Archief oktober 2021

ligaclubs-winnen-in-petanque

Ligaclubs winnen in petanque

In de Vlaamse liga van het petanque hebben beide clubs van Heusden-Zolder gewonnen: Boekt – Roeselare: 5-4 en Zigzag – Olympia: 3-6. Senior Limburg Boekt B- Opec A: 5-4 en De Berk A – Boekt A: 7-2. 1ste Limburg De Berk B – Oetervallei:1-8 en Interlommel – Olympia A: 5-4. 2de Limburg Boekt C – Olympia B: 9-0 en De Berk C – Oetervallei B: 4-5.

jeugdverenigingen-in-heusden-2

Jeugdverenigingen in Heusden (2)

De Kajotters uit Heusden-Centrum in het eerste deel van de jaren zestig, ook deze foto komt uit het boek 'Jeugdverenigingen van Heusden' van de Geschied- en Heemkundige Kring. 

wie-heeft-dit-jonge-ree-opgepeuzeld

Wie heeft dit jonge ree opgepeuzeld?

Hilde Moons trof aan 't Visserspad - grens tussen Houthalen en Zolder - het kadaver van een jong hertje aan, dat duidelijk voor een groot deel verorberd is. Of dit het werk is van een wolf, kan uiteraard niet zomaar geconcludeerd worden. Wel hebben wolven een eindje verder - aan 't Wiek - eerder ook al toegeslagen. 

sfeer-is-er-terug-op-sinner-s-day

Sfeer is er terug op Sinner's Day

Na een onderbreking is Sinner's Day weer normaal kunnen opstarten. Ook de kraampjes zijn weer open, en de sfeer zit er weer goed in. (foto Stephan Volders)

weer-zorgt-voor-problemen-op-sinner-s-day

Weer zorgt voor problemen op Sinner's Day

Het rotweer van vanavond zorgt voor problemen op het festival Sinner's Day. De eetkramen zijn momenteel dicht doordat de stroom is uitgevallen. En ook op het podium zijn er nu technische problemen, het programma ligt even stil. Eerder vandaag was er ook al een steen naar beneden gekomen, gelukkig is niemand geraakt. Mogelijk speelden de zware bassen daarbij een rol. (foto's Stephan Volders)

mooi-concert-van-cosy-brass-quartet

Mooi concert van Cosy Brass Quartet

In de Sint-Vincentiuskerk bracht het Cosy Brass Quartet deze namiddag een uniek artistiek verhaal met zachte en warme klanken. Fred Brouwers gaf de achtergrondinformatie. In de kerk heel wat volk, Neos alleen al was met 18 leden vertegenwoordigd. (foto Trudo Groffi)

heel-wat-goals-in-tweede-provinciale

Heel wat goals in tweede provinciale

Er werd heel wat gescoord in de tweede provinciale A vandaag. Bolderberg FC klopt MD Halen met 4-0. KVV Heusden-Zolder versloeg Hechtel FC met 4-1. FC Anadol speelde 2-2 gelijk bij Paal-Tervant.             

vier-wielertoeristen-misten-geen-enkele-rit

Vier wielertoeristen misten geen enkele rit

Wielertoeristenclub KWB Sint-Baaf Eversel sluit traditiegetrouw het seizoen feestelijk af. Daarbij worden de kampioenen gevierd, dat zijn de leden die geen enkele rit gemist hebben. Dit seizoen waren er dat liefst vier:  vader en zoon Benny en Glen Swinnen, Marcel Lemmens en Marc Lekens. (foto Rita Vanhove)

vlaamse-bands-brengen-vuurwerk-op-sinner-s-day

Vlaamse bands brengen vuurwerk op Sinner's Day

De sfeer is op de eerst dag van Sinners' Day alleen maar verder ten top gestegen. Zeker nu Vlaamse bands van weleer als SigloXX en Red Zebra heel wat nostalgische gevoelens opwekten. Maurice Engelen zorgde met zijn Praga Kahn zoals steeds voor een spektakelstuk. En tussen al die muzikale toppers door raakte onze fotograaf niet uitgekeken op de excentrieke bezoekers. (foto's Stephan Volders)

de-coronadoden-werden-samen-herdacht

De coronadoden werden samen herdacht

Naar aanleiding van Allerheiligen hield de werkgroep 'Wij van Heusden-Zolder' deze namiddag een interreligieuze herdenking van de corona-overledenen op de begraafplaats van Berkenbos. Een 40-tal mensen nam eraan deel en vormde een kring. Het waren afgevaardigden uit de christelijke, islamitische en alevitische gemeenschappen, maar ook familieleden van overledenen. Er werd verteld over de afscheids- en begrafenisrituelen in de verschillende religies, er werden gebeden geciteerd, ... alles verliep bovenal erg sereen en in een geest van openheid.

balsam-prikkelt-alle-zintuigen

Balsam prikkelt alle zintuigen

Twee avonden na elkaar palmden Laika & Zefiro Torna CC Muze in met 'Balsam', een spektakel dat zich laat omschrijven als een alchemistische smaak-, geur- en zinneprikkelend en muzikaal gebeuren. (foto's Herman Eerdekens)

de-paddenstoelen-staan-er-weer-6

De paddenstoelen staan er weer (6)

Dit zijn nog mooie exemplaren die Stefan Was in de omgeving van de Schansbeemden aantrof: de hertenzwam (boven), en onder de dodelijke groene knolamaniet, de bruine trilzwam en de spekzwoerdzwam.

vervequest-laat-je-wandelen-en-spoken-jagen

VerveQuest laat je wandelen en spoken jagen

VerveQuest is een jong bedrijfje uit Heusden-Zolder dat digitale wandeltochten uitstippelt en daarvoor morgen, 1 november, zijn nieuwe website online brengt. Naar aanleiding van Halloween lanceert het twee spokenjachten, één in Boekt en één op Bovy. In tegenstelling met vele andere apps moet je deze niet extra op je smartphone installeren. Je moet gewoon op de website vervequest.app een account aanmaken, vervolgens ga je naar (…) Lees het hele bericht

dames-van-zolder-verliezen-in-diepenbeek

Dames van Zolder verliezen in Diepenbeek

In de tweede provinciale van het damesbasketbal leed Zolder een 58-28 nederlaag bij Gems Diepenbeek B.

stevig-verlies-voor-heusden

Stevig verlies voor Heusden

In de vierde provinciale C van het voetbal heeft SK Heusden 06 met 4-1 verloren van Alken B. 

wieze-boys-bestaat-50-jaar-en-is-nu-koninklijk

Wieze Boys bestaat 50 jaar en is nu koninklijk

Bij de Wieze Boys in Boekt was  het vandaag een feestelijke namiddag. De club bestaat 50 jaar en mag zich dus voortaan Koninklijke Maatschappij noemen. Lode Beerten kon trots de oorkonde tonen waarin staat dat de koning op 24 mei de titel heeft toegekend, vanaf 2 december 2021 mag de club trots die titel dragen. En hoe kon dat beter gevierd worden dan met een wedstrijd tussen Wieze Boys A en Wieze Boys B, toevallig was die partij dan (…) Lees het hele bericht

vannacht-de-klok-terugzetten

Vannacht de klok terugzetten

Vannacht begint de wintertijd, je moet dus om drie uur de klok terugdraaien naar twee uur. Morgenvroeg zal het dus langer licht blijven, maar morgenavond is het ook een uur vroeger donker. Maar troost u, over amper twee maanden beginnen de dagen alweer langer te worden ...

jeugdverenigingen-in-heusden-1

Jeugdverenigingen in Heusden (1)

Voor het boek 'Jeugdverenigingen in Heusden' kon  de Geschied- en Heemkundige Kring heel wat verrassende foto's op de kop tikken. Zo bleken vroeger de meisjes al heel pril bij de Chiro in Heusden-Centrum te gaan. 

het-hoogfeest-van-de-zwartjassen-is-gestart

Het hoogfeest van de zwartjassen is gestart

Ja, ze bestaan nog: de zwartjassen, hanekammen, Schotse rokken of degenen die pas met de tondeuse de haren boven de oren hebben weggeschoren. En sinds vanmiddag arriveren ze met bosjes op het mijnterrein waar ze in en rond het Centraal Magazijn - The Max - uit de bol gaan voor Sinner's Day. Het kwam gezapig op gang, terwijl het volk nog binnen aan het komen was, en voor het buitengebeuren is het jammer van het slechte weer. Maar naast de stevige muziek die opzwepend vanop de podia klinkt, loont het ook de moeite om je ogen de kost te geven aan de extravagante bezoekers. Daarbij heel veel Duitsers, maar ook Engelsen, Fransen. en Spanjaarden. (foto's Stephan Volders)

oplichters-worden-alsmaar-geraffineerder

Oplichters worden alsmaar geraffineerder

Oplichters blijven maar proberen om mensen via het Internet en mails persoonlijke gegevens en geld afhandig te maken. Zo gaan daarbij alsmaar geraffineerder tewerk. Zo kregen we zelf deze namiddag een mail van de federale overheid dat we nog een bericht van de FOD Financiën moesten checken in onze eBox, een nieuw aanslagbiljet in dit geval. Ze slaagden er zelfs in om het mailadres correct na te maken. Maar heel belangrijk: kijk altijd naar de (…) Lees het hele bericht

rllk-dankte-de-wandelmeters-en-peters

RLLK dankte de wandelmeters en -peters

Het Regionaal Landschap Lage Kempen hield vandaag op domein Bovy  een wandelmeter- en peterdag. Wandelmeters en peters zijn vrijwilligers die meerdere keren per jaar een wandelroute in hun omgeving controleren en problemen melden. Ze controleren de wegwijzers, de staat van het pad, de infoborden,…. Soms geven ze uit eigen ervaring tips om de route te verbeteren. De Limburgse Landschapsteams zorgen dan voor een oplossing, af en toe moeten ook externen (…) Lees het hele bericht

de-paddenstoelen-staan-er-weer-5

De paddenstoelen staan er weer (5)

Ook deze paddenstoelen komen nog steeds uit de omgeving Stukkenstraat-Schansbeemden, waar Stefan Was op zoek ging naar bijzondere exemplaren. Boven een biefstukzwam - duidelijk saignant gebakken - en onder een schaapje, honingzwam en bloedmychena.

kwb-eversel-laat-wandelaars-griezelen

KWB-Eversel laat wandelaars griezelen

D'er wordt dezer dagen nogal wat afgegriezeld met Halloween in het achterhoofd. Zo organiseert ook KWB-Eversel een spannende griezel-luisterwandeling met Dimitri Leue als verteller. De tocht loopt langs zeven borden, waar je met een QR-code telkens een deel van een verhaal kan beluisteren. De twee verhalen, eentje voor min 10- en eentje voor plus 10-jarigen, werden speciaal voor KWB geschreven door auteur An Neven. De griezeltocht is dan ook een uitstap voor jong en oud. Met (…) Lees het hele bericht

joseke-sluit-na-bijna-40-jaar-t-wolhuisje

Joséke sluit na bijna 40 jaar 't Wolhuisje

In de Bieststraat in Zolder heeft een iconische winkel vanmiddag om 12 uur de deuren gesloten. José Deferme stopt na bijna 40 jaar met 't Wolhuisje. In die periode bouwde Joséke - zoals iedereen haar kent - haar kleine knusse winkeltje uit tot een begrip tot ver buiten Heusden-Zolder. Iedereen die al eens breide - hetzij occasioneel hetzij passioneel - vond er een erorme keuze aan wol of de nodige materialen. Met advies.  Maar ook voor pakweg een ritssluiting of (…) Lees het hele bericht

art-27-opent-covid-safe-op-21-november

Art 27 opent covid safe op 21 november

19 jaar lang was het de traditie dat de hedendaagse kunsttentoonstelling Artikel 27 opende op 1 november. Vorig jaar stak corona daar een stokje voor en ging de expositie 41 dagen in quarantaine. Dit jaar opent de 21ste editie op 21 november in ZLDR luchtfabriek. Om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen en volgens de wetgeving zal er aan de inkom een identiteitskaart en een Covid Safe Ticket gevraagd worden. Het zal de moeite lonen, want 43 kunstenaars lieten zich inspireren door het thema 'Bella Ciao': de vrijheid van denken en de schoonheid. (archieffoto)

de-kijk-van-richie-727

De kijk van Richie

Om even bij stil te staan dit weekend.

tarzan-jane-heeft-nu-6-escaperooms

Tarzan & Jane heeft nu 6 escaperooms

Feest vanavond in binnenspeeltuin Tarzan & Jane want daar werden liefst 6  escaperooms ingehuldigd. Escaperooms - waar je via allerlei manieren zelf weer moeten zien te ontsnappen - zijn erg populair tegenwoordig. Eigenaars Filip Struyf en Caroline Carpentier kochten de licentie van het Griekse moederbedrijf 'GameOver'. Zoon Thomas is mee op de kar (…) Lees het hele bericht

het-heusdense-jeugdverenigingsleven-in-een-boek

Het Heusdense jeugdverenigingsleven in een boek

Veel belangstelling vanavond in de bibliotheek voor de boekvoorstelling van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden. Thema dit jaar is het rijke jeugdverenigingsleven in Heusden. Jeugdbewegingen hebben door de decennia heen altijd een prominente rol gespeeld in het ontspanningsleven van de lokale jeugd, de oproep voor foto's en verhalen voor het boek leverde dan ook een erg rijke oogst op. Na de verwelkoming door Guido Aerts rakelde Wim Goris een heel aantal anekdotes, (…) Lees het hele bericht

kinderen-gaan-op-halloweenpad-in-zolder

Kinderen gaan op halloweenpad in Zolder

Morgen en overmorgen - halloweenweekend - gaan de kids op pad langs de verschillende deuren in de Roosterstraat, 't Roosterhof, 't Roosterke, Heikant, Kleine Venstraat en de verkaveling achter de Koriander. Wie de tekening hiernaast aan deur of raam hangt of de woning wat versiert, maakt duidelijk dat hij of zij deelneemt en openstaat voor een trick or treat.

eenrichtingsverkeer-voor-de-kring

Eénrichtingsverkeer voor De Kring

Vanaf vandaag geldt op de parking aan De Kring éénrichtingsverkeer. Auto's mogen daar dus wel nog inrijden vanuit de Pastoor Van Mierlolaan, maar uitrijden moet langs het Kuipershof en sporthal Olympia. Het voorstel was eerder geopperd door de dorpsraad, nadien ook besproken met de parochie - eigenaar van De Kring en 't Kuipershof - en is deze week door het schepencollege goedgekeurd. Daarmee wordt alvast een deel van de gevaarlijke verkeerssituaties weggewerkt, nu verlieten (…) Lees het hele bericht

vroegere-badzaal-wordt-nieuwe-vaccinatiecentrum

Vroegere badzaal wordt nieuwe vaccinatiecentrum

Het scenario voor de vaccinaties is nog maar eens veranderd. Nu wordt niet de raadszaal maar TheMax, het vroegere Centrum Duurzaam Bouwen of de badzaal van de mijn. Dus het verhuist van WATT 17 amper 100 meter naar een andere locatie op het mijnterrein. Het ligt nog dichter bij de parkeerplaats. TheMax is bovendien beschikbaar voor een langere termijn zodat er snel en makkelijk kan geschakeld worden. De eerste uitnodigingen zijn ondertussen vertrokken, vanaf 15 november worden de 65-plussers uit Heusden-Zolder en Lummen daar verwacht voor hun derde vaccin. Tijdens de nieuwe campagne kijrgen ook 12-jarigen en vaccintwijfelaars de kans voor een eerste of tweede prik. Het callcenter is vanaf woesndag 3 november weer bereikbaar.  (archieffoto)

politie-betrapt-bestuurders-onder-invloed

Politie betrapt bestuurders onder invloed

Gisteren heeft de politie in Heusden-Zolder een alcoholcontrole gehouden in de late avonduren en het begin van de nacht.  Op 4 plaatsen werden 243 bestuurders aan de kant gezet. Drie van hen reden onder invloed, twee hebben onmiddellijk hun rijbewijs voor 15 dagen moeten inleveren en een derde kwam er voorlopig van af met 3 uur intrekking. 1 bestuurder legde ook een positieve speekseltest af en kreeg 15 dagen onmiddellijke intrekking. Daarnaast werd 1 persoon betrapt op het bezit van cannabis (…) Lees het hele bericht

3-dagen-sinner-s-day-staan-voor-de-deur

3 dagen Sinner's Day staan voor de deur

In en rond het Centraal Magazijn wordt alles klaar gemaakt voor Sinner's Day, het festival rond new wave en post punk dat drie dagen lang heel grote namen naar hier brengt. Alles samen staan meer dan 50 bands en artiesten geprogrammeerd op twee podia. Morgen is DAF oftewel Deutsch-merikanische Freundschaft de hoofdact, maar van eigen bodem staan ook Praga Kahn, Red Zebra en Siglo XX op de main stage. Op de Belgian Stage treffen we dan weer The Bollock Brothers en Struggler om er maar twee te noemen. Gary Numan, Convenant en Diary of Dreams zijn zondag de blikvangers. Maandag wordt het hoofdpodium onder meer ingenomen door Wegsfeer, State of the Union en Clan of Xymox. Tickets zijn hier nog te koop.

ultieme-oproep-om-voor-fietsgemeente-te-stemmen

Ultieme oproep om voor fietsgemeente te stemmen

De Fietsersbond richt een laatste oproep tot de inwoners van Heusden-Zolder om hun stem uit te brengen voor de verkiezing van Fietsgemeente 2022. Tot 31 oktober 2021 kan iedereen de publieksbevraging invullen en vragen over fietsinfrastructuur, communicatie en beleving beantwoorden.Met 112 reacties staat Heusden-Zolder momenteel op de 34ste plaats van 302 steden en gemeenten. 't Ziet er dus nog niet zo goed uit. 9 winnende gemeenten krijgen het bezoek van een studiebureau dat een objectief onderzoek uitvoert naar de fietsinfrastructuur en aanbevelingen voorlegt.

de-paddenstoelen-staan-er-weer-4

De paddenstoelen staan er weer (4)

