Archief december 2019

2019-wordt-kleurrijk-uitgewuifd

2019 wordt kleurrijk uitgewuifd

Na de zonsopgang van gisterenochtend, volgde gisteravond ook een prachtige zonsondergangMiranda Gijsen genoot ervan vanop de mijnterril en zag in de verte ook de terril van Beringen volop kleuren in de intredende winteravond.

doorprikt-2019-laten-we-niet-vergeten

DOORPRIKT: 2019, laten we niet vergeten

2019 is zijn laatste uren ingegaan. En in alle jaaroverzichten duikt Heusden-Zolder op. Door de dramatische brand in Beringen die op 11 augustus het leven kostte aan twee van onze brandweermannen. Een vreselijke gebeurtenis. Is 2019 daarom een jaar om snel te vergeten? Neen, daardoor is 2019 precies een jaar om nooit te vergeten. Nooit zullen we vergeten dat twee vrijwilligers, echtgenoten en jonge papa’s, hun leven hebben gegeven in hun engagement voor de (…) Lees het hele bericht

amicantus-brengt-driekoningenconcerten

Amicantus brengt driekoningenconcerten

Op zaterdag 4 en zondag 5 januari zingt vocaal ensemble Amicantus voor het tweede jaar op rij zijn jaarlijkse Driekoningenconcerten in Maaseik en Heusden. Het vocaal ensemble uit Heusden-Zolder staat sinds 2 jaar onder leiding van countertenor Alexander Scheider, leider van het vermaarde Ensemble Polyharmonique.  Met zijn liefde voor en vakbekwaamheid in de oude muziek, heeft hij het niveau van Amicantus naar een nog hoger niveau getild. En dat zal ook nu weer te horen (…) Lees het hele bericht

ook-vanavond-blijft-vuurwerk-verboden

Ook vanavond blijft vuurwerk verboden

Heel wat inwoners hebben het de afgelopen dagen (en weken zelfs) hier en daar al flink horen knallen: vuurwerk en ander knaltuig. Bij de politie zijn tot nu toe minder klachten binnengekomen. Maar voor alle duidelijkheid: het gebruik van vuurwerk is meer dan ooit verboden. In Heusden-Zolder is het ook niet tijdens de oudejaarsnacht toegestaan. Wie het toch doet, overtreedt niet alleen de wet, het is ook gevaarlijk voor degenen die het afsteken of de toeschouwers in de buurt én het zorgt bovendien voor heel wat dierenleed. 

komt-er-een-wilde-nieuwjaarsreceptie

Komt er een 'wilde' nieuwjaarsreceptie?

Zoals bekend heeft het gemeentebestuur de nieuwjaarsreceptie op de eerste zaterdag van het jaar afgeschaft en komt er een alternatief ergens in de zomer. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Daarom hebben verschillende inwoners - onder wie ex-schepen Peter Tielens - dinsdag een oproep gelanceerd om op zaterdag 4 januari vanaf 19 uur toch een nieuwjaarsreceptie te houden op het Heldenplein. Daarbij zou iedereen zelf voor alles moeten zorgen: tafel, dank, hapjes en uiteraard vuilniszakken want ze willen geen rommel achterlaten.  Benieuwd wat het wordt.

all-of-us-ontroering-en-humor-rond-nakende-dood

All of us: ontroering en humor rond nakende dood

Op de voorlaatste avond van het jaar kreeg de ElaN filmclub een grotendeels gevulde zaal in The Roxy Theatre voor de avant-première van 'All of us'. Scenarist-regisseur Willem Walleyn en actrice Barbara Sarafian waren speciaal uit Gent overgekomen om voor én na de film toelichting te geven. Hoewel het onderwerp - een zelfhulpgroep voor terminale kankerpatiënten - misschien bloedernstig lijkt, zit er ook heel wat humor in de film verweven. En het tragische individuele verhaal van de patiënten is tegelijk ook universeel. Met de nodige zin voor humor en relativiteit wisten regisseur en actrice achteraf de film en de opnamen te kaderen. Het publiek reageerde tevreden. 

buurtbewoner-start-proces-tegen-remo

Buurtbewoner start proces tegen Remo

Aldo Rizutto, bewoner van de wijk Lindeman in de Kolderstraat, spant bij de vrederechter een procedure aan tegen Group Machiels, het provinciebestuur en de gemeentebesturen van Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. Hij is de jarenlange geurhinder beu. Hij wil een morele schadevergoeding maar ook een financiële compensatie voor de waardedaling van zijn woning, die hij naar eigen niet meer verkocht krijgt.  Group Machiels is ondertussen gestart met maatregelen om de geurhinder terug te dringen en binnen de werkgroep - met onder meer Machiels, de gemeentebesturen en buurtbewoners - zou er begin volgend jaar een stand van zaken worden opgemaakt. Maar Rizutto gelooft daar niet meer in. Hij wil een onafhankelijk onderzoek. Op 15 januari wordt de zaak ingeleid bij de vrederechter in Houthalen-Helchteren.

all-of-us-in-avant-premiere-in-roxy-theatre

All of us in avant-première in Roxy Theatre

Vanavond heeft The Roxy Theatre in Koersel weer een avant-première beet. Dan kun je er gaan kijken naar 'All of us' van Willem Wallyn. Het gaat over een zelfhulpgroep met  terminale patiënten die samenkomen onder de hoede van de onervaren therapeute Els (Barbara Sarafian). Eén van haar patiënten is Cathy (Maaike Neuville), een huisvrouw die het slechte nieuws van haar nakende dood koste wat het kost geheim wil houden voor haar (…) Lees het hele bericht

honderden-huizen-zonder-stroom-in-boekt-en-zolder

Honderden huizen zonder stroom in Boekt en Zolder

FLASH Delen van Zolder en Boekt zitten maandagmiddag alweer zonder stroom. We krijgen meldingen uit tientallen straten. Honderden huizen zijn getroffen. UPDATE Om 12.16 uur viel de stroom uit in de eerste straten en huizen. Meteen daarop volgden nog een heleboel andere. Om 12.36 uur kon Fluvius de toevoer herstellen en kregen de getroffen buurten stilaan weer elektriciteit.

vanochtend-gezien-17

Vanochtend gezien

Wie in deze periode de moeite doet om vroeg op te staan en de koude te trotseren, krijgt als beloning een prachtige zonsopgang. En als je dan ook nog eens de mijnterril beklimt, wordt het helemaal mooi. De foto boven is genomen richting Houthalen-Helchteren, die beneden richting Heusden-Centrum.

krijgen-de-wegpiraten-voortaan-lik-op-stuk

Krijgen de wegpiraten voortaan lik op stuk?

Als de politie de nieuwe reglementen strikt toepast, dan kunnen het vanaf 1 januari barre tijden worden voor wegpiraten in Heusden-Zolder. Het nieuwe reglement laat de politie toe om in bepaalde gevallen auto's in beslag te nemen. Bijvoorbeeld in het geval van asociaal of gevaarlijk rijgedrag: straatracen, driften en spinnen, luide knalpotten en rijdende jukeboxen, ... Bovendien moeten de eigenaars van de auto's die in beslag genomen worden, ook opdraaien voor de kosten: 250 euro om ze te takelen en nog eens minstens 25 euro per dag om ze te stallen en dat tot de burgemeester de auto weer vrijgeeft.

parkeerverbod-tegen-wildparkeren-in-koeltorenlaan

Parkeerverbod tegen wildparkeren in Koeltorenlaan

Het wordt alsmaar drukker op de mijnsite: CVO De Verdieping, ZLDR Luchtfabriek, Muze, een heleboel organisaties en faciliteiten en de komende jaren nog meer nieuwe initiatieven. Maar velen doen niet de moeite om de parkeerterreinen te gebruiken, ze laten de auto achter op voetpaden en bermen in de Koeltorenlaan. Daarom is deze maand een permanent parkeerverbod ingevoerd en plaatste de gemeente extra signalisatie naar de parkeerterreinen Schachtplein en Brancardiershof. Het gaat om een testfase die half februari wordt geëvalueerd.

beperkte-hinder-door-staking-bij-de-lijn

Beperkte hinder door staking bij De Lijn

Als je vandaag de bus neemt, bekijk dan eerst even de website of de app van De Lijn voor je vertrekt. De socialistische vakbond ACOD heeft een staking afgekondigd vanaf vandaag tot en met vrijdag. De bussen rijden uiteraard sowieso al volgens een vakantieregeling. De Lijn heeft nog geen globaal overzicht van de gevolgen maar die zouden eerder beperkt zijn. Je kunt best kijken op de halte-info om zeker te zijn of je bus langs komt. Dat geldt ook voor de komende dagen.

december-feestmaand-de-finalevraag

December-feestmaand: De finalevraag

Tijd voor de finale van ons december-feestmaand spel. De overgebleven kandidaten mogen nu de laatste vraag beantwoorden. Hoeveel unieke bezoekers zal de Internetgazet Heusden-Zolder tellen tussen 1 december 2019 om 0u00 en 31 december 2019 om middernacht? Stuur je antwoord voor dinsdag 31 december om 18 uur naar Internetgazet[!]heusden-zolder.eu. Vermeld zeker of je voor het dames- of herenhorloge speelt, in elke categorie wint degene die het dichtst bij het juiste aantal zit. Er kan slechts één winnaar per adres zijn. Veel succes.

de-vriendschap-tussen-eefje-en-kippie-kip

De vriendschap tussen Eefje en Kippie Kip

Eefje Van den Brande heeft vorig jaar al een stevig steentje bijgedragen aan het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum toen ze de opbrengst van haar kunstveiling schonk. Ondertussen werkt ze daar ook al een jaar, elke maandag als vrijwilligster .Sinds enkele weken verzorgde ze daar ook een lieve, knuffelachtige kip. Die begroette haar vrolijk kakelend telkens ze haar hok kwam schoonmaken. Zo groeide een band tussen ‘Kippie Kip’ en Eefje. Maar Kippie Kip heeft een (…) Lees het hele bericht

december-feestmaand-de-oplossing

December feestmaand: de oplossing

 Het was voor veel deelnemers zoeken naar de oplossing van onze rebus, vooral ook omdat de letters nog door elkaar waren gegooid. Dit is de oplossing.
- de vijfde letter van een kever die vooral sparren treft: letterzetter, dus E
- de derde letter van de familienaam van de Heusdense assisten-trainer van AA Gent: Peter Balette, dus L
- de eerste letter van de grootste atletiekclub uit de regio: AVT, dus A
- de vierde letter van het gehucht waar het grootste winkelcentrum (…) Lees het hele bericht

nu-al-klinken-op-2020

Nu al klinken op 2020

Ze waren er op tijd bij, de bewoners van de Kortstraat en het eerste deel van de Heuvelstraat, om hun jaarlijkse nieuwjaarsborrel te organiseren. Ze trokken daarvoor naar de andere kant van 't dorp. Eerst stond een verfrissende wandeling door de bossen van Eversel op het programma met onderweg enkele stops voor een borrel en soep. De wandeling werd afgesloten met een traktie in de cafetaria van Sint-Baaf, en nog één en nog één ... Nadien zorgden de hotdogs voor het evenwicht. Ze kijken daar nu al uit naar hun 20ste editie in 2020, klinkt mooi toch? (foto Chris Linders)

rol-uw-matten-maar-niet-hier

Rol uw matten, maar niet hier

Tapijten aan een textielcontainer? Akkkoord, 't is ook textiel, maar dit hoort natuurlijk daar niet thuis. En het is toch ook duidelijk dat de openingen van de textielcontainer er niet voor bedoeld zijn. We hebben ze even getest, maar 't waren helaas geen vliegende tapijten. (foto Julien Maebe)


exsultate-brengt-schitterend-concert

Exsultate brengt schitterend concert

De toeschouwers-toehoorders in de bomvolle kerk van Berkenbos waren het zaterdagavond eens: Exsultate had een prachtig kerstconcert uitgevoerd, op een hoog niveau met zowal auditief als visueel een mix. Eigen mensen, gastmuzikanten, jong zangtalent en dansers. De arrangementen waren een helse klus maar volgens Julien Maebe, onze man ter plaatse, kweten vader en zoon Sprengers zich schitterend van deze onderschatte job. Ze deden immers na één gezamenlijke repetitie alles in elkaar vallen. En Guido Leenders kreeg ook een open doek want hij begeleidt Exsultate al 60 jaar. Zondagnamiddag is er een tweede concert. 

een-steuntje-voor-wijkwerking-op-zolderse-voort

Een steuntje voor wijkwerking op Zolderse Voort

Vrijdagavond hielden de mensen van de Vunderstraat op de Zolderse Voort hun gecombineerde kerst-oudejaarsdrink. Het was een gezellig samenzijn dat tot in de late uurtjes uitliep. Als verrassing van de avond mocht Jan Jans namens de vzw zaal Sint-Vincent een bedrag van 250 euro overhandigen om de wijkwerking op de Voort te ondersteunen. 

nog-zeker-6-jaar-cyclocross-op-circuit

Nog zeker 6 jaar cyclocross op circuit

Er zullen nog zeker tot en met 2025 cyclocrossen georganiseerd worden op Circuit Zolder. Koen Monu van Pro-Cycling en het circuit hebben hun overeenkomst voor de organisatie van een jaarlijkse veldrit verlengd voor zes jaar verlengd. Die overeenkomst staat nog los of het om een Werelbekermanche gaat of niet, maar zoals bekend wil Koen Monu sterk vasthouden aan de Tweede Kerstdag als koersdag. (foto Jan Leijskens)

hje-wjerd-mager

Hjê wjêrd mager ...

Hjê wjêrd mager ... vroeger hoorde je die uitdrukking vaak in de laatste dagen van 't jaar. Daarmee bedoelde men dat de scheurkalender erg mager werd. Want er zijn maar enkele blaadjes meer af te scheuren. Hopelijk staan er grote wijsheden op, en zoniet, dan toch een goeie mop.

een-hartverwarmend-vredesfeest-van-sint-vincentius

Een hartverwarmend vredesfeest van Sint-Vincentius

In 't Kuipershof organiseerde Sint-Vincentius vandaag het jaarlijkse Vredesfeest voor de minderbedeelden. Ongeveer 60 volwassenen en 40 kinderen genoten van een lekkere maaltijd, dank zij de vrijwilligers die de handen uit de mouwen staken. En ook de kinderen vonden de animatie die voor hen was opgezet erg leuk. Door de financiële steun vanuit de Vrije Basisschool Bolderberg werd het Vredesfeest weer een mooie ontmoeting en hart onder de riem van inwoners die het soms moeilijk hebben. (foto's Stefan Was)

zo-weet-natuurlijk-niemand-het-nog

Zo weet natuurlijk niemand het nog

De fietsersbond Heusden-Zolder stelde na de herinrichting van de rotonde aan de kerk van Heusden vast dat er een knotsgekke maar gevaarlijke situatie is tot stand gebracht. Door de herinrichting werd het fietspad vrijliggend van de rotonde aangelegd, met als gevolg dat de overstekende fietser voorrang moet verlenen aan de auto's die de rotonde verlaten. Maar de speed pedelec wordt op 2 plaatsen verboden het gemengd fietspad/voetpad te  gebruiken waardoor hij/zij afwisselend het fietspad en de rotonde op moet. Complete verwarring dus. De fietsersbond heeft het probleem aangekaart bij de wegbeheerder, en dat is het Agentschap Wegen en Verkeer. 

de-kijk-van-richie-403

De kijk van Richie

Het aftellen kan beginnen ...

exsultate-verkent-de-wereld-van-kerstliederen

Exsultate verkent de wereld van kerstliederen

Het koor Exsultate geeft dit weekend twee kerstconcerten: morgen om 20.15 uur en zondag om 16.30 uur, in de Sint-Valentinuskerk in Berkenbos. Onder de noemer 'I offer you peace' - naar Mahatma Ghandi - brengt het koor een wervelende kerstvoorstelling met een universele boodschap van hoop, vrede en dromen over een warme samenleving. Elk jaar heeft het koor een verrassing in petto, dit jaar is dat een balletchoreografie. Dirigent (…) Lees het hele bericht

vredeswake-op-zaterdag-4-januari

Vredeswake op zaterdag 4 januari

Op zaterdag 4 januari om 19 uur heeft in de kerk van Zolder de traditionele vredeswake bij het begin van het jaar plaats.  Het gaat om een initiatief van de interlevensbeschouwelijke werkgroep van Heusden-Zolder en dat al voor de vijfde keer. Het wordt een viering met  zang, muziek en zinvolle teksten. "Thema is deze keer 'wie luistert, ziet', want slechts wanneer we goed luisteren naar de ander, zien we hem of haar ook echt als mens voor ons," aldus de intiatiefnemers. Na de viering is er een receptie in de kelder van de kerk. Daar kunnen de aanwezigen elkaar verder ontmoeten in de geest van Franciscus en sultan Al Malik, die 800 jaar terug in volle oorlogstijd elkaar hebben beluisterd, gezien en gegroet.

extra-geld-voor-dierenopvangcentrum

Extra geld voor dierenopvangcentrum

 Alle dierenopvangcentrum in Vlaanderen - dus ook het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder - krijgen voor dit jaar een subsidie van 3.000 euro. Dat heeft Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts beslist. Voor volgend jaar kondigt de minister nog meer werkingsmiddelen aan, dan zou er een totaalbudget voor alle asielen samen van 2 miljoen euro komen. Daarnaast moeten alle opvangcentrum alle dieren die ze ter adoptie aanbieden, samen publiceren op één gemeenschappelijke website: www.adopteereendier.be Daar moeten de meeste opvangcentrum hun aanbod wel nog ingeven.

ook-bloed-geven-begin-2020

Ook bloed geven begin 2020

Ook in het begin van het nieuwe jaar rekent het Rode Kruis weer op zijn donoren om bloed te  komen geven. Dat kan in Heusden-Zolder op drie plaatsen en data. Op 7 januari van 17.30 u tot 20 uur in Sint-Baaf, Eversel, op 9 januari van 17.30 u tot 20.30 u in de Witte Zaal in Bolderberg en op 13 januari van 17.30 u tot 20 uur in Ons Huis, Berkenbos.

het-eindejaarsfilmpje-van-de-gemeente-al-gezien

Het eindejaarsfilmpje van de gemeente al gezien?

Voor wie nog even een zetje nodig heeft om in feeststemming te blijven, hierbij de link naar het eindejaarsfilmpje dat de gemeente liet opnemen op domein Bovy. 75 inwoners figurereerden samen met het koor Exsultate. Het binnenplein van Bovy werd een winterlandschap met kersbomen, kerstversiering, vuurkorven en chocolademelk. En ondanks de opwarming van de aarde dwarrelden de sneeuwvlokken naar beneden. Het filmpje vind je ook op de sociale media van de gemeente.

veel-volk-en-veel-sfeer

Veel volk en veel sfeer

Er zou vandaag meer volk geweest zijn op de Wereldbeker in Zolder dan vorig jaar. De sfeer zat er alleszins weer in, zeker in de grote dranktent en in de buurt van de sacramentshelling waar het ergens het midden hield tussen een carnavalsbal en een après-skiparty. Inclusief dj's en biertonnen die voortdurend moeten aangevoerd worden. Qua uitstraling blijft de Wereldbeker ook al via tv belangrijk voor Heusden-Zolder. Afwachten wat het volgend seizoen wordt in de nieuwe formule. Organisator Koen Monu, Circuit Zolder en gemeente Heusden-Zolder willen maar al te graag doorgaan. Maar voor de organisatie blijft die Tweede Kerstdag cruciaal. (foto's Ann Jordens)

peter-vandebroek-nieuwe-trainer-van-kvv

Peter Vandebroek nieuwe trainer van KVV

Tweedeprovincialer KVV Heusden-Zolder heeft een nieuwe trainer: Peter Vandebroek. Hij gaat meteen aan de slag en volgt Filip Peeters op die enkele weken geleden de laan is uitgestuurd. Peter Vandebroek was vorig seizoen ook al enkele wedstrijden T1, toen moest hij de club depanneren na het ontslag van Niels Vanpol. Op dat ogenblik was de titel al bijna binnen en kort nadien kon die ook effectief gevierd worden.

mathieu-toch-op-een-foutje-betrapt

Mathieu toch op een foutje betrapt

Wereldkampioen Mathieu van der Poel is een toffe gast. En hij is de absolute top in het veld, op de weg en op de mountainbike. Hij kan beter dan wie ook de koers 'lezen'. Maar verkeersborden lezen gaat iets minder, anders had hij wellicht zijn Porsche op Circuit Zolder niet bij dat verbodsbord geparkeerd. 

