Archief oktober 2023

wabi-sali-18-kunstenaars-exposeren-in-de-bib

Wabi Sabi: 18 kunstenaars exposeren in de bib

In de bibliotheek is vanavond de tentoonstelling 'Wabi Sabi' geopend. Niets is eeuwig. Niets is af. Niets is perfect. Met deze Japanse filosofie gingen de kunstenaars van kunstkringen Filokalia, Kunst-Werk en Hazet aan de slag. 18 kunstenaars leverden 35 kunstwerken af, zeer divers werk dat schoonheid uitstraalt, maar tegelijk geen volledigheid, perfectie of onvergankelijkheid pretendeert. Sarah Vermeer van de bibliotheek kaderde de expo in de bredere werking en de tentoonstellingstraditie van de bib. Kunstenares Laila Abdelmalek gaf meer uitleg bij de kunstkringen en hun samenwerkingsverband rond deze expo. 'Wabi Sabi', kun je nog tot 30 november bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek. 

50-jaar-erfgoed-in-heusden-4

50 jaar erfgoed in Heusden (4)

Een man die in de loop der jaren een belangrijke rol heeft gespeeld in de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden is wijlen voorzitter Fons Claes. Zijn kennis van bijvoorbeeld heiligen en zijn eigen beeldencollectie vormden de inspiratie voor meerdere publicaties en tentoonstellingen. Maar ook andere thema's werkte hij nauwgezet uit. Hij ontving het Eikenloof, de prijs van de gemeente Heusden-Zolder voor culturele verdienste (foto). Fons overleed op 20 juli 2010. Maar tot hun verbazing vonden de andere leden van de Geschied- en Heemkundige Kring nadien het volledig uitgewerkte jaarboek voor dat jaar rond het thema 'stoeten'. Processies, gouden en diamanten bruiloften, feeststoeten bij eremissen, kindersterren, zangers bij Driekoningen door hem zelf gefotografeerd, enz. Het werd een boekvoorstelling met trots én verdriet.

een-feestje-voor-de-70-jarigen-van-viversel

Een feestje voor de 70-jarigen van Viversel

De 70-jarigen van Viversel hielden een bijeenkomst want zo'n mijlpaal in je leven moet je uiteraard samen vieren. Het was dan ook een leuke bedoening met Vera Moons, Monique Quintens,  Frieda Lamotte, Lydia Moors, Mia Vanoppen, Johan Vanderhoeydoncks, Sonja Vanhove, Kristof Weyens, Etienne Raymakers, Marie-Josee Swinnen en Robert Mandiau.

morgen-opent-artikel-27-in-zonhoven

Morgen opent Artikel 27 in Zonhoven

Ook dit jaar vond Artikel 27 geen tentoonstellingsruimte in Heusden-Zolder, maar gelukkig stootten ze in Zonhoven opnieuw op een geschikt gebouw: de vroegere rijksmiddelbare school aan de Gulden Boomkesweg. Daar opent morgen de editie 2023 van Artikel 27. Bijna 60 kunstenaars - onder wiel heel wat uit Heusden-Zolder-  hebben werken gemaakt rond het thema 'Learning to Fly'. Morgen om 14 uur is er de vrolijke opening in aanwezigheid van de kunstenaars. Op zondag 19 november wordt de expo afgesloten met een kinderkunstendag en het traditionele vuurkunstwerk van Annemarie Schoonens. De expo kan elke dag - behalve maandag - gratis bezocht worden van 14 tot 18 uur. 

twee-lichtgewonden-bij-botsing-met-drie-auto-s

Twee lichtgewonden bij botsing met drie auto's

In de Koolmijnlaan, ter hoogte van het Sint-Barbaraplein, zijn deze namiddag drie auto's op elkaar gebotst. De hulpdiensten snelden ter plaatse. Twee bestuurders bleken lichtgewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. De drie auto's waren zwaar beschadigd en zijn getakeld. Door het ongeval werd het verkeer in een rijrichting een tijdlang omgeleid. 

dakbrandje-in-bolderberg-snel-onder-controle

Dakbrandje in Bolderberg snel onder controle

De brandweer werd vanmiddag opgeroepen voor een gebouwbrand in Bolderberg. Daar bleek het te gaan om het dak van restaurant Savarin, bij roofingwerken was een brandje  met nogal wat rook ontstaan. Toen de brandweer aankwam, was het vuur al gedoofd, en kon ze zich beperken tot verluchten en een grondige controle. Ook de schade bleef beperkt.

fietssas-weer-naar-de-haaien-gereden

Fietssas weer naar de haaien gereden

Gisteren in de vooravond - 't was al donker en het regende - heeft een automobilist  de fietssas in de Koerselsebaan vlakbij de overweg tot schroot herleid, en dat was niet de eerste keer. Een fietser was gelukkig nog niet aan het oversteken. De Fietsersbond heeft aan de gemeente onlangs nog een aantal aanbevelingen gedaan om de fietssas beter te beveiligen. Onder meer de zichtbaarheid van de vluchtheuvels verbeteren, zat daarbij. Op die plaats passeren immers ook heel wat scholieren.

de-blik-van-richie-40

De blik van Richie

De horror van elke dag.

ken-je-rechten-op-doe-je-voordeeldag

Ken je rechten op Doe je Voordeeldag

Op donderdag 9 november is Heusden-Zolder gastgemeente voor 'Doe je Voordeeldag'. Weet jij of je in aanmerking komt voor de verhoogde tegemoetkoming? Ken jij je voordelen en tussenkomsten waar je recht op hebt? Heb je vragen over je energieleverancier of hoe je kan besparen op energie? Enkele voorbeelden van vragen die op zo'n dag beantwoord worden. Vorig jaar was de eerste infobeurs een groot succes en zijn liefst 450 hulpvragen beantwoord. Nu wordt het nog groter (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-jan-huijbrechts

Tip van de Bib: Jan Huijbrechts

Halloween. Dan mag het al iets luguberder, niet?
De Botten van Bach laat je op een begrijpbare en onderhoudende manier kennis maken met de (cultuur)geschiedenis van het koppensnellen, schedelverering, scalperen… en de vele mysteries die een stoffelijke overschot decennia later nog kunnen omringen.

Korte inhoud

Waarom stonden er doodshoofden op piratenvlaggen? Waar zijn de schedels van beroemde componisten zoals Mozart, Haydn en Beethoven gebleven? (…) Lees het hele bericht

50-jaar-erfgoed-in-heusden-3

50 jaar erfgoed in Heusden (3)

In de loop van zijn 50-jarig bestaan heeft de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden heel wat gedenkwaardige tentoonstellingen georganiseerd en boeken uitgegeven. Zo was er in 1993 'De Mooiste Dag' gewijd aan de communies. Daar werden onder meer prentjes van voor 1900 getoond, maar ook cathechismussen, communiekleding, kopjes en borden met communiemotief, figuurtjes van taarten, .... Er was een fotostudio nagebouwd en dankzij de lokale bakkers kon er elk weekend een taart worden aangesneden. 

verhalen-over-bolderbergenaren-van-vroeger

Verhalen over Bolderbergenaren van vroeger

Vandaag is in de pastorij van Bolderberg 'Verbonden, troost in Bolderberg' geopend. Iedereen kan op een tentoonstelling komen kijken hoe het oude kerkhof is opgeknapt. Je vindt er ook informatie over de overledenen. Anderzijds zoeken de initiatiefnemers ook verhalen over de mensen die er begraven liggen. Ze worden zorgvuldig opgetekend. Bezoekers kunnen ook ter plaatse hun stamboom laten opmaken. De expo kan nog bezocht worden tot en met 3 november, dagelijks van 10 tot 16 uur. Vandaag was er alvast heel wat belangstelling.

aftellen-naar-ek-badminton-2024-kan-beginnen

Aftellen naar EK Badminton 2024 kan beginnen

In de velodroom is vanavond het contract ondertekend voor de organisatie van de Europese kampioenschappen badminton voor senioren die daar volgend jaar van 25 tot 31 augustus zullen plaatsvinden. Het contract werd ondertekend door voorzitter Sven Serré van Badminton Europe, voorzitter Bert Vanhorenbeeck van de Koninklijke Belgische Badminton Federatie en burgemeester Mario Borremans. Er worden minstens 1.300 deelnemers uit heel Europa verwacht. De eerste vier dagen moeten die (…) Lees het hele bericht

restauratie-van-de-sint-janskapel-wordt-voorbereid

Restauratie van de Sint-Janskapel wordt voorbereid

De Sint-Janskapel in het gelijknamige bos wordt gerestaureerd. Ze is nu door vrijwilligers van Limburgs Landschap nagenoeg leeggehaald. De inboedel wordt tijdelijk veilig opgeslagen. Zo krijgen acht waardevolle antieke stoelen een restauratiebeurt. De restauratie van de historische kapel - waarvan de eerste vermelding dateert uit 1636 en de huidige versie gebouwd is in 1846 - maakt deel uit van de opwaardering van het Sint-Jansbos met streekeigen bomen. (foto Limburgs Landschap)

de-begraafplaatsen-worden-zeeen-van-kleur

De begraafplaatsen worden zeeën van kleur

Vandaag en de komende dagen worden de verschillende begraafplaatsen in Heusden-Zolder zeeën van kleuren. Ook dit jaar zijn vooral de potten met massaal veel kleine chrysanten in verschillende kleuren populair. (foto's Roman Martyka)

13-rijbewijzen-ingetrokken-van-dronken-bestuurders

13 rijbewijzen ingetrokken van dronken bestuurders

Na het grote SLim-weekend vorige week, heeft de politie afgelopen weekend opnieuw controles gehouden, onder meer rond alcoholgebruik in het verkeer. De ploegen stonden opgesteld in de Meylandtlaan, Koolmijnlaan, Sint-Jobstraat en op de Zolderseweg. Van de 515 gecontroleerde bestuurders bliezen er 13 positief. Hun rijbewijs werd meteen ingetrokken.

vandaag-gezien-500

Vandaag gezien

Stefan Was serveert ons vandaag een rijke paddenstoelenoogst uit de verschillende natuurgebieden in Heusden-Zolder. Oogst moet je in deze context wel fotografisch bekijken, want het is natuurlijk belangrijk om deze exemplaren te ontzien. Het gaat om de parasolzwam (boven) en verder varkensoor, langsteelfranjehoed, roodbruine schijnridderzwam, koningsmantel, gewone franjezwam, narcisridderzwam, groene anijstrechterzwam, biefstukzwam en baardige melkzwam.

expo-on-gewoon-loopt-nog-deze-week

Expo (ON)GEWOON loopt nog deze week

Nog tot en met  5 november heb je de kans om in ZLDR Luchtfabriek de tentoonstelling (ON)GEWOON te bezoeken. Het zijn portretten die Joke Timmermans maakte van 24 gewone mensen uit Heusden-Zolder met een ongewoon verhaal. De verhalen kun je lezen bij de foto's maar ook beluisteren als je een headset of oortjes meebrengt. Open elke dag van 9 tot 17 uur, toegang gratis.

ook-innovatieprijs-is-voor-belgische-solarteam

Ook innovatieprijs is voor Belgische solarteam

Het Belgische Innoptus Solar Team had amper de viering voor zijn overwinning in het wereldkampioenschap voor zonnewagens achter de rug, of de studenten van de KU Leuven konden al opnieuw juichen. De jury kende hen ook nog eens de innovatieprijs toe. Daarmee haalden ze hun tweede goud en  hun dubbel doel binnen. De innovatieprijs kregen ze voor hun roterende vin. Daarmee kon de wagen stabieler rijden en verbruikte hij minder energie, het bleek het ideale instrument onder meer om de veelvuldige zijwind van nadeel om te buigen in een voordeel.

begraafplaatsen-toegankelijk-verbetering-mogelijk

Begraafplaatsen toegankelijk, verbetering mogelijk

De adviesraad voor toegankelijkheid (GATAB) onderzocht in de aanloop naar Allerheiligen de toegankelijkheid voor mindermobielen op de begraafplaatsen in Heusden-Zolder. Met de inrichting van één (onverharde) mindervalidenparking in Bolderberg zijn momenteel alle begraafplaatsen voorzien van minstens één  parkeerplaats voor mensen met een beperking. In Heusden-Centrum krijgen de nieuw aangesneden percelen een voldoende breed gangpad voor rolstoelers. In (…) Lees het hele bericht

inbrekers-richten-ravage-aan-in-koolmijnlaan

Inbrekers richten ravage aan in Koolmijnlaan

Bij een bedrijf in de Koolmijnlaan, dat actief is in de recreatiesector, is zaterdagavond ingebroken. De inbrekers drongen binnen door een raam stuk te slaan. Ze gingen niet alleen aan de haal met een aantal spullen, maar ze richtten ook een ware ravage aan. De brandweer moest ter plaatse komen om het raam dicht te timmeren. De politie is met een onderzoek gestart.

hebad-4g-haalt-zwaar-uit-in-leuven

Hebad 4G haalt zwaar uit in Leuven

In tweede liga B van het badminton is Hebad 3G zwaar onderuit gegaan, het werd 8-0 op bezoek bij W&L 2G uit Leuven. In tweede liga A wint verpulverde Hebad 4G Dijlevallei 3G uit Leuven voor eigen volk met 1-7. Tenslotte was er nog Hebad 5G dat een 4-4 gelijkspel liet optekenen, thuis tegen De Bokkerijder 2G uit Pelt, een wedstrijd in eerste provinciale.

bolderberg-verliest-in-godsheide

Bolderberg verliest in Godsheide

In de derde provinciale is Bolderberg FC met 3-1 de boot in gegaan bij Godsheide VV.

doelpuntenkermis-op-terrein-kvv-hz

Doelpuntenkermis op terrein KVV HZ

Een spektakelwedstrijd in tweede provinciale B tussen KVV Heusden-Zolder en Hechtel FC, het werd 4-4. FC Anadol speelde 1-1 gelijk bij Kadijk. 

50-jaar-erfgoed-in-heusden-2

50 jaar erfgoed in Heusden (2)

In de voorbij 50 jaar heeft de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden nog niet veel kunnen publiceren over archeologische vondsten. Gewoon omdat er zeer weinig waren. Dit neolithische bijltje gevonden op de Champert in de buurt van De Bark vormde daar een uitzondering op. Maar na de spectaculaire archeologische opgravingen op Mortelveld dit jaar kan daar in de toekomst verandering in komen. 

wtc-kwb-st-baaf-huldigde-zijn-kampioenen

WTC KWB St. Baaf huldigde zijn kampioenen

Nu het fietsseizoen erop zit hebben ze bij de wielertoeristenclub Sint-Baaf KWB Eversel hun kampioenen gevierd.  André Frederix en Benny Swinnen hadden de meeste ritten ,gevolgd door Marcel Lemmens en Maurice Kennes op de tweede plaats en als  derde Glen Swinnen. (foto Rita Vanhove)

kleuters-van-bolderberg-vertoefden-in-hollywood

Kleuters van Bolderberg vertoefden in Hollywood

De kleuterschool van de Vrije Basisschool Bolderberg nodigde de grootouders uit in de Witte Zaal. Niet één maar twee dagen na elkaar kregen de grootouders een show opgevoerd die in het teken stond van Hollywood. Er daagden liefst 320 grootouders op. 

old-salt-imponeert-het-muze-publiek

Old Salt imponeert het Muze-publiek

iedereen die zaterdagavond in de zwarte zaal van Muze het concert van Old Salt bijwoonde was razend enthousiast. De bluegrass groep komt uit Gent maar is een internationaal gezelschap. 't Was meteen duidelijk waarom ze een graag geziene band zijn op heel wat festivals. (foto's Herman Eerdekens)

topper-in-vierde-eindigt-onbeslist

Topper in vierde eindigt onbeslist

In de vierde provinciale van het voetbal is de topper tussen Weerstand Koersel B en SK Heusden 06 geëindigd op 2-2, het was de confrontaties tussen de nummers 1 en 2.

vannacht-begint-de-wintertijd-2

Vannacht begint de wintertijd

Vannacht schakelen we over op de wintertijd. Concreet zetten we om drie uur vannacht de klok een uur terug, het wordt dan twee uur. We zouden dan bijvoorbeeld een uur langer kunnen slapen of op stap gaan. Hoe dan ook, morgenvroeg is het een uur vroeger licht, morgenavond een vuur vroeger donker.

vandaag-gezien-499

Vandaag gezien

Aan kasteel Meylandt, bij de gedenktsteen van partnerstad Bad Arolsen staat een legertje Coprinus comatus of geschubde inktzam. Ze lijken er wel symbolisch te staan als bewakers van de gedenksteen van de voormalige garnizoenstad, die sinds 1973 partnerstad van Zolder en nadien Heusden-Zolder is. (foto's Michel Oyen)

50-jaar-erfgoed-in-heusden-1

50 jaar erfgoed in Heusden (1)

In de cafetaria van Hof ter Bloemen loopt nu de tentoonstelling naar aanleiding van het jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden. Beide staan helemaal in het teken van de 50ste verjaardag van de vereniging. Op de expo vind je de vroegere uitgaven, maar ook voorwerpen en historische documenten. De heemkundekring heeft in het verleden bijvoorbeeld heel wat brochures en boekjes uitgegeven naar aanleiding van tentoonstellingen en erfgoeddagen. De jubileumtentoonstelling 1973-2023 kun je gratis gaan bezoeken, tot en met 12 november, dagelijks van 14 tot 17 uur. Daar kun je ook het boek aanschaffen voor 20 euro. Het is ook te koop bij Dagbladhandel Vera, Guido Gezellelaan 9, Spar-Aerts, Guido Gezellelaan 175 en voedingswinkel Gijbels Frans, Voortstraat. 

wieze-boys-a-trapt-rp-products-uit-beker

Wieze Boys A trapt RP Products uit beker

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A RP Products op eigen terrein uit de beker geknikkerd. Het werd liefst 0-4 voor die van Boekt.

linda-mertens-komt-terug-bij-milk-inc

Linda Mertens komt terug bij Milk Inc

Een verrassing en eigenlijk ook weer niet, tijdens The Return, de show van Regi Penxten gisteravond in het Sportpaleis dook zangeres Linda Mertens weer op. Het was de eerste keer sinds 2014 dat Milk Inc weer even was verenigd. En nadien liet Mertens ook weten dat het hier niet zou bij blijven. "Dit is het begin. Ik ga niet meer weg nu. Ik blijf, I'm back!, zo vertelde ze aan VRTNWS. Op 9 november volgend jaar staat Milk Inc alvast op het programma van het Sportpaleis. Bekijk hier het volledige verslag van VRTNWS. (foto VRTNWS)

ook-zonder-paula-meehan-sfeervolle-voorstelling

Ook zonder Paula Meehan sfeervolle voorstelling

Het zaaltje van de bibliotheek was vanmorgen volgelopen voor de voorstelling van 'Intiem Gesprek', de nieuwe bundel van de gekende Ierse dichteres Paula Meehan. Heel wat fans hadden haar graag persoonlijk ontmoet en een bundel laten signeren. Helaas, griep stak er een stokje voor en Paula Meehan moest zelf forfait geven. Joris Iven en Peter van Beek, die de bundel hadden vertaald, situeerden de nieuwste gedichten in het hele oeuvre van Paul Meehan en lazen enkele gedichten voor. De Ierse sfeer werd verder nog versterkt door de muzikale inbreng van Jos Tielens en Ness Barzan. De bundel 'Intiem gesprek' van Paula Meehan is te koop voor € 21,50. (video en foto's Julien Maebe)

de-blik-van-richie-39

De blik van Richie

Een goed gedacht is veel waard. 

