Archief april 2024

neos-fietste-naar-de-willekensberg-in-lummen

Neos fietste naar de Willekensberg in Lummen

De leden van Neos Heusden-Zolder maakten deze namiddag een mooie fietstocht. Ze vertrokken aan domein Bovy, de tocht voerde langs het Albertkanaal, Genebos, Gestel, natuurreservaat "Willekensberg" naar Lummen. Bij 'De Luman' genoten ze van een frisse pint of iets anders. Daarna keerden ze langs het Albertkanaal terug naar  Bovy. (foto's Robrecht Froyman)

de-laatste-loodjes-voor-knal-in-de-tijd

De laatste loodjes voor 'Knal in de Tijd'

Druk, druk druk, ... zo kan je de sfeer rond kasteel Meylandt dezer dagen best beschrijven. Het personeel van de academie steekt de handen uit de mouwen om alles in orde te brengen voor het grote kunstenfestival op 4 en 5 mei. Dan is er immers de opening met bijhorende happening van de expo 'Knal in de Tijd'. De kinderen en jongeren van alle afdelingen van de academie van Heusden-Zolder, Beringen, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg en (…) Lees het hele bericht

hergebruikcentrum-zet-zijn-deuren-open

Hergebruikcentrum zet zijn deuren open

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 mei zet Reset de deuren van zijn Hergebruikcentrum open, dat ligt in Centrum-Zuid 3225, Houthalen-Helchteren. Alle ingezamelde textiel van de kringloopwinkels en elektro van de recyclageparken uit de buurt worden er verwerkt en verdeeld. “Er bestaan heel wat verhalen en speculaties over wat er gebeurt met kleding die in de tweedehands textielindustrie terechtkomt. Wij willen met deze openkijkdagen vooral (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-harlan-coben

Tip van de Bib:: Harlan Coben

Vandaag tipt de bib ons 'Laat niet los' van Harlan Coben. Vijftien jaar geleden werden er twee tieners dood gevonden naast een verlaten treinspoor: de tweelingbroer van Nap Dumas, Leo, en de dochter van het hoofd van de politie. Velen dachten dat ze samen zelfmoord hadden gepleegd, maar er waren ook dorpsbewoners die dat weigerden te geloven.

Nap, die politieagent is geworden, doet er alles aan te achterhalen wat zich die zomer afspeelde. Dan worden de vingerafdrukken van zijn (…) Lees het hele bericht

danielle-serwy-is-belgisch-kampioen-rolstoeldansen

Daniëlle Serwy is Belgisch kampioen rolstoeldansen

We hebben er weer een Belgisch kampioene bij in Heusden-Zolder. Op het nationaal kampioenschap Rolstoeldansen in Rotselaar werd Daniëlle Serwy uit Heusden samen met haar danspartner Jana Van den Berg tweevoudig Belgisch kampioen  rolstoeldansen in zowel  de D-klasse duo standaard 2 als D-klasse duo latin  2. Het duo wordt getraind door Christa Swinnen, die ook choreografe is van Rolstoeldansgroep Sensation.

zondag-beginnen-de-eindrondes-in-het-voetbal

Zondag beginnen de eindrondes in het voetbal

Zondag beginnen al de eindrondes in het provinciale voetbal. In de tweede provinciale is FC Anadol één van de acht clubs die sttrijden voor één ticket naar eerste. Anadol speelt zondag om 15 uur thuis tegen RC Peer. In vierde provinciale is SK Heusden 06 één van de zestien clubs die in aanmerking komen voor de drie promotieplaatsen naar derde. Heusden speelt zondag om 15 uur bij Riemst. Alleen de winnaars gaan door naar de volgende ronde. 

limburg-net-pakt-het-keukenafval-aan

Limburg.net pakt het keukenafval aan

Limburg.net lanceert voor de achtste keer de jaarlijkse sensibiliseringscampagne ‘Afvalvrij Mei’. Dit jaar ligt de focus op het vermijden van keukenafval. Een gemiddeld Vlaams gezin gooit jaarlijks voor 369 euro aan voedsel weg. Daarom wil de campagne aansporen om keukenafval te voorkomen door slimmer aan te kopen, voedsel goed te bewaren en voedselresten zelf te verwerken. Dat zorgt niet alleen voor minder afval, maar ook voor een fikse besparing. De (…) Lees het hele bericht

bart-swings-gaf-initiatie-skeeleren

Bart Swings gaf initiatie skeeleren

Maandagavond was Circuit Zolder geopend voor de skeelers. Niemand minder dan Bart Swings was er te gast. Hij gaf er een initiatie aan de aanwezig skeelers. Die waren daar erg blij mee, je krijgt niet zo vaak de kans om wat op te steken van een Eurpees, wereld- en Olympisch kampioen. (foto Circuit Zolder)

dries-van-langendonck-leider-in-ek

Dries Van Langendonck leider in EK

Dries Van Langendonck, onze beloftevolle sporter van het jaar, doet het dit seizoen weer uitstekend in de karting. Hij staat momenteel aan de leiding in de tussenstand van het Europees kampioenschap met nog twee races te gaan in Slovakije en Zweden. De eerste EK-manche in Valencia heeft hij gewonnen, in de tweede in het Franse Val d'Argenton werd hij tweede. Naast het EK is hij ook leider in The Champions of the Future en staat op plaats 1 overall in de international karting ranking.

kyano-schepers-19de-in-allroundfinale

Kyano Schepers 19de in allroundfinale

In de allroundfinale op de Europese gymnastiekkampioenschappen in Rimini is Kyano Schepers 19de geworden met 75,166 punten. Hij was goed begonnen aan de ringen en scoorde 12,200 punten. Ook de sprong verliep goed en dat leverde hem 12,900 punten op. Ondanks een iets moeilijker verloop aan de brug verbeterde hij zijn score van de kwalificaties met 12,166 punten, zo stond hij halfweg op een voorlopige 22ste plaats. Aan de rek, zaterdag nog goed voor een zilveren medaille, ging het goed maar kreeg (…) Lees het hele bericht

3-kunstenaars-en-academie-zetten-deuren-open

3 kunstenaars en academie zetten deuren open

Op 4 en 5 mei nemen weer drie kunstenaars uit Heusden-Zolder deel aan 'Atelier in Beeld'. Je kunt dan een kijkje gaan nemen in hun atelier waar ze een inkijk bieden in hun werkproces.  
Eefje Van den Brande (Mommestraat 104, 5 mei van 11 tot 18 uur): Schilderkunst. In het atelier van Eefje vind je kleurrijke werken met als rode draad ‘emotie’, geïnspireerd door de natuur. Al schilderend toont ze je hoe haar werken tot stand komen.
Quinten Torp (Stationsstraat, loketruimte station,  4 en 5 mei van 11 tot 18 uur)Digitale kunst, grafiek, schilderkunst.
Johan Janssen (Dwarsweg 12, 4 en 5 mei 11 tot 18 uur ): beeldhouwkunst, schilderkunst van speelse, rustige of gedurfde beelden.
Ook de Academie neemt deel aan Atelier in Beeld. Ontdek beeldhouwkunst en ruimtelijke kunst in de ateliers (Schomstraat 8), de andere ateliers vind je in kasteel Meylandt waar dan ook het event 'Knal in de tijd' plaatsvindt.

rondje-bestuur-op-19-mei-in-eversel

Rondje Bestuur op 19 mei in Eversel

Rondje Bestuur strijkt dit jaar in Eversel neer. Rondje Bestuur is de traktatie die enkele jaren geleden als alternatief voor de nieuwjaarsreceptie is uitgedokterd. In een beurtrol en in samenwerking met de dorpsraden trekken burgemeester en schepenen zelf de schort aan om de inwoners een drankje te serveren. Dit jaar is het dus te doen aan Sint-Baaf in Eversel. Daar kun je op zondag 19 mei tussen 15 en 18 uur het glas heffen en een babbeltje slaan met de beleidsmakers. (foto vorig jaar in Boekt)

lindeman-viert-wereldfeest-op-22-mei

Lindeman viert Wereldfeest op 22 mei

Op woensdag 22 mei van 14 tot 17 uur organiseert wijkcentrum Lindeman zijn 'Wereldfeest', een kinderfeest dat verbondenheid en duurzaamheid centraal zet. Kinderen kunnen er deelnemen aan gratis workshops die hen uitdagen om actief te zijn, creatief te denken en duurzaam te handelen, ook AAP en NEL zijn van de partij. Voor 2 euro koop je een kaart waarmee je recht hebt op een heerlijk fris fairtradedrankje, een lekker stuk gebak en een mooi gadget. Terwijl de kinderen deelnemen aan de workshops, kunnen de ouders vertoeven in het fairtradecafé. Uiteraard mogen ook zij een workshop proberen. (foto David Amgad)

zaterdag-boekstartdag-voor-de-kleinsten-in-de-bib

Zaterdag boekstartdag voor de kleinsten in de bib

Op zaterdag 4 mei in de voormiddag is er in de bibliotheek de Boekstartdag. De bib zet samen met Kameleon Huis van het Kind en andere organisaties,  de deuren open voor de allerkleinsten van 0 tot 3 jaar. Er zijn heel wat leuke workshops, sommige daarvan zijn al volzet. Maar je kunt je nog steeds aanmelden voor de interactieve vertelsessie van auteur Liesbeth Slegers en de leuke workshop ‘ontwikkelingsstimulerend bewegen met je kind’.  In die workshop leer je de verbinding met je kind te versterken. Meer info en inschrijvingen via deze link.

leven-gaat-voort-tussen-tenten-containers-en-puin

Leven gaat voort tussen tenten, containers en puin

Gisteren beleefden Lode Schops en zijn reisgezellen een bewogen dag in het Turkse aardbevingsgebied. Ze reden door steden waar alle gebouwen herschapen zijn in steenpuin. Op andere plaatsen staan immense velden met containerwoningen. Valleien worden gevuld met het puin van de steden, maar ook zijn er nieuwe dorpen in opbouw. Daarnaast gaat het normale leven verder. Het gezelschap bezocht enkele scholen en een weeshuis, de mensen van vzw Turna maakten daar heel wat kinderen gelukkig met de spullen die ze bij zich hadden. Ook de B-Fast site werd bezocht. Het veldhospitaal is veranderd in een megagroot container- en tentendorp. Dat ligt nu naast een spookstad, met puin en lege gebouwen waar niemand meer woont. Daar moet alles nog afgebroken worden.

dries-vanthoor-verspeelt-leiding-in-silverstone

Dries Vanthoor verspeelt leiding in Silverstone

Dries Vanthoor was dit weekend samen met zijn Britse ploegmaat Darren Leung aan de slag op de Silverstone 500. Twee uur lang reden ze met hun BMW van Century Motorsport aan de leiding, maar een taktische fout bij een tankbeurt en rijderswissel deed hen terugvallen naar de 13de plaats. 

een-heerlijke-akoestische-bluesavond

Een heerlijke akoestische bluesavond

Guy Verlinde, Tom Eylenbosch en René Stock waren te gast op de Sunday Evening  Bluesin het MuzeCafé. Ze brachten er een heerlijke akoestische set, met minder decibels zodat het vakmanschap van het trio nog meer aan de oppervlakte kwam drijven. (foto's Roman Martyka)

hebad-rondt-seizoen-af-met-winst-en-verlies

Hebad rondt seizoen af met winst en verlies

In tweede Liga A wint badmintonclub Hebad 4G thuis met 5-3 van Brugse 1G. Als promovendus eindigen zo als tweede in de reeks. In eerste provinciale verloor Hebad 5G met 5-3 van Poona Hoeselt 1G. Ze eindigen zo op de vierde plaats. Daarmee zit de competitie er helemaal op.

zilver-voor-sien-vandezande-op-vk

Zilver voor Sien Vandezande op VK

Dit weekend waren er de Vlaamse kampioenschappen voor B-gymnasten. Bij de B13 haalde Sien Vandezande zilver. De andere resultaten: B 11 Julie Joris 12de, B 12 Caprice Nulens 7de, B 14 Manou Paulus 10de, B15 Jenna Vandael 8 ste en B 16+ Linde Korting 10de. (foto's Lieze Vogels).

dieven-viseren-bestelwagens-in-bieststraat

Dieven viseren bestelwagens in Bieststraat

Afgelopen nacht waren inbrekers op pad in de Bieststraat, waar ze op twee plaatsen toeslagen. Op de ene plaats trachtten ze een bestelwagen open te breken, maar dat lukte niet. Bij de buren drongen ze een schuur achter het huis binnen en gingen aan de haal met de beide nummerplaten van een Meredes Sprinter.

sk-heusden-06-vindt-de-weg-naar-doel

SK Heusden 06 vindt de weg naar doel

Tegen de allerlaatste in het klassement van vierde B, Zelo Halen A, maakte SK Heusden 06 er een klein feestje van, het werd 6-2.

bolderberg-verlies-in-borgloon

Bolderberg verlies in Borgloon

In de derde provinciale A keerde Bolderberg FC met een 3-2 verlies terug van bij Habo SK Borgloon.

winst-voor-kvv-verlies-voor-anadol

Winst voor KVV, verlies voor Anadol

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder Maasland Noord geklopt met 3-2. Daarmee is voor KVV ook alle degradatiegevaar afgewend. FC Anadol moest thuis met 1-3 het onderspit delven tegen staartploeg Thes Sport B. 

toekomstige-toppers-meten-zich-in-eversel

Toekomstige toppers meten zich in Eversel

Wielerclub Berg-Op Eversel krijgt vandaag heel wat renners aan de start in zijn verschillende koersen. Bij de 9-jarigen toonde Lewis Lemmens zich de snelste van 22 deelnemers. Hij won voor Jesse Cox en Mil Janssens. Bij de 10-jarigen waren er 26 vertrekkers, daar was Senn Kolenberg na 9,8 km de snelste voor Leon Smits en Nand Asselsberghs. Bij de 11-jarigen (26 deelnemers) won Fea Huybrechts voor Rik Fosse en Floris Deckx. De tijdrit bij de 9-jarigen werd gewonnen door Alix Falque voor Jesse Cox (…) Lees het hele bericht

een-week-lang-een-groener-marktplein

Een week lang een groener Marktplein

Het Marktplein heeft een heel andere aanblik nu het pop-up bos bijna klaar is:  1700 m² wordt vergroend met over 5 zones 12 bomen, 1530 heesters en 500 vaste planten. 't Ziet er heel mooi uit, maar haast je  ... als de bezoekers van de Klimaatdag van 2 mei weg zijn, heb je nog tot en met zondag 5 mei om die extra begroening te bekijken. Daarna wordt alles opgeruimd en verschijnen weer de grijze klinkers. Tenzij de pop-up een wake-up call is geworden die inspiratie en een budget biedt voor een permanente ingreep. 

ruit-van-bushokje-gesneuveld

Ruit van bushokje gesneuveld

De brandweer heeft deze namiddag de glasscherven moeten opruimen van een ruit van het bushokje aan de halte 'Heuvel' langs de Koerselsesteenweg. De ruit is wellicht vernield door vandalen. Het is overigens lang niet de eerste keer dat bushokjes het doelwit van vandalen zijn. 

zolder-a-wint-in-leuven

Zolder A wint in Leuven

In de tweede landelijke van het basketbal is Zolder A gaan winnen bij Leuven Bears C met 66-74. In de tweede provinciale versloeg Zolder C Zonhoven A voor eigen publiek met 61-66. In de tweede provinciale moesten de dames van Zolder A nipt het onderspit delven tegen Stevoort B, 54-56.

lokale-helden-de-rappers-stelen-de-show

Lokale Helden: de rappers stelen de show

Tegen 23 uur was jeugdhuis De Put goed volgelopen voor Lokale Helden. De sfeer zat er ook behoorlijk in. Daarvoor zorgden jonge dj's - Heusden-Zolder heeft ondertussen een stevige traditie op het vlak van top-dj's - maar de show werd toch vooral gestolen door de rappers van Klub Karbon. Tijdens hun set waande het publiek zich in één of andere New Yorkse underground club. (foto's Roman Martyka)

de-jongsten-koersen-morgen-in-eversel

De jongsten koersen morgen in Eversel

Morgen kun je een hele dag lang gaan genieten van jeugdwielerwedstrijden in het centrum van Eversel, want wielerclub Berg-Op heeft weer een heel programma klaar dat zich afspeelt tussen pakweg 10 uur en 16.30 uur. In de voormiddag komen de allerjongsten aan de start, de 8-, 9-, 10- en 11-jarigen. Na de middag is het de beurt aan de 12-, 13- en 14-jarigen. Uiteraard zijn er per leeftijd aangepaste afstanden voorzien. 

40-deelnemers-aan-jeugdtornooi-van-hebad

40 deelnemers aan jeugdtornooi van Hebad

40 spelertjes zakten vandaag af naar sporthal Olympia voor het jeugdbadmintontornooi van Hebad. Ze brachten ook heel wat supporters mee. Minibad, U-11, U-13 en U-15 waren de reeksen waarin gestreden werd voor winst. Een voormiddag lang gaven de spelers het beste van zichzelf. Het was dus een geslaagd event waarin ook de WaNieSwa Cup niet kon ontbreken. De WaNieSwa Cup is een prijs die uitgereikt wordt aan een jeugdspeler en houdt de nagedachtenis aan clubstichter François Lambregts levend. Deze keer werd de winnaar door loting bepaald. 

vier-podiumacts-vanavond-tijdens-lokale-helden

Vier podiumacts vanavond tijdens Lokale Helden

Vanavond heeft in jeugdhuis De Put de editie 2024 van Lokale Helden plaats, ook in andere Vlaamse  gemeenten wordt het podium opgezet voor lokaal talent. De voorbije maanden was daartoe een oproep gebeurd. In De Put opent DJ MK7 om 21 uur met een set van een uur. Daarna is het een uur lang aan Klub Karbon. Om 23 uur jaagt DJ TEA de ambiance in de tent, terwijl de laatste twee uur worden warmgehouden door EPPES & CIV. De toegang is gratis.

