Archief december 2020

en-toch-knalt-het-op-veel-plaatsen

En toch knalt het op veel plaatsen

Er is voor het hele land een totaal vuurwerkverbod afgekondigd, maar heel wat onverlaten storen zich daar blijkbaar niet aan. Ook in zowat alle dorpen van Heusden-Zolder zijn vanavond al knallen te horen. Het gaat dan nog niet eens om traditioneel vuurwerk, maar om oorverdovende knallen, afkomstig van spul dat hier sowieso illegaal is. UPDATE Om middernacht knalde het zelfs uit alle windrichtingen ... niet om vrolijk van te worden. 

klokslag-2020

KLOKSLAG 2020

Om 20 over 8 vanavond was hier een daar een voorzichtig applausje te horen, er klonken kerkklokken door de stille Heusden-Zolderse lucht. In de Guido Gezellelaan luidde Julien Maebe zijn exacte kopie van de Liberty Bell om adieu te zeggen tegen 2020 en bravo aan het medisch en verzorgend personeel. 

art-27-zwaait-het-jaar-uit

Art 27 zwaait het jaar uit

Samen met 66 kunstkijkers vierde Art 27 vandaag de laatste dag van het beroerde jaar 2020. De overgang wordt nu gemaakt naar het hoopvolle nieuwe in schoonheid.  Ook morgen, Niieuwjaar, is het open met de meer dan 250 kunstwerken van 47 kunstenaars. 

licht-in-onze-straten-56

Licht in onze straten

Deze bewoners van de Michel Scheperslaan hebben overal aan en rond de woning plekjes gezocht waar ze verlichting kunnen aanbrengen. 

licht-in-onze-straten-55

Licht in onze straten

Aan deze woning in de Hoekstraat bakenen de lichtjes als het ware de perceelsgrens af. 

vlaams-belang-geeft-cadeaubonnen-aan-vzw-anker

Vlaams Belang geeft geschenkcheques aan vzw Anker

Vlaams Belang Heusden-Zolder schonk deze week een aantal geschenkcheques van de middenstand Heusden-Zolder aan het bestuur van vzw Anker. Deze VZW organiseert activiteiten voor mensen in armoede en kan volgens de oppositiepartij perfect inschatten welke mensen in Heusden-Zolder een klein duwtje in de rug nodig hebben in deze moeilijke tijden. Vlaams Belang wil hiermee naar eigen zeggen niet alleen de mensen in armoede steunen, maar ook de handelaars in Heusden-Zolder.


doorprikt-op-de-gezondheid-uiteraard

DOORPRIKT: Op de gezondheid, uiteraard

Begin 2020 wensten we elkaar een goede gezondheid. Zoals elk jaar, een beetje routinematig, zonder te beseffen welke beladen inhoud die woorden amper twee maanden later zouden krijgen. Vanaf toen ontwaakten we dagelijks in de hoop dat COVID-19 slechts een nachtmerrie zou zijn. Maar helaas, een wereldwijde pandemie bleek niet langer het monopolie van Hollywoodproducties, een lockdown was  niet exclusief voor zondagavondfeuilletons, een avondklok werd niet alleen opgelegd door totalitaire (…) Lees het hele bericht

een-beetje-meer-coronarust-in-het-ziekenhuis

Een beetje meer 'coronarust' in het ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis kunnen ze een hektisch jaar afsluiten met toch ietwat positieve coronacijfers. 2 patiënten waren voldoende hersteld om naar huis te kunnen gaan. Daardoor liggen er momenteel nog 6 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1 op de afdeling intensieve zorgen.

zowat-alle-nestkasten-op-bovy-waren-bewoond

Zowat alle nestkasten op Bovy waren bewoond

Het project 'nestkasten op Bovy' is een succes. Vorig jaar waren er 165 jonge vogels geringd, dit jaar geen enkele wegens corona. Maar toen vogelringers Sophie, Lode en Stefan de zowat 50 nestkasten vorige maand proper maakten, bleken ze zowat allemaal bewoond te zijn geweest. Eén was zelfs door horzels ingenomen. Nu hopen ze volgend seizoen nog op een kerkuil in de schuur en een specht die alvast zijn nestkast heeft geopend. (foto's Stefan Was)

klokkengelui-en-applaus-om-20-20-vanavond

Klokkengelui en applaus om 20.20 vanavond

Ook in Heusden-Zolder wordt straks deelgenomen aan de actie KLOKSLAG 20.20. Aan de parochies is opgeroepen om 20 minuten over 8 vanavond de klokken te luiden en aan de bevolking wordt gevraagd op dat moment aan het raam of in de deuropening te komen en te applaudisseren. De actie gaat uit van Verb(l)ind, een vzw die inzet op verbondenheid, deugddoend ontmoeten en warm samenleven. Op de laatste avond van het jaar wil de Verb(l)ind, iedereen van op afstand samenbrengen met het glas (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-576

De kijk van Richie

 Na de lockdown nu de countdown ....

t-is-niet-voorbij-maar-de-cijfers-dalen

't Is niet voorbij maar de cijfers dalen

Ook op de laatste dag van het jaar zijn er nog 3 nieuwe besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder. Het zijn dus nu 1403 geregistreerde gevallen sinds de uitbraak van de pandemie half maart. In de voorbije week hadden we 10 positieve testen, of een gemiddelde van 30 per 100.000 inwoners. Voor het aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen twee weken - de dashboard van Sciensano - sluit Heusden-Zolder het jaar zelfs af op de 23ste plaats in Limburg, wat relatief goed is omdat we het 7de hoogste aantal inwoners hebben. 

licht-in-onze-straten-54

Licht in onze straten

Nog eentje uit het Rijthof, geen grote straat, maar wel met enthousiaste inwoners in deze periode.

workshop-smeden-de-winnaar-is

Workshop smeden: de winnaar is ...

Een stokbeitel wordt gebruikt voor het koud of warm doorhakken van staven of ijzeren banden en het besnoeien van werkstukken. Dat was kort samengevat het antwoord op de eerste vraag die kunstsmid Robin Das had gesteld. De meeste inzenders hadden dat teruggevonden. Maar het addertje onder het gras zat natuurlijk in de tweede vraag: hoeveel uren werk nodig zijn om zo'n vuurkorf van R&R kunstsmeden te maken. Het (…) Lees het hele bericht

murrege-make-we-den-euvergank

Mûrrege make we den euvergank

Morgen maken we de overgang van het oude naar het nieuwe jaar, ook wel eens den euvergank genoemd. Dat woord wordt ook in een andere context gebruikt, wanneer bijvoorbeeld de griep onder de mensen is en zich snel verspreidt, wordt ook wel eens gesproken van nen euvergank. Eigenlijk is de corona-epidemie dus ook nen euvergank, ne gruutte dan nog.  En ook van vrouwen in de menopauze, wordt gezegd dat ze in hunne euvergank zitten, merkt een lezer terecht op.

licht-in-onze-straten-53

Licht in onze straten

Leuk deze 'lichthertjes' in de Stationsstraat. Al dan niet toevallig een buurt waar ook veel echte reeën zitten. 

artikel-27-ook-op-nieuwjaar-open

Artikel 27 ook op Nieuwjaar open

108 mensen uit Heusden-Zolder, maar ook van ver daarbuiten, ontdekten vandaag de expo Artikel 27 in ZLDR Luchtfabriek. Terwijl er voor de rest weinig te doen is, biedt Art 27 vzw mensen de kans op een veilig nieuwjaarsfeest en blijft ook morgen en overmorgen open.

auto-botst-tegen-overstekend-everzwijn

Auto botst tegen overstekend everzwijn

In de Graaf de Theuxlaan is vanavond een auto gebotst tegen een groot everzwijn dat de straat overstak. De auto raakte daarbij zwaar beschadigd en moest getakeld worden, het everzwijn overleefde de klap niet. De politie deed de nodige vaststellingen. In de omgeving van Meylandt zijn al meerdere ongevallen met everzwijnen gebeurd de afgelopen jaren. 

vandaag-gezien-239

Vandaag gezien

Rood bekermos, het past eigenlijk uitstekend in een eindejaarskaart.  (foto Jan Leijskens)

beekbeemden-laat-zich-niet-vergeten

Beekbeemden vergeet niet en laat niet vergeten

We zitten midden in de kerstvakantie en toch hebben leerlingen en personeel van de school Beekbeemden ervoor gezorgd dat heel wat mensen ook nu nog aan hen denken. Ze hadden immers mooie kaarten gemaakt en mee naar huis genomen. En die werden tijdens de Warmste Week bezorgd aan heel wat mensen die ze een warm hart toedragen:  ouders, oud-leerkrachten, oud-leerlingen, oud- collega's, gemeentebestuur, Bloemelingen, gemeentepersoneel, buren van de school, pers, medisch personeel (…) Lees het hele bericht

coronapatient-overleden-in-ziekenhuis-4

Coronapatiënt overleden in ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis valt opnieuw een overlijden van een coronapatiënt te betreuren. Drie patiënten hebben het ziekenhuis verlaten omdat ze voldoende hersteld zijn. Op dit moment liggen er nog 8 positieve patiënten van wie 1 op intensieve zorgen.

eindejaarswedstrijd-de-finalevraag

Eindejaarswedstrijd: de finalevraag

Tijd voor de finale van onze eindejaarswedstrijd. De 58 finalisten, die gisteren allemaal een bevestiging hebben ontvangen, zitten klaar om één van de prijzen uit de brand te slepen.   Twee luxe-dinner boxen met wijn van restaurant La Passione in de Sint-Jobstraat, twee exclusieve Rodania-horloges van Juwelier De Greeve in de Koolmijnlaan en een overnachting met luxe-ontbijt in B&B Nummer 5 in de Chrysantenlaan.  De slotvraag is eentje waarop we op dit moment zelf het antwoord nog niet kennen. We houden uiteraard gedetailleerde statistieken bij van onze bezoekers op de Internetgazet Heusden-Zolder, onder meer het maandelijkse aantal unieke bezoekers. Wij willen van u weten hoeveel de som is van de unieke bezoekers van elk van de 12 maanden van 2020. Dat wordt dus gokken. Mail uw antwoord voor 31 december om 18 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu. Op zondag 3 januari maken we de uitslag bekend.


fietser-van-de-week-ingrid-vanlook

Fietser van de week: Ingrid Vanlook

Onze fietser van de week is Ingrid Vanlook. Ze woont in Eversel en geeft les in de lagere school de Zonnebloem in Lummen. En je weet het, in die omgeving kan wel eens een brug over kanaal onderbroken zijn ... Toch vindt ze steeds haar weg fietsend naar de school. Mist houdt haar niet tegen, ze draagt ook altijd een fluohesje want veiligheid gaat voor alles. Wil je ook iemand nomineren? Dat kan hier

de-kijk-van-richie-575

De kijk van Richie

Nog tot morgenavond de '1000 Klassiekers'. 

het-aantal-nieuwe-besmettingen-blijft-beperkt

Het aantal nieuwe besmettingen blijft beperkt

Vandaag klokken we af op exact 1400 besmettingen in Heusden-Zolder sinds de uitbraak van de pandemie half maart. Er zijn er dus 2 bij gekomen. Met 13 positieve testen in de voorbije week is het gemiddelde verder gedaald tot 39 per 100.000 inwoners, het laagste aantal in lange tijd. 

geen-basket-dan-maar-digitale-bingo

Geen basket? Dan maar digitale bingo

Iets meer dan een jaar geleden behaalde het Unified Youth Team van G-basket Zolder - een mix van valide en andersvalide spelers - in München de gouden medaille op het Europese tornooi. Dat gebeuren maakte de band binnen het team alleen maar sterker, alleen hebben ze nu al een heel seizoen zonder trainingen of bijeenkomsten achter de rug. De nood om nog eens iets samen te doen was dan ook groot. En dus gingen ze zoals heel wat andere verenigingen op de digitale toer en (…) Lees het hele bericht

licht-in-onze-straten-52

Licht in onze straten

Ook in Halveld zijn er heel wat huizen waar de lichtjes buiten hangen. (foto Martin Boutsen)

kennismaken-met-het-werk-van-diana-wynants

Kennismaken met het werk van Diana Wynants

't Was een drukke dag vandaag op Artikel 27 met liefst 122 bezoekers verspreid over de tijdsblokken en de vele vierkante meters van ZLDR luchtfabriek.  En ook is een aantal kunstwerken van eigenaar gewisselde. Vanavond neemt Diana Wynants je mee in haar atelier.

roger-van-den-borre-publiceert-dubbelverhaal

Roger Van den Borre publiceert dubbelverhaal

Bij uitgeverij  Skribis  is zopas 'De paus en de poes' verschenen, een boek van Heusdenaar Roger Van den Borre. Het boek bestaat uit twee verhalen. 'De paus en de poes' , het hoofdverhaal, is een kerstsprookje voor volwassenen. Het tweede verhaal, 'De man in de steigers', gaat over een middeleeuwse beeldhouwer, die zijn laatste beeld, een voorstelling van de feniks, uit de steen hakt. In beide verhalen bevinden de (…) Lees het hele bericht

licht-in-onze-straten-51

Licht in onze straten

Ook aan het eind van de Poorthoevestraat branden heel wat lichtjes. 

hongerige-vogels-op-bezoek-in-de-tuin

Hongerige vogels op bezoek in de tuin

Het wordt stilaan kouder en zelfs wat winters. De voelen ook de vogels, het voedsel in de natuur is fel verminderd en dus komen ze dichter bij de huizen op zoek naar eten. Zo zag Lowie Gielis van achter zijn raam hoe een deel van ons inlands vogelbestand zich in zijn tuin kwam bevoorraden. Sommige soorten vreedzaam naast elkaar, andere vochten een kleine veldslag uit om het beschikbare lekkers. 

eindejaarswedstrijd-met-58-naar-de-finale

Eindejaarswedstrijd: met 58 naar de finale

Met 33892 inwoners, 1320 liter aan vuilniszakken en een tijd van 62 minuten van Mathieu van der Poel bedroeg de einduitkomst afgerond 1592. Met een beetje opzoekwerk bleek dat voor de meeste overgebleven deelnemers niet zo moeilijk. 58 lezers gaan naar de finale, zij worden op de hoogte gebracht met een mailtje. Hou je klaar want het wordt een snelle finale. En er staan nog altijd mooie prijzen op het spel:  een overnachting met luxe-ontbijt in B&B Nummer 5 in de Chrysantenlaan , twee luxe-dinner boxen met wijn van restaurant La Passione in de Sint-Jobstraat en twee exclusieve Rodania-horloges van Juwelier De Greeve in de Koolmijnlaan.

1-coronapatient-op-intensieve-zorgen

1 coronapatiënt op intensieve zorgen

I coronapatiënt heeft het Sint-Franciscusziekenhuis verlaten, 2 anderen zijn opgenomen. Dat brengt het totaal vandaag op 11 positieve patiënten. Ondertussen is één van hen overgebracht naar de afdeling intensieve zorgen.

kim-en-jochem-in-het-hoge-noorden-op-een

Kim en Jochem in 'Het Hoge Noorden' op Eén

Vandaag begint op Eén een nieuwe reeks. Een jaar lang trekt journaliste Annemie Struyf door Noorwegen, op bezoek bij landgenoten die in het Hoge Noorden een nieuw leven willen beginnen. Ondanks de koude en de lange nachten in de winter, kiezen heel wat Vlamingen voor een nieuw leven in Scandinavië. 'Waarom' is dan ook de centrale vraag. Uiteraard zal de reeks ook doorspekt zitten met prachtige beelden over natuur en landschap. Centraal in de reeks staan 7 gezinnen. Onder hen (…) Lees het hele bericht

de-tijd-tikt-voor-de-workshop-smeden

De tijd tikt voor de workshop smeden

Nog tot morgenavond 20 uur kun je deelnemen aan de wedstrijd met als inzet een workshop smeden bij Robin Das. We geven nog even een kleine hint mee bij de R&R vuurkorf: in het totaal bevat die 128 vierkante gaten. De antwoorden op de twee vragen stuur je naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu. En wie weet kan je binnenkort eigenhandig het ijzer plooien ... 

de-kijk-van-richie-574

De kijk van Richie

Alles op zijn tijd.

tip-van-de-bib-annelies-verbeke

Tip van de bib: Annelies Verbeke

Deze week kozen de boekenwurmen va de bibliotheek 'Patrick' van Annelies Verbeke. Volwassenen kennen Annelies Verbeke van boeken als Dertig dagen of Halleluja, maar dit jaar schreef ze haar allereerste jeugdboek: Patrick. Deze novelle werd speciaal geschreven voor de Maand van de Filosofie 2020 en filosofeert over de grens tussen waarheid en verzinsels, en de raakvlakken tussen beide.

Korte inhoud

Katinka logeert in de vakantie bij haar opa. Daar zijn twee buurkinderen die ze graag wil leren kennen. Morgen gaan ze samen spelen. Misschien kunnen ze vrienden worden? Katinka’s verwachtingen zijn hooggespannen. Ze besluit niet alles over zichzelf te vertellen. Niet wat er op haar vorige school is gebeurd, en dat ze naar een andere school gaat, bijvoorbeeld. Maar over Patrick, de aap die ze als huisdier heeft, vertelt ze wel. Het is een schot in de roos: ze heeft de aandacht van de buurkinderen meteen te pakken.


gemiddelde-daalt-verder-in-heusden-zolder

Gemiddelde daalt verder in Heusden-Zolder

Het wordt bijna voorspelbaar, maar ook vandaag is er 1 besmette inwoner bijgekomen in Heusden-Zolder en bereiken we de 1398. Met 16 positieve testen in de afgelopen week is het gemiddelde gedaald tot 47 per 100.000 inwoners. 

licht-in-onze-straten-50

Licht in onze straten

Met een beetje creativiteit bereik je een speciaal effect, zoals in de Kleine Ubbelstraat. 

licht-in-onze-straten-49

Licht in onze straten

In de Kerkstraat in Viversel hebben ze een versiering met een knipoog geplaatst. 

wie-heeft-er-nog-ideeen-voor-straatnamen

Wie heeft er nog ideeën voor straatnamen?

Heusden-Zolder is weer op zoek naar enkele nieuwe straatnamen. Er worden namelijk nieuwe straten aangelegd: een insteekweg vanaf Kapelhof naar verkaveling Meylandt, vanaf de Kerkenblookstraat naar de parking van de school, vier straten op de verkaveling Mortelveld en ook nog een doodlopend wegje vanaf de Veenderweg, in het deel tussen Sint-Jansstraat en Schomstraat. Misschien even herinneren aan de oproep om meer vrouwelijke straatnamen te lanceren. Of misschien kan de actualiteit inspireren: de (…) Lees het hele bericht

ook-artikel-27-jaagt-op-het-virus

Ook Artikel 27 jaagt op het virus

Terwijl elders in ons land vandaag de eerste vaccins zijn toegediend, geeft Artikel 27 dagelijks een kunstvaccin aan zijn bezoekers.  Maar omdat het virus nooit veraf is, wordt er ook in ZLDR Luchtfabriek op gejaagd. 

soccer-academy-limburg-als-eerste-op-vrijheid-site

Soccer Academy Limburg als eerste op Vrijheid-site

Eind februari 2021, bij de start van de nieuwe reeksen trainingen, krijgt de voetbaltechniekschool Soccer Academy Limburg haar definitieve thuisbasis op de site van Vrijheid Zolder. Daar zijn de voorbije maanden zoals bekend twee nieuwe kunstgrasvelden aangelegd. Soccer Academy Limburg is dan meteen de allereerste voetbalclub die daar  neerstrijkt en gebruik maakt van het kunstgras. De laatste trainingssessies van 2020 zijn  vorige week afgerond. Héél wat (…) Lees het hele bericht

dode-bomen-worden-vervangen-in-domherenpark

Dode bomen worden vervangen in Domherenpark

In het Domherenpark zijn opnieuw onderhoudskappingen nodig en dat is nog altijd het gevolg van het verwoestende werk van de letterzetter. Twee jaar geleden moesten al verschillende sparren verwijderd worden en nu staan er enkele dode lorken. Door de droogte waren de bomen gevoelig geworden voor aantastingen en zo kon ook de letterzetter toeslaan. Daarom gaat deze winter het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) de afgestorven bomen kappen en (…) Lees het hele bericht

de-voorzorg-terug-van-centrum-naar-cite

De Voorzorg terug van centrum naar Cité

Na 9 maanden heeft het tijdelijk kantoor van De Voorzorg in Heusden-Centrum weer zijn deuren gesloten, en wordt  de dienstverlening hernomen in het vernieuwde kantoor in de Koolmijnlaan. In de lente van 2017 ging het kantoor op de hoek van de Guido Gezellelaan en Pastorijstraat dicht. Maar sinds maart was het dus tijdelijk weer in dienst tijdens de werkzaamheden in het vaste kantoor. (foto Julien Maebe)

femma-eversel-verraste-de-leden

Femma Eversel verraste de leden

De verenigingskalender staat al maanden leeg, daarom vond Femma Eversel het tijd om de leden te verrassen met een presentje en een boodschap van hoop. (foto Rita Vanhove)

vlaamse-subsidies-voor-college-en-school-boekt

Vlaamse subsidies voor college en school Boekt

Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft weer een reeks investeringsdossiers in het onderwijs bekendgemaakt. Voor Limburg gaat het om ongeveer 6 miljoen euro in 10 projecten voor nieuwbouw of renovatie. Het Sint-Franciscuscollege krijgt in het totaal bijna 280.700 euro voor de renovatie van wetenschapslokalen. Ook de vrije basisschool Boekt staat deze maand in het lijstje met een subsidie van 39.300 euro voor nieuwbouw en omgevingswerken. 

vandaag-gezien-238

Vandaag gezien

Ook in december kun je nog mooie paddenstoelen tegenkomen. (foto's Luc Elsen)

10-coronapatienten-in-het-ziekenhuis

10 coronapatiënten in het ziekenhuis

In het weekend heeft een 5-tal coronapatiënten het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten, maar er is ook weer een 6-tal opgenomen. Op dit ogenblik verblijven er 10 COVID-19 patiënten. Niemand van hen heeft momenteel intensieve zorgen nodig.


de-kijk-van-richie-573

De kijk van Richie

Vandaag beginnen ze eraan. 

hoopvolle-trend-zet-zich-door

Hoopvolle trend zet zich door

De hoopvolle evolutie van het coronavirus in Heusden-Zolder zet zich voort, ook vandaag is er maar 1 besmette inwoner bijgekomen, zodat we nu aan 1397 zitten. Met 22 positieve testen in de afgelopen week bereiken we een gemiddelde van 65 per 100.000 inwoners. 

licht-in-onze-straten-48

Licht in onze straten

Ook in Bolderberg zijn woningen mooi verlicht.

licht-in-onze-straten-47

Licht in onze straten

Deze inwoners van Viversel hebben er ook heel wat werk van gemaakt. Met resultaat. 

het-werk-van-eddie-simkens-op-art-27

Het werk van Eddie Symkens op Art 27

Terwijl de regen buiten kletterde, genoot Art 27 in ZLDR luchtfabriek samen met 102 bezoekers van de kunst en het erfgoed, een bijzondere combinatie. Vanavond vertelt Eddie Symkens over zijn werk voor de expo Artikel 27. Morgen en de komende dagen is het weer open van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur. Wel vooraf gratis tickets reserveren.


van-geluk-gesproken

Van geluk gesproken ...

