Archief oktober 2015

cultuurraadgeschenk-voor-gouden-projecta

Cultuurraadgeschenk voor gouden Projecta

Het gebeurt tegenwoordig niet meer zo vaak dat een vereniging haar 50ste verjaardag mag vieren. Maar fotoclub Projecta heeft wel al zo een rijke geschiedenis en mocht dus vanavond zijn gouden jubileumtentoonstelling presenteren. Ook voorzitter Valère Ceyssens van de gemeentelijke cultuurraad was present en hij mocht namens de gemeente een cheque van 400 euro overhandigen aan Projectavoorzitter Jan Leijskens. Die beloofde dat de schenking een nuttige bestemming zal krijgen.

prachtige-foto-s-van-projecta

Prachtige foto's van Projecta

Veel volk vanavond in Muze, voor de vernissage van de fototentoonstelling van Projecta. De leden hebben niet alleen hun best gedaan om de mooiste foto's te selecteren en vergroten uit eigen natuur, uit exotische landen, stillevens en modellen. Centraal staat ook een prachtige '50' gedecoreerd met foto's. De expo is in de galerij van Muze (bij de balzaal) te bezoeken tot en met zondag 22 november, dagelijks van 14 tot 22 uur.

allerheiligen-is-ingezet

Allerheiligen is ingezet

Als het gaat om bloemversieringen, kennen ze er in Viversel wat van. Dat bleek vanavond tijdens de Allerheiligenviering voorgegaan door priester Augustin Champagne en diaken Frank Dumont. Voor het altaar stond een indrukwekkend bloemstuk. (foto Lode Beylemans)

rp-products-en-wieze-boys-a-bekeren-verder

RP Products en Wieze Boys A bekeren verder

Geen competitie vandaag in het bedrijfsvoetbal, maar wel de 16de finales van de beker. Daarin won RP Products met 0-3 bij VNA Winterslag. Ook VK Wieze Boys A had weinig moeite met FC Beukenhof, het werd 0-4. Wieze Boys B verloor met 4-2 bij Global Impact.

uitwinst-voor-bolderberg

Uitwinst voor Bolderberg

In de derde provinciale A van het voetbal heeft FC Bolderberg zaterdagavond een 2-3 overwinning behaald bij AC Tervant.

morgen-opent-15de-artikel-27

Morgen opent 15de Artikel 27

Morgen opent de 15de editie van Artikel 27, met deze keer als thema 'Er was eens. Herinneringen aan een hoopvolle toekomst'. De vernissage vindt om 14 uur plaats in het vroegere zwembad in de Dekenstraat, daar staan vooral installaties. Vanaf 15 uur zijn ook de andere locaties geopend: de foyer van Muze met een kunstwerk met 15 gaatjes en het (…) Lees het hele bericht

twee-fietsers-aangereden

Twee fietsers aangereden

Rond kwart voor drie deze namiddag zijn in de Schansstraat twee gewonden gevallen. Twee fietsers werden er aangereden door een auto en kwamen ten val.

griezelen-kan-ook-zonder-fake-toestanden

Griezelen kan ook zonder fake-toestanden

Vanavond gaan heel wat mensen op halloweentocht, we wensen hen veel gegriezel toe. Maar deze vleermuis is echt, en zit hier in de natuur, misschien kom je haar wel tegen. (foto Stefan Was)

vandaag-gezien-31-oktober-2015

Vandaag gezien

Nog een paar herfstfoto's van Jan Leijskens en ook enkele technische hoogstandjes, als proloog op de foto-expo van Projecta.

halloween-in-beekbeemden

Halloween in Beekbeemden

De Ronde Tafel - soort leerlingenparlement - van Beekbeemden bezorgde alle kinderen in de lagere school een leuke halloweendag. In het buitenklasje werd voor halloweensfeer gezorgd met griezelmuziek en een schminkbeurt voor iedereen die wilde.En er stond een ketel heksensoep te dampen. (meer foto's)

muziek-van-simon-and-garfunkel-levend-gehouden

Muziek van Simon and Garfunkel levend gehouden

Twee musicalsterren van de London West End brachten in een uitverkochte Muze samen met een sterke live-band The Simon and Garfunkel Story.

mfc-verliest-in-schoten

MFC verliest in Schoten

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 8-5 verloren bij Schoten. UPDATE MFC liet kostbare punten liggen. Het nam nochtans een goede start maar miste 3 kansen in de eerste minuten. Uit de droge counters van de thuisploeg resulteerde al snel een 4-0, voor rust kwam SI nog terug tot 4-2, maar nadien zette Schoten door, een slotoffensief met vliegende keeper bracht geen zoden meer aan de dijk.
In vierde provinciale A kreeg Ikra Heusden een 8-6 toegediend bij Kartal Ham.

de-kijk-van-richie-169

De kijk van Richie

Om even te mijmeren ...

veel-belangstelling-voor-boek-en-expo

Veel belangstelling voor boek en expo

Heel wat belangstelling vrijdagavond voor de opening van de jaarlijkse tentoonstelling van de Heusdense Geschied- en Heemkundige Kring in Woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen. Daarbij werd ook het jaarboek 2015 met heel wat foto's voorgesteld. Centraal in het boek staan dit jaar de geschiedenis van jeugdhuis Jefa, het verhaal van een Engelse oorlogsoldaat en een hele reeks oude familiefoto's. Het verdienstelijke werk van de heemkundekring werd onder meer bejubeld door schepen van cultuur (…) Lees het hele bericht

vrachtwagen-en-auto-botsen

Vrachtwagen en auto botsen

Rond 10 voor vier vanochtend zijn op de E 314 een vrachtwagen en een auto gebotst. Dat gebeurde in de omgeving van oprit Heusden-Zolder in de richting van Lummen. In de auto viel bij het ongeval één gewonde.

inbrekers-slaan-driemaal-toe

Inbrekers slaan driemaal toe

Dieven hebben weer toegeslagen op enkele plaatsen in Heusden-Zolder. In het Eikhof is gisteravond een diefstal na een inbraak ontdekt. In de Ubbelstraat merkten bewoners deze morgen een inbraak op. En ook in de Gravenlaan werd afgelopen nacht een woning het doelwit van inbrekers.

leerlingen-proberen-beroepen-in-de-praktijk

Leerlingen proberen beroepen in de praktijk

De 6de klassers van de Springplank hebben een super-leuke dag beleefd in de VDAB-gebouwen in Hasselt. Wat wil je, de leerlingen mochten er zelf allerlei beroepen proberen: zo werden ze dakwerker, schoonmaker en keukenhulp. Ze ondervonden aan den lijve dat sommige beroepen behoorlijk zwaar zijn en dat je er één en ander moet voor kunnen. Ze keerden terug met heel wat ervaring en leuke gadgets.

vandaag-gezien-30-oktober-2015

Vandaag gezien

Nevelige ochtenden gevolgd door een prominent aanwezige zon, laten de herfstkleuren volledig tot hun recht komen dezer dagen. En je vindt het allemaal zowel in de natuur, in weiden als langs de straat. (foto's Gust Ischen)

drugsdealer-in-nederland-verdacht-van-moorden

Drugsdealer in Nederland verdacht van moorden

Samir T., een 38-jarige man, die 11 jaar geleden onder meer in Heusden-Zolder en Antwerpen in de drugshandel actief was, zit nu in Nederland in de cel op verdenking van moord. In 2004 leverde hij grote hoeveelheden cocaïne aan twee dealers in Heusden en Lummen die meer dan 200 klanten bevoorraadden. Maar ze liepen tegen de lamp, Samir T. kreeg 3 jaar celstraf. De voorbije dagen is Samir T. in Nederland - samen met een verdachte uit Breda - opgepakt en aangehouden op verdenking van (…) Lees het hele bericht

het-weer-warm-en-zonnig

Het weer: warm en zonnig!

Een krachtig hogeluchtdrukgebied over het oosten van Europa bepaalt het weerbeeld in onze streken voor de volgende dagen. Het is droog, zonnig en warm voor de tijd van het jaar. De nachten worden echter wel koud met kans op grondvorst.
Vandaag is het flink zonnig met enkel wat hoge sluierwolken. Het kwik kan oplopen tot 16 graden en er staat weinig wind.
Zaterdag domineert de zon en de schitterende blauwe hemel wordt gesierd door enkele wolkenplukjes. Het wordt warm bij maxima rond 18 (…) Lees het hele bericht

slechte-onderwijscijfers-voor-heusden-zolder

Slechte onderwijscijfers voor Heusden-Zolder

Dat Heusden-Zolder binnen Limburg één van de gemeenten is waar het op socio-economisch vlak erg moeilijk gaat, is al langer duidelijk. Deze week is dat nog maar eens duidelijk geworden in de analyse van de onderwijsproblemen in Limburg die minister van onderwijs Crevits samen met gedeputeerde Jean-Paul Peuskens maakte. In de meeste socio-economische indicatoren zit Heusden-Zolder in de groep die (ver) boven het gemiddelde zit. 21,5 % van de kinderen wordt in een kansarm gezin (…) Lees het hele bericht

griezelen-in-de-vroege-ochtend

Griezelen in de vroege ochtend

De leerlingen van het zesde jaar van het Sint-Franciscuscollege sluiten de eerste periode van het schooljaar steevast af met een TD, ten voordele van de Italiëreizigers. Al even traditioneel komen ze dan 's morgens verkleed naar school. Dit jaar stond alles in het teken van Halloween. Sommigen zagen er heel angstaanjagend uit. Het 'groepsdansje' op de speelplaats werd door de leerlingen van de andere jaren erg gesmaakt. De organisatie van verkleedpartijtjes staat niet in het leerplan, maar het is blijkbaar een competentie die de collegeleerlingen verwerven zonder lessen ... (meer foto's van Patrick Daniëls)

expo-is-klaar-voor-de-opening

Expo is klaar voor de opening

In woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen heeft de Geschied- en Heemkundige Kring zijn tentoonstelling klaar, die gaat vanavond open en is te bezoeken tot 22 november dagelijks van 14 uur tot 17u30. Vorig jaar met de oorlogstentoonstelling werd al een andere weg in geslagen met een installatie en meer voorwerpen, en dit jaar wordt die lijn verder doorgetrokken met archeologische vondsten, allerlei schenkingen door Heusdenaren, juwelen en andere etnologische voorwerpen en de reconstructie van het prehistorisch jachtkamp. (foto's Julien Maebe)

voetbalmatchen-beginnen-half-uur-vroeger

Voetbalmatchen beginnen half uur vroeger

De invoering van het winteruur en de vroeger invallende duisternis heeft ook gevolgen voor de voetbalcompetitie. Vanaf zaterdag 31 oktober worden in de provinciale reeksen de wedstrijden van de eerste ploegen, maar ook die van de U21 en reserven een half uur vroeger op gang gefloten. Dus om 14u30 in plaats van 15 uur.

vandaag-gezien-29-oktober-2015

Vandaag gezien

Zilverreigers en witte zwanen zorgden vandaag voor mooie taferelen in De Wijers. (foto's Marcel Gybels)

deel-college-omgeving-wordt-afgesloten

Deel college-omgeving wordt afgesloten

In het kader van de werken aan het SFC, campus Berkenbos,en de aanleg van de bushalte en parking in Pater Amideuslaan hebben politie, gemeente en aannemers een overleg gehad. Vanaf 2 november, volgende maandag dus worden de Pastoor Paquaylaan, Pater Amideuslaan en Minderbroedersstraat tijdelijk afgesloten om de werken vlot en veilig te kunnen uitvoeren. Daarvoor zullen de nodige wegomleidingen worden aangeduid. Iedereen wordt aangeraden de omgeving van de werken te vermijden en zoveel mogelijk de Schansstraat te gebruiken.

grootouders-en-kleuters-op-kabouterwandeling

Grootouders en kleuters op kabouterwandeling

De kleuter-grootouderswandeling is stilaan een leuke traditie aan het worden in De Springplank Eversel. Vandaag gingen meer dan 200 grootouders een uurtje op wandel met hun spruit, het was schitterend in de Everselse bossen met de aanwezige herfstzon. Het werd een kabouterwandeling met zoekopdrachten en een zoektocht naar een heuse schatkist. Vele grootouders en kleuters waren origineel verkleed. Na de wandeling volgde een traktatie door oudervereniging en leerkrachten, er werden soep en thuis gebakken lekkernijen aangevoerd. Morgen meer foto's op www.springplankeversel.be ​

leerlingen-staan-stil-bij-de-begraafplaats

Leerlingen staan stil bij de begraafplaats

Meester Steven en de leerlingen van het 4de leerjaar van de Sint Jan Berchmans school in Viversel stonden vandaag even stil bij het kerkhof van Viversel. Daar vernamen de leerlingen meer over de onderverdeling van een begraafplaats. De tekst op grafstenen werd ontleed, waarna de leerlingen in werkgroepjes enkele opdrachten uitwerken. Dat deden ze ijverig maar respectvol. (foto Lode Beylemans)

verschillende-acties-voor-t-weyerke

Verschillende acties voor 't Weyerke

't Weyerke organsieert morgen in de balzaal van Muze zijn jaarlijkse Dinner Dance. Het gaat om een 'fundraising dinner' met een zevengangenmenu bereid door Felix Alen van Hof te Rhode en Wim Janssen en zijn keukenteam. Legs & Bellies brengen gepaste live-muziek. Het is trouwens één van de acties die 't Weyerke naar het einde van het jaar doet, er staan onder meer ook een wijnverkoop en een truffelactie op het programma. Meer info.

op-28-november-met-pitslampen-de-terril-op

Op 28 november met pitslampen de terril op

Het is ondertussen een traditie geworden dat de vzw Toerisme Heusden-Zolder in de aanloop naar het feest van Sint-Barbara een wandeling 'met pitslampen naar de top van de terril' organiseert. Dit jaar mag je daarvoor zaterdag 28 november in je agenda aanstippen. Het gaat om een begeleide avondwandeling die tussen 17 en 18 uur vertrekt aan Den Lavaar. Van daaruit gaat het naar ZLDR Luchtfabriek en via het ophaalmachinegebouw wordt de wandeling verdergezet richting terril. (…) Lees het hele bericht

jefa-oorlog-en-vondsten-in-expo-en-boek

Jefa, oorlog en vondsten in expo en boek

Morgenavond om 20 uur opent in woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen (Pastoor Van Mierlolaan) de traditionele najaarstentoonstelling van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden, waarbij ook het jaarboek 2015 wordt voorgesteld. Twee thema's staan centraal in het boek: de geschiedenis van jeugdclub Jefa en het verhaal van Arthur Bigss, het oorlogsverslag van een Engelse soldaat tijdens zijn verblijf in Heusden in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast staan er ook heel wat oude familie (…) Lees het hele bericht

drukte-op-de-kerkhoven-neemt-toe

Drukte op de kerkhoven neemt toe

Het is dezer dagen druk op de kerkhoven. Mensen proberen in de aanloop naar Allerheiligen de graven van hun overleden familieleden netjes te maken en de eerste chrysanten en andere bloemen hebben ondertussen hun plaats al gekregen, zoals hier op het kerkhof van Zolder-Centrum. In het weekend wordt dat een kleurrijke zee van bloemen. (meer foto's Tony Sempels)

wat-rijdt-er-toch-allemaal-rond

Wat rijdt er toch allemaal rond?

De politie onderschepte een bestuurster met een onverzekerde auto. De wagen bleek bovendien niet ingeschreven en werd getakeld. De overtreedster bedreigde de vaststellers. Ook daarover werd een proces-verbaal opgesteld. Afgelopen week legde de interventiedienst 48 ademtesten op aan bestuurders. Eén persoon had te diep in het glas gekeken. Een bestuurder die met een niet-verzekerd, niet-ingeschreven en niet-gekeurd voertuig reed tijdens zijn rijverbod werd op de bon geslingerd.

paardenliefhebber-tot-op-het-laatst

Paardenliefhebber tot op het laatst

Een niet alledaags zicht vanmiddag aan de kerk van Heusden waar een stijlvolle rouwkoets met twee paarden was ingezet bij de uitvaart van Jan Bongaerts. 'Den drukker' was dan ook een paardenliefhebber in hart en nieren en erg gekend in het paardensportmilieu. Hij was dan ook de fokker van Parco, het toppaard waarmee Ludo Philippaerts hoge ogen gooide op de Olympische Spelen, Europese en wereldkampioenschappen en de Wereldbeker. (foto Ana Moran)

autobestuurder-gewond-in-peer

Autobestuurder gewond in Peer

Een 47-jarige bestuurder uit Heusden-Zolder is op de Peerderbaan in Peer in botsing gekomen met een vrachtwagen. De autobestuurder raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

kreabo-serveert-tijd-voor-tiramisu

Kreabo serveert 'Tijd voor Tiramisu'

Toneelvereniging Kreabo vzw speelt dit najaar 'Tijd voor Tiramisu'. Deze kerstkomedie van Yves Caspar is soms bitterzoet, soms aanvallend, dan weer hilarisch, maar altijd met een knipoog naar de realiteit. Georgette nodigt haar schoonbroer uit voor kerstavond, zeer tegen de zin van haar man Michel. Zijn broer leende van hem veel geld, maakt grote sier, maar terugbetalen kwam er nog niet van. Zo worden de twee broers die al jaren in ruzie leven, gedwongen om kerstavond samen door te (…) Lees het hele bericht

bijzondere-installaties-voor-artikel-27

Bijzondere installaties voor Artikel 27

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de editie 2015 van de tentoonstelling Artikel 27. De opent zondag om 14 uur in het overdekte zwembad, waarna ook in Muze en het oud schooltje van de Voort de rest van de expo opengaat. In het (lege) zwembad toont Mark Swysen een indringende in situ installatie. In de badkuip plaatst Mark zijn installatie ‘katharsis’. Boven het lege zwembad zweeft een 3 m³ grote bol (…) Lees het hele bericht

flippende-vrouwen-voor-de-rechter

Flippende vrouwen voor de rechter

Twee vrouwen uit Heusden-Zolder stonden terecht voor de correctionele rechtbank in Hasselt. Een 49-jarige vrouw stond - na een eerdere veroordeling voor gelijkaardige feiten - opnieuw voor de rechter omdat ze de lokale politie terroriseerde met honderden nutteloze telefoons. Daarbij stelde ze de meest absurde vragen. De rechter veroordeelde haar tot 10 maanden cel, waarvan de helft met uitstel, 300 euro boete en nagenoeg 1000 euro gerechtskosten. Later wordt ook nog bekeken welke schadevergoeding ze de (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-62

Vanavond gezien

De opkomende maan wierp vanavond een sprookjesachtig licht over de kerktoren van Zolder-Centrum. (foto Dirk Dedrij)

jagerskamp-verrijst-in-hof-ter-bloemen

Jagerskamp verrijst in Hof Ter Bloemen

In Woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen verrijst momenteel een jagerskamp van zowat 10.000 voor Christus. Dat wordt opgebouwd door de Heusdense Geschied- en Heemkundige Kring. Het kamp wordt gemaakt met allerlei archeologische vondsten en maakt deel uit van de jaarlijkse tentoonstelling met bijhorend boek die de kring vrijdagavond opent. Ook de geschiedenis van jeugdhuis Jefa is daarbij dit jaar een centraal thema. (foto Julien Maebe)

vlaamse-cultuurprijs-voor-de-reuzen

Vlaamse Cultuurprijs voor de Reuzen

Vandaag heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz in Gent de tweejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor Immaterieel Erfgoed uitgereikt aan Reuzen in Vlaanderen vzw. Volgens de jury is het bijzonder hoe het netwerk van meer dan 80 verenigingen de eigen noden oversteeg om een erfgoedzorgplan te realiseren, bovendien werken ze samen aan één borgingsprogramma en netwerk dat zich inzet voor de toekomst van de reuzencultuur. Limburg met zijn vele reuzen en gildes speelt daarin de (…) Lees het hele bericht

awards-voor-klantvriendelijke-winkels-uitgereikt

Awards voor klantvriendelijke winkels uitgereikt

In het gemeentehuis mocht schepen van middenstand Jeanne Prikken vanavond samen met de medewerkers van de dienst lokale economie de awards voor klantvriendelijkheid uitreiken aan enkele handelaars van winkelcentrum Cité. Het gemeentebestuur werkt aan een positief imago voor het winkelcentrum en had daarom tijdens de Braderie hostessen op pad gestuurd. Die hielden bij de bezoekers een enquête over de winkelinrichting, sfeerbeleving, klantvriendelijkheid en het gebruik van het (…) Lees het hele bericht

fairtrade-etentje-wordt-klaar-gemaakt

Fairtrade etentje wordt klaar gemaakt

Vanmiddag schuiven liefst 116 gasten aan voor een fairtrade etentje ten voordele van 11.11.11. Het gaat om personeel van het gemeentebestuur, OCMW, politie, Kind en Gezin, VDAB, Alternatief, PWA, Agora, Daidalos en het Sint-Franciscuscollege. Gelegenheidschef is Rie Vermeren. Zij reisde de wereld rond en bracht uit vele landen heerlijke recepten mee. Sinds vanmorgen is ze samen met leerlingen en leerkrachten van het Sint-Franciscuscollege druk in de weer met de bereiding van een (…) Lees het hele bericht

muze-brengt-zaterdag-tripple-bill-en-afterparty

Muze brengt zaterdag tripple bill en afterparty

Cultuurcentrum Muze heeft al langer een boon voor jonge artiesten en minder bekende namen uit het pop- en rockcircuit. Daarom organiseert het nu zaterdag een minifestival in de schouwburg en het Muzecafé met drie veelbelovende en relatief jonge Belgische bands waarin vrouwenstemmen centraal staan. Lili Grace bestaat uit de zusjes Nelle en Dienne (…) Lees het hele bericht

twee-clubs-in-goed-bezig-finale

Twee clubs in Goed Bezig-finale

Twee sportclubs uit Heusden-Zolder zijn geselecteerd voor de finale van de Goed Bezig Fotowedstrijd. Daarin konden clubs zich op hun mooist laten fotograferen in vier verschillende categorieën. Badmintonclub Smash is geselecteerd in de categorie ‘Goed vrijwillig bezig’. (foto boven) Stemmen voor Smash kan hier. Atletiekclub Meylandt AC is dan weer geselecteerd in de categorie 'Goed begeleid bezig' (foto onder) Stemmen voor Meylandt kan hier. Stemmen kan nog tot en met vrijdag 6 november. De 40 foto’s met de meeste stemmen (in verhouding tot het aantal actieve clubleden) winnen een waardebon van € 250. Daarnaast is er in elke provincie nog één club die wint met het hoogste absolute aantal stemmen. Uw stem uitbrengen gebeurt via Facebook.

