) Lees het hele bericht

kwb-overdag-blikt-terug-op-voorbije-seizoen

KWB-Overdag blikt terug op voorbije seizoen

Vanmorgen hield KWB-Overdag de laatste bijeenkomst van het seizoen. Dat gebeurt traditiegetrouw met een ontbijt waarbij ook wordt teruggeblikt op het afgelopen seizoen. De stuurgroep had last minute besloten om De Kring in te ruilen voor 't Kuipershof zodat in een grotere zaal kleinere tafelhoeken konden gemaakt worden, met voldoende afstand. Er werd tevreden gekeken naar de vele voorbije activiteiten. Nu is het weer wachten tot november. (foto's Ludo Deleux)

benefietconcert-en-eetdag-kvv-hz-uitgesteld

Benefietconcert en eetdag KVV HZ uitgesteld

Het benefietconcert voor Sint-Vincentius dat AfterMuzeCafé op donderdag 19 maart zou organiseren, is afgelast. Het zou normaal plaatsvinden in het MuzeCafé. Er wordt later een nieuwe datum gezocht. Ook de eetdag die voetbalclub KVV Heusden-Zolder deze zaterdag in haar feestzaal zou organiseren, is uitgesteld. Er komt een nieuwe datum, de kaarten blijven geldig.

voorlopig-geen-eucharistievieringen-meer

Voorlopig geen eucharistievieringen meer

Er worden vanaf zaterdag 14 maart tot vrijdag 3 april geen eucharistievieringen meer opgedragen in de katholieke kerken. De bisschoppen hebben beslist alle publieke liturgische bijeenkomsten te schorsen om iedereen te beschermen tegen de corona-epidemie. Doopsels, huwelijken en uitvaarten kunnen plaatsvinden in beperkte kring, maar de bisschoppen vragen maximale voorzichtigheid. De kerken blijven open voor persoonlijk gebed en bezinning. De kinderzegening die nu zondag in de kerk (…) Lees het hele bericht

cultuurcentrum-muze-dicht-tot-31-maart

Cultuurcentrum Muze dicht tot 31 maart

Zoals ook verschillende andere cultuurhuizen in ons land, heeft CC Muze vandaag beslist om vanaf nu zijn deuren te sluiten, alvast tot en met 31 maart. Ook het MuzeCafé gaat dicht. Alle voorstellingen in die periode worden afgelast, te beginnen met de voorstelling 'Een jihad van liefde' van deze avond.

pukkelpopdealer-krijgt-celstraf-met-uitstel

Pukkelpopdealer krijgt celstraf met uitstel

De rechter in Hasselt heeft een man van 35 uit Heusden-Zolder veroordeeld tot 18 maanden cel - met uitstel - en 8.000 euro boete, waarvan 6.400 euro met uitstel. Hij was in 2018 betrapt op het dealen van drugs op Pukkelpop door anonieme politieinspecteurs. De politie ging in zijn locker kijken en vond daar onder meer xtc, bijna 12 gram speed, een gram coke en 1,2 gram wiet. In zijn woning trof de politie nog eens 726 gram speed en cannabis aan. In een vals plafond zat een beetje (…) Lees het hele bericht

sint-bona-blaast-toneelvoorstellingen-af

Sint-Bona blaast toneelvoorstellingen af

Toneelvereniging Sint-Bona, die normaal tussen 19 maart en 28 maart 6 voorstellingen van 'Martha en Mathilde' zou opvoeren in de toneelzaal van het Sint-Franciscuscollege, heeft besloten om alles af te gelasten. Of er nieuwe data komen, wordt straks besproken met de spelers en de medewerkers.

eetdag-sint-vincentius-afgelast

Eetdag Sint-Vincentius afgelast

De eetdag die Sint-Vincentius op 29 maart had gepland, wordt afgelast. "Corona had ons zoals in het judo in een houdgreep en we hebben moeten afkloppen. Deze wedstrijd konden we niet winnen," zo luidt het in een sportief relativerende boodschap aan de medewerkers. 

nieuwe-reeks-maatregelen-in-college

Nieuwe reeks maatregelen in college

Het Sint-Franciscuscollege neemt opnieuw een aantal bijkomende maatregelen. De school wil zich beperken tot haar kerntaak: lesgeven, daarom worden leerlingen en leerkrachten op school verwacht. Wel worden conctacten met externe personen zoveel mogelijk beperkt.  Daarom worden vanaf morgen alle schooluitstappen, buitenschoolse activiteiten en ook activiteiten in de school waarbij externe personen betrokken zijn, geannuleerd tot en met 19 april, het einde van (…) Lees het hele bericht

open-dorpsraad-heusden-uitgesteld

Open Dorpsraad Heusden uitgesteld

Nog omwille van het Corona-virus is de open dorpsraad van Dorpsraad Heusden, nu maandag in De Veen, uitgesteld naar een latere datum.

kampioenenviering-en-vijverrun33-geannuleerd

Kampioenenviering en VijverRun33 geannuleerd

Het gemeentebestuur heeft vanmorgen een aantal nieuwe beslissingen genomen in verband met het Coronavirus. De jaarlijkse viering van de sportkampioenen, die morgenavond in ZLDR Luchtfabriek zou plaatsvinden, is geannuleerd. Er wordt een nieuwe datum gezocht. En ook de VijverRun33 zondagmiddag in Bolderberg gaat niet door, het gaat zowel om de 5, 12 als 33 km, dus heel het event is afgelast. Ondertussen heeft ook de voetbalbond beslist dat alle jeugd- en amateurwedstrijden niet doorgaan.

pasta-avond-sint-anna-afgeblazen

Pasta-avond St-Anna en eetdag BBC Zolder afgelast

Alsmaar meer activiteiten worden afgeblazen door het oprukkende Coronavirus. Ook de buurtwerking Sint-Anna - Schootstraat en omliggende straten - heeft haar pasta-avond van nu zaterdag 14 maart om die reden afgelast. Wie vooraf betaalde, krijgt zijn of haar geld terug via het bestuurslid aan wie de betaling gebeurde. - update Ook het bestuur van basketbalclub KBCC Zolder heeft de eetdag van zondag 15 maart uitgesteld en de training van morgen afgelast. De beslissing volgt op het besluit van Bastket Vlaanderen om voor de rest van de maand voor de jeugd én senioren alle wedstrijden en events af te gelasten.

vijverrun-33-wordt-stevige-editie

VijverRun 33 wordt stevige editie

De VijverRun 33 zondag in Bolderberg gaat gewoon door. Meer nog, het belooft een spectaculaire editie te worden waarbij de sterkste lopers naar voor zullen komen. Zoals bekend leidt het parcours van de 33 km door de natuur van De Wijers. Door de Bolderbergse bossen, langs de vijvers van Terlaemen, door het gebied van Vogelsanck. De overvloedige regen heeft uiteraard gezorgd dat het traject er (…) Lees het hele bericht

onderzoek-naar-cocainemaffia-ook-in-heusden-zolder

Onderzoek naar cocaïnemaffia ook in Heusden-Zolder

Bij een grootschalige actie tegen de cocaïnemaffia die onder meer aan de haven van Antwerpen actief was en die mogelijk ook mee te maken heeft met de granaataanslagen en schietpartijen in Antwerpen, is ook een link naar Heusden-Zolder naar boven gekomen. Vanochtend viel de federale gerechtelijke politie binnen op tientallen plaatsen, in Antwerpen, Limburg en Nederland. In Limburg namen samen met de FGP ook de politiezones LRH en Carma, de (…) Lees het hele bericht

de-zandloper-dicht-en-andere-beperkingen

De Zandloper dicht en andere beperkingen

Ook in Heusden-Zolder neemt de burgemeester maatregelen op basis van de richtlijnen van de Vlaamse en federale overheden. Zo sluit seniorencentrum De Zandloper zijn deuren van 12 maart tot en met 13 april. Alle activiteiten worden geannuleerd en ook de cafetaria blijft dicht. Ook in dagverblijf De Brug en serviceflats Carpe Diem worden maatregelen getroffen. De ontmoetingsruimte van Carpe Diem wordt tijdelijk gesloten.  (…) Lees het hele bericht

geen-bezoek-meer-in-woonzorgcentra

Geen bezoek meer in woonzorgcentra

Er mogen geen externe bezoekers meer in de woonzorgcentra. Dat heeft Vlaams minister Wouter Beke beslist. De maatregel gaat morgen in en geldt tot het einde van de paasvakantie. Dat betekent dus dat in Heusden-Zolder BoCasa, Berkenbosch, De Bloemingen en Hof Ter Bloemen dicht gaan voor bezoekers.  Uitzonderingen gelden voor externe zorgverstrekkers, stagiairs, geregistreerde mantelzorgers en vrijwilligers die instaan voor essentiële hulp bij activiteiten bij het dagelijkse leven. De directie en coördinerende arts kunnen bijkomende uitzonderingen toestaan, bijvoorbeeld bij palliatieve patiënten. UPDATE Enkele rusthuizen hadden vandaag hun deuren al gesloten, zeer tot ongenoegen van bezoekers die nog snel hun familielid wilden groeten voor ze er meer dan een maand niet meer terechtkunnen. 