blues-for-bas-een-videocompilatie

Blues for Bas: een videocompilatie

AfterMuzeClip maakte nog een mooie videocompilatie van de verschillende optredens tijdens Blues for Bas. Ook het moment dat er live contact wordt gelegd met de papa van Bas in de States zit erin verwerkt. Een representatief sfeerbeeld. 

blues-for-bas-heeft-zijn-doel-niet-gemist

Blues for Bas heeft zijn doel niet gemist

De balzaal van CC Muze was vrijdagavond volgelopen voor 'Blues for Bas'. Een heel aantal Vlaamse bluesorganisatoren hadden de handen in elkaar geslagen om samen een mooie affiche bijeen te brengen. Zo sprokkelden ze een stevig steuntje bijeen voor Bas Verheyden die momenteel in de VS een dure behandeling ondergaat tegen de levensbedreigende immuunziekte, IPEX-syndroom. De muzikanten van Black Cat Biscuit, David Ronaldo & The Dice en The Dibs gaven allemaal het beste van zichzelf en (…) Lees het hele bericht

al-50-jaar-spitten-in-het-heusdense-verleden

Al 50 jaar spitten in het Heusdense verleden

In de cafetaria van Hof ter Bloemen had vrijdagavond de voorstelling plaats van het jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden, samen met de opening van de bijhorende tentoonstelling. Het is een bijzondere uitgave en expo want de kring viert haar 50ste verjaardag. Het boek en de tentoonstelling bieden een overzicht van hetgeen de voorbije halve eeuw is gerealiseerd op het vlak van heemkunde in Heusden. Guido Aerts gaf een beknopt historisch overzicht (…) Lees het hele bericht

geen-publiekstoeloop-voor-opening-velodroom

Geen publiekstoeloop voor opening velodroom

Het sportieve programma van de opening van de velodroom vrijdagavond kon bezwaarlijk een succes genoemd worden. Er stonden meer VIP's op - een deel van - het middenplein dan dat er publiek op de tribunes aanwezig was. De renners die waren aangetrokken waren dan ook niet allemaal even grote namen en het grote publiek was blijkbaar ook niet bereikt in de aanloop naar het event . Wel vormden de verschillende nummers voor buitenstaanders een mooie kennismaking met de disciplines van het (…) Lees het hele bericht

celstraffen-voor-drugs-in-de-brugstraat

Celstraffen voor drugs in de Brugstraat

De man uit Heusden-Zolder (41) en een 25-jarige Antwerpenaar zijn door de rechtbank in Hasselt veroordeeld tot celstraffen voor de cocaïnewasserij en een drugslab voor crystal meth die ze in een loods in de Brugstraat in Heusden hadden opgezet. De Heusdenaar - die de loods verhuurde - krijgt 36 maanden cel, waarvan 12 met uitstel. De Antwerpenaar kreeg 36 maanden effectief. Beiden moeten ook een boete an 28.000 euro betalen. Een Nederlander die ook terecht stond, is vrijgesproken omdat er twijfel rees over zijn rol.

halloweenspelen-en-stoelendans-in-leerplaneet

Halloweenspelen en stoelendans in Leerplaneet

In de Leerplaneet was Halloween vandaag het centrale thema. Voor de leerlingen van de lagere school stond een spelnamiddag op het programma. En de kleuters hielden een mega-stoelendans op gepaste halloweenmuziek. (foto's Stefanie Custers)

t-molenholleke-beleefde-mooi-halloweenfeest

't Molenholleke beleefde mooi halloweenfeest

Er was volop halloweensfeer vandaag in 't Molenholleke. De mensen van de ouderraad hadden mee de handen uit de mouwen gestoken om er een leuk gebeuren van te maken. Zo kon er ook heel wat lekkers genuttigd worden, de ideale opstap naar de herfstvakantie.

de-velodroom-is-nu-ook-officieel-geopend

De Velodroom is nu ook officieel geopend

In de vooravond is de velodroom onder grote belangstelling officieel geopend. Eerst leidde Ruben Van Gucht een panelgesprek met Vlaams minister van Sport Ben Weyts, burgemeester Mario Borremans, Jan Peumans de voorzitter van de VZW Sportcomplex Vlaanderen Heusden-Zolder en  bezieler Marc Wauters. Minister Weyts onderstreepte dat het complex aantoont dat in Vlaanderen nog grootse dingen kunnen gerealiseerd worden en dat er nog veel middelen worden vrijgemaakt voor sport en topsport. (…) Lees het hele bericht

nieuwe-inwoners-krijgen-aap-of-nel-cadeau

Nieuwe inwoners krijgen AAP of NEL cadeau

Kersverse ouders krijgen voortaan een nieuw geboortegeschenk voor hun kind van de gemeente Heusden-Zolder: ze ontvangen bij de aangifte van hun kind een exclusief knuffeldiertje van AAP of NEL. Beide figuren staan in Heusden-Zolder symbool voor alles wat met kinderen te maken heeft, ze duiken op bij events, speelpleinen, ... De kleinste inwoners kunnen zo van bij het begin met hen kennismaken en ze krijgen dus al meteen een klein stukje Heusden-Zolder. Jaarlijks registreert het lokaal bestuur zowat 300 geboortes.

nieuwe-nederlandse-overname-voor-elan

Nieuwe Nederlandse overname voor ElaN

ElaN Languages, het vertaalbureau met hoofdzetel op het Marktplein, heeft opnieuw een overname gedaan. Deze keer gaat het om AVB uit Amstelveen, in Nederland één van de oudste en grootste aanbieders van vertaal- en tolkdiensten die werkt voor bedrijven en overheden. Het heeft klanten als Heineken, Vogue en Heijmans. Eerder nam ElaN in Nederland ook al de vertaalbureaus Translavic en PassworD over en heeft ook in ons land al uitgebreid. De ambitie blijft bovendien brandend. 

politie-en-parket-pakken-spookfirma-s-aan

Politie en parket pakken spookfirma's aan

In Limburg bundelen het parket, de federale gerechtelijke politie en de lokale politiezones de krachten om de spookfirma's aan te pakken.  Het gaat om firma's die gevestigd zijn op een onjuist of fictief adres en/of  een strofiguur als bestuurder hebben. Ze dienen vaak om illegale  activiteiten te verbergen of financiële fraude te plegen. In de periode 2007 tot 2013 slaagden enkele Belgische en Nederlandse ondernemers erin om opvallend veel verschillende zulke firma’s (…) Lees het hele bericht

een-dag-vol-interventies-voor-het-vzoc

Een dag vol interventies voor het VZOC

't Was gisteren weer een drukke dag voor het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Terwijl ze 's middags in Leuven in een containerpark een zwaan probeerden te vangen en ook in Tongeren op interventie waren, belde de Vlaamse inspectiedienst dierenwelzijn om in Balen op twee plaatsen verwaarloosde hoenders op te halen. De dieren waren graatmager en verwaarloosd, de haan op de foto heeft een totaal vergroeide bek, waar heel wat slijpwerk aan is. In Leopoldsburg moesten een verwaarloosde pony, ezel en paard opgehaald worden, iets waar de eigenaar om het zacht uit te drukken niet happy mee was. Gisterenavond moest dan nog twee keer richting Mol gereden worden. Eén keer om ontsnapte schapen te vangen - de tweede maal deze week - enook om een ontsnapte roofvogel met riempjes aan de poten te vangen. (foto VZOC)

hinder-bij-de-lijn-door-staking

Hinder bij De Lijn door staking

Opgelet als je vandaag een bus van De Lijn wil nemen. Er is vanmorgen een spontane vakbondsactie uitgebroken. Daardoor wordt er vooral gestaakt bij de exploitanten, de onderaannemers. In heel Limburg valt daardoor 1 rit op 3 weg, zowel in het stads- als streekvervoer. Check dus best voor je vertrek de website van De Lijn. 

samana-eversel-was-creatief-met-pompoenen

Samana Eversel was creatief met pompoenen

De Samanaleden van Eversel komen niet alleen samen voor feesten of uitstappen maar ook om creatief bezig te zijn. Na enkele ontspanningsnamiddagen de afgelopen jaren staken ze nu samen de handen uit de mouwen: centraal stonden pompoenen die ze bewerkten en versierden met stof, bladeren, takjes, besjes, strikjes. Wie daar geen zin in had, kon ondertussen een kaarjte leggen. Maar nadien keken de kaarters met evenveel bewondering naar de mooie creaties. (foto's Mieke Swerts)

meerderheid-wil-niet-weten-van-mangelzorgpremie

Meerderheid wil niet weten van mantelzorgpremie

De gemeenteraad werd vanavond vlot afgehandeld, er was slechts één punt waarover onenigheid bestond: het voorstel van de N-VA-fractie - dat tijdens de voorafgaande OCMW-raad werd behandeld - over de herinvoering van de gemeentelijke mantelzorgpremie. Volgens Herwig Hermans is zo'n extra ondersteuning nodig omdat door de vergrijzing steeds meer mensen behoefte hebben aan hulp, terwijl ze tegelijk ook langer thuisblijven. Daartegenover staat dat het voor (…) Lees het hele bericht

boogpalen-koolmijnlaan-worden-s-nachts-geplaatst

Boogpalen Koolmijnlaan worden 's nachts geplaatst

Zoals we eerder al meldden, start het Agentschap Wegen en Verkeer maandag met de installatie van slimme verkeerslichten op het kruispunt Koolmijnlaan en Pater Amideuslaan. Op de 3 takken van het kruispunt komen verkeerslichten. Die zullen de rijbewegingen van alle weggebruikers regelen en de verkeersdoorstroming tijdens de spitsuren verbeteren. Zo zal iedereen de Koolmijnlaan veilig in één beweging kunnen oversteken. Door de lichten moeten voertuigen vanuit de Pater Amideuslaan niet (…) Lees het hele bericht

warre-borgmans-staat-morgen-in-de-schietbarak

Warre Borgmans staat morgen in de schietbarak

Morgen opent Warre Borgmans op de planken van de Muzeschouwburg een schietbarak. Hij vertolkt er dan het personage Arthur Van Hooylandt of Tir Arthur uit de roman Suikerspin van Erik Vlaminck. Die roman, uit 2008,  vertelt een op ware feiten gebaseerd familieverhaal, met duistere intriges en verdoken geheimen in de kermiswereld. De tekst is nu op het lijf geschreven van Warre Borgmans. Arthur is een egocentrische bullebak die alles en iedereen in het vizier neemt. Hij is het gewoon dat er van alle kanten op hem wordt geschoten. Hij incasseert en blijft incasseren. Tot het hem te veel wordt. Dan schiet hij terug. Bo Spaenc componeerde de muziek die hij live brengt met Johan Vandendriesche. Ze ondersteunen, ontregelen en overdonderen Warre Borgmans én het publiek. Morgen 20.15 uur schouwburg CC Muze, tickets. (foto  Tine De Wilde)

ons-huis-heropent-met-nieuwe-uitbaters

Ons Huis heropent met nieuwe uitbaters

Het zijn moeilijke tijden voor de horecazaken in Heusden-Zolder die met concessies werken. Het vinden van en houden van uitbaters is geen sinecure meer. De afgelopen maanden waren zo verschillende zaken op zoek naar nieuwe uitbaters. Voor Ons Huis in Berkenbos is die zoektocht alvast afgerond. Na een korte sluitingsperiode gaat de zaak zaterdagavond opnieuw open met van 20 tot 21 uur een happy hour. Noëlle en Guy zijn daar de nieuwe uitbaters. Beiden hebben horeca-ervaring, Noëlle wordt vooral het gezicht van het café, terwijl Guy als kok en slager van opleiding voor de snacks zal zorgen. Ze zullen ook de bovenzaal uitbaten, die geschikt is voor familiefeesten, koffietafels of grotere vergaderingen. 

morgen-opent-de-velodroom-officieel

Morgen opent de velodroom officieel

Morgenavond wordt de Sport Vlaanderen Heusden-Zolder Velodroom Limburg officieel geopend. Om 18 uur gaan de deuren open voor het publiek. Dat is meteen ook de start van de vrije rondleidingen doorheen het gebouw waarbij de bezoekers met alle onderdelen van het complex kunnen kennismaken zoals de turnhal, de sportvloer, Energy Lab, de fietsopleiding, de fitness, ... Om 20 uur begint dan het sportieve programma op de wielerpiste. Dat is een aaneenschakeling van demonstratiewedstrijden en de jacht op baanrecords. Aan de start verschijnen baanspecialisten als Lindsay De Vylder, Noah Vandenbranden, Gianluca Pollefliet, Julie Nicolaes en Valerie Jenaer. Disciplines die aan bod komen zijn sprintduels bij de mannen en vrouwen, een demo ploegkoers met Eric Schoefs als gangmaker en aanvallen op het baanrecord met vliegende start. De toegang is gratis, maar vol is vol. (foto Robrecht Froyman)

belgisch-team-wint-wk-voor-zonnewagens

Belgisch team wint WK voor zonnewagens

Het Innoptus Solar Team is vanmorgen als eerste gefinisht in de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat plaatsvindt in Australië. De studenten van de KU Leuven pakken hiermee voor de tweede keer op rij goud, nadat ze in 2019 al eens wereldkampioen werden. De ingenieursstudenten, onder wie Heusdenaar Stan Kelchtermans, hebben een foutloze editie achter de rug. Daarmee bekronen ze 15 maanden werken en experimenteren. De ontlading was dan ook groot.

en-dit-zijn-nog-eens-de-winnende-foto-s-1

En dit zijn nog eens de winnende foto's

Een foto uit de Dolomieten, twee uit Noorwegen, eentje uit Limburg en twee uit Heusden-Zolder. Dat zijn de winnende inzendingen van onze vakantiefotowedstrijd. Het was overigens een moeilijke klus voor de jury want er waren dit jaar veel mooie foto's. Niet gewonnen? Tot volgend jaar ...

proficiat-aan-de-winnaars-van-onze-fotowedstrijd

Proficiat aan de winnaars van onze fotowedstrijd

In restaurant Fleuryn - tot voor kort La Passione - in de Sint-Jobstraat in Bolderberg zijn vanavond de prijzen uitgereikt van de vakantiefotowedstrijd van Internetgazet Heusden-Zolder. Na de verwelkoming door Dirk Reynders van Internetgazet, gaf een trotse schepen van Toerisme Marleen Hoydonckx een overzicht van de talrijke toeristische troeven van Heusden-Zolder: het mijnterrein  met zijn verschillende onderdelen, dat er de komende jaren nog de gerestaureerde schachtbok (…) Lees het hele bericht

iedereen-beleefde-pompoenenpret-in-de-zandloper

Iedereen beleefde pompoenenpret in De Zandloper

Dienstencentrum De Zandloper organiseerde samen met de Dorpstuintjes Heusden-Zolder een workshop pompoenen verwerken. Jong en oud genoten ervan en het kopje zelfgemaakte pompoensoep was een welkome lekkernij. Dorien Eerdekens kreeg applaus voor de puike workshop. (foto's Julien Maebe)

belgische-zonnewagen-op-zucht-van-de-zege

Belgische zonnewagen op zucht van de zege

Het Innoptus Solar Team start morgen als leider aan de laatste 213 kilometer van de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens. Hun grootste concurrenten, het team uit Twente, kwam vandaag even dichter maar kon de inhaalrace niet volhouden en vertraagde. Ondanks de hevige wind, konden de Belgen hun snelheid aanhouden dankzij de vernuftige vin aan hun zonnewagen. Hun voorsprong op Twente is nu terug gegroeid van 24 naar 39 km. Zonder ongelukken en met de juiste strategie zou morgen de Belgische overwinning moeten lukken.

sint-franciscuscollege-organiseert-een-talenbeurs

Sint-Franciscuscollege organiseert een talenbeurs

ChatGPT, DeepL, AI? Heeft het nog zin om talen te leren? Hoe meer technologische tools er ontwikkeld worden, hoe belangrijker de groep mensen die nog échte talenkennis heeft. (Inter)nationale onderhandelingen, essentieel overleg of professionele contracten worden immers altijd door ‘mensen’ afgesloten, niet door software of machines. Denken we bijvoorbeeld aan de meerwaarde van een meertalige jurist voor het Europese bedrijfsleven.

Dit bewustzijn heeft het (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-38

De blik van Richie

Je kunt niet alles hebben ...

de-brug-op-openluchtklassen-in-filot-hamoir

De Brug op openluchtklassen in Filot-Hamoir

De zesdeklassers van VLS De Brug zitten weer in hun vertrouwd kasteel in Filot-Hamoir voor de jaarlijkse openluchtklassen. Maandagochtend zijn ze met de trein vertrokken en vrijdag in de late namiddag zullen ze weer thuis zijn. Op de eerste twee dagen heeft het mindere weer nog niet gezorgd voor aanpassing van hun programma's. De 45 leerlingen en 6 begeleiders zitten een week lang in het thema van de Smurfen. Gedurende 5 dagen zullen ze ekaar leren verdragen, leren samenleven, met anderen leren rekening houden. Vandaag en de komende dagen staan nog leuke binnen- en buitenactiviteiten, en tochten doorheen het golvend landschap van de bosrijke omgeving op het programma.

vanochtend-gezien-36

Vanochtend gezien

De ochtend begon nog veel belovend, zoals gefotografeerd door Denise Greunlinx in Bolderberg. Helaas krijgen we ondertussen weer volop regen over ons. 

herfstbeelden

Herfstbeelden ...

