Archief november 2018

music4life-wandelen-voor-vzw-rondpunt

Music4Life: wandelen voor vzw Rondpunt

Morgen heeft alweer een activiteit plaats rond Music For Life, namelijk een wandeling voor de vzw Rondpunt, die zich inzet voor verkeersslachtoffers. Die vertrekt vanaf 13 uur aan de jeugdlokalen in de Schomstraat. De datum is overigens niet toevallig gekozen. Morgen is het precies 1 jaar geleden dat Nele een zwaar verkeersongeval heeft gehad, iets waar ze nu nog altijd niet van hersteld is. Wie niet mee wandelt, is ook welkom om iets te eten of te drinken. Er wordt homemade-lekkers geserveerd.

faillissement-mitro-is-nieuwe-klap

Faillissement Mitro is nieuwe klap

De rechtbank van koophandel heeft het bouwbedrijf Mitro in de Mijnwerkerslaan failliet verklaard. Eerder dit jaar had het bedrijf groen licht gekregen voor een gerechtelijke reorganisatie. Mitro is één van de bedrijven uit Heusden-Zolder dat in september nog in de VKW top 500 stond, op de 480ste plaats. Vorig jaar was het goed voor een omzet van ruim 13,5 miljoen euro. Toen telde het 33 personeelsleden. Na het vertrek van GLS dus opnieuw een klap voor de werkgelegenheid in Heusden-Zolder. Nog deze maand is ook al H&G Tegels uit de Koolmijnlaan failliet verklaard, Eerder deze maand is ook al horecazaak Cormaranto met zetel in de Molenstraat failliet gegaan.

snelheidscontroles-1-op-5-te-snel

Snelheidscontroles: 1 op 5 te snel

De verkeersdienst van de lokale politie heeft dinsdag tijdens een actie, waarbij afwisselend geflitst werd en gecontroleerd met anonieme wagens, in totaal 1520 voertuigen gecontroleerd. 294 bestuurders (19%) reden te snel en mogen een boete verwachten. Drie bestuurders komen in aanmerking voor intrekking van hun rijbewijs. Zij reden tussen 87 en 100 km/u waar slechts 50 km/u toegelaten is.
Daarnaast werd er dus ook gecontroleerd met anonieme wagens. Tijdens deze patrouilles kon de verkeersdienst o.a. een agressieve chauffeur doen stoppen in de Schootstraat. Hij reed te snel, deed aan bumperkleven en haalde gevaarlijk in. Bij controle van de documenten bleek de auto bovendien niet ingeschreven en niet verzekerd te zijn. De wagen werd dan ook getakeld. De bestuurder was een 31-jarige man uit Leopoldsburg.

svplw-is-25-jaar-in-de-bres-voor-de-huurders

SVPLW staat 25 jaar in de bres voor de huurders

Het sociaal verhuurkantorenplatform West-Limburg, dat gevestigd is op het Marktplein in Heusden-Zolder, viert vandaag zijn 25ste verjaardag. Het ontstond als initiatief van vrijwilligers die zich inzetten voor mensen in een moeilijke woonsituatie, met een laag inkomen. Gemeenten en OCMW's sprongen mee op de kar, in 1994 werd het als experiment erkend door de overheid en in 1997 volgde de officiële erkenning. Ondertussen is het uitgegroeid tot professionele organisatie met 11 personeelsleden (…) Lees het hele bericht

het-weer-herfstweekend-1

Het weer: herfstweekend

Een trein van depressies en storingen stormt op onze regio af met erg wisselvallig en nat weer. Bovendien staat er een strak windveld en zijn er windstoten mogelijk. Positief nieuws komt er van de temperaturen, deze zijn namelijk bijzonder hoog voor de tijd van het jaar. Er wordt dan ook voorlopig geen vorst of winterse neerslag verwacht, maar er staat wel onvervalst herfstweer op het programma.
Vandaag maken wolkenvelden in de ochtend steeds meer plaats voor de zon. Later is er een enkele (…) Lees het hele bericht

sint-begint-aan-ultieme-week

Sint begint aan ultieme week

Het zijn drukke tijden voor Sinterklaas en zijn pieten. Ze hollen van het ene huis naar de andere vereniging. 6 december komt bovendien erg dichtbij, dus de ultieme week van hun inspanningen is ingezet. Maar als ware dierenvrienden vergeten ze natuurlijk tussendoor de paarden niet. (foto Marcel Gybels)

politie-valt-binnen-in-appartement-aan-suska

Politie valt binnen in appartement aan Suska

In de late namiddag zijn verschillende ploegen van de politie LRH - Limburg Regio Hoofdstad - binnengevallen in een appartement aan Suska-Berg. De inval volgde op een wegcontrole waarbij een één van de bestuurders 'iets' gevonden was. Bij de huiszoeking werd volgens de politie opnieuw wat gevonden, het parket zou later nog communiceren over de zaak maar mogelijk heeft het opnieuw met drugs te maken. UPDATE De bewoner van het appartement was bij een verkeerscontrole in Zonhoven op de vlucht geslagen. De politie kon hem onderscheppen. In het appartement vonden de inspecteurs wapens en een grote hoeveelheid geld. Het onderzoek wordt voortgezet.

mogelijkheden-en-beperkingen-van-dronegebruik

Mogelijkheden en beperkingen van dronegebruik

Bij KWB-overdag kreeg een geïnteresseerd publiek vandaag een uiteenzetting van Kurt Vanvelk over drones. Dat is niet zomaar een nieuwe rage, maar wel een technologie die een waaier van mogelijkheden ontplooit, zowel op het vlak van media, hulpverlening, economische toepassingen als verkeer, ...In de medische sector en in de pakjeslogistiek wordt er in de toekomst heel wat van verwacht. Alleen geldt er een strenge regelgeving in ons land. (foto's Ludo Deleux)

hun-hart-klopt-nog-een-steeds-in-bangladesh

Hun hart klopt nog steeds in Bangladesh

De 3 leerlingen van het Sint-Franciscuscollege, die eerder dit jaar samen met leerkracht Rita Joris twee weken lang door Bangladesh fietsten, vertelden vanavond in de bib hun avonturen. Het enthousiasme is ondertussen nog altijd niet bekoeld als ze herinneringen ophalen aan de dankbare bevolking en het bijzondere land. Want hun doel was en is ook om geld in te zamelen voor de vzw Banglabari, die de armoede bestrijdt en huizen bouwt. Ze verkochten ook schortjes, tassen en andere spulletjes in textiel, gemaakt door de Bengaalse bevolking en de enige inkomstenbron voor hun acties. (foto's Marina Poelmans)

oeps-is-t-al-gedaan-ja-in-een-half-uurtje

Oeps is 't al gedaan? Ja, in een half uurtje

En plots was het gedaan; De voorlaatste gemeenteraad van deze legislatuur was afgelopen om half 8. Toen waren alle 20 punten al verorberd en de bedenkingen geuit. Simonne Janssens-Vanoppen nodigde iedereen nog uit om op maandag 3 december naar domein Bovy te komen voor de uitreiking van de eerste toegankelijkheidstrofee.

nhz-kant-zich-tegen-anpr-in-de-m-scheperslaan

NHZ kant zich tegen ANPR in de M. Scheperslaan

Vrij vroeg op de gemeenteraad stond de aankoop van ANPR-palen voor traject- en tonnagecontrole in de Michel Scheperslaan op de agenda. Tony Beerten (NHZ) had er bedenkingen bij dat opnieuw 274.000 euro wordt geïnvesteerd, in een straat waar eerder al veel inspanningen zijn geleverd. Hij vond dat er straten waren waar die maatregelen veel meer nodig zijn en waar misschien zelfs tussenkomsten van het gewest mogelijk zijn. Burgemeester Borremans moest toegeven dat het inderdaad veel geld is en (…) Lees het hele bericht

mjo-en-steven-de-bruyn-hebben-eerste-cd

MJO en Steven De bruyn hebben eerste CD

Op zondag 2 december om 20 uur verzamelen de muziekliefhebers in de Muzeschouwburg voor een concert van The Muze Jazz Orchestra en Steven De bruyn. En het is niet zomaar een concert, want het is meteen de voorstelling van hun eerste gezamenlijke album 'New Horizons'. Dat kon moeilijk uitblijven nadat MJO en mondharmonicavirtuoos Steven elkaar eerst toevallig ontmoetten in Muze, nadien samen een aantal concerten gaven met als kers op de taart 'De Suite voor de Laatste Mijn'. Het concert en het album zijn trouwens meer dan jazz alleen, het is een cocktail van jazz, desert blues, afro, funk en roots. New Horizon is zoals de naam verraadt, een ontdekkingstocht in de breedte. Tickets: € 10.

scouts-op-papierslag-voor-hart-voor-limburg

Scouts op papierslag voor Hart voor Limburg

De scouts van Eversel zijn altijd warm te maken voor het goede doel en dus springen ze ook weer in de bres voor de Warmste Week. Zij kozen Een Hart voor Limburg uit als goede doel omdat het kansen biedt aan kinderen met een mentale of fysieke beperking, kinderen met gedrags- of leerstoornissen en kinderen die in armoede opgroeien. En zoals iedereen in Eversel weet, houden de scouts iedere tweede zaterdag van de maand een papierslag, telkens goed voor drie (…) Lees het hele bericht

ontploffing-in-luik-komt-dan-toch-voor-rechtbank

Ontploffing in Luik komt dan toch voor rechtbank

Misschien worden er dan toch nog ooit verantwoordelijken bestraft voor de gasexplosie in Luik in januari 2010. Daarbij stortten twee gebouwen in en vielen 14 doden. Onder hen Vicky Storms uit Zolder. Sindsdien kent het dossier een bijzonder trage gang van zaken, tot ergernis van de familieleden. Maar woensdag heeft de raadkamer in Luik de eigenaar van het gebouw, de preventie-adviseur van de stad Luik en de intercommunale Incendie de Liège et Environs doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Volgens de raadkamer hebben zij de situatie vooraf onvoldoende opgevolgd. Het is niet duidelijk of ze in beroep gaan tegen hun doorverwijzing.

gemeenteraadslid-moest-schepencollege-depanneren

Gemeenteraadslid moest schepencollege depanneren

Hoewel de meeste leden van het schepencollege er volgende legislatuur opnieuw bij zijn, leek de afgelopen weken het college even in staat van ontbinding. Op de vergadering van het college van burgemeester en schepenen van 17 november waren liefst 5 leden - om uiteenlopende redenen - afwezig. Om toch geldig te kunnen vergaderen moest - zoals voorgeschreven in het gemeentedecreet - het gemeenteraadslid met de grootste anciënniteit voor de vergadering worden opgeroepen. En dus mocht ancien Tony Beerten nog eens komen opdraven ...

bestuurder-overleden-na-frontale-botsing

Bestuurder overleden na frontale botsing

Een man van 63 uit Heusden-Zolder is maandag overleden in een ziekenhuis in het Nederlandse Nijmegen nadat hij vorige donderdag bij een verkeersongeval betrokken raakte op de A2 snelweg in Maarheeze, tussen Weert en Eindhoven. Hij was als spookrijder de snelweg opgereden en botste daar frontaal tegen een tegenligger. De andere bestuurder was op slag dood en zijn passagier raakte gewond. Het is nog altijd niet duidelijk wat de man uit Heusden-Zolder op die plaats deed. Hij kampte wel al een tijd met gezondheidsproblemen, Nederlands onderzoek heeft ondertussen uitgewezen dat hij niet onder invloed was.

politie-controleert-volgende-week-fietsverlichting

Politie controleert volgende week fietsverlichting

Van 3 tot 7 december houden de politiekorpsen in Limburg weer extra toezicht op de verlichting van fietsers en bromfietsers. Dat gebeurt op initiatief van de gouverneur. De periode is uiteraard niet toevallig gekozen, nu het 's ochtends laat licht wordt en 's avonds de duisternis vroeg invalt. Bovendien zorgen de weerstomstandigeheden vaak voor een nog slechtere zichtbaarheid. Overtreders vliegen op het boekje. Minderjarigen wiens verlichting defect is of die ze niet gebruiken kunnen een jongeren-pv krijgen waardoor ze naar de verkeersvormingsklas moeten. In de week van 7 tot en met 11 januari wordt de actie nog eens herhaald.

gorup-ceyssens-wint-schrijnwerkprijs

Group Ceyssens wint schrijnwerkprijs

Op de jaarlijkse Schrijnwerk Awards wonnen verschillende Limburgse bedrijven een prijs. Onder hen ook Group Ceyssens uit Heusden-Zolder dat een tweede plaats won in de categorie Aluminium Schrijnwerk. Die prijs werd toegekend voor het CFrame, een project met minimalistische schuiframen en vitrinebeglazing voor een woning.

magic-sky-een-verhaal-van-ontdekken-en-hoop

Magic Sky: een verhaal van ontdekken en hoop

Enkele tientallen waren vanavond naar de bibliotheek afgezakt voor de voorstelling van het boek "Sky Magic', het kinderboek van de hoop van Lieve Bullens. De aangekondigde Marieke Vervoort - Wielemie - moest verstek laten gaan, zij ligt in het ziekenhuis. Het maakte de uiteenzetting van Lieve Bullens er niet minder enthousiast op. Zij schreef het verhaal van het meisje Sky dat aan de hand van de kleuren van de regenboog het leven ontdekt. Het boek is gelardeerd met quotes van kinderen en bekende Vlamingen. (foto's Michiel Reynders)

khalid-benhaddou-te-gast-in-berkenbos

Khalid Benhaddou te gast in Berkenbos

De taalgroep van de vrije lagere school Berkenbos en vrije kleuterschool Pagadder ontving de Gentse imam Khalid Benhaddou. Het werd een boeiende en inspirerende ontmoetingsavond voor ouders en leerkrachten. Er kwamen vragen boven rond de samenleeftaal Nederlands, godsdienst, de toekomst van de kinderen, polarisatie en concrete voorvallen op school. “De dialoog opstarten met ouders op zich is een teken van respect. En al de acties om het samenleven op school aangenaam te maken, vormen een good practice," vond Khalid Benhaddou. De avond leverde wellicht tips op om verder mee aan de slag te gaan. (foto's Rita Ramakers)

artikel-27-9730-voor-2-goede-doelen

Artikel 27: € 9730 voor 2 goede doelen

Artikel 27 editie 2018 ligt ondertussen al even achter de rug en de balans is opgemaakt. Er zijn liefst 1983 bezoekers geteld die de 218 werken van 42 kunstenaars hebben bekeken. Er waren 20 rondleidingen en 5 nocturnes. Heel wat kunstwerken zijn van eigenaar veranderd. Alles samen was er een opbrengst van 9.730 euro, geld dat verdeeld wordt tussen Fajar Baru in Indonesië en de vzw Mijn Congo. En nu is 't aftellen naar de volgende editie die in de Muze zal plaatsvinden.

tv-ploeg-volgt-marktkramer-met-begrafenissen

TV-ploeg volgt marktkramer met ... begrafenissen

Rotweer vandaag zodat op de multiculturele markt veel paraplu’s en dikke jassen te spotten vielen, de vele zomerse marktdagen leken nu wel ver weg. Toch viel er ook één en ander te beleven. Zo was er een cameraploeg van Woestijnvis aan de slag die één van de marktkramers volgde, hij heeft immers een apart product voor de markt .... begrafenissen. Te zien op Eén ergens volgende lente. De volgende markt, 12 december, krijgt 's avonds een vervolg met een gratis optreden van Alex Agnew en ook op Tweede Kerstdag zal er een editie zijn.

kraamafdeling-in-de-bres-voor-boven-de-wolken

Kraamafdeling in de bres voor Boven de Wolken

De Warmste Week leeft ook volop in het Sint-Franciscusziekenhuis. Onder de noemer 'Bavetjes voor kadetjes' verkocht de kraamafdeling slabbetjes - bavetjes - zeverlapjes en smosdoekjes. Allemaal spulletjes door het personeel zelf gemaakt met gesponsorde materialen. Die waren zo populair dat ze ondertussen al helemaal zijn uitverkocht: 600 exemplaren aan 5 euro en de gynaecologen van het ziekenhuis doen daar nog een fikse duit bovenop. Al het geld gaat naar de vzw boven (…) Lees het hele bericht

bovy-wordt-kerngebied-van-boomkikker

Bovy wordt kerngebied van boomkikker

Sinds de gemeente het beheer van domein Bovy weer in eigen handen heeft, is er al heel wat veranderd en opgeknapt. Ook de natuur krijgt veel aandacht en dat wordt gecoördineerd door het Regionaal Landschap Lage Kempen. Het RLLK diende daarvoor een biodiversiteitsproject in bij de provincie. Die heeft nu een subsidie van € 22.500 toegkend om het domein geschikt te maken voor de boomkikker. Het project 'Domein Bovy, onthaalpoort voor mens en boomkikker' (…) Lees het hele bericht

de-jaaroverzichten-van-vanthilt-en-bauters

De jaaroverzichten van Vanthilt en Bauters

Zanger-presentator Marcel Vanthilt en fotograaf Koen Bauters zijn beiden bezeten van muziek. Maar wat wordt er tegenwoordig op de muziekmarkt gegooid? Vanthilt heeft àlles beluisterd en fileert de snert van het goud. Hij presenteert een soort jaaroverzicht, kritisch en door een humoristische loep bekeken. ‘Playlist 2018’ wordt de eerste in een reeks en MUZE mag het startschot geven. Ook Koen Bauters laat zijn persoonlijke playlist 2018 zien in een pop-up tentoonstelling van 12 foto’s (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-28-november-2018

Vandaag gezien

Als het regent in Zolder, druppelt het in Bolderberg. Regendruppels, dauwdruppels, ... voor fotograaf Jan Leijskens zijn alle druppels goed om er een kunstwerkje mee te maken.

genieten-als-weleer-in-een-bruin-cafe

Genieten als weleer in een bruin café

Vandaag hebben ze in de cafetaria van woonzorgcentrum Berkenbosch hun eerste bruin café gehouden. Het initiatief komt van een bewonerskoppel dat zelf nog ooit een café uitbaatte tegenover de mijn van Beringen. Bewoners en bezoekers kregen een aangepaste kaart aangeboden met stevige bieren, hapjes van weleer en ze konden zich nog eens laten gaan op caféspelen. De opbrengst gaat in het kader van de Warmste Week naar vakanties voor jonge kankerpatiëntjes. Ook woensdag- en donderdagnamiddag ben je nog welkom. (foto's Marina Poelmans)

charlotte-vandermeersch-en-co-brengen-buzz

Charlotte Vandermeersch en co brengen 'Buzz'

Vanavond bracht Arsenaal/Lazarus/Kopergieterij 'Buzz' naar de debuutroman van de Noor Johan Harstad. Het is een voorstelling waarin woord, muziek en beeld samensmelten. Charlotte Vandermeersch vertolkt er een glansrol. (foto's Lenscollectief)

komen-de-wolven-ook-naar-heusden-zolder

Komen de wolven ook naar Heusden-Zolder?

