Archief februari 2022

anita-colson-de-taaljuf-met-pensioen

Anita Colson, de 'taaljuf' met pensioen

Morgen, op 1 maart, gaat Anita Colson met pensioen. Ze was meer dan 40 jaar lang actief als leerkracht talen in het avondonderwijs. Afkomstig uit Dilsen-Stokkem was ze eerst onder meer in Maasmechelen actief in het avondonderwijs. Ze verhuisde naar Heusden-Zolder waar ze in 1987 startte met lessen Nederlands aan wat toen nog GOSP heette, de voorloper van het huidige CVO De Verdieping. Anita lag daar dus aan de grondslag van de lessen Nederlands voor anderstaligen. Het (…) Lees het hele bericht

slamridders-carnavalstoet-gaat-door

Slamridders: carnavalstoet gaat door

De Slamridders gaan door met hun werking, ook na het onverwachte ontslag van Roger Beaufays, die tegelijk voorzitter, PR-verantwoordelijke en keizer was. Zo kondigt de vereniging aan dat ook hun stoet, die gepland staat op zondag 24 april in de straten van Heusden, wel degelijk zal doorgaan. Het zal dan ook één van de weinige stoeten zijn dit seizoen, weliswaar is vandaag aangekondigd dat ook in Hasselt de Halfvastenstoet zal plaatsvinden. 

olympia-rukt-op-in-rangschikking

Olympia rukt op in rangschikking

Heel wat petanque-activiteit dit weekend, ook al omdat De Berk nog inhaalwedstrijden moest afwerken. In de 'gewone competitiematchen' deden de ploegen van Olympia een goede zaak. De uitslagen: De Berk C – Tongeren B: 5-4 en Genk C – De Berk B: 6-3. Vlaamse Liga: Boekt – Haeselveld: 4-5 en Olympia – Okapi : 7-2. Ere Limburg Boekt A – De Berk A: 4-5 en Opec A – Boekt B: 7-2. 1ste Limburg Olympia A – Interlommel A: 8-1 en Oetervallei A – De Berk B: 7-2. 2de Limburg Oetervallei B – De Berk C: 4-5 en Olympia B – Boekt C: 6-3.

motives-for-jazz-viert-jubileum-met-7-bands

Motives for Jazz viert jubileum met 7 bands

Jazzliefhebbers moeten zeker zondag 3 april aankruisen in hun agenda want dan viert Motives for Jazz zijn 25ste verjaardag met een Showcase Festival. Vanaf 14 uur staan 7 acts op het podia van CC Muze en ZLDR Luchtfabriek. Achtereenvolgens zijn dat Triology 'Par Coeur', Lieven Cambré Quartet, Sharp Eleven Electric Band, Muze Jazz Orchestra (foto), Amber Haddad Quintet, Profound Observer en Gert-Jan Dreessen 'Dimensions'. Elke band speelt maximaal 40 minuten. Hier vind je meer info over alle bands. Tickets kosten € 20 in voorverkoop en  € 25 aan de kassa.

kinde-ge-ooch-iets-hennigs

Kinde gè ooch iets hennigs?

Geregeld wordt het woord 'hennig' nog gebruikt, nen hennige kerel of een hennig wicht. Dat is dan in de betekenis van een knappe man of een nette jongedame. Hennig kan ook nog in een andere betekenis: doa es nog hennig wa werk oan, daar is nog veel werk aan. Of ook: da es noa es iets hennigs, dan betekent het weer handig om mee te werken bijvoorbeeld.

zaterdag-bolderbergse-bierhappening

Zaterdag Bolderbergse Bierhappening

Op zaterdag 5 maart heeft in de Witte Zaal de ondertussen bekende Bolderbergse Bierhappening plaats. Het doel is nog altijd om de Limburgse bieren te promoten. En dat kan uiteraard het best door ze te proeven. Bij het binnenkomen krijgt je voor € 5 waarborg een proefglas, geld dat je terugkrijgt bij de inlevering van het glas. Het bier kun je kopen met jetons, er is keuze uit 45 uiteenlopende Limburgse bieren. Zo kun je met vrienden verschillende bieren delen en erover van (…) Lees het hele bericht

zolder-d-blijft-ongeslagen-leider

Zolder D blijft ongeslagen leider

In de derde provinciale van het basketbal heeft leider Zolder D vandaag Croonen Lommel D verslagen met 96-77. In de vierde provinciale moest Zolder E zich neerleggen bij het meesterschap van Lummen C: 55-64.

een-wandeling-in-het-bos

Een wandeling in het bos

Jan Leijskens maakte vandaag een wandeling op de Galgenberg, die in Bolderberg wel te verstaan. 

vrouwen-aan-de-macht-bij-de-vhz

Vrouwen aan de macht bij de VHZ

Bij de Verenigde Handelaars Zolder (VHZ) delen de vrouwen voortaan de lakens uit. Het nieuwe kernbestuur dat in de vooravond werd voorgesteld bestaat volledig uit dames met Veronique - Kiki - Baggermans (Schepers Racing) als voorzitter, Cindy Broux (Leroli Fashion) als secretaris en Ellen Timmers (ET Creations) als penningmeester. De VHZ hield vandaag een bijeenkomst als alternatief voor de nieuwjaarsreceptie. Dat gebeurde in veilige (…) Lees het hele bericht

uitwinst-voor-kvv-heusden-zolder

Uitwinst voor KVV Heusden-Zolder

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder met 1-2 gewonnen op het terrein van Lindelhoeven. Bolderberg FC kon de 0-0 op de bordjes houden bij Grote Heide. 

vandaag-gezien-350

Vandaag gezien

Toch niet zo eenvoudig, om met een parapente op te stijgen op de mijnterril. 

laatste-kans-voor-eerste-prik-kinderen-en-jongeren

Laatste kans voor eerste prik kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren uit Heusden-Zolder en Lummen die nog een eerste vaccinatie nodig hebben, krijgen daartoe een laatste kans. Jongeren boven de 12 jaar kunnen op 7 maart terecht in TheMax, voor kinderen onder de 12 jaar is op 10 maart een prikdag voorzien. Voor alle praktische info neem je best vooraf contact op met het callcenter op 011 80 80 83.

winst-voor-zolder-a-en-b

Winst voor Zolder A en B

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A Stevoort B verslagen met 79-65. In de tweede provinciale moest Heusden het onderspit delven tegen Tongeren C: 59-69. Zolder B had weinig moeite met Cosmo Genk A en won met 79-53.

geetbets-snoept-puntje-af-van-bolderberg

Geetbets snoept puntje af van Bolderberg

In het volleybal moesten de Kajabogirls vanuti Bolderberg naar Geetbets afreizen zonder hun geblesseerde middenaanvalster. Daar leken ze in de eerste twee sets geen last van te hebben, want het werd telkens een walk-over: 14-25 en 10-25. Maar ondertussen was de thuisploeg ontwaakt en werd zelfs de evenknie van Bolderberg, meer nog, ze wonnen twee sets achter elkaar: 25-22 en 25-21. VDK moest dus een tandje bijsteken in de vijfde, dat lukte met 12-15 , 2-3 dus en zo moesten ze met twee in plaats van de verhoopte drie punten tevreden zijn.

wieze-boys-a-speelt-bekerfinale-1

Wieze Boys A speelt bekerfinale

In het bedrijfsvoetbal heeft won Wieze Boys A vandaag in de halve finale van de beker op het veld van FC Solar Assistance met 1-3. Wieze Boys B moest nog een competitiewedstrijd tegen UD Barcelona afwerken, het verloor met 2-3.

maxima-is-102-en-onze-oudste-inwoner

Maxima is 102 en onze oudste inwoner

Vandaag is Maximina Gutierrez-Ordonez in Bolderberg 102 jaar geworden. Ze zou daarmee de oudste inwoner van Heusden-Zolder zijn. Maxima kreeg het bezoek van burgemeester Mario Borremans die haar een geschenk bracht namens de gemeente en ook een attentie van het koningshuis.

samenaankoop-tuinproducten-kwb-weer-een-succes

Samenaankoop tuinproducten KWB weer een succes

Zoals ieder jaar rond deze tijd organiseerde de KWB Heusden-Centrum ook nu weer een samenaankoop van tuinproducten. Dit jaar werden aan het klassieke gamma ook producten van eigen bodem aan het assortiment toegevoegd. Gisteren en vanmorgen zetten de bestuursleden alles - een indrukwekkende hoeveelheid trouwens - klaar onder het afdak van de kleuterschool in de Brugstraat. En daar kwamen vanmorgen liefst 61 mensen hun bestellnig afhalen. KWB organiseert trouwens geregeld samenaankopen, wie daar gebruik van wil maken, vind hier alle info. (foto Joseph Bams)

broers-vanthoor-rijden-beiden-weer-in-le-mans

Broers Vanthoor rijden beiden weer in Le Mans

De 24 uren van Le Mans zijn dit jaar aan hun 90ste editie toe en ook de broers Laurens en Dries Vanthoor komen er weer alletwee aan de start, maar dan wel in concurrerende teams. Dries start samen met de Zwitser Rolf Ineichen en de Italiaan Mirko Bortolotti in een Oreca-Gibson van zijn vaste WRT-team. Laurens komt zoals steeds aan de start in een Porsche 911 RSR-19 samen met de Deen Michael Christensen en de Fransman Kevin Estre. 

helden-en-schurken-een-maand-te-kijk-in-de-bib

Helden en Schurken een maand te kijk in de bib

Maart is Jeugdboekenmaand met deze keer als thema 'Helden & Schurken'. De leerlingen 
van de academie voor beeldende kunsten van Heusden-Zolder - afdelingen Boekt, Berkenbos, Heusden centrum, De Brug, Bolderberg, Zolder centrum, Eversel en Viversel - mochten rond dat thema hun verbeelding laten gaan. Zij brachten hun helden en schurken in beeld. Ze lieten zich daarbij vaak inspireren door het dierenrijk en ook door sprookjes. Het resultaat is vanaf vandaag tentoongesteld in de bibliotheek, nog te bekijken tot 31 maart, tijdens de openingsuren van de bib.

pagadder-wint-cover-de-cover-wedstrijd

Pagadder wint 'cover de cover' wedstrijd

Kleuterschool Pagadder is de winnaar van de het project en de wedstrijd ‘Kies het mooiste boek van de klas en cover deze cover’ van de bibliotheek. De kleuters lazen in het eerste trimester samen met de juffen verschillende boeken en kozen daarna het mooiste boek van de klas. De cover van dat boek bootsten ze zo creatief, grappig en getrouw mogelijk na met huis-, tuin- en keukenmateriaal. Alle inzendingen waren de eerste drie weken van februari in de bib te zien en daar kon (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-780

De kijk van Richie

Wat we allen denken.

alaaf-in-beekbeemden-1

Alaaf in Beekbeemden

In Beekbeemden hadden ze ook gekozen voor een gekke week met verschillende thema's. Die werd afgesloten met een optocht en een spelletjesnamiddag. (foto's An Vanoppen)

alaaf-in-de-toverfluit-1

Alaaf in De Toverfluit

In De Toverfluit werd vandaag ook carnaval gevierd en hoe. Het begon met een modeshow in de klas, daarna werd popcorn gesmuld en als apotheose een stoet door de Heusdense schoolomgeving. Met een echte carnavalswagen en in het hoge gezelschap van prinses An van De Slamridders. (foto's Wendy Castro)

alaaf-in-ubbersel-1

Alaaf in Ubbersel

Ook de kleuters van het Wijkschooltje De Toverfluit in Ubbersel hebben er een lap op gegeven. De zotte bende maakte er een stevig feestje van, alleen voor de foto stonden ze heel even stil ....

het-laatste-weekend-van-expo-winterblomme

Het laatste weekend van expo 'Winterblomme'

Wie de kleurrijke tentoonstelling 'Winterblomme' in kunstgalerij De Mijlpaal wil gaan bekijken, die heeft morgen en zondag telkens van 14 tot 18 uur nog een laatste kans. Het is een expo  die je vrolijk maakt, een opsteker in deze grauwe tijden. (foto Ronny Vanthienen)

een-golf-van-oplichtingspogingen

Een golf van oplichtingspogingen

Opnieuw kennen we de jongste dagen een golf van oplichtingspogingen. Zo krijgen heel wat mensen sms-en en mails dat ze hun itsme moeten actualiseren of opnieuw installeren. Uiteraard is dat een poging om aan je gegevens te geraken, wegdoen die handel. Daarnaast komen er ook weer heel wat sms-en over een belasting die je zou terugtrekken of een kleine rekening die je nog hebt openstaan. De Windowsoplichters hebben we zelf de voorbije twee weken 4 keer aan de lijn (…) Lees het hele bericht

alaaf-in-de-brug

Alaaf in De Brug

De leerlingen van VLS De Brug vierden deze week carnaval. Elke dag stond iets anders centraal: van gekke sokken, gekke hoeden, gekke schoenen en gekke haren tot uiteindelijk vandaag verkleed naar school. Tijdens de week werd ook geraden naar 'the masked teacher', de leerlingen moesten uitzoeken wie achter het masker van aap, olifant, bever, paard en brandweerman zat. De afsluiter vandaag gebeurde met veel dansen. Het filmpje hierbij geeft een impressie van een bijzondere week.

alaaf-in-viversel-1

Alaaf in Viversel

In Viversel hebben ze er een goede traditie van gemaakt dat de kinderen van de Sint-Jan Berchmansschool de krokusvakantie met een echte carnavalstoet door de straten inzetten. Met echte wagens en uiteraard kleurrijk verkleed. Iedereen was dan ook in een uitgelaten stemming en langs de straten stonden heel wat familieleden en sympathisanten mee te genieten van het spektakel. (foto's Daphne Claes)

alaaf-bij-de-pagadders

Alaaf bij de Pagadders

In  kleuterschool Pagadder kende een knettergekke week een spetterend slot. Want vandaag mochten de kleuters zich volledig laten gaan tijdens het carnavalsfeest. Er werd gedanst en gezongen waarna ze in één grote stoet door het bos stapten. De spiderman's, prinsessen, Mickey Mouse's, leeuwen en andere dieren waren bijzonder talrijk aanwezig.

podcast-rond-hart-voor-autosport-van-start

Podcast rond 'Hart voor Autosport' van start

Door een samenwerking tussen Circuit Zolder en Autosportwereld.be gaat op 10 maart een tweewekelijkse podcast van start. "Hart voor Autosport' wordt telkens opgenomen op Circuit Zolder met als gastheer autosportjournalist Joost Custers. Telkens worden drie of vier gasten uit de meest uiteenlopnede disciplines uitgenodigd die de autosport benaderen uit verschillende oogpunten, soms gelinkt aan de actualiteit. Er komen ook thema-uitzendingen bijvoorbeeld rond de 24 uur van Zolder of rond het werk van de veiligheidsmensen. Elke aflevering zal 30 tot 35 minuten duren, mogelijk komt er op termijn een wekelijkse aflevering.