Op zijn geheel eigen manier verwerkte Jan Leijskens deze herfstbeelden van kamferfoelie, cosmosbloem, avondkoekoeksbloem en zwartwordende wasplaat. 

mark-van-den-wijngaert-over-belgie-en-zijn-vorsten

Mark van den Wijngaert over België en zijn vorsten

"België en zijn koningen", dat was het thema van een lezing die Neos Heusden-Zolder vandaag organiseerde met als gastspreker professor emeritus Mark van den Wijngaert. Als professor Hedendaagse Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven is hij niet alleen een autoriteit op dat domein, hij schreef er ook een boek over. Bijna twee uur lang hield hij de toehoorders in de ban met zijn achtergrondverhalen bij de geschiedenis van ons land, van Leopold I tot de huidige koning Filip. Bij koffie en taart werd nog wat nagepraat. (foto's Robrecht Froyman)

leerlingen-van-de-springplank-op-bosklassen

Leerlingen van De Springplank op bosklassen

Vanmorgen vroeg zijn de leerlingen van het zesde leerjaar van De Springplank vanuit Eversel vertrokken op bosklassen. Eerst brachten ze een bezoek aan de stad Dinant en daarna ging het verder naar het domein van Massembre, waar ze tot vrijdag zullen verblijven.Daar hebben ze alvast de omgeving kunnen verkennen. De komende dagen staan nog heel wat activiteiten op het programma. 

winkeldieven-betrapt-in-jumob

Winkeldieven betrapt in Jumbo

De politie heeft vandaag na verhoor een pv opgesteld tegen twee winkeldieven die in de Jumbo hadden toegeslagen. Een tiener had geprobeerd een fles alcoholische drank te stelen. Een volwassene had dan weer maar een deel van zijn producten in de winkelkar gescand en betaald. 

kleuters-en-grootouders-langs-actieve-sprookjes

Kleuters en grootouders langs actieve sprookjes

Kleuters van De Toverfluit gingen vandaag met hun grootouders op pad langs de trage weg in de buurt van De Zandloper. Daar troffen ze een 'sprookjesbos' met verhaaltjes maar ook met opdrachten die hen tot actie aanspoorden. Het zag er zeer plezant uit. (foto's Julien Maebe)

sfc-houdt-urban-trail-voor-3-goede-doelen

SFC houdt urban trail voor 3 goede doelen

Het Sint-Franciscuscollege organiseert op zondag 19 november voor de derde keer een urban trail ten voordele van het goede doel.  De opbrengst gaat naar verschillende doelen: kansarme jongeren, Think Pink en Aya-zorg dat zich binnen het Jessa Ziekenhuis om jongeren met kanker bekommert.  Start en aankomst liggen uiteraard in het Sint-Franciscuscollege en het traject leidt door de schoolgebouwen, lokale industriegebouwen en het mijnerfgoed. Wie kiest voor de lange afstand (…) Lees het hele bericht

zonnewagenrace-de-nederlanders-komen-dichter

Zonnewagenrace: de Nederlanders komen dichter

De studenten van de KU Leuven, onder wie Stan Kelchtermans, konden vandaag met hun zonnewagen, de Infinite, op kop blijven. Het team uit Twente is wel begonnen aan een stevige inhaalrace. Hierdoor eindigen de Belgen de dag met een voorsprong van slechts 24 kilometer. Het was overigens een zware racedag met veel zijwind, daarbij heeft de roterende vin van de Infinite wel gerendeerd. Met nog 884 kilometer te gaan tot de finish in Adelaide belooft het de komende dagen een spannende strijd te worden tussen de Belgen en de Nederlanders. Ook het team uit Delft volgt op de voet, op een afstand van 90 kilometer. 

tip-van-de-bib-kamome-shirahama

Tip van de Bib: Kamome Shirahama

De bib raadt ons deze week 'Witch hat atelier' van Kamome Shirahama aan. Het is een prachtig geïllustreerd verhaal over een meisje dat verlangt naar magie in haar leven en ontdekt dat ze van binnen al is wat ze graag zou willen zijn. Dit weelderig getekende verhaal doet denken aan Studio Ghibli en werd in 2018 door de Japanse manga-industrie uitgeroepen tot een van de top 10 manga van het jaar. 

Korte inhoud

In een (…) Lees het hele bericht

sk-heusden-06-leert-omgaan-met-aed-toestel

SK Heusden 06 leert omgaan met AED-toestel

14 jeugdtrainers en bestuursleden van voetbalclub SK Heusden 06 volgden vanavond in de brandweerkazerne een opleiding om te leren omgaan met een AED-toestel. Sinds kort beschikt de club over zo'n toestel en onder de kundige leiding van Arno Barzan leerden ze hoe en in welke gevallen ze het toestel moeten hanteren. En dat zoiets levensreddend is, bleek afgelopen weekend nog maar eens tijdens een jeugdwedstrijd in Tessenderlo. Daar zakte een scheidsrechter in elkaar en hij kon gereanimeerd worden met een AED-toestel en omstaanders die wisten hoe het te gebruiken. Nadien was de man weer bij bewustzijn. Bij SK Heusden 06 hopen ze dat hun initiaitief van vanavond navolging krijgt.

wolfgang-maris-vanaf-vandaag-in-de-repair-shop

Wolfgang Maris vanaf vandaag in De Repair Shop

Vanavond gaat op VRT 1 het nieuwe seizoen van  De repair shop van start. Opnieuw neemt het gezelschap zijn intrek op Domein Bokrijk waar mensen kunnen langskomen met een voorwerp dat hen na aan het hart legt en dat al een historiek achter de rug heeft. Vaak is dat een familiegeschiedenis. Ze doen hun verhaal ook telkens aan gastvrouw Danira Boukhriss Terkessidis. Vervolgens wordt hun probleem voorgelegd aan één van de specialisten die uit verschillende disciplines (…) Lees het hele bericht

pasar-ging-op-zoek-naar-de-megalieten-van-weris

Pasar ging op zoek naar de megalieten van Wéris

Pasar Heusden-Zolder trok er dit weekend op uit voor zijn jaarlijkse herfstwandeling. Er daagde een 50-tal deelnemers op voor een wandeling in de streek van Wéris bekend voor zijn megalieten. Het was bovendien goed wandelweer zodat iedereen optimaal kon genieten. De dag werd afgesloten met een lekker diner in een plaatselijk restaurant. (foto's Jos Willems)

voorsprong-zonnewagen-groeit-ondanks-bosbranden

Voorsprong zonnewagen groeit ondanks bosbranden

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië heeft het Innoptus Solar Team vandaag zijn voorsprong nog vergroot. Als leider was het team vanmorgen - Australische tijd - als eerste gestart. Onderweg moesten de studenten hun strategie geregeld aanpassen omdat er minder zonne-energie binnenkwam door de rook van de naburige bosbranden, het was dan ook een bloedhete dag. Maar toch werd de voorsprong verder aangedikt. Het Leuvense team staat nu 67 km voor op het team uit Twente en 80 km op die van Delft. Ze zijn trouwens halfweg hun tocht van  Darwin naar Adelaide. 

15-dronken-bestuurders-zijn-rijbewijs-kwijt

15 dronken bestuurders zijn rijbewijs kwijt

De politie Heusden-Zolder en Beringen/Ham/Tessenderlo hebben afgelopen weekend samen controles gehouden in het kader van de provinciale SLim-actie. Daarbij werden 1.206 alcoholtesten afgenomen, 15 bestuurders zaten dronken achter het stuur. Dat is 1,24 % maar de gevolgen voor de betrokkenen zijn wel zwaar: ze moesten onmiddellijk hun rijbewijs inleveren en zullen later nog een bijkomende straf krijgen. Daarnaast zijn nog 23 processen-verbaal opgesteld voor verschillende verkeersovertredingen: fout parkeren, gebruik van een GSM tijdens het rijden, misbruik van de invalidenkaart, omkeren op de autosnelweg en het niet voldoen aan de technische eisen van voertuigen. Ook na dit SLimweekend zullen nog controles gehouden worden.

energiesteun-voor-hotel-de-pits

Energiesteun voor hotel De Pits

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) investeert via Toerisme Vlaanderen 898.590 euro in 49 erkende toeristische logies en jeugdverblijven in de Limburg. De uitbaters krijgen hiermee steun voor hun investeringen in energiebesparende maatregelen, werken rond duurzaamheid, de aanleg van camperplaatsen of, in het geval van een jeugdverblijf, brandveiligheidswerken. In Heusden-Zolder kreeg hotel De Pits (Terlaemen) een subsidie van € 2.424 voor energiebesparende werken.

boekt-doet-het-goed-in-provinciale-competitie

Boekt doet het goed in provinciale competitie

In de provinciale competitie van het petanque hebben alle ploegen van Boekt hun partij gewonnen dit weekend. De uitslagen: Vlaamse liga: Schorpioen–Boekt: 6-3 en Lint–Olympia: 4-5. Ere-Limburg: Genenbos B – De Berk A: 2-7 en Sparrendal A – Boekt A: 4-5. 1ste Limburg: Boekt B – De Berk B: 8-1 en Genk A – Olympia A: 6-3. 2de Limburg: Boekt C – De Bek C: 7-2 en Genenbos D – Olympia B: 8-1.

vrijdag-blues-for-bas-in-balzaal-cc-muze

Vrijdag Blues for Bas in balzaal CC Muze

Volgende vrijdag 27 oktober heeft in de balzaal van cultuurcentrum Muze het benefietconcert Blues for Bas plaats. Bas Verheyden uit Ham is nog maar 17 maar vecht al een tijd tegen een zeldzame en levensbedreigende immuunziekte, het IPEX-syndroom. Hij is als enige Europeaan geselecteerd om aan de Stanford universiteit in Californië samen met 35 anderen een gentherapie te ondergaan. Mogelijk biedt die perspectief op een oplossing. Voor die therapie verblijft het gezin (…) Lees het hele bericht

70-jarigen-van-zolder-centrum-hielden-een-reunie

70-jarigen van Zolder-Centrum hielden een reünie

Zaterdagmiddag hielden de 70-jarigen van Zolder-Centrum een reünie. Er viel een grote opkomst te noteren en samen maakten ze er een gezellige namiddag van. Er werden veel verhalen opgedist over de tijd van toen maar ook over tegenwoordig, de kinderen en kleinkinderen, vakanties, nakende gouden bruiloften, .... Om het helemaal leuk te maken werd een quiz met Zolderse woorden gespeeld. Voor herhaling vatbaar vond iedereen. 

moeilijke-speeldag-voor-hebadploegen

Moeilijke speeldag voor Hebadploegen

In het badminton was het een zware speeldag voor de teams van Hebad. In tweede provinciale won Hebad 3H dinsdag al met 3-5 uit bij Dibad 3H. Vandaag speelde Hebad 2H in 3de liga B thuis 4-4 gelijk tegen Dijlevallei 3H uit Leuven. Hebad 2D ging dan weer zwaar de boot in met 1-7 tegen De Bokkerijder 1D uit Pelt (Overpelt). In tweede liga B verloor Hebad 1D uit bij Looise 1D.

kvv-wint-uit-anadol-speelt-gelijk

KVV wint uit, Anadol speelt gelijk

In de tweede provinciale B ging KVV Heusden-Zolder met 0-2 winnen op het veld van Turkse FC Beringen. FC Anadol bleef thuis tegen Houthalen VV op een 1-1 steken.

bolderberg-moet-buigen-voor-zonhoven

Bolderberg moet buigen voor Zonhoven

In de derde provinciale heeft Bolderberg FC thuis met 0-2 verloren van Zonhoven United B.

vlotte-thuiswinst-van-sk-heusden-06-1

Vlotte thuiswinst van SK Heusden 06

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 zijn thuiswedstrijd tegen KRC Peer B met 3-1 gewonnen.

natuurrijkdom-in-het-sint-jansbos

Natuurrijkdom in het Sint-Jansbos

Wie zijn kinderen eens wil laten kennismaken met de paddenstoelenrijkdom moet dezer dagen maar eens naar het Sint-Jansbos (aan de Sint-Janskapel) trekken. Daar vind je niet alleen een massa vliegenzwammen, maar ook amethistzwam, donker hazenoor, berkenboleet, paarse schijnridderzwam, de zeldzame pagemantel, melkzwam ... hebben hun plaats gevonden tussen de nieuw aangeplante bomen. (foto's Stefan Was)

jan-de-smet-paradeert-in-volle-luxe

Jan De Smet paradeert in volle luxe

Voor zijn 70ste verjaardag toert Jan De Smet - gekend als zanger-muzikant en ex De Nieuwe Snaar - met een feestprogramma langs de beste cultuurhuizen. Hij kan daarvoor een beroep doen op The Bonnie Blues (drie harmonieuze zangeressen en multi-instrumentalisten), Les Guitares Magiques (drie meesters in het bespelen van snaarinstrumenten) en drummer Stoy Stoffelen. Zelf noemt Jan De Smet dit gezelschap zijn grote luxe en samen brachten ze onder meer het muzikale erfgoed van De Nieuwe Snaar weer tot leven, fel gesmaakt zaterdagavodn in CC Muze. (foto's Herman Eerdekens)

belgische-zonnewagen-al-na-een-dag-aan-de-leiding

Belgische zonnewagen al na één dag aan de leiding

Het Innoptus Solar Team heeft zijn start niet gemist in de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië. Ze startten als tweede maar al na een uur hadden ze de koplopers, het team uit Aken, ingehaald en zo konden ze als leiders de eerste dag van de zonnerace afsluiten voor de teams uit Delft en Twente. Het was nochtans geen makkelijke racedag in de droge Australische Outback. Door bosbranden in de nabije omgeving moesten ze de (…) Lees het hele bericht

een-feestje-van-de-zolderse-60-jarigen

Een feestje van de Zolderse 60-jarigen

De Zolderse 60-jarigen verzamelden voor een feestje. Daarmee zetten ze de traditie verder want eerder kwamen ze al samen op hun 30ste, 40ste en 50ste verjaardag. Het werd een heel plezante avond waarbij veel herinneringen werden opgehaald. Daarom ook werd afgesproken geen 10 jaar meer te wachten, maar over 5 jaar weer verzamelen te blazen. (foto Ward Lemmens)

zolder-verslaat-erpe-mere

Zolder verslaat Erpe-Mere

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A opnieuw bij de overwinning aangeknoopt, het versloeg Black Boys Erpe-Mere met 71-62. Daarmee blijft de top van het klassement binnen handbereik. In eerste provinciale verpulverde Zolder B Hasselt B met 82-48. De dames van Zolder gingen in de tweede provinciale zwaar de boot in bij Houthalen C: 89-34.

een-feestje-voor-de-70-jarigen-van-bolderberg

Een feestje voor de 70-jarigen van Bolderberg

De 70-jarigen van Bolderberg verzamelden vandaag in de Truckstop  voor een feestmaal en een gezellige babbel. Voor de meesten was het ondertussen vijf jaar geleden dat ze elkaar nog zagen. Het werd dan ook gezellig, zodat ze zich voornamen niet opnieuw vijf jaar te wachten voor een volgende afspraak. (foto Louis Hauquier)

een-sfeervol-halloweenconcert-van-zolderse-juniors

Een sfeervol Halloweenconcert van Zolderse Juniors

De Juniors van de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden gaven in de vooravond een concert in Halloweensfeer in de harmoniezaal in Zolder. Het was de eerste keer dat de jeugdharmonie zelfstandig een concert gaf. De jongeren hadden daarbij geen enkele moeite gespaard om alles in de zaal en zichzelf in een Halloweenkleedje te hullen. Bovendien hadden ze duidelijk keihard gerepeteerd om een knap concertprogramma in elkaar te steken. De aanwezigen - die ook nog konden genieten van de nodige hongerstillers - hebben er met volle teugen van genoten. (foto's Tony Sempels)

wieze-boys-a-wint-bij-rp-products

Wieze Boys A wint bij RP Products

In het bedrijfsvoetbal stond vandaag weer een topper op het programma met het burentreffen tussen RP Products en Wieze Boys A. Wieze Boys ging op verplaatsing winnen met 1-3. Ondertussen blijft ook Wieze Boys B het goed doen. Vandaag moest Solar Assistance er met 2-0 aan geloven.

goebezig-prijs-gaat-naar-hasselt

GOEBEZIG-Prijs gaat naar Hasselt

De Vlaamse Vereniging van Dorpsbelangen bestaat 10 jaar. Dat werd vandaag op een bijeenkomst in Merelbeke in de kijker gezet, onder meer door de uitreiking van de GOEBEZIG-Prijs. Limburg en Heusden-Zolder waren goed vertegenwoordigd. Dorpsraad Heusden stuurde drie afgevaardigden, vanuit Boekt was er één vertegenwoordiger, ook één vanuit Paal en één vanuit de burgerbeweging Toekomst Telt. Bovendien was Fatma Cosar jurylid van de GOEBEZIG -prijs en mocht die uitreiken aan "Let's Tok" uit Hasselt. Die kreeg ook het geschenk van de provincie Limburg. (foto's VVDB, Julien Maebe)

belgisch-record-en-tweede-tijd-voor-zonnewagen

Belgisch record en tweede tijd voor zonnewagen

Vandaag reed het Innoptus Solar Team de kwalificatieronde voor de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat plaatsvindt in Australië. Ze konden een tijd neerzetten van 1:57.81, dat is een nieuw Belgisch record waarmee ze  morgen als tweede mogen starten aan de wedstrijd

"Afgelopen jaren hebben we sterk geïnnoveerd aan onze zonnewagens. Bij deze wagen hebben we een betere aerodynamische vorm, maar (…) Lees het hele bericht

kleding-in-kringwinkels-wordt-alsmaar-populairder

Kleding in kringwinkels wordt alsmaar populairder

Vandaag was het Kringloopdag en ook de winkels van Reset, onder meer die op het Marktpleiin in Heusden-Zolder, zetten de deuren open. Er was gezorgd voor een uniek assortiment. Dat het publiek dit apprecieerde, blijkt uit de opkomst. De Reset-winkels zagen 2.792 klanten langskomen voor hun 'ultieme pronkstuk', 300 meer dan vorig jaar. De Kringloopdag draait niet enkel om het aanbod van mooie tweedehandsspullen. Het heeft ook als doel mensen bewust te maken (…) Lees het hele bericht

fietszoektocht-kwb-berkenbos-kent-zijn-winnaars

Fietszoektocht KWB Berkenbos kent zijn winnaars

KWB Berkenbos heeft in schutterszaal Sint-Martinus de prijzen uitgereikt van de 22ste KWB FietsZoekTocht. In het totaal waren 67 formulieren binnengekomen die onder het arendsoog van de jury passeerden. 60 personen waren naar de zaal afgezakt, want ze waren vooral benieuwd naar de oplossing van de schiftingsvraag: het aantal flippo's in de bokaal. Het bleken er welgeteld 1.967. Richard Jamroziak zat er met slechts een verschil van 79 stuks het dichtst bij. De tweede prijs was voor Jos Cauberghs (339 verschil) en de derde voor Vera Veltjens (550 verschil). De volgende KWB-activiteit is de winterse wandelzoektocht in januari. (foto's Ludo Vanherle)

neos-bezocht-abdij-maredsous-en-namen

Neos bezocht abdij Maredsous en Namen

Neos Heusden-Zolder maakte een dagtrip naar de abdij van Maredsous gekoppeld aan een stadsbezoek aan Namen. In de abdij nam een gids hen op sleeptouw voor een boeiende uitleg over het ontstaan en de geschiedenis en de verschillende geloofsstrekkingen, alles goed gekaderd in het toenmalig wereldbeeld. Hij schetste het belang van de abdijen op spiritueel, intellectueel en economisch vlak. Het gezelschap bezocht de abdijkerk, de kapittelzaal en de bibliotheek. De (…) Lees het hele bericht

the-animals-and-friends-still-live-and-kicking

The Animals and Friends still live and kicking

The Animals and Friends streken vrijdagavond neer in de balzaal van CC Muze. Drummer John Steel is het enige originele lid dat in deze bezetting meetoert maar samen met de andere uitstekende muzikanten brengt hij nog steeds een onvervalste bluessound met een Animals-sausje overgoten. Daarbij ontbraken uiteraard de grote hits uit de jaren zestig niet zoals I'm crying, We gotta get out of this place en uiteraard wereldhit House of the Rising Sun als afsluiter. Het publiek in de uitverkochte balzaal reageerde enthousiast. (foto's Ann Jordens)

repaircafe-in-de-bib-was-een-schot-in-de-roos

Repaircafé in de bib was een schot in de roos

Het repaircafé dat vanmorgen in de bibliotheek werd georganiseerd, was een schot in de roos. Meer dan 20 mensen kwamen langs met allerlei spullen om door vrijwilligers te laten repareren. "Het gaat eigenlijk om een try-out. We zouden graag in de toekomst tweemaandelijks in Heusden-Zolder zo'n repaircafé organiseren, afwisselend met Beringen zodat de mensen elke maand ergens terechtkunnen", vertelt Nele De Boever van Team Welzijn. Nu kon vooral een beroep gedaan worden op de (…) Lees het hele bericht

kleine-opkomst-voor-verkenningswandeling

Kleine opkomst voor verkenningswandeling

De gemeenten en het Regionaal Landschap Lage Kempen organiseerden vanmorgen een wandeling in Bolderberg om eigenaars en buurtbewoners te laten kennismaken met de plannen rond het binnengebied in De Slogen en de Sint-Jobstraat. Het is immers de bedoeling om de biodiversiteit in het gebied te vergroten, onder meer door een verbindingszone te vormen tussen Domein Bovy en de andere natuurgebieden in De Wijers. Mogelijk had het te maken met het wisselvallige weer, maar de opkomst voor de wandeling was, om het beleefd uit te drukken, bescheiden.