Volgens specialisten is het niet uitgesloten dat de wolven vroeg of laat ook in Heusden-Zolder opduiken. De voorbije maanden zijn al sporen teruggevonden in Lommel en ook in Paal, en dat terwijl hun kernverblijf rond het militair domein van Leopoldsburg ligt. Koen van Muylem van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) schat de homerange - het gebied waar de wolven kunnen jagen - op zo'n 200 vierkante kilometer. Daar valt Heusden-Zolder dus onder. Dat betekent dat ook hier schapenhouders (…) Lees het hele bericht

everzwijnen-slaan-weer-toe-in-boekt

Everzwijnen slaan weer toe in Boekt

Afgelopen nacht hebben everzwijnen de weilanden van Rudolf Witters in Boekt weer stevig onder handen genomen. Dat was niet de eerste keer, de plaag blijft zich uitbreiden. Eén geluk bij het ongeluk: "Gelukkig moeten mijn runderen in deze tijd niet van het gras eten," laat Rudolf nog weten. Maar da's natuurlijk geen remedie tegen de kwaal.

wzc-berkenbosch-bruin-cafe-voor-kankerpatientjes

WZC Berkenbosch: bruin café voor kankerpatiëntjes

Woonzorgcentrum Berkenbosch speelt drie dagen achter elkaar in op Music For Life en opent daarvoor het warmste café. Vandaag, morgen en donderdag - telkens van 14 tot 17 uur - wordt de cafetaria omgetoverd tot een bruine kroeg, uitgebaat door de bewoners. Er zal de sfeer van weleer hangen met caféspelen en op de kaart lekkers van vroeger. De opbrengst gaat naar Kom Op Tegen Kanker meer bepaald naar een vakantieproject voor jonge kankerpatiëntjes. Daarmee maakt Berkenbosch het motto 'Oud geeft jong leven' ook weer waar.

het-weer-regen-en-wind-4

Het weer: regen en wind

In een westelijke hoogtestroming worden storingen en depressies in een vlug tempo naar het Europese vasteland gestuurd. Hierbij schuift zachte maritieme lucht over onze streken. De temperaturen komen de volgende dagen een stuk hoger te liggen, maar de neerslagkansen zijn erg hoog en er komt veel wind te staan. Eer het echter zo ver is, krijgen we een rustige, maar sombere dag. Vanochtend zijn we nog gestart met nevel en mist, maar er kan deze voormiddag lokaal een drupje motregen vallen. Na de middag blijft (…) Lees het hele bericht

sint-heeft-voorraad-opgeslagen-bij-st-vincentius

Sint heeft voorraad opgeslagen bij St. Vincentius

Sinterklaas heeft het druk dezer dagen, maar hij is alvast bij Sint-Vincentius langs geweest. Daar heeft hij wat afgeleverd voor alle brave kindjes. De ouders kunnen nu een keuze komen maken en 130 kinderen zullen één dezer aangenaam verrast worden. (foto's Stefan Was)

een-unieke-dag-voor-blinden-en-slechtzienden

Een unieke dag voor blinden en slechtzienden

Op Circuit Zolder had vandaag een bijzonder evenement plaats. Een groep blinden en slechtzienden kreeg voor het eerst in hun leven de kans om achter het stuur van een auto plaats te nemen. Meer nog, ze mochten effectief rijden, eerst op het terrein van ProMove nadien zelfs op het circuit. Voordien hadden ze al de nodige instructies gekregen. Uiteraard werden de kersverse bestuurders begeleid door ervaren instructeurs en reden ze in auto's met een dubbele besturing. Maar het enthousiasme was (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-26-november-2018

Vandaag gezien

Honderden kleine paddenstoelen - van 5 mm hoog - groeien in Bolderberg op kleine eikenstammen die volstaan met mos. (foto Jan Leijskens)

gele-hesjes-blokkade-geen-pasta-alle-vongole

Gele hesjes blokkade: geen pasta alle vongole

De blokkades door de gele hesjes in Frankrijk zorgen ook bij ons voor een aantal bevoorradingsproblemen. Producten die vanuit of via Frankrijk naar hier moeten komen geraken niet door de blokkades of - in het geval van bederfbare goederen - zijn te lang onderweg om nog bruikbaar te zijn. In enkele warenhuizen kan het zijn dat bepaalde producten uit het zuiden schaars worden. Waar ze de blokkade ook aan den lijve ondervinden, is bij Vandermaesen Viswaren in Viversel. Het bedrijf heeft niet alleen zijn eigen (…) Lees het hele bericht

er-zijn-weer-inbrekers-op-pad

Er zijn weer inbrekers op pad

Het aantal inbraken neemt weer overal toe in deze periode, ook in Heusden-Zolder. Zo zijn dieven gisteren binnengedrongen in een woning in de Laamheidestraat in Boekt. Ze gingen er aan de hand met niet evidente spullen zoals drank en waspoeder. In de Laarstraat in Viversel bleek vanmorgen ook dat er een inbraakpoging was geweest, daar zijn de dieven niet binnengeraakt.

natuurkalender-van-limburgs-landschap-is-klaar

Natuurkalender van Limburgs Landschap is klaar

Limburgs Landschap heeft zijn natuurkalender 2019 klaar. Jaarlijks geeft de vereniging zo'n kalender uit met iedere maand een natuurfoto van topkwaliteit. Trouwens ook de verschillende natuurwandelingen staan erop vermeld. Voor Heusden-Zolder is dat de vleermuizenwandeling tijdens de Nacht van de Vleermuis op zaterdag 31 augustus om 19 uur op Bovy en op zondag 8 september om 14 uur de wandeling door de Vallei van de Mangelbeek in het (…) Lees het hele bericht

aftermuzecafe-sloot-voor-dit-jaar-af-in-stijl

AfterMuzeCafé sloot voor dit jaar af in stijl

Het Muzecafé was zondagavond nog eens te klein voor twee optredens van het AfterMuzeCafé. Ale en Alley ofwel Roeland Bierkens en Patrick Indestege brachten echte rootsmuziek. Onze verslaggever Frans Morawski telde weinig mensen in het café die zo oud waren als de liedjes die ze speelden. Nogal wiedes als de jaren 20 en 30 herleven, dat publiek lag op dat ogenblik enkele straten verder te slapen. The BluesShuffles brachten nieuwe blues geschreven door Frank Engelen en stevig muzikaal ondersteund door twee andere muzikanten. Eigen werk, met een sterk herkenningsgehalte. Nu is 't even wachten tot in het nieuwe jaar voor de volgende AfterMuze-concerten. (foto's Ria De Clerck)

olympia-wint-in-oost-vlaanderen

Olympia wint in Oost-Vlaanderen

In de Vlaamse liga-competitie van het petanque moest Olympia Heusden naar Verbroedering Heusden, maar dan in Oost-Vlaanderen. Het won met 3-6. Boekt moest thuis nipt het onderspit delven tegen Sint-Truiden: 4-5. De andere uitslagen: 1ste provinciale: Olympia B - Genk A: 6-3, Olympia A - Genenbos C: 6-3, De Berk A - Boekt A: 8-1 en Boekt B - Horizon A: 4-5. Door die overwinning komt Olympia A weg van de laatste plaats. 2de provinciale: Fenix A - De Berk B: 8-1, Boekt C - De Berk (…) Lees het hele bericht

hindernissenparcours-als-symbool-voor-armoede

Hindernissenparcours als symbool voor armoede

Aan het Sint-Franciscuscollege moesten de leerlingen vanmorgen bij hun aankomst door een hindernissenparcours lopen. Het ging om een symbolische actie van de organisatie Samen tegen Armoede en het college zelf om erop te wijzen dat heel wat leerlingen hindernissen moeten nemen om hun schoolloopbaan op een goeie manier door te lopen omwille van armoede thuis. Ook in Heusden-Zolder wordt ongeveer 1 kind op 4 geboren in een kansarm gezin. De gevolgen daarvan vallen al bij al nog mee in het (…) Lees het hele bericht

patrick-snijers-sluit-seizoen-met-2de-plaats

Patrick Snijers sluit seizoen met 2de plaats

Patrick Snijers en Davy Thierie (Skoda Fabia R5) hebben het rallyseizoen 2018 afgesloten met een knappe tweede plaats in de 6 uur van Kortrijk. De zege was voor Vincent Verschueren (Skoda Fabia). “De rally werd gereden in moeilijke, zeer gladde en verraderlijke omstandigheden” zegt Patrick Snijers. “Maar wat hebben we ons goed geamuseerd! En dat was het opzet van dit weekend. We zien elkaar terug eind februari tijdens de rally van Haspengouw.”

zolder-z-wint-derby-tegen-c-collega-s

Zolder Z wint derby tegen C-collega's

In de vooravond zijn nog twee matchen gespeeld in de vierde provinciale A van het basketbal. In het derby tussen Zolder C en Zolder Z trok de 'bezoekende thuisploeg' aan het langste eind, het werd 52-73. Heusden C verloor behoorlijk zwaar bij Lummen C: 65-35

kwb-bolderberg-trok-op-milieuwandeling

KWB Bolderberg trok op milieuwandeling

De KWB van Bolderberg maakte een milieuwandeling. Die trok onder meer doorheen domein Bovy. Onderweg werd stilgestaan bij een aantal milieuproblemen zoals de opwarming van de aarde. Ook in onze contreien zul de natuur immers niet ontsnappen aan de gevolgen daarvan. (foto's Jan Leijskens)

sk-heusden-06-verliest-1

SK Heusden 06 verliest

In vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 met 3-1 verloren bij Verbroedering Loksbergen.

geen-goals-op-anadol-bolderberg-wint

Geen goals op Anadol, Bolderberg wint

In de tweede provinciale A bleef de brilscore op het bord in Anadol-Racing Peer: 0-0. In 2 B won Bolderberg FC met 2-0 van KMR Biesen.

lummen-houdt-leider-kvv-in-bedwang

Lummen houdt leider KVV in bedwang

In de derde provinciale A van het voetbal heeft leider KVV Heusden-Zolder moeten toestaan dat Lummen een punt kwam halen, het werd 1-1.

ook-vandaag-nog-topgym-in-berkenbos

Ook vandaag nog topgym in Berkenbos

Ook vandaag wordt er nog volop geturnd in de sporthal van Berkenbos tijdens de Cup Michel Wanten. De gymnasten zijn actief in de grondoefening en aan de verschillende toestellen. Straks kunnen de trofeeën worden uitgereikt. Voor verschillende deelnemers wacht dan nog een lange thuisreis. (foto's David Amgad)

een-passend-eerbetoon-aan-freddie-mercury

Een passend eerbetoon aan Freddie Mercury

Zaterdagavond bracht 'Mercury Rising' 'Queen Tribute', een eerbetoon aan Freddie Mercury. Aanleiding is uiteraard de25ste verjaardag van het overlijden van de Queen-frontman Zanger William Neo, de man met een groot stembereik, kreeg onderssteuning van een strijkkwartet en een uitstekende live-band. (foto's Lenscollectief)

161-lopers-op-de-veen-en-door-de-bossen

161 lopers op de Veen en door de bossen

161 moedige lopers zijn zondagmorgen naar De Veen afgezakt voor de tweede Heusden-Zolderse bosloop. De deelnemers waren bijna evenredig verdeeld tussen 4, 8 en 12 km. Zij namen de start bij ongeveer twee graden en een dunne wind die de nevel stilaan verdreef. Burgemeester Mario Borremans gaf het startschot - starttoeter eigenlijk - waarna eerst een rondje op de piste werd gelopen. Daarna ging het de bossen in, Bouworde, Kiezelvoort tot de Beringerheide. Het is een recreatieve loop zonder klassement - (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-356

De kijk van Richie

De Europese leiders hebben zondagochtend het Brexit-akkoord goedgekeurd. De EU wordt binnenkort een stuk kleiner.

zolder-a-verliest-in-sint-niklaas

Zolder A verliest in Sint-Niklaas

In de tweede landelijke van het basketbal heeft KBBC Zolder A verloren van Sint-Niklase Condors A: 86-66.

verlies-voor-heusden-b-zolder-c-blijft-winnen

Verlies voor Heusden B, Zolder C blijft winnen

In de derde provinciale A van het basketbal heeft Heusden B in de vooravond van Lummen B verloren met 74-42. In tweede provinciale moest Heusden A het onderspit delven tegen Peer A: 62-58. In derde B had autoritair leider Zolder C geen moeite met Tongeren C: 84-36. In vierde B moest Kajoba thuis de punten laten aan Bilzerse C, 45-59.

gymnastiekliefhebbers-worden-verwend-in-berkenbos

Gymnastiekliefhebbers worden verwend in Berkenbos

Gymastiekliefhebbers in Heusden-Zolder beleven weer een van de fijnste weekends van het jaar tijdens de Cup Michel Wanten die vandaag en morgen in de sporthal van Berkenbos wordt betwist. Gastclub Moed en Volharding mag weer verenigingen en gymnasten uit binnen- en buitenland verwelkomen. En ook al gaat het vooral om recreatieve 'wedstrijden', er wordt op een hoog niveau geturnd, en jury houdt alles deskundig in de gaten want de medailles en trofeeën wordt niet zomaar cadeau gedaan. (foto's David Amgad)

voorleesweek-kende-een-mooie-apotheose

Voorleesweek kende een mooie apotheose

De bibliotheek beleefde vandaag het hoogtepunt van de voorleesweek. De voorleesvrijwilligers waren op post om voor te lezen uit de mooiste prentenboeken voor peuters en kleuters. En die keken en luisterden gefascineerd. Daarnaast was er ook een (volgeboekte) workshop babygebaren en er werden verhaaltjes om van te smullen gebracht. De jongsten voelden zich meer dan ooit thuis in de bib. (foto's Julien Maebe)

ree-vast-in-oude-strop

Ree vast in oude strop

In de bossen van Koersel werd een ree aangetroffen in een strop. Het Vogel- en Zoogdierencentrum van Heusden-Zolder werd opgeroepen om het diertje te bevrijden. Het werd nog overgebracht naar het centrum maar men moest het daar laten inslapen vanwege de opgelopen verwondingen. Rudy Oyen van het centrum waarschuwt voor nog mogelijke stroppen. "De strop waarin het dier vastzat, was een oude strop, te zien aan de vergroeiing in de struik. Het gaat hier om stroppen van een stroper die 5 jaar geleden al overleed maar blijkbaar zijn er nog altijd stroppen die zijn overgebleven. We hebben in het verleden al tientallen weggehaald van de man, die bij ons gekend was. Dus wees alert als je gaat wandelen", waarschuwt Rudy nog. (Foto VZC)

offday-voor-wieze-boys-a-monsterscore-voor-rp

Offday voor Wieze Boys A, monsterscore voor RP

Het was weer een bewogen speeldag in het bedrijfsvoetbal. VK Wieze Boys A leed een verrassende 4-1 nederlaag bij FC Berg en moet daardoor de leidersplaats weer uit handen geven. Heel wat beter verging het RP Products, het verpulverde Sting Waterschei met 1-11. Wieze Boys B speelde 2-2 tegen FC Total Energy.

de-kijk-van-richie-355

De kijk van Richie

En in 't Frans luidt dat 'Je ne regrette rien'.

we-hadden-weer-een-halo-en-dus-regen

We hadden weer een 'halo' en dus regen

Volle maan en hoge wolken vormden afgelopen nacht de ideale omstandigheden voor een maanhalo. Je ziet duidelijk een extra lichtring rond de maan. En na zo'n halo komt er naar verluidt altijd binnen de 24 tot 36 uur regen aan, vandaar de spreuk "Kring rond de maan, regen komt aan'. En dat is dus vandaag bevestigd. (foto Gust Put)

een-grop-sneuk-van-sinterkloas

Een grop sneuk van Sinterkloas

Sinterkloas kwam binne en djê gooide een grop sneuk door hoas op: kûkskes, spekloas, niknakskes, kermèlle en sjekloat.De Sint gooide dus een handvol snoep en lekkers door het huis.

zilveren-bea-vor-konsepts

Zilveren BEA vor KonseptS

KonseptS, het evenementenbureau met zetel in Heusden-Zolder mocht vrijdagavond in het Portugese Coimbra het podium op om een zilveren award in ontvangst nemen. De BEA is een internationale award in de evenementensector. KonseptS wist de 2de plaats in de wacht te slepen voor het event 'Smart Air Solutions Days' dat het kantoor eerder dit jaar organiseerde voor Atlas Copco.Een flinke opsteker voor Sophie Naze en haar collega's. Er waren nog zes genomineerden overgebleven, het brons was voor (…) Lees het hele bericht

thuisverlies-voor-fsllsi-1

Thuisverlies voor FSLLSI

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft FS LL SI Heusden-Zolder met 2-7 verloren van Borgloon. De beloften deden beter, zij wonnen met 5-3.

turners-van-overal-op-cup-michel-wanten

Turners van overal op Cup Michel Wanten

Dit weekend heeft in de sporthal van Berkenbos opnieuw de Cup Michel Wanten plaats, een internationale vriendschappelijke gymnastiekwedstrijd. Het is een ploegenwedstrijd, maar turners kunnen ook individueel deelnemen. De wedstrijd is verdeeld in verschillende categorieën en is verspreid over vandaag en morgen. Er zijn 2 jeugdcategorieën en 2 categorieën van juniores en seniores met verschillend niveau. Er is ook nog een 5de categorie voor delegaties die ook gymnasten inschrijven voor de andere categorieën. Op zondag is er ook een toestelfinale voor 1 jeugdcategorie en de juniores en seniores.

we-mogen-hen-nooit-vergeten-slot

We mogen hen nooit vergeten (slot)

De voorbije weken herdachten we hier de oorlogsslachtoffers van Wereldoorlog I in Heusden-Zolder. De reeks is nu ten einde. Maar dat wil niet zeggen dat we de oorlogen weer in de archiefdozen wegstoppen. De komende jaren blikken we zeker nog geregeld terug. Er was immers de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, de schade en vergoedingen. En amper enkele decennia later stond de wereld opnieuw in rep en roer door een oorlog, ook rond die oorlog gaan we heus niet wachten tot hij 100 jaar geleden is om stil te staan bij de gebeurtenissen en gruwelijkheden. We mogen dat alles immers nooit vergeten.

herfst-in-eversel

Herfst in Eversel

Herfst in het bos van Eversel. (foto Luc Elsen)

vandaag-gezien-23-november-2018

Vandaag gezien

Dit zou de schapenweide in de Mommestraat moeten voorstellen ...

kreabo-scoort-met-zijn-jubileumproductie

Kreabo scoort met zijn jubileumproductie

Kreabo heeft de start van zijn jubileum niet gemist. Zoals aangekondigd voert het de musical Anatevka op ter gelegenheid van zijn 40ste verjaardag. De première was een schot in de roos, alle volgende voorstellingen zijn ook al uitverkocht. Alleen voor zondag 2 december om 19 uur zijn nog enkele tickets beschikbaar. (foto Sabine Schrayen)

leerlingen-willen-afvalberg-ook-verminderen

Leerlingen willen afvalberg ook verminderen

VLS De Brug doet mee met de challenges van Good Planet. De leerlingen doen hun best om te streven naar ‘zero afval’: boterhammendozen, hervulbare waterflessen, koeken en fruit in een doosje, ... (foto Inge Vreys)

het-weer-wisselvallig-weekend-6

Het weer: wisselvallig weekend

Met storingen die over onze streken schuiven, komt er een einde aan het droge en vrij zonnig weer. Atlantische storingen bereiken ons tijdens het weekend en zorgen voor veel wolken met af en toe regen. Nadien volgen enkele droge dagen, maar daarna wordt het opnieuw wisselvallig met relatief hoge neerslagkansen.Vandaag kan een krachtig hogedrukgebied onze regio nog gunstig beïnvloeden met veel zonneschijn en slechts enkele wolken. Na een koude ochtend met algemene vorst, bereikt het kwik 11 graden. De (…) Lees het hele bericht

sky-magic-over-fijne-en-moeilijke-momenten

Sky Magic: over fijne en moeilijke momenten

Woensdag 28 november om 19.30 heeft in de bibliotheek de boekvoorstelling van 'Sky Magic' plaats, offwel het kinderboek van de hoop. Auteur Lieve Bullens van vzw Sky Magic komt daarvoor samen met Marieke Vervoort (Wielemie) naar de bib. In het boek maak je kennis met schrijfsels van kinderen en bekende Vlamingen. Je ontdekt verhalen over wat kinderen voelen als ze buiten spelen, het bos ingaan eropuit trekken, ... Maar er staan ook teksten in over steun op moeilijke momenten en hoe je over die moeilijke momenten kunt praten met kinderen. Inschrijven voor 25 november via bibliotheek.reservaties[!]heusden-zolder.be of 011 80 80 90.

heel-de-wereld-kan-bieren-uit-bolderberg-brouwen

Heel de wereld kan bieren uit Bolderberg brouwen

Bierliefhebbers kennen ongetwijfeld Zonderik en Bolderiaan, twee van de bieren ontwikkeld door Luc Van Esch uit Bolderberg. Het waren onder meer populaire bieren in De Bierkaai. Ondertussen zijn beide bieren ook beschikbaar bij Picobrew. Dat levert brouwkits die wereldwijd te koop zijn en waarbij je kunt kiezen welke bieren je thuis wilt brouwen. Het zijn meteen ook de eerste Belgische bieren die via die weg beschikbaar zijn. Binnenkort zullen ook nog Abt Fundu en Pinke erbij komen. Luc Van Esch krijgt alvast goede ratings binnen en verwacht dat zijn bieren een nieuw leven gaan leiden, maar dan wereldwijd deze keer.

we-mogen-hen-nooit-vergeten-22

We mogen hen nooit vergeten (22)

