Het weer: zacht maar somber

Hoewel anticyclonale condities overheersen, kan een zwakke storing toch over onze streken doordringen. Er valt daarbij enige tijd wat lichte regen. In de westelijke luchtstroming wordt evenwel bijzonder zachte lucht aangevoerd, waarbij de maxima in de dubbele cijfers uitkomen. De volgende dagen kan een hogedrukgebied de neerslagzones voldoende ver van onze regio verwijderd houden, maar de wolken kunnen wel doordringen met een somber weerbeeld als gevolg.
Morgen is het betrokken in de ochtend en het is nevelig. Verspreid komt er mist voor, die lokaal het zicht sterk kan beperken. Vanuit het westen komt er in de loop van de latere ochtend regen opzetten. De regen bereikt na de middag ook de oostelijke provincies. Tegen de avond wordt het droger vanaf de kust, maar het blijft zwaar bewolkt. Het is erg zacht voor de tijd van het jaar bij maxima rond gemiddeld 10 graden. De wind waait hierbij meestal zwak uit een westelijke sector.
Vrijdag domineren anticyclonale condities en het blijft, op een lokaal spatje motregen na, droog. Het is echter betrokken en nevelig. De maxima liggen rond 10 graden en er is weinig wind.
Zaterdag is er kans op mist in de ochtend. De wind spant echter aan tot matig, waarbij de mist geleidelijk aan wordt opgeruimd. Nadien is het zwaar bewolkt tot betrokken en overwegend droog. Het blijft erg zacht.
Zondag komt er nog wat meer wind opzetten met windstoten tot 60 km/u. De aangevoerde lucht is echter erg zacht, waarbij de maxima 11 graden kunnen bereiken. De wolken zijn hardnekkig.
Op Kerstmis is er veel wind en wolken domineren, maar af en toe is er ook wat zon. Het blijft meestal droog en bij maxima rond 9 graden is de kans op sneeuw minimaal. Alvast tot het einde van het jaar blijven zachte luchtstromingen het weer in onze regio domineren. Er staat wel wat wind en de neerslagkansen worden de volgende dagen groter. (Michel Nulens - Meteoservices)38592