Archief oktober 2018

de-commerce-in-heusden-5

De commerce in Heusden (5)

Dit is een iconisch gebouw in de Heusdense handelsgeschiedenis. In 1938 begon 'Bèr van Nand' hier in de Brugstraat zijn moto- en fietsenzaak. Maar meer en meer maakte de auto opgang, en dus verhuisde Bèr in 1952 naar de overkant van de straat om zijn autogarage te starten, de gekende Opel-garage, die er nu nog altijd is. En in de winkel aan de overzijde startte Rikske Lemmens zijn gekende fietsenwinkel. Het gebouw zelf is ondertussen vervangen door een nieuwbouw waar zoon Johan de fietsenzaak voortzet.

al-drukte-op-de-kerkhoven

Al drukte op de kerkhoven

Het was vandaag al erg druk op de kerkhoven, die - zoals hier in Zolder-Centrum - stilaan worden herschapen in kleurrijke bloemenvelden. Mensen brachten volop bloemen aan, anderen gaven de grafzerken nog snel een poetsbeurt.

veel-moedige-lopers-op-een-koude-herfstavond

Veel moedige lopers op een koude herfstavond

Heel wat lopers zijn vanavond opgedaagd voor een frisse editie van de Runfastic op Circuit Zolder. Er waren er ook die de moed hadden om een heuse halve marathon aan te vatten. Gelukkig was er een goede bevoorrading voorzien. Het lopen door de pitlane en de boxen zorgde voor extra spektakel. (meer foto's van Michiel Reynders)

diefstal-in-werfkeet-bij-suska

Diefstal in werfkeet bij Suska

Dieven hebben afgelopen nacht toegeslagen in de Suskastraat, de feiten zijn vanochtend ontdekt. Ze hadden twee vensters van een werfkeet ingeslagen en hebben een standpijp gestolen.

straks-runfastic-op-circuit-zolder

Straks Runfastic op Circuit Zolder

Vanavond heeft op Circuit Zolder de tweede editie van Runfastic plaats, de avondrun voor lopers. Die kunnen kiezen tussen 21,8 km (start 19.30 u), 12 km (start 20 uur) of 4 km (start 20u30). Nieuw is dit jaar de estafette, waarbij 3 lopers elk een ronde van 4 km afleggen. De run gaat door de pitboxen. Sponsors zorgen voor drankjes, een dj zorgt voor vermaak van lopers en supporters. (foto Stephan Volders)

bib-zwaait-jos-weyens-uit

Bib zwaait Jos Weyens uit

De bezoekers van de bibliotheek gaan voortaan een vertrouwd gezicht missen, want Jos Weyens maakt vandaag zijn laatste dag. Jos heeft 30 jaar in de bibliotheek gewerkt en mag nu met pensioen. Wellicht krijgt de bib er wel een trouwe bezoeker bij ...

burgemeestersfeest-1-750-voor-t-weyerke

Burgemeestersfeest: € 1.750 voor 't Weyerke

Vanmorgen heeft burgemeester Mario Borremans de opbrengst van 'Feesten met de burgemeester' overhandigd aan directeur Jan Thiry van 't Weyerke: 1.750 euro in het totaal. Dat geld wordt geïnvesteerd in de uitbouw van de herdenkingsplaats voor gasten en personeelsleden van 't Weyerke. Bij elk overlijden wordt er een houten diertje of plantje aangebracht en eenmaal per jaar vindt daar ook de algemene herdenking plaats. De 'Vrienden van de Burgemeester' hebben ondertussen beslist om ook de volgende 6 jaar zo'n feest te organiseren, telkens voor een ander goed doel.

amicantus-luistert-zaterdagavondmis-op

Amicantus luistert zaterdagavondmis op

Rond november geven nogal wat koren, fanfares en harmonieën een concert of feest om hun patroonheilige Sint-Cecilia te vieren. Het koor Amicantus laat dat ook niet ongemerkt voorbijgaan maar wil tegelijk niet in het vaarwater van collega's terechtkomen. Daarom verzorgt het nu zaterdag 3 november om 17u30 de muzikale inkleding van de eucharistieviering in de kerk van Heusden. Op het programma staat een Latijnse mis van Johannes Mangon uit de 16de eeuw aangevuld met andere meerstemmige liederen. (foto Julien Maebe)

de-commerce-in-heusden-4

De commerce in Heusden (4)

Dit was vroeger ook een gekende zaak in de Brugstraat: huis Maris-Lynen met textiel en vooral babyspullen. Dat laatste viel niet te verbazen bij 'Melnie de wijsvroo'. Casimir Maris ging zich nadien ook nog toeleggen op campingbenodigdheden. De aandachtige waarnemer zal hierin de huidige kunstgalerij De Mijlpaal van dochter Lut herkennen.

de-laatste-bloemen

De laatste bloemen

Net voor de felle regen en de wind alle blaadjes definitief afrukten, kon Jan Leijskens nog de laatste najaarsbloemen vastleggen, zoals de avondkoekoeksbloem, de stokroos, het madeliefje en de paardenbloem waarvan nog alleen pluisjes overbleven.

federatie-zolder-heeft-een-eigen-website

Federatie Zolder heeft een eigen website

De federatie Zolder heeft een nieuwe website waarop alle informatie te vinden is over de vier parochies Heilig-Hart (Boekt), Sint-Job (Bolderberg), Sint-Quirinus (Viversel, Sint-Hubertus en Sint-Vincentius (Zolder). Je vindt er schema van de vieringen, en verder alle info over de sacramenten, activiteiten, de pastorale ploeg, enz.

nocturne-op-artikel-27-de-winnaars

Nocturne op Artikel 27: de winnaars

Artikel 19 in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens gaat over het recht op vrijheid van mening en meningsuiting. Heel wat Internetgazet-lezers kenden of vonden het juiste antwoord. Het lot heeft volgende inzenders aangeduid als winnaar van een exclusieve nocturne tijdens de kunsttentoonstelling Artikel 27 in Molenbeemden: Mia Theunis, Gisèle Boutsen, Heidi Braeken, Betty Van Sweevelt, Gerda Corthouts, Willy Van Aelst, Ingrid Snyders, Annemie Vandenberk, Francine Schepers en Luc (…) Lees het hele bericht

oorlog-en-protestsongs-vanop-de-poppyvelden

Oorlog- en protestsongs vanop de poppyvelden

Vrijdag om 20u15 is Gianni Marzo met band te gast in de balzaal van Muze met ‘Where The Poppies Blow’. Iedereen kent wel de poppy of klaproos, het symbool dat ontstaan is uit het idee dat de plant groeit op plaatsen waar iemand is gesneuveld en de kleur van het bloed van een gevallen soldaat opneemt. Gianni Marzo mocht enkele jaren geleden als studiogast de muziek kiezen in een radioprogramma. Hij koos 'oorlog' als centraal thema. Daaruit ontsproot dan weer de inspiratie voor zijn (…) Lees het hele bericht

veel-interesse-voor-repertoire-van-protestsongs

Veel interesse voor repertoire van protestsongs

Zangeres Ülkü Dursun was te gast bij The Voice of Art, het lokaal was helemaal volgelopen voor dit optreden. Zij bracht een greep uit de protestsongs van onder meer Ahmet Kaya, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram en Sezen Aksu. Ülkü Dursun is blijkbaar een populaire zangeres want de bezoekers kwamen uit heel Limburg en daarbuiten. (foto's Ramazan Bel)

vanthoor-tweede-in-de-states

Vanthoor tweede in de States

Dries Vanthoor is - vanochtend onze tijd - tweede geworden in de 8 uren van Californië. Dat was meteen de laatste uithoudingswedstrijd in het intercontinental GT Chalenge kampioenschap. Vanthoor - die ook in Laguna Seca met een Audi reed, moest een andere Audi met daarin Mies-Haase-van der linde laten voorgaan.

pakt-oeren-dre-tegooi

Pakt oeren drè tegooi

As ge oere drè nie tegooi pakt, dan gûdder oat de bocht. As ge liert vulorije of bè den oto liert rije, dan modder goed kunne drèhen.

monument-vandaag-geverfd

Monument vandaag geverfd

Er staan dezer dagen heel wat activiteiten op het programma om de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Alleen trekt zich blijkbaar niemand het lot van het herdenkingsmonument in Heusden aan. Dat is precies opgericht ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Meer dan 3 jaar geleden is het beschadigd door vandalen. De neus van de 'treurende weduwe' is toen afgebroken. Sindsdien is het beeld alleen maar verder verloederd. Daar moet op 11 november nochtans ook een plechtigheid gehouden worden ...  UPDATE Gisteren lag het monument er nog verloederd bij, maar vandaag heeft gemeentepersoneel er een nieuwe verflaag op gezet. De neus is nog niet hersteld, daarvoor wordt overlegd met de kunstenaar en de academie.

de-commerce-in-heusden-3

De commerce in Heusden (3)

Het handelscentrum Cité van weleer met apotheek Coolen, kledingzaak Fantasia, fietsen Beerten, Jef de coiffeur en Den Appel.

liberation-party-op-vooravond-van-wapenstilstand

Liberation Party op vooravond van Wapenstilstand

Op zaterdag 10 november kun je in de balzaal van Muze terecht op de Liberation Party, ook weer een evenement dat deel uitmaakt van de herdenking van 100 jaar Wapenstilstand. War, what is it good for? Absolutely nothing! Edwin Starr scoorde er in 1970 zijn grootste hit mee en dat is meteen het begin van een waanzinnige DJ & VJ-set van Remo Perrotti, Levi Calcagnile & Alessio Di Turi. Zij draaien volgende week zaterdag vanaf 22.30 u de beste party- en protestsongs over oorlog & (…) Lees het hele bericht

nocturne-op-artikel-27-de-tijd-tikt

Nocturne op Artikel 27: de tijd tikt ...

1 november en de opening van Artikel 27 editie 2018 komen nu wel heel dichtbij. Maar de deadline van onze wedstrijd ligt nog dichterbij. De lezers hebben nog tot morgenvroeg 8 uur om op onze wedstrijdvraag te antwoorden en zo kans te maken op één van de 10 exclusieve nocturnebezoeken voor 2 aan de tentoonstelling op 7 november. Stuur je antwoord met naam en adres naar redactie[!]heusden-zolder.eu

luisteren-naar-kleinkunst-swingen-op-klassiekers

Luisteren naar kleinkunst, swingen op klassiekers

Tijdens het AfterMuzeCafé brachten Guy Miermans en Bert Peyffers van QuiVive zelfgeschreven Nederlandstalige liederen, uit het leven gegrepen. Kleinkunst, die bij momenten doet denken aan Miel Cools of Jef Vanuytsel. Nathalie Vanhex en Marc Vanherck van Two4You zijn oude bekenden in het MuzeCafé. De sfeer zat er dan ook dadelijk toen ze evergreens en meezingers door het café lieten galmen. Proud Mary, Sun of a preacherman, ... het bracht meer in beweging dan de heupen alleen. Volgende afspraak op 25 november met Ale& Alley en The Bluesshufflers.(foto's Ria De Clerck)

petanque-boekt-rukt-op

Petanque: Boekt rukt op

In het petanque rukt Boekt op naar de 2de plaats in de Vlaamse competitie, terwijl Olympia weer een zware nederlaag moest slikken in Roeselare. De uitslagen: Vlaamse liga: Boekt-Haeseveld: 8-1, Roeselaere-Olympia: 6-3. 1ste provinciale: Olympia A-Horizon A: 2-7, Boekt A-Genk B: 6-3, Olympia B-Interlommel A: 7-2 en Genenbos C-Boekt B: 3-6. 2de provinciale: De Berk B-Bocholt A: 6-3, De Berk C-Sparrendal A: 4-5, Genenbos D-Olympia C: 5-4 en Boekt C-Oetervallei B: 5-4.

vlaams-belang-klacht-tegen-cd-v-naar-gerecht

Vlaams Belang: klacht tegen CD&V naar gerecht

Het schepencollege zou aan de advocaat van de gemeente de opdracht hebben gegeven om de klacht tegen CD&V over te maken aan de onderzoeksrechter. Dat beweert Jan Jans van het Vlaams Belang. Het was zijn fractie die de klacht had ingediend omdat die partij de geheimhoudingsplicht over de forensische audit zou hebben geschonden. Eerder had het schepencollege om diezelfde reden een klacht ingediend tegen onafhankelijk raadslid Bruno Buyse.

de-commerce-in-heusden-2

De commerce in Heusden (2)

Het winkeltje van Jef en Marie Daniëls aan het Sint-Willibrordusplein was één van de vele in Heusden waar je destijds huishoudartikelen en snoep kon kopen. Ze waren ook bekend om hun zelf 'opgelegde' haring. De winkel stond ongeveer op de plaats van het Belfiuskantoor. Erlangs ligt de beenhouwerij Vandebergh.

zolder-c-verpulvert-alken

Zolder C verpulvert Alken

In de derde provinciale B van het basketbal heeft Zolder C vandaag erg zwaar uitgehaald naar Alken A, het werd 105-66. In vierde A moest Zolder D het onderspit delven tegen As C, 47-57.

belgisch-kwartet-wordt-kampioen-in-funcup

Belgisch kwartet wordt kampioen in Funcup

Circuit Zolder werd dit weekend ingenomen door de kevers, weliswaar in een omgebouwde race-versie waardoor ze zich ontpoppen tot de sympathiekste aller racebolides. Het was meteen het sluitstuk van de Funcup met een race over liefst 8 uren. En ook al was de race met een pak deelnemers en veel spektakel de moeite om te volgen, het circuit verkeerde onmiskenbaar in een end-season mood met relatief weinig animo. De overwinning vandaag ging na een uiterst spannende race naar het Belgische kwartet (…) Lees het hele bericht

vrouw-uit-boekt-overlijdt-in-kermt

Vrouw uit Boekt overlijdt in Kermt

De vrouw die in de vroege namiddag om het leven is gekomen in de Rootstraat in Kermt, was van Boekt. Ze kwam met haar auto aan een overweg onder een trein terecht, de vrouw en haar hond overleefden de klap niet. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, maar ze konden geen hulp meer bieden. Het treinverkeer en ook de weg bleven lange tijd onderbroken. De vrouw laat drie kinderen achter.

wtc-sint-baaf-huldigt-zijn-kampioenen

WTC Sint-Baaf huldigt zijn kampioenen

Voor de meeste wielertoeristenclubs loopt het seizoen ten einde. Zo ook voor WTC Sint-Baaf KWB Eversel en die maakten van hun slotrit meteen gebruik om de clubkampioenen te huldigen. Maurice Kennes en Marc Lekens hadden de meeste ritten op hun palmares. (foto Rita Vanhove)

anadol-en-bolderberg-scoren-drie-keer

Anadol en Bolderberg scoren drie keer

In de tweede provinciale A heeft FC Anadol FC Hamont 99 verslagen met 3-1. In tweede B won Bolderberg FC met dezelfde cijfers van MD Halen. (foto Yves Maex)

klinkende-zege-voor-sk-06-1

Klinkende zege voor SK 06

In de vierde provinciale A maakte SK Heusden 06 duidelijk het verschil tegen Flandria Termolen. Het werd 5-1.

kvv-is-periodekampioen-1

KVV is periodekampioen

In de derde provinciale A van het voetbal is KVV Heusden-Zolder de eerste periodekampioen. Het versloeg vandaag Peer met 2-1. KVV telt daarmee 27 op 27.

220-collegeleerlingen-op-dwars-door-hasselt

220 collegeleerlingen op Dwars door Hasselt

Vandaag vindt weer Dwars door Hasselt plaats. Dat is een massaloop waarbij de deelnemers uit verschillende afstanden kunnen kiezen. De grootste sportievelingen van het Sint-Franciscuscollege zijn ook weer present, dit jaar zijn ze met liefst 220 ... Ze waren trouwens goed herkenbaar in de massa door hun goud-gele pet.

50-jarigen-hielden-een-feestje

50-jarigen hielden een feestje

De 50-jarigen uit Heusden-Zolder verzamelden met liefst 55 voor een feestje met een hapje en een drankje, én een liveband. Ze hebben alvast afgesproken dat de komende jaren nog te doen.

dansend-in-het-licht

Dansend in het licht

'Tout petit' brengt met 'Licht' een woordenloze voorstelling voor de allerkleinsten met licht, dans en muziek in de hoofdrollen. Vanmorgen was het al te zien in CC Muze, straks om 16 uur doen ze het nog eens over. (foto Lenscollectief)

vck-bolderberg-verliest-opnieuw

VCK Bolderberg verliest opnieuw

In de tweede divisie van het volleybal leed VCK Bolderberg een nieuwe nederlaag. Deze keer met 1-3 tegen Kivola Riemst. Setstanden waren 25-23, 19-25, 24-26 en 23-25.

st-vincentius-heeft-melk-nodig-voor-december

St.Vincentius heeft melk nodig voor december

We hadden het eerder deze week nog over Sint-Vincentius Heusden-Zolder dat dank zij de lokale steun had kunnen inspelen op het tekort in de sector van de voedselbanken, waardoor hier de bevoorrading niet in het gedrang komt. Alleen voor melk dreigt wel een probleem in de maand december. Daarom zijn vrijwilligers nu al met een inzamelactie gestart. Het doel is een heel pallet melk bijeen te krijgen. De melk mag binnengebracht worden bij Sint-Vincentius, let uiteraard wel op de vervaldatum.

de-tijd-van-t-jaar-zeker

De tijd van 't jaar zeker?

Dit exemplaar is aangetroffen in de buurt van het fietsroutenetwerk. Ofwel gaat het om iemand die al een aantal jaren vermist is, ofwel is ook dit een halloween-exemplaar. (foto Christine Put)

jong-en-oud-musiceren-over-oorlog-en-vrede

Jong en oud musiceren over oorlog en vrede

In de aanloop naar 11 november en de herdenking van 100 jaar Wapenstilstand bracht Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden vanavond in 't Kuipershof zijn jaarconcert onder de naam 'Geef 6/8 !'. Een samentrekking van Geef 8 als militair bevel en de maat 6/8 als verwijzing naar muziek die vrede brengt. Zo vertolken het groot- en  jeugdorkest,  de drumband Just for Fun en leerlingen van de muziekacademie Beringen niet alleen de wreedheid van de oorlog, maar ook de hoop en (…) Lees het hele bericht

een-muzikale-theaterfilm-in-muze

Een muzikale theaterfilm in Muze

Kunstenaar Rudy Trouvé, kompaan Simon Allemeersch en Het Nieuwstedelijk fabriceerden samen de 'theaterfilm' 'Screen'. In CC Muze werd zaterdagavond een versie gebracht met Pieter Genard, Elko Blijweert en Mauro Pawlowski op het podium. (foto's Lenscollectief)

de-commerce-in-heusden-1

De commerce in Heusden (1)

Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Commerce tot eind de jaren 60' en de gelijknamige tentoonstelling in Hof ter Bloemen tonen we een week lang een aantal blikvangers. De jaren zestig waren de periode van de vele kleine winkeltjes in Heusden. Je kon er overal van alles voor het huishouden kopen - van voeding tot waspoeder - maar voor de kinderen hadden ze ook een heel snoepassortiment (sneuk) in petto met Engels zaat, klissap, kooseband, kebabbels en lekstave. Die had je meestal voor een frank.

wieze-boys-a-zorgt-voor-spervuur

Wieze Boys A zorgt voor spervuur

In het bedrijfsvoetbal was Wieze Boys A vandaag helemaal losgeslagen, het walste Weerstand Zonhoven plat met 12-0 en blijft uiteraard mee op kop. RP Products versloeg Pool Keramo A met 3-2.

vandaag-gezien-27-oktober-2018

Vandaag gezien

De herfst inspireert ook fotograaf Fons Put.

rc-9-dames-komen-te-laat-op-gang

RC 9 dames komen te laat op gang

Dit weekend komen in het rugby alleen de dames van RC 9 in het veld. Zij verloren hun wedstrijd in Hamme met 55-5. In de eerste helft was Hamme duidelijk beter en lieten de dames zich wat hangen. Zo stond het bij de rust 37-0. In de tweede helft herpakte RC 9 zich en kon een try scoren, maar 't kalf was natuurlijk verdronken. De dames staan nu derde met 19 punten, net onder Kortrijk en Hamme die elk 20 punten hebben.

gebedsgroep-pater-pio-bestaat-10-jaar

Gebedsgroep Pater Pio bestaat 10 jaar

De gebedsgroep Pater Pio bestaat 10 jaar en dat werd gevierd op Lindeman. Er was een plechtige eucharistieviering, gevolgd door een gebeds- en zangmoment met de verering van het wantje van de Heilige Pater Pio. Aansluitend volgde in La Baracca een filmvoorstelling over het leven van pater Pio. Iedeereen is trouwens welkom, de gebedsgroep komt elke laatste dinsdag van de maand samen rond het levensgrote beeld van pater Pio in de kerk van Lindeman. (foto's Jean Beerten)