Nog steeds in de Schansbeemden en Stukkenstraat vond Stefan Was nog bijzondere paddenstoelen en zwammen. Zoals de amethist of rode koolzwam hierboven. En verder de nevelzwam, de grote stinkzwam of de phallus impudicus - lyrisch bezongen door Jan De Wilde - en de paarse knoopzwam. 

afwachten-of-er-een-vervolg-komt-op-moskee-zaak

Afwachten of er een vervolg komt op moskee-zaak

Naar aanleiding van de commotie rond de Sultan Ahmet moskee haalde Herwig Hermans (N-VA) het vroegere idee rond een koolmijnlaanplan weer boven, waarbij alle vzw's in die buurt zouden doorgelicht worden. Daarom vroeg hij aan burgemeester Borremans (GOED) wat hij de afgelopen jaren daarrond heeft kunnen doen of gedaan. Volgens de burgemeester zal de zaak rond de moskee wellicht een vervolg krijgen, op het niveau dat er voor bevoegd is, zijnde Vlaams minister Somers in (…) Lees het hele bericht

akkoord-met-1-huisvestingsmaatschappij-in-limburg

Akkoord met 1 huisvestingsmaatschappij in Limburg

De gemeenteraad keerde vanavond weer terug naar zijn thuisbasis: de raadszaal in het gemeentehuis. Vraag is alleen voor hoelang gezien de stijgende besmettingscijfers en het feit dat de zaal vanaf volgende maand als vaccinatiecentrum zal dienen. De raad besliste om in te stappen in een raamovereenkomst van de provincie Limburg om samen het inbeslaggenomen lachgas te laten ophalen en milieuvriendelijk te laten verwerken.  De gemeenteraad moest zich - zoals alle Limburgse raden - uitspreken (…) Lees het hele bericht

lichte-straf-voor-52ste-veroordeling-van-dealer

Lichte straf voor 52ste veroordeling van dealer

2 jaar cel met uitstel en 8.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel, dat is de straf die een  42-jarige man uit Heusden-Zolder vandaag hoorde uitspreken door de rechter in Hasselt. De man is veroordeeld voor bezit en handel in speed, GHB en wiet. Opmerkelijk, tot vandaag was hij al 51 keer veroordeeld voor allerlei feiten. Deze keer was hij in de stationsbuurt in Hasselt betrapt met 46 gram speed, naar eigen zeggen niet om te verkopen maar om terug te geven aan een (…) Lees het hele bericht

heusdense-drugsdealer-betrapt-in-beringen

Heusdense drugsdealer betrapt in Beringen

De politie van de zone Beringen-Ham-Tessenderlo hield gisteren controles op overlastplaatsen. In de Grootdonkstraat in Beringen kon daarbij een fietser onderschept worden die de vlucht had genomen voor de politieploegen. Het ging om een 38-jarige uit Heusden-Zolder. Hij had 46 gram cannabis bij zich en gaf toe dat hij die in de buurt kwam verkopen. Daarop heeft de politie ook bij hem thuis nog een huiszoeking uitgevoerd. 

ziekenhuis-verstrengt-zijn-bezoekregeling

Ziekenhuis verstrengt zijn bezoekregeling

Door de stijgende coronabesmettingen past het Sint-Franciscusziekenhuis morgen zijn bezoekregeling aan. In de meeste afdelingen is vanaf dan maar bezoek toegelaten van één persoon (in overleg met de patiënt), en dat dagelijks maximaal één uur tussen 16 en 19 uur (op de PAAZ tussen 19 en 20 uur). Er zijn aparte richtlijnen voor de kraamafdeling, kinder- en jeugdgeneeskunde, en intensieve zorgen. Die vind je hier terug. Voor COVID-patiënten is geen bezoek toegelaten. Bezoekers moeten zich registreren aan de inkom, met hun identiteitskaart en ook naam en kamernummer van de patiënt. Het spreekt voor zich dat ook andere richtlijnen als chirurgisch mondmasker dragen en handen ontsmetten blijven gelden. 

de-berk-is-goed-bezig

De Berk is goed bezig

Er is ook weer gespeeld in de 50-plusreeksen van het petanque. In de Senior afdeling Limburg won De Berk A van Olympia A met 7-2 en verloor Boekt A met dezelfde cijfers bij Zigzag A. 1ste Limburg Hasselt A – Boekt B: 3-6, 3de Limburg Genk C – Olympia B: 4-5 en Hasselt B – De Berk C: 4-5. 4de Limburg: Boekt C – Maaseik B: 6-3. 

de-kijk-van-richie-726

De kijk van Richie

Gelukkig blijf je de schaterlach horen.

lotus-clean-overgenomen-door-itzu-home

Lotus Clean overgenomen door Itzu Home

Lotus Clean in Zolder, dat poetsdiensten met dienstencheques aanbiedt is overgenomen door Itzu Home, één van de grootste spelers in de sector. Eric Fisette en Linda Theunis runden hun bedrijf sinds jaar en dag vanuit hun thuisbasis in de Ringlaan. Ze hadden een 50-tal arbeidskrachten in dienst, die komen nu onder de koepel van Itzu Home, waar het aantal huishoudhulpen - mede door een overname in Hannuit- op ongeveer 800 komt.

de-paddenstoelen-staan-er-weer-3

De paddenstoelen staan er weer (3)

Ook voor zijn reeks van vandaag was Stefan Was nog op wandel in de omgeving van Schansbeemden en Stukkenstraat. Daar trof hij een violette gordijnzwam (boven),  cantharel of dooierzwam, roestbruine kogelzwam en een dennenvoetzwam.

balsam-een-voorstelling-voor-alle-zintuigen

Balsam: een voorstelling voor alle zintuigen

Vrijdag en zaterdag telkens om 20.15 uur kun je in de balzaal van Muze terecht voor 'Balsam' van Laika en Zefiro Torna. Het is een zinnenprikkelend laboratorium, een alchemistisch concert waarin muziek versmelt met verrassende geuren, smaken en sensaties, waarin klanken transformeren tot beelden. De bedwelmende muziek voert je mee langs gezangen uit Portugal, Griekenland en IJsland, mystieke klanken van Hildegard Von Bingen, 15de-eeuwse polyfone (…) Lees het hele bericht

coronaslachtoffers-worden-herdacht-in-berkenbos

Coronaslachtoffers worden herdacht in Berkenbos

Op zondag 31 oktober om 13.30 uur wordt op het kerkhof van Berkenbos een interlevensbeschouwelijk stiltemoment gehouden. De werkgroep Wij van Heusden-Zolder wil de overledenen gedenken die ons ontvallen zijn in de corona-tijd. Samen met vertegenwoordigers van verschillende levensbeschouwingen of godsdiensten willen ze ‘even stilvallen’, met teksten en muziek. Iedereen is welkom om dat moment mee te maken.

de-kijk-van-richie-725

De kijk van Richie

Vandaar dus het toenemende aanbod van workshops.

meeste-besmettingen-bij-25-44-jarigen

Meeste besmettingen bij 25-44-jarigen

Burgemeester Mario Borremans heeft ook een analyse gemaakt van de coronabesmettingen in Heusden-Zolder. Die zijn in de derde week van september meer dan verdubbeld. Als je het op wijk niveau bekijkt dan bestaat de top 3 uit Halvijvers, Boekt-Kern en Heusden-Centrum. Het merendeel van de besmettingen in Boekt–Kern is te herleiden tot een aantal 10–jarigen die aangeven de besmetting te hebben opgelopen op school. Naar leeftijd bekeken, zit bij de groep 25-44-jarigen (…) Lees het hele bericht

gedichten-en-muziek-tegen-klimaatverloedering

Gedichten en muziek tegen klimaatverloedering

Op alle mogelijke manieren proberen geëngageerde mensen aan de alarmbel te trekken in verband met de bedreiging van ons klimaat. Zo zijn er de klimaatdichters, die samen de bundel 'Zwemlessen voor later' uitbrachten. Eén van hen is Joris Iven, hij kwam vanavond in de bibliotheek zijn gedichten uit die bundel voorlezen, en kreeg daarbij de muzikale steun van accordeonist Patrick Carnotensis. En dat gaf een aparte sfeer in de bilbiotheek, waar de belangstelling trouwens groot was.  (video en foto's Julien Maebe)

de-paddenstoelen-staan-er-weer-2

De paddenstoelen staan er weer (2)

Terwijl hij rustig kuierde tussen de veenmossen van de Schansbeemden en de Stukkenstraat in Zolder kwam Stefan Was zwammen in alle kleuren en afmetingen tegen. Boven de groene glitterzwam en onder één van de honderd russula's, de bruine ringboleet en de parelstuifzwam.

man-uit-heusden-zolder-gewond-bij-ongeval

Man uit Heusden-Zolder gewond bij ongeval

Op de Noord-Zuid verbinding in Hechtel-Eksel is een 57-jarige man uit Heusden-Zolder gewond geraakt toen hij met zijn wagen in de gracht belandde. Het ongeval gebeurde deze namiddag rond 14.30 uur.

plant-een-struik-of-boom-van-hier

Plant een struik of boom van hier

Limburg is een regio met veel natuur, maar toch is er nog werk om de achteruitgang van wilde dieren en planten te stoppen. Natuurpunt wil daar wat aan doen en organiseert daarom ‘Plant van Hier’. Dat is een plantenverkoop met bomen en struiken gekweekt uit zaadjes van planten uit eigen streek. Ze zijn dus aangepast aan de lokale omstandigheden. Je kunt er je tuin natuurvriendelijk mee inrichten en vogels en insecten een plezier mee doen. Voor 1 november bestellen via deze website www.natuurpuntlimburg.be.

spoedgevallen-sfz-is-weer-helemaal-operationeel

Spoedgevallen SFZ is weer helemaal operationeel

De dienst spoedgevallen van het Sint-Franciscusziekenhuis is opnieuw volledig operationeel. Zoals bekend moest vorige week wat gas teruggenomen worden nadat een aantal personeelsleden besmet was geraakt op een privé-feest. "Dankzij extra inzet van onze medewerkers en de goede samenwerking met de federale gezondheidsinspecteur,  de noodcentrale 112 en onze netwerkpartners is de afgelopen dagen slechts een beperkt aantal ziekenwagens afgeleid (…) Lees het hele bericht

aantal-besmettingen-meer-dan-verdubbeld

Aantal besmettingen meer dan verdubbeld

Ook in Heusden-Zolder zijn de coronabesmettingen de voorbije week meer dan verdubbeld. De afgelopen week zijn 83 inwoners positief getest, de week voordien waren er dat nog 36. Het weekgemiddelde is daarmee ook gestegen tot 245 per 100.000 inwoners. Belangrijk op dit moment is dat er weinig ernstig zieken zijn en dat het aantal hospitalisaties nog beperkt blijft. Op dit ogenblik liggen in het Sint-Franciscusziekenhuis 8 positieve patiënten. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn 3473 inwoners besmet geraakt.

tip-van-de-bib-annet-schaap

Tip van de bib: Annet Schaap

Deze week krijgen we van de bib het nieuwste boek van Annet Schaap - bekend van Lampje - mee. 'De Meisjes' bestaat uit zeven sprookjes.

Korte inhoud

Een schone slaapster die niet meer ontwaakt, een kikker die maar geen prins wordt, een meisje dat een monster is: Annet Schaap bewerkte zeven bekende sprookjes, vijf van de gebroeders Grimm en twee van Charles Perrault, tot verrassende vertellingen over zeven meisjes met allemaal hun eigen dromen en verlangens, meisjes die niet langer sprookjesfiguren zijn maar mensen van vlees en bloed.

de-paddenstoelen-staan-er-weer-1

De paddenstoelen staan er weer (1)

De herfst is aangebroken en dat betekent telkens weer een feest voor de paddenstoelenliefhebbers. En dat bedoelen we eerder esthetisch dan culinair, want met dat laatste moet je opletten. Stefan Was wandelde een uurtje rond in de buurt van de Merelstraat en dat leverde deze oogst op: grote sponszwam,  biefstukzwam, gekraagde aardster, plooivlieswaaiertje, heksenschermpje, koeienboleet, bruine bekerzwame- en de kostgangerboleet (waarbij de 2 rechtse de linkse opeten).

binnenkort-plaatsing-bruggen-over-ringgracht

Binnenkort plaatsing bruggen over ringgracht

Zoals aangekondigd worden binnenkort de bruggen geplaatst over de ringgracht van het Woutershof. Het pad door de Engelse tuin verbindt verschillende bruggen met elkaar en versterkt zo de beleving van de pastorie. De bruggen bieden ook een veilige, trage verbinding aan wandelaars van de nieuwe school naar de buitenschoolse kinderopvang. Het project draagt bij aan de zichtbaarheid, beleefbaarheid en aanwezigheid van water in het landschap en krijgt daarom subsidies van de Vlaamse Landmaatschappij.

schapen-grazen-in-domherenpark

Schapen grazen in Domherenpark

In het Domherenpark kun je geregeld een kudde schapen tegenkomen. De herders van het Regionaal Landschap Lage Kempen laten de oude fruitboomgaard begrazen, wat trouwens goed past in het historisch kader van het park. Begrazing door schapen is erg milieuvriendelijk: er komen geen machines aan te pas en het gras moet niet afgevoerd worden naar het recyclagepark. Bovendien eten de schapen niet alleen het hoge gras op maar ook bramen, netels en jonge boompjes. Er is gekozen voor stootbegrazing. Daarbij worden veel schapen ingezet die op een kleine oppervlakte het hoge gras snel weg grazen, om daarna naar een nieuwe locatie te verhuizen.

heel-wat-overtreders-zijn-dit-weekend-betrapt

Heel wat overtreders zijn dit weekend betrapt

De politie heeft dit weekend verschillende controles gehouden in Heusden-Zolder. Vrijdag controleerde de verkeersdienst  de snelheid op 5 plaatsen. 108 van de 725 bestuurders reden te snel, net geen 15 %. De overtredingen bleven binnen de perken want niemand moet zijn rijbewijs meteen inleveren.  

Zaterdag hielden lokale  en federale politie een alcoholcontrole op verschillende locaties. In het totaal moesten 1076 bestuurders blazen. Voor 6 bestuurders (…) Lees het hele bericht

graaf-de-theux-heeft-nu-zijn-cosy-corner

Graaf de Theux heeft nu zijn 'cosy corner'

De plek achter de bibliotheek waar het beeldje van Graaf de Theux een nieuwe plaats heeft gekregen, is nu helemaal ingericht. Er is een perkje afgebakend en er staat een bank waar iedereen wat kan verpozen of mijmeren over het verleden. Inspiratie daartoe vind je bij het informatiebord dat bij het beeld is opgehangen en waarin het historisch belang van de figuur van Barthélemy Théodore de Theux de Meylandt wordt geschetst. (foto's Julien Maebe)

maria-broux-vierde-haar-100ste-verjaardag

Maria Broux vierde haar 100ste verjaardag

Maria Broux vierde in Bocasa haar 100ste verjaardag. Ma Broux werd niet alleen getrakteerd op een feestje door de familie en een prachtige taart, ze werd ook nog eens verrast met een aantal 'Hesseltse' liedjes door Jos Tuts. En daar genoot ze van, meer nog, ze waagde zich zelfs aan een dansje. Ook burgemeester Mario Borremans kwam de eeuwelinge feliciteren. 

bolderberg-fc-zoekt-jeugdtrainers

Bolderberg FC zoekt jeugdtrainers

Bolderberg FC kent de jongste jaren een sterke groei in zijn jeugdwerking, maar daarvoor zijn natuurlijk ook voldoende begeleiders nodig. Daarom is de club op zoek naar jeugdtrainers voor de onderbouw U6, U7 en U9, het mag ook vlindertrainer zijn voor wie zich niet ten volle kan engageren. Ook heeft de club een keepertrainer nodig voor de middenbouw. Een diploma is niet vereist. Ieder team traint één keer per week op de kunstgrasvelden in Zolder. Interesse? Neem contact op met het jeugdbestuur jeugd[!]kbolderbergfc.be

olympia-benut-thuisvoordeel

Olympia benut thuisvoordeel

In het petanque stonden drie derby's in de lokalen van Olympia op het programma, de thuisploeg wist ze alledrie te winnen. De uitslagen: Vlaamse Liga Olympia – Boekt: 7-2, Senior Limburg Boekt A – Genenbos A: 3-6, Opec A – De Berk A: 7-2 en Zigzag A – Boekt B: 4-5. 1ste Limburg Olympia A – De Berk B: 6-3 en 2de Limburg Olympia B – De Berk C: 6-3 en Genk B -Boekt C: 6-3.