28-vormelingen-uit-boekt-en-viversel

28 vormelingen uit Boekt en Viversel

In de Heilig Hartkerk in Boekt kregen 28 jongeren uit Boekt en Viversel het vormsel toegediend. Vormheer was ook hier bisschop Patrick Hoogmartens, terwijl pastoor Ghislain Agognon de viering mee leidde. De vormelingen van Boekt zijn: Miel D., Annechien, Brent, Janne, Thomas, Leandro, Ayco, Siem, Hasse, Milla, Tessa, Hanne, Axelle, Michiel, Ilona, Jelle, Jaan, Miel W. en Noah. Catechisten zijn  Annick Machiels en Annarita Costa.
De vormelingen van Viversel zijn Aaricia, Chloë, Leah, Louise, Marie, Mette, Milla, Stephen en Renée. De catechisten zijn Monique Swinnen en Céline Flipkens. (foto Lode Beylemans)

speedway-afgelast-regen-maakt-piste-onberijdbaar

Speedway afgelast: regen maakt piste onberijdbaar

Er worden dit weekend geen speedwayraces gehouden op Helzold. Dat is zopas beslist. Door de overvloedige regen van de afgelopen tijd lag de baan er al verzadigd bij. Daar is nu vanochtend nog meer regen op gevallen waardoor de organisatoren de piste niet meer in orde konden krijgen. "Daardoor zou het enerzijds te gevaarlijk worden voor de racers en anderzijds zouden we ook geen mooie races kunnen garanderen. We zijn dan met de piloten gaan samenzitten en ook zij vonden het (…) Lees het hele bericht

belgisch-uurrecord-is-binnen-voor-jeroen-scheerder

Belgisch uurrecord is binnen voor Jeroen Scheerder

Universiteitsprofessor en triatleet Jeroen Scheerder (50) uit Kontich heeft op de velodroom het Belgisch uurrecord voor masters (50 tot 55 jaar) gebroken. Hij fietste in een uur 47,11 km, dat is bijna 7 km meer dan het vorige record van Alex Van Breedam. Ook zijn tweede doel heeft Scheerder bereikt: hij zamelde 8.600 euro in voor het Respira-project, dat onderzoek doet naar ademhalingsproblemen in Afrika. Aan de uurrecordpoging gingen meer dan 4 maanden voorbereiding vooraf.

verkiezingsbord-van-demir-in-brand-gestoken

Verkiezingsbord van Demir in brand gestoken

Rond half 5 vanochtend werden enkele buurtbewoners van de Bieststraat opgeschrikt door een brandje. Onbekenden hadden er een verkiezingsbord van Zuhal Demir in brand gestoken. De bewoners van het huis werden wakker gemaakt. De schade bleef beperkt tot het bord.

42-vormelingen-uit-bolderberg-en-zolder

42 vormelingen uit Bolderberg en Zolder

42 jongeren van Zolder en Bolderberg kregen in de Vincentiuskerk in Zolder het vormsel toegediend door Patrick Hoogmartens, de bisschop van Hasselt. De vormelingen van Zolder zijn Amelina, Kobe, Fleur, Keano, Mitch, Dario, Hannelore, Cisse, Xano, Roos, Leander, Luna, Amoro, Nerio, Senne, Victor, Alexander en Victor.
De vormelingen van Bolderberg: Elize, Leander, Amber, Mathias, Jef, Riëlle, Elina, Arne, Leander, Arthur, Lora, Mila, William, Elise, Anne-Julie, Jeff, Mathieu, Nyo, Lena, Niel, Gemma Maria, Staf, Ambra en Nelle. (foto's Roger Convents)

kyano-schepers-is-vice-europees-kampioen

Kyano Schepers is vice-Europees kampioen

Kyano Schepers schrijft geschiedenis voor het Belgisch mannenturnen. Hij is in Rimini vice-Europees kampioen aan de rekstok geworden. Hij leverde een uitstekende oefening in de finale en dat leverde hem 13,333 punten op, 0,100 minder dan de winnaar de Fransman Anthony Mansard en 0,033 meer dan de derde, de Italiaan Manuel Berettera. Hoe dan ook, een geweldige prestatie van Kyano.

na-een-jaar-op-bezoek-in-turks-aardbevingsgebied

Na een jaar op bezoek in Turks aardbevingsgebied

Lode Schops is vannacht aangekomen in het Turkse Adana. Hij is op weg naar het aardbevingsgebied waar hij ruim een jaar geleden actief was met een team van B-Fast. Schops reist samen met leden van de Limburgse vzw Turna. Die hebben enorm veel bagage bij met daarin onder meer schoolgerief, speelgoed en knuffels. Daarmee gaan ze enkele scholen in het aardbevingsgebied bezoeken en de kinderen een hart onder de riem steken. Ook Kirikan staat op het programma, dat is de plaats waar B-Fast vorig jaar het Belgische veldhospitaal bouwde. 

werelduurrecordpoging-voor-ademhaling-in-afrika

Werelduurrecordpoging voor ademhaling in Afrika

Straks vindt er weer een werelduurrecordpoging plaats op de velodroom, de derde al. De vorige twee mislukten en raakten niet verder dan een Belgisch record. Deze keer is het professor sportsociologie Jeroen Scheerder van de KU Leuven die een gooi doet naar het werelduurrecord bij de masters. Onder het motto 'Ik rij rondjes, jij sponsort voor gezonde levenslucht' heeft hij aan zijn poging een goed doel gekoppeld. Jeroen Scheerder wil zoveel mogelijk geld inzamelen voor het consortium Respira dat onderzoek doet naar ademhalingsproblemen in Afrika. En nu maar hopen op een goede ademaling in de velodroom. De recordpoging start om 13 uur, vanaf 12 uur kan je binnen. (foto Robrecht Froyman)

de-blik-van-richie-115

De blik van Richie

Stilaan tijd om je belastingbrief in te vullen, of na te kijken wat de fiscus voor jou heeft ingevuld. 

het-slachtoffer-van-tg-motus-is-indrukwekkend

Het Slachtoffer van TG Motus is indrukwekkend

Vrijdagavond is in CC Muze 'Het Slachtoffer' van Theatergroep Motus in première gegaan. Het centrale thema is verkrachting en hoe een slachtoffer geconfronteerd wordt met ongeloof en druk van de omgeving. Het is een zeer aangrijpend verhaal, op een geloofwaardige manier gebracht en het liet een diepe indruk na op het publiek. Er zijn nog voorstellingen vandaag om 20 uur en morgen om 15 uur en in september nog twee in Casino Modern in Genk. (foto's Ann Jordens)

kyano-schepers-plaatst-zich-voor-2-ek-finales

Kyano Schepers plaatst zich voor 2 EK-finales

Kyano Schepers is momenteel aan de slag op de Europese gymnastiekkampioenschappen in het Italiaanse Rimini. Hij deed het uitstekend tijdens de kwalificaties en plaatste zich voor 2 finales: rek en allround, bovendien is hij derde reserve aan het paard. Alleen de 8 beste gymnasten per toestel mogen naar de finale, voor de allround zijn dat de 24 besten. Morgen treedt Kyano aan op het rek, zondag in de allround. Aan het EK nemen 125 gymnasten uit 47 landen deel. (foto Geert Schepers)

doorprikt-we-kunnen-eindelijk-klinken-op-bovy

DOORPRIKT: We kunnen eindelijk klinken op Bovy

Toegegeven, als het over de  horeca op domein Bovy ging, hebben we in deze column de voorbije 15 jaar geregeld onze pen in vitriool gedoopt.  Wat wil je met de opeenvolging aan fiasco's die zich afspeelde op het belangrijkste toeristisch-recreatieve domein van onze gemeente. Een pleiade aan fantasten, schimmige figuren, goedmenende ondernemers zonder plan of financiële ruggengraat stapelden de verwaarlozing, contractbreuken en faillissementen op.  Het gemeentebestuur (…) Lees het hele bericht

okra-zolder-bezocht-liberation-garden

Okra Zolder bezocht Liberation Garden

Okra Zolder bracht een bezoek aan Liberation Garden in Leopoldsburg. Het was een leerrijke ervaring over de bijzondere gebeurenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Leopoldsburg en omgeving. Vooral de virtuele vlucht met de Spitfire viel in de smaak. Het gezelschap sloot de namiddag af met een drankje in de cafetaria van vliegveld Sanicole om in de sfeer te blijven. (foto's Viviane Donné)

hebad-3g-eindigt-laatste-6g-is-vierde

Hebad 3G eindigt laatste, 6G is vierde

In het badminton stonden gisteren enkele midweekwedstrijden op het programma, voor twee Hebadteams meteen ook de laatste van deze competitie.  In tweede Liga B kon promovendus Hebad 3G dit seizoen geen potten breken.
Ook de laatste wedstrijd bij De Mintons 1G (Sint-Niklaas) ging verloren met 8-0. Zo eindigt het op de laatste plaats in de reeks, met evenveel punten als Dendermondse 1G. In tweede Provinciale A was kampioen 'T Plemke Tongeren 1G dan weer een maatje te sterk voor Hebad 6G, 7-1. Hebad, 6G ook promovendus, strandt op een 4de plaats in het eindklassement.

kwb-stak-handje-toe-in-tuin-van-benjalin

KWB stak handje toe in tuin van Benjalin

Het project Benjalin in Ubbersel - waar ouders hun vier kinderen met een beperking een aangepaste woonomgeving bieden - kan op nogal wat sympathie rekenen  in de streek. Zo kreeg KWB-Eversel de vraag om aan huize Benjalin wat tuinwerken te gaan doen. Enkele KWB-wijkmeesters en sympathisanten lieten zich niet pramen, ze staken de handen uit de mouwen en brachten de klus tot een goed einde. (foto Rudi Rykers)

gemeente-brengt-nieuws-via-whatsapp

Gemeente brengt nieuws via WhatsApp

Het WhatsApp-nummer (0477 96 48 88) van de gemeente wordt alsmaar meer gebruikt om in contact te komen met het lokaal bestuur en daar allerlei praktische vragen te stellen of meldingen te doen over sluikstorten of beschadigde fietspaden, om maar twee voorbeelden te geven. Het wordt ook gebruikt voor allerlei wedstrijden waarbij je iets kunt winnen. En met het WhatsApp-kanaal #vanhtotz brengt de communicatiedienst nieuws en info over de dienstverlening nog sneller bij de bevolking. (…) Lees het hele bericht

speedwayseizoen-op-helzold-start-met-teamwedstrijd

Speedwayseizoen op Helzold start met teamwedstrijd

Zondag gaat op Helzold het nieuwe speedwayseizoen van start en daarvoor heeft de Speedwayclub een oude succesformule vanonder het stof gehaald: een teamwedstrijd. Daarbij zullen de Helzoldstars het opnemen tegen team Nederland. SC Helzold heeft een staf thuisteam samengesteld. Zo zullen enkele jonge Engelse rijders die jaren geleden hun eerste rondjes in de 125cc draaiden op Helzold nu terugkeren als fulltime profs. Ben Trigger, Luke Harrison, Max Perry en Sam (…) Lees het hele bericht

de-bijzondere-verhalen-achter-filmmuziek

De bijzondere verhalen achter filmmuziek

Een beperkt maar erg geïnteresseerd publiek luisterde vanavond in de bibliotheek naar filmjournalist Robin Broos. Hij gaf een lezing over soundtracks van films en vooral het verhaal achter een aantal bijzondere gevallen. Ook al is hij meestal op de achtergrond aanwezig, de muziek levert een enorme bijdrage aan de sfeerschepping van een film, of het nu om zeemzoete Disneyprenten dan wel om keiharde thrillers gaat. En dat maakte Robin Broos vanavond duidelijk, met ook uitleg over opname- en montagetechnieken. (foto's Roman Martyka)

ruim-11-000-erfgoedbezoekers-in-de-mijnstreek

Ruim 11.000 erfgoedbezoekers in de Mijnstreek

ECRU hield vanavond in Remise 56 in Beringen een bedankavond voor al de organisaties die afgelopen week meewerkten aan Erfgoeddag en Erfgoedweek.  De deelnemende organisaties en erfgoedverenigingen in Leopoldsburg, Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Genk en Maasmechelen kregen ruim 11.000 bezoekers over de vloer.  "Een teken dat erfgoed nog leeft", zei An Moons, voorzitter van ECRU. Het thema van Erfgoeddag volgend jaar werd ook bekend gemaakt. Met 'Game On', kunnen de erfgoedorganisaties uit de mijnstreek nu aan de slag. Er werd al druk gebrainstormd over hoe dat thema kan ingevuld worden. (foto's Hans Put)

binnen-de-maand-is-er-weer-horeca-op-bovy

Binnen de maand is er weer horeca op Bovy

Over hooguit een maand kan er opnieuw gegeten en gedronken worden op Domein Bovy, de concessie van de horeca is toegewezen aan twee gekende horeca-ondernemers uit Hasselt: Filip Vanheusden en René Geurts. Filip Vanheusden is de man achter onder meer gekende horecazaken als 't Borrelhuis, KwiZien en andere initiatieven. Hij was jarenlang voorzitter van Horeca-Limburg en nadien Horeca-Vlaanderen. René Geurts is nog een jonge horeca-uitbater, hij heeft in het (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-zonder-veel-geschiedenis

Gemeenteraad zonder veel geschiedenis

Veel had de gemeenteraad vanavond niet om het lijf. Het begon met wat speldeprikken van de N-VA-oppositie naar schepen Yasin Gül (onafh) die volgens hen te weinig naar het schepencollege komt. "Ik ben er in 99 % van de gevallen, alleen twee keer in april niet omwille van ziekte en een vakantie met mijn kinderen", verdedigde die zich. Verder vroeg Herwig Hermans (N-VA) naar de fasering en het omleidingsplan voor de werkzaamheden in de Kapelstraat. Blijkbaar komt (…) Lees het hele bericht

onze-tijd-komt-nog

Onze tijd komt nog ...

Terwijl in Beringen vandaag de beide schachtbokken officieel voor gerestaureerd zijn verklaard, ligt het schachtbokgebouw van Heusden-Zolder er helemaal uitgekleed bij. Wij zullen nog wat geduld moeten uiteoefenen voor de schachtbok gerestaureerd is en het nieuwe gebouw is opgetrokken. Zeg maar tegen die van Beringen dat onze tijd nog komt en dat ze dan ook zullen opkijken ...

700-deelnemers-verwacht-op-klimaatdag-van-vvsg

700 deelnemers verwacht op klimaatdag van VVSG

Zoals we al eerder meldden, heeft op donderdag 2 mei de klimaatdag van de VVSG, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, plaats in WATT 17. Ongeveer 700 klimaatambtenaren uit heel Vlaanderen zullen daar aan deelnemen. Het is een inspiratie- en netwerkevenement voor iedereen die op lokaal niveau betrokken is bij beleid rond klimaat in de brede zin van het woord. Het biedt Heusden-Zolder meteen de perfecte gelegenheid om zijn duurzame initiatieven maar ook (…) Lees het hele bericht

de-jacht-op-de-terrilosaurus-is-geopend

De jacht op de terrilosaurus is geopend

Op de onderste verdieping van ZLDR Luchtfabriek is vandaag de jacht op de terrilosaurus van start gegaan. Kinderen en gezinnen worden uitgedaagd om nog tot en met 6 mei op zoek te gaan naar negen verborgen terrilosaurussen. Tussen de machines is een exotische plantengroei ontstaan en mogelijk hebben daar de prehistorische dieren zich verscholen. In ieder geval brengt elke ontdekte dinosaurus je dichter bij de ontcijfering van de mysterieuze code, waarmee je een dinosaurusei kan krijgen en zelfs kans maakt om zo'n terrilosaurus te winnen. Maak almaar wat plaats in je huis, je weet maar nooit. De zoektocht is elke dag van 9 tot 17 uur mogelijk en is gratis.