natuurlijk-mathieu-van-der-poel-aerts-nog-leider

Natuurlijk Mathieu van der Poel, Aerts nog leider

Voor de start van de wereldbekercross bij de elite heren, vroeg iedereen zich maar één ding af: wie wordt tweede na Mathieu van der Poel? Ook nu was de Nederlandse wereldkampioen weer outstanding. Hij draaide eerst iets meer dan 4 rondes mee in de eerste 10. In de beginfase maakten Tim Merlier, Michael Vanthourenhout en zeker ook streekrenner Quinten Hermans de meeste indruk. Maar in de vijfde ronde vond de maestro het welletjes. Een eerste versnelling leverde hem meteen 7 seconden (…) Lees het hele bericht

oranje-meer-dan-boven-bij-de-dames

Oranje meer dan boven bij de dames

De Nederlandse kampioene Lucinda Brand heeft de wereldbekercross bij de dames gewonnen, net als vorig weekend in Namen. Zij bekroonde een compleet oranjefeest door in de sprint Ceylin Alvarado achter zich te laten. Annemarie Worst werd derde, Marianne Vos, die in de slotfase viel, werd nog vierde. Na 5 Nederlandsen werd Sanne Cant zesde. Alvarado verdringt Nash in de wereldbekerstand van de leiding, slechts één punt scheidt beiden, wat dus nog spannende koersen in het vooruitzicht stelt. (foto's Ann Jordens)

beloften-winst-en-eindzege-naar-zwitserland

Beloften: winst en eindzege naar Zwitserland

Bij de beloften verzekerde Kevin Kuhn zich van de eindwinst na een nieuwe zege in Heusden-Zolder. Eerder won de Zwitser de wedstrijden in eigen land, in Bern, vorig weekend in Namen en werd hij tweede in Tabor in Tsjechië. Hij nam meteen na de start de leiding, maar kon zijn sterkste opponenten niet afschudden. Dat waren onze landgenoot Niels Vandeputte, een andere Zwitser Loris Rouiller, de Brit Thomas Mein, de Fransman Antoine Benoist, de Italiaan Jakob (…) Lees het hele bericht

thibau-nys-is-de-nieuwe-coming-man

Thibau Nys is de nieuwe coming man

Thibau Nys  is de 'coming man' in het veldrijden in ons land. Dat bewees hij niet alleen met zijn nieuwe zege vandaag in Heusden-Zolder, de vijfde al in de Wereldbeker. Ook waren duidelijk heel wat supporters al extra vroeg voor hem naar Circuit Zolder afgzakt. Nochtans moest hij niet noodzakelijk tot het uiterste gaan, want hij was al zeker van de eindzege. Deze keer maakte Nys junior er ook geen lange solo van. Hij hield de spanning erin door eerste achtervolger Dario Lillo mee op sleeptouw te nemen. Maar in de sprint naar de aankomst liet Nys de Zwitser 2 seconden achter zich. Tien seconden later won een andere Belg, Lennert Belmans, de sprint om de derde plaats.

ze-lenge-nen-hoaneschrief

Ze lenge nen hoaneschrief

Gisteren kondigden we al aan dat vanaf vandaag het iets langer licht blijft, zowat 1 minuut per dag. Fons Vanbilsen herinnert zich dat zijn vader zei: Vanaf noa lenge de daag nen  hoaneschrief ... 

wereldbeker-ook-op-tv

Wereldbeker ook op tv

Een Wereldbeker veldrijden betekent ook altijd grote mediabelangstelling. Voor wie het gebeuren niet live op het circuit kan meemaken - en daardoor ook de volkse sfeer rond het parcours en in de dranktenten moet missen - zijn er televisieverslagen op Eén, de NOS en Eurosport. Op Eén kun je al terecht vanaf 13.30 uur voor de live-uitzending van de dames, daarna volgt de koers van de mannen om 15 uur.

de-ware-vrienden-gaven-kerstconcert

De Ware Vrienden gaven kerstconcert

De Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden gaf Kerstmis in Zolder een extra muzikale touch onder de noemer 'Kerst voor iedereen'. De harmonie verwende een bomvolle Sint-Vincentiuskerk met sfeervolle kerstmuziek. Het publiek genoot. Voor de harmonie begint precies over een week het jaar waarin ze haar 150ste verjaardag viert. (foto René Pollers)

vanaf-murrege-beginne-de-daag-te-lenge

Vanaf mûrrege beginne de daag te lenge

Goed nieuws voor iedereen die zich niet zo lekker voelt bij donkere dagen, en korte dagen. Al een hele week zitten we op het kortste van de dagen met 7 uur en 53 minuten tussen zonsopgang en -ondergang. Maar vanaf morgen slaat het om en beginnen de 'daag te lenge'. Op Tweede Kerstdag komt de zon bij ons op om 8.42 u en ze gaat onder om 16.36 u. 7 uur en 54 minuten 'daglicht' dus en vanaf dan zijn we stilaan vertrokken voor langere dagen.

toon-aerts-start-met-gebroken-ribben

Toon Aerts start met gebroken ribben

Ondanks vier gebroken ribben start Toon Aerts donderdag in de wereldbekercross van Heusden-Zolder. Dat heeft zijn team bekendgemaakt. Na de zware cross in Namen waar hij tegen een paaltje viel, bleek dat hij een rib had gebroken. Nadien maakte verder onderzoek duidelijk dat hij vier gebroken ribben heeft. Volgens zijn team vormt starten geen extra risico voor de ribblessure, hij heeft vandaag een testritje gemaakt. En dus zal hij morgen zijn leiding in de wereldbekerstand verdedigen.

bijna-300-deelnemers-uit-22-landen

Bijna 300 deelnemers uit 22 landen

Voor de Werelbeker veldrijden worden morgen in Heusden-Zolder 298 renners uit 22 landen verwacht. België is uiteraard het talrijkste vertegenwoordigd met 53 renners, er zijn 31 Nederlanders, 27 Fransen, 27 Amerikanen, 24 Zwitsers en 23 Tsjechen. Een beperkt aantal deelnemers komt uit Rusland, Estland, Canada en Australië. Bij de dames gaat het om de meeste vertrekkers: 93 uit 17 landen, bij de heren elite zijn het er 70 uit 15 landen, 66 heren beloften komen uit 17 landen en bij de juniores zijn er 69 uit 15 landen ingeschreven. (foto Jan Leijskens)

inbraak-in-huis-en-kringwinkel

Inbraak in huis en Kringwinkel

In de Kringwinkel is gisterenochtend een inbraak ontdekt door het personeel. De daders waren niet geïnteresseerd in de goederen, maar konden wel geld buitmaken. Ondertussen is ook gebleken dat een woning in de Veenderweg maandag ongewenst bezoek kreeg. De daders haalden er alles overhoop en konden naar verluidt een tv-toestel, een IPad, juwelen en geld meenemen.

tickets-voor-wereldbeker-veldrijden-de-winnaars-2

Tickets voor Wereldbeker veldrijden: de winnaars

Thibau Nys is de leider in de tussenstand van de Wereldbeker cyclocross bij de junioren. Hij telt 92 punten voorsprong op de Zwitser Dario Lillo. Ook daar telt de top 10 trouwens 5 Belgen. Vele lezers wisten het juiste antwoord. En dus moest het lot vijf winnaars van een ticket voor de Wereldbekerwedstrijden morgen op Circuit Zolder bepalen en dat zijn: Stef Vercruysse, Wout Bartels, Lode Beerten, Tony Vogels en Sylvia Smeekens

de-kijk-van-richie-402

De kijk van Richie

De voltallige redactie schaart zich achter deze wens van Richie. Geniet van mooie kerstdagen. 

5-tickets-voor-de-wereldbeker-veldrijden-te-winnen

5 tickets voor de Wereldbeker veldrijden te winnen

We gaan nog eens een aantal lezers blij maken. We hebben nog 5 individuele tickets voor de Wereldbeker veldrijden op Tweede Kerstdag op Circuit Zolder. Laat ons voor woensdag 13 uur weten wie momenteel de leider is in de wereldbekerstand bij de junioren en hoeveel zijn voorsprong is. Internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

akkoord-bij-febelco-over-oudjaar

Akkoord bij Febelco over oudjaar

Het conflict bij Febelco in Zolder lijkt van de baan. Nadat vanochtend vroeg bijna al het personeel in staking ging, bij gebrek aan een goede regeling rond kerst- en oudejaarsavond, kwam de CEO uit het Sint-Niklaas afgezakt om zelf te onderhandelingen te leiden. Uiteindelijk is een akkoord gevonden rond 31 december. Daar wordt de laatste ronde langs de apothekers geschrapt. Het magazijn en de klantendienst sluiten om 17 uur zodat het personeel tijdig thuis is voor de feestavond.

amicantus-luistert-middernachtmis-op

Amicantus luistert middernachtmis op

Straks om 23.30 uur zwaaien de deuren van de Sint-Willibrorduskerk in Heusden weer open voor de middernachtmis. Het muzikale gedeelte wordt verzorgd door het koor Amicantus. Op het repertoire staan bekende kerstliederen zoals 'Es is ein Ros entsprungen - De herderkens lagen bij nachte - Een kindeke is ons geboren - Komt allen tezamen - Stille Nacht ...Misschien zijn er niet zoveel kansen meer om zich in de grote kerk nog eens te bezinnen in de kerstnacht want er wordt gedacht aan een herbestemming. Voor of na de mis kun je zoals gemeld aansluitend bij het Krak-moment voor het goede doel. (foto Alexandra Bertels)

aantal-inbraken-stijgt-lichtjes

Aantal inbraken stijgt lichtjes

Dit jaar zijn in Heusden-Zolder - althans tot 15 december - 66 inbraken geregistreerd en 22 pogingen daartoe.  De meeste feiten zijn gebeurd in januari (11), november (11) en december(17). De andere maanden bleef het onder de 10 feiten per maand en dikwijls niet meer dan 5 per maand. Augustus en september waren de rustigste maanden, met telkens slechts drie inbraken of pogingen. Er is een lichte stijging ten opzichte van 2018 toen er over het (…) Lees het hele bericht

chiro-houdt-vanavond-weer-krakmoment

Chiro houdt vanavond weer Krakmoment

Het is ondertussen al een fikse traditie dat de Chiro van Heusden op kerstavond een 'krakmoment' houdt op het Sint-Willibrordusplein. Ook vanavond vanaf 21.30 uur is iedereen - al dan niet onderweg naar de middernachtmis - welkom voor een drankje. In het assortiment zitten heel wat jeneversoorten, maar ook chocomelk, soep, glühwein, frisdrank en bier. Die kun je voor een prikje achteroverslaan, en toch slaagt de Chiro er altijd weer in om ook wat geld over te houden voor het goede doel. Dit jaar mogen het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum en de vzw Red Hose Line een steuntje verwachten.

personeel-bij-febelco-in-staking

Personeel bij Febelco in staking

Bij Febelco op het industrieterrein Zolder-Lummen is het personeel sinds vanmorgen in staking. Er was een stakingsaanzegging ingediend voor vandaag en 31 december en die wordt blijkbaar massaal opgevolgd, zowel door bedienden, magazijnmedewerkers als chauffeurs. Febelco zorgt voor de distributie van medicijnen en andere farmacieproducten bij apothekers in Limburg en delen van Luik en Vlaams-Brabant. Het personeel vraagt al jaren om op kerstavond en oudejaar iets vroeger te mogen stoppen om tijdig aan de feestdis te zitten. Maar onderhandelingen daarover werden steeds maar vooruitgeschoven en ook voor dit jaar was er weer geen regeling waar vakbonden en personeel zich konden in vinden. Daarop volgde dus de stakingsaanzegging. De vakbondsmensen hadden vanmorgen aan de poort postgevat. Maar daar is amper iemand binnengegaan. Normaal wordt op 31 december opnieuw gestaakt. De apotheken waren vooraf op de hoogte.

scouts-brachten-het-vredesvuur-naar-eversel

Scouts brachten het vredesvuur naar Eversel

In Eversel zijn vanavond de scouts aangekomen die traditiegetrouw het vredesvuur van Betlehem haalden in het gouwhuis in Hasselt. Ze hadden de vlam te voet van Hasselt naar eversel gebracht. De groep was opvallend veel groter dan andere jaren. In de kerk werden ze ontvangen door pater Frans en Annie Vanluyd. Annie las enkele teksten voor rond de betekenis van het licht en pater Frans stak met het vredeslicht de kaars in de kerk aan. In de jeugdlokalen werden ze opgewacht door de andere scouts, daar stond ook een welverdiend drankje klaar.

feestmaand-de-vierde-opgave

Feestmaand: de vierde opgave

We laten onze lezers die in aanmerking willen komen voor een Armani horloge van Juweliers De Greeve, graag flink werken. Deze week krijgen de resterende kandidaten een rebus voorgeschoteld. Vorm een naam die belangrijk is in Heusden-Zolder met de volgende opgaven, de volgorde is door elkaar geschud.
- de vijfde letter van een kever die vooral sparren treft  
- de derde letter van de familienaam van de Heusdense assistent-trainer van AA Gent
- de eerste (…) Lees het hele bericht

53-belgen-geselecteerd-voor-wereldbeker

53 Belgen geselecteerd voor Wereldbeker

De Belgische Wielerbond - Belgian Cycling zoals dat tegenwoordig heet - heeft de selectie bekendgemaakt van de renners die donderdag aan de start mogen komen in de Wereldbeker op Circuit Zolder.  Er mogen 18 eliterenners bij de mannen vertrekken, tenzij er door blessure of ziekte nog zouden wegvallen: Jens Adams – Jim Aernouts – Thijs Aerts – Toon Aerts – Vincent Baestaens – Nicolas Cleppe – Quinten Hermans – Eli Iserbyt – Lander Loockx – Tom Meeusen – Braam Merlier – Tim (…) Lees het hele bericht

december-feestmaand-deelnemersveld-uitgedund

December feestmaand: deelnemersveld uitgedund

Met een bevolkingscijfer van 33708, een oppervlakte van 5323 ha en 31 gemeenteraadsleden kom je tot een uitkomst van 196,30. Maar de opgave heeft een behoorlijk bloedbad aangericht in het deelnemersveld. Daarom gaan we ook het inwonersaantal van 33.695 - dat eerder dit jaar in afwachting van het definitieve cijfer werd gehanteerd - goedkeuren. En ook baseerden enkele lezers zich op de nieuwe methode voor oppervlaktemeting en dus 5340. Die soepelheid in acht genomen, gaan we met 38 lezers naar de volgende ronde. De geselecteerden krijgen een mail van ons.

wereldbekerleider-toon-aerts-onzeker-voor-zolder

Wereldbekerleider Toon Aerts onzeker voor Zolder

Het is nog niet zeker dat Belgisch kampioen Toon Aerts donderdag op Circuit Zolder zijn leiderspositie in de Werelbeker kan verdedigen. Iederen kon gisteren zien dat hij zich bij zijn val in de slotfase van de Wereldbeker in Namen bezeerde,doordat hij tegen een paaltje terechtkwam. Uiteindelijk werd hij toch nog tweede.  Vanmorgen zijn foto's genomen in het AZ Turnhout en daaruit bleek dat hij een rib gebroken heeft.Het gaat weliswaar om een niet-verplaatste fractuur van een rib.  Hij wordt nu verder onderzocht om te zien of hij donderdag kan deelnemen.

leerlingen-lazen-15-600-bij-elkaar

Leerlingen lazen € 15.600 bij elkaar

De bibliotheek zette dit jaar onder de noemer 'Lees je 1 7 warm' een grote activiteit op voor de Warmste Week. De lagere scholen werden opgeroepen om hun leerlingen aan te sporen om boeken te lezen en elke titel te laten sponsoren. Daarbij konden ze zelf kiezen voor een project of zich aansluiten bij het project dat de biblezers hadden genomineerd en dat vervolgens door een onschuldige hand was geloot: The English Bulldog Resort. De actie was een schot in (…) Lees het hele bericht

de-berk-c-neemt-de-leiding

De Berk C neemt de leiding

In het petanque werd dit weekend alleen in de 2de provinciale Limburg gespeeld. Beide ploegen van Olympia wonnen, maar De Berk C neemt de leiding na winst in Boekt. De uitslagen: Olympia B - De Berk B 5-4, Bocholt A - Olympia C 4-5 en Boekt C - De Berk C 4-5.

heel-wat-volk-feest-in-de-slogen

Heel wat volk feest in De Slogen

Het straatcomité van De Slogen kreeg zowat 180 bezoekers  over de vloer voor zijn après skiparty in zijn speciale hut. Daar liep het uit tot in de vroege uurtjes, en naar verluidt deed het pijn toen de morning after nog alles moest opgeruimd worden. 

open-vld-neemt-nieuwe-start

Open VLD neemt nieuwe start

Open Vld Heusden-Zolder neemt een nieuwe start. De partij heeft een nieuw bestuur en een nieuwe voorzitter verkozen. De nieuwe voorzitter, Hilaire Spreuwers, woont in Zolder-Centrum en is gastronomieconsulent bij Horeca Vlaanderen. In een vorig leven was hij voorzitter van Horeca Limburg. Open Vld, dat sinds de vorige verkiezingen niet meer in de gemeenteraad zit, start dus met een sterk vernieuwde ploeg. “Ook voor mij is dit een volledig nieuwe uitdaging. Dit zijn mijn eerste (…) Lees het hele bericht

binnenkort-nieuwe-actie-hoop-doet-geven

Binnenkort nieuwe actie 'Hoop doet geven'

Op maandag 6 januari - toevalig de dag van Driekoningen, die met geschenken een arme pasgeborene kwamen opzoeken - start in Heusden-Zolder de solidariteitsactie 'Hoop Doet Geven'. Net als vorig jaar is het de bedoeling om via winkels, verenigingen, scholen en individuen goederen in te zamelen die Sint-Vincentius aan behoeftigen verdeelt. Concreet gaat het vooral om droge voeding en verzorgingsproducten. Later volgt meer info.

ezels-hopen-een-stal-te-vinden

Ezels hopen een stal te vinden

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zitten vijf ezels die voor adoptie in aanmerking komen. De dieren zijn eerder in beslag genomen bij de pastoor van Montenaken. Die werd voor de zoveelste keer betrapt op dierenverwaarlozing. De politie trad op na een klacht en liet het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum aanrukken. De medewerkers namen de dieren mee en kregen er meteen van de Vlaamse overheid de volle eigendom over. De pastoor van Montenaken heeft dit jaar dus geen levende ezel in zijn stal, maar de diertjes zouden maar wat graag ondergebracht worden bij dierenliefhebbers die voor hen een degelijke stal ter beschikking hebben. 't Hoeft niet eens een kerststal te zijn.

plannen-voor-nieuwbouw-op-site-villa-mozart

Plannen voor nieuwbouw op site Villa Mozart

Er loopt momenteel een vergunningsaanvraag om het voormalige seniorenrusthuis Villa Mozart op de hoek van de Galgeneinde en Sint-Jobstraat in Bolderberg te slopen en te vervangen door een nieuwbouw. Het gaat om 8 appartementen en 2 kantoren. Daarbij zijn ook 31 parkeerplaatsen voorzien, 16 voor de woningen en 15 voor de kantoren, en 30 fietsenstaanplaatsen. Het openbaar odnerzoek loopt nog tot 18 januari.  Het huidige gebouw werd destijds eerst opgetrokken als hotel, en kreeg nadien een nieuwe bestemming als seniorie.

zolder-a-aast-op-revanche-in-tongeren

Zolder A aast op revanche in Tongeren

Ook in het eerste weekend van de kerstvakantie zijn nog enkele wedstrijden in het basketbal afgewerkt. Zolder A heeft opnieuw verloren, deze keer met 71-72 van Tongeren B, de eerste achtervolger. Zolder heeft nu tijd tot 5 januari om zich te herpakken want dan moet het bij datzelfde Tongeren op bezoek. In de derde provinciale B heeft Zolder D gewonnen bij Sint-Truiden C met 60-74.

namen-geeft-extra-spankracht-aan-wb-zolder

Namen geeft extra spankracht aan WB Zolder

Volgende donderdag, Tweede Kerstdag, heeft op en rond Circuit Zolder de zevende manche van de Wereldbeker Veldrijden plaats. Na Zolder zijn er nog twee te gaan. Maar de bijzonder zware manche vandaag in Namen heeft het wel erg spannend gemaakt. Terwijl Mathieu van der Poel en Toon Aerts een heroïsche strijd voerden, moest een onderkoelde WB-leider Eli Iserbyt opgeven. Daardoor neemt Aerts de leiding over met 52 punten meer dan Iserbyt en 68 meer dan Michael Vanthourenhout. Lars van der Haar, die zich goed thuisvoelt op de omloop in Zolder, volgt als vierde op 87 punten. We mogen ons dan ook aan een bijzonder heftige strijd verwachten, met natuurlijk als topfavoriet van der Poel die niet geïnteresseerd is in het klassement. (foto Sporza)

brandweertekening-werd-gevraagd-in-het-hele-land

Brandweertekening werd gevraagd in het hele land

Een mooie, maar ontroerende tekening die Kristien Tielens maakte naar aanleiding van het drama met de brandweermannen heeft ongepland heel wat opgebracht:  2.366,15 euro, een bedrag dat integraal naar de getroffen gezinnen gaat. Kristien is zelf de vrouw van een brandweerman. Toen ze op 11 augustus van haar man uit de kazerne een telefoontje kreeg, dat zijn maat Chris Medo en zijn collega Benni Smulders gestorven waren in de brand die zij samen moesten bestrijden, zakte de grond even (…) Lees het hele bericht

laatste-voorstelling-van-paradise-city-tour

Laatste voorstelling van Paradise City Tour

De Paradise City Tour streek gisteravond neer in CC Muze, voor zijn laatste 'voorstelling'. In 'Paradise City' op Canvas brengen drummer/presentator Mario Goossens (Triggerfinger en inwoner van Heusden) en regisseur/muzikant Karel van Mieghem de verhalen van zes wereldsteden die zware klappen kregen. Maar muziek helpt hen weer verrijzen. De 'Paradise City Tour' vertaalde dat in filmimpressies, sterke getuigenissen en veel live muziek. (foto's Herman Eerdekens)

een-gezellige-avond-in-eversel

Een gezellige avond in Eversel

Ambiance, lekkernijen, potentiële cadeautjes en leuke kinderanimatie. Alle ingrediënten waren aanwezig om van de kerstmarkt in Eversel een geslaagd evenement te maken. En heel wat mensen trokken ook nog eens op pad voor een sfeervolle kerstwandeling. Wellicht zijn ze daar vertrokken voor een nieuwe traditie. (foto's Ann Jordens)

veel-belangstelling-voor-viverselse-lichtstoet

Veel belangstelling voor Viverselse lichtstoet

Heel wat carnavalisten hadden zaterdagavond postgevat langs de straten van Viversel. Daar trok de tweede kerstlichtsstoet van de Orde van Lady Tatiana uit. Het ging om een tiental wagens maar ook motoren en mensen die te voet meestapten. De vele lichtjes gaven een bijzondere sfeer in de donkere avond. (foto's Ann Jordens)

inbraak-in-de-bergstraat-2

Inbraak in de Bergstraat

Gisteren zijn dieven binnengedrongen in een huis in de Bergstraat. Ze haalden alles overhoop. Of ze buit maakten is niet duidelijk.

