Archief oktober 2009

veel-belangstelling-voor-open-karatetraining

Veel belangstelling voor open karatetraining

Vanavond had in sporthal Olympia een open karatetraining van Karateclub Gankaku plaats. Naast de eigen leden mochten andere geïnteresseerden hun eerste stappen in de karatesport zetten, daarbij gaat het uiterard om discipline en kracht, maar vanvond was er ook ruimte voor fun. In totaal daagden 45 karateka's (in spe) op en ook heel wat supporters. Karate is trouwens dit jaar één van de sporttakken in de kijker bij Bloso.

voetganger-gewond-in-koolmijnlaan

Voetganger gewond in Koolmijnlaan

Rond half drie vanochtend is op de Koolmijnlaan een voetganger tegen een auto terechtgekomen. Die raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

nieuwe-zege-voor-mfc-si-heusden-zolder

Nieuwe zege voor MFC SI Heusden-Zolder

In de derde nationale B van het zaalvoetbal blijft MFC SI Heusden-Zolder het uitstekend doen, deze keer werd met 2-4 gewonnen bij zvk Boxberg. De eindstand was overigens exact het dubbele van de ruststand, en daar had doelman Biesmans een stevige hand in. Sport-Inn is leider met 12 punten op 12.

prijswinnaars-van-de-braderie-zijn-gekend

Prijswinnaars van de Braderie zijn gekend

De handelaars van Winkelcentrum Cité hebben de prijzen uitgereikt van de jaarlijkse Braderie. De hoofdprijs, aankoopcheques voor 1.250 euro, ging naar Joke Biesmans uit Zolder (midden op de foto), Sabrina Allegria uit Hasselt won de tweede prijs (240 euro) en Heidi Lekens uit Heusden de derde (120 euro)

1-500-griezelen-tijdens-halloweentocht

1.500 griezelen tijdens halloweentocht

Meteen bij de start van de griezeltocht van lagere school De Springplank trokken de eerste griezellustigen door het centrum van Heusden. Onderweg kwamen de wandelaars een aantal minder aangename - 't is maar hoe je 't bekijkt - verrassingen tegen. De schreeuwen en gillen en het geknetter van bommetjes waren dan ook niet uit de lucht. Enkele huizen en voortuinen waren in een gepast decor gestoken. I+n het totaal zijn er 1.500 deelnemers geteld. Die kregen op de speelplaats nog animatie aangeboden van een steltloper die later ook ballonnen draaide en als apotheose volgde er het vuurwerk. meer foto's

drukke-voorbereidingen-op-het-kerkhof

Drukke voorbereidingen op het kerkhof

Door het mooie weer was het vandaag al bijzonder druk op de kerkhoven (foto's op het kerkhof van Heusden-Centrum). Velen kwamen langs om de grafstenen van hun overledenen een laatste poetsbeurt te geven, of om de chrysanten alvast te plaatsen. Anderen lopen wat te mijmeren, tijdens de grote Allerheiligentoeloop het immers te druk daarvoor.

unizo-vraagt-positief-ondernemersklimaat

UNIZO vraagt positief ondernemersklimaat

UNIZO Heusden-Zolder, de organisatie van zelfstandige ondernemers, pleit voor een positief ondernemersklimaat in de gemeente. Dat heeft het voltallig bestuur nog eens benadrukt tijdens een overleg met de burgemeester en de schepen van locale economie. Zo vragen ze een aanpassing van de fiscaliteit: minder belasting op drijfkracht en op reclamebladen of drukwerk. Voorzitter Raf Coomans en zijn ploeg vragen ook een betere communicatie over geplande wegenwerken en de ontwikkelingen op het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-30-oktober-2009

Vandaag gezien

Dit lijkt de wereld op zijn kop, 't is bijna Allerheiligen en het lijkt wel lenteweer. Er strijken zelfs nog vlinders neer op de bloemen.

al-195-000-euro-aan-energiepremies

Al 195.000 euro aan energiepremies

In 2009 is het aantal aanvragen voor subsidies op investeringen die te maken hebben met energiebesparing verder gegroeid. Vorig jaar kreeg de gemeente al 528 aanvragen, in de eerste tien maanden van dit jaar zijn het er al 601. Het gaat nu al om een budget van 195.000 euro aan premies (vorig jaar 160.000). De meeste aanvragen gaan over dakisolatie, aardgascondensatieketels en fotovoltaïsche zonnepanelen. De grootste bedragen gingen naar de zonnepanelen, voor muurisolatie en dakisolatie.

sprinters-populaire-boeken-in-de-bib

Sprinters: populaire boeken in de bib

In de bibliotheek loopt momenteel de actie 'Sprinters'. Het gaat om boeken waar veel vraag naar is omdat ze bijvoorbeeld in de belangstelling staan door een verfilming of door de media-aandacht. Ze staan in de bib bij de balie in het wandrek 'nieuwe boeken', Je mag er zo 2 ontlenen voor 3 weken. Titels op dit moment zijn: Will Tura van Sandy Blanckaert, Delia’s Geluk van Virginia Andrews, De straatfilosoof van Matthew Plampin, Zuiderziel door Rick de Leeuw, Onzichtbaar (…) Lees het hele bericht

vorig-jaar-330-illegale-slachtingen

'Vorig jaar 330 illegale slachtingen'

"We hebben in eerste instantie dit politiereglement opgesteld omdat het vorig jaar grondig is misgelopen op het Offerfeest," zegt burgemeester Sonja Claes. "Er zijn toen 400 slachtbonnen afgehaald terwijl er 70 schapen zijn gebracht naar de tijdelijke rituele slachtplaats aan de moskee. Dat betekent dat er 330 schapen illegaal thuis zijn geslacht. We hebben toen kritiek gekregen van het Federaal Voedselagentschap en dat heeft de jongste tijd ook nog de druk op ons (…) Lees het hele bericht

politiereglement-offerfeest-afgevoerd

Politiereglement Offerfeest afgevoerd

De spanning is donderdag flink opgelopen rond de politieverordening over het verbod op thuisslachtingen tijdens het Offerfeest die op de agenda van de gemeenteraad stond. In de loop van de dag waren aan het Turks-Belgische cultuurcentrum in de Koolmijnlaan al spandoeken aangebracht waarop burgemeester Sonja Claes en schepen van integratie Marc Swevers kop van jut waren. Zij hadden de afgelopen dagen ook al de wind van voren gekregen tijdens info- en overlegvergaderingen. Donderdagavond zijn dan (…) Lees het hele bericht

vanaf-december-pmd-in-blauwe-zakken

Vanaf december PMD in blauwe zakken

Vanaf december kunnen de inwoners van Heusden-Zolder hun PMD-afval om de twee weken langs de weg zetten. Het gaat om plastic flessen, flacons, blikjes en drankkartons. Die kunnen dan in speciale blauwe zakken worden buitengezet op dezelfde dag als het groenafval. Maar ze worden uiteraard wel door verschillende vrachtwagens opgehaald. In de loop van november krijgt iedereen een informatiepakket in de bus met onder meer een brochure met uitleg en vier gratis zakken. De zakken kunnen nadien (…) Lees het hele bericht

handelaars-leren-verkopen-in-crisistijd

Handelaars leren verkopen in crisistijd

In het Stebolokaal van het Zebrahuis had de slotavond van een nieuwe driedaagse cursus 'meer verkopen in crisistijden' plaats. Handelaars uit heel de gemeente konden hier aan deelnemen en kregen gisteravond hun diploma van Jos Maex (Syntra limburg), voorzitter Heidi Geys van de gemeentelijke raad voor de middenstand en schepen Marc Swevers. Volgens insiders werd op de aansluitende receptie veel onzin verkocht, maar dan wel met de juiste verkoopstechnieken.

illegale-vogelvanger-gepakt

Illegale vogelvanger gepakt

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder heeft vandaag samen met de politie van kanton Borgloon het handeltje van een vogelvanger opgedoekt in de dorpskern van Wellen. De man had in zijn tuin illegale mistnetten staan, maar ook klapnetjes voor putters en klepkooien. Een 20-tal zangvogels is in beslag genomen. Ze kregen een wetenschappelijke ring aan en zijn dan vrijgelaten. Al het materiaal van de man is meegenomen. Vorige week was ook al in het Antwerpse een vogelvanger betrapt, (…) Lees het hele bericht

foutparkeerders-in-kolderhof

Foutparkeerders in Kolderhof

In het Kolderhof zijn vandaag 10 bezoekers van de multiculturele markt op de bon gevlogen omdat ze het parkeerverbod negeerden. Van 1 bestuurder is de mindervalidenkaart in beslag genomen wegens misbruik. De politie telde vandaag 2500 auto's en 9.000 marktbezoekers.

vandaag-gezien-28-oktober-2009

Vandaag gezien

We gaan richting winter, één van de vijvers van Terlaemen wordt dan ook stilaan leeg gelaten.

moslims-tegen-verbod-op-thuis-slachten

Moslims tegen verbod op thuis slachten

In de locale moslimwereld rommelt het rond het Offerfeest dat op 27 november begint. Vorige vrijdag bleek al tijdens een drukbijgewoonde hoorzitting dat nogal wat moslims niet te spreken zijn over de maatregelen van het gemeentebestuur om een tijdelijke slachtplaats in te richten aan het Brancardiershof. Vorig jaar was dat aan de grote moskee maar dat zorgde voor een enorme toeloop in de smalle straat. Op het Brancardiershof zou alles vlotter moeten verlopen. De (…) Lees het hele bericht

vrijdag-halloweentocht-door-heusden-centrum

Vrijdag halloweentocht door Heusden-Centrum

Vrijdag 30 oktober heeft de jaarlijkse griezeltocht van De Springplank plaats in Heusden-Centrum. Vorig jaar waren er meer dan 1200 deelnemers, het is dan ook één van de grootste halloweenevenementen uit de regio. Iedereen die een kleine deelnemersprijs betaalt, kan tussen 18 en 20 uur op de speelplaats vertrekken voor een uitgestippelde griezeltocht met onderweg een aantal 'verrassingen'. Op de speelplaats staan tentjes met hapjes en drankjes, er is muziek en animatie en rond 21u30 wordt het halloweengebeuren afgesloten met een knallend vuurwerk.

aalst-maakt-einde-aan-zolders-bekeravontuur

Aalst maakt einde aan Zolders bekeravontuur

KBBC Zolder is uitgeschakeld in de beker van België, niemand die uiteraard anders verwacht had tegen de legendarische eersteklasser Okapi Aalstar. Met een 81-91 uitslag mochten die van Zolder evenwel met opgeheven hoofd van het veld gaan, ze hadden hun huid duur verkocht.

leerlingen-aan-de-slag-als-steward

Leerlingen aan de slag als steward

80 leerlingen uit het zevende specialisatiejaar integrale veiligheid mogen binnenkort op stage bij voetbalclub Racing Genk. Bij 5 thuiswedstrijden zullen ze als steward worden ingezet. Het gaat om leerlingen van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder en van TA 2 De Wijzer in Genk. Integrale veiligheid is dit jaar van start gegaan als nieuwe specialisatierichting.

celstraf-voor-gemeentehuisplunderaar

Celstraf voor gemeentehuisplunderaar

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft een man uit Ham vandaag veroordeeld tot 8 maanden celstraf - de helft effectief, een fikse boete en een schadevergoeding. Tussen oktober 2007 en juni 2008 pleegde hij 8 diefstallen in Heusden-Zolder en Lummen. Dat leverde hem 15.000 kg metaal op die hij verkocht aan een metaalverwerkend bedrijf. Hij was al een keer betrapt, maar na zijn vrijlating begon hij opnieuw. Onder meer uit het oude gemeentehuis in Zolder haalde hij electriciteitskabels, inoxplaten, aluminium, kranen en sifons. Voor de rechter zei hij dat hij handelde uit geldgebrek omdat hij zijn job kwijt was.

vandaag-gezien-27-oktober-2009

Vandaag gezien

Vorig weekend zijn we overgeschakeld op het winteruur, maar in Heusden-Centrum weten ze helemaal niet meer hoe laat het is. De wijzers van de uurwerken op de kerktoren zijn immers verdwenen. Van een diefstal hebben we niets gehoord, het zal dus wel met onderhoudswerkzaamheden te maken hebben, zeker?

1-bestuurder-dronken-overdag

1 bestuurder dronken overdag

De politie van Heusden-Zolder heeft overdag alcoholcontroles gehouden en dat in het kader van een nationale gedragsmeting over rijden onder invloed. 161 bestuurders legden een ademtest af, 1 blies positief. 5 bestuurders zonder verzekeringspapieren kregen een waarschuwing, en dan zijn er ook nog 14 pv's uitgeschreven wegens bellen aan het stuur, niet dragen van de gordel en het negeren van een inhaalverbod. 1 rijbewijs is onmiddellijk afgenomen.

de-brug-op-bosklas-in-ronse

De Brug op bosklas in Ronse

De zesdeklassers van De Brug verblijven een hele week in Ronse, waar ze logeren in het jeugdverblijf De Fiertel aan de voet van de Fortuinberg. In het bosrijke gebied van de Vlaamse Ardennen zal de klas van meester Marc de natuur exploreren, tochten ondernemen en lessen krijgen in het teken van het bos. Vrijdag keren ze terug.

pret-a-gouter-en-schalmei-scoren-in-gaultmillau

Prêt-à-goûter en Schalmei scoren in GaultMillau

In de nieuwe GaultMillau, zowat het kleinere broertje van de Michelingids, halen twee restaurants uit Heusden-Zolder een goede score. Zowel de Prêt-à-goûter als de Schalmei, beiden in Bolderberg gevestigd, behalen 14 punten op 20 en één koksmuts. In termen van de GaultMillau betekent dat 'Goed verzorgde tafel, soms orgineel'.