130-aanwezigen-op-start-lp-west-limburg

130 aanwezigen op start LP West-Limburg

Vanmiddag is het Lokaal Partnerschap West-Limburg van start gegaan met een bijeenkomst in ZLDR Luchtfabriek met liefst 130 aanwezigen. Het ging onder meer om afgevaardigden van de deelnemende gemeenten Heusden-Zolder, Beringen, Ham, Tessenderlo, Leopoldsburg, Halen, Herk-de-Stad en Lummen - niet toevallig de gemeenten die ook samenwerken in de sociale economie -maar ook van de VDAB, VVSG, IN-Z, Groep Intro, Stebo, CAW Limburg, Arktos, .... "Samen sterker, we laten niemand achter", dat is (…) Lees het hele bericht

onderzoek-herinrichting-boekt-nog-tot-en-met-2-5

Onderzoek herinrichting Boekt nog tot en met 2/5

De dorpskern van Boekt ziet er binnenkort anders uit. In september 2022 werd het ontwerpplan daarover al voorgesteld en sindsdien is er verder aan gesleuteld. Eind vorig jaar kreeg het groen licht van het schepencollege.  Het was al vaker door de dorpsraad aangekaart dat Boekt geen volwaardige dorpskern had. Dat is nu precies de bedoeling van het plan, samen met meer aandacht voor de (…) Lees het hele bericht

e-bikes-welkom-op-circuit-op-13-mei

E-Bikes welkom op circuit op 13 mei

Circuit Zolder pakt op maandag 13 mei met een nieuw initiatief uit: E-Bike Monday. Verschillende keren per week zakken al honderden fietsers af om rondjes te draaien op het circuit. Vaak kwam de vraag of ook elektrische fietsen waren toegelaten, maar dat kon om veiligheidsredenen dus niet tijdens het avondfietsen. Maar op 13 mei van 17.30 tot 21 uur zijn alle soorten elektrische fietsen welkom: stadsfietsen, koersfietsen, (speed)pedelecs, ... Deelnemen kost 5 euro. Die dag zijn gewone stads- en koersfietsen niet toegelaten. Er worden ook fietsenwinkels verwacht die hun elektrisch gamma komen voorstellen.

sorteergedrag-aan-huis-alsmaar-beter

Sorteergedrag aan huis alsmaar beter

De Limburgers en Diestenaren sorteren alsmaar beter. Dat blijkt uit de afvalcijfers van 2023 die Limburg.net vandaag heeft bekendgemaakt. Na een wispelturige corona-periode, stabiliseert het gemiddeld aantal kilogram afval per inwoner opnieuw, terwijl de selectieve inzameling duidelijk haar vruchten afwerpt. Er is 6% meer gft opgehaald, 24% meer keukenafval en 24% meer tuinafval dan in 2022.  Kris Somers, directeur van Limburg.net: “Na twee jaar zien we dat de verwachtingen (…) Lees het hele bericht

vormelingen-bereiden-zich-voor-in-zolder

Vormelingen bereiden zich voor in Zolder

In de Sint-Vincentiuskerk heilden de vormelingen van Bolderberg en Zolder vanavond de eerste repetitie van hun vormselviering. Alle taken zijn daarbij verdeeld: zingen, voorlezen, aanbrengen, enz. Iedereen zette zijn beste beentje voor, het belooft een mooie viering te worden. (foto's David Amgad)

vanavond-gezien-137

Vanavond gezien

Dit is wat ze noemen een wispelturige hemel, vanavond door Denise Greunlinx gespot in Bolderberg. 

brainstormen-over-de-toekomstwensen-voor-zolder

Brainstormen over de toekomstwensen voor Zolder

Een 30-tal geïnteresseerden was vanavond ingegaan op de uitnodiging van Dorpsraad Zolder om te komen brainstormen over de wensen en behoeften in Zolder-Centrum voor de komende beleidsperiode. Uitgangspunt was het memorandum dat in 2018 was opgesteld in de aanloop naar de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De aanwezigen bekeken onder leiding van Danny Tielens kritisch wat de afgelopen zes jaar gebeurd is met hun lijstje en ze bespraken wat er allemaal moet geactualiseerd worden naar de volgende periode toe. Achteraf zullen de conclusies van deze avond nog in een memorandum worden gegoten dat ook aan de verschillende partijen zal overhandigd worden. 

tuincentrum-maris-afscheid-na-40-jaar

Tuincentrum Maris: Afscheid na 40 jaar

Tuincentrum Maris in de Schootstraat sluit nu zaterdag na 40 jaar definitief de deuren. Het begon allemaal begin de jaren '80  toen Jef Maris met de hulp van zijn vrouw Alice als hobby plantjes teelde: vooral éénjarigen en chrysanten. Daar kwamen nadien nog wat sproei- en meststoffen bij. Maar in 2000 nam dochter Veerle de zaak over. "Dat was eigenlijk vrij logisch want als jong meisje zat ik na schooltijd al in de serres. En als kind ging (…) Lees het hele bericht

gauwdieven-slaan-toe-op-mijnmarkt

Gauwdieven slaan toe op MijnMarkt

Twee bezoekers van de MijnMarkt hebben vandaag een klacht ingediend omdat ze bestolen zijn door gauwdieven. Daarbij werd onder meer een handtas met enkele honderden euro buitgemaakt. Het gerucht over de diefstallen deed al snel de ronde en maakte iedereen alert. Zo hielden marktkramers een man staande die ze verdachten van gauwdiefstallen, maar de man had er niets mee te maken.

samana-verwelkomde-103-gasten-op-lentefeest

Samana verwelkomde 103 gasten op lentefeest

Samana Zolder-Centrum hield vandaag in de Jogem het lentefeest. Daarvoor mochten liefst 103 gasten verwelkomd worden. 40 van hen kregen de zegening van de ziekenzalving van pastoor Ghislain en priester Frans. Na de plechtigheid volgde nog een maaltijd en om helemaal af te ronden maakte een tombola een aantal winnaars extra gelukkig. (foto Lode Beylemans)

ouders-serveren-ontbijt-in-de-linde-1

Ouders serveren ontbijt in De Linde

In De Linde hebben de ouders vandaag een heerlijk ontbijt geserveerd voor de leerlingen. Heel wat ouders kwamen een helpende hand toesteken, anderen hadden thuis al heel wat klaargemaakt dat ze op school kwamen afleveren. De leerlingen genoten er meer dan behoorlijk van. (foto's Peter Vanhamel)

heel-wat-primeurs-op-spirits-inn-beringen

Heel wat primeurs op Spirits Inn Beringen

Op zondag 28 april heeft voor de 7° maal het spirits festival “Spirits Inn Beringen” plaats in het Casino/Whatz Hap in Beringen. Voor het eerst gebeurt dat in samenwerking met The Finest Notes uit Heusden-Zolder. Je kunt er niet alleen whisky, maar ook cognac, armagnac, rum, gin, en vele andere distillaten komen proeven. Het festival is stilaan uitgegroeid tot een van de betere in België, waar zowel jong als oud, en liefhebbers als gevorderden elkaar ontmoeten in een (…) Lees het hele bericht

een-steuntje-voor-wie-dag-van-de-buren-viert

Een steuntje voor wie Dag van de Buren viert

De ‘Dag van de Buren’ vindt dit jaar plaats van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni. Heusden-Zolder wil zijn inwoners die daar aan deelnemen een steuntje geven. Iedereen kan zijn of haar buren uitnodigen om even gezellig bij te praten op de oprit, in de hal van het appartement, op een pleintje of op een bankje langs de straat … De gemeente zorgt voor een startersbox om extra sfeer te creëren. Daarvoor moet je je straat of buurt ten laatste op 26 mei registreren via www.heusden-zolder.be, of telefonisch op 011 80 80 80. Op woensdag 29 mei kun je de box afhalen in De Zandloper. Om je buurt te laten weten dat jullie meedoen kun je raamstickers of tuinbordjes afhalen in het gemeentehuis, de bib, De Zandloper of Kameleon Huis van het Kind. En als je ten laatste op 9 juini een leuke sfeerfoto van het event mailt naar welzijn[!]heusden-zolder.be dan maak je kans op een bezoek van de ijskar ter waarde van 150 euro.

een-verkiezingsconference-in-cc-muze

Een verkiezingsconférence in CC Muze

De verkiezingskoorts begint stilaan toe te nemen, want op 9 juni worden de teerlingen geworpen voor de Vlaamse, federale en Europese parlementen. De eerste verkiezingsconférence komt er ook aan, namelijk op dinsdag 30 april in CC Muze. Dan staan Erhan Demirci, Zoe Bizoe, Han Solo, Jo Verhenne en Raf Coppens op het Muzepodium. Vijf kandidaten met een eigen programma, eigen gender, kleur en leeftijdsdiversiteit en een eigen opvatting van humor en de maatschappij. En eigen visie op de politiek uiteraard. Tickets. (foto Han Solo)

verbindende-fietsroute-met-artistieke-stroomkasten

Verbindende fietsroute met artistieke stroomkasten

In de aanloop naar het EK wielrennen op de weg, komt er een nieuw fietsroute in Heusfen-Zolder: Heusden-Zolder Bolt. Het wordt een fietslus van 36 km die de groene gebieden van Heusden-Zolder doorkruist en de belangrijkste bezienswaardigheden verbindt. In die zin past ze ook in het cytymarketingplan. Het wordt ook gezien als een symbiose tussen kunst, gemeenschap en toerisme. Daarom wordt er samen met het Leuvense bedrijf Treepack een Tour Elentrik aan gekoppeld. (…) Lees het hele bericht

openschooldag-op-sfc-in-tijdsloten

Openschooldag op SFC in tijdsloten

Op 18 mei organiseert het Sint-Franciscuscollege een openschooldag. Die is bedoeld voor kinderen die dit jaar de overstap naar het middelbaar onderwijs maken. Samen met hun ouders kunnen het ze college in al zijn facetten komen ontdekken en verkennen. Omdat de openschooldag ieder jaar bijzonder druk is en om lange wachttijden te vermijden, wordt gewerkt met tijdsloten. Die kan je reserveren via deze link. Aanmeldingen voor 1B zijn al afgelopen, die leerlingen kunnen alleen nog een ticket komen verzilveren. De leerlingen die langskomen voor een rondleiding, kunnen zich ook meteen inschrijven voor de A-stroom en hebben dan gegarandeerd een plaatsje in het SFC. 

vanochtend-was-het-2-1-graden

Vanochtend was het -2,1 graden

Dat het een koude nacht ging worden was voorspeld maar het heeft toch harder gevroren dan verwacht. Meteo Obbeek registreerde om 5.46 uur een minimumtemperatuur van - 2,1 graden Celsius. Rozenteler Michel Oyen had zijn tere plantjes veilig binnenstaan, maar de irissen en rozen die volop in de bloei komen hebben het hard te verduren gehad. Pas later vandaag kan de schade worden opgemeten. Op het water vond Michel een ijslaagje van 1 cm.

de-blik-van-richie-114

De blik van Richie

't Is vandaag Wereldboekendag.

auto-wijkt-uit-en-botst-op-geparkeerde-vrachtwagen

Auto wijkt uit en botst op geparkeerde vrachtwagen

Rond 17 uur moest op de snelwegbrug op de Vogelsancklaan een lichte bestelwagen moeten uitwijken voor een stilstaande file. Hij week evenwel naar rechts en kwam er tegen een geparkeerde vrachtwagen terecht. De auto raakte zwaar beschadigd maar niemand raakte gewond

op-zoek-naar-de-terrilosaurus-in-zldr-luchtfabriek

Op zoek naar de terrilosaurus in ZLDR Luchtfabriek

Van 25 april tot en met 6 mei loopt in ZLDR Luchtfabriek de speurtocht naar de terrilosaurus Dagelijks van 9 tot 17 uur kunnen kinderen of families op zoek naar naar een mysterie dat moet ontrafeld worden. Er zijn negen verborgen terrilosaurussen, elke ontdekte dinosaurus brengt je een stap dichter bij het ontcijferen van een mysterieuze code. Onderweg word je meegenomen doorheen fascinerende weetjes over de prehistorische wereld en het mijnverleden. Wie de speurtocht succesvol afwerkt, krijgt een dinosaurusei als beloning en maakt ook kans om één van de verstopte terrilosaurussen te winnen.

een-boeiende-uiteenzetting-door-ignace-schops

Een boeiende uiteenzetting door Ignace Schops

Het is vandaag Earth Day of de Dag van de Aarde. Een betere dag kun je niet bedenken om iemand als Ignace Schops uit te nodigen voor een lezing in het Sint-Franciscuscollege. De Franciscuszaal was dan ook voor een groot deel volgelopen. Op zijn eigen rustige, maar deskundige manier en ondersteund door een mooie powerpoint deed Ignace uit de doeken wat de klimaatverandering precies inhoudt en ook welke inspanning we zelf kunnen doen. (foto's Robrecht Froyman)

sportraad-denkt-ook-na-over-de-toekomst

Sportraad denkt ook na over de toekomst

De sportraad hield vanavond haar jaarlijkse algemene vergadering in ZLDR Luchtfabriek. En toch was het geen bijeenkomst zoals de andere jaren want in de aanloop naar de verkiezingen en een nieuwe beleidsperiode staken de aanwezigen in 6 werkgroepen de koppen bij elkaar om te brainstormen over een aantal onderwerpen als subsidies, samenwerking, infrastructuur, inspraak, mensen aan het bewegen krijgen en de clubwerking van de toekomst. Er werden al enkele vluchtige (…) Lees het hele bericht

1-4-had-gedronken-9-6-reed-te-snel

1,4 % had gedronken, 9,6 % reed te snel

Afgelopen weekend hielden de Limburgse politiezones en de federale politie weer een SLim-actie. Er werd bij 4 929 bestuurders een ademtest afgenomen. 98,6 % van de bestuurders reed nuchter. Eén bestuurder had 2,8 promille op (1.20 mg/l UAL) en een bestuurder  met meer dan 1,15 promille reed rond met twee kinderen op de achterbank. Niet alleen verloor hij zijn rijbewijs voor 15 dagen, voor de kinderen is een afzonderlijk pv opgesteld.  Bij een bestuurder die wou (…) Lees het hele bericht

lp-west-limburg-kwetsbaren-zelfstandiger-maken

LP West-Limburg: kwetsbaren zelfstandiger maken

LP West-Limburg is de naam van een nieuw lokaal partnerschap om volwassenen met een complexe multiproblematiek te begeleiden. De regio West-Limburg telt heel wat werkzoekenden en niet-beroepsactieven die zich in een kwetsbare positie bevinden. Zij hebben problemen op verschillende levensdomeinen en voelen zich dikwijls niet volledig geïntegreerd in de maatschappij. Zij ondervinden verschillende obstakels waardoor zij moeite hebben om tot de arbeidsmarkt toe te treden. Via het (…) Lees het hele bericht

prachtige-kunst-van-kleuters-in-ubbersel

Prachtige kunst van kleuters in Ubbersel

Terwijl de ogen van vele kunstliefhebbers momenteel gericht zijn op de BIënnale van Venetië, werd ook in Ubbersel een grote kunstexpo geopend. Juffrouw Esmeralda van het wijkschooltje van De Toverfluit heeft de afgelopen periode haar kleuters aangepord om mooie kunstwerkjes te maken. Ze vonden hun inspiratie bij de groten: van Picasso, via Keith Haring tot Mondriaan.Het resultaat was kleurrijk en prachtig. En met de hulp van rechterhand Peter werd alles tot een echte kunstgalerij omgetoverd. Ouders en grootouders kwamen er samen met de jonge kunstenaars van genieten. En de academie mag zich mogelijk de komende jaren op een instroom van nieuw talent voorbereiden. (foto's Christine Devoge)

massa-tuning-cars-op-het-marktplein

Massa tuning cars op het Marktplein

Het Marktplein werd vandaag overspoeld door getunede auto's, wagens die verlaagd waren of exclusieve uitvoeringen. Dropped 2024 had de liefhebbers uit alle windhoeken weer aangesproken en de opkomst van deelnemers en toeschouwers was massaal. (foto's Ann Jordens)

20-eerste-communicanten-in-eversel

20 eerste communicanten in Eversel

Eversel mocht vandaag 20 eerste communicanten vieren. Ze waren vooraf begeleid door Ann, Hanne en Janne terwijl in de viering werd voorgegaan door pater Frans Custers. De communicanten zijn Cilou, Elena, Elise, Helena, Idriss, Ymke, Jasper, Jayden, Julie, Laïs, Lena, Lia, Loïc, Matisse, Matteo, Matz, Nio, Oskar, Ruiz en Sel. (foto Ronny Vanthienen)

veel-goals-in-bolderberg

Veel goals in Bolderberg

In de derde provinciale A kregen de toeschouwers een spektakelmatch te zien tussen Bolderberg FC en WS Linkhout, het werd 3-4.

gelijkspel-voor-anadol-7

Gelijkspel voor Anadol, eindrondeticket is binnen

In de tweede provinciale B van het voetbal keerde FC Anadol met een 0-0 terug van bij FC Maasland Oost A. Maar het belangrijkste nieuws is wel dat Anadol zich geplaatst heeft voor de eindronde en dus speelt om een plaats in eerste provinciale.

hebad-en-smash-2d-delen-de-punten

Hebad en Smash 2D delen de punten

Bij badmintonclub Hebad werden zowel bij de heren als bij de dames de laatste competitiewedstrijden van dit seizoen afgewerkt. Hebad 1H  won met 6-2 tegen Dropshot 1H. Hebad 2H speelde 4-4 gelijk tegen Dibad 1H en de derby tussen Hebad 2D en Smash 2D leverde eveneens een 4-4 gelijkspel op.

het-dagboek-van-mama-s-jasje

Het dagboek van Mama's Jasje

Mama's Jasje bracht zaterdagavond 'Dagboek van een zanger' in de Muzeschouwburg. Een knus en sfeervol concert. (foto's Herman Eerdekens)

de-brug-steunt-schooltje-in-congo

De Brug steunt schooltje in Congo

Leerlingen van VLS De Brug scharen zich achter het project ‘Vrienden van Kankala’. Tijdens de vasten steunt de school al enkele jaren het project dat gedragen wordt door enkele inwoners van onze gemeente. Het schooltje voor de Congolese straatkinderen is aan vernieuwing toe. Om hen te steunen verkochten ze in De Brug setjes met pen en markeerstiften. Namens de ‘Vrienden van Kankala' mocht Annie Princen liefst 560 euro in ontvangst nemen. In september reizen weer enkele medewerkers naar ginder en zij zullen tekeningen van kinderen van De Brug meenemen. (foto's Dorine Snyders)

fietsen-als-instrument-tegen-vervoersarmoede

Fietsen als instrument tegen vervoersarmoede

Gisteren vond in het Rode Kruis Opvangcentrum De Bark een vorming plaats rond vervoersarmoede en fietsen. De Fietsersbond Heusden-Zolder heeft via een project van CERA en Bike  for life (Fietsersbond Vlaanderen) € 4.000 subsidie kunnen bekomen voor het fietsatelier (herstelmateriaal) en de aankoop van tweedehands fietsen. Daardoor kunnen de asielzoekers zich zelfstandig verplaatsen met de fiets. Heel het project werd voorgesteld aan de aanwezigen. Het netwerk tegen armoede gaf daarna een uitgebreide vorming over armoede met daarbij een pakkende getuigenis. (foto's Paul Coolen)