ook-rest-van-de-bevolking-gevaccineerd-in-raadszaa

Iedereen krijgt wellicht vaccin in raadszaal

Als binnenkort iedereen vanaf 12 jaar een derde of zogenaamde boosterprik moet krijgen, ook dan wil het gemeentebestuur de raadszaal gebruiken voor de vaccinaties. Op 15 november starten daar de boostervaccinaties van 85-plussers. Vervolgens komen de andere leeftijdsgroepen tot 65 aan de beurt.  Daaruit zullen ook al lessen kunnen getrokken worden voor als de rest van de bevolking moet passeren. Burgemeester Mario Borremans denkt voor een vlotte doorstroming te zorgen door (…) Lees het hele bericht

zolderse-jongeren-nemen-aanloop-naar-vormsel

Zolderse jongeren nemen aanloop naar Vormsel

In de Sint-Vincentiuskerk in Zolder had vandaag de startviering plaats voor de jongeren die in 2022 hun plechtige communie doen. De zinvolle homilie was volledig gericht aan de jeugd. De kerk was goed gevuld met communicanten in spe, ouders en sympathisanten. (foto René Pollers)

in-de-natuur-je-mening-ventileren-over-de-toekomst

In de natuur je mening ventileren over de toekomst

De burgerbeweging Toekomst Telt organiseerde vandaag een Meylandtwandeling met onder weg een aantal speakerscorners. Zes sprekers hielden een pleidooi voor diversiteit, duurzaamheid, open groene ruimte, biologisch samentuinieren, inclusie en zachte mobiliteit. De burgerbeweging wil zo haar basis verbreden en de komende maanden verder aan de slag gaan samen met gemeente en andere partners. (foto's Ann Jordens)

leerlingen-van-de-brug-een-week-op-openluchtklas

Leerlingen van De Brug een week op openluchtklas

De leerlingen van het zesde leerjaar van de lagere school De Brug zijn weer vertrokken voor hun jaarlijkse openluchtklas. Vanmorgen namen ze de trein vanuit Kiewit naar Hamoir.  Vanuit Hamoir stapten ze 5 km door de bossen en de modder naar hun 'chateau' in een bosrijke omgeving. Daar verblijven ze 6 dagen. Ze zullen de natuur intrekken en allerlei activiteiten doen, om te leren en de groepsgeest nog te versterken. 46 leerlingen en 8 begeleiders zullen daar weer de tijd van hun leven meemaken. De weersvoorspellingen doen bovendien ook hun duit in een optimistisch zakje. (foto Marc Neuteleers)

een-heerlijke-muzikale-namiddag-in-kerk-viversel

Een heerlijke muzikale namiddag in kerk Viversel

In de kerk van Viversel kreeg het talrijk opgekomen publiek deze namiddag een heerlijke muzikale namiddag aangeboden door de kerkraad. Daarbij was gekozen voor een mix van genres en plaatselijk gekende uitvoerders en gastmuzikanten. De eigen organist Fons Aerts bespeelde  het orgel, terwijl ook vader en zoon Kris en Gilles Hermans zowat een thuisconcert speelden op hetzelfde orgel. En verder mocht presentatrice Godelieve Hermans koperblazers, een trompettrio, (…) Lees het hele bericht

enzo-d-amires-is-nieuwe-trainer-van-kvv

Enzo D'amires is nieuwe trainer van KVV

Enzo D'amires is de nieuwe trainer van tweedeprovincialer KVV Heusden-Zolder. Daarmee heeft het bestuur snel een opvolger geworden voor Peter Vandebroek die zelf zijn ontslag gaf. D'amires woont in Heusden-Zolder en heeft al meerdere clubs onder zijn hoede gehad. Hij mag nu proberen bij KVV de omslag te realiseren. 

vlotte-winst-voor-anadol-bolderberg-verliest

Vlotte winst voor Anadol, Bolderberg verliest

In de tweede voetbalprovinciale won FC Anadol vandaag met 4-0 van Lindelhoeven. Bolderberg FC moest thuis met 1-3 het onderspit delven tegen Turkse FC Beringen.

schouwbrand-in-broeksteeg

Schouwbrand in Broeksteeg

We schreven onlangs nog dat in deze periode van het jaar het risico op schoorsteenbranden toeneemt. Gisteravond laat is de brandweer nog uitgerukt voor een schouwbrand in de Broeksteeg. De brandweer raadt iedereen aan om schouwen en stookinstallaties goed te (laten) checken.

basketheren-doen-het-prima

Basketheren doen het prima

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A stevig uitgehaald tegen Lummen A: 90-63. Ook in de tweede provinciale deden onze ploegen het uitstekend: Heusden versloeg As A met 62-46 en Zolder B klopte Lummen B met 65-57. In tweede provinciale verloren de dames van Zolder met 35-71 van Gems Diepenbeek. Tenslotte heeft Zolder D - in derde provinciale - zondagnamiddag met 80-75 van Bilzerse B gewonnen. 

terreinwagens-aan-de-kluis-t-zijn-kleintjes

Terreinwagens aan de Kluis ...'t zijn kleintjes

Er reden deze voormiddag terreinwagens door het gebied van de Kluis. Maar voor er een actiegroep wordt opgericht ... het ging maar om telegeleide offroad autootjes die met hun wandelende bestuurders achter zich een hersttripje maakten.

dominique-akoestisch-doet-la-baracca-swingen

Dominique Akoestisch doet La Baracca swingen

Dominique Akoestisch gaf gisteravond een optreden in La Baracca. Met zijn repertoire van hits deed hij al snel de vlam in de pan slaan en begon het enthousiaste publiek te swingen en mee te zingen. Af en toe dan weer een traag nummer waarop een slow kon gedanst worden. Voor elk wat wils en dus voor iedereen een geslaagde avond. (foto's Heidi Daniëls)

2-gewonden-bij-brutale-overval-op-nachtwinkel

2 gewonden bij brutale overval op nachtwinkel

Afgelopen nacht is een overval gepleegd op een nachtwinkel in de Koolmijnlaan. Oorspronkelijk waren de hulpdiensten opgeroepen voor een vechtpartij met gewonden, maar toen politie en ambulance arriveerden, bleek het dus om een bijzonder drieste overval te gaan. Een man met een bivakmuts was rond half één de nachtwinkel binnengestormd en had de uitbater en een aanwezige met een hamer bedreigd. Toen de uitbater niet snel genoeg geld gaf, kreeg hij een slag (…) Lees het hele bericht

publiek-mocht-het-zelf-ook-eens-proberen

Publiek mocht het zelf ook eens proberen

Nog niet zo vaak gezien in CC Muze, na de voorstelling 'Interesting Mistakes' van Boost Producties werd het podium ingenomen door een deel van de toeschouwers, vooral jongeren. Iedereen was uitgenodigd door het Amsterdamse gezelschap voor een babbeltje met beide artiesten en om zelf eens de gigantische bamboestokken te hanteren. En dat liet een aantal acrobaten in spe zich geen twee keer vragen. 

verlies-voor-kvv-2

Verlies voor KVV

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder vanavond met 3-2 verloren bij ESK Leopoldsburg.

en-nu-bibberen-in-t-donker

En nu bibberen in 't donker

Vanavond was het opnieuw stevig griezelen voor de deelnemers aan de halloweentocht van De Schans en De Luchtballon. De volwassenen en wat oudere kinderen konden in het donker al wat meer incasseren en de leerkrachten en medewerkers hadden dan ook een tandje bijgestoken in hun griezelverhaal. 't Was in ieder geval bijzonder knap georganiseerd. (foto's Ann Jordens)

rp-products-wint-op-wieze-boys-a

RP Products wint op Wieze Boys A

In het bedrijfsvoetbal won RP Products de derby bij Wieze Boys B met 2-6. Wieze Boys A won met 0-3 bij FC Tamara. 

de-kleuters-konden-ook-al-gruwelen

De kleuters konden ook al gruwelen

In de late namiddag had het eerste luik plaats van de Halloweentocht van de GO Nex! basisscholen De Luchtballon en De Schans. Dat was op de eerste plaats bestemd voor gezinnen met kleuters. De leerkrachten hadden alleszins meer dan hun best gedaan om te zorgen voor een wandeling met pittige momenten. Deze avond is het voor de grotere Halloweenliefhebbers en dan toch het er nog wat steviger aan toegaan. Straks dus meer. (foto's Ann Jordens)

vhz-komt-voortaan-naar-buiten-met-eigen-tent

VHZ komt voortaan naar buiten met eigen tent

De Verenigde Handelaars Zolder hebben een nieuwe tent. Het is de bedoeling om die te gebruiken bij allerlei evenementen en acties. Vandaag werd ze 'ingehuldigd' bij het oplaten van de luchtballon met de winnaars van hun actie van Weekend van de Klant vorig jaar. Hopelijk moet de tent in de toekomst vooral gebruikt worden als beschutting tegen de zon en niet tegen de regen. 

de-lucht-in-met-de-groeten-van-vhz

De lucht in met de groeten van VHZ

Vanop Helzold is deze namiddag een grote luchtballon opgestegen met aan boord Nico Simons en Luc Vancluysen en hun respectievelijke partners. Zij waren de winnaars van de actie van het Weekend van de Klant 2020 van de Verenigde Handelaars Zolder. Door corona hebben ze inderdaad een jaartje moeten wachten voor ze van hun prijs konden genieten. Maar het weer was dan ook ideaal vandaag, bovendien mochten ze mee het luchtruim in met Jan Timmers uit Helchteren. Jan was (…) Lees het hele bericht

grote-opkomst-voor-opening-padel-op-circuit

Grote opkomst voor opening padel op circuit

Er was vandaag erg veel volk opgedaagd voor de feestelijke opening van de padelterreinen binnen Circuit Zolder. Die zijn gelegen vlakbij het Café Circuit en de BMX-track. Het initiatief gaat uit van vijf vennoten Silke Willems, Wim Van Achteren, Sam Van In, Olivier Verbiest en Jurgen Bevers. Op dit ogenblik gaat het om 6 terreinen, indien nodig zijn er voor de toekomst uitbreidingsmogelijkheden. Het gaat momenteel ook niet om een club, 't is de bedoeling dat iedereen die (…) Lees het hele bericht

laatste-grote-werken-aan-bovenleiding-dit-weekend

Laatste grote werken aan bovenleiding dit weekend

Op de spoorlijn Hasselt-Mol gebeuren dit weekend de laatste bovenleidingswerken die echt zichtbaar zijn. Daarvoor wordt onder meer een speciale spoorvrachtwagen ingezet die maar zelden te zien is in België. Ook een spoorkraan is aan de slag. Voor volgend jaar staan nog enkele ingrijpende werken gepland, namelijk de verhoging van 3 bruggen in Beringen en 1 brug in Heusden-Zolder, waarover het fietsroutenetwerk gaat. Daar zullen dan ook werken aan de bovenleiding gebeuren. Er (…) Lees het hele bericht

jeugdbewegingen-populair-in-viversel

Jeugdbewegingen populair in Viversel

In de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel zitten duidelijk heel wat leden van jeudbewegingen. Dat bleek gisteren uit de grote opkomst in uniform. (foto's Daphne Claes)

de-kijk-van-richie-724

De kijk van Richie

Verkeersinfo ...

man-uit-heusden-zolder-zat-in-witwasbende

Man uit Heusden-Zolder zat in witwasbende

De rechtbank in Brussel heeft vandaag 12 personen die betrokken waren bij grootschalige witwaspraktijken veroordeeld tot celstraffen tussen 15 maanden en 5 jaar, bij hen een man uit Heusden-Zolder. Ze gebruikten schermvennootschappen waarmee ze overschrijvingen voor 12 miljoen euro verrichten terwijl ze 1,3 miljoen euro cash afhaalden. Zulke praktijken worden blijkbaar vaker uitgevoerd door Brazilianen of Portugezen die hier bouwfirma's of bedrijven voor industriële (…) Lees het hele bericht

opgelet-voor-chocoladebroodjes-uit-aldi

Opgelet voor chocoladebroodjes uit Aldi

 In filialen van warenhuis Aldi in de regio's Heusden-Zolder en Roeselare zijn chocoladebroodjes verkocht waar door een productiestoring mogelijk stukjes metaal in terecht zijn gekomen. De supermarktketen vraagt consumenten de broodjes terug te brengen naar de winkel. Het gaat over plastic zakjes met zes chocoladebroodjes van het merk Délipain. De lotcodes van de teruggeroepen producten in de regio Heusden-Zolder zijn Lot 214221315090 met (…) Lees het hele bericht

gigantische-drukte-in-vzoc-blijft-aanhouden

Gigantische drukte in VZOC blijft aanhouden

De drukte in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum blijft maar toenemen. Nu zijn er alweer 236 verwaarloosde kippen, duiven en parkieten in beslag genomen in een huis in Bocholt. De politie trof de dieren bij een controle aan, ze zaten te dicht op elkaar, leefden tussen grote hoeveelheden uitwerpselen en hadden geen proper water. De controle gebeurde niet toevallig want begin juli zijn daar ook al eens meer dan 400 verwaarloosde dieren in beslag genomen en naar het VZOC overgebracht. Al die dieren (…) Lees het hele bericht

3-jaar-celstraf-geeist-tegen-ex-schepen-ozer

3 jaar celstraf geëist tegen ex-schepen Özer

Boekhouder en voormalig schepen van Heusden-Zolder Selahattin Özer riskeert 3 jaar celstraf voor BTW-fraude en fraude met coronapremies. Die straf heeft de openbare aanklager voor de rechtbank in Brussel vanmorgen tegen hem geëist. Er wordt geschat dat hij in het totaal voor 1,8 miljoen euro fraudeerde. De zaak ging aan het rollen toen bij een belastingcontrole onregelmatigheden werden ontdekt. HIj gebruikte verschillende vennootschappen en enkele (…) Lees het hele bericht

etixx-fietst-mee-op-circuit-zolder

Etixx fietst mee op Circuit Zolder

De sportvoedingsspecialist Etixx en Circuit Zolder zijn vanaf nu partners. Etixx ziet dat als een opportuniteit om zijn naambekendheid in de sportwereld op te drijven. Circuit Zolder kan hierdoor de avondfietsers en BMX’ers van de BMX Circuit Zolder Club een extraatje bieden. Leden van BMX Circuit Zolder en houders van een Cycling Card kunnen met een kortingscode alle producten uit het Etixx sportvoedings- en supplementengamma met 30 procent korting aankopen op www.etixxsports.com. In de welkomstpakketten zullen ook samples van Etixx worden verdeeld. Geregeld zal Etixx ook langskomen om voor een bevoorrading te zorgen tijdens het Avondfietsen. Etixx is een Belgisch merk, dat in 2009 werd opgericht. 

femma-dames-luisterden-samen-naar-hun-geschiedenis

Femma-dames luisterden samen naar hun geschiedenis

De dames van Femma Eversel luisterden samen naar De Madammen op Radio 2 . Het programma stond in het teken van 100 jaar KAV/Femma. Er werd onder meer gepraat hoe het er vroeger uitzag, wat de toekomst brengt met Femma Wereldvrouwen, ... Eén ding is duidelijk: alles evolueert snel tegenwoordig. (foto Rita Vanhove)

vooral-te-snel-in-geenrijt-en-westlaan

Vooral te snel in Geenrijt en Westlaan

Bij nieuwe snelheidscontroles heeft de politie 1160 wagens gecontroleerd, dat gebeurde op 5 plaatsen vooral in de ochtendspits. 179 bestuurders reden te snel, dat is bijna 15,5 %. De overtredingen bleven wel allemaal binnen de perken, niemand zal zijn rijbewijs moeten inleveren. De meeste overtreders zijn gevat in de Geenrijt (1 op 4) en in de Westlaan (1 op 5)

de-bijzondere-dynamiek-van-correspondentiekunst

De bijzondere dynamiek van correspondentiekunst

Een leuk bescheiden feestje in kasteel Meylandt deze voormiddag waar de academie een bijzondere tentoonstelling opende. Die toont de weerslag van een project dat ontstond tijdens de coronapandemie. Om de onderlinge afstand te overbruggen correspondeerden leerlingen schilderkunst en projectatelier met elkaar. Ze gebruikten daarbij teksten en beelden. Schrijven, schilderen, tekenen, collage, fotografie, ... alles was toegestaan en elk duo werkte op hetzelfde werk. Dat gaf een enorme (…) Lees het hele bericht

morgen-spectaculair-circustheater-in-cc-muze

Morgen spectaculair circustheater in CC Muze

Morgen krijgt CC Muze de Belgische première van 'Interesting Mistakes' van Boost Producties uit Amsterdam. Het is een modern circustheater waarvan Boost één van de pioniers is. De voorstelling is de eerste van een drieluik rond het spanningsveld tussen individualiteit en collectiviteit. In 'Interesting Mistakes' zoeken twee mensen naar houvast. Acrobaten Carina Klingsell en Richandell Martis bouwen constructies in een uitdagend spel. In een wirwar van touwen en bamboe creëren ze met een speciale knooptechniek nieuwe en prikkelende werelden. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar. Tickets. (foto Roos de Bolster)

collegeleerlingen-werken-rond-verkeersveiligheid

Collegeleerlingen werken rond verkeersveiligheid

De hele week organiseert het Sint-Franciscuscollege samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) activiteiten in het kader van haar verkeersweek. Dit jaar staan 'risico's en ongevallen op de schoolroute' centraal. Naar jaarlijkse gewoonte ondersteunt de fietsersbond de educatieve week met de begeleiding van een verkeerseducatieve route. 4 leden van de fietsvereniging gaan elk met een groep eerstejaarsstudenten op pad in de onmiddellijke omgeving van het college. Daarbij krijgen (…) Lees het hele bericht

opnieuw-zware-crash-in-koolmijnlaan

Opnieuw zware crash in Koolmijnlaan

Omstreeks 21 uur vanavond is een zware botsing gebeurd in de Koolmijnlaan, op het kruispunt met de Rode Kruisstraat, 100 meter van de plek waar eerder vanavond ook al een ongeval gebeurde. Twee auto's botsten tegen elkaar, één van de twee kwam in de omheining van de werken aan het Rode Kruis gebouw terecht. Ondanks de ravage raakte niemand gewond. De rijweg lag bezaaid met brokstukken en er was olie gelekt, daarom kwam de brandweer ter plaatse om alles op te ruimen. 

sfc-heeft-dag-van-jeugdbeweging-al-ingezet

SFC heeft Dag van Jeugdbeweging al ingezet

Morgen is het zoals aangekondigd de Dag van de Jeugdbeweging. Maar in het Sint-Franciscuscollege koppelen ze daar traditiegetrouw ook een 'nacht' aan vast. 85 leerlingen van de derde graad blijven op school slapen en ze hebben daarvoor een tentenkamp opgeslagen. Vanavond genoten ze van enkele opwarmingsdansjes en van frieten. Morgenvroeg om 7 uur schuiven liefst 175 leerlingen in uniform aan voor een lekker ontbijt dat het college hen aanbiedt.

193-collegeleerlingen-namen-deel-aan-youca-dag

193 collegeleerlingen namen deel aan Youca-dag

Liefst 193 leerlingen van het vijfde jaar van het Sint-Franciscuscollege namen vandaag deel aan de Youca-dag. Negen leerlingen hadden  een job op de gemeente waaronder begeleider in de kinderopvang, theatertechnieker, bibliothecaris, team jeugd, ergotherapeut dagverzorgingscentrum, ...Ook zijn er leerlingen parlementslid voor 1 dag in Brussel, dierenartsassistent, videojournalist op de nieuwsredactie van TV Limburg, reporter bij HBVL, politie, assistent in 't Weyerke,... Het college zelf (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-320

Vandaag gezien

Volgens hardnekkige geruchten zou deze namiddag een pot goud gevonden zijn naast de terril, in de buurt van de Weg naar de Grauwe Steen. De regenboog lijkt in ieder geval de plaats aan te duiden. 

auto-zwaar-beschadigd-boompje-geknakt

Auto zwaar beschadigd, boompje geknakt

In de vooravond is in de Koolmijnlaan een auto zwaar beschadigd geraakt toen hij door een andere wagen werd aangereden. De auto kwam tegene een boompje terecht, dat afknakte, en strandde vervolgens tegen de haag. Het bleef gelukkig beperkt tot materiële schade, iedereen kwam er met de schrik van af.

brandweer-moest-vooral-bomen-opruimen

Brandweer moest vooral bomen opruimen

Ook de brandweerpost Heusden-Zolder heeft vandaag verschillende oproepen gehad om de gevolgen van het stormachtige weer op te ruimen. Meestal ging het om omgewaaide bomen, afgeknakte takken of omgevallen panelen. Zo moesten in de Voortstraat twee bomen worden gezaagd die op de bovengrondse stroomleidingen waren terechtgekomen, bij 't Weyerke moest ook een boom worden opgeruimd. Andere oproepen kwamen uit de Guido Gezellelaan, Kerkstraat en Ubbelstraat. 

even-langsgaan-voor-een-notenbuffet

Even langsgaan voor een notenbuffet ...