Gelukkig had de Superprestigecross op Circuit Zolder gisteren plaats, want vandaag heeft storm Bella ervoor gezorgd dat een boom dwars over het parcours is gevallen. Niet dat cyclocrossers malen om een hindernis meer of minder, maar toch ... En gelukkig had Team Sport gisteravond al beslist om het cyclocross sportkamp voor 100 kids vandaag te annuleren. 

stormschade-blijft-beperkt

Stormschade blijft beperkt

De aangekondigde storm is hier al bij al beperkt gebleven. Er zullen wat kerstversieringen moeten hersteld worden, hier en daar zijn wat takken afgebroken en enkele bomen omgewaaid. Zo is het wandelpad achter Meylandt van de blokhut richting beek versperd door een omgewaaide boom, met wat klimwerk raak je er door. foto Greta Mullens)

artiesten-van-bij-ons-peter-bilterest

Artiesten van bij ons: Peter Bilterest

Voor deze kerstperiode knutselde Frans Morawski iets speciaals in elkaar om de nood aan verbondenheid te benadrukken: Peter Bilterest uit Zolder die dit jaar "It will be lonely this Christmas"  opnam en dat op beelden van het schitterende kerstconcert dat het koor Exsultate uit Heusden vorig jaar gaf. De liefhebbers moeten het dit jaar helaas zonder kerstconcerten stellen, Christmas is dus wat lonely.


iserbyt-hoopt-op-1-januari-al-te-hervatten

Iserbyt hoopt op 1 januari al te hervatten

Na zijn zware valpartij tijdens de Superprestige-cross op Circuit Zolder, hoopt Eli Iserbyt snel weer aan het koersen te zijn. Hij mikt zelf al op 1 januari. Gisteravond heeft Iserbyt het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden mogen verlaten. Daar was onder meer een CT-scan genomen van de elleboog en de arm. Daaruit bleek bij een eerste check niet dat hij een breuk had opgelopen zoals eerst gevreesd. Vannacht heeft hij geslapen met een brace, hij heeft redelijk geslapen maar had vanochtend weer pijn (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-572

De kijk van Richie

Een beetje filosoferen ... 

1-besmetting-erbij-weg-uit-de-top-20

1 besmetting erbij, weg uit de top 20

Voor de derde dag op rij is er slechts 1 besmetting bijgekomen in Heusden-Zolder, het totaal staat nu op 1396. Uiteraard is elke positieve test er eentje te veel maar het wijst er toch op dat het nu de goede kant uitgaat. Het gemiddelde bedraagt dan ook 65 per 100.000 inwoners. Heusden-Zolder is zelfs uit de Limburgse top 20 verdwenen.


artikel-27-vierde-zijn-1000ste-bezoeker

Artikel 27 vierde zijn 1000ste bezoeker

De expositie van Artikel 27 in ZLDR luchtfabriek heeft vandaag zijn 1000ste bezoeker gevierd. Toevallig was dat Marleen Kauffmann, de burgemeester van Leopoldsburg). Zij ontving een fles lekkers en een potje authentieke steenkool uit de mijn van Zolder. Vanavond was de teller al aangetikt tot 1041 bezoekers. Maar vanaf morgen tot en met 10 januari komen er daar ongetwijfeld nog bij. 

eindejaarswedstrijd-de-vierde-opgave

Eindejaarswedstrijd: de vierde opgave

Voor de voorlaatste opgave - voor de finale - zetten we de resterende deelnemers aan onze eindejaarswedstrijd aan het rekenen.
a) hoeveel inwoners telde Heusden-Zolder op 1 januari dit jaar (informatie van Statbel)?
b) Vanaf februari mogen weer huisvuilzakken afgehaald worden. Op hoeveel inhoud - in liter uitgedrukt - heeft een gezin van 5 personen recht?
c) hoeveel minuten (seconden laat je weg) deed Mathieu van der Poel op 26 december 2020 over de Superprestige veldrit op Circuit (…) Lees het hele bericht

pastoor-neemt-toch-afscheid-met-een-mis

Pastoor neemt toch afscheid met een mis

Tegen de verwachtingen in heeft Guiseppe Di Salvatore dan toch nog met een eucharistieviering afscheid kunnen nemen als pastoor van Zolder. Op kerstdag en met een beperkte afvaardiging van de parochies van de federatie Zolder. Het was trouwens online te volgen via Facebook. Willy Beerden las een afscheidsbrief voor. De priester verlaat Zolder na 6 jaar en keert terug naar Ischia in Italië. (foto's Lode Beylemans)


van-der-poel-solo-na-incidentrijke-koers

van der Poel solo na incidentrijke koers

Mathieu van der Poel heeft na een lange solo de Superprestige op Zolder gewonnen. Opnieuw werd een lange razendsnelle aanloop genomen, in de eerste bocht ging het mis. Toon Aerts ging tegen de vlakte en belandde in de achtergrond, en ook Pidcock raakte achterin verzeild. Wout Van Aert nam daarop het commando in handen maar nog in die eerste ronde kreeg hij een lekke band op ruim een km van de materiaalpost. Daarmee waren alle winstkansen weg, want van der Poel koos definitief (…) Lees het hele bericht

lucinda-brand-wint-sprint-van-kopgroep

Lucinda Brand wint sprint van kopgroep

Lucinda Brand heeft de Superprestige bij de vrouwen op Circuit Zolder gewonnen die zoals verwacht volledig gedomineerd werd door de Nederlandse rensters.  Meteen na de bliksemstart namen de Nederlandse rensters de touwtjes in handen. Er vormde zich een kopgroep in wisselende samenstelling. Lucinda Brand liet heel de tijd de sterkste indruk en maakte geen enkele fout. Wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado lag op vinkenslag. Het bleef spannend tot het laatst waarbij Brand vanop kop de spurt aantrok, een positie die ze niet meer afstond. Alvarado werd tweede, Annemarie Worst nam de derde podiumplaats in.

de-week-van-de-waarheid-5

De Week van de Waarheid

De winkel van tegenwoordig rijdt op vier wielen en levert kartonnen dozen aan huis af, de afgelopen week moeten op dat vlak zowat alle records gesneuveld zijn. Het deed me met heimwee terugdenken aan vroeger, tot een halve eeuw geleden vond je in bijna elke straat nog zo'n klein buurtwinkeltje. De managers van die take-off zaken heetten 'Kerlien', Virgenie, 'Pola', Maria, ... het waren inderdaad allemaal vrouwen die zelf en alleen hun winkeltje runden, als aanvullend (…) Lees het hele bericht

test-test-test

Ook op Kerstmis komen mensen naar Artikel 27

Zelfs op kerstdag genoten 48 mensen van een alternatieve en veilige kerst in ZLDR luchtfabriek. Artikel 27 is nu halfweg. Exter (Sterre Goudriaan) is de jongste deelnemende kunstenaar, zij vertelt over haar werk.kerstsfeer-in-kerk-zolder

Kerstsfeer in kerk Zolder

Geen vieringen maar de Sint-Hubertus- en Sint-Vincentiuskerk van Zolder zet dezer dagen wel haar deuren open, ze is trouwens sfeervol aangekleed. (foto Georges Aerts) 

de-kijk-van-richie-571

De kijk van Richie

Een taart met een bijsmaakje ...

ook-vandaag-1-nieuwe-besmetting

Ook vandaag 1 nieuwe besmetting

Opnieuw slechts 1 bijkomende besmetting te noteren zodat de teller in Heusden-Zolder op 1395 staat. Met 25 positieve testen in de afgelopen week, komen we aan gemiddeld 74 per 100.000 inwoners. 

auto-van-de-weg-in-de-westlaan

Auto van de weg in de Westlaan

Omstreeks kwart voor acht vanmorgen heeft in de Westlaan een bestuurder de controle over zijn auto verloren. De auto slipte en kwam tegen een boom terecht. De auto moest getakeld worden, de bestuurder kwam er met de schrik van af. (foto Geert Schops)

licht-in-onze-straten-46

Licht in onze straten

Ook Gilbert Moons heeft het gezellig gemaakt in de Bavostraat. Met de vlam van de Warmste Week (…) Lees het hele bericht

licht-in-onze-straten-45

Licht in onze straten

Een prachtige verlichting ook bij Swa Willems in de Schootstraat. 

iserbyt-of-de-grote-drie-van-het-moment

Iserbyt of de grote drie van het moment?

Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) verdedigt morgen zijn leiderspositie in die Superprestige, Hij heeft 4 punten voorsprong op toon Aerts en 15 op ploegmaat  Michael Vanthourenhout. Voor Eli Iserbyt heeft Zolder iets bijzonders, hij werd er in 2016 wereldkampioen bij de beloften. (foto archief ) En toch is de kans groot dat de aandacht vooral gaat naar de strijd tussen van der Poel - Van Aert- Pidcock.  derde in de stand, volgt al op 15 punten. Bij de vrouwen is het (…) Lees het hele bericht

zonder-steun-gemeente-en-circuit-geen-veldrijden

'Zonder steun gemeente en circuit geen veldrijden'

Morgen wordt op en rond Circuit Zolder de voorlaatste manche van de Superprestige veldrijden betwist. De koers heeft een tijdlang aan een zijden draadje gehangen want voor organisator Koen Monu was het niet haalbaar zonder publiek. "Ik wilde echt de handdoek gooien, maar dank zij de jarenlange samenwerking met Circuit Zolder en de gemeente Heusden-Zolder, waarvan ik veel steun heb gekregen, zijn we toch doorgegaan. Toch moeten we ook zonder publiek met een heel aantal (…) Lees het hele bericht

eerste-kindje-geboren-op-kerstdag-mogelijk-nog-2

Eerste kindje geboren op kerstdag, mogelijk nog 2

Ook op Kerstmis gaat het leven in het Sint-Franciscusziekenhuis zijn gangetje. Letterlijk en figuurlijk en met goed nieuws deze keer, want om 4.30  uur vanochtend is Aksoy Tugba Hafsa geboren. Het is derde kindje van mama Fatma Ozer, de ouders wonen in Heusden-Zolder. 't Is overigens een flinke spuit, 51 cm en 3,65 kg. Mogelijk zien vandaag trouwens nog twee kindjes het levenslicht in het ziekenhuis. Het mag ook eens plezant nieuws zijn aan het eind van zo'n zwaar jaar.

bezoek-uit-het-noorden

Bezoek uit het noorden

Stefan Was kreeg vandaag een kramsvogel op bezoek. Die vond het blijkbaar te koud in Scandinavië en wilde tussen de rode bessen deel uitmaken van een Heusdens kerstkaartje. 

vandaag-gezien-237

Vandaag gezien

Zonnestralen dompelen de kerk van Eversel op kerstdag onder in een warm licht. De kerk is sfeervol getooid door het parochieteam en staat open voor wie even wil binnenspringen. (foto Jos Coels)

de-kijk-van-richie-570

De kijk van Richie

Gezelligheid vind je soms in kleine dingen ...

een-mooie-kersmis

Een mooie Kerstmis

We wensen u fjine kerstdagen, maak er ondanks alles het beste van.  

slechts-1-nieuwe-besmetting

Slechts 1 nieuwe besmetting

Op deze kerstdag is er maar 1 besmetting bijgekomen in de statistieken van Heusden-Zolder zodat het totaal nu op 1394 staat. De afgelopen week kwamen er 28 bij of gemiddeld 83 per 100.000 inwoners. Over 14 dagen bekeken blijven we op de 18de plaats in Limburg staan, wat relatief goed is gezien we de 7de grootste gemeente zijn qua bevolking. 

licht-in-onze-straten-44

Licht in onze straten

Deze kerstboom van Freddy Vandebroek vind je in de Dijkstraat.

een-eindejaarsimpressie

Een eindejaarsimpressie

Met deze impressiefoto 'Na (corona)regen komt zonneschijn' probeert Lowie Gielis er bij iedereen de moed in te pompen. 

bijna-154-000-voor-aankoop-grond-aan-mangelbeek

Bijna € 154.000 voor aankoop grond aan Mangelbeek

 De eerste lokale projecten van de Blue Deal kunnen starten nu de Vlaamse Regering 69 lokale projecten goedkeurde om de gevolgen en de impact van de droogte te lijf te gaan. In Heusden-Zolder worden gronden van de Mangelbeekvallei aangekocht. Vlaams Minister van Omgeving Demir (N-VA)  maakte daarvoor 153.750,00 euro vrij. De gemeente Heusden-Zolder zal met de subsidie 7 ha kopen van Visit Flanders. De gronden liggen strategisch achter kasteel Meylandt en (…) Lees het hele bericht

het-veldrijden-moeten-we-zaterdag-op-tv-volgen

Het veldrijden moeten we zaterdag op tv volgen

Op Tweede Kerstdag is het traditioneel een feest voor de veldrijders en hun fans op en rond Circuit Zolder. Het zal dit jaar anders zijn. Het is geen Wereldbeker meer maar een Superprestige-manche. Maar het grootste verschil is dat het zonder publiek zal gebeuren en dat er maar twee koersen zullen gereden worden. Het zal dus dit jaar op tv kijken worden vanuit de luie zetel. De dames - elite en U23 - gaan van start om 13.40 uur en (…) Lees het hele bericht

nog-9-coronapatienten-in-het-ziekenhuis

Nog 9 coronapatiënten in het ziekenhuis

Het ziet er naar uit dat het op de COVID-afdeling van het Sint-Franciscusziekenhuis een relatief rustige Kerstmis wordt. Er zijn weer enkele patiënten huiswaarts mogen keren die voldoende hersteld waren. Er verblijven nu nog 9 coronapatiënten in het ziekenhuis. Ook belangrijk is dat momenteel niemand op de intensieve zorgen wordt behandeld.

goed-voor-een-glimlach

Goed voor een glimlach

Linne Houben heeft gezorgd voor een kerststal die volledig coronaproof is. Alle externe bezoekers moeten een mondmasker dragen en voor het pas geboren kindje liggen heel wat rolletjes toiletpapier klaar (er was toch genoeg gehamsterd het afgelopen jaar).

scouts-geven-papieropbrengst-aan-st-vincentius

Scouts geven papieropbrengst aan St.-Vincentius

De Scouts en Gidsen Sint-Baaf Eversel verspreiden niet alleen het vredeslicht van Bethlehem in de regio. Ze gaan in de bres voor de minderbedeelden. Ze overhandigden gisteravond de opbrengst van hun laatste papierophaling van dit jaar - 1.000 euro - aan Sint-Vincentius. 

de-kijk-van-richie-569

De kijk van Richie

Aan de vooravond van Kerstmis.

eindejaarswedstrijd-nog-63-lezers-over

Eindejaarswedstrijd: nog 63 lezers over

Dit waren de oplossingen van onze derde opgave van de eindejaarswedstrijd- de adoptiesoort van Heusden-Zolder is de kleine ijsvogelvlinder
- we hebben 2 natuurgebieden met de naam Galgenberg, namelijk in Bolderberg en bij Lindeman
- het is de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) die het 'Mijn Mangelbeek' coördineert.

Verschillende lezers sloegen op één of meerdere vragen de bal mis, maar we gaan toch nog met een mooie groep van 63 overgeblevenen naar de volgende ronde. Zij (…) Lees het hele bericht

6-inwoners-positief-getest

6 inwoners positief getest

Er zijn 6 inwoners bijgekomen die positief testten op corona, het totaal staat nu op 1393. 30 nieuwe gevallen in de voorbije week brengen het gemiddelde op 89 per 100.000 inwoners. 

licht-in-onze-straten-43

Licht in onze straten

Met een beperkte inspanning kun je iets moois maken van een deurportaal. 

vandaal-vernielt-kabouterhuis-in-mangelbeekvallei

Vandaal vernielt kabouterhuis in Mangelbeekvallei

Sinds het voorjaar hebben honderden, en wellicht duizenden, wandelaars plezier beleefd aan het kabouterhuisje in de Mangelbeekvallei. Het verscheen zelfs enkele keren in een andere gedaante, onlangs nog in kerstversie. Het werd zowat het meest gefotografeerde object van Heusden-Zolder. Maar aan dat vrolijke verhaal is helaas vandaag een eind gekomen. Met een brutale voetstamp heeft iemand het hele huisje vernield. De voetafdruk was te zien op de buis die een (…) Lees het hele bericht

licht-in-onze-straten-42

Licht in onze straten

Op een inrit kun je ook altijd een mooi effect creëren, zoals hier in Zolder. De meeste lichtjesfoto's komen tot nu toe uit Zolder-Centrum en Heusden-Centrum. Maar hoe zit het eigenlijk in de andere kernen? Het einde van de reeks komt stilaan in zicht, dus stuur de foto's van je mooi versierde en verlichte huis als de bliksem naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu.

robin-leert-je-smeden-win-een-workshop

Robin leert je smeden, win een workshop

Kunstsmid Robin Das in de Schootstraat is bezeten van zijn ambacht. Niet voor niets luidt zijn slogan "Met hamer, aambeeld en vuur ijzer tot leven wekken op een ambachtelijke en kunstzinnige manier is voor mij een passie!" Hij maakt kunstwerken, grafmonumenten, tuinelementen, creaties in opdracht van bedrijven, ... Maar Robin geeft de knepen van zijn ambacht ook graag door. Zo is hij al enkele jaren docent aan Syntra en geeft hij demonstraties in Bokrijk.
En (…) Lees het hele bericht

chiro-zolder-knutselde-met-een-warm-hart

Chiro Zolder knutselde met een warm hart

De bewoners van woonzorgcentrum Bloemelingen en dienstencentrum 't Weyerke mogen amper bezoek ontvangen. Daarom wilde Chiro Zolder hen een warm hart onder de riem steken. De jongste chiroleden tekenden en knutselden afgelopen zondag maar liefst 200 kerstkaartjes en kersttekeningen voor alle bewoners én voor de personeelsleden. En die zijn ondertussen met evenveel warmte overhandigd.

kerk-van-zolder-blijft-toegankelijk

Kerk van Zolder blijft toegankelijk

De parochiekerk Sint-Vincentius Zolder blijft dagelijks van 9 tot 17 uur  toegankelijk voor een gebed, om een kaarsje te branden of om even tot rust te komen . Op kerstavond 24 december zal de kerk uitzonderlijk openblijven tot 22 uur. Overigens worden binnen de federatie Zolder voorlopig nog geen misvieringen opgedragen.

vrolijke-vrienden-in-de-tuin

Vrolijke vrienden in de tuin

 Het zijn donkere, sombere dagen, maar als je even naar dit filmpje van Elke Spreuwers kijkt, dan word je meteen goed gezind. Ze observeerde de eekhoorns die in haar tuin in de Nieuwstraat hun honger komen stillen en tegelijk een wintervoorraad inslaan. 

coronapatient-overleden-in-ziekenhuis-3

Coronapatiënt overleden in ziekenhuis

Gisteren is opieuw een coronapatiënt overleden in het Sint-Franciscusziekenhuis. Er verblijven nu nog 13 COVID-19 patiënten in het ziekenhuis. Momenteel wordt niemand van hen meer verpleegd op de afdeling intensieve zorgen.

fietser-van-de-week-romain-houtmeyers

Fietser van de week: Romain Houtmeyers

Onze fietser van de week, Romain Houtmeyers, is eigenlijk uit Boekt afkomstig. Maar hij woont sinds kort in Residentie Kapellehof in Heusden-Centrum. Hij kocht vorig jaar een elektrische fiets voor al zijn verplaatsingen in de buurt. Sinds kort heeft hij ook de geneugten ontdekt van het fietsroutenetwerk: door het water, het doorkijkkerkje, door de bomen en zoveel meer.

de-kijk-van-richie-568

De kijk van Richie

Een hart onder de riem van de bewoners van de woonzorgcentra, die niet veel bezoek kunnen ontvangen.

opnieuw-een-ongeval-in-de-meylandtlaan

Opnieuw een ongeval in de Meylandtlaan

Vanmorgen is opnieuw een verkeersongeval gebeurd op de Meylandtlaan. Een auto die uit de Ubbelstraat kwam ging dwars door de middenberm en kwam er tegen een gloednieuwe bestelwagen terecht. Er vielen geen gewonden maar de schade aan de wagens is groot en de straat lag bezaaid met brokstukken. (foto's Kristof Cuppens, Geert Schops)

5-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

5 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

5 nieuwe besmettingen brengen het totaal in Heusden-Zolder op 1387 inwoners die sinds half maart positief getest zijn op het coronavirus. De afgelopen week kwamen er 28 besmettingen bij, een gemiddelde van 83 per 100.000 inwoners. Maar nogmaals, gemiddeld doen de meeste andere Limburgse gemeenten het momenteel slechter dan Heusden-Zolder. 

