Archief juli 2014

circuitrondleidingen-blijven-boeien

Circuitrondleidingen blijven boeien

Terwijl op onze redactie de inzendingen voor de kartbeurten blijven toestromen, konden de mensen van de vzw Toerisme Heusden-Zolder vandaag een flinke groep rondleiden op het circuit.

straks-luiden-de-klokken

Straks luiden de klokken

Niet schrikken als vanavond om 21 uur de kerkklokken een kwartier onafgebroken luiden. Zoals we al eerder meldden, gebeurt dat ter herdenking van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Vanavond precies honderd jaar geleden luidden de klokken immers ook om de algemene mobilisatie af te kondigen.

vandaag-gezien-31-juli-2014

Vandaag gezien

De wespenspin of tijgerspin kwam vroeger alleen in het gebied rond de Middellandse Zee voor, maar tegenwoordig zit ze ook verspreid in de rest van Europa. Ook bij ons kan ze af en toe eens gespot worden. Jan Leijskens had ze al vijf jaar niet meer opgemerkt in zijn tuin en nu zitten er twee stevige exemplaren ineens

bestelwagen-opzettelijk-beschadigd

Bestelwagen opzettelijk beschadigd

In de Sint-Lutgardisstraat werd vanmorgen een geval van vandalisme ontdekt. Een bestelwagen stond er beschadigd en ook de nummerplaten van het voertuig werden gestolen.

vandalen-vernielen-terrein-bolderberg

Vandalen vernielen terrein Bolderberg

Vandalen hebben een deel van het A-terrein van FC Bolderberg vernield. Blijkbaar is er met auto's op het terrein gecrost. Die hebben diepe sporen achtergelaten en er zijn opnieuw kale plekken. De vrijwilligers hadden nog maar enkele weken geleden het terrein bij ingezaaid om met een mooie grasmat aan het nieuwe seizoen te beginnen. Van de daders is voorlopig geen spoor. Zondag stond normaal de eerste match van het seizoen op het programma, thuis tegen Herk FC voor de beker van Limburg. Het bestuur van Bolderberg heeft nu gevraagd om die wedstrijd in Herk te spelen.

vakantiegroeten-uit-egypte-1

Vakantiegroeten uit Egypte

Anke Reynders was in Marsa Alam in Egypte en maakte daar een aantal prachtige duiken. Hier poseert ze onder water bij een erg grote schildpad in Adu Dabbad, terwijl haar vader het kiekje maakte.

op-bezoek-in-halen-en-diest

Op bezoek in Halen en Diest

De Geschied- en Heemkundige Kring Heusden bezocht met een groep uit geïnteresseerden het slagveld van Halen waar het Belgisch leger in 1914 de eerste overwinning behaalde. De IJzerwinninghoeve, een strategisch gelegen hoeve waar gedurende 3 uren hard gevochten werd. Nadien stond het het museum 'De Slag van de Zilveren Helmen' op het programma en later ging het richting Diest waar ... de laatste twee begijntjes het gezelschap opwachtten. Voor de heemkunde kring pastte de uitstap in de herdenking van de Groote Oorlog, in het najaar stelt de kring daarover een bijzonder boek voor met een tentoonstelling in Hof Ter Bloemen. (foto Maurice Mues)

fietstocht-van-eversel-naar-sint-truiden

Fietstocht van Eversel naar Sint-Truiden

19 fietsers hebben gisteren de regen getrotseerd om de tocht van Eversel naar de St.-Jacobusparochie in St.-Truiden te doen, 60 km. Ook dit paste weer in de viering van 175 jaar parochie Eversel. In Sint-Truiden werd het klooster van de paters Minderbroeders bezocht, met de tentoonstelling over Franciscus van Assisi en de Orde van de Minderbroeders. Uiteraard stond ook de St.-Jacobuskerk van Schurhoven op het progamma waar de parochieverantwoordelijken de bezoekers een rondleiding gaven en ook burgemeester Veerle Heren kwam het gezelschap verwelkomen. Op de terugweg werd nog de brouwerij van Wilderen aangedaan voor een laatste stimulans.

ze-vallen-in-herhaling

Ze vallen in herhaling

Onlangs nog hield de politie een actie tegen het illegaal achterlaten van vuilniszakken in de Paquaylaan en de Kleuterweg. En vandaag ligt in de Kleuterweg weeral een stapel zakken met vuil.

vakantiegroeten-uit-westende

Vakantiegroeten uit Westende

De familie Gielis-Kuppens ging met vakantie in Westende. Je moet niet ver gaan om mooie beelden te schieten, redeneerde Lowie Gielis en hij voegt hier meteen de daad bij het woord.

brutale-overval-en-diefstallen

Brutale overval en diefstallen

In de Heikant is vannacht kort over drie uur een bromfietser overvallen. Hij werd bedreigd met een wapen en moest zijn bromfiets, gsm en portefeuille afgeven. Nog in de Heikant merkte een bewoner vanochtend op dat er ingebroken was in zijn woning. De dieven hadden zijn auto meegenomen en ook een laptop was verdwenen. Een bewoner van de Heidestraat ontdekte vanochtend vroeg braaksporen aan de poort van zijn woning en het raam bij de voordeur. In de Koolmijnlaan werd een nummerplaat gestolen. En ook het containerpark kreeg voor de tweede keer in een week tijd ongewenst bezoek. Deze keer werd materiaal gestolen uit de elektronicabakken onder meer kabels en defecte laptops.

een-op-vijf-dronken-bij-ongeval

Eén op vijf dronken bij ongeval

Tijdens de eerste helft van de verkeerscampagne ZomerBOB heeft de politie in Heusden-Zolder 231 ademtesten afgenomen. 6 bestuurders (2 %) bliezen positief. Eén rijbewijs werd ingetrokken.  Van 16 bestuurders die in een verkeersongeval met gewonden waren betrokken, reden er 3 onder invloed. Bij 13 ongevallen met stoffelijke schade bliezen ook 3 bestuurders. 20 % van de bestuurders die bij een ongeval waren betrokken, was dus dronken. In de voorbije 2 weken stelde (…) Lees het hele bericht

win-een-kartbeurt

Win een kartbeurt

Zoals elke donderdag in de zomer, organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder ook morgen weer een rondleiding op Circuit Zolder. Daarbij krijg je een unieke kijk achter de schermen. Vertrek om 14 uur aan het New Paddock Eetcafé. Deelnemers maken kans op een Corvetterit op het circuit. Je kunt de rondleiding ook combineren met karting. We kunnen alvast een lezer gelukkig maken met een gratis kartbeurt met ook een drankje. Mail ons voor dinsdag 5 augustus om 10 uur het antwoord op 'Wie was de laatste winnaar van de formule 1 op Circuit Zolder?' Vergeet uw naam en adres niet te vermelden. redactie[!]heusden-zolder.eu

bordmysterie-ontrafeld-het-was-een-sticker

Bordmysterie ontrafeld: het was een sticker!

Het mysterie van de wijzigende borden is opgelost. Het bleek dat iemand op een professionele manier een sticker 'Viversel' over 'Bolderberg' had gekleefd. Een attente werkman van de gemeente heeft die dan gisteren verwijderd. Ondertussen had wel heel het gemeentehuis in rep en roer gestaan door een flauwe plezante. Of is het toch een ondergrondse beweging die met zulke acties uitpakt?

vandaag-gezien-30-juli-2014

Vandaag gezien

Er zijn maar weinig liefhebbers van regen, maar regendruppels kunnen in de natuur toch een mooi effect tevoorschijn toveren. (foto's Jan Leijskens)

wateroverlast-in-zolder

Wateroverlast in Zolder

Het onweer heeft vanavond gezorgd voor wateroverlast in Zolder, onder meer op het kruispunt van Stationsstraat en Mommestraat. Dat werd volledig blank gezet.

ziekenhuistelefoon-morgen-even-gestoord

Ziekenhuistelefoon morgen even gestoord

Morgen woensdag tussen 5 uur en 5u15 in de ochtend is het Sint-Franciskusziekenhuis mogelijk telefonisch niet bereikbaar via een vaste lijn. In noodgevallen kunnen oproepers via de dienst 101 met het ziekenhuis in verbinding komen.

6-bestuurders-geflitst

6 bestuurders geflitst

Na klachten van buurtbewoners over hardrijders, plaatste de verkeersdienst enkele weken sensibiliserende oplichtborden. Nadien werd geflitst. 77 voertuigen werden gecontroleerd. 6 bestuurders reden te snel in de Witte Barrier (4) en de Vroenweg (2). In het Barrierstraatje werden geen snelheidsovertredingen vastgesteld.

en-toen-was-het-weer-bolderberg

En toen was het weer Bolderberg

Je houdt het niet voor mogelijk, maar vandaag is het bord Viversel terug vervangen door Bolderberg. Het staat wel nog altijd op de foute plaats. Wie de opdracht geeft tot deze carroussel is niet helemaal duidelijk, maar in Hasselt hadden ze daar vroeger een prijs voor: de 'Humor zonder grenzen'. Tenzij nu dezelfde regeling wordt gehanteerd als bij beurtelings parkeren, op oneven dagen is het Viversel en op even dagen is het Bolderberg. Benieuwd waar de vijvers morgen liggen.

parking-69-komt-op-de-voorgrond

Parking 69 komt op de voorgrond

Wim Bosmans stuurde ons het oudst gekende plan van Viversel en hij leidt daar uit af dat de beek duidelijk niet de grens vormt tussen Viversel en Bolderberg, maar dat de grens achter de vijver ligt, op de plaats waar parking 69 zich bevindt. Misschien moeten beide dorpsraden - al dan niet met de hele bevolking erbij - op die plaats hun geschil gaan beslechten. Daar is toch al vaker grensoverschrijdend gedrag vertoond  ...

het-weer-matig-zomerweer

Het weer: matig zomerweer

Hoewel er een eerder wisselvallige periode op het programma staat met soms neerslag, valt het weerbeeld nog niet zo bijzonder tegen. We krijgen geregeld invloed van drukstijgingen, waardoor er ook enkele droge dagen op het programma staan. Bovendien haalt het kwik vrijwel iedere dag zomerse waarden.
Vandaag schuiven er in de ochtend buien over onze streken. Nadien wordt het enige tijd droog, met later ook wat zon. In de namiddag komen er opnieuw lokale buien opzetten en is er kans op onweer. Maxima (…) Lees het hele bericht

zaterdag-weer-eversel-kwisspel-t

Zaterdag weer Eversel kwisspel(t)

Nadat jarenlang het Mysteriespel de blikvanger was tijdens de parochiefeesten van Eversel, werd vorig jaar overgestapt naar 'Eversel kwisspel(t)', een leuk maar vooral leerrijk kwisspel. De tweede editie staat nu zaterdag om 19u30 in Sint-Baaf op het programma. Deelnemen kan in ploegen van maximaal 6 personen, de ploegleider moet een inwoner van Eversel zijn. Er zijn nog enkele tafels beschikbaar. Voor de beste spelers liggen mooie prijzen klaar. Inschrijven kost 15 euro, vooraf een mail sturen naar parochiefeesten.eversel[!]gmail.com , met vermelding van naam en adres, tel./gsm nummer en de naam van de deelnemende ploeg. Alle info op www.eversel.be

vakantiegroeten-uit-andorra

Vakantiegroeten uit Andorra

De familie Castermans-Hody ging op vakantie in Andorra en stootte daar op wegversperringen van ... natuurlijke aard. Ze vergden wel enige geduld. Maar daarnaast laat Nathalie weten is het een prachtig landen om te genieten van de natuur en taxfree te shoppen.

bolderberg-trekt-ten-oorlog

Bolderberg trekt ten oorlog

Dorpsraad Bolderberg is ziedend over de wijziging van de dorpsnaamborden ter hoogte van Terlaemen. De dorpsraad erkent dat het bord Viversel wel juist is, maar voegt eraan toe dat aan de beek Bolderberg begint. En daar wordt geen enkele vermelding meer van gemaakt. Dat betekent dus dat Bolderberg van de kaart geveegd is en dat de de vijvers en de berg vanaf nu tot Viversel behoren. Dorpsraad Bolderberg wijst met een beschuldigende vinger naar schepen Schops die de wijziging in de dorpsraad van zijn eigen Viversel zou beloofd hebben. Maar die van Bolderberg voegen eraan toe dat het niet lang zal duren omdat ze zelf ook twee vertegenwoordigers in de meerderheid hebben. Kortom, de eerste schoten zijn nog niet gelost, maar de mobilisatie is wel heel dichtbij.

medailles-voor-zwemmers

Medailles voor zwemmers

Onze zwemmende dorpsgenoten hebben weer een geslaagd weekend achter de rug. Op de Belgische kampioenschapen in Charleroi behaalde junior Tuur Lemmens twee keer zilver: op de 100 en 200 meter, op die laatste afstand verbeterde hij het Limburgse record. Nog bij de juniores won Wesley Joris zilver op de 1500 meter vrije slag. Lindsay Joris behaalde tenslotte een derde plaats op de 800 meter vrije slag bij de kadetten.