Eind vorig jaar bezorgde Elke Spreuwers ons een leuk filmpje van de eekhoorns in haar tuin in de Nieuwstraat. En ja hoor, de pluimstaarten zijn weer van de partij en komen geregeld shoppen in haar notenwinkel. Kijk zelf maar.

dienst-spoed-deels-dicht-door-besmettingen

Dienst spoed deels dicht door besmettingen

Enkele personeelsleden van het Sint-Franciscusziekenhuis - die volledig gevaccineerd waren - en die onlangs deelnamen aan een extern evenement, zijn besmet geraakt met het COVID-19-virus. Zij zijn in quarantaine geplaatst. Dat heeft echter gevolgen voor de werking van de dienst spoedgevallen. Patiënten die de noodcentrale 112 contacteren, zullen worden afgevoerd naar ziekenhuizen in de omgeving, dat is afgesproken met de federale gezondheidsinspecteur . De MUG blijft operationeel en blijft dus uitrukken. Patiënten die zich rechtstreeks aanmelden bij de spoedgevallendienst kunnen wel blijven rekenen op medische zorgen.

fietspadrenovatie-uitgesteld-tot-het-voorjaar

Fietspadrenovatie uitgesteld tot het voorjaar

Voor wie zich afvraagt wanneer de aangekondigde werkzaamheden aan de fietspaden op de Graaf de Theuxlaan en de Meylandtlaan zullen starten ... 't zal nog niet voor meteen zijn. Normaal zou de aannemer op zondagavond 10 oktober zijn gestart met de renovatie van het wegdek op de fietspaden en enkele weken 's nachts werken. Maar blijkbaar waren de nachten te koud en/of te nat om goed asfalt te kunnen plaatsen. Daarom zijn de werken uitgesteld tot het voorjaar van 2022

luckas-vander-taelen-over-het-veranderende-brussel

Luckas Vander Taelen over het veranderende Brussel

Op uitnodiging van Neos Heusden-Zolder sprak historicus en journalist Luckas Vander Taelen in Kreabotheater over 'Brussel in Verandering'. De Vlaming heeft zijn plaats in Brussel veroverd, maar mag, volgens Vander Taelen, de hoofdstad van Vlaanderen niet loslaten. “De Vlaming kan met van trots geheven hoofd door Brussel stappen,” aldus de spreker. “Het zijn enkel een aantal politici die nog altijd niet hebben begrepen dat Brussel een metropool in verandering is, die al (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-over-37-punten

Gemeenteraad over 37 punten in raadzaal

De gemeente- en OCMW-raad vergaderen op donderdag 28 oktober om 19 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Op de agenda van de gemeenteraad staan voorlopig 37 punten in de openbare zitting. Daarbij een heel aantal punten rond de financiën van de kerkfabrieken. De kerkfabriek van Eversel vraagt een toelage voor de aankoop van stapelbare kerkstoelen. De raad moet ook een overeenkomst met Kind en Taal vzw goedkeuren om specifieke acties te organiseren rond (…) Lees het hele bericht

heusdense-jeugdverenigingen-in-de-kjiker

Heusdense jeugdverenigingen in de kijker

Vorig jaar moest de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden de publicatie van haar jaarlijkse fotoboek en de bijhorende tentoonstelling even on hold zetten omwille van corona. Maar dit jaar kunnen ze dan toch op de proppen komen met het boek 'Jeugdverenigingen van Heusden'. Omdat het coronavirus nog niet helemaal onder controle is, zullen de voorstelling en de boekenverkoop niet zoals anders in woonzorgcentrum Hof ter Bloemen kunnen plaatsvinden, maar wel in de (…) Lees het hele bericht

petanque-50-plus-alle-thuisploegen-winnen

Petanque 50-Plus: alle thuisploegen winnen

In het petanque 50-plus wonnen alle thuisploegen hun wedstrijd. De uitslagen. Senior afdeling Boekt A – Sint Truiden B: 7-2, Olympia A – Opec A: 7-2 en Sint Truiden A – De Berk A; 7-2. 1ste Limburg Boekt B – Kelchteren A: 6-3. 3de Limburg De Berk C – De Berk B: 7-2 en Olympia B – Terbiest B: 8-1. 4de Limburg Bochald B -Boekt C: 6-3.

inval-in-heusden-zolder-rond-cocainebende

Inval in Heusden-Zolder rond cocaïnebende

De federale gerechtelijke politie is vandaag binnengevallen in een woning in Heusden-Zolder, in het kader van de operatie Costa, een grootschalige internationale operatie tegen cocaïnehandel. Tegelijk waren er invallen  op 13 andere plaatsen in ons land - naast Heusden-Zolder onder meer Borgloon, Sint-Truiden, Maasmechelen, Houthalen en Lanaken  - maar ook in 13 in Nederland en 2 in Spanje. Er zijn in ons land negen arrestaties gebeurd, in Nederland drie en in (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-319

Vandaag gezien

De herfst is nu wel echt begonnen, dat valt ook af te leiden uit het kleurrijke tapijt onder de esdoorn van Julien Maebe. 't Heeft iets van een schilderij ...

dit-is-de-inzending-van-klara-loos

Dit is de inzending van Klara Loos

Blijkbaar hebben nogal wat inwoners van Heusden-Zolder hun foto op de website van National Geographic gekregen om daar deel te nemen aan de fotowedstrijd. Klara Loos neemt met deze foto van bij die honing haalt uit een passie florabloem deel in de categorie juniors.

kvv-trainer-dient-zelf-zijn-ontslag-in

KVV-trainer dient zelf zijn ontslag in

Bij tweedeprovincialer KVV Heusden-Zolder heeft trainer Peter Vandebroek zijn ontslag gegeven. De resultaten vielen de jonste tijd tegen en blijkbaar klikte het niet met een aantal spelers, daarop heeft de T1 de eer aan zichzelf gehouden en zijn ontslag ingediend. Hij kwam op 9 maart 2019 bij KVV als vervanger van Filip Peeters. Het KVV-bestuur gaat op zoek naar een vervanger.

dag-van-de-jeugdbeweging-wordt-een-feest

Dag van de Jeugdbeweging wordt een feest

Nu vrijdag is het de jaarlijkse Dag van de Jeugdbeweging. Iedereen die lid is van één of andere beweging gaat dan naar school in zijn hemd, t-shirt, sweater, sjaaltje of andere attribuut dat bij de vereniging past. Ook in Heusden-Zolder zijn de jeugdbewegingen belangrijk. Elke week staan meer dan 250 enthousiaste leiders en leidsters in Heusden-Zolder paraat om te ravotten, te knutselen … Team jeugd zet deze dag extra in de verf en trakteert alle leerlingen en (…) Lees het hele bericht

rioleringswerken-jacobusstraat-starten-morgen

Rioleringswerken Jacobusstraat starten morgen

De komende periode zijn rioleringswerken gepland in de Sint-Jacobusstraat en op het kruispunt van Sint-Jacobusstraat met Everselkiezel. Zowel de Sint-Jacobusstraat als het kruispunt zullen worden afgesloten. Daarom is voor het doorgaand verkeer in de Everselkiezel een omleiding voorzien via de Bovenstraat. Met de aannemer is afgesproken dat fietsers wel aan het kruispunt doorkunnen via de berm. De werken starten morgen en zullen vermoedelijk 2 weken duren. De (…) Lees het hele bericht

samana-eversel-kwam-nog-eens-samen

Samana Eversel kwam nog eens samen

"Eindelijk", zo slaakten ze ook een zucht van opluchting bij Samana Eversel nu ze na zo'n lange tijd weer eens als groep bij elkaar konden komen. De opkomst was groot, iedereen was dan ook heel enthousiast om elkaar terug te zien. Er werd heel wat bijgebabbeld, spelletjes gespeeld en genoten van een kop koffie met iets lekkers. De voorbije periode heeft echter ook haar sporen achter gelaten en verschillende leden zijn ondertussen overleden. Voor hen brandde er een kaarsje. Als de hele situatie normaal blijft, wordt op 15 november iedereen terug verwacht. (foto's Mieke Swerts)

neos-wandelde-in-de-dauteweyers

Neos wandelde in de Dauteweyers

Ondanks het miezerige herfstweer werd het voor een aantal leden van  Neos Heusden-Zolder een aangename wandeling door het gebied van de Dauteweyers in Diepenbeek. Een interessant en rijk natuurgebied. De volgende wandeling ligt ook al vast, op woensdag 17 november gaat het naar het gekende stiltegebied Gerhagen in Tessenderlo. (foto Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-723

De kijk van Richie

Doordachte beroepskeuze.

eindelijk-nog-eens-een-unizo-ondernemerscafe

Eindelijk nog eens een UNIZO-ondernemerscafé

Door de coronapandemie hebben ze er lang moeten op wachten, maar vanavond kon UNIZO Heusden-Zolder eindelijk nog eens uitpakken met een ondernemerscafé. Een 50-tal lokale ondernemers had ingeschreven om elkaar in het Muzecafé op een informele manier te ontmoeten. Er moest dan ook heel wat bijgepraat worden. Het gezelschap werd verwelkomd door voorzitter Bert Moons. We Two - Rocco en Arturo - zorgde voor de gepaste sfeermuziek en Eugenie van het Muzecafé had een heerlijke wijnbar samengesteld. 

altijd-onderweg-het-pakkende-verhaal-van-mieke

Altijd onderweg: het pakkende verhaal van Mieke

De multifunctionele ruimte van de bibliotheek was vanavond stampvol gelopen voor de boekvoorstelling 'Altijd onderweg' van Mieke Claes. Daarin doet ze het verhaal hoe ze als jonge vrouw bij een auto-ongeval een zware klap op het hoofd krijgt en daardoor verder moet leven met een 'niet-aangeboren hersenletsel' (NAH). Het is een pakkend verhaal, van een lange, moedige strijd. Het boek werd mee geschreven door dokter Dirk Liessens, die (…) Lees het hele bericht

dorpstuintjes-verkopen-biopompoenen

Dorpstuintjes verkopen biopompoenen

In de dorpstuintjes hebben ze dit najaar een rijke pompoenenoogst binnengehaald, van verschillende soorten. Om de werking van de dorpstuintjes mee te financieren worden die nu zaterdag tussen 13 en 16 uur verkocht. Het gaat om bio, onbespoten pompoenen aan democratische prijzen. De verkoop gebeurt ter plaatse aan trage weg nr. 4960, inrijden aan het kapelletje ter hoogte van de Schootstraat 66.

tip-van-de-bib-klimaatdichters

Tip van de bib: Klimaatdichters

De boekentip van de bib koppelt deze week het nuttige aan het aangename, of omgekeerd: de dichtbundel 'Zwemlessen voor later' van Klimaatdichters. Geen toeval trouwens want op dinsdag 26 oktober komt één van de klimaatdichters, Joris Iven, in de bibliotheek voorlezen uit de bundel, begeleid door accordeonist Patrick Carnotensis.

Korte inhoud

Een noodkreet voor de aarde,
een ode aan de natuur,
een pleidooi voor (…) Lees het hele bericht

toekomst-telt-houdt-wandeling-met-speakerscorner

Toekomst Telt houdt wandeling met speakerscorner

De burgerbeweging Toekomst Telt organiseert zondag 24 oktober een wandeling in de Mangelbeekvallei met kasteel Meylandt als vertrekpunt. Na een welkomstwoord op de trappen van het kasteel om 14 uur wordt vertrokken voor een wandeling van 5 km met onderweg 7 stopplaatsen met telkens een speakerscorner. Burgers kunnen vanop een houten kist het woord nemen en in interactie gaan met de aanwezigen. Het einde is voorzien omstreeks 17 uur aan de blokhut met een (…) Lees het hele bericht

ineke-vlaminck-met-2-foto-s-in-wedstrijd

Ineke Vlaminck met 2 foto's in wedstrijd

Ook Ineke Vlaminck stuurde foto's in voor de wedstrijd van National Geographic. Zij mocht rekenen op twee selecties: één met de foto van de viscabines in Royan in Frankijk en één van een haan in Labiomista in Genk. Ook voor beide foto's kun je uiteraard stemmen.

36-besmettingen-in-de-afgelopen-week

36 besmettingen in de afgelopen week

De afgelopen week waren er in Heusden-Zolder opnieuw 36 inwoners die een coronabesmetting hebben opgelopen. De lijn van de afgelopen tijd wordt daarmee gewoon doorgetrokken, in tegenstelling tot sommige andere gemeenten spreken we dus nog niet van een stijgende trend. Het gemiddelde staat op 106 per 100.000 inwoners. Het is alweer 59 dagen geleden dat er nog eens een dag zonder positieve test was. 3390 inwoners zijn het afgelopen anderhalf jaar besmet geraakt. 

wie-steunt-inge-in-fotowedstrijd

Wie steunt Inge in fotowedstrijd?

Inge Vreys volgt een cursus fotografie en tijdens de vakantie kon ze een otter vastleggen die zijn 'lunch aan het verorberen was'. Die foto heeft ze ingestuurd voor de fotowedstrijd van National Geographic. De foto is geselecteerd en er kan op gestemd worden tot en met 25 oktober. Wie stemt, kan een reis winnen en ook voor de winnende fotografen liggen prijzen klaar. Dus wie Inge een steuntje wil geven, kan hier klikken.

diamant-voor-jose-en-toon

Diamant voor José en Toon

't Is vandaag een bijzondere dag voor Toon Hoogsteyns en José Quintens in de Ringlaan. Ze vieren namelijk hun diamanten bruiloft. Ze stapten op 18 oktober 1961 in het huwelijksbootje. Ze kregen drie kinderen: Peter, Stijn en Sara en ondertussen zijn daar ook vier kleinkinderen bijgekomen: Nick, Lisa, Amelie en Ramiro. In 1972 bouwden ze hun huis aan de Ringlaan, waar ze nu nog steeds wonen en waar het onderhoud van hun prachtige tuin hun passie is. Ook de kinderen beleven (…) Lees het hele bericht

de-academie-exposeert-brieven

De academie exposeert ... brieven

In volle coronatijd waren de leerkrachten en leerlingen van de academie noodgedwongen in de weer met allerlei hedendaagse communicatiekanalen. Ze ondervonden de vele voordelen van digitaal communiceren, maar misten ook een stukje romantiek. Met het project ‘Correspondentie’ herontdekten leerlingen Schilderkunst en Projectatelier de tastbare warmte en exclusiviteit van het uitwisselen van brieven. En zo werd het telkens weer uitkijken naar wat in de brievenbus was (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-318

Vandaag gezien

Het blijft dezer dagen boeiend om 's morgens en 's avonds naar de lucht te kijken. Deze avond, net voor zonsondergang, kon je een parhelium of bijzon spotten. 

boekt-aan-de-leiding-in-ere-afdeling

Boekt aan de leiding in ere-afdeling

Alle ploegen kwamen dit weekend aan bod in het petanque. Vlaamse liga  Olympia – Singel: 3-6 en Zigzag – Boekt: 6-9. Ere afdeling Limburg Boekt B – Fenix A: 4-5, Genenbos A – De Berk A: 5-4 en Genenbos B – Boekt A: 4-5. 1ste Limburg Olympia A – Genk A: 3-6 en Genenbos C – De Bek B: 6-3. 2de Limburg Boekt C – Hasselt B: 6-3, Olympia B – Genk B: 4-5 en Sparrendal A – De Berk C: 6-3. In ere-afdeling Limburg staat Boekt A alleen aan de leiding. 

one-time-blues-band-had-geen-two-times-nodig

One Time Blues Band had geen two times nodig

De Sunday Evening Blues in het Muzecafé kende gisteravond opnieuw een stevige editie. Er stond dan ook heel wat volk op het podium met The One Time Bluesband die zich dan ook nog had versterkt met special guests Nico De Cock en Marc Steenbergen. Volop showtime dus en de vlam sloeg dan ook snel in de pan. Volgende afspraak op 21 november wanneer Rocco & Friends zich in de blues zullen storten. (foto's Ann Jordens)

bestuurders-geflitst-dit-weekend

310 Bestuurders geflitst dit weekend

De politie hield zaterdag en zondag snelheidscontroles op 10 plaatsen in Heusden-Zolder. 2762 bestuurders zijn gecontroleerd, 310 reden te snel wat neerkomt op ruim 11%. In de Meylandtlaan reden verschillende voertuigen boven de 100 km/u reden waar 70 is toegestaan.  In de Dijkstraat is  een wagen geflitst aan 100 km/u terwijl er maar 50 km/u is toegestaan.  Dat betekent:  politierechter  en intrekking rijbewijs.

