Archief november 2014

mustafa-avsar-rondt-50-jaar-migratie-af

Mustafa Avsar rondt 50 jaar migratie af

Met een optreden van Mustafa Avsar & Friends werd vanavond in het Muzecafé een punt gezet achter de viering van 50 jaar migratie. Avsar is een melancholische saz-speler die tegelijk zanger is. In ‘Bu Sehir / Deze stad’ brengen hij en zijn muzikanten Turkse liederen in een Vlaamse bewerking en Nederlandstalige folk met Turkse invloeden. Een symbiose die erg gesmaakt werd. (foto Ria Declerck)

nieuwe-zege-voor-rc9-ladies-1

Nieuwe zege voor RC9 Ladies

In het rugby hebben de RC 9 dames opnieuw gewonnen. Deze keer versloegen ze RC Schilde met 5-12.

telefoonproblemen-in-heusden-centrum

Telefoonproblemen in Heusden-Centrum

Al sinds vrijdag zijn er problemen met de telefoonlijnen van Proximus (Belgacom) in Heusden-Centrum, die situeren zich in de omgeving Noordberm-Koerselsebaan. Het was vooral de brandweer die er last van had. De gewone (administratieve) telefoonlijnen van de kazerne waren geregeld niet bruikbaar. Dat had geen invloed op de hulpverlening, noodoproepen moeten sowieso op het nummer 112 (of 100) gedaan worden en er is een aparte lijn tussen de noodcentrale en de kazerne. Zondag in de vooravond waren nog altijd ploegen van de telefoonmaatschappij aan het werk.

zware-zege-voor-leider-olympia

Zware zege voor leider Olympia

In het petanque won de federale ploeg van Olympia na een wedstrijd van liefst 6 uur met zware 7-2 cijfers van Lier, dat is nochtans één van de dichtste achtervolgers. Door die zege behoudt leider Olympia twee punten voorsprong. In tweede provinciale verloor Olympia A dan weer met 7-2 van Horizon Bree. In derde werd dit weekend niet gespeeld.

heusden-wint-in-houthalen

Heusden wint in Houthalen

In vierde provinciale A is SK Heusden 06 met 1-2 gaan winnen bij Eendracht Houthalen. Anadol geraakte vandaag niet verder dan 0-0 thuis tegen Excelsior Hamont.

alleen-bolderberg-wint-1

Alleen Bolderberg wint

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder thuis verloren van Gestel met 0-2. Bolderberg versloeg Wijchmaal met 3-1. Statie Zolder kreeg een nieuwe pandoering, deze keer werd het 5-0 bij Tervant.

inbrekers-slaan-toe-in-hofeinde

Inbrekers slaan toe in Hofeinde

In de Hofeinde zijn inbrekers vannacht binnengedrongen in zeker drie woningen. Een eerste bewoner merkte dat al op kort voor half twee. Daar waren de dieven aan de haal gegaan met goud. 's Ochtends zag het slachtoffer dat ook bij een buurvrouw - die in het rusthuis verblijft - een ruit gesneuveld was. De kinderen konden even later vaststellen dat er effectief was ingebroken. En ook in een derde woning in dezelfde straat raakten de dieven binnen. Vanmiddag werd de eigenaar van een huis in de Schootsschansweg gebeld door buren. Die hadden twee daders gezien - vermoedelijk een vorige bewoner- die er met een wasmachine en mogelijk bouwmaterialen vandoor gingen.

straffe-theatermadammen

Straffe theatermadammen

Chris Lomme en Simone Milsdochter imponeerden zaterdag in Muze de theaterliefhebbers met 'Leni & Susan'. (foto Lenscollectief)

de-kijk-van-richie-117

De kijk van Richie

Velen maken zich ongerust over het dreigende stroomtekort.

vck-weer-in-de-middenmoot

VCK weer in de middenmoot

Met een 3-1 zege tegen VST Lions Groot-Turnhout heeft VCK Bolderberg zich opnieuw in de middenmoot van de rangschikking genesteld. De match begon met twee spannende sets, netjes verdeeld tussen beide ploegen. In de derde liet Bolderberg de bezoekers niet in de match komen en in de vierde kon Turnhout nog dreigen tot in de slotfase maar toen was de kous af. Setstanden : 25-21, 22-25, 25-15, 25-20

viversel-heeft-de-advent-ingezet-1

Viversel heeft de advent ingezet

In Viversel hebben ze vanavond de advent sfeervol ingezet. Eerst verzorgden vormelingen, harmonie en zangkoor samen de eucharistieviering. Daarna mocht burgemeester Mario Borremans de lichtjes in de kerstboom ontsteken. En zoals het hoort in de feestperiode, werd daarop geklonken. (foto's Lode Beylemans)

600-wandelaars-beklimmen-terril

600 wandelaars beklimmen terril

De wandeltocht 'Met de pitslamp de terril op' die de vzw Toerisme Heusden-Zolder vanavond organiseerde, was een voltreffer. Zo'n 600 mensen namen aan de wandeling deel. Hij was dan ook aanschuiven aan de inschrijvingstafels. In groepen en onder leiding van een gids trokken de deelnemers van Den Lavaar naar de terril. Eerst kregen ze een verhaal over de geschiedenis van de mijn, bij de start kwam het ontstaan van de terril naar boven, op de terril vertelde schepen Engin Özdemir (…) Lees het hele bericht

eerste-bewoners-op-nieuwe-verkaveling

Eerste bewoners op nieuwe verkaveling

Er was al langer heel wat in beweging op de gloednieuwe verkaveling in de Pastoor Douvenstraat in Viversel. Nu heeft de buurt alvast 'gesierd' aan het huis van de eerste nieuwkomer. (foto Lode Beylemans)

zwarte-pieten-voetballen-bij-bolderberg

Zwarte pieten voetballen bij Bolderberg

De jeugd van FC Bolderberg kreeg het bezoek van Sinterklaas en zijn pieten. Tijdens een feestje verdrongen de kinderen zich rond de heilige man. Ondertussen glipten de pieten naar buiten om hun kunnen op het voetbalveld te tonen. Of ze volgend jaar de kleuren van Bolderberg zullen verdedigen, is nog niet duidelijk. Feit is wel dat niemand over hun huidskleur mopperde zoals in Nederland, tenslotte ziet bij Racing Genk ook de halve ploeg er zo uit. (foto's Yves Maex)

buurtwinkel-heidi-sluit-na-24-jaar

Buurtwinkel Heidi sluit na 24 jaar

In Viversel sluit buurtwinkel Heidi de deuren, daarmee verdwijnt er nog maar eens een buurtwinkel. Heidi startte 24 jaar geleden met een volledig voedingsassortiment. Maar onder druk van de concurrentie van de warenhuizen moest ze haar aanbod bijsturen, zo kwam er ook een broodjesbar bij, wat een voltreffer was in Viversel. Later volgden bereide gerechten. Maar het zijn moeilijke tijden en dus sluit Heidi vandaag met pijn in het hart de buurtwinkel, met een attentie en een schouderklop van de klanten. (foto Lode Beylemans)

rare-forfaitzege-voor-si

Rare forfaitzege voor SI

Zaalvoetbalclub SI Heusden-Zolder kreeg normaal Grace Hollogne op bezoek, maar de Walen stuurden gisteravond hun kat. Heel raar was ook dat de scheidsrechters niet opdaagden terwijl de thuisploeg niet op de hoogte was gebracht door de bond. Rond 18u30 kreeg de afgevaardigde van de thuisclub wel een telefoontje van iemand van Grace Hollogne, ze zouden de verplaatsing niet doen wegens teveel spelers afwezig.

mooie-dansvoorstelling-in-muze

Mooie dansvoorstelling in Muze

Anastassya Savitsky  van het gezelschap 'Martha!tentatief' danste vrijdagavond met veel bijval 'Dinska Bronska' in Muze. (foto Lenscollectief)

de-advent-komt-eraan

De Advent komt eraan

De Advent komt eraan, in Viversel zijn de voorbereidingen vandaag al gestart door de kerstboom bij de kerk recht te zetten. Morgenavond houdt de parochie daar de jaarlijkse adventsviering, met om 18 uur de misviering opgeluisterd door zangkoor en harmonie. Daarna worden buiten de lichtjes ontstoken en kan iedereen van een drankje genieten met wat kerstmelodieën op de achtergrond. (foto Lode Beylemans)

vandaag-gezien-28-november-2014

Vandaag gezien

Waaiertjes paddenstoelen. (foto Jan Leijskens)

11-leerlingen-rijden-zonder-licht

11 leerlingen rijden zonder licht

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'Verlichting' hield de politie een fietsencontrole in de buurt van de collegecampus Berkenbos. 252 fietsen werden aan een technische controle onderworpen. Ook de fietsen van de gemeenschapswachten werden streng gecontroleerd. 11 leerlingen reden in het duister zonder verlichting. Ze kregen een jongeren-proces-verbaal en worden later uitgenodigd voor een verkeersvormingsklas in het commissariaat. 16 processen-verbaal van waarschuwing werden opgesteld. De eigenaars moeten hun fietsen op korte termijn (laten) herstellen en opnieuw laten controleren bij de politie.

55-bestuurders-geflitst

55 bestuurders geflitst

Na klachten van buurtbewoners hield de verkeersdienst van de politie snelheidscontroles. 2124 voertuigen passeerden het flitstoestel. 55 bestuurders reden te snel in de Beringersteenweg (31), G. Gezellelaan (11), Koolmijnlaan (9) en Koerselsebaan (3).

nieuwe-waterleidingen-op-komst

Nieuwe waterleidingen op komst

Er is een oplossing in de maak voor de aanhoudende problemen met de waterleiding. Na de vele lekken heeft burgemeester Mario Borremans bij De Watergroep op maatregelen aangedrongen. Die heeft nu al enkele concrete ingrepen beloofd. De Heikant krijgt een nieuwe waterleiding na de winter. De Ubbelstraat is in drie delen opgesplitst. In het deel OLV-straat-De Borghgravelaan is de leiding al vernieuwd, voor het stuk Poelenstraat-Reitveld is er nog geen beslissing maar normaal gebeurt dat samen met de wegenwerken in De Borghgravelaan. Ook voor de strook tussen Reitveld en kruispunt Meylandtlaan is de knoop doorgehakt om na de winter de leiding te vernieuwen. Voor de Belikstraat tenslotte moet de Raad van Bestuur van De Watergroep haar goedkeuring nog geven, maar daar zouden de werken in principe in het voorjaar 2015 starten.

selahattin-ozer-wil-meerderheid-versterken

Selahattin Özer wil meerderheid versterken

Het lijkt erop dat de meerderheid in de gemeenteraad binnenkort een kop meer gaat tellen. Gisteravond was het al opgevallen dat Selahattin Özer (op de foto nog zonder baard) die als enige voor Sterk Heusden-Zolder in de oppositie zit, bij heel wat punten met de meerderheid meestemde. "Bewust," zo reageert hij vandaag. "Ik voel me niet meer thuis in de oppositie die op alles negatief reageert. De zitting gisteren was de druppel die de emmer deed overlopen toen ze ook nog eens de politiechef en de ontvanger in vraag stelden. Je mag als oppositie het beleid bekritiseren, maar als ze ook het vertrouwen in het personeel ondermijnen, dan gaat het te ver. Bovendien moet je niet de goede zaken van de meerderheid onderuit halen. Ik ga binnenkort de burgemeester contacteren voor een gesprek en ben bereid om tot de meerderheid toe te treden."

steun-voor-de-aardgasbudgetmeter-in-de-winter

Steun voor de aardgasbudgetmeter in de winter

In Heusden-Zolder hebben 131 gezinnen thuis een aardgasbudgetmeter. Om hun woning te verwarmen moeten ze het toestel opladen via een budgetmeterkaart. Maar niet iedereen heeft genoeg geld achter de hand om in de winter die kaart voldoende op te laden. Daarom heeft de Vlaamse Regering het in het Energiebesluit mogelijk gemaakt om die gezinnen een tussenkomst te geven zodat ze niet volledig in de kou komen te zitten. De maatregel loopt van 1 december tot en met 28 februari. Gezinnen die hierop een beroep willen doen, kunnen een afspraak maken bij het OCMW. De maatschappelijk werk(st)er zal een sociaal en financieel onderzoek uitvoeren. Als de tussenkomst wordt toegekend, wordt dat bedrag rechtstreeks op de budgetmeterkaart opgeladen.

n-va-voorstellen-over-muzeverhuizing-afgewezen

N-VA-voorstellen over Muzeverhuizing afgewezen

Burgemeester Borremans reageerde verbaasd over het punt dat Ann Leyssens (N-VA) aanbracht in verband met de verhuizing van Muze. Haar partij vraagt er een politiek debat en een publieke infovergadering over. Volgens Borremans wisten de N-VA-schepenen alles en hadden zij de rest kunnen informeren. Annette Palmers (CD&V) verweet de meerderheid ook een gebrek aan communicatie in zulke belangrijke dossiers en stelde dat zoiets in een commissie thuishoort. Schepen Marleen Hoydonckx (NHZ) (…) Lees het hele bericht

voorlopig-nog-geen-bin-in-heusden-zolder

Voorlopig nog geen BIN in Heusden-Zolder

Het was 22 uur toen de raad aan de bijkomende punten begon. Namens de N-VA stelde Elke Gijbels de promotie van BIN's voor BuurtInformatieNetwerken als instrument ter preventie en bestrijding van inbraken. Daarin zouden de dorpsraden, handelaarsverenigingen, gemeente en andere organisaties betrokken worden. Volgens burgemeester Borremans zijn woninginbraken zeker geen aangename zaken om mee te maken, maar blijkt uit de cijfers dat de aanpak vrij goed gebeurt. Hij wees er ook op dat elders (…) Lees het hele bericht

over-dure-en-andere-gronden

Over dure en andere gronden

Er was veel publiek vandaag op de gemeenteraad maar of die genoten hebben van de lange vergadering, is een ander paar mouwen. Heel wat punten werden uitgebeend tot op een al dan niet denkbeeldig bot. Zelfs over de financiën van de kerkfabrieken waren er deze keer heel wat vragen en opmerkingen. Er lagen ook enkele grondgebiedszaken op tafel. Zo draagt de nv Limtraco de Suskastraat en het Suskahof gratis over aan de gemeente. En de gemeente koopt ook een een perceel grond in de recreatiezone De (…) Lees het hele bericht

meer-dan-een-uur-over-de-politiebegroting

Meer dan een uur over de politiebegroting

Of enkele oppositieraadsleden recent een boete hebben gehad, was niet duidelijk, maar de punten van de politie werden vandaag met een vergrootglas bekeken. Zo waren er vragen bij de 37000 euro die in de politiebegroting extra is voorzien voor overuren en zondagsprestaties. Dat is volgens burgemeester Borremans een veiligheidsmaatregel omdat niet duidelijk is wat de samenwerking met Beringen-Ham-Tessenderlo aan extra werk gaat opleveren. De 223.000 euro die gepland was voor de modernisering van het (…) Lees het hele bericht

vitten-op-selectieprocedure-van-politie

Vitten op selectieprocedure van politie

Bij het begin van de raad had Sonja Claes (CD&V) bedenkingen bij de aanwerving van een politie-inspecteur, sinds een tijdje mag die door de burgemeester zelf aangesteld worden en niet meer door de raad. Ze bracht daarvoor de punten van de selectieproeven aan en ze vond dat de raad vragen had mogen stellen bij het belang van de mondelinge proef. Ook Simonne Janssens-Vanoppen (N-VA) sloot zich daarbij aan. Ze kregen meteen de wind van voren van de meerderheid, die erop wees dat de kandidaat (…) Lees het hele bericht

110-voor-parkeren-op-gehandicaptenplaats

€ 110 voor parkeren op gehandicaptenplaats

Tijdens de multiculturele markt parkeerden 3 marktbezoekers onterecht op een parkeerplaats voor personen met een handicap. Zij krijgen een boete van € 110. 3 andere bestuurders negeerden een parkeerverbod. De interventiedienst legde aan 50 bestuurders een ademtest op. 2 personen bliezen positief. Voorts zijn 9 andere verkeersinbreuken vastgesteld wegens o.m. gsm'en aan het stuur, fout parkeren en niet dragen van de gordel.

gewonde-in-de-kleuterweg

Gewonde in de Kleuterweg

Vanmorgen kort voor negen uur zijn in de Kleuterweg twee wagens gebotst. Daarbij liep één bestuurder lichte verwondingen op. Vanmiddag ontdekte een vrouw die haar auto op het Heldenplein had geparkeerd, dat twee banden plat gezet waren. Ze diende klacht in bij de politie.

waterlekken-blijven-maar-opduiken

Waterlekken blijven maar opduiken

Technici van de watermaatschappij hebben ook vandaag nog de handen vol gehad om de waterlekken op te lossen. Gisteravond waren er zowel oproepen vanuit de Heikant (al zowat de vijfde keer in korte tijd) als vanuit de Acht Meilaan. Op de ene plaats kwam het wegdek weer naar omhoog, op de andere plaats stroomde het water massaal de riolering in. Voor de werkzaamheden bleef vandaag een deel van de Heikant afgesloten. De buurtbewoners hebben ondertussen de buik vol van de problemen.

aanpak-energiearmoede-geeft-resultaten

Aanpak energiearmoede geeft resultaten

Het project Energiescan XL leverde afgelopen jaar een gemiddelde besparing van 700 euro energiekosten per gezin op jaarbasis op. Het OCMW maakte hierover afspraken met Stebo, dat aan de slag ging met 10 gezinnen in armoede. 4 maanden lang in de koude maanden werden de gezinnen begeleid met aandacht voor bewustwording en gedragsverandering. Belangrijk zijn de opvolging van het verbruik, besparingsmaatregelen en energietips. Tegelijk komen ook mogelijkheden om de woning structureel te verbeteren aan bod, de (…) Lees het hele bericht

symbolische-kerstboomverlichting-op-12-december

Symbolische kerstboomverlichting op 12 december

Het Gemeentelijk Verbroederingscomité gaat samen met gemeentebestuur op een symbolische manier het licht onsteken in de boom aan kasteel Meylandt. Door het dreigende stroomtekort zal dat wel met kaarsjes gebeuren. Jarenlang was het een traditie dat tijdens de Adventviering, in aanwezigheid van de partnersteden, de kerstverlichting werd aangestoken. Om praktische redenen zijn die vieringen met de partnersteden beëindigd, maar het comité wil de symbolische waarde in stand houden. Daarom zal het licht in de kerstboom worden ontstoken op vrijdag 12 december om 18 uur. Na een korte plechtigheid wordt aan iedereen een kom soep aangeboden.

bib-is-klaar-voor-opening-en-feest

Bib is klaar voor opening en feest

De verbouwing en uitbreiding van de bibliotheek is achter de rug, nog enkele kleine afwerkingen en dan is alles klaar. Ondertussen krijgen boeken en geluidsdragers weer hun plaats. Het is nu een bib met veel licht en ruimte, die 900 m² groter is geworden. Er is een knusse voorleeshoek op de eerste verdieping, een lichte en ruime polyvalente zaal en een sfeervol leescafé beneden. In het bestaande gedeelte werden licht en verwarming eneriezuinig gemaakt. Het nieuwe gebouw (…) Lees het hele bericht

college-telt-veel-artistiek-talent

College telt veel artistiek talent

3 avonden lang geven de leerlingen van de middenschool van het SFC het beste van zichzelf tijdens Talent[!]sfc. Het is al het vijfde jaar op rij dat het college de leerlingen van het eerste en tweede jaar de kans biedt om te tonen wat ze in hun mars hebben. En ook nu weer komt heel wat talent in de muziek, dans en voordracht naar boven drijven. De toeschouwers krijgen een afgewerkte show geserveerd. (meer foto's van Patrick Daniëls)

ligt-je-pitslamp-al-klaar

Ligt je pitslamp al klaar?