bolderberg-is-veroverd-door-viversel

Bolderberg is veroverd door Viversel

Aan het kasteel van Terlaemen is het bord dat aangaf dat je Bolderberg binnenreed, vervangen door één met Viversel. De zaak ging vorig jaar aan het rollen toen tijdens de dorpsraad van Viversel werd geopperd dat het bord 'Bolderberg' naar parking 69 moest verhuizen, en dat het stuk tussen Boekt (achter de brug) en de parking grondgebied Viversel was. Waarop vanuit Bolderberg werd gereageerd dat het bord wel verkeerd stond, maar dat de grens op de beek ligt. Wie nu hiervoor de opdracht heeft gegeven, is niet duidelijk. Wel lijkt 100 jaar na de Groote Oorlog het startsein gegeven voor een nieuw conflict. Zo heeft Heusden-Zolder binnenkort zijn eigen Gazastrook of De Krim, ergens rond het kasteel en de vijvers van Terlaemen.

vakantiegroeten-uit-portugal-2

Vakantiegroeten uit Portugal

Muzikant-kunstenaar Georges Veltjen trekt rond in Portugal en streek daar neer in Sagres. Hij maakt de bedenking dat het water van de oceaan zo blauw is, dat het moeilijk is om te schilderen.

vandaag-gezien-28-juli-2014

Vandaag gezien

Sommige natuurliefhebbers krijgen na maanden zoeken nog geen boomkikker te zien. Maar Jan Leijskens slaagt erin om hem langs verschillende zijden te fotograferen met een macrolens.

kvv-en-bolderberg-oefenen

KVV en Bolderberg oefenen

Vierdeprovincialer KVV Heusden-Zolder en derdeprovincialer Bolderberg speelden vandaag een oefenwedstrijd ter voorbereiding van het nieuwe seizoen. Er vielen heel wat doelpunten, het werd 3-5. (foto Yves Maex)

laurens-vanthoor-wint-in-spa

Laurens Vanthoor wint in Spa

Laurens Vanthoor heeft met zijn Duitse ploegmaats René Rast en Manfred Winkelhock de 24 uren van Francorchamps gewonnen. Dat gebeurde in een letterlijke sprint want ze hadden in hun Audi aan de aankomst 7 seconden voorsprongen op een BMW met de Duitsers Werner en Luhr en de Fin Palttala. Ook de derde en vierde plaats was voor een Audi.

ramadan-eindigt-morgen

Ramadan eindigt morgen

De vastenmaand ramadan eindigt voor de moslimgemeenschap in België morgen. Dat heeft het Executief van de Moslims van België vanavond aangekondigd na een vergadering van de Raad der Theologen. Na de ramadan, die begon op 29 juni, vieren moslims het Suikerfeest.

dieven-en-vandalen-1

Dieven en vandalen

Aan de kantine in de Hofeinde hebben vandalen toegeslagen. Enkele meisjes uit Heusden-Zolder die gisteren gingen zwemmen op een plas nabij het industrieterrein moesten nadien vaststellen dat hun gsm en ipod gestolen was. Ze dienden een klacht in.

300-bezwaarschriften-tegen-omleidingsweg

300 bezwaarschriften tegen omleidingsweg

Tot nu toe hebben al zowat 300 buurtbewoners een bezwaarschrift ondertekend tegen het aangepaste RUP dat de vorige Vlaamse regering liet opmaken voor de Noord-Zuidverbinding. Het gaat dan om de omleidingsweg. De bezwaren komen vooral uit de wijken Lillo, Lindeman en De Standaard, waar eerder ook al infovergaderingen plaatshadden. De bezwaren slaan op het knip- en plakwerk in het RUP, procedures die niet gevolgd zijn maar ook over de gezondheid van buurtbewoners. Ze vrezen (…) Lees het hele bericht

vergeet-tomorrowland-boekt-live-is-hot

Vergeet Tomorrowland, Boekt Live is hot

In het kader van de kermis had gisteravond Boekt Live plaats. Dat is een minifestival op de parking van het Buurthuis met verschillende groepen en artiesten, onder meer Silk Stalkings, en een dj-set. De sfeer zat er goed in op deze zomerse avond. (foto's Yves Maex)

team-vanthoor-krap-op-kop

Team Vanthoor krap op kop

Het is bijzonder spannend in de 24 uren van Francorchamps. In de Pro klasse spelen twee auto's bij elke pitstop haasje over: de WRT Audi R8 met Laurens Vanthoor en de Marc VDS Z4. Op drie uur van het einde rijdt het team Vanthoor aan de leiding maar ze hebben slechts twee seconden voorsprong op hun concurrent. Een andere WRT Audi R8 volgt als derde op een ronde achterstand.

ringen-van-vogels-is-weer-gestart

Ringen van vogels is weer gestart

Het ringen van vogels is weer gestart. Nu zijn het de plaatselijke broedvogels die door vrijwilligers van een ringetje worden voorzien voor wetenschappelijk onderzoek. Hopelijk is de vogels een lang leven beschoren want later is het opletten geblazen als ze Italië, Malta, Cyprus, Egypte overvliegen want daar lusten ze een vers vogeltje. Stefan Was is één van de vrijwilligers bij het ringen van de vogels, hier heeft hij een mooie ijsvogel in de hand.

vanthoor-op-kop-in-francorchamps

Vanthoor op kop in Francorchamps

Het is een bijzonder spectaculaire 24 uren van Francorchamps met een aantal sensationele crashes. Een botsing tussen twee Ferrari's zorgde er vanavond zelfs voor dat de race anderhalf uur geneutraliseerd werd. Toch reed onze dorpsgenoot Laurens Vanthoor bij het ingaan van de nacht nog altijd aan de leiding met zijn Audi-team, hij heeft dus zijn poleposition ten volle kunnen verzilveren.

jongeren-streden-om-de-trofeeen

Jongeren streden om de trofeeën

Een week na de Nacht van de Atletiek mocht de jeugd vandaag alweer aan de slag op De Veen, deze keer voor de Pater Vandenberk Trofee Horimex. De reeksen op de 60 meter bij de benjamins dames werden gewonnen door Birthe Jacobs, Mirthe Pictoel en Laure Mondelaers, bij de door Jarno Smets, Mauro Gillet en Lennert Mentens. Dezelfde afstand bij de pupillen dames: Valerie Bemelmans, Yenthe Vencrix en Hilary Udechuwku. Het speerwerpen bij de miniemen werd gewonnen door Siebe Rutten. De 60 meter bij de (…) Lees het hele bericht

het-weer-tijdelijk-minder-warm

Het weer: tijdelijk minder warm

Een zone met depressies heerst over onze streken en zorgt voor onstabiel weer, waarbij er steeds kans op een bui bestaat. Aanvankelijk is het nog erg warm, maar stilaan gaat het kwik wat omlaag. Op het einde van de week wordt het terug iets warmer.
Morgen kan er wat mist voorkomen in de ochtend, maar de zon is ook al vroeg van de partij. Later komen er stapelwolken opzetten en in de loop van de namiddag is er kans op een plaatselijke onweersbui. Vaak is het echter droog en het wordt drukkend warm (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-26-juli-2014

Vandaag gezien

Een krabspin en een wesp leveren een zwaar gevecht om een dode bij, de wesp is er als winnaar uit gekomen. (foto Jan Leijskens)

elektriciteitskast-omgeduwd

Elektriciteitskast omgeduwd

Vanmorgen is in het Reitveld in Boekt weer maar eens een geval van vandalisme vastgesteld. Deze keer was een elektriciteitskast omgetrokken of geduwd.

gewonde-bij-botsing-7

Gewonde bij botsing

Rond kwart voor één vannacht is op de Koolmijnlaan een ongeval gebeurd. Een auto en een scooter kwamen er met elkaar in botsing. De bestuurder van de scooter raakte gewond

de-kijk-van-richie-93

De kijk van Richie

(Bijna) iedereen is in vakantiestemming.

vandaag-gezien-25-juli-2014

Vandaag gezien

Marcel Gybels is er vandaag in geslaagd om in het natuurgebied tussen Zonhoven en Bolderberg de roerdomp te spotten.

wesley-joris-werd-12de-in-zagreb

Wesley Joris werd 12de in Zagreb

Op de Europese zwemkampioenschappen in open water in Zagreb heeft Wesley Joris bij de junioren een 12de plaats behaald. Hij zwom 1:32:23 over de 7,5 km en had daarmee 37" achterstand op de winnaar, de Fransman David Aubry. Als enige Belg in het gezelschap hield Wesley 26 internationale zwemmers achter zich.

slotweekend-van-fuchsiaflora-1

Slotweekend van Fuchsiaflora

Fuchsiaflora 2014 in de kasteeltuin van Terlaemen gaat zijn laatste weekend in. Vandaag, morgen en zondag kan je nog telkens van 14 tot 22 uur de bloemenpracht gaan aanschouwen en de verschillende installaties en waterpartijen die er zijn uitgebouwd. Parkeren aan de overkant van het kasteel.

rondleidingen-in-een-stroomversnelling

Rondleidingen in een stroomversnelling?

Na een wat aarzelend begin, komen de zomerse rondleidingen op Circuit Zolder nu toch goed op gang. Gisteren bezocht onder meer een grote groep uit Sint-Truiden de infrastructuur. Ook de komende donderdagen New Paddock Eetcafé. Volwassenen betalen € 3, jongeren € 1 en de deelnemers maken kans op een exclusieve circuitdoop met een Corvette. Het bezoek kan ook gecombineerd worden met karting. Overigens zal het de komende weken wellicht interessant worden op het circuit want als de 24 uur dichterbij komen, zullen er meer racewagens komen oefenen. (foto's Yves Maex)

bedevaartsgroeten-uit-lourdes

Bedevaartsgroeten uit Lourdes

De mijnwerkers-brancardiers van Heusden Centrum sturen ons zonnige groeten vanuit Lourdes. Ze beleefden er een mooie bedevaart met met als thema Hoop, Geloof en Liefde en ze maakten deel uit van een groep van 390 bedevaarders. De brancardiers laten ook nog weten dat ze voor iedereen een kaarsje lieten branden en hebben gebeden bij het beeld van Onze-Lieve-Vrouw. 

dieven-en-vandalen-op-pad-3

Dieven en vandalen op pad

Op de Terlaemenlaan zijn gisteravond twee auto's gebotst. Dat gebeurde op het kruispunt met de oprit van de E314, richting Aken. Er vielen zes lichtgewonden. Nog gisteravond laat zijn vier personen op heterdaad betrapt terwijl ze een diefstal probeerden te plegen op het containerpark. Ze werden betrapt door een werknemer die voor een controle langskwam. De vier sloegen te voet op de vlucht richting rotonde. Werknemers van de Carrefour ontdekten vanmorgen dat het glas van het rooklokaal op de parking aan diggelen lag. De vandalen hebben wellicht gisteravond of vannacht toegeslagen.

truienaars-op-bezoek-in-heusden-zolder

Truienaars op bezoek in Heusden-Zolder

Op initiatief van de verenigingen Pasar en VOSOG (oud-scouts en -gidsen) bracht vandaag een groep van 40 Truienaars een bezoek aan Heusden-Zolder. Ze werden meegetroond door Jef Smets, oud-inwoner van Heusden-Zolder die ondertussen is teruggekeerd naar Sint-Truiden. De groep kreeg een volledig dagprogramma voorgeschoteld met onder meer een bezoek aan de kerk van Boekt, een ontvangst in het gemeentehuis door burgemeester Borremans, een rondrit door de gemeente en een geleid bezoek aan het circuit. Bij kasteel Meylandt kreeg het gezelschap onder de verbroederingsboom een borrel aangeboden door het verbroederingscomité. Geen toeval want eerder bezocht hetzelfde gezelschap ook al onze partnersteden Brilon en Bad Arolsen.

vanthoor-en-belien-op-francorchamps

Vanthoor en Beliën op Francorchamps

Dit weekend zijn er enkele dorpsgenoten aan de slag tijdens de races op Francorchamps. Zo is Laurens Vanthoor in zijn Audi R8 LMS Ultra één van de 13 Belgen die deelnemen aan de 24-uursrace. Maar er zijn ook de 2 races van 90 minuten in het kader van het BRCC. Daar komt Frank Beliën opnieuw aan de start samen met zijn teammaten Anthony Kumpen en Bert Longin. Ze hebben een tijdje uitgelegen na een zware crash in Dijon. Maar hun Audi R8 is volledig vernieuwd, alleen chassis, motor en versnellingsbak zijn dezelfde, dus kijken ze met vertrouwen uit naar de nieuwe start.