neos-bezocht-het-circuit

Neos bezocht het circuit

Neos Heusden-Zolder bezocht met twee groepen Circuit Zolder. Daar leerden de leden dat er naast het autosportgebeuren nog heel wat andere activiteiten in optimale omstandigheden kunnen plaatsvinden: BMX-races, veldritten, padel, rijvaardigheidstesten, ... Minder bekend is de museumwerking achter de tribune aan de kant van de Sterrenwacht. Daar krijg je een inkijk in de geschiedenis van het circuit met ook tal van affiches en trofeeën. (foto's Trudo Groffi)

gelijkspel-voor-anadol-6

Gelijkspel voor Anadol

FC Anadol heeft vanavond 1-1 gelijkgespeeld op het veld van Thes Sport. Het ging om een inhaalwedstrijd in tweede provinciale A. 

cvo-de-verdieping-nog-meer-gerichte-opleidingen

CVO De Verdieping: nog meer gerichte opleidingen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)heeft deze week aangekondigd dat hij 20 miljoen euro extra vrijmaakt voor het volwassenenonderwijs. Dat bedrag komt bovenop eerdere middelen om in te zetten voor afstandsonderwijs, ICT-opleidingen en opleidingen voor ongekwalificeerde jongeren. CVO De Verdieping, dat niet alleen één van de grootste instellingen in Vlaanderen is, maar ook baanbreker in technologische vernieuwingen, plukt daar ook de vruchten van. "In een (…) Lees het hele bericht

verdere-verbetering-vrijheidsite-is-gepland

Verdere verbetering Vrijheidsite is gepland

Raadslid Steven Goris (N-VA) had het over de uitbreiding van de Vrijheid-site. De parking kan - zeker in de huidige weersomstandigheden - verbeterd worden. Daarnaast kan het pad naar achter volgens hem verlicht worden. Schepen van Sport Lode Schops (GOED) zei dat er momenteel geen verlichting kan op het pad omdat de stroomcapaciteit beperkt is. Bij de geplande nieuwbouw is een nieuwe cabine voorzien en dan kan het wel. Wat de parking betreft, is een masterplan met (…) Lees het hele bericht

oppositie-ontevreden-met-grondverkoop-aan-moskee

Oppositie ontevreden met grondverkoop aan moskee

Technische problemen lieten de digitale OCMW- en gemeenteraad vanavond met vertraging beginnen. Bij de verkoop van twee percelen grond in de Valentinusstraat aan Dyanet België bemerkte Annie Jaspers (Vlaams Belang) dat er een bouwovertreding door de moskee was begaan en dat het onaanvaardbaar is dat het op die manier wordt geregulariseerd. Volgens schepen Isabelle Thielemans (CD&V) is dit op een goeie manier afgehandeld. Maar volgens Annie Jaspers zou er (…) Lees het hele bericht

nog-dagen-hinder-in-de-koolmijnlaan

Nog dagen hinder in de Koolmijnlaan

Het ziet ernaar uit dat de problemen rond het 'zinkgat' in de Koolmijnlaan nog een tijdje zullen aanslepen, het gaat dan ook om een complex probleem. Aquafin, dat verantwoordelijk is voor de gebroken riolering, heeft ondertussen een onderhoudsaannemer aangeduid. Die komt morgen ter plaatse. Eerst worden de stoep en de bestrating rond het gat opgebroken. Maandag zal dan gestart worden met de herstelling van de riolering.  Nadien moet de riolering eerst geïnspecteerd worden. De signalisatie wordt aangepast zodat de fietsers niet meer tussen de auto's door moeten.

vandaag-gezien-349

Vandaag gezien

Om ons wat op te vrolijken op deze bijzonder sombere dag. Prachtige natuurfoto's die Roger Convents in Bolderberg schoot: een boomklever, aalscholver, knobbelzwaan en een mannetje en vrouwtje van de kuifeend.

bijna-66-is-geboosterd

Bijna 66 % is geboosterd

Tot nu toe hebben 22.561 inwoners van Heusden-Zolder een boostervaccin gekregen, dat is 65,95 % van de bevolking. Vanuit Lummen gaat het om 11.453 inwoners of 75,92 % van de bevolking.  Er zijn voor de komende maand nog speciale dagen gepland voor jongeren.

koolmijnlaan-wordt-afgezet-door-groot-gaslek

Koolmijnlaan: gaslek door weggespoelde ondergrond

FLASH Er is een gaslek ontstaan in de Koolmijnlaan, tegenover het benzinestation. Op dit ogenblik is er geen direct gevaar omdat het gas kan ontsnappen. Brandweer en Fluvius zijn ter plaatse, ook het Agentschap Wegen en Verkeer is onderweg. De straat is gedeeltelijk afgesloten, het verkeer wordt beurtelings doorgelaten over één rijstrook. UPDATE Het gaslek is ontstaan door een enorm gat onder de stoep tot zelfs onder de rijweg. Dat blijkt geslagen door water dat ontsnapte uit een kapotte riolering. Techici van Fluvius hebben ondertussen het lek gedicht, terwijl de brandweer voor de beveiliging zorgde. UPDATE Het enorme gat kan momenteel niet hersteld worden, dat konden ook burgemeester en verschillende schepenen ter plekke vaststellen. Daarom blijft een deel van de rijbaan afgesloten. Het verkeer kan beurtelings voorbij, er worden vanavond nog verkeerslichten gezet. Het kruispunt met De Hoeven en de Koolmijnlaan wordt afgesloten. Bestuurders van Houthalen naar Heusden krijgen van de politie de raad om de Koolmijnlaan te vermijden door om te rijden via de Edward Staintonstraat, Schootstraat en Brugstraat, in omgekeerde richting kan er wel over de Koolmijnlaan gereden worden. De put zelf is ondertussen beveiligd. 

covid-situatie-in-het-ziekenhuis-verbetert-snel

COVID-situatie in het ziekenhuis verbetert snel

Net als de besmettingscijfers, is de COVID-toestand in het Sint-Franciscusziekenhuis nu snel aan het verbeteren. Vandaag lagen er nog 9 coronapatiënten in het ziekenhuis en - nog belangrijker - geen enkele had verpleging op de intensieve zorgen nodig. Ook uit de COVID-bezetting van de voorbije dagen blijkt de gunstige evolutie, ook al blijft het schommelen: vorige vrijdag 14, zaterdag 8, zondag 7, maandag 8 en gisteren net als vandaag 9.

werkgroep-verdedigt-mehmet-ustun-bij-ministers

Werkgroep verdedigt Mehmet Üstün bij ministers

Naar aanleiding van de intentie van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om de erkenning van de moslimexecutieve in te trekken, heeft de Werkgroep Interlevensbeschouwelijke Dialoog Heusden-Zolder opnieuw een open brief geschreven waarin de leden hun steun betuigen aan voorzitter Mehmet Üstün. De brief is gericht aan de minister van Justitie en ook aan premier De Croo en Vlaams minister van Binnenlandse (…) Lees het hele bericht

en-op-zulke-schoenen-moesten-ze-dan-nog-lopen

En op zulke schoenen moesten ze dan nog lopen

De scholen maken zich nog altijd op voor het carnavalsfeest en ook in Pagadder vinken ze elke dag weer een gekke activiteit af. Zo was het vandaag gekke schoenendag. De kleuters kwamen met de meest gekke en kleurrijke schoeisels naar school. Heel wat ouders hadden duidelijk een handje toegestoken om er iets moois van te maken. Er werd dan ook vooral naar beneden gekeken vandaag. 

keizer-roger-stopt-bij-de-slamridders

Keizer Roger stopt bij De Slamridders

Roger Beaufays heeft vandaag zijn ontslag aangekondigd als voorzitter en public relationsverantwoordelijke van carnavalsvereniging De Slamridders. Hij was de afgelopen jaren de sterke figuur en het gezicht van de groep. Nadat hij eerder al prins was, werd hij ook aangesteld tot Keizer Roger. Maar vandaag maakt hij dus in een mededeling aan de leden bekend dat hij er om privé-redenen mee stopt. Hij vraagt zijn beslissing te respecteren en dankt hen voor de mooie herinneringen en samenwerking gedurende jaren. Het is op dit moment nog niet bekend, hoe het ontslag binnen de vereniging zal opgevangen worden.

de-kijk-van-richie-779

De kijk van Richie

Pesten is niet ok.

een-gekke-hoedenparade-in-de-toverfluit

Een gekke hoedenparade in De Toverfluit

In de aanloop naar carnaval houdt kleuterschool De Toverfluit een gekke week. Zo was het gisteren gekke hoedendag. En dat heeft een prachtige parade opgeleverd waar de VIP van Waregem Koerse in het niets bij verzonk. Vandaag is het gekke schoenen dag, morgen gekke haren en vrijdag gaan ze helemaal uit de bol op een carnavalssfeest. (foto's Wendy Castro)

inschrijvingen-voor-regi-academy-zijn-gestart

Inschrijvingen voor Regi Academy zijn gestart

Er komt op VTM een nieuwe reeks van de Regi Academy waarin de Heusdenaar opnieuw op zoek gaat naar nieuw muzikaal talent. Vorig jaar won de Lommelse Pauline Slangen de wedstrijd en zij mocht nadien onder meer mee optreden in het Sportpaleis. De inschrijvingen zijn nu gestart, kandidaten kunnen hier inschrijven. Waar en wanneer de opnames zullen gebeuren is nog niet bekendgemaakt, maar dat heel wat jonge artiesten in spe zich opnieuw geroepen zullen voelen, staat als een paal boven water. (foto VTM)

oplichters-van-de-sociale-zekerheid-voor-rechter

Oplichters van de sociale zekerheid voor rechter

5 verdachten van grootschalige fraude ten koste van de sociale zekerheid moeten voor de rechter verschijnen, dat heeft de raadkamer in Hasselt beslist. Samen zouden ze de sociale zekerheid voor minstens 12,8 miljoen euro hebben opgelicht door met valse attesten invaliditeitsuitkeringen op te strijken. Het systeem werd opgezet door een man uit Heusden-Zolder. Hij vroeg kennissen om dienstencheques te bestellen en te betalen, zonder ze te gebruiken. De fraudeurs (…) Lees het hele bericht

ileen-strijdt-voor-een-uitdaging-op-zanzibar

Ileen strijdt voor een uitdaging op Zanzibar

Vanavond start op VTM het programma 'Paradijs zoekt Personeel' waarbij presentatrice Nathalie Meskens op Zanzibar op zoek gaat naar een koppel dat daar een hotel mag uitbaten. Eén van de deelnemers is Ileen Vaes (29), afkomstig uit Heusden-Zolder, die het samen met haar vriend Thomas opneemt tegen vijf andere koppels. Voor Ileen past dit perfect in haar levensstijl want ze reist al jaren de wereld rond, zo leerde ze trouwens Thomas kennen. Ze woonden en werkten in Barcelona, Dublin, Australië, Nieuw-Zeeland en Chili. Maar nu strijden ze dus elke dinsdag en donderdag vanaf 20.35 uur op VTM voor een nieuwe uitdaging op het Afrikaanse eiland. (foto VTM)

les-soeurs-opent-7de-winkel-nu-in-leuven

Les Soeurs opent 7de winkel, nu in Leuven

Les Soeurs, het Belgische modelabel van de zussen Hendrickx, afkomstig uit Heusden, opent vandaag al een zevende flagshipstore, deze keer in de Mechelsestraat in Leuven. In de winkels van Les Soeurs vind je een breed aanbod van zelf ontworpen juwelen, accessoires, kleding- en interieurstukken die de zussen zorgvuldig laten produceren 100% op basis van hun persoonlijke smaak. Het aanbod is dan ook een weerspiegeling van de kleerkast en interieur van Clio, Kay en (…) Lees het hele bericht

nog-verdere-daling-van-nieuwe-besmettingen

Nog verdere daling van nieuwe besmettingen

Ook de afgelopen week zagen we het aantal nieuwe coronagevallen in Heusden-Zolder sterk teruglopen. Het waren er nu nog 278, dat is een gemiddelde van 820 per 100.000 inwoners. Gisteren bijvoorbeeld zijn er nog 12 bijgekomen. Wel is het 185 dagen geleden dat we nog eens een dag hadden zonder positieve test. Tot nu toe zijn sinds de uitbraak van de pandemie 10.330 inwoners positief getest. 

vandaag-is-een-populaire-trouwdag

Vandaag is een populaire trouwdag

Als je naar buiten kijkt, dan is het een dag als een ander. Een eerdere sombere dinsdag in een al even sombere februarimaand. Geen dag om in het huwelijk te stappen. En toch doen dat 60 koppels in Limburg van wie 3 in Heusden-Zolder, Het is immers de 22ste van de 2de maand in het jaar 2022. Een dinsdag in een wintermaand, het zal normaal gezien weinig koppels lokken om dan te trouwen, maar dat wordt blijkbaar anders als dat een speciale datum is. Zoals morgen: de 22ste van de 2de maand 2022, een (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-778

De kijk van Richie

Het is vandaag een palindroomdag, ook als je de datum van achter naar voor leest, blijft hij hetzelfde.

tip-van-de-bib-pieter-gaudesaboos

Tip van de Bib: Pieter Gaudesaboos

Het laatste liefdesboek dat de bib ons tip is 'Een zee van liefde' van Pieter Gaudesaboos.