man-onder-invloed-opgepakt-na-achtervolging

Man onder invloed opgepakt na achtervolging

De politie heeft zaterdagavond na een achtervolging een bestuurder opgepakt. Rond 23 uur werd een verdachte wagen opgemerkt in de Koolmijnlaan. Toen de politie de zwaailichten aanzette, sloeg de wagen op de vlucht en reed volgas richting Houthalen. Daar keerde hij weer richting Heusden. Toen de politie langs de vluchter kwam, moest die  in de remmen gaan omdat hij in hun richting uitweek. Uiteindelijk werd hij klemgereden en kon de 27-jarige bestuurder uit Heusden-Zolder uit de auto gehaald (…) Lees het hele bericht

gilles-de-meester-dirigent-van-ware-vrienden

Gilles De Meester dirigent van Ware Vrienden

De Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden heeft een nieuwe dirigent: Gilles De Meester. Hij is 35 en afkomstig van Wijnegem. Hij studeerde onder meer aan  het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en was actief als professioneel drummer. Hij dirigeerde eerst een jeugdorkest en verdiepte zich nadien met allerlei opleidingen, masterclasses en workshops in het vak van dirigent. Hij heeft trouwens al heel wat praktijkervaring opgebouwd. Nadat Ronny Ramaekers zijn afscheid bij De Ware Vrienden (…) Lees het hele bericht

dries-van-langendonck-tweede-op-wk-karting

Dries Van Langendonck tweede op wk karting

Dries Van Langendonck is tweede geworden op het wereldkampioenschap MINI ROK 60 cc in het Italiaanse Lonato Del Garda. Bij het tijdrijden had hij al de zesde tijd op 104 deelnemers geklokt. Dan kwamen er de kwalificatiewedstrijden waarvan hij er twee won en één keer tweede eindigde. In de finale vertrok hij vanop de pole en eindigde tweede na de Canadees Jensen Burnett, de nieuwe wereldkampioen. Derde werd een Pool. Dries kon het hele weekend rekenen op steun van zijn hele familie.

lidl-staking-levert-brood-voor-sint-vincentius

Lidl-staking levert brood voor Sint-Vincentius

Bij Lidl waren ze uiteraard not amused met de staking die de vakbonden in de verschillende vestigingen hadden uitgeroepen. Maar Sint-Vincentius kon er wel bij varen, want het kreeg liefst meer dan 200 broden en zowat 500 sandwiches. De één zijn staking ... is de ander zijn brood. 

vanavond-gezien-115

Vanavond gezien

Neen, 't is nog wat vroeg voor Sinterklaas om al speculaas te bakken, maar boven Viversel konden ze al van een mooie lucht genieten. (foto Yves Maex)

bijna-200veldrijders-vandaag-in-eversel

Bijna 200 veldrijders vandaag in Eversel

Het was opnieuw een drukke dag aan de manège in Eversel, waar heel wat veldrijders aan de start kwamen van de koersen van vandaag. Bij de elite 3 won Kristof Cop, Kenny Geluykens won bij de masters A, Danny Sleeckx bij de masters B en Georges Hauterat bij de masters C en D. Bij de U23/elite 2 was Ingmar Uytdewilligen de snelste, Robbe Geudens was de snelste junior, Arthur Van Den Boer eindigde eerste bij de eerstejaars nieuwelingen, bij de tweedejaars was het Axel Van Broek die mocht juichen. De meisjes U17 (…) Lees het hele bericht

stevige-winst-voor-bolderberg-1

Stevige winst voor Bolderberg

In de tweede provinciale A won Bolderberg FC met 2-5 bij Hamont 99. FC Anadol won met 1-3 bij Stal Koersel. KVV Heusden-Zolder  speelde 2-2 gelijk tegen MD Halen.

fikse-nederlaag-voor-sk-06

Fikse nederlaag voor SK 06

In de vierde provinciale C van het voetbal verloor SK Heusden 06 zijn uitwedstrijd bij Amandina Schakkebroek met 4-0.

18-wandelaars-en-55-fietsers-op-trage-wegen

18 wandelaars en 55 fietsers op trage wegen

18 wandelaars en 55 fietsers daagden vandaag op voor de Dag van de Trage Weg in Heusden-Zolder. Ze maakten een korte of lange wandeling door de natuur of langs de gemeentegrens, of een pittige fietstocht over veilige wegen. Tegelijk konden ze kennismaken met de nieuwe namen die aan de trage wegen worden gegeven. Aan het eind trakteerde de gemeente op soep, koffie en een frisdrankje. (foto's Julien Maebe)

volleydames-van-bolderberg-uitstekend-bezig

Volleydames van Bolderberg uitstekend bezig

In het volleybal hebben de volleybaldames van Bolderberg hun seizoenstart niet gemist. De ploeg – een mix van twintigers en tieners – heeft nog geen enkele set moeten prijsgeven. Ze trachten  dit seizoen net dat tikkeltje beter te doen dan in 19-20 waarin ze enkel Helchteren moesten laten voorgaan. Vorige week hadden ze extra vertrouwen getapt uit de kurkdroge 3-0 zege tegen het tot dan ongeslagen Stevoort. Gisteren volgde dan de moeilijke verplaatsing naar Sint-Truiden. Maar ook dat werd een 0-3 walk over. Setstanden: 17-25, 9-25 en 13-25 en een vijfde overwinning op rij.

heusden-en-zolder-b-verliezen

Heusden en Zolder B verliezen

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden van Optima Tessenderlo B verloren met 64-58. Ook Zolder B ging voor de bijl bij Maasmechelen A: 89-79. In derde provinciale gaat Zolder D op zijn elan verder, het won nu bij Pelt A met 68-71. In vierde provinciale was ook Zolder E aan de winst, 65-74 bij Pelt Z. 

wilde-ganzen-op-bezoek

Wilde ganzen op bezoek

Een groep wilde ganzen streek deze namiddag neer nabij de mijnterril van Heusden-Zolder. (foto Stephan Volders)

165-jonge-veldrijders-aan-de-start-in-eversel

165 jonge veldrijders aan de start in Eversel

Vandaag werd in Eversel het eerste luik betwist van de veldritwedstrijden die wielerclub Berg Op daar organiseerde. De funwedstrijd 'Grote Prijs Eric Vanderaerden' voor het goede doel werd betwist door 38 renners. Ruben Veestraten was de snelste voor Pieter Geerts en Michael Bervoets, waarmee de plaatselijke supporters meteen weer wat oude bekenden zagen schitteren. Bij de allerjongsten waren er alles samen 60 starters. De winnaars in de verschillende leeftijdscategorieën waren Warre Potters (8j), Fea Huybrechts (9j), Jorbe Verbraeken (10j), Arto Cop (11j). De U15 kende liefst 105 deelnemers. Daar gingen de bloemen naar Mathiz Tielens (12j), Maxime Smits (13j) en Leen Geerts (14j). (foto's Stephan Volders)

vandaag-gezien-317

Vandaag gezien

Van een stevige wandeling krijg je dorst. Daar is niks mee. Maar een trouwe lezer vond op zijn dagelijkse wandeling aan Beekbeemdenhof deze lading lege blikjes. Opgeteld goed voor 7,5 liter bier. Dat moet wel een heel fanatieke wandelaar zijn geweest ... Het respect voor de omgeving is in ieder geval ver te zoeken. 

sint-vincentius-speelt-maatschappelijke-rol

Sint-Vincentius speelt maatschappelijke rol

Veel mensen kwamen vandaag een kijkje nemen achter de schermen van Sint-Vincentius. De organisatie had de deuren in de Sint-Lutgardisstraat een hele dag opengezet. Voor veel bezoekers was het verrassend om vast te stellen welke 'machinerie van vrijwilligers' zich daar in de loop der jaren heeft ontplooid. Sint-Vincentius en zijn dochter- of zusterorganisaties is dan ook heel wat meer dan alleen maar voedselsteun aan behoeftigen. Mensen in armoede kunnen er in verschillende omstandigheden (…) Lees het hele bericht

thuisnederlaag-voor-wieze-boys-a

Thuisnederlaag voor Wieze Boys A

Verrassing in het bedrijfsvoetbal vandaag waar VK Wieze Boys A een 2-3 thuisnederlaag leed tegen FC Berg. 't Was ook geen prettige speeldag voor zusterploeg Wieze Boys B dat een 4-0 kreeg aangesmeerd bij Pook Keramo A. RP Products kon de Heusden-Zolderse eer redden met een 1-0 zege tegen El Toro.

het-front-van-ex-mijnwerkers-wordt-nog-groter

Het front van ex-mijnwerkers wordt nog groter

Meer dan 5.000 ex-mijnwerkers verzamelden vandaag onder de schachtbokken van Houthalen voor een nieuwe bijeenkomst rond het pensioendossier. Dat waren er nog zowat 1.000 meer dan vorige keer, toen iedereen al dacht dat het plafond bereikt was. De KS-Vriendenkring vindt dat elke mijnwerker nog een compensatie tegoed heeft voor het niet naleven van de pensioenafspraken die in het verleden zijn gemaakt. Daarbij verwijzen het bestuur van de KS-Vriendenkring en het studie- en (…) Lees het hele bericht

rc9-ladies-tevreden-ondanks-verlies

RC9 Ladies tevreden ondanks verlies

In het rugby verloren de RC9 Ladies vandaag met 27-34 van Walferdange. De partij kwam traag op gang bij Heusden-Zolder want het stond snel 0-10 achter. Toch kwamen de plaatselijke ladies stilaan meer in de wedstrijd wat bij de rust een 10-17 opleverde. In het begin van de tweede helft kwam RC9  goed terug met try's die elkaar snel opvolgden waardoor ze 20 miniuten voor tijd op gelijke hoogte kwamen: 22-22. Door goed samenspel van de Luxemburgse dames en  enkele fouten van RC9 werd (…) Lees het hele bericht

gemeentehuis-wordt-nieuwe-vaccinatiecentrum

Gemeentehuis wordt nieuwe vaccinatiecentrum

Het ziet ernaar uit dat 65-plussers in het gemeentehuis hun derde vaccin zullen krijgen. De afgelopen periode is gezocht naar een nieuwe locatie - de huur van Watt 17 is gestopt - en de keuze is gevallen op de raadzaal in het gemeentehuis. De laatste praktische zaken worden nu nog besproken. Ook de inwoners van Lummen zullen daar hun derde vaccin krijgen. Houthalen-Helchteren kiest er uiteindelijk voor om door te gaan in zijn eigen administratief centrum (NAC)

de-kijk-van-richie-722

De kijk van Richie

Onze huiscartoonist lanceert een nieuwe kalender voor volgend jaar. 

veel-volk-voor-il-cambio-van-quinten-torp

Veel volk voor Il Cambio van Quinten Torp

Het Muzecafé was vanavond volgestroomd voor de vernissage van Il Cambio, de weerslag van het kunstzinnige fietsavontuur dat Quinten Torp (Geert Mullens) afgelopen zomer in de Italiaanse Alpen ondernam. Na de verwelkoming en situering door Muzedirecteur Tom Michielsen nam fietsliefhebber en artistieke duizendpoot Rick De Leeuw het woord. Hij vertelde op zijn eigen manier  en door zijn eigen bril bekeken het exploot van Quinten Torp. Als (…) Lees het hele bericht

leesclub-besprak-daniel-van-chris-de-stoop

Leesclub besprak 'Daniël' van Chris de Stoop

Neos Heusden-Zolder heeft ook een eigen leesclub die geregeld een boek bespreekt. Deze keer namen ze met zijn allen het boek Daniël van Chris de Stoop onder de loep. Op de volgende leesclub van 17 december om 14 uur in De Val ligt Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers op de plank. (foto Trudo Groffi)

morgen-en-zondag-cyclocrossen-in-eversel

Morgen en zondag cyclocrossen in Eversel

Wielerclub Berg Op Eversel organiseert morgen en zondag de jaarlijkse cyclocross aan de manège in Eversel. Morgen is het aan de miniemen en aspiranten, waarbij de aspiranten strijden voor de Limburgse kampioenentrui. De eerste koers start om 10 uur, de laatste om 15 uur. Om 16 uur is er dan weer de funcross Grote Prijs Eric Vanderaerden. Iedereen vanaf 18 jaar kan deelnemen aan deze ludieke koers over 35 minuten waarvan de opbrengst gaat naar (…) Lees het hele bericht

jeugdraad-peilt-naar-jeugdbeleid-in-politiek-debat

Jeugdraad peilt naar jeugdbeleid in politiek debat

De gemeentelijke jeugdraad van Heusden-Zolder organiseert voor de tweede keer een groot politiek debat met de focus op het jeugdbeleid. In 2018 werd dat al eens gedaan in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Toen beloofde de jeugdraad om dat ongeveer halfweg de legislatuur nog eens te doen. Nu is het dus zover en heeft op vrijdag 5 november het "Debattle - Where are we now?!" plaats.

Het wordt een interactief debat over het lokale (…) Lees het hele bericht

tamala-duikt-in-de-senegalese-volksverhalen

Tamala duikt in de Senegalese volksverhalen

Morgen (zaterdag) wordt de Zwarte Zaal / Black Box van CC Muze  ondergedompeld in warme klanken uit Senegal.  Het trio Tamala presenteert er zijn tweede album 'Lumbu'. Tamala bestaat uit zanger Mola Sylla, koraspeler Boa Sissoko en violist Wouter Vandenabeele. Tamala betekent ‘reizigers’ en het trio neemt ons mee op een tocht langs West-Afrikaanse verhalen en ritmes.  Nadat ze met hun debuut-album de Klara-award van beste (…) Lees het hele bericht

neos-leden-kunnen-nu-een-beroerte-herkennen

NEOS-leden kunnen nu een beroerte herkennen

Op uitnodiging van Neos Heusden-Zolder was dokter Stockx te gast in CC Muze met een voordracht over herkennen, behandelen en voorkomen van een beroerte. Als interventieradioloog staat hij aan het hoofd van het team dat in het ZOL Genk en Jessa Hasselt patiënten die door een beroerte werden getroffen, zo vlug mogelijk met de nieuwste methoden behandelt. Hierbij is herkennen en snel handelen van het allergrootste belang. 
Voor een volgende voordracht is Luckas Vander (…) Lees het hele bericht

opletten-voor-oplichting-met-itsme

Opletten voor oplichting met itsme

Oplichters richten zich de jongste tijd opvallend veel op Itsme-gebruikers. Dat is de app waarmee je je normaal op een veilige manier kunt identificeren. Op zich is het logisch dat de oplichters zich daar op richten want de app wordt breed gebruikt, onder meer door banken, overheidsdiensten en andere  instanties. Ideaal dus om aan vertrouwelijke of kostbare gegevens te geraken. Mensen worden dan ook overspoeld met mails en berichten dat hun account geblokkeerd is, dat ze nieuwe software (…) Lees het hele bericht

dealer-is-al-51-keer-veroordeeld-door-rechtbank

Dealer is al 51 keer veroordeeld door rechtbank

Voor de rechtbank in Hasselt heeft de openbare aanklager vandaag 2 jaar cel en 8.000 euro boete geëist tegen een man van 42 uit Heusden-Zolder voor drugshandel. Hij is al 51 keer veroordeeld voor allerlei feiten. Deze keer was hij betrapt in de Hasseltse stationsbuurt met 46 gram speed op zak. Hij beweerde dat hij die ging terugbrengen naar iemand met wie hij die eerder voor een laptop had geruild. Maar op zijn thuisadres vond de politie nog zakjes met speedresten en ook uit (…) Lees het hele bericht

uitzicht-heusden-centrum-verandert-langzaam

Uitzicht Heusden-Centrum verandert langzaam

We meldden al de bouwprojecten die op stapel staan of in uitvoering zijn in de Brugstraat, ook in de Guido Gezellelaan wordt gewerkt aan nieuwe appartementen. En ook de omgeving van het Koning Boudewijnplein kan de komende jaren deels van uitzicht veranderen. Zo loopt momenteel een aanvraag voor een omgevingsvergunning om op de plaats van het Havanacafé, het aangrenzende winkelpand en woning - hoek kapelstraat - een project met 7 appartementen te bouwen. Er was ook een aanvraag om op de hoek (…) Lees het hele bericht

artikel-27-opnieuw-in-zldr-luchtfabriek

Artikel 27 opnieuw in ZLDR Luchtfabriek

Artikel 27 pakt dit najaar uit met de 21ste editie van zijn kunsttentoonstelling. Van 21 november tot en met 12 december kunnen kunstliefhebbers terecht in ZLDR Luchtfabriek om te bekijken wat tientallen kunstenaars rond het thema 'Bella Ciao' creëerden. Iedereen kan er individueel terecht tussen 14 en 18 uur (behalve maandag). Groepen zijn uiteraard zeer welkom, voor hen is reserveren noodzakelijk. De opbrengst van de kunstverkoop en de rondleidingen gaat naar twee projecten in het zuiden: Suyana Peru en Mali Muleba (Tanzania). (foto Artikel 27 2000)

vandaag-gezien-316

Vandaag gezien

Jan Leijskens dompelt ons nog wat verder onder in de herfstsfeer. 

leer-je-buren-kennen-via-hoplr

Leer je buren kennen via Hoplr

Zoals in heel wat andere gemeenten, wordt ook in Heusden-Zolder het buurtinformatienetwerk Hoplr gelanceerd. Alle inwoners krijgen daarover dezer dagen een brief in de bus. Hoplr is een digitaal platform waar ook mensen zonder computerkennis vlot hun weg in vinden. Het is de bedoeling buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld aanbieden om mensen te helpen bij boodschappen of een klusje, of zoek je zelf een handige harry of een bepaald gereedschap om te (…) Lees het hele bericht

boekt-wint-bij-olympia-1

Boekt wint bij Olympia

In het petanque 50-plus won Boekt A bij Olympia A met 2-7 in de Senior afdeling, in diezelfde reeks verloor De Berk A met 3-6 van Pelter A. De andere uitslagen: 1ste Limburg Horizon A – Boekt B: 5-4, 3de Limburg: De Berk B – Hasselt B: 3-6 en Olympia B – De Berk C: 6-3.

een-hele-muzikale-namiddag-in-kerk-van-viversel

Een hele muzikale namiddag in kerk van Viversel

De kerkraad van Viversel organiseert op zondag 24 oktober een muzikale namiddag in de parochiekerk Sint-Quirinus. Het Pereboom & Leijser-orgel zal bespeeld worden door organist Fons, Gilles en Kris en de muziekacademie van Beringen. Verder zijn muzikanten met  een clavecimbel en keyboard te gast en komen er een ensemble koperblazers en fagot-ensemble. Het begint om 14 uur en de toegang is gratis.