34-cm-ijzerdraad-maakte-het-verschil

34 cm ijzerdraad maakte het verschil

De KWB Berkenbos heeft de prijzen uitgereikt van zijn 17de fietszoektocht. Er waren 65 deelnemingsformulieren binnengebracht, waarvan 48 met de juiste oplossing. De schiftingsvraag moest dus de winnaar aanduiden en dat was geen gemakkelijke, namelijk de totale lengte van de draad raden waarmee het KWB-logo was gemaakt (foto rechtsonder). Thomas Nuyts werd winnaar, hij zat maar 34 cm naast de juiste lengte van 3138 cm. Ze hebben daar dus behoorlijk wat ijzerdraad verwerkt bij de KWB. (foto's Ludo Vanherle)

volgende-nacht-naar-de-wintertijd

Volgende nacht naar de wintertijd

We kunnen het beter een keer teveel zeggen ... vannacht schakelen we over naar de wintertijd. Dus om 3 uur zet je de klok terug naar 2 uur. Je kunt dus een uur langer slapen, een uur langer op stap gaan of voor de pechvogels ... een uur langer werken. Morgenochtend is het vroeger licht, maar morgenavond ook vroeger donker.

il-tartufo-verliest-thuis

Il Tartufo verliest thuis

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal heeft Il Tartufo met 3-5 verloren van LFC A-Team Lommel.

bolderberg-fc-trok-op-griezeltocht

Bolderberg FC trok op griezeltocht

Tussen het voetballen door durven ze bij Bolderberg FC ook al eens iets anders ondernemen. Een Halloweentocht bijvoorbeeld. En dus trokken gisteravond oud en jong op pad om zich de stuipen op het lijf te laten jagen, of te genieten van de kunsten van een vuurspuwer. (foto's Yves Maex)

de-eerste-wereldoorlog-in-woord-en-beeld

De eerste Wereldoorlog in woord en beeld

Vanmorgen is opnieuw een historische tentoonstelling geopend, deze keer in de bibliotheek. Daar heeft de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden een expo uitgebouwd naar aanleiding van 100 jaar Wapenstilstand. Die heeft vooral oog voor de 134 jonge Heusdenaren die in 1914 moesten gaan vechten tegen de Duitsers. Velen zijn krijgsgevangen genomen, anderen keerden nooit meer terug. Guido Aerts verzamelde heel wat voorwerpen en foto's van hen, en hij reconstrueerde opnieuw de loopgraven (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-350

De kijk van Richie

Geniet van het uurtje extra slaap ... zolang het nog kan.

astronaute-imponeert-met-nieuwe-cd

Astronaute imponeert met nieuwe CD

Vanavond was Astronaute te gast in ZLDR Luchtfabriek. Myrthe Luyten en Bert Hornikx stelden hun album 'Circle' voor. Ze brengen een indrukwekkende combinatie van stem, drum, elektronica, gitaar en die cocktail levert mooie songs op. (foto's Lenscollectief)

expo-rond-de-heusdense-commerce-is-geopend

Expo rond de Heusdense commerce is geopend

Veel interesse was er vanavond in Hof ter Bloemen voor de opening van de tentoonstelling 2018 van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden rond 'commerce tot eind de jaren '60' en de voorstelling van het gelijknamige boek. De belangstelling voor het eigen verleden blijft dan ook groot, en als daar dan een vleugje dialect kan aan toegevoegd worden, is dat meegepikt. Schepen van cultuur Marleen Hoydonckx legde daar nog wat persoonlijke jeugdervaringen bovenop als dochter van (…) Lees het hele bericht

thuisverlies-voor-fsllsi

Thuisverlies voor FSLLSI

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft FLLS Heusden-Zolder met 2-3 verloren van Genk. Ook de beloften moesten het onderspit delven, 1-6.

raad-van-state-veegt-remo-project-van-tafel

Raad van State veegt Remo-project van tafel

Het Closing The Circle-project van Group Machiels komt er niet op korte termijn. De Raad van State heeft deze week het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan vernietigd nadat de Limburgse Milieukoepel samen met enkele buurtbewoners in beroep was gegaan. De Raad van State baseert zich vooral op de geplande kapping van het bos - met zomereiken - dat als Europees habitatgebied beschermd is. Door de vernietiging van het GRUP vervallen ook de milieu- en bouwvergunningen die op basis daarvan (…) Lees het hele bericht

tout-petit-danst-in-het-licht

Tout Petit danst in het licht

Zondag brengt Tout Petit de mooie dansvoorstelling ‘Licht’ voor kleuters vanaf 3 jaar in Muze. Kleine lichtjes en grote spots tollen over het podium. Het licht begint te dansen en de danseressen Lies Cuyvers en Ciska Vanhoyland bewegen speels mee. In deze woordeloze voorstelling passeren de vele nuances van licht de revue en elk schijnsel brengt een andere sfeer. Na de productie kunnen de kinderen ook zelf spelen met verrassende lichtjes, een leuke start van de herfstvakantie. Zondag om 11 uur en 16 uur, tickets (€8/€7/€6) zijn te verkrijgen via Muze

alles-is-klaar-voor-opening-expo-rond-commerce

Alles is klaar voor opening expo rond 'commerce'

In de expo-ruimte van Hof ter Bloemen is alles klaar voor de opening van de tentoonstelling 'De commerce tot eind jaren '60'. Het gaat om de jaarlijkse thematentoonstelling van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden. Daarbij hoort uiteraard ook een fotoboek over de winkels van weleer en het bloeiende horecaleven. Vanavond om 20 uur wordt de expo geopend en wordt het boek gepresenteerd. Nadien kun je er nog tot en met 11 november dagelijks tussen 14 uur en 17.30 u een kijkje gaan nemen. De tentoonstelling is gratis, het boek kost € 15. (foto Julien Maebe)

het-jaar-van-de-boomkikker-loopt-ten-einde

Het jaar van de boomkikker loopt ten einde

De boomkikkers hebben ons veel fotoplezier bezorgd in de Bolderbergse natuur dit jaar, maar nu het kouder wordt, loopt ook hun rijk stilaan ten einde. (foto's Jan Leijkens)

het-weer-wisselvallig-en-koud-1

Het weer: wisselvallig en koud

Depressiekernen in onze omgeving zorgen voor onstandvastig weer met relatief hoge neerslagkansen. Bovendien wordt er lucht van polaire oorsprong aangevoerd, waarbij het kwik tot onder de normale waarden blijft. Het weekend verloopt koud en wisselvallig. In de tweede helft van volgende week stijgt de luchtdruk en nemen de neerslagkansen af. Het wordt bovendien ook wat warmer. Vandaag is het eerst zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een drupje motregen. Na de middag komt er meer regen opzetten vanuit het (…) Lees het hele bericht

ingebrekestelling-is-in-handen-van-advocaten

Ingebrekestelling is in handen van advocaten

Het schepencollege reageert eerder laconiek op de ingebrekestelling die het op 11 oktober heeft ontvangen van een advocatenkantoor ingeschakeld door Bruno Buyse en Jim Broux van MEER Heusden-Zolder. Daarin gaven ze de gemeente 10 dagen de tijd om het teveel betaalde geld aan ambtenaren - dat aan het licht kwam in het rapport van Audit Vlaanderen - terug te vorderen. De gemeente heeft het schrijven overgemaakt aan haar advocaat en die zou ondertussen het advocatenbureau Odigo hebben aangeschreven. De inhoud van die brief is niet bekend.

de-laatste-loodjes-voor-groots-herdenkingsconcert

De laatste loodjes voor groots herdenkingsconcert

De koren Pro Musica Beverst, Het Daghet Lommel en Exsultate Heusden-Zolder zijn sinds mei hard aan het repeteren voor de grootste muzikale herdenking van 100 jaar einde WO I in de regio: A Mass For Peace o.l.v. Bruno Sprengers met het Limburgs Kamerorkest. Alles samen 200 uitvoerders die vier concerten geven tussen 8 en 11 november. Ook de cultuurcentra Muze, Leopoldsburg en Adelberg werken eraan mee. Op het programma staan The Armed Man van Karl Jenkins en een gloednieuwe compositie Lettters From (…) Lees het hele bericht

het-was-een-korte-gemeenteraad

Het was een korte gemeenteraad

De gemeenteraad - geleid door dienstdoend voorzitter Tony Beerten - werd in snel tempo afgewerkt, om 19.38 u was de openbare zitting ten einde. Na de verkiezingen en de coalitievorming is de oppositie dan ook verder gereduceerd. Er waren nog wat vragen bij het vervolg op het auditrapport en het traditionele Özdemir-bashing door het Vlaams Belang, maar het eindigde op een sisser.

volgend-jaar-flitscamera-in-m-scheperslaan

Volgend jaar flitscamera in M. Scheperslaan

Simonne Janssens-Vanoppen (N-VA) vroeg zich bij het begin van de gemeenteraad af hoe het zat met de beloofde verkeers- en snelheidsmaatregelen in de Michel Scheperslaan. Het gaat daarbij onder meer over de plaatsing van een snelheidscamera en het verwijderen van de wegversmalling. Ook moet volgens haar de verkeerssituatie in de gaten gehouden worden, zo stonden afgelopen zondag nogal wat auto's langs de weg geparkeerd. Schepen Lode Schops (GOED) antwoordde dat de plaatsing van een camera zijn (…) Lees het hele bericht

sint-vincentius-krijgt-opbrengst-verkiezingscafe

Sint-Vincentius krijgt opbrengst verkiezingscafé

De organisatie van het verkiezingscafé op 14 oktober heeft de gemeente geen windeieren gelegd. De stevige opkomst en het verbruik van drank en versnaperingen heeft heel wat zaad in het bakje gebracht. Maar het was vooraf gepland om een goed doel te steunen met de opbrengst en dus mocht voorzitter Jef Aerts van Sint-Vincentius vanavond een cheque van 3000 euro in ontvangst nemen van het schepencollege. Dat moet de vereniging opnieuw een steuntje geven. En ze kan het gebruiken. Momenteel (…) Lees het hele bericht

senioren-kunnen-nog-erg-creatief-zijn

Senioren kunnen nog erg creatief zijn

In de assistentiewoningen Amideus in Berkenbos staken enkele bewoners met groene vingers samen de handen uit de mouwen. Ze organiseerden een knutselnamiddag. Daar maakten ze van een gewone piepschuimblok en enkele kapotte fietsbanden een prachtig bloemstukje dat nu staat de pronken in hun leefruimte.

een-weekend-in-een-sportauto-voor-trouwe-handen

Een weekend in een sportauto voor trouwe handen

In de 'War for talent' pakt TRIXXO Jobs uit met een stunt die menig jongere - en minder jongere - arbeidskracht niet onverschillig zal laten. Alle uitzendkrachten die vanaf 1 november 120 dagen voor TRIXXO Jobs werken, krijgen een weekend lang een sportwagen als een Porsche of Maserati ter beschikking voor recreatief gebruik. Daarmee wil het bedrijf trouwe interimmers belonen die niet snel (…) Lees het hele bericht

bibboek-legde-ruim-12-000-km-af

Bibboek legde ruim 12.000 km af

Herinner je nog dat de bibliotheek een wedstrijd organiseerde in het teken van de boekenverkoop, afgelopen junimaand? Onder het motto ‘Maak van een bib-boek een globetrotter’ werd gezocht naar het boek dat de grootste afstand zou afleggen. En dat is het boek 'Het mysterie van Paaseiland' geworden. Loui Ceyssens nam dat mee naar ... het eiland Sulawesi, in vogelvlucht ruim 12.000 km. Hij liet zijn boek achter in de bibliotheek van hotel Misiliana, in het mooie Rantepao. Wie weet waar het boek ondertussen al verder naartoe is gereisd. Voor Loui ligt in ieder geval een prijs klaar in de bib.

kinde-ge-een-ertemenneke

Kinde gè een ertemenneke

Da es toch mèr een ertemenneke. Dat zegden ze wel eens over iemand die maar freel gebouwd of wat flauwkes is.

win-een-exclusieve-nocturne-op-artikel-27

Win een exclusieve nocturne op Artikel 27

Op 1 november opent in het vroegere CVO-gebouw in de Molenstraat de 18de editie van Artikel 27 met als thema ‘Free State of Mind'. Toevallig valt deze kunstexpo samen met de 100ste verjaardag van het einde van WO I. 42 kunstenaars lieten zich daarom inspireren door de vrijheid voor een indrukwekkende collectie werken. De expo is open tot 18 november dagelijks - behalve maandag en dinsdag - van 14 tot 18 uur. Maar voor de lezers van de Internetgazet doen de organisatoren iets speciaals, ze (…) Lees het hele bericht

het-boeiende-verhaal-van-een-misdaadauteur

Het boeiende verhaal van een misdaadauteur

Een veertigtal geïnteresseerden daagde vanavond op in de bib waar misdaadauteur Koen Strobbe zijn werk kwamen voorstellen. Dat gebeurde tijdens een gesprek met Stijn Meuris. Die had het over zijn leven als wijnbouwer dat hij twaalf jaar lang leidde in Zuid-Frankrijk - en waarvan de aanwezigen de laatste producten konden proeven. Maar ook over zijn voornemen om schrijver te worden, waarvor de basis werd gelegd in een opstel dat een 10-quotering kreeg in het college van Heusden. Koen vertelde over (…) Lees het hele bericht

kleuters-snoepen-van-fruitsalade

Kleuters snoepen van fruitsalade

In De Toverfluit knoopte de ouderraad vandaag bij een oude traditie aan. Ouders- en grootouders-vrijwilligers kwamen vanochtend eerst een berg fruit snijden. Dat werd nadien geserveerd aan de kleuters die lekker gezond konden snoepen. (foto's Wendy Castro)

winnaars-online-fotowedstrijd-bekroond

Winnaars online fotowedstrijd bekroond

Vorig weekend organiseerden team jeugd en de jeugdraad een online wedstrijd ‘Laat zien wie je bent!' en dat naar aanleiding van de Dag van de Jeugdbeweging. Leden van jeugdbewegingen konden leuke of knettergekke foto's posten op Facebook of Instagram. En dat hebben ze dus gedaan. Ondertussen heeft de jury haar huiswerk gemaakt en 10 winnaars kregen vanavond een leuke prijs: Het zijn Lauren Leyssens, An Leyssens, Mart Agten, Kyara Nys, Ellen Huybrechts, Liesbeth Claes, Evelien Schops, Mirthe Sas, Lien Ravesloot, Nina Rizzi, Kim Luyten en Kelly Vanhoudt.

nieuwe-parking-op-de-schacht-in-de-maak

Nieuwe parking op De Schacht in de maak

Nog enkele maanden kunnen de bezoekers van de markt de zogenaamde parking Ceyssens gebruiken. Dan wordt de ruimte ingenomen door bedrijfsgebouwen. Maar ondertussen wordt aan de overzijde al volop gewerkt aan een nieuwe parking, voor bezoekers van de Muze, het CVO en uiteraard ook de markt.

markt-boert-ook-na-de-zomer-goed

Markt boert ook na de zomer goed

Maandenlang heeft de multiculturele markt kunnen profiteren van het zomerse weer om zich in een zuiderse sfeer te hullen. Nu is ie dus echt voorbij, die mooie zomer. Maar nog waren er goed gevulde rijen marktkramers en heel wat bezoekers. En ze blijven inventief, de marktkramers. Zo was er een schoonmaakmiddelenverkoper present, wellicht om de mensen te helpen die de herfstvakantie willen gebruiken voor een poetsbeurt.

heusden-zolder-heeft-weer-derde-carnavalsgroep

Heusden-Zolder heeft weer derde carnavalsgroep

Na het opdoeken van De Boekweitmannen, had Heusden-Zolder korte tijd maar twee carnavalsgroepen meer: De Slamridders en de Feestknallers. Maar er is een nieuwe groep opgericht: De Orde van Lady Tatiana, die vooral in Viversel haar basis heeft. De groep zal voor het eerst naar buiten treden bij de opening van het nieuwe carnavalsseizoen in Heusden-Zolder, op 11 november om 20u11 in het gemeentehuis.

leerlingen-van-de-brug-spelen-rond-zichtbaarheid

Leerlingen van De Brug spelen rond zichtbaarheid

De leerlingen van de VLS De Brug hebben deze week een zichtbaarheidsspel rond zien en gezien worden in het verkeer. Het wordt in deze herfstdagen immers vroeger donker en dan is het belangrijk de kinderen erop attent te maken dat ze zich laten zien in het donker. Met reflecterende en fluoriserende letters probeerden de leerlingen een zin te vormen rond het thema. Het donker zorgde - dankzij het MOS-team - voor een Halloweensfeertje. (foto Inge Vreys)

aftermuzecafe-presenteert-qui-vive-en-two4you

AfterMuzeCafé presenteert Qui Vive en Two4You

Nu zondagavond heeft AfterMuzeCafé weer een boeiende affiche in petto voor de muziekliefhebbers. Het MuzeCafé krijgt eerst Qui Vive op zijn podium: Guy Miermans, een troubadour in hart en nieren en Bert Peyffers, een muzikale-doet-al. In hun Nederlandstalige moderne troubadourliedjes beklemtonen ze dat we mogen genieten én moeten zorg dragen voor onze medemens. Daarna is het de beurt aan Two4you of Marc Vanherck en Natalie Vanhex, die eerder al voor een mooi concert in het MuzeCafé zorgden. De heldere warme stem van Natalie wordt op een rustige manier op de gitaar begeleid door Marc. Zondag afspraak om 20 uur.

gemeente-neemt-rode-kruisgebouw-weer-in-beheer

Gemeente neemt rode kruisgebouw weer in beheer

De eerste plannen zijn al meer dan twee jaar oud, maar nu wil het gemeentebestuur effectief werk maken van de uitbouw van een 'Huis van het Kind' in het gebouw van het Rode Kruis aan de Rode Kruisstraat. Daarvoor zijn verbouwingen nodig, mogelijk een extra verdieping. Daarom wil het gemeentebestuur het pand weer in eigen beheer nemen, nu is het nog in beheer van de vzw Steunpunt, een vereniging boven de lokale Rode Kruisafdeling. Uiteraard zal het Rode Kruis zijn werking daar blijven (…) Lees het hele bericht

astrounaute-met-nieuwe-cd-in-luchtfabriek

Astrounaute met nieuwe CD in Luchtfabriek

Vrijdag om 20.15 u presenteert Astronaute - de band rond Myrthe Luyten en Bert Hornikx - zijn nieuwe album ‘Circle’ in ZLDR Luchtfabriek. 5 jaar geleden was er al de EP ‘Myriad’ en in in 2015 het debuutalbum ‘Petrichor’. Astronaute speelde onder andere in de Botanique, AB, Depot en op Pukkelpop. ‘Circle’ is een verzameling van tien songs, verteld door drums, elektronica, gitaar en stem. Die vertrekken vanuit tegenstellingen, die je vindt in een ruzie met een geliefde of in de stilte tussen vraag en antwoord. Het zijn verhalen over loslaten, over liefhebben, over schoonheid en de donkere kanten van een bestaan. Tickets € 15, € 12 en € 9.

danny-elsen-heusdenaar-is-topcameraman

Danny Elsen: Heusdenaar is topcameraman

Op de benefietvertoning van 'Niet Schieten' was vanavond ook Danny Elsen te gast, de gerenommeerde cameraman die als 'director of photography' ook deze film weer perfect in beeld bracht. Danny is geboren en getogen in Heusden, maar werkt tegenwoordig vanuit Evere. Hij heeft al tientallen Belgische en Nederlandse topfilms op zijn palmares. Een kleine greep: De zaak Alzheimer, De Bloedbruiloft, Verlengd Weekend, Firmin, Windkracht 10, Loft, Wat mannen willen, De Premier, (…) Lees het hele bericht

publiek-onder-de-indruk-van-niet-schieten

Publiek onder de indruk van 'Niet Schieten'

Het is geen toeval dat de film 'Niet Schieten' in de eerste twee weken na zijn lancering voor een stormloop op de bioscopen heeft gezorgd. Ook de aanwezigen op de benefietavond in The Roxy Theatre waren onder de indruk van de film en de manier waarop het verhaal gebracht is. Het is niet op de eerste plaats het verhaal van de Bende van Nijvel, wel de manier waarop de familie van David Van De Steen het drama, de afloop en vooral haar machteloosheid ten opzichte van het geflopte onderzoek (…) Lees het hele bericht

een-steuntje-voor-kotk-en-deaf-devils

Een steuntje voor KOTK en Deaf Devils

In The Roxy Theatre liepen vanavond twee zalen bomvol voor de film 'Niet Schieten' van Sijn Coninx. Het ging om de jaarlijkse benefietvoorstelling van de Fifty-One Club West-Limburg. De leden van de serviceclub steunen daarmee telkens een ander goed doel. Deze keer is dat 'Bart goes Vasaloppet' voor Kom op Tegen Kanker. Bart Willems is zelf kankerpatiënt maar zijn behandeling slaat aan en ook blijft hij ondertussen sporten. Zo bereidt hij zich voor op de Vasaloppet 2019, (…) Lees het hele bericht

het-wonder-der-broden

Het wonder der broden

Van ver leken het op reuzenboleten, maar in werkelijkheid zijn het broden die aan de Sint-Janskapel zijn gedumpt. Of ze wonderbaarlijk zijn vermenigvuldigd door toedoen van Sint-Jan, is niet bevestigd. Alleen maar hopen dat de everzwijnen niet langs daar oprukken ...