Korte inhoud

Pinguïn gaat op weg naar Beer om iets belangrijks te vertellen: hij is verliefd op hem. Daar moet Beer heel hard om lachen: ze zijn toch veel te verschillend? De hele zomer doen ze fijne dingen samen. Zal er iets veranderen aan Beers gevoelens? Groot formaat prentenboek met krachtige illustraties in heldere kleuren. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar.

vandaag-gezien-348

Vandaag gezien

Suzy Leenders spotte een meikever in ... februari. Zeg nog eens dat de natuur niet op zijn kop staat. 

hemelwaterplan-tegen-wateroverlast

Hemelwaterplan tegen wateroverlast

Niet alleen vorige zomer, maar ook de jaren voordien kregen verschillende straten en buurten in Heusden-Zolder te maken met wateroverlast. De klimaatverandering zorgt immers afwisselend voor periodes van droogte en hevige regenval. Daarom liet de gemeente door Aquafin een zogenaamd ‘hemelwaterplan’ opmaken. Daarin staat hoe op lange termijn met de regen moet worden omgegaan: hoe opvangen, ter plaatse bufferen om nadien te gebruiken of langzaam in de grond te laten sijpelen. Regenwater laten (…) Lees het hele bericht

ingezamelde-kleding-versterkt-sociale-economie

Ingezamelde kleding versterkt sociale economie

De campagne van Reset samen met de andere Limburgse kringloopcentra en armoedeorganisaties als Sint-Vincentius om de nood aan textiel te benadrukken loopt ondertussen al drie weken. Zeker na corona is er een grote nood aan herbruikbare kleding en schoenen, dat kunnen bijvoorbeeld ook laarsjes zijn, al dan niet door de regen. En dat op een ogenblik dat er heel wat parallele inzamelingen zijn. Reset doet meer met de geschonken kleding dan ze een nieuw leven te geven in de (…) Lees het hele bericht

wegenwerken-moeten-voor-meer-veiligheid-zorgen

Wegenwerken moeten voor meer veiligheid zorgen

De gemeente Heusden-Zolder heeft voor dit jaar nog een aantal wegenwerken op de planning staan. Vier daarvan hebben te maken met de uitvoering van het scholenplan en dus het veiliger maken van de schoolomgeving en de wegen naar de scholen. Er komt een fietspad in asfalt op de trage verbinding Schutterspad, tussen Het Bergske en Schuttershof. Het verhoogde fietspad in de Everselkiezel wordt verlengd tot aan de Bavostraat en Bovenstraat. Er komt een voetpad in de Sint-Quirinusstraat (…) Lees het hele bericht

inbrekers-forceren-het-raam

Inbrekers forceren het raam

Er worden de jongste tijd weer geregeld inbraken gepleegd. Dit weekend kregen huizen in de Ernest Claeslaan en de Van Dijcklaan ongewenst bezoek. De dieven baanden zich een toegang door een raam te forceren. Het lab heeft een sporenonderzoek gedaan, over de buit is nog niets bekend. Eerder dit weekend is een gelijkaardige inbraak gepleegd in de Rodenbachlaan. Ondertussen is gebleken dat in de Ernest Claeslaan nog een inbraakpoging gebeurd is, daar werd zelfs een stevige achterdeur kapotgebroken. 

gekke-kapsels-gespot-in-pagadder

Gekke kapsels gespot in Pagadder

In de Vrije Kleuterschool Pagadder hebben ze de carnavalsweek ludiek ingezet. Kleuters en juffen kwamen met een gek kapsel of gekke hoed naar school. Zo zat meteen iedereen al in de carnavalssfeer. 

in-maart-nieuwe-actie-voor-sint-vincentius

In maart nieuwe actie voor Sint-Vincentius

In Heusden-Zolder gaat een nieuwe actie ‘Hoop doet geven’ van start. Aanleiding is de alsmaar luidere noodkreten van de voedselbanken, omdat door de coronacrisis meer mensen hulp zoeken. Zo ook bij Sint-Vincentius in Heusden-Zolder waar elke maand zo’n 180 gezinnen langskomen voor voedsel, kleding en andere noodzakelijke producten. Daarom organiseert de gemeente Heusden-Zolder samen met Sint-Vincentius in maart voor de tweede keer de solidaire actie ‘Hoop doet geven’. Daarbij wordt gerekend op het (…) Lees het hele bericht

winterse-natuur

Winterse natuur

Ook al rammelt het dezer dagen langs alle kanten, de natuur blijft ook in deze periode nog voortleven. Zoals een blauwe reiger die op zoek is naar wat rust, en ook het korstmos en rendiermos tref je aan in de buurt van Bolderberg. (foto's Jan Leijskens)

weer-een-geslaagde-bluesavond

Weer een geslaagde bluesavond

Zondagavond stonden Big D & Captain Keys op het podium in het MuzeCafé. Het was één van de Sunday Evening Blues concerten.  En dat betekent een vol huis en uiteraard volle bak ambiance. (foto's Ann Jordens)

grote-stroompanne-door-storm

Grote Stroompanne door storm

In grote delen van Heusden-Zolder is er zondagavond een stroomonderbreking geweest. Dat gebeurde tijdens het hoogtepunt van de storm die gepaard ging met onweer, rukwinden, stortbuien en hagel. Vele tientallen straten in Zolder-Centrum, Berkenbos en Lindeman zaten zonder stroom vanaf omstreeks kwart over elf. Volgens Fluvius was de stroomtoevoer hersteld om kwart over middernacht.

verlies-voor-zolder-a-4

Verlies voor Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder een nipte nederlaag geleden bij Lummen, 75-72. In de tweede provinciale verloor Heusden van As A met 57-53. Zolder B won met 65-90 bij Lummen B. In derde wandelde Zolder D over Bilzerse B heen: 66-111. De dames van Zolder slikten een 73-39 bij Femina Hebac Sint-Truiden.

anadol-wint-pandoering-voor-bolderberg

Anadol wint, pandoering voor Bolderberg

In de tweede provinciale A heeft Bolderberg FC een zware 0-6 thuisnederlaag moeten slikken tegen KFC Hamont 99. FC Anadol klopte Stal Sport met 4-3.

heusden-verliest-van-amandina

Heusden verliest van Amandina

In de vierde provinciale C heeft SK Heusden 06 de semitopper tegen Amandina VC verloren met 1 - 2.

vooral-vanavond-weer-windstoten-verwacht

Vooral vanavond weer windstoten verwacht

Volgens onze weerman MIchel Nulens wordt het sterkste windveld in de avond bereikt met windstoten tussen 70 en 90 km/u met een uitschieter van 100 km/u. Morgen draait de wind naar het noordwesten en vallen er verspreid buien, soms met een winters karakter. Het waait nog steeds hard met windstoten tussen 70 en 90  km/u met een uitschieter van 100 km/u. 

ook-scorebord-is-weggeblazen

Ook scorebord is weggeblazen

Terwijl al opnieuw stormwind in de lucht hangt, is ook de brandweer vandaag nog aan de slag om de gevolgen van Eunice op te ruimen. De storm is ook bij SK Heusden 06 niet ongemerkt voorbijgeraasd, het ouwe trouwe scorebord is tegen de grond gegaan. 't Zal hopelijk de spelers straks niet tegenhouden om te scoren in de semitopper tegen Amandina Schakkebroek.

de-berk-wint-inhaalwedstrijden

De Berk wint inhaalwedstrijden

In het petanque werden inhaalwedstrijden gespeeld door De Berk. In ere-Limburg won De Berk A met 3-6 bij Zigzag A en in 1ste Limburg versloeg De Berk B met 8-1 Kelchteren A. Ook dinsdag en woensdag moeten die van De Berk aantreden om hun door corona uitgestelde partijen in te halen.

de-kijk-van-richie-777

De kijk van Richie

Sturen we Richie als bemiddelaar?

ook-de-brug-werkte-rond-klimaat

Ook De Brug werkte rond klimaat

Nog even een late terugblik op de Dikke Truiendag waarop vrijdag ook in De Brug de leerlingen hebben stilgestaan bij de klimaatopwarming. Om een eigen steentje bij te dragen kregen ze alvast een recept van een vegetarische pizza mee naar huis. (foto's Inge Vreys)

kvv-scoort-tienmaal-in-halen

KVV scoort tienmaal in Halen

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder vanavond met 1-10 gewonnen bij Halen. Het is ons niet meegedeeld of de bezoekers een stormwind in de rug hadden ... Alleszins heeft Arne Pallen liefst vier keer gescoord en liet Jens Baerten drie rozen optekenen.

bolderberg-wint-in-stevoort

Bolderberg wint in Stevoort

In het volleybal hebben de dames van VCK Bolderberg met 1-3 gewonnen in Stevoort. De start was stormachtig en de eerste set werd met 8-25 binnengehaald. Dan viel het helemaal stil en won de thuisploeg met 25-18. Daarop liep de Bolderbergse wekker weer af zodat 14-25 het resultaat van de derde set werd. Maar de vierde set was toch weer erg spannend, 23-25, maar toch ging de volle puntenbuit meer naar Bolderberg.

hebad-speelt-finale-in-eerste-nationale

Hebad speelt finale in eerste nationale

In het badminton kon Hebad 2G deze voormiddag geen vuist maken tegen Dijlevallei 1G uit Leuven in tweede nationale.  Promotie was sowieso uitgesloten omdat er maar één team per club in de hoogste afdeling mag spelen. Was daardoor misschien de motivatie iets minder? In ieder geval wonnen die uit het Leuvense met 6-2. Hebad 2G speelt dus voor plaats 3 of 4 op 19 maart in Verviers tegen Grâce 1G.

Anders verging het Hebad 1G dat na de (…) Lees het hele bericht

winst-voor-wieze-boys-a-en-rp-products-7

Winst voor Wieze Boys A en RP Products

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A met 0-3 gewonnen bij FC Berg. Wieze Boys B verloor met 0-1 van Pool Keramo A. RP Products won met 1-2 op het veld van El Toro. 

expo-met-20-gigantische-bieretiketten-in-muzecafe

Expo met 20 gigantische bieretiketten in MuzeCafé

Vanaf vandaag kan je in de mezzanine van het MuzeCafé een tentoonstelling van gigantische bieretiketten gaan bekijken. Met deze expo van The Beer Experience is de aanloop ingezet naar het gelijknamige bierfestival op 19 en 20 maart. In de galerij van het café hangen 20 bieretiketten, ze zijn uitvergroot, uitgelicht, uitgelegd en uitgestald. Voor één keer dus leesbaar zonder bril. De etiketten vertegenwoordigen 20 van de meer dan 140 bieren op (…) Lees het hele bericht

fietsersbond-viert-derde-verjaardag

Fietsersbond viert derde verjaardag

De Fietsersbond Heusden-Zolder viert zijn derde verjaardag. De vereniging ging van start in februari 2019 en heeft ondertussen een heel parcours afgelegd. De stuurgroep bestaat uit 17 leden, elk actief op een eigen domein. Daarnaast is er de ondersteunende kring 'Vrienden van de Fietsersbond' met een vijftigtal leden. Hun gezamenlijke doel is zoveel mogelijk de fiets te nemen: voor boodschappen, naar een vergadering, een bezoekje, ... En er is nog werk aan de winkel want uit steekproeven blijkt dat ruim de helft van het autoverkeer in de gemeente plaatselijk is.

jeugd-betwistte-een-tornooi-bij-rugbyclub-9

Jeugd betwistte een tornooi bij Rugbyclub 9

Rugybclub 9 trekt steevast voluit de kaart van de jeugd en organiseert voor hen ook heel wat initiatieven. Zo was vandaag een tiental U12-ploegen afgezakt naar de Vrijheidsite voor een tornooi. De zon van de partij, maar stormen deed het wel tussen de lijnen: veel strijdlust maar ook sportiviteit. (foto's Ann Jordens)

ook-schade-aan-gebouwen-wordt-duidelijk

Ook schade aan gebouwen wordt duidelijk

Ook in Heusden-Zolder zijn daken en zonnepanelen beschadigd door de storm. De brandweer probeert de ergste nood te lenigen, of gevaarlijke situaties op te ruimen. Zo zijn ze vanochtend aan de slag aan De Kring in Heusden. Maar voor het echte herstel van de kapotte daken moet natuurlijk een beroep gedaan worden op een dakwerker of installateur van zonnepanelen. (foto Julien Maebe)

behoorlijk-wat-schade-na-passage-eunice

Behoorlijk wat schade na passage Eunice

Hoewel het aan de andere kant van 't land allemaal veel erger is, laat ook bij ons de storm Eunice een spoor van vernieling achter. Dat is vanochtend nog meer duidelijk geworden. Vooral de bomen in de buurt van Meylandt hebben het zwaar te verduren gehad. Zeer oude bomen zijn er omgewaaid of afgeknapt. Uiteraard zijn bomen die al niet meer in al te gezonde staat verkeren nog een makkelijker prooi. Op de Zolderse Voort is een bushokje beschadigd geraakt nadat er een toi toi tegen waaide. Overigens zijn brandweerploegen nog altijd onderweg om de stormschade op te ruimen.

de-kijk-van-richie-776

De kijk van Richie

Versoepelingen ...

t-molenholleke-met-slogans-op-de-trui

't Molenholleke met slogans op de trui

Niets doen in de strijd tegen de klimaatverandering is geen optie en dus namen ze ook bij 't Molenholleke deel aan de Dikke Truiendag. "We gebruiken onze trui niet alleen om onszelf warm te houden, maar ook om anderen warm te maken. Wij pakken met onze klimaatactie uit met slogans op onze trui. Zo tonen we wat we willen doen én inspireren we andere mensen om ons voorbeeld te volgen", zo klinkt het bij de geëngageerde leerlingen en personeelsleden.

het-weet-herd-vandaag

Het wèët hèrd vandaag

As ge 't oavend oere kop hèd boategestoke, dan zulder 't wûl gevuuld hemme, het wèët ferm, echt wûl stormechtig. Probeert och dus mèr recht te hoön.

vandaag-gezien-347

Vandaag gezien

Is er in de kerktoren van Heusden-Centrum een raampje opengewaaid? (foto Julien Maebe)

heel-wat-werk-voor-de-brandweer

Lichtgewonde door boom op auto bij Meylandt

Nu in de vooravond de wind in onze contreien is aangetrokken, is het ook het aantal oproepen bij de brandweer toegenomen. Er zijn momenteel verschillende ploegen op de baan. De meeste oproepen hebben te maken met afgerukte takken en omgewaaide bomen. In de buurt van Meylandt zijn enkele stevige bomen omgewaaid. Eén van de bomen kwam op een rijdende auto terecht. Onder meer de voorruit van de auto sneuvelde en de bestuurster raakte lichtgewond. Passanten en later de brandweer hebben de boom opgeruimd, ook de andere bomen - in de buurt van de schuren bij Meylandt - liggen ondertussen aan de kant.  UPDATE De hulpverleningszone Zuid-West-Limburg zat vanavond met een lijst van 340 interventies die moesten afgewerkt worden, 200 waren al gedaan. In het totaal zijn 34 ploegen onderweg, maar het kan dus een hele tijd duren eer de hulp voor niet-dringende interventies opdaagt.

molenholleke-beleefde-heerlijke-sneeuwklassen

Molenholleke beleefde heerlijke sneeuwklassen

De leerlingen van het 6de leerjaar van 't Molenholleke en hun begeleiders zijn net terug van de sneeuwklassen in Oostenrijk.Vorig jaar kon dat niet, en ook nu was het kantje boordje. En toen het licht op groen stond, moest holderdebolder een hele voorbereiding in een week tijd worden uitgevoerd. Niet evident, want in de zesde klassen zitten zowel kinderen van net boven als net onder de 12 jaar, voor wie telkens andere regels gelden, ook qua testen. Maar samen met Axion Ski uit Heusden-Zolder werd er het beste van gemaakt en beleefden de leerlingen onvergetelijke sneeuwklassen.

