Archief november 2023

buren-steunen-volop-het-huis-van-vzw-benjalien

Buren steunen volop het huis van vzw Benjalien

Een feestelijk moment vanavond in Ubbersel. Zoals bekend hebben enkele ouders daar het initiatief genomen om met vzw Benjalien een huis in te richten dat moet fungeren als een echte thuis voor hun vier kinderen met een beperking. Het is de bedoeling dat zij daar - eens de huidige werkzaamheden achter de rug zijn - in een gezellige cohousing terechtkunnen, waarbij begeleiders ook een zinvolle dagbesteding aanbieden. De ouders kunnen ook rekenen op de sympathie van de buren uit de Horionweg en daarbuiten. Die organiseerden onlangs een benefietavond, maar zorgden voor voor sponsoring en giften. Zo konden ze vanavond het mooie bedrag van 9.424,38 euro overhandigen, geld dat meer dan welkom is bij de uitbouw van de kleinschalige opvang. De dankbaarheid was dan ook groot. (foto's Ann Jordens)

group-bruno-wint-de-limburgse-persprijs-2023

Group Bruno wint de Limburgse Persprijs 2023

Service Stationbeheerder Group Bruno is dit jaar de laureaat van de Limburgse Persprijs. De prijs is vanavond uitgereikt in The Max Eventcenter in Heusden-Zolder als hoogtepunt van de Dag van de Marketing en Communicatie. Met deze onderscheiding wil Voka – Kamer van Koophandel Limburg ondernemingen en instellingen belonen voor hun duidelijke, snelle en accurate (pers)communicatie. De vakjury met Miet Driesen (voorzitter netwerk MarCom), Dominiek Claes (HBvL), Kurt (…) Lees het hele bericht

uitzege-voor-hebad-1h

Uitzege voor Hebad 1H

In de tweede liga van het badminton won Hebad 1H zijn midweekwedstrijd met 2-6 uit bij Dropshot 1H in Houthalen.

kwb-overdag-bezocht-sint-vincentius

KWB-Overdag bezocht Sint-Vincentius

KWB-Overdag bezocht vandaag Sint-Vincentius. Daar werden de bezoekers verwelkomd door voorzitter Stefan Was die de algemene werking toelichtte. Daarna werden ze door de medewerkers wegwijs gemaakt in de verschillende afdelingen, zoals het sorteercentrum, het speelgoed, de klerenruimte voor volwassenen en kinderen en ook de voedselbedeling. De KWB-mensen waren onder de indruk van de goede organisatie en de gemotiveerde hulpverleners bij Sint-Vincentius. Kleding, linnengoed, speelgoed, gordijnen, huisraad kunnen in de Sint-Lutgardisstraat 87 binnengebracht worden  elke maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag van 9 tot 11.30 uur. (foto's Ludo Deleux)

de-mijlpaal-wil-met-zilver-de-wolken-doorbreken

De Mijlpaal wil met zilver de wolken doorbreken

Nu zondag opent in kunstgalerij De Mijlpaal de tentoonstelling 'Every Cloud has a silver lining' met werk van Helena Schepens, Patrick Storme, David Huycke en Patrick Ceyssens. De winter komt erop, de dagen wordt alsmaar korter, de duisternis dringt zich op. Niet alleen in onze omgeving en de natuur, maar ook op het wereldtoneel. Zulke tijden dwingen ons tot reflectie, introspectie en hoop. Daarom brengt De Mijlpaal in de wintertentoonstelling  verstilling, schoonheid, kennis en kunde (…) Lees het hele bericht

as-we-mer-niet-zonner-drank-roazen

As we mèr niet zonner drank roazen ...

Zegt jou het werkwoord 'roazen' nog iets? Moste we 's oaves zonner drank roazen, dan kunne we nog altêd no nen nachtwinkel. In deze betekenis is het plots zonder drank vallen. Maar je kan natuurlijk net zo goed plots zonder andere noodzakelijkheden zitten ...

kerstmarkt-in-heusden-centrum-op-9-december

Kerstmarkt in Heusden-Centrum op 9 december

't Is alweer wat jaren geleden maar Heusden-Dorp krijgt opnieuw een echte kerstmarkt: op zaterdag 9 december van 16 tot 22 uur.  Op de parking tussen OCMW en kerk zullen dan een 20-tal kraampjes een uiteenlopend aanbod etaleren, van geschenken, versiering, kleding tot fietsbenodigdheden. De Handelaars Heusden Dorp zorgen in een tent voor een gezellige sfeer rond de vuurkorf met hapjes en drankjes. En laat je ter plaatse vereeuwigen met een foto in de kerstsfeer in de gratis photobooth.

artikel-27-bracht-14-500-euro-op

Artikel 27 bracht 14.500 euro op

"Learning to Fly", de 23ste editie van de kunsttentoonstelling van Artikel 27 heeft dit jaar 14.500 euro opgebracht. Dat is een record. De expo had begin deze maand plaats in de vroegere Rijksmiddelbare school in Zonhoven. 58 kunstenaars toonden er ruim 450 werken, er kwamen 4.165 bezoekers. De opbrengst van de kunstverkoop en het het fairtrade café, 14.500 euro dus, wordt geschonken aan twee duurzame projecten in het zuiden: Vrienden van Kankala (Congo RDC) & Mali Muleba vzw (Tanzania), beide verankerd in Heusden-Zolder.

opletten-op-de-weg-vanochtend

Opletten op de weg vanochtend

Het is vanochtend opletten geblazen voor alle weggebruikers, er kunnen lokaal ijs- of rijmplekken voorkomen. De strooidiensten zijn vannacht overal uitgerukt want de regen die er de voorbije dagen is uitgevallen,is bevroren. Meteo Obbeek heeft kort voor middernacht een minimumtemperatuur van -2,9 graden genoteerd en ook vanochtend vriest het nog. 

isola-steunt-vzoc-met-2500-euro

Isola steunt VZOC met 2500 euro

Het bedrijf Isola uit Tongeren - gespecialiseerd in onder meer isolatie, klimaatsystemen en duurzame energie - heeft het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum een stevig steuntje van liefst 2500 euro gegeven. De werknemers van Isola mochten verschillende goede doelen voorstellen, daarvoor campagne voeren en tenslotte volgde een stemming. VZOC kwam als winnaar uit de bus. Het geld komt opnieuw goed van pas. Op dit ogenblik worden er meer dan 30 paarden gehuisvest, de meesten zijn uitgemergeld van verwaarlozing. Ze moeten dus heel de dag door hooi kunnen eten, maar aan de ruiven is het dikwijls drummen en duwen geblazen. Daarom zijn nu 7 ruiven bijgekocht, zodat in elke weide één extra kan geplaatst worden en de paarden beter aan hun eethoeveelheid komen. (foto VZOC)

erf-neemt-sint-baaf-twee-dagen-in

ERF neemt Sint-Baaf twee dagen in

Dit weekend heeft in de grote zaal van Sint-Baaf het Eversels Rockfestival plaats. ERF is nu zelfs uitgesmeerd over twee dagen. Op vrijdag 1 december wordt vanaf 21 uur het podium ingenomen door lokale dj's: Poet, Cussie, Rohmp B2B Hotlove. Zaterdag zwieren de deuren open om 20 uur en op de affiche staan dan de bands Moments en Silverblade en dj Kurt. Tickets kosten 10 euro in voorverkoop en 12 euro aan de kassa. (foto Roman Martyka)

sint-was-op-bezoek-in-bocasa

Sint was op bezoek in BoCasa

Deze namiddag werd aan de deur geklopt van serviceresidentie BoCasa. En inderdaad ... Sinterklaas had samen met zijn zwarte pieten de weg naar Bolderberg gevonden. In de ontspanningsruimte verzamelde iedereen rond de heilige man. Uit zijn grote boek toverde hij heel wat geheimen en waarheden naar boven, maar er werd ook heel wat afgelachen. De Sint had ook cadeautjes bij, voor de bewoners en voor de jongste gasten. Daarna moesten ze alweer op pad, want de werkdruk ligt hoog in deze periode. 

werk-van-3-kunstkringen-zldr-luchtfabriek

Werk van 3 kunstkringen ZLDR luchtfabriek

In ZLDR Luchtfabriek kun je de werken van de kunstkringen Kunst&co, Kunstzinnig Divers en Persperctief vzw gaan bewonderen. De drie verenigingen hebben hun krachten gebundeld voor de groepstentoonstelling 'KR8TIG'. Kunst werkt volgens hen verbindend, zowel voor de kunstenaars als de toeschouwers. Nog te bewonderen tot 17 december, dagelijks van 9 tot 17 uur, gratis toegang. 

ook-cardstop-wordt-misbruikt-voor-oplichting

Ook 'Cardstop' wordt misbruikt voor oplichting

Een inwoner van Heusden-Zolder werd vanmiddag geconfronteerd met een nieuwe vorm van phishing. Hij kreeg een spraakbericht van 'Cardstop'. Er werd gevraagd om een aanzienlijk bedrag, in dit geval 2.700 euro, over te schrijven en te bevestigen met toets 9 en anders toets 1 in te drukken om een medewerker aan de lijn te krijgen. Voor de persoon die werd opgebeld kon reageren, werd weer opgehangen. Maar mogelijk was dat een poging om hem te laten terugbellen. Als je zo'n telefoontje krijgt, druk geen enkele toets in en beëindig de oproep.

neos-leert-hoe-de-levenskwaliteit-te-behouden

Neos leert hoe de levenskwaliteit te behouden

 Neos Heusden-Zolder had dr. Alfred Coninx uitgenodigd voor een lezing, hij is een klinisch bioloog met internationale ervaring. Hij hield een geanimeerde uiteenzetting rond het thema “Hoe behouden we onze levenskwaliteit”. Een onderwerp dat blijkbaar aanspreekt want meer dan 50 leden volgden de uiteenzetting. Dr. Coninx onderstreepte vooral het belang van lichaamsbeweging, aangepast aan senioren. Andere belangrijke pijlers zijn gezonde voeding, geestelijke activiteit en sociaal contact, kortom een gezonde levenswijze. Neos zag er meteen zijn bevestiging als gezonde vereniging in want al die aspecten komen voor in de verschillende activiteiten die het hele jaar door worden georganiseerd. (foto's Robrecht Froyman)

vandaag-gezien-508

Vandaag gezien

Of het te maken heeft met de harde strijd die momenteel woedt om het distributiecontract voor de kranten, weten we niet. Maar alleszins toont bpost aan zijn verdeelcentrum in de Koerselsebaan dat het een bedrijf met ballen is.

40-procent-rijdt-te-snel-in-fietsstraat

'40 procent rijdt te snel in fietsstraat'

Volgens de Fietsersbond rijdt 40 procent van de passanten te snel in de fietsstraten in Zolder-Centrum. De bond besluit dat uit de resultaten van het telraam, een meettoestel dat al bijna twee jaar in de Inakker staat. In fietsstraten geldt een maximum van 30 km per uur en mogen fietsers niet voorbij gestoken worden. Trouwens, die 30 km per uur geldt ook voor speedpedelecs. De Fietsersbond meent dat een groot deel van het probleem al kan opgelost worden als het doorgaand verkeer - dus verkeer dat niet specifiek in de buurt moet zijn - het centrum zou vermijden. De gemeente heeft recent al wijzers 'doorgaand verkeer' geplaatst richting  Elf Novemberstraat en Bieststraat en omgekeerd.

de-blik-van-richie-57

De blik van Richie

Iedereen moet zich aanpassen aan 't weer. 

dit-weekend-18de-cup-michel-wanten-in-velodroom

Dit weekend 18de Cup Michel Wanten in velodroom

Nu zaterdag en zondag heeft de traditionele Cup Michel Wanten van Turnkring Moed en Volharding plaats en dat al voor de 18de keer. Voor het eerst vindt die plaats in de velodroom, voor alle duidelijkheid, niet in de gymhal - daar kunnen de gymnasten zich opwarmen - maar op het middenplein. Ook het evenementenplatform en de horecazaak wordt in het gebeuren betrokken. Er komen delegaties uit Nederland, Duitsland, Luxemburg, Georgië en België. Zaterdag 2 december vinden de wedstrijden - in verschillende categorieën - plaats tussen 12.30 uur en 19.30 uur met om 19.55 uur de medailleceremonie. Zondag beginnen de wedstrijden om 10 uur en ze eindigen om 15 uur met om 15.15 uur de medailleceremonie. (foto Ann Jordens)

kleuters-trakteren-de-sint-op-een-dansfeest

Kleuters trakteren de Sint op een dansfeest

In kleuterschool De Toverfluit hadden ze vandaag hun Sintfeest. Vorige week was in de school een brief toegekomen, waarin Danspiet had aangedrongen om de dansjes goed in te oefenen. Vandaag was het zover en kwam de Sint met DJ-Piet en Danspiet op bezoek. De kleuters toonden hun beste dansmoves, van de tjoetjoewa tot de polonaise... 't Werd een groot feest. (foto' Jolien Gijbels)

cultuurhuizen-vierden-hun-50ste-verjaardag-in-muze

Cultuurhuizen vierden hun 50ste verjaardag in Muze

Vandaag werd in CC Muze 50 jaar Vlaamse cultuur- en gemeenschapscentra gevierd.  Vanuit heel Vlaanderen waren zowat 300 verantwoordelijken van cultuurhuizen naar Heusden-Zolder afgezakt. Ze werden toegesproken door Vlaams minister-president Jan Jambon, die ook verantwoordelijk is voor cultuur. Jambon belichtte de belangrijke rol van de cultuurhuizen om een breed cultuuraanbod voor alle lagen van de bevolking te brengen, en zo bij te dragen tot een warm Vlaanderen. Hij pleitte (…) Lees het hele bericht

inwoners-gratis-naar-bk-op-de-piste

Inwoners gratis naar BK op de piste

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 december hebben opnieuw Belgische baankampioenschappen plaats in de velodroom. Op 22 december start het om 18 uur en betwisten de U17 en de dames jeugd de 500 meter en puntenkoers, de dames elite rijden de 500 meter en de afvalling en de heren elite en beloften de 1000 meter en afvalling. Zaterdag 23 december start het al om 11 uur met voor de dames elite de sprint, achtervolging en ploegkoers, de heren elite en beloften rijden de sprint, achtervolging en scratch en tenslotte de junioren de achtervolging en ploegkoers. De Belgische toppers als Lotte Kopecky, Robbe Ghys en Lindsay De Vylder worden verwacht. Inwoners van Heusden-Zolder krijgen gratis toegang op vertoon van hun identiteitskaart. (foto Roman Martyka)

zin-in-een-eindejaarsbosbad-in-eversel-bos

Zin in een eindejaarsbosbad in Eversel-bos?

Ludo Deleux gaat van start met "bosbaden" in Heusden-Zolder, iets wat hij al eerder deed. Zo staat er op zaterdag 9 december een eindejaarsbosbad op het programma in het bos van Eversel. Samen met maximaal 12 deelnemers zal Ludo er de volledige levenscyclus en verschillende levensfasen van bomen observeren. Er worden rustige of stillere plekjes opgezocht om daar typische bosbadoefeningen te doen, die zorgen voor een intensie onderdompeling in de winterse natuur. Deelnemen is gratis, maar wel vooraf je telefoonnummer en mailadres doorgeven aan ludo_deleux[!]hotmail.com of 0479 17 08 74. Verzamelen om 10 uur op de (fiets)parking aan de Finse piste, breng een handdoek mee om op te zitten. Horloge en gsm blijven achterwege tijdens de sessie. Het bosbad gaat door in alle weersomstandigheden, behalve storm.

goud-en-zilver-voor-milan-nuyts-op-bk-jiu-jitsu

Goud en zilver voor Milan Nuyts op BK jiu jitsu

In het jiu jitsu is Milan Nuyts opnieuw Belgisch kampioen is geworden in de categorie 13-jarigen -58,5kg. Hij behaalde goud in het 'no gi' - zonder pak - nadat zijn tegenstander forfait gaf en in het 'gi' - met pak - nam hij de zilveren medaille mee naar huis.

tip-van-de-bib-yishan-li

Tip van de Bib: Yishan Li

Kawaii is Japans voor schattig. Kawaii figuurtjes zijn Japanse tekeningen van alledaagse onderwerpen in een vertederende, vrolijke stijl. Je kunt alles tekenen in kawaii-stijl: van dieren, mensen, fruit en bloemen tot auto’s, een raket of gebruiksvoorwerpen zoals een snoezige bureaulamp. Yishan Li laat zien hoe dat gaat in acht eenvoudige stappen. 

Korte inhoud

Dit boek bevat meer dan 100 projecten, met onder andere een knuffelbeer, een zingende cactus, een luiaard, een ober, een elf en zelfs een auto of een tv. De keuze is reuze. Van elk project wordt uitgelegd hoe je het kunt tekenen in acht stappen, van een ruwe schets van de basisvormen tot het kleurrijke, hartveroverende eindresultaat.

horecazaken-bleken-niet-in-orde-bij-controles

Horecazaken bleken niet in orde bij controles

Vrijdag hebben verschillende diensten in Heusden-Zolder samen een flexactie gevoerd. Daarbij werd vooral gecontroleerd op de vergunningen, tewerkstelling, voedselveiligheid en het aanbod aan goederen. De controles gebeuden hoofdzakelijk in horecazaken.  Er zijn tijdens de controle processen-verbaal uitgeschreven over zwartwerk en deeltijdse arbeid. Verder stelden de inspecteurs vast dat enkele horecazaken niet over de juiste vergunningen beschikten. Er (…) Lees het hele bericht

voetgangster-gewond-bij-aanrijding-1

Voetgangster gewond bij aanrijding

In de Butastraat is vanmorgen vroeg even over half 8 een vrouw van 71 gewond geraakt. Ze was te voet en werd aangereden door een auto.

paddenstoelen-in-de-buurt-van-helzold

Paddenstoelen in de buurt van Helzold

De nattigheid vormde de afgelopen tijd een ideale omgeving voor de paddenstoelen. Zo trof Stefan Was in de omgeving Helzold, te midden van het bladerdek wortelende aardappelbovist, nevelzwam, groene glibberzwam, sneeuwzwammetje, elfenbankje, schaapje, glimmerinktzwam, gordijnzwam, vuurzwammetje, gele nestzwammetje ...

22-maanden-cel-voor-bedreigingen-vrouw-en-zoon

22 maanden cel voor bedreigingen vrouw en zoon

22 maanden celstraf en 800 euro boete. Dat is de straf die de rechter in Hasselt vandaag heeft uitgesproken tegen een man van 44 uit Heusden-Zolder die zijn partner en zoon met de dood bedreigde. De man was eerder al veroordeeld voor partnergeweld, maar mocht zijn straf met een enkelband thuis uitzitten, bij zijn vrouw en zoon dus. Minder dan een maand nadat hij naar huis mocht, moest de politie drie keer op één dag tussenkomen. De rechtbank sprak dus vandaag een zwaardere straf uit dan de 20 maanden die het parket twee weken geleden had gevraagd. 

inbraakpoging-in-kruiswegstraat

Inbraakpoging in Kruiswegstraat

In de Kruiswegstraat is dit weekend een inbraakpoging mislukt. Aan een woning werd daar gisteren na de middag ontdekt dat de voordeur stuk was, na een poging om die open te breken. 

gemeente-verloot-tickets-voor-superprestige

Gemeente verloot tickets voor Superprestige

Vandaag precies over een maand heeft op Circuit Zolder de Superprestige cyclocross plaats. Een hele dag lang kan je er genieten van veldrijden op hoog niveau. Het begint om 9.30 uur met de eerstejaars nieuwelingen, een uur later volgen de tweedejaars. Om 12 uur springt het licht op groen voor de junioren. Om 13.40 uur is het de beurt aan de toppers bij de dames, waarbij de elitierensters het gezelschap van de U23 krijgen. Om 15.10 uur starten de heren, zowel de profs als de beloften. Bij de gemeente liggen 75 duotickets klaar voor inwoners. Om kans te maken moet je ten laatste op 3 december het invulformulier op de gemeentewebsite invullen. (foto Dirk Dekens)

nog-net-geen-35-000-inwoners

Nog net geen 35.000 inwoners ...