2-lichtgewonden-bij-botsing-in-boekt

2 lichtgewonden bij botsing in Boekt

Bij een botsing tussen twee auto's in de Meylandtlaan zijn vanmiddag twee lichtgewonden gevallen. Bij de klap was er ook behoorlijk wat schade en het verkeer verliep een tijdje moeizaam tot de wagens getakeld waren. (foto's Geert Schops)

licht-in-onze-straten-41

Licht in onze straten

De appartementsbewoners in de Noordberm hebben ook erg hun best gedaan. 

belcar-4-keer-op-6-op-circuit-zolder

Belcar 4 keer op 6 op Circuit Zolder

De Belcar-kalender voor 2021 ligt ondertussen ook vast en het Belgisch kampioenschap zal zich grotendeels op Circuit Zolder afspelen. De eerste ronde is er op 8 en 9 mei tijdens het New Race Festival op Zolder, op 22 en 23 mei verhuist het circus naar de Hockenheimring voor de Hankook 12 Hours, op 4 en 5 juni is Spa-Francorchamps gastcircuit tijdens de Spa Euro Race. De 24 Hours van Zolder op 3 en 4 juli vormen zowat het hoogtepunt, maar daarna komen ook nog de Historic Grand Prix (…) Lees het hele bericht

licht-in-onze-straten-40

Licht in onze straten

Nog eentje uit Rijthof, waar de buurt enthousiast deelneemt aan de 'actie'. 

de-koning-van-de-luchtfabriek

De koning van de Luchtfabriek

Nu de kerstvakantie gestart is, komen er ook alsmaar meer jonge bezoekers over de vloer bij Artikel 27. Deze jonge kerel voelde zich vandaag alvast de koning te rijk op het kunstwerk van Stefan Elsen uit Heusden-Zolder. 

een-eindejaarszjat-voor-250-gezinnen

Een 'eindejaarszjat' voor 250 gezinnen

Vorig jaar maakte de gemeente Heusden-Zolder een prachtig en sfeervol eindejaarsfilmpje, op domein Bovy met meer dan 200 figuranten. Het was niet evident om een sterke opvolger te bedenken in een periode met zoveel beperkingen. Toch is een leuk nieuw concept uit de bus gekomen. Een filmpje waarin 250 gezinnen, willekeurig gekozen uit alle kerkdorpen, worden verrast met een pakketje. Onder het motto ‘zjat voor de sfeer’ wil het lokaal bestuur symbolisch wat gezelligheid brengen tijdens de feestdagen. Daarom bevat elk pakket alles om een lekkere zjat warme chocomelk te maken.

metsers-stjeke-de-mee-opbe-boo

Mètsers stjêke de mèè opbe boo

"Ze hemme de mèè gestoke opbe boo". Daarstraks nog een woning in opbouw gezien, waar de ruwbouw klaar was: we wisten niet dat metselaars nog de traditie onderhielden om aan het einde van de metselwerken een versierde tak op de schouw te steken. De eigenaar werd dan vroeger verondersteld te trakteren ...

mega-world-is-failliet-verklaard

Mega World is failliet verklaard

 De ondernemingsrechtbank in Mechelen heeft vanmiddag Mega World failliet verklaard. Zowat 650 mensen verliezen hun werk. Daarmee komt ook een einde aan de Mega World in de Koolmijnlaan. Die heeft daar slechts een kort bestaan gekend dit jaar. Nadat de moedergroep de Blokkerwinkels bij ons opdoekte, nam prijzenkraker Mega World - ook Nederlands van oorsprong - de filialen over. Maar al snel kwam eigenaar Dirk Bron onder vuur te liggen omdat er in Nederland gerechtelijke (…) Lees het hele bericht

3-patienten-mochten-ziekenhuis-verlaten

3 patiënten mochten ziekenhuis verlaten

3 patiënten waren voldoende hersteld om het Sint-Franciscusziekenhuis te verlaten, 1 nieuwe is opgenomen. Dat brengt het totaal vandaag op 14 coranapatiënten van wie 2 op intensieve zorgen.

parochies-zwaaien-pastoor-giuseppe-uit

Parochies zwaaien pastoor Giuseppe uit

De voorzitters van de parochieteams van de federatie Zolder en de parochie-assistente namen onlangs al afscheid van pastoor Giuseppe Di Salvatore. Die gaat op 1 januari met pensioen en keert terug naar Italië. Ze gaven hem een kelk als geschenk. De pastoor-moderator zelf neemt deze week afscheid in de parochiebladen van Heusden en Zolder. Hij was zes jaar aan de slag in Zolder. (foto's Lode Beylemans)

de-besmettingen-op-wijkniveau

De besmettingen op wijkniveau

Dat het aantal nieuwe coronabesmettingen daalt, blijkt ook uit het weekoverzicht van 14 tot en met 20 december. Toen zijn 35 inwoners van Heusden-Zolder positief getest. Opgedeeld naar de wijken zijn de koplopers Berkenbos (6), Voort-kern (5) en Heusden-Centrum De Hoeven (4). 3 nieuwe gevallen waren er in Boekt-kern, 2  in Halvijvers, Lindeman en Zolder-Centrum Sluisbamd. In de andere wijken van Heusden-Zolder waren er 1 of geen nieuwe besmettingen. 

de-kijk-van-richie-567

De kijk van Richie

Niet alleen het virus muteert ... 

tip-van-de-bib-kamiel-de-bruyne-yarne-daeren

Tip van de Bib: Kamiel De Bruyne en Yarne Daeren

De mensen van de bib raden onze deze week 'Er was misschien eens: 20 verhalen die waargebeurd zijn. Of niet?' aan, van auteur Kamiel De Bruyne en illustrator Yarne Daeren. Het is een prachtige combinatie van voorleesverhaal en weetjesboek. Wie kan de meeste punten bij elkaar sprokkelen door te raden of een verhaal waar is of niet? Ook zeker de moeite om als volwassene te lezen.

Korte inhoud

Er was misschien eens (…) Lees het hele bericht

7-bussen-op-de-10-rijden-in-limburg

7 bussen op de 10 rijden in Limburg

Ook vanochtend zijn er weer problemen bij De Lijn door vakbondsacties. In Limburg rijdt naar schatting 70 % van de bussen, dat is al een stuk meer dan gisteren. De vakbonden voeren actie omdat ze een oplossing willen voor de problemen bij de technische diensten van De Lijn, ze eisen ook meer loon. Gisteren na de middag heeft een overleg tussen vakbonden en directie niets opgeleverd, straks komt er een nieuwe vergadering. 

besmettingen-nemen-langzaam-toe

Besmettingen nemen langzaam toe

Er zit een langzame groei in het totaal aantal besmettingen bij inwoners van Heusden-Zolder, gisteren zijn er 2 bijgekomen zodat de teller nu op 1382 staat. Als we de tabel bekijken over de afgelopen 14 dagen, dan behoort Heusden-Zolder - berekend over het gemiddelde per 100.000 inwoners - zelfs tot de betere gemeenten in Limburg.

brandje-in-tuinhuis

Brandje in tuinhuis

 De brandweer moest vanavond ook nog naar het Sint-Barbaraplein. Daar was door een onbekende oorzaak brand ontstaan in een tuinhuis. Een buur zag het vuur en verwittigde de brandweer, die had het vuur snel onder controle en kon de schade beperken.

licht-in-onze-straten-39

Licht in onze straten

Veel lichtjes ook aan deze woning in de Lodewijk Dosfellaan. 

sommige-proximusabonnees-al-uren-zonder-internet

Sommige Proximusabonnees al uren zonder Internet

Heel wat klanten van Proximus in Heusden-Zolder zitten al sinds vanmiddag zonder Internet en andere diensten van de provider. Daardoor zijn niet alleen privé-personen getroffen maar ook handelaars, een apotheek en dokterspraktijken. Een deel van hun werking is daardoor zo goed als onmogelijk. Zij krijgen bij Proximus ook niemand meer te pakken voor meer uitleg. Andere klanten van de maatschappij in Heusden-Zolder hebben dan weer geen problemen. Maar voor wie er mee zit, sleept het probleem ondertussen al zeker 7 uur aan. UPDATE Dinsdagochtend krijgen we meldingen van gebruikers die nog steeds zonder internet zitten. UPDATE Ondertussen is in de loop van de ochtend op de meeste plaatsen het teleloon- en internetverkeer hersteld. Er zou sprake geweest zijn van een kabelbreuk in de Pastoor Paquaylaan. 

in-de-heliomobiel-met-de-zonnewende-mee

In de Heliomobiel met de zonnewende mee

't Heeft geregeld geregend vandaag. Toch stappen we op de dag van de zonnewende in de Heliomobiel van kunstenaar Bruin Smeyers en reserveren een rechtstreeks ticket naar de zon.  't Is één van de kunstenaars wier werk dagelijks te zien is op Artikel 27. De expo is ondertussen vandaag over de 1.000 gereserveerde tickets gegaan. 


licht-in-onze-straten-38

Licht in onze straten

Ook mooi hoe dit voortuintje in de Geenrijt vol lampjes is gehangen. 

hinder-op-e-314-door-zwaar-ongeval

Hinder op E 314 door reeks ongevallen, 1 dode

Vermijd best de E 314 richting Genk. Het verkeer verloopt daar moeizaam door twee ongevallen. Eerst gebeurde een aanrijding ter hoogte van Park Midden-Limburg. Er ontstond een file en in de staart daarvan reed een bestelwagen in op een vrachtwagen. De brandweer van Heusden-Zolder kwam ter plaatse om de slachtoffers te bevrijden. Ondertussen is bevestigd dat de bestuurder van de bestelwagen is overleden. Ondertussen is aan het einde van de file nog een ongeval gebeurd. 


kerkklokken-luiden-op-kerstmis-s-middags

Kerkklokken luiden op Kerstmis 's middags

Op kerstdag om 12 uur 's middags zullen in alle kerken de klokken luiden. De bisschoppen in ons land hebben daartoe opgeroepen. Het is bedoeld als signaal van troost en hoop in het bijzonder aan wie getroffen wordt door het coronavirus. Ook willen ze op die manier een hart onder de riem steken van de mensen die strijden tegen het coronavirus, in het bijzonder de velen in de zorg.  En het is volgens de bisschoppen een"signaal van verbondenheid onder ons allen". In maart was er ook al een oproep van de bisschoppen om 's avonds de angelusklok te luiden, uit solidariteit met de applaus- en andere acties die toen elke avond werden gehouden.

gematigd-positieve-reacties-op-kolenhavenplannen

Gematigd positieve reacties op Kolenhavenplannen

Er komen gemengde reacties op de plannen van de Vlaamse regering om opnieuw werk te maken van de verdere ontwikkeling van de kolenhaven. Burgemeester Mario Borremans (GOED) is matig optimistisch met de ervaring van de vorige keer in het achterhoofd. Hij vindt het wel een pluspunt dat de lokale besturen en inwoners mee betrokken worden in de zoektocht naar alternatieven zodat de dorpskernen van Viversel, Eversel-Ubbersel en Genenbos kunnen gevrijwaard blijven. Wel (…) Lees het hele bericht

politie-betrapt-corona-overtreders

Politie betrapt corona-overtreders

De politie heeft zaterdag ook een aantal coronaovertreders betrapt. In een café waren vier personen samen aan het verbouwen, zonder mondmasker en ze dronken ook gezellig een pint. Iets later zijn 5 personen beboet wegens het schenden van de avondklok. Vrijdagavond was er ook nog een controle op het Schachtplein en Brancardiershof. In totaal werden op beide parkings 15 wagens  aangetroffen. De bestuurders waren in (…) Lees het hele bericht

reeks-verkeersovertreders-beboet

Reeks verkeersovertreders beboet

De politie is zaterdag met 7 mensen op pad gegaan voor controles. 86 bestuurders moesten blazen, twee van hen moesten hun rijbewijs inleveren, één voor drie uur, de ander voor zes uur. Een andere bestuurder had cocaïne gebruikt. Zijn rijbewijs kon niet ingetrokken worden want … hij had er geen. Daarnaast zijn nog een reeks andere overtreders beboet: 1 wegens voertuig toevertrouwen aan iemand zonder rijbewijs, 1 sturen zonder rijbewijs, 1 vervallen keuring , 1 boete voor het (…) Lees het hele bericht

okra-eversel-bezocht-zijn-leden

OKRA Eversel bezocht zijn leden

Okra Eversel, werkt in stilte zonder vergaderingen toch verder voor zijn leden. Het bestuur ging langs bij elk lid en bezorgde hen een mondmasker, met wensen voor een goede gezondheid en en een kaars met om  wat licht te bezorgen in deze donkere tijden. Hoe het de komende periode moet verlopen, is nog af te wachten. Maar de 80-plussers zullen weer zoals elk jaar kunnen rekenen op een goed gevulde fruitkorf. (foto's Marcel Neven)

fotografeer-jouw-visie-op-de-toekomst

Fotografeer jouw visie op de toekomst

Kunstenaar Mark Swysen, CC MUZE en ZLDR Luchtfabriek organiseren een fotoproject 'Social Distance/Rethinking Society'. Dit fotoproject wil mensen aanzetten om mee te denken over derichting waar we na de covid-19 met onze samenleving naartoe willen. Daarom wordt iedereen opgeroepen om foto's in te sturen over wat de Covid-19 crisis betekent voor hem of haar, hoe hij of zij de samenleving van de toekomst ziet en wat voor de betrokkene echt relevant en prioritair is. (…) Lees het hele bericht

16-patienten-in-het-ziekenhuis

16 patiënten in het ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis is 1 coronapatiënt bij opgenomen, zo worden er momenteel 16 verzorgd. 2 van hen liggen op de afdeling intensieve zorgen. 

de-kijk-van-richie-566

De kijk van Richie

Dromen kan nooit kwaad. 

helft-van-de-bussen-van-de-lijn-rijdt-niet

Helft van de bussen van De Lijn rijdt niet

Opgelet als je vandaag de bus wilt nemen, er wordt namelijk gestaakt bij De Lijn. De vakbonden voeren actie om problemen aan te kaarten bij de technische dienst en ze vragen ook een hoger loon. Daarom is gevraagd om het werk te onderbreken. Volgens de directie zou over het algemeen vanochtend de helft van de bussen niet uitrijden, dus dat zal zich ook laten voelen bij de ritten die in Heusden-Zolder passeren.

6-bijkomende-besmettingen-in-heusden-zolder

6 bijkomende besmettingen in Heusden-Zolder

6 nieuwe besmettingen brengen het totaal in Heusden-Zolder op 1380 sinds de uitbraak van de pandemie. De voorbije week hadden we er 24, of omgerekend een gemiddelde van 71 per 100.000 inwoners. Dat is uiteraard nog altijd veel te hoog maar in de twee-weken tabel staan we in Limburg momenteel op de 18de plaats, het is een tijd geleden anders geweest. 

regering-neemt-dossier-kolenhaven-weer-op

Regering neemt dossier kolenhaven weer op

Er komt opnieuw schot in het dossier van de kolenhaven. Zoals bekend is het de bedoeling daar meer plaats te geven aan bedrijven die gebruik maken van de scheepvaart. De Vlaamse ministers Zuhal Demir (N-VA) en Lydia Peeters (Open VLD) hebben aangekondigd dat ze volgend jaar het dossier terug uit het slop willen halen, nadat in minister Weyts (N-VA) het onder druk van protest in 2017 in de koelkast stopte. Vooral de ontsluitingsweg stootte destijds op verzet in (…) Lees het hele bericht

licht-in-onze-straten-37

Licht in onze straten

Een hart in de Acht Meilaan. Een gebaar naar de zorg? 

de-verborgen-hoekjes-van-een-expo

De verborgen hoekjes van een expo

127 kunstkijkers hebben vandaag in twee tijdsblokken Artikel 27 bezocht. Voor wie er nog niet was - maar nog tot 10 januari de tijd heeft daarvoor - tonen we hier nog een filmpje dat Pieter Bas maakte van de verborgen hoekjes, net voor de lockdown inging.

licht-in-onze-straten-36

Licht in onze straten

Ook een versierde woning aan de Verloren Kost. 

de-brug-dacht-ook-aan-minderbedeelden

De Brug dacht ook aan minderbedeelden

De leerlingen van De Brug zorgden samen met de leerkrachten in de laatste dagen voor de vakantie niet alleen voor kerstsfeer op school. Ze hielden - uiteraard met steun van hun ouders - een inzamelactie van voeding en andere producten voor de minderbedeelden van Heusden-Zolder.  De 'oogst' mocht meer dan gezien worden. (foto Inge Vreys)

ook-in-viversel-staat-de-kerststal

Ook in Viversel staat de kerststal

In Viversel wordt traditioneel de adventsboom met lichtje geplant bij het begin van de Advent. Door de corona verloopt het dit jaar anders, geen eucharistie, geen receptie, ... In de aanloop naar de vierde adventszondag werd de kerststal geplaatst. Op kerstdag wordt het kindje Jezus in de kribbe gelegd. De kinderen van Viversel hebben wel hun eigen boodschappen genoteerd en die zijn in de boom gehangen. (foto Lode Beylemans)

en-toch-wordt-het-winter

En toch wordt het winter ...

Een beetje een raar weertje vandaag met wolken, zon en regen, wel met kleurschakeringen. Maar allesbehalve winterweer. En toch begint morgen 11.02 uur de astronomische winter. (foto Jean Vandevoort)

je-kunt-weer-te-voet-naar-genenbos

Je kunt weer te voet naar Genenbos

De werken aan de brug over het kanaal naar Genenbos schieten goed op. Vanaf nu kunnen voetgangers er over, fietsers moeten wel afstappen. (foto Greta Mullens)

doodde-wolf-damherten-en-geit-in-zolder

Doodde wolf damherten en geit in Zolder?