nathalie-meskens-op-kunst-stop

Nathalie Meskens op Kunst-Stop

Op vrijdag 30 oktober gaat Kunst.Stop opnieuw van start. Iedere laatste vrijdag van de maand - behalve december - van 18 tot 20 uur kan je terecht op een kunstzunnige happening in het MUZEcafé. Juliette Sinkó voert openhartige gesprekken met bijzondere artiesten en presenteert daarenboven culinaire verrassingen. Nieuw dit jaar is de rubriek ‘Het lievelingsboek van …’ en een werelds buffet waarvoor je vooraf moet inschrijven (12 euro). De toegang is gratis. De gasten nu (…) Lees het hele bericht

kunstenaars-op-zoek-naar-darwin

Kunstenaars op zoek naar Darwin

Van 1 tot 15 november loopt in Heusden de negende editie van de hedendaagse kunsttentoonstelling/happening van Art. 27. Opnieuw nemen 30 kunstenaars uit binnen- en buitenland deel. Naar aanleiding van de 200ste geboorteverjaardag van Charles Darwin vroeg Art. 27 de kunstenaars om zich door hem te laten inspireren met als thema 'On the origin of Humanity, inspired by Charles Robert Darwin'. En het resultaat is een bonte mix van zo’n 100 schilderijen, installaties, sculpturen, (…) Lees het hele bericht

geen-fietsers-door-villawijk

Geen fietsers door villawijk

Op de villawijk tegenover het kasteel Meylandt (op de foto Kapelhof) is alleen nog plaatselijk verkeer toegelaten. Eén van de vele maatregelen die al genomen zijn om het verkeer uit de wijk te houden dat daar een uitweg zoekt voor het drukke kruispunt in Boekt. Maar met deze aanduiding is ook het doorgaand fietsverkeer niet toegelaten in de wijk. Nochtans zorgen over het algemeen fietsers niet voor zoveel overlast, tenzij ze luid praten. Het ziet ernaar uit dat het politiereglement aan herziening toe is.

heusden-eert-zijn-volkskunstenaar

Heusden eert zijn volkskunstenaar

Samen met het jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring is ook een boekje verschenen dat in het teken staat van de Heusdense Volkskunstenaar Lowie Beets. Ook de fototentoonstelling die nog tot 14 november in de bib loopt, is voor een deel aan hem gewijd. Lowie was onder meer het creatieve brein achter 't Heusdens Volksteater en het is dan ook Maurice Mues van datzelfde HVT die het verhaal bij de vele foto's schreef. Lowie Beets was een artistieke duizendpoot. Bij de revue was hij auteur, (…) Lees het hele bericht

zo-vader-zo-zoon

Zo vader, zo zoon

Het gebeurt maar zelden in de sport dat vader en zoon in dezelfde ploeg spelen. Bij KBBC Zolder B in eerste provinciale basketten vader René en zoon Adriaan Put momenteel samen. René wordt binnenkort 48, Adriaan is 19. Wie van de twee de beste is? Vraag hen dat maar zelf.

feest-om-belgische-titel

Feest om Belgische titel

We schreven het gisteren al, het Zolderse raceteam First Motorsport heeft in de laatste race, voor eigen volk dan nog, de Belgische teamtitel in de GT3-titel binnengehaald. Teambaas Jo Jamers (links) zette met de rijders François Verbist en Bert Longin gisteravond alvast het feest in. Dit is de titel waar hij al lang van droomde.

vandaag-gezien-25-oktober-2009

Vandaag gezien

Geen voetbal vandaag in het stadion van KVV Heusden-Zolder maar wel het Belgisch kampioenschap voor Duitse herders. En zo te zien is dat een discipline die van hond én baas de juiste houding vergt.

tweede-plaats-voor-davy-houben

Tweede plaats voor Davy Houben

Na twee opeenvolgende overwinningen in de Limburgse Mountainbiketrofee moest Davy Houben zich vandaag in Reppel met een tweede plaats tevreden stellen. Als excuus kon hij een verkoudheid inroepen en vooral materiaalpech die hem terugsloeg toen mee aan de leiding reed. Hij kwam terug maar moest die inspanning in de spurt tegen de Waalse juniorenkampioen bekopen. Davy voert wel nog de tussenstand aan.

heusden-wint-spannende-derby

Heusden wint spannende derby

Een bijzonder spannende derby in de eerste provinciale van het basketbal tussen KBBC Zolder B en ING Heusden eindigde op 72-74. Beide ploegen begonnen sterk aan de wedstrijd en na een gelijkopgaande eerste helft stond het 38-37. In het derde kwart kon Zolder wat afstand nemen, maar Heusden nam het vierde kwart voor zijn rekening en in de laatste minuut konden de bezoekers definitief het tij in hun voordeel doen keren. Topschutters waren Bijnens (16) bij Zolder en Jansen (22) bij Heusden.

net-geen-titel-voor-anthony-kumpen

Net geen titel voor Anthony Kumpen

Anthony Kumpen heeft het niet gehaald in het FIA-GT kampioenschap op Zolder. Hij liep een straf op, volgens de jury wegens gevaarlijk rijden tijdens de kwalificaties, en mocht daardoor pas vanop de 6de plaats vertrekken in plaats van de pole. "Onterecht," vond hij zelf. Maar de gevolgen waren zwaar. De Italianen Pier Guidi en Matteo Bobbi in Maserari wonnen, voor Kumpen-Hezemans in Corvette en Andrea Bertolini in Maserati (foto) die aan zijn derde plaats voldoende had voor de titel. In (…) Lees het hele bericht

statie-verliest-opnieuw

Statie verliest opnieuw

In vierde provinciale A heeft Statie Zolder met 2-0 verloren in Hechtel, de twee nederlaag op rij voor Statie na enkele spektakulaire overwinningen.

vrijheid-wint-derby

Vrijheid wint derby

In derde provinciale A stond er een derby op het programma met Anadol - Vrijheid Zolder (foto). De thuisploeg wist de meeste doelkansen af te dwingen, maar kon die niet benutten. Het was in tegendeel Zolder dat in de 55ste minuut 0-1 voor kwam en die voorsprong ook niet meer uit handen gaf. FC Bolderberg verloor in Engsbergen met 4-2, bij de rust stond het 1-0.

racen-zonder-risico

Racen zonder risico

Dit weekend kunnen gameliefhebbers voor het eerst virtueel meeracen met de wedstrijden op Zolder. Waar vrijdag de eerste tests nog wat problemen opleverden, verliep zondagmiddag alles vlot. In de toekomst wordt dit real time racen ongetwijfeld uitgebreid.

files-richting-circuit

Files richting circuit

Blijkbaar komt er toch heel wat volk naar de FIA GT-races afgezakt want op het middaguur zit het verkeer tussen afrit 27 (Terlaemen) en het circuit volledig strop. De politie probeert de files in goede banen te leiden. In de omgekeerde richting zijn er geen problemen. Ook op de E 314 zelf staan er al van de late ochtend files in beide richtingen ter hoogte van de afrit. In de richting van Leuven gebeurde dan ook nog eens een kopstaart-aanrijding.

verkeerscowboys-s-avonds-beboet

Verkeerscowboys 's avonds beboet

De politie heeft de voorbije avonden verkeerscontroles uitgevoerd en koos daarbij bewust voor het weekend omdat er veel klachten waren over roekeloos rijgedrag. 29 'verkeerscowboys' zijn op de bon geslingerd. 8 gebruikten de gsm tijdens het rijden, 7 stonden op een mindervalidenparking, andere pv's hadden te maken met geen knipperlicht gebruiken aan een rotonde, geen gordel dragen en parkeren op de stoep, onder een brug, op een fietspad of in een bocht. Een bestuurder reed zelfs (…) Lees het hele bericht

kumpen-in-polepositie

Kumpen in polepositie

In de FIA-GT op Zolder start Hasselt Anthony Kumpen (foto) straks in polepositie en hij onderstreept daarmee zijn ambities om in de laatste race de titel binnen te halen. Kumpen, die samen met de Nederlander Mike Hezemans een Corvette bestuurt, hielde De Duitse Maseratirijder Alex Muller achter zich. Ttitelconcurrenten Bertolini-Bartels, ook in een Maserati, reden de 6de tijd. In het Belgisch GT kampioenschap reden Tim Verbergt in groep 1 en Duncan Huisman in groep 2 de snelste kwalificatietijd.

zolders-slotoffensief-komt-te-laat

Zolders slotoffensief komt te laat

In de tweede basketklasse heeft KBBC Zolder thuis van Bree verloren met 76-79. Zolder vond de eerste 5 minuten de korf niet, waardoor Bree kon uitlopen naar 2-9. Hans De Belser en Kris Cuppens brachten de thuisploeg nog even terug, maar toen was Bree vertrokken, 11-17 na het eerste kwart en 27-40 bij de rust. Defensieve fouten van Zolder maakten de kloof nog groter, pas in het vierde kwart kwam de thuisploeg terug, tot 72-73 op 3 minuten voor tijd. Een niet gefloten vrijwillige fout en (…) Lees het hele bericht

reunie-van-de-65-jarigen-in-berkenbos

Reünie van de 65-jarigen in Berkenbos

Zaterdagavond was het de beurt aan de 65-jarigen van Berkenbos om te verzamelen voor een reüniefeestje. En om vast te stellen dat ze er nog goed uitzagen!

viversel-wint-heusden-verliest

Viversel wint, Heusden verliest

Twee wedstrijden vanavond al in vierde provinciale A. Standaard Viversel versloeg Meldert met 2-1 en SK Heusden 06 kreeg bij Lillonia een 5-1 pandoering.

vlotte-zege-voor-kvv-tegen-bree

Vlotte zege voor KVV tegen Bree

In vierde nationale C heeft KVV Heusden-Zolder opnieuw een knappe prestatie geleverd, Bree werd thuis ingemaakt met 4-0. Kort voor de rust kon Smolders de thuisploeg op voorsprong brengen. Bree kon heel de wedstrijd amper een uitgespeelde kans afdwingen, Belican verdubbelde de score na rust en dan kon Goyvaerts nog twee keer tegen de netten prikken.

bouvy-kelders-lopen-uit

Bouvy-Kelders lopen uit

Op Circuit Zolder is vandaag de voorlaatste race van de Belgian Touring Car Series (BTCS) gereden. De leiders in de competitie, Frédéric Bouvy en Christian Kelders in een Renault Mégane, waren weer de snelsten. De BMW-rijders Steve Vanbellingen-Ruben Maes en Werner Moonens-Bert Redant maakten het podium compleet. In de tussenstand tellen Bouvy-Kelders 16 punten meer dan Vanbellingen-Maes. Morgen valt de beslissing in de laatste manche.

mfc-si-heusden-zolder-naar-1-16de-finales

MFC SI Heusden-Zolder naar 1/16de finales

In de tweede ronde van de beker van België zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder tweedeklasser Marcinelle verslagen met 4-2. Uitkijken naar de 1/16de finales.

vannacht-begint-de-wintertijd

Vannacht begint de wintertijd

Volgende nacht schakelen we weer over op de wintertijd. Om 3 uur zetten we de klok dus terug naar 2 uur. Morgenvroeg blijft het dus iets langer licht, morgenavond wordt het vroeger donker. We kunnen dus vannacht een uur langer slapen, of een uur langer op stap gaan of zoals de nachtwerkers ... een uur langer aan de slag blijven.

2-5-ton-wit-zand-zorgt-voor-strandsfeer

2,5 ton wit zand zorgt voor strandsfeer

Met zowat 2,5 ton wit zand hadden ze vrijdagavond in jeugdhuis De Put voor de juiste omstandigheden gezorgd om de Delayed Sunset Beach Party in te vieren. Het werd geen echte overrompeling, maar de sfeer zat er wel in. En nu maar uitkijken naar deze avond, dan komt er nog een vervolg met thebeach">heroes [!] thebeach en als dresscode ...like a hero. Dat belooft.

55-jarigen-in-berkenbos

55-jarigen in Berkenbos

In Berkenbos was het vrijdagavond verzamelen geblazen voor de 55-jarigen.

zuid-afrikaanse-les-voor-miss-belgie

Zuid-Afrikaanse les voor miss België

Dat missen en kandidaat-missen hun weg vinden naar het taaltrainingscentrum ElaN Languages op het Marktplein is al langer geweten. Ook de huidige Miss België Zeynep Sever volgde er al eerder Nederlandse lessen, vandaag heeft ze in het vroegere mijngebouw haar eerste initiatie in de Zuid-Afrikaanse taal gehad. Op 12 december neemt ze in Johannesburg immers deel aan de Miss World verkiezing en ze wil er liever niet voor verrassingen komen te staan. Na haar eerste les kon ze zich alvast voorstellen en goeiedag zeggen in het Afrikaans. Tja, wie nie waag nie, wie nie wen nie.

hoe-beoordeelt-europa-de-tagatose

Hoe beoordeelt Europa de Tagatose?

"Hopelijk vallen we niet ten prooi aan de Europese bureaucratie," dat zei zaakvoerster Grete Remen van Damhert uit Heusden vanavond in het Eén-journaal. Europa wil komaf maken met voedingsproducenten die beweren dat hun product op de één of andere manier bijdraagt tot de gezondheid. Nu gebeurt dat voor meer dan 4.000 producten, In de toekomst mag dat alleen nog als die gezondheidsclaim wetenschappelijk onderbouwd is. Damhert brengt de natuursuiker Tagatose op de (…) Lees het hele bericht

heusdens-foto-erfgoed-over-brancardiers

Heusdens foto-erfgoed over brancardiers

Vrijdagavond is in de polyvalente zaal van de bibliotheek het jaarboek 2009 van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden voorgesteld. Het centrale thema is deze keer '60 jaar mijnwerkers-brancardiers'. In zowat 330 foto's, zowel zwart-wit als kleur. 60 jaar geleden werd de afdeling opgericht door Michel Diliën en kapelaan Troonbeekx. Voor voorzitter Alfons Claes en zijn ploeg was het weer een huzarenstuk om alle foto's te verzamelen en te voorzien van wat (…) Lees het hele bericht

leo-bormans-schreef-verhaal-over-kinderrechten

Leo Bormans schreef verhaal over kinderrechten

Tijdens een erg boeiende avond stelde Leo Bormans uit Leopoldsburg vrijdag in Muze zijn boek 'Applaus zonder handen' voor. Daarin gaat hij op een confronterende manier in op de kinderrechten. In zijn dagelijkse werk, als hoofdredacteur van onderwijsbladen als Klasse, is Leo bezig met de leefwereld van kinderen en jongeren. Dit trekt hij nu door in het boek, naar aanleiding van 20 jaar kinderrechten. En de opbrengst gaat naar de mobiele schooltjes van Arnaud Raskin.

overtreders-naar-verkeersvormingsklas

Overtreders naar verkeersvormingsklas

De politie controleerde het rijgedrag van fietsers in het kader van de verkeersthema-actie veilig schoolverkeer. 6 leerlingen zijn met een jongeren-pv doorverwezen naar de verkeersvormingsklas wegens niet gebruiken van het fietspad (2) en niet gebruiken van de fietsverlichting (4). 11 fietsers kregen een waarschuwing wegens technische gebreken aan hun rijwiel.