quinten-torp-fietste-en-schilderde-in-noord-italie

Quinten Torp fietste en schilderde in Noord-Italië

Van 16 oktober tot en met 19 december kun je op de mezzanine van het Muzecafé een bijzondere tentoonstelling bekijken: Il Cambio van Quinten Torp, aka Geert Mullens uit Zolder. Quinten Torp is schilder én fietsliefhebber en hij durft beide al eens combineren, zoals in 2015 toen hij voor 'Het Klein Verzet' in de omgeving van Heusden-Zolder fietste met de schildersezel op de rug en er schilderijen in openlucht maakte. Voor Il Cambio trok hij afgelopen zomer met (…) Lees het hele bericht

lopen-en-wandelen-tussen-mijnen-beringen-en-zolder

Lopen en wandelen tussen mijnen Beringen en Zolder

Op zondag 19 december organiseert Golazo de eerste Keytrade Bank Mijnentocht, een loop- en wandelevenement tussen de mijn van Zolder en Beringen. De deelnemers kunnen kiezen uit drie trajecten: 7, 15 en 20 km. De omloop van 7 km vertrekt en komt aan in Beringen en is de perfecte mix van natuur en geschiedenis. Starten doe je op het historische Kioskplein en onderweg loop je langs de voormalige mijncité, door het oude stadion van FC Beringen, het park van de (…) Lees het hele bericht

dei-van-56-uit-zolder-kwamen-weer-samen

'Dei van 56' uit Zolder kwamen weer samen

De 65-jarigen van Zolder hielden hun reünie bij Stefan & Ann. ’Dei van 56’ hebben er ondertussen een traditie van gemaakt om elkaar op tijd en stond terug te zien, de reünie was aan zijn 5de editie toe. Het was voor sommigen even zoeken naar de juiste naam bij ieder gezicht, want de prinsesjes en adonissen van destijds hebben in de meeste gevallen een zekere evolutie ondergaan. Het werd in ieder geval een lekker en gezellig gebeuren, met veel anekdotes en ludieke oude koeien die uit de gracht werden gehaald. Er is alvast afgesproken om geen 5 jaar meer te wachten met de volgende bijeenkomst.

de-kijk-van-richie-721

De kijk van Richie

Levenslang leren ...

nog-altijd-jojo-beweging-bij-besmettingen

Nog altijd jojo-beweging bij besmettingen

De coronacijfers blijven wat op en neer gaan. Na de 22 nieuwe besmettingen vorige keer, zijn er de afgelopen week 36 bijgekomen. Het gemiddelde bedraagt nu 106 besmettingen per 100.000 inwoners, da's uiteraard nog altijd een heel eind boven het alarmniveau, maar in de nationale statistieken moet je al ver scrollen om Heusden-Zolder tegen te komen. Over het algemeen liggen de cijfers vooral in Luik en Brussel veel hoger. Van 3354 inwoners is nu geweten dat ze sinds maart vorig jaar besmet raakten met het virus.

tip-van-de-bib-mieke-claes

Tip van de bib: Mieke Claes

Deze week stelt de bib ons een boek met een engagement voor: Altijd Onderweg van Mieke Claes. Mieke stelt haar boek op dinsdag 19 oktober voor in de bibliotheek. Ook aanwezig zijn haar arts en haar uitgever. Ronny Mosuse zorgt voor een muzikaal intermezzo.  

Korte inhoud  

Mieke, een jonge vrouw, krijgt bij een auto-ongeval een klap op het hoofd. Die ene klap slaat een onmiskenbare breuk in haar prille leven. Van de ene dag op de (…) Lees het hele bericht

zondag-fietsen-en-wandelen-door-heusden-zolder

Zondag fietsen en wandelen door Heusden-Zolder

Nu zondag heeft de Dag van de Trage Weg plaats en uiteraard zal dat in Heusden-Zolder niet ongemerkt voorbijgaan. Eerst is er een fietstocht van ongeveer 25 km met vertrek om 14 uur aan de zaal van Harmonie De Verenigde Vrienden in de Kerkenblook, daar komt de tocht ook weer aan. Op dezelfde plaats vertrekt om 14.30 uur een korte wandeling van 4 km toegankelijk voor buggy's. Voor wie het wat pittiger mag, is er een speciale wandeling langs de grens van Heusden-Zolder. Die is ongeveer 11 km lang en vertrekt aan Jeugdlaan 111/Meukens in Viversel om 13 uur en leidt naar de grenspaal aan de Koerselsebaan. Alle activiteiten eindigen omstreeks 16 uur aan de harmoniezaal waar een drankje en een kop soep worden aangeboden.

wzc-berkenbosch-viert-100-jarige-gerard

WZC Berkenbosch viert 100-jarige Gerard

't Was feest vandaag in woonzorgcentrum Berkenbosch, ze hebben daar immers weeral een eeuweling te vieren. Deze keer is het Gerard Deckers die 100 is geworden. Gerard is getrouwd met Mathilde Illiaens die ondertussen zelf ook al  99 lentes telt. Gerard is afkomstig van Houthalen-Helchteren, daarom kreeg hij ook het bezoek van burgemeester Alain Yzermans. (foto Nele Broekmans)

voor-5700-euro-openstaande-schulden-geind

Voor 5700 euro openstaande schulden geïnd

De politie hield vandaag samen met de Vlaamse belastingdienst een controle op twee plaatsen in Heusden-Zolder.1148 voertuigen passeerden door de scanner, 14 bestuurders zijn tegengehouden omdat ze samen nog voor 5716 euro schulden hadden openstaan. Ze mochten allemaal hun bankkaart bovenhalen. Verder kon één bestuurder geen geldige verzekering voorleggen, één bestuurder kreeg een boete omdat hij gevaarlijk reed in de weersomstandigheden op dat ogenblik en ook is één wagen aan de kant gezet met liefst vier kale banden. 28 bestuurders moesten blazen, maar niemand had gedronken.

carpoolparkings-worden-gereinigd

Carpoolparkings worden gereinigd

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat in de komende twee weekends de carpoolparkings in Limburg reinigen. Het is de bedoeling daarbij onkruid, bladeren, veegvuil, enz. te verwijderen. De werken gebeuren in de nacht van vrijdag op zaterdag, dan gelt er een parkeerverbod tussen 20 en 6 uur. Het gaat telkens om de helft de parkings om voldoende alternatieven te bieden. Dit weekend komen die van Halen, Hasselt-Zuid, Houthalen en Paal aan de beurt, in de nacht van 22 op 23 oktober gaat het om Heusden-Zolder, Diepenbeek, Lummen en Maasmechelen. (foto Kris Van de Sande)

t-is-weer-pompoenentijd

't Is weer pompoenentijd

In de dorpstuintjes hebben ze de pompoenen geoogst, in alle maten, kleuren en vormen. Laat Halloween maar komen, of, veel beter nog, zet de soeppot maar op het vuur. (foto Julien Maebe)

er-kan-weer-gestemd-worden-voor-fietsgemeente

Er kan weer gestemd worden voor Fietsgemeente

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde organiseert ook nu weer samen met Vlaanderen en de Fietsersbond de online verkiezing fietsgemeente/stad 2022. De deelnemers kunnen op deze website stemmen en aanduiden waarom ze een gemeente wel of niet voordragen voor de titel fietsgemeente. De Fietsersbond doet een oproep om deel te nemen aan de stemming, te meer omdat de gemeente - bij nominatie - een studiebureau op bezoek krijgt dat een objectieve beoordeling maakt van de fietsinfrastructuur.

en-dit-zijn-ze-de-foto-s-van-alle-laureaten

En dit zijn de foto's van alle laureaten

We hebben hier de foto's van de prijswinnaars van de vakantiefotowedstrijd nog eens allemaal verzameld. Dit jaar niet gewonnen? Niet getreurd, een goeie traditie die geven we uiteraard niet op. We beginnen al af te tellen naar 2022.

prijzen-vakantiefotowedstrijd-zijn-uitgereikt-1

Prijzen vakantiefotowedstrijd zijn uitgereikt

Vanavond zijn in La Passione in Bolderberg de prijzen uitgereikt van de vakantiefotowedstrijd van de Internetgazet Heusden-Zolder. De laureaten werden in de watten gelegd tijdens een stijlvolle receptie aangeboden door gastvrouw Hilde en gastheer Jeffrey van La Passione samen met hun chef Jürgen. De editie 2021 van de fotowedstrijd kende een recordaantal inzendingen en opvallend veel mensen zijn dit jaar ook weer in het eigen Limburg gaan fietsen en wandelen. Dat kon ook (…) Lees het hele bericht

inbraakpoging-in-paquaylaan

Inbraakpoging in Paquaylaan

In de Paquaylaan is er een poging tot inbraak gebeurd. Vanmorgen werd ontdekt dat het slot geforceerd was, maar de daders waren niet binnengeraakt.

padelclub-circuit-zolder-opent-op-23-oktober

Padelclub Circuit Zolder opent op 23 oktober

Op 23 oktober heeft de officiële opening plaats van de nieuwe padelclub Circuit Zolder, achter café Circuit. Daar wordt een hele dag rond georganiseerd, onder meer met een tornooi. In de voormiddag is er een poulefase, in de namiddag de finales met leuke prijzen. Na de midddag tussen 13.30 en 16.30 uur kan iedereen onder leiding van gediplomeerde trainers deelnemen aan een padelinitiatie. Vooral bedoeld voor wie nog nooit padel speelde. Om 16.30 uur volgt een kleine (…) Lees het hele bericht

petanque-alleen-boekt-a-kan-winnen

Petanque: Alleen Boekt A kan winnen

Op de tweede speeldag van de wintercompetitie petanque kregen de ploegen uit Heusden-Zolder het hard te verduren, alleen Boekt A kon winnen. De uitslagen: Vlaamse Liga Boekt – Lint: 3-6, Olympia – Verbroedering is uitgesteld. Ere-Limburg Boekt A – Tongeren A: 5-4, De Berk A – Genenbos B: 4-5 en Pelter A – Boekt B: 5-4. 1ste afdeling De Berk B – Genenbos D : 3-6 en 2de afdeling: Bocholt A – Boekt C: 7-2 en Sparrendal A – Olympia B: 7-2
Ondertussen is ook de 50-plus competitie (…) Lees het hele bericht

wisselend-succes-in-zolder

Wisselend succes in Zolder

In de derde provinciale van het basketbal versloeg Zolder D Union Leopoldsburg B met 87-59. In vierde provinciale moest Zolder E net het onderspit delven tegen As B: 71-73.

valentin-fietste-al-650-keer-naar-begijnevijvers

Valentin fietste al 650 keer naar Begijnevijvers

Valentin Vreven fietst graag en vaak vanuit Heusden-Zolder naar de Begijnevijvers in Hechtel. Dat is immers een prachtige locatie waar je tot rust kan komen. En zijn vrouw Rita Stevens heeft de tel bijgehouden: gisteren deed hij dat voor de 650ste keer. Een fietsjubileum dus.

ook-uit-heusden-zolder-stapten-klimaatbetogers-op

Ook uit Heusden-Zolder stapten klimaatbetogers op

Naar schatting 25.000 mensen stapten vandaag op in de klimaatbetoging door Brussel om te eisen dat politici niet langer aarzelen om ingrijpende maatregelen te nemen. Onder hen ook heel wat betogers uit Heusden-Zolder. De burgerbeweging Toekomst Telt! bijvoorbeeld was met een delegatie present, want het klimaat bepaalt uiteraard mee de toekomst.

koen-de-wit-soleert-naar-de-zege

Koen de Wit soleert naar de zege

Het Belcar Endurance Championship was vandaag aan zijn slotrace toe, eentje over 180 minuten. Koen de Wit in de McDonald’s Racing by Comtoyou Norma M20FC reed een solo van drie uur en nam zo revanche voor het verlies in de 24 uur van Zolder en de vele pech dit seizoen.  De kersverse kampioenen van PK Carsport werden met Hans Thiers en Jeffrey van Hooydonk tweede in de slotrace, voor GHK Racing by T2 met het trio Gepts- Verheyen-Decurtins, beiden ook met Norma.  In de GT was de zege voor (…) Lees het hele bericht

alon-day-en-marc-goossens-maken-het-mooie-weer

Alon Day en Marc Goossens maken het mooie weer

Volgens Circuit Zolder is het American Festival een sportief en extrasportief succes geworden, met veel volk en pittige races. In de EuroNASCAR Pro ging de zege naar de Israeliër Alon Day, die eerder ook al de 24 uur van Zolder won, hij haalde het voor Marc Goossens die in zijn Ford Mustang een felle strijd met de Fransman en ex-kampioen Lucas Lasserre uitvocht. Stienes Longin kende na zijn zege van gisteren pech en moest zich tevreden stellen met een zevende stek. In (…) Lees het hele bericht

stevige-thema-s-voor-een-jeugdvoorstelling

Stevige thema's voor een jeugdvoorstelling

Compagnie Barbarie speelde deze namiddag in CC Muze de jeugdvoorstelling 'Time goes bye bye' rond thema's als feminisme en ploetermoeders. (foto Herman Eerdekens)

bolderberg-wint-derby-1

Bolderberg wint derby

In de tweede provinciale A heeft Bolderberg FC de eerste derby van het seizoen gewonnen. Het klopte KVV Heusden-Zolder met 1-0. Anadol-Grote Heide werd een spektakelstuk dat eindigde op 4-5.

sk-heusden-klopt-loksbergen

SK Heusden klopt Loksbergen

In de vierde provinciale C heeft SK Heusden 06 thuis de topper tegen Verbroedering Loksbergen gewonnen met 1-0.

12-communicanten-in-berkenbos

12 communicanten in Berkenbos

Vandaag deden 12 kinderen hun eerste communie in de parochie Berkenbos. Tino, Jasper, Milo, Niel, Lena, Loïc, Lars, Nina, Ties, Andries, Ties en Andoni werden begeleid door de catechisten Cindy, Laura, Ann en Rita. Het was een sfeervolle viering. De kinderen deden hun uiterste best, de ouders waren fier en ook de families genoten ervan. (foto Rita Ramakers)

zaterdag-opendeur-bij-sint-vincentius

Zaterdag opendeur bij Sint-Vincentius

Zoals we al eerder aankondigden, zet Sint-Vincentius volgende week zaterdag van 10 tot 18 uur de deuren open. Nu is ook het volledige programma bekend. Je kunt er terecht voor een drankje, een gezellige babbel en een verteltent voor de kinderen. Verder maak je kennis  met de manier waarop Sint-Vincentius en de deelorganisaties aan armoedebestrijding doen: winkel van voeding, het onthaal, het project Groei!, verjaardagsfeestjes voor kinderen, de Mammies, de winkel van kleding, (…) Lees het hele bericht

kruispunt-west-en-midwest-bundelt-de-krachten

Kruispunt West en Midwest bundelt de krachten

Personen met psychische problemen kunnen vanaf deze maand terecht bij Kruispunt West en Midwest. De 8 gemeenten en zorgverstrekkers van de eerstelijnszone West-Limburg (Tessenderlo, Ham, Leopolsburg, Beringen) en eerstelijnszone Midwestlim (Halen, Lummen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren) hebben de handen in elkaar geslagen voor beter toegankelijke zorg en welzijn voor personen met psychische problemen. De bezoeker wordt vanuit een eenmalig contact naar de meest gepaste zorg geleid. Mensen met (…) Lees het hele bericht

sfc-met-meer-dan-250-in-dwars-door-hasselt

SFC met meer dan 250 in Dwars door Hasselt

De delegatie van het Sint-Franciscuscollege zal weer opvallen in de loopwedstrijd Dwars door Hasselt vandaag. Ze zijn immers vertrokken met een groep van meer dan 250 leerlingen en leerkrachten die zullen deelnemen. 

toppers-blijven-het-goed-in-in-t-basketbal

Toppers blijven het goed in in 't basketbal

In de eerste provinciale van het basketbal had Zolder A weinig moeite met Bilzerse A: 82-51. Ook de ploegen in tweede provinciale deden het uitstekend: Heusden 1 versloeg Stevoort C met 51-41 en Zolder B won van Tongeren C met 82-45. De dames van Zolder verloren met 31-83 van Zonhoven B. 

neos-doorkruiste-drie-italiaanse-regio-s

Neos doorkruiste drie Italiaanse regio's

Neos Heusden-Zolder makakte een zesdaagse reis door Italië. Op het programma stonden de regio’s Toscana, Umbrië en Lazio. Hier poseert de groep voor een deel van het pauselijke paleis in Viterbo. (foto Trudo Groffi)

bart-cannaerts-was-op-de-afspraak

Bart Cannaerts was op de afspraak

Het Muzepubliek genoot zaterdagavond enorm van Bart Cannaerts die er zijn voorstelling 'We moeten nog eens afspreken' opvoerde. (foto's Herman Eerdekens)

t-is-nacht-van-de-duisternis

't Is Nacht van de Duisternis

Ga niet nodeloos naar Fluvius bellen als op dit moment de straatlampen niet branden, of als je ziet dat elders openbare verlichting niet brandt ... ook Heusden-Zolder doet immers mee aan de Nacht van de Duisternis. Dat is een wereldwijde actie om de lichtvervuiling en lichthinder in het algemeen aan te klagen. En uiteraard ook de energieverspilling die ermee gepaard gaat. 

mooie-amerikaanse-bakken-te-bewonderen

Mooie Amerikaanse bakken te bewonderen

Los van de NASCAR-races op het circuit zelf, vallen er in de paddock schitterende Amerikaanse wagens te bewonderen, waarop menig liefhebber de ogen uitkijkt. Zowel oldtimer Mustangs bijvoorbeeld als moderne Corvettes. De kids houden zich ondertussen zoet in hun eigen village. 

stienes-longin-eerste-winnaar-in-nascar-pro

Stienes Longin eerste winnaar in NASCAR Pro

Meteen een Belgisch feest vandaag in de eerste race van de EuroNASCAR Pro: Leuvenaar Stienes Longin vertrok vanop de pole, hield het hoofd koel en maakte de race mooi af in de PK Carsport Chevrolet Camaro. Hij haalde het voor de Fransman Lucas Lasserre (Speedhouse Ford Mustang) en een andere landgenoot, Marc Goossens (CAAL Racing Ford Mustang).