kamercommissie-bespreekt-pensioendossier

Kamercommissie bespreekt pensioendossier

De Commissie Sociale Zaken in de Kamer nam vandaag de agenda voor de bespreking van de wetsvoorstellen rond de ondergrondse mijnwerkerspensioenen onder de loep. Op de tribune zat ook een delegatie van de ondergrondse mijnwerkers. Op dinsdag 17 maart komt er in de commissie een hoorzitting waarbij de K.S.-Vriendenkring samen met specialisten en de pensioendienst zullen gehoord worden. Daarna zal wellicht een wetsvoorstel doorgesluisd worden naar de pleinaire zitting van de Kamer (…) Lees het hele bericht

een-jihad-van-liefde-op-de-muze-scene

'Een jihad van liefde' op de Muze-scène

Morgen om 20.15 u kun je in CC Muze de theatervoorstelling  ‘Een Jihad van liefde’ gaan bekijken. Acteurs Rashif El Kaoui en Amara Reta en regisseur Hans Van Cauwenberghe maakten een theaterstuk op basis van het gelijknamige boek van Mohamed El Bachiri. Hij verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek op 22 maart 2016. Mohamed El Bachiri zelf werkte toen als chauffeur in de Brusselse metro. Hij praat in het boek over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn (…) Lees het hele bericht

hendrik-cammu-geeft-verrassende-tips

Hendrik Cammu geeft verrassende tips

Met de uitspraak: "Dansen is beter dan op je eten letten”, verraste dokter en professor Hendrik Cammu de Neosleden van Heusden-Zolder  tijdens zijn voordracht in CC Muze. Op een wetenschappelijk onderbouwde, maar wel toegankelijke manier, legde hij uit wat de rol is van voeding voor onze gezondheid en onze levensverwachting. In de stroom van nieuwe, en soms tegenstrijdige, onderzoeken over voeding en beweging verliezen we soms de weg. 2,5 uur uur bewegen per week is (…) Lees het hele bericht

doorprikt-koning-corona-regeert

DOORPRIKT: Koning Corona regeert

Corona, tot voor enkele maanden kenden we het alleen van bier en verzekeringen. Maar nu zijn we in de greep van een ander Corona, eentje dat we niet kunnen doordrinken en waartegen we ons niet kunnen verzekeren. Het begon ver weg in China, waaide dan over naar Italië, bereikte België, Limburg en dus ondertussen ook Heusden-Zolder. Geen ver van mijn bed show meer dus. Zoals bij andere overheersende actualiteit zijn er ook nu weer mensen die bij iedere Corona-vermelding de kriebels (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-johny-verduyckt

Fietser van de week: Johny Verduyckt

Onze fietser van de week is  Johny Verduyckt. Johny is momenteel  coördinerend directeur van de vrije scholengemeenschap Heusden-Zolder (VSGHZ). En hij schrikt er niet voor terug om geregeld met de fiets vanuit Neerpelt naar de Brugstraat te rijden. En terug! Wil je ook een fietser nomineren? Mail naar paul.coolen[!]telenet.be 

t-weyerke-blaast-lentebuffet-af

't Weyerke blaast lentebuffet af

't Weyerke heeft het lentebuffet  dat gepland was op zaterdag 21 en zondag 22 maart in zaal de Schaft, afgelast. Dat heeft de directie beslist in samenspraak met de artsen en de nursing. Op die manier willen ze de zorggebruikers maximaal beschermen tegen een mogelijke besmetting met het coronavirus. Veel mensen hadden al ingeschreven, zij krijgen hun geld terug.

davidsfonds-bekroont-13-junior-journalisten

Davidsfonds bekroont 13 junior journalisten

In de bibliotheek zijn vanavond de prijzen uitgereikt van de Junior Journalist-wedstrijd van het Davidsfonds. Dat is nog altijd de grootste literaire wedstrijd voor jongeren in Vlaanderen, waarvan de plaatselijke afdeling al meer dan 10 jaar voor de schifting in Heusden-Zolder zorgt. Dit seizoen kwamen bijdragen van 49 leerlingen binnen. Het thema luidde 'buren' en dat kon blijkbaar de deelnemers inspireren voor fantasierijke verhalen, met vrolijke en (…) Lees het hele bericht

jns-betonboringen-en-facimo-group-werken-samen

JNS Betonboringen en Facimo Group werken samen

JNS Betonboringen uit de Lochtemansweg in Heusden-Zolder en Facimo Group uit Tesenderlo hebben een samenwerkingsakkoord gesloten.  JNS Betonboringen is een start-up met 15 jaar ervaring in betonboringen en zaagwerken. Facimo is  gespecialiseerd in facilitaire projecten. JNS is één van de grootste spelers op de markt met meer dan 30 medewerkers en werven over heel Europa waar ze opdrachten krijgt voor betonboringen, chemische (…) Lees het hele bericht

ook-italiereis-van-collegeleerlingen-is-afgelast

Ook Italiëreis van collegeleerlingen is afgelast

In het Sint-Franciscuscollege is nu ook de Italiëreis van de leerlingen van het zesde jaar afgelast.  Dat heeft de directie aan de ouders en leerlingen laten weten. Italië is nu immers helemaal in lockdown gegaan, al zeker tot 3 april. De leerlingen zouden normaal op 2 april voor 12 dagen door Italië reizen en musea en andere trekpleisters bezoeken. De reisagent onderhandelt met de geboekte hotels en sites over de betalingen. Het college gaat alleszins vanuit de kas 'Italië acties' een terugbetaling doen à rato van wat de leerling zelf verdiend heeft. Voor de rest is het afwachten wat de onderhandelingen zullen opleveren.

grote-werkzaamheden-voor-elektrificatie-spoor

Grote werkzaamheden voor elektrificatie spoor

De komende weken gaat Infrabel in de omgeving van Heusden-Zolder belangrijke werken uitvoeren voor de elektrificatie van de spoorlijn Hasselt-Mol. Er moeten dus overal bovenleidingspalen geplaatst worden - in het totaal 1250 - en in het totaal 300 km kabels. De fietsbrug over het spoor tussen Heusden en Zolder moet ook verhoogd worden. De werkzaamheden gebeuren in fasen. Tussen 12 en 25 maart wordt gewerkt tussen de Heerbaan in Koersel en de Merelstraat in Heusden. Van 25 tot en (…) Lees het hele bericht

vijverrun33-al-423-lopers-vooraf-ingeschreven

VijverRun33: al 423 lopers vooraf ingeschreven

De editie 2020 van de VijverRun33 kondigt zich bijzonder gunstig aan. De voorinschrijvingen zijn gisteren afgesloten en nu al zijn liefst 423 lopers ingeschreven. Zondag aan de daginschrijvingen kunnen er daar nog een flink pak bijkomen. Er zijn drie afstanden: de legendarische 33 km, de pittige 12 km en de 5 km voor wie het seizoen nog pril is. Ze rekenen allemaal op voldoende supporters , de eerste start is om 12 uur.

koolmijnlaan-krjigt-drie-los-en-laadzones

Koolmijnlaan krijgt drie los- en laadzones

Nog dit voorjaar wordt gestart met de aanleg van los- en laadzones voor vracht- en bestelwagens langs de Koolmijnlaan. Het is een oud zeer dat vrachtwagens die de winkels komen bevoorraden dat vanop de weg doen, met telkens files en gevaarlijke verkeerssituaties tot gevolg. Daarom worden in het winkelcentrum op drie centrale plaatsen zones voorzien waar de vracht- en bestelwagens veilig en zonder hinder kunnen staan. Bij de keuze is rekening (…) Lees het hele bericht

gemeente-maakt-beheersplan-voor-woutershof

Gemeente maakt beheersplan voor Woutershof

Het gemeentebestuur maakt een beheersplan op voor het Woutershof. Zoals bekend wordt een einde gemaakt aan de concessie met de heemkundige kring, die daar uiteraard niet happy mee is. Het schepencollege vindt dat het waardevolle erfgoed momenteel wat verscholen blijft voor het grote publiek, en wil er een open en publieke locatie van maken die ook een nieuwe ontmoetingsruimte voor Zolder wordt. Naast het gebouw zelf krijgt ook de tuin een open karakter met plaats (…) Lees het hele bericht

skigebied-sluit-geen-skireis-voor-sfc-leerlingen

Skigebied sluit: geen skireis voor SFC-leerlingen

De skivakantie van de eerstejaars van het Sint-Franciscuscollege in de paasvakantie is definitief afgelast. Dat heeft de directie zopas aan de leerlingen en de ouders laten weten. Er was trouwens geen keuze meer want een aantal skigebieden in het Ahrntal - waaronder de Klausberg, de vaste bestemming van het SFC - moeten vanaf overmorgen woensdag op aanbeveling van de plaatselijke autoriteiten sluiten. Het winterseizoen wordt daarmee vroegtijdig beëindigd. De collegeverantwoordelijken bespreken nu met de busmaatschappij, de hoteleigenaars en de uitbaters van het skigebied hoe de zaak financieel zal geregeld worden. 

inbraak-in-galgeneinde-3

Inbraak in Galgeneinde

In de Galgeneinde is gisteren een inbraak gepleegd in een woning. De dieven konden aan de achterkant een raam openkrijgen en zo binnendringen. De buit is nog niet duidelijk.