De weersvoorspellingen zijn ideaal voor zaterdag, met een warme trui erbij wordt het schitterend weer voor de pitslampentocht op de terril. Het ziet ernaar uit dat het druk wordt, de reservaties voor de steengrillmenu's met mijnwerkersbier alleen al (€ 18, 011 82 26 96) lopen als een trein. Je kunt uiteraard ook alleen gaan wandelen, dat kost € 3, gids, consumptie en nog een versnapering inbegrepen. De wandeling is in het totaal 5 km lang en vertrekt in groepen om 17 uur (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-116

De kijk van Richie

Een gouden tip voor hongerige senioren.

chris-lomme-kruipt-in-de-rol-van-een-diva

Chris Lomme kruipt in de rol van een diva

Nu zaterdag om 20u15 staan Chris Lomme en Simone Milsdochter op het Muzepodium als 'Leni & Susan'. Auteur/regisseur Stijn Devillé plaatst hierin twee grote dames tegenover elkaar. Leni Riefenstahl (Chris Lomme) is de onvermoeibare, maar verguisde grande dame van de cinema die 101 jaar werd, een onverwoestbare kunstenares, op zoek naar perfectie en kracht. Daartegenover Susan Sontag (Simone Milsdochter), een lesbische, joodse critica, filosofe en politiek activiste, die van ziekte en het niet-perfecte haar onderwerp heeft gemaakt. De voorstelling wordt versterkt door de soundtrack van Geert Waegeman en de videowall van Walter Verdin. Tickets: € 18, € 15, € 12

diefstal-op-bouwwerf-1

Diefstal op bouwwerf

Naast woningen en bedrijven, blijven ook bouwwerven het mikpunt van dieven. Zo is vandaag kort na de middag een diefstal vastgesteld op een werf in Wolverik.

een-gewonde-bij-botsing-4

Eén gewonde bij botsing

Gisteravond laat is in de Terlaemenlaan een gewonde gevallen bij een verkeersongeval. Kort voor 23 uur raakten daar twee auto's betrokken in een kop-staartbotsing.

dorpsraad-heeft-voorstellen-voor-toekomst-zolder

Dorpsraad heeft voorstellen voor toekomst Zolder

Een delegatie van dorpsraad Zolder-Centrum heeft vandaag een open brief afgegeven aan burgemeester Mario Borremans. Daarin uit de dorpsraad haar ongerustheid over de plannen om de sporthal, zwembad en Muze uit het centrum weg te halen, zonder dat er alternatieven voorhanden zijn. Er zijn heel wat praktische vragen voor de mogelijkheden voor de sportclubs op de wielerpiste. Het verdwijnen van Muze dreigt nefast te worden voor lokale verenigingen en het sociale weefsel. De raad vraagt naar de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-26-november-2014

Vandaag gezien

Een staartmees kiest voor een verticale positie. (foto Marcel Gybels)

opgelet-voor-nepfacturen-voor-domeinnaam

Opgelet voor nepfacturen voor domeinnaam

De politie waarschuwt handelaars en bedrijven uit Heusden-Zolder voor nepfacturen afkomstig van '.be domein host'. Sommigen hebben al zo'n factuur ontvangen. Daarin worden de handelaars verzocht om € 98,80 te betalen voor een domeinregistratie. Op de factuur staat een Spaans rekeningnummer vermeld. Maar het blijkt om nepfacturen te gaan en de politie roept op om daar in geen geval op in te gaan.

n-va-gemeente-verliest-10-000-euro-per-week

N-VA: gemeente verliest 10.000 euro per week

De N-VA heeft nog een bijkomend punt voor de gemeenteraad, deze keer over een efficiënt kostenbeheer en de optimalisatie van het werkkapitaal. De partij spreekt hier over een wanverhouding tussen liquide middelen van 25 miljoen en een omzet van de gemeente van 40 miljoen euro. 'Een teveel aan liquide middelen," beweert N-VA, "waardoor de gemeente 25 % meer intrest op de leningen betaalt dan het OCMW. Daardoor verliest Heusden-Zolder meer dan 10.000 euro per week. N-VA (…) Lees het hele bericht

de-metamorfose-van-eversel

De metamorfose van Eversel

Zoals meer plaatsen ondergaat ook het dorpsbeeld van Eversel een metamorfose. Zo moest de oude jongensschool, die een doorn in het oog van velen was, wijken voor het nieuwe woongebouw Eversloo met 15 appartementen. Daar nemen dezer dagen heel wat bewoners hun intrek. Wat verder op de Everselkiezel, waar vroeger de 'Boerenbond' zat, zijn de werkzaamheden gestart voor een nieuw erf met 31 woongelegenheden. En op de hoek Everselkiezel/Bovenstraat, waar nu nog de Infraxcabine staat, start binnenkort de bouw wooncomplex De Cabien met 12 appartementen en 1 winkelpand. (foto Gust Ischen)

liesbet-willems-heeft-de-handen-vol-in-peru

Liesbet Willems heeft de handen vol in Peru

Liesbet Willems is dezer dagen weer in Heusden-Zolder. Sinds 2008 werkt ze in verschillende projecten in Peru. Momenteel zet ze zich met vzw Suyana in voor de armste inwoners van de sloppenwijk Villa El Salvador in Lima. ‘Suyana’ komt uit de lokale taal, het Quechua, en betekent Hoop. Liesbet en haar collega's hebben er de handen vol met allerlei projecten. Zo vingen ze dit jaar (…) Lees het hele bericht

filmpremiere-levert-1500-euro-voor-t-weyerke

Filmpremière levert 1500 euro voor 't Weyerke

Veel volk vanavond in The Roxy Theatre voor de avant-première van de Belgische film 'Brabanconne' van Vincent Bal, een film met veel muziek, zang en humor. Het was een organisatie van de Fifty-One Club West-Limburg die hiermee naar jaarlijkse traditie het goede doel steunt. De opbrengst ging deze keer naar Huize Terlaemen en Hof van Loon, beide onderdelen van 't Weyerke waar mensen met een niet-aangeboren hersenletsel worden opgevangen. Voorzitter Peter Bertels van Fifty-One mocht dan ook een cheque van 1500 euro overhandigen aan Mathieu Kelchtermans, één van de grondleggers van 't Weyerke.

nu-weer-waterlek-op-beringersteenweg

Nu weer waterlek op Beringersteenweg

Op de Beringersteenweg, niet ver van de rotonde is vannacht een waterlek ontstaan. Toen de politiepatrouille kort voor zeven uur ter plekke kwam, was het asfalt al omhoog aan het komen. Technici van de watermaatschappij kwamen het euvel herstellen.

gewichtsbeperking-in-viversel-wordt-genegeerd

Gewichtsbeperking in Viversel wordt genegeerd

De schoolomgeving, de Westlaan en de heringerichte Kerkstraat in Viversel worden dagelijks doorkruist door vrachtwagens, bussen en traktoren die de gewichtsbeperking van 3,5 ton negeren. De politie kon bij controles 6 bestuurders van vrachtwagens en tractoren onderscheppen. Ze krijgen een boete, ze moesten ook blazen, maar niemand had gedronken. Op de rotonde aan het Sint-Willibrordusplein werd een bestuurder opgepakt die gedrogeerd achter het stuur zat. De man werd opgesloten en zijn auto getakeld.

wordt-wormburger-woord-van-het-jaar

Wordt wormburger woord van het jaar?

De wormburger waarmee Damhert uit de Kapelstraat enkele maanden geleden prominent in het nieuws kwam, is in de running om 'Woord van het jaar' te worden. Het zal wel niet zo makkelijk worden want de wormburger moet het opnemen tegen andere genomineerden: de boterhammentaks, de doorkijkbelasting en de uitstelbaby. Stemmen kan op www.vandale.be.

het-weer-zonnig-weekend-1

Het weer: Zonnig weekend!

Na een zonnig intermezzo, schuift een zwakke storing over onze streken met tijdelijk wat neerslag. De dagen nadien stijgt de luchtdruk en is het meestal droog, maar in het weekend wordt het kouder.
Vanavond komen meer wolken opzetten, maar het blijft overwegend droog bij 8 of 9 graden.
Morgen wordt een eerder sombere dag. Wolken domineren en vooral na de middag komt er tijdelijk wat regen opzetten. Tegen de avond wordt het opnieuw droger. Maxima rond 8 graden.

Lees het hele bericht

vandaag-gezien-25-november-2014

Vandaag gezien

Even leek het erop dat vanmiddag boven Heusden een tornadolucht hing, maar dat kan natuurlijk niet bij dit weer, laat het ons dus maar bij een tornadoklucht houden. (foto Gust Ischen)

verenigde-vrienden-spelen-muzikale-noten-mix

Verenigde Vrienden spelen muzikale noten mix

Op zaterdag 6 december om 20 uur geeft de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden samen met drumband Just For Fun een jaarconcert in 't Kuipershof. Onder de noemer Muzikale Noten Mix heeft de harmonie samen met dirigent Wim Lauryssen een mix van muziek in een verrassende presentatie uitgewerkt. En de drumband brengt onder leiding van Domien Poelmans een wervelende show met ritme en percussie. Kaarten kosten € 7 aan de kassa of € 5 in voorverkoop (011 43 40 21 of godelieve.swinnen27 [!] telenet.be)  

bibverhuizing-draait-op-volle-toeren

Bibverhuizing draait op volle toeren

De verhuizing van de bibliotheek van de tijdelijke locatie in de Kapelstraat naar haar vernieuwde stek op het Sint-Willibrordusplein draait op volle toeren. Personeel van de bib en de technische dienst zijn druk bezig het het leegmaken en demonteren van de rekken, het inpakken van de boeken en CD's en vervolgens de volgestapelde paletten af te voeren. Ze worden het verhuizen nu stilaan gewoon, maar kijken er toch naar uit om over enkele weken de deuren van hun nieuwe bib te openen. (meer foto's)

winkelcentrum-cite-maakt-3-klanten-blij

Winkelcentrum Cité maakt 3 klanten blij

Bij Il Canniccio hebben de handelaars van het winkelcentrum Cité vanavond de prijzen uitgereikt van de Braderie. Winnaar van de hoofdprijs werd Jolien Deferme uit Koersel, zij kreeg voor € 1000 aankoopbons. De tweede prijs - € 500 - was voor Tim Francis uit Heusden en de derde prijs - € 200 - werd door Livia Oyen uit Houthalen in ontvangst genomen.

start-voorverkoop-wb-veldrijden

Start voorverkoop WB veldrijden

Zoals bekend wordt ook dit jaar weer de Wereldbeker veldrijden betwist op en rond Circuit Zolder en dat op 26 december. Tickets kosten € 15 aan de kassa en € 13 in voorverkoop. Die voorverkoop start nu, je kunt terecht aan de balie vrije tijd van het gemeentebestuur (derde verdieping van het gemeentehuis en dat tijdens de kantooruren. Alle info.

alsjeblieft-is-trendy-en-chic

'Alsjeblieft' is trendy en chic

Het is ondertussen een traditie dat de leerlingen van het zevende jaar Winkelbeheer en Etalage van het Sint-Franciscuscollege een eigen leeronderneming op poten zetten. In een eigen kleinschalige onderneming oefenen ze dan in de praktijk de verschillende disciplines die ze in de klas onder de knie moeten krijgen. Dit jaar kozen de leerlingen voor ‘Alsjeblieft’. Onder de noemer 'Trendy en chic' proberen accessoires, juwelen, kleine kledingsstukken en andere leuke spulletjes aan de man en vrouw te brengen. Ze hebben ook een aantal ideale cadeautips voor de feestdagen in petto. Ondertussen hebben ze netjes de taken verdeeld, van algemeen directeur tot aankoopverantwoordelijke. (foto's Patrick Daniëls)

n-va-wil-bin-en-debat-over-muze

N-VA wil BIN en debat over Muze

De N-VA heeft twee bijkomende punten voor de gemeenteraad van donderdag. De partij stelt voor om werk te maken van de promotie van buurtinformatienetwerken (BIN) in Heusden-Zolder. Dat is een vrijwillige samenwerking tussen burgers, lokale ondernemingen en de politie om de buurtveiligheid te verhogen. De N-VA dringt erop aan dat de meerderheid bij burgers en handelaars informeert of er voldoende draagkracht voor bestaat. Voorts wil de partij dat er eerst een (…) Lees het hele bericht

zeker-7-goede-doelen-voor-music-for-life

Zeker 7 goede doelen voor Music For Life

Wellicht zijn er nog scholen, organisaties, ... die op zoek zijn naar een goed doel waarvoor ze zich tijdens Music For Life van Studio Brussel - van 17 tot 24 december - kunnen inzetten. Tot nu toe zijn al zeker 6 vzw's geregistreerd die gevestigd zijn in Heusden-Zolder of hier sterke banden hebben. Het zijn Mali Muleba, dat een boerenorganisatie in Tanzania ondersteunt, Stijn ('t Weyerke) voor mensen met een handicap, Perles de Joies, gastouders die kansarme kinderen uit de buurt van Parijs of Noord-Afrika willen opvangen, De Droomboom, ouders uit Berkenbos die in een leegstaande school kinderen hun dromen en talenten laten ontwikkelen in naschoolse activiteiten, Suyana dat zich inzet voor de armsten uit een sloppenwijk in Lima en Limburgs Landschap dat meer dan 40 natuurgebieden beheert in Limburg. Ook de Liga Myasthenia Gravis (MG), waarvan de penningmeester in Heusden-Zolder woont, staat op het lijstje. MG is een verworven, zeldzame en chronische auto-immuunziekte, die zich vooral uit in ernstige spierzwakte.  Keuze genoeg dus voor wie een actie wil doen voor Music For Life.

bouw-atletiekhal-zit-op-kruissnelheid

Bouw atletiekhal zit op kruissnelheid

De werkzaamheden aan de nieuwe atletiekhal bij De Veen schieten goed op. De installatie van nutsleidingen is van start gegaan en de komende dagen worden ook de metselwerken aangevat. Het gaat daarbij om de muren voor de kantoren en sanitaire voorzieningen van de de inkomhal. De laatste fase van de werken wordt de aanleg van de speciale atletiekvloer, een klus voor een gespecialiseerde buitenlandse firma. Op dit moment is de verwachting dat de hal in het eerste weekend van februari kan opengaan.

speelgoed-voor-de-behoeftigen

Speelgoed voor de behoeftigen

15 vrouwen waren vandaag druk in de weer bij Sint-Vincentius om twee lokalen vol speelgoed klaar te maken. Het speelgoed is in de loop van het jaar binnengebracht, en kreeg nadien een onderhouds- en nazichtbeurt. In het totaal komen 59 moeders er een keuze uit maken om aan 118 kinderen cadeau te doen tijdens de komende feesten. Het gaat om de behoeftige gezinnen die anders ook bij Sint-Vincentius aankloppen. Voor de moeders liggen er trouwens ook nog wat nuttige spullen klaar.

kvv-ploeg-van-de-week-bij-tvl

KVV ploeg van de week bij TVL

Voetbalclub KVV Heusden-Zolder, die de afgelopen jaren vanuit de nationale reeksen naar vierde provinciale donderde, probeert te werken aan een nieuw elan. KVV is vandaag door TVL uitgenodigd als 'ploeg van de week'. De teamvoorstelling is vanavond om 21 uur te zien in TVL Sportcafé.

staking-uiteenlopende-acties-in-bedrijven

Staking: uiteenlopende acties in bedrijven

Ook bij verschillende bedrijven in Heusden-Zolder zijn of waren er vandaag acties. Zo zijn er in de Kringwinkel pamfletten uitgedeeld. Bij bakkerij Q-Bakeries wilden heel wat chauffeurs niet uitrijden. Bij K-Beton was een stakingsoproep gelanceerd samen met de vraag om thuis te blijven. Bij P&V, Pollers en Zonen en Wasserij Mireille waren er infovergaderingen. Heel wat personeelsleden van de technische dienst van de gemeente staken.

3-bestuurders-dronken-21-te-snel

3 bestuurders dronken, 21 te snel

Tijdens het provinciaal SLim-weekend hield ook de politie van Heusden-Zolder alcohol- en snelheidscontroles. 78 bestuurders legden een ademtest af. 3 hadden teveel gedronken, 1 van hen moest onmiddellijk zijn rijbewijs inleveren. 894 auto's werden op snelheid gecontroleerd. 21 overtreders werden geflitst. Anders verkeersbreuken waren niet dragen van de gordel (6), defecte verlichting (7) en geen rijbewijs. (2). Eén auto was niet verzekerd en werd getakeld.

staking-wellicht-geen-postbedeling

Staking: Wellicht geen postbedeling

De kans is groot dat er weinig of geen post bedeeld wordt in Heusden-Zolder vandaag. Op de eerste plaats ligt het sorteercentrum Antwerpen X volledig stil voor 24 uur. Van daaruit vertrekt ook de post richting Limburg. Daarnaast wordt er ook in Limburg nog eens gestaakt door de postbodes. Volgens ACV-Transcom wordt in deze provincie de stakingsoproep vooral goed opgevolgd in de kantoren Heusden-Zolder en Hasselt.

staking-vrijwel-geen-openbaar-vervoer

Staking: Vrijwel geen openbaar vervoer

Door de staking is er nagenoeg geen openbaar vervoer vanochtend. Er rijden in Limburg helemaal geen treinen. De meeste stelplaatsen van De Lijn en de pachtbedrijven zijn geblokkeerd. Er zijn maar enkele bussen uitgereden en die zijn dan ook nog vaak ondeweg aan de kant gezet. De kans dat er überhaupt een bus aan de halte passeert, is klein. Dus best zoeken naar een alternatief. De NMBS en De Lijn verwachten dat de situatie voor de rest van de dag zo blijft.

de-straffe-trompet-van-marcus-wyatt

De straffe trompet van Marcus Wyatt

De Zuid-Afrikaanse topjazztrompettist Marcus Wyatt, gesteund door de veelzijdige Ewout Pierreux Group, had vanavond in het Muzecafé weinig moeite om de toehoorders te overtuigen waarom zoveel Afrikaanse toppers met hem in zee zijn gegaan. (meer foto's van Ria De Clerck)

olympia-nog-altijd-leider

Olympia nog altijd leider

In het petanque blijft de federale ploeg van Olympia het goed doen. Vandaag werd gewonnen in Roeselare met 4-5 en blijft de ploeg alleen leider met 7 punten, 2 meer dan achtervolger Melle. In tweede provinciale verloor de A-ploeg thuis met 4-5 van St. Truiden B terwijl in derde provinciale de B en C-ploeg wonnen met 6-3 van Oetervallei Bree.

meer-dan-1-000-bezoekers-voor-oorlogsexpo

Meer dan 1.000 bezoekers voor oorlogsexpo

Vanavond heeft ook de oorlogstentoonstelling van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden de deuren gesloten. Zelden of nooit kwam er zoveel volk op de herfstexpo af, zodat op de laatste dag de kaap van de 1.000 bezoekers ruimschoots werd overschreden. Er werden ook heel wat contacten gelegd met mensen die thuis bruikbare informatie en materialen ter beschikking hebben, en de oorlogsinformatie is nog verder aangevuld. De eerste editie in Hof Ter Bloemen, was dan ook een schot recht in de roos.

nieuwe-zege-voor-rc-9

Nieuwe zege voor RC 9

Het blijft een succesvol weekend voor Rugbyclub 9. De senioren versloegen Laakdal/Turnhout 2 met 31-15.

een-vurig-orgelpunt-voor-artikel-27

Een vurig orgelpunt voor Artikel 27

De editie 2014 van Artikel 27 is vanavond feestelijk afgesloten bij het vroegere schooltje van de Zolderse Voort. Dat gebeurde - traditiegetrouw - met een vuurkunstwerk van Annemarie Schoonens. Een vleugje wind zette er meteen de vlam goed in maar het grondwerk smeulde nog een tijd na. Voldoende om burgemeester Mario Borremans het voetlicht te bieden voor zijn slottoespraak. Hij beschreef de expo met alle initiatieven als groepsbezoeken en multiculturele lunch, en de drie locaties als een goed (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-23-november-2014

Vandaag gezien

December komt al piepen en toch blijven de weekends ons verrassen met zacht najaarsweer. Zo baadde ook kasteel Terlaemen vanmiddag samen met de vijvers en de natuur eromheen volop in de zon. (foto Gust Put)

dieven-blijven-actief

Dieven blijven actief

In De Hoeven is gisterenavond na 23 uur een inbraak in een woning ontdekt. En in de Guido Gezellelaan is vanmiddag een poging tot diefstal opgemerkt.

mooie-juwelententoonstelling-in-de-mijlpaal

Mooie juwelententoonstelling in De Mijlpaal

In De Mijlpaal is vanmiddag de tentoonstelling ‘Large or small ? small or Large?'. Lut Maris heeft een erg mooie collectie bijeengebracht waarin juwelen van gerenommeerde kunstenaars centraal staan. Juwelen als esthetische objecten op zich, maar ook juwelen die uitgegroeid zijn tot grotere kunstwerken of er in relatie mee staan. En dat juwelen een breed publiek aanspreken, bleek ook meteen uit de grote belangstelling voor de vernissage. Iedereen kan er trouwens nog terecht tot 4 januari, op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.
(meer foto's)

sfeervolle-voorstelling-van-muziek-en-stem

Sfeervolle voorstelling van muziek en stem

Het Ensor Strijkkwartet speelde vanmiddag in Muze de bijzonder sfeervolle voorstelling 'De dood en het meisje', de vertellende stem van Dimitri Verhulst gaf het geheel nog extra cachet. (foto Lenscollectief)

vernedering-voor-statie-zolder

Vernedering voor Statie Zolder

In de derde provinciale A kreeg Bolderberg een 3-1 aangesmeerd van VK Gestel. Statie Zolder werd vernederd door Achel VV, het werd liefst 2-13.

anadol-pakt-periodetitel

Anadol pakt periodetitel

In de vierde provinciale A van het voetbal is FC Anadol gewoon niet meer te stuiten. Vandaag won het met 2-6 bij SV Peer en het zet daarmee zijn periodetitel nog extra glans bij. SK Heusden 06 speelde 2-2 gelijk tegen Engsbergen.

de-berk-a-blijft-ongeslagen-leider

De Berk A blijft ongeslagen leider

In het petanque heeft De Berk A de topper gewonnen tegen Horizon B. Na een spannende wedstrijd werd het 5-4 en zo blijft De Berk A ongeslagen aan de leiding. Een straffe prestatie van een ploeg die pas vorig jaar promoveerde van 3de naar 2de provinciale.

sint-ceciliafeest-als-dank-voor-inzet

Sint-Ceciliafeest als dank voor inzet

In Sint-Baaf schoven gisteravond een kleine 100 mensen aan voor het Sint-Ceciliafeest. Dat is een jaarlijkse traditie waarbij de parochie Eversel de medewerkers bedankt voor hun dienstbaarheid het hele jaar door. Het gaat daarbij niet alleen om zangkoor, dirigenten en organisten maar ook om al wie zich inzet in werkgroepen, verenigingen en organisaties. (foto's Gust Ischen)

probleemloze-winst-voor-bbc-zolder

Probleemloze winst voor BBC Zolder

In het basketbal versloeg KBBC Zolder BBC Stevoort met een duidelijke 85-40. Het was een snelle wedstrijd waarin de thuisploeg in het eerste kwart al een 21-11 kloof sloeg. In de tweede helft deemsterden de bezoekers helemaal weg met de ruime thuiszege als gevolg.

eisden-taaie-tegenstander-voor-vck

Eisden taaie tegenstander voor VCK

In het volleybal heeft VCK Bolderberg Warsco Eisden verslagen met 3-1. Bolderberg startte goed, maar na een 10-10 stoomden de Maaslanders naar een eerste setwinst. Ze gingen bij het begin van de tweede set op hun elan verder, maar VCK kwam terug tot 20-20 en vond het toen welletjes. Ook de volgende ging gelijk op, met Bolderberg dat aan het langste eind trok. In set 4 zag het er bekaaid uit bij een 11-18, maar toen bewees VCK zijn mentale weerbaarheid en bracht toch nog de ommekeer. Setstanden : 18-25, 25-22, 25-22, 26-24

maar-raf-toch

Maar Raf toch ...