parkeerautomaten-reglement-is-op-komst

Parkeerautomaten: reglement is op komst

Volgende week donderdag krijgt de gemeenteraad een politiereglement voorgeschoteld dat de parkeerzone in het winkelcentrum Cité vastlegt. Daarna kunnen de noodzakelijke borden geplaatst worden. Het blijft dan wel afwachten of en hoe lang de levering op zich laat wachten. Ondertussen hebben de parkeerwachters naar verluidt nog geen retributies uitgeschreven, precies omwille van de wettelijke schemerzone waarin het parkeerautomatenverhaal nog verkeert.

jef-demedts-onthult-picasso

Jef Demedts onthult Picasso

Jef Demedts staat vanavond om 20u15 in de Muzeschouwburg in de rol van Picasso. "Picasso, striptease van een genie' is een theatermonoloog die een onthullende blik werpt op het leven van Pablo Picasso. In de leerboeken wordt hij het grootste genie van de moderne kunst genoemd, maar hij was tegelijk geniaal en pervers. Demedts brengt dat leven speels en guitig, begeleid door live-accordeonmuziek van Bruno Van Heystraeten. Tickets: € 10, € 8 .

parkeerautomaten-staan-illegaal

Parkeerautomaten staan illegaal

De nieuwe parkeerautomaten in de Koolmijnlaan, Kleuterweg en Waterleidingstraat staan daar op dit moment illegaal. De automaten zijn een kleine week geleden in gebruik genomen. Maar verkeersdeskundigen bevestigen ons dat het begin en het einde van een zone met parkeerautomaten met wettelijke verkeersborden moet aangeduid worden. In dit geval moet er een blauw parkeerbord staan, met als onderbord 'betalende zone' en daarbij eventueel de uitzondering voor parkeerkaarten. De situatie heeft ongetwijfeld haar weerslag op retributies die zouden worden uitgeschreven. Als ze niet betaald worden, heeft het parkeerbedrijf immers geen wettelijke basis om het geld alsnog te innen.

overnachten-op-de-speelplaats

Overnachten op de speelplaats

Op de speelplaats van het Sint-Franciscuscollege zijn ze vannacht wat dichter bij elkaar moeten kruipen om de koude te trotseren. Dat komt ervan als je overnacht in een tentenkamp, naar aanleiding van de dag van de jeugdbeweging. Na de opbouw van het kamp, werd het geopend met een kamplied en daarna was het aanschuiven voor een heerlijke barbecue met drank aangeboden door het tijdschrift MAKS! dat SFC tot nationale laureaat had uitgeroepen. Daarbij hoorden ook hilarische spelletjes: met (…) Lees het hele bericht

jarig-sint-ceciliakoor-geeft-concert

Jarig Sint-Ceciliakoor geeft concert

Feest bij het parochiekoor Sint-Cecilia Zolder, want dat viert zijn 40ste verjaardag. Dat gebeurt met een jubileumconcert nu zondag om 15 uur in de kerk van Zolder-Centrum. Het koor is opgericht op 19 januari 1969, door de fusie van het mannenkoor Sint-Cecilia en het vrouwenkoor De Zingende Moeders van KAV. Een huwelijk zonder houdbaarheidsdatum, want na vier decennia is het enthousiasme nog altijd groot. "Het gaat niet alleen om zingen, ze maken plezier en het is een vriendenclub," (…) Lees het hele bericht

aanloop-naar-fia-gt-is-ingezet

Aanloop naar FIA GT is ingezet

De donderdagtrainingen op Circuit Zolder stonden vandaag grotendeels in het teken van de races van volgend weekend. Ook de bolides voor het FIA GT kampioenschap zijn gearriveerd en van de nodige stickers voorzien. (foto's Yves Maex)

politie-blijft-fietscontroles-houden

Politie blijft fietscontroles houden

Nadat in een eerste fase de gemeenschapswachten preventieve fietsencontroles uitvoerden in de scholen, heeft de politie in een tweede fase waarschuwingen gegeven voor fietsen die nog niet in orde waren. En nu is de derde fase aangebroken waarbij de fietsen nog eens gecontroleerd worden, ook wordt een jongeren-pv opgesteld indien het rijgedrag van de scholieren te wensen overlaat. Vandaag zijn 11 fietsers die geen gebruik maakten van het fietspad of bijkomend geen fietsverlichting hadden, (…) Lees het hele bericht

vijf-jaar-cel-voor-kinderontvoerder

Vijf jaar cel voor kinderontvoerder

Een man van 34 uit Heusden-Zolder die vermoedelijk ondergedoken leeft in Turkije, is door de rechter in Hasselt veroordeeld tot 5 jaar cel en een boete van 5.500 euro. Hij had 2 jaar geleden zijn zoontje naar Turkije ontvoerd. De moeder, die het hoederecht had over het kind, bleef meer dan een jaar in het ongewisse. Toen de jongen werd teruggevonden, plaatste een Turkse rechter hem in een kindertehuis. Pas anderhalf jaar na de ontvoering, vorig jaar in januari, (…) Lees het hele bericht

hoorzitting-over-offerfeest

Hoorzitting over Offerfeest

Vrijdag om 14 uur heeft in de grote zaal van de Selemiye moskee in de Valentinusstraat een hoorzitting plaats naar aanleiding van het Offerfeest. Dat begint op 27 novmeber. Ook nu komt er weer een tijdelijke slachtinrichting, maar door plaatsgebrek wordt die verplaatst van de moskee naar het Brancardiershof. Tijdens de hoorzitting zullen de praktische aspecten uit de doeken worden gedaan en zullen schepen van integratie Marc Swevers en burgemeester Sonja Claes alle vragen beantwoorden.

truckstop-te-zien-in-koppen

Truckstop te zien in Koppen

Vanavond is de Truckstop in de Industrieweg in Viversel te zien op Koppen. Het magazine brengt een reportage over Oost-Europese truckers die overal bij ons geparkeerd staan, langs autosnelwegen en op industrieterreinen. Ze beklagen zich over het gebrek aan plaats en comfort en de onveiligheid. De Truckstop wordt in beeld gebracht als een commercieel initiatief waar de veiligheid wel verzekerd is en waar de truckers voor 16,50 euro per nacht beveiligd zijn door identiteitscontrole, camera's en 8.000 volt op het hek, maar voor dat geld krijgen ze er ook een dagschotel bovenop. Koppen, vanavond 20u45 op Eén.

boek-leo-bormans-over-kinderrechten

Boek Leo Bormans over kinderrechten

In de reeks activiteiten naar aanleiding van 20 jaar kinderrechten stelt Leo Bormans morgen om 19 uur in Muze zijn nieuwe boek 'Applaus zonder handen' voor. Leo Bormans is hoofdredacteur van het onderwijstijdschrift Klasse. In 'Applaus zonder handen' beschijft hij de belevenissen van circusjongen Bjorn die verzeild geraakt in een land waar de rechten van kinderen plots niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Het gaat dus over miljoenen kinderen in heel de wereld: kindsoldaten, (…) Lees het hele bericht

op-de-computer-racen-op-circuit-zolder

Op de computer racen op Circuit Zolder

Circuit Zolder wordt het eerste circuit ter wereld waar echte en virtuele racers het tegen elkaar opnemen. Het circuit en het bedrijf iOperner hebben daarvoor een samenwerking gesloten. iOpener heeft een jaar lang geëxperimenteerd en nu staat het systeem behoorlijk op punt. 't Is te zeggen, de Betaversie is klaar. Eenvoudig uitgelegd komt het erop neer dat tijdens een echte race op het circuit, de thuisblijvers op de computer het tegen hen kunnen opnemen. Een spel dat deels virtueel, deels (…) Lees het hele bericht

kbbc-zolder-b-bekert-voort

KBBC Zolder B bekert voort

Met een 83-67 overwinning tegen Sint-Truiden B heeft basketploeg KBBC Zolder B zich woensdagavond geplaatst voor de derde ronde van de beker van Limburg. Ondertussen is het voor de ongeslagen leider in de competitie uitkijken naar een derby: zondag om 15 uur komt ING Heusden A op bezoek. En ook een derby voor Zolder A, dat speelt zaterdag om 20u30 tegen ex-eersteklasser Bree.

vandaag-gezien-21-oktober-2009

Vandaag gezien

In de bib werd vandaag de jeugdfilm 'We vliegen naar de maan' vertoond. Meteen de allereerste 3D-film in de bib, en om ten volle van de effecten te genieten heb je speciale brilletjes nodig. 28 kinderen konden van die primeur genieten. Ze waanden zich zowaar zelf in de ruimte!

snelheidscontrole-in-stationsstraat

Snelheidscontrole in Stationsstraat

Bij snelheidscontroles in de Stationsstraat zijn 24 van de 1100 gecontroleerde bestuurders tegen de (flits)lamp gelopen. 2 van hen kregen er nog eens een boete bovenop omdat ze hun gsm gebruikten aan het stuur. Misschien hun vrienden aan het waarschuwen voor de snelheidscontrole?

heraanleg-brilonplein-is-gestart

Heraanleg Brilonplein is gestart

Een aannemer is gestart met de heraanleg van het Brilonplein (langs vroegere Hemi). Het is de bedoeling dat daar parkeerplaatsen bijkomen. Ook komt er een nieuwe beplanting, die blijft vooral laag voor de zichtbaarheid en het veiligheidsgevoel. Ook de parkings op de hoek van de Waterleidingstraat en aan de Blabla komen binnenkort aan de beurt.

inbrekers-op-pad-1

Inbrekers op pad

Afgelopen nacht zijn inbrekers op pad geweest. De bewoonster van een huis in de Landweg in Zolder hoorde lawaai beneden en belde de politie. De daders waren niet meer ter plaatse, blijkbaar hadden ze eerst aangebeld en daarna aan de deur geprutst. In de Guido Gezellelaan in Heusden zijn onbekenden een woning binnengedrongen. De deuren stonden vanochtend open en alles was overhoop gehaald.

winterseizoen-start-met-terrilwandeling

Winterseizoen start met terrilwandeling

Nu de zomer achter de rug ligt, werkt Toerisme Heusden-Zolder aan een aanbod voor herfst en winter. Daarbij wordt elke maand een activiteit in de kijker gezet. Nu zondag om 8u30 vertrekt aan op de parking achter de schachtbok een geleide terrilwandeling. Deelnemen is gratis, als je aansluitend wilt aanschuiven voor een uitgebreide brunch in Den Lavaar, moet je vooraf inschrijven (011-82 26 96, kostprijs € 13,95). Rond 11 november zijn er op verschillende plaatsen Sint-Maartenvieringen. (…) Lees het hele bericht

mauro-schrijft-en-mixt-gedichten

Mauro schrijft en mixt gedichten

Dat Mauro Pawlowski een artistieke duizendpoot is, is al langer geweten. Nu heeft hij ook meegewerkt aan het poëzieproject 'BOEST'. Het gaat om een vinylplaat met op de A-kant een hele rist gesproken gedichten van onder meer Christophe Vekeman, Andy Fierens, Stijn Vranken en Mauro zelf. Vorige maand was hun werk ook al in bundelvorm uitgebracht. Op de B-kant van de plaat heeft Pawlowski een remix gemaakt, waarin hij de orginele opnamen van de dichters tot een eclectisch geheel maakt. De dichters gaan de komende maanden ook 'on the road' met hun werk.

vroemdag-was-weer-een-succes

Vroemdag was weer een succes

Honderden kinderen uit het bijzonder onderwijs hebben vandaag op Circuit Zolder genoten van hun jaarlijkse Vroemdag. Wie vindt het immers niet geweldig om eens in een racewagen over de omloop te scheuren, allerlei sporten te proberen en over het erg populaire 4 x 4 parcours te hobbelen. Meer foto's

lek-aan-waterleiding-in-schansstraat

Lek aan waterleiding in Schansstraat

Buurtbewoners van de Schansstraat schrokken zich vanmorgen even voor 8 uur een hoedje toen er water uit de grond opborrelde. Het ging niet om één of andere wonderbaarlijke bron die er was ontstaan, maar wel om een lek in de waterleiding. De VMW kwam ter plaatse om het lek te herstellen, de hinder bleef beperkt.

gps-van-carpooler-gestolen

GPS van carpooler gestolen

Op de parkeerstrook van de brug over de E 314 in de Vogelsancklaan heeft maandagavond laat een carpooler zijn auto aangetroffen met een ingeslagen zijruit. Iemand was aan de haal gegaan met zijn gps.

haalt-first-motorsport-de-titel

Haalt First Motorsport de titel?

Het Zolderse raceteam First Motorsport staat voor één van de grootste uitdagingen uit zijn bestaan. Tijdens de finales op Circuit Zolder staat naast de FIA GT1 & GT2, FIA GT3 en BTCS ook de ontknoping op het programma van de Belgian GT. Een kampioenschap waarin First Motorsport (foto) met Bert Longin en François Verbist het voorbije seizoen constant een prominente rol speelde en waarin het mikt op de titel in de GT3, het hoogste niveau. Voorlopig staan de discipelen van (…) Lees het hele bericht

bekerderby-in-het-zaalvoetbal

Bekerderby in het zaalvoetbal

In de derde ronde van de beker van Limburg zaalvoetbal stond maandagavond een derby tussen Turkuaz en Chape Heusden op het prorgramma. Bij de rust stond het al 4-2, in de tweede helft werd het spel ruwer en liep de spanning op, de scheidsrechter stuurde een trainer en afgevaardigde weg. De bezoekers lieten nog een strafschop onbenut, de wedstrijd eindigde op 7-3.

college-wint-hoofdprijs-met-kamp

College wint hoofdprijs met kamp

Enkele uren nadat we gisteren het bericht over het bivak in het Sint-Franciscuscollege op deze site hadden gezet, viel het verdict. Het tijdschrift MAKS! bekroont het kampinitiatief van het college met de hoofdprijs voor heel Vlaanderen. Dat betekent dat ze daar donderdagavond een heerlijk kampdiner geserveerd krijgen en dat voor hen een donkere, spannende avondactiviteit wordt georganiseerd. 't Gaat daar plezant worden!!