olympia-blijft-tweede

Olympia blijft tweede

In de Vlaamse liga van het petanque handhaaft Olympia zich op de tweede plaats na een vlotte 7-2 zege tegen Roeselare. Boekt ging met 1-8 onderuit tegen leider Chapoo. Ere-afdeling Limburg: Boekt A – Kechteren A 6-3 en De Berk A – Olympia A 6-3. 1ste  Limburg: Fenix A – Boekt B 5-4 en 2de Limburg: Bocholt A – Olympia B 6-3, Genenbos D – De Berk C 5-4, Hasselt A – De Berk B 7-2 en Olympia C – Pelter B: 6-3.

de-afbraak-van-hauweycken-is-gestart

De afbraak van Hauweycken is gestart

In de Guido Gezellelaan, achter Het Gezellehuis, is gestart met de afbraak van de voormalige drankenhal Hauweycken. Die maakt plaats voor een nieuw wooncomplex, Het Gezellepark bestaande uit drie gebouwen met alles samen 17 appartementen. Hauweycken is niet alleen een historische naam - één van de eerste namen van Heusden volgens de overlevering -  het is ook een gebouw met een zekere historiek. Decennialang zat er een drankenhal - gegroeid vanuit (…) Lees het hele bericht

woensdag-le-jeune-ahmed-in-muze

Woensdag 'Le Jeune Ahmed' in Muze

Nu woensdag 11 maart om 20.15 uur vertoont CC Muze 'Le jeune Ahmed', een film van de befaamde broers Luc en Jean-Pierre Dardenne. Centraal staat de 13-jarige Ahmed die in het hedendaagse België door het lot geslingerd wordt tussen de absolute idealen van zijn imam en de verlokkingen van het leven. Conform de allerstrengste richtlijnen weigert hij zijn lerares nog de hand te  schudden en als de imam het woord ‘jihad’ (heilige oorlog) in de mond neemt, gaat Ahmed de foute kant uit. Tickets kosten € 4 (voorverkoop) en € 6 (kassa)

gezinsviering-rond-broederlijk-delen-in-eversel

Gezinsviering rond Broederlijk Delen in Eversel

In de kerk van Eversel hielden ze dit weekend een gezinsviering. Daaraan namen een 50-tal kinderen, ouders en grootouders deel. Centraal stond 'delen doet goed', het thema van Broederlijk Delen dit jaar. (foto's Evi Grauls)

vzoc-23-extra-paarden-in-5-dagen

VZOC: 23 extra paarden in 5 dagen

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum wordt de jongste tijd overrompeld door paarden.  Vorige woensdag stonden er nog 17 paarden en ezels ter beschikking voor adoptie en sindsdien zijn er liefst 23 paarden bijgekomen. In Vliermaal moest een in beslag genomen hengst worden opgehaald. In Testelt werden 2 onbeheerde pony's opgeladen. In Zoutleeuw moesten de medewerkers in opdracht van de Vlaamse inspectiedienst dierenwelzijn 15 verwaarloosde paarden in beslag nemen: een (…) Lees het hele bericht

pastoor-gust-heeft-zijn-eigen-bier

Pastoor Gust heeft zijn eigen bier

De dorstigen laven is een werk van barmhartigheid. En met die gedachte heeft pastoor Gust Vanherck vandaag in de kerk van Neerharen zijn eigen bier 'Gust' voorgesteld en laten proeven uiteraard. Het wordt verkocht ten voordele van Broederlijk Delen en het werd bijzonder gesmaakt door zijn parochianen. Gust Vanherck is afkomstig van Heusden. In 1968 droeg hij zijn eerste mis op in openlucht in Berkenbos, hij was ook onder meer proost van de (…) Lees het hele bericht

nog-maar-eens-een-titel-voor-evelyn-neuteleers

Nog maar eens een titel voor Evelyn Neuteleers

Evelyn Neuteleers moest dit weekend in Eksel aan de bak op de Limburgse kampioenschappen toestelturnen. Ze verdedigde haar Limburgse titel. Op het eerste toestel leek het fout te gaan: ze maakte een val van de brug met ongelijke leggers. Maar die situatie zetten ze recht met een knappe oefening op de drie andere toestellen. En zo behaalde ze toch de hoogste score en een nieuwe Limburgse titel. Zou ze zelf de tel niet kwijt zijn? (foto Karen Vanschoren)

wat-een-knutselaars-in-boekt

Wat een knutselaars in Boekt

KWB Eensgezind Boekt promoot wel vaker het knutselen. Zo timmerden een tiental kinderen samen met ouders en grootouders er lustig op los tijdens een kinder-knutsel-dag. Onder leiding van meesterknutselaar Marcel Vanluyd maakten ze samen 5 konijntjes én een knus hok. Het resultaat was mooi en iedereen had zich goed geamuseerd. (foto's Koen Vandecruys)


stevige-winst-voor-anadol-3

Stevige winst voor Anadol

In de derde provinciale deed Anadol de netten weer rammelen. Vandaag moest VV Lummen er met 5-2 aan geloven.

kvv-wint-bolderberg-verliest

KVV wint, Bolderberg verliest

In de tweede provinciale heeft KVV Heusden-Zolder gewonnen van Paal-Tervant met 4-3.  Bolderberg verloor met 1-2 van Thor Hasselt.

rc-9-gaat-strijdend-ten-onder

RC 9 gaat strijdend ten onder

In het rugby heeft RC 9 in Beernem verloren, na een thriller. Het werd 21-17. Met veel vechtlust weerstond Beernem het  stevige slotoffensief van RC9 maar kon toch de punten thuishouden. RC9 wordt wel beloond met een verliezersbonuspunt.

weinig-problemen-voor-sk-06

Weinig problemen voor SK 06

In natte omstandigheden versloeg SK Heusden 06 in de vierde voetbalprovinciale de bezoekers van Eendracht Gingelom met een gortdroge 4 - 0.

vrouwen-maken-een-slippertje

Vrouwen maken een slippertje

Vandaag hebben verschillende vrouwen een slippertje gemaakt in Zolder. Wablieft?  Wel, 't is internationale Vrouwendag en dus had ProMove op zijn rijvaardigheidspiste binnen Circuit Zolder een exclusief aanbod voor de dames. Zij konden een rijvaardigheidsles volgen gecombineerd met leuke nevenactiviteiten zoals een make-up workshop, een pop-up kleiding- en gadgetswinkel, vegan gebakjes en gezonde sapjes. En ze gingen ook nog eens met een goodiebag naar huis. En natuurlijk met een pak extra rij-ervaring. Veel te vertellen dus aan de man, die zelf moest thuisblijven.

sfc-nog-geen-beslissing-over-skireis

SFC: Nog geen beslissing over skireis

De directie van het Sint-Franciscuscollege heeft deze voormiddag een bericht naar de ouders en leerlingen van het eerste jaar gestuurd. Zoals bekend vertrekken de leerlingen op 3 april normaal op skivakantie naar Klausberg, in de provincie Bolzano. Dat is de regio Trentino-Zuid-Tirol en die behoort niet tot de regio Lombardije en de 14 nabijgelegen provincies die tot 3 april in lockdown gaan. Anderzijds zegt de directie ook dat ze zich strikt houdt aan de (…) Lees het hele bericht

en-zo-kwam-amy-winehouse-weer-tot-leven

En zo kwam Amy Winehouse weer tot leven

Een bomvolle en laaiende balzaal van Muze heeft gisteravond genoten van een pure Amy Winehouse-party. Allemaal Amy-lovers wiens verwachtingen hooggespannen waren, en die ... volledig werden ingelost. Amy is bijna 9 jaar dood maar ze leeft verder in haar muziek en in de manier waarop zangeres Alba Plano die vertolkt. En uiteraard weten de oorspronkelijke bandleden de muziek met de juiste timing en feeling te spelen. "Ze begint de avond zacht, in een zwoele jazzsfeer. Je (…) Lees het hele bericht

zolder-a-verliest-topper-2

Zolder A verliest topper

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A de topper tegen Miners Beringen B verloren met 62-78 en doet daarmee een slechte zaak in de rangschikking. In de tweede provinciale won Heusden A met 77-67 van Lummen B. Zolder B versloeg Gems Diepenbeek A met 89-76. Zolder C keerde met een 51-54 terug van bij Zonhoven A in derde A. In vierde provinciale klopte Kajoba Orly Hasselt B met 87-55. Een derby ook met Zolder F-Zolder E, het werd 71-78. Zolder G tenslotte won nipt in Kiewit E, 50-51.