25-44-jarigen-blijven-kerngroep-in-de-besmettingen

25-44 jarigen blijven kerngroep in de besmettingen

Het aantal nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder is vorige week niet alleen bijna gehalveerd, ze zat vooral in de groep 25-44 jarigen. Daar ging het om een daling met liefst 94. Het zijn er nog altijd 96 positief getesten, waardoor die leeftijdsgroep het grootst blijft in de tabellen. Ook in de andere leeftijdsgroepen zet de sterke daling zich door. De top van de wijken wordt nog uitgemaakt door Berkenbos en Heusden- en Zolder-Centrum (elk 44), gevolgd door Boekt-kern (24) en Heikant en Halvijvers (23).

intrekking-erkenning-emb-mehmet-ustun-ontgoocheld

Intrekking erkenning EMB: Mehmet Üstün ontgoocheld

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) start de procedure op om de erkenning van de Moslimexecutieve in te trekken. Het Executief van de Moslims van België, is de officiële vertegenwoordiging van de islamitische godsdienst in ons land. Ze krijgt ongeveer 600.000 euro subsidies per jaar, maar over het functioneren van het orgaan bestaat al jaren ontevredenheid. Zo is de werking niet transparant, de structuur onduidelijk en is er sprake van sterke buitenlandse inmenging (…) Lees het hele bericht

pestbusters-pakken-pesters-in-heusden-zolder-aan

Pestbusters pakken pesters in Heusden-Zolder aan

Vandaag begint de Week tegen Pesten, die loopt tot 25 februari. Pesten blijft een kwaal en daarom maakt het gemeentebestuur van Heusden-Zolder samen met de verenigingen een vuist tegen pesten, liefst met 4 stippen. 1 op 6 kinderen of jongeren is het slachtoffer van pesten. In de scholen wordt daar al rond gewerkt, maar het komt ook voor in de sportclub, cultuur- of jeugdvereniging of in de buurt. Daarom moet het project Pestbusters een eerste stap zijn naar een pestvrij (…) Lees het hele bericht

sterkste-wind-straks-tussen-14-en-18-uur

Sterkste wind straks tussen 14 en 18 uur

Hoe zit het vandaag met de storm bij ons, vragen veel mensen zich af. Onze weerman Michel Nulens benadrukt dat het ergste van de storm voorbebehouden is voor Nederland, vooral boven de Wadden, en in iets mindere mate voor onze kust waar uitschieters tot 130 per uur mogelijk zijn. Ook in Limburg wordt het stormachtig, maar minder erg. Hier denken de meteodiensten aan windstoten tot 90 km per uur, met mogelijke uitschieters tot 100 of 110 km per uur en dat vooral na de middag tussen 14 en 18 uur. Weinig reden tot paniek dus, alleen opletten met zaken die kunnen loskomen of wegwaaien, en of het ideaal fietsweer is, laten we ook in het midden ...

boeiende-uiteenzetting-over-de-romeinse-wegen

Boeiende uiteenzetting over de Romeinse wegen

De afwezigen in de bibliotheek hadden vanavond ongelijk, want historicus Robert Nouwen gaf er een bijzonder boeiende uiteenzetting over de Romeinse Heerbaan. Lang voor wij over onze internationale snelwegen konden rijden, hadden de Romeinen al een verbindingsweg gelegd tussen Kassel en Tongeren. Maar zijn uiteenzetting ging veel breder dan dat, want de invloed van de Romeinen in onze contreien was erg groot. Heel wat bevindingen van Robert Nouwen zijn trouwens terug te vinden in de verschillende historische boeken die hij schreef, ook te vinden in de bibliotheek. (foto's Julien Maebe)

lowiske-is-vandaag-101-jaar-geworden

Lowiske is vandaag 101 jaar geworden

In Heusden viert Ludovica Reynders - beter gekend als Louise of Lowiske - vandaag haar 101ste verjaardag. Op zo'n dag moet er natuurlijk een beetje gevierd worden. Zo kreeg Lowiske het bezoek van burgemeester Mario Borremans met felicaties en presentjes van de gemeente Heusden-Zolder en van het koningshuis. Op de foto is de jarige in gezelschap van de burgemeester en haar dochter Mia. Proficiat.

p-v-panels-is-factory-of-the-future

P&V Panels is Factory of the Future

Het bedrijf P&V Panels uit de Industrieweg mag zich voortaan 'Factory of the Future' noemen. Het heeft die award zojuist gekregen van Agoria, de Belgische technologiefederatie, Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie en essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en van life sciences. Samen met P&V kregen ook ZF Windpower uit Lommel en twee bedrijven uit Waregem en Haasrode die onderscheiding; Ze werd (…) Lees het hele bericht

heel-wat-vrachtwagenladingen-niet-in-orde

Heel wat vrachtwagenladingen niet in orde

De politie van Heusden-Zolder nam vandaag  deel van een provinciale actie voor de controle van de lading van zware voertuigen.  Deze actie vond plaats op de parking van de federale wegpolitie Limburg, verkeerspost Houthalen-Helchteren, vlakbij de E314.  Verschillende andere politiezones namen er ook aan deel. Er zijn 16 voertuigen aan een grondige controle onderworpen, waarbij 12 voertuigen aan de ketting zijn gelegd totdat de lading voldoende gezekerd was (of (…) Lees het hele bericht

brandweer-moest-verschillende-keren-uitrukken

Brandweer moest verschillende keren uitrukken

Het ergste stormweer wordt pas voor morgennamiddag voorspeld - hoewel ook dan Limburg aan het ergste zou ontsnappen - maar sinds gisteravond heeft de brandweer al verschillende tussenkomsten voor stormschade moeten doen, ook in Heusden-Zolder. Voor heel de zone Zuid-West-Limburg, waartoe het korps van Heusden-Zolder behoort, ging het tot vanmiddag om een kleine 30 oproepen. Daarbij is sprake van omgevallen bomen of afgerukte takken, loshangende elementen als golfplaten of dakgoten, signalisatie en (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-346

Vandaag gezien

Vanuit Zolder-Centrum was vanmiddag een volledige regenboog te zien. En wat hogerop stond zelfs - iets vager - nog een tweede. (foto Peter Tielens)

de-berk-is-sterk-bezig

De Berk is sterk bezig

In het petanque 50-plus is De Berk de grote winnaar van deze speeldag. De uitslagen: Senior afdeling Boekt A - Zigzag A: 2-7 en Olympia A - De Berk A: 3-6. 1ste Limburg  Boekt B - Hasselt A: 7-2. 3de Limburg De Berk C - Hasselt b: 8-1 en Olympia B – Genk C: 8-1. 4de Limburg Maaseik B - Boekt C: 5-4.

en-t-is-al-opnieuw-prijs

En 't is al opnieuw prijs

Afgelopen zondag hield Sander Vandezande met zijn gezin een opruimactie in de Obbeekstraat, die lag er achteraf netjes bij. Maar enkele dagen later is het al opnieuw prijs: er zijn zelfs tuinstoelen, schoenen, stukken buis en andere rommel gedropt. 

grote-corona-uitbraak-in-hof-ter-bloemen

Grote corona-uitbraak in Hof ter Bloemen

In woonzorgcentrum Hof ter Bloemen is op één van de afdelingen een grote coronauitbraak ontstaan. De grote meerderheid van de bewoners is besmet, maar ze vertonen gelukkig slechts lichte symptomen en voelen zich niet ziek. De besmetting kwam aan het licht door de alertheid van het personeel dat bij een aantal bewoners lichte symptomen bemerkte. Bij de daaropvolgende testen bleek een groot deel van de betrokken afdeling besmet te zijn, elders in het woonzorgcentrum is niemand besmet omdat (…) Lees het hele bericht

zaadbommetjes-voor-meer-bijen-en-vlinders

Zaadbommetjes voor meer bijen en vlinders

Biodiversiteit is een belangrijk thema en daarom gingen de kinderen van wijkwerking Lindeman vanmiddag samen met de beren van het Berenhuis aan de slag om zaadbommetjes te maken. Zaadbommetjes? Welnu, dat zijn kleine kogeltjes boordevol zaad voor wilde bloemen. Ze zullen in de lente gedropt worden op braakliggende terreinen waar ze in de zomer een paradijs voor bijen en vlinders moeten vormen. Later zal deze workshop nog op verschillende andere plaatsen herhaald worden, in de zomer zullen we dan in heel Heusden-Zolder daarvan de resultaten kunnen zien. (foto's Gerlinde Gilissen)

collegeleerlingen-kwamen-niet-met-lege-handen

Collegeleerlingen kwamen niet met lege handen

Bij Sint-Vincentius kregen ze vandaag het bezoek van leerlingen van de richting maatschappij en welzijn van het Sint-Franciscuscollege. Het bezoek paste in de lessen 'Hoe kun je een goed doel steunen?'. De jongeren brachten dat trouwens in de praktijk want de klas hield een kleine inzameling en kwam met voeding en kleding naar Sint-Vincentius. De uitleg bij de werking van de organisatie maakte hen enthousiast en ze kunnen zich nu ook wat meer voorstellen wat armoede concreet betekent in Heusden-Zolder. (foto Stefan Was)

vooral-kortere-opnames-in-het-ziekenhuis

Vooral kortere opnames in het ziekenhuis

Het dalend aantal besmettingen tekent zich ook af in de opnames in het Sint-Franciscusziekenhuis, hoewel de toestand van dag tot dag blijft fluctueren.  Vorige zaterdag lagen er 16 COVID-patiënten, zondag 18, maandag en dinsdag telkens 20, en vandaag is het weer gezakt tot 17. Het blijft dus duidelijk gaan om kortere opnames, met dus ook dagelijks meerdere mensen die weer naar huis mogen. Op de afdeling intentieve zorgen worden heel de tijd 1 tot 2 coronapatiënten verzorgd. 

waarom-de-vlaggen-halfstok-hangen

Waarom de vlaggen halfstok hangen ...

Van verschillende lezers kregen we de vraag waarom de vlaggen aan gemeentehuis en andere officiële plekken vandaag halfstok hangen. Wel, ze zijn er in Heusden-Zolder gewoon goed op tijd bij, want dat is al met het oog op morgen. 17 februari is namelijk de dag waarom alle overleden leden van de koninklijke familie herdacht worden. Die datum is gekozen omdat op 17 februari Koning Albert I om het leven kwam bij de val van een rots in Marches-les-Dames.  (foto Casimir Elsen)

praga-kahn-stopt-na-33-jaar

Praga Kahn stopt na 33 jaar

Praga Khan, de band van Maurice Engelen die in Bolderberg woont, stopt er mee na 33   jaar. Dat is vandaag aangekondigd. De extravagante dance-act Praga Kahn mag zonder overdrijven als één van de meest internationaal succesvolle Belgische bands beschouwd worden. Het was de eerste Belgische hoofdact op Rock Werchter en stond in zowat de hele wereld op podia van grote concertzalen en festivals, van de States tot Japan. De albums kenden veel succes in het (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-775

De kijk van Richie

Klimaatfilosofie.

hans-lemmen-geeft-lezing-over-kunst

Uitgesteld: Hans Lemmen geeft lezing over kunst

UPDATE Vanavond raakte bekend dat Hans Lemmen kampt met corona, de lezing is uitgesteld tot zaterdag 26 maart en zal dan plaatsvinden in het atelier beeldhouwen in de Schomstraat. 
Zaterdag 19 februari is het de 'Dag van de academies'. Dat is een nationaal feest waarbij het deeltijds kunstonderwijs zichzelf viert. Uiteraard laat de academie van Heusden-Zolder dit niet ongemerkt voorbijgaan. Ze nodigde daarom Hans Lemmen uit voor een lezing, (…) Lees het hele bericht

veel-ontwerpen-voor-helm-van-jongste-longin

Veel ontwerpen voor helm van jongste Longin

Op Circuit Zolder is de familie Longin sinds jaar en dag erg gekend. Niet alleen omdat vader Bert en zoon Stienes topracers zijn, ze zijn ook erg geëngageerd. Denk maar aan het bos dat Bert op Bovy plantte. Er is nu ook de jongste, Louis. Hij is bijna 9 en moet nog even wachten op zijn eerste stappen in de racerij. Maar hij heeft wel al een eigen helm. En om die te decoreren werd vorige maand een designwedstrijd uitgeschreven. Er kwamen veel inzendingen (…) Lees het hele bericht

geen-tekort-aan-grijze-vuilniszakken

Geen tekort aan grijze vuilniszakken

Enkele lezers meldden dat er in enkele verdeelplekken , ook in Heusden-Zolder, op dit moment geen grote grijze huisvuilzakken te krijgen zijn, alleen maar kleine. Limburg.net stelt iedereen evenwel gerust, er zijn voldoende voorraden. Als er in de winkel op dit moment te weinig zouden zijn, komt dat doordat de winkeluitbater ze niet tijdig besteld hebben voor de start van de leveringen. Maar bestellingen die bijvoorbeeld vandaag geplaatst worden, zullen over enkele dagen al geleverd worden. 

neos-op-wandel-door-de-bossen-van-eversel

Neos op wandel door de bossen van Eversel

Neos trekt er iedere maand met zijn leden op uit voor een wandeling. Deze keer werden de bossen van Eversel verkend. Volgende maand, op 15 maart, gaan ze iets verder, dan staat Wimmertingen op het programma. Afspraak om 13.30 uur aan de kerk van Boekt, neen, niet om zo ver te wandelen, maar om samen naar ginder te rijden. (foto Trudo Groffi)

dries-van-langendonck-deze-keer-derde-in-lonato

Dries Van Langendonck deze keer derde in Lonato

In de mini-karting heeft Dries Van Langendonck opnieuw het podium gehaald, deze keer in Lonato. Daar kwam hij - na zijn zege van twee weken geleden - als één van de favorieten aan de start. Door de lastige heats kon hij geen goede startplaats afdwingen maar hij kon zich toch nog naar een derde plaats strijden. Van Langendonck bleef ook voor Christian Costoya, met wie hij de tweede plaats in de tussenstand van de WSK Super Master Series deelt.

gemiddelde-besmettingen-weer-onder-de-1-000

Gemiddelde besmettingen weer onder de 1.000

Het blijft verder de goeie richting uitgaan met de coronabesmettingen in Heusden-Zolder. De afgelopen week zijn er nog 322 nieuwe gevallen bijgekomen, dat is gemiddeld 950 per 100.000 inwoners. Ondertussen hebben we de voorbije dagen ook de kaap van de 10.000 besmette inwoners sinds de uitbraak van de pandemie bereikt, dat cijfer staat nu op 10.052

deze-maand-laatste-digitale-gemeenteraad

Deze maand laatste digitale gemeenteraad?