10-eerste-communicanten-in-boekt

10 eerste communicanten in Boekt

De kinderen van Boekt hebben in de federatie Zolder de spits afgebeten als eerste communicanten. De  tien waren voorbereid door Lieve Kiebooms en Brigitte Vandenbosch. En van pastoor Ghislain kregen ze vandaag voor het eerst de communie: Roos, Romy, Viktor, Vienna, Korneel, Andreas, Charlotte, Jef, Moana en Luca. (foto Lode Beylemans)

kvv-lijdt-uitverlies

KVV lijdt uitverlies

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder vanavond met 1-0 verloren bij KVV Thes Sport B.

wieze-boys-a-eindigt-tweede-in-competitie

Wieze Boys A eindigt tweede in competitie

In het bedrijfsvoetbal zit de competitie er op en is Century Hasselt opnieuw kampioen. Wieze Boys A is tweede op twee punten na een 12-1 zege tegen zusterploeg Wieze Boys B. RP Products eindigde een wispelturig seizoen met een 1-4 verlies tegen Pook Keramo A.

finalisten-pooltornooi-t-kuipke-zijn-gekend

Finalisten pooltornooi 't Kuipke zijn gekend

De voorrondes van het pooltornooi in 't Kuipke zijn beëindigd en de finalisten zijn gekend. Die zullen het op 1 mei tegen elkaar opnemen voor de trofeeën. Een hoofdrol lijkt weggelegd hoofdrol voor David Gybels, (vorig jaar winnaar enkel), die zich zowel voor de enkel- als dubbelfinale plaatste. In het dubbel moet hij het samen dubbelpartner met Patrick Rambo opnemen tegen de sterke tandem Tielens-Botta. In de enkelfinale wacht Tony Sempels, toevallig collega van Gybels bij hetzelfde bedrijf.  Wat het ook wordt, nu al is sprake om volgend jaar met een specifieke vrouwelijke reeks uit te pakken ...

jonge-rugbyspelers-leveren-vinnige-strijd

Jonge rugbyspelers leveren vinnige strijd

Het was bijzonder druk op de Vrijheidsite want Rugbyclub 9 was gastclub voor de nationale jeugdfinales: het Belgium Youth Festival U8 en U10. Meer dan 80 jeugdploegen uit heel het land kwamen afgezakt en die hadden uiteraard ook hun entourage en supporters bij. De gloednieuwe kantine werd dan ook danig getest. Maar het belangrijkste speelde zich uiteraard af op de terreinen zelf maar de jonge rugbyspelers er met een enorme gretigheid tegenaan gingen.  De 'over mijn lijk' mentaliteit zit er al van jongsaf in. (foto's Ann Jordens)

175-fietsers-en-wandelaars-bij-brandweer-voor-kotk

175 fietsers en wandelaars bij brandweer voor KOTK

De sirene die driemaal loeide, dat was vanmorgen stipt om 9 uur het startsein voor de begeleide brandweertocht ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. De weersvooruitzichten waren nogal wisselvallig, toch begonnen 105 moedige fietsfreaks aan hun tocht van 120 km. Dat ging over een wisselend, grillig parcours, begeleid door federale politie op de motor, seingevers op de motor, ambulance en bezemwagen. In de vroege namiddag keerde de opvallende karavaan behouden terug, heel wat deelnemers konden toen een hartversterkertje meer dan gebruiken. Ondertussen waren ook de deelnemers aan de kortere afstanden en de wandelaars naar de brandweerkazerne afgezakt. Zo mochten ze daar in het totaal 175 fietsers en wandelaars verwelkomen, samen zullen die ongetwijfeld voor een mooi steuntje voor KOTK zorgen. (foto's Ann Jordens)

dorpsraad-zolder-av-over-accenten-voor-6-jaar

Dorpsraad-Zolder: AV over accenten voor 6 jaar

Dorpsraad Zolder organiseert op woensdag 24 april om 19 uur een algemene vergadering in de Harmoniezaal in de Dorpstraat 78. Daarbij wordt gemikt op alle verenigingen en iedereen die zich betrokken voelt met Zolder-Centrum. Er zal een eveluatie gemaakt worden van het memorandum dat in 2018 werd opgesteld. Daarnaast is het de bedoeling dat aan de politieke partijen de zorgen en bekommernissen voor de volgende zes jaar worden duidelijk gemaakt. Om nieuwe voorstellen te kunnen formuleren wordt iedereen opgeroepen hier vooraf al eens over na te denken. Interessante thema's zijn zeker verkeer en veiligheid, welzijn en gezondheidzorg, Rup Zolder-Centrum, Communicatie-Inspraak-effect, ... Danny Tielens zal alles in goede banen leiden, het einde is voorzien rond 21.30 uur.

zo-leefden-onze-over-grootouders-in-hz

Zo leefden onze (over)grootouders in HZ

Morgen is het Erfgoeddag met als thema 'Thuis'. Het Erfgoedteam van Heusden-Zolder heeft met het oog daarop in de bibliotheek een oude huiskamer nagebouwd, met artefacten uit het vroegere museum Woutershof en inbreng van de heemkringen van Heusden en Zolder. In 'Dat is thuiskomen' vind je een oude wasplank, een bessèng - waar de was in werd gedaan maar waar sommige mensen zich ook in wasten bij gebrek aan bad of douche, een antieke schrijfmachine en telefoon, drankflessen van de Zolderse brouwer Smeets, kleine en grote gebruiksvoorwerpen, een bedpan, ... Ook na Erfgoeddag nog te bezichtigen tot en met 27 april, tijdens de openingsuren van de bib. Er is ook wedstrijd aan gekoppeld, waar leuke prijzen mee te winnen vallen. Heel wat jongeren lieten zich alvast niet pramen om op zoek te gaan naar de gebruiken van hun (over)grootouders.  (foto's Julien Maebe)

de-blik-van-richie-113

De blik van Richie

Emotionele rekenkunde.

pasar-leert-je-fietsen-en-wandelen-met-de-gps

Pasar leert je fietsen en wandelen met de GPS

De GPS is ondertussen al in bijna iedere auto geïntegreerd. Maar er zijn ook gps-toestellen specifiek om te wandelen of fietsen. Op het internet kan je honderden kant-en-klare wandeltochten en fietsroutes gratis downloaden. Op een paar seconden zitten ze in jouw toestel en kan je er mee op stap. Pasar laat je op maandagavond 29 april in Bolderberg kennismaken met de mogelijkheden van een wandel- of fiets-gps van het merk Garmin.Tijdens die sessie leer je wat een gps is, waarvoor je een gps (…) Lees het hele bericht

ook-thuisgevoel-zondag-in-museum-circuit-zolder

Ook thuisgevoel zondag in museum Circuit Zolder

Ook het museum Circuit Zolder neemt zondag deel aan de Erfgoeddag. Zoals bekend is het thema dit jaar 'thuis'. Circuit Zolder kan rekenen op talloze vrijwilligers en medewerkers. Heel wat initiatieven zijn alleen mogelijk dankzij hun inzet en engagement. Al vanaf het prille begin, in 1963, voelt het racecircuit voor velen dan ook als een tweede thuis.  En ook de honderdduizenden fans beleefden in die periode samen met familie en vrienden spektakel vanop de eerste rij. Het musem probeert dat gevoel levendig te maken, laat je dus zondag vanaf 10 uur onderdompelen in de magie van Circuit Zolder en ervaar tegelijk een thuisgevoel. Toegang via Herderpad, Gate nr 3.

wandelen-over-het-vlonderpad-in-de-vroege-ochtend

Wandelen over het vlonderpad in de vroege ochtend

Op zaterdag 4 mei organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder 'Vlonderen in de ochtend'. Het is een exclusieve wandeling die je hopelijk laat genieten van de eerste zonnestralen die komen piepen boven de boomtoppen, de sprookjesachtige nevelslierten in de vallei van de Schansbeek – Berkenbosbeek - Mangelbeek, dauwdruppels tussen de grassprieten, een ochtendlijk vogelorkest. De aanwezigheid van prachtige waterplassen, open moeras, elzenbroekbossen en venig berkenbos wijst op (…) Lees het hele bericht

al-149-ingeschreven-voor-brandweerrit-voor-kotk

Al 149 ingeschreven voor brandweerrit voor KOTK

Morgen is er aan de post Heusden-Zolder de brandweerrit ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. Team Tsjik Tsjak Volle Bak telt tot nu toe voor zijn begeleide rit van 120 km 149 deelnemers. Die rit vertrekt om stipt 9 uur en wordt onder meer begeleid door de federale politie op de motor en wedstrijdwagens. Rond 13 of 14 uur wordt de groep terug aan de kazerne verwacht. Ondertussen kan iedereen tot 10 uur ook vrij vertrekken voor de rit van 120 km of die van 80 km (niet begeleid). Er (…) Lees het hele bericht

nog-flitsmarathon-tot-6-uur-morgenvroeg

Nog flitsmarathon tot 6 uur morgenvroeg

D'er valt weer heel wat regen uit de lucht vandaag. Gevaarlijk weer om te snel te rijden. En da's maar goed ook want sinds vanmorgen houden de politiediensten in heel het land weer hun flitsmarathon. Tot morgenvroeg 6 uur loop je meer dan anders kans om tegen de lamp te lopen. Zowel op de snelwegen, de gewest- als de gemeentewegen. 

morgen-nationale-rugbyfinales-voor-de-jeugd

Morgen nationale rugbyfinales voor de jeugd

Morgen worden op de terreinen van rugbyclub 9 op de Vrijheidsite de nationale rugbyfinales van de U8 en U10 gespeeld. Dat is een tornooi met liefst 83 ploegen uit heel België. Alles samen worden zowat 2.000 toeschouwers en deelnemers verwacht. De nationale afsluitdag heeft plaats van 10 tot 14 uur. Aansluitend om 16 uur spelen ook de U16 nog een wedstrijd. (foto Roman Martyka)

mooov-filmfestival-is-van-start-gegaan

MOOOV filmfestival is van start gegaan

In The Roxy Theatre opende donderdagavond het Mooov filmfestival met de film Radical. Deze Mexicaanse prent liet het publiek verweesd en stil achter. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en dompelt de toeschouwers onder in de wereld van een klein Mexicaans dorpje waar kinderen balanceren tussen armoede, criminaliteit en onderwijs. Als er in het schooltje een nieuwe leerkracht komt met een radicale aanpak ontstaat er een nieuwe dynamiek bij de kinderen. Ze leren er hun eigen talenten ontwikkelen door na te denken in de plaats van klakkeloos het 100-jaar oude leersysteem te volgen. De film vat de essentie van Mooov goed samen: een blik op de wereld geven met straffe verhalen, prachtig verbeeld dankzij de kunst van de cinematografie. De komende twee weken staan nog meer van zulke parels op het programma. We kunnen een avondje Mooov alleen maar heel sterk aanbevelen. (foto's Stephan Volders)

vanavond-gezien-136

Vanavond gezien

Er stond vanavond een opvallende maanhalo, Christophe Tarallo legde hem vast vanuit Heusden. 

heusden-zolder-doet-mee-aan-de-actie-byebyegazon

Heusden-Zolder doet mee aan de actie #ByeByeGazon

Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder en Beringen doen mee aan de actie #ByeByeGazon. Deze actie roept de bevolking op om van haar gazon een biodivers paradijs te maken en bij te dragen aan een hittebestendiger klimaat. Als elke Vlaming met een tuin een vierkante meter gras laat groeien, verdubbelt het natuurgebied in Vlaanderen. Een gazon regelmatig bespuiten, bekalken, bemesten en maaien zorgt ervoor dat er alleen maar gras groeit. Daardoor vinden bijen en vlinders steeds minder (…) Lees het hele bericht

toetertochtoe-bevraagt-over-gemeenteverkiezingen

Toetertochtoe bevraagt over gemeenteverkiezingen

De vzw Toetertochtoe heeft vanavond een bevraging gelanceerd in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Toetertochtoe is een burgerinitiatief in Heusden-Zolder, dat losstaat van politieke partijen, maar dat zich wel toespitst op participatie en inspraak op gemeentelijk vlak. "Onze naam hint naar een dubbele vingerwijzing: voor wie denkt dat zijn of haar mening er niet toe doet, bevat het een aansporing zich te laten horen. Voor wie zich vooral (her)kenbaar wil maken in (…) Lees het hele bericht

belcar-verwacht-strijd-tussen-grote-merken

Belcar verwacht strijd tussen grote merken

Vandaag over een maand begint het Belcar Endurance Championship, zeg maar het Belgisch uithoudingskampioenschap. Er kondigt zich een strijd aan  tussen Porsche, Lamborghini, BMW en Audi. Het kampioenschap wordt uitgesmeerd over zes manches. Op 18 en 19 mei begint het op thuiscircuit Zolder tijdens het New Race Festival. Daarna volgt een race tijdens de Truck Grand Prix om naar Spa-Francorchamps te trekken tijdens de 25 Hours Fun Cup. Het tweede deel van het seizoen wordt (…) Lees het hele bericht

een-avondje-comedy-in-cc-muze

Een avondje comedy in CC Muze

Humo's Comedy Cup on Tour streek woensdagavond neer in CC Muze. Op de affiche de drie finalisten van 2023: Bert Schrijvers, Jeremy Baltii en Quinten Leon. Ze mochten samen met host Jens Dendoncker proberen de lachspieren van de aanwezigen te beroeren. (foto's Herman Eerdekens)

wisselvallig-weer-wisselvallige-lucht

Wisselvallig weer, wisselvallige lucht

De aprilse grillen zorgen ook in de lucht voor een voortdurend veranderend schouwspel. Zo spotte Gust Put gisteravond een cumulonimbus, na enkelel uurtjes droog intermezzo. 

auto-belandt-op-zijn-dak-in-de-laambeek

Auto belandt op zijn dak in de Laambeek

Rond kwart voor twaalf vanmiddag heeft een bestuurster de controle over het stuur verloren in de Terlaemenlaan, vlakbij kasteel Terlaemen. Haar auto ging van de weg, door het struikgewas en kwam op zijn dak in de Laambeek terecht. De brandweer was snel ter plaatse maar omdat door de overvloedige regen het debiet en het nivau in de Laambeek erg hoog staan, werden ook duikers opgeroepen. Ondertussen kon de bevrijdingsploeg de scharnieren van de auto losmaken zodat het slachtoffer via de deuropening kon geëvacueerd worden. De vrouw - die bij bewustzijn was - kreeg ter plekke de eerste zorgen van de MUG en is dan naar het ziekenhuis afgevoerd. Tijdens de reddings- en takelwerken werd de Terlaemenlaan afgesloten voor het verkeer.  UPDATE Later bleek dat de vrouw van 27 uit Hasselt er met lichte verwondingen is van afgekomen. 

limburg-net-start-campagne-tegen-agressie

Limburg.net start campagne tegen agressie

Vandaag op de internationale dag van de medewerker wil Limburg.net het welzijn van haar mensen onder de aandacht brengen. De afvalophalers, medewerkers in de recyclageparken en de klantendienst zijn altijd paraat, in weer en wind. Dat verdient respect maar het afgelopen jaar zag Limburg.net een stijging in het aantal gevallen van agressie tegenover afvalmedewerkers. Om dit probleem onder de aandacht te brengen, delen medewerkers van Limburg.net een flyer uit in de recyclageparken (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-112

De blik van Richie

Een ervaren secretaresse vertelt ...

chiro-berkenbos-telt-af-naar-fiesta-mexicana

Chiro Berkenbos telt af naar Fiësta Mexicana

Bij de Chiro van Berkenbos doen ze er alles aan om de komende weken het slechte weer te verdrijven zodat hun Fiësta Mexicana op zaterdag 4 mei in een wat meer tropische atmosfeer kan plaatsvinden.  Naast lekkere cocktails, frisse pintjes en Mexicaanse snacks, is er ook dit jaar weer een Silent Disco. Een Silent Disco? Wel ja, je zet een koptelefoon op en kiest uit drie kanalen: kids, jeugd of 80's en 90's en zo kan iedereen op zijn favoriete beats dansen. Er (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-van-de-olympische-basissen

Heusden-Zolder 1 van de 5 Olympische basissen

De Belgische atleten die deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs zullen hun wedstrijden voorbereiden in vijf uitvalsbasissen in eigen land. Dat kan omdat Parijs niet ver weg ligt. Eén van de uitvalsbasissen is Heusden-Zolder, als oefenterrein voor de tweewielersporten: baanwielrennen, BMX en mogelijk ook wielrennen op de weg. In Antwerpen zitten de deelnemers aan zwemmen, boogschieten, badminton, 3X3 basketbal (nog te bevestigen), kano-kajakken, (…) Lees het hele bericht

okra-zolder-wuift-hugo-ketelslegers-uit

OKRA Zolder wuift Hugo Ketelslegers uit

Een 50-tal leden van OKRA Zolder verzamelde in zaal De Weyerman voor het lentefeest. Het was een warme samenkomst met lekker eten en een vleugje muziek. Het feest stond in het teken van het afscheid van Hugo Ketelslegers, die na 18 jaar voorzitterschap de fakkel doorgeeft aan  een nieuw team. Hugo werd dan ook op gepaste wijze in de " bloemetjes" gezet.  (foto's Viviane Donné)

gatab-deed-in-2023-33-meldingen-bij-gemeente

GATAB deed in 2023 33 meldingen bij gemeente

De gemeentelijke adviesraad voor toegankelijkheid (GATAB) maakte vorig jaar 33 meldingen over aan de gemeente. Dat blijkt uit de evaluatie van het werkingsjaar 2023. Het is de missie van GATAB om de toegankelijkheid tot gebouwen en diensten te verzekeren voor mindermobielen. Zijn horecazaken bereikbaar en toegankelijk, is er een toilet voor mindervaliden, kunnen deuren vlot geopend worden, is de trap veilig, is er een aangepaste parkeerplaats, kan de bankautomaat gebruikt (…) Lees het hele bericht

een-inspirerende-film-rond-dementie

Een inspirerende film rond dementie

Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. In 2020 telde België meer dan 202.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing zal dat aantal tegen 2070 verdubbelen. 70 % van de mensen met dementie woont thuis en krijgt ondersteuning van mantelzorgers, maar vaak ook van verzorgenden. Het Sociaal Huis gaf daarom de kans aan verzorgenden, poetshulpen en begeleidend personeel om gisteren in The Roxy Theatre te gaan kijken naar de documentaire 'Human Forever’, waarin Teun (…) Lees het hele bericht

unizo-heeft-5-prioriteiten-voor-volgend-beleid

UNIZO heeft 5 prioriteiten voor volgend beleid

Ondernemersorganisatie UNIZO Heusden-Zolder heeft vanmorgen vijf prioriteiten voor het toekomstige gemeentebeleid voorgesteld aan de partijen die deelnemen aan de gemeenteraadverkiezingen. Het is een traditie dat UNIZO voor heel Vlaanderen speerpunten voor een gezond lokaal ondernemersklimaat vooropstelt en dat de lokale afdelingen hun eigen accenten leggen. Namens UNIZO Heusden-Zolder lichtte Raf Coomans de vijf belangrijkste doelstellingen toe. 
- Communiceer en betrek (…) Lees het hele bericht

anoniem-drugsmeldpunt-al-205-positieve-resultaten

Anoniem Drugsmeldpunt: al 205 positieve resultaten

Het Anoniem Drugsmeldpunt Limburg bestaat vandaag precies vijf jaar. Het is een samenwerking tussen Parket Limburg, de Provincie Limburg en de politie en werd opgericht op 17 april 2019. Burgers kunnen telefonisch of online melding maken als zij vermoeden dat er in hun buurt sprake is van een drugsplantage of -laboratorium. Het Arrondissementeel Informatie Kruispunt (AIK) volgt de meldingen op en verstuurt ze vervolgens naar de betrokken politiedienst.