vandaag-gezien-148

Vandaag gezien

Als de lente eraan komt, is het snoeitijd. En om te snoeien, moet je soms al eens van de grond gaan, zoals hier in de Pastoor Paquaylaan. (foto Julien Maebe)

bierliefhebbers-zakken-massaal-naar-bolderberg-af

Bierliefhebbers zakken massaal naar Bolderberg af

De Bolderbergse Bierhappening wordt elk jaar een stukje groter. Vandaag vonden bierliefhebbers van overal de weg naar de Witte Zaal. Louis Hauquier en Benny Smeets, de trekkers van de happening, hebben dit jaar liefst 47 Limburgse bieren in de aanbieding. En het gaat daarbij ook nog eens om bieren van evenveel brouwerijen of firma's. Het is dus een breed aanbod van blond en donker, sterk en minder sterk, bitter en meer zoet, ... iedere liefhebber vindt er zijn gading. Tussendoor kan er ook wat 'geblust' worden met frisdrank en lekkere hapjes. Om het uur werd een bierkorf uitgeloot onder de aanwezigen. Maar de producenten van streekbieren hebben hier alleszins in enkele jaren tijd een mooi uithangbord gevonden. Nog open tot vanavond 22 uur.

bromfietser-gewond-in-heusden

Bromfietser gewond in Heusden

Kort voor half vijf vanmiddag is in de Guido Gezellelaan een bromfietser tegen een auto gebotst. De bromfietser raakte gewond en is met de ambulance afgevoerd.

winst-voor-wieze-boys-a-en-rp-products-6

Winst voor Wieze Boys A en RP Products

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A met 2-0 gewonnen van FC Vini's. RP Products won met 1-2 bij De Condé. 

fuif-realive-vanavond-is-uitgesteld

Fuif Realive vanavond is uitgesteld

De fuif 'Realive' vanavond in Ons Huis gaat niet door. Het ging om een organisatie gelinkt aan de spoeddienst van het Sint-Franciscusziekenhuis. Maar door de besmettingen met het corona-virus in de omgeving en dus het verhoogde risico op overdracht, is deze namiddag beslist om het event af te gelasten.  Vooral ook omdat er een grote groep ziekenhuismedewerkers aanwezig zou zijn en er momenteel maximaal op preventie wordt ingezet. Er is al een nieuwe datum geprikt, namelijk vrijdag 30 oktober. De gekochte tickets blijven geldig voor dan. 

gevaarlijke-stoep-in-de-dorpsstraat

Gevaarlijke stoep in de Dorpsstraat

Buurtbewoners van de Dorpsstraat in Zolder zijn niet te spreken over de staat van het voetpad daar na afbraakwerken. Ter hoogte van de Schobbenberg ligt de stoep er gevaarlijk bij. Daargelijks passeren daar schoolkinderen en ook voor minder mobiele mensen van het nabijgelegen Weyerke is een een passage.

thuisverlies-voor-zolderse-dames

Thuisverlies voor Zolderse dames

In de tweede provinciale van het damesbasketbal heeft Zolder vrijdagavond verloren van Croonen Lommel B, het werd 35-61.

de-nieuwste-racefietsen-testen-op-het-circuit

De nieuwste racefietsen testen op het circuit

Zowat 350 fietsfreaks zijn vandaag afgezakt naar Circuit Zolder voor het Test Fest van het wielertijdschrift Grinta. Verschillende deelnemers hadden daar een behoorlijke verplaatsing voor over. Ze konden dan ook een hele dag lang de meest uiteenlopende fietsen testen van een 20-tal merken. En een betere locatie om een wegfiets te testen dan het circuit vind je uiteraard niet. De meeste grote wielermerken waren trouwens aanwezig met hun nieuwste paradepaardjes. Ook (…) Lees het hele bericht

het-was-druk-in-de-cvo-serres

Het was druk in de CVO-serres

Er was deze voormiddag erg veel volk afgezakt naar de serres van CVO De Verdieping in de Ganzenstraat. Geïnteresseerden kwamen er kennismaken met de nieuwe opleidingen in de groen- en tuinrichtingen die op stapel staan. Zeker nu de lente stilaan in de lucht hangt, begint het immers te kriebelen bij velen. Ze zagen ook hoe er gewerkt wordt met kruiden, hoe een tuin aangelegd wordt, kregen een proevertje van de barbecue, leerden hoe je zelf een insectenhotel kunt maken, ... Veel belangstelling was er ook voor de lezing 'Groen in de stad' door Bart Backaert van de groendienst van de stad Aalst. Ongetwijfeld zijn er vandaag heel wat extra leerlingen gewonnen voor één van de opleidingen. (foto's Hans Put)

parochie-viversel-dankt-de-vrijwilligers

Parochie Viversel dankt de vrijwilligers

In Viversel heeft het parochieteam Sint-Quirinus de goede gewoonte om jaarlijkse de vele vrijwilligers te danken voor hun inzet. Vandaag was het weer zover. Er werd gestart met een ochtendwandeling voor de vroege vogels. Nadien zakte iedereen af naar De Vierseleer waar een uitgebreid ontbijt klaarstond. De vrijwilligers zijn in de parochie Viversel actief in liefst 14 groepen. (foto Lode Beylemans)

een-boeiende-verkenning-door-de-kunstwereld

Een boeiende verkenning door de kunstwereld

De bibliotheek organiseerde vandaag in de Sint-Franciscuszaal van het college een voorstelling 'Wat is kunst?' met Guy Verlinde. In deze voorstelling voor kinderen, jongeren en hun ouders dompelde Verlinde met verhalen, anekdotes en live gespeelde muziekfragmenten het publiek onder in een wereld waar muzikanten en kunstenaars elkaar ontmoeten. 6 schilderijen vormden de leidraad door deze ludieke voorstelling. Mooi gebracht, jammer dat velen zich op deze zeldzame zonnige dag niet tot een binnenactiviteit lieten verleiden. (foto's Julien Maebe)

ziekenhuis-volgt-situatie-strikt-op

SFZ volgt situatie strikt op

Het Sint-Franciscusziekenhuis heeft op de dienst spoedgevallen een onderzoeksruimte ingericht om patiënten gescheiden van de normale patiëntenflow op te vangen.  Daar gebeurt een eerste screening en krijgen de patiënten ook de nodige informatie, voor ze terug naar huis gaan, in afwachting van het resultaat. Vooral in het begin van de week kreeg het ziekenhuis veel telefoons van huisartsen en patiënten met vragen. Dagelijks komt er gemiddeld een 4-tal patiënten (…) Lees het hele bericht

ziekenhuis-ontdekte-2-coronapatienten

Ziekenhuis ontdekte 2 coronapatiënten

In het Sint-Franciscusziekenhuis zijn twee patiënten positief gescreend op het coronavirus. Het gaat om twee personen die op hetzelfde adres in Houthalen wonen en die in een getroffen ski-gebied waren. De patiënten en hun huisarts zijn op de hoogte van het testresultaat en verblijven in thuisisolatie volgens de richtlijnen van zorg en gezondheid. In het totaal heeft het ziekenhuis nu 17 stalen afgenomen, van enkele worden nog de definitieve resultaten verwacht, maar de meeste stalen waren negatief. 

gatab-veel-misbruiken-op-parkeerplaatsen

GATAB: 'Veel misbruiken op parkeerplaatsen'

Volgens de GATAB loopt het de jongste tijd weer de spuigaten uit met misbruiken op parkeerplaatsen voor personen met een beperking. Vooral op de parking van het ziekenhuis zouden volgens de adviesraad mensen met een beperking de dupe zijn van foutparkeerders. De komende week heeft GATAB een overleg met de verantwoordelijken van het ziekenhuis om te zoeken naar een oplossing. Maar ook in de rest van de gemeente zijn er problemen. Daarom zal de adviesraad bij de (…) Lees het hele bericht

kennismaken-met-tennis-in-berkenbos

Kennismaken met tennis in Berkenbos

Tennisclub TC Berkenbos organiseert voor de 5de keer Start to Tennis. Beginners kunnen vanaf begin april tijdens een lessenreeks van 9 uur proeven van de tennissport. De exacte data worden later bepaald als de inschrijvingen binnen zijn. Deelnemen kost € 100 en daarin zitten de lessen, het gebruik van materiaal én het inschrijvingsgeld voor het seizoen 2020. Op zaterdag 21 maart om 11 uur is iedereen welkom in het clublokaal (achter sporthal Berkenbos) , er wordt dan een toelichting gegeven en je kunt inschrijven. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met Gert.Vanbockryck[!]telenet.be.

de-kijk-van-richie-415

De kijk van Richie

Van deze namiddag tot vanavond kun je gaan bieren proeven in de Witte Zaal in Bolderberg.