850-gasten-op-unizo-s-feest-van-de-ondernemer

850 gasten op UNIZO's Feest van de Ondernemer

Ondernemersorganisatie UNIZO-Limburg had Watt 17 uitgekozen voor zijn jaarlijkse Feest van de Ondernemer. 850 gasten vierden er een stijlvol feest en gingen uit de bol in een mooi decor. Ze kregen ook het gezelschap van verschillende politici onder wie de Vlaamse ministers Demir en Peeters. (foto's Ronny Vanthienen)

de-blik-van-richie-37

De blik van Richie

En dat het herfst is, dat merken we in deze periode  ...

109-landbouwdieren-kregen-een-nieuwe-thuis

109 landbouwdieren kregen een nieuwe thuis

We hebben het hier vaak over verwaarloosde dieren die in beslag worden genomen en worden ondergebracht in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Trieste verhalen, die veel verontwaardiging uitlokken. Maar heel wat van die verhalen kennen ook een happy end. Zo heeft het VZOC de voorbije drie maanden109 landbouwdieren een nieuwe thuis kunnen geven: het ging om 8 paarden, 3 pony’s, 21 geiten, 72 schapen, 3 damherten en 2 hangbuikvarkens. Zij verblijven nu in een mooie omgeving waar ze de rest van hun dagen optimaal verzorgd worden en dat in Tielt-Winge, Olen, Koersel, Heusden–Zolder, Herentals, Riemst, Ham, Duffel, Meldert en Beerse.

autozwendelaars-staan-voor-de-rechter

Autozwendelaars staan voor de rechter

Voor de rechtbank in Hasselt stonden vandaag 10 personen uit Heusden-Zolder en Beringen terecht die verdacht worden van zwendel met een 15-tal leasewagens. Het ging om dure auto's zoals BMW, Mercedes en Porsche. De auto's werden geleased op naam van schijnvennootschappen die door een stroman werden geleid. Vervolgens werden ze in Hongarije en Duitsland verkocht. Tegen de spilfiguur is vier jaar cel, 4.000 euro boete en tien jaar beroepsverbod geëist. Tegen andere betrokkenen - onder (…) Lees het hele bericht

dag-van-de-jeugdbeweging-in-de-leerplaneet

Dag van de Jeugdbeweging in De Leerplaneet

Op de Dag van de Jeugdbeweging daagden in de Gemeentelijke Basisschool De Leerplaneet leerlingen en leerkrachten in onder meer  Chiro-kleding op. (foto Stefanie Custers)

zondag-muzikale-namiddag-in-kerk-viversel

Zondag muzikale namiddag in kerk Viversel

In de kerk van Viversel vindt zondag een muzikale namiddag plaats. Vanaf 15 uur zullen leerlingen van de muziekacademie Beringen het Pereboom & Leijser-orgel bespelen. Om 16 uur is het dan de huisorganisten van Viversel om aan het orgel plaats te nemen en verschillende werken uit te voeren. De toegang is gratis.

the-voice-kids-raakt-mirko-door-de-blind-audtions

The Voice Kids: Raakt Mirko door de Blind Audtions

In The Voice Kids op VTM strijden de kandidaten in de blind auditions straks voor de laatste plaatsen die nog te begeven zijn in de teams van teams van Pommelien, Coely, Metejoor en Laura Tesoro. Ook Mirko uit Heusden-Zolder waagt zijn kans. Hij is 13 en brengt 'Is dit nu later?' van Stef Bos. Benieuwd of hij één of meerdere juryleden kan overtuigen. The Voice Kids, VTM , vanavond 20.40 uur.  (foto VTM) UPDATE En jawel hoor, hij zit in team Metejoor en kan zich nu voorbereiden op de knock-outs. 

n-va-wil-herinvoering-van-mantelzorgpremie

N-VA wil herinvoering van mantelzorgpremie

De N-VA-oppositie wil dat de gemeente opnieuw de mantelzorgpremie invoert, ze heeft daarover een bijkomend punt ingediend voor de gemeenteraad van volgende donderdag. Heusden-Zolder had vroeger die premie als ondersteuning van mantelzorgers die helpen zorgen voor bijvoorbeeld een bejaard of ziek familielid. De mantelzorgpremie is evenwel afgeschaft en ook een eerdere poging van de N-VA in 2019 om die weer in te voeren, bleef onbeantwoord. Ondertussen is volgens Herwig Hermans (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-498

Vandaag gezien

Het natuurgebied Galgenberg rond de watertoren is een rijk gebied. En nu het de jongste dagen veel geregend heeft, kun je dat ook zien aan de paddenstoelen die er tevoorschijn komen: het roze heksenschermpje, de gecamoufleerde eikhaas, de doolhofzwam en de dodelijke groene knolamaniet (boven). (foto's Stefan Was)

leerlingen-van-de-linde-leren-beter-fietsen

Leerlingen van De Linde leren beter fietsen

Tijdens de verkeersweek in oktober heeft de Fietsersbond Heusden-Zolder enkele dagen een fietsbehendigheidsparcours georganiseerd in lagere school De Linde. Het was de bedoeling om de leerlingen goed te leren fietsen, zowel individueel als in groep. Daarbij ging ook aandacht naar kleine herstellingen die ze zelf kunnen uitvoeren. Het hoogtepunt was een gezamenlijke fietstocht naar de speeltuin aan sporthal Olympia, het plezante werd zo aan het nuttige gekoppeld.

dit-weekend-overal-in-limburg-slimcontroles

Dit weekend overal in Limburg SLimcontroles

De Limburgse politiekorpsen houden de komende dagen een SLim-weekend, het gaat om de tweede grootschalige actie van dit jaar. Alle zones en de wegpolitie nemen deel. Dat betekent dat je overal statische of mobiele controleposten kunt tegenkomen die controleren op alcohol en drugs, maar ook op snelheid, de boorddocumenten, lichten en andere technische uitrusting, gordel en gebruik van smartphone. De lokale politie neemt de gemeente- en gewestwegen voor haar rekening, de wegpolitie kun je vooral aan de op- en afritten van E313 en E314 verwachten. De actie begint morgenavond om 22 uur en eindigt maandagmorgen om 6 uur.

luc-reynders-2-maanden-op-avontuur-door-afrika

Luc Reynders 2 maanden op avontuur door Afrika

Als het op reizen en avontuur aankomt, is Heusdenaar Luc Reynders van geen kleintje vervaard. Volgende week vertrekt hij voor een nieuwe 'expeditie'. Zowat twee maanden lang trekt hij met een tentje door een reeks Afrikaanse landen waarbij vooral de natuurpracht centraal zal staan. De reis heeft heel wat voorbereiding gevergd, niet alleen het uitstippelen op zich, maar ook het bekomen van de nodige visa en toestemmingen om meerdere dagen in natuurparken te verblijven. (…) Lees het hele bericht

financien-van-kerkfabrieken-domineren-raadsagenda

Financiën van kerkfabrieken domineren raadsagenda

Op donderdag 26 oktober om 19 uur vergadert de gemeenteraad met deze keer op het eerste gezicht een welgevulde agenda met 31 punten. Maar een flinke hap daaruit - liefst 18 punten - heeft te maken met de financiën van de kerkfabrieken. Heusden-Zolder is ook geïnteresseerd in een Europese projectoproep rond lokale partnerschappen voor duurzame arbeidsmarktdeelname voor mensen met complexe problemen. 't Is de bedoeling dat lokale besturen daarvoor samenwerken met VDAB en andere dienstverleners. 

de-geheimen-van-het-bosvrouwtje-ontrafeld

De geheimen van het bosvrouwtje ontrafeld

Achter de wijkschool van 't Molenholleke woont een bosvrouwtje. Ze logeert er regelmatig in een oude verlaten caravan. Het bosvrouwtje kent heel wat verhalen en geheimpjes. Daarom brachten de juffen Nicole en Kelly haar samen met de kleuters een bezoekje en beleefden er boeiende momenten.

naar-een-nieuwe-soort-adviesraden

Naar een nieuwe soort adviesraden?

Een 80 -tal vrijwilligers  van de verschillende gemeentelijke adviesraden verzamelde gisteravond in de balzaal van CC Muze voor een inspiratieavond.  De gemeente wil af van de oude structuren omdat die niet representatief en niet divers genoeg zouden zijn. De avond werd begeleid door Levuur, een organisatie gespecialiseerd in onder meer participatie. Aan het eind van de avond werden kandidaten gevraagd voor een werkgroep die begeleid door Levuur verder zal werken aan de transitie. (foto Julien Maebe)

pop-up-bos-is-geplaatst-op-koning-boudewijnplein

'Pop-up bos' is geplaatst op Koning Boudewijnplein

Het zogenaamde pop-up bos op het Koning Boudewijnplein is geplaatst. Het gaat om een initiatief van de gemeente samen met Bos+ dat een idee moet gegeven hoe het plein er zou uitzien als het meer vergroend zou zijn. Concreet zijn er 20 bakken neergezet met onder meer linde, esdoorn en lijsterbes. Bordjes geven wat uitleg over de eigenschappen van de bomen, andere infobordjes bevatten dan weer een pleidooi voor meer bomen en groen omwille van de vele positieve eigenschappen. (…) Lees het hele bericht

ook-kringwinkel-heeft-een-digipunt

Ook Kringwinkel heeft een digipunt

In de Kringloopwinkel Reset in Heusden-Zolder is deze week een digipunt geopend. Voortaan vind je elke dinsdagvoormiddag (behalve in de schoolvakanties) in de winkel aan het Marktplein een digi-helper.  Bij hem of haar kan iedereen gratis terecht voor advies over de digitale wereld. Wil je ItsMe installeren, een wachtwoord resetten of krijg je je toestel niet geüpdatet? Spring dan zeker binnen en de aanwezige vrijwilliger zal je alles op je eigen tempo uitleggen.

juniors-van-de-ware-vrienden-geven-griezelconcert

Juniors van De Ware Vrienden geven griezelconcert

Nu zaterdag 21 oktober om 18 uur brengen de Juniors van Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden Zolder hun allereerste soloconcert, en wat voor één. Het wordt een angstaanjagend griezelconcert in de Harmoniezaal in de Dorpsstraat, in samenwerking met Jongerengroep Amici uit Meldert. Het belooft een avond vol Halloween-sfeer te worden. En voor wie - onlangs al het gegriezel - toch honger heeft, staan soep, hotdogs en cupcakes klaar. Bovendien is er een goed doel aan gekoppeld, want de opbrengst gaat naar de Warmste Week, dat dit jaar het thema "Opgroeien zonder zorgen" omarmt. Toegangsprijs € 5, kaarten via de website.

morgen-bijzonder-danstheater-in-cc-muze

Morgen bijzonder danstheater in CC Muze

Dansliefhebbers moeten zeker morgen naar de Muzeschouwburg voor 'Blueberries leave bruises on the skin'. Jonge makers Astrid De Haes en Mona Thijs regisseren een dansante voorstelling waarin Melody Van Gompel, Anna Tierney en Kaat De Bakker de vraag stellen op welke manier we onszelf kunnen vereeuwigen. De voorstelling is een viering van menselijke onzekerheid, overmoed en het leven. Vanwaar komt de drang om eeuwig voort te bestaan? Is het leven op zichzelf niet genoeg? Kan je jezelf wel vereeuwigen als je niet eens weet wie je bent? De voorstelling ontstond met steun van C-TAKT+, een productieplatform voor jonge makers die diverse vormen theater, dans en beeldende kunst met elkaar combineren. Voor tickets. (foto Illias Teirlinck)

een-wandeling-langs-de-trage-weg-in-opbouw

Een wandeling langs de trage weg in opbouw

Het was vanochtend fris maar zonnig en daarvan maakte Michel Oyen gebruik voor een stevige wandeling waarbij hij tegelijk de vorderingen aan de trage wegen door de Mangelbeekvallei kon bekijken. Langs het traject van de spoorlijn Hasselt-Mol, richting oud stort van Zolder, zijn de basiswerken zoals het rooien van bomen en struiken gebeurd. Daar zou nog een vlonderpad komen. De werken zouden nog tot april volgend jaar duren. Onderweg zijn dan ook nog tekortkomingen te bespeuren zoals (…) Lees het hele bericht

opnaaiers-voor-de-dag-van-de-jeugdbeweging

Opnaaiers voor de Dag van de Jeugdbeweging

Nu vrijdag zullen heel wat jongeren in jeugdbewegingsoutfit naar de school of het werk trekken want dan heeft de traditionele Dag van de Jeugdbeweging plaats. Dat zal ook in Heusden-Zolder weer niet ongemerkt voorbijgaan, want liefst 200 leiders en leidsters zorgen elk weekend voor ravot-, knutsel- en spelplezier voor een veelvoud aan kinderen. “Een jeugdbeweging in je buurt is zeker en vast een meerwaarde. Wist je dat we van alle mijngemeenten het beste scoren op het aantal actieve leden in het (…) Lees het hele bericht

introductie-naar-de-wereld-van-de-cryptomunten

Introductie naar de wereld van de cryptomunten

PARTNERBIJDRAGETegenwoordig zijn cryptomunten een hot topic in financieel nieuws. Eens een niche-onderwerp, deze digitale valuta's zijn nu mainstream geworden, met miljoenen mensen over de hele wereld die ze dagelijks kopen en verkopen. Twee van de meest populaire cryptomunten zijn Dogecoin en ripple. Deze munten, hoewel verschillend in hun ontstaansgeschiedenis en gebruik, hebben beiden hun eigen unieke (…) Lees het hele bericht

sint-jan-berchmans-zegt-nee-tegen-ontsluitingsweg

Sint-Jan Berchmans zegt nee tegen ontsluitingsweg

Leerlingen van de leerlingenraad van de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel hebben deze voormiddag meer dan 850 bezwaren tegen de ontsluitingsweg door Viversel - het zogenaamde Alternatief I - voor de ontsluiting van de insteekhaven in Genenbos overhandigd aan burgemeester Mario Borremans. Ze kregen daarbij de steun van ouders en dorpsraad. Ondertussen zijn ook online inspraakreacties ingediend, waardoor vanuit Viversel alleen al naar schatting zeker 1.000 mensen zich verzetten (…) Lees het hele bericht

verkeerslichten-moeten-oversteek-veiliger-maken

Verkeerslichten moeten oversteek veiliger maken

Van 30 oktober tot 26 november moet je rekening houden met moeilijke doorgang in de Koolmijnlaan, ter hoogte van de Pater Amideuslaan. Het Agentschap Wegen en Verkeer laat dat kruispunt (opnieuw) herinrichten en veiliger maken voor fietsers en voetgangers. Het wordt aangepakt als een 'knelpunt op schoolroutes' want dagelijks steken daar honderden leerlingen van vooral het Sint-Franciscuscollege de drukke weg over. Bovendien passeert daar ook heel wat woon-werkverkeer en vrachtverkeer voor het bedrijventerrein De Schacht. Ondanks dat er al een oversteekplaats is ingericht, zijn er al ongevallen gebeurd. Na het zeer zware ongeval met een leerling in 2020 stelde de gemeente voor om de oversteekplaats meer zichtbaar te maken en uit te rusten met verkeerslichten met een drukknop. Dat is nu toegezegd door het Agentschap Wegen en Verkeer. Er komen driekleurige verkeerslichten, de fietsoversteekplaatsen worden uitgerust met drukknoppen en detectielussen. Ook aan de voetgangersoversteken zijn drukknoppen voorzien, maar ook stopstreeplussen en hiaatlussen. De verkeerslichten zullen gedeeltelijk conflictvrij werken (er is immers geen afslagstrook naar rechts vanuit de Koolmijnlaan naar de Amideuslaan). Er komt daarvoor nog een knipperlicht met fietssymbool. De werken met de meeste verkeershinder zullen in de herfstvakantie uitgevoerd worden. 

de-blik-van-richie-36

De blik van Richie

Na de Franse les ...

in-maart-kampioenenhulde-voor-2022-en-2023

In maart kampioenenhulde voor 2022 en 2023

Op 8 maart volgend jaar wordt weer een hulde van de sportkampioenen van Heusden-Zolder georganiseerd. Door omstandigheden kon die dit jaar niet doorgaan, daarom worden volgend jaar de kampioenen van 2022 én 2023 gevierd. Individuele sporters en ploegen die vorig of dit jaar een kampioenstitel behaalden, kunnen dat melden tot 15 december en dat via het formulier op de gemeentelijke website. Het kan gaan om provinciale, Vlaamse, nationale of internationale kampioenen. En om het talent van onze sportclubs nog meer in de kijker te zetten, zijn Team Sport en de sportraad op zoek naar entertainers. Wil je met je club graag een optreden of demo geven tijdens de kampioenenviering, geef een seintje aan team sport via 011 80 80 80.