24-overtreders-gepakt-bij-avondcontroles

24 overtreders gepakt bij avondcontroles

De politie heeft 's avonds anonieme verkeerscontroles uit, naar aanleiding van klachten over racen, lawaaioverlast en roekeloos rijgedrag. 24 bestuurders werden betrapt op gsm’en aan het stuur, gevaarlijk parkeren, hinderen van het verkeer of onrechtmatig gebruik van de 4 knipperlichten. 1 bestuurder is zijn rijbewijs kwijt wegens roekeloos rijgedrag.

asielzoekers-op-1-december-naar-de-bark

Asielzoekers op 1 december naar De Bark

De eersten van 90 asielzoekers komen al op 1 december naar De Bark. De federale regering heeft het besluit al op 18 september goedgekeurd. De buurtbewoners die maandag naar de infovergadering waren gekomen in de hoop het centrum alsnog tegen te houden, waren er dus aan voor de moeite. De frustratie in de Kapelstraat en omgeving is groot, toch verliep de vergadering rustig, er waren zelfs enkele positieve reacties. UPDATE Hilde Vangastel van het Rode Kruis gaf eerst (…) Lees het hele bericht

bijna-6-procent-blies-positief

Bijna 6 procent blies positief

Tijdens de massale SLimcontroles van het afgelopen weekend, die ook in Heusden-Zolder plaatshadden, moesten in het totaal 2133 bestuurders een ademtest doen, 126 of bijna 6 procent bliezen positief. 56 van hen zaten zelfs boven de 0,8 promille. Toch is dat een verbetering ten opzichte van de grote actie in april, toen 65 procent boven de 0,8 zat. Van 3169 auto's is de snelheid gecontroleerd, 266 of 8,40 procent reden te snel. Dat is heel wat meer dan in april. 23 (…) Lees het hele bericht

morgen-vroemdag-op-circuit

Morgen Vroemdag op circuit

Morgen heeft op Circuit Zolder de 19de Vroemdag plaats. Honderden leerlingen uit het buitengewoon onderwijs (type 1, 2 en 4, OV 1 en 2) kunnen er dan meerijden met racewagens op het circuit. Maar daarnaast is een heel sportief animatieprogramma uitgewerkt met een 20-tal standen en ook een 4x4 parcours. Naast het circuit, Bloso en de provinciale sportdienst werken er onder meer enkele serviceclubs en het departement lerarenopleiding van de Katholieke Hogeschool Limburg mee. Het evenement duurt van 9u30 tot 16 uur.

boeken-mazout-en-zwembadproducten-voor-4-jaar

Boeken, mazout en zwembadproducten voor 4 jaar

De gemeente gaat opnieuw overeenkomsten voor vier jaar afsluiten voor de levering van boeken, beeld-, geluid- en informatiedragers voor de bibliotheek, voor het leveren van zwembadproducten voor het overdekte zwembad in Zolder en het openluchtzwembad Terlaemen, en voor mazout voor de verwarming van de gebouwen en diesel voor de machines. Een overeenkomst met één leverancier voor meerdere jaren komt voordeliger uit. De gemeenteraad moet op donderdag 29 oktober de (…) Lees het hele bericht

college-bouwt-tentenkamp-op-speelplaats

College bouwt tentenkamp op speelplaats

Vrijdag is het de dag van de jeugdbeweging, het jongerenblad Maks! van het ministerie van onderwijs deed daarom een oproep tot leden van jeugdbewegingen in scholen om van donderdag op vrijdag een tentenkamp op te zetten, het meest originele kamp kan onder meer een kampdiner winnen. Dat lieten enkele fanatiekelingen in het Sint-Franciscuscollege zich geen twee keer zeggen en Lisa Swinnen, Laura Schoofs en Mattijs Mullens startten met de voorbereidingen. Donderdag na de lessen wordt het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-18-oktober-2009

Vandaag gezien

Het is paddenstoelentijd. Vandaag loodste specialist Stefan Was een groepje wandelaars door de Schansbeemden op zoek naar paddenstoelen. En daarvoor was het een ideale dag want een hele rist bijzondere soorten passeerden de revue: kale inktzwam, vliegenzwam, rupsendoder, witte kluifzwam, dennemoorder, boleten .... Stefan kiekte onder meer dit exemplaar.

nieuwe-zege-voor-davy-houben

Nieuwe zege voor Davy Houben

Davy Houben heeft vandaag in Maasmechelen ook de tweede wedstrijd van de Limburgse mountainbiketrofee gewonnen. Op een sterk golvend parcours koos hij in de tweede ronde het hazenpad en finishte met 2 minuten voorsprong. Na 2 van de 8 manches vergroot Houben uiteraard zijn voorsprong in de tussenstand.

ben-berden-is-cyclocrosskampioen

Ben Berden is cyclocrosskampioen

Ben Berden heeft vandaag het Limburgs kampioenschap veldrijden in Eversel gewonnen. Berden, die pas in laatste instantie besliste om deel te nemen legde de 11 ronden af in 56 minuten 12" en was daarmee sneller dan Vincent Bastaens en Wim Leemans. Er waren 60 deelnemers.
De uitslag
1. Ben Berden (Neeroeteren) 56:12 2. Vincent Bastaens; 3. Wim Leemans; 4. Marcel Meysen (All); 5. Geert Wellens; 6. Lars van der Haar (P-B); 7. Nico Berckmans op 0:11; 8. Stef Boden 0:19; 9. (…) Lees het hele bericht

doelpuntenkermis-bij-sk-heusden

Doelpuntenkermis bij SK Heusden

In de vierde provinciale A behaalde SK Heusden 06 thuis een klinkende 6-1 overwinning tegen Standaard Bree. Bree blijft daardoor puntenloos laatste. Anderzijds moest Statie Zolder naar Verbroedering Lommel, tot vandaag nummer twee in het klassement. En na een reeks schitterende wedstrijden, faalde Statie vandaag over heel de lijn, het leed dan ook een terechte 3-0 nederlaag

spektakel-en-sensatie-bij-vrijheid-zolder

Spektakel en sensatie bij Vrijheid Zolder

In de derde provinciale A werd Vrijheid Zolder - Engsbergen een erg spectaculaire wedstrijd met een 4-3 uitslag, bij de rust was het 2-2. De broers Vanheeswijck misten ook nog elk een strafschop. Zolder handhaaft zich in de middenmoot. Ondertussen gaat het van kwaad naar erger met FC Bolderberg, vandaag verloor het op eigen veld van KFC Ham United met 0-1. Dayers moest met 2 keer geel naar de kleedkamer. Het wordt stilaan eenzaam onderaan de rangschikking. En ook Anadol blijft erg wispelturig presteren, nu verloor het thuis tegen Eendracht Zelem met 1-2.

zolderse-dames-blijven-vooraan

Zolderse dames blijven vooraan

De dames van basket Zolder moesten om bovenaan te blijven in eerste provinciale, de moeilijke verplaatsing naar Leopoldsburg tot een goed einde brengen, en dat hebben ze ook gedaan met een 34-36 overwinning. De punten zijn binnen maar met een afwerkingspercentage van 24 % kan bezwaarlijk van een goede partij gesproken worden. De eerste helft kon Zolder tot 16-23 uitlopen, maar uiteindelijk moest het letterlijk tot de laatste seconden knokken om zijn voorsprong niet uit handen te geven.

jong-en-minder-jong-spelen-gezellig-samen

Jong en minder jong spelen gezellig samen

Op de spelletjesbeurs van de ouderraad van 't Molenholleke in Muze zijn zondagmorgen heel wat kinderen in het totaal 18 spelletjes komen proberen. Bij de gezelschapsspelen was het een leuke kennismaking, en voor de volwassenen kwamen jeugdherinneringen boven. Maar er lagen ook heel wat eigentijdse spelen op de tafels. 127 kinderen kwamen er op af, samen met ouders en grootouders toch een 300-tal speelvogels.

basket-heusden-verliest-van-alken

Basket Heusden verliest van Alken

In de eerste provinciale van het basketbal heeft ING Heusden nipt verloren van Alken na een gelijkopgaande wedstrijd. Alken nam een sterke start maar Heusden, met Ben Renders als topscorer, klampte moeiteloos aan. In het derde quarter sloegen de bezoekers een 12-puntenkloof, Heusden kwam nog terug tot op drie punten maar dan ging de foutenlast doorwegen en werd de wedstrijd beslist vanop de vrijworplijn: 67-71.

meer-dan-1-300-fuivers-op-jumpin-beach

Meer dan 1.300 fuivers op Jumpin Beach

De 17de editie van de Jump In Beach Party kreeg meer dan 1.300 fuifgangers over de vloer, zowat 200 minder dan vorig jaar maar het blijft nog altijd één van de grotere fuiven. Daar is ook de hele organisatie van de vzw Jeugdwerk Eversel niet vreemd, met een stevige licht- en geluidsinstallatie, een verkeers- en vervoersplan, Rode Kruis, security,... kortom, 't was weer eens de place to be daar aan de manège.

laurens-vanthoor-blijft-winnen

Laurens Vanthoor blijft winnen

Laurens Vanthoor blijft op scherp draaien tot het einde van het seizoen want hij heeft vandaag in Oschersleben opnieuw een manche van het Duitse Formule 3-kampioenschap gewonnen. Daardoor loopt hij in de rangschikking nog verder uit, maar dat doet er eigenlijk niet toe, de titel is al langer binnen.

ze-doen-de-echten-vergeten

Ze doen de echten vergeten

De Bootleg Beatles etaleerden zaterdagavond in Muze niet alleen zekere fysieke gelijkenissen met de echten, op het podium lieten ze het werk van de Fab Four ook tot zijn recht komen.

bolderberg-b-moet-leiding-prijsgeven

Bolderberg B moet leiding prijsgeven

In de tweede provinciale van het volleybal stond een topwedstrijd op het programma, leider VCK Bolderberg B ontving medekoploper Wasco Eisden B. Maar van een topper is helaas niets in huis gekomen, van in het begin namen de Maaslanders de touwtjes stevig in handen. Eisden toonde zich een waardig titelpretendent, mag ook wel met nogal wat ex-spelers uit de nationale reeksen in hun rangen. Uitslag: 0-3 en setstanden 18-25, 17-25 en 18-25.

viversel-verslaat-hechtel

Viversel verslaat Hechtel

In vierde provinciale A heeft Standaard Viversel zaterdagavond FC Hechtel verslagen met 2-0. Daardoor wipt Viversel alvast over Hechtel, dat vooraf één punt meer telde.

kvv-wint-bij-de-leiders

KVV wint bij de leiders

In vierde klasse C heeft KVV Heusden-Zolder zaterdagavond voor een verrassing van formaat gezorgd door met 1-2 te gaan winnen op het veld van de leiders, Geel-Meerhout. KVV heeft zich dus herpakt na het wanvertoon van vorige zondag. In de rangschikking staan ze momenteel op een gedeelde vierde plaats met 15 punten.

mfc-heusden-zolder-wint

MFC Heusden-Zolder wint

In de derde afdeling B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 3-6 gewonnen bij Onbeton Tongeren. Bijna een historische zege want nog nooit won SI in Tongeren. In de rangschikking staat Heusden-Zolder op de eerste plaats. Nog even meegeven dat volgende vrijdag om 20 uur de bekermatch tegen Celtic AV Marcinelle op het programma staat, en da's een treffen met een topper uit 2de nationale.

kids-hebben-hun-beach-party-al-gehad

Kids hebben hun Beach Party al gehad

Als aanloop naar de Jump In Beach Party vanavond had in manège Ubbersel vanmiddag alvast een kidsparty plaats, ze konden er spelen, dansen en zich laten schminken.

parkeerticket-kopen-vanaf-vandaag

Parkeerticket kopen vanaf vandaag

Voor wie gaat winkelen op de Cité: vanaf vandaag moet je een parkeerticket kopen aan één van de automaten. De handelaarsvereniging heeft alvast enkele infoborden geplaatst in de Koolmijnlaan.

we-zijn-een-andromedagemeente

We zijn een Andromedagemeente

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van 'Limburg in de sterren' in het Europlanetarium in Genk. Daar plaatsten ze een sterrenkaart van het noordelijk halfrond op de geografische kaart van Limburg. Zo werd voor elke gemeente een sterrenbeeld aangeduid dat ongeveer overeenstemt met de ligging op de kaart. Voor Heusden-Zolder is er Andromeda uitgekomen, het herfststerrenbeeld dat in oktober heel de nacht zichtbaar is bij helder weer. Herfststerrenbeeld? En binnenkort als er weer beschermde (…) Lees het hele bericht

het-ophaalgebouw-slot

Het ophaalgebouw (slot)

Als je door het ophaalgebouw stapt, stoot je om de paar meter op merkwaardige machines en bijzondere apparaten. Dat deze industriële archeologie de mensen - en zeker de oud-mijnwerkers - niet onberoerd laat, blijkt uit de reacties, zelfs tot uit Oostenrijk toe. We zetten vandaag een punt achter onze fotoreeks, maar het verhaal van het ophaalgebouw is nog niet gedaan. Integendeel, de moeilijkste fase breekt nu aan, de herbestemming deels voor het CVO - dat er een duurzame school wil (…) Lees het hele bericht

bbc-zolder-verliest-bij-leiders

BBC Zolder verliest bij leiders

In de tweede nationale van het basketbal heeft BBC Zolder vrijdagavond een nieuwe nederlaag geleden, 93-81 in Fleurus. Zolder verkocht zijn huid duur bij de voormalige eersteklasser die ongeslagen aan de leiding staat met het maximum van de punten. In de voorlopige rangschikking staat Zolder 11de met 7 punten uit 5 wedstrijden. Maar daar kan in de loop van het weekend nog verandering in komen als de andere staartploegen hun wedstrijd gespeeld hebben.

verkiezingen-in-t-bergske

Verkiezingen in 't Bergske

In basisschool 't Bergske in Zolder werden vandaag verkiezingen voor de leerlingenraad gehouden. En dat gebeurde zoals bij de echte verkiezingen, met een geheime stemming op een stembureau met stembussen en bijzitters. De spanning steeg ten top toen de bussen geleegd werden en de stemmen geteld. En achteraf poseerden de kersverse leden van de leerlingenraad trots voor de 'statiefoto'.

inbraak-in-auto-1

Inbraak in auto

Op het Marktplein heeft een eigenaar vanmorgen zijn auto aangetroffen met een ingeslagen ruit. Een heleboel spullen waren uit de wagen verdwenen.

the-bootleg-beatles-in-muze

The Bootleg Beatles in Muze

De Beatles bestaan al lang niet meer en zijn voor de helft uitgestorven, maar wereldwijd zijn nog duizenden imitatoren aan de slag. Maar de allerbesten zijn The Bootleg Beatles. Die zijn ontstaan in 1979 tijdens Beatlemania, de musical in de Londense West End. In die 30 jaar hebben ze wereldwijd meer dan 4000 shows gegeven. De bandleden lijken niet alleen op de echte Beatles, ze klinken ook alsof de Fab Four zelf op het podium staan en worden dan ook als één van de beste tribute bands ter wereld beschouwd. Morgen om 20u15 staan ze in CC Muze. Tickets kosten € 26 in voorverkoop en er zijn er nog enkele beschikbaar.