Het ziet ernaar uit dat vannacht een wolf heeft toegeslagen in 't Wiek in Zolder. Vanmorgen is ontdekt dat twee damherten en een geit zijn doodgebeten, weliswaar in een onbebouwd gebied. Specialisten van het  Agentschap Natuur en Bos zijn ter plaatse gekomen en hebben DNA-stalen genomen. Die stalen zullen definitief duidelijk maken of de dader (of daders) een wolf is en wellicht kan daar ook uit afgeleid worden om welke wolf het gaat.  Het zou (…) Lees het hele bericht

artiesten-van-bij-ons-we-two

Artiesten van bij ons: We Two

Uit de kerstpoll van AfterMuzeClip werd het concert van We Two op 12 oktober 2019 in het Ethiastheater gekozen. Het duo vierde er zijn 40ste verjaardag met gastoptredens Fabio Canini, Alessio Di Turi, Mauro Pawlowski, David Demuynck, Marijke Hulsmans, Sara Gilis, Ask4More#Stringquartet, Kevin Maenen, Cedric Maes, … Ze brachten er Italiaanse klassiekers, evergreens uit de 70, nummers van Elvis, Lennon, ... in oktober 2024 ligt een nieuw verjaardagsconcert vast.

de-kijk-van-richie-565

De kijk van Richie

En ze leefden nog lang en gelukkig.

drukte-in-ziekenhuis-neemt-wat-toe

Drukte in ziekenhuis neemt wat toe

In het Sint-Franciscusziekenhuis is de bezetting met coronapatiënten opnieuw licht toegenomen. Vrijdag lagen er nog 11, vandaag zijn er dat al 15. Ondertussen hebben ook 3 patiënten het ziekenhuis verlaten, er zijn er dus 7 extra opgenomen.  Twee COVID-19 patiënten worden verpleegd op de afdeling intensieve zorgen.

ook-vandaag-4-positieve-gevallen-erbij

Ook vandaag 4 positieve gevallen erbij

Net als gisteren zijn er 4 positief geteste inwoners bijgekomen in Heusden-Zolder, dat brengt het totaal op 1374 sinds de uitbraak van de pandemie. 19 besmettingen in de voorbije week zijn omgerekend een gemiddelde van 56 per 100.000 inwoners. 

licht-in-onze-straten-35

Licht in onze straten

Met enkele verlichte boompjes kun je ook al een mooi effect bereiken, zoals in de Witte Barier. 

scouts-brachten-het-vredeslicht-naar-eversel-2

Scouts brachten het vredeslicht naar Eversel

De scouts van Eversel zijn zaterdag na een voettocht vanuit Hasselt aan de kerk gearriveerd met het vredeslicht van Bethlehem. Daarmee werd alvast in de kerk een kaars ontstoken. Vanuit Eversel vertrekt het vredeslicht vanavond naar een aantal huiskamers, maar ook naar andere parochies in de buurt. En ook morgen kan iedereen nog het vuur komen uithalen om thuis in de aanloop naar Kerstmis te laten wakkeren. (foto's Ann Jordens)

licht-in-onze-straten-34

Licht in onze straten

In woonzorgcentrum De Bloemelingen hebben ze er ook werk van gemaakt. 

daan-franken-heeft-nieuwe-website-na-overname

Daan Franken heeft nieuwe website na overname

Daan Franken heeft als sluitstuk van de overname van begrafenissen J. Beyne ook de website van de uitvaartonderneming in de Koerselsebaan volledig vernieuwd en gemoderniseerd. De naam Begrafenissen Beyne wordt nog gebruikt maar er is nu Franken Uitvaartzorg aan toegevoegd.  Johan Baerts blijft wel nog de plaatsing van grafstenen en grafwerken verzorgen en dochter Stefanie blijft meewerken met Daan. Met zijn 22 jaar is Daan Franken - afkomstig uit Oudsbergen - ongetwijfeld één van de jongste begrafenisondernemers van het land. 

vandaag-gezien-236

Vandaag gezien

Er komt maar geen einde aan het verhaal van het kabouterhuis in de Mangelbeekvallei. Met een heuse upgrade is het nu zelfs helemaal in kerstsfeer ondergedompeld. 

panda-en-haan-winnen-the-masked-teacher

Panda en Haan winnen The Masked Teacher

Een week lang hebben de leerlingen van Basisschool de Schans en van de Luchtballon gezocht naar het gezicht achter de maskers van de lezende dieren tijdens The Masked Teacher. Leerkrachten van de beide vestigingen postten elke dag een filmpje waarin ze een stukje uit een boek voorlazen.  Het was in beide scholen spannend wachten op de finale en de ontmaskering van de winnaars.  In de Schans was het uiteindelijk Haan (de directeur) die de meeste stemmen (…) Lees het hele bericht

de-week-van-de-waarheid-4

De Week van de Waarheid

Heb je dat ook dat je brievenbus meer en meer uitpuilt van ongevraagde post? En dan bedoel ik niet de hopen papieren reclame. En al zeker niet belastingaanslagen of andere ongewenste facturen. Neen, het gaat mij om die meestal wat dikkere enveloppes van liefdadigheidsorganisaties. Ongevraagd krijg je allerlei gadgets en prullaria toegestuurd, steevast vergezeld van een brief met smeekbedes en uiteraard het voorgedrukte overschrijvingsformulier waar alleen nog het bedrag moet (…) Lees het hele bericht

eindejaarswedstrijd-de-derde-opgave

Eindejaarswedstrijd: de derde opgave

Voor onze derde opgave duiken we de rijke natuur van Heusden-Zolder in en zoeken we het antwoord op drie vragen:
- Welk is de adoptiesoort van Heusden-Zolder?
- Van welk natuurgebied hebben we er twee met dezelfde naam?
- Welke organisatie coördineert het project 'Mijn Mangelbeek'
Uiteraard kunnen alleen de lezers die op vorige vraag 'Domherenhof' antwoordden, nog verder deelnemen. Hun antwoord, met naam en adres, verwachten we voor woensdag 23 december om 22 uur op internetgazet[!]heusden-zolder.eu. De prijzenpot die op u ligt te wachten bestaat uit  een overnachting met luxe-ontbijt in B&B Nummer 5 in de Chrysantenlaan, twee  luxe-dinner boxen met wijn van restaurant La Passione in de Sint-Jobstraat en twee Rodania-horloges van Juwelier De Greeve in de Koolmijnlaan.

de-kijk-van-richie-564

De kijk van Richie

 Zonder verder commentaar.

4-positieve-testen-in-heusden-zolder

4 positieve testen in Heusden-Zolder

4 nieuwe besmettingen brengen het totaal in Heusden-Zolder op 1370. De voorbije week waren er 19 positieve testen, of omgerekend een gemiddelde van 56 per 100.000 inwoners. In Limburg zijn we nu zelfs naar 17 gezakt in de 14-dagen statistieken, wat op dit moment wijst op een gunstige evolutie.

licht-in-onze-straten-33

Licht in onze straten

Ook erg smaakvol, deze in de Nieuwstraat. 

vredeslicht-van-bethlehem-morgen-in-eversel

Vredeslicht van Bethlehem morgen in Eversel

Morgen komt het vredeslicht van Bethlehem naar Eversel. Traditiegetrouw gaan de scouts dat te voet in het gouwhuis in Hasselt afhalen. Het zal daar in de kerk branden morgen van 21 tot 22 uur en zondag van 9 tot 12 uur. Iedereen wordt uitgenodigd om het licht met een eigen kaars – met lantaarn tegen het uitdoven – te komen overnemen. Morgenavond zullen alvast de deken van Beringen en de pastoor van Paal het komen uithalen. In dit aparte jaar krijgt licht immers een bijzondere betekenis van hoop, (…) Lees het hele bericht

licht-in-onze-straten-32

Licht in onze straten

Een mooie kerstboom in de Ringlaan

herwig-nulens-belicht-zijn-kunstbijdrage

Herwig Nulens belicht zijn kunstbijdrage

Vanavond, na een dag met 44 kunstkijkers op Artikel 27, vertelt Herwig Nulens over zijn werk voor de expositie Verschilligheid in ZLDR luchtfabriek. Zondagnamiddag is de expo volzet, maar er zijn nog plaatsen morgen voor- en namiddag, zondagochtend en alle dagen tot en met 10 januari. Klik hier voor gratis tickets.

brand-bij-bionerga-geblust-stank-is-verdwenen

Brand bij Bionerga geblust, stank is verdwenen

De brand bij Bionerga in Houthalen is sinds deze namiddag geblust en dat na bijna een week. Het trekken van een brandgang en het storten van zand langs en op het vuur en het uiteentrekken van de stapel, bleek uiteindelijk een efficiënte procedure. Daarmee is nu ook een eind gekomen aan de stank die bij moment in delen van Zolder indringend was. De burgemeester van Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans, heeft ondertussen aangekondigd, dat hij wil voorkomen dat (…) Lees het hele bericht

ook-in-zolder-zijn-de-kerstbeelden-gezet

Ook in Zolder zijn de kerstbeelden gezet

Vandaag zijn ook in Zolder-Centrum de kerstbeelden in de versierde kerststal geplaatst door de leden van het Parochieteam. Andere jaren is dat een feestelijke gebeurtenis met kinderen, zang, toespraken en een receptie. Maar helaas heeft corona ook hier anders over beslist. Pastoor Giuseppe Di Salvatore sprak een gebed uit en zegende de beelden. Op kerstdag zal de pastoor-moderator zijn afscheidsmis opdragen, die wordt uitgezonden op de Facebookpagina van de federatie Zolder. (foto's René Pollers)

vandaag-gezien-235

Vandaag gezien

Er gebeuren tegenwoordig wonderbaarlijke dingen in de Vallei van de Mangelbeek. Na het spraakmakende kabouterhuisje worden wandelaars en joggers er nu ook geconfronteerd met een soort rode druppels. Het lijkt op een artistieke interpretatie van kerstballen, die een plaatsje hebben gekregen aan overhangende takken nabij het brugje over de beek. (foto Greta Mullens)

veel-auto-s-rijden-te-snel-in-de-schansstraat

Veel auto's rijden te snel in de Schansstraat

De flitswagen van de politie stond vandaag op 4 plaatsen die gekend zijn voor hun voorbijrazend verkeer. 234 van de 921 gecontroleerde bestuurders reden te snel, één op vier dus. 2 bestuurders mogen hun rijbewijs al klaar houden om in te leveren. De eerste reed tussen 97 en 100 per uur in de Schansstraat, waar 50 het maximum is. De tweede duwde zijn gaspedaal door tot 120 per uur in de Mijnwerkerslaan, goed 70 km over de limiet. De politie vindt het alarmerend dat in de Schansstraat in 45 minuten 30 auto’s minstens 57 per uur reden waar maar 50 is toegelaten.

huis-in-eikhof-tijdelijk-onbewoonbaar-na-brand

Huis in Eikhof tijdelijk onbewoonbaar na brand

Het heeft deze voormiddag gebrand in een huis in Eikhof. Toen de bewoner thuiskwam, merkte hij dat er rook uit het plat dak kwam. De brandweer kwam ter plaatse en had het vuur vrij snel onder controlle. Toch was er binnen in de het huis  heel wat rook- en waterschade, en het plafond waar het vuur achter woedde, is compleet vernield.  Het huis is dan ook onbewoonbaar verklaard, de bewoner heeft elders tijdelijk onderdak gevonden. De oorzaak staat nog niet vast, maar volgens de politie is de schouw afgelopen week vervangen en ligt daar mogelijk de oorzaak.

nog-meer-bewoners-voor-kabouterdorp-pagadder

Nog meer bewoners voor kabouterdorp Pagadder

In de kleuterschool Pagadder is het kabouterdorp is versterkt met een paar nieuwe bewoners. En aangezien de kabouters alles mooi versierd hebben voor Kerstmis, gaan de kleuters er vanuit dat hun kleine vriendjes het naar de zin hebben. Ze zijn ondertussen ook uitgedost met muts en sjaal, het moest zomaar eens winter worden. (foto's Ann Gijbels)

er-wonen-weer-kabouters-op-bovy

Er wonen weer kabouters op Bovy

Er wonen weer kabouters op Bovy. Verschillende figuurtjes van het kabouterbos werden opgeknapt en krijgen een nieuwe thuis in een kabouterdorpje. Ze zijn nu  te vinden onder de oude eik aan het startpunt van het Hazenpad. De make-over kwam er dankzij de academie.  Elk schooljaar worden er nieuwe beelden gemaakt op basis van kunstwerkjes van de kinderen. Het zijn de leerkrachten van de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten die tijdens de lockdown (…) Lees het hele bericht

gemeente-wil-meer-sociale-woningen

Gemeente wil meer sociale woningen

Heusden-Zolder wil de komende jaren meer sociale woningen in het kader van het actieprogramma 'bindend sociaal objectief'. Daarbij is het wel de bedoeling om die sociale woningen te spreiden over het hele grondgebied en er geen meer te bouwen in de gekende locaties. Daarvoor zijn de bouwgronden van de gemeente en andere overheden in kaart gebracht en dan wordt met de sociale bouwmaatschappijen bekenen welke percelen geschikt zijn. De bevolking groeit immers en lang niet iedereen kan op de (…) Lees het hele bericht

eindejaarswedstrijd-nog-94-lezers-in-de-running

Eindejaarswedstrijd: nog 94 lezers in de running

Het juiste antwoord op onze rebus was Domherenhof.  In heel wat gezinnen is daar blijkbaar stevig aan gewerkt, en het resultaat is dat er op dit ogenblik nog 94 lezers in de running zijn. Zij  komen in aanmerking voor de twee Rodania-horloges van Juwelier De Greeve in de Koolmijnlaan, een overnachting met luxe-ontbijt in B&B Nummer 5 in de Chrysantenlaan en één van de twee  luxe-dinner boxen met wijn van restaurant La Passione in de Sint-Jobstraat. Zet u schrap want morgen komt de volgende opgave. 

rony-herlitska-wordt-algemeen-directeur

Rony Herlitska wordt algemeen directeur

Rony Herlitska wordt de nieuwe algemeen directeur van de gemeente Heusden-Zolder. Hij is na de selectieprocedure gisteravond aangesteld door de gemeenteraad. Hij treedt op 1 februari in dienst in opvolging van Yvo Aerts die met pensioen gaat. Rony Herlitska komt uit Tongeren. Hij startte zijn loopbaan in 1997 als projectingenieur bij een Limburgs bouwbedrijf. Nadien stapte hij over naar de stad Tongeren als industrieel ingenieur/preventieadviseur. In 2006 werd hij (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-563

De kijk van Richie

Iedereen op zijn manier ...

sfz-1-patient-overlijden-6-hersteld

SFZ: 1 patiënt overleden, 6 hersteld

Droevig nieuws uit het Sint-Franciscusziekenhuis want daar is een COVID-19 patiënt overleden. Er is ook positief nieuws, want 6 mensen waren voldoende hersteld om naar huis te gaan. Er liggen nu nog 11 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1 op de afdeling intensieve zorgen.

3-nieuwe-besmettingen-1

3 nieuwe besmettingen

Drie positief geteste inwoners zijn er bij gekomen in Heusden-Zolder, het totaal sinds half maart staat nu op 1366. Met 23 besmettingen in de voorbije week, daalt het gemiddelde naar 68 per 100.000 inwoners.  Over twee weken bekeken staan we in Limburg - qua totaal aantal besmettingen - op de 14de plaats.

licht-in-onze-straten-31

Licht in onze straten

Handelszaken proberen op hun manier het licht te laten schijnen, bij Dranken Bartels maakten ze een kerstboom van .... bierbakken. 

davy-schreurs-is-nieuw-lid-van-bijzonder-comite

Davy Schreurs is nieuw lid van Bijzonder Comité

Bij het begin van de OCMW-raad heeft Davy Scheurs de eed afgelegd als  nieuw lid van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst. Hij zal daar zetelen namens de CD&V en komt in de plaats van Tessa Leten die zelf om haar vervanging had gevraagd. Voor zijn eedaflegging moest Davy Schreurs wel even naar het gemeentehuis afzakken, waar de burgemeester met de steun van enkele ambtenaren de digitale raad leidde.

kevin-de-bruyne-in-wereldelftal-van-het-jaar

Kevin De Bruyne in wereldelftal van het jaar

Kevin De Bruyne is opgenomen in het Wereldelftal van het Jaar van de FIFA.  Dat is vanavond bekendgemaakt. Voor de inwoner van Bolderberg is het dit jaar al de zoveelste bekroning van zijn talent en inzet. Twee andere Belgen - Thibaut Courtois en Toby Alderweireld - zaten ook de in de voorselectie van 55 spelers, maar zij kwamen dus niet verder dan een nominatie.

profcontract-bij-genk-voor-dario-cutillas-carpe

Profcontract bij Genk voor Dario Cutillas-Carpe

Dario Cutillas-Carpe uit Eversel heeft een contract voor drie jaar getekend bij Racing Genk. Hij startte op 6-jarige leeftijd bij SK Heusden 06, daar speelde hij tot 2011. Daarna verhuisde hij naar Racing Genk waar hij in de jeugdacademie werd opgenomen. Hij komt daar uit een sterke lichting met allemaal spelers geboren in 2004.  Hij is een spits - maar kan ook als aanvallende middenvelder ingezet worden - en scoort vlot. Dit jaar toonde hij zich meer dan eens bij de beloften van Genk, dat levert hem alvast een contract tot 2023 op. (foto Dominique Vaes)

geheimzinnig-paaltje-is-hoogte-ijkpunt

Geheimzinnig paaltje is hoogte-ijkpunt

Afgelopen maandag lanceerde Philippe De Pauw een vraag in verband met een mysterieus paaltje ter hoogte van Vogelsanck. Nogal wat andere lezers hebben daar op gereageerd. En ze zijn het er eigenlijk allemaal over eens: het gaat om het hoogtepeil. Ingenieur Roger Wehenkel bijvoorbeeld herinnert zich dat de hoogte van het maaiveld in die omgeving schommelt rond de 35 tot 40 meter TAW (Tweede (…) Lees het hele bericht

samana-eversel-vergeet-zijn-leden-niet

Samana Eversel vergeet zijn leden niet

Dit jaar brengen de kernleden van Samana Eversel een deur of raambezoek aan hun leden.Ze krijgen een zakje gevuld met kerstwensen en wat lekkers. Ook de kernleden zelf kregen een kleine attentie aangeboden voor hun niet aflatende inzet. (foto's Mieke Swerts)


afbraak-villa-mozart-gestart

Afbraak Villa Mozart gestart

In Bolderberg is de afbraak gestart van de voormalige seniorie Villa Mozart,  het gebouw dat destijds eerst als hotel werd neergezet. Daar kan binnenkort het nieuwe appartementsgebouw verrijzen. (foto Greta Mullens)

licht-in-onze-straten-30

Licht in onze straten

Ook stijlvol versierd, deze woning langs de Zolderseweg. 

kleuters-groeten-bewoners-de-bloemelingen

Kleuters groeten bewoners De Bloemelingen

Vandaag wandelden 50 kleine kerstmannen van Beekbeemden naar WZC De Bloemelingen. Daar zorgden ze voor warmte en liefde op afstand voor de bewoners en het personeel. Ze vinden het jammer dat de maandelijkse klasbezoekjes aan de senioren in deze tijd niet kunnen plaatsvinden. (foto's An Vanoppen)

vdab-zal-op-de-schacht-blijven

VDAB zal op De Schacht blijven

De publieke zitting van de gemeenteraad - de laatste voor dit jaar - was er een zonder veel geschiedenis. Bij de stemming over enkele kleine aanpassingen van de tarieven voor de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen, stemde de N-VA-fractie tegen. Niet omdat ze tegen deze aanpassing als dusdanig was, maar wel omdat ze vorig jaar al de verhoging van het gemeentelijk aandeel voor de inwoners in de afvalophaling had verworpen en nu vaststelde dat die ook voor volgend jaar niet (…) Lees het hele bericht

bijna-200-bestuurders-reden-te-snel

Bijna 200 bestuurders reden te snel

De politie hield gisteren snelheidscontroles op 5 plaatsen in Heusden-Zoler. 197 van de 718 bestuurders reden te snel, ruim 27 %. 3 bestuurders zullen hun rijbewijs mogen inleveren. Zij haalden in de Bieststraat, waar maar 50 is toegelaten, snelheden tot 90, 100 en 115 km/u. Ze zullen later voor de politierechter moeten verschijnen.

t-molenholleke-hield-een-x-mas-run

't Molenholleke hield een X-Mas-run

De leerlingen van de lagere school 't Molenholleke lieten zich vandaag sponsoren.  Doorheen het schoolgebouw en over de speelplaats  hielden ze een heuse X-Mas-run met vele blozende kaakjes als resultaat.  Morgen houden de juffen nog  een corona proof feestje in de klas bij de kerstboom.  En dan gezond de kerstvakantie in  ... (foto's Rita Grosemans)

familie-broux-schenkt-cadeaugeld-aan-goede-doelen

Familie Broux schenkt cadeaugeld aan goede doelen

De kerstperiode is aangebroken, de tjid bij uitstek dat massaal cadeautjes worden gegeven. Sommigen laten zich door deze tijd of door de Warmste Week ook inspireren om aan anderen of goede doelen te denken. Zo ook de familie Broux. Kerstmis draait voor hen niet rond de cadeaus en dus beslisten ze samen om hun cadeaugeld van ouders en grootouders aan een zelfgekozen goed doel te schenken. En dus mogen Mercy Ships, WWF en Make a Wish zich verwachten aan een mooie cent van Annelien, Lisanne, Milan en Laurien. Als dat geen prachtig voorbeeld is voor velen onder ons die ook niets tekort hebben ...

nog-geregeld-geurhinder-door-brand-bionerga

Nog geregeld geurhinder door brand Bionerga

Gisteravond was er toch weer sprake van meer geuroverlast in Zolder en Lillo door de brand bij Bionerga. Uit de metingen bleken wel geen verhoogde CO-waarden of overschrijving van de daggrenswaarden van fijnstof. De aanleg van de brandweg gaat voort, maar de buurtbewoners moeten ook de komende dagen nog rekening houden met geurhinder. Het weer zal daarbij ook een rol spelen uiteraard.

ruim-8-moet-vuilniszakken-nog-afhalen

Ruim 8 % moet vuilniszakken nog afhalen

Meer dan 8 % van de inwoners heeft zijn huisvuilzakken voor dit jaar nog niet afgehaald. Uit de actuele cijfers blijkt dat 88,08 % van de bevolking de vuilniszakken heeft afgehaald binnen Heusden-Zolder zelf: 54,25 % bij de lokale handelaars, 32,26 % in het gemeentehuis en 1,57 % in het recyclagepark. 3,31 % haalde de vuilniszakken buiten Heusden-Zolder op. In principe kun je nog tot 31 december de zakken afhalen, hou wel rekening met de sluiting van de gemeentediensten. Op 8 februari komen de nieuwe zakken beschikbaar.

vliegtuig-meet-s-nachts-warmteverlies-van-uw-dak

Vliegtuig meet 's nachts warmteverlies van uw dak

Het nachtelijk vliegtuigje dat de afgelopen tijd geregeld te horen was boven Heusden-Zolder, doet dat in opdracht van Fluvius. Op de Flight Radar is duidelijk te zien hoe het rechtlijnige vluchten heen en weer maakt. Ook de rest van de winter zijn nog vluchten gepland boven Limburg, niet noodzakelijk dagelijks, dat hangt van de weersomstandigheden af. De vluchten gebeuren niet toevallig in de winter en 's nachts. Het vliegtuig meet aan de hand van foto's hoeveel warmte er (…) Lees het hele bericht

sponsors-verbreden-aanbod-van-st-vincentius

Sponsors verbreden aanbod van St.-Vincentius

Vandaag en morgen zijn er weer openwinkeldagen bij Sint-Vincentius. De gezinnen of alleenstaanden die tot de doelgroep behoren, mogen dan weer hun keuze komen maken uit het aanbod. Enkele sponsors hebben dat aanbod flink aangedikt: traiteur Raf Loos met verse soep, wafels van bakkerij Vanuytrecht uit Herk-de-Stad, pompoenen van een gulle schenker uit Boekt en een doos onderhoudsproducten voor iedereen van Rotary Houthalen Midden-Limburg. (foto's Stefan Was)

de-kijk-van-richie-562

De kijk van Richie

Iedereen vlamt. 

nog-17-in-het-ziekenhuis

Nog 17 in het ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis verblijven vandaag 17 coronapatiënten, nog steeds liggen er 2 op de afdeling intensieve zorgen. 3 personen waren voldoende hersteld om naar huis te gaan, 1 nieuwe is opgenomen. 