tienduizenden-schoenen-als-symbool-tegen-armoede

Tienduizenden schoenen als symbool tegen armoede

Heel wat Limburgse welzijnsorganisaties hadden de handen in elkaar geslagen voor een evenement rond de WereldDag van Verzet tegen Armoede op het rond het Marktplein. Omdat het thema luidde 'Sta eens in mijn schoenen' was daar een tijdelijk kunstwerk met enkele tienduizenden schoenen opgesteld. Best indrukwekkend. Met schoenen was ook het getal 130.000 gemaakt, dat is het aantal mensen dat in de armoede dreigt te verzeilen. Ook was een parcours uitgestippeld (…) Lees het hele bericht

bestuurder-veroordeeld-voor-verkeersagressie

Bestuurder veroordeeld voor verkeersagressie

Een man van 22 uit Heusden-Zolder is vandaag door de rechter in Hasselt veroordeeld tot 8 maanden cel met uitstel en een boete van 1.600 euro (800 euro met uitstel) voor verkeersagressie. Hij moet gedragstraining tegen agressie volgen en zich laten begeleiden voor zijn psychosociale problemen. De zaak deed zich vorig op 1 augustus 2021 op de E 314 in Lummen. Het begon met een vrouw uit Beringen die zich geviseerd voelde door een Skoda. Volgens haar zou de bestuurder een bumperklever zijn die (…) Lees het hele bericht

honderden-kinderen-genieten-van-vroemdag

Meer dan 1.500 kinderen genieten van Vroemdag

Grote drukte en nog veel meer vreugde vandaag op Circuit Zolder want daar vond de jaarlijkse Vroemdag plaats. Racepiloten en eigenaars van exclusieve wagens komen dan naar het circuit afgezakt om kinderen met een handicap of één of andere beperking een rondje te laten meerijden op de omloop. Zo tekenden verschillende bekende racers present  en Tom Boonen nam zelfs een aantal jongeren mee voor een rondje in een Rolls Royce. Leerlingen van de richtingen Personenzorg van de school Hast in Hasselt staken een handje toe. Bij momenten overstemde het gejoel van de pret de motoren van de wagens. (foto's Roman Martyka)

ook-het-college-zette-armoedeproblematiek-centraal

Ook het college zette armoedeproblematiek centraal

Ook in het Sint-Franciscuscollege werd op deze Werelddag van Verzet tegen Armoede de armoedeproblematiek onder de aandacht van de leerlingen gebracht.  Zo dobberden tientallen badeendjes in het SFC-zwembad. Deze mini ‘duck parade’ met als motto 'Elk EENDje Telt' moest benadrukken dat er ook leerlingen zijn die opgroeien in armoede en kwetsbaarheid. Doorheen de dag viel heel wat te beleven: een eendenparade, een eendenzoektocht, eendenkunst en nog veel meer. Want... niemand is in zijn EENDje. De acties waren mogelijk door de steun van 'Hart voor Limburg'. 

kind-gewond-bij-aanrijding

Kind gewond bij aanrijding

Rond 17 uur gisteren is op de Beringersteenweg een meisje aangereden door een motor. Het kind van 12 jaar uit Heusden-Zolder raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

zonnewagen-is-technisch-goedgekeurd

Zonnewagen is technisch goedgekeurd

Het Innoptus Solar Team, het studententeam van de KU Leuven, is er nu helemaal klaar voor. Vandaag onderging hun zonnewagen de verplichte technische controles. Daarbij worden onder andere de batterij, de ophanging, het elektrisch systeem en de algemene structuur van de wagen aan een grondige controle onderworpen. En het goede nieuws is dat de wagen helemaal is goedegekeurd. Ze zijn dus klaar voor de kwalificatieronde, nu zaterdag in Australië.

afbraak-oude-cvo-gebouw-is-gestart

Afbraak oude CVO-gebouw is gestart

De afbraak van het oude CVO-gebouw in de Molenstraat is van start gegaan. Zoals bekend was het gebouw tot op de draad versleten. De vrij te komen plaats vormt nu samen met de open plek van het vroegere gemeentehuis het voorwerp van een projectoproep met inspraak. Maar voor het perceel aan de Molenstraat lijkt er een algemene concensus te bestaan dat er woongelegenheden met eventueel winkelruimtes op hun plaats zijn. 

tip-van-de-bib-iven-cudogham

Tip van de Bib: Iven Cudogham

'Anansi de spin' van Iven Cudogham, dat is het boek dat de mensen van de bib ons deze week aanraden.

Anansi de spin speelt de hoofdrol in heel veel West-Afrikaanse, Surinaamse en Caribische sprookjes. Anansi staat erom bekend dat hij soms een schurkachtig karakter heeft en zijn tegenstanders altijd te slim af is, wat ook voorbij komt in deze verhalen waarin de spin een nieuw uiterlijk en avontuur heeft gekregen. De stijl is makkelijk te volgen, de pagina's bevatten beperkte stukjes korte (…) Lees het hele bericht

exsultate-en-kathedraalkoor-treden-samen-op

Exsultate en Kathedraalkoor treden samen op

Het koor Exsultate Heusden en het Kathedraalkoor Hasselt geven komend weekend samen twee concerten. Het eerste op zaterdag 21 oktober om 20 uur in de Sint-Catharinakerk in Hasselt en het tweede op zondag 22 oktober om 16 uur in de Sint-Valentinuskerk in Berkenbos. Troost & Hoop is het thema van dit concert. Op het programma staan Psalm 42 van F. Mendelssohn en Requiem for Peace and Reconciliation van M.Hoppé. De koren staan onder leiding van Ludo Claesen en Bruno Sprengers. Sopraan is Marthe Gilis en ook het vocaal ensemble Ad Hoc uit Genk werkt mee. Tickets: € 25 (kassa), € 22 (vvk), € 15 (student, voordeel UITpas). kaarten[!]exsultate.be of 0479 88 12 74.

morgen-kunstwerk-theater-en-animatie-rond-armoede

Morgen kunstwerk, theater en animatie rond armoede

Morgen is het de Werelddag van Verzet tegen Armoede. SAAMO Limburg en andere organisaties concentreren hun acties op het Marktplein en in CC Muze. Met de actie 'Sta Eens in Mijn Schoenen' vragen Limburgse welzijnsorganisaties en armoedeverenigingen aandacht voor armoede. Begrip voor mensen in armoede is immers de eerste stap naar verandering. Voor de actie maken ze een schoenenkunstwerk en -parcours met 60 bigbags oude schoenen. Het schoenenkunstwerk wordt morgen om 17 uur onthuld ophet Marktplein. Van 17 tot 20 uur kan iedereen ook een schoenenparcours volgen, met 60 bigbags oude schoenen. Om 18.30 uur is er is CC Muze de voorstelling 'Het Geheim' en om 20.15 uur een andere voorstelling 'De Kansendans'. Daarnaast loopt ook de tentoonstelling SAMEN Leven over 30 jaar SAAMO Limburg.

een-reunie-met-de-70-jarigen-van-berkenbos

Een reünie met de 70-jarigen van Berkenbos

De 70-jarigen van Berkenbos kwamen gisteren in de  voormiddag samen in Rockcafé Etalage. Daar werden heel wat herinneringen opgehaald. 

en-ook-de-eerste-grondvorst

En ook de eerste grondvorst

Uit deze foto - genomen in Boekt - blijkt ook duidelijk dat vanochtend de eerste grondvorst van deze herfst een feit was. (foto Michel Oyen)

het-was-een-koude-ochtend

Het was een koude ochtend

Na al die warme weken, is de temperatuur vanochtend in elkaar gestuikt. Meteo Obbeek heeft een minimum van 0,3 graden geregisteerd. En ook aan het Albertkanaal was het verschil tussen de water- en luchttemperatuur te merken. (foto Denise Greunlinx)

de-blik-van-richie-35

De blik van Richie

Voor ieder wat heftigs ...

laurens-vanthoor-valt-uit-in-de-states

Laurens Vanthoor valt uit in de States

Laurens Vanthoor was vandaag aan de slag op het circuit Petit Le Mans in de slotmanche van het Amerikaanse IMSA-kampioenschap. Maar het werd een afknapper. Vanthoor, die samen met Mathieu Jaminet en Nick Tandy een Porsche bestuurde, viel al snel uit, nadat ploegmaat Tandy in een aanrijding betrokken raakte.

fietser-gewond-bij-aanrijding-10

Fietser gewond bij aanrijding

Een man van 78 is gisterennamiddag gewond geraakt toen hij op het kruispunt van de Oudstrijderslaan en de Sportalaan werd aangereden door een auto. De man reed op een elektrische fiets. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

olympia-en-boekt-winnen

Olympia en Boekt winnen

In het petanque doen de ploegen uit Heusden-Zolder het prima in de Vlaamse competitie. Ze wonnen beide hun partij. De uitslagen: Vlaamse: Olympia – Schorpioen: 7-2 en Boekt – Moeskroen: 8-1. Ere Limburg: Fenix A – De Berk A: 6-3. Boekt A – Pelter A: 7-2. 1ste Limburg: Maaseik A – De Berk B: 7-2, Olympia A – Oetervallei 3-6 en St. Truiden B – Boekt B: 7-2. 2de Limburg: Interlommel A – Boekt C: 3-6, Hasselt A – De Berk C: 5-4 en Olympia B – Genk B: 5-4.

sombere-speeldag-voor-hebad

Sombere speeldag voor Hebad

De competitie was veelbelovend gestart voor de topploegen van Hebad maar vandaag zijn ze door blessures, buitenlandse verplichtingen en - naar eigen zeggen - een absurd reglement genekt. In de voormiddag verloor Hebad 2G in tweede nationale met 5-3 van Grace 1G. Na de middag speelden ze knap 4-4 gelijk tegen Buggenhout 1G. In eerste nationale verloor Hebad 1G nipt met 5-3 tegen W&L 1G. Maar na de middag ging Hebad 1G zwaar onderuit tegen Verviers 1G, het werd een 8-0 (…) Lees het hele bericht

de-belcar-titel-blijft-in-limburg

De Belcar-titel blijft in Limburg

De finale van de Belcar Endurance kende verschillende neutralisaties, één keer werd de race ook getroffen door een stevige regenbui. Daarvan maakte Jan Lauryssen gebruik om zijn  Porsche 911 GT3 Cup van regenbanden te laten voorzien. Dat bleek een uitstekende taktische keuze, want hij kwam aan de kop om die niet meer af te geven en de race te winnen. Tweede werd de Audi van het Limburgse PK Carsport team met Bert en Stienes Longin en Peter Guelinckx, zij kroonden zich daarmee tot Belcar-kampioen. Koen Wauters en Jos Menten stuurden hun Porsche van het andere Limburgse Team Belgium naar een derde plaats waarmee ze de Porsche Endurance Trophy Benelux binnenhaalden. (foto's Dirk Dekens)

nascar-lucas-lasserre-is-de-nieuwe-kampioen

NASCAR: Lucas Lasserre is de nieuwe kampioen

De tweede race van de Whelen Euro NASCAR is vandaag gewonnen door Tobias Dauenhauer in een Chevrolet Camaro voor Liam Hezemans in een Toyota Camry en Fabrizio Armetta ook in een Chevrolet. Anthony Kumpen -weliswaar vierde maar met 10 strafseconden - moest zich met de zesde plaats tevreden stellen. Lucas Lasserre kroonde zich tot kampioen. De NASCAR 2 werd vandaag gewonnen door Paul Joufrreau in een Ford Mustang. Er waren vandaag ook twee races voor de Belcar Skylimit Sprintcup. De eerste is gewonnen door BMW-rijder Steven Maris, de tweede door een andere BMW-rijder, Ruud Boffin. Er was overigens een pak volk aanwezig vandaag. (foto's Dirk Dekens)

brilscore-voor-kvv

Brilscore voor KVV, uitwinst voor Anadol

In de tweede provinciale B speelde KVV Heusden-Zolder 0-0 gelijk tegen FC Hamont 99 A. FC Anadol ging met 0-1 winnen bij Standaard Elen A.

makkelijke-uitzege-voor-sk-heusden-06

Makkelijke uitzege voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden vrij makkelijk gewonnen bij Racing Peer B, het werd 0-3.

nu-zijn-ze-massaal-aan-het-komen

Nu zijn ze massaal aan het komen ...

Vandaag wordt de Week van het Bos afgesloten, en het weer begint nu - na een verrassende nazomer - echt wel herfstproporties aan te nemen. Dan moeten er nu toch wel heel wat paddenstoelen de kop opsteken, dacht Stefan Was. En een tochtje in de buurt van het Speelhuisje bevestigde zijn vermoeden. Hij trof er de gekraagde aardster, bittere boleet, blauwe kaaszwam, kroontjesknotszwam, kostgangersboleet op aardappelbovist, vliegenzwam, braakrussula, duivelsei en phallus impudicus zonder en met vliegen.

op-pad-over-trage-wegen

Op pad over trage wegen

Vandaag heeft ook in Heusden-Zolder de Dag van de Trage Weg plaats met een korte en langere wandeling en fietstocht. Start en aankomst liggen telkens aan zaal De Schaft van 't Weyerke. De zon is alleszins deze namiddag van de partij. Ze zorgde er mee voor dat 23 wandelaars vertrokken voor het korte traject dat ook toegankelijk is voor iedereen. UPDATE In het totaal namen zowat 80 mensen deel aan de fietstocht en de beide wandelingen. De Wandelpeters en de wegkapiteins zorgden onderweg voor de begeleiding en veiligheid. Bij de langere trajecten was er onderweg een drankstop. Het was de tiende keer dat één van de dorpsraden van Heusden-Zolder als gastorganisatie fungeerde voor het event. Nu was dat dorprsraad Zolder. De deelnemers kregen nadien in zaal De Schaft nog een drankje aangeboden op kosten van de gemeente. (foto's Julien Maebe en Danny Tielens)

heusdense-75-jarigen-aan-het-feest

Heusdense 75-jarigen aan het feest

'Die van 1948 uit Heusden-Centrum' kwamen gisteren samen bij Stefan en Ann om er hun 75ste verjaardag te vieren. Daarmee zetten ze een oude traditie voort want ze waren ook al samengekomen op hun 40ste, 45ste, 50ste, 55ste, 60ste, 65ste en 70ste verjaardag. Postelmans Georges, Was Lutgart, Rayen Omer, Jacobs Gaby, Claes Jos, Knops Maria, Huybrechts Sylvain, Claes Gaby, Bynens Jef, Verslegers Godelieve, Aerts Louis, Frederix Nicole, Schaeken Gerard, Jans Marie-Louise, Vanbilsen Fons en Corstens Hanna.

roterende-vin-moet-solar-team-voordeel-geven

Roterende vin moet Solar Team voordeel geven

Het Innoptus Solar Team, een groep van 20 ingenieursstudenten aan de KU Leuven die zonnewagens bouwen, start zoals aangekondigd over een week in Australië in de Bridgestone World Solar Challenge, in het WK zonnewagenracen. Ondertussen hebben ze ook hun nieuwste, unieke innovatie voorgesteld: de roterende vin. Dat 'geheime wapen' moet hen een competitief voordeel geven zodat de groep, onder wie Heusdenaar Stan Kelchtermans, niet alleen mikt op de wereldtitel maar ook (…) Lees het hele bericht

verlies-voor-zolder-a-en-b

Verlies voor Zolder A en B

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A een zware 88-56 nederlaag geleden bij Panters Baasrode A. In de eerste provinciale moest ook Zolder B zijn meerdere erkennen in Union Leopoldsburg, 85-71.

treinverkeer-onderbroken-overweg-dicht

Treinverkeer onderbroken, overweg dicht

Het treinverkeer tussen Hasselt en Mol is vanmorgen onderbroken, na een aanrijding tussen Zolder en Houthalen. De trein staat stil waardoor de overweg aan de Michel Scheperslaan afgesloten is. Gemotoriseerd verkeer moet er omkeren, voetgangers en fietsers kunnen er onder toezicht van Securail wel voorbij. Het is nog niet bekend hoelang de hinder zal duren en wanneer het treinverkeer kan hervatten. -UPDATE De NMBS heeft vervangbussen ingelegd. UPDATE Ondertussen is het treinverkeer weer op gang gekomen. 

vanochtend-gezien-35

Vanochtend gezien

Vanmorgen stond er een mooie regenboog, deels zelfs dubbel. Tim Claes kon hem mooi vastleggen vanuit Boekt. Iemand een pot met goud gevonden?

uitwinst-voor-bolderberg-5

Uitwinst voor Bolderberg

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Bolderberg FC met 1-2 gewonnen bij Velm VV A.

volledig-mustang-podium-in-nascar-pro-1

Volledig Mustang-podium in NASCAR Pro

De eerste race in de Wheelen NASCAR Pro op Circuit Zolder is vandaag gewonnen door de Fransman Lucas Laserre. Het werd een sprint waarin hij nog geen halve seonde voorbleef op een ander Mustang,  had in zijn Ford Mustang nog geen halve seconde voorsprong op een andere Mustang, die van Paul Jouffreau, nog een Fransman. De derde plaats op het schavotje was voor de Zwitser Georgio Maggi, die het Mustangsucces compleet maakte. Thuisrijder Anthony Kumpen werd in zijn Chevrolet Camaro als vijfde (…) Lees het hele bericht

thuisverlies-voor-zolder-c

Thuisverlies voor Zolder C

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Zolder C deze namiddag met 61-67 verloren van Hades Kiewit C. 

neos-keek-naar-de-sterren-in-genk

NEOS keek naar de sterren in Genk

24 leden van NEOS Heusden-Zolder bezochten het planetarium Cosmodrome in Kattevennen in Genk. Cosmodrome is de thuisbasis van de Limburgse Volkssterrenwacht. Een lokale gids gaf een boeiende uiteenzetting over de geheimen van ons heelal: planeten, sterren, kometen, melkwegstelsels, … Na een reis door de ruimte aan de hand van een driedimensionele multivision film volgde uitleg over de telescoop die al 40 jaar dienst doet en binnenkort vervangen wordt door een nieuw toestel met nog meer technische mogelijkheden. En een bezoek aan de Cosmodrome, dat eindigt in cafetaria De Krater met een babbel over sterren en planeten, tijdig afgesloten voor er zwarte gaten opdoemden. (foto's Robrecht Froyman)

dries-vanthoor-zesde-in-zandvoort

Dries Vanthoor zesde in Zandvoort

Op het Nederlandse Zandvoort-circuit zijn Dries Vanthoor en Charles Weerts in hun BMW van WRT-Racing vandaag zesde geworden in de eerste race van de sprintcup.  Die werd gewonnen door de Audi van Mattia Drudi en Ricardo Feller die nu de leiding hebben in het sprintkampioenschap met 2,5 punten voorsprong op Mercedesrijders Raffaele Marciello en Timur Boguslavskiy. Morgen volgt de finale van het sprintkampioenschap.

rp-products-wint-bij-de-leiders

RP Products wint bij de leiders

Het was een verrassende speeldag in het bedrijfsvoetbal. RP Products heeft de topper bij Century Hasselt gewonnen met 0-1. Wieze Boys A ging thuis met 2-4 de boot in tegen SV Vastgoed. En Wieze Boys B verpulverde FC Vini's met 0-5. Voorlopig lijkt dit dus een seizoen waarin alles mogelijk is. 

verhalen-over-overledenen-in-bolderberg

Verhalen over overledenen in Bolderberg

De vrijwilligers van Erfgoedteam Heusden-Zolder hebben, samen met bezoekers van het kerkhof, het oude kerkhof van Bolderberg (achter de kerk) helemaal opgekuist. Met de hulp van de kerkraad Bolderberg, de heemkundekringen van Heusden en Zolder en de bibliotheek gingen ze op zoek naar info over de overledenen. Daarnaast fotografeerden en inventariseerden ze de graven. Vervolgens is alle (…) Lees het hele bericht

boek-en-vinylbeurs-morgen-afgelast

Boek- en vinylbeurs morgen afgelast

Normaal zou morgen op Domein Bovy de laatste boek en vinylmt van dit seizoen plaatsvinden. Maar er is slecht weer voorspeld en dus is dit evenement in openlucht afgelast. 

de-blik-van-richie-34

De blik van Richie

Wellness is in. 

al-een-voorsmaakje-van-een-gretig-weekend

Al een voorsmaakje van een gretig weekend

Vandaag kregen zowel de NASCAR- als de Belcarliefhebbers al een voorsmaakje van het raceweekend tijdens de trainingen. Vooral bij de NASCAR ging het er al bitsig aan toe en moesten ook al de eerste brokken geruimd worden. 't Was vandaag ook niet altijd evident, met dan weer een nat en vervolgens een droog wegdek. (foto's Dirk Dekens)

morgen-minder-licht-in-nacht-van-de-duisternis

Morgen minder licht in Nacht van de Duisternis

Morgen organiseren natuurorganisaties, sterrenkundeverenigingen en gemeentebesturen samen de 'Nacht van de Duisternis'. Daarin zetten ze de lichtvervuiling en lichthinder in de kijker. Ook Heusden-Zolder neemt  deel. Dat betekent dat vanaf 19 uur morgenavond de openbare verlichting al op nachtregime overschakelt. 