de-eigen-humor-van-begijn-le-blue

De eigen humor van Begijn Le Blue

Vrijdagavond stond Begijn Le Blue op het Muzepodium. In 'Toch bedankt' is hij tegelijk grappig en spitsvondig en hanteert hij zijn eigen comedy-stijl. (foto Herman Eerdekens)

kamercommissie-woensdag-over-mijnwerkerspensioenen

Kamercommissie woensdag over mijnwerkerspensioenen

De plenaire zitting van de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft gisteren drie wetsvoorstellen in overweging genomen die betrekking hebben op de berekeningswijze van de pensioensupplementen van de ondergrondse mijnwerkers. Het gaat om voorstellen van Groen, SP.A en Vlaams Belang. Voorzitter van de Kamer Patrick Dewael (Open VLD) heeft vandaag aan de KS-Vriendenkring laten weten dat de Kamer beslist heeft om aan de wetsvoorstellen de urgentie toe te kennen. De commissie voor (…) Lees het hele bericht

sfc-paasreizen-hangen-af-van-adviezen

SFC: Paasreizen hangen af van adviezen

In het Sint-Franciscuscollege volgen ze dag na dag de richtlijnen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Agentschap voor Zorg en Gezondheid. Vanmiddag heeft Buitenlandse Zaken aangeraden om schoolreizen naar Italië uit te stellen. Indien dit advies langere tijd gehandhaafd blijft, zal het college de leerlingen niet laten vertrekken. De reizen zijn evenwel pas in de paasvakantie gepland, dus wordt voorlopig nog gewacht op advies voor die periode. Er staat een (…) Lees het hele bericht

aanrijder-asielzoekster-blijft-in-de-cel

Aanrijder asielzoekster blijft in de cel

De man die morgen twee weken geleden een asielzoekster doodreed in de Kapelstraat in Heusden-Zolder blijft aangehouden. Dat heeft de raadkamer in Hasselt beslist. De man moest eigenlijk vorige week al voor de raadkamer verschijnen maar op vraag van zijn advocaat is de zitting toen uitgesteld. Het incident gebeurde voor de ingang van het opvangcentrum van het Rode Kruis, waar de vrouw verbleef. Tijdens een discussie over de gsm van de vrouw, reed de man weg in zijn auto. Daarbij (…) Lees het hele bericht

vrouw-uit-heusden-zolder-is-blind-na-operatie

Vrouw uit Heusden-Zolder is blind na operatie

Voor de rechtbank in Hasselt is vandaag een proces gestart tegen een neus-, keel- en oorarts uit Zuid-Limburg. Dat is aangespannen door een vrouw van 55 jaar uit Heusden-Zolder. Zij had in februari 2015 door de dokter een cyste aan de rechter sinus laten verwijderen. Maar sindsdien is ze blind aan het rechteroog doordat de oogspier en oogzenuw zijn geraakt. Ze verweet de dokter een medische fout en diende een klacht met burgerlijke partijstelling (…) Lees het hele bericht

landense-schooluitstap-komt-in-vlaams-parlement

Landense schooluitstap komt in Vlaams parlement

De schooluitstap van de GO! school D’Hek in Landen naar Heusden-Zolder vorige maand, krijgt nog een staartje in het Vlaams parlement. Vlaams parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) gaat minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) interpelleteren. Niet zozeer over de uitstap op zich, maar over de reacties nadien. Chris Janssens had zelf bedenkingen bij de uitstap, en daarop kwam veel reactie via de sociale media. De directrice van de school sprak over een walgelijke campagne. Maar (…) Lees het hele bericht

christoph-treedt-op-tijdens-dtm

Christoph treedt op tijdens DTM

Wie tijdens het DTM-weekend op Circuit Zolder even afgeleid wil worden van het autosportgebeuren, kan zich laten onderdompelen in de muziek van Christoff. De populaire charmezanger - ook erg geliefd in Duitsland - treedt op zondag 26 april om 11 uur live op in de paddock.

morgen-grinta-testtest-op-circuit-zolder

Morgen Grinta TestFest op Circuit Zolder

Op Circuit Zolder heeft morgen het Grinta TestFest plaats. Tientallen fietsmerken komen daar met hun nieuwste modellen naartoe: koersfietsen, gravelbikes, e-racefietsen en e-bikes. Ze kunnen allemaal ter plekke getest worden. Alles samen brengen 20 merken ruim 200 fietsen mee en die staan tussen 10 en 17 uur ter beschikking. Je moet wel je eigen pedalen meebrengen en een fietshelm is verplicht.  Deelnemen kost € 15, en daarvoor mag je niet alleen naar hartelust fietsen proberen, maar je krijgt ook sportdrank/sportvoeding van Powerbar, een koffie en een giftbag. (foto Grinta)

vandaag-gezien-147

Vandaag gezien

Het land van de Wijers zou 1000 vijvers bevatten, maar in deze periode zijn er dat duidelijk meer. (foto Jan Leijskens)

verenigingsleven-in-heusden-zolder-aan-de-top

Verenigingsleven in Heusden-Zolder aan de top

Een 40-tal mensen zat donderdagavond in de zwarte zaal van Muze voor het burgerforum dat de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Heusden-Zolder organiseerde rond het belang van het middenveld. Socio-culturele organisaties vormen een belangrijk onderdeel in de democratie en de participatie van de bevolking aan beleid, cultuur, ... Na een inleiding door Jac De bruyn belichtten Raf Nulens en Hilde Muësen hoe het gemeentebestuur dat de komende jaren met verschillende (…) Lees het hele bericht

kwb-bezocht-luminus-arena-en-c-mine

KWB bezocht Luminus Arena en C-Mine

Met een 40-tal deelnemers trok KWB-Overdag vandaag richting Genk. In de voormiddag werd het voetbalstadion van Racing Genk bezocht. De aanwezigen waren onder de indruk van de professionele aanpak van de club. Ook de sociale klemtonen werden belicht: toegankelijkheid voor blinden en mindervaliden, een herdenkingsmuur voor overleden supporters. Na de middag trok het gezelschap naar C-mine. De machines weekten wel wat los bij de aanwezige oud-mijnwerkers En ondanks de regen, beklom iedereen de trap van de schachtbok. (foto's Ludo Deleux)

sms-oplichters-ook-vandaag-weer-actief

SMS-oplichters ook vandaag weer actief

Oplichters zijn vandaag weer actief via sms. Inwoners van Heusden-Zolder kregen in de loop van de dag, sommigen zelfs tot twee keer toe vanavond, een berichtje dat zogenaamd kwam van de FOD Financiën in verband met een openstaande schuld. Ze worden aangemaand om zo snel mogelijk € 12,88 te betalen, anders wordt de deurwaarder langs gestuurd. Nogmaals, de FOD Financiën werkt nooit op die manier. De boodschap is dus: het bericht verwijderen en er niet op ingaan.

de-berk-a-is-kampioen-1

De Berk A is kampioen

In de liga van het 50+ petanque heeft Olympia A Kelchteren A verslagen met 8-1. In de eerste afdeling won De Berk A met 8-1 van Tongeren A en kroont zich tot kampioen. Boekt B verloor van Genk A met 4-5 en Boekt A verloor met 6-3 van Maaseik. In de derde afdeling klopte Olympia B Kelchteren B met 8-1. De uitslagen in 4de afdeling: Boekt C-Genk C 6-3, Genk D-De Berk B 4-5, Pelter C-De Berk C 3-6, 5de afdeling: Meldert A-Boekt D 5-4.

inboedel-oude-muze-wordt-geveild

Inboedel oude Muze wordt geveild

Binnenkort wordt het oude cultuurcentrum gesloopt om ruimte te maken voor de nieuwe basisschool van Beekbeemden. Ondertussen is al heel wat materiaal en meubilair verhuisd naar de nieuwe Muze. Maar voor niet alles is daar plaats of niet alles past in het concept. Daarom wordt de rest verkocht via een online veiling. Dus heb je graag een theaterzitje als aandenken? Of kun je iets met een rood theaterdoek? Of wat dacht je van een  oude filmprojector, een kookfornuis of een ‘artisanale’ frietsnijmachine? Op deze veilingsite vind je er alles over.

al-2-weken-opletten-voor-put-in-schaapsweg

Al 2 weken opletten voor put in Schaapsweg

De Fietsersbond maakt zich ongerust over een gevaarlijk gapend gat in de Schaapsweg door werken aan de nutsleiding. De gebrekkige signalisatie verwittigt fietsers en andere weggebruikers onvoldoende voor het gat dat bovendien onder water staat. Volgens een buurtbewoner vormt de onstabiele, afkalvende rand een permanent gevaar voor vrachtwagens, auto's en fietsers. Ter plekke mag 70 km per uur gereden worden, dat gecombineerd met het gebrek aan verplichte verlichting en de onreglementaire afbakening van de put zorgt naar verluidt al 14 dagen voor hinder. UPDATE De technische dienst van de gemeente is deze namiddag ter plaatse gegaan en heeft onmiddellijk bijkomende signalisatie geplaatst. De gemeente heeft ook de betrokken aannemer gecontacteerd.