makkelijke-zege-voor-wieze-boys-a

Makkelijke zege voor Wieze Boys A

In de eerste afdeling van het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys A makkelijk gewonnen van Barcelona, het werd 6-1. Wieze Boys B verloor met 2-1 bij Pool Keramo B.

oude-kerstbeelden-centraal-in-kerk-viversel

Oude kerstbeelden centraal in kerk Viversel

In de kerk van Viversel hebben ze in de aanloop naar Kerstmis unieke, oude kerstbeelden van de zolder gehaald. Die zijn destijds door pastoor Douven aangekocht als een soort investering in het kerstgebeuren. De beelden zullen centraal staan tijdens de kerstdienst op 25 december om 9.30 uur, die opgeluisterd wordt door het koor BoVi. (foto Lode Beylemans)

de-springplank-geeft-groot-bedrag-aan-pinocchio

De Springplank geeft groot bedrag aan Pinocchio

3315,24 euro ... dat is het gigantische bedrag dat De Springplank in Eversel de afgelopen weken heeft bijeengebracht in het kader van zijn Warmste Week-acties. De school deed zoals aangekondigd mee aan de Lees 1 7  warm-actie. Daarnaast verkochten leerlingen van het zesde leerjaar muffins op de speelplaats en de oudervereniging deed daar nog een drankverkoop bovenop. De actie werd afgesloten met een massamoment op de speelplaats, na een gezamenlijke dans en een familieknuffelmoment werd de cheque overhandigd aan een geëmotioneerde medewerkster van de vzw Pinocchio, die zich inzet voor kinderen met brandwonden. Er waren ook verschillende brandweermannen met familie aanwezig.

werken-aan-de-gezelligheid-in-westwijk

Werken aan de gezelligheid in Westwijk

Het buurtcomité van de Westwijk in Viversel organiseerde virjdagavond zijn derde winterborrel . Het gaat om de bewoners van de Kerkedries en de aansluitende straten. Met erwtensoep, boterhammen met spek, korte en lange drankjes was er voor ieder wat wils. En het verkeersbord voor de tent liet ook niets aan de verbeelding over: er werd gewerkt aan de gezelligheid. (foto's Lode Beylemans)

tickets-voor-wereldbeker-veldrijden-de-winnaars-1

Tickets voor Wereldbeker veldrijden: de winnaars

We moeten inderdaad teruggaan tot Tweede Kerstdag 2013 om op Circuit Zolder bij de dames een winnares te treffen die niet uit België of Nederland komt. Toen won de Amerikaanse Katie Compton. Enkele tientallen lezers sloegen de bal mis, maar er kwamen ook gigantisch veel juiste antwoorden binnen. Het lot heeft Fons Vanhoudt en Yvan Plessers aangeduid als winnaars, ze mogen met twee gaan genieten van het wereldbekerspektakel op Tweede Kerstdag.

vanavond-kerstlichtstoet-in-viversel

Vanavond kerstlichtstoet in Viversel

De Orde van Lady Tatiana verwacht vanavond een tiental wagens in Viversel voor de tweede kerstlichtstoet. Het wordt ongetwijfeld weer een sfeervol gebeuren met carnavalsgroepen die zich in een heel ander ornaat tonen. De stoet opent om 17 uur aan de kerk van Viversel, trekt dan door de verschillende straten en eindigt omstreeks 18.30 u aan café-frituur bij De Koster waar nog een afterparty plaatsheeft.

de-kijk-van-richie-401

De kijk van Richie

Iedere vogel spreekt zoals hij gebekt is ...

tc-heusden-schenkt-1500-aan-brandslachtoffers

TC Heusden schenkt € 1500 aan brandslachtoffers

TC Heusden heeft een cheque van 1.500 euro geschonken aan de brandweer voor de familieleden van de slachtoffers van de brandramp in augustus. Het was de opbrengst van een padelmarathon op 7 december. Die dag speelden  Maarten Dewilde en Jorn Habraken een hele dag lang wedstrijden op de gloednieuwe padelterreinen van TC Heusden. Van 10 uur 's morgens tot 22 uur namen ze het op tegen verschillende tegenstanders. Ook andere spelers kwamen de hele dag door op de terreinen voor onderlinge partijtjes. Sympathisanten genoten van drankjes en hapjes. En zo werd een mooie som verzameld, die nu dus bij het goede doel is terechtgekomen.

de-genard-brothers-in-muze

De Genard-brothers in Muze

De broers Pieter, acteur bij Lazarus, en Johannes Genard, muzikant bij School is Cool, samen op het podium van cc Muze vrijdagavond. Zij brachten een monoloog met muziek rond verantwoordelijkheid en ontsnappen hieraan. (foto's Herman Eerdekens)

zolder-klinkt-op-kerstmis-in-t-woutershof

Zolder klinkt op Kerstmis in 't Woutershof

Heel wat Zolderse verenigingen hadden vrijdagavond de handen in elkaar geslagen voor de editie 2019 van Kerst[!]Woutershof. De volledig overdekte binnenkoer van 't Woutershof werd herschapen in een gezellig event. Het kwam allemaal wel trager op gang dan vorige editie en het aanbod bevatte alleen eten en drinken. Geen geschenkartikelen meer dus waarvoor het publiek vorige week al op 't Weyerke terecht kon of de komende dagen in de winkels. De nadruk lag op gezelligheid en ontmoeting.

de-brug-vergeet-het-goede-doel-niet

De Brug vergeet het goede doel niet

In lagere school De Brug vierden leerlingen en leerkrachten vandaag hun kerstfeest. Ze genoten van een uitbeelding van het kerstverhaal, elk leerjaar had ook een eigen kerstlied. En iedereen droeg zijn steentje bij aan de voedselinzameling voor de minderbedeelden van Heusden-Zolder. (foto Inge Vreys)


4-jaar-geeist-tegen-brutale-overvaller

4 jaar geëist tegen brutale overvaller

Een man van 20 uit Heusden-Zolder riskeert een celstraf van 4 jaar omdat hij samen met een tweeling uit Leopoldsburg in november 2017 verschillende overvallen had gepleegd. Het begon met een krantenwinkel, nadien overvielen ze ook nog de supermarkten Lidl en Okay in Leopoldsburg. De man uit Heusden-Zolder - 18 op het ogenblik van de feiten - wordt als hoofdbetichte beschouwd. Tegen hem is dan ook de zwaarste straf geëist, hij was vandaag niet op de rechtbank aanwezig. Voor de (…) Lees het hele bericht

zolder-is-klaar-voor-kerstmis

Zolder is klaar voor Kerstmis

Onder ruime belangstelling is vrijdagavond - na de eucharistieviering - aan de kerk van Zolder de kerststal ingewijd. De vormelingen zorgden voor sfeervolle liederen, de Jac De bruyn vertelde hoe Sint-Vincentius ook in deze tijd nog veel behoeftigen moet ondersteunen in Heusden-Zolder. Schepen Isabelle Thielemans riep namens het gemeentebestuur op om de wereld wat vaker door de ogen van een kind te bekijken zodat de dingen mogelijk wat beter en eenvoudiger zouden (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-124

Vandaag gezien

Donkere wolken leken deze namiddag vanuit de horizon op te stijgen en met de nodige regen onze richting uit te komen, hier gefotografeerd van bij de brandweerkazerne. (foto Kris Vandeurzen)

femma-eversel-vergeet-anderen-niet-tijdens-feest

Femma Eversel vergeet anderen niet tijdens feest

Femma Eversel nodigde de leden uit voor het jaarlijkse kerstfeest. Het was een gezellig gebeuren met mooie muziek  en een bezinning. Het feest stond ook dit jaar in het teken van mensen die het minder goed hebben. Er werd een bedrag ingezameld om een snoezelruimte in te richten in Huize Eversel op 't Weyerke. En het toneeltje werd zoals steeds erg gesmaakt. (foto Rita Vanhove)

3-jaar-cel-met-uitstel-voor-zolderse-viezerik

3 jaar cel met uitstel voor Zolderse viezerik

Een man van 65 uit Zolder is vandaag veroordeeld tot 3 jaar cel met volledig uitstel. De man had tussen 2005 en 2007 een meisje dat toen tussen 10 en 12 jaar was, misbruikt. Hij was de huisbaas van haar familie en kwam er voortdurend over de vloer. Hij hielp hen op allerlei vlakken en bouwde zo een vertrouwensrelatie op. Ondertussen ging hij alsmaar verder met het misbruik van het meisje. Die leed daaronder en kon zich niet meer inzetten voor haar beloftevolle sportcarrière. Pas in 2017 kwam (…) Lees het hele bericht

personeel-naar-buiten-door-brandende-lamp

Personeel naar buiten door brandende lamp

 Bij schoonmaakbedrijf ISS in de Magazijnstraat is vanmorgen het personeel even naar buiten gemoeten. Een lamp had daar vuur gevat en daardoor ging het brandalarm af. De brandweer bracht de lamp naar buiten en verluchtte het gebouw. Binnen was er alleen beperkte rookschade op de plek waar de lamp had gebrand, daar was een plafondtegel beschadigd. Voor de rest was het een niemandalletje.

sint-vincentius-mocht-kerstpakketten-uitdelen

Sint-Vincentius mocht kerstpakketten uitdelen

Bij Sint-Vincentius had de maandelijkse voedselbedeling plaats. Alle gezinnen kregen een mooi kerstpakket mee van de Rotaryclub Midden-Limburg: een pakket vol met poetsmateriaal. De mensen waren erg tevreden, zoals één van hen die trots poseert met zijn zwaar beladen fiets. Het centrum in de St.-Lutgardisstraat is gesloten van maandag 23 decmeber tot vrijdag 3 januari.  Vanaf zaterdag 4 januari is het luikje weer geopend voor alle bruikbare spullen.

hoera-de-directeur-wordt-60

Hoera, de directeur wordt 60!

Patrick Balette, de directeur van basisschool De Springplank, rondt de kaap van 60 jaar. En dat ging niet ongemerkt voorbij. Hij werd in een cabrio naar school gebracht waar hij werd opgewacht door de leerlingen die uitbundig zongen en hem overlaadden met felicitaties. (foto Jan Aerts)

3-8-miljoen-vlaams-geld-voor-beekbeemden

€ 3,8 miljoen Vlaams geld voor Beekbeemden

 Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert € 10.2 miljoen in 16 scholenbouwprojecten in Limburg. Het gaat om 11 scholen. Het grootste bedrag gaat naar de gemeentelijke basisschool Beekbeemden in Zolder: 3,8 miljoen euro. Dat geld is bedoeld als tussenkomst in de nieuwbouw (op de plaats van de oude Muze), de sportzaal en omgevingswerken en ook de afbraakwerken. Meer precies gaat het om 3.866.647 euro. (foto D+A)

broers-vanthoor-in-top-10-beste-racers

Broers Vanthoor in top 10 beste racers

In Brussel zijn de jaarlijkse 'RACB Awards' toegekend, zeg maar de trofeeën i in de nationale autosportwereld. Daarbij eindigden de broers Laurens en Dries Vanthoor beiden in de top 10 van de "Driver of the Year" eindstand: Laurens tikte als vijfde af, Dries werd zesde. De titel van de beste Belgische autosportrijder ging voor de zesde keer naar Thierry Neuville, die in het voorbije seizoen, na o.m. drie overwinningen, voor de vijfde keer vicewereldkampioen rally werd. (foto Gilbert Vanutte)

neos-vierde-kerstmis

Neos vierde Kerstmis

 De leden van Neos Heusden-Zolder beleefden een geslaagd kerstfeest in CC Muze. Op het programma een kerstevocatie, een 4-gangen menu en uiteraard veel gezelligheid. (foto Trudo Groffi)

zaterdag-kerstmarkt-en-wandeling-in-eversel

Zaterdag kerstmarkt en -wandeling in Eversel

Nu zaterdag heeft de eerste Everselse kerstmarkt en wandeltocht plaats. De kerstmarkt loopt van 17 tot 23 uur bij Sint-Baaf. Heel wat verenigingen baten de kraampjes uit en bieden lekkernijen aan, hartverwarmende drankjes en gadgets. Kerstman en kerstvrouw zullen langskomen voor een bezoekje en de kleinsten worden geanimeerd door clown Falkemie. Tussen 18 en 21 uur worden de Padbroekweg, Butastraat en Pater Beckersstraat tijdelijk voor het verkeer afgesloten om de kerstwandeling veilig te laten verlopen. De straatverlichting zal gedoofd worden om meer sfeer te creëren. Aan de buurtbewoners langs het parcours is gevraagd een extra sfeerinspanning te doen aan hun huis of tuin. 

kwb-overdag-een-informatie-maar-feestmaaltijd

KWB-overdag: geen informatie maar feestmaaltijd

Bij de KWB-Overdag in Heusden stond vandaag niet één of andere lezing op het programma. En ook geen bezoek. Vlak voor het kerstreces mogen de deelnemers altijd weer aanzitten voor een kerstfeest. Eerst werd gestart met een bezinning door diaken Ward Ceyssens en daarna kon het feestmaal aanrukken. (foto's Ludo Deleux)

de-slogen-klinkt-zaterdag-op-kerst-en-nieuwjaar

De Slogen klinkt zaterdag op Kerst en Nieuwjaar

In De Slogen - aan huisnummer 43 - zet het buurtcomité zaterdag de eindejaarsperiode in. In een eigen skihut is iedereen welkom voor een gezellige avond met après-ski-muziek, een jeneverbar, foodtruck, andere drankjes, ... Het begint om 18 uur, maar het einde ... tja, da's afwachten.

bewoners-nemen-intrek-in-sociale-huurappartementen

Bewoners nemen intrek in sociale huurappartementen

De bewoners van de sociale huurappartementen op de hoek van de Geenrijt en de Koerselsebaan hebben allemaal hun sleutel ontvangen en kunnen hun intrek nemen. De Kantonnale Bouwmaatschappij heeft daar een eigentijds gebouw opgetrokken met 8 appartementen met telkens 2 slaapkamers.  De bewoners kunnen ook gebruik maken van een ondergrondse parkeergarage. Rond de deur zijn groenvoorzieningen aangebracht , zowel enkele kleine individuele tuintjes als gemeenschappelijke. Vandaag kwamen directeur Ine Baptist en voorzitter Erik Schoofs op bezoek voor een symbolische sleuteloverhandiging. De KBM heeft overigens nog verschillende nieuwe projecten op stapel staan. (foto Marina Poelmans)

serieverkrachter-krijgt-nog-zwaardere-straf

Serieverkrachter krijgt nog zwaardere straf

Het Antwerpse hof van beroep heeft een 30-jarige man uit Heusden-Zolder, die terechtstond voor het bedreigen, afpersen en/of verkrachten van 19 escortdames, een zwaardere straf gegeven dan in eerste aanleg. Toen had hij 8 jaar cel gekregen. Het hof van beroep heeft daar nu 10 jaar cel van gemaakt, en hem nadien nog eens voor tien jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. Hij is ook onmiddellijk aangehouden. De feiten speelden zich af tussen maart 2013 en (…) Lees het hele bericht

gemeente-krijgt-vlaams-geld-voor-woonbeleid

Gemeente krijgt Vlaams geld voor woonbeleid

 Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) maakt 780.858 euro vrij om het lokaal woonbeleid in Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen te ondersteunen en de gemeenten te stimuleren om samen te werken. Volgens de minister hebben de gemeenten een cruciale rol om in te spelen op de toenemende behoefte aan woningen, door de bevolkingstoename en de gezinsverdunning. De drie gemeenten slaan de handen in elkaar om samen een 'regierol' op te nemen. Ze moeten zo de drie Vlaamse beleidsprioriteiten uitvoeren: een divers en betaalbaar woonaanbod, een betere kwaliteit van de bestaande woningen en de inwoners goed informeren, adviseren en begeleiden.

piste-van-circuit-zolder-wordt-helemaal-vernieuwd

Piste van Circuit Zolder wordt helemaal vernieuwd

In 2020 wordt de piste van Circuit Zolder vernieuwd, een project dat sinds 2017 voorbereid wordt en waaraan Sport Vlaanderen steun geeft. De volledige piste is in 3D opgemeten, zo zijn de staat van de ondergrond, de hellingsgraad en afwatering nauwkeurig in kaart gebracht. Uiteraard is vooral de bovenlaag cruciaal, daarom is gekozen voor een zeer specifiek type asfalt met de beste grip, wrijving en duurzaamheid.

Wateropvang

Door de aanleg (…) Lees het hele bericht

samane-bolderberg-vierde-kerstmis

Samana Bolderberg vierde Kerstmis

Samana Bolderberg vierde Kerstmis en bracht zijn gasten daarvoor samen in de Witte Zaal. Het startte met een korte bezinning en er werden samen met het koor kerstliederen gezongen. Daarna mocht iedereen aanschuiven voor het kerstfeestmaal. (foto's Roger Convents)

zolderse-kerststal-is-aangekleed

Zolderse kerststal is aangekleed

In Zolder aan de kerk staat de kerststal kant en klaar om de beelden te ontvangen en ingewijd te worden. De vrijwilligers Rik, Roger, Georges en Roger hebben vandaag samen met kosteres Francine de stal aangekleed. Achteraf werden de mannen in de watten gelegd door Francine met cake en koffie. Vrijdag om 18.30 u luisteren de vormelingen de mis op. Na de viering zijn er buiten enkele toespraken, worden liedjes gezongen en plaatsen de kinderen de beelden in de stal. De pastoor zal de kerststal zegenen en aansluitend staan de soep, botehammen, borrels, enz. klaar. Iedereen is welkom.

kerstfeestje-samen-met-de-petereenheid

Kerstfeestje samen met de petereenheid

Het is ondertussen een traditie dat CBOS Noord uit Leopoldsburg - de petereenheid van Heusden-Zolder- een kerstfeestje viert samen met het Verbroederingscomité. Uiteraard in de Blokhut op Meylandt. Ook vandaag nam een 60-tal genodigden deel aan een gezellig samenzijn met barbecue. De burgemeester de commandant van het Log Bn tekenden present. (foto's Patrick Tartarin)

signalisatie-gestolen-bij-werf

Signalisatie gestolen bij werf

Onbekenden zijn gisteren aan de haal gegaan met signalisatieborden die stonden bij een werf in het Herderspad in Bolderberg. Er is aangifte gedaan bij de politie.

win-vrijkaarten-voor-de-wereldbeker-veldrijden

Win vrijkaarten voor de Wereldbeker veldrijden

Tijd om nog eens enkele lezers blij te maken en met onze groeten naar de Wereldbeker veldrijden te sturen op 26 december. We hebben nog 2 x 2 vrijkaarten klaarliggen. Laat ons voor vrijdag 20 uur weten wie bij de dames elite de laatste winnares was die niet uit België of Nederland kwam, en in welk jaar dat was. Internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

veel-talent-op-het-podium-van-gloed

Veel talent op het podium van GLOED

In CC Muze had gisteravond GLOED plaats, een gezamenlijk project van Muze en PXL. Ze brachten er jonge muzikale talenten en bands in stelling, samen met topmuzikanten. Er viel veel talent te ontdekken, soms verrassend, soms te luid. Maar er was ook erg veel volk, naar schatting een kleine 800 mensen. De opbrengst van dit Warmste Week-project gaat naar Music Fund en vzw De Droomboom. (foto's Herman Eerdekens en Ria De Clerck)

fietser-van-de-week-dirk-willems

Fietser van de week: Dirk Willems

Iedereen kent Dirk Willems wel die jaren voor de gemeente werkte als 'prikker'. Hij ruimde zwerfvuil op langs alle straten. Hij is ook trouw lid van de harmonie De Ware Vrienden waar hij trots de vlag draagt bij alle optredens.  Dirk woont in de Boomgaardstraat en doet al zijn verplaatsingen met de fiets. Hij krijgt van de Fietsersbond Heusden-Zolder een dikke pluim! Wil je ook iemand nomineren: paul.coolen[!]telenet.be

mislukte-inbraakpoging

Mislukte inbraakpoging

Afgelopen nacht hebben inbrekers geprobeerd om een huis in de Veenderweg binnen te geraken. Ze zijn moeten afdruipen zonder dat ze binnenraakten.

paddenstoelen-in-de-aanloop-naar-de-winter

Paddenstoelen in de aanloop naar de winter

Weinige zaken worden meer met de herfst geïndentificeerd dan paddenstoelen. En toch, 5 dagen voor de astronomische winter begint, kun je er nog altijd veel vinden. Jan Leijskens trof de rode korrelhoed (boven), bruine trilzwam (links onder) en nog een andere (onbekende) soort aan. 

samana-viversel-vierde-al-kerstmis

Samana Viversel vierde al Kerstmis

Samana Viversel hield zijn jaarlijkse kerstfeest, daarvoor was heel wat belangstelling. Het begon met een dienst waarin samen werd gebeden en gezongen. Daarna mocht iedereen aanschuiven voor het kerstmenu. (foto Lode Beylemans)

veel-belangstelling-voor-lego-jaaroverzicht

Veel belangstelling voor Lego-jaaroverzicht

Bezoekers van Artikel 27 konden al een eerste versie opvangen: het jaaroverzicht dat Maarten Verlinden ieder jaar in Lego maakt. Hij schaaft er aan tot het einde van het jaar. Alles komt er zowat in terug: Trump, het verdwijnen van het regenwoud, de catastrofe bij de brandweer van Heusden-Zolder, ... De VRT heeft het werk van Maarten ook ontdekt want hij kreeg al bezoek van Radio 2, Karrewiet en ook Vincent Bylo van Radio 1 besteedde er aandacht aan.

eindejaarsfilmpje-is-ingeblikt

Eindejaarsfilmpje is ingeblikt

Een sfeervol gebeuren gisteravond op domein Bovy. Daar verzamelden 75 inwoners op uitnodiging van de gemeente om samen een eindejaarsfilmpje te maken. Het resultaat is zeer binnenkort te zien op de sociale media van de gemeente. (foto's Hans Put)

nog-meer-uitbreiding-van-snelwegen

Nog meer uitbreiding van snelwegen?