3-kampioenschappen-strijden-om-titels-op-circuit

3 kampioenschappen strijden om titels op circuit

Op Circuit Zolder wordt dit weekend het raceseizoen afgesloten met de American Festival NASCAR Finals. Daarin gaan drie kampioenschappen op zoek naar hun kampioenen. 
Tijdens de Europese NASCAR-finale strijden ook de Belgen mee vooraan, met uiteraard tweevoudig kampioen Anthony Kumpen die in de kleuren van PK Carsport nog steeds aanspraak op een derde titel maakt. Ook Marc Goossens, die voor CAAL Racing rijdt, kan nog kampioen worden. In de EuroNASCAR 2 verdedigt Sven (…) Lees het hele bericht

fietsen-op-trage-wegen-meulkens

Fietsen op trage wegen: Meulkens

Dit weekend is het de Dag van de Trage Weg. Voor de Fietsersbond Heusden-Zolder  de aanleiding om een nieuwe reeks te lanceren: de trage weg van de maand. Het blijkt immers dat heel wat trage wegen, die goed toegankelijk zijn met de fiets, nog niet gekend zijn. En dat terwijl hetgaat om verbindingen tussen de kerkdorpen, in de dorpskernen en door natuurgebieden, die een mooi alternatief vormen voor lokale verplaatsingen met de auto. De Internetgazet zal de reeks mee ondersteunen. De eerste trage weg in de reeks is 'Meulkens', een noord-zuidverbinding van 920 meter tussen het 'routeke' en de Jeugdlaan, buiten de laatste 150 meter is het volledig geasfalteerd. Dat laatste deel is niet altijd goed berijdbaar maar zal tijdens het projec Mijn Mangelbeek worden opgewaardeerd. Daarnaast is er ook nog het Meulkenspad van 280 meter als verbinding tussen Meulkens en Adbijstraat/Driesstraat. Hier vind je alle info.

sfz-steunt-met-waakmanden-en-deurhangers

SFZ steunt met waakmanden en deurhangers

Op de Dag van de Palliatieve Zorg lanceert het Sint-Franciscusziekenhuis waakmanden en deurhangers om palliatieve patiënten en hun naasten nog beter te ondersteunen. Bij palliatieve en zeker terminale patiënten is ook de zorg voor naasten onontbeerlijk. Om aan hun noden tegemoet te komen, stelde het Palliatief Support Team een waakmand samen. Deze mand is bedoeld om naasten, die waken bij een terminale patiënt, te ondersteunen. Zo bevat de mand een aantal (…) Lees het hele bericht

bar-d-amour-muziek-en-poezie-over-de-liefde

Bar d'Amour: Muziek en poëzie over de liefde

In CC Muze is de jongste dagen volop gerepeteerd voor de derde editie van 'Bar d'Amour', een bijzonder theaterconcept dat nu zaterdag én zondag in première gaat in de schouwburg. Het gaat om een idee en concept van multi-artieste Karen Verresen. Zij brengt topartiesten uit verschillende disciplines samen voor een betoverende avond. Deze keer zijn dat actrice Clara Cleymans en poëzieperformer Stijn Vranken. Samen (…) Lees het hele bericht

nascar-bezorgt-t-weyerke-onvergetelijk-moment

NASCAR bezorgt 't Weyerke onvergetelijk moment

De NASCAR-parade van het circuit naar het Heldenplein verliep vandaag in de regen, maar toch is het een buitengewone editie geworden. Dat kwam doordat de hele karavaan dwars over het domein van 't Weyerke reed en daar de gasten een onvergetelijke ervaring bezorgde. Ze hadden zich dan ook goed voorbereid en stonden met Amerikaanse vlaggen de karavaan op te wachten. Wellicht zijn de rijders nog maar zelden zo enthousiast begroet. Daarna reed de karavaan door naar het Heldenplein waar ruimschoots de tijd was voor foto- en handtekeningenjagers. (foto's Dirk Dekens)

volt-is-de-nieuwe-zaal-binnen-watt17

'Volt' is de nieuwe zaal binnen Watt17

Watt17 is uitgebreid met een nieuwe eventzaal: Volt. Die is ondergebracht in het vroegere magazijn van de Witti Group op de gelijkvloerse verdieping. "Dat vergde heel wat optimalisatie van het gebruik van materialen en de afwaslijn. Maar we kregen geregeld de vraag van klanten naar een multifunctionele ruimte voor maximaal 120 personen. Ideaal voor de iets kleinere trouwfeesten maar ook de bedrijfsnetwerk events en informatie-avonden. Er zijn nu heelwat (…) Lees het hele bericht

t-molenholleke-op-de-sportieve-toer

't Molenholleke op de sportieve toer

't Molenholleke wil als sportieve school een  gezonde leefstijl promoten en daarom werd de jaarlijkse veldloop op een alternatieve manier aangepakt.   Ze trokken vandaag met de leerlingen naar Jogem voor de loopwedstrijd per leerjaar.  In de school  zelf kregen de leerlingen initiaties judo, rugby, badminton, bal, ....  De voormiddag werd afgesloten met de uitreiking van de medailles.

tweemaal-winst-voor-olympia

Tweemaal winst voor Olympia

In de 50+ petanquecompetitie wonnen twee ploegen van Olympia thuis, maar ging de derde onderuit in Lommel. De uitslagen: Senior afdeling Boekt B - Genenbos A: 4-5, St. Truiden A – De Berk A: 5-4 en Zigzag A – Boekt A: 7-2. 1ste Limburg: Olympia A – St. Truiden C: 7-2. 2de Limburg Olympia B – Horizon A: 5-4. 3de Limburg St. Truiden D – De Berk B: 7-2. 5de Limburg Boekt D – Zigzag B: 5-4 en Interlommel C – Olympia C: 5-4.

84-gsm-ers-zijn-hun-rijbewijs-kwijt

104 GSM-ers zijn hun rijbewijs kwijt

De voorbije twee dagen namen ook de politiezones Beringen/Ham/Tessenderlo en Heusden-Zolder samen deel aan de provinciale actie 'Afleiding Achter het Stuur'. In  Beringen, Ham, Tessenderlo en Heusden-Zolder zijn in het totaal 104 rijbewijzen ingetrokken. Er wordt hard opgetreden tegen het gebruik van de gsm achter het stuur omdat het één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen is. Zo werden op verschillende plaatsen 104 bestuurders betrapt, zij zijn voor 8 dagen hun rijbewijs kwijt. Daar bovenop krijgen ze nog een fikse boete. Bij de controles zijn nog andere overtreders betrapt: 4 foutparkeerders, 3 bestuurders zonder gordel, 2 zonder keurings- of verzekeringsbewijs en 1 voor foutief gebruik van het kinderzitje. Een bestuurder zonder rijbewijs, moest zijn auto achterlaten. 

de-blik-van-richie-33

De blik van Richie

Nieuw sociaal drama in Limburg

man-uit-heusden-zolder-verongelukt-in-hechtel

Man uit Heusden-Zolder verongelukt in Hechtel

Bij een verkeersongeval in Hechtel-Eksel is deze namiddag een man van 32 uit Heusden-Zolder om het leven gekomen. De man botste op de Hasseltse baan, in de buurt van de Noord-Zuid, met zijn bestelwagen tegen een boom. Voor de man kwam alle hulp te laat, hij overleed ter plaatse. De weg is een tijdlang afgesloten geweest.

zondag-wandelen-en-fietsen-over-trage-wegen

Zondag wandelen en fietsen over trage wegen

Nu zondag is er de Dag van de Trage Weg en die dag worden ook bij ons de trage wegen verkend, te voet of met de fiets vanuit Zolder-Centrum. De uitgestippelde wandelingen en fietstocht starten aan ’t Weyerke, Zaal De Schaft. De lange wandeling van 10 km (2,5 uur) start om 13.30 uur, de korte van 4 km (1u15min) om 14.30 uur. Daar kun je bij mooi weer ook met de buggy of rolstoel aan deelnemen. De fietstocht van 25 km (2u15min)start om 13.30 uur en ook de fietstocht gaat over verschillende onverharde wegen. Nadien krijgt iedereen een verfrissend drankje aangeboden door het gemeentebestuur.

een-prijs-te-winnen-met-een-speciale-pompoen

Een prijs te winnen met een speciale pompoen

In de dorpstuintjes zijn de laatste pompoenen geoogst. Ze worden nu zaterdag van 13 tot 15 uur verkocht. Er werd ook een speciale geoogst: zowaar een tweelingpompoen. Wie zaterdag ter plekke het juiste gewicht raadt, wint dit uitzonderlijke exemplaar.

paddenstoelen-in-de-buurt-van-de-laambroeken

Paddenstoelen in de buurt van de Laambroeken

En ja hoor, daar steken ze nu toch hun kopjes op, de paddenstoelen bedoelen we. In de omgeving van de Laambroeken kwam Stefan Was de Bloedmycena, kroontjesknotszwam, oranje berkenboleet, plooivoetzwam en phallus impudicus tegen. 

nascar-parade-rijdt-morgen-langs-t-weyerke

NASCAR-parade rijdt morgen langs 't Weyerke

Dit weekend krijgt Circuit Zolder weer een Amerikaans tintje want dan heeft de finale van de NASCAR Whelen Euro Series plaats. Het is ondertussen een traditie dat de NASCAR bolides de donderdag voor het raceweekend een parade door Zolder naar het Heldenplein houden. Dat zal ook morgen gebeuren, maar het traject zal ietwat anders zijn dan andere jaren. De karavaan maakt namelijk een passage over het domein van 't Weyerke. Dat gebeurt op vraag van Herman Jr Kooke, een bewoner van 't Weyerke die grote fan is van het circuit en autosport in 't algemeen. Na een val door een dak raakte hij op 17-jarige leeftijd in coma. Na zijn ontwaken, kon hij niets meer. Maar met veel wilskracht en steun van zijn familie maakte hij progressie en kan ondertussen weer stappen met een rollator. Toen zijn vraag bij het circuit binnenkwam, is meteen overleg gepleegd met politie en burgemeester en een nieuw parcours vastgeled. De parade staat omstreeks 16.30 uur op het programma. 

de-blik-van-richie-32

De blik van Richie

Om over na te denken ...

kunstenaars-jongleren-met-zichzelf-en-met-hapjes

Kunstenaars jongleren met zichzelf en met hapjes

In kasteel Meylandt werd vanavond de expo 'Drager' geopend. De leerlingen hadden als opdracht gekregen zich uit te drukken in 3D kunst, zijzelf en  hun lichaam moesten daarbij de drager zijn. Tegelijk moest ook elke kunstenaar een hapje voor de gasten creëren dat verband houdt met hun kunstwerk. De inleiders - directeur Marijcke Lecok en schepen van Onderwijs Marleen Hoydonckx - spraken er zich niet meteen over uit maar er waren fluisterdiscussies over wat er nu het lekkerst uitzag ... Te bezoeken tot 28 oktober. (foto's Ann Jordens)

muzeschouwburg-loopt-vol-voor-gunther-neefs

Muzeschouwburg loopt vol voor Gunther Neefs

De Muzeschouwburg was deze namiddag totaal uitverkocht. Gunther Neefs was er te gast met zijn concertprogramma '30 jaar onderweg'. Hij werd enthousiast onthaald, het concert werd overigens georganiseerd samen met de seniorenraad. (foto's Herman Eerdekens)

verkeer-weer-vlot-door-guido-gezellelaan

Verkeer weer vlot door Guido Gezellelaan

De middengeleiders in de Guido Gezellelaan op het kruispunt met de Schomstraat en de Holleweg zijn klaar. De tijdelijke verkeerslichten zijn weggenomen zodat het verkeer weer vlot doorkan.Er moeten nog wat lijnen gespoten worden maar de meeste materialen, signalisatie en machines zijn al verwijderd. 

breng-morgen-je-oude-schoenen-naar-mijnmarkt

Breng morgen je oude schoenen naar MijnMarkt

Volgende week, op 17 oktober, is het de traditionele Werelddag van Verzet tegen Armoede. Ook de gemeente Heusden-Zolder wil bij die gelegenheid de armoedeproblematiek onder de aandacht brengen. Dat gebeurt al morgen, woensdag, tijdens de MijnMarkt. Daar worden van 13 tot 16 uur onbruikbare schoenen ingezameld.
Met die actie draagt de gemeente de slogan ‘sta eens in mijn schoenen’ mee uit. Leg jouw oude en versleten schoenen dus gerust bij op de stapel. Misschien vind je ze later wel in een prachtig kunstwerk terug. Op dinsdag 17 oktober organiseert SAAMO samen met het lokaal bestuur de Limburgse trefdag tegen armoede. Je bent om 17 uur welkom op het Marktplein om de actie te ondersteunen. Leg het schoenenparcours af, volg een speciale voorstelling in CC MUZE of geniet van een hapje, een drankje en een hoop randanimatie. 

samana-zolder-trakteerde-leden-op-ontbijt

Samana Zolder trakteerde leden op ontbijt

De Nationale Ziekendag had als thema "Samen jezelf zijn, dat geeft geluk". Voor Samana Zolder was dat het sein om die boodschap in de praktijk te brengen en te tonen aan zieken en bejaarden dat ze er voor hen zijn. Liefst 178 mensen kregen op die dag een ontbijtkorf aangeboden. (foto's Samana Zolder)

tip-van-de-bib-sabien-clement

Tip van de bib: Sabien Clement

Vandaag heeft voor de vierde keer de Werelddag Geestelijke Gezondheid plaats en bij die gelegenheid tipt de bibliotheek ons 'Vel' van Sabien Clement.

Korte inhoud

Esther en Rita kruisen elkaars pad in een tekenatelier. Ze zijn verbonden als tekenares en model, een relatie die draait om kwetsbaarheid en lichamelijkheid, om kijken en bekeken worden. Daarbuiten leiden ze elk hun eigen leven. Beide vrouwen wachten ergens op en proberen zich intussen staande te houden. VEL is een verhaal over lijven en nabijheid. Over ouder worden, moederschap, schoonheidsidealen, de hang naar perfectie, en de impact van de tijd. Over littekens, schaamte, trots, seksualiteit, intimiteit... en over leven.

Een graphic novel over een zoektocht, een keerpunt en wat het betekent om (niet) goed in je vel te zitten.

auto-knalt-tegen-boom-in-graaf-de-theuxlaan

Auto knalt tegen boom in Graaf de Theuxlaan

Rond half twaalf maandagavond is in de Graaf de Theuxlaan een auto tegen een boom geknald. De wagen werd daarbij totaal vernield.

academie-pakt-alweer-uit-met-een-expo

Academie pakt alweer uit met een expo

Stilzitten, dat staat duidelijk niet in het woordenboek van de Academie voor Beeldende Kunsten van Heusden-Zolder. Het schooljaar is nog niet zo lang bezig en daar zijn ze al met alweer een tentoonstelling: 'Drager'. Het begon met een atelieropdracht: : “Bedenk een sculptuur met jezelf als drager”. Door samenwerking en kruisbestuivingen kwamen er opmerkelijke werken tot stand van de leerlingen Projectatelier 3D en Fotokunst. De tentoonstelling opent morgenavond om 20 uur in kasteel Meylandt. Nadien is ze nog te bezichtigen tot 28 oktober, op maandag van 8.30 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur, van dinsdag tot vrijdag van 8.30 tot 12 uur, van 13 tot 17 uur en van 18 tot 22 uur en op zaterdag van 8.30 tot 12.30 uur.

de-grune-grond-biologisch-en-natuurvriendelijk

De Grune Grond: biologisch en natuurvriendelijk

Aan het eind van de Garenstraat verrijst sinds dit weekend een mooi project: De Grune Grond. Karin Corthouts nam daar het initiatief om een stuk grond biologisch te gaan bewerken. Niet zomaar, het gaat om een vorm van permacultuur waarvoor de inspiratie onder meer in cursussen natural farming wordt gevonden. Samen met een aantal mede-geïnteresseerden - dit weekend waren er kinderen inbegrepen 25 tot 30 mensen aan de slag - wil Karin de grond bewerken. Het wordt als het ware (…) Lees het hele bericht

deze-vlinder-is-een-vreemde-vogel-in-onze-natuur

Deze vlinder is een vreemde vogel in onze natuur

Jos Hermans spotte dit weekend in de Kapelstraat een monarch-vlinder. Normaal komt die vlinder alleen voor in het diepe zuiden van Europa. Twee jaar geleden is zo'n vlinder ook gespot in de Kerkenblook. Mogelijk gaat het dan ook eerder om een 'ontsnapt' exemplaar, dan om een klimaatvluchteling. 

dries-vanthoor-wint-in-indianapolis

Dries Vanthoor wint in Indianapolis

Dries Vanthoor mag een nieuwe uithoudingsrace op zijn palmares schrijven. Na Kyalami en Spa wist hij samen met Sheldon van der Linde en Philipp Eng nu ook de winst te pakken in de Indianapolis 8 Hours.  Ze domineerden in de Verenigde Staten met hun BMW van het Belgische team WRT de hele race.

geef-de-kinderopvang-een-complimentje

Geef de kinderopvang een complimentje

Vandaag begint de  week van de kinderopvang, die loopt tot en met 15  oktober. Heusden-Zolder wil iedereen die bijdraagt aan de kinderopvang in de schijnwerpers zetten. BKO ’t Klim-Op-Ke roept alle ouders, kinderen en beleidsmakers op om een compliment te schrijven op een speciaal hiervoor ontworpen complimentenkaartje met de slogan ‘Bedankt Sterkmakers’. Dat kaartje kunnen ze dan deze week aan de kinderopvang bezorgen. Het kan ook digitaal via de complimentenbutton , als bestemmeling kies je voor kinderopvang[!]heusden-zolder.be.