Eerst was er alleen het telefonisch meldpunt op het (…) Lees het hele bericht

tg-motus-brengt-theaterstuk-rond-verkrachting

TG Motus brengt theaterstuk rond verkrachting

Na het succes van ‘Wit Goud Zwart Stof’,‘De Lijst’ en ‘Het Meisje Met De Zwavelstokjes’, brengt theatergroep Motus voor de vierde keer een  aangrijpende en maatschappelijk relevante creatie naar het podium. Op 26, 27 en 28 april  speelt ‘Het Slachtoffer’ in CC Muze en op 26 en 27 september in Casino Modern in Genk. ‘Het Slachtoffer’ vertelt het verhaal van één van de minstens 100 mensen per dag die in België het slachtoffer worden  van een (…) Lees het hele bericht

voor-wie-verder-kijkt-dan-zijn-pint

Voor wie verder kijkt dan zijn pint ...

Wie op het terras bij Odiel aan de velodroom zit, zal er misschien niet meteen oog voor hebben, maar er staan enkele bijzondere paddenstoelen in de schaduw van de olijfbomen. Een morielje is een sponsachtige zakjeszwam en komt in het voorjaar voor. Ook de vroege bekerzwam en de kegelmoerielje met zwarte hoed zijn er te bewonderen. En neen, je hoeft niet gedronken te hebben om deze creaturen van de natuur te zien ... (foto's Stefan Was)

ignace-schops-in-sfc-over-klimaatverandering

Ignace Schops in SFC over klimaatverandering

'Verander het klimaat, voordat het klimaat ons verandert'. Dat is het thema van een exclusieve lezing die Ignace Schops op maandag 22 april om 19.30 uur in de Franciscuszaal van het Sint-Franciscuscollege komt geven. Heusdenaar Ignace Schops is oud-leerling van het college. Hij is in binnen- en buitenland een gewaardeerd en gerenommeerd spreker over klimaat en natuur. Niet voor niets kreeg hij in 2008 de Goldman Environmental Prize of de Groene Nobelprijs en ontving (…) Lees het hele bericht

fietsersbond-goede-begeleiding-van-groep-is-nodig

Fietsersbond: goede begeleiding van groep is nodig

De Fietsersbond Heusden-Zolder krijgt wel eens de vraag van scholen om te helpen bij de begeleiding van een groepsuitstap op de fiets. Eind vorige maand werd de Vrije Lagere School van Berkenbos begeleid naar Koersel, een geplande uitstap vandaag is verplaatst door het slechte weer. Zo'n begeleiding is niet alleen nodig om de fietsers wegwijs te maken, maar ook omdat heel wat automobilisten nog steeds geen rekening houden met (groepen) fietsers. Scholen kunnen de Fietsersbond altijd contacteren voor info of advies. Tegelijk verwijst de Fietsersbond ook naar het Sint-Franciscuscollege dat een procedure 'fietsen in groep' heeft opgemaakt. 

buitenspeeldag-uitgesteld-tot-woensdag-15-mei

Buitenspeeldag uitgesteld tot woensdag 15 mei

De Buitenspeeldag van morgennamiddag op de Vrijheid-site is uitgesteld naar woensdag 15 mei. Dat heeft het gemeentebestuur vanmorgen beslist op basis van de weersvoorspellingen. Er wordt immers weer heel wat regen en wind verwacht, en in zulke omstandigheden kun je kinderen niet laten buiten spelen en sporten en bijvoorbeeld springkastelen opstellen. Maar over een maand wordt op dezelfde plaats hetzelfde spelaanbod georganiseerd. AAP & NEL hebben voor morgen wel een alternatief: ze roepen kinderen op om kleurplaten te kleuren en een foto van het resultaat via WhatsApp (0477 96 48 88) in te sturen. Donderdag wordt bekend gemaakt wie leuke prijzen wint.  (foto Ann Jordens)

tip-van-de-bib-angie-thomas

Tip van de Bib: Angie Thomas

Deze week wordt ons vanuit de bibiliotheek 'Niet te stoppen' van Angie Thomas warm aanbevolen.

Korte inhoud

Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een echte raplegende is. Maar dan wordt Bri's moeder ontslagen en wordt overleven haar prioriteit. Bri uit al haar frustraties in haar raps. Het is nu geen kwestie meer van willen: ze móét het maken!Angie Thomas, bekend van The Hate U Give, werpt opnieuw een licht op de problemen waar Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten nog elke dag mee worstelen. Niet te stoppen is een ode aan hiphop, geschreven door een van de meest invloedrijke schrijvers van deze generatie.De raps van Bri in het boek zijn vertaald door Akwasi.'We hebben geluk Angie Thomas te hebben, en dat we een meisje als Bri kennen.' The New York Times Book Review

de-blik-van-richie-111

De blik van Richie

Ieder nadeel zijn voordeel??

mooov-brengt-films-uit-de-wereld-naar-de-roxy

MOOOV brengt films uit de wereld naar de Roxy

De komende weken loopt weer het MOOOV filmfestival op 6 plaatsen in Vlaanderen en ook online. Voor Limburg is The Roxy Theatre in Koersel het decor tussen 18 en 29 april MOOOV Filmfestival brengt films uit heel de wereld naar Vlaanderen, films die je nergens anders ziet. Je ontdekt er familiefilms en documentaires, feel good verhalen en ontroerende drama's.  In The Roxy Theatre staan heel wat films op het programma. De Mexicaanse prent Radical is de opener nu donderdag om 20 uur, HLM Pussy (Sisterhood) is op zondag 21 april om 16 uur de slotfilm. Voor het hele programma en tickets, klik hier.

er-circuleren-fake-mails-van-de-burgemeester

Er circuleren fake mails van de burgemeester

Een aantal mensen - hoeveel is onduidelijk - heeft vanmorgen een mail ontvangen, zogenaamd van burgemeester Mario Borremans. Daarin werd hen gevraagd om te helpen bij het discreet voltooien van een taak en alleen via mail te reageren. De mails waren verstuurd vanop een gmail-adres en bevatten het privé-adres en de telefoonnummers van de burgemeester. Het is niet bekend of iemand überhaupt op de mail zelf heeft gereageerd en of dat tot problemen heeft geleid. De burgemeester heeft het mailadres laten blokkeren en gemeld bij Safeonweb. UPDATE Ondertussen blijkt dat ook de naam van de voorzitter van de sportraad voor gelijkaardige fake mails wordt misbruikt. 

beperkte-gevolgen-van-de-storm-in-heusden-zolder

Beperkte gevolgen van de storm in Heusden-Zolder

De gevolgen van de korte storm met rukwinden en onweer deze namiddag is overgetrokken, zijn relatief beperkt gebleven. De brandweer kreeg wel een aantal oproepen voor omgewaaide bomen die in de meeste gevallen op de weg terechtkwamen. In Heusden-Zolder bleef dat aantal situaties zeer beperkt, in Koersel en Beringen zijn opvallend meer bomen omgewaaid. Om kwart voor zes begon het weer te donderen en te bliksemen en de komende uren zou het nog onrustig weer blijven. UPDATE Ook vanavond zijn er nog enkele tussenkomsten van de brandweer geweest.

gemeenteraad-vergadert-over-24-punten

Gemeenteraad vergadert over 24 punten

Op donderdag 25 april om 19 uur vergadert de gemeenteraad over 24 punten. De raadsleden krijgen wat cijfermateriaal voorgeschoteld zoals de coördinatie van de jaarrekeningen van de kerkfabrieken en ze moeten de jaarrekeningen van de 8 kerkfabrieken adviseren. Voor de aanleg van riolering en een vrijliggend fietspad in de Kapelstraat moeten de grenzen van het openbaar domein worden vastgesteld en wordt 621 m² ingenomen. De toelagen en overeenkomsten met organisaties in de (…) Lees het hele bericht

lentebeelden-uit-bolderberg

Lentebeelden uit Bolderberg

Deze namiddag lijken we eerder in een herfstscenario terecht te komen, maar Jan Leijskens heeft het mooie weer van de voorbije dagen aangegrepen om wat sfeervolle lentefoto's in Bolderberg te schieten.

code-oranje-voor-rukwinden-in-limburg

Code oranje voor rukwinden in Limburg

Storm Renata trekt deze namiddag over ons land en voor Limburg is code oranje afgekondigd omwille van de rukwinden. De meest krachtige rukwinden worden omstreeks 15 uur verwacht, die kunnen tot 100 km per uur oplopen.  Er is ondertussen ook een BE-Alert met veiligheidsrichtlijnen verspreid.

mustang-fever-was-een-succesvolle-editie

Mustang Fever was een succesvolle editie

Ook vandaag was er weer erg veel volk op Mustang Fever. Het mooie weer speelde uiteraard ook zijn rol, maar zeker ook de vele  Mustangs - wellicht een record - die er te spotten vielen, lokten veel toeschouwers. Ook de sfeer zat er weer volop in. Dit jaar stond het event ook in het teken van 60 jaar Mustang. Na 22 edities bereikt Mustang Fever de freaks alsmaar verder in Europa, dan zie je aan de nummerplaten, dan hoor je aan de talen die er gesproken worden. 't Is uitgegroeid tot een belangrijk internationaal event in dit segment. (foto Tony Sempels)

6-podiumplaatsen-voor-mev-op-provinciale-voorronde

6 podiumplaatsen voor MeV op provinciale voorronde

Op de provinciale voorrondes gymnastiek hebben de meisjes van Moed en Volharding knap gepresteerd. Met de steun van talrijke supporters sleepten ze liefst 6 podiumplaatsen uit de brand: Amélie Tielen 1ste Limburgs C 16, Caprice Nulens 1ste B12, Sien Vandezande1ste B13, Manou Paulussen 3de B14, Jenna Vandael 1ste B15 en Linde Korting 3de B16+. (foto's Lieze Vogels)

de-limburgse-tijdritkampioenen-zijn-gekend

De Limburgse tijdritkampioenen zijn gekend

Op Circuit Zolder werden vandaag de Limburgse en Vlaams-Brabantse kampioenschappen tijdrijden voor verschillende categorieën georganiseerd. De renners kregen 16 km voor de wielen, daarvoor was het circuit in het midden opgesplitst met kegels zodat ze het in twee richtingen konden berijden. De renners zorgden voor een goede opwarming op de rollen, maar de meesten waren bij het overschrijden van de meet duidelijk tot op de limiet gegaan en bleken totaal uitgeput. Dit zijn de Limburgse kampioenen: Cas Hermans (junioren), Rutger Wouters (Elite 2), Kristof Flebus (Elite 3), Ruud Verbakel (Masters), Esmée Gielkens (vrouwen elite), Amélie Lambert (vrouwen junioren), Senne Thonon (U23). (foto's Roman Martyka)

radiocontrolled-races-bieden-mooi-kijkstuk

Radiocontrolled races bieden mooi kijkstuk

Het is weer eens wat anders: de radiocontroled races op het miniatuurcircuit binnen Circuit Zolder. Een spektakelstuk voor de toeschouwers, terwijl de racers met hun zenders op een tribune staan vanwaar ze hun behendigheid etaleren. Het zijn immers bijzonder snelle wagentjes die door bochten scheuren en over hellingen jumpen. Af en toe gaat eentje uit de bocht of slaat over de kop. Tussendoor is er nog nog wat onderhoudswerk aan de wagentjes. De races vandaag op Zolder waren de eerste voor de Belgische kampioenschappen 2024. (foto's Roman Martyka)

bolderberg-speelt-gelijk-4

Bolderberg speelt gelijk

In de derde provinciale A kwam Bolderberg FC met een 0-0 terug van Heers VV.

vlotte-winst-voor-heusden

Vlotte winst voor Heusden

In de vierde provinciale B won SJ Heusden 06 vrij makkelijk van Peerder Sportvrienden, 3-1.

anadol-haalt-zwaar-uit-6

Anadol haalt zwaar uit

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft FC Anadol Standaard Elen A ingeblikt met 4-0. KVV Heusden-Zolder versloeg Kattenbos Sport met 1-0.

drie-keer-prijs-voor-moed-en-volharding

Drie keer prijs voor Moed en Volharding

Moed en Volharding trok vandaag met 3 recrea-gymnasten naar Zoersel. En ze hebben zich getoond want Charlotte, Joyte en Ophélie kwamen terug met 2 x goud en 1 x brons. (foto's Lieze Vogels)

tweemaal-winst-eenmaal-verlies-voor-hebad

Driemaal winst, eenmaal verlies voor Hebad

het badminton verloor Hebad 3G met 2-6 van W&L 2G. Winst was er voor Hebad 5G, 7-1 tegen Dropshot 1G, en Hebad 6G, 6-2 tegen Opbad 1G. UPDATE Zondagavond won Hebad 4G met 5-3 uit bij Pluimplukkers 3G (Gent).

pasar-op-wandel-aan-de-begijnenvijvers

Pasar op wandel aan de Begijnenvijvers

Pasar Heusden hield zijn jaarlijkse dauwwandeling aan de Begijnenvijvers in Hechtel-Eksel. 41 wandelaars genoten van de mooie omgeving en het prachtige weer. Als afsluiter schoven ze aan voor een ontbijt in de Oude Barrier. (foto's Jos Willems)

zolder-a-kan-ook-nog-winnen

Zolder A kan ook nog winnen

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A vandaag gewonnen bij Bavi Vilvoorde B, 63-70. In de eerste provinciale walste Zolder B over Tongeren C heen, 46-83. Zolder C ging in tweede provinciale met 66-89 onderuit tegen Gems Diepenbeek A. In vierde provinciale kreeg Zolder D een gigantische pandoering van Alfa 2000 Achel, 30-121. De dames van Zolder verloren met 32-44 van Lummen D. 

snuisteren-in-de-shopfabriek

Snuisteren in de Shopfabriek

Er was vandaag weer heel wat belangstelling voor de Shopfabriek, da's ondertussen een klassieker die geregeld in Watt17 standhouders met de meest uiteenlopende producten samenbrengt. Zoete lekkernijen, gezonde producten van de bijen, cadeautjes voor Moederdag of voor communicanten, kleding, sierraden, ... kortom je kon er urenlang snuisteren. (foto's Heidi Daniëls)

historische-mijnwerkersplaquette-terug-in-badzaal

Historische mijnwerkersplaquette terug in badzaal

Vanmiddag is in The Max een bijzondere mijnwerkersplaquette geschonken aan  Tamer Cankurtaranoglu. Het gaat om een zogenaamde Taymans-plaquette uit 1904. Kolenhandelaar Eduard Taymans bestelde de plaquette voor zijn klanten bij kunstenaar Constantin Meunier. Er staat een mijnwerker met helm en houweel afgebeeld met op de achtergrond een steenberg en een rokende schouw. Er zijn van dat reliëf heel wat exemplaren gemaakt in aardewerk, in gips en in brons. Drie bronzen (…) Lees het hele bericht

fred-klee-rondt-zijn-theatertournee-af-in-muze

Fred Klee rondt zijn theatertournée af in Muze

In een uitverkochte zwarte zaal van CC Muze namen Fred Klee en zijn Voyageurs afscheid van Radio Cachot in de derde theatertournée. Met 'hé Kaffer' maakte hij de cirkel rond om zijn leven muzikaal uit de doeken te doen. Het was een emotioneel afscheid: voor een uitverkochte zaal vertelde de Paalse muzikant over zijn leven als zoon van een zigeuner. Openhartig en met een lach en een traan zong en vertelde Klee over het reilen en zeilen in de zigeunerwereld. Heen (…) Lees het hele bericht

morgen-bk-radiogestuurde-auto-s-op-hun-circuit

Morgen BK radiogestuurde auto's op hun circuit

Terwijl op de grote omloop morgen de fietsers het hoge woord voeren - de Limburgse en Vlaams-Brabantse kampioenschapppen tijdrijden - zullen de schaalmodellen even verder over hun circuit scheuren. Dat circuit van de radiogestuurde raceauto's  (rc[!]cz) bevindt zich naast de padelbanen. Het gaat morgen om de eerste wedstrijd van de Belgische kampioenschappen, er zijn 110 inschrijvingen. Tussen 9 uur en 19 uur is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen. Wie het nog niet gezien heeft, het is bijzonder spectaculair - en bij momenten grappig - maar de races eisen veel behendigheid en een snel reactievermogen van de bestuurders. 

heusden-werd-overrompeld-door-mustangs

Heusden werd overrompeld door Mustangs

Het was vandaag de eerste dag van Mustang Fever 2024 en dat zullen ze in Heusden geweten hebben. Al sinds vanmorgen klonk het typische motorgebrul van de Amerikaanse wagen in de lucht. Ze waren met honderden, oldtimers en gloednieuwe exemplaren en ze kwamen uit heel België en ook uit de buurlanden. Ze stonden te pronken in de Schaapsweg en de andere straten, anderen maakten een rondritje. Rond de Mustang garage hing een Amerikaans sfeertje, met gepaste live-muziek, food and drinks, zware motoren en zelfs cowboys te paard,  mustangs uiteraard. In de showroom kon  de miniatuurcollectie van Adelbert Engler traditiegetrouw op heel wat belangstelling rekenen. Vandaag was de opkomst van publiek en deelnemers zeer groot, morgen is er dag 2 van Mustang Fever. (foto's Ann Jordens)

pandoering-voor-rp-products-1

Pandoering voor RP Products

In het bedrijfsvoetbal won Wieze Boys A zonder te spelen doordat FC Klotbroek forfait gaf. RP Products speelde wel en kreeg een forfaitscore - 5-0 dus - aangesmeerd bij Solar Assistance. En Wieze Boys B moest bij Cosmos het onderspit delven, 2-1.