Raf Walschaerts deed vanavond de Muzeschouwburg vollopen voor zijn programma 'Jongen toch', en het publiek had daar achteraf geen spijt van. (foto Lenscollectief)

vrijheid-wint-in-kaulille-1

Vrijheid wint in Kaulille

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder vanavond Kaulille voor eigen volk verslagen. Het werd 1-2.

nieuwe-lid-en-ere-commandeurs-voor-reuzengilde

Nieuwe lid en ere-commandeurs voor reuzengilde

In de Witte Zaal hield de Reuzengilde van de Kluizenaar van Bolderberg vanavond haar groot kapittel. Tijdens een plechtighied werden nieuwe leden of ereleden geïntroniseerd. Die moeten niet alleen het zwaard van Marcel Dumon trotseren, maar ook trouw beloven aan de beginselen van de reuzengildes, de reus en de kluis. Als effectief lid werd Marina Knaepen geïntroniseerd, zij treedt daarmee in de voetsporen van wijlen haar man die een zogenaamde 'ondercruyper' was in de (…) Lees het hele bericht

1000ste-bezoeker-voor-artikel-27

1000ste bezoeker voor Artikel 27

Uitgerekend op de voorlaatste dag van de expositie ontving Artikel 27 de 1000ste bezoeker in het vroegere schooltje van de Zolderse Voort. Nore Jans kreeg een mand vol fairtradelekkers mee naar huis. Morgen is de afsluitende dag, met om 18 uur het gratis vuurkunstwerk aan het schooltje.

boektenaren-vooral-bezorgd-om-verkeer

Boektenaren vooral bezorgd om verkeer

Op een druk bijgewoonde volksvergadering van dorpsraad Boekt schoven de Boektenaren hun knelpunten naar voor. Zo vragen ze metingen van de geluidsoverlast van de E 314. De buurtbewoners van de Meylandtlaan hebben dan weer last van het nachtelijke laden en lossen. De dorpsraad zelf vraagt aan Wegen en Verkeer aparte fietsbeddingen aan de O.L.Vrouwstraat, Meylandtlaan en Graaf De Theuxlaan. De raad dringt aan op de herinrichting van het kruispunt Ubbelstraat/Meylandtlaan en (…) Lees het hele bericht

vandalen-blazen-wachthokje-op

Vandalen blazen wachthokje op

Rond half twaalf afgelopen nacht zijn buurtbewoners van het station van Zolder opgeschrikt door een luide knal. Het blijkt dat vandalen één van de wachthokjes aan het treinstation hebben opgeblazen, het raakte zwaar beschadigd. Er is een onderzoek ingesteld. Waarschijnlijk hebben de daders zware voetzoekers gebruikt die eerder ook al verantwoordelijk waren voor de vernieling van telefooncellen en postbussen.

twee-gewonden-bij-ongevallen-1

Twee gewonden bij ongevallen

In de Graaf de Theuxlaan is gisteren in de late namiddag een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte daarbij gewond. In de Terrillaan belandde een auto tegen een afsluiting. De bestuurder moest gewond afgevoerd worden.

nieuwe-zege-voor-rc9-ladies

Nieuwe zege voor RC9 Ladies

In het rugby hebben de RC9 Ladies opnieuw een zege behaald. Ze gingen winnen met 7-17 bij Brigandze.

vandaag-gezien-22-november-2014

Vandaag gezien

Wat wolken tegen een blauwe lucht door een oud eikenblad bekeken. (foto Jan Leijskens)

stop-discussie-over-verkoop-ocmw-huizen

'Stop discussie over verkoop OCMW-huizen'

Op zijn beurt reageert Ben Vandebergh (NHZ) op Hendrik Huyghelier (onafh) die zijn ontslag binnen de N-VA koppelde aan de gang van zaken rond de verkoop van 12 OCMW-woningen aan de Kantonnale Bouwmaatschappij (KBM). Vandebergh zit voor NHZ in de raad van bestuur van de KBM, waar ook N-VA en SP.A een zitje hebben. Er is volgens hem nooit sprake geweest om op de grond van die 12 woningen 44 woongelegenheden te bouwen, de zogenaamde alternatieve bestemming. De verkoop aan de KBM - onder voorwaarden (…) Lees het hele bericht

vandaag-g-badmintontornooi-in-berkenbos

Vandaag G-badmintontornooi in Berkenbos

De badmintonliefhebbers moeten vandaag naar de sporthal van Berkenbos want daar organiseert Smash een G-tornooi. Voormiddag van 9 tot 13 uur spelen de badmintonners met een mentale achterstand. Zij zijn opgedeeld in niveau A tot en met D. Maar aan het eind van het tornooi gaat elke speler met een medaille naar huis. Straks van 13u30 tot 18 uur is het aan de rolstoelgebruikers en de zitbadmintonners om te strijden voor de overwinning. En dat is altijd spectaculair om te bekijken.

mfl-springplank-gaat-voor-tandemdriewieler

MFL: Springplank gaat voor tandemdriewieler

December komt stilaan dichter bij en dat betekent dat ook de actie Music for Life van Studio Brussel begint te leven. De oudervereniging van Springplank Eversel daagt ouders en leerlingen uit om mee te doen aan de‘Safety first-’acties voor Music for Life en geld in te zamelen voor een goed doel. In het kader van het MOS-thema ‘mobiliteit’ van de school is gekozen voor ’t Weyerke dat een tandemdriewieler nodig heeft voor zijn gasten. En wat is er (…) Lees het hele bericht

het-weer-uitzonderlijk-zacht-weekend-1

Het weer: Uitzonderlijk zacht weekend

Tussen een hogedrukgebied over Oost-Europa en depressies nabij de Britse-Eilanden, wordt in een zwakke zuidelijke luchtstroming erg zacht lucht naar onze streken getransporteerd. Het kwik komt in het weekend bijzonder hoog uit. Storingen zijn vlakbij, maar zorgen enkel voor wolkenvelden. Na het weekend wordt het minder zacht en licht wisselvallig.
Vandaag wordt erg zachte lucht aangevoerd, waardoor het kwik bijzonder hoog uitkomt voor deze tijd van het jaar met maxima rond 15 graden. Wolken en zon (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-115

De kijk van Richie

Ondanks zijn spectaculaire bevrijdingsactie deze week in het college, zal het leger toch moeten inkrimpen.

si-wint-door-ultiem-doelpunt

SI wint door ultiem doelpunt

In het zaalvoetbal heeft SI MFC Heusden-Zolder met 3-4 gewonnen in Zutendaal. De wedstrijd liep gelijk op en in de laatste seconde maakte Bob Putzeys het winnende doelpunt. Eerder wonnen de beloften ook al met 3-4.

laatste-weekend-van-de-oorlogsexpo

Laatste weekend van de oorlogsexpo

De tentoonstelling 'Heusden eert zijn oorlogshelden 1914-1918' in Hof Ter Bloemen is aan het laatste weekend toe. De geschied- en heemkundige kring kreeg als meer dan 700 bezoekers over de vloer, er kwamen zelfs belangstellenden uit Aalter, Deinze en Breda. Vandaag en morgen nog van 14 tot 18 uur, ook het gelijknamige boek ligt er te koop.

zondag-topmuziek-in-muze

Zondag topmuziek in Muze

Nu zondag presenteert cultuurcentrum Muze twee muziekparels. Om 15 uur speelt het Ensor Strijkkwartet het prachtige werk 'Der Tod und das Mädchen' van Schubert. De muziek wordt verweven met de stem van Dimitri Verhulst die fragmenten brengt uit zijn jongste roman. Om 20 uur neemt de jazzmuziek het over met een groep rond trompettist Marcus Wyatt (foto) en pianist Ewout Pierreux. Marcus Wyatt is in Zuid-Afrika een autoriteit die met zijn trompet onder meer Manu Dibango, Mulate Astake en Miriam Makabe begeleidde. Tickets

vrouw-bestolen-in-hasselt

Vrouw bestolen in Hasselt

Een vrouw uit de Sint-Jobstraat had gisteren een uitstapje naar Hasselt gemaakt. Toen ze thuiskwam stelde ze vast dat een gauwdief haar portemonnee had ontvreemd.

dorpsgenoot-betrokken-in-dodelijk-ongeval

Dorpsgenoot betrokken in dodelijk ongeval

Een man van 61 uit Heusden-Zolder is vanmiddag betrokken geraakt in een dramatisch ongeval in Peer. Rond 15 uur reed hij met zijn auto over de Peerderbaan in Wijchmaal. Ter hoogte van het kruispunt met de Sint-Trudostraat stak een meisje van 19 de weg over. De autobestuurder kon haar niet meer ontwijken. De MUG snelde nog ter plaatse maar het meisje was al overleden.

zondag-sluit-vuurkunstwerk-artikel-27-af

Zondag sluit vuurkunstwerk Artikel 27 af

Zondag sluit Artikel 27 2014 met een finissage. Vanaf 14 uur rijdt weer een nostalgische bus voor gratis ritjes tussen het schooltje, van de Voort, Muze en de Selimiye moskee. Gidsen geven op de verschillende plaatse uitleg bij de werken. Om 18 uur begint het vuurkunstwerk waarmee kunstenaar Annemarie Schoonens traditioneel de expositie afsluit, gevolgd door een slotwoord van de burgemeester. Het Fairtradecafé blijft open tot ongeveer 22 uur.

nog-een-dagje-ontlenen-in-de-kapelstraat

Nog één dagje ontlenen in de Kapelstraat

De nieuwe bibliotheek is deze week opgeleverd, dat betekent dat de verhuizing zoals gepland kan starten. Morgen tussen 9 en 12 uur kan iedereen nog een boekenvoorraad komen inslaan om de drie weken van de verhuizing te overbruggen. De inlevergleuf blijft heel de tijd beschikbaar, voorlopig nog langs de Kapelstraat. Ondertussen blikken de bibmedewerkers terug op een fijn avontuur in de voormalige school, maar ze kijken nog meer uit naar de heropening van hun uitgebreide bib met een feestje op 13 december.

de-laatste-activiteit-in-de-tijdelijke-bib

De laatste activiteit in de tijdelijke bib

Leeskring Neos verzamelde in de bibliotheek voor een bespreking van het boek Sisterka van Marijke Libert. Dat boek dat past bij de herdenking van de Groote Oorlog. Een verhaal van een vijfennegentig jarige man, tot op de draad versleten, levensmoe, en dan pas vertelt hij aan zijn familie dat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog een verhouding heeft gehad met een Engelse verpleegster, toen hij als gewonde soldaat in een hospitaal in Londen werd verzorgd en dat uit die verhouding waarschijnlijk een kind is voortgekomen. Het was meteen ook de allerlaatste activiteit in de tijdelijke bib.

slimcontroles-in-heel-limburg-1

SLimcontroles in heel Limburg

Wie dit weekend in het verkeer te snel rijdt of met drugs of alcohol in bloed aan het stuur plaatsneemt, neemt grote risico's. De provincie organiseert immers opnieuw een algemeen SLim-weekend. Dat gebeurt twee keer per jaar en het betekent dat alle Limburgse politiezones en de wegpolitie controleren op snelheid, alcohol, drugs, en tegelijk ook op de technische uitrusting van de auto en de papieren. Ook in Heusden-Zolder kun je zo tegen de lamp lopen. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben!

kleurenpracht-verwelkomt-de-winter

Kleurenpracht verwelkomt de winter

Je hebt wellicht vanochtend gemerkt aan witte daken en auto's, het heeft vannacht gevroren. De eerste stappen van de winter, en toch zag het er gisteren in de tuinen nog eerder zomers uit. Mia Theunis kon een waaier van bloemen en vruchten vastleggen die echt wel in andere seizoenen thuishoren: van blauwe druifjes, klaprozen, oostindische kers, margrietjes, jonge annabelle's, bloeiende bramen en jonge vruchten, tot zelfs aardbeien. (meer foto's)

maandag-staking-met-gemengde-gevolgen

Maandag staking met gemengde gevolgen

De regionale staking tegen de besparingsplannen van de regering zullen maandag ook in Heusden-Zolder te voelen zijn. Het gemeentehuis zal open zijn, en de dienstverlening zal daar amper in het gedrang komen. In de gemeentelijke werkplaatsen zal er wel meer gestaakt worden en zullen dus een aantal taken maandag niet uitgevoerd worden. In het onderwijs zal er weinig of niet gestaakt worden, en ook de buitenschoolse kinderopvang is verzekerd. Scholieren of pendelaars die bus of trein gebruiken, houden er best rekening mee dat het openbaar vervoer in de soep zal draaien. De bedeling van post en kranten is niet gegarandeerd. De bonden viseren hier geen kruispunten of industrieterreinen, maar aan de grote bedrijven zullen wellicht pamfletten verspreid worden.

controle-op-bestelwagens

Controle op bestelwagens

Samen met de FOD Mobiliteit voerde de politie een controle uit bij een distributiefirma. 3 chauffeurs konden hun rijbewijs niet tonen. 2 bestelauto's vertoonden kale banden. Van één bestuurder was de medische schifting vervallen. 45 bestuurders legden een ademtest af. Iedereen blies safe. In het kader van rijden = blazen nam de interventiedienst tijdens de gewone diensturen 67 ademtesten af. Eén bestuurder had teveel gedronken en één weigerde te blazen. Voorts werden 10 inbreuken vastgesteld wegens foutparkeren (5), geen gordel , geen boorddocumenten , negeren bevel van politie, geen keuring en met een voorlopig rijbewijs rijden zonder begeleider.

wie-zijn-de-sportkampioenen-van-2014

Wie zijn de sportkampioenen van 2014?

Op 7 maart houdt de gemeentelijke sportraad samen met dienst sport de kampioenenhulde voor sportverenigingen en individuele sporters uit Heusden-Zolder. Iedereen die individueel of per ploeg een kampioenstitel heeft behaald in 2014, komt in aanmerking. Daarvoor moeten de wel de nodige inlichtingen per persoon (naam, adres, leeftijd, geslacht en behaalde titels) naar de dienst sport gestuurd worden, schriftelijk of per mail: afdeling vrije tijd - dienst sport, Heldenplein 1, 3550 Heusden-Zolder of renilde.snyers[!]heusden-zolder.be. En dat voor 5 december.

vandaag-gezien-20-november-2014

Vandaag gezien

Een kamperfoelieplantje. (foto Jan Leijskens)

veel-verkeershinder-door-botsing-van-trucks

Veel verkeershinder door botsing van trucks

Het gebeurt niet vaak dat de 'binnenwegen' in Heusden-Zolder de verkeersinformatie halen, maar vandaag na de middag was dat wel het geval. De Meylandtlaan was twee uur lang voor een deel versperd door een botsing met twee vrachtwagens en een bestelwagens. Dat gebeurde kort voor de rotonde in de richting van Hasselt. Twee bestuurders raakten gewond. De brandweer kwam ter plaatse om enkele olievlekken op te ruimen. Het takelen van de vrachtwagens nam nogal wat tijd in beslag. De politie moest daardoor tussen 14 en 16 uur het verkeer om de beurt over één rijstrook leiden.

huyghelier-beslissing-achter-onze-rug

Huyghelier: 'Beslissing achter onze rug'

Op zijn beurt reageert Hendrik Huyghelier (onafhankelijke) op de beschuldigingen van zijn ex-partij, de N-VA. De directe aanleiding voor zijn ontslag was in het voorjaar de zaak van de verkoop van OCMW-woningen. In een fractievergadering hadden volgens hem alle OCMW- en gemeenteraadsleden unaniem beslist om de beslissing aan te vechten op de OCMW-raad om een betere prijs te bekomen. "Maar de dag nadien werd daarop teruggekomen zonder fractieleider Bjorn Winters en mezelf te (…) Lees het hele bericht

ubbersel-is-gevloerd

Ubbersel is gevloerd

In de Mangelbeekstraat zijn de verkeersborden tussen Lummen en Heusden gesneuveld. De oorzaak is niet duidelijk. Is het een poging van de gemeente Lummen om Ubbersel te annexeren om zo de industriezone uit te breiden? Of heeft een rallyrijder in spe zich van parcours vergist? (foto Jos Coels)

inbraak-in-de-schansstraat

Inbraak in de Schansstraat

In de Schansstraat is vanmorgen een inbraak in een huis ontdekt. De dieven waren binnengedrongen via een zijraam.

35-ha-extra-natuurreservaat-in-laambeekvallei

35 ha extra natuurreservaat in Laambeekvallei

Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege heeft het uitbreidingsdossier van de Laambeekvallei goedgekeurd. Daardoor mag Limburgs Landschap 35 ha bijkomende gronden beheren als natuurreservaat, met Vlaamse subsidies. Het gebied ligt verspreid over heel de Laambeekvallei in Heusden-Zolder, Zonhoven, Lummen en Houthalen-Helchteren. Daardoor zijn onder meer waardevolle natuurstroken als de bronzone van de Rode Beek met restanten van natte heide gevrijwaard, daar was dringend bijkomend beheer nodig. Het gaat ook om natte graslanden en (broek)bossen. Limburgs Landschap beheert nu in de vallei meer dan 234 hectare natuur in de natuurgebieden Bolderberg, de Laambroeken, de Laambroekvijvers, Waterlozen, Brelaarheide, Kolveren, Geelberg en Thiewinkel.

n-va-scherp-voor-ex-lid-hendrik-huyghelier

N-VA scherp voor ex-lid Hendrik Huyghelier

In een persbericht haalt N-VA Heusden-Zolder scherp uit naar ex-partijlid Hendrik Huyghelier. De N-VA stelde op de OCMW-raad van eergisteren vast Huyghelier zijn OCMW mandaat dat hij gekregen heeft van de partij, niet wenst terug te geven. Volgens voorzitter Robert Lemmens was Huyghelier nochtans als toenmalig ondervoorzitter er voorstander van dat er geen dubbelmandaat kon zijn, in OCMW- en gemeenteraad. Daarvoor ondertekende hij de morele code die hij mee had opgesteld. De N-VA besluit daaruit dat de zitpenningen belangrijker zijn dan de gemaakte afspraken. De partij zegt dat ze blijkbaar ondanks alle maatregelen de opportunisten niet heeft kunnen tegenhouden en ze distantieert zich van een houding die de hele politieke klasse in een slecht en beschamend daglicht stelt.

christoff-en-lindsay-geven-kerstconcert-in-boekt

Christoff en Lindsay geven kerstconcert in Boekt

Christoff en Lindsay komen naar de Heilig Hartkerk van Boekt voor een kerstconcert. Ze treden er op op 26 december om 20 uur samen met band en Scaletta, het kinderkoor van Scala. Het zal ongetwijfeld een sfeervol concert worden, aan elkaar gepraat door Cynthia Reekmans (TVL). Tickets kosten € 20 (staanplaatsen), € 25 (blok B midden) en € 30 (blok A voor). Bestellen en reserveren via rek BE13 9730 3223 3639 ( vzw Recovery ). Meer info

nu-ook-sluikstort-in-vogelsanckbos

Nu ook sluikstort in Vogelsanckbos

Een jogger trof vanmorgen in het bos langs de Vogelsancklaan, vlakbij de snelwegbrug, een grote berg afval aan. Die is daar blijkbaar gedumpt door een sluikstorter, die dan ook nog eens provocerend het waarschuwingsbord negeerde. De politie werd verwittigd.

stroompannes-zijn-niet-structureel

Stroompannes zijn niet structureel

De elektriciteitspanne op de verkaveling tussen Bieststraat en Heikant eerder deze week, werd veroorzaakt door een kortsluiting in de aftak-mof van een aansluiting. Burgemeester Borremans heeft ondertussen navraag gedaan naar de verschillende spanningsonderbrekingen die er in de loop der jaren al geweest zijn. Het ging daarbij blijkbaar niet om een structureel probleem, wel om losstaande oorzaken (storing, schadegeval, kabelfout, ...). Dus met de infrastructuur op zich zou er niets aan de hand zijn.