De gemeenteraad van donderdag 24 februari om 19 uur bevat voorlopig 11 punten in de openbare zitting. De raad krijgt het charter voor het masterplan voor toegankelijke haltes ter ondertekening voorgelegd. De raad moet beslissen over de verkoop van twee loten grond in Valentinusstraat aan de vereniging Internationale Dyanet de Belgique. Het is een oud dossier uit 2005 waardoor de prijs ondertussen is opgelopen van 1.400 tot tot 17.500 euro. Ook enkele personeelszaken van de politie staan op de agenda. Wellicht zal deze maand de gemeenteraad nog digitaal vergaderen.

tip-van-de-bib-kate-elizabeth-russell

Tip van de bib: Kate Elizabeth Russell

Ook de dag na Valentijn heeft de bib nog een literaire tip met amoureuze inslag voor ons: "Mijn duistere Vanessa" van Kate Elizabeth Russell.

Korte inhoud

Als haar docent Engels op de exclusieve kostschool een terloopse opmerking maakt en haar knie aanraakt, staat Vanessa in vuur en vlam en voelt ze zich heel bijzonder. Ademloos gaat ze in op zijn avances.

krijgt-jouw-jurkje-een-nieuw-leven

Krijgt jouw jurkje een nieuw leven?

Sint-Vincentius en de andere sociale organisaties die kleding en attributen een nieuwe eigenaar willen bezorgen, leggen deze week de klemtoon op jurkjes. Heel wat jonge meisjes en minder jonge dames kunnen immers een jurk in goede toestand gebruiken terwijl ze zich zelf geen nieuwe kunnen permitteren. De sociale organistaties willen hen daarbij helpen. 

robert-nouwen-over-de-romeinse-heirbaan

Robert Nouwen over de Romeinse Heirbaan

Wie geboeid is door de Roemeinse geschiedenis moet nu donderdag 17 februari om 19.30 uur zeker naar de bibliotheek. Historicus Robert Nouwen geeft er dan een lezing over 'De Romeinse Heirbaan'. Robert Nouwen groeide op in Heusden. Hij behaalde aan de KULeuven een doctoraat over 'De Tungri in het Imperium Romanum'. Hij was onder meer conservator van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, collectiebeheerder van Bokrijk, directeur erfgoedcollecties van (…) Lees het hele bericht

voorstelling-van-rode-boom-verplaatst-naar-juni

Voorstelling van Rode Boom verplaatst naar juni

De voorstelling 'Realiteiten' van Rode Boom, nu donderdagavond in CC Muze, is afgeblazen. Ze wordt verplaatst naar een latere datum, in juni dit jaar. Daarmee blijft het voor de programmatoren van het cultuurcentrum over eieren lopen en voortdurend aanpassen van de kalender.

donderdag-en-vrijdag-legeroefening-in-de-buurt

Donderdag en vrijdag legeroefening in de buurt

Niet schrikken als je nu donderdag en vrijdag heel wat soldaten en ook militaire voertuigen door Heusden-Zolder ziet komen, of eventueel halt houden. Het heeft niets te maken met de spanningen rond Oekraïne. Het leger houdt die dagen een oefening, niet alleen hier maar ook in de buurgemeenten. Daarvoor is trouwens vooraf toestemming gevraagd aan het schepencollege. 

wees-lief-met-een-roos-niet-met-scherp-commentaar

Wees lief met een roos, niet met scherp commentaar

De eerste bezoekers van de bibliotheek vanmorgen kregen - net zoals in het gemeentehuis en het OCMW - een mooie roos met de boodschap 'Wees Lief'. Het gaat om de aangekondigde campagne om de mensen aan te zetten om wat vriendelijker te zijn op de sociale media, die overspoeld worden met haat en bagger. En Valentijn was daarvoor een ideaal lanceermoment zo vond het gemeentebestuur. Eerlijk gezegd, de eerste mensen die we vanmorgen met een roos in de hand zagen, hadden volgens ons niet veel overtuigingskracht nodig. (foto's Julien Maebe)

boekt-c-ieidersplaats-kwijt

Boekt C is leidersplaats kwijt

Meest opvallend feit in de petanquecompetitie dit weekend is dat Boekt C in tweede afdeling Limburg zijn leidersplaats kwijt is na een zware thuisnederlaag tegen Genk. De uitslagen. Vlaamse liga Esseghem – Boekt: 5-4 en Gaeseveld – Olympia: 3-6. Ere Limburg Boekt B – Zigzag A: 5-4, De Berk A – Opec A: 5-4 en Genenbos A – Boekt A: 6-3.1ste Limburg De Berk B – Olympia A: 4-5. 2de Limburg Boekt C – Genk B: 2-7 en De Berk C – Olympia B: 8-1.

evelyn-neuteleers-verlengt-de-brabantse-titel

Evelyn Neuteleers verlengt haar Brabantse titel

Vandaag vond in Destelbergen het provinciaal kampioenschap dubbel mini trampoline plaats voor de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Daaraan nam ook Evelyn Neuteleers uit Heusden-Zolder deel, zij komt immers uit voor Wild Gym uit Herent. Evelyn moest haar titel van 2020 verdedigen. Daar kwam heel wat stress en onzekerheid bij te pas, nadat corona de voorbije twee jaar alle wedstrijden deed annuleren en ook de trainingen binnen de club onmogelijk maakte. Daar kwam nog een (…) Lees het hele bericht

kristof-ulenaers-74ste-in-zuid-afrika

Kristof Ulenaers 74ste in Zuid-Afrika

Kristof Ulenaers heeft vandaag in George, Zuid-Afrika, het internationaal golftornooi afgesloten op een 74ste plaats. Gisteren kon de 23-jarige golfer uit Heusden-Zolder zich maar nipt voor de finaleronde plaatsen. Met zijn totaalscore van 289 slagen telt Ulenaers 23 slagen meer dan de Duitse winnaar Alexander Knappe.

vlotte-zege-van-zolder-d

Vlotte zege van Zolder D

In de derde provinciale van het basketbal heeft Zolder D met 84-50 gewonnen van Pelt A. In vierde provinciale moest Zolder E niet spelen door het forfait van Pelt Z.

vck-kent-een-dipje-in-alken

VCK kent één dipje in Alken

In het volleybal moesten de dames van VCK Bolderberg vandaag naar Jeval Alken. Daar hadden ze gehoopt na het verlies tegen Zonhoven de Kajobagirls een tweede nederlaag aan te smeren. Het begon hoopvol voor de thuisploeg met een eerste set die een dubbeltje op zijn kant was en op 25-27 eindigde. Bolderberg dacht dat na de tweede setwinst (20-25) de overwinning voor het grijpen lag, maar Alken sloeg terug: 25-19. Dat was een wake-up call en in de vierde set werd geen spaander heel gelaten van de thuishoop: 8-25 en 1-3 einduitslag.

kvv-en-bolderberg-delen-de-punten

KVV en Bolderberg delen de punten

In de tweede provinciale A hebben KVV Heusden-Zolder en Bolderberg FC de punten gedeeld, de derby eindigde op 2-2. FC Anadol won met 0-3 bij Grote Heide.

de-obbeekstraat-ligt-er-weer-netjes-bij

De Obbeekstraat ligt er weer netjes bij

Sander Vandezande ging vandaag met vrouw en zoontje zijn straat opruimen, de Obbeekstraat. Van aan de Kanaalstraat tot aan het kasteeltje haalden ze maar liefst 60 blikjes, 12 glazen flessen en driekwart vuilniszak met allerlei rommel op. Veel respect voor het initiatief van deze mensen maar wat te denken van degenen die dat allemaal hebben achtergelaten.

rozen-voor-meer-vriendelijkheid-op-sociale-media

Rozen voor meer vriendelijkheid op sociale media

Morgen lanceert het gemeentebestuur van Heusden-Zolder de actie ‘Zijt Lief’. Dat is een sensibiliseringsactie om de inwoners op te roepen op een andere manier de sociale media te gebruiken. De verzuurde reacties op de sociale media stapelen zich immers op, of het nu gaat om gaat om de werking van het vaccinatiecentrum, het Optimo-systeem of een tv-serie. Iedereen kan op elk moment zijn of haar mening over alles delen, dat is op zich misschien een goede zaak, maar de toon van de (…) Lees het hele bericht

vanaf-morgen-grijze-huisvuilzakken-afhalen

Vanaf morgen grijze huisvuilzakken afhalen

Vanaf morgen kan iedereen zijn grijze huisvuilzakken - die voor het gewone afval dus - afhalen. Daarvoor kun je terecht aan de balie van het gemeentehuis, of in het recyclagepark, B2 Broekmans, Carrefour, Delhaize Bolderberg, EGR Center III, Electro Schroeyen, Jumbo, Spar Bolderberg,Truckstop 26Bis of Twiggy. Een alleenstaande krijgt 2 rollen kleine zakken, wie met twee samenwoont 2 rollen grote zakken, voor drie bewoners 2 grote en 1 kleine en voor 4 of meer bewoners 3 grote. (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-774

De kijk van Richie

Officieel is het pas morgen Valentijn, maar velen vieren het al in het weekend, ook Richie dus. 

knappe-eigenzinnige-ode-aan-boudewijn-de-groot

Knappe, eigenzinnige ode aan Boudewijn de Groot

"Als de rook om je hoofd is verdwenen'', onder die titel brachten Barbara Dex, Andrea Croonenberghs en Els Dottermans vanavond in een uitverkochte Muze een ode aan  Boudewijn de Groot. Ze maakten het zich daarbij niet makkelijk met eigen keuzes, niet altijd van de bekendste nummers waar ze bovendien een eigen interpretatie aan gaven. In de begeleidingsgroep zat bovendien Marcel de Groot, jawel, zoon van ... (foto's Ann Jordens)

de-viervoeters-moesten-hun-kunnen-tonen

De viervoeters moesten hun kunnen tonen

Hondenschool OTV Heusden organiseerde vandaag op Helzold haar  jaarlijkse socialisatietest en brevet honden. Een groot deel van de dag werden de honden - en uiteraard hun baasjes - onderworpen aan allerlei proeven waarin ze hun aangeleerde vaardigheden moesten tonen. (foto's Ann Jordens)

kristof-ulenaers-in-finale-zuidafrikaans-tornooi

Kristof Ulenaers in finale Zuidafrikaans tornooi

Golfer Kristof Ulenaers heeft zich vandaag in George, Zuid-Afrika, geplaatst voor de finale van het  Dimension Data Pro-Am. Hij maakte een derde ronde van 69 slagen en haalde zo een totaalscore van vier onder par, daarmee stond hij 60ste, net goed genoeg om de cut te halen.

alleen-winst-voor-zolder-b

Alleen winst voor Zolder B

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden vanavond met 67-74 verloren van Optima Tessenderlo B. Zolder B versloeg Maasmechelen A met 75-71.De dames van Zolder gingen in de tweede provinciale onderuit met 26-95 tegen Croonen Lommel Z.

heusden-speelt-gelijk

Heusden speelt gelijk

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 vanavond 3-3 gelijkgespeeld bij Verbroedering Loksbergen.

pook-keramo-stapt-op-bij-rp-products

Pool Keramo stapt op bij RP Products

In het bedrijfsvoetbal werd de wedstrijd RP Products - Pool Keramo A bij een 3-1 stand stilgelegd. 10 minuten voor het einde kreeg de thuisploeg een strafschop waarop de bezoekers nog weigerden om door te spelen. Vermoedelijk komt hen dat op een forfaitnederlaag te staan. Wieze Boys B kreeg van leider Century Hasselt een 5-0 nederlaag aangesmeerd. Wieze Boys A versloeg UD Barcelona met 5-2.

rode-boom-laat-zelfs-stenen-zweven

Rode Boom laat zelfs stenen zweven

Op donderdag 17 februari om 20.15 uur is Rode Boom te gast in CC Muze met 'Realiteiten', een zinnenprikkelend mentalisme, vol waarzinnige illusies, een voorstelling voor iedereen vanaf 12 jaar. Rode Boom brengt altijd een unieke mix van mentalisme, illusies, magie, symboliek, surreële beelden en prachtige muziek en dat laat de toeschouwer achter met een geweldig gevoel van poëtische verwondering. Kurt Demey wordt in deze voorstelling (…) Lees het hele bericht

ruim-22-000-inwoners-kregen-een-boosterprik

Ruim 22.000 inwoners kregen een boosterprik

22.037 inwoners van Heusden-Zolder kregen tot nu toe een boostervaccin, dat is 64,42 % van de totale bevolking (ook de kleinsten meegerekend die niet gevaccineerd worden). Voor Lummen, waarvan de inwoners ook in TheMax langskomen, gaat het om 11.217 inwoners of 74,35 % van de totale bevolking. 

de-kijk-van-richie-773

De kijk van Richie

De Tournée Minerale is bijna halfweg ...

konvooideelnemers-willen-verzamelen-in-zolder

'Konvooideelnemers' willen verzamelen in Zolder

Politie en veiligheidsdiensten hebben vandaag heel de dag overlegd over de mogelijke komst van het zogenaamde 'Konvooi van de Vrijheid'. Naar analogie met de blokkades in Canada is opgeroepen om ook Brussel maandag te blokkeren met vrachtwagens en andere voertuigen uit protest tegen de coronamaatregelen. Die actie is verboden door de minister van Binnenlandse Zaken. Ook uit buurlanden zouden er deelnemers afzakken, maar niemand die er een kijk op heeft of er veel deelnemers moeten verwacht (…) Lees het hele bericht

automobilist-gewond-bij-botsing

Automobilist gewond bij botsing

Een autobestuurder is vanmorgen lichtgewond geraakt toen hij tegen een betonnen omheining botste in de Oude Baan. Wellicht verloor hij de controle over het stuur. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. De omheining raakte beschadigd. 

al-318-jongeren-kregen-een-boosterprik

Al 318 jongeren kregen een boosterprik

In het vaccinatiecentrum TheMax zijn deze week al twee dagen gehouden waarop jongeren van 12 tot en met 18 jaar zich konden aanmelden voor een boosterprik. Daarvan hebben al liefst 318 jongeren gebruik gemaakt. Voor velen onder hen is dat noodzakelijk willen ze bijvoorbeeld binnenkort op skiverlof gaan of een andere reis maken. Voor de boosterprik worden ze niet uitgenodigd, maar moeten zelf een afspraak maken via het callcenter op : 011 80 80 33 tijdens de kantooruren. Dinsdag 15 februari tussen 13 en 20 uur is er een nieuwe vaccinatiedag voor jongeren.