Op 16 november telde Heusden-Zolder 34.942 inwoners. Dat zijn er 58 te weinig om volgend jaar niet 31 maar 33 gemeenteraadsleden te mogen verkiezen. Er zijn natuurlijk nog 34 dagen te gaan tot 1 januari maar of er tegen die tijd zoveel nieuwe inwoners zullen geboren worden en een grote groep nieuwe inwoners zich laat inschrijven is nog maar de vraag. Want helaas zullen in die periode ook nog wel inwoners overlijden of anderen vertrekken naar andere regionen. En wie nu nog aan zijn gezinsuitbreiding moet beginnen, is sowieso te laat. Maar het kan dus nog altijd. Keerzijde van de medaille is dat er op de lijsten voor de verkiezingen ook 33 plaatsen zijn, en 't is nu al niet evident om de lijsten vol te krijgen. Voor alle duidelijkheid, het is niet nodig om met volledige lijsten deel te nemen. 

blues-for-bas-bracht-8-520-euro-op

Blues for Bas bracht 8.520 euro op

Tijdens de pauze van het Sunday Evening Blues concert werd de opbrengst van Blues for Bas overhandigd aan de ouders van Bas Verheyden. Zoals bekend lijdt Bas aan een levensbedreigende immuunziekte waarvoor hij in de States een experimentele behandeling krijgt. De behandeling wordt door de plaatselijke universiteit gefinancierd maar het verblijf ginder en de geregelde reizen kosten heel veel geld aan het gezin. Daarom organiseerden een heleboel Belgische jazzclubs op 27 oktober samen een mini-bluesfestival in CC Muze. De drie bands (The Dibs, Black Cat Biscuit en David Ronaldo & The Dice) deden hun duit in het zakje, die laatste gaf zelfs een deel van de verkoop zijn nieuwste album aan het doel. Daarnaast waren er sponsors, vrijwillige medewerkers, .... Zo kon zondagavond de mooie som van 8.520,44 euro aan Bas en Kurt worden overhandigd. (foto Roman Martyka)

de-pure-klank-van-pure-artiesten

De pure klank van pure artiesten

Kathleen Vandenhoudt en Bruno Deneckere kregen het MuzeCafé gisteren bij momenten helemaal stil. Het was dan ook een atypisch Sunday Evening Blues concert, met twee artiesten, met alleen maar hun akoestische gitaar en stem. Puur dus. En ook dat werd heel erg gesmaakt. (foto's Roman Martyka)

gelijkspel-voor-hebad-6g

Gelijkspel voor Hebad 6G

In de tweede provinciale A van het badminton speelde Hebad 6G 4-4 gelijk uit bij De Bokkerijder 4G in Pelt.

hebad-behaalt-vijf-vlaamse-kampioenstitels

Hebad behaalt vijf Vlaamse kampioenstitels

Badmintonclub Hebad is dit weekend liefst vijf Vlaamse titels rijker geworden. De club zakte met een delegatie van 15 spelers naar Mechelen af voor de Vlaamse kampioenschappen. Liefst 13 van hen haalden minstens de halve finale, maar het werd dus ook vijf keer goud. De kampioenen zijn: Marijn Put (enkelheren 1-2), Amber Boonen (enkeldames 1-2), Marijn Put en Dylan Rosius (dubbelheren 1-2), Annechien Ooms (dubbeldames 3-4) en Roel Pipeleers (dubbelheren 3-4). Yaro Van Delsen (enkelheren) en (…) Lees het hele bericht

kevin-de-bruyne-hervat-de-trainingen

Kevin De Bruyne hervat de trainingen

Kevin De Bruyne is al meer dan 100 dagen buiten strijd door zijn hamstringblessure, maar hij heeft al die tijd zeker niet achterovergelegen in zijn villa in Bolderberg. Niet alleen werkte hij aan zijn revalidatie, hij woonde ook al heel wat matchen bij. Zo was hij dit weekend in Abu Dhabi waar hij naar een wedstrijd ging kijken en ook van  de Formule 1 genoot. Hij heeft blijkbaar ook een nieuw kapsel. Vandaag maakte zijn club Manchester City trouwens bekend dat haar kapitein volgende week de trainingen hervat.

veel-doelpunten-in-vechmaal-bolderberg

Veel doelpunten in Vechmaal-Bolderberg

De supporters die met Bolderberg FC meegereisd waren naar De Zwaluw Vechmaal, een treffen in derde provinciale A, werden beloond voor de moeite. Ze kregen een spektakelrijke wedstrijd voorgeschoteld, het werd 4-4.

anadol-wint-overtuigend-bij-kvv

Anadol wint overtuigend bij KVV

In de derby tussen KVV Heusden-Zolder en FC Anadol heeft Anadol zich gekroond tot de ploeg van de gemeente in tweede provinciale. Het won overtuigend met 1-4.

steps-on-fire-brengt-1200-wandelaars-op-de-been

'Steps on Fire' brengt 1200 wandelaars op de been

Met 1200 wandelaars, verspreid over 66 kilometer tussen Hasselt en Mol, was zaterdag de 8ste editie van ‘Steps on Fire" een voltreffer. Het gaat om een gesponsorde benefietwandeling ten voordele van de vzw Brandwonden Kids. Het bedrag dat dit jaar is verzameld, wordt later bekendgemaakt. “Vorig jaar hebben we ruim 40.000 euro opgehaald. Dit jaar willen we dat bedrag evenaren zodat we over de 200.000 euro in het totaal kunnen gaan. Dat zou mooi zijn”, zeggen Niske en Marc (…) Lees het hele bericht

awv-houdt-in-winter-fietssnelweg-sneeuw-en-ijsvrij

AWV houdt in winter fietssnelweg sneeuw en ijsvrij

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal in de wintermaanden 20 kilometer van de fietssnelwegen F72 en F5 tussen Heusden-Zolder en Genk  sneeuw- en ijsvrij houden. Het gaat om een proefproject dat Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) vanmiddag heeft voorgesteld aan het kanaal in Viversel. Het strooien van het trace moet gecoördineerd door verschillende partijen, en daarom laat de minister onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van het beheer door (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-56

De blik van Richie

Voetbalanalyse.

zolder-a-en-b-blijven-sterk

Zolder A en B blijven sterk

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A met 71-69 de spannende wedstrijd tegen Bavi Vilvoorde B gewonnen. In de eerste provinciale won Zolder B gemakkelijk van Tongeren C met 89-52. In de tweede provinciale verloor Zolder C met 72-65 van Gems Diepenbeek A. In vierde provinciale kreeg de D-ploeg een 73-40 pandoering van Gems Diepenbeek B.

barbara-dex-is-van-vele-markten-thuis

Barbara Dex is van vele markten thuis

De Muzeschouwburg was al lang geleden uitverkocht voor het concert van Barabara Dex zaterdagavond. Ze viert momenteel haar 30ste verjaardag als artiest met een nieuw album "Dex in 't Groot". Het is een plaat vol Nederlandstalige klassiekers. De zoveelste fase in de carrière van deze veelzijdige dame die van haar debuut op het Eurovisie Songfestival tot vandaag al zo vaak heeft getoond dat ze niet in één vakje onder te brengen is. Haar stem  reikt van zacht intiem tot een pure powerexplosie. En dat wist ook in de Muze het publiek te waarderen. (foto's Ann Jordens)

zware-uitzege-voor-sk-heusden-06

Zware uitzege voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 vanavond zwaar uitgehaald bij Esperanza Pelt B, het werd 1-5.

winst-voor-wieze-boys-a-en-rp-products-9

Winst voor Wieze Boys A en RP Products

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A Boca verslagen met 5-4. Wieze Boys B ging met 2-0 de boot in bij Pool Keramo A. RP Products won met 0-1 bij Vini's.

vogels-op-bezoek-in-de-tuin-7

Vogels op bezoek in de tuin

Weer of geen weer, Roger Convents mag een hele schare vogels van divers pluimage verwelkomen in zijn tuin. 

restauratie-kapel-wordt-grondig-aangepakt

Restauratie kapel wordt grondig aangepakt

De restauratie van de historische Sint-Janskapel in het Sint-Jansbos is in volle gang. Het wordt ondertussen ook duidelijk dat alle onderdelen grondig aangepakt worden. 

23ste-sintfeest-voor-variant-bij-kwb-eversel

23ste Sintfeest voor Variant bij KWB-Eversel

KWB-Eversel organiseerde het jaarlijkse Sinterklaasfeest voor Variant, de vereniging die activiteiten op het getouw zet  voor mensen met een beperking. Dat gebeurde overigens al voor de 23ste keer. (foto Rudi Rykers)

de-blik-van-richie-55

De blik van Richie

Milieuvervuiling?

gert-jan-dreesen-heeft-nu-een-eigen-kwartet

Gert-Jan Dreesen heeft nu een eigen kwartet

Drummer Gert-Jan Dreesen was al vaker aan het werk te zien in CC Muze. Vrijdagavond stelde hij zijn eigen kwartet voor. Het is een akoestisch kwartet met pianist  Bram De Looze, trompettist Jean-Paul Estiévenart en drummer Cyrille Obermüller. Het talrijke publiek genoot van zijn eigen jazzy composities. (foto's Ann Jordens)

een-lange-reeks-van-topwielerevents

Een lange reeks van topwielerevents

Voor de wielerliefhebbers die graag lang vooraf plannen zetten we nog eens de belangrijkste data van verschillende kampioenschappen en topwedstrijden op een rijtje. Sommige data zijn onder voorbehoud, mogelijk komen er nog kampioenschappen bij, zeker ook Belgische kampioenschappen op de baan.
- 27 december (in de regel jaarlijks): Superprestige veldrijden
- 30,31 maart en 1 april 2024: Europacup BMX
- 6, 7 juli 2024: Belgische kampioenschappen BMX
- 11-15 september 2024: (…) Lees het hele bericht

spaarpotjes-van-kinderen-gestolen

Spaarpotjes van kinderen gestolen

Gisteravond is ingebroken in een huis in de August Cuppenslaan. De inbrekers sloegen een raam aan de achterzijde stuk en konden zo binnenraken. Ze gingen aan de haal met de spaarpotjes van de kinderen.

nog-vier-ek-s-meer-naar-heusden-zolder

Nog vier EK's meer naar Heusden-Zolder

We krijgen de komende jaren jaarlijks één of meerdere internationale wielerkampioenschappen in Heusden-Zolder. Dat is vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie in de Velodroom. De Europese wielerkampioenschappen op de weg volgend jaar en de wereldkampioenschappen voor junioren op de baan in 2026 waren al eerder aangekondigd. Daar komen nog de Europese kampioenschappen voor elite op de baan in 2025 én 2028 bij, en ook de Europese kampioenschappen voor junioren op de piste en de (…) Lees het hele bericht

zwarte-populier-start-van-nieuw-bos-op-beekbeemden

Zwarte populier start van nieuw bos op Beekbeemden

Op het terrein van de vroegere school Beekbeemden hebben de schepenen Lode Schops en Yasin Gül vanmorgen een zwarte populier geplant. Dat is de eerste boom van wat een geboortebos voor Heusden-Zolder moet worden. Een aantal kersverse ouders en grootouders was aanwezig om een kaartje van hun baby in de boom te hangen. Er is gekozen voor een zwarte populier omdat dat de enige echte inheemse populier in onze contreien is. En die gedijt bovendien goed in (…) Lees het hele bericht

gemeente-zoekt-nieuwe-uitbater-voor-bovy

Gemeente zoekt nieuwe uitbater voor Bovy

Het is nu definitief: de gemeente Heusden-Zolder gaat op zoek naar een (wellicht commerciële) partner voor de horeca-uitbating op Domein Bovy. Burgemeester Mario Borremans heeft de afgelopen periode nog onderhandeld met De Winning in de hoop alsnog tot een uitbating in de sociale economie te komen. Maar de directie van De Winning blijft bij haar beslissing om alle verlieslatende activiteiten stop te zetten, en daar viel dus ook Bovy onder. De uitbating moet dus nu opnieuw uitgeschreven en aanbesteed worden. Dat moet eerst goedgekeurd worden door de gemeenteraad, 't is de bedoeling dat in december nog te laten gebeuren. Het plan blijft om tegen het volgende seizoen de horeca te kunnen heropenen.

zaterdag-de-muizenval-in-de-franciscuszaal

Zaterdag de Muizenval in de Franciscuszaal

Zoals eerder gemeld brengt Fomo-Producties nu zaterdag om 20 uur 'De Muizenval' naar de Franciscuszaal van het Sint-Franciscuscollege. Muizenval is één van de gekende 'whodunnit's' van Agatha Christie. In de grote theaters van Londen wordt de productie al meer dan 70 jaar zowat dagelijks gespeeld. En nu staat ze dus hier op de bühne, in het Nederlands en met Vlaamse topacteurs als Timo Descamps (Spring), Karin Jacobs (Wittekerke), Marc Stroobants (Witse) en Marijke Hofkens (Lisa) in de hoofdrollen en in een regie van Bruno van Heystraeten. Er zijn nog wat tickets, ze kosten 25 euro en kunnen via deze link gereserveerd worden. 

nu-weer-twee-verwaarloosde-pony-s-in-druivenstreek

Nu weer twee verwaarloosde pony's in Druivenstreek

Het lijkt wel een dierenverwaarlozingsfeuilleton, want vandaag moesten de VZOC-medewerkers alweer uitrukken, deze keer naar Overijse. Het ging daar om twee zwaar verwaarloosde pony's die bovendien erg afgelegen zaten. Hun hoeven waren doorgegroeid en gekruld omdat er al jaren niets meer aan gedaan was. Nu krijgen de dieren in Heusden-Zolder een betere behandeling. (foto VZOC)

engagement-naar-de-politie-blijft-ongewijzigd

Engagement naar de politie blijft ongewijzigd

Ook over de politiebegroting had Herwig Hermans een vraag vanuit de NV-A-oppositie. Hij stelde vast dat de gemeentelijke tussenkomst met een half miljoen was teruggelopen en vroeg zich af hoe de meerderheid de verdere evolutie ziet, ook tegen de achtergrond van de toenemende samenwerking met Beringen-Ham-Tessenderlo. Volgens burgemeester Mario Borremans (GOED) zal er weinig veranderen. "We blijven ons eigen budget beheren en ons engagement zal hetzelfde blijven. Als er een fusie komt met BHT, dan wordt het uiteraard een ander verhaal, maar dat is nu niet aan de orde."

onenigheid-over-gestegen-belastinginkomsten

Onenigheid over gestegen belastinginkomsten

Eén punt op de gemeenteraad vanavond zorgde voor verdeeldheid en dat was de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025. Herwig Hermans (N-VA) had vragen bij de evolutie van de belastingsinkomsten. De opbrengst van de aanvullende personenbelasting zal tussen 2020 en 2025 met 23 % stijgen, de opcentiemen op de onroerende voorheffing zullen in dezelfde periode met 30 % toenemen en die van de belastingen op de afgifte van administratieve stukken stijgt tussen 2020 en dit jaar al met 130 %. (…) Lees het hele bericht

hebad-5g-wint-in-houthalen

Hebad 5G wint in Houthalen

In de eerste provinciale van het badminton ging Hebad 5G voor een midweekwedstrijd op bezoek bij Dropshot 1G in Houthalen. Heusden won na enkele spannende wedstrijden met 3-5.

kwb-overdag-bezocht-de-wijk-lindeman

KWB-Overdag bezocht de wijk Lindeman

Vandaag was KWB-Overdag met leden van Heusden en Berkenbos te gast bij La Baracca op Lindeman. Na een Italiaanse koffie en Limburgse vlaai, gaf Johan Beliën een inleidend woordje namens de plaatselijke gemeenschap.  De voorstelling over het leven op Lindeman moest gebeuren in de kerk van Lillo omdat, de kerk van Lindeman bezet was. Daar schetste Marco Schepers de werking van La Baracca en de verenigingen die op Lindeman actief zijn. Er wordt sterk ingezet op een multicultureel samenleven, de inwoners leren omgaan met diversiteit. De deelnemers konden een fototentoonstelling bekijken, de voormiddag werd afgesloten met een film over migratie en ook een wandeling naar het Volkerenplein. (foto's Ludo Deleux)

alvast-plannen-voor-een-hoek-in-heusden-centrum

Alvast plannen voor één hoek in Heusden-Centrum

Nogal wat inwoners en passanten in Heusden-Centrum ergeren zich aan de toenemende leegstand en verloedering. Dat is vooral het geval op de hoek Guido Gezellelaan-Pastorijstraat-Kapelstraat. De leegstaande huizen trekken er vandalen aan, ruiten worden ingegooid en er wordt brand gesticht. Maar ondertussen is er ook een positieve evolutie. Voor de twee verloederde huizen op de hoek van de Kapelstraat - één brandde in april vorig jaar deels uit - is een bouwaanvraag lopende om ze te vervangen door drie appartementen. In dat geval zou alvast één hoek van de buurt een opwaardering krijgen.

schepen-ging-voorlezen-in-t-molenholleke

Schepen ging voorlezen in 't Molenholleke

Schepen van Cultuur en Onderwijs Marleen Hoydonckx kan er niet genoeg van krijgen, gisteren ging ze voorlezen in de bib en dat deed ze vandaag ook op vertrouwd terrrein: bij de kleuters van 't Molenholleke. Ook voor de kleuters is het immers belangrijk om in de deze Vlaamse Voorleesweek een extra zetje te krijgen, (voor)lezen vormt immers de poort naar een nieuwe wereld vol avontuur.

inschakelen-nachtverlichting-kan-3-maanden-duren

Inschakelen nachtverlichting kan 3 maanden duren

Zoals we eerder al meldden stapt Heusden-Zolder af van het principe om na middernacht de straatverlichting te doven om besparingsredenen. Maar dat wil niet zeggen dat morgen al in alle straten het licht weer brandt. Binnen deze cluster hebben immers alleen Heusden-Zolder en Beringen beslist om de straatverlichting weer aan te houden. Dat betekent dat Fluvius niet in één keer de omschakeling kan maken, maar dat het cabine per cabine moet gebeuren. In Heusden-Zolder alleen al gaat het om 135 cabines. Tel daarbij nog de cabines in Beringen en het kan tot 3 maanden duren voor de omschakeling in alle straten is gebeurd.

schepen-yasin-gul-trekt-nieuwe-partij-next

Schepen Yasin Gül trekt nieuwe partij NeXt

Twee dagen na hun ontslag bij Open VLD, hebben de lokale liberalen een nieuwe partij klaar: NeXt. Lijsttrekker wordt huidig schepen van Milieu en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst Yasin Gül (ex-Sterk Heusden-Zolder, ex-Groen, ex-CD&V en momenteel onafhankelijk. Hij benadrukt ook dat het niet om een liberale partij gaat. Zijn jarenlange aanpak, dicht bij de mensen, met een luisterend oor en oplossingsgerichtheid is hij (…) Lees het hele bericht

bouw-spoorvoetgangersbrug-start-in-het-voorjaar

Bouw voetgangersspoorbrug start in het voorjaar

In het voorjaar starten de werken voor de bouw van een voetgangersbrug op de overweg 133 aan de Beringerheide. Dat is één van enige nog onbewaakte oversteekplaatsen in de regio op de lijn Hasselt-Mol. Er is geen enkele signalisatie en dat maakt het gevaarlijk, zeker met de komst van de minder luidruchtige elektrische treinen. Daarom heeft Infrabel al langer besloten om voor de veiligheid van het spoorverkeer en de passanten een brug over de spoorweg (en dus over de elektrische leidingen) (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-507

Vandaag gezien

De zon kwam er eindelijk nog eens wat door vandaag en ... er kwamen zowaar enkele vlinders tevoorschijn wiens najaarsgeduld wellicht lang op de proef was gesteld. Zoals deze dagpauwoog die kwam zonnen op de borstel van Marleen Jacobs