zwaar-verlies-voor-firtina

Zwaar verlies voor Firtina

In de vierde provinciale A van het zaalvoetbal heeft Firtina Heusden maandagavond een behoorlijke pandoering gekregen. Bij Futsal Warande in Ham werd het 9-1.

vandaag-gezien-26-oktober-2015

Vandaag gezien

Het lijkt wel een snoeppaddestoel met suikerstukjes op, maar blijf er zeker van af als je zo'n exemplaar tegenkomt. Deze kanjer heeft een doormeter van 21 cm en 15 cm hoogte. Wat verbeelding en een speeltje en je tovert hem om in een paardenmolen. (foto's Marcel Gybels)

mathieu-smeets-is-clubkampioen-bij-meylandtvissers

Mathieu Smeets is clubkampioen bij Meylandtvissers

Feest bij de Meylandtvissers, want daar werd Mathieu Smeets gevierd als clubkampioen 2015.

projecta-maakt-zijn-expo-klaar

Projecta maakt zijn expo klaar

De leden van fotoclub Projecta waren vandaag volop aan de slag in de galerij van cultuurcentrum Muze. Ze brachten er hun foto's aan die vanaf zaterdag de tentoonstelling 'Mooi om zien' vormen. In het totaal een 80-tal mooie en tegelijk zeer uiteenlopende foto's waarmee tegelijk de 50ste verjaardag van de vereniging bekroond wordt. Alles werd nauwgezet uitgemeten en bij het ophangen werden zelfs witte handschoenen gebruikt om ongewenste vingerafdrukken te voorkomen.  Zaterdag om 20 uur is er de vernissage, daarna nog te bekijken tot en met 20 november.

parking-en-bushaltes-worden-aangelegd

Parking en bushaltes worden aangelegd

Op de hoek van de Pater Amideuslaan en de Pastoor Paquaylaan - tegenover Ons Huis en langs residentie Amideus - wordt momenteel koortsachtig gewerkt door de Genkse firma Casters. Er komen daar een parking met 110 plaatsen en 4 bushaltes, het college betaalt tweederde van de kosten. Ze maakt deel uit van de herinrichting voor een verkeersveiliger omgeving, die samenhangt met de uitbreiding van het Sint-Franciscuscollege. De parking zal in eerste instantie gebruikt worden door (…) Lees het hele bericht

8-bestuurders-hadden-teveel-gedronken

8 bestuurders hadden teveel gedronken

De politie hield in de nacht van zaterdag op zondag alcoholcontroles op 3 plaatsen in de gemeente. Heel wat verkeershooligans liepen tegen de lamp. 4 bestuurders bliezen positief en hadden dus veel te veel gedronken. 4 anderen hadden lichtjes teveel op en bliezen alarm, hetgeen hen een boete en inhouding van het rijbewijs voor 3 uur opleverde. 2 wagens bleken niet verzekerd en werden getakeld. Voorts zijn inbreuken vastgesteld wegens niet-keuring (2) en niet gebruiken van het kinderzitje. De onverantwoordelijke bestuurder krijgt daarvoor een boete van € 165.

the-party-is-over-nieuwe-single-van-regi

'The party is over', nieuwe single van Regi

Vandaag verschijnt 'The party is over' de nieuwe single van Regi, en voorloper van 'Voices' het album dat vrijdag op de markt komt. 'The Party is over' is een samenwerking van Regi, Sem Thomasson en LX. Het nummer is uitgebracht bij Mostiko. Vrijdag heeft trouwens in de Antwerpse Lotto Arena Regi Mania plaats.

woensdag-start-nieuwe-hondenschool

Woensdag start nieuwe hondenschool

Heusden-Zolder krijgt een nieuwe hondenschool. OTV Heusden gaat op woensdag 28 oktober van start op de Helzoldterreinen. Baasjes met alle honden of rassen kunnen er terecht voor gehoorzaamheidstrainingen. Vanaf 18u30 begint de les voor het programma 1+2. Om 19u30 is het tijd voor de pups en om 19u45 komen de A, B en C-klas aan de beurt. Debutanten kunnen komen trainen om 20u30. De trainingen zijn zowel op woensdag- als op vrijdagavond. Op die momenten zijn ook toeschouwers en hondenbaasjes welkom in de cafetaria van de hondenschool.

vandaag-weer-post-in-de-bus

Vandaag weer post in de bus

In het postsorteercentrum Antwerpen X is de staking voorbij. In het weekend al hebben personeelsleden het werk hervat, maar in heel het centrum heeft de post zich opgestapeld. Alle containers zitten eivol. Vandaag vallen er dus opnieuw brieven en andere poststukken in de bus, maar het kan enkele dagen duren voor de achterstand is weggewerkt.

prachtig-verjaardagsconcert-van-exsultate

Prachtig verjaardagsconcert van Exsultate

Het koor Exsultate vierde een onvergetelijke 60ste verjaardag met zijn concert gecentreerd rond het Gloria van Vivaldi. De zangers en zangeressen van Exsultate gaven werkelijk het beste van zichzelf, de solisten maakten indruk en het Hasselts Symfonie-orkest bood een prachtige muzikale omkadering. De Valentinuskerk was helemaal volgelopen voor dit concert, het enthousiaste publiek toonde zijn appreciatie door het bisnummer mee te zingen. (foto's Julien Maebe)

twee-thuisnederlagen-voor-olympia

Twee thuisnederlagen voor Olympia

In het petanque leed de federale ploeg van Olympia alweer weer thuisverlies. Na liefst 6 uur spel moest het team het onderspit delven tegen Brussels 'de Singel' met 4-8. Ook in tweede provinciale verloor Olympia thuis met 3-6 van Maaseik.

hebad-pakt-3de-plaats

Hebad pakt 3de plaats

Het gaat badmintonclub Hebad Heusden voor de wind. In kwalificaties in de tweede nationale in Fleron won Hebad van Loverval met 6-2 en van Everberg met 5-3. Daardoor neem het team de derde plaats in de rangschikking

wieze-boys-en-rp-products-nog-ongeklopt

Wieze Boys en RP Products nog ongeklopt

In het bedrijfsvoetbal lijkt er dit seizoen maar geen maat te staan op de clubs uit Heusden-Zolder. RP Products versloeg dit weekend Weerstand Zonhoven met 4-1 en staat aan de leiding met 24 punten, het maximum. VK Wieze Boys haalde zwaar uit naar FC Berg met 7-2, het telt nu 21 punten maar heeft een wedstrijd minder gespeeld.

kvv-moet-5-goals-slikken

KVV moet 5 goals slikken

In de vierde provinciale A kreeg KVV Heusden-Zolder een 5-0 aangesmeerd bij Excelsior Hamont. Veel doelpunten ook in Eendracht Houthalen - Statie Zolder, het werd daar 3-3.

anadol-vindt-de-goal-weer

Anadol vindt de goal weer

In de derde provinciale A van het voetbal was Anadol weer flink op dreef. Het versloeg AC Tervant met 4-1. Bolderberg speelde 1-1 tegen Kaulille.

eieren-tegen-woning

Eieren tegen woning

Een inwoner van de Oudstrijderslaan heeft vanmorgen aangifte gedaan bij de politie wegens vandalisme. Onbekenden hadden rauwe eieren tegen de gevel en de vensters van de woning gegooid.

winterscheid-terug-bij-jeugd-sk-06

Winterscheid terug bij jeugd SK 06

Nog een nieuwtje van bij vierdeprovincialer SK Heusden 06. De coördinatie van de jeugdploegen gebeurt daar in de toekomst door Marc Claes samen met Peter Winterscheid. Opvallend is dat Winterscheid tot voor kort T1 was maar na de slechte seizoensstart opstapte als trainer. Hij zal nu de jeugdploegen zowel sportief als naar algemene werking opvolgen.

50-jarigen-van-heusden-verzamelden-1

50-jarigen van Heusden verzamelden

'Dei van '65', de 50-jarigen van Heusden en omstreken kunnen blijkbaar nog altijd een feestje bouwen. 10 jaar na de vorige bijeenkomst was het opnieuw verzamelen geblazen met een grote groep. Na het pastabuffet en het bijkletsen, was het tijd om de beentjes los te gooien, tot ergens vanmorgen vroeg ... (foto Ronny Vanthienen)

leerlingen-de-brug-op-weg-naar-openluchtklas

Leerlingen De Brug op weg naar openluchtklas

Vanmorgen zijn de leerlingen van het zesde leerjaar van Vrije Lagere School De Brug vertrokken voor hun 6-daagse openluchtklas (OLK). Wekenlang hebben ze zich voorbereid onder meer met een OLK-lied, OLK-dans en repetities voor het vrij podium. Voor de zesde maal is het Château d'Insegotte in Filot-Hamoir de verblijfplaats. Dit jaar is 'Bessy' het centrale thema. In zes dagen zullen de leerlingen heel wat te weten komen over de natuur en de geschiedenis van de streek. (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-25-oktober-2015

Vandaag gezien

Oeps ... wat staat hier in mijn gazon, dacht Jan Leijskens vanmorgen. Het blijkt om een spitse knotszwam te gaan.

vck-mist-basisspelers

VCK mist basisspelers

In het volleybal heeft VCK Bolderberg met 1-3 verloren van VC Zoersel B. Bolderberg was gehandicapt door het ontbreken van Gert Palmers en Dries Berckmans. Toch begon het goed aan de wedstrijd, maar het bezoekende blok was te sterk in de eerste set. In de tweede set was een strijdlustige thuisploeg de evenknie van de bezoekers maar moest ook die uit handen geven. Een enorm spannende derde set werd wel met thuiswinst afgesloten. En daar zag het ook lang naar uit in set vier, maar helaas bleef daar een setbal onbenut en dat werd afgestraft. Setstanden: 20-25, 20-25, 26-24 en 24-26.

thuisnederlaag-voor-zolder-a-1

Thuisnederlaag voor Zolder A

Heel wat basketbalwedstrijden op zaterdagavond. In eerste provinciale verloor Zolder A van Hasselt B met 73-79 UPDATE  In een gelijkopgaande match gaven beide ploegen elkaar geen duimbreed toe. In een bloedstollend laatste kwarter wisten de gebroeders Quetin (elk 1x 3punter) nog een verlenging uit de brand te slepen. Daarin hield Hasselt het hoofd koel en bezorgde zo Zolder de eerste thuisnederlaag van het seizoen.
In tweede provinciale versloeg Berkenbos (…) Lees het hele bericht

bloemen-en-kussen-voor-jarige-pastoor-giuseppe

Bloemen en kussen voor jarige pastoor Giuseppe

Amper een week na zijn feestelijke aanstelling tot pastoor-moderator van de federatie Zolder werd Giuseppe Di Salvatore alweer gevierd. Deze keer omdat hij maandag 66 jaar wordt. Daarvoor kreeg hij zaterdag na de avondmis in de kerk van Viversel bloemen en kussen. Morgen moet hij ook nog in Bolderberg de mis opdragen dus wie weet ... (foto Lode Beylemans)

nieuwe-uitwinst-voor-sk-heusden-06

Nieuwe uitwinst voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale A van het voetbal lijkt SK Heusden 06 zich helemaal herpakt te hebben na zijn slechte seizoensstart. Vanavond won het met 0-3 bij Eksel.

vandaag-gezien-24-oktober-2015

Vandaag gezien

Ondanks dat de herfst al flink gevorderd is, zijn de vogelringers nog altijd aan het werk. Vandaag kregen ze een waterpieper in de netten. Volgens kenners is dat al 8 jaar geleden. Waterpiepers zijn dan ook echte bergvogels, maar ze kunnen ook hier bij ons voorkomen op natte plaatsen en in vijvergebieden. Ze leven in de zomer hoog in de bergen boven de boomgrens en zakken dan in de winter af naar lagere streken zoals België en Nederland. (foto Stefan Was)

reuzenliefhebbers-informeren-zich-over-hun-passie

Reuzenliefhebbers informeren zich over hun passie

Leden van reuzengilden uit Belgisch- en Nederlands-Limburg en een stukje Vlaams-Brabant verzamelden vandaag in de harmoniezaal van Heusden-Centrum voor een 'Repair Café'. Zoals de naam het zelf zegt kwamen de reuzenliefhebbers in een informele sfeer samen om te kijken hoe ze het best reuzen kunnen bouwen of restaureren. Daarbij waren er onder meer demo's van koppen en handen bouwen, het rietvlechten van reuzentorso's, Marcel Veltjen over het schilderen en herstellen (…) Lees het hele bericht

diefstal-in-woning-in-verbouwing

Diefstal in woning in verbouwing

Vanmorgen vroeg arriveerde de eigenaar bij zijn woning in de Kerkstraat die hij momenteel aan het verbouwen is. Maar er bleek vannacht ingebroken en daarbij zijn werkmaterialen gestolen. Deze middag moest de politie naar de Paquaylaan. Kort voor twee uur waren daar twee auto's gebotst. Eén van de bestuurders raakte licht gewond, hij moest niet naar het ziekenhuis, maar het ongeval zorgde wel voor een hoogoplopende discussie.

het-weer-warm-1

Het weer: warm!

Een hogedrukgebied schuift over het Europese vasteland, waarbij de volgende dagen een zuidelijke luchtstroming op gang komt over onze streken. Het wordt vooral een stuk warmer!
Vandaag domineren wolkenvelden in de ochtend, maar het is droog. Later is er ruimte voor wat zon en het kwik kan klimmen tot 16 graden.
Morgen wisselen zon en wolken elkaar af. Vooral na de middag is er wat meer zon bij maxima rond 13 graden.
Maandag stijgt de luchtdruk flink en dat vertaalt zich (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-168

De kijk van Richie

Te laat om naar de fles te grijpen ...

exsultate-is-klaar-voor-zijn-gloria

Exsultate is klaar voor zijn 'Gloria'

Het koor Exsultate doet er alles aan om zondag een nokvolle kerk in Berkenbos 'glorieus' in vervoering te brengen. Het koor viert immers morgen zijn 60ste verjaardag met de uitvoering van onder meer het Gloria van Vivaldi. Daarvoor krijgen ze muzikale ondersteuning van het Hasselts Symfonieorkest en 4 solisten. Tijdens een laatste doorgedreven repetitie werden vrijdagavond alle kleine schoonheidsvlekjes verwijderd. Iedereen is er nu klaar voor. (foto's Julien Maebe)

dringend-nood-aan-winterkleding-en-mannenschoenen

Dringend nood aan winterkleding en mannenschoenen

Op vraag van het Rode Kruis-Opvangcentrum voor vluchtelingen in Helchteren doet Sint-Vincentius een dringende oproep aan de bevolking. Er is grote nood aan winterkleding en mannenschoenen. Iedereen die wat kan missen, mag dat binnenbrengen bij Sint-Vincentius, St.Lutgardisstraat 87 (oud schooltje Mommeplas) op maandag, dinsdag en woensdag van 9 tot 12 uur en zaterdag van 10 tot 12 uur. De mensen van Sint-Vincentius zorgen zelf dat alles in het opvangcentrum terechtkomt. Er verblijven uiteraard ook vluchtelingen in onze gemeente, maar die kan de vereniging voorlopig helpen met wat nu al dagelijks wordt binnengebracht. Ook financiële steun blijft altijd welkom.

mfc-en-eisden-dorp-delen-de-punten

MFC en Eisden Dorp delen de punten

In een boeiende topper in de tweede afdeling B van het zaalvoetbal hebben vrijdagavond MFC SI Heusden-Zolder en Eisden Dorp 4-4 gelijk gespeeld. In derde provinciale D verloor Il Tartufo Heusden thuis met 2-5 van Futsal Lummen. In vierde provinciale A versloeg Ikra Heusden Terrazza Lommel met 10-9.

dave-douglas-is-een-grote-muzikant

Dave Douglas is een grote muzikant

In Muze heeft Dave Douglas samen met zijn Quintet.vanavond duidelijk gemaakt waarom hij in één adem met andere grote hedendaagse jazznamen worden genoemd. Voor Kim Versteynen en Tim Finoulst was het dan ook een prachtige gelegenheid om zichzelf nogmaals te bewijzen als supportact. (foto's Lenscollectief)

foto-s-vanuit-talrijke-invalshoeken

Foto's vanuit talrijke invalshoeken

Vanavond is in kasteel Meylandt de expo van de afdeling fotokunst van de academie geopend. Die geeft een overzicht van de fotografie waar de huidige studenten mee bezig zijn. Allerlei onderwerpen en technieken worden vanuit verschillende invalshoeken benaderd: van landschapen via portretten, architectuur, reportagewerk, stilleven, fotobewerking tot cross-over met andere disciplines. Iedere student vertrekt van een eigen (…) Lees het hele bericht

okra-vierde-zijn-herfstfeest

OKRA vierde zijn herfstfeest

In 't Kuipershof vierde OKRA Heusden zijn herfstfeest. Liefst 145 leden daagden daarvoor op. Na het welkom door voorzitter Maurice Mues, een woordje door de pastoor en een herdenking van de overleden leden, werd ook het nieuwe thema voor de volgende twee jaar voorgesteld: 'Welkom aan boord. Omarm, ontdek, ontspan, ontmoet.' Iedereen mocht aanschuiven voor een lekkere maaltijd en One for All - Harry Geunes uit Neerpelt - zorgde voor een muzikaal programma met voor elk wat wils. (foto Julien Maebe)

jan-bongaerts-den-drukker-is-overleden

Jan Bongaerts - den drukker - is overleden

In woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen is Jan Bongaerts overleden, sinds jaar en dag in de regio gekend als 'den drukker'. Jan Bongaerts was de grondlegger van drukkerij Moderna en de bekende winkel in de Koolmijnlaan. Al in 1947 drukte hij zijn eerste vellen, op een tweedehands drukpers. Twee jaar later was drukkerij Moderna al een begrip, ze maakte de strooibriefjes voor de buurtbioscopen en bracht een eerste reclameblad 'Het Filmnieuws' op de markt, van in (…) Lees het hele bericht

de-watergroep-stelt-onderzoek-in-vraag

De Watergroep stelt onderzoek in vraag

De Watergroep heeft nu toch gereageerd over de bevindingen van het laboratoriumonderzoek in het tv-programma Terzake. Bij staalnames op 30 plaatsen in Vlaanderen, bleek dat het drinkwater op zes locaties - waaronder Zolder - niet aan de Europese norm beantwoordt. De Watergroep wijst erop dat het leidingwater dagelijks op een 60-tal kwaliteitsnormen gecontroleerd wordt en dat duizenden analyses op jaarbasis garant staan voor een prima kwaliteit. De Watergroep stelt zich ernstige vragen (…) Lees het hele bericht

dag-en-nacht-van-de-jeugdbeweging-in-sfc

Dag en nacht van de jeugdbeweging in SFC

De vele leerlingen van het Sint-Franciscuscollege die bij een jeugdbeweging zijn aangesloten, beleefden weer een onvergetelijke 'Dag van de Jeugdbeweging'. Hoewel, dat eigenlijk wat zacht is uitgedrukt. Gisteren werd een heus kamp opgetrokken op school en er werd vannacht geslapen in tenten. Maar voor het zover was, werd er natuurlijk verbroederd bij het kampvuur, er werd gezongen en gedanst. En wie vannacht enigszins kou had geleden, die was dat vanmorgen snel vergeten bij het stevige ontbijt dat de school aanbood.

jeugdbewegingen-ook-populair-in-springplank

Jeugdbewegingen ook populair in Springplank

Ook in VBS De Springplank in Eversel daagden veel leerlingen in uniform op. Vooral de scouts en chiro zijn populair. Maar van concurrentie of naijver was geen sprake, iedereen speelde mooi samen. En dat spelen, daar gaat het toch vooral om bij de jeugdbeweging.

dag-van-de-jeugdbeweging-in-beekbeemden

Dag van de jeugdbeweging in Beekbeemden

Dat het de Dag van de Jeugdbeweging was, bleek heel duidelijk in de basisschool Beekbeemden. (foto An Vanoppen)

morgennacht-de-klok-een-uur-terugzetten

Morgennacht de klok een uur terugzetten

In de nacht van zaterdag op zondag schakelen we weer over op het winteruur. Dat betekent dat we om 3 uur de klok moeten terugzetten naar 2 uur. Daardoor is het 's ochtends wat vroeger licht, maar 's avonds zal het een uur vroeger donker zijn. En dan is het weer wachten tot 27 maart volgend jaar om de klok weer vooruit te zetten. Maar als troost in deze sombere tijd ... zaterdagnacht kun je een uurtje langer slapen of stappen.

vandaag-gezien-23-oktober-2015

Vandaag gezien

Deze hond amuseert zich zowat te pletter in de buurt van het Speelhuisje in Eversel. (foto Marcel Gybels)

t-is-dag-van-de-jeugdbeweging

't Is Dag van de Jeugdbeweging

Wie vandaag in de buurt van een school komt, zal daar ongetwijfeld heel wat 'geüniformeerde' kinderen of jongeren zien. Het is immers de Dag van de Jeugdbeweging en alle leden van chiro, scouts, KAJ of welke jeugdbeweging pronken dan trots in hun uniform. Wellicht wordt hier of daar gezongen want het thema luidt 'Zingt!'. Aan het Sint-Franciscuscollege hebben de leerlingen overnacht in een tentenkamp en vanmorgen kregen ze daar een ontbijt. Vanavond sluit de Muziekodroom in (…) Lees het hele bericht

drukte-bij-sint-vincentius

Drukte bij Sint-Vincentius

Het was weer 'volle bak' vandaag bij de voedselbedeling van Sint-Vincentius. En zo wordt het de jongste tijd alsmaar drukker en drukker van inwoners en gezinnen die de touwtjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Gelukkig mag de organisatie rekenen op heel wat sympathie van de bevolking en verenigingen.

ook-zuiddag-hulp-voor-artikel-27

Ook Zuiddag-hulp voor Artikel 27

De vrijwilligers van Artikel 27, die al een paar weken aan de slag zijn met het opknappen van de tentoonstellingslocaties voor 1 november, kregen vandaag flink wat hulp. Mauranne, Mouchaid, Jenthe en Karel van het Sint-Franciscuscollege staken de handen mee uit de mouwen in het kader van Zuiddag. Ze stonden daarbij ook nog eens onder 'supervisie' van de stagiaire van Artikel 27, Paulien Aerts uit Heusden-Centrum. De cirkel was daarmee rond, want ook de opbrengst van Artikel 27 gaat naar het Zuiden.