vandaag-gezien-23-oktober-2018

Vandaag gezien

Het lijkt erop dat een glimworm en een mier elkaars gezelschap opzoeken, maar niets is wat het lijkt. (foto Jan Leijskens)

werkstraf-en-schadevergoeding-geeist-na-voetbalrel

Werkstraf en schadevergoeding geëist na voetbalrel

De voetbalwedstrijd Vrijheid Zolder - Turkse van 4 januari 2015, kreeg vandaag een staartje voor de rechtbank in Hasselt. De wedstrijd liep helemaal uit de hand door overtredingen en een vechtpartij, hij werd stilgelegd en de politie kwam massaal ter plaatse. Een speler van Zolder werd neergeslagen en kreeg schoppen. Hij heeft volgens zijn advocaat nog altijd last van gehoorschade en oorsuizingen. Van de dader - een man van 25 uit Beringen - wordt daarom een schadevergoeding van bijna 12.000 euro (…) Lees het hele bericht

laika-en-froe-froe-brengen-de-meester-en-margarita

Laika en Froe Froe brengen De Meester en Margarita

Nu donderdag om 20.15 u zijn Laika en Theater Froe Froe te gast in Muze met ‘De Meester en Margarita’. De voorstelling is gebaseerd op de roman die de Russische schrijver Boelgakov in één klap wereldberoemd maakte, weliswaar vele jaren na zijn dood. Laika en Theater FroeFroe bewerken de roman tot een actuele satire met een knipoog naar het Faust-verhaal en de Bijbel, waarin met hypocrieten, opportunisten en lafaards de vloer wordt geveegd. Maar de onbaatzuchtige liefde blijft overeind. Het is een visueel spectaculair verhaal met een grote cast acteurs en poppenspelers die het pakkend en in sneltreinvaart op de scene zetten. Tickets: €15/12/9.

het-weer-het-wordt-kouder-11

Het weer: het wordt kouder

Hogedrukinvloed ten westen en depressies ten noordoosten van onze streken, zorgen voor de aanvoer van vochtige zeelucht. Hierdoor domineren wolkenvelden de volgende dagen het weerbeeld. Dankzij de invloed van hogedruk blijft het, op wat motregen na, grotendeels droog. Tegen het weekend komt een depressie met bijbehorende storingen dichterbij met toenemende neerslagkansen. Het wordt dan ook gevoelig kouder met maxima net onder 10 graden.Vandaag domineert de bewolking, maar het is overwegend droog. De (…) Lees het hele bericht

nieuwe-winst-voor-berkenbos-united

Nieuwe winst voor Berkenbos United

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal blijft Berkenbos United het goed doen. Maandagavond versloeg het Goodfellas Bocholt met 6-9.

internetgazet-lezers-genieten-van-sisters-brothers

Internetgazet-lezers genieten van Sisters Brothers

Zowat 80 lezers van de Internetgazet genoten maandagavond in The Roxy Theatre in Koersel van de avant-première van 'The Sisters Brothers'. Na het welkomwoord kregen ze een deskundige toelichting bij de film door Johan Simons en daarna volgde een twee uur durende prent die zich afspeelt rond 1850. In de periode van de goldrush in de States gaan twee meedogenloze broers-huurmoordenaars op jacht naar een goudzoeker met een 'formule'. De bijwijlen rauwe film, overstijgt het oppervlakkige en voorspelbare van de klassieke westerns en regisseur Jaques Audiard geeft geregeld een knipoog naar de kijker. Vanaf nu in de bioscopen. (foto's Michiel Reynders)

eerste-zege-voor-olympia

Eerste zege voor Olympia

In het petanque heeft Olympia zijn eerste overwinning beet in de Vlaamse liga. Dat was voor de andere Olympia-ploegen de aanzet om ook te winnen. Trouwens, ook Boekt won weer. Vlaamse liga:de Singel Antwerpen - Boekt: 4-5 Olympia - Chapoo Zottegem: 7-21ste afdeling Limburg: Olympia A - Genenbos A: 6-3 Horizon A - Boekt A: 6-3 Genk B - Olympia B: 2-7 De Berk A - Boekt B: 6-32de afdeling Limburg:Oetervallei B - De Berk B: 7-2 Bocholt A - De Berk C: 7-2 Olympia C - Boekt C: 8-1

koen-strobbe-komt-woensdag-naar-de-bib

Koen Strobbe komt woensdag naar de bib

Nu woensdag om 20 uur is misdaadauteur Koen Strobbe te gast in de bibliotheek. Hij wordt er op de rooster gelegd door Stijn Meuris. Koen Strobbe is afkomstig uit Eversel. In het Sint-Franciscuscollege kreeg hij de smaak voor het schrijven te pakken. Later wierp hij zich met succes op een carrière in reclame en media. Hij trok naar de Franse Provence om er wijnbouwer te worden en vond daar verdere inspiratie om zich tot schrijver te ontpoppen. Daar legt hij zich ondertussen volledig op (…) Lees het hele bericht

de-verenigde-vrienden-vertolken-hoop-en-vrede

De Verenigde Vrienden vertolken hoop en vrede

Muziekliefhebbers worden op zaterdag 27 oktober om 19.30 u verwend door de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden. Die brengt dan haar jaarconcert in 't Kuipershof onder de noemer 'Geef 6/8'. Met mooie muziek wil de harmonie een boodschap uitdragen van hoop. Muziek verbindt immers gemeenschappen en brengt het goede in de mens naar boven, het raakt de zielt en ontroert over taal- en landsgrenzen heen. Op het podium verschijnen het groot- en jeugdorkest onder leiding van Kevin Absillis, (…) Lees het hele bericht

michael-bervoets-is-in-bloedvorm

Michael Bervoets is in bloedvorm

Nog enkele beelden van Michael Bervoets die gisteren voor eigen publiek mocht juichen in de cyclocross van Eversel. En zich zo ook kroonde tot kampioen van Limburg bij de junioren. Zijn prima vorm belooft in ieder geval veel goeds voor de komende koersen. Temeer omdat hij in deze prille fase van het seizoen nog groeimarge heeft.  Trouwens, ook Hanne Gevers uit Viversel mocht de kampioenentrui aantrekken, als provinciaal kampioen bij de eerstejaars nieuwelingen. (foto's Frederick Lemmens)

doorprikt-de-geknipte-sjerp

DOORPRIKT: De geknipte sjerp

Donderdag komt de gemeenteraad samen en de eerste zitting na de verkiezingen is altijd een beetje apart. Collega's weten dat ze over enkele maanden geen collega's meer zullen zijn, voor de voorzitter komt het einde stilaan in zicht, op de publieksstoelen zitten toekomstige raadsleden te popelen,... Ondertussen is ook het schepencollege bekend dat in januari de touwtjes in handen krijgt. Positief is alvast dat schepenen die aan het roer blijven voor een groot deel dezelfde bevoegdheden weer (…) Lees het hele bericht

kimberly-hamers-present-bij-de-europascouts

Kimberly Hamers present bij de Europascouts

De Europascouts hielden hun nationale leidingdag in Hélécine. Daar waren 140 leiders en leidsters uit alle 'takken' aanwezig. Vanuit Heusden-Zolder was Kimberly Hamers present, zij is leiding in de groene tak, bij de gidsen. Per tak was er tijd voor een spel en wat pedagogie. 's Avonds verzamelden ze rond een groot kampvuur voor de wake en er werd het RS-engagement van 2 Waalse voortreksters, Marie en Margaux, aangegaan. In maart volgt nog een nationaal leidingsweekend, waar ook al de voortrekkers en voortreksters worden verwacht.

de-toverfluit-bant-afval-van-school

De Toverfluit bant afval van school

In kleuterschool De Toverfluit gaan ze de strijd aan met het afval. Zo leren de kleuters om minder afval te gebruiken, dus geen folie, plastiek, brik of blik, enz. Ouders wordt gevraagd om koekjes in de koekjesdoos te doen en water in een hervulbare drinkbus. De school heeft nu mooie kleurrijke bordjes en bestek als alternatief voor wegwerpbordjes en bestek bij verjaardagen of feestjes. Zo krijgt elke klas een hele doos vol.

onvergetelijke-namiddag-voor-chiroleden

Onvergetelijke namiddag voor Chiroleden

Piepjonge en minder piepjonge leden van Chiro Zolder werden vanmiddag getrakteerd op een onvergetelijke namiddag in Tarzan & Jane en dat naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Chiro. Ze hebben zich alleszins te pletter geamuseerd en trakteerden ook de ouders nog toen ze hen kwamen afhalen. (meer foto's van Elke Polders)

veel-belangstelling-voor-reuzen-en-trage-wegen

Veel belangstelling voor reuzen en trage wegen

Er stond heel wat te gebeuren in Heusden-Zolder op deze Dag van de Trage Wegen. Louis Hauquier en Stefan Was begeleidden vanaf de niewe grenssteen aan de Koerselsebaan 28 wandelaars en 1 paard met kar voor een grenstocht van 10,5 km. Voor de fietstocht van 25 km over trage wegen daagden 48 tweewielers op. En daarnaast waren er nog 45 wandelaars voor het korte traject over de Galgenberg. Marcel Veltjen kreeg enkele tientallen toehoorders voor zijn reuzenverhalen. Nadien verzamelde heel wat volk voor (…) Lees het hele bericht

een-barbecue-midden-in-de-herfst

Een barbecue midden in de herfst ...

De kookmannen van KWB-Berkenbos hielden een barbecue, en dat in het tweede deel van de maand oktober. Ze bereidden een 5-tal gerechten waarmee ze de smaakpapillen van de echtgenotes konden strelen. Het dessert was al even zomers en met een 'afdronk' werd geklonken op wat de komende jaren misschien nog komen gaat ... (foto's Ludo Vanherle)

eversel-timo-kielich-en-shana-maes-aan-het-feest

Eversel: Timo Kielich en Shana Maes aan het feest

De B-veldrit in Eversel kreeg vandaag 38 deelnemers aan de start. Met Timo Kielich die eindigde in 54:47 won meteen ook de favoriet. Goed voor de titel van Limburgs kampioen. Tweede was Ingmar Uytdewilligen en derde Mathijs Wuyts.Bij de vrouwen elite namen 26 rensters de start. Shana Maes was de snelste in 39:41. De andere podiumplaatsen waren voor de Nederlandse Elodie Kuijper en Tinne Vermeiren. Brenda Kaczmarczyk mocht de provinciale kampioenentrui omgorden. Bij de junioren liet Michael Bervoets zijn supporters juichen, hij reed Arne Baers op afstand. Yannick Wuyts behaalde bij de nieuwelingen zijn eerste zege van het seizoen.

nascar-alon-day-winnaar-en-kampioen

NASCAR: Alon Day winnaar en kampioen

Voor de Israeli Alon Day zijn de finales van de NASCAR Whelen Euro Series op Circuit Zolder een feest geworden. Net als gisteren was hij vandaag de snelste in de allerlaatste race van het seizoen en heeft zich daarmee tot NASCAR-kampioen in de Elite 1 gekroond. En opnieuw was hij daarvoor onder meer in de slag met de Fransman Frédéric Gabillon (tweede) en Stienes Longin die in de slotrondes naast de piste belandde en daardoor op een derde plaats eindigde. Goed voor een vijfde plaats in het (…) Lees het hele bericht

heusden-b-en-kajoba-winnen

Heusden B en Kajoba winnen

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A met 73-67 verloren bij Soba Antwerpen A. In derde provinciale A verloor Zolder B van Stevoort E met 55-87. Heusden B ging met 46-75 winnen op Union Leopoldsburg B. In vierde B versloeg Kajoba Helchteren 2020 B met 61-46.

anadol-moet-tevreden-zijn-met-gelijkspel

Anadol moet tevreden zijn met gelijkspel

In de tweede provinciale A bleef Anadol thuis op een 2-2 steken tegen Lindelhoeven VV. In 2 B verloor Bolderberg met 3-0 bij Bregel Sport.

verlies-voor-sk-06-1

Verlies voor SK 06

In de vierde provinciale A verloor SK Heusden 06 met 3-2 in BS Sport Berbroek-Schulen.

kvv-blijft-maar-gaan

KVV blijft maar gaan

In de derde provinciale van het voetbal blijft de sneltrein van KVV Heusden-Zolder maar voortrazen. Nu werd Hamont met 2-5 ingeblikt waardoor KVV leidt met 24 op 24.

leerlingen-van-de-brug-op-openluchtklassen

Leerlingen van De Brug op openluchtklassen

De zesdeklassers van VLS De Brug zijn vanmiddag met de trein aangekomen in de provincie Luik voor hun zesdaagse openluchtklas. Het is al de 38ste keer dat de school zo'n openluchtklas organiseert en de 9de keer op dezelfde locatie: Château d' Insegotte, vergelijkbaar met kasteel Meylandt, in Filot-Hamoir. 34 leerlingen en 6 begeleiders blijven daar tot vrijdag. Ze zullen er de omgeving verkennen, wat bijleren over de rijke geschiedenis van het domein. Heel wat muzische (…) Lees het hele bericht

weer-een-waterlek-in-zolder

Weer een waterlek in Zolder

In de Sluisbamd is er gisteravond laat weer een lek in de waterleiding geweest. De brandweer kwam ter plaatse, technici van De Watergroep hebben het lek gedicht. Eerder op de avond was de brandweer ook al uitgerukt naar de Rijkelstraat. Daar was een brandje ontstaan in een heikant. Toen de brandweer ter plaatse kwam, smeulde het nog wat.

vandaag-gezien-21-oktober-2018

Vandaag gezien

Het leven kan hard zijn, zeker in de natuur. Zo trof Gust Put vanmorgen onder zijn tuintafel een spin die een rups langzaam aan het verorberen was.

zolder-bezorgt-as-een-slechte-avond

Zolder bezorgt As een slechte avond

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A met 81-68 verloren van Black Sheep Diepenbeek A. In derde B won Zolder C met 65-89 bij As A. En ook in vierde A moest As C voor de bijl, daar won Zolder Z met 54-63. In vierde B versloeg ook Zolder E As B met 36-86. De dames van Zolder verloren dit weekend met 44-45 van Gems Diepenbeek C.

eentje-uit-siberie

Eentje uit Siberië ...

Het aantal te ringen vogels is fel teruggelopen, de ringers hebben hun capaciteit dan ook teruggeschroefd. Deze Siberische tjiftjaf is wel nog een speciale. Hij lijkt op onze tjiftjaf, maar is minder geel en groen. Onze tjiftjaf roept zijn eigen naam en is één van de eerste die de lente aankondigt ... daar moeten we wel nog wat maanden op wachten. (foto Stefan Was)

collegeleerlingen-present-op-industrial-night-run

Collegeleerlingen present op Industrial Night Run

Op en rond be-MINE in Beringen werd zaterdagavond de Industrial Night Run betwist. En zoals het de jongste jaren een traditie geworden is, was ook nu weer een stevige delegatie van het Sint-Franciscuscollege present. 't Was nochtans geen klein bier, een loopwedstrijd dwars door de oude mijngebouwen en over de terril, met speciale belichting en rook- en geluidseffecten. Alles samen een uniek gebeuren, dat uit zijn voegen is gebarsten. Zodanig dat volgend jaar de start wordt gegeven in het Mijnstadion.

meer-dan-230-renners-aan-de-start-in-eversel

Meer dan 230 renners aan de start in Eversel

De eerste dag van de Bèr Sjap Classic veldrijden in Eversel was alvast een voltreffer met meer dan 230 renners aan de start. Bij de 12-jarigen kwamen er 39 renners aan de start. Xander Danckaarts was de snelste. Bij de 13-jarigen eindigde Axel Van Den Broek als eerste van 34. Ook 34 deelnemers bij de 14-jarigen, daar was Willem Janssens de snelste. De winnaars bij de meisjes waren Noor Vandendijck (12-jarigen), Emma Szekely (13-jarigen), Jade Hilven (14-jarigen). Bij de miniemen wonnen Kobe Nouwen ( 8 (…) Lees het hele bericht

race-van-morgen-allesbeslissend-in-nascar

Race van morgen allesbeslissend in NASCAR

De eerste race van de Euro NASCAR finale op Circuit Zolder is vandaag gewonnen door de Israeli Alon Day in een Toyota van Caal Racing. Daarmee neemt hij meteen de leiding in het kampioenschap over en dat maakt het voor morgen extra spannend. Na een bijzonder intense race versloeg Day Stienes Longin in de Chevrolet Camaro van het Limburgse PK Carsport team met iets meer dan een seconde. Frederic Gabillon, nog een Toyota-rijder, eindigde derde en houdt daarmee zijn titelkansen gaaf. De andere (…) Lees het hele bericht

vlaamse-schutterswedstrijd-bij-sint-barbara

Vlaamse schutterswedstrijd bij Sint-Barbara

Bij de doelschuttersvereniging Sint-Barbara had vanavond een Vlaamse schutterswedstrijd plaats. Daarvoor daagden heel wat deelnemers uit de verre omgeving op. Daarbij komt het erop aan om met drie pijlen vanop 18 meter een zo hoog mogelijke score te realiseren.(foto's Kristof Cuppens)

dames-rc9-blijven-ongeslagen

Dames RC9 blijven ongeslagen

Bij rugbyclub 9 verloren de U16 met 116-0 van Antwerpen, ze traden dan ook aan met slechts 10 spelers. Beter verging het de dames. Zij versloegen Walferdange uit Luxemburg met 37-28. Het was een spannende gelijkopgaande wedstrijd, maar door te strijden tot de laatste minuut wonnen de RC9 dames hun vierde competitiematch op rij en ze staan dus op een gedeelde eerste plaats.

jonge-poes-gedumpt-bij-glascontainer

Jonge poes gedumpt bij glascontainer

Gisteravond in het donker hebben onbekenden een jonge poes gedumpt aan de glascontainer in de Knaepenstraat. Buurtbewoners hoorden een emmer vallen, zagen een man de emmer oprapen en er vervolgens snel met een auto vandoor gaan. In de struiken was geritsel te horen. Vanmiddag zat de poes mee te eten met de kip in het kippenhok. Ondertussen heeft ze zich droog genesteld in het hok met hout. Als adoptieouders zich geroepen voelen of de toekomstige schepen van dierenwelzijn op zoek is naar een mascotte, ... ze zijn welkom bij Kris Vanbilsen, kris[!]icservice.be.

chiro-zet-viering-feestjaar-in-bij-tarzan-en-jane

Chiro zet viering feestjaar in bij Tarzan en Jane

Chiro Zolder bestaat dit werkjaar 75 jaar en zo'n bijzonder jubileum moet uiteraard flink gevierd worden: heel het jaar door met grote en kleine activiteiten. Morgen wordt het feestjaar ingezet met een knaller. De zondagse chironamiddag vindt immers niet plaats aan de Jogem, maar heel de groep trekt naar Tarzan & Jane: met 220 leden en 36 leiders. En de ongetwijfeld nieuwsgierige ouders worden getrakteerd op een hapje en drankje wanneer ze hun kinderen komen afhalen, zo kunnen ze mee (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-20-oktober-2018