vandaag-gezien-24-juli-2014

Vandaag gezien

Frans Morawski trof in zijn tuin dit wezen aan, maar kan er niet meteen een naam opplakken. Ongetwijfeld zijn er onder onze lezers die dat wel kunnen ... UPDATE Volgens Julien Vanhove gaat het om een hoornaar. UPDATE De meningen waren verdeeld, maar na tussenkomst van onder meer Ignace Schops blijkt het om een zweefvlieg te gaan, meer bepaald een hoornaarzweefvlieg, ook wel stadsreus genoemd. Zweefvliegen imiteren dikwijls andere (giftige) insecten maar zijn zelf onschadelijk. Ze blijven als een kolibri stil hangen in de lucht.

vrouw-bestolen-tijdens-markt

Vrouw bestolen tijdens markt

Tijdens de multiculturele markt is vandaag een vrouw bestolen. In de Koeltorenlaan stelde ze plots vast dat iemand er met haar portemonnee vandoor was. Gauwdieven slaan de jongste maanden vaker toe tijdens de markt, zeker op drukke momenten.

provincie-niet-blij-met-regeerakkoord

Provincie niet blij met regeerakkoord

Het provinciebestuur van Limburg zegt te betreuren dat de nieuwe Vlaamse regering de bevoegdheden van de provincies ernstig wil inperken. In het regeerakkoord staat dat de provincies alleen nog voor de grondgebonden materies bevoegd zullen zijn, en niet langer voor de persoonsgebonden materies. Ook zou het aantal gedeputeerden en provincieraadsleden worden gehalveerd.
"We betreuren deze beslissing," zegt gedeputeerde Marc Vandeput namens de deputatie. (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-karinthie-1

Vakantiegroeten uit Karinthië

Roger en Jacqueline Van Briel waren al voor de 28ste te keer te gast in het mooie Karinthië.

vandaag-gezien-23-juli-2014

Vandaag gezien

Eddy Pluymers ontdekte in zijn zwembad een lustig zwemmende boomkikker. Het diertje zal ook gedacht hebben: Wie het eerst komt, heeft de meeste plaats.

de-bal-begint-weer-te-rollen-1

De bal begint weer te rollen

In eerste klasse begint volgend weekend al de voetbalcompetitie, maar ook de provincialers hervatten zo stilaan de trainingen. Bij kersvers derde provincialer Bolderberg bliezen de troepen vanavond verzamelen, met vertrouwde en nieuwe gezichten. Er werd vooral gelopen, maar de nieuwe ballen werden ook al in gebruik genomen. (foto's Yves Maex)

het-weer-warme-periode

Het weer: warme periode!

Aan de zuidelijke flank van een hogedrukgebied over de Scandinavische landen wordt in een noordoostelijke warme, maar onstabiele landlucht aangevoerd over onze streken. De zon is van de partij en het kwik bereikt hoge waarden, maar het is onweerachtig.
Morgen domineert de zon het weerbeeld in de ochtend. Na de middag zijn er enkele stapelwolken en het is niet geheel uitgesloten dat er lokaal een warmte-onweer tot ontwikkeling komt. Maxima rond 28 of 29 graden.  
Donderdag wordt (…) Lees het hele bericht

15-te-snel-bij-slimcontroles

15 % te snel bij SLimcontroles

Afgelopen weekend waren er in vier Limburgse politiezones SLimcontroles, daarbij ook in Heusden-Zolder. In de vier zones werd bij 328 bestuurders een ademtest afgenomen. 8 (2 %) bliezen positief. Van de 7 drugstesten was er 1 positief. Daarnaast werd de snelheid van 624 voertuigen gecontroleerd. 92 reden te snel, dat is liefst 15 % van het totaal. 4 rijbewijzen zijn onmiddellijk ingetrokken.

rush-dj-festival-de-line-up

Rush DJ Festival: de line up

We brachten al eerder het programma van het Rush DJ Festival dat het team jeugd van de gemeente organiseert op Circuit Zolder, op zaterdag 30 augustus tijdens de 24 uren. Het podium staat in zone 5 van de paddock. Dit is het exacte programma, of de line up als je wil. 17 tot 18 uur: Leitmotif, 18 tot 20 uur: TLP, 20 tot 22 uur: Laston & Geo, 22 tot 23 uur: Merdan Taplak, 23 tot 1 uur: Lisa Smolders en 1 tot 2 uur: Michael Midnight  

vakantiegroeten-uit-bad-honningen

Vakantiegroeten uit Bad Hönningen

Best gezellig, zo verpozen op een terras in Bad Hönningen, terwijl de kleinkinderen de sprookjes op luiken bewonderen. 'Terwijl zij elkaar de verhaaltjes vertelden, konden wij rustig verder genieten," laat Roger Elsen weten.

chiro-zolder-op-bivak-in-wellen

Chiro Zolder op bivak in Wellen

159 chiromeisjes en jongens van Zolder zijn vanmiddag samen met 28 leiders en een kookploeg op bivak vertrokken naar jeugdheem De Reynaert in Wellen. De oudsten reden met de fiets, de jongsten met de bus. Ze werden uitgewuifd door een massa familieleden en ook zon straalde veelbelovend aan de hemel. Vrijdag sluiten nog 23 ribbels aan, wat het totaal op 182 brengt. Het thema van het bivak is in het Verre Oosten gezocht, het lijkt dus een heel mysterieus kamp te worden. (foto Kurt Vanvelk)

crescendobestuur-te-voet-naar-scherpenheuvel

Crescendobestuur te voet naar Scherpenheuvel

Het bestuur van toneelgroep Crescendo Viversel heeft er een jaarlijkse traditie van gemaakt om te voet naar Scherpenheuvel te stappen. Dit weekend hebben ze dat ook weer gedaan en we zullen bij hun volgende productie later dit jaar wel merken of het heilige vuur in hen is geslopen en de geesten verlicht zijn teruggekeerd.

vandaag-gezien-22-juli-2014

Vandaag gezien

De mijnterril - den tris in de volksmond - was ooit een vuile steenhoop van de mijn, nu is het een natuurgebied waar zelfs koninginnenpages rondfladderen. (foto Marcel Gybels)

de-mijlpaal-strijkt-neer-in-knokke

De Mijlpaal strijkt neer in Knokke

Ook deze zomer strijkt galerij De Mijlpaal weer aan de kust neer, deze keer in een nieuwe locatie aan de Zeedijk 716 in Knokke. Met de groeitentoonstelling (ge)tijden[loos] brengt De Mijlpaal een ode aan de zee... Grillig, tijdig, rustgevend maar evenzeer veranderlijk en steeds verrassend. De expo voert de bezoeker mee in een wereld van tegenstellingen, van rust en onrust, van de stille kracht van monochromie tot de golvende expressie van kleur. Je vindt die elementen terug in werk van Renato Nicolodi, Eduardo Chillida, Johan Tahon, Michel Seuphor, Nick Ervinck, Karin Borghouts, Ann Van Hoey, Luc Peire, Lore Langendries, Bart Lens, Octave Landuyt, Louise Bourgeois, Thomas Ruff en Antoni Tapies. Bovendien organiseert De Mijlpaal ook een aantal artistieke evenementen op de 'pelouse artistique' bij de galerij. De tentoonstelling loopt tot 31 augustus.

vakantiegroeten-uit-sri-lanka

Vakantiegroeten uit Sri Lanka

De familie Beliën stuurt ons warme en gezellige vakantiegroeten uit het verre Sri Lanka, en de man met de donkere huid is niet de pater familias laat papa Raymond veiligheidshalve weten, maar zelf stond hij achter het fototoestel.

chiro-heusden-op-kamp-naar-wezel

Chiro Heusden op kamp naar Wezel

Chiro Heusden is vandaag op bivak naar Wezel vertrokken. Eerst werd in de kerk een viering gehouden met proost Ward Ceyssens. De tippers, tip-tien, aspi's en leiding vertrokken met de fiets, De kwiks werden met de auto gebracht en de pagadders reizen pas donderdag naar het kamp. Dit jaar zijn er trouwens ook jongens bijgekomen. (foto Bart Claes)

nieuwe-uitvinding-om-forel-te-lossen-in-beemdenhof

Nieuwe uitvinding om forel te lossen in Beemdenhof

Een primeur vanmiddag aan de forelvijver Beemdenhof in Hal. Daar werd een gloednieuwe constructie voorgesteld om vissen aan te voeren zonder dat daar zware inspanningen moeten oor geleverd worden. In het seizoen brengt de leverancier dagelijks zowat 100 kg verse forel. Maar het is een hele klus om dat manueel te doen met schepnetten. En dus zette Joël Aerts - niet aan zijn proefstuk toe qua uitvindingen - zich aan het denken. Hij ontwierp een constructie waar de vis op een makkelijke manier, zonder risico op blessures en zonder zware inspanningen in kan gedropt worden om vervolgens in het water te lossen. Hij kon zijn nieuwe uitvinding vandaag in gebruik laten nemen samen met collega David Simons en Daniel Lemmens. Bij Beemdenhof - waar 200 tot 300 vissers geregeld een lijntje komen werpen - zijn ze alvast erg opgetogen over de nieuwe constructie.

vandaag-gezien-21-juli-2014

Vandaag gezien

Een sluipwesp. (foto Jan Leijskens)

100-bezwaarschriften-tegen-remoplannen

100 bezwaarschriften tegen Remoplannen

Er zijn al meer dan 100 bezwaarschriften verzameld tegen de plannen die Group Machiels heeft met het Remo-stort. Machiels wil de stortplaats opnieuw opgraven, een deel van het afval recycleren maar ook een groot deel verbranden tot groene energie of opnieuw storten. Op zich hebben de meeste buurtbewoners geen probleem met de 'Closing the Circle'-principes, maar ze vinden dat Group Machiels zich niet aan de beloften (…) Lees het hele bericht

vluchtmisdrijf-na-frontale-botsing

Vluchtmisdrijf na frontale botsing

Ter hoogte van het kruispunt van de Koerselsebaan en de Kerkenblookstraat zijn vanavond een motorfiets en een auto frontaal gebotst. Volgens de motorrijder, die zelf richting Koersel reed, kwam er plots een zwarte BMW op zijn rijvak recht op hem toe gereden. Een botsing kon niet meer vermeden worden. De bestuurder van de BMW ging er vervolgens met hoge snelheid vandoor richting Poorthoevestraat. De motorrijder bleef als bij wonder ongedeerd, zijn motor liep wel schade op, ook van de auto bleven brokstukken achter. (foto Michiel Reynders)

vakantiegroeten-uit-kelchterhoef

Vakantiegroeten uit Kelchterhoef

Je hoeft heus niet altijd naar de andere kant van de wereld te reizen om een vakantiegevoel te ervaren. Dat ondervond ook Giovanni Piu tijdens een bezoek aan Kelchterhoef. Hoeve Mieneke heeft weliswaar zijn beste tijd gekend, maar het is er toch nog goed om tot rust te komen.

1112-tennissers-in-tornooi-tc-heusden

1112 tennissers in tornooi TC Heusden

Morgen, maandag om 9 uur start het groot tennistornooi voor jeugd en volwassenen op de tennisterreinen van TC Heusden. Tot en met zondag 4 augustus strijden tennissers in verschillende reeksen om een finaleplaats. Er zijn liefst 1112 tennissers ingeschreven, mannen en vrouwen, jongens en meisjes, uit heel Limburg en ver daarbuiten. Het zal er dus twee weken lang spannend aan toegaan, er wordt trouwens heel wat belangstelling verwacht. Het bestuur van TC Heusden is er klaar voor, ook in het clubhuis zal de nodige sfeer zijn met gepaste muziek.