buurt-verzamelt-vragen-rond-asielcentrum

Buurt verzamelt vragen rond asielcentrum

Buurtbewoners van de Kapelstraat en leden van de dorpsraad Heusden zijn bezig met het verzamelen van vragen, opmerkingen en bedenkingen met het oog op de informatievergadering rond het geplande asielzoekerscentrum, maandagavond in De Bark. Die vergadering is op de eerste plaats bedoeld voor de buurt, de dorpsraad, de sporters uit de buurt en de scholen, maar de buren willen iedereen de kans geven om zijn vragen of opmerkingen kwijt te kunnen. Die kunnen vanaf nu tot maandagmiddag gestuurd worden naar asielvragen [!] gmail.com. Uiteraard volgt nadien hier een verslag.

zondag-limburgs-cyclocrosskampioenschap-in-eversel

Zondag Limburgs cyclocrosskampioenschap in Eversel

Zondag hebben in de buurt van de Sint-Hubertusgilde in Eversel de provinciale kampioenschappen veldrijden voor elite en beloften plaats. Zij komen aan de start om 15u30 in een koers over 60 minuten. Tom Vanoppen zou aan de start komen, Ben Berden is nog twijfelachtig. In afwachting valt er nog hel wat meer te beleven want er zijn ook crossen voor nieuwelingen, juniores, masters A, B en C. De masters C en B rijden de eerste wedstrijd om 11u45, en dan volgt ongeveer om de drie kwartier een koers.

het-ophaalgebouw-5

Het ophaalgebouw (5)

Wie zich afvraagt, waarom dat hele ophaalgebouw zo volgestouwd zat met reusachtige machines, die moet niet vergeten dat er dagelijks tonnen steenkool vanop een diepte van 800 meter naar de oppervlakte werden gehaald. En, nog veel belangrijker, duizenden mijnwerkers moesten via dit systeem afdalen en opgehaald worden, hun veiligheid was dus afhankelijk van deze machines en in handen van degenen die ze bedienden. UPDATE Wat zegt Phil vandaag? "De centrale foto (…) Lees het hele bericht

maandag-infovergadering-over-asielcentrum

Maandag infovergadering over asielcentrum

Volgende maandag om 19 uur heeft in De Bark in de Kapelstraat een infovergadering plaats over de plannen om er een asielzoekerscentrum onder te brengen. Dat is donderdagavond vernomen tijdens een bijeenkomst met verontruste buurtbewoners en leden van de dorpsraad Heusden, waar ook enkele schepenen even langskwamen. Op de infovergadering zullen afgevaardigden van Poverello (De Bark), het Rode Kruis Vlaanderen, Fedasil en de gemeente aanwezig zijn. (…) Lees het hele bericht

politie-controleert-anoniem

Politie controleert anoniem

De politie heeft in Heusden-Zolder verkeerscontroles uitgevoerd met anonieme auto's. 12 bestuurders zijn geverbaliseerd wegens gsm'en aan het stuur. 3 vrachtauto's stonden niet op de toegelaten vrachtwagenparkings. 1 jongeren-pv is opgesteld wegens fietsen zonder verlichting.

overal-slim-controles-in-het-weekend

Overal SLim-controles in het weekend

De komende dagen is het oppassen geblazen want de provincie organiseert het tweede groot SLim-controle weekend van het jaar. Dat betekent dat er tussen vrijdagavond 6 uur en maandagochtend 6 uur in heel Limburg alcohol-, drugs- en snelheidscontroles gehouden worden. En je papieren kunnen ook maar best in orde zijn. Alle lokale politiezones, dus ook Heusden-Zolder, nemen aan de acties deel en aan de op- en afritten van de snelwegen staan ploegen (…) Lees het hele bericht

meno-peno-party-zoekt-het-bij-de-oldies

Meno-Peno-Party zoekt het bij de oldies

Terwijl de jeugd uit de bol gaat in Eversel, kunnen de ouders of niet meer zo jonge jongeren hun gading vinden in 't Kuipershof in Heusden. Daar organiseert de personeelskring van de gemeente zaterdag vanaf 21 uur de 'Meno-Peno-Party'. Denk alle kwaaltjes weg die onder deze naam kunnen schuilgaan en je gaat uit de bol op dansmuziek uit de jaren '60, '70 en later. Een slow, een boogie of gewoon keizot rondspringen op het ritme van één of andere hit, ... het kan (…) Lees het hele bericht

zaterdag-jump-in-beach-party-1

Zaterdag Jump in Beach Party

VZW Jeugdwerk Eversel organiseert nu zaterdag in de manège van Eversel (Hemelrijk) de Jump In Beach Party, dat is traditioneel één van de grotere fuiven van Heusden-Zolder en omstreken. De muziek en ambiance worden verzorgd door DJ Rob, Dj Hotlove (Cornichon Decadance) en DJ Vec (Eversels Rock Festival). Tickets kosten € 7 aan de kassa. Er is een parking en een kiss & ridestrook voorzien, maar nog beter kom je met de gratis Beachbus, die rijdt om het uur langs alle (…) Lees het hele bericht

parkeerautomaten-staan-klaar

Parkeerautomaten staan klaar

Schepen Marc Swevers en voorzitter Eddy Daniëls van het Winkelcentrum Cité probeerden vanmorgen alvast de nieuwe parkeerautomaten die er nu allemaal staan. Het gaat om 19 toestellen: 16 in de Koolmijnlaan, 2 in de Kleuterweg en 1 in de Waterleidingstraat. Ze staan stevig verankerd in het trottoir, het geld is beveiligd in een kluis en de stroom halen de automaten uit een zonnepaneel. Vanaf zaterdag moet iedereen betalen, 1 euro per uur en je kunt maximaal 2 uur blijven staan. (…) Lees het hele bericht

tentoonstelling-promoot-borstkankeronderzoek

Tentoonstelling promoot borstkankeronderzoek

Van 17 tot 30 oktober loopt in de inkomhal van Sint-Franciskusziekenhuis een tentoonstelling rond de opsporing van borstkanker. Met de expo willen het ziekenhuis en het provinciebestuur vrouwen aanzetten tot een preventieve mammografie. Een 'foto' van de borsten met röntgenstralen kan zelfs zeer kleine tumoren die niet voelbaar zij, opsporen. Alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging van de overheid voor een gratis onderzoek. (…) Lees het hele bericht

het-ophaalgebouw-4

Het ophaalgebouw (4)

Alle machines samen in het ophaalgebouw vormen honderden ton ijzer en staal, je zou er wellicht behoorlijk wat geld voor krijgen. Maar doordat ze samen met het gebouw beschermd zijn, moeten ze bewaard blijven en in de mate van het mogelijke gerestaureerd. Om te beginnen zal een poetsbeurt nodig zijn, want alles ligt nu al 17 jaar stil. UPDATE De drie groene vaten hierboven bevatten de voorraad warm water voor de badzaal van de ondergronders. Zoals eerder gemeld werden de vaten verwarmd door het koelwater van de compressor. Er werd ook nog chloor aan toegevoegd.

morgen-gratis-parkeerschijf-in-de-bus

Morgen gratis parkeerschijf in de bus

Morgenvroeg krijgen alle inwoners van Heusden-Zolder een parkeerschijf in de brievenbus. Het gaat om een speciale schijf, waarmee je voortaan in het winkelcentrum Cité een kwartier gratis kan parkeren. Zaterdag worden daar de nieuwe automaten in gebruik genomen. Het gemeentebestuur verspreidt morgen liefst 12.858 parkeerschijven, ondertussen zijn er ook nog eens 3.000 afgeleverd bij de handelaars op de Cité die ze voor 1 euro kunnen verkopen of eventueel gratis weggeven.

parkeren-op-mindervalidenparkings

Parkeren op mindervalidenparkings

Bij nieuwe politiecontroles op plaatsen waar ongevallen gebeuren zijn 8 bestuurders betrapt die hun gsm gebruikten tijdens het rijden. 1 bestuurder kon geen geldig keuringsbewijs voorleggen en en andere reed zonder rijbewijs. 5 personen parkeerden onterecht op een mindervalidenparking en 2 parkeerden op een trottoir.

levenslang-rijverbod-geeist-tegen-doodrijder

Levenslang rijverbod geëist tegen doodrijder

Voor de politierechtbank in Hasselt heeft het openbaar ministerie vandaag een effectieve celstraf en levenslang rijverbod geëist voor de man uit Heusden-Zolder die op 13 juli vorig jaar in Bolderberg Leen Dayers doodreed en daarna vluchtmisdrijf pleegde. Een tweede meisje, dat samen met het slachtoffer terugkeerde van een fuif, raakte gewond bij het ongeval. De man (25) was op de terugweg van een evenement, zelf verklaarde hij nauwelijks gedronken te hebben en dat hij in slaap was gevallen. Toch (…) Lees het hele bericht

celstraf-met-uitstel-voor-kinderporno

Celstraf met uitstel voor kinderporno

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft vandaag 5 mannen veroordeeld wegens het bezit en de verspreiding van kinderporno. De zwaarste straf was voor een man uit Stabroek, die kwam niet opdagen voor het proces en een effectieve celstraf van 1 jaar en 4.125 euro boete kreeg. Bij de andere veroordeelden is ook een man van 37 uit Heusden-Zolder. Hij kreeg 18 maanden cel met uitstel en een boete van 5.500 euro. De straf is met uitstel als hij zich laat begeleiden door een therapeut, hij (…) Lees het hele bericht

wie-vond-een-portemonnee-op-snelwegparking

Wie vond een portemonnee op snelwegparking?

We kregen vanmiddag een telefoontje uit Duitsland. Sibylle Nickel was gisteren op doortocht op de E 314 en hield even halt voor een pauze aan de snelwegparking in Heusden-Zolder. Pas achteraf stelde ze vast dat ze haar portemonnee op het toilet had laten liggen. Sibylle zou die dolgraag terugkrijgen, de eerlijke vinder mag op een beloning rekening. Je kunt haar bereiken via sybille.nickel[!]yahoo.de of telefonisch op 0049-221 7121600.

honden-krijgen-losloopweide-op-meylandt

Honden krijgen losloopweide op Meylandt

Vlakbij de resten van de tuinmuur van kasteel Meylandt krijgen de honden een losloopweide. Het schepencollege heeft er een afgespannen terrein van 25 are voorzien. Daarin zal nog eens 10 meter bij 10 worden afgespannen, als sanitaire ruimte. In de rest van het gebied kunnen honden en hun eigenaars wandelen en stoeien. Eerder rees er protest bij hondenliefhebbers omdat ze niet langer welkom waren op parken en speelpleinen.

familie-veltjen-brengt-muziek-in-de-klas

Familie Veltjen brengt muziek in de klas

In het bescheiden kleuterschooltje in Ubbersel konden de kinderen van juffrouw Fanny Veltjen woensdag zingen en musiceren dat het een lieve lust was. Ze hadden er allerlei muziekinstrumenten bijgehaald en Fanny had haar muzikale zus en broers uitgenodigd om met de kinderen te musiceren. Onder hen ook zanger-kunstenaar Left Hand Georges die zijn gitaar en mondharmonica had meegebracht. Van de kinderen mag dit alleszins nog gebeuren ...

asielzoekerscentrum-weekt-reacties-los

Asielzoekerscentrum weekt reacties los

De plannen om een asielzoekerscentrum onder te brengen in De Bark in de Kapelstraat, die wij hier gisteren onthulden, weken heel wat reacties los in de gemeente. Uit de talrijke mails die op de redactie toekomen, blijkt vooral een afwijzende houding. De teneur is vooral dat Heusden-Zolder al genoeg doet voor vluchtelingen en dat de gemeente nu al kreunt onder de talrijke allochtonen. Uit onderzoeken is wel gebleken dat vooral tegenstanders van iets makkelijk spontaan reageren. Uit een (…) Lees het hele bericht

zondag-spelletjesbeurs-in-muze

Zondag spelletjesbeurs in Muze

De ouderraad van 't Molenholleke organiseert samen met Krokodill Houthalen op zondag 18 oktober een spelletjesbeurs in Muze. Kinderen kunnen er een hele voormiddag lang gratis speelgoed en spelletjes proberen: bordspelen, kaartspelen, houten gezelschapsspelen, hersenbrekers, denkpuzzels, enz. Daarnaast staan er ook smartgames ter beschikking die kinderen alleen kunnen spelen. Maar ook de ouders kunnen zich verkneukelen in denk- en doespelletjes. Er is een groot aanbod voor jong en oud en (…) Lees het hele bericht

het-ophaalgebouw-3

Het ophaalgebouw (3)

Als je in het ophaalgebouw rondkijkt, is er op dit ogenblik erg veel fantasie nodig om je voor te stellen dat hier ooit de lessen van het CVO zullen gegeven worden. UPDATE Er waren vragen naar de personeelsbezetting in het gebouw. Wel er werd in 3 ploegen gewerkt. Zo'n ploeg bestond uit 3 ophaalmachinisten en 1 machinst aan de compressoren. Die laatste was ook de reserve-ophaalmachinist die de anderen moest aflossen. Een machinist mocht ook nooit meer dan 7 uur (…) Lees het hele bericht

belgisch-wielerseizoen-zit-erop

Belgisch wielerseizoen zit erop

In de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen, de laatste wielerwedstrijd van het seizoen in ons land, is Jan Kuyckx vandaag 57ste geëindigd op 149 deelnemers. De Fransman Denis Flahaut won de koers. Voor Jan is het nu hopen dat er de komende periode alsnog een profcontract voor volgend seizoen van de tafel valt.

wordt-bouworde-centrum-voor-asielzoekers

Wordt Bouworde centrum voor asielzoekers?