Vandaag gezien

Hopelijk hebben de bestuurders van de vele Amerikaanse 'bakken' die vanmorgen vroeg al op weg waren naar 't circuit, even opzij gekeken. Boven de vijvers van Terlaemen konden ze getuigen zijn van een schitterende 'sunset'. (foto DronePartner)

neos-speurt-naar-de-geheimen-van-stonehenge

Neos speurt naar de geheimen van Stonehenge

Neos Heusden-Zolder bezocht in het Gallo-Romeins museumde boeiende tentoonstelling over Stonehenge in Engeland. Recent onderzoek leert dat deze mysterieuze stenen cirkel wel eens een begraafplaats en een eerbetoon aan de voorouders kan zijn. Een deskundige gids leidde het gezelschap langs foto’s, video’s en artefacten doorheen 8000 jaar geschiedenis. Toch bleef na het bezoek het mysterie nog overeind. (foto Trudo Groffi)

grote-dag-voor-whispering-sons

Grote dag voor Whispering Sons

Vandaag is een belangrijke dag voor de band Whispering Sons. Hun grote debuutalbum 'Image' ligt in de winkel en daaraan koppelen ze straks in een uitverkochte AB-club een concert. Twee jaar geleden won Whispering Sons Humo's Rock Rally met een genre dat omschreven wordt als postpunk, een genre waarvoor ze de mosterd vaak haalden in de platenkasten van hun ouders die volgestouwd zaten met Joy Division, Sisters Of Mercy en Bauhaus. En hoewel de leden ondertussen allemaal in (…) Lees het hele bericht

klacht-bij-rechtbank-over-verloop-verkiezingen

Klacht bij rechtbank over verloop verkiezingen

Er is een klacht ingediend over het verloop van de verkiezingen in Heusden-Zolder. Een bijzitter heeft bij de rechtbank een klacht ingediend over gebeurtenissen in één van de stemlokalen in Heusden. Bijna alle personen die in het lokaal de dienst uitmaakten, waren van Turkse origine en het Turks werd er geregeld als voertaal gebruikt. Er werd toegelaten dat meerdere personen samen in het stemhokje gingen, terwijl dat elders verboden was. Bovendien bleek volgens de klacht dat (…) Lees het hele bericht

trage-wegen-wandelen-fietsen-en-reuzen

Trage Wegen: wandelen, fietsen en reuzen

Morgen is de Dag van de Trage Wegen. Het weer belooft uitstekend te worden voor fietsers en wandelaars. Die kunnen bovendien uit een heel programma kiezen. Er is een korte wandeltocht van 3,5 km over de Galgenberg, met vertrek om 15 uur aan ZLDR Luchtfabriek. De langere wandeltocht van 10,5 km ‘langs de grens van je gemeente’, vertrekt om 13 uur op de hoek Helderbeekstraat-Koerselsebaan. Fietsers worden om 14 uur aan ZLDR Luchtfabriek verwacht voor een tocht van 25 km ‘langs (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-349

De kijk van Richie

Grootouders en kleinkinderen ...

gelijkspel-voor-berkenbos-1

Gelijkspel voor Berkenbos

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal heeft ll Tartufo een 5-0 forfaitzege behaald tegen Goodfellas Bocholt. Berkenbos United kwam met 3-3 terug van bij Genea '80 Lummen.

ll-si-speelt-gelijk-in-zutendaal

LL SI speelt gelijk in Zutendaal

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft Futsal LL SI Heusden-Zolder vrijdagavond 2-2 gelijkgespeeld bij Lindenhof Zutendaal. Een kostbaar punt voor LL SI.

ozan-bozdag-draait-op-afterparty-in-muze

Ozan Bozdag draait op afterparty in Muze

Morgenavond presenteert MUZE in de balzaal een gratis afterparty met Ozan Bozdag. Vanaf 22 uur, na de show van MAUTIV, duikt deze geniale muzikant in zijn archief en gooit de fijnste grooves en de beste electronica op de draaitafel. Ozan is trouwens een goede bekende in Heusden-Zolder. Als bassist speelde hij bij Harmonie De Heidegalm en The Muze Jazz Orchestra. Nu is hij vooral bekend als muzikaal brein bij Oscar And The Wolf. De afterparty duurt tot 1 uur. Trouwens, voor de show van MAUTIV - die om 20.15 u begint - zijn nog kaartjes te koop aan de avondkassa. (foto Koen Bauters)

cultuurprijs-eikenloof-gaat-naar-paul-boutsen

Cultuurprijs Eikenloof gaat naar Paul Boutsen

In Muze heeft Paul Boutsen vanavond de driejaarlijkse cultuurprijs het Eikenloof gekregen. Hij haalde het van een hele sterke concurrentie van figuren uit de cultuurwereld. Paul Boutsen vecht al meer dan 30 jaar voor het behoud en de valorisatie van de mijngebouwen. Dat doet hij onder meer via organisaties als Het Vervolg en Coalface. Maar het gaat om meer dan gebouwen alleen, het gaat om de integratie van de nieuwe functies in de hele mijnomgeving, met zijn patrimonium, infrastructuur, (…) Lees het hele bericht

volop-spelen-in-uniform-in-beekbeemden

Volop spelen in uniform in Beekbeemden

Ook in Beekbeemden gaven de leden van de jeugdbewegingen er vandaag een extra lap op. Ze toonden hoe zij zich amuseren en creatief spelen. (foto An Vanoppen)

dag-van-de-jeugdbeweging-in-de-brug

Dag van de Jeugdbeweging in De Brug

Ook in lagere school De Brug tellen ze heel wat leden van jeugdbewegingen. Dat werd vandaag nog maar eens duidelijk. (foto Inge Vreys)

twee-dagen-lang-veldrijden-in-eversel

Twee dagen lang veldrijden in Eversel

Dit weekend is Eversel weer in de ban van het veldrijden, want wielerclub Berg-Op organiseert twee dagen lang cyclocrossen. De Bèr Sjap Classic speelt zich af in de buurt van de manège en ook dit jaar zorgen de parcoursbouwers weer voor spektakel. Morgen begint het al om 10 uur en worden de miniemen en aspiranten verwacht voor koersen in de verschillende leeftijdscategorieën. Blikvanger wordt de nieuwe gentlemen's cross om 16 uur waaraan iedereen mag deelnemen, en die (…) Lees het hele bericht

burgemeester-wordt-zelf-gemeenteraadvoorzitter

Burgemeester wordt zelf gemeenteraadvoorzitter

Tijdens de volgende legislatuur zal burgemeester Mario Borremans zelf ook de gemeenteraden leiden als voorzitter. De afgelopen zes jaar was Marc Swevers van Open VLD de voorzitter, hij behoorde eerst tot de meerderheid, maar stelde zich in het laatste jaar als opposant op. Met zelf het voorzitterschap in handen te nemen, manifesteert de burgemeester zich uitdrukkelijker als leider van de ploeg. Hij moet wel via een acte worden voorgedragen. Wellicht ongewild wordt daarmee een kleine besparing gerealiseerd, want de gemeenteraadsvoorzitter krijgt (maximaal) dubbel presentiegeld, de burgemeester krijgt sowieso geen zitpenning.

nascar-met-wauters-boonen-en-rik-ceyssens

NASCAR met Wauters, Boonen en ... Rik Ceyssens

Dit weekend baadt Circuit Zolder weer in een Amerikaans sfeertje tijdens de NASCAR Whelen Euro Series. De Finale van de NASCAR Whelen Euro Series is een van de spectaculairste races van het jaar. Met een open pitwalk, een publieke start grid en een festival vol typisch Amerikaans entertainment. Op sportief vlak biedt deze editie een verrassing. Koen Wauters start immers in de pro-klasse (Elite 1), hij vervangt in het PK Carsport Team de geblesseerde Anthony Kumpen. Na zijn debuut hoopt PK Carsport (…) Lees het hele bericht

college-telt-veel-leden-van-jeugdbewegingen

College telt veel leden van jeugdbewegingen

Onder meer met een ontbijt, maar ook met dansjes en typische jeugdbewegingsspelletjes werd in het Sint-Franciscuscollege de Dag van de Jeugdbeweging gevierd. En te oordelen aan het aantal deelnemers en leerlingen in uniform, zijn de jeugdbewegingen nog lang niet aan het eind van hun verhaal.

jeugdbewegingen-present-in-springplank

Jeugdbewegingen present in Springplank

Op deze Dag van de Jeugdbeweging waren de leden van chiro, scouts, enz. ook in De Springplank in uniform present. (foto Jan Aerts)

the-sisters-brothers-de-winnaars-zijn

The Sisters Brothers: de winnaars zijn ...

De belangrijkste filmprijs die regisseur Jacques Audiard tot nu toe won, was de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes in 2005. Dat was het juiste antwoord op onze wedstrijdvraag. Heel veel lezers wisten het goede antwoord. Het lot heeft deze winnaars aangeduid, zij mogen met twee naar de avant-première van 'The Sisters Brothers' maandagavond in The Roxy Theatre: Kristof Was, Els Vanherle, Pauline Driesen, Vahide Gul, Luana Pacotti, Lennie Van Genechten, Greet Wertelaers, Arno Barzan, Peter Swinnen en Christophe Jaemers.

het-weer-zonnig-weekend-3

Het weer: zonnig weekend

De kern van een hogedrukgebied komt in het weekend over ons land te liggen. Wolkenvelden zijn hierdoor minimaal en de zon krijgt flink wat ruimte. Er wordt echter koele lucht vanuit het noordoosten aangevoerd, waardoor de temperaturen niet erg hoog uitkomen en vooral de nachten worden flink koud. Na het weekend wordt de luchtstroming noordwest met aanvoer van gestoorde en vochtige lucht. Het wordt dan kouder en wisselvallig met toenemende neerslagkansen.Vandaag maken talrijke wolkenvelden in de ochtend (…) Lees het hele bericht

premiere-theatertournee-koen-buyse-boenk-erop

Première theatertournee Koen Buyse boenk erop

In een zo goed als volgelopen Muzeschouwburg beleefde Koen Buyse de première van zijn nieuwe programma '‘My Works, Classics & Heroes’. Dat bevat een reeks klassiekers die een invloed hebben gehad op zijn repertoire maar evenzeer eigen Zornik-werk in een nieuw kleedje. Hij staat immers op het podium met alleen een gitaar en ondersteund door een toetsenist die af en toe de trompet vastneemt. Het was een sfeervol concert, waarbij de zaal muisstil luisterde naar de glasheldere zang van Buyse, tussendoor gelardeerd met droge humor en verwijzingen naar zijn rebelse (muziek)periode. Koen Buyse jongleert met zijn gitaar en speelt met de repeater. Zijn première eindigde op een staande ovatie. (foto's Frans Morawski)

bevoegdheden-zijn-verdeeld-sp-a-splitst-mandaat

Bevoegdheden zijn verdeeld, sp.a splitst mandaat

Witte rook vanavond, de schepenen en bevoegdheden liggen nu vast. Mario Borremans (GOED) behoudt als burgemeester alles wat met veiligheid en preventie te maken heeft zoals politie, brandweer, civiele bescherming, ... ook is hij verantwoordelijk voor communicatie en neemt jumelages erbij. Marleen Hoydonckx (GOED) behoudt cultuur en onderwijs en krijgt ook toerisme erbij. Dirk Schops (GOED) wordt bevoegd voor jeugd, senioren, buitenschoolse kinderopvang, participatie, personeel en ICT. Lode Schops (GOED) (…) Lees het hele bericht

maaskeien-duiden-de-grenzentocht-aan

Maaskeien duiden de Grenzentocht aan

Grote maaskeien sieren nu onze Grenzentocht. Met de hulp van de gemeentediensten zijn deze stenen - samen ongeveer 6 ton - vandaag op 4 plaatsen gezet. Het gaat om plaatsen waar de meerjarentocht zal starten of eindigen. Initiatiefnemers Louis Hauquier en Stefan Was poseren fier aan de Galgenbergop Lindeman. Nu zondag om 13 uur stipt vertrekken de wandelaars voor de Dag van de Trage Wegen aan de hoek Koerselsebaan-Helderbeekstraat. Ze wandelen dan iets meer dan 10 km over-de-grens. De foto (…) Lees het hele bericht

hangjongeren-filmen-hoe-ze-fiets-vernielen

Hangjongeren filmen hoe ze fiets vernielen

Deze namiddag was een voorbijganger aan ZLDR Luchtfabriek getuige hoe een groepje hangjongeren een damesfiets aan het vernielen was. 1 jongen - met een agressief taaltje - gooide de fiets van de trappen en ondertussen filmden de anderen hoe de fiets werd gemolesteerd. Nadien lieten ze de vernielde fiets achter naast de ingang van de luchtfabriek. De jongste tijd klagen alsmaar meer bezoekers van de groepjes jongeren die daar tot 's nachts rondhangen.

veel-interesse-voor-parade-van-nascar-bolides

Veel interesse voor parade van NASCAR-bolides

De deelnemers aan de NASCAR zijn in de late namiddag in karavaan van het Circuit naar het centrum van Zolder gereden. De parade eindigde in een static show op het Heldenplein Onderweg was ook heel wat belangstelling maar vooral aan het gemeentehuis kwamen nogal wat fans opdagen. Er zijn heel wat foto's en selfies gemaakt en handtekeningenjagers kwamen ook aan hun trekken. (meer foto's van Michiel Reynders)

leerlingen-actief-in-heel-wat-sectoren

Leerlingen actief in heel wat sectoren

De leerlingen van het Sint-Franciscuscollege waren vandaag in zowat alle sectoren aan de slag tijdens YOUCA-day. Niet alleen zamelden ze zo een mooie som in voor jongerenprojecten in het zuiden. Ze deden ook heel wat ervaringen op, die zullen morgen ongetwijfeld druk besproken worden. (meer foto's)

een-feestelijke-dag-voor-de-jeugdbewegingen

Een feestelijke dag voor de jeugdbewegingen

Morgen is het de dag van de jeugdbeweging. Traditiegetrouw gaan alle leden van jeugdbewegingen dan in uniform naar school of het werk. In Heusden-Zolder bezorgen ieder weekend meer dan 150 enthousiaste leiders en leidsters kinderen en jongeren een leuke tijd. Er valt morgen dan ook heel wat te beleven. Het Sint-Franciscuscollege krijgt weer de allures van een kampplaats met morgenvroeg een groot ontbijt op de speelplaats. De jeugdraad deelt repen fairtrade chocolade uit. Team Jeugd lanceert (…) Lees het hele bericht

wie-kent-de-vloeistofgooier

Wie kent de vloeistofgooier?

De politie doet een oproep in verband met de 'vloeistofgooier' op een bus van De Lijn. Het gaat om feiten van woensdag 27 juni, omstreeks 18.20 u gooide aan de bushalte bij het Sint-Franciscusziekehuis een man een vreemde vloeistof naar de buschauffeur. Op camerabeelden vanuit de bus is de dader duidelijk te zien. De politie vermoedt dat de man uit de omgeving is en vraagt of iemand hem kent. Tips zijn welkom bij de politie Heusden-Zolder tel 011 45 01 11 of PZ.heusden-zolder[!]police.belgium.eu .

inbrekers-aan-de-haal-met-hoeveelheid-kleingeld

Inbrekers aan de haal met hoeveelheid kleingeld

Vannacht is een inbraak gebeurd in Den Lavaar aan het Marktplein. Met een breekijzer werd de toegangsdeur geforceerd waarna de inbreker(s) binnendrong(en). Binnen waren ze alleen maar geïnteresseerd in geld. Ze namen een lading kleingeld mee. Wie in de komende periode wordt geconfronteerd met iemand die een grote hoeveelheid kleingeld wil wisselen of gebruiken, belt best meteen de politie

168-sfc-leerlingen-aan-het-werk-op-youca-dag

168 SFC-leerlingen aan het werk op YOUCA-dag

Vandaag is het YOUCA-dag. Leerlingen van de middelbare scholen zijn dan een dag aan het werk in bedrijven, instellingen, scholen, bij het gemeentebestuur, in rusthuizen, enz. Hun loon - minstens 50 euro - gaat naar een goed doel voor jongeren in het zuiden. Het Sint-Franciscuscollege heeft liefst 168 leerlingen die vandaag verspreid in de streek aan de slag zijn. Eentje is zelfs in de lucht aan het werk als stewardess.

morgen-wordt-cultuurprijs-eikenloof-uitgereikt

Morgen wordt cultuurprijs Eikenloof uitgereikt

Morgenavond om 18u30 wordt in CC Muze het Eikenloof uitgereikt, de driejaarlijkse cultuurprijs van de gemeente Heusden-Zolder. De afgelopen periode hebben inwoners en verenigingen een aantal verdienstelijke personen genomineerd: Tom Beets (o.m. blokfluitensemble Flanders Recorder Quartet), Paul Boutsen (o.m. Het Vervolg/COALFACZ), Lieven Cambré (saxofonist, componist), Reg Carremans (beeldend kunstenaar), Rocco di Turi (gitarist, zanger), Theo Dirix (schrijver, Vesalius liefhebber en (…) Lees het hele bericht

the-sisters-brothers-wedstrijd-loopt-nog-24-uur

The Sisters Brothers: wedstrijd loopt nog 24 uur

Onze actie rond de avant-première van de film 'The Sisters Brothers' loopt nog 24 uur. Tot morgenvroeg 8 uur heb je de tijd om de wedstrijdvraag te beantwoorden en samen met lezers van de Internetgazet Heusden-Zolder, Beringen, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg maandagavond in The Roxy Theatre in Koersel te genieten van de spannende western.

straks-parade-van-nascarwagens-naar-zolder-centrum

Straks parade van Nascarwagens naar Zolder-Centrum

Dit weekend beleeft Circuit Zolder één van zijn hoogtepunten van het seizoen met de American Festival NASCAR Finals. En zoals dat ook het geval is met de andere topraces zoals de 24 uur en de Truck Grand Prix rijden straks de deelnemers weer in een parade door Zolder. Ze vertrekken begeleid en in karavaan om 16 uur op het Circuit om even later op het Heldenplein aan te komen. Daar kunnen de fans ruim twee uur lang foto's nemen en handtekeningen verzamelen. Om 18u30 zet heel het circus zich terug in beweging richting circuit. (foto Tony Sempels)

zilver-voor-belgian-lions-en-ferre-vanderhoydonck

Zilver voor Belgian Lions en Ferre Vanderhoydonck

De Belgische U18 3x3, met Ferre Vanderhoydonck, heeft woensdagavond de zilveren medaille gewonnen op de Olympische Spelen voor de jeugd in Buenos Aires. Na een overwinning tegen Slovenië in de halve finale eerder vandaag, speelden ze tegen het gastland Argentinië de finale. De Lions moesten het niet alleen opnemen tegen hun tegenstander, maar ook tegen de 1.000 supporters die het thuisland luidkeels aanmoedigden. Zaterdag om 18 uur landen onze helden in Zaventem.

laureaten-van-onze-vakantiefotowedstrijd-bekroond

Laureaten van onze vakantiefotowedstrijd bekroond

Tijdens een stijlvolle receptie in Den Lavaar zijn woensdagavond de prijzen uitgereikt van de vakantiefotowedstrijd 2018 van de Internetgazet. De laureaten werden niet alleen verwend door gastheer Patrick Liefsoens, ze kregen ook mooie prijzen. De hoofdprijs was voor Lieze Bielen met een foto uit het Yellowstonepark. Zij kreeg van Raf Coomans van Auva een Sony Xperia smartphone. Gert Bex (foto Istrië) en Jos Willems (foto Monument Valley) mogen elk met twee van een steengrillmenu (…) Lees het hele bericht

bibliotheek-heeft-een-taalpunt-nederlands

Bibliotheek heeft een Taalpunt Nederlands

In de bibliotheek is vanmiddag het Taalpunt Nederlands geopend. Dat is een aangepaste collectie voor nieuwkomers of anderstaligen die Nederlands willen leren of oefenen, of voor Nederlandstaligen die in hun moedertaal beter willen leren lezen en schrijven. De bib werkt daarvoor samen met het Agentschap Integratie en Inburgering. Het nieuwe initiatief werd toegelicht door Alice Verraest van de bib en schepen Marleen Hoydonckx.  In het aanbod zitten onder meer cursussen met audio, oefenmaterialen, (…) Lees het hele bericht

volop-ravotten-tijdens-de-week-van-het-bos

Volop ravotten tijdens de Week van het Bos

Het thema van de Week van het Bos dit jaar is ‘ravotten’. Spelen en op avontuur gaan in en tegelijk respect opbrengen voor de natuur, gaan immers hand in hand. Aan het Domherenhuis ontvangt Limburgs Landschap de komende weken meer dan 700 leerlingen uit de gemeente. Zij gaan er de kleuren van ‘Het Regenboogpad’ verkennen, een schatkist (…) Lees het hele bericht

het-weer-het-wordt-kouder-10

Het weer: het wordt kouder

De hoge temperaturen blijven de volgende dagen niet aanhouden, met aanvoer van koelere lucht uit het noorden. Bovendien zorgt de nabijheid van een front voor vrij veel (hoge) bewolking, maar het blijft droog. Vanaf vrijdag brengen hogedrukinvloeden opnieuw zonnig en droog weer. Na het weekend komt een noordwestelijke luchtstroming op gang met de aanvoer van onstabiele en vochtige lucht. Het wordt dan flink kouder en wisselvallig met toenemende neerslagkansen.Vandaag is het vrij zonnig en de maxima liggen (…) Lees het hele bericht

meer-blanco-stemmen-dan-in-2012

Meer blanco stemmen dan in 2012

In het totaal zijn vorige zondag in Heusden-Zolder 22892 van de 24989 kiesgerechtigden komen stemmen, dat is 91,6 %. Dat betekent dat bijna 2100 kiezers zijn weggebleven, hoeveel daarvan een geldige reden hadden is niet duidelijk. Er zijn 22.019 geldige stemmen uitgebracht, 873 mensen stemden blanco. De opkomst is perfect vergelijkbaar met 2012, toen ging het om 91,48 % van de kiesgerechtigden. Maar deze keer hebben meer mensen blanco gestemd, in 2012 waren het 625 of 2,85 %.