100-bestuurders-te-snel-nabij-beekbeemden

100 bestuurders te snel nabij Beekbeemden

De verkeersdienst van de politie hield een snelheidscontrole in de omgeving van basisschool Beekbeemden in de Ringlaan. Liefst 100 bestuurders op 728 reden te snel. 3 overtreders krijgen een extra boete van € 110 wegens gsm'en aan het stuur. Voorts werd er geflitst in Weg naar de Grauwe Steen. Geen enkele van de 12 gecontroleerde bestuurders reed sneller dan toegelaten. 2 gsm'ers krijgen een boete. In Michel Scheperslaan reden 42 bestuurders sneller dan 70 km/u. Het rijbewijs van (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-22-oktober-2015

Vandaag gezien

Een blaassilene op een druilerige dag. (foto Jan Leijskens)

circuit-zolder-tevreden-over-zuiddag-personeel

Circuit Zolder tevreden over Zuiddag-personeel

Ook Circuit Zolder nam deel aan de Zuiddag en het team kreeg er versterking van Nicolas en Ihsan, twee collegeleerlingen van de campussen in Berkenbos en Heusden. Hun taak was de inventaris van het B.C. op het circuit te maken, in één van de VIP-locaties moesten ze alle aanwezige drank, glazen, tafels, stoelen, ... tellen. En volgens hun collega's voor één dag hebben ze dat supergoed gedaan. Om de dag af te ronden, mochten ze nog even een blik achter de schermen werpen. Bij het circuit kijken ze al uit naar de volgende editie ... (foto Marina Reynders)

staking-bij-de-post-gaat-verder

Staking bij de post gaat verder

Het ziet ernaar uit dat we - afgezien van de kranten - morgen nog minder post, of zelfs helemaal niets, in de bus gaan krijgen. De staking bij het sorteercentrum Antwerpen X is met 24 uur verlengd, daardoor zullen er volgende nacht geen poststukken van Antwerpen naar Limburg gebracht worden. De poststaking neemt trouwens uitbreiding naar de grote centra in de rest van het land. Het postpersoneel staakt tegen de vermindering van de vergoeding voor zaterdagwerk en flexibele arbeid.

volgende-maand-afscheid-nemen-van-zwembad

Volgende maand afscheid nemen van zwembad

Van 1 tot 22 november mag het overdekte zwembad in Zolder nog één keer een 'moment de gloire' beleven. Het is ondertussen al een tijdje dicht en het water is uit het bad weggelaten. Maar drie weken lang toont Artikel 27 er werken van experimentele kunstenaars in het kader van 'Er was eens. Herinneringen aan een hoopvolle toekomst'. Dat is voor iedereen die er ooit heeft gezwommen of leerde zwemmen ook een gelegenheid om een laatste bezoek te brengen. In het voorjaar, zo gauw het weer het toelaat, wordt het complex gesloopt. De put van het zwembad wordt opgevuld zodat er extra parking bijkomt. En tegen het lokaal van de gevechtssporten wordt een nieuwe muur gebouwd.

wist-je-dat-1044-alleenstaande-ouders

Wist je dat ... 1044 alleenstaande ouders

De meest recente bevolkingscijfers van Heusden-Zolder kennen we al langer, maar nu heeft de Federale Overheidsdienst Economie ook de indeling volgens huishoudens bekendgemaakt. Zo telt de gemeente officieel 12562 private huishoudens en 17 collectieve. 2959 mensen wonen alleen. Daarnaast zijn er 3111 gehuwde koppels zonder thuiswonend kind en 4079 met één of meer thuiswonende kinderen. 570 koppels wonen samen zonder kind, 624 met één of meer kinderen. Heusden-Zolder telt 1044 alleenstaande ouders. Tenslotte vallen er 175 onder de noemer 'andere types huishoudens'.

oude-bib-wordt-begin-volgend-jaar-gesloopt

Oude bib wordt begin volgend jaar gesloopt

De spreekwoordelijke dagen van de oude bibliotheek in Boekt zijn geteld, de bouwvergunning voor de afbraak is afgeleverd en de aanbesteding is uitgeschreven. Begin volgend jaar gaat het gebouw tegen de vlakte, tegelijk worden alle bomen gerooid om het perceel bouwrijp te maken. Het wordt verkaveld tot bouwgronden. De gemeente is eigenaar van 2/3 van de gronden, de rest is van de kerkfabriek en privé-eigenaars. De verkaveling komt op de eerste plaats langs de De Borghravelaan, de (…) Lees het hele bericht

mogelijk-minder-post-in-de-bus

Mogelijk minder post in de bus

De kans bestaat dat er vandaag minder post bezorgd wordt in Heusden-Zolder. Dat is het gevolg van de staking die is losgebroken in het sorteercentrum Antwerpen X, waar Limburg ook van afhangt. De staking - die trouwens ook in Brussel aan de gang is - heeft te maken met de geplande vermindering van de zaterdagvergoeding voor de postbodes. Die maatregel moet de kosten van Bpost drukken.

leerlingen-zijn-ambtenaar-voor-een-dag-1

Leerlingen zijn ambtenaar voor een dag

Zoals aangekondigd is vanmorgen een grote groep leerlingen van de derde graad van het Sint-Franciscuscollege uitgezwermd over bedrijven en instellingen in heel Heusden-Zolder. Daar werken ze vandaag in het kader van de Zuiddag om hun engagement te tonen en tegelijk wat geld te verzamelen voor een cacao-coöperatie in Nicaragua. Bij het gemeentebestuur zijn 12 leerlingen aan de slag. Zij werden vanmorgen in het gemeentehuis verwelkomd door schepen Funda Oru. Daarna gingen ze aan het werk in De Zandloper, de Spelotheek, de gemeentelijke werkplaats, de bibliotheek, Muze, het secretariaat en juridische zaken, bij dienst toerisme en evenementen, team jeugd en team preventie.

doorprikt-gooi-die-oogkleppen-af

DOORPRIKT: Gooi die oogkleppen af!

"Al wat ge zegt; zijt ge zelf", de minder jonge lezers zullen zich ongetwijfeld deze infantiele stopzin herinneren die in onze jeugd systematisch elke ruzie of verbale pesterij afsloot. De jongste tijd echoot die zin echter alsmaar vaker in mijn hoofd bij het aanhoren van de politieke discussies in Heusden-Zolder. Akkoord, het kan goedkoop lijken om vanop de zijlijn wat te schieten op de politici, maar we spreken hier dan ook niet meer over het normale politieke spel en de daarbij horende omgangsvormen. (…) Lees het hele bericht

drinkwater-in-zolder-is-niet-helemaal-zuiver

'Drinkwater in Zolder is niet helemaal zuiver'

Het drinkwater in Zolder is niet helemaal zuiver. Dat blijkt uit een test die het VRT-programma Terzake deed. Op 30 plaatsen verspreid over heel Vlaanderen werden stalen van het drinkwater genomen, en die werden gebracht naar het erkende laboratorium Derva in de Lochtemansweg in Eversel. Het team van Ludo Feyen ontdekte in 6 stalen, waaronder dat genomen in Zolder, elementen die er volgens de Europese drinkwaternormen niet in thuishoren. Het ging niet om medicamenten maar onder meer om microresten van uitwerpselen. De concentratie was wel klein zodat er niet meteen gevaar is voor de volksgezondheid, maar de watermaatschappijen zullen wellicht extra alert zijn.

davidsfonds-wandelt-in-dommelvallei

Davidsfonds wandelt in Dommelvallei

Het Davidsfonds van Heusden-Zolder organiseert nu zaterdag een wandeling in de Dommelvallei in Peer. Dat gebied is interessant omdat je er elzenbroekbossen, hooilanden, weilanden, kleine visvijvers, rietvelden en nog veel meer vindt. De hoger gelegen delen bestaan vooral uit met houtkanten omzoomde akkers en dennenbossen. Die grote verscheidenheid zorgt voor veel verschillende dier- en plantensoorten en dat maakt van de Dommelvallei een waardevol gebied. Samen met gids Ludo Philipsen (…) Lees het hele bericht

zaterdag-reuzenrepaircafe-in-heusden

Zaterdag reuzenrepaircafé in Heusden

Zaterdag verzamelen heel wat mensen die in Limburg met reuzen bezig zijn in de harmoniezaal in Heusden voor een 'Reuzen Repaircafé'. Ze zijn er uitgenodigd door de Limburgse afdeling van Reuzen in Vlaanderen vzw. Tussen 13 en 17 uur kan iedereen daar infomomenten en demo's bijwonen, tafelgesprekken over het maken, herstellen en restaureren van reuzen. De workshops gaan over het verzekeren van een reus en zijn begeleiders, het omgaan met de pers en het organizeren van een reuzenevenement. De toegang is gratis en het event mikt vooral op reuzenbeheerders en iedereen die begaan is met het reuzenerfgoed in Vlaanderen.

schansbeemden-worden-droger-gemaakt

Schansbeemden worden droger gemaakt

De voorbije maanden zijn verschillende werkzaamheden uitgevoerd om de afwatering in het gebied De Schansbeemden te verbeteren. Dat gebied staat zowat permanent onder water, vooral de zone tussen Mommestraat en Ringlaan en tussen Stationsstraat en Sluisbamd. De Mangelbeek en Schansbeemdenbeek doorkruisen het gebied maar voeren te weinig water af. Onder meer de school Beekbeemden en tuinen in de Molenstraat en Mommestraat kampen met wateroverlast. Nu is de Schansbeemdenbeek vanaf de (…) Lees het hele bericht

55-fietsen-niet-in-orde

55 fietsen niet in orde

De politie hield fietsencontroles op 4 plaatsen op de schoolroutes van het college, campus Berkenbos. 400 fietsen werden gecontroleerd op hun verplichte technische uitrusting. 55 leerlingen reden met een rijwiel dat één of meerdere gebreken vertoonde: geen verlichting (41), slecht werkende remmen (18), onvoldoende reflectoren (11) en geen bel (5). Ze kregen een proces-verbaal van waarschuwing en moeten de gebreken herstellen en nadien bij de politie langsgaan voor controle. 16 (…) Lees het hele bericht

iedereen-bij-de-springplank-met-gepimpte-pet

Iedereen bij De Springplank met gepimpte pet

De Vrije Basisschool De Springplank in Eversel nam vandaag deel aan de Ketnet-actie 'De Pet op tegen kanker'. Daarbij werd iedereen opgeroepen om een pet te kopen en de opbrengst moet dienen om kinderen met kanker volgend jaar mee op kamp te laten gaan. Iedereen kon de pet dan naar eigen smaak 'pimpen'. De leerlingen van De Springplank vonden inspiratie in de moedige strijd van hun eigen schoolgenoot Supertuur. Ze droegen vandaag massaal hun prachtig gepimpte petten en samen verschenen ze op de speelplaats om het campagnelied te zingen en de bijhorende dans uit te voeren. Daarmee maakten ze flink wat indruk. (meer foto's van Marina Poelmans)

veel-belangstelling-voor-zuiddag-morgen

Veel belangstelling voor Zuiddag morgen

Morgen is het Zuiddag, zoals in de rest van Vlaanderen en Brussel gaan de leerlingen uit de derde graad ASO en TSO van het Sint-Franciscuscollege niet naar school. Onder de noemer 'Work for Change' zijn ze aan het werk in een bedrijf, organisatie of overheidsinstelling. Hun loon - minstens 50 euro - schenken ze aan een jongerenproject in het Zuiden. Dit jaar gaat de opbrengst naar een jongerenwerking van een cacao-coöperatie in Nicaragua, een project van (…) Lees het hele bericht

nieuwe-naam-en-logo-voor-ondernemersvereniging

Nieuwe naam en logo voor ondernemersvereniging

De vereniging van ondernemers in Lummen en Heusden-Zolder heeft een nieuwe naam en logo: 'Ondernemend Lummen | Heusden-Zolder' is vanmorgen voorgesteld door voorzitter Nico De Baerdemaeker tijdens de eerste activiteit van het nieuwe werkjaar. Een grote groep ondernemers bracht een bedrijfsbezoek aan Cofely Fabricom, in het gloednieuwe gebouw waar ook Actief Interim en Ardovlam hun intrek nemen. "We kozen voor 'Ondernemend' want dat heeft een actieve uitstraling, en net dat (…) Lees het hele bericht

willy-als-een-leeuw-op-het-podium

Willy als een leeuw op het podium

Gisteren was Willy Sommers met zijn band te gast in Muze, een samenwerking van cultuurcentrum en seniorenraad. Sommers serveerde het seniorenpubliek een mix van liedjes uit zijn beginjaren, nieuwe songs en heel wat bekende hits. Hij kreeg de aanwezigen dan ook al snel op zijn hand en er werd duchtig meegezongen met de klassiekers zoals ‘Zeven anjers, zeven rozen’ en ‘Laat de zon in je hart’. Achteraf was er koffie en taart en konden de echte fans nog op de foto met deze Vlaamse grootheid. (foto Kris Vandevenne)

watertoren-wordt-opgelapt

Watertoren wordt opgelapt

Velen hebben wellicht al gemerkt dat de watertoren in de steigers staat. De Watergroep laat daar momenteel werkzaamheden uitvoeren om de stabiliteit en de waterdichtheid te garanderen. Daarvoor wordt het beton hersteld en worden de raamopeningen dichtgemetseld. Alles samen gaat het om een kost van 200.000 euro voor het waterbedrijf, tegen eind deze maand moet alles klaar zijn. Dan krijgen ook de gsm-antennes hun plaats terug en worden de stellingen gedemonteerd.

braderiewinnaars-kunnen-gaan-shoppen-in-cite

Braderiewinnaars kunnen gaan shoppen in Cité

Bij Il Canniccio zijn vanavond de prijzen uitgereikt van de Braderie die enkele weken geleden in het winkelcentrum Cité plaatsvond. De winnaars zullen trouwens nog vaker mogen terugkeren want ze kregen een heel stapeltje aankoopbonnen die in het winkelcentrum kunnen te gelde gemaakt worden. De eerste prijs was voor Tim De Deckers, toevallig pas sinds een maand inwoner van Heusden-Zolder. Met 1000 euro aan aankoopbonnen zal hij snel de lokale handelaars leren kennen. Abbari Ibtissam uit Beringen won de tweede prijs, goed voor 500 euro en als derde mag Marleen Bartels uit Heusden-Zolder 200 euro spenderen. (foto Marina Poelmans)

dovemansgesprek-met-geroep-en-verwijten

Dovemansgesprek met geroep en verwijten

Alle publieksstoelen in de raadszaal waren bij de start van de gemeenteraad bezet, onder meer door een ruime delegatie uit het OCMW. De discussie over het punt van de integratie OCMW-gemeente, de aanstelling van een gemeente-ontvanger en de aanpassing van de rechtspositie van het personeel leidde tot een discussie van meer dan een uur. De standpunten zijn ondertussen gekend: de oppositie wil niet dat er nu een gemeente-ontvanger wordt aangesteld, omdat er dan na de fusie met gemeente en OCMW twee ontvangers (…) Lees het hele bericht

27-bestuurders-met-gsm-in-de-hand

27 bestuurders met gsm in de hand

Tijdens de provinciale verkeersthema-actie 'gordel & gsm' - de eerste helft van oktober - besteedde de politie extra aandacht aan die verkeersinbreuken. 6 bestuurders werden betrapt die reden zonder gordel of die het kinderzitje voor kinderen niet gebruikt hadden. 27 verkeersovertreders reden met de gsm in de hand. Ze krijgen een boete van € 110. Snelheidscontroles in 3 straten resulteerden in 71 overtredingen: Elf Novemberstraat (52), Schansstraat (15) en Kanaalweg (4). Hier haalde één bestuurder 117 km/u.

gemeenteraad-incident-bij-de-start

Gemeenteraad: incident bij de start

De gemeenteraad begon vanavond al meteen met een incident. Voorzitter Marc Swevers vond dat er geen dringende reden was om een extra gemeenteraad samen te roepen door de oppositie en hij hoopte dan ook dat daar niet meer vaak gebruik van gemaakt zal worden. Sonja Claes (CD&V) reageerde verbolgen en vond dat de voorzitter zijn boekje te buiten ging. "Hier staat de samenwerking tussen gemeente en OCMW op het spel en daarbij is er een verband met de benoeming van de ontvanger, daarom (…) Lees het hele bericht

cvo-de-verdieping-zit-in-de-lift

CVO De Verdieping zit in de lift


De verhuizing van het CVO naar De Verdieping heeft het volwassenonderwijs geen windeieren gelegd. Dit schooljaar zijn 2690 cursisten ingeschreven, dat zijn er 1 procent meer dan vorig jaar. Daarmee gaat CVO De Verdieping in tegen de algemene trend in Vlaanderen waar het volwassenenonderwijs achteruit gaat, onder meer door de gestegen inschrijvingsgelden. De nieuwe infrastructuur heeft onder meer de kook- en bakcursisten met 60 procent doen toenemen. Ook de fotografie- en (…) Lees het hele bericht

hoe-slank-je-de-energiefactuur-af

Hoe slank je de energiefactuur af?

Op zaterdag 24 oktober om 15 uur kunnen inwoners van Heusden-Zolder gratis deelnemen aan de infosessie 'Slank je energiefactuur af' in het Centrum Duurzaam Bouwen. Info en inschrijvingen op www.destroomlijners.be. De infosessie helpt je je elektriciteitsrekening te verlagen. Je leert je eigen verbruik evalueren en besparen door het vervangen van toestellen of aangepast gebruik. Samen met de andere deelnemers vergelijk (…) Lees het hele bericht

leerlingen-beleven-pret-tijdens-vroemdag

Leerlingen beleven pret tijdens Vroemdag

1300 leerlingen uit 35 Limburgse scholen van het basisonderwijs verzamelden vandaag op Circuit Zolder voor de jaarlijkse Vroemdag. Een enorm succes dus voor deze jubileumeditie, en dan te bedenken dat dit een kwart eeuw geleden begon met 1 school om de wensdroom van één leerlingen te realiseren. Nu amuseerden de leerlingen zich te pletter tijdens rondjes in raceswagens, een slippertje op een aparte baan of als ze actief konden kennismaken met allerlei sporttakken met monitoren van de sportfederaties of verenigingen. (meer foto's van Marina Poelmans)

het-weer-zachter-1

Het weer: zachter!

Met zuidwestelijke luchtstromingen wordt wat zachtere lucht aangevoerd en komen de maxima rond of zelfs iets boven de normale waarden uit. Na de doortocht van een storing volgen een paar overwegend droge dagen met ook wat zonneschijn. Na het weekend nemen de regenkansen echter toe.
Vandaag na nevel en mist, domineren wolken het weerbeeld en lokaal is een drupje regen mogelijk. Meestal blijft het echter droog en de maxima komen uit op 13 graden.
Morgen kan mist het zicht lokaal in de ochtend (…) Lees het hele bericht

leerlingenrecord-voor-jarige-academie

Leerlingenrecord voor jarige academie

We schreven het al vaker, in de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten, blijven de tentoonstellingen elkaar in ijltempo opvolgen in het kader van de viering van de 50ste verjaardag. Maar het was eerder al duidelijk dat de grote viering - Hoera Feest! - die afgelopen lente in en rond kasteel Meylandt is gehouden, vooral veel kinderen heeft aangesproken. Daardoor zijn dit schooljaar liefst ruim 170 kinderen meer ingeschreven. En in het totaal steeg het aantal academiestudenten van zowat 2500 tot boven 2700. Daarmee nestelt de academie van Heusden-Zolder zich nog wat steviger in de top van grootste academies van Vlaanderen.

la-baracca-verliest-real-wint

La Baracca verliest, Real wint

In de eerste provinciale van het zaalvoetbal verloor La Baracca Lindeman maandagavond van Terrazza Lommel met 5-6. In de derde provinciale D heeft HZ Real Heusden Bagatel Boxberg verslagen met 6-5.

vandaag-gezien-19-oktober-2015

Vandaag gezien

Een pruik van schimmels. (foto Jan Leijskens)

ballonclown-verrast-jarige-juf-sara

Ballonclown verrast jarige juf Sara

Sara Bellinkx was vandaag jarig. Zo zijn er natuurlijk meer, maar Sara is juf van het eerste leerjaar in 't Molenholleke en ze werd op haar verjaardag door Pippo de ballonclown. Die kwam in de klas samen met de kinderen ballonnen plooien: hondjes, zwaarden, armbandjes, sprookjesfiguren, .... de kinderen kregen er allemaal twee mee naar huis. En de juf, die beleefde een bijzondere verjaardag.

projectafotografen-tellen-af-naar-31-oktober

Projectafotografen tellen af naar 31 oktober

De leden van fotoclub Projecta zijn volop aan het aftellen voor hun tentoonstelling in Muze. Zoals al aangekondigd opent die op zaterdag 31 oktober 's avonds en zijn de werken nog te bekijken tot en met zondag 22 november. In het totaal gaat het daarbij om een 80-tal foto's, waarvan verschillende in groot formaat. Fons Put toont landschappen: kustfoto's van Aruba en rotsformaties in Cappadocië, van Henri Vanhoudt krijgen we portretfoto's uit de studio te (…) Lees het hele bericht

100-000-kg-strooizout-in-voorraad

100.000 kg strooizout in voorraad

In de bandencentrales begint het stilaan drukker te worden doordat mensen de winterbanden weer op de auto laten leggen, en ook de instanties die verantwoordelijk zijn voor de wegen maken zich klaar. In Vlaanderen is vandaag officieel het winterplan voor de wegen van kracht geworden, waardoor strooidiensten indien nodig meteen kunnen uitrukken. Daarvoor ligt meer dan 100.000 ton strooizout klaar, AVW is ook verantwoordelijk voor de gewestwegen in Heusden-Zolder. De gemeentediensten, die een eigen route van centrale gemeentewegen voor hun rekening nemen, hebben op dit moment 100.000 kg strooizout in voorraad.

academie-toont-fotografie

Academie toont fotografie

De jubilerende academie is bezig met de voorbereidingen van alweer de volgende tentoonstelling. Die opent vrijdag 23 oktober om 20 uur in kasteel Meylandt. Deze keer gaat het om een overzichtstentoonstelling met de mooiste werken van de studenten fotografie. Die kan nadien nog bezocht worden tot en met 22 november.

carpoolparking-wordt-aanbesteed

Carpoolparking wordt aanbesteed

Er komt schot in de aanleg van de nieuwe carpoolparking. Zoals bekend komt die op de plaats van de huidige weide op de hoek van de Terlaemenlaan en de snelwegstraat, bij afrit 27 van de E 314. Het gaat om een parking met in eerste instantie plaats voor een 40-tal wagens. Het Vlaams Gewest heeft nu een aanbesteding uitgeschreven voor de aanleg van die parking. Aannemers hebben tot 20 november de tijd om in te schrijven, nadien zullen de werken worden toegewezen.