vereniging-dorpsbelangen-naar-zldr-luchtfabriek

Vereniging Dorpsbelangen naar ZLDR Luchtfabriek

Op zaterdag 21 maart organiseert de Vlaamse vereniging Dorpsbelangen haar algemene vergadering in Heusden-Zolder, in ZLDR Luchtfabriek. Vanuit heel Vlaanderen worden die dag afgevaardigden van dorpsraden of bewonersgroepen verwacht. Het start met een algemene vergadering voor de leden. Nadien bekijken ze onder meer goede praktijkvoorbeelden rond 'verbindend samenwerken' - het centrale thema - vooral rond ruimtelijke ordening en verdichting. Schepen (…) Lees het hele bericht

gebouw-van-branddrama-wordt-gesloopt

Gebouw van branddrama wordt gesloopt

In de Koolmijnlaan in Beringen is de afbraak gestart van het gebouw waarin op 11 augustus een hevige brand woedde die het leven kostte aan de Heusdense brandweermannen Benni Smulders en Chris Medo. Het gebouw dat al lang leegstond maakt nu plaats voor een nieuw complex. Het is nog niet duidelijk of op de onheilsplek ook een gedenkteken zal komen voor de overleden brandweermensen. (foto Hans Put)

nu-voordelig-inschrijven-voor-de-vijverrun33

Nu voordelig inschrijven voor de VijverRun33

Ondanks het mindere weer de jongste tijd zien we dagelijks heel wat lopers de elementen trotseren. Wellicht zijn ze bezig aan de voorbereiding van de Vijverrun33 die op zondag 15 maart in Bolderberg plaatsvindt. Deze keer kan er gekozen worden uit drie afstanden: 5 km (start 13 uur, € 4, € 8), 12 km (start 13.45 u, € 8, € 12) en de mythische 33 km door de natuur (start 12 uur, € 10, € 15). Het is dus duidelijk dat wie vooraf inschrijft heel wat goedkoper kan deelnemen, dat kan nog tot 8 maart via deze website

cvo-de-verdieping-toont-zijn-nieuwe-groenaanbod

CVO De Verdieping toont zijn nieuwe groenaanbod

CVO De Verdieping reikt zaterdag de eerste competentiebewijzen voor groen- en tuinaanleg uit. Eerder had de school een oproep gedaan naar medewerkers in de groen- en tuinsector om de ervaringendie ze elders hebben opgedaan (EVC) officieel te laten erkennen tijdens een tweedaagse praktijkproef. Het gaat om een proefproject in samenwerking met Onderwijs Vlaanderen.  "Zo kunnen we de eerste competentiebewijzen uitreiken aan 9 (…) Lees het hele bericht

bocasa-dag-van-de-zorg-afgelast-door-corona

Bocasa: Dag van de Zorg afgelast door corona

De 'Dag van de Zorg' die gepland was op zondag 15 maart is afgelast. Dat hebben Vlaams minister Wouter Beke en zijn federale college De Block beslist op basis van informatie van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Het ging om een opendeurdag in zorgcentra, maar de overheid vindt het onverantwoord om een grote massa in contact te laten komen met kwetsbare medemensen zoals bejaarden en zieken. Woonzorgcentum BoCasa in Bolderberg had voor de Dag van de Zorg een uitgebreid programma uitgewerkt voor het grote publiek, maar dat kan dus voorlopig niet doorgaan.

40-maanden-cel-voor-lastigvallen-van-kinderen

40 maanden cel voor lastigvallen van kinderen

De man van 28 die onder meer aan een speeltpleintje in de wijk Halhei een kind had aangesproken, is veroordeeld tot 40 maanden cel en 15 jaar terschikkingstelling van de uitvoeringsrechtbank. Hij is voor 10 jaar zijn burgerrechten kwijt en mag 20 jaar niet meer werken met minderjarigen. De slachtoffers krijgen alles samen bijna 3500 euro schadevergoeding. De man is afkomstig van Heusden-Zolder maar woont in Meerhout. Tussen de zomer van 2018 en oktober vorig jaar (…) Lees het hele bericht

ook-infobijeenkomst-ex-mijnwerkers-bij-moskee

Ook infobijeenkomst ex-mijnwerkers bij moskee

De KS-Vriendenkring hield ook in de zaal van de Selimiye moskee een bijeenkomst rond de problematiek van de pensioenen van de ondergrondse mijnwerkers. Deze bijeenkomst was vooral bedoeld om de vele honderden ex-mijnwerkers van Turkse afkomst een stand van zaken mee te geven. 

burgerforum-over-het-middenveld-in-heusden-zolder

Burgerforum over het middenveld in Heusden-Zolder

Donderdag 5 maart om 19.30 uur organiseert de  interlevensbeschouwelijke werkgroep Heusden-Zolder in de zwarte zaal van CC Muze een burgerforum met  Stijn Oosterlynck en Raf Nulens. Beiden spreken over de samenleving in onze gemeente, de eerste op basis van een studie, de tweede op basis van het nieuwe beleidsplan van de gemeente. Stijn Oosterlynck socioloog van de universiteit Antwerpen, deed met een groep wetenschappers een onderzoek naar het (…) Lees het hele bericht

vanochtend-gezien-18

Vanochtend gezien

 Het krieken van de dag, om 7 uur deze ochtend in De Wijers. (foto's Jan Leijskens)

fietser-van-de-week-marleen-hoydonckx

Fietser van de week: Marleen Hoydonckx

De fietser van de week is deze keer een buitenbeentje. Schepen Marleen Hoydonckx werd genomineerd door de dorpsraad van Bolderberg, waar ze ook woont. Dagelijks zit ze op de fiets, op weg naar de kleuterschool, maar vooral op weg naar 't gemeeentehuis, waarbij ze telkens de Bolderberg moeiteloos overwint. Een gezonde geest in een gezond lichaam is de leuze van Marleen, die op die manier niet alleen het milieu dient maar ook beter sociale contacten kan onderhouden. "Ik kan het iedereen aanraden," geeft ze nog mee. Wil je ook iemand nomineren als 'fietser van de week', mail naar paul.coolen[!]telenet.be.

kwb-ers-krijgen-info-over-zonnepanelen

KWB-ers krijgen info over zonnepanelen

KWB Heusden-centrum organiseerde in De Kring een infoavond over "Stroom op je dak". Een 40-tal leden luisterde naar de deskundige uitleg van Dirk Vanbel. Zonnepanelen op je dag zorgen niet alleen voor een besparing op de energiefactuur, ze dragen bij aan een beter milieu en je huis stijgt in waarde. Maar er bestaat momenteel veel onzekerheid, daarom gaf Dirk Vanbel ook meer info over de digitale meters, nieuwe soorten zonnepanelen, de oriëntatie en schaduwelementen waarmee je rekening moet houden. Na de uitleg kwamen er nog heel wat vragen. (foto's Joseph Bams)

grote-opkomst-voor-algemene-vergadering-sportraad

Grote opkomst voor algemene vergadering sportraad

Vanavond had in de zwarte zaal van CC Muze  de jaarlijkse algemene vergadering van de sportraad plaats en de opkomst was zeer groot. Vooraf had een aantal leden al een rondleiding door het cultuurcentrum gekregen. Op de agenda stonden onder meer punten als Ecofest, richtlijnen en tips om evenementen op een duurzame wijze te organiseren. De sportpromotie 2020 werd toegelicht. De leden kregen een toelichting bij de financiën, adviezen en standpunten van de raad van bestuur, evenals een overzicht van de investeringen in de sport zoals die vastgelegd zijn in het meerjarenplan 2020-2026. De bijeenkomst werd door de afgevaardigden van de verschillende sportclubs ook aangegrepen om informeel info uit te wisselen. (foto's Ann Jordens)

sluikstort-met-mantel-der-liefde-bedekt

Sluikstort met mantel der liefde bedekt?

Zijn de sluikstorters op krokusvakantie geweest of zo? Na een korte onderbreking staat er opnieuw rommel bij de containers op het Koning Boudewijnplein. Het lijkt wel alsof het speelgoedautootje met de mantel der liefde is bedekt. (foto Mia Theunis)

dorpsraad-bolderberg-heeft-nieuw-logo

Dorpsraad Bolderberg heeft nieuw logo

De dorpsraad van Bolderberg maakt zich voortaan kenbaar via een nieuw logo. Een tijdje geleden was een oproep gedaan om zo'n logo te ontwerpen. De dorpsraad mocht zich over 14 ontwerpen buigen en koos dit van Francis Holsteyns. Een logo waarin uiteraard het groen terugkomt maar ook het silhouet van de Kluis van Bolderberg. 

samana-eversel-leert-bewegen-en-ontspannen

Samana Eversel leert bewegen en ontspannen

Samana Eversel mocht heel wat volk verwelkomen op een ontspanningsnamiddag rond bewegen en ontspannen. Bewegen heeft een positieve invloed op lichaam en geest. En door ontspanning leer je om naar het lichaam te luisteren en meer aandacht te hebben voor de omgeving. De aanwezigen kregen allerlei oefeningen voorgeschoteld, die ze thuis kunnen herhalen. Nadien genoten ze van een koffie en een versgebakken wafel, dat laatste is een beetje beweging maar vooral ontspanning ... (foto Mieke Swerts)


mijnwerkers-ontmoeten-linkse-partijen

Mijnwerkers ontmoeten linkse partijen

Een delegatie van ondergrondse mijnwerkers heeft vandaag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers met de linkse partijen overlegd over de situatie van de pensioenen. Met de SP.A-delegatie onder leiding van Meryame Kitir en provinciaal voorzitter Alain Yzermans werd het wetsvoorstel dat ze heeft ingediend besproken en geëvalueerd. Van haar kant heeft ook Barbara Creemers namens Ecolo/Groen een wetsvoorstel ingediend in de Kamer. De delegatie (…) Lees het hele bericht

tractorbestuurder-maakt-er-een-puinhoop-van

Tractorbestuurder maakt er een puinhoop van

Tijdens de controleactie heeft de politie ook een tractor met aanhangwagen tegengehouden die bouwpuin vervoerde voor derden zonder over de nodige vergunning te beschikken. Zijn kilometerteller werkte ook niet, dat kostte hem ter plekke 500 euro. Hij kreeg ook een pv voor de aanhangwagen die met haken en ogen aan mekaar hing, bovendien zonder keuring, verzekering of inschrijving. Het rijbewijs van (…) Lees het hele bericht

boetes-en-achterstallige-belastingen

Boetes en achterstallige belastingen

De politie van Heusden-Zolder hield vandaag samen met Vlabel (Vlaamse Belastingdienst) controles op 2 plaatsen. Daarbij is voor bijna 5.700 euro aan openstaande schulden geïnd. 1 wagen is getakeld omdat de bestuurder niet kon betalen. Verder zijn boetes uitgeschreven aan bestuurders en auto’s voor een passagier zonder gordel, het gebruik van de gsm achter het stuur, verkeerd gebruik van het kinderzitje en een verkeerde reproductiekentekenplaat op de voorzijde van de wagen. Een 29-jarige bestuurder uit Beringen had cannabis gebruikt. Zijn rijbewijs is meteen voor 15 dagen ingetrokken. Zijn auto bleek ook niet gekeurd te zijn. 