10-kandidaten-uit-heusden-zolder-voor-9-juni

17 kandidaten uit Heusden-Zolder voor 9 juni

Vanmiddag om 12 uur moesten de politieke partijen hun lijsten voor de Vlaamse en federale verkiezingen van 9 juni hebben ingediend. In het totaal staan 10 kandidaten uit Heusden-Zolder op de lijsten. We geven de lijsten in volgorde van hun nummer zoals die onlangs zijn geloot

Bij Vlaams Belang staat Guido Nowak als 7de opvolger op de kamerlijst, op de lijst voor het Vlaams parlement staan Jan Jans en Anny Jaspers respectievelijk op de 8ste en 14de effectieve plaats. 
Bij N-VA is Steven Goris de 9de effectieve kandidaat op de kamerlijst, op de lijst voor het Vlaams parlement staat Tuur Lemmens op de 7de effectieve plaats.
Bij CD&V staat niemand op de kamerlijst, terwijl Isabelle Thielemans de 10de effectieve kandidate is op de lijst voor het Vlaams parlement.
Bij Vooruit is Funda Oru de lijsttrekker voor de Kamer, Nico Geeraerts is 6de opvolger voor het Vlaams parlement.
Open VLD telt geen kandidaten uit Heusden-Zolder voor de Kamer, terwijl Julie Lormans op de derde effectieve plaats voor het Vlaams parlement staat. 
Bij Groen staat Machteld Bosmans als 6de opvolger voor de Kamer, terwijl die partij geen kandidaten heeft voor het Vlaams parlement.
De PVDA heeft zowel voor de Kamer als voor het Vlaams parlement geen kandidaten uit Heusden-Zolder.
De lijst met de meeste namen uit Heusden-Zolder is Voor U. Laurenne Lenaerts is 5de opvolger en Jurgen Schots is 6de opvolger op de lijst voor de Kamer.  De lijst voor het Vlaams parlement wordt aangevoerd door Yasin Gül. Jorgen Lenaerts is daar eerste opvolger, Philippe Beeckmans 9de opvolger en Buse Cakmak 10de opvolger en Anne Schevenels 11de opvolger.

vandaag-gezien-530

Vandaag gezien

't Is nog niet eens half april, maar daar zijn de meikevers al. (foto Fernand Gielen)

de-blik-van-richie-110

De blik van Richie

Klaar voor het derde trimester

schoolomgeving-de-leerplaneet-zo-goed-als-klaar

Schoolomgeving De Leerplaneet zo goed als klaar

De werken aan de schoolomgeving van De Leerplaneet zijn zo goed als voltooid. Ze zijn van start gegaan na de kerstvakantie en volgende week, na de paasvakantie, zou alles in zijn normale plooi moeten vallen. De parking Beekbeemdenhof is uitgebreid en heringericht, en op enkele details na klaar. Daardoor kan ook de buitenschoolse kinderopvang daar weer opengaan. En ook de oversteekplaats op de Ringlaan is eindelijk volledig afgewerkt. 

gewonde-bij-botsing-in-meylandtlaan

Gewonde bij botsing in Meylandtlaan

Om 15.20 uur deze namiddag zijn op de Meylandtlaan een auto en een vrachtwagen gebotst. In de auto raakte één persoon gewond, het slachtoffer is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

in-het-berenhuis-werden-vogelhuisjes-getimmerd

In Het Berenhuis werden vogelhuisjes getimmerd

Op de laatste dag van het 2de paaskamp in Het Berenhuis moesten de 13 deelnemers vandaag nog eens flink de handen uit de mouwen steken. Er werd druk getimmerd. En het resultaat was ... 9 vogelnhuisjes die in de zomer een plaatsje krijgen in de dorpstuintjes aan de Garenstraat. (foto's Gerlinde Gilissen)

woning-uitgebrand-in-de-schansstraat

Woning uitgebrand in de Schansstraat

Rond 15 uur deze namiddag is brand ontstaan in een huis in de Schansstraat. Het gaat om een achterbouw die als een aparte woning was ingericht. Toen de brandweer aankwam sloegen de vlammen al naar buiten. De brandweer had heel wat werk maar kon niet voorkomen dat de woning volledig uitbrandde, de schade is dan ook zeer groot. De oorzaak is nog onbekend.

Het was al de tweede interventie van de brandweer vandaag. Vanmorgen even over half 9 moesten de spuitgasten naar de Laambroekstraat. Daar was een pelletkachel ontploft. Dat zorgde voor een sterke rookontwikkeling in het huis. De brandweer heeft vooral moeten ventileren.

rotonde-in-zolder-is-afgewerkt

Rotonde in Zolder is afgewerkt

De rotonde op het kruispunt van Ringlaan, Stationsstraat, Michel Scheperlaan en Dekenstraat in Zolder is volledig afgewerkt. De voorbije tien dagen was dit cruciaal punt afgesloten omdat zowel het wegdek, het fietspad als de aansluitingen aan vernieuwing toe waren. Die werkzaamheden zijn nu afgerond, hoewel vrijdagnamiddag de toegangswegen nog als onderbroken stonden aangeduid.

oproep-versier-de-kapellen-tegen-1-mei

Oproep: versier de kapellen tegen 1 mei

Op 1 mei maakt de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden weer een rondgang langs alle kapellen in de deelgemeente. Ze doet daarom een oproep om tegen die datum de grote en kleine kapellen te versieren. 49 jaar geleden startte de kring onder impuls van wijlen Fons Claes met de inventarisatie van de Heusdense kapellen. Het waren er toen welgeteld 159: grote kapellen, grotkapelllen, staakkapellen, huiskapelletjes, enz. In de loop der jaren zijn heel veel kapellen verdwenen, door uiteenlopende oorzaken. Vorig jaar zijn nog 34 versierde kapellen geteld. In het jubileumboek van 2023 staan die allemaal beschreven. Dit jaar op 1 mei doen de leden van de Geschied- en Heemkundige Kring dus voor de 49ste keer hun rondgang, daarbij worden ook alle kapellen gefotografeerd.

twee-uur-laaiende-blues-met-the-ozdemirs

Twee uur laaiende blues met The Özdemirs

Move2Blues had donderdagavond The Özdemirs uitgenodigd. De normale bezetting is vader met twee zonen, maar door ziekte was er een vervanger opgedraafd. Daar viel niets van te merken en twee uur lang gaven The Özdemirs  van katoen, stevige blues doorregen met gitaarasolo's. En zelfs na zo'n lange set claimde het publiek nog enkele bisnummers. (foto's Roman Martyka)

de-padelburen-bakkeleien-in-t-kuipershof

De Padelburen bakkeleien in 't Kuipershof

Op donderdag 9 mei, Hemelvaart, haalt FOMO Producties opnieuw een populaire theatervoorstelling naar Heusden-Zolder. Die avond om 20 uur wordt in 't Kuipershof 'De Padelburen' opgevoerd. Dat is een hilarische komedie van Jeroen Maes met de populairste sport in de hoofdrol, een sport die ook al eens op burenprotest stuit zelfs op 100 meter van 't Kuipershof. Het verhaal gaat over een koppel dat het lawaai van het nabijgelegen padelveld beu is en een makelaar onder de arm neemt om hun huis te verkopen. Maar wie is er nu geïnteresseerd in een huis naast een padelveld? Misschien één van de spelers? Dat ontdek je tijdens de voorstelling. Op de planken verschijnen bekende acteurs: Peter Bulckaen (Familie), Wim Stevens (Thuis), Martine de Jager (Samson & Marie), Katja Retsin (VRT presentatrice) en Jeroen Maes (Wat Nu Weer?). Voor de laatste tickets kun terecht bij www.fomoproducties.be

legendarische-f1-bolides-vandaag-op-circuit

Legendarische F1-bolides vandaag op circuit

De donderdagse training op Circuit Zolder had vandaag enkele bijzondere blikvangers: drie voormalige Formule 1-bolides. Er waren twee Lotussen die in het befaamde zwarte John Player Special tijdperk werden bestuurd door Nigel Mansell en Ronnie Peterson en de Mc Laren in Marlboro-kleuren van James Hunt. (foto Roman Martyka)

50-tal-kinderen-strijdt-in-de-jeugdolympia

50-tal kinderen strijdt in de Jeugdolympiade

In de velodroom werd vandaag gestreden op het scherpst van de snee. Zowat 50 kinderen uit Heusden-Zolder hadden zich ingeschreven voor de Jeugdolympiade. Die is bedoeld als opwarming voor de Olympische Spelen deze zomer. De kinderen kregen er een hele reeks proeven voorgeschoteld, van gymnastiek, via badminton tot behendigheidsuitdagingen. En overal konden ze punten verzamelen en aan het eind lag misschien een medaille te wachten. Ervaren trainers zorgden voor de begeleiding en coaching. De kinderen amuseerden zich in ieder geval te pletter, want deelnemen was minstens even plezant als winnen. (foto's Robrecht Froyman)

sfz-in-een-jaar-al-100-robotoperaties

SFZ: In één jaar al 100 robotoperaties

Een jaar na de start van de robotchirurgie in het Sint-Franciscusziekenhuis is vandaag de 100ste robot geassisteerde operatie uitgevoerd. De Versius robot maakt bij operaties meer precisie, meer bewegingsmogelijkheden en meer controle mogelijk. De chirurgen kunnen opereren zoals ze dat via een kijkoperatie deden maar dankzij de robottechnologie beschikken ze over een ergonomische module met full HD en 3D beeld waardoor hun fysieke belasting beperkt wordt en ze langer op topniveau (…) Lees het hele bericht

okra-padel-kermt-bezocht-de-velodroom

Okra Padel Kermt bezocht de velodroom

21 leden van Okra Padel Kermt kregen gisteravond een rondleiding in het complex van de velodroom. Ze hadden daarbij het geluk om grondlegger en inspirator Marc Wauters als gids mee te krijgen. Hij leidde het gezelschap niet alleen langs de piste en de sportterreinen maar ook door de catacomben en voorzag hen overal van de nodige achtergrondinformatie, technische gegevens, de sportieve uitdagingen, .... Marc kan daarbij zijn enthousiasme nooit onderdrukken, zeker ook wanneer hij het heeft over al de grote kampioenschappen die er nog in het verschiet liggen. Na een avond vol nieuwe ontdekkingen, gedeelde passie en onvergetelijke momenten sloot het gezelschap af bij een drankje bij Odiel, want er viel heel wat na te bespreken ... (foto Francis Holsteyns)

fietsen-op-trage-wegen-vijverstraat-en-koeweide

Fietsen op trage wegen: Vijverstraat en Koeweide

Deze maand zet de Fietsersbond opnieuw twee trage wegen in de kijker: de Vijverstraat en de Koeweidesteeg. De Vijverstraat is 1,72 km lang, de Koeweidesteeg 970 meter. Beide vormen de verbinding tussen Terlaemenlaan in Bolderberg, Boekt (via Weyerman) en Vogelsancklaan en doorkruisen vijvers, moerassen, bossen, graslanden en heide. De Vijverstraat, tegenover Parking 69, (…) Lees het hele bericht

fietssnelwegen-wordt-alsmaar-belangrijker

Fietssnelwegen wordt alsmaar belangrijker

Dit jaar werken de 5 Vlaamse provincies al 10 jaar samen aan de fietssnelwegen of fietsostrades. Ondertussen bestaat het netwerk in Vlaanderen uit 130 fietssnelwegen, in het totaal 2 800 kilometer, een uniforme leesbaarheid én een website fietssnelwegen.be met routeplanner. Er is nog werk aan de winkel maar er wordt ook hard doorgewerkt, zo is van de 2.800 km fietssnelweg al 2.037 km befietsbaar. Overal zie je ook dezelfde blauwe F-bordjes en vloerstickers. Ook in Limburg (…) Lees het hele bericht

nog-vijf-kandidaten-voor-bruisend-zolder

Nog vijf kandidaten voor 'Bruisend Zolder'

Er zijn nog vijf kandidaten voor het project 'Bruisend Zolder'. Dat bestaat zoals bekend uit twee luiken: enerzijds een nieuwbouw op de site van het gesloopte CVO-gebouw - achter het gemeentehuis - en anderzijds een project op de grasvlakte voor het gemeentehuis. Er hadden zich heel wat kandidaat-ontwikkelaars gemeld en daaruit is de selectie gebeurd op technische criteria. De resterende kandidaten krijgen nu de tijd om hun ontwerpen voor te stellen, (…) Lees het hele bericht

zondag-lente-editie-van-de-shopfabriek-in-watt17

Zondag lente-editie van de Shopfabriek in Watt17

Zondag van 10 tot 18 uur wordt WATT17 opnieuw ingenomen door de Shopfabriek. Meer dan 60 hippe winkels, webwinkels, labels, ateliers en designers bouwen er een mooie stand op en laten je kennismaken met de meest uiteenlopende producten. Het gaat onder meer om  baby- en kinderkleertjes, dameskleding, speelgoed , juweeltjes, cadeautjes, decoratie,  verzorging , lekkernije, drankjes. Er is kinderanimatie en een foodtruck. De toegang bedraagt 2 euro. (foto Ann Jordens)

vandaag-gezien-529

Vandaag gezien

Ronduit vertederende taferelen op de hooilanden van Bovy. (foto Paul Reynders)

tuinafvalzakken-krijgen-felgroene-kleur

Tuinafvalzakken krijgen felgroene kleur

De nieuwe zakken van Limburg.net voor tuinafval worden feller groen van kleur. Dat is om het sorteerproces van de installatie in Beringen te verbeteren, met de nieuwe kleur wordt de foutenmarge van de optische scanners verkleind. Daardoor wordt ook de manuele nasortering op de fractie tuinafval overbodig. Inwoners van Optimo-gemeenten - waaronder dus Heusden-Zolder - mogen de bestaande groene zakken verder blijven gebruiken tot ze op zijn. Aan de sorteerregels verandert er niets. Alle andere zakken blijven hetzelfde. De nieuwe tuinzakken - die ook qua grootte, sluiting en prijs hetzelfde blijven - worden vanaf nu stilaan verdeeld. De verkooppunten mogen ook eerst nog de oude verkopen. 

ramadanfeest-moet-periode-van-verzoening-zijn

'Ramadanfeest moet periode van verzoening zijn'

Vandaag vieren de moslims het einde van de ramadan met het Ramadanfeest of in de volksmond het Suikerfeest. In een mededeling wijst burgemeester Mario Borremans er op dat het feest een tijd van vreugde, verbondenheid en nu meer dan ooit een tijd van verzoening moet zijn. Hij verwijst naar de incidenten die de voorbije weken in Heusden-Zolder en ver daar buiten voor heel wat onrust hebben gezorgd. "Gelukkig zijn de gemoederen ondertussen bedaard en is de rust (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-109

De blik van Richie

Wat moet dat dan geven bij iemand met een hart van goud?