nu-ook-bomenzager-in-bolderberg-aan-het-werk

Nu ook bomenzager in Bolderberg aan het werk

De wandelaar en mountainbiker die eerder in de bossen van Eversel op blokkades van fiets- en wandelpaden stootte, heeft nu hetzelfde ontdekt in de bossen nabij de Kluis van Bolderberg. Of dat het werk is van dezelfde dader, is niet duidelijk maar de manier van werken is exact hetzelfde: boompjes zijn omgezaagd en vervolgens over de paden gelegd. In Bolderberg zitten er wel enkele dikkere exemplaren tussen. 

heusden-centrum-wordt-een-zorgzame-buurt

Heusden-Centrum wordt een Zorgzame Buurt

De gemeente krijgt van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) 100.000 euro voor twee jaar om van Heusden-Centrum een zorgzame buurt te maken. Dat is een buurt waar jong en oud samenleven, waar mensen elkaar kennen en waar personen en gezinnen met grote en kleine noden de gepaste hulp vinden. In Vlaanderen worden 17 zulke buurten erkend. Het project focust op Heusden-Centrum (in brede zin), waar al heel wat dienstverlening bestaat op het vlak van (…) Lees het hele bericht

kopschopper-en-5-andere-vechters-zijn-bekend

Kopschopper en 5 andere vechters zijn bekend

Het onderzoek naar de vechtpartij gisteren na schooltijd nabij het Sint-Franciscuscollege loopt nog volop. Het ging om een 15-tal jongeren – de oudsten waren pas 18 – die daar slaags zijn geraakt. Uit filmpjes die door omstaanders zijn gemaakt heeft de politie al 6 of 7 betrokkenen kunnen identificeren. Het gaat vooral om jongeren uit Heusden-Zolder, een deel ook uit Beringen. De vechtpartij zou gegaan hebben over een liefdesaffaire, en zich vooral afgespeeld hebben tussen broers (…) Lees het hele bericht

kwb-heusden-steunt-sint-vincentius

KWB Heusden steunt Sint-Vincentius

Sint-Vincentius kreeg een delegatie van de Heusdense KWB op bezoek, mét een cheque van 400 euro. Dat geld was afkomstig van de succesvolle eindejaarskwis van de vereniging.

pagadderkleuters-zijn-nu-ook-circusartiest

Pagadderkleuters zijn nu ook circusartiest

De kleuters van Pagadder hebben gewerkt rond ‘Iedereen Circusartiest’. Circusjuf Lien gaf in elke klas een mini workshop en met de attributen die ze achterliet, konden de kleuters aan de slag in hun eigen circushoek. Veel oefenen dus. Ook buiten op de speelplaats werd hard gewerkt aan hun circusskills, dankzij de nieuwe speeltuigen, die het oudercomité had geschonken. En na een leuke maand werd een mooie voorstelling met liedjes, dansjes en circusnummers (…) Lees het hele bericht

kruispunt-boekt-wordt-volgende-maand-conflictvrij

Kruispunt Boekt wordt volgende maand conflictvrij

Het zal passanten wellicht opgevallen zijn dat er gewerkt wordt aan de verkeerslichten op het kruispunt in Boekt. Aan elke paal ligt het momenteel opengegraven. Alles wordt daar voorbereid om er volgende maand 'slimme' verkeerslichten van te maken. Daarvoor worden de kabels, de leidingen en kasten vernieuwd. Eenmaal alles afgewerkt zal in de loop van maart het verkeer conflictvrij verlopen, dat wil zeggen dat bijvoorbeeld wie rechtdoor moet, pas groen licht zal krijgen als het afslaand verkeer gepasseerd is. Dat moet zorgen voor meer veiligheid en ook de doorstroming zou vlotter moeten verlopen.

politie-komt-tussen-bij-vechtpartij-in-buurt-sfc

Politie komt tussen bij vechtpartij in buurt SFC

In de late namiddag is het tot een vechtpartij gekomen tussen een groep jongeren nabij het Sint-Franciscuscollege. De politie stuurde verschillende ploegen ter plaatse om de vechters uit elkaar te halen en de gemoederen te bedaren. Op dit moment wordt nog onderzocht wie precies op de vuist is gegaan en wat de aanleiding was.

sterkste-daling-zit-bij-de-18-24-jarigen

Sterkste daling zit bij de 18-24-jarigen

Het aantal coronabesmettingen is in de periode 31 januari tot en met 6 februari verder gedaald en dat was vooral merkbaar in de leeftijdsgroep 18-24 jaar. Daar ging het nog om 111 positieve testen, dat zijn er 79 minder dan de week voordien. Ook in de andere leeftijdscategorieën was er een daling, maar die was minder sterk. De leeftijdsgroep 25 tot 44 jaar telt nog altijd het grootste aantal nieuwe besmettingen. In de top drie van de wijken was Heusden-Centrum koploper (70 personen) voor Boekt-kern (59) en Berkenbos (51).

uitslagen-in-50-plus-petanque

Uitslagen in 50-plus petanque

Ook deze week was er een midweek competitie in het 50-plus petanque. De uitslagen. Ere Limburg De Berk A – Sint Truiden A: 8-1,Opec A – Olympia A: 8-1 en Sint Truiden B – Boekt A: 4-5. 1ste Limburg Kelchteren A – Boekt B: 4-5. 3de Limburg De Berk B – De Berk C: 4-5 en Terbiest B – Olympia B: 5-4. 4de Limburg Boekt C – Bocholt B: 8-1.

vandaag-gezien-345

Vandaag gezien

Vanop het 'routeke' kreeg je heel even een lentegevoel in de Mangelbeekvallei vandaag. (foto Anna Hojnacki)

euver-een-moand-kunne-we-wier-merten

Euver een moand kunne we wier merten

Ken je het werkwoord 'merten'. Merten komt gewoon van mert en wil dus zeggen naar de markt gaan. Vandaag precies over een maand heropent de multiculturele markt, die vanaf dan MijnMarkt heet. Vanaf daan kunne we dus wier gûn merten op putmert.

dieven-zijn-uit-op-werkmateriaal-1

Dieven zijn uit op werkmateriaal

Daarnaast zijn er dezer dagen dieven op pad die het gemunt hebben op werkmateriaal; In de Opperstraat was er een inbraak in een tuinhuis. Daar zijn een kettingzaag, grasmaaier en -trimmer gestolen. In de Langstraat gingen ze eerder ook al met werkmateriaal aan de haal. Ook bij het bedrijf Borzee in de Industrieweg, dat verwarming, klimaatregeling en ventilatie installeert, is er deze week een inbraakpoging geweest. De daders knipten daar de omheiningsdraad door maar hun poging om een deur van de bedrijfshal te forceren, mislukte.

vandalen-slaan-toe-in-vroeger-cvo-gebouw

Vandalen slaan toe in vroeger CVO-gebouw

Vanmorgen is ontdekt dat vandalen zijn binnengedrongen in de vroegere lokalen van het CVO in de Molenstraat. Wanneer dat gebeurd is, is niet duidelijk. Alleszins konden de daders niets stelen, want het gebouw staat leeg, maar ze hebben wel vernielingen aangebracht. Wellicht zal het gebouw op termijn plaatsmaken voor een nieuw project.

unizo-geeft-gemeente-tips-voor-de-relance

UNIZO geeft gemeente tips voor de relance

Halfweg de legislatuur heeft ondernemersorganisatie UNIZO Heusden-Zolder een tussentijds rapport over het ondernemersbeleid van deze bestuursploeg opgemaakt. En ook een relanceplan voor de heropleving van de lokale economie na de pandemie. Beide documenten zijn door voorzitter Bert Moons en ondervoorzitter Raf Coomans overhandigd aan burgemeester Mario Borremans en schepen van lokale economie Isabelle Thielemans. "Covid-19 heeft de verwachtingen en het gedrag (…) Lees het hele bericht

5-000-euro-aan-openstaande-schuld-geind

5.000 euro aan openstaande schuld geïnd

Gisteren hield de politie samen met de Vlaamse belastingdienst een controle in Heusden-Zolder. 1838 voertuigen werden gescand. Er zijn 13 PV’s opgesteld tegen bestuurders die nog een belastingschuld van 5001,39 euro hadden openstaan. 44 bestuurders moesten blazen maar niemand had gedronken. 1 bestuurder heeft een negatieve speekseltest afgelegd.  3 bestuurders zijn bekeurd omdat ze hun veiligheidsgordel niet droegen.

sfz-een-komen-en-gaan-van-covid-patienten

SFZ: een komen en gaan van COVID-patiënten

We schreven gisteren al dat de besmettingscijfers nog hoog zijn, maar tegelijk ook sterk teruglopen. In het Sint-Franciscusziekenhuis blijft het toch druk wat patiënten met COVID betreft. Tegelijk valt op, hoe sterk de cijfers per dag fluctueren. Dat komt doordat er dagelijkss meerdere ontslagen zijn, patiënten kunnen dus sneller het ziekenhuis verlaten.  De cijfers zijn veelzeggend: vorige week woensdag 22 positieve patiënten, donderdag 23, vrijdag 16, (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-772

De kijk van Richie

Je zou tegenwoordig inderdaad denken dat je je tank vol champagne giet ...

hvt-repeteert-weer-voor-zijn-nieuwe-revue

HVT repeteert weer voor zijn nieuwe revue

Het coronaklimaat begint er stilaan wat beter uit te zien en de verenigingen nemen de draad voorzichtig weer op. Zo ook is 't Heusdens Volksteater weer aan het repeteren voor zijn 53ste revue 'Hey Jey Toch'. Die is eerder voor vorige en deze maand uitgesteld en is nu vanaf 2 april voor 13 voorstellingen gepland in 't Kuipershof. Nu zijn ze dan ook volop bezig met hun teksten er in te lepelen. (foto Joseph Bams)

hoofdprijzen-eindejaarsactie-zijn-uitgeloot

Hoofdprijzen eindejaarsactie zijn uitgeloot

In het gemeentehuis zijn vanavond de hoofdprijzen uitgeloot van de eindejaarsactie van de Middenstand Heusden-Zolder. De trekking gebeurde - per handelskern - door schepen van Middenstand en Lokale Economie Isabelle Thielemans (CD&V) geassisteerd door MHZ-voorzitter Ronny Oyen. De prijzen worden volgende maand uitgereikt, maar we kunnen alvast verklappen wie die grote prijzen mag verwachten. Die prijzen worden overigens uitgekeerd in cadeaubonnen te besteden bij de lokale (…) Lees het hele bericht

208-bestuurders-zijn-gisteren-geflitst

208 bestuurders zijn gisteren geflitst

De politie heeft gisterennamiddag snelheidscontroles gehouden op 4 plaatsen in Heusden-Zolder. 774 voertuigen reden voorbij de flitsauto, 208 reden te snel. Dat is bijna 27 %. De meeste overtreders bleven binnen de beperken, maar 1 van hen zal zijn rijbewijs mogen inleveren. Hij reed tussen 111 en 115 per uur in de Kolderstraat waar 50 het maximum is.

belcar-neemt-aanloop-naar-nieuw-seizoen

Belcar neemt aanloop naar nieuw seizoen

Op 14 en 15 mei gaat het Belcar Endurance Championship van start op Circuit Zolder en zoals we al eerder meldden, komen daar nog alleen GT's en toerwagens aan de start. Dus niet meer de prototypes die de competitie de afgelopen jaren domineerden. Op donderdag 21 april vindt ook een testdag plaats met de prijsuitreikingen van ... 2020 en 2021. Want ook daarvoor had corona tot nu toe een stokje gestoken. Vanaf nu zullen dus zoals weleer Porsche, Audi, Ferrari en andere (…) Lees het hele bericht

sociale-organisaties-bezorgd-om-textielinzameling

Sociale organisaties bezorgd om textielinzameling

Sinds begin dit jaar is het Optimo ophaalsysteem van kracht, waarbij de inwoners in oranje zakken ook textiel, schoenen, enz. met de veertiendaagse ophaling kunnen meegeven. Maar een heel aantal sociale organisaties zoals Sint-Vincentius, De Kringwinkel, Reset, Okazi, 't Kapstokske en de Biehal vrezen dat ze nu zelf veel minder gaan ontvangen voor hun werking voor de behoeftigen. Daarom lanceren ze een campagne waarbij 5 weken achter elkaar posters bepaalde producten centraal zetten. Deze week is dat 'schoentjes'.

besmettingen-blijven-sterk-dalen

Besmettingen blijven sterk dalen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft ook in Heusden-Zolder sterk dalen. Afgelopen week zijn 614 posititeve testen geregistreerd, dat zijn er nog altijd heel veel maar wel al pak minder dan vorige week toen het er bijna 1.000 waren. Het gemiddelde bedraagt nu 1.812 besmettingen per 100.000 inwoners. 

tip-van-de-bib-mel-darbon

Tip van de bib: Mel Darbon

Deze week krijgen we als amoureuze boekentip uit de bibliotheek Rosie ? Jack van Mel Darbon.

korte inhoud

Rosie (16, ik-persoon) is verliefd op Jack. Rosie heeft syndroom van Down, en ook Jack heeft een verstandelijke beperking. Als Jack na een incident ineens is verdwenen, gaat Rosie naar hem op zoek. Geschikt voor lezers vanaf ongeveer 15 jaar.

hhd-klinkt-op-een-beter-2022

HHD klinkt op een beter 2022

De Handelaars Heusden Dorp hielden vanavond alsnog een rececptie bij het begin van het nieuwe jaar. Daarvoor hadden ze de veilige omgeving van de tent bij Tennis- en Padelclub Heusden gekozen. Co-voorzitter Andy Vanhoudt stak zijn bewondering voor de collega's niet onder stoelen of banken omdat zij in de afgelopen twee jaar zijn blijven ondernemen en initiatieven nemen. Hij verwacht een goed ondernemersjaar. Het kleinschalige kerstevent in december vormde al een eerste aanzet (…) Lees het hele bericht

opgepast-voor-verkopers-van-energiecontracten

Opgepast voor verkopers van energiecontracten

Het is door corona een tijdje kalm geweest, maar de verkopers - al dan niet met goede bedoelingen - - van energiecontracten duiken weer op aan de deuren. Vanavond zijn zowel een jongedame als jongeheer komen aanbellen bij huizen in de Dorpsstraat en Holstraat in Zolder, misschien ook nog op andere plaatsen. Ze geven zich uit voor vertegenwoordiger van Eneco en hebben een - blijkbaar onleesbaar - pasje. Ze vragen dan steevast naar een elektriciteitsfactuur waarna ze ongetwijfeld een beter contractvoorstel zullen doen. Consumentenorganisaties raden sowieso ten stelligste af om in te gaan op aanbiedingen voor een energiecontract aan de deur.  UPDATE Ondertussen hebben we contact gehad met de betrokken verkopers. Ze toonden ons hun pasje dat wel leesbaar is. "Daarnaast hebben we sinds gisteren al veel mensen kunnen helpen met een verbeterd contract of bevestiging dat ze nog goed zitten. En ook veel vragen kunnen beantwoorden over de energiemarkt", aldus de verkopers die namens Eneco optreden. 