Het ziet er meer en meer naar uit dat de E313 en E314 over een grond deel van het grondgebied van Limburg drie rijstroken krijgen. Eerder is al een stuk bijgelegd op de E 313 tussen het Klaverblad en afrit Lummen-Heusden-Zolder en in Beringen, en op de E 314 tussen Lummen en Terlaemen. Het was ook bekend dat er een MER-studie liep naar de doortrekking tot Genk. Nu heeft de Vlaamse regering nog MER-studies besteld voor de trajecten Beringen-Ham en Lummen-Hasselt-Oost.  Het is de bedoeling de capaciteit te (…) Lees het hele bericht

zolder-baadt-vrijdag-in-de-kerstsfeer

Zolder baadt vrijdag in de kerstsfeer

Nu vrijdag 20 december wordt Zolder-Centrum in een volledige kerstsfeer ondergedompeld. Eerst is er de traditionele inwijding van de kerststal. Dat gebeurt omstreeks 19 uur na de avondmis. Kinderen zullen de beeldjes naar de stal brengen, anderen zingen gepaste liederen en na de zegening bieden parochie en Verenigde Handelaars boterhammen, soep, warme choco en borrels aan. Op dat ogenblik begint een eindje verder ook de derde editie van Kerst[!]Woutershof. daarvoor slaan Heemkundige Kring Zolder vzw, Verenigde Handelaars Zolder, Koninklijke Basketbalclub Zolder, Blauwe wijk, KWB Zolder,'t Weyerke en Dorpsraad Zolder de handen in elkaar. De binnenkoer van 't Woutershof wordt overdekt voor een gezellige happening waar je kunt eten, drinken en cadeautjes op de kop tikken. We vermoeden zelfs dat er een man in het rood met een witte baard op bezoek komt. De toegang is gratis. We wagen ons niet aan een voorspelling van het einduur.

december-feestmaand-de-derde-opgave

December feestmaand: de derde opgave

We hebben bij de opgave van vorige week gemerkt dat onze lezers goed kunnen tellen. Wel, dan gaan we de overblijvende kandidaten nu nog wat extra aan het werk zetten. Neem het aantal inwoners van Heusden-Zolder op 1 januari 2019, deel dat cijfer door de oppervlakte van de gemeente in ha en vermenigvuldig die uitkomst met het aantal gemeenteraadsleden. Bereken tot twee cijfers na de komma. Geef toe, met twee Armani-horloges van Juweliers De Greeve in de prijzenpot mag er een inspanning worden gevraagd. Stuur uw antwoord voor zondag 22 december 20 uur met uw naam en adres naar Internetgazet[!]heusden-zolder.eu. Veel rekenplezier.

dieven-stelen-kerstversiering

Dieven stelen kerstversiering

 In de Bovenstraat in Eversel zijn onbekenden aan de haal gegaan met kerstversiering. De feiten werden vanmorgen ontdekt.

de-eerste-kanaalbrug-gaat-donderdag-open

De eerste kanaalbrug gaat donderdag open

Donderdagochtend 19 december gaat de vernieuwde noordelijke kanaalbrug op de E 314 in Viversel open in de richting van Lummen. De voorbije weken zijn de brugvoegen vernieuwd aan beide zijden, dat gebeurde onder een tent met verwarming omdat het om weersgevoelige producten gaat. Het wegdek is al enkele weken klaar voor gebruik. Vanaf morgenavond (dinsdag) wordt het verkeer richting Klaverblad stapsgewijs omgezet naar de vernieuwde brug. Daarbij worden de (…) Lees het hele bericht

het-verloop-van-de-wereldbeker-veldrijden

Het verloop van de Wereldbeker veldrijden

 De cyclocrossliefhebbers tellen af naar de Wereldbeker veldrijden op Circuit Zolder op 26 december. De voorbereidingen zijn volop aan de gang. Renners, UCI en teams strijken op Kerstdag al neer. Er gebeurt dan de klassieke parcoursinspectie en nadien worden de renners op het parcours toegelaten voor een training. Ook op Tweede Kerstdag om 9 uur begint het al met een officiële training, die zijn er ook om 10.50 uur en 12.30 uur. Om 10 uur nemen de junioren de start voor hun wereldbekerkoers, om 11.30 uur is het de beurt aan de mannen beloften, de U23. De dames vertrekken voor hun wereldbekerrace om 13.30 u en het topnummer van de dag - de elite heren - start om 15 uur, voor pakweg een uur. (foto Jan Leijskens)

fred-brouwers-schreef-boek-over-musici-in-wo-ii

Fred Brouwers schreef boek over musici in WO II

Gisteren is in de Dossinkazerne in Mechelen het boek 'Beethoven in de Bunker' van Fred Brouwers voorgesteld. Fred is een autoriteit als het gaat om klassieke muziek, we kennen hem als Klara-presentator, van de Koning Elisabethwedstrijd en de jongste jaren als inleider op de Muze-concerten in de kerk van Zolder. Hij heeft in het verleden al meer boeken geschreven. Deze keer ging hij op zoek naar het leven en werk van 20 componisten en uitvoerders van klassieke muziek (…) Lees het hele bericht

leerlingen-van-boekt-lazen-mooi-bedrag-bijeen

Leerlingen van Boekt lazen mooi bedrag bijeen

De leerlingen van de basisschool in Boekt lieten zich ook niet pramen om te lezen voor het goede doel. Ze hebben liefst 1283 boeken verorberd. Ze konden dan ook 1424,44 euro schrijven op de cheque van de bib. De school verkiest de opbrengst te schenken aan 't Weyerke. Geen toeval want in het begin van het schooljaar hebben de kinderen van het vierde leerjaar ook al koekjes gebakken en verkocht voor 't Weyerke. (foto Heidi Maex)

feestmaand-toen-waren-ze-nog-met-60

Feestmaand: toen waren ze nog met 60

 De winnaars van de 24 uur van Zolder legden dit jaar 791 rondes af. De exacte lengte van het circuit is 4.011 km, dat is 3.172 km in het totaal. Maar meestal wordt de lengte afgerond op 4 km en dan komt je op 3.164 km uit. Beide resultaten worden als goed beschouwd,al de rest is fout en die inzenders vallen dus af. We gaan met nog 60 deelnemers naar de derde week, op jacht naar de Armani horloges van Juweliers De Greeve.

nieuw-verlies-duwt-boekt-naar-achter

Nieuw verlies duwt Boekt naar achter

In het petanque in de Vlaamse liga heeft Boekt met 4-5 verloren van Haeseveld. Boekt moet zich herpakken om uit de degradatiezone weg te komen. Olympia versloeg Mistral Gent met 6-3. De andere uitslagen: Ere-afdeling Limburg: Boekt A - Pelter A 5-4, OPEC A - Olympia A 8-1. 1ste provinciale: Sparrendal A - Boekt B 4-5, 2de provinciale: De Berk C - De Berk B 6-3, Olympia B - Hasselt B 5-4 en Pelter B - Boekt C 5-4.

dries-vanthoor-sluit-af-met-winst-in-abu-dahbi

Dries Vanthoor sluit af met winst in Abu Dahbi

In de allerlaatste race van het seizoen de Gulf 12 Hours in Abu Dahbi heeft Dries Vanthoor zich opnieuw van zijn beste kant laten zijn. In de Attempto Racing Audi R8 LMS won hij samen met zijn teamgenoten Christopher Mies en Rinat Salikhov, meteen de eerste Audi-zege in de race in het Midden-Oosten. Daarmee rondt Vanthoor een schitterend seizoen af met als andere blikvangers winst in de ICGT-wedstrijd in het Japanse Suzuka en in de 24 Uur van de Nürburgring. Hij krijgt nu drie weken rust en reist dan naar Daytona af. Ook volgend jaar is Dries fabrieksrijder voor Audi.

85-deelnemers-herdenken-rudi-ceyssens

85 deelnemers herdenken Rudi Ceyssens

Op 20 december is het al 4 jaar geleden dat Rudi Ceyssens plots overleed. Hij was nog maar 53. Rudi was ooit een steengoed wielrenner en is ook na zijn actieve carrière altijd blijven fietsen. Enkele van zijn vrienden organiseren jaarlijks een herdenkingsrit ter nagedachtenis van Rudi. De opbrengst gaat naar een goed doel. Voor de niet-fietsers is er een wandeling. Vandaag kwamen aan de tennisclub van Berkenbos liefst 85 fietsers en wandelaars opdragen. Hun bijdrage en de opbrengst van eten en drankverkoop gaat naar Banglabari. Dat is een project in Bangladesh dat nogal wat steun krijgt vanuit Heusden-Zolder en waar al verschillende mensen op bezoek zijn geweest. (foto's Charlotte Ceyssens)

naamopgave-van-de-vormelingen-in-viversel

Naamopgave van de vormelingen in Viversel

In de kerk van Viversel verzamelden de vormelingen voor hun naamopgave. Dat is een tussenstap op weg naar het vormsel. De symboliek van de naamopgave bestaat erin dat elke vormeling bij de voornaam wordt geroepen omdat ze als het ware door God aangesproken worden om mee te bouwen aan een menselijke en leefbare wereld. Het vormsel in Viversel heeft plaats op zaterdag 25 april. (foto's Lode Beylemans)

rc-9-overtroeft-ambiorix

RC 9 overtroeft Ambiorix

De heren van Rugbyclub 9 hadden de spieren duidelijk losgemaakt tijdens de benefietwandeling van gisteren want ze hebben vandaag Ambiorix Tongeren met liefst 97-7 ingeblikt. Wie zijn nu de dappersten der Galliërs?

bolderberg-verliest-in-jeuk

Bolderberg verliest in Jeuk

In de tweede provinciale moest Bolderberg FC het onderspit delven bij Daring Huvo Jeuk: 2-0.

anadol-speelt-gelijk-7

Anadol speelt gelijk

In de derde provinciale is FC Anadol met een 1-1 teruggekeerd van bij Kattenbos Sport in Lommel.

vandaag-gezien-123

Vandaag gezien

Een beetje kleur in deze sombere tijden. De oranje trilzwam. (foto Jan Leijskens)

weer-een-stormloop-op-revuekaarten

Weer een stormloop op revuekaarten

Al van vroeg op de middag was het erg druk in 't Kuipershof. Het volk stond al aan te schuiven toen de deuren van de kersthappening van 't Heusdens Volksteater opengingen. Zoals elk jaar is het weer een stormloop op de kaarten voor de nieuwe revue. Het gaat om 13 voorstellingen tussen 31 januari en 23 februari. En wie even moest wachten voor hij of zij aan de beurt kwam, vond dat niet erg. Dat kon immers in een erg sfeervolle omgeving waar een 40-tal vrijwilligers lekkers serveerde. (foto's Julien Maebe)

60-jarigen-van-eversel-hielden-reunie

60-jarigen van Eversel hielden reünie

De 60-jarigen van Eversel kwamen samen voor een gezellige avond. Er werden heel wat herinneringen opgehaald over de periode tussen 1959 en nu. Iedereen kon er jammer genoeg niet bij zijn, maar er is alvast afgesproken om geen 10 jaar te wachten met de volgende bijeenkomst.

eerste-verlies-voor-leider-zolder

Eerste verlies voor leider Zolder

In de eerste provinciale van het basketbal heeft leider Zolder A zijn eerste nederlaag geleden, verrassend eigenlijk tegen Nieuwerkerken: 59-44. De leiderspositie komt daardoor nog niet in het gedrang. In de tweede provinciale won Heusden A op het terrein van Maasmechelen B met 73-77. In derde A ging Heusden B winnen bij Pelt B: 60-71. Zolder C moest het onderspit delven tegen Hades Kiewit D met 56-63. In de vierde provinciale verloor Zolder E van Hades Kiewit E met 41-56. En ook Zolder F moest de wet van de sterkste ondergaan bij Bilzerse C: 68-34. 

straks-kersthappening-van-t-heusdens-volksteater

Straks kersthappening van 't Heusdens Volksteater

In deze periode is het hollen van kerststal, naar concert en kersthappening. Vandaag is het de beurt aan 't Heusdens Volksteater dat in 't Kuipershof zijn kersthappening houdt, en die is meteen ook de start van de voorverkoop voor de 52ste revue Mer on 'em. De deuren van 't Kuipershof gaan open om 13 uur, de voorverkoop start om 14 uur. Ondertussen is iedereen welkom in een sfeervol versierde zaal om daar aan democratische prijzen van een drankje of hapje te genieten. 

erf-stevige-muziek-en-veel-ambiance

ERF: stevige muziek en veel ambiance

ERF in Sint-Baaf in Eversel zorgde voor een stevig avondje rocken en swingen. De opkomst en de ambiance bewezen dat ook Eversel vasthoudt aan zijn eigen festivalletje. Volgens kroongetuigen hebben de laatste feestvierders pas in de vroege uurtjes Sint-Baaf verlaten. (foto's Marnik Coels)

ook-lindeman-sloeg-de-weg-naar-kerstmis-in

Ook Lindeman sloeg de weg naar Kerstmis in

Heel wat Lindemanbewoners kwamen naar de kerk afgezakt zaterdagavond voor het kerstconcert. Na het welkom door François Didden startte het Kerst-Proms-concert. Het koor Voicelab onder leiding van Elysa Marx en de Koninklijke harmonie De Eendracht van Meulenberg geleid door Graziana Buzzerio  wisselden elkaar mooi af. De solisten Erica Fronczyk (sopraan), Yuli Lavrenov (piano), Lorin Lara (viool) en muzikale AMCLI voorzitter-zanger Pino Falsone gaven een extra (…) Lees het hele bericht

boekt-beleefde-zijn-winterhappening

Boekt beleefde zijn Winterhappening

Heel wat inwoners van Boekt troepten vanavond samen in een grote tent op de Ubbelvelden voor de Winterhappening. Daar stond kinderanimatie op het programma, volkssspelen en later op de avond ook enkele bandjes. Uiteraard werden ook enkele werken van barmhartigheid verricht, zeker naar de dorstigen en de hongerigen toe. (foto's Michiel Reynders)

verlies-voor-kvv-1

Verlies voor KVV

In de tweede provinciale B heeft KVV Heusden-Zolder met 3-0 verloren van VV Hoeselt. 

heusden-speelt-gelijk-in-loksbergen

Heusden speelt gelijk in Loksbergen

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 zaterdagavond 2 - 2 gelijkgespeeld in en tegen Verbroedering Loksbergen.

ook-de-kerststal-van-bolderberg-is-klaar

Ook de kerststal van Bolderberg is klaar

 Ook in Bolderberg hebben vanmorgen vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken om de kerststal aan de kerk klaar te zetten. In de nattigheid en mét een natje. (foto Roger Convents)

inbraak-in-kruiswegstraat-1

Inbraak in Kruiswegstraat

Bewoners van een woning in de Kruiswegstraat ontdekten gisteravond toen ze thuiskwamen dat er ingebroken was. De dieven hadden het keukenraam kunnen forceren, ze gingen aan de haal met onder meer juwelen en geld.

bedrijfsvoetbal-iedereen-aan-de-winst

Bedrijfsvoetbal: iedereen aan de winst

In het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys A met 0-5 gewonnen bij FC Tamara. RP Products versloeg FC Berg met 1-0. In de tweede afdeling won Wieze Boys B met 1-2 op het veld van Global Impact.

hap-stap-en-trap-een-voltreffer

Hap, Stap en Trap: een voltreffer

Het Hap Stap en Trap evenement was ondanks het slechte weer een schot in de roos. Nog verschillende mensen schreven ter plekke in voor de wandeling waardoor het totaal aantal deelnemers ergens in de buurt van de 900 zal gelegen hebben. Fietsers waren er niet zoveel, alleen de die-hards daagden met dit weer op met de tweewieler. In en rond de jeugdlokalen aan Het Heem hing een sfeer van gezelligheid en samenhorigheid. Voor de sfeer zorgden de band van De Verenigde Vrienden en een lokale zanger. Het aanbod aan lekkers - allemaal klaargemaakt door vrijwilligers - was zo groot, dat je niet wist wat te kiezen. Het goede doel zal hier ongetwijfeld wel bij varen, en we durven zelfs vermoeden dat ook deze tweede editie misschien één of ander vervolg krijgt. Zeker ook omdat er een mooie samenwerking tot stand kwam tussen jongeren en ouderen. 

benefiet-van-rugbyclub-9-bracht-4500-euro-op

Benefiet van Rugbyclub 9 bracht 4500 euro op

Nog een bijzonder moment deze namiddag tijdens de Hap, Stap en Trap happening. De leden van Rugbyclub 9 Heusden-Zolder hadden eerst de wandeling gemaakt en konden daarna hun bijdrage overhandigen aan Bert Ceyssens en Ruben Maes van de brandweer. Voorzitter Rudi Vromans schetste hoe de clubleden diep geraakt waren door het drama met de brandweermensen, bij wie ook hun speler Arno Barzan gewond raakte. Daarom besloten ze van hun jaarlijkse tornooi - De Kemphanencup - een benefietevent te maken. En zo konden de mensen van RC 9 Heusden-Zolder vandaag een cheque van liefst 4.500 euro overhandigen voor de getroffen gezinnen.

tickets-voor-wereldbeker-veldrijden-de-winnaars

Tickets voor Wereldbeker veldrijden: de winnaars

 We hebben sommige lezers flink laten zoeken naar het juiste antwoord. Dat Eli Isebyt met punten aan de leiding stond, was duidelijk. Maar dan die tiende, volgens het ene klassement was het Jens Adams, volgens het andere Nicolas Cleppe. Feit is dat ze alletwee  190 punten hebben en dus 158 punten achterstand tellen op de leider. Beide antwoorden waren goed. Het lot heeft deze lezers aangeduid als winnaars van elk twee tickets voor de Wereldbeker veldrijden op 26 december op Circuit Zolder: Roel Groffen en Tuur Lemmens. De anderen raden we aan de Internetgazet in de gaten te blijven houden ....

circuit-zolder-verliest-trouwe-medewerker

Circuit Zolder verliest trouwe medewerker

Gisteren is Cor Snoekx overleden. Sinds vele jaren was hij één van de meest trouwe medewerkers van Circuit Zolder. Bij elk evenement - of het nu om auto's, wegfietsen of cyclocross ging - kwam je hem te voet of op de scooter tegen in de paddock of de pitlane. Hij kwam destijds in de autosport terecht nadat hij jarenlang internationaal koersdirecteur was in de karting. Dat combineerde hij met een job als bediende in de mijn van Beringen. Ook nadat hij verhuisde naar zee kwam hij bij elk event naar Zolder afgezakt waar hij dag en nacht in weer en wind present was. Ook zijn vrouw Nicole kwam daarbij vaak meehelpen.

kersthappening-in-t-molenholleke

Kersthappening in 't Molenholleke

De ouderraad en de leerkrachten van ’t Molenholleke hielden een kersthappening voor alle leerlingen en hun familie. Daar viel heel wat lekkers te rapen en de leerlingen zongen doorlopend kerstliedjes. (foto's Rita Grosemans)

de-kerststal-van-eversel-staat-ook-klaar

De kerststal van Eversel staat ook klaar

De mannen van KWB van Eversel waren vandaag vroeg in de weer om de kerststal tijdig klaar te krijgen. En dat is hen ook gelukt. Het is trouwens een drukke dag in Eversel. De scouts houden hun papierslag for life, en verkopen ondertussen in hun lokalen ook lekkere soep. Om 19 uur heeft in de kerk een gezinsviering in het kader van Welzijnszorg plaats en in Sint-Baaf staat vanavond ERF op het programma. Vanaf 20 uur treden daar achtereenvolgens 50 Shades,  Back in Blackened (AC/DC Tribute), Koyle en dj Frank op. Tickets aan de kassa € 5. (foto Rita Vanhove)

al-veel-wandelaars-op-weg-voor-t-goede-doel

Al veel wandelaars op weg voor 't goede doel

De zon kwam er net op tijd door om het 'Hap Stap en Trap - Samen op Weg ' evenement aan Het Heem in ideale omstandigheden van start te laten gaan. De eerste deelnemers - vooral wandelaars - waren dan ook op tijd present. In een goed uur waren al 200 deelnemers vertrokken, alles samen zijn er meer dan 800 ingeschreven. De eerste wandelaars die terugkeerden, wisten te vertellen dat ondanks de vele regen de modder op het parours nogal meevalt. Heel wat gezinnen met kinderen kozen voor het korte traject en ook de hondenliefhebbers waren present. Vertrekken kan nog tot 15 uur deze namiddag. Maar los daarvan is iedereen tot 19 uur welkom om ter plaatse iets te drinken, een hotdog of één van de vele zoetigheden te eten. Alles is voor het goede doel: de getroffen families van de brandweermannen van de ramp op 11 augustus en de vzw Pinocchio die zich inzet voor kinderen met brandwonden. 

doorprikt-wordt-heusden-zolder-geflikt

DOORPRIKT: Wordt Heusden-Zolder geflikt?