106-renners-voor-pk-s-tijdrijden-op-circuit-zolder

106 renners voor pk's tijdrijden op Circuit Zolder

Nu zondag hebben op Circuit Zolder de provinciale kampioenschappen tijdrijden voor Limburg en Vlaams-Brabant plaats en dat zowel voor Junioren, Elite 2, U23, Elite 3 en Masters, dames en heren. Het circuit is opgedeeld met kegels. De renners rijden eerst een ronde langs de buitenkant, maken dan een bocht en kerug terug langs de binnenkant. De eerste start is om 12 uur voor een junior uit Vlaams-Brabant, de laatste renner, een elite 2 uit Limburg vertrekt om 17.37 uur. Er zijn 106 renners ingeschreven. 

jumbo-supermarkt-komt-in-zelfstandige-handen

Jumbo supermarkt komt in zelfstandige handen

De supermarkt van Jumbo in Heusden wordt, net als de winkels in Lanaken en Sint-Lambrechts-Herk, door de Nederlandse groep overgedragen aan zelfstandige uitbaters. Vorig jaar had Jumbo al zijn filialen in Rijkevorsel en Ranst overgedragen aan zelfstandige ondernemers. Volgens de Nederlandse groep hebben winkels in handen van franchisenemers meer kansen op succes en kunnen ze meer op de plaatselijke situatie en cliënteel inspelen. Volgens een mededeling van Jumbo gaan geen arbeidsplaatsen (…) Lees het hele bericht

de-beste-snacks-voor-je-lenteworkout

De beste snacks voor je lenteworkout

PARTNERBIJDRAGE Met de komst van het mooie weer worden buitensporten zoals fietsen, wandelen en hardlopen steeds aantrekkelijker. Een goede voedingsstrategie is cruciaal voor iedereen die van het buitenleven wil genieten terwijl ze actief blijven. De juiste snacks kiezen is essentieel voor het behouden van je energie tijdens langere activiteiten. Hier delen we enkele top keuzes voor gezonde en energierijke snacks die perfect zijn voor elk avontuur buiten.

Zo zijn (…) Lees het hele bericht

een-heel-weekend-mustang-fever-in-heusden

Een heel weekend Mustang Fever in Heusden

Dit weekend wordt Heusden weer overspoeld door Mustangs uit binnen- en buitenland want de Mustang Garage organiseert de 22ste editie van Mustang Fever. Adelbert Engler verwacht honderden Mustang-rijders voor dit event dat in het teken zal staan van 60 jaar Mustang. De Schaapsweg en de omliggende straten zullen volstaan met Mustangs in een speciaal design en wagens uit alle jaartallen, er zijn live optredens, eten en drinken en in de garage kun je de grootste miniatuur Mustangcollectie van Europa gaan bekijken. Adelbert heeft er meer dan 10.000 samengebracht, die er tussen de mooiste grote modellen staan. Zaterdag om 16 uur vertrekt een tourrit met motoren. Het event is twee dagen lang gratis toegankelijk voor iedereen. (foto Ann Jordens)

politie-neemt-2-auto-s-en-bromfiets-in-beslag

Politie neemt 2 auto's en bromfiets in beslag

De politie heeft afgelopen weekend in Heusden-Zolder twee auto's en een bromfiets in beslag genomen. Tijdens een gerichte snelheidscontrole in de Kolderstraat werd de aandacht getrokken door een kenteken dat niet op de juiste manier was bevestigd. Daarbij bleek dat de nummerplaat aan een andere wagen toebehoorde. Daarnaast bleek de auto niet gekeurd, niet verzekerd en niet ingeschreven. Hij werd dus in beslag genomen. Een tweede auto werd op de Koolmijnlaan in beslag (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-philippa-perry

Tip van de Bib: Philippa Perry

Deze maand geeft Gus van de bibliotheek ons leestips. En de spits wordt afgebeten door "Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet)" van Philippa Perry.

Korte inhoud

Op basis van haar rijke ervaring als therapeut, haar wetenschappelijke inzichten en haar persoonlijke ervaringen als ouder, behandelt Philippa Perry de grote vragen van de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren. Hoe ga je (…) Lees het hele bericht

schutkring-voor-wolvenschade-is-verlengd

Schutkring voor wolvenschade is verlengd

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de schutkring voor wolvenschade verlengd. Dat is de perimeter binnen de ruimere risicozone waarbinnen ook niet-professionele rundvee- en paardenhouders subsidies kunnen aanvragen voor wolfwerende maatregelen. De Vlaamse overheid voorziet subsidies voor veehouders die hun bestaande omheininingen wolfwerend maken. Dus kunnen ook in Heusden-Zolder paarden- en rundveehouders gebruik maken van de subsidies. In Heusden-Zolder hebben de wolven tot nu toe wellicht twee keer toegeslagen. 

de-women-on-wheels-zijn-eraan-begonnen

De Women on Wheels zijn eraan begonnen

Ze zijn eraan begonnen ... de Women on Wheels. Vanavond was er de eerste bijeenkomst aan het Cycling Center en met 26 inschrijvingen zat het volgeboekt. Van nu tot 10 juni komen de dames elke maandag samen om onder leiding van de trainers van de Vlaamse Wielerschool alle fietskneepjes onder de knie te krijgen. Het is niet de bedoeling dat ze Kopecki-gewijs aan 50 per uur over het circuit scheren, maar wel de nodige fietsbehendigheid opdoen, veilig in en uit de klikpedalen gaan, in groep rijden, ... En in juni komt Lotte Kopecki persoonlijk checken wat ze geleerd hebben. Vanavond kregen ze naast algemene instructies onder meer een aantal behendigheidsproeven voorgeschoteld. Zelfs schepen Marleen Hoydonckx, die zichzelf nochtans als gevorderde mag beschouwen, maakte deel uit van het peleton in wording. (foto's Ann Jordens)

er-staat-nu-ook-een-mammoet-voor-kasteel-meylandt

Er staat nu ook een mammoet voor kasteel Meylandt

De megaloceros - het statige hert uit de ijstijd - dat al enkele maanden in de voortuin van kasteel Meylandt alle blikken naar zich toetrekt, heeft vanmiddag gezelschap gekregen. En wat voor gezelschap. Het gaat om een perfecte replica van een mammoet, een tijdgenoot van de megaloceros. Het is opnieuw een creatie van beeldhouwster Hedwig Snoeckx (Zephyr Wildlife), die ook leerkracht is aan de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten van Heusden-Zolder. Twee (…) Lees het hele bericht

organist-wordt-een-knelpuntberoep

Organist wordt een knelpuntberoep

Vroegere had elke parochiekerk haar organist, sommige kerken zelfs meerderen. Maar ondertussen lijkt dat een knelpuntberoep geworden. Het aantal misvieringen daalt zeer sterk, parochies investeren niet meer in herstellingen of restauraties van hun orgel, waardoor ook het aantal organisten verdwijnt. Daardoor zijn de resterende organisten overbevraagd. Zoals bijvoorbeeld Gerry Dirix, de organist van de Sint-Willibrorduskerk in Heusden, hij bespeelt ook in andere kerken het orgel en als hij niet overal tegelijk kan zijn, zorgt hij voor een stick met de muziek van het betrokken orgel. VRTNWS maakt er een leuke reportage over. (foto Noa Sneyers)

les-soeurs-verovert-heel-de-belgische-kust

Les Soeurs verovert heel de Belgische kust

Les Soeurs, de winkelketen van de zussen Hendrickx - afkomstig uit Heusden- heeft nu al een achtste vestiging geopend. Les Soeurs is gekend om de eigen kleding- en juwelencollectie. Clio, Kay en Julie begonnen destijds in Hasselt een eerste winkel en veroveren sindsdien gestaag heel Vlaanderen. Ondertussen is Les Soeurs aangespoeld in de kuststreek. Daar waren ze al eerder in het mondaine Knokke te vinden, onlangs openden ze in het pittoreske Brugge een winkel en nu tijdens de paasvakantie nemen ze de aanloop naar de zomer vanuit het booming Nieuwpoort, waar ze een pand in de Albert I-laan hebben ingenomen. Zo is heel de kustlijn gecoverd.

lieven-cambre-en-co-geven-tof-concert

Lieven Cambré en co geven tof concert

In de jazzreeks MJO invites ... was het vanavond de beurt aan saxofonist Lieven Cambré, die voor eigen volk mocht schitteren. Hij had zangeres Katrien Coppens meegebracht en de muzikanten Jasper De Roeck (contrabas), Koen Geudens (piano) en Jesse Dockx (drums). Het MuzeCafé zat vol met jazzliefhebbers. (foto's Ann Jordens)

jelle-geens-vierde-in-californie

Jelle Geens vierde in Californië

Jelle Geens is vierde geworden in de 70.3 Ironman Oceanside, de eerste halve triatlon van de nieuwe Ironman Pro Series. Hij kwam als negende uit het water na 1900 meter zwemmen.  Veel beter verging het hem in het fietsen waar hij lange tijd aan de leiding reed, maar in de laatste 30 van de 90 km moest hij een kopgroep laten gaan. Hij begon als zesde aan het loopnummer waarin hij nog twee plaatsen goedmaakte en zo vierde werd op 3'37" van winnaar Lionel Sanders.

vooral-verlies-voor-hebad

Vooral verlies voor Hebad

Er stonden dit weekend verschillende competitiewestrijden voor badmintonclub Hebad op het programma. Hebad 1H verloor met 6-2 uit bij W&L 1H. Hebad 3H won met 3-5 uit bij Poona Hoeselt 2H. Hebad 1D ging met 7-1 onderuit bij Buggenhout 2D. Hebad 2D verloor met 5-3 uit bij Looise 2D. Zondagavond verloor ook  Hebad 2H in Wellen tegen Webacsa 1H.

laurens-vanthoor-wint-op-nurburgring

Laurens Vanthoor wint op Nürburgring

In de tweede race voor de Nürburgingring Langstrecke 2024 waren Laurens Vanthoor en Kévin Estre vandaag de snelsten. Ze waren in hun Porsche van 911 vanop de 4de plaats vertrokken, na amper drie minuten namen ze al de leiding. Die moesten ze na een pitsstop wel even afstaan maar uiteindelijk werden ze als eersten afgevlagd. Na hun tweede plaats van gisteren nemen ze dus een uitstekende start in Duitsland.

dries-vanthoor-moet-opgeven-na-aanrijding

Dries Vanthoor moet opgeven na aanrijding

Dries Vanthoor en zijn ploegmaat Charles Weerts hebben hun favorietenrol niet kunnen waarmaken in de 3 uur van Castellet in Frankijk. Ze raakten na een uur race betrokken in een aanrijding en konden niet meer verder rijden in hun BMW. Het ging om de eerste manche van de GT World Challenge Europe Endurance. De volgende race is de 24 uur van Spa-Francorchamps einde juni.

2-pk-s-en-c1-s-gingen-er-tegenaan

2 pk's en C1's gingen er tegenaan

Vandaag was het aan de 2 pk's en de C1 om op Circuit Zolder voor spektakel te zorgen. Zij kregen een uithoudingsrace van 420 minuten voor de wielen. En zoals steeds streden ze weer met een over-mijn-lijk-mentaliteit. Mooi om te zien. De winst was voor P4M1, voor Burton Technifutur Academy en the Golden Horse II mocht het derde podium schavotje bezetten. (foto's Dirk Dekens)

vlotte-uitzege-voor-sk-heusden-06

Vlotte uitzege voor SK Heusden 06

SK Heusden 06 had - in vierde provinciale B - weinig moeite met Sparta Lille. Het keerde met een 1-4 winst terug uit Noord-Limburg.

bolderberg-haalt-zwaar-uit-5

Bolderberg haalt zwaar uit

in de derde provinciale A smeerde Bolderberg FC FC De Zwaluw Vechmaal een forfaitscore aan de broek, 5-0 dus.

anadol-speelt-gelijk-in-leopoldsburg

Anadol wint in Leopoldsburg

In de tweede provinciale B van het voetbal won FC Anadol met 1-2 bij Esk Leopoldsburg. Anadol heeft nu ook de leiding in de strijd om de derde periodetitel.

dirk-thoelen-behaalt-shihan-titel-in-japan

Dirk Thoelen behaalt Shihan titel in Japan

Deze week is een delegatie trainers van Bushido Ju-Jutsu uit Heusden Zolder in Japan om Dirk Thoelen, die al jarenlang traint, zijn Shihan titel te laten behalen. Shihan is 5de Dan en is de hoogste graad die iemand kan behalen in de sport. Als Shihan in de Sin -Ryu ju-jutsu draag je een paars gekleurde gordel. De traditionele Japanse ju-jutsu kunnen mannen en vrouwen op alle leeftijden beoefen in de sporthal Heusden, op vrijdag van 20 tot 21.30 uur en zondag van 10 tot 12 uur. (foto's Bart Maene)

massa-volk-voor-43ste-stoet-van-de-slamridders

Massa volk voor 43ste stoet van De Slamridders

Het mag dan een beetje vijgen na Pasen zijn, de 43ste carnavalstoet van De Slamridders was opnieuw een voltreffer. Daarvoor zorgde natuurlijk op de eerste plaats het stralende lenteweer. Dat lokte een massa volk naar de Heusdense straten. Daarnaast waren tientallen carnavalsgroepen met kleurrijke wagens en kostuums naar Heusden afgezakt, om nog één keer voluit te gaan voor de carnavaloutfit weer mag opgeborgen worden tot 11 november. De sfeer zat er zowel tijdens als na de stoet volop in. (foto's Julien Maebe)

heel-de-familie-van-den-begin-reymer-in-muze

Heel de familie Van den Begin - Reymer in Muze

Zaterdagavond stond 'Van den Begin speelt Reymer' op de affiche van de zwarte zaal in CC Muze. Tine Reymer en Peter Van den Begin pakten samen dochters Charlie en Thelma het publiek in. (foto's Herman Eerdekens)

laurens-vanthoor-2de-op-nurburgring

Laurens Vanthoor 2de op Nürburgring

Laurens Vanthoor en zijn teamgenoot Kévin Estre zijn tweede geworden in de eerste manche van de Nürburgring Langstrecken Serie. Hun Grello Porsche van Manthey EMA eindigde op minder dan 3 seconden van de Falken Motorsport Porsche van Erikson-Menzel. Vandaag staat op het Duitse circuit nog een race van 4 uur op het programma.

zolder-a-verliest-zwaar-in-hasselt

Zolder A verliest zwaar in Hasselt

In de tweede landelijke van het basketbal kreeg Zolder A een 83-45 pandoering van Hades Kiewit A. Zolder is ondertussen in de middenmoot verzeild. 

volle-tent-voor-covers-on-the-rocks

Volle tent voor Covers on the Rocks

Opnieuw een volle feesttent zaterdagavond op het Willibrordusplein, deze keer voor Heusden Live. Covers on the Rocks reeg de populaire rocknummers aan elkaar, ze werden volop meegebruld en zorgden voor de nodige ambiance. (foto's Roman Martyka)

uitverlies-voor-kvv

Uitverlies voor KVV

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder zaterdagavond met 2-1 verloren van Kadijk Overpelt A.

gewonde-bij-vechtpartij-in-de-koolmijnlaan

Gewonde bij vechtpartij in de Koolmijnlaan

In de vooravond is een gewonde gevallen bij een vechtpartij in een lijnbus in de Koolmijnlaan. Nadien zette het zich verder op straat, waar tientallen jongeren kwamen toegelopen. Het onderzoek loopt nog maar het zou naar verluidt gaan over een conflict tussen Kosovaren en Bulgaren, waar de spanning al langer oploopt. Bij de vechtpartij vanavond is een gewonde gevallen. Die kreeg ter plaatse de eerste zorgen en is dan naar het ziekenhuis gebracht. Verdere info ontbreekt nog. UPDATE Eén verdachte is opgepakt, andere betrokkenen moeten nog ondervraagd worden. 

vandaag-gezien-528

Vandaag gezien

In het heetst van de strijd tijdens een race of kwalificatiesessie wordt er al eens een stuurfoutje gemaakt. Dat bleek vandaag ook op Circuit Zolder. (foto Dirk Dekens)

porsche-domineert-de-terlaemen-cups

Porsche domineert de Terlaemen Cups

Het was vandaag flink druk op de racetrack in Zolder. Er werden twee races betwist van de Terlaemen Cups van de BGDC. Porsche was dominant met Meurens/Meurens/Meurens als winnaar van de eerste race in een Porsche 992 GT3 Cup voor de Porsche 992 G van Dons/Wils en de Porsche Cayman GT4 van White/Geeris. In race twee zagen we exact hetzelfde podium. Het ging er ook pittig aan toe tussen de 2 PK's en de C1's die streden in de kwalificaties voor de 420 minuten race van morgen. (foto's Dirk Dekens)

alleen-wieze-boys-a-kan-winnen-1

Alleen Wieze Boys A kan winnen

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A met 2-4 gewonnen bij Boca Houthalen. RP Products ging thuis met 2-4 de boot in tegen FC Vini's. En ook Wieze Boys B verloor, met 0-3 van Pool Keramo A.

kinderen-genieten-van-hun-eigen-carnaval

Kinderen genieten van hun eigen carnaval

De Slamridders zetten deze namiddag de kinderen centraal. Zij kregen animatie aangeboden met een discoshow, grime, wafels en pannenkoeken, grabbelton, ... Het hoogtepunt voor heel wat kids was de rondrit met de carnavalswagen. (video en foto's Julien Maebe)

de-blik-van-richie-108

De blik van Richie

Dat valt niet te ontkennen.