winst-en-verlies-voor-basket-zolder

Winst en verlies voor basket Zolder

In de vierde provinciale van het basketbal heeft Zolder E Lummen C op eigen terrein verslagen met 47-70. Zolder D ging thuis onderuit tegen As C met 73-79.

nog-drie-lokale-petanqueploegen-ongeslagen

Nog drie lokale petanqueploegen ongeslagen

In de petanquecompetitie blijven nog drie ploegen uit Heusden-Zolder ongeslagen: Boekt in de Vlaamse liga, De Berk A in ere-afdeling en Olympia A in 1ste-afdeling. De uitslagen: Vlaamse Liga:  Moeskroen – Olympia: 7-2 en Zigzag – Boekt: 3-6. Ere-Limburg: De Berk A – Boekt A: 7-2. 1ste Limburg: Boekt B – Maaseik A: 8-1 en De Berk B – Olympia A: 3-6. 2de Limburg: Boekt C – Hasselt A: 5-4, De Berk C – Hasselt B: 4-5 en Oetervallei B – Olympia B: 5-4.

een-leuke-dag-met-racende-kevers

Een leuke dag met racende kevers

Hoewel de massa de weg niet naar het circuit vond, was het Zolder Fun Festival voor de aanwezigen toch een erg leuk spektakel. Hoogtepunt was uiteraard de uithoudingsrace met de kevers in verschillende categorieën. Het feit dat er zowel professionele als amateur- en beginnende rijders deelnemen, zorgt voor extra sensatie en zo belandt al eens een kever in de grindbakken. De passagiers die in sommige wagens meereden, beleefden de tijd van hun leven. Het publiek genoot relaxed langs de baan en ook de kinderen amuseerden zich ondertussen in hun eigen 'bolides'. UPDATE De winst ging naar Lorenzo Donniacuo, Kevin Caprasse en Timo Van Impe. Het drietal van Milo Socardenne was daarvoor wel bijna op zes uur achtervolgen aangewezen maar kon toen de kop definitief overpakken. Het leverd hen ook de kampioenstitel in de VW Fun Cup op. (foto's Ann Jordens)

samana-bolderberg-hield-parochiale-ziekendag

Samana Bolderberg hield parochiale ziekendag

Samana Bolderberg organiseerde zijn parochiale ziekendag in de Witte Zaal. Daar kwamen heel wat leden op af. De bijeenkomst werd voorafgegaan door een eucharistieviering opgedragen door pastoor Frans Willems. Daarna volgde nog een gezellige bijeenkomst.

drie-thuisoverwinningen-voor-hebad

Drie thuisoverwinningen voor Hebad

In het badminton behaalde Hebad vandaag drie keer een thuisoverwinning.  In tweede Liga B won Hebad 1D met 7-1 tegen Klein Boom 1D. In diezelfde reeks klopte Hebad 1H Tots Keerbergen 1H met 5-3. In tweede provinciale A won Hebad 3H (foto) met 5-3 van De Bokkerijder 3H. 

dries-van-langendonck-is-wereldkampioen

Dries Van Langendonck is wereldkampioen

Dries Van Langendonck uit Heusden-Zolder is in het Italiaanse Franciacorta wereldkampioen karting in de klasse OK-Junior gewonnen. HIj won er de finale en hield de Spanjaard Christian Costoya meer dan twee seconcen achter zich. Dries had zich als derde geplaatst in de kwalificaties, maar hij was dus de snelste in de finale. Hij is ondertussen nog maar 13 jaar, maar stapelt de overwinningen op. Maar deze wereldtitel is natuurlijk dé bekroning. Wat mogen we van deze kerel nog allemaal verwachten?

vandaag-gezien-497

Vandaag gezien

Een mooi herfstnestje in de Bolderbergse bossen. (foto Dimitri Reynders)

doelpuntenkermis-in-bolderberg

Doelpuntenkermis in Bolderberg

Bij Bolderberg FC, in derde provinciale, kregen de supporters een spektakelwedstrijd voorgeschoteld. Het werd 4-2 tegen Eendracht Stevoort. Jan De Man scoorde drie keer.

kvv-gaat-thuis-onderuit

KVV en Anadol gaan thuis onderuit

In de tweede provinciale B ging KVV Heusden-Zolder thuis onderuit tegen Kadijk A, het werd 1-4. Ook FC Anadol verloor thuis, met 1-2 van KRC Peer A.

vlotte-thuiswinst-van-sk-heusden-06

Vlotte thuiswinst van SK Heusden 06

In de vierde provinciale B van het voetbal heeft SK Heusden 06 zijn eerste thuiswinst van het seizoen beet, het won vlot van FC Eksel B met 3-0.

mortelmans-brengt-brassens-tot-leven

Mortelmans brengt Brassens tot leven

Hans Mortelmans bracht samen met zijn muzikanten een reeks nummers van Georges Brassens in de zwarte zaal van CC Muze. Allemaal in een geheel eigen interpretatie.  Het publiek was erg enthousiast. (foto's Herman Eerdekens)

sint-niklaas-te-sterk-voor-zolder-a

Sint-Niklaas te sterk voor Zolder A

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A een vrij stevige thuisnederlaag geleden, het werd 55-73 tegen Sint-Niklase Condors A. In eerste provinciale won Zolder B met 68-49 van Maasmechelen A. In tweede provinciale deed ook Zolder C het uitstekend door met 71-96 te gaan winnen in Tongeren D. 

de-75-jarigen-van-berkenbos-vierden-feest

De 75-jarigen van Berkenbos vierden feest

De jeugd van Berkenbos vierde feest in de Truckstop. 't Is te zeggen, die van het jaar 1948 vierden hun eeuwige jeugd en klonken samen op hun 75ste verjaardag.  Ze waren met 23 feestelingen en daar nog 10 partners bij. Goed eten en drinken, en vooral veel vertellen en herinneringen ophalen. Want daar gaat het tenslotte om.

wieze-boys-b-klopt-rp-products

Wieze Boys B klopt RP Products

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys B voor de stunt van deze speeldag gezorgd. Het klopte RP Products met 3-2. Wieze Boys A ging met 1-3 winnen bij El Toro.

komen-de-paddenstoelen-nog

Komen de paddenstoelen nog?

De paddenstoelen laten op zich wachten. Kenners vragen zich af of ze nog komen, dan wel een jaartje overslaan. Stefan Was vond nochtans vandaag 2 interessante exemplaren, met een originele naam. De cordyceps militaris of rupsendoder (boven) groeit op de poppen van vlinders. Opvallend, klein oranje steeltje ... meestal in mossen.Gevonden in de Kerkenblookstraat.De poederzwamgast is een parasiet op rottende vruchtlichamen van melkzwammen en russula's. Kleine hoed met eerst wit, later meer bruin verstuivend oppervlak. Gevonden op het zandwegje in bossen Van Soest.

de-heusdense-70-jarigen-vierden-feeset

De Heusdense 70-jarigen vierden feest

De 70-jarigen van Heusden, die in 1965 gevormd werden, kwamen gisteravond samen voor een reüniefeest in de feestzaal van Stefan & Ann. Ze waren met 29 voor de vierde editie van hun samenkomst. De vorige was ondertussen al tien jaar geleden, er moest dus veel bijgepraat worden.

sigarettenpeuken-blijven-groot-probleem

Sigarettenpeuken blijven groot probleem

Tussen januari en eind juli kon Heusden-Zolder rekenen op GAS-vaststellers van OVAM, de Openbare Vlaamse AfvalstoffenMaatschappij. Die gaan dan hier op pad om te kijken of iedereen de regels volgt en waar nodig mensen een GAS-boete opleggen. En uit de resultaten blijkt dat dat nog altijd hard nodig is. In het totaal waren de vaststellers 78 uren op pad. 91 keer werd er een zogenaamd bestuurlijk verslag met betrapping opgemaakt. Ondanks het feit dat ze bijzonder schadelijk zijn voor het leefmilieu blijken sigarettenpeuken een groot probleem, liefst 100 vaststellingen, waarbij 77 betrapt. Daarnaast zijn 10 hondeneigenaars betrapt die geen hondenpoepzakje bij hadden, terwijl dat verplicht is. Voor de rest zijn er drank- en eetverpakkingen, papier en karton aangetroffen.

kristof-ulenaers-21ste-in-adendorf

Kristof Ulenaers 21ste in Adendorf

In de finale van het Pro Golf Tour Championship-finale op de Castanea-golfcourt in Adendorf, Duitsland, is Kristof Ulenaers op een gedeelde 21ste plaats geëindigd. Na de voorlaatste ronde stond hij nochtans 13de, maar een slotronde van 73 kostte hem nog 8 plaatsen. 

de-blik-van-richie-31

De blik van Richie

Dan toch geen megaploeg ...

kwallensteek-houdt-jelle-geens-aan-de-kant

Kwallensteek houdt Jelle Geens aan de kant

Opnieuw pech voor triatleet Jelle Geens. Hij moet vannacht - onze tijd - forfait geven voor de aan Ironman 70.3 Langkawi, een eiland in Maleisië. Tijdens de trainingen voor het zwemmen in de oceaan werd hij gestoken door een kwal en kreeg daardoor allergische reacties.  Die zijn danig erg dat hij zich moest terugtrekken. Dubbele tegenslag is dat Jelle gerekend had op de Ironman in Langkawi om zich te plaatsen voor het WK Ironman 70.3 2024.

3-zones-zijn-watergevoelig-openruimtebied

4 zones zijn watergevoelig openruimtebied

De Vlaamse regering heeft vandaag drie gebieden in Heusden-Zolder voorlopig aangeduid als "watergevoelig openruimtegebied". Het gaat om het  ‘Recreatiegebied Viversel’, dat bestaat uit twee deelgebieden die onbebouwd zijn en hoofdzakelijk bestaan uit bos en weiland. Het ligt volgens het gewestplan in recreatiegebied. Ook De Slogen Bolderberg’ is aangeduid als WORG. Het is onbebouwd en  bestaat uit weilanden, akkers en bos. Het staat ingekleurd (…) Lees het hele bericht

werken-in-mangelbeekvallei-zijn-in-volle-gang

Werken in Mangelbeekvallei zijn in volle gang

In de Mangelbeekvallei - het broek zoals ze hier zeggen - zijn zoals aangekondigd de werkzaamheden bezig om de trage weg voor fietsers en voetgangers te verbeteren. Maar dat betekent dat het momenteel wel heel moeilijk is om er te passeren. Bordjes waarschuwen passanten daar trouwens voor. Als alles volgens plan verloopt, duren de werken nog tot april. (foto's Tony Lespoix)

hans-mortelmans-brengt-brassens-in-cc-muze

Hans Mortelmans brengt Brassens in CC Muze

Morgenavond staat Hans Mortelmans in de zwarte zaal van CC Muze met 'Brassens volgens Mortelmans'. In het najaar van 1989 leerde Hans Mortelmans de chansons van Georges Brassens kennen. Op de rommelmarkt kocht hij een oude Franse Larousse en begon zijn teksten te vertalen. Hij kreeg plezier in Brassens’ spel met taal, cultuur en geschiedenis en bedacht allerlei variaties op zijn bonte verhalen. De melodieën en teksten van Hans Mortelmans spiegelen zich aan de allergrootsten: Django (…) Lees het hele bericht

politie-heusden-zolder-doekt-drugsbende-op

Politie Heusden-Zolder doekt drugsbende op

Politie Heusden-Zolder heeft bij een grote actie eergisteren een drugsbende opgedoekt. Woensdag viel de politie samen met de korpsen van Beringen-Ham-Tessenderlo, Carma, LRH en de Federatie Gerechtelijke Poitie limburg op 8 verschillende plaatsen binnen. Daarbij zijn ook gevangeniscellen doorzocht. De actie maakte deel uit van een lopend onderzoek naar de aanmaak van drugs en zogenaamd psychotrope stoffen. Bij de huiszoekingen zijn aanzienlijke hoeveelheden speed gevonden, daarnaast ook XTC, GHB en productiemiddelen om drugs te maken. Ook grote sommen geld en multimediatoestellen zijn in beslag genomen. Er zijn 12 personen gearresteerd, 9 van hen zijn voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die liet 7 verdachten aanhouden, 1 mocht vrij onder strikte voorwaarden. Alle verdachten wonen in Heusden-Zolder en de ruime omgeving. De lokale recherche van Heusden-Zolder zet het onderzoek voort.

vandaag-gezien-496

Vandaag gezien

Anna Hojnacki kwam vandaag dit behaarde exemplaar tegen. 

vandaag-gezien-495

Vandaag gezien

Op de GSM-mast in het Biezenhof in Zolder heeft urenlang een ooievaar gerust. (foto's Jacky Lynen)

kevers-spelen-de-hoofdrol-tijdens-fun-cup

Kevers spelen de hoofdrol tijdens Fun Cup

Dit weekend heeft op Circuit Zolder de Fun Cup powered by Hankook plaats. Al 25 jaar wordt deze competitie met racekevers betwist in de lage landen. Aan het stuur zit een mix van amateurrijders, jonge talenten, vedetten en professionele racers. Er zijn naast de strijd om het algemene podium ook nog heel wat nevencategorieën. Zo is er de Vintage- en Retro-categorie voor kevers van de eerste en tweede generatie, er is de spectaculaire Evo3 en heel bijzonder: de Biplace-categorie, waar tijdens (…) Lees het hele bericht

telers-van-cannabisstekken-voor-de-rechtbank

Telers van cannabisstekken voor de rechtbank

Vier mannen uit Beringen en Heusden-Zolder moesten zich vandaag voor de rechter in Hasselt verantwoorden voor een cannabisplantage met plantenstekken, bezit van en handel in cannabis en stroomdiefstal. Een man uit Beringen, die de plantage op zijn zolder liet inrichten, riskeert 2 jaar gevangenisstraf en een boete van 8.000 euro. Zijn kompaan, die het plan voor de het telen van cannabisstekken had bedacht, kan mogelijk 18 maanden cel en 8.000 boete krijgen. Voor de  organisator van het geheel (…) Lees het hele bericht

leerlingen-van-de-leerplaneet-zijn-op-zeeklassen

Leerlingen van De Leerplaneet zijn op zeeklassen

Het vijfde en zesde leerjaar van GBS De Leerplaneet zijn deze week op zeeklassen. Ze verblijven voor een sportieve week in het complex van Sport Vlaanderen in Brugge. En het weer zit ook flink mee. Zo konden ze vandaag onder een stralend zonnetje even gaan uitwaaien op het strand van Blankenberge.

de-blik-van-richie-30

De blik van Richie

't Is Dag van de Leerkracht, en dus eigenlijk ook van de onderwijsinspecteur.

fietsersbond-geeft-leerlingen-verkeerstips

Fietsersbond geeft leerlingen verkeerstips

Samen met het Sint-Franciscuscollege organiseert de fietsersbond deze week de jaarlijkse verkeerseducatieve wandeling rond de school. 18 klassen of zowat 300 eerstejaars krijgen een rondleiding van een lid van de fietsersbond. Alle verkeersaspecten op de 4 kruispunten in de onmiddellijke schoolomgeving komen aan bod zoals welke voorrangsregel is van toepassing, hoe steek ik over op een zebrapad en wat is mijn plaats als fietser? Zo vallen twee doelstellingen samen: een veilige schoolomgeving waar het college voor ijvert en meer fietsgebruik dat de fietsersbond stimuleert.

bedrijf-veroordeeld-voor-dodelijk-arbeidsongeval

Bedrijf veroordeeld voor dodelijk arbeidsongeval

Het bedrijf Colas Noord uit Heusden-Zolder is door de recthbank in Turnhout veroordeeld tot een boete van 40.000 euro - de helft met uitstel - voor een dodelijk arbeidsongeval in Lichtaart. Daarbij kwam op 15 maart vorig jaar een arbeider (55) uit Balen om het leven. Het ongeval gebeurde bij werkzaamheden aan een waterzuiveringsinstallatie van Aquafin. De arbeiders wilden met een kraan een passtuk aansluiten op een rioleringsbuis, de arm van de kraan schoot plots weg waardoor de (…) Lees het hele bericht

werkloosheid-blijft-toenemen

Werkloosheid blijft toenemen

1.110, dat is het aantal werklozen dat Heusden-Zolder eind september telde. Het zijn er liefst 24,7 % meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Als we de vergelijking met een maand geleden maken, zijn er 20 werkzoekenden bijgekomen. Opvallend is dat de groei op jaarbasis een heel stuk boven die in Vlaanderen, Limburg én arrondissement Hasselt ligt.  Bij de mijngemeenten doet alleen Genk het nog slechter, bij de andere mijngemeenten groeit het niet zo snel. Ook de werkloosheidsgraad blijft toenemen, we zitten nu aan 7,2 % van de beroepsbevolking die zonder werk zit, voor Limburg en Vlaanderen bedraagt dat 6,6 %.

johan-en-herwig-jongleren-met-levenswijsheden

Johan en Herwig jongleren met levenswijsheden

Morgenavond staat Martha!tentatief op het muzepodium met 'Hoe te leven'. Daarin gaan cabaretier Johan Petit en acteur Herwig Ilegems op zoek naar een handleiding voor het leven. Elk selecteren ze drie wijsheden die ze op geheel eigen wijze aan het publiek presenteren. Het publiek kiest in rondes welke stelling ze de beste vinden en de avond eindigt met een grandioze finale waarin de beste wijsheid ter wereld gevierd wordt. Vol levenslust gaat iedereen daarna zijn eigen weg. 't Wordt een avond vol wijsheid, zachte troost en een stevige scheut humor. Tickets via www.muze.be(maruszak.photo)

een-duim-voor-3550-km-op-het-circuit

Een duim voor 3550 km op het circuit

Het doel van 3550 km te lopen, wandelen, fietsen, steppen en skaten op het circuit is afgelopen zaterdag behaald tijdens de Sportiefste Dag. Daarvoor zorgden een mix van geoefende sporters en enthousiaste beginners, een mix van jong en oud ook. Het groepsgevoel werd er ook door aangewakkerd. Ondertussen zijn ook de prijswinnaars uitgeloot, zij ontvangen binnenkort hun prijs. Daarnaast bezochten zowat 1.000 inwoners de velodroom, een kleine 700 lieten zich op sleeptouw nemen door de gidsen tijdens (…) Lees het hele bericht

stroompanne-in-heusden-centrum-3

Stroompanne in Heusden-Centrum

Er zijn vanmiddag stroomproblemen in de Kapelstraat, Kapelanijstraat, Rectorstraat en Sint-Willibrordusplein. Tientallen woningen en handelszaken zitten zonder elektriciteit, ook verschillende diensten zijn getroffen. Fluvius werkt aan een oplossing. UPDATE Vlak voor half drie was het euvel hersteld.