extra-toneelvoorstelling-175-jaar-eversel

Extra toneelvoorstelling 175 jaar Eversel

Bijna heel het jaar heeft Eversel de 175ste verjaardag van zijn parochie gevierd. Dat wordt nu afgesloten met de opvoering van het toneelstuk 'Van hût naar hâr'. Wetenswaardigheden, straffe en sentimentele verhalen en de kleine en grote geschiedenis zullen de toeschouwers van hût naar hâr om de oren vliegen, gekruid met pittige en ludieke anekdotes. Oorspronkelijk waren 2 voorstellingen voorzien, op vrijdag 12 en zaterdag 13 december. Maar die zijn ondertussen alletwee uitverkocht. En er is nog heel wat vraag, daarom heeft de werkgroep samen met de spelers beslist om een derde voorstelling in te lassen op zondag 14 december 2014 om 18 uur. Voor kaarten, één adres: cafetaria Sint-Baaf. (foto Gust Ischen)

ruit-bushokje-weer-vernield

Ruit bushokje weer vernield

Arbeiders van de gemeente hebben vanmorgen de scherven weer mogen opruimen aan het bushokje in de Brugstraat. Onbekenden hebben daar andermaal een ruit aan diggelen geslagen. (foto Marina Poelmans)

militairen-bestormen-college

Militairen bestormen college

Het leger heeft vanmorgen een spectaculaire oefening gehouden op campus Heusden van het Sint-Franciscuscollege. Die maakte deel uit van een grotere oefening, heel de week in Limburg, waarbij militairen worden voorbereid op missies in het buitenland. Het scenario vandaag hield in dat een rebellenleider in de school was om aanhangers te ronselen, en dat de soldaten hem daar gingen oppakken. De militairen namen de school stormenderhand in. Uiteraard ging dit niet zonder slag of stoot en er vielen ook gewonden volgens het scenario. De leerlingen van de veiligheidsopleiding namen aan de oefening deel, die opleiding kent vaker een goede samenwerking met onder meer het leger. En voor leerlingen en militairen was dit dus een ideale ervaring. (meer foto's van Marina Poelmans)

lange-en-woelige-ocmw-raad

Lange en woelige OCMW-raad

Gisteravond is nog eens duidelijk geworden dat de plooien in de OCMW-raad nog lang niet zijn gladgestreken. De vergadering is tot laat in de avond uitgelopen. Zo werd er onder meer lang gediscussieerd over het verslag van de vorige vergadering, dat uiteindelijk werd goedgekeurd. Een drietal punten werd verdaagd naar een latere zitting. Onder meer het standpunt over de flexibiliteit van procedures. Het gaat daarbij over het tijdstip van het versturen van de agenda voor de vergaderingen. Voorzitter (…) Lees het hele bericht

buspassagier-onwel-en-afgevoerd

Buspassagier onwel en afgevoerd

Consternatie vanmorgen op de lijnbus 52. Daar was rond 9u15 een passagier onwel geworden. De bus moest stoppen vlakbij de rotonde in Boekt. Er werd een ambulance opgeroepen en de passagier werd naar het ziekenhuis gebracht. Door het gebeuren liep de verbinding uiteraard wat vertraging op.

lindemanbewoners-halen-herinneringen-op

Lindemanbewoners halen herinneringen op

Vanmiddag bezochten de senioren van Lindeman de expositie 'Schatkamers van migratie' in het schooltje van de Zolderse Voort. Na de rondleiding werden bij een kop fairtradekoffie en taart de verhalen opgedist. De dames van Italiaanse, Duitse, Poolse en Belgische origine haalden herinneringen op aan de eerste Italiaanse winkel, de prachtige dansfeesten van de Polen, maar ook over de armoede in de barakken in de beginjaren van de migratie op Lindeman. De teller van Artikel 27 staat nu op 915 bezoekers en er wacht een Fairtradeverwenmand op de 1000ste. De expo loopt nog tot en met zondag 23 november in de drie locaties. (foto's Gerlinde Gilissen)

zolderse-buurt-zonder-elektriciteit

Zolderse buurt zonder elektriciteit

De verkaveling tussen de Bieststraat en de Heikant zat vanavond weer zonder elektriciteit. Het zou gaan om een kabelbreuk. Het is al de vijfde keer dat zich dat in die buurt voordoet. De jongste tijd werd die regio ook al geregeld getroffen door breuken in de waterleiding. Maar op de verkaveling zelf zijn de elektriciteitsleidingen nog relatief nieuw.

veel-veranderingen-bij-de-lijn

Veel veranderingen bij De Lijn

Op 14 december worden heel wat diensten van De Lijn aangepast. De busmaatschappij krijgt heel wat vragen van scholen, bedrijven, gemeentebesturen, enz. om de uren aan te passen. In de mate van het mogelijke gebeurt dat ook, maar wel twee keer per jaar, eens in de winter en eens in de zomer. Op 14 december komt daar nog bovenop dat heel wat treindiensten veranderen, en de bussen worden daar zoveel mogelijk op afgestemd. Bovendien moeten ook nog diensten wijzigen omdat de bussen langer rijden door het drukkere verkeer. Hier vind je alle veranderingen. Voor Heusden-Zolder zijn vooral de wijzigingen op Lijn 22 Hasselt-Beringen, 23 Hasselt-Lillo-Beringen, 51 Hasselt-Stokrooie-Zolder-Heusden, 52 Hasselt-Boekt-Beringen, 92 Diest-Lummen-Heusden,

brandbom-tegen-cafe-limbabwe

Brandbom tegen café Limbabwe

Onbekenden hebben vannacht een brandbom tegen het café Limbabwe in de Guido Gezellellaan gegooid. Het café was niet open. Rond kwart voor één werden buren opgeschrikt door een luide slag. Even later was er een felle rook te zien. Getuigen zouden ook twee mensen hebben zien weglopen. Het vuur zou vanzelf gedoofd zijn, de brandweer snelde ter plaatse en is in het pand binnengedrongen om te vermijden dat het vuur zich verspreidde. Het terras en grote ramen van de zaak zijn zwaar beschadigd, maar binnen is er geen schade. De lokale politie en leden van het gerechtelijk labo kwamen ter plaatse voor een onderzoek. Er is nog geen spoor van de daders. Wel worden de bewakingsbeelden van een handelszaak in de buurt bekeken.  (foto's Dimitri Reynders)

verschillende-klachten-over-werking-ocmw-raad

Verschillende klachten over werking OCMW-raad

Enkele OCMW-raadsleden hebben bij de gouverneur verschillende klachten ingediend tegen de gang van zaken binnen de OCMW-raad. Volgens onafhankelijk raadslid Hendrik Huyghelier gaat het daarbij vooral om het niet-tijdig verwittigen en bijeenroepen van de raad voor het grote publiek. Een andere klacht gaat erover dat de vorige raadszitting toch plaatsvond alhoewel de voorzitter de raad definitief geschorst had. NHZ, SP.A en onafhankelijke hadden erop aangedrongen om alleen de tijdig (…) Lees het hele bericht

ons-dorp-een-vuilnisbelt

Ons dorp ... een vuilnisbelt?

In elke wijk van Heusden-Zolder is het blijkbaar een gewoonte aan het worden om bij de glasbollen ook allerlei afval achter te laten. Nu ook weer op het Koning Boudewijnplein. (foto Julien Maebe)

vandaag-gezien-18-november-2014

Vandaag gezien

Misschien eens proberen een vulpen te vullen aan zo'n inktzwam. (foto Jan Leijskens)

gemeenteraad-met-33-punten

Gemeenteraad met 33 punten

De gemeenteraad van november belooft langer te worden dan de afgelopen maanden. Op donderdag 27 november staan 33 punten op de openbare zitting. Daar zal met heel wat cijfers gegoocheld worden met onder meer de politiebegroting, de instap in de brandweerzone en budgetten van kerkfabrieken. Ook moeten heel wat grondgebiedszaken afgehandeld worden. De raad start om 19 uur.

het-weer-enkele-droge-dagen-3

Het weer: enkele droge dagen

Een krachtig hogedrukgebied over Rusland zorgt voor een zuidoostelijke luchtstroming over onze streken. Hierbij wordt stilaan droge lucht aangevoerd. Eerst trekt er nog een storing over onze streken.
Vandaag zorgt een storing in de ochtend voor betrokken weer met periodiek regen. Na de middag wordt het droger, maar de wolken blijven domineren. Maxima rond 11 graden.
Morgen is het zwaar bewolkt tot betrokken met nauwelijks opklaringen. Het is wel droog en de maxima liggen rond 10 (…) Lees het hele bericht

burgemeester-vraagt-collega-s-om-solidariteit

Burgemeester vraagt collega's om solidariteit

Nadat het schepencollege eerder vandaag besliste om in een periode van stroomschaarste de straatverlichting volledig op nachtregime te zetten en de sfeerverlichting op openbare gebouwen te doven, heeft burgemeester Mario Borremans ook zijn collega's in de andere gemeenten gevraagd hetzelfde te doen. Daarmee kunnen ze hun solidariteit tonen met gemeenten die eventueel de dupe worden van een afschakeling. Hij heeft alvast een mail met dat voorstel gestuurd, en er volgt nog een officiële brief. Het zal desgevallend aan Infrax zijn om de zaak technisch uit te werken.

succesvol-missie-sfc-be

Succesvol Missie@sfc.be

‘Het voorbije weekend was het weer missie [!] sfc in het Sint-Franciscuscollege en er kwam, naar goede gewoonte, veel volk op af. Er was dan ook van alles te zien, te horen, te proeven en te beleven. Het was ondanks de bouwongemakken en de voetbalwedstrijd op zondagavond toch een zeer geslaagde editie. En de verschillende goede doelen mogen zich binnenkort aan een flink steuntje verwachten. (meer foto's van Patrick Daniëls)

getankt-zonder-betalen

Getankt zonder betalen

Aan een tankstation in de Meylandtlaan is vanmorgen een automobilist na zijn tankbeurt vertrokken zonder betalen. Hij zou ook nog andere spullen hebben meegenomen.

geen-feestverlichting-tijdens-eindejaar

Geen feestverlichting tijdens eindejaar

In tegenstelling met eerdere standpunten neemt Heusden-Zolder toch maatregelen om in de wintermaanden met minder licht energie te besparen. Zoals bekend valt de gemeente onder schijf 2 zodat bij een stroomtekort niet in eerste instantie hier de stroom zal uitgeschakeld worden. Maar om solidair te zijn met de gemeenten die wel in de eerste fase vallen, zijn vandaag concrete maatregelen afgesproken binnen het schepencollege maar ook met de middenstandsraad en het verbroederingscomité. Het gemeentebestuur (…) Lees het hele bericht

126-per-uur-in-de-koolmijnlaan-1

126 per uur in de Koolmijnlaan

De politie hield snelheidscontroles in de Beringersteenweg, Westlaan en Koolmijnlaan. 1270 voertuigen passeerden het flitstoestel. 105 bestuurders reden te snel. Het rijbewijs van één snelheidsmaniak wordt ingetrokken: hij reed 126 km/u in de Koolmijnlaan op een strook waar een beperking geldt van 70 km/u.  

filmpremiere-brabanconne-voor-goede-doel

Filmpremière Brabançonne voor goede doel

De Fifty-One Club West-Limburg - die haar zetel heeft in Bolderberg - houdt voor de zevende keer een filmpremière voor het goede doel. Op dinsdag 25 november wordt in The Roxy Theatre in Koersel de nieuwe Vlaamse film Brabançonne in première vertoond. De opbrengst gaat deze keer naar Huize Terlaemen en Hof van Loon, twee initiatieven van 't Weyerke voor de opvang en verzorging van personen met (…) Lees het hele bericht

laatste-volksvergadering-in-huidig-buurthuis-boekt

Laatste volksvergadering in huidig Buurthuis Boekt

Op donderdag 20 november om 20 uur organiseert de Dorpsraad Boekt de jaarlijkse volksvergadering in het Buurthuis. De dorpsraad wil dan luisteren naar wat er leeft bij de Boektenaren over omgeving, verkeer, milieu, sociale en sportieve infrastructuur, verhouding met de gemeente, ... Ook de werking van de raad zelf wordt toegelicht. Bijzonder aan deze vergadering is, dat het de laatste is in het huidige Buurthuis. Op 13 december opent immers het nieuwe Buurthuis Den Ubbel.

op-bezoek-bij-de-vikingen

Op bezoek bij de Vikingen

Na Abba en IKEA zijn de Vikingen het meest bekende Scandinavische exportproduct. Meer dan duizend jaar na hun hoogdagen spreken zij nog tot de verbeelding. We kennen hen uit de geschiedenislessen vooral als brutale plunderaars. Maar de tentoonstelling die momenteel in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren loopt, focust op hun familieleven, het harde werk op de boerderij en de belangrijke rol van de vrouw. Ook hun kunstzinnigheid en mysterieuze godenwereld krijgen aandacht. Het Lees het hele bericht

leger-passeert-ook-in-heusden-zolder

Leger passeert ook in Heusden-Zolder

Vandaag begint in de Limburgse en een deel van de Antwerpse Kempen een grootschalige legeroefening. Daaraan nemen 950 militairen deel met 150 voertuigen. Op enkele plaatsen richten de militairen zelfs kampplaatsen in. Er worden allerlei oefeningen en simulaties gedaan. Ook in Heusden-Zolder zullen de militairen in de loop van de week te zien zijn, zo moeten onder meer bewoners en passanten van de omgeving Brugstraat niet schrikken als ze bepaalde activiteiten zien, het gaat maar om oefeningen.

nieuwe-dichtbundel-van-teejoo-moonen

Nieuwe dichtbundel van Teejoo Moonen

Teejoo Moonen stelde vanavond zijn nieuwe gedichtenbundel '17 juni' voor in het Muzecafé. Marco Cirone zorgde voor de muzikale inkleding. (foto's Lenscollectief)

olympia-blijft-op-kop

Olympia blijft op kop

In het petanque haalde de eerste ploeg van Olympia dit weekend zwaar uit: een 9-0 overwinning. Daardoor blijft het team op kop. In tweede provinciale won de B-ploeg met 3-6 in Hasselt en ook in derde wist de C-ploeg daar te winnen. Maar de A-ploeg verloor met 6-3 cijfers in Overpelt.

veel-belangstelling-voor-vernieuwd-orgel

Veel belangstelling voor vernieuwd orgel

Ook vandaag was er in de Sint-Quirinuskerk veel belangstelling voor het gerestaureerde orgel. De aanwezigen kregen, naast enkele toespraken, ook een concert aangeboden met organisten Joost Termont en Denis Roosen. Zij speelden een gevarieerd repertoire van Vlaamse en internationale componisten en waagden zich ook aan een quatre-mains. Het publiek genoot er met volle teugen van. (foto's Lode Beylemans)

knutselen-verhaaltjes-en-veel-proeven

Knutselen, verhaaltjes en veel proeven

In het kader van de week van de smaak had het bibliotheekpersoneel vandaag de handen in elkaar geslagen met een hele rist organisaties om een evenement te organiseren in en rond de tijdelijke bib. Binnen konden de kinderen naar verhaaltjes luisteren, knutselen of creatief bezig zijn. Maar ook buiten in een authentieke kever werden verhaaltjes voorgelezen. Jong en oud kon aan de kraampjes lekkernijen proeven, daarvoor is het tenslotte de week van de smaak. Zo serveerden de gasten van De Bark (…) Lees het hele bericht

ravage-bij-botsing-in-koolmijnlaan

Ravage bij botsing in Koolmijnlaan

Bij een botsing tussen twee auto's in de Koolmijnlaan, ter hoogte van de Koeltorenlaan, is zondagavond een behoorlijke ravage aangericht. Beide auto's raakten zeer zwaar beschadigd, maar bestuurders en passagiers raakten als bij wonder maar heel licht gewond en moesten niet naar het ziekenhuis. Brandweer en takelfirma Schops hadden de handen vol om de wrakken en de weg op te ruimen. Ondertussen moest het verkeer lokaal omrijden. (foto's Michiel Reynders)

aanschuiven-voor-een-multiculturele-brunch

Aanschuiven voor een multiculturele brunch

In het kader van Artikel 27 hadden de leden van de vzw samen met de Selimiye moskee een brunch georganiseerd in de feestzaal van de moskee. Samen eten is immers één van de beste manieren om mensen over grenzen van culturen en afkomst samen te brengen en een dialoog op gang te brengen. Een kleine 200 mensen waren dan ook op de uitnodiging ingegaan. Een succes dus, vandaar dat ook al wordt gedacht aan een herhaling. (foto's Ria De Clerck)

anadol-verslaat-heusden

Anadol verslaat Heusden

In vierde provinciale A heeft heeft Anadol het derby tegen SK Heusden 06 gewonnen met liefst 5-0. Anadol bevestigt daarmee zijn groeiende vorm van de jongste weken en staat in de rangschikking op 2 punten van leider Halveweg, maar Anadol heeft een wedstrijd minder gespeeld. Ook KVV Heusden-Zolder kon opnieuw winnen, met 2-3 bij Verbroedering Lommel.

veel-doelpunten-op-vrijheid

Veel doelpunten op Vrijheid

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder Zelem verslagen met 5-3. De andere ploegen verloren: Bolderberg met 0-1 van Kaulille en Statie Zolder met 2-1 bij Lommel Kolonie.

ook-heren-van-rc-9-winnen

Ook heren van RC 9 winnen

In het rugby hebben nu ook de senioren van RC 9 gewonnen. Ze keerden terug van een verplaatsing naar RC Gent Dragons met een 15-22 overwinning. Dat maakte het succes voor RC 9 dit weekend compleet.

tot-nu-toe-al-vijf-inbraken-dit-weekend

Tot nu toe al vijf inbraken dit weekend

Dit weekend zijn totnutoe al 5 inbraken geteld in Heusden-Zolder. Inwoners van de Koerselsebaan stelden bij hun thuiskomst vast dat er ongewenst bezoek was geweest. De recherche kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek. In de Stationsstraat forceerden inbrekers een venster om binnen te komen. Op een andere plaats in de Stationsstraat kwamen ze via de achterdeur. In de Koolmijnlaan kwamen dieven langs de achterzijde van een woning binnen en ze lieten alles openstaan bij hun aftocht. Inwoners van de Guido Gezellelaan kwamen vanmiddag thuis van een weekendje Amsterdam. Het was geen aangename thuiskomst, een raam was geforceerd en uit de badkamer waren juwelen gestolen.

humor-en-muziek-bij-de-schedelgeboorten

Humor en muziek bij de Schedelgeboorten

De Schedelgeboorten, dat is altijd een combinatie van fijne humor en dito muziek. Het publiek in Muze genoot van 'het beste' waarin ze naar aanleiding van hun 20ste verjaardag de hoogtepunten hadden verzameld. Uiteraard voor een uitverkochte zaal. (foto Lenscollectief)

vck-strijdend-ten-onder

VCK strijdend ten onder

In het volleybal moest VCK Bolderberg een 3-2 nederlaag slikken tegen VC Herenthout. Het was nochtans een spannende wedstrijd tussen twee ploegen die aan elkaar gewaagd waren en waarbij de sets over en weer gingen. Maar in de beslissende set was de veer gebroken en veegde Herenthout VCK van het veld, gelukkig levert de match wel een punt op.Setstanden : 25-27, 25-19, 25-22, 16-25, 15-4

toch-waren-het-niet-de-echte-parton-en-rogers

Toch waren het niet de echte Parton en Rogers

Met hun Dollymentaire brachten Barbara Dex en Gunther Verspecht Dolly Parton en Kenny Rogers zowaar naar de Muze. Ogen dicht en je was ermee weg. What a voices! (foto Lenscollectief)

prinses-en-nar-aan-de-macht-bij-boektweitmannen

Prinses en nar aan de macht bij Boektweitmannen

De Boekweitmannen hielden zaterdagavond in Muze hun jaarlijkse carnavalsbal en dat was meteen één van de eerste in dit prille seizoen. Voor prins Frank I en prinses Rachel I waren het meteen ook de laatste uren van hun ambtsperiode. Maar samen met de honderden aanwezigen konden ze nog eens flink de benen strekken. Op het symbolische uur 23u11 moest dan de macht worden overgedragen. Burgemeester Mario Borremans, leden van het verbroederingscomité en (…) Lees het hele bericht

de-mooie-klanken-van-het-orgel-in-viversel

De mooie klanken van het orgel in Viversel

Heel wat inwoners van Viversel waren zaterdagavond naar de Sint-Quirinuskerk afgezakt voor de inzegening en het inspelen van het gerestaureerde orgel. Eerst was er een eucharistieviering opgeluisterd door het koor. En daarna mocht organist Alfons Aerts samen met de priester naar boven voor de wijding van het orgel. En wat past na zo'n moment beter dan een ... orgelconcert. Alfons Aerts speelde met de hulp van registrant Guido Leenders een zestal nummers. Zo hoorden de aanwezigen meteen de mooie klanken van het Pereboom-Leijser-orgel. Nadien was het drummen om dat historische instrument eens van dichtbij te bekijken. (foto's Lode Beylemans)

muziek-om-de-herfst-te-vergeten

Muziek om de herfst te vergeten

Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden gaf vanavond voor een volle harmoniezaal in Zolder-Centrum een erg gesmaakt herfstconcert. Met een gevarieerd programma - van licht klassiek tot meer populair wisten dirigent Ronny Ramaekers en zijn muzikanten het publiek aan zich gekluisterd te houden. En het lokale publiek wist ook gastharmonie Salvia uit Heers erg te pruimen. (meer foto's)

het-weer-rustig-najaarsweer

Het weer: rustig najaarsweer

Hoewel lagedrukgebieden erg dicht bij onze regio vertoeven, nemen de neerslagkansen de volgende dagen sterk af. Daarbij is de overheersende windrichting zuidelijk, waarbij de maxima relatief hoog zijn voor de tijd van het jaar. Door opklaringen tijdens de nachten koelt het wel meer af.
Morgen is het eerder somber met veel wolken en periodiek wat lichte regen of motregen. Er zijn echter ook droge perioden, maar de zon komt nauwelijks tevoorschijn. Maxima rond 11 graden.