4-nieuwe-positieve-inwoners

4 nieuwe positieve inwoners

4 nieuwe besmettingen brengen het totaal op 1363 positief geteste inwoners in Heusden-Zolder. De voorbije week zijn er 23 gevallen bijgekomen, of een gemiddelde van 68 per 100.000 inwoners. 

licht-in-onze-straten-29

Licht in onze straten

Deze bewoners van de Inakker hebben ook meer dan hun best gedaan. 

leerlingen-maken-kaarten-voor-berckenbosch

Leerlingen maken kaarten voor Berckenbosch

De leerlingen van het 3de leerjaar van Beekbeemden wilden de bewoners van woonzorgcentrum Berckenbosch een hart onder de riem steken in deze moeilijke tijd. Ze knutselden voor elke bewoner een kaart met daarop een mooie wens. Zo hopen ze een beetje warmte, licht en vriendschap te brengen, maar op een veilige afstand. Een gebaar dat ongetwijfeld  heel erg zal gewaardeerd worden. (foto's An Vanoppen)

jean-stuyck-over-zijn-werk-tussen-de-machines

Jean Stuyck over zijn werk tussen de machines

De expo Artikel 27 heeft er zijn eerste volledige week op zitten. Er zijn al exact 365 bezoekers gepasseerd, heel symbolisch één voor elke dag van dit bizarre jaar.  Vanavond vertelt Jean Stuyck over zijn werk. Intiem maar sterk aanwezig. 


licht-in-onze-straten-28

Licht in onze straten

Met een lichtslang of een lijn van lichtjes kun je zelf ook creatief zijn, zoals deze inwoner van het Rijthof bewijst. 

brand-bionerga-veroorzaakt-geurhinder-in-zolder

Brand Bionerga veroorzaakt geurhinder in Zolder

De brand bij Bionerga in Houthalen woedt nog altijd voort, hij speelt zich af in een bunker waar een gigantische houthoeveelheid ligt opgeslagen. De rookontwikkeling zorgt ook geregeld voor geurhinder in delen van Zolder. Er gebeuren CO-metingen en die wijzen uit dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. De brandweer heeft gisteren al beslist om de houtvoorrraad gecontroleerd te laten opbranden. Vandaag is wel gestart met de aanleg van een brandgang in de (…) Lees het hele bericht

19-mensen-in-het-ziekenhuis

19 mensen in het ziekenhuis

 Er zijn opnieuw 2 mensen met een coronabesmetting opgenomen in het Sint-Franciscusziekenhuis, dat brengt het totaal aantal op 19. Twee van hen verblijven nog steeds op de afdeling intensieve zorgen.

nummerplaat-in-karton-mag-dat-niet

Nummerplaat in karton. Mag dat niet?

Bij de controleacties gisteren heeft de politie ook boetes uitgeschreven voor een niet correcte kentekenplaat op de aanhangwagen. De bestuurder zei dat hij niet wist dat je niet zomaar je nummerplaat op een stuk karton mag schrijven en ophangen op de aanhangwagen. 6 bestuurders negeerden de tonnagebeperking tot 3,5 ton in de M. Scheperslaan en kregen een boete. Voorts werd ook nog een bestuurder beboet omdat hij zijn gordel niet droeg, een andere omdat de keuring van zijn auto niet in orde was.  Positief was dan weer dat niemand ... positief was, niet aan alchohol en niet aan drugs.

een-bestuurder-moest-nog-9-000-euro-betalen

Eén bestuurder moest nog 9.000 euro betalen

De politie heeft gisteren samen met de Vlaamse Belastingdienst (VLabel) een controle gehouden op twee plaatsen in Heusden-Zolder. daarbij is voor bijna 13.300 euro aan openstaande schulden geïnd. 12 bestuurders die de overheid nog geld moesten betalen, liepen tegen de lamp. Eén bestuurder moest liefs 9.000 euro tevoorschijn toveren. 

peluche-werkt-voor-kwetsbare-kinderen

Peluche werkt voor kwetsbare kinderen

Kind en Taal Heusden-Zolder kreeg Linda van Peluche op bezoek en ze kwam niet met lege handen. Ze had een 30-tal pakketten voor kinderen bij. Peluche zet zich in voor kinderen in kwetsbare leefsituaties. De vereniging kan een beroep doen op een grote groep vrijwilligers die met de hand spulletjes maken met als doel het welzijn van kwetsbare kindjes te bevorderen. Linda daagt de vrijwilligers telkens ook uit om hun beste creatie te maken. En daar komen dan weer (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-ali-demirci

Fietser van de week: Ali Demirçi

Ali Demirçi woont op de Mommeplas en doet zijn boodschappen met de fiets. Een fietstas en mandje zijn daarbij erg handig. Hij was op de foto net fruit gaan kopen in de Koolmijnlaan, fruit eten is al net zo gezond als fietsen trouwens. Nominaties zijn nog altijd hier welkom.

3-nieuwe-besmettingen-heusden-zolder-uit-top-10

3 nieuwe besmettingen, Heusden-Zolder uit top 10

3 besmettingen zijn er bijgekomen bij inwoners van Heusden-Zolder, dat brengt het totaal op 1359 sinds de uitbraak van de pandemie. Er waren 30 positieve testen in de afgelopen week, of een gemiddelde van 89 per 100.000 inwoners.  Voor het eerst sinds lange tijd staat Heusden-Zolder niet meer in de top 10 van de 2-weken-dashboard van Sciensano, nu is dat de 11de plaats. 

licht-in-onze-straten-27

Licht in onze straten

Nog een mooie uit Zolder, in de Witte Barier.

licht-in-onze-straten-26

Licht in onze straten

Dit is de kerstversiering van Kenny Van Limbergen in de Guido Gezellelaan. 

de-besmettingen-in-heusden-zolder-op-wijkniveau-1

De besmettingen in Heusden-Zolder op wijkniveau

In de week van 7 tot en met 13 december zijn 37 inwoners van Heusden-Zolder positief getest. De meeste positieve gevallen telden de wijken Berkenbos en Boekt-kern, elk 6.  3 besmettingen waren er in Heusden-Centrum-De Hoeven en Halvijvers. 2 zijn er geteld in Geenrijt-kern, Heusden-Centrum, Lindeman, Ubbersel-Mangelbeek, Zolder-Centrum-Sluisbamd. De andere wijken hadden 1 of geen positieve gevallen. Beleidsverantwoordelijken en artsen blijven benadrukken dat de huidige (…) Lees het hele bericht

toch-papierophaling-in-viversel-en-berkenbos

Toch papierophaling in Viversel en Berkenbos

Er komen deze maand dan toch nog papierophalingen in Viversel en Berkenbos. Zoals bekend waren onder druk van de coronamaatregelen begin november de ophalingen door verenigingen opgeschort. Maar omdat er niet meteen zicht is op verbetering, kwamen verenigingen met een actieplan om de ophalingen toch volgens de geldende maatregelen uit te voeren. De gemeenten zullen daar toezicht op houden. Voor Heusden-Zolder staan er zo nog twee op de kalender: zaterdag 19 december in Viversel en zaterdag 26 (…) Lees het hele bericht

17-coronapatienten-in-ziekenhuis-1

17 coronapatiënten in ziekenhuis

 2 coronapatiënten waren voldoende hersteld om het Sint-Franciscusziekenhuis te verlaten. 3 anderen zijn opgenomen zodat er nu in het totaal 17 verblijven. 2 onder hen liggen nog altijd op de afdeling intensieve zorgen.

laurens-vanthoor-rijdt-in-canadese-porsche

Laurens Vanthoor rijdt in Canadese Porsche

Laurens Vanthoor kan dan volgend jaar toch opnieuw het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship gaan betwisten, nadat zijn huidige Porscheteam ermee stopt. Hij is aangetrokken als rijder voor het Canadese Pfaff Motorsports voor de GTD-klasse. Daarvoor krijgt hij en Porsche 911 GT3 R ter beschikking, zijn teamgenoot wordt de Canadees Zach Robichon, vorig jaar winnaar van de Sprint Cup. In de uithoudingsraces krijgt het duo versterking van Lars Kern en voor de 24 uur van Daytona komt ook Matt Campbell erbij.

de-kijk-van-richie-561

De kijk van Richie

Nu wil allicht iedereen een knuffelcontact ...

tip-van-de-bib

Tip van de Bib

De mensen van de bib kozen deze week voor 'Het tij hoog, de maan blauw' van Jolien Janzing. En ze zijn er erg enthousiast over: Wat een heerlijke historische roman! ?Van de eerste tot de laatste pagina weet Janzing de lezer te boeien. Het contrast tussen het armzalige leven op het schip bij Adrien en de rijkelijke diners van Le´onie, de historische context, de relaties tussen de personages en ook het streepje feminisme zijn maar enkele redenen waarom wij dit boek zo (…) Lees het hele bericht

geen-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-1

Geen nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Het lijkt nu toch wel echt beter te gaan met de coronabesmettingen in Heusden-Zolder. Er is gisteren geen inwoner positief getest zodat vandaag de balans blijft staan op 1356 besmette personen sinds de uitbraak van de pandemie. De afgelopen week waren er 29 nieuwe besmettingen of een gemiddelde van 86 per 100.000 inwoners.

achterstallige-ks-pensioenen-worden-uitbetaald

Achterstallige KS-pensioenen worden uitbetaald

De pensioendienst is gestart met de uitbetaling van de achterstalllige pensioenen van de ondergrondse mijnwerkers. Volgens de KS Vriendenkring zou het gaan om zowat 20.000 gepensioneerden of hun weduwen. Doordat de berekeningen niet zijn gebeurd volgens de akkoorden destijds, kregen die ongeveer 30 jaar lang te weinig pensioen. Het zou om gemiddeld 200 euro per maand gaan. Wel wordt maar 10 jaar terug in de tijd gegaan bij de berekening van de achterstallen. Alle ex-mijnwerkers krijgen een brief (…) Lees het hele bericht

robin-de-robot-die-zingt-en-kan-babysitten

Robin: de robot die zingt en kan babysitten

AUVA, de IT-Specialist van Raf Coomans uit Heusden-Zolder heeft het exclusieve Belgische verdeelrecht verkregen van de humanoïde robot Robin van fabrikant UBTech. Het gaat om een Chinese robot die zowat alles kan: van de macarena dansen tot en met een oogje in het zeil houden op je oma of je kind en tussendoor ook nog klussen als je personal assistant. En dat voor de prijs van een gemiddelde laptop of premium smartphone (tijdelijk € 799, in (…) Lees het hele bericht

licht-in-onze-straten-25

Licht in onze straten

Aan de Ringlaan maken ze duidelijk dat ook appartementsbewoners hun steentje bijdragen aan de sfeer. 

schoolstraat-bolderberg-gestopt-door-modderparking

Schoolstraat Bolderberg gestopt door modderparking

De schoolstraat aan de lagere school van Bolderberg wordt deze week stopgezet. Oorzaak ligt bij de parking die te modderig is geworden en niet meer kan gebruikt worden. De ouders mogen daarom weer parkeren op de parkings van Witte Zaal, voetbal en sporthal. De schooldirectie heeft gevraagd dat wie parkeert aan het voetbalterrein via de Lambert Hoelenstraat wegrijdt om conflicten te vermijden. De kinderen worden onder begeleiding naar de Vrunstraat (…) Lees het hele bericht

het-werk-van-mieke-tambuyzer

Het werk van Mieke Tambuyzer

30 bezoekers aan Artikel 27 konden vandaag onder meer het werk van Mieke Tambuyzer bekijken. De kunstenares vertelt zelf meer over wat zijn heeft gecreëerd. wat-betekent-dit-paaltje

Wat betekent dit paaltje?

Tijdens zijn wandeling zag Philippe De Pauw dit metalen paaltje, ongeveer 70 cm hoog, langs de kant in de dreef die vertrekt  tegenover kasteel Vogelsanck. Er staat alleen 40 op met een pijl naar onder tot op het streepje. Volgens Philppe zou aan de oude watermolen bij kasteel Meylandt ook zo'n symbool op de muur staan. Gaat het om hoogtemeters of weet iemand wat dit is? Internetgazet[!]heusden-zolder.eu

licht-in-onze-straten-24

Licht in onze straten

Eric Lemmens knutselde deze sfeervolle kerstversiering zelf in elkaar. Te bewonderen in de Geenrijt 57.

kanaalbrug-e314-klaar-in-het-voorjaar

Kanaalbrug E314 klaar in het voorjaar

In het voorjaar moet de brug van de E 314 over het Albertkanaal in Viversel  helemaal klaar zijn. Zoals alle bruggen over het kanaal wordt die ook verhoogd om schepen met 4 opeengestapelde containers door te laten. De voorbereidingen zijn ongeveer vijf jaar geleden gestart. Maar de werkzaamheden aan de brug zelf zijn de afgelopen jaren enkele keren stilgelegd door technische problemen. Elke rijrichting is een aparte brug, de ene was al omhoog gekrikt, de tweede is ook op haar (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-560

De kijk van Richie

 Iedereen doet mee. 

eindejaarswedstrijd-de-tweede-opgave

Eindejaarswedstrijd: de tweede opgave

Tijd voor de tweede opgave van onze eindejaarswedstrijd, alleen de lezers die het juiste antwoord gaven op de eerste vraag, kunnen nog verder deelnemen. Zij maken kans op één van de twee  luxe-dinner boxen met wijn van restaurant La Passione in de Sint-Jobstraat,  de twee Rodania-horloges van Juwelier De Greeve in de Koolmijnlaan of (…) Lees het hele bericht

16-personen-in-het-ziekenhuis

16 personen in het ziekenhuis

1 patiënt was voldoende hersteld om het Sint-Franciscusziekenhuis te verlaten, 2 anderen zijn dan weer opgenomen. Op dit ogenblik verblijven er 16 coronapatiënten, van wie 2 op de afdeling intensieve zorgen.

ook-voor-suyana-peru-is-corona-een-domper

Ook voor Suyana Peru is corona een domper

Bij Suyana Peru vzw, dat verschillende projecten overkoepelt die Liesbet Willems uit Heusden-Zolder mee heeft opgestart, heeft corona ook heel wat kopzorgen veroorzaakt. Voor de mensen in Peru is het moeilijk om de regels te volgen (ze moeten naar de markt voor voedsel, er is geen stromend water om de handen te wassen) en ze krijgen geen vervangingsinkomen omdat ze noodgedwongen actief zijn in de informele economie. De ploeg van Padma werkt zoveel en zo goed mogelijk via telewerk. (…) Lees het hele bericht

slechts-1-positieve-test

Slechts 1 positieve test

Goed  nieuws want vandaag is er maar 1 inwoner bijgekomen in de lijst van positief getesten. Het totaal staat nu op 1356. Afgelopen week kwamen er 29 bij, het gemiddelde bedraagt 86 per 100.000 inwoners. 

licht-in-onze-straten-23

Licht in onze straten

Deze bewoners in Zolder zien het duidelijk 'in blue'. 

de-kerstboom-van-de-buurt

De kerstboom van de buurt

 Aan het kapelletje in de Schootstraat hebben buurtbewoners een kerstboom gezet, met de oproep hem verder te komen versieren. Een boom van en voor de buurt, het samenhorigheidsgevoel kan er alleen maar door toenemen. (foto's Julien Maebe)

circuit-heeft-zijn-kalender-2021-klaar

Circuit heeft zijn kalender 2021 klaar

Circuit Zolder heeft zijn kalender voor 2021 gepubliceerd, uiteraard in de hoop dat we een min of meer normaal jaar krijgen waarin geen events hoeven afgeblazen of verplaatst te worden. Het begint op 3, 4 en 5 april met de European Cup BMX, op 8 en 9 mei is er het New Race Festival, op 3 en 4 juli - uitzondelijk vroeg - de 24 Uren van Zolder, op 7 en 8 augustus de DTM, op 21 en 22 augustus de Historic Grand Prix, op 11 en 12 september de FIA ETRC Belgian Truck Grand Prix en op 9 en 10 oktoberhet American Festival met de Nascar finales. Het spreekt voor zich dat dit alleen nog maar de grote lijnen zijn, waar nog andere events kunnen tussenkomen.

vandaag-gezien-234

Vandaag gezien

Het was weer geknipt weer voor een wandeling vandaag. Dus trok Jan Leijskens naar de Galgenberg - die in Bolderberg - en schoot er wat sfeerbeelden. 

het-jaaroverzicht-in-lego

Het jaaroverzicht in Lego

Maarten Verlinden heeft er een goede gewoonte van te maken om ieder jaar weer een jaaroverzicht in Lego te maken. De eerste versie daarvan wordt steevast gepresenteerd op Artikel 27. Hij geeft de uitleg bij de onderwerpen die dit jaar aan bod komen. 

de-keten-voor-goed-eten-is-gestart

De keten voor goed eten is gestart

Rikiolto (het vroegere Vredeseilanden) streeft ernaar dat iedereen toegang heeft tot genoeg en gezond eten, omdat goed eten een recht is. Maar dit jaar is er geen Rikolto-campagne, waarbij vrijwilligers in straten en aan warenhuizen de symbolische houten lepels verkopen.  Daarom start de organisatie de ‘keten voor goed eten’ in heel Vlaanderen, dus ook in Heusden-Zolder. Hier startte de eerste keten bij Filip en Laura van Puur Leguum. Zij  zorgen (…) Lees het hele bericht

2-coronapatienten-overleden-in-het-ziekenhuis

2 coronapatiënten overleden in het ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis zijn gisteren 2 coronapatiënten overleden. Het was ondertussen al een hele tijd geleden dat op dezelfde dag 2 overlijdens te betreuren vielen.  Gisteren heeft ook 1 patiënt het ziekenhuis mogen verlaten omdat hij voldoende hersteld was. De situatie vanmorgen was dat er nog 15 posititeve patiënten in het ziekenhuis worden verzorgd, van wie 2 op de afdeling intensieve zorgen.

artiesten-van-bij-ons-blues-lee

Artiesten van bij ons: Blues Lee

Vandaag laten we Blues Lee de revue passeren. De band bestaat 25 jaar en heeft een nieuwe CD 'Twenty Five’ uit. Frans Morawski sprokkelde in deze video een deel van de muzikale historiek. Amper twee jaar na zijn oprichting was Blues Lee al een gevestigde waarde in de Belgische bluesscene. Er kwamen optredens op het Belgium Rhythm and Blues Festival in  Blues Peer waarna clubs en festivals volgden in  de hele Benelux, Italië, Zwitserland, Slovenië, Spanje, (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-559

De kijk van Richie

De warmte zit vaak vanbinnen.