149-dieren-uit-koersen-opgevangen-in-vzoc

149 dieren uit Koersel opgevangen in VZOC

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum moet de ene dierengolf na de andere opvangen. Opnieuw is het enorm druk nadat de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn  gisteren in Koersel 149 dieren in beslag nam en door het VZOC liet ophalen. De dieren waren graatmager en zaten in het slijk en allerlei koterijen. Het gaat vooral om hanen en kippen van allerlei rassen, kalkoenen, duiven, papegaaien en een konijn. Alleen het konijn was goed gevoed en verkeerde in een goede toestand. Volgens de eigenaar zou het vrijdag geslacht worden om zaterdag op te eten. Deze keer zal hij dus zelf op zijn honger blijven zitten. (foto VZOC)

samson-en-marie-laten-de-leerplaneet-ontploffen

Samson en Marie laten De Leerplaneet ontploffen

Al generaties lang zorgt Samson voor ambiance als hij voor een groep kinderen staat. In het gezelschap van zijn nieuwe baasje Marie is dat niet anders. En ook de kinderen van nu brullen nog altijd de echte Samson-klassiekers mee, zoals vanmiddag in de sportzaal aan De Leerplaneet. (video Marina Poelmans)

metejoor-liet-de-klas-zingen

Metejoor liet de klas zingen

Metejoor vertelde niet alleen in de klasjes van De Leerplaneet, hij zong ook samen met de jongste kinderen en maakte er een feestje van. (video Marina Poelmans)

school-in-boekt-zamelt-vrijdag-oude-gsm-s-in

School in Boekt zamelt vrijdag oude gsm's in

Op vrijdag 24 november laten bijna 150 Vlaamse scholen hun leerlingen stilstaan bij de overvloed aan ‘hebbedingen’, spullen die we willen maar eigenlijk niet nodig hebben.  Dat doen ze door allerlei acties op poten te zetten om te delen, ruilen, lenen of oude dingen nieuw leven in te blazen.  De scholen volgen daarmee de oproep van MOS – duurzame scholen, straffe scholen om deel te nemen aan #MissieMinder, een actiedag voor scholen in de Europese Week van de Afvalvermindering. In Heusden-Zolder neemt de Vrije Basisschool Boekt deel. Daar worden oude gsm's ingezameld voor Recupel en ze staan die dag ook stil bij de levensduur van elektronica. Alle deelnemende scholen maken kans op een workshop 'upcycling' of 'bewust verbruiken'.

burgemeester-en-schepen-als-begeesterde-voorlezers

Burgemeester en schepen als begeesterde voorlezers

Voor politici is het nooit makkelijk om een heel luisterpubliek met een geloofwaardig verhaal aan zich te kluisteren, maar deze namiddag lukte dat wel goed voor burgemeester Mario Borremans en schepen van Cultuur en Onderwijs Marleen Hoydonckx. Beiden waren in de bib te gast als verteller in het kader van de Voorleesweek. Met hun verhaaltjes wisten ze de jonge luisteraars te boeien tot aan het einde, hoewel de schepen met haar jarenlange ervaring als kleuterjuf uiteraard een stukje in het voordeel was. De Vlaamse Voorleesweek eindigt nu zondag, er komt dus misschien een verlengstuk op de gemeenteraad donderdag. (foto's Ann Jordens)

sombere-speeldag-in-petanque-50

Sombere speeldag in petanque 50+

In de petanquecompetitie 50+ was het een slechte dag voor de ploegen uit Heusden-Zolder. Alleen Olympia C kon op verplaatsing winnen en Boekt A won thuis nipt de derby tegen De Berk A. De anderen moesten het onderspit delven. De uitslagen: Ere-afdeling: Boekt A – De Berk A: 5-4 en Opec A – Boekt B: 6-3. 1ste Limburg: Olympia A – Genenbos B: 2-7. 2de Limburg: Boekt C -Sparrendal A: 1-8 en Olympia B – Genenbos D: 3-6. 3de Limburg: Genk B – De Berk B: 7-2. 5de Limburg: Genk E – Boekt D: 5-4 en Kelchteren B – Olympia C: 3-6.

parket-wil-bmw-afnemen-na-inrijden-op-politie

Parket wil BMW afnemen na inrijden op politie

 Het parket heeft vandaag voor de rechtbank in Hasselt de verbeurdverklaring van de BMW van een 21-jarige man uit Heusden-Zolder gevraagd. Daarnaast wordt een werkstraf van 180 uur geëist. Op 28 mei stond heel de Cité op stelten omdat een groot deel van de Turkse gemeenschap de verkiezingsoverwinning van Erdogan vierde. De man reed gemaskerd - met een Turkse vlag over het hoofd - zigzaggend over de Koolmijnlaan. Twee agenten met een bodycam probeerden hem te doen (…) Lees het hele bericht

neos-ging-luisteren-naar-muziek-van-morricone

Neos ging luisteren naar muziek van Morricone

Gisteren na de middag woonden 17 leden van Neos Heusden-Zolder in Casino Modern in Genk het optreden van ‘Le Muse’ rond Ennio Morricone bij, een organisatie van Neos Limburg. Ensemble Le Muse brengt op briljante wijze tal van soundtracks uit het repertoire van de meester van de filmmuziek. Die schreef zowat 500 soundtracks. Ensemble Le Muse bestaat volledig uit vrouwelijke instrumentalisten die hun sporen verdienden bij de beroemde Rondò Veneziano. Het concert was een prachtige hommage.

samson-en-metejoor-bouwen-leesfeest-in-leerplaneet

Samson en Metejoor bouwen leesfeest in Leerplaneet

Groot feest vandaag in Gemeentelijke Basisschool De Leerplaneet want daar waren niemand minder dan Metejoor en Samson en Marie te gast. Het ging om een activiteit in het kader van de Voorleesweek. Uit alle onderzoeken blijkt dat het niveau begrijpend lezen van de Vlaamse 10-jarigen blijft achteruitgaan. Een belangrijke oorzaak is dat kinderen minder in aanraking komen met boeken dan vroeger. Maar ook is het belangrijk om thuis bezig te zijn met taalspelletjes met je kinderen, zoals samen boekjes (…) Lees het hele bericht

moed-en-volharding-deed-het-uitstekend-in-portugal

Moed en Volharding deed het uitstekend in Portugal

De gymnasten van Turnkring Moed en Volharding hebben mooie resultaten behaald op de Continental Cup 2023, een belangrijke internationale wedstrijd in  Anadia, Portugal. Ze zorgden zelfs voor verschillende eerste plaatsen in een aantal disciplines en daarnaast waren ze amper uit de top weg te denken.

De uitslagen

D 10-12 Jaar Caprice Nulens  Allround: 5de met 44.600, Sprong: 8ste met 10.200, Barre: 8ste met 11.550, Balk: 1ste met 12.300, Grond: 9de (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-54

De blik van Richie

Al wekenlang regen ...

dorpsraad-wikt-en-weegt-het-leven-in-heusden

Dorpsraad wikt en weegt het leven in Heusden

De feestzaal van De Kring was vanavond helemaal volgelopen voor de open dorpsraad van Dorpsraad Heusden. Die stond deze keer volledig in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De dorpsraad had daarvoor een basismemorandum opgesteld, dat op basis van de opmerkingen vanavond en eventueel de komende dagen nog aangevuld zal worden. Na de traditionele klop met de schoenmakershamer leidde voorzitter Patrick Neuteleers de aanwezigen door het (…) Lees het hele bericht

startschot-voor-het-kolenspoor-officieel-gegeven

Startschot voor het Kolenspoor officieel gegeven

De provincie Limburg en de zeven Kolenspoorgemeenten hebben vandaag in Genk het publieke startschot voor het Kolenspoor gegeven. Dat wordt een unieke fietssnelweg van 70 kilometer lang over de oude treinsporen tussen de Limburgse mijnen. De fietssnelweg F75 wordt een plek om ongestoord te fietsen langs erfgoed, topnatuur en innovatieve hotspots. Het Kolenspoor was tot lang in de 20ste eeuw de slagader van de mijnstreek. Het treinspoor vervoerde arbeiders, materialen en steenkool (…) Lees het hele bericht

laptop-gestolen-uit-auto

Laptop gestolen uit auto

Op de Sterrenwacht is een dief ingebroken in een auto en er vandoor gegaan met een laptop. De diefstal is vanmiddag ontdekt.

3-lokale-kopstukken-stappen-uit-open-vld

3 lokale kopstukken stappen uit Open VLD

Het ziet ernaar uit dat het op minder dan elf maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen is met de Open VLD afdeling in Heusden-Zolder. De voorzitter, ondervoorzitter en een bestuurder stappen uit de partij. Ze zeggen dat de partijleiding van Open-VLD geen enkele opening laat voor het goede van de mensen. "Onder een dictatoriaal bewind heeft liberalisme geen kans. Daar waar de partijtop de voeling met de gewone mens in de straat volledig kwijt is, willen wij geen lid meer zijn. (…) Lees het hele bericht

knalpotterroristen-riskeren-inbeslagname

Knalpotterroristen riskeren inbeslagname

Bestuurders die rondrijden met een knallende knalpot riskeren voortaan in Heusden-Zolder dat hun wagen in beslag genomen wordt. Daarvoor is een 'addentum' toegevoegd aan het Protocolakkoord bestuurlijke handhaving criminaliteit en onveiligheid. Daarin stond tot nu toe al dat zo'n inbeslagname mogelijk was bij roekeloos rijgedrag. Vooral het afgelopen jaar zijn er veel klachten bijgekomen over overlast van luidruchtige auto's en motoren. De politie kan die dus voortaan meteen in beslag laten nemen voor een periode. De bestuurder moet opdraaien voor de takel- en stallingskosten.

tip-van-de-bib-sayaka-murata

Tip van de Bib: Sayaka Murata

Saskia van de bib raadt ons deze week 'Aardbewoners' van Sayake Murata aan. 

Korte inhoud

Natsuki brengt met haar neef Yuu de zomers door in de bergen van Nagano, waar ze droomt over andere werelden. Wanneer een reeks van verschrikkelijke gebeurtenissen de twee kinderen voor altijd van elkaar dreigt te scheiden, beloven ze elkaar koste wat het kost om te overleven.

Haar donkere verleden blijft Natsuki achtervolgen, ook als ze volwassen en getrouwd is. Natsuki slaat op de vlucht en keert terug naar de bergen uit haar jeugd. Ze bereidt zich voor op een hereniging met Yuu. Zal hij zich hun belofte herinneren? En zal hij haar helpen haar daaraan te houden?

opgelet-voor-24-uren-flitsmarathon

Opgelet voor 24-uren flitsmarathon

Opgelet want zowel de lokale als de wegpolitie houden weer een flitsmarathon. Die begint vanochtend om 6 uur en duurt tot woensdagochtend 6 uur. Vorig jaar in oktober is de herfstflitsmarathon gehouden en toen reed 4,23 procent van de gecontroleerde bestuurders te snel, in april dit jaar was dat 4,56 procent. 

binnenkort-branden-s-nachts-de-straatlampen-weer

Binnenkort branden 's nachts de straatlampen weer

Binnenkort zullen 's nachts de straatlampen weer branden langs de gemeentewegen in Heusden-Zolder. Het schepencollege heeft besloten uit het 'doofplan' van Fluvius te stappen. Sinds eind februari werden na middernacht de straatlampen langs de gemeentewegen gedoofd. Dat was toen een reactie op de gigantisch hoge elektriciteitsprijzen. Langs de gewestwegen bleven de lichten wel branden, en ook op vrijdag- en zaterdagnacht bleven ze branden omwille van de veiligheid van het (…) Lees het hele bericht

ontsnapte-pony-gevangen-aan-de-beringersteenweg

Ontsnapte pony gevangen aan de Beringersteenweg

Medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zijn vanavond uitgerukt naar de Beringersteenweg. Ze waren opgeroepen door de politie omdat er een ontsnapte pony rondliep. Het dier kon vrij snel gevangen worden. Eerder vandaag was een team naar Dilsen-Stokkem gereden om daar een in beslag genomen verwaarloosd paard op te halen. En zo blijft het aantal interventies rond paarden dit jaar maar oplopen. (foto VZOC)

op-21-januari-winterborrelwandeling-naar-de-kluis

Op 21 januari winterborrelwandeling naar de kluis

De vzw Toerisme Heusden-Zolder organiseert op zondag 21 januari voor de 31ste keer haar winterborrelwandeling naar de Kluis op de Bolderberg. Wie wil deelnemen aan de geleide wandeling moet om 13.30 uur op de parking van de dienst Toerisme (Vrunstraat 6) klaarstaan, samen met een gids wordt een tochtje van 3,5 km gemaakt. Maar iedereen kan ook op eigen houtje wandelen. Boven aan de kluis staan tussen 13.30 uur en 17 uur  de warme wintersoep, frisdranken, chocomelk, Glühwein, Gagelborrel en de Koolputterjenever klaar om uit te schenken. Er zal ook de nodige sfeermuziek klinken. Zoals bekend valt de winterborrelwandeling altijd samen met de Sint-Antoniuskermis in Bolderberg.

werknemers-schenken-kerstpakket-aan-goede-doel

Werknemers schenken kerstpakket aan goede doel

PARTNERBIJDRAGE Kerstpakketten met een missie: Heusden-Zolder werknemers kiezen voor doneren In Heusden-Zolder krijgt het kerstpakket een nieuwe bestemming. Werknemers kiezen er steeds vaker voor om hun eindejaarsgeschenken te doneren aan mensen en organisaties die extra steun kunnen gebruiken. Deze verandering in de kerstpakket-traditie laat zien hoe solidariteit en aandacht voor elkaar steeds meer deel uitmaken van de feestdagen. Het is een trend die niet alleen warmte brengt (…) Lees het hele bericht

carpoolparking-wordt-vrijdagnacht-gereinigd

Carpoolparking wordt vrijdagnacht gereinigd

In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt de carpoolparking aan de E 314 in Heusden-Zolder gereinigd door het Agentschap Wegen en Verkeer. Dat gebeurt onder meer met een borstelwagen, daarom geldt er een parkeerverbod van vrijdag 20 uur tot zaterdag 6 uur. Wie in die periode toch wenst gebruik te maken van een carpoolparking kan terecht in Paal of Houthalen (ook die van Lummen wordt dit weekend gereinigd). Laat je wagen vooral niet achter, want dan wordt hij getakeld. (foto AWV)

damhert-wil-aandacht-voor-landbouwdieren

Damhert wil aandacht voor landbouwdieren

Damhert Nutrition, het voedingsbedrijf uit de Kapelstraat, lanceert op vrijdag 24 november zijn Fair Friday. Die dag wil Damhert de consument een ethisch alternatief bieden voor Black Friday. Het bedrijf wil het werk van Forrest and Friends vzw ondersteunen, een dierenopvang en -asiel die zich inzet voor verwaarloosde en gedumpte (landbouw)dieren. Die dag biedt Damhert Nutrition een korting van 25 % op het volledige assortiment. Tegelijk wordt de volledige winst (…) Lees het hele bericht

boekt-wint-derby-tegen-olympia

Boekt wint derby tegen Olympia

In de Vlaamse liga van het petanque stond een derby op het programma, het was Boekt dat na een spannende wedstrijd aan het langste eind trok tegen Olympia. De uitslagen. Vlaamse Liga: Olympia – Boekt: 4-5. Ere-Limburg: De Berk A – Sparrendal A: 9-0 en Sint Truiden A – boekt A: 5-4. 1ste Limburg: Boekt B – Oetervallei A: 5-4, De Berk B – Genk A: 4-5 en Sint Truiden B – Olympia A: 6-3. 2de Limburg:  Boekt C – Oetervallei B: 7-2 en De Berk C – Genk b: 7-2.

de-blik-van-richie-53

De blik van Richie

Lukaku als doelpuntenmachine.         

nathalie-lemmens-met-dresden-in-de-duitse-top

Nathalie Lemmens met Dresden in de Duitse top

In het Duitse volleybal blijft Dresden, de club van Nathalie Lemmens uit Viversel, het uitstekend doen. Het won dit weekend de topper in Stuttgart en staat nu derde in de competitie. Nathalie, ook vast lid van de Yellow Tigers, speelt sinds augustus met het nummer 4 bij Dresden DSC in Duitsland, één van de sterkste Europese volleybalcompetities. Daar stond dus gisteren de topper op het programma. Voor een uitverkochte Scharrena met 2250 toeschouwers leverden de Dresdener dames met Nathalie Lemmens een topprestatie, ook volgens een sterk taktisch plan. Met setstanden 23-25, 25-23, 16-25 en 23-25 behaalden ze een 1-3 zege, goed voor een derde stek in de stand. (foto's Lutz Rüffer)

zolder-a-blijft-het-prima-doen

Zolder A blijft het prima doen

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A met 58-70 gewonnen bij Croonen Lommel B. Zolder handhaaft zich daarmee op de derde plaats. In eerste provinciale moest Zolder B niet aantreden door het forfait van Sint-Truiden en blijft ook in de subtop. In vierde provinciale werd het een spannende match tussen Zolder E en Cosmo Genk C, uitslag 68-65. De dames van Zolder moest nu ook in Croonen Lommel C hun meerdere erkennen, 35-50.

25-tal-jonge-bestuurders-op-rijvaardigheidscursus

25-tal jonge bestuurders op rijvaardigheidscursus

Zowat 25 jongeren uit Heusden-Zolder hebben dit weekend op het terrein van ProMove binnen Circuit Zolder een rijvaardigheidscursus gevolgd. De gemeente Heusden-Zolder biedt jonge inwoners die pas hun rijbewijs hebben gehaald ieder jaar de kans om zo'n cursus te mee te maken. "We vinden het belangrijk om jonge bestuurders, aanvullend bij de klassieke rijopleiding, nog wat extra vaardigheden te laten opdoen voor als ze in onverwachte situaties terechtkomen, zoals plots stoppen of op een nat of glad wegdek remmen en de wagen onder controle houden. Eigenlijk zouden we liefst van al hebben dat nog meer jonge bestuurders van dat aanbod zouden gebruik maken. Elk initiatief dat bijdraagt tot meer verkeersveiligheid is immers de moeite", vertelt schepen Lode Schops. (foto's Roman Martyka)

sint-bezocht-de-kinderen-bij-vhz-in-zolder

Sint bezocht de kinderen bij VHZ in Zolder

Sinterklaas was vandaag samen met zijn zwarte pieten te gast in de Harmoniezaal in Zolder en dat op uitnodiging van handelaarsvereniging VHZ. Alle kinderen die een tekening hadden gekleurd en ingeleverd, mochten langskomen voor wat lekkers. En zoals de Sint gisteren ook al bij zijn aankomst in Antwerpen kon vaststellen, zag hij ook dat er in Zolder geen stoute kinderen zijn dit jaar. 

gasgeur-door-defecte-verwarmingsketel

Gasgeur door defecte verwarmingsketel

De brandweer is vanavond uitgerukt naar de Stationsstraat. Bewoners hadden daar alarm geslagen omdat er een gasgeur in hun huis hing. De brandweer stelde vast dat een defecte aan de verwarmingsketel aan de oorzaak lag. Het probleem kon snel opgelost worden zonder dat er sprake was van gevaar.

de-heidegalm-luistert-eucharistieviering-op

De Heidegalm luistert eucharistieviering op

Op 22 november is het de gedenkdag van Sint-Cecilia. Zij is de patrones van onder meer de muziekmakers. Bij die gelegenheid zorgde de Koninklijke Harmonie De Heidegalm vandaag voor de sfeervolle opluistering van de eucharistieviering in de kerk van Berkenbos. (foto's Roman Martyka)

brand-gesticht-in-leegstaande-woning

Brand gesticht in leegstaande woning

De brandweer moest deze namiddag omstreeks 16 uur naar de Pastorijstraat. Daar brandde het in een leegstaande woning. Ter plekke bleek dat onbekenden op twee verdiepingen brand hadden gesticht. Op een plaats was reclamedrukwerk in brand gestoken, op de andere ging het om een gordijn. Het vuur was snel onder controle. 