Lees het hele bericht

rc-9-ladies-verslaan-brussel

RC 9 Ladies verslaan Brussel

In het rugby was er niet alleen het jongerentornooi op Helzold. De RC 9 Ladies namen het op tegen Brussel Barbarians. En met een 36-18 konden de dames de punten thuis houden.

vandaag-gezien-15-november-2014

Vandaag gezien

De reigerskolonie op de vijvers van Terlaemen laat zich de jongste tijd goed opmerken. (foto's Marina Poelmans)

inbraak-in-appartement-1

Inbraak in appartement

In De Hoeven zijn inbrekers binnengedrongen in een appartement. Ze gingen aan de haal met een laptop en juwelen. Op de parking langs de E314, richting Nederland, is andermaal ingebroken in een vrachtwagen. De dieven vertrokken met een onbekende buit.

feestje-voor-opening-van-het-speelbos

Feestje voor opening van het speelbos

Na hun noeste arbeid in het natuurgebied, was het vanmiddag feest voor de scouts van Bolderberg. Hun speelbos werd geopend. Dat is meteen de kers op de taart van het hele herstel van het natuurgebied. Niet alleen zijn in samenwerking met Limburgs Landschap exoten verwijderd en is er meer ruimte gegeven aan de heide; ook staan er nieuwe infoborden, nieuwe banken, pallisades en er is een folder uitgegeven. En de vele scouts kunnen dus voortaan ravotten in de natuur, die ze ook een stuk beter (…) Lees het hele bericht

viversel-wijdt-zijn-gerestaureerde-orgel-in

Viversel wijdt zijn gerestaureerde orgel in

Feest in de kerk van Viversel dit weekend want daar wordt het gerestaureerde Pereboom-Leijser Orgel ingewijd. Het orgel werd in 1871 in de kerk geplaatst, na een bestelling van pastoor Grisar bij de orgelbouwers in Maastricht. Het kostte toen 2760 frank. Het werd eerst met de trein naar Hasselt gebracht, daarna met paard en kar naar Viversel. Tot in de jaren '50 zorgden orgeltrappers voor de wind, toen kwam er een elektro-ventilator. Maar de tand des tijds liet natuurlijk zijn sporen na. In (…) Lees het hele bericht

scouts-aan-de-slag-in-natuurgebied

Scouts aan de slag in natuurgebied

De scouts van Bolderberg staken zaterdagochtend de handen meer dan symbolisch uit de mouwen. Ze gingen met meer dan 100 - van de allerjongsten tot de grootsten - aan de slag in het natuurgebied Terlaemen. Onder leiding van Limburgs Landschap gingen ze daar met het nodige materiaal de grootste vijand van onze flora te lijf, de Amerikaanse vogelkers. Tussendoor kregen ook de nodige uitleg mee. Op korte tijd werden er bergen werk verzet. Voor de scouts is het niet alleen een leerrijke en nuttige ervaring, het is ook een tegenprestatie voor het speelbos dat ze daar straks ter beschikking krijgen. (meer foto's)

de-kijk-van-richie-114

De kijk van Richie

We zitten nu echt in hartje herfst.

si-heusden-zolder-kan-weer-winnen

SI Heusden-Zolder kan weer winnen

In het zaalvoetbal heeft SI Heusden-Zolder onder zijn nieuwe coach Marco Castelli weer aangeknoopt bij de overwinning. Met doelpunten van Thoelen (4x), Luys (2×) en Doumkos (×1) werd Pibo Tongeren met 7-3 huiswaarts gestuurd. De Beloften verloren met 2-3.

de-helden-van-14-18-de-krijgsgevangenen-slot

De helden van 14-18: de krijgsgevangenen (slot)

Meer dan 40.000 Belgische soldaten zijn in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt en afgevoerd naar concentratiekampen. Dat lot ondergingen ook heel wat dorpsgenoten, sommigen hebben het niet overleefd. De reis naar daar alleen al, in beestenwagens zonder bevoorrading en in de hitte, was een marteling. In het kamp van Soltau zaten verschillende Heusdenaars. Met 800 samengepropt in tenten voor 500. Storm vernielde bovendien de tenten, ze groeven kuilen om toch wat (…) Lees het hele bericht

carpe-diembewoners-dopen-hun-beeld

Carpe Diembewoners dopen hun beeld

Een heel bijzondere viering vandaag aan de servicesflats Carpe Diem. De bewoners hielden een babyborrel voor het kunstwerk dat daar recent is onthuld. Het gaat om een werk van kunstenaar Harry Pinxten dat via de academie werd geselecteerd. Het stelt een ventje met een hondje voor. De bewoners hebben die ondertussen een naam gegeven: Lowieke en Tobie. Lowieke en Tobie had een gepast kostumeke aan, gebreid door de mensen van De Brug. Hij werd vandaag plechtig gedoopt, er was een (…) Lees het hele bericht

burgemeester-borremans-op-herdenking-in-erbe

Burgemeester Borremans op herdenking in Erbe

Voor wie burgemeester Mario Borremans de afgelopen dagen op een aantal activiteiten heeft gemist ... hij was officieel aanwezig op de jaarlijkse viering van het Feest van de Vrede in Erbe, Verona. Samen met een delegatie van de Italiaanse Ancri-vereniging van de Lindeman en Jef Aerts, werd de burgemeester ontvangen in het het gemeentehuis en mocht hij tijdens de plechtigheid aan het monument hulde brengen aan de overleden oud-strijders. Deze verbroedering tussen de Italiaanse (…) Lees het hele bericht

wieldoppen-gestolen

Wieldoppen gestolen

In de OLV-straat zijn gistereavond twee auto's gebotst. Daarbij viel één gewonde. In het Hoogveld ontdekte een auto-eigenaar vanmiddag dat zijn wieldoppen gestolen waren.

zwaar-weekend-voor-vck-bolderberg

Zwaar weekend voor VCK Bolderberg

Voor volleybalclub VCK Bolderberg staat een hels weekend voor de deur. Morgenavond om 20u15 speelt VCK in Herenthout voor de competitie. En zondag om 15 uur komt Wara Racing Genk op bezoek in de terugwedstrijd voor de Beker van Limburg. Genk, dat twee reeksen hoger speelt en vedetten als Hoho in zijn ploeg telt, kreeg in de heenwedstrijd een 2-3 aangesmeerd van VCK. Maar vorige week liet Bolderberg een off-day noteren, dus even afwachten, maar de nodige supporterssteun kan al veel helpen.

geduld-is-een-schone-deugd

Geduld is een schone deugd

Het heeft zowat anderhalf jaar geduurd, maar de verlichtingspaal in de Koerselsebaan, vlakbij de post, die was aangereden, is weer in zijn oude glorie hersteld. Nu nog de lampen eraan en hopen dat de stroomtoevoer niet onderbroken wordt, en de middenberm baadt weer in het licht. (foto Julien Maebe)

morgen-jeugdrugbytornnooi-op-helzold

Morgen jeugdrugbytornnooi op Helzold

Morgen organiseert Rugbyclub 9 Heusden-Zolder een jeugdtornooi voor ploegen van de reeksen U8 tot en met U12. Voor het tornooi worden 6 ploegen samengesteld uit de 18 aanwezige teams. Zo zal RC Limburg aantreden met spelers van Rugbyclub 9, RC Hasselt en RC Maasland. Het tornooi begint om 10 uur en duurt tot 13 uur, uiteraard in het Helzoldstadion. Iedereen kan er gratis de sfeer van echte rugbywedstrijden komen proeven.

zondag-event-rond-week-van-de-smaak-aan-bib

Zondag event rond Week van de Smaak aan bib

Morgen is het 'Feest van de dynastie' en dan is de bibliotheek gesloten. Maar geen nood, zondag tussen 14 en 18 uur is ze wel open, meer nog, dan heeft in en rond de bib (nog altijd in de school) een evenement plaats in het kader van de 'Week van de Smaak'. Er zijn workshops (vooraf inschrijven in bib of Muze, deelnemen kost € 2 of € voor het bouwen van een insectenhotel). Je komt er alles te weten over honing en water, je kunt bier proeven van lokale brouwers, andere lekkernijen degusteren, luisteren naar voorleesmomenten met onder meer Elke Vanelderen. Voor dit event heeft de bib de handen in elkaar geslagen met de afdeling welzijn, de Crocodils, de Schilderswijk, Anker, Sint-Vincentius, KWB Heusden, De Watergroep, George Caubergs, Natuurpunt, artisanaal broodatelier El Parachutero, Louis Hauquier en Het Kruidengilde, …

weer-drie-zonder-verzekering-en-keuring

Weer drie zonder verzekering en keuring

Tijdens de gewone diensturen legde de interventiedienst van de politie 70 bestuurders een ademtest op. 1 persoon blies positief, zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken. Voorts zijn 9 andere inbreuken vastgesteld: fout parkeren (4), gsm'en aan het stuur (2), negeren van een éénrichting (1), rijden zonder handen aan het stuur (1), overschrijden van een doorlopende lijn (1), onreglementair gebruik van 4 richtingaanwijzers (1), onreglementaire nummerplaat (1) en geen identiteitskaart bij (1). 3 voertuigen waren niet verzekerd en niet gekeurd.

daar-is-nu-ook-dries-vanthoor

Daar is nu ook Dries Vanthoor

Dries Vanthoor - 16 jaar en de jongere broer van Laurens - heeft gisteren op Circuit Zolder de finale van het Eenzitterstuurwiel van het RACB National Team gewonnen. De selecties waren eerder al gestart met 65 kandidaten, allen tussen 15 en 18 jaar. Zij ondergingen een interview en een ritje in een simulator. Daaruit bleven 12 halve finalisten over die zich mochten meten in vier- en tweetaktkarts op de kartingpiste van Francorchamps. Weer viel de helft af en zo verschenen gisteren Romain de (…) Lees het hele bericht

juweelkunst-centraal-in-de-mijlpaal

Juweelkunst centraal in De Mijlpaal

Van 23 november tot en met 4 januari loopt in galerij De Mijlpaal de tentoonstelling 'Large or small? small or Large?'. De tentoonstelling focust op de dualiteit van twee disciplines en de verhouding tussen groot en klein. Hedendaagse kunstenaars denken alsmaar meer over de grenzen van hun disciplines heen. Ze hebben dan ook een bijna onuitputtelijke reeks aan materialen ter beschikking. Daardoor kunnen ze materialen en (…) Lees het hele bericht

financiele-opdoffer-voor-drugsfamilie

Financiële opdoffer voor drugsfamilie

De rechtbank heeft vandaag de 8 leden van een achtkoppige Kosovaarse familie schuldig bevonden aan cannabisteelt, ze hadden plantages in Beringen, Heusden-Zolder en Hasselt. De vader kreeg 24 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. De 7 andere familieleden kregen straffen van 6 tot 18 maanden, waarvan de helft met uitstel. De vermoedelijke opbrengst van de drugs - 153.000 euro - is verbeurd verklaard. Infrax krijgt meer dan 31.000 euro voor illegaal afgetapte elektriciteit.

botsing-tussen-drie-auto-s

Botsing tussen drie auto's

Kort voor half 9 vanmorgen zijn in de Meylandtlaan drie auto's gebotst. Daarbij viel een gewonde. De ziekenwagen bracht die naar het ziekenhuis.

dieven-maken-geen-buit

Dieven maken geen buit

Een bewoonster van de Kanaalweg belde gisteravond de politie omdat er was ingebroken en alles openstond. De politieploeg stelde ter plekke vast dat er geen braaksporen waren en dat er ook niets verdwenen was. Volgens de vrouw zou er mogelijk met een sleutel zijn binnengekomen, waarmee nadien ook weer werd afgesloten. In de sporthal van Berkenbos is er een poging tot diefstal geweest. Daar heeft een onbekende geprobeerd een kast open te breken. En ook in De Slogen is er een diefstalpoging geweest, daar zijn inbraaksporen aan een deuren gevonden.

cvo-gebouw-voorlopig-opgeleverd

CVO-gebouw voorlopig opgeleverd

De Verdieping, de nieuwbouw waarin het CVO onderdak gaat krijgen, is voorlopig opgeleverd. Daarbij werden - wat niet abnormaal is - nog een aantal opmerkingen gemaakt over zaken die de komende periode moeten bijgestuurd worden. Zoals het er nu naar uitziet zal het CVO vanaf begin volgend jaar geleidelijk zijn intrek nemen in het gebouw. Schepen van onderwijs Marleen Hoydonckx schat dat er in april een officiële opening zal volgen.

dirigent-geeft-muziekinitiatie-aan-kinderen

Dirigent geeft muziekinitiatie aan kinderen

Wist je dat een trombone niet om op te trommelen is?  Dat een muzieknoot niet eetbaar is? En dat een dwarsfluit eigenlijk recht is? Zit je in het 1ste of 2de leerjaar en wil je nog meer leren over muziek? Dan kun je terecht bij de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden. Om de twee weken - op maandag van 16 tot 17 uur - geeft dirigent Wim Lauryssen een muziekinitiatie voor kinderen uit de eerste twee leerjaren. Die heeft plaats in de muziekzaal in de Kerkenblook in Heusden. Meer info bij de secretaris godelieve.swinnen27[!]telenet.be

de-helden-van-14-18-henriette-clijsters

De helden van 14-18: Henriette Clijsters

Henriette Clijsters werd geboren in Kaulille in 1869 en overleed in Heusden in 1953. In Neerpelt baatte ze met haar man Edgard Ceulemans een bakkerij uit. Ze bezorgde langs Nederland om, inlichtingen aan de Engelsen van de Duitse troepenbewegingen en treintransporten. Ze had daarvoor een netwerk van verzetsmensen aan de grens. Daarvoor kreeg ze later een Engelse oorlogsmedaille. De Duitsers pakten haar op en ondervroegen haar hardhandig. Daarbij werd werd ze geslagen en geschopt, (…) Lees het hele bericht

niemand-van-de-vechtersbazen-aangehouden

Niemand van de vechtersbazen aangehouden

Na de vechtpartij van gisterochtend op de Cité, is uiteindelijk niemand van de 5 arrestanten aangehouden. Ze hebben een dag in de politiecel doorgebracht en mochten na ondervraging beschikken. Dat wil uiteraard niet zeggen dat ze zich later niet zullen moeten verantwoorden voor de rechtbank. Die beslissing ligt bij het parket.

feestverlichting-om-komeetlanding

Feestverlichting om komeetlanding?

Een prachtige zonsondergang kleurde de hemel, zoals hier gefotografeerd door Gust Ischen in Eversel. Het leek wel een feestverlichting om samen met wetenschappers in heel de wereld de succesvolle landing van de lander Philae van de sonde Rosetta op een komeet te vieren. Misschien het begin van een aantal wetenschappelijke doorbraken.

vijf-maal-alaaf-in-heusden-zolder

Vijf maal alaaf in Heusden-Zolder

Het carnavalsseizoen dat gisteravond officieel op gang werd geschoten, ziet er bijzonder druk uit in Heusden-Zolder. Wat wil je met 5 gezelschappen? Nieuwkomer is dus Abnormaal (boven). Dat is momenteel nog een kleinere, startende groep en die gaat zich dus voorlopig nog niet wagen aan eigen organisaties. Wel zullen de leden te zien zijn op vele bals en stoeten. De Boekweitmannen (links onder) zijn met hun 57 lentes één van de meest 'volwassen' gezelschappen van (…) Lees het hele bericht

samenwerkingsprijs-voor-t-weyerke-en-de-step

Samenwerkingsprijs voor 't Weyerke en De Step

In het kader van het project ‘Valies Futuur’ kreeg ’t Weyerke vandaag het certificaat voor 'meest inspirerende samenwerking' in de categorie ‘andere zorgvoorzieningen’. De samenwerking tussen Freinetschool De Step in Beringen en ’t Trapke, de dagopvang voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking, in het kader van Music for Life 2013 bleef niet onopgemerkt. De hele lagere school werd op sleeptouw genomen door de leerkrachten en (…) Lees het hele bericht

neanias-speelt-voor-t-weyerke

Neanias speelt voor 't Weyerke

Gilbert Buekenberghs, lid van de beheerraad van ’t Weyerke, organiseert samen met zijn zoon Geoffrey, voorzitter van de harmonie Neanias van Beverlo, een concert ten voordele van ’t Weyerke. Op 21 november om 20u15 speelt het gekende harmonie-orkest 'Music at War’ in Muze. Het vertelt het verhaal van de grootvader van een van de muzikanten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Solisten zijn Marie Van Rompaey (viool) en Samuël Vrijsen (trompet), Tom Daelmans is verteller en zanger en Ons Verlangen Beverst levert de doedelzakken en Schotse drums. Tickets kosten € 17,50 in voorverkoop (Muze of receptie 't Weyerke) en € 20 aan de kassa. info 011-53 95 70.

110-voor-fietspadparkeerders

€ 110 voor fietspadparkeerders

Tijdens de opbouw van de multiculturele markt werd 1 foutief geparkeerde wagen getakeld. 9 marktbezoekers parkeerden hun auto op het fietspad in Gasthuisstraat. Ze krijgen een boete van € 110. 2 bestuurders droegen geen veiligheidsgordel. Voor de rest was het vandaag een vrij rustige marktdag.

graafmachine-zakt-weg-door-waterlek

Graafmachine zakt weg door waterlek

De jongste dagen waren er meerdere lekken in de waterleiding aan de Heikant. En dat is vandaag niet zonder gevolgen gebleven. De ondergrond was blijkbaar zodanig weggespoeld dat een graafmachine gedeeltelijk door de grond verzwolgen werd. Moet het nog gezegd dat het een hele karwei is om die er weer uit te krijgen. De politie heeft de nodige vaststellingen gedaan.

de-helden-van-14-18-jan-remen

De helden van 14-18: Jan Remen

Jan Remen maakte deel uit van de 1ste divisie te paard en was tijdens de oorlog 1914-'18 de vaste hulp van baron Louis Zurstrassen, reservemajoor van de Belgische cavalerie. Tijdens één van de laatste dagen van de oorlog werd zijn overste zwaargewond. Jan sleepte de majoor uit de loopgracht en bracht hem naar een Rode Kruisafdeling vanwaar hij werd hij afgevoerd naar een ziekenhuis. Kort nadien was de oorlog afgelopen. Enkele jaren later stopte er een auto met chauffeur in de Kapelstraat ten huize Remen. De baron was op zoek naar Jan, en ging hem vervolgens opzoeken op de koolmijn. Het was een ontroerend weerzien en de baron bood Remen werk aan in zijn eigen bedrijf. Jan aanvaardde en trok met vrouw en kinderen naar ginder, hij werd er de persoonlijke chauffeur van de baron, later gingen ook zijn kinderen aan de slag in de fabriek. Met financiële steun van de baron - als dank - kon Jan zijn huis in de Kapelstraat bouwen, dat de vreemde naam 'Villa Hinnebik' kreeg. Jan Remen kreeg een heleboel oorlogsonderscheidingen.

een-eerste-hit-voor-ellie-martha-penxten

Een eerste hit voor Ellie-Martha Penxten?