De kans is groot dat de voormalige Bouworde in de Kapelstraat (nu De Bark), een opvangcentrum wordt voor asielzoekers. Fedasil zit in de problemen, vooral in de regio Brussel, om vluchtelingen onderdak te geven. De Bark heeft daarom aangeboden om asielzoekers op te nemen. Met het OCMW was daarvoor geen samenwerking mogelijk omdat het OCMW kiest voor de opvang van gezinnen in woningen, die ze ook beter kunnen opvolgen. Heusden-Zolder vangt nu ongeveer 75 asielzoekers op.
Fedasil is erg (…) Lees het hele bericht

geen-schadevergoeding-na-fiasco-sporthal-boekt

Geen schadevergoeding na fiasco sporthal Boekt

Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) krijgt geen schadevergoeding in het dossier van de sporthal Boekt. Dat heeft de rechtbank beslist. Anderzijds is ook de schadeclaim van de projectbeheerder aan de gemeente afgewezen, die voelde zich benadeeld omdat hij voor de rechter was gedaagd. De zaak is een gevolg van de beslissing van de meerderheid in april 2007 om de geplande sporthal in Boekt niet te bouwen, omdat ze te duur was. Nochtans had de gemeente, via het AGB, deskundigen (architect, (…) Lees het hele bericht

snorfiets-haalt-99-km-per-uur

Snorfiets haalt 99 km per uur

Nu de zichtbaarheid 's morgens vermindert, houdt de politie controles in de schoolbuurten om te checken of fietsen en bromfietsen in orde zijn. Vanmorgen stond ze opgesteld in de buurt van de Huybrechtsstraat-Kloosterstraat-Nicolaistraat waar een groot deel van de leerlingen van campus Heusden van het college maar ook van de lager- en kleuterschool toekomen. Remmen, reflectoren, bellen, ... alles werd gecontroleerd, bromfietsen moesten op de rollen bewijzen of ze de snelheidslimiet (…) Lees het hele bericht

het-ophaalgebouw-2

Het ophaalgebouw (2)

We laten u verder meekijken naar de resultaat van onze verkenningstocht door het ophaalgebouw. Maar opgelet, dit gebouw is verboden terrein. Alle opnamen zijn gebeurd onder deskundige begeleiding en met inachtneming van strikte veiligheidsvoorschriften. Een publieksbezoek aan dit gebouw is momenteel uitgesloten. UPDATE Verschillende ex-mijnwerkers spelen ons allerlei technische details door over de foto's. De centrale foto geeft een beeld van de compressorzaal. (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-12-oktober-2009

Vandaag gezien

In de natuur kun je de herfst nu ook echt ruiken. De massale regen van de voorbije dagen helpt de rottende bladeren een handje, ideaal ook voor paddenstoelen, hoewel trop is teveel, en deze paddenstoel is zelfs van zijn voetstuk gevallen.

bouwbedrijven-staan-terecht-voor-massale-fraude

Bouwbedrijven staan terecht voor massale fraude

Voor de rechtbank van Hasselt is vandaag het proces begonnen rond een grote BTW-fraudecarroussel met fictieve facturen. Spilfiguren zijn een Nederlander en een Hasselaar die alles op het getouw hadden gezet. De totale fraude loopt op tot 10 miljoen euro. Samen met de twee kopstukken staan nog 90 zelfstandigen en bedrijven uit de bouwsector uit zowat heel het land terecht. Ook een voormalig bouwbedrijf uit Heusden-Zolder speelde een vooraanstaande rol in de belastingontduiking. Tegen de kopstukken worden 8 jaar cel en miljoenenboetes geëist, tegen de anderen tot drie jaar en een boete.

87-bestuurders-te-snel

87 bestuurders te snel

De politie heeft snelheidscontroles uitgevoerd in de Terlaemenlaan en in de schoolomgeving in de Ringlaan. 726 voertuigen werden gecontroleerd. 87 bestuurders reden te snel. 2 overtreders kregen een extra boete wegens gsm'en aan het stuur.

dirk-barrez-over-de-crisis

Dirk Barrez over de crisis

Donderdag 15 oktober om 20 uur komt auteur-journalist Dirk Barrez zijn boek 'Het mondiale uitzendkantoor' voorstellen in de polyvalente zaal van de bib. Fruitplukster, fabrieksarbeider, gezondheidswerker, websitebouwster of postbode, we moeten (bijna) allemaal werken om te leven. Niet evident nu wereldwijd de economische crisis woedt, bovenop een ecologische en een sociale crisis. Miljoenen mensen verliezen hun job, terwijl de helft van alle werkende mensen minder dan twee euro per dag (…) Lees het hele bericht

pwa-poetst-graven

PWA poetst graven

Mensen die niet meer in staat zijn om zelf het graf van een overledene te poetsen in de aanloop naar Allerheiligen, kunnen ook dit jaar een beroep doen op het PWA. Ze hebben nog tot en met woensdag de tijd om hun aanvraag in te dienen. Naargelang de grootte of de staat van het graf kost dat 7 of 12 euro. Info op 011-80 77 60

het-ophaalgebouw-1

Het ophaalgebouw (1)

Vandaag een eerste reeks foto's van het ophaalgebouw op het mijnterrein. Hier stonden (en staan) de machines die via de schachtbokken de liften bedienden die mensen en materiaal van en naar de ondergrond brachten, en ook de steenkool ophaalden. Mijnwerkers of ingenieurs mogen altijd wetenswaardigheden uit die periode mailen naar de redactie. UPDATE Voormalig hoofdopzichter Phil Frederix herkent hier alvast een aantal compressoren. De compressor op foto 3 (…) Lees het hele bericht

zolder-b-blijft-ongeslagen

Zolder B blijft ongeslagen

Nog in de eerste basketprovinciale heeft Zolder B zondag Sint-Truiden verslagen met 82-79. Zolder blijft daardoor samen met Nieuwerkerken ongeslagen aan de leiding met 12 punten, Heusden volgt op de zesde plaats met 8 punten.

ook-basketdames-van-zolder-winnen

Ook basketdames van Zolder winnen

In het basketbal hebben de dames van Zolder A Jaga B verpulverd met 63-33, nochtans moest de thuisploeg met 7 speelsters aan de opworp verschijnen, liefst 5 basispionnen waren om uiteenlopende redenen onbeschikbaar. Een strakke defensie en krachtige aanval maakten dat het bij de rust al 36-15 stond. In de tweede helft kende de thuisploeg een minder periode, maar de zege kwam nooit in het gedrang.

statie-sport-opnieuw-aan-het-kanon

Statie Sport opnieuw aan het kanon

In vierde provinciale A was het uitkijken naar Statie Zolder of het na de doelpuntenregen van vorige week nog buskruit in de schoenen had. En jawel, deze keer moest Ellikom er met 6-2 aan geloven. De voorbije drie wedstrijden heeft Statie 17 keer gescoord. Ook in Wijshagen-Viversel kregen de toeschouwers heel wat doelpunten te zien: 3-3. SK Heusden 06 verloor met 2-0 bij SK Lozen.

anadol-kan-weer-winnen

Anadol kan weer winnen

In derde provinciale A heeft Anadol zich herpakt, het won met 1-3 op het veld van Engsbergen, bij de rust stond het al 0-2. En ook Vrijheid Zolder keerde tevreden terug van KFC Ham United met een 1-1, elke ploeg nam een helft voor de rekening, een billijke uitslag dus. Bij Bolderberg wil het maar niet lukken, nu een 3-1 nederlaag bij Linkhout. De neo-derdeprovinciale kan wel kansen creëren, maar ze niet verzilveren.

kvv-slikt-2-rode-kaarten-en-6-goals

KVV slikt 2 rode kaarten en 6 goals

Een subtopper vandaag in vierde nationale: het nummer vier KVV Heusden-Zolder ontving het nummer twee RFC Turkania Faymonville. Voor KVV werd het een pijnlijke 0-6 nederlaag. Aanvankelijk werd nog wat heen-en-weer gevoetbald maar toen de bezoekers tot 0-2 waren uitgelopen, grepen enkele thuisspelers naar de noodrem en de scheidsrechter naar het rood; na een half uur stond Heusden-Zolder nog met 9 spelers op het veld. Zo kon Faymonville uitlopen tot 0-4 aan de rust. In de tweede helft werd het zelfs 0-6 en KVV mag nog een kaarsje branden dat Turkania daarbij nog enkele kansen liet liggen. Dit was geen fraai vertoon.

het-ophaalgebouw-van-binnen-bekeken

Het ophaalgebouw ... van binnen bekeken

Eén van de komende weken valt wellicht de definitieve beslissing om in het oude ophaalgebouw van de mijn het CVO onder te brengen. Momenteel zijn nog enkele subsidiedossiers hangende die doorslaggevend zullen zijn. Als alles doorgaat, kan het laatste gebouw rond het Marktplein gerestaureerd worden, en raakt het moeilijkste dossier van het mijnterrein ontward. Eén van de problemen is de bescherming van het gebouw en vooral de machines daarbinnen, daarom zal in de toekomst ook een stuk (…) Lees het hele bericht

nipte-nederlaag-voor-basket-heusden

Nipte nederlaag voor basket Heusden

In de eerste provinciale van het basketbal heeft BBC ING Heusden A nipt verloren van BC Maasmechelen A. De bezoekers haalden meteen vernietigend uit met een reeks driepunters en stonden bij de rust al 20-39 voor. Toch kwam Heusden in het vierde kwarter nog even op voorsprong, maar dan woog de foutenlast en konden de Maaslanders vanop de vrijworplijn de 60-64 uitslag vastleggen.

opnieuw-winst-voor-vck-bolderberg

Opnieuw winst voor VCK Bolderberg

VCK Bolderberg heeft een nieuwe zege binnen, 1-3 bij Mendo Booischot. De sets startten meestal gelijkopgaand, waarna Bolderberg kon doorstomen naar setwinst. Alleen in de tweede set kende de ploeg van René Vanoppen even een dipje waardoor die ook moest prijsgegeven worden. Maar vooral in set drie en vier overheerste Bolderberg op alle posities. Setstanden: 22-25, 25-22, 18-25 en 17-25.

eerste-zege-voor-zolder

Eerste zege voor Zolder

In de tweede basketbalklasse heeft BBC Zolder zijn eerste competitiezege van het seizoen behaald. Net zoals vorige week voor de beker tegen Hasselt werd het een spannende wedstrijd en een krappe overwinning, 63-61 tegen Nijvel. Bij de rust stond het 38-33.

een-apart-stel-op-zoek-naar-de-blues

Een apart stel op zoek naar de blues

Aparte gasten vanavond in Muze, charmezanger Guido Belcanto en rocker Willy Willy gingen er samen op zoek naar de blues, en die zochten ze in totaal onverwachte hoeken. Verrassend!

en-ook-nog-2-tmf-awards-op-de-kast

En ook nog 2 TMF-Awards op de kast

De bende van Milk Inc. was amper ontwaakt na het laatste Blackout-concert, en hetgeen nadien volgde, en ze moesten al opnieuw richting Sportpaleis voor de TMF-Awards. En daar begon het feest alweer want de uitreiking was nog maar pas bezig en Milk Inc. mocht al het podium op als beste Belgische dance-act. En even later was het opnieuw prijs, Milk Inc. kreeg ook de award voor beste Belgisch live-concert. Regi droeg die prijs aan heel de band op, die ook mee het podium op mocht.

bijna-95-000-zagen-milk-inc

Bijna 95.000 zagen Milk Inc.

Vrijdagavond heeft Milk Inc. een punt gezet achter de Blackout-concerten in het Sportpaleis. Gisteren werden ook de opnames gemaakt voor de gelijknamige DVD. Die komt binnenkort op de markt zodat de bijna 95.000 fans die de concerten bijwoonden en de anderen nog eens kunnen genieten van de show, de gasten, de muzikanten, muziek, de ambiance en de technologische hoogstandjes. Er is alvast aangekondigd dat er volgend jaar een nieuwe concertreeks komt in Antwerpen. 24 en 25 september 2010 liggen al vast. Fotograaf Ronny Vanthienen schoot tijdens het allerlaatste concert deze sfeerbeelden. meer foto's

gratis-ontlenen-dat-laat-je-niet-liggen

Gratis ontlenen? Dat laat je niet liggen

De week van de bib is nu officieel van start gegaan en dat gebeurde vandaag met de traditionele verwendag. De rode loper ligt uitgerold voor de bezoekers en iedereen kon alle boeken en audio-visuele materialen gratis ontlenen. En dat werd gesmaakt, zo bleek uit de massale bezoekerstoeloop. Het bibpersoneel had de handen vol om alles te verwerken.

137-kaartjes-voor-100-jarige-bib

137 kaartjes voor 100-jarige bib

In de bib zijn liefst 137 zelfgemaakte verjaardagskaarten toegekomen waarin de schrijv(ster)s of groepen onze bibliotheek een gelukkige 100ste verjaardag toewensen. En daar zaten regelrechte pareltjes tussen. De jury heeft ze ondertussen allemaal beoordeeld en zaterdag kregen de winnaars een mooie prijs. Bij de categorie kinderen won Anouk VanDerStricht met een originele tekst, bij de volwassenen was de prijs voor Cecile Claes met een genaaid kaartje, het vijfde leerjaar van juffrouw Claire uit Boekt won bij de klassen en 't Trapke van 't Weyerke werd in de categorie groep bekroond voor zijn sympathieke bloemkaart.

si-heusden-zolder-te-sterk-voor-koersel

SI Heusden-Zolder te sterk voor Koersel

In de derde nationale van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder brandhout gemaakt van de buren uit Koersel: 7-0. De eerste kansen waren voor de bezoekers, maar de thuisploeg ging al snel domineren en na 9' stond het 3-0. Na nog enkele mooie doelpunten kon gerust worden bij een toen al veilige 5-0. Goed voor een feestje, want toevallig was tijdens de pauze een receptie voor supporters, sponsors en genodigden gepland. De spelers hadden niet meegedronken en toch was de (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-9

Vanavond gezien

Gust Ischen kiekte vanavond deze troep vogels boven Eversel. Al heel de week trekken ze 's morgens van Eversel richting Heusden om 's avonds terug te keren en hun slaapplaatsen op te zoeken. Naar verluidt kun je ze niet negeren met hun hels gekrijs, maar tegelijk bieden ze een mooi spektakel. Zouden het spreeuwen zijn? UPDATE Volgens een lezer uit het noorden van Limburg zouden het kauwen zijn.

massale-belangstelling-voor-vaticaanboek

Massale belangstelling voor Vaticaanboek

Onder massale belangstelling had vanavond in Muze de publieksvoorstelling plaats van 'De stoel van Petrus', het boek waarin auteur Bart Demyttenaere een blik werpt achter de schermen van het Vaticaan. Voor zijn boek sprak hij met alle actoren in het Vaticaan: van de aartsbisschoppen, curiekardinalen tot de Zwiterse Garde, de webmaster van de paus, tuiniers, schoonmaakploegen, ambassadeurs en nuntii. Hij kon zelfs kort de paus zelf ontmoeten.  Het boek dat daaruit (…) Lees het hele bericht

46-fietsen-niet-in-orde

46 fietsen niet in orde

De politie heeft opnieuw fietscontroles gehouden in de schoolomgeving van het college in Berkenbos. 327 fietsen werden gecontroleerd op hun technische eisen. 46 fietsers kregen een waarschuwing omdat hun fiets gebreken vertoonde. Het ging vooral om het ontbreken van reflectoren in wielen of pedalen (15), geen voor- of achterreflector (24), geen bel (14), defecte rem (7) of defecte verlichting (8).