250-deelnemers-aan-urban-trail-in-het-college

250 deelnemers aan urban trail in het college

Met 250 inschrijvingen was de urban trail van het Sint-Franciscuscollege een schot in de roos. De deelnemers konden lopen  en wandelen over verschillende afstanden en het bijzondere daarvan is daar ze liepen door verschillende schoolgebouwen maar ook door gebouwen op de Schacht. De strafsten namen er  het natuurgebied op de Galgenberg of zelfs de mijnterril bij. Het ging niet om een competitie, maar om de sfeer en vooral ook om het goede doel. De opbrengst was immers bestemd voor kansarme jongeren, Think Pink en Aya-zorg dat zich binnen het Jessa Ziekenhuis om jongeren met kanker bekommert. (foto's Roman Martyka)

16-vormelingen-uit-berkenbos-op-tweedaagse

16 vormelingen uit Berkenbos op tweedaagse

16 vormelingen uit Berkenbos zijn op tweedaagse geweest in Kampidoe te Heppen. Het waren twee intense dagen waarbij de jongeren in een afwisseling van ontmoetingsmomenten,  catecheselessen, spelletjes, bezinning … elkaar beter leerden kennen en hun voorbereiding op het vormsel verdiept hebben.  Voor de begeleiding zorgden de catechisten, voor de innerlijke verwennerij de kookouders. (foto's Rita Ramakers)

8-belgische-jeugdtitels-voor-hebad

8 Belgische jeugdtitels voor Hebad

In het badminton stuurde Hebad dit weekend een delegatie van 10 spelers naar de Belgische jeugdkampioenschappn in Namen. Hebad won liefst 8 titels en verloor ook nog enkele finales. De Belgische kampioenen zijn: Amber Boonen (U-19) won drie titels en sluit zo in schoonheid af als jeugdspeler:  enkel dames, dubbel gemengd en dubbel dames. Jonah Quintens (U-19) won twee titels en dat als eerstejaars U-19: dubbel gemengd en dubbel heren. Fae Boonen (U-17) won het dubbeldames. Lieke Van Parys (…) Lees het hele bericht

spanning-aan-de-noordberm

Spanning aan de Noordberm

In de vierde provinciale A was SK Heusden 06 Kadijk SK B een wedstrijd die op het scherp van de snee werd gespeeld, het stokte op 2-2.

geen-goals-in-bolderberg

Geen goals in Bolderberg

In de derde provinciale A heeft Bolderberg FC 0-0 gelijk gespeeld, thuis tegen Heers VV. 

winst-voor-anadol-verlies-voor-kvv

Winst voor Anadol, verlies voor KVV

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft FC Anadol FC Maasland Noord Oost met 3-1 geklopt. KVV Heusden-Zolder verloor met 3-2 van Paal-Tervant.

de-blik-van-richie-52

De blik van Richie

Ambachtendag.

modulation-een-festival-van-klanken-en-kabels

Modulation: een festival van klanken en kabels

In Muze kon je zaterdagavond bij wijze van spreken verongelukken over de kabels. Daar had Modulation 2023 plaats, een mini-festival met de nadruk op modulaire synthesizers en de dialoog met visuals. Daarvoor waren drie acts afgezakt: Collab Coalition, LudoWic en Xavier Gazon. Het is een nichefestival waarvan een 60-tal liefhebbers ten volle genoten. ((foto's Ann Jordens)

thuisverlies-voor-zolder-d

Thuisverlies voor Zolder D

In de vierde provinciale van het basketbal heeft Zolder D met 45-77 verloren van Helchteren 2020 B.

spektakel-in-rolstoel-en-zitbadminton

Spektakel in rolstoel- en zitbadminton

Deze namiddag kregen de toeschouwers op het G-badmintontornooi van Smash in Berkenbos spektakel voorgeschoteld. Nu was het de beurt aan spelers met een fysieke handicap, die namen het tegen elkaar op in zitbadminton of rolstoelbadminton. Voor buitenstaanders lijkt dit gigantisch moeilijk, maar de spelers zijn er dermate in getraind dat ze er een snel spel van maken. De moeite om bewonderend naar te kijken. (foto's Ann Jordens)

wieze-boys-b-verliest-bij-staartploeg

Wieze Boys B verliest bij staartploeg

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A FC Solar verslagen met 3-2. Wieze Boys B kon deze week zijn sterke prestaties niet doortrekken en verloor met 3-2 van staartploeg FC Klotbroek. RP Products won met 1-3 bij El Toro.

g-badmintonners-kregen-ook-de-sint-op-bezoek

G-badmintonners kregen ook de Sint op bezoek

Badmintonclub Smash organiseerde vandaag haar traditionele G-badmintontornooi. In de voormiddag kwamen de spelers met een mentale beperking aan bod. Die gaven het uiterste van zichzelf maar tussendoor werd ook heel wat plezier gemaakt. Bovendien kreeg het gezelschap het bezoek van Sinterklaas en zijn zwarte pieten (of mieten?). Ook de assistenten van de goedheilige man demonstreerden dat ze kunnen badminton spelen. Smash heeft zelf heel wat G-badmintonners, onze fotografe haalde ze samen voor de groepsfoto. (foto's Ann Jordens)

vrouw-in-levensgevaar-na-val-met-fiets

Vrouw in levensgevaar na val met fiets

In het ziekenhuis vecht een vrouw van 77 uit Houthalen-Helchteren voor haar leven nadat ze gisteren zwaar ten val kwam in de Koolmijnlaan. Een andere vrouw op de fiets moest uitwijken voor een voetganger. De tweede vrouw raakte daardoor uit evenwicht en kwam ongelukkig ten val. Ze kreeg ter plaatse de eerst zorgen, en is nadien in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

puppy-s-komen-ook-bij-hondenweer-oefenen

Puppy's komen ook bij hondenweer oefenen

Ook al is het geen weer om een hond uit te laten, op de weide achter dierenartsenpraktijk Gwen Goris was het ook vandaag weer puppyfeest. Geregeld komen daar puppy's die moeten wennen aan de omgang met soortgenoten. Ze krijgen de eerste beginselen van gehoorzaamheidstraining en al een hindernissenparcours. Maar hoe dan ook ... geduld blijft een mooie deugd. (foto's Tony Sempels)

geen-officiele-ontsteking-van-kerstverlichting

Geen officiële ontsteking van kerstverlichting

Ook dit jaar zullen er kerstbomen met lichtjes voor kasteel Meylandt staan. Daar zal het gemeentepersoneel voor zorgen. Maar er komt geen officiële ontsteking georganiseerd door het Verbroederingscomité in aanwezigheid van afgevaardigden uit de partnersteden. De weekends in de advent zijn blijkbaar allemaal bezet. Daarbij komt nog eens de de viering van de 50ste verjaardag met Bad Arolsen, en ook daar zal maar een kleine delegatie van het Verbroederingscomité aanwezig zijn. Het plan is wel om volgend jaar opnieuw een adventviering met het ontsteken van de kerstverlichting in aanwezigheid van de partnersteden te laten plaatsvinden. 

celstraffen-voor-verkoop-van-leasewagens

Celstraffen voor verkoop van leasewagens

De man van 32 uit Heusden-Zolder die de spil was in een zwendel van luxe-auto's van leasemaatschappijen is door de rechter in Hasselt veroordeeld tot twee jaar celstraf en 80.000 euro boete. Samen met negen anderen uit Heusden-Zolder en Beringen had hij 13 auto's van de merken BMW, Porsche en Mercedes geleased en vervolgens in het buitenland doorverkocht. De broer van de hoofdfiguur kreeg één jaar cel en 1.600 euro boete. Beiden mogen ook 10 en 6 jaar geen zaakvoerder meer (…) Lees het hele bericht

hebad-2d-speelt-gelijk-in-pelt

Hebad 2D speelt gelijk in Pelt

In de eerste provinciale van het badminton is Hebad 2D 4-4 gelijk gaan spelen bij De Bokkenrijder 2D in Pelt. Zondag vanaf 14 uur komen in de Olympiasporthal drie ploegen van Hebad in actie, in tweede liga B dames en heren en in derde liga B.

de-blik-van-richie-51

De blik van Richie

Het blijft maar vallen. 

trein-stopt-te-ver-slagbomen-bleven-dicht

Trein stopt te ver, slagbomen bleven dicht

Vanavond is de trein Mol-Hasselt in Heusden te ver gestopt, hij kwam tot stilstand op de spoorwegovergang in de Koerselsebaan. Na het vertrek van de trein bleven de slagbomen naar beneden en kon het verkeer niet meer op gang komen. Een alerte passante verwittigde de politie. 

paard-en-pony-waren-weeral-uitgebroken

Paard en pony waren weeral uitgebroken

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum werd deze namiddag opgeroepen door de politie omdat in de Naaldert een stevig paard en pony rondliepen die losgebroken waren. De dieren zorgden daar voor een onveilige verkeerssituatie. Ter plaatse bleek het te gaan om 'vaste klanten', paarden die de voorbije jaren al verschillende keren zijn ontsnapt. De eigenaar -die in Zichem woont - werd op de hoogte gebracht en heeft beslist om de paarden te verkopen zodat een eind komt aan de talrijke uitbraken. Ondertussen staan paard en pony veilig in het opvangcentrum. 

vandaag-gezien-506

Vandaag gezien

Nevel boven de Schansbeemden en wat heldere lucht, is dat de voorbode tot wat beter weer morgen? (foto Tony Lespoix)

advocate-vraagt-werkstraf-voor-brandstichter

Advocate vraagt werkstraf voor brandstichter

De advocate van de man uit Heusden-Zolder die de dodelijke brand in Beringen op 11 augustus 2019 aanstak, heeft gepleit voor een ernstige werkstraf. Als de rechtbank daar niet op ingaat, kan de advocate zich vinden in het probatie-uitstel dat de openbare aanklager eerder had gevraagd. Hij had daarbij rekening gehouden met de jonge leeftijd, het blanco strafverleden van de dader, zijn gezins- en financiële situatie. De nabestaanden zijn niet te spreken dat de dader(s) al die tijd hebben gezwegen en hen in onwetendheid hebben gelaten. Zelfs toen de dader - na een tip - was gearresteerd, bleef hij nog ontkennen. De advocaten van de families van de slachtoffers benadrukten het enorme menselijk leed dat de brandstichters hadden aangericht en de impact die de feiten in West-Limburg hebben gehad.

74-jarigen-van-zolder-hielden-reunie

74-jarigen van Zolder hielden reünie

De 74-jarigen van Zolder-Centrum hielden een reünie, daarvoor was het verzamelen geblazen in de nieuwe zaak van Anaïs.

ziekenhuisdief-moet-30-maanden-de-cel-in

Ziekenhuisdief moet 30 maanden de cel in

De rechter in Leuven heeft een Nederlander veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf omdat hij 10 diefstallen pleegde in ziekenhuizen in heel Vlaanderen. Hij gebruikte daarbij werkkleding als camouflage. De eerste keer sloeg hij toe in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden. Daar kon hij een kluis, 800 euro en een loper buitmaken. Hij was te zien op camerabeelden, ook in zijn Nederlandse wagen op de parking. Later sloeg hij dus ook op andere plaatsen toe, steeds in dezelfde werkkleding. Hij was gefixeerd door sleutels, maar nam ook maaltijdcheques, laptops en nog eens 4.400 euro mee. Hij was vroeger al twee keer voor diefstallen in ons land veroordeeld. Hij moet nu de cel in en drie ziekenhuizen een schadevergoeding betalen.

staking-bij-de-lijn-breidt-uit

Staking bij De Lijn breidt uit

De staking bij De Lijn breidt zich uit. Het personeel heeft in verschillende stelplaatsen het werk neergelegd uit protest tegen de sluiting van stelplaaten, het personeel moet daardoor naar andere locaties verhuizen. In Limburg wordt ondertussen gestaakt in onder meer de stelplaatsen Beverlo en Hasselt. Dat betekent dat heel wat bussen die in Heusden-Zolder passeren niet zullen opdagen. Check op de website van De Lijn voor je vertrek of je rit zal uitgevoerd worden. (foto Hans Put)

5-jaar-met-uitstel-gevraagd-voor-dodelijke-brand

5 jaar met uitstel gevraagd voor dodelijke brand

 Een 22-jarige man uit Heusden-Zolder riskeert 5 jaar cel met uitstel onder probatievoorwaarden en 4.000 euro boete voor de dramatische brand van 11 augustus 2019 in Beringen. Bij die brand in een leegstand pand aan de Koolmijnlaan kwamen toen de Heusdense brandweermannen Chris Medo en Benni Smulders om het leven, terwijl Arno Barzan zwaargewond raakte. Drie andere brandweermannen raakten lichtgewond.  De verdachte en twee minderjarigen hadden de brand in de vroegere winkel aangestoken, (…) Lees het hele bericht

kenn-colt-maakt-tech-remix-van-lala

Kenn Colt maakt tech remix van 'Lala'

DJ en producer Kenn Colt heeft weer een nieuwtje uit zijn creatieve brein geschud: Hij maakte een tech house remix van 'Lala', de hit van Myke Towers. Zijn uitgangspunt was dat tegen het einde van het jaar iedereen het stilaan beu wordt om steeds maar dezelfde songs te horen. Dus stortte hij zich volop op ‘Lala’ en maakte er een boeiende versie van om het afscheid van 2023 in te zetten met ‘good vibes’. En meer nog, het nummer, kun je hier gratis beluisteren.

croque-monsieurs-voor-het-goede-doel-op-mijnmarkt

Croque monsieurs voor het goede doel op MijnMarkt

Volgende woensdag, 22 november, krijgt de MijnMarkt nog een extra smakelijk tintje. Studenten Lode Haest en Toon Bertels nodigen de bezoekers uit om een lekkere croque monsieur te komen verorberen. Ze maken en verkopen die van voordele van Tejo, een organisatie die zich inzet voor het mentaal welzijn van jongeren. De organisatie kan daarvoor alle middelen gebruiken, daarom dat beide studenten het aangename aan het nuttige koppelen.

gemeenteraad-buigt-zich-over-21-punten

Gemeenteraad buigt zich over 21 punten

De gemeenteraad van donderdag 23 november om 19 uur bevat momenteel 21 punten in de openbare zitting. Daarbij onder meer de aankoop van gronden in de Westlaan om wegenwerken te kunnen uitvoeren, verder de gemeentelijke dotatie voor 2024 aan de hulpverleningszone Zuid-West-Limburg en de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met S-Lim. De aanpassing van het meerjarenplan voor de gemeente (en OCMW)  ligt ook op tafel net als de politiebegroting voor 2024.

kwb-overdag-weet-nu-alles-over-paddenstoelen

KWB-Overdag weet nu alles over paddenstoelen

Bij KWB Overdag was vandaag Jean Claude Delforge te gast voor een uiteenzetting over het leven en zelfkweken van paddenstoelen. Jean Claude is sinds 1985 natuurgids en gespecialiseerd in paddenstoelen. Jean Claude is sinds 1987 natuurgids en gespecialiseerd in paddenstoelen. Hamvraag is onder meer welke soorten eetbaar zijn en welke niet. In feite is het bij wet verboden om paddenstoelen te plukken maar toch gebeuren er ieder jaar weer ongevallen, als mensen onbewust giftige paddenstoelen plukken en opeten. Volgens Jean Claude zijn er enkele duizenden soorten waarvan enkele eetbaar, van het gekende eekhoorntjesbrood via de  oesterzwam tot de alledaagse champignon. Ook het zelfkweken van paddenstoelen deed hij uit de doeken en hij gaf twee interessante websites mee: www.homegreen.nl en www.groenetakken.nl (foto's Joseph Bams)

voorlezen-staat-centraal-in-de-bibliotheek

Voorlezen staat centraal in de bibliotheek

De Vlaamse Voorleesweek zal ook in de bibliotheek van Heusden-Zolder niet ongemerkt voorbijgaan want van 18 tot en met 26 november staan allerlei activiteiten op het programma. Dit jaar draait de Voorleesweek rond ‘voorleesbuddy’s’. Voorlees(groot)ouders in verschillende scholen, voorleesvrijwilligers in de bib of een andere voorleesvriend… Je kan jouw favoriete ‘voorleesbuddy’ nomineren via de sociale mediakanalen van de bib. Er is ween boekenbon te winnen. Zaterdag 18 (…) Lees het hele bericht

james-armstrong-lost-de-verwachtingen-in

James Armstrong lost de verwachtingen in

De Amerikaanse soul & blues zanger-gitarist-songwriter was deze maand de gast van Move2Blues in het MuzeCafé. De zaak was woensdag helemaal volgelopen want Armstrong draagt een stevige reputatie met zich mee. En dat werd bevestigd met een swingend concert doorregen met beklijvende solo's. Achteraf mocht hij nog heel wat handtekeningen uitdelen. (foto's Roman Martyka)

vier-uur-lang-fietsen-tijdens-wereld-copd-dag

Vier uur lang fietsen tijdens Wereld COPD dag

Op Wereld COPD dag werd er flink gezwoegd in het Sint-Franciscusziekenhuis. COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. De patiënt heeft daardoor minder zuurstof en ademen is moeilijker. Dat betekent ook minder energie en dat maakt gewone handelingen zoals  traplopen, boodschappen doen of aankleden lastig. De aandoening is grotendeels onomkeerbaar. Toch kan er heel wat worden gedaan om de ziekte te bestrijden en de (…) Lees het hele bericht

drie-gelukkige-winnaars-van-hoofdprijzen-braderie

Drie gelukkige winnaars van hoofdprijzen Braderie

Vanavond zijn bij juwelier De Greeve de prijzen uitgereikt van de tombola van de Braderie 2023. Els Meulemans won voor 1.000 euro aan cadeaubonnen, Evelyne Lynen ging met 500 euro aan bonnen naar huis en Toni Loiacono mag voor 200 euro komen aankopen. (foto's Ronny Vanthienen)

grootouders-en-pagadderkes-op-zoek-naar-sprookjes

Grootouders en pagadderkes op zoek naar sprookjes

In kleuterschool Pagadder had vandaag het grootoudersfeest plaats met als betoverend thema: sprookjes. De verhalenverteller ontdekte dat de sprookjesfiguren uit zijn sprookjesboek verdwenen waren en kinderen en grootouders moesten die samen gaan zoeken in het bos. Daarbij moesten wat grote plassen getrotseerd worden. Op de plaats aangekomen, werden ze uitgedaagd met opdrachten en spelletjes. Tussendoor was er een pauze bij Belle en het Beest met koffie, koekjes en wafels. Uiteindelijk kwam alles goed en kwamen de sprookjesfiguren weer in het boek terecht.

vandaag-gezien-505

Vandaag gezien

Jan Leijskens sprokkelde wat herfstbeelden in Bolderberg. 

een-oorlogstrauma-op-de-buhne-in-cc-muze

Een oorlogstrauma op de bühne in CC Muze

Vrijdag om 21 uur staan het collectief Lucinda Ra en Stefanie Claes in de zwarte zaal van Muze met 'Ravensbrück'. De grootmoeder van Stefanie Claes verbleef een jaar in het concentratiekamp Ravensbrück. Met een tafel, zelfgemaakte figuren en een mix van tekeningen, klanken en muziek geeft Stefanie Claes op een unieke manier emoties weer en toont ze hoe bepaalde gebeurtenissen een levenslang effect kunnen hebben op drie generaties vrouwen. 'Ravensbrück' is een beeldende, woordloze, (…) Lees het hele bericht

ontwerpen-van-pol-vogels-in-2024-bij-lolaliza

Ontwerpen van Pol Vogels in 2024 bij LolaLiza

Modeontwerper Pol Vogels, afkomstig uit Heusden-Zolder, is de winnaar van de tweede editie van de LolaLiza Fashion School. Zijn gedurfde creaties, een perfecte synergie van zijn kenmerkende stijl en LolaLiza's DNA, hebben de jury overtuigd. In samenwerking met het team van LolaLiza zal Pol nu zijn ontwerpen in productie brengen, waarna de jurken verkrijgbaar zullen zijn in alle LolaLiza-winkels vanaf september 2024. De competitie begon met een zorgvuldige (…) Lees het hele bericht

zaterdag-benefiet-voor-benjalien-in-ubbersel

Zaterdag benefiet voor Benjalien in Ubbersel

Nu zaterdag 18 november heeft in de Sint-Hubertusgilde, Kanaalweg in Ubbersel een benefiet plaats ten voordele van Benjalien. Benjalien is een dagopvang in Ubbersel waar personen met beperking zes dagen op zeven kunnen deelnemen aan activiteiten. In de toekomst willen ze hun werking omvormen naar residentiële opvang, zodat Benjalien een echte thuis kan worden voor de deelnemers. Zo kunnen mensen met een beperking een veilige kwaliteitsvolle opvang krijgen, zonder dat hun ouders zich (…) Lees het hele bericht

zingen-en-koffie-drinken-in-de-kerk-van-eversel

Zingen en koffie drinken in de kerk van Eversel

Na de eerste editie van vorig jaar organiseerde Samana Eversel een tweede zangnamiddag in de kerk van Eversel. Onder muzikale begeleiding van Armand, Jos, Edgard en Hilde werd er uit volle borst gezongen. Na de zangstonde konden de veertigtal aanwezigen gezellig bijkletsen bij een kop koffie en een stukje taart. (foto's Mieke Swerts)

werken-in-zandstraat-voor-kerstvakantie-klaar

Werken in Zandstraat voor kerstvakantie klaar

De werken in de Zandstraat in Bolderberg zitten, ondanks de vele regen, nog altijd op schema. Deze week wordt het beton gestort aan de kant van De Slogen en de Waterlozenstraat. Het asfalt van de fietspaden staat op de planning voor week 47.  Zodra de asfalteringswerken achter de rug zijn, start de laatste fase waarbij de Zandstraat (tussen Vredestraat en Begonialaan) volledig wordt afgesloten voor alle verkeer van maandag 27 november tot en met vrijdag 8 december. Er wordt een omleiding voorzien via de E314.  Wie die binnen de werkzone woont, wordt persoonlijk door de aannemer op de hoogte gebracht. Nog voor de start van de kerstvakantie moeten alle werkzaamheden afgerond zijn.