4-bijkomende-inwoners-besmet

4 bijkomende inwoners besmet

4 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder brengen het totaal op 1355 sinds de uitbraak van de pandemie. De voorbije week zijn 31 inwoners positief getest, het gemiddelde is nu 92 per 100.000 inwoners. 

licht-in-onze-straten-22

Licht in onze straten

Opvallend veel bewoners van Rijthof hebben ook hun best gedaan om er een gezellig eindejaar van te maken. 

alleen-missen-in-heusden-en-lindeman

Alleen missen in Heusden en Lindeman

Binnen de federatie Heusden zijn afspraken gemaakt in verband met het kerkbezoek naar aanleiding van de nieuwe maatregelen. Alleen in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden en de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Lindeman zullen de misvieringen zoals gewoonlijk plaatsvinden, met 14 personen en de priester. In het portaal van de kerk in Heusden ligt een map waar gelovigen zich vooraf kunnen inschrijven. Vol is uiteraard vol, maar ’t is ook de bedoeling dat de (…) Lees het hele bericht

niet-alleen-kunstkijkers-ook-kopers

Niet alleen kunstkijkers, ook kopers

Dag 3 en de eerste weekenddag van Artikel 27. Zoals bekend is het aantal bezoekers beperkt omwille van de veiligheidsmaatregelen maar toch zijn 65 kunstkijkers opgedaagd. En er zijn ook al 12 werken verkocht. Morgen (zondag) in de namiddag is het volgeboekt, maar voor de middag zijn er nog plaatsen, net als voor de komende dagen en weken.

jongedames-steunen-mammies-en-joepie-jarig

Jongedames steunen Mammies en Joepie Jarig

6 oud-chiroleidsters van Heusden organiseerden, in het kader van de Warmste Week, voor het derde jaar op rij een hap-stap-trap event voor een goed doel. Deze keer moest dat  coronaproof zijn, dus verkochten zij bakpotten (hap) met daarbij een wandelplan (stap) en een fietsplan (trap). De goede doelen waren de Mammies en het project Joepie Jarig, omdat zij als jonge moeders begaan zijn met de stijgende kinderarmoede in de gemeente. Beide (…) Lees het hele bericht

de-week-van-de-waarheid-3

De Week van de Waarheid

Aan de shopping in Bolderberg wordt dus gewerkt, de metamorfose van Holiday Shopping naar Residentie Bolderberg is ingezet. In de jaren ’70 werd het winkelcentrum gebouwd, in een tijd dat iedere stad een overdekt winkelcentrum wilde. Bolderberg koesterde toen nog stedelijke ambities. Het was de periode dat het dorp overspoeld werd door kapitaalkrachtige en kooplustige Duitsers die vertier kwamen zoeken in de formule 1 en andere autofestijnen. Alleen (…) Lees het hele bericht

ook-in-eversel-bouwden-vrijwilligers-de-stal

Ook in Eversel bouwden vrijwilligers de stal

En ook de mannen van de KWB van Eversel lieten zich niet afschrikken door het virus. Met de nodige veiligheidsmaatregelen sloegen ze - figuurlijk deze keer - de handen in elkaar om vlakbij de kerk de kerststal zijn plaats te geven. Met een combinatie van kracht en handigheid is de klus vlot geklaard. (foto Rudi Rykers)

de-kerststal-in-bolderberg-staat-klaar

De kerststal in Bolderberg staat klaar

In Bolderberg hebben de KWB-ers de handen uit de mouwen gestoken om de kerststal aan te voeren, in elkaar te zetten en van de beelden te voorzien. Dat is een traditie, maar dit jaar moest het natuurlijk allemaal wat omzichtiger gebeuren om de coronamaatregelen te respecteren. (foto's Roger Convents)

de-dorpstuintjes-verkopen-bio-pastinaaksoep

De dorpstuintjes verkopen bio-pastinaaksoep

De Dorpstuintjes.be bieden volgende week pastinaaksoep van eigen biokweek te koop aan.  Met de opbrengst willen de dorpstuiniers de kas spijzen om zo de inwoners van Heusden-Zolder de kans te geven om een eigen halve are tuin te bewerken voor 25 euro per jaar. De soep kost € 4,5 per liter, bestellen voor 17 december middernacht en afhalen en afrekenen op zaterdag 19 december om 14 uur aan de dorpstuintjes ter hoogte van de Schootstraat 66. Aan het kapelletje de trage weg nr 4960 inrijden, na 400 meter aan de linkerkant.

eindejaarswedstrijd-nog-313-lezers-in-koers

Eindejaarswedstrijd: nog 313 lezers in koers

De eerste ronde van onze eindejaarswedstrijd is afgesloten en onze mailbox werd zowat overrompeld. Het juiste antwoord was uiteraard Jumbo, dat een nieuwe vestiging in de Koolmijnlaan bouwt. Een gemakkelijke opgave om te beginnen en toch hebben nog verschillende lezers een fout antwoord gegeven. Alleen wie het juist had, mag aan de volgende ronde deelnemen en dat zijn er liefst 313. Hou de Internetgazet in de gaten, maandagmorgen volgt een nieuwe opgave, de moeilijkheidsgraad en het tempo worden dan wat opgevoerd ...  Het blijft dan ook meer dan de moeite om te spelen voor de overnachting met luxe-ontbijt in B&B Nummer 5 in de Chrysantenlaan, de twee luxe-dinner boxen met wijn van restaurant La Passione in de Sint-Jobstraat en de twee Rodania-horloges van Juwelier De Greeve in de Koolmijnlaan.

de-kijk-van-richie-558

De kijk van Richie

Golf zit in de lift. 

8-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-1

8 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Opnieuw zijn 8 inwoners van Heusden-Zolder positief getest, het totaal staat daarmee op 1351 sinds de uitbraak van de pandemie.  De voorbije week zijn er 29 bij gekomen, dat betekent gemiddeld 86 per 100.000 inwoners. 

ook-fietsersbond-tegen-plannen-terlaemenlaan

Fietsersbond kritisch over plannen Terlaemenlaan

Tot deze week konden standpunten, bezwaren en visies ingediend worden over de herinrichting van de Terlaemenlaan met vernieuwde fietspaden en een deel fietspad in twee richtingen. Op de gemeenteraad waren eerder al kritische stemmen te horen tegen de plannen. Ook de Fietsersbond heeft een uitvoerig standpunt aan het Agentschap Wegen en Verkeer overgemaakt. Dat kun je hier inkijken.

ook-succesvolle-tweede-dag-van-art-27

Ook succesvolle tweede dag van Art 27

Op de tweede dag van Artikel 27 in ZLDR luchtfabriek kwamen weer heel wat blije kunstkijkers over de vloer die op een intense en corona-veilige manier genoten van kunst. Er zijn tussen nu en 10 januari nog heel wat gratis plaatsen om het werk van Christina Mignolet en de 46 andere kunstenaars te bewonderen.

licht-in-onze-straten-21

Licht in onze straten

De bewoners van dit huis in de Nieuwstraat hebben wel heel erg hun best gedaan om kerstverlichting aan te brengen. (foto Herman Gabriëls) 

trage-wegenbeleid-van-heusden-zolder-in-de-kijker

Trage wegenbeleid van Heusden-Zolder in de kijker

In de nieuwste editie van het digitaal magazine 'Gemeente voor de Toekomst' wordt onder de rubriek 'inspiratie en voorbeelden' het trage wegenbeleid van de gemeente Heusden-Zolder in de kijker gezet. De gemeente steekt daarin trouwens alle pluimen niet op de eigen hoed (…) Lees het hele bericht

sfc-internaat-tegelijk-warm-en-coronaproof

SFC-internaat: tegelijk warm én coronaproof

In het onderwijs gaat het vaak over kleurencodes, lessen op afstand, alternatieve examens, ... maar vergeet niet dat de internaten ondertussen hun leerlingen moeten opvangen. En daar is het allemaal nog veel minder evident dan in de klas. Zo startte het internaat van het Sint-Franciscuscollege in september met code geel, momenteel code oranje. "Voor de anciens onder de internen was het een hele aanpassing  (niet meer ongeremd samen babbelen op elkaars (…) Lees het hele bericht

schans-en-luchtballonn-hebben-masked-teacher

Schans en Luchtballon hebben Masked Teacher

Basisscholen De Schans en Luchtballon organiseren ‘The Masked Teacher’. De kandidaten zullen - zoals in het TV-programma - niet zingen maar zullen elk 5 boeken voorlezen in filmpjes die aan de kinderen getoond worden. Enkele leden van het schoolteam ontpoppen zich tot een onherkenbaar personage: van ruimtevaarder tot haan. Ze zullen zichzelf voorstellen en zij zullen ook elk 5 boeken voorlezen in enkele korte filmpjes. Per dag wordt één (…) Lees het hele bericht

fietspool-in-viversel-draait-goed

Fietspool in Viversel draait goed

De St.-Jan Berchmansschool in Viversel organiseert voor het tweede schooljaar een fietspool. Na een bescheiden start is de groep gegroeid tot 22 fietsers. Initiatiefnemer en motor van het fietsproject meester Steven Goris kan op ondersteuning rekenen van collega's en vrijwilligers. De meest veilige route werd gekozen voor deze 5 km lange woon-schoolverplaatsing. De school organiseerde samen met de Fietsersbond Heusden-Zolder ook een info-avond. Alle aspecten van (…) Lees het hele bericht

17-coronapatienten-in-ziekenhuis

17 coronapatiënten in ziekenhuis

Er zijn twee positieve patiënten extra opgenomen in het Sint-Franciscusziekenhuis. Het totaal staat daarmee op 17. Er verblijven nog steeds drie mensen op de afdeling intensieve zorgen.

in-t-molenholleke-neemt-deel-aan-sciensano-studie

't Molenholleke neemt deel aan Sciensano-studie

 't Molenholleke neemt deel aan een studie van Sciensano.  Deze studie onderzoekt de antistoffen tegen SARS-CoV-2 in speeksel van kinderen, jongeren en schoolpersoneel.  Sinds begin 2020 is er een nieuw coronavirus, het SARS-CoV-2 virus, dat wereldwijd circuleert; dus ook in België.  De ouders van leerlingen uit het 2de en 3de leerjaar en de leerkrachten werden geïnformeerd over het onderzoek.  Na toestemming van de ouders, de (…) Lees het hele bericht

3-extra-besmettingen-in-heusden-zolder

3 extra besmettingen in Heusden-Zolder

3 extra besmettingen brengen het totaal in Heusden-Zolder op 1343 sinds de uitbraak van de pandemie. Over de voorbije week zijn 24 positieve gevallen vastgesteld, een gemiddelde van 71 per 100.000 inwoners. 

licht-in-onze-straten-20

Licht in onze straten

Heel wat lichtjes ook in Schreverland, daar versieren jaarlijks heel wat buren hun woning. (foto Raymond Wijnen)

laad-en-loszones-kunnen-gebruikt-worden

Laad- en loszones kunnen gebruikt worden

De 3 laad- en loszones in het winkelcentrum in de Koolmijnlaan zijn klaar en nu ook opengezet. Daarmee zou een einde moeten komen aan de files en gevaarlijke toestanden die al jaren werden veroorzaakt door vrachtwagens op de weg. Ook de Fietsersbond is tevreden omdat in het verleden ongeduldige automobilisten vaak het fietspad gebruikten om de vrachtwagens te passeren. In de hoop uiteraard dat het parkeerverbod op de drie zones wordt nageleefd. (foto Danny Wendelen)

artikel-27-is-geopend

Artikel 27 is geopend

Om stipt 9 uur vanmorgen zijn de deuren van Artikel 27 in ZLDR Luchtfabriek geopend. De eerste bezoeker was schepen van cultuur Marleen Hoydockx. Daarna sijpelden de andere bezoekers binnen, netjes volgens de veiligheidsmaatregelen. En de reacties waren enthousiast. Een stevige opsteker voor de vrijwilligers en de kunstenaars om zo'n start te nemen. Er zijn nog gratis tickets voor de komende dagen en weken.

licht-in-onze-straten-19

Licht in onze straten

Jos Willems maakte zelf een Warmste Week vlam in de Schootstraat. 

15-patienten-in-het-ziekenhuis

15 patiënten in het ziekenhuis

 Er zijn weer 2 positieve patiënten opgenomen in het Sint-Franciscusziekenhuis, dat brengt het totaal op 15. 3 van hen liggen vandaag nog op de afdeling intensieve zorgen.

artikel-27-opent-symbolisch-met-vuurkunstwerk

Artikel 27 opent symbolisch met vuurkunstwerk

Het is een jarenlange traditie om Artikel 27 telkens af te sluiten met  vuurkunstwerk. Maar omdat alles een beetje anders is dit jaar, opent de expo vandaag met een mini digitale versie. En dat symbolisch op de Universele Dag van de Mensenrechten. Voor vandaag (en alle dagen tot 10 januari) kan je tickets reserveren via www.muze.be (expo). 

11-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-2

11 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Na enkele rustige dagen met weinig bijkomende besmettingen zijn er nu weer 11 inwoners van Heusden-Zolder positief getest. Dat brengt het totaal op 1340. Met 36 nieuwe gevallen in de afgelopen week komen we aan een gemiddelde van 107 per 100.000 inwoners. 

licht-in-onze-straten-18

Licht in onze straten

Julien en Greet hebben er in de Guido Gezellelaan wat fraais van gemaakt. Hun portaal is gezellig gedecoreerd en aan de voorgevel heeft een artistieke kennis zelfs een speciaal straatnaambord in het teken van de Warmste Week gehangen. 

nog-gauw-enkele-extraatjes

Nog gauw enkele extraatjes

Op de laatste dag voor de opening van Artikel 27 in ZLDR luchtfabriek werd nog een beetje verder gebouwd. Elke week komen in de wijk Halhei dames van verschillende nationaliteiten samen om te handwerken. Zij gebruiken vooral tweedehands materialen, zoals filmrolletjes, hergebruikt garen... Speciaal voor Artikel 27 maakten ze mode uit de Roaring Twenties. En roaring zijn deze twenties zeker ook...

toost-op-de-gezondheid-34

Toost op de gezondheid (34)

Een feestelijk drankje en een gepast t-shirt, kunstenaar Jos Jacobs is duidelijk klaar voor de opening van Artikel 27, want morgen is het eindelijk zover. 

open-overleg-rond-vergunning-van-apl

Open overleg rond vergunning van APL

Vandaag was er een bijeenkomst over de nieuwe proefvergunning van asfalfproducent APL. Rond de tafel zaten burgemeester Mario Borremans en de milieu-ambtenaar, een delegatie van het bedrijf zelf en afgevaardigden van de buurtbewoners in Viversel. Eerst werd de vergunning toegelicht, daarna is de nieuwe installatie voorgesteld, vervolgens werden vragen gesteld. Er was naar verluidt sprake van een open communicatie. De gemeente blijft vragen om ook de uitstoot van Vluchtige (…) Lees het hele bericht

licht-in-onze-straten-17

Licht in onze straten

Deze kerstverlichting tref je in de Guido Gezellelaan. (foto Jan Theuwissen)

t-gaat-snel-vooruit-in-zolder-centrum

't Gaat snel vooruit in Zolder-Centrum

Het gaat vooruit, ... het gaat verbazend goed vooruit in Zolder-Centrum. De laatste restanten van de oude Muze zijn nog niet weg en een deel van de funderingspalen voor de nieuwe school van Beekbeemden is al geboord en de torenkraan is vandaag ook al opgebouwd.

2-winnaars-van-woordpuzzel-bij-samana-eversel

2 winnaars van woordpuzzel bij Samana Eversel

Ook de leden van Samana Eversel kregen vorige maand een woordzoeker in de brievenbus. Daarvoor waren die van Eversel de mosterd gaan halen bij de collega's in Peer. Het woord dat moest gezocht was, bleek 'Mantelzorgers'. Er kwamen 24 juiste antwoorden binnen. Jorre Elsen en Maria Vanlook zaten het dichtst bij de oplossing van de schiftings vraag en kregen een zakje met wat lekkers. (foto Mieke Swerts)

nieuw-kleedje-voor-de-kringloopwinkels

Nieuw kleedje voor de kringloopwinkels

De kringwinkels van Reset - waaronder die van Heusden-Zolder - en van Okazi worden in een nieuwe jasje gestoken en ze gaan terug naar de roots: ze heten opnieuw kringloopwinkels. Tijdens de coronaperiode bleek nog maar eens de groeiende populariteit van de kringloopwinkels, het aantal binnengebrachte goederen kende een ongekende hoogte en ook de verkoopcijfers gingen omhoog. Daarom is het tijd voor een nieuw jasje: een nieuw logo, nieuwe websites, een andere gevelaankleding en een (…) Lees het hele bericht

1-overlijden-in-ziekenhuis-4-op-intensieve

1 overlijden in ziekenhuis, 4 op intensieve

In het Sint-Franciscusziekenhuis valt opnieuw een overlijden van een coronapatiënt te betreuren. Ondertussen liggen ook vier mensen op de afdeling intensieve zorgen. Er zijn 4 patiënten ontslagen die voldoende hersteld waren en anderzijds zijn er 3 opgenomen. In het totaal verblijven nu 13 mensen met een COVID-19 besmetting in het ziekenhuis.

heusdenzolderrocks-beschildert-en-verstopt-stenen

HeusdenZolderRocks beschildert en verstopt stenen

Na eerdere initiatieven in onder meer Lanaken, Maasmechelen, Maaseik, Genk, Zutendaal en Oudsbergen, heeft Marlies Dictus ook een facebookpagina HeusdenZolderRocks gemaakt. Het  is de bedoeling om stenen te beschilderen, te verstoppen in de gemeente en te zoeken tijdens een wandeling. Als je een steen gevonden hebt, mag je die houden, laten liggen of verder laten (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-557

De kijk van Richie

Voor alle leeftijden ...

fietser-van-de-week-de-bijoukes

Fietser van de week: de Bijoukes.

Onze 'Fietser van de Week' is deze keer nog eens een groepje: de Bijoukes. Een 7-tal dames uit Heusden die niet alleen graag door het dorp fietsen, maar ook geregeld samen op stap gaan. Al meer dan 20 jaar spreken ze iedere maandag af aan sporthal Olympia, waar ze dan ter plaatse hun bestemming kiezen, altijd is het weer een verrassing. Ook iemand nomineren? Dat kan hier.

gemiddeld-aantal-besmettingen-onder-de-100

Gemiddeld aantal besmettingen onder de 100

2 nieuwe besmettingen brengen vandaag het totaal op 1329 inwoners van Heusden-Zolder bij wie het virus is vastgesteld sinds half maart. Met 32 positieve gevallen in de afgelopen week komen we aan gemiddeld 95 per 100.000 inwoners, voor het eerst sinds lang zitten we dus weer onder de 100. Op de interactieve dashboard van Sciensano over de afgelopen 2 weken is Heusden-Zolder teruggevallen naar een 9de plaats in Limburg. De top 5 wordt daar nu gevormd door Genk, Houthalen-Helchteren, Lommel, Maasmechelen en Tongeren.

kabouterhuisje-is-verlicht-en-staat-te-koop

Kabouterhuisje is verlicht én staat te koop

De saga van het kabouterhuisje in de Mangelbeekvallei begint stilaan mythische proporties aan te nemen. Het huisje is nu ook al volop in Warmste Week-stijl verlicht en versierd. Wellicht door Immofusion, een vastgoedkantoor uit de buurt, want dat kantoor heeft ondertussen het huisje te koop gezet op zijn website. De prijs is op aanvraag te bekomen, wat er vaak op wijst dat alleen kapitaalkrachtige kabouters zich kunnen melden ... (foto Eddy Agten)

toost-op-de-gezondheid-33

Toost op de gezondheid (33)

 Stefan Elsen kiest eerder voor een bescheiden drankje om te toosten. 

licht-in-onze-straten-16

Licht in onze straten

De familie Indeherberg-Zeelmaekers heeft er iets moois van gemaakt aan haar woning in de Pannewinning 28.

marcel-witte-blikt-vooruit-op-artikel-27

Marcel Witte blikt vooruit op Artikel 27

Overmorgen ontvangt Artikel 27 de eerste bezoekers in ZLDR luchtfabriek. Vanuit zijn atelier in het Nederlandse Zevenhoven kijkt Marcel Witte, één van de 47 deelnemende kunstenaars, er alvast naar uit. Voor een coronaveilig bezoekje aan de expo, moet je wel even gratis tickets reserveren, via deze weg

waar-zaten-vorige-week-de-nieuwe-besmettingen-1

Waar zaten vorige week de nieuwe besmettingen?