De voorbije weken hebben we de soldaten uit Heusden-Zolder die de Eerste Wereldoorlog niet overleefden, in beeld gebracht. Maar officieel viel er ook één burgerslachtoffer: Jan Vanoppen. Jan woonde met zijn familie langs de huidige Meylandtlaan, in een boerderij ongeveer op de plaats van De Klimroos. De baan Hasselt - Beringen was toen ook een 'drukke' verbindingsweg die gebruikt werd door de Belgische en Duitse troepen. Dag en nacht trokken zwaarbewapende Duitse (…) Lees het hele bericht

everzwijnenterreur-aan-boswachtershuis-vogelsanck

Everzwijnenterreur aan boswachtershuis Vogelsanck

Drie nachten op rij hebben everzwijnen de tuin van het Boswachtershuis Vogelsanck in de Vrunstraat dermate omgewoeld dat de herstelling enkel nog kan gebeuren via een bedrijf voor tuinaanleg. Maar eerst zal uitgekeken worden voor een elektrische schrikdraad. Het is immers al de vijfde keer dat everzwijnen in deze tuin op bezoek waren. Te veel is te veel!

dorpsraad-neemt-boekt-onder-de-loep

Dorpsraad neemt Boekt onder de loep

Onder een redelijke belangstelling had vanavond in Den Ubbel de jaarlijkse volksvergadering van Dorpsraad Boekt plaats. Onder het motto 'de cijfers op de tafel' kregen alle aanwezigen een inkijk in het financieel jaarverslag. Vervolgens loodste voorzitter Jos Tielens de Boektenaren door een reeks bekommernissen en voorstellen. Een steeds terugkerend item bijvoorbeeld is het ontbreken van een echt dorpscentrum in Boekt. En ook mobiliteitsproblemen zoals de snelheid in de 'rechte' Ubbelstraat durven al eens in de agenda sluipen. (later meer). (foto's Michiel Reynders)

kleuters-houden-van-theater

Kleuters houden van theater

De kleuters van De Toverfluit werden getrakteerd op een heerlijke portie theater. Alle kleuters mochten naar het poppentheater ‘Alles loopt op rolletjes’. Voor de jongste kleuters brachten de acteurs ‘Kijk eens wat ik kan’ en voor de oudsten ‘Feest voor de koningin’. De kleuters genoten met volle teugen, vooral ook omdat ze mee betrokken werden in de voorstellingen. (foto's Wendy Castro)

ondernemers-krijgen-digitale-vragen-beantwoord

Ondernemers krijgen digitale vragen beantwoord

Liefst 60 ondernemers namen vanavond deel aan de workshop digitale skills die UNIZO in zaal De Schaft organiseerde. Het is een workshop waarmee de ondernemersorganisatie rondtrekt om ondernemers tips te geven hoe ze hun zaak online sterk kunnen doen staan. De reeks wordt ondersteund door Proximus en Google Digitaal Atelier. Lieven Van de Velde deed op een heldere manier de troeven en valkuilen van websites uit de doeken. Hij maakte er een interactieve avond van waarbij hij inspeelde op de (…) Lees het hele bericht

politie-arresteert-vluchter-tijdens-huiszoeking

Politie arresteert vluchter tijdens huiszoeking

In de vooravond is de politie binnengevallen in een appartement in de Guido Gezellelaan, dat kaderde in een drugszaak. Aan de inval was een onderzoek en observatie voorafgegaan, er werd ook een hond ingezet. Tijdens de huiszoeking koos een verdachte het hazenpad. Hij kon door een inspecteur onderschept en tegen de grond gewerkt worden in de Pastorijstraat. De verdachte verzette zich hevig en schreeuwde heel de buurt bij elkaar. Toen nog meer politiemensen ter plaatse kwamen, kon hij weggebracht worden naar het politiecommissariaat. Nadien werd in het struikgewas nog gezocht naar eventueel weggegooide drugs. Over de resultaten van de inval is nog niets bekend, maar ongetwijfeld loopt het onderzoek nog. (foto Michiel Reynders)

brand-veroorzaakt-schade-in-slaapkamer

Brand veroorzaakt schade in slaapkamer

Kort over 9 uur vanmorgen is er een korte brand geweest in een woning aan de Champert. Daar had een matras op een slaapkamer vuur gevat. De brandweer had het vuur snel onder controle. De inboedel van de kamer is helemaal vernield en er is ook rookschade.

het-college-bruist-weer-van-het-talent

Het college bruist weer van het talent

Ieder jaar weer staan ze in het Sint-Franciscuscollege te kijken van het talent dat op school aanwezig is, en dat van de jongste leerlingen tot de laatstejaars. Deze week tonen ze weer drie dagen lang hun kunnen op het podium tijdens Talent [!] sfc. Verrassende acts, vaak hoogstaand, vol bewondering bekeken en beluisterd door de medeleerlingen en leerkrachten. (meer foto's van Patrick Daniëls)

kwb-overdag-kreeg-alle-info-over-borstkanker

KWB-overdag kreeg alle info over borstkanker

Vandaag barstte de zaal in De Kring uit zijn voegen door de grote opkomst voor KWB-overdag. Dokter Els Beckers, gynaecologe in het Sint-Franciscusziekenhuis, gaf een lezing over borstkanker, de mogelijkheden om het op te sporen en te behandelen. Daarbij kregen de aanwezigen een visuele presentatie. Maar ze moesten ook hun kennis demonstreren in een quiz, het beste team kreeg een pakje negerinnentetten, een benaming die we voor rekening van de organisatoren laten. (foto's Ludo Deleux)

de-pagadderkes-gingen-flitsend-door-het-verkeer

De Pagadderkes gingen flitsend door het verkeer

Vanmorgen vroeg - om 8 uur al - stond heel de kleuterschool Pagadder klaar om zich zichtbaar te tonen in het verkeer. Met fluokledij trokken de kleuters samen met hun grootouders en/of ouders door enkele straten van Berkenbos, voor de eerste Flits-wandeling. De politiebegeleiding met blauwe lichten, liet het gezelschap nog extra opvallen. Bij aankomst wachtten warme drank, wafels en cupcakes. Die brachten 420 euro in het laatje voor Rode Neuzen Dag. De ochtend werd afgesloten met ‘Helm op, Fluo top’ lied, met bijhorend dansje. Ook Q-Music was de actie ter ore gekomen en de zender stuurde Maureen ter plaatse. (foto's Hilde Coomans)

vandaag-gezien-22-november-2018

Vandaag gezien

Fons Put laat ons meegenieten van de herfstkleuren.

de-mijnstreek-gaat-omhoog

De mijnstreek gaat omhoog ...

Uit een Nederlands bodemonderzoek blijkt dat in de Limburgse mijnstreek de bodem ieder jaar enkele millimeters stijgt. Dat is een gevolg van de vroegere mijnwinning. Toen werd het grondwater kunstmatig laag gehouden om te voorkomen dat de mijngangen zouden onderlopen. Maar nadat het pompen gestopt is, is het grondwater weer beginnen stijgen en dat duwt de bodem naar boven. Dat is het sterkst in de buurt van Houthalen, tot 6 millimeter per jaar. Tegelijk daalt in Antwerpen de bodem tot 5 mm per jaar. (…) Lees het hele bericht

rommel-op-rijweg-doet-weggebruikers-schrikken

Rommel op rijweg doet weggebruikers schrikken

Heel wat weggebruikers schrokken zich vanochtend tussen 4 en 5 uur een hoedje toen ze op de Meylandtlaan en Graaf de Theuxlaan reden. Over een strook van bijna 200 meter lagen verschillende zakken met afval en andere rommel gewoon over de weg en het fietspad verspreid. Enkele zakken waren ondertussen ook aan flarden gereden. Vooral het rijvak richting Suska-Berg lag vol rommel.

we-mogen-hen-nooit-vergeten-21

We mogen hen nooit vergeten (21)

Alphonse Van Den Bergh werd geboren in Lummen in 1885 maar hij woonde in Zolder. Hij was ongehuwd. Hij werd opgeroepen voor de tweede Compagnie Grenadiers. Hij werd gevangengenomen en opgesloten in het kamp van Hardewijk in Nederland. Daar is hij overleden op 20 november 1918, officieel aan een longontsteking. Alphonse Van Den Bergh is bijgezet op de begraafplaats van Harderwijk, in het Belgische ereperk. Van hem is geen foto meer beschikbaar en maar Patrick Vanoppen heeft alsnog zijn voorouders teruggevonden.

internen-in-de-bres-voor-het-goede-doel

Internen in de bres voor het goede doel

Vanavond hebben meer dan 500 leerlingen, die op een internaat verblijven, een cheque van 8120 euro overhandigd aan ‘Een Hart voor Limburg’. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse ontmoetingsdag voor de internen die deze keer in Hamont-Achel plaatshad. Er was ook een uitgebreide delegatie van het Sint-Franciscuscollege aanwezig. Ze beleefden eerst een namiddag vol sport en spel en nadien vertelden ze elkaar over hun acties voor het goede doel, vooral de verkoop van gadgets en (…) Lees het hele bericht

uit-kanker-kun-je-ook-kracht-puren

'Uit kanker kun je ook kracht puren'

Enkele tientallen belangstellenden waren vanavond naar de bib afgezakt voor de lezing van media-icoon Sabine De Vos. De voormalige presentatrice, nadien politica en auteur, heeft zelf al twee keer te maken gekregen met kanker. Maar ondanks de zware klap die daarmee gepaard gaat, putte ze er kracht uit. En die kracht, die boodschap probeert ze nu ook aan anderen mee te geven, niet alleen in haar 'K-Boek' maar ook door haar bevlogen, enthousiaste lezingen, waarin ze ook geen taboes (…) Lees het hele bericht

winterse-frambozenoogst

Winterse frambozenoogst

Het is vandaag 21 november en toch heeft Marcel Veltjen nog een vol bakje frambozen kunnen oogsten aan zijn frambozenhaagje. Hij vraagt zich dan ook af of dit ijsberen zijn.

roemeense-inbreker-ontmaskerd-door-dna

Roemeense inbreker ontmaskerd door DNA

De rechtbank in Tongeren heeft een 34-jarige Roemeen veroordeeld tot 2 jaar celstraf. De man had tijdens zijn verblijf in ons land in 2012 inbraken gepleegd, onder meer in Heusden-Zolder en Genk. Hij kon uiteindelijk in verband gebracht worden met de inbraken toen zijn DNA-profiel door een Duitse databank werd gehaald. In september 2012 had hij eerst ingebroken in een huis in Genk, hij had er een heleboel spullen gestolen en de auto van de bewoners. Die auto werd later in (…) Lees het hele bericht

op-zoek-naar-comfortabele-zetels

Op zoek naar comfortabele zetels

In de schouwburg van een nieuw cultuurcentrum horen uiteraard nieuwe theaterzitjes. Momenteel staan verschillende modellen om te testen op de eerste verdieping van het gemeentehuis. Hopelijk maken ze de malste keuze ... (foto Julien Maebe)

ale-en-alley-en-bluesshuflers-in-aftermuzecafe

Ale en Alley en Bluesshuflers in AfterMuzeCafé

Zondag 25 november om 20 uur staat de novembereditie van het AfterMuzeCafé geafficheerd. Wie van rootsmuziek houdt, moet zeker komen luisteren naar Ale & Alley. Roeland Bierkens en Patrick IndeStege brengen hun songs op een zeer authentieke manier. Akoestische ‘old school music’ in het verlengde van de buskertraditie. The Bluesshufflers zorgen vervolgens voor poëzie, revolutie en lang vergeten moraal. De eigenzinnige songs en bluesballads van Frank Engelen worden prachtig in het gareel gehouden door de ijzersterke basgitaar van Piet Vanhoutte. Voor deze avond krijgen ze slagwerkversterking van Wilfried Bosschaerts. Toegang gratis, vrije gift.

blinden-en-slechtzienden-met-de-auto-op-circuit

Blinden en slechtzienden met de auto op circuit

Op maandag 26 november krijgen 16 personen die blind of zeer slechtziend zijn, de kans om voor het eerst in hun leven zelf plaats te nemen achter het stuur van een auto en zelfs op Circuit Zolder te rijden. Het gaat om een samenwerking tussen Client Match, Promove, autorijschool Lust en Circuit Zolder. De selectie van de deelnemers is gedaan door Vige Antwerpen (sportvereniging voor blinden en slechtzienden) en vzw De Markgrave (samenwerkende voorzieningen voor blinden en slechtzienden uit (…) Lees het hele bericht

de-laatste-zijn-de-mooiste

De laatste zijn de mooiste

Een spechtinktzwam op hakselhout. De witte vlekjes op zijn hoed lijken op de veertjes van de grote bonte specht, vandaar ... Maar nu de winter eraan komt, is het rijk van de paddenstoelen afgelopen. (foto's Stefan Was)

sonja-claes-stapt-uit-de-politiek

Sonja Claes stapt uit de politiek

Sonja Claes stapt uit de politiek. Ze neemt na 1 januari haar mandaat in de gemeenteraad niet meer op. In mei zal ze ook geen kandidaat meer zijn voor de Vlaamse verkiezingen en verlaat ze dus het parlement met een uittredingsvergoeding. Sonja Claes was 30 jaar politiek actief. Ze was 12 jaar burgemeester van Heusden-Zolder en ook 6 jaar gedeputeerde in de provincie Limburg. Nadien werd ze verkozen in het Vlaams parlement. Ze had al eerder aangegeven geen grote ambities meer te hebben in de (…) Lees het hele bericht

we-mogen-hen-nooit-vergeten-20

We mogen hen nooit vergeten (20)

Jules Hoydonckx werd geboren in Zolder in 1892, hij was landbouwer in de Dekenstraat. Hij was soldaat in het 11de linieregiment en sneuvelde in Wandre bij Luik op 5 augustus 1914. Hij ligt begraven op het 'Cimetière Spéciale de Rabosée'. Jules Hoydonckx was ongehuwd.

kinde-ge-ooch-iemand-be-ferm-batse

Kinde gè ooch iemand bè ferm batse?

Dei hèd dikke of ferm batse, durven ze wel eens onrespectvol te zeggen over iemand wiens bovenbenen wat ... euh ... steviger zijn uitgevallen.

alex-agnew-met-gratis-voorstelling-op-marktplein

Alex Agnew met gratis voorstelling op Marktplein

Op woensdag 12 december strijkt de TVL Wintervertelling neer op het Marktplein met niemand minder dan Alex Agnew. Binnenkort staat hij weer in Antwerpse Sportpaleis en als voorbereiding speelt hij enkele try-outs, eentje dus in Heusden-Zolder. Het genderdebat, feminisme, #metoo, neuspeuteren, Tarzan of Zwerkbal … het zijn slechts enkele onderwerpen waar Agnew zijn mening over zal ventileren. Het is dus te doen in openlucht op het Marktplein, de toegang is gratis. Meer nog, (…) Lees het hele bericht

mee-gaan-koken-en-eten-bij-turkse-gezinnen

Mee gaan koken en eten bij Turkse gezinnen

Er komt een nieuwe editie van 'Kook MEE' waarbij je bij Turkse gezinnen samen een potje kunt koken. In 2019 loopt het initiatief samen met KVLV. Vrijwilligers stellen hun huis en keuken ter beschikking voor een gezellig etentje. Alleen is het de bedoeling dat gasten en gastheer en/of -vrouw het eten samen klaarmaken en daarna samen verorberen en zo elkaar beter leren kennen. Kook MEE is een organisatie van Golden Rose Limburg, Koza Gent en Inspiration Antwerpen, verenigingen die lid (…) Lees het hele bericht

aanvaller-van-vrijheid-speler-veroordeeld

Aanvaller van Vrijheid-speler veroordeeld

De rechter in Hasselt heeft een man (25) uit Beringen veroordeeld tot een werkstraf en een boete omdat hij in januari 2015 een speler van Vrijheid Zolder zwaar had toegetakeld. Dat gebeurde tijdens de provinciale wedstrijd tussen Turkse FC en Vrijheid. Heel de wedstrijd hing er spanning in de lucht tussen beide spelers, toen de Beringenaar uiteindelijk een rode kaart kreeg, sloeg hij de speler van Vrijheid buiten bewustzijn. Die kreeg nadien nog slagen en schoppen. Het liep helemaal uit de hand en de (…) Lees het hele bericht

loods-en-opvangstal-voor-paarden-bij-vzoc

Loods en opvangstal voor paarden bij VZOC

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum gaat een loods en opvangstal voor paarden bouwen in de Havenstraat, in een weide die aan het opvangcentrum grenst. Het gaat om een loods van 29 meter breed en 40 meter diep. In het centrale, afgesloten deel komt een opslagplaats voor sto en hooi. Er is ook ruimte om voertuigen en materiaal te stallen. Onder de open overkapping komen twee paardenstallen in hout. Er zijn verschillende boxen voorzien, want vooral hengsten moeten dikwijls apart gehouden worden. Zoals (…) Lees het hele bericht

ze-leren-het-niet-af-2

Ze leren het niet af...

Het is de jongste dagen weer erg met het sluikstorten in Heusden-Zolder. Bij de glasbollen en kledingcontainers aan de Molenstraat is een nieuw containerpark ontstaan. En ook aan het Sint-Barbaraplein worden weer grote hoeveelheden illegaal gedumpt afval gemeld. (foto Ellen Haenen)

we-mogen-hen-nooit-vergeten-19

We mogen hen nooit vergeten (19)

Felix Vanhoudt werd geboren in Heusden in 1890, hij werkte in de Waalse mijn van Houilleur. Hij moest 27 maanden legerdienst kloppen. Als soldaat van de 3de Artillerie maakte hij de Slag van Halen mee, leverde mee de strijd rond Antwerpen, hij vocht aan de Leie en aan de IJzer, daar maakte hij ook het laatste offensief mee. Na de bevrijding kwam Felix Vanhoudt naar huis, hij was ziek en enkele dagen later, op 7 maart 1919 overleed hij in Beringen. Hij was getrouwd met Maria Vandebergh. Hij ligt ook begraven in Beringen.

wint-konsepts-een-bea-award

Wint KonseptS een BEA award?