anne-marie-vertelt-over-de-bijen

Anne-Marie vertelt over de bijen

Imker Anne-Marie Horten uit Zolder vertelde in het bezoekerscentrum van het Limburgs Landschap op Hengelhoef het verhaal van Bea de bij en Wes de wesp. Op het einde van het verhaal mochten de kinderen allemaal snoepen uit de honingpot. Anne-Marie Horten is natuurgids, net als haar man en dochter. Sinds vier jaar is ze imker, en die kennis deelt ze graag met kinderen, liefst met gehandicapte kinderen. Ze probeert hen bij te brengen dat ze hun ouders overtuigen geen gif te spuiten op de bloemetjes zodat de bijtjes kunnen overleven. (foto Jef Lingier)

bloemenpracht-in-kasteeltuin-terlaemen

Bloemenpracht in kasteeltuin Terlaemen

Fuchsiaflora 2014 heeft een succesvolle start gekend, want heel wat mensen zijn in de tuinen van kasteel Terlaemen de bloemenpracht al komen bekijken. Het gaat om de 26ste editie van de 'bellekesshow' maar de Fuchsiavrienden bestaan 25 jaar en dus hebben de leden een extra inspanning gedaan. Dit jaar staan er nog meer bloemen en vooral nog meer opstellingen met waterpartijen en dergelijke dan andere jaren. Fuchsiaflora kan nog elke dag tot en met volgende week zondag 27 juli bezocht worden van 14 tot 22 uur. De toegang bedraagt 3 euro en parkeren kan tegenover het kasteel. (meer foto's)

goud-voor-fanny-en-jef

Goud voor Fanny en Jef

In Viversel vierde een bekend koppel zijn gouden huwelijksjubileum: Fanny en Jef Swinnen-Germeys. Fanny werkte vroeger als familiale hulp in Heusden en Lindeman. In Viversel maakte ze jaren deel uit van de dorpsraad en nu nog is ze actief in de school en de parochiale werken. Jef doet momenteel dienst als koster. (foto Lode Beylemans)

het-weer-tijdelijk-depressies

Het weer: tijdelijk depressies

Depressies en storingen schuiven vanuit Frankrijk over onze streken en maken een einde aan het droge weer. Er volgen buien en regen met een grote kans op onweer. De temperatuur komt ook wat lager uit. Na enkele wisselvallige dagen, blijft het halfweg volgende week droog.
Zondag schuift een zone met soms stevige buien in de ochtend en voormiddag over onze streken. Nadien is het tijdelijk droog, maar later in de namiddag komen opnieuw onweersbuien opzetten. Het wordt drukkend warm bij 26 (…) Lees het hele bericht

meeste-podiumplaatsen-voor-de-states

Meeste podiumplaatsen voor de States

Op sportief vlak heeft de Nacht van de Atletiek de verwachtingen ingelost, voor zover die op een realistische manier konden gekoesterd worden bij deze hitte. De Japanner Yasuhiro Moro won het verspringen met 7m84, voor Cedric Nolf met 7m81. Belgisch succes in het polsstokspringen bij de vrouwen waar Fanny Smets over 4m30 ging voor Chloe Henry over 4m20. Ook het hoogspringen was een Belgische aangelegenheid: Nafe Thiam met 1m90, voor de Bulgaarse Mirela Demireva op dezelfde hoogte met meer (…) Lees het hele bericht

8-000-toeschouwers-op-verschroeiende-nacht

8.000 toeschouwers op verschroeiende nacht

Laat ons over één ding duidelijk zijn, qua atleten en prestaties was de Nacht van de Atletiek zeker een editie die op een meer dan behoorlijk niveau stond. En dat ondanks de enorme hitte. Het gevreesde onweer is trouwens ook uitgebleven en beperkt gebleven tot wat schaarse druppels. Die waren dan weer onvoldoende om de lucht een zuurstofinjectie te geven en dus zeker in de fondnummers voor topprestaties te zorgen. De publieke belangstelling was minder dan vorig jaar, ongeveer 8.000 toeschouwers. (…) Lees het hele bericht

jeugd-strijdt-in-hitte

Jeugd strijdt in hitte

De jeugd mocht al om 14 uur vanmiddag de 'nacht' van de atletiek openen. Vanaf de benjamins traden ze aan en ze streden alsof er olympische medailles te verdelen vielen. En dat viel zeker niet mee, want het is nog maar zelden zo heet geweest tijdens de atletiekmeeting in De Veen. (meer foto's van Davy Neuteleers)

aanhangwagen-met-zetel-in-lichterlaaie

Aanhangwagen met zetel in lichterlaaie

Aan de verkeerslichten in Boekt heeft kort voor vijf uur een aanhangwagen vuur gevat. Die kon tijdig van de auto losgekoppeld worden maar een zetel op de aanhangwagen stond snel in lichterlaaie en de vlammen sloegen enkele meters hoog. Toen de brandweer ter plaatse kwam, was de zetel al opgebrand. De politie moest het verkeer regelen want het was op dat ogenblik erg druk in de omgeving. (foto's Michiel Reynders en Ilka Bosmans)

inbraak-in-de-hulststraat

Inbraak in de Hulststraat

In de Hulststraat is ingebroken in een woning. De feiten zijn gisteren in de vroege avond vastgesteld.

de-kijk-van-richie-92

De kijk van Richie

Lopen in de warmte op de Nacht van de Atletiek.

buurtfeest-in-de-vroenweg

Buurtfeest in de Vroenweg

In de Vroenweg hebben ze er ondertussen ook al een goede traditie van gemaakt om ergens rond de 21ste juli een buurtfeest te houden . Bij boer Henk en Annelies krijgen ze steeds een hartelijk onthaal. En de late uurtjes, die zijn naar verluidt heel speciaal.

miranda-gijsen-van-tvl-naar-riemst

Miranda Gijsen van TVL naar Riemst

Onze dorpsgenote Miranda Gijsen verlaat na 12 jaar TVL en de journalistiek. Ze wordt diensthoofd communicatie van de gemeente Riemst, daar volgt ze trouwens nog een ex-TVL-coryfee op, Lieve Ketelslegers. Miranda Gijsen begon als freelancer bij TVL, werd later redacteur en vijf jaar lang was ze hoofdredacteur, tot ze eind vorig jaar de fakkel doorgaf. Ze ging zich toen onder meer bezighouden met bijzondere projecten. In het landelijke maar prachtige Riemst vindt ze nu een nieuwe uitdaging. Opvallend overigens hoeveel journalisten de jongste jaren de overstap naar de overkant maken ...

vakantiegroeten-uit-saint-emilion

Vakantiegroeten uit Saint-Emilion

De familie Beutels-Coomans trok op vakantie naar Frankrijk, het Domaine du Moulin des Sandaux. En ze bracht een bezoek aan Sint-Emilion, hier een mooi uitzicht over de stad met onder meer de klokkentoren.

schepen-robin-stroobants-in-het-huwelijksbootje

Schepen Robin Stroobants in het huwelijksbootje

Schepen Robin Stroobants heeft er sinds vanmiddag een bevoegdheid bij, namelijk die van echtgenoot van Lize Cuppers. Het jonge koppel stapte vanmiddag in het huwelijksbootje, het huwelijk werd bezegeld door partijgenote en OCMW-voorzitster Elke Gijbels. Tot voor kort was Robin Stroobants schepen van brandweerzaken, het korps liet hem en zijn kersverse ega dan ook volgens traditie van de grond gaan in de elevator. Voor de rest mocht het gezelschap in een oldtimerbus stappen. (foto's Julien Maebe).

inbraak-in-werfkeet-3

Inbraak in werfkeet

In de Stationsstraat is ingebroken in een werfcontainer. Daarbij is heel wat schade aangericht, het zou niet de eerste keer zijn dat onbekenden de werfkeet binnendringen.

meer-dan-1-000-atleten-op-nacht

Meer dan 1.000 atleten op Nacht

In de verschillende programma's van de Nacht van de Atletiek (jeugd-, voor-, hoofd- en nachtprogramma) komen meer dan 1.000 atleten aan de start. Dat heeft meetingdirecteur Marc Corstjens vanmiddag gezegd op een persconferentie. Ook blikvanger Asafa Powell was daar aanwezig. Een week geleden maakte hij - na de al dan niet vermeende dopingperikelen - zijn wederoptreden in Luzern, maar hij geraakte niet verder dan een derde plaats. "Ik was te nerveus en heb nog heel wat werk om weer op mijn topniveau te komen. Ook voor morgen weet ik niet welke tijd ik ga kunnen neerzetten, ik heb gewoon heel wat races nodig om weer te pieken." Mogelijk start Powell ook nog in de Memorial Van Damme en hij mikt op de Olympische Spelen in Rio.

nog-meer-controles-op-huisvuilzakken

Nog meer controles op huisvuilzakken

Na de actie gisteren in de Kleuterweg en Paquaylaan, gaat de politie ook de volgende dagen extra controles doen op huisvuilzakken die nu al buiten staan. De ophaling gebeurt immers pas dinsdag. Officieel mogen vuilniszakken pas vanaf maandagavond buiten gezet worden. Heel wat mensen storen zich daar niet aan, maar wie een boete of pv wil vermijden, houdt zijn huisvuilzakken best binnen tot dan.

nacht-heeft-internationaal-deelnemersveld

Nacht heeft internationaal deelnemersveld

Morgen zakken duizenden atletiekliefhebbers af naar De Veen voor de Nacht van de Atletiek, de tweede grootste meeting van het land. Het begint al vroeg op de middag met een jeugdmeeting maar het hoofdprogramma start om 19 uur. Traditioneel komen enkele wereldtoppers naar Heusden, deze keer is dat Asafa Powell. De Jamaïcaanse sprinter en ex-wereldrecordhouder op de 100 meter krijgt de Amerikaan Marvin Bracy en Keston Bledman uit (…) Lees het hele bericht

nieuwe-mug-sfz-maandag-in-nationaal-defile

Nieuwe MUG SFZ maandag in nationaal défilé

Het Sint-Franciskusziekenhuis heeft een nieuw MUG-voertuig gekocht. Het vorige, een Volvo, was na 6 jaar aan vervanging toe. Er is opnieuw gekozen voor een snelle en veilige wagen die personeel en materiaal op alle locaties - ook moeilijk bereikbare - ter plaatse kan brengen. Deze keer is een Landrover Discovery gekocht. Heel de procedure neemt zowat een jaar in beslag: aankoop, ombouw en homologatie. Pas in september zal de nieuwe wagen echt uitrukken, maar iedereen kan hem nu maandag 21 juli al zien, want de Heusdense MUG rijdt me in het medische onderdeel van het nationaal defilé in Brussel. Nadien gaat de wagen weer naar de ombouwer voor de laatste afwerking en de homologatieprocedure.

prijzen-weyerkesfeesten-zijn-uitgedeeld

Prijzen Weyerkesfeesten zijn uitgedeeld

Vanavond zijn de prijzen uitgereikt van de Weyerkesfeesten. Er waren daar prijzen te winnen met Weyerkesgordel - dit jaar al aan zijn 15de editie toe- en met de tombola. Roger Willems moest nog eens de verre verplaatsing uit het Oost-Vlaamse Eeklo overdoen want hij mocht een Ridley koersfiets in ontvangst komen nemen. Anita Venken, een buurvrouw van 't Weyerke, was de gelukkige winnares van een Minerva-sportfiets. Maar nog meer geluk had Wendy Vanzier uit Heusden. Tijdens de tombolatrekking hadden twee onschuldige handen haar twee keer opnieuw voor een hoofdprijs uitgeloot. Zo mocht ze het unieke juweel van Iris Mondelaers in ontvangst nemen maar ook een elektrische fiets. Die laatste zal ze met veel plezier delen met haar moeder.

happen-en-trappen-door-heusden-zolder

Happen en Trappen door Heusden-Zolder

Vandaag is de feestelijke aftrap gegeven voor de Happen en Trappen-route in Heusden-Zolder. Na Nederland, valt ook Vlaanderen stilaan voor dit culinaire fietsinitiatief. Happen en Trappen combineert fietsen en culinair genieten. Het idee: 1 fietsroute, verschillende restaurants met een 5 gangen-menu en dat als dagvullende activiteit door het natuurschoon. De route heet hier ‘Laveren door het land van 1001 vijvers’ (…) Lees het hele bericht

weer-diefstal-uit-vrachtwagen

Weer diefstal uit vrachtwagen

Het lijkt misschien nog amper nieuws omdat ze het zo vaak gebeurt, maar afgelopen nacht is opnieuw een diefstal gebeurd uit een vrachtwagen die geparkeerd stond langs de E 314 in Heusden-Zolder richting Lummen. De feiten werden vastgesteld rond tien voor drie.

we-zijn-met-32-132-inwoners

We zijn met 32.132 inwoners

Heusden-Zolder telde op 1 januari 32.132 inwoners, het blijft daarmee de 7de gemeente van Limburg. Dat blijkt uit de statistieken van de federale overheidsdienst economie die vandaag zijn gepubliceerd. De bevolking is daarmee in een jaar tijd met 129 gegroeid. Er waren 323 geboortes en 247 overlijdens. Er kwamen 1197 inwoners bij van elders in België en er vertrokken 1146 inwoners naar andere Belgische gemeenten. Het saldo van de buitenlandse in- en uitwijkelingen, schrappingen, enz. bedroeg 117. 47 mensen lieten hun nationaliteit veranderen in de Belgische. De bevolkingsprognose voor eind dit jaar bedraagt 32.381.

actie-tegen-sluikstorters-kleuterweg-en-paquaylaan

Actie tegen sluikstorters Kleuterweg en Paquaylaan

Er waren al langer klachten over sluikstorten, vuilniszakken die te pas te te onpas langs de straat werden gezet en geurhinder in de Kleuterweg en Pastoor Paquaylaan. Vanmorgen heeft de politie daarom controles gedaan op huisvuilzakken en sluikstorten. In het totaal zijn in samenwerking met gemeentepersoneel zowat 15 zakken opgehaald. Een eerste buurtonderzoek leverde nog geen resultaat op. Maar nadien zijn in de werkplaatsen de zakken geopend, in enkele gevallen is iets ontdekt dat naar de eigenaars kan leiden. Indien ze effectief gevonden worden, mogen ze een boete verwachten.