Ook uit het weekoverzicht blijkt nu dat de besmettingen bij inwoners van Heusden-Zolder aan het dalen zijn. De resultaten van 30 november tot 6 december bevatten immers relatief meer testen, vermits ook mensen zonder symptomen na 7 dagen kunnen getest worden. Er waren 34 positieve testen in het totaal. Koploper was deze keer de wijk Ubbersel-Mangelbeek met 7 besmettingen, in de wijk Berkenbos zijn er 5 besmettingen, verder waren er 3 positieve gevallen in Heusen-Centrum De Hoeven, (…) Lees het hele bericht

eerste-eid-met-vingerafdruk-voor-paco-garcia

Eerste EID met vingerafdruk voor 'Paco Garcia'

In Heusden-Zolder zijn deze week de eerste nieuwe identiteitskaarten mét vingerafdrukken afgeleverd. De eerste werd in ontvangst genomen door Francesco Pascual-Garcia alias Paco Garcia.De identiteitskaart kreeg meteen ook een vernieuwde lay-out. Zo voldoet de Belgische identiteitskaart aan de strenge internationale regels die identiteitscontroles efficiënter laten verlopen.  De vingerafdrukken moeten identiteitsfraude tegengaan. De (…) Lees het hele bericht

nog-14-coronapatienten-in-het-ziekenhuis-1

Nog 14 coronapatiënten in het ziekenhuis

Drie coronapatiënten hebben het Sint-Franciscusziekenhuis verlaten omdat ze voldoende hersteld zijn, één nieuwe is opgenomen. Daardoor zijn er momenteel nog 14 patiënten in behandeling. Drie verblijven op de afdeling intensieve zorgen. 

tip-van-de-bib-ruth-verstraeten-en-eva-mouton

Tip van de bib: Ruth Verstraeten en Eva Mouton

De kenners van de bibliotheek kozen deze week voor een jeugdboek. Dat is Tante Teefje geworden, een hilarisch prentenboek voor 6- tot 8-jarigen van Ruth Verstraeten met illustraties van Eva Mouton. En de grappige tekeningen zijn meteen dé reden om het boek te lezen! Je bent voor of tegen dit boek, maar met die felgroene cover valt het zeker op. 

korte inhoud

Tante Teefje is een humoristisch verhaal over een jongetje (…) Lees het hele bericht

geen-nieuwe-besmetting-in-heusden-zolder-2

Geen nieuwe besmetting in Heusden-Zolder

Geen enkele nieuwe besmetting is erbij gekomen in Heusden-Zolder. Goed nieuws dus, we blijven vandaag dan ook steken op 1327 totale besmettingen. Met 37 besmettingen in de afgelopen week zitten we aan een gemiddelde van 110 besmettingen per 100.000 inwoners. 

mogelijke-herstart-van-het-voetbal-in-februari

Mogelijke herstart van het voetbal in februari

Als het aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) ligt, dan gaan de voetbalcompetities weer van start in februari. Dan zouden in het weekend van 6 februari de jeugdploegen (tot 17 jaar) hun wedstrijden kunnen hervatten en de seniorenploegen zouden vanaf 14 februari weer in competitie kunnen komen. De trainingen zouden hervat worden op 16 januari. De competitie zal dan ook afgewerkt worden met een heenronde alleen, stijgers en dalers worden ook aangeduid zonder eindronde. (…) Lees het hele bericht

eindejaarswedstrijd-de-eerste-opgave

Eindejaarswedstrijd: de eerste opgave

Tijd voor de eerste opgave voor onze eindejaarswedstrijd. Welke warenhuisketen bouwt momenteel een nieuwe vestiging in de Koolmijnlaan?  Stuur uw antwoord voor zaterdag 12 december 10 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu. Let op, vermeld uw volledige naam en adres. Alleen wie deelneemt aan de eerste opgave en die juist beantwoordt, mag meegaan naar de volgende ronde. Er kan slechts één winnaar per adres zijn. Veel succes in uw jacht naar de Rodania-horloges van juwelier De Greeve, de luxe dinner boxen van restaurant La Passione en de overnachting met ontbijt in B&B Nummer 5.

toost-op-de-gezondheid-32

Toost op de gezondheid (32)

Raf Nulens verkiest duidelijk een donker biertje om te klinken op de gezondheid en de nakende opening van Artikel 27. 

licht-in-onze-straten-15

Licht in onze straten

Een stijlvolle verlichting in de Oude Schans in Boekt. (foto Hilde Beunekens)

geert-en-tom-rijden-1000-km-voor-kotk

Geert en Tom rijden 1000 km voor KOTK

In het Hemelvaartweekend volgend jaar wordt opnieuw de 1000 km voor Kom op tegen Kanker gereden. 4 dagen lang rijdt een uitvoerig peleton in 8 etappes van 125 de totale afstand.   Uiteraard gaat de opbrengst van het hele gebeuren naar Kom op tegen Kanker. Volgende editie nemen ook twee bekenden van hier deel. Brandweerman Geert Roosen, jarenlang in Heusden-Zolder actief maar nu bij post Hasselt, en Tom Naômé, die lang op de dienst sport van de (…) Lees het hele bericht

kabouters-krijgen-een-woonzorgcentrum

Kabouters krijgen een woonzorgcentrum

Er is een nieuwe episode rond het kabouterhuisje en de kabouters van de Mangelbeekvallei die ondertussen werelberoemd zijn geworden in Heusden-Zolder en omstreken. Waar eerst het kabouterhuisje nog dreigde te verdwijnen door gebrek aan kabouters, zijn nu blijkbaar plannen ontstaan voor een woonzorgcentrum voor de oudere kabouters. De bouwvergunning is aangevraagd. Wordt vervolgd. (foto's Philippe De Pauw)

weer-2-auto-s-van-overtreders-getakeld

Weer 2 auto's van overtreders getakeld

Vrijdag hield de politie in Heusden-Zolder een verkeersactie in de avond en vroege nacht. 217 wagens zijn gecontroleerd, 86 bestuurders moesten blazen, 2 van hen hadden gedronken. Een van hen heeft 3 uur intrekking rijbewijs gehad en zal een minnelijke schikking ontvangen thuis. De andere is zijn rijbewijs meteen voor 15 dagen kwijt en moet zich bij de politierechter gaan verantwoorden. Er zijn 3 bestuurders onderworpen aan een speekseltest, maar ze waren allemaal negatief. Twee wagens zijn (…) Lees het hele bericht

win-prachtige-prijzen-in-onze-eindejaarswedstrijd

Win prachtige prijzen in onze eindejaarswedstrijd

December is normaal een feestmaand, maar in 2020 wordt dat niet als andere jaren. Toch proberen we er samen met de lezers iets moois van te maken. We lanceren vandaag onze eindejaarswedstrijd en al zeggen we het zelf, er zijn hier nog nooit zo’n prachtige prijzen te winnen geweest. Van juwelier De Greeve in de Koolmijnlaan een prachtig Rodania-uurwerk voor dames en een schitterend exemplaar voor heren. Van restaurant La Passione in de Sint-Jobstraat 2 dinner boxen de luxe voor telkens 2 personen met een volledig diner en wijnen voor thuis, ideaal bijvoorbeeld voor Valentijn. En last but nog least een overnachting in een kamer naar keuze met gastvrije ontvangst en heerlijk ontbijt met een Caribisch-Brabants tintje in luxe B&B Nummer 5 in de Chrisantenlaan. Vanavond volgt onze eerste opgave, en alleen wie telkens het juiste antwoord geeft, mag verder spelen tot aan de finale met Nieuwjaar. Veel succes. 

auto-brandt-in-boekt

Auto brandt in Boekt

Vanmiddag heeft een auto vuur gevat in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, ter hoogte van de vroegere school, in Boekt. De brandweer kon het vuur doven, maar de wagen liep heel wat schade op. Tijdens het blussen werd de weg afgezet.

gemeente-over-apl-vos-uitstoot-niet-vastgelegd

Gemeente over APL: 'VOS-uitstoot niet vastgelegd'

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder reageert voorzichtig positief op de beslissing van Vlaams minister Demir om het asfaltbedrijf APL in Viversel een proefvergunning van 2 jaar af te leveren, in tegenstelling tot de gevraagde omgevingsvergunning van onbepaalde duur. “Deze uitspraak is het resultaat van de talrijk meldingen van geurhinder die ons lokaal bestuur de afgelopen jaren verzamelde en doorgaf aan de bevoegde overheden. Helaas hield de minister in haar uitspraak geen (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-stelt-nieuwe-algemeen-directeur-aan

Gemeenteraad stelt nieuwe algemeen directeur aan

Volgende week donderdag 17 december om 19 uur vergadert de OCMW- en gemeenteraad. Omwille van de eindejaarsfeesten is dat dus uitzonderlijk niet de laatste donderdag, maar ook nu verloopt de zitting digitaal. De gemeenteraad heeft voorlopig 18 punten in de openbare zitting. De raad moet de nieuwe tarieven op het recyclagepark, voor de afvalophaling en de aflevering van documenten goedkeuren. De verhuurovereenkomst met de VDAB in het hoofdgebouw van de mijn wordt aangepast. Door de (…) Lees het hele bericht

jeugdverenigingen-schaffen-herbruikbare-bekers-aan

Jeugdverenigingen schaffen herbruikbare bekers aan

De jeugdraad van Heusden-Zolder heeft sinds eind deze zomer een fuifcharter. Organisatoren verbinden zich om de strijd aan te gaan met drankmisbruik, geluidsoverlast of vervuiling. Om het luik ecologisch feesten in de praktijk te brengen zijn afgelopen week 4 300 herbruikbare bekers verdeeld. Sinds begin dit jaar is het gebruik van wegwerpbekers verboden. Privé-organisatoren hebben voorlopig nog een keuze: ze gebruiken herbruikbare bekers of garanderen dat 90% van het afval (…) Lees het hele bericht

kinderen-kunnen-gaan-cyclocrossen-op-t-circuit

Kinderen kunnen gaan cyclocrossen op 't circuit

Op 27 december – de dag na de Superprestige cyclocross op en rond Circuit Zolder – kunnen ook kinderen tussen 8 en 12 jaar eens kennismaken met het veldrijden. Ze kunnen er dan als een echte vedette over het parcours rijden, de afdalingen en bochten testen, enz. Ervaring is niet nodig, zowel beginners als gevorderden zijn welkom. Het kan tussen 10 en 12 uur of tussen 13 en 15 uur. Wie een eigen fiets en helm meebrengt, betaalt € 10; wie kiest voor een gehuurde fiets en helm betaalt € 20. Inschrijven kan hier.

nog-16-mensen-in-het-ziekenhuis

Nog 16 mensen in het ziekenhuis

Er is één positieve patiënt bij opgenomen in het Sint-Franciscusziekenhuis. Dat brengt het totaal voor vandaag op 16. Op de afdeling intensieve zorgen worden nog altijd 3 mensen verpleegd.

minder-nieuwe-besmettingen

Minder nieuwe besmettingen

De COVID-19 pandemie lijkt op dit ogenblik vrij langzaam te evolueren in Heusden-Zolder want er zijn opnieuw slechts 3 nieuwe positieve gevallen bijgekomen. We zitten nu in het totaal op 1327 sinds de uitbraak. 37 positieve testen in de afgelopen week betekenen een gemiddelde van 110 per 100.000 inwoners.

toost-op-de-gezondheid-31

Toost op de gezondheid (31)

Marcel Witte, een vaste waarde op Artikel 27, toost samen met zijn kanaries. 

licht-in-onze-straten-14

Licht in onze straten

In de Schansstraat 216 vind je deze woning met lichtjes. (foto Ghislain Elslander)

maak-kennis-met-het-werk-van-eline-ouwendijk

Maak kennis met het werk van Eline Ouwendijk

Op de expositie Artikel 27, die over 4 dagen opent, komt Meri Maex vertellen over het werk van Eline Ouwendijk: ‘Een heel speciale droom’.

covid-19-patient-overleden-in-ziekenhuis

Covid-19 patiënt overleden in ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis valt dit weekend helaas weer een overlijden te betreuren. Een Covid-19 patiënt heeft het gisteren niet gehaald. Daarnaast hebben gisteren 2 patiënten het ziekenhuis verlaten en vandaag nog eens 2. Er zijn ook 3 mensen met een besmetting opgenomen. 3 patiënten verblijven op de afdeling intensieve zorgen.

islamitische-verenigingen-zijn-boos-op-minister

Islamitische verenigingen zijn boos op minister

De Belgische Islamitische verenigingen veroordelen de uitspraken van Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in verband met de Grote Marokkaanse moskee in Brussel en de Moslimexecutieve. De minister heeft de procedure voor de erkenning van die moskee opgeschort omdat er volgens de Staatsveiligheid sprake is van inmenging en spionage door Marokko. Tegelijk had Van Quickenborne ook gepleit voor een hervormnig van de Moslimexecutieve omdat die (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-556

De kijk van Richie

Breaking news uit Brussel ...

tybopietje-mag-voortaan-mee-op-ronde

Tybopietje mag voortaan mee op ronde

Via Clown Falkemie bereikte ons dit verhaal: de afgelopen dagen was ballonpiet op ronde in Heusden-Zolder en in een één huis kreeg zij een verhaal te horen waardoor zelfs een nieuw figuurtje is ontstaan: Tybopietje. Dit is haar verhaal:

Daar is dan het moment.... Het moment, dat je als ballonpiet aan de grond genageld staat.
Het moment dat je piet mag zijn, bij het zusje van Tybo. 
Het moment dat je helemaal in de ban bent, van een klein lief jongetje, dat je enkel kent via een (…) Lees het hele bericht

artiesten-van-bij-ons-mauro-pawlowski

Artiesten van bij ons: Mauro Pawlowski

In de maand december zetten we net als in de zomer nog eens een aantal artiesten uit de streek in de kijker. Mauro Pawlowski is weliswaar van Koersel afkomstig, maar bij elk project strijkt hij in de Muze neer, het is zowat zijn artistieke thuis. En hij vertoeft uiteraard vaak bij zijn familie op Lindeman. Als artiest kun je hem niet onder één of zelfs vier noemers plaatsen. Hij is een muzikant die van alle markten thuis is: rock, coverprogramma's van de groten der aarden, (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-555

De kijk van Richie

 Ook al een vlam aan het raam?

2-nieuwe-positieve-gevallen

2 nieuwe positieve gevallen

Er zijn 2 inwoners van Heusden-Zolder positief getest, zodat het totaal op 1324 komt. Er worden trouwens ondertussen meer mensen getest, ook wie een risicocontact had en geen symptomen heeft, wordt nu na 7 dagen getest. De voorbije week kwamen 40 positieve gevallen aan het licht, een gemiddelde van 119 per 100.000 inwoners. 

het-gouden-vlekje-van-frieda-geybels

Het gouden vlekje van Frieda Geybels

Frieda Geybels vertelt nog snel over haar werk voor je het echt kan bewonderen tijdens Artikel 27 in ZLDR luchtfabriek, vanaf 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, mag je zelf op zoek naar het gouden vlekje van Frieda.

toost-op-de-gezondheid-30

Toost op de gezondheid (30)

 Suus Elkink toost niet alleen maar bouwt er meteen een heel feestje rond. 

licht-in-onze-straten-13

Licht in onze straten

In Villa Vitta Parc in Zolder branden de lichtjes ook. Bewoner Luc Poelmans geeft mee dat ze daarmee ook de verpleegkundigen willen danken die dagelijks in het gebouw enkele bewoners komen helpen. 

buitenlandse-oplichters-bellen-massaal

Buitenlandse oplichters bellen massaal

Gisteren brachten we al het verhaal van de oplichters die zogezegd namens de belastingdienst via mail toeslaan. Gelijkaardige pogingen gebeuren ook met sms-en. De jongste dagen worden inwoners van Heusden-Zolder overspoeld met telefoons die volgens hun display uit Syrië lijken te komen. Meestal wordt zelfs nog een tweede keer geprobeerd, via een ander nummer. Negeren en inhaken is de boodschap. 

voor-de-kappers-is-het-al-lang-over-12-uur

Voor de kappers is het al lang over 12 uur

Op verschillende plaatsen protesteerden de kappers vandaag tegen het feit dat ze - als één van de contactberoepen - nog altijd niet aan de slag mogen. Om kwart over twaalf gingen ze buiten op de stoep voor hun zaak een kapbeurt doen. Daarvoor gebruikten ze ofwel een pop met pruik ofwel hun knuffelcontact. 

wat-kwam-dat-vliegtuig-doen

Wat kwam dat vliegtuig doen?

Gisteravond laat vloog een sportvliegtuigje - type tweemotorige Piper - urenlang dezelfde route boven Limburg, ook over Heusden-Zolder. Klaarblijkelijk was het opgestegen in Goetsenhoven bij Tienen en vloog het dan naar het noorden, stak bij Pelt de grens over, nam een bocht boven Bergeijk en vloog dezelfde route weer terug. En dit een keer of vier. Frido Van Hertum hoorde het toestel en zocht de gegevens op het internet op. Uiteindelijk landde de Piper rond 23 uur in de buurt van Bergen. Mogelijk werd het vliegtuigje ingezet om boven de provincie metingen te doen. Is er iemand die er meer van weet? (Afb. AirNav RadarBox)

de-week-van-de-waarheid-2

De Week van de Waarheid

Normaal gezien zouden we de afgelopen dagen Sinterklaas en zijn pieten voortdurend tegen het lijf zijn gelopen. Nu dus nauwelijks. Uiteraard heeft dat vooral te maken met de coronamaatregelen, maar het pietendebat houdt wellicht ook wat zwarte pieten binnen, al dan niet samen met hun baas. Volgens de tegenstanders is zwarte piet dus een symbool van racisme, slavernij, uitbuiting, onderdrukking, ... Wellicht waren zij er niet bij in onze kindertijd toen zwarte piet bij de huis- en andere (…) Lees het hele bericht

ghislain-agognon-wordt-nieuwe-pastoor-van-zolder

Ghislain Agognon wordt nieuwe pastoor van Zolder

De federatie Zolder krijgt volgend  jaar een nieuwe pastoor-moderator: de 45-jarige Ghislain Agognon is afkomstig uit het westafrikaanse Benin. De afgelopen 8 jaar was hij pastoor-moderator in Nieuwerkerken. Daarvoor was hij actief in Sint-Truiden, maar was al langer in ons land omdat hij theologie studeerde aan de KULeuven. In de federatie Zolder volgt hij Giuseppe Di Salvatore op. Die gaat met pensioen en keert terug naar Italië. Hij was 6 jaar aan de slag in de (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-554

De kijk van Richie

 Vol verwachting klopt ons hart ...

3-nieuwe-besmettingen

3 nieuwe besmettingen

3 nieuwe besmettingen zijn er vastgesteld bij inwoners van Heusden-Zolder zodat we nu aan 1322 zitten. 52 nieuwe gevallen in de afgelopen week, brengen het gemiddelde op 154 per 100.000 inwoners. 

zo-begaf-het-laatste-deel-het

Zo begaf het laatste deel het

We keren nog één keer terug naar de afbraak van cultuurcentrum Muze en het moment waarop het laatste deel van de toneeltoren zich moest gewonnen geven en naar beneden kwam. (video Marc Vanhamel)

toost-op-de-gezondheid-29

Toost op de gezondheid (29)

Linda Blokken brengt haar toost wel op een heel feestelijke manier uit. Misschien om de nakende opening van Artikel 27.

licht-in-onze-straten-12

Licht in onze straten

Ook bij de familie Vaes-Luyckx in de Ambachtlaan 44 kun je elke avond voorbijwandelen en de kerstsfeer opnsnuiven. 

de-lucht-is-eruit-maar-de-geest-zit-erin

De lucht is eruit, maar de geest zit erin

De kleurrijke en indrukwekkende installatie - samengesteld uit platte zwembadjes, -bandjes en -speeltjes - van Tom Bogaert is één van de blikvangers op Artikel 27. Gratis te bezoeken van 10 december tot en met 10 januari, wel even een ticketje boeken.

sint-bracht-bakstenen-naar-beekbeemden

Sint bracht bakstenen naar Beekbeemden

Vandaag bezocht de Sint samen met zijn Pieten Beekbeemden waar ze hartelijk werden ontvangen door kleuters en leerlingen. Omwille van de corona-maatregelen werden de bezoekjes aan de klasbubbels buiten en op een veilige afstand georganiseerd. Voor elke klasbubbel had de Sint wat lekkers, cadeautjes én...  een baksteen. Bakstenen voor de bouw van de nieuwe school, die binnenkort van start gaat. Die stenen zullen een bijzondere plaats krijgen. De Sint zal ook daar nog wel eens een kijkje komen nemen, maar eerst moet hij zijn drukste weekend nog afwerken. (foto's Tony Sempels)


kwb-maakt-heusdense-kerststal-klaar

KWB maakt Heusdense kerststal klaar

De leden van de KWB Heusden-Centrum hebben vanmorgen de handen uit de mouwen gestoken om de kerststal op het Willibrordusplein aan te kleden. Die staat nu terug op zijn vertrouwde plaats. Andere jaren gebeurt de inzegening aansluitend bij de avondmis met daarbij een hapje en een drankje. Door de coronamaatregelen kan dat dit jaar niet. En dus kwam pastoor Guido De Waegeneere meteen na de voltooiing langs om de stal in te zegenen. En petit comité zoals dat heet. Maar de mannen van de KWB, die hadden wel een borreltje voor de inspanningen en tegen de kou verdiend. (foto's Joseph Bams)

oplichters-blijven-nieuwe-methodes-bedenken

Oplichters blijven nieuwe methodes bedenken

Oplichters blijven maar toeslaan via digitale weg en ze gaan daarbij alsmaar gesofisticeerder tewerk. Zo ontvingen we zelf vandaag ook een zogenaamde mail van de belastingen om ons een terugbetaling toe te kennen. We moesten daarbij een opdracht geven via onze bankrekening. Lijkt heel verleidelijk maar klik hier niet op en ga er zeker niet op door, want zo willen oplichters uw bankgegevens kapen. Kijk altijd goed niet zozeer naar de naam van de afzender, maar naar het volledige (…) Lees het hele bericht

zo-valt-het-doek

Zo valt het doek

Een cultuurcentrum zonder schouwburg is geen cultuurcentrum, en een schouwburg zonder toneeltoren is geen schouwburg. Met de afbraak van die toneeltoren verdwijnt dat ook het hoogste en laatste deel van het cultuurcentrum uit het beeld van Zolder. 

rune-hield-warme-actie-voor-bewoners-bloemelingen

Rune hield warme actie voor bewoners Bloemelingen

Studente Rune Carremans heeft de bewoners van woonzorgcentrum De Bloemelingen een stevig hart onder de riem gestoken. Ze was geïnspireerd door de oproep van Linde Merckpoel en ging zelf aan de slag. Directeur Nanda Van Ende van De Bloemelingen bezorgde haar een lijst met de voornaam en hobby van een aantal bewoners. Daarmee is Rune rondgegaan bij de buren. Iedereen die wilde (…) Lees het hele bericht

nog-drie-op-intensieve-zorgen

Nog drie op intensieve zorgen

Weer wat positief nieuws uit het Sint-Franciscusziekenhuis. 3 personen hebben het ziekenhuis mogen verlaten, twee zijn er opgenomen. Nu verblijven er dus nog 16 mensen met een besmetting. Op de afdeling intensieve zorgen liggen nu nog 3 patiënten, 1 is dus naar een gewone COVID-kamer verplaatst.

de-kijk-van-richie-553

De kijk van Richie

Er komen alsmaar meer schoolstraten. 

t-es-wier-sint-baar-2

't Es wier Sint-Baar

Vanadag is het naamfeest van Sint-Barbara. Dat is de patroonheilige van de gevaarlijke beroepen: de mijnwerkers, de brandweermannen, de elektriciens, enz. Traditioneel worden op en rond deze dag hier in de streek wel wat feestjes gebouwd. Dit jaar zal ook dat niet het geval zijn. Maar 't is misschien wel een ogenblik om even stil te staan bij al degenen die tijdens de beoefening van hun gevaarlijk beroep zijn omgekomen of gewond geraakt. 

uren-van-de-toneeltoren-zijn-geteld

Uren van de toneeltoren zijn geteld

In Zolder-Centrum is alles in gereedheid gebracht om vandaag afscheid te nemen van de toneeltoren van de oude Muze. Gelijktijdig wordt aan de andere kant een machine opgesteld om te starten met de funderingspalen.