Ondertussen reden ook de deelnemers aan de Belcar Historic Cup hun eerste race en het werd een één-twee voor Porsche, met de Porsche (…) Lees het hele bericht

wieze-boys-a-doet-de-netten-rammelen

Wieze Boys A doet de netten rammelen

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A vandaag met liefst 1-8 gewonnen bij AD Barcelona. RP Products kwam met een 1-1 terug van bij Pool Keramo A. Wieze Boys B verloor thuis met 2-3 van leider Century Hasselt. 

indrukwekkend-concert-van-de-gidsen

Indrukwekkend concert van de Gidsen

De muziekliefhebbers werden vrijdagavond verwend in de Muzeschouwburg waar de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen op uitnodiging van harmonie De Ware Vrienden een galaconcert speelde. Topmuzikanten onder leiding van kapitein-commandant kapelmeester Yves Segers die zich door een stevig repertorium heenwerkten, met solist hoornist Marc Peremans, hij bracht een prachtige vertolking van 'Jeanne d'Arc' van A. Poelman. Uiteraard zorgde ook het befaamde trompetterkorps voor beklijvende momenten. Het geheel werd aan elkaar gepraat door Mildred Gielen. Een unieke belevenis. (foto's Gust Put)

platform-steunt-mehmet-ustun-en-moskee

Platform steunt Mehmet Üstün en moskee

De werkgroep ‘Wij van Heusden-Zolder, Interlevensbeschouwelijk Platform’ waarin verschillende Islamitische moskeeën, de Alevitische gemeenschap, de rooms-katholieke en evangelische kerk en enkele individuele burgers zitten, steunt in een open brief aan de bevolking de Sultan Ahmet Moskee en haar voorzitter Mehmet Üstün. Na de uitzending in Pano is de werkgroep in spoed bijeengekomen. De leden zeggen perplex te staan bij de mediastorm waar deze moskee en haar voorzitter in terecht (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-315

Vandaag gezien

Herfst en een heerlijk zonnetje, tijd om nog wat sfeerfoto's te schieten in het gebied van De Wijers, dacht fotograaf Jan Leijskens. Dit is een deel van zijn oogst. 

bij-pagadder-was-iedereen-muziekartiest

Bij Pagadder was iedereen muziekartiest

In VKS Pagadder stond een hele maand in het teken van muziek. Op allerlei manieren konden kleuters hun muzikale talenten uitoefenen zowel in als buiten de klas.  Zo was er op de speelplaats een klankenbos en ook de tuinkabouters deden mee. Alle klassen kregen een  workshop waarin ze konden kennismaken met de verschillende instrumenten . De kleuters ontdekten ook andere materialen waar geluid uit kwam. Deze week kwam ook clown Trijn op bezoek om te kijken en te luisteren (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-720

De kijk van Richie

Solidair met de collega's.

de-bruyne-weer-genomineerd-voor-gouden-bal

De Bruyne weer genomineerd voor Gouden Bal

Kevin De Bruyne is bij de 30 genomineerden voor de Gouden Bal, de prijs voor de beste Europese voetballer van het voetbalmagazine France Football. De lijst is vanavond bekendgemaakt en bevat naast De Bruyne een hele reeks klinkende namen als Lukaku, Benzema, Haaland, Kane, Mbappé, Messi, Moreno, Ronaldo, enz. De concurrentie is dus niet van de poes. Voor De Bruyne is het al de 6de nominatie. Op 20 november kennen we de laureaat.

nascar-al-volop-aan-het-trainen

NASCAR al volop aan het trainen

Vandaag werd op Circuit Zolder al volop getraind voor de NASCAR, waarvan zowel de EuroNASCAR Pro als 2 op zaterdag en zondag elk een race afwerken. Tussendoor moest ook heel wat gesleuteld worden om de bolides optimaal af te stemmen op het veeleisende circuit. 

afbraak-voorlopig-stil-door-asbest

Afbraak voorlopig stil door asbest

Bij de afbraak van de villa Simons in de Brugstraat - waarover we eerder deze week berichtten, is asbest gevonden. De milieuinspectie is gisteren al ter plekke geweest en had toen zeer lichte hoeveelheden gevonden, er waren toen enkele veiligheidsmaatregelen opgelegd. Maar ondertussen is de site afgespannen met politielint en ligt de afbraak - die bijna voltooid was - stil. 

er-zijn-nog-plaatsen-voor-concert-van-de-gidsen

Er zijn nog plaatsen voor concert van De Gidsen

Zoals eerder aangekondigd komt de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen vanavond naar CC Muze voor een concert in het kader van de 150ste verjaardag van de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden Zolder. Het concert begint om half 8 en er zijn nog enkele tientallen kaarten beschikbaar. Wie dus nog niets op zijn programma heeft staan en een werkelijk uitzonderlijk concert wil bijwonen, die rept zich straks naar Muze. (foto Mil.be)

schouwbrand-in-de-gasthuisstraat

Schouwbrand in de Gasthuisstraat

Nu de herfst stilaan zijn intrede doet en iedereen zijn verwarmingsinstallatie weer aansteekt, neemt ook het risico op schouwbranden toe. Zeker in de beginfase. Zo moest de brandweer van Heusden-Zolder eerder vandaag al naar een schouwbrand in de Gasthuisstraat. Gelukkig was er geen schade, de brandweer kon zich beperken tot het schoonmaken van de schouw en het ventileren van de woning. 

circuit-is-klaar-voor-een-amerikaans-feestje

Circuit is klaar voor een Amerikaans feestje

Circuit Zolder maakt zich op voor de Belgische manche van de Nascar Whelen Euro Series en de finale van het Belcar Endurance Championship 2021. Bovendien is ook de Belcar Historic Cup dit weekend te gast voor de voorlaatste manche van het seizoen.  Een Amerikaanse show, intense races en autosportspektakel van de bovenste plank, dat is waar de Nascar Whelen Euro Series voor staan: vier sprintwedstrijden, met volop inhaalacties en (…) Lees het hele bericht

op-halloweentocht-met-schans-en-luchtballon

Op halloweentocht met Schans en Luchtballon

De Go! Next Basisschool De Schans - De Luchtballon organiseert op zaterdag 23 oktober een halloweentocht. Twee jaar geleden werd dat al een eerste keer gedaan, toen alleen voor de eigen leerlingen, maar het succes was zo groot dat het nu wordt opengetrokken naar heel Heusden-Zolder en omstreken. De juffen en meesters zorgen voor tal van griezelstanden, bij het spookhuis en het bezeten bos. De kleutertocht begint om 15 uur en eindigt om 18 uur, vanaf 18 uur is het dan aan de echte durvers. Ook zin om mee te doen? Via deze link kun je een trailer bekijken en je inschrijven.

16-8-procent-betrapt-bij-flitsmarathon

16,8 procent betrapt bij flitsmarathon

Tijdens de flitsmarathon heeft de politie in Heusden-Zolder 416 van de 2478 bestuurders betrapt. Dat is bijna 16,8 %. Dat is een stuk minder dan bij vorige flitsmarathons. Maar de dagen voor de marathon zijn er ook al verschillende snelheidsovertreders geflitst.

fietspad-meylandtlaan-en-de-theuxlaan-vernieuwd

Fietspad Meylandtlaan en de Theuxlaan vernieuwd

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt vanaf zondagavond 10 oktober de fietspaden van de Meylandtlaan en Graaf de Theuxlaan. De werfzone strekt zich uit tussen tussen Heikant en Schootstraat, ongeveer 2 kilometer. De werken nemen in het totaal ongeveer 7 werknachten in beslag, als het weer tenminste meezit. Er geldt telkens een plaatselijke omleiding voor verkeer in één richting. Bij de werken wordt de toplaag van het fietspad afgefreesd en opnieuw geasfalteerd. De wegmarkeringen (…) Lees het hele bericht

in-september-besmettingen-in-scholen-en-gezinnen

In september besmettingen in scholen en gezinnen

Zoals we eerder meldden, is de afgelopen week het aantal besmettingen drastisch gedaald. Maar uit de evaluatie van de volledige maand september blijkt vooral vanaf halfweg de maand het aantal besmettingen gestegen te zijn: 59 in week 37, 49 in week 38. Burgemeester Mario Borremans denkt dat dat het gevolg is van de herstart van de scholen en de versoepelingen vanaf begin september, ook is in die periode veel getest.

Wijkniveau

Ook in (…) Lees het hele bericht

ramen-en-deuren-sluitend-door-brand-dellestraat

Ontploffing Thermo-Clean: 1 dode en 4 gewonden

De ontploffing bij het bedrjif Thermo-Clean in de Dellestraat vanmorgen heeft een tragische balans geëist. 1 arbeider, een twintiger uit Heers -afkomstig uit Heusden-Zolder - is ter plaatse overleden. Vier andere arbeiders raakten lichtgewond en zijn ter observatie overgebracht naar de ziekenhuizen van Heusden-Zolder en Hasselt. De ontploffing deed zich voor nadat een oven in overdruk ging en de veiligheidsprocedure werd gestart. Toen na de afkoeling, de ovendeur werd geopend zorgden het aanwezige gas en zuurstof voor een explosie. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en het medisch interventieplan werd afgekondigd. De politie riep buurtbewoners op om ramen en deuren te sluiten en de airco niet te gebruiken, maar dat werd snel weer ingetrokken, er was geen gevaar voor de omgeving. Wel werd al het personeel uit het bedrijf geëvacueerd, zij krijgen psychologische bijstand. De grootte van de schade in het bedrijf wordt opgemeten, onder meer met een drone die de stabiliteit van het dak controleert. De activiteiten liggen tijdelijk stil, de directie plant de komende dagen nog initiatieven om de werknemers te begeleiden. Thermo-Clean is actief in de metaalsector, onder meer in de reiniging van lakken en de verwijdering van rubber en plastic van metaal.

verkeershinder-door-botsing-op-snelweg

Verkeershinder door botsing op snelweg

Op de E314 in Zolder zijn in de vooravond drie wagens gebotst: een auto, een bestelwagen en een vrachtwagen. Iedereen kwam er met de schrik van af, de wagens liepen behoorlijk wat schade op en een deel van de rijweg was afgesloten.

kleurwedstrijd-in-het-teken-van-de-nascar

Kleurwedstrijd in het teken van de Nascar

Dit weekend heeft op Circuit Zolder de Nascar plaats, maar helaas is nog altijd geen parade door de gemeente mogelijk. De plaatselijke racer Tony Sempels wil toch iets doen, waarmee hij tegelijk zijn sponsors in de bloemetjes zet. Hij organiseert een kleurwedstrijd met bijgevoegde foto. 't Is de bedoeling die op A4 af te drukken en vervolgens door kinderen te laten inkleuren. Schrijf op de achterkant je naam en adres en breng de gekleurde foto binnen bij (…) Lees het hele bericht

sultan-ahmet-we-zijn-partner-van-heusden-zolder

Sultan Ahmet: We zijn partner van Heusden-Zolder

De Sultan Ahmet moskee heeft in de vooravond nog een persbericht verspreid waarin ze benadrukt dat ze steeds haar steentje probeert bij te dragen aan de maatschappij door een actief engagement in projecten die juist extremisme tegengaan. "Éénvoudige voorbeelden hiervan zijn de initiatieven die we reeds jarenlang organiseren met het “Interreligieus Platform” van Heusden-Zolder. Hiernaast organiseert en ondersteunt onze moskee ook verscheidene activiteiten die alleen (…) Lees het hele bericht

universiteiten-volgen-de-taalondersteuning

Universiteiten volgen de taalondersteuning

Heusden-Zolder krijgt net als Beringen, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Pelt ondersteuning van de provincie en van de universiteiten van Antwerpen en Leuven om de taalvaardigheid van jonge kinderen te verbeteren. Heel wat gemeenten, zoals de mijngemeenten, kennen de problematiek van kinderen met taalachterstand. Er worden dan ook heel wat initiatieven genomen zoals acties in scholen, huiswerkbegeleiding, maar ook initiatieven in buurthuizen, in de kinderopvang of bij (…) Lees het hele bericht

minister-somers-pleegt-overleg-over-moskee

Minister Somers pleegt overleg over moskee

In een reactie op de berichten rond de Sultan Ahmet Moskee zal Heusden-Zolder mogelijk een nieuw doorlichting vragen via Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Somers. Dat zegt burgemeester Mario Borremans, maar hij wil eerst verder afwachten wat de komende uren en dagen aan het licht komt. Zelf had hij een korte passage gelezen van een rapport van de Staatsveiligheid waarin inderdaad een aantal dingen stonden over de moskee en waarin personen worden genoemd. Minister Somers (…) Lees het hele bericht

aap-en-nel-voor-het-eerst-samen-op-stap

AAP en NEL voor het eerst samen op stap

Op de Braderie konden AAP en zijn nieuwe zusje NEL hun live-debuut niet maken door het rotweer. En dus kwamen ze deze namiddag naar de bibliotheek om de jonge bezoekers te laten kennismaken met het vrijetijdsaanbod in Heusden-Zolder. En als gezonde smaakmaker kregen ze ook een banaan mee. (foto's Julien Maebe)

leerlingen-helpen-bij-de-verkeer-aan-het-college

Leerlingen helpen bij de verkeersafwikkeling

De leerlingen van het zevende jaar Veiligheidsberoepen van het Sint-Franciscuscollege kregen gisteren een opleiding tot gemachtigde opzichter. Zij zullen vanaf half november worden ingezet om samen met de gemeenschapswachten het verkeer rond het college in goede banen te leiden.

nationale-flitsmarathon-is-bezig

Nationale flitsmarathon is bezig

De voorbije dagen is er al aardig wat geflitst in Heusden-Zolder, maar dat betekent niet dat hardrijders vandaag 'safe' zijn. Vanmorgen om 6 uur is immers de nationale flitsmarathon gestart en die duurt nog tot 6 uur morgenvroeg. Dat betekent dat je zowel op de gemeente- als gewestwegen tegen de lamp kunt lopen en op de E313 en E314 neemt de wegpolitie die taak voor haar rekening. 

de-kijk-van-richie-719

De kijk van Richie

In het Belgische topvoetbal is het vaak spannender in de achterkamers dan op het veld.

mehmet-ustun-verwarring-en-manipulatie

Mehmet Üstün: 'Verwarring en manipulatie'

Gevraagd naar een reactie op de beschuldigingen, heeft Mehmet Üstün vanavond een persbericht verspreid waarin hij alles ontkent. "Als voorzitter van het Executief van de Moslims van België weerleg ik categorisch alle beschuldigingen die vandaag in de pers zijn geuit tegen mij en de moskee waarvan ik voorzitter ben. Al deze beschuldigingen zijn vals en absoluut ongegrond. Er is duidelijk een verwarring met een vereniging die niets te maken heeft met onze moskee (…) Lees het hele bericht

iconische-villa-in-de-brugstraat-gesloopt

Iconische villa in de Brugstraat gesloopt

In de Brugstraat verdwijnen dezer dagen ook enkele gekende gebouwen om plaats te ruimen voor nieuwbouw. Eerder werd al het pand gesloopt die jarenlang als locatie van frituur 't Brugske diende. En nu is gestart met de afbraak van de iconische villa van architect Simons, ook daar komt een nieuwbouwproject. (foto Karin Cerstelotte)

staatsveiligheid-linkt-mehmet-ustun-aan-extremisme

Staatsveiligheid linkt Mehmet Üstün aan extremisme

Mehmet Üstün van de Sultan Ahmet Moskee in de Pastoor Paquaylaan en voorzitter van de Moslimexecutieve komt in opspraak in een uitzending van Pano, die morgenavond om 21.30 uur op Eén wordt uitgezonden. De redactie van Pano kreeg een document van de Staatsveiligheid in handen waarin staat dat Mehmet Üstün een "belangrijke rol speelt in de verspreiding van extremistische ideeën in Limburg". In (…) Lees het hele bericht

nieuwe-brug-viversel-tegen-de-zomer-volledig-klaar

Nieuwe brug Viversel tegen de zomer volledig klaar

Zoals het nu gepland is, zal de nieuwe kanaalbrug in Viversel pas tegen volgende zomer helemaal klaar zijn. De huidige brug wordt afgebroken. Dan zou er drie maanden lang een onderbreking zijn tussen beide oevers. De tijdelijke brug die de afgelopen jaren gebruikt is tijdens de werkzaamheden op de E314 wordt opgeschoven en wordt de definitieve verbinding tussen Viversel en het industrieterrein en de E313. Op dit ogenblik is de weg langs het kanaal afgesloten omdat er platen voor (…) Lees het hele bericht

133-per-uur-in-de-meylandtlaan

133 per uur in de Meylandtlaan

De politie heeft in Heusden-Zolder de afgelopen dagen verschillende keren de flitswagen ingezet, dat was zowel zaterdagnacht als gisteren het geval. Op 15 plaatsen zijn liefst 4979 voertuigen gecontroleerd. 375 bestuurders zijn geflitst, 7,5 % van het totaal. 3 bestuurders zullen wellicht hun rijbewijs ingetrokken zien: zij reden tussen 87 en 90 in de bebouwde kom in de Bieststraat, de ‘kampioen’ was een bestuurder die 133 reed in de Meylandtlaan, waar 70 het (…) Lees het hele bericht

sterke-daling-van-het-aantal-besmettingen

Sterke daling van het aantal besmettingen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Heusden-Zolder is de afgelopen week stevig gedaald. Er zijn nog 22 inwoners positief getest, dat is minder dan de helft van de week voordien. Het gemiddelde is nu ook gezakt tot 65 per 100.000 inwoners. 3318 inwoners zijn sinds het begin van de pandemie besmet geraakt.

tip-van-de-bib-paul-mccartney

Tip van de Bib: Paul McCartney

De mensen van de bib zijn deze week in een muzikale bui want ze tippen ons Yopa’s Groene Duikboot, het nieuwste prentenboek van ex-Beatle Paul McCartney.