neos-op-wandel-in-herkenrodebos

NEOS op wandel in Herkenrodebos

Zoals elke maand trok Neos Heusden-Zolder erop uit. Deze keer konden de leden genieten van een heerlijk weertje en een prachtige wandeling in het Hasseltse Herkenrodebos, de groene long van Hasselt. Op 14 november voert de volgende wandeling door het Lanklaarbos. (foto Trudo Groffi)

rocco-cagliostro-is-beste-pizzabakker

Rocco Cagliostro is beste pizzabakker

Op de internationale PizzAwards in Napels is Genkenaar Rocco Cagliostro, de pizzabakker van Il Tartufo in de Guido Gezellelaan in Heusden, in de prijzen gevallen. Hij kreeg de award voor de 'Meest talentvolle Italiaanse pizzabakker in het buitenland'. Dat is niet helemaal een verrassing want de afgelopen jaren viel Rocco al verschillende keren in de prijzen. Het zal misschien verbazen, maar er zijn geen pizza's gebakken tijdens de wedstrijd. De prijzen werden toegekend op basis van (…) Lees het hele bericht

college-staat-stil-bij-kans-armoede

College staat stil bij (kans)armoede

Het is vandaag de Dag van Verzet tegen (kans)Armoede. Op heel wat plaatsen hangen geknoopte witte lakens uit het raam als symbool van verzet. Ook in Heusden-Zolder is dat een actueel thema met meer dan 1 kind op 5 dat in kansarmoede wordt geboren. Het Sint-Franciscuscollege gaat niet voorbij aan de problematiek. Leerlingen van de eerste graad ondertekenen affiches. Alle leerlingen kregen tijdens de pauze een kop warme chocomelk en in de godsdienstlessen wordt het thema 'armoede' uitgebreid besproken.

vandaag-gezien-17-oktober-2018

Vandaag gezien

Een combinatie van koele nachten en warme dagen levert in deze tijd van het jaar prachtige ochtendbeelden op. (foto's Roger Convents)

5-jaar-cel-voor-kalasjnikov-in-auto

5 jaar cel voor Kalasjnikov in auto

De rechtbank heeft drie jonge Antwerpenaren veroordeeld tot zware celstraffen, twee van hen zijn op 1 december vorig jaar in de Nieuwstraat in Zolder door de politie betrapt met een geladen kalasjnikov en bivakmutsen in de auto. Achteraf bleek dat ze plannen hadden voor een overval op een gokkantoor. De hoofdbeschuldigde kreeg 5 jaar celstraf. De andere man in de auto kreeg vier jaar cel. Een derde medeplichtige - die niet in de auto zat - kijkt tegen 18 maanden cel op. De drie waren niet aan hun proefstuk toe en zijn al eerder veroordeeld voor overvallen, diefstallen, geweld en drugszaken.

les-soeurs-met-vierde-winkel-in-maastricht

Les Soeurs met vierde winkel in Maastricht

De Heusdense zusjes Hendrickx van Les Soeurs openen deze maand al hun vierde winkel. Na Hasselt, Knokke en Antwerpen, slaan ze nu hun tenten op in Maastricht. Een eerste stap over de grens dus, en dat is niet toevallig want Maastricht is na Amsterdam de tweede beste winkelstad van Nederland. Clio, Jules en Kay zijn dan ook erg benieuwd hoe hun eigentijdse juwelen, accessoires, kleding- en interieurstukken daar zullen onthaald (…) Lees het hele bericht

ferre-met-de-lions-naar-halve-finale

Ferre met de Lions naar halve finale

De jonge Belgian Lions, met Ferre Vanderhoydonck, hebben weer een dijk van een wedstrijd gespeeld op de Olympische jeugdspelen in Buenos Aires. Ze wonnen hun kwartfinale met 21-10 tegen Brazilië. Morgen spelen ze dus de halve finale, om 16.50 u tegen Slovenië. Bij verlies spelen ze even later om brons, bij winst om 18.55 u voor goud.

donderdag-overleg-over-schepencollege

Donderdag overleg over schepencollege

Het is nog even wachten om te weten welke schepen in Heusden-Zolder welke bevoegdheid zal krijgen. Gisteren hebben de partijen al een kort overleg gehad. Ieder is nu apart bezig met de dossiers te bekijken en zijn prioriteiten en wensen naar voor te schuiven. Donderdag gaan ze opnieuw samenzitten en het is de bedoeling dan tot een invulling van het schepencollege te komen.

expo-100-jaar-na-de-wapenstilstand

Expo 100 jaar na de Wapenstilstand

Van 27 oktober tot 17 november loopt in de bibliotheek de tentoonstelling 'Heusdenaren in Vlaamse Velden: ervaar hun Eerste Wereldoorlog', in samenwerking met de Heemkundige Kring Heusden. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werden in Heusden 134 van de 1968 inwoners opgeroepen om ons land te verdedigen tegen de Duitse inval. De expo laat je de oorlog ervaren door hun ogen. Er is een loopgracht nagebouwd met authentieke materialen en je vindt er ook het gerei en de (…) Lees het hele bericht

koen-buyse-nieuwe-programma-in-premiere-in-muze

Koen Buyse: nieuwe programma in première in Muze

Opnieuw een première voor CC Muze, nu donderdag brengt Koen Buyse zijn programma 'My works, classics & heroes' voor het eerst op het podium. Als kind van de jaren '80 werden zijn eigen nummers tien jaar later sterk beïnvloed door Faith No More, Oasis, Guns ‘n Roses, maar ook Johny Cash en Tom Petty. Met Zornik ging hij op tournee met Muse, stond 3 keer op Werchter, 5 keer op Pukkelpop en maakte 7 full albums. ‘My Works, Classics & Heroes’ wordt een boeiende reis langsheen de kronkelige, mooie en soms donkere muzikale gedachten van Koen. Eigen songs en klassiekers van zijn helden worden op een pure, onversneden en eigen wijze gebracht. De essentie met alleen maar een gitaar, piano en een stem... Tickets € 18, € 15, € 12.

vandaag-gezien-16-oktober-2018

Vandaag gezien

Indian summer of zachte herfst? In de Bolderbergse natuur vloeit het naadloos in elkaar over. (foto's Jan Leijskens)

win-tickets-voor-the-sisters-brothers-in-roxy

Win tickets voor 'The Sisters Brothers' in Roxy

The Roxy Theatre in Koersel nodigt op maandag 22 oktober 20 lezers van Internetgazet Heusden-Zolder uit voor de avant-première van The Sisters Brothers, een erg leuke western . De film speelt zich af in 1850 op het ogenblik dat het Wilde Westen in de ban is van goudkoorts. De beruchte huurmoordenaars en broers Eli en Charlie Sisters krijgen de opdracht om Hermann Kermit Warm op te sporen, met (…) Lees het hele bericht

doorprikt-en-nu-de-continuiteit-voorop

DOORPRIKT: En nu de continuïteit voorop

Verkiezingen hebben altijd zowel verrassingen als voorspelbaarheden in petto. De uitslag gisteren in Heusden-Zolder vormt daar geen uitzondering op. Dat de N-VA de prijs zou betalen voor de gebeurtenissen van de afgelopen 6 jaar en - ondanks een sterke campagne - zou blijven steken op de bezetting waarmee het de legislatuur zal beëindigen, is niet helemaal een verrassing. Dat het improviseren en bricoleren van Open VLD en Voluit de kiezer in zo'n korte tijd niet meer kon overtuigen, hoeft al (…) Lees het hele bericht

ferre-vanderhoydonck-morgen-in-kwartinale

Ferre Vanderhoydonck morgen in kwartinale

Morgen speelt Ferre Vanderhoydonck met het nationale U18 3x3 basketbalteam zijn kwartfinale op de Olympische Spelen voor de jeugd in Buenos Aires. In de voorronde hebben de Belgen hun vier wedstrijden gewonnen Letland (16-18), Kazakhstan (20-9), Kyrgystan (11-21) en Italië (18-16). Morgen om 20.50 u onze tijd treden ze aan tegen Brazilië voor een fel gegeerde plaats in de halve finale. De wedstrijd is hier live te volgen.voor-1700-euro-aan-prijzen-na-braderie

Voor 1700 euro aan prijzen na Braderie

Vanavond zijn bij Dranken Bartels de prijzen uitgereikt van de handelaarsactie tijdens de jongste Braderie in Winkelcentrum Cité, en ook nu waren de prijzen weer niet min. De hoofdprijs, 1000 euro in aankoopcheques, ging naar de familie Snoeks-Bijnens uit Heusden-Zolder. De tweede prijs, 500 euro, werd gewonnen door Najat Mezroui uit Houthalen-Helchteren. Tenslotte was er nog 200 euro voor Camamam Eylem uit Antwerpen. Die zullen dus nog geregeld rondlopen in het handelscentrum.

woensdag-is-er-weer-een-flitsmarathon

Woensdag is er weer een flitsmarathon

Opgelet als je de baan opgaat tussen nu woensdag om 6 uur en donderdagmorgen 6 uur. In heel het land, dus ook in Heusden-Zolder, houdt de politie dan weer een flitsmarathon. De lokale politie zal de flitsauto inzetten op gemeente- en gewestwegen, de federale verkeerspolitie zal zich toeleggen op de snelwegen E 313 en E 314. Of even massaal aan de marathon zal deelgenomen worden als vorige keren, moet nog afgewacht worden. Drie politievakbonden hebben immers opgeroepen tot een boycot uit protest tegen het personeelstekort en de ingrepen op hun statuut.

voor-wie-van-statistieken-houdt

Voor wie van statistieken houdt ...

Nog even voor de statistieken. Bij de 31 verkozen raadsleden in Heusden-Zolder zijn 12 vrouwen en 19 mannen. 8 raadsleden zijn van allochtone afkomst.

neemt-open-vld-nieuwe-start

Neemt Open VLD nieuwe start?

In een kort persbericht zegt 'Open VLD Heusden-Zolder' dat een moment van bezinning is aangebroken, na de verkiezingsuitslag van gisteren. De partij is uiteindelijk niet onder eigen naam opgekomen, maar wel samen met ex-leden van N-VA en Vlaams Belang onder de noemer Voluit Heusden-Zolder. En samen met het Voluit-verhaal werden de liberalen volledig van de kaart geveegd. "De coalitie die tot stand is gekomen, vertegenwoordigt een groot deel van de bevolking. Onze partij is nu aan een hoognodige (…) Lees het hele bericht

boekt-verslaat-olympia-1

Boekt verslaat Olympia

In de petanquecompetitie voor de Vlaamse liga versloeg Boekt-Olympia met 6-3. In eerste provinciale won Genk A van Boekt B met 6-3. Boekt A-Genenbos B was 6-3, Olympia B-Horizon A ook 6-3, terwijl De Berk A met 4-5 ging winnen bij Interlommel A. In 2de provinciale won Olympia C de derby bij De Berk B met 4-5. De Berk C moest het onderspit delven tegen Oetervallei met 3-6. Boekt C tenslotte verloor zwaar van Hasselt A: 1-8.

grote-coalitie-met-drie-partijen

Grote coalitie met drie partijen

Heusden-Zolder krijgt een grote coalitie met de drie grote partijen GOED, SP.A en CD&V-Groen. Samen hebben die 24 zetels op 31. GOED krijgt als grootste partij de burgemeester en 3 schepenen. SP.A en CD&V-Groen krijgen elk 2 schepenen. Het akkoord is bereikt rond half 1 zondagnacht. Maandag zitten de partijen opnieuw samen rond de dossiers, er zal dan of de komende dagen ook meer duidelijkheid komen over de namen en bevoegdheden. Het staat momenteel alleen vast dat Mario Borremans burgemeester wordt.

kvv-en-sk-winnen

KVV en SK winnen

Tussen al het verkiezingsnieuws door nog andere uitslagen, die in het voetbal. In tweede provinciale A verloor Anadol met 5-1 van FC Maasland. In tweede B verloor Bolderberg thuis met 2-3 van SK Munsterbilzen. In derde provinciale heeft KVV Heusden-Zolder Thes Sport verslagen met 2-0. KVV leidt met 21 punten op 21. In vierde provinciale won SK Heusden 06 met 4-3 van Eendracht Zelem in een spektakelwedstrijd.

de-top-10-van-de-voorkeurstemmen

De top 10 van de voorkeurstemmen

Mario Borremans (GOED) is de kampioen van de voorkeurstemmen, hij kreeg er liefst 4.976. tweede is Engin Özdemir (sp.a) met 2.336. Nog drie andere kandidaten van GOED maken de top 5 compleet: Marleen Hoydonckx (1.483), Dirk Schops (1.410), Lode Schops (1.407). Verderop komt Isabelle Thielemans van CD&V-Groen met 1.257 en dan Arif Birinci van sp.a (1.119). Dan komen we bij Britt Custers (GOED, 984), Petra Tielens (GOED, 979) en Mario Carremans (GOED, 976), die de top 10 rondmaakt.

goed-onderhandelt-met-twee-partijen

GOED onderhandelt met twee partijen

Mario Borremans en de onderhandelaars van GOED gaan nu in eerste instantie praten met de twee dichtste achtervolgers. Het worden aparte gesprekken met SP.A en CD&V-Groen om uit te vissen hoe zij het zien en zich voelen bij de uitslag. Indien nodig zou het ook tot een gesprek met drie kunnen komen, maar dat weten we straks.

en-dit-zijn-de-verkozenen

En dit zijn de verkozenen

Dit zijn de verkozenen op de verschillende lijsten. GOED: Mario Borremans, Marleen Hoydonckx, Dirk Schops, Lode Schops, Britt Custers, Petra Tielens, Mario Carremans, Janne Celis, Swa Vanderaerden, Tonny Vanhamel en Marten Frederix; Bij sp.a zijn verkozen: Engin Ozdemir, Eddy Pools, Arif Birinci, Funda Oru, Nico Geraerts, Metin Karabas en Mohamed Amadouch. Bij CD&V-Groen zijn de verkozenen: Isabelle Thielemans, Yasin Gül, Zihni Aktepe, Sonja Claes, Annette Palmers en Elif Sanli. Bij N-VA gaat het om Hans Zegers, Ann Leyssens, Simonne Janssens-Vanoppen en Herwig Hermans. Jan Jans, Anny Jaspers en Tony Lespoix zijn de vertegenwoordigers van Vlaams Belang.

in-spanning-wachten-op-nieuwe-coalitie

In spanning wachten op nieuwe coalitie

ZLDR Luchtfabriek is vanavond goed volgelopen voor het verkiezingscafé. Zowel nieuwsgierige inwoners als partij-aanhangers wachten met spanning of wat de gesprekken opleveren die gevoerd worden in de lokalen van het CVO. Theoretisch zijn verschillende coalities mogelijk, maar we zullen gewoon even afwachten hoe het verder verloopt. (foto's Michiel Reynders)

goed-wint-met-bijna-een-derde-van-de-stemmen

GOED wint met bijna één derde van de stemmen

De uitslag is nu volledig en definitief. GOED wint de verkiezingen en haalt met 32,8 % bijna één derde van de stemmen. Dat betekent 11 zetels en de burgemeestersjerp kan Mario Borremans dus niet ontsnappen. SP.A wordt de tweede partij met 20,7 % of 7 zetels, dat is één zetel winst in vergelijking met 2012. CD&V-Groen (18,9 %) haalt 6 zetels binnen, dat is evenveel als de CD&V alleen 6 jaar geleden. N-VA krijgt een zware pandoering, ze haalt nog 13,4 % of 4 zetels, 6 minder dan vorige keer. Vlaams Belang kreeg 10,5 % en gaat daarmee van 2 naar 3 zetels. Voluit Heusden-Zolder komt niet verder 3,7 %, het haalt daarmee geen zetel en zo verdwijnt ook de blauwe aanwezigheid uit de gemeenteraad.

sp-a-in-koers-voor-zetel-meer

sp.a in koers voor zetel meer

Met 25 van de 27 bureaus geteld, haalt de sp.a een zetel meer en komt voorlopig op 7, die gaat ten koste van GOED dat nu op 11 terugvalt, CD&V-GROEN blijft op 6.

niets-lijkt-mario-borremans-nog-in-de-weg-te-staan

Niets lijkt Mario Borremans nog in de weg te staan

Ondertussen zitten we aan 20 van de 27 bureaus geteld en CD&V-Groen en sp.a blijven haasje over spelen. Nu is CD&V-Groen weer de tweede grootste lijst, maar het gaat dan alleen over percentages, in zetels uitgedrukt blijven beide op 6 staan. Voor de rest lijkt er niet zoveel meer te wijzigen en lijkt niets nog een nieuwe ambtstermijn voor burgemeester Mario Borremans in de weg te staan.

wordt-sp-a-tweede-partij

Wordt sp.a tweede partij?

Er zijn nu 16 van de 27 bureaus geteld. De trend wordt bevestigd, SP.A is wel wat groter geworden. GOED heeft net geen 34 % van de stemmen, s.pa haalt momenteel net geen 20 % en CD&V-GROEN komt uit op 18,6 %. N-VA zit op 13 %, Vlaams Belang op 10,8 % en Voluit op 3,7 %.

eerste-prognose-van-de-zetelverdeling

Eerste prognose van de zetelverdeling

Ondertussen zijn 10 bureaus geteld en wordt de trend bevestigd. Volgens de voorlopige zetelverdeling zou GOED er 12 halen, CD&V en sp.a zouden beide op 6 uitkomen. Daarna volgt N-VA met 4, Vlaams Belang met 3 en VOLUIT zou er geen halen.

goed-stevent-op-de-overwinning-af

GOED stevent op de overwinning af

FLASH De eerste tussentijdse resultaten in Heusden-Zolder met 4 van de 27 bureaus geteld. Daarbij haalt GOED voorlopig 38,5 %. CD&V-Groen zou de tweede partij worden met 18,5 %, sp.a komt uit op 15,6 %, N-VA op 13,9 %, Vlaams Belang op 11,8 % en Voluit Heusden-Zolder strandt op 3,9 %. Nogmaals het gaat om een zeer gedeeltelijke uitslag.

wachtrijen-aan-de-stemlokalen

Wachtrijen aan de stemlokalen

De verkiezingen lijken goed te verlopen in Heusden-Zolder. Wel is het vanaf 10 uur bijzonder druk aan de stemlokalen. Vanaf 11 uur liep dat verder op, met eerst een lange wachtrij om de sporthal binnen te komen en dan nog eens een lange rij aan verschillende stemlokalen. Dat vergde geduld en niet alle kiezers waren daarover even opgetogen. Anderzijds is het nog niet vaak gebeurd dat mensen in oktober konden gaan stemmen in korte broek en t-shirt en zo waren er vandaag veel.

laurens-vanthoor-zesde-in-de-states

Laurens Vanthoor zesde in de States

Laurens Vanthoor is in zijn Porsche zesde geëindigd in de GTLM op het circuit van 'Road Atlanta' in de States. Het was de laatste race voor het Noord-Amerikaanse IMSA-kampioenschap. De race in Road Atlanta wordt ook wel eens de 'Kleine Le Mans' genoemd omdat het een uithoudingsrace over 10 uur is. Vanthoor reed er samen met de Nieuw-Zeelander Earl Bamber en de Fransman Mathieu Jaminet. Ze vertoefden bijna constant in de eerste gelederen tot Bamber in de laatste twee uur een straftijd kreeg voor een aanrijding.