Ook deze week kwam de discussie over het al dan niet fuseren van de politie weer naar boven, en dat zal de komende periode ongetwijfeld nog vaker gebeuren. Om het meteen duidelijk te stellen: Heusden-Zolder heeft jaren geleden de trein gemist om met buurgemeenten mee te gaan en staat nu in een enorm zwakke onderhandelingspositie. Bovendien zal het vroeg of laat verplicht worden om in een grotere zone op te gaan. Laat daar geen twijfel over bestaan. 

Maar het zou (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-400

De kijk van Richie

Een leeghoofd valt snel door de mand ...

guga-baul-de-stemmenkunstenaar

Guga Baul de stemmenkunstenaar

Guga Baul blijft een krak. Dat bleek vrijdagavond nog maar eens in cc Muze waar hij samen met zijn band Studio Guga zijn nieuwste programma 'Ongehoord' bracht. Hij zingt dan onder meer eigen nummers met quasi perfecte stemimitaties van bekende artiesten. (foto's Herman Eerdekens)

opnieuw-40-dieren-in-beslag-genomen

Opnieuw 40 dieren in beslag genomen

Er lijkt maar geen einde te komen aan de golf van inbeslagnames waardoor het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum met 'gasten' wordt overspoeld. Vrijdag in de late namiddag moest een team in Hechtel-Eksel op vraag van de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn 40 dieren ophalen: 6 schapen, 9 geiten, 16 konijnen, 4 hoenders en 5 zebravinken.

lindeman-telt-af-naar-kerstmis

Lindeman telt af naar Kerstmis

Morgenavond is het voor de wijk Lindeman één van de meest sfeervolle avonden van het jaar. In de kerk begint om 19 uur het traditionele concert 'Op weg naar Kerstmis'. De Koninklijke Harmonie De Eendracht Meulenberg en het koor Voicelab brengen een repertoire aangepast aan de tijd van het jaar. Als solisten treden op: sopraan Erica Fronczyk, pianist Yuli Lavrenov, violist Lorin Lara en zanger Pino Falsone. Ze brengen liederen van alle tijden. De toegang bedraagt 10 euro. Voor en na het concert kan je ook terecht op de kerstmarkt aan La Baracca met hapjes, drankjes en versnaperingen.

magic-for-life-overleeft-ook-minder-goed-weer

Magic for Life overleeft ook minder goed weer

Magic for Life kon niet bepaald rekenen op mooi weer, een groot deel van de namiddag en ook een stuk van de avond werd de kerstmarkt aan 't Weyerke geteisterd door regen. Het kon de gezelligheid nauwelijks verstoren. Bezoekers troepten samen rond drank- en eetkraampjes of in de dranktent, of ze genoten van het speciale repertoire dat huisband Beat-It voor de gelegenheid speelde. Heel het terrein was gezellig ingericht met lichtjes en vuurkorven. En dat de opkomst groter was dan bij dit weer verwacht, bewijst dat heel wat kraampjes al voor 20 uur uitverkocht waren. Zoveel is duidelijk, Magic for Life heeft zijn plafond nog niet bereikt en het heeft zich ontpopt tot een vaste waarde in de eindejaarsperiode.

in-bolderberg-lezen-2-200-bij-elkaar

In Bolderberg lezen ze € 2.200 bij elkaar

Het was slecht weer vanmiddag en toch hing er een hartverwarmende sfeer op de speelplaats van de Vrije Basisschool in Bolderberg. In aanwezigheid van alle leerlingen mocht directrice Annette Palmers een cheque overhandigen aan voorzitter Jef Aerts en ondervoorzitter Stefan Was van Sint-Vincentius. En wat voor een cheque: liefst 2.200 euro. Het was de opbrengst van de actie 'Lees je warm'. De kinderen mochten boeken lezen en de ouders konden die sponsoren. Er werden liefst 6.745 titels veroberd. Van een belezen school gesproken! En de delegatie van Sint-Vincentius was in de wolken met zo'n opbrengst. Binnenkort mogen de leerlingen op bezoek bij Sint-Vincentius. (foto's Marina Poelmans)

nieuwe-slag-voor-het-turkse-drugsmilieu

Nieuwe slag voor het Turkse drugsmilieu

 Bij huiszoekingen op verschillende plaatsen in Limburg en West-Vlaanderen is gisteren een Turkse drugsbende opgedoekt. De actie werd geleid vanuit het parket en gerechtelijke politie in West-Vlaanderen. Ook in Heusden-Zolder waren er invallen, net als in Genk, Maasmechelen en Maaseik. De bende had al zeker drie drugslaboratoria die synthetische drugs produceren en ook een wietplantage. Eén lab met ook een wietplantage was bij een villa in Maasmechelen (…) Lees het hele bericht

regi-samen-met-radio-2-op-bezoek-in-t-weyerke

Regi samen met Radio 2 op bezoek in 't Weyerke

Regi Penxten was vanmorgen te gast in 't Weyerke. Zoals bekend is Regi al jaren peter van de zorginstelling. Maar hij is ook de BV die zich samen met Radio 2 Limburg inzet in het kader van de Warmste Week. Daarbij gaat hij mee op zoek naar vrijwilligers. En dus kwam Regi samen met een ploeg van Radio 2 naar 't Weyerke. Hij verraste er de zorggebruikers, onder meer door samen een dj-set te spelen en de kerstmarkt Magic for Life van vanavond in de kijker te zetten.

we-zijn-weer-sportersbelevenmeer-gemeente

We zijn weer #sportersbelevenmeer-gemeente

Heusden-Zolder heeft al voor het derde jaar op rij de titel #sportersbelevenmeer binnengehaald. Voor dit jaar had Sport Vlaanderen alle Vlaamse steden en gemeenten opnieuw 7 uitdagingen toegespeeld. Wie 5 van de 7 tot een goed einde kon brengen, mag zich een jaar lang #sportersbelevenmeer-gemeente noemen. En die trofee pronkt nu in het (…) Lees het hele bericht

politie-waarschuwt-na-nieuwe-inbraken

Politie waarschuwt na nieuwe inbraken

De politie doet nogmaals een oproep aan de inwoners om alert te zijn voor inbrekers en te zorgen dat alles goed afgesloten is.  Gisteren zijn opnieuw een reeks inbraken gepleegd. Deze keer hadden de dieven het vooral gemunt op winkels en horecazaken.  In de Kringwinkel konden ze wat kleingeld buitmaken, fooien voor het personeel van de bezoekers. In de Meylandtlaan sloegen ze toe op drie plaatsen: in een kebap-pizzeria raakten ze niet binnen. In een (…) Lees het hele bericht

eversel-informeert-over-verkeer-en-brandveiligheid

Eversel informeert over verkeer en brandveiligheid

Er was donderdagavond veel volk op de volksvergadering van de dorpsraad in Eversel. De aanwezigen kregen toelichting en konden vragen stellen over het afsluiten van de Everselstraat Beringen en Padbroekweg, de fietssnelweg en het fietspad op de Everselkiezel. Er viel ook teleurstelling te horen over de ontbrekende kerstverlichting. Verder gaf een deskundige van de brandweer een uiteenzetting over brandpreventie en het belang van rookmelders. (foto Rita Vanhove)


neos-op-verkenning-in-gerhees

Neos op verkenning in Gerhees

Tijdens zijn decemberwandeling stapte Neos Heusden-Zolder door het gebied van de schans van Gerhees in Heppen. Onderweg werd even halt gehouden bij de Lourdesgrot. Het is niet bekend of en voor welke intenties ze daar baden ... (foto Trudo Groffi)

felle-strijd-in-boekt

Felle strijd in Boekt

In 1ste provinciale van het petanque 50+ verstevigt Boekt B zijn leiderspositie door clubgenoot A te verslaan met de kleinste cijfers. De uitslagen: ere-afdeling: Pelter A - Olympia A 6-3, 1ste provinciale: Boekt B - Boekt A 5-4, 3de provinciale: Oetervallei B - Olympia B 7-2, 4de provinciale: Boekkt C - Terbiest B 5-4, De Berk C - Hasselt B 6-3, Olympia C - Pelter C 6-3 en 5de provinciale: Genk E - Boekt D 3-6

gas-reglement-is-goedgekeurd

GAS-reglement is goedgekeurd

Bij de bespreking van het GAS-reglement vond Jan Jans (Vlaams Belang) dat het tijd wordt dat er ook eens effectief wordt opgetreden, en dat niet alleen wordt gesensibiliseerd. Hij vreesde dat de stok achter de deur blijft staan als er niet voldoende vaststellers worden aangenomen. Volgens burgemeester Borremans kan er nu precies wel beboet worden, omdat vroeger die pv's dikwijls geen gevolg kregen bij het parket. Er zal volgens hem ook bekeken worden na een jaar of buiten de politie en de GAS-vaststellers - (…) Lees het hele bericht

oppositie-heeft-bedenkingen-bij-enkele-belastingen

Oppositie heeft bedenkingen bij enkele belastingen

De gemeenteraad begon toen aan een hele lange reeks van belastingreglementen die moesten goedgekeurd worden. De oppositie vroeg over enkele punten de stemming; Bij de drijfkrachtbelasting - één van de hoogste in Vlaanderen - had Herwig Hermans (N-VA) er moeite mee dat er geen stap tot verlaging wordt gezet in de richting van de ondernemers. Schepen Isabelle Thielemans vond het geen onredelijke belasting omdat er 6 % procent van de gemeente-inkomsten door de bedrijven wordt geleverd (…) Lees het hele bericht

fractieleiders-achter-het-meerjarenplan

Fractieleiders achter het meerjarenplan

Na afronding van de antwoorden, benadrukte fractieleider Eddy Pools van de SP.A  dat zijn partij volmondig achter het meerjarenplan staat. Het is volgens hem een gezond evenwicht van de behoeften van de bevolking en een goed beheer van de gemeente. Hij gaf als voorbeelden de armoedebestrijding, de aanpak van enkele dorpskernen, de uitbouw van de site van Vrijheid Zolder, subsidies voor sportclubs, Huis van het Kind, een haalbaarheidsstudie voor een zwembad, investeringen in sporthallen, de (…) Lees het hele bericht

werking-van-de-zandloper-ook-richting-wijken

Werking van De Zandloper ook richting wijken

Simonne Janssens-Vanoppen vroeg of de werking van De Zandloper niet moet herbekeken worden en de toegankelijkheid niet verbeterd. Schepen Dirk Schops (GOED) stelde dat De Zandloper nog altijd een bruisend centrum is met 30.000 bezoekers per jaar. Maar het decreet verplicht inderdaad om de werking bij te sturen zo zal bijvoorbeeld meer naar de wijken moeten gegaan worden. Hij ging ook nog in op een opmerking van Ann Leyssens (N-VA) dat de muren van de nieuwe jeugdlokalen in Heusden er lamentabel bij liggen. Volgens de schepen krijgen alle jeugdverenigingen op een correcte manier subsidies, deels ook voor de gebouwen.

enkele-dure-glazen-alcohol

Enkele dure glazen alcohol

Een 21-jarige bestuurster uit Heusden-Zolder zal wellicht nog lang spijt hebben van een aantal glazen die ze gisteravond had genuttigd. Rond 2 uur is ze in de Pastoor Mevislaan in Koersel tegen een verkeersgeleider en -bord aangebotst. Ze raakte lichtgewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Als jonge bestuurster mag ze maar 0,2 promille in het bloed hebben, maar daar zat ze net boven. Haar auto en de verkeersinfrastructuur liepen behoorlijk wat schade op. De rekening zal dus aantikken.

aandacht-voor-een-moderne-dienstverlening

Aandacht voor een moderne dienstverlening

Hans Zegers vroeg aan schepen Engin Özdemir (SP.A) of er in het kader van de dienstverlening aan de bevolking ook iets wijzigt in de openingsuren van het gemeentehuis. De schepen vroeg zich af of dat nodig was en stelt vast dat Heusden-Zolder niet onder het gemiddelde zit van de buurgemeenten. Het afsprakenbeheer wordt voortdurend geëvalueerd. Het aantal documenten dat online wordt aangevraagd en afgeleverd neemt nog steeds toe. "Voortdurend zoeken we naar meer en betere toepassingen, maar tegelijk wordt ook rekening gehouden met mensen die thuis geen computer hebben.  En we werken ook verder aan de integratie van diensten van OCMW en gemeente," aldus de schepen.

herbestemming-deel-kerk-en-ocmw-in-heusden

Herbestemming deel kerk en OCMW in Heusden

Het ziet ernaar uit dat Heusden-Centrum er in de toekomst helemaal anders gaat uitzien. De kerkfabriek heeft laten weten dat ze een deel van de huidige Sint-Willibrorduskerk wil afstoten en dus teruggeven aan de gemeente. Daarnaast zal het OCMW stilaan geïntegreerd worden in de gemeentediensten in Zolder. Dat wil ook zeggen dat het oude gemeentehuis en de OCMW-gebouwen kunnen herbestemd worden. Eén denkpiste is daar bijvoorbeeld een 'huis van de ondernemer' in onder te brengen. Maar schepen Isabelle Thielemans wil nog niet te veel vooruitlopen, precies omdat door het kerkverhaal een heel masterplan voor het centrum nodig wordt.

discussie-over-nullen-en-andere-cijfers-bij-de-beh

Discussie over nullen en andere cijfers

Bij de behandeling van het meerjarenplan 2020-2025 voor de gemeente, vroeg Hans Zegers (N-VA) of een bijkomende toelichting was voorzien bij dat lijvige document voor raadsleden en publiek. "Dat is niet voorzien," antwoordde burgemeester Mario Borremans. Zegers probeerde ook de fractieleiders van de meerderheidspartijen uit hun tent te lokken met de vraag wat voor hen de belangrijkste beleidspunten zijn. Het bleef evenwel stil op alle banken. Daarop (…) Lees het hele bericht

politiekorps-mag-uitgebreid-worden

Politiekorps mag uitgebreid worden

De gemeenteraad begon met de bijkomende aanwervingen voor de politie, want zoals vorige maand aangekondigd wordt het kader uitgebreid. Heusden-Zolder blijft immers (voorlopig) een ééngemeente politiezone. N-VA vroeg of er niet moet gezocht worden naar specifieke profielen gezien de onzekere toekomst, maar de aanwezige waarnemende zonechef bevestigde dat het om algemene profielen gaat die kaderen in het lokale politiewerk. Dus komen er twee inspecteurs bij voor interventie, twee voor recherche, twee voor verkeer, één hoofdinspecteur voor de recherche en een consulent ICT.

tips-om-veilig-te-fietsen

Tips om veilig te fietsen

Bij KWB-overdag gaf Danny Goossens van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een uiteenzetting over hoe je het veiligst kan fietsen. Daar was ook een kwis aan gekoppeld, en de overgrote meerderheid van de aanwezigen zat goed met de antwoorden. De spreker gaf ook goede raad aan fietsers zoals zorg dat je voldoende zichtbaar bent (verlichting, reflectoren, hesjes), draag een helm, zorg voor remmen en een bel die in orde zijn. Blijf op rotondes achter vrachtwagens of bestelwagens of hou afstand en toon ook als fietser respect voor andere weggebruikers, aldus Danny Goossens. (foto's Ludo Deleux)

nog-kaarten-voor-hap-stap-trap-verkocht

Nog kaarten voor Hap Stap Trap verkocht

 Ook vandaag werden in Heusden op de deuntjes van het draaiorgel kaarten te koop aangeboden voor Hap Stap Trap, het Warmste Week-event voor de brandslachtoffers. Nu zaterdag vanaf 10 uur heeft de wandel- en fietshappening plaats in Het Heem in de Schomstraat. Je kunt vertrekken voor de wandelingen en de fietstocht van 25 km tot 15 uur. Maar ook daarna gaat de gezellige happening nog door tot 19 uur.

win-tickets-voor-de-wereldbeker-veldrijden-2

Win tickets voor de Wereldbeker veldrijden

Over precies twee weken floepen de tv-camera's aan op Circuit Zolder want dan heeft er de Wereldbeker veldrijden plaats. We kunnen enkele lezers blij maken want er liggen hier 2 x 2 toegangstickets klaar. Daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. Laat ons voor zaterdagochtend 10 uur weten welke renners op de eerste en de tiende plaats van het wereldbekerklassement staan en hoeveel het puntenverschil tussen beiden bedraagt. internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

gemeenteraad-begint-om-19-30-u

Gemeenteraad begint om 19.30 u

De marathonzitting van de gemeenteraad met onder meer de meerjarenbegroting, belastingaanpassingen en andere cruciale punten op de agenda, begint uitzonderlijk pas om 19.30 u. Gezien de oppositie de nodige uitleg wil en commentaar voorziet, zal het hoe dan ook de langste gemeenteraad van het jaar worden. We publiceren in de loop van de avond de belangrijkste punten, telkens ze behandeld zijn. 

n-va-niet-te-spreken-over-onduidelijke-begroting

N-VA niet te spreken over onduidelijke begroting

Aan de vooravond van de gemeenteraad waarop  de meerderheid de meerjarenbegroting voorlegt, klaagt oppositiepartij N-VA de totale onduidelijkheid aan. "Het gaat voor het gemeentebeleid om de belangrijkste gemeenteraad van de hele zes jaar. Normaal kan je in die dikke stapel papieren vrij gedetailleerd terugvinden wat de plannen van de gemeente zijn. Maar ditmaal zijn die details vervangen door een paar honderd bladzijden met allemaal nullen. “Sorry, (…) Lees het hele bericht

bouw-wielerpiste-wellicht-in-januari-aanbesteed

Bouw wielerpiste wellicht in januari aanbesteed

Het is stil rond de wielerpiste,  tenminste naar buiten want achter de schermen lopen de voorbereidingen volop door. Dat heeft burgemeester Mario Borremans vanavond bevestigd. De afgelopen tijd hebben firma's in het kader van de aanbestedingsprocedure hun plannen kunnen indienen. De beoordelingscommissie neemt nu alles grondig onder de loep en wellicht zal in januari het project kunnen aanbesteed worden. De firma (of samenwerkende firma's) die het haalt, moet dan een omgevingsvergunning aanvragen. En zo gauw die is afgeleverd, kan er gestart worden met de werkzaamheden. Ondertussen blijft het project inhoudelijk volledig behouden zoals gepland, dus in grote lijnen de wielerpiste met de sportvelden in het midden, de turnhal en bijhorende infrastructuur.

anpr-camera-s-tegen-vrachtwagens-in-westlaan

ANPR-camera's tegen vrachtwagens in Westlaan

Er komen twee ANPR-camera's om het verkeer in de Westlaan te controleren en te voorkomen dat er nog vrachtwagens doorrijden. Dat heeft burgemeester Mario Borremans vanavond bekendgemaakt op de algemene dorpsraad in Viversel. Zoals bekend heeft het gemeentebestuur eerst geprobeerd met een hoogteportiek het vrachtverkeer te weren. Maar dagelijks werd de slagboom stukgereden zodat na amper twee weken het project werd afgevoerd. Volgend jaar komen er twee (…) Lees het hele bericht

cadeautjesjacht-op-laatste-markt-van-het-jaar

Cadeautjesjacht op laatste markt van het jaar

De kerstcadeaujagers namen de multiculturele markt vandaag in, ondanks het mindere weer.  Maar 't was dan ook hét moment om aan lage prijzen presentjes op de kop te tikken. Het was al de laatste markt van het jaar. De vierde woensdag is het immers Kerstmis. Dus volgende afspraak pas op 8 januari.

volgend-jaar-grijzen-vuilniszakken-met-flappen

Volgend jaar grijze vuilniszakken met flappen

Wie zijn vuilniszakken voor dit jaar nog niet heeft afgehaald, kan dat tot 31 december (in de winkels) nog doen) en tot voor het kerstreces in het gemeentehuis. Het zijn meteen de laatste bordeaux-kleurige zakken. Vanaf volgend jaar krijgen we van Limburg.net grijze huisvuilzakken voor restafval. Die zijn gemaakt van gerecycleerd plastic, je sluit ze niet meer met lintjes maar met flappen bovenaan die je kruiselings dichtbindt. Het systeem is getest in Lommel en daar vonden de inwoners het veel makkelijker dan de huidige vuilniszakken. Maar voor alle duidelijkheid, de bordeaux zakken mag je gebruiken tot ze op zijn.