geflitst-tegen-133-per-uur-in-de-guido-gezellelaan

Geflitst tegen 133 per uur in de Guido Gezellelaan

De politie heeft zowel afgelopen weekend als deze voormiddag snelheidscontroles gehouden, daarbij zijn in het totaal 478 bestuurders geflitst. In het weekend zijn 1167 voertuigen gecontroleerd op 6 plaatsen in Heusden-Zolder. Daarbij reden 202 bestuurders te snel, ruim 17 % van het totaal. 3 zullen hun rijbewijs mogen inleveren, 2 van hen omdat ze tussen 97 en 105 reden in de Ringlaan (50 maximaal), maar de recordhouder haalde 133 in de Guido Gezellelaan waar 70 (…) Lees het hele bericht

boekt-c-blijft-het-goed-doen

Boekt C blijft het goed doen

De uitslagen van het petanque van dit weekend, waarbij vooral Boekt C het in de tweede Limburg goed blijft doen. Vlaamse liga Boekt – Verbroedering: 6-3 en Olympia – Roeselaere: 3-6. Olympia laat een steekje vallen en moet de aansluiting met de kop lossen. Ere Limburg Boekt A – Genenbos B: 4-5, De Berk A – Genenbos A: 6-3 en 
Fenix A – Boekt B: 4-5. 1ste Limburg: De Berk B – Genenbos C: 5-4 en Genk A – Olympia A: 7-2. 2de Limburg: De Berk C – Sparrendal A: 3-6 en Hasselt B – Boekt C: 3-6.

boosterprik-voor-jongeren-gaat-van-start

Boosterprik voor jongeren gaat van start

In vaccinatiecentrum TheMax wordt alles in gereedheid gebracht voor de boosterprik voor 12- tot en met 17-jarigen. Jongeren uit Heusden-Zolder en Lummen krijgen echter geen persoonlijke uitnodiging, maar maken zelf een afspraak via het callcenter: 011 80 80 33 tijdens de kantooruren. Er zijn prikmomenten op dinsdag 8 februari tussen 13 en 20 uur, donderdag 10 februari tussen 16 en 20 uur en dinsdag 15 februari tussen 13 en 20 uur. Voor wie dan niet kan, is er op donderdag 10 (…) Lees het hele bericht

weer-een-belgische-titel-voor-hebad-heusden

Weer een Belgische titel voor Hebad Heusden

In het badminton heeft Jona Van Nieuwkerke van Hebad Heusden zich samen met Lise Jacques gekroond tot Belgisch kampioen in het dubbel gemengd. Ze hadden wel drie sets nodig om een andere Hebadder, Marijn Put, samen met Flore Vandenhoucke aan de kant te zetten in de finale. In het heren enkel deed Yaro Van Delsen er alles aan om de als eerste geplaatste Julien Carraggi te kloppen, maar hij verloor in drie sets. Er waren nog halve finales voor Marijn Put (heren enkel), Amber Boonen (dames enkel), (…) Lees het hele bericht

jazz-kan-voor-brede-interpretaties-zorgen

Jazz kan voor brede interpretaties zorgen

Op uitnodiging van de MJO stond Rob Vanspauwen samen met zijn muzikanten vanavond in het Muzecafé. Het werd een schitterend concert waarbij ook enkele jazzy uitvoeringen van klassieke nummers in de smaak vielen. (foto's Ann Jordens)

anadol-verliest-topper-1

Anadol verliest topper

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol met 1-4 het onderspit moeten delven in de topper tegen Park Houthalen. KVV Heusden-Zolder ging overtuigend winnen in Hamont 99: 2-4. De wedstrijd Bolderberg-Paal-Tervant is uitgesteld wegens het overlijden van de sportief verantwoordelijke van de thuisploeg.

sk-06-zetten-het-helemaal-recht

SK 06 zetten het helemaal recht

In de vierde provinciale C heeft SK Heusden 06 met 3-2 gewonnen van Torpedo Hasselt. De thuisploeg kwam 0-2 achter en scoorde dan toch nog drie keer.

beweging-net-plant-600-bomen-in-laambroeken

Beweging.net plant 600 bomen in Laambroeken

Een grote groep vrijwilligers van allerlei organisaties die bij Beweging.net Limburg horen, trotseerde deze namiddag het rotweer voor een boomplantactie in het natuurgebied Laambroeken, in de buurt van De Drij Dreven. Ze plantten er liefst 600 bomen voor een duurzaam vrijwilligersbos. Jaarlijks zet Beweging.net het vrijwillig engagement in de kijker tijdens de Week van de Vrijwilliger. Samen met natuurvereniging Limburgs Landschap werden de vrijwilligers nu letterlijk en (…) Lees het hele bericht

t-molenholleke-vertrokken-op-sneeuwklassen

't Molenholleke vertrokken op sneeuwklassen

Vorig schooljaar  kon het niet door corona, maar nu heeft 't Molenholleke de traditie weer kunnen oppikken en het zesde leerjaar op sneeuwklassen sturen. Vol enthousiasme zijn de leerlingen samen met de juffen Laudine, Pam, Katrien en meester Bas vertrokken richting Oostenrijk waar naar verluidt veel sneeuw ligt en de zon schijnt. Het avontuur kan beginnen.

63-van-de-inwoners-kregen-een-boosterprik

63 % van de inwoners kregen een boosterprik

Een groot deel van de boostercampagne lijkt zowat achter de rug te liggen. Op dit moment kregen in Heusden-Zolder 21.566 inwoners hun boosterprik, dat is 63,05 procent van de gehele bevolking. Voor Lummen - dat ook verbonden is aan het vaccinatiecentrum TheMax - gaat het om 11.023 boosterprikken of 73,07 % van de bevolking.  

fred-klee-brengt-vervolg-op-gevangenisverhaal

Fred Klee brengt vervolg op gevangenisverhaal

In CC Muze hield Fred Klee de generale repetitie van zijn muzikale vertelling Justine. Het is  het vervolg op Radio Cachot, het verhaal over zijn leven in de gevangenis. Justine is  het waargebeurde verhaal van een verpleegster in de gevangenis. Ze biedt een luisterend oor voor Fred en vele andere gevangenen. Haar goedaardigheid wordt ook haar dood. Ze wordt immers door twee ex-gedetineerden vermoord. En zo begint deze muzikale vertelling. Justine die (…) Lees het hele bericht

geen-gewone-momenten-voor-admiral-freebee

Geen gewone momenten voor Admiral Freebee

Gisteravond stond Admiral Freebee, samen met muzikant Senne Guns, in CC Muze. Centraal stond zijn nieuwste album 'No ordinary moments' dat door de fans erg gesmaakt wordt. (foto's Herman Eerdekens)

dominique-deed-t-kuipke-swingen

Dominique deed 't Kuipke swingen

Dominique Akoestisch trad gisteravond op in 't Kuipke en deed daar de boel swingen. Hij brengt sowieso altijd hits en klassiekers van weleer maar deze keer lag de nadruk vooral op de jaren tachtig. (foto Heidi Daniëls)

heusden-wint-in-stevoort-1

Heusden wint in Stevoort, Zolder in Bilzen

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A deze namiddag met 58-71 gewonnen bij Stevoort C. De dames van Zolder geven vandaag forfait bij Zonhoven B en verliest dus met 20-0. UPDATE Vanavond heeft in de eerste provinciale Zolder A gewonnen bij Bilzerse A met 77-82.  Nog vanavond verloor Zolder B in de tweede provinciale in Tongeren C met 75-68. In de vierde provinciale won Zolder E bij As B met 70-77.

prijs-eindejaarswedstrijd-symbolisch-uitgereikt

Prijs eindejaarswedstrijd symbolisch uitgereikt

Ludo Gerits mocht als prijswinnaar van onze eindejaarswedstrijd vandaag in La Passione in Bolderberg zijn prijs symbolisch in ontvangst nemen. Een uitnodiging van Hilde en Jeffrey om samen met zijn echtgenote te komen genieten van een Valentijnsmenu in 7 gangen met aangepaste wijnen en alles erop en eraan. 

inbraak-in-de-padbroekweg

Inbraak in de Padbroekweg

In de Padbroekweg is gisteren ingebroken in een huis. De inbraak is ontdekt rond 17 uur, de dader of daders raakten binnen door een raam in te slaan. Over een eventuele buit is niets bekend. 

boompjes-omgezaagd-in-ubberselbos

Boompjes omgezaagd in Ubberselbos

Zagen is niet strafbaar, want dan zou elke gemeente een overvolle gevangenis hebben, maar boompjes omzagen in natuurgebied wel. In Ubberselbos heeft een onbekende een aantal dunne boompjes omgezaagd en ze op de paden laten terechtkomen. Het is niet duidelijk of daarmee wandelaars of fietsers worden geviseerd. 

velodroom-is-indrukkende-bouwwerf

Velodroom is indrukwekkende bouwwerf

In de bouwput langs Circuit Zolder wordt het nu pas duidelijk wat voor een gigantische constructie de velodroom met de bijhorende infrastructuur zal worden. In deze periode wordt in de put de beton gegoten met daarbij natuurlijk enorme hoeveelheid betonijzer. 

dries-vanthoor-forfait-door-ziekte-in-zuid-afrika

Dries Vanthoor: forfait door ziekte in Zuid-Afrika

Dries Vanthoor zou normaal dit weekend deelnemen aan de 9 Hours of Kyalami in Zuid-Afrika. Maar hij voelde zich donderdag al niet goed voor de oefenritten, en heeft nu op doktersadvies definitief forfait moeten geven. Hij wordt in de Audi R8 LMS GT3 Evo #32 vervangen door Mattia Drudi, die samen met Charles Weerts en Christophe Haase zal rijden.

frank-mercelis-doet-het-op-zijn-frans

Frank Mercelis doet het op zijn Frans

'Talk to me in French', zo heette het muzikale cabaret waarmee Frank Mercelis vrijdagavond samen met pianist Antoon Officiers de aanwezigen verraste in Muze. Surtout en Français. (foto's Herman Eerdekens)

de-kijk-van-richie-771

De kijk van Richie

Iedereen gaat dezer dagen met een klein hartje naar de brievenbus.  En denk eraan, als je je factuur via mail laat komen, verbruik je nog meer stroom. 

meylandt-art-veel-kunst-brede-inspiratie

Meylandt Art: veel kunst, brede inspiratie

Met enkele speeches en een meer dan behoorlijke belangstelling is vanavond Meylandt Art geopend in ZLDR Luchtfabriek. Het historische mijngebouw ontpopt zich meer en meer tot dé kunstexpositieplek in de gemeente. Deze keer tonen de volwassen leerlingen van alle ateliers hun werk. Je kunt er dus schilderijen, beeldhouwwerken tekeningen, foto's, ... en andere disciplines bewonderen. En ook nu weer wordt de bezoeker geconfronteerd met een verrassend gevarieerd en breed geïnspireerd aanbod. Nog te bezoeken tot 20 februari, van 9 tot 17 uur. (foto's Ann Jordens)

vck-wint-zonder-te-schitteren

VCK wint zonder te schitteren

In het volleybal heeft VCK Bolderberg vanavond een inhaalwedstrijd bij Stalvoc Beverlo gewonnen met 1-3. VCK schitterde niet tegen de vijfde in de stand, maar het resultaat telde in dit geval uiteraard, ook al omdat de coach maar over een beperkt aantal speelsters kon beschikken. Setstanden: 25-20, 18-25, 10-25 en 25-27.

uitrusting-led-sportzaal-is-hightech-operatie

Uitrusting LED-sportzaal is hightech operatie

In september moet in Zolder-Centrum, samen met de nieuwe school, de digitale sportzaal opengaan. Daar zal ongetwijfeld heel wat belangstelling voor bestaan want het wordt de eerste sportvloer met ledbelijning in ons land. Op dit ogenblik is de aanleg volop bezig en dat is een hele procedure die stapsgewijs wordt uitgevoerd. De controlepunten worden opgemeten en het middelpunt van de hal wordt ingemeten, daarna zijn de kabels gevolgd en wordt de vloerd gevuld met foam en dampfolie. (…) Lees het hele bericht

vermeende-is-sympathisant-is-vrijgesproken

Vermeende IS-sympathisant is vrijgesproken

 De rechter in Hasselt heeft een man (33) uit Houthalen-Helchteren vrijgesproken, die  terechtstond voor deelname aan de activiteiten van terreurorganisatie IS. Het federaal parket had 3 jaar gevangenisstraf met uitstel geëist, maar zijn advocaten haalden hun slag thuis met hun pleidooi voor de vrijspraak. De man was te zien op een video die hij op 10 maart 2018 aan de mijnterril in Heusden-Zolder had gemaakt, hij deed hij met verschillende anderen (…) Lees het hele bericht

limburg-blijft-een-regio

Limburg blijft één regio

FLASH Limburg mag één grote regio blijven, dat heeft de Vlaamse regering vandaag beslist. Zowat een jaar geleden vond de Vlaamse regering dat de provincies in bestuursregio's moesten opgesplitst worden om zo efficiënter te kunnen samenwerken. In de andere provincies is dat ook effectief gebeurd, maar vanuit Limburg rees hevig verzet omdat allerlei samenwerkingsverbanden bewezen dat hier op provinciaal niveau goed werd samengewerkt. Ook de Limburgse ministers kwamen daardoor onder druk te staan in de Vlaamse regering. Die heeft sindsdien de beslissing heel de tijd voor zich uitgeschoven, tot vandaag. 

beenhouwersstraat-krijgt-slagboom-voor-schooluren

Beenhouwersstraat krijgt slagboom voor schooluren

Zoals bekend worden de schoolroutes en -omgevingen één voor één aangepakt voor een betere verkeersveiligheid. Zo zal bij de opening van de nieuwe gemeenteschool, De Leerplaneet, de Beenhouwersstraat worden ingericht als schoolstraat. Concreet betekent dat dat er een slagboom komt die tijdens de schooltijd gesloten worden. Na 16 uur op schooldagen, in de weekends en vakanties zal de slagboom permanent openstaan.  