de-blik-van-richie-50

De blik van Richie

Wetenschappelijk bewezen.

weer-een-graatmager-paard-in-beslag-genomen

Weer een graatmager paard in beslag genomen

Het blijft maar komen ... deze namiddag heeft het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum opnieuw een verwaarloosd paard moeten ophalen, in Beringen deze keer. Een passant had het graatmagere dier opgemerkt en de politie verwittigd. Het dier kan nu in het VZOC aansterken. (foto VZOC)

bruno-versavel-traint-vanaf-vandaag-anadol

Bruno Versavel traint vanaf vandaag Anadol

Vanavond heeft Bruno Versavel voor het eerst de training geleid bij FC Anadol.  De tweedeprovincialer heeft hem als nieuwe trainer aangetrokken. Versavel was beschikbaar nadat hij eerder dit jaar zelf opstapte bij Diest. Hij heeft ook Herwig Van Sweevelt meegebracht als T2. Anadol staat momenteel elfde in tweede provinciale B. Bruno Versavel debuteerde destijds bij Diest en speelde achtereenvolgens voor Lokeren,  KV Mechelen, Anderlecht, na korte avonturen in Italië en Zwitserland draaide hij nog wat mee in lagere reeksen in ons land. Als Rode Duivel speelde hij 28 interlands, hij was erbij op het WK 1990 in Italië. Als trainer was hij tot nu toe actief bij MD Halen, Sterrebeek, Leopoldsburg en sinds 2021 was hij sportief directeur van Diest.

met-de-fiets-door-de-regen-naar-het-verkeerspark

Met de fiets door de regen naar het verkeerspark

Het was niet bepaald mooi weer vandaag, maar dat hield de leerlingen van het 6de leerjaar  van VLS De Brug niet tegen om met de fiets richting Circuit Zolder te trekken. Daar volgden ze een les op het verkeerspark over de verkeersborden en verkeersregels. De kinderen mochten aansluitend hun opgedane kennis in de praktijk tonen aan de begeleiders met go-carts en fietsen. En ook de lichten deden het. Daarna reden ze in weer en wind terug naar school, omkleden en opwarmen was daar de boodschap. (foto's Dries Aerts)

okra-zolder-hield-zijn-ledenfeest

OKRA Zolder hield zijn ledenfeest

OKRA Zolder hield zijn jaarlijks ledenfeest in De Zandloper. Alle aanwezigen genoten van een rijkelijk breugeliaans buffet. Tussendoor werd een muzikaal intermezzo verzorgd door een aantal muzikale talenten van de vereniging. (foto's Viviane Donné)

berckenbosch-en-andere-woonzorgcentra-in-verkoop

Berckenbosch en andere woonzorgcentra in verkoop

Clariane, de Franse internationale groep achter de Belgische Korian-woonzorgcentra, wil alle Belgische en Nederlandse activiteiten afstoten en verkopen. Korian is een commerciële zorgspeler die in België rond de 10.000 werknemers telt en zo'n 11.000 rusthuisbedden verdeeld over ongeveer 115 vestigingen, ook woonzorgcampus Berkenbosch behoort tot de Korian-groep. De groep is ook actief in thuisverpleging, thuiszorg en de (…) Lees het hele bericht

wout-van-aert-komt-naar-de-superprestige

Wout Van Aert komt naar de Superprestige

Wout Van Aert zal op woensdag 27 december op en rond Circuit Zolder deelnemen aan de Superprestige veldrijden. Dat blijkt uit zijn cyclocrossprogramma dat hij vandaag heeft bekendgemaakt. Mathieu Van Der Poel heeft Heusden-Zolder voorlopig niet in zijn planning opgenomen. Vorig jaar won Van Aert na een beklijvend duel met Van Der Poel. (foto Dirk Dekens)

straffen-voor-garagisten-van-de-federale-politie

Straffen voor garagisten van de federale politie

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft vandaag twee mannen die werkten als mecanicien in de autoherstelplaats van de federale gerechtelijke politie in Hasselt veroordeeld tot werkstraffen, omdat ze een heleboel onderdelen hadden gestolen. Een man van 35 jaar uit Heusden-Zolder kreeg 100 uur werkstraf, een 34-jarige Tongenaar 125 uur. Ze werkten er ook aan auto's die niet van de gerechtelijke politie waren en namen onderdelen mee die ze in bijberoep gebruikten of elders (…) Lees het hele bericht

3-mogelijke-stressoorzaken-zo-ga-je-ze-tegen

3 mogelijke stressoorzaken: zo ga je ze tegen

PARTNERBIJDRAGE Wat voor velen erg herkenbaar is, maar waar te weinig over wordt gesproken, is stress. Een vervelende situatie waar je jezelf het liefst zo snel mogelijk uithaalt. De oorzaak van stress is niet altijd duidelijk voor jezelf. Soms heb je dat drukkende gevoel zonder te weten waar het aan ligt. Lees daarom snel verder en kom achter de bron van jouw situatie! 

Werkdruk

Een veelvoorkomende oorzaak van stress is werkdruk. Een (…) Lees het hele bericht

de-restauratie-van-de-sint-janskapel-is-gestart

De restauratie van de Sint-Janskapel is gestart

De weersomstandigheden zitten niet echt mee, maar toch zijn de restauratiewerken aan de Sint-Janskapel in het gelijknamige bos in volle gang. Momenteel wordt onder meer het dak van de historische kapel aangepakt. Ook aan de muren zijn opknapwerkzaamheden nodig. 

funda-oru-trekt-de-kamerlijst-van-vooruit

Funda Oru trekt de kamerlijst van Vooruit

De politieke partijen maken één voor één hun kopstukken voor de komende Vlaamse, federale en Europese verkiezingen bekend. Alvast één lijsttrekker komt uit Heusden-Zolder. Funda Oru wordt de verrassende aanvoerster van de Vooruit-lijst voor de Kamer. Oru is nationaal ondervoorzitter van Vooruit, waarvoor ze als running mate van Conner Rousseau werd verkozen. Ze was de eerste drie jaar van deze legislatuur schepen van onder meer Sociaal Huis, Armoedebestrijding en Samenleven, ook in de vorige legislatuur was ze schepen. In 2019 stond ze op de vijfde plaats van de Kamerlijst voor de toenmalige SP.A, ze behaalde het tweede grootste stemmenaantal.

grootschalige-militaire-oefening-ook-hier-te-zien

Grootschalige militaire oefening ook hier te zien

Niet ongerust worden als u dezer dagen volledig uitgeruste militaire voertuigen of soldaten in camouflagedress tegenkomt. De oorlogen in OekraÏne en Gaza zijn niet tot hier uitgedeind, het gaat om een grootschalige oefening tot 24 november. Het is een gezamenlijke oefening van de MotorizedBrigade uit Leopoldsburg en het Franse 152ste Regiment Infanterie uit Colmar. 600 militairen, 90 zware en 50 lichte voertuigen nemen deel aan de oefeningen, er wordt geschoten met oefenmunitie en er zijn vluchten op lage hoogte gepland. Ook in Heusden-Zolder worden de militairen verwacht. (foto Defensie)

vandaag-gezien-504

Vandaag gezien

De kerstverlichting wordt gehangen. (foto Julien Maebe)

tip-van-de-bib-nancy-singleton-hachisu

Tip van de Bib: Nancy Singleton Hachisu

De Japanse keuken biedt een unieke kijk op het dagelijks leven op een Japanse boerderij aan de hand van heerlijke seizoensgerechten. De persoonlijke verhalen van Nancy Singleton Hachisu over eten, liefde, familie en haar leven op het Japanse platteland maken het voor elke Japanliefhebber tot een fantastisch boek.

Korte inhoud

Singleton Hachisu ontrafelt het mysterie van de Japanse keuken door haar kennis van ingrediënten, benodigdheden en de essentiële technieken met elke thuiskok te delen. Met verse producten die te verkrijgen zijn op de markt, maar ook vaak bij de supermarkt, bereid je eenvoudig de lekkerste gerechten.

dorpsraad-heusden-blikt-vooruit-naar-verkiezingen

Dorpsraad Heusden blikt vooruit naar verkiezingen

De Dorpsraad Heusden houdt op dinsdag 21 november om 20 uur een open dorpsraad in De Kring. Daarmee wordt ook de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 ingezet. Voor het eerst zijn dat verkiezingen zonder stemplicht. De dorpsraad wil zoveel mogelijk dorpsgenoten warm maken om te gaan stemmen. Hij wil de wijk- en dorpsgenoten mee laten denken over het toekomstig beleid in de wijk, dorp en gemeente. Daarnaast wil de dorpsraad de politieke partijen en het toekomstige (…) Lees het hele bericht

man-opnieuw-voor-de-rechter-voor-partnergeweld

Man opnieuw voor de rechter voor partnergeweld

Voor de rechtbank in Hasselt heeft het parket vandaag 20 maanden cel en 800 boete gevraagd voor een man van 40 uit Heusden-Zolder. Die had zich al verschillende schuldig gemaakt aan partnergeweld. De man was al eens veroordeeld voor geweld op zijn vrouw. Hij had in de cel gezeten omdat hij het huisverbod niet naleefde en de vrouw bedreigde. Op 18 juli mocht hij uit de gevangenis om de rest van zijn straf uit te zitten met een enkelband .... thuis. Op 13 augustus ging het al opnieuw fout en moest (…) Lees het hele bericht

fietsen-op-trage-wegen-trampad

Fietsen op trage wegen: Trampad

Het Trampad, dat is de trage weg die de Fietsersbond Heusden-Zolder deze maand in de kijker zet. Het gaat om de verbinding tussen de Koolmijnlaan, Schansstraat en Exelgaarden. Het pad start aan het winkelcentrum Muitenberg (Basic Fit, Action) en kruist de Schansstraat waarna het de Halbeek oversteekt om zo in Exelgaarden aan te komen. Vanuit de kruising (bij een woning) kun je vlot via de Schansstraat, en het fietspad de Koerselsebaan bereiken met een oversteekplaats bij het (…) Lees het hele bericht

mehmet-ustun-start-nieuwe-procedure-tegen-staat

Mehmet Üstün start nieuwe procedure tegen staat

Mehmet Üstün, de voorzitter van de Moslimexecutieve, wil via een nieuwe gerechtelijke procedure de verantwoordelijkheid van de Belgische staat laten vaststellen in het lekken van een rapport van de Staatsveiligheid, waarover het VRT-programma 'Pano' in 2021 berichtte. Volgens Pano, dat het rapport in handen kreeg, speelde de Sultan Ahmed moskee in de Pastoor Pacquaylaan, waarvan Mehmet Ustün voorzitter is, een belangrijke rol bij het (…) Lees het hele bericht

2-lichtgewonden-bij-botsing

2 lichtgewonden bij botsing

In de Meylandtlaan zijn vanmiddag kort voor half twee twee auto's gebotst. De bestuurders raakten daarbij lichtgewond, ze moesten niet naar het ziekenhuis maar zouden langsgaan bij hun huisarts voor een controle. 

investeren-moet-je-doen

Investeren moet je doen

PARTNERBIJDRAGE Tegenwoordig valt er erg veel geld te verdienen door te investeren. Ergens in investeren komt erop neer dat je ergens geld in stopt om hier later meer geld aan te verdienen, maar dat gaat niet zonder risico’s. Begin daarom altijd met investeren als je zeker weet hier financieel gezien stabiel genoeg voor bent. Tegenwoordig kan dat op heel veel verschillende manieren, daarom hier de beste investeringen. 

Investeren in vastgoed

De (…) Lees het hele bericht

leerlingen-de-brug-laten-zich-zien

Leerlingen De Brug laten zich zien

Het is een open deur intrappen als we zeggen dat we in de donkerste periode van het jaar zitten. Opvallen in het verkeer is dus de boodschap. Daarom organiseerde VLS De Brug een fluodag, waarbij de leerlingen extra mochten opvallen. Zien en gezien worden is immers de boodschap.

moed-en-voharding-naar-wedstrijd-in-portugal

Moed en Voharding naar wedstrijd in Portugal

Deze week donderdag vertrekken de meisjes van de B categorie van turnkring Moed en Volharding naar Portugal. Ze zullen er deelnemen aan een internationale wedstrijd, de  International Continental Cup 2023 in Anadia.

de-blik-van-richie-49

De blik van Richie

In 't weer zul je geen vrolijkheid vinden, even verder zoeken dan maar. 

vandaag-gezien-en-verwerkt

Vandaag gezien ... en verwerkt

Maak een foto van kasteel Meylandt en laat er AI op los ... dan krijg je dit resultaat. (foto Louis Mentens)

alle-zolderse-ploegen-verliezen-vandaag

Alle Zolderse ploegen verliezen vandaag

In de vierde provinciale van het basketbal hebben de beide Zolderse ploegen verloren. Zolder D ging met 84-51 de boot in bij Lummen C. Zolder E verloor met 77-60 van Alfa 2000 Achel. En ook de dames van Zolder verloren in tweede provinciale, 52-42 tegen Union Leopoldsburg C.

inbraak-in-bolderberg-3

Inbraak in Bolderberg

Gisteren in de vooravond hebben bewoners in de Heidestraat ontdekt dat er was ingebroken. Het is niet bekendgemaakt of de inbrekers iets hebben meegenomen. De jongste tijd neemt het aantal inbraken toe, vooral in de vooravond is het opletten geblazen.

guy-dusoleil-stelde-zijn-eerste-roman-voor

Guy Dusoleil stelde zijn eerste roman voor

In het Muzecafé is deze namiddag het boek 'De ontmoeting' van Guy Dusoleil voorgesteld.. Het is een sciencefiction roman, niet toevallig want hij is zelf fan van sciencefiction films en liet zich tegelijk inspireren door Agatha Christie. Centraal in het boek staat John Bubic, een Amerikaanse geleerde die Qwawarda ontmoet, een buitenaards wezen. Dat heeft als boodschap dat de wereld in gevaar is maar dat zijn volk, de Asioren, de mensheid wil beschermen tegen de boosaardige (…) Lees het hele bericht

twee-klinkende-zeges-voor-hebad-1g

Twee klinkende zeges voor Hebad 1G

In de eerste klasse van het badminton heeft Hebad 1G vandaag twee keer duidelijk gewonnen. Voor de middag klopte het Pluimplukkers 1 G met 8-0 en na de middag werd Lokerse 1G met dezelfde cijfers ingeblikt. Met nog twee wedstrijden te gaan staat Hebad op de derde plaats. De laatste speeldag zal dus bepalen of het play-offs ofwel play-downs zullen zijn voor Hebad 1G.

De andere uitslagen in het badminton. Hebad 3G speelde 4-4 gelijk thuis tegen Dijlevallei 4G in tweede liga B. In tweede liga A klopte Hebad 4G De Valkaart 1G met 5-3. Tenslotte speelde in tweede provinciale A Hebad 6G thuis 4-4 gelijk tegen De Bokkerijder 3G.

heusden-wint-op-verplaatsing

Heusden wint op verplaatsing

Opnieuw winst voor SK Heusden 06 in vierde provinciale A, deze keer met 1-3 bij Zelo Halen A. 

bolderberg-verliest-in-linkhout

Bolderberg verliest in Linkhout

In de derde provinciale A verloor Bolderberg FC met 2-0 van W.S. Linkhout.

kvv-speelt-gelijk-anadol-verliest-1

KVV speelt gelijk, Anadol verliest

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft FC Anadol met 3-1 verloren van Turkse FC Beringen. KVV Heusden-Zolder speelde thuis 2-2 gelijk tegen Thes Sport B. 

feestknallers-bal-en-prinsenaanstelling-op-3-2

Feestknallers: bal en prinsenaanstelling op 3/2

De Feestknallers, ontstaan in 2008, zijn momenteel de grootste carnavalsgroep in Heusden-Zolder. Prins Eric en zijn gezelschap zullen de komende maanden vooral bals en andere evenementen opzoeken, stoeten staan niet op het programma. Het hoogtepunt van het seizoen voor De Feestknallers wordt het bal met prinsenaanstelling op 3 februari. Dat zal voor het eerst plaatsvinden in de feestzaal van voetbalclub KVV Heusden-Zolder.

slamridders-hoogtepunt-is-feestweekend-in-april

Slamridders: hoogtepunt is feestweekend in april

De Slamridders zijn de oudste carnavalsgroep van Heusden-Zolder. Voor hun ontstaan moeten we al teruggaan tot 1980. Het gezelschap van prinses Ines en hofdame Linda zal de komende maanden op heel wat bals en in stoeten te zien zijn. Voor De Slamridders wordt het hoogtepunt het feestweekend van 5, 6 en 7 april met onder meer een bal, een kindernamiddag en op zondag de grote stoet door de Heusdense straten. 

zolder-a-en-b-blijven-het-uitstekend-doen

Zolder A en B blijven het uitstekend doen

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A overtuigend gewonnen van Stevoort B, het werd 74-57. Zolder blijft daarmee in het zog van de koplopers. Dat geldt trouwens ook voor Zolder B in eerste provinciale, het won met  74-66 van Croonen Lommel C. In de tweede provinciale verloor Zolder C met 88-75 van Miners Beringen C. 

moed-en-volharding-start-met-4-medailles

Moed en Volharding start met 4 medailles

Op de eerste recrea wedstrijd van het seizoen in Landegem behaalde turnclub Moed en Volharding vier medailles. Charlotte keerde met goud terug, zilver was er voor Sophie en Mara en brons voor Charlotte. (foto's LIeze Vogels)

een-verjaardagsfeestje-bij-het-kampvuur-in-eversel

Een verjaardagsfeestje bij het kampvuur in Eversel

De Scouts en Gidsen Sint-Bavo  Eversel vierden hun 35ste verjaardag. En dat doen scouts uiteraard met ... een kampvuur. Ze maakten er een gezellige boel van met onder meer drankjes en hotdogs. Heel wat ex-leden, familieleden en sympathisanten uit Eversel kwamen meevieren. (foto's Rudi Rykers)

lichtconcert-in-de-juiste-setting-en-uitvoering

Lichtconcert in de juiste setting en uitvoering

In een sfeervol verlichte Sint-Willibrorduskerk gaven het vocaal ensemble Amicantus en het barokensemble Kapellmeister vanavond een bijzonder mooi 'lichtconcert'. Dirigent Alexander Schneider wist beide gezelschappen en de begeleidende muzikanten in een perfecte harmonie te brengen voor de uitvoering van werk van onder meer Rinck en Morales maar ook van meer hedendaagse werken zoals van Erik Van Nevel en Arvo Pärt. Het publiek genoot ten volle en liet dat ook blijken met een daverend applaus. (foto's Roman Martyka)

auto-mist-bocht-in-de-singelstraat

Auto mist bocht in de Singelstraat

Rond kwart over negen vanavond heeft in de Singelstraat een autobestuurder zijn bocht gemist. Hij knalde daarbij tegen de omheining van een woning. De bestuurder werd gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Zowel de omheining als de auto zijn zwaar beschadigd.