KonseptS, het Antwerps/Limburgse eventconsultingbureau van Sophie Naze, dat gevestigd is in de Neerjouten in Heusden-Zolder, heeft een nominatie voor de Best Event Award op zak. Deze BEA is een internationaal befaamde award in de evenementensector. KonseptS is genomineerd met het event 'Smart Air Solutions Days' dat het eerder dit jaar organiseerde voor Atlas Copco. Tijdens het BEA World Festival, van 21 tot en met 24 (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-19-november-2018

Vandaag gezien

Het lijkt misschien een gevaarlijk exotisch exemplaar, toch is dit gewoon een loopspin die bij Jan Leijskens in de living op bezoek kwam.

heel-wat-activiteiten-tijdens-voorleesweek

Heel wat activiteiten tijdens voorleesweek

Zaterdag is de voorleesweek al ingezet door de boekenclub van Cool4Kids, kinderen die voorlazen voor andere kinderen. (foto) Maar ook deze week staat nog heel wat op het programma. Vrijdag bijvoorbeeld is er de workshop 'Voorlezen met een boekje in een hoekje' door Inge Umans, om 9 uur, 10.10 u en 11.20u Zaterdag vertellen de vrijwilligers van de bib doorlopend tussen 10 en 12 uur verhalen voor kinderen. Nog zaterdag van 10.30u tot 12 uur loopt de workshop 'Verhaaltjes om van te (…) Lees het hele bericht

internetgazet-steunt-acties-voor-de-warmste-week

Internetgazet steunt acties voor de Warmste Week

Over een maand start de Warmste Week van Studio Brussel, een week lang marathonradio voor het goede doel. Maar nu al worden overal in het land benefietacties georganiseerd, zodat tijdens die slotweek de opbrengst kan overhandigd worden, al dan niet aan het podium in Wachtebeke. Ook in Heusden-Zolder staan er tientallen acties voor vele goede doelen op het programma. De Internetgazet wil hen met veel plezier een steuntje geven. Stuur alle info over je actie en goede doel naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu. Veel warmte en succes gewenst.

petanque-olympia-blijft-het-goed-doen

Petanque: Olympia blijft het goed doen

In het petanque hebben de teams van Olympia het op alle fronten goed gedaan, behalve het A -team. De uitslagen: Vlaamse liga: Olympia - Zigzag: 7-2, Boekt - Verbroedering: 4-5, 1ste provinciale: Boekt A - Genk A: 6-3, De Berk A - Olympia A: 8-1, Genenbos C - Olympia B: 4-5 en Genk B - Boekt B: 7-2, 2de provinciale: Hasselt A - De Berk B: 6-3, Olympia C - De Berk C: 8-1 en Hasselt B - Boekt C: 7-2.

gemeente-zoekt-de-sportfiguren-van-2018

Gemeente zoekt de sportfiguren van 2018

Op vrijdag 22 maart organiseren de gemeentelijke sportdienst en sportraad de jaarlijkse kampioenenhulde. Iedereen die in 2018 kampioen werd, individueel of in teamverband, wordt dan gehuldigd. Maar het moet dan wel geweten zijn uiteraard. Daarom moeten kampioenen voor 2 januari gemeld worden aan de sportdienst, Heldenplein 1 - 011 80 80 85 - renilde.snyers[!]heusden-zolder.be. Clubs en teams maken een lijstje met (…) Lees het hele bericht

rc-9-neemt-tweede-plaats-in-handen

RC 9 neemt tweede plaats in handen

In het rugby is RC 9 Heusden-Zolder met 8-29 gaan winnen bij Roeselare. Een belangrijke zege voor RC 9 want daarmee nemen ze de tweede plaats stevig in handen, Roeselare en Lokeren volgen nu op drie punten. Met leider Curtrycke bedraagt de kloof wel nog 9 punten.

we-mogen-hen-nooit-vergeten-18

We mogen hen nooit vergeten (18)

Eugène Tureluren werd geboren in Diest in 1893 maar woonde in Zolder. Hij was ongehuwd. Hij was soldaat in het 11de Linieregiment en kwam om het leven in Diksmuide op 21 oktober 1914. Daar is hij ook begraven, nabij de IJzerbrug, aan de baan Diksmuide-Lampernisse.

alleen-kajoba-wint-vandaag

Alleen Kajoba wint vandaag

In de vierde provinciale A van het basketbal verloor Zolder Z met 42-76 van Lummen C. Ook Zolder D verloor, 67-53 bij Baclo Lommel Z. Kajoba redde vandaag de eer van de gemeente door in 4B met 46-78 te gaan winnen in Alken Z.

marie-jose-vanluydt-40-jaar-actief-voor-eversel

Marie-José Vanluydt 40 jaar actief voor Eversel

Tijdens het Sint-Ceciliafeest in Eversel werd Marie-José Vanluyd gevierd omdat ze zich al 40 jaar inzet voor Eversel en als voorzitster van de werkgroep parochiefeesten .Het Sint-Ceciliafeest brengt iedereen samen die zich inzet voor kerk en parochie en de verenigingen die ermee samenhangen. (foto Rita Vanhove)

artikel-27-afgerond-met-vuurspektakel

Artikel 27 afgerond met vuurspektakel

Het was koud in de vooravond, en toch daagde heel wat volk op voor het slotvuurspektakel van Artikel 27 editie 2018. Ook de finissage was een hartverwarmend gebeuren met creatieve kinderen en het vuur dat live een kunstwerk deed ontstaan. Afspraak over een jaar, dan in het 'oude' Muzegebouw. (foto's Ria Declerck)

een-creatieve-namiddag-voor-kinderen-en-ouders

Een creatieve namiddag voor kinderen (en ouders)

Deze namiddag speelde Theater FroeFroe de voorstelling 'Ver'. Theater, beeldende kunst en een bijzonder klankpallet kwamen samen in beelden. Pure poëzie zonder woorden. Na de voorstelling was er een leuk beeldend atelier in samenwerking met Academie Beeldende Kunsten Heusden-Zolder waar ouders en kinderen samen aan de slag konden in het kader van de kunstendag voor kinderen. (foto's Lenscollectief)

veel-interesse-bij-opening-van-hermetisch-zwart

Veel interesse bij opening van 'Hermetisch zwart'

Er is deze namiddag erg veel volk opgedaagd voor de vernissage van de tentoonstelling 'Hermetisch Zwart' in galerij De Mijlpaal . Lut Maris mag voor deze expo dan ook een keure aan kunstenaars verwelkomen: Warner Berckmans, Karin Borghouts, Eduardo Chillida, Stijn Cole, Peter De Koninck, Bert De Leeuw, Peter Deleu, Frederik De Wilde, Trees De Mits, Dave Donné, Eugène Dodeigne, Nick Ervinck, Frits Jeuris, Lore Langendries, Bart Lens, (…) Lees het hele bericht

dries-vanthoor-achtste-in-macau

Dries Vanthoor achtste in Macau

Dries Vanthoor in Audi is zondag als achtste geëindigd in de FIA GT World Cup-manche in het Chinese Macau. Zijn broer Laurens Vanthoor die voor Porsche rijdt, kwam na een crash in de kwalificaties niet aan de start. Het was een wedstrijd zonder veel animo op het nochtans sensationele stratencircuit. De overwinning ging naar de Braziliaan Augusto Farfus in een BMW die ook al vanop de pole was vertrokken.

de-shopfabriek-toont-voor-elk-wat-wils

De Shopfabriek toont voor elk wat wils

Wellicht zullen de nakende feestdagen er mee te maken hebben, maar heel wat volk zakte vandaag af naar De Centrale voor een nieuwe editie van De Shopfabriek. Tientallen stands toonden daar cadeautjes, snuisterijen, prullaria en decoratie. Maar ook kinderkleding, juwelen en speelgoed zaten in het aanbod. Kinderen konden zich laten schminken of fotograferen of met de onmisbare ballon naar buiten stappen. (meer foto's van Ann Jordens)

johan-bakt-zoete-en-hartige-broodjes

Johan bakt zoete en hartige broodjes

Bij een andere ambachtsman in Heusden-Zolder, El Parachutero was het ook warm, maar dan door bakovens. Johan Snyders en Marie Soors hadden verschillende lekkernijen klaarliggen om te laten proeven: speculaasjes met of zonder amandel, zuurdesembrood met en zonder rozijnen, appelcake, ... En de bezoekers kregen er Johan's enthousiaste uitleg bij over zijn ambachtelijke manier van werken met duurzame en gezonde producten.

kunstsmid-de-combinatie-van-kracht-en-vakmanschap

Kunstsmid: de combinatie van kracht en vakmanschap

Op de dag van de ambachten kwamen nogal wat mensen een kijkje nemen achter de schermen bij enkele ambachters in Heusden-Zolder. Kunstsmid Robin Das in de Schootstraat kreeg veel volk over de vloer in zijn showroom en vooral werkplaats. Robin is al jaren aan de slag als smid maar ontving pas een drietal weken geleden zijn officiële erkenning als ambachtsman. Hij kreeg voor de demonstraties in zijn atelier de steun van verschillende andere collega-vakmannen. En zo'n demo met gloeiend ijzer, zware hamers en aambeelden, blijft altijd spektakulair.

uitwinst-voor-bolderberg-4

Uitwinst voor Bolderberg

In tweede provinciale B versloeg Bolderberg Heers VV in eigen huis met 0-2. In tweede B speelden Anadol 2-2 gelijk bij Lutlommel VV.

kvv-doet-het-in-laatste-minuut

KVV doet het in laatste minuut

In de derde provinciale A won KVV Heusden-Zolder op het veld van Gestel met 0-1. Een opluchting voor de bezoekers die pas konden scoren ... in de laatste minuut. Uiteraard blijft KVV comfortabel aan de leiding, met 11 punten voorsprong want de achtervolgers lieten punten liggen.

sk-heusden-06-wint-van-e-houthalen

SK Heusden 06 wint van E. Houthalen

Geen gesloten deuren - zoals vorig seizoen - deze keer voor de wedstrijd SK Heusden 06 Eendracht Houthalen in vierde provinciale A. Maar ook het doel van de bezoekers stond deze keer iets minder open, het werd 'slechts' 2-0.

werkende-juf-voorkomt-brandramp-in-school

Werkende juf voorkomt brandramp in school

In De Springplank in Eversel heeft zondagnamiddag kort een brandje gewoed in één van de klassen. Dichtbij het raam stond een bokaal met een vis. Door de inval van de zon vormde die een brandpunt op een tafeltje met papieren en die zijn ontvlamd. Toevallig waren zondag enkele leerkrachten aan het werk op school. Eén van hen werd gealarmeerd door het brandalarm en merkte de rook op. De brandweer was snel ter plaatse en kon het vuur doven. Vervolgens werden de lokalen - waarin heel wat (…) Lees het hele bericht

as-ge-verkaad-zet-luupt-oer-neus

As gè verkaad zet, luupt oer neus

Mier en mier minse wjêre verkaad en dan luupt hun neus. 't Is nu niet dat je massaal neuzen zal zien lopen, maar de verkoudheid die heel wat mensen in deze tijd van 't jaar oplopen, veroorzaakt wel een druipneus. Overigens, zal bij andere inwoners de neus eerder loepen dan lupen.

sint-franciscus-blijft-een-publiek-aanspreken

Sint-Franciscus blijft een publiek aanspreken

Ook in deze tijd blijft de figuur van Franciscus van Assisi heel wat mensen aanspreken. Dat blijkt uit de grote opkomst voor de inspiratiedag rond Franciscus die de Franciscaanse Spiritualiteit organiseerde in het college. André Jansen, vooraanstaand Franciscuskenner, plaatste de visie van Sint-Franciscus in historisch perspectief. Paul Renders, oud-missionaris in Chili en momenteel priester in het Antwerps havengebied, benadrukte het belang van naar de mensen toe te gaan. (foto's Ludo Deleux)

oud-schepen-bertha-schroyen-is-overleden

Oud-schepen Bertha Schroyen is overleden

Voormalig schepen Bertha Schroyen is afgelopen nacht overleden. Ze was destijds als eerste vrouw schepen voor de toenmalige CVP in Heusden. Nadien werd ze ook nog schepen in de fusiegemeente Heusden-Zolder. Ze was ook als eerste regentes aan de slag in het Sint-Jozefsinstituut. Velen kregen van haar de eerste wiskundelessen. En, ook niet evident in die tijd, na haar zwangerschap en bevalling, werd ze gevraagd om opnieuw voor de klas te gaan staan. Bertha (Vandebergh)-Schroyen is altijd erg kranig en actief gebleven, ze is 91 jaar geworden.

we-mogen-hen-nooit-vergeten-17

We mogen hen nooit vergeten (17)

Landbouwer Jozef Stevens werd geboren in 1879 in Koersel, en ook hij kreeg 24 maanden legerdienst voor de boeg. Hij vocht in Luik en werd daar in de eerste dagen van de oorlog al krijgsgevangen genomen. Hij zat 40 maanden vast. Maar wegens ziekte en ontbering werd hij overgebracht naar Zwitserland en nadien naar een ziekenhuis in Ligugé in Frankrijk. Daar overleed hij op 5 oktober 1918. Hij was ongehuwd. Jozef Stevens ligt begraven in zijn overlijdensplaats Ligugé.

heusden-a-blijft-in-subtop

Heusden A blijft in subtop

In de tweede provinciale van het basketbal handhaaft Heusden A zich in de subtop van het klassement nadat het zaterdagavond Nieuwerkerken A versloeg met 75-68. Zolder B verloor in derde A van Hades C met 79-54. In diezelfde reeks versloeg Heusden B Pelt C met 71-45. In vierde A ging Heusden C kopje onder bij Bilzerse D: 73-43. In de B-reeks won leider Zolder E met 78-53 van Peer Z. De dames van Zolder verloren van Gems Diepenbeek B met 71-35.

zolder-a-geeft-zich-gewonnen-tegen-scheldejeugd

Zolder A geeft zich gewonnen tegen Scheldejeugd

De voorbije weken kende KBBC Zolder A een heropleving in de tweede landelijke van het basketbal. Maar zaterdagavond moest het zich toch gewonnen geven tegen Scheldejeugd Temse A, dat ook een heel eind hoger staat in het klassement: 72-83.

yuko-live-muziek-bij-tekenfilms

Yuko: live muziek bij tekenfilms

Zaterdagavond stond 'Yuko' - de band rond zanger/gitarist Kristof Deneijs - voor de laatste keer op het (Muze)podium met 'Cher Ami'. Daarmee rondt de band een toernee van enkele jaren af. Cher Ami is een concept waarbij Yuko muziek speelt bij tekenfilms van drie gerenommeerde kunstenaars. Ook deze voorstelling maakte deel uit van het Vrijstaat festival voor de vrede. (foto's Lenscollectief)

vck-blijkft-onderaan-kwakkelen

VCK blijkft onderaan kwakkelen

In de tweede divisie van het volleybal blijft VCK Bolderberg kwakkelen. De staartploeg verloor nu van Mavo Dilsen-Stokkem met 0-3. Setstanden waren 26-28, 23-25 en 18-25. De toestand begint stilaan uitzichtloos te worden voor VCK dat nog geen enkel punt heeft.

rp-products-helpt-wieze-boys-naar-de-kop

RP Products helpt Wieze Boys naar de kop

In het bedrijfsvoetbal hebben de ploegen van Heusden-Zolder het goed gedaan vandaag. Wieze Boys A versloeg Pool Keramo A met 2-0 en RP Products won met 3-0 van Century Hasselt. Daardoor helpt RP Products Wieze Boys om weer op kop te komen, zelf staat RP Products derde na Century. In de tweede afdeling speelde Wieze Boys B 0-0 bij Pool Keramo B.

en-ooch-konder-spjele-opbe-bobswing

En ooch konder spjêle opbe bobswing

Het dialectwoord over de schok, roept nog andere herinneringen op, bij Eric Lefèbvre bijvoorbeeld die vroeger als snotbel in de buurt van Het Heem woonde, en daar dagelijks ging spelen. De bobswing was toen een populair speeltuig. Voor wie het niet meer kent, voegt hij de foto hieronder eraan toe. En Lutgart Aerts hèd doa ooch voal opgezjête. Trouwens, zou daar Botswing van afgeleid zijn, da's tegenwoordig de naam van een folkgroep uit Heusden-Zolder, die vorige zaterdag nog op het Muze-podium stond.

kreabo-is-klaar-voor-zijn-musical

Kreabo is klaar voor zijn musical

We brachten al eerder wat over de musical Anatevka, die Kreabo opvoert naar aanleiding van zijn 40ste verjaardag. Het gebeurt maar zelden dat een lokaal toneelgezelschap zich aan een musical waagt. Maar na intensieve repetities is Kreabo  klaar voor de première op donderdag 22 november om 20 uur. De voorstellingen hebben plaats in het Kreabotheater, ingang achterkant van de Heilig Hartkerk in Boekt. Tickets en info over de speeldata over Kreabo.be

slapen-met-kunst-van-artikel-27

Slapen met kunst van Artikel 27

De winnaars van de wedstrijd 'Kunstslapers gezocht' van Artikel 27 genoten vannacht van een nacht met kunst. Bart en Linda Derison uit Kermt kozen een werk van Bart Heijlen om de nacht door te brengen in Bed & Breakfast Domherenhuis in Zolder. Vanmorgen konden ze ontbijten met de kunstenaar, de organisatoren en de uitbater van de B&B. Overigens beleeft Artikel 27 vandaag en morgen van 14 tot 18 uur zijn slotweekend,

de-kijk-van-richie-354

De kijk van Richie

Op lezen staat geen leeftijd, de rest ...

we-mogen-hen-nooit-vergeten-16

We mogen hen nooit vergeten (16)

Joseph Neuteleers was geboren in Lummen in 1880, hij trouwde met Maria Schepers en verhuisde naar Zolder. Ze hadden minstens 5 kinderen. Hij was opgeroepen als soldaat bij het 10de Linieregiment. Hij werd krijgsgevangen genomen en gedeporteerd naar Salzwedel. Hij overleed op 23 mei 1915 in Walsrode, Niedersachsen. Joseph Neuteleers is begraven op de militaire begraafplaats van Leopoldsburg.

fs-ll-verliest-in-wellen

FS LL verliest in Wellen

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft FS LL SI met 4-3 verloren bij United Wellen A. De beloften van Heusden-Zolder wonnen met 1-4.

kvlv-dames-koken-voortaan-gezond

KVLV-dames koken voortaan gezond

Bij de KVLV Heusden weten ze wat lekker en gezond eten is. In de twaalfde 'Week van de Smaak' staat gezondheid centraal. En dus verzamelden de dames voor een kookles. Daarin kregen ze informatie over de nieuwe richtlijnen rond gezonde voeding: wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter? Het vernieuwde model geeft richtlijnen die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. Daarnaast zetten ze uiteraard de theorie om in de praktijk en werden enkele gezonde gerechten klaargemaakt ... en geproefd. (foto's Rosita Vandebroek)

rc-9-vecht-in-west-vlaanderen-voor-2de-plek

RC 9 vecht in West-Vlaanderen voor 2de plek

In het rugby wacht de heren van RC 9 zondag een moeilijke verplaatsing naar Roeselare, maar de inzet is dan ook de tweede plaats. Vorige speeldag werd RC9 door Kortrijk iets harder met de voeten op de grond gezet dan het verdiende. De vraag is hoe sterk dat nog speelt en hoe sterk het examenspook in de kopjes zit, dat waarde alleszins op de trainingen rond. De wedstrijd in Roeselare begint om 15 uur, het seizoen is nog lang, maar best kan nu de rol nog niet gelost worden.

springplankleerlingen-in-de-bres-voor-rode-neuzen

Springplankleerlingen in de bres voor Rode Neuzen

De leerlingen van De Springplank Eversel wandelden vandaag een herfstrodeneuzenwandeling in de bossen van Eversel. De opbrengst van deze wandeling - liefst 1200 euro asjeblief - wordt als eerste deel gestort voor de rodeneuzenactie. Deel 2 volgt volgende vrijdag met de opbrengst van een kunsttentoonstelling in de kleuterschool. (foto Patrick Balette)

krijgen-we-een-belgisch-team-op-dtm-podium

Krijgen we een Belgisch team op DTM-podium?