Regi Penxten was te gast in de ochtendshow bij MNM en werd daar door Peter Van de Veire verrast met een mix waarin Ellie-Martha te horen is in een duet met Milk Inc. Regi raakte er zowaar ontroerd door, zoals blijkt uit dit filmpje.

over-een-maand-heropent-bib

Over een maand heropent bib

Er is nog een pak werk aan de vernieuwde bibliotheek maar op zaterdag 13 december gaat ze open, er is dan een feest gepland van 13 tot 18 uur. Dat betekent ook dat het personeel de komende weken weer moet gaan inpakken om weer van de oude school in de Kapelstraat te verhuizen naar de 'echte' bib. Daarom is de bib gesloten van 24 november tot en met 12 december. De inlevergleuf blijft wel ter beschikking, maar boeken die nu worden ontleend, mag je zes weken houden.

het-weer-na-regen-is-er-zon

Het weer: Na regen is er zon

Na de doortocht van een storing stijgt de luchtdruk en volgt er enige tijd droog weer met brede opklaringen. In een zuidelijke luchtstroming wordt daarbij zachte lucht aangevoerd. In het weekend bereiken nieuwe storingen onze streken en kan er behoorlijk wat neerslag vallen. Nadien wordt het kouder.
Vandaag schuift een storing in de loop van de ochtend over onze regio met perioden van regen, afgewisseld met drogere perioden. Pas later in de avond wordt het volledig droog. De maxima liggen rond 14 (…) Lees het hele bericht

kijken-naar-het-oorlogsverleden-van-zolder

Kijken naar het oorlogsverleden van Zolder

In het museum Woutershof is in de vooravond de tentoonstelling over de oorlog van 1914-1918 van de Heemkundekring Zolder geopend. Omdat de oorlog hier niet in volle hevigheid heeft gewoed, hebben de leden van de kring hun aandacht toegespitst op alle oud-strijders, weggevoerden en burgerslachtoffers. Concreet gaat het om 9 gesneuvelden, 108 oud-strijders, 58 weggevoerden naar werk- of interneringskampen en 1 burgerslachtoffer. Van die mensen zijn onder meer gedachtenisprentjes, (…) Lees het hele bericht

nieuwe-carnavalsseizoen-is-geopend

Nieuwe carnavalsseizoen is geopend

Nog maar zelden was er zoveel volk voor de opening van het nieuwe carnavalsseizoen dat vanavond om stipt 20u11 op gang is gebracht door eerste schepen Lode Schops, in de raadszaal van het gemeentehuis. Sinds dit jaar heeft Heusden-Zolder vijf carnavalsgroeperingen. Naast de 'oude' gezelschappen De Boekweitmannen van Zolder en De Slamridders van Heusden, hebben we al een aantal jaren De Feestknallers en The Black Panthers en daar is nu ook nog het kersverse (…) Lees het hele bericht

bart-goessens-geeft-ontslag-bij-si

Bart Goessens geeft ontslag bij SI

Bart Goessens heeft met onmiddellijke ingang zijn ontslag ingediend als coach van zaalvoetbalclub SI MFC Heusden-Zolder. Hij geeft als reden dat hij in deze mindere periode de ploeg niet meer naar het gewenste niveau kan brengen. Hij hoopt met zijn - onverwachte - beslissing een shockeffect teweeg te brengen. De clubleiding zegt zijn beslissing te betreuren maar te respecteren en zal op korte termijn intern een oplossing zoeken.

vijf-gewonden-na-knokpartij-op-cite

Vijf gewonden na knokpartij op Cité

Vanochtend zeer vroeg is het in de Koolmijnlaan tot een zware vechtpartij gekomen. Blijkbaar ging het om een conflict dat al lang sudderde tussen een aantal inwoners van Turkse origine, daarbij zou het tot wederzijdse uitdagingen gekomen zijn en die zijn uitgemond in een zware knokpartij. Vier mannen ging zwaar tekeer tegen een vijfde, iedereen deelde in de klappen en raakte gewond. Vooral de geviseerde man liep zware verwondingen op, hij werd aangereden door een auto maar het verdere onderzoek moet uitwijzen of dat al dan niet opzettelijk gebeurde. Alle vechtersbazen kwamen in het ziekenhuis terecht, daar heeft de politie ze opgepakt. De meest zwaargewonde ligt nog in het ziekenhuis, de andere vier zitten nu in de cel in afwachting van een beslissing over hun eventuele aanhouding. De vijf kemphanen zijn allen gekend bij de politie.

waterlek-aan-de-heikant

Waterlek aan de Heikant

Aan de Heikant in Zolder bleek vanmorgen een vrij ernstig lek in de waterleiding te zijn ontstaan. Daarbij is heel wat water verloren gegaan. Technici van de watermaatschappij kwamen ter plaatse om het lek te dichten. De inwoners van Zolder krijgen de jongste jaren om de haverklap te maken met waterlekken.

inbraak-in-zwaluwlaan

Inbraak in zwaluwlaan

Gisteravond is een inbraak ontdekt in de Zwaluwlaan. Onbekenden waren daar een woning binnengedrongen.

de-helden-van-14-18-frans-schoofs

De helden van 14-18: Frans Schoofs

Frans Schoofs behoorde tot de klas van 1913. Uit het verslag van toen blijkt dat hij Namen hielp verdedigen maar uiteindelijk met zijn makkers tot Frankrijk werd teruggedreven. Na verschillende dagen te voet en soms per spoor, ging het 30 uren per schip over zee tot in Zeebrugge. Dan spoorden ze tot Antwerpen waar ze meestreden tot de val van die stad. Vervolgens vocht hij mee in Diksmuide aan de IJzer, verdedigde mee het laatste stukje vaderland tot eind januari 1916. Toen werd hij ernstig ziek en werd overgebracht naar een ziekenhuis in Lyon. Daar overleed hij op 10 mei 1918. Frans Schoofs is begraven op het kerkhof van Lyon-Guilliotière.

vandaag-gezien-11-november-2014

Vandaag gezien

Deze schelppaddenstoelen zijn duidelijke parasieten. Marcel Gybels trof ze aan langs het fietsroutenetwerk tussen Meylandtlaan en kanaal.

wapenstilstand-96-jaar-later-herdacht

Wapenstilstand 96 jaar later herdacht

Vanmorgen is ook in Heusden-Centrum het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Na de eucharistieviering in de Sint-Willibrorduskerk trok het hele gezelschap naar het monument, om er de slachtoffers van beide wereldoorlogen en de buitenlandse missies te herdenken. Er was een afvaardiging van het gemeentebestuur,  harmonie De Heidegalm speelde onder meer de Last Post, de Brabançonne en de Vlaamse Leeuw. De militaire groet werd gebracht door soldaten van petereenheid CBOS-noord in Leopoldsburg. Pastoor Guido Dewaegeneere sprak een bezinningstekst uit. Er werden bloemen neergelegd door de afgevaardigden van de oudstrijdersverenigingen, eerste schepen Lode Schops en de militairen. Nadien ging een delegatie naar Zolder-Centrum om ook daar bloemen neer te leggen bij het oorlogsmonument.  (meer foto's van Marina Poelmans)

neos-vrijwillig-naar-de-rechtbank

NEOS vrijwillig naar de rechtbank

De meeste mensen blijven liever weg uit de rechtbank, maar de leden van NEOS Heusden-Zolder trokken er geheel vrijwillig met de trein naartoe. Ze brachten een bezoek aan het gebouw, dat met zijn kubusvormen toch wel een merkwaardige architectonische constructie is. Ze volgden ook de debatten in de rechtszaal. Nadien mochten ze allemaal als vrije mensen het gebouw verlaten, wel met een stuk extra klaarheid over de werking van het gerecht in het achterhoofd.

de-kijk-van-richie-113

De kijk van Richie

Vandaag 96 jaar geleden zwegen de wapens.

de-helden-van-14-18-jan-elsen

De helden van 14-18: Jan Elsen

We zetten deze week enkele helden van 1914-1918 uit het boek en de tentoonstelling van de geschied- en heemkundige kring Heusden in de kijker. Jan Elsen maakte deel uit van de klas 1904, hij maakte de slag van Luik mee en is daar tijdens de gevechten gesneuveld in augustus 1914. Hij was de eerste Heusdenaar die stierf bij de inval van de Duitsers. Hij werd later bij zijn opgraving geïdentificeerd aan de hand van zijn zakhorloge waarin hij zijn naam had gegraveerd, zijn pijp en paternoster. De voorwerpen zijn samen met de correspondentie van de legerleiding aan de heemkundekring geschonken. Zijn familie is ingegaan op het verzoek van de legerleiding om hem te begraven op het militair kerkhof van Wandre-Rabozée bij Luik. (meer info)

succesvolle-startweek-voor-artikel-27

Succesvolle startweek voor Artikel 27

Artikel 27 blikt tevreden terug op de eerste week van de tentoonstelling 'Schatkamers van migratie'. Zo'n 600 mensen bezochten de kunstroute in de drie locaties, waaronder 7 groepen die genoten van een rondleiding. Ook de opbrengst van de kunstverkoop voor de projecten in Tanzania en Bangladesh is al meteen veelbelovend. Maar er komen nog drukke weken met nog 12 groepsbezoeken, de brunch volgende zondag en het traditionele vuurkunstwerk op 23 november. Artikel 27 is vanaf woensdag weer gratis te bezoeken van 14 tot 18 uur, in het schooltje van de Zolderse Voort, de kelder van de feestzaal van de Selimiye moskee en in Muze.

morgen-start-carnavalsseizoen

Morgen start carnavalsseizoen

Op 11 november gaat ook het nieuwe carnavalsseizoen van start. Die traditie spruit voort uit het feit dat 11 het narrengetal is, en het is nu eenmaal de elfde van de elfde. In Heusden-Zolder gebeurt dat traditiegetrouw met een ontvangst van de carnavalsgroepen in de raadszaal van het gemeentehuis, morgenavond om 20u11. Dan mogen de pluimen en zotskappen dus al een eerste keer uit de kast.

opnieuw-massale-trek-van-kraanvogels

Opnieuw massale trek van kraanvogels

Ook vandaag zijn weer heel wat kraanvogels over Heusden-Zolder gevlogen. Deze prachtige vogels vliegen in een sierlijke V-vorm en produceren ook behoorlijk wat lawaai. Ze profiteren van het heldere herfstweer met weinig wind om warmere oorden op te zoeken. De meeste kraanvogels overwinteren in Zuid-Frankrijk en Spanje. Wie weet trouwens tegenwoordig nog dat we in de volksmond onder meer spreken over 'kroenekroane'? (foto's Kristien Hustinx)

gewonde-bij-botsing-8

Gewonde bij botsing

Kort over half twee zijn tussen de Schaltusstraat en de Terlaemenlaan twee auto's gebotst. Daarbij viel een gewonde. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis afgevoerd.

inbraak-in-de-dwarsweg

Inbraak in de Dwarsweg

Gisteravond is een inbraak gepleegd in een woning in de Dwarsweg. De bewoners merkten dat er een ruit was stukgeslagen en dat er licht was blijven branden. Maar op het eerste gezicht was er niets verdwenen.

alleen-spork-vermeld-in-gault-millau

Alleen Spork vermeld in Gault&Millau

Vanmiddag is de nieuwe culinaire gids Gault&Millau 2015 voorgesteld. Die vermeldt in het totaal 55 Limburgse restaurants waarbij vooral de gekende topzaken een hoge score behalen. Uit Heusden-Zolder staat er maar één zaak in: Spork Foodcafé in Viversel krijgt een vermelding.

11-novemberherdenking-in-heusden

11 novemberherdenking in Heusden

Op 11 november wordt bij ons traditiegetrouw het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht, samen met alle slachtoffers die vielen tijdens de beide wereldoorlogen en tijdens buitenlandse missies. De hoofdviering wordt afwisselend in Heusden en Zolder gehouden, dit jaar is Heusden aan de beurt. Om 10 uur morgen begint het met een mis in de Sint-Willibrorduskerk, opgeluisterd door het parochiekoor met hulde en dodenappel door leerlingen van De Brug. Om 11 uur volgt de bloemenhulde aan het oorlogsmonument met afgevaardigden van de oudstrijdersverenigingen en de petereenheid CBOS Noord uit Leopoldsburg. Koninklijke Harmonie De Heidegalm speelt de gebruikelijke muziek en hymnen. Om 11u25 volgt ook nog een bloemenhulde aan het oorlogsmonument in Zolder.

vuilniszakken-worden-zaterdag-opgehaald

Vuilniszakken worden zaterdag opgehaald

Opgelet, morgen dinsdag is het 11 november en dat betekent dus dat er geen ophaling van de vuilniszakken gebeurt. De vuilniswagen komt op zaterdag 15 november langs in Heusden-Zolder. Elke feestdag wordt ingehaald op de eerstvolgende zaterdag, Limburg.net probeert zo de afvalwagens en personeel optimaal te spreiden. Wacht dus tot vrijdagavond met de zakken buiten te zetten. De details vind je altijd terug in de afvalkalender. Nog even een tip voor wie een smartphone bezit: als je surft naar Limburg.net kun je daar de kalender invoeren in je eigen agenda. Die is zo in te stellen dat je bij elke ophaling een herinnering krijgt.

okra-huldigt-gouden-paren-op-ledenfeest

OKRA huldigt gouden paren op ledenfeest

OKRA, trefpunt Zolder (dat Zolder-Centrum en Boekt groepeert), hield zijn jaarlijkse ledenfeest. Het werd een gezellige middag met eten en de nodige danspasjes op de tonen van het orkest 'The Evergreens'. Voorzitter Hugo Ketelslegers mocht naar jaarlijkse traditie enkele gouden paren in de bloemen zetten, dat waren Lambert Bertels en Paula Timmers en ook Marcel Philips en Denise Scheepers.

veiligheidsagent-gewond-door-metaaldief

Veiligheidsagent gewond door metaaldief

Langs de spoorweg in Zolder is gisteren een veiligheidsagent van Securail - de veiligheidsdienst van de spoorwegen - vrij ernstig gewond geraakt tijdens een incident met een metaaldief. De veiligheidsagent had de metaaldief in de voormiddag betrapt, die verzette zich en sloeg de agent met een sleutel op het hoofd. De man moest naar het ziekenhuis gebracht worden. De metaaldief kon uiteindelijk toch opgepakt worden.

nicole-bereidt-spagetti-in-komen-eten

Nicole bereidt spagetti in 'Komen Eten'

'Komen eten' op Vier staat deze week in het teken van de Italiaans-Belgische keuken. Morgen komt daarbij een dorpsgenote aan bod. Nicole Rizzuto is 43, ze heeft een Italiaanse vader en Nederlandse moeder. Ze werkt in een winkel - sommigen hebben haar misschien al eens in de Kringwinkel gezien - en probeert het ook wel eens als model of actrice. Ze kwamen al eerder in de belangstelling doordat haar foto vaak verschijnt op een pak stationsromannetjes in de Verenigde Staten, een klus waar ze niets aan verdiende. Ze neemt deel aan 'Komen eten', hoewel van van zichzelf vindt dat ze niet goed kan koken. Vraag is of haar gerechten even pikant zullen zijn, als de foto's die ze van zichzelf boven zal halen. (foto Vier)

wordt-laurens-vanthoor-sportbelofte-van-het-jaar

Wordt Laurens Vanthoor sportbelofte van het jaar?

Onze dorpsgenoot Laurens Vanthoor is genomineerd voor de nationale titel sportbelofte van het jaar, een wedstrijd waarvoor via Sporza kan gestemd worden. Eerder was hij ook al sportman van het jaar in Heusden-Zolder. Dus waarom zouden we hem hier niet een hart onder de riem steken. Zijn concurrentie is trouwens niet min, Divock Origi, Tim Wellens en Wout Van Aert om er maar enkelen te noemen.

met-meer-dan-100-op-bierwandeling

Met meer dan 100 op bierwandeling

Na de geslaagde Trappistenwandeling van vorig jaar organiseerde de KWB dit jaar een Limburgse Bierwandeling.  Meer dan 100 deelnemers  proefden tijdens hun wandeling 7 verschillende Limburgse bieren.  Zowel blond als donker bier werd door jong en oud gedegusteerde en gewaardeerd, hoewel smaken altijd blijven verschillen en voor schuimende discussies zorgen. Volgend jaar komt er wellicht een nieuwe editie. (foto' s Rosita Vandebroek)

alle-ploegen-van-olympia-winnen

Alle ploegen van Olympia winnen

In het petanque hebben alle ploegen van Olympia dit weekend gewonnen, en allemaal met dezelfde overtuigende 6-3 cijfers.  De nationale ploeg speelde buitenshuis, terwijl de provinciale ploegen allemaal de winst thuis hielden.

bekroonde-foto-s-typeren-de-cite

Bekroonde foto's typeren de Cité

Aan de herwaardering van het Weyerkesbos was ook een stuk beeldvorming gekoppeld in de vorm van een fotowedstrijd. Iedereen mocht foto's insturen - zelfgemaakte of historische - die op de één of andere manier het leven in en rond het Weyerkesbos, de Cité en de mijn weergaven. Die werden door een jury beoordeeld op herkenbaarheid, originaliteit/invalshoek en kwaliteit. En kwamen er vijf winnaars tevoorschijn en die kregen van Brigitte Thijs van de afdeling welzijn en lokale economie van de gemeente hun foto vandaag op canvas. Uiteindelijke winnaar werd Eric Lefebvre met een mooie foto die hij in de jaren '90 van de schachtbok maakte.

weyerkesbos-is-feestelijk-geopend

Weyerkesbos is feestelijk geopend

Met een gezellige happening is vandaag het opgeknapte Weyerkesbos geopend. De bezoekers werden op sleeptouw genomen door gidsen zodat ze konden zien hoe netjes het bos geworden is. Vuil is verwijderd, onkruid en woekerende planten zijn verwijderd, wandelpaden zijn verbeterd, ... En er zijn natuurlijk de talrijke elementen die zijn aangebracht zoals zitbanken met graffiti die gebieden markeren, een houten treintje, een oriëntatiepaal die de weg en afstand wijst naar punten in de buurt. De (…) Lees het hele bericht

anadol-is-pletwals-kvv-verrast

Anadol is pletwals, KVV verrast

In vierde provinciale A verloor SK Heusden 06 met 2-4 van Lummen. Anadol haalde uit met een monsterscore: 1-8 bij Ellikom. KVV Heusden-Zolder zorgde voor een verrassing door Eendracht Houthalen met 5-1 te verslaan.

bolderberg-maakt-5-rozen

Bolderberg maakt 5 rozen

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder met 2-0 verloren bij Grote Brogel. Bolderberg won met 0-5 bij Eendracht Zelem. Statie Zolder versloeg Turkse FC met 3-0.

inbraak-in-kleuterweg-1

Inbraak in Kleuterweg

In de Kleuterweg is een inbraak gepleegd in een woning. De dieven drongen langs de achterzijde binnen.

krappe-zege-voor-kbbc-zolder

Krappe zege voor KBBC Zolder

In het basketbal heeft KBBC Zolder een bijzonder spannende wedstrijd tegen Union Leopoldsburg gewonnen met 77-76. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, de thuisploeg kon de kleine voorsprong, bijeen gesprokkeld in het eerste kwart, behouden. Hoewel Zolder tot 10 punten voorsprong verwierf, knokte Leopoldsburg zich steeds terug in de wedstrijd. Het laatste kwart was alles nog mogelijk maar de drie punten bleven in Zolder.

nieuwe-nederlaag-voor-vck

Nieuwe nederlaag voor VCK

Het gaat momenteel niet zo goed met volleybalclub VCK Bolderberg, gisteren speelde het één van zijn slechtste wedstrijden van de afgelopen seizoenen. Het kon Mavo Dilsen-Stokkem alleen de tweede set ontfutselen, maar in de loop van set drie brak de veer opnieuw. Uitslag 3-1 en setstanden 25-21, 21-25, 25-20, 25-20.

straks-feest-in-t-weyerkesbos

Straks feest in 't Weyerkesbos

Zoals aangekondigd is 't vandaag groot feest in 't Weyerkesbos, tussen Koolmijnlaan en Rode Kruisstraat. Dat heeft er jaren verwaarloosd bij gelegen en is nu met steun van de Vlaamse Landmaatschappij en de Koning Boudewijnstichting opgeknapt. De paden zijn bijgewerkt en worden extra geaccentueerd, een infobord/fotozuil geven meer info bij het mijnverleden en De Wijers, er zijn houten zitblokken aangebracht, zitbankjes, een tafel met een zitarena, een koolmijntrein, artistieke (…) Lees het hele bericht

derdaele-zoals-verwacht

Derdaele zoals verwacht

De overwinning in de open klasse van de Race Promotion Night ging zoals verwacht naar de Porsche 997 Cup van Derdaele-Hoevenaars-Heyer-Hoogaers, voor de Porsche 997 GT4 van Beliën-Beliën-Beliën en de Saker van Van Gansen-Thienpont. Eerder ging in de VW Fun Cup de zege naar het team Sotraplant TRS Racing van Belgian VW Club, in de categorie EVWFC en T2CV was het ook een VW Fun Cup van Belgian VW Cup met Rhyon-Queded die won.

kat-kwam-van-haar-heet-zinken-dak

Kat kwam van haar heet zinken dak

Voor een stampvolle Muzeschouwburg bracht De Spelerij zaterdagavond 'Kat op een heet zinken dak'. (foto Lenscollectief)

ze-leren-het-niet-af-1

Ze leren het niet af

Voor de derde keer dit jaar werd op dezelfde plaats in Bolderberg dit sluikstort aangetroffen: blikjes, mosselschelpen, keukenafval, verpakkingen, papier, ... en alles ook nog eens in brand gestoken. (foto Jan Leijskens)

een-sierlijke-vlucht

Een sierlijke vlucht

Na de middag trok een 60-tal kraanvogels over Bolderberg in een sierlijke vlucht. (foto Jan Leijskens)

derdaele-of-toch-een-ander

Derdaele? Of toch een ander?

Het gebeurt maar enkele keren per jaar dat je op Circuit Zolder de racewagens nog hoort scheuren als het donker is Vanavond is dat het geval als je even buiten gaat. De Belgian Gentlemen Driver's Club gaan er volop tegenaan, de rook mag nog eens uit het materiaal slaan voor alles de loodsen ingaat voor de winter. Het gaat er stevig tegenaan en de vraag is dan ook of het team Derdaele later vanavond als eerste afgevlagd wordt. (foto's Davy Neuteleers)

tweede-kind-voor-schepen-funda-oru

Tweede kind voor schepen Funda Oru

Er heeft sinds vorig jaar al heel wat bewogen in het schepencollege van Heusden-Zolder, maar deze week gebeurde dat in positieve zin. Schepen Funda Oru (SP.A) schonk het leven aan een jongetje, haar tweede kindje,. Het oudste is een dochtertje.

de-laatste-races

De laatste races ...