3-titels-voor-lotte-kopecki-en-lindsay-de-vylder

3 titels voor Lotte Kopecki en Lindsay De Vylder

Op de tweede dag van de Belgische baankampioenschappen in de velodroom waren het dezelfden die met goud en de driekleur aan de haal gingen: Lotte Kopecky en Lindsay De Vylder. Na haar titels in de scratch en de puntenkoers was Lotte Kopecky nu ook onklopbaar in het omnium. In de vier onderdelen scoorde ze 218 punten, het zilver was voor Lani Wittevrongel met 138 punten, Katrijn De Clercq won brons. En ook Lindsay De Vylder maakte er na de puntenkoers en ploegkoers gisteren vandaag een drieluik van. Hij verzamelde 162 punten in het omnium, 19 meer dan de tweede Fabio Van Den Bossche en het brons was voor Milan Van Den Haute op 37 punten. (foto Roman Martyka)

tweemaal-winst-voor-hebad-in-tweede-nationale

Tweemaal winst voor Hebad in tweede nationale

In het badminton was het vandaag een topdag voor Hebad 2G in tweede nationale. Het team pakte twee keer de volle buit. In de voormiddag won het met 6-2 van Pluimplukkers 2G. Na de middag moest BC Jodoigne 1G er met 5-3 aan geloven. Morgen is het een belangrijke speeldag voor Hebad 1G in eerste nationale, om 10 uur treft het Pluimplukkers 1G en om 14 uur Lokerse 1G. Steun van de supporters zal meer dan welkom zijn, in de sporthal van GO! Next in de Elfde Liniestraat in Hasselt.

lindeman-viert-sint-maarten-met-vuurkunsten

Lindeman viert Sint-Maarten met vuurkunsten

Ook op het speelpleintje achter de kerk van Lindeman troepte erg veel volk samen rond het Sint-Maartensvuur. Dat kreeg nog een extra dimensie door de show met vuur, knetterend vuurwerk en zeepbellen van Circus Paljasso. En wat ook typisch is, de bezoekers hebben er een enorme keuze uit hapjes uit alle culturen. (foto's David Amgad)

de-verenigde-vrienden-gaven-een-beestig-concert

De Verenigde Vrienden gaven een beestig concert

"Allemaal beestjes", dat was vanavond het thema van het jaarconcert van de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden in 't Kuipsershof. Het hele gezelschap was daarvoor gemobiliseerd. De drumband Just for Fun onder leiding van Domien Poelmans, het jeugdorkest en de grote harmonie onder leiding van Kevin Absillis. Verschillende klassiekers rond het dierenthema passeerden de revue, van The Pink Panther tot The Lion King, het werd in ieder geval fel gesmaakt door het publiek. (foto's Joseph Bams en Julien Maebe)

het-carnavalsseizoen-is-officieel-ingezet

Het carnavalsseizoen is officieel ingezet

In het gemeentehuis werd vanavond het carnvalsseizoen officieel ingezet. Burgemeester Mario Borremans ontving er de carnavalsgroepen De Slamridders en De Feestknallers. De burgemeester wenste beide verenigingen een mooi seizoen toe met veel fijne momenten. Hij overhandigde de sleutel - in de vorm van een badge - van de gemeente aan prinses Ines I, hofdame Linda en prins Eric I. Voorzitter Timmy Bollen  van De Slamridders nodigde iedereen alvast uit voor hun feestweekend van 5,6 en 7 april en voorzitter Jaak Verslegers van De Feestknallers riep op om de datum van hun bal - 3 februari - in de agenda te noteren. Ook Tom Martens sloot zich namens FEN Vlaanderen aan bij de wensen voor een carnavalsseizoen en eindigde met een driewerf alaaf.

massa-volk-geniet-van-sint-maartensvuur-in-boekt

Massa volk geniet van Sint-Maartensvuur in Boekt

Het Sint-Maartensvuur in Boekt is al sinds 1986 een traditie en ook vanavond daagde er weer erg veel volk op voor het gezellige gebeuren. De organiserende Chiro had eerder vandaag al het startschot gegeven met kinderanimatie en een fakkeltocht. Daarna ging de vlam in de gigantische houtstapel en likten de vlammen de Boekter lucht. Ondertussen stond het volk letterlijk aan te schuiven voor de hotdogs en in de tent werden de dorstigen gelaafd. Het vuur werd ondertussen alsmaar groter en dat blijkt (…) Lees het hele bericht

spektakel-bij-wieze-boys-b

Spektakel bij Wieze Boys B

In het bedrijfsvoetbal blijft Wieze Boys B voor spektakel zorgen. In de subtopper tegen Boca Houthalen werd het liefst 6-5. Wieze Boys A won met 0-4 bij FC Vini's. En RP Products speelde 3-3 gelijk tegen SV Vastgoed C.

inbraken-in-heusden-en-boekt

Inbraken in Heusden en Boekt

In de Pastoor Van Mierlolaan is gisteravond een inbraak gebeurd. Die werd ontdekt rond middernacht, het is niet duidelijk of er buit is gemaakt.
En ook een woning in de Onze-Lieve-Vrouwstraat kreeg gisteravond ongewenst bezoek, ook daar is niet geweten of de dieven iets mee hebben. 

raceseizoen-wordt-vandaag-afgevlagd

Raceseizoen wordt vandaag afgevlagd

De Race Promotion Night, gekoppeld aan de Skylimit Track Day, betekent vandaag op Circuit Zolder de officiële afsluiter van het raceseizoen. Heel wat bolides van diverse merken en uit verschillende categorieën rijden er in verschillende sessies per uur of per twee uur, soms wordt er gereden met een passagier. Vanmiddag moest daarbij een tijdlang de gietende regen getrotseerd worden. Ze gaan door in de duisterenis en om straks om 21 uur valt de geblokte vlag. (foto's Roman Martyka)

vandaag-gezien-503

Vandaag gezien

Dat is wat ze noemen ... weelderige paddenstoelengroei, bij de kruising Merelstraat/Voortstraat. (foto Dimitri Reynders)

jim-white-bezingt-het-zuiden-van-de-states

Jim White bezingt het zuiden van de States

Jim White speelde vrijdagavond met zijn muzikanten een prachtig concert in de zwarte zaal van CC Muze. Met zijn eigenzinnige liedjes en bindteksten gaf hij een alternatieve kijk op de Southern States, religie en samenleving. (foto's Herman Eerdekens)

de-sllamridders-hebben-hun-vlaggen-gehesen

De Slamridders hebben hun vlaggen gehesen

De Slamridders hebben deze voormiddag het carnavalsseizoen al symbolisch ingezet door op het Sint-Willibrordusplein in Heusden hun carnavalsvlaggen te hijsen. En bij zo'n feestelijk moment horen natuurlijk een drankje en een knabbeltje. Gelukkig hadden De Slamridders een tentje voorzien, want op een gegeven ogenblik viel er geen confetti maar regen uit de lucht. Het kon de sfeer alvast niet drukken, er werd zelfs een polonaise ingezet. (foto's Julien Maebe)

ruim-40-deelnemers-aan-stiltecirkel-voor-vrede

Ruim 40 deelnemers aan stiltecirkel voor vrede

Ruim 40 mensen hebben deze voormiddag voor de kerk van Zolder deelgenomen aan een stiltecirkel voor vrede. Directe aanleiding was het bijzonder bloedige conflict tussen Israël en Hamas. Hoofdboodschap is dat aan welke zijde dan ook de burgerbevolking niet het slachtoffer mag zijn van een conflict en dat geweld met geweld beantwoorden de situatie alleen maar verslechtert. De regering werd opgeroepen om concrete initiatieven te zetten en het niet alleen maar bij woorden te laten. En ook de oorlogsslachtoffers in andere conflicten werden niet vergeten in de gebeden die vanuit de verschillende geloofsgemeenschappen naar voor werden gebracht. 

slachtoffers-van-beide-wereldoorlogen-herdacht

Slachtoffers van beide wereldoorlogen herdacht

Na de eucharistieviering ter herdenking van de slachtoffers van beide wereldoorlogen en de Belgische slachtoffers van vredesmissies in het buitenland, had aan het monument in Zolder de hoofdplechtigheid plaats. Daar werden opnieuw bloemen neergelegd door burgemeester Mario Borremans, de afgevaardigde van petereenheid CBOS-Noord in Leopoldsburg en de Belgische, Italiaanse en Poolse oudstrijdersverenigingen. De bloemen werden traditioneel aangebracht door leerlingen van het zesde leerjaar van (…) Lees het hele bericht

bloemenhulde-aan-het-monument-in-heusden

Bloemenhulde aan het monument in Heusden

Aan het monument in Heusden had vanmorgen het eerste deel van de 11-novemberviering plaats. Die werd bijgewoond door een opvallend grote delegatie. Er werden bloemen neergelegd namens het gemeentebestuur, de Belgische en Italiaanse oudstrijdersverenigingen en de partnereenheid van het leger. Nadien verplaatste het gezelschap zich naar Zolder voor de eucharistieviering en de hoofdplechtigheid. 

de-blik-van-richie-48

De blik van Richie

Ook vandaag zullen op veel plaatsen in de wereld de wapens niet zwijgen.

stiltecirkel-voor-vrede-in-palestina-en-israel

Stiltecirkel voor vrede in Palestina en Israël

De Werkgroep Interlevensbeschouwelijke Dialoog Heusden-Zolder organiseert op 11 november om 11 uur op het plein aan de kerk van Zolder een stiltecirkel tegen geweld. De werkgroep veroordeelt elk geweld tegen burgers op de sterkst mogelijke manier. Na de vreselijke aanval van Hamas waarbij Israelische burgers zijn vermoord en ontvoerd, is Israël een militaire aanval tegen Gaza gestart waarvoor burgers opnieuw de prijs betalen. De werkgroep vindt dat 75 jaar na de oprichting (…) Lees het hele bericht

kopecky-en-de-vylder-elk-twee-keer-aan-t-feest

Kopecky en De Vylder elk twee keer aan 't feest

De allereerste Belgische baankampioenschappen op de velodroom van Heusden-Zolder hebben prachtige winnaars opgeleverd. Zo behaalde Lotte Kopecky op haar 28ste verjaardag twee titels: in de scratch en de puntenkoers. In de scratch voerde ze in de finale de forcing en hield zo Katrijn De Clercq en Lani Wittevrongel achter zich. In de puntenkoers was de dominantie van Kopecky nog veel groter. Ze nam drie winstronden en had bijna 60 punten voorsprong op Lani Wittevrongel. Bij de mannen elite mocht ook Lindsay De Vylder twee driekleuren aantrekken. In puntenkoers was De Vylder vooral de snelste tussensprinter, waardoor Robbe Ghys niet kon profiteren van zijn twee winstrondes, het brons was voor Fabio Van Den Bossche. In de ploegkoers won het duo De Vylder-Ghys voor Vandenbrande-Pollefliet. (foto's Roman Martyka)

costa-drugsdossier-voor-de-rechtbank

Costa drugsdossier voor de rechtbank

De raadkamer in Tongeren heeft vandaag zestig betrokkenen van het grootschalige Costa drugsdossier naar de correctionele rechtbank doorverwezen. Twee advocaten zijn buiten vervolging gesteld, net als zeven andere verdachten. Onder de degenen die doorverwezen zijn een aantal bekenden uit de internationale cocaÏnesmokkel en ook vijf vennootschappen die gebruikt werden om drugsgeld wit te wassen. De zaak ging in 2019 aan het rollen toen in een container met tropisch hout uit Costa Rica 2.800 ton coke gevonden (…) Lees het hele bericht

morgen-opent-het-carnavalsseizoen

Morgen opent het carnavalsseizoen

Morgen op 11 november opent ook traditioneel het carnavalsseizoen 2023-2024. Om 11.11 uur zullen De Slamridders hun officiële vlaggen hijsen in op het Sint-Willibrordusplein in Heusden. 's Avonds om 20.11 uur volgt dan nog de openingszitting in de raadszaal van het gemeentehuis waarbij De Slamridders en De Feestknallers samen met het gemeentebestuur het seizoen voor geopend verklaren. 

clown-rocky-ontvangt-vanavond-sint-en-pieten

Clown Rocky ontvangt op 10/12 Sint en Pieten

Op zondag 10 december heeft in The Max Eventcenter (Marktplein 7)  een spectacultair Sinterklaasfestijn plaats. Centraal staat clown Rocky die Sint en zijn vrolijke pieten zal ontmoeten. Er kunnen naar verluidt onverwachte en plezante dingen gebeuren. Na de voorstelling krijg je de kans om Sinterklaas en zijn pieten te ontmoeten tijdens een speciale meet&greet met een leuk cadeautje. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 5 euro, vanaf 12 jaar kost het 10 euro. 

nieuwe-vestiging-van-krinkels-met-43-medewerkers

Nieuwe vestiging van Krinkels met 43 medewerkers

Krinkels, een Nederlands familiebedrijf actief als landschapsaannemer, heeft vanmiddag zijn nieuwe vestiging aan De Lange Beemden geopend. Het is meteen de eerste vestiging in Limburg, die door 43 medewerkers als uitvalsbasis zal gebruikt worden. In België telt Krinkels, dat hier precies 55 jaar actief is, nu 793 personeelsleden en er staan nog heel wat vacatures open. Het bedrijf is marktleider in de aanleg en het onderhoud van groen in openbare en privéruimtes. Zijn (…) Lees het hele bericht

neos-leden-leerden-alles-over-kaasmaken-in-achel

NEOS-leden leerden alles over kaasmaken in Achel

NEOS Heusden-Zolder trok met 26 leden naar de kaasmakerij Catharinadal in Achel. De kaasboerderij ligt  op de plaats waar de zusters Franciscanessen sinds de vijftiende eeuw woonden. Na de Franse revolutie kwam de boerderij in handen van de plaatselijke adel en nu is de boerderij al drie generaties eigendom van de familie Boonen. Peter en Bert doen aan duurzame landbouw en geven hun roodbont koeienras eigen voedergewassen. De melk wordt niet gepasteuriseerd, het (…) Lees het hele bericht

meer-dan-60-talen-op-beurs-en-in-workshops-in-sfc

Meer dan 60 talen op beurs en in workshops in SFC

In het Sint-Franciscuscollege staat vandaag alles in het teken van talen: de school organiseert een Taal-event met een grote Talenbeurs en taalworkshops voor alle klassen. Het is wellicht een uniek evenement voor een school in Vlaanderen waarbij meer dan 60 talen aan bod komen. Uiteraard de klassieke talen als Frans, Engels, Duits, ... maar evenzeer Russisch, Japans of zelfs Chinese streektalen. Organisaties met vertakkingen in heel de wereld zijn present. En het (…) Lees het hele bericht

velodroom-verwelkomt-belgische-kampioenschappen

Velodroom verwelkomt Belgische kampioenschappen

De velodroom is nog maar recent geopend maar mag nu al de Belgische kampioenschappen baanwielrennen verwelkomen. Vandaag treden de U23/Elite en Dames Elite aan. Vanaf 16 uur tot 19.55 staan puntenkoers, scratch en madison op het programm. De beste Belgische pistiers zijn present zoals Lotte Kopecky, Lindsay De Vylder, Robbe Ghys, Gianluca Pollefliet, Fabio Van Den Bossche, ... De deuren van de Velodroom gaan open om 14 uur. Morgen staat er een dagvullend programma klaar tussen 11 uur en 20.20 uur met onder meer scratch, puntenkoers en temporonden voor U23/Elite en Dames Elite maar ook een hele resem nummers voor de jeugd, aspiranten, nieuwelingen en junioren. (foto Ann Jordens)

voor-3550-euro-aan-prijzen-uitgereikt-in-velodroom

Voor 3550 euro aan prijzen uitgereikt in velodroom

In de velodroom zijn vanavond de winnaars bekroond van de de 3550-Challenge, de collectieve uitdaging tijdens “De Sportiefste Dag” op 30 september. De inwoners werden uitgedaagd om samen 3550 km af te leggen op de omloop te voet, met de fiets, step, skate, .... Tegelijk maakten ze kans op een prijzenpot ter waarde van 3550 euro. Die prijzen werden toegekend door loting en zijn dus vanavond uitgereikt door burgemeester Mario Borremans, schepen van Sport Lode Schops, cycling manager Marc Wauters en (…) Lees het hele bericht

kwb-overdag-fietste-naar-vliegveld-kiewit

KWB-Overdag fietste naar vliegveld Kiewit

KWB-Overdag fietste vanochtend naar het vliegveld van Kiewit. De ‘wegkapiteins’ van KWB Berkenbos hadden zoals gewoonlijk  gezorgd voor een aangepast  traject. Op het vliegveld gaf Karin De Greeve een boeiende uiteenzetting over de ontstaansgeschiedenis. De plek was goed gelegen met in 1910 alleen maar vlakke heidegrond en geen huizenbouw. De eerste experimenten met vliegtuigjes kenden veel belangstelling in binnen- en buitenland. Het hielp in die periode zelfs Hasselt op de kaart zetten. In de 2 wereldoorlogen gebruikten de Duitsers het terrein vooral voor hun schietoefeningen. In de jaren 60 kende het vliegveld een heropstart, het wordt als het oudste van België beschouwd. (foto's Ludo Deleux)

elian-zoekt-verhalen-van-italianen-in-limburg

Elian zoekt verhalen van Italianen in Limburg

Elian Pergola, student uit Heusden-Zolder, lanceert in het kader van een masteronderzoek aan de Faculteit Letteren aan de KU Leuven, een oproep tot de Italiaanse gemeenschap in Limburg. Hij doet onderzoek naar de identiteitsbeleving van zogenaamde “Italobelgen” en is op zoek naar Limburgers met Italiaanse roots, ongeacht ze tot de eerste, tweede, derde of zelfs vierde generatie arbeidsmigranten behoren. Hij is ook op zoek naar Italianen die hun jeugd hebben (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-de-kapelstraat-1

Inbraak in de Kapelstraat

Er is ingebroken in een woning in de Kapelstraat. Mogelijk gebeurde dat afgelopen nacht, maar het is pas in de loop van de dag gemeld. Over een eventuele buit is niets bekend.

slechts-2-keer-winst-voor-lokale-petanqueploegen

Slechts 2 keer winst voor lokale petanqueploegen

In het petanque 50+ konden alleen Boekt A in ere-afdeling en Olympia C in 5de hun wedstrijd winnen. De uitslagen: ere-Limburg: Boekt A - De Berk A: 5-4 en Opec A – Boekt B: 6-3. 1ste Limburg: Olympia A – Genenbos B: 2-7. 2de Limburg: Boekt C -  Sparrendal A: 1-8 en Olympia B – Genenbos D: 3-6. 3de Limburg: Genk B – De Berk B: 7-2. 5de Limburg: Genk E – Boekt D: 5-4 en Kelchteren B – Olympia C: 3-6.

artikel-27-kende-een-drukke-eerste-week

Artikel 27 kende een drukke eerste week

In de eerste week van de Artikel 27 in de vroegere rijksmiddelbare school in Zonhoven genoten al 1487 bezoekers van de expositie. Naast oud-leerlingen, oud-leerkrachten en kijkers uit heel Vlaanderen blijven ook de trouwe bezoekers van Heusden-Zolder langskomen. De seniorenraad, de cursisten van Ligo Limino en de wijkwerking van Lindeman kregen de afgelopen dagen een rondleiding. De expositie is nog te bezoeken tot en met 19 november, elke dag (behalve op maandag) van 14 tot 18 uur, Gulden Boomkensweg, Zonhoven.

de-blik-van-richie-47

De blik van Richie

Rond het thema van Artikel 27.

vandaag-rijdt-geen-enkele-trein

Vandaag rijdt geen enkele trein

De treinstaking laat zich vandaag, op de tweede dag, nog harder voelen. Wie vanuit Heusden of Zolder de trein had willen nemen, is er helemaal aan voor de moeite. Er rijdt heel de dag geen enkele trein tussen Hasselt en Mol.

zaterdag-11-november-plechtigheden-in-zolder

Zaterdag 11 november-plechtigheden in Zolder

Op 11 november worden de slachtoffers van beide wereldoorlogen en de Belgische slachtoffers van vredesmissies herdacht. Dat gebeurt afwisselend in beide deelgemeenten. Nu zaterdag om 9.30 uur begint het met een kransneerlegging aan het oorlogsmonument in Heusden. Om 10 uur wordt in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder een gebeds- en eucharistieviering opgedragen. Aansluitend om 11 uur trekt het gezelschap naar het monument in Zolder voor de bloemenhulde, een gebed en geef acht.

amicantus-en-kapellmeister-brengen-lichtconcert

Amicantus en Kapellmeister brengen lichtconcert

Het vocaal ensemble Amicantus (foto) en het barokensemble Kapellmeister geven op zaterdag 11 november om 20 uur een lichtconcert in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden. Het concert 'Lux Aeterna' staat onder leiding van Alexander Schneider. Op het programma een creatie uit Cazzati-requiem en cantate en motetten van Rinck en Morales. Daarnaast hedendaagse muziek van Erik Van Nevel en Arva Pärt. Voor de soli zorgen Matthias Lutze, bas en Inge Clerix, sopraan. Voor de begeleiding zorgen twee barokviolen, twee baroktrombones en een basso continuo. Tickets kosten € 20/€25 ten zijn te koop via amicantus.be of 0474 50 77 95. (Nicole Roosen)

jonas-vermeulen-is-boos-op-zijn-buren

Jonas Vermeulen is boos op zijn buren

Morgenavond om 20.15 uur staat acteur Jonas Vermeulen in de zwarte zaal van CC Muze met 'Walden' een monoloog naar Henry David Thoreau. Jonas Vermeulen  brak in 2022 helemaal door met zijn hoofdrol als Frank Verstraeten in de succesfilm 'Zillion'. Nu keert hij terug naar het theater, met een tekst die hij zelf schreef over een personage dat het kwaad van de wereld in zijn buren herkent. Zowel zijn linker- als rechterbuur vormen, volgens hem, de bron van de ondergang van de wereld. Na zich jarenlang te hebben gedragen, spuwt hij zijn gal en vraagt hij zich af wat wijzer is: de confrontatie aangaan of zich terugtrekken? Voor 'Walden' haalde Vermeulen zijn inspiratie bij Henry David Thoreau en schreef hij een tekst op rijm die flirt met de muzikaliteit van Slam Poetry. Tickets. (foto Maureen De Wit)

vandaag-gezien-502

Vandaag gezien

Capriolen van de F-16's laten hun sporen na in de lucht ...  het lijken wel trouwringen ... zou één van de piloten op die manier een aanzoek doen?

de-blik-van-richie-46
beperkt-aantal-treinen-door-staking

Beperkt aantal treinen door staking

Door een staking bij het spoor rijdt er vandaag en morgen maar een beperkt aantal treinen tussen Mol en Hasselt. Zo kun je vanuit Heusden en Zolder vandaag alleen vanaf 15.34 uur ongeveer om het uur een trein naar Hasselt nemen.