bloed-geven-ook-in-de-zomer

Bloed geven ook in de zomer

Ook in de zomer moeten de bloedvoorraden worden aangevuld en dat is niet evident omdat veel donors met vakantie zijn. Daarom doet het Rode Kruis een 'warme' oproep om naar de bloedcollectes in Heusden-Zolder te komen. Vanavond kan je daarvoor terecht in de Witte Zaal in Bolderberg, op maandag 28 juli in Ons Huis in Berkenbos en op dinsdag 29 juli in Sint-Baaf in Eversel, telkens van 18 uur tot 20u30

vakantiegroeten-uit-lazarote

Vakantiegroeten uit Lazarote

Vanuit Playa Blanca, de zuidelijkste vakantieplaats op Lanzarote sturen Rita en Ivo Custers-Lambregts ons vakantiegroeten met de zon erbij. En inderdaad, de zon is hier goed aangekomen.

vrijwilligers-gezocht-voor-special-olympics

Vrijwilligers gezocht voor Special Olympics

Zoals we eerder aankondigden, is Heusden-Zolder één van de gastgemeenten voor de delegaties die van 9 tot 20 september deelnemen aan de Special Olympics Europese Zomerspelen 2014 in Antwerpen. In het totaal verblijven 57 delegaties in ons land: 2000 atleten, 1000 trainers en meer dan 2500 ouders. Op 9 september arriveert bij ons de delegatie van Andorra, 22 personen in het totaal. Zij kunnen hier gebruik maken van de sportinfrastructuur om zich voor te bereiden, maar tegelijk kunnen ze zich ook ontspannen en de Belgische cultuur ontdekken. De organisatie in Antwerpen heeft 4.000 vrijwilligers nodig, en burgemeester Borremans doet ook een oproep aan onze bevolking om zich te melden (0800-50 328) als vrijwilliger, we hebben immers een rijke traditie als het gaat om sporten voor mensen met een verstandelijke beperking en sport in het algemeen.

kerkklokken-herdenken-wo-i

Kerkklokken herdenken WO I

Op donderdag 31 juli om 21 uur zullen de klokken van alle kerken in Heusden-Zolder en ook de rest van Limburg luiden. Het bisdom Hasselt heeft opgeroepen om zo het begin van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Op dat ogenblik zal het immers precies 100 jaar geleden zijn dat ook alle kerkklokken luidden om de algemene mobilisatie aan te kondigen. Alle dienstplichtigen van de klassen 1903 tot en met 1913 moesten zich toen onmiddellijk in de kazernes melden. Ook voor de Duitsers waren de klokken belangrijk want bij het begin van de bezetting mochten ze niet meer gebruikt worden. Later werden zelfs heel wat klokken afgevoerd om te verwerken in de metaalindustrie.

vandaag-gezien-16-juli-2014

Vandaag gezien

Een schitterende foto van een blauwe libelle, gemaakt door Marcel Gybels in zijn eigen Heusdense tuin. UPDATE Volgens Gust Put is dit het vrouwtje van de bosbeekjuffer, de mannetjes zijn bruin van kleur.

startersbrochure-voor-de-horeca

Startersbrochure voor de horeca

De gemeente lanceert een digitale startersbrochure voor nieuwe zaakvoerders in de horeca. In de horeca moet je niet alleen de klassieke ondernemersregels volgen, er zijn ook heel wat specifieke voorschriften van toepassing voor de sector. Daarom dus de brochure die info geeft over wetgeving, vergunningen, … voor hotels, restaurants en cafés. De informatie is gesprokkeld bij Horeca Vlaanderen en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en vervolgens aangepast aan Heusden-Zolder. Want ook hier starten geregeld nieuwe zaken, maar ook het aantal stopzettingen ligt hoog. De brochure bestaat alleen in een digitale versie zodat de inhoud geregeld actueel kan gemaakt worden.

vakantiegroeten-uit-het-zwarte-woud

Vakantiegroeten uit het Zwarte Woud

Frans Mentens trok naar het Zwarte Woud in Duitsland. In het mooie en rustige Simonswald trof hij er een kapel langs de Wilde Gutach.

okra-danst-in-ter-bloemen

OKRA danst in Ter Bloemen

Naar aanleiding van de Vlaams feestdag, heeft de dansgroep van OKRA een optreden gegeven in het Woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen. En de gasten daar konden dat best smaken. (foto Maurice Mues)

ongeval-en-grafschennis

Ongeval en grafschennis

In de Koolmijnlaan zijn rond kwart voor 9 vanmorgen een auto en een motorfiets gebotst. De motorrijder raakte daarbij licht gewond. Een familielid nam vandaag contact op met de politie in verband met een geval van grafschennis. Op het kerkhof van Zolder-Centrum heeft een onbekende planten en bloemstukken beschadigd en er zou ook op het graf geürineerd zijn.

het-weer-zomer-1

Het weer: Zomer!

De luchtdruk stijgt dankzij een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren. Regenzones worden geblokkeerd en de zon krijgt meer ruimte. Daarbij wordt er ook warme lucht aangevoerd. Het kwik klimt naar zomerse en later zelfs tropische waarden. De zomer is in aantocht, al wordt het wel vanaf volgend weekend onweerachtig.
Morgen wisselen wolken en opklaringen elkaar af. In de ochtend is er kans op mist, maar nadien komt de zon tevoorschijn. Vooral na de middag is er steeds meer zon. Het wordt warm bij (…) Lees het hele bericht

an-en-maarten-fietsen-met-vredeseilanden-in-benin

An en Maarten fietsen met Vredeseilanden in Benin

An Kindermans en Maarten Verlinden, twee geëngageerde dorpsgenoten, nemen deel aan de Benin-Classic van Vredeseilanden. De Benin-Classic is een fietstocht langs kleine dorpen en boerenorganisaties waar Vredeseilanden mee samenwerkt. Maar ook in Heusden-Zolder zal heel wat plaatsvinden om geld in te zamelen voor de projecten en om de mensen hier te (…) Lees het hele bericht

ingang-van-de-bib-is-al-duidelijk

Ingang van de bib is al duidelijk

Na de bouwvakantie wordt volop verder gewerkt aan de afwerking van de bibliotheek en de verhuizing ligt voor eind dit jaar in het verschiet. Maar de naam hangt er alvast op en nu is ook meteen duidelijk voor iedereen waar de nieuwe ingang zal liggen, namelijk tussen de bestaande bib en het OCMW-gebouw.

australische-wereldkampioenen-trainen-op-bmx

Australische wereldkampioenen trainen op BMX

Het Australische BMX-team met wereldkampioenen Caroline Buchanan (boven) en Sam Willoughby (rechts onder) traint vanaf vandaag op de BMX-track op Zolder. De Australiërs zijn hier een week op stage als voorbereiding op de wereldkampioenschappen eind juli in Rotterdam. Australië is een BMX-topland en heeft ‘s werelds beste BMX-rijders. Dat bewijst hun palmares op wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Ze hebben deze stage dan ook tot in de puntjes (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-15-juli-2014

Vandaag gezien

Aangetroffen in Bolderberg, een aardster. (foto Jan Leijskens)

extra-testdag-op-circuit

Extra testdag op circuit

Nu vrijdag 18 juli organiseert Circuit Zolder een extra testdag met het oog op de 24 Hours of Zolder. Normaal kon er alleen nog bijkomend getest worden op 21 augustus, maar de rijders hebben nu dus nog een extra opportuniteit. er kan gereden worden van 9u05 tot 11u55 en van 13u05 tot 16u55.

nummerplaatdiefstal-en-inbraak

Nummerplaatdiefstal en inbraak

In de Rijkelstraat werd de nummerplaat van een auto gestolen. En in de Brugstraat hebben dieven een inbraak in een woning gepleegd.

rush-dj-festival-tijdens-24-uren

RUSH: DJ-festival tijdens 24 uren

De bezoekers van de Menzo 24 Hours of Zolder krijgen op zaterdag 30 augustus niet alleen autosport maar ook een echt muziekfeest voorgeschoteld: het RUSH DJ Festival, een nieuw initiatief van Circuit Zolder met artistieke invulling van team jeugd van de gemeente om de zomer feestend af te sluiten. "Bij een sportief feest als de 24 uren hoort muziek en niet alleen in de VIP-lounges, vandaar dat we dit jaar het nieuwe project RUSH DJ Festival lanceren.  De focus en de aandacht liggen op de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-14-juli-2014

Vandaag gezien

Vier jonge merels - een vierling dus - gespot door Joke Vanoppen in de druivelaar van haar moeke.

vakantiegroeten-uit-estland

Vakantiegroeten uit Estland

Swa Willems was op vakantie in Estland waar hij naar de Harley Davidson Superrally trok. De zonsondergang zorgt daar blijkbaar voor een sprookjesachtige lucht.

straatfeest-in-bavobuurt

Straatfeest in Bavobuurt

De bewoners van de Bavobuurt - het stuk achter het bos in Eversel - hileden hun jaarlijkse straatbarbeque en vierden meteen ook de Vlaamse feestdag. Maar toen het feest afgelopen was, lag 11 juli ook al enkele uren achter de rug. (foto Rita Vanhove)

rommelmarkt-houdt-stand-in-wisselvallig-weer

Rommelmarkt houdt stand in wisselvallig weer

De rommelmarkt van de OLV-gilde had te lijden onder het wisselvallige weer. Het begint werd geteisterd door buien, en de rest van de dag was het afwisselend een markt in de zon en dan weer regen. Toch daagden er zowat 70 standhouders op en de organisatoren mochten 600 bezoekers verwelkomen.

foto-s-kijken-in-kerk-van-viversel

Foto's kijken in kerk van Viversel

Elke tweede zaterdag van de maand heeft na de misviering van 18 uur in de kerk van Viversel een ontmoeting plaats met de aanwezigen. Bij een koffie of frisdrank wordt dan even stilgestaan bij de foto's in het portaal, die geven een beeld van de activiteiten het hele jaar door. Ook de flyer de Sacramentsprocessie van 15 augustus is aanwezig want de 'mobilisatie' is volop aan de gang. (foto Lode Beylemans)

vandaag-gezien-13-juli-2014

Vandaag gezien

Zijn contouren lijken wat op die van een goudkever, maar zijn kleurenschijn doet ons twijfelen. Iemand een idee? (foto Jan Leijskens) UPDATE Volgens Jos Willems gaat het om een cetonia aurata of gouden tor en die is verzot op bloemen van distels.

wielertoeristen-van-eversel-naar-maaseik

Wielertoeristen van Eversel naar Maaseik

9 moedige wielertoeristen trokken zich niets aan van het regenachtige weer om een fietstocht van Eversel naar Maaseik te ondernemen. In het kader van 175 jaar Eversel gingen ze Maaseik en de Sint-Jacobuskerk bezoeken. In de prachtige raadszaal van het stadhuis werd het gezelschap ontvangen door burgemeester Jan Creemers (rechts op de foto). Na zijn uitleg kregen ze het streekbier 'Jan Van Eyck' en een knapkoek aangeboden. Het geplande bezoek aan de Sint-Jacobskerk was een afknapper, want die bleek uitzonderlijk gesloten. Dat werd dan maar gecompenseerd door nog een 'Jan Van Eyck' op de Grote Markt. Toen hadden de fietsers voldoende vocht en energie voor nog eens 55 km richting Eversel. (meer foto's)

honderden-schuiven-aan-voor-iftar

Honderden schuiven aan voor iftar

Een massa volk zaterdagavond in de feestzalen van de Diyanet-moskee op de Lindeman, de moskeevereniging had massaal uitgenodigd - ook heel wat Belgen en een delegatie van het gemeentebestuur - voor de traditionele iftar-maaltijd. Beide zalen waren helemaal gevuld en na het gebed door de imam kon een menu met onder meer linzensoep en rijst met kip worden genuttigd. Tussendoor gingen heel wat gelovigen ook even bidden in de moskee naar aanleiding van het 'breken van de vasten'. Daarna volgden een hele reeks toespraken van onder meer moskeevoorzitter Erkan Konak, schepen Engin Özdemir en kersvers senator Sonja Claes. Erkan Konak belichtte onder meer het centrale thema 'Niemand mag eenzaam zijn'. Hoge gast was Benali Yildirim, voormalig minister van economie en luchtvaart in Turkije en genoemd voor een mogelijk nieuw ambt in de toekomst. (meer foto's)

chiro-boekt-kampeert-in-tessenderlo

Chiro Boekt kampeert in Tessenderlo

De 72 meisjes van Chiro Boekt zijn vandaag neergestreken op hun bivak in Tessenderlo. Daar gaan ze er 9 dagen lang een toffe vakantie van maken. Met als thema 'beestjesboel' kreibelen door de mooie bossen in de omgeving. Daarbij krijgen ze de logistieke steun van een goeie kookploeg.