slechte-dag-in-het-basketbal

Slechte dag in het basketbal

In de derde provinciale B van het basketbal verloor Heusden B zondag met 74-56 van Sint-Truiden B. In vierde provinciale A verloor ook Zolder Z, met 57-49 in Houthalen-Helchteren. De dames van Zolder A - in eerste provinciale gingen bij Gems Diepenbeek B de boot in met 64-51.

vck-kan-geen-vuist-maken-naar-leiders

VCK kan geen vuist maken naar leiders

In het volleybal moest VCK Bolderberg naar leider Lanaken-Briegden. Dat bewees dat het niet toevallig op kop staat terwijl VCK zijn goede prestaties van de vorige wedstrijden niet kon bevestigen, met 3-0 als resultaat. In de eerste set gaven de bezoekers een 13-17 uit handen, in de tweede kwamen ze er niet aan te pas, en de derde was alleen halfweg evenwichtig. Setstanden: 25-21, 25-14 en 25-20.

zolder-b-verslaat-hades-b

Zolder B verslaat Hades B

Nog één wedstrijd in het basketbal vandaag, in derde provinciale B versloeg Zolder B nieuwkomer Hades met 78-65. De Hasselaren zochten een graadmeter voor de rest van de competitie, maakten de eerste punten maar kregen daarna een 10-0 te slikken. Ondanks het weerwerk van de bezoekers kon Zolder in elke quarter een bonus van ongeveer 10 punten houden, in het laatste part moesten de vermoeide bezoekers helemaal het hoofd buigen en zich neerleggen bij een 13-punten kloof. Zolder handhaaft zich op een gedeelde tweede plaats.

vrouw-gewond-bij-botsing-5

Vrouw gewond bij botsing

Aan de Stokrooieweg in Hasselt zijn zaterdag in de vooravond drie auto's gebotst. Een vrouw van 68 uit Heusden-Zolder is daarbij gewond geraakt. Ze is naar het ziekenhuis afgevoerd.

jonge-topspeler-nekt-olympia

Jonge topspeler nekt Olympia

In het petanque heeft de federale ploeg van Olympia een eerste keer dit seizoen verloren, het werd 4-5 tegen Zig-Zag, dat een enorm sterke jeugdspeler in zijn team heeft. De 15-jarige Thomas Bens is niet voor niets geselecteerd voor het wereldkampioenschap tot 17 jaar in Thailand waar hij over 2 weken naartoe vertrekt. Hij won liefst drie matchen voor de bezoekers. Beter verging het de provinciale ploegen van Olympia: de A-ploeg in 2de provinciale won met 5-4 tegen St.-Truiden A en in derde provinciale won Olympia B van Pelt B met 8-1.

het-dorpsradenpad-is-ingewandeld

Het dorpsradenpad is ingewandeld

150 mensen hebben vandaag deelgenomen aan de inhuldiging van de eerste officiële trage weg van Heusden-Zolder. Daarmee werd een eerste kroontje geplaatst op de gebundelde inspanningen van al de dorpsraden de afgelopen jaren. Het is trouwens nog maar de aanzet voor een echt netwerk doorheen Heusden-Zolder, maar de Nationale Dag van de Trage Weg vormde de ideale gelegenheid voor de eerste opening. Overigens werd de eerste trage weg, die aan kasteel Meylandt vertrekt, het Dorpsradenpad (…) Lees het hele bericht

stijn-huys-de-snelste-in-de-b-veldrit

Stijn Huys de snelste in de B-veldrit

Ook vandaag kwamen weer heel wat renners aan de start van de cyclocrosswedstrijden van Berg-Op Eversel. Liefst 233 veldrijders waarmee de club op een meer dan geslaagd wielerweekend mag terugblikken. Het hoogtepunt werd uiteraard de B-veldrit met 40 renners. Stijn Huys won na 55:26, op 20 seconden gevolgd door Thijs Aerts en Ingmar Uytdewilligen. Eerder op de dag waren er de amateurs en masters A, die wedstrijd werd gewonnen door Glenn Sluyts voor Glenn Van Ginneken en Sten Raeymakers. Bij de (…) Lees het hele bericht

eindelijk-eerste-zege-voor-sk-heusden

Eindelijk eerste zege voor SK Heusden

In de vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 zijn eerste zege van het seizoen te pakken. Het versloeg SV Breugel met 2-0. KVV Heusden-Zolder verloor met 0-3 van  Peer SV. Statie Zolder haalde zwaar uit naar Thes Sport, het werd liefst 5-2.

verlies-voor-bolderberg-en-anadol

Verlies voor Bolderberg en Anadol

In de derde provinciale A van het voetbal verloor FC Bolderberg op het terrein van Sporting Wijchmaal met 2-1. Ook Anadol moest zijn eerste seizoensnederlaag slikken, het werd 2-0 bij Kaullille. Maar door de onverwachte thuisnederlaag van achtervolger Eksel blijft het toch alleen op kop.

inbrekers-gestopt-door-beveiligde-deur

Inbrekers gestopt door beveiligde deur

In de Laarstraat is rond middernacht een inbraak in een woning ontdekt. De inbrekers hadden twee deuren vernield, maar ze zijn uiteindelijk tegengehouden door een stevig beveiligde deur waarna ze het hazenpad kozen.

giuseppe-di-salvatore-aangesteld-tot-pastoor

Giuseppe Di Salvatore aangesteld tot pastoor

Tijdens een eucharistieviering in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder is vandaag Giuseppe Di Salvatore aangesteld tot pastoor-moderator van de federatie Zolder. Samen met vicaris Augustin Champagne, diaken Frank Dumont en parochieassistente Brigitte Vandenbosch vormt hij de pastoresploeg. Na de canonieke aanstelling door deken Marcel Meysen, kreeg de kersverse pastoor-moderator de sleutels van de kerken overhandigd. "Het geloof beleven in dienstbaarheid," zo luidde het engagement dat allen hebben aangegaan. Na het dankwoord kon iedereen met de nieuwe pastoor-moderator en zijn entourage napraten tijdens een receptie in de zaal onder de kerk. (foto's Lode Beylemans)

de-zandloper-heeft-zijn-eigen-berenkast

De Zandloper heeft zijn eigen Berenkast

Aan de ingang van De Zandloper is zondagmorgen de zevende Berenkast van Heusden-Zolder geopend. Na het succes van de vorige 'boekenkasten' in buurten en bij scholen, kreeg het Berenhuis de vraag om nu ook bij het seniorencentrum zo'n kast te zetten. En het ziet ernaar uit dat het weer een voltreffer wordt. Er was al een grote hoeveelheid boeken afgeleverd voor de nieuwe kast, opnieuw een constructie van kunstsmid Robin Das. De aanwezige kinderen mochten die in de kast leggen, een hele (…) Lees het hele bericht

brandweer-bevrijdt-gevallen-vrouw

Brandweer bevrijdt gevallen vrouw

De brandweer is zondagmiddag uitgerukt naar de Schootstraat. Een vrouw van 65 was in haar woning ongelukkig ten val gekomen en ze zat geblokkeerd tussen de radiator en de muur. Ze kon hulp inroepen via haar personenalarmsysteem. De brandweer moest de vrouw eerst losmaken van de verwarming, nadien kon ze door de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht.

feestje-van-70-jarigen-van-berkenbos

Feestje van 70-jarigen van Berkenbos

De 70-jarigen van Berkenbos verzamelden gisteren en ze maakten er een gezellige boel van: Marie-Claire Hulsmans, Irene Vanoppen, René Vanderhoydonck, Guy Peeters, Gerda Tielens, Charly Verlinden, Etienne Vanhamel, Stefan Broniecki, José Tielens en Erik Vanoppen

vandaag-gezien-18-oktober-2015

Vandaag gezien

Jan Leijskens verzamelde nog wat pareltjes tijdens een herfstwandeling. (meer)

zolder-a-verliest-in-lommel

Zolder A verliest in Lommel

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A vanavond verloren van Lommel B, het werd 60-44. In tweede provinciale B verloor Berkenbos '95 bij Hades A met 91-72 en Heusden A verloor van Bilzen B met 40-77. In derde provinciale A won Kajoba met 57-64 bij Zonhoven C. In derde B klopte Heusden B Bacma Maaseik B met 49-43. De dames van Zolder A versloegen Leopoldsburg met klinkende 74-36 cijfers. En ook de dames van Zolder B - in tweede provinciale - mochten vanavond juichen na een 53-48 winst tegen Pelt A.

berg-op-krijgt-119-jongeren-aan-de-start

Berg-Op krijgt 119 jongeren aan de start

In Eversel mocht wielerclub Berg-Op vandaag al heel wat jonge renners verwelkomen voor zijn cyclocrosswedstrijden. Bij de miniemen 8 jaar won Ielan Meert voor Kobe Vanhoudt en Siebe Oliviers. Bij de 9-jarigen was de zege voor Wannes Van Goidsenhoven voor Keano Geens en Noor Vandendijck. Bij de 10-jarigen was Yoren Vanhoudt de snelste voor Bram Tiesters en Thomas Haccuria. Bij de 11-jarigen had Ibe Dhondt bijna een minuut voorsprong op Lennert Van Lommel en Bram (…) Lees het hele bericht

rp-products-en-wieze-boys-blijven-winnen

RP Products en Wieze Boys blijven winnen

In het bedrijfsvoetbal is het voorlopig een eentonige bedoening: er valt niet te tornen aan het meesterschap van de twee clubs uit Heusden-Zolder. RP Products won met 0-1 bij Century Hasselt. Wieze Boys won nog overtuigender: 0-3 bij Cosmos Spouwen. Beide clubs blijven ongeslagen aan de leiding.

treinverkeer-onderbroken-na-persoonsongeval

Treinverkeer onderbroken na persoonsongeval

Het treinverkeer tussen Hasselt en Mol en omgekeerd is in de late namiddag en een groot deel van de avond verstoord geweest. Oorzaak was een persoonsongeval in de buurt van de treinhalte in de Stationsstraat in Zolder. Daardoor werd het treinverkeer onderbroken en moest de NMBS vervangbussen inzetten om de reizigers op hun plaats te brengen.

vormelingen-fietsen-naar-stilteplekjes

Vormelingen fietsen naar stilteplekjes

Vandaag was er de eerste gezinssamenkomst voor de vormelingen van Bolderberg en Viversel. Ze fietsten naar enkele mooie plekjes in de omgeving, waar de mensen naar toe gaan om tot rust te komen, even stil te vallen, om te bidden. Vandaag ging het van de Witte Zaal in Bolderberg naar via de kapel van Hamelheide naar de abdij van Herckenrode. In Herckenrode werd afgesloten met een gebedsviering met muzikale ondersteuning door enkele jongeren. (foto's Lode Beylemans)

het-weer-hogere-maxima

Het weer: hogere maxima

Hoewel een hogedrukgebied dicht bij onze streken kampeert, is de zon vaak de grote afwezige en soms kan er wat neerslag vallen. De maxima komen de volgende dagen echter wel op hogere waarden uit.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken met in de ochtend wat lichte regen. Nadien blijft het, op een drupje motregen na, meestal droog. De maxima liggen rond 9 graden.
Morgen komt het kwik wat hoger uit bij maxima rond 11 graden. Na nevel en mist in de ochtend, blijft het meestal zwaar (…) Lees het hele bericht

de-eerste-officiele-trage-weg-wacht

De eerste officiële trage weg wacht ...

Morgen om 14 uur fietsen alle dorpsraden - ze hopen samen met veel 'dorpelingen' (foto vorig jaar) - vanuit ieder kerkdorp van Heusden-Zolder naar Meylandt. Daar gaan ze samen met de burgemeester het eerste officiële Trage Wegen-pad openen en instappen. Een totempaalachtige wegwijzer zal er de richting aangeven en een G-bord maakt duidelijk dat het pad ook toegankelijk is voor mensen met een beperking. Er wordt een hapje en een drankje aangeboden bij de feestelijke opening, en wie van het fietsen en wandelen echt honger krijgt, kan een zuiders broodje van El Parachutero nuttigen. Morgen is het trouwens de Nationale Dag van de Trage Wegen.

de-kijk-van-richie-167

De kijk van Richie

Het wildseizoen is geopend.

si-heusden-zolder-wint-weer

SI Heusden-Zolder wint weer

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft SI MFC Heusden-Zolder met 5-3 gewonnen van Grace-Hollogne. UPDATE De thuisploeg gaf in de eerste helft maar één kans weg maar zelf lieten die van SI een 7-tal kansen onbenut, 0-0 bij de rust. Na de pauze werd de thuisploeg enkele keren wakker geschud, want de Walen kwamen tot twee keer op voorsprong. Het werd een strijd tot in de laatste seconden, beslecht in het voordeel van Heusden-Zolder. Volgende week (…) Lees het hele bericht

belgische-jazz-van-topniveau

Belgische jazz van topniveau

Voor de jazzliefhebbers was het vanavond genieten in Muze, zij kregen immers een dubbelconcert geserveerd van het Ivan Paduart Trio en Jan De Haas Vibes Quartet. Belgisch topniveau. (foto's Lenscollectief)

vroemdag-is-aan-jubileumeditie-toe

Vroemdag is aan jubileumeditie toe

Nu dinsdag van 9u30 tot 16 uur heeft op Circuit Zolder de 25ste editie van de Vroemdag plaats. Leerlingen van het Buitengewoon Onderwijs (type 1, 2 en 4; OV 1 en 2) kunnen dan meerijden met racewagens, maar ook deelnemen aan een sportief programma met een 20-tal sportstanden. Er worden 1300 leerlingen verwacht uit een 35-tal Limburgse scholen van het Buitengewoon Onderwijs. Voor het evenement slaan de provinciale sportdienst, het circuit, BLOSO, UCLL lerarenopleiding, enkele firma's en serviceclubs de handen in elkaar.

claudia-is-even-terug-van-zee

Claudia is even terug van zee ...

Jarenlang was de winkel Claudia Largo in de Meylandtlaan een begrip, dames met een maatje meer konden er hun gading vinden in kleding, lingerie, enz. Tot Claudia in 2008 nieuwe horizonten ging opzoeken en naar het centrum van Oostende verkaste waar ze met Donna Claudia een gelijkaardige zaak opende, die ondertussen een begrip is geworden aan de kust. Haar vroegere winkel in de Meylandtlaan staat op dit moment leeg en dus vatte Claudia samen met twee collega's het plan op om hier een (…) Lees het hele bericht

info-over-investeren-in-aangepast-wonen

Info over investeren in aangepast wonen

Op donderdag 22 oktober 2015 om 19 uur heeft in 't Weyerke in de Domherenstraat een infomoment plaats over investeringen in een vastgoedproject voor mensen met een beperking. Het gaat om een initiatief van de vzw Stijn (waarvan 't Weyerke deel uitmaakt) en private partner BEVA die daarvoor een perceel nabij het centrum van Helchteren op het oog hebben. Daar zou een 35-tal woningen kunnen komen. Eerder zijn al gelijkaardige projecten tot stand gekomen in de (…) Lees het hele bericht

morgen-is-dag-van-de-kringwinkel-1

Morgen is Dag van de Kringwinkel

Morgen is het de Dag van de Kringwinkel en ook in de Kringwinkel van Heusden-Zolder (Marktplein 9) zal dat niet ongemerkt voorbijgaan. Er is een hapje en drankje voor de bezoekers, er wordt feestkleding verzocht, er is een extra aanbod van mooi huisraad en er worden oude fototoestellen te koop aangeboden. De winkel is geopend van 10 tot 17 uur.

taaie-klus-voor-cyclocross

Taaie klus voor cyclocross

Bij licht en duisternis, bij regen en wind blijven de leden van Berg-Op doorwerken aan de voorbereidingen van de cyclocrosswedstrijden van zaterdag en zondag. Een hele logistieke operatie. (foto's Jeroen Bosmans)

verlies-van-ruim-20-000-euro-per-jaar

Verlies van ruim 20.000 euro per jaar

Het is nog niet duidelijk wat de gemeente Heusden-Zolder gaat doen rond de afbouw van de Vlaamse tussenkomst in de belasting op industriële bedrijven. In 2008 besliste Vlaanderen die belasting af te bouwen om de economie een extra stimulans te geven. Maar de Vlaamse regering bleef de gemeenten wel compenseren voor het inkomstenverlies dat ze moesten derven. Maar nu wil de regering dat stopzetten. Heusden-Zolder zou daardoor 20 216 euro per jaar verliezen. Voor sommige andere gemeenten is de tol (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-15-oktober-2015

Vandaag gezien

Het lijkt wel een Wild West tafereel, maar dan in Heusden. (foto Marcel Gybels)

149-snelheidsovertreders-betrapt

149 snelheidsovertreders betrapt

De verkeersdienst van de politie hield snelheidscontroles uit in 4 straten na klachten van buurtbewoners. 1027 wagens passeerden het flitstoestel. 149 bestuurders reden te snel in de Ringlaan (108), de OLV-straat (22), de Viverselweg (16) en de Molenstraat (2). Tijdens de gewone diensturen namen de inspecteurs van de interventiedienst 65 ademtesten af. 2 bestuurders hadden teveel gedronken. Voorts werden 9 verkeersinbreuken vastgesteld wegens gsm'en (2), gordel (4), onaangepast rijgedrag (2), niet-verzekerd rijden en geen inschrijving kunnen voorleggen.

tegen-zomer-2016-mri-scanner-in-sfz

Tegen zomer 2016 MRI-scanner in SFZ

Tegen de zomer van volgend jaar hoopt het Sint-Franciskusziekenhuis zijn nieuwe MRI-scanner in gebruik te nemen. Al langer zat de directie uit te kijken naar de definitieve toewijzing door de overheid, maar planningen en procedures zorgden voor uitstel, tot eind juli dan toch de knoop werd doorgehakt. Nu volgt een Europese aanbesteding, daarna de installatie en de voorbereiding van het personeel, zodat rond de zomer het toestel in werking is. De inwoners van West-Limburg zullen daardoor niet langer naar de grotere ziekenhuizen moeten voor een uiterst nauwkeurige scan of een scan zonder stralenbelasting.

dubbelconcert-in-hello-jazz-festival

Dubbelconcert in Hello Jazz Festival

Gisteren hadden we het al over het concert dat het Dave Douglas Quintet volgende week in Muze geeft. Dat maakt deel uit van het Hello Jazz Festival dat momenteel nationale en internationale jazzartiesten in ons land laat neerstrijken. In diezelfde reeks heeft morgenavond om 20u15 ook een dubbelconcert plaats met het Ivan Paduart Trio (foto) en hetLees het hele bericht

gewonde-bij-botsing-13

Gewonde bij botsing

Op de Inakker zijn vanmiddag even over twaalf uur twee auto's gebotst. Daarbij raakte één persoon gewond.

aanpassing-verkeersreglement-parkeerplaatsen

Aanpassing verkeersreglement: parkeerplaatsen

Er komt ook een aantal parkeerplaatsen voor mensen met een beperking bij: Beekbeemdenhof schoolparking (2), Circuit Zolder tunnel (2), gate 3 (2), achter New Paddock (5), Dorpsstraat 35 (1), Ericastraat 5 (1), Gompartsstraat kerkhofparking (1), Halhei 81 (1), Hulststraat 2 (1), Kerkenblook PWA (1), Koerselsebaan parking tussen post en nr. 38 (2), Meylandt langs Blokhut (2), Paquaylaan 129 (ziekenhuis) parking spoed en autodialyse (3) en personeel (2), bezoekersparking (16), Padbroekweg kerkhof (1), (…) Lees het hele bericht

aanpassing-verkeersreglement-zebrapaden

Aanpassing verkeersreglement: zebrapaden

Het verkeersreglement voor Heusden-Zolder uit 2001 moet aangepast worden, dat heeft te maken met een aantal wijzigingen van zebrapaden en parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Bekijken we eerste de bijkomende oversteekplaatsen voor voetgangers: Bieststraat bij aansluiting Ringlaan, Dorpsstraat bij aansluiting Holstraat, Dekenstraat bij aansluiting Schobbenberg, Kerkenblook aan nummer 4 en nummer 19, Koerselsebaan aan nummer 47, Kuiperstraat bij aansluiting Dekenstraat, Michel Scheperslaan (…) Lees het hele bericht

de-laatste-tickets-voor-bart-peeters

De laatste tickets voor Bart Peeters

Er zijn in laatste instantie nog 6 tickets vrijgekomen voor 'Op de groei', het concert van Bart Peeters vanavond in Muze. De grootmeester van het veelkleurige Nederlandstalige lied is lekker op dreef. Samen met zijn muzikanten speelt hij een feestelijke mix van folk, pop, wereldmuziek, cabaret en zelfs een snuifje jazz. Kortom, een zotte bedoening!
Wil je er nog bij zijn, bel dan als de bliksem naar 011 80 80 98.

van-geweldslachtoffers-tot-kinderschoentjes

Van geweldslachtoffers tot kinderschoentjes

Voor Liesbet Willems gaat het leven in Peru zijn gangetje, dat wil zeggen dat er nog dagelijks hard gewerkt moet worden in de vzw Suyana. Activiteiten die eerder waren gestart lopen door: samenwerking met scholen en workshops voor leerlingen, leerkrachten en ouders, samenwerking met een opvangtehuis voor kinderen en jongeren, psychologische consultaties die alsmaar meer volk over de vloer krijgen, meer en meer van (…) Lees het hele bericht

berg-op-laat-de-renners-bergop-rijden

Berg-Op laat de renners bergop rijden

De mensen van wielerclub Berg-Op Eversel organiseren zaterdag en zondag in de buurt van de manege een hele reeks cyclocrossen, waaronder de provinciale kampioenschappen. Ze laten daarbij niets aan het toeval over en werken door in weer en wind, bij nacht en ontij. Onder meer aan de bouw van een brug waar de crossers over moeten. (foto Jeroen Bosmans)

het-boeiende-verhaal-van-een-succesauteur

Het boeiende verhaal van een succesauteur

Vanavond was succesauteur Jo Claes te gast in de bib. Hij woont en werkt tegenwoordig in Leuven maar groeide op in Heusden. De centrale vraag die een schrijver altijd voorgeschoteld krijgt is 'Hoe word je schrijver?'. Volgens Jo gaat dat geleidelijk en met vallen en opstaan. Het begint met lezen, veel lezen. Hij bezocht de bib al toen ze nog boven het politiekantoor was gehuisvest en hij verslond alles wat hij 'meekreeg' aan 1 frank per boek. Schrijven deed hij ook met zijn oom (…) Lees het hele bericht

een-feestje-met-letters-voor-fair-trade-week

Een feestje met letters voor Fair Trade Week

Vandaag vond de try-out plaats van Het Letterbuffet, een spel dat Het Berenhuis ontwikkelde voor BTC (Belgische Ontwikkelingssamenwerking) in het kader van de Week van de Fair Trade. Enthousiaste mama's uit de wijk Lindeman gingen aan de slag om 2 keer het alfabet te vormen met telkens 26 fairtrade- en biologische producten. Ondertussen werd heel wat gepraat over ontwikkelingssamenwerking, lekker eten en de (…) Lees het hele bericht