14-nieuwe-krachten-kunnen-de-zorg-in

14 nieuwe krachten kunnen de zorg in

In het Sociaal Huis hebben 14 cursisten van de opleiding polyvalent verzorgende/zorgkundige vanavond hun attest ontvangen van burgemeester Mario Borremans. 11 van hen kregen het bekwaamheidsattest polyvalent verzorgende/zorgkundige en 3 een bekwaamheidsattest logistiek assistent in de zorg. Er is nog altijd een grote nood aan personeel in de zorg. Daarom organiseren het lokaal bestuur en de VDAB al jaren deze opleiding. Ze is gratis en wordt gefinancieerd door het Europees Sociaal (…) Lees het hele bericht

burgemeestersfeest-4000-voor-kinderafdeling-sfz

Burgemeestersfeest: € 4000 voor kinderafdeling SFZ

Lachende gezichten deze namiddag op de afdeling pediatrie van het Sint-Franciscusziekenhuis, want daar kwam burgemeester Mario Borremans langs met een cheque van maar liefst 4.000 euro. Het was de opbrengst van de editie 2023 van 'Feesten met de burgemeester'. Telkens wordt daarbij een concreet goed doel in de gemeente uitgekozen. De kinderafdeling van het ziekenhuis zal met dit geld zogenaamde co sleepers aankopen. Dat zijn aangepaste bedjes waarmee kleine patiëntjes tegen het bed van de mama (of eventueel papa) kunnen geschoven worden, als die bij het kind in het ziekenhuis verblijft. Niet alleen is dat een meerwaarde voor het kind, het is bijvoorbeeld ook zeer handig wanneer nog borstvoeding gegeven wordt. Het geld zal dus nuttig besteed worden, en als tegenprestatie hadden heel wat ziekenhuismedewerkers tijdens het feest de handen uit de mouwen gestoken.

daphne-agten-op-de-rode-loper-in-oostende

Daphne Agten op de rode loper in Oostende

Vandaag is bekend gemaakt dat ‘Holy Rosita’ op vrijdag 26 januari het Filmfestival van Oostende feestelijk zal openen. Dat gebeurt uiteraard op de traditionele rode loper en met een premièrevertoning in alle 8 zalen van Kinepolis Oostende tegelijk. Het is een nieuwe Vlaamse film over een vrouw (een buitenbeentje) met een begrijpelijke/onbegrijpelijke kinderwens. De titelrol vertolkt door Daphne Agten (33), die afkomstig is uit Bolderberg. Het is haar grote (…) Lees het hele bericht

eversel-krijgt-een-stuk-extra-bos

Eversel krijgt een stuk extra bos

Op zaterdag 2 december om 10 uur wordt op een perceel in Het Heike in Eversel een nieuw bos aangeplant, met de grootte van een voetbalveld. Het gaat om een initiatief van de gemeente samen met BOS+. De bestaande boszone wordt uitgebreid met een gemengd loofbos met eiken, lindes en iepen, en een bosrand met rijkelijk bloeiende soorten zoals lijsterbes en spork. Er wordt een oproep gaan aan iedereen die dan wil komen helpen. Inschrijven kan via de website van de gemeente.  Het terrein is te voet goed bereikbaar via een klein weggetje ter hoogte van Zagerijstraat 33 in Eversel. Parkeren doe je best aan Sint-Baaf. Stevige, waterdichte schoenen zijn zeker geen overbodige luxe

digibanken-helpen-digitale-kloof-overbruggen

Digibanken helpen digitale kloof overbruggen

Facturen ontvangen en betalen, doktersvoorschriften, gezondheidsrapporten, afspraken bij de gemeente, bankieren,  ... alles verloopt tegenwoordig digitaal. Maar niet alle mensen zijn mee op dat vlak. Laat staan dat ze zich bewust zijn van de gevaren zoals phising en andere online oplichtingstechnieken. Daarom zijn er ook in Heusden-Zolder de digibanken die gratis advies geven over het gebruik van smartphone, tablet of laptop? Heusden-Zolder heeft met  Sergen Kutluoglu en Santino Rizzuto (…) Lees het hele bericht

meer-werklozen-in-een-jaar-minder-in-een-maand

Meer werklozen in een jaar, minder in een maand

Eind oktober telde Heusden-Zolder 1.070 werkzoekenden, dat zijn er 23,8 % meer (206) dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. In vergelijking met vorige maand is de situatie dan weer verbeterd en zijn er 40 werkzoekenden minder. Op dit ogenblik zit 7,0 % van de beroepsbevolking in Heusden-Zolder zonder job, dat is aanzienlijk meer dan in Limburg (6,4 %) en ook dan in Vlaanderen (6,6 %).

tip-van-de-bib-tatsuya-endo

Tip van de Bib: Tatsuya Endo

Voor de tips van deze maand ging Saskia van de bib spitten in het Japanse boekenoeuvre. Zo krijgen we deze week 'Spy x Family' aanbevolen. Dat is een Japanse mangaserie geschreven en geïllustreerd door Tatsuya Endo. 

Korte inhoud

Het verhaal volgt een spion die een gezin moet stichten om een ??missie uit te voeren. Wat hij niet beseft is dat het meisje dat hij adopteert als zijn dochter een telepaat is en de vrouw met wie hij instemt een huwelijk aan te gaan, een bekwame huurmoordenaar is. 

In maart 2023 had Spy × Family meer dan 30 miljoen exemplaren in omloop, waarmee het een van de best verkochte mangaseries is. De serie, die ook verfilmd is als een anime serie, wordt geprezen om zijn verhalen, humor en artwork.

de-tocht-van-paul-coolen-langs-de-koolmijnen

De tocht van Paul Coolen langs de koolmijnen

In de bibliotheek deed Paul Coolen maandagavond het verhaal van zijn wandeltocht langs de Belgische mijnen, waarbij hij ook de resterende terrils beklom. Hij ging over de taalgrens en de landsgrens en kwam er sites en gemeenschappen tegen die nog altijd de sporen van het mijnverleden mee torsen. Hij had heel wat illustraties die zijn verhaal onderlijnden. De tocht van Paul Coolen stond ook in het teken van de duurzame doelstellingen van Toekomst Telt!  Vooraf was zijn voordracht ingeleid door schepen van cultuur Marleen Hoydonckx. (foto's Julien Maebe)

werkmateriaal-gestolen-in-de-westlaan

Werkmateriaal gestolen in de Westlaan

Dieven zijn afgelopen weekend aan de hand gegaan met werkmateriaal op een werf in de Westlaan in Viversel. Ze drongen daarvoor binnen op de werf. De diefstal werd vanmorgen vastgesteld.

zondag-tweedehandsbeurs-voor-kinderspullen

Zondag tweedehandsbeurs voor kinderspullen

Gezinsbond Heusden organiseert in 't Kuipershof een tweedehandsbeurs voor speelgoed, kinderkleding en - materiaal. Die heeft plaats op zondag 12 november tussen 13 en 16 uur. Alle spullen worden aangeboden aan een klein prijsje. Wie niets op de kop kan tikken, kan nog altijd even verpozen bij een kop koffie. De toegang is gratis.

ammoniaklek-op-e314-was-snel-opgelost

Ammoniaklek op E314 was snel opgelost

Op de E314 in op de brug over het Albertkanaal in Viversel richting Nederland is deze namiddag een vrachtwagen na een uitwijkmaneuver tegen de vangrail gebotst. De vrachtwagen verloor daarbij een kleine hoeveelheid ammoniak. Bij zo'n incident wordt automatisch de procedure 'incident gevaarlijke stoffen' opgestart en onder meer de gaspakdragers van de brandweer opgeroepen. De toestand bleek niet gevaarlijk en na een kleine drie kwartier was de weg opgeruimd. Het verkeer moest al die tijd over één rijstrook. Er vielen geen gewonden.

grootschalige-invaliditeitsfraude-voor-de-rechter

Grootschalige invaliditeitsfraude voor de rechter

Voor de rechtbank in Hasselt heeft het arbeidsauditoraat vandaag 36 maanden cel en 120.000 euro boete gevorderd voor een man van 49 uit Heusden-Zolder en een 68-jarige neurochirurg uit Knokke die vroeger aan het Jessa Ziekenhuis was verbonden. Ze hadden een fraudesysteem opgezet waardoor mensen die niets mankeerden toch een ziekte- of invaliditeitsuitkering konden trekken. Het zou gaan om zeker 257 klanten waarbij de sociale zekerheid voor meer dan 12,8 miljoen (…) Lees het hele bericht

radio-2-brengt-podcast-over-sluiting-mijn-zolder

Radio 2 brengt podcast over sluiting mijn Zolder

In de podcastreeks 'Ik was erbij' van Radio 2, komt vandaag de sluiting van de mijn van Zolder als laatste steenkoolmijn in ons land (en de Benelux) aan bod. Reportagemaakster Cathérine Vandoorne praatte daarover met Unal Sekmen. De link vind je hier, mogelijk moet je wel eerst een VRT-profiel aanmaken om het te kunnen beluisteren. 

film-van-lennart-lemmens-op-3-februari-in-premiere

Film van Lennart Lemmens op 3 februari in première

Binnenkort - op 3 februari - gaat de film "Please telll me you're fine" van Heusdenaar en Thuisacteur Lennart Lemmens in première in The Roxy Theatre in Koersel. "Please Tell Me You're Fine" is een kortfilm die het verhaal vertelt van Jo en Niki, twee individuen die tijdens een zomers avontuur de tijd van hun leven beleven, met momenten van passie in een ongewoon toilethok. Hun zorgeloze zomer neemt echter een dramatische wending als een onverwachte storm hen verrast en het toilethok omverwerpt. De film verkent menselijke relaties en het vermogen van mensen om in tijden van crisis nader tot elkaar te komen. In de cast zitten grote namen als Kürt Rogiers, Mathieu Carpentier, Esther Nwanu, Peter Bulckaen en Mathias Sercu. De première op 3 februari om 21 uur in de Roxy zal bijgewoond worden door de cast en de crew. Je kunt er ook bij zijn voor slechts 5 euro, tickets zijn te koop via de website van De Klifhangers

rode-kruis-leert-je-alles-over-ehbo

Rode Kruis leert je alles over EHBO

Verschillende gebeurtenissen de afgelopen tijd hebben duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat er altijd mensen in de buurt zijn die de knepen van EHBO of reanimeren onder de knie hebben. Het Rode Kruis Heusden-Zolder organiseert een combicursus EHBO. Die heeft plaats tussen 21 november en 17 december, telkens op dinsdag en donderdag van 19 tot 22 uur.Deelnemen is gratis, wel vooraf inschrijven via act.rodekruis.be met de code 429541.

11-keer-goud-en-7-keer-zilver-voor-hebad-op-pk

11 keer goud en 7 keer zilver voor Hebad op PK

Op de Limburgse kampioenschappen badminton in Dilsen heeft Hebad 11 keer goud en 7 keer zilver gewonnen. Op de foto de winnaars van het herendubbel 9-10, Arthur Christian Ooms en Lucian Quinten Ooms.

waar-komt-de-fonkelstraat-van-2023

Waar komt de Fonkelstraat van 2023?

Het lokaal bestuur gaat ook dit jaar, samen met de Internetgazet, op zoek naar de Fonkelstraat van Heusden-Zolder. Welke straat wordt de opvolger van de Savoerenweg en het Vagevuurpad? Met de actie ‘Heusden-Zolder Fonkelt’ dagen we opnieuw de inwoners uit om hun straat of buurt zo sfeervol mogelijk in te kleden en mee te dingen naar de felbegeerde titel ‘Fonkelstraat van het jaar’. Per straat is maar één inschrijving nodig, dus spreek alles goed af met je buren. Opgelet, om je straat in (…) Lees het hele bericht

zuid-amerikaanse-trompetvibes-in-muzecafe

Zuid-Amerikaanse trompetvibes in MuzeCafé

In het MuzeCafé zette de Muze Jazz Orchestra vanavond trompettist Gustavo Jaramillo centraal. Hij serveerde een fusie van Colombiaanse tradities en hedendaagse muziek. Om van te smullen door liefhebbers van salsa, bolero en andere Zuid-Amerikaanse dansmelodieën. (foto's Ann Jordens)

boekt-neemt-de-leiding-in-de-vlaamse-liga

Boekt neemt de leiding in de Vlaamse liga

Na een week onderbreking werd dit weekend weer gespeeld in de petanquecompetitie. In de Vlaamse liga neemt Boekt de leiding na zijn zege en moet Olympia tevreden zijn met een 4de plaats na een spannende wedstrijd die na 6 uur in de slotgame nipt verloren werd met 12-13. De uitslagen: Vlaamse liga: Boekt-Lint: 6-3 en Olympia-Dilbeek: 4-5. Ere-Limburg: Boekt A-Genenbos A: 5-4 en De Berk A-Pelter A: 7-2. 1ste Limburg: De Berk B-Oetervallei A: 2-7, Olympia A-Genenbos C: 5-4 en Zigzag A- Boekt B: 5-4. 2de Limburg: De Berk C-Oetervallei B: 4-5 en Olympia B-Interlommel A: 6-3.

50-jaar-erfgoed-in-heusden-slot

50 jaar erfgoed in Heusden (slot)

In de loop van zijn 50-jarige geschiedenis heeft de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden in het totaal 96 uitgaven en tentoonstellingen verzorgd. Aan elke uitgave van een jaarboek was een expo verbonden met fotomateriaal en voorwerpen, alleen de coronajaren maakten dat onmogelijk. Verschillende tentoonstellingen hadden ook plaats buiten de gemeente, tot in het buitenland toe. Je krijgt een volledig overzicht in de tentoonstelling die nu nog loopt in Hof ter Bloemen, tot en met 12 november, dagelijks van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis. Je kunt daar ook het jaarboek 2023 kopen.

noorderlicht-ook-van-hieruit-te-zien

Noorderlicht ook van hieruit te zien

Ook vanuit Heusden-Zolder was vanavond het noorderlicht te zien. En dat kwam nog goed uit ook nu de straatverlichting op heel wat plaatsen uitlag. (foto Tim Claes)

thuiswinst-voor-hebad-4g

Thuiswinst voor Hebad 4G

In de tweede liga A van het badminton heeft Hebad 4G met 7-1 thuis tegen Pluimplukkers 3G uit Gent gewonnen.

twee-lichtgewonden-bij-botsing-in-zolder

Twee lichtgewonden bij botsing in Zolder

Deze namiddag rond twee uur zijn op het kruispunt van de Laambroekstraat en de Nieuwstraat twee auto's gebotst. Eén van de twee auto's kwam in de haag van een buurtbewoner terecht nadat er ook al een verkeersbord was meegenomen. De twee vrouwelijke bestuursters, beiden dertigers, raakten lichtgewond. De schade aan beide auto's was groot. De brandweer kwam ter plekke om het wegdek vrij te maken.

laurens-vanthoor-vijfde-in-bahrein

Laurens Vanthoor vijfde in Bahrein

In Bahrein had vandaag de finale plaats van het FIA WEC, zeg maar het wereldkampioenschap uithouding. Na de race van 8 uren eindigde de Porsche Penske met Laurens Vanthoor, Kevin Estre en André Lotterer op de vijfde plaats in het algemeen klassement. Dat levert hen de zesde plaats in de eindstand van het WK. Volgens Vanthoor is dat wellicht het hoogst haalbare met de wagen op dit moment, wel zijn de punten duidelijk geworden waar binnen het team letterlijk en figuurlijk aan gesleuteld moet worden.

de-shopfabriek-blijft-een-populair-event

De Shopfabriek blijft een populair event

De Shopfabriek in De Centrale blijft ook na al die edities een populair event. bij dit wisselvallige weer vormde het een schuilplek voor heel veel bezoekers die er een breed aanbod geëtaleerd kregen. Velen hebben er hun eerste cadeautjes voor eindejaar ingeslagen of de nodige inspiratie opgedaan. Ook de kinderen konden zich amuseren bij de ballonclown of de schminkstand. Voor de rest was het snuisteren tussen juwelen, bloemstukken, decoratie, huishoudspullen, speelgoed, knutselmaterialen, kleding, ... Ook standhouders uit Heusden-Zolder waren present. (foto's Ann Jordens)

zolder-a-en-b-blijven-het-goed-doen

Zolder A en B blijven het goed doen

In de tweede landelijke van het basketbal raakte Zolder A met de hakken over de sloot bij Aarschot B, het werd 76-77. In de eerste provinciale won Zolder B met 62-76 van Nieuwerkerken A. In tweede provinciale gaf Zolder C  forfait tegen Optima Tessenderlo B.  In de vierde provinciale verloor Zolder D met 51-57 van Orly Hasselt B. De dames van Zolder verloren in tweede provinciale met 30-74 van Femina Habac Sint-Truiden B. Zolder E versloeg Gems Diepenbeek B met 62-54.

zwaar-thuisverlies-voor-bolderberg

Zwaar thuisverlies voor Bolderberg

In de derde provinciale A moest Bolderberg FC een zware thuisnederlaag slikken tegen Unico Tongeren A. het werd 0-5.

makkelijke-winst-voor-anadol

Makkelijke winst voor Anadol

In de tweede provinciale B won FC Anadol vrij gemakkelijk van Kattenbos Sport, het werd 3-0.

sk-heusden-haalt-krappe-thuiszege

SK Heusden haalt krappe thuiszege

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06  met het kleinste verschil  gewonnen van Sparta Lille, het werd 1 - 0.

geen-werelduurrecord-voor-herman-derdin

Geen werelduurrecord voor Herman Derdin

Het heeft niet mogen zijn voor de 81-jarige Herman Derdin, hij is er niet in geslaagd om het werelduurrecord voor de 80-84-jarigen te verbreken op de wielerpiste van Heusden-Zolder. Hij klokte na één uur af op 38,313 km, dat is bijna 700 meter minder dan het bestaande record van de Italiaanse Canadees Giuseppe Marinoni (39,004 km). Derdin had zijn poging nochtans goed voorbereid en werd ook luid aangemoedigd. Er waren veel supporters opgedaagd die voor de ambiance zorgden. Ook zijn familie was erbij. Als troostprijs heeft hij wel zijn eigen Belgisch record verbeterd. Het is niet bekend of hij in de toekomst nog een nieuwe aanval overweegt. Nadat hij even bekomen was van de inspanningen werd Herman gevierd door zijn familie, hij had nog voldoende energie over om de supporters te gaan bedanken en de televisiestations te woord te staan. (foto's Stephan Volders)

dierenzegening-in-zolder-bij-sint-hubertus

Dierenzegening in Zolder bij Sint-Hubertus

Zolder-Centrum vierde vandaag één van zijn patroonheiligen: Sint-Hubertus. Dat gebeurde eerst met een eucharistieviering waarin het Sint-Hubertusbrood werd gezegend en uitgedeeld. Aansluitend had de ondertussen traditionele dierenzegening plaats voor de ingang van de kerk. Heel wat baasjes waren daar met hun honden naartoe gekomen. Ze kregen allemaal de zegen van pastoor Ghislain Agognon. En ondertussen probeerden heel wat viervoeters nieuwe vriendschappen te sluiten, slechts sporadisch was wat gegrom te horen. (foto's Tony Sempels)

verenigingen-eversel-in-de-bres-voor-11-11-11

Verenigingen Eversel in de bres voor 11.11.11

In Eversel steken de verschillende  plaatselijke verenigingen ieder jaar de handen uit de mouwen voor de 11.11.11-actie. Zo organiseerden vandaag KWB, Femma en scouts Eversel hun actie "ontbijtpakketten voor 11-11-11". Er werden 500 pakketten gemaakt en verdeeld in Eversel en omstreken. Een deel van de opbrengst gaat naar 11-11-11, het andere deel naar de kleuterschool Ya Fatou in Senegal. Daar wordt het geld wordt gebruikt om de kinderen twee keer per week een maaltijd te geven en om hen te voorzien van didactisch materiaal in de school.  Hier kun je de evolutie in de school volgen. (foto's Rudi Rykers)

wtc-boekt-ontvangt-massa-mountainbikers

WTC Boekt ontvangt massa mountainbikers

Grote drukte vandaag aan De Veen waar WTC Boekt de mountainbikers ontving voor zijn jaarlijkse toertocht. Echte mountainbikers laten zich niet afschrikken door het weer zo bleek, want in de loop van de voormiddag was het aantal deelnemers aangegroeid tot 850. Nochtans kregen de deelnemers die later van start gingen nog heel wat regen over zich heen. Ze kregen een gevarieerd parcours voor de wielen waarbij delen er modderig bij lagen door de regen, ook van de voorbije dagen. Maar achteraf deden de hogedrukreinigers hun werk ...

de-blik-van-richie-45

De blik van Richie

Het feest van Sint-Hubertus.