brandweer-raadt-gebruik-vuurwerk-af

Brandweer raadt gebruik vuurwerk af

Het is tegenwoordig sowieso verboden om vuurwerk af te steken, maar omdat er toch nog altijd onverlaten zijn die dat doen, houdt de brandweer een ontradingscampagne. Ook de hulpverleningszone Zuidwestlimburg, waartoe Heusden-Zolder behoort, lanceert samen met Netwerk Brandweer de nieuwe bewustmakingscampagne: #Ikknalzondervuurwerk. Brandweerkorpsen proberen met de steun van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en Dierenwelzijn Vlaanderen het gebruik van vuurwerk (…) Lees het hele bericht

opnieuw-7-paarden-in-beslag-genomen

Opnieuw 7 paarden in beslag genomen

Het was gisteren weer een komen en gaan van paarden in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. 's Ochtends moesten de medewerkers naar Nieuwerkerken om bij een fruitplantage 3 verwaarloosde pony's in beslag te gaan nemen. De onderkomen dieren stonden op iets wat eerder op een stortplaats leek. Later op de dag mocht dan weer een kostbaar paard dat tijdens een transport van Frankijk naar Polen in beslag was genomen, omdat de nodige documenten ontbraken, zijn reis (…) Lees het hele bericht

fietsersbond-klaagt-nieuwe-gevaarsituatie-aan

Fietsersbond klaagt nieuwe gevaarsituatie aan

 De Fietsersbond stelt vast dat de verschillende diensten in Heusden-Zolder blijkbaar geen lessen getrokken hebben uit de vorige gevaarlijke situatie op de hoek van de Schomstraat en de Guido Gezellelaan. De bond is vooral bekommerd om de veiligheid van de fietsertjes van de academie  en de jeugdverenigingen aan Het Heem. Opnieuw is het zicht op naderend verkeer tot quasi nul herleid door de  bouwwerkzaamheden daar. Voor alle duidelijkheid, de stapel is niet afkomstig van de aannemer uit Heusden-Zolder waarvan het spandoek zichtbaar is. Die heeft ondertussen zijn werkzaamheden beëindigd en heeft de werf verlaten.

samana-eversel-hield-zijn-kerstfeest

Samana Eversel hield zijn kerstfeest

In Eversel hield Samana zijn jaarlijks kerstfeest. De vrijwilligers hadden de handen uit de mouwen gestoken om er een hartverwarmende bijeenkomst van te maken. Het eten was  lekker, de zaal was sfeervol versierd en het zangkoor zong aangepaste liederen. Bovendien voerden de dames van Femma een eigentijds kersttoneel op. Nadien ging iedereen naar huis met een tombolaprijs, een zelfgemaakte kerstkaart en een tevreden gevoel. (foto's Mieke Swerts)

fietser-van-de-week-okra-heusden-centrum

Fietser van de week: Okra Heusden-Centrum

De fietser van de week is deze keer een hele groep fietsers: die van Okra Heusden-Centrum. Van Paasmaandag tot eind september fietsen ongeveer 20 Okra-leden iedere maandag en donderdag tussen de 30 en 50 km elektrisch over de Vlaamse wegen. Vier begeleiders , Karel Smeets, Hugo Veltjen, Rikske Verrijssen en Gène Frederix, zorgen voor de veiligheid bij het oversteken van gevaarlijke wegen. De jongste deelnemer is 56 jaar en de oudste 88. Deze groep zorgt voor gezelligheid en vriendschap tussen senioren en doet al het mogelijke om de auto te vervangen door de fiets zowel recreatief als voor alledaagse verplaatsingen. Wil je ook iemand nomineren voor deze rubriek? Contacteer paul.coolen[!]telenet.be 


vrijdag-weer-magic-for-life-bij-t-weyerke

Vrijdag weer Magic for Life bij 't Weyerke

Nu vrijdag 13 december baadt het terrein van 't Weyerke weer in een kerstsfeer want dan vindt er opnieuw Magic for Life plaats. Die kerstmarkt voor het goede doel is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in het jaareinde. Heel het terrein wordt sfeervol verlicht en er staan meer dan 40 houten kerststanden. Daar is veel lekkers te verkrijgen, eten en drinken. Maar je vindt er ook cadeautjes voor onder de kerstboom, een deel zelfgemaakt en een ander deel (…) Lees het hele bericht

een-dagje-viversel-voor-natuur-en-wetenschap

Een dagje Viversel voor Natuur en Wetenschap

De kinderen van de Schilderswijk Zolder, afdeling van Natuur en Wetenschap vzw, trokken, voor  hun laatste uitstap van dit jaar, naar Viversel. Ook de afdelingen van Leopoldsburg en Herentals waren present. In de voormiddag stond 'Buurten in De Val' op het programma, met één van de mooiste workshops van NeW: schedels prepareren. Na de middag konden ze gaan kijken achter de schermen van Circuit Zolder. Vanop verschillende locaties konden de kinderen foto’s maken en filmen van de trainingsritten. De ervaren gidsen beantwoordden ondertussen alle vragen. (foto's Martine Vanrusselt)

klein-theater-bolderberg-viert-gouden-jubileum

Klein Theater Bolderberg viert gouden jubileum

De theatergezelschappen in Heusden-Zolder kunnen allemaal op een stevige traditie bogen. Dat bewijzen de verschillende jubilea die de jongste jaren worden gevierd. Nu is het de beurt aan 't Klein Teater Bolderberg dat 50 jaar bestaat. Goud dus en dat wordt tussen 18 januari en 1 februari in de verf gezet met 6 opvoeringen in de Witte Zaal van 'Med of Zonder'. Dat is gebaseerd op 'Drie is teveel' van J. Blaaser sr. en jr. in het Vlaams bewerkt door Luc Pauwels. Ghislain Hendrickx neemt in de Bolderberg de regie op zich. Later meer over deze productie, maar kaarten kun je nu al reserveren bij Roger Philtjens 011 25 09 19 of klein.teaterbolderberg[!]gmail.com.

gaan-broers-genard-de-wereld-redden

Gaan broers Genard de wereld redden?

Op vrijdag 20 december spelen de broers Genard 'De wereld redden' in CC Muze. Twee broers op de scène, beiden performer van beroep, de ene acteur (Pieter speelt bij Lazarus), de andere muzikan (Johannes speelt bij School is Cool). Een gedeeld verleden en een verhaal dat hen bindt: dat van hun oudere broer. Hij werd al jaren dood gewaand – er was een afscheidsbrief – tot plots, in een kunsttijdschrift, een artikel van zijn hand opduikt onder de titel ‘De wereld redden’. ‘De wereld (…) Lees het hele bericht

kvv-ontslaat-trainer-filip-peeters

KVV ontslaat trainer Filip Peeters

Tweedeprovincialer KVV Heusden-Zolder heeft zijn trainer Filip Peeters de laan uitgestuurd. Blijkbaar was de 3-0 nederlaag in het derby in Bolderberg afgelopen zondag de spreekwoordelijke druppel. Nochtans staat KVV halfweg de reguliere competitie op de vijfde plaats met 26 punten. 

vandaag-gezien-122

Vandaag gezien

 Allez, daar gaan we weer op het Koning Boudewijnplein. Er zijn potten en pannen en ander huisraad gedumpt. Nochtans gratis in te leveren in het recyclagepark of in de kringwinkel. Maar ja, waarom zouden we 2,8 km rijden als de gemeente aan het eind van de week toch alles komt opruimen? (foto Julien Maebe)

verbroederingsbomen-verhuisd-naar-meylandt

Verbroederingsbomen verhuisd naar Meylandt

Met een uitgebreide logistieke operatie door een gespecialiseerde firma zijn vanmiddag de 'verbroederingseiken' van de oude Muze overgebracht naar het verbroederingspark aan kasteel Meylandt. De twee eiken waren geschonken door partnerstad Bad Arolsen, naar aanleiding van 25 jaar verbroedering. Ze hadden hun plaats gekregen aan Muze waar ze ondertussen flink uit de kluiten waren gewassen. Maar door de verhuizing van het cultuurcentrum en de nakende sloop van het gebouw, hadden ze daar niet langer een functie. De gemeente heeft ze dan op vraag van het Verbroederingscomité laten overbrengen naar het verbroederingspark op Meylandt. In goed drie uur tijd waren de bomen uitgeplant, overgebracht en opnieuw geplant. (foto's Roger Borgions)

vaja-kon-dios-met-3-zolderse-leden

Vaja Kon Dios met 3 Zolderse leden

Nu zaterdag om 20.15 uur treedt in CC Casino in Houthalen Vaja Kon Dios op, de tributeband van de echte Vaya Con Dioz. Sinds Dani Klein er vijf jaar geleden mee stopte, houdt deze Limburgse band de unieke songs van VCD springlevend. Drie muzikanten uit Heusden-Zolder maken deel uit van de band. Marc Gielen is bassist en bandleider, zijn vrouw Ann Schraepen is de frontzangeres. Zij wonen al vele jaren in Boekt. Ann volgde in Italië les bij Dani Klein. Haar stemtimbre maakt de songs bijzonder. En ook gitarist Norman Rogiers woont op de Zolderse Voort. Samen met de zeven andere muzikanten zorgen ze voor een spetterend spektakel met sfeervolle visuals. Van 'Puerto Rico' tot 'Just a Friend of Mine', een aaneenrijging van hits met meer dan een vleugje Heusden-Zolder.

hilde-en-steve-zijn-orval-ambassadeur-2020

Hilde en Steve zijn Orval Ambassadeur 2020

Steve Gaethofs en Hilde Claes van Eetcafé De Kring mogen vanaf nu ook de eretitel 'Orval Ambassadeur 2020' aan hun reeks titels toevoegen. Daarmee profileren ze zich meer en meer als bierspecialiteiten café.

the-making-of-een-lingeriekalender

The making of ... een lingeriekalender

De dames van rugbyclub RC 9 Heusden-Zolder hebben een lingeriekalender uitgebracht. Ze speelden al jaren met het idee, maar wat toevallige contacten maakten het dit jaar uiteindelijk mogelijk. Ze vonden een partner in een Heusdense lingeriezaak. Daar gingen ze vooraf langs waar hen enkele setjes werden voorgesteld om te dragen bij de photoshoot. Een fotosessie met schaarse kleding stel je je altijd voor in één of andere tropische omgeving. Helaas, de dag van de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-121

Vandaag gezien

Vandaag nog eens gezien, maar ook de voorbije week. Enkele fietsers zijn boos omdat in de Graaf de Theuxlaan richting Suska-Berg het fietspad al week verstoord wordt door een ingreep van één of andere nutsmaatschappij die nog moet afgewerkt worden. De fietsers moeten er de drukke weg op.

politie-nam-auto-s-geld-en-coke-in-beslag

Politie nam auto's, geld en coke in beslag

Er zijn meer details bekendgemaakt over de politieactie tegen drugs van vrijdagavond. Het ging om een actie opgezet door de recherchedienst van de politie Heusden-Zolder samen met  politiezones Carma, Lanaken-Maasmechelen en enkele diensten van de federale politie Het onderzoek spitst zich toe op cocaïnehandel, vooral in Heusden-Zolder. Er waren 8 huiszoekingen met de speciale eenheden in Heusden-Zolder, Genk en Maasmechelen waarbij 8 personen zijn (…) Lees het hele bericht

gloed-avond-vol-muziek-voor-warmste-week

GLOED: Avond vol muziek voor Warmste Week

Nog een toffe benefietavond in de Warmste Week in CC Muze:  op 17 december organiseren PXL-Music, cultuurcentrum MUZE en CVO De Verdieping GLOED. Op het programma staan concerten van studenten en alumni van PXL-Music. De opbrengst gaat naar de humanitaire organisatie Music Fund, die muziekscholen en sociaal-artistieke projecten steunt in conflictgebieden en ontwikkelingslanden en naar vzw De Droomboom in Heusden-Zolder, die kansarme kinderen van 0 tot 12 jaar persoonlijke (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-399

De kijk van Richie

Het blijft onduidelijk welke kleuren de Wetstraat krijgt.

gratis-op-de-bus-om-nieuwjaar-te-vieren

Gratis op de bus om Nieuwjaar te vieren

Voor wie bezig is met de planning van zijn oudejaarsnacht ... ook dit jaar kun je gratis met de bus op stap. De provincie en de gemeente doen daarvoor hun duit in het zakje. Inwoners van Heusden-Zolder kunnen vooraf een gratis sms-ticket aanvragen via  www.delijn.be/oudjaar, de provider rekent per sms-ticket 0,15 euro aan. Wacht je tot oudejaarsavond zelf, dan kun jebij de buschauffeur een ticket voor 4 euro (…) Lees het hele bericht

december-feestmaand-de-tweede-opgave

December-feestmaand: de tweede opgave

De nieuwe website van Internetgazet Heusden-Zolder ging van start op (maandag) 28 januari. Op zich niet zo'n moeilijke opgave, dachten we. Toch hebben verschillende inzenders de bal misgeslagen. Zij vallen af in onze wedstrijd, er zijn nu nog een kleine 100 deelnemers in de running voor de twee horloges van Juweliers De Greeve. Wie het juiste antwoord gaf, gaat naar de volgende ronde en mag dus deze week opnieuw deelnemen en het antwoord geven op de vraag: De 24 uren van Zolder zijn dit jaar gewonnen door  Bert en Stienes Longin samen met Christof Corten en Giorgio Maggi in een Norma. Hoeveel km legden zij af in 24 uur? Mail uw antwoord met naam en adres voor zondag 15 december 20 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu.

olympia-wint-bij-boekt

Olympia wint bij Boekt

Veel derby's in het petanque dit weekend, al werd er vooral uitgekeken naar het treffen tussen Boekt en Olympia in de Vlaamse liga, Olympia won met het kleinste verschil: 4-5. In ere-afdeling Limburg verloor Olympia A van Genenbos A met 3-6, Boekt A versloeg Tongeren A met 6-3 en De Berk A was duidelijk sterker dan Kelchteren A: 7-2. 1ste provinciale: Horizon A - Boekt B 1-8, 2de provinciale: Olympia B - De Berk C 5-4, Olympia C - Boekt C 6-3 en Pelter B - De Berk B 3-6.

2-belgische-titels-en-records-voor-kiana-maene

2 Belgische titels én records voor Kiara Maene

Op het Belgisch kampioenschap voor G-atleten in Gent heeft Kiara Maene uit Heusden-Zolder vandaag geschitterd. Kiara is 14 en lid van Meylandt AC, de plaatselijke afdeling van Looise Atletiek Club. Ze nam voor het eerst deel en in de 60 meter sprint werd ze niet alleen nationaal kampioen, ze vestigde met 8'45” ook een nieuw Belgisch record. Nadien stuntte ze opnieuw op de 200 meter sprint: een nieuwe titel en met 27’55” ook een nieuw Belgisch record. Proficiat Kiara.


rc-9-geeft-zege-weg-in-slotfase

RC 9 geeft zege weg in slotfase

Voor Rugbyclub 9 stond deze namiddag een verre verplaatsing op het programma: naar Saint-Guislain-Bernisart. Geen makkelijke klus want het Waalse team staat hoger geklasseerd. Toch bracht RC9 een sterke prestatie op de grasmat. Pas in de slotfase moest het de overwinning uit handen geven: 24-22.

anadol-wint-ook-in-meldert

Anadol wint ook in Meldert

Ook vandaag heeft FC Anadol stand gehouden in de derde provinciale, het won met 0-1 bij SK Meldert A.

bolderberg-klopt-kvv-in-derby

Bolderberg klopt KVV in derby

In de tweede provinciale B heeft Bolderberg FC het derby tegen KVV Heusden-Zolder gewonnen, het werd 3-1.

heusden-wint-in-sint-truiden

Heusden wint in Sint-Truiden

In de vierde provinciale C van het voetbal heeft SK Heusden 06 met 0-1 gewonnen op het veld van Jong Sint-Truiden.

vijf-verdachten-in-cel-na-actie-tegen-drugsbende

Vijf verdachten in cel na actie tegen drugsbende

Na de arrestaties, de invallen en huiszoekingen van vrijdagavond zijn politie en parket nog volop met het onderzoek bezig. In het totaal zijn vrijdagavond 8 mensen opgepakt door een gezamenlijke actie van lokale en federale politie met steun van speciale eenheden. De arrestanten zijn voor de onderzoeksrechter verschenen en ondervraagd: drie van hen zijn vrijgelaten onder voorwaarden, vijf zijn aangehouden en in de gevangenis opgesloten. Het gaat om vier mannen en een vrouw. Het hele onderzoek draait rond een omvangrijke drugshandel, vooral cocaïne. Die werd georganiseerd vanuit Heusden-Zolder.

gigantische-schade-bij-crash-tegen-villa

Gigantische schade bij crash tegen villa

Zondag in de vroege namiddag is in de Witte Barier een auto tegen een villa gereden, daarbij is een gigantische schade aangericht. Hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren, is niet duidelijk. De bestuurder is een man uit de buurt, hij moet tegen hoge snelheid uit het Dorpshof gekomen zijn en is zo rechtdoor tegen de woning geknald. Gelukkig raakte de bestuurder zelf niet gewond, maar hij is uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. In de villa is de schade niet te overzien. De (…) Lees het hele bericht

ambulances-van-de-brandweer-in-nieuw-kleedje

Ambulances van de brandweer in nieuw kleedje

De beide ambulances van de brandweerpost Heusden-Zolder hebben een nieuwe striping, het zogenaamde Battenburg-patroon. Op de zijflanken hebben ze geel-groene blokken gekregen en op de achterkant schuine rood-gele strepen. Daarmee voldoen ze aan de nieuwe normen voor medische prioritaire voertuigen in ons land. Zopas heeft trouwens ook de MUG-auto van het Sint-Franciscusziekenhuis dezelfde striping gekregen. Op die manier moeten de voertuigen (…) Lees het hele bericht

slapstick-brabbelt-een-eigen-taaltje

Släpstick brabbelt een eigen taaltje

Zaterdagavond bracht 'Släpstick' in cc Muze de gelijknamige visuele en muzikale humorvolle theatershow. Het is een voorstelling in een onbestaande taal voor alle leeftijden met dolle grappen, muzikale virtuositeit, variété in een sneltreinvaart. Heel bijzonder. (foto's Herman Eerdekens)

opnieuw-inbraak-in-de-mommestraat

Opnieuw inbraken op verschillende plaatsen

Ook op zaterdagavond zijn er weer inbrekers op pad. Ze hebben al zeker toegeslagen in een huis in de Mommestraat.  Vrijdag in de vooravond was er ook al een inbraak in Schreverland. Dat moet vroeg gebeurd zijn, toen de bewoners thuis kwamen om half 8, waren ze al gepaseerd. Nog vrijdagavond is ingebroken in de Savoerenweg en vlakbij in de Meilweg, op beide plaatsen werd de woning grotendeels overhoop gehaald.

bijna-alle-basketploegen-winnen

Bijna alle basketploegen winnen

In de eerste provinciale van het basketbal moest leider Zolder A behoorlijk diep gaan tegen Bilzerse A maar kon uiteindelijk met 99-95 het laken naar zich toetrekken. Ook een zware score voor Heusden A in tweede provinciale: het won met 98-62 van Cosmo Genk B. Zolder B versloeg Sint-Truidense B met 86-70. Ook winst voor Heusden B in derde provinciale A, 64-51 tegen Miners Beringen C. In de vierde provinciale gaat leider Kajoba rustig op zijn elan verder, nu moest As B eraan geloven met 85-55. Zolder F verloor van As C met 61-66.

heusdense-kerststal-is-ingezegend-1

Heusdense kerststal is ingezegend

Zaterdagavond is de kerststal in Heusden ingezegend. De plechtigheid werd bijgewoond door inwoners en kerkgangers en een delegatie van de KWB die de stal eerder had ingericht. Orgelman Julien Maebe zorgde voor de sfeervolle muziek en pastoor Guido De Waegeneere hanteerde de traditionele kwispel. Daarna kreeg iedereen hapjes en drank aangeboden door de Handelaars Heusden Dorp.

nog-een-tattoo-voor-benni-en-chris

Nog een tattoo voor Benni en Chris

Brandweerman Jonas Jans liet vandaag een tattoo zetten ter ere van de twee omgekomen brandweermannen Chris en Benni van het korps in Heusden-Zolder. Het is een afbeelding van collega’s die knielen nadat ze machteloos stonden bij de fatale brand in Beringen. Jonas is zelf brandweerman bij de zone Zuid-West Limburg en collega van Chris en Benni. Sylvia Hertebaut van SkinCity uit Beringen mocht deze aangrijpende tekening in inkt zetten. Eerder kwam ook al een brandweerman uit Antwerpen langs bij Sylvia om een gelijkaardige tattoo te zetten ter ere van Benni en  Chris, en ook een (ex)lid van de brandweer in Heusden-Zolder liet zich elders een tattoo zetten. Zo blijven ze hun collega's eren.

wieze-boys-wint-derby-bij-rp-products

Wieze Boys wint derby bij RP Products

In het bedrijfsvoetbal was het vandaag uitkijken naar de derby tussen RP Products en Wieze Boys A. Na zijn thuisnederlaag tegen Century had Wieze Boys iets recht te zetten en dat deed het ook door met 0-4 te winnen.

jeffrey-jennen-bij-33-masterchefs-of-belgium

Jeffrey Jennen bij '33 masterchefs of Belgium'

Zaakvoerder Jeffrey Jennen van La Passione in Bolderberg is deze week toegetreden tot de '33 Masterchefs of Belgium'. Sinds 1962 promoot dit culinaire gezelschap de Belgische kookkunst en gastvrijheid. In hun manifest pleiten de leden voor kwaliteit, lokale producten en duurzaamheid. Dat is een filosofie waar zaakvoerders Jeffrey Jennen en Hilde van Gaal zich helemaal in herkennen, en die ook chefkok Jurgen verder in de praktijk brengt. Hij is trouwens sinds 2008 opgenomen in les Compagnons de la Toque Blanche, de nevenorganisatie die zich specifiek op chefs richt. De introductie van Jeffrey gebeurde tijdens 57ste Grote Nacht van de “33 Masterchefs of Belgium” in het Kursaal van Oostende. 