116-snelheidsovertreders-tegen-de-lamp

116 snelheidsovertreders tegen de lamp

De politie hield op 5 plaatsen snelheidscontroles naar aanleiding van meldingen. 1516 wagens passeerden de snelheidsmeter. 116 bestuurders namen het niet zo nauw met de snelheidsbeperking in Dennenweg (4), St.-Jobstraat (8), G. Gezellelaan (15), Kanaalweg (18) en Beringersteenweg (70). Vandaag zorgde het slechte weer dat het niet al te druk was op de multiculturele markt. Dat gaf ook weinig verkeersproblemen. 3 marktbezoekers begingen een overtreding wegens negeren van een verplichte richting, negeren van een toegangsverbod en gsm'en aan het stuur.

extra-gemeenteraad-krijgt-volwaardige-agenda

Extra-gemeenteraad krijgt volwaardige agenda

De extra-gemeenteraad van dinsdag 20 oktober, die door de oppositie is samengeroepen rond de rechtspositieregeling van het personeel en de integratie gemeente-OCMW, wordt een volwaardige gemeenteraad en komt in de plaats van de maandelijkse raad van donderdag 29 oktober. Voorzitter Marc Swevers heeft 15 'gewone' punten aan de agenda laten toevoegen. "Daardoor besparen we heel wat kosten en zo hoeft niet iedereen nog eens een bijkomende avond op te draven," legt de voorzitter (…) Lees het hele bericht

de-winter-lijkt-plots-gehaast

De winter lijkt plots gehaast

De winter staat voor de deur. 's Morgens hebben we ook in Heusden-Zolder al wat autoruiten moeten 'krabben'. Afgelopen nacht is in Voeren de eerste sneeuw gevallen. Ook in onze partnerstad Brilon, waar we vorige week nog op een erg zonnig terras zaten, zijn de daken en marktkramen vandaag met een sneeuwlaagje bedekt zoals blijkt uit bovenstaand webcambeeld. In Bad Arolsen wordt vandaag 2 cm sneeuw verwacht en in Saint-Hubert komen ze zelfs overdag amper boven het vriespunt uit. In het Franse Hesdin halen ze een graad of 5 meer dan hier, maar ook daar regent het.

ook-droge-voeten-voor-de-tennissers

Ook droge voeten voor de tennissers

Gisteren konden we al melden dat ze in de nieuwe tennishal van TC Heusden het hoofd droog konden houden met een dak boven het hoofd. Vandaag wordt er ook gezorgd voor droge voeten met de aanleg van de harde ondergrond in de hal. (foto's Julien Maebe)

dave-douglas-quintet-grote-naam-in-muze

Dave Douglas Quintet: grote naam in Muze

Volgende week vrijdag 23 oktober mag Muze een grote naam verwelkomen op zijn schouwburgpodium: trompettist Dave Douglas, één van de meest toonaangevende en productieve musici, brengt één van zijn schaarse Belgische concerten bij ons en dat door een samenwerking met Motives for Jazz. Met zijn kwintet maakte Douglas twee bejubelde albums. Saxofonist Jon Irabagon is een virtuoos die voor vuurwerk zorgt. Linda Oh ontbolstert (…) Lees het hele bericht

jo-claes-vanavond-te-gast-in-de-bib

Jo Claes vanavond te gast in de bib

Vanavond om 19u30 is thrillerauteur Jo Claes te gast in de bibliotheek. Claes is afkomstig van Heusden en zijn thrillers doen het tegenwoordig bijzonder goed. Zo kreeg 'De mythe van Methusalem' onlangs nog 'De Gouden Strop”, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Het wordt dus wellicht een boeiende avond, inschrijven kan nog op 011 80 80 90 of in de bibliotheek.

zeldzame-vlaamse-vogels-slot

Zeldzame Vlaamse vogels (slot)

De vogelringers hebben weer een bijzonder boeiend najaar achter de rug, er zijn heel wat bijzondere soorten in hun netten terechtgekomen. Die zijn allemaal geregistreerd en met een ringetje weer vrijgelaten. Zo krijgen we een beeld van de evolutie van de soorten in onze contreien en de vogeltrek. Hier om af te ronden nog een grote lijster. Maar opgelet, we komen nu weer terecht in de periode van koude. Voorlopig vinden de vogels nog heel wat voedsel in de natuur, maar wellicht moeten we hen binnenkort een handje helpen. (foto Stefan Was)

het-weer-te-koud

Het weer: te koud!

Met een noordoostelijke luchtstroming wordt erg koude lucht van polaire oorsprong naar onze streken aangevoerd. De temperaturen presteren ver onder de normale waarden. Bovendien bevinden enkele storingen zich in deze luchtstroming, waarbij de neerslagkansen toenemen.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken. Af en toe kan er wat regen vallen, na de middag echter wordt er meer regen verwacht. De maxima zijn bedroevend bij slechts 5 of 6 graden.
Morgen domineren wolken aanhoudend het (…) Lees het hele bericht

nu-zal-het-wel-afgelopen-zijn

Nu zal het wel afgelopen zijn ...

De afgelopen dagen waren deze beelden nog volop te schieten, nazomerse taferelen in de herfst. Maar met de gure wind overdag en de eerste nachtvorst, lijkt dit nu wel echt tot de geschiedenis van 2015 te behoren. (foto's Marcel Gybels)

ludo-deleux-verneemt-vandaag-zege

Ludo Deleux verneemt vandaag zege

Voor Ludo Deleux, onder meer actief bij AC Meyland, de KWB en meestal te zien in de plaatselijke loopwedstrijden, is Dwars door Hasselt enigszins verrassend geëindigd. Vandaag, twee dagen na de wedstrijd, is hij aan de weet gekomen dat hij de winnaar is bij de mannen van 65 jaar en ouder in een tijd van 47:51, en dat na een lijdensweg. Ludo liep er in de kleuren van de PXL, hij is recent wel op pensioen gegaan maar behoort nog tot de actieve kern van het PXL Running Team. Na het (…) Lees het hele bericht

40ste-sacramentsprocessie-in-druivelaar-2017

40ste Sacramentsprocessie in Druivelaar 2017

Goed nieuws voor de Sacramentsprocessie in Viversel. Zoals bekend trekt die op 15 augustus 2017 voor de 40ste keer uit, tussen de kerk van Viversel en de Sacramentskapel op het circuit. En bijzonder is dat in Viversel de bevestiging is toegekomen dat in de bekende en razendpopulaire scheurkalender De Druivelaar van 2017 de Sacramentsprocessie is opgenomen. Zo zal heel Vlaanderen op de hoogte zijn van de jubileumprocessie. (foto Lode Beylemans)

15-000-euro-achterstallige-belastingen-geind

15.000 euro achterstallige belastingen geïnd

Vandaag heeft de politie van Heusden-Zolder samen met de Vlaamse belastingdienst Vlabel op 2 plaatsen controles gehouden. De inspecteurs van Vlabel controleerden de fiscale inbreuken terwijl de politie de boorddocumenten onderzocht. 891 wagens werden door de scanner gescreend. 20 bestuurders reden met een voertuig waarvoor in het totaal € 15103 verkeersbelastingen verschuldigd waren. 2 bestuurders konden hun achterstallen niet meteen betalen, dus lieten de belastinginspecteurs hun auto's takelen. De politie betrapte 3 bestuurders die zonder geldige keuring reden en 2 auto's bleken niet verzekerd. Daarvan werden nog eens drie auto's getakeld. Voorts werden verkeersinbreuken vastgesteld wegens niet dragen van de gordel, niet gebruiken van het kinderzitje en rijden met kale banden.

truck-met-zand-kantelt-op-rotonde

Truck met zand kantelt op rotonde

Op de rotonde van de Koolmijnlaan ter hoogte van de vroegere Rena is na de middag een vrachtwagen gekanteld. De truck - geladen met zand - was in de bocht beginnen slingeren en kantelde op het fietspad. Er raakte niemand anders bij het ongeval betrokken en de chauffeur kroop ongedeerd uit de stuurcabine. Het opruimen nam wel heel wat tijd in beslag, eerst moest in lading zand langs de zijkant opgeruimd worden, pas daarna kon de vrachtwagen getakeld worden. Al bij al viel de verkeershinder nog mee, doordat de truck langs de rijbaan terechtkwam. (foto's Marina Poelmans)

tennishal-is-onder-dak

Tennishal is onder dak

De werkzaamheden voor de uitbreiding van de tennishal van TC Heusden bij Olympia schieten goed op. Met de aankomende winter zitten ze 'onder dak' en de basisvloer is binnen gelegd. (foto's Julien Maebe)

eikels-inzamelen-voor-het-opvangcentrum

Eikels inzamelen voor het opvangcentrum

De Vrije Basisschool De Springplank Eversel is vandaag met een inzamelactie van eikels gestart, die zijn bestemd voor de dieren van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in de Strabroekweg. Dit jaar hangen er vele eikels aan de bomen op de speelplaats van de school en omdat heel wat dieren in het opvangcentrum daar verlekkerd op zijn, steken de kinderen de handen uit de mouwen. Tegelijk raakt ook de speelplaats opgeruimd. Vandaag alleen al zijn 5 kisten gevuld.

stormloop-op-lezing-over-reuma

Stormloop op lezing over reuma

Blijkbaar kampen nogal wat mensen in Heusden-Zolder met reuma of andere spier- en gewrichtsklachten. Vanavond om 20 uur geeft apotheker Paul Coolen daarover een lezing en er zijn nu al 60 mensen ingeschreven, ondanks de voetbalinterland. Voor de laatste beschikbare plaatsen kun je nu nog bellen naar 011 80 80 90. Aanleiding voor de info-avond is de jaarlijkse Wereldreumadag, die gisteren plaatsvond. Paul Coolen probeert wat duidelijkheid te brengen in de verschillende soorten aandoeningen en over de soorten medicijnen die beschikbaar zijn. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is nodig.

hoe-verloopt-een-rijvaardigheidscursus

Hoe verloopt een rijvaardigheidscursus?

Op Circuit Zolder is Promove volop bezig met de uitbouw van een rijvaardigheidscentrum. Daar ging heel wat welles-nietes aan vooraf maar nu komt het er gewoon. Promove organiseert daar trouwens al rijvaardigheidscursussen. Maar wat leert een bestuurder daar? We vroegen het ons al eerder af en stuurden dus onze medewerker en jonge bestuurder Michiel Reynders op cursus. Hij maakte volgend verslag. "In het welkomcenter van Promove kregen we een uur lang aan de hand van vragen en (…) Lees het hele bericht

zeldzame-vlaamse-vogels-21

Zeldzame Vlaamse vogels (21)

Deze spreeuw is duidelijk geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. De hoogspanningsdraad zit er dagelijks vol van, dus we kunnen in dit geval moeilijk spreken over een zeldzame Vlaamse vogel. Maar we laten u toch van dichtbij zijn verenkleed bewonderen, dat lijkt namelijk helemaal vol hartjes te staan. Een liefdevolle vogel dus, hoewel kersentelers en andere fruitboeren daar wellicht anders naar kijken. (foto Stefan Was)

twee-dagen-cyclocross-bij-berg-op-eversel

Twee dagen cyclocross bij Berg-Op Eversel

Volgend weekend zijn weer alle ogen van de cyclocrossliefhebbers op Eversel gericht. Dan organiseert wielerclub Berg-Op Eversel immers haar wedstrijden veldrijden, tegenwoordig onder de vlag van de 'Bèr Sjap Classic' en het wordt een heel druk programma. Zaterdag rijden eerst de miniemen. De 8-jarigen koersen 10 minuten (start om 10 uur), de 9-jarigen 12 minuten (om 10u30), de 10-jarigen 15 minuten (om 11u15), de 11-jarigen 17 minuten (start om 12 uur). Dan is het de beurt (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-12-oktober-2015

Vandaag gezien

We zitten ondertussen in al enkele weken in de herfst, maar toch is de natuur allesbehalve ingedommeld. Dat blijkt uit deze fotoreeks die Jan Leijskens in een zonnig decor kon schieten. (meer foto's)

inbraakpoging-in-landweg

Inbraakpoging in Landweg

In de Landweg hebben inbrekers een deur proberen te forceren, maar dat is niet gelukt. Vanmiddag werd ontdekt dat er sporen van een koevoet waren.

bocasa-beter-toegankelijk

Bocasa beter toegankelijk

Voor de ingang van seniorenresidentie Bocasa in Bolderberg lag tot voor kort een rooster van de riolering - een slokker - in de goot. De combinatie van die twee maakte de toegang moeilijk en gevaarlijk voor rolstoelgebruikers of iemand met een rollator bijvoorbeeld. De GATAB had dat aangekaart, en de technische dienst van de gemeente heeft het ondertussen snel verholpen. Zo kan het dus ook.

letterspel-blikvanger-tijdens-fair-tradeweek

Letterspel blikvanger tijdens Fair Tradeweek

Momenteel loopt de 'Week van de Fair Trade' en dat gaat uiteraard in Heusden-Zolder niet ongemerkt voorbij. Zo is er op woensdag 14 oktober het eerste Letterbuffet. Dat is ontwikkeld door Het Berenhuis in opdracht van Trade for Development Centre. Het is een taalspel dat het plezier in het leren van het Nederlands verhoogt en waar deelnemers - als ze het spel goed spelen - uiteindelijk een buffet met Fair Trade hapjes (…) Lees het hele bericht

winst-voor-rc-9-1

Winst voor RC 9

In de tweede afdeling van het rugby heeft RC9 Heusden-Zolder dit weekend gewonnen, het werd 5-15 op het terrein van RC Hammes.

alleen-federale-ploeg-van-olympia-wint

Alleen federale ploeg van Olympia wint

In het petanque kenden de provinciale ploegen van Olympia een echte of- day. In 3de provinciale ging de B-ploeg onderuit tegen Oetervallei (Bree) met 3-6. Ook in 2de provinciale verloor de A-ploeg ondanks verwoede inspanning nipt van Hasselt A met 5-4. De federale ploeg deed het dan weer uitstekend en ging bij Singel de punten halen met 3-6 cijfers.

zeldzame-vlaamse-vogels-20

Zeldzame Vlaamse vogels (20)

De aanblik van deze vogel verraadt het meteen, dit is een kruisbek, maar dan wel een jong exemplaar. (foto Stefan Was)

winst-voor-zolder-z-en-heusden-b

Winst voor Zolder Z en Heusden B

In de derde provinciale B van het basketbal verloren de heren van Heusden B zondag bij Zonhoven B met 46-45. In vierde B versloeg Zolder Z Hades Hasselt D met 49-40.

35-namen-met-mooi-werk-in-de-mijlpaal

35 namen met mooi werk in De Mijlpaal

In kunstgalerij De Mijlpaal is vandaag de tentoonstelling #InofOffice geopend. Na de #OutofOffice in de zomermaanden in Knokke is dit dus letterlijk en figuurlijk de terugkeer naar de eigen galerij in het binnenland. De lopende tentoonstelling bevat werk van liefst 35 kunstenaars onder wie niet de minsten, een greep uit het aanbod zegt al veel: Jan Fabre, Octave Landuyt, Eduardo Chillida, Luc Peire, ... maar evenzeer mensen hier uit de streek, denk maar aan Bart Lens, Kristof Vrancken, Linde Hermans, Iris Mondelaers, enz. Hun werken zijn te bekijken tot en met 8 november. (foto's Ronny Vanthienen)

dbbc-zolder-a-haalt-zwaar-uit

DBBC Zolder A haalt zwaar uit

In de eerste provinciale van het damesbasketbal heeft DBBC Zolder A vernietigend uitgehaald op het terrein van Stevoort A, het werd 28-81. De dames van Zolder B kregen in tweede provinciale een 74-41 nederlaag door Lummen D toegediend.

patrick-van-dyck-is-kermiskoning-in-eversel

Patrick Van Dyck is kermiskoning in Eversel

Naar jaarlijkse traditie werd bij de klepschutters van St-Jacobus Eversel geschoten voor de titel van Kermiskoning. De 19 deelnemende schutters moesten liefst 198 keer schieten op de houten vogel voor die naar beneden donderde. Eric Neys schoot de kop, Annick Driessens nam de vleugel voor haar rekening en Marcel Dirix schoot in één keer vleugel en staart van de vogel die hij zelf had gemaakt. Maar het was Patrick Van Dyck die de romp naar beneden mikte en zich zo Kermiskoning 2015 mag noemen. (foto Eric Lefèbvre)

60-jarigen-van-viversel-verzamelden

60-jarigen van Viversel verzamelden

Voor de 60-jarigen van Viversel was het gisteravond verzamelen geblazen voor een feestje. De avond begon met een dankviering in de Sint-Quirinuskerk. Daarna was er een etentje waarbij tijdens en ook achteraf heel wat verhalen van vroeger werden opgedist. (foto Rita Christiaens)

dieven-dringen-garages-binnen

Dieven dringen garages binnen

Ook dit weekend hebben de dieven niet stilgezeten. Gisteravond sloegen ze toe in de Van Dycklaan. En afgelopen nacht zijn ze op twee plaats in een garage binnengedrongen om een auto open te breken. Dat gebeurde in de Koerselsebaan en de Sint-Jobstraat.

sk-heusden-pakt-punt-bij-leider

SK Heusden pakt punt bij leider

In vierde provinciale A moet SK Heusden 06 niet langer tegen zijn frustrerende nul op kijken, het speelde 1-1 gelijk en dat uitgerekend op het veld van Excelsior Hamont. Voor KVV Heusden-Zolder kreeg een 5-1 rammeling bij SK Meldert.

anadol-en-bolderberg-winnen

Anadol en Bolderberg winnen

Wie tegenwoordig gaat kijken naar FC Anadol in derde provinciale A krijgt meestal spektakel, vandaag werd het 5-4 tegen Wijchmaal. Ook Bolderberg won, het versloeg Turkse met 2-1.

heusden-a-verslaat-berkenbos-95

Heusden A verslaat Berkenbos '95

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A de derby in de sporthal van Berkenbos '95 gewonnen met 58-68. In derde provinciale A leed Kajoba een nederlaag met het kleinste verschil bij Hasselt BT D: 74-73. In diezelfde reeks was Optima Tessenderlo B sterker dan Zolder B: 79-70. In vierde B verloor Heusden Z van Gems Diepenbeek B met 78-62. Zolder C wandelde over Achel B heen met 75-45.

mysterieuze-rollator-op-de-weg

Mysterieuze rollator op de weg

Een brandweerman op weg naar de kazerne zag vannacht ineens een rollator midden op de weg staan in de Halstraat, ter hoogte van de Beemdenstraat. Ongerust over een mogelijke bejaarde eigenaar, zocht hij de buurt af maar kon niemand aantreffen. De bijgeroepen politie heeft dan de rollator maar meegenomen en ging rondhoren in het ziekenhuis en bij rusthuizen in de buurt, ...

kurkdroge-zege-voor-vck-bolderberg

Kurkdroge zege voor VCK Bolderberg

In het volleybal heeft VCK Bolderberg na een uitstekende partij VC Herenthout verslagen met 3-0. De bezoekers boden heel wat weerwerk, maar waren toch niet opgewassen tegen de sterke thuisploeg. Setstanden: 25-12, 25-21 en 25-17.

uitstekende-mix-van-melike-tarhan

Uitstekende mix van Melike Tarhan

Een jazzy sfeer, gekruid met Turkse en oriëntaalse roots, een bijzondere stem ondersteund door keurig uitgevoerde muziek ... het optreden van Melike Tarhan in Muze vulde zaterdagavond helemaal de verwachtingen in. (foto's Lenscollectief)

verrassend-optreden-van-cumali-trio

Verrassend optreden van Cumali Trio

Het Cumali Trio, de groep rond Cumali Bulduk was vrij laat geboekt als voorprogramma van Mileke Tarhan in Muze, maar het was des te verrassender. Cumali, een Brusselse zanger en baglamavirtuoos, bracht een mooie mix van Turkse melodieën en oriëntaalse klanken met een snuif jazz. (foto's Lenscollectief)

zeldzame-vlaamse-vogels-19

Zeldzame Vlaamse vogels (19)

Dit zijn twee tjiftjaffen samen, onder de Scandinavische en boven onze inlandse.

auto-s-crashen-op-e314

Auto's crashen op E314

Kort voor middernacht is op de E 314 tussen oprit Terlaemen en het Klaverblad een bestuurder met zijn auto tegen de vangrail geknald. Vervolgens reed een andere wagen op het gecrashte voertuig. Beide bestuurder, de één van Armeense afkomst, de ander van Moldavische origine, bleven ongedeerd, maar het leverde nogal wat communicatieproblemen op. De auto's werden vernield, de brandweer moest een olievlek op het wegdek opruimen.

verlies-voor-statie-1

Verlies voor Statie

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft Statie Zolder zaterdag verloren. Het werd 2-1 bij FC Eksel B.

bibpersoneel-doet-natuurenergie-op

Bibpersoneel doet natuurenergie op

Af en toe moet ook het bibpersoneel een frisse neus gaan halen. Daarom stapten ze door het vijvergebied van De Wijers. Onderweg genoten ze van de rust en bewonderden ze het natuurschoon met paddenstoelen, waterplanten, waterlopen, vogels en voerden ze een gesprek met andere wandelaars die van ver kwamen. Vanop de uitkijktoren keken ze naar hun eigen boekentoren. Ondertussen hebben ze de nodige energie opgedaan voor een drukke week met drie lezingen: dinsdag Paul Coolen over 'Reuma en (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-10-oktober-2015

Vandaag gezien

In de Kapelstraat, zuiderse klanken in afwachting van de komst van de bruid. (foto Julien Maebe)

bedrijfsploegen-blijven-op-kop

Bedrijfsploegen blijven op kop

In het bedrijfsvoetbal won VK Wieze Boys met 3-1 van FC Tamara. RP Products had het nog makkelijker want de bezoekende ploeg, Cosmos Spouwen, gaf forfait.

kwb-heusden-deelt-prijzen-uit

KWB Heusden deelt prijzen uit

De KWB van Heusden reikte de prijzen uit van zijn fietsfotozoektocht. Er waren 56 deelnemers, daarvan kwamen 41 juiste inzendingen binnen waaruit de drie hoofdprijzen werden geloot. De eerste prijs ging naar Johan Mentens, drie geschenkbonnen op te kopen bij de handelaars van Heusden-Zolder. De tweede prijs - twee geschenkbonnen - was voor Joren Mangelschots en de derde - één geschenkbon - ging naar Roger Elsen.