belgie-nederland-op-de-motoren

België-Nederland op de motoren

  Dit weekend wordt Circuit Zolder ingenomen door de motoren tijdens de 'Battle of the Lowlands'. Organisator Hans Van de Ven brengt opnieuw de beste Belgische snelheidsracers op de piste tegen de toppers uit het Nederlandse racegebeuren. De Battle is een heel aparte race met een onverbiddelijk verloop. Het is een afvallingsrace waarbij elke ronde de laatste rijder eruit gaat. Tot de twee overgebleven rijders in de laatste ronde een strijd om de overwinning leveren. in het nevenprogramma worden er wedstrijden gereden voor het Belgisch en Nederlands Kampioenschap Superbike en Supersport. Verder zijn er de snelle Twins en de jonge wolven van de Moto3. Kaarten € 10 aan de kassa. (foto Pers Racing L&S)

morgen-rommelmarkt-in-de-schaapsweg

Morgen rommelmarkt in de Schaapsweg

De OLV-gilde organiseert morgen haar traditionele rommelmarkt op de gildeterreinen in de Schaapsweg. Opnieuw zijn enkele honderden meters standruimte voorzien waar iedereen overbodige, waardevolle of andere spullen kan te koop aanbieden. Het begint al om 10 uur morgenvroeg en duurt heel de dag door. Standhouders zijn nog altijd welkom, bezoekers betalen 1,5 euro maar daar zit ook een consumptie inbegrepen.

vandaag-gezien-12-juli-2014

Vandaag gezien

Deze spin lijkt wel naar de top te kruipen op vlucht voor de dauwdruppels. (foto Jan Leijskens)

morgen-wellicht-geen-autokaravaan

Morgen wellicht geen autokaravaan

Morgen loopt de wereldbeker voetbal ten einde met de finale tussen Duitsland en Argentinië. De kans dat we na afloop in Heusden-Zolder autokaravanen of toeterconcerten gaan krijgen, lijkt wel bijzonder klein. Puur naar nationaliteit bekeken wonen hier zowat 40 Duitsers en Argentijnen vinden we al helemaal niet. Al bij al is dit WK rustig verlopen in Heusden-Zolder, alleen de Belgische supporters hebben een 4-tal keren de boel op stelten gezet. Voor andere traditionele feestvierders zoals de Spanjaarden en Italianen was helaas het liedje vroegtijdig uitgezongen

de-kijk-van-richie-91

De kijk van Richie

Het WK voetbal zit in zijn finaleweekend.

het-weer-wisselvallig-gevoelig-warmer

Het weer: wisselvallig, gevoelig warmer

Onstabiele en gestoorde luchtstromingen blijven weerbepalend over onze streken. De neerslagkansen zijn de volgende dagen hoog, maar na het weekend volgen enkele droge dagen en het kwik gaat de hoogte in.
Morgen is het zwaar bewolkt in de ochtend en mistig. Nadien zijn er enkele opklaringen, wat breder in de namiddag. In de late namiddag en avond is er kans op een plaatselijk onweersbui, soms hevig. Maxima rond 23 graden.
Zondag trekt een storing over onze streken met perioden van (…) Lees het hele bericht

twee-paarden-verminkt-in-weide

Twee paarden verminkt in weide

In een weide in Berkenbos heeft wellicht in de nacht van dinsdag op woensdag een paardenbeul toegeslagen. Twee pony's - een moeder en een ruin werden er met een scherp voorwerp bewerkt, een derde werd ongemoeid gelaten. Het jonge paard liep een snijwonde van 15 centimeter op, het moest door de dierenarts verdoofd worden en kreeg 12 hechtingen. De moeder liep een kleinere snede op en die wonde kon gewoon verzorgd worden. Het blijkt voorlopig nog om een alleenstaand geval te gaan en er is ook niet meteen een link met de golf van paardenmishandelingen van een tijd geleden. Wel zijn dezelfde paarden al eens losgelaten door de draad door te knippen.

uitbaters-van-3-sporthallen-zijn-gekend

Uitbaters van 3 sporthallen zijn gekend

Zoals eerder aangekondigd, is het gemeentebestuur op zoek gegaan naar uitbaters voor de sporthallen en hun cafetaria. Dat is een gevolg van de reorganisatie van het sportgebeuren, waardoor niet langer de vzw's maar wel de gemeente zelf de sporthallen in handen neemt. Er zijn selecties gehouden, onder meer op basis van een interview en een financieel plan. Voor Heusden en Bolderberg verandert er uiteindelijk niets, daar blijven respectievelijk Sabine en Erik en Gert en An op post. In Zolder gaat een nieuw koppel van start: Cindy en Kurt. Voor Berkenbos wordt de procedure opnieuw gestart in de hoop op 1 september toch nog nieuwe uitbaters te hebben.

inbraak-bij-voetbalclub

Inbraak bij voetbalclub

Verenigingslokalen blijven nog altijd een geliefkoosd doel van dieven en inbrekers. Gisteren heeft de kantine van de voetbalclub in de Minderbroedersstraat ongewenste bezoekers over de vloer gekregen.

vakantiegroeten-uit-mallorca

Vakantiegroeten uit Mallorca

De familie Jans-Feyen ging met vakantie in Mallorca en verbleef daar in Port de Soller.

powell-spurt-op-de-nacht

Powell spurt op de Nacht

De Jamaicaanse atleet Asafa Powell komt naar de Nacht van de Atletiek waar hij de 100 meter zal lopen. Op die afstand was hij nog wereldrecordhouder. Powell is eigenlijk 18 maanden geschorst omdat hij op doping was betrapt. Maar hij ging in beroep en wacht nu op een uitspraak van het arbitragehof voor de sport in Lausanne. Ondertussen mag hij wedstrijden lopen. Normaal wilde hij vorige week in Parijs op de Golden League-meeting aantreden, daar moest hij forfait geven door een blessure. Zijn wederoptreden is dus voor Heusden.

bert-longin-24-uren-met-een-prototype

Bert Longin: 24 uren met een prototype

Nog een goeie zeven weekends en dan staan de 24 uren van Zolder op de affiche van het circuit. De langste race van Vlaanderen wordt dit jaar helemaal anders met een ander deelnemersveld. Daarbij ook enkele 'speciallekes.' Zo komt Ryan McLeod met zijn team met een Marc Focus V8 helemaal uit Australië. Het is een soort silhouette met de look van Ford met 500 pk onder de motorkap. Het team bereid zich momenteel in Groot-Brittannië. Ook druk bezig met de voorbereidingen is Bert Longin, hij is er al bijna 20 jaar bij en mag zich vijfvoudig winnaar noemen. Maar hij komt ook voor het eerst aan de start in een prototype en is zich ervan bewust dat dat fysiek zwaarder zal zijn dan in een klassieke racewagen. Toch start hij opnieuw met de ambitie om de race te winnen.

groeten-uit-de-haute-savoie

Groeten uit de Haute-Savoie

Chris Deelkens trok op vakantie naar de Haute-Savoie waar Chamonix natuurlijk een absolute blikvanger is. Hij bezorgde ons onder meer foto van de Mont Blanc en van de gletsjer Mer de Glace op 1913 meter hoogte.

dieven-in-de-brugstraat

Dieven in de Brugstraat

In de Brugstraat zijn dieven een woning binnengedrongen. Ze konden buit maken maar wat of hoeveel is niet duidelijk.

vandaag-gezien-10-juli-2014

Vandaag gezien

Regendruppels - en die zijn er genoeg - geven dezer dagen spinnenwebben een spookachtig cachet. Maar in combinatie met een begonia wordt het echt speciaal. (foto Gust Put)

diensten-gesloten-op-11-juli

Diensten gesloten op 11 juli

Morgen is het 11 juli, feest van de Vlaamse gemeenschap. Hou er rekening mee dat de gemeentediensten dan gesloten zijn, ook de bibliotheek, hoewel de bib zaterdag wel open is. De banken blijven ook dicht, bij de post kun je wel terecht.

historisch-bezoek-aan-halen-en-diest

Historisch bezoek aan Halen en Diest

De Geschied- en Heemkundige Kring Heusden organiseert elk jaar een trip naar een historisch interessant museum, een fort, stad, ... In het kader van 100 jaar 1ste Wereldoorlog wordt op 30 juli een bezoek gebracht aan het slagveld en het museum van De Slag der Zilveren Helmen in Halen. Aansluitend wordt Het Begijnhof in Diest bezocht met gids, en daar verneem je op een ludieke en boeiende wijze alles over het leven van de begijntjes. De bus vertrekt om 13u30 op het Koning Boudewijnplein, om 19 uur vertrekt ze weer in Diest. Deelnemen kost 15 euro (alles inbegrepen. Alleen de eerste 50 kunnen mee, vooraf inschrijven en betalen is noodzakelijk, contacteer Sylvain Huybrechts via sylvainhuybrechts[!]hotmail.com.

muze-presenteert-6-klassieke-strelingen

Muze presenteert 6 klassieke strelingen

In september start cultuurcentrum Muze samen met Fred Brouwers, een nieuwe gevarieerde reeks klassieke muziek. Het begint op 21 september met een groots concert van Casco Phil, het voormalige Belgische Kamerfilharmonie met muziek van Mozart en Pärt. Heel de reeks wil trouwens klassieke muziek in haar puurste vorm laten ontdekken, in dialoog met literatuur en theater. Zo laten auteur Dimitri Verhulst en Ensor Strijkkwartet zich inspireren door 'De dood en het meisje' van Franz Schubert. De acteurs Angela Schijf en Tom Van Landuyt verdiepen zich samen met Jolente De Maeyer & Nikolaas Kende in de 'Kreutzersonate' van Beethoven. Onze streek heeft ook een heleboel toptalenten voortgebracht en ook zij krijgen bij ons een platform, denk maar aan sopraan Katrien Baerts (foto) of blokfluitist Tom Beets van het Ensemble Sarada

karting-en-de-winnaar-is

Karting: en de winnaar is ...

De oplossing van onze wedstrijdvraag van vorige week was niet zo moeilijk en heel veel lezers wisten dan ook dat volgend jaar de wereldkampioenschappen BMX op de BMX-track worden georganiseerd. Het lot heeft de winnaar aangeduid en dat is Leen Gernaey, zij krijgt dus de gratis kartingbeurt en het drankje in de New Paddock. Voor de rest niet vergeten, ook morgen om 14 uur vertrekt aan de New Paddock weer een geleid bezoek aan het circuit en dat gebeurt nog iedere donderdag tot eind augustus. Blijf de Internetgazet volgen want er valt misschien nog wel een kartingbeurt te winnen.

heel-wat-gezins-en-bejaardenhulp-gepresteerd

Heel wat gezins- en bejaardenhulp gepresteerd

De diensten van het OCMW hebben vorig jaar 42.494 uren gezinszorg gepresteerd bij 181 cliënten. Daarnaast zijn er ruim 18.000 uren poetsdienst geleverd in 213 woningen. 81 inwoners maakten gebruik van de klusjesdienst (via Duizendpoot). 112 mensen lieten bijna 400 keer hun voeten verzorgen maar die dienst is in de loop van het jaar stopgezet. 425 bejaarden kwamen aankloppen voor hulp bij hun aanvraag van een tegemoetkoming. Daarnaast werden nog andere diensten gepresteerd zoals zorgoverleg, het dagverzorgingscentrum, bezoekersteam, werklozen die opgeleid werden tot zorgkundige en de verhuring van 36 bejaardenwoningen en 28 serviceflats

bromfietser-gewond-2

Bromfietser gewond

Op de parking langs de E314 richting Lummen is gisterochtend weer maar eens een vrachtwagen het mikpunt van dieven geweest. De feiten werden rond half vier ontdekt. In de Koolmijnlaan zijn een wagen en een bromfietser gebotst. De bestuurder van de bromfiets raakte daarbij licht gewond.

vakantiegroeten-uit-portugal-1

Vakantiegroeten uit Portugal

Marcel Peeters bracht zijn vakantie door in Portugal en had daar duidelijk ook voor cultuur én natuur.

het-weer-regen-3

Het weer: regen!

Een depressie over Duitsland trekt de volgende dagen over ons land richting Frankrijk. De bijbehorende storingen kunnen bij momenten voor veel neerslag zorgen. In het weekend wordt het warmer, maar de depressionaire invloed houdt aan met nog steeds erg hoge neerslagkansen.
Morgen domineren wolken en het is even droog in de ochtend. Vanuit het noordoosten komt er echter regen opzetten. De regen houdt de rest van de dag aan. Het kwik klimt nauwelijks en stagneert op 15 graden.

Lees het hele bericht

moet-er-nog-regen-zijn

Moet er nog regen zijn?