Met de Race Promotion Night wordt vandaag een punt gezet achter het raceseizoen op Circuit Zolder. De 'kevers en 2 pk's' zorgden eerder vanmiddag al voor het nodige spektakel, vanavond wordt het circuit in gepalmd door de BGDC-rijders. (foto's Davy Neuteleers)

de-kijk-van-richie-112

De kijk van Richie

De Boekenbeurs draait op volle toeren en kookboeken zijn nog altijd populair.

vandaag-gezien-8-november-2014

Vandaag gezien

Volgende week krijgt de Bolderbergse natuur er een speelbos bij. Maar er vallen ook nog zoveel mooie kleine dingen in de natuur te spotten. (foto's Gust Ischen)

si-ligt-uit-de-beker

SI ligt uit de beker

In het zaalvoetbal heeft SI Heusden-Zolder de verre verplaatsing naar Tertre voor de Beker van België niet tot een goed einde gebracht. Het zag er bij de rust nog goed uit, bij een 1-2 tussenstand, maar de thuisploeg kwam nadien op gelijke hoogte. Met een 4-4 eindstand volgden strafschoppen. Daarin moest SI met 2-1 het onderspit delven. Jammer want er had in de volgende ronde een mooie affiche tegen eerste nationaler Malle ingezeten.

grote-belangstelling-voor-boek-en-expo-over-wo-i

Grote belangstelling voor boek en expo over WO I

Vanavond is in de cafetaria van Woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen de tentoonstelling rond Wereldoorlog I van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden geopend, samen met de voorstelling van het boek 'Heusden eert zijn helden 1914-1918'. De belangstelling was ronduit overrompelend. De aanwezigen kregen de nodige historische toelichting met de nadruk op Heusden en Zolder van Gilbert Tiri van de heemkundekring, van voorzitter Raymond Lambie van Heemkunde Limburg en (…) Lees het hele bericht

winnaars-van-zijden-bloemenwedstrijd-bekroond

Winnaars van zijden bloemenwedstrijd bekroond

Bij Begrafenissen J. Beyne aan de Koerselsebaan is het een traditie om aan de zijden bloemententoonstelling een wedstrijd te koppelen. Elke koper ontvangt dan een lotje en daaruit worden later de winnaars geloot. Die kwamen vandaag hun prijs afhalen. De eerste prijs ging naar Brigitte Jaspers, de tweede was voor Sylvana Elior en de derde voor Heide Orens, allen uit Heusden-Zolder. De vierde prijs mocht Louis Donné mee naar Koersel nemen en de vijfde prijs bleef met Florentina Vandebrouck in Heusden-Zolder.

inbrekers-slaan-vijf-keer-toe

Inbrekers slaan vijf keer toe

Van donderdagavond tot vrijdag na de middag zijn opnieuw vijf inbraken of pogingen daartoe gebeurd in Heusden-Zolder. Rond half 8 gisteravond hoorde de bewoonster van een huis in Kerkeveld lawaai buiten. Haar man ging een kijkje nemen en zag nog net twee kerels weglopen. Ze hadden de automatische buitenverlichting vernield. In de Wijngaardstraat zag een man rond 20u50 twee kerels die onder zijn raam stonden, ze sloegen op de vlucht langs de achterzijde. Ze hadden wel al een venster ingeslagen. (…) Lees het hele bericht

dode-vos-op-de-schacht

Dode vos op De Schacht

Voorbijgangers hebben vanmorgen een dode vos aangetroffen op De Schacht ter hoogte van het Centraal Magazijn. De doodsoorzaak is niet meteen duidelijk, maar het zou om een aanrijding kunnen gaan. (foto Eric Lefebvre)

nieuwe-zorgkundigen-zijn-afgestudeerd

Nieuwe zorgkundigen zijn afgestudeerd

Het opleidingscentrum van het OCMW mocht 20 cursisten een getuigschrift overhandigen nadat ze met succes een opleiding hebben gevolgd. Het gaat om 1 polyvalent verzorgende en 19 zorgkundigen. Het zijn Marleen Ceunen, Gulsum Durmaz, Pavlina Hulinova, Sonja Kidric, Debbie Leunenberg, Tessa Merlo, Carola Raeymaekers, Sabrina Snoekx, Ramona Stirpe, Annick Swinnen, Heidi Tempels, Wendy Timmers, Carina Van Genechten, Heidi Vande Poel, Anja Vandebosch, Vanessa Vanderheyden, Kim Vandevivere, Susy Vanhove, Sabine Schraepen en Natascha Zoike. Het OCMW blijft inzetten op die opleidingen zodat mensen maximale kansen krijgen op de arbeidsmarkt waar deze specialisaties erg gegeerd zijn. Ondertussen zijn deze week alweer 22 nieuwe cursisten een opleiding gestart.

heusden-zolder-is-klaar-voor-stroomafkoppeling

Heusden-Zolder is klaar voor stroomafkoppeling

De Limburgse gemeenten zijn klaar voor een eventuele stroomafschakeling. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 dat vandaag een themadag houdt rond de problematiek. 27 van de 28 burgemeesters van een gemeente met kans op afschakeling zeggen dat ze een plan hebben voor als het zover komt. Het gaat dan over communicatie, opvang, ... Limburg scoort wel het slechtst als het over energiebesparende maatregelen gaat die nu al genomen worden. 28 gemeenten proberen nu al energiebesparende maatregelen te (…) Lees het hele bericht

het-weer-zachter-vanaf-het-weekend

Het weer: zachter vanaf het weekend

In een zuidwestelijke luchtstroming wordt wisselvallig, maar stilaan zachter weer naar onze streken gestuurd. Na de doortocht van een storing, volgen er enkele dagen met droger, zonniger en vooral wat zachter weer.
Vandaag maken opklaringen in de ochtend plaats voor toenemende wolken vanuit het westen. Tegen de middag gaat het regenen. Pas naar de avond toe wordt het droger. Maxima rond 10 graden en een matige wind.
Morgen kan het kwik oplopen tot 13 graden. Wolken en opklaringen (…) Lees het hele bericht

volgende-week-fairtrade-en-turkse-brunch

Volgende week fairtrade- en Turkse brunch

Op zondag 16 november organiseren de Selimiye Moskee en Artikel 27 een fairtrade- en Turkse brunch. Het wordt ongetwijfeld een boeiende en kleurrijke ochtend tussen 10 en 12 uur in de feestzaal van de Selimiye Moskee en uiteraard kadert dit ook in de tentoonstelling Artikel 27. Volwassenen betalen 10 euro, kinderen 7 euro, ter plaatse te betalen maar wel vooraf inschrijven via gerlinde.gilissen [!] pandora.be. Je krijgt ook een rondleiding op de expo in de tentoonstellingsruimte onder de feestzaal. De opbrengst van deze brunch gaat ook weer naar de twee gekozen projecten Mali Muleba in Tanzania en Dakbhanga in Bangladesh.

een-kleurrijk-ochtendspel

Een kleurrijk ochtendspel

Boven Berkenbos spotte Eric Lefebvre vanmorgen een erg kleurrijke lucht.

kvlv-bolderberg-viert-90ste-verjaardag

KVLV Bolderberg viert 90ste verjaardag

De KVLV van Bolderberg bestaat liefst 90 jaar en dat wordt morgen gevierd met een opendeurdag in de Witte Zaal in Bolderberg. En daar zullen de KVLV-vrouwen bewijzen dat er na een eeuw nog 'veel vaart in zit'. De deuren gaan open om 14 uur en vanaf dan zullen de bezoekers verrast worden met crea-activiteiten, demonstraties, uitdagingen, culinaire experimenten, een praatcafé, ... Het zal ook duidelijk worden dat KVLV niet alleen interessant is voor oudere vrouwen, maar ook een jeugdig aanbod heeft. De opendeurdag duurt tot 17 uur.

vandaag-gezien-6-november-2014

Vandaag gezien

Enkele Bolderbergse herfstbeelden met boven een kruisspin en onder waaiertjes, een buisjeszwam en een oranje trilzwam. (foto's Jan Leijskens)

mislukte-inbraak-met-veel-schade

Mislukte inbraak met veel schade

Aan de Teutenweg hebben inbrekers getracht een zaak binnen te geraken. Ze knipten achteraan de omheining door en forceerden een poortje. Vervolgens probeerden ze een raam te forceren. Uiteindelijk raakten de inbrekers niet binnen, maar ze richtten wel veel schade aan.

bromfiets-botst-tegen-autodeur

Bromfiets botst tegen autodeur

Dat het openen van een autodeur langs een fietspad altijd gevaarlijk is, is nogmaals gebleken in de Guido Gezellelaan. Een bestuurder opende daar de deur en een bromfiets met 2 personen erop reed ertegen en kwam ten val. De twee slachtoffers zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht.

7-dagen-niet-op-voor-verkeersvormingsklas

7 dagen niet op voor verkeersvormingsklas

De verkeersdienst van de politie richtte 2 verkeersvormingsklassen in. Scholieren die het als voetganger, fietser of bromfietser niet zo nauw namen met het verkeersreglement en een jongeren proces-verbaal kregen, zijn verplicht deze lessen te volgen. Een rijschoolinstructeur gaat daarbij dieper in op hun foutief gedrag en de gevaren die zij hierdoor lopen. 35 overtreders werden uitgenodigd. 7 jongeren daagden niet op. Zij riskeren gerechtelijke vervolging door het parket.

al-20-jaar-op-de-baan-zonder-rijbewijs

Al 20 jaar op de baan zonder rijbewijs

Samen met het Agentschap Vlaamse Belastingdienst hield de politie controles in de M. Scheperslaan en Helzoldlaan. 16 bestuurders werden door de scanner herkend als wanbetalers van verkeersbelasting. Het ging om een totale achterstal van € 7026. De politie stelde ook 21 verkeersinbreuken vast: fout parkeren (4), niet dragen van de gordel (2), geen keuringsattest (3), kale banden (2), defecte verlichting (3) en onreglementaire kentekenplaat (1). 2 niet verzekerde voertuigen zijn in beslag genomen en getakeld. Een overtreedster reed sedert 20 jaar zonder rijbewijs. Haar auto werd getakeld. Een bestuurder kreeg een boete wegens over onvoldoende zicht op het verkeer te beschikken als bestuurder : hij vervoerde een zetel op de passagierszit. (foto)

theatervoorstelling-met-inleiding-door-regisseur

Theatervoorstelling met inleiding door regisseur

Wie nu zaterdag in Muze naar de theatervoorstelling 'Kat op een heet zinken dak' komt kijken, zakt best wat vroeger naar het cultuurcentrum af. Het gaat om het gekende familiedrama van Tennessee Williams uit 1955 dat gebracht wordt door De Spelerij. Regisseur Paula Bangels geeft om 19u30 een gratis inleiding in het Muzecafé, interessant om wat leuke weetjes mee te pikken. In de loop van het creatieproces is de cast trouwens gewijzigd, maar deze acteurs staan zaterdag om 20u15 op het podium: Mathias Sercu, Eva Van Der Gucht, Lotte Pinoy, Joren Seldeslachts, Debbie Crommelinck en Roy Aernouts. De laatste tickets zijn nog beschikbaar: €18, €15, €12.

straffen-gevraagd-tegen-wiettelers

Straffen gevraagd tegen wiettelers

En nog een drugszaak voor de rechtbank van Hasselt. Daar moesten 3 Vietnamezen verschijnen die op 3 juli dit jaar waren gearresteerd bij een inval in een woning in Heusden-Zolder, daar hadden ze een wietplantage met 785 planten, in de kelder lagen planten van een vroegere oogst te drogen. Het huis was niet bewoond, maar buren merkten er rond middernacht altijd een drukte rond de woning. Uit een politie-observatie bleek dat nogal wat Nederlandse en Duitse auto's aan- en afreden. Infrax (…) Lees het hele bericht

gevangenisstraf-voor-plantages-en-brand

Gevangenisstraf voor plantages en brand

De correctionele rechtbank heeft een man (42) uit Houthalen-Helchteren veroordeeld tot 24 maanden effectieve gevangenisstraf en een boete van 6.000 euro. De man had drie wietplantages, één daarvan op de zolder van zijn moeder in de Lutgardusstraat in Heusden. Die veroorzaakte op 21 september vorig jaar een zware brand, waarbij drie huizen beschadigd raakten. Ook in zijn eigen gerenoveerde woning in Houthalen en op een andere plaats hield hij een wietplantage. Naar eigen zeggen had hij die nodig om zijn schulden af te betalen. De man was trouwens begin de jaren '90 ook al veroordeeld. Niet alleen moet hij nu de cel in, bovenop zijn schuldenberg komen nog de boete en bijna 2400 euro gerechtskosten.

1-jaar-effectief-voor-import-van-apaan

1 jaar effectief voor import van apaan

De strafrechter heeft vandaag een man van 35 uit Heusden-Zolder veroordeeld tot 2 jaar celstraf en 12.000 euro boete. Zowel de gevangenisstraf als de boete zijn voor de helft met uitstel. De man had een handel in apaan opgezet, dat is een grondstof voor synthetische drugs en amfetamines. De bal ging aan het rollen toen de douane in Zaventem in 2012 500 kilo apaan uit China ontdekte en die volgde tot bij een bedrijf in Beringen. Eerder had de man ook al een lading in Duitsland opgehaald. Hij hing een verwarrend verhaal rond een Bulgaarse opdrachtgever op, maar daar geloofden parket en rechter niets van. 25 apaan en 3700 euro zijn verbeurd verklaard.

ook-oorlogsexpo-in-museum-woutershof

Ook oorlogsexpo in Museum Woutershof

Ook de Heemkundige Kring van Zolder herdenkt de 100ste verjaardag van het uitbreken van Wereldoorlog I. De toenmalige gemeente Zolder bleef weliswaar grotendeels gespaard van verwoestingen en oorlogsgeweld, maar het leed van de mensen had vooral te maken met hun frontsoldaten en weggevoerden. De heemkundekring heeft een tentoonstelling uitgewerkt met aandacht voor alle oud-strijders en weggevoerden. Die opent op een symbolische dag, dinsdag 11 november om 17 uur in het Museum Woutershof. Daarna is ze te bezoeken op zondag van 14 tot 17 uur of na afspraak met Hugo Beerten 0495 40 43 31.

zaterdag-valt-doek-over-raceseizoen

Zaterdag valt doek over raceseizoen

Zaterdag 8 november valt het doek over het raceseizoen 2014 op Circuit Zolder en dat gebeurt met de traditionele Race Promotion Night, een feestje waar iedereen gratis binnen mag. Het begint zaterdagvoormiddag met de kwalificatieraces van de 2 CV en VW Fun Cup en de BGDC, de Belgian Gentlemen Driver's Club. En als duidelijk is wie vanuit welke positie mag starten, gaan de lichten aan voor de uithoudingsraces. (…) Lees het hele bericht

delegatie-op-viering-in-saint-hubert

Delegatie op viering in Saint-Hubert

Sint-Hubertus is sinds de 9de eeuw patroonheilige van de jagers en hij wordt dan ook aanbeden om het succes van de jacht en de bescherming van paarden en honden af te smeken. In onze partnerstad Saint-Hubert is het patroonsfeest iedere herfst de aanleiding voor een groot feest met folkloregroepen, een ambachtsmarkt, jachthoornblazers, ruiters, jagers van de Compagnons van St-Hubert, vendelzwaaiers... In de basiliek is er een druk bijgewoonde viering met nadien de uitreiking van gewijd brood en de zegening van de dieren, terwijl de jachthoornblazers voor de sfeer zorgen. Ook dit jaar was weer een delegatie uit Heusden-Zolder met het verbroederingscomité en burgemeester Mario Borremans aanwezig. (foto Roger Borgions)

winnaars-vakantiefotowedstrijd-in-de-prijzen

Winnaars vakantiefotowedstrijd in de prijzen

Tijdens een gezellige receptie in Den Lavaar had vanavond de prijsuitreiking plaats van de jaarlijkse vakantiefotowedstrijd van de Internetgazet Heusden-Zolder. De jury had de afgelopen tijd de handen vol met het bekijken en beoordelen van de foto's, want de inwoners van Heusden-Zolder brachten hun vakantie door in grote delen van Europa en zelfs in enkele andere continenten. Patrick Liefsoens van Den Lavaar mocht volgende mensen blij maken met zijn gekende steengrillmenu voor twee personen: Stefanie Swinnen (foto Ibiza), Nathalie Hody (foto Andorra), Julie Martin-Fernandez (foto Baskenland), Leen Beunens (foto Opaalkust), Godelieve Gielis (foto Tanzania). Raf Coomans van Wellux/Wellnessboetiek had een assortiment uit de Wellnessboetiek voor Swa Willems (foto Estland) en hij mocht winnaar Wim Gijbels bekronen met een volledig wellness-arrangement. En nu maar uitkijken naar de volgende wedstrijd, die kan er sneller komen dan je denkt ...
(hier nog eens de winnende foto's)

kinderen-en-ouders-genieten-van-zetels-van-goud

Kinderen en ouders genieten van 'zetels van goud'

Vanmiddag hebben in Muze heel wat kinderen en hun ouders genoten van 'Zetels van goud', een voorstelling van het gezelschap Laika over de twee beste vrienden Ali en Aline. Het is een universeel verhaal over vriendschap en typische kenmerken uit verschillende culturen zoals een das dragen en grapjes in het Turks. Dit theaterplezier in het cultuurcentrum kwam tot stand door een samenwerking van Muze en de afdeling welzijn van de gemeente. (foto's Kris Vandevenne)

wegpiraten-aangepakt

Wegpiraten aangepakt

In het kader van de problemen rond het straatracen stelde de verkeersdienst van de politie 4 inbreuken vast in de Koolmijnlaan: niet dragen van gordel (2) en gsm'en aan het stuur (2). Een BMW-bestuurder stond op het fietspad geparkeerd. Hij liet zijn ongenoegen voor de politiecontrole blijken door onaangepast rijgedrag. De overtreder droeg geen gordel. Een jonge bestuurder van een opgefokte bromfiets negeerde het bevel van een politie-inspecteur om te stoppen. Politie raakte tijdens de (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-telt-1142-werklozen

Heusden-Zolder telt 1142 werklozen

Eind vorige maand zaten in Heusden-Zolder 1142 mensen zonder werk, dat is iets boven de 8 %. Het gaat om 25 werklozen minder dan eind oktober 2013 en 28 minder dan in 2012. Deze gemeente gaat daarmee in tegen de Vlaamse trend, daar is het gemiddelde met 2,8 % gestegen op jaarbasis. 2009 blijft nog altijd het recordjaar voor het afgelopen decennium met 1204 stempelaars, en het verschil is zeer groot met 2008 toen in deze gemeente 908 mensen zonder werk zaten. Maar er zijn weinig redenen tot optimisme. Zo is het einde van de crisis niet in zicht en zal de sluiting van Ford en de toeleveranciers ook bij ons de statistieken de komende maanden flink beïnvloeden.

meer-inbraken-door-duisternis

Meer inbraken door duisternis

Ook in Heusden-Zolder ontsnappen we niet aan de toegenomen inbraken en diefstallen sinds de overschakeling op het winteruur en de vroeger invallende duisternis. In de Zandstraat werd vanmorgen vroeg de inbraak in een woning ontdekt. In de Oude Heidestraat is afgelopen nacht een diefstal uit een auto gebeurd. Op de parking langs de E 314 is opnieuw een vrachtwagenchauffeur het slachtoffer van dieven geworden. In het Hoogveld en de Bloemenstraat is het gebleven bij een poging tot inbraak in huizen.

het-weer-normale-temperaturen

Het weer: normale temperaturen

Depressies vertoeven de volgende dagen dicht bij onze streken en zorgen op tijd en stond voor nattigheid. Evenwel is er ook ruimte voor wat droger weer met opklaringen. De nachten worden wat kouder en de maxima liggen rond een normale 12 graden. Op de lange termijn lijkt het opnieuw wat warmer te worden.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld. Een storing bevindt zich net ten oosten van ons en is verantwoordelijk voor de talrijke wolken. De neerslag zou echter pas in de avond bij ons geraken. Maxima (…) Lees het hele bericht

300-senioren-genieten-van-marina

300 senioren genieten van 'Marina'

300 senioren genoten in Muze van de film Marina over het leven van Rocco Granata. Voor sommigen was het al de tweede of derde keer dat ze de populaire film zagen. Achteraf neurieden ze nog na tijdens een gezellige bijeenkomst in de feestzaal met koffie en gebak. Samen met de seniorenraad organiseert CC MUZE ook dit theaterseizoen weer een mooie reeks films overdag. Volgende afspraak op 16 december voor de film ‘Philomena’. Meer info op www.muze.be
(foto's Kris Vandevenne)

dubolimburg-is-verhuisd-naar-houthalen

DuBolimburg is verhuisd naar Houthalen

Dubolimburg is verhuisd van het Centrum Duurzaam Bouwen naar GreenVille in het vroegere mijngebouw van Houthalen. De verhuizing kadert in een nauwere samenwerking tussen CeDuBO, DuBolimburg en Greenville. Maar voor alle duidelijkheid:het Centrum Duurzaam Bouwen blijft op de site Heusden-Zolder met zijn permanente tentoonstelling waar particuliere bouwers duurzame bouwmethodes in de praktijk kunnen ontdeken. CeDuBO zal ook zijn activiteiten voor bouwprofessionelen behouden en verder uitbouwen, waaronder talrijke trefdagen, infosessies en workshops.

nieuw-kunstwerk-voor-kasteel-meylandt-1

Nieuw kunstwerk voor kasteel Meylandt

De afdeling beeldhouwkunst van de gemeentelijke academie heeft opnieuw drie kunstwerken geplaatst op de sokkel vóór kasteel Meylandt. De werken zijn gecreëerd door studente An Claeys. Het werk bestaat uit 3 delen van elk 2 meter hoog, die een ruimtelijke interactie aangaan met elkaar en met het omringende landschap. Deze compositie van drie elementen is een sculpturale ontdekkingstocht, zowel wat vormgeving als materiaal betreft. Het gaat om speelsheid, ritme, en het zoeken naar (…) Lees het hele bericht

aurora-collectief-brengt-ziekenhuisverhalen

Aurora Collectief brengt ziekenhuisverhalen

Onze dorpsgenoot Marcel Kumpen is oud-journalist en momenteel ziekenhuispastor. Hij gaat met zijn Aurora Collectief 'de boer op' en vertelt over zijn ontmoetingen in het Mariaziekenhuis Overpelt. Het zijn niet alleen verhalen over ziekte en verdriet, maar ook blije verhalen die bij de toehoorder een glimlach losweken. Enkele ervaringen van zijn collega Jan De Cock komen eveneens aan bod. En net als bij projecten in (…) Lees het hele bericht