van-de-berm-op-e314

Van de berm op E314

Brandweer en ziekenwagen moesten vanmorgen even voor half tien naar de E 314 in Heusden-Zolder. Een auto was er van de weg geraakt en vervolgens van de vrij hoge berm naar beneden gegleden. De bestuurder zat vast in zijn auto en moest er door de brandweer uitgehaald worden. Hij raakte gewond.

celstraf-en-boete-voor-cannabisplantages

Celstraf en boete voor cannabisplantages

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft 6 mensen veroordeeld die tussen 2006 en 2008 grote cannabisplantages hadden opgezet in Herk-de-Stad en Maaseik. De hoofdverdachte, een Genkenaar die de plantages en de drugsverkoop had georganiseerd, moet 3 jaar de cel in en 5.500 euro boete betalen. Hij gaf een man uit Heusden-Zolder de opdracht elektriciteit illegaal af te tappen. De Heusdenaar moet 12 maanden de cel in en 5.500 euro boete betalen. 4 andere medeplichtigen kregen lichtere (…) Lees het hele bericht

alles-over-vloeren-op-floorexpo

Alles over vloeren op Floorexpo

In het Centrum Duurzaam Bouwen heeft vandaag en morgen Floorexpo '09 plaats, de eerste lokale vakbeurs voor vloerders, tegelzetters en chappers. De beurs geeft een overzicht van alle producten, diensten en materialen voor de sector. Bezoekers kunnen kennismaken met nieuwigheden of gebruik maken van aantrekkelijke promoties, want ook bouwers en verbouwers of geïnteresseerden in het algemeen zijn welkom. Uiteraard komen duurzaam en energiezuinig bouwen aan bod. De (…) Lees het hele bericht

licht-van-de-luchtballon-schijnt-in-congo

Licht van De Luchtballon schijnt in Congo

Vele lachende gezichten vanochtend aan de lagere school De Luchtballon want daar hebben de leerlingen 312 euro overhandigd aan Diane Mombers en Marie-Paule Wellens. Zij zijn in Heusden-Zolder verantwoordelijk voor het steunproject dat Memisa opzet rond het kinderziekenhuis in het Congolese Panzi, en dat hier wordt gesteund door de Sint-Franciskusziekenhuis. Tijdens hun bezoek aan Congo ontdekten Diane en Marie-Paule nog andere behoeften. De kinderen moeten als ze van school komen (…) Lees het hele bericht

jarige-bib-verwent-haar-lezers

Jarige bib verwent haar lezers

De week van de bib staat voor de deur en voor de bibliotheek van Heusden-Zolder betekent dat de jaarlijkse verwendag en nog een heleboel activiteiten. En hoewel er niet veel tamtam rond gemaakt wordt, bestaat de bibliotheek bij ons - zoals we eerder al meldden - 100 jaar. De oprichting van de Berchmanskring in 1909 legde de grondslag voor de bib die ontstond in het Heusdense Patronaat, exact op dezelfde plaats van de huidige bib. Vanavond komt dus Bart Demyttenaere zijn Vaticaanboek (…) Lees het hele bericht

belcanto-en-willy-willy-als-bluesbroeders

Belcanto en Willy Willy als bluesbroeders

Een op het eerst gezicht merkwaardige combinatie zaterdag om 20u15 op de planken van Muze: dé rock-'n-roll-gitarist bij uitstek Willy Willy en dé zanger van het levenslied in Vlaanderen Guido Belcanto slaan de handen in elkaar voor een beklijvende ode aan de bluesmuziek. Maar dan wel in de meest brede zin, nummers van Muddy Waters en Howling Wolf worden gemixt met smartlappen van André Hazes en de Zangeres Zonder Naam. Drumgodin Isolde Lasoen en contrabassist René Stock maken de bezetting compleet. Tickets € 12,,€10 (vvk)

cannabisplantage-ontmanteld

Cannabisplantage ontmanteld

De politie heeft woensdag een man (44) uit Heusden-Zolder gearresteerd tijdens een DAVID actie in Leopoldsburg. In zijn bestelwagen troffen agenten een grote hoeveelheid marihuana aan. Bij een inval in zijn woning in de Schansstraat vonden de speurders een cannabisplantage. Die werd ontmanteld en alles is in beslag genomen. De man is vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt.

boetes-bij-verkeerscontroles

Boetes bij verkeerscontroles

De politie heeft weer verkeerscontroles gehouden op plaatsen waar ongevallen gebeuren. 108 bestuurders legden een ademtest af, waarvan 1 positief. 14 overtredingen werden vastgesteld wegens geen verzekering (1), geen keuring (1), niet ingeschreven (1), niet dragen van de gordel (5), geen gebruik maken van knipperlichten (3) en onleesbare nummerplaat (3).

schitterende-start-voor-g-basketters

Schitterende start voor G-basketters

Sinds kort is bij KBBC Zolder een G-basketbalploeg aan de slag. Een enthousiaste groep andersvalide jongens traint iedere woensdag van 15 uur tot 16u30 en op zondag van 13 uur tot 14u30 onder leiding van Kris Cuppens. De spelers vinden het alvast geweldig dat een topper als Kris hen begeleidt. Met resultaat trouwens, onlangs namen ze deel aan het internationaal tornooi in het Nederlandse Helmond en daar waren ze de sterkste van 10 deelnemende ploegen. Wie meer info wil kan terecht bij kriscuppens.sobasketball[!]live.be

brandweer-heel-de-nacht-in-de-weer

Brandweer heel de nacht in de weer

Pas vanmorgen om 7 uur waren de laatste brandweerploegen terug in de kazerne. In het totaal hebben ze gisteravond en afgelopen nacht een 30-tal opdrachten afgewerkt. Daarbij ging het vooral om ondergelopen kelders, ook straten en kruispunten waar de riolering het water niet meer kon slikken. In enkele huizen die van de zomer door de hagelschade waren getroffen, en waarvan de daken nog niet helemaal hersteld waren, was er opnieuw doorsijpeling. De zwaarste tussenkomst was in de Ubbelstraat in Boekt. Daar moest de brandweer een volledig dak dichtleggen met zeilen.

onweer-veroorzaakt-overal-wateroverlast

Onweer veroorzaakt overal wateroverlast

Het onweer en de hevige regen zorgden aanvankelijk voor beperkte overlast gezorgd in Heusden-Zolder. Bij de brandweer kwam een 5-tal oproepen binnen voor wateroverlast, meestal ging het om kruispunten waar de slokkers het water niet meer konden afvoeren. Dat was onder meer het geval in de Halbeekstraat, Obbeekstraat, Kanaalweg, ook in Lummen en er kwam ook water binnen in het café Chez Paco (foto)in de Sint-Maartenlaan. UPDATE In de loop van de avond is de situatie fel (…) Lees het hele bericht

bijna-de-helft-te-snel-in-de-westlaan

Bijna de helft te snel in de Westlaan

In het kader van de verkeersthema-actie 'Veilig Schoolverkeer' heeft de politie snelheidscontroles gehouden in de schoolomgeving in Westlaan. Liefst 35 van de 97 bestuurders reden te snel in de zone 50. In de Sluisbamd en Bieststraat zijn 6 van de 458 bestuurders geflitst.

enquete-over-jeugdbeleid

Enquête over jeugdbeleid

Het gemeentebestuur wil weten wat de jongere inwoners vinden van het jeugdbeleid. Wat moet er veranderen en wat kan ertoe bijdragen dat Heusden-Zolder jeugdvriendelijk blijft of wordt? Via een online enquête kan iedereen zijn mening kwijt. Even klikken op http://www.jeugdhazet.be

twee-inbraken-in-zolder

Twee inbraken in Zolder

In de H. Vanveldekelaan is vannacht rond vier uur een inbreker in een woning op heterdaad betrapt door de bewoner. Het zou gaan om één dader en die is op de vlucht geslagen. Ook in de August Cuppenslaan is vannacht ingebroken in een woning. Daar ging(en) de dief of dieven aan de haal met de autosleutels van de bewoner. Ook stonden enkele goederen buiten klaar om mee te nemen, maar die zijn achtergelaten.

dit-jaar-al-17-bedrijven-failliet

Dit jaar al 17 bedrijven failliet

De rechtbank van koophandel heeft in de eerste 9 maanden van dit jaar 17 bedrijven uit Heusden-Zolder failliet verklaard. De meest bekende namen op het lijstje zijn kledingzaak Hemi in de Koolmijnlaan, detailhandel Quetin in Bolderberg (na de sluiting van de winkel) en Drukkerij De Stijl op De Schacht. De Stijl was in moeilijkheden gekomen, omdat bedrijven minder drukwerk bestellen omwille van de crisis. Begin vorige maand werd het faillissement uitgesproken, maar de curatoren (…) Lees het hele bericht

de-verpleegster-werkt-15-jaar-in-ter-heide

De VerpleegSTER werkt 15 jaar in Ter Heide

In nursinghome Ter Heide in Zonhoven was het feest naar aanleiding van de 15de verjaardag van de samenwerking met de Heusdense thuisverpleging De VerpleegSTER. Ter Heide ondersteunt mensen met een meervoudige of ernstige vestandelijke handicap. De verpleegkundigen komen dagelijks in de leefgroepen voor de zorg van een aantal bewoners die moeilijk voor hun eigen hygiëne kunnen zorgen. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met het opvoedkundig personeel, en daaruit groeien vrienschapsbanden (…) Lees het hele bericht

boek-van-bart-demyttenaere-wordt-voorgesteld

Boek van Bart Demyttenaere wordt voorgesteld

Op vrijdag 9 oktober om 20 uur wordt het boek ‘De Stoel van Petrus’ van Bart Demyttenaere in Muze aan het grote publiek voorgesteld. Dat gebeurt in Vaticaanse grandeur: Radiopresentator Michel Follet ontvangt Ides Debruyne (directeur van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek), auteur Bart Demyttenaere en de kersverse bisschop van Antwerpen Johan Bonny in de pauselijke audiëntiezaal. De Zwitserse Garde waakt over het gebeuren en in samenwerking met het pauselijk keukenpersoneel vergast de Italiaanse gemeenschap van Heusden-Zolder de genodigden op een Romeinse receptie in Vaticaanse stijl. Wie erbij wil zijn, moet wel even vooraf inschrijven: inschrijvingen[!]heusden-zolder.be

1-fiets-op-10-is-niet-in-orde

1 fiets op 10 is niet in orde

Bij een fietsencontrole door de politie in de omgeving van het Sint-Franciscuscollege, campus Berkenbos, bleek 1 op de 10 fietsen niet in orde. 32 fietsen vertoonden één of meerdere gebreken zoals ontbrekende reflectoren (26), geen bel (7) of geen rem (3). Alle overtreders kregen een pv van waarschuwing.

nieuwe-editie-van-lees-1-7

Nieuwe editie van LEES 1 7

Op 10 oktober, niet toevallig de start van de bibliotheekweek, wordt in 32 Limburgse bibliotheken de vernieuwde editie gelanceerd van LEES 1 7 ('Lees eens even'), een leesbevorderingsinitiatief voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De hoofddoelstelling van het project blijft leesplezier. Maar het leesaanbod beperkt zich niet langer tot één centrale leeslijst, kinderen kiezen vanaf nu uit het hele aanbod jeugdboeken van de bibliotheek. Kinderen kunnen op school 'het mooiste (…) Lees het hele bericht

milk-inc-op-diamond-games

Milk Inc. op Diamond Games

Hoe het gesteld is met de tenniskwaliteiten van Regi Penxten, is ons niet meteen duidelijk maar op 9 december treedt Milk Inc. op tijdens de Diamond Games in Antwerpen. De avond wordt geopend met de partij tussen Yanina Wickmayer en Patty Schnyder. Daarna is het de beurt aan Regi en Linda om hun vertrouwde Sportpaleis in vuur en vlam te zetten als opwarmer voor de match Kim Clijsters-Venus Williams.

teambuilding-op-de-tandem

Teambuilding op de tandem

Een opvallende fietstocht vanmiddag doorheen Heusden-Zolder, de personeelsleden van de gemeentedienst burgerzaken houden een teambuilding op de tandem. Ze brengen daarmee een bezoek aan CeDuBo, de moskee, de Zandloper en de politie en onderweg doen ze - jawel - aan partnerruil. Burgerzaken zijn vooral de mensen die beneden aan de loketten zitten, ze ontvangen wekelijks 800 tot 1.000 bezoekers.

meer-dan-10-000-op-obd

Meer dan 10.000 op OBD

We schreven zondagavond al dat de Open Bedrijvendag in Heusden-Zolder een groot succes was. Terwijl de exacte bezoekerscijfers nog bij het gemeentebestuur aan het binnenkomen zijn, is nu al duidelijk dat de kaap van 10.000 ruim overschreden wordt. Toppers daarbij waren Glas Ceyssens met 4.000, Bewel met 2.500 en Soborel-vanganselwinkel met 1200 bezoekers.

benjamins-van-bbc-zolder-doen-het-goed

Benjamins van BBC Zolder doen het goed

Ook de benjamins van KBBC Zolder doen het momenteel goed. Ze spelen op 1 november de 1/8 finales van de beker van Limburg, nadat ze Houthalen 2000 met klinkende cijfers uitschakelden. Ze kunnen daarbij rekenen op de steun van Bart Maesen, speler van de A-ploeg en peter van de benjamins.

turkuaz-verslaat-overpelt

Turkuaz verslaat Overpelt

In de derde provinciale van het zaalvoetbal heeft Turkuaz Heusden PES Overpelt verslagen met 4-2. Voor Overpelt was het al de derde uitwedstrijd in Berkenbos. De vorige twee eindigden op een gelijkspel. Bij de rust stond het 0-1 voor de bezoekers bij wie vooral de doelman zich liet opmerken. Een opgezweepte thuisploeg liep in de tweede helft uit tot 2-1, Overpelt kwam nog terug mar in de laatste 10 minuten volgden nog twee treffers. In de rangschikking delen Turkuaz en La Baracca de tweede plaats met elk 10 punten.

leerkrachten-werden-vandaag-verwend

Leerkrachten werden vandaag verwend

Vandaag was het de dag van de leerkracht en in de meeste scholen in Heusden-Zolder was dat een aanleiding voor de oudercomités om samen met de leerlingen de leerkrachten eens te verwennen. En dat was zowel het geval bij de kleuters, het lager ondewijs als in het college. Op de ene plaats, zoals in De Springplank waren er fruitkorven voor de leerkrachten, waren er versieringen aangebracht en droegen de leerlingen een sticker. In andere scholen, zoals in 't Molenholleke (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-de-magazijnstraat