heusden-zolder-blijft-opteren-voor-bijkomende-brug

Heusden-Zolder blijft opteren voor bijkomende brug

Het schepencollege van Heusden-Zolder blijft bij zijn voorkeur voor ‘scenario 4’ voor de ontsluiting van de kolenhaven op de grens met Genenbos. In 2017 werd ook al voor dat scenario geopteerd, in samenspraak met de gemeente Lummen. Eind vorig jaar kwam een studiebureau in opdracht van Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) met een nieuwe studie, en die bevatte in het totaal tien scenario’s. Het schepencollege heeft de studie bekeken, het moest op zich geen (…) Lees het hele bericht

zware-straffen-voor-cannabisbende

Zware straffen voor cannabisbende

De rechter in Tongeren heeft zware celstraffen uitgesproken tegen een bende met 17 leden die betrokken was bij 10 canabisplantages in beide Limburgen. De kopstukken waren twee Nederlandse broers die uit Irak afkomstig zijn, zij krijgen vier en zes jaar, nadat ze al eerder veroordeeld waren voor witwassen en drugshandel. Ze moeten tot 30.000 euro boete betalen. De andere bendeleden kregen straffen tussen 15 en 30 maanden en boetes tussen 6.000 en 12.000 euro. Eén van de cannabisplantages werd (…) Lees het hele bericht

bestuurder-niet-onder-invloed-en-geen-wanhoopsdaad

Bestuurder niet onder invloed en geen wanhoopsdaad

Het blijft onduidelijk hoe het ongeval met de spookrijder uit Heusden-Zolder op de E313 in Hasselt gisteren is kunnen gebeuren. Het onderzoek is nog altijd aan de gang. Maar nu al is duidelijk dat de man niet onder invloed achter het stuur zat. Ook zijn er volgens de onderzoekers voldoende elementen om een wanhoopsdaad uit te sluiten. Volgens de wegpolitie was de man mogelijk verward, maarhet is ook niet duidelijk wat dat heeft veroorzaakt omdat zowel de infrastructuur als de signalisatie ter plekke in orde zijn. Ondertussen is de toestand van de vrouw die aan het stuur van de andere auto zat, stabiel.

de-bruggetjes-bij-het-woutershof-zijn-klaar

De bruggetjes bij het Woutershof zijn klaar

Een avondlijke impressie van het Woutershof waar ondertussen de bruggetjes over de ringgracht afgewerkt zijn. Daar kunnen binnenkort wandelaars en scholieren via het pad door de Engelse tuin gebruik van maken als een nieuwe trage verbinding. En ook als rustpunten. Het oogt idylisch 's avonds, overdag is het dat momenteel heel wat minder, want rond de bruggetjes moet alles uiteraard nog heraangelegd worden in de lente.

25-everzwijnen-geschoten-bij-drukjacht

25 everzwijnen geschoten bij drukjacht

Bij de drukjacht van vandaag zijn in het totaal 25 everzwijnen geschoten. Voor de jacht van vandaag hadden drie jagersverenigingen de handen in elkaar geslagen om zo een groter gebied te kunnen bestrijken. Het was precies de bedoeling om de overpopulatie van everzwijnen aan te pakken. Die vertonen zich in de buurt immers geregeld nabij woningen en er zijn ook al aanrijdingen gebeurd met overstekende zwijnen. -UPDATE Ondertussen is ook bevestigd dat de jagers tijdens de drijfjacht ongelukkigerwijze één van hun honden hebben doodgeschoten. 

man-in-de-mist-is-geannuleerd

'Man in de mist' is geannuleerd

De coronamiserie wil echt niet stoppen in cultuurcentrum Muze. Deze namiddag kwam het bericht binnen dat binnen de ploeg van Het Nieuwstedelijk een coronabesmetting is opgedoken. De voorstelling 'Man in de mist' vanavond kan dus niet doorgaan. Dat is al de derde voorstelling op rij die om dezelfde reden moet geannuleerd worden. Alle tickethouders worden nog persoonlijk verwittigd. Het MUZEcafa is wel open vanavond voor wie troost zoekt ... 

verkeersdode-op-e313-is-man-uit-heusden-zolder

Verkeersdode op E313 is man uit Heusden-Zolder

De man die gisteravond bij een botsing op de E313 in Hasselt om het leven is gekomen blijkt een 36-jarige inwoner van Heusden-Zolder te zijn. Hij had in Kuringen niet de oprit maar de afrit Hasselt -West genomen en was zo als spookrijder op de snelweg terechtgekomen. Daar botste hij frontaal tegen een andere auto waarin een vrouw van 43 uit Bilzen levensgevaarlijk gewond raakte. De hulpdiensten snelden ter plaatse, maar de man uit Heusden-Zolder stierf op de plaats van het ongeval. Een (…) Lees het hele bericht

vooral-minder-besmettingen-bij-de-jongeren

Vooral minder besmettingen bij de jongeren

Uit de analyse van de coronabesmettingen van 24 januari tot en met 30 januari blijkt dat de daling het grootst is in de leeftijdsgroep 12-17 jaar. Daar ging het om 120 positieve testen, 30 minder dan de week vorodien. Ook in de andere leeftijdsgroepen is er een daling maar minder sterk, uitgezonderd de 45-64 jarigen en de + 65 jarigen waar een zeer lichte stijging is genoteerd. De leeftijdsgroep 25-44 jaar telt de meeste besmettingen: 265, dat zijn er wel 17 minder dan de week voordien. Als we het (…) Lees het hele bericht

boekt-a-steviger-op-kop

Boekt A steviger op kop

In het petanque 50-Plus heeft Boekt A zijn leidersplaats in de 1ste afdeling Limburg versterkt door dichtste achtervolger Horizon A met 6-3 te kloppen. De andere uitslagen: Ere-Limburg Boekt A – Olympia A: 5-4 en Pelter A – De Berk A: 7-2. 3de Limburg De Berk C – Olympia B: 4-5 en Hasselt B – De Berk A: 7-2.

cc-muze-staat-voor-een-drukke-vierdaagse

CC Muze staat voor een drukke vierdaagse

Met twee corona-afgelastingen in twee dagen was vorig weekend een heuse horror voor cultuurcentrum Muze, maar als ze nu bespaard blijven van ongeluk staat een drukke vierdaagse op stapel. Het begint morgen met de theatervoorstelling 'Man in de Mist' van Het Nieuwstedelijk, een stuk van Christophe Aussems met muziek van Bert Hornikx over een ondernemer die in een faillissement terechtkomt. (foto Bart Van Mérode)

Vrijdag brengt zanger-acteur Frank Mercelis in (…) Lees het hele bericht

veel-beperkingen-door-drukjacht-eversel-ubbersel

Veel beperkingen door drukjacht Eversel-Ubbersel

Morgen tussen 8 en 16 uur wordt een drukjacht georganiseerd rond Eversel en Ubbersel. Daarvoor is een burgemeestersbesluit afgekondigd waarmee in die periode elke toegang tot het natuurgebied tussen de Kolenhaven, Pater Beckersstraat, N72 en O.L.Vrouwstaat wordt afgekondigd. Er geldt ook een snelheidsbeperking van 50 km per uur op de Beringersteenweg, Graaf de Theuxlaan en een deel van de Meylandtlaan, en in delen van de Everselkiezel en de Kanaalweg. Daarnaast (…) Lees het hele bericht

17-2-minder-werklozen-dan-een-jaar-geleden

17,2 % minder werklozen dan een jaar geleden

Eind januari zaten in Heusden-Zolder 891 mensen zonder werk, dat zijn er liefst 17,2 % minder dan een jaar eerder toen er nog 1076 werkzoekenden waren. In vergelijking met december is het aantal exact hetzelfde gebleven. Volgens de VDAB zijn 642 mensen in bemiddeling, 164 in opleiding of voortraject en 85 niet inzetbaar op lange termijn. Het gaat om 376 laaggeschoolden, 362 middengeschoolden en 152 hooggeschoolden. 5,9 % van de beroepsbevolking (…) Lees het hele bericht

mhz-bestuur-blijft-maar-herschikt-functies

MHZ-bestuur blijft, maar herschikt functies

De Middenstandsraad Heusden-Zolder hield zijn statutaire bestuursverkiezing en de leden hebben hun vertrouwen in het uittredende bestuur bevestigd. Alleen de functies zijn herschikt. Bruno Dethier gaf de voorzittersfakkel door aan Ronny Oyen en wordt bestuurslid, ook Danny Tielens blijft bestuurslid. Greta Feyen is de nieuwe ondervoorzitter en Frederik Maris mag als penningmeester waken over de financiën. Isabelle Thielemans zetelt van ambtswege als schepen van lokale (…) Lees het hele bericht

pannenkoekentijd

Pannenkoekentijd

Na de hint van onze huiscartoonist vanmorgen, konden we er ook niet aan weerstaan. Pannenkoekentijd dus. We hebben trouwens nogal eens een verklaring gegeven voor deze oude traditie. Eén zou zijn dat 2 februari vroeger - samen met 11 november - één van de twee dagen was waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen. Dat werd 's avonds gevierd met een soort haardkoeken die later tot pannenkoeken evolueerden. Een andere verklaring zou zijn dat de vorm van de pannenkoeken verwijst (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-770

De kijk van Richie

Het is vandaag Lichtmis ... en dus pannenkoekentijd.

trage-weg-tussen-brugstraat-en-zandloper-weer-open

Trage weg tussen Brugstraat en Zandloper weer open

De trage weg tussen de parking van De Zandloper en de zijstraat van de Brugstraat is weer geopend. Toen destijds de verbinding - die al lang bestond - werd afgesloten, zorgde dat voor nogal wat ongenoegen. Het was immers een vaak gebruikt wandelwegje om vanuit het deel van de Brugstraat dat achter de brug ligt, vlot naar de seniorencampus te wandelen. Maar eigenaar Orhan Demiral heeft de weg nu weer opengesteld en ook het terrein helemaal opgekalefaterd, zodat de verbinding vlot (…) Lees het hele bericht

groei-van-p-v-lijkt-niet-te-stuiten

Groei van P&V lijkt niet te stuiten

P&V Group, de bouwer van elektrische borden in Viversel, heeft nu ook een deel van de Nederlandse groep  Croonwolter&dros overgenomen. Het gaat om 25 personeelsleden die binnenkort verhuizen naar het Nederlandse Zwijndrecht, waar P&V vorig jaar eReM overnam. Het is de vierde overname in enkele jaren tijd. P&V Group telt nu 325 medewerkers en is daarmee het grootste bedrijf in de sector van elektrische panelen in de Benelux. En nog zou de overnamehonger daarmee niet gestild zijn, zeker niet in Nederland waar de groep een erg belangrijke speler wordt.

ecru-steunt-cultuurprojecten-in-7-gemeenten

Ecru steunt cultuurprojecten in 7 gemeenten

Ecru, het cultureel samenwerkingsverband tussen As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg en Maasmechelen, heeft het afgelopen jaar 11 projecten gesteund samen goed voor 33.500 euro steun. Dat geld komt van Vlaanderen en de deelnemende gemeenten. Ecru probeert onder meer cultuurorganisaties wat te steunen die geen beroep meer kunnen doen op provinciale cultuursubsidies. Zo was er steun voor het theaterproject 'Hectaren van het Geheugen' van het (…) Lees het hele bericht

maaseik-ontslaat-coach-joel-banks

Maaseik ontslaat coach Joël Banks

Joël Banks, de Brit die in Heusden-Zolder woont, is niet langer trainer van volleybalclub VC Greenyard Maaseik. De club heeft vandaag bekendgemaakt dat ze de samenwerking met Banks stopzet en hem vervangt door de Italiaan Fulvio Bertini. Banks kwam in 2016 als hulptrainer naar Maaseik en werd een jaar later hoofdcoach. Hij leidde zijn ploeg naar twee landstitels, maar op dit moment draait het niet meer zo goed bij de Maaslanders. En dat heeft hem dus de das omgedaan.

een-gelukkig-chinees-nieuwjaar-1

Een gelukkig Chinees nieuwjaar

Mocht je vandaag bij de afhaalchinees binnenspringen - als die op deze dag open is tenminste - of je komt enkele van onze Chinese medeinwoners tegen - vergeet dan niet hen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Het is vandaag inderdaad nieuwjaar voor de Chinezen en dat zullen ze twee weken lang vieren, maar toch vooral de eerste drie dagen. Het is overigens het jaar van de tijger dat nu begint, en blijkbaar houden Chinezen niet zo van de tijger omwille van zijn dominantie. Daarom worden in zo'n jaar altijd minder kinderen geboren.

expo-project-atelier-nu-open-voor-iedereen

Expo Project Atelier nu open voor iedereen

Nu de maatregelen wat versoepeld zijn, kan de academie ook weer niet-leerlingen toelaten in kasteel Meylandt.  Zoals bekend loopt daar momenteel een tentoonstelling van de opleiding Project Atelier. Het zijn heel mooie werken, externe bezoekers mogen tot en met 26 februari een kijkje komen nemen, uiteraard tijdens de openingsuren van het secretariaat.

studenten-bieden-gepersonaliseerde-sweaters-aan

Studenten verkopen gepersonaliseerde sweaters

Als je onze weerberichten leest, dan is 't wel duidelijk, ook de komende periode blijft het fris, nat en kil. Een goede sweater helpt je in zulke dagen om het warm te houden en toevallig hebben we dan een leuke tip: Sweater Weather. Dat is een studentenbedrijfje dat Jorg Verachten en zijn collega's Alexia Dragone, Willeke Corvers, Wout Nys en Aksel Hristov van 6HA en 6B van het Spectrumcolege in Beringen hebben opgericht . Dat was de opdracht voor hun eindproject. Ze (…) Lees het hele bericht

aantal-nieuwe-besmettingen-neemt-af

Aantal nieuwe besmettingen neemt af

De voorbije week is het aantal nieuwe coronagevallen in Heusden-Zolder gedaald ten opzichte van de week eerder. Het waren er nog altijd 994. Dat is een gemiddelde van 2.933 per 100.000 inwoners. Gisteren zijn er bijvoorbeeld 60 bijgekomen, de kracht van de verspreiding lijkt dus af te nemen. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn 9.116 inwoners van Heusden-Zolder positief getest.

tip-van-de-bib-sally-rooney

Tip van de bib: Sally Rooney

Nog een kleine twee weken en 't is Valentijn. En omdat de mensen van de bibliotheek nu eenmaal romantische zielen zijn, geven ze ons heel de maand februari tips voor boeken over liefde in al zijn vormen. Vandaag is dat 'Prachtige wereld, waar ben je' van Sally Rooney.

Korte inhoud

Vier millennials: een jonge succesvolle schrijfster, haar vriend die magazijnmedewerker is, haar jeugdvriendin Eileen en hun beider jeugdvriend politiek adviseur Simon zitten zo vast in een krampachtige relatie met zichzelf en de wereld dat het bijna onmogelijk is om spontaan lief te hebben of te leven.