De organisatoren van de DTM zijn nog eens afgezakt naar Circuit Zolder voor praktische afspraken rond het event in mei volgend jaar. DTM heeft een aantal nieuwigheden doorgevoerd. Zo krijg je met elk ticket toegang tot de paddock. Kinderen mogen er gratis in als ze vergezeld zijn van een ouder. De tickets kosten tussen 10 en 89 euro. Het Belgische W Racing Team mikt op een podiumplaats. Nieuw is dat ook Aston Martin volgend seizoen meedoet. De DTM bestaat nu 34 jaar, goed voor 486 races (…) Lees het hele bericht

theater-en-kunstwerk-op-kunstendag-voor-kinderen

Theater en kunstwerk op kunstendag voor kinderen

CC Muze viert zondag om 15 uur Kunstendag voor Kinderen met de voorstelling 'Ver’ van Lize Pede en Annelies Vanhullebusch en een workshop voor ouders en kinderen vanaf 5 jaar. ‘Ver’ is 35 minuten poëzie en ontroering, we kijken naar een tocht van het ene land naar het andere land vol verrassende beelden en combinaties van schaduw, licht, donker en klankspel. De voorstelling beweegt zich op de dunne lijn tussen (…) Lees het hele bericht

xl-night-heeft-weer-in-college-zelf-plaats

XL Night heeft weer in college zelf plaats

Het Sint-Franciscuscollege organiseert voor de 10de keer de XL Night en bij die jubileumeditie keert alles terug naar de roots: het college zelf. Daar vindt morgenavond vanaf 21 uur de oud-leerlingenavond plaats, die maakt ook deel uit van missie[!]sfc. Het concept wordt helemaal omgegooid: het wordt een terugkomavond waar oud-leerlingen en leerkrachten kunnen bijbabbelen, zonder luide muziek, maar in een gezellige loungy cafésfeer met lekkere hapjes en drankjes. Als de sfeer goed zit, kan er mogelijk later op de avond nog een dj aan de slag gaan. Ook hier gaat de opbrengst naar de vzw Menno's Droom. Dat is ook vanavond het geval bij de quiz-avond. Om 19u30 nemen daar liefst 48 ploegen het tegen elkaar op. Nadien is er een afterquizbar met onder meer soep en jenever.

steun-voor-inktvisjes-voor-prematuren

Steun voor inktvisjes voor prematuren

Er is al meer dan 3.000 euro ingezameld voor de actie Oscaar & Odette in de aanloop naar Wereld Prematuren Ddag. Elk jaar worden in België zo’n 10.000 kinderen te vroeg geboren. Wereld Prematuren Dag op 17 november staat stil bij de zorg en steun die de ouders nodig hebben wanneer ze met zo'n onzekere situatie geconfronteerd worden. De Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC) zet zich daarvoor in. Het Sint-Franciscusziekenhuis zet samen met het Jessa (…) Lees het hele bericht

spjele-opbe-schok-of-de-suring

Spjêle opbe schok of de suring

Het kwam onlangs nog ter sprake in De Slimste Mens, dialectwoorden voor een schommel. Op de meeste plaatsen in Heusden-Zolder noemen we dat een schok. In Bolderberg spreken ze blijkbaar over een Suring.

het-wordt-kouder

Het wordt kouder

We zijn lang verwend geweest met nazomerse temperaturen, maar nu kunnen we er niet meer omheen dat we koude nachten hebben. (foto Fons Put)

dtm-brengt-ook-vrouwen-formule-3-mee

DTM brengt ook vrouwen-formule 3 mee

Op 18 en 19 mei kom niet alleen het topkampioenschap DTM naar Circuit Zolder, er komt ook een nevenprogramma om u tegen te zeggen. De DTM zelf rijdt twee races van 55 minuten plus een ronde. Daarnaast is er de tweede manche van de W Series dat is een formule 3 kampioenschap met alleen maar vrouwelijke rijders. De FIA beweert dat zich meer dan 100 kandidaten gemeld hebben. Verder komen ook de Porsche Carrera Cup Benelux en het Belcar Endurance Championship in actie.

we-mogen-hen-nooit-vergeten-15

We mogen hen nooit vergeten (15)

Landbouwer Jules Snijers werd geboren in Heusden in 1892. Hij behoorde tot de klas van 1912 waardoor hij 22 maanden legerdienst moest kloppen. Hij vocht als kanonnier van de 5de Artillerie in de Slag van Halen en ook in Dendermonde. Zijn laatste gevecht leverde hij in Westkerke. Daar raakte hij gewond op 25 oktober 1914, diezelfde dag overleed hij in Lampernisse. Jules Snijers, die ongehuwd was, werd eerst op de stedelijke begraafplaats van Veurne bijgezet. Op 10 oktober 1924 kreeg hij zijn laatste rustplaats op het militair kerkhof van De Panne. Hij werd gedecoreerd met het IJzeren Kruis.

kwb-ers-fietsten-naar-be-mine

KWB-ers fietsten naar be-MINE

Dat KWB-overdag niet alleen informatie-activiteiten organiseert, bleek vandaag. Ze waren met 58 om een fietstocht te maken naar be-MINE in Beringen. Onderweg genoten ze van een mooi herfstdecor, want het traject ging vooral over het fietsroutenetwerk. In Sportoase genoten de lustige fietsers van een verfrissing. (foto's Vital Coens)

dries-vanthoor-crasht-in-macau

Dries Vanthoor crasht in Macau

Dries Vanthoor heeft vandaag een crash gemaakt tijdens de eerste trainingsritten voor de FIA GT van Macau. Op het gevaarlijke stratencircuit botste hij met zijn Audi tegen de muur. Hij kwam er met de schrik van af, maar zijn bolide was stevig beschadigd. Hij stond bovendien dwars over de weg waardoor de trainingen werden stilgelegd.

meer-dan-700-bezoekers-voor-commerce-expo

Meer dan 700 bezoekers voor commerce-expo

De Geschied- en Heemkundige Kring Heusden maakt een positieve balans op van de tentoonstelling 'de commerce tot eind de jaren '60'. Die kreeg in Hof ter Bloemen 724 bezoekers over de vloer. Voorzitter Sylvain Huybrechts is de bezoekers dankbaar want velen kwamen naar de expo met foto's en voorwerpen die ze zelf nog hadden ontdekt. Die gaan allemaal het archief in en zullen allicht van pas komen bij één van de volgende tentoonstellingen of jaarboeken. Ondertussen (…) Lees het hele bericht

feestverlichting-hangt-ook-in-zolder-centrum

Feestverlichting hangt ook in Zolder-Centrum

Sinds gisteren brandt al de feestverlichting in een deel van Heusden en vandaag is ook de verlichting aangebracht in Zolder-Centrum. Daarvoor doet leverancier Tebo-Meyers uit Genk een beroep op gespecialiseerde technici. Eén man met een bestelwagen zet de armaturen bij de verlichtingspalen en vervolgens komen twee collega's langs met een hoogtewerker die de sierverlichting - met allemaal LED-lampjes - aanbrengen. Dat gebeurt aan een hoog tempo. De technici hebben dan ook heel wat steden en gemeenten te doen in deze periode. Ze werken vier weken aan een stuk, 7 dagen op 7.

neos-op-herfstwandeling-in-lanklaarbos

Neos op herfstwandeling in Lanklaarbos

De leden van Neos Heusden-Zolder genoten tijdens een heerlijke wandeling van de herfstkleuren die de natuur in het Lanklaarbos etaleert. En ook volgende maand staat een wandeling op het programma, die voert hen op donderdag 20 december naar Halen, waar tussen de betonnen helmen oorlogsmijmeringen kunnen opgedist worden. (foto Trudo Groffi)

het-weer-grote-kans-op-mist

Het weer: grote kans op mist

Een omvangrijk en bijzonder krachtig hogedrukgebied is weerbepalend voor onze streken. Aanvankelijk komt er veel vochtigheid voor in de onderste lagen van de atmosfeer en is de kans op mist erg groot. Tijdens het weekend wordt er echter droge landlucht aangevoerd en krijgt de zon de bovenhand. Na het weekend wordt het kouder en zijn er tekenen van winterse neerslag.Vandaag is het flink zonnig bij maxima rond 13 graden. De wind waait meestal zwak uit het zuidoosten.Morgen komt er in de ochtend op (…) Lees het hele bericht

2de-heusden-zolderse-bosloop-komt-eraan

2de Heusden-Zolderse bosloop komt eraan

Op zondag 25 november heeft de 2de Heusden-Zolderse bosloop plaats. Het gaat om een recreatieve jogging op onverharde wegen, die ook deel uitmaakt van het Loopcriterium Ham - Leopoldsburg - Beringen - Halen - Heusden-Zolder en Tessenderlo. De deelnemers kunnen kiezen tussen 4, 8 en 12 km, een beginnende loper kan er dus evengoed terecht als zijn getrainde collega. Start en aankomst liggen op atletiekpiste De Veen. Om 10u30 klinkt het startschot. Inschrijven kan alleen ter plaatse en kost € 2.

heusden-zolder-verbiedt-de-warmste-truckrun

Heusden-Zolder verbiedt de Warmste Truckrun

De Warmste Truckrun gaat op 15 december niet door in Heusden-Zolder. De organisatoren krijgen van het schepencollege geen vergunning na een negatief advies van de politie. De vzw Limburgse Truckers die vorige maand in Heusden-Zolder was opgericht had als eerste doel de organisatie van de Warmste Truckrun. Vanuit Beringen en Overpelt zouden truckers naar Circuit Zolder afzakken en de opbrengst van het event zou gaan naar de vzw Rondpunt en Detect in Traffic. Ondertussen bleven de (…) Lees het hele bericht

we-mogen-hen-nooit-vergeten-14

We mogen hen nooit vergeten (14)

Eugène Lens werd geboren in Zolder in 1893. Hij maakte deel uit van het Regiment Grenadiers. Hij sneuvelde in Kaaskerke op 14 september 1915, nadat een obusscherf zijn been afrukte. Hij was ongehuwd.

johanna-spaey-auteur-gefascineerd-door-wo-i

Johanna Spaey, auteur gefascineerd door WO I

Auteur Johanna Spaey was vanavond te gast in de bibliotheek. Enkele van haar boeken werden eerst besproken door de 'leeskring', daarna werd ze geïnterviewd door Greet Hendrix. De timing van het bezoek van Johanna Spaey was niet toevallig, heel vaak vormt de Eerste Wereldoorlog een thema in haar boeken. Samen met schilder Gerolf Van de Perre maakte ze ook de beeldroman 'Gewonde Stad' over de vernietiging van Leuven. Daar werd ook uitgebreid bij stilgestaan. Hoewel ze ook benadrukt dat - ondanks haar fascinatie - haar nieuwe verhalen het ook zonder WO I kunnen doen.

agressieve-turkse-herder-is-weggebracht

Agressieve Turkse herder is weggebracht

De Turkse herder die gisteren langs de Schansstraat een puppy van een Duitse staande draadhaar zwaar toetakelde - en daarmee niet aan zijn proefstuk toe was - is door zijn eigenaar weggebracht. De zonechef van de politie had hem voor de keuze gesteld: ofwel vrijwillig wegbrengen ofwel zou hij in het kader van de openbare veiligheid in beslag worden genomen. Het slachtoffer is ondertussen terug thuis, maar moet nog terug op controle. Daarbij is het niet uitgesloten dat het dier alsnog geopereerd moet worden of dat er een therapeut aan te pas komt.

paco-garcia-neemt-nieuwe-clip-op

Paco Garcia neemt nieuwe clip op

Vandaag namen Paco Garcia en Steven Lambert een videoclip op voor hun nieuwe singel. Daarvoor werd gefilmd in Zoutleeuw en op de mijnterril van Beringen. Het duo scoorde dit jaar al een hitje met 'Voorbij'. Op 8 december verschijnt hun nieuwste clip die je vooral op Ment TV zal zien. (foto's Internetgazet Beringen)

ubbersel-krijgt-wellicht-paardenrevalidatiecentrum

Ubbersel krijgt wellicht paardenrevalidatiecentrum

Er zijn plannen voor een paardenrevalidatiecentrum in de Strabroekweg. Dierenarts Rudi Hendrickx - onder meer gekend van het trainingscentrum voor duiven - heeft een vergunning aangevraagd om bij zijn eigen woning - die toevallig langs het VZOC ligt - zo'n kliniek te bouwen. Volgens Rudi Hendrickx die zelf naast dierenarts ook fysiotherapeut is, gaapt er in onze contreien een leegte als het om de revalidatie van paarden gaat. Zowel paarden die voor bijvoorbeeld spring- of dressuurproeven als voor (…) Lees het hele bericht

de-mijlpaal-zoekt-het-in-het-hermetisch-zwart

De Mijlpaal zoekt het in het 'Hermetisch zwart'

'Hermetisch zwart' is het thema van de kunsttentoonstelling die nu zondag opent in galerij De Mijlpaal. In de donkerste periode van het jaar zijn niet alleen de nachten maar ook de dagen donker, duister, geheimzinnig, kil en onherbergzaam. ‘Hermetisch zwart’ verwijst naar de fase van alchemie waarin alles verkoold raakt, al het bestaande – het oude, ontoegankelijke en hermetische – raakt opgelost, en nieuwe mogelijkheden (…) Lees het hele bericht

kerstboom-aan-meylandt-op-8-december-verlicht

Kerstboom aan Meylandt op 8 december verlicht

Ook dit jaar zal burgemeester Mario Borremans traditiegetrouw de lichtjes in de kerstboom aan kasteel Meylandt ontsteken. De plechtigheid wordt georganiseerd door het Verbroederingscomité samen met het gemeentebestuur en heeft plaats op zaterdag 8 december om 18.30 u. Eenmaal de lichtjes branden, wordt een vriendschapsdrink aangeboden in of aan het kasteel. Iedereen is welkom.

anpr-palen-voor-m-scheperslaan-worden-gekocht

ANPR-palen voor M. Scheperslaan worden gekocht

De gemeenteraad vergadert op donderdag 29 november over 20 punten in openbare zitting. Het zal er weer cijfers regenen, want de jaarrekening en het budget van de politiezone staan op de agenda, en ook het budget 2019 van de gemeente. De politie zal ook een nieuwe anonieme wagen kopen ter vervanging van de auto die deze zomer na een ongeval onbruikbaar werd. En ook de aangekondigde investeringen voor de Michel Scheperslaan staan op de agenda, het gaat om eens systeem voor trajectcontrole en (…) Lees het hele bericht

crescendo-gaat-op-zoek-naar-de-dorpsgrens

Crescendo gaat op zoek naar de dorpsgrens

Toneelgroep Crescendo Viversel telt af naar de première van zijn voorstelling 'Dikkelvense Worst met Vrunbeekse Tripel'. Het is het verhaal twee dorpen die al vele jaren discussiëren over de precieze ligging van de dorpsgrens. Café De Paalsteen is het toneel van deze discussies. Als er dan ook nog eens onvoorstelbaar nieuws in de krant staat en een buitenstaander de mei-koers dreigt te winnen, is het hek helemaal van de dam. Willy Gilis tekent ook nu weer voor het verhaal en de regie. De voorstellingen vinden plaats op 24 en 30 november en 1,2,7 en 8 december in zaal de Vierseleer. Kaarten kunnen besteld worden bij gilis.rita[!]telenet.be of 0479 64 52 77.

we-mogen-hen-nooit-vergeten-13

We mogen hen nooit vergeten (13)

Frans Schoofs uit Eversel werd geboren in 1893. Hij behoorde tot de klas van 1913 en moest 10 maanden legerdienst kloppen. Hij maakte met het 10de Linieregiment een heftige oorlog mee en was betrokken in de Slag van Namen, de strijd rond Antwerpen en de Slag aan de IJzer. Tot eind januari 1916 bleef hij strijden aan de IJzer. Maar toen werd hij zwaar ziek en overgebracht naar het hospitaal van Lyon. Daar overleed Frans Schoofs op 10 mei 1918.

turkse-herder-takelt-opnieuw-hond-zwaar-toe

Turkse herder takelt opnieuw hond zwaar toe

De Turkse herder die al een tijd de Schansstraat onveilig maakt, heeft vandaag opnieuw een hond aangevallen en zwaar toegetakeld. De eigenaar was met het dier, een jonge Duitse staande draadhaar, aan de leiband aan het wandelen. Plots viel de losgebroken Turkse herder de hond aan. Het dier werd zwaar toegetakeld en liep over het hele lichaam bijtwonden op. Eigenaar en hond werden nog tot thuis achtervolgd door de herdershond. De gewonde hond was in shock en verblijft nu bij de dierenarts, hij moet (…) Lees het hele bericht

groepen-ontdekken-artikel-27

Groepen ontdekken Artikel 27

De voorbije 13 dagen bezochten 1335 kunstkijkers de expo Artikel 27. Verschillende groepen reserveerden een gids: de lagere scholen 't Molenholleke en De Brug, vriendENtaal, de seniorenraad, seniorenverenigingen, wijkwerking en senioren van Lindeman en NEOS. Voor de volgende dagen zijn nog 8 rondleidingen geboekt. Van morgen tot en met zondag is ook het grote publiek nog welkom van 14 tot 18 uur. Zondagavond sluit de achttiende editie af met het traditionele vuurkunstwerk.

leerlingen-maakten-klaprozen-als-herinnering

Leerlingen maakten klaprozen als herinnering

De leerlingen van de 5e klas van ’t Molenholleke zijn even stil blijven staan bij wat er 100 jaar gebeurde. Ze maakten ze een grote hoeveelheid klaprozen om iedereen eraan te herinneren dat vrede niet zo vanzelfsprekend is. De leerlingen vragen zich af wanneer al dat geruzie zal stoppen.

cm-medewerkers-in-de-bres-voor-sint-vincentius

CM-medewerkers in de bres voor Sint-Vincentius

De medewerkers van het CM-kantoor in Heusden-Zolder startten een tijdje geleden een inzamelingsactie van verzorgingsproducten ten voordele van Sint-Vincentius. En ze kregen de steun van verschillende andere kantoren in de regio, zoals Zonhoven, Houthalen en Meeuwen. Zo kon vandaag een grote hoeveelheid verzorgingsproducten overhandigd worden aan Sint-Vincentius Heusden-Zolder dat voor de verdere verdelen zal zorgen. (foto Marina Poelmans)

shopfabriek-brengt-zondag-50-stands-naar-centrale

Shopfabriek brengt zondag 50 stands naar Centrale

Zondag strijkt de Shopfabriek weer neer in De Centrale (Marktplein 15). Het is al voor de 11de keer dat de pop-up beurs met meer dan 50 stands wordt georganiseerd. Het gaat om Belgische en Nederlandse (web)winkels. Die etaleren de meest uiteenlopende spullen: hedendaagse decoratie- en interieurartikelen, geschenken en papierwaren, heren- en dameskleding en schoenen, juwelen en accessoires, stoffen en fournituren, baby- en kinderkledij en -schoenen, speelgoed en kinderaccessoires, ... Voor een hapje en drankje kun je terecht in de foyer. Voor de kinderen zijn er workshops en animatie: escaperoom, een fotoshoot of kindergrime. De Shopfabriek is open van 10 tot 18 uur.

sfc-en-lindeleeringen-samen-rond-muziek

SFC- en Lindeleeringen samen rond muziek

Een leuke activiteit vandaag in De Linde. Leerlingen van het zesde jaar van het Sint-Franciscuscollege, die een seminarie 'initiatie muziektherapie' volgen, organiseerden enkele muziekactiviteiten op school. Er werd gezongen, gedanst en gelachen. Zowel de scholieren als de begeleidende collegeleerlingen beleefden veel plezier. (foto's Peter Vanhamel)

volksvergadering-in-boekt-op-22-november

Volksvergadering in Boekt op 22 november

De dorpsraad van Boekt houdt haar jaarlijkse volksvergadering op donderdag 22 november om 20 uur in buurthuis Den Ubbel. De vergadering was eerst een week vroeger gepland maar is omwille van de match van de Rode Duivels verschoven. De dorpsraad zal zelf één en ander te vertellen hebben, maar ook de inwoners zelf mogen met vragen of voorstellen op de proppen komen, die kunnen ze ook al vooraf doorgeven aan de dorpsraad.

over-franciscus-van-assisi-vandaag

Over Franciscus van Assisi vandaag

Tau, de “franciscaanse spiritualiteit van vandaag”, organiseert nu zaterdag een inspiratienamiddag in het Sint-Franciscuscollege rond 'Franciscus blijft boeien'. Tussen 14 uur en 17.20 u komen twee minderbroeders, oud-leerlingen van het college, vertellen hoe Franciscus van Assisi blijvend kan inspireren. André Jansen is een vooraanstaand Franciscus-kenner en auteur met een uitgebreide pastorale ervaring. Paul Renders was missionaris in Chili en is nu de (…) Lees het hele bericht

sabine-de-vos-over-kracht-uit-kanker

Sabine De Vos over kracht uit kanker

Op woensdag 21 november om 20.00u is Sabine De Vos te gast in de bibliotheek en dat naar aanleiding van 'Het K-boek - Krachtig voor, tijdens en na kanker'. Ongeveer 1 op 4 mensen wordt in zijn of haar leven geconfronteerd met kanker. Maar hoe vertel je zoiets aan je gezin? En hoe ga je er zelf mee om? Wat doet kanker met je lichaam en hoofd? Welke behandelingen zijn er? En vooral, hoe kun je tijdens zo'n negatieve periode toch positief blijven? Sabine De Vos neemt de aanwezigen (…) Lees het hele bericht

post-weer-aan-het-werk-nu-achterstand-aanpakken

Post weer aan het werk, nu achterstand aanpakken

De poststaking is afgelopen. Vanavond hebben vakbonden en directie een voorakkoord bereikt, volgende week zullen de voorstellen aan de delegaties worden voorgelegd. Ook bij de Limburgse post gaat de laatste stakers vanavond weer aan het werk. Vanavond morgen is er weer een normale uitreiking, maar het zal nog dagen duren voor de achterstand weggewerkt is. Het kan dus nog even wachten zijn op een aantal brieven of bestellingen.

we-mogen-hen-nooit-vergeten-12

We mogen hen nooit vergeten (12)

Leonardus Windmolders werd geboren in Stokrooie in 1889. Hij maakte als soldaat deel uit van het 7de Linieregiment. Hij sneuvelde op 28 september 1918 in Westrozebeke. Oorspronkelijk werd hij begraven in Poelkapelle, maar in november 1923 kreeg hij zijn definitieve rustplaats op het militair kerkhof in Houthulst. Leonard Windmolders was ongehuwd.

een-tractor-met-heel-wat-overtredingen

Een tractor met heel wat overtredingen

 Bij een recente actie samen met Vlabel heeft de politie in Heusden-Zolder 5.019 euro aan openstaande taksen of boetes geïnd. 1 bromfiets die niet verzekerd of ingeschreven was, is afgevoerd met een takelwagen. 1 boete is uitgeschreven voor het verkeerd gebruik van een handelaarsplaat en 2 boetes voor een vervallen keuring. 1 tractor zat ook geen klein beetje in overtreding: hij reed met een verkeerde inschrijving, had geen tachograaf, de bestuurder had niet het juiste rijbewijs en hij reed op rode mazout.