het-is-werelddierendag-1

Het is Werelddierendag

Het is vandaag Werelddierendag. Elke dier heeft recht op respect en verzorging, helaas moet het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum nog wekelijks grote en kleine dieren opvangen die verwaarloosd zijn. Gelukkig kan het ook anders. Zo speelt Valentina graag met verpakkingen zoals op de foto. Ze werd van euthanasie gered in Griekenland en geniet ondanks ziekte en blindheid van een warme thuis in Heusden. 

de-blik-van-richie-29

De blik van Richie

Een gratis voorschrift. 

sint-vincentius-rekent-op-steun-van-de-bevolking

Sint-Vincentius rekent op steun van de bevolking

Heusden-Zolder profileert zich de jongste tijd als de sportiefste gemeente, maar dat sluit niet uit dat onze bevolking zich ook als de solidairste kan tonen. Op 17 oktober is het de Werelddag van verzet tegen Armoede. Het thema is dit jaar "Sta eens in mijn schoenen" en vanaf 17 uur zijn er dan in en rond CC Muze activiteiten gepland. Ondertussen zijn de vrijwilligers van Sint-Vincentius heel het jaar door in de weer om inwoners in armoede op zoveel mogelijk manieren te helpen. Wist je dat momenteel 178 gezinnen steun nodig hebben van Sint-Vincentius: voeding, kleding, maar ook morele steun. Bij die gezinnen horen 250 kinderen die ook schoolspullen nodig hebben of behoefte hebben aan ontspanning. Maar ook voor Sint-Vincentius wordt alles duurder en door de crisis verminderen giften door gezinnen en winkels. Een steunactie zoals de eetdag op zondag 15 oktober in Ons Huis is dan ook meer dan ooit nodig. Je krijgt er een heerlijk koud en warm buffet aangeboden. Graag snel reageren, want het vergt nogal wat voorbereiding. In onze kalender vind je alle praktische info. Overigens wie wil kennismaken met de werking van de vereniging is altijd welkom voor een rondleiding, even een seintje geven aan hallo[!]svhz.be.

heusden-zet-sint-franciscus-in-de-kijker

Heusden zet Sint-Franciscus in de kijker

Morgen is het de feestdag van Sint-Franciscus en dat is voor de  pastorale eenheid Sint-Franciscus Heusden - de vier Heusdense parochies - de aanleiding voor een Franciscusfeest. Dat bestaat uit verschillende luiken. Zo kun je een tentoonstelling bezoeken rond de 'Tien Kernwoorden' van Franciscus en een boekenstand. Morgen vanaf 17 uur in de kerk van Heusden, donderdag en vrijdag van 10 tot 17 uur in de kerk van Berkenbos. Morgenvroeg om 8 uur wordt in de kerk van Berkenbos een thema-eucharistie opgedragen, hetzelfde gebeurt morgen om 18.30 uur in de kerk van Heusden. Aansluitend bij de viering in Heusden geeft Francine Demarsin een lezing 'Het Zonnelied'. In dit 'Loflied van de Schepselen' dat Franciscus aan het eind van zijn leven schreef zingt hij uit wat diep in zijn binnenste leeft. Voor de aanwezigen is er koffie en een frangipane. 

nu-ook-dagprogramma-s-om-circuit-te-bezoeken

Nu ook dagprogramma's om circuit te bezoeken

De zomervakantie met de rondleidingen op Circuit-Zolder mag dan afgesloten zijn, vandaag waren de leerlingen van het Technisch Heilig-Hartinstituut Tessenderlo te gast. In het kader van 'Breekt uit' had de school door Circuit Zolder en de vzw Toerisme Heusden-Zolder een dagprogramma laten uitwerken. In de voormiddag kregen ze een rondleiding op en rond het BMX-parcours. Daarna mochten ze zelf hun energie kwijt op de track. Een blauwe plek en een kleine schaafwonde (…) Lees het hele bericht

300-werkzoekenden-voor-technische-jobs

300 werkzoekenden voor technische jobs

Zowat 300 werkzoekenden zijn vandaag afgezakt naar ZLDR Luchtfabriek waar de gemeente Heusden-Zolder, CVO De Verdieping en VDAB samen een jobbeurs organiseerden. De werkzoekenden werden in contact gebracht met 24 lokale werkgevers uit de bouw-, transport-, logistiek- of industriesector. Present waren onder meer bedrijven als Equans, Nike, Kuehne+Nagel, Gheys, Carglass, Sabca, Crelem Bakeries, EK Group en Aluzon. Zij zochten operatoren, techniekers, inpakkers, (…) Lees het hele bericht

een-sfeerbeeld-van-een-succesvolle-braderie

Een sfeerbeeld van een succesvolle Braderie

Gisteravond is de 71ste Braderie in winkelcentrum Cité afgesloten. Het was een succesvolle editie met vooral op zondag een overrompeling, het mooie weer en het uitgebreide animatieprogramma speelden daarin  uiteraard een belangrijke rol. Hierbij vind je een sfeerbeeld van de Braderie.

donderdag-grote-be-alert-test-ook-in-hz

Donderdag grote BE-Alert test, ook in HZ

Nu donderdag 5 oktober neemt Heusden-Zolder samen met 205 steden en gemeenten deel aan de nationale BE-Alert testdag. BE-Alert is het systeem dat je via sms, e-mail of telefoon op de hoogte brengt van een noodsituatie in je buurt. Dat kan een grote brand zijn, een overstroming, een belangrijke stroomonderbreking, ... Je moet je daarvoor wel registreren. Ben je nog niet geregistreerd, dan kan dat via www.be-alert.be. Je kunt ook meerdere adressen toevoegen zoals je werkadres of weekendverblijf. Donderdag krijgt iedere geregistreerde een testbericht, dat zal ook duidelijk als test omschreven staan.

zelfs-jonge-haas-en-uilen-in-vzoc-in-oktober

Zelfs jonge haas en uilen in VZOC in oktober

De uitzonderlijk warme nazomer laat zich ook voelen in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. In de herfst moeten altijd nog jonge dieren opgevangen en verzorgd worden zoals houtduiven en egeltjes. Maar dat ook jonge hazen in oktober nog moeten grootgebracht worden is minder evident. Zo zit er sinds vorige week een jong haasje dat in Neeroeteren werd gevonden. En nog uitzonderlijker zijn jonge roofvogels in deze periode. Sinds vrijdag verblijven er ook nog twee jonge kerkuilen. Die zijn geëvacueerd uit metalen kokers in een industriegebouw in Herk-de-Stad waaruit ze niet meer wegkonden. Ze zullen dus in het opvangcentrum moeten overwinteren om later hun vrijheid terug te krijgen. (foto's VZOC)

tip-van-de-bib-wendy-wauters

Tip van de Bib: Wendy Wauters

Sarah van de bibliotheek tipt ons deze week "De geuren van de kathedraal: de overweldigende 16de eeuw in Antwerpen" van Wendy Wauters.

Korte inhoud

Waarom durfden de Antwerpenaren op zomerdagen hun kathedraal niet in? Beschermde wierook echt tegen de pest? En wat waren de drie vrouwen van plan die afgehakte vingers onder het altaar verstopten?

Wendy Wauters laat je 16de-eeuws Antwerpen ontdekken op geheel unieke wijze, met name door de (…) Lees het hele bericht

de-bende-van-muze-voor-jonge-ontdekkers

De Bende van Muze voor jonge ontdekkers ...

Het cultuurcentrum Heusden-Zolder pakt uit met 'De Bende van Muze' voor kinderen van 8 tot en met 10 jaar. Het is de bedoeling kinderen fijne familievorostellingen te laten ontdekken, maar tegelijk hen ook te laten rondneuzen op plekken waar het gewone publiek niet kan komen. Of hen gesprekken te laten vloeren met artiesten. Ze ontdekken onder leiding van Eline Valkenborgs 6 mooie voorstellingen tussen 29 oktober en 14 april, telkens tussen 14 en 17 uur. Deelnemen kan voor 36 euro, inschrijven via tickets[!]muze.be of 011 80 80 98. Aarzel niet want er is slechts plaats voor 8 kinderen. (foto Thomas Dhanens / ‘Stellar Boem’ van Anastassya Savitsky & co op zondag 29 oktober)

een-zomerdag-in-oktober

Een zomerdag in oktober

Ja, het is 2 oktober vandaag en toch leek het volop zomer. We haalden dan ook - voor deze dag - een recordtemperatuur. Meteo Obbeek heeft om 16.21 uur liefst 26,8 graden gemeten. En 't is nog niet voorbij, tegen het weekend gaat het opnieuw oplopen.

stevige-straf-voor-agressie-tegen-buschauffeur

Stevige straf voor agressie tegen buschauffeur

Eén van de twee jongemannen uit Heusden-Zolder die terechtstonden voor het toetakelen van een chauffeur van De Lijn in Genk, is veroordeeld tot 30 maanden cel waarvan 12 maanden met uitstel. Hij moet ook een boete betalen van 1.600 euro. De buschauffeur krijgt voorlopig 1 euro schadevergoeding. Dat komt doordat een deskundige zijn verwondingen en eventuele (…) Lees het hele bericht

doorprikt-laat-bovy-niet-droogstaan

DOORPRIKT: Laat Bovy niet droogstaan

Het faillissement van KarWij, de afdeling van De Winning, heeft voor een behoorlijke schokgolf gezorgd in West-Limburg. Omwille van het mooie werk dat er werd geleverd en vooral ook omdat de zwaksten op de arbeidsmarkt hierdoor getroffen worden. Ook in Heusden-Zolder zorgt dit voor een bommetje: Bistro Bovy, de enige horecazaak op Domein Bovy zelf, is dicht. Weer maar eens. Het is een behoorlijk lange lijst geworden, de horecazaken die op Bovy de deuren sloten door faillissement, (…) Lees het hele bericht

vanochtend-gezien-34

Vanochtend gezien

Dit kleurrijke vogeltje zit al drie ochtenden na elkaar bij Renaat Daniëls op de zonnebloemen. Is iemand dit parkietje kwijt? 

boekt-en-olympia-nemen-goede-start

Boekt en Olympia nemen goede start

In het petanque is de competitie dit weekend gestart. In de 1ste Vlaamse afdeling zijn de twee ploegen van onze Heusden-Zolder gestart met een overwinning. De uitslagen. Vlaamse competitie: Boekt – Reynaert: 5-4 en Olympia – Zigzag: 6-3. Ere Limburg: Boekt A – Fenix A: 4-5 en Tongeren A – De Berk A: 1-8. 1ste Limburg: Genenbos C – Boekt B: 7-2 en Olympia A – Maaseik A: 6-3. 2de Limburg: Genenbos D – Boekt C: 5-4 en Olympia B – De Berk C: 8-1

dries-vanthoor-11de-in-barcelona

Dries Vanthoor 11de in Barcelona

Op de GT World Challenge in Barcelona is Dries Vanthoor samen met zijn ploegmaats Van der Linde en Weerts elfde geëindigd. Dat is ook de plaats die ze met hun BMW bekleden in het eindklassement. Er is nu nog een race te gaan voor de Sprintcup, op 14 en 15 oktober in Zandvoort. 

een-lekkere-jazzavond

Een lekkere jazzavond

Voor de maandelijkse jazzavond in het MuzeCafé stond drummer David La Mela centraal als gast van het MJO. Hij bracht gitaartalent Philip Brodzinski mee en kreeg verder de steun van Lieven Cambré (alt sax) en contrabassist  Martijn Vanbuel. Ze serveerden onder meer composities van Brodzinski en werk van Cambré en Vanbuel. Limburgs talent met een plukje zuiderse sfeer. (foto's Ann Jordens)

straffe-kampioenschappen-van-vlaanderen-bmx

Straffe kampioenschappen van Vlaanderen BMX

De Vlaamse BMX-kampioenschappen op Circuit Zolder werden in optimale omstandigheden betwist. Het was schitterend weer en dus kwam er veel volk naar de BMX-track afgezakt. De zowat 600 renners in de verschillende categorieën hadden uiteraard hun eigen entourage en supporters mee en daarnaast waren er vanuit heel Vlaanderen nog heel wat BMX-liefhebbers afgezakt. Ze werden verwend met spektakel en topsport en renners die tot het uiterste streden om de titels. (foto's Stephan Volders)

zolder-a-wint-in-beringen-1

Zolder A wint in Beringen

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A het streektreffen bij Miners Beringen A gewonnen met 55-67. In eerste provinciale won Zolder B een spannende match bij Optima Tessenderlo A met 78-80. In tweede provinciale was er verlies voor Zolder C, 73-86 tegen Black Sheep Diepenbeek A. In vierde provinciale klopte Zolder E As C met 84-71 en verloor Zolder D van Sint-Truiden D met 72-39. 

hebad-teams-nemen-een-schitterende-start

Hebad-teams nemen een schitterende start

In het nationale badminton hebben de ploegen van Hebad hun start niet gemist. In eerste nationale kende landskampioen Hebad 1G een droomstart. Het team moest aantreden zonder enkele sterkhouders maar nam toch vlot de maat van Olve 1G uit Edegem,  het werd 8-0. Ook in tweede nationale pakte Hebad 2G de volle buit tegen titelkandidaat De Voskes 1G. De 5-3 winst geeft veel vertrouwen, ondanks dat de geblesseerde kapitein Stanie Simons er niet bij was.

In tweede liga B ging Hebad 3G thuis onderuit met 1-7 tegen De Mintons uit Sint-Niklaas. In eerste provinciale won Hebad 5G thuis met 6-2 van Dibad 2G uit Dilsen. In tweede provinciale speelde Hebad 4-4 gelijk uit bij Opbad 1G.

bolderberg-verliest-bij-de-buren

Bolderberg verliest bij de buren

In de derde provinciale A is Bolderberg FC met een 2-1 verlies teruggekeerd van bij KVV Lummen.

anadol-lijdt-nederlaag

Anadol lijdt nederlaag

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft FC Anadol met 3-0 verloren van Lindelhoeven VV A.

gewone-mensen-met-bijzonder-verhalen-op-foto

Gewone mensen met bijzonder verhalen op foto

In ZLDR Luchtfabriek is vandaag de expo '[ON]GEWOON' geopend. Fotografe Joke Timmermans portretteert daarin 24 bijzondere mensen. Samen met welzijnsspecialiste Nele De Boever ging de fotografe op zoek naar mensen uit Heusden-Zolder met een verhaal. Het gaat op het eerste gezicht om gewone mensen, die je dagelijks tegenkomt, maar waaruit tijdens gesprekken bijzondere verhalen zijn tevoorschijn gekomen. Het resultaat is een combinatie van krachtige, intense foto's vergezeld van verbazingwekkende, ontroerende, confronterende, inspirerende en mooie verhalen. De tentoonstelling is een aanzet om onze diepgewortelde aannames, die we allemaal wel hebben, opzij te zetten en met een open blik te kijken naar de wereld. Te ontdekken tot en met 5 november, dagelijks van 9 tot 17 uur, toegang gratis. Bij de vernissage was er alvast erg veel belangstelling. (foto's Ronny Vanthienen)

heel-wat-vragen-van-bezoekende-senioren

Heel wat vragen van bezoekende senioren

Er was vandaag heel wat belangstelling voor de opendeur op de seniorencampus. Daar kon iedereen het centrum voor dagverzorging De Brug leren kennen en een babbeltje slaan met de bewoners van serviceflats Carpe Diem. Er was ook heel wat interesse voor het digipunt waar je wordt geholpen bij vraagstukken over pakweg computer, smartphone en digitale dienstverlening. Ook andere zaken zoals het zorgzame buurten project in Heusden en de beleeftuin konden bezoekers begeesteren. (foto's Julien Maebe)

meteen-grote-drukte-in-de-koolmijnlaan

Meteen grote drukte in de Koolmijnlaan

Van bij de start van de animatie van de Braderie vanmiddag was het al meteen grote drukte. Kinderen amuseerden op de kermisattracties, in de waterballonnen, aan de elastieken en bij de alpaca's. Veel indruk maakte ook het percussie-ensemble. Nog heel de namiddag valt er heel wat te beleven. 

braderie-ook-officieel-geopend

Braderie ook officieel geopend

Vanmiddag is de 71ste Braderie officieel geopend. Voorzitter Ronny Oyen van winkelcentrum Cité dankte bij die gelegenenheid de medewerkers die een enorm programma hebben uitgebouwd en alle handelaars voor hun steun. De handelaars brachten hulde aan Willy en Greetje van Alltent, die jarenlang alle tenten - groot en klein - voor de braderie opbouwden maar na dit weekend met welverdiend pensioen gaan. Schepen van Handel en Middenstand Isabelle Thielemans onderstreepte het belang van de lokale middenstand bij wie je nog terechtkan voor alle mogelijke diensten. Ondernemen is volgens haar in deze tijd niet meer evident en ze citeerde dat "De toekomst is aan degenen die hun nek durven uitsteken". Daarmee was de Braderie officieel ingezet.

bluesgrass-ambiance-in-de-zwarte-zaal

Bluesgrass ambiance in de zwarte zaal

Flats & Sharps, een vierkoppige bluegrass band uit Cornwall, gaf een gesmaakt concert in de zwarte zaal van Muze. Ze inspireren zich niet aleen op bluegrass maar ook op countrysongs. Het concert stelde vooral het jongste album 'In the glass' centraal, dat in het voorjaar verscheen. (foto's Herman Eerdekens)

nieuwe-dartsseizoen-gestart-voor-cd-classic-26

Nieuwe dartsseizoen gestart voor DC Classic 26

Zaterdagavond is de eerste wedstrijd gespeeld in de competitie van Mijn Darts. DC Classic 26, vorig seizoen nog met 3 maar nu met 4 ploegen in competitie, speelde volledig thuis in café De Kompel in Berkenbos. Alle ploegen en alle spelers, dat betekende meteen een drukte. De competitiewedstrijden worden gespeeld op zaterdagavond om 20 uur, normaal twee uit- en twee thuiswedstrijden. Gisterenavond trok Seppe Daems - met zijn 15 de jongste speler van de club - de aandacht. Hij is nog maar pas aan het dartsen maar stuurde een ervaren speler met 3-2 naar huis.

twee-podiumplaatsen-voor-liene-vanderspikken

Twee podiumplaatsen voor Liene Vanderspikken

Twee atleten van Meylandt AC namen gisteren deel aan het Criterium National des Jeunes in Nijvel. Liene Vanderspikken heeft het seizoen schitterend kunnen afsluiten met een nieuwe persoonlijke beste prestatie: ze wierp de discus 30,35 meter ver en dat leverde haar goud op. Bij het kogelstoten werd ze derde. En ook  Yanaika Aerts deed het schitterend, zij stootte haar kogel 10,01 meter ver, ook dat is een persoonlijke beste prestatie.

veel-belangstelling-op-rommelmarkt-cite

Veel belangstelling op rommelmarkt Cité

De 71ste Braderie in winkelcentrum Cité is gestart onder een stralende zon. De eerste standhouders van de traditionele rommelmarkt streken al vroeg neer en ook de kijk- en kooplustigen lieten niet lang op zich wachten. (foto's Ronny Vanthienen)