2-bestuurders-dronken-overdag

2 bestuurders dronken overdag

In het kader van 'rijden = blazen' legde de interventiedienst van de politie tijdens weekdagen 76 bestuurders een ademtest op. 2 bliezen positief. Voorts zijn 32 verkeersinbreuken vastgesteld wegens het niet dragen van de gordel of niet gebruiken van een kinderzitje (10), gsm'en aan het stuur (2), fout parkeren (11), onreglementaire kentekenplaat (2), lading (1), geen keuringsbewijs (2), inhalen (1), rijden met een buitenlandse kentekenplaat (1) en achterstallige verkeersbelasting (1).

de-loopgracht-is-al-klaar

De loopgracht is al klaar

De leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden hebben er al enkele dagen van zwoegen opzitten in de cafetaria van Woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen. Daar bouwen ze hun tentoonstelling 'Heusden eert zijn helden 1914-1918' op die gepaard gaat met de voorstelling van het gelijknamige boek. Dinsdag na de middag hadden ze alvast de blikvanger van de expo klaar: een levensecht nagebouwde loopgracht, inclusief prikkeldraad, vaderlanders, keuken en bel om gasalarm te slaan. Vanaf zaterdag tot en met 23 november kan het publiek er elke dag van 14 tot 17u30 een kijkje nemen.

diefstal-bij-bedrijf-1

Diefstal bij bedrijf

Een bedrijf in de Boterbosstraat - op het industrieterrein Zolder-Centrum - kreeg afgelopen nacht ongewenst bezoek. De diefstal werd vanochtend ontdekt.

heusden-koos-alvast-zijn-trage-wegen

Heusden koos alvast zijn trage wegen

25 Heusdenaren bogen zich gisteravond over de plannen voor de trage wegen en ze kozen in onderling overleg de trajecten die met voorrang moeten behandeld worden zodat ze weer kunnen gebruikt worden door fietsers en voetgangers. Daarbij kwamen functionaliteit, mobiliteit, recreatie, natuur en erfgoedwaarde aan bod. Dit was de start, de komende maanden houden alle dorpsraden in Heusden-Zolder zulke sessies. Daarna volgt een plenaire bijeenkomst in Muze waar alle voorstellen gebundeld worden in een algemene prioriteitenlijst. Tenslotte is het de bedoeling dat het gemeentebestuur - in overleg met de vzw Trage Wegen - de handen uit de mouwen steekt.

vandaag-gezien-4-november-2014

Vandaag gezien

De ijsvogel heeft het dezer dagen erg druk in het gebied van De Wijers. Marcel Gybels hield hem een tijdje in de gaten en dat leverde deze mooie resultaten op.

nog-een-weekend-ge-tijden-loos-in-de-mijlpaal

Nog één weekend '(ge)tijden[loos] in De Mijlpaal

Op 7, 8 en 9 november van 14 tot 18 uur kan iedereen nog een laatste keer gaan kijken naar de tentoonstelling '(ge)tijden[loos] II' in Galerij De Mijlpaal. Zoals we in augustus al meldden, was die exp een zomer lang te zien in een tijdelijke galerij van De Mijlpaal op de Zeedijk in Knokke. '(ge)tijdenl[oos] II' voert de bezoeker mee in een wereld van tegenstelling, van rust en onrust, van de stille kracht van monochromie tot de golvende expressie van kleur. De kunstenaars zijn geen onbekenden in De Mijlpaal: Ick Reuvis, Renato Nicolodi, Eduardo Chillida, Michel Seuphor, Nick Ervinck, Karin Borghouts, Ann Van Hoey, Lore Langendries, Octave Landuyt, Sara Bomans, Tine De Ruysser, Trees De Mits, Warner Berckmans, Walter Leblanc, kuppers&wuytens, Michael Borremans, Els Vos, Peter Vanbekbergen, Remco Roes, Hendrik Kerstens, Johan Tahon en Thomas Ruff.

smash-schittert-op-provinciaal-kampioenschap

Smash schittert op provinciaal kampioenschap

Op de provinciale kampioenschappen badminton voor volwassenen en rolstoelers boekte Smash Berkenbos mooie resultaten. Sofie van de Kerkhof werd 1ste in enkel dames B2, Jasperina Coenen en Marleen Loos wonnen het dubbel dames B2. Anke Hus behaalde de titel in het enkel en dubbel dames C2. Rudi Biesmans won zilver in het enkel heren D en er was een tweede plaats voor Neal Robben in het dubbel gemengd D. Bij de rolstoelers werden Linda Claes bij de dames en Jacky Fasoul bij de heren provinciaal kampioen. Trainer-coach Dirk Van De Kerkhof mocht zich in de handen wrijven.

is-sporten-gezond-voor-het-hart

Is sporten gezond voor het hart?

Atletiekclub Meylandt AC organiseert op vrijdag 28 november een info-avond rond 'Ons hart ... en sporten'. Iedereen gaat ervan uit dat sporten gezond is, maar bij enkele dodelijke of bijna dodelijke gevallen van de jongste jaren rezen toch vragen. Daarom moeten ook de risico's van sport bekeken worden. En is screening, hartcontrole of geneeskundig onderzoek nodig? Hoe mogelijke hartafwijkingen ontdekken bij kinderen en ouderen? En hoe kunnen we - buiten hard trainen - onze conditie verder verbeteren? Allemaal vragen waar dokter Dirk Mertens, hartspecialist van Hartcentrum Hasselt, dienst Heusden-Zolder, die avond om 20 uur in zaal Jogem een antwoord probeert op te geven. De toegang bedraagt 5 euro of 3 euro bij voorinschrijving, meer info: hermans.coenen[!]belgacom.net of 011 43 62 83. Deelnemers kunnen op aanvraag een attest van bijscholing krijgen.

plannen-jeugdlokalen-zijn-helemaal-klaar

Plannen jeugdlokalen zijn helemaal klaar

De architecten Santermans en Cielen zijn klaar met het ontwerp van de jeugdlokalen die op Het Heem gebouwd worden. In augustus was het voorontwerp voorgelegd aan jeugdverenigingen en dorpsraad, de plannen zijn nog wat bijgestuurd op basis van de opmerkingen. De lokalen liggen centraal op het terrein, het gaat om twee gelijkvloerse gebouwen in houtskeletbouw. Het eerste bevat een polyvalente ruimte, keuken, berging en sanitaire voorzieningen. Het tweede heeft lokalen voor de jeugdverenigingen en voor de leiding. Het dossier is ondertussen ingediend bij Ruimte Vlaanderen dat het licht op groen moet zetten voor de bouwvergunning. Eenmaal die er is, wil de gemeente zo snel mogelijk aan de slag.

goud-voor-rita-en-theo

Goud voor Rita en Theo

Theo Spooren en Rita Van Asten vierden hun gouden bruiloft samen met hun wandelvrienden die dit jaar ook 20 jaar bestaan en waarmee ze elke maand een dagtocht maken. Rita speelt al 40 jaar toneel bij Klein Theater Bolderberg en Theo verzorgt er de belichting, maar in hun huwelijk is naar verluidt geen plaats voor komedie.

inbrekers-slaan-toe

Inbrekers slaan toe

In de Astridlaan hebben bewoners gisteravond een inbraak ontdekt. De inbrekers hadden alles overhoop gehaald. En in de Sint-Jobstraat zijn dieven binnengedrongen in een magazijn. Ze gingen aan de haal met machines.

drie-gewonden-bij-ongevallen-1

Drie gewonden bij ongevallen

Gisteren zijn drie gewonden gevallen bij verkeersongevallen in Heusden-Zolder. Rond 4 uur raakte een onoplettende bestuurder de middenberm ter hoogte van 't Rond Punt in de Koolmijnlaan, zijn auto sloeg vervolgens over de kop. De man raakte gewond. Omstreeks 18 uur botsten twee auto's in de Terlaemenlaan. Daarbij liepen twee mensen lichte verwondingen op.

29-november-met-de-pitslamp-de-terril-op

29 november: met de pitslamp de terril op

Ook dit jaar organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder weer een terrilwandeling in de aanloop naar Sint-Barbara. Op zaterdag 29 november kan iedereen 'met de pitslamp' de terril op. De wandeling is ondertussen uitgegroeid tot een happening met verhalen over ons mijnverleden, de Putheks, sfeermuziek, streekdrank, Turkse en Marokkaanse specialiteiten. Om 17 uur vertrekt de begeleide wandeling over 5 km aan Den Lavaar, Marktplein 7. Deelnemen kost € 3, gids, consumptie en versnapering inbegrepen. Bovendien worden onder de deelnemers 5 steengrillmenu's in Den Lavaar uitgeloot. Wie dat wenst kan trouwens bij de terugkeer in Den Lavaar genieten van een steengrill met een Mijnwerkersbier voor € 18. Voor de maaltijd is inschrijven verplicht via 011 82 26 96 of info [!] denlavaar.com.

500-ontbijtkorven-voor-11-11-11

500 ontbijtkorven voor 11.11.11

De 11.11.11-actie in Heusden-Zolder is op gang gekomen. In Eversel waren gisteren scouts-, Femma- en KWB-leden al om 6 uur 's ochtends in de weer om de traditionele ontbijtkorven klaar te maken. Ze hebben er uiteindelijk om en bij de 500 kunnen afleveren. (foto Rita Vanhove)

aan-het-stuur-ondanks-ingetrokken-rijbewijs

Aan het stuur ondanks ingetrokken rijbewijs

Er worden alsmaar meer rijbewijzen ingetrokken van bestuurders die rijden onder invloed van drank of drugs of die onaangepast rijgedrag vertonen. De rechter legt nadien ook alsmaar vaker een rijverbod op. En toch stelt de politie vast dat bestuurders zonder rijbewijzen nog achter het stuur kruipen. Tijdens een gerichte actie werd 1 auto getakeld omdat die niet ingeschreven of verzekerd was, het rijbewijs van de bestuurder was al ingetrokken en hij probeerde ook nog te ontkomen. Een andere bestuurder (…) Lees het hele bericht

het-derde-luik-van-de-expo

Het derde luik van de expo

Opnieuw heel wat belangstelling zondagavond voor de opening van het derde luik van Artikel 27 in Muze. In de foyer vind je weer andere werken van andere kunstenaars die het verhaal brengen van 50 jaar migratie in Heusden-Zolder. In Muze kan 'Schatkamers van Migratie' bezocht worden tot en met 23 november, dagelijks van 14 tot 20 uur. (meer foto's van Ria De Clerck)

vandaag-geproefd

Vandaag geproefd

Over exact 7 weken start de winter en toch trof Hendrik Hughelier in zijn tuin nog een handvol frambozen aan, zo kon er toch nog een zomers dessert van af.

felix-alen-kookte-voor-t-weyerke

Felix Alen kookte voor 't Weyerke

Topchef Felix Alen van Hof Ter Rhode kookte samen met Wim Janssen en zijn enthousiaste keukenteam tijdens het dinnerdance voor 't Weyerke. 200 mensen genoten er van een maaltijd, en de opbrengst gaat dan ook heel gepast naar een nieuwe grootkeuken en cafetaria.

ik-wil-de-grootste-hebben-1

Ik wil de grootste hebben

Deze parasolpaddenstoel is zwam is meer dan 40 cm breed en 45 cm hoog. (foto Jan Leijskens)

beninfietsers-zijn-weer-thuis

Beninfietsers zijn weer thuis

Na een vermoeiende, boeiende en leerrijke trip zijn de Benin-fietsers weer thuis. An Kindermans en Maarten Verlinden kunnen nu het laatste stof proberen weg te spoelen en de herinneringen van de Vredeseiland Classic op een rijtje zetten. Hier vind je nog meer foto's van de laatste dagen.

toneelgroep-crescendo-snoept-en-stoeit

Toneelgroep Crescendo snoept en stoeit

Toneelgroep Crescendo staat binnenkort 6 keer op de planken van De Vierseleer met 'Snoepgoed en stoeipoezen', een blijspel van auteur en regisseur Willy Gilis. Colette werkt al 22 jaar bij de familie De Stoter die een familiebedrijf in snoepgoed runt. Zowat iedereen binnen de familie rijdt of reed een scheve schaats en de alleswetende Colette dreigt er me wat foto's op Facebook te plaatsen als ze er haar voordeel niet kan bij doen ... Speeldata Zaterdag 29 november om 20 uur, zondag 30 november om 15 uur, vrijdag 5 en zaterdag 6 december, vrijdag 12 en zaterdag 13 december, telkens om 20 uur. Kaarten kosten € 7,50 in voorverkoop en € 8,50 aan de kassa. Reservatie: Gilis.Rita [!] telenet.be, gsm 0479 64 52 77.

muzikaal-verlengstuk-voor-artikel-27

Muzikaal verlengstuk voor Artikel 27

Zondagavond werd in Muze het derde luik van de tentoonstelling van Artikel 27 geopend. De kunstexpo kreeg daar een muzikaal verlengstuk met een multikulti jazz-concert. Daarvoor had Marco Cirone een aantal klassevolle muzikanten uitgenodigd, allen met een migratie-achtergrond. Zij lieten horen dat meer dan een halve eeuw migratie ook muzikaal voor inspiratie kan zorgen. (foto Ria De Clerck) (hier vind je een clip)

baku-kers-op-de-taart-voor-vanthoor

Baku: kers op de taart voor Vanthoor

Dit weekend hebben Laurens Vanthoor en zijn teammaat Casar Ramos in hun Audi de kroon op het werk gezet van een succesvol seizoen. In het verre Baku (Azerbeidzjan) wonnen ze de kwalificatie- en de hoofdrace van de laatste manche van de Blancpain Sprint Series. Daar was trouwens 100.000 euro aan verbonden. Vanthoor is de beste GT-racer van 2014, met onder meer ook het eindklassement in de Blancpain Endurance Series en de 24 uur van Francorchamps achter zijn naam. Half november rijdt hji nog de bekerfinale voor GT-wagens in Macau.

missie-sfc-voor-jongeren-in-oeganda-en-roemenie

Missie@sfc voor jongeren in Oeganda en Roemenië

Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 november organiseert het Sint-Franciscuscollege zijn traditionele missie[!]sfc. Vrijdag om 19u30 begint het met een quiz voor teams waarna de après quiz bar opent. Zaterdag om 17u30 verzorgt het leerlingenkoor een eucharistie in de parochiekerk met nadien van 18u30 tot 20u30 restaurant, posterbeurs en (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-2-november-2014

Vandaag gezien

Deze gewone huismus, door sommige oudere vogelkenners iin Heusden een 'cité-vink' genoemd, heeft een ander vederkleed met enkele albinopluimen. Het lijkt daardoor een beetje een dalmartiër-mus, in ieder geval valt ze op tussen haar bruin-grijze soortgenoten. (foto Wim Goris)

moeizame-zege-voor-zolder-a

Moeizame zege voor Zolder A

In het basketbal heeft Zolder A met 59-56 gewonnen van Bacma A. Beide ploegen namen een moeilijke starten en kwamen amper tot scoren, bij de rust stond het dan ook nog maar 24-27. De tweede helft kende hetzelfde krampachtige scenario waarbij de thuisploeg uiteindelijk een nipte overwinning behaalde.

vandaag-gezien-1-november-2014

Vandaag gezien

Nog een aparte blik op het kerkhof in Heusden-Centrum. (foto Julien Maebe)

draad-van-paardenweide-doorgeknipt

Draad van paardenweide doorgeknipt

In de Heilig Hartlaan zijn inbrekers een woning binnengedrongen. Ze raakten binnen via de dressing. Zowat heel het huis werd overhoop gehaald. De eigenaar van een paardenweide langs de Zolderseweg belde vanmiddag de politie omdat onbekenden een 2 meter hoge draad hebben doorgeknipt. Daardoor waren zijn paarden eergisteren al ontsnapt.

twee-voetgangers-gewond

Twee voetgangers gewond

In de Pastoor Paquaylaan heeft gisteren een auto twee voetgangers aangereden. De voetgangers raakten daarbij lichtgewond. Een ziekenwagen passeerde toevallig kort nadien de plaats van het ongeval. De ambulanciers ontfermden zich over de slachtoffers en brachten hen voor verzorging naar het ziekenhuis.

kunst-in-de-kelder-bij-de-moskee

Kunst in de kelder bij de moskee

Het tweede luik van Artikel 27 is ondergebracht in de kelder onder de feestzaal van de Turkse Selimiyemoskee, de oudste van West-Europa. Veel mensen komen sowieso al nooit of zelden in de moskee, laat staan in de keldergewelven onder het feestzalencomplex. Dit is dus een unieke kans om daar ook een aantal originele kunstwerken te gaan bekijken. Het gaat om installaties - die de vervreemding van migranten met hun thuisland symboliseren -, schilderwerken, beelden, een kruiwagen met goudklompen. Ook de film 'Afrit 27' wordt daar geprojecteerd. (meer foto's)

mooie-kunstwerken-in-schooltje-de-voort

Mooie kunstwerken in schooltje de Voort

Heel wat bewonderende blikken tijdens de eerste uren van de tentoonstelling van Artikel 27 vanmiddag in het oude schooltje van de Voort. Dat schooltje is trouwens bijzonder knap opgefrist en ook opvallend is het mooie tijdelijke fairtradecafé in de stijl van een stationsbuffet. De werken zijn zoals steeds van zeer uiteenlopende aard, van installaties, schilderijen tot zelfs een kano. De dierenschilderijen van Marcel Witte konden - zowat traditiegetrouw - op veel bijval rekenen, ook al omdat de 'making of' van één van de werken in een filmpje werd getoond. (meer foto's)

artikel-27-tentoonstelling-is-geopend

Artikel 27 tentoonstelling is geopend

Door het stralende weer kon de vernissage van Artikel 27 vanmiddag aan het vroegere schooltje op de Voort buiten plaatsvinden. Op de vroegere speelplaats konden heel wat aanwezigen horen hoe schepen van cultuur Marleen Hoydonckx trots is op het resultaat van Artikel 27, een initiatief dat alleen maar in Heusden-Zolder bestaat. Voorzitter Erkan Konak van de Selimiyemoskee lichtte toe waarom hij de tentoonstelling ook in de kelders onder de feestzaal van de moskee had uitgenodigd. Een expo die veel vertelt over onze gemeenschappelijke geschiedenis van de afgelopen halve eeuw. Na een fairtradedrankje konden de aanwezigen de kunstwerken gaan bekijken en vervolgens met een oldtimerbus naar de moskee rijden. Morgenavond gaat het derde luik open, in Muze. (meer foto's)

beninfietstocht-bijna-ten-einde

Beninfietstocht bijna ten einde

De Benin Classic loopt stilaan ten einde. Onze moedige fietsers An Kindermans en Maarten Verlinden hebben ondertussen al heel wat kilometers onder de wielen zien passeren, en niet altijd over even goede wegen. Maar de sfeer zit er blijkbaar goed in bij de groep. Ze hebben ook verschillende interessante ontwikkelingsprojecten bezocht en interessante contacten gelegd.

kleuren-licht-en-verdriet-op-allerheiligen

Kleuren, licht en verdriet op Allerheiligen

Weinige dagen zijn zo contrastvol als Allerheiligen. Balancerend tussen verdriet om de afwezigheid van zij die er niet meer zijn en melancholie om de mooie herinneringen die zijn gebleven. Een dag met een lach en een traan. Die sfeer ademen ook de begraafplaatsen: ingetogenheid in contrast met de kleurrijke bloemenzee en daarrond een spel van licht en schaduwen. (foto's Gust Ischen, kerkhof Eversel)

ook-loopgracht-en-voorwerpen-op-oorlogsexpo

Ook loopgracht en voorwerpen op oorlogsexpo

Volgend weekend opent in Woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen de tentoonstelling 'Heusden huldigt zijn helden 1914-1918' en dat bij de verschijning van het gelijknamige jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring. De expo toont niet alleen foto's van de meeste oudstrijders, maar zet ook de waanzin van de oorlog in de kijker. Zo is een loopgracht nagebouwd met al de voorwerpen waarmee de soldaten zich moesten behelpen. Het was trouwens hun onderkomen voor vier jaar. Verder is er een grafvondst van een gesneuvelde te zien, een deel van een verpleegpost aan het front, info over de zoektocht naar vermisten, enz. En dan zijn er nog de vele foto's over het traject van de oorlog, vanaf de inval tot aan de IJzer. De tentoonstelling is tot en met 23 november elke dag van 14 uur tot 17u30 te bezoeken. (op de foto Henri Claes, één van de oudstrijders)

derde-nederlaag-voor-mfc

Derde nederlaag voor MFC

In het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder voor de derde maal op rij verloren. Gisteravond ging de ploeg in Borgerhout met 8-4 de boot in, nadat ze eerder een 0-2 voorsprong prijsgaf. Ook de beloften verloren met 6-1. Volgende vrijdag staat de verre verplaatsing (150 km) naar Tertre voor de beker van België op het programma. Tertre is de ongeslagen leider in 3de nationale. De bus vertrekt om 19 uur op het Koning Boudewijnplein.