volgend-weekend-slim-controles-in-heel-limburg

Volgend weekend SLim-controles in heel Limburg

Het weekend ligt nog veraf, maar toch al een waarschuwing. Van vrijdagavond 22 uur tot maandagmorgen 6 uur heeft in Limburg het tweede groot SLim-weekend van het jaar plaats. Alle Limburgse politiezones en de wegpolitie zullen dan controles houden op alcohol, drugs en snelheid, en tegelijk ook de staat van de auto en de papieren nakijken. De controleposten zullen zich voortdurend verplaatsen en ze kunnen staan op gemeentewegen, gewestwegen en ook de E 313 en E 314. De op- en afritten van de E 314 in Zolder zijn ook vaak gebruikte plaatsen. Bij de wekelijkse kleinere SLim-acties zijn dit jaar al 718 (3 %) autobestuurders betrapt die gedronken hadden, 10.356 (9 %) reden te snel.

olympia-b-wint-derby-tegen-boekt-a

Olympia B wint derby tegen Boekt A

In het petanque werd dit weekend alleen competitie gespeeld in 1ste provinciale. De uitslagen:. Genk A - Olympia A: 9-0, Olympia B - Boekt A: 8-1 en Genenbos C - De Berk A: 6-3. Er was geen nationaal petanque en omwille van 11 november bleven ook in de provinciale competitie de ballen vredevol in de kast liggen.

gloeiend-ijzer-en-dampend-deeg-op-ambachtendag

Gloeiend ijzer en dampend deeg op ambachtendag

Zondag is het de jaarlijkse Dag van de Ambachten en ook nu kun je in Heusden-Zolder weer bij twee ambachters terecht. Kunstsmid Robin Das zet zijn atelier in de Schootstraat 224 open van 11 tot 17 uur. Er zijn heel de tijd smeeddemonstraties en er loopt een tentoonstelling met eigen werk in de showroom en de tuin. En ook bij artisanale bakker El Parachutero in de Kapelstraat 24 zal de oven tussen 13 en 16 uur nog warm staan. Johan Snyders geeft uitleg bij het ambachtelijk bakproces en met wat geluk valt er een koekje van de schaal.

kinderen-schilderswijk-palmen-stayen-in

Kinderen Schilderswijk palmen Stayen in

De kinderen van de Schilderswijk, afdeling van Natuur en Wetenschap vzw, maakten dit weekend weer een busuitstap. Eerst namen ze met een gids een kijkje achter de schermen van voetbalclub STVV. Ze mochten zelfs even op het terrein en gaven in de persruimte een geïmproviseerde, persconferentie. Na de middag volgde een bezoek aan het Vinne, een prachtig natuurgebied met het grootste natuurlijk binnenmeer van Vlaanderen. Met de GPS in de hand zochten ze in kleine groepjes naar de code (…) Lees het hele bericht

het-weer-na-regen-komt-zonneschijn-2

Het weer: na regen komt zonneschijn

Na de doortocht van storingen en een buienlijn, kan een hogedrukgebied over onze streken opbouwen en stabiliseert de atmosfeer. De rest van de week en alvast ook het weekend blijft het hogedrukgebied dominant in onze streken. Er is veel zon, maar soms kan er veel vochtigheid voorkomen in de onderste laag van de atmosfeer en vormt er zich mist, die moeizaam kan optrekken. De nachten wordt bovendien gevoelig kouder met later kans op grondvorst. Vandaag is een sombere en regenachtige herfstdag. Het is heel de (…) Lees het hele bericht

we-mogen-hen-nooit-vergeten-11

We mogen hen nooit vergeten (11)

Heusdenaar Frans Peeters was geboren in 1893. Hij maakte deel uit van de klas van 1913 en moest 11 maanden legerdienst doen. Als soldaat van het 10de Linieregiment maakte hij een bewogen periode mee. Hij was betrokken in de slag van Namen, de strijd rond Antwerpen en Dendermonde. En tenslotte in de slag aan de IJzer, het was daar in Diksmuide dat hij sneuvelde op 26 maart 1915. Zijn lichaam werd gevonden bij de petroleumtanks in Kaaskerke. Hij werd daar begraven, nadien opgegraven en kreeg in 1936 zijn definitieve rustplaats op het militair kerkhof in De Panne. Hij was ongehuwd.

heusden-c-wint-derby-bij-zolder-z

Heusden C wint derby bij Zolder Z

In de derde provinciale A van het basketbal heeft Zolder B vandaag met 40-55 verloren van Baclo Lommel A. In derde B haalde Zolder C zwaar uit op het terrein van Bree C: 64-110. Zolder C blijft dan ook aan de leiding. In vierde A stond een derby op het programma: Zolder Z verloor thuis van Heusden C met 41-50. Bij de dames verloren die van Zolder vandaag met 55-50 van Stevoort B, Zolder blijft onderaan bengelen.

orde-van-lady-tatiana-kerstlichtstoet-in-viversel

Orde van Lady Tatiana: kerstlichtstoet in Viversel

Het nieuwste carnavalsgezelschap is de Orde van Lady Tatiana en dat heeft zijn uitvalsbasis in Viversel. Op dit moment telt het 16 leden, van wie de meesten al meerdere jaren in het carnaval meedraaien, tot in Putte toe. Voorzitter Marc Leyzen kan bovendien prat gaan op een ex-Europaprins en een voormalige prinses van België in zijn gezelschap. Ze nemen deel aan een heleboel stoeten, maar zij zorgden voor de klapper van de avond met de aankondiging van hun eigen kerstlichtstoet op 22 (…) Lees het hele bericht

de-feestknallers-nieuwe-datum-en-plaats-voor-bal

De Feestknallers: nieuwe datum en plaats voor bal

De Feestknallers mogen zich ondertussen de grootste groep van Heusden-Zolder noemen. Zij mogen binnenkort hun 2 x 11 jubileum vieren. Aan stoeten nemen ze niet meer deel, wegens te veel beslommeringen en beperkingen tegenwoordig, maar op bals zullen De Feestknallers des te meer verschijnen. Trouwens, voor hun eigen bal kiezen ze voor een nieuwe datum en een grotere locatie. Het bal zal plaatshebben op 2 februari in Ons Huis, Berkenbos.

de-slamridders-opnieuw-een-carnavalsweekend

De Slamridders: opnieuw een carnavalsweekend

Na het afhaken van De Boekweitmannen zijn De Slamridders de oudste carnavalsgroep van Heusden-Zolder, ze krijgen zelfs stilaan hun 40ste stoet in het vizier. De Slamridders hebben weer een druk programma voor de boeg: op 20 januari hebben ze hun frühshoppen met prinsaanstelling en in de namiddag hun kinderzitting met bekendmaking van de kinderprins. In april volgt dan de carnavaldriedaagse: op vrijdag 26 april het verkleed prinsenbal, op zaterdag 27 april het verkleed kindercarnavalbal en (…) Lees het hele bericht

het-carnavalsseizoen-is-ingezet-1

Het carnavalsseizoen is ingezet

Om 20.11u vanavond is traditiegetrouw het carnavalsseizoen in Heusden-Zolder geopend. Burgemeester Mario Borremans mochten drie gezelschappen verwelkomen: De Slamridders, De Feestknallers en de nieuwe Orde van Lady Tatiana. De drie voorzitters namen kort het woord en gaven een overzicht van hun activiteiten. Op zijn beurt wenste de burgemeester hen een boeiend en mooi carnavalsseizoen toe. Schepen Marleen Hoydonckx mocht de prinsen, narren of vertegenwoordigers de sleutel – badge – van de (…) Lees het hele bericht

thuisnederlaag-voor-bolderberg-7

Thuisnederlaag voor Bolderberg

In de tweede provinciale verloor Bolderberg FC thuis van Eendracht Henis met 0-3. Anadol verloor met dezelfde cijfers van Grote Heide.

kvv-neemt-de-draad-weer-op

KVV neemt de draad weer op

In de derde provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder zijn dipje van vorige week achter zich gelaten. Vandaag moest Donk met 4-0 voor de bijl.

honden-tonen-het-beste-van-zichzelf

Honden tonen het beste van zichzelf

Hondenliefhebbers konden zich vandaag de ogen uitkijken op de Helzold-terreinen want Onze Trouwe Vriend Heusden organiseerde daar een africhtingswedstrijd voor verdedigingshonden. Een kleine 20 honden en hun baasjes waren vanuit verschillende regio's afgezakt om zich met elkaar te meten in drie proeven: speuren, gehoorzaamheid en pakwerk. Daarbij is het telkens weer indrukwekkend hoe hond en baasje op elkaar zijn ingespeeld en hoe gehoorzaam de hond wel is.

seyfettin-ozer-is-nieuwe-imam-van-selimiyemoskee

Seyfettin Özer is nieuwe imam van Selimiyemoskee

De Selimiyemoskee in de Valentinusstraat heeft een nieuwe imam. Seyfettin Özer is donderdagavond uit Turkije aangekomen, vandaag is hij voorgesteld tijdens het ontbijt dat de vrouwenwerking van Diyanet Heusden-Zolder organiseerde. De nieuwe imam is 38 jaar, geboren in Mersin. Hij heeft al een tiental opdrachten in Turkije vervuld, zijn laatste was in Yozgat. Dit is zijn eerste in het buitenland, hij verblijft hier met zijn vrouw en één kind, het tweede studeert in Turkije. Het is (…) Lees het hele bericht

artikel-27-vierde-1000ste-bezoeker

Artikel 27 vierde 1000ste bezoeker

Art 27 vzw heeft de 1000ste bezoeker mogen verwelkomen op de tentoonstelling Free State of Mind. De familie Decabooter was de gelukkige en ontving een Fairtrade-mandje vol lekkers. Ondertussen staat de teller al op 1080 bezoekers, ook vanmiddag tussen 14 en 18 uur geopend, daarna nog tot volgende zondag.

korte-plechtigheid-in-zolder

Korte plechtigheid in Zolder

Na de plechtigheid in Heusden verplaatste de 'officiële' delegatie zich naar Zolder om daar aan het gedenkteken een korte herdenking te houden. Ook dat gebeurde met een bloemenhulde en militaire eer.

herdenking-einde-wo-i-100-jaar-later

Herdenking einde WO I 100 jaar later

Ook in Heusden-Zolder is vandaag de 100ste verjaardag van de Wapenstilstand na Wereldoorlog I herdacht. De hoofdplechtigheid had dit jaar plaats in Heusden. Eerst was er de traditionele eucharistieviering waarin alle slachtoffers van beide wereldoorlogen en van vredesmissies in het buitenland worden herdacht. Daarna begaf iedereen - een beetje meer volk dan andere jaren - zich naar het monument. Leerlingen van De Brug mochten er de bloemen aanreiken die werden neergelegd door de burgemeester, (…) Lees het hele bericht

nog-maar-eens-nederlaag-voor-vck

Nog maar eens nederlaag voor VCK

In de tweede divisie van het volleybal blijft VCK Bolderberg achteraan spartelen. Nu verloor het met 3-0 bij Wara Genk B. Setstanden waren 25-16, 25-23 en 25-15.

opnieuw-winst-voor-zolder-a

Opnieuw winst voor Zolder A

In de tweede landelijke van het basketbal lijkt Zolder A een nieuwe drive te hebben gevonden, het versloeg Zwijndrecht A met 74-52. Ook Heusden A was aan de winst in tweede provinciale: 64-75 bij Hades Hasselt B. In vierde provinciale B verloor Kajoba thuis van Zolder E met 68-76.

een-bijzondere-liberation-party

Een bijzondere Liberation Party

Na 'Vredewaarts?!' stroomde het publiek door naar de balzaal van Muze voor de Liberation Party. Daar kwam nog een pak ander volk bij. Ze waren allemaal getuige hoe het programma werd ingezet met een compositie van Marco Cirone die echt wel aan Pink Floyd deed denken. Lichtspel, beelden en decor deden de rest ... toen barstte de thematische muziek los, vaak ernstig van inspiratie maar aanstekelijk van uitwerking. (foto's Ria De Clerck)

vredewaarts-was-ontroerende-herdenking

'Vredewaarts?!' was ontroerende herdenking

Het programma 'Vredewaarts?!' met Botswing, VolKorenGrijs en Het Genootschap lokte een quasi volledig zaal naar de Muze. Het was dan ook een aangrijpend programma, met bij momenten een adembenemende mooie combinatie van muziek, stem en tekst. (foto's Ria De Clerck)

we-mogen-hen-nooit-vergeten-10

We mogen hen nooit vergeten (10)

Alfred Pickaer, was geboren in 1898 in Zolder. Hij had zich als soldaat-vrijwilliger gemeld en was opgenomen in het 6de regiment jagers te voet. Hij sneuvelde op 7 maart 1918 in Kaaskerke, waar hij 's nacht omkwam door de luchtverplaatsing van een obus. Hij ligt begraven op het kerkhof van Oeren (West-Vlaanderen), hij was ongehuwd.

oorlogsexpo-morgen-uitzonderlijk-open

Oorlogsexpo morgen uitzonderlijk open

De tentoonstelling 'Heusdenaren in Vlaamse Velden: ervaar hun Eerste Wereldoorlog' van de Geschied- en Heemkundige Kring loopt nog tot 17 november in de bibliotheek. Normaal is ze alleen toegankelijk tijdens de openingsuren van de bib, maar morgen 11 november is iedereen ook welkom tussen 10 en 12 uur.

verlies-voor-sk-heusden-06

Verlies voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale heeft SK Heusden 06 zijn zaterdagavondwedstrijd bij Racing Boxberg verloren met 3-1.

warmpjes-rond-het-vuur-en-de-roosters

Warmpjes rond het vuur en de roosters

De organisatoren van het Sint-Maartensvuur in Lindeman werden vanavond niet op het beste weer getrakteerd. Toch daagde heel wat volk op, het is ondertussen dan ook een rijke traditie en iedereen weet dat het één van de gezelligste avonden van het jaar is in de wijk Lindeman. Er zijn immers niet alleen de grote vuurstapel - onder controle gehouden met een brandslang - en het vuurwerk, maar ook de brochettes en gepofte kastanjes en het brede gamma aan drankjes. En de buurtbewoners die er een leuk ontmoetingsmoment van maken. (foto's David Amgad)

37-ploegen-in-quiz-voor-rikolto

37 ploegen in quiz voor Rikolto

In ’t Kuipershof had vandaag de vijfde quiz voor Rikolto (Vredeseilanden) plaats. Een organisatie van de Rikolto Bikers – onder leiding van An Kindermans en Maarten Verlinden – samen met quizploeg 'Houston-Attic'. En het was een succesvolle editie met liefst 37 ploegen, de zaal zat dan ook goed vol. Overigens had iedereen prijs, via de geeftafel, daar hadden alle deelnemers zelf een cadeau gedropt. UPDATE Winnaar werd het team 'Noojt Kontent'.

rc9-dames-nemen-de-leiding

RC9-dames nemen de leiding

Verschillende rugbyteams mochten vandaag in de regen het veld opdraven. Bij de U14 won RC Limburg met 0-25 bij Asub (Waterloo). De U16 van RC Limburg verloren met 0-118 tegen leider Gent, RC Limburg kon drie spelers minder opstellen. De dames van RC 9 hebben Mons verslagen met 44-17. De match begon goed met RC9 de eerste 10 minuten constant in balbezit. Punten en tries volgende elkaar op, bij de rust stond het 29-5. De tweede helft startte wat moeilijker voor Heusden waardoor Mons enkele keren kon scoren. Maar Heusden bleek de sterkste en komt met die zege eerste in de rangschikking.

boekt-warmt-zich-op-aan-sint-maartensvuur

Boekt warmt zich op aan Sint-Maartensvuur

In Boekt zal de gemiddelde temperatuur vanavond wellicht enkele graden stijgen ... aan de Ubbelvelden laait immers een gigantisch Sint-Maartensvuur op. Na de middag hadden de kinderen al van creatieve animatie kunnen genieten, en daarna was er een fakkeltocht gepland. De apotheose was het ontsteken van het gigantische vuur. Dat zal nog uren branden. En dat is nodig ook want heel wat inwoners van Boekt en omgeving komen vanavond afgezakt voor een pint of borrel, al dan niet beschut door de tent. (foto's Michiel Reynders)

350-deelnemers-voor-pitslampentocht

350 deelnemers voor pitslampentocht

De ouderraad van De Toverfluit en De Brug kreeg liefst 350 deelnemers aan de start van de Pitslampentocht. Onderweg moesten ze weet- en doe-opdrachten uitvoeren. Wie de juiste antwoorden verzamelde, werd beloond met een zakje chips. (foto's Marijke Stienaers)

vlotte-bekerzege-voor-rp-products

Vlotte bekerzege voor RP Products

In het bedrijfsvoetbal stonden er vandaag bekerwedstrijden op het programma. RP Products kon zich makkelijk kwalificeren door een 4-1 zege tegen Vlam Eisden. Wieze Boys A kon het vandaag rustig houden want Binnenste Buitenland gaf forfait. Wieze Boys B is uitgeschakeld na een 5-2 verlies bij OH Bergmans.

vrijstaat-festival-bereikt-vanavond-hoogtepunt

Vrijstaat-festival bereikt vanavond hoogtepunt

Het festival 'Vrijstaat' rond het einde van WO I draait op volle toeren in Heusden-Zolder. Vanavond wordt het zeer druk. In de kerk van Berkenbos wordt een uitverkochte ‘Mass for Peace’ uitgevoerd. In de schouwburg van CC Muze start om 19.30 u het project ‘Vredeswaarts!?’ van Volkoren Grijs, Botswing & Het Genootschap. De laatste tickets daarvoor zijn te koop aan de kassa van de schouwburg. En om stipt 22 uur barst The Liberation Party los in de (…) Lees het hele bericht

auteur-johanna-spaey-over-de-gewonde-stad

Auteur Johanna Spaey over de 'Gewonde Stad'

Op woensdag 14 november om 19 uur komt Johanna Spaey naar de bibliotheek waar ze in gesprek gaat met de leesrking over de Groote Oorlog en een 'Gewonde Stad'. WO I is een geliefd thema van auteur Johanna Spaey. Naast drie romans over W.O. I, die haar de Gouden Strop en de Hercule Poirotprijs opleverden, schreef ze ook de tekst voor ‘Gewonde stad’, een samenwerking met schilder Gerolf Van de Perre. De ‘Brand van Leuven’, centraal in de roman, wordt in de hele wereld al (…) Lees het hele bericht

slotweekend-van-de-expo-commerce-in-heusden

Slotweekend van de expo 'commerce in Heusden'

De expo van de Geschied- en Heemkundige Kring rond de 'Commerce in Heusden' in Hof ter Bloemen is aan haar slotweekend toe. Vandaag en morgen van 14 tot 18 uur kun je er nog een kijkje gaan nemen, naar de foto's, voorwerpen en de authentieke winkeltoog. Ter plaatse is ook nog altijd het fotoboek te koop.

de-kijk-van-richie-353

De kijk van Richie

100 jaar Wapenstilstand, helaas lang niet overal.

we-mogen-hen-nooit-vergeten-9

We mogen hen nooit vergeten (9)

Augustinus Maris is geboren in 1880 en behoorde tot bij het leger tot de klas van 1900. Ook hij moest 24 maanden legerdienst kloppen. In de oorlog maakte hij als soldaat van het 14de Linieregiment de Slag van Luik mee en al in de eerste gevechten is hij daar gesneuveld in Seraing, op 8 augustus 1914. Hij liet zijn echtgenote Fernandina Cuypers en 2 kinderen achter. August Maris ligt begraven in Boncelles.

gelijkspel-voor-il-tartufo

Gelijkspel voor Il Tartufo

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal deelden Il Tartufo Heusden en Meeuwen S 2-2 gelijk. Eerder deze week verloor Berkenbos United bij Vlietje Ham met 5-2.

fs-ll-si-klopt-tongeren

FS LL SI klopt Tongeren

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft FS LL SI vrijdagavond Tongeren met 6-4 verslagen. De beloften waren nog beter op dreef, zij blikten de Tongerse bezoekers met 11-2 in.