inbraken-en-ongevallen

Inbraken en ongevallen

In de Valentinusstraat is gisteravond laat een scooter tegen de grond gegaan, de bestuurder raakte gewond. In de Koolmijnlaan is het raam van een handelszaak geforceerd en binnen werd de kassa leeggeroofd en een lading sigaretten zijn verdwenen. In Hofeinde sloegen inbrekers een raam in, maar ze raakten niet binnen. In de Vrunstraat werd vanmiddag een fietser door een auto aangereden. De fietser raakte lichtgewond.

rossi-onze-ijswagens-zijn-in-orde

Rossi: 'Onze ijswagens zijn in orde'

Bij de controle door het Federaal Voedselagentschap afgelopen week aan het Sint-Franciscuscollege campus Berkenbos, was de ijswagen van Rossi wel in orde, in tegenstelling tot een andere ijsverkoper die werd gecontroleerd. De ijsventer in overtreding staat altijd aan de achterzijde, Rossi staat al een 30-tal jaren aan de kerk en springt dus het meest in het oog. Eigenaar Fausto Rossi kreeg gisteren al een heleboel verwijten over zich heen van mensen die dachten dat hij de overtreder was. Zelf (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-166

De kijk van Richie

Richie steekt de nieuwe trainer van SK Heusden 06 een hart onder de riem.

zeldzame-vlaamse-vogels-18

Zeldzame Vlaamse vogels (18)

Deze koninklijke vogel lijkt wel trots op zijn verenkleed. Het is dan ook de bladkoning, of er een kroontje op zijn ring is gezet, is ons niet meegedeeld. (foto Stefan Was)

gelijkspel-voor-si

Gelijkspel voor SI

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft SI MFC Heusden-Zolder 3-3 gespeeld tegen Pibo Hoeselt. SI staat daarmee op de derde plaats in de rangschikking. In derde provinciale D versloeg Il Tarfufo Heusden VKM Godsheide met 8-2. In vierde provinciale A gaf Terrazza Lommel forfait voor de wedstrijd in Berkenbos bij Ikra Heusden.

expolocaties-klaarstomen-voor-artikel-27

Expolocaties klaarstomen voor Artikel 27

In en rond het vroegere schooltje van de Zolderse Voort en het leegstaande zwembad is een tiental vrijwilligers al enkele weken dagelijks aan de slag. Ze schilderen, poetsen, boren, zagen en knutselen om alles klaar te krijgen voor 1 november. Dan start immers de 15de editie van de hedendaagse kunsttentoonstelling 'Artikel 27' in beide locaties en in de foyer van Muze. Het thema is: 'Er was eens. Herinneringen aan een hoopvolle toekomst'. De vrijwilligers, de 39 kunstenaars en de medewerkers van de ontwikkelingsprojecten - waaraan de opbrengst wordt geschonken - dromen ondertussen van een mooi kunstig sprookje in november.

bescheiden-opkomst-voor-eikenloofevenement

Bescheiden opkomst voor Eikenloofevenement

Gemengde gevoelens vanavond in de balzaal van Muze tijdens het evenement rond Het Eikenloof 2015. Het zat allemaal keurig in elkaar, The Muze Jazz Orchestra zorgde voor een meer dan gepaste en sfeervolle muzikale omlijsting, voor heel wat aanwezigen was het een heuse ontdekking. Radio 2-presentatrice Eva Droogmans praatte het vakkundig aan elkaar en interviewde cultuurraadvoorzitter Valère Ceyssens over het cultuur- en verenigingsgebeuren in Heusden-Zolder, vanuit de (…) Lees het hele bericht

roger-vincken-is-laureaat-van-kunstwedstrijd

Roger Vincken is laureaat van kunstwedstrijd

Traditiegetrouw wordt een kunstwedstrijd uitgeschreven in de aanloop naar de driejaarlijkse cultuurprijs. Het kunstwerk dat de voorkeur van de jury geniet, wordt dan meteen ook de prijs voor de laureaat. Er waren deze keer tien inzendingen en het schilderij van Roger Vincken haalde het. De kunstenaar kreeg daarvoor bloemen en een cheque van 1500 euro. De inzendingen zijn te bekijken in de galerij van Muze.

steven-de-bruyn-wint-het-eikenloof-2015

Steven De bruyn wint Het Eikenloof 2015

Muzikant Steven De bruyn heeft vanavond in Muze Het Eikenloof 2015 gekregen, dat is de driejaarlijkse cultuurprijs in Heusden-Zolder. Hij werd door de jury gekozen uit 9 sterke kandidaten. Steven is internationaal vermaard als mondharmonicaspeler, de blues is zijn basis maar hij laat zich ook door andere genres beïnvloeden. Hij speelde jaren samen met Roland, maakte nadien deel uit van El Fish om vervolgens The Rhythm Junks mee op te richten. Maar ook in andere (…) Lees het hele bericht

bijzonder-concert-voor-60-jaar-exsultate

Bijzonder concert voor 60 jaar Exsultate

Het zangkoor Exsultate is al jaar en dag een vaste waarde in Heusden-Zolder en omstreken, maar dat het koor ondertussen al 60 jaar bestaat, zal bij menigeen de wenkbrauwen doen fronsen. Het ontstond in 1955 als kerkkoor Sint-Cecilia en heeft in al die jaren meer dan 500 optredens gedaan. De muzikale ziel van dirigent Bruno Sprengers en de aanstekelijke kracht van het koor hebben ook in deze moderne tijd van Exsultate (…) Lees het hele bericht

volgend-jaar-worden-ze-gefilmd

Volgend jaar worden ze gefilmd ...

Ondanks de waarschuwing dat op sluikstorten een boete van 250 euro staat en dat grote delen van de bevolking zich aan die praktijken ergeren, blijven heel wat mensen doorgaan met het achterlaten van afval aan de glascontainers. Ook in Eversel is weer een hele waaier van grofvuil gedumpt. De gemeente gaat wel een camera aankopen om overtreders te betrappen - een methode die elders haar nut bewijst- maar die zal pas ten vroegste inzetbaar zijn in juni volgend jaar. (foto Gust Ischen)

vandaag-gezien-9-oktober-2015

Vandaag gezien

In het bos rond de kluis van Bolderberg kwam Miranda Gijsen heel wat kabouterhuisjes tegen, maar kabouter Pinnemuts en zijn familie gaven niet thuis.

minder-treinen-in-de-loop-van-de-dag

Minder treinen in de loop van de dag

De treinstaking heeft bij ons voor een verdeeld beeld gezorgd in de loop van de dag. Vanmorgen tussen 6 en 9 uur reden de treinen tussen Hasselt en Mol (en omgekeerd) allemaal normaal. Tussen 9 en 10 uur lieten de eerste gevolgen van de staking in Brussel en Wallonië zich voelen en reed nog 90 % op de lijn Antwerpen-Mol-Hasselt. Over de middag was dat teruggevallen tot de helft. En ook voor de rest van de dag - de staking loopt tot 22 uur - moet nog met problemen rekening gehouden worden.

223-sfc-leerlingen-in-dwars-door-hasselt

223 SFC-leerlingen in Dwars door Hasselt

Dat het Sint-Franciscuscollege een sportieve school is, wisten we al langer. Dat blijkt niet alleen uit de verschillende sportieve evenementen die er op het getouw gezet worden en de vele schoolsportkampioenen die aan het eind van het jaar gehuldigd worden. Het SFC zal zondag ook aanwezig zijn op de loopwedstrijd Dwars door Hasselt, met liefst 223 leerlingen. Het is daarmee de school met de meeste inschrijvingen.

leerlingen-van-bolderberg-doen-aan-bosbeheer

Leerlingen van Bolderberg doen aan bosbeheer

Vanmorgen gingen de kinderen van het 5de leerjaar van de vrije basisschool Bolderberg met juf Els en Natuurpunt het bos in de buurt bevrijden van de Amerikaanse vogelkers, de woekerplant die in de volksmond 'bospest' wordt genoemd. Een heel stuk bos werd aangepakt zodat de heide er opnieuw een kans krijgt. De jonge bosarbeiders gingen erg enthousiast aan de slag en werkten hard. (foto's Anja Buytaert)

minder-licht-in-nacht-van-de-duisternis

Minder licht in Nacht van de duisternis

Morgenavond wordt voor de 20ste keer de Nacht van de Duisternis georganiseerd en ook Heusden-Zolder neemt daar traditiegetrouw aan deel. Dat betekent dat straatverlichting en dergelijke al om 19 uur op nachtregime overschakelen in plaats van om middernacht. Met het initiatief zetten de Bond Beter Leefmilieu, vzw Preventie Lichthinder en de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker. Meestal is zoveel verlichting niet nodig voor de veiligheid en wordt ze ook nog eens verkeerd gebruikt. De gevolgen zijn breed: energieverspilling, planten, dieren en mensen lijden eronder.

het-weer-zonnig-maar-koud-2

Het weer: zonnig maar koud

Onder impuls van een krachtig hogedrukgebied over de Scandinavische landen wordt droger, maar koude landlucht naar onze streken getransporteerd. Het wordt zonniger, maar ook een heel stuk kouder. Tijdens het weekend zien we de invloed van het hogedrukgebied gestaag toenemen door de zon die steeds meer tevoorschijn kan komen.
Vandaag wisselen zon en wolken elkaar af. Het blijft droog en de maxima komen uit op gemiddeld 15 graden. Er staat een zwak briesje uit een noordelijke sector.

Lees het hele bericht

fred-delgauw-met-zijn-pop-en-de-rest

Fred Delgauw met zijn pop en de rest ...

Fred Delgauw is een krak, samen met zijn pop lijkt hij een heel gezelschap te vormen op het podium. Zijn voorstelling 'Wachtkamer van de liefde' in Muze werd dan ook erg gesmaakt. (foto Lenscollectief)

ook-eversel-heeft-zijn-huiswerk-gemaakt

Ook Eversel heeft zijn huiswerk gemaakt

Ook in Eversel heeft een 20-tal inwoners gisteravond de koppen bij elkaar gestoken over het Trage Wegen-project. Ze wisselden van gedachten over de maatregelen om het trage wegen in te schakelen en zo onder meer de veiligheid van de schoolgaande jegd te verbeteren maar ook meer recreatieve fiets- en wandeltochten mogelijk te maken. De bevindingen van Eversel worden nu bij de rest van de informatie uit Heusden-Zolder gevoegd voor een totaalplan. (foto's Julien Maebe)

zeldzame-vlaamse-vogels-17

Zeldzame Vlaamse vogels (17)

We kennen allemaal een buideldier, maar weinigen weten dat er ook een buidelmees bestaat. (foto Stefan Was)

zijden-bloemen-zijn-weer-in

Zijden bloemen zijn weer in

Zijden bloemen zijn tegenwoordig weer erg populair, zeker in de aanloop naar Allerheiligen schaffen veel mensen ze zich aan om op het graf van hun geliefde te plaatsen. Bij begrafenissen J. Beyne loopt daarom momenteel - en dat nog tot 18 oktober - een tentoonstelling zijden bloemen, die zijn er in alle maten, vormen en samenstellingen. De expo, op de eerste verdieping, is overdag tijdens de openingsuren vrij toegankelijk. (foto Marina Poelmans)

extra-gemeenteraad-een-maat-voor-niets

Extra-gemeenteraad een maat voor niets

Zoals verwacht was de extra-gemeenteraad vanavond een maat voor niets. CD&V en N-VA daagden uiteraard op, net als Vlaams Belang en onafhankelijke Dirk Schops. Maar dat was onvoldoende om geldig te kunnen vergaderen, want de meerderheid bleef weg. Eerst moest een kwartier gewacht worden en dan kon Marie-José Maris-Vanluydt (CD&V) als dienstdoende voorzitter - met de grootste anciënniteit in de raad - vaststellen dat er onvoldoende aanwezigen waren. Terug naar af en iedereen terug naar huis dus. De oppositiepartijen roepen de raad opnieuw samen voor dinsdag 20 oktober om 19 uur. Op dat ogenblik kan de raad, ongeacht het aantal aanwezigen, geldig vergaderen.

negen-genomineerden-voor-het-eikenloof

Negen genomineerden voor Het Eikenloof

Morgenavond om 19u30 vindt in Muze de uitreiking plaats van het Het Eikenloof 2015, dat is de driejaarlijkse cultuurprijs van Heusden-Zolder. Wie de laureaat wordt, is nog even afwachten in spanning maar de afgelopen periode zijn 9 genomineerden voorgedragen: Katrien Baerts, Tom Beets, Reg Carremans, Steven De bruyn, Roco Di Turi, Jef Elsen, Sara Gilis, Maurice Mues en Regi Penxten. De avond staat ook in het teken van de vrijwilligers in het verenigingsleven, 21 personen zullen een penning ontvangen voor hun jarenlange inzet. Het Muze Jazz Orchestra fleurt alles muzikaal op en de Samenwerking Limburgse Alevieten zorgt voor hapjes en drankjes. Tegelijk wordt ook de tentoonstelling van de kunstwedstrijd geopend. Zoals bekend mochten kunstenaars werken insturen die in aanmerking kwamen als prijs voor Het Eikenloof. Alle inzendingen worden vanaf morgen in Muze getoond.

ijsverkoper-op-de-vingers-getikt

IJsverkoper op de vingers getikt

De politie liet door het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) een controle uitvoeren bij een ijsroomventer aan het SFC, campus Berkenbos die het niet zo nauw nam met de hygiëne. De verkoper kreeg een aantal waarschuwingen. Hij mag zich nog aan een tweede controle verwachten.

muzikale-avond-met-turkse-roots

Muzikale avond met Turkse roots

Zaterdagavond staat Melike Tarhan in het Muzecafé. Zij is een Vlaamse zangeres met Turkse roots en bracht zopas de CD 'Inn of Love' uit. Saxofonist John Snauwaert, gitarist Hendrik Braeckman en percussionist François Taillefer geven haar Turkse traditionals en eigen nummers een heel nieuw, jazzy arrangement, een fusie van Oosterse klanken en moderne invloeden. Liefde is de rode draad door een muzikaal universum van etnische en moderne Westerse invloeden. Haar bijzondere stem (…) Lees het hele bericht

20-gsm-overtreders-op-rotonde-in-een-uur

20 GSM-overtreders op rotonde in een uur

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie gordel & gsm hield de politie opnieuw controles. In één uur tijd noteerden de inspecteurs 20 bestuurders die óp een rotonde en sommigen in een vrachtwagen de gsm hanteerden achter het stuur. Van 29 september tot nu passeerden 176660 voertuigen de onbemande camera in Koolmijnlaan-cité. 112 bestuurders reden te snel, dat is 0,06 %. 3 van hen reden met een niet-gekeurd voertuig. Eén rijbewijs wordt ingetrokken. 11 politie- en ziekenwagens met een prioritaire opdracht werden geflitst.

er-hangen-verdachte-personen-rond

Er hangen verdachte personen rond

Opvallend, de politie is de afgelopen 24 uur al drie keer gebeld door inwoners van Heusden-Zolder omdat ze personen in hun buurt zagen die zich verdacht gedroegen. Dat was het geval gisteravond rond half 11 aan de Zolderseweg, vanmorgen omstreeks half 9 in de Vrunstraat en vanmiddag om half 3 in de Lusthofstraat. In de Stationsstraat zijn kort voor de middag dan weer beschadigingen aan een auto vastgesteld.

schouwbrand-in-de-dijkstraat

Schouwbrand in de Dijkstraat

De brandweer is in de vroege namiddag uitgerukt naar de Dijkstraat. Daar was een schouwbrand in een woning ontstaan. Het vuur was snel onder controle zodat ook de schade beperkt bleef. (foto Marina Poelmans)

een-spektakulair-sportkamp-voor-de-kids

Een spektakulair sportkamp voor de kids

Onder de noemer Play On Wheels heeft tijdens de herfstvakantie een bijzonder sportkamp plaats op het domein van Circuit Zolder. Jongens en meisjes van 8 tot 12 jaar kunnen er een week lang een BMX initiatiecursus volgen, crossen op e-dirtbikes, paintball 4 kids, karten, racen met remote control autootjes en nog meer leuke dingen doen. Elke dag krijgen ze een warme lunch en drank. De activiteiten hebben plaats van maandag 2 tot en met vrijdag 6 november, van 10 tot 16 uur, er is gratis voor- en na-opvang van 8 tot 18 uur. Deelnemen (alles inbegrepen) kost € 169, vooraf inschrijven want het aantal plaatsen is beperkt. info [!] PlayOnWheels.be of brasserie The Wheels 0484 14 60 50

n-va-stort-zitpenning-aan-kinderkankerfonds

N-VA stort zitpenning aan Kinderkankerfonds

Zoals eerder aangekondigd roepen de oppositiepartijen N-VA en CD&V vanavond om 19 uur een extra gemeenteraad samen met als enige punt 'Integratie OCMW in het gemeentebestuur en de aanpak van de invulling van de functie van financieel beheerder van de gemeente'. Ze willen daarmee naar eigen zeggen voorkomen dat de meerderheid halsoverkop een financieel beheerder politiek wil benoemen aan de vooravond van de integratie van gemeente en OCMW. De aanwezige raadsleden krijgen ook voor een korte gemeenteraad een zitpenning en de N-VA kondigt nu aan die integraal te zullen doorstorten aan het Kinderkankerfonds.

8-personeelsleden-getroffen-door-co

8 personeelsleden getroffen door CO

Bij het vleesverwerkend bedrijf Limburgse Vleesmarkt in de Vlinderstraat is vanmorgen een 8-tal personeelsleden het slachtoffer geworden van een CO-vergiftiging. Die is wellicht veroorzaakt door een menselijke fout, het niet starten van een afzuigkap. Toen de personeelsleden zich onwel voelden, is meteen alarm geslagen en kwamen de hulpdiensten ter plaatse. De brandweer deed de nodige metingen, maar kon zich beperken tot het verluchten van het gebouw. Ondertussen hadden de MUG en de ambulanciers zich over het personeel ontfermd. Een 8-tal medewerkers werden met het personeelsbusje van de brandweer naar het Sint-Franciskusziekenhuis gebracht, waar preventief het noodplan was opgestart. Nadien zijn de slachtoffers naar het ZOL in Genk overgebracht, daar is een drukcabine ter beschikking.

vandaag-gezien-8-oktober-2015

Vandaag gezien

We tonen u zowat dagelijks het mooiste uit onze natuur, maar helaas zijn er ook dramatische voorvallen in diezelfde natuur. Zo is vanmorgen in de Zolderseweg deze ree onder een auto gelopen en overleden. (foto Marcel Gybels) UPDATE Overigens worden in Bosland (Noord-Limburg) in het voorjaar wilddetectiesystemen geplaatst die de automobilist waarschuwen voor overstekend wild. Als dat goed functioneert, kan het ook elders geplaatst worden.

zondag-18-oktober-op-pad-over-trage-wegen

Zondag 18 oktober: op pad over trage wegen

Op zondag 18 oktober staat Heusden-Zolder weer volledig in het teken van de Trage Wegen. Dat zijn paden of wegen die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer, zeg maar wandelaars en fietsers. Na heel wat werk door de dorpsraden is het grootste deel van de veldwegen en vergeten paden in kaart gebracht. Via die binnenwegen kom je op ongekende plekken of landschapsonderdelen. Vorig jaar namen meer dan 300 fietsers deel aan een tocht gevolgd door een wandeling. Op 18 oktober om 14 uur vertrekt (…) Lees het hele bericht

zeldzame-vlaamse-vogels-16

Zeldzame Vlaamse vogels (16)

Deze rietgors gaat voortaan ook geringd door het leven. (foto Stefan Was)

davidsfonds-is-nog-steeds-populair

Davidsfonds is nog steeds populair

'Vers geperst' of de seizoensopening van Davidsfonds in Heusden-Zoder is uitgegroeid tot een drukke en gezellige happening in cultuurcentrum Muze. Iedereen kon kennismaken met het jaarprogramma dat geanimeerd werd voorgesteld met een videoclip. Er lag info te grabbel over meer dan 100 regionale cursussen en 200 cultuurreizen. Alle 161 boeken en CD's van het Davidsfonds konden ter plaatse worden ingekeken en besteld. Toppers waren 'Oranje tegen Spanje' (periode 1500-1648) van Edward De Maesschalck, 'Typisch Vlaams' (4.000 woorden en uitdrukkingen verschillend met Nederland) van Ludo Permentier en Rik Schutz en 'Grensgangers' (over de Berlijnse muur) van jeugdschrijfster Aline Sax.

prijzen-vakantiefotowedstrijd-zijn-uitgereikt

Prijzen vakantiefotowedstrijd zijn uitgereikt

Tijdens een gezellige receptie in Den Lavaar had vanavond de uitreiking plaats van de vakantiefotowedstrijd van de Internetgazet. De afgelopen zomervakantie hebben de inwoners van Heusden-Zolder massaal hun vakantiefoto's ingestuurd en de jury heeft nadien de punten toegekend. Gastheer Patrick Liefsoens van Den Lavaar zorgde voor lekkere hapjes en drankjes maar ook voor een reeks prijzen, namelijk een steenkoolgrillmenu voor twee personen met alles op en aan voor vijf winnaars. Die lekkere prijs ging naar Jos Coels, Chris Gijbels, Evert Cuppens, Ben Engelen en Kurt Vanvelk. Vervolgens mocht Raf Coomans van Wellux/Wellnessboetiek de eerste twee bekronen. Elise Maris kreeg een pakket uit de Wellnessboetiek met onder meer een gelaatsverzorging en Karina Claes mag zich verheugen op een verwenarrangement in de ruimte van Wellux. (meer foto's, met ook de winnende vakantiefoto's)

michel-maus-nieuwe-trainer-sk-heusden-06

Michel Maus nieuwe trainer SK Heusden 06

Vierdeprovincialer SK Heusden 06 heeft een nieuwe trainer. Het bestuur heeft vanavond het licht op groen gezet voor de indienstneming van Michel Maus als nieuwe trainer. Hij zal vanaf morgen de trainingen leiden. Maus komt in de plaats van Peter Winterscheid die vorige week opstapte na een slechte seizoensstart.