Korte inhoud

Yopa en de Luitjes zijn terug! Kom aan boord van Yopa’s groene duikboot en ga mee op dit magische avontuur, op zoek naar Yoma. Yopa en de Luitjes volgen haar muzikale spoor op een fantastische reis rond de wereld en zelfs tot op de diepste bodem van de oceaan. Zullen ze haar (…) Lees het hele bericht

bart-somers-gaf-een-inspirerende-voordracht

Bart Somers gaf een inspirerende voordracht

Heel wat aandachtige toeschouwers vanavond in de Zwarte Zaal in Muze waar Vlaams minister van onder meer Binnenlands Bestuur, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers een bevlogen voordracht gaf over een inclusief samenlevingsbeleid. Hij gaf vooral ook input vanuit zijn ervaring als burgemeester van Mechelen, een aanpak die vaak vanuit binnen- en buitenland als een voorbeeld naar voor wordt geschoven. Ook Mechelen is immers een stad met een grote verscheidenheid binnen de (…) Lees het hele bericht

de-lievelingsdieren-van-onze-lezers-6

De lievelingsdieren van onze lezers (6)

Christophe Jaemers bracht deze jonge egel een paar dagen geleden naar een veiligere plek een kleine kilometer verder nadat hij hem aantrof langs een drukke weg. Hij geeft ook nog even mee dat mensen de egels in hun eigen tuin doorgang kunnen geven door hier en daar een draadje uit hun Bekaert te knippen. Er bestaan ook egelkasten en het is goed ook wat dood hout en haksel te laten liggen in een tuin.

de-lievelingsdieren-van-onze-lezers-5

De lievelingsdieren van onze lezers (5)

Luc Gillot stuurde ons onder meer deze foto van Babs

aap-nel-komen-woensdag-naar-de-bib

AAP & NEL komen woensdag naar de bib

AAP & NEL werden gisteren op de 69ste Braderie verwacht waar de kinderen voor het eerst 'live' met hen konden kennismaken. Maar door het slechte weer zijn ze lekker warm en droog thuis gebleven. Maar uitstel is geen afstel, woensdag 6 oktober is het sympathieke duo te gast in de bib, tussen 15 en 17 uur. Ze komen dan gewapend met veel bananen en een fotograaf om alles te vereeuwigen. 

de-lievelingsdieren-van-onze-lezers-4

De lievelingsdieren van onze lezers (4)

Zijn deze huisjesslakken aan het zwemmen of iets anders ... een lezer vond in ieder geval dat het ook voor hen Werelddierendag is. En wij gaan geen klacht wegens discriminatie bij niet publicatie riskeren. Of de exemplaren op de foto m, v of x zijn, laten we nog in het midden.

de-lievelingsdieren-van-onze-lezers-3

De lievelingsdieren van onze lezers (3)

Maggy Noblesse maakte een heuse feestmontage voor haar lievelingsdieren op deze Werelddierendag. En Ghislain Elslander laat ons kennismaken met zijn katten die heel toepasselijk Capuccino en Zwartje heten.

de-lievelingsdieren-van-onze-lezers-2

De lievelingsdieren van onze lezers (2)

Bij Sarah Billen zijn het duidelijk de poezen die het hoge woord voeren. En we hebben de indruk dat ze niet alleen op Werelddierendag verwend worden. 

de-lievelingsdieren-van-onze-lezers-1

De lievelingsdieren van onze lezers (1)

Op de foto boven Cookie, het hondje van Kim Adriaens. Linksonder is Cian, van wie Christina Put in april moest afscheid nemen en die nog steeds gemist wordt. Rechtsonder is Lady die zich blijkbaar ook graag laat verwennen. 

sociale-media-liggen-wereldwijd-plat

Sociale media liggen wereldwijd plat

Facebook, Instagram, Whatsapp en Messenger liggen momenteel wereldwijd plat. Dus ook hier bij ons. We hebben ondertussen al heel wat mooie foto's van jullie lievelingsdieren binnengekregen en omdat niet duidelijk is hoe lang Facebook zal uitliggen, zullen we ze rechtstreeks op de Internetgazet plaatsen. 

de-petanqueballen-rollen-weer-1

De petanqueballen rollen weer

In het petanque is de competitie na een lange onderbreking ook weer gestart. Dit zijn de uitslagen die ons bereikt hebben. Vlaamse Liga: PC Lint – Olympia: 5-4 en PC Singel – Boekt: 5-4. Ere provincie Limburg: Tongeren A – De Berk A: 6-3. 1ste provinciale: Hasselt A – Olympia A: 2-7 en Kelchteren A – De Berk B: 1-8, 2de provinciale: Hasselt B – Olympia B: 3-6.

het-verhaal-van-tijl-van-limburg-op-het-muzepodium

Het verhaal van Tijl van Limburg op het Muzepodium

Nu donderdag 7 oktober om 20.15 is het theatergezelschap Lazarus te gast in CC Muze met 'Iemand moet het doen'. Een topcast met onder meer Koen De Graeve, Günther Lesage, Wouter Hendrickx en Animata Demba speelt dan het verhaal van Mario Roymans alias Tijl van Limburg. Het is nu 50 jaar geleden dat hij het schilderij De Liefdesbrief van Vermeer stal om losgeld te (…) Lees het hele bericht

gewonde-bij-botsing-in-heusden-1

Gewonde bij botsing in Heusden

Vanmorgen zijn in de Cijnshofstraat een bestelwagen en een scooter gebotst. De persoon op de scooter raakte daarbij lichtgewond. 

werkloosheid-daalt-in-een-jaar-met-18-3

Werkloosheid daalt in een jaar met 18,3 %

Heusden-Zolder telde eind september 936 werkzoekenden, dat zijn er 209 of 18,3 % minder dan een jaar geleden. In vergelijking met augustus dit jaar - een maand geleden dus - is de toestand stabiel gebleven. Van die 936 werkzoekenden zijn volgens de VDAB 691 in bemiddeling, 164 in opleiding of voortraject en 81 niet inzetbaar op lange termijn. De werkzoekendengraad bedraagt nu 6,2 %, in Limburg en Vlaanderen is dat 6,1 %.

rode-kruis-dringend-op-zoek-naar-bloed

Rode Kruis dringend op zoek naar bloed

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de bloedvoorraad. Die staat momenteel te laag om ziekenhuizen te kunnen beleveren. Het gaat om alle bloedgroepen maar vooral de bloedgroepen A-positief, A-negatief, O-positief en O-negatief baren zorgen. Dat ook O-negatief, de 'universele' bloedgroep die aan iedereen mag gegeven worden ongeacht de bloedgroep van de ontvanger, op een laag peil staat is alarmerend. Daarom een extra oproep voor de bloedcollectes in Heusden-Zolder. Morgen (…) Lees het hele bericht

t-is-werelddierendag-vandaag

't is Werelddierendag vandaag

Het is vandaag Werelddierendag. Voor velen een gelegenheid om hun dier nog eens extra te verwennen. Hoewel veel huisdieren daar echt niet mogen over klagen. Jinxie in Boekt bijvoorbeeld kan er ook wat van als het op genieten aankomt. Wil jij vandaag ook je lievelingsdier in de kijker zetten? Mail ons dan een mooie foto en wij posten die op onze facebookpagina. internetgazet[!]heusden-zolder.eu

eversel-vierde-zijn-vormelingen

Eversel vierde zijn vormelingen

Eversel mag dan een kleine parochie zijn, dat is niet te merken aan de grote enthousiaste groep jongeren die er vandaag hun vormsel kregen van pastoor Guido Dewaegeneere en pater Frans Kusters. (foto Ronny Vanthienen)

honderden-bezoekers-voor-gemeentewerkplaats

Honderden bezoekers voor gemeentewerkplaats

Ondanks dat het een groot deel van dag rotweer was, kreeg de gemeentelijke werkplaats honderden bezoekers over de vloer tijdens de openbedrijvendag. Ze konden er kennismaken met de werking van de verschillende diensten: van groendienst, tot wegenwerken en de werkplaats zelf bijvoorbeeld. Het personeel kreeg heel wat vragen te beantwoorden. Maar ook diensten waarmee samengewerkt wordt zoals De Winning en Alternatief kwamen zich presenteren. Het voertuigenpark stond opgesteld en her en der konden de (…) Lees het hele bericht

atelier-ferro-pas-verhuisd-en-al-openbedrijvendag

Atelier Ferro: pas verhuisd en al openbedrijvendag

Door de lange onzekerheid in de aanloop naar de VOKA Openbedrijvendag namen in Limburg  niet zoveel bedrijven deel met een effectieve opendeur vandaag. Sommige deden wel virtueel mee . In de Kapelstraat konden de bezoekers wel op twee plaatsen terecht. Onder meer Atelier Ferro zette er de deuren van zijn atelier open. Het bedrijf is nog maar recent van Beringen naar Heusden verhuisd en toonde vandaag hoe onder meer poorten en hekwerken worden gemaakt, maar ook tuinelementen en zitbanken in metaal kunnen er gefabriceerd worden. (foto's Ann Jordens)

zolder-a-en-heusden-a-goed-op-dreef

Zolder A en Heusden A goed op dreef

KBBC Zolder A heeft zijn start in de eerste provinciale van het basketbal niet gemist. Het won met 72-86 bij Optima Tessenderlo A. Ondertussen heeft in tweede provinciale Heusden A de leiding, nu won het met 64-49 van Bree B. Zolder B verloor met 74-60 van Optima B. In derde provinciale versloeg Zolder D Hades Kiewit C met 46-76. In vierde provinciale kreeg Zolder E een 85-40 aangesmeerd van Alfa 2000 Achel. 

en-zo-kwam-de-braderie-toch-nog-wat-op-gang

En zo kwam de braderie toch nog wat op gang

Toen rond 16 uur deze namiddag de regen eindelijk stopte, kwam ook het publiek alsnog naar de Braderie afgezakt. Ook de verschillende straatartiesten kwamen in actie zodat er toch nog wat sfeer in de Koolmijnlaan en omgeving kwam. (foto's Ronny Vanthienen)

gelijkspel-voor-anadol-5

Gelijkspel voor Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol A 2-2 gelijk gespeeld bij Park Houthalen.

het-weer-is-de-69ste-braderie-niet-gunstig-gezind

Het weer is de 69ste braderie niet gunstig gezind

Normaal is de zondag altijd het hoogtepunt van de jaarlijkse braderie, maar het rotweer steekt vandaag wel stokken in de wielen. Bijzonder jammer voor de handelaars en bestuur van winkelcentrum Cité die alles in het werk hadden gesteld om van deze 69ste editie een Buitengewone Braderie, en dus ook een veilige braderie te maken. Zo waren er geen activiteiten in een tent gepland. De opening gebeurde vanmiddag onder een open tent. Voorzitter Ronny Oyen (…) Lees het hele bericht

76-89-van-de-bevolking-volledig-gevaccineerd

76,89 % van de bevolking volledig gevaccineerd

Deze week heeft het vaccinatiecentrum voor Heusden-Zolder en Lummen in Watt17 zijn deuren gesloten. Als we op dit moment de balans opmaken specifiek voor de inwoners van Heusden-Zolder, dan zijn 26.302 inwoners volledig gevaccineerd, dat is 76,89 % van de totale bevolking. Bekijken we alleen de volwassenen (18+) dan is 88,92 % van de bevolking gevaccineerd. En bij de 65-plussers gaat het om 94,38 %. Zoals bekend wordt alles voorbereid om die laatste categorie een derde keer te vaccineren.

de-kijk-van-richie-718
kvv-houdt-stand-met-tien

KVV houdt stand met tien, Bolderberg wint in Paal

In de tweede provinciale A ontving KVV Heusden-Zolder KFC Hamont 99. Maar al na 25 minuten moest de thuisploeg met 10 verder nadat Gilissen rood kreeg. Toch kon ze tot aan het eindsignaal de 0-0 op het bord houden. Bolderberg FC won met 2-3 bij FC Paal-Tervant. 

heusden-wint-in-hasselt

Heusden wint in Hasselt

In de vierde provinciale C heeft SK Heusden 06 vanavond bij Torpedo Hasselt gewonnen met 2-3.

bushido-ju-jutsu-is-verhuisd-naar-olympia

Bushido Ju-Jutsu is verhuisd naar Olympia

Na enkele decennia trainen in de dojo in Zolder verhuist Bushido Ju-Jutsu Club naar de dojo aan sporthal Olympia in Heusden. De sporthal in Zolder wordt immers gesloopt. Het nieuwe trainingsjaar startte dus op de nieuwe plek. Enkele jeugdleden zijn bij die gelegenheid ook doorgestroomd naar de volwassenclub. Ook zijn er twee nieuwe vrouwelijke leden bijgekomen. Eén van hen had eerder de reeks van 10 lessen 'zelfverdediging voor vrouwen' gevolgd. Iedereen vanaf 14 jaar (…) Lees het hele bericht

kevers-vertolken-dit-weekend-de-hoofdrol

Kevers vertolken dit weekend de hoofdrol

Op Circuit Zolder heeft vandaag en morgen het Zolder Fun Festival plaats. Blikvanger is de European VW Fun Cup, de kevers dus, die vandaag kwalificaties reden en het morgen tegen elkaar opnemen in een race over 475 minuten, van 10 uur tot 17.55 uur. Vandaag reed de formule Vau twee races en kwamen de BGDC-racers één keer  tegen elkaar uit.

rp-products-haalt-punt-bij-century

RP Products haalt punt bij Century

In het bedrijfsvoetbal speelde RP Products 2-2 gelijk bij Century Hasselt. Wieze Boys B moest thuis het hoofd buigen tegen FC Tamara, 0-2. Wieze Boys A moest niet spelen door het forfait van FC Vini's.

neos-liet-zich-informeren-over-covid-19

Neos liet zich informeren over COVID-19

Op uitnodiging van Neos Heusden-Zolder behandelde prof. em. Paul Broos in het Kreabotheater de vraag of er ooit erger was dan Covid-19. In een boeiend betoog maakte hij duidelijk dat Covid 19 misschien niet de ergste plaag is, maar toch ernstig genoeg om ermee rekening te houden. Op 14 oktober om 19 uur ontvangt Neos Heusden- Zolder dokter Stockx die het zal hebben over het herkennen, voorkomen en behandelen van een beroerte. Inschrijven kan, liefst enkele dagen op voorhand, op het secretariaat margriet.rayen[!]outlook.com. (foto Trudo Groffi)

hebad-zet-wedstrijdleiders-in-de-bloemetjes

Hebad zet wedstrijdleiders in de bloemetjes

Het is de de #weekvandeofficial en bij die gelegenheid werden vandaag op de eerste competitiedag in de 2de badmintonnationale in Hasselt de wedstrijdleiders van Hebac BC Heusden in de bloemetjes gezet. Want vergeet niet, zonder wedstrijdleiders ... geen competitie.

dranken-bartels-viert-een-dubbel-jubileum

Dranken Bartels viert een dubbel jubileum

Dora en Guido van Dranken Bartels in de Koolmijnlaan hebben heel wat redenen om te klinken. Niet alleen is het vandaag Dag van de Klant en beleeft winkelcentrum Cité zijn 69ste Braderie, de drankenhandel beleeft zelf ook een dubbel jubileum. Het is immers 70 jaar geleden dat pa Theo - Thei vanne Bartel voor de mensen van Heusden- van start ging met zijn bier- en drankenhandel. En 25 jaar geleden namen Dora en Guido de touwtjes in handen in hun gekende drankenwinkel aan de brug. En ze laten dezer dagen uiteraard de klanten meevieren. 

de-kijk-van-richie-717

De kijk van Richie

Het skatepark is officieel geopend. 

linda-di-sante-stelt-haar-schilderijen-tentoon

Linda Di Sante stelt haar schilderijen tentoon

Na 8 jaar opleiding aan de Kunstacademie in Heusden-Zolder stelt Linda Di Sante een deel van haar werken tentoon. Die kun je momenteel gaan bekijken in restaurant La Salute in Heusden-Centrum en in de wandelgangen van rusthuis Corsala in Koersel.  Meer werken van haar vind je op deze website.

op-zoek-naar-een-nieuw-vaccinatiecentrum

Op zoek naar een nieuw vaccinatiecentrum

Het blijft afwachten hoe het moet met de voortzetting van de vaccinatiecampagne, nu de Vlaamse regering heeft beslist dat per eerstelijnszone (ELZ) één vaccinatiecentrum openblijft tot eind dit jaar. Op die manier moeten de 65-plussers hun derde vaccin kunnen krijgen. Maar Watt17 heeft gisteren zijn laatste vaccinatiedag gekend, het huurcontract is nu afgelopen en de locatie wordt opnieuw voor events gebruikt. Ook de andere locatie binnen de zone MidWest Limburg, het vacinatiecentrum op (…) Lees het hele bericht

nieuwe-ideeen-voor-het-marktplein

Nieuwe ideeën voor het Marktplein

Van vorige week tot vandaag waren 12 studenten van UHasselt op het Marktplein aan de slag in een zogenaamd ‘LIVE-project’. Ze deden daar een praktisch onderzoek naar hoe de inwoners en passanten meer en beter gebruik kunnen maken van het grote Marktplein aan ZLDR-Luchtfabriek en Muze. De studenten zetten zo op een actieve manier het academiejaar in en wellicht kan de gemeente er creatieve ideeën uitpuren. Vorige week werden passanten op weg naar de (…) Lees het hele bericht

scholenveldloop-gebeurt-in-de-eigen-bubbel

Scholenveldloop gebeurt in de eigen bubbel

De scholenveldloop en de sportbeurs worden dit jaar in een ander kleedje gestoken. Vorig jaar werd het evenement door corona helemaal afgeblazen en dit jaar nemen de scholen liever het zekere voor het onzekere en zijn er geen toeschouwers, attracties, springkastelen, sportbeurs met sportclubs uit Heusden-Zolder, … maar wel veel loop- en spelplezier in de eigen schoolbubbel. Elke school organiseert zelf een veldloopvorm en Team Sport staat paraat met onder meer medailles en (…) Lees het hele bericht

alice-bolle-is-voortaan-kinderkansenambassadeur

Alice Bolle is voortaan kinderkansenambassadeur

Heusden-Zolder heeft een nieuwe kinderkansenambassadeur: Alice Bolle. Zij maakt gezinnen wegwijs in het ruime welzijnsaanbod van Heusden-Zolder. Daarbij staat het kind altijd centraal. Ondanks het ruime aanbod aan diensten en organisaties die inwoners ondersteunen, glippen er nog altijd gezinnen door de mazen van het welzijnsnet. Ze zien ook vaak mogelijke tussenkomsten en voordelen aan hun neus voorbijgaan omdat ze er niet van op de hoogte zijn. Het Huis van het Kind (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-716

De kijk van Richie

Nog even en 't is goedkoper om op champagne te rijden.