witte-lintjes-tegen-geweld-op-vrouwen-3

Witte lintjes tegen geweld op vrouwen

Vrouw en Maatschappij, de vrouwenorganisatie van de CD&V hield vandaag haar jaarlijkse witte lintjes-campagne in Heusden-Zolder. De vrouwen deelden deze keer witte lintjes uit aan de ingang van de Carrefour. Het is een blijk van verzet van geweld tegen vrouwen, dat gebeurt nog altijd, zowel fysiek, verbaal als sexueel. De vele #metoo-acties zetten dat alleen maar extra in de verf. (foto's Ronny Vanthienen)

de-brug-op-bezoek-bij-artikel-27

De Brug op bezoek bij Artikel 27

Artikel 27 krijgt dezer dagen ook heel wat kinderen over de vloer van de tentoonstelling in Molenbeemden. Zo waren vandaag de leerlingen van het 1ste leerjaar van De Brug op bezoek . Gerlinde en Herwig gaven hen een leuke, educatieve en interactieve rondleiding van Gerlinde en Herwig. En ook de zoektocht naar de riddertjes in kurk was een meerwaarde. (foto's Inge Vreys)

veel-positieve-reacties-op-a-mass-for-peace

Veel positieve reacties op 'A mass for peace'

'A mass for peace' krijgt ook na de officiële première van gisteravond in de Sint-Valentinuskerk - waar we een dag eerder ook al de generale repetitie meemaakten - erg veel positieve reacties. 150 zangers en muzikanten brengen samen een indrukwekkend spektakel, ondersteund door licht en beelden. Ronny Ramakers en Bruno Sprengers hebben de handen vol om het geheel te leiden met drie koren en een groot orkest. Solisten Marthe Gilis, Jeroen Driessens en Arta Konjusha laten een stevige (…) Lees het hele bericht

jarig-kreabo-voert-een-musical-op

Jarig Kreabo voert een musical op

Toneelgroep KREABO bestaat 40 jaar, en da's geen onaanzienlijke prestatie in deze tijd. Op aandringen van de jongere leden is bij die gelegenheid voor een musical gekozen: Anatevka. Centraal staat Tevye, een traditionele Joodse melkboer die met lede ogen moet aanzien hoe zijn dochters de traditie verloochenen. Ondertussen groeit de onzekerheid over het bestaan en zoals alle anderen zal ook Tevye uiteindelijk Anatevka moeten verlaten. In een wereld vol vluchtelingen behandelt deze musical (…) Lees het hele bericht

windekind-en-stijn-buren-vinden-elkaar

Windekind en Stijn: buren vinden elkaar

Kinderdagverblijf Windekind gaat fuseren met de vzw Stijn. Windekind ligt in de Nieuwstraat, vlakbij 't Weyerke, en 't Weyerke is één van de 10 centra binen Stijn. Meer en meer zorgcentra in Limburg smelten samen. Zo verdwijnen op termijn de grenzen tussen kinderopvang, de jeugdzorg en de zorg voor kinderen met een handicap. De fusie tussen Windekind en Stijn is wellicht de eerste die de grenzen van de eigen sector overschrijdt. Windekind is al 26 jaar actief in Heusden-Zolder, met liefst 69 plaatsen en 25 personeelsleden. In de toekomst kunnen dus ook kinderen met specifieke zorgbehoeften een goede opvang krijgen. Van zijn kant wil vzw Stijn het aanbod uitbreiden naar de ouderenzorg.

zondag-herdenking-wapenstilstand

Zondag herdenking Wapenstilstand

Zondag wordt zoals ieder jaar de Wapenstilstand herdacht, deze keer staat dat in het teken van de 100ste verjaardag. Om 9 uur wordt een mis opgedragen in de kerk van Heusden. Daar worden de slachtoffers van beide wereldoorlogen herdacht en ook de Belgische slachtoffers tijdens vredesmissies. De overleden oud-strijders en hun echtgenoten worden herdacht, Koninklijke Harmonie De Heidegalm Berkenbos zorgt voor de muzikale opluistering, leerlingen van De Brug lezen het Dodenappel voor en de (…) Lees het hele bericht

lege-brievenbussen-door-poststaking

Lege brievenbussen door poststaking

De poststaking is vandaag in een nieuwe fase terechtgekomen. In Hasselt ligt het verdeelcentrum plat en heel wat postbodes zijn niet aan het werk. Dat betekent dat er vandaag zo goed als zeker geen kranten en geen brieven in uw bus zullen terechtkomen.

we-mogen-hen-nooit-vergeten-8

We mogen hen nooit vergeten (8)

Deze fotogenieke soldaat is Pieter-Jan Postelmans uit Zolder. Hij was geboren in 1880 en huwde later met Ida Prenten en verhuisde naar Membruggen. Hij was van beroep steenbakker. Hij werd opgeroepen als soldaat bij de artillerie en sneuvelde in De Panne op 23 maart 1918. Hij kreeg er een obusscherf in het bekken en overleed in het veldhospitaal. Hij is bijgezet op het militair kerkhof in De Panne.

ziekenhuis-klom-vorig-jaar-uit-rode-cijfers

Ziekenhuis klom vorig jaar uit rode cijfers

De Tijd heeft haar jaarlijkse doorlichting van de 51 algemene ziekenhuizen in Vlaanderen klaar, daarbij wordt uiteraard puur op de cijfers gefocust. De ziekenhuissector blijkt het bijzonder moeilijk te hebben, hun winst staat onder druk en één op drie zit in het rood. Het Sint-Franciscusziekenhuis dat met een omzet van 85 miljoen, tot de kleinere groep behoort - 35 zijn groter, 15 kleiner - zat de voorbije jaren in de rode cijfers. Het boekte de afgelopen 5 jaar een verlies (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-8-november-2018

Vandaag gezien

Fons Put trof tijdens een herfstwandeling een kleurenpracht aan in de natuur.

kwb-overdag-start-31ste-jaar-rond-hof-ter-bloemen

KWB-overdag start 31ste jaar rond Hof ter Bloemen

Vandaag is de 31ste jaargang van KWB-overdag van start gegaan in Heusden-Centrum. Daarbij stond woonzorgcentrum Hof ter Bloemen centraal. Eerste gaf directrice Sara Van Ende in De Kring een overzichtelijke presentatie. Alles kwam aan bod: de afdelingen van het rusthuis, de assistentiewoningen, het kinderdagverblijf, het animatieteam, ... Na de pauze gingen de KWB- ers de infrastructuur ter plaatse bekijken. (foto's Ludo Deleux)

collegeleerlingen-doen-zelf-verkeerstoezicht

Collegeleerlingen doen zelf verkeerstoezicht

Vandaag kregen 18 leerlingen van het Sint-Franciscuscollege het getuigschrift van gemachtigd opzichter. Commissaris Kris Janssen en inspecteur Peter Elsen van de politie kwamen de getuigschriften uitreiken. De leerlingen volgen nog les in het college tot eind juni. En dus kunnen ze vanaf 15 november drie keer per week ingeschakeld worden om mee toezicht te houden in de schoolomgeving. Dat is wellicht een unicum in de regio.

vroegere-meisjesschool-wordt-afgebroken

Vroegere meisjesschool wordt afgebroken

Weer een stukje geschiedenis dat uit het dorpsbeeld verdwijnt. De vroegere meisjesschool van Berkenbos in de Sint-Maartenlaan is bijna gesloopt. Een groot aantal meisjes, die nu ondertussen dame zijn - heel wat zelfs moeder en grootmoeder - kregen hier les van de zusters en juffen. (foto Marcel Kumpen)

zaterdag-branden-de-sint-maartensvuren

Zaterdag branden de Sint-Maartensvuren

We zijn weer in de periode van de Sint-Maartensvuren beland. Nu zaterdag kun je terecht bij twee grote vuren in Heusden-Zolder. Om 19 uur begint de happening van wijkcentrum Lindeman op het speelpleintje aan de kerk van Lindeman. Daar wordt dan een groot vuur ontstoken en tegelijk serveren buurtbewoners warme wijn, gepofte kastanjes, ... en een streepje muziek. In Boekt beginnen ze er al in de namiddag aan. Daar kunnen kinderen spelletjes spelen en pompoenen uithollen. Daarna start een (…) Lees het hele bericht

het-weer-veel-zon-4

Het weer: veel zon

Storingen verbonden aan een actieve depressie ten westen van Ierland bereiken onze streken tijdens het weekend. Tot dan wordt in een zuidelijke luchtstroming zachte lucht aangevoerd en kan de zon het weerbeeld domineren. Na een regenachtig weekend bouwt stilaan een hogedrukgebied vanuit het zuiden op over onze regio met in de tweede helft van volgende week opnieuw zonnige condities.Vandaag wordt het zonnig en het blijft droog bij maxima rond gemiddeld 14 graden. De wind waait zwak tot matig uit het (…) Lees het hele bericht

indrukwekkend-concert-a-mass-for-peace

Indrukwekkend concert 'A mass for peace'

In de Valentinuskerk in Berkenbos had vanavond een open repetitie plaats van 'A mass for peace'. Dat is een groot herdenkingsconcert met de koren Exsultate, Pro Musica en Het Daghet, samen met het Limburgs Kamerorkest uitgebreid tot symfonisch orkest. Zij brengen Letters from the other side, een compositie van Kobe Sprengers die vertrekt vanuit 7 brieven van evenveel soldaten uit 7 verschillende landen. Dat is meteen de aanloop naar het magistrale The Armed Man van Karl Jenkins. Het is (…) Lees het hele bericht

we-mogen-hen-nooit-vergeten-7

We mogen hen nooit vergeten (7)

Jozef Lemmens uit Eversel werd geboren op 17 februari 1891. Hij behoorde tot de klas van 1912 en moest 24 maanden legerdienst doen. Hij was soldaat eerste klas in groep 3 artillerie. Hij maakte de slag van Luik mee. Maar hij is gesneuveld op 20 augustus 1914 in Reet bij Boom, het ging om een tragisch ongeval waarbij hij door een onvoorzichtige Belgische soldaat werd doodgeschoten. De man was ongehuwd.

lezers-onder-de-indruk-van-artikel-27

Lezers onder de indruk van Artikel 27

Lezers van de Internetgazet die als winnaar van onze wedstrijd uit de bus kwamen, brachten vanavond een bezoek aan de expo Artikel 27 in de vroegere CVO-gebouwen in de Molenstraat. Ze werden er door de immer enthousiaste Gerlinde Gilissen en Herwig Nulens rondgeleid door de rijke collectie die meer dan 40 kunstenaars instuurden rond 'Free State of Mind'. De combinatie van een erg inspirerend thema met een ruime omgeving maakt hiervan één van de mooiste edities van Artikel 27 ooit. Verschillende lezers namen zich al voor om terug te keren, en ook alle anderen zijn nog welkom tot en met 18 november, dagelijks van 14 tot 18 uur behalve maandag en dinsdag. (meer foto's)

heidestrand-is-zijn-milieuvergunning-kwijt

Heidestrand is zijn milieuvergunning kwijt

Het recreatiedomein Heidestrand in Zonhoven is zijn tijdelijke milieuvergunning kwijt. De bestendige deputatie heeft de vergunning die door de gemeente was afgeleverd geweigerd nadat een bewoner van de Irislaan in Bolderberg en de Limburgse Milieukoepel beroep hadden aangetekend. Zij brachten een aantal elementen aan zoals het ontbreken van een bouwvergunning, geen project-MER in de aanvraag, de 730 staanplaatsen, parkings en activiteiten kunnen niet allemaal samen in het (…) Lees het hele bericht

missie-sfc-in-de-bres-voor-menno-s-droom

missie@sfc in de bres voor Menno's Droom

Volgende week, op 16, 17 en 18 november, organiseert het Sint-Franciscuscollege zijn jaarlijkse missie[!]sfc. Het kapstokproject is deze keer Menno's droom, een vzw die vakanties organiseert voor gezinnen met kanker en genoemd is naar Menno (foto) die in 2014 op 11-jarige leeftijd overleed (…) Lees het hele bericht

beperkte-hinder-door-busstaking

Beperkte hinder door busstaking

Door de onverwachte staking bij de busbedrijven Bronckaers en Dony, de beide heel wat ritten verzorgen voor De Lijn, valt een aantal verbindingen weg in Limburg. In Heusden-Zolder is voorlopig maar één dubbele rit getroffen. Hier gaat het om lijn 51 die om 11.31 in Hasselt-Station naar Heusden zou vertrekken en om 12.29 u in omgekeerde richting.

vandaag-gezien-6-november-2018

Vandaag gezien

Op deze onverwacht late nazomerdag trok Jan Leijskens op wandeling door het gebied van de kluis. Mooi kleurrijk en lekker geurrijk.

we-mogen-hen-nooit-vergeten-6

We mogen hen nooit vergeten (6)

Theofiel Ramaekers werd geboren in Zolder op 19 januari 1882. Hij was soldaat in het 9de Linieregiment. Hij kwam om het leven in Jupille op 4 augustus 1914. Hij kreeg zijn laatste rustplaats op de militaire begraafplaats van Wandre. Hij liet zijn weduwe Maria Odelia Mues achter met 4 kinderen.

96-bedrijven-failliet-zestal-uit-heusden-zolder

96 bedrijven failliet, zestal uit Heusden-Zolder

In oktober zijn in Limburg 96 bedrijven failliet gegaan, dat zijn er 19 minder dan in oktober 2017. Toch is het op twee na de slechtste oktobermaand van de jongste 10 jaar. Over de eerste tien maanden van dit jaar gaat het om 547 faillissementen en dat is dan weer het op één na laagste cijfer in 10 jaar. Bij de faillissementen in Limburg zijn dit jaar een goeie 1000 jobs in het gedrang gekomen. Ook in Heusden-Zolder hoorden vorige maand enkele bedrijven de hamer van de handelsrechter (…) Lees het hele bericht

met-poezie-muziek-en-zang-vredewaarts

Met poëzie, muziek en zang ... vredewaarts

Dezer dagen worden de concerten en andere herdenkingsinitiatieven voor het einde van 'Den Grooten Oorlog' aan elkaar geregen. Nu zaterdag om 19.30 u staat nog een bijzondere avond op het programma in CC Muze: 'Vredewaarts?'. Dat is een poëtisch-muzikale evocatie waarvoor creatieve en vredelievende mensen uit de buurt de handen in elkaar hebben geslagen: de folkgroep Botswing, de woordkunstenaars van Het Genootschap en het koor VolKorenGrijs. Zij zoeken (…) Lees het hele bericht

poststaking-zal-week-lang-voor-hinder-zorgen

Poststaking zal week lang voor hinder zorgen

Om tien uur vanavond start een staking bij de post. De vakbonden protesteren daarmee tegen het personeelsgebrek en de hoge werkdruk bij Bpost. Vjif dagen lang gaan ze staken, telkens in verschillende afdelingen. De postbestelling zal de komende dagen zwaar verstoord zijn, brieven en andere stukken zullen achterblijven. Ook de pakjesbedeling door de post kan veel vertraging oplopen. De kranten zullen morgenvroeg normaal wel in de bus zitten omdat die niet via de postsorteercentra passeren.

die-middag-in-de-dorpstuintjes

Die middag in de dorpstuintjes ...

Indian Summer ook in de dorpstuintjes ... alleszins kunnen er prachtige bloemkolen geoogst worden. Eerder zijn ook al mooie pompoenen en andere groenten geoogst. Een fazant kwam ook eens kijken of er voor hem nog iets te rapen viel. (foto's Julien Maebe)

senioren-gaan-op-de-internationale-toer

Senioren gaan op de internationale toer

Zowat 90 senioren kwamen vanmiddag samen in De Zandloper voor het traditionele internationaal seniorenfeest. Daar kunnen ze niet alleen senioren andere origine ontmoeten, maar ook kennismaken met gerechten uit andere culturen. En dat werd gesmaakt. Schepen Funda Oru zette zich zelf achter het buffet om de bezoekers te bedienen. (foto's Julien Maebe)

voorverkoop-voor-dtm-is-al-gestart

Voorverkoop voor DTM is al gestart

Vandaag is de voorverkoop gestart voor de DTM, de Deutsche Tourenwagen-Masters, die van 17 tot 19 mei op Circuit Zolder neerstrijken. Daarmee krijgt Terlaemen een absolute topper over de vloer. Er worden 70.000 toeschouwers verwacht. Tickets zijn te koop vanaf € 10. Daarmee krijg je ook toegang tot de paddock, Track Walks, Fan Village, Meet & Greet met piloten, concerten… Jongeren tot 14 jaar mogen er gratis in, weekendtickets kosten € 39. www.DTM.com/tickets.

het-weer-hoge-maxima-3

Het weer: hoge maxima

Onder impuls van een zuidelijke luchtstroming in combinatie met geregeld wat zon bereikt het kwik uitzonderlijk hoge waarden. Na een storing met enige tijd regen op woensdag wordt het de volgende dagen minder warm, al zijn de maxima nog steeds erg hoog. Na veel zon op donderdag en vrijdag, wordt er in het weekend regen verwacht.Vandaag wordt een uitzonderlijk warme dag bij maxima rond gemiddeld 19 graden. Na wolkenvelden in de ochtend, kan de zon de rest van de dag het weerbeeld domineren. Er komen wel hoge (…) Lees het hele bericht

werkloosheid-neemt-verder-af

Werkloosheid neemt verder af

997 mensen zaten eind oktober nog zonder werk in Heusden-Zolder, dat zijn er 48 of 4,4 % minder dan op hetzelfde moment vorig jaar. Ten opzichte van vorige maand zijn er hier 33 werklozen minder. De werkloosheidsgraad bedraagt hier nu 6,8 %, dat is 0,5 % slechter dan in Limburg en Vlaanderen. De afname verloopt hier dan ook iets trager. Vrouwen en mannen blijven elkaar in evenwicht houden in de statistieken. Eind september stonden in Heusden-Zolder 302 vacatures open (49 tijdeljke jobs) waarvan 168 voor on- of laaggeschoolden, 84 voor middengeschoolden en 50 voor hooggeschoolden.

buizerd-zorgt-voor-symbolisch-einde-ringseizoen

Buizerd zorgt voor symbolisch einde ringseizoen

Voor Stefan, Lode, Peter en andere vogelringers zit het seizoen erop. Maar uitgerekend op de laatste dag kwam er een verrassende bezoeker langs in het ringstation: een buizerd kwam de papieren checken en sloot het kistje symbolisch. Nu is het afwachten dat de vogels veilig terugkeren van hun overwinterplaats, in principe zou de tjiftjaf de lente weer komen aankondigen. Maar da's dus nog een tijdje.

tarzan-jane-nam-vliegende-start

Tarzan&Jane nam vliegende start

De binnenspeeltuin Tarzan & Jane heeft zijn start niet gemist. Ondanks het goede weer en de concurrentie van heel wat activiteiten elders, is het bijzonder druk geweest in de eerste weken en zeker in de herfstvakantie. Dagelijks kwamen er zowat 700 kinderen spelen. Verschillende keren moesten zelfs bezoekers geweigerd worden omdat het hele complex volzet was. Die bezoekers kwamen uiteraard op de eerste plaats uit Limburg, maar ook uit Vlaams-Brabant, Antwerpen tot West-Vlaanderen toe. Ondertussen (…) Lees het hele bericht

we-mogen-hen-nooit-vergeten-5

We mogen hen nooit vergeten (5)

Felix Gijbels werd geboren op - jawel - 11 ovember 1884. Hij behoorde tot de klas van 1904 en klopte 24 maanden legerdienst. Hij was getrouwd met Elisabeth Hulsmans. Felix moest deelnemen aan de Slag van Luik, daarin is hij gesneuveld op 7 augustus 1914.

laurus-opnieuw-enige-in-gault-millault

Laurus opnieuw enige in Gault&Millault

Restaurant Laurus in de Stationsstraat is opnieuw de enige horecazaak uit Heusden-Zolder die voorkomt in de Gault & Millault 2019. Die is zojuist bekend gemaakt. In de editie 2018 maakte Laurus zijn debuut in de culinaire gids en dit jaar zijn Bruno en Sonia er in geslaagd om hun score van 13/20 van vorig jaar te evenaren. En dat is in deze tijd dat veel horecazaken het moeilijk hebben geen sinecure.