4-op-152-bestuurders-dronken

4 op 152 bestuurders dronken

In september heeft de politie tijdens de gewone diensturen 152 ademtesten afgenomen. 4 bestuurders hadden teveel alcohol gedronken. 3 rijbewijzen zijn onmiddellijk ingetrokken. Voorts stelden de inspecteurs verkeersinbreuken vast wegens foutparkeren (8), gsm'en aan het stuur, geen gordel dragen of kinderzitje gebruiken (2), rijden zonder valhelm, negeren van rode verkeerslichten, rijden zonder keuring en verzekering en richtingaanwijzer niet gebruiken. Eén bestuurder kreeg een (…) Lees het hele bericht

opnieuw-een-inbraak-op-helzold

Opnieuw een inbraak op Helzold

In de Dekenstraat is gisteren in de loop van de avond een inbraak ontdekt. Daarbij bleken alle kasten op de benedenverdieping doorzocht te zijn.En vanmorgen bleek dat onbekenden weer maar eens waren binnengedrongen in het Helzoldstadion, de precieze buit was nog niet duidelijk. Maar de verenigingen die daar gevestigd zijn, blijven het voortdurende doelwit van dieven en vandalen.

de-mijlpaal-komt-weer-inofoffice

De Mijlpaal komt weer #InofOffice

In de zomer sloeg kunstgalerij De Mijlpaal twee maanden lang de tenten op aan de Zeedijk van Knokke onder de noemer '#OutofOffice'. Samen met de kunstwerken is het team nu teruggekeerd naar de Brugstraat en daar opent nu zondag '#InofOffice' een expo met werk van een hele resem kunstenaars: Anish Kapoor, Ann Van Hoey, Warner Berckmans, Lore Langendries, Karin Borghouts, Sara Bomans, Tine De Ruysser, Peter (…) Lees het hele bericht

het-weer-een-flink-stuk-kouder

Het weer: een flink stuk kouder

Een krachtig hogedrukgebied bouwt de volgende dagen op over de Scandinavische landen en stuurt na het weekend koude lucht van polaire oorsprong naar onze streken. De maxima komen een heel stuk lager uit en de kans op grondvorst neemt toe. Er is wel meer ruimte voor de zon. Op korte termijn zijn er eerst nog veel wolken met kans op een drupje regen.
Vandaag is een sombere dag met veel wolken en van tijd tot tijd wat lichte regen of motregen. Er zijn echter ook langere droge perioden en de maxima (…) Lees het hele bericht

zeldzame-vlaamse-vogels-15

Zeldzame Vlaamse vogels (15)

Ook de zwarte mees belandde in de netten van de vogelringers. (foto Stefan Was)

een-op-drie-bussen-rijdt-niet

Eén op drie bussen rijdt niet

Het busverkeer is vanochtend verstoord doordat een aantal chauffeurs van De Lijn naar de betoging in Brussel gaat en dus niet uitrijdt. Er is één bus op drie niet uitgereden, en als je in Hasselt een stadslijn gebruikt moet je ook rekening houden met problemen. In principe moet je hier een gedetailleerd overzicht kunnen vinden, maar ook de website van De Lijn ondervindt vanochtend problemen. Wellicht zijn er meer websitebezoekers dan busreizigers. UPDATE Ondertussen is de informatie van De Lijn beter toegankelijk geworden. In onze contreien zijn onder meer de lijnen 22, 23, 51 en 52 zwaar verstoord, reken er best niet op dat die bus komt.

vandaag-gezien-6-oktober-2015

Vandaag gezien

Een zachtstekelige stuifzwam, het lijken wel pionnetjes van één of ander spelletje.. (foto Jan Leijskens)

spoorwegen-maken-het-weer-bont

Spoorwegen maken het weer bont

Er zijn de jongste dagen weer klachten over de treinen Mol-Hasselt en omgekeerd. Vanmorgen had de trein die kort over half 8 in Heusden en Zolder passeert, welgeteld één rijtuig en dat op het drukste moment van de dag. In Heusden kon iedereen er nog net bij, maar de reizigers zaten als slachtvee geperst. In Zolder en Zonhoven moesten reizigers gewoon blijven staan op het perron omdat ze er niet bij konden. Scholieren waren te laat op school, pendelaars te laat op het werk. Vorige week (…) Lees het hele bericht

chauffeur-van-schoolbus-met-gsm-aan-stuur

Chauffeur van schoolbus met gsm aan stuur

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'gordel & gsm' hield de politie controles. De meest opvallende overtreder was een chauffeur van een volgepakte schoolbus die met gsm aan het stuur de kinderen vervoerde. Voorts zijn snelheidsovertredingen vastgesteld in vooral Schootstraat : 70 op 360 bestuurders reden sneller dan 50 km/u. In de Guido Gezellelaan waren er 7 overtreders op 547 en in de Meylandtlaan hielden 13 bestuurders van de 357 zich niet aan de (…) Lees het hele bericht

dag-van-de-leerkracht-een-dagje-later

Dag van de Leerkracht een dagje later ...

Gisteren was er de 'Dag van de Leerkracht' maar omdat het in heel wat scholen in Heusden-Zolder gisteren geen les was, werd dat vandaag gevierd. In De Brug had het Oudercomité voor een attentie in de leraarskamer gezorgd (foto boven). Leden van de partij CD&V-Plus gingen vandaag op stap met een cadeautjes voor de leerkrachten, over de onderwijsnetgrenzen heen. (meer foto's)

gemeente-heeft-gemiddeld-digitaal-profiel

Gemeente heeft gemiddeld digitaal profiel

De gemeente Heusden-Zolder zit binnen Limburg rond het gemiddelde met zijn digitale communicatie. Dat blijkt uit een onderzoek dat het communicatiebureau RCA Group in heel Vlaanderen heeft gedaan. Heusden-Zolder is op zowat alle digitale fronten aanwezig, van (responsive) website, via Facebook tot Twitter. Op het ogenblik van het onderzoek had de Facebookpagina 1319 fans, het Limburgse gemiddelde bedraagt 1592. Op Twitter heeft de gemeente 830 volgers, daar is het Limburgse gemiddelde 816. De studie vermeldt wel het aantal inwoners, maar ze zou wellicht nog sprekender geweest zijn als de resultaten waren afgewogen tegen die inwonersaantallen.

gewonden-bij-verkeersongevallen

Gewonden bij verkeersongevallen

Kort voor half 8 vanmorgen zijn op de E 314 ter hoogte van Heusden-Zolder vier auto's gebotst. Daarbij viel een gewonde. De auto's stonden op de linkerrijstrook en dat zorgde een tijdlang voor hinder. Ook in de Koolmijnlaan is vanmiddag een gewonde gevallen. Rond twintig over twaalf gebeurde daar een kopstaartaanrijding.

busverkeer-is-morgen-verstoord

Busverkeer is morgen verstoord

Wie met de bus van De Lijn naar de school of het werk gaat, moet er rekening mee houden dat morgen zo goed als zeker een groot aantal bussen niet zal rijden. In Brussel vindt immers de grote vakbondsmanifestatie tegen het regeringsbeleid plaats en ook heel wat chauffeurs van De Lijn-Limburg zullen deelnemen waardoor hun bussen niet uitrijden. Pas morgenvroeg zal de precieze weerslag van de actie op het openbaar vervoer duidelijk zijn. De treinen rijden in principe wel normaal, ze zullen trouwens door de actievoerders worden gebruikt om in Brussel te geraken.

okra-heusden-bezocht-het-saarland

OKRA Heusden bezocht het Saarland

58 leden van OKRA Heusden bezochten het Saarland. Onderweg ging het onder meer langs de oude Romeinse site in Perl. Het gezelschap verbleef in Trassem, een romantisch stadje met een spektakulaire waterval en een treintje. Op de tweede dag werd Mettlach aangedaan met de meer dan 200 jaar oude zetel van het beroemde Villeroy und Boch waar keukenbestek, badkamerspullen, siertegels en kunstwerken in glas en porselein te bewonderen zijn. Nadien werden de Abdeibrauerei, de stad en 'De Cloef' bezocht en het heldere weer zorgde voor een prachtig panorama over de Saarschleiffe. Het werd dus een gevulde tweedaagse, misschien komt er volgend jaar en dagje bij ... 

snelheidscontroles-deze-week

Snelheidscontroles deze week

De politie gaat deze week de flitsauto opstellen in de Onze-Lieve-Vrouwstraat, de Kapelstraat en in de Everselkiezel. Dat gebeurt op vraag van de inwoners. Het gaat niet zomaar om een willekeurige flitsactie, maar om een gerichte controle op specifieke knelpunten en tijdens drukke momenten. De actie maakt deel uit van de inspanningen om het aantal hardrijders te doen dalen.

kiezelvoort-wordt-stille-weg

Kiezelvoort wordt 'stille weg'

Er worden stilaan stappen gezet om de stille wegen in Heusden-Zolder effectief te verwezenlijken. Zo is de Kiezelvoort ter hoogte van de Dijkstraat nu gedeeltelijk afgesloten. Daardoor wordt een smalle geasfalteerde bosroute volledig voorbehouden voor fietsers, voetgangers en lopers, voor de huizen die er staan is nog plaatselijk verkeer mogelijk. De weg verbindt verschillende stille wegen die de Beringerheide doorkruisen en ook de joggingsroute passeert er. Het autoverkeer tussen Heusden en Beringen wordt zo ook via de Beringerheide geleid wat veiliger moet zijn voor de zwakke weggebruiker. (foto's Paul Coolen)

aftellen-naar-de-berenkast-bij-de-zandloper

Aftellen naar de Berenkast bij De Zandloper

Zondag 18 oktober om 11 uur is het feest aan De Zandloper. Dan wordt daar immers de zevende Berenkast geopend. Tot nu toe stonden die boekenkasten in buurten waar vooral kinderen passeren. Maar de seniorenraad en De Zandloper hebben zich er nu mee achter geschaard om ook bij hen een Berenkast te plaatsen, al zullen daar wellicht meer kookboeken en dergelijke in te vinden zijn. Maar je weet nooit .... Aansluitend op de officiële opening is er een receptie met fairtradelekkers en muzikale animatie door wereldmuziekensemble Kundabuffi.

zeldzame-vlaamse-vogels-14

Zeldzame Vlaamse vogels (14)

Dit is ook een zeldzaam exemplaar: de sperwergrasmus. Als je zijn verenkleed bekijkt, dan is meteen duidelijk dat de vogel zijn naam niet gestolen heeft. Hij passeert hier in kleine aantallen tijdens de trek. Broeden doet hij in Midden- en Oost-Europa. (foto's Stefan Was)

saved-by-the-bell-in-beekbeemden-2

Saved by the bell in Beekbeemden

Vandaag werd in honderden Vlaamse scholen de actie 'saved by the bell' gehouden en klonk de schoolbel extra lang. Hier reageren leerlingen en leerkrachten vaak opgelucht als de bel gaat, maar miljoenen kinderen en jongeren horen de schoolbel zelden of nooit rinkelen. Daarom vragen Studio Globo en VIA Don Bosco aan de scholen om op de internationale dag van de leerkracht ook eens te denken aan alle leerkrachten in de wereld die vaak in moeilijke omstandigheden het beste van zichzelf geven. Ook de gemeentelijke basisschool Beekbeemden deed mee en maakte lawaai met bellen, toeters, stemmen, rammelaars, ... (foto's An Vanoppen)

thuisnederlaag-voor-la-baracca

Thuisnederlaag voor La Baracca

In de eerste provinciale van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman vanavond met 2-5 verloren van Hamini As. In vierde provinciale A verloor Firtina Heusden met 7-3 bij ZVK Totten Ham. UPDATE In derde provinciale D versloeg later op de avond HZ Real Heusden Zonhoven met 4-3.

davidsfonds-lanceert-morgen-jaarprogramma

Davidsfonds lanceert morgen jaarprogramma

Het Davidsfonds Heusden-Zolder organiseert morgen 'Vers Geperst', zijn startavond met voorstelling van het jaarprogramma. Misschien even ter opfrissing: het Davidsfonds is grootste cultuurnetwerk van Vlaanderen met 500 lokale afdelingen, 6.000 bestuursleden en 45.000 leden. Jaarlijks staan bijna 10.000 culturele activiteiten op het programma, ruim 100 cursussen en 200 cultuurreizen. Daarnaast wordt een waaier van boeken en CD's uitgegeven. Het Davidsfonds Heusden-Zolder heeft ook voor het (…) Lees het hele bericht

jelle-geens-vijfde-in-mexico

Jelle Geens vijfde in Mexico

Op de wereldcup kwarttriatlon in het Mexicaanse Cozumel, is Jelle Geens 5de geëindigd. Jelle voelde zich naar eigen zeggen niet echt fris tijdens het lopen, maar op karakter behaalde hij uiteindelijk toch een prima resultaat. En dat leverde hem ook weer heel wat punten op voor zijn ranking.

een-vruchtbare-boswandeling

Een vruchtbare boswandeling

Een boswandeling maakt duidelijk dat de herfst eigenlijk heel wat vruchten oplevert voor de natuur en veel kleuren voor de wandelaar, als je het maar wilt zien. (foto's Gust Ischen)

brilon-vangt-400-vluchtelingen-op

Brilon vangt 400 vluchtelingen op

Zowat overal waar je dezer dagen in Europa komt, word je geconfronteerd met de vluchtelingenproblematiek. Ook in Brilon, partnerstad van Heusden-Zolder in het rustige Hochsauerland, kunnen ze daar ondertussen van meespreken. Sinds twee weken zijn de vluchtingen daar ondergebracht in beide sporthallen op de scholencampus. Daar is plaats voor een 400-tal vluchtelingen. Het betekent wel dat sportclubs én de scholen voorlopig geen gebruik meer kunnen maken van de sporthallen.

werkloosheid-blijft-verminderen

Werkloosheid blijft verminderen

Op 30 september zaten in Heusden-Zolder 1.173 mensen zonder werk - 605 mannen en 568 vrouwen - dat is 8,08 % van de beroepsbevolking. Ten opzichte van augustus gaat het alweer om een vermindering met 38 of 3,1 %. In vergelijking met hetzelfde moment vorig jaar is de werkloosheid met 2,8 % teruggelopen. Na de fikse stijging van de afgelopen periode zijn de oudere werklozen en de hoger geschoolden in de statistieken met elk zowat 7 % verminderd.

weer-een-rit-naar-het-containerpark-uitgespaard

Weer een rit naar het containerpark uitgespaard

Zou het de bedoeling zijn van deze sluikstorters in de Kortstraat om de stofzuiger te gebruiken bij het opruimen? In ieder geval mogen defecte elektrische apparaten gratis binnengebracht worden in het recyclagepark, 1,5 kilometer verder.

70-jarigen-van-heusden-verzamelden

70-jarigen van Heusden verzamelden

In Heusden-Centrum kwam de lichting van 1945 al voor de 6de keer samen, ondertussen zijn het allemaal 70-jarigen geworden. Voor hun 40ste verjaardag tekende Leon Mertens 30 jaar geleden de Sint-Janskapel, als een logo, nu kreeg iedereen daarvan een postkaart. Onder de naam Platina Kring hielden ze een feest met oude foto's, sketches, optredens, en veel opgerakelde herinneringen. (foto Lowie Gielis)

uitdagende-ritmes-van-mamutrio

Uitdagende ritmes van Mamutrio

Met het Mamutrio stond er gisteravond een toptrio in het Muzecafa. Lieven Cambré (alto sax), Piet Verbist (double bass) en Jesse Dockx (drums) stortten zich in uitdagende ritmes overgaand in een kleurvol en melodisch samenspel. De jonge Jesse wist daarbij pefect de ouwe rotten Lieven en Piet te ondersteunen. Ongetwijfeld zul je nog vaker de naam Mamutrio horen. (foto's Ria De Clerck)
(meer foto's)

kristina-latet-in-komen-eten

Kristina Latet in Komen Eten

In 'Komen Eten' op Vier passeert deze week weer een opvallende verschijning afkomstig uit Heusden-Zolder de revue. Kristina Latet, die nu in het Antwerpse woont, was in een vorig leven Kris Latet, maar liet zich in de jaren '90 'ombouwen' tot vrouw. Ze kwam eerder al in de picture als deelneemster aan de verkiezing van Miss Maxi en treedt dus deze week aan in het kookprogramma op Vier. Daarin laat ze onder meer het dessert, een fruitsalade, dresseren op haar eigen lichaam. Smaken verschillen, dat zal ook in het programma wel duidelijk worden. (foto Vier)

mist-vanthoor-finale-na-crash

Mist Vanthoor finale na crash?

Laurens Vanthoor en zijn teamgenoot Robin Frijns staan nog altijd aan de leiding in de Blancpain Sprint Series, hoewel ze dit weekend in het Italiaanse Misano geen punten hebben gescoord. Tijdens de eerste race raakte Vanthoor betrokken in een zware crash, zoals blijkt uit de tv-beelden. Niet alleen ging zijn Audi WRT daarbij in de prak, hij raakte zelf gewond aan de enkel. Ondertussen is Vanthoor naar ons land overgebracht om hier verdere onderzoeken te ondergaan. Daarmee zat het raceweekend erop. Het is afwachten of hij volgend weekend in de finale op Zandvoort mee de kansen van zijn team kan verdedigen, anders wordt hij vervangen.

zeldzame-vlaamse-vogels-13

Zeldzame Vlaamse vogels (13)

Aan de linkerzijde onze 'inlandse' Fitis en rechts de Noorse Fitis, er is duidelijk een kleurverschil tussen beide. (foto Peter Gabriëls)

een-spel-van-licht-en-muziek

Een spel van licht en muziek

De stralen van de nazomerzon door de brandramen gaven de Sint-Vincentiuskerk een mooie kleurengloed en dat was het ideale decor voor het klassieke concert dat Annelies Van Wauwe en Lucas Blondeel vanmiddag serveerden. Genieten was het van 'Paysage au Clair de Lune' en de 'Scaramouche-Suite' om er maar twee delen uit te pikken. Beide muzikanten deden hun ondertussen internationale reputatie dan ook alle eer aan. (foto's Ria De Clerck)

petanque-olympia-neemt-goede-start

Petanque Olympia neemt goede start

In het petaque is dit weekend de indoor wintercompetitie gestart. In de federale competitie kon de ploeg van Olympia met 6-3 winnen tegen Niel. In tweede provinciale versloeg Olympia A Lommel A met dezelfde cijfers. Olympia B tenslotte won deze namiddag vlot van Hasselt B met 7-2.

bedrijf-stuurt-actie-supertuur

Bedrijf stuurt actie Supertuur

Vandaag was het Open Bedrijven Dag en bij de firma Berrevoets hekken en poorten in Beringen maakten ze van de nood een deugd. Zaakvoerders Igor Mertens en Lynn Daniëls boden steunkaarten aan voor de actie Supertuur. Daar bieden ze een steuntje aan Tuur Buyvoets, een dapper jongetje uit Heusden-Zolder die in het eerste leerjaar zit en een zware strijd voert tegen een hersentumor. (foto Hans Put)

dolkomische-saxtoestanden

Dolkomische saxtoestanden

De saxofoon is één van de meest sensuele instrumenten. Maar in handen van Les Désaxés wordt het gewoon een knotsgekke muzikale show, zoals gisteravond in Muze ook bleek tijdens Saxophonissimo. (foto Lenscollectief)

racing-denk-wint-vredeseilandenquiz

Racing Denk wint Vredeseilandenquiz

De tweede Vredeseilandenquiz was weer een succes. Liefst 27 teams speelden in 't Kuipershof een pittige quiz, en net als vorig jaar kwam 'Racing Denk' als winnaar uit de strijd. An Kindermans en Maarten Verlinden organiseerden de quiz voor Vredeseilanden. Volgend jaar gaan ze van die organisatie projecten van lokale medewerkers in Sulawezi projecten bezoeken. Dat gebeurt opnieuw in de vorm van een mountainbiketocht, over enkele honderden kilometers. (foto Gilbert Verlinden)

65-jarigen-van-eversel-verzamelden

65-jarigen van Eversel verzamelden

De 65-jarigen van Eversel hielden hun reünie. Die zetten ze origineel in met een gedichtenwandeling om daarna nog gezellig na te praten bij een barbecue in de kleine feestzaal van Sint-Baaf. Jeannine Coels, Frans Theys, Sonja Vanhove, Irene Vandersmissen, Maria Coenen, Emma Beutels, Vital Coels, Josée Vandijck, Robert Coels, Nicole Swinnen, Paula Schroyen, Denis Schoofs, Florentine Vandebroek, Rita Lemmens, Marcel Coels, Roger Neven en Frans Bosmans. (foto Frans Bosmans)

kumpen-troost-zich-met-2-podiumplaatsen

Kumpen troost zich met 2 podiumplaatsen

Er was dit weekend erg veel volk op Circuit Zolder voor de Nascar en de organisatoren tonen zich dan ook erg tevreden. Ook op het vlak van animatie en sportieve spanning werd het kampioenschap gesmaakt. De Spanjaard Ander Vilarino is de nieuwe kampioen Elite 1 in de NASCAR Whelen Euro Series. De tweede dagzege op Circuit Zolder was opnieuw voor de Israëliër Alon Day, die vicekampioen werd. Eddy Cheever III kwam als derde over de meet. Anthony Kumpen sloot het weekend af met een derde (…) Lees het hele bericht

bromfietsers-vallen

Bromfietsers vallen

In de Graaf de Theuxlaan zijn gisteravond twee bromfietsers ten val gekomen. Daarbij is één gewonde gevallen en afgevoerd naar het ziekenhuis.

festiviteiten-afgesloten-met-bloemenhulde

Festiviteiten afgesloten met bloemenhulde

De festiviteiten in Brilon zijn zondag afgesloten met een eucharistieviering gevolgd door een bloemenhulde bij het monument voor de oorlogsslachtoffers. Daar legden de burgemeesters van Brilon en Hesdin een krans neer, en dat werd ook namens Heusden-Zolder gedaan door Roger Borgions en Jef Minten van het Verbroederingscomité. Burgemeester Bartsch van Brilon vroeg aandacht voor alle slachtoffers van de oorlogen tussen de landen die nu bondgenoten zijn geworden, maar ook van alle andere oorlogen, het terrorisme en politiek geweld. Ook alle inwoners van de verschillende gemeenten die hebben bijgedragen aan de verbroedering al die jaren.

alleen-statie-kan-winnen-2

Alleen Statie kan winnen

In de vierde provinciale A kon allen Statie Zolder winnen, 1-0 tegen SV Breugel. SK Heusden 06 zijn strijdlust herwonnen maar verloor toch met 2-3 van Peer SV. KVV Heusden-Zolder moest een 8-0 pandoering slikken bij Verbroedering Lommel.

anadol-zet-achterstand-om

Anadol zet achterstand om

In de derde provinciale A van het voetbal heeft FC Bolderberg met 1-2 verloren van Stal Sport. Anadol won na een spektakelwedstrijd met 4-5 bij Turkse. Anadol had zelfs 2-0 achter gestaan.

heusden-z-wint-van-zolder-c

Heusden Z wint van Zolder C

In de derde provinciale A van het basketbal heeft Kajoba met 57-67 verloren van Stevoort D. In derde B verloor Heusden B van Helchteren B met 61-76. In vierde B was er een derby tussen Heusden Z en Zolder C. De thuisploeg won met 67-63. De dames van Zolder A verloren dit weekend van Lummen C met 50-61.

zeldzame-vlaamse-vogels-12

Zeldzame Vlaamse vogels (12)

Erg grappig hoe deze ijsvogel op de weegschaal ligt. En de cijfers liegen er niet om, hij weegt exact 38,1 gram. (foto Stefan Was)

bedrijfsvoetbal-ze-blijven-winnen

Bedrijfsvoetbal: ze blijven winnen

In het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys zaterdag met 0-5 gewonnen bij Mees 80. RP Products versloeg SV De Condé met 3-0.

al-42-jaar-op-uitwisseling

Al 42 jaar op uitwisseling

Jef en Yvonne Minten gaan vanuit Heusden-Zolder al 42 jaar op uitwisselingsbezoek naar Brilon. Dat kwam destijds tot stand via de post waar Jef werkte, en hij kwam in contact met zijn collega Manfred Scholle en vrouw Marlieze in Brilon. Sindsdien gaan ze geregeld bij elkaar op uitwisseling, en uiteraard zijn ze ook altijd bij de officiële jumelage-activiteiten present.

iets-voor-ons-zo-n-ambassadrice

Iets voor ons zo'n ambassadrice?