Regen, regen en nog eens regen, ... dat is dezer dagen blijkbaar ons lot. En voor fotografen zit er dan ook niet veel anders op dan regendruppels te fotograferen. (foto's Gust Ischen)

muziek-en-fun-bij-de-verenigde-vrienden

Muziek en fun bij de Verenigde Vrienden

De afgelopen week hield Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden voor de 13de keer een een muziekkamp. Dat werd afgesloten met een concert van de ingestudeerde werken. Maar voordien was er ook ontzettend veel lol beleefd onder leiding van het animatieteam.  (foto)

nacht-van-de-atletiek-uitkijken-naar-800-meter

Nacht van de Atletiek: uitkijken naar 800 meter

De Nacht van de Atletiek begint stilaan dichterbij te komen, op zaterdag 19 juli is het zover. Die dag krijgen de atletiekliefhebbers in De Veen een 70-tal wedstrijden voorgeschoteld. Het begint al om 14 uur met de jeugdwedstrijden, om 16u15 start het voorprogramma voor de seniores en om 18u45 is het tijd voor het hoofdprogramma. Topnummers op de affiche zijn bij de mannen de 400 meter horden, hinkstapspringen en kogelstoten en bij de (…) Lees het hele bericht

fietstocht-naar-schurhoven-is-uitgesteld

Fietstocht naar Schurhoven is uitgesteld

De fietstocht van de Sint-Jacobusparochie Eversel naar de gelijknamige parochie en kerk in Schurhoven bij Sint-Truiden is afgelast omwille van het slechte weer. Er waren nochtans 30 fietsers ingeschreven voor de tocht die deel uitmaakte van de viering van 175 parochie Eversel. Maar geen nood , er is een nieuwe datum vastgelegd: dinsdag 29 juli. Het programma blijft hetzelfde: vertrek om 10 uur in Eversel, 's middags aankomst aan het Minderbroerdersklooster en picknick in de refter, na de middag bezoek aan museum of Grote Markt, vertrek naar huis om 15 uur.

buurtfeest-voor-den-bos-in-eversel

Buurtfeest 'Voor den Bos' in Eversel

De buurtbewoners van 'Voor den Bos' in Eversel - een deel Everselkiezel en een deel Bovenstraat - hielden hun straatfeest. Ze zijn daarmee gestart in 2002 en waren toen één van de eerste buurten. Nu is het weer aftellen naar de nieuwjaarsborrel.

acceleration14-is-afgeblazen

Acceleration14 is afgeblazen

Er komt geen Acceleration14 op Circuit Zolder van 18 tot 20 juli. Dat was een totaal event met een festivalluik gepresenteerd door David Hasselhoff met daarnaast ook auto- en motorraces. Het maakte deel uit van een tour door Europa, maar de Nederlandse organisatoren hebben 3 luiken op de circuits van Zolder, Paul Richard (Frankrijk) en Grobnik (Kroatie) gechrapt. Enerzijds beweren ze nu in te zien dat ze meer tijd in de organisaties moeten investeren en anderzijds vinden ze te weinig rijders die hun budget rond krijgen.

vakantiegroeten-uit-mayrhofen

Vakantiegroeten uit Mayrhofen

Voor de familie Vanvelk zit er al een weekje Mayrhofen in het Oostenrijkse Zillertal op. Op weersvlak was het een mixed menu: van gietende regen, wisselvallig tot mooi en zelfs snikheet in het dal. Ze hebben er heel wat afgewandeld maar voor de afwisseling ook gekozen voor een familie-afdeling van de Fügenberg met een trike.

2200-hulpvragers-bij-ocmw

2200 hulpvragers bij OCMW

Het OCMW kregen vorig jaar 2.200 verschillende hulpvragers over de vloer. 301 van hen hadden recht op financiële hulp. 1899 zaten met allerlei vragen op het vlak van administratie, informatie of ze hadden nood aan begeleiding. 133 'trajecten' werden gestart om mensen zonder werk te activeren, 27 van hen zijn tewerkgesteld via het zogenaamde artikel 60§7. 135 mensen kampten met budgettaire problemen en hadden daardoor nood aan beheer of begeleiding. 162 inwoners of gezinnen moesten hulp krijgen omdat ze hun stroom of aardgas bij Infrax niet betaald kregen (en werden bijvoorbeeld geholpen met een budgetmeter), 155 hadden betalingsproblemen bij De Watergroep. Het OCMW moest zich buigen over 95 dossiers van asielzoekers (234 betrokken personen), hetzij voor financiële hulp, hetzij in het lokaal opvanginitiatief. Er was ook een specifieke werking rond Roma. De cijfers komen uit het jaarverslag.

vandaag-gezien-7-juli-2014

Vandaag gezien

De wilde peen lijkt wel een heel buffet aan te bieden aan de insecten. (foto Jan Leijskens)

win-heerlijke-prijzen-met-uw-vakantiefoto-2

Win heerlijke prijzen met uw vakantiefoto

Velen onder u trekken er de komende weken op uit voor een welverdiende vakantie. Naar zee, Ardennen, het zuiden, het noorden, of nog veel verder. Waar je ook gaat, een vakantie leent zich altijd weer om prachtige foto's te maken. En daar willen we onze lezers graag van laten meegenieten. Stuur uw vakantiefoto's zo snel mogelijk naar redactie[!]heusden-zolder.eu, vergeet niet je naam en adres te vermelden want je kunt een verwenarrangement, een zomers kleurtje in het najaar of wellnessproducten bij Wellux winnen, maar ook heerlijke etentjes.

vanthoor-derde-en-tiende-in-zandvoort

Vanthoor derde en tiende in Zandvoort

Voor Laurens Vanthoor - met ploegmaat Cesar Ramos - in een Audi R8 LMS Ultra was het een wisselend weekend tijdens de Nederlandse manche van de Blancpain Sprint Series op Zandvoort. Zaterdag deed hij het uitstekend met een derde plaats in de eerste race, maar vandaag liep het allemaal minder van een leien dakje en moest het duo zich met de tiende plaats tevreden stellen. In het algemeen klassement staan ze nu vijfde met 27 punten, dat zijn er 42 minder dan de leiders, de Duitsers Bühk-Götz, een andere landgenoot Enzo Ide staat derde.

inbraak-in-zakenkantoor

Inbraak in zakenkantoor

In het zakenkantoor Vandenwijngaert in de Poorthoevestraat is vrijdagavond ingebroken. Daarbij werd gepoogd om de kluis van het zakenkantoor open te breken, maar dat is niet gelukt. In de woning konden de dieven wel juwelen buitmaken. In de nacht van zaterdag op zondag heeft een 15-tal jongeren voor problemen gezorgd op de parking bij Ons Huis en het jeugdhuis in de Paquaylaan. Ze vernielden er paaltjes en probeerden er in brand te steken.

vandaag-gezien-6-juli-2014

Vandaag gezien

Eenvoudig maar mooi, zo'n zandblauwtje. (foto Jan Leijskens)

ook-feest-in-heilige-ritabuurt

Ook feest in Heilige Ritabuurt

Gisteren was er ook het straatfeest met barbecue van de Heilige Rita Buurt. Wegens het slechte weer gebeurde dat voor het eerst niet buiten, ook het springkasteel heeft maar korte tijd kunnen dienen. Er waren 75 deelnemers - van groot tot klein - die volgden samen ook het voetbal. De sportieve ontgoocheling werd achteraf doorgespoeld. (meer foto's)

buurtfeest-in-de-exelgaarden-1

Buurtfeest in de Exelgaarden

Het buurtfeest in de Exelgaarden bij het begin van de zomer is ondertussen al een stevige traditie geworden. En ook nu verzamelden weer alle buurtbewoners voor een gezellig festijn met een hotdogkraam, drank, springkasteel, voetbal en veel kletsplezier. (meer foto's van Lowie Gielis)

het-weer-wisselvallig-5

Het weer: wisselvallig!

Depressies en storingen zorgen voor een somber en nat weekend, waarbij de temperatuur net onder de normale waarde voor de tijd van het jaar komt. Ook na het weekend houdt het wisselvallige en eerder koele weer aan. Pas vanaf volgend weekend wordt het warmer en zonniger.
Zondag komt het kwik hoger uit bij 23 graden, maar een storing brengt in de namiddag regenbuien en er is kans op onweer.
Maandag staat er tijdelijk droger weer op het programma. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af (…) Lees het hele bericht

berenhuis-stapt-in-taalactieplan

Berenhuis stapt in taalactieplan

In het kader van het gemeentelijk taalactieplan gaat het gemeentebestuur een overeenkomst voor 6 jaar aan met de vzw Artikel 27 - Het Berenhuis. Het is de bedoeling dat Het Berenhuis meestapt in dat actieplan en positieve taalacties voor de hele bevolking én specifieke doelgroepen organiseert. Daarvoor wordt 25.000 euro per jaar ter beschikking gesteld, de overeenkomst wordt twee keer per jaar geëvalueerd en in juli wordt een planning gemaakt. Concreet zal Het Berenhuis oefenkansen Nederlands moeten aanbieden, de taaldiversiteit van Heusden-Zolder in de kijker zetten en gemeente- en OCMW-personeel ondersteunen om op een positieve manier met die taaldiversiteit om te gaan.

de-kijk-van-richie-90

De kijk van Richie

De vakantie is begonnen.

vandaag-gezien-5-juli-2014

Vandaag gezien

Een kikker te midden van het eendenkroos. (foto Jan Leijskens)

kim-poelmans-showt-wk-bikini

Kim Poelmans showt WK-bikini

Onze dorpsgenote en fotomodel Kim Poelmans verschijnt dezer dagen weer in verschillende media. Deze keer poseert ze in een speciale voetbalbikini die modeontwerper Kristof Buntinx creëerde naar aanleiding van het WK. In de bikini komen de motieven van een klassieke voetbal terug, de foto werd gemaakt door mode- en beautyfotograaf Pieter De Smedt-Jans.

geen-voorrang-bestelwagen-crasht

Geen voorrang, bestelwagen crasht

Aan de Sluisbamd is vanavond een bestelwagen op de wegversmalling geknald. Dat gebeurde bij een uitwijkmaneuver doordat een tegenligger geen voorrang gaf. De bestelwagen en de verkeersinfrastructuur raakten zwaar beschadigd. Er kwam heel wat olie op de weg terecht, de brandweer moest het wegdek opkuisen. De tegenligger ging er vandoor zonder stoppen. (foto's Dimitri Reynders)

bestelwagen-kantelt-op-kruispunt

Bestelwagen kantelt op kruispunt

Op het kruispunt van de Westlaan en de Dellestraat is vanmorgen een bestelwagen gekanteld bij het nemen van de afslag. De bestuurder raakte lichtgewond.

jonge-bestuurder-gewond-in-zonhoven

Jonge bestuurder gewond in Zonhoven

Op de Donkweg in Zonhoven zijn op het middaguur twee auto's gebotst. Een 24-jarige bestuurder uit Heusden-Zolder raakte daarbij lichtgewond en had verzorging nodig.

tricoloregekte-lokt-dieven-en-vandalen

Tricoloregekte lokt dieven en vandalen

Nooit zoveel Belgische vlaggen gezien als de jongste dagen, maar blijkbaar inspireert die tricoloregekte ook vandalen en dieven. Sylvain Huybrechts in de Sint-Jansblok dat zijn vlag gestolen was, en de stok afgebroken. Hij heeft zich ondertussen een nieuw exemplaar gehaald en er zijn naam op genoteerd. In Eversel verdween de vlag bij Rita Vanhove, zij beloofde haar kleinzoontje een nieuwe ... als de Rode Duivels morgen winnen. Eerder verdween in de Schootstraat ook al een mooi, zelf gemaakt driekleurige houten hart. Van harteloze hartendieven gesproken.

wie-kijkt-er-niet

Wie kijkt er niet?