70-jarigen-van-berkenbos-feesten

70-jarigen van Berkenbos feesten

De 70-jarigen van Berkenbos beleefden in de zaal van De Heidegalm een gezellig feestje. Ze genoten van een kaas- en wijnavond. (foto Lutgart Aerts)

de-kijk-van-richie-348

De kijk van Richie

Sommigen zullen winnen, anderen verliezen.

topjazz-in-cc-muze

Topjazz in CC Muze

Greg Cohen, een topper als jazzcontrabassist, en de Italiaanse jazzgitaristeEleonora Strino brachten een hoogstaand optreden in CC Muze. Als special guest speelde Steven De bruyn enkele nummers mee. (foto's Lenscollectief)

slechte-avond-voor-basket-zolder

Slechte avond voor basket Zolder

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A zaterdagavond met 76-54 verloren van Scherpenheuvel A. Ook Zolder B verloor in derde provinciale B, met 77-47 bij Miners Beringen C.

auto-in-vuur-en-vlam-aan-de-heidegalm

Auto in vuur en vlam aan de Heidegalm

In Berkenbos is zaterdagavond laat een auto volledig uitgebrand. De kleine personenwagen stond geparkeerd tegen het gebouw van harmonie De Heidegalm waar op dat ogenblik een feest aan de gang was. Het vuur moet kort voor half twaalf ontstaan zijn, de auto stond meteen in lichterlaaie. De vlammen beschadigden ook de dakgoot van het gebouw en de ramen en muren waren zwartgeblakerd. De brandweer kon een verdere uitbreiding voorkomen, maar de auto is totaal uitgebrand. (foto's Michiel Reynders)

verlies-voor-heusden-a-1

Verlies voor Heusden A

In de tweede provinciale van het basketbal heeft KBBC Heusden A met 89-73 verloren bij Zonhoven A.

wieze-boys-a-blijft-ongenaakbaar

Wieze Boys A blijft ongenaakbaar

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A met 5-1 gewonnen van Huwa-San Bilzen. RP Products moest niet spelen want Weerstand Zonhoven gaf forfait. In de tweede afdeling verloor Wieze Boys B met 3-0 van FC Global Impact.

nieuwe-spelers-en-speelsters-welkom-bij-rc9

Nieuwe spelers en speelsters welkom bij RC9

In het rugby waren de U8, U10 en U12 vandaag op een toernooi in Oudsbergen, met wisselend succes. De U14 verloren een pittige match in Antwerpen met 116 - 0. De U16 moesten forfait geven tegen Pajot wegens te weinig spelers. De dames speelden de kwartfinale van de beker tegen eerstenationaler Antwerpen, ze moesten bovendien met 11 tegen 15 starten ook al wegens te weinig speelsters. Een eerste try lukte nog, maar toen was het verhaal over. Jeugdspelers en dames zijn dus nog meer dan welkom bij (…) Lees het hele bericht

leren-van-het-kleurenpallet-in-de-natuur

Leren van het kleurenpallet in de natuur

10 enthousiastelingen trokken vandaag onder leiding van Els Engelen, van B-Color, en Wendy Danko de bossen van Bolderberg in om '10.000 stappen in kleur te zetten'. De deelnemers kregen tijdens de wandeling van Bovy naar De Kluis wat uitleg over de herfstkleuren en hoe de natuur die combineert. Zo kunnen we van de natuur leren om evenwichtige kleurcombinaties te kiezen in ons interieur, in de voeding en kleding. Op Bovy genoten ze van een (kleurrijk) herfstsoepje. Daarna gingen de (…) Lees het hele bericht

ze-hemme-hotsklabots-motte-drukke

Ze hemme hotsklabots motte drukke

De drukkers hemme de veurige wjêke hotsklabots vool folders veurre kiezing motte drukke. Er kwam dus veel holderdebolder werk aan te pas om last-minute bestellingen te verwerken en alles tijdig klaar te krijgen.

1-kandidaat-op-6-wordt-morgen-verkozen

1 kandidaat op 6 wordt morgen verkozen

Nog even enkele cijfers voor de verkiezingen morgen. Er zijn 31 gemeenteraadsleden te verkiezen. De zes partijen hebben elk 31 kandidaten op hun lijst. De volgorde op het elektronisch stemformulier is door lottrekking bepaald: het zijn sp.a, N-VA, CD&V-GROEN, VLAAMS BELANG, G|O|E|D en VOLUIT HZ, 186 kandidaten in het totaal dus. We stemmen ook voor de provincieraad. Ons district - Hasselt - heeft recht op 15 kandidaten. Die kun je kiezen uit sp.a , N-VA, CD&V, Groen, VLAAMS BELANG, (…) Lees het hele bericht

doorprikt-de-roep-om-stabiliteit

DOORPRIKT: De roep om stabiliteit

Morgen is het dus D-Day of moeten we zeggen V-Day. Heusden-Zolder kiest dan 31 dames en heren die zich geëngageerd hebben om de komende zes jaar het belang van de gemeente en haar meer dan 33.000 inwoners te verdedigen. De voorbije weken kregen we letterlijk meer dan 100 keer de vraag: Op wie moeten we stemmen? We lieten ze uiteraard onbeantwoord, om dezelfde reden waarom er de jongste tijd geen 'Doorprikt' meer verscheen. 't Is wel onze taak te berichten en af en toe te analyseren, maar (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-347

De kijk van Richie

Er zijn nog veel onbesliste kiezers.

berkenbos-speelt-gelijk

Berkenbos speelt gelijk

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal heeft Berkenbos United vrijdagavond 5-5 gelijkgespeeld tegen United Houthalen. Eerder deze week had La Baracca met 3-5 verloren van Liko Genk.

lucy-woodward-jazz-met-een-poprandje

Lucy Woodward: jazz met een poprandje

Vrijdagavond bracht Muze - samen met Motives for Jazz - Lucy Woodward & Band 'In Concert'. Ondersteund door vooral Nederlandse muzikanten bracht ze jazz met een popkantje en omgekeerd. (foto's Lenscollectief)

een-feestje-voor-de-70-jarigen-van-heusden-centrum

Een feestje voor de 70-jarigen van Heusden-Centrum

De 70-jarigen van Heusden-Centrum verzamelden vrijdagavond bij Stefan en Ann voor hun jubileumfeestje. De groep, geboren in 1948, kwam nu al ruim 10 keer samen. Verschillende jaren deden ze dat met een echte schoolreis, inclusief knapzak. De populariteit daarvan was tanend maar vanavond waren ze weer massaal op de proppen. (foto David Amgad)

neos-informeert-over-autisme

NEOS informeert over autisme

'Biologie van het autisme', dat was het thema van een voordracht door professor Bert Brône van de UHasselt op uitnodiging van NEOS Heusden-Zolder. Via verklarende beelden maakten de aanwezigen kennis met Autisme Spectrum Stoornis en hoe ze wordt veroorzaakt door een infectie tijdens de zwangerschap, door genetische factoren of externe elementen zoals stress en milieuverontreiniging. De volgende spreker is professor Wim Distelmans, de autoriteit inzake waardig levenseinde en euthanasie, hij komt op maandag 3 december.(foto Trudo Groffi)

dtm-toprace-keert-terug-naar-zolder

DTM: toprace keert terug naar Zolder

In mei volgend jaar komt de Deutsche Tourenwagen-Masters (DTM) terug naar Circuit Zolder. Het is al van 2002 geleden dat de belangrijkste Europese racecompetitie naar het circuit kwam. Op 18 en 19 mei wordt gemikt op 70.000 racefans, vooral uit Duitsland. Volgens circuit-directeur Sven Pribylla is de economische en toeristische impact enorm. “Dit is inderdaad de grootste race, die we konden binnenhalen. De DTM ziet ook in Zolder een opportuniteit om hier een internationaal event op poten te (…) Lees het hele bericht

de-stemlokalen-zijn-klaar

De stemlokalen zijn klaar

In de beide sporthallen heeft gemeentepersoneel tot vroeg in de namiddag gewerkt om stemlokalen in orde te krijgen tegen zondag. Alle bordjes werden gehangen, stoelen en tafels gezet en de stemcomputers getest. Ook kreeg alles nog een poetsbeurt. Morgen worden de voorzitters verwacht voor een briefing en om de nodige formulieren in ontvangst te nemen. Zondag tussen 8 en 15 uur is het dan aan de kiezers. (foto Michiel Reynders)

minder-dan-10-procent-reed-te-snel

Minder dan 10 procent reed te snel

De politie heeft gisteren tussen 13 en 21 uur snelheidscontroles gehouden op 6 plaatsen. 1197 auto’s passeerden de radar op 1 gewestweg, 3 drukke gemeentewegen en 2 gekende sluipwegen. 117 bestuurders mogen een boete in de bus verwachten. Dat blijft met 9,7 % vrij beperkt en bovendien waren er geen grote overtreders bij die voor hun rijbewijs moeten vrezen.

muzikaal-talent-van-sfc-liet-zich-horen-en-zien

Muzikaal talent van SFC liet zich horen en zien

Donderdagavond konden de leerlingen van het Sint-Franciscuscollege hun muzikaal talent tonen tijdens de jaarlijkse 'muziekavond'. En dat er ook nu weer veel talent zit, en ook heel wat nieuwelingen zijn bijgekomen, bewees de gevulde avond. Sommigen deden hun eerste podiumervaring op, anderen hadden duidelijk al behoorlijk wat routine. Samen zorgden ze voor een erg gevarieerd avond. (meer foto's van Patrick Daniëls)

het-weer-uitzonderljk-warm

Het weer: uitzonderljk warm!

Aan de voorzijde van een storing wordt met een strakke zuidelijke wind, lucht van subtropische oorsprong naar onze streken getransporteerd. Hierbij kan het kwik tot uitzonderlijk hoge waarden oplopen. De storing bereikt op zondag onze streken met neerslag. Na het weekend komt een westcirculatie opzetten met gevoelig koudere lucht en vrij hoge neerslagkansen. Vandaag wisselen zon en wolken elkaar af. Tijdelijk komt er meer bewolking voor, maar dat is meestal hoge bewolking. Het blijft droog en het wordt erg (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-346

De kijk van Richie

Er staan zoals voorgeschreven ongeveer evenveel vrouwen als mannen op de lijsten.

gemeenteraad-wijzigt-rechtspositie-personeel

Gemeenteraad wijzigt rechtspositie personeel

Op donderdag 25 oktober om 19 uur vergadert de gemeenteraad over 19 punten in openbare zitting. Daar zal de raad het protocolakkoord bestuurlijke handhaving en onveiligheid goedkeuren. Het gaat om een samenwerking tussen gemeente, lokale, federale en gerechtelijke politie, gerecht en arbeidsauditoraat om zo beter de gemeentegrensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken. Daarnaast krijgt de gemeenteraad de financiën van de kerkfabrieken voorgeschoteld. De gemeenteraad buigt zich (…) Lees het hele bericht

zwoegen-in-de-aanloop-naar-artikel-27

Zwoegen in de aanloop naar Artikel 27

De cursisten van CVO De Verdieping en de vrijwilligers van Art27 vzw/Het Berenhuis werken hard om het gebouw Molenbeemden klaar te krijgen voor de opening van Artikel 27 op 1 november. De school 't Molenholleke is nog maar pas verhuisd en dus kan er een tandje worden bijgestoken. (foto's Gerlinde Gilissen)

samana-berkenbos-bij-de-alpaca-s

Samana-Berkenbos bij de alpaca's

Samana-Berkenbos bezocht met 45 personen de alpaca-boederij in Kaulille. Alpacaboer John vertelde vol passie over zijn bedrijf en de alpaca’s. Een film toonde alle aspecten van de fokkerij en de verwerking van de kostbare wol. Vervolgens trok het gezelschap naar de stal en de weides. Met het nodige lekkers en een bezoek aan de aanpalende beeldentuin werd het bezoek afgerond. (foto Lieve Claes)

inbraak-in-de-bieststraat-1

Inbraak in de Bieststraat

Inbrekers hebben toegeslagen in de Bieststraat. De inbraak is deze namiddag ontdekt. Het is nog niet duidelijk wat de eventuele buit is.

onbekenden-roven-paddenstoelen-in-bolderberg

Onbekenden roven paddenstoelen in Bolderberg

Jan Leijskens was getuige op de Bolderberg hoe vier Engelssprekenden - 3 vrouwen en een man - het beschermde natuurgebied aan het leegroven waren van paddenstoelen. Ze hadden al drie grote zakken half gevuld met eekhoorntjesbrood en andere eetbare paddenstoelen. Toen Jan tussenkwam, kon hij hen twee zakken afhandig maken. De man reed weg met de auto, de drie vrouwen konden wat verder instappen. Natuurkenners benadrukken de jongste dagen dat er door de droogte weinig paddenstoelen zijn, waardoor dieren te weinig te eten hebben.

vlaams-belang-reageert-en-wil-geen-islamisering

Vlaams Belang reageert en wil geen islamisering

Op zijn beurt reageert het Vlaams Belang op De Diyanet-vereniging die geschokt was door haar verkiezingsfolder. De partij zegt voor vrije meningsuiting en godsdienstvrijheid te zijn. "Wat wij echter willen is dat er paal en perk wordt gesteld aan het oprichten van koran- en islamscholen, dat men stopt met het bouwen en subsidiëren van (mega)moskeeën,  met debatten over het dragen van hoofddoeken in scholen en openbare, dat men stopt met proberen gescheiden zwemuurtjes te (…) Lees het hele bericht

tarzan-en-jane-opent-zaterdag-zijn-deuren

Tarzan en Jane opent zaterdag zijn deuren

Tarzan & Jane in de Michel Scheperslaan is helemaal klaar. Vanmiddag was er de voorstelling voor de pers en vanaf zaterdag is de grootste binnenpeeltuin van de Benelux voor iedereen open. De kinderen van het wijkschooltje mochten als eersten alles komen proberen. In minder dan een half jaar hebben Filip Struyf en Caroline Carpentier heel het complex klaar gekregen, en het resultaat is prachtig. Binnen gaat het om 4.000 m². Daarvan is (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-345

De kijk van Richie

De tijd van stemmen met potlood en papier ligt in Heusden-Zolder al lang achter ons.

gemeente-in-gebreke-gesteld-om-niet-terugbetaling

Gemeente in gebreke gesteld om niet-terugbetaling

Twee leden van de burgerbeweging Meer Heusden-Zolder, Jim Broux en Bruno Buyse, hebben in eigen naam het gemeentebestuur in gebreke gesteld, omdat het tot nu toe de teveel uitgekeerde lonen aan ambtenaren niet terugvordert. Het gaat zoals bekend om de extra vergoeding die is uitgekeerd voor de begeleiding van het dossier rond de restauratie en renovatie van het ophaalgebouw, meer bepaald het eerste deel van de werken. Volgens het rapport van Audit Vlaanderen daarover gaat het om meer dan 365.000 euro (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-10-oktober-2018

Vandaag gezien

De temperatuur voelt dan wel nog zomers aan, de natuur begint meer en meer herfstig te kleuren, dat was vandaag ook duidelijk in de Bolderbergse natuur. (foto's Roger Convents)

drukke-markt-met-een-brokje-folklore

Drukke markt met een brokje folklore

Een mooie nazomerdag vandaag en dus was het over de koppen lopen op de multiculturele markt. Er viel nog meer diversiteit te bespeuren dan anders met een authentieke Turkse kebabtent met folkloremuziek op de achtergrond. En wat muziek betreft, er was zelfs een Engelse bard met elektrische gitaar aanwezig. De sfeer zat er dus goed in.

vrouw-gebeten-door-hond

Vrouw gebeten door hond

In de Schansstraat werd gisteren in de vooravond een vrouw met haar hond aangevallen door een andere hond. Beide werden gebeten. De vrouw werd met de ziekenwagen afgevoerd voor verzorging.

2-23-ton-vuilnis-op-carpoolparkings

2,23 ton vuilnis op carpoolparkings

Afgelopen weekend heeft het Agentschap Wegen en Verkeer een grote reinigingsactie gehouden op 4 van de 9 Limburgse carpoolparkings. Ook die bij de op- en afrit Terlaemen. In het totaal is op de 4 plaatsen 2,23 ton vuilnis opgehaald. Het gaat om zwerfvuil, onkruid, bladeren, steentjes, ... Deze keer stonden in Zolder geen foutparkeerders die moesten getakeld worden. Volgend weekend zijn de andere 5 carpools aan de beurt.

verkiezingsanthem-van-stubru-voor-heusden-zolder

Verkiezingsanthem van StuBru voor Heusden-Zolder

Studio Brussel heeft in aanloop naar zondag een zogenaamd 'verkiezingsanthem' gemaakt voor elke gemeente. Daarvoor werd dj Yolotanker ingeschakeld. Niet echt spectaculair, gewoon een leuk niemandalletje. Je kunt hier het anthem van Heusden-Zolder bekijken.

het-weer-uitzonderlijk-hoge-temperaturen

Het weer: uitzonderlijk hoge temperaturen

De aanvoer van subtropische lucht uit het zuiden, laat de maxima de volgende dagen op erg hoge waarden uitkomen voor half oktober. De aangevoerde lucht is echter tijdelijk onstabiel met een aantal lokale buien. Zaterdag kan het mogelijk recordwarm worden met maxima die boven een zomerse 25 graden kunnen uitkomen. Na de doortocht van een storing wordt na het weekend koelere lucht aangevoerd met een licht wisselvallig weertype.Vandaag is het uitermate zonnig. De maxima komen erg hoog uit voor de tijd van het (…) Lees het hele bericht

diyanet-is-geschokt-over-foto-vlaams-belang

Diyanet is geschokt over foto Vlaams Belang

Vanuit de Diyanet Heusden-Zolder - de Selimiye Moskee VZW en het Turks-Belgisch Cultuurcentrum VZW - wordt geschokt gereageerd op de verkiezingsfolder die het Vlaams Belang gisteren verspreidde. Meer bepaald op de foto voorop waar de kerk van Zolder met een minaret wordt afgebeeld. "Er wordt weinig respect getoond voor een historisch gebouw dat met heel wat middelen is gerestaureerd, en nu echt het bezoeken waard is. Het is ook een gebedsplaats voor de katholieke godsdienst en de interreligieuze (…) Lees het hele bericht

auto-s-van-wegpiraten-worden-in-beslag-genomen

Auto's van wegpiraten worden in beslag genomen

Gisteravond was een ploeg van de verkeersdienst van de politie op het Schachtplein, ze hield er toezicht na vele klachten van overlast door driftende bestuurders, achterlaten van zwerfvuil en onveilige situaties voor CVO-bezoekers. Maar net op dat moment vertrok er een bestuurder met gierende banden op het plein, waarna hij aan hoge snelheid rakelings langs auto's en mensen scheurde. De politie kon hem wat verder tot stilstand brengen. Eerst ontkende de man nog alles, maar zijn auto staat ettelijke keren in de (…) Lees het hele bericht

geen-wandeling-op-galgenberg-door-everzwijnen

Geen wandeling op Galgenberg door everzwijnen

De everzwijnenplaag steekt nu ook een stokje voor de jaarlijkse wandeling van de vzw Toerisme Heusden-Zolder op Lindeman. Eerst werd in de aanloop naar Sint-Barbara een aantal jaren over de mijnterril gestapt. Vorig kwam er een nieuw concept en werd het een wandeling met Italiaanse flair over de Galgenberg. Maar net op die plaats woedt de everzwijnenplaag momenteel het felst. Het feit dat de wandeling met gezinnen in het donker door dat gebied loopt, maakt het risico veel te groot. Bovendien is de (…) Lees het hele bericht

ook-cd-v-groen-verspreidt-folder-in-het-turks

Ook CD&V-Groen verspreidt folder in het Turks

De heisa rond de Turkse verkiezingsfolder van de SP.A is nog niet gaan liggen en nu blijkt ook CD&V-Groen een folder in het Turks te hebben verspreid. Daarin stellen de kandidaten van Turkse afkomst zich voor en er lijkt ook een verwijzing naar het programma in te staan ...  En dat wordt ook bevestigd aan de achterzijde van de brief, want daar staat de Nederlandstalige versie.

vandaag-gezien-9-oktober-2018

Vandaag gezien

Nu het paddenstoelenseizoen een enorme rijkdom uitspreidt in de natuur, heeft Stefan Was er een aantal speciale uitgepikt. Zo is er boven de biefstukzwam, de bloedrode tong, uit een spleet aan de voet van een eik, is uniek in de wereld van de paddenstoelen. De dennenvoetzwam (linksonder) parasiteert op naaldbomen. Bij jonge exemplaren is het bovenoppervlak opvallend mosterdgeel. De houtknotszwam (rechtsonder) ziet er niet uit als een paddenstoel, het zijn koolzwarte knotsen, die zo hard zijn als hout.

meer-heusden-zolder-wil-rol-voor-burgerbeweging

MEER Heusden-Zolder wil rol voor burgerbeweging

MEER Heusden-Zolder hield afgelopen week een enquête waarop het 340 reacties kreeg, ruim 1 % van de bevolking. Uit deze resultaten blijkt dat veiligheid een issue is met 80 % voorstanders van ANPR-camera's en 65 % die één of andere politiefusie wenselijk vinden. 60 % is aanhanger van andere woonvormen in de gemeente en ruim 4 op 5 pleit voor multi-gebruik van publieke gebouwen. 55 % wil een gelijke behandeling van erkende godsdiensten, één derde wil dat niet. 4 op (…) Lees het hele bericht

een-fietstocht-van-heusden-tot-noord-ierland

Een fietstocht van Heusden tot Noord-Ierland

Paul Coolen en Anne Joosten maakten vorige maand een fietstocht van 4 weken noordwaarts. Ze vertrokken thuis in Heusden om dan door Nederland te fietsen, de ferry te nemen van Rotterdam naar Hull, en zo het midden van Engeland te doorkruisen tot York. Daarna begon het dan meer dan behoorlijk te 'heuvelen' door de Yorkshire Dales tot Zuid-Schotland. Ze namen bus en ferry naar Noord-Ierland. Daar fietsten Anne en Paul enkele dagen langs de westkust van Ierland en als afsluiter van Belfast tot Dublin. Daar wachtte het vliegtuig voor de terugvlucht, ze hadden toen meer dan 1000 fietskilometers in de benen. Vooral het laatste deel was erg zwaar door heuvels en de krachtige wind.

jo-vally-beroert-de-heusden-zolderse-senioren

Jo Vally beroert de Heusden-Zolderse senioren

In een volgelopen Muzeschouwburg trad Jo Vally vanmiddag op voor de senioren van Heusden-Zolder. De charmezanger staat 40 jaar op de planken en bracht een repertoire dat een staalkaartje biedt uit van die lange carrière. Zijn ervaren band ondersteunde de nummers akoestisch. Vooral zijn hits sloegen meteen aan bij het publiek, dat genoot van een leuke namiddag. (foto's Marina Poelmans)

neos-lanceert-lessen-qigong

NEOS lanceert lessen qigong

Op vraag van een aantal leden is Neos Heusden-Zolder gestart met qigong, een eeuwenoude Chinese gezondheidspraktijk. Zachte en repetitieve bewegingen, ondersteund door de ademhaling, zijn een manier om ziekte, stress en vermoeidheid te voorkomen. Klinisch psychologe en instructeur Annemie Vandebroek vertelde in een eerste kennismaking over de aanpak en voordelen van qigong. Er komen 8 lessen, vanaf 20 november om 20 uur in CC Muze. (foto Trudo Groffi)

zondag-verkiezingscafe-in-zldr-luchtfabriek

Zondag Verkiezingscafé in ZLDR Luchtfabriek

Het gebeurt op weinig andere plaatsen, maar in Heusden-Zolder is het al decennia de gewoonte om op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen een Verkiezingshow te houden. Deze keer is gekozen voor een Verkiezingscafé in ZLDR Luchtfabriek. Het begint om 17 uur. Presentatoren Keith en Lieven voelen er de politici aan de tand, winnaars en verliezers zullen hun eerste reactie geven, maar ook verenigingen en lokaal talent krijgen de kans om zich op een originele manier in de kijker te zetten. Wie er (…) Lees het hele bericht

cd-v-geen-sprake-van-schending-geheimhouding

CD&V: geen sprake van schending geheimhouding

Isabelle Thielemans, lijsttrekker van CD&V-Groen, ontkent in alle toonaarden dat raadsleden van CD&V de inhoud van het rapport van Audit Vlaanderen naar haar hebben laten lekken. Ze gaat daarmee in tegen het Vlaams Belang. Dat had de CD&V-raadsleden beschuldigd van schending van hun geheimhoudingsplicht. Maar Isabelle Thielemans wijst erop dat de info, die ze vorige week in een debat citeerde, gewoon op het internet is terug te vinden. Ze stond namelijk eerder in punt dat Bruno Buyse op 30 augustus had toegevoegd aan de gemeenteraadsagenda en was dus publiek.

gros-wordt-niet-gehoord-door-de-partijen

GROS wordt niet gehoord door de partijen

In het voorjaar vroeg de GROS - Gemeentelijke raad voor Ontwikkelingssamenwerking - in een brief aan alle partijvoorzitters van Heusden-Zolder naar hun ideeën rond het gemeentelijke Noord-Zuid-beleid en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Er kwam van niemand antwoord, behalve één partij die haar nationale programma stuurde. Daarom probeert de GROS enkele dagen voor de verkiezingen de partijen nog eens te wijzen op het belang van internationale solidariteit en duurzaamheid. "Het (…) Lees het hele bericht

vredeskunstwerk-van-raf-en-robin-vandaag-onthuld

Vredeskunstwerk van Raf en Robin vandaag onthuld

In Houthalen wordt vandaag het vredeskunstwerk onthuld dat de Heusdense R&R Kunstsmeden de afgelopen maanden hebben gemaakt. Robin Das en Raf Nulens kregen de opdracht voor een kunstwerk naar aanleiding van 100 jaar Wapenstilstand. Het werd ‘Alors on danse’, 2 dansende figuren in gestileerde vorm met een subtiel vredesteken als gezichtslijnen. Na de bevrijding werd er immers gedanst, tijdens feesten wordt er gedanst , als we gelukkig zijn dansen we, om problemen te vergeten (…) Lees het hele bericht

mario-goossens-schrijft-muziek-voor-fabeltjeskrant

Mario Goossens schrijft muziek voor Fabeltjeskrant

Drummer Mario Goossens van Triggerfinger - die in Heusden woont - heeft een aantal nummers geschreven voor de nieuwe film van De Fabeltjeskrant. Een halve eeuw na de lancering lijkt de ploeg van meneer De Uil opnieuw populair te gaan worden. Het zal een modernere versie worden - met fake news? - en dus moest ook de muziek moderner klinken. Ook de begintune wordt anders, net als de stemmen van de dieren uiteraard.

paddenstoelenseizoen-is-volop-bezig

Paddenstoelenseizoen is volop bezig

Door de lange hete en droge zomer, lieten ze wat langer op zich wachten, maar nu valt het niet meer te ontkennen dat het paddenstoelenseizoen begonnen is. Zoals blijkt uit de rondgang van Roger Convents door de Bolderbergse natuur.

begrafenissen-j-beyne-geen-sprake-van-afbouw

Begrafenissen J Beyne: 'Geen sprake van afbouw'

Begrafenissen J. Beyne blijft zijn activiteiten in Heusden-Centrum verder ontplooien. Niet alleen loopt momenteel de tentoonstelling zijden bloemen, het uitvaartbedrijf promoot ook verder zijn formule 'budgetbegrafenissen' samen met de andere diensten binnen het funerarium en de aula. Er kwamen de jongste tijd heel wat vragen van verontruste bewoners rond een mogelijke stopzetting van de zaak, maar dat wordt door de zaakvoerders naar het rijk der fabeltjes en roddels verwezen. Ondertussen loopt (…) Lees het hele bericht

wandelen-fietsen-en-reuzen-op-dag-van-trage-wegen

Wandelen, fietsen en reuzen op Dag van Trage Wegen

Op zondag 21 oktober doet Heusden-Zolder zoals gemeld mee aan de 'Dag van de Trage Wegen' met centraal de tocht 'Over de Grenzen' die Stefan Was hier enkele weken lang presenteerde. Er is een korte wandeltocht van 3,5 km over de Galgenberg, met vertrek om 15 uur aan ZLDR Luchtfabriek. De lange wandeltocht van 10,5 km ‘langs de grens van je gemeente’, vertrekt om 13 uur op de hoek Helderbeekstraat-Koerselsebaan. De fietsers rijden 25 km langs de gemeentegrens met (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-8-oktober-2018

Vandaag gezien

De Meylandtvijver biedt een spiegelbeeld van de natuur. (foto Fons Put)

kbm-wachtlijst-was-nog-nooit-zo-lang

KBM: wachtlijst was nog nooit zo lang

De Kantonnale Bouwmaatschapij Beringen voor huisvesting is momenteel volop bezig met de renovatie van haar woningen, om te beantwoorden aan het energierenovatieprogramma 2020 van de Vlaamse overheid. De KBM verhuurt nu in West-Limburg zowat 3600 sociale woningen. Volgens voorzitter Jos Berterame zal tegen 2020 elke woning beschikken over dakisolatie, dubbele beglazing en een rendabel verwarmings-systeem. De woningen met hellende daken kregen zoldervloerisolatie en nu komende de licht hellende (…) Lees het hele bericht

heren-van-rc-9-weer-aan-de-winst

Heren van RC 9 weer aan de winst

In het rugby moesten de heren van RC 9 weer op verplaatsing, deze keer naar Eeklo voor de confrontatie met RC Meetjesland. Het werd een 14-33 overwinning en die brengt RC in de top 3 van hun klasse. De jeugd van RC Limburg speelde thuis in Oudsbergen. De U14 verloren met 5-106 van Gent. De U16 moesten met 0-76 het onderspit delven tegen Arendonk/Laakdal.

boze-reacties-op-sp-a-folders-in-het-turks

Boze reacties op SP.A-folders in het Turks

Een aantal autochtone inwoners reageert boos op een verkiezingsfolder van de SP.A die volledig in het Turks is opgesteld en bij hen in de bus is terechtgekomen. Ze vinden het ongepast om in een land dat al drie officiële talen telt, op lokaal niveau nog in een andere taal te communiceren en stellen zich de vraag of dit blijk geeft van streven naar integratie van de SP.A. Overigens ziet het ernaar uit dat de folders bewust gericht waren aan het Turkse kiespubliek en dat ze wellicht per ongeluk in (…) Lees het hele bericht

n-va-wil-geen-vervolging-maar-info-over-audit

N-VA wil geen vervolging maar info over audit

De N-VA wil dat het schepencollege de vervolging van gemeenteraadsleden in verband met de schending van de geheimhoudingsplicht rond de audit stopzet. En tegelijk wil de partij dat er een versie van het rapport zonder namen wordt gepubliceerd én dat de extra vergoeding aan de allerhoogste ambtenaren wordt teruggevorderd. Een punt in die zin wordt vandaag aan het schepencollege voorgelegd. Ook N-VA heeft tijdens het debat van 2 oktober gehoord dat CD&V-lijsttrekker Isabelle Thielemans (…) Lees het hele bericht

nieuw-verlies-voor-zolder-a-1

Nieuw verlies voor Zolder A

In het landelijke basketbal heeft Zolder A opnieuw verloren, het werd 85-65 bij Stevoort. Daardoor blijft Zolder onderaan bengelen.

vlaams-belang-wil-klacht-tegen-cd-v-raadsleden

Vlaams Belang wil klacht tegen CD&V-raadsleden

De gemeenteraadsleden Jan Jans en Tony Lespoix van Vlaams Belang vragen aan het college van burgemeester en schepenen dat ze zo snel mogelijk de 6 raadsleden van CD&V dagvaarden wegens het schenden van de geheimhoudingsplicht. Ze willen dat het college de klacht samen met die tegen Bruno Buyse laat behandelen. Ze verwijzen daarbij naar een debat dat op 2 oktober plaatshad en daarin lijsttrekker Isabelle Thielemans van CD&V - die momenteel geen raadslid is - tot 4 maal toe (…) Lees het hele bericht

mjo-in-een-stomende-funky-bui

MJO in een stomende funky bui

MJO mag dan wel een gevestigde waarde zijn in het MuzeCafé, telkens opnieuw bewijzen de muzikanten dat tikkeltje meer nog in hun mars te hebben. Het zat zondagavond dan ook stampvol toen de mannen en één vrouw begonnen aan een stomende funkset. En het publiek, dat luisterde wel aandachtig, maar kon deze keer niet blijven stilzitten. (foto's Ria De Clerck)

alle-drie-de-overvallers-zijn-nu-opgepakt

Alle drie de overvallers zijn nu opgepakt

Leerlingen van het Sint-Franciscuscollege en hun ouders, kunnen weer herademen, want de drie overvallers die op vrijdag 21 september een aantal leerlingen overvielen op het fietsroutenetwerk, zijn opgepakt. De politie kon eerder al één van de daders oppakken. Nadien kwam het onderzoek blijkbaar in een stroomversnelling en konden ook de twee anderen opgepakt worden. Het gaat om drie minderjarigen uit Heusden-Zolder. Twee zijn ondertussen in een jeugdinstelling geplaatst. De derde, wiens rol blijkbaar minder groot was, heeft huisarrest gekregen.

het-ging-er-weer-stevig-tegenaan-op-de-bmx-track

Het ging er weer stevig tegenaan op de BMX-track

Jonge en iets minder jonge BMX-ers streden vandaag op de BMX-track bij Circuit Zolder om de Flanders Cup en de Limburgse titels. Zoals gebruikelijk geven de jonge rijders elkaar in zulke wedstrijden geen duimbreed toe en gaan sommigen nog liever tegen de vlakte dan te wijken. En dat gebeurde dan ook een aantal keren, met alle pijnlijke gevolgen vandien. Ann Jordens biedt ons een blik op de startschans, op de piste en in het rennerspark. (meer foto's)

de-kannibali-s-bleven-niet-op-hun-honger-zitten

De Kannibali's bleven niet op hun honger zitten

Joke Emmers en An Melis brachten vandaag 'De Kanniballi's' in CC Muze, een voorstelling voor jongeren vanaf 6 jaar. Het werd een smakelijk verhaal. (foto's Lenscollectief)

vandaag-was-het-aanschuiven-aan-het-kasteel

Vandaag was het aanschuiven aan het kasteel

In tegenstelling met gisteren was het vandaag aanschuiven op Kucuna als je een rondleiding in het kasteel Vogelsanck wilde meemaken. De gidsen hadden de handen meer dan vol om iedereen door het kasteel te loodsen en te voorzien van de nodige uitleg. Ondertussen moesten de volgenden alweer een tijdje wachten aan de brug. Ook elders op het domein was het drukker dan gisteren. Het monumentale kunstwerk met de pinguïns in het gras was ondertussen het meest gefotografeerde plekje. (foto's Michiel Reynders)

sterke-opener-van-het-klassieke-muzeseizoen

Sterke opener van het klassieke Muzeseizoen

De 5 houtblazers van The Monnaie Wind Quintet mogen dan misschien individueel niet zo bekend zijn - logisch als je in Muntorkest speelt - maar het zijn wel stuk voor stuk toppers. Dat hebben de liefhebbers van kamermuziek deze namiddag in de Sint-Vincentiuskerk kunnen ervaren. De middenbeuk was zo goed als volgelopen voor de start van het tiende seizoen van de klassieke Muzeconcerten, met even lang Fred Brouwers als deskundige gastheer en inleider. Het Quintet bracht een kleine 30 korte (…) Lees het hele bericht

anadol-kan-nog-winnen-1

Anadol kan nog winnen

In de tweede provinciale A heeft Anadol zijn eerste overwinning te pakken, het werd 1-0 tegen Stal Sport. In tweede B bleef Bolderberg op een 1-1 steken bij Gravelo.

sk-06-houdt-de-leider-in-bedwang

SK 06 houdt de leider in bedwang

In de vierde provinciale mocht ook de aanhang van SK Heusden 06 niet ontevreden zijn, hun ploeg speelde 2-2 gelijk tegen leider SV Breugel.

kvv-blijft-onstuitbaar

KVV blijft onstuitbaar

In de derde provinciale van het voetbal gaat KVV Heusden-Zolder als een sneltrein door de prille competitie. Deze keer moest Ham er voor eigen volk met 0-3 aan geloven. KVV leidt nu met 18 op 18.

pak-mer-een-grob-neute

Pak mèr een grob neute

Pak mèr een grob kermèlle of neute hoor je wel eens zeggen. Een grob is een handvol, in dit seizoen kunnen dat dus noten zijn, maar even goed karamellen bijvoorbeeld.

vandaag-gezien-7-oktober-2018

Vandaag gezien

Vliegenzwammen die omhoog priemen tussen de gevallen bladeren ... in de Bolderbergse natuur heeft de herfst zijn intrede gedaan. (foto Denise Greunlinx)

heusden-a-wint-makkelijk-van-optima-a

Heusden A wint makkelijk van Optima A

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A thuis gewonnen van Optima Tessenderlo B met 82-65. In derde A verloor Heusden B van Baclo Lommel A met 40-70. In vierde provinciale A moest Zolder D met 54-70 het onderspit delven tegen Croonen Lommel D. Zolder Z verloor ook al, met 87-67 van Alfa Achel Z. Heusden C versloeg Optima Tessenderlo C met 59-42. In vierde B keerde Zolder E met een zware 42-90 overwinning terug van bij Miners Beringen Z. De dames van Zolder verloren zwaar, 24-86 tegen Gems Diepenbeek B.

nieuw-verlies-voor-vck-bolderberg-2

Nieuw verlies voor VCK Bolderberg

In de tweede divisie van het volleybal heeft VCK Bolderberg met 3-0 verloren bij Achel B. Setstanden waren 25-22, 25-17 en 25-16.

bas-birker-lachte-met-ons

Bas Birker lachte met ons

Bas Birker stond op de planken van Muze met 'Je Moeder'. Als Nederbelg observeert hij die gekke Belgen, en geeft er zijn gedacht over. Klinkt het niet dan botst het. (foto Lenscollectief)

vandaag-gezien-6-oktober-2018

Vandaag gezien

Een barbarie eend geniet in de moerasvijver van Bovy. (foto Michiel Reynders)

beide-teams-van-wieze-boys-zijn-op-dreef

Beide teams van Wieze Boys zijn op dreef

In het bedrijfsvoetbal gaat Wieze Boys A gewoon verder op zijn elan, vandaag werd UD Barcelona ingeblikt met 4-1. RP Products leed een nieuwe nederlaag, 3-2 bij Vlam Eisden. Wieze Boys B won met 1-2 bij Mees 80. Wieze Boys A leidt in de eerste afdeling, Wieze Boys B staat tweede in de tweede afdeling.

een-rustige-eerste-dag-op-kucuna-2018

Een rustige eerste dag op Kucuna 2018

De eerste dag van Kucuna 2018 zit erop. Het was stralend weer en maar vandaag is domein Vogelsanck niet bepaald overrompeld. Nochtans is de organisatie nog meer uitgebouwd dan vorig jaar. In het park en de stallingen hebben kunstenaars, ambachters en brocanteurs hun aanbod geëtaleerd. In het park zorgt koninklijke harmonie De Heidegalm (ook morgen) voor de muzikale sfeer, terwijl er een boog van foodtrucks rond het terras staat. De kinderen kunnen wat (…) Lees het hele bericht

schapendrijven-is-samenspel-tussen-mens-en-dieren

Schapendrijven is samenspel tussen mens en dieren

Op domein Bovy hebben vandaag en morgen wedstrijden schapendrijven plaats. Echt de moeite om eens te gaan kijken, hoe de 'handlers' of herders hun honden met korte instructies en fluitsignalen laten weten wat ze met de schapen moeten doen en waar ze naartoe moeten. Dat gebeurt telkens met 4 schapen. Ook morgenvoormiddag kun je er nog gaan kijken. (meer foto's van Michiel Reynders)

vogels-hebben-niet-veel-zin-in-de-trek

Vogels hebben niet veel zin in 'de trek'

't Is kalm in de rietvelden. Komt het door de waarschuwing voor de stropers in het zuiden of door ons zachte weer ... feit is dat de vogels blijkbaar geen zin hebben om door te trekken. Bij het ringen ontmoette Stefan Was nu dan ook de gewone trekkers. De goudhaan (vrouwtje linksboven) en de vuurgoudhaan (mannetje rechtsboven). Maar ook de rietgors en de zwartkop. (foto's onder)

de-kijk-van-richie-344

De kijk van Richie

Als iedereen wat stroom verzamelt ...

het-weer-opnieuw-nazomer

Het weer: opnieuw nazomer

Alvorens een storing onze streken in de avond kan bereiken, wordt er vanuit het zuiden erg warme lucht aangevoerd en krijgen de maxima zomerse allures. Zondag verlaat de storing onze streken en wordt gevolgd door een hogedrukgebied, dat na het weekend het weerbeeld in onze regio bepaalt. Na het weekend wordt het flink zonnig en de temperaturen zijn in stijgende lijn. Er komt een periode aan met aangenaam nazomerweer, dat waarschijnlijk ook het volgende weekend nog kan aanhouden. Vandaag wordt een aangename (…) Lees het hele bericht

limburgse-truckers-houden-gigantische-run

Limburgse Truckers houden gigantische run

In de Truckstop26bis is vanavond de vzw Limburgse Truckers opgericht. Die groepeert truckers om goede doelen te steunen. Er staat al meteen een groot event op stapel: op zaterdag 15 december organiseren ze de Warmste Truckrun 2018, in het kader van de Warmste Week en dat ten voordele van de vzw Rondpunt die opkomt voor verkeersslachtoffers. Het wordt een gigantisch lange rij trucks die door 8 Limburgse gemeenten zal rijden en eindigt op Circuit Zolder. Nu al zijn ver over de 400 truckers (…) Lees het hele bericht

premiere-van-jan-leyers-zit-meteen-goed

Première van Jan Leyers zit meteen goed

De première van de nieuwe tournee van Jan Leyers, vanavond in Muze, werd heel erg gesmaakt door de aanwezigen. Hij bracht een mix van gloednieuw werk en iets oudere nummers. (foto Lenscollectief)

arrestatie-in-boekt-trekt-veel-aandacht

Arrestatie in Boekt trekt veel aandacht

Vanavond heeft een arrestatie aan het kruispunt in Boekt veel aandacht getrokken. Een man in een SUV was er klemgereden door een patrouille van de lokale politie. Hij werd meteen tegen de auto gezet en gefouilleerd, ondertussen kwam er nog versterking opdagen van vier andere ploegen, zowel lokale als federale politie. De auto van de man werd volledig doorzocht. De resultaten zijn nog niet bekend.

ook-veel-kunst-en-antiek-op-kucuna-2018

Ook veel kunst en antiek op Kucuna 2018

Morgen en zondag kun je dus op het kasteeldomein Vogelsanck terecht voor Kucuna 2018. Aan de Art Market nemen 17 galerieën, kunstenaars galerijen en brocanteurs deel. Die komen vanuit het hele land. Ook van Heusden-Zolder zoals bijvoorbeeld Déjà Vu uit de Meylandtlaan, maar ook uit Genk, Lessines, Libramont, maar vooral veel uit de Brusselse regio. Zij tonen een veelheid van kunstwerken, ambachten en speciaal antiek. Ze (…) Lees het hele bericht

truck-center-frederix-is-herrezen-na-de-brand

Truck Center Frederix is herrezen na de brand

Truck Center Frederix, een van oorsprong echt Heusdens bedrijf, dat tegenwoordig langs de E314 in Paal zit, heeft zopas een investering van 2 miljoen euro afgerond. Eigenlijk heeft de familie Frederix - tegenwoordig wordt de zaak geleid door Leon en Rita - van een nadeel een opportuniteit gemaakt. Op 11 mei vorig jaar ging door een kortsluiting een aanzienlijk deel van het bedrijf in de vlammen op: de werkplaats - met 9 trucks - alle materialen en de inboedel van de garage, een schade (…) Lees het hele bericht

tekenles-in-de-eigen-school-op-vrijdag

Tekenles in de eigen school op vrijdag

Vanaf dit schooljaar kunnen kinderen ook tekenles volgen meteen na schooltijd in De Brug, Brugstraat 16. Vooral voor de leerlingen van De Brug wordt de drempel tot de academie nu wel erg laag, maar ook leerlingen van andere scholen zijn welkom. De Academie voor Beeldende Kunsten organiseert elke vrijdagnamiddag meteen na schooltijd - van 15.30 u tot 17.10 u - een tekenles. In één van de klassen kunnen de kinderen zich uitleven met verf, klei, papier maché, ... onder (…) Lees het hele bericht

zeepbellen-als-steun-aan-onderwijs-voor-iedereen

Zeepbellen als steun aan onderwijs voor iedereen

Op deze Internationale Dag van de Leerkracht blazen de leerlingen van Beekbeemden bellen met wensen de lucht in. Zo willen ze hun steun betuigen aan de eis om goed onderwijs voor alle kinderen in de wereld, en dat in het kader van 'Saved by the bell'. (foto An Vanoppen)

slippende-auto-belandt-in-voortuin

Slippende auto belandt in voortuin

In de Graaf de Theuxlaan is gisteravond een auto geslipt, hij ging van de weg af en zo dwars door een omheining. Daar bleef de auto steken in een voortuin. De bestuurder was lichtgewond. De takeldienst moest het wrak over de omheining hijsen om te kunnen wegbrengen.