vandaag-gezien-5-november-2018

Vandaag gezien

Als je in De Drij Dreven richting Zonhoven rijdt, kom je dit zootje tegen. Midden in de natuur. (foto Jos Willems)

werken-aan-brug-viversel-lopen-jaar-vertraging-op

Werken aan brug Viversel lopen jaar vertraging op

Slecht nieuws, want de werkzaamheden aan de kanaalbrug in Viversel lopen verdere vertraging op. Die worden veroorzaakt door problemen bij het aanbrengen van de waterdichtingslaag op het brugdek van de noordelijke brug. De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap Wegen en Verkeer zoeken naar een oplossing om de kwaliteit van de werken te waarborgen. De waterdichtingslaag of rok moet voorkomen dat water of dooizout in het betonwerk van de brug sijpelt. Tot nu toe is er geen materiaal gevonden dat een (…) Lees het hele bericht

olympia-geeft-antwerpen-petanqueles

Olympia geeft Antwerpen petanqueles

In de liga-competitie van het petanque ging Olympia vlot over De Singel Antwerpen: 1-8. Boekt moest in Lier een zwaar verlies incasseren: 7-2. De andere uitslagen: 1ste provincialeGenk B - Olympia A: 6-3 Interlommel A - Boekt A: 4-5 Olympia B - Boekt B: 7-2 Genk B - De Berk A: 4-52de provincialeSparrendal A - De Berk B: 7-2 Hasselt B - De Becrk C: 7-2 Olympia C - Kelchteren B: 5-4 Boekt C - Bocholt A: 6-3

veldrijders-beleven-hoogtes-en-laagtes

Veldrijders beleven hoogtes en laagtes

Onze veldrijders kennen momenteel hoogtes en laagtes. Voor Michael Bervoets kan het niet op, want in Hofstade-Zemst was hij opnieuw de snelste van het pak, hij won er met voorsprong. Pieter-Jan Vliegen moest op het Europees kampioen bij de beloften in het Nederlandse 's-Hertogenbosch al snel de strijd staken nadat hij opnieuw een astma-aanval kreeg. En ook voor Hanne Gevers is het geen plezante periode, zij liep een blessure op tijdens de training en zal enkele weken niet kunnen koersen.

zolder-a-verslaat-mol

Zolder A verslaat Mol

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A in de vooravond Vabco Mol A verslagen met 89-85. Mol is een top 5 ploeg dus deze overwinning is een opsteker voor staartploeg Zolder.

we-mogen-hen-nooit-vergeten-4

We mogen hen nooit vergeten (4)

Frans Achten werd geboren in Zolder op 18 juli 1890. Hij maakte deel uit van het 5de Regiment Lanciers. Hij kwam om het leven in Gent eind september 1914, dus al vroeg in de oorlog.

jagersvereniging-wil-meer-everzwijnen-afschieten

Jagersvereniging wil meer everzwijnen afschieten

Jagersvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen pleit ervoor om niet langer beperkingen op te leggen rond het schieten op everzwijnen, om zo de everzwijnenplaag aan te pakken en om de Afrikaanse varkenspest buiten Vlaanderen te houden. De vereniging neemt daarover deel aan een overleg met de gouverneurs van Antwerpen, deze week, en Limburg volgende week. Volgens de Hubertus Vereniging kan de overlast door everzwijnen maar verminderd worden door hun aantallen te verminderen, binnen de (…) Lees het hele bericht

672-bezoekers-in-4-dagen-op-artikel-27

672 bezoekers in 4 dagen op Artikel 27

672 mensen bezochten de afgelopen 4 dagen de tentoonstelling 'Free State of Mind' in het vroegere CVO Gebouw in de Molenstraat. Daarmee heeft Artikel 27 zijn start niet gemist. Morgenvroeg krijgt de seniorenraad als eerste een groepsrondleiding, er zijn 19 groepsrondleidingen geboekt. (foto's Maurice Loncke)

de-commerce-in-heusden-slot

De commerce in Heusden (slot)

Café Centrum in de Guido Gezellelaan, op de plaats waar nu het Gezellehuis staat. Met ervoor de paardenkar van 'Palm' met bierhandel Frederix. Vroeger was dat café Van Ende - Bè Vanin - waar ook gefeest werd als zoon War Van Ende terugkeerde na een succesvolle Ronde van Frankrijk. En bij de kermis werd er gedanst. Voor meer foto's en verhalen over de commerce in Heusden vroeger kun je nog tot 11 november iedere namiddag terecht op de tentoonstelling in Hof ter Bloemen, daar is ook het gelijknamige boek van de Geschied- en Heemkundige Kring te koop.

rc-9-biedt-felle-weerstand-tegen-de-leiders

RC 9 biedt felle weerstand tegen de leiders

In het rugby heeft RC9 niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen Kortrijk. In de beginfase liet de thuisploeg zich overdonderen en kreeg in de 7de en 12de minuut tries te slikken. Daarna leek RC9 het evenwicht te herstellen kon niet verhinderen dat in de 20ste minuut opnieuw een try viel. RC9 kwam wel verder opzitten en kon scoren in de 30ste minuut dankzij een mooie move van Thomas Quinart. De opgang werd echter gestuit door een ongelukkige try tegen net voor rust. Desondanks zagen de (…) Lees het hele bericht

anadol-en-bolderberg-bijten-in-het-zand

Anadol en Bolderberg bijten in het zand

In de tweede provinciale A verloor Anadol met 3-0 van KSK Meeuwen. In de B-reeks kreeg Bolderberg een 4-0 aangesmeerd bij Schoonbeek-Beverst.

scoreloos-gelijkspel-voor-sk-06

Scoreloos gelijkspel voor SK 06

In de vierde provinciale A keerde SK Heusden 06 met een 0-0 terug uit Lommel, waar het speelde bij GT Lommel Kolonie.

leider-kvv-beleeft-een-off-day

Leider KVV beleeft een off-day

In de derde provinciale van het voetbal heeft Meldert een eind gemaakt aan de zegereeks van KVV Heusden-Zolder. KVV beleefde een complete offday en de thuisploeg won verdiend met 4-0.

honden-zijn-gezegend-in-zolder-centrum

Honden zijn gezegend in Zolder-Centrum

Sint-Hubertus is één van de patroonheiligen van de parochie Zolder. Dus hebben ze er recent een nieuwe traditie van gemaakt om rond het naamfeest van Sint-Hubertus een honden- en broodwijding te houden na de zondagsviering in de kerk van Zolder--Centrum. Ook vandaag zijn weer verschillende hondeneigenaars opgedaagd om hun trouwe viervoeter op de trappen van de kerk te laten zegenen. (foto's Michiel Reynders)

delegatie-uit-heusden-zolder-in-erbe

Delegatie uit Heusden-Zolder in Erbè

Burgemeester Mario Borremans en schepen Marleen Hoydonckx zijn dit weekend in het Italiaanse Erbè, in de buurt van Verona. Naar jaarlijkse traditie zijn ze samen met een delegatie van Italiaanse verenigingen naar ginder getrokken om er het feest van de vrede bij te wonen. Daar worden de oorlogsslachtoffers herdacht. Dat gebeurt onder meer met een eucharistieviering, een bloemenhulde en toespraken. Ze werden er door burgemeester Nicola Martini ook in het gemeentehuis ontvangen. Op Palmzondag komt er telkens een delegatie van Erbè naar Lindeman.

vck-bolderberg-blijft-verliezen

VCK Bolderberg blijft verliezen

In de tweede divisie A van het volleybal kreeg VCK Bolderberg een nieuwe nederlaag toegediend, deze keer 3-1 bij VC Geel. Setstanden waren 25-20, 18-25, 25-22 en 25-14.

we-mogen-hen-nooit-vergeten-3

We mogen hen nooit vergeten (3)

August Claes behoorde tot de 'klas van 1904' waarin hij op zijn 20ste 24 maanden legerdienst moest kloppen. Bij de mobilisatie werd hij weer opgeroepen. In de veldslag van Namen werd hij op 10 augustus 1914 krijgsgevangen genomen. Een klein jaar later stierf hij in het gevangenenkamp in Soltau.

ware-vrienden-brengen-waardig-herdenkingsconcert

Ware Vrienden brengen waardig herdenkingsconcert

Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden bracht op haar eigen manier een eerbetoon aan de slachtoffers van de oorlogen en hield een muzikaal pleidooi voor vrede. De aanwezigen konden de uitvoering zaterdagavond in CC Muze alles heel erg smaken. Ook al omdat het geheel gebeurde in een gepaste setting en met aangepaste kostuums. Een waardig herdenkingsconcert. (foto's Frans Morawski)

de-commerce-in-heusden-8

De commerce in Heusden (8)

Dit zal wellicht één van de eerste bussen geweest zijn van autocarbedrijf De Valk, dat is gestart op de hoek van de Beringersteenweg en de Guido Gezellelaan. Een klassiek bedrijf dat busvervoer en reizen verzorgde. Tegenwoordig heeft De Valk zijn zetel in de Dijkstraat en het is een belangrijke partner van De Lijn geworden.

een-gemengd-beeld-in-het-basketbal

Een gemengd beeld in het basketbal

In de derde provinciale A van het basketbal heeft Heusden B met 60-51 gewonnen van Achel A. Zolder B verloor nipt bij Cosmo Genk C, 56-55. In 3 B had Zolder Z weinig moeite met Black Sheep Diepenbeek B: 75-56.In vierde C verloor Heusden C van Achel Z met 42-46. Een vlotte zege voor Zolder E in 4B, 80-58 tegen Bilzerse C. De dames van Zolder gingen thuis kopje onder tegen Stevoort B: 33-48. UPDATE Later zaterdagavond versloeg Heusden A Hasselt C met 93-78, dat was een match in tweede provinciale.

wieze-boys-a-moet-leiding-afstaan

Wieze Boys A moet leiding afstaan

Toch wel een verrassing in het bedrijfsvoetbal waar Wieze Boys A niet verder geraakte dan 0-0 bij FC Vini's. Wieze Boys moet daardoor de leiding alleen overlaten aan Century. Ook RP Products speelde gelijk, 1-1 tegen FC Berg. Wieze Boys B deed het beter in tweede afdeling, het versloeg Stokrooie United met 2-0.

de-kijk-van-richie-352

De kijk van Richie

Larie en apekool is nochtans ook een populair recept.

de-poppies-als-muzikale-inspiratiebron

De poppies als muzikale inspiratiebron

De ‘poppy’, de klaproos als teder symbool voor een harde geschiedenis. Daardoor was ze ook het symbool van de anti-oorlogs- en protestsongs die Gianni Marzo vrijdagavond in CC Muze bracht, met steun van een stevige band. (foto's Lenscollectief)

bart-de-myttenaere-op-art-27-over-mijn-congo

Bart De Myttenaere op Art 27 over 'Mijn Congo'

Vanavond was auteur Bart De Myttenaere te gast bij Artikel 27. Hij werd er door Willem De Graeve aan de tand gevoeld over zijn nieuwe boek 'Mijn Congo'. Daarin vertelt Bart het verhaal van zijn vader die in Congo werkte,hijzelf werd er ook geboren. Later keerde Bart terug naar Congo om er als leerkracht aan de slag te gaan tot hij in 1990 samen met andere Belgen door het Mobutu-regime verdreven werd. Vorig jaar ging hij nog twee keer uitvoerig op bezoek. Het boek is dan ook een verstrengeling (…) Lees het hele bericht

rc-9-ontvangt-zondag-de-leiders

RC 9 ontvangt zondag de leiders

Nu zondag heeft op de terreinen van Vrijheid Zolder een topper plaats in het rugby. RC 9 ontvangt dan immers de ongeslagen leider Kortrijk, vorig seizoen nog gedegradeerd uit eerste. RC 9 is - ondanks een mindere start tegen Beernem - aan een stevige remonte bezig met zeges in Brussel en Meetjesland, goed voor een top 3 plaats. Zondag zal wel de steun van de supporters nodig, zijn, die worden om 15 uur verwacht.

diafragma-11-exposeert-in-cc-muze

Diafragma 11 exposeert in CC Muze

In het bijzijn van behoorlijk wat geïnteresseerden opende fotoclub Diafragma 11 vanavond de jaarlijkse expo in CC Muze. Op hun beurt lieten ze zich inspireren door het einde van WO I en dus was 'De Bevrijding' het centrale thema. Geen oorlogsbeelden maar creatieve interpretaties op foto, aangevuld ook met werk van de de verbroederingskring uit het Franse Hesdin. Nog te kijk tot en met 18 november, dagelijks van 14 tot 20 uur. (foto's Tony Sempels)

we-mogen-hen-nooit-vergeten-2

We mogen hen nooit vergeten (2)

Jan Elsen was de eerste Heusdense soldaat die sneuvelde bij de inval van de Duitsers. Hij werd later bij zijn opgraving geïdentificeerd door zijn zakhorloge, waarin hij zijn naam had gegraveerd. Ook zijn pijp en paternoster had hij op zak, die zijn aan de Geschied- en Heemkundige Kring geschonken. Hij was opgegraven op vraag van zijn ouders, die hem in Heusden wilden begraven. Maar uiteindelijk gaven ze de legerleiding toestemming om hem samen met zijn vrienden te begraven op het militair kerkhof van Wandre-Rabozée in Luik.

de-commerce-in-heusden-7

De commerce in Heusden (7)

De jaren '50 en '60 van vorige eeuw waren de glorieperiode van de Paquaylaan. Die telde op een bepaald ogenblik 16 cafés en een bioscoop. Vanuit heel Limburg kwamen de mensen naar de straat afgezakt en er werd ook geregeld gedanst. De foto hierboven is van café Astroria die ook als duivenlokaal diende. Andere bekende namen waren Nieuw Limburg, Bij Biesmans, Monaco, Olympia, Mimosa, Konijnenpijp, Oud Limburg, De Bologna, Derby, Romantic, Bij Boeykens, Bervoets (Fina en Rikske), (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-wijkschooltje

Inbraak in wijkschooltje

In De Winning, het wijkschooltje van de kleuterafdeling van 't Molenholleke is vandaag een inbraak ontdekt. Dieven waren een containerklasjes binnengedrongen. De eventuele buit is nog onduidelijk.

ware-vrienden-herdenken-wo-i-met-concert

Ware Vrienden herdenken WO I met concert

Morgenavond om 19u30 geeft de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden een herdenkingsconcert naar aanleiding van 100 jaar Wapenstilstand. Meteen ook het laatste concert vande harmonie in de huidige Muze. Het zal een heftig, emotioneel concert worden. Zowel de Ware Vrienden als de juniors trachten alle emoties van een strijd te verklanken, van euforie tot machteloosheid. Van blinde woede tot inkeer. Alle werken op het repertorium zijn gelinkt aan een bepaalde oorlog. Tickets kosten € 12 aan de kassa, € 10 in voorverkoop, 0485 70 18 85.

kvv-wint-nu-ook-de-beker-van-het-gewest

KVV wint nu ook de beker van het gewest

KVV Heusden-Zolder is nog altijd bezig aan een onwaarschijnlijk seizoen. Vorige zondag won het met de periodetitel zijn eerste prijs. En gisteren was het weeral feest: het won de beker van het gewest. De finale werd gespeeld op de terreinen van Wijchmaal. Daar moest KVV het opnemen tegen reeksgenoot Kaulille FC. Het werd een moeiteloze 0-4 overwinning. De beker van het gewest is meteen ook goed voor een ticket in de beker van België volgend jaar. De tegenstanders zijn gewaarschuwd.

action-wil-open-op-1-december-ook-toychamp-komt

Action wil open op 1 december, ook Toychamp komt

Er komt schot in het winkelproject Muitenberg. Op 1 december wil Action zijn nieuwe winkel al openen, die komt langs de Koolmijnlaan, meteen achter de brug. Hoewel de projectontwikkelaar die openingsdatum ambitieus noemt. Action is wel al bezig met het aanwerven van personeel. De afwerking rond de winkel van parkings en toegangsweg gaat ondertussen in een hogere versnelling; Fitnesscentrum Basic Fit, dat boven de Action komt, start nog dit jaar met zijn inrichting. Ondertussen staat het ook (…) Lees het hele bericht

we-mogen-hen-nooit-vergeten-1

We mogen hen nooit vergeten (1)

100 jaar geleden kwam er een einde aan Wereldoorlog I. In Heusden-Zolder kostte die - officieel - het leven aan 21 mensen, 10 jonge soldaten uit Heusden, 10 uit Zolder en nog een burgerslachtoffer in Zolder. Als hulde aan die oorlogsslachtoffers en omdat we die grote wereldbranden nooit meer mogen vergeten, brengt de Internetgazet de komende weken een reeks rond de oorlogsslachtoffers van 14-18. Door het opzoekingswerking van Guido Aerts van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden en Theo Houben van de (…) Lees het hele bericht

de-commerce-in-heusden-6

De commerce in Heusden (6)

De oorspronkelijke 'Drukkerij Moderna' waar de zaak van Jan Bongaerts - den drukker - en Cecile Ballette ontstond, en later - samen met hun kinderen - uitgroeide tot de speelgoed- en seizoenswinkel Moderna en nadien Fun in de Koolmijnlaan.

artikel-27-2018-is-van-start-gegaan

Artikel 27 2018 is van start gegaan

Er was vanmiddag veel belangstelling voor de vernissage van Artikel 27 editie 2018, in de vroegere CVO-gebouwen in de Molenstraat. Bezielers Herwig Nulens en Gerlinde Gilissen verwelkomden de bezoekers en kunstenaars en gaven toelichting bij het thema 'Free State of Mind'. Meer dan 40 kunstenaars lieten zich door het thema inspireren en leverden een hoeveelheid prachtige, sprekende kunstwerken af. Te bekijken tot 18 november, elke namiddag, behalve maandag en dinsdag. (meer foto's van Frans Morawski)

inbrekers-raakten-niet-binnen

Inbrekers raakten niet binnen

In de Roosterstraat is een poging tot inbraak gebeurd. De feiten zijn vermoedelijk vannacht gebeurd, maar pas kort na de middag ontdekt. De dieven raakten niet binnen maar lieten wel braaksporen na op de deur.

de-trend-in-allerheiligenbloemen

De trend in allerheiligenbloemen

In de loop van de dag is de bloemenzee op de kerkhoven alleen nog maar aangegroeid. En de eerder aangekaarte trend valt meer en meer op: de klassieke grote chrysanten moeten wijken voor de potten met honderden kleine bloemetjes. Ook donkerrode en paarse bloemetjes zijn tegenwoordig erg populair. Naast uiteraard de bloemstukken en herfststukjes, al dan niet gepersonaliseerd. (foto's Jan Leijskens)

black-hawk-brengt-muzecafe-in-indiaanse-sfeer

Black Hawk brengt Muzecafé in Indiaanse sfeer

Samen met toetsenist Jonach Van Den Berghe dompelde Stephane Geulleaume aka Black Hawk het MuzeCafé onder in een wereld vol indiaanse mystiek. Van groovy en meeslepende rock naar verrassende muzikale landschappen. Black Hawk vertelt in zijn muziek en in zijn boek ‘Shante Ishta’ een ongewone reis. 't Is het verhaal van een voettocht van 6000 km door de Verenigde Staten. De ontmoeting met de 'Indiaanse' culturen, het samenzijn met mensen, het herontdekken van jezelf, (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-351

De kijk van Richie

We zijn allemaal vergankelijk ...

het-kerkhof-als-raakpunt-tussen-tijdperken

Het kerkhof als raakpunt tussen tijdperken

De charme van een kerkhof is dat het een raakpunt vormt van verschillende tijdperken. Zo zie je er oude grafmonumenten, uniforme zerken, moderne stenen en alsmaar meer begraafplaatsen voor de as van een overledene. (foto's Bolderberg, Roger Convents)

het-weer-koude-nachten-3

Het weer: koude nachten

Een hogedrukgebied bouwt op over onze streken en bepaalt het weerbeeld tot halfweg volgende week. Nadien kunnen storingen tot onze streken doordringen met een toenemende regenkans. Tot dan domineert de zon het weerbeeld en het kwik komt iedere dag wat hoger uit. Met heldere stralingsnachten koelt het echter flink af en vooral tijdens het weekend is er kans op algemene grondvorst en lokaal lichte vorst. Vandaag zijn er talrijke wolkenvelden, maar er is ook ruimte voor wat zon. Na de middag neemt de bewolking (…) Lees het hele bericht

neos-fietst-rond-de-terrils

NEOS fietst rond de terrils

Neos Heusden-Zolder fietste tijdens zijn tweede lokale fietstocht rond de terrils van Beringen en Heusden-Zolder. Op een mooie herfstdag werd het een heerlijke tocht. (foto Trudo Groffi)

allerheiligen-dag-vol-herinneringen

Allerheiligen, dag vol herinneringen

Allerheiligen vandaag, op de kerkhoven worden chrysanten gezet of bloemstukken neergelegd. Een traan wordt weggepinkt om het gemis, een glimlach verschijnt bij een mooie herinnering, ... een dag dat we ook onze eigen eindigheid beseffen. (foto's Viversel, Lode Beylemans)