volle-bak-op-het-prinsessenbal

Volle bak op het prinsessenbal

Het prinsessenbal van De Slamridders vrijdagavond op het Willibrordusplein lokte veel volk. Rond 22 uur was de feesttent al volgelopen met prinsen en prinsessen, narren, ... maar ook in carnavalisten die zich verkleed hadden, van paters tot griezels. De dj wist goed in te spelen op het publiek en dus werd er volop gedanst tot een gat in de nacht. Prinses Linda en adjudant Mathiz zagen dat het goed was. (foto's Roman Martyka)

nieuwe-dorpstuintjes-in-volle-voorbereiding

Nieuwe dorpstuintjes in volle voorbereiding

Er wordt hard gewerkt om de nieuwe dorpstuintjes langs de Garenstraat klaar te stomen voor het seizoen dat nu wel heel dichtbij komt. Nadat eerder al de Amerikaanse vogelkers van de percelen waren verwijderd, is het nu vandaag en morgen een kwestie van klepelen en diepfrezen. (video Julien Maebe)

verdwijntijd-muziek-en-kunst-rond-burn-out

Verdwijntijd: muziek en kunst rond burn-out

Zondag om 16 uur brengen Sofie Vanden Eynde en Emilie Lauwers met 'Verdwijntijd' een bijzonder project over burn-out in de schouwburg van CC Muze. Muzikante Sofie Vanden Eynde (luit & theorbe) zoekt met haar projecten naar manieren om de maatschappelijke uitdagingen van vandaag een plek te geven in haar artistieke proces. In dit concert in de schouwburg tussen ruis en helderheid, verwarring en stilte, wanklank en harmonie verwerkt ze haar ervaringen met burn out.
Kunstenares Emilie Lauwers vervolledigt de artistieke puzzel van dit project met een installatie. In deze installatie weerklinken ook de soundscapes van Vladimir Gorlinski en kan je korte fragmenten van de tekst beluisteren. Een ‘burn-out-ruimte’ waar de bezoekers vrij in- en uitwandelen om te ervaren en te reflecteren. Ook andere werken van Emilie kan je bewonderen in de compressorenzaal van ZLDR Luchtfabriek. Tickets  (foto willemrosiers.com)

het-traject-van-de-carnavalstoet-zondag

Het traject van de carnavalstoet zondag

Vanavond barst in Heusden-Centrum het carnavalsweekend los met het prinsessenbal in de feesttent op het Koning Boudewijnplein. Het hoogtepunt wordt de 43ste stoet van de Slamridders die zondag door de straten van Heusden trekt. De stoet vertrekt om 14.11 uur op het Koning Boudewijnplein. Vervolgens rijden de wagens door de Kapelstraat, Sint-Jansstraat, Veenderweg, Sint-Jansblok, Gutido Gezellelaan, Pastoor van Mierlolaan, Sportalaan, Mispad, Max Vanmelbeekstraat,  Jan Michiel Huybrechtsstraat, Kruiswegstraat, Brugstraat, Sint-Willibrordusplein en Pastorijstraat met ontbinding op het Koning Boudewijnplein. Hou er rekening mee dat er op het parcours verkeersbeperkingen gelden. (foto Julien Maebe)

jimmy-cams-signeert-zijn-nieuwe-boek-in-de-bib

Jimmy Cams signeert zijn nieuwe boek in de bib

Jimmy Cams, een auteur uit Heusden-Zolder, heeft een nieuw boek uitgebracht: Uitverkoren. Het is een techno-thriller die ingaat op hedendaagse probleemsituaties zoals kansarme jongeren, verslaving, moeilijke relaties tussen partners en ouders met hun kinderen, egoïsme en verraad. Erik worstelt met het verlies van zijn moeder. Wanneer zijn school brutaal door soldaten wordt aangevallen, gaat hij samen met zijn broer en vrienden op zoek naar de achterliggende (…) Lees het hele bericht

vier-in-je-buurt-de-dag-van-de-buren

Vier in je buurt de 'Dag van de Buren'

Op vrijdag 31 mei vieren we Dag van de Buren. De gemeente Heusden-Zolder schaart zich achter dat initiatief en roept op om in je straat of buurt af te spreken met de andere bewoners op vrijdag 31 mei, zaterdag 1 juni of zondag 2 juni. Schrijf jouw buurt in vanaf 1 mei en ontvang een leuke verrassingsbox om mee uit te pakken. Wie bovendien nadien de tofste burenfoto instuurt kan in de zomer nog een leuke prijs winnen. Eind april worden alle details bekendgemaakt in het infozine #vanhtotz, maar je kunt best nu al beginnen met organiseren en afspraken maken met de buren.

een-kooroptreden-voor-diamanten-paula-en-martin

Een kooroptreden voor diamanten Paula en Martin

Paula Meykens en Martin Rutten werden deze namiddag verrast door het Okra-koor Singhet Scone dat enkele liedjes bracht aan hun deur. Vandaag precies 60 jaar geleden stapten Paula en Martin in het huwelijksbootje. Ze maken beiden deel uit van Singhet Scone, dus was een vocaal eerbetoon meer dan gepast bij dit diamanten jubileum. (foto Ann Leysens)

dieven-stelen-grote-hoeveelheid-isolatie

Dieven stelen grote hoeveelheid isolatie

Bouwwerven blijven geliefkoosde doelwitten van dieven. Nu sloegen ze toe op een werf in de Boektlaan. Daar gingen ze aan de haal met isolatiemateriaal, naar schatting zowat 160 vierkante meter.

2-pk-s-en-c1-s-gaan-7-uren-racen

2 pk's en C1's gaan 7 uren racen

Dit weekend wordt op Circuit Zolder voor het eerst dit jaar echt geraced. Er staan immers de Terlaemen Cups op de agenda. Op zaterdag rijden de Renault Clio tot Ford Mustang, BMW M3, Audi R8 en andere modellen van de Belgian Gentlemen Driver’s Club. daarnaast zijn er ook de kwalificaties van de 2CV Racing Teams. Een 35-tal 2 pk's en Citroën C1 die strijden om de beste startplekken voor hun uithoudingsrace van 7 uur die ze op zondag betwisten. Zondag is er ook nog een sprintrace van de de Lotus Cup Europe. De toegang is gratis. (foto Dirk Dekens)

een-hele-zomer-live-optredens-aan-de-zandloper

Een hele zomer live optredens aan De Zandloper

Na het succes van vorig jaar organiseert De Zandloper ook dit jaar weer een zomerterras, het wordt zelfs met enkele weken uitgebreid. Het concept blijft hetzelfde: op woensdagnamiddag kunnen de aanwezigen op het terras van de cafetaria bij een drankje genieten van gratis live muziek. Er wordt nog gesleuteld aan de affiche maar drie namen staan al vast: op 19 juni Fons Caubergs, zang, op 26 juni Gerard en Jan op mondharmonica en accordeon en op 3 juli Zing mee met Jos, Edgard, Armand en Herman. Kruis dus in je agenda elke woensdag van 14 tot 16 uur van 19 juni tot en met 11 september aan.

jeugdolympiade-punten-scoren-op-tal-van-sporten

Jeugdolympiade: punten scoren op tal van sporten

Op donderdag 11 april organiseert de gemeente een jeugdolympiade in de velodroom. Kinderen geboren in 2012, 2013, 2014 of 2015 kunnen er de hele dag testen afleggen en proeven van verschillende sporten. Per sport verdienen ze punten en de beste scores worden aan het eind van de dag met een medaille bekroond. Deelnemen is gratis, maar vooraf inschrijven is noodzakelijk via deze link. AAP en NEL zullen er trouwens ook zijn.

elke-dinsdagochtend-leren-fietsen-op-de-piste

Elke dinsdagochtend leren fietsen op de piste

Wie zijn fietsvaardigheden op de piste wil opkrikken, krijgt daartoe de komende maanden de kans. Elke dinsdagochtend van 16 april tot en met 18 juni wordt de wielerpiste vrijgehouden om een uurtje te komen rijden onder begeleiding van Marc Wauters. Zowel ervaren renners als fietsers op zoek naar een nieuwe utidaging zijn welkom. Deelnemen kost € 19 per keer met een uurfiets, of € 8 voor wie een eigen pistefiets meebrengt. Verder moet je je eigen fietsoutfit en helm meebrengen, en je klikpedalen en (…) Lees het hele bericht

berenkinderen-leren-foto-s-afdrukken-bij-dac-buren

Berenkinderen leren foto's afdrukken bij DAC-buren

Een bijzondere activiteit van het paaskamp in het Berenhuis is het traditionele bezoek aan de buren van DAC. Dat is zowel voor de kinderen als voor de DAC-gasten een verrijkende ervaring. Onder leiding van kunstenaar Ingrid Westhovens leerden de kinderen foto' afdrukken. (foto Gerlinde Gilissen)

warm-argenta-schenkt-6-000-aan-benjalien

'Warm Argenta' schenkt € 6.000 aan Benjalien

Lachende gezichten bij Benjalien in Ubbersel. Daar werd vanmiddag een cheque van liefst 6.000 euro van Warm Argenta overhandigd. Warm Argenta wordt georganiseerd door vrijwilligers van de Argentabank met de steun van het  Evenemententeam en de Argenta hoofdzetel. In de loop van het jaar worden allerlei acties op het getouw gezet zoals de verkoop van paasieren, loopwedstrijden, acties op de hoofdzetel, fiets- en wandeltochten in de regio's. Het doel is om (…) Lees het hele bericht

in-een-jaar-meer-werklozen-minder-vacatures

In een jaar meer werklozen, minder vacatures

1026 werklozen telde de VDAB einde maart in Heusden-Zolder, dat zijn er 15 % meer dan een jaar geleden. Maar in vergelijking met een maand geleden zijn er 80 werkzoekenden minder. De werkzoekendengraad in deze gemeente bedraagt nu 6,9 %, voor heel Vlaanderen is dat 6,6 % en voor Limburg 6,4 %. De vacatures volgen altijd wat later, maar eind februari stonden bij de VDAB voor Heusden-Zolder 315 vacatures open (192 vaste jobs en 123 tijdelijke). Daarnaast bleven ook 74 uitzendopdrachten en 18 studentenjobs niet ingevuld. Overigens is het aantal vacactures dat bij de VDAB gemeld worden in een jaar tijd met zowat één derde teruggelopen.

linda-di-sante-exposeert-in-beringen

Linda Di Sante exposeert in Beringen

Kunstenares Linda Di Sante uit Heusden stelt de komende weken tentoon in Art Lutgart in Beringen. Linda studeert al tien jaar aan de kunstacademie in Heusden-Zolder. Ze volgde er een opleiding schilderkunst en momenteel volgt ze projectatelier. Voor haar spelen licht en kleureffecten een belangrijke rol. Een blanco doek wordt een projectiescherm waarop abstracte beelden vorm krijgen. In haar werken suggereert ze beweging van natuurelementen zoals draaikolken en wervelstormen en zo wordt elk werk een fel kleurenpalet. De vernissage van de tentoonstelling 'Gevoelens op Doek' heeft plaats op zaterdag 6 april van 16 tot 18 uur. Daarna is ze geopend op 7, 10, 13, 14, 17, 20, 21, 24, 27 en 28 april, telkens van 14 tot 17 uur. 

de-blik-van-richie-107
schakels-cvo-lanceert-nieuwe-vorm-van-leren

Schakels: CVO lanceert nieuwe vorm van leren

CVO De Verdieping lanceert zijn vernieuwde Open Leercentrum (OLC) Schakels. Dat is een antwoord op nieuwe uitdagingen. Afstandsleren en e-learning hebben de deur naar levenslang leren geopend, maar heel wat mensen ondervinden ook de beperkingen ervan. Daarom pakt CVO uit met Schakels, een levendige, flexibele aanpak die de barrières van afstand en technologie overstijgt. Het individu staat centraal, met op maat gemaakte ondersteuning die zich uitstrekt over taal, digitale (…) Lees het hele bericht

waar-zitten-de-lokale-helden

Waar zitten de lokale helden?

Het is ondertussen al een traditie dat Heusden-Zolder deelneeemt aan Lokale Helden, het initiatief dat in heel Vlaanderen plaatselijk talent een podiumkans geeft. In het verleden zijn zo in Heusden-Zolder al heel wat getalenteerde zangers en zangeressen en muzikanten aan de oppervlakte gekomen. Dit jaar is zaterdag 27 april de afspraak, locatie is jeugdhuis De Put. Iedereen die zich geroepen voelt, moet zich zeker tijdig aanmelden bij jeugdhuisdeput[!]gmail.com. Veel succes. 

erfgoeddag-komt-al-vanaf-zaterdag-thuis-in-de-bib

Erfgoeddag komt al vanaf zaterdag thuis in de bib

Elk jaar op de eerste zondag na de paasvakantie is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Het thema van deze editie is thuis. In de bilbiotheek starten ze op zaterdag 6 april alvast met de tentoonstelling 'Dat is thuiskomen' en die loopt nog tot en met 27 april. Erfgoedteam Heusden-Zolder werpt samen met de Heemkundige kring van Zolder en de Geschied- en Heemkundige kring van Heusden een blik op het thuisgevoel van het verleden. Met artefacten uit het vroegere museum Woutershof en de collectie van de beide heemkringen tonen ze wat er in de huiskamers van vroeger zoal te zien was. Ook verhalen over hoe het vroeger thuis was, komen aan bod door getuigenissen van plaatselijke senioren. Nu zaterdag te bekijken van 9 tot 12 uur en daarna tijdens de openingsuren van de bib. (foto Saskia Schepers)

slamridders-staan-voor-druk-carnavalsweekend

Slamridders staan voor druk carnavalsweekend

De Slamridders zetten volgend weekend Heusden-Centrum drie dagen lang in rep en roer. Het begint vrijdag 5 april om 20.11 uur met een verkleed prinsessenbal met nummerafhaling voor de stoet in de feesttent op het Sint-Willibrordusplein. Dj D.G.W Sounds & Light zorgt voor de ambiance. Op zaterdag 6 april is er de traditonele kindernamiddag. Kinderen kunnen zich laten grimeren, er is een rondrit op de carnavalswagen, ze kunnen een pannenkoek of wafel eten - die (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-inge-denaeghel

Tip van de Bib: Inge Denaeghel

Deze week raadt de bibliotheek ons 'Bevroren Levens' van Inge Denaeghel als leesvoer aan.

Korte inhoud

Ajuna Dandarova groeit tijdens het Sovjetbewind op in een republiek aan het Baikalmeer. Ze raakt op jonge leeftijd ongewenst zwanger, haar vader dwingt haar de baby af te staan voor adoptie. Net voor zijn dood hoopt ze dat hij haar zal vertellen waar haar zoon is. Ze krijgt geen antwoord, maar wel inzicht in een aantal geheimen over politieke en (…) Lees het hele bericht

weer-belgen-op-het-hoogste-schavotje

Weer Belgen op het hoogste schavotje

Opnieuw drie Belgische overwinningen vandaag in de finales op de derde en laatste dag van de Europacup BMX. De zeges waren voor Robbe Verschueren (Cruisers 17-29), Roy Van Aken (Cruisers 30-39) en Joffrey Wouters (Mannen 25+). De rest van de overwinningen werden verdeeld tussen de Zwitsers (4), Duitsers (2), Nederlanders (2),  Britten (2), Denen (1), Zweden (1), Tsjechen (1), Lithouwers (1), Italianen (1) en Fransen (1). (foto's Ann Jordens)

rotonde-in-zolder-gaat-tien-dagen-dicht

Rotonde in Zolder gaat tien dagen dicht

De rotonde in Zolder wordt afgesloten voor werkzaamheden van woensdag 3 april tot en met vrijdag 12 april. Het gaat om een belangrijk knooppunt waar de Stationsstraat, Ringlaan, Michel Scheperslaan en Dekenstraat samenkomen. Na de winter is gebleken dat de weg en fietspaden er in slechte staat zijn. Daarom krijgt de volledige rotonde een nieuwe verharding. Er is voor gekozen om dat in de paasvakantie te doen om de hinder te beperken. Maar hinder zal er zowieso zijn. De delen van (…) Lees het hele bericht

paaskampen-in-het-berenhuis-starten-met-eitjes

Paaskampen in Het Berenhuis starten met eitjes

In Het Berenhuis zijn de paaskampen van start gegaan. En op deze Paasmaandag was er nog een kip langs gekomen die haar eieren kwijt wilde. De aanwezige kinderen lieten zich niet pramen, ze gingen op zoektocht en verzamelden liefst 224 eitjes van chocolade.

chiro-zolder-zorgt-voor-dubbele-winst

Chiro Zolder zorgt voor dubbele winst

Grote feeststemming bij Chiro Zolder want zij zijn de grote winnaars van het 35ste baseballtornooi voor de jeugdverenigingen. Aan het eind van de namiddag werden met enorm veel animo, inzet en spanning de beide finales betwist. Bij de meisjes was het de oud-leiding van Chiro Zolder die het haalde van de oud-leiding van Chiro Boekt. Bij de jongens klopte Chiro Zolder de oud-leiding van Chiro Boekt. De prijsuitreiking werd geleid door schepen van Jeugd Dirk Schops terwijl burgemeester Mario Borremans de trofeeën overhandigde. De fairplayprijs bij de jongens ging naar Chiro Heusden terwijl bij de meisjes het Jeugd Rode Kruis die prijs kreeg. 

veel-ambiance-op-baseballtornooi-van-de-jeugd

Veel ambiance op baseballtornooi van de jeugd

Op de Ubbelvelden heerst een geweldige ambiance tijdens het 35ste baseballtornnooi van de jeugdraad. Alle jeugdverenigingen van Heusden-Zolder zijn afgezakt naar de terreinen in Boekt om de strijd voor de felbegeerde trofeeën die staan te blinken in de jurytent. De spelers op het veld proberen er in opperste concentratie het beste van te maken, terwijl ze door hun collega's luid aangemoedigd worden. Daarnaast is voor randanimatie gezorgd. En de hotdogstand ... dat is vandaag de populairste eetgelegenheid van heel de regio. 

een-fijne-akoestische-bluesavond-in-muzecafe

Een fijne akoestische bluesavond in MuzeCafé

Les Guitares Magiques & Big Dave brachten in het MuzeCafé een gezellige Easter Blues Evening. Een rustige akoestische set, waarbij frontman Big Dave zijn grote longinhoud ook geregeld door de mondharmonica joeg. Fel gesmaakt door het aandachtige pubiek. (foto's Roman Martyka)