Ze zullen bijna op twee handen te tellen zijn, degenen die morgenavond niet naar België-Argentinië kijken. Cafés, verenigingslokalen, jeugdhuizen, ... overal worden de televisieschermen opgesteld. Zelfs bakkers en winkels zullen vroeger sluiten. (foto Julien Maebe)

een-zwoele-braziliaanse-avond

Een zwoele Braziliaanse avond

In een broeierig Muzecafé steeg gisteravond de temperatuur nog eens met enkele graden vanaf het eerste moment dat Grafite tokkelde op zijn Ibanez gitaar in een sambaritme. Nadien gevolgd door een onbestemde 'saudade', een tristesse in een gevoelige ballade. De ritmesectie wordt dan opgebroken door Matheus Groove, waarna gitaarsolo's van Gie Dornheim overvloeien in heerlijke zangpartijen van Sanja Maas. (meer foto's van Ria De Clerck)

boerenzwaluw-vindt-circuit-zolder-ok

Boerenzwaluw vindt Circuit Zolder OK

Er was een tijd dat boerenzwaluwen alleen maar logeerden in ... boerderijen. De boerderijen verminderen in aantal, en ook alsmaar minder zwaluwen overleven de trektocht van en naar het zuiden. En als ze dan toch nog hier geraken, durven ze wel eens een alternatief onderkomen zoeken. Zo heeft dit koppel boerenzwaluwen zijn nest gebouwd in het voetgangersgedeelte van de tunnel onder het circuit. Ondertussen hebben ze jongen en voorlopig lijken ze niet van plan om naar de Raad van State te stappen tegen het lawaai ... (foto Michiel Reynders)

een-duivelse-auto

Een duivelse auto

Auto's zijn tegenwoordig hét instrument om de sympathie voor de Rode Duivels uit te drukken: stickers, vlaggetjes, spiegelovertrekken, ... maar er zijn supporters die duidelijk nog verder gaan. (foto Marina Poelmans)

t-was-ideaal-zwembadweer

't Was ideaal zwembadweer

Een echt warme dag vandaag, heel wat mensen - vooral jongeren - hadden dan ook de weg naar zwembad Terlaemen gevonden. Zwemmers, zonnekloppers, terrasjeszitters, ... maar van een echte overrompeling was zeker nog geen sprake. Zwemmen kon dan ook ongehinderd. En zolang het weer goed blijft, is het zwembad nog elke dag open tot eind augustus. Een balletje kloppen op de minigolf kan ook. (foto's Michiel Reynders)

circuitbezoeken-de-spits-is-eraf

Circuitbezoeken: de spits is eraf

De gidsen van de vzw Toerisme Heusden-Zolder hebben zich volop voorbereid op het nieuwe seizoen van de rondleidingen en ze zijn klaar om de komende weken honderden mensen te laten kennismaken met Circuit Zolder en het gebeuren achter de schermen. Vandaag werd de spits afgebeten en naar traditie gebeurde dat bescheiden. Maar diezelfde traditie wil dat de opkomst week na week groeit, zeker nu de komende dagen de groepen neerstrijken in de regio. (foto Michiel Reynders)

uitdaging-duiken-of-bevoegdheden-terug

Uitdaging: duiken of bevoegdheden terug

De rage om 3 kennissen uit te dagen om binnen de 48 uur in open water te springen en een tegenprestatie te eisen als ze dat niet doen, is nu ook overgewaaid naar Heusden-Zolder. Schepen Robin Stroobants was door zijn broer uitgedaagd met als tegenprestatie een bak Duvel. Maar hij ontweek de bak en nam een duik in het kanaal. Op zijn beurt heeft hij nu burgemeester Borremans en de schepenen Schops en Tielens uitgedaagd. Als zij niet binnen de 48 uur in het kanaal springen, moeten ze als tegenprestatie ... de bevoegdheden teruggeven die ze begin deze week van Stroobants hebben afgenomen. Op zijn Facebookpagina staat het filmpje met de uitdaging.

rolluiken-beschadigd-door-stenen

Rolluiken beschadigd door stenen

Een inwoonster van de Doornstraat heeft vanmorgen de politie erbij gehaald omdat buren gisteravond haar woning hadden bekogeld met stenen. Die kwamen onder meer op het dak terecht en de beschadigden de rolluiken. Het blijkt dat de kinderen van de buren de stenen hadden gegooid.

burgemeester-veilig-vieren-na-voetbal

Burgemeester: 'Veilig vieren na voetbal'

Gemeentebestuur en hulpdiensten in Heusden-Zolder roepen op tot een verantwoorde feestvreugde na de voetbalwedstrijden van de Rode Duivels. Na de voorbije overwinningen troepten vooral veel supporters samen op en rond de rotonde aan de kerk van Heusden. Maar daardoor raakten het kruispunt en de zijstraten geblokkeerd. "We zijn uiteraard tevreden dat ook bij ons de sport feestvreugde losweekt en mensen moeten ook kunnen vieren," onderstreept burgemeester Mario Borremans. "Maar het mag niet (…) Lees het hele bericht

2-bestuurders-dronken-teveel

2 bestuurders dronken teveel

Tijdens de voorbije week nam de interventiedienst van de politie 94 ademtesten af van bestuurders. 2 personen hadden te veel gedronken. Voorts zijn 12 verkeersinbreuken vastgesteld wegens niet dragen gordel (5), kale banden (1), negeren van een toegangsverbod (1), negeren van een verplichte richting (1), parkeren (3), geen wettelijke motorkleding (1), rijden onder invloed van drugs (1) en geen keuring (2).

win-een-kartingbeurt

Win een kartingbeurt

De vakantie is begonnen en dus start ook de vzw Toerisme Heusden-Zolder weer met de wekelijkse rondleidingen op Circuit Zolder. Elke donderdag in juli en augustus worden geïnteresseerden om 14 uur verwacht bij New Paddock Eetcafé, vlak bij de tunnel en de BMX-piste. Volwassenen betalen € 3, jongeren tot 18 €1. Elke deelnemer maakt kans op een circuitdoop met een Corvette en je kunt het bezoek combineren met karting. En bij de start van dit nieuwe seizoen geven we er ook een lap op. Er is namelijk een gratis kartingbeurt te winnen met aansluitend een drankje in de New Paddock. De wedstrijdvraag luidt: welke belangrijke BMX-wedstrijd heeft volgend jaar plaats op Circuit Zolder? Mailen naar redactie[!]heusden-zolder.eu voor maandag 7 juli om 20 uur.

vandaag-gezien-2-juli-2014

Vandaag gezien

Deze snuitkevers hebben al een vakantielief opgescharreld. (foto Jan Leijskens)

sonja-claes-ook-in-de-senaat

Sonja Claes ook in de senaat

Morgen leggen de deelstaatsenatoren de eed af in de senaat. Door de 6de staatshervorming worden de senatoren niet meer rechtstreeks verkozen. 50 worden er door de parlementen uit de deelstaten afgevaardigd en 10 zijn gecoöpteerd door de partijen. De CD&V heeft vanuit het Vlaams parlement 7 deelstaatsenatoren afgevaardigd. Onder hen ook Sonja Claes. De deelstaatsenatoren blijven gewoon actief in hun parlement en worden ook alleen daar betaald, de plenaire senaat zou in de regel een 10-tal keren per jaar samenkomen.

weinig-misbruik-van-mindervalidenparkings

Weinig misbruik van mindervalidenparkings

Van 2 tot 27 juni nam de politie deel aan de verkeersthema-actie 'Parkeerplaatsen voor mensen met een handicap'. Daarbij werd uitgekeken naar auto's die op mindervalidenparkings parkeerden. De politie betrapte slechts 7 overtreders zonder kaart, in die periode werd ook op de markt geen overtreding vastgesteld. Eén vervallen kaart werd in beslag genomen. De interventiedienst legde vorige week 33 bestuurders een ademtest op, 1 blies positief. En er is ook een pv opgesteld voor rijden zonder rijbewijs.

hoe-zijn-de-bevoegdheden-verdeeld

Hoe zijn de bevoegdheden verdeeld?

Het is ondertussen duidelijk hoe de bevoegdheden in het schepencollege herverdeeld zijn nu de N-VA-ers Robin Stroobants en Elke Gijbels bijna alles hebben moeten inleveren. Burgemeester Mario Borremans (onafhankelijk) krijgt er de volgende bij: openbare werken, nutsvoorzieningen, beheer materieel, begraafplaatsen, groenvoorzieningen, logistiek, riolering/waterzuivering. Lode Schops (onafhankelijk) ziet zijn taken uitgebreid met reiniging/huisvuil/recyclage, brandweer, (…) Lees het hele bericht

ellie-martha-is-jongste-lid-van-de-bib

Ellie Martha is jongste lid van de bib

Ellie Martha, dochtertje van Regi Penxten en Elke Vanelderen, is het jongste lid van de bibliotheek in Heusden-Zolder. Elke bezocht met Ellie Martha de bib in het kader van de 'boekbaby's'. Alle ouders van kindjes die 15 maanden worden krijgen een uitnodiging om een peuterpakket af te halen in de bib, na 6 maanden was er ook al een babypakket. Voor veel ouders en hun kindje een uitgelezen moment om van leuke boekjes te genieten. Ellie Martha kon zo al meteen proeven van de mooie collectie prentenboeken.

braziliaanse-muziek-in-muzecafe

Braziliaanse muziek in Muzecafé

We worden dezer dagen om de oren geslagen met Brazilië maar wie zin heeft in een andere vrolijke kant van Brazilië dan het voetbal, die moet morgenavond zeker naar het Muzecafé. Zanger/gitarist/componist Grafite laat je dan kennismaken met de wortels en passie van de Braziliaanse muziek. Hij is de zoon van Lapis, groeide op met vele muzieksoorten en had nauw contact met alle muzikale grootheden in zijn land. Voor het concert in Muzecafé nodigde hij drie persoonlijkheden uit: zangeres Sanja Maas, gitarist Gie Domhein en percussionist Matheus Groove. Samen brengen ze het oeuvre van Grafite maar ook andere nummers uit het Braziliaanse jazz- en volksrepertoire. Tickets: € 10, 8, 6.

wie-neemt-deel-aan-zuiddag

Wie neemt deel aan ZuidDag?

Ook dit jaar neemt Heusden-Zolder deel aan de ZuidDag, op 16 oktober. Die dag helpen jongeren uit de derde graad secundair onderwijs tijdens de schooluren in een bedrijf of organisatie. Hun ‘loon’, minstens 50 euro, schenken de leerlingen en hun werkgevers aan een jongerenproject in het Zuiden. Dit jaar gaat de opbrengst naar het theaterproject ‘Drama en dromen’ in Palestina en Israël, van Broederlijk Delen. Vorig jaar namen in Heusden-Zolder tientallen bedrijven, organisaties, winkels, enz. deel. Werkgevers die dit jaar willen deelnemen kunnen hun vacatures plaatsen op de ZuidDag jobbank. Reacties zullen wellicht pas na de grote vakantie volgen. Het gemeentebestuur geeft het voorbeeld en neemt 12 jobstudenten voor één dag aan.

de-boel-weer-op-stelten

De boel weer op stelten

Meteen na de Belgische overwinning tegen de Verenigde Staten, barstte het feest opnieuw los in Heusden-Zolder. En zoals dat de voorbije week ook al het geval is, is de rotonde aan de kerk in Heusden zowat het centrale punt geworden. Daar stromen de meeste supporters zingend en springend samen en daar blokkeren toeterende auto's alles. Het gevolg zijn files - van supporters uiteraard - in de Guido Gezellelaan, Brugstraat en Koerselsebaan. Overigens waren de supporters duidelijk nog talrijker dan na de wedstrijd tegen Zuid-Korea. (meer foto's)

circuit-zolder-supportert-mee

Circuit Zolder supportert mee

Circuit Zolder schaart zich vanavond ook voluit achter de Rode Duivels. Dat wordt geïllustreerd met de drie interventiewagens aan de tunnel die samen de nationale driekleur vormen.

het-weer-zomers-intermezzo

Het weer: zomers intermezzo

Onder impuls van een uitloper van het hoog der Azoren volgt er een periode met stabiel, droog en zonnig weer. Het kwik kan hierbij flink de hoogte in gaan. In het weekend daalt de luchtdruk en kunnen depressies en storingen voor neerslag zorgen.
Vandaag was het flink zonnig in de ochtend. Nadien zijn er stapelwolken, maar het blijft droog. Het kwik kan oplopen tot gemiddeld 20 graden en er staat weinig wind.
Morgen is er veel zon en de wolken zijn beduidend in de minderheid. De maxima (…) Lees het hele bericht

extra-geld-voor-kinderopvang

Extra geld voor kinderopvang

In het kader van SALK investeert het provinciebestuur 3 miljoen euro in de Limburgse kinderopvang voor baby’s en peuters. Dat levert op termijn 210 extra opvangplaatsen op, de ouders betalen op basis van hun inkomen. Na een oproep werden nu 27 dossiers ingediend, Kind en Gezin selecteerde er 8, vooral in gemeenten waar tot nu toe minder kinderopvang is én een grotere kinderarmoede. Heusden-Zolder is daarbij goed bedeeld. Een nieuwe taalcrèche krijgt 14 opvangplaatsen. Het Duimelijntje en 't Snobby met elk 18 plaatsen worden omgeschakeld zodat ook daar ouders een tarief betalen in functie van hun inkomen.

vandaag-gezien-1-juli-2014

Vandaag gezien

Zelfs in de natuur vind je supporters van de Rode Duivels. Voor de liefhebbers, dit is een pyjamawants. (foto Jan Leijskens)

vrijdag-werken-in-zolder-centrum

Vrijdag werken in Zolder-Centrum

Nog voor de bouwvakantie zullen de wegen in Zolder-Centrum helemaal hersteld worden. De voegvulling van de betonverharding moest daar nog ingebracht worden aan de kruispunten Dorpsstraat-Kuipke en Dorpsstraat-Inakker-Pironlaan. Aannemer Martens zal normaal die klus klaren vrijdag vanaf 7 uur 's ochtends en tegen 's avonds moet alles klaar zijn. Tijdens de werken zullen de kruispunten worden afgesloten, de parking aan de kerk blijft open.