geen-besmetting-in-heusden-zolder

Geen besmetting in Heusden-Zolder

Paniek en geruchten via sociale media zijn zoals steeds slechte raadgevers, zo ook nu weer met het coronavirus. Zo zijn ook in Heusden-Zolder al mensen naar de winkel gehold om voorraden in te slaan, hamsteren zoals dat heet. Terwijl dat nergens voor nodig is, er is in de magazijnen van de warenhuisketen voldoende voorraad. En ook in het Sint-Franciscusziekenhuis is alles onder controle. De eerste drukte is ondertussen geluwd. De testen die gebeurd zijn, hebben tot nu toe nog geen enkele besmetting opgeleverd. Vandaag is nog één staal opgestuurd. waarvan het resultaat nog niet bekend is. En het personeel laat zijn waakzaamheid niet verslappen. Ook in de plaatselijke scholen wordt rustig met de kwestie omgegaan en het positieve is daarbij dat kinderen nog eens extra lessen in hygiëne meekrijgen. 

deel-everselkiezel-vanaf-morgen-afgesloten

Deel Everselkiezel vanaf morgen afgesloten

Wie vaak de Everselkiezel gebruikt, houdt er best rekening mee dat morgen een aannemer start met de aanleg van fietspaden op de strook die er nu nog geen heeft. Daarvoor wordt de weg afgesloten tussen de Beringersteenweg en het huisnummer 31. Fieters en voetgangers kunnen door via het onverhard fietspad aan de rand van het bos.

ook-werkloosheid-neemt-nog-af

Ook werkloosheid neemt nog af

Heusden-Zolder telde einde februari 935 werklozen, 38 of 3,9 % minder dan een jaar eerder. Ten opzichte van eind januari waren er 33 minder. Het gaat dus nog altijd de goeie kant op. 6,2 % van onze beroepsbevolking zit zonder werk.  In Limburg is dat 6,0 % en in Vlaanderen 5,9 %.  Het gaat bij ons om 482 mannen en 453 vrouwen. De leeftijdscategorie tot 25 jaar telt er 217, tussen 25 en 40 zijn er 352, tussen 40 en 54 219 en boven 55 148. 552 zijn autochtonen, 383 allochtonen. De gegevens komen van de VDAB.

aantal-faillissementen-sterk-gedaald

Aantal faillissementen sterk gedaald

In Limburg zijn in de eerste twee maanden van dit jaar 205 bedrijven failliet gegaan. Dat zijn er 32 of 13,50 % minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Limburg doet het daarmee samen met Oost-Vlaanderen het beste van België want elders zijn de falingen overal gestegen. In februari op zich waren er in Limburg 45 faillissementen, een daling met 44 % en vooral het laagste aantal in 10 jaar. Globaal blijft volgens Graydon Belgium nog altjid de horea het moeilijk hebben. Ook in (…) Lees het hele bericht

58-000-euro-vlaams-geld-voor-schoolomgevingen

58.000 euro Vlaams geld voor schoolomgevingen

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) heeft opnieuw subsidies uitgetrokken voor gemeenten die werken aan veilige schoolomgevingen. Heusden-Zolder is er deze keer ook bij en krijgt bijna 58.000 euro. Dat geld kan gebruikt worden voor allerlei ingrepen zoals herinrichtingen van kruispunten, aanleggen van bredere voetpaden, fietssuggestiestroken,, verkeersplateaus of verkeersremmers, plaatsen van signalisatie, octopusbareel, thermoplasten... Minister Peeters benadrukt dat verkeersveiligheid een topprioriteit is en dat ze de hand reikt aan gemeentebesturen als gewestwegen moeten aangepakt worden.

springplank-in-de-bres-voor-sint-vincentius

Springplank in de bres voor Sint-Vincentius

De klassen van het vijfde leerjaar van De Springplank Eversel waren onlangs op bezoek bij Sint-Vincentius. Ze leerderen de organisatie kennen en vernamen wat ze zoal doet voor de medemens. Dat was meteen de aanleiding om zelf de handen uit de mouwen te steken. Mama's ,papa’s, oma’s, opa’s,… hebben allerlei soorten gebak gemaakt: cake, wafels, koekjes,… En al dat lekkers werd tijdens de speeltijden verkocht aan 50 cent per stuk. Goed voor een opbrengst van liefst 420,50 euro. Daaarnaast heeft de school ook een hele week voedingswaren ingezameld. Zo kregen de minderbedeelden in Heusden-Zolder een stevig steuntje vanuit Eversel. (foto's An Schraepen)

een-bedankje-voor-wzc-hof-ter-bloemen

Een bedankje voor WZC Hof ter Bloemen

In november hield de Geschied- en Heemkundige Kring van Heusden een geslaagde tentoonstelling rond het 'Oude boerenleven in Heusden' in de cafetaria van Woonzorgcentrum Hof ter Bloemen. Die kreeg heel wat bezoekers over de vloer en ook het gelijknamige boek is vlot van de hand gegaan. Het is ondertussen een traditie geworden dat het bestuur van de Geschied- en Heemkundige Kring een tijdje later directrice Sara Van Ende van het woonzorgcentrum bedankt met een ingekaderde foto. Dat gebeurde vandaag door voorzitter Sylvain Huybrechts en zijn collega's Gilbert Tiri, Frans Jamers, Guido Aerts, Rik Vandenwijngaert en Jan Appermont. Ook deze foto zal een plaatsje krijgen in de cafetaria. (foto Joseph Bams)

ziekenhuis-extra-voorbereidingen-en-richtljnen

Ziekenhuis: extra voorbereidingen en richtljnen

Nu het coronavirus verder oprukt, heeft ook het Sint-Franciscusziekenhuis zijn voorbereidingen aangepast. Dagelijks worden uiteraard de richtlijnen van de overheid gevogld. De dienst spoedgevallen beschikt over een afzonderlijke ruimte voor de opvang en screening van patiënten die mogelijk besmet zijn met het virus. Ook voor een plotse grootschaliger doorbraak heeft het ziekenhuis een plan van aanpak uitgewerkt. Ziekenhuismedewerkers zijn opgeleid om met (…) Lees het hele bericht

open-dorpsvergadering-in-heusden

Open dorpsvergadering in Heusden

De dorpsraad Heusden houdt op maandag 16 maart om 20 uur een open dorpsvergadering voor de inwoners van Heusden-Centrum. Op de agenda staan verschillende punten zoals het bezigheidshuis Kapellehof, zwerfvuil en zwerfstof, camera's en gasboetes en WBP of Whatsapp Buurtpreventie. De vergadering heeft plaats in het zaaltje van atletiekstadion De Veen en de deuren gaan open om 19.30 u.

zaterdag-concert-rond-amy-winehouse-in-muze

Zaterdag concert rond Amy Winehouse in Muze

Zaterdag heeft in Muze een bijzonder concert plaats: 'Forever Amy'. Het is een overweldigende reis door de muziek en live-optredens van de betreurde Amy Winehouse. Alle nummers wordt vertolkt door het Siciliaanse jazz- en soulwonder Alba Plano, wiens stem en stijl heel sterk gelijken op die van Amy Winehouse. Ze brengt geen imitatie maar een eerbetoon aan de zangeres die haar eigen inspiratiebron was. Zij wordt vergezeld door Amy’s oorspronkelijke bandleden (…) Lees het hele bericht

olympia-rukt-op-boekt-is-gered

Olympia rukt op, Boekt is gered

In de Vlaamse liga van het petanque hebben de ploegen uit Heusden-Zolder een uitstekende speeldag achter de rug. Olympia rukt op naar de 2de plaats na een 4-5 zege bij Haeseveld Gent. Boekt heeft zich definitief gered met een 2-7 overwinning bij Verbroedering. Ere-afdeling Limburg: De Berk A - Opec A 4-5, Olympia A - Boekt A 8-1. 1ste afdeling: Boekt B - Maaseik A 4-5. 2de afdeling: De Berk B - Oetervallei A 4-5, De Berk C - Hasselst A 5-4 en Genenbos D - Olympia C 5-4.