De Duitse steden hebben allemaal hun eigen ambassadrice. Brilon heeft een Woudfee, Buckow heeft een Rozenkoningin, ... Heusden-Zolder moet het voorlopig doen met de Putheks.

burgemeester-borremans-de-beste-schutter

Burgemeester Borremans de beste schutter

Er werd zaterdagavond in de Schützenhalle een kampioenschap kruisboogschieten tussen de burgemeesters Bartsch van Brilon, Sieczkowski-Samier van Hesdin en Borremans van Heusden-Zolder georganiseerd. En zowaar, Mario Borremans schoot het meest in de roos en kroonde zich tot schutterskoning in dit drielandentornooi.

muziek-en-kruisboogschieten-bij-de-viering

Muziek en kruisboogschieten bij de viering

Zaterdagavond werd in de grote Schuttershal van Brilon het verbroederingsfeest gevierd met alle delegaties uit de verschillende landen en steden, maar er waren ook aanwezigen van de plaatselijke bevolking. Die kregen onder meer een concert met klassieke muziek maar vooral veel filmmuziek en hits door het Harmonie-orkest van Hesdin samen met de Big Band van het Gymnasium Petrinum. En vermits alles zich in de 'Schützenhalle' afspeelde, mocht iedereen die dat wilde zijn kans wagen in een schietcompetitie met de kruisboog. Er stond overigens niemand met een appel op het hoofd als doel. (meer foto's)

een-nieuwe-impuls-voor-de-verbroedering

Een nieuwe impuls voor de verbroedering?

Het meest officiële gedeelte van de viering van de 50ste verjaardag van de verbroedering tussen Brilon en Hesdin - twee partnersteden van Heusden-Zolder had zaterdag na de middag plaats met een academische zitting in het Bürgerzentrum van Brilon. Daar kregen de aanwezigen heel wat beschouwingen te horen bij de verbroedering vroeger, nu en in de toekomst. Er waren toespraken van de burgemeesters Christoph Bartsch van Brilon, Stéphane Sieczkowski-Samier van Hesdin en Mario Borremans (…) Lees het hele bericht

podium-maar-geen-titel-voor-kumpen

Podium maar geen titel voor Kumpen

Hoewel de meeste races zondag op het programma staan, werd er vandaag al flink tekeer gegaan op Circuit Zolder. De dag begon met vrije trainingen voor diverse motor- en autocompetities, maar het eerste hoogtepunt was zonder meer de kwalificatie van de NASCAR Whelen Euro Series. De Israëliër Alon Day (Chevrolet SS) pakte de pole voor de Italiaan Nicolo Rocca, terwijl in Elite 2 onze landgenoot Stienes Longin amper één tiende tekort kwam voor de pole. Er werd ook geracet in de NASCAR Whelen Euro (…) Lees het hele bericht

gewonde-bij-botsing-12

Gewonde bij botsing

Aan de Sluisbamd is gisteravond rond half 8 een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte licht gewond maar werd uiteindelijk niet naar het ziekenhuis gebracht. Rond twaalf uur vanmiddag zijn in de Meylandtlaan twee auto's gebotst, daarbij moest één gewonde naar het ziekenhuis afgevoerd worden.

forfaitzege-voor-mfc-heusden-zolder

Forfaitzege voor MFC Heusden-Zolder

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft MCF SI Heusden-Zolder een 0-5 forfaitzege behaald bij Borgerhout. La Baracca Lindeman verloor met 3-2 bij Lanklaar in de eerste provinciale. In derde D verloor Il Tartufo Heusden met 4-2 bij ZVK Zonhoven en HZ Real Heusden versloeg Futsal Lummen met 7-8.

parochies-zolder-werken-samen-voor-1ste-communie

Parochies Zolder werken samen voor 1ste communie

In de Vierseleer had de startvergadering plaats voor de eerste communie. Dit is meteen ook weer een nieuwe stap op weg naar meer samenwerking tussen de vier parochies van de federatie Zolder. (foto Lode Beylemans)

muziek-en-oldtimers-op-de-marktplatz

Muziek en oldtimers op de Marktplatz

Het eerste deel van het zaterdagprogramma in Brilon speelde zich af op het Marktplein. Daar werd vanmiddag de al grote groep aanwezigen nog uitgebreid met het orkest 'Harmonie' uit Hesdin. De muzikanten gaven een kort maar swingend concert op de pui van het stadhuis. Dat werd erg gesmaakt door het ondertussen talrijke publiek. Er was trouwens nog een tweede attractie: de Marktplatz was volgelopen met glanzende oldtimers die speciaal voor de viering verzamelden en veel bekijks hadden. (meer foto's)

de-kijk-van-richie-165

De kijk van Richie

Ook Richie is gevraagd als rij-instructeur.

het-weer-warm-weekend

Het weer: warm weekend!

Een hogedrukgebied verliest stilaan zijn invloed over onze streken, waardoor storingen vanuit het zuidwesten kunnen naderen. Het blijft vooralsnog droog, maar het wordt minder zonnig. Na het weekend nemen de neerslagkansen toe.
Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. De zon kan nog tevoorschijn komen en het is aangenaam zacht bij maxima rond 19 graden.
Zondag kunnen de wolken soms hardnekkig zijn, maar tussendoor is er zeker ook nog ruimte voor de zon. Het kwik bereikt een (…) Lees het hele bericht

nieuwe-start-voor-de-val

Nieuwe start voor De Val

vzw De Val is van start gegaan als buurtcafé voor Viversel. Het wordt een thuisbasis voor alle verenigingen van jong en oud. Momenteel kun je er 's vrijdags van 18 tot 22 uur en op zondag van 14 tot 18 uur terecht voor een drankje, babbel, hobby, ... Een verkennende vergadering voor alle geïnteresseerden is gepland op woensdag 11 november om 19u30, uiteraard in De Val. (foto Lode Beylemans)

anthony-kumpen-voorlopig-de-snelste

Anthony Kumpen voorlopig de snelste

De Nascar Wheelen Euro Series, eigenlijk op hun best op een ovaal, hadden tijdens de eerste ritten vandaag meer moeite met het vele bochtenwerk op Circuit Zolder. Anthony Kumpen, met nog een kleine kans op de Europese titel, draaide de snelste ronde op zijn thuiscircuit voor Ander Villarino en Tim Verberght. In de Elite 2 was Stienes Longin - junior - in zijn klasse de snelste. De ‘Legend Trophy’ gaat zo goed als zeker naar een andere Belg, Eric De Doncker. By the way, midden in dit Amerikaans spektakel heeft ook Adelbert Engler van de Heusdense Mustang Garage zijn tenten opgeslagen. (fotoTony Sempels)

jongeren-als-toekomst-van-de-verbroedering

Jongeren als toekomst van de verbroedering

In het 'Rathaus' van Brilon is vrijdagavond een kort colloquium gehouden over de toekomst van de verbroederingen. Daaraan namen onder meer twee Duitse burgemeesters deel (Brilon en Buckow), 1 Franse (Hesdin) en ook Mario Borremans van Heusden-Zolder en de voorzitters van de verbroederingscomités. Er werd gebrainstormd over mogelijkheden en kansen om de partnerstedenbanden verder uit te breiden. Burgemeester Mario Borremans en voorzitter Roger Borgions van het (…) Lees het hele bericht

zeldzame-vlaamse-vogels-11

Zeldzame Vlaamse vogels (11)

De meeste vogels blijven kalm als ze gevangen en geringd worden. Maar deze jonge grauwe klauwwier is duidelijk niet mee opgezet, en dat laat hij ook merken. (foto Peter Gabriëls)

zware-vogel-in-de-lucht

Zware vogel in de lucht

Wellicht heb je het ook gehoord, het was weer koekenbak in het luchtruim boven Heusden-Zolder. (foto's Marcel Gybels)

reeks-van-inbraken

Reeks van inbraken

De bewoonster van een huis in de Poelenstraat belde gisteren in de loop van de avond de politie omdat ze een raamde hoorde openslaan. Achteraf waren er sporen van braak te zien, vermoedelijk zijn de inbrekers op de vlucht geslagen toen ze merkten dat er iemand thuis was. Een bewoner van de Boektlaan kwam gisteravond thuis en merkte toen dat alles overhoop was gehaald. Blijkbaar waren inbrekers zijn woning binnengedrongen. Een bewoner van de Kleine Ubbelstraat kwam kort over 11 uur gisteravond thuis en merkte dat een raam was ingegooid met een steen, de steen lag nog binnen. En ook in de Populierenstraat werd vanmorgen vastgesteld dat onbekenden een woning waren binnengedrongen. Het was op dat ogenblik nog niet duidelijk welke buit ze gemaakt hadden.

graafmachine-brandt-en-gewonde-bij-botsing

Graafmachine brandt en gewonde bij botsing

Ter hoogte van het bedrijf Preton in de Mijnwerkerslaan zijn gisteren drie auto's gebotst. Daarbij viel één gewonde die met de ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Nog gisteren in de vooravond is een graafmachine uitgebrand tussen Jeugdlaan en Havenstraat. Door de onduidelijke melding en de onberijdbaarheid van het terrein duurde het een tijdje voor de hulpdiensten aan het werk konden.

open-vld-wil-wijziging-rechtspositie

Open VLD wil wijziging rechtspositie

Ook Open VLD reageert op de perikelen rond de wijziging van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel. Volgens de liberalen is die aanpassing juist positief en eigentijds. Interne bevorderingen zijn volgens hen goed en motiverend, vervolgens is er volgens Open-VLD geen meerwaarde van een masterdiploma ten opzichte van een bachelor. Ervaring, mentaliteit en resultaten tellen volgens hen, los van diploma. "De verwijten van politieke benoemingen lijken ons het tegenovergestelde te bevestigen, want wie is familie van wie en wie heeft wie indertijd benoemd als ontvanger? En wie zal dus nu wie willen beschermen/helpen?" aldus de Open VLD die zich ook vragen stelt bij de extra kostprijs van 2 miljoen.

vandaag-gezien-2-oktober-2015

Vandaag gezien

Een kever laveert over de najaarsbloempjes. (foto Jan Leijskens)

dit-weekend-viering-in-brilon

Dit weekend viering in Brilon

Samen met een delegatie van het verbroederingscomité en het gemeentebestuur zijn we zojuist in onze Duitse partnerstad Brilon aangekomen. Daar vinden dit weekend allerlei festiviteiten plaats omdat het precies 50 jaar geleden is dat Brilon en het Franse Hesdin een verbroedering opstartten. Beide steden zijn gejumeleerde met Heusden-Zolder. Bij die gelegenheid wordt ook gepraat over de verdere toekomst van de verbroederingen en activiteiten. De verwelkoming door een grote groep kinderen was alvast hartelijk.

75-jarigen-van-zolder-verzamelden

75-jarigen van Zolder verzamelden

De 75-jarigen van Zolder-Centrum hielden een reünie. Ze deden dat met een feestje in De Pits, en het werd daar naar verluidt een gezellige boel.

ocmw-oppositie-schiet-terug-met-scherp

OCMW-oppositie schiet terug met scherp

Op hun beurt reageren de OCMW-raadsleden van SPA, NHZ en de onafhankelijke op de OCMW-raad. Ze stapten inderdaad op omdat OCMW-voorzitter Elke Gijbels vooraf in de pers meedeelde "hoe de voltallige OCMW-raad zou stemmen". Volgens hen dient een voorzitter nog steeds een OCMW-raad 'voor' te zitten en dus allerminst dictaten wereldkundig te maken. Volgens de raadsleden wijst haar houding op dictatuur. Bij de agenda van de OCMW-raad zat ook een kopie van een aangetekende brief die vanuit het (…) Lees het hele bericht

woensdag-is-kinderzwerfboekdag-in-boekt

Woensdag is Kinderzwerfboekdag in Boekt

Volgende woensdag 7 oktober, is het de Nationale Kinderzwerfboekdag. In Nederland en België worden dan kinderboeken uit zwerven gestuurd. De basisschool Boekt, die al langer mee aan deze kar trekt, doet ook nu weer mee. De school roept de leerlingen op om die dag gelezen kinderboeken mee te brengen. Het boek krijgt een zwerfsticker opgeplakt en kan beginnen aan een spannend zwerfavontuur. Op school is een Kinderzwerfboek-station geopend, een plek waar zwerfboeken zich thuis (…) Lees het hele bericht

nascarraces-worden-een-amerikaans-festival

Nascarraces worden een Amerikaans festival

Het Amerikaanse weekend zal ook heel de paddock van Circuit Zolder in een 'Yankee-sfeer' onderdompelen. Op en naast de track zien we een parade van vintage auto's en motoren, er zijn de typische cheerleaders en een motorshow met Harley-Davidson. Met wat geluk kun je zelfs een demorit maken met exclusieve modellen van Harley-Davidson. Er is bovendien een open pitwalk en een starting grid voor het publiek en in de paddock is er een American Festival met tentoonstellingen van verschillende clubs als Mustang, Shelby, Corvette, Cadillac… Maar er zijn ook country dansers, een Bull Rodeo-competitie, een showcar NASCAR en pitstopcompetitie, ... Hier vind je de timing van de races.

zeldzame-vlaamse-vogels-10

Zeldzame Vlaamse vogels (10)

Ook een mooie die in de netten belandde, een volwassen mannetje van de gekraagde roodstaart.(foto Peter Gabriëls)

n-va-boos-op-opstappen-ocmw-raadsleden

N-VA boos op opstappen OCMW-raadsleden

Donderdagavond had een extra OCMW-raad over de adviesvraag van de gemeente rond de wijziging van de rechtspositieregeling van het personeel. Omdat de OCMW- voorzitter in de pers had gezegd dat de OCMW-raad tegen zou stemmen, verlieten NHZ, SPA en het onafhankelijke raadslid de zitting. "De inhoudelijke argumenten van het negatief advies dat voorlag of de repliek van de voorzitter was niet belangrijk genoeg om de zitting verder bij te wonen," reageert N-VA voorzitter Jim Broux. (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-1-oktober-2015

Vandaag gezien

Een korte wandeling op De Kluis kan verrassende beelden opleveren, van feëriek verlicht pijpjesstro, via een rode zwavelkop, een gele aardappelbovist, een ruitjesbovist tot een elektrische motorcrosser. (foto's Jan Leijskens)

vlaamse-cultuurprijs-voor-lokale-helden

Vlaamse cultuurprijs voor 'Lokale Helden'

Velen herinneren zich wellicht nog het project Lokale Helden op 30 april, Poppunt wilde toen Vlaanderen omtoveren tot één groot vrij podium met lokale bands, zangers en dj's. De respons was gigantisch, ook in Limburg waar op 22 plaatsen 211 artiesten een podiumkans kregen. Bij ons hadden jeugd Heusden-Zolder en het Sint-Franciscuscollege de handen in elkaar geslagen zodat 7 acts optraden tijdens de (P)Arty XL Night. En vandaag heeft dat globale initiatief in Vlaanderen de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten gekregen. Daarmee is dus ook Heusden-Zolder een stukje mee bekroond. Overigens vindt de volgende editie van 'Lokale Helden' plaats op vrijdag 28 april 2017.

interparochiale-ziekendag-in-ons-huis

Interparochiale ziekendag in Ons Huis

De interparochiale ziekendag van Heusden-Zolder is een jaarlijkse traditie. Die had plaats in Ons Huis in Berkenbos. De dag werd ingezet met een eucharistieviering opgedragen door priester Giuseppe Di Salvatore. Nadien volgden animatie, een koffietafel en een gezellige babbel. (foto's Roger Convents)

terreinwagen-en-aanhangwagen-gestolen

Terreinwagen en aanhangwagen gestolen

In de Brugstraat is vanmorgen de diefstal ontdekt van een terreinwagen met een aanhangwagen. Die zouden in een garage hebben gestaan.

nascarwagens-rijden-over-de-weg

Nascarwagens rijden over de weg

De Mustangs, Toyota’s en andere Chevy’s van de NASCAR Whelen Euro Series zijn deze namiddag onder politiebegeleiding in colonne vertrokken vanop Circuit Zolder naar het Dusartplein in Hasselt. Daar staan ze tot 18u30 voro de fans, rond 19 uur worden ze weer op 't circuit verwacht. Op de terugweg rijden ze onder meer over de Meylandtlaan en OLVrouwstraat. (foto's Kurt Vanvelk)

faillissementen-beter-maar-nog-niet-goed

Faillissementen: beter maar nog niet goed

In september zijn in ons land 999 bedrijven failliet gegaan, 18 % minder dan een jaar geleden en het laagste aantal sinds 2008. In Limburg waren er 68 faillissementen, een daling met 4,2 % Het is daarmee de beste maand september sinds 2009. Maar over het hele jaar bekeken is het aantal failliete bedrijven in Limburg nog met bijna 6 % toegenomen en daarmee scoort deze provincie het slechtst van het hele land. De cijfers komen van Graydon International. Ook vanuit (…) Lees het hele bericht

bijna-300-inbreuken-tijdens-schoolcampagne

Bijna 300 inbreuken tijdens schoolcampagne

Van 1 tot 25 september nam de politie in Heusden-Zolder deel aan de provinciale verkeersthema-actie 'Veilig schoolverkeer'. De aandacht ging naar parkeren, gsm'en en snel rijden in de schoolomgeving en op de schoolroutes. Ook controleerde de politie het fietsgedrag van de leerlingen. 1558 wagens zijn op snelheid gecontroleerd. 273 bestuurders zijn geflitst. Voorts waren er 19 inbreuken wegens kale banden, ongeldig rijbewijs, foutparkeren, negeren van een toegangsverbod en (…) Lees het hele bericht

racen-met-een-rode-neus

Racen met een rode neus

Het American Festival op Circuit Zolder zal mee in het teken staan van het goede doel, meer bepaald van de Rode Neuzen-dag, waar Anthony Kumpen zich achter geschaard heeft. Dat is een liefdadigheidsactie waarbij heel Vlaanderen geld inzamelt voor een betere opvang van jongeren met psychische problemen. Tienduizenden jongeren vinden of krijgen immers nog niet de zorg die ze in deze situatie nodig hebben. Daarvoor wordt een beperkt aantal rode-neuzen-tickets verkocht via de website van Circuit Zolder. Een ticket kost 25 euro en biedt naast de toegang tot de Nascar op zondag ook toegang tot de exclusieve Michel Vaillant-club (bovenaan de rode trap in de paddock), zodat je de race vanuit de loge kan volgen. Uiteraard krijg je ter plaatse een ‘echte’ Rode Neus en als extraatje 1 hotdog/hamburger + 1 drankje. Anthony Kumpen zal de rode neus zelf dragen op de startgrid, maar wellicht niet tijdens de race ...

projecta-expo-opent-op-31-oktober

Projecta-expo opent op 31 oktober

Onder de noemer 'Mooi om zien' organiseert fotoclub Projecta een tentoonstelling in cultuurcentrum Muze. De leden van Projecta zijn al vaker met hun werk naar buiten getreden, maar deze keer is het speciaal want de club bestaat 50 jaar. Toch benadrukken de fotografen dat het geen retro-expo is, maar wel een halve eeuw ervaring gebundeld in een tentoonstelling. De afgelopen 50 jaar is er immers veel gebeurd, we zitten met de sociale media, Internet, Instagram en allerlei apps waarbij foto's en beelden snel worden gedeeld, maar zeer vluchtig zijn. Projecta streeft naar één foto, die zorgvuldig geregistreerd is en één verhaal vertelt. En tegelijk moet die foto de toeschouwer een rustpunt bieden. De vernissage is op zaterdag 31 oktober om 20 uur (en niet op 23 oktober zoals op sommige plaatsen gemeld) en de expo loopt tot en met zondag 22 november, dagelijks van 14 tot 20 uur.

nascarwagens-rijden-straks-van-zolder-naar-hasselt

Nascarwagens rijden straks van Zolder naar Hasselt

Circuit Zolder wordt de komende dagen in een Amerikaans sfeertje ondergedompeld tijdens de Europese finale van de NASCAR Whelen Euro Series. Het begint straks om 16 uur wanneer de wagens onder begeleiding over de weg van het circuit naar het Kolonel Dusartplein in Hasselt rijden. Dat wordt een karavaan die veel aandacht zal trekken, op het Dusartplein kan iedereen gaan kijken, foto's maken en handtekeningen jagen tussen 17 uur en 18u30. Daar gebeurt trouwens ook de technische controle. (…) Lees het hele bericht

zeldzame-vlaamse-vogels-9

Zeldzame Vlaamse vogels (9)

Ook deze boompieper werd gevangen en van een ringetje voorzien voor hij zijn vrijheid terug kreeg. (foto Peter Gabriëls) UPDATE Pierre Rutten weet nog te vertellen dat de boompieper in de jaren 60 nog een algemene broedvogel was in Vlaanderen, daarna ging de populatie sterk naar beneden door het dichtgroeien van de bossen. Rond de testbaan van Ford in Lommel bleef een kleine populatie over. Maar nu de bossen weer een open karakter krijgen, komt de boompieper - net als andere soorten - er weer stilaan bovenop.