15-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

15 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Er zijn in Heusden-Zolder 15 besmettingen bijgekomen wat het totaal op 1319 brengt. De voorbije week waren er 58 positieve testen van inwoners of een gemiddelde van 172 per 100.000 inwoners.

toost-op-de-gezondheid-28

Toost op de gezondheid (28)

Jean Stuyck toost met een boeket rozen. Of zijn de bloemen bedoeld voor de opening van Artikel 27?

licht-in-onze-straten-11

Licht in onze straten

Ook langs de Beringersteenweg 'pinken' de lichtjes. (foto Luc Elsen)

limburgs-landschap-koopt-67-ha-in-laambeekvallei

Limburgs Landschap koopt 67 ha in Laambeekvallei

Limburgs Landschap vzw is erin geslaagd om het natuurreservaat Laambeekvallei in één klap met 67 ha bos en grasland uit te breiden. Een week geleden heeft Limburgs Landschap de grond gekocht van de nazaten van Guy de Villenfagne, de familie had het gebied al sinds 1741 in handen. Het volledige gebied van de Laambeekvallei is daarmee uitgebreid tot meer dan 300 ha.  Met zo'n  aankoop is uiteraard een hele som gemoeid. De (…) Lees het hele bericht

reservaties-artikel-27-gaan-van-start

Reservaties Artikel 27 gaan van start

De reservering van de gratis tickets voor de kunstexpositie Verschilligheid (20 jaar Artikel 27) in ZLDR luchtfabriek gaat nu van start. De expo opent op donderdag 10 december en loopt tot en met zondag 10 januari 2021, elke dag (ook op feestdagen) van 9 tot 17 uur. Je kunt er niet alleen kijken naar kunst maar ook een uniek eindejaarsgeschenk aankopen en zo projecten in Indonesië en Congo steunen. Voor de veiligheid kan de expo bezocht worden in ruime tijdsblokken van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur. Het filmpje hierbij licht alvast een tip van de sluier. Reserveren kan via deze link.

ook-galerij-de-mijlpaal-heropent-de-deuren

Ook galerij De Mijlpaal heropent de deuren

Door de lichte versoepeling van de coronamaatregelen kan ook kunstgalerij De Mijlpaal haar deuren heropenen, zowel in de Brugstraat in Heusden als op de Zeedijk in Knokke. In Heusden kan  je vanaf nu opnieuw gaan glimlachen bij de tentoonstelling 'Commedia dell' Arte'. Het gaat om werk met een dosis humor van 18 bekende kunstenaars. Te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur, elke dag tussen 24 en 30 december (behalve de feestdagen zelf), of op afspraak. (foto Ronny Vanthienen)

n-va-is-tevreden-over-beslissing-van-demir

N-VA is tevreden over beslissing van Demir

De plaatselijke N-VA reageert tevreden op de beslissing van partijgenoot en minister Demir om APL een proefvergunning te geven. De geurproblematiek is volgens de N-VA al sinds 2012 een doorn in het oog van de inwoners van Viversel en de jongste tijd waren er weer erg veel klachten. Het buurtcomité voerde een aantal acties en kreeg ook de dorpsraad aan zijn kant. In september mocht een delegatie van het buurtcomité samen met de ondervoorzitter van de (…) Lees het hele bericht

1-patient-minder-in-ziekenhuis

1 patiënt minder in ziekenhuis

Eén persoon is voldoende hersteld om het ziekenhuis te verlaten. Vandaag liggen er dus nog 17 besmette coroanapatiënten in het Sint-Franciscusziekenhuis. Op de afdeling intensieve zorgen verandert er weinig: daar verblijven nog altijd 4 patiënten.

tot-eind-dit-jaar-voordelig-schenken-aan-goed-doel

Tot eind dit jaar voordelig schenken aan goed doel

We zijn de laatste maand van het jaar ingegaan. Dat is ook de periode van de cadeautjes, maar sommige mensen of bedrijven gaan - zeker in deze tijd - ook op zoek naar een goed doel om iets te schenken. Interessant daarbij is dat de fiscale aftrekbaarheid uitzonderlijk is opgetrokken van 40 naar 60 %. Om een schenking van uw belastingen te mogen aftrekken, moet het wel minstens om 40 euro gaan en het moet ook aan een erkende instelling zijn. Op de website van de FOD Financiën vind je alle uitleg. Maar let op, de verhoogde aftrek geldt maar tot eind deze maand. Ook in Heusden-Zolder zijn er verschillende organisaties die graag uw steun in ontvangst zullen nemen.

158-per-uur-in-de-mijnwerkerslaan

158 per uur in de Mijnwerkerslaan

 De politie hield dinsdag snelheidscontroles op 5 plaatsen in Heusden-Zolder. 191 van de 735 gecontroleerde bestuurders reden te snel, 26 % dus.  Opnieuw zullen 3 bestuurders hun rijbewijs kwijtspelen en wellicht een stevige boete krijgen van de politierechter. ’t Was weer prijs op de Mijnwerkerslaan waar een man van 19 uit Heusden-Zolder aan 158 per uur voorbijraasde. Er is daar maar 50 toegelaten. Hij werd door de politie achtervolgd (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-552
weer-7-extra-besmettingen

Weer 7 extra besmettingen

We zitten in Heusden-Zolder ondertussen aan 1304 vastgestelde besmettingen sinds de uitbraak van de COVID-19 crisis. Er zijn dus net als gisteren weer 7 gevallen bijgekomen.  Met 49 positieve testen in de afgelopen week halen we een gemiddelde van 145 per 100.000 inwoners. 

apl-krijgt-proefvergunning-voor-2-jaar

APL krijgt proefvergunning voor 2 jaar

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) levert geen omgevingsvergunning van onbepaalde duur af voor Asfalt Productie Limburg (APL) in Viversel. De asfaltcentrale krijgt een proefvergunning van 2 jaar onder strikte voorwaarden. APL zal een nieuwe installatie in gebruik nemen en die moet voor volgende zomer de geurhinder beperken tot een aanvaardbaar niveau. Er mag bovendien geen teerhoudend asfalt verwerkt worden en er moeten bijkomende metingen uitgevoerd (…) Lees het hele bericht

op-wandel-door-art-27-met-christa-en-luc

Op wandel door Art 27 met Christa en Luc

Vanaf 10 december kan iedereen eindelijk naar Artikel 27 gaan kijken. In afwachting wachten Christa Claessens, Luc Meekers en de 45 andere kunstenaars geduldig af. En… Martha! Maak kennis met haar verhaal.

licht-in-onze-straten-10

Licht in onze straten

Monique Vandoninck stuurde haar kerstverlichting in. 

samana-berkenbos-bekroont-2-prijswinnaars

Samana Berkenbos bekroont 2 prijswinnaars

 De leden van Samana-Berkenbos kregen begin november een woordzoeker-puzzel-wedstrijd in de bus. En dus konden ze aan de slag gaan. De juiste oplossing was "Samana-Mantelzorgers". Er kwamen liefst 56 juiste antwoordformulieren binnen. Een enorm succes dus. En twee inzenders hadden ook dat aantal juist geraden: Alice Claes en Gabrielle De Bruyne. Ze kregen elk een mooie kerstroos en een chocoladesnoepje voor bij de koffie. (foto's Lieve Claes)

toost-op-de-gezondheid-27

Toost op de gezondheid (27)

Quinten Torp ofwel Geert Mullens belichtte al eerder in een filmpje hoe zijn bijdrage aan Artikel 27 door de omgeving was geïnspireerd. Hij toost ook op de nakende opening van de tentoonstelling, zoals wel vaker in volle koersornaat. 

kinderopvang-behoudt-speelzone-na-afbraak-school

Kinderopvang behoudt speelzone na afbraak school

Over afzienbare tijd starten de werken voor de bouw van de nieuwe school Beekbeemden op de plaats waar nu het cultuurcentrum wordt gesloopt. Als het nieuwe gebouw is opgeleverd, wordt de huidige school binnen de twee jaar afgebroken. De site waar de school nu ligt, is in het voorontwerp van het RUP Zolder opgenomen als gemengd openruimtegebied en Schansbeemden. Zo blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van oppositieraadslid Hans Zegers (N-VA). Het eerste deel laat (…) Lees het hele bericht

piekwijken-blijven-voorlopig-dezelfde

Piekwijken blijven voorlopig dezelfde

In de periode van 23 tot en met 29 november zijn 47 inwoners van Heusden-Zolder positief getest. Op 23 november is de nieuwe teststrategie ook ingegaan, en kan iedereen - dus ook mensen zonder symptomen - weer getest worden. Maar opgelet, dat testen kan in dat geval pas op dag 7 van de quarantaineperiode, daarvoor blijft het dus uitkijken naar de volgende weken. Naar de spreiding over de wijken van Heusden-Zolder zaten de besmettingen vooral in Heusden-Centrum-De Hoeven (9), (…) Lees het hele bericht

18-coronapatienten-in-het-ziekenhuis

18 coronapatiënten in het ziekenhuis

3 patiënten hebben het ziekenhuis verlaten, maar er zijn er opnieuw 5 bijgekomen. Dat brengt het totaal momenteel op 18. 4 van hen liggen nog steeds op de afdeling intensieve zorgen.

lichte-stijging-van-de-werkloosheid

Lichte stijging van de werkloosheid

Eind november zaten in Heusden-Zolder 952 mensen zonder werk, dat zijn er 28 of 3 % meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Op maandbasis zijn er 8 werklozen bijgekomen. 6,3 % van onze beroepsbevolking zit nu zonder werk, in Limburg is dat 6,0 % en in Vlaanderen 6,1 %.

de-kijk-van-richie-551

De kijk van Richie

We kunnen weer zwemmen.

sint-is-lindeman-niet-vergeten

Sint is Lindeman niet vergeten

Corona heeft het onmogelijk gemaakt om dit jaar een Sint-Maartensvuur te organiseren in de wijk Lindeman. Maar 't is daar niet allemaal slecht nieuws want Sinterklaas en zijn pieten zijn de kinderen niet vergeten. Meer nog, ze zijn in het geheim langsgekomen en hebben voor ale kinderen een mooie snoepzak gemaakt. De Sint heeft een groep helpers opgetrommeld en die gaan deze voormiddag pakjes zetten aan alle deuren waar de 215 kinderen tussen 1 en 11 jaar wonen. De werkgroep Sint-Maartensvuur en de Wijkwerking Lindeman hebben de Sint gesteund.

zo-kan-het-ook-ons-huis

Zo kan het ook: Ons Huis

Het is de eerste woensdag van de maand en dan presenteren we afwisselend met onze 'fietsers van de week' de fietsinrichting van de maand. Die vinden we deze keer aan ontmoetingscentrum Ons Huis in Berkenbos. Sinds jaar en dag is daar een ruime fietsstalling met overkapping, vlakbij de ingang ter beschikking. Zeer uitnodigend voor de fietsbezoeker. Volgens de Fietsersbond zou het helemaal ideaal worden met de plaatsing van fietsbeugels zoals aan CC Muze, dat is misschien voor later. Hier kun je zelf ook een fietsenstalling nomineren. 


7-nieuwe-positieve-gevallen

7 nieuwe positieve gevallen

We zitten ondertussen aan 1297 inwoners die dit jaar al besmet raakten met het coronavirus. Dat betekent dat er 7 zijn bijgekomen. Met 53 positieve testen in de voorbije week zitten we aan een gemiddelde van 157 per 100.000 inwoners. 

verenigingen-halen-nog-altijd-geen-papier-op

Verenigingen halen nog altijd geen papier op

Het is uiteraard niet helemaal onverwacht maar Limburg.net laat weten dat ook in december de papierophalingen door verenigingen niet zullen kunnen gebeuren door de coronamaatregelen. Inwoners van Eversel-Ubbersel, Boekt, Viversel en Berkenbos moeten dus ook deze maand hun papier en karton niet buitenzetten. Liefst - en dat zouden de verenigingen ook graag hebben - het nog allemaal even stockeren. Als het niet anders kan, kunnen ze het uiteraard naar het (…) Lees het hele bericht

licht-in-onze-straten-9

Licht in onze straten

In het Sint-Franciscusziekenhuis weten ze maar al te goed dat we allemaal een streepje licht in deze tijd kunnen gebruiken. Het ziekenhuis heeft dan ook voor een aangepaste en sfeervolle kerstverlichting gezorgd. (foto Herman Gabriëls)

laat-de-kabouters-terugkeren

Laat de kabouters terugkeren

Het meest gefotografeerde onderwerp de voorbije maanden in Heusden-Zolder was ongetwijfeld het sympathieke kabouterhuisje langs het wandelpad in Mangelbeekvallei. Wekelijks kregen we er foto's van binnen. De onbekende artiest heeft het al eens moeten heropbouwen met hulp van een kabouterbrandweer en dito ladderwagen nadat het vernield was. Maar nu blijken de kabouters verdwenen. En dus heeft hij een aanvraag voor een sloopvergunning ingediend. Tenzij de kabouters alsnog terugkeren ... (foto's Philippe De Pauw)

een-warm-hart-van-kleuters-van-t-molenholleke

Een warm hart van kleuters van 't Molenholleke

Vele kleuters moeten hun grootouders al een hele tijd missen. Op school merken leerkrachtren dat ze het daar soms moeilijk mee hebben. Daarom willen ze vanuit 't Molenholleke graag iedereen die zich tijdens deze donkere dagen een beetje alleen voelt, een groot hart onder de riem steken. 


licht-in-onze-straten-8

Licht in onze straten

Ferdinand Vanmechelen laat ons mee genieten van zijn versiering. 

expo-artikel-27-opent-op-10-december

Expo Artikel 27 opent op 10 december

Het is vandaag bevestigd: de tentoonstelling Artikel 27 mag  opengaan. 41 dagen na de geplande vernissage zullen op 10 december - de Internationale Dag van de Mensenrechten - de eerste bezoekers kunnen ontvangen worden. Tot 10 januari kan je elke dag (ook op de feestdagen) tussen 9 en 17 uur genieten van de kunst in de indrukwekkende omgeving van ZLDR luchtfabriek. Voor de veiligheid zal gewerkt worden met gratis online tickets. De link naar het ticketsysteem van CC MUZE en verdere info worden snel bekend gemaakt. In afwachting kan er gedroomd worden met de Daydreamer van Eddie Symkens. (foto)

kleuren-bij-valavond

Kleuren bij valavond

We zitten in een sombere periode, maar toch hebben we ook verschillende dagen dat het in de late namiddag even opklaart, en juist voor zonsondergang krijg je in de natuur dan een kleurenspel. Jan Leijskens zocht en vond het in Bolderberg.

sportsite-vrijheid-vordert-gestaag

Sportsite Vrijheid vordert gestaag

De werkzaamheden op de site van Vrijheid aan de Sint-Annastraat- die zoals bekend een multifunctioneel sportcomplex wordt - vorderen. De twee kunstgrasvelden - één voor voetbal en één voor voetbal én rugby - zijn aangelegd. Volgende week wordt de overloop van het water op het bufferbekken aangesloten. Op 18 december worden de rugbydoelen geplaatst. In de eerste werkweek van januari volgt de oplevering van de velden, met aansluitend de (…) Lees het hele bericht

geld-en-kluis-gestolen-uit-ziekenhuis

Geld en kluis gestolen uit ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis is een diefstal gepleegd. Vanmorgen heeft een personeelslid vastgesteld dat al het geld uit de kassa en de volledige kluis aan het onthaal verdwenen zijn. Die kluis zat nochtans vastgeschroefd in een kast.Vermoedelijk is een een som van 1.000 tot 1.200 euro buitgemaakt. Op dit moment tast de directie nog in het duister hoe de diefstal is kunnen gebeuren. Het zal goed zo als zeker vannacht gebeurd zijn. Politie en recherche zijn ter plaatse voor een sporenonderzoek. Er zijn ook camerabeelden in beslag genomen voor verder onderzoek. 

van-mierlolaan-is-weer-open

Van Mierlolaan is weer open

De Pastoor Van Mierlolaan is weer helemaal open voor het verkeer. Nadat afgelopen zomer verzakkingen in de riolering werden vastgesteld, moest die bij hoogdringendheid worden vervangen. Dat is uiteindelijk de afgelopen weken gebeurd. De straat werd afgesloten en het plaatselijk verkeer werd omgeleid over de parking van De Kring, 't Kuipershof en de sporthal. Maar alles is nu achter de rug. Het blijft wel afwachten wanneer de straat verkeerstechnisch wordt heringericht, waarbij onder meer aan éénrichtingsverkeer is gedacht. (foto Julien Maebe)

win-een-sporthorloge-met-sportfilmpjes-en-foto-s

Win een sporthorloge met sportfilmpjes en -foto's

Sportcompetities zijn opgeschort, er wordt niet veel meer getraind, sportclubs liggen stil, … en ’t is nog helemaal niet duidelijk wanneer alles weer kan opstarten. Maar ondanks alle beperkingen mogen mensen nog altijd bewegen of sporten, meer nog, het wordt sterk aanbevolen. Omdat iedereen wel een zetje kan gebruiken, organiseert Team Sport van de gemeente een leuke wedstrijd. Er zijn heel wat leuke prijzen te winnen onder meer 5 Polar sporthorloges. Laat je uitdagen en laat zien (…) Lees het hele bericht

tennis-en-padelclub-is-vanaf-nu-koninklijk

Tennis- en padelclub is vanaf nu 'koninklijk'

Vandaag bestaat de tennisclub in Heusden precies 50 jaar. Vanuit het Koninklijk Paleis ontving ze het bericht dat ze zich vanaf nu 'koninklijke' mag noemen. Door de uitbreiding van de activiteiten van tennis naar padel werd de naam eerder al gewijzigd van TCH naar TCPH maar vanaf nu is het Koninklijke TennisClub en Padel Heusden (KTCHP). Een feestje zit er momenteel niet in maar aan de zowat 1.000 leden is gevraagd om thuis een glaasje te drinken en dat te delen met de anderen. 

nog-16-patienten-in-het-ziekenhuis

Nog 16 patiënten in het ziekenhuis

3 patiënten  hebben het Sint-Franciscusziekenhuis verlaten, 1 is er opgenomen waardoor op dit moment 16 positieve patiënten gehospitaliseerd zijn. Op intensieve zorgen liggen nog altijd 4 coronapatiënten.

de-kijk-van-richie-550

De kijk van Richie

De musea heropenen ...

tip-van-de-bib-toshikazu-kawaguchi

Tip van de bib: Toshikazu Kawaguchi

Wie op zoek is naar een lichter verhaal met een mooie boodschap raden de mensen van de bibliotheek 'Voordat de koffie koud wordt' aan. Toshikazu Kawaguchi's ontroerende roman draait om de eeuwenoude vraag: wat zou je doen als je terug kon reizen in de tijd? En belangrijker nog: wie zou je, misschien wel voor de laatste keer, willen ontmoeten?

Korte inhoud

In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat (…) Lees het hele bericht

geen-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

Geen nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Goed nieuws want er zijn geen nieuwe besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder. We blijven dus voorlopig op 1290 steken. De voorbije week kwamen er 48 bij, wat een gemiddelde van 142 per 100.000 inwoners betekent. 

vzoc-zoekt-adoptie-voor-8-kalveren

VZOC zoekt adoptie voor 8 kalveren

Al sinds 9 oktober zitten 8 kalveren in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum nadat die in beslag waren genomen in Beringen. De Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn heeft de dieren nu definitief aan het VZOC toegekend. Dat is dus op zoek naar een adoptieplaats. Dat kan bijvoorbeeld een zorgboerderij zijn of iemand die op private basis de dieren wil houden - en daarvoor over de nodige toelatingen beschikt - en ze niet voor de slacht bestemd. Het opvangcentrum vraagt ook (…) Lees het hele bericht