zilver-voor-lise-huys-op-bk-veldlopen

Zilver voor Lise Huys op BK veldlopen

Lise Huys uit Heusden-Zolder heeft vandaag zilver gehaald op de Belgische kampioenschappen veldlopen bij de jeugd. In de categorie meisjes geboren in 2011 waren er liefst 70 deelnemers. Lise liep een sterke wedstrijd en eindigde tweede in 4'14", op slechts 2" van kampioen Noor De Witte. Lise komt uit voor atletiekvereniging Meylandt in Zolder, een afdeling van Looise. 

nog-tot-morgenvroeg-kamperen-aan-schoolpoort

Nog tot morgenvroeg kamperen aan schoolpoort

Nog één nacht moeten de kamperende ouders en grootouders het volhouden voor de poorten van de vrije basisschool in Boekt en GO! Daltonschool aan 't Bergske. Morgenvroeg loopt de krokusvakantie af en dan starten de nieuwe inschrijvingen. En omdat de plaatsen voor nieuwe leerlingen beperkt zijn, zit er voor de ouders niets anders op dan te posten voor de ingang. De eersten zijn er vrijdag al aan begonnen. Sommigen (…) Lees het hele bericht

mazzle-snijdt-ook-gekende-jazzrepertoire-aan

Mazzle snijdt ook gekende jazzrepertoire aan

Na het enthousiaste onthaal van Mazzle's eerste album, ‘Genetic Modified Art (GMA)’, was het trio vanavond opnieuw te gast in het MUZEcafé. Koen Nys op tenorsax, Bram Weijters op Wurlitzer en Moog Synthesizer en Lionel Beuvens op drums speelden nu het meer gekende jazzrepertoire maar dan in een hedendaagse kleedje. Uiteraard voor een gevuld café met trouwe volgers ... (foto's Ria De Clerck)

hebad-1g-blijft-in-eerste-nationale

Hebad 1G blijft in eerste nationale

Hebad 1G speelt ook volgend jaar in de eerste badmintonnationale. Vandaag speelde het in de playdowns tegen Lebab 1G. De ploeg uit Heusden ging van start met 2 bonuspunten uit de eerste wedstrijd maar moest het tegen de thuisploeg opnemen. Toch ging het er meteen op en over met winst in beide dubbels en twee keer in de heren enkel.  0-4 dus, de dames wonnen één keer en verloren één keer, maar daarmee stond al wel de winst vast. Uiteindelijk werd het 6-2. (…) Lees het hele bericht

een-theaterproductie-met-een-naspel

Een theaterproductie met een naspel

Deze namiddag was het feest voor de jongste bezoekers aan CC Muze. Eerst voerde Casier & Dies de leuke theaterproductie 'Moes' op. Het is het verhaal van appels tot moes, met als acteurs een appelboom en drie kastjes met levend keukengerei en gekke apparatuur. Na de voorstelling mochten de jonge toeschouwers hun fantasie botvieren op de keukens apparaten, toen werd het nog leuker. (foto's Herman Eerdekens)


vier-schrikkelbaby-s-geboren-in-sfz

Vier schrikkelbaby's geboren in SFZ

Gisteren was het 29 februari, een dag die maar eens om de vier jaar voorkomt. Veel mensen verjaren niet zo graag op een schrikkeldag, omdat ze strikt genomen maar eens om de vier jaar echt hun verjaardag kunnen vieren. Maar de natuur laat zich de wet uiteraard niet dicteren door de kalender en zo hebben gisteren in het Sint-Franciscusziekenhuis vier baby's het levenslicht gezien. Die kunnen zich misschien troosten met de gedachte dat ze dan ook maar om de vier jaar een jaar ouder worden, met een beetje verbeelding toch.

inbraak-in-kolderstraat

Inbraak in Kolderstraat

Afgelopen nacht zijn inbrekers binnengedrongen in een huis in de Kolderstraat. Ze haalden zowat alles overhoop maar 't is niet duidelijk of ze iets hebben meegenomen. 

abonnees-kunnen-vergoeding-vragen-aan-fluvius

Abonnees kunnen vergoeding vragen aan Fluvius

Uiteindelijk heeft Fluvius om 18.22 uur aangekondigd dat de stroompanne in Heusden-Centrum opgelost was. Tenzij de nutsmaatschappij overmacht kan bewijzen, hebben de getroffen abonnees recht op een forfaitaire ongemakkenvergoeding van 55 euro. Bij een stroompanne door technische oorzaak heb je voor een stroomonderbreking tussen 4 en 8 uur recht op een vergoeding van 35 euro. Per periode die daar bovenop komt, nog eens 20 euro. Vermits we hier spreken over 10 uur, komt dat dus neer op 55 euro.  Een vergoeding kan online gevraagd worden. Mochten er door de onderbreking apparaten defect zijn gegaan of andere schade geleden zijn door bijvoorbeeld handelszaken, kan daar ook een claim voor ingediend worden. 

vlotte-zege-voor-anadol-1

Vlotte zege voor Anadol

In de derde provinciale won FC Anadol met 0-3 bij SV Breugel.

verder-studeren-is-erg-belangrijk

Verder studeren is erg belangrijk

Studeren is belangrijk om een goeie toekomst voor jezelf en je latere gezin op te bouwen. Met die insteek organiseerde Youth of Rose een studiekeuzebeurs in de Paquaylaan. Jongeren - zeker ook uit kansarme gezinnen - konden er in contact komen met studenten of afgestudeerden in een heleboel richtingen. Op die manier werden ervaringen doorgegeven en konden ze zich inspireren en motiveren om zelf ook een keuze voor hogere studies te maken. (foto's Ann Jordens)

stroompanne-duurt-al-bijna-9-uur

Stroompanne nog niet opgelost na 9 uur

De inwoners van Heusden-Centrum bij wie vanmorgen vroeg de stroomtoevoer uitviel, zitten nu nog altijd zonder stroom. De onderbreking duur nu al bijna 9 uur. Ze zijn er niet over te spreken dat ze geen enkele informatie krijgen van Fluvius. UPDATE Na 10 uur krijgen een aantal klanten weer stroom, maar het is nog steeds met onderbrekingen. Ook Fluvius meldt nog niet het einde van de panne.

heusden-wint-bij-bs-sport

Heusden wint bij BS Sport

In de vierde provinciale ging SK Heusden 06 met 1-3 winnten op het terrein van BS Sport.

kvv-vergeet-te-scoren

KVV vergeet te scoren

In de tweede provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder met 3-0 verloren bij Landen, KVV liet een heleboel kansen onbenut. Bolderberg FC verloor met 1-0 in Zutendaal.

wandelen-in-hz-terril-en-tuinwijkwandeling

Wandelen in HZ: terril- en tuinwijkwandeling

't Is weer de eerste van een nieuwe maand en dus nemen we de Internetgazetlezers mee op wandel door Heusden-Zolder. Deze keer maken we de terril- en tuinwijkwandeling, die vooral door de wijk Lindeman leidt. Vooreerst, er is van dat wandeltraject een gratis brochure te bekomen aan de infobalie van ZLDR Luchtfabriek. Mocht je buitenlandse bezoekers hebben ... ze is zelfs in vier talen beschikbaar. Het gaat om een traject van 7,5 km over verharde wegen. Ze is slechts in (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-146

Vandaag gezien

Heldere kleuren in de natuur vrolijken ons wat op in deze sombere tijden. Gespot aan de kluis van Bolderberg door Denise Greunlinx

76-jaar-verschil-maar-even-enthousiast

76 jaar verschil, maar even enthousiast

Een beeld dat alles zegt over de brede samenstelling van de 150-jarige Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden. Het oudste spelend lid, Paul Hendrikx (82), en het jongste Katrijn Maurissen (6). Paul speelt basklarinet en Katrijn zet haar eerste stappen met de klarinet. (foto Ann Jordens)

stroompanne-in-heusden-centrum

Stroompanne in Heusden-Centrum

Sinds 8.20 uur vanmorgen is er een stroompanne in de Cijnshofstraat en een deel van de Guido Gezellelaan. Fluvius is op de hoogte en zou technici ter plaatse sturen. Toch kan het nog even duren voor de stroomtoevoer is hersteld.

guy-swinnen-the-girls-en-mooie-muziek

Guy Swinnen & The Girls en mooie muziek

De Muzeschouwburg was zaterdagavond helemaal volgelopen voor de 'Duet Sessions'. Voor Guy Swinnen - voorman van The Scabs en nog zoveel meer - is muziek een rode draad door zijn leven. Uitlaatklep voor energie en creativiteit in goede momenten, houvast in moeilijke periodes. Daarom brengt hij nu samen met 'The Girls' en een kwartet prima muzikanten een mix van eigen klassiekers en bewerkingen van zijn lievelingsnummers van anderen. En dat werd erg gesmaakt. (foto Herman Eerdekens)

veel-spanning-in-het-basketbal

Veel spanning in het basketbal

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A zaterdagavond een spannende wedstrijd in Hades Kiewit B gewonnen met 79-80. Zolder B won bij Cosmo Genk B met 75-83. Een derby in derde A, en ook die was spannend tussen Zolder C en Heusden B, uitslag 68-67. In de vierde provinciale had vrijdag Zolder G Zolder E al geklopt met 44-43. Zaterdag ging Zolder E met met 44-71 de boot in tegen Croonen Lommel D en verloor Zolder F met 27-52 van Bilzerse D.