boetiek-domani-en-vino-ascanio-als-belevingswinkel

Boetiek Domani en Vino Ascanio als belevingswinkel

In de Guido Gezellelaan is de volledig vernieuwde en uitgebreide Boetiek Domani vandaag opengegaan, voortaan ook gekoppeld aan Vino Ascanio. Zaakvoerster Brenda is  al 24 jaar actief met haar  boetiek waar ze merkkleding, schoenen en accessiores aanbiedt. Er was behoefte aan uitbreiding en die opportuniteit diende zich aan toen café De Kroon ermee stopte.Dat werd gesloopt en in ijltempo kwam er een nieuwbouw van 450 m² bij. Niet alleen voor kleding, want sinds (…) Lees het hele bericht

nog-een-week-voor-hap-stap-en-trap

Nog een week voor Hap, Stap en Trap

Vandaag over een week, is het zover. Er wordt dan veel volk verwacht aan de jeugdlokalen Het Heem in de Schomstraat voor de editie 2019 van Hap, Stap en Trap. In het kader van de Warmste Week vindt dit event plaats voor twee goede doelen: de families van de brandweermannen die het slachtoffer werden van de ramp in Beringen op 11 augustus en de vzw Pinocchio, die zich inzet voor kinderen met brandwonden. Iedereen is sowieso tussen 10 en 19 uur welkom om iets te komen eten of drinken. Daarnaast kun je tussen 10 en 15 uur vertrekken voor een wandeling van 7,5 km, een (kinder)wandeling van 2 km of een mountainbiketocht van 25 km. Met een steunkaart van 5 euro kan je deelnemen aan één van de activiteiten en krijg je een consumptiebonnetje.Inschrijven kan hier.

zolderse-dames-blijven-verliezen

Zolderse dames blijven verliezen

In de tweede provinciale van het basketbal hebben de vrouwen van KBBC Zolder met 27-61 verloren van Peer. Zolder blijft daarmee puntenloos laatste.

hebad-2g-gaat-naar-play-offs

Hebad 2G gaat naar play-offs

In het badminton is het vandaag de dag van de plaatsingen in de nationale reeksen. Hebad 2G heeft het alvast uitstekend gedaan, het won zijn wedstrijd en is nu zeker van een plaats in de play-offs. Daardoor kan het ontspannen de rest van het seizoen afwerken. Hebad 1G speelt deze namiddag en dan zal ook duidelijk worden wie het naast Olve als tegenstanders krijgt in de play-downs. UPDATE De loting wees ondertussen Antwerp 1G aan als tegenstander wordt van Hebad 2G. Hebad 1G strandt op de voorlaatste plaats, en moet dus in de play-downs aantreden tegen Olve 1G, Pluimplukkers 1G en Lebad 1G. Doel is de degradatie te vermijden.  (op defoto beide teams)

vandaag-gezien-120

Vandaag gezien

Dit is de houtknotszwam. Die wordt 4 tot 10 cm hoog en is meestal vingerdik. Hij heeft zijn naam niet gestolen want hij is knots- of vingervormig tot knolvormig. Hij groeit  in de herfst op dode stronken en wortels van loofbomen, zoals hier in Bolderberg. (foto Roger Convents)

nog-tot-morgenavond-spelen-voor-horloges

Nog tot morgenavond spelen voor horloges

Voor de eerste ronde van onze Feestmaand-wedstrijd is het laatste weekend ingegaan. Je hebt nog tot zondagavond 20 uur om het juiste antwoord in te sturen naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu. En vergeet niet, alleen wie in de eerste ronde juist antwoordde, gaat mee naar de volgende en komt in aanmerking voor één van de twee Armani horloges van Juweliers De Greeve. 

de-kijk-van-richie-398

De kijk van Richie

 Dat komt ervan ...

lichtjes-in-de-kerstboom-zijn-aangestoken

Lichtjes in de kerstboom zijn aangestoken

Met een symbolische druk op de knop heeft burgemeester Mario Borremans vanavond bij kasteel Meylandt de kerstverlichting in de boompjes aangestoken. Dat gebeurde tijdens de traditionele plechtigheid georganiseerd door het Gemeentelijk Verbroederingscomité. De burgemeester en voorzitter Roger Borgions van het Verbroederingscomité spraken alvast de nodige kerst- en vredeswensen uit. Dat werd overgoten met een borrel, met een hapje d'erbij. (foto's Ann Jordens)

willy-en-nick-weyens-aan-35ste-rallyworld-toe

Willy en Nick Weyens aan 35ste Rallyworld toe

Bij M-PRO in Sint-Truiden hebben Willy en Nick Weyens Rallyworld 2020 voorgesteld. Hét rallyjaarboek bij uitstek is daarmee aan zijn 35ste editie toe. Het is overigens het werk van een heel team en het succesvolle format van het boek blijft, met 272 pagina’s en meer dan 600 spectaculaire full color foto's, ook behouden. Het boek biedt een compleet overzicht van het Belgische en het internationale rallyseizoen. Het WRC is opnieuw een drietalig Nederlands-Frans-Engels (…) Lees het hele bericht

spektakulaire-arrestatie-midden-op-koolmijnlaan

Spectaculaire arrestatie midden op Koolmijnlaan

Opschudding vanavond in de Koolmijnlaan waar midden op de Cité een spectaculaire arrestatie heeft plaatsgevonden. Dat zou gebeurd zijn na een achtervolging. Leden van een speciale politie-eenheid in drie anonieme wagens reden er een auto klem, zetten heel de straat dicht en werkten twee inzittenden tegen de grond. Die zijn in de boeien geslagen en even later afgevoerd richting Hasselt. Het is nog niet duidelijk waarvan de arrestanten verdacht worden. UPDATE Het zou gaan om een uitgebreid drugsonderzoek waarbij gisteren ook verschillende huiszoekingen zijn gebeurd en meerdere mensen voor ondervraging werden opgepakt. Meer duidelijkheid is er voorlopig nog niet.


nieuwe-kleding-voor-mug-personeel

Nieuwe kleding voor MUG-personeel

Ook op de spoeddienst van het Sint-Franciscusziekenhuis is Sinterklaas vandaag gepasseerd. Hij bracht er iets zeer nuttigs: gloednieuwe beroepskleding voor het MUG-personeel in universele kleren. Artsen en verpleegkundigen rukken voortaan uit in opvallende leding in fluogeel en enabel blauw, zo zijn ze beter zichtbaar wat uiteraard de veiligheid ten goede komt.

heeft-boekt-een-zwart-kruispunt-of-niet

Heeft Boekt een zwart kruispunt of niet?

Is het kruispunt aan de verkeerslichten in Boekt nu een zwart punt of niet? Het staat in ieder geval op de lijst van zwarte verkeerspunten in Vlaanderen, dat zijn punten waar geregeld verkeersongevallen gebeuren, zeker ook met gewonden. Vorig jaar stond het kruispunt in Boekt al op die lijst, toen werd aangekondigd dat er ingrepen zouden gebeuren. En  de nieuwe lijst die vandaag is gepubliceerd door Vlaams minister Lydia Peeters - 300 punten in Vlaanderen, 38 in Limburg, 1 in (…) Lees het hele bericht

kwb-heeft-heusdense-kerststal-ingericht

KWB heeft Heusdense kerststal ingericht

Vrijdagvoormidag hebben leden van KWB Heusden-Centrum de kerststal voor de Sint-Willibrorduskerk aangekleed. Zoals eerder gemeld heeft die een andere plaats gekregen om nieuwe  heisa rond de verplaatsing van de parkeerplaatsen voor personen met ee beperking te voorkomen. Morgen na de mis van 17.30 uur zal de pastoor de kerststal zegenen, waarna  de Handelaars Heusden Dorp een receptie aanbieden in of voor de inkomhal van de kerk. (foto Joseph Bams)

artikel-27-9-800-euro-voor-goede-doelen

Artikel 27: 9.800 euro voor goede doelen

De 19de editie van Artikel 27 'O tempora, o muze' ligt een tweetal weken achter de rug en de iniatiefnemers hebben de balans opgemaakt. Ze kregen in het totaal 3.277 bezoekers over de vloer in de oude Muze. Er waren 3 nocturnes en 18 rondleidingen. 48 mensen kochten een kunstwerk. De verkoop van kunstwerken en de opbrengst van het fairtrade café zorgden ervoor dat 9.800 euro kan geschonken worden aan twee goede doelen in het zuiden: Fajar Baru in Indonesië en vzw Mijn Congo.

14-leerlingen-naar-de-verkeersvormingsklas

14 leerlingen naar de verkeersvormingsklas

Zoals we eerder aankondigden, was er deze week een provinciale verkeersthema-actie rond fietsverlichting . De politie Heusden-Zolder zette dinsdag 14 mensen in voor een fietscontrole op twee wegen in de richting van het Sint-Franciscuscollege. Zowat 200 fietsen werden gecontroleerd op de werking en het gebruik van de verlichting, de remmen en andere mankementen. Kleine overtreders kregen een waarschuwing (5), maar 14 anderen moeten naar de verkeersvormingsklas. Die heeft plaats in februari. De politie stelt vast dat veel tieners wél reden op een fiets die in orde is en de inspecteurs geven een pluim aan een "meidengroep die met helm en fluo-overgooiertjes volledig en goed zichtbaar was uitgedost!" 

hap-trap-en-stap-met-een-orgeldeuntje

Hap Trap en Stap met een orgeldeuntje

 In aanloop naar de Warmste Week boden vrijdagmorgen leden van de Dorpsraad Heusden bij krantenwinkel Vera, steun-en wandelkaarten (€ 5) aan voor het Hap Stap en Trap evenement van volgende week zaterdag aan Het Heem. Dit event wordt georganiseerd ten voordele van de brandweerslachtoffers van 11 augustus en de vzw Piniocchio. De kaartenverkoop gebeurde begeleid door Julien Maebe en zijn draaiorgel. De regen was echter een spelbederver, er komt daarom nog een nieuwe poging.

de-belcar-kampioenen-van-2019-gehuldigd

De Belcar-kampioenen van 2019 gehuldigd

Een feestje op Circuit Zolder donderdagavond want daar werden de kampioenen van de Belcar 2019 gehuldigd. Dat gebeurde in de verschillende klassen terwijl het team Belgium Racing de algemene Belcar-titel mocht vieren. Dit waren de winnaars. 
Belcar Youngtimer Cup & Belcar Historic Cup
Klasse 1: Luc Geebelen,  Klasse 2: Wim Kuyl, Klasse 3: Luc Moortgat, Klasse 4: Evertjan Alders, Klasse 5: Tim Kuyl
Ladies Trophy: Kata Bozo, (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-397

De kijk van Richie

Nu begint de Sint toch écht oud te worden ...

een-bijzonder-huwelijksfeest-in-berkenbos

Een bijzonder huwelijksfeest in Berkenbos

Een heel bijzonder Sinterklaasfeest in de lagere school Berkenbos want daar mochten de kinderen het huwelijk van Zwarte Piet bijwonen. Een hele week keken zij er naar uit  en dagelijks kregen ze een tip. Ze moesten uiteraard ook wat voorbereiden om het feest kleur te geven. Nadat het gezelschap arriveerde in een koets, genoten Zwarte Piet en zijn kersverse bruid samen met Sinterklaas van een mooi feest, waar veel werd gedanst. De kinderen kregen als dank een zakje snoep. (foto's Rita Ramakers)

inbrekers-zijn-weer-op-pad

Inbrekers zijn weer op pad

Het aantal inbraken is in deze donkere dagen weer aan het toenemen. Gisteravond is ingebroken in twee huizen in de Exelgaarden. Van één huis werd het raam aan de achterzijde geforceerd. Zo geraakten de dieven binnen waar ze alles overhoop haalden. Ze gingen aan de haal met ongeveer 400 euro aan muntstukken. In een huis van de buren konden ze juwelen buitmaken. In de August Vermeylenlaan probeerden ze met een scherp voorwerp een deur te openen, maar daar zijn ze niet (…) Lees het hele bericht

over-drie-weken-komen-de-veldrittoppers

Over drie weken komen de veldrittoppers

Vandaag over drie weken vindt op en rond Circuit Zolder de Wereldbeker veldrijden plaats. Op Tweede Kerstdag nemen de junioren, beloften (U23), dames en eliterenners het tegen elkaar op. Ieder jaar weer is het één van de hoogtepunten van het cyclocrossseizoen. Tickets kun je online bestellen. Maar inwoners van Heusden-Zolder kunnen ze met 2 euro korting bekomen aan de balie vrije tijd in het gemeentehuis. Kinderen tot 12 jaar krijgen gratis toegang. En nog deze tip: hou de komende weken de Internetgazet dagelijks in de gaten ... je weet maar nooit wat er onder onze kerstboom ligt. (foto Jan Leijskens)

kwb-maakt-kennis-met-t-weyerke

KWB maakt kennis met 't Weyerke

Vandaag bezocht KWB-overdag 't Weyerke. Voorzitter Louis Mentens heette het tal opgekomen publiek welkom. De aanwezigen kregen het echt warm bij de begeesterende uitleg van communicatieverantwoordelijke Inge De Geyter. "We gaan niet uit van de beperkingen, maar van de mogelijkheden," zo heet het, en ze illustreerde dat met een aantal voorbeelden. Na de koffie met taart, maakte iedereen in groepen kennis met de verschillende gebouwen en hun functie. En het kunstwerk 'Vliegen' deed menigeen filosoferen. (foto's Ludo Deleux)

slaperige-pieten-op-bezoek-in-de-linde

Slaperige pieten op bezoek in De Linde

Na een lange, drukke nacht - want heel wat kinderen hadden hun schoentje gezet - vonden Sinterklaas en de zwarte pieten toch nog de tijd om in De Linde langs te komen. De Pieten betaalden echter de prijs van een zware nacht, ze waren zo moe dat ze telkens in slaap vielen. Niet dat de kinderen dat erg vonden, ze kregen immers mooie geschenkjes en heel wat lekkers.

mobipunt-is-bijna-klaar

Mobipunt is bijna klaar

Het mobipunt bij de treinhalte in Heusden is bijna klaar. De weg is geasfalteerd, de parkeerplaatsen zijn geklinkerd en netjes afgebakend, er zijn ruime stopplaatsen voor de bussen, ... alleen de fietsenstallingen moeten nog geplaatst worden. Het is nu ook al duidelijk dat makkelijk én met propere voeten kan overgestapt worden naar het treinperron en vice versa. Er geldt éénrichting voor auto's en bussen die langs de Koerselsebaan binnenrjiden en via de Geenrijt weer weg. Fietsers mogen wel in beide richtingen. 

sint-bibbert-in-een-cabrio

Sint bibbert in een cabrio

Sinterklaas bezocht vandaag De Springplank in Eversel samen met de hoofdpiet, de pakjespiet en de snoepjespiet.  Nadat iedere klas een liedje zong of een dansje deed, kregen alle kinderen een 'pietendiploma' omdat ze geslaagd waren in het 'hulp-pieten-examen'. Eén probleempje echter, de hoofdpiet had het weer verkeerd ingeschat en een cabrio ingeschat om naar de school te komen. En het was vandaag behoorlijk wat kouder dan in Spanje, hopelijk houden ze er geen valling aan over.

petanqueploegen-zijn-thuis-ongenaakbaar

Petanqueploegen zijn thuis ongenaakbaar

In het petanque 50+ hebben de ploegen van Heusden-Zolder al hun thuismatchen gewonnen. In ere-afdeling versloeg Olympia A Sint-Truiden B met 7-2. 1ste provinciale: Boekt A - Pelter B 5-4, De Berk A - Zigzag B 8-1 en Genenbos C - Boekt B 4-5. 3de provinciale: Olympia B - Oetervallei A 7-2, 4de provinciale: Genk D - Olympia C 7-2, Pelter C - Boekt C 8-1 en Terbiest B - De Berk B 5-4. 5de provinciale:Boekt D - Pelter D 5-4.

pasar-vierde-zijn-25ste-verjaardag

Pasar vierde zijn 25ste verjaardag

Pasar Heusden-Zolder vierde zijn zilveren jubileum. Voor die 25ste verjaardag kreeg het een cheque van 400 euro van de cultuurraad. Met een fotocollage werd teruggeblikt op het afgelopen seizoen en bij de voorstelling van het programma voor volgend jaar bekroop de aanwezigen al meteen de zin om er opnieuw op uit te trekken.

celstraf-voor-heusdense-cokedealers

Celstraf voor Heusdense cokedealers

Twee mannen uit Heusden-Zolder (50 en 24 jaar) en een Bulgaar (40) moeten enkele jaren de cel in omdat ze cocaïne verkochten. Tussen november 2016 en oktober vorig jaar bevoorraadden ze drugsgebruikers in Heusden-Zolder en de buurgemeenten. Toen de politie in juni bij de man van 50 binnenviel, vonden de inspecteurs daar 25 gram cocaïne in een keukenkast. De Bulgaar was ook aanwezig, hij had een heel aantal gebruikershoeveelheden op zak en meer dan 2.000 (…) Lees het hele bericht

opnieuw-9-graatmagere-dieren-in-beslag-genomen

Opnieuw 9 graatmagere dieren in beslag genomen

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum kunnen ze nog maar eens beginnen aan de revalidatie van 9 verwaarloosde schapen. De graatmagere dieren, waarvan enkele nog nét zelfstandig op hun poten konden staan, zijn in beslag genomen in Leefdaal (Bertem). Voor 11 andere schapen en geiten kwam hulp veel te laten, zij waren al eerder gestorven van ontbering, hun kadavers lagen er nog gewoon.

remoplannen-krijgen-steun-van-vkw-limburg

Remoplannen krijgen steun van VKW-Limburg

Group Machiels krijgt steun van werkgeversorganisatie VKW Limburg, die betreurt  de schorsing door de Raad voor Vergunningsbetwistingen van de stedenbouwkundige vergunning voor de uitbreiding van Remo. Ruben Lemmens: “Door de uitbreiding zou immers de continuïteit worden verzekerd en worden vermeden dat Limburgse bedrijven de eindverwerking van restafvalstoffen na recyclage ver buiten Limburg moeten gaan zoeken, met alle overbodige vrachtwagenkilometers tot gevolg. (…) Lees het hele bericht

feesten-met-burgemeester-2-000-voor-droomboom

Feesten met burgemeester: € 2.000 voor Droomboom

De editie 2019 van 'Feesten met de Burgemeester' was een topeditie, die voor het eerst in de balzaal van de nieuwe Muze plaatsvond. Dat zorgde ook voor de recordopbrengst. En dus konden burgemeester Mario Borremans en de leden van zijn 'feestcomité' woensdagavond een cheque van liefst 2.000 euro overhandigen aan vzw De Droomboom in Berkenbos. De bestuursleden waren uiteraard in hun nopjes want dat geld is erg welkom voor de werking en uitbouw van de Droomboom. Daar kunnen kinderen terecht voor een brede waaier aan recreatieve, educatieve, artistieke en sportieve activiteiten waarvoor de Droomboom ook met andere organisaties en instellingen samenwerkt. 

heusdense-brandweermannen-herdacht-in-paal

Heusdense brandweermannen herdacht in Paal

In de kerk van Paal werd vanochtend een Sint-Barbaraviering gehouden, om de patroonheilige van de gevaarlijke beroepen te vieren: van de mijnwerkers, de brandweermannen, elektriciens, ontmijners, en anderen. In de eucharistie werd stilgestaan bij het overlijden van de twee brandweermannen uit Heusden-Zolder die afgelopen zomer het leven lieten bij een brand in Beringen. Burgemeester Vints wees in zijn toespraak op het belang van St-Barbara voor de mijnwerkers (…) Lees het hele bericht

viversel-houdt-algemene-dorpsraad

Viversel houdt algemene dorpsraad

Op woensdag 11 december om 19.30 uur houdt de Dorpsraad Viversel een algemene vergadering in de Vierseleer. Iedereen is er welkom om bij een gratis drankje vragen te stellen of zijn mening te uiten over zaken als de kolenhaven,de ontsluitngsweg, de kanaalbrug, de afrit, zichtbaarheid, sluikstorten, geurhinder, luchtkwaliteit, glascontainers, verkeerstoestanden, .... Ook is de dorpsraad nog op zoek naar leden. Wie niet aanwezig kan zijn, en toch met een vraag zit, kan die mailen naar peter.swinnen[!]telenet.be.