Inbraak in de Magazijnstraat

Vanochtend is een inbraak vastgesteld bij een bedrijf in de Magazijnstraat. Die moet in de loop van het weekend gebeurd zijn. De recherche van de politie kwam ter plaatse voor een onderzoek. De jongste tijd zijn nogal wat bedrijven in Heusden-Zolder, maar ook in andere buurgemeenten het slachtoffer van inbrekers.

nieuwe-sit-wagen-bij-rode-kruis

Nieuwe SIT-wagen bij Rode Kruis

Sinds kort staat bij het Rode Kruis in Heusden-Zolder een gloednieuw SIT-voertuig. SIT staat voor Snel InterventieTeam, er bestaan er 5 in Vlaanderen. Het gaat niet om een ambulance maar om een wagen die met een pak materiaal volgestouwd zit om in te zetten bij calamiteiten: draagberries, zuurstof, hulpkoffers en rampenkoffers die door Volksgezondheid zijn geleverd, enz. Ook twee tenten die bliksemsnel kunnen opgeblazen worden. Verder bevat de wagen ook een stroomgenerator. Het SIT-team (…) Lees het hele bericht

kris-cuppens-vanavond-in-een-simpel-plan

Kris Cuppens vanavond in 'Een simpel plan'

Vanavond is er op Eén een nieuwe aflevering van 'Een simpel plan' te bekijken. Deze keer staan Jef Haesen en Robin Baelmans centraal, zij maken deel uit van een basketbalteam in Geel. Het is een bijzondere ploeg, want alle clubleden zijn personen met een mentale handicap. Tot hun groot plezier en dat van hun begeleiders worden ze geselecteerd voor de Special Olympics in China. Basketbalspeler Kris Cuppens, niet alleen dorpsgenoot maar ook speler bij BBC Zolder, is meegeweest als begeleider/coach en heeft zijn steentje bijgedragen aan dit 'simpel plan'. Kris begeleidt sinds dit seizoen trouwens ook het G-basket in Zolder.

davy-houben-snelste-mountainbiker-in-reppel

Davy Houben snelste mountainbiker in Reppel

Mountainbiker Davy Houben was vandaag de snelste in Reppel, waar een manche van de Limburgs MTB-Trophy werd betwist. Hij ging er meteen vandoor in de eerste van 9 ronden, op een parcours dat door de droogte veel los zand bevatte en dus veel stuurvaardigheid vereistte. Hij kon een voorsprong van zowat een minuut uitbouwen en behouden.

duizenden-bezoeken-open-bedrijvendag

Duizenden bezoeken Open Bedrijvendag

De Open Bedrijvendag was vandaag in Heusden-Zolder een schot in de roos. Vele duizenden mensen zijn een kijkje gaan nemen achter de schermen van in het totaal 11 bedrijven uit de meest uiteenlopende sectoren. Ook wij zijn bij enkele bedrijven langs gegaan. Bij Eurosys (foto boven) wilden nogal wat mensen het fijne vernemen van de nieuwste Windows versie, de 7. Je kon er ook een computer volgens eigen voorkeur in elkaar laten zetten of de nieuwste snufjes op het vlak van communicatie proberen. (…) Lees het hele bericht

nieuwe-rugby-uitrusting-brengt-geen-geluk

Nieuwe rugby-uitrusting brengt geen geluk

Rugbyclub 9 speelde vandaag op Helzold tegen Arendonk, het werd een 5-12 nederlaag. 't Was nochtans een bijzondere match voor het plaatselijke team, want de spelers droegen voor het eerst hun gloednieuwe uitrusting.

125-oldtimers-op-treffen

125 oldtimers op treffen

Het lijkt een beetje tegenstrijdig maar het 8ste Oldtimertreffen Eversel had vanmiddag plaats aan het Ontmoetingscrum Berkenbos. Er daagden 125 oldtimers op, waaronder 30 Mustangs. Samen maakten ze een toch van 95 km, onder meer door Haspengouw.

kvv-kan-weer-winnen

KVV kan weer winnen

Een verre verplaatsing vandaan voor KVV Heusden-Zolder dat in vierde nationale naar staartploeg Spa moest. En na twee opeenvolgende nederlagen konden die van KVV nog eens proeven van de zege. Het werd 1-2 en Heusden-Zolder staat terug op de vierde plaats met 12 punten.

zwarte-dag-in-derde-provinciale

Zwarte dag in derde provinciale

In derde provinciale A was het een bijzonder slechte dag voor de ploegen van Heusden-Zolder. Bolderberg verloor met 1-4 van Flandria Paal. Anadol Ham United werd 0-3 en Linkhout toonde bij Vrijheid Zolder dat het niet onterecht leider is, 0-3.

statie-zolder-scoort-9-keer

Statie Zolder scoort 9 keer

In vierde provinciale A was het een historische dag voor Statie Zolder, de ploeg zorgde voor een uitoverwinning met maar liefst 0-9 bij Union Leopoldsburg. Bij de rust stond het al 0-6 en dan lieten die van Statie nog zeker 3 open kansen onbenut. Viversel versloeg Lillonia met 2-1 en SK Heusden 06 moest tegen Grote-Brogel de wet van de sterkste ondergaan, 1-3.

vandaag-is-werelddierendag

Vandaag is Werelddierendag

Niet vergeten als je huisdieren hebt: vandaag is Werelddierendag. Probeer dus je honden, katten, vogels, vissen, krokodillen, gorilla's en giraffen wat extra te verwennen!!

swingen-in-the-red-room

Swingen in The Red Room

The Red Room speelde zich zaterdagavond af op drie locaties: Ons Huis, Jeugdhuis De Put en een Dance Tent. Er zouden zowat 2.000 feestvierders zijn opgedaan die swingden op de tonen van de dj's.

publiek-smaakt-left-hand-georges

Publiek smaakt Left Hand Georges

Goeie ambiance zaterdagavond tijdens het live-optreden van Left Hand Georges die in 't Klijne Verschil zijn nieuwe CD 'Tribute to Woody Guthrie" kwam voorstellen. En dat werd erg gesmaakt door het publiek.

vck-bolderberg-zet-de-situatie-recht

VCK Bolderberg zet de situatie recht

Voor VCK Bolderberg leek het scenario tegen VC Helios Zonhoven net het omgekeerde van vorige week. Nu waren het de bezoekers die tot 0-2 uitliepen. Dat gebeurde na twee sets waarin vooral in de tweede de thuisploeg een rotvertoon liet zien. In de derde set keerde het tij en die werd vlot gewonnen, vergelijkbaar scenario in de vierde. De vijfde ging tot 4-4 gelijk op, maar dan kon Bolderberg doorduwen tot een vlotte 15-7 en dus 3-2. Setstanden: 21-25,15-25,25-17,25-20 en 15-7 .

zolder-wipt-hasselt-in-laatste-seconden

Zolder wipt Hasselt in laatste seconden

BBC Zolder gaat alweer een ronde verder in de Beker van België na een bloedstollende wedstrijd tegen reeksgenoot Hasselt. De thuisploeg moest drie basisspelers missen en begon bovendien slecht aan de wedstrijd. Na 5 minuten stond het 0-12 en na het eerste kwart 14-22. In het tweede kwart liep Hasselt nog lichtjes uit tot 32-45. Maar na de rust kwam de Zolderse motor op gang, toch bleef het achtervolgen tot in de laatste seconden, toen kon Jef De Belser de 83-82 vastleggen. (…) Lees het hele bericht

marleen-daniels-wint-driejaarlijkse-cultuurprijs

Marleen Daniëls wint driejaarlijkse cultuurprijs

Fotografe Marleen Daniëls heeft het Eikenloof gekregen, dat is de driejaarlijkse cultuurprijs van de cultuurraad. Marleen is al enkele decennia beroepsfotografe, en brengt zowel oorlogen, de nieuwste modecreaties als typische plekken uit onze contreien in beeld. Daarbij legt ze groot vakmanschap aan de dag. De jury verkoos haar boven liefst 7 andere genomineerden en niet de minsten: Regi Penxten van Milk Inc, presentator Fred Brouwers, mondharmonicavirtuoos Steven De Bruyne en (…) Lees het hele bericht

nieuwe-uitbaters-voor-sint-baaf

Nieuwe uitbaters voor Sint-Baaf

Veel inwoners van Eversel, jong en oud, zijn vrijdagavond opgedaagd voor de feestelijke heropening van de cafetaria van Sint-Baaf. Die heeft de afgelopen weken niet alleen een opfrisbeurt ondergaan, met Fabiënne en Marc staan er ook nieuwe geranten achter de toog. Ze kregen alvast heel wat bloemetjes toegestopt.

bekertreffen-in-zolder

Bekertreffen in Zolder

Vanavond staat er een nieuwe topwedstrijd op het programma voor basketbalclub KBBC Zolder. Om 20u30 ontvangt het in de sporthal van Zolder reeksgenoot en buur Hasselt voor de volgende ronde van de beker van België

vandaag-gezien-2-oktober-2009

Vandaag gezien

De brandweer moest vandaag richting Helzold waar een boom op de weg dreigde terecht te komen. Boom en takken werden vakkundig in stukken gezaagd. Ze kunnen inderdaad een stukske zagen, onze pompiers.

sporthallen-dragen-bij-aan-greenlightcertificaat

Sporthallen dragen bij aan Greenlightcertificaat

Het netbedrijf Infrax heeft van de Europese Commissie als eerst netbedrijf in Europa een Greenlight-certificaat gekregen. Samen met 33 Limburgse gemeenten voerde Infrax de afgelopen jaren een kleine 80 projecten uit waarbij de verlichting in openbare gebouwen energiezuiniger werd gemaakt. Daarmee werd tot nu toe 27 miljoen kWh elektriciteit bespaard - het verbruik van een gemeente met 21.000 inwoners - en een CO2-uitstoot van 20.000 ton. Ook (…) Lees het hele bericht

vijf-procent-meer-bezoekers-bij-toerisme

Vijf procent meer bezoekers bij Toerisme

Nu de maand september achter de rug ligt, heeft de dienst toerisme officieel het toeristisch seizoen afgesloten. Dat begon veelbelovend op 5 april met een happening waarin de sterrenplekjes centraal stonden en waaraan 250 mensen deelnamen. Toen werd ook de '5-sterrengemeente foto- en horeca-actie gelanceerd en die loopt nog tot eind dit jaar. Deelnemers maken kans op restaurantcheques en korven met streekproducten. Het bezoekersaantal aan het kantoor van de dienst toerisme is met (…) Lees het hele bericht

21-miljoen-euro-boete-voor-sigarettensmokkel

21 miljoen euro boete voor sigarettensmokkel

Een 38-jarige man uit Heusden-Zolder en een 36-jarige Genkenaar moeten elk 21 miljoen euro boete betalen en vier maanden de cel in . Dat heeft de rechtbank in Hasselt beslist. De twee hadden een grootschalige sigarettensmokkel opgezet. Bij een inval in een loods op het industrieterrein Centrum-Zuid in Houthalen in juni 2007, vonden de diensten van douane en accijnzen 38 pallets sigaretten zonder fiscaal bandje, in totaal meer dan 12 miljoen sigaretten. De loods werd gehuurd door (…) Lees het hele bericht

52-zijn-geflitst

52 zijn geflitst

Na klachten van bewoners heeft de politie snelheidscontroles uitgevoerd in de Koolmijnlaan (Cité), 19 van de 261 gecontroleerde voertuigen reden te snel In de Koerselsebaan en Westlaan gingen 33 van de 287 gecontroleerde bestuurders te ver over de snelheidslimiet.

zondag-bmx-wedstrijden-op-circuit

Zondag BMX-wedstrijden op circuit

Nu zondag heeft op het BMX-parcours op Circuit Zolder een BMX-topcompetitie plaats, de zevende proef in het kampioenschap. Zaterdag van 14 tot 16 uur en zondag in de voormiddag zijn er trainingen. De eerste start wordt zondag om 11u30 gegeven. De deelnemers rijden per leeftijdscategorie. Ondertussen wordt de werking van de BMX-club verder uitgeboouwd. Er wordt onder meer een trainer gezocht die jongeren technische vaardigheden kan bijbrengen. Daarnaast worden buiten het parcours hindernissen aangebracht waarop de rijders hun springtechnieken kunnen bijschaven. De toegangsprijs bedraagt € 3.

30-jaar-landelijke-kinderopvang-gevierd

30 jaar Landelijke Kinderopvang gevierd

Feest vanavond in Muze want de Landelijke Kinderopvang Heusden-Zolder-Zonhoven viert haar 30ste verjaardag. Dat gebeurde met een tentoonstelling en een feestzitting. Vroeger was het opvangen van kinderen eerder een vriendendienst. Tot 30 jaar geleden hier in de regio het idee vanuit de KVLV groeide om te starten met een 'dienst voor onthaalouders'. Die is ondertussen uitgegroeid tot een dienst die tegelijk voor een professionele én goedkope opvang zorgt. De dienst telt vandaag 100 onthaalouders in Heusden-Zolder en Zonhoven, van wie 20 samenwerken, alles samen zorgen ze voor de opvang van 840 kindjes. En dat mocht dus gevierd worden.

verkeerscontroles-op-gevaarlijke-plaatsen

Verkeerscontroles op gevaarlijke plaatsen

De politie heeft verkeerscontroles gehouden op plaatsen waar ongevallen gebeuren. 46 bestuurders legden een negatieve ademtest af. Er zijn 18 overtredingen geregistreerd: gsm'en aan het stuur (3), niet dragen gordel (12), geen verzekering (1) en geen keuring (2). Voorts stond de flitsauto in de Koerselsebaan, Sluisbamd en Westlaan. 309 voertuigen werden gecontroleerd, 33 bestuurders reden te snel.

op-zoek-naar-joodse-familiegeschiedenis

Op zoek naar Joodse familiegeschiedenis

Er blijven onbekende puzzelstukjes van de Tweede Wereldoorlog aan de oppervlakte komen. Zo werd tijdens de oorlog een aantal Joden vanuit Antwerpen getransporteerd naar Zolder. Zelig Steinberg verbleef samen met zijn vrouw Ester Weinberger en hun dochter Margitta van 12 februari tot 1 mei 1941 in de Dorpsstraat 25. Dat was toen café 'Het Vlaams Huis'.' Daarna werden ze teruggebracht naar Antwerpen en later gedeporteerd naar Ausschwitz waar ze uiteindelijk allen (…) Lees het hele bericht