50-jaar-erfgoed-in-heusden-8

50 jaar erfgoed in Heusden (8)

In de lente van 1973 werden in de bibliotheek van Heusden de koppen bijeen gestoken. Er was een vraag gekomen van  ‘De Europese Bibliotheek Zuidbommel, Nederland’, om een uitgave te mogen verzorgen van oude prentkaarten en foto’s die toonden hoe Heusden er uitzag tussen 1880 en 1925. Zulke boekjes werden ook over andere steden en gemeenten van België uitgegeven. De gemeente wilde er niet in betrokken raken. Daarom zouden de aanwezigen op die vergadering het boekje onder de naam “Geschied- en Heemkundige Kring Heusden” samenstellen. Er waren te weinig verschillende dorpszichtkaarten beschikbaar, daarom werden foto's van dorpsfiguren, families en klasfoto’s uit die tijd bijgevoegd. Zo kwam de eerste uitgave, het klein groene boekje met als titel “Heusden in oude prentkaarten” tot stand. Later zouden er nog tientallen volgen. 

vlotte-uitwinst-voor-kvv-hz

Vlotte uitwinst voor KVV HZ

In de tweede provinciale B van het voetbal is KVV Heusden-Zolder vanavond met 1-4 gaan winnen bij K EsK Leopoldsburg.

twee-gewonden-bij-botsing-op-kruispunt

Twee gewonden bij botsing op kruispunt

Op het kruispunt aan de verkeerslichten in Boekt zijn rond half tien vanavond twee auto's op elkaar geknald. Hoe het ongeval precies gebeurde, was nog niet duidelijk. Twee gewonden zijn met ambulances naar het ziekenhuis gevoerd. De zwaar beschadigde auto's moesten getakeld worden, terwijl de politie het verkeer regelde. 

monsterscore-voor-wieze-boys-b

Monsterscore voor Wieze Boys B

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys B vandaag Hutte verpulverd met 11-3. RP Products strandde op 3-3 tegen SV Vastgoed C.

vera-neemt-na-40-jaar-afscheid-van-haar-winkel

Vera neemt na 40 jaar afscheid van haar winkel

Weer een iconische winkel die de deuren gaat sluiten in Heusden-Centrum: Vera Deveux neemt eind dit jaar na 40 jaar afscheid van haar Dagbladhandel in de Guido Gezellelaan. De handel staat nu over te nemen en het pand is te koop, hopelijk daagt er alsnog een overnemer op anders verdwijnt de laatste Heusdense echte krantenwinkel. Vera starrte haar zaak eerst in de vroegere winkel van Daniëls aan het Willibrordusplein om vervolgens te verhuizen naar de vroegere verf- en behangwinkel van Stinus Claes. Ze combineerde haar kranten, tijdschriften en loterrijproducten met groenten, fruit en andere producten zodat ze ook de rol van buurtwinkel vervulde. Ze had al die jaren veel vaste klanten die er dagelijks binnensprongen. (foto Julien Maebe)

30-dartsspelers-voor-eer-en-fles-bij-kwb-berkenbos

30 dartsspelers voor eer en fles bij KWB Berkenbos

De KWB Berkenbos organiseerde voor de tweede keer een dartsavond. Liefst 30 deelnemers - jong en oud, ervaren en debutant - namen de pijltjes ter hand om vijf rondes af te werken. Nico Claes toonde zich de scherpste werper, voor Erwin Vandebeek en Luc Geybels. Elke Elsen werd vierde en ook eerste vrouw. De troostprijs ging naar Bernadette Hulsmans en voor de jongeren naar Matthis Mees en Yana Caubergs.

herfst-of-toch-een-beetje-lente

Herfst of toch een beetje lente?

We hebben dit jaar volop herfst, stelt onze weerman Michel Nulens vast. Maar in de tuin van Julien Maebe leveren de planten en bomen dan weer strijd tussen herfst en lente, ... één van de twee zal zich toch eens een keer moeten gewonnen geven.

de-blik-van-richie-44

De blik van Richie

Ook in de economie moeten er keuzes gemaakt worden.

50-jaar-erfgoed-in-heusden-7

50 jaar erfgoed in Heusden (7)

De editie 1985 van het jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden was er ook eentje die veel nostalgische gevoelens opriep: "Beelden van vroeger". Bij vorige uitgaves hadden de leden ontdekt dat nog veel oude foto’s in albums, dozen en laden bij de mensen thuis lagen. Het kostte veel moeite, maar uiteindelijk kon een groot deel daarvan verzameld worden. Kwaliteitsredenen en de beschikbare ruimte in het boek maakten dat lang niet alles kon gepubliceerd worden. De toenmalige bibliothecaris Henri Put schreef een aantal schetsen uit het leven van de Heusdenaren en lid Maurice Roosen verrijkte het boek met enkele pentekeningen. 

stef-poelmans-haalt-grote-namen-naar-heusden

Stef Poelmans haalt grote namen naar Heusden

De komende weken staan twee interessante theaterproducties op stapel in de Franciscuszaal van het Sint-Franciscuscollege: op 25 november De Muizeval en op 20 december Kerst met Krukken. De man achter die organisaties is Stef Poelmans. Deze zanger-acteur-presentator groeide op in Boekt maar verhuisde op zijn 19de naar Antwerpen om van daaruit carrière te maken in de media. Hij presenteerde op kinderzender Nickelodeon, speelde gastrollen in tv-series, zingt in een coverband en brengt nu zijn (…) Lees het hele bericht

toneelgroep-crescendo-gaat-tot-aan-het-gaatje

Toneelgroep Crescendo gaat tot aan het gaatje

Toneelgroep Crescendo Viversel is in volle voorbereiding voor zijn nieuwste productie: "Tot aan het gaatje". Het gaat om een stuk van Ken Ludwig vertaald door Frederik Houben die ook de regie voor zijn rekening neemt. Henri Bingham weet het zeker, dit jaar gaat zijn club na 5 jaar eindelijk het interclub golftornooi winnen.  De druk zit op de ketel, want zijn job, zijn huwelijk en zijn reputatie (…) Lees het hele bericht

zolder-herdenkt-zondag-sint-hubertus

Zolder herdenkt zondag Sint-Hubertus

Nu zondag herdenkt Zolder-Centrum één van de patroonheiligen van de parochie: Sint-Hubertus. Om 11 uur wordt in de Sint-Vincentiuskerk een eucharistie opgedragen met broodwijding. Daarvoor zal er Sint-Hubertusbrood aanwezig zijn in de kerk. Aansluitend, om 11.45 uur, zal de pastoor buiten aan de ingang van de kerk de dieren zegenen. Iedereen is er welkom met zijn of haar huisdier.

de-blik-van-richie-43

De blik van Richie

Niet alleen de bladeren, ook de bomen vielen om.

50-jaar-erfgoed-in-heusden-6

50 jaar erfgoed in Heusden (6)

Wie zich afvraagt wie er in het logo van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden staat: het is Adalhard. In 1999 heeft de kring daarover een academische zitting en tentoonstelling gehouden. Volgens opzoekingswerk van Frans Put zou de heilige Adalhardus in Heusden geboren zijn. Hij werd geboren in 751 of 752 en zou zijn opleiding hebben gekregen aan het hof van Pepijn De Korte en opgeleid zijn in de Paleisschool samen met zijn neef Karel de Grote. Hij was ook bij alle grote momenten van Karel de Grote aanwezig. Hij had ook heel zijn leven banden met de abdij van Corbie, waar hij ook abt geweest is. 

van-moord-verdachte-man-uit-kanaal-gehaald

Van moord verdachte man uit kanaal gehaald

In het Albertkanaal in Heusden-Zolder is deze namiddag het lichaam bovengehaald van een 80-jarige man uit Tielt-Winge. Het gaat om een Frieslandse schapenboer op rust die ervan verdacht wordt in april zijn dementerende echtgenote van 78 te hebben gewurgd. De man werd gearresteerd, maar sprak van een ongeval. In mei mocht hij omwille van zijn leeftijd en gezondheidstoestand de cel verlaten, hij bleef tot september onder elektronisch toezicht. Hij verbleef sindsdien bij vrienden in Rotselaar, maar die meldden in het weekend zijn onrustwekkende verdwijning.  Vandaag werd hij dan in het kanaal in Viversel gevonden. Wie met vragen rond zelfmoord zit, kan terecht op de Zelfmoordlijn of tel. 1813.

lightsabers-vechten-met-lichtzwaarden

Lightsabers: vechten met lichtzwaarden

In de sporthal van Berkenbos zijn tegenwoordig lightsabers actief. Lightsabers? Inderdaad, lichtzwaarden het gaat om een sport die eigenlijk gebaseerd is op de zelfverdedigingssport Aikido. Edwin Coenegrachts is al 30 jaar beoefenaar en ook lesgever in die sport. Hij is actief bij Aikido Ambiorix. In aikido wordt gewerkt met bokken, dat zijn (veilige) houten oefenzwaarden als voorbereiding op de katana, dat is een ijzeren samoerai-zwaard. Maar daaruit ontstond ook de idee voor een ludieke variant: lightsabers waarbij met lichtgevende'zwaarden' wordt gewerkt. Je leert er de knepen van het zwaardvechten mee, maar tegelijk ook de elegantie en preciesie van aikido, zonder enig risico. In de maand van de sportclub werd het in Berkenbos gelanceerd en het werd gesmaakt door oud en jong. Daarom worden de lessen in Berkenbos voortgezet, op maandag van 19.15 uur tot 20 uur. Wie interesse heeft, vindt alle info op de website van Aikido Ambiorix

rolf-falter-over-de-geschiedenis-van-onze-streek

Rolf Falter over de geschiedenis van onze streek

De nieuwe reeks van KWB-Overdag nam vandaag een uitstekende start, met spreker Rolf Falter,  historicus, journalist, lesgever, auteur en inwoner van Heusden-Zolder. Hij ging gedetailleerd in op de geschiedenis. Eigenlijk waren het hier eeuwenlang keuterboertjes, stelde hij. De ondergrond was niet zo vruchtbaar, met uitzondering van Haspengouw. De opkomst van de industrie en de mijnbouw bracht verandering.  Het Limburggevoel is pas recent ontstaan, zeker in de jongste 100 jaar is Limburg sterk vooruitgegaan, en doen we het niet zo slecht vergeleken met andere provincies. Zo schreef Limburg toch nog een mooi verhaal, besloot Rolf Falter. (foto's Ludo Deleux)

sfz-nieuw-verloskwartier-en-nieuwe-vleugel

SFZ: nieuw verloskwartier en nieuwe vleugel

Het Sint-Franciscusziekenhuis start volgend jaar met de volledige verbouwing van het verloskwartier, nadien volgt de bouw van de nieuwe ziekenhuisvleugel die eerder werd aangekondigd. Uitgangspunt blijft om in de regio de beste zorg aan te bieden aan patiënten zo dicht mogelijk in hun omgeving. Na de goedkeuring van het uitbreidingsdossier in 2021, is een aannemer aangesteld en kunnen dit najaar de werken starten.

In de eerste helft van volgend bouwt het ziekenhuis 5 nieuwe (…) Lees het hele bericht

tot-nu-toe-vooral-omgewaaide-bomen

Tot nu toe vooral omgewaaide bomen

De Limburgse brandweerkorpsen worden al heel de voormiddag overspoeld met oproepen voor stormschade. Ook het korps van Heusden-Zolder is al heel wat keren moeten uitrukken. Meestal ging het om omgewaaide bomen die voor hinder zorgden op de weg of huizen bedreigden. Ook enkele keren ging het om loshangende elementen  die dreigden te vallen of dakschade. Volgens onze weerman Michel Nulens komen we stilaan op het hoogtepunt van de storm. In onze contreien halen we windstoten tot 80 km per uur, dat kan nog wat toenemen. Elders in het land halen ze uitschieters tot 110 km per uur. Volg ook buienradar. Foto's van stormschade of interventies? internetgazet[!]heusden-zolder.eu. UPDATE Het treinverkeer is een groot deel van de namiddag verstoord geweest nadat in Beringen en in Zonhoven bomen vielen op de bovenleidingen.  UPDATE De brandweer Heusden-Zolder kreeg tot in de vooravond een 20-tal oproepen. UPDATE In De Panestraat in Boekt kwam een boom terecht op een auto. Gelukkig vielen er geen gewonden en bleef alles beperkt tot materiële schade. (foto Steven Reynders) UPDATE Ook vanavond zjn nog ploegen van de brandweer in de weer, niet alleen in Heusden-Zolder, maar ook in de buurgemeenten. 

het-wordt-een-vurige-11-november-in-heusden-zolder

Het wordt een vurige 11 november in Heusden-Zolder

Het wordt volgende week een vurige 11 november in Heusden-Zolder. Zo vieren de Scouts en Gidsen Sint-Bavo Eversel hun 35ste verjaardag aan hun lokalen in de Butastraat. Het start daar om 17 uur, ze zorgen voor een knetterend kampvuur, voor hotdogs en drankjes. In Boekt hebben ze hun traditionele Sint-Maartenviering. De Chiro verwacht daar aan haar lokalen om 14 uur al de jongsten - tot en met 12 jaar - voor spelletjes en gezelligheid. Om 17 uur trekken ze met fakkels voor een tocht door de duisternis. En bij terugkomst is het stilaan tijd om het grote Sint-Maartensvuur te ontsteken. De inwendige mens wordt daarbij uiteraard niet vergeten. En ook op de Lindeman wordt Sint-Maarten gevierd. Vanaf 19 uur komen buurtbewoners van alle culturen samen op het speelpleintje aan de kerk. Om 19.30 uur is er een spetterende vuurshow van Circus Paljasso. Er is muziek, drank, gepofte kastanjes en andere lekkernijen. (foto Michiel Reynders)

meetings-en-werelduurrecordpoging-op-de-piste

Meetings en werelduurrecordpoging op de piste

Dit weekend zijn er meetings op de wielerpiste in de velodroom. Zaterdag komt de jeugd tussen 12 en 17 jaar aan bod met op het programma scratch, temporonden en puntenkoers. Er zijn  82 deelnemers ingeschreven. Het begint om 13 uur en eindigt om 17.05 uur. Zondag begint het om 12 uur met de werelduurrecordpoging van Herman Derdin, hij doet een aanval op het werelduurrecord voor 80-plussers (foto Ann Jordens). Om 14.30 uur begint de meeting voor juniors, U23 en elite, mannen en vrouwen. Zij rijden scratch, temporonden en puntenkoers, de meeting duurt tot 18.40 uur. 

de-blik-van-richie-42

De blik van Richie

Gisteren ook gezien?

huis-in-schansstraat-getroffen-door-brand

Huis in Schansstraat getroffen door brand

De storm moet nog komen, maar de brandweer heeft al enkele drukke dagen achter de rug. Zo moest het korps vanochtend rond half drie naar de Schansstraat voor een woningbrand. Het vuur ontstond in de wasruimte. De brandweer kreeg het vuur snel onder controle en moest toen nog een hele tijd de woning ventileren. Het huis is tijdelijk onbewoonbaar. Gisteravond rond 19 uur was ook al een ploeg naar de Opperstraat uitgerukt. Een boom vertoonde een scheur en de vrees bestond dat die door de voorspelde storm zou omvallen. De boom werd omgezaagd.

50-jaar-erfgoed-in-heusden-5

50 jaar erfgoed in Heusden (5)

In de loop van zijn 50-jarig bestaan heeft de Geschied- en Heemkundige Kring altijd veel aandacht besteed aan de grote en kleine kapellen in Heusden, die ook allemaal tot ons erfgoed behoren. Zo gaan ze ieder jaar op 1 mei op tournee langs de kapellen en krijgen de mensen die ze onderhouden en versieren een attentie. 't Is ook altijd weer een moment om de inventaris op te maken. Ooit waren er 158, daarvan schiet nu nog ongeveer de helft over. Een bijzondere uitgave is ook besteed aan de historische Sint-Janskapel die binnenkort een restauratiebeurt krijgt. De brochure werd in 1995 uitgebracht naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de huidige kapel.

massa-volk-woont-opening-van-artikel-27-bij

Massa volk woont opening van Artikel 27 bij

Er is deze namiddag een massa volk opgedaagd voor de opening van de tentoonstelling van Artikel 27 in de rijksmiddelbare school in de  Gulden Boomkesweg in Zonhoven. Na de toespraken konden ze op ontdekking en werden verrast door de vele uiteenlopende kunstwerken van de bijna 60 kunstenaars. Die kunnen gekocht worden, ten voordele van het goede doel. Vandaag waren er heel wat bezoekers en kunstenaars uit Heusden-Zolder op de afspraak. Artikel 27 kan nog bezocht worden tot en met 19 november, elke dag behalve maandag van 14 tot 18 uur, de toegang is gratis. (foto's Ronny Vanthienen)

vandaag-gezien-501

Vandaag gezien

In de bossen van Eversel kom je rare dingen tegen ...

getuigen-gezocht-van-aanrijding-in-koersel

Aanrijding in Koersel - Bestuurder meldt zich

Politie en parket doen een oproep tot getuigen in verband met een incident afgelopen nacht op de Albert I Laan in Koersel. Rond 2 uur is daar een man die op het fietspad aan de rechterkant van de rijbaan richting Koersel liep, aangereden door een voertuig dat richting Koersel-Centrum reed. De man kwam ten val naast een geparkeerde wagen. Het gaat om een man van 24, hij is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De exacte omstandigheden van het ongeval worden onderzocht. Aan getuigen wordt gevraagd zich te melden bij de politie Beringen/Ham/Tessenderlo of via 112. Ook de bestuurder van het voertuig wordt opgeroepen om zich bij de politie te melden voor een verklaring. UPDATE De vermoedelijke bestuurder heeft zich ondertussen in de vroege avond zelf gemeld bij de politie. Het gaat om een 42 jarige man uit Koersel. Hij is gearresteerd en zal verhoord worden. Ondertussen zou het slachtoffer nog steeds in levensgevaar zijn.

zondag-shopfabriek-in-de-centrale-1

Zondag Shopfabriek in De Centrale

Op zondag 5 november strijkt De Shopfabriek weer neer in De Centrale. Al voor de 14de keer worden daar meer dan 50 hippe en eigentijdse Belgische en Nederlandse (web)winkels samengebracht. Gezellig shoppen met een hoog feel-good-gehalte op een adembenemende locatie, zo omschrijven de organisatoren hun event zelf. Je vindt op de beurs alles onder één dak: hedendaagse decoratie- en interieurartikelen, verrassende en aparte geschenken en papierwaren, baby-, kinder-, heren- en dameskledij en schoenen, juwelen en accessoires, speelgoed, ... Op het plein voor De Centrale kan je terecht voor een hapje en drankje, er is ook kinderanimatie voorzien. De beurs loopt van 10 tot 17 uur, de toegangsprijs bedraagt 2 euro.

allerheiligen

Allerheiligen

De kleurrijke bloemenzee op de begraafplaatsen wordt vandaag verder aangevuld. 

de-blik-van-richie-41

De blik van Richie

Grafschrift.