70-jarigen-van-boekt-zijn-samengekomen

70-jarigen van Boekt zijn samengekomen

De 70-jarigen van Boekt zijn samengekomen voor een feestelijke namiddag. Dat was alweer 5 jaar geleden. Tijd dus om herinneringen en anekdotes op te rakelen bij het nodige eten en drinken. Als verrassing kregen de aanwezigen een 'kwartierstaat' aangeboden waarmee ze inzage kregen in hun voorouders tot het jaar 1761. De attentie viel erg in de smaak en leverde meteen een pak bijkomende gespreksstof op.

vandaag-gezien-4-oktober-2018

Vandaag gezien

Vandaag kon Stefan Was deze mooie zanglijster ringen. De vogel is bij ons wettelijk beschermd. Maar ondertussen is hij vertrokken richting zuiden en daar geniet hij geen bescherming, integendeel. Wist je dat er in het zuidwesten van Frankrijk jaarlijks tienduizenden lijsters ... tot paté worden verwerkt. Ook leeuweriken, roodborstjes, ... wacht hetzelfde lot.

voka-heeft-richtlijnen-voor-heusden-zolder

VOKA heeft richtlijnen voor Heusden-Zolder

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bezorgt werkgeversorganisatie VOKA-Limburg alle gemeentebesturen een memorandum met aanbevelingen. Die zijn gebaseerd op interviews met ondernemers, de input van de VOKA-ambassadeurs en lokale ondernemersclubs en de gemeentejaarrekeningen. Voor Heusden-Zolder stelt VOKA vast dat de ontvangsten stijgen maar de uitgaven en investeringen dalen. Tegelijk zijn de schulden per inwoner flink gedaald, tot een stuk onder het Limburgse en Vlaamse gemiddelde. (…) Lees het hele bericht

politie-flitste-op-de-sluipwegen

Politie flitste op de sluipwegen

De politie heeft gisteren tussen 14 en 22 uur snelheidscontroles gehouden op 6 plaatsen. Daarbij stond de flitsauto in straten waar bewoners hadden geklaagd over onverantwoord rijgedrag en overlast. Er zijn net geen 3.000 wagens gecontroleerd, 408 zijn geflitst. Het ging deze keer om 5 plaatsen buiten de gekende hoofdwegen, daarbij gold alleen in De Drij Dreven een snelheidsbeperking van 70 per uur. Die straat wordt vaak als route naar Zonhoven en Hasselt gebruikt. 3 overtreders mogen het bij (…) Lees het hele bericht

vergeet-de-dieren-niet

Vergeet de dieren niet ...

Je mag uiteraard de dieren nooit vergeten, maar vandaag op Werelddierendag mag je ze wel een extraatje gunnen. Jerom, onze redactiekat, vindt in ieder geval dat hij het vandaag extra rustig mag doen, eigenlijk net zoals de andere dagen van het jaar ...

erg-druk-cultuurweekend-in-cc-muze

Erg druk cultuurweekend in CC Muze

Het cultuurseizoen is nog erg pril en toch heeft CC Muze al een erg druk weekend voor de boeg. Zoals eerder gemeld is er morgenavond het premièreconcert van Jan Leyers en kun je zondagnamiddag om 16 uur in de Sint-Vincentiuskerk naar het klassiek concert van The Monnaie Wind Quintet. Zaterdagavond staat Bas Birker dan op het podium van de schouwberg met 'Je moeder'. De ingeweken Nederlandse comedian neemt weer geen (…) Lees het hele bericht

drukke-zomer-met-branden-en-wespen-voor-brandweer

Drukke zomer met branden en wespen voor brandweer

De brandweerzone Zuid-West-Limburg, waartoe de post Heusden-Zolder behoort, heeft in juli en augustus liefst 153 buitenbranden moeten blussen. Het gaat dan om bossen, heide, grasland, ... Dat zijn ongeveer 3 keer zoveel branden als in een normale zomer. In heel Limburg ging het om 500 branden. Een meevaller is wel dat er ondanks de gigantische droogte niet echt heel grote branden zijn ontstaan. Nog erger was het gesteld met de wespennesten: in juli en augustus 9388 in Zuid-West-Limburg, (…) Lees het hele bericht

dit-weekend-wedstrijden-schapendrijven-op-bovy

Dit weekend wedstrijden schapendrijven op Bovy

Volgend weekend zal er aardig wat gemekker te horen zijn op domein Bovy, want daar vinden zowel zaterdag als zondag wedstrijden schapendrijven plaats. De Bovy Trial of King's Cup wordt een leuk kijkstuk. De 'handlers' met hun kuddes komen tegen elkaar uit in Klasse 1 en 2 en mogelijk ook klasse 3. Alles wordt georganiseerd door de Federatie Schapendrijven België die uiteraard ook voor de deskundige juryleden zorgt. Zowel zaterdag- als zondagvoormiddag treden ruim 20-tal 'handlers' aan, telkens om de 7 minuten een andere, de eerste om 8u30, de laatste kort over 11 uur.

verkeershinder-door-crash-in-guido-gezellelaan

Verkeershinder door crash in Guido Gezellelaan

Kort voor 21 uur vanavond is een kleine personenwagen over de middenberm gegaan in de Guido Gezellelaan. Er vielen geen gewonden maar de auto raakte zwaar beschadigd en moest getakeld worden. Het ongeval zorgde een tijdlang voor verkeershinder, de politie moest het verkeer beurtelings over één rijvak leiden.

man-gewond-bij-botsing

Man gewond bij botsing

Deze namiddag rond 14.20 u zijn in de Ophovenstraat in Meeuwen-Gruitrode twee auto's gebotst. Een man van 27 uit Heusden-Zolder is daarbij lichtgewond geraakt.

vrijdagnacht-poetsbeurt-voor-carpoolparking

Vrijdagnacht poetsbeurt voor carpoolparking

Volgend weekend, in de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 oktober laat het Agentschap Wegen en Verkeer de carpoolparking in Heusden-Zolder reinigen. Daarvoor geldt dan een volledig parkeerverbod. Auto's die er dan toch nog staan ondanks het parkeerverbod,  worden getakeld. De aannemer zal heel de nacht doorwerken, van 22 uur tot 6 uur. Ook die van Lummen wordt nu aangepakt. Het weekend daarop worden andere parkings in de buurt gedaan. Daardoor kunnen carpoolers nu gebruik maken van (…) Lees het hele bericht

ongewenst-verkiezingsdrukwerk-in-bus-mag-toch-wel

Ongewenst verkiezingsdrukwerk in bus mag toch wel

We kregen de afgelopen dagen een aantal mails van lezers die niet te spreken zijn over het verkiezingsdrukwerk dat ze in de bus vinden. Het gaat om mensen die op hun brievenbus de bekende stickers gekleefd hebben om reclamedrukwerk te weren. OVAM, de Openbare Vlaamse AfvalstoffenMaatschappij, geeft in zulke gevallen de raad om een klacht in te dienen bij het gemeentebestuur. Dat kan dan GAS-boetes opleggen. Maar we zullen pas volgende legislatuur GAS-boetes krijgen, want alle partijen (…) Lees het hele bericht

controle-brengt-meer-dan-13-000-euro-op

Controle brengt meer dan 13.000 euro op

Gisteren heeft de politie samen met de verkeersbelastingdienst op twee plaatsen in Heusden-Zolder controles gehouden. De radar signaleerde 22 wagens die nog verkeersboetes of -belastingen hadden openstaan. Er is in het totaal 13.300 euro geïnd. 1 wagen is in beslag genomen omdat de bestuurder zijn boete van bijna 4.000 euro niet kon betalen. Daarnaast is nog één bestuurder beboet omdat hij reed met een buitenlandse nummerplaat, een andere moet betalen omdat hij geen nummerplaat droeg aan de voorkant.

jan-leyers-start-tournee-vrijdag-in-muze

Jan Leyers start tournee vrijdag in Muze

Cultuurcentrum Muze heeft weer een première te pakken, en wat voor één: vrijdag start Jan Leyers zijn tournee 'In Concert' hier bij ons. Na de furore met Soulsister en de vele hits die hij schreef voor andere artiesten, bracht hij drie jaar geleden een eerste solo-album uit. Daarop volgde een tournee langs Vlaamse theaterzalen en festivals. En dit doet hij nu nog eens over met gloednieuwe nummers en de songs van de CD 'Helder'. Jan Leyers krijgt de steun van een vierkoppige band. Vrijdag om 20.15 u wordt dus de spits afgebeten in Muze. Tickets € 24, € 21, € 18.

voor-elk-wat-wils-op-kucuna-2018

Voor elk wat wils op Kucuna 2018

Zaterdag en zondag kun je in en rond kasteel Vogelsanck terecht voor Kucuna 2018, het event rond kunst, cultuur en natuur. Er is kinderanimatie zoals een touwenparcours, met de watertrein kun je over de kasteelvijver varen, Promove en Renault Kwanten bieden een offroad parcours, met Bussé Helicopters vlieg je over het domein en de omgeving, of blijf je liever op de grond met paard en koets? Harmonieën en jachthoornblazers (…) Lees het hele bericht

de-mint-heeft-boeken-neergelegd

De Mint heeft boeken neergelegd

Het blijft een komen en gaan van horecazaken in Heusden-Zolder. Zo is het doek gevallen over restaurant De Mint Dining and Lounge langs de Beringersteenweg. In juli 2013 hadden de toenmalige eigenaars de zaak gesloten om financiële redenen. Nadien is de zaak overgenomen. De nieuwe uitbaters hebben de zaak vijf jaar lang uitgebaat. Korte tijd hadden ze nog aan de andere kant van Suska Berg een winkel waar onder meer wijnen werden verkocht, maar die was geen lang leven beschoren. Nu hebben ze ook (…) Lees het hele bericht

gouverneur-gaat-everzwijnenstrijd-coordineren

Gouverneur gaat everzwijnenstrijd coördineren

Voortaan moet de gouverneur de strijd tegen de everzwijnenplaag coördineren. Dat heeft Vlaams minister van natuur Joke Schauvliege geantwoord op een vraag in het parlement van Lode Ceyssens (CD&V). In de provincies Antwerpen en in Limburg loopt het probleem van de everzwijnen de spuigaten uit. Tuinen, voetbalvelden, kerkhoven worden zwaar beschadigd en de dieren vormen een gevaar voor het verkeer. Heusden-Zolder is één van de felst getroffen gemeenten. Ondanks dat dit jaar al meer dan 700 (…) Lees het hele bericht

kamermuziek-van-grote-componisten-in-de-kerk

Kamermuziek van grote componisten in de kerk

Zondag om 16 uur organiseert Muze weer een mooi klassiek concert in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder. The Monnaie Wind Quintet speelt dan kamermuziek van Haydn, Milhaud, Danzi, Ibert, Debussy en Ligeti. Vele kenners beschouwen kamermuziek als de hoogste vorm van musiceren. Vele componisten schreven dan ook hun grootste meesterwerken in dit intiemere genre. Zo hebben zich ook binnen het Muntorkest verschillende kamermuziekensembles (…) Lees het hele bericht

de-lijn-ritten-vallen-weg-door-betoging

De Lijn: ritten vallen weg door betoging

Door de grote betoging tegen de pensioenhervorming in Hasselt vandaag, is er hinder bij De Lijn. Zowat 67 % van de bussen zou rijden maar op alle lijnen vallen ritten weg, ook op de streeklijnen. Verschillende bussen op de lijnen 22, 23, 51, 52 en 92 zullen niet passeren in Heusden-Zolder. De toestand zal heel de dag aanhouden. Meer info.

het-weer-zonnige-meerdaagse

Het weer: zonnige meerdaagse

Een hogedrukgebied ten westen van Brest, bouwt stilaan op richting onze streken en brengt enkele dagen met veel zon en hoge maxima. Een actieve depressie met bijbehorende storingen zorgt in het weekend voor enige tijd regen, maar na het weekend domineren opnieuw hogedrukinvloeden. Op korte termijn schuift een storing traag over onze treken en is het somber herfstweer. Vandaag domineren wolken en van tijd tot tijd valt er lichte regen of motregen. Na de middag zijn er wat meer drogere perioden met mogelijk (…) Lees het hele bericht

faillissementen-op-laagste-peil-in-jaren

Faillissementen op laagste peil in jaren

In Limburg zijn in september 68 bedrijven failliet verklaard, dat is het laagste aantal in september sinds 2009. Zoals steeds neemt de handelsrechtbank in Hasselt het grootste deel voor haar rekening, namelijk 46. Over heel 2018 zijn in Limburg 453 bedrijven failliet gegaan, ook dat is het laagste sinds 2009. Bouw en horeca blijven gevoelige sectoren. Kijken we naar de faillissementen in Heusden-Zolder de afgelopen drie maanden, dan komen we horecazaak Jumino met hoofdzetel in de Ringlaan (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-telt-6-9-werklozen

Heusden-Zolder telt 6,9 % werklozen

Eind september telde Heusden-Zolder 1030 werklozen, dat is 6,9 % van de beroepsbevolking. Vorig jaar op hetzelfde tijdstip waren het er nog 1102, dat is een vermindering met 6,5%. Op maandbasis tellen 27 werklozen minder. We hebben wel nog een achterstand op Limburg (waar 6,6 % werkloos is) en Vlaanderen (6,5 %). We zien een stijging van het aantal jonge (min 25) en oudere (plus 55) werklozen, maar een aanzienlijke daling in de middengroep. Nog enkele opvallende gegevens: het aantal werklozen met een (…) Lees het hele bericht

de-koning-uit-het-noorden

De koning uit het noorden

Bij het ringen van vogels kregen Stefan Was en zijn collega's koninklijk bezoek uit het hoge noorden: de bladkoning. Met een tinnen ringetje om zijn pootje hebben ze hem de veiligste weg proberen te wijzen. En nu maar hopen dat hij het luchtruim van Italië, Malta, Cyprus en Egypte vermijdt, want daar worden ze massaal neergeschoten of gevangen, ... voor consumptie.

vandaag-gezien-1-oktober-2018

Vandaag gezien

In Heusden voerde dorpsraadvoorzitter Julien Maebe vandaag een stille, individuele protestactie. Hij nam onlangs deel aan de curieuzeneuzen-actie en uitgerekend zijn meetpunt in de Guido Gezellelaan duidde de ongezondste lucht van Heusden-Zolder aan, en het 7de slechtste meetpunt van Limburg. Dan maar de vele sigarettenpeukjes en andere rotzooi opruimen, dacht Julien, als de lucht niet proper is, dan toch tenminste de grond.

molenholleke-viert-feest-in-nieuwe-klassen

Molenholleke viert feest in nieuwe klassen

Grote dag in lagere school 't Molenholleke vandaag want meer dan 300 leerlingen zijn verhuisd. Ze hadden er lang naar uitgekeken en zijn dan eindelijk in hun spiksplinternieuwe klassen kunnen intrekken. Elke klas hield een plechtige opening. Het lint werd doorgeknipt aan de klasdeur en vervolgens werd er getoast. Na de drukke dagen van de verhuizing, met vele helpende handen en een feestelijke dag, kan nu alles in zijn gewone plooi vallen. (meer foto's van Rita Grosemans)

college-gaat-zeker-in-beroep-tegen-vergunning-apl

College gaat zeker in beroep tegen vergunning APL

Het schepencollege reageert met ongeloof en verontwaardiging op de beslissing van de bestendige deputatie om een voorwaardelijke vergunning voor twee jaar aan asfaltproducent APL te geven. De gemeente krijgt blijkbaar pas vrijdag de tekst van de vergunning en de voorwaarden maar zal zeker maandag beslissen om in beroep te gaan. Vooral gedeputeerde van leefmilieu Ludwig Vandenhove (SP.A) is kop van jut. "Ik begrijp dit totaal niet, waarom moeten we dan nog adviezen geven als ze zowel (…) Lees het hele bericht

een-feestje-voor-de-65-jarigen-van-viversel

Een feestje voor de 65-jarigen van Viversel

De 65-jarigen van Viversel vierden vijfjaarlijkse feest in de Vierseleer. Na een glaasje en een bbq werd er druk nagepraat over vroeger en nu. De verhalen stapelden zich op. (foto Tilly Kenis)

vliegende-start-voor-aftermuzecafe

Vliegende start voor AfterMuzeCafé

Het 3de seizoen van AfterMuzeCafé is gestart met enkele kleppers op het podium. Jan Hulsmans en Vincent Jorissen klinken als een ééneiiege tweeling die een solo geeft. Jan zingt elk lied alsof het voor hem geschreven is en Vincent haalt bij moment een klassiek niveau op zijn piano. Jan Dalemans in zijn nieuwe formatie Bill 'n his Bugs zorgde dan weer voor de puurste blues die je in deze contreien kunt horen. Sven Sillen zijn stem past als gegoten in de gebrachte bluesklassiekers. Voor het publiek mocht het dan ook wat langer geduurd hebben. (foto's Frans Morawski)

benefiet-voor-een-naaiatelier-in-india

Benefiet voor een naaiatelier in India

Lucia Vangrieken uit Koersel reisde een paar jaar geleden voor het eerst naar India en dat was liefde op het eerste gezicht. Ondertussen is ze al meermaals naar het Oosten getrokken en heeft ze met 'purity for India' ook een project opgestart. Het is de bedoeling het leven van vrouwen in India en Nepal wat comfortabeler te maken. Ze organiseerde eerder al een benefiet waarmee in de bergen van Nepal (…) Lees het hele bericht

alleen-in-boekt-nemen-ze-goede-start

Alleen in Boekt nemen ze goede start

Dit weekend is de petanquecompetitie van start gegaan. In de Vlaamse competitie nam Boekt een goede start door Zigzag Tessenderlo met 6-3 te verslaan, Olympia nam een valste start en verloor met 7-2 in Sint-Truiden. In de provinciale competitie verloren bijna alle ploegen van Heusden-Zolder. 1ste provinciale: Olympia A - Interlommel A: 3-6, Boekt A - Boekt B: 7-2, De Berk A - Horizon Bree A : 4-5; 2de provinciale: De Berk B - Hasselt B: 6-3, De Berk C - Hasselt A: 4-5, Fenix St. Truiden A - Olympia C: 8-1, Sparrendal Lanaken A - Boekt C: 8-1.