eindelijk-kwam-de-sint-tevoorschijn

Eindelijk kwam de Sint tevoorschijn

10 dagen lang heeft Sinterklaas in Beekbeemden gelogeerd. Maar hij was nooit te zien, ofwel was hij op pad ofwel lag hij te slapen omdat het 's nachts weer zo druk was geweest. Maar vandaag kregen de leerlingen hem eindelijk te zien en werd het een echt feest. (foto's An Vanoppen)


vandaag-gezien-119

Vandaag gezien

 Kerstmis is in aantocht, de kerststal is alvast gezet in Heusden-Centrum, zij het op een iets andere plaats. Hopelijk vindt de familie met de pasgeborene en haar bezoekers binnenkort hun onderkomen meteen. (foto Julien Maebe)

mijnwerkers-niet-ongezien-door-brussel

Mijnwerkers niet ongezien door Brussel

De blauwe overalls van destijds hebben plaatsgemaakt voor witte hesjes, hier en daar lopen er nog tussen met hun helm van weleer en het verloopt ook allemaal rustiger als in de vorige eeuw, maar toch blijft de aanwezigheid van de ex-mijnwerkers in Brussel niet ongemerkt, niet in het station Brussel-Zuid waar ze aankwamen en al zeker niet tijdens hun tocht van het station naar de pensioentoren. UPDATE Zoals verwacht (en afgesproken) kwamen twee hoge ambtenaren van (…) Lees het hele bericht

cvo-de-verdieping-werkt-samen-met-radio-benelux

CVO De Verdieping werkt samen met Radio Benelux

CVO De Verdieping werkt een aantal weken samen met Durango Sessies van Radio Benelux. De leerlingen van de opleiding 'podiumtechnicus - licht en geluid' verzorgen het geluid tijdens de wekelijkse Durango Sessies. Elke dinsdagavond staan bij Radio Beneluxtwee groepen op het podium. Gisterenavond was dat de M&M Band. Die bracht Turks-Anatolische rockmuziek. Jackie Jane mocht als tweede op het podim. Jacky Jane is een no-nonsense band die met heel veel goesting, liefde en passie werkt aan eigen nummers. (foto's Internetgazet Beringen)

t-is-er-de-tijd-van-t-jaar-voor

't Is er de tijd van 't jaar voor

Als zich een combinatie van mist en avondzon voordoet, dan trekt Jan Leijskens naar buiten op zoek naar speciale beelden.

honderden-mijnwerkers-op-weg-naar-brussel

Honderden mijnwerkers op weg naar Brussel

 Enkele honderden mijnwerkers zijn vanmorgen vanuit het station van Zolder vertrokken richting Brussel. Daar gaan ze bij de Rijksdienst voor Pensioenen duidelijkheid eisen over hun pensioenen. Doordat bij de berekening van hun het ondergronds pensioen voor een deel maar met 25 jaar dienst wordt gehouden in plaats van met 30 zoals vastgelegd in de akkoorden rond de sluiting, lijden ze inkomensverlies. Michel Dylst, voorzitter van de KS-Vriendenkring schat dat zowat 5800 ondergrondse mijnwerkers elk tussen 220 en 270 euro per maand bruto te weinig zouden krijgen. Ze willen dat dat rechtgezet wordt.

t-es-wier-sint-baar-1

't Es wier Sint-Baar

Het is vandaag 4 december en dus wordt in een aantal gezinnen nog altijd Sint-Barbara gevierd, de patrones van de mijnwerkers. Niet toevallig trekt een grote groep mijnwerkers trouwens vandaag naar Brussel om een correcte berekening van hun pensioen te eisen. Verder is ze ook de patrones van alle andere gevaarlijke beroepen: de elektriciens, ontmijners en brandweermensen. Vooral die laatsten zullen wellicht vandaag twee extra kaarsjes aansteken, zeker in Heusden-Zolder.

fietser-van-de-week-joost-elsen

Fietser van de week: Joost Elsen

Joost Elsen is 37 jaar en trotse papa van 2 zoontjes Niel en Sem. Hij gebruikt dagelijks zijn elektrische bakfiets voor de verplaatsingen van en naar school samen met de kinderen. Zelf geeft hij les in het Sint-Franciscuscollege en zijn zoontjes gaan ook in Berkenbos naar school, dus gaat het met de fiets veel vlotter dan met de auto. Verder neemt hij de fiets om te winkelen, om naar de brandweer te gaan (hij is vrijwillig brandweerman), om naar de speeltuin te gaan, … kortom voor alle verplaatsingen ‘rond de kerktoren’. "Op die manier sparen we thuis een auto uit, dragen we een beetje bij aan een beter milieu en hebben we dagelijks wat beweging en frisse lucht," geeft hij eigenlijk als tip aan iedereen mee. Ook iemand te nomineren als fietser van de week? paul.coolen[!]telenet.be

letterlijke-en-figuurlijke-mist-in-de-bloemenwijk

Letterlijke en figuurlijke mist in de bloemenwijk

Het kruispunt Heidestraat-Irislaan in Bolderberg, vanmorgen in de mist. De verkeersbelemmeringen die de gemeente er heeft aangebracht vormen nog steeds een splijtzwam in de buurt. Gisteravond kwam het ook weer ter sprake tijdens de volksvergadering van de dorpsraad. De maatregel heeft zijn voor- en tegenstanders. De tegenstanders vinden dat hun rust een stuk is teruggekeerd, de voorstanders noemen het levensgevaarlijk voor fietsers en voetgangers, en al zeker bij mistig weer. Uit (…) Lees het hele bericht

mijnwerkers-trekken-morgen-naar-brussel

Mijnwerkers trekken morgen naar Brussel

Het heeft iets nostalgisch. Meer dan een kwarteeuw na de laatste acties en de sluiting van de laatste mijn trekt morgen opnieuw een groep mijnwerkers naar Brussel. Deze keer willen ze zich laten horen aan de 'Pensioentoren'. Want ze vinden dat hun pensioenen niet berekend worden op de manier zoals afgesproken en destijds vastgelegd. Het staat vast dat de ex-mijnwerkers in Brussel enkele grote bonzen van de pensioenadministratie zullen te spreken krijgen. En ja, ook de politie zal paraat staan, Sint-Barbara moest maar eens 'te inspirerend' werken. 

sint-kwam-met-de-bus-naar-de-brug

Sint kwam met de bus naar De Brug

De leerlingen van VLS De Brug mochten vandaag de Sint en zijn zwarte pieten in hun school verwelkomen. De Sint kwam met de lijnbus maar had wat vertraging, Dat kon het enthousiasme niet temperen. De leerlingen toonden hun talent aan het hoge bezoek tijdens een 'show'. Die van het 6de leerjaar ontpopten zich zelfs tot perfecte bodyguards. (foto's Inge Vreys)

75-figuranten-in-enkele-dagen-gevonden

75 figuranten in enkele dagen gevonden

Wie nog een filmcarrière ambieert, zal even een volgende gelegenheid moeten afwachten, want de gemeente heeft haar 75 figuranten voor de opname van een eindejaarsfilmpje op Bovy al gevonden. In minder dan 4 dagen tijd meldden zich voldoende filmsterren in spe en dus kon de zoektocht vroegtijdig afgesloten worden. De geselecteerden krijgen begin volgende week alle info. Voor alle andere inwoners is het uitkijken naar het begin van de kerstvakantie want dan verschijnt het eindresultaat op de sociale media van de gemeente. Dat Hollywood zich al maar schrap zet!

gas-boetes-kunnen-tot-350-gaan

GAS-boetes kunnen tot € 350 gaan

Volgende week moet de gemeenteraad het nieuwe GAS-reglement goedkeuren. Het is de bedoeling dat de gemeente zelf snel en kordaat kan ingrijpen op overlast. Het gaat dan om bijvoorbeeld sluikstorten, geluidsoverlast, verwaarloosde terreinen of opzettelijke beschadigingen. Die  overtredingen vormen voor het parket geen prioriteit maar kunnen voor inwoners of bedrijven wel erg storend zijn. Daarom ligt de leeftijdsgrens ook al op 14 jaar. Minderjarigen kunnen (…) Lees het hele bericht

remo-mag-voorlopig-niet-uitbreiden

Remo mag voorlopig niet uitbreiden

Group Machiels mag het Remo-stort in Houthalen-Helchteren voorlopig niet uitbreiden. Eerder gaf de deputatie daarvoor een bouwvergunning, maar die is door de Raad voor Vergunningsbetwistingen geschorst, na een klacht van de Limburgse Milieukoepel. Het gaat wel om een tijdelijke maatregel tot er een definitieve uitspraak komt over het dossier. Maar die kan nog enkele maanden op zich laten wachten. De nieuwe stortzone ligt vlakbij de wijk Lindeman, en precies (…) Lees het hele bericht

924-inwoners-heeft-geen-job

924 inwoners hebben geen job

924 inwoners van Heusden-Zolder zaten eind november zonder werk, dat is 6,1% van de beroepsbevolking. In vergelijking met hetzelfde moment vorig jaar tellen we 21 werklozen minder en in vergelijking met vorige maand gaat het om 48 werklozen minder. Toch hebben we nog een achterstand op Limburg en Vlaanderen, want daar registreerde de VDAB 5,7 % werklozen. Het aantal jongere (- 25 jaar) en oudere (+55 jaar) neemt af, terwijl in de groep 40-54 jaar er een duidelijke toename is.

zaterdag-slapstick-in-cc-muze

Zaterdag 'Släpstick' in CC Muze

Nu zaterdag om 20.15 u kun je in de Muzeschouwburg gaan kijken naar 'Släpstick'. De vroegere Wëreldbänd brengt al sinds 2003 met veel succes verrassende muzikale theatervoorstellingen. De doorbraak in binnen- en buiteland kwam er met de voorstelling ‘SLÄPSTICK’ in 2017. Meteen ook de gelegenheid om vanaf dan gewoon verder te gaan onder de groepsnaam Släpstick. Släpstick is een voorstelling voor alle leeftijden, waarbij taal geen rol (…) Lees het hele bericht

faillissementen-blijven-toenemen-4

Faillissementen blijven toenemen

In de eerste 11 maanden van dit jaar zijn in Limburg 738 bedrijven failliet gegaan. Dat is het derde hoogste aantal van de voorbije 10 jaar. In vergelijking met vorig jaar zijn het er 24,25 % of bijna een kwart meer. Ook in de andere Vlaamse provincies gaat het op dat vlak dit jaar niet goed. Het studiebureau Graydon Belgium schat het aantal verloren gegane jobs door die faillissementen op 1.116. Dat is dan weer minder dan de meeste andere jaren sinds 2009, wat kan wijzen op meer kleinere zaken (…) Lees het hele bericht

volgende-maand-31ste-winterborrelwandeling

Volgende maand 31ste Winterborrelwandeling

Zoals ieder jaar in januari pakt de vzw Toerisme Heusden-Zolder ook op 19 januari 2020 weer uit met een Winterborrelwandeling naar de Kluis van Bolderberg. En dat al voor de 31ste keer. Om 14 uur start een geleide wandeling aan de dienst toerisme, maar je kunt ook vrij via het korte of langere traject wandelen naar de Kluis. Boven kun je tussen 13 en 16 uur een glühwein, Koolputterke, Gagelborrel, warme soep, choco of hotdog kopen. Binnen zal de stilte van de (…) Lees het hele bericht

feestmaand-de-eerste-opgave

Feestmaand: de eerste opgave

Hier komt de eerste vraag van onze feestmaand-wedstrijd. De Internetgazet Heusden-Zolder werd dit jaar in een nieuwe kleedje gestoken. Geef de exacte datum. Mail het antwoord samen met uw naam en adres voor zondag 8 december 20 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu. Opgelet, alleen wie het juiste antwoord geeft, kan volgende week verder meespelen en dus in aanmerking komen voor één van de twee Armani horloges van Juweliers De Greeve. Veel succes.

toegankelijkheid-alles-kan-altijd-beter

Toegankelijkheid: Alles kan altijd beter

De GATAB - Gemeentelijke Adviesraad voor Toegankelijkheid en Aanpasbaar Bouwen - hield in het Muzecafé een bijeenkomst. Morgen is het immers de Europese dag voor personen met een handicap. Voorzitster Patricia Bervoets bracht er met een aantal foto-illustraties een verslag van een werkbezoek van GATAB rond de opening van de nieuwe Muze. GATAB had oog voor de vele inspanningen om het gebouw optimaal toegankelijk te maken en voor de investeringen - deels met subsidies - die er (…) Lees het hele bericht

van-der-horst-blijft-burgemeester-bad-arolsen

van der Horst blijft burgemeester Bad Arolsen

De delegatie uit Heusden-Zolder die in Bad Arolsen op de adventsviering aanwezig was, is ondertussen weer thuis. De groep, onder leiding van voorzitter Roger Borgions van het Verbroederingscomité en burgemeester Mario Borremans, werd onder meer ontvangen aan de mijnlamp. Daar waren ook burgemeester Jurgen van der Horst en Wilhelm Müller van het organisatiecomité present., en ook een afvaardiging uit Brilon. De gasten kregen een rondleiding in (…) Lees het hele bericht

december-feestmaand-win-2-armani-horloges

December feestmaand: win 2 Armani horloges

December is begonnen en het is al een oude traditie dat de Internetgazet er samen met zijn lezers in Heusden-Zolder een feestelijke maand van maakt. Dit jaar ligt er iets speciaals in onze prijzenkast: twee exclusieve Armani horloges van juwelengalerij De Greeve: één voor dames, één voor heren. Daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. Elke maandag in december stellen we een wedstrijdvraag. Wie juist antwoordt, gaat naar de volgende ronde, wie fout zit, valt af. Rond de jaarwisseling kennen we dan de winnaar. Straks volgt de eerste opgave. Veel succes!

een-avondje-avant-garde-jazz-in-muze

Een avondje avant-garde jazz in Muze

Zondagavond had de laatste Muzejazz van dit jaar plaats en het werd een onverwacht en bij momenten verrassende Jazzavond. Meestal hoorde je jazzstandaards afgewisseld met enkele eigen composities. Deze keer was het een mix  van poëzie en licht experimentele free jazz. Volgens onze man ter plaatse Frans Morawski keken de traditionele jazz-aanwezigen eerst wat raar op bij dit vernieuwend optreden. Andy Willems (piano), Martijn Vanbuel (bas) en Dirk Oliestelder (drums) vertalen sferen en indrukken (…) Lees het hele bericht

slecht-weekend-in-de-liga

Slecht weekend in de liga

In de Vlaamse liga van het petanque hebben beide Heusden-Zolderse ploegen verloren: Okapi - Boekt 6-3 en Zigzag - Olympia 5-4. Maar bij De Berk hadden ze een uitstekend weekend, daar wonnen de drie ploegen. Pelt is dan weer de boeman voor Olympia. Ere-afdeling Limburg: De Berk A - Tongeren A 5-4, Genenbos A - Boekt A 7-2 en Olympia A - Pelter A 2-7. 1ste provinciale: Boekt B - Oetervallei A 8-1, 2de provinciale: Olympia B - Bocholt A 5-4, Boekt C - Hasselt B  6-3, De Berk B - Hasselt A 6-3, De Berk C - Genenbos D 6-3 en Pelter B - Olympia C 7-2

ook-in-zolder-houdt-kajoba-stand

Ook in Zolder houdt Kajoba stand

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Zolder B verloren van Hasselt C met 77-50. In derde provinciale B was Zolder D duidelijk sterker dan Orly Hasselt A: 54-88. En tenslotte een derby in vierde provinciale. Daar kon staartploeg Zolder G nog relatief weerwerk bieden aan de ongeslagen leider Kajoba: 59-69.

viversel-zet-de-advent-in-1

Viversel zet de advent in

Bij de start van de advent planten ze in Viversel traditioneel de adventsboom en worden de lichtjes ontstoken. Dat is meteen de aanloop naar Kerstmis. Eerst was er een eucharistieviering opgeluisterd door harmonie Eigen Volk Viversel en het zangkoor BoVi. Ook de vormelingen speelden een rol, zij brachten hun eigen boodschap: vier gekleurde adventskaarsen met tekst, om op te hangen in de adventsboom. Na speeches van Peter Flipkens, de voorzitter van het parochiaal team, en schepen Lode Schops, werd de adventsstart beklonken met een receptie. (foto's Lode Beylemans)

honden-waren-hun-baasje-kwijt

Honden waren hun baasje kwijt

Twee verloren honden hebben gisteren na de middag een tijdje mensen ongerust gemaakt. Niet dat ze agressief waren, het waren lieve dieren die met andere mensen wilden meegaan, omdat ze duidelijk hun baasje kwijt waren. Eerst volgden ze een tijdlang een jogger in de vallei van de Mangelbeek tussen Heusden en Zolder. Daarna werden twee wandelaars achterna gezeten tot aan De Zandloper. Daar bleven de honden rondhangen tot de bij geroepen politie ze kwam ophalen. Het ging om een grote grijze hond met kort haar en een kleinere bruine met lang haar. Hopelijk zijn ze ondertussen weer thuis.

personeel-van-febelco-strijdt-in-de-karting

Personeel van Febelco strijdt in de karting

Bij farmacie-distributeur Febelco Zolder is de Febelco Karting Cup een jaarlijkse traditie. Een groot deel van het personeel verkast dan naar een kartingcircuit. Deze keer waren er rijders uit zowat alle afdelingen, ook interimmers en jobstudenten mochten meedoen op de baan van Action Kart in Hasselt. Ondanks de felle tegenstand kon Zolderaar Tony Sempels uit zijn race-ervaring putten en zo de overwinning binnenhalen voor Tom Leyssens en Sven Tytgat.

u15-van-heusden-mogen-vieren

U15 van Heusden mogen vieren

Een feestje bij de U15 van SK Heusden 06. Zij speelden op het terrein van FC Anadol reekskampioen voor deze periode.

leider-anadol-moet-alles-uit-de-kast-halen

Leider Anadol moet alles uit de kast halen

Bij leider FC Anadol bood staartploeg Eendracht Zelem onverwacht veel weerwerk en dat leverde een spektakelmatch op, die eindigde uiteindelijk op 5-4.

kvv-wint-spannende-match

KVV wint spannende match

In een match die spannend bleef tot het einde, klopte KVV Heusden-Zolder in tweede provinciale Hoepertingen met 3-2. In dezelfde reeks verloor Bolderberg FC met 3-2 van KMR Biesen. Volgende week volgt op het terrein van Bolderberg de Heusden-Zolderse derby.

thuisverlies-voor-heusden

Thuisverlies voor Heusden

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 zijn thuiswedstrijd tegen SK Herkenrode verloren met 1-2.

op-zoek-naar-het-herfstlicht

Op zoek naar het herfstlicht

Jan Leijskens ging dezer dagen op zoek naar het herfstlicht, en hij vond, in de lucht, op de grond en daartussen.

goud-voor-zolderse-g-basketters-1

Goud voor Zolderse basketters!

De Unified-basketters van Zolder - die als Special Olympics Belgium - deelnamen aan het International Player Development Unified Tournament in München,  hebben daar voor een stunt gezorgd. Ze drongen door tot de finale en moesten daarin uitkomen tegen het plaatselijke team Bruckberg. Dat kon dus genieten van het thuisvoordeel, maar daar lieten de Zolderse spelers zich niet door imponeren. Het werd een regelrechte thriller en Team Belgium won met het allerkleinste verschil: 20-21. De vreugde was groot en straks tegen 18.30 uur komen ze met het goud in Zolder aan de sporthal aan. Proficiat!

wandelen-in-hz-flaneren-in-t-heusdens-groen

Wandelen in HZ: flaneren in 't Heusdens groen

De eerste dag van een nieuwe maand en dus gaan we op wandel door Heusden-Zolder. Samen met de wandelpeters - meer bepaald Eric Lemmens - gaan we voor een groene beleving, vanuit Heusden-Centrum. Deze keer geen standaard uitgepaalde wandeling. Hulpmiddelen om zeker niet verloren te lopen: een plannetje in bijlage, foto’s, een routebeschrijving en ook (tijdelijk) voor de duidelijkheid op bepaalde plekken lintjes met de aanduiding H-Z. 

Vanop het Boudewijnplein gaan we de (…) Lees het hele bericht

zolder-a-rijgt-zeges-aan-elkaar

Zolder A rijgt zeges aan elkaar

In de eerste provinciale van het basketbal heeft leider KBBC Zolder A ook nu weer gewonnen, 70-75 bij Pelt. In de tweede provinciale verloor Heusden A bij Gems Diepenbeek A met 62-46. In de derde provinciale A moest Zolder C met 79-94 het onderspit delven tegen Helchteren 2020 A. Heusden B maakte er een walk-over van in Bree C: 41-72. In de vierde provinciale won Zolder F met 51-59 bij As B. Zolder E moest zijn meerdere erkennen in Helchteren 2020 B: 37-63. 

heusden-zolder-op-adventsviering-in-bad-arolsen

Heusden-Zolder op adventsviering in Bad Arolsen

De steden waarmee Heusden-Zolder verbroederd is, maakten een tweetal jaren geleden de afspraak dat ze in een beurtrol bij elkaar een adventsviering zouden bijwonen. Deze keer is het de beurt aan Bad Arolsen. En dus is een delegatie van het Gemeentelijk Verbroederingscomité samen met burgemeester Mario Borremans - bevoegd voor verbroederingen - naar Bad Arolsen afgezakt. Ze maakten er een gezellige happening mee en verbroederden uitvoerig met onder meer burgemeester Jürgen van der Horst. (foto's Roger Borgions)

een-ode-aan-pink-floyd-en-the-wall

Een ode aan Pink Floyd en The Wall

De Muzeschouwburg was zaterdagavond volgelopen met Pink Floyd liefhebbers. Floyd Matters katapulteerde met stevige muziek, veel mist en een spetterende lichtshow de aanwezigen enkele decennia terug in de tijd. Het was een gepast eerbetoon aan de legendarische elpee 'The Wall' die 40 jaar geleden werd uitgebracht. (foto's Herman Eerdekens)

t-wordt-nog-spannend-voor-hebad-2g

't Wordt nog spannend voor Hebad 2G

In de nationale badmintoncompetitie moest Hebad 2G als derde in de stand alles uit de kast halen. Eerst moest het aan de bak tegen Verviers, de nummer twee. De Heusdenaars maakten korte metten met de Walen: 8-0, en een (tijdelijke) klim naar de tweede plaats. Maar na de middag wachtte leider Lokerse en die bleek dan weer een maatje te groot: 7-1 verlies waardoor Hebad naar de 4de plaats zakt. Winst in de laatste wedstrijd